zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/03 13u30  13.000 tickets voor 50ste Dodentocht vliegen de deur uit, ook wachtlijst loopt goed vol De 13.000 tickets die beschikbaar waren voor de vijftigste 100 Km Dodentocht van Bornem zijn zaterdag in twee uur uitverkocht.
23/03 13u15  Philippe Muyters trekt 400 miljoen euro uit voor strijd tegen klimaatopwarming Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) trekt 400 miljoen euro uit om de CO2-uitstoot te beperken, zodat de klimaatopwarming kan worden bestreden.
23/03 13u15  Tanja Dexters komt met nieuwe reden voor vlucht na ongeval: “Luk Alloo was onderweg en daar hadden we écht geen zin in” Tanja Dexters heeft onthuld waarom ze na een zwaar ongeval maandagavond op de E313 in Olen razendsnel vertrok. Vluchten deed ze niet, zegt de voormalige Miss België, ze zou zelfs langer dan een half uur gewacht hebben. Het koppel wilde naar eigen zeggen enkel voorkomen dat hun vreemde ongeval door een cameraploeg van ‘Alloo bij de wegpolitie’ onder de loep werd genomen.
23/03 12u45  Franse gerecht ondervraagt voorzitter voetbalclub PSG in corruptieonderzoek in verband met… WK atletiek PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi is in de Franse hoofdstad Parijs ondervraagd in een onderzoek naar mogelijke corruptie bij de kandidatuur van Doha voor het WK atletiek, zo vernam het Franse nieuwsagentschap AFP uit goede bron.
23/03 12u45  Politie ziet hoe chauffeur overweg oprijdt terwijl slagbomen al in beweging zijn: “Bedroevend” Bij controles aan spooroverwegen in Mechelen en Willebroek heeft de politie bijna dertig chauffeurs op de bon gezwierd. “Het was bedroevend om vast te stellen hoeveel bestuurders er gevaarlijke risico’s namen”, reageert de politie.
23/03 12u30  Drijvende kracht achter Football Leaks in eigen land in voorlopige hechtenis genomen De Portugese Football Leaks-hacker Rui Pinto is vrijdagavond na een eerste verhoor door onderzoeksrechter Maria Antonia Andrade in Lissabon in voorlopige hechtenis genomen, zo bevestigde zijn advocaat Francisco Teixeira da Mota.
23/03 12u30  Niels beklimt gevel van Antwerpse klimwinkel K2 Opvallend beeld op de Frankrijklei in Antwerpen zaterdagochtend. Niels Jespers beklom er de gevel van klimwinkel K2. Hij deed dat met behulp van de vensterbanken en ramen van de gevel.
23/03 12u15  Drie vegan-adresjes om uit te proberen in Antwerpen Lisa Wuyts (25) is al een paar jaar veganist. Alleen wanneer ze op restaurant gaat en het niet anders kan, eet ze af en toe vegetarisch. Maar dat moet steeds minder. In Antwerpen openen steeds meer veganistische adresjes of restaurants waar een vegan alternatief wordt aangeboden. Om die aan de man te brengen, organiseert Lisa foodtours door de stad langs de meest interessante plekjes om plantaardig eten te scoren. Speciaal voor uw krant toont ze haar drie favoriete adressen.
23/03 12u00  Opnieuw tekort aan luchtverkeersleiders: zaterdag drie uur geen vliegverkeer op luchthaven Luik Door een tekort aan luchtverkeersleiders zal er zaterdagavond tussen 19 en 22 uur geen vliegverkeer mogelijk zijn op de luchthaven van Luik. Dat meldt Skeyes na enkele dagen waarin het luchtverkeer ook al ernstige hinder opliep door acties van de luchtverkeersleiders.
23/03 12u00  Twee mannen opgepakt voor stelen dure apparatuur uit auto’s van media na schietpartij in Utrecht Er zijn twee mannen opgepakt op verdenking van inbraak in meerdere mediavoertuigen in Utrecht tijdens de nasleep van de bloedige schietpartij. Het gaat om auto’s van buitenlandse media, die toen in Utrecht waren om verslag te doen van de gebeurtenissen.
23/03 12u00  Dodentocht in twee uur tijd volledig uitverkocht: “Tomorrowland-toestanden” De 13.000 tickets die beschikbaar waren voor de vijftigste 100 Km Dodentocht van Bornem zijn zaterdag in twee uur tijd uitverkocht.
23/03 12u00  Politie rolt grote cannabisplantage op: meer dan 5 kilo cannabis in beslag genomen De politie kon een grote cannabisplantage oprollen in een appartement aan de Groenendaallaan in Merksem. De slaapkamer van het appartement was volledig omgebouwd en goed geïsoleerd. Daardoor was er geen geurhinder van buitenaf vast te stellen. In totaal werd zo’n 5 kg cannabis in beslag genomen.
23/03 11u45  Brandweer rukt uit voor smeulende tl-lamp in Wibra-vestiging Mortsel De brandweer rukte zaterdagmorgen uit naar de Wibra-vestiging aan de Statielei in Mortsel. Daar had het personeel en het cliënteel een brandgeur waargenomen. Bij inspectie bleek een smeulende tl-lamp in het plafond de oorzaak te zijn.
23/03 11u45  Argentinië moet zonder geblesseerde Lionel Messi aantreden tegen Marokko Lionel Messi moet met een liesblessure forfait geven voor de interland van Argentinië van dinsdag in Tanger tegen Marokko, zo maakte de Argentijnse Voetbalfederatie (AFA) vrijdag bekend.
23/03 11u30  Zelfs een ijskonijn kan af en toe smelten: moeten we ons zorgen maken over Courtois? Voor het eerst in zijn carrière zit Thibaut Courtois (26) in de hoek waar de klappen vallen. Geviseerd door fans en lokale media, op de bank gezet in clubverband en als klap op de vuurpijl in de fout bij de nationale ploeg. Courtois, in het verleden als ijskonijn altijd geroemd als redder van het vaderland. Hoe komt hij dit te boven?
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/03 13u00  Vlaanderen lanceert ‘moonshot’ van 400 miljoen voor klimaat Vlaanderen gaat de komende twintig jaar elk jaar 20 miljoen euro investeren in innovatie en onderzoek om CO2-neutraal te worden tegen 2050. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Phillippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt.
23/03 12u45  Franse gerecht ondervraagt voorzitter voetbalclub PSG in corruptieonderzoek in verband met… WK atletiek PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi is in de Franse hoofdstad Parijs ondervraagd in een onderzoek naar mogelijke corruptie bij de kandidatuur van Doha voor het WK atletiek, zo vernam het Franse nieuwsagentschap AFP uit goede bron.
23/03 12u30  Drijvende kracht achter Football Leaks in eigen land in voorlopige hechtenis genomen De Portugese Football Leaks-hacker Rui Pinto is vrijdagavond na een eerste verhoor door onderzoeksrechter Maria Antonia Andrade in Lissabon in voorlopige hechtenis genomen, zo bevestigde zijn advocaat Francisco Teixeira da Mota.
23/03 12u30  Brit kan ogen niet geloven wanneer hij ziet wie schuur opruimt Een Britse elektricien op rust merkte vorige maand dat zijn schuur er bijzonder netjes bij lag. Hij merkte dat schroeven, bouten en moeren niet verspreid op zijn werkbank lagen, maar netjes in een doosje. Bekijk in de video hierboven wie de onverwachte poetshulp is.
23/03 12u15  IJsoppervlak breekt in miljoenen stukken door smeltwater De dooi na de strenge winter op Lake Michigan in de VS levert prachtige beelden op. In de video hierboven ziet u hoe het ijsoppervlak in miljoenen stukken breekt en een schitterend tafereel met zich meebrengt.
23/03 12u15  Dodental cycloon Idai loopt op tot 732, 'situatie zal erger worden voor het beter wordt' Het aantal doden na de doortocht van cycloon Idai blijft maar stijgen. Een minister in Mozambique laat weten dat 417 doden zijn gevallen in zijn land. 259 doden waren al in Zimbabwe geteld, en 56 in Malawi.
23/03 12u00  Nummer vervangt naambadge voor conducteurs NMBS Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) trekt de verplichte naambadge voor treinconducteurs weer in. In de plaats komt een nummer, om het personeel te beschermen tegen represailles. Dat schrijft La Dernière Heure.
23/03 11u45  Argentinië moet zonder geblesseerde Lionel Messi aantreden tegen Marokko Lionel Messi moet met een liesblessure forfait geven voor de interland van Argentinië van dinsdag in Tanger tegen Marokko, zo maakte de Argentijnse Voetbalfederatie (AFA) vrijdag bekend.
23/03 11u45  Fanny Lecluyse zwemt nieuwe clubcompetitie voor Team Iron van Hongaarse superster Fanny Lecluyse zal tijdens de International Swimming League, de gloednieuwe internationale zwemcompetitie, aantreden voor Team Iron van de Hongaarse Katinka Hosszu. De West-Vlaamse, winnares van een bronzen medaille op het WK in klein bad in december in het Chinese Hangzhou, kondigde het nieuws vrijdag aan op haar sociale media-accounts.
23/03 11u30  Man met rommelige schuur krijgt onverwachte poetshulp Een Britse elektricien op rust merkte vorige maand dat zijn schuur er bijzonder netjes bij lag. Hij merkte dat schroeven, bouten en moeren niet verspreid op zijn werkbank lagen, maar netjes in een doosje. Bekijk in de video hierboven wie de onverwachte poetshulp is.
23/03 11u15  Dodental cycloon Idai loopt op tot 732 Het aantal doden na de doortocht van cycloon Idai blijft maar stijgen. Een minister in Mozambique laat weten dat 417 doden zijn gevallen in zijn land. 259 doden waren al in Zimbabwe geteld, en 56 in Malawi.
23/03 11u15  Ze zijn geboren met een tablet in de wieg en een 2 in hun geboortejaar Er staat een 2 voor hun geboortejaar, het is Generatie Z. Maar wie zijn ze, die post-millennials? In plaats van met experts óver hen te spreken, laten Valerie Droeven en Simon Grymonprez de jongeren zelf spreken. Wie is Generatie Z? En waarom onderzoeken wij hen de komende maanden? U komt het te weten in de video hierboven.
23/03 10u45  'Geen nieuwe aanklacht' voorgesteld in Mueller-rapport Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.
23/03 10u15  De opkomst en de val van Islamitische Staat Islamitische Staat is niet meer. Toch niet volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). We kijken terug op de opkomst, de wreedaardige heerschappij en de val van IS.
23/03 10u15  Lukaku, Boyata en Sels haken af voor EK-kwalificatiematch van zondag Romelu Lukaku moet definitief passen voor de EK-kwalificatie-interland van de Rode Duivels van zondag in Nicosia tegen Cyprus. Twee anderen zeggen ook af: Boyata en Sels.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/03 13u30  Nieuwe techniek kan leeftijd van vluchtelingen beter inschatten Wetenschappers aan de UGent hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de leeftijd van kinderen te schatten aan de hand van MRI-scans. Nu gebeurt dat...
23/03 11u45  Bagagecontrole haalt levende orang-oetan uit reiskoffer Een Rus is vrijdag op de luchthaven van Bali opgepakt toen hij probeerde om met een levende orang-oetan voorbij de bagagecontrole te raken. De aap...
23/03 11u30  Overlevenden cycloon Idai in Mozambique beginnen aan heropbouw, bijna miljoen kinderen getroffen De overlevenden van cycloon Idai in Mozambique zijn begonnen aan de heropbouw. Vooral havenstad Beira, met zo’n 600.000 inwoners, is zwaar...
23/03 08u45  Overlevenden cycloon Idai in Mozambique beginnen aan heropbouw De overlevenden van cycloon Idai in Mozambique zijn begonnen aan de heropbouw. Vooral havenstad Beira, met zo’n 600.000 inwoners, is zwaar...
22/03 21u45  IN BEELD. De een-na-grootste meteoorexplosie in de laatste 30 jaar, en niemand die ‘m zag Een metersgrote meteoriet - waarbij wel tien keer meer energie vrijkwam dan bij de atoombom die op Hiroshima werd gegooid - is door onze dampkring...
22/03 19u30  Wetenschappers behandelen alcoholisme met laserbestraling van de hersenen Wetenschappers van het Scripps Research Institute in Californië zijn erin geslaagd om ratten van hun alcoholverslaving af te helpen door bepaalde...
22/03 18u30  “DNA-spray in waterkanonnen tegen gele hesjes is erg drastisch. Het kost handenvol geld” President Macron wapent zich met grof geschut tegen de gele hesjes komende zaterdag, door militairen in te schakelen en “DNA-spray” te verspreiden...
22/03 07u00  Code geel: opletten voor mist deze ochtend Wie deze ochtend de weg opgaat moet rekening houden met mist. Het zicht kan beperkt worden tot minder dan 500 meter en lokaal tot minder dan 200...
21/03 18u30  Eerste moderne mensen in Europa hadden grotere ecologische voetafdruk dan neanderthalers Dat de moderne mens een aanzienlijke ecologische voetafdruk heeft, is bekend. Maar ook onze eerste voorouders in Europa brachten 40.000 jaar...
21/03 17u00  Krachtige cyclonen naderen: duizenden mensen geëvacueerd in Australië Duizenden mensen worden in het noorden van Australië geëvacueerd uit vrees voor twee cyclonen die naderen. De 'tweeling' bedreigt de kusten van het...
21/03 16u00  Natuurpracht: Michiganmeer verandert in “mozaïek van ijs” Het lenteweer levert prachtige beelden op uit de Verenigde Staten. Het bevroren Michiganmeer - een van de vijf Grote Meren in het noorden van de...
21/03 15u15  Thee vaak heel heet drinken verdubbelt bijna kans op kanker Wie veel thee drinkt én heel heet, loopt bijna twee keer zoveel risico op slokdarmkanker dan wie de drank in kleinere hoeveelheden nuttigt en...
21/03 15u15  Britse dierenbescherming redt uitgemergelde viervoeter: “De dunste hond die ik ooit heb gezien” De inspecteurs van de Britse dierenbescherming RSPCA zijn wel wat gewoon. Maar toch viel hun mond open van afschuw toen ze onlangs reageerden op...
21/03 15u15  Mount Everest onthult zijn doden: lichamen van omgekomen klimmers komen bloot te liggen door smeltend ijs De Mount Everest is een massagraf. Honderden lichamen van omgekomen bergbeklimmers liggen vaak al vele jaren begraven onder het ijs, na een...
21/03 14u45  Man ziet “enkele” slangen en belt specialist. Die vindt maar liefst 45 (!) giftige ratelslangen onder huis Een man uit Texas besloot een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen, nadat hij “een paar” ratelslangen had gezien in de kruipkelder onder zijn...
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/03 13u15  Schilderij in depot Amerikaans museum blijkt toch Van Gogh Experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben vastgesteld dat ‘Vaas met klaprozen’ toch van de Nederlandse schilder is.
23/03 12u15  Na Baudets succes is de coalitie als Hotel California: niemand kan eruit Deze week: een schokkende aanslag, toen een schokkende uitslag. Ofwel: gesprekken in de Haagse binnenkamers na Baudets doorbraak.
23/03 12u00  ‘Laat de boel maar eens effe veranderen’ Van overal trok Baudet kiezers: van Wilders-switchers tot ontstemde conservatieven en van Telegraaf- tot FD-lezers.
23/03 11u45  Dodental Idai loopt in Mozambique op tot 417, velen nog vermist Ook in Zimbabwe en Malawie vielen zeker vele tientallen of honderden doden. Details over de omvang van de ramp zijn door het hoogwater nog altijd onduidelijk.
23/03 10u30  Haagse Zaken: Hier komt de ideologie van Forum voor Democratie vandaan De verkiezingswinst van FvD is van grote invloed op de Eerste Kamer. Zoals het er nu naar uit ziet zijn ze daar vanaf juni de grootste.
23/03 09u45  Dodental explosie Chinese fabriek loopt op tot zeker 64 Het is nog altijd niet duidelijk wat de explosie in de pesticidefabriek veroorzaakte. Tientallen mensen zijn vermist.
23/03 08u45  De Grote Charlatan 'Het Forum snapt de Volendammers. De wijze woorden in de overwinningstoespraak van De Grote Charlatan waren dan ook speciaal voor hen.'
23/03 08u00  Aantal meldingen van drugsdumping aanzienlijk toegenomen Het aantal dumpingen steeg tot 292, blijkt uit politiecijfers. In 2017 werd nog 206 keer gemeld dat de drugsafval gevonden was.
23/03 07u45  Laatste IS-bolwerk Baghouz gevallen Dat melden de Syrische Democratische Strijdkrachten op Twitter. De strijd om de Syrische stad heeft weken geduurd.
23/03 05u30  Zes vragen over het Mueller-rapport Na bijna twee jaar is het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen afgerond. De verwachtingen zijn hooggespannen, misschien wel iets te.11 
23/03 04u30  ‘Eindrapport Mueller beveelt geen nieuwe aanklachten aan’ Speciaal aanklager Robert Mueller heeft na bijna twee jaar zijn Ruslandonderzoek afgerond. Volgens een hooggeplaatste bron bij Justitie zonder aanbeveling voor nieuwe dagvaardingen tegen de entourage van Trump.11 
23/03 03u30  Val CoolCat komt hard aan bij Kahn Modeketen CoolCat is failliet. Een pijnlijk moment voor Roland Kahn: hij bouwde er zijn imperium op. 'Het is zijn kindje.'10 
23/03 03u30  Eerst Angela Merkel bellen, dan RTL Boulevard en 3FM De aanslag in Utrecht op maandag, een black-out op dinsdag, verkiezingsverlies op woensdag. En twee dagen Brexit. De week van een premier die minstens zes uur slaap nodig heeft.10 
23/03 03u15  Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week De fotoredactie van NRC selecteert elke week de beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Let op: de selectie bevat mogelijk beelden die lezers schokkend vinden.10 
23/03 03u15  ‘Verboden’ ideeën trekken hem aan In de ideeënwereld van Thierry Baudet voert het Westen een strijd op leven en dood. ‘Wie niet vecht, sterft.’10 
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
23/03 00u00  'Menstruatieklachten belemmeren dagelijks functioneren' Een derde van de vrouwen met menstruatieklachten geeft aan dat ze niet optimaal kunnen functioneren tijdens hun menstruatie. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecoloog Bertho Nieboer en collega's van het Radboudumc.10 
22/03 00u00  Nederlanders drinken te weinig water Nederlanders drinken te weinig water. De helft van de mensen denkt dagelijks wel voldoende water te drinken, maar meer dan de helft krijgt te weinig binnen. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis.
22/03 00u00  Online tool voor goed gesprek bij arts Er is een online tool ontwikkeld die patiënten helpt om een goed gesprek te voeren met hun arts, omdat ze zich niet altijd serieus voelen genomen. Dit bleek uit een online enquête, uitgevoerd door een consortium van patiëntenverenigingen onder leiding van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).
22/03 00u00  Tieners slapen slecht door schermgebruik Tieners hebben slaapproblemen doordat ze 's avonds nog veel op hun smartphones en tablets zitten. Door het gebruik slapen ze zelfs gemiddeld tot 40 minuten korter. Dit blijkt uit het eerste onderzoek van het RIVM naar het schermgebruik van kinderen en jongeren vlak vóór de nachtrust.
21/03 00u00  Stijging tekort aan medicijnen neemt verder toe Medicijnfabrikanten hebben vorig jaar 1.390 meldingen gedaan van een dreigend tekort aan geneesmiddelen vanwege leveringsproblemen. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2017, met 536 meldingen. De problemen gingen over ruim duizend verschillende medicijnen. Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten.
20/03 16u00  Inspectie roept bloeddrukmedicijnen terug De gezondheidsinspectie gaat een aantal bloeddrukmedicijnen met daarin de werkzame stof losartan terugroepen. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is.
20/03 00u17  Nieuwe behandeling hartfalen in basispakket Een nieuwe behandeling bij chronisch hartfalen wordt vanaf 1 april (tijdelijk) vergoed in het basispakket van zorgverzekeringen. Het gaat om een zogenaamde voorwaardelijke toelating. Dit meldt het Erasmus MC.
19/03 00u00  Tweederde doktersassistenten kampt met geweld Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) op basis van eigen onderzoek onder bijna duizend leden.
18/03 13u30  'Lucht in steden te ongezond om in te werken' De luchtkwaliteit in veel Nederlandse steden is zo slecht, dat je er officieel niet in zou mogen werken. Dat concludeert Milieudefensie op basis van een recent onderzoek van de Gezondheidsraad.
18/03 12u30  Implanteerbare cardioverter-defibrillator helpt nierdialysepatiënt niet Nierdialysepatiënten hebben geen baat bij een preventief implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD). Dit inwendige hartapparaat voorkomt niet dat patiënten vroegtijdig overlijden. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.
17/03 00u00  '60 procent zwangere vrouwen krijgt onvoldoende calcium binnen' Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt dagelijks minder dan een gram calcium binnen. Dat is te weinig en vergroot het risico op complicaties voor moeder en kind. Een van de oorzaken: multivitaminen voor zwangere vrouwen bevatten onvoldoende calcium om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te behalen.
17/03 00u00  'Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade door te harde muziek' Eén op de zeven kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar heeft gehoorschade die mogelijk veroorzaakt is door het luisteren naar te harde muziek. Tegelijkertijd heeft een kwart van de ouders geen idee hoe hoog het volume op de koptelefoon of oortjes van hun kinderen staat bij het luisteren naar muziek, gamen of kijken van YouTube filmpjes. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
23/03 09u15  Een korte geschiedenis van koffie: hoe het drankje Europa veroverde Stel je eens voor: eeuwenlang was er in Europa weinig anders te drinken dan wijn, bier en water. En toen kwam er vanaf de zestiende eeuw…koffie. En dat had een enorme impact! Dit artikel is geschreven door Charlotte Kleyn en is oorspronkelijk verschenen in Archeologie Magazine (nummer 4, 2018 pag. 48-49): Ontdek archeologische vindplaatsen en […] Het bericht Een korte geschiedenis van koffie: hoe het drankje Europa veroverde verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 19u15  Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen De klus was geklaard met slechts één druk op de knop. Het is wetenschappers gelukt om ratten van hun alcoholverslaving af te helpen met lasers. Ze gebruikten de laserstralen om tijdelijk specifieke neuronen in het brein van de ratten uit te schakelen. Hierdoor hield de hunkering naar alcohol bij de knaagdieren abrupt op en werden […] Het bericht Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 16u15  Vogels verouderen langzamer wanneer ze hulp krijgen bij het opvoeden van hun jongen De studie helpt verklaren waarom sociale soorten vaak langer leven. “Er is een enorme variatie in de levensduur tussen verschillende soorten en ook tussen individuen binnen een soort,” zegt onderzoeker David Richardson. “Maar we weten eigenlijk heel weinig over wat de oorzaak daarvan is.” Daarom besloten de onderzoekers in een nieuwe studie dat eens uit […] Het bericht Vogels verouderen langzamer wanneer ze hulp krijgen bij het opvoeden van hun jongen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 13u15  Nieuwe naam voor de ExoMars-lander bekend: Kazachok Samen met Rosalind de Marsrover reist hij volgend jaar af naar de rode planeet. Volgend jaar gaat het dan echt beginnen: dan zal de ExoMars-missie van start gaan. De missie bestaat uit zowel een Marslander (gebouwd door de Russen) en een Marsrover (gebouwd door ESA). Een maand geleden maakte ESA al de naam bekend van […] Het bericht Nieuwe naam voor de ExoMars-lander bekend: Kazachok verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 11u15  Maleisische beer kan de gezichtsuitdrukking van een andere beer exact nadoen Het is de eerste keer dat dit wordt waargenomen buiten de mens en gorilla’s om. De onderzoekers bestudeerden in de studie de Maleisische beer; één van de kleinste beren in de berenfamilie. De dieren leven solitair, maar zijn ook verrassend speels. En de onderzoekers ontdekten iets bijzonders. Want de beren gebruiken gezichtsuitdrukkingen op dezelfde manier […] Het bericht Maleisische beer kan de gezichtsuitdrukking van een andere beer exact nadoen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 08u45  Koolmonoxide in de atmosfeer van exoplaneten kan wijzen op buitenaards leven Onze aarde bestond ook ooit uit grote hoeveelheden koolmonoxide. Bij koolmonoxide denk je nou niet meteen aan het bestaan van leven. Sterker nog; het kleur- en geurloze gas is levensgevaarlijk. Ook astronomen hebben aangenomen dat opeenhopingen van koolmonoxide in de atmosfeer van een planeet een teken is van een levenloze toestand. Maar een onderzoeksteam bewijst […] Het bericht Koolmonoxide in de atmosfeer van exoplaneten kan wijzen op buitenaards leven verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 21u15  Dit ecodorp implementeert alle 17 klimaatdoelen De UN17 Village in Kopenhagen heeft alle 17 Sustainable Development Goals vertaald in een nieuw bouwproject. Lees dit artikel op Voor de wereld van morgen > Het bericht Dit ecodorp implementeert alle 17 klimaatdoelen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 19u15  De eerste gefossiliseerde vogel met een ei in haar onderbuik ontdekt Waarschijnlijk werd het ei ook de ondergang van de noodlottige vogel. De gevonden vogel blijkt een nieuwe soort te zijn die door de onderzoekers tot Avimaia schweitzerae is gedoopt. De resten werden gevonden in 110 miljoen jaar oude afzettingen in het noordwesten van China. De vogel behoorde tot de Enantiornithes, een groep die tijdens het […] Het bericht De eerste gefossiliseerde vogel met een ei in haar onderbuik ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 17u00  Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan de afgelopen jaren Deze winter breekt de maximale omvang een keer geen diepterecord. Onderzoekers komen wederom met de cijfers over de jaarlijkse maximale omvang van het Arctische zee-ijs. En er is een beetje goed nieuws. Want dit jaar rust er net ietsje meer zee-ijs op de Arctische wateren dan de afgelopen jaren. maximum en minimumHet Arctische zee-ijs is […] Het bericht Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan de afgelopen jaren verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 16u15  Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan voorgaande jaren Deze winter breekt de maximale omvang een keer geen diepterecord. Onderzoekers komen wederom met de cijfers over de jaarlijkse maximale omvang van het Arctische zee-ijs. En er is een beetje goed nieuws. Want dit jaar rust er net ietsje meer zee-ijs op de Arctische wateren dan voorgaande jaren. maximum en minimumHet Arctische zee-ijs is een […] Het bericht Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan voorgaande jaren verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 13u30  Waarom lijken de dagen uit je jeugd veel langer te duren dan nu? Het heeft alles te maken met de snelheid waarmee onze hersenen beelden verwerken. Herken je het ook? Als je terug denkt aan een dag uit je kindertijd lijkt het wel alsof er nooit een einde aan die dag kwam. “Mensen zijn vaak verbaasd hoeveel ze zich herinneren van dagen die in hun jeugd eeuwig leken […] Het bericht Waarom lijken de dagen uit je jeugd veel langer te duren dan nu? verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 13u00  Waarom lijken de dagen uit je jeugd zoveel langer te duren dan nu? Het heeft alles te maken met de snelheid waarmee onze hersenen beelden verwerken. Herken je het ook? Als je terug denkt aan een dag uit je kindertijd lijkt het wel alsof er nooit een einde aan die dag kwam. “Mensen zijn vaak verbaasd hoeveel ze zich herinneren van dagen die in hun jeugd eeuwig leken […] Het bericht Waarom lijken de dagen uit je jeugd zoveel langer te duren dan nu? verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 11u15  ‘Aboriginals leefden al 50.000 jaar eerder in Australië dan gedacht’ Nieuw bewijs suggereert dat men er al zo’n 120.000 jaar geleden arriveerde. De onderzoekers baseren zich onder andere op schelpen en stenen die ze vonden in Moyjil, een archeologische vindplaats in de staat Victoria in Australië. Tot nu toe dacht men dat de Aboriginals 65.000 jaar geleden hun intrede in Australië deden. Maar als de […] Het bericht ‘Aboriginals leefden al 50.000 jaar eerder in Australië dan gedacht’ verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 08u45  Koraalriffen op de evenaar zijn minder gevoelig voor verbleking De koralen lijken zich aan te passen aan hogere oceaantemperaturen. Dat schrijven onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Nature Communications. “We hebben ontdekt dat er voor verbleking de laatste tien jaar hogere temperaturen nodig zijn dan twintig jaar geleden,” zegt onderzoeker Shannon Sully. Verbleking Gezond koraal herbergt algen die het koraal van […] Het bericht Koraalriffen op de evenaar zijn minder gevoelig voor verbleking verscheen eerst op Scientias.nl.
20/03 19u15  ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’ Morele goden blijken vaak pas op te doemen nadat complexe samenlevingen zijn ontstaan. In de afgelopen millennia hebben zogenoemde prosociale religies terrein gewonnen. Dergelijke religies worden gekenmerkt door ‘morele goden’ die vereisen dat gelovigen zich aan bepaalde wetten en regels houden en een goed leven leiden. En wie dat niet doet, kan rekenen op consequenties, […] Het bericht ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’ verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
22/03 17u45  'Tyrannosaurus' gereconstrueerd aan de hand van in Nederland gevonden bot Een internationaal team van wetenschappers heeft aan de hand van een eeuwen geleden in Nederland gevonden dijbeen van een dinosaurus, een 'Tyrannosaurus' gereconstrueerd.
22/03 00u00  Eerste vrouwelijke duo ooit maakt ruimtewandeling bij ISS Voor de eerste keer in de geschiedenis zal een vrouwelijk astronautenduo een ruimtewandeling maken bij het internationale ruimtestation ISS, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bevestigd in gesprek met CNN.
21/03 00u00  Groot Deens onderzoek toont aan dat vaccinaties geen autisme veroorzaken Deense wetenschappers hebben met een groot onderzoek aangetoond dat vaccinaties tegen de mazelen, bof en rode hond geen autisme veroorzaken bij kinderen. In de studie werden Deense kinderen die een prik kregen vergeleken met kinderen die niet gevaccineerd werden.
21/03 00u00  'RUG en Universiteit Maastricht beste algemene masteruniversiteiten' De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Universiteit Maastricht zijn beoordeeld als de beste algemene masteruniversiteiten van Nederland. Dertien masteropleidingen van de RUG kregen dit jaar het label Topopleiding, zo blijkt dinsdag uit de Keuzegids Masters 2019.
20/03 21u15  NUcheckt: Waarom er geen bewijs is dat de zon helpt bij vetverbranding NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Zonlicht helpt bij het verbranden van vet.'
19/03 19u30  Eerste vrouw ontvangt 'Nobelprijs' voor de wiskunde De Amerikaanse wiskundige Karen Uhlenbeck is dinsdag al eerste vrouw ooit verkozen tot winnaar van de Abelprijs, een van de meest prestigieuze prijzen in de wiskunde.
19/03 09u00  'Naar verwachting sterven dit jaar 1,5 miljoen mensen aan kanker in EU' Bijna anderhalf miljoen mensen in de EU zullen dit jaar naar verwachting aan de gevolgen van kanker overlijden, blijkt uit een onderzoek dat dinsdag zal verschijnen in Annals of Oncology. Longkanker blijft de dodelijkste ziekte onder beide geslachten.
19/03 05u15  'Anderhalf miljoen doden verwacht in de EU aan gevolgen van kanker' Bijna 1,5 miljoen mensen zullen aan de gevolgen van kanker overlijden in de Europese Unie (EU) in 2019. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag zal verschijnen in Annals of Oncology. Longkanker blijft de dodelijkste ziekte onder beide geslachten.
19/03 00u00  Twee eeuwenoude catacomben Alexandrië gered van stijgend grondwater Egypte heeft een project voltooid om de befaamde tweeduizend jaar oude catacomben in de kuststad Alexandrië te redden van het stijgende grondwater, hebben Egyptische autoriteiten zondag bekendgemaakt.
17/03 13u30  Groot deel DNA oorspronkelijke man op Iberisch Schiereiland verdwenen Bij mannelijke bewoners van het Iberisch Schiereiland is weinig DNA van de oorspronkelijke mannen uit het gebied terug te vinden. De meeste genen van de mannelijke inwoners van Spanje en Portugal komen van andere Europese volkeren die naar het gebied zijn getrokken.
17/03 11u00  DNA oorspronkelijke mannen op Iberisch Schiereiland bijna verdwenen Bij mannelijke bewoners van het Iberisch Schiereiland is bijna geen DNA terug te vinden van de oorspronkelijke mannen uit het gebied dat we kennen als Spanje en Portugal. De meeste genen van mannelijke inwoners van Spanje en Portugal komen van andere Europese volkeren die naar het gebied zijn getrokken in de loop van de jaren.
17/03 08u45  Hoe komt het toch dat we zo veel gaatjes in onze tanden hebben? Twee keer per dag poetsen en niet te vaak suiker eten. Zo moeilijk lijkt het niet om je gebit gezond te houden. Maar waarom hebben zoveel mensen dan toch gaatjes?
17/03 08u30  DNA oorspronkelijke mannen op Iberisch schiereiland grotendeels verdwenen Bij mannelijke bewoners van het Iberisch schiereiland is bijna geen DNA terug te vinden van de oorspronkelijke mannen uit het gebied dat we kennen als Spanje en Portugal. De meeste genen van mannelijke bewoners van Spanje en Portugal komen van andere Europese volkeren die naar het gebied zijn getrokken in de loop van de jaren.
17/03 07u30  Waarom hebben we toch zo veel gaatjes in onze tanden? Twee keer per dag poetsen en niet te vaak suiker eten. Zo moeilijk lijkt het niet om je gebit gezond te houden. Maar waarom hebben zoveel mensen dan toch gaatjes?
16/03 23u30  Waarom hebben we toch zoveel gaatjes in onze tanden? Twee keer per dag poetsen en niet te vaak suiker eten. Zo moeilijk lijkt het niet om je gebit gezond te houden. Maar waarom hebben zoveel mensen dan toch gaatjes?
Laatste update: vrijdag 22 maart 2019, 17u45
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Vader van Eline blijft gebroken achter na vrijlating: “Stel u voor dat ze plots opduikt aan haar graf”23/03 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Steven Pans is een gebroken man. Zijn ex mocht vrijdagmorgen al de gevangenis verlaten, ook al is ze schuldig bevonden aan de moord op hun dochter Eline (14). Terwijl Mehrnaz Didgar gepakt en gezakt door de gevangenispoort stapte, kroop hij verbitterd in zijn pen. “Welk signaal geef je aan de maatschappij als je een kindermoordenares vrijlaat? Een drugsdealer krijgt een zwaardere straf.”
13x Gescheiden verkeer op noordelijke Ring lijkt er toch niet te komen23/03 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het lijkt erop dat het scheiden van het doorgaand en het lokaal verkeer op het noordelijke deel van de Antwerpse Ring er niet komt. En dat heeft gevolgen voor de overkapping van de Ring. Al is het nog niet duidelijk wat die precies zullen zijn.
13x Mario Cipollini mist “clowns en goochelaars” in peloton: “De sprinters van nu moeten mij bedanken. Voor hun status en hun loon”23/03 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Mooie Mario. Super Mario. Il Re Leone. Il Magnifico. Of gewoon Cipo. Hoe hard Paolo Bettini, Alessandro Petacchi, Filippo Pozzato of Vincenzo Nibali ook hun best deden, de laatste vier Italiaanse winnaars van Milaan - Sanremo konden niet tippen aan de populariteit van de triomfator van 2002. Mario Cipollini (51) is in Italië nog altijd een van de meest gevraagde Bekende Italianen in tv-programma’s. “De coureurs van nu spreken niet aan. Het zijn allemaal diplomaten.”
12x Yoni Buyensen Lierse Kempenzonen willen bij leider eindelijk nog eens topmatch winnen: “Serieuze waardemeter”23/03 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Met 19 op 24 zette Lierse Kempenzonen sinds de jaarwisseling enorme stappen voorwaarts. Vanavond, op bezoek bij leider Thes Sport, krijgen de Pallieters een uitgelezen kans om te tonen ook klaar te zijn voor het werk dat hen in een mogelijke eindronde wacht.
12x Amper één op de drie heeft nieuwe bewonerskaart23/03 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Nog geen derde van de Antwerpenaren die vanaf 1 april in een van de nieuwe parkeerzones buiten de Ring wonen, heeft een bewonerskaart aangevraagd. Twee weken voor de invoering van het bewonersparkeren riskeren zo’n 39.000 inwoners een parkeerboete.
12x Arthur (23) verantwoordelijk voor 2.800 huurders: “Ik wil Mechelaars het gevoel geven dat ze op mij kunnen rekenen”23/03 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Piepjong is hij en pas verkozen, maar gemeenteraadslid Arthur Orlians (23) gaat ervoor. De komende zes jaar is hij als voorzitter van Woonpunt Mechelen mee verantwoordelijk voor de 2.800 huurders van de sociale huisvestingsmaatschappij.
12x Eeuwenoude schuur wordt omgevormd tot charmante B&B23/03 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: B&B De Hullebrug in Itegem (Heist-op-den-Berg), op de grens met Nijlen, Herenthout en Berlaar, heeft er drie bijzondere kamers bij. De oude schuur op het domein werd omgetoverd tot een pareltje om extra gasten van over heel de wereld te ontvangen aan de schilderachtige Grote Nete.
11x Water in Wallonië: de leukste uittips aan de andere kant van het land23/03 06u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Waalse dienst voor toerisme heeft het water als jaarthema gekozen. Kajakken op rivieren, een sluis oversteken in een bootlift, via een glijbaan in het zwembad duiken, fietsen langs oevers, een vishengel uitgooien of ontspannen in thermale baden. Op het water, in het water of aan het water: wat je ook kiest, je wordt overspoeld door activiteiten. Dit is een kleine greep uit het programma dat de naam Waterrijk Wallonië meekreeg.
11x Zes vragen over het Mueller-rapport23/03 05u30 - NRC.nl: Wetenschap: Na bijna twee jaar is het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen afgerond. De verwachtingen zijn hooggespannen, misschien wel iets te.
11x ‘Eindrapport Mueller beveelt geen nieuwe aanklachten aan’23/03 04u30 - NRC.nl: Wetenschap: Speciaal aanklager Robert Mueller heeft na bijna twee jaar zijn Ruslandonderzoek afgerond. Volgens een hooggeplaatste bron bij Justitie zonder aanbeveling voor nieuwe dagvaardingen tegen de entourage van Trump.

Statistieken

Artikels:
32675
Gelezen:
45413
Aantal lezers nu:
61


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven