vrijdag 18 januari 2019, week 03


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/01 22u45  Spelersbeoordelingen KV Mechelen-Roeselare: doelman voorkomt erger bij Malinwa KV Mechelen heeft vrijdagavond niet zijn beste avond beleefd in het eigen AFAS Stadion Achter de Kazerne. Het leek lange tijd op een verdiende overwinning af te steven, maar dat was buiten Roeselare gerekend, die in de slotminuten nog langszij wisten te komen. Wij namen het thuiselftal onder de loep en kwamen tot deze conclusies.
18/01 22u30  Late gelijkmaker van Roeselare bezorgt KV Mechelen koude douche KV Mechelen heeft in de opener van de 22ste speeldag de punten niet kunnen thuishouden. Roeselare acteerde met veel vertrouwen Achter de Kazerne, en werd daar diep in de tweede helft voor beloond. Zuur puntenverlies voor Malinwa, waarvan Beerschot Wilrijk kan profiteren.
18/01 22u30  RECENSIE. Vaarwel, Tourist LeTimide Hoe hij doet, tart iedere architecturale wet en veiligheidsnorm. Maar telkens Tourist LeMC in de Lotto Arena staat, oogt de kuip groter en voller. Nieuwe plaat We Begrijpen Mekaar vindt u nog maar twee maanden in de rekken, maar won zichtbaar alle zielen die doorbraak En Route had gemist. Ligt dat aan het openbloeien van Johannes Faes als performer? Een podiumbeest wordt ie nooit, maar de timide artiest die bijna een decennium geleden kelders afschuimde met Antwerps Testament is niet meer. Tourist deed het zonder toeters en bellen, wel met een straffe liveband en een kruitvat vol zelfvertrouwen. Niet te verwarren met arrogantie, een cliché waaraan Faes als boorling van de Seefhoek is ontsnapt. Hulde.
18/01 22u15  Ook in Zwitserland komen duizenden jongeren op straat voor het klimaat In Lausanne, Genève, Zürich en een tiental andere Zwitserse steden zijn vrijdag enkele duizenden scholieren en studenten de straat op getrokken om meer concrete acties te vragen in de strijd tegen de opwarming van de planeet.
18/01 22u00  LIVE. KV Mechelen tracht voorsprong vast te houden tegen tien pionnen van Roeselare Wat is het toch een nek-aan-nek-race aan de kop van het klassement in de Proximus League. KV Mechelen en Beerschot Wilrijk geven elkaar geen duimbreed toe en hebben tot dusver elk zeventien punten uit zeven wedstrijden gepuurd in de tweede periode. Malinwa moet vrijdag eerst aan de bak in de intussen epische tweestrijd. Dan komt Roeselare langs in het AFAS Stadion Achter de Kazerne om 20.30 uur. Mis er hieronder niets van dankzij onze LIVE updates!
18/01 21u45  Kim De Gelder kan binnen vijf jaar invrijheidsstelling aanvragen, maar “internering zou veiligste optie zijn” Kim De Gelder, die veroordeeld is voor de moorden in een kinderdagverblijf en die op een 73-jarige vrouw, kan in theorie binnen een vijftal jaar zijn voorlopige invrijheidsstelling aanvragen. Of toch als hij niet geïnterneerd wordt. Volgens vier experten en zijn advocaat is dat wel degelijk nodig. “Dat is het veiligste voor onze maatschappij”, klinkt het.
18/01 21u15  PVDA: “Keizer Bart De Wever staat met zijn billen bloot” Met Peter Mertens en Raoul Hedebouw op kop lanceerde PVDA gisteren haar campagne voor de verkiezingen in mei. Dat gebeurde op de nieuwjaarsreceptie van de partij in Antwerpen. “Wij zijn de locomotief op links”, zegt Mertens.
18/01 21u15  Parochiearchief Pulderbos na schimmelbehandeling vertrokken naar Rijksarchief Na behandeling tegen schimmel door een gespecialiseerde firma, werd onlangs het unieke parochie archief van Pulderbos overgebracht naar het Rijksarchief Antwerpen, momenteel in Beveren-Waas.
18/01 21u15  Fans van KV Mechelen steken AA Gent-doelman hart onder de riem Mooi beeld van Achter de Kazerne: de fans van KV Mechelen kwamen naar de thuiswedstrijd tegen KSV Roeselare met een spandoek waarop ‘Sterkte Yannick’ stond. Een steunbetuiging aan AA Gent-doelman Yannick Thoelen, die eerder deze week zijn te vroeg geboren kindje verloor. Bij AA Gent zijn ze zeer te spreken over de actie en spraken ze hun dank al uit op sociale media.
18/01 21u15  Trump en Kim Jong-un gaan elkaar opnieuw ontmoeten De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zullen elkaar “eind februari” een tweede keer ontmoeten. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Waar de ontmoeting zal plaatsvinden, is nog niet aangekondigd.
18/01 21u15  LIVE. Kapitein Seth De Witte brengt Malinwa weer op voorsprong Wat is het toch een nek-aan-nek-race aan de kop van het klassement in de Proximus League. KV Mechelen en Beerschot Wilrijk geven elkaar geen duimbreed toe en hebben tot dusver elk zeventien punten uit zeven wedstrijden gepuurd in de tweede periode. Malinwa moet vrijdag eerst aan de bak in de intussen epische tweestrijd. Dan komt Roeselare langs in het AFAS Stadion Achter de Kazerne om 20.30 uur. Mis er hieronder niets van dankzij onze LIVE updates!
18/01 21u00  Treinverkeer tussen Mechelen en Sint-Niklaas hele dag onderbroken Het treinverkeer tussen Mechelen en Sint-Niklaas was vrijdag een hele dag onderbroken door een storing aan een brug in Willebroek. De NMBS moest vervangbussen inzetten tussen Mechelen en Sint-Niklaas. Reizigers tussen Sint-Niklaas en Willebroek konden gebruiken maken van vervangtreinen. Tussen Mechelen en Sint-Niklaas konden reizigers ook via Antwerpen-Berchem reizen.
18/01 20u45  LIVE. Wie anders dan De Camargo zet KV Mechelen al vroeg op voorsprong Wat is het toch een nek-aan-nek-race aan de kop van het klassement in de Proximus League. KV Mechelen en Beerschot Wilrijk geven elkaar geen duimbreed toe en hebben tot dusver elk zeventien punten uit zeven wedstrijden gepuurd in de tweede periode. Malinwa moet vrijdag eerst aan de bak in de intussen epische tweestrijd. Dan komt Roeselare langs in het AFAS Stadion Achter de Kazerne om 20.30 uur. Mis er hieronder niets van dankzij onze LIVE updates!
18/01 20u30  Kristel is een échte luizenmoeder: “Wij zijn heel discreet over wat wij zien” De Luizenmoeder’, de nieuwe comedyreeks van VTM, heeft zijn start niet gemist. In de reeks wordt ‘de luizenmoeder’ gebruikt als metafoor, al wordt nieuwe mama Hannah ook onder lichte dwang in het kriebelteam opgenomen. Het opsporen van luizen en neten gebeurt er allesbehalve tactvol en discreet. Wat vinden de échte luizenmoeders van de serie? En waarom wriemelen ze vrijwillig in de soms vettige kinderkopjes?
18/01 20u30  Francken ving geruchten op rond Melikan Kucam: “Ik heb gezegd ermee naar de politie te gaan” Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft er “principieel geen enkel probleem mee om volledig transparant te zijn” over het schandaal met humanitaire visa, “ook in de Kamer”. Dat zei hij vrijdagavond op VTM Nieuws. Al is het “democratisch absoluut geen geplogenheid dat parlementsleden parlementsleden ondervragen”.
Laatste update: vandaag om 22u45
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/01 23u00  Koning viert in Eupen honderdste verjaardag van Oostkantons Koning Filip heeft vrijdag deelgenomen aan een academische zitting in het parlement van de Duitstalige gemeenschap in Eupen. De zitting werd georganiseerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de aanhechting van de huidige Duitstalige gemeenschap aan België.
18/01 22u45  Racing Genk boekt straffe zege in dolle derby tegen STVV Leider Racing Genk heeft in zijn eerste wedstrijd van 2019 geen steek laten vallen. Nochtans kwam het twee keer op achterstand in het duel tegen gouwgenoot STVV, maar met enkele vloeiende aanvallen zette blauw-wit de scheve situatie alsnog recht: 2-3. Getekend: Samatta, Trossard, Ndongala en natuurlijk Pozuelo. Genk loopt meteen tien punten uit op eerste achtervolger Club Brugge.
18/01 21u15  Volgende maand al nieuwe topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un Het Witte Huis bevestigt dat de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind februari opnieuw zal ontmoeten. Vrijdag ontvangt Trump de Noord-Koreaanse toponderhandelaar Kim Yong-chol, een rechterhand van Kim Jong-un.
18/01 20u45  Trump ontmoet Kim Jong-un eind februari een tweede keer Het Witte Huis bevestigt dat de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind februari opnieuw zal ontmoeten. Vrijdag ontvangt Trump de Noord-Koreaanse toponderhandelaar Kim Yong-chol, een rechterhand van Kim Jong-un in het Oval Office.
18/01 20u45  Vriendinnetje van vermeende tienerpooier laat baby achter na bevalling Een 19-jarig meisje van wie de vriend vijf jaar cel riskeert omdat hij als tienerpooier actief zou zijn geweest, is in een Antwerps ziekenhuis bevallen van een baby en heeft het kindje daar achtergelaten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Het Antwerpse parket bevestigt dat het op de hoogte is gebracht van de zaak en volgt de situatie op.
18/01 20u30  Duizenden Zwitserse jongeren spijbelen voor het klimaat In Lausanne, Genève, Zürich en een tiental andere Zwitserse steden zijn vrijdag enkele duizenden scholieren en studenten de straat op getrokken om meer concrete acties te vragen in de strijd tegen de opwarming van de planeet.
18/01 20u15  Nederlandse krant verbreekt samenwerking met uitgezette correspondent De Nederlandse journaliste Ans Boersma was correspondente voor onder andere de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad (FD) in Turkije. Ze werd donderdag het land uitgezet, en de hoofdredactie van FD besliste de samenwerking met haar te stoppen, ‘wegens nalatigheid in de informatie’.12 
18/01 20u00  Nederlandse krant verbreekt contact met uitgezette correspondent De Nederlandse journaliste Ans Boersma was correspondente voor onder andere de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad (FD) in Turkije. Ze werd donderdag het land uitgezet, en de hoofdredactie van FD besliste de samenwerking met haar te stoppen, ‘wegens nalatigheid in de informatie’.
18/01 19u30  Peter Mertens: ‘Gele hesjes, groene hesjes, rode hesjes: alle hesjes united’ Met de slogan ‘Fenomenaal sociaal’ profileert PVDA zich als de zuivere linkse partij. Een partij die bovendien alle straatprotest probeert te capteren.
18/01 19u30  Club Brugge wil het goedmaken en bezoekt samen met Pro League Joods Museum in Brussel Een delegatie van Club Brugge en de Pro League bezochten vrijdag het Joods Museum in Brussel. Na een onderhoud met de directie van het museum volgde een rondleiding in het museum dat de geschiedenis van de Joodse gemeenschap verbeeldt, binnen en buiten ons land. Club Brugge kwam in december negatief in het nieuws, toen bleek dat uit een video (die dateerde van tijdens de topper tegen Anderlecht eind augustus) een kleine schare fans antisemitische gezangen had laten horen.
18/01 19u15  Belgisch gerecht bevestigt dat diploma Congolese Tshisekedi vervalst is Op vraag van het Congolese gerecht onderzocht de Belgische justitie het diploma van overwinnend presidentskandidaat Félix Tshisekedi. De conclusie is dat hij een vervalst attest gebruikte toen hij zich vorig jaar kandidaat stelde voor de verkiezingen. Dat schrijft VRT NWS. Eerder bevestigde de betrokken Brusselse hogeschool, L’Institut des Carrières Commerciales, al dat het attest vals was.
18/01 19u00  Spaanse bond wuift klacht van Levante tegen Barcelona weg De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft de klacht afgewezen die Levante eerder op vrijdag had ingediend tegen FC Barcelona, zo maakte de Spaanse bond bekend voor de start van de loting voor de kwartfinales van de Copa del Rey.
18/01 19u00  Biatleet Michael Rösch neemt afscheid met negentiende plaats in aflossing Met een negentiende plaats voor de Belgische aflossingsploeg in de 4x7,5km op de Wereldbekermanche biatlon in het Duitse Rupholding heeft Michael Rösch vrijdagnamiddag afscheid genomen van zijn sport.
18/01 18u45  Anderlecht lanceert meldpunt voor makelaars Makelaars die een speler aanbieden aan RSC Anderlecht zullen dit vanaf vrijdag doen via een aangepast platform. Dat nieuws hing al een tijdje in de lucht en werd vrijdag officieel bevestigd door paars-wit.
18/01 18u15  Geen kamperende ouders voor Gentse schoolpoorten Alle Gentse secundaire scholen zullen het komende schooljaar hun leerlingen inschrijven via het online aanmeldingssysteem dat ook vorig jaar is gebruikt. Dat heeft het Lokaal Overlegplatform vrijdag beslist.
Laatste update: vandaag om 23u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/01 19u00  Ook Duitsland heeft zijn spijbelende klimaatbetogers: 30.000 scholieren eisen meer actie Duizenden scholieren en studenten zijn in meer dan vijftig Duitse steden de straat opgegaan om meer klimaatbescherming te eisen. Op de spandoeken...
18/01 17u30  Kosmisch vuurwerk: Japan lanceert meteorenregen op bestelling In 2012 schoot Japan zijn eerste commerciële satelliet de ruimte in. Knap, maar de techneuten uit het land van de rijzende zon hebben sindsdien...
18/01 15u45  Ongelofelijke zwempartij met één van de meest legendarische wezens op aarde: “Ik dacht dat mijn hart zou ontploffen” Een van de meest legendarische wezens op aarde heeft zich weer eens laten zien. En hoe. Een groep duikers slaagde er nabij Hawaï in om te zwemmen...
18/01 13u15  Circa 1.000 ton zout gestrooid op Vlaamse wegen, volgende week sneeuw op komst? Verschillende wegen lagen er vanochtend gevaarlijk glad bij. In alle Belgische provincies (behalve West-Vlaanderen) was code geel van kracht, maar...10 
18/01 13u00  Circa 1.000 ton zout gestrooid op Vlaamse wegen, sneeuw op komst na het weekend? Verschillende wegen lagen er vanochtend gevaarlijk glad bij. In alle Belgische provincies (behalve West-Vlaanderen) was code geel van kracht, maar...11 
18/01 13u00  Zeventiger bezwijkt na aanval door stier Een man is gistermiddag in het Naamse dorp Chastrès (Walcourt) om het leven gekomen door een aanvallende stier.11 
18/01 10u00  Opgelet voor gladde wegen, 1.000 ton zout gestrooid Wie vanochtend de baan op gaat, moet opletten voor gladde wegen. Het KMI waarschuwt voor gladheid in vrijwel het hele land.
18/01 09u45  Uw dagelijkse bakje troost dreigt te verdwijnen De wilde koffieplant is met uitsterven bedreigd. En dat kan ook een impact hebben op uw geliefde kopje koffie.
18/01 09u15  Opgelet voor nieuwe gladheid wanneer zon opkomt, 1.000 ton zout gestrooid Wie vanochtend de baan op gaat, moet opletten voor gladde wegen. Het KMI waarschuwt voor gladheid in vrijwel het hele land. Wanneer de zon opkomt,...12 
18/01 09u00  Opletten voor nieuwe gladheid wanneer zon opkomt Wie vanochtend de baan op gaat, moet opletten voor gladde wegen. Het KMI waarschuwt voor gladheid in vrijwel het hele land. Wanneer de zon opkomt,...
18/01 08u15  Opletten voor nieuwe gladheid wanneer straks de zon opkomt Wie vanochtend de baan op gaat, moet opletten voor gladde wegen. Het KMI waarschuwt voor gladheid in vrijwel het hele land.
18/01 07u00  STUDIE. “Veel meer diersoorten bedreigd dan aangenomen” Ongeveer zeshonderd diersoorten die gevaar lopen om uit te sterven, zijn mogelijk niet opgenomen op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten. Dat...
17/01 20u30  Meet nu gratis de luchtkwaliteit in je straat met nieuwe app Wie een smartphone heeft, kan met een nieuwe app van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in realtime de luchtkwaliteit opvragen. "Belair" werd...
17/01 19u45  VIDEO. Duikers zwemmen met enorme mensenhaai van 6 meter Duikers zijn er nabij het Amerikaanse eiland Hawaï in geslaagd om te zwemmen met één van ‘s werelds grootste mensenhaaien. Deep Blue, het dier om...
17/01 18u45  #10YearChallenge verloopt niet voor iedereen rimpelloos: specialisten geven 8 tips om er langer jong te blijven uitzien Op sommigen lijken de jaren geen vat te hebben, anderen zijn behoorlijk getekend door de tand des tijds. Als we één ding onthouden van de...
Laatste update: vandaag om 19u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/01 22u45  De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).
18/01 21u45  FD verbreekt banden met Ans Boersma Het FD verwijt zijn voormalige correspondent nalatigheid. Ze had moeten melden dat ze een relatie met een Syriër had gehad.
18/01 21u15  Nieuwe ontmoeting tussen Trump en Noord-Koreaanse leider Kim De onderhandeling over de denuclearisatie van Noord-Korea tussen beide leiders vindt eind februari plaats, de locatie wordt later bekendgemaakt.
18/01 20u45  Margaret Court en het ongemak over een groot tenniskampioen Het Australische icoon Margaret Court is omstreden door haar orthodoxe opvattingen. Moet haar stadion op de Australian Open een andere naam krijgen? „Zij wil dus dat ik hier niet zit.”
18/01 19u45  Onderzoek naar misstanden bij binnenlandse adopties Dekker heeft opdracht gegeven tot nader onderzoek naar binnenlandse adopties in Nederland tussen 1956 en 1984. Vrouwen zouden toen gedwongen zijn hun kind af te staan.
18/01 19u15  ‘Syrische activist vermoord met bijl in Hamburg’ Volgens lokale media was het slachtoffer een 48-jarige Syriër genaamd Mohamed J., die zich openlijk uitsprak tegen Assad.
18/01 18u45  Direct van de bevalling naar de voetbaltraining Vijf dagen vaderschapsverlof? In het voetbal is daar geen ruimte voor. Topsport is een lifestyle, en dat vergt offers. „Woensdag 18 uur was de keizersnede. Donderdag 11 uur stond ik op het veld.”
18/01 17u45  Haspels wordt nieuwe ambassadeur in de Verenigde Staten André Haspels was voormalig ambassadeur in Zuid-Afrika en Vietnam en volgt Henne Schuwer op in Washington.
18/01 17u45  Voer een CO2-belasting in Een CO2-heffing lag op tafel, maar kwam niet door de onderhandelingen over een Klimaatakkoord. De industrie hield die tegen. Deze week stelde de PvdA die belasting toch weer voor, nu ook VVD en CDA de maatregel niet langer uitsluiten.
18/01 17u45  Bescherm de Oranjes tegen zichzelf De regering kan en moet ingrijpen in de verkoop van koninklijke kunst, betoogt Lizzy van Leeuwen, maar durft niet.
18/01 17u45  Aanrijding Feyenoordsupporter met ME-bus is 'zware mishandeling' Een politieagent die zijn ME-busje gebruikte als geweldinstrument door een voetbalfan omver te rijden, moet volgens het OM worden veroordeeld voor zware mishandeling.
18/01 17u30  Minister Grapperhaus wil uitzetting FD-journaliste evalueren Hoe zag de informatie-uitwisseling tussen Nederland en Turkije over journalist Ans Boersma eruit?
18/01 17u30  Zanger R. Kelly moet geboycot worden Er moet een boycot komen tegen de in opspraak geraakte artiest R. Kelly, vindt Robin Boekhout. Welnee, zegt Stella Bergsma: laat iedereen dat lekker zelf bepalen.
18/01 16u30  Betaalt de wind later uw pensioen? Pensioengeldbeheerder PGGM en olieconcern Shell staan vooraan om Eneco te kopen. Waarom?
18/01 16u00  Oud-en-nieuw-anarchie neemt al jaren af Lees meer >
Laatste update: vandaag om 22u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
17/01 12u15  Zelftest baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje Een zelfafnameset voor baarmoederhalskanker is net zo nauwkeurig als uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC onder 14.000 vrouwen.
17/01 00u00  Veel onwetendheid over verzorgingsproducten Dat de woorden ‘natuurlijk’ en ‘dermatologisch getest’ niets zeggen over de werking van het verzorgingsproduct, is vaak onbekend bij de consument. Dat blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts.
17/01 00u00  Bepaald kankermedicijn niet meer vergoed door prijsverhoging Zorgverzekeraars willen het kankermedicijn lutetium octreotaat niet meer vergoeden. Dit komt doordat een farmaceutisch bedrijf - die het medicijn heeft opgekocht - de prijs bijna heeft verzesvoudigd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
17/01 00u00  Helft van de mensen niet écht allergisch De helft van de mensen die zichzelf met een voedselallergie bestempelen, hebben dit helemaal niet. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
16/01 00u00  Vijf subtypen slapeloosheid ontdekt Er is een wetenschappelijke doorbraak in de ontrafeling van slapeloosheid. Nederlandse wetenschappers hebben namelijk vijf subtypen ontdekt.
15/01 14u15  Grote toename van weefsel- en orgaandonoren Vorig jaar vonden er in Nederland 815 orgaantransplantaties plaats. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2017, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).
15/01 00u00  Ziekenhuizen treffen maatregelen tegen griepgolf Ter voorbereiding van een langdurige griepgolf hebben verschillende Nederlandse ziekenhuizen sneltesten aangeschaft. Hiermee wordt binnen twintig minuten duidelijk of de patiënt griep heeft en of die apart verpleegd moet worden. Dat meldt het AD.
14/01 15u30  Minder zoutgebruik in de horeca Ongeveer 65 procent van de horecaondernemers neemt een of meer maatregelen om de hoeveelheid zout te verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
14/01 15u30  Nu al pollen in de lucht door warme winter De komende week komt de tweede lichting elzenpollen in de lucht. Deze lichting kan een behoorlijk slechte invloed hebben op mensen die last hebben van hooikoorts, melden De Natuurkalender, het LUMC en de Wageningen University. 
14/01 14u00  Geneesmiddelentekort weer gestegen Het geneesmiddelentekort in Nederland is het afgelopen jaar weer gestegen. De tekorten liepen in 2016 met drie procent op. Nu is er sprake van een stijging van maar liefst 5 procent, meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP).
12/01 00u00  Helft van de veganisten heeft vitamine B12-tekort Bijna de helft van de veganisten heeft een vitamine B12-tekort en naar verwachting een groter risico op het ontwikkelen van klinische symptomen die hieraan gerelateerd zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
12/01 00u00  Griepepidemie op komst Afgelopen week is het aantal mensen met griepachtige verschijnselen - die naar de huisarts gaan - toegenomen. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van gezondheidsinstituut Nivel.
11/01 00u00  Griepgolf in Nederland houdt nog aan De griepepidemie, waar sinds half december sprake van is in Nederland, houdt aan. Vooral kinderen tussen de 0 en 4 jaar brengen een bezoek aan de huisarts met griepachtige verschijnselen.
11/01 00u00  DNA-test tegen ernstige bijwerkingen chemokuur Nederlandse kankerpatiënten die een veel voorgeschreven chemomedicijn nodig hebben, moeten voortaan eerst hun DNA laten testen. Hierdoor kunnen op jaarbasis tientallen levensbedreigende bijwerkingen en zelfs sterfgevallen worden voorkomen. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van ruim dertig Nederlandse artsen en wetenschappers uit zeventien ziekenhuizen, gepubliceerd in The Lancet Oncology.
Laatste update: donderdag 17 januari 2019, 12u15

Scientias

Verbergen Tonen
18/01 19u15  Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden Onderzoekers presenteren het dieet waarmee we onze gezondheid en die van de aarde kunnen verbeteren. Tegen 2050 lopen we waarschijnlijk met zo’n 10 miljard mensen rond op deze planeet. Dat zijn er simpelweg teveel om iedereen op een gezond dieet te zetten. 37 wetenschappers afkomstig uit 16 landen bogen zich over de kwestie. En het […] Het bericht Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden verscheen eerst op Scientias.nl.
18/01 16u15  Klimaatverandering maakt golven krachtiger Kustgebieden hebben dus meer te vrezen dan zeespiegelstijging alleen. Bij klimaatverandering denken we voornamelijk aan stijgende zeespiegels, warmere temperaturen en smeltend zee-ijs. Maar een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications, toont aan dat ook golven wereldwijd krachtiger zijn geworden. De onderzoekers vonden een direct verband tussen de opwarming van de oceaan, en krachtigere en onstuimigere […] Het bericht Klimaatverandering maakt golven krachtiger verscheen eerst op Scientias.nl.
18/01 13u15  Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na Trauma’s die kinderen tussen hun geboorte en vijfde levensjaar meemaken, drukken een stempel op het brein. Ook al kunnen we bepaalde stressvolle, of traumatische momenten uit onze jeugd niet meer herinneren, dat betekent nog niet dat ze geen invloed hebben. Dat concluderen onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Developmental Science. Trauma’s die […] Het bericht Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na verscheen eerst op Scientias.nl.10 
18/01 11u15  Oudste periodieke tabel ter wereld ontdekt in Schotland Het afgebeelde periodieke systeem stamt uit 1885. De oudste periodieke tabel werd gevonden op de Universiteit van St. Andrews in Schotland tijdens een grote schoonmaak. Experts bogen zich over de kaart en dateerde hem uit 1885. Na grondig onderzoek bleek er geen oudere versie van de periodieke tabel te bestaan. En dus blijkt de Schotse […] Het bericht Oudste periodieke tabel ter wereld ontdekt in Schotland verscheen eerst op Scientias.nl.
18/01 08u30  Aantal inslagen op aarde nam 290 miljoen jaar geleden flink toe Opeens klapten er 2,6 keer meer objecten op onze planeet dan daarvoor het geval was. Onze aarde is in het verleden talloze keren door planetoïden geraakt. Hoewel hier waarschijnlijk geen regelmaat in te ontdekken valt, hebben onderzoekers nu in een nieuwe studie wel kunnen aantonen dat het aantal inslagen zo’n 290 miljoen jaar geleden toenam. […] Het bericht Aantal inslagen op aarde nam 290 miljoen jaar geleden flink toe verscheen eerst op Scientias.nl.10 
17/01 20u15  De ringen van Saturnus zijn piepjong Nieuw onderzoek onthult dat de gasreus niet altijd ringen heeft gehad. Voor het eerst kunnen onderzoekers vrij nauwkeurig vaststellen hoeveel materiaal er in Saturnus’ ringen zit opgesloten. Het is te danken aan het werk dat ruimtesonde Cassini in zijn laatste maanden heeft verricht. Aan het eind van zijn missie dook Cassini herhaaldelijk in het gat […] Het bericht De ringen van Saturnus zijn piepjong verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 16u45  Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 Triest genoeg is de groeiende weerstand tegen vaccinaties er één van. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 op een rijtje gezet. En meerdere ervan hebben we min of meer zelf gecreëerd. 1. Vieze lucht en klimaatverandering Dit zijn twee gezondheidsrisico’s die we over onszelf hebben afgeroepen: luchtvervuiling en […] Het bericht Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 14u45  De eerste kunstmatige sterrenregen komt eraan! Een Japans bedrijf lanceert binnenkort een satelliet die het mogelijk moet gaan maken. Het is een prachtig gezicht: een sterrenregen. Vandaag de dag kun je ‘m nog niet plannen, maar moet je gewoon afwachten tot de aarde weer eens door wat ruimtepuin – achtergelaten door een komeet – heen beweegt. Maar het Japanse bedrijf Astro […] Het bericht De eerste kunstmatige sterrenregen komt eraan! verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 13u15  De mini-plantjes op de maan zijn nu waarschijnlijk al dood De kou is ze fataal geworden. Dat blijkt uit een persconferentie, waar staatsmedium Chinanews.com melding van maakt. De Chinese ruimtevaartorganisatie kondigde een paar dagen geleden nog trots aan dat aan boord van maanlander Chang’e 4 enkele zaadjes ontkiemd waren, waardoor er – voor het eerst – katoenplanten op de maan groeiden. Maar nu blijkt dus […] Het bericht De mini-plantjes op de maan zijn nu waarschijnlijk al dood verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 10u45  Jouw kopje koffie wordt nog veel ernstiger bedreigd dan gedacht Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat aantoont dat maar liefst 60% van de wilde koffieplanten met uitsterven wordt bedreigd. Misschien ben je je er niet zo van bewust wanneer je ’s ochtends met een kopje koffie probeert wakker te worden, maar dat bruine goedje dat in je mok zit, is bijzonder kwetsbaar. Op dit moment […] Het bericht Jouw kopje koffie wordt nog veel ernstiger bedreigd dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 09u00  Zomerse buien: ook het noordelijk halfrond van Saturnus’ maan Titan heeft ze Voor het eerst hebben onderzoekers bewijs gevonden dat de zomer ook op het noordelijk halfrond van Titan regen brengt. Wetenschappers voorspellen al jaren dat wanneer de zomer op Titan zijn intrede doet, dat gepaard gaat met regen. Maar hard bewijs daarvoor ontbrak. Tot nu. Op beelden die ruimtesonde Cassini in juni 2016 maakte, hebben onderzoekers […] Het bericht Zomerse buien: ook het noordelijk halfrond van Saturnus’ maan Titan heeft ze verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 19u15  Dit zag New Horizons toen hij bijna bij Ultima Thule was Nieuw gifje laat heel mooi de propeller-achtige beweging van het Kuipergordelobject zien. Op 1 januari gebeurde het dan: de historische scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het verste hemellichaam ooit bezocht; Ultima Thule. En sindsdien druppelt nieuwe informatie over het object binnen (lees hier wat we tot nu toe weten). Onderzoekers hebben nu een nieuw […] Het bericht Dit zag New Horizons toen hij bijna bij Ultima Thule was verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 16u15  Twee nieuwe soorten schimmels ontdekt in een smeltende Arctische gletsjer De vondsten zijn waarschijnlijk geen lang leven beschoren. Een Japans en Canadees onderzoeksteam troffen de twee nieuwe soorten schimmels aan op Ellesmere-eiland in de Noordelijke IJszee, net ten westen van Groenland. De onderzoekers haalden de monsters uit een gletsjer die de ‘Walker-gletsjer’ wordt genoemd. Echter nadert deze gletsjer met rasse schreden zijn einde. Zo smelt […] Het bericht Twee nieuwe soorten schimmels ontdekt in een smeltende Arctische gletsjer verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 13u15  Kapotte camera van ruimtetelescoop Hubble doet het weer! Even uit- en aanzetten kan soms al wonderen verrichten. Een week geleden liet NASA op Twitter weten dat één van de camera’s waarmee ruimtetelescoop Hubble is uitgerust – de Wide Field Camera 3 – er de brui aan had gegeven. Maar goed nieuws: nadat de camera even uit en weer aan was gezet, bleek het […] Het bericht Kapotte camera van ruimtetelescoop Hubble doet het weer! verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 11u15  Onderzoekers vinden vrouwtje voor de eenzaamste man op aarde Even werd gevreesd dat de kikker Romeo de laatste van zijn soort is. Maar nu is er weer hoop! Romeo blijkt toch nog soortgenoten te hebben! Tot die ontdekking komen onderzoekers nadat ze stad en land afzochten in het dichte Boliviaanse regenwoud naar een Telmatobius yuracare kikker. De kikkersoort is in de afgelopen tien jaar […] Het bericht Onderzoekers vinden vrouwtje voor de eenzaamste man op aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 19u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
18/01 22u15  NASA komt erachter hoelang een dag duurt op Saturnus Wetenschappers van NASA zijn erachter gekomen dat een dag op Saturnus 10 uur, 33 minuten en 38 seconden duurt. 
18/01 00u00  Ruimtesonde New Horizons schiet veilig langs te bestuderen planetoïde De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons is dinsdag voorbij een planetoïde gevlogen, zoals de bedoeling was. Dat gebeurde op 6,6 miljard kilometer afstand van de aarde.18 
17/01 08u15  Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon nodig om wereld te redden We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit zestien landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zo veel groente, fruit en noten gaan eten.
17/01 07u45  Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon noodzakelijk om wereld te redden We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit zestien landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zoveel groenten, fruit en noten gaan eten.
17/01 04u30  Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon noodzakelijk om wereld redden We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit 16 landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zoveel groenten, fruit en noten gaan eten.
17/01 00u45  Eerste plant op de maan alweer dood door extreme temperaturen De katoenplantjes die ontkiemden op de maan aan boord van een ruimtesonde, hebben het niet gehaald. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
16/01 00u00  NASA-satelliet TESS ontdekt nieuwe koude exoplaneet TESS, de nieuwe planeetzoekende satelliet van ruimteorganisatie NASA, heeft zijn eerste grote ontdekking gedaan. TESS heeft een exoplaneet gevonden die drie keer zo groot is als de aarde en zich op een afstand van 53 lichtjaren van de aarde bevindt.
16/01 00u00  'Appen en sociale media leiden niet tot taalverloedering' Veelvuldig gebruik van WhatsApp en sociale media leidt niet tot taalverloedering, meldt de Radboud Universiteit Nijmegen dinsdag op basis van onderzoek door taalwetenschapper Lieke Verheijen.
15/01 14u15  Voor het eerst gelukt om planten te laten groeien op de maan Katoenzaadjes die door een Chinese sonde naar de maan zijn gebracht zijn uitgekomen. Dat zegt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA. Het is voor het eerst dat er planten groeien op de maan.
15/01 00u00  'Lang leven wordt doorgegeven door familieleden' De kans om ouder te worden dan gemiddeld is erfelijk. Mensen die uit een familie van mensen komen die ouder worden dan hun generatiegenoten, worden zelf ook vaak ouder.
13/01 00u00  Hoe ontstaat vieze adem en wat doe je ertegen? Pepermunt helpt niet als je adem stinkt, schrijft Quest. Wat dan wel? ‘Elke keer als je je tanden poetst, zou je ook je tong moeten reinigen.’
12/01 16u45  Oceanen warmen sneller op dan eerder gedacht Het broeikaseffect zorgt ervoor dat oceanen nog sneller opwarmen dan eerder gedacht, blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke analyse.
12/01 16u45  In China gevonden schedel blijkt ruim tienduizend jaar oud Een menselijke schedel die aan de grens van China met Mongolië en Rusland is gevonden, is meer dan tienduizend jaar oud, melden wetenschappers zaterdag na koolstofdatering.
12/01 16u30  Waarom maken broers en zussen zo vaak ruzie? Leuk, die broers en zussen. Maar als ze nog jong zijn, slaan elkaar ook regelmatig de kop in. Wat zit er achter die almaar terugkerende ruzies? En hoe erg is geruzie in de tent? Quest zocht het uit.
12/01 16u30  Geboorte van zwart gat voor het eerst waargenomen Astronomen hebben voor het eerst de geboorte waargenomen van een zwart gat of neutronenster.
Laatste update: vandaag om 22u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

27x Trump annuleert vlucht van Pelosi, geen VS-delegatie naar Davos18/01 02u15 - De Standaard: Wetenschap: De Amerikaanse president Donald Trump heeft een buitenlandse reis van de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi geschrapt. Hij vindt dat ze door de ‘shutdown’ van federale overheidsdiensten niet op kosten van de overheid naar het buitenland kan. De VS zal ook geen delegatie sturen naar het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.
26x Autokeuring geeft onterecht een rode kaart door oude wegenvignetten18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een rode kaart bij de autokeuring alleen omdat er wegenvignetten aan de ruit hangen: dat was het resultaat van Bieke’s bezoek aan de keuring in Geel. Er werd haar verteld dat er een nieuwe wet is die zegt dat oude vignetten niet meer aan de ruit mogen hangen. Volgens GOCA gaat het om een inschattingsfout, want een nieuwe regel is er niet.
25x Doodrijder geel hesje gaat opnieuw aan de slag18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Nederlandse trucker Ron D. (47), die vrijdag een geel hesje doodreed in Visé, gaat maandag weer aan de slag. Zijn vrij­lating valt de kinderen van slachtoffer Roger Borlez (49) zwaar. “Voor ons blijft het doodslag.”
25x Waarom Antwerpse balvirtuoos Mousa Dembélé China verkiest boven Bayern en Inter Milaan18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Hij wilde dolgraag nog eens een avontuur – de bijna achttien miljoen euro die Mousa Dembélé de komende drie jaar zal verdienen bij Guanghzou R&F, dat Tottenham nog twaalf miljoen betaalde voor de 31-jarige Rode Duivel, zal ook wel hebben gespeeld. Dat avontuur werd dus China. En niet Bayern München of Inter Milan.
23x Een fris getapt pintje thuis? Binnenkort komt het gewoon uit een capsule18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een machine die een pintje tapt zoals je een Nespresso maakt: AB Inbev brengt binnenkort een dergelijk toestel uit in de Verenigde Staten. De biercups die erin moeten, werden in het Leuvense onderzoekscentrum mee ontwikkeld.
23x Na ‘Blind getrouwd’ ook ‘Blind Gekocht’18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Dit voorjaar start op Vier een programma dat duidelijk knipoogt naar het VTM-programma Blind Getrouwd: in Blind Gekocht vertrouwen zes koppels hun spaargeld toe aan een vastgoed­makelaar en een ­interieurarchitect, die met het geld een huis kopen, renoveren en ­inrichten. De ­kopers krijgen het huis pas voor het eerst te zien nadat de experten het gekocht hebben. Het nieuwe programma met gastvrouw Dina Tersago (40, foto) heette aanvankelijk Huis uit Handen, maar is nu omgedoopt tot Blind Gekocht.
23x Georgische aanwinst speelgerechtigd voor Beerschot Wilrijk: “Gelukkig spreekt iedereen hier Engels”18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Goed nieuws voor Beerschot Wilrijk. Aanwinst Irakli Bugridze is sinds gisteren speelgerechtigd en zou zaterdag (20.30u) in principe dus mogen worden opgesteld tegen Westerlo. De 21-jarige Georgiër tekende op het Kiel een contract van anderhalf seizoen, met een optie op twee extra jaren.
23x Advocaat doet opmerkelijk pleidooi: “Over paar jaar is cannabis misschien legaal, waarom dan nu nog straffen?”18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het openbaar ministerie heeft celstraffen van 12 maanden tot 6 jaar geëist tegen 22 leden van de zogenaamde Bende van Linkeroever, die duizenden euro per dag verdiende met de verkoop van cannabis en hasj.
22x David Van Reybrouck ziet actie voor klimaat nog groeien: “Deze jongeren laten zich niet zomaar afpoeieren”18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “De klimaatjongeren worden talrijker, fantastisch. De energie hebben ze dus al mee, nu moeten de juiste eisen op tafel komen.” David Van Reybrouck, auteur en een van de achttien ambassadeurs van de Klimaatzaak, is onder de indruk van de grote opkomst op de klimaatmars in Brussel.
22x Soufiane Eddyani neemt het opnieuw op voor vriend-tienerpooier: “In mijn ogen is Bilal een held”18/01 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De jonge Antwerpse rapper Soufiane Eddyani (20) heeft gisteren opnieuw zijn steun uitgesproken voor zijn vriend Bilal A., bekend als Moreno, die zes jaar cel kreeg voor tienerpooierschap. Eddyani ziet Moreno zelfs als een held, “omdat hij er nu voor strijdt om dit probleem uit de samenleving te krijgen en te voorkomen dat nog mensen dit pad bewandelen”.

Statistieken

Artikels:
36557
Gelezen:
48718
Aantal lezers nu:
41


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven