vrijdag 18 januari 2019, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u30
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
18/01 22u15  Handelshoop zet beurzen New York hoger De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met duidelijke plussen gesloten. Wall Street kreeg steun van positieve berichten over het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Tesla was een opvallende daler na de aankondiging van flink banenverlies bij de fabrikant van elektrische auto's.
18/01 21u45  ’Jaap werd in het pak genaaid’ Maandag start het strafproces tegen voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen en projectontwikkelaar Fred Meijer. Zij worden door het OM beschuldigd van belastingfraude bij de bouw van het KPMG-hoofdkantoor in Amstelveen. Hoe kon de oudste en – toen nog – chicste accountantsfirma van ons land betrokken raken bij deze ordinaire fraude?
18/01 21u15  'Boete VS dreigt voor Facebook' De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan Facebook een boete op te leggen voor het schenden van privacyregels. Het zou gaan om een recordboete, aldus de krant The Washington Post op basis van ingewijden rond de zaak.
18/01 21u00  Wisselingen in top noodlijdend Nyrstar De noodlijdende Belgische zinkproducent Nyrstar verandert het topmanagement. Het bedrijf heeft Martyn Konig benoemd tot uitvoerend voorzitter, terwijl Roman Matej de functie van financieel directeur op zich neemt.
18/01 20u45  Column: Niet terugkrabbelen De verkiezingsstrijd is begonnen en het Klimaatakkoord is het wapen. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff opende in deze krant de aanval door te verklaren: „De kans dat ik het akkoord letterlijk uit ga voeren is nihil.” Vooral dat ‘ik’ is interessant. Dijkhoff gaat daar kennelijk over.
18/01 20u30  Biertje wordt duurder Alle vier de grote brouwerijen hebben voor 2019 opnieuw allemaal hun pilsprijs verhoogd.
18/01 20u30  Mercedes wil nieuwe fabriek in Egypte bouwen Het Duitse automerk Mercedes-Benz is van plan een nieuwe fabriek te bouwen in Egypte. Volgens moederconcern Daimler zal de fabriek met een lokale zakenpartner gebouwd gaan worden en zijn er succesvolle gesprekken geweest met de Egyptische regering over het voornemen.10 
18/01 20u00  Loonstrook blijft raadsel Komende week krijgt werkend Nederland de eerste loonstrookjes van het nieuwe jaar. Maar slechts een kleine minderheid gaat die ook echt bekijken, laat staan grondig bestuderen. De overzichten zouden eenvoudiger moeten worden, maar dat lijkt nauwelijks te gebeuren.10 
18/01 20u00  ’Laat winkelier zitten, eerst geldautomaat’ Een ‘smerig spel’. Personeel van SecurCash laat er geen misverstand over bestaan. Het Duitse moederbedrijf van de grote geldtransporteur wilde al lang af van de failliet gegane distributietak voor winkels. „Dit zagen we al lang aankomen. Wij zijn als grof vuil aan de kant gezet.”
18/01 19u45  Handelsoptimisme stuwt Wall Street De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag duidelijk in het groen. Wall Street kreeg steun van positieve berichten over het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Tesla was een opvallende daler na de aankondiging van flink banenverlies bij de fabrikant van elektrische auto's.
18/01 18u00  Forse koerswinsten op beurzen Europa De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met forse koerswinsten het weekeinde ingegaan. Het sentiment onder beleggers kreeg steun van optimisme over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Verder ging in Amsterdam de aandacht uit naar maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.
18/01 17u45  Beurs: AEX dendert langs grens van 500 week uit Het sterk toegenomen vertrouwen bij beleggers dat Amerika en China een einde gaan maken aan het handelsconflict zette vrijdag de deur open voor de AEX om met een riante winst ruim boven de grens van 500 punten te sluiten. De stroom aan kooporders kwam bij de hoofdfondsen vooral terecht bij de financiële waarden.
18/01 17u45  WhatsApp-fraude: ’Politie is er te druk voor’ Honderden Nederlanders worden slachtoffer van oplichting via WhatsApp. Iemand doet zich voor als een bekende en vraagt om een factuur voor hem of haar te betalen. Slachtoffers hebben vaak telefoonnummers en bankgegevens van de oplichters, toch horen zij bij de politie vaak dat die niet veel voor hen kan betekenen.
18/01 17u15  'China wil handelsoverschot met VS wegwerken' China is bereid het hoge handelsoverschot met de Verenigde Staten op termijn weg te werken door op grote schaal Amerikaanse producten te gaan kopen. Dat voorstel werd op tafel gelegd tijdens de handelsgesprekken die onlangs in Peking plaatsvonden, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
18/01 17u00  DNB valt fraude met crypto’s aan Het net om fraudeurs met cryptomunten sluit. Toezichthouder DNB en AFM willen veel scherpere regels voor de omwisselplatforms, voor crypto’s naar euro’s of giraal geld, en de aanbieders van de digitale bewaarportemonnees met zulke munten. Minister Hoekstra (Financiën) steunt die aanpak.
Laatste update: vandaag om 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/01 16u30  State Street zet mes in personeelsbestandDe Amerikaanse bank State Street zet het mes in het personeelsbestand om kosten te besparen. Bij het in Boston gevestigde financiële concern vervallen circa 1500 arbeidsplaatsen, ongeveer 6 procent van het totaal.
18/01 16u15  Consumentenvertrouwen VS flink gedaaldHet consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in januari stevig gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit een voorlopige raming van de Universiteit van Michigan.
18/01 16u15  Stevige plussen voor beurzen EuropaDe Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag stevig in de plus. Geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een opgewekte stemming bij beleggers. Op het Damrak daalde maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.
18/01 16u15  Sparen via de voorlopige aanslagGefortuneerde (ex-)ondernemers kunnen via een voorlopige aanslag hun geld op een gunstigere manier kwijt dan op een bankrekening. De ’rente’ is dan een stuk hoger.
18/01 16u00  Goede doelen blij met scheiding Amazon-topmanGoede doelen zouden kunnen profiteren van de scheiding tussen Amazon-topman Jeff en zijn vrouw. De sector hoopt dat MacKenzie makkelijker miljarden zal uitgeven dan het stel deed.
18/01 16u00  Wall Street hoger door handelshoopDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst geopend. Berichten dat de Verenigde Staten zouden overwegen de importheffingen op Chinese producten te verlagen, zorgden voor een positief sentiment op Wall Street, dankzij hoop op verbetering in de slechte Amerikaans-Chinese handelsrelaties.
18/01 16u00  Beurs: AEX gaat juichend richting weekendNa de voortvarende start op Wall Street gaf de Amsterdamse beurs vrijdag in de late middaghandel nog meer gas. Beleggers doken vooral op financiële waarden en Arcelor Mittal. Unibail Rodamco werd ook massaal omarmd.
18/01 15u45  Snijdend Tesla crasht op beursTesla zet het mes in de werkgelegenheid. De maker van elektrische auto’s schrapt circa 7% van het aantal vaste banen.
18/01 15u30  Industriële productie VS neemt toeDe productie in de industrie van de Verenigde Staten is in december met 0,3 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte de Federal Reserve bekend.
18/01 15u15  Nieuwe strategiedirecteur voor Air France-KLMAngus Clarke is benoemd tot hoofd strategie bij luchtvaartconcern Air France-KLM. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor de langetermijnstrategie en bedrijfsontwikkeling, zo werd vrijdag bekend.
18/01 14u45  'Wall Street opent hoger door handelshoop'De Amerikaanse effectenbeurzen staan voor een hogere opening. Berichten dat de VS zouden overwegen de importheffingen op Chinese producten te verlagen gaven het sentiment vrijdag een steuntje in de rug. Daarmee ontstond hoop op dooi in de onderkoelde handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en China.
18/01 14u45  Beurs: AEX scheurt langs grens van 500 puntenDe Amsterdamse beurs kreeg vrijdag na de lunch steeds meer vaart met een tussenstand van ruim boven de 500 punten. Beleggers stapten over een breed front in de markt vanwege het optimisme dat China en Amerika er uit gaan komen met de handelsgesprekken. Arcelor en Altice vielen bij de hoofdfondsen het meest in de smaak.
18/01 14u30  Tegenvallende feestdagen voor TiffanyJuweliersketen Tiffany heeft in de feestdagenperiode wereldwijd minder omzet gedraaid. De opbrengsten in november en december bedroegen circa 1 miljard dollar. Dit kwam neer op een omzetdaling van 1 procent ten opzichte van de laatste twee maanden van 2017, meldt het juweliersbedrijf.
18/01 14u30  Commissarissen vliegveld Eelde wegOok de resterende twee commissarissen van Groningen Airport Eelde vertrekken. Frans Jaspers en Onno van den Brink blijven nog tot 1 maart aan om lopende zaken af te handelen. Ondertussen gaan de aandeelhouders op zoek naar vier nieuwe commissarissen.
18/01 14u15  Fastned versterkt vermogenSnellaadbedrijf Fastned heeft zijn vermogen versterkt met 6 miljoen euro. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Het geld zal ingezet worden om het netwerk van het bedrijf te financieren.
18/01 14u15  Snijdend Tesla wacht koersdreunTesla zet het mes in de werkgelegenheid. De maker van elektrische auto’s schrapt circa 7% van het aantal vaste banen.
18/01 14u00  Druk op winst Eli Lilly door kankermedicijnEen tegenvallend resultaat in een test van een kankermedicijn drukt op de winst van Eli Lilly. Die waarschuwing gaf de Amerikaanse farmaceut. Eli Lilly neemt daardoor een voorziening van tussen de 70 miljoen en 90 miljoen dollar.
18/01 14u00  Schlumberger boekt winst op hogere omzetOliedienstverlener Schlumberger heeft de omzet afgelopen jaar opgevoerd. Met name in thuismarkt de Verenigde Staten deed het bedrijf goede zaken, al zag het ook daarbuiten voorzichtig herstel na drie moeizame jaren. Het Texaanse bedrijf kon door de hogere inkomsten een winst in de boeken schrijven, waar in 2017 nog een verlies werd geleden.
18/01 13u45  Nylonverkoop Solvay aan BASF goedgekeurdDe Europese Commissie heeft de geplande overname van de nylonactiviteiten van het Belgische chemieconcern Solvay door het Duitse BASF goedgekeurd. De twee bedrijven moeten wel een aantal maatregelen nemen om te garanderen dat de overname niet tot hogere prijzen of minder keuze voor Europese ondernemingen en consumenten zal leiden.
18/01 13u00  Beurs: Handelshoop laat lunch op Damrak goed smakenDe stemming op het Damrak zat er rond de lunch nog steeds goed in. Beleggers voelden zich gesteund door signalen dat handelsspanningen tussen Amerika en China aan het verdwijnen zijn. Vooral de financiële waarden en Arcelor Mittal namen bij de hoofdfondsen het voortouw. In de Midkap was AMG op dreef.
18/01 12u45  FNV: Commissarissen ING moeten deel beloningen opgevenDe raad van commissarissen van ING zou vrijwillig een deel van zijn beloning op moeten geven als symbolische daad. Dat zegt vakbond FNV als reactie op het schrappen van de bonussen door de bank. ING deed dat als gevolg van de megaschikking in het witwasschandaal.
18/01 12u30  FNV: Commissarissen ING moet deel beloningen opgevenDe raad van commissarissen van ING zou vrijwillig een deel van zijn beloning op moeten geven als symbolische daad. Dat zegt vakbond FNV als reactie op het schrappen van de bonussen door de bank. ING deed dat als gevolg van de megaschikking in het witwasschandaal.
18/01 12u30  Brussel wil mandaat voor handelsgesprekken VSDe Europese Commissie wil toestemming van de EU-lidstaten om onderhandelingen met de Verenigde Staten te beginnen over verlaging van handelstarieven op industriële producten. Daarnaast vraagt EU-handelscommissaris Cecilia Malmström een mandaat om de samenwerking rond productstandaarden te versterken.
18/01 12u15  Hoop op handelsdeal stuwt beurzenDe Europese beurzen wonnen vrijdag terrein. Geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een positieve stemming. Op het Damrak daalde maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.
18/01 12u00  Faillissement Yukos onrechtmatigHet Russische vonnis waarmee oliebedrijf Yukos in 2006 failliet werd verklaard, wordt definitief niet erkend in Nederland. De Hoge Raad verwierp een beroep van het Russische bedrijf Promneftstroy tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Dat bedrijf heeft daardoor niet de aandelen van het Nederlandse dochterbedrijf Yukos Finance in handen gekregen.
18/01 11u45  Vier jaar oude auto is volgens fiscus ’nieuw’Een Nederlands bedrijf dat een vier jaar oude auto kocht, moet daar wel bpm – de aanschafbelasting voor nieuwe auto’s – voor betalen. Ook al is het bedrijf feitelijk al de vierde eigenaar.
18/01 11u45  Column: Gaan obligatiekoersen uit opkomende landen herstellen?Obligaties uit opkomende markten hebben een turbulente periode achter de rug. Het schuldpapier werd mede door de handelsoorlog, mindere economische groei en de gebeurtenissen in Turkije en Argentinië minder waard. Zijn de waarderingen nu een betere weerspiegeling van de juiste waarde. Er zijn zeker kansen voor beleggers, maar het hangt sterk af van hoe de volgende vijf zaken zich ontwikkelen.
18/01 11u15  Tesla schrapt duizenden banenTesla zet het mes in de werkgelegenheid. De maker van elektrische auto’s schrapt 7% van het totale aantal banen. Daarmee verliezen circa 3000 medewerkers hun werk.
18/01 11u15  Huizenprijzen eurozone stijgen opnieuwHuizen in de eurozone zijn opnieuw in prijs gestegen. In het derde kwartaal werd de gemiddelde koopwoning in een van de eurolanden 4,3 procent duurder ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
18/01 11u15  IEA: olievraag stijgt ondanks groeivertragingDe vraag naar olie zal dit jaar stijgen, ondanks de sombere vooruitzichten voor de mondiale economie. De daling van de olieprijzen zal een sterkere stimulans aan de olievraag geven dan de verwachte vertraging van de economische groei. Zo luidt de voorspelling van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voor dit jaar.
18/01 10u30  Wat doet jouw koopkracht dit jaar?Veel huishoudens gaan er dit jaar iets op vooruit. Maar de stijgingen zijn volgens het Nibud zo klein dat we daar ’nauwelijks iets van zullen merken’. Tweeverdieners met een laag inkomen zijn de grote verliezers.
18/01 10u15  Supers leggen paaseieren in de schappenPasen is pas over drie maanden, maar bij de grote supermarkten kun je nu al chocolade-eitjes kopen.
18/01 10u15  Renault verkoopt meer auto'sRenault heeft afgelopen jaar wereldwijd 3,9 miljoen auto's verkocht. Dat is een stijging van 3,2 procent. Bij de verkopen telt Renault niet alleen zijn eigen auto's mee, waarvan er minder verkocht werden, maar ook die van dochtermerken Dacia, Lada, Jinbei en Huasong.
18/01 10u00  Koerssprong Beter Bed op hoger DamrakDe Amsterdamse beurs is vrijdagochtend naar het hoogste punt van deze maand gestegen. Beleggers reageerden opgewekt op berichten dat een doorbraak nabij zou zijn in het handelsconflict tussen de VS en China. Op het Damrak veerde Beter Bed bijna 12% op na een kwartaalupdate.
18/01 10u00  HelloFresh overtreft omzetverwachtingHelloFresh heeft in het afgelopen jaar meer omzet behaald dan verwacht. Ook het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) pakte ,,significant' hoger uit dan de hogere verwachtingen, zo meldt de Duitse aanbieder van maaltijdpakketten die ook in Nederland actief is.
18/01 09u45  'Cao-akkoord PostNL goed nieuws'Met het sluiten van een principe-akkoord voor een nieuwe cao met drie vakbonden, komt mogelijk een einde aan een hectische periode voor PostNL, waarin gedreigd werd met stakingen. Dat schrijven analisten van KBC Securities, die er wel op wijzen dat de kostenbesparingen door het akkoord mogelijk iets lager uitvallen.
18/01 09u30  'Beter Bed neemt eerste horde'Beter Bed heeft positieve ontwikkelingen laten zien in zijn eerste handelsbericht sinds de aankondiging van een reorganisatie. Met een stijging van de vergelijkbare omzet met 2,2 procent lijkt de eerste horde genomen, constateert een analist van KBC Securities.
18/01 09u30  Takeaway valt op hoger DamrakDe Amsterdamse beurs is vrijdag naar het hoogste punt van deze maand gestegen. Beleggers reageerden opgewekt op berichten dat een doorbraak nabij zou zijn in het handelsconflict tussen de VS en China. Op het Damrak maakte Takeaway een koersval van 6% na een aandelenuitgifte. Beter Bed werd wel omarmd door beleggers.12 
18/01 09u15  Takeaway valt op op hoger DamrakDe Amsterdamse beurs is vrijdag naar het hoogste punt van deze maand gestegen. Beleggers reageerden opgewekt op berichten dat een doorbraak nabij zou zijn in het handelsconflict tussen de VS en China. Op het Damrak maakte Takeaway een koersval van 6% na een aandelenuitgifte. Beter Bed werd wel omarmd door beleggers.
18/01 09u00  Ryanair verlaagt winstverwachtingBudgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een winstwaarschuwing gegeven. Het resultaat over het gebroken boekjaar 2019 komt nu naar verwachting uit op 1 miljard euro, waar de prijsvechter eerder rekende op 100 miljoen tot 200 miljoen euro meer. Ryanair sluit niet uit dat de winstprognose nog verder omlaag moet, als er tussen nu en eind maart ontwikkelingen zijn rond de brexit.
18/01 09u00  Vastned plaatst obligatieleningVastned heeft een langlopende obligatielening geplaatst. Hiermee zal het winkelvastgoedfonds bestaande schulden herfinancieren, aldus de onderneming vrijdag in een verklaring.
18/01 08u45  Ex-Nissan-baas kreeg ongepaste betalingenVoormalig Nissan-baas Carlos Ghosn kreeg ongepaste betalingen uit de samenwerking met alliantiepartner Mitsubishi. Dat komt volgens de twee Japanse automakers naar voren uit intern onderzoek.
18/01 08u45  Takeaway haalt €680 miljoen op voor overnameMaaltijdbestelsite Takeaway heeft 680 miljoen euro opgehaald met een versnelde plaatsing van aandelen en converteerbare obligaties. Takeaway gebruikt het geld om een deel van de overnamesom voor de Duitse activiteiten van Delivery Hero te betalen. Ook word onder meer een overbruggingskrediet afgelost.12 
18/01 08u30  'Citi verlaagt advies Heineken'Citi verlaagt zijn beleggingsadvies voor het aandeel Heineken van buy naar hold. Ook de koersdoel gaat omlaag, van 100 naar 84 euro. Analisten van de zakenbank wijzen in een rapport op de brutowinstmarge, die volgens hen dit jaar lager zal uitkomen.14 
18/01 08u30  'Positief begin voor Amsterdamse beurs'De aandelenbeurs in Amsterdamse begint vrijdag waarschijnlijk met winst. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters hoger te openen. Beleggers trekken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict zorgde voor optimisme. Op het Damrak gaf Takeaway nieuwe aandelen en obligaties uit.10 
18/01 08u15  Beter Bed eist compensatie voor gifschandaalBeddenverkoper Beter Bed sleept de Duitse chemiereus BASF voor de rechter. Het bedrijf uit Uden wil op die manier een schadevergoeding loskrijgen voor het Duitse gifschandaal dat ongeveer een jaar geleden speelde.10 
18/01 08u15  Marktkenners zien Akzo als overnamedoelVerfmaker AkzoNobel wordt gezien als mogelijk overnamedoel dit jaar. Het Nederlandse concern is een van de 116 ondernemingen die genoemd werden in een onderzoek van persbureau Bloomberg. In totaal deden daar 24 handelaren, analisten en fondsenmanagers aan mee.
18/01 08u00  Zorgkosten hoger door wijkteamsWijkteams zorgen eerder voor meer, dan voor minder zorgkosten. Dat valt op te maken uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) hiernaar. Doel van de wijkteams was juist minder dure zorg.
18/01 07u45  ABP steekt half miljard in groene hypothekenPensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.
18/01 07u45  Vaste lasten dit jaar explosief gestegenHet leven wordt steeds duurder. Voor energie, internet en televisie en verzekeringen moet in 2019 zo’n 600 euro meer worden betaald dan een vorig jaar. Dat is een prijsstijging van 10 procent.
18/01 07u30  Handelshoop helpt Nikkei vooruitDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag met winst geëindigd. Een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal dat de Verenigde Staten mogelijk de hoge importtarieven op Chinese producten wil opheffen, zorgde voor hoop op een doorbraak in het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën sprak het bericht echter al snel tegen.11 
18/01 07u15  Opening Lelystad Airport politieke en logistieke thrillerDe opening van Lelystad Airport volgend jaar april is een politieke en logistieke thriller. Donerdag kwam minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) met een nieuwe zogeheten ‘verdeelregel’, dat er voor moet zorgen dat het nieuwe vliegveld ruimte schept op Schiphol. De vraag is of deze op tijd goedgekeurd is.11 
18/01 06u45  Amsterdam jaagt woningbouwers wegDoor de knellende gemeentelijke eisen in combinatie met de hoge grondprijzen en stijgende bouwkosten wordt woningbouw in Amsterdam steeds minder interessant voor investeerders. Zij zoeken in toenemende mate hun heil buiten Amsterdam.10 
18/01 06u30  'ING kortwiekt bonussen vanwege megaschikking'ING zet het mes in zijn bonussen vanwege de megaschikking van 775 miljoen euro die de bank vorig jaar heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM). De bonuspot zal ,,aanzienlijk kleiner'' zijn dan over 2017, toen de bank nog ruim 403 miljoen euro verdeelde onder zijn medewerkers. Dat bevestigt een woordvoerder van ING tegen Het Financieele Dagblad.10 
18/01 00u15  Groei landbouwexport stokt door prijsdalingenPrijsdalingen hebben de exportgroei van Nederlandse groente, fruit en vlees gestokt. Met een totale exportwaarde van €90,3 miljard in 2018 is Nederland na de Verenigde Staten nog wel de grootste landbouwexporteur ter wereld. De sector zelfs is dan ook enthousiast over de prestaties.19 
17/01 23u45  Netflix presteert beneden verwachtingNetflix heeft over het afgelopen kwartaal 8,8 miljoen nieuwe abonnees geworven, waardoor de streamingdienst wereldwijd inmiddels in totaal bijna 140 miljoen kijkers aan zich heeft weten te binden. Desalniettemin vielen de resultaten tegen.
17/01 23u30  Winst loopt terug bij NetflixBij Netflix loopt de winst terug omdat de videostreamingdienst de laatste tijd zo ontzettend veel films en series aan zijn aanbod toevoegt. Wel heeft het Amerikaanse bedrijf in het afgelopen feestdagenkwartaal een recordaantal van 8,8 miljoen klanten binnengehaald.
17/01 23u00  American Express voert omzet flink opAmerican Express heeft in 2018 bijna een tiende meer aan omzet binnengehaald. Ook de winst van de Amerikaanse creditcardmaatschappij ging flink omhoog, maar dat laatste had vooral te maken met de veranderde belastingwetgeving in de Verenigde Staten.
17/01 22u30  Wall Street reageert op nieuws handelsoverlegDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers reageerden zelfs even heel enthousiast op hoopgevend nieuws over het handelsoverleg met China, maar dat bericht werd later via officiële kanalen ontkend. Wall Street verwerkte verder cijfers van onder meer zakenbank Morgan Stanley en verfproducent PPG Industries.
17/01 22u15  Domper Morgan Stanley deert Wall Street nietDe Amerikaanse aandelenbeurzen kleurden donderdag opnieuw groen. Beleggers in de VS bleven positief gestemd na berichten dat Amerika zou overwegen om de importheffingen op Chinese goederen te verwijderen.
17/01 21u45  Lessen van kredietcrisis zijn niet geleerdBanken kunnen uit het niets geld creëren. Zou dat geen overheidstaak moeten zijn? Adviesorgaan WRR vindt van niet, al opperen de adviseurs wel om een publieke spaarbank op te richten.
17/01 21u45  Analyse: Hoe lang is het nog feest bij de uitzenders?Ze waren er allemaal. Zangeres Maan, tovenaar Victor Mids, zanger Xander de Buisonjé, de dj’s van Q-Musics Foute Uur en vele anderen luisterden een week geleden het nieuwjaarsfeest van USG People op. De op een na grootste uitzender van Nederland luidde 2019 groots in, met een ’get together’ van 2500 medewerkers in concerthal Afas Live.
17/01 21u30  ’Amerika overweegt te stoppen met heffingen China’De Amerikaanse overheid overweegt naar verluidt te stoppen met haar hoge importtarieven op Chinese producten, of deze af te bouwen. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
17/01 21u00  Cao-akkoorden PostNL zonder vakbond FNVPostNL heeft met drie vakbonden principeakkoorden gesloten over een nieuwe cao voor het gewone personeel en de cao voor zaterdagbestellers. Alleen vakbond FNV is niet akkoord en dreigt met acties.
17/01 21u00  Geldmonopolie dreigt in ons landEen doorstart van de failliet verklaarde geldtransporteur SecurCash is onmogelijk gebleken. En eigenlijk was dat op voorhand al zo, zeggen ingewijden. De Britse geldtransporteur G4S dreigt nu een wel erg machtige speler in ons land te worden. Een monopolie wordt zelfs gevreesd.
17/01 20u30  Franse supermarkt Casino voelt protestenHet Franse supermarktbedrijf Casino heeft afgelopen kwartaal zijn verkopen verder opgevoerd, ondanks tegenwind door de protesten van de gele hesjes in Frankrijk. Te midden van al het tumult waren er ook blokkades rond diverse hypermarkten van Casino, wat het bedrijf omzet kostte.
17/01 20u15  Analyse: Feestje bij uitzenders valt in waterZe waren er allemaal. Zangeres Maan, tovenaar Victor Mids, zanger Xander de Buisonjé, de dj’s van Q-Musics Foute Uur en vele anderen luisterden een week geleden het nieuwjaarsfeest van USG People op. De op een na grootste uitzender van Nederland luidde 2019 groots in, met een ’get together’ van 2500 medewerkers in concerthal Afas Live.
17/01 20u00  Duitsland twijfelt over Huawei-apparatuurDe Duitse overheid twijfelt of het Chinese Huawei apparatuur mag leveren aan bedrijven voor 5G-netwerken, bericht de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Een beslissing daarover is echter nog niet genomen.
17/01 20u00  Winkelketen Sears krijgt reddingsboei van $5 miljardHet noodlijdende Amerikaanse winkelbedrijf Sears lijkt gered. De keten bevestigde donderdag dat voorzitter Eddie Lampert als winnaar uit de bus is gekomen bij de faillissementsveiling van de retailer. Een rechter moet de deal nog wel goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk begin februari.
17/01 19u45  ’Ongeluk met de Stint was onnodig’Toezichthouders moeten zich veel actiever opstellen, nu de samenleving steeds afhankelijker wordt van systemen. Dat zegt directeur Robert Jan de Boer van de Northumbria University naar aanleiding van het ongeluk met de Stint.
17/01 19u45  Wall Street licht hogerDe Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag tijdens de middaghandel in New York licht in de plus. Beleggers verwerkten onder meer cijfers van zakenbank Morgan Stanley en verfproducent PPG Industries. Ook hield Wall Street de ontwikkelingen rond de voortdurende shutdown van de Amerikaanse overheid nauwlettend in de gaten.
17/01 19u15  Zachte landing voor Brit in ons landTerwijl het Britse parlement door blijft steggelen over het hoe en wat van de Brexit, zitten Britten in Nederland in onzekerheid. Die probeert de overheid weg te nemen.
17/01 18u30  FNV loopt weg uit cao-onderhandeling PostNLVakbond FNV is niet meer met PostNL in onderhandeling over een nieuwe cao. Volgens de bond heeft de postbezorger een eindbod neergelegd dat ,,een aanfluiting'' is. FNV dreigt dan ook met acties. PostNL zegt nog met drie andere bonden, BVPP, CNV en VHP2, in gesprek te zijn en stelt dat er nog helemaal geen eindbod ligt.
17/01 18u30  Takeaway geeft aandelen uit voor Duitse dealMaaltijdbestelbedrijf Takeaway geeft nieuwe aandelen en converteerbare obligaties uit om zijn grote overnamedeal in Duitsland te financieren. Dat heeft het snelgroeiende bedrijf achter Thuisbezorgd.nl bekendgemaakt.
17/01 18u00  AEX blijft tegen 500 punten aanhikkenDe AEX sloot donderdag nagenoeg onveranderd en bleef daardoor nipt onder 500 punten steken. Beleggers trokken zich weinig aan van enkele tegenvallende berichten van banken en ze leken te vertrouwen op een goede afloop van de Brexit-soap.
17/01 17u30  AF-KLM houdt zich aan garanties over KLMBestuursvoorzitter Ben Smith van Air France-KLM is niet van plan te tornen aan afspraken die in het verleden gemaakt zijn met de Nederlandse regering over de positie van KLM binnen de luchtvaartgroep. Dat heeft de topman, die afgelopen najaar aantrad, gezegd na afloop van een ontmoeting met een kabinetsdelegatie in Den Haag.
17/01 17u30  'Ook Nasdaq geïnteresseerd in Oslo Børs'De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is naar verluidt ook geïnteresseerd in Oslo Børs, de Noorse beursuitbater waarop Euronext onlangs een bod lanceerde. Volgens zakenkrant Financial Times praten de Amerikanen donderdag met de Noren over een mogelijk samengaan.
17/01 17u15  ArcelorMittal geeft obligaties uitArcelorMittal heeft voor 750 miljoen euro aan obligaties uitgegeven. Het gaat om schuldpapier dat loopt tot 2024 met een vaste rente van 2,25 procent.
17/01 17u15  IMF: Harde Brexit is grootste bedreiging Britse economieEen ongeordend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder economische afspraken is op korte termijn de grootste bedreiging voor de Britse economie, zo laat het International Monetair Fonds (IMF) donderdag weten.
17/01 17u15  Philips wil Engelse fabriek sluitenMedisch technologiebedrijf Philips wil zijn fabriek in het Engelse Glemsford sluiten. Dat moet in 2020 gebeuren. De productie van de Engelse fabriek wordt grotendeels overgeheveld naar een fabriek in Drachten.
17/01 16u45  Publieke spaarbank is welkomDe financiële sector in Nederland moet diverser worden. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleit daarom voor het opzetten van een publiek alternatief voor betalen en sparen, naast de huidige banken.
17/01 16u45  Rabo zet mes in groeiprognoses EUDe recente teleurstelling over het herstel bij Duitse autosector en de negatieve economische impact van de ’Gele Hesjes’ in Frankrijk zijn redenen om de groeiprognose voor de Eurozone neerwaarts bij te stellen, zo stellen economen bij Rabobank.
17/01 16u30  Adviesraad: richt veilige publieke spaarbank opDe overheid moet een publieke spaarbank oprichten. Zo’n bank gebruikt je spaargeld niet voor riskante kredieten, maar de overheid kan je spaarsaldo volledig garanderen.
17/01 16u30  Beurs: AEX houdt 500 punten in vizierHet verlies voor de AEX liep in de namiddag terug, dankzij een meevallende opening van de Amerikaanse beurzen. Beleggers deden het rustig aan, in afwachting van nieuwe ontwikkelingen rond de Brexit.
17/01 16u30  Personeel ASML legt vrijdag het werk neerMedewerkers van het chipmachinefabrikant ASML gaan vrijdag een stakingsactie voeren. Met deze werkonderbreking voert personeel ,,een strijd voor een goede cao in de Metalektro¨, aldus de verklaring van vakbond FNV.
17/01 16u15  Hoofdindex Amsterdam op verliesDe AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag op verlies. Ook andere Europese aandelenbeurzen leverden wat in. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de brexit. Aan het Damrak werden daarnaast meerdere analistenrapporten verwerkt.
17/01 16u15  BAM gaat Schots en Engels spoor aanpakkenBouwbedrijf BAM heeft in Groot-Brittannië een opdracht voor vernieuwingen en verbeteringen op en rond het spoor gekregen. Met de opdracht van het Britse spoorbedrijf Network Rail voor het Noordoosten van Engeland en Schotland is 320 miljoen pond, omgerekend een kleine 363 miljoen euro, gemoeid.
17/01 16u00  Wall Street opent in het roodDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht lager geopend. Beleggers op Wall Street buigen zich over de cijfers van onder meer zakenbank Morgan Stanley en verfproducent PPG Industries. Ook volgen ze de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsvete met China en blijft de voortdurende shutdown van de Amerikaanse overheid boven de markt hangen.
17/01 15u45  ‘Een helse klus voor bezorgdiensten’Bezorgers van Deliveroo zijn geen ZZP-ers, maar gewoon in loondiensten. In Visser Vindt vraagt Martin Visser zich af of de bezorgdienst, en vergelijkbare diensten, de sociale lasten daarvan wel kunnen dragen.
17/01 15u15  DFT Seminar: Winterzon of afkoeling op Damrak?Gaat de AEX in 2019 de somberheid volledig van zich afschudden of gaan de start van het nieuwe cijferseizoen en de aanhoudende Brexit-soap terughoudendheid in de hand werken? En waar liggen de parels onder de hoofdfondsen en binnen andere Nederlandse indices?
17/01 15u15  ’Pas op voor gratis bezwaar tegen WOZ-beslissing’Diverse online bureaus bieden aan om gratis bezwaar te maken bij de gemeente tegen de WOZ-bepaling. Maar wat consumenten vaak niet doorhebben, is dat zij een abonnement afsluiten en later met kosten kunnen worden geconfronteerd.
17/01 15u00  'Wall Street koerst af op lagere opening'De aandelenbeurzen in New York gaan donderdag naar verwachting lager openen. Beleggers op Wall Street buigen zich over de cijfers van onder meer zakenbank Morgan Stanley en verfproducent PPG Industries. Verder worden de ontwikkelingen gevolgd rond de brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsvete en blijft de voortdurende shutdown van de Amerikaanse overheid boven de markt hangen.
17/01 15u00  Bedrijvigheid Philadelphia veert opDe industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia is deze maand veel harder gegroeid dan een maand eerder. Dat meldde de Federal Reserve van Philadelphia.
17/01 15u00  Beurs: AEX ketst af op 500 puntenOok donderdag bleek 500 punten een lastig te nemen horde voor de AEX. De beursgraadmeter stond hier ’s middags ruim een punt onder, vooral door verliezen bij ASML en de financials. Beleggers deden het rustig aan, in afwachting van nieuwe ontwikkelingen rond de Brexit.
17/01 15u00  Uitkeringsaanvragen VS dalen verderHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week licht gedaald tot 213.000. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
17/01 14u45  Column: Bangmakerij over no-deal BrexitDe Brexit-soap kent iedere dag weer een nieuwe cliffhanger. Een ‘cruciale’ stemming in het Britse parlement. Een ‘laatste kans’ voor Theresa May. Of een ‘allesbeslissende’ vergadering in Brussel. Ondertussen gebeurt er eigenlijk weinig.
17/01 14u30  ’Prijzen koffie en broodje omhoog’Koffie en brood worden dit jaar waarschijnlijk duurder. De prijzen van tarwe en koffiebonen zullen door een gebrek aan aanbod of tekorten gaan stijgen.
17/01 14u15  Forse daling omzet obligaties Morgan StanleyDe Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft in het vierde kwartaal van 2018 tegenvallende zaken gedaan met de handel in obligaties. De inkomsten uit obligatiehandel daalden met 30 procent tot 564 miljoen dollar op jaarbasis. Dat was de sterkste daling van de vijf grootste zakenbanken op Wall Street.
17/01 14u15  Renault kijkt naar oplossing voor GhosnRenault is bezig met het vinden van een oplossing voor de situatie rond topman Carlos Ghosn. Dat hebben waarnemend voorzitter Philippe Lagayette en hoofd van de benoemingscommissie Patrick Thomas in een verklaring gezegd.
17/01 14u15  'EU komt met nieuwe boete tegen Google'De Europese Commissie legt Google in de komende weken opnieuw een boete op. De zoekgigant zou ook met zijn advertentiedienst AdSense de mededingingsregels hebben overtreden, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
17/01 14u00  PPG voorzichtig over eerste helft 2019De Amerikaanse verfproducent PPG Industries verwacht in de eerste helft van dit jaar last te hebben van de hogere grondstofprijzen, negatieve wisselkoerseffecten en licht lagere verkoopvolumes. Het bedrijf wijst verder op de toenemende economische onzekerheid in de wereld.
17/01 14u00  Groot onderhoud bij Shell PernisOlie - en gasbedrijf Shell gaat groot onderhoud uitvoeren aan zijn raffinaderij in Pernis. Het onderhoud gaat op 25 januari van start en duurt tot en met eind maart.
17/01 13u45  Willem Meijer naar EuroclearEffectenbewaarbedrijf Euroclear heeft Willem Meijer, voormalig ceo van SNS Securities en optieplatform TOM, benoemd tot zijn commissaris.
17/01 13u45  Plastic eindeloos hergebruikenLang niet alle ingezamelde plastic PET-flessen worden hergebruikt. Flessen die kleurstof bevatten of té vies zijn belanden alsnog in de verbrandingsoven. In Geleen opent in april een fabriek waar dit afgedankte plastic alsnog een nieuw leven krijgt.
17/01 13u15  Eind januari nieuw brexitdebat in LagerhuisHet Britse parlement debatteert op 29 januari over een plan B voor de brexit. Dat zegt 'fractievoorzitter' Andrea Leadsom van de Conservatieven in het Lagerhuis. Ook wordt dan door parlementsleden gestemd over het plan.
17/01 13u15  Beurs: Financials en ASML drukken AEXDe AEX bleef tijdens lunchtijd licht lager staan, vooral door verliezen bij ASML en de financials. Beleggers deden het rustig aan, in afwachting van nieuwe ontwikkelingen rond de Brexit.
17/01 13u00  Nieuwe directeur voor Upstream-tak ShellOlie- en gasconcern Shell heeft Wael Sawan benoemd tot nieuwe directeur van de divisie Upstream, die actief is met exploratie en winning van olie. Hij neemt per 1 juli daar de touwtjes in handen als opvolger van Andy Brown.
17/01 12u45  Beleggers gedupeerd bij overname TNTPostNL en kleinere beleggers zijn voor €800 miljoen gedupeerd door de Europese Commissie. Terugclaimen wordt echter lastig.
17/01 12u30  ‘Britten gaan 500 miljoen consumenten missen’In Brussel wordt vol spanning gewacht op de volgende zet van de voortploeterende Theresa May. Correspondent Ruud Mikkers vertelt hoe de vlaggen van de EU erbij hangen.
17/01 12u30  Column: Duitse economie net niet in recessieDe discussie du jour was de afgelopen weken of de Amerikaanse economie in een recessie zou wegzakken. Want loopt de yield curve (is hij nu invers of net niet?) daarop vooruit? Maar terwijl we ons druk maakten over die mogelijke Amerikaanse recessie, was er een andere grote economie die op het nippertje aan een recessie ontsnapte.
17/01 12u15  AFM uit bezorgdheid over no-dealbrexitDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het zorgwekkend dat tien weken voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie beoogt te verlaten, er nog steeds grote onzekerheid is over de voorwaarden. In combinatie met de verdeeldheid in het Britse parlement vergroot dit volgens de toezichthouder de kans op een no-dealbrexit.
17/01 12u15  Adyen-concurrent in zee met Snoop DoggHet Zweedse betalingsbedrijf Klarna gaat in zee met rapper Snoop Dogg. Calvin Broadus, zoals de echte naam van de Amerikaan luidt, gaat niet alleen reclame maken voor Klarna maar steekt ook geld in het bedrijf.
17/01 12u00  Bank betaalt vrouwen maar liefst 29% minderVrouwelijke medewerkers van Wall Street-bank Citigroup verdienen gemiddeld maar liefst 29% minder dan mannelijke medewerkers. Ook medewerkers uit minderheidsgroepen verdienen 7% minder. Dat heeft de grote Amerikaanse bank zelf bekendgemaakt.
17/01 12u00  Snoop Dogg duikt in Zweedse bankRapper Snoop Dogg moet Zweedse fintech populairder maken. De ster die zich tegenwoordig Smooth Dogg laat noemen, is aandeelhouder geworden van Klarna, de Zweedse fintechbank met een geschatte marktwaarde van $2,5 miljard.
17/01 11u45  VEB doet voorlopig niets rond zaak UPS en TNTDe Vereniging van Effectenbezitters (VEB) neemt voorlopig geen juridische stappen naar aanleiding van een uitspraak over de overname van TNT Express. Het Europees Hof van Justitie bepaalde dat de Europese Commissie in 2013 een overnamebod van UPS op de Nederlandse pakketvervoerder ten onrechte had geblokkeerd.
17/01 11u45  Snoop Dogg duikt in Zweedse fintechRapper Snoop Dogg moet belastingen populair maken in Zweden. De ster die zich tegenwoordig Smooth Dogg laat noemen, is aandeelhouder geworden van Klarna, een fintech in belastingsoftware.
17/01 11u30  Lichte daling bouwproductie in eurozoneDe bouwproductie in de eurozone is in november met 0,1 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat bekend op basis van een eerste raming.
17/01 11u30  Inflatie eurozone december blijft 1,6 procentDe inflatie in de eurozone is in december gezakt naar 1,6 procent op jaarbasis, van 1,9 procent in november. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van definitieve cijfers.
17/01 11u15  Beurs: financials geraakt, PostNL houdt winstAEX-beleggers bleven donderdag in de ochtendhandel gemiddeld met klein verlies zitten. De Brexit-onzekerheid dreunde door. ING ging met Aegon voorop bij de verliezers, Galapagos was gewild met defensieve waarden. PostNL profiteerde bij de middelgrote fondsen.
17/01 11u00  Financiële wereld eert beleggingslegende BogleHet overlijden van de Amerikaanse topbelegger Jack Bogle (89) roept veel reacties op in de financiële wereld. De oprichter van vermogensbeheerder Vanguard wordt gezien als degene die beleggen voor de gewone man mogelijk maakte tegen lage kosten.
17/01 10u30  ING somberder over SifING verlaagt het beleggingsadvies voor funderingsspecialist Sif van buy naar hold, en het koersdoel gaat van 20,25 euro naar 10,50 euro. De bank verwacht dat het bedrijfsresultaat in 2019 en 2020 aanzienlijk lager zal uitvallen dan verwacht en dat het dividend over 2018 geschrapt kan worden.
17/01 10u15  Beurs: ING, Aegon op verlies, PostNL optimistischAEX-beleggers bleven donderdag in de ochtendhandel gemiddeld met verlies zitten. De Brexit-onzekerheid dreunde door. ING ging met Aegon voorop bij de verliezers, Galapagos was gewild met defensieve waarden. PostNL profiteerde bij de middelgrote fondsen.
17/01 10u00  PostNL hoger na rapport JefferiesHet aandeel PostNL was donderdag in trek op Beursplein 5. Het post- en pakketbedrijf was lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen, na een rapport door analisten van Jefferies.
17/01 10u00  Vicepremier China naar VS voor handelsoverlegDe Chinese vicepremier Liu He reist eind deze maand af naar de Verenigde Staten om het handelsoverleg met de Amerikanen voort te zetten. Dit werd al eerder verwacht, maar nu wordt zijn bezoek officieel bevestigd door het Chinese ministerie van Handel.
17/01 10u00  Topambtenaar: Beperk hypotheekrenteaftrekDe hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps, pleit ervoor om de woningmarkt stabieler te maken. Daarvoor stelt hij onder meer voor de hypotheekrenteaftrek verder te beperken.
17/01 09u45  Hogere kerstverkoop moederbedrijf PrimarkHet Britse AB Foods, het moederbedrijf van Primark, heeft in de kerstperiode zijn verkopen opgevoerd. De groepsomzet in het op 5 januari afgesloten kwartaal ging op jaarbasis met 2 procent omhoog, op basis van constante wisselkoersen. Dat meldde AB Foods in een handelsbericht, zonder concrete cijfers te noemen.
17/01 09u30  Zaans design trekt wereld inAcht jaar geleden besloot het Zaanse interieurlabel Zuiver een stand te huren op een grote beurs in Parijs waar retailers uit alle hoeken van de wereld kwamen. Een slimme zet: in tien jaar tijd is de omzet vertienvoudigd. „Dutch design is hot.”
17/01 09u30  Beurs: PostNL overwint pessimisme DamrakBeleggers begonnen donderdag met verlies op het Damrak. De Brexit-onzekerheid dreunde nog door. Unilever en Ahold Delhaize profiteerden van de vlucht in defensieve waarden, financiële waarden achteruit - maar PostNL profiteerde van een adviesverhoging.
17/01 09u15  Beurs: PostNLed en Britten drukken Damrak in verliesBeleggers begonnen donderdag met verlies op het Damrak. De Brexit-onzekerheid dreunde nog door. Unilever en Ahold Delhaize profiteerden van de vlucht in defensieve waarden, financiële waarden achteruit - maar PostNL profiteerde van een adviesverhoging.
17/01 09u15  Column: Praten we onszelf een recessie in?De maand januari is nog maar net begonnen en de eerste economische green shoots in Europa, de Verenigde Staten en China dienen zich reeds aan. De reden dat ik dit van belang vind komt doordat de aandelenmarktcorrectie in het 4e kwartaal van 2018 voldoet aan een normale correctie in een opgaande markt. Zodra echter een recessie zich aandient in 2019 kunnen aandelen een stuk dieper wegzakken.
17/01 09u15  'Piek investeringen vastgoedmarkt achter ons'Het hoogste investeringsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt is bereikt. Dit jaar wordt een lager investeringsvolume verwacht dan de circa 20 miljard euro in 2018. Dat zegt vastgoedadviseur CBRE in een rapport met vooruitzichten voor de sector.
17/01 09u15  'Financiële risico's Aperam blijven laag'Morgan Stanley gaat roestvrijstaalbedrijf Aperam opnieuw volgen, met het advies equal-weight. De Amerikaanse bank zegt dat de waardering van Aperam de lage rendementen bij de onderneming weerspiegelt, maar dat de financiële risico's laag blijven met nauwelijks schuld.
17/01 09u15  Huren vrije sector stijgen iets minder hardDe huurprijzen in de vrije sector zijn opnieuw omhooggegaan en komen nu uit op gemiddeld 16 euro per vierkante meter, al lijkt de landelijke prijsstijging wel af te zwakken.
17/01 09u00  Omzetgroei voor Nivea-maker BeiersdorfBeiersdorf heeft de omzet vorig jaar zien groeien. Dat kwam donderdag naar voren uit een handelsbericht van de maker van onder meer Hansaplast, Labello en Nivea.
17/01 09u00  Wéér kopstuk van DNB naar PwCAccountants- en advieskantoor PwC heeft opnieuw een kopstuk van De Nederlandsche Bank als commissaris aangetrokken.
17/01 09u00  Fiasco fiscus compleet: vertrekregeling gaat tonnen extra kostenDe miljoenen verslindende vertrekregeling van de Belastingdienst blijkt nog meer te gaan kosten. Ook medewerkers die al een voorschot hadden genomen op hun pensioen en afscheid hadden genomen, hebben recht op een zak geld.
17/01 09u00  Hoogste rechter: toch vertrekpremie voor oud-medewerkers fiscusDe Belastingdienst krijgt een ’naheffing’ van een zestal oud-medewerkers. De fiscus moet tonnen naar hen overmaken omdat ze onterecht geen vertrekpremie kregen. In vijf soortgelijke zaken volgt nog een uitspraak. De schade had veel groter uit kunnen vallen.
17/01 09u00  Vertrekregeling was dure misrekening van WiebesArme staatssecretaris Snel. Uit elke kast die hij opentrekt op het ministerie van Financiën vallen een paar lijken die zijn voorgangers hebben achtergelaten. De vertrekregeling bij de fiscus is daarvan ook een voorbeeld, al was dit lijk al uit de kast gevallen bij Snels voorganger Wiebes, die de regeling zelf had opgetuigd.
17/01 08u45  Val SecurCash kost 160 mensen hun baanHet doek is definitief gevallen voor geldtransporteur SecurCash Nederland en SecurCash Geldverwerking. Een doorstart voor beide ondernemingen is verkeken, aldus de curatoren donderdag.
17/01 08u45  AkzoNobel meldt details kapitaaluitkeringAkzoNobel heeft donderdag details naar buiten gebracht over de kapitaaluitkering die medio november werd goedgekeurd door aandeelhouders. Die beloning volgde op de voltooiing van de verkoop van de Specialty Chemicals-activiteiten.
17/01 08u45  Weer winstalarm voor VoestalpineDe Oostenrijkse staalproducent Voestalpine heeft zijn tweede winstalarm in vier maanden tijd gegeven. Het concern maakt naar eigen zeggen extra kosten voor het opvoeren van de productie in de Verenigde Staten. Ook werden voorzieningen genomen vanwege een Duits kartelonderzoek.
17/01 08u30  SocGen geraakt door beursonrust en afboekingDe grote Franse bank Société Générale verwacht negatieve effecten te ondervinden van de onrust op de financiële markten van de afgelopen tijd. Daardoor komen de opbrengsten bij de divisies die zich bezighouden met effectenhandel onder druk te staan. Daarnaast moet de bank een afschrijving van 240 miljoen euro doen in verband met boekhoudkundige regels rond de verkoop van activiteiten.
17/01 08u15  Huurprijzen vrije sector opnieuw omhoogDe huurprijzen in de vrije sector zijn opnieuw omhooggegaan en komen nu uit op gemiddeld 16 euro per vierkante meter, al lijkt de landelijke prijsstijging wel af te zwakken.
17/01 08u15  RBC positiever over TakeawayDe Duitse overname door Takeaway maakt het Nederlandse bedrijf een dominante speler op wereldwijd een van de grootste maaltijdbestelmarkten. Dat zorgt voor significant potentieel wat betreft omzet en marge voor de langere termijn, aldus analisten van RBC.
17/01 08u15  'Openingsverlies voor Damrak'De Amsterdamse effectenbeurs zal donderdag naar verwachting met verlies openen. Ook de andere Europese beurzen lijken lager te beginnen. De aandacht blijft uitgaan naar de ontwikkelingen rond de brexit en de resultaten van grote Europese en Amerikaanse bedrijven.
17/01 08u15  Snelste omzetgroei in tijden voor MetroMetro, de eigenaar van groothandelsketen Makro, heeft de omzet in het eerste kwartaal van zijn boekjaar duidelijk zien groeien. Er was sprake van de sterkste vergelijkbare stijging van de opbrengsten in zes kwartalen tijd, aldus de onderneming.
17/01 07u45  ’Vliegtaks schaadt investeringen KLM’Luchtvaartmaatschappij KLM ziet zijn resultaat verdampen als het kabinet het voornemen doorzet om de vliegtaks te verhogen.
17/01 07u45  Kwartaalwinst TSMC fractie gestegenChipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft in het vierde kwartaal van 2018 een fractioneel hogere winst behaald dan een jaar eerder. De grote toeleverancier van Apple had te maken met de afzwakkende vraag naar iPhones. TSMC is een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinemaker ASML.
17/01 07u45  Experts: klimaatakkoord is nu al achterhaaldDe ontwikkeling van elektrische auto’s (EV’s) gaat zo snel, dat er mogelijk veel minder laadpalen nodig zijn dan de 1,8 miljoen in 2030 die in het klimaatakkoord staan. Het akkoord gaat ervan uit dat een elektrische auto elke dag aan de stekker moet, maar bij de nieuwe generatie EV’s hoeft dat helemaal niet.
17/01 07u30  VEON-dochter Beeline krijgt nieuwe topmanTelecomconcern VEON heeft Evgeniy Nastradin aangesteld als topman van zijn dochterbedrijf Beeline Kazakhstan. Hij staat vanaf 1 februari aan het roer van die onderneming.
17/01 07u30  Nikkei doet opnieuw stapje terugDe Japanse effectenbeurs deed donderdag opnieuw een stapje terug, na een schommelende handelssessie. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde daarbij voor enige koersdruk onder de belangrijke exportbedrijven. Elders in het Verre Oosten gingen de meeste beurzen licht vooruit. De zorgen over de Chinese economie en de onzekerheid rond de brexit hielden de winsten beperkt.
17/01 07u00  Werkloosheid loopt iets opHet werkloosheidspercentage is in december iets opgelopen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
17/01 05u45  CNV: meerderheid wil strenge ontslagregelsDe middeninkomens in ons land komen nog meer onder druk te staan vanwege de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.
16/01 23u45  Jack Bogle, koning van indexbeleggen, overledenJack Bogle (89), de oprichter van het Amerikaanse indexhuis Vanguard met $5,1 biljoen onder beheer, is woensdag overleden.
16/01 23u00  Alcoa voorziet tekort op aluminiummarktAluminiumproducent Alcoa verwacht dat er dit jaar wederom een tekort ontstaat op de wereldwijde aluminiummarkt. Volgens het Amerikaanse bedrijf zal de vraag naar aluminium 1,7 miljoen tot 2,1 miljoen ton hoger liggen dan het aanbod, zo schetste het bedrijf de marktomstandigheden in zijn handelsupdate.
16/01 22u45  'Aanklacht tegen Huawei in VS'Aanklagers in de Verenigde Staten zijn een strafzaak begonnen tegen de Chinese techgigant Huawei. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het bedrijf zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan diefstal van handelsgeheimen van T-Mobile US.
16/01 22u30  Banken in trek op groen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten gesloten. Beter dan verwachte resultaten van financiële fondsen Bank of America en Goldman Sachs stuwden het sentiment. Beleggers kauwen verder na op de afwijzing van het brexitakkoord van premier Theresa May door het Britse Lagerhuis. Ze overleefde woensdag wel een motie van wantrouwen.
16/01 22u30  Aanklacht tegen Huawei in VSAanklagers in de Verenigde Staten zijn een strafzaak begonnen tegen de Chinese techgigant Huawei. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het bedrijf zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan diefstal van handelsgeheimen van T-Mobile US.
16/01 22u15  May mag doorgaan: en nu?Theresa May mag aanblijven als Britse premier. Onze chef buitenland Frank van Vliet heeft het laatste nieuws.
16/01 21u30  Frankrijk keert Renault-baas de rug toeDe Franse regering stuurt aan op een vertrek van de in opspraak geraakte Renault-topman Carlos Ghosn. De Franse minister van Financiën Bruno la Maire laat weten dat er een nieuwe fase aanbreekt en dat Renault er verstandig aan doet een vervanger voor Ghosn te vinden. De Franse staat is grootaandeelhouder van Renault.
16/01 21u30  Te gortige looneis van ABN-beulAndrea Orcel, de bekendste zakenbankier van Europa, verprutste deze week de deal van zijn leven.
16/01 20u45  'Air France-KLM schrapt banen in Italië'Luchtvaartonderneming Air France-KLM grijpt naar verluidt in bij zijn Italiaanse activiteiten. Vakbonden in dat land spreken van 33 banen die zullen verdwijnen. De reorganisatie wordt volgens de vakbewegingen donderdag bekendgemaakt.
16/01 20u45  Fed: tekenen van groeivertraging economie VSDe economische vooruitzichten in de Verenigde Staten blijven over het algemeen sterk, maar het wegebbende optimisme zit de groei hier en daar wel dwars. Dat meldde de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, in zijn Beige Book, dat inzage geeft in de economische activiteit in de VS.
16/01 20u30  Boskalis doet goede zaken in Midden-OostenMaritiem dienstverlener Boskalis timmert flink aan het weg in het Midden-Oosten, na een periode dat het minder ging in deze regio. De pas gebouwde haven in Duqm is deze week ’nat gegaan’.
16/01 20u30  Premier May overleeft motie van wantrouwenDe Britse premier Theresa May heeft woensdagavond een motie van wantrouwen overleefd. 306 parlementariërs stemden voor de motie, 325 stemden tegen. De motie was ingediend door oppositiepartij Labour, na de vernietigende nederlaag die May dinsdag leed met de stemming over haar brexitdeal.
16/01 20u15  Column: Mythe dat iedereen klimaatambitie steuntHet groenste kabinet ooit is de burger al kwijtgeraakt, zal het nu ook het bedrijfsleven van zich vervreemden? Ongetwijfeld ging er dinsdag een schok door de Haagse Malietoren, waar de werkgeverslobby is gevestigd, toen premier Mark Rutte tijdens het vragenuurtje de invoering van een CO2-heffing niet langer uitsloot. Dat zal de industrie niet kunnen meemaken.
16/01 19u45  Bankaandelen stuwen graadmeters New YorkDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de sessie op winst. Beleggers kauwen nog na op de afwijzing van het brexitakkoord van premier Theresa May door het Britse Lagerhuis. Verder verwerken ze een stroom aan bedrijfscijfers, waaronder die van banken Bank of America en Goldman Sachs. Ook zijn beleggers in afwachting van een rapport van de Federal Reserve, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie.
16/01 19u45  Prijsvechter Norwegian Air sluit basesDe Noorse prijsvechter Norwegian Air gaat bases sluiten. Ook wordt een deel van de vluchten binnen Europa en routes naar de Verenigde Staten en het Midden-Oosten geschrapt. De ingrepen zijn onderdeel van een eerder aangekondigde reorganisatie.
16/01 19u15  Veel meer bezoekers voor BrexitloketEen dag nadat het Britse parlement de brexitdeal had afgewezen, kreeg het Brexitloket van de overheid veel meer bezoekers dan normaal. Op de website kunnen ondernemers de Brexit Impact Scan doen, een regelhulp voor bedrijven hoe ze zich moeten voorbereiden op het Britse vertrek uit de Europese Unie.
16/01 18u15  ‘Malaise bitcoin gaat lang duren’De ellende met dalende koersen van cryptovaluta is volgens Alexander Eijzinga van Click Animated nog lang niet voorbij. Eijzinga is te gast in de crypto-update van deze week.
16/01 18u15  AEX net onder 500: ING wint, Heineken verliest schuimFinancials als ING, Aegon en ABN Amro eindigden woensdag bovenin de AEX die met winst een vlakke handelsdag afsloot. Beleggers probeerden grip te krijgen op de gevolgen van de motie van wantrouwen voor premier May en Brexit-plan. Heineken verloor met Unilever terrein.
16/01 18u00  Column: Waarom nog steeds beleggen in beleggingsfondsen?Lees meer >
16/01 18u00  Strukton Rail lijft Italiaans CLF volledig inStrukton Rail heeft zijn belang in het Italiaanse spoorbedrijf CLF Group uitgebreid van 60 naar 100 procent. Dat meldde het dochterbedrijf van het beursgenoteerde Oranjewoud zonder daarbij financiële details te vermelden. Strukton nam het resterende belang over van Unieco.
16/01 18u00  Beurs Londen lager na brexitstemmingDe Europese beurzen zijn woensdag overwegend met winsten de handel uitgegaan. Dat gold niet voor de belangrijkste graadmeter in Londen. De afwijzing van de brexitdeal door het Britse parlement wakkerde de zorgen aan over een chaotische scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
16/01 18u00  Beurs: ING dagwinnaar, Heineken verliest schuimFinancials als ING, Aegon en ABN Amro eindigden woensdag bovenin de AEX die met winst een vlakke handelsdag afsloot. Beleggers probeerden grip te krijgen op de gevolgen van de motie van wantrouwen voor premier May en Brexit-plan. Heineken verloor met Unilever terrein.
16/01 17u45  ‘Verlies €1 miljard na no-deal Brexit in Amsterdam en regio’Als er geen Brexit-akkoord wordt gesloten tussen de EU en Groot-Brittannië, zal de regio Amsterdam dat flink in de portemonnee gaan voelen.
16/01 17u45  'Geen deal rond huurwoningen Round Hill'De Britse woningbelegger Round Hill heeft naar verluidt toch nog geen deal gesloten met de Duitse beursgenoteerde woningbelegger LEG Immobilien over de verkoop van zo'n 10.000 woningen met een waarde van circa 1,4 miljard euro. Volgens goed ingevoerde bronnen in de vastgoedmarkt is er geen sprake van een akkoord.
16/01 17u30  'Deutsche Bank beter af met Europese partner'Deutsche Bank is beter af met een Europese samenwerkingspartner in plaats van een fusie met de Duitse branchegenoot Commerzbank. Dat vinden toezichthouders als de Europese Centrale Bank (ECB) en de Duitse marktwaakhond BaFin, aldus ingewijden. Dat standpunt staat haaks op dat van politici in Duitsland die juist wel brood lijkt te zien in een samengaan van Duitslands grootste banken.
16/01 17u00  Tweede storing in één week bij RabobankKlanten van de Rabobank hebben voor de tweede keer in één week tijd problemen met online en mobiel bankieren. Door een storing zijn hun transacties niet te zien.
16/01 16u45  Steun voor Ferrari-topmanFerrari-topman Louis Camilleri heeft de leiding van de automaker steviger in handen gekregen door de hernieuwde steun die hij kreeg van voorzitter John Elkann en grootaandeelhouder Exor. Daardoor verstomden geluiden over een op handen zijnde wissel in de top van de maker van sportwagens.
16/01 16u45  Jaguar Landrover roept op om Brexit zonder deal te voorkomenDe grootste Britse automaker Jaguar Land Rover heeft woensdag ook een beroep gedaan op de Britse politici om de mogelijkheid van een vertrek uit de Europese Unie zonder deal uit te sluiten.
16/01 16u30  Beurs: Winst voor Brexit-beue beleggerBeleggers boekten woensdag gemiddeld winst op het Damrak. Ze wachtten op de uitslag over de motie van wantrouwen voor premier May na de harde afwijzing van haar Brexit-plan. Financials wonnen in de AEX, Air France KLM werd ook flink gekocht.
16/01 16u15  Alarmfase 1 voor Nederlandse ondernemers door brexitchaosOndernemend Nederland moet nu echt rekening houden met de gevolgen van een harde Brexit. DFT-verslaggever Dorinde Meuzelaar legt uit waarom.
16/01 16u15  ’Topman Ferrari houdt stuur stevig in handen’Ferrari-topman Louis Camilleri zit wat vaster in het zadel nadat grootaandeelhouder Exor en president John Elkann opnieuw hun steun hebben uitgesproken.
16/01 16u00  ’2019, het jaar waarin de euro de dollar verslaat’Met het bijleggen van de ruzie over de begroting tussen Brussel en Italië en de toegenomen politieke onrust in Amerika doordat de Democraten een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden ligt de weg voor de euro open om in 2019 de dollar te gaan verslaan, zo stelt Edin Mujagić, hoofdeconoom bij OHV.
16/01 16u00  ’Goud in 2019 aantrekkelijk als veilige haven’Met een verdere verlaging van de vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei in 2019 door verwachte tegenvallers in de eurozone en de opkomende markten komt goud in beeld als schuilplaats in onzekere tijden, stelt vermogensbeheerder Schroders.
16/01 15u45  ‘2019, het jaar waarin de euro de dollar verslaat’Met het bijleggen van de ruzie over de begroting tussen Brussel en Italië en de toegenomen politieke onrust in Amerika doordat de Democraten een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden ligt de weg voor de euro open om in 2019 de dollar te gaan verslaan, zo stelt Edin Mujagić, hoofdeconoom bij OHV.
16/01 15u45  Wall Street opent met winstDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten geopend. Beleggers kauwen nog na op de afwijzing van het brexitakkoord van premier Theresa May door het Britse Lagerhuis. Verder verwerken ze een stroom aan bedrijfscijfers, waaronder die van banken Bank of America en Goldman Sachs.
16/01 15u45  Japans hotel ontslaat robotsEen hotelketen in Japan heeft meer dan honderd man personeel de laan uit gestuurd. Opvallend: de ontslagen medewerkers zijn allemaal robots.
16/01 15u30  Beurs: ING, Aegon en ABN op winstBeleggers boekten woensdag gemiddeld winst op het Damrak. Ze wachtten op de uitslag over de motie van wantrouwen voor premier May na de keiharde afwijzing van de Brexit-deal. Galapagos, Aegon, ING en Aegon zaten vooraan. Air France KLM werd ook flink gekocht.
16/01 15u30  ‘Goud in 2019 aantrekkelijk als veilige haven’Met een verdere verlaging van de vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei in 2019 door verwachte tegenvallers in de eurozone en de opkomende markten komt goud in beeld als schuilplaats in onzekere tijden, stelt vermogensbeheerder Schroders.
16/01 15u30  'Ontslag Benelux-directeur Grandvision'De directeur van de Benelux-tak van optiekketen Grandvision mag ontslagen worden. Dat bepaalde de rechter in Utrecht eind december, blijkt uit een onlangs gepubliceerde uitspraak waar RTL Z over schrijft. Leo van Welij was al eind april vorig jaar op non-actief gesteld nadat verschillende werknemers van het Belgische kantoor van Grandvision hadden geklaagd over zijn gedrag.
16/01 15u00  Topman Pearle en Eyewish weg na wangedragDe topman van brillenwinkelketen Leo van Welij is ontslagen na klachten wegens wangedrag. Hij ontkent de klachten en eiste voor de rechter een schadevergoeding van €3 miljoen.
16/01 15u00  Column: 16% potentieel rendement met optieconstructieHet begon ooit als verzoeknummer, inmiddels is het al bijna een traditie. En wel een heel plezierige, met interessant rendement. Voor het vierde jaar op rij zetten we in januari een optiestrategie op die in december, vlak voor Kerst expireert. Onze iron condor 2019. Het potentiële rendement is 16%.
16/01 15u00  'Wall Street opent met kleine winsten'De Amerikaanse aandelenbeurzen staan woensdag voor een licht hogere opening. Beleggers op Wall Street kauwen nog na op de afwijzing van het brexitakkoord van premier Theresa May door het Britse Lagerhuis. Ook kijken ze vooruit naar de publicatie van het Beige Book van de Federal Reserve, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie.
16/01 15u00  Importprijzen VS verder omlaagDe importprijzen in de Verenigde Staten zijn in december met 1 procent afgenomen in vergelijking met de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
16/01 14u45  Bioscoopreus Cineworld groeit minder snelDe Britse bioscoopketen Cineworld heeft in het voorbije kwartaal de omzetgroei enigszins zien vertragen in vergelijking met dezelfde periode in 2017.
16/01 14u45  Opvallend: prijs orv weer omhoogVanaf 2002 is de prijs van een overlijdensrisicoverzekering (orv) spectaculair gedaald. Maar in 2018 liepen de prijzen van de verzekeringen die meestal bij een hypotheek worden afgesloten, weer iets op.
16/01 14u30  'Megadeal op Nederlandse woningmarkt'De Britse woningbelegger Round Hill verkoopt zijn woningportefeuille van 10.000 woningen met een waarde van circa 1,4 miljard euro aan de Duitse beursgenoteerde woningbelegger LEG Immobilien. Dat meldt vakmedium Vastgoedmarkt op basis van bronnen. Het bericht is nog niet bevestigd door de partijen.
16/01 14u15  Beurs: Galapagos en ING leiden in vlakke handelDe aandelenbeurs in Amsterdam koerst woensdag vlak. De markt wacht op de motie van wantrouwen voor premier May na de keiharde afwijzing van de Brexit-deal. Galapagos, Aegon, ING en Aegon zaten vooraan. Air France KLM werd ook flink gekocht.
16/01 14u00  Robeco: Tijd om in markten buiten VS te stappenTerwijl de Amerikaanse aandelenmarkten na de recente correctie nog steeds relatief duur zijn, hebben vooral aandelen uit Japan en opkomende markten de meest negatieve factoren al in de koersen verwerkt, stelt Fabiana Fedeli, Global Head of Fundamental Equities bij vermogensbeheerder Robeco.
16/01 14u00  Opvallend: prijs overlijdensrisicoverzekering weer omhoogVanaf 2002 is de prijs van een overlijdensrisicoverzekering (orv) spectaculair gedaald. Maar in 2018 liepen de prijzen van de verzekeringen die meestal bij een hypotheek worden afgesloten, weer iets op.
16/01 14u00  Belegger flirt met banken Wall StreetGrootbanken en financials boeken over afgelopen jaren fors beter dan verwacht. Na Citigroup en JP Morgan presteert Goldman Sachs woensdag boven verwachting.
16/01 13u45  Bank of America boekt recordwinstBank of America heeft in het vierde kwartaal van 2018 een recordwinst behaald. Het grote Amerikaanse financiële concern deed met name met zijn dienstverlening aan consumenten en bedrijven goede zaken, geholpen door meer kredietverstrekking en de stijgende rente in de Verenigde Staten. Wel gingen de inkomsten uit de obligatiehandel omlaag door de onrust op de financiële markten.
16/01 13u45  Miljardenovername betalingsreuzenBetalingsverwerker First Data wordt met een aandelenruil tegen $22 miljard overgenomen door branchegenoot Fiserv.
16/01 13u45  BlackRock: Tragere groei, geen recessieBlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft zijn winst en omzet afgelopen kwartaal zien stijgen. Het beheerd vermogen loopt echter terug. Ondanks de verzwakkende economie blijft de financiële dienstverlener optimistisch.
16/01 13u30  ’Risico op verkeersinfarct tussen Dover en Londen bij harde Brexit’Een wanordelijke terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan door extra douanecontroles van vrachtwagens ontaarden in een chaos bij de haven van Dover, stelt de Deense vrachtvervoerder DSV.
16/01 13u15  ’Franse bedrijven moeten zich voorbereiden op no-deal Brexit’In Frankrijk wordt er ook steeds meer gevreesd dat het Verenigd Koninkrijk eind maart zonder deal uit de Europese Unie kan gaan stappen
16/01 13u15  Lagere winst autoconcern FordHet Amerikaanse autoconcern Ford Motor heeft in 2018 een lagere winst behaald, mede door de zwakkere vraag in China. De aangepaste nettowinst bedroeg bijna 5,2 miljard dollar, tegen ruim 7,1 miljard dollar in 2017. Dat bleek uit voorlopige cijfers die woensdag werden gepubliceerd.
16/01 13u00  Groeiend BlackRock: Geen recessieBlackRock, de grootste vermogensbeheerder, heeft zijn winst en omzet afgelopen kwartaal en jaar zien stijgen. De economie verzwakt, maar de belegger blijft optimistisch.
16/01 12u45  ’Voorzitter telt $5 miljard neer voor redding Sears’Voorzitter Eddie Lampert redt het noodlijdende Amerikaanse winkelbedrijf Sears van de ondergang door 5,2 miljard dollar op tafel te leggen voor de onderneming. Volgens bronnen is Lampert als winnaar uit de bus gekomen bij een faillissementsveiling van Sears.
16/01 12u45  Beurs: Financials gewild op vlak DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam koerst woensdag licht hoger, ondanks de keiharde afwijzing van de Brexit-deal van de Britse premier May. ING, Aegon en winkelreus Unibail zaten vooraan bij de hoofdfondsen.
16/01 12u30  Staat wil tot 4 miljard euro ophalenDe Nederlandse staat wil maandag tussen 2 miljard en 4 miljard euro ophalen met de heropening van twee kortlopende leningen. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekend.
16/01 12u30  Duitse automakers vrezen ’rampspoed’ bij harde BrexitNaast de transportsector hebben ook Duitse automakers woensdag een duit in het zakje gedaan over de dramatische gevolgen van een wanordelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.
16/01 12u15  Beurs: Financials gewild op hoger DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam koerst woensdag licht hoger, ondanks de keiharde afwijzing van de Brexit-deal van de Britse premier May. ING, Aegon en winkelreus Unibail zaten vooraan bij de hoofdfondsen.
16/01 12u15  MeesPierson minder positief over aandelenABN AMRO MeesPierson is minder positief over aandelen, vanwege de tragere groeiverwachtingen voor de wereldeconomie, de verwachte afname van de bedrijfswinsten en geopolitieke onzekerheden. Dat schrijft de vermogensbeheerder van ABN AMRO in een rapport.
16/01 12u15  ’Duitsland wil baas Bundesbank langdurig aan zich binden’De Duitse regering wil voorzitter Jens Weidmann voor de Bundesbank behouden. Als zijn contract in april afloopt wil Berlijn dat met acht jaar verlengen, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
16/01 12u15  ABN ziet lagere bedrijfswinstenABN AMRO MeesPierson voorziet minder economische groei en lagere bedrijfswinsten. De vermogensbeheerder heeft voor zijn beleggingen de weging van aandelen teruggeschroefd, van ’gematigd overwogen’ naar ’neutraal’.
16/01 12u00  Brexit-impasse zet rem op Londense beursDe Londense aandelenbeurs ging woensdag licht omlaag. De afwijzing van de Brexitdeal door het Britse parlement wakkerde de zorgen aan over een chaotische scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
16/01 12u00  ABN doet stap terug in aandelenABN AMRO MeesPierson voorziet minder economische groei. De vermogensbeheerder heeft voor zijn beleggingen de weging van aandelen teruggeschroefd van ’gematigd overwogen’ naar ’neutraal’.
16/01 12u00  Nederland aan de top in handel tv-formatsNederland blijft een belangrijke spil in de internationale handel in tv-formats. Zowel qua in- als verkoop nestelde ons land zich ook afgelopen jaar in de bovenste regionen. Het opvallende belangrijkste exportproduct is niet The voice of Big brother, maar Deal or no deal.
16/01 12u00  Grote bedrijven gaan werk maken van aanpak zwerfplasticEen groep grote bedrijven, waaronder Shell en speciaalchemiebedrijf DSM, slaat de handen ineen om met oplossingen te komen voor de grote hoeveelheid plastic zwerfafval in het milieu, met name in de zee. Er is een speciale Alliance to End Plastic Waste in het leven geroepen, waarin de partijen komende jaren 1,5 miljard dollar willen investeren.
16/01 11u45  Topman AF-KLM bang voor hogere tarievenTopman Ben Smith van Air France-KLM is bang dat de geplande privatisering van de Franse luchthavenuitbater ADP leidt tot hogere tarieven voor luchtvaartmaatschappijen. Die zouden door Air France doorberekend moeten worden aan klanten, met hogere ticketprijzen en verminderde concurrentiekracht als gevolg.
16/01 11u45  ‘Risico op verkeersinfarct tussen Dover en Londen bij harde Brexit’Een wanordelijke terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kan door extra douanecontroles van vrachtwagens ontaarden in een chaos bij de haven van Dover, stelt de Deense vrachtvervoerder DSV.
16/01 11u45  Beursverslag: Financials gewild op hoger DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam koerst woensdag licht hoger, ondanks de keiharde afwijzing van de Brexit-deal van de Britse premier May. ING, Aegon en winkelreus Unibail zaten vooraan bij de hoofdfondsen.
16/01 11u30  Minder nieuwe hypothekenOuderen in eengezinswoningen gaan steeds vaker kleiner wonen. Het aantal 60-plussers dat doorstroomt naar een ander huis is het afgelopen jaar met 17% toegenomen, meldt het Hypotheek Data Netwerk.
16/01 11u30  EU-hof: veto overname TNT door UPS onterechtDe Europese Commissie heeft in 2013 ten onrechte de overname van TNT Express door de Amerikaanse pakketbezorger UPS geblokkeerd. Dat is het definitieve oordeel van het Europese Hof van Justitie over de mislukte overnamepoging door het veto van het dagelijks bestuur van de EU.
16/01 11u15  McDonald’s verliest alleenrecht op merknaam Big MacHamburgerketen McDonald’s is het alleenrecht op de merknaam Big Mac in de Europese Unie kwijt, na een verzoek van zijn Ierse rivaal Supermac aan het Europees bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO).
16/01 11u15  'Voorzitter redt noodlijdend Sears'Voorzitter Eddie Lampert redt het noodlijdende Amerikaanse winkelbedrijf Sears van de ondergang door 5,2 miljard dollar op tafel te leggen voor de onderneming. Volgens bronnen is Lampert als winnaar uit de bus gekomen bij een faillissementsveiling van Sears.
16/01 11u00  Lagere inflatie in Groot-BrittanniëDe inflatie in Groot-Brittannië is in december gedaald naar 2,1 procent op jaarbasis, van 2,3 procent een maand eerder. Dat meldde het Britse nationale statistiekbureau.
16/01 10u45  Beurzen halen schouders op over May’s nederlaagDe chaos in het Britse Parlement sloeg niet over op de financiële markten. Ten eerste omdat vooraf al vast stond dat Theresa May de stemming zou verliezen, ten tweede omdat China miljarden in de economie pompt.
16/01 10u45  Bloemen- en fruitsector bang voor Brexit-chaosExporteurs van bloemen, planten, groenten en fruit maken zich zorgen om de mogelijkheid van een no-dealbrexit. Dat laten brancheorganisaties GroentenFruit Huis en VGB weten in reactie op het wegstemmen van het brexitakkoord door het Britse Lagerhuis. Zij vrezen dat bedrijven getroffen worden door onder meer chaos en oponthoud aan de grens als de Britten zonder akkoord uit de Europese Unie stappen.
16/01 10u45  Nieuwe topman Hudson's Bay NederlandDe Nederlandse tak van warenhuisketen Hudson's Bay heeft een nieuwe topman gevonden. Armin Devender neemt het stokje over van interim-baas Stefaan Le Clair. Devender werkte hiervoor bij het Duitse Galeria Kaufhof, dat ook in handen is van Hudson's Bay.
16/01 10u30  Advies TomTom omlaag bij Kepler CheuvreuxZakenbank Kepler Cheuvreux verlaagt zijn beleggingsadvies voor navigatiedienstverlener TomTom van buy naar hold. Volgens Kepler Cheuvreux is de consensus voor de winst per aandeel in 2019 aan de hoge kant en er wordt gewezen op de koersstijging van het aandeel TomTom sinds oktober.
16/01 10u15  Zakenwereld in Londen dringt aan op nieuw Brexit-planDe Londense zakenwereld dringt bij de Britse regering aan om zo snel mogelijk met een nieuw Brexit-plan op de proppen te komen om een destabilisatie op de financiële markten te voorkomen.
16/01 10u15  Beursverslag: ING leidt op hoger DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam koerst woensdag licht hoger, ondanks de keiharde afwijzing van de Brexit-deal van de Britse premier May. ING en winkelreus Unibail zaten vooraan bij de hoofdfondsen.
16/01 10u00  BAM-dochter Pennings aan de slag in GoudaBouwbedrijf Pennings, onderdeel van het BAM-concern, gaat het winkelcentrum Goverwelle in Gouda vernieuwen en uitbreiden. Dat meldt BAM, zonder er financiële details bij te verstrekken.
16/01 09u45  Denen bieden op Zwitsers vrachtbedrijf PanalpinaHet Deense logistieke bedrijf DSV heeft een ongevraagd overnamebod uitgebracht op de Zwitserse branchegenoot Panalpina Welttransport ter waarde van omgerekend 4 miljard dollar. Panalpina gaf aan het bod te bestuderen.
16/01 09u30  Column: Brexit-akkoord weggestemd. Wat nu?Het Lagerhuis heeft dinsdagavond het Brexit-akkoord dat premier Theresa May met de EU sloot met een overweldigende meerderheid weggestemd. Als May vandaag een motie van wantrouwen overleeft, is de kans groot dat Brexit wordt uit- of afgesteld.
16/01 09u30  Beurs: positieve start ondanks Brexit-debacleDe aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag opgewekt van start gegaan, ondanks de keiharde afwijzing van de Brexit-deal van de Britse premier May. ING en winkelreus Unibail zaten vooraan bij de hoofdfondsen.
16/01 09u30  Berlijn waarschuwt: stop met Brexitspelletjes„De tijd voor het spelen van spelletjes is nu voorbij”, waarschuwt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, woensdagochtend na het afwijzen van de Brexitdeal door het Britse parlement. „Groot-Brittannië is aan zet”, zegt hij in een interview met Deutschlandfunk.
16/01 09u30  Juncker: kans op chaotisch vertrek neemt toeHet risico op een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU is toegenomen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker stelt dat in een schriftelijke reactie op de weggestemde Brexitdeal. „Ik spoor het Verenigd Koninkrijk dringend aan zo snel mogelijk zijn intenties aan ons duidelijk te maken. De tijd is bijna op.”
16/01 09u15  ’Geen pottenkijkers in mailverkeer’Gratis e-maildiensten als Gmail en Hotmail zijn populair. Wel realiseren steeds meer mensen zich dat ze voor het gebruik betalen met persoonlijke gegevens. De Nederlandse e-maildienst Soverin biedt een privacyvriendelijk alternatief, voor zowel consumenten als kleine ondernemers.
16/01 09u00  Plek om te ontmoeten en inspirerenMarjolein en Lonneke Deutekom hebben twee bedrijven samen. Naast hun communicatieadviesbureau She Knows How openden de zussen bijna drie jaar geleden bedrijfsverzamelgebouw Pand Raak.
16/01 08u45  Column: De rijzende stierenWe zijn al weer aardig op weg in het beleggingsjaar 2019. Kooplijsten hangen her en der te prijken, allerlei tips worden gegeven met hoofdzakelijk een positief randje. Wat dat betreft zijn de verwachtingen hoog gespannen en groen gerand.
16/01 08u45  'Air France wil met Delta in Alitalia stappen'Air France wil mogelijk samen met Delta Air Lines een belang nemen in Alitalia. Dat schrijft de Italiaanse krant La Stampa op basis van ingewijden. Bestuurders van de Franse luchtvaartmaatschappij zouden met afgevaardigden van het Italiaanse staatsspoorbedrijf Ferrovie dello Stato, dat namens de Italiaanse staat grootaandeelhouder van Alitalia is, naar het hoofdkantoor van Delta in Atlanta zijn gereisd.
16/01 08u45  Topman gaat weg bij Reckitt BenckiserTopman Rakesh Kapoor vertrekt aan het einde van het jaar bij de Britse producent van medicatie, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen Reckitt Beckiser (RB). Dat maakte het concern woensdag bekend.
16/01 08u30  SnowWorld verwacht stijging omzet en resultaatDe uitbater van skihallen SnowWorld verwacht dat de omzet en het bedrijfsresultaat in het lopende gebroken boekjaar 2018/2019 zullen stijgen, na een daling in het afgelopen jaar. Dat schrijft SnowWorld in een handelsbericht.
16/01 08u30  Morgan Stanley verlaagt advies SBMDe vooruitzichten voor de langere termijn is voor oliedienstverleners enigszins onzeker. Dat stellen analisten van Morgan Stanley in een rapport, waarin ze het advies voor SBM Offshore verlaagden naar underweight van equalweight.
16/01 08u30  Inflatie Duitsland bevestigd op 1,7 procentDe inflatie in Duitsland is in december uitgekomen op 1,7 procent op jaarbasis. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau op basis van definitieve cijfers. Het cijfer komt overeen met een voorlopige raming.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Groei landbouwexport stokt door prijsdalingen18/01 00u15 - De Financiële Telegraaf: Prijsdalingen hebben de exportgroei van Nederlandse groente, fruit en vlees gestokt. Met een totale exportwaarde van €90,3 miljard in 2018 is Nederland na de Verenigde Staten nog wel de grootste landbouwexporteur ter wereld. De sector zelfs is dan ook enthousiast over de prestaties.
14x 'Citi verlaagt advies Heineken'18/01 08u30 - De Financiële Telegraaf: Citi verlaagt zijn beleggingsadvies voor het aandeel Heineken van buy naar hold. Ook de koersdoel gaat omlaag, van 100 naar 84 euro. Analisten van de zakenbank wijzen in een rapport op de brutowinstmarge, die volgens hen dit jaar lager zal uitkomen.
12x Takeaway haalt €680 miljoen op voor overname18/01 08u45 - De Financiële Telegraaf: Maaltijdbestelsite Takeaway heeft 680 miljoen euro opgehaald met een versnelde plaatsing van aandelen en converteerbare obligaties. Takeaway gebruikt het geld om een deel van de overnamesom voor de Duitse activiteiten van Delivery Hero te betalen. Ook word onder meer een overbruggingskrediet afgelost.
12x Takeaway valt op hoger Damrak18/01 09u30 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse beurs is vrijdag naar het hoogste punt van deze maand gestegen. Beleggers reageerden opgewekt op berichten dat een doorbraak nabij zou zijn in het handelsconflict tussen de VS en China. Op het Damrak maakte Takeaway een koersval van 6% na een aandelenuitgifte. Beter Bed werd wel omarmd door beleggers.
11x Opening Lelystad Airport politieke en logistieke thriller18/01 07u15 - De Financiële Telegraaf: De opening van Lelystad Airport volgend jaar april is een politieke en logistieke thriller. Donerdag kwam minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) met een nieuwe zogeheten ‘verdeelregel’, dat er voor moet zorgen dat het nieuwe vliegveld ruimte schept op Schiphol. De vraag is of deze op tijd goedgekeurd is.
11x Handelshoop helpt Nikkei vooruit18/01 07u30 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurs in Japan is vrijdag met winst geëindigd. Een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal dat de Verenigde Staten mogelijk de hoge importtarieven op Chinese producten wil opheffen, zorgde voor hoop op een doorbraak in het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën sprak het bericht echter al snel tegen.
10x 'ING kortwiekt bonussen vanwege megaschikking'18/01 06u30 - De Financiële Telegraaf: ING zet het mes in zijn bonussen vanwege de megaschikking van 775 miljoen euro die de bank vorig jaar heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM). De bonuspot zal ,,aanzienlijk kleiner'' zijn dan over 2017, toen de bank nog ruim 403 miljoen euro verdeelde onder zijn medewerkers. Dat bevestigt een woordvoerder van ING tegen Het Financieele Dagblad.
10x Amsterdam jaagt woningbouwers weg18/01 06u45 - De Financiële Telegraaf: Door de knellende gemeentelijke eisen in combinatie met de hoge grondprijzen en stijgende bouwkosten wordt woningbouw in Amsterdam steeds minder interessant voor investeerders. Zij zoeken in toenemende mate hun heil buiten Amsterdam.
10x Beter Bed eist compensatie voor gifschandaal18/01 08u15 - De Financiële Telegraaf: Beddenverkoper Beter Bed sleept de Duitse chemiereus BASF voor de rechter. Het bedrijf uit Uden wil op die manier een schadevergoeding loskrijgen voor het Duitse gifschandaal dat ongeveer een jaar geleden speelde.
10x 'Positief begin voor Amsterdamse beurs'18/01 08u30 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurs in Amsterdamse begint vrijdag waarschijnlijk met winst. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters hoger te openen. Beleggers trekken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict zorgde voor optimisme. Op het Damrak gaf Takeaway nieuwe aandelen en obligaties uit.

Statistieken

Artikels:
36623
Gelezen:
49316
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven