zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u00
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
23/03 13u45  Column: We moeten af van fulltime bedrijfscultuur Op 20 maart hebben we gestemd voor de verkiezing van de leden van de provinciale staten. Ik stem bewust op een vrouw. Het aantal vrouwen bij politieke partijen is namelijk nog altijd schrikbarend laag.
23/03 13u15  ’Industrie is kleuter die tegenstribbelt’ De industrie schreeuwt moord en brand omdat het kabinet een CO2-heffing invoert. Gaat dit banen kosten in de staalindustrie en bij andere vervuilende bedrijven? Klimaateconoom Reyer Gerlagh ontkent de risico’s niet. „Hoe hoger de CO2-prijs, hoe meer kans dat er banen verdwijnen.” Toch is hij voorstander: „We kunnen wel op elkaar blijven wachten, dan komen we helemaal nergens.”
23/03 13u00  Coolcat populair Helaas wist Coolcat de afgelopen maanden niet zoveel bezoekers naar zijn winkels te trekken als het artikel over zijn faillissement. Dan had Coolcat misschien nog bestaan.
23/03 13u00  Rente blijft beleggers bezighouden Nadat de recessieangst vrijdag in alle hevigheid toesloeg, zullen beleggers komende week met argusogen kijken naar nieuwe macrocijfers en de obligatierentes.
23/03 13u00  Jorritsma gehoord over kartelvorming VVD-prominent Annemarie Jorritsma wordt komende maand onder ede gehoord over vermeende kartelafspraken tussen de elektriciteit- en gasnetbeheerders Alliander – waar Jorritsma president-commissaris is – en concurrent Stedin. „Niks aan de hand”, zegt ze zelf.
23/03 12u00  Werkgevers klagen terecht Het bewijs stapelt zich op. Keer op keer komt er onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat werkend Nederland er al jarenlang nauwelijks op vooruit gaat.
23/03 11u30  Rustige beursweek tussen twee stormen Beleggers hoeven deze week niet te veel te rekenen op richtinggevend nieuws. Na het geweld van de Amerikaanse en Europese centrale banken in de afgelopen weken en het kwartaalcijferseizoen dat pas in april begint, komt er nu eerst een wat rustiger week.
23/03 11u30  Bitcoin worstelt met $4000 Afgezet tegen de hectiek op de aandelen- en obligatiemarkten bleef het de afgelopen dagen opmerkelijk rustig op de cryptomarkten. De vraag is nu of de bitcoin het belangrijke niveau van $4000 weet te doorbreken.
23/03 11u15  Seminar: Kan goud een goed vangnet bieden? Het vertrouwen bij beleggers op de aandelenmarkten is weer flink toegenomen na de sterke prestaties van de koersen in het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks het sterk verbeterde beursklimaat zijn er ook indicatoren dat er zich donkere wolken aan de horizon aan het vormen zijn.
23/03 10u15  ’Tina’ stuwt de beurzen weer omhoog De financiële markten stonden drie maanden terug in brand. Handelsoorlog, Turkije, Brexit, stijgende rentes en economische krimp hadden zich als donkere wolken opgehoopt boven het economisch toneel. Van het totaalplaatje werd niemand vrolijk. Zeker de belegger niet. Paniek kreeg de overhand en dat leidde tot een dieptepunt op kerstavond. De Amerikaanse beurzen verloren 5% in één dag.
23/03 09u15  Haven Rotterdam: klaar voor harde brexit Hopen op het beste, maar voorbereiden op het ergste. Dat is het motto van de haven van Rotterdam en de autoriteiten met het oog op een mogelijke harde brexit. Het Havenbedrijf, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben zich in ieder geval tot in de puntjes voorbereid, zo komt naar voren uit een perspresentatie in de grootste haven van Europa over de brexit.
23/03 09u00  Naakt voedsel bij AH De laatste trend in de supermarkten is naked food, uitgestald groente en fruit zonder plasticverpakking. In navolging van Whole Foods in de VS en supermarkten in Nieuw-Zeeland, begint ook Albert Heijn in Hoofddorp, door vanaf maandag groente en fruit open en bloot op de schappen te leggen.
23/03 09u00  Oprichter ING Direct Hans Verkoren overleden Voormalig ING-bestuurder Hans Verkoren is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij wordt zaterdag herdacht door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van ING Groep in een overlijdensadvertentie in NRC.
23/03 08u45  Staat verkoopt luxe safehouse in Wassenaar Safehouses voor bedreigde politici of getuigen kunnen ook comfortabel zijn, bewijst een zwaar beveiligde villa die vrijdag in de verkoop ging.
23/03 08u15  Column: Thierry Baudet moet meebesturen Volgens de meest recente cijfers heeft Nederland een van de beste economieën van Europa met mooie groeicijfers, een lage werkloosheid en gezonde overheidsfinanciën. Daarnaast staat ons land in de mondiale top tien van de belangrijkste economische ranglijsten op het terrein van concurrentiekracht, innovaties, investeringsklimaat enz. Bovendien behoren onze sociale zekerheid, en het pensioen- en zorgstelsel tot het beste van de wereld.
Laatste update: vandaag om 13u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/03 08u00  ‘Klimaatplannen met Baudet niet meteen overboord’De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de plannen van het kabinet. Hoe moet het verder met alle klimaatplannen en de hervorming van het pensioenstelsel nu Baudets Forum voor Democratie de grootste is in de Eerste Kamer? Martin Visser legt het uit in de nieuwe DFT-podcast.
23/03 05u45  Onbeperkt met vakantieIn de strijd om schaars personeel onderscheiden verschillende bedrijven, vooral in de it, zich de laatste jaren met ’onbeperkt vakantieverlof’. Nu gaat ook ING, een bedrijf met 14.000 werknemers, hiermee experimenteren, staat in de nieuwe cao.12 
23/03 05u45  ING geeft personeel vrije hand met vakantieWerknemers van ING mogen voortaan zelf bepalen hoeveel verlof ze opnemen. Het concept van onbeperkt vakantieverlof, overgewaaid uit de Verenigde Staten, krijgt hiermee vaste voet aan de grond in Nederland.13 
22/03 22u45  Mueller heeft eindrapport over Trump afDe Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over de Ruslandonderzoeken aan minister William Barr van Justitie overhandigd. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.
22/03 21u45  Pinterest gaat naar de beursOnline foto- en platenboek Pinterest gaat naar de beurs. Vrijdagavond meldde het de notering in de Verenigde Staten te hebben aangevraagd.
22/03 21u15  Inkomen werknemer stijgt nietHet persoonlijk inkomen van werkenden is de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven vanwege de matige loongroei, bezuinigingen en lastenverzwaringen.
22/03 21u15  Rood Wall Street voelt angst voor recessieDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Net als in Europa, waar de beurzen eerder op de dag ook lager sloten, waren beleggers bezorgd over de staat van de mondiale economie na een reeks verontrustende macro-economische cijfers. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Verder werd vooral uitgekeken naar een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.
22/03 20u00  Kredietbeoordelaar bezorgd over verkiezingsuitslagKredietbeoordelaar Moody's maakt zich zorgen over de uitslag van de verkiezingen om de Provinciale Staten. Daardoor verliest de regeringscoalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer en dat kan onder meer leiden tot een tragere invoering van plannen uit het regeerakkoord. Moody's noemt dat negatief voor de kredietwaardigheid van Nederland.
22/03 19u45  Trump nomineert vertrouweling voor FedDonald Trump heeft Stephen Moore voorgedragen voor het bestuur van de Federal Reserve. De Amerikaanse president ziet in Moore een vertrouweling, die even kritisch is over Fed-voorzitter Jerome Powell als hijzelf.
22/03 19u00  Wall Street rood in middaghandelDe aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag halverwege de handelsdag flink in het rood. Evenals in Europa, waar de beurzen lager sloten, waren beleggers bezorgd over de staat van de mondiale economie na een reeks verontrustende macro-economische cijfers. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Verder werd vooral uitgekeken naar een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.
22/03 18u45  Moody's bezorgd over verkiezingsuitslagKredietbeoordelaar Moody's maakt zich zorgen over de uitslag van de verkiezingen om de Provinciale Staten. Daardoor verliest de regeringscoalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer en dat kan onder meer leiden tot een tragere invoering van plannen uit het regeerakkoord. Moody's noemt dat negatief voor de kredietwaardigheid van Nederland.
22/03 18u00  Rode beursdag door zorgen over wereldeconomieDe Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Het sentiment werd gedrukt door zorgen over de wereldwijde economische groei, die werden gevoed door tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de Franse economische bedrijvigheid. Verder werd vooral gekeken naar ontwikkelingen rond de brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking.
22/03 17u45  AEX sluit fors lager door recessieangstDoor groeiende economische zorgen is de AEX vrijdag met een stevig verlies gesloten. Vooral conjunctuurgevoelige bedrijven zoals Randstad en ArcelorMittal hadden het zwaar.
22/03 17u30  'Axel Springer aast op Marktplaats'Het Duitse Axel Springer overweegt om een onderdeel van eBay, waar het Nederlandse Marktplaats onder valt, te kopen. Dat meldde het Duitse zakentijdschrift Capital op basis van ingewijden.
22/03 17u30  Voor eerst 2 ’hectomiljardairs’ op aardeVoor het eerst sinds Bill Gates in 2017 werd ingehaald door Amazon-baas Jeff Bezos als rijkste man op aarde mag hij zich weer even min of meer diens gelijke voelen.
22/03 17u00  Zeven tips om met een klein budget gezond te etenSinds 1 januari is de btw op eerste levensbehoeften verhoogd van 6 naar 9%. Dat betekent dat de dagelijkse boodschappen een stukje duurder zijn geworden. Dat betekent niet dat er minder gezond gegeten hoeft te worden.
22/03 16u45  Recessieangst zet AEX stevig lagerGroeiende economische zorgen deden de AEX in de namiddag verder wegzakken. Vooral conjunctuurgevoelige bedrijven zoals Randstad en ArcelorMittal hadden het zwaar.
22/03 16u45  Aboutaleb met ondernemers naar GolfregioBurgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam bezoekt van 24 tot en met 28 maart Abu Dhabi, Dubai en Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. In Abu Dhabi en Dubai leidt hij een innovatiemissie met twintig ondernemers uit de water-, voedsel- en energiesector. Die willen in de Golfregio zakelijke kansen verkennen of hun activiteiten starten of uitbreiden.
22/03 16u30  General Motors kiest voor productie in de VSGeneral Motors (GM) gaat een nieuw elektrisch voertuig van automerk Chevrolet in de Verenigde Staten assembleren. De Amerikaanse automaker zou de productie aanvankelijk buiten de VS laten plaatsvinden, maar komt daarvan terug na felle kritiek van president Donald Trump.
22/03 16u30  Verkoop bestaande woningen VS gestegenDe verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in februari met 11,8 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat heeft de Amerikaanse branchevereniging van makelaars laten weten.
22/03 16u15  Europese beurzen verder in het roodDe Europese beurzen gingen vrijdag in de loop van de middag verder omlaag. Het sentiment werd gedrukt door zorgen over de wereldwijde economische groei, die werden gevoed door tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de Franse economische bedrijvigheid. Verder bleef de blik gericht op de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking.
22/03 15u45  Van Oord gaat werken aan Fries windparkBaggeraar Van Oord heeft samen met Siemens Gamesa een voorlopig contract getekend voor de aanleg van Windpark Fryslân aanleggen. De twee partijen hadden in augustus al de voorlopige gunning gewonnen. Een definitieve investeringsbeslissing verwacht Van Oord in het derde kwartaal van dit jaar.
22/03 15u45  Wateropdracht VolkerWessels in EngelandBouwbedrijf VolkerWessels heeft een wateropdracht gekregen in Engeland. Samen met partner Atkins kreeg het Nederlandse bedrijf twee opdrachten gegund uit een raamwerkopdracht van waterbedrijf Severn Trent Water.
22/03 15u30  Groothandelsvoorraden VS harder gestegenDe groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in januari met 1,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel heeft gepubliceerd.
22/03 15u15  Markt ziet start van recessieDe recessie gaat beginnen. Dat denken althans economen nu de Amerikaanse lange rente voor het eerst sinds 2007 onder die van de korte is gekomen, gedreven door vlakke beurzen en vluchtgedrag van beleggers.
22/03 15u15  ‘Maak korte metten met falen Europese banken’Zorgen om de grote verwevenheid van banken en op de pof levende overheden. DFT-verslaggever Martin Visser over een dreigende catastrofe met de Zuid-Europese banken.
22/03 15u15  Verkoop bestaande woningen VS omlaagDe verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in februari met 11,8 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat heeft de Amerikaanse branchevereniging van makelaars laten weten.
22/03 15u15  Industrie VS groeit minder hardDe bedrijvigheid in de industrie van de Verenigde Staten is in maart minder sterk gegroeid dan een maand eerder. Dat meldde onderzoeksbureau Markit op basis van een voorlopig cijfer.
22/03 15u15  ’Pensioengat voor jonge vrouw’Als het aan minister Koolmees (Sociale Zaken) ligt, gaan jonge mensen straks meer pensioen opbouwen voor hun inleg dan oude mensen. Maar dat kan een probleem worden voor vooral jonge vrouwen.
22/03 15u15  Beurs: Verlies voor AEX loopt opGroeiende economische zorgen deden de AEX halverwege de middag verder wegzakken. Vooral conjunctuurgevoelige bedrijven zoals Randstad en ArcelorMittal hadden het zwaar.
22/03 15u00  Lagere opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de handel begonnen. Tegenvallende cijfers over de Duitse industrie wakkerden de zorgen over de staat van de mondiale economie aan. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Beleggers zijn verder in afwachting van een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de VS en China.
22/03 15u00  Piloten willen weg bij RyanairEen groot deel van de resterende Nederlandse piloten die nog in dienst zijn bij Ryanair wil weg. Ze vragen de rechter in Eindhoven volgende week om hun contract te ontbinden en Ryanair te veroordelen tot schadevergoeding. Een woordvoerder van pilotenvakbond VNV heeft dat vrijdag aangekondigd.
22/03 15u00  Belgische spoorklus BAM van startIn België hebben federaal minister van Mobiliteit François Bellot en andere bestuurders het startschot gegeven voor de elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hasselt. De betreffende aannemer is de tijdelijke handelsvennootschap BAM Track - Bam Infra Rail. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.
22/03 14u45  Philips bundelt krachten met Delta DentalZorgtechnologieconcern Philips bundelt de krachten met het Amerikaanse Delta Dental. De bedrijven gaan samen aan de slag om mondgezondheid en -welzijn van mensen te bevorderen.
22/03 14u30  ’Shaq-Attack’ bij Papa John’sOud-basketballer Shaquille O’Neal wordt bestuurslid bij pizzaketen Papa John’s. De viervoudig NBA-kampioen investeert daarnaast in negen restaurants van de keten in de regio Atlanta. Bovendien wordt hij ’ambassadeur’ voor de pizzaketen.
22/03 14u15  ECB-topman waarschuwt voor no-dealbrexitBedrijven in de Europese Unie moeten meer doen om voorbereid te zijn op een no-dealbrexit. Daarvoor zou de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, waarschuwen, meldden ingewijden aan persbureau Reuters.
22/03 14u00  Oudere werknemer heeft baat bij wietVan een onzer verslaggevers
22/03 14u00  'Economische zorgen drukken Wall Street'De aandelenbeurzen in New York staan vrijdag naar verwachting voor een lagere opening. Tegenvallende cijfers over de Duitse industrie wakkerden de zorgen over de staat van de mondiale economie aan. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Beleggers zijn verder in afwachting van een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de VS en China.
22/03 13u30  Staat heropent langlopende leningDe Nederlandse staat wil komende maand 1 miljard tot 2 miljard euro ophalen met de heropening van een langlopende lening. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA) bekendgemaakt in zijn kwartaalbericht. In mei wordt een groene obligatielening uitgegeven die tussen de 4 miljard en 6 miljard euro moet opleveren.
22/03 13u15  'Avon denkt aan verkoop aan Natura'Cosmeticaproducent Avon denkt erover zichzelf te verkopen aan het Braziliaanse Natura & Co. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Avon heeft al jaren te lijden onder dalende verkopen en voerde al diverse reorganisaties uit.
22/03 13u00  Duitsland jaagt belegger angst aanDoor tegenvallend nieuws uit Duitsland laaiden de zorgen bij beleggers over de economie verder op. Vooral conjunctuurgevoelige bedrijven zoals Randstad en ArcelorMittal hadden hier last van.
22/03 12u45  Met een advertentie lost Boeing niets opMet een paginagrote advertentie benadrukt Boeing er alles aan te doen om de veiligheid te garanderen. Volgens DFT-verslaggever Yteke de Jong neemt het de onrust rond het concern niet weg.
22/03 12u45  Historisch lage rente: huizenkoper wint, gepensioneerde verliestDe rente staat al jaren historisch laag en bereikt vrijdag weer een historisch laag punt. Dat kan goed nieuws zijn voor huizenkopers en ondernemers, maar spaarders en gepensioneerden zijn de klos.
22/03 12u30  Grote kloof tussen meneer en mevrouw ModaalTussen de doorsnee inkomens van mannen en vrouwen gaapt nog altijd een grote kloof. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat vooral doordat vrouwen vaker in deeltijd werken.
22/03 12u15  Jaaromzet Tiffany naar recordJuweliersketen Tiffany heeft afgelopen jaar een recordomzet in de boeken gezet. Dat kwam vrijdag naar voren uit een handelsbericht van de onderneming. Wel viel de feestdagenperiode aan het einde van het jaar, zoals eerder al aangegeven, wat tegen.
22/03 11u30  Column: Internetgiganten liften gratis meeDe beurs kijkt uit naar de beursgang van nieuwe internetgiganten: taxibedrijf Lyft komt naar de beurs, Uber zal volgen. Hier in China is maaltijdenleverancier Meituan net een paar maanden genoteerd. Allemaal bedrijven die een agressieve strategie van landjepik hebben gevoerd in de afgelopen jaren. Veel subsidies geven aan de consument en ze gewend laten raken aan een uitstekende service tegen een lage prijs.
22/03 11u30  ’Ouderwets’ tv kijken legt het af tegen NetflixenDe tijd van met zijn alleen voor de televisie kruipen is voorbij. Voor het eerst zijn er wereldwijd meer mensen die tv kijken via een online streamingdienst zoals Netflix of HBO, dan dat er mensen zijn met een ’traditionele’ tv-aansluiting.
22/03 11u15  Groot pakket aandelen Beter Bed verhandeldEen groot pakket aandelen Beter Bed is vrijdag verhandeld. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het zou gaan om circa 0,4 procent van het aantal vrij verhandelbare effecten van de onderneming.
22/03 11u15  Meer geld voor topman Credit Suisse na winstCredit Suisse heeft de beloning van topman Tidjane Thiam met bijna een derde opgevoerd. Dat gebeurde nadat de bank zijn eerste jaarwinst in vier jaar had behaald. Thiams beloning kwam vorig jaar uit op 12,7 miljoen Zwitserse frank. Omgerekend is dat ongeveer 11,3 miljoen euro.
22/03 11u00  Groeizorgen spelen AEX partenOp het Damrak kregen de dalers vrijdagochtend steeds meer de overhand. De opgelaaide zorgen over een verzwakking van de economische groei in de eurozone werkten verkoopdruk in de hand. Vooral Randstad en Arcelor waren in mineur.
22/03 11u00  ACM tikt VodafoneZiggo op vingersTelecom- en kabelbedrijf VodafoneZiggo heeft een tik op de vingers gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het bedrijf had niet alle vereiste informatie gepubliceerd voor het verplicht openstellen van zijn netwerk voor andere bedrijven.
22/03 10u45  Duitse rente onder nulVoor het eerst sinds 2016 is de rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar negatief. De rente was sinds eind vorig jaar al onderweg naar beneden, en die beweging werd alleen maar versneld na voorzichtige rentebesluiten van de centrale banken in het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Europa.
22/03 10u30  Randstad en Arcelor duwen AEX terug onder 550Tegenvallende industriecijfers uit Duitsland zorgde vrijdagochtend voor een negatieve stemming op het Damrak na een voortvarende start. Bij de hoofdfondsen lagen vooral de cyclische fondsen Randstad en Arcelor bedrukt in de markt.
22/03 10u30  Kifid doof voor klacht over ANWB-pechhulpHet Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) zegt dat het geen klachten over de ANWB-pechhulp in behandeling mag nemen. De Consumentenbond pleit in een reactie voor een apart klachtenloket voor pechhulpverzekeringen.
22/03 10u15  Column: Neder-Spanjaarden op de beurs„Wie heeft er Flow Traders?”, vraag ik als ik aangeschoven ben in hét beleggerscentrum van de Costa del Sol, de BinckBank naast de rotonde aan de Golden Mile van Marbella. Twee handen de lucht in. „En wie heeft er puts onder zijn aandelen als verzekering?” De meerderheid.
22/03 10u15  Schoenenmerk Bretoniere maakt doorstart met moederbedrijf MexxDamesschoenenmerken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam blijven in Nederlandse handen. Modebedrijf RNF, sinds 2017 ook eigenaar van het merk Mexx, neemt ze over uit de boedel van de onlangs omgevallen Bretoniere Groep.
22/03 10u00  Schoenenmerk Bretoniere maakt doorstartDamesschoenenmerken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam blijven in Nederlandse handen. Modebedrijf RNF, sinds 2017 ook eigenaar van het merk MEXX, neemt ze over uit de boedel van de onlangs omgevallen Bretoniere Groep.
22/03 10u00  Stevige krimp voor Duitse industrieDe bedrijvigheid in de Duitse industrie is deze maand fors gezakt. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit op basis van een voorlopig cijfer. Markit hield al wel rekening met krimp, maar de daling was veel scherper dan werd voorzien.
22/03 09u45  AEX raakt winst snel weer kwijtNa een positieve start raakte de Amsterdamse beurs vrijdag de winst weer kwijt. Een tegenvallende cijfer over de Franse bedijvigheid speelde de AEX parten. Vooral Arcelor Mittal moest terrein prijsgeven. ASML ging nog steeds aan kop.
22/03 09u45  Franse economische bedrijvigheid krimptDe economische bedrijvigheid in Frankrijk is in maart onverwachts gekrompen. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit op basis van voorlopige ramingen. Volgens Markit gingen zowel de zaken in de Franse dienstensector als in de industrie van Frankrijk minder.
22/03 09u15  Top Deutsche Bank krijgt na jaren weer bonusDe topbestuurders van Deutsche Bank hebben voor het eerst in vier jaar tijd een bonusuitkering gekregen. Dat bleek vrijdag uit het jaarverslag van het grootste financiële concern van Duitsland.
22/03 09u15  ASML helpt AEX verder vooruitNa de positieve gang van zaken de voorgaande dag hield de Amsterdamse beurs vrijdag bij de start de blik opwaarts gericht. Vooral ASML gaf steun aan de AEX. In de Midkap zaten ASMI en Besi in de voorhoede.
22/03 09u15  'Nog altijd zorgen over verhuizing Unilever'Britse aandeelhouders van Unilever zijn nog altijd bevreesd voor een versimpeling van de structuur waarbij het hoofdkantoor van de onderneming in Rotterdam wordt gevestigd. Unilever opperde de structuurwijziging al eerder, maar schoof de plannen op de lange baan na kritiek van met name de Britse investeerders.
22/03 09u00  ’Nasdaq op pole voor Oslo Børs’De Amerikaanse beursuitbater Nasdaq verwacht dat zijn bod op Oslo Børs prevaleert boven dat van rivaal Euronext, die onder meer de beurs in Amsterdam uitbaat. De baas van Nasdaq in Scandinavië Lauri Rosendahl verwacht dat Nasdaq uiteindelijk aan het langste eind zal trekken, zo zegt hij in Noorse media.
22/03 09u00  Nederlaag voor activist bij ’chaebol’ HyundaiAandeelhouders van Hyundai Motor hebben de eis van de activistische belegger Elliott voor een enorm speciaal dividend verworpen. Dat betekent een fikse tegenslag voor de campagne van het Amerikaanse hedgefonds om Zuid-Korea’s op een na grootste familie-conglomeraat tot veranderingen te bewegen.
22/03 08u45  Financieel topman Ctac vertrektFinancieel topman Douwe van der Werf vertrekt bij automatiseerder Ctac. Hij zal bij de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering ,,vanwege persoonlijke omstandigheden en in goed overleg'' terugtreden, aldus de onderneming in een verklaring.
22/03 08u45  Hydratec krikt resultaten stevig opHydratec Industries heeft door de opbrengsten flink op te voeren, vorig jaar ook een fors hogere winst in de boeken gezet. Volgens topman Bart Aangenendt was het daarmee ,,wederom een goed jaar'' voor de beursgenoteerde industriële houdstermaatschappij.
22/03 08u30  Garuda Indonesia annuleert 49 bestelde BoeingsDe Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia wil zijn bestelling van 49 Boeing 737 MAX-toestellen annuleren. Het bedrijf maakte vrijdag bekend af te zien van de deal waar bijna 5 miljard dollar mee gemoeid is.
22/03 08u30  'Nasdaq op pole voor Oslo Børs'De Amerikaanse beursuitbater Nasdaq verwacht dat zijn bod op Oslo Børs prevaleert boven dat van rivaal Euronext, die onder meer de beurs in Amsterdam uitbaat. De baas van Nasdaq in Scandinavië Lauri Rosendahl verwacht dat Nasdaq uiteindelijk aan het langste eind zal trekken, zo zegt hij in Noorse media.
22/03 08u15  Nederlaag voor activist bij 'chaebol' HyundaiAandeelhouders van Hyundai Motor hebben de eis van de activistische belegger Elliott voor een enorm speciaal dividend verworpen. Dat betekent een fikse tegenslag voor de campagne van het Amerikaanse hedgefonds om Zuid-Korea's op een na grootste familie-conglomeraat tot veranderingen te bewegen.
22/03 08u15  'Positief begin Amsterdamse beurshandel'De Amsterdamse aandelenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk met een kleine winst. De andere Europese beurzen lijken verdeeld te openen. Beleggers kijken uit naar de ontwikkelingen rond de Brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking, die volgende week in China worden voortgezet.
22/03 08u00  Goodwill-offensief van BoeingVliegtuigbouwer Boeing, die zwaar onder vuur ligt door de twee crashes met de gloednieuwe 737 Max, is wereldwijd een goodwill-offensief gestart. Niet alleen naar de luchtvaart, maar vooral ook naar de reizigers. Topman Dennis Muilenburg gaat diep door het stof en biedt openlijk excuses aan.
22/03 08u00  Swedbank verdiept onderzoek naar witwasfraudeDe leiding van Swedbank heeft besloten om diepgravender onderzoek te doen naar mogelijke witwaspraktijken in samenwerking met relevante autoriteiten. Die beslissing neemt de bank na consultatie van de Forensic Risk Alliance (FRA), die eerder van de bank de opdracht kreeg om een onderzoek in eigen huis te doen.
22/03 07u45  Triodos moet ook anti-witwassystemen verbeterenOnder bankiers groeit de roep om samenwerking nu ook steeds meer kleinere banken op de vingers worden getikt over tekortkomingen bij klantcontrole en het voorkomen van witwaspraktijken. Zelfs het netste jongetje van de klas heeft de zaken niet op orde.
22/03 07u30  Nokia start intern onderzoek bij AlcatelDe Finse fabrikant van netwerkapparatuur Nokia is een intern onderzoek begonnen naar mogelijke overtredingen van het voormalige Alcatel-Lucent, dat in 2016 door de Finnen werd ingelijfd. Oplossing van de zaak kan resulteren in strafrechtelijke of civielrechtelijke boetes die een 'materieel nadelig effect' kunnen hebben, waarschuwt de onderneming.
22/03 07u30  Rode cijfers kussen Europese autobouwers wakkerDe Europese auto-industrie heeft een zeer roerig 2018 achter de rug. BMW presenteerde gisteren als allerlaatste de jaarcijfers en bevestigde nog eens het beeld dat eerder al opdoemde bij andere autobouwers: het was zuchten, kreunen en heel veel rode cijfers schrijven, maar daarom is 2018 ook het jaar van de ommekeer bij de Europese automerken.
22/03 07u30  'Uber wil notering bij NYSE'Uber Technologies, het bedrijf achter de populaire taxi-app, mikt bij zijn beursplannen op een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE). De officiële aankondiging van de beursgang zal mogelijk in april gebeuren, zo klinkt het.
22/03 07u15  Nikkei sluit week licht hoger afDe Japanse aandelenbeurs is vrijdag licht hoger gesloten. Beleggers deden het rustig aan na een vrije dag. De Japanse banken stonden net als in de VS en Europa onder druk na het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente dit jaar niet meer te verhogen. Elders in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen eveneens beperkt.
22/03 06u45  Meer investeringen in woningen en machinesIn januari was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,9 procent groter dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Vooral in woningen, bedrijfsgebouwen en machines is meer geïnvesteerd.
22/03 06u45  'Imtech-curatoren willen miljoenen van De Brauw'Curatoren eisen miljoenen aan vergoedingen terug die raadslieden van Zuidas-kantoor De Brauw Blackstone Westbroek opstreken als adviseurs van het failliete elektrotechnische installatieconcern Imtech. De boedelbeheerders hebben ook vier tuchtklachten ingediend tegen partners van De Brauw.
22/03 06u45  Kassa voor topmannen bij techbedrijven’Discretionair’ toegekende bonussen zorgen voor flinke uitschieters in de beloningen bij de grootste Nederlandse beursgenoteerde tech- en telecombedrijven, blijkt uit onderzoek in de jaarverslagen over 2018. In het algemeen stonden beloningen voor topmannen bij veel bedrijven redelijk in verhouding tot de afgesproken prestaties.
22/03 06u30  EU: brexituitstel tot 22 mei onder voorwaardeDe Europese Unie is bereid de brexit uit te stellen tot 22 mei op voorwaarde dat het Britse Lagerhuis het akkoord over de scheidingsvoorwaarden volgende week goedkeurt. Stemt het Britse parlement het akkoord voor de derde keer weg, dan kan uitstel worden verleend tot 12 april, de laatste dag voor de Britten om te beslissen of ze aan de Europese verkiezingen willen deelnemen.
22/03 06u30  Brand New Day haalt geld op bij aandeelhoudersBrand New Day heeft bij zijn bestaande aandeelhouders, waaronder verzekeraar ASR, 25 miljoen euro aan investeringen opgehaald. Met het geld wil de onlinepensioenbank het eigen vermogen versterken om zo de komende jaren sneller te kunnen groeien op de pensioenspaarmarkt.
22/03 06u00  Miljoeneninvestering voor Brand New DayBrand New Day krijgt een investering van maar liefst €25 miljoen. De bestaande aandeelhouders stoppen dit bedrag in de pensioenbank om de spaaractiviteiten te laten groeien.
21/03 23u30  Britse topbankiers geven steun in rug aan CityTerwijl de onzekerheid over de Brexit nog steeds groot is, houden Britse topbankiers er alle vertrouwen in dat ongeacht de uitkomst The City in Londen wereldwijd een belangrijk financieel centrum zal blijven.
21/03 22u30  Nike doet goede zaken in ChinaSportartikelenmaker Nike heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet verhoogd. Dat heeft het bedrijf met name te danken aan de fors hogere verkopen in China, al groeide de omzet ook in de rest van de wereld. De winst viel hoger uit dan analisten hadden verwacht.
21/03 22u15  Obligatierentes maken glijvluchtNu de Fed niet meer van plan is de rente dit jaar te verhogen, gaan velen ervan uit dat de eerstkomende rentewijziging een verlaging zal zijn. Dit vooruitzicht heeft de toch al lage rentes op staatsobligaties verder doen dalen.
21/03 22u15  Marcel Boekhoorn koopt Egyptisch oliebedrijfZakenman Marcel Boekhoorn stapt in een Egyptisch oliebedrijf. Via het investeringsvehikel Inpector Capital, waarin hij een meerderheidsbelang heeft, lijft Boekhoorn Scimitar Production Egypt in.
21/03 22u00  Analyse: Waterhoofd bij Air France KLMDe onrust is terug bij luchtvaartmaatschappij KLM, na maandje stilte. De Franse topman Benjamin Smith van moederconcern Air France KLM heeft een daad gesteld, namelijk operationeel directeur René de Groot van KLM uit het centrale managementcomité gezet.
21/03 21u45  Personeel Shell Pernis stemt voor actiesHet personeel van de raffinaderijen van Shell in Pernis en Moerdijk gaat actievoeren voor een betere cao. De medewerkers stemden bijna unaniem voor dergelijke acties. Het cao-overleg tussen Shell en de vakbonden was al eerder vastgelopen.
21/03 21u30  Stevige winst Wall Street door chiprallyDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met ruime winst gesloten. Daarmee toonden de graadmeters herstel na de overwegende verliezen van een dag eerder. Chipbedrijven stonden in de belangstelling vanwege positieve vooruitzichten voor de sector. Beleggers kauwden verder nog na op het rentebesluit van de Fed en nieuwe dreigende uitspraken van president Donald Trump aan het adres van China.
21/03 21u00  Krappe arbeidsmarkt: Zij zoeken nu naar een baanDe werkloosheid is historisch laag: slechts 3,4% van de beroepsbevolking heeft geen baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is het laagste percentage sinds 2001. Wie zijn de mensen die nu op zoek zijn naar een baan?
21/03 20u15  Recordvergoeding voor ontslagen Talpa-directeurEen creatief directeur van mediabedrijf Talpa, die onterecht is ontslagen, krijgt ruim €1 miljoen aan ontslagvergoeding mee. Dat is een record.
21/03 20u00  ‘Zandvoort geeft hiermee signaal af aan Formule 1’De gemeente Zandvoort heeft een bedrag van vier miljoen vrijgemaakt voor het mogelijk maken van een Grand Prix in Nederland. Verslaggever Ilan Sluis legt uit wat dat betekent.
21/03 20u00  Bruinvis zit Wintershall op de Noordzee dwarsWintershall, het grootste olie- en gasbedrijf op de Noordzee, wil de productie wereldwijd fors verhogen. Bij de Doggersbank zorgt de bruinvis voor vertraging.
21/03 19u45  Britse pond beperkt schade na bereidheid over uitstel BrexitHet Britse pond wist donderdagavond de stevige terugval wat terug te dringen na het nieuws dat de Europese Unie bereid zou zijn om de Brexit uit te stellen tot 22 mei.
21/03 19u15  'EU bereid brexit uit te stellen tot 22 mei'De Europese Unie is bereid de brexit uit te stellen tot 22 mei op voorwaarde dat het Britse Lagerhuis het akkoord over de scheidingsvoorwaarden goedkeurt. Dat staat in een conceptverklaring die EU-president Donald Tusk heeft opgesteld.
21/03 18u45  Mindere resultaten voor Stern GroepAutobedrijf Stern Groep heeft afgelopen jaar een lagere omzet en winst behaald. Onder meer de strengere Europese emissieregels en hogere kosten zaten de onderneming dwars. Stern heeft daarom in 2018 al de nodige veranderingen ingezet. Die moeten dit jaar in de resultaten te zien zijn.
21/03 18u45  Groene koersenborden op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden donderdag halverwege de handelsdag op winst. Wall Street verwerkt onder meer beter dan verwachte cijfers over de toegenomen industriële bedrijvigheid in Philadelphia en een daling in het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.
21/03 17u45  ASML ster op mooie beursdagOndanks stevige verliezen van de financiële instellingen sloot de Amsterdamse beursgraadmeter AEX donderdag duidelijk hoger. Dit was vooral te danken aan de mooie plussen van de zwaargewichten ASML en Unilever.
21/03 16u45  ’Noem Almere gewoon Amsterdam’De toekomst van de Randstad? Eén grote stad met vier of vijf centrum gebieden, én hoogwaardig ov, hoopt vastgoedman Jeroen Lokerse. De directeur van Cushman & Wakefield zou Almere ook Amsterdam willen noemen. „Dan is de drempel om daar te gaan wonen een stuk lager. Zelfs Arnhem kan een buitenwijk van Amsterdam zijn.”
21/03 16u45  Boeing plaatst extra controlelampje in 737 MAXVliegtuigbouwer Boeing plaatst naar verluidt een extra controlelampje in zijn 737 MAX-toestellen die wereldwijd in de ban zijn gedaan na de twee fatale crashes. Volgens zakenkrant Financial Times is het lampje ervoor om piloten te waarschuwen als belangrijke sensoren niet werken.
21/03 16u45  Beurs: AEX klimt tot 550 puntenOndanks stevige verliezen van de financiële instellingen klom de de AEX in de namiddag tot 550 punten. Dit was vooral te danken aan de mooie plussen van de zwaargewichten ASML en Unilever.
21/03 16u45  5x Dit moet je weten over uitstel van BrexitMet nog een goede week te gaan tot de datum waarop de Brexit een feit had moeten zijn, staat alles door chaos aan Britse zijde nog steeds op losse schroeven. In Brussel vroeg premier May haar 27 EU-collega’s om uitstel. Vijf vragen over een uitgestelde Brexit:
21/03 16u15  Levi Strauss schittert bij terugkeer op beurs in VSSpijkerbroekenmaker Levi Strauss trapte donderdag met meer dan een uur vertraging op zijn eerste handelsdag op de beurs in New York met een koerssprong van 30,7% naar $22,22. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op bijna $8,5 miljard. De introductieprijs bedroeg $17 per aandeel.
21/03 16u15  Consumentenvertrouwen eurozone weer omhoogHet consumentenvertrouwen in de eurozone is in maart gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat meldde de Europese Commissie.
21/03 16u00  Wisselend beeld op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten donderdag tijdens de middaghandel een wisselend beeld zien. Banken en verzekeraars stonden onder druk na het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de rente dit jaar niet verder te verhogen. Beleggers hielden verder de blik gericht op de EU-top in Brussel, waar de brexit op de agenda staat, en de Bank of England die de rente niet aanpaste.
21/03 15u45  Beurshandelaren op Wall Street in spijkerjasjesOp Wall Street stapten handelaren donderdag voor één keer uit hun nette pak vanwege de terugkeer op de beurs van het iconische spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss.
21/03 15u45  ’Boeing 737 Max krijgt extra alarm’Vliegtuigbouwer Boeing gaat een extra alarm installeren in de cockpit van zijn 737 Max-toestellen. Die moet piloten waarschuwen als sensoren in het vliegtuig niet functioneren.
21/03 15u30  ASML en Unilever stuwen AEXDankzij de mooie plussen van de zwaargewichten ASML en Unilever bleef de AEX halverwege de middag op winst staan. Vopak, Aegon en NN hadden het evenwel zwaar.
21/03 15u15  Conjunctuurbarometer VS stijgtDe vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn in februari licht verbeterd. Dat stelde onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.
21/03 15u15  Wall Street in vroege handel omhoogDe aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de vroege handel op winst. Daarmee tonen de graadmeters herstel na de overwegende verliezen van een dag eerder. Wall Street verwerkt onder meer beter dan verwachte cijfers over de toegenomen industriële bedrijvigheid in Philadelphia en een daling in het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.
21/03 15u00  Column: Wie trekt er aan de Brexit-noodrem?De Britse premier Theresa May wil Brexit uitstellen tot 30 juni. De Europese Unie vindt dat prima, zolang ze maar het bestaande vertrek-akkoord door het Lagerhuis loodst. Die onmogelijke voorwaarde verklaart waarom het Britse pond deze week daalde.
21/03 15u00  Basic-Fit tekent deal met Heroic SportBasic-Fit gaat een samenwerking aan met het Franse Heroic Sport. Dat maakte de fitnessketen bekend. Er werden geen financiële details gemeld over de samenwerking.
21/03 15u00  Wall Street opent dicht bij huisDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag tamelijk vlak aan de handel begonnen. De Amerikaanse koepel van centrale banken besloot woensdag om de rente dit jaar ongemoeid te laten en kijkt met voorzichtigheid de toekomst in. Dat zorgde voor enige terughoudenheid bij beleggers. Daarnaast sloeg president Donald Trump een dreigende toon aan in het handelsoverleg met China, wat evenmin steun bood aan het sentiment.
21/03 14u30  Beleggers mag zich uitspreken over fraude en salarissenDe aandeelhoudersvergadering (ava) is vaak de enige mogelijkheid voor kleine aandeelhouders om zelf de microfoon te pakken en de top van een bedrijf om verantwoording te vragen. Maar hoe lang nog? KPN experimenteert als eerste met een vergadering waaraan ook via video is deel te nemen.
21/03 14u00  'Wall Street opent in mineur'De aandelenbeurzen in New York openen donderdag naar verwachting in de min. Beleggers zijn op zoek naar richting nadat de Federal Reserve bekendmaakte de rente dit jaar niet meer te verhogen. Daarbij zorgden de recente uitlatingen van president Donald Trump over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China voor enig pessimisme. Verder krijgen beleggers cijfers te verwerken over de industriële bedrijvigheid in Philadelphia, die in maart fors beter uitviel dan in doorsnee verwacht door economen.
21/03 14u00  Nieuwe financiële man Ford komt van SnapAutoconcern Ford Motor benoemt Tim Stone tot nieuwe financieel directeur. De voormalige financiële man van Snap, het bedrijf achter de populaire app Snapchat, neemt later dit jaar het stokje over van Bob Shanks die met pensioen gaat.
21/03 14u00  Bedrijvigheid Philadelphia trekt flink aanDe industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia is deze maand flink aangetrokken. Dat meldde de Federal Reserve van Philadelphia.
21/03 13u45  Uitkeringsaanvragen VS nemen afHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week met 9000 gedaald tot 221.000. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
21/03 13u30  ING investeert in Chinese bankING neemt een belang van 51 procent in een Chinese bank die het samen met Bank of Beijing opzet. Die Chinese bank krijgt de overige 49 procent in handen, zo staat in een verklaring van de beurs van Shanghai.
21/03 13u30  Column: Beleggers in obligatie ETF’s moeten huiswerk doenBeleggen in obligaties vereist meestal een visie op toekomstige rentetarieven. En om een mening te hebben over toekomstige rentetarieven is doorgaans weer een visie op toekomstige economische groei nodig.
21/03 13u15  Bank of England laat rente ongemoeidDe Britse centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief op 0,75 procent, zoals algemeen was verwacht op de financiële markten. In augustus vorig jaar krikte de Bank of England (BoE) de rente nog op met een kwart procentpunt.
21/03 13u15  Oproep: Ben jij op dit moment op zoek naar een baan?Voor ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het nog steeds best lastig om aan het werk te komen. Maar ben jij jonger dan 50, heb je een prima opleiding en ben je nog steeds al een tijdje aan het zoeken naar een baan?
21/03 13u00  Verzekeraars krijgen AEX niet omlaagOndanks stevige verliezen van Aegon, NN en ASR bleef de AEX tijdens lunchtijd op winst staan. Dit was vooral te danken aan de plussen van de zwaargewichten ASML, Unilever en Shell.
21/03 12u45  Ondernemers roepen op tot eendrachtPolitieke partijen moeten meewerken aan het bestuurbaar houden van het land en hun verantwoordelijkheid blijven nemen voor de burgers en ondernemers. Dat zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de verkiezingsuitslagen van woensdag.
21/03 12u45  Deze man stal $100 miljoen van Google en FacebookEen 50-jarige man uit Litouwen heeft internetreuzen Facebook en Google met een paar simpele mails $100 miljoen afhandig gemaakt.
21/03 12u15  Column: Financiële kennis opvijzelen is een mustLees meer >
21/03 12u15  'Top Wirecard keurde verdachte geldstroom goed'Topbestuurders van het Duitse Wirecard hebben groen licht gegeven aan diverse dubieuze transacties. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van vertrouwelijke documenten. De Singaporese tak van het Duitse fintechbedrijf wordt momenteel tegen het licht gehouden door de lokale politie.
21/03 12u15  Oproep: Jong en op zoek naar een baan?Voor ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het nog steeds best lastig om aan het werk te komen. Maar ben jij jonger dan 50, heb je een prima opleiding en ben je nog steeds al een tijdje aan het zoeken naar een baan?
21/03 12u15  Particuliere beleggers mogen zich uitsprekenDe aandeelhoudersvergadering (ava) is vaak de enige mogelijkheid voor kleine aandeelhouders om zelf de microfoon te pakken en de top van een bedrijf om verantwoording te vragen. Maar hoe lang nog? KPN experimenteert als eerste met een vergadering waaraan ook via video is deel te nemen.
21/03 12u00  Studiebegeleiding voor iedereenBij Het Leerstation kunnen alle Utrechtse middelbare scholieren die daar behoefte aan hebben studiebegeleiding volgen voor exacte vakken. „Wij werken met solidaire tarieven”, vertelt oprichtster Margot Peters. „Dat houdt in dat de financiële situatie van de ouders bepaalt hoeveel de lessen bij ons kosten.”
21/03 12u00  Weer pakket aandelen Oranjewoud verhandeldVoor de tweede keer deze week is donderdag een relatief groot pakket aandelen in Oranjewoud verhandeld. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het zou gaan om circa 0,4 procent van de vrij verhandelbare effecten van de onderneming.
21/03 11u30  Britten wijzen financiële fondsen op deadlineVermogensbeheerders en andere financiële bedrijven uit de Europese Unie die actief willen blijven op de Britse markt na een eventuele no-dealbrexit hebben nog een week de tijd om zich te registreren bij de Britse toezichthouder. Daarvoor waarschuwt een hoge official bij de Britse beurswaakhond FCA.
21/03 11u15  ’Allerrijksten zijn veel rijker geworden’De rijkste 1% van de Nederlandse samenleving heeft in 2017 fors meer vermogen vergaard. Zij kregen er ruim €13 miljard bij en bezaten gemiddeld €4,3 miljoen, anderhalve ton meer dan in het jaar ervoor.
21/03 11u15  Oliereus Cnooc verdubbelt jaarwinstHet Chinese olie- en gasconcern Cnooc heeft vorig jaar veel profijt gehad van hogere olieprijzen. Mede dankzij het gunstige prijspeil verdubbelde het bedrijf zijn winst ten opzichte van een jaar eerder.
21/03 11u15  Damrak: verlies financials, Arcelor pakt kopVerzekeraars Aegon, NN en ASR hadden het donderdag zwaar op het licht positieve Damrak. Techfondsen profiteerden van gunstige orders in de chipsector. Ook de industrie ging in herstel.
21/03 11u00  Britse winkelverkopen onverwacht omhoogDe detailhandelsverkopen in Groot-Brittannië zijn in februari gestegen, terwijl door kenners gemiddeld was gerekend op een daling. Volgens het Britse statistiekbureau klommen de winkelverkopen met 0,4 procent op maandbasis.
21/03 11u00  Tencent ziet winst kelderen na regels PekingDe Chinese internetgigant Tencent heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar een fors lagere winst in de boeken gezet vergeleken met een jaar eerder. Het concern kampt met tegenvallende prestatie van zijn gamesdivisie als gevolg van het strengere beleid vanuit Peking.
21/03 11u00  Alle data onder één dakMet het verzamelen van verschillende databronnen in een platform geeft start-up Open Data onder meer energiebedrijven en mkb-webwinkels de kans meer te weten te komen over hun potentiële klanten via een softwaretool.
21/03 11u00  Beursgang Levi Strauss levert meer op dan verwachtSpijkerbroekenmaker Levi Strauss is bij zijn terugkeer op de Amerikaanse aandelenbeurs $6,6 miljard waard, oftewel $17 per aandeel. Dat is meer dan de $14 à 16 waar het bedrijf zelf op had gerekend.
21/03 10u45  Renteverhoging Noorse centrale bankDe centrale bank van Noorwegen heeft voor de tweede keer sinds september de rente verhoogd. De rente ging met een kwart procentpunt omhoog tot 1 procent, zoals al was verwacht door de meeste economen.
21/03 10u30  RBC verhoogt advies voor INGING is voor beleggers een aantrekkelijke investering, gezien de stijging van inkomsten uit commissies en gediversifieerde kredietportefeuilles. De Britse bank RBC verhoogt het advies voor het aandeel van de bank daarom van sectorperform naar outperform.
21/03 10u00  Damrak: chipsector positief, Aegon onderuitBeurzen openden donderdag met kleine winsten. Verzekeraars kregen het zwaar, Aegon voorop, maar industrie- en techaandelen gingen in herstel.
21/03 10u00  'Druk op kortetermijnresultaten Sif'De resultaten van Sif zullen op de korte termijn onder druk blijven staan. De zeggen analisten van ING in een rapport over de funderingsspecialist. Daarbij stelt de bank dat Sif maar weinig ruimte heeft om de productie dit jaar op te voeren door de aanpassingen die worden gedaan in de nieuwe coatingfaciliteit.
21/03 09u45  Weer Brenninkmeijer aan top C&AEr komt weer een Brenninkmeijer aan het hoofd van C&A Europa.
21/03 09u30  Gemiddelde huizenprijs daalt weer een beetjeVoor een gemiddeld koophuis werd in februari €298.717 neergelegd. En dat is een beetje minder dan in de maand ervoor, toen er meer dan drie ton moest worden betaald.
21/03 09u30  ’Banken Zuid-Europa vatbaar voor overheidsproblemen’Europese banken en nationale overheden zijn nog vaak nauw met elkaar verweven. Grote financiële dienstverleners in bijvoorbeeld Italië en Spanje hebben relatief veel staatsleningen op de balans staan. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan dat tot problemen leiden in Europa, omdat publieke begrotingsproblemen direct kunnen overslaan naar de bankensector.
21/03 09u15  Damrak: dreun verzekeraars, ASML wintBeurzen openden donderdag met kleine winsten. Verzekeraars kregen het zwaar, Aegon voorop, maar industrie- en techaandelen gingen in herstel.
21/03 09u00  'Maaltijdbestelbedrijven in schijnwerpers'Bolt, een rivaal van taxibedrijf Uber, heeft plannen om ook in Europa met zijn taxi's maaltijden te gaan bezorgen. Maaltijdbestelbedrijven Takeaway, Delivery Hero en Just Eat weten daardoor donderdag mogelijk de aandacht op zich gericht op de aandelenbeurzen.
21/03 09u00  Italië valt voor Chinese zijderouteVandaag begint de Chinese president Xi Jinping aan een bezoek aan Italië en Frankrijk. Zijn bezoek heeft een feestelijk tintje: Italië sluit zich zeer waarschijnlijk, als eerste G7-land, aan bij de ’Nieuwe Zijderoute’. Maar de EU maakt zich zorgen om de machtspolitiek van China.
21/03 09u00  'Blik op chipsector na Micron-prognose'Bedrijven in de chipsector weten donderdag de aandacht op zich gericht na de bijgestelde prognose van chipreus Micron. De Amerikaanse onderneming verlaagde zijn productie als gevolg van de tanende vraag naar zijn chips.
21/03 08u45  Triodos moet klantenscreening verbeterenTriodos Bank is door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) op de vingers getikt over onvoldoende maatregelen tegen witwassen en om klanten te screenen op banden met terrorisme. Concrete problemen zouden volgens de bank overigens niet aan het licht zijn gekomen.
21/03 08u45  Sif naar rode cijfers op verwachte tegenvallersFunderingsspecialist Sif heeft het jaar 2018 afgesloten met een tekort van 2,1 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst resteerde van bijna 31 miljoen euro. Het bedrijf kampte naar eigen zeggen met een lage benutting van de productiecapaciteit. Ook de verkoopmarges vielen lager uit, terwijl er verder sprake was van vertragingen bij de aanvoer van staal door de zeer lage waterstanden van rivieren.
21/03 08u15  'Kleine openingswinst voor Damrak'De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk licht hoger. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine winsten beginnen. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de rente dit jaar niet verder te verhogen. Daarnaast is de blik gericht op de EU-top in Brussel, waar de brexit en China op de agenda staan, en het rentebesluit van de Bank of England.
21/03 08u15  Pathé-fraude krijgt navolgingInternetfraudeurs doen zich vaker voor als een collega of vriend om geld los te peuteren. De miljoenenoplichting van bioscoopketen Pathé door een nep-topman was geen uitzondering, zeggen beveiligingsexperts. Ook gewone burgers worden zo verleid tot forse overmakingen.
21/03 08u15  Nederland jaagt op AI-hubEen samenwerkingsverband van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en het ministerie van Economische Zaken wil proberen een grote Europese instelling voor Kunstmatige Intelligentie (AI) naar Nederland te halen. Het initiatief maakt deel uit van een breder plan om Nederland vooruit te helpen op het gebied van AI.
21/03 08u00  Achmea neemt deel bancaire tak ASR overAchmea neemt een deel van de bancaire activiteiten van ASR Bank over. Dat werd donderdag bekendgemaakt zonder het afgeven van financiële details.
21/03 08u00  'VPS heroverweegt notering Londen om brexit'Ziekenhuisexploitant VPS Healthcare heroverweegt zijn plannen voor een beursnotering in Londen in verband met de onzekerheid rond de brexit. Dat meldde een ingewijde bij de zorgaanbieder.
21/03 08u00  Column: Openingszet AOW moet van Koolmees komenAls de onderhandelaars van het pensioenoverleg zeggen dat ze er ziek van waren dat de onderhandelingen in november klapten, is daar geen woord aan gelogen. Acht mannen - twee van het kabinet, drie van de werkgevers, drie van de vakbonden - deden toen nachtelijke pogingen om tot een pensioenakkoord te komen. Aan kabinets- en werkgeverszijde dachten ze echt dat ze er waren. Aan vakbondszijde dachten ze echt dat het kabinet die laatste paar stapjes in hun richting zou zetten.
21/03 07u45  Veel zzp’ers berooid naar pensioenMeer dan anderhalf miljoen zzp’ers, flexwerkers en werknemers zonder pensioenvoorziening zetten onvoldoende geld opzij om zonder financiële problemen met pensioen te kunnen.
21/03 07u45  ‘Planetman Frackers misleidde ministerie’Volgens het Openbaar Ministerie heeft internetondernemer Michiel Frackers het ministerie van Economische Zaken (EZ) een kostbare loer gedraaid.
21/03 07u45  Sif sluit jaar met rode cijfersFunderingsspecialist Sif heeft het jaar 2018 afgesloten met een tekort van 2,1 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst resteerde van bijna 31 miljoen euro. Het bedrijf kampte naar eigen zeggen met een lage benutting van de productiecapaciteit. Ook de verkoopmarges vielen lager uit, terwijl er verder sprake was van vertragingen bij de aanvoer van staal door de zeer lage waterstanden van rivieren.
21/03 07u30  Bezorgdheid om komst Uber truckerEen vrachtwagenchauffeur regelen met de Uber app. Vanaf april kan dat ook in Nederland, want dan wil Uber Freight zich hier vestigen. Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich grote zorgen over onder meer de veiligheid.
21/03 07u30  Winstgroei voor Chinese Volvo-moeder GeelyHet Chinese autobedrijf Geely Automobile heeft de winst afgelopen jaar flink zien stijgen. Het concern wist onder meer met de lancering van nieuwe modellen de zwakke omstandigheden op zijn thuismarkt te bestrijden. Geely is onder meer de eigenaar van de Zweedse automaker Volvo. Ook heeft de grootste private automaker van China een aanzienlijk belang in de Duitse autobouwer Daimler.
21/03 07u15  Beurzen Azië hoger na Fed-besluitDe meeste aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen donderdag licht vooruit. Beleggers verwerkten het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) om de rente dit jaar ongemoeid te laten.
21/03 07u15  Meer werkenden in februariHet aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 13.000 per maand toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In februari waren er ruim 8,9 miljoen werkenden.
21/03 07u00  Consumentenvertrouwen daalt verderHet vertrouwen van consumenten is verder afgenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Het oordeel over het economisch klimaat is negatiever, de koopbereidheid daalde een fractie.
21/03 06u15  Fietsenwinkel.nl gooit het roer omFietsenwinkel.nl wil af van zijn prijsvechtersimago. Topman Davy Louwers van moederbedrijf International Bike Group (IBG) heeft grootse plannen om van de fietswinkelketen een meer op service gerichte organisatie te maken. Zo start de branchegenoot van fabrikant Accell binnenkort een speciale monteursopleiding voor het repareren van e-bikes. Ook komt er een pechhulpdienst voor onderweg, vergelijkbaar met de wegenwacht voor auto's.
20/03 22u30  May: spijt over uitstel brexit, steun nu nodigDe Britse premier Theresa May zei woensdag dat ze diepe spijt heeft van haar besluit om van de Europese Unie uitstel van de brexit te vragen. Ze dringt er bij het parlement op aan haar plan nu te steunen. De brexitdeal werd twee keer eerder verworpen in het Lagerhuis.
20/03 22u30  Galapagos geeft nieuwe aandelen uitGalapagos heeft door de uitoefening van warrants 149.370 nieuwe aandelen uitgegeven, met een totale kapitaalverhoging van bijna 3,5 miljoen euro tot gevolg.
20/03 22u15  Fietsenwinkel gooit roer om door sterke opkomst e-bikesDoor de stormachtige groei van de verkoop van e-bikes, verandert de International Bike Groep (IBG), in Nederland eigenaar van fietsenwinkel.nl, de strategie volledig. In plaats van een prijsvechter wordt IBG veel meer een op service gericht (e-bike) bedrijf.
20/03 22u00  Picnic snelste groeierOnline supermarkt Picnic is het snelst groeiende bedrijf van Nederland. Dat blijkt uit de ranglijst van de 250 snelst groeiende bedrijven die dinsdagavond is gepresenteerd tijdens het jaarevenement van nlgroeit.
20/03 21u30  Wall Street overwegend lager na FedDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag overwegend met verliezen gesloten. De beslissingen van de Federal Reserve om geduldig te zijn met renteverhogingen en de balansafbouw te verlagen en op termijn zelfs te stoppen, zorgden tijdens de sessie wel korte tijd voor een impuls. Vooral omdat de centrale bank meer stappen zette dan voorzien. De dollar leverde fors in ten opzichte van de euro.
20/03 21u15  De Fed gaat de rente niet meer verhogenZoals verwacht heeft de Amerikaanse centrale bank de rente op 2,25% tot 2,5% gehouden. De Fed-leden rekenen niet meer op een renteverhoging in 2019.
20/03 20u45  Ava-seizoen in teken fraude en salarissenDe aandeelhoudersvergadering (ava) is vaak de enige mogelijkheid voor kleine aandeelhouders om zelf de microfoon te pakken en de top van een bedrijf om verantwoording te vragen. Maar hoe lang nog? KPN experimenteert als eerste met een vergadering waaraan ook via video is deel te nemen.
20/03 20u15  Op sokken koel de zee inTijdens strandvakanties is het vaak afzien om op blote voeten over het hete zand de zee te bereiken. De kinderen van Carlien van Hemert klaagden er elke vakantie over en brachten hun moeder daarmee op het idee van het bedrijf Duukies Beachsocks, vernoemd naar zoon Duuk.
20/03 19u15  LIVE – De Fed gaat de rente niet meer verhogenZoals verwacht heeft de Amerikaanse centrale bank de rente op 2,25% tot 2,5% gehouden. De Fed-leden rekenen niet meer op een renteverhoging in 2019.
20/03 18u45  Verliezen Wall Street lopen opDe verliezen op de aandelenbeurzen in New York zijn woensdag halverwege de sessie iets verder opgelopen. De aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China houden de markten nog altijd in hun greep. Beleggers zijn verder in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Hier wordt door kenners alom geen vuurwerk verwacht. Meer aandacht zal er zijn voor opmerkingen over het toekomstig beleid.
20/03 18u30  Operationeel directeur KLM geslachtofferdRené de Groot, de operationele directeur van luchtvaartmaatschappij KLM, is uit het management-comité van Air France KLM gezet door de Franse topman Benjamin Smith.
20/03 18u15  LIVE – Hoe vaak verhoogt de Fed de rente dit jaar nog?Om zeven uur vanavond komt de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, met een nieuw rentebesluit. Verslaggever Dorinde Meuzelaar en beursredacteur Johan Wiering houden u live op de hoogte over de laatste ontwikkelingen.
20/03 18u00  Trump voert druk op Peking opDe door de Verenigde Staten opgelegde importtarieven op Chinese producten blijven van kracht zolang de landen niet tot een vergelijk zijn gekomen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump, die met zijn woorden de druk op Peking verhoogde. De opmerking volgt op het moment dat de VS naar verluidt zorgen hebben over de mate waarin China aan Amerikaanse eisen tegemoet wil komen.
20/03 18u00  Rode cijfers voor Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn woensdag in het rood gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de brexitperikelen en het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve later op de dag. In Frankfurt kelderde Bayer na een nederlaag in een Amerikaanse rechtszaak. Ook de Duitse autobouwer BMW werd van de hand gedaan na een winstalarm.
20/03 18u00  Olie VS boven $60De prijs van een vat Amerikaanse olie is woensdag voor het eerst in meer dan vier maanden boven de 60 dollar uitgekomen. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse olievoorraden hun sterkste afname lieten zien sinds juli.
20/03 17u45  AEX gaat bedrukt naar Fed-besluit toeBeleggers op het Damrak kropen woensdag in hun schulp op weg naar het Amerikaanse rentebesluit later vanavond. Vooral de terugtrekkende beweging bij de financials zat de AEX dwars. Brunel stal de show bij de kleinere fondsen.
20/03 17u45  Amerikaanse olie boven de 60 dollar per vatDe prijs van een vat Amerikaanse olie is woensdag voor het eerst in meer dan vier maanden boven de 60 dollar uitgekomen. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse olievoorraden hun sterkste afname lieten zien sinds juli.
20/03 17u45  KPN sluit Huawei vooralsnog niet uitTelecomprovider KPN sluit een samenwerking met het Chinese Huawei bij de uitrol van zijn 5G-netwerk vooralsnog niet uit. Het bedrijf meldt na berichtgeving door RTL Z over een vermeend contract tussen Huawei en KPN dat alleen nog op een handtekening zou wachten, dat bij de uitrol van het netwerk zoals altijd met verschillende partijen zaken wordt gedaan.
20/03 17u30  Lagerhuis in spoeddebat op verzoek LabourHet Britse parlement houdt woensdag een spoeddebat over het verzoek van premier Theresa May aan de EU om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Volgens de huidige planning verlaat het Verenigd Koninkrijk 29 maart om 23.00 uur Britse tijd de Europese Unie. Het is dan bij ons net 30 maart.
20/03 17u30  Brits onderzoek naar deal ForFarmersDe Britse toezichthouder CMA gaat onderzoek doen naar de voorgenomen overname van Bowerings Animal Feeds door veevoerbedrijf ForFarmers. Dat maakte de CMA woensdag bekend.
20/03 17u30  Berlijnse begroting te dun voor Trumps eisenNa vele jaren van enorme belastingmeevallers van tientallen miljarden euro’s maakt Duitsland zich op voor het strakker trekken van de broekriem. Volgens minister van Financiën Olaf Scholz is echter sprake van een ’normale periode’.
20/03 17u15  ‘GeenStijl neemt risico’s met crypto-gulden’Komt er een bullmarkt aan? IBM slaat handen ineen met banken voor cryptovaluta. En waarom zet GeenStijl in op crypto-gulden? Dit is de crypto-update, deze keer met Michiel Stokman van RevenYou.
20/03 17u15  Ford breidt uit in MichiganFord Motor is van plan ongeveer 900 miljoen dollar uit te trekken voor het bouwen van elektrische en zelfrijdende voertuigen in Michigan. De nieuwe activiteiten zijn goed voor circa 900 Amerikaanse banen. Tegelijkertijd wordt productie van kleine bestelwagens van Europa naar Mexico verplaatst.
20/03 16u00  Definitief: ’Star Wars’ neemt ’Simpsons’ overDisney neemt definitief een groot deel van de entertainment van Fox over. Daarmee komen Mickey Mouse en Darth Vader onder hetzelfde dak als Bart Simpson en Jay Pritchett van Modern Family.
20/03 16u00  Osram twijfelt over behalen doelstellingenHet Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht denkt dat het nog moeilijker zal worden om de doelstellingen voor het lopende gebroken boekjaar te halen. Dat heeft topman Olaf Berlien gezegd in een intern document dat is ingezien door persbureau Bloomberg.
20/03 15u45  Deksel op olie- en gaswinning TrumpPresident Trump is met zijn plannen voor uitbreiding van olie- en gaswinning teruggefloten door een federale rechter. De regering heeft onvoldoende naar de schadelijke gevolgen voor de omgeving en het klimaat gekeken.
20/03 15u45  Lakeman moet klacht tegen ING-baas toelichtenFinancieel activist Pieter Lakeman moet zijn verzoek om vervolging van ING-topman Ralph Hamers voor het gerechtshof in Den Haag komen toelichten. Dat behandelt de klacht voor de eerste keer op 22 mei. In de brief van het gerechtshof staat overigens ING als beklaagde genoemd, maar Lakeman benadrukt dat het louter om Hamers gaat.
20/03 15u15  Belegger doet banken in de verkoopDe AEX zakte woensdagmiddag wat verder in het rood op weg naar het Amerikaanse rentebesluit dat vanavond zal verschijnen. Vooral de terugval bij de financials speelden het sentiment parten. In de Midkap dook Air France KLM omlaag.
20/03 15u15  Uber haalt vrachtdienst naar NederlandUber brengt Uber Freight naar Nederland. De dienst waarmee vrachtwagenchauffeurs en opdrachtgevers aan elkaar worden gekoppeld is al twee jaar actief in de Verenigde Staten en komt nu naar Europa.
20/03 15u00  Wall Street lager richting rentebesluit FedDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag lager geopend, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag. Naar alle waarschijnlijkheid handhaaft de Fed de rente. Daarnaast ging pakketvervoerder FedEx fors onderuit na teleurstellende cijfers en volgen beleggers op Wall Street de ontwikkelingen rond de Chinees-Amerikaanse handelsvete en de brexit. Ook kreeg Google een boete van bijna 1,5 miljard euro van de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik.
20/03 14u45  Britse pond lager na verzoek uitstel brexitHet Britse pond sterling verloor woensdag aan waarde tegenover andere munteenheden, na het verzoek van premier Theresa May voor een uitstel van de brexit tot 30 juni. Dat verzoek stuit op verzet in Brussel in verband met de Europese verkiezingen. Het pond ging circa 1 procent in waarde omlaag tegenover de euro en de dollar.
20/03 14u45  Vervolgingsverzoek ING voor de rechterOp het Gerechtshof in Den Haag staat op 22 mei de oproep van activist Pieter Lakeman op het programma om de top van ING alsnog te vervolgen voor fraude.
20/03 14u30  Uitstel Brexit stuit op verzet BrusselHet verzoek van de Britse premier Theresa May om de brexit uit te stellen tot 30 juni stuit op verzet in Brussel in verband met de Europese verkiezingen. Die worden van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie kan een kort uitstel daarom niet langer dan tot 23 mei duren en heeft voorzitter Jean-Claude Juncker hier May woensdag telefonisch op gewezen.
20/03 14u15  AEX valt terug tot onder 550 puntenOnder druk van de financials zag de Amsterdamse beurs zag woensdagmiddag het verlies verder oplopen. Bij de kleinere fondsen viel Brunel in de smaak.
20/03 13u45  'FedEx onderuit op Fed-dag Wall Street'De aandelenbeurzen in New York lijken woensdag vrijwel vlak te gaan beginnen, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve later op de dag. Naar alle waarschijnlijkheid handhaaft de Fed de rente. Daarnaast staat pakketvervoerder FedEx voor een fors lagere opening na tegenvallende cijfers en volgen beleggers op Wall Street de ontwikkelingen rond de Chinees-Amerikaanse handelsvete en de brexit. Ook kreeg Google een boete van bijna 1,5 miljard euro van de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik.
20/03 13u45  Britse pond in het rood na uitstel BrexitHet uitstellen van de Brexit tot zeker 30 juni doet het pond geen goed. De Britse munt is in korte tijd 0,5% minder waard geworden ten opzichte van de euro.
20/03 13u45  AEX blijft op klein verlies na Brits verzoek om uitstel BrexitDe Amsterdamse beurs moest woensdag na de lunch nog steeds terrein prijsgeven nadat de Britse premier May in een brief aan Brussel om uitstel van de Brexit tot 30 juni heeft aangevraagd.
20/03 13u30  AEX blijft op klein verlies na verzoek MayDe Amsterdamse beurs moest woensdag na de lunch nog steeds terrein prijsgeven nadat de Britse premier May in een brief aan Brussel om uitstel van de Brexit tot 30 juni heeft aangevraagd.
20/03 13u15  ING-topman Hamers voor de rechterTopman Ralph Hamers van ING wordt op 22 mei verwacht op het Gerechtshof in Den Haag. Advocaat Pieter Lakeman wil dat de rechter besluit de ING-directeur alsnog te vervolgen voor fraude.
20/03 13u15  Column: Tesla blijft slecht scorenOok na het bekend worden van de laatste jaarcijfers blijft het OK-Score-model Tesla afkeuren. Na de zoveelste OK-Score 10 (de slechtste) op rij is de conclusie snel getrokken: na acht jaar kan de autofabrikant enkel voortbestaan door constant een beroep te doen op haar geldschieters.
20/03 13u00  Financials duwen AEX terug naar 550Op weg naar het Fed-besluit van vanavond keek Amsterdamse beurs woensdag rond de luch nog steeds tegen een klein verlies aan. Vooral de financiële waarden speelden de AEX parten. In de Midkap had Air France te maken met tegenwind.
20/03 12u45  Air France-KLM vergroot zomercapaciteitAir France-KLM vergroot de capaciteit voor het komende zomerseizoen met 2 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie voegt ook 58 nieuwe bestemmingen toe aan haar netwerk.
20/03 12u30  Kruidvat mogelijk in zelfde stal als Lara CroftHet heeft iets ironisch: terwijl in de winkelstraat de ene na de andere grote Nederlandse naam omvalt – deze week nog CoolCat van Roland Kahn – is de grootste overlever al sinds 2002 niet meer Nederlands. Sterker nog, wie wil investeren in Kruidvat (en Trekpleister, en ICI Paris XL), moet daarvoor naar de beurs van Hongkong.
20/03 12u30  Brussel beboet Google voor €1,5 miljardDe Europese Commissie heeft Google-moederbedrijf Alphabet voor €1,49 miljard beboet wegens oneerlijke praktijken met advertenties.
20/03 12u15  Brussel beboet Google voor $1,5 miljardDe Europese Commissie heeft Google-moederbedrijf Alphabet voor €1,49 miljard beboet wegens oneerlijke praktijken met advertenties.
20/03 12u00  Weer uitstel deadline Europese staalfusieDe Europese Commissie neemt nog wat langer de tijd voor een oordeel over de voorgenomen fusie van de Europese activiteiten van de staalbedrijven ThyssenKrupp en Tata Steel. De deadline werd al eerder uitgesteld naar 29 april, maar dat wordt nu nog eens 8 werkdagen opgeschoven naar 13 mei.
20/03 12u00  Bayer en BMW duikelen op lagere beursDe Europese aandelenbeurzen gingen woensdag overwegend omlaag. In Frankfurt kelderde Bayer na een nederlaag in een Amerikaanse rechtszaak. Ook de Duitse autobouwer BMW werd van de hand gedaan na een winstalarm. Beleggers keken verder uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat later op de dag naar buiten komt.
20/03 11u30  Belgen verbannen 1 en 2 cent als wisselgeldVakantiegangers naar België komen vanaf december niet meer terug met zakken vol muntjes van 1 of 2 eurocent. De winkels bij onze zuiderburen moeten verplicht af gaan ronden.
20/03 11u00  Britse inflatie iets gestegenDe inflatie in Groot-Brittannië is in februari licht gestegen naar 1,9 procent op jaarbasis, van 1,8 procent in januari. Dat liet het Britse statistiekbureau woensdag weten.
20/03 11u00  Bouwfouten automatisch opsporenIn de bouw zijn constructiefouten geen onbekend fenomeen. Ze leiden tot vertragingen, geschillen en herbouwkosten. De software van de Amsterdamse startup Airsquire brengt fouten in een vroeg stadium aan het licht, zodat ze eenvoudiger te herstellen zijn.
20/03 10u45  Automaker BMW geeft winstwaarschuwingAutomaker BMW heeft gewaarschuwd dat de winst dit jaar ,,duidelijk onder'' die van vorig jaar uitkomt. Het Duitse bedrijf gaat daarom voor 22 miljard euro aan besparingen doorvoeren. Vorige week had BMW bij de jaarcijfers al kostenbesparingen aangekondigd, maar toen was er nog geen bedrag aan gehangen.
20/03 10u45  ‘Lelystad Airport: blunder op blunder gestapeld’Eigenlijk zouden in 2018 al de eerste vliegtuigen moeten opstijgen, maar nu lijkt zelfs de zomer van 2020 te vroeg voor Lelystad Airport. DFT-verslaggever Yteke de Jong vertelt waar het mis is gegaan.
20/03 10u45  Column: Keldert vastgoed als de rente stijgt?De Europese Centrale Bank is sinds eind december gestopt met haar beleid van kwantitatieve verruiming. Dit gedenkwaardige moment is opvallend onopvallend aan ons voorbij gegaan. Bijna vier jaar lang heeft zij in totaal 2.600 miljard euro aan stimulering in de economie gepompt.
20/03 10u30  Prijzen margarine gaan over de kopDe prijzen van een kuipje margarine schieten omhoog sinds negen maanden geleden het Amerikaanse ’sprinkhanenfonds’ KKR de margarinedivisie van Unilever opkocht.
20/03 10u15  Beurs wacht met rode borden op rentebesluitDe Amerikaanse centrale bank Fed komt vanavond met een nieuw rentebesluit. In afwachting daarvan staan de Amsterdamse beurzen licht lager.
20/03 10u00  Brunel op favorietenlijst INGDetacheerder Brunel kan profiteren van de sterke vraag naar personeel in de energiesector en de groei bij zijn Duitse tak. Dat zeggen analisten van ING, die Brunel op hun Benelux Favourites List hebben geplaatst.
20/03 10u00  BAM aan de slag in WesterbroekBAM heeft van online uitgeverij Simian opdracht gekregen tot de uitbreiding van zijn bedrijfsgebouw in het Groningse Westerbroek. Het bouwbedrijf voegt een nieuwe hal met een oppervlakte van 16.700 vierkante meter toe aan het pand.
20/03 09u45  Cyberspace om vijanden dwars te zittenSteeds meer overheden gebruiken cyberspace om structureel vijanden dwars te zitten, clandestien informatie te vergaren of zelfs banken te plunderen. „Als oorlogvoering een vorm van diplomatie met andere middelen is, zijn cyberaanvallen misschien wel oorlogvoering met andere middelen”, zegt Luke McNamara, hoofdanalist bij het Amerikaanse cyberbeveiliger FireEye.
20/03 09u45  ’Silicon Valley trapte in perfecte plaatje van Theranos’Erika Cheung en Tyler Shultz stonden in 2015 als klokkenluider aan de wieg van de ondergang van Theranos, het – zo bleek – frauduleuze bedrijf van belofte Elizabeth Holmes. ,,Ze paste perfect in het plaatje dat Silicon Valley wil zien.”
20/03 09u30  Analyse: Naderende crash van Tesla-topman MuskVan zijn nieuwste Model Y liet Tesla afgelopen weken in de uitnodiging slechts daklijnen oplichten in een verder pikdonkere foto. Bij de presentatie afgelopen donderdag voor Tesla-fans in Los Angeles pakte de realiteit teleurstellend uit. Voor beleggers en Tesla-fans.
20/03 09u30  Air France KLM geeft obligatielening uitLuchtvaartcombinatie Air France-KLM geeft voor maximaal 500 miljoen euro een converteerbare obligatielening uit. De waardepapieren hebben een looptijd tot 2026.
20/03 09u15  Beurs op verlies in aanloop naar rentebesluitMet het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank Fed in het vooruitzicht kleuren de koersenborden vanochtend rood. De verwachting is dat de Fed haar belangrijkste rentetarief vanavond niet wijzigt, en dat het aantal voorgenomen renteverhogingen van dit jaar wordt teruggeschroefd van twee naar één.
20/03 09u00  ’Duitsland op protectionistische tour’Lees meer >
20/03 09u00  Tassenmaker Hermès houdt wind in de zeilenMaker van luxe handtassen Hermès is optimistisch over de toekomst. Waar veel luxemerken te maken hebben met tanende verkopen gaat het Hermès voor de wind.
20/03 08u45  Nissan tempert Chinese groeiambitieNissan stelt zijn doelstellingen voor autoverkopen in China naar beneden bij. De automarkt, met name die in China, is hard geraakt door handelsspanningen met de Verenigde Staten.
20/03 08u30  Eerste zitting rechtszaak Ghosn eind meiDe rechtszaak tegen de gevallen autotycoon Carlos Ghosn vindt mogelijk deze herfst plaats in Tokio.
20/03 08u30  Air France-KLM geeft obligatielening uitLuchtvaartcombinatie Air France-KLM geeft voor maximaal 500 miljoen euro een converteerbare obligatielening uit. De waardepapieren hebben een looptijd tot 2026.
20/03 08u30  ’Beurshandel in teken rentebesluit VS’De Amsterdamse effectenbeurs zal woensdag naar verwachting licht lager beginnen. Ook de andere Europese beurzen lijken overwegend met kleine verliezen te openen. De beurshandel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag naar buiten komt.
20/03 08u15  'Beurshandel in teken rentebesluit VS'De Amsterdamse effectenbeurs zal woensdag naar verwachting licht lager beginnen. Ook de andere Europese beurzen lijken overwegend met kleine verliezen te openen. De beurshandel staat vooral in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag naar buiten komt.
20/03 08u15  Probiodrug krijgt subsidie dementieonderzoekBiofarmaceut Probiodrug krijgt een subsidie van 15 miljoen dollar voor onderzoek naar een middel tegen verminderde cognitieve vermogens en milde dementie. Het bedrag wordt gedeeld met onderzoekspartner Alzheimer’s Disease Cooperative Study.
20/03 08u15  Duitse producentenprijzen onverwacht iets omlaagDe producentenprijzen in Duitsland zijn in februari onverwacht met 0,1 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau.
20/03 08u00  Alfen krijgt opdracht voor zonnepark AlmereAlfen gaat meebouwen aan een groot zonnepanelenpark bij Almere. De Almeerse fabrikant van onder meer laadpalen voor elektrische auto's gaat een micronetwerk aanleggen en helpen het zonnepark aan te sluiten op het centrale elektriciteitsnetwerk, zo meldt de onderneming.
20/03 07u45  Prijzen kuipje boter gaan over de kopDe prijzen van een kuipje boter schieten omhoog sinds negen maanden geleden het Amerikaanse ’sprinkhanenfonds’ KKR de margarinedivisie van Unilever opkocht.
20/03 07u45  Bayer verliest zaak over onkruidverdelgerChemieconcern Bayer heeft een nederlaag geleden in de eerste ronde van een zaak over onkruidverdelger Roundup. Een Amerikaan had de zaak aangespannen omdat hij kanker zou hebben gekregen door het gebruik van het goedje.
20/03 07u45  Gebruikers Android mogen Google omzeilenGoogle gaat het telefoonbesturingssysteem Android aanpassen onder druk van de Europese Commissie. Gebruikers van een Android-telefoon krijgen in Europa actief de vraag of zij andere browsers of zoekmachines willen installeren.
20/03 07u30  ’Chinezen azen op aandelen Kruidvat-moeder’De Chinese internetgigant Tencent overweegt een belang te nemen in A.S. Watson, het moederbedrijf van onder meer drogisterijketen Kruidvat.
20/03 07u15  Nikkei eindigt hoger in lagere regioDe aandelenbeurs in Japan is woensdag licht hoger geëindigd. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Elders in het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen overwegend omlaag door de onzekerheid over het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.
20/03 06u30  Mes gaat vaker in dure merkenVeel bedrijven zetten het mes in hun merkenbestand nu marketingbudgetten wereldwijd stevig onder druk staan. Jammer voor sommige liefhebbers, erkent merkendeskundige Tjardus van Citters, maar „de liefde moet wel worden betaald. En wie denkt er nog aan Raider als hij een Twix eet?”
19/03 23u00  Restbedrag schikking Telia gaat naar NederlandHet Zweedse telecombedrijf Telia heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie een restbedrag van 208,5 miljoen dollar betaald. Het gaat om een grote corruptiezaak rond de toetreding van Telia tot de Oezbeekse telecommarkt. De uitkering komt bovenop de 274 miljoen dollar waarvoor de kwestie in 2017 werd geschikt.
19/03 22u30  Nieuwe voorzitter voor AB InBevBierbrouwer AB InBev wil Martin Barrington benoemen tot nieuwe voorzitter, als vervanger van Olivier Goudet. Barrington is voormalig topman van tabaksfabrikant Altria. Zijn voordracht moet op de aandeelhoudersvergadering in april worden goedgekeurd.
19/03 22u15  Column: Impasse neutraliseert ‘riskante’ Europese politiekVanwege de sombere stemming over de vooruitzichten van de eurozone zien veel mensen geen redenen om nog aandelen te hebben. Ik zie juist veel redenen.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x ING geeft personeel vrije hand met vakantie23/03 05u45 - De Financiële Telegraaf: Werknemers van ING mogen voortaan zelf bepalen hoeveel verlof ze opnemen. Het concept van onbeperkt vakantieverlof, overgewaaid uit de Verenigde Staten, krijgt hiermee vaste voet aan de grond in Nederland.
12x Onbeperkt met vakantie23/03 05u45 - De Financiële Telegraaf: In de strijd om schaars personeel onderscheiden verschillende bedrijven, vooral in de it, zich de laatste jaren met ’onbeperkt vakantieverlof’. Nu gaat ook ING, een bedrijf met 14.000 werknemers, hiermee experimenteren, staat in de nieuwe cao.
9x ’Tina’ stuwt de beurzen weer omhoog23/03 10u15 - De Financiële Telegraaf: De financiële markten stonden drie maanden terug in brand. Handelsoorlog, Turkije, Brexit, stijgende rentes en economische krimp hadden zich als donkere wolken opgehoopt boven het economisch toneel. Van het totaalplaatje werd niemand vrolijk. Zeker de belegger niet. Paniek kreeg de overhand en dat leidde tot een dieptepunt op kerstavond. De Amerikaanse beurzen verloren 5% in één dag.
9x Rustige beursweek tussen twee stormen23/03 11u30 - De Financiële Telegraaf: Beleggers hoeven deze week niet te veel te rekenen op richtinggevend nieuws. Na het geweld van de Amerikaanse en Europese centrale banken in de afgelopen weken en het kwartaalcijferseizoen dat pas in april begint, komt er nu eerst een wat rustiger week.
8x ‘Klimaatplannen met Baudet niet meteen overboord’23/03 08u00 - De Financiële Telegraaf: De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de plannen van het kabinet. Hoe moet het verder met alle klimaatplannen en de hervorming van het pensioenstelsel nu Baudets Forum voor Democratie de grootste is in de Eerste Kamer? Martin Visser legt het uit in de nieuwe DFT-podcast.
8x Haven Rotterdam: klaar voor harde brexit23/03 09u15 - De Financiële Telegraaf: Hopen op het beste, maar voorbereiden op het ergste. Dat is het motto van de haven van Rotterdam en de autoriteiten met het oog op een mogelijke harde brexit. Het Havenbedrijf, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben zich in ieder geval tot in de puntjes voorbereid, zo komt naar voren uit een perspresentatie in de grootste haven van Europa over de brexit.
8x Bitcoin worstelt met $400023/03 11u30 - De Financiële Telegraaf: Afgezet tegen de hectiek op de aandelen- en obligatiemarkten bleef het de afgelopen dagen opmerkelijk rustig op de cryptomarkten. De vraag is nu of de bitcoin het belangrijke niveau van $4000 weet te doorbreken.
7x Oprichter ING Direct Hans Verkoren overleden23/03 09u00 - De Financiële Telegraaf: Voormalig ING-bestuurder Hans Verkoren is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij wordt zaterdag herdacht door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van ING Groep in een overlijdensadvertentie in NRC.
7x Seminar: Kan goud een goed vangnet bieden?23/03 11u15 - De Financiële Telegraaf: Het vertrouwen bij beleggers op de aandelenmarkten is weer flink toegenomen na de sterke prestaties van de koersen in het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks het sterk verbeterde beursklimaat zijn er ook indicatoren dat er zich donkere wolken aan de horizon aan het vormen zijn.
7x Werkgevers klagen terecht23/03 12u00 - De Financiële Telegraaf: Het bewijs stapelt zich op. Keer op keer komt er onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat werkend Nederland er al jarenlang nauwelijks op vooruit gaat.

Statistieken

Artikels:
32726
Gelezen:
45881
Aantal lezers nu:
49


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven