zaterdag 24 augustus 2019, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u45
 

Knack

Verbergen Tonen
23/08 21u45  Frankrijk dreigt met tegenhouden vrijhandelsakkoord vanwege Amazonebranden Duitsland verzet zich tegen het voornemen van de Franse president Emmanuel Macron om het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur tegen te houden.
23/08 21u30  China legt VS nieuwe importheffingen op China plant bijkomende importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.
23/08 19u30  De Wever over 'Anuna-moeheid': 'Eerlijk? Ik ben het ook beu, maar we gaan toch moeten verder doen' Tien dagen voor de start van het nieuwe schooljaar laat klimaatactiviste Anuna De Wever in haar kaarten kijken. Wekelijkse klimaatmarsen hoeven we niet meer te verwachten, elke maand een grote klimaatspijbelactie zou ze met Youth For Climate wel graag organiseren.
23/08 19u15  Uitvinder Daan Roosegaarde: 'We mogen niet accepteren dat we in steden leven die ons vervuilen' 'We moeten steden ontwikkelen die ons juist gezonder maken', zegt de Nederlandse kunstenaar/uitvinder Daan Roosegaarde die een Smog Free Tower bouwde.
23/08 17u30  Een verplicht inburgeringstraject voor Europese onderdanen? 'De wens van N-VA ligt té ver van de realiteit' N-VA wil dat de Europese Unie een verplicht inburgeringstraject invoert voor Europese onderdanen. Dat wordt een hele klus.
23/08 15u45  Merkel en Macron noemen Amazonebranden 'acute noodsituatie', Bolsonaro wil leger inzetten De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een klimaatscepticus, komt onder toenemende internationale druk te staan voor de bosbranden in het Amazonegebied.
23/08 15u45  Het succes van 'morning pages': schrijf eens uw hoofd leeg Drie pagina's volschrijven, elke ochtend: dat is het concept van de morning pages, die steeds populairder worden. Om uw hoofd vrij te maken en creatiever te worden. En ja, dat soort geschrijf kan ook therapeutisch werken.
23/08 14u00  De drie beste boeken over geluk volgens Sara Casalin Sara Casalin is kinderpsycholoog en heeft als postdoctoraal onderzoeker meegewerkt aan het grote geluksonderzoek van de onderzoeksgroep Klinische Psychologie aan de KU Leuven.
23/08 13u30  Hoe redden we het Amazonewoud? 'We hebben geen megalandbouw nodig om de wereld te voeden' Zeggen dat we meer woud moeten kappen voor onze voedselvoorziening is al te simplistisch, vindt etnobotanist Mark Plotkin. Hij haalt nog meer redenen aan om het Amazonewoud te redden: 'De sjamanen hebben een antwoord op de belangrijkste problemen van de 21e eeuw.'
23/08 13u30  CDH vraagt parlementair debat over Eurocommissaris Het CDH vraagt 'zo snel mogelijk' een samenkomst van de bevoegde Kamercommissie over de aanduiding van de Belgische kandidaat-Eurocommissaris. Fractieleidster Catherine Fonck zal Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) daartoe aansporen in een brief, zegt ze vrijdag.
23/08 13u00  Merkel zal bosbranden in Amazonegebied ter sprake brengen tijdens G7: 'Een acute noodsituatie' De bosbranden in het Amazonegebied zijn een 'acute noodsituatie' die moet worden besproken tijdens de bijeenkomst van de G7-landen dit weekend in het Franse Biarritz. Dat heeft de woordvoerder van Angela Merkel vrijdag laten optekenen.
23/08 13u00  Oplossing voor Ocean Viking: migranten worden verspreid over zes EU-landen Er is een oplossing voor het reddingsschip Ocean Viking dat al twee weken vastzit tussen Italië en Malta met 356 migranten aan boord. De migranten zullen eerst naar Malta worden gebracht, waarna ze verdeeld worden over zes EU-lidstaten. Dat heeft de Maltese premier Joseph Muscat vrijdag getwitterd.
23/08 10u30  Waarom opvoeding minder belangrijk is dan we denken Genetica weegt zwaarder door in het bepalen van wat een kind zal worden dan opvoeding. Ouders en leraren kunnen wel hun best doen om het gedrag van een kind bij te sturen, maar morrelen aan de persoonlijkheid zit er niet in. En ja, dat wordt als goed nieuws gepresenteerd.
23/08 10u30  80 jaar na het Hitler-Stalinpact: 'Het pact heeft de nederlaag van nazi-Duitsland mogelijk gemaakt' Vandaag is het exact tachtig jaar geleden dat Hitler en Stalin het befaamde Molotov-Ribbentrop Pact ondertekenden. Volgens historicus Jacques Pauwels zouden zonder het pact grote delen van Europa momenteel Duits als tweede taal spreken.
23/08 07u15  Ex-medewerker van Crombez en Vande Lanotte wil SP.A-voorzitter worden Hannes De Reu (33), voormalig directeur netwerk en beweging van de sp.a, wil partijvoorzitter worden. Dat berichten verschillende kranten vrijdag. 'Ik heb een plan om de partij er weer bovenop te krijgen', klinkt het.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 21u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/08 05u00  Nieuwe kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens: 'Belgische kinderen in Syrische kampen moeten terugkeren'Sinds augustus mag Caroline Vrijens zich officieel Vlaams kinderrechtencommissaris noemen. In afwachting van een nieuw beleid blikt de opvolgster van Bruno Vanobbergen samen met Knack vooruit op haar komend mandaat. 'Er is een langetermijnvisie nodig tegen kinderarmoede, geen oplapwerk.'
23/08 05u00  Vicente Fox, ex-president van Mexico: 'Een muur zal drugs en migranten niet tegenhouden'Als één man Donald Trump vrijelijk van antwoord durft te dienen, is het wel Vicente Fox. Latijns-Amerikakenner Ernesto Rodriguez Amarisprak met de gewezen president van Mexico over haatzaaierij, legale wiet, en populisme naar Venezolaans model.
23/08 05u00  80 jaar na het Hitler-Stalinpact: 'Zonder dat verdrag zou Duits onze tweede taal zijn'Vandaag is het exact tachtig jaar geleden dat Hitler en Stalin het befaamde Molotov-Ribbentrop Pact ondertekenden. Lees hier een bijdrage van historicus Jacques Pauwels over de rol van dat pact in de afloop van de Tweede Wereldoorlog uit zijn boek De grote mythen van de geschiedenis.
23/08 02u45  Branden Amazonegebied: Beweging Greta Thunberg roept op tot protest bij Braziliaanse ambassadesDe beweging van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft opgeroepen om vrijdag overal ter wereld voor de Braziliaanse ambassades en consulaten te manifesteren. De initiatiefnemers willen zo protesteren tegen de verwoestende branden die momenteel het Amazonegebied teisteren.
22/08 22u00  Macron noemt branden in Amazonegebied 'internationale crisis''Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazonegebied, die de longen vormen van onze planeet en 20 procent van onze zuurstof leveren, staat in brand', schrijft de Franse president op Twitter.
22/08 21u45  Macron schaart zich achter Merkel: 'Het is aan VK om alternatieve oplossing te vinden voor Iers grensprobleem'Als de Britten de Ierse backstop - een element in het echtscheidingsakkoord om nieuwe grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden, door het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU te houden - niet willen, dan moeten ze zelf met een alternatief komen.
22/08 21u45  Bolsonaro beschuldigt ngo's van aansteken bosbranden AmazonegebiedDe Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft donderdag gezegd dat niet-gouvernementele organisaties achter de bosbranden kunnen zitten die het regenwoud teisteren. Hij voegde eraan toe dat hij geen bewijzen had en alleen een vermoeden uitdrukte.
22/08 19u45  PS stelt Onkelinx voor als nieuwe Belgische EurocommissarisMR-vicepremier Didier Reynders is niet de enige Franstalige politicus die kans maakt om de nieuwe Belgische Eurocommissaris te worden, luidt het donderdag in PS-kringen.
22/08 18u30  Ook Anuna De Wever neemt zeilschip voor reis naar klimaattop in ChiliDe Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever zal, in navolging van Greta Thunberg, eveneens de boot nemen om naar de klimaatconferentie (COP) in Chili af te zakken.
22/08 17u00  Factcheck: '10 vaakst voorgeschreven geneesmiddelen komen van papavers, schapen en paarden'Dat zei Bas Haring onlangs in de Volkskrant en werd overgenomen door De Morgen. Maar klopt die stelling wel?
22/08 16u45  Docent Johan Lievens (KUL) over de N-VA-integratienota: 'Het inclusief nationalisme van Bourgeois is ver zoek'Volgens docent staatsrecht Johan Lievens is de integratie- en inburgeringsnota van N-VA een breuk met het verleden. 'Vroeger hanteerde men de wortel, vandaag resoluut de stok.'
22/08 16u15  Neil Harbisson is eerste cyborg ter wereld: 'Als cyborg ervaar je de pijn van de aarde'In 2004 liet de Brits-Catalaanse kunstenaar Neil Harbisson een antenne in zijn schedel inplanten waarmee hij kleuren kan horen. Sindsdien geldt hij als de allereerste cyborg ter wereld, een samensmelting van mens en machine.
22/08 15u15  Twee nieuwe ebolamedicijnen: 'Ebola is niet langer ongeneeslijk'Wetenschappers hebben twee veelbelovende ebolamedicijnen ontdekt die de ziekte niet langer ongeneeslijk maken. 90 procent van de patiënten die met één van de twee middelen in een vroeg stadium behandeld wordt, overleeft de ziekte.
22/08 13u45  Ico Maly over de Instagram-rel rond Tom Van Grieken: 'Dit kadert in een lange traditie van extreemrechts activisme'Afgelopen week ontstond er een hetze rond Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken na een post op sociale media. Knack stelde enkele vragen aan cultuurwetenschapper Ico Maly over Instagram, de ethiek van de rechterzijde en onze online privacy.
22/08 13u45  Negatieve rentes worden normaal: 'Het lijkt wel alsof de obligatiemarkt een soort paniekaanval heeft'Een investering doen waarmee je gegarandeerd geld verliest, nog niet zo lang geleden was het volslagen waanzinnig idee. Vandaag doet iedereen het op de obligatiemarkten.
22/08 12u00  Duik in de cijfers: deze drie conclusies uit de studie naar verkiezingsuitgaven zijn aan uw aandacht ontsnaptKU-Leuven onderzoeksgroep Vives nam de uitgaven van de partijen tijdens de afgelopen campagne onder de loep. Zo blijkt dat de Vlaams Belangers hun duurste campagne ooit voerden. Knack vond nog drie opvallende conclusies.
22/08 12u00  Mexico bezorgd over onbeperkt vasthouden van minderjarige migrantenMexico is bezorgd over de plannen van de Amerikaanse regering om in de toekomst ook de minderjarige kinderen van gezinnen die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen, voor de volledige duur van hun asielprocedure vast te houden.
22/08 10u30  Kankeronderzoekster Damya Laoui: 'Mijn onderzoek is belangrijker dan mijn eigen lichaam'Ze is minder fit dan ze zou willen. En ooit was ze zo uitgeput door het harde werken dat ze voortdurend flauwviel en moest overgeven. Maar opgeven is geen optie voor wetenschapster en kankeronderzoekster Damya Laoui. 'Ik wil een superwoman zijn'.
22/08 10u30  Vlaams Belang gaf meer dan ooit uit aan campagne3,2 miljoen euro. Zoveel gaf Vlaams Belang uit aan de kiescampagne in de aanloop naar 26 mei. Een grote gok, als je weet dat de partij 4,5 miljoen euro in kas had. Dat becijferde het onderzoeksinstituut ­Vives (KU Leuven), schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg donderdag.
22/08 10u30  Enquête Stichting tegen Kanker: aantal dagelijkse rokers blijft al drie jaar stabielDe afgelopen drie jaar is het aantal dagelijkse rokers in ons land blijven schommelen rond de 17 à 18 procent. Dat blijkt donderdag uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker.
22/08 10u30  'Europa wil strikte regels rond gezichtsherkenning invoeren'De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt. Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met EU-ambtenaren.
22/08 05u15  Federale onderhandelingen liggen zo goed als stil: 'Reynders rijdt vooral voor zichzelf'Terwijl de Vlaamse onderhandelaars volop werken aan een regeerakkoord, is het muisstil op federaal vlak. Inhoudelijk zou er amper iets bewegen. Informateur Didier Reynders (MR) zou die luwte gebruiken om Eurocommissaris te worden.
22/08 05u15  Gezichtsherkenning rukt op: kunnen we weldra niet meer anoniem over straat?Vermiste kinderen in geen tijd terugvinden, en terroristen nog vóór een aanslag oppakken: het zijn maar twee beloften van gezichtsherkenning. De technologie staat al verder dan velen denken. Maar ze is ook feilbaar, en de mogelijkheden voor misbruik zijn groot.
22/08 04u45  N-VA werkt aan veel strenger integratiebeleidDat blijkt uit een ontwerpnota die de Vlaamse onderhandelaars vandaag bespreken en die De Morgen kon inkijken. Meer dan ooit ligt de klemtoon op zelfredzaamheid voor nieuwkomers. Via een verplichte test moet voor N-VA ook de kennis van de Vlaamse canon aangetoond worden.
22/08 03u30  Migranten in VS kunnen voortaan voor onbepaalde tijd worden vastgehoudenDe Trump-regering maakte woensdag bekend een regel in te voeren die het mogelijk moet maken families migranten die illegaal de grens overstaken voor onbepaalde tijd vast te houden. Immigratie-activisten maken zich klaar de regel aan te vechten.
21/08 22u00  Tweet Jong N-VA over verkoop Wallonië aan Trump ligt gevoelig in Franstalig BelgiëDe jongerenafdeling van N-VA veroorzaakt ophef in Franstalig België met een tweet waarin ze Wallonië aanbiedt aan de Amerikaanse president Donald Trump voor 1 euro. Onder meer Kamerlid Catherine Fonck (cdH) en voormalig Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) reageren verontwaardigd. N-VA-jongerenvoorzitter Lawrence Vancraeyenest benadrukt dat het om een grap gaat. 'We willen hier niets mee uit...
21/08 20u45  Merkel legt de bal in het Britse kampHet is aan de Britten om een oplossing te vinden voor de Ierse grenskwestie. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar Britse collega Boris Johnson woensdagavond nog eens duidelijk gemaakt. Die oplossing kan er binnen twee jaar zijn, of misschien zelfs in de komende maand al, zei ze. Maar zolang de Britten geen alternatief vinden voor de zo verguisde backstop, blijft die voor Berlijn b...
21/08 19u15  CD&V legt kilometerheffing weer op tafelCD&V heeft in de gesprekken voor de opmaak van een Vlaams regeerakkoord de slimme kilometerheffing weer op tafel gelegd. Dat is woensdag te horen bij verschillende onderhandelaars. N-VA is de voornaamste tegenstander.
21/08 18u15  Frans president Emmanuel Macron: 'Een brexit zonder akkoord is het basisscenario'Het Elysée gaat uit van een brexit zonder akkoord. 'Vandaag is het basisscenario voor de brexit er een zonder akkoord', laat de Franse president Emmanuel Macron woensdag weten, daags voor een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson.
21/08 17u15  Karel De Gucht waarschuwt: 'Blamage dreigt voor Michel als hij niet snel Eurocommissaris voordraagt'Nog vijf dagen heeft de federale regering om een nieuwe kandidaat-eurocommissaris voor te dragen. Hoewel de deadline niet-bindend is, benadrukt Karel De Gucht dat ons land maar beter snel schakelt. 'Een regelrechte blamage voor Charles Michel dreigt', zegt de voormalige Eurocommissaris voor Handel aan Knack.
21/08 17u00  De klimaatopwarming ontwikkelt zich sneller dan overheden kunnen bijbenenVolgens klimaatwetenschappers moeten regeringen het idee laten varen dat ze hun hele kustlijn kunnen beschermen tegen de steiging van de zeespiegel.
21/08 17u00  Is Albanië klaar voor de EU? Knack verbleef vier weken lang in Albaniës enige vrouwengevangenisVolgens rapporten van de Europese Commissie is Albanië klaar om lid te worden van de EU. Nederland, Frankrijk en Denemarken uiten twijfels over de bestrijding van de corruptie en de georganiseerde misdaad in het land. Hoe staat het land er echt voor? Knack deed Nelson Mandela's lakmoesproef en zat vier weken in Albaniës enige vrouwengevangenis.
21/08 14u15  Vooral Belgische vissers plukken vruchten van verbod op pulsvisserijDe Belgische vissers pakten er groot mee uit het Europees verbod op pulsvisserij al vroeger in te voeren. Dat is nogal wiedes, want de Belgische vloot heeft geen schepen die met de technologie zijn uitgerust. En zo zijn er in ons land geen verliezers.
21/08 13u30  Gevlucht parlementslid over crisis in Venezuela: 'Maduro kan zelfs zijn eigen schaduw niet langer vertrouwen'Venezuela beleeft momenteel de ergste socio-economische crisis uit de geschiedenis van het land. En die crisis is nog lang niet op zijn retour. Knack sprak met de man die door president Maduro wordt beschouwd als het 'brein' achter de staatsgreep van april.
21/08 13u00  Tiener verbrandt vlag en belandt in Instagram-rel met Tom Van Grieken: 'Een domme, dronken grap'Nadat haar filmpje van een brandende Vlaamse vlag op het Instagram-verhaal van Tom Van Grieken belandde, kreeg T.S. tientallen bedreigingen over zich heen. 'Ze heeft het zelf openbaar online gezet en het was politiek relevant', reageert de Vlaams Belang-voorzitter.
21/08 12u15  Vincent Van Quickenborne heeft geen positieve ademtest afgelegdBurgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne heeft geen positieve ademtest afgelegd. Dat bevestigt het parket West-Vlaanderen afdeling Kortrijk.
21/08 12u00  Academici leggen 'superslim rekeningrijden' op tafel: 'De files zouden volledig kunnen verdwijnen'Over het rekeningrijden staat geen woord in de Vlaamse startnota en dreigt dus niet op de onderhandelingstafel te belanden. Een nieuwe publicatie van de KU Leuven wil daar verandering in brengen. De onderzoekers pleiten voor 'superslim rekeningrijden'. 'Varieer de tolheffing binnen de spitsperiode zelf.'
21/08 10u30  Paul De Grauwe over mogelijk einde vrij verkeer van personen bij brexit: 'Ramp voor 2 miljoen EU-burgers'Als er geen akkoord komt over de Brexit, komt er meteen een eind aan het vrij verkeer van personen, zo liet de Britse premier Boris Johnson weten. Is Paul De Grauwe, die in Londen doceert, zijn koffers al aan het pakken?
21/08 10u00  'Criminele netwerken brengen Chinese prostituees naar België'Er is een nieuw fenomeen in België: honderden Chinese prostituees duiken op in alle grote steden. Knack sprak erover met Eric Garbar, het nieuwe hoofd van de cel mensenhandel bij de federale politie. 'Het reservoir in China is gigantisch: 3 à 4 miljoen prostituees.'
21/08 10u00  Waarom nepvossen gebruiken om landbouwschade te voorkomen als er échte zijn?Een Nederlands bedrijf biedt namaakvossen aan om landbouwgewassen te beschermen tegen bijvoorbeeld duiven en hazen. Maar daarvoor bestaat een veel beter alternatief: échte vossen.
21/08 10u00  Waalse ondernemer getuigt: 'Wij voelen nu al de gevolgen van de brexit'Ook in Wallonië leidt de naderende brexit tot kopzorgen.
21/08 09u30  Duizenden Belgen met Amerikaanse nationaliteit dreigen zichtrekening te verliezenBoodschappen betalen met Bancontact in de supermarkt, snel geld afhalen aan een automaat, wat zakgeld overschrijven naar zoon of dochter, voor duizenden Belgen zal het binnenkort niet meer lukken. Door een wet die president Barack Obama nog invoerde, dreigen een hele hoop Belgen met ook de Amerikaanse nationaliteit op 1 januari 2020 zonder bankrekening te vallen.
21/08 08u45  Ontslag Italiaanse regering: hoe Salvini zich schaakmat zetteMatteo Salvini heeft gegokt en verloren. Vorige week al begon het te dagen dat hij zich misrekend had. Een reconstructie van de gebeurtenissen.
21/08 04u45  Bart Maddens over de formatie: 'Er is een ijzeren logica richting Paars-Groen'Een paars-groene federale regering staat niet op één in de wedkantoren, maar er valt best een gokje te wagen. Al komt zo'n regering er niet voor het einde van het jaar, noch zonder 'blamage', CD&V en een blauwe premier. 'Paars-Groen met CD&V: zo'n regering kan zich buigen over dé grote thema's van deze tijd. Dat is toch wat anders dan terugkeren in de tijd, wat De Wever doet met zijn startnota?'
21/08 04u45  De opmars van medische crowdfunding: 'Mensen hebben amper vertrouwen in de ziekteverzekering'Mensen die geld inzamelen om de behandeling, medicatie of prothese van een zieke vriend of buur te bekostigen: natuurlijk is het nobel - maar zou de overheid dat niet moeten doen? 'De ziekteverzekering kan onmogelijk nog alles voor iedereen terugbetalen.'
20/08 22u00  Italiaanse premier Conte kondigt ontslag aan: regering in lopende zakenDe Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdagavond zijn ontslag ingediend bij president Sergio Mattarella. Dat zeggen officiële bronnen. De aftredende regeringsleider moet nu de lopende zaken afhandelen.
20/08 16u45  Italiaanse premier kondigt ontslag regering aanDe Italiaanse premier Giuseppe Conte gaat zijn ontslag indienen bij president Sergio Mattarella. Dat zei hij tijdens een debat in de Senaat over de huidige regeringscrisis.
20/08 16u30  Experts streng voor kinderopvang: 'We laten te veel kansen liggen om kinderen te stimuleren'Een overheid die leerlingen écht gelijke kansen wil geven, moet daar nog voor hun eerste schooldag mee beginnen. 'In meer dan 90 procent van de peutergroepen worden de kinderen onvoldoende uitgedaagd.'
20/08 16u30  Psychiater Damiaan Denys: 'Burn-out is een heel vaag concept. Ik heb ook weleens geen zin'Mensen zijn als bomen: ze hebben tegenwind nodig om te groeien. Het lijden hoort bij het leven, is de boodschap van Nederlands bekendste psychiater, de Vlaming Damiaan Denys.
20/08 16u15  Italiaanse premier kondigt ontslag aanDe Italiaanse premier Giuseppe Conte gaat zijn ontslag indienen bij president Sergio Mattarella. Dat zei hij tijdens een debat in de Senaat over de huidige regeringscrisis.
20/08 15u30  CEO Carrie Lam is de tjeef van HongkongCarrie Lam, de politieke leidster van Hongkong, is een vat vol tegenstrijdigheden. Politiek heeft haar dat geen windeieren gelegd. Maar bij de bevolking van Hongkong heeft haar dat enkele weinig flatterende bijnamen opgeleverd.
20/08 15u15  Hoe Boris Johnson de EU gebruikt om de kiezers van Nigel Farage te verleidenBrits premier Boris Johnson wil dat de Europese Unie hem vertrouwt. Dat staat te lezen in een brief die hij maandagavond aan voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk stuurde. Maar wie tussen de regels leest, merkt dat Johnson andere bedoelingen heeft. Donald Tusk en Guy Verhofstadt laten zich alvast niet vangen.
20/08 14u30  Van Quickenborne dient klacht in tegen Vlaams Belang wegens lasterBurgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne wil klacht indienen tegen Vlaams Belang wegens laster. Hij neemt het niet dat Vlaams Belang Kortrijk maandag een Facebookbericht verspreidde waarin een getuige beweert dat de burgemeester zaterdagavond positief testte tijdens een alcoholcontrole na de voetbalwedstrijd van KV Kortrijk tegen RSC Anderlecht.
20/08 14u00  CEO Carrie Lam is de tsjeef van HongkongCarrie Lam, de politieke leidster van Hongkong, is een vat vol tegenstrijdigheden. Politiek heeft haar dat geen windeieren gelegd. Maar bij de bevolking van Hongkong heeft haar dat enkele weinig flatterende bijnamen opgeleverd.
20/08 12u30  Philippe Destatte: 'De Franstaligen moeten ermee ophouden voortdurend geld te vragen'Regionaliseer de NMBS, omarm het confederalisme en maak Antwerpen tot de hoofdstad van Vlaanderen. Tot u spreekt geen doorgewinterde Vlaams-nationalist of separatistische scherpslijper, maar Philippe Destatte, directeur van het Institut Destrée. 'Ik weiger te geloven dat Walen sukkelaars zijn die niet in staat zijn zichzelf te helpen.'
20/08 11u45  Een humaan en effectief drugsbeleid? 'Regulering cannabis is logische eerste stap'Burgerbeweging Smart on Drugs schreef een open brief aan de Vlaamse regeringsonderhandelaars. Woordvoerder Steven Debbaut vraagt een 'modern en humaan drugbeleid'.
20/08 11u15  Belgiës onbekende groene long biedt opportuniteiten voor het klimaatHet Koninklijk Arboretum van Tervuren in het Zoniënwoud behoort tot Belgiës meest waardevolle maar minst bekende cultuurpatrimonium. Met zijn zeer volledige verzameling bomen uit gematigde klimaatzones biedt het grote mogelijkheden voor klimaatonderzoekers.
20/08 11u15  Controversiële Moderne Monetaire Theorie uitgelegd: 'Druk geld bij om de wereld te redden'Stephanie Kelton is de nieuwe intellectuele superster van de Amerikaanse linkerzijde. Ze is ervan overtuigd dat de wereld alleen gered kan worden als overheden meer schulden maken. 'Het probleem is niet het geld.'
20/08 07u00  Woonexperts kritisch voor startnota De Wever: 'Er zijn helemaal niet genoeg sociale woningen'Bart De Wever (N-VA) wil het aantal sociale woningen in de Vlaamse steden beperken tot 9 procent. Experts vinden dat geen goed idee: '20 procent moet het absolute minimum zijn.'
20/08 07u00  Bereikt de Italiaanse regeringscrisis dinsdagmiddag een nieuw hoogtepunt?Heeft Matteo Salvini zijn hand overspeeld? De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en leider van de rechts-populistische partij Lega weet dinsdagnamiddag wellicht meer na de speech van premier Giuseppe Conte voor de Senaat.
20/08 05u00  'Er zijn helemaal niet genoeg sociale woningen'Bart De Wever (N-VA) wil het aantal sociale woningen in de Vlaamse steden beperken tot 9 procent. Experts vinden dat geen goed idee: '20 procent moet het absolute minimum zijn.'
20/08 05u00  CD&V voelt hete adem van middenveld opnieuw in de nekEen week na de publicatie van Bart De Wevers startnota ogen de reacties vanuit het christelijke middenveld niet fraai. Beweging.net, de Gezinsbond en een tak van het ACV zijn uiterst kritisch. 'Maar wij voeren de onderhandelingen op basis van ons programma', aldus CD&V.
19/08 18u15  Startnota De Wever: De Woonzaak denkt na over juridische stappen'De Woonzaak', een initiatief van huurdersbonden en armoedeorganisaties, maar ook van vakbonden en Beweging.net, denkt na over juridische stappen na de startnota van informateur Bart De Wever. Ze ontwaren een stempel van Vlaams Belang en zien te weinig inspanningen voor huurders.
19/08 18u15  Tom Meeuws: 'Mijn haren gaan overeind staan als ik die startnota lees'SP.A Antwerpen moet zo snel mogelijk een ledenvergadering bijeenroepen. Dat zegt oud-burgemeester Bob Cools. Lokaal voorzitter Tom Meeuws is voorzichtiger.
19/08 16u15  Merkel herdenkt samen met Orban val IJzeren GordijnDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag Hongarije bedankt voor de rol die het land dertig jaar geleden speelde bij het neerhalen van het zogenaamde 'IJzeren Gordijn' tussen Oost- en West-Europa. De Hongaarse eerste minister Viktor Orban en Merkel hadden hun meningsverschillen over migratie opzijgeschoven om deel te nemen aan de herdenking van de 'pan-Europese picknick' in de Hongaarse...
19/08 16u00  'Ook de nieuwe CEO van bpost krijgt te kampen met dalend briefverkeer'Bpost zoekt een vervanger voor Koen Van Gerven, die geen tweede termijn als CEO ambieert. We stelden enkele vragen aan hoofdredacteur Daan Killemaes.
19/08 13u45  Adviseur bevestigt: Trump wil Groenland kopenEen economisch adviseur van president Donald Trump heeft gezegd dat de regering de aankoop van Groenland overweegt, ook al heeft het Deense gebied laten weten dat het niet te koop staat. 'Ik zeg alleen maar dat de president, die iets afweet van vastgoed, de aankoop van Groenland wil bekijken', zei Larry Kudlow zondag aan Fox News.
19/08 13u15  Tom Meeuws: 'Mijn haren gaan recht staan als je die startnota leest'SP.A Antwerpen moet zo snel mogelijk een ledenvergadering bijeenroepen. Dat zegt oud-burgemeester Bob Cools. Lokaal voorzitter Tom Meeuws is voorzichtiger.
19/08 13u15  IJsland verklaart voor het eerst gletsjer officieel doodIJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land 'dood' verklaard. Dat gebeurde zondag met een ceremonie die door premier Katrin Jakobsdottir werd bijgewoond.
19/08 13u00  Proces tegen gewezen president Omar al-Bashir van start in SoedanIn de Soedanese hoofdstad Khartoem is maandag het proces van start gegaan tegen Omar al-Bashir. De gewezen president, die drie decennia lang aan de macht was, moet terechtstaan voor corruptie.
19/08 12u15  Dit waren de beste tien concerten van Pukkelpop 2019Na drie dagen pukkelen is er vanalles op de trommelvliezen van onze recensenten blijven plakken. Festivalfunk, depressiepop en brexitrock, om maar een paar dingen te noemen.
19/08 10u45  Rijden op waterstof: wat is waar en wat is niet waar?De tijd dringt. Vinden wij dat menselijk leven op onze aardbol in de toekomst mogelijk moet blijven, moeten wij het stuur radicaal omgooien en met zijn allen anders gaan leven. Dat kan op velerlei manieren. Autorijden op stroom of waterstof is daar een van waarbij die laatste mogelijkheid eerst komaf moet maken met een reeks vooroordelen.
19/08 09u30  Hoe gezond en veilig is kweekvlees?Onze vleesconsumptie staat onder druk: het is slecht voor de gezondheid, de dieren en het milieu. Kweekvlees wordt door aanhangers gepromoot als hét alternatief. Maar niet iedereen is even enthousiast.
19/08 09u00  Kris Peeters dringt aan op snelle aanduiding eurocommissarisDe Europese landen die nog een nieuwe commissaris moeten voordragen, hebben daarvoor de tijd tot maandag 26 augustus. België hoort bij de laatste vijf landen die nog een commissaris moeten aanduiden.
19/08 07u45  We delen ons huis met 200.000 levensvormen (en die moeten we koesteren)Ons huis is een onvoorstelbare wildernis. Bioloog Rob Dunn beschrijft in zijn boek 'Nooit alleen thuis' de bijna 200.000 diersoorten die met ons samenleven, van de motten in de klerenkast en de schimmels in de kelder tot de bacteriën op het aanrecht. Een voorpublicatie.
19/08 04u45  Antwerpse coalitie staat onder drukSP.A Antwerpen moet zo snel mogelijk een ledenvergadering bijeenroepen. Dat zegt oud-burgemeester Bob Cools. Hij stelt in een interview met De Morgen het voortbestaan van de coalitie met N-VA in vraag. Lokaal voorzitter Tom Meeuws wacht nog af.
19/08 01u30  Nafi Thiam verbetert twee keer eigen Belgisch record verspringen en wint wedstrijd in BirminghamNafi Thiam heeft zondag bij de Diamond League atletiekmeeting in Birmingham haar eigen Belgisch record verspringen twee keer scherper gesteld. Ze vloog bij haar tweede van zes pogingen naar 6m74, zeven centimeter verder dan haar vorige recordsprong in Talence in juni, en deed bij haar derde beurt zowaar nog beter met 6m86. Thiam won zelfs de Diamond League-proef.
18/08 16u45  Sihame El Kaouakibi (Open VLD): 'De reizen naar Marokko zijn mijn beste én slechtste herinneringen'Sihame El Kaouakibi (Open VLD) werd bij de laatste verkiezingen verkozen in het Vlaams Parlement. Maar hoe viert zij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had ze 21 minuten en 52 seconden nodig.
18/08 16u30  Nafi Thiam verbetert twee keer eigen Belgisch record verspringenNafi Thiam heeft zondag bij de Diamond League atletiekmeeting in Birmingham haar eigen Belgisch record verspringen twee keer scherper gesteld. Ze vloog bij haar tweede van zes pogingen naar 6m74, zeven centimeter verder dan haar vorige recordsprong in Talence in juni, en deed bij haar derde beurt zowaar nog beter met 6m86.
18/08 15u00  Theo Francken: 'Als je Di Rupo en De Wever in een kamer samenzet, dan komt daar iets uit'N-VA-kopstuk Theo Francken heeft de PS zondag opnieuw opgeroepen om, in het kader van de federaleregeringsvorming, het gesprek met zijn partij aan te gaan. 'Elio Di Rupo en Bart De Wever zijn verstandige mannen. Als je hen samen in een kamer zet, dan zullen daar dingen uitkomen', zei hij zondag in VTM NIEUWS.
18/08 12u30  Aanslag op trouwfeest in Afghaanse hoofdstad Kaboel: 63 doden en 182 gewondenBij een explosie in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zaterdag minstens 63 doden en 182 gewonden gevallen. Dat melden de autoriteiten zondag. 'Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen', laat de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Nasrat Rahimi, weten.
18/08 11u15  Eurazië wordt elk jaar twee centimeter extra samengedruktHet continent Eurazië wordt elk jaar twee centimeter extra samengedrukt door het Indische subcontinent. De kans op een grote beving is reëel.
18/08 11u15  Karen Joosten, dansprogrammator van kunstencentrum STUK: 'Elk lijf is evenwaardig'Karen Joosten is de nieuwe dansprogrammator van het Leuvense kunstencentrum STUK. Lichamen met vetrolletjes, rimpels en gebreken krijgen komend seizoen een prominente plaats.
18/08 06u15  Bij 'no deal'-brexit dreigen voedseltekorten, blijkt uit gelekte regeringsdocumentenAls Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt zonder akkoord, verwacht de Britse regering dat er een tekort zal zijn aan voedsel, medicijnen en brandstof. Dat schrijft de Sunday Times, die gelekte regeringsdocumenten kon inkijken.
18/08 05u15  Dimitri Verhulst: 'Ik heb een grote bewondering voor zwijgende mensen. Maar ik hoor daar niet bij'Hij zou graag slimmer zijn. En ook meer kunnen zwijgen. Maar verder is Dimitri Verhulst best tevreden met wie hij is, zegt hij. 'Nee, ik ben niet voorgoed verkloot. Integendeel.'
18/08 04u30  Hilde Crevits: 'We gaan ernstig onderhandelen'Hilde Crevits verbreekt haar maandenlange stilzwijgen na de verkiezingsnederlaag van CD&V in mei. In De Zondagspreekt ze over de beslissing te onderhandelen over de startnota. 'Ik wil een grondig uitgewerkt regeerakkoord dat weinig ruimte laat voor interpretatie.'
18/08 01u45  Ahmed Laaouej (PS) eist snelle samenkomst commissie Financiën vanwege auditrapportAanleiding is de publicatie in L'Echo en De Tijd van conclusies van een 'onthutsend' vertrouwelijk auditrapport van de Inspectie van Financiën over het Brusselse hoofdkantoor van de federale politie. Dat meldt Laaouej zaterdagavond aan Belga.
17/08 23u30  Italië aanvaardt 27 niet-begeleide minderjarigen van Open ArmsDe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft zaterdag toestemming gegeven voor de ontscheping van minderjarigen van het gestrande reddingsschip Open Arms, dat verwikkeld is in een politiek dispuut.
17/08 15u30  Beestenboel: mannelijke dansvliegen vallen voor opgeblazen vrouwtjes met behaarde potenBij de dansvliegen zouden grotere vrouwtjes aantrekkelijker zijn, omdat ze meer eitjes kunnen dragen.
17/08 15u30  Pukkelpop verontschuldigt zich voor misverstanden rond vlaggenDe organisatie van Pukkelpop wenst zich te verontschuldigen voor 'de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping van Pukkelpop'. Dat laat de organisatie weten na grondig overleg met burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA). Pukkelpop wil zich nu concentreren op de laatste twee dagen van het muziekfestival.
17/08 15u30  Regie der Gebouwen past procedures aan na geknoei met grote bouwprojectenIn 2019 heeft de federale overheid nog altijd geen middelen en procedures om grote vastgoedprojecten, die oplopen van 50 miljoen euro tot honderden miljoen euro's, op een efficiënte manier te beheren. Dat besluit de Inspectie van Financiën in een vertrouwelijk auditrapport, dat De Tijd kon inkijken. De Regie der Gebouwen zegt in een reactie aan Belga dat interne procedures al werden 'aangepast en...
17/08 14u30  Wouter Beke zal 'startnota niet zomaar slikken'Over een aantal elementen in de startnota van Bart De Wever zal nog 'een duchtig woordje' gesproken worden. Dat stelt afscheid­nemend voorzitter van CD&V en onderhandelaar voor de Vlaamse regering, Wouter Beke, zaterdag in met Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.
17/08 11u45  Gepasteuriseerde bacterie kan helpen bij het afvallenDe darmbacterie Akkermansia kan de strijd tegen diabetes en obesitas vooruithelpen.
17/08 11u15  Noord-Korea spreekt opnieuw van test van 'nieuw wapen'De lancering van twee projectielen vrijdag was opnieuw een test van een 'nieuw wapen'. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA zaterdag gemeld. Ook een week geleden was er al sprake van zo'n nieuw wapen, en net als toen zou de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de test geobserveerd hebben.
17/08 09u45  PS-topvrouw Laurette Onkelinx: 'PS en N-VA zijn onverenigbaar'Een federale regering met PS en N-VA is niet mogelijk. Dat stelt Laurette Onkelinx zaterdag in een interview in De Tijd en L'Echo. 'Er is geen cordon sanitaire rond de N-VA, maar wel rond de waarden waar de N-VA en Theo Francken voor staan', aldus de PS-topvrouw.
17/08 05u15  Zijn fake news en online desinformatie het nieuwe normaal? 'Manipulatie is veel subtieler geworden'Fake news en desinformatie op het internet worden subtieler naarmate technologiebedrijven strenger optreden. Tegelijk blijven niet-Engelstalige regio's met dezelfde problemen kampen, zegt de Canadese onderzoeksjournalist en fakenewsexpert Craig Silverman. 'Fake news is globaal, maar de aanpak ervan niet.'
17/08 05u15  Een nazomer vol kunst: vijf tips voor culturele citytripsWelke steden moeten we dringend ontdekken? En wat is daar deze (na)zomer nog te beleven? We vroegen bij vier kunst- en cultuurminnaars om hun eigenzinnige tips en recente ontdekkingen.
17/08 05u00  PS en N-VA zijn onverenigbaar, stelt PS-topvrouw Laurette OnkelinxEen federale regering met PS en N-VA is niet mogelijk. Dat stelt Laurette Onkelinx zaterdag in een interview in De Tijd en L'Echo. 'Er is geen cordon sanitaire rond de N-VA, maar wel rond de waarden waar de N-VA en Theo Francken voor staan', aldus de PS-topvrouw.
17/08 04u00  Kroniek van de week: oef, de formatiegesprekken voor een Vlaamse regering zijn gestartBegin deze week presenteerde N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn startnota voor de vorming van een Vlaamse regering met CD&V en Open VLD. De hele week regende het reacties. Knack-redacteur Ewald Pironet blikt terug in 10 punten.
17/08 03u45  VS kondigen bevel tot inbeslagname aan voor Iraanse olietanker Grace 1De Verenigde Staten hebben een bevel tot inbeslagname uitgevaardigd voor de Iraanse olietanker Grace 1, een dag nadat de autoriteiten van Gibraltar het schip hadden vrijgelaten.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Uitvinder Daan Roosegaarde: 'We mogen niet accepteren dat we in steden leven die ons vervuilen'23/08 19u15 - Knack: 'We moeten steden ontwikkelen die ons juist gezonder maken', zegt de Nederlandse kunstenaar/uitvinder Daan Roosegaarde die een Smog Free Tower bouwde.
1x China legt VS nieuwe importheffingen op23/08 21u30 - Knack: China plant bijkomende importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.
1x Frankrijk dreigt met tegenhouden vrijhandelsakkoord vanwege Amazonebranden23/08 21u45 - Knack: Duitsland verzet zich tegen het voornemen van de Franse president Emmanuel Macron om het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur tegen te houden.
0x VS kondigen bevel tot inbeslagname aan voor Iraanse olietanker Grace 117/08 03u45 - Knack: De Verenigde Staten hebben een bevel tot inbeslagname uitgevaardigd voor de Iraanse olietanker Grace 1, een dag nadat de autoriteiten van Gibraltar het schip hadden vrijgelaten.
0x Kroniek van de week: oef, de formatiegesprekken voor een Vlaamse regering zijn gestart17/08 04u00 - Knack: Begin deze week presenteerde N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn startnota voor de vorming van een Vlaamse regering met CD&V en Open VLD. De hele week regende het reacties. Knack-redacteur Ewald Pironet blikt terug in 10 punten.
0x PS en N-VA zijn onverenigbaar, stelt PS-topvrouw Laurette Onkelinx17/08 05u00 - Knack: Een federale regering met PS en N-VA is niet mogelijk. Dat stelt Laurette Onkelinx zaterdag in een interview in De Tijd en L'Echo. 'Er is geen cordon sanitaire rond de N-VA, maar wel rond de waarden waar de N-VA en Theo Francken voor staan', aldus de PS-topvrouw.
0x Een nazomer vol kunst: vijf tips voor culturele citytrips17/08 05u15 - Knack: Welke steden moeten we dringend ontdekken? En wat is daar deze (na)zomer nog te beleven? We vroegen bij vier kunst- en cultuurminnaars om hun eigenzinnige tips en recente ontdekkingen.
0x Zijn fake news en online desinformatie het nieuwe normaal? 'Manipulatie is veel subtieler geworden'17/08 05u15 - Knack: Fake news en desinformatie op het internet worden subtieler naarmate technologiebedrijven strenger optreden. Tegelijk blijven niet-Engelstalige regio's met dezelfde problemen kampen, zegt de Canadese onderzoeksjournalist en fakenewsexpert Craig Silverman. 'Fake news is globaal, maar de aanpak ervan niet.'
0x PS-topvrouw Laurette Onkelinx: 'PS en N-VA zijn onverenigbaar'17/08 09u45 - Knack: Een federale regering met PS en N-VA is niet mogelijk. Dat stelt Laurette Onkelinx zaterdag in een interview in De Tijd en L'Echo. 'Er is geen cordon sanitaire rond de N-VA, maar wel rond de waarden waar de N-VA en Theo Francken voor staan', aldus de PS-topvrouw.
0x Noord-Korea spreekt opnieuw van test van 'nieuw wapen'17/08 11u15 - Knack: De lancering van twee projectielen vrijdag was opnieuw een test van een 'nieuw wapen'. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA zaterdag gemeld. Ook een week geleden was er al sprake van zo'n nieuw wapen, en net als toen zou de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de test geobserveerd hebben.

Statistieken

Artikels:
27926
Gelezen:
727
Aantal lezers nu:
29


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven