maandag 24 juni 2019, week 26


U bent nu hier: Meer nieuws van Metro

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u30
 

Metro

Verbergen Tonen
24/06 23u15  Maartens tocht der tochten in 11 foto's Het was een lange tocht, de zwemvierdaagse van Maarten van der Weijden. 196 kilometer zwemmen in 74 uur, dat doe je niet zomaar. Heel Nederland leefde met de zwemmer mee, veel fans schreeuwden Maarten langs de kant naar de finish. Van Sinterklaas naar meezwemmers en slapen op een drijvend matras: dit is Maartens tocht der tochten in 11 (want natuurlijk zijn het er 11) foto's. 
24/06 21u45  Poolse vrouw rijdt examinator dood Een 68-jarige Poolse vrouw heeft tijdens haar rijexamen een examinator doodgereden. Dat heeft de politie van Rybnik in het zuiden van het land maandag bekendgemaakt. De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk.21 
24/06 21u30  Maarten van der Weijden zwemt geschiedenis Het is Maarten van der Weijden gelukt! Na 195 kilometer en exact 74 uur zwemmen werd hij maandagavond om half acht onder een daverend applaus in Leeuwarden ontvangen. De unieke zwemtocht gaat de boeken in als een historisch weekend.10 
24/06 21u00  Maarten: van bijna elke slag genoten Er werd gevreesd dat Maarten van der Weijden na het afronden van zijn Elfstedenzwemtocht niet meer het podium op zou kunnen lopen, er lag zelfs al een brancard klaar. Een beetje moeizaam gaat het wel, maar hij loopt zelfs zelf naar de ambulance, na zijn podiummoment. Een grapje kan er ook nog van af: „Toch wel een beetje spierpijn voel ik, hoor.'
24/06 20u45  Coole hittegolfhits: in de zomer is alles leuker 538 zomerhits van - je verwacht het niet - Radio 538 bezorgen je deze week tijdens tropische temperaturen een extra zomers gevoel. „Muziek klinkt heel anders in de zomer.”
24/06 20u30  Liever geen to-do list? Probeer deze alternatieven De één kan niet zonder en de ander wordt er juist gek van: to-do lists. Hoor jij bij de tweede groep? Probeer dan deze vijf alternatieven.10 
24/06 20u15  #100 Dat zal haar leren, die rot Rosa! Rochella ligt dankzij Levi in het ziekenhuis. Wat er precies gebeurd is weet Maud nog steeds niet en hoe het met de baby gaat evenmin. Maud is gek van bezorgdheid als de zus van Rochella, Zoë, eindelijk is gearriveerd. Vlak daarvoor zou een arts haar eigenlijk iets zeggen, maar omdat Zoë binnenstormde werd dat niet gezegd. In plaats daarvan wordt Zoë meegenomen naar haar zusje en blijft Maud achter. Gelukkig komt Jessie naar haar toe en vertelt Zoë even later dat het naar omstandigheden goed gaat met Rochella. Hoe het met de baby gaat weet echter nog steeds niemand en op de echo wordt geen hartje gehoord. Als ze net aan hun koffie willen beginnen stappen er twee agenten de wachtkamer binnen. „Wij zijn op zoek naar Maud…”11 
24/06 20u00  Feestelijke finish: het lukt Maarten van der Weijden Het is Maarten van der Weijden gelukt! Hij heeft de finish van zijn Elfstedenzwemtocht bereikt en is, na 200 kilometer en ruim 72 uur zwemmen, in Leeuwarden feestelijk onthaald. Er komt een eind aan zijn monstertocht, iets waar hij heel trots op kan zijn.
24/06 19u30  NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer Het ministerie van Justitie en Veiligheid is maandagavond een fout begaan: via een NL-Alert deelden zij als alternatief op 112 het nummer van de tiplijn Telegraaf. Door een storing werkt zowel 112 als het nummer voor niet-spoedeisende gevallen niet. 10 
24/06 18u45  Winterspelen 2026 zijn in Milaan Misschien moet je er met dit weer nog helemaal niet aan denken, maar toch komen de Winterspelen er weer aan. Er is zelfs al een stad gekozen waar de spelen moeten plaatsvinden: Milaan. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten. Milaan zal de Winterspelen in samenwerking met Cortina d'Ampezzo organiseren.
24/06 18u45  Onderwijsraad: 'breng plezier in lezen terug' Stiekem met een zaklamp onder de deken - als tent behendig omhooggehouden met de knieën - lezen. Over de grote avonturen van kleine Pinkeltje, over de magie van Harry Potter of het antwoord op je meest prangende vraag: of de oceaan écht geel wordt als je deze met Fanta vult. Alhoewel ouders vroeger het boek in moesten nemen zodat de nodige nachtrust gepakt werd, liggen de gebundelde kunstwerken nu onder een dikke laag stof. 10 
24/06 18u15  Leeuwarden maakt zich op voor finish Maarten Leeuwarden maakt zich op voor de finish van Maarten van der Weijden, die aan het laatste stuk is begonnen van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. Hij wordt rond 19.30 uur aan de finish bij de Bonkevaart verwacht. „Hoewel het nog wel een paar uur duurt voordat hij hier arriveert, melden de eerste mensen zich', aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.
24/06 17u45  Veel meer meisjes in NL lopen risico op besnijdenis Meer meisjes dan gedacht in Nederland lopen risico besneden te worden, de komende twintig jaar totaal 4190 meisjes. Ook het aantal vrouwen dat al besneden is, is hoger. Bijna 41.000 vrouwen in Nederland zijn besneden. 
24/06 16u45  Live: Maarten van der Weijden op weg naar de finish Het de laatste dag van de monstertocht waar Maarten van der Weijden vrijdagavond om half zes aan begon. Toen sprong hij in Leeuwarden het water in, om daar (hopelijk) maandagavond weer aan te komen. Met zo'n 10 kilometer te gaan komt het einde nu toch echt wel in zicht. Hij zwemt 2,7 kilometer per uur, de verwachting is dat hij om 19.23 uur in Leeuwarden aankomt. 
24/06 16u45  Lege technotempels blijken uitmuntende studieruimtes Ellenlange rijen voor bibliotheken in aanloop naar tentamens. Red Bull heeft een antwoord: studeren in leegstaande clubs.
Laatste update: vandaag om 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/06 16u45  Alarmnummer 112 niet bereikbaarHet alarmnummer 112 is in grote delen van Nederland op dit moment niet bereikbaar. Ook het nummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende gevallen kampt met een storing.
24/06 16u00  'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslangDe - tot zover bekend - eerste seriemoordenaar die actief was op Cyprus is veroordeeld tot zeven keer levenslang. Het gaat om een Grieks-Cypriotische militair die vijf vrouwen en twee jonge meisjes doodde op het eiland in de Middellandse Zee. De 35-jarige Nikos Metaxas kreeg ook de zwaarste straf opgelegd uit de geschiedenis van het land.
24/06 15u00  Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond BobStichting Reddingsteam Zeedieren Velsen waarschuwt strandgangers voor een boze zeehond bij IJmuiden. Bob, zoals zeehond wordt genoemd, lijkt het strand niet te willen delen met bezoekers.
24/06 14u30  Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoenMaarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht tot nu toe 2,7 miljoen euro opgehaald. Dat is meer dan vorig jaar rond dit tijdstip. Toen stond hij op het podium in Leeuwarden en stond de teller op 2,5 miljoen euro.
24/06 14u00  Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keerMaarten van der Weijden komt steeds dichter bij het einde van zijn Elfstedenzwemtocht. Maandagmiddag kwam hij rond 13.30 uur aan in Burdaard. Het is de tweede keer dat hij langs het dorp zwemt waar hij vorig jaar moest opgeven.
24/06 13u30  Zeldzame haaiensoort gespot in de NoordzeeOp de Noordzee is een zeldzame haai gespot. De voshaai werd vorige week tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland gezien door een voorbijganger op een boot.
24/06 13u15  Amsterdam denkt na over excuses slavernijverledenDe gemeente Amsterdam overweegt excuses te maken namens de hoofdstad voor het slavernijverleden. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt dat het college van burgemeester en wethouders ‘welwillend’ staat tegenover een initiatiefvoorstel van een meerderheid van de gemeenteraad.
24/06 12u45  Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderenHet aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.10 
24/06 12u00  Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straatEen vrachtwagen van een Friese eiverwerker is vanochtend in Zwaag gekanteld en op een fietspad terechtgekomen. Een deel van de later, zo’n 15.000 liter eigeel, stroomde uit de wagen.
24/06 11u30  Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rugPremier Mark Rutte heeft Maarten van der Weijden een steuntje in de rug gegeven voor zijn laatste kilometers van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. In een tweet prijst Rutte de zwemmer die maandagochtend in Dokkum zijn tiende stempel kreeg en op weg is naar Leeuwarden.
24/06 10u45  Meer asielaanvragen in Europese UnieDe EU kreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 290.000 asielaanvragen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018.
24/06 10u30  Maarten van der Weijden haalt 10e stempelMaarten van der Weijden is aangekomen in Dokkum. Hij is bijna bij het keerpunt en zwemt vanuit daar naar Leeuwarden.12 
24/06 10u30  24-plus festival: 'mensen minder naar de getfer'Wat kom je allemaal tegen op een 24-plus festival? Zo’n beetje precies hetzelfde als op andere festivals, van glitters tot op-het-grasgesprekken, maar met net wat meer grijze baarden, onder andere. ,,De sfeer is relaxter.'10 
24/06 10u00  Vrouwen verdienen minder bij Tilburg UniversityVrouwelijke wetenschappers van Tilburg University verdienen gemiddeld 175 euro bruto per maand minder dan mannelijke wetenschappers. Dat blijkt uit blijkt uit eigen onderzoek van de universiteit.
24/06 09u45  ‘Iedereen kan een mentor gebruiken’Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: eigenlijk kan iedereen wel een mentor gebruiken, want er is altijd iemand van wie je iets kunt leren. Of je net afgestudeerd bent of juist bijna met pensioen gaat. Een mentor is je gids, adviseur en soms zelfs een vriend. En vaak kun jij hem of haar ook nog iets leren, vertellen mentoren en hun protegés.
24/06 09u00  Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezenHet bod van de gemeente Amsterdam op het failliete ziekenhuis MC Slotervaart is afgewezen. „Het bod is te laag ten opzichte van het aanbod dat vastgoedbedrijf Zadelhoff ons heeft gedaan', aldus curator Marc van Zanten.
24/06 08u30  Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmenDe leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Zo worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, vindt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.11 
24/06 08u15  Harde bubbel en nadorst tijdens waterproeverijMineraal met een harde bubbel, zout met een zachte bubbel... Je hebt water en je hebt water, zo bleek uit een waterproeverij. ,,Ik drink het liefst na een avondje drinken', vertelde iemand. ,,En tijdens de seks natuurlijk.' 
24/06 07u45  Maarten van der Weijden passeert eindpunt vorig jaarMaarten van der Weijden is voorbij het punt waar hij vorig jaar op moest geven in de jachthaven van Birdaard. In 2018 moest de zwemmer na 163 kilometer met zijn Elfstedentocht stoppen omdat zijn tank helemaal leeg was. Dat punt is hij nu iets voor 7.00 uur gepasseerd.
24/06 07u45  Op Urk‘Zullen we even naar Urk?’, zegt ze, terwijl ik de afslag aangekondigd op een bord voorbij zie schieten. We hebben ongeveer een half uur speling op de doorreis tussen twee optredens en dus slaan we af, want soms moet je gewoon ergens heengaan als je dat toevallig ineens kan. Een lange, rechte weg brengt ons langs een hoge dijk naar het kleine Urk.12 
24/06 07u45  Van der Weijden onderweg naar DokkumNa zijn vertrek uit Franeker een paar uur geleden is Maarten van der Weijden zet hij nu koers naar Dokkum. Daar krijgt hij zijn tiende stempel. 10 
24/06 07u15  Werkplezier heel anders voor werkgever en werknemerWil jij liever leuke collega’s, een lekker muziekje op de werkvloer en misschien wel een kantoorhond of juist een kekke smartphone, dikke leaseauto en meer salaris? Werkgevers denken het laatste, maar werknemers gaan voor optie één.
23/06 23u00  Deze honden-onesie verovert het internetHeb je een hond, maar kun je die hondenharen niet uitstaan? Of heeft jouw partner een hond, terwijl jij eigenlijk een beetje allergisch bent? Dan is er nu wellicht een gouden oplossing die er ook nog eens hilarisch uit ziet: de honden-onesie. 
23/06 22u00  Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert ImamogluNadat ruim 95 procent van de stemmen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul is gestemd, is al bekendgemaakt dat Ekrem Imamoglu het burgmeesterschap heeft gewonnen. Dat betekent dat Binali Yildirim van de AKP van Erdogan heeft verloren. 
23/06 21u15  Er komt een follow-up serie van Sex and the City!Je had de serie, toen een film, toen een tweede film en daarna was het basta: Sex and the City komt nooit meer terug. Maar fans springen een gat in de lucht bij het volgende nieuws: er komt een nieuw boek én een nieuwe tv-serie van Sex and the City-schrijfster Candace Bushnell. En die klinkt nog beter dan het oldskool Sex and the City! 
23/06 19u45  Rondzwemmende zeehond via de Amstel op weg naar zeeEen zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij het Noord-Hollandse De Kwakel is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel. Inmiddels is een team onderweg om de gezondheid van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren.
23/06 18u45  Maarten van der Weijden zet Friesland op zijn kopIn Friesland gaat het op dit moment maar over één ding: Maarten van der Weijden. Langs de hele Elfstedenroute werd de topsporter als een ware volksheld onthaald. Morgenavond hoopt de zwemmer, na 196 kilometer, te finishen in Leeuwarden.
23/06 18u00  Migrant in nood van boord bij Sea-Watch 3Een van de vluchtelingen aan boord van de Sea-Watch 3 is overgebracht naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Volgens een woordvoerder van de hulporganisatie ging het om een medisch noodgeval.
23/06 17u15  Verstappen niet op het podium, Hamilton wintHet is Max Verstappen zondag bij de Grand Prix van Frankrijk niet gelukt om op het erepodium te eindigen. In een race zonder spektakel startte en finishte de Nederlandse Formule 1-coureur van Red Bull als vierde.
23/06 16u45  Friese man in penis gebeten door spinDe kans bestaat dat jij nog nooit de spin stalmuursluiper hebt gehoord. Een man uit Friesland zal de naam vermoedelijk nooit meer vergeten. Hij is namelijk in zijn penis gebeten door het dier.
23/06 15u45  Twee patiënten Den Dolder niet terug van verlofTwee patiënten die verbleven in de psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder zijn niet teruggekeerd na hun verlofperiode. Het duo vormt volgens de kliniek geen gevaar, maar uiteraard zijn de onwonenden geïnformeerd.
23/06 15u15  Doden bij couppoging deelstaat EthiopiëBij een couppoging in een staat in Ethiopië zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn de baas van het Ethiopische leger, het hoofd van de staat Amhara en diens adviseur. De staatstelevisie meldde dat een generaal van het leger achter de machtsgreep zit. Het is niet duidelijke waar de generaal op dit moment is.
23/06 14u30  18 mensen achter dubbele wand in vrachtauto gevondenIn het Rotterdamse havengebied is zaterdagavond een vrachtwagenchauffeur aangehouden onder de verdenking van mensensmokkel. In zijn vrachtwagen werden maar liefst achttien mensen aangetroffen, zo meldt de Koninklijke Marechaussee.
23/06 13u45  Duits dorp kaapt biervoorraad neonazifestival wegIn het Oost-Duitse Ostritz vindt dit weekend het festival Schild und Schwert plaats. Dat staat te boek als een neonazifestival, waar vooral extreemrechtse bands komen spelen. De bevolking van Ostritz doet er echter alles aan om in ieder geval geen dronken feestvierders in de straten te hebben.
23/06 13u15  RIVM kondigt hitteplan af voor grote delen NederlandHet gezondheidsinstituut RIVM heeft zondag het 'hitteplan' afgekondigd voor grote delen van Nederland. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten.
23/06 13u00  Live: Van der Weijden onderweg naar DokkumNa zijn vertrek uit Harlingen een paar uur geleden is Maarten van der Weijden zojuist aangekomen in Franeker. Daar krijgt hij zijn negende stempel. De olympiër zet nu koers naar Dokkum. 
23/06 13u00  Juni warmste junimaand ooit gemetenMet een hele week hitte in het vooruitzicht is het nu al vrijwel zeker dat juni 2019 de warmste junimaand wordt sinds in 1901 in De Bilt met metingen werd begonnen.
23/06 12u45  Live: Van der Weijden aangekomen in FranekerNa zijn vertrek uit Harlingen een paar uur geleden is Maarten van der Weijden zojuist aangekomen in Franeker. Daar krijgt hij zijn negende stempel. De olympiër zet nu koers naar Dokkum. 
23/06 12u30  Reddingsbrigade: 'Zwem niet bij bruggen en sluizen'Met een week van zomerse temperaturen in het vooruitzicht kunnen de veiligheidswaarschuwingen niet uitblijven. Zo waarschuwt Weeronline mensen dat ze zich wel goed in moeten smeren.
23/06 11u45  Duitse politie nog altijd druk met klimaatprotestenKlimaatprotesten in het gebied tussen de Duitse steden Aken en Keulen houden ook zondag de politie bezig. Na de bestorming van een dagbouwmijn ten zuiden van Mönchengladbach door honderden activisten, waren er zondagochtend nog ongeveer 250 activisten in de mijn.
23/06 10u30  Juni warmste maand ooit gemetenMet een hele week hitte in het vooruitzicht is het nu al vrijwel zeker dat juni 2019 de warmste junimaand wordt sinds in 1901 in De Bilt met metingen werd begonnen.
23/06 09u45  Live: Van der Weijden onderweg naar FranekerNa paar uur slaap is Maarten van der Weijden zojuist vertrokken uit Harlingen. Daar heeft hij zijn achtste stempel gekregen. De olympiër zet nu koers naar Franeker. Naar verwachting zal hij daar rond 12.00 uur aankomen.
23/06 09u45  Checkpoint Charlie gaat drastisch op de schopEen van de grootste toeristische trekpleisters van Berlijn gaat mogelijk drastisch op de schop. Het gemeentebestuur van de stad Berlijn wil namelijk met liefde van Checkpoint Charlie af. 
23/06 09u00  Live: Van der Weijden aangekomen in HarlingenNa paar uur slaap is Maarten van der Weijden zojuist aangekomen in Harlingen. Daar heeft hij zijn negende stempel gekregen. Na Harlingen zet hij koers naar Franeker. Naar verwachting zal hij daar rond 12.00 uur aankomen.
23/06 08u45  Live: Van der Weijden onderweg naar HarlingenNa paar uur slaap is Maarten van der Weijden zojuist aangekomen in Harlingen. Daar heeft hij zijn negende stempel gekregen.
22/06 23u30  Zeven stempels binnen, over de helft!De tweede dag van de Elfstedenzwemtocht zit er bijna op voor Maarten van der Weijden en tot nu toe verloopt alles soepel. Hij zwemt zelfs zo snel dat hij bijna twee uur eerder dan gepland (rond 23.10 uur) aankwam in de laatste stad van vandaag: Bolsward. Na flink wat kilometers gezwommen te hebben gaat de Olympiër verder naar Harlingen. Hij is nu ook qua kilometers - en niet alleen qua stempels - over de helft. 
22/06 23u00  Maarten van der Weijden op weg naar BolswardMaarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 90 kilometer op de teller en is hard op weg naar de Friese stad Bolsward. Hij loopt ruim een uur voor op het voorziene schema.
22/06 22u00  Zo kom je (op kantoor) goed de zomer doorHet zal je niet ontgaan zijn: we krijgen een hete zomer. De eerste week van de zomer wordt, naar verwachting, zelfs een tropische week. Mensen in het zuiden krijgen te maken met meer hete dagen dan mensen die in het noorden wonen, maar warm wordt het sowieso.
22/06 21u00  Heet, heter, heetst: flinke hittegolf verwachtHet wordt heet, aankomende week! Het is pas net zomer en er wordt nu al een hittegolf verwacht, de eerste van deze zomer. Weeronline meldt dat het zondag op een aantal plaatsen al 30 graden wordt en dat ons in de dagen erna op grote schaal tropisch weer te wachten staat.
22/06 20u00  Dief berooft Halle Berry bijna van haar hele huisWaarom zou je een tv, laptop of auto stelen als je ook gewoon iemands hele huis buit kan maken? Inboedel en al. Dat moest de dief die Halle Berry in maart bijna beroofde gedacht moeten hebben. De 59-jarige man, die in januari ook al een poging waagde, was namelijk van plan de sloten van haar huis te verwisselen en zelf in te trekken.
22/06 19u30  Live: Maarten van der Weijden op weg naar BolswardMaarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 77 kilometer op de teller en is net doorgekomen in de Friese stad Hindeloopen. Daarmee loopt hij ruim voor op het voorziene schema.
22/06 19u15  'Foutparkeerders' opgelicht door nep bergingsbedrijfEen aantal automobilisten in Delft zijn vrijdagmiddag opgelicht door een 28-jarige man die zich voordeed als medewerkers van een bergingsbedrijf. Hij had een bord met een parkeerverbod bij zich, en plaatste dat op willekeurige plekken. Wanneer mensen dan 'fout' parkeerden, moesten ze hem cash geld betalen. 
22/06 18u00  OM wil opruiende Pakistani horen over WildersHet Openbaar Ministerie wil twee Pakistanen horen met betrekking tot opruiing en bedreiging van Geert Wilders. Het gaat om de geestelijke Khadim Hussain Rizvi en de cricketspeler Khalid Latif. Dat bevestigt het OM na tweets van Wilders. Daarin stelt de PVV-leider dat Nederland heeft gevraagd om arrestatie en vervolging, maar het OM stelt dat het slechts gaat om een rechtshulpverzoek voor een verhoor.
22/06 17u45  Verstappen start op P4 in GP van FrankrijkMax Verstappen begint de Grote Prijs van Frankrijk zondag vanaf de vierde plaats. De Nederlandse Formule 1-coureur zette in zijn Red Bull een tijd neer van 1.29,409. Lewis Hamilton verzekerde zich opnieuw van poleposition.
22/06 17u15  Live: Maarten van der Weijden op weg naar WorkumMaarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 77 kilometer op de teller en is net doorgekomen in de Friese stad Hindeloopen. Daarmee loopt hij ruim voor op het voorziene schema.
22/06 17u00  Live: Maarten van der Weijden krijgt vijfde stempelMaarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 77 kilometer op de teller en is net doorgekomen in de Friese stad Hindeloopen. Daarmee loopt hij ruim voor op het voorziene schema.
22/06 16u45  Agenten gewond bij klimaatbetoging DuitslandBij de klimaatbetogingen in het gebied bij Keulen en Aken is het zaterdag tot een confrontatie gekomen met de politie. Daarbij zijn in een mijnbouwgebied bij Niederaussem agenten gewond geraakt. Om hoeveel agenten het gaat en hoe ernstig hun verwondingen zijn, zegt de politie niet.
22/06 16u30  Live: Maarten van der Weijden bijna in HindeloopenMaarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 75 kilometer op de teller en is op weg naar stempel vijf in de Friese stad Hindeloopen. 
22/06 16u15  SP gaat harde noten kraken na mislukte verkiezingenDe SP kraakt harde noten bij de bespreking van de teleurstellende uitslagen van de laatste verkiezingen. De kritiek van de plaatselijke afdelingen op de mislukte campagne voor de Europese verkiezingen en het omstreden Brusselmans-spotje is soms niet mals.
22/06 15u15  Nederland harkt eerste plakken European Games binnenOp de European Games in Minsk zijn de eerste medailles voor Nederland binnen. Bij de wielerwedstrijd op de weg voor vrouwen was zaterdagmiddag er zelfs een een-tweetje voor de Oranje-equipe. 
22/06 15u00  Live: Maarten van der Weijden richting HindeloopenMaarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 67 kilometer op de teller en is op weg naar stempel vijf in de Friese stad Hindeloopen. Hij hoopt hier rond de klok van 18.00 uur aan te komen.
22/06 14u45  Man aangehouden om kruisboog en oorlogswapensDe politie heeft bij een 24-jarige man uit Klarenbeek (Gelderland) onder meer een kruisboog, een zwaard en munitie uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Hij is aangehouden op verdenking van het overtreden van de Wet wapens en munitie, meldde de politie zaterdag.
22/06 14u45  Grootste fontein Nederland is gevaar voor omgevingDe grootste fontein van Nederland staat in het recreatiemeer de Binnenschelde bij Bergen Op Zoom. Echter is het water in het meer niet meer zo schoon en dat baart verschillende experts zorgen. 
22/06 13u45  Naaktslak veroorzaakte grote treinstoring in JapanIn elk land zijn er wel eens problemen met het openbaar vervoer. Japan is daarin geen uitzondering, maar de reden voor een grote treinstoring afgelopen maand lijkt dan eindelijk gevonden: een naaktslak.
22/06 13u30  Live Elfstedenzwemtocht: op jacht naar HindeloopenMaarten van der Weijden begon gisteren aan zijn tweede poging om de Elfstedenzwemtocht in Leeuwarden. Een tocht die ruim vier dagen gaat duren waarbij de olympiër 196 kilometer zwemt. 
22/06 12u45  Hoge Franse onderscheiding voor Elton JohnSir Elton John heeft een hoge Franse onderscheiding gekregen. De Britse zanger kreeg in Parijs door president Emmanuel Macron de Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding die een burger kan krijgen, opgespeld.
22/06 12u45  Live Elfstedenzwemtocht: aangekomen in StavorenMaarten van der Weijden begon gisteren aan zijn tweede poging om de Elfstedenzwemtocht in Leeuwarden. Een tocht die ruim vier dagen gaat duren waarbij de olympiër 196 kilometer zwemt. 
22/06 12u15  Kabinet: Afghaanse gevangenen zijn wel beschermdHet kabinet spreekt tegen dat Nederland aan Afghanistan overgedragen gevangenen te weinig heeft beschermd. Trouw schrijft dat overgedragen gevangenen zijn gemarteld en Nederland dat niet doorhad. Nederland had beloofd hen goed in de gaten te houden, maar zou dat hebben verzuimd.
22/06 11u15  Gewonden door wildplasser op brug in BerlijnIn de Duitse hoofdstad Berlijn zijn vier mensen in het ziekenhuis beland door een wildplasser. De man urineerde vanaf de Jannowitzbrug op een langsvarende boot.
22/06 10u30  Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar StavorenMaarten van der Weijden begon gisteren aan zijn tweede poging om de Elfstedenzwemtocht in Leeuwarden. Een tocht die ruim vier dagen gaat duren waarbij de olympiër 196 kilometer zwemt. 
22/06 09u30  'We moeten beter zorgen voor de Waddenzee'Nederland moet beter zorgen voor het UNESCO-werelderfgoed Waddenzee. Het kwetsbare natuurgebied wordt aan alle kanten bedreigd door onder meer gas- en zoutwinning, klimaatverandering, milieugevaarlijke scheepvaart en bouwactiviteiten op de wal. 'Dat moet snel anders en beter', vindt directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging.
22/06 08u45  Goede eerste nacht Van der Weijden, op naar StavorenTerwijl Nederland wakker wordt, zwemt Maarten van der Weijden, die gisteren begonnen is aan zijn Elfstedenzwemtocht, door de Luts bij het Friese Balk. Rond vijf uur kan de Olympiër Sloten binnen, waardoor hij nu drie van de elf stempels binnen heeft.
21/06 23u30  Maarten heeft zijn eerste Elfsteden-stempel binnenMaarten van der Weijden heeft zijn eerste stempel binnen. Rond 23.00 uur werd hij joelend ontvangen bij de Waterpoort in de Friese stad Sneek, waar hij de eerste stempel kreeg. Van der Weijden is nu ruim vijf uur onderweg en zwemt iets achter op schema, hij zou namelijk eigenlijk rond 22.15 uur al aankomen in Sneek. Hij heeft om 23.00 uur 22,4 kilometer afgelegd, nog 177 te gaan. 
21/06 23u00  Man wordt verbannen van datingsite, stuurt nepbloedEr zijn verschillende dingen die je kunt doen wanneer je verbannen wordt van een datingsite. Normaliter bellen mensen de helpdesk of sturen ze hooguit een boos mailtje. Een Amerikaanse man vond dat niet krachtig genoeg en stuurde dreigbrieven met daarin wit poeder en nepbloed. Het was deel van een maandenlange wraakcampagne tegen de site OkCupid.com, zo schrijft de New York Post.
21/06 20u45  Tienduizenden bij klimaatbetoging in AkenOngeveer 40.000 mensen hebben volgens de organisatoren vrijdag meegedaan aan een betoging tegen klimaatverandering in het Duitse Aken, niet ver van de grens met Nederland. Een woordvoerder van de organisatie, Fridays For Future, meldde dat er betogers uit zeventien landen meededen.
21/06 20u15  Lichaam klokkenluider na 16 jaar ontdektNa 16 jaar is het lichaam van een vermiste klokkenluider gevonden in China. De toen 53-jarige Deng Shiping had alarm geslagen over corruptie rond een bouwproject op de school waar hij werkte. Daarna verdween hij spoorloos, berichten Chinese media.
21/06 19u30  Politie pakt man met heel toepasselijk nummerbordDe scooterrijder die vrijdagmiddag door de politie staande is gehouden zal zich nu wel voor z'n kop slaan. Naast dat hij verschillende verkeersovertredingen maakte, gebruikte hij namelijk een vals nummerplaat met een heel toepasselijk opschrift. De standaard letters en cijfers op het kenteken had hij ingeruild voor de zin 'Pak me dan'. Nou, dat is gebeurd.
21/06 18u45  'Haagse steker' geradicaliseerd en geestesziekMalek F., die op 5 mei 2018 in Den Haag drie willekeurige mensen op straat met een mes levensgevaarlijk verwondde, was in meer of mindere mate geradicaliseerd en had extremistische ideeën. Dat zeggen twee deskundigen die een reeks gesprekken met F. en zijn familie hebben gevoerd. Hij maakte geen deel uit van een jihadistische groepering, maar zou daar wel door kunnen zijn geïnspireerd, aldus de experts.
21/06 17u45  Maarten is begonnen aan monstertocht van 200 kmMaarten is in een zonovergoten Leeuwarden begonnen aan de monstertocht van 200 kilometer langs de Friese elf steden. Vrijdagavond sprong hij rond de klok van half zes in het Friese water.
21/06 17u15  Rock Werchter wordt heet: hitteplan uitgeroldBezoekers van Rock Werchter moeten zich voorbereiden op een heel warm festival. Zo warm zelfs, dat de organisatie achter het Belgische festival een heel hittegolfplan heeft uitgerold. Van 27 tot en met 30 juni kunnen muziekliefhebbers terecht in Werchter.
21/06 16u30  Rutte: oplopende spanning rond Iran zorgelijkHet neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran is „op zijn zachtst gezegd een nieuw signaal van oplopende spanningen”, vindt premier Rutte. „Heel zorgelijk, het is belangrijk om nu te werken, ook in Europees verband, aan de-escalatie', zei de premier na afloop van een EU-top in Brussel. Hij verwees naar de eerdere oproep van de EU om provocaties te vermijden.
21/06 16u00  Gratis wifi in binnenstad Utrecht verdwijntVier jaar lang had vrijwel iedereen in de binnenstad van Utrecht gratis wifi, ook gewoon op straat en in parken. Maar daar komt nu een einde aan. De vierjarige proef is afgelopen en er is gekozen om niet verder te gaan met de gratis wifi, zegt wethouder Verschuure tegen RTV Utrecht.
21/06 15u00  Eindtoets basisschool voortaan eerder afgenomenDe eindtoets voor basisschoolleerlingen wordt voortaan eerder in het jaar afgenomen. Dat laat minister Arie Slob weten in een brief aan de Tweede Kamer. Door de invoering van deze maatregel komt er minder tijd te zitten tussen het moment van het schooladvies van de leraar en de toets.
21/06 14u00  Twee mensen overleden door crash vliegtuigje BrabantBij Willemstad in Noord-Brabant is een sportvliegtuigje neergestort na een incident met een ander sportvliegtuigje, meldt de politie. Twee inzittenden zijn overleden. 
21/06 13u30  Meer kans op een hypotheek met flexibel inkomenErvaar je stress omdat je denkt dat je als freelancer geen huis kunt kopen? Binnenkort is dat misschien verleden tijd! Starters op de woningmarkt met een flexibel arbeidscontract krijgen meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
21/06 13u15  Diemense wethouder Nuijens stapt op na aanhoudingJorrit Nuijens, de Diemense wethouder (GroenLinks), stapt op nadat hij donderdag door de politie in Amsterdam was aangehouden. „De komende dagen en weken zal ik rust nemen om op de gebeurtenissen te kunnen reflecteren.' Dat meldt Nuijens vrijdag in een verklaring op de website van GroenLinks Diemen.
21/06 12u45  Wat is er nu aan de hand tussen de VS en Iran?Donald Trump, wanneer is hij niet in het nieuws zou je bijna zeggen. De laatste dagen verschijnt zijn naam weer overal, want de spanningen tussen Amerika en Iran lopen op. Maar wat is er op dit moment precies aan de hand? We stellen vijf vragen aan Amerikakenner Victor Vlam:
21/06 12u30  Maarten hoopt dat het weer magisch wordtDe heftig gerimpelde voeten en handen van zwemmer Maarten van der Weijden zullen half Nederland nog wel even bijblijven. Kun je je voorstellen dat hij, na zijn lichaam zo te hebben toegetakeld, gewoon nóg eens het water in gaat om die Elfstedenzwemtocht te volbrengen? Wij ook niet. 
21/06 12u00  Maarten aanmoedigen? Dit zijn de tijdenGoed nieuws voor held Maarten van der Weijden: het water waarin hij voor zijn elfstedentocht moet zwemmen, is goedgekeurd. Jubelend twittert de zwemmer vrijdag dat er ‘geen poepbacterie’ te bekennen is. Vrijdag aan het eind van de middag gaat de 38-jarige zwemmer van start en 111 streng gekeurde recreanten mogen meezwemmen. Bij de vorige editie kon dit niet, omdat er door de hitte veel poepbacteriën in het water waren. Maandagavond in Leeuwarden Ondanks extra ingelaste rustpauzes, wacht de zwemmer weer een zware tocht. Bij de vorige poging moest Van der Weijden na 163 kilometer ophouden vanwege ziekte en vermoeidheid. Ook nu zal hij op moeten boksen tegen het slaapgebrek en de kou, want pas vanaf zondag wordt het iets warmer. En dus kan de zwemmer wel wat aanmoediging gebruiken! Als het goed is, zwemt Van der Weijden maandagavond Leeuwarden binnen. Dit zijn de verwachte tijden volgens de website van de foundation: Leeuwarden Vr 21 juni - 17:30 uur Sneek Vr 21 juni - 22:15 uur IJlst Za 22 juni - 00:00 uur Sloten Za 22 juni - 05:00 uur Stavoren Za 22 juni - 13:40 uur Hindeloopen Za 22 juni - 18:00 uur Workum Za 22 juni - 20:20 uur Bolsward Zo 23 juni - 00:40 uur Harlingen Zo 23 juni - 10:20 uur Franeker Zo 23 juni - 13:40 uur Dokkum Ma 24 juni - 10:20 uur Leeuwarden Ma 24 juni - 19:30 uur Bekijk ook: Eén van de leukere werkdagen: neem je hond mee! Bekijk ook: Zzp'er? Dan moet je minstens 16 euro verdienen Bekijk ook: Heel depressief door de zomer
21/06 11u00  Eén van de leukere werkdagen: neem je hond mee!We weten het, bijna elke dag is het wel een dag van iets. Maar als het 21 juni en internationale Neem je hond mee naar werk-dag is, mag dat natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. 
21/06 10u15  Grote run Nederlandse bedrijven op online gokkenEen gokje wagen? Honderdduizenden Nederlanders doen het al online, maar bij aanbieders die officieel geen diensten in Nederland mogen verlenen. Vanaf 1 januari 2021 wordt online gokken in Nederland waarschijnlijk legaal en bedrijven spelen daar gretig op in. 125 bedrijven uit binnen- en buitenland hebben bij de toezichthouder aangegeven dat ze interesse hebben in een vergunning, schrijft de NOS. Dat is ver boven de verwachting van 70. Lang debat Het legaal maken van het online gokken is niet over één nacht ijs gegaan, jarenlang heeft de politiek erover gedebatteerd. In 2021 kunnen bedrijven online casino’s, sportweddenschappen en andere gokdiensten aanbieden. Bedrijven moeten daarvoor een vergunning aanvragen bij de Kansspelautoriteit. Het is nog niet bekendgemaakt welke bedrijven het online gokken willen aanbieden. Verwacht wordt dat grote partijen zoals Bwin, Unibet en Pokerstars zeker een beroep zullen doen op de Kansspelautoriteit. Overspoeld met reclames Een mogelijk nadeel van de legalisering is dat er waarschijnlijk een hoop reclames bij komen door de nieuwe markt. Branchevereniging Speel Verantwoord pleit ervoor om met de mediapartijen in gesprek te gaan over de omvang. „Alle betrokken partijen moeten er gezamenlijk voor zorgen dat we niet de irritatiegrens van de consument over gaan', vertelt Peter-Paul de Goeij van Speel Verantwoord aan de NOS. Dat het online gokken -en het adverteren daarvoor- niet zonder risico's is, blijkt uit verhalen van ervaringsdeskundigen. In januari vertelde één van hen aan Metro dat de soms agressieve reclames erg gevaarlijk zijn: „Dagelijks ontvang je mails waarin staat dat de free spins voor je klaar staan of dat je extra speeltegoed kunt krijgen als je een bepaald bedrag inlegt.' Bekijk ook: Trump trekt militaire aanval Iran toch in Bekijk ook: Zzp'er? Dan moet je minstens 16 euro verdienen Bekijk ook: Chucky is back: 2.0!
21/06 10u15  Heel depressief door de zomerVrijdag 21 juni is de zomer officieel begonnen en voor veel mensen is dit seizoen de leukste periode van het jaar. Maar niet voor iedereen staat de zomer in het teken van vrolijkheid, juichen bij 30 graden, strand, festivals, terrasjes pakken en eindeloos lang buiten zitten. Zo’n 0,1 procent van de bevolking heeft last van een zomerdepressie.
21/06 09u00  Zzp'er? Dan moet je minstens 16 euro verdienenHet kabinet is al lang op zoek naar een manier om de grote groep schijnzelfstandigen bescherming te kunnen bieden. En daar is een nieuwe stap voor gezet. Zelfstandigen in Nederland mogen niet minder dan 16 euro per uur betaald krijgen. Er komt namelijk een minimumtarief, schrijft de NOS. Minder dan een tientje Want alhoewel veel zzp’ers dit bedrag waarschijnlijk overschrijden, krijgen zelfstandigen bij de post, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en het personenvervoer een laag uurloon. Een deel van hen verdient nog geen tien euro per uur. Het kabinet heeft berekend dat de zzp’ers met een gemiddeld uurtarief van 16 euro voldoende overhouden om van te leven en verzekeringen af te kunnen sluiten. Het uurloon gaat in vanaf 2021. Bekijk ook: Trump trekt militaire aanval Iran toch in Bekijk ook: Geen akkoord over klimaatneutrale EU in 2050 Bekijk ook: Chucky is back: 2.0!
21/06 08u30  Chucky is back: 2.0!Een angst van zovelen – een bezeten speelgoedpop - is terug op het witte doek. De horrorklassieker Child’s Play is nu in een 2019-versie te zien met uiteraard Chucky, de beroemde pop uit de vorige eeuw, in de absolute hoofdrol. En ja, hij vraagt het weer uitermate vriendelijk: Wanna play?
21/06 08u00  Trump trekt militaire aanval Iran toch inOp het laatste moment heeft het Witte Huis donderdag besloten de militaire actie in Iran af te blazen. Dat schrijft The New York Times op basis van informatie van officiële bronnen in het Witte Huis. Eerder deze week haalde Iran een militaire drone van de Amerikanen neer en daarom zou president Trump akkoord zijn gegaan met een militaire aanval op het land. Hierbij zouden lanceerinstallaties en radarposten worden bestookt. Schepen in aanvalspositie Gevechtsvliegtuigen waren al onderweg, terwijl schepen van de Amerikaanse marine in aanvalspositie lagen, toen de regering besloot de aanval toch in te trekken. Het is niet bekend of de geplande aanvallen op Iran later alsnog worden uitgevoerd, aldus een bron in The New York Times. Ook is niet bekend of Trump zich heeft bedacht of dat het intrekken van de aanval onderdeel is van de strategie. Actie van 'stom individu' Eerder op de dag deed Trump de aanval af door het neerhalen van de drone te bestempelen als de „actie van een stom individu. Ik kan me voorstellen dat het een generaal of iemand was, die een fout heeft gemaakt. Ik vind het moeilijk om te geloven dat het opzettelijk was.' Als de aanval was doorgegaan, was het de derde militaire actie geweest tijdens de ambtstermijn van Trump na eerdere aanvallen in Syrië in 2017 en 2018. Het Witte Huis weigerde commentaar te geven, meldt de krant. Bekijk ook: Nijmeegse studente (24) omgekomen in Vietnam Bekijk ook: Winactie Child’s Play want… Chucky is back! Bekijk ook: Johnson en Hunt strijden om Brits premierschap
20/06 23u15  Nijmeegse studente (24) omgekomen in VietnamEen 24-jarige geneeskundestudente uit Nijmegen is om het leven gekomen in een hostel in de Vietnamese stad Hoi An. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw stond onder de douche toen zij waarschijnlijk werd geëlektrocuteerd.
20/06 22u45  Geen akkoord over klimaatneutrale EU in 2050Na urenlang beraad is het de EU-regeringsleiders niet gelukt zich gezamenlijk vast te leggen op een klimaatneutraal Europa in 2050.
20/06 21u15  Minister wil WK vrouwenvoetbal 2027 in NederlandMinister Bruno Bruins (Sport) wil zich inzetten om het WK voetbal voor vrouwen in 2027 in Nederland te organiseren. Bruins is donderdag in Frankrijk en woonde daar het laatste groepsduel van de Nederlandse voetbalsters bij in de groepsfase van het WK. Oranje versloeg Canada met 2-1.
20/06 20u15  Nederlandse voetbalsters groepswinnaar na derde zegeDe Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op het WK gewonnen en treffen nu Japan in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Canada in Reims met 2-1. Invalster Lineth Beerensteyn maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt.
20/06 20u00  Johnson en Hunt strijden om Brits premierschapBoris Johnson en minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken nemen het tegen elkaar op in de laatste ronde van de strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieven en daarmee ook de functie van Britse premier.
20/06 19u30  Nederlandse muziek mee naar MarsEen lied uit Nederland gaat naar de planeet Mars. Het gaat om het nummer House on Mars, dat is gemaakt door componist Arjen Lucassen. Dat maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekend. Het lied is onderdeel van de Europees-Russische missie ExoMars, de volgend jaar gelanceerd wordt en in 2021 moet landen.
20/06 19u30  Recordaantal ritten gemaakt met OV-fietsIn de eerste vijf maanden van 2019 zijn er een recordaantal ritten gemaakt met OV-fietsen. Tot en met de maand mei werden er bijna twee miljoen ritten met de fietsen gemaakt.
20/06 19u15  Record aantal ritten gemaakt met OV-fietsIn de eerste vijf maanden van 2019 zijn er een recordaantal ritten gemaakt met OV-fietsen. Tot en met de maand mei werden er bijna twee miljoen ritten met de fietsen gemaakt.
20/06 19u00  ‘Als ik was ingeënt, had ik nu misschien geen HPV'Het is een virus dat bijna iedereen krijgt, maar weinig mensen kennen: het humaan papillomavirus, oftewel HPV. Tachtig tot negentig procent van de mensen krijgen ooit in hun leven een HPV-infectie. Vrouwen worden er vanaf hun dertiende voor ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma, jongens niet.
20/06 18u30  Dotan geeft toe dat nepaccounts zijn idee warenZanger Dotan heeft toegegeven dat hij de bedenker was van de nepaccounts waarmee hij zijn populariteit kon vergroten. Hij bood vanmiddag in een interview op Qmusic nogmaals zijn excuses aan.
20/06 18u30  'Humberto Tan maakt voor tweede keer een slippertje'Humberto Tan (53) zou opnieuw een affaire hebben. Deze keer met de 25-jarige fotografe Fleur Louwe. Dat meldt weekblad Weekend.
20/06 18u00  Tom Dumoulin niet naar Tour de FranceTom Dumoulin gaat niet van start in de Tour de France. Hij kampt nog steeds met de naweeën van zijn val tijdens de Giro d’Italia. Dat laat hij weten aan de NOS.
20/06 17u30  'Milieuregels veehouderij werken averechts'Maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om milieuvervuiling door veebedrijven in te perken, hebben vooral averechts gewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek.
20/06 16u45  Humberto Tan maakt voor tweede keer een slippertjeHumberto Tan (53) zou opnieuw een affaire hebben. Deze keer met de 25-jarige fotografe Fleur Louwe. Dat meldt weekblad Weekend.
20/06 16u45  OM eist 4 jaar cel voor voorbereiden moord WildersTegen een 61-jarige man uit Heerlen is donderdag vier jaar cel geëist wegens het voorbereiden van een moord op PVV-leider Geert Wilders. Volgens het Openbaar Ministerie zou de man tijdens een verkiezingscampagne op 9 maart in Heerlen hebben gedreigd Wilders met een bijl te doden.
20/06 16u30  Kamer twijfelt over afschaffing luchtalarmHet luchtalarm afschaffen en vervangen door het digitale waarschuwingssysteem NL-Alert een goed idee? Dat zou in 2021 al gaan gebeuren, maar de Tweede Kamer aarzelt.
20/06 16u00  Grapperhaus vreest voor 'desinformatie' MH17-procesMinister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid acht de kans groot dat met ‘desinformatie’ geprobeerd zal worden het MH17-proces ‘te ontwrichten’. „Laat u niks wijsmaken, kijk naar de feiten”, waarschuwde hij donderdag in de Tweede Kamer.
20/06 15u15  Meisje (15) doodgereden in HeerhugowaardEen meisje van 15 is woensdagavond in Heerhugowaard om het leven gekomen. Ze zat op de giets toen ze werd geschept door een auto. Twee automobilisten, waaronder de bestuurder, zijn aangehouden. De politie onderzoekt of het ongeluk werd veroorzaakt door een straatrace.
20/06 14u15  Controle bijstand levert Rotterdam 12,6 miljoen opRotterdam heeft vorig jaar flink bespaard op de bijstandsuitkering. Een intensieve controle of inwoners recht hadden op de uitkering, heeft de gemeente 12,6 miljoen euro opgeleverd. Ook werd er voor 2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan bijna 3000 Rotterdammers.
20/06 14u00  Mensen willen meer betalen voor 'duurzaam' vliegenVliegen wordt steeds goedkoper, maar niet duurzamer. We pakken massaal het vliegtuig en dat heeft best wat impact op de natuur. Er worden allerlei maatregelen geopperd om dat terug te dringen. En wat blijkt? Nederlanders zijn best bereid hun steentje bij te dragen. De helft van de Nederlanders wil 25 euro per ticket extra neerleggen om het negatieve effect op het milieu te compenseren.
20/06 13u45  Trainer Erik ten Hag blijft bij AjaxHet ziet er naar uit dat trainer Erik ten Hag nog wel even bij Ajax blijft. Zijn contract met de voetbalclub is met twee jaar verlengd. De 49-jarige trainer is nu tot de zomer van 2022 verbonden aan de landskampioen uit Amsterdam.
20/06 12u30  Niet genoeg controle op voedselveiligheidDe vakantie is in zicht en als je naar een tropisch oord vertrekt, moet je toch altijd even denken aan de voedselveiligheid. In Nederland blijkt dat niet anders: de manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in ons land schiet tekort.
20/06 11u30  Sudoku van de dagSpeel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
20/06 11u15  Controle op bijstand levert Rotterdam 1,2 miljoen opRotterdam heeft vorig jaar flink bespaard op de bijstandsuitkering. Een intensieve controle of inwoners recht hadden op de uitkering, heeft de gemeente 12,6 miljoen euro opgeleverd. Ook werd er voor 2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan bijna 3000 Rotterdammers.
20/06 09u30  'Servicekosten concertkaartje moeten ook retour'Altijd balen, je hebt een ticket gekocht voor het concert van je favoriete artiest en dan wordt het concert afgeblazen. Jij krijgt je geld terug van de verkoper, de servicekosten blijven echter achter bij Ticketmaster. 
20/06 09u30  Eerste hittegolf van 2019 komt eraanHeb je de afgelopen dagen met smart zitten wachten op de zomer? Dan kun je volgende week je hart ophalen. Mocht je niet zo fan zijn van de warmte, dan kun je maar beter alvast investeren in een goede airco. De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen.
20/06 08u45  Eerste hittegolf 2019 komt eraanHeb je de afgelopen dagen met smart zitten wachten op de zomer? Dan kun je volgende week je hart ophalen. Mocht je niet zo fan zijn van de warmte, dan kun je maar beter alvast investeren in een goede airco. De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen.
20/06 08u15  Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons landIn de geschiedenis van de gratis dagbladen in Nederland is Metro last man standing. Andere kranten zagen ‘we’ komen en gaan. Een terugblik op de opkomst en het verval van de gratis dagbladen.
20/06 08u00  Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20Nanne Brooimans is exact even jong als Metro en was een van de kinderen die, omdat zij net als de krant 10 jaar werden, die een rol speelde bij de jubileumkrant van 2009. Nanne – toen Rotterdamse, nu studente in Leiden, was gasthoofdredacteur voor één dag.
20/06 07u45  Metro-voorpagina's: de pareltjesTwintig jaar Metro met drie edities (landelijk, Rotterdam, Amsterdam) betekent duizenden voorpagina’s. In 2009 blikten we terug op de voorpagina’s sinds 1999, vandaag pakken we de draad op met – vakjargon – de VP’s vanaf het 10-jarig bestaan. Jaren waarin we een nieuwe koning kregen, zich rampen voltrokken, sportsuccessen werden gevierd en waarin het online leven harder en directer werd. Een overzicht van Metro’s voorpagina’s die in het oog sprongen en wij soms me enige trots ‘een pareltje’ noemden.
20/06 07u30  Station nog altijd centraal bij medeoprichter MetroFastned-ondernemer Bart Lubbers is een van de oprichters van Metro Holland. Spannende tijden waren die begindagen, waarop werd geproost met champagne op het station, in koffiebekers.  
20/06 07u30  Metro: bijna 20 jaar 'mijn groene monster'Eigenlijk balen: ik heb de eerste acht maanden van de 20 Metro-jaren gemist.
20/06 07u15  Vluchtelingen bieden koffie aan op stationHet is donderdag Wereldvluchtelingendag. Vluchtelingen bieden daarom op trein-en busstations koffie en thee aan aan voorbijgangers in een poging met hen in gesprek te raken. ‘Bakkie doen’ is een jaarlijks terugkerend initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland.
20/06 07u15  Wat gebeurt er met al die Metro's?Iedere ochtend worden in alle vroegte de bakken op stations weer gevuld met kersverse Metro’s. Zo’n 200.000 kranten worden dagelijks verspreid. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die kranten nadat ze naar stations zijn gebracht?
20/06 07u00  'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'Onze Metrofans maken Metro al 20 jaar mede mogelijk. We geven hen daarom regelmatig een podium in onze krant via de lezerscolumn en de @Metro-pagina. Speciaal voor ons jubileum vragen wij een aantal fans naar hun Metro-verhaal:
20/06 06u15  Winactie Child’s Play want… Chucky is back!Wil jij graag naar de remake van de horrorklassieker Child’s Play (vanaf donderdag in de bioscoop te zien)? Metro en Dutch Film Works geven 6x2 kaarten weg (en de zes winnaars krijgen er een Chucky t-shirt en Chucky’s funkopop bij!).
20/06 06u15  Columniste Ebru Umar is thuis bij MetroEbru is thuis. Na jaren in Amsterdam, een periode vastzitten in Turkije, vallen en opstaan woont ze nu weer in Rotterdam, de plaats waar zij opgroeide. De verhuizing werpt zijn vruchten af, want ze voelt zich hier weer veilig. Metro spreekt haar over haar werk, Theo van Gogh en de mens achter de sterke mening.
20/06 05u45  YES! Metro bestaat 20 jaarMetro bestaat vrijdag 20 jaar. Op 21 juni 1999 verscheen de eerste Nederlandse editie van het dagblad dat wereldwijd wordt uitgegeven. Inmiddels is Metro uitgegroeid tot een crossmediaal platform met de krant in het openbaar vervoer, de website, de app en onze social-mediakanalen. We zijn het enige gratis dagblad dat iedere werkdag in het openbaar vervoer te vinden is.
19/06 22u15  Trump haalt miljoenen op voor herverkiezingDinsdagavond trapte de Amerikaanse president Donald Trump zijn herverkiezingscampagne af met een grote manifestatie in Orlando en haalde in een dag bijna 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) binnen. 
19/06 21u30  Metro stil om man met vuurwapen, hond pakt hemWoensdag is in Rotterdam een metro stilgezet op station Binnenhof, nadat passagiers hadden gezien dat een man in het voertuig een vuurwapen bij zich droeg. De passagiers alarmeerden hierop medewerkers van de vervoersmaatschappij RET, die de hulp van de politie inriep.
19/06 20u45  Vermiste Anja Schaap dood in zee aangetroffenDe uit Katwijk vermiste Anja Schaap is dood aangetroffen in de Noordzee. De bemanning van een Duitse boot vond haar lichaam dinsdag rond 13.30 uur ten noorden van de Waddeneilanden, meldt de politie woensdag.
19/06 20u15  Coen en Sander komen in actie voor SesamstraatCoen en Sander, radio-dj’s bij 538 zijn een petitie gestart om te voorkomen dat de Nederlandse editie van Sesamstraat van de buis wordt gehaald. Via social media riepen de dj’s woensdag op de actie te steunen.
19/06 20u15  Eén groot homofeest in het Midden-OostenNee, ik heb het niet over het Eurovisie Songfestival, maar over Tel Aviv Pride! Afgelopen vrijdag vierde ik, met zo’n 250.000 andere mensen, de liefde. Want in Tel Aviv-Yafo kan dat gewoon: lekker jezelf zijn als LHBT’er. Het was deels een protest (zoals de eerste Pride begon, in New York), maar het was ook overduidelijk een groots feest – helemaal passend bij het imago van Tel Aviv.
19/06 18u45  KNMI: code oranje voor Noord-BrabantVoor de provincie Noord-Brabant heeft het KNMI in ieder geval tot woensdagavond 20.00 uur, code oranje afgegeven. Het weerinstituut verwacht in het gebied zware onweersbuien met kans op grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Ook zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur.
19/06 18u30  Internationale drugsbende opgerold in LimburgIn de provincie Limburg zijn in een internationaal onderzoek naar drugscriminaliteit zeven verdachten opgepakt bij zestien huiszoekingen in Echt, Geleen en Sittard. Agenten troffen een laboratorium voor synthetische drugs aan en namen bij een coffeeshopleverancier 2,4 miljoen euro cash in beslag. Ook stuitte de politie op twee loodsen met wietplantages en een loods met verpakkingsmateriaal voor cannabis.
19/06 17u30  Voor het eerst wolvenwelpen gespot op de VeluweWoensdag meldt de provincie Gelderland dat er jonge wolven zijn gespot op de Veluwe. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in Nederland en daarmee ook de eerste keer in twee eeuwen dat er in Nederland wolven in het wild zijn geboren. 
19/06 16u15  Gaan robots ons werkloos maken? - Weer iets geleerdHebben we straks nog wel werk? Of gaan de robots ons allemaal werkloos maken? Hoogleraar Economie en Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Joris Knoben kan daar goed antwoord op geven.
19/06 16u15  Diplomatieke stappen tegen Rusland om MH17Omdat Rusland niet meewerkt met het onderzoek naar het neerschieten van MH17 gaat Nederland ‘diplomatieke stappen’ zetten tegen het land. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer laten weten.
19/06 15u15  Trump: geen excuses aan Central Park FiveJe hebt er sowieso over gehoord en het misschien ook al gezien: de heftige miniserie When They See Us op Netflix. Het gaat over de Central Park Five, vijf donkere jongens die ten onrechte werden veroordeeld voor het verkrachten van een blanke vrouw. De jongens zijn inmiddels vrijgesproken, maar Trump wil zijn excuses niet aanbieden voor zijn gedrag ten tijde van de rechtszaak. 
19/06 14u30  Na zwangere comateuze vrouw nu ook maden in kliniekEen speciale zorgkliniek in het Amerikaanse Phoenix is opnieuw in opspraak gekomen, nadat een therapeut maden op een operatiewond aantrof. Eerder al, in januari, beviel een comateuze patiënte opeens van een zoontje. Hierom willen de autoriteiten in Arizona de vergunning van de zorginstelling willen intrekken.
19/06 13u30  Net op tijd: verlamde hond gered uit hete zonAfgelopen maandag was het wel heel kantje boord voor een verlamde hond uit het Brabantse Raamsdonksveer. De hond lag in de brandende zon, maar omdat het dier sinds kort verlamd is aan zijn poten, kon hij zich niet verplaatsen. Even de schaduw opzoeken of wat water drinken zat er dus niet in. De politie heeft hem maar net op tijd kunnen reden. 
19/06 12u45  Bellingcat noemt verdachten neerhalen MH17Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zouden zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Echter, wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.
19/06 12u00  Pak je kans: allereerste open dag bij NS ComponentenOp 22 juni kun je voor de allereerste keer allerlei interessante, ingewikkelde of gewoon gave treinonderdelen bewonderen bij NS Componentenbedrijf. De deuren worden dan namelijk geopend zodat iedereen die het leuk lijkt een kijkje kan komen nemen. Monteurs geven demonstraties, er worden foto's en video's getoond, je kunt rondkijken in een dubbeldekstrein en er is een kidsclub met allerlei leuke activiteiten. 
19/06 11u45  Aspirant-militair zwaargewond geraakt door bliksemEen aspirant-militair is woensdag zwaargewond geraakt door een blikseminslag op een militair oefenterrein in Ossendrecht (Noord-Brabant). Hij is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd, meldt de Marechaussee. Dertien andere leerlingen zijn lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht voor controle.
19/06 11u15  Rammstein zet Kuip in vuur en vlamDe Duitse metalband Rammstein komt naar Nederland. De formatie van frontman Till Lindemann zet dinsdag de Rotterdamse Kuip in vuur en vlam. Letterlijk! 
19/06 11u00  Flink schrikken: kinderen vinden dode tijdens kampLeerlingen van een basisschool uit Vlijmen hebben tijdens een schoolkamp in het bos in Son en Breugel een stoffelijk overschot gevonden. Directeur Dominique Habraken van de betrokken school, De Vlechter, bevestigt berichtgeving van het Brabants Dagblad met die strekking.
19/06 10u45  Volkszanger zet zich in voor laaggeletterdenDe naam René Karst komt je misschien niet bekend voor, maar zijn hit 'Liever te dik in de kist' sowieso wel. De volkszanger is sinds woensdag de nieuwe ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven en hij zal zich inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
19/06 10u30  René Karst ambassadeur Stichting Lezen & SchrijvenDe naam René Karst komt je misschien niet bekend voor, maar zijn hit 'Liever te dik in de kist' sowieso wel. De volkszanger is sinds woensdag de nieuwe ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven en hij zal zich inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
19/06 10u15  Dochter Linda de Mol tekent contract bij BNNVARANoa Vahle, de 19-jarige dochter van Linda de Mol, heeft een carrièrestap ondernomen waarmee ze haar moeder achterna gaat. Ze heeft namelijk een contract getekend bij BNNVARA, zo maakte ze gisteravond bekend bij Zomer met Art.
19/06 09u30  Ouders helpen minder op school, bemoeien zich meerOuders van leerlingen in het basisonderwijs zijn steeds moeilijker enthousiast te maken voor het begeleiden van schoolreisjes, het helpen bij schoolfeestjes en andere activiteiten van de school. Aan de andere kant zijn ouders zich wel meer gaan bezighouden met de wijze waarop de docenten hun kinderen begeleiden.
19/06 09u00  Advies: vaccineer ook jongens tegen HPVOok jongens moeten via het Rijksvaccinatieprogramma worden gevaccineerd tegen HPV, een seksueel overdraagbaar virus. Dat adviseert de Gezondheidsraad. HPV kan bij meisjes vooral baarmoederhalskanker veroorzaken en speelt bij jongens en meisjes een rol bij het ontstaan van anus-, mond- en keelkanker. Jongens kunnen ook peniskanker krijgen.
19/06 08u30  Nieuwe bevindingen in onderzoek MH17-rampHet internationale Joint Investigation Team (JIT) komt woensdag met de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. In het congrescentrum NBC in Nieuwegein worden 's ochtends in beslotenheid eerst de nabestaanden van de 298 omgekomen inzittenden van de vlucht van Malaysia Airlines op de hoogte gesteld. Daarna volgt een openbare presentatie voor onder meer de binnen- en buitenlandse pers.
19/06 08u00  Trump start herverkiezingscampagne voor 2020President Donald Trump heeft officieel bekendgemaakt opnieuw de presidentskandidaat voor de Republikeinen te willen zijn. In de staat Florida trapte de zittende president zijn campagne voor herverkiezing in 2020 af.
19/06 07u15  Geregistreerd partnerschap: géén 'Ja, ik wil...'In eerste instantie werd het speciaal voor homoseksuelen ingevoerd, het wordt vooral op maandagen en dinsdag bezegeld en bestaat nu ruim 20 jaar: het geregistreerd partnerschap. 
19/06 07u15  En dan ben je dertigZo zat je nog op je studentenkamer met dito lening en zo gaat ineens iedereen om je heen trouwen en moet je toch echt op zoek naar die goedbetaalde baan. Dit, en meer, beschrijven Suzette en Lianne in hun nieuwe boek Lekker Laten Lullen. Terwijl Suzette (nuchter, zorgeloos, oppervlakkig, zo u wilt) over de standaard vraagstukken in het leven struikelt, verdwijnt Lianne (gevoelig, zweverig, piekeraar) steeds dieper in haar burn-out. Het contrast kan niet groter, waardoor je je altijd wel in een van hun levens herkent.
19/06 07u15  Kamer vinden: een hel voor internationale studentenEen huisbaas die onaangekondigd langskomt en een feestje geeft, een woning waar bemiddelingskosten voor zijn betaald (maar die niet eens bestaat) en een hospiteeravond voor alleen Nederlandse studenten.
18/06 23u00  Lees hier al Dagblad Metro van woensdag 19 juniWil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie. De krant van woensdag 19 juni vind je nu hier!
18/06 22u45  Rijbewijs 75-plusser in de wacht met jaar verlengenHet kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
18/06 21u45  Honden hebben sterke oogspier voor zielige blikHeb je de zielige blik van een hond nooit kunnen weerstaan? Je bent niet de enige. Sterker nog, honden zijn er speciaal op getraind. Dat wil zeggen, ze hebben een speciale spier rondom hun ogen.
18/06 20u30  Grieken waarschuwen vakantiegangers voor muggenvirusAls je deze zomer naar Griekenland trekt, dan moet je oppassen voor de muggen. Want het zijn niet de normale muggen die je een jeukend bultje bezorgen. Sommigen dragen het Westnijlvirus met zich mee.
18/06 20u15  Festivaltent kwijt? Daar is een app voor!Het festival seizoen is weer losgebarsten. En hoe! Pinkpop, Dauwpop, Freshtiva:het zijn enkele voorbeelden van de tofste feesten die je al kon bezoeken. TechGirl Anke besloot zich te verdiepen in de hoeveelheid tech die bezoekers en organisatie op zo’n festival gebruiken. Alles voor de wetenschap natuurlijk!
18/06 19u45  Boris Johnson stap dichter bij opvolging MayBoris Johnson heeft opnieuw veruit de meeste stemmen gekregen in een stemming over de opvolging van premier Theresa May. 126 van de 313 parlementariërs van de Conservatieve Partij stemden voor de oud-burgemeester van Londen.
18/06 18u45  VN wil onderzoek naar dood oud-Egyptische presidentDe Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de voormalige Egyptische president Mursi. Volgens De VN-mensenrechtenraad moet het onderzoek alle aspecten van de behandeling van Mursi bestrijken in de bijna zes jaar dat hij gevangen zat.
18/06 18u45  Guitar Hero-achtige app leert je straks piano spelenWie altijd al piano heeft willen leren, kan dat tegenwoordig ook digitaal doen. Ontwikkelaars hebben een soort Guitar Hero, maar dan voor de pianofanaten ontwikkeld. Het programma heet Lumi. 
18/06 17u30  Milkshakegooier moet Farage vergoeding betalenDe Brit die Nigel Farage besmeurde met een milkshake, moet betalen voor het schoonmaken van het pak van de prominente pro-brexit-politicus. Milkshakegooier Paul Crowther (32) kreeg van de rechter ook een taakstraf opgelegd van 150 uur voor de domme actie, berichten Britse media.
18/06 16u45  Klaver: CO2-belasting is een stap dichterbijEen CO2-heffing voor vervuilende bedrijven is een stap dichterbij gekomen, nu het Centraal Planbureau (CPB) heeft vastgesteld dat zo'n maatregel kan helpen de CO2-uitstoot te verminderen, zonder de industrie de nek om te draaien. Dat concludeert Jesse Klaver. De GroenLinks-leider ziet mogelijkheden om tot een breed gedragen CO2-belasting te komen.
18/06 16u45  Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjeMet de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.
18/06 16u30  Ook VCP stemt voor: breed draagvlak pensioenakkoordOok de achterban van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) stemt in met het pensioenakkoord. Daarmee heeft na FNV en CNV de laatste van de drie grote vakorganisaties zijn fiat gegeven aan de gemaakte afspraken. Nu kan begonnen worden met de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel.
18/06 16u15  Het vetste uitzicht van New York - De ReismeisjesDe Reismeisjes gaan op zoek naar het beste uitzicht over New York City.
18/06 15u45  Jan Smit favoriet voor presentatie SongfestivalJan Smit ligt in pole-position om het Eurovisie Songfestival te presenteren. Tenminste, de zanger is de grote favoriet onder het Nederlandse publiek. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard in opdracht van TrosKompas.
18/06 15u30  Slager zit met 7000 gulden die hij niet mag inruilenHet begon als een heel ludieke jubileumactie, maar de eigenaar van slagerij De Schrans in Leeuwarden zit nu met zo'n 7.000 gulden in de maag. Echter kan de ondernemer ze niet meer inwisselen omdat de munteenheid geen wettelijk betaalmiddel meer is.
18/06 15u15  Op Utrecht CS kun je schommelend je mobiel opladenHet is je vast een keer overkomen: je bent onderweg naar een afspraak maar je telefoon is bijna leeg en nergens een oplader te bekennen. In het kader van de Duurzame Week kun je vanaf deze week schommelend je telefoon opladen. 
18/06 14u30  Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fietsHet treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat. 
18/06 13u45  Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomuntFacebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.
18/06 11u30  Michel Platini opgepakt voor corruptie WK 2022Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.
18/06 11u15  Het kan vandaag 30 graden wordenNa regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden. 
18/06 10u15  Herstelde Ibrahim Afellay tekent contract bij PSVIbrahim Afellay gaat weer voetballen bij PSV. De 33-jarige middenvelder tekent een contract voor één jaar bij de Brabantse club en sluit per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Mark van Bommel.
18/06 10u00  Thaibokstrainer doodgeschoten in Amsterdam-NoordDe man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is vermoedelijk thaibokstrainer Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer. Dat melden AT5 en Het Parool.
18/06 09u30  VS stuurt 1000 extra militairen naar Midden-OostenDe Verenigde Staten gaan 1000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen in reactie op de toenemende spanningen met Iran, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.
18/06 09u00  Twee zwaargewonden bij steekpartij azc HarderwijkDoor een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie.
18/06 08u30  Twaalf doden en gewonden door aardbeving ChinaHet dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.
18/06 08u15  Klein paradijs voor (baasje van) chihuahuaDanny Hulst runt in Enschede een winkel speciaal voor de chihuahua (en andere kleinere honden). Baasjes komen uit alle uithoeken voor een zachte mand tot verjaardagskoeken en nee, „een chihuahua is géén rat!” Hij maakt ook filmpjes voor zijn YouTube-kanaal waarin hij en zijn hondjes van alles testen. 
18/06 08u15  TU Eindhoven stelt vacature alleen open voor vrouwenDe TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.
18/06 06u15  'Onder de grens van het redelijke'Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vraagt zich af of de salarissen van politici en overheidsfunctionarissen niet omhoog moeten. De overheid zou ervoor moeten waken dat de beloning van haar medewerkers ‘onder de grens van het redelijke’ komt. 
18/06 06u15  Ook ontevreden consument blijft bankhangenVolgens de consumentenbond zijn we best tevreden over onze banken. Zelfs als dat niet zo is, blijven we zitten. Waarom is dat toch?
17/06 23u15  Lees de krant van morgen nu al online!De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat? 
17/06 22u45  Rick is de eerste minister van GehandicaptenzakenHeugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten.' 
17/06 22u00  Thorne (21) deelt naakfoto's om hackers voor te zijnDe 21-jarige Amerikaanse Disneyster Bella Thorne laat zich niet zomaar chanteren. Waarom? Ze heeft haar eigen naaktfoto’s op Twitter geplaatst, nadat ze werd afgeperst door hackers die de beelden in handen kregen. 
17/06 21u15  Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend. 
17/06 20u15  #99 Ineens stappen er twee agenten de wachtkamer inMaud zou op date gaan met Tommy, beter bekend als ZwartJasje. Tijdens haar date krijgt ze een raar telefoontje van Rochella, die schreeuwt aan de telefoon en niet rechtstreeks tegen Maud praat. Maud is totaal in paniek en vertrekt halsoverkop met Tommy naar haar huis, waar Rochella zich waarschijnlijk bevindt. En als ze binnenkomt blijkt haar angst gegrond: Rochella ligt gewond op de grond. Tommy heeft een ambulance gebeld en Rochella ligt in het ziekenhuis. Maud is mee gegaan naar het ziekenhuis, de tijd in de wachtkamer lijkt eindeloos te duren. Totdat de arts ineens de wachtkamer binnen komt lopen met een mededeling voor Maud. „Allereerst over de baby...' begint de arts. En dan gaat met een ruk de deur van de wachtkamer open. „Maud!'
17/06 20u15  Boodschappen worden duurder én oneerlijkerUit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat? De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.” Veel schakels in de keten De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) ziet vooral een te groot gat tussen wat de boer krijgt en de consument betaalt. „Je moet denken aan de consument die 1,30 voor een kilo aardappelen betaalt terwijl de boer maar 14 cent krijgt', zegt woordvoerder Esther de Snoo. „Bij scharreleieren is dat een gemiddelde van 60 cent voor de boer voor tien eieren terwijl de consument 2,24 euro betaalt. Handel, verwerkende industrie, supermarkten en andere schakels zorgen ervoor dat er steeds een beetje bovenop de consumentenprijs komt.” Hoe meer tussenpersonen, hoe duurder het product. Dat zorgt, zegt Kiewik, voor steeds meer boeren onder de armoedegrens. „Ongeveer 45 procent van de varkenshouders leefde in 2016 onder de armoedegrens. Ze hebben soms grond en grote huizen waar waarde in zit, maar daar koop je geen brood voor. Doordat de prijsdruk voor alle boeren in Nederland zo sterk is, moeten ze intensiever produceren.” Dat resulteert in het uitputten van de grond, intensievere landbouw en is ook nog eens slecht voor het milieu. Bewuster kopen Het betekent dat de consument zich meer bewust moet zijn van wat hij koopt. De Snoo: „Die wil namelijk niet alleen mooi en kwalitatief voedsel, het moet ook duurzaam en diervriendelijk zijn. Dat kost de boer meer, zijn product moet niet alleen zo goed mogelijk, ook zijn proces. De extra kosten die hij maakt, moet hij ook terugverdienen. Boeren lopen klem omdat de kosten stijgen maar de opbrengsten niet. Dat ga je niet volhouden.” Met als mogelijk gevolg dat de boer in de knel komt. Niet alleen misère Gelukkig is het niet alleen maar misère. Zowel De Snoo als Kiewik hebben als tip vaker naar een lokale supermarkt, streekmarkt of boerderijwinkel te gaan. „De schakels in de keten worden verminderd zodat de boer ook meer invloed krijgt op wat hij verdient”, zegt De Snoo. „Je betaalt als consument soms wat meer, maar je hebt garantie dat de boer een eerlijke prijs krijgt.” Niet alleen beter leven voor het dier, maar ook voor de boer. Dat de keten korter is, kan het ook zijn dat rechtstreeks bij de boer kopen juist weer minder kost. Is er geen boerenmarkt, dan kan een supermarkt die lokaal inkoopt ook een goed alternatief zijn. Meer betalen voor producten is namelijk niet aan iedereen besteed. Er zijn meer manieren om op de boodschappen te besparen. Kiewik: „Als je volgens de schijf van vijf van het Voedingscentrum eet, ben je gemiddeld zes euro per dag aan eten kwijt. We geven in Nederland gemiddeld 6,50 euro per dag uit volgens het Nibud.” Beter inkopen Kiewik ziet ook dat consument en producent enorm uit elkaar zijn gegroeid. „Daardoor kunnen boeren niet altijd produceren wat de markt wil. Uiteindelijk wordt de consument toch vaak geleid door de prijs.” Ook supermarkten kunnen wat Kiewik betreft nog een steentje bijdragen. „De grote inkopers van supermarkten zijn zo machtig. Daar kunnen ze gebruik van maken. Ze kunnen kijken naar hoe ze zo goed mogelijk inkopen. Meer lokale producten, niet altijd maar aardbeien of asperges in de schappen en de klant laten zien welke producten in het seizoen zijn.” Zo bespaar je volgens de Consumentenbond Het lijkt erop dat de consument aan het kortste eind trekt in de supermarkt. Gelukkig kun je de kosten volgens de Consumentenbond wel drukken. De bond geeft het advies aanbiedingen en prijzen in de gaten te houden. De verschillende supermarkten afstruinen voor de beste aanbiedingen kan je ook een fikse besparing opleveren. Shop je bij de Hoogvliet of Jumbo, dan kunnen de prijzen per filiaal verschillen. Het ligt aan de concurrentie in de omgeving hoe hoog de prijzen zijn. Wat huismerken betreft moet je ook niet bij deze twee winkels zijn volgens een onderzoek van de Consumentenbond eind december 2017, maar bij supermarkten Aldi, Lidl of Dirk. Qua A-merken zit Hoogvliet wel redelijk gelijk in alle filialen. Ze staan op nummer drie wat goedkope A-merken betreft. Picnic staat op één, gevolgd door Dirk. Basisboodschappen zoals melk en rijst haal je het goedkoopst bij de Dirk, gevolgd door een Hoogvliet met lage prijzen en de Deka. Dirk, Vomar en Deka zijn de beste winkels om biologische producten voor een lage prijs te krijgen. Bekijk ook: Pasgetrouwde Daley Blind wordt vader Bekijk ook: Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar... Bekijk ook: Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan
17/06 19u15  Yeah! Nieuw deel Hunger Games-reeks in aantochtHunger Game-fans opgelet! Nog heel even wachten, maar er komt een nieuw boek mét verfilming. Schrijfster Suzanne Collins brengt in mei 2020 een prequel uit, die naar verwachting vrij snel daarna verfilmd gaat worden, dat meldt The Hollywood Reporter.
17/06 18u30  Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachtenDe leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.
17/06 17u45  Bouwers staken werkzaamheden ZuidasdokDe bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.
17/06 15u45  Pasgetrouwde Daley Blind wordt vaderAfgelopen weekend trouwde voetballer Daley Blind met zijn vriendin Candy Rae Fleur. Maandag laat de 29-jarige Ajacied weten dat hij niet alleen met Fleur is getrouwd.
17/06 15u30  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaanVolgens de advocaat van Geert Wilders kan de rechtszaak die volgende week tegen hem op de planning staat niet doorgaan.  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.
17/06 14u30  Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioenJan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.
17/06 13u45  Islamitische hogeschool verliest bevoegdheidHet ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen. 
17/06 12u45  Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banenDit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.
17/06 11u45  'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel'Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden. 
17/06 11u15  Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurderIn tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.
17/06 10u45  Fototerugblik: Pink in de Johan Cruijff ArenAPink trad zondag aan in de Johan Cruijff ArenA en overdonderde met een show vol hits, feest en - dat geeft de zangeres er vaak als extraatje bij - acrobatiek. De 39-jarige Alecia Moore was in Amsterdam in vorm, zo vonden velen. Fotograaf Bart van der Putten legde Pink tijdens haar concert uit de Beautiful Trauma Tour vast.
17/06 10u00  Burgerdoden bij raketaanval jihadistenZeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.
17/06 09u45  Overgekwalificeerd? Zo los je dat op!Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Overgekwalificeerd zijn, slappe smoes of een terecht punt van zorg?
17/06 09u30  Dolfijnen spoelen in groten getale aan bij kust VSIn de Verenigde Staten staat men voor een apart verschijnsel. Sinds februari spoelen er namelijk massaal dolfijnen aan in het zuidelijke kustgebied met de staten Florida, Louisiana en Mississippi, die grenzen aan de Golf van Mexico.
17/06 09u30  Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpuntenKiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.
17/06 09u15  Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-appDe politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overboden is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.
17/06 08u30  Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bakMaandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.
17/06 08u15  Nieuw: de minister van GehandicaptenzakenHet is een spannende dag voor Boaz, Rick, Sandra, Thijs, Sven en Frances. De zes staan vanavond centraal in een liveshow op NPO1, waarin een minister van Gehandicaptenzaken wordt gekozen.
17/06 08u00  Strafzaak tegen (ex-)leden No Surrender vertraagdMaandag zou de strafzaak beginnen tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender. De zaak loopt waarschijnlijk vertraging op door een aanhoudingsverzoek van de advocaten van Henk Kuipers. Maar liefst twaalf zittingsdagen heeft de rechtbank in Groningen uitgetrokken voor de strafzaak tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender.
17/06 07u45  Het komt wel goedHet komt wel goed. Voor hoe lang en hoe vaak kun je dat zeggen? Als je het te vaak zegt, dan is op een bepaald moment de waarde ervan verdwenen, er vanaf gesleten. Als je het nooit zegt, zal het ook nooit goed komen.
17/06 06u00  Nacht van de vluchteling laat hart van Art bloedenAls zaterdagavond om middernacht het startschot klinkt en de confetti de lucht in schiet, schuifelt de stoet wandelaars door de poorten van het Spoorwegmuseum naar buiten, de nacht in. Ze hebben een tocht van veertig kilometer voor de boeg om geld op te halen voor vluchtelingen wereldwijd.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Poolse vrouw rijdt examinator dood24/06 21u45 - Metro: Een 68-jarige Poolse vrouw heeft tijdens haar rijexamen een examinator doodgereden. Dat heeft de politie van Rybnik in het zuiden van het land maandag bekendgemaakt. De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk.
12x Op Urk24/06 07u45 - Metro: ‘Zullen we even naar Urk?’, zegt ze, terwijl ik de afslag aangekondigd op een bord voorbij zie schieten. We hebben ongeveer een half uur speling op de doorreis tussen twee optredens en dus slaan we af, want soms moet je gewoon ergens heengaan als je dat toevallig ineens kan. Een lange, rechte weg brengt ons langs een hoge dijk naar het kleine Urk.
12x Maarten van der Weijden haalt 10e stempel24/06 10u30 - Metro: Maarten van der Weijden is aangekomen in Dokkum. Hij is bijna bij het keerpunt en zwemt vanuit daar naar Leeuwarden.
11x Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen24/06 08u30 - Metro: De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Zo worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, vindt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.
11x #100 Dat zal haar leren, die rot Rosa!24/06 20u15 - Metro: Rochella ligt dankzij Levi in het ziekenhuis. Wat er precies gebeurd is weet Maud nog steeds niet en hoe het met de baby gaat evenmin. Maud is gek van bezorgdheid als de zus van Rochella, Zoë, eindelijk is gearriveerd. Vlak daarvoor zou een arts haar eigenlijk iets zeggen, maar omdat Zoë binnenstormde werd dat niet gezegd. In plaats daarvan wordt Zoë meegenomen naar haar zusje en blijft Maud achter. Gelukkig komt Jessie naar haar toe en vertelt Zoë even later dat het naar omstandigheden goed gaat met Rochella. Hoe het met de baby gaat weet echter nog steeds niemand en op de echo wordt geen hartje gehoord. Als ze net aan hun koffie willen beginnen stappen er twee agenten de wachtkamer binnen. „Wij zijn op zoek naar Maud…”
10x Van der Weijden onderweg naar Dokkum24/06 07u45 - Metro: Na zijn vertrek uit Franeker een paar uur geleden is Maarten van der Weijden zet hij nu koers naar Dokkum. Daar krijgt hij zijn tiende stempel. 
10x 24-plus festival: 'mensen minder naar de getfer'24/06 10u30 - Metro: Wat kom je allemaal tegen op een 24-plus festival? Zo’n beetje precies hetzelfde als op andere festivals, van glitters tot op-het-grasgesprekken, maar met net wat meer grijze baarden, onder andere. ,,De sfeer is relaxter.'
10x Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen24/06 12u45 - Metro: Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
10x Onderwijsraad: 'breng plezier in lezen terug'24/06 18u45 - Metro: Stiekem met een zaklamp onder de deken - als tent behendig omhooggehouden met de knieën - lezen. Over de grote avonturen van kleine Pinkeltje, over de magie van Harry Potter of het antwoord op je meest prangende vraag: of de oceaan écht geel wordt als je deze met Fanta vult. Alhoewel ouders vroeger het boek in moesten nemen zodat de nodige nachtrust gepakt werd, liggen de gebundelde kunstwerken nu onder een dikke laag stof. 
10x NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer24/06 19u30 - Metro: Het ministerie van Justitie en Veiligheid is maandagavond een fout begaan: via een NL-Alert deelden zij als alternatief op 112 het nummer van de tiplijn Telegraaf. Door een storing werkt zowel 112 als het nummer voor niet-spoedeisende gevallen niet. 

Statistieken

Artikels:
35037
Gelezen:
46773
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven