dinsdag 25 juni 2019, week 26


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u00
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
24/06 22u45  Analyse: fusiegesprek met Fiat kan opgepakt worden De aandeelhoudersvergadering van Nissan dreigde maandag uit te lopen op een regelrechte scheiding met alliantiepartner Renault. Op de valreep hebben de twee het kunnen bijleggen. Daarmee kan Nissan de zo gewenste wijziging van de managementstructuur doorvoeren en lijkt Renault met een gerust hart de stilgelegde fusiegesprekken met Fiat Chrysler (FCA) weer oppakken.
24/06 22u45  'Telefoonstoring niet veroorzaakt door hack' De storing in het telefoonverkeer van KPN lijkt niet het gevolg te zijn van een hack. Dat heeft Joost Farwerck, lid van de raad van bestuur van KPN, tegen Nieuwsuur gezegd.
24/06 22u15  Overwegend rood slot op afwachtend Wall Street De aandelenbeurzen in New York zijn maandag overwegend met rode cijfers gesloten. De financiële markten bleven in afwachting van de ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Donald Trump tijdens de G20-top in Japan deze week. Verder hingen de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran boven de markt.
24/06 20u30  Ajax legt Promes voor vijf jaar vast Ajax heeft Quincy Promes voor de komende vijf jaar vastgelegd. De Amsterdamse club liet maandag weten overeenstemming over de transfer te hebben bereikt met Sevilla. De Spanjaarden ontvangen voor de 38-voudig international 15,7 miljoen euro, wat door 'variabelen' nog kan oplopen tot 17,2 miljoen.
24/06 20u00  ’Meer zzp’ers door kabinetsplan’ Het nieuwe zzp-plan van het kabinet zal een aanzuigende werking hebben. Voor beter betaalde werkenden is het straks wel heel aantrekkelijk om te zzp’er te worden. Dat gaat veel belasting- en premie-inkomsten schelen.
24/06 19u45  Storing KPN verholpen, 112 is weer bereikbaar De telefoonstoring bij KPN is grotendeels verholpen en alarmnummer 112 is weer volledig bereikbaar, meldt de provider. Het alarmnummer was ruim drie uur lang uit de lucht. De oorzaak is nog niet bekend.
24/06 19u45  IT-bedrijf Capgemini neemt Altran over Het Franse automatiserings- en digitale adviesbedrijf Capgemini neemt de Franse industrieel dienstverlener Altran Technologies over in een deal ter waarde van 3,6 miljard euro. Het nieuwe fusiebedrijf is goed voor een omzet van 17 miljard euro en wereldwijd meer dan 250.000 werknemers.
24/06 19u30  Column: Facebook-munt geen nieuwe dollar ’Het is 2019. Waar is mijn vliegende auto?” Het is een veelgehoorde klacht van mijn leeftijdsgenoten (rond de vijftig) die opgroeiden met The Jetsons (robotbediende!) en Back to the Future (tijdreizen!). Een halve eeuw geleden stonden we op de maan en veel verder zijn we nooit gekomen.
24/06 19u30  Trump pakt nu grootayatollah Iran aan De Amerikaanse president Donald Trump legt Iran nieuwe sancties op. Die zijn onder meer gericht tegen de hoogste geestelijk leider van de islamitische republiek, grootayatollah Ali Khamenei.
24/06 19u15  KPN: Einde storing nog niet in zicht KPN is nog steeds op zoek naar de oorzaak die tot een grote storing in het telefoonverkeer heeft geleid in Nederland, waardoor onder andere ook het noodnummer 112 is uitgevallen in Nederland.
24/06 19u00  Column: Medtronic, grote broer van Philips Het in Ierland gevestigde, maar van oorsprong Amerikaanse Medtronic is gespecialiseerd in het maken van medische apparatuur. In die zin laat het zich het beste vergelijken met het Nederlandse Philips. Medtronic is echter veel groter.
24/06 19u00  KPN: ’Einde storing nog niet in zicht’ KPN is nog steeds op zoek naar de oorzaak die tot een grote storing in het telefoonverkeer heeft geleid in Nederland, waardoor onder andere ook het noodnummer 112 is uitgevallen in Nederland.
24/06 19u00  Minister spreekt zelf met KPN-top over storing Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staat in 'direct persoonlijk contact' met de directie van KPN over de storing die onder meer noodnummer 112 heeft getroffen. Volgens de minister wordt er 'met man en macht gewerkt' aan een oplossing.
24/06 18u15  ABN AMRO rondt juridische fusie spoedig af ABN AMRO heeft van de toezichthouders alle vereiste goedkeuringen ontvangen voor de juridische fusie tussen ABN AMRO Bank en ABN AMRO Group. De fusieakte wordt op 28 juni gepasseerd. Daarmee wordt de juridische fusie op 29 juni van kracht.
24/06 17u45  Europese beurzen overwegend omlaag De Europese aandelenbeurzen zijn maandag overwegend in het rood gesloten. Beleggers bleven voorzichtig door de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Ook werd uitgekeken naar de G20-top later deze week. Op het Damrak ging Fastned onderuit na de koersexplosie bij het beursdebuut van het bedrijf afgelopen vrijdag.
Laatste update: maandag 24 juni 2019, 22u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/06 17u45  Takeaway verrast in AEX, financials geraaktVeel rode borden maandag op het Damrak. Beleggers waren erg afwachtend in de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Ze kijken vooruit naar de G20-bijeenkomst en een mogelijke handelsdeal. ASR, Relx en Takeaway zetten de toon. Wall Street opent hoger.
24/06 17u30  SnowWorld kondigt investeringen aanSnowWorld heeft forse investeringen voor de komende jaren aangekondigd. De uitbater van indoor wintersportlocaties wil de huidige zeven locaties in Nederland en Duitsland vernieuwen en hotels in Amsterdam en Zoetermeer bouwen. Het bedrijf wil met de nieuwe investeringen zijn marktpositie in Europa versterken.
24/06 17u15  5 vragen over het miljard dat Google investeert in NederlandGoogle maakte maandag bekend €1 miljard te investeren in Nederlandse datacenters. Het gaat om een datacentrum in aanbouw in het Noord-Hollandse Middenmeer en uitbreiding van het bestaande datacentrum in het Groningse Eemshaven.
24/06 17u15  KLM biedt personeel ’slechts’ 1%Luchtvaartmaatschappij KLM biedt het personeel per 1 juli een loonsverhoging van 1%, plus een maandelijkse uitkering die tot het eind van het jaar neerkomt op 2,6%.
24/06 17u15  Ziggo twee jaar langer hoofdsponsor AjaxAjax en hoofdsponsor Ziggo hebben de bestaande sponsorovereenkomst tussentijds opengebroken en met twee jaar verlengd. De vernieuwde overeenkomst loopt tot en met 30 juni 2022.
24/06 16u45  'Commerzbank niet klaar voor overleg UniCredit'Het Duitse Commerzbank is nog niet klaar voor gesprekken met de Italiaanse branchegenoot UniCredit over een fusie van de twee grootbanken. Dat meldden ingewijden met kennis van de zaak aan persbureau Reuters.
24/06 16u45  Bijbel voor economen gelezen? ’Nee, niet van kaft tot kaft’Na 243 jaar is die dikke pil van Adam Smith nog steeds de Bijbel voor economen. Eindelijk verschijnt ’The wealth of nations’ in het Nederlands. „Het is geen pleidooi voor ongebreidelde marktwerking.”
24/06 16u15  ‘We blijken een verstandig volk te zijn’Nederland is aan het aflossen. De schulden van huishoudens zijn afgenomen. DFT-verslaggever Marlou Visser vertelt hoe dat komt.
24/06 16u00  Overwegend verliezen op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten maandag een overwegend lager beeld optekenen, zonder grote koersbewegingen. Beleggers bleven voorzichtig door de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Ook werd uitgekeken naar de G20-top later deze week. Op het Damrak ging Fastned onderuit na de koersexplosie bij het beursdebuut van het bedrijf afgelopen vrijdag.
24/06 16u00  Wall Street opent licht hogerDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag licht hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. De financiële markten zijn in afwachting van de ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Donald Trump tijdens de G20-top in Japan later deze week. Verder blijven de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran boven de markt hangen. Ook haalde Trump weer eens uit naar de Federal Reserve.
24/06 15u45  Heffingen VS op staal krijgen steun HooggerechtshofHet Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bezwaren tegen de importheffingen van de Verenigde Staten op staal goedgekeurd.
24/06 15u45  Trump: ’Fed is een klein kind’De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich wederom negatief uitgelaten over het beleid van de koepel van centrale banken in de VS. Volgens Trump heeft het land renteverlagingen en andere maatregelen nodig om de economie en de inflatie aan te jagen, maar de Federal Reserve geeft volgens hem niet thuis.
24/06 15u15  Trump: VS hebben renteverlaging nodigDe Amerikaanse president Donald Trump heeft zich wederom negatief uitgelaten over het beleid van de koepel van centrale banken in de VS. Volgens Trump heeft het land renteverlagingen en andere maatregelen nodig om de economie en de inflatie aan te jagen, maar de Federal Reserve geeft volgens hem niet thuis.
24/06 15u00  'Wall Street begint nieuwe week licht hoger'De aandelenbeurzen in New York staan maandag naar verwachting voor een hogere opening. De financiële markten zijn in afwachting van de op handen zijnde bijeenkomst tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Donald Trump tijdens de G20-top in Japan later deze week. Verder blijven de oplopende spanningen tussen de VS en Iran boven de markt hangen. Ook haalde Trump weer eens uit naar het Fed-beleid.
24/06 15u00  Column: wie vertrouwt u meer, Knot of Zuckerberg?De afgelopen week was een goede week voor cryptofans. De aankondiging van de libra cryptomunt door Facebook trok de bitcoinkoers mee in zijn kielzog. Vandaag is de bitcoin door de 11.000 dollargrens gegaan.
24/06 14u45  Dure fondsmanagers Europa bloedenKopzorgen bij managers van de klassieke beleggingsfondsen: hun kosten lopen op bij snel teruglopende winsten en duwen hun prestaties in het rood.
24/06 14u15  ASR aan kop, Takeaway verrast in AEXRode borden op het Damrak na de zonnige lunch op maandag. Gemiddeld koersen aandelen op verlies in de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Ze zijn in afwachting van deals tijdens de G20-bijeenkomst. ASR, Relx en Takeaway zetten de toon.
24/06 14u15  Geste Bristol-Myers Squibb om Celgene-dealFarmaceut Bristol-Myers Squibb is bereid zijn medicijn Otezla van de hand te doen om zo de overname van Celgene mogelijk te maken. Het bedrijf reageert daarmee op zorgen die de Amerikaanse mededingingswaakhond Federal Trade Commission (FTC) had.
24/06 14u00  Mondiale staalproductie blijft stijgenDe wereldwijde productie van staal is in mei op jaarbasis met 5,4 procent toegenomen tot 162,7 miljoen ton. Dat maakte de World Steel Association bekend.
24/06 13u45  ASR aan kop, Takeaway wint in AEXBeleggers op het Damrak pakken bij geringe volumes en uitslagen dindsdag even de zon mee rond lunchtijd. Gemiddeld koersen ze op verlies in de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Ze zijn in afwachting van deals tijdens de G20-bijeenkomst. Relx en Wolters Kluwer en zetten de toon.
24/06 13u30  Signify rondt aandeleninkoop afVerlichtingsproducent Signify heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. Vanaf 4 juni kocht het bedrijf 240.000 aandelen in om verplichtingen rond aandelenbeloningen van werknemers af te dekken.
24/06 13u30  ASR aan kop, Takeaway wint inAEXBeleggers op het Damrak pakken bij geringe volumes en uitslagen dindsdag even de zon mee rond lunchtijd. Gemiddeld koersen ze op verlies in de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Ze zijn in afwachting van deals tijdens de G20-bijeenkomst. Relx en Wolters Kluwer en zetten de toon.
24/06 13u00  Eldorado koopt Caesars in casinofusie VSCasino-uitbater Eldorado Resorts neemt zijn noodlijdende branchegenoot Caesars Entertainment over. Daar betaalt Eldorado inclusief schulden, ongeveer 17,3 miljard dollar voor.
24/06 13u00  Takeaway aan kop, financials drukken AEXBeleggers op het Damrak pakken bij geringe volumes en uitslagen de zon mee rond lunchtijd. Gemiddeld koersen ze op verlies in de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Ze zijn in afwachting van deals tijdens de G20-bijeenkomst. Relx en Wolters Kluwer en zetten de toon.
24/06 12u45  Werken in de bloedhitte: wat mag wel en niet?Het wordt bloedheet in Nederland de komende dagen. Voor morgen worden in het hele land tropische temperaturen verwacht, en woensdag is het in het binneland ook nog flink zweten. In sectoren als de bouw betekent dat oppassen voor werknemers – én voor werkgevers.
24/06 12u30  Agrifirm met Amerikanen in zee in ChinaVeevoederfabrikant Agrifirm gaat in China samenwerken met het Amerikaanse Land O'Lakes op het gebied van diervoer voor melkveehouderijen. De twee beginnen het nieuwe bedrijf Agrilakes.
24/06 12u30  'Strenge regels deren KPN niet bij overname'KPN zal nauwelijks hinder ondervinden van nieuwe regels die het bedrijf beter moeten beschermen tegen ongewenste overnamepogingen. Dat schrijven analisten van UBS in een rapport over het wetsontwerp met betrekking tot ongewenste controle in de telecomsector.
24/06 12u30  Animatiemedewerker onderbetaald: voor miljoen boetes uitgedeeld- Zeven bedrijven die mensen inzetten als animator op campings en vakantieparken hebben van de Inspectie SZW bij elkaar ruim €1 miljoen boete gekregen. De bedrijven konden niet aantonen of de medewerkers die naar eigen zeggen soms ruim 60 uur per week werkten, wel op z'n minst het wettelijk minimumloon kregen betaald.
24/06 12u30  Groep zzp’ers erop vooruit, maar ’geen vetpot’Het kabinet ziet de voorgestelde minimum uurtarieven voor zzp’ers van 16 euro per uur als ’een bodem om armoede te voorkomen’. Dat zei minister Koolmees (Sociale Zaken) bij de presentatie van de plannen. Maar hij erkent: „Het is natuurlijk geen vetpot.”
24/06 11u45  Column: lekkere bankaandelenLaatst moest ik denken aan de gevleugelde woorden van oud ABN-topman Rob Hazelhoff die van mening was dat een bankaandeel „een obligatie met een lekkertje” is. Met andere woorden: het rendement zit vooral in het dividend en af en toe is er wat ruimte voor koersgroei, maar we moeten als banken geen onnodige risico’s nemen.
24/06 11u30  'Fusie Fiat en Renault nog niet van de baan'Een mogelijke fusie tussen autoproducenten Fiat Chrysler en Renault is nog niet helemaal van de baan. Topmannen van de twee bedrijven en Renaults alliantiepartner Nissan staan daar nog altijd voor open, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Wel waarschuwen de topmannen dat allerlei voorwaarden van de betrokken partijen de pogingen om de gesprekken te herstarten kunnen bemoeilijken.
24/06 11u30  Unibail tekent weer overeenkomst megamallUnibail-Rodamco-Westfield heeft weer een nieuwe huurder voor het megawinkelcentrum in Leidschendam gevonden. Het vastgoedfonds sloot een contract met het Spaanse Inditex voor het openen van winkels van zijn merken Zara, Bershka, Pull & Bear en Stradivarius.
24/06 11u30  Lufthansa houdt Brussels Airlines in de luchtDe Duitse luchtvaartreus Lufthansa zet een streep door de plannen om de activiteiten van Brussel Airlines onder te brengen bij budgetdochter Eurowings. Daarentegen zal Brussels Airlines in de toekomst nauwer aansluiten bij de andere zogeheten netwerkmaatschappijen van de Lufthansa-groep, zoals Lufthansa, Austrian Airlines en Swiss. Besparingen zijn evenwel noodzakelijk.
24/06 11u15  Damrak naar klein verliesKleine winsten sloegen maandagochtend op het Damrak om naar een klein verlies in de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Het echte vuurwerk wordt pas over een paar dagen verwacht, als de presidenten Trump en Xi elkaar ontmoeten op een G20-bijeenkomst in Japan. RELX en Wolters Kluwer zetten de toon.
24/06 11u15  Universiteit betaalt vrouwen €255 minderVrouwelijke wetenschappers verdienen bij de universiteit van Tilburg gemiddeld €255 bruto per maand minder dan mannelijke collega’s. De Brabantse universiteit is de eerste in Nederland die de loonkloof in kaart heeft gebracht.
24/06 11u00  Prijs dagje pretpark loopt in rap tempo opEen dagje naar een pretpark is in de afgelopen twee jaar bijna 10% duurder geworden voor een gezin. Zij zijn tot wel €200 kwijt voor toegangskaartjes en parkeerkosten voor twee volwassenen en twee kinderen van 4 en 10.
24/06 10u45  ’Meldplicht bij belang 2 procent onnodig’Aandeelhouders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen worden op extra kosten gejaagd als een meldingsdrempel wordt ingevoerd bij een belang van 2 procent. Dat zegt belangenvereniging van institutionele beleggers Eumedion. De organisatie noemt de in politiek Den Haag beoogde invoering van een lagere drempel „niet nodig” en „disproportioneel.”
24/06 10u30  Vertrouwen Duitse ondernemers omlaagHet vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juni gedaald. Dat meldde onderzoeksinstituut Ifo.
24/06 10u30  Danske Bank ontslaat voormalig interim-chefDanske Bank heeft zijn voormalige interim-topman Jesper Nielsen ontslagen omdat aan bepaalde klanten onder zijn verantwoordelijkheid te veel kosten zouden zijn gerekend. Met de ingreep probeert het door een groot witwasschandaal geplaagde financiële concern schoon schip te maken.
24/06 10u30  Duits bedrijfsvertrouwen krijgt tikHet cijfer voor het Duitse bedrijfsvertrouwen is over juni ingzakt, vooral al gevolg van de wereldwijde handelsoolog.
24/06 10u15  'Meldplicht bij belang 2 procent onnodig'Aandeelhouders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen worden op extra kosten gejaagd als een meldingsdrempel wordt ingevoerd bij een belang van 2 procent. Dat zegt belangenvereniging van institutionele beleggers Eumedion. De organisatie noemt de in politiek Den Haag beoogde invoering van een lagere drempel 'niet nodig'' en 'disproportioneel''.
24/06 10u15  'ABN AMRO maakt voortgang met IT'ABN AMRO maakt naar eigen zeggen goede voortgang met zijn investeringen in IT. Dat schrijven analisten van ING naar aanleiding van een innovatie-update van de bank. Waar ABN vorig jaar nog meende een jaar achter te liggen op Scandinavische banken, is die achterstand verkleind naar een halfjaar. ABN denkt dan ook voor te liggen op andere banken in Nederland.
24/06 10u15  Relx en Unilever slepen AEX omhoogHandelaren zijn rustig begonnen aan de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Het echte vuurwerk wordt pas over een paar dagen verwacht, als de presidenten Trump (VS) en Xi (China) elkaar ontmoeten op een G20-bijeenkomst in Japan.
24/06 10u00  Universiteit betaalt vrouwen €175 minderVrouwelijke wetenschappers verdienen bij de universiteit Tilburg gemiddeld €175 bruto per maand minder dan mannelijke collega’s. De Brabantse universiteit is de eerste in Nederland die de loonkloof in kaart heeft gebracht.
24/06 09u30  'Blik Corbion-baas op groei en innovatie'De focus van de te benoemen topman van speciaalchemiebedrijf Corbion, Olivier Rigaud, zal vooral komen te liggen op groei van innovatieplatforms als PLA en Terravia alsook op het behoud van goede winstgevendheid en rendement bij Ingredient Solutions. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een rapport.
24/06 09u30  Merendeel houders Retail Estates wil aandelenVan de aandeelhouders van winkelvastgoedfonds Retail Estates heeft ruim twee derde gekozen voor nieuwe aandelen in plaats van uitbetaling van het dividend in contanten. In totaal ging het om 67,87 procent van de aandeelhouders, meldde het Belgische bedrijf dat onder meer een notering in Amsterdam heeft.
24/06 09u30  Beurzen van start met kleine winstHandelaren zijn rustig begonnen aan de laatste beursweek van het eerste halfjaar. Het echte vuurwerk wordt pas over een paar dagen verwacht, als de presidenten Trump (VS) en Xi (China) elkaar ontmoeten op een G20-bijeenkomst in Japan.
24/06 09u30  VEB wil duidelijkheid over koerssprong FastnedDe Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vraagt beursuitbater Euronext om duidelijkheid over de beursgang van Fastned. Op de eerste handelsdag afgelopen vrijdag vervijfvoudigde de koers van de uitbater van snellaadstations.
24/06 09u15  KBC verhoogt advies ForFarmersForFarmers lijkt op de lange termijn een aantrekkelijke investering, ondanks dat de resultaten in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk wat tegenvallen. Daarom hebben analisten van KBC Securities hun advies voor het aandeel verhoogd van hold naar accumulate.
24/06 09u15  Allianz verkoopt belang in Allianz PopularAan het samenwerkingsverband Allianz Popular tussen de Duitse verzekeraar Allianz en de Spaanse bank Banco Santander komt een einde. Allianz maakte bekend zijn belang van 60 procent in de joint venture voor 936,5 miljoen euro over te zullen doen aan de Banco Santander, die in 2017 Banco Popular overnam.
24/06 08u45  Koers lira maakt sprong na nederlaag ErdoganDe overwinning van oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu in de burgemeestersverkiezingen van Istanbul doen de lira erg goed. De Turkse munt staat ongeveer 1% hoger ten opzichte van de dollar na de stembusuitslag, die als een nederlaag wordt gezien voor president Erdogan.
24/06 08u45  Lufthansa wijzigt dividendbeleidLufthansa wil zijn dividendbeleid wijzigen. Aandeelhouders van de Duitse luchtvaartreus zouden volgens de nieuwe regeling 20 tot 40 procent van de nettowinst aangepast voor eenmalige posten uitgekeerd moeten krijgen. Dat is nu 10 tot 25 procent van de brutowinst.
24/06 08u30  'Afwachtend begin voor Damrak'De aandelenbeurs in Amsterdam begint maandag naar verwachting afwachtend aan de nieuwe week. Ook elders in Europa zullen de beurzen waarschijnlijk met kleine koersuitslagen openen. De beurshandel staat in het teken van de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Daarnaast wordt uitgekeken naar de ontmoeting tussen president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping tijdens de G20-top aan het einde van de week.
24/06 08u15  Nikkei boekt kleine winstDe aandelenbeurs in Japan is maandag met een kleine winst begonnen aan de nieuwe handelsweek. Beleggers deden het rustig aan en keken vooral uit naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens de G20-top aan het einde van de week in Japan. De politieke spanningen tussen Washington en Iran zorgde eveneens voor terughoudendheid.
24/06 08u15  Bitcoin nu ook door de 11.000 dollarSlechts twee dagen nadat de bitcoin de grens van $10.000 overstak, heeft de cryptomunt nu ook de horde van $11.000 genomen.
24/06 08u00  Nederland is aan het aflossenDe schulden van huishoudens zijn in het afgelopen kwartaal, voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2016, afgenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Waar destijds de woninghypotheken afnamen, is nu afgelost op consumptief krediet en overige langlopende leningen.
24/06 08u00  Zorgkosten stuwen sociale uitkeringenDe overheid heeft vorig jaar voor 155,6 miljard euro aan sociale uitkeringen uitgekeerd, bijna 4 miljard euro meer dan in 2017. Hiermee waren de uitgaven aan sociale uitkeringen goed voor 47,8 procent van de overheidsuitgaven, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.
24/06 07u30  Corbion wil Rigaud als topmanCorbion wil Olivier Rigaud benoemen als topman. Hij wordt de opvolger van Tjerk de Ruiter, die zijn verantwoordelijkheden begin augustus zal overdragen. Eerst zal hij nog de halfjaarcijfers presenteren.
24/06 07u15  Economisch beeld fractie minder gunstigHet conjunctuurbeeld is in juni opnieuw wat minder positief dan een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
24/06 07u15  Niet-financiële bedrijven boeken meer winstDe brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven kwam in het eerste kwartaal van het jaar uit op 61,4 miljard euro. Dat is 1,4 miljard euro meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
24/06 07u00  Economie groeit met 0,5 procentDe economie is in het eerste kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Dat bleek maandag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die ongeveer 90 dagen na afloop van het kwartaal wordt gepubliceerd.
24/06 06u15  Huiseigenaar niet bezig met duurzaamHet wordt nog een hele klus om 1,5 miljoen woningen over elf jaar klimaatneutraal te krijgen. Slechts 4% van de Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is op dit moment bezig het appartementsgebouw energiezuinig en uiteindelijk aardgasvrij te maken.
23/06 22u15  Winstwaarschuwing van DaimlerDe Duitse autofabrikant Daimler heeft zondagavond laat een winstwaarschuwing afgegeven.
23/06 19u15  Automonteur is toe aan modernere caoDe arbeidsverhoudingen in de motorvoertuigenbranche moeten op de schop. Branchevereniging Bovag (Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders) wil dat werkgevers en werknemers afspraken maken op bedrijfsniveau.
23/06 17u00  Trump: ’Wilde Powell nooit ontslaan’Lees meer >
23/06 16u45  Column: slechts 20 minuten aandacht doet wonderenEen van de beste adviezen die ik ooit van een coach kreeg, is om te denken in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ik vertelde hem me weleens schuldig te voelen dat ik minder thuis was bij mijn kinderen dan andere moeders. Hij zei dat twintig minuten échte aandacht per dag wonderen doet. Dat moet te doen zijn, dacht ik.
23/06 16u15  Handelshoop en Iran beheersen beursweekDe komende beursweek staat in het teken van een mogelijke doorbraak in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ontmoeten elkaar in Japan bij de G20-top. Ze gaan mogelijk proberen de vastgelopen onderhandelingen los te trekken.
23/06 15u15  Het jaar rond borrelen met je collega’sEen heel jaar hard werken en dan in kersttijd eens een keer het glas heffen met collega’s. Jarenlang was dat hoe het er in kantoren aan toe ging, maar inmiddels is ook de zomerborrel in zwang.
23/06 14u45  Carrefour verkoopt Chinese takDe Franse supermarktketen Carrefour verkoopt een meerderheidsbelang in zijn Chinese tak aan het Chinese bedrijf Suning.com. Dat betaalt 4,8 miljard yuan, ongeveer 613 miljoen euro, voor 80 procent van Carrefour China. De Fransen houden zelf een vijfde in bezit. Er zijn wel verschillende mogelijkheden afgesproken om het resterende aandeel ook aan Suning.com te verkopen.
23/06 13u45  Makro-moeder vindt bod te laagHet Duitse groothandelsbedrijf Metro is niet te spreken over het overnamebod dat de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský en zijn Slowaakse zakenpartner Patrik Tkáč hebben uitgebracht. Het bestuur van het moederbedrijf vindt dat het bod van 5,8 miljard euro een 'aanzienlijke onderwaardering' van het bedrijf betekent.
23/06 13u45  Column: kies voor cash op vakantieLees meer >
23/06 12u30  'Actie tegen Iran wanneer de tijd rijp is'De Verenigde Staten zal de economische druk op Iran opvoeren tot Teheran afziet van geweld en zich met de diplomatieke inspanningen van de VS inlaat. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. 'De Amerikaanse regering onderneemt actie wanneer de tijd daarvoor rijp is', aldus de minister.
23/06 12u15  Beleggingstip: opkomende markten, westerse bedrijvenSparen levert niks meer op. Beleggen, zeker in opkomende markten, mogelijk wel. Maar de particulier die in Azië, Latijns Amerika of Afrika wil investeren, moet tegen een achtbaanritje kunnen. Fondsaanbieders schermen vaak wél met hoge rendementen, maar laten de bewegelijkheid onderbelicht.
23/06 10u15  Analyse: is het slim om als AOW’er je huis op te eten?Op radio en televisie worden de consumenten attent gemaakt dat AOW’ers de overwaarde van hun woning kunnen benutten zonder het huis te verkopen. Van stenen naar saldo noemt men dat bij de ABN Amro.
23/06 08u00  Beleggingsfonds in beeld: ’Cash cruciaal nu crisis bijt’Donald Trump, Iran en handelsoorlogen, de Brexit en Italiaanse schulden maken beleggen voor veel particulieren een angstig ritje. Beurzen schommelen binnen weken. Cash aanhouden om snel van belegging te wisselen blijkt dan een strategie die zich uitbetaalt.
23/06 06u15  Alarm om stortvloed ’fout’ Braziliaans vleesEuropa dreigt overspoeld te worden met besmet Braziliaans rund- en kippenvlees. De Europese Unie en Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay staan op het punt om een handelsakkoord te tekenen, waarbij de grenzen zonder voorwaarden wagenwijd opengaan voor Zuid-Amerikaans vlees met grote risico’s voor voedselveiligheid en dierenwelzijn.
22/06 18u30  Financieel weekoverzicht: over guldens en koopkrachtWe betalen al bijna twintig jaar niet meer met guldens, maar toch blijft er een soort gevoel van heimwee, of nostalgie, naar het pre-eurotijdperk. In een week dat het weer volop ging over onze koopkracht, hadden bezoekers van DFT.nl extra veel aandacht naar een slager die de oude munt nog één keer deed terugkomen.
22/06 17u00  Luchtvaartindustrie ziet donkere wolkenDe Nederlandse luchtvaartindustrie moet de komende tijd knokken om niet achterop te raken. Dat bleek deze week bij de tweejaarlijkse luchtvaartshow in Parijs.
22/06 17u00  Vijf vragen: wordt dit de zomer van de bitcoin?Vijftien maanden na de laatste keer staat de bitcoin weer boven de $10.000. De koers van de virtuele munt blijft uitermate beweeglijk, maar ’deze stijging is anders’, klinkt het onder fans.
22/06 16u45  Daimler moet 60.000 dieselauto's terugroepenDaimler moet in Duitsland 60.000 dieselauto's van Mercedes terugroepen van het Duitse ministerie van Transport. De auto's hebben allemaal sjoemelsoftware waardoor het bij tests lijkt dat er minder vervuilende stoffen worden uitgestoten.
22/06 15u30  Fooienfraude in Amsterdams hotelBarmedewerkers van een hotel in Amsterdam hebben voor meer dan €3000 aan onterechte fooien geïncasseerd. Ze vervalsten om zo hun eigen verdiensten flink op te krikken, blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in de hoofdstad.
22/06 15u15  5 vragen: is jouw auto klaar voor de vakantie?Binnenkort stappen weer miljoenen mensen in de auto voor een lange reis naar hun zomerbestemming. Alle reden om de auto eens goed na te lopen. Niets is erger dan op vakantie opeens stil te staan langs de weg, wachtend op de sleepwagen die maar niet komt, met de zon op het hoofd en huilende kinderen in de berm.
22/06 15u15  Zo voorkom je 'afschuwelijke ellende' op vakantieDe zomervakantie komt er weer aan en dan trekken gezinnen massaal met de auto naar het zuiden. Pieter van Erven Dorens vertelt wat je allemaal moet regelen om zonder pech op je vakantiebestemming aan te komen.
22/06 13u15  Column: we rekenen onszelf arm met pensioenenEen commissie onder leiding van oud-minister Dijsselbloem heeft bepaald dat de rekenrente, waarmee pensioenfondsen de contante waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, verder omlaag moet. Een lagere rekenrente betekent dat meer vermogen moet worden aangehouden. De kans op niet-indexeren en korten van pensioenen wordt hiermee weer groter.
22/06 12u30  Fooienfraude bij hotel SchipholBarmedewerkers van een hotel bij Schiphol hebben voor meer dan €3000 aan onterechte fooien geïncasseerd. Ze vervalsten om zo hun eigen verdiensten flink op te krikken, blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam.
22/06 10u45  Flink gestegen AEX kijkt naar TrumpDe Amsterdamse beurs is volgende week in de ban van de Amerikaanse president Donald Trump. De spanningen tussen de VS en Iran kunnen de koersen op Beursplein 5 in beweging gaan brengen. Dat geldt ook voor de ontmoeting tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping op de G20-top, die vrijdag van start gaat.
22/06 10u15  Reistijd naar Azië kan oplopen door spanningenDe reistijd naar Azië vanuit Nederland gaat langer duren omdat KLM het luchtruim boven de Straat van Hormoes sinds gisteren mijdt. De luchtvaartmaatschappij wil geen risico’s nemen nu de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten hoog zijn opgelopen. De alternatieve route is zeker vier uur langer, aldus luchtvaartexpert Joris Melkert van de TU Delft.
22/06 09u45  Bitcoin door grens van $10.000De bitcoin is weer meer dan $10.000 waard. Zaterdagnacht brak de koers van de cryptomunt voor het eerst sinds maart 2018 door die psychologisch belangrijke grens.
22/06 09u30  CNV bepleit minimumtarief 25 euro voor zzp’erHet CNV vindt het door het kabinet voorgestelde minimumtarief van 16 euro per uur voor zzp’ers veel te laag. De vakbond stelt dat zelfstandigen zonder personeel zeker 25 euro per uur moeten verdienen om te kunnen rondkomen.
22/06 09u00  Wensen consument maken supermarkt duurderDe prijs van boodschappen was de afgelopen week weer voer voor discussie. Terwijl CBS-cijfers aangaven dat ons dagelijks brood het afgelopen jaar flink duurder is geworden, meldde minister Schouten (Landbouw) dat we juist te weinig betalen. Ook de wens om steeds gemakkelijker, exotischer en gezonder te willen eten laat zich voelen in de portemonnee.
22/06 08u45  'Juventus biedt 70 miljoen voor De Ligt'Juventus gaat er vanuit dat Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt (19) binnenkort een vijfjarig contract tekent bij de Italiaanse recordkampioen. Dat meldt De Telegraaf. De club uit Turijn is bereid meer dan 70 miljoen euro over te maken aan Ajax.
22/06 08u15  Column: Rutte moet koopkracht verhogen met lagere lastenMark Rutte heeft vorige week opzien gebaard door het Nederlandse bedrijfsleven stevig de maat te nemen tijdens het VVD-festival. Daarbij ging het om twee maatschappelijke thema’s waarbij Mark gelijk had. Maar met zijn dreigement om de beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting te schrappen, ging hij de mist in.
22/06 07u45  Majeure stap van kabinetHet kabinet komt met een minimumtarief voor zzp’ers. Deze maatregel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het voorstel is een van de belangrijkste bouwstenen van het arbeidsmarktbeleid van minister Koolmees van Sociale Zaken. In het regeerakkoord was al vastgelegd dat er een bodem van 15 tot 18 euro zou komen. Nu is die onderste prijs vastgezet op 16 euro.
22/06 07u15  ‘Maak snel einde aan wildgroei zzp’ers’Om de arbeidsmarkt meer in balans te krijgen moet er onder andere met ingang van 2021 een minimumtarief van 16 euro per uur komen voor zzp’ers, vindt het kabinet. Maar is dat wel een goed idee? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in de nieuwe DFT-podcast. Luister de hele podcast hieronder, of via Spotify en iTunes.
22/06 05u45  Privégegevens jarenlang rondgestrooid„Let op! Ga voorzichtig om met uw gegevens. Geef nooit uw persoonlijke of financiële gegevens af”, zo waarschuwt ABN Amro haar klanten op de website van de bank. En op het moment dat wij deze mededeling op abnamro.nl lezen, doet de bank zelf nou juist waar ze hun rekeninghouders op attenderen. In webadressen die worden aangemaakt als klanten internetbankieren, verschijnt volstrekt nodeloos persoonlijke informatie in de vorm van bankrekeningnummers.
21/06 23u30  Goldman Sachs toont verbetering bij stresstestIn een stresstest van de Federal Reserve bleken alle onder de loep genomen banken in staat om economische schokken te doorstaan. Voor Goldman Sachs en Morgan Stanley komen de scores neer op een duidelijke verbetering ten opzichte van een jaar terug, toen ze nog slecht scoorden bij het onderzoek.
21/06 23u00  Tsjech heeft miljarden over voor Makro-moederDe Tsjechische miljardair Daniel Křetínský en zijn Slovaakse zakenpartner Patrik Tkáč hebben een bod uitgebracht op het Duitse groothandelsbedrijf Metro. Daarbij waarderen ze het moederconcern van groothandelsketen Makro op 5,8 miljard euro. Metro heeft nog niet gereageerd.
21/06 22u30  Wall Street voorzichtig vanwege IranDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag licht lager gesloten. Net als in Europa waren beleggers op Wall Street voorzichtig vanwege de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.
21/06 22u30  Speelgoedketen Toys 'R' Us werkt aan comebackDe omgevallen speelgoedketen Toys 'R' Us komt mogelijk weer terug in de Verenigde Staten. Voormalig bestuurder Richard Barry, nu topman van juridisch erfgenaam Tru Kids, zint op een comeback en wil naar verluidt nog dit jaar weer enkele Toys 'R' Us-filialen openen plus een webwinkel.
21/06 20u45  VS zetten Chinese bedrijven op zwarte lijstHet Amerikaanse ministerie van Handel heeft weer vijf Chinese bedrijven op de zwarte lijst gezet, waaronder supercomputermaker Sugon. Daardoor kunnen ze voorlopig geen Amerikaanse producten kopen.
21/06 20u45  ’Opdrachtgever wil het altijd voor minder’Vanaf 2021 moeten zelfstandigen minimaal 16 euro per uur betaald krijgen, heeft het kabinet besloten. Van de 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland zouden er 85.000 onder dat tarief zitten. Daarnaast is er in het pensioenakkoord afgesproken dat zzp’ers zich verplicht moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Lang niet alle zelfstandigen zijn blij met deze regels.
21/06 19u45  Wall Street blijft dicht bij huisDe Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel in New York dicht bij de slotstanden van een dag eerder. Net als in Europa waren beleggers op Wall Street voorzichtig vanwege de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.
21/06 19u30  ’Vijfsterrenkeurmerk voor Polenhotel’Verhuurders die arbeidsmigranten huisvesten moeten voortaan alle panden afzonderlijk laten certificeren door keuringsinstantie Stichting Normering Flexwonen (SNF).
21/06 19u00  Shell grijpt mis bij grote windklus in VSShell is niet als winnaar uit de bus gekomen bij de aanbesteding van een grote Amerikaanse windklus. De staat New Jersey gunde de ontwikkeling van een windpark op zee van 1100 megawatt voor de kust van Atlantic City aan het Deense Ørsted. Het gaat om de grootste aanbesteding van een dergelijk project ooit door een Amerikaanse staat.
21/06 19u00  ’Onprofessioneel’ beursdebuut voor stuiterend FastnedLaadpalenbedrijf Fastned schoot vrijdag als een raket omhoog bij een bizarre beursgang. De Vereniging van Effectenbezitters noemt het debuut ’onprofessioneel.’
21/06 18u00  Flitsoverboeken nu bij ING, ABN en RaboNagenoeg alle klanten van de drie grootbanken kunnen vanaf nu supersnel geld overboeken. ABN Amro, Rabobank en ING zijn bijna klaar met de uitrol.
21/06 17u45  Fastned knalt op rood DamrakDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX is vrijdag licht lager gesloten. De stemming werd gedrukt door de spanningen tussen Iran en de VS. Laadpalenproducent Fastned verraste met een stormachtige opmars.
21/06 17u30  Taxi luchthaven duur in NederlandNederland staat in een top vijf van landen waar taxiritten vanaf een vliegveld relatief duur zijn. Volgens Taxi2Airport.com, een website waar mensen taxi's van en naar luchthavens kunnen boeken, ligt de gemiddelde prijs hier op 13,40 euro voor een ritje van 5 kilometer.
21/06 17u30  ’Sollicitant, ben je gay of transgender?’Robert keek vreemd op toen hij solliciteerde bij de Britse investeerder M&G. Was hij soms biseksueel, transgender, gehandicapt en wat was zijn etnische achtergrond en religie?
21/06 16u30  Vaart achter verkoop zusterbedrijf BloedbankPotentiële geïnteresseerden staan nog altijd niet te springen om Sanquins farmadochter SPP. Een afslanking bij de zuster van de Bloedbank en de inhuur van zakenbank Lazard kunnen daar mogelijk verandering in brengen.
21/06 16u30  Financieringsbehoefte Nederlandse staat omhoogDe Nederlandse staat moet dit jaar waarschijnlijk iets meer lenen dan eerder werd gedacht. Dat meldde het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA) woensdag.
21/06 16u30  Verkoop bestaande woningen VS omhoogDe verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in mei met 2,5 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat heeft de Amerikaanse branchevereniging van makelaars laten weten.
21/06 16u15  Groei industrie VS zwakt verder afDe bedrijvigheid in de industrie van de Verenigde Staten is in juni wederom minder sterk gegroeid dan een maand eerder. Dat meldde onderzoeksbureau Markit op basis van een voorlopig cijfer.
21/06 16u15  Oorlogsdreiging drukt AEXDe AEX bleef in de namiddag op verlies staan. De stemming werd gedrukt door de spanningen tussen Iran en de VS. Laadpalenproducent Fastned verraste met een stormachtige opmars.
21/06 15u45  Wall Street begint met kleine minnenDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine minnen aan de handel begonnen. De aandacht op Wall Street gaat onder meer uit naar de politieke spanningen. President Donald Trump heeft op het laatste moment een militaire aanval op Iran afgeblazen. Hij vond dat zo'n aanval niet ,,in verhouding zou staan'' tot het neerschieten van een onbemande Amerikaanse drone door Iran eerder deze week.
21/06 15u15  Naspers stelt Amsterdamse IPO uit na blunderNaspers, het Zuid-Afrikaanse bedrijf zijn internetbelangen naar de Amsterdamse beurs brengt, heeft de datum voor de notering uitgesteld tot na de zomer. Dat maakte het aan de beurs van Johannesburg genoteerde vrijdagmiddag bekend.
21/06 15u00  'Wall Street in mineur tegen eind van de week'De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting met kleine minnen. De financiële markten waren de afgelopen dagen in de ban van versoepeling van monetair beleid, zoals de zinspeling van de ECB op mogelijke extra stimuleringsmaatregelen en de Federal Reserve die de deur op een kier zette voor een renteverlaging later dit jaar. Vrijdag bevestigden meerdere bestuursleden van de Fed het streven om accommoderend monetair beleid te voeren.
21/06 15u00  ASR blinkt en Fastned knalt op lagere beursDe AEX bleef halverwege de middag op verlies staan. De stemming werd gedrukt door de spanningen tussen Iran en de VS. Laadpalenproducent Fastned verraste met een stormachtige opmars.
21/06 14u45  FNV: ’Rutte, dwing loongolf af’Vakbond FNV wil graag met onderwijzers, verpleegkundigen, Hema-medewerkers en metaalarbeiders langs bij Mark Rutte. Dan kan de premier vertellen wat hij concreet gaat doen om voor hogere lonen te zorgen.
21/06 14u30  Friese slager verlost van guldensSlagerij De Schrans in Leeuwarden is verlost van de 7000 gulden die De Nederlandsche Bank niet wilde omruilen. Eigenaar Johannes Hoekstra heeft de guldenbiljetten verkocht aan een klant in ruil voor het vergelijkbare bedrag in euro’s.
21/06 13u30  Oud-topman Barclays vrijgesproken van fraudeDe voormalige topman van de grote Britse bank Barclays is vrijgesproken van verdenking van fraude door een rechtbank in Londen. John Varley werd in 2017 aangeklaagd voor fraude rond een financieringsdeal die Barclays in 2008 sloot met investeerders in het Midden-Oosten, met name het Qatarese staatsinvesteringsfonds.
21/06 12u45  Meer kans op hypotheek met flexibel inkomenStarters op de woningmarkt met een flexibel arbeidscontract krijgen meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).
21/06 12u45  Fastned knaller op lagere beursDe AEX zakte tijdens lunchtijd licht in het rood. Beleggers deden het rustig aan, na enkele mooie dagen. De financiële instellingen stonden vooraan. Laadpalenproducent Fastned verraste met een stormachtige opmars.
21/06 12u15  Oproep: Zzp’er en blij met minimumtarief van €16?Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, een minimumtarief van €16, er hangt zzp’ers behoorlijk wat boven het hoofd.
21/06 12u00  Bitcoin stijgt naar $10.000De prijs van de al gewilde bitcoin-munt is vrijdag richting $10.000 gestegen. Met 2,5% winst noteerde de belangrijkste cryptomunt $9776.
21/06 12u00  ’Spaarrente daalt naar 0%’Banken gaan hun spaarrentes binnenkort opnieuw verlagen. Dat verwacht spaarexpert Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl. Consumenten zien de al karige spaarrente verder omlaag gaan, omdat de rente op de kapitaalmarkt deze week naar het laagste punt in de geschiedenis is gedaald.
21/06 12u00  Kleine winsten op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag kleine koerswinsten zien. Beleggers keken vooral uit naar de ontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens de G20-top volgende week. Daarnaast bleef de blik gericht op de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.
21/06 12u00  Luchtvaart mijdt Straat van HormuzVeel luchtvaartmaatschappijen mijden een deel van het Iraanse luchtruim. Vanwege het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran, vliegen onder meer KLM, British Airways, Qantas en Lufthansa niet meer boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman.
21/06 11u45  Studeren nog duurder: collegegeld flink omhoogHet wettelijk collegegeld zal voor het studiejaar 2020-2021 maar liefst €2143 zijn, €60 meer dan het studiejaar ervoor. Dat is de grootste verhoging in vijf jaar.
21/06 11u45  Fastned knalt op iets hogere beursBeleggers hielden vrijdag hun winstje vast op het Damrak. Zorgen over een mogelijk militair conflict rond de olieroute bij Iran drukten de stemming. Financials stonden voorin. Laadpalenproducent Fastned verraste met een stormachtige opmars.
21/06 11u15  Oproep aan zzp’ers: blij met minimumtarief of niet?Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, een minimumtarief van €16, er hangt zzp’ers behoorlijk wat boven het hoofd.
21/06 11u15  ASR en financials leiden DamrakBeleggers hielden vrijdag hun winstje vast op het Damrak. Zorgen over een mogelijk militair conflict rond de olieroute bij Iran drukten de stemming. Financials stonden voorin. Laadpalenproducent Fastned verraste met een stormachtige opmars.
21/06 10u45  ’Minimumuurtarief €16 is te laag’Een voorgesteld minimumtarief voor zzp’ers van €16 is te laag. Dat zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.
21/06 10u45  Heijmans voortaan streng met verpakkingenBouwbedrijf Heijmans voert vanaf volgend jaar strenger verpakkingsbeleid. Vanaf 2020 weert de onderneming zo veel mogelijk verpakkingen en een jaar later accepteert het alleen verpakkingen die 100 procent herbruikbaar zijn. Het gaat om alle verpakkingen die het bedrijf ontvangt zowel op eigen bedrijfsvoering als in zijn bouwprojecten.
21/06 10u30  Bedrijvigheid industrie eurozone blijft zwakDe bedrijvigheid in de industrie van de eurozone bleef in juni op een zwak niveau. Dat meldde marktonderzoeker Markit op basis van een voorlopige schatting.
21/06 10u15  KLM vliegt niet boven Straat van HormuzKLM vliegt voorlopig niet boven de Straat van Hormuz bij Iran. De actie is het gevolg van het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran.
21/06 10u00  'Minder Heijmans-personeel Zuidasdok logisch'Dat bouwbedrijf Heijmans personeel van het project Zuidasdok af heeft gehaald, is niet opmerkelijk, schrijven analisten van ING. De overheid weet nog niet wat het definitieve ontwerp moet worden, dus kan niet worden doorgewerkt. Dit soort vertragingen treden wel vaker op bij grote projecten, merken de marktvorsers op, die dan ook geen materiële impact verwachten op de bedrijfsvoering van Heijmans.
21/06 10u00  Damrak wint, Fastned stormt opBeleggers hielden vrijdag de openingswinst vast op het Damrak. Zorgen over een mogelijk militair conflict rond de oliedoorvoerroute bij Iran drukten de stemming. Financials stonden voorin, chipaandelen en industriële aandelen achteraan. Laadpalenproducent Fastned begon stormachtig.
21/06 10u00  Column: Laait er een valutaoorlog op?Het blijft dankbaar columnmateriaal, dat Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar dit keer geen gekkigheid over Little Rocket Man, Stormy ’Horseface’ Daniels of Sleepy Joe Biden. Het gaat gewoon over de financiële markten. Want naast alom geprezen Fed-watcher is onze Favorite President de afgelopen week ook nog eens ECB-watcher geworden.
21/06 09u45  Philips kleiner in SignifyPhilips heeft zijn belang in verlichtingsproducent Signify verkleind. Dat bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
21/06 09u45  Economische bedrijvigheid Frankrijk omhoogDe economische bedrijvigheid in Frankrijk is in juni gestegen. Dat meldde marktonderzoeker Markit op basis van een voorlopige schatting.
21/06 09u30  Fastned hoger bij beursdebuut op DamrakUitbater van snellaadstations Fastned kende vrijdag een succesvol beursdebuut op het Damrak. Het aandeel noteerde na zo'n 10 minuten handel op 14 euro. Daarmee is de beurswaarde van Fastned een kleine 207 miljoen euro. De openingskoers van de aandelen was 11 euro.
21/06 09u30  Huizenprijs op record, maar stijging zwakt afIn vergelijking met een jaar eerder zijn bestaande koopwoningen in mei 7,2% duurder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster. De stijging was daarmee iets minder groot dan de voorgaande maanden.
21/06 09u15  Damrak: financials trekken de karBeleggers begonnen vrijdag voorzichtig op het Damrak. Zorgen over een mogelijk militair conflict rond de oliedoorvoerroute bij Iran kwamen boven. Financials stonden voorin, industriële aandelen achteraan. Laadpalenproducent Fastned begon naar een laat afgeslankte beursnotering.
21/06 09u15  Voorzitter KBC Groep kondigt zijn vertrek aanVoorzitter van KBC Groep Thomas Leysen heeft zijn vertrek bij het financieel concern aangekondigd. Hij wil definitief afscheid van zijn verantwoordelijkheden nemen bij de bank en de verzekeraar op de volgende aandeelhoudersvergadering die in mei volgend jaar op de agenda staat.
21/06 09u00  ’Er kleven nadelen aan dat medicijnen zo goedkoop zijn’Na jaren van druk op prijzen van apotheekmedicijnen is het genoeg, vindt Peter de Jong, bij Brocacef baas van ’s lands grootste apotheekketen en medicijngroothandel. „Er kleven nadelen aan dat medicijnen in Nederland zo goedkoop zijn.”
21/06 09u00  Inpex levert plan lng-project Indonesië inDe Japanse olie- en gasreus Inpex heeft een herzien plan voor de ontwikkeling van het Abadi-olieveld ingeleverd bij autoriteiten in Indonesië. Het voorstel betreft een groot project op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
21/06 08u45  Jefferies verhoogt koersdoel HeinekenZakenbank Jefferies verhoogt het koersdoel voor bierbrouwer Heineken van 100 euro naar 112 euro. Het buy-advies wordt bevestigd.
21/06 08u45  Nederland prijst zich mondiaal uit de markt met kerosinetaksIn maart vroeg ik bij het feest van honderd jaar luchtvaart aan staatssecretaris Snel van Financiën of het nou slim was om een vliegbelasting in te voeren. Want de vliegtaks komt jaarlijks voor zeker honderd miljoen euro op het bord van luchtvaartmaatschappij KLM te liggen.
21/06 08u45  ’Niet bang worden van eten groente en fruit!’Het gebrekkige toezicht op de voedselveiligheid is een groot probleem en moet snel worden verbeterd, maar het risico op het eten van rauwe groente en fruit wordt zwaar overschat. Consumenten moeten dat vooral blijven eten.
21/06 08u30  KLM vliegt niet in Iraans luchtruimKLM vliegt voorlopig niet door het Iraanse luchtruim. De actie is het gevolg van het op grote hoogte neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran.
21/06 08u30  Goudprijs voorbij 1400 dollarDe goudprijs heeft de grens van 1400 dollar doorbroken, waarmee de prijs van het edelmetaal het hoogste niveau sinds augustus 2013 heeft bereikt. Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Singapore 1406 dollar betaald worden.
21/06 08u30  'Lagere opening voor AEX'De Amsterdamse aandelenbeurs zal vrijdag waarschijnlijk lager openen. Ook de andere Europese beurzen lijken met verliezen te beginnen. Beleggers kijken vooral uit naar de ontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens de G20-top volgende week. Ook blijft de blik gericht op de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.
21/06 08u30  Nikkei eindigt week met verliesDe Japanse effectenbeurs is vrijdag met verlies geëindigd. Beleggers namen wat gas terug na de sterke winsten eerder deze week en keken vooral uit naar de G20-top die volgende week in Japan wordt gehouden. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping zullen elkaar tijdens deze top ontmoeten en de markten hopen dat ze de vastgelopen handelsgesprekken nieuw leven in zullen blazen.
21/06 08u15  Goudprijs naar hoogste punt in zes jaarDe goudprijs is vrijdag naar een zesjaars hoogtepunt gestegen. De renteverlaging die de ECB en Federal Reserve beleggers voorspiegelen, bij een lage dollar, en het conflict tussen de VS en Iran maken goud gewild onder beleggers. Wat heeft goud dat zilver en staatsobligaties niet kunnen? En blijft het bij deze stijging? Vijf vragen over het gestolde ’angstzweet’ van de markt.
21/06 08u00  Nieuwe voorzitter Apple-toeleverancier FoxconnHet Taiwanese elektronicaconcern Hon Hai Precision Industry, beter bekend als Foxconn, heeft een nieuwe voorzitter benoemd als opvolger voor oprichter Terry Gou. Young Liu neemt de functie van voorzitter (chairman) over bij de belangrijke toeleverancier van Apple.
21/06 08u00  Geplande aanval op Iran door Trump ingetrokkenDe Amerikanen waren donderdag al in aanvalspositie om doelen in Iran aan te vallen, toen het Witte Huis de militaire actie besloot in te trekken. Dat meldt The New York Times op basis van informatie van officiële bronnen in het Witte Huis.
21/06 08u00  ’Minimumuurtarief zzp naar €16’Nederlandse zelfstandigen moeten voortaan een minimumuurtarief van €16 per uur betaald krijgen. Dat tarief gaat per 2021 in.
21/06 08u00  TomTom past kredietfaciliteit aanNavigatiedienstverlener TomTom heeft een nieuwe, kleinere kredietfaciliteit afgesloten. De doorlopende kredietfaciliteit van 75 miljoen euro vervangt de bestaande kredietfaciliteit die TomTom de mogelijkheid gaf tot 250 miljoen euro te lenen. De nieuwe kredietfaciliteit heeft een looptijd van drie jaar en kan tweemaal met een jaar worden verlengd.
21/06 07u45  Bedrijven duiken massaal op online gokkerDe belangstelling van bedrijven die in Nederland online gokken willen aanbieden blijkt veel groter dan verwacht. 125 ondernemingen uit binnen- en buitenland hebben bij de toezichthouder aangegeven interesse te hebben in een vergunning.
21/06 07u45  ’Stoppen met druk op medicijnprijs’„We hebben de goedkoopste apotheekmedicijnen van Europa en daardoor staan we bij geneesmiddelentekorten achterin de rij.” Dat zegt Peter de Jong, baas van ’s lands grootste apotheekketen BENU in een interview in De Telegraaf.
21/06 07u30  Arcadis rondt inkoopprogramma afAdvies- en ingenieursbureau Arcadis heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. Het programma begon op 25 februari en omvatte de inkoop van 850.000 aandelen om verplichtingen rond plannen voor aandelenbeloningen van werknemers te dekken.
21/06 06u45  Bijna 7 procent meer geïnvesteerd in aprilHet volume van de investeringen in materiële vaste activa was in april 6,7 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei is groter dan in de voorgaande maand, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
21/06 06u45  Ex-prooi AkzoNobel hoopt op nieuw bodHet Amerikaanse autolakkenbedrijf Axalta is ten derde male te koop aangeboden bij onder meer AkzoNobel. In 2017 waren die twee al bijna gefuseerd.
21/06 06u15  Betaal je mijn Tikkie-sticker in WhatsAppWie het moeilijk vindt om te vragen of een vriend of vriendin je Tikkie nog gaat betalen, kan daar binnenkort een WhatsApp-sticker voor gebruiken. De betaaldienst van ABN Amro lanceert vandaag een stickerset die na een update in de app is te downloaden.
21/06 00u15  Zorg kost Nederlanders precies €100 miljardDoor stijgende kosten van kinderopvang, verpleging en huisartsenzorg hebben de totale zorguitgaven de psychologische grens van maar liefst €100 miljard bereikt. In 2018 gaven we in Nederland precies dat kolossale bedrag uit aan zorg, €3 miljard meer uit dan een jaar eerder.
20/06 22u30  Galapagos verhoogt kapitaal met warrantsGalapagos heeft 208.310 nieuwe aandelen uitgegeven met een totale kapitaalverhoging van ruim 4,3 euro (inclusief uitgiftepremie) tot gevolg. Dat meldde het biotechbedrijf.
20/06 22u30  Markant debuut Slack op groen Wall StreetDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan, waarbij de brede S&P 500 op de hoogste stand ooit sloot. Dat de Federal Reserve een dag eerder de deur op een kier zette voor eventuele renteverlagingen later dit jaar bleef voor optimisme zorgen. Verder viel vooral de koerssprong van beursdebutant Slack op.
20/06 21u30  Finanscoop: Facebook te handigTerwijl in Washington de discussie ging over de vraag of techgiganten vanwege hun enorme macht in stukken gebroken moesten worden, kwam Facebook deze week met plannen voor niets minder dan een nieuwe munt.
20/06 21u15  Facebook te handigTerwijl in Washington de discussie ging over de vraag of techgiganten vanwege hun enorme macht in stukken gebroken moesten worden, kwam Facebook deze week met plannen voor niets minder dan een nieuwe munt.
20/06 21u00  Angst jaagt olieprijs naar piek dit jaarDe prijs van Brentolie is donderdag bijna 6% omhoog gegaan. De grootste prijsstijging dit jaar werd veroorzaakt door zorgen over mogelijk militair optreden van de VS tegen Iran.
20/06 21u00  Walmart schikt omvangrijke corruptiezaakSupermarktketen Walmart heeft voor 282 miljoen dollar een grote corruptiezaak geschikt. Het Amerikaanse concern lag onder vuur van autoriteiten omdat het anticorruptiewetgeving schond met dubieuze praktijken en regelingen in landen als Brazilië, Mexico, China en India. De zaak kwam in 2012 aan het licht.
20/06 20u45  Bepaalde MacBooks Apple mogelijk onveiligTechreus Apple waarschuwt voor bepaalde modellen MacBook Pro-modellen. De batterij van oudere 15 inch-apparaten kan oververhit raken en vormt daardoor een veiligheidsrisico.
20/06 20u15  ‘Facebook doet valse beloften met coin’De cryptowereld is in de ban van de nieuwe cryptomunt van Facebook, Libra. Daan Keiman van Bitonic vertelt er alles over en praat verder over de alsmaar stijgende koers van de bitcoin.
20/06 19u45  Wall Street kleurt groenDe Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag halverwege de sessie op winst. Dat de Federal Reserve een dag eerder de deur op een kier zette voor eventuele renteverlagingen later dit jaar zorgde, net als op de beurzen in Azië en Europa, voor optimisme. Verder blijven oplopende spanningen tussen de VS en Iran boven de markten hangen. Zakelijke berichtenapp Slack beleefde zijn beursdebuut.
20/06 19u30  ’De witte motor’ scoort in veel soortenDe consument heeft nog nooit zoveel keuze gehad voor het zuivelschap als nu. Het aantal soorten melk van biologisch tot gangbaar is gigantisch. De witte motor uit Nederland doet het internationaal dan ook uitstekend en de boer krijgt er goed voor betaald.
20/06 19u30  Johnson en Hunt strijden om Brits premierschapBoris Johnson en minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken nemen het tegen elkaar op in de de laatste ronde van de strijd om het het leiderschap van de Britse Conservatieven en daarmee ook de functie van Britse premier.
20/06 19u15  Trump rekent op renteverlaging door FedDe koepel van centrale banken in de Verenigde Staten zal uiteindelijk de rente verlagen en doet daarmee wat het moet doen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump, die er bij de Federal Reserve al langer op aandringt om de rente te verlagen.
20/06 19u00  Voorlopig geen vonnis in zaak De Mol vs. Facebook over nepadvertentiesDe rechtszaak die John de Mol tegen Facebook heeft aangespannen over het misbruik van zijn naam en beeltenis in frauduleuze advertenties voor bitcoininvesteringen wordt tot aangehouden tot 15 juli. In de tussentijd proberen de partijen er alsnog pratend uit te komen.
20/06 18u45  Voorloopig geen vonnis in zaak De Mol vs. Facebook over nepadvertentiesDe rechtszaak die John de Mol tegen Facebook heeft aangespannen over het misbruik van zijn naam en beeltenis in frauduleuze advertenties voor bitcoininvesteringen wordt tot aangehouden tot 15 juli. In de tussentijd proberen de partijen er alsnog pratend uit te komen.
20/06 18u45  Slack noteert 60 procent hoger bij beursdebuutHet aandeel Slack noteerde donderdag, kort nadat de openingskoers van het aandeel bekend werd, ruim 60 procent hoger. Tegen 18.15 uur stond het aandeel van de chatdienst, die met name populariteit geniet onder zakelijke gebruikers, op bijna 42 dollar. Daarmee heeft het bedrijf een beurswaarde heeft van dik 21 miljard dollar.
20/06 18u15  ’TomTom overnamekandidaat’De handel in het aandeel TomTom is donderdag fors toegenomen. Een analist noemde het aan het Damrak verhandelde aandeel sterk ondergewaardeerd. TomTom zou overnamekandidaat zijn.
20/06 18u00  Banken verpesten Fed-feestje op de beursLees meer >
20/06 17u45  Winsten op beurzen EuropaDe Europese beurzen zijn donderdag met plussen gesloten. Tegen het einde van de sessie liepen de winsten wel iets terug. Dat de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten de deur op een kier zette voor eventuele renteverlagingen in de toekomst zorgde voor optimisme. Verder bleef de aandacht uitgaan naar de oplopende spanningen tussen Iran en de VS. Zo zaten de olieprijzen in de lift na het nieuws dat Iran een Amerikaanse 'spion-drone' heeft neergeschoten.
20/06 17u45  'Apple waarschuwt voor impact Trump-tarieven'Het verder ophogen van de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen zet de concurrentiepositie van Apple wereldwijd onder druk. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse techreus. Volgens het bedrijf zullen hogere tarieven negatief doorwerken op de bijdrage die Apple levert aan de Amerikaanse economie.
20/06 17u30  Fastned stelt uitgifte nieuwe aandelen uitSnellaadstation Fastned stelt de uitgifte van nieuwe certificaten van aandelen op Euronext uit. Het bedrijf maakt vrijdag zijn debuut op het Damrak, maar vooralsnog wordt alleen in zogeheten depository receipts gehandeld. Fastned rekende er eerder op met de uitgifte van nieuwe stukken zo'n 30 miljoen euro op te halen.
20/06 17u00  Oeps! Klant vergeet gps in auto bij nepbotsingEen man die zijn verzekering probeerde op te lichten, komt bedrogen uit. De man beweerde aangereden te zijn door iemand in een huurauto, maar dankzij de gps-tracker in de huurauto kwam het bedrog uit.
20/06 16u45  Containerschip vaart op frituurvet naar ChinaVoor het eerst is een groot containerschip zonder problemen op een mengsel van gewone brandstof en frituurvet van Rotterdam op en neer naar Shanghai gevaren. Dat stelt gas- en oliereus Shell, die de biobrandstof leverde. Het schip, genaamd Mette Maersk, was van de rederij A.P. Møller-Maersk.
20/06 16u45  BAM weer aan de slag bij University of LincolnBAM heeft een nieuwe klus gekregen in het Verenigd Koninkrijk. De University of Lincoln heeft de beursgenoteerde bouwer aangesteld voor de volgende fase van de bouw van de Lincoln Medical School. Hierbij zal worden samengewerkt met de Britse universiteit zelf en met het samenwerkingsverband Perfect Circle.
20/06 16u30  ’In 2030 meer flexwerk dan vaste banen’De doorgeslagen flexibilisering in ons land zorgt voor grote sociale en economische problemen. Over tien jaar zal Nederland meer flexwerkers en zelfstandigen hebben dan mensen met een vaste baan. Dat zegt voorzitter Hans Borstlap van de Commissie regulering van werk.
20/06 16u30  Analyse: Draghi’s giftige afscheidscadeautjeDe opvolger van Mario Draghi lijkt in een gespreid bedje terecht te komen. Zeker nu de president van de Europese Centrale Bank (ECB) deze week aankondigde de economie opnieuw te stimuleren als er meer tegenwind komt.
20/06 16u15  Conjunctuurbarometer VS stabielDe vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn in mei gelijk gebleven. Dat stelde onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.
20/06 16u15  Consumentenvertrouwen eurozone gedaaldHet consumentenvertrouwen in de eurozone is in juni gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Dat meldde de Europese Commissie op basis van een voorlopig cijfer.
20/06 15u45  Positieve teneur Wall Street houdt aanDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met flinke winsten geopend. Dat de Federal Reserve een dag eerder de deur op een kier zette voor eventuele renteverlagingen later dit jaar stuwde nog altijd het sentiment. Verder blijven oplopende spanningen tussen de VS en Iran boven de markten hangen. Zakelijke berichtenapp Slack beleefde zijn beursdebuut.
20/06 15u00  ASML straalt op overwegend zonnige beursDe aandelenbeurzen tonen vandaag hun blijdschap over het Fed-besluit om de rente gelijk te houden, maar verder dan een klein procentje winst komt de AEX-index nog niet. ING bungelt ver onderaan, ASML is de winnaar van de dag.
20/06 15u00  Minder uitkeringsaanvragen VSHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week uitgekomen op 216.000. Dat betekende een daling met 6000 aanvragen ten opzichte van een week eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
20/06 15u00  Lichte omzetdaling voor KrogerDe Amerikaanse supermarktketen Kroger heeft in het afgelopen kwartaal een iets lagere omzet behaald, als gevolg van de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Aangepast voor die verkoop nam de omzet wel toe.
20/06 14u45  'Rentehoop bezorgt Wall Street hogere opening'De Amerikaanse effectenbeurzen staan donderdag naar verwachting voor een flink hogere opening. De mogelijkheid van een renteverlaging door de Federal Reserve later dit jaar, geeft steun aan het sentiment. Daardoor komen de grote beursindexen weer in de buurt van de recordwaarden. Verder zijn alle ogen gericht op zakelijke berichtenapp Slack, die zijn beursdebuut maakt.
20/06 14u45  Bedrijvigheid Philadelphia zwakt flink afDe industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia groeit deze maand flink minder dan een maand eerder. Dat meldde de Federal Reserve van Philadelphia.
20/06 14u15  Kwakkelend Hudson’s Bay houdt voorlopig alle deuren openEr verandert voorlopig niets aan de 15 vestigingen van warenhuis Hudson’s Bay in Nederland. Ook de huur van de het pand in Haarlem is niet opgezegd, zoals zakenblad Quote woensdag meldde.
20/06 14u00  Hufterproof meubilairMeer kleur in de maatschappij brengen. Dat is een van de belangrijkste dingen die onderneemster Marcia Bodt met luc4mee wil bereiken. En dat lukt aardig. Vijf jaar na de oprichting van haar bedrijf in betonnen meubels, zijn de met logo, graffiti en mozaïek versierde banken en zitjes op steeds meer plekken in de openbare ruimte te vinden.
20/06 14u00  ’Winkeldiefstal kost elke Nederlander €139’Winkeliers liepen €1,8 miljard mis door diefstal. Daarnaast spendeerden zij €600 miljoen aan maatregelen tegen dieven. Die kosten worden doorberekend, daarom betaalt elke Nederlander dit jaar €139 extra.
20/06 13u30  Bank of England laat rente ongemoeidDe Britse centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief op 0,75 procent, zoals was verwacht op de financiële markten. Het besluit om de rente onveranderd werd unaniem genomen door de beleidsmakers bij de Bank of England (BoE).
20/06 13u30  Waarom zijn beleggers zo blij met de Fed?Waarom schiet de goudprijs omhoog? En waarom worden aandelen en obligaties nog duurder? Hier vijf vragen over de gevolgen van de voorziene renteverlagingen door de Amerikaanse Fed.
20/06 13u15  Koopkracht onder druk: ‘Rutte zit klem’De koopkracht staat onder druk. Prijzen stijgen namelijk harder dan de lonen blijkt uit de nieuwste raming van het CPB. Mark Rutte heeft de aanval geopend op het bedrijfsleven en dat is opvallend volgens DFT-columnist Martin Visser.
20/06 13u15  Ajax verlengt contract met trainer Ten HagAjax heeft het contract met Erik ten Hag met twee jaar verlengd. De 49-jarige trainer is nu tot de zomer van 2022 verbonden aan de landskampioen uit Amsterdam. Zijn oude contract liep tot volgend jaar zomer.
20/06 13u00  Column: Powell verhoogt de rente niet meerGeduld is een schone zaak. Bij de Fed is geduld daarnaast blijkbaar ook een kortdurende zaak. Enkele maanden geleden gaf de bank aan geduld te betrachten bij rentewijzigingen.
20/06 12u30  'Akzo mogelijk in beeld bij verkoop Axalta'AkzoNobel kan in beeld komen bij een eventuele overname van de Amerikaanse verfproducent Axalta Coating Systems, die heeft aangegeven zijn opties te onderzoeken waaronder een verkoop van de onderneming. Dat schrijft Kepler Cheuvreux in een rapport.
20/06 12u15  Beurs blijft hangen na bliksemstartDe beurshandel in Amsterdam haalde bij de start van de dag een mooie winst, maar blijft in de loop van de ochtend even steken. Een forse koersval van ING verhindert een echt forse stijging van de AEX-index.
20/06 12u00  Olieprijzen omhoog door Iran en FedDe olieprijzen gingen donderdag omhoog, na het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran en de mogelijkheid van een renteverlaging door de Federal Reserve.
20/06 11u30  Waarschijnlijk krimp economie ItaliëDe economie van Italië is in het tweede kwartaal waarschijnlijk gekrompen. Dat meldde het Italiaanse statistiekbureau Istat. Volgens Istat is er een ''relatief hoge'' kans dat het bruto binnenlands product (bbp) dit kwartaal is afgenomen.
20/06 11u30  Cabinepersoneel Lufthansa gaat stakenHet cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa en prijsvechtdochters Eurowings en Germanwings gaat in de zomervakantie staken. Dat kondigde de Duitse vakbond Ufo aan. De stakingen kunnen gevolgen hebben voor reizigers als vluchten uitvallen.
20/06 11u15  S&P krikt kredietbeoordeling OCI opKredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verhoogt zijn beoordeling van de kredietwaardigheid van de in Amsterdam genoteerde kunstmestproducent OCI. De rating gaat van BB- naar BB, met een stabiele outlook.
20/06 11u15  Design van mensen die er toe doenWie een meubel koopt van het nieuwe Nederlandse designmerk Plankstaal krijgt het verzoek een kaartje te sturen naar de makers. Het liefst met een foto erbij hoe het meubel in de nieuwe omgeving staat. Gewoon om ze te bedanken.
20/06 11u00  ING in de schaduw op zonnig DamrakOp het Damrak maakten donderdagochtend kopers nog steeds de dienst uit. Beleggers reageerden verheugd dat Amerikaanse centrale bank gisteravond de deur heeft geopend om de rente neerwaarts bij te gaan stellen als ondersteuning van de Amerikaanse economie. Vooral ASML had bij de hoofdfondsen de wind stevig in de rug. ING deelde niet mee in het zonnige sentiment. In de Midkap stal AMG de show.
20/06 11u00  Bank mag kosten rekenen voor papieren afschriftEen man met een beleggingsrekening bij de Triodos Bank die per definitie niet wil internetbankieren, moet toch betalen voor het ontvangen van papieren afschriften. Zijn strijd tegen de kosten van €5 per maand verliest hij.
20/06 11u00  Britse winkelverkopen weer omlaagDe detailhandelsverkopen in Groot-Brittannië zijn in mei op maandbasis met 0,3 procent gedaald. Het gaat om de tweede daling op rij, een teken dat de Britse economische groei afremt. Dat meldde het Britse statistiekbureau.
20/06 11u00  BAM-dochter AM sluit overeenkomst met PrénatalGebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van bouwer BAM, heeft een huurovereenkomst gesloten met Prénatal voor een grootschalige winkel (megastore) van circa 1850 vierkante meter winkeloppervlak in Ringers Winkelcentrum in Alkmaar. Er werden geen financiële details gemeld.
20/06 10u45  Weer renteverhoging Noorse centrale bankDe Noorse centrale bank heeft donderdag de rente met 0,25 procentpunt verhoogd tot 1,25 procent en gaf daarbij aan in de loop van dit jaar nog een rentestap te verwachten. De renteverhoging was algemeen verwacht door economen.
20/06 10u30  Viswinkel in Amsterdam stapt naar de rechterIs de viswinkel op de Leidsestraat een snackbar? Of wordt een viswinkel op de druk belopen straat nou eenmaal wat sneller bezocht door gasten die een kibbeling of haring komen consumeren?
20/06 10u30  'Oslo Børs goed voor diversificatie Euronext'De aankoop van Oslo Børs helpt Euronext om minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit handel in aandelen. Dat is de aanleiding voor analisten bij Bank of America Merrill Lynch om de beursuitbater weer te gaan volgen. Zij hanteren nu een koopadvies en een koersdoel van 81 euro per aandeel.
20/06 10u15  Column: Zet je schrap voor de renteoorlogDe Amerikaanse centrale bank haalde woensdagavond de rentetrekker niet over, maar zinspeelt erop dat dit in 2020 wel gebeurt. Die toespeling was voldoende om de dollar in beweging te zetten.
20/06 10u15  Chipfondsen in trek bij beleggersNa een opgewekte start hield de AEX donderdag de wind in de rug. Het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank klaar staat om in actie te komen om de economie te ondersteunen, wakkerde de animo bij beleggers om aandelen te kopen flink aan. ASML nam bij de hoofdfondsen het voortouw. De bankaandelen en Aegon zaten in de achterhoede.
20/06 10u00  ING financiert duurzaam techbedrijf MilgroING financiert techbedrijf Milgro dat ondernemingen helpt om bijvoorbeeld afvalstromen op een duurzame wijze te beheersen. De bank legde 2 miljoen euro op tafel neer. Milgro gebruikt de financiering om haar technologieplatform verder te ontwikkelen en internationaal te groeien.
20/06 09u45  ’Ook servicekosten kaartje moeten retour’Ticketmaster, de grootste concertkaartjesverkoper van Nederland, betaalt servicekosten niet terug als concerten verschoven of geannuleerd worden en klanten hun geld terugvragen.
20/06 09u45  'Rocket Internet denkt aan vertrek van beurs'De topman van de Duitse investeerder Rocket Internet werkt aan een plan om zijn bedrijf van de beurs te halen. Dat schrijft het Duitse zakenblad Manager Magazin op basis van ingewijden.
20/06 09u45  Goudprijs op hoogste niveau in 5 jaarDe goudprijs is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan vijf jaar, nadat de Amerikaanse Federal Reserve heeft aangegeven bereid te zijn de rente te verlagen. Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Singapore meer dan 1394 dollar betaald worden, het hoogste punt sinds september 2013.
20/06 09u30  'Risico sluisproject IJmuiden nog niet voorbij'De rondleiding die verschillende media hebben gekregen bij de sluis in aanbouw in IJmuiden is een teken dat het de goede kant op gaat met het project, maar het risico op nieuwe problemen is nog altijd groot. Dat concludeert een analist van KBC Securities, naar aanleiding van het bezoek van onder meer het ANP.
20/06 09u15  Fed brengt zon naar Damrak toeDe AEX kwam donderdag opgewekt uit de startblokken. Beleggers stapten over een breed front in aandelen nadat de Amerikaanse centrale bank gisteravond de deur open heeft gezet voor een renteverlaging later dit jaar. Vooral Arcelor Mittal zat bij de hoofdfondsen in de lift.
20/06 09u15  Vertrouwen consument verbetertHet consumentenvertrouwen verbeterde in juni. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgelopen maand verbeterde vooral het oordeel over het economische klimaat.
20/06 09u15  CBL: omzet supermarkten loopt hard op dit jaarSupermarkten maken zich op voor de stevigste omzetstijging in jaren. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op basis van eigen cijfers. De opbrengsten lopen volgens de organisatie dit jaar vooral op vanwege het hogere btw-tarief.
20/06 09u00  Nederlander heeft geen baat bij jij-bakken Rutte en werkgeversHet Centraal Planbureau (CPB) bevestigt in zijn nieuwste raming wat deze krant al meermaals vaststelde: de prijzen stijgen harder dan de lonen. En dat betekent dat de koopkracht voor dit jaar onder druk komt te staan.
20/06 08u45  Renault en Nissan vechten voor huwelijkNissan en Renault zijn hard bezig de onderlinge relatie te herstellen. Het Japans-Franse huwelijk zit in een diepe crisis. De twee partners liggen afgelopen weken zelfs zó op ramkoers, dat er openlijk wordt getwijfeld aan het voortbestaan van de 20-jarige samenwerking. De aandeelhoudersvergadering van Nissan aanstaande dinsdag is hierbij cruciaal.
20/06 08u45  ’Schoner milieu door vliegtaks is lariekoek’De luchtvaartsector wil graag dat de vliegtaks wordt gebruikt om de luchtvaart te vergroenen. Zij zijn donderdag niet welkom op de conferentie voor vliegbelasting in Den Haag.
20/06 08u30  Wells Fargo plakt outperform-advies op ASMLDe Amerikaanse bank Wells Fargo gaat chipmachinefabrikant ASML volgen met een outperform-advies. Daarbij wijzen de analisten op de goede marktpositie van ASML met zijn EUV-machines, waarmee kunnen chips volgens een nieuw procedé nog kleiner en krachtiger worden gemaakt.
20/06 08u30  Delivery Hero positiever over omzetMaaltijdbestelbedrijf Delivery Hero heeft zijn omzet prognose voor heel het jaar naar boven toe bijgesteld. De prestaties in het lopende tweede kwartaal zijn beter dan verwacht, zo constateerde de onderneming.
20/06 08u30  Knot: ECB werkt aan noodplan economieDe Europese Centrale Bank (ECB) 'denkt actief na over noodplannen' voor het geval dat de economische groei niet aantrekt. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview in de Volkskrant.
20/06 08u15  Amerikaanse rente valt terug onder 2% na Fed-besluitDe rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is donderdag teruggevallen tot onder de 2%, het laagste niveau sinds november 2016.
20/06 08u15  'Positief begin voor Beursplein 5'De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt donderdag met winst te beginnen. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting hoger openen. Beleggers verwerken het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank hield woensdag na het slot van de Europese markten de rente ongewijzigd, maar zette wel de deur open voor een verlaging in de toekomst.
20/06 08u15  Nikkei hoger na besluit Bank of JapanDe aandelenbeurs in Japan is donderdag met winst gesloten. De beurshandel stond in het teken van de centrale banken. De Bank of Japan (BoJ) hield het ruime monetaire beleid ongewijzigd. Ook in de Verenigde Staten liet de Federal Reserve (Fed) de rente ongewijzigd. Wel hintte de Fed op een renteverlaging later dit jaar.
20/06 08u15  Nyrstar geeft inzicht in Trafigura-overnameDe Belgische zinkproducent Nyrstar heeft enkele documenten rondom de overname door Trafigura online gezet. Die moest het bedrijf publiceren van de Belgische financiële waakhond FSMA. Op die manier moest Nyrstar zijn aandeelhouders informeren in de aanloop naar een aandeelhoudersvergadering. Die staat voor komende dinsdag gepland.
20/06 08u00  'Amerikaans onderzoek naar Deutsche Bank'De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar Deutsche Bank en het naleven van wetgeving om witwassen en andere criminele activiteiten te voorkomen. Mogelijk heeft het Duitse financiële concern zich hier niet aan de regels gehouden. Dat meldden bronnen rond het onderzoek aan The New York Times.
20/06 07u30  FNV bij retail vaker buitenspelVakbond FNV klaagt dat de arbeidsvoorwaarden van het winkelpersoneel en de distributiemedewerkers onder druk staan. De werkgevers op hun beurt beklagen zich over de starre houding van de FNV.
20/06 07u30  ’Pensioenfondsen betalen prijs hoge Europese staatsschulden’De pogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) om met het opkopen van staatsschuld de economie in de eurozone te stimuleren, werkt inmiddels totaal averechts. Nederlandse pensioenfondsen betalen daarvoor de prijs. De onconventionele ingrepen van de ECB hebben bovendien kiemen gelegd voor een nieuwe crisis, concludeert oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst.
20/06 07u00  Aantal werkenden neemt verder toeHet aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11.000 per maand toegenomen. In mei waren er in totaal 8,9 miljoen werkenden in Nederland, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
20/06 06u45  BoJ handhaaft monetair beleidDe Japanse centrale bank handhaaft zoals verwacht zijn monetair beleid. Dat bleek donderdag.
20/06 05u30  Werkgeversvoorman Hans de Boer: analyse Rutte schiet tekortWerkgeversvoorman Hans de Boer maakt zich ernstig zorgen over de loonkloof tussen de top van grote bedrijven en hun werknemers. Hij vreest dat te grote verschillen leiden tot maatschappelijk ongenoegen.
19/06 22u45  Aandeleninkoopprogramma Pershing SquareHet in Amsterdam genoteerde Amerikaanse investeringsbedrijf Pershing Square Holdings gaat voor 100 miljoen dollar aan eigen aandelen inkopen. De aandelen worden ingekocht op de beurzen in Amsterdam en Londen.
19/06 22u45  Omzet softwarebedrijf Oracle licht gestegenHet Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft in het afgelopen kwartaal iets meer omzet geboekt, geholpen door zijn clouddiensten. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf woensdag nabeurs op Wall Street presenteerde.
19/06 22u30  Wall Street sluit hoger na rentebesluit FedDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten gesloten. Wall Street verwerkte het rentebesluit van de Federal Reserve, waarbij de Amerikaanse centrale bank de deur voor een renteverlaging dit jaar opende. De rente in de Verenigde Staten bleef nu nog onveranderd. Verder volgden beleggers de ontwikkelingen aan het handelsfront.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Analyse: fusiegesprek met Fiat kan opgepakt worden24/06 22u45 - De Financiële Telegraaf: De aandeelhoudersvergadering van Nissan dreigde maandag uit te lopen op een regelrechte scheiding met alliantiepartner Renault. Op de valreep hebben de twee het kunnen bijleggen. Daarmee kan Nissan de zo gewenste wijziging van de managementstructuur doorvoeren en lijkt Renault met een gerust hart de stilgelegde fusiegesprekken met Fiat Chrysler (FCA) weer oppakken.
0x 'Telefoonstoring niet veroorzaakt door hack'24/06 22u45 - De Financiële Telegraaf: De storing in het telefoonverkeer van KPN lijkt niet het gevolg te zijn van een hack. Dat heeft Joost Farwerck, lid van de raad van bestuur van KPN, tegen Nieuwsuur gezegd.
0x Overwegend rood slot op afwachtend Wall Street24/06 22u15 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurzen in New York zijn maandag overwegend met rode cijfers gesloten. De financiële markten bleven in afwachting van de ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Donald Trump tijdens de G20-top in Japan deze week. Verder hingen de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran boven de markt.
0x Ajax legt Promes voor vijf jaar vast24/06 20u30 - De Financiële Telegraaf: Ajax heeft Quincy Promes voor de komende vijf jaar vastgelegd. De Amsterdamse club liet maandag weten overeenstemming over de transfer te hebben bereikt met Sevilla. De Spanjaarden ontvangen voor de 38-voudig international 15,7 miljoen euro, wat door 'variabelen' nog kan oplopen tot 17,2 miljoen.
0x ’Meer zzp’ers door kabinetsplan’24/06 20u00 - De Financiële Telegraaf: Het nieuwe zzp-plan van het kabinet zal een aanzuigende werking hebben. Voor beter betaalde werkenden is het straks wel heel aantrekkelijk om te zzp’er te worden. Dat gaat veel belasting- en premie-inkomsten schelen.
0x Storing KPN verholpen, 112 is weer bereikbaar24/06 19u45 - De Financiële Telegraaf: De telefoonstoring bij KPN is grotendeels verholpen en alarmnummer 112 is weer volledig bereikbaar, meldt de provider. Het alarmnummer was ruim drie uur lang uit de lucht. De oorzaak is nog niet bekend.
0x IT-bedrijf Capgemini neemt Altran over24/06 19u45 - De Financiële Telegraaf: Het Franse automatiserings- en digitale adviesbedrijf Capgemini neemt de Franse industrieel dienstverlener Altran Technologies over in een deal ter waarde van 3,6 miljard euro. Het nieuwe fusiebedrijf is goed voor een omzet van 17 miljard euro en wereldwijd meer dan 250.000 werknemers.
0x Column: Facebook-munt geen nieuwe dollar24/06 19u30 - De Financiële Telegraaf: ’Het is 2019. Waar is mijn vliegende auto?” Het is een veelgehoorde klacht van mijn leeftijdsgenoten (rond de vijftig) die opgroeiden met The Jetsons (robotbediende!) en Back to the Future (tijdreizen!). Een halve eeuw geleden stonden we op de maan en veel verder zijn we nooit gekomen.
0x Trump pakt nu grootayatollah Iran aan24/06 19u30 - De Financiële Telegraaf: De Amerikaanse president Donald Trump legt Iran nieuwe sancties op. Die zijn onder meer gericht tegen de hoogste geestelijk leider van de islamitische republiek, grootayatollah Ali Khamenei.
0x KPN: Einde storing nog niet in zicht24/06 19u15 - De Financiële Telegraaf: KPN is nog steeds op zoek naar de oorzaak die tot een grote storing in het telefoonverkeer heeft geleid in Nederland, waardoor onder andere ook het noodnummer 112 is uitgevallen in Nederland.

Statistieken

Artikels:
30726
Gelezen:
23
Aantal lezers nu:
58


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven