maandag 30 maart 2020, week 14


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 7u15
 

Knack

Verbergen Tonen
30/03 06u15  Trump: piek aantal doden in VS over 2 weken Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
29/03 22u15  Coronacrisis treft mensen met beperkt inkomen dubbel: 'In het OCMW zien we een heel nieuw cliëntèle' Bij het Gentse OCMW kloppen steeds meer flexijobbers, uitzendkrachten en studenten aan. 'Elke dag dat we 'in ons kot' moeten blijven, komen meer mensen in de problemen', zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens.14 
29/03 21u15  Opmars coronavirus lijkt wat te vertragen in Italië - Moskou gaat in lockdown Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
29/03 18u15  Coronavirus: Aantal sterfgevallen in Spanje versnelt opnieuw - '100.000 tot 200.000 doden mogelijk in VS' Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
29/03 17u15  Wouter Deprez maakt boek over De Baron von Münchhausen: 'Ik was bang voor dit boek' Cabaretier Wouter Deprez was als kind bang voor De Baron von Münchhausen, de verzameling sterke verhalen van de Duitse schrijver Rudolf Erich Raspe. Nu heeft hij een (audio)boek plus een expo over de baron gemaakt.
29/03 17u15  Auteur Thomas Siffer: 'Waarom gedragen zo veel mensen zich als randdebielen?' Thomas Siffer is auteur. Hij verruilde Vlaanderen voor Puglia, waar hij onder meer olijfolie produceert. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 18 minuten en 5 seconden nodig.
29/03 16u15  Maggie De Block en Herman Goossens oneens over thuisquarantaine Wanneer iemand met het nieuwe coronavirus besmet is geraakt, heeft het weinig zin dat hij zich in huis afzondert van zijn eigen partner. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zondag aangegeven in De Zevende Dag. Professor microbiologie Herman Goossens is het daar echter niet mee eens. Ook over het feit of de curve van het aantal besmettingen nu al dan niet afvlakt, zijn...
29/03 12u15  Belgische huisarts verontwaardigd: 'Waarom mogen wij niet gaan helpen in Spanje en Italië?' Frank Vandeputte is huisarts in Hove. Hij is verontwaardigd omdat de Europese solidariteit uitblijft. 'We kijken machteloos toe, terwijl honderden mensen in Zuid-Europa hadden gered kunnen worden.'
29/03 12u15  De kunst van urban exploring: 'Verkennen op eigen risico' Verlaten, vervallen en vergeten bouwwerken opspeuren, verkennen en vastleggen, dat is de kunst van urban exploring. De Nederlandse Bob Thissen is zo een professional urbexer die erin slaagde om van zijn bizarre expedities een winstgevende bezigheid te maken.
29/03 12u15  Klimaatmaatregelen doen soms meer kwaad dan goed Wat stalagmieten over het klimaat kunnen vertellen.
29/03 11u15  Politievakbond VSOA bezorgd over toenemende agressie tegen agenten: 'Wij houden ons hart vast' Nu de politie wordt gevraagd om meer en strenger te controleren op inbreuken tegen de corona-afspraken, stijgt ook de agressie tegen de betrokken agenten. In meerdere (grotere) steden worden politiemensen bespuwd of wordt er bewust op hen gehoest door mensen die beweren besmet te zijn met covid-19. Een gevaarlijke trend, want het risico op besmetting is erg groot. De politievakbond VSOA trekt in D...
29/03 11u15  Marc Van Ranst: 'Ik denk dat we op de piek de volledige capaciteit op intensieve zorg nodig zullen hebben' 'De mensen doen heel erg hun best om in hun kot te blijven, en daar zien we ook het resultaat van', zegt viroloog Marc Van Ranst in een interview met De Zondag. 'We moeten nu anders leven, maar we doen dat in de volle wetenschap dat er betere tijden komen na wat ik vanaf nu 'de bevrijding' ga noemen.'
29/03 11u15  Coronavirus: 78 nieuwe doden in België, 867 mensen op intensieve zorgen Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
29/03 11u15  Starten uitgestelde Olympische Spelen op 23 juli 2021? Een nieuwe officiële startdatum voor de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio is er nog niet, maar volgens Japanse media zou die op 23 juli 2021 vallen.
29/03 06u15  Joachim Coens werkt aan manifest met lessen voor de toekomst De kersverse CD&V-voorzitter probeert de positieve kanten van de coronacrisis in te zien, zegt hij tegen De Zondag. 'In één zin samengevat: we herontdekken de essentie van het leven.'
Laatste update: vandaag om 6u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
29/03 06u15  'Deze pandemie is een bedreiging voor onze samenleving'Hoe kunnen artsen beslissen welke zwaar zieke patiënten verzorgd worden, en welke niet? Professor geneeskunde, filosofie en medische ethiek Christiane Woopen: 'Ik ga ervan uit dat ziekenhuizen ondertussen al hebben afgesproken hoe ze in zulke gevallen te werk zullen gaan.'
29/03 06u15  Coronavirus: Al meer dan 2.000 doden in VSVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
29/03 06u15  Leven en liefde ten huize van An Pierlé en Koen Gisen: 'Je kunt toch geen 23-jarige op formol blijven?'Vorige week zou ze eindelijk weer op een podium staan, maar corona besliste er anders over. Het leven van zangeres An Pierlé en van haar man, producer Koen Gisen, staat al een jáár on hold. Een intiem gesprek over de reprise van Mud Stories, isolement en 'dat ding in mijn borstje'.
28/03 20u15  Coronavirus: 10.000 doden in Italië - Trump overweegt staat New York in quarantaine te plaatsenVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
28/03 18u15  Coronavirus: Wereldwijd meer dan 600.000 bevestigde besmettingen - Ook Rusland sluit grenzenVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
28/03 17u15  Federatie zorgkundigen slaakt noodkreet: 'Het personeel in de woonzorgcentra is doodsbang''Het grote drama speelt zich vandaag af in de woonzorgcentra.' Dat zegt Paul Cappelier, voorzitter van de Belgische federatie voor zorgkundigen. Hij zendt een noodsignaal uit.
28/03 17u15  Belgen blijven bijna 80 procent van de tijd binnen de eigen postcodeDe Belgen blijven 79 procent van de tijd binnen hun eigen gemeente. Dat blijkt uit de eerste metingen van de taskforce onder leiding van minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld). Het aantal verplaatsingen buiten de eigen postcode daalde de afgelopen maand met gemiddeld 54 procent.
28/03 17u15  Isolatie Wuhan versoepeld na maandenlange lockdownDe Chinese miljoenenstad waar het nieuwe coronavirus voor het eerst werd vastgesteld, is zaterdag deels heropend. Even na middernacht arriveerde weer een passagierstrein in Wuhan.
28/03 17u15  Beestenboel: dramatisch biotoopverlies voor de veldleeuwerikDe geslachtschromosomen van veldleeuweriken werken niet mee om hun succes te garanderen.
28/03 17u15  Aardolie vervangen door hout leidt tot duurzamere productenDe weg naar duurzaamheid is lang, maar kent gelukkig veel trajecten.
28/03 12u15  Coronavirus: 64 nieuwe doden in België, 789 mensen op intensieve zorgenVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
28/03 11u15  Coronavirus: De Backer wil na de piek Belgen testen die werk willen hervattenVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
28/03 11u15  Rik Torfs sprak met filosoof Rémi Brague: 'Al die atheïsten. Het is een vorm van mokken'Waarom geloven zo weinig westerlingen nog? En is de wetenschap een zinvolle plaatsvervanger voor het geloof? De conservatieve filosoof Rémi Brague gaat in het verweer. 'Het gaat bij de meeste atheïsten niet om een rationele keuze.'
28/03 11u15  Nog geen tijd voor afscheid zomer- en wintertijd?Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje minder lang.
28/03 04u15  Eduard Limonov: Ruslands meest onhebbelijke schrijverDe auteur, dissident, dandy en revolutionair Eduard Limonov is niet meer. Afscheid van de cultschrijver die Knack ooit aan de deur zette.
28/03 03u15  Kroniek van de week: over de coronavolmachten en de eerste lessenDe voorbije week draaide rond de coronavolmachten van de regering-Wilmès II, het parlement dat zichzelf tijdelijk werkloos stemde, en de eerste lessen die we kunnen leren uit de coronacrisis. Knack-redacteur Ewald Pironet blikt terug.
28/03 03u15  Ook Latijns-Amerika diep in het rood: 'Markten en mensen zijn bang'Investeerders hebben zich massaal teruggetrokken uit obligaties en aandelen in opkomende markten. In Latijns-Amerika zijn de valuta gekelderd en gaan de prijzen omhoog. Dat zet een deel van de bevolking meteen met de rug tegen de muur.
27/03 22u15  Asielzoekers: opgesloten, maar niet beschermd tegen coronaIn covid-19-tijden moet iedereen zich maximaal isoleren en social distancing in acht nemen om besmetting te voorkomen. Maar bewoners van gesloten centra voor asielzoekers kunnen alleen maar bang afwachten tot een mogelijke besmetting toeslaat. Terwijl de uitzettingen stilliggen, worden ze - zonder wettelijke basis - in een beperkte ruimte vastgehouden in groepen van twintig. Zichtbare hygiënemaatr...
27/03 22u15  Heeft het zin om mondmaskers te dragen?Ja, mondmaskers bieden een zekere bescherming. En toch is het voor de meeste mensen geen goed idee om op mondmaskers te vertrouwen, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht.
27/03 21u15  Jongeren springen op nieuw jobaanbod door coronavirusOp de website van de Vlaamse arbeidsbemiddelingdienst VDAB staan 780 nieuwe jobaanvragen die ontstaan zijn door het coronavirus, onder de noemer #covid19. Jongeren die meer tijd hebben nu ze niet naar school of unief gaan, doen er hun voordeel mee. 'Dit verdient echt wel goed.'
27/03 20u15  Coronavirus: Nationale Veiligheidsraad verlengt maatregelen met twee wekenVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
27/03 20u15  Wat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist? Een overzichtDe Nationale Veiligheidsraad heeft een evaluatie gemaakt van de maatregelen die van kracht zijn tegen het coronavirus. Er komen geen nieuwe maatregelen.
27/03 19u15  Livestream: welke (bijkomende) maatregelen neemt de Nationale Veiligheidsraad?De Nationale Veiligheidsraad buigt zich sinds 14 uur opnieuw over de maatregelen tegen het coronavirus. Of er nieuwe maatregelen komen, valt nog af te wachten. Daarvoor is het in de eerste plaats uitkijken naar wat de experten rond de tafel adviseren. Volg via deze livestream de persconferentie na afloop van de raad.
27/03 19u15  Coronavirus: Nationale Veiligheidsraad verlengt maatregelen met twee weken, bijna 1.000 doden in ItaliëVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
27/03 18u15  Sprinkhanenplaag nu ook in Midden-Oosten: 400 keer zoveel sprinkhanen als we niet ingrijpenDe Hoorn van Afrika is niet langer de enige regio die lijdt onder een immense sprinkhanenplaag. De zwermen bereikten intussen ook het Midden-Oosten en landen verder in Azië als Pakistan. De voedselvoorziening en het levensonderhoud van minstens 20 miljoen mensen zijn in gevaar.
27/03 18u15  Assistenten dreigen kind van de covid-19-rekening te wordenZiekenhuizen zetten artsen-specialisten in opleiding volop in tegen de covid-19-pandemie. Tegelijk worden alle niet-dringende activiteiten 'on hold' gezet waardoor de inkomsten van de medische diensten kelderen. Om te besparen zetten zij assistenten op technische werkloosheid. Door hun onzeker sui generis-statuut betekent dat de facto: geen inkomen. Vaso trekt aan de alarmbel daarin gevolgd door d...
27/03 17u15  Coronavirus: Nationale Veiligheidsraad buigt zich over verlenging maatregelenVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
27/03 17u15  Studie: 'Vroege lockdown redt 38 miljoen levens wereldwijd'Zelfs in het beste scenario zullen er in Europa nog tienduizenden doden bijkomen als gevolg van de coronapandemie. Dat blijkt uit een studie die vrijdag werd gepubliceerd.
27/03 17u15  Koningsdrama in Schotland brengt first minister in de problemenNadat de oud-leider van Schotland Alex Salmond (65) eerder deze week werd vrijgesproken van dertien aanklachten wegens pogingen tot verkrachting en seksueel wangedrag, zint hij volgens medestanders op wraak tegen zijn opvolgster en gewezen poulain Nicola Sturgeon (49).
27/03 13u15  Crisispsychiater Thomas Pattyn: 'Wij verwachten meer opnames door lockdown en breiden capaciteit uit''De mentale gevolgen van de coronacrisis gaan we nog lang voelen,' zegt crisispsychiater Thomas Pattyn. Op zijn afdeling is het alle hens aan dek, want corona is voor psychisch kwetsbaren vaak de druppel.
27/03 12u15  Coronavirus: 69 nieuwe overlijdens; Nationale Veiligheidsraad verlengt allicht maatregelenVolg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
27/03 12u15  Hoe het misliep tussen Paul Magnette en de Vlaamse kopstukken'Bedrog van deze omvang is echt uitzonderlijk', zegt politoloog Carl Devos over de manier waarop PS-voorzitter Paul Magnette zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als SP.A-voorzitter Conner Rousseau te grazen heeft genomen.
27/03 11u15  Waarom de wereld weer massaal Albert Camus leestRuim zeventig jaar na het verschijnen, staat De pest van Albert Camus van Zuid-Korea tot Frankrijk en van Japan tot Italië weer in lijstjes van bestverkochte boeken. Waarom lezen we weer massaal deze klassieker?
27/03 11u15  Engeland, Duitsland en Nederland zullen strijden om de Europese titel in 2021Welke invloed zal het jaartje uitstel hebben op de kansen van de deelnemende landen? De analytische site 21st Club Limited onderzocht het en België kwam er niet goed uit.
27/03 10u15  Waarom Zweden het coronavirus anders aanpaktNederland en het Verenigd Koninkrijk verscherpten hun maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, maar Zweden blijft zweren bij zo veel mogelijk business as usual.
27/03 10u15  Abdallah Azzam: de man die de jihad voorgoed veranderdeToen de Palestijnse prediker Abdallah Azzam in de jaren tachtig duizenden moslims mobiliseerde voor de Afghaanse oorlog, startte hij iets wat hij zelf niet voor mogelijk achtte - en niet eens wenste: de wereldwijde jihad, zoals we die nu kennen. Portret van de peetvader van Salah Abdeslam en co.
27/03 08u15  Coronavirus: Nationale Veiligheidsraad verlengt allicht maatregelen; Aziatische beurzen op winstOver de hele wereld vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
27/03 06u15  Amerika evolueert tot nieuw epicentrum corona-pandemieDonderdag had de VS de twijfelachtige eer wereldwijd de meeste bevestigde gevallen van het coronavirus te hebben, terwijl het land nog ontzettend achterloopt op andere ontwikkelde landen in hoeveel testen er zijn afgenomen. Ontvouwt zich langzaam een ramp in het land met 330 miljoen inwoners?
27/03 05u15  Coronavirus: Zeven bedrijven dicht omdat ze corona-regels niet volgen - Nationale Veiligheidsraad komt opnieuw samenOver de hele wereld vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
27/03 04u15  Amerika evolueert tot nieuwe epicentrum corona-pandemieDonderdag had de VS de twijfelachtige eer wereldwijd de meeste bevestigde gevallen van het coronavirus te hebben, terwijl het land nog ontzettend achterloopt op andere ontwikkelde landen in hoeveel testen er zijn afgenomen. Ontvouwt zich langzaam een ramp in het land met 330 miljoen inwoners?
26/03 22u15  Kamer geeft regering volmachtenDe Kamer heeft donderdag de wet goedgekeurd die de regering volmachten geeft in de strijd tegen het coronavirus. 104 Kamerleden stemden voor, acht stemden tegen en zestien hebben zich onthouden.
26/03 19u15  Eén woonzorgcentrum, zestien besmettingenIn het woonzorgcentrum Katharinadal in Hasselt raakten de afgelopen weken minstens 16 mensen door het coronavirus besmet, zo vernam Knack. Eddy Awouters, zoon van een van de patiënten, is niet te spreken over de communicatie van het centrum. 'Men wou dit uit de kranten houden.'
26/03 18u15  Eén woonzorgcentrum, 16 besmettingenIn het woonzorgcentrum Katharinadal in Hasselt raakten de afgelopen weken minstens 16 mensen door het coronavirus besmet, zo vernam Knack. Eddy Awouters, zoon van een van de patiënten, is niet te spreken over de communicatie van het centrum. 'Men wou dit uit de kranten houden.'
26/03 17u15  Coronavirus: De Crem denkt aan afstandsbeperking, maar vindt 1 kilometer wel te weinigOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
26/03 17u15  Hoe ondernemers de coronacrisis aanpakken en overlevenCovid-19 houdt het bedrijfsleven in een wurggreep. Voor zover mogelijk blijven de bedrijven aan de slag, maar niets loopt volgens de procedures van BC: before corona.
26/03 16u15  Knack in zee met Facebook voor Belgische factcheckingFacebook gaat binnenkort ook in België fake news identificeren en ontmaskeren. Het werkt daarvoor samen met Knack en DPA.
26/03 16u15  Factcheck: 'Een kind uit een arm gezin heeft zeven keer meer kans op een C-attest'Dat vertelde Kim De Witte (PVDA) onlangs tijdens een debat in het Vlaams Parlement. Maar klopt dat wel?
26/03 15u15  Coronavirus: 'Piek in België verwacht begin april' - De Crem denkt aan afstandsbeperkingOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
26/03 13u15  Coronavirus: 42 nieuwe doden, 2.652 patiënten in het ziekenhuisOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
26/03 12u15  Parlement roert zich in volmachtenkwestie: 'Verlenging na drie maanden is niet pro forma'De Kamer wil niet tandeloos toekijken hoe de regering de coronacrisis bezweert. 'De 'superkern' van kernkabinet en partijvoorzitters is onvoldoende', zegt Egbert Lachaert (Open VLD). Maar hoe zwaar kan het parlement echt nog wegen?
26/03 12u15  Coronavirus: 42 nieuwe doden, 2.652 patiënten in het ziekenhuis - Kamer stemt over volmachten regeringOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
26/03 12u15  Verhoogt Bol.com prijzen in de coronacrisis?Waarom stijgen de prijzen van sommige producten op Bol.com? 'Ik zou niet willen werken voor een bedrijf dat wil profiteren van de coronacrisis, meneer.'
26/03 12u15  25 concrete adviezen om aan je immuniteit te werkenDoor de uitbraak van covid-19 is een gezonde levensstijl meer dan ooit van belang. VUB-professor Reginald Deschepper zet de belangrijkste adviezen om optimaal voorbereid te zijn op een mogelijke infectie op een rijtje.
26/03 12u15  'Stop met roken om het risico op ernstige covid-19 te verlagen'Volgens Stichting tegen Kanker is stoppen met roken tijdens deze uitbraak van covid-19 een van de beste dingen die rokers nu kunnen doen, ook al is dat in deze periode van onzekerheid en angst niet evident.
26/03 12u15  Meer eenzaamheid in tijden van quarantaine? Niet noodzakelijkEenzaamheid en fysieke isolatie zijn niet synoniem. Eenzaamheid treft niet alleen ouderen. En sociale media werken geen eenzaamheidsepidemie in de hand. Hoogleraar Luc Goossens van de KU Leuven helpt enkele misverstanden de wereld uit.
26/03 12u15  Telewerken: 'Bewijzen dat je effectief aan het werk bent, is overbodig'Wie kan, is momenteel thuis aan het werk. Voorlopig dus geen lunchvergaderingen, seminaries of geklets aan de koffieautomaat. Wel geslack, gemail, gefacetime, getelefoneer, gezoom, gewhatsapp, gemessenger en nog veel meer. Hoe houd je al telewerkend je hoofd boven water in het kluwen aan communicatiekanalen?
26/03 09u15  Een anarchist over leven in lockdown: 'Hopelijk worden mensen zich nu bewust van hun privileges'Allerlei verregaande maatregelen moeten de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Hoe voelt dat voor iemand die ook in pre-coronatijden al moeite had met machtsvertoon? We vroegen het aan een anarchist.
26/03 07u15  Coronavirus: Meer dan 1.000 doden in VS - Kamer stemt vandaag over volmachten regeringOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
26/03 06u15  16 lastige vragen over de coronamaatregelenSinds vorige week is België tijdelijk een politiestaat, en dat is nog wel even wennen. Knack vroeg onder andere aan het Nationaal Crisiscentrum opheldering over kwesties waar nog steeds onduidelijkheid over heerst. 'Wij beginnen systematisch te controleren wie er nog in een auto zit.'
26/03 06u15  Polen ruziet in volle coronacrisis over uitstel presidentsverkiezingen'Alleen een gek of een crimineel is tegen uitstel van de presidentsverkiezingen', aldus ex-Europees president, de Pool Donald Tusk. In volle coronacrisis rollen de Poolse politici vechtend over straat. Gaan de presidentsverkiezingen in mei door?
26/03 06u15  Europees Parlement waarschuwt leden voor covid-19-cyberaanvallenDe diensten van het Europees Parlement hebbben woensdagnamiddag leden en medewerkers gewaarschuwd voor coronagerelateerde cyberaanvallen.
26/03 06u15  Seksisme in de advocatuur: 'Geweld tegen vrouwen is binnen justitie geen prioriteit''Advocaten moeten het nog altijd hebben van haantjesgedrag', zegt Mieke Van den Broeck, die samen met gelijkgestemde vrouwelijke advocaten seksisme in de advocatuur en in justitie in het algemeen aan de kaak stelt.
26/03 05u15  Italië kreunt, maar toont eerste voorzichtige signalen tot optimismeItalië kreunt onder de coronacrisis. Maar de afgelopen dagen duiken er enkele voorzichtig positieve signalen op.
25/03 23u15  Coronavirus: Viroloog Marc Van Ranst: 'We bereiken de jongeren nog onvoldoende'Over heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
25/03 22u15  Grondwetspecialist Stefan Sottiaux over volmachten regering: 'Raad van State waarschuwt voor onze grondrechten'De Raad van State heeft zijn juridisch advies klaar over de volmachten van de regering-Wilmès. 'Men merkt terecht op dat een aantal machten heel ruim worden omschreven.'
25/03 19u15  Coronavirus: Jambon: 'Men grijpt te snel naar technische werkloosheid'; 683 nieuwe doden in ItaliëOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
25/03 18u15  Spoedarts Natalie Eggermont: 'Er vloeien al eens tranen, ja'Op spoedafdelingen is het verdacht rustig. Te rustig, zegt spoedarts Natalie Eggermont. 'Ik hou mijn hart vast voor wat we binnen een paar weken achter al die gesloten deuren gaan vinden.'
25/03 17u15  Coronavirus: 56 nieuwe overlijdens, premier Sophie Wilmès wil 'corona-obligaties'Over heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
25/03 17u15  Biedt het vaginaal microbioom mogelijkheden tegen virale infecties?Hoe ziet een gezond vaginaal microbioom eruit? Wetenschappers hebben er geen idee van omdat het nog nooit is onderzocht. Nochtans biedt het intieme milieu ongekende mogelijkheden voor diagnostiek en therapieën, vooral in tijden van het coronavirus.
25/03 16u15  Minder verkeer, minder lawaai: de positieve effecten van de lockdownMinder verkeer, en een stilte die steeds oorverdovender wordt. Heeft de coronacrisis positieve effecten op ons welzijn? En vallen die effecten te meten? Hier volgt een poging.
25/03 16u15  Wat de overheid doet om uw koopkracht op peil te houden: een overzicht van de steunmaatregelenDe overheden in ons land hebben maatregelen getroffen om de economie aan de beademing te houden tot het economische herstel weer kan worden ingezet. De consument moet blijven consumeren en investeren en daartoe moet de koopkracht zo goed en zo kwaad mogelijk op niveau blijven. Een overzicht van alle financiële steun van overheidswege.
25/03 16u15  Coronavirus: succesformule van Zuid-Korea inspireert EuropaIn Zuid-Korea wordt het coronavirus efficiënt bestreden. Zonder al te draconische maatregelen remt het aantal besmettingen en doden af. Wat is de succesformule?
25/03 16u15  Propagandaoorlog: hoe China zijn naam van het coronavirus probeert te halenNaast mondmaskers en testkits gooit China ook samenzweringstheorieën in de strijd om het narratief over het coronavirus onder controle te krijgen.
25/03 15u15  Sophie Vangheel zit vast in Haïti: 'We worden als Belg geviseerd'Ook het straatarme Haïti wordt niet gespaard door covid-19. Omdat het land in lockdown is, kunnen drie medewerkers van de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Cunina voorlopig niet naar huis.
25/03 15u15  Coronavirus: 56 nieuwe overlijdens, premier Sophie Wilmès wil 'corona-obiligaties'Over heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
25/03 14u15  Zo ziet de grootste bail-out uit de Amerikaanse geschiedenis eruitHet Amerikaanse Congres heeft woensdagochtend een akkoord bereikt over de grootste bail-out uit de Amerikaanse geschiedenis. Deze keer hoeven geen specifieke banken of grote bedrijven gered te worden, de hele Amerikaanse economie heeft een levenslijn nodig. Het coronavirus heeft een nieuwe dimensie gegeven aan too big to fail.
25/03 12u15  Coronavirus: 668 nieuwe bevestigde coronagevallen, 56 nieuwe overlijdensOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
25/03 12u15  'Het democratische gehalte van de werking van algoritmes staat ter discussie''Ook belastingdiensten maken gebruik van algoritmes om belastingplichtigen te schaduwen.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Tax Lawyers. Maar gaat dit gepaard met voldoende transparantie? En wordt de rol van politici niet te veel overgenomen door ambtenaren en technici?
25/03 11u15  Biostatisticus Kurt Barbé: 'Mijn huidige model verwacht eind april een piek van 24.781 besmettingen'Biostatisticus Kurt Barbé (VUB) gaat covid-19 met data en differentiaalvergelijkingen te lijf. 'Vanaf 33.125 besmettingen kunnen we in de problemen komen.'
25/03 11u15  Psycholoog Ernst Koster is bezorgd om de hulpverleners: 'Dwing hen niet te praten over een trauma'Wie zorgt voor de zorgverlener? Psycholoog Ernst Koster (UGent) verspreidt een techniek die toelaat om hulpverleners snel te leren omgaan met stressreacties.
25/03 11u15  Econoom Gert Peersman: 'Nu moeten de banken hun buffers gebruiken'Niemand kan voorlopig zeggen hoezeer het coronavirus onze economie zal infecteren. Econoom Gert Peersman van de UGent pleit voor meer duidelijkheid van virologen en politici. 'Mensen die niet weten waar ze aan toe zijn, stellen aankopen uit en potten hun geld op.'
25/03 05u15  Historicus Walter Scheidel: 'Als je iedereen 1500 euro geeft, los je de ongelijkheid niet op'Pandemieën hebben in de menselijke geschiedenis telkens weer voor meer gelijkheid gezorgd, toonde historicus Walter Scheidel aan. Zal dat ook nu zo zijn?
25/03 05u15  Waarom we ons moeten voorbereiden op nog meer coronavirussenHet heeft amper 15 genen en 27 eiwitten, terwijl de mens ongeveer 25.000 genen en 20.000 eiwitten heeft. En toch slaagt het nieuwe coronavirus - een miljardste van een meter groot - erin onze hele samenleving tot stilstand te brengen. Wat weten we over deze ongemeen efficiënte doder?
25/03 04u15  Coronavirus: Trump en Bolsonaro willen maatregelen snel terugdraaienOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
24/03 22u15  Federale overheid tempert mondmasker-uitspraken Vlaams minister Wouter Beke (CD&V)'Er zijn nog bestellingen gemaakt voor 43 miljoen extra mondmaskers', schreef Het Belang van Limburg op basis van uitspraken van Vlaams welzijnsminister Wouter Beke (CD&V). 'Een kwakkel', riposteert de FOD Volksgezondheid.
24/03 21u15  Coronavirus: Aantal in Italië stijgt opnieuw - India gaat voor drie weken in lockdownOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
24/03 20u15  Plenaire zittingen Europees Parlement in Straatsburg tot september opgeschortHet Europees Parlement heeft alle plenaire zittingen in Straatsburg tot september opgeschort. Belgische europarlementsleden willen niet dat die worden vervangen en richten zich in een open brief tot Frans president Emmanuel Macron.
24/03 20u15  Coronavirus: India gaat voor drie weken in lockdown - dodental in Italië loopt verder opOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
24/03 18u15  Oproep voor corona-noodfonds voor armen: 'Overheid mag geen afstand nemen van mensen in armoede'Een noodfonds voor mensen in armoede kan de ongelijke impact van het coronavirus aanvechten, hoopt Jos Geysels. 'Als ceo's doen wat verplegers nu doen, krijgen ze een bonus'.
24/03 17u15  Infectiologe Erika Vlieghe: 'Het gewone leven zal niet op 5 april herbeginnen'Waar moeten we ons de komende maanden op voorbereiden? Erika Vlieghe, hoogleraar infectieziekten van de Universiteit Antwerpen en lid van het wetenschappelijk comité dat de overheid bijstaat, kijkt vooruit. 'We moeten dapper volhouden.'
24/03 17u15  Het silo-effect: met wie mag u nog omgaan?Waarom mag een bankbediende wiens partner besmet is met het coronavirus wel nog gaan werken?
24/03 17u15  Fons Van Dyck (VUB): '2020 wordt het grootste rampjaar sinds de Tweede Wereldoorlog'Deze coronacrisis zal onze samenleving ontwrichten, de intrede van artificiële intelligentie versnellen en een nieuwe wereldorde tot stand brengen, zegt Fons Van Dyck, professor marketing en communicatie aan de Vrije Universiteit Brussel. 'We hebben sterke leiders nodig.'
24/03 16u15  Ook kappers moeten sluiten en hebben recht op hinderpremieOok kappers hebben recht op de coronahinderpremie. Dat meldt Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V), die verwijst naar de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad dat kappers hun zaak volledig moeten sluiten. Op die manier kunnen ook zij een beroep doen op de premie van vierduizend euro.
24/03 16u15  Waarom het uitgestelde EK niet zo'n goed nieuws is voor de Rode DuivelsHet EK 2020 moest hét orgelpunt worden van onze gouden generatie Rode Duivels. Wat betekent het uitstel naar de zomer van 2021 voor hen?
24/03 15u15  Japan en IOC bereiken akkoord over uitstel Spelen... maar niet zeker in zomer van 2021De Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach hebben dinsdag een akkoord bereikt om de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio met een jaar uit te stellen, zo maakte nieuwsagentschap Kyodo bekend.
24/03 15u15  Honderdduizenden zelfstandigen dreigen zonder inkomen te vallenDe federale én de Vlaamse overheid schakelden de voorbije dagen enkele versnellingen hoger om de financiële impact van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken voor onder meer de horeca en de kleinhandel. Maar honderdduizenden zelfstandigen uit minder duidelijk afgelijnde beroepsgroepen dreigen tussen wal en schip te belanden.
24/03 13u15  Hoe ebola, aids en malaria ons aan medicijnen tegen corona helpenDe Wereldgezondheidsorganisatie heeft een wereldwijde klinische studie gelanceerd om experimentele medicijnen tegen het nieuwe coronavirus te testen. Professor Herman Goossens (UZA) zal de Europese variant van de studie in ons land coördineren.
24/03 13u15  Algoritmes en belastingdiensten: de goednieuwsshow voorbijDe belastingdiensten hebben sinds kort begrepen dat data het nieuwe goud zijn. Maar het weinig transparante gebruik van artificiële intelligentie door de overheid om fraude op te sporen bij burgers roept veel vragen op, zeggen experts.
24/03 12u15  Theo Francken: 'Ik ben niet van plan om Marc Van Ranst nog aan te vallen op Twitter'Ex-staatssecretaris Theo Francken scoort nog altijd hoog in de populariteitspolls, maar na de installatie van de regering-Wilmès II is hij als N-VA'er voorlopig wel veroordeeld tot de oppositie. 'In de ogen van de meeste PS'ers en Ecolo's ben ik een crimineel.'
24/03 12u15  De coronacrisis voor priesters, postbodes, begrafenisondernemers en vastgoedmakelaars: 'Dit is echt de hel'Sommige beroepen worden meer getroffen door de coronacrisis dan andere. 'Ik ga niet in de luie zetel hangen. Ik blijf de zaken opvolgen.'
24/03 12u15  Dokter Daniela Aschieri: 'Italië bevindt zich nog steeds in staat van oorlog''In Piacenza hebben we de piek van besmettingen misschien bereikt', zegt dokter Daniela Aschieri. 'Maar in andere steden neemt het aantal besmettingen nog toe.'
24/03 12u15  Coronavirus: 34 extra doden in België, 'sanitaire noodtoestand' in FrankrijkOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
24/03 10u15  Coronavirus: 'Ons systeem kan nog wat aan', 'sanitaire noodtoestand' in FrankrijkOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
24/03 06u15  Honderdduizenden zelfstandigen kunnen voorlopig géén aanspraak maken op overheidssteunDe federale én de Vlaamse overheid schakelden de voorbije dagen enkele versnellingen hoger om de financiële impact van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken voor onder meer de horeca en de kleinhandel. Maar honderdduizenden zelfstandigen uit minder duidelijk afgelijnde beroepsgroepen dreigen tussen wal en schip te belanden.
24/03 06u15  Coronavirus: Zwakste rusthuisbewoners met corona gaan niet naar ziekenhuisOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
24/03 05u15  Criminaliteit zakt met 30 procent door coronaDoor de strenge coronamaat­regelen is de criminaliteit fors gedaald in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende lokale politiekorpsen en wordt bevestigd door Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die alle politiekorpsen in ons land overkoepelt, schrijft De Tijd dinsdag.
23/03 23u15  Maggie De Block over vernietigde mondmaskers: 'Werken aan plan voor roterende stock'De FOD Volksgezondheid werkt aan een plan om een roterende voorraad uit te rollen. Dat stelt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maandagavond in een reactie op een artikel in het Franstalige blad Le Vif.
23/03 21u15  Thuiswerken met kinderen, hoe doe je dat?Met de laptop aan de keukentafel werken en tegelijk kleine kinderen entertainen? Makkelijker gezegd dan gedaan. Pedagoog André Frank Zimpel sust en stelt gerust. 'Waarom is het zo erg dat kinderen tijdens een videoconferentie met collega's een keer in de camera kijken?'
23/03 20u15  Zijn de volmachten voor regering-Wilmès ondemocratisch?Donderdag krijgt de volmachtenwet voor premier Sophie Wilmès (MR) en co. naar alle waarschijnlijkheid groen licht. De commentaren gaan van 'ondemocratisch' tot 'proportioneel'.
23/03 18u15  BOIC bevraagt atleten voor standpunt over uitstel Olympische SpelenHet Belgisch Olympisch Comité (BOIC) bereidt zich tot nader order voor op Tokio 2020 alsof de Olympische Spelen gewoon doorgaan. Dinsdagmorgen stuurt het BOIC wel een korte vragenlijst naar de atleten, om bij hen te polsen hoe zij staan tegenover een mogelijk uitstel.
23/03 17u15  Hoe gevaarlijk is de coronabesmetting voor Europese automerken?Het coronavirus zorgt voor een ongekende economische uitdaging. De Europese automerken ondervinden de gevolgen aan den lijve. 'Wil de Europese auto-industrie in de toekomst een rol van betekenis blijven spelen, moet Europa alles in het werk stellen om vijandige overnames te voorkomen', schrijft auto-expert Urbain Vandormael.
23/03 15u15  Coronavirus: 13 nieuwe doden, minder sterke stijging aantal besmettingen en ziekenhuisopnamesOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
23/03 15u15  Hoeveel toiletpapier heb je écht nodig om de quarantaine te overleven?De website Blitzrechner probeert fervente hamsteraars tot rede te brengen.
23/03 15u15  'Bouwbedrijven die nu doorwerken, brengen de hele sector in de problemen'Terwijl een resem grote bouwbedrijven hun werven hebben stilgelegd, blijven veel kleinere aannemers doorwerken. 'Dat houdt niet alleen gezondheidsrisico's in, ze gebruiken ook al onze bouwmaterialen op', klinkt het.
23/03 15u15  'Dat het IOC de Spelen zal uitstellen, staat vast. De vraag is alleen nog: tot wanneer?'De Olympisch Spelen in tijden van corona worden de kroniek van een aangekondigd en niet meer te vermijden uitstel. Drie vragen aan onze man, Jonas Creteur.
23/03 13u15  BOIC-directeur Olav Spahl: 'Verder werken richting Tokio, optimist en gemotiveerd blijven'Het Belgisch Olympisch Comité bereidt zich tot nader order voor op Tokio 2020 alsof de Olympische Spelen gewoon doorgaan.
23/03 12u15  Steven Van Gucht: 'Bemoedigend, maar nog niet uit de gevarenzone'De nieuwe cijfers tonen een lichte daling van het aantal besmettingen van Covid-19 in België en het aantal ziekenhuisopnames. 'We hebben het virus bij het nekvel, het is belangrijk dat we nu niet lossen', zei Steven Van Gucht van het wetenschappelijk comité.
23/03 12u15  Coronavirus: 13 nieuwe doden, lichte daling aantal besmettingen en ziekenhuisopnamesOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
23/03 12u15  Johan Vande Lanotte: 'Het zit niet goed tussen SP.A en Paul Magnette'SP.A-boegbeeld Johan Vande Lanotte verwacht de 'vivaldisering' van de regering-Wilmès II. 'Maar Patrick Dewael (Open VLD) zal blijven proberen SP.A daar buiten te houden.'
23/03 08u15  Coronavirus: vliegtuig met 6 miljoen mondmaskers geland op luchthaven van LuikOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
23/03 00u15  Coronavirus: Eerste klinische test in Europa voor vier behandelingenOver heel Europa vaardigen overheden strenge maatregelen uit om de pandemie van het coronavirus SARS-CoV-2 in te dijken. De laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten in deze liveblog.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Coronacrisis treft mensen met beperkt inkomen dubbel: 'In het OCMW zien we een heel nieuw cliëntèle'29/03 22u15 - Knack: Bij het Gentse OCMW kloppen steeds meer flexijobbers, uitzendkrachten en studenten aan. 'Elke dag dat we 'in ons kot' moeten blijven, komen meer mensen in de problemen', zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens.
9x Coronavirus: Aantal sterfgevallen in Spanje versnelt opnieuw - '100.000 tot 200.000 doden mogelijk in VS'29/03 18u15 - Knack: Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
8x Wouter Deprez maakt boek over De Baron von Münchhausen: 'Ik was bang voor dit boek'29/03 17u15 - Knack: Cabaretier Wouter Deprez was als kind bang voor De Baron von Münchhausen, de verzameling sterke verhalen van de Duitse schrijver Rudolf Erich Raspe. Nu heeft hij een (audio)boek plus een expo over de baron gemaakt.
8x Opmars coronavirus lijkt wat te vertragen in Italië - Moskou gaat in lockdown29/03 21u15 - Knack: Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
7x Auteur Thomas Siffer: 'Waarom gedragen zo veel mensen zich als randdebielen?'29/03 17u15 - Knack: Thomas Siffer is auteur. Hij verruilde Vlaanderen voor Puglia, waar hij onder meer olijfolie produceert. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 18 minuten en 5 seconden nodig.
6x 'Deze pandemie is een bedreiging voor onze samenleving'29/03 06u15 - Knack: Hoe kunnen artsen beslissen welke zwaar zieke patiënten verzorgd worden, en welke niet? Professor geneeskunde, filosofie en medische ethiek Christiane Woopen: 'Ik ga ervan uit dat ziekenhuizen ondertussen al hebben afgesproken hoe ze in zulke gevallen te werk zullen gaan.'
6x Joachim Coens werkt aan manifest met lessen voor de toekomst29/03 06u15 - Knack: De kersverse CD&V-voorzitter probeert de positieve kanten van de coronacrisis in te zien, zegt hij tegen De Zondag. 'In één zin samengevat: we herontdekken de essentie van het leven.'
6x Belgische huisarts verontwaardigd: 'Waarom mogen wij niet gaan helpen in Spanje en Italië?'29/03 12u15 - Knack: Frank Vandeputte is huisarts in Hove. Hij is verontwaardigd omdat de Europese solidariteit uitblijft. 'We kijken machteloos toe, terwijl honderden mensen in Zuid-Europa hadden gered kunnen worden.'
6x Trump: piek aantal doden in VS over 2 weken30/03 06u15 - Knack: Volg hier de laatste ontwikkelingen en alles wat u moet weten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2.
5x Starten uitgestelde Olympische Spelen op 23 juli 2021?29/03 11u15 - Knack: Een nieuwe officiële startdatum voor de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio is er nog niet, maar volgens Japanse media zou die op 23 juli 2021 vallen.

Statistieken

Artikels:
1862
Gelezen:
1931
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven