vrijdag 13 december 2019, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u45
 

Knack

Verbergen Tonen
13/12 06u15  Boris Johnson heeft zijn brexit beet maar ontwaakt in een verdeeld land Boris Johnson is de grote winnaar van de Britse verkiezingen. De Conservatieve Partij toonde zich strategisch superieur, Labour likt haar wonden. Toch kan de Britse premier niet zomaar op zijn lauweren rusten. Een verdeeld land en een verdeelde partij loeren om de hoek.18 
13/12 05u30  Johnson zorgt met Conservatieven voor aardverschuiving Met 451 van de 650 kiesdistricten geteld is duidelijk dat de Conservatieve partij van premier Boris Johnson een echte aardverschuiving heeft teweeggebracht. Voorspellingengeven de Conservatieven ruim meer dan de benodigde 326 zetels voor een absolute meerderheid.20 
13/12 05u15  Schrijver Erwin Mortier: 'Er mag wel wat meer schoonheid in de politiek komen' 'Wat is literatuur anders dan een aangetekend schrijven naar een loket waar voortdurend een A4'tje hangt: 'Onze diensten zijn momenteel gesloten'?' Erwin Mortier over twintig jaar schrijverschap, de staat van het land en de kleinkinderen van de collaboratie.21 
13/12 05u15  Kerstvragen aan Ann Dooms (VUB): 'Vlaamse wetenschappers zijn vaak onbekend en onbemind' Professor Ann Dooms(VUB) is een onvermoeibaar pleitbezorger voor beter wiskundeonderwijs.19 
12/12 23u15  Exitpolls voorspellen comfortabele meerderheid voor Boris Johnson De eerste exitpolls zijn binnen. Volgens die schatting haalt de Conservatieve Partij een comfortabele meerderheid in het Britse parlement. Labour krijgt zware klappen.12 
12/12 22u30  Pax Christi mag op het laatste nippertje prijs niet uitreiken in Kazerne Dossin: 'Dit is ongehoord' Een prijsuitreiking van vredesorganisatie Pax Christi die donderdagavond had moeten plaatsvinden in Kazerne Dossin in Mechelen, is in allerijl verhuisd naar de Predikherenbibliotheek vlakbij omdat Kazerne Dossin plots geen toestemming meer gaf voor het evenement.14 
12/12 21u00  Sleept Boris Johnson een parlementaire meerderheid in de wacht? Binnen enkele uren sluiten de Britse stemlokalen. Meteen nadien worden de eerste exitpolls en resultaten verwacht. Doorheen de nacht sijpelen alle resultaten binnen. Wie trekt aan het langste eind? Knack volgt de verkiezingen vanuit Londen.10 
12/12 20u45  Pax Christi mag op het laatste nippertje prijs niet uitreiken in Kazerne Dossin Een prijsuitreiking van vredesorganisatie Pax Christi die donderdagavond had moeten plaatsvinden in Kazerne Dossin in Mechelen, is in allerijl verhuisd naar de Predikherenbibliotheek vlakbij omdat Kazerne Dossin plots geen toestemming meer gaf voor het evenement.
12/12 16u45  Leven in 2019: goede voornemens voor de drukbezette zakenman Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: goede voornemens voor 2020.
12/12 15u00  'Nu gaat het om de knikkers': wie doet N-VA kleur bekennen? Officieel zijn er twee pistes, maar de tandem van informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez lijkt vooral te fietsen richting paars-groen-oranje. Betrokkenen zien een hoofdrol weggelegd voor de kersverse MR-voorzitter.
12/12 13u45  'De brexit was een grote leugen, maar een tweede referendum stort het land in een crisis' De stembureaus in het Verenigd Koninkrijk gingen open om 8 uur. Knack volgt voor u al het nieuws over de Britse verkiezingen live vanuit Londen.
12/12 12u00  Verbijstering over alcoholuitspraak van politierechter Mireille Schreurs Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs (VAD), is verbijsterd over de uitspraak van Mireille Schreurs dat twee glazen alcohol moeten kunnen in het verkeer. 'Een platte uitspraak die veel kwaad berokkent.'
12/12 12u00  Wat is de Jupiler Pro League internationaal waard? Ons kampioenschap wordt meer en meer in de gaten gehouden door de topcompetities, ondanks de oudere stadions en de mindere Europese resultaten. Sport/Voetbalmagazine sprak met enkele internationale scouts.
12/12 11u45  Spelt u beter dan de gemiddelde Knack-journalist? Doe hier de test Pijnlijke spelfouten zoals die van onderwijsminister Ben Weyts op Twitter? Nee, die kan een blad als Knack zich niet permitteren (cimbaalslag!). Week na week worden onze journalisten gedrild door de stachanovisten van de eindredactie - u herkent hen aan het gillendekeukenmeidenvertoon waarmee ze taalmonstruositeiten abhorreren. Maar zelfs goedgetrainde pennenridders kunnen zich weleens vergissen.
12/12 11u15  De Britten kiezen: het wordt erop of eronder voor Boris Johnson De stembureaus in het Verenigd Koninkrijk gingen open om 8 uur. Knack volgt voor u al het nieuws over de Britse verkiezingen live vanuit Londen.
Laatste update: vandaag om 6u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/12 11u00  Waarom Nieuw-Zeeland massaal op zoek moet naar huidDokters die de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland behandelen, hebben 1,2 miljoen vierkante centimeter huid besteld.
12/12 10u45  Dwarsboomt Jeremy Corbyn de plannen van Boris Johnson?Verkiezingskoorts over het Kanaal. Na een droefgeestige verkiezingscampagne trekken de Britten naar de stembus. Het wordt kiezen tussen de regen en de drop. Knack trok naar Londen om poolshoogte te nemen.
12/12 10u45  Tuinbouwkundige Bart Backaert: 'Een gazon is een ecologische ramp'Het gemiddelde stadspark ziet er voor Bart Backaert veel te saai uit, dus pioniert de tuinbouwkundige in Aalst met een nieuwe aanpak: hij creëert oases van biodiversiteit, laat omgevallen bomen liever liggen en smokkelt zo veel mogelijk groen tussen het stadsbeton. 'Niets doen is het moeilijkste beheer dat er is.'
12/12 10u00  Hoe vaak post je iets op sociale media? Een lesje digitale etiquetteHoe snel moet je een mail beantwoorden? Hoe reageer je op een overlijdensbericht op Facebook? En mag je een afspraak annuleren per sms? Ook op de sociale media en in online communicatie gelden elementaire beleefdheidsregels.
12/12 10u00  Mysteries van het eindejaar: waarom vieren we Kerstmis op 25 december?In de Bijbel staat geen specifieke datum vermeld waarop Jezus Christus geboren is. Waarom vieren we Kerstmis dan op 25 december?
12/12 10u00  De 10 strafste politieke interviews van 2019Dit zijn de meest spraakmakende politieke interviews van het afgelopen jaar.
12/12 09u15  ABVV plant actie in januari om onderhandelaars onder druk te zettenDe socialistische vakbond ABVV plant een grote actie in januari om de federale onderhandelaars onder druk te zetten. Dat zegt voorzitter Robert Vertenueil donderdag in de kranten van Sudpresse. De vakbond houdt de politici vooral nauwlettend in het oog in verband met beslissingen die genomen zullen worden rond pensioenen, welzijn en sociale zekerheid.
12/12 08u30  Stembureaus geopend in Verenigd Koninkrijk: het wordt erop of eronder voor Boris JohnsonDe stembureaus in het Verenigd Koninkrijk gaan open om 8 uur. Volg hier al het nieuws over de Britse verkiezingen.
12/12 07u00  Britten naar de stembus: het wordt erop of eronder voor Boris JohnsonVolg hier al het nieuws over de Britse verkiezingen
12/12 05u15  Kerstvragen aan Anda Ackx: 'Ik heb vooral geprobeerd om het jaar door te komen'Anda Ackx, managing director van productiehuis Roses Are Blue, verloor op 5 mei haar man, StuBru-presentator Christophe Lambrecht.
12/12 05u15  Actrice Carice Van Houten: 'Wacht eens even, waarom was ik de hele tijd naakt?'Ze mist Game of Thrones niet. Integendeel. Met de film Instinct en een VTM-serie over prostitutie vond Carice Van Houten iets terug wat ze lang kwijt was: spelplezier. #MeToo scherpte ondertussen ook haar ondernemingszin aan. 'Het is nu even aan ons.'
12/12 04u45  Werkgevers willen ontslagbescherming vakbondslui afbouwenHet Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil de bescherming van kandidaten bij sociale verkiezingen afbouwen. 'Sommigen doen het alleen voor de bescherming tegen ontslag', klinkt het donderdag in De Tijd.
11/12 19u15  Regering moet reisdocumenten geven aan tien kinderen van SyriëstrijdersDe Belgische regering moet aan tien kinderen van Syriëstrijders consulaire bijstand verlenen en hen identiteits-, administratieve of reisdocumenten bezorgen die hen in staat stellen om onder begeleiding vanuit Syrië naar België te reizen en regelmatig België binnen te komen. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter woensdag beslist.
11/12 17u45  House of Cards-schrijver Michael Dobbs: 'Boris Johnson is de juiste man voor deze bijzondere tijden'Hij is de schrijver van House of Cards, voormalig raadgever van Margaret Thatcher en een fan van Boris Johnson. Een gesprek met Michael Dobbs.
11/12 17u15  Vrijspraak volgt na schikking in monsterproces Omega DiamondsOp 5 februari 2020 herstart het proces tegen Omega Diamonds voor het hof van beroep van Gent. Maar wegens een schikking tussen de partijen en de douane is de strafklacht vervallen en zal de vrijspraak volgen.
11/12 17u15  Kerstvragen aan Paul Bekaert: 'Je mag stilaan spreken van een aanval op onze beschaving'Paul Bekaert is advocaat, specialist in mensenrechten, en raadsman van de Catalaanse president Carles Puigdemont.
11/12 16u30  Van 'onverantwoord bestuurder' tot 'slapjanus': Jambon verdedigt zich na kritiek op klimaatplanDe verzamelde oppositie heeft woensdag in het Vlaams Parlement forse kritiek geleverd op het energie- en klimaatplan dat de Vlaamse regering maandag heeft goedgekeurd. Voor de linkse oppositiepartijen Groen, SP.A en PVDA zijn de plannen ruim onvoldoende. Volgens Vlaams Belang gaan de plannen dan weer te ver en loopt minister-president Jan Jambon 'de klimaatlobby achterna'. Jambon zelf houdt vol da...
11/12 16u00  Advocaat Paul Bekaert: 'Je mag stilaan spreken van een aanval op onze beschaving'Paul Bekaert is advocaat, specialist in mensenrechten, en raadsman van de Catalaanse president Carles Puigdemont.
11/12 15u15  Van uitgelachen leiders tot een ziek kind op de grond: 5 sleutelmomenten uit de Britse kiescampagneDe Britse verkiezingscampagne was kort en werd gehinderd door gure winterse buien. Vijf scharniermomenten kunnen morgen mee het resultaat bepalen.
11/12 15u15  Vitamine D kan bij ouderen als ontstekingsremmer dienenEen voedingssupplement met vitamine D en eiwitten heeft een positief effect op verouderingsprocessen bij ouderen, zo blijkt uit onderzoek van de VUB.
11/12 15u00  Time roept Greta Thunberg uit tot Persoon van het JaarDe Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is Persoon van het Jaar 2019, zo meldt het magazine Time woensdag. Ze werd het icoon van een generatie, een krachtige stem die waarschuwt voor de grootste uitdaging van onze planeet, legt het magazine uit.
11/12 14u15  Weldadige feesten: tips om gezond en duurzaam te genietenDuurzame voeding garandeert een goede gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties en is sociaal eerlijk. Het vraagt wat aanpassing, maar met de nodige creativiteit zijn 'duurzaam' en 'genieten' perfect te verzoenen.
11/12 14u15  Greta Thunberg beschuldigt COP25-landen van 'bedrog'De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) heeft woensdag op de COP25-klimaatconferentie in Madrid ook de meest ambitieuze landen die aan de top deelnemen van 'bedrog' beschuldigd als het over hun engagement gaat om de klimaatopwarming te bestrijden.
11/12 13u30  Greta Thunberg beschuldigt aan COP25 deelnemende landen van 'bedrog'De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) heeft woensdag op de COP25-klimaatconferentie in Madrid ook de meest ambitieuze landen die aan de top deelnemen van 'bedrog' beschuldigd als het over hun engagement gaat om de klimaatopwarming te bestrijden.
11/12 13u30  Mediaanloon in België kwam in 2017 uit op 3.140 euro brutoHet bruto mediaan maandloon bedroeg in 2017 in België 3.140 euro. Dat betekent dat de helft van de voltijds tewerkgestelde werknemers minder verdient dan dat bedrag en de andere helft meer. Het gemiddelde brutomaandloon kwam in 2017 uit op 3.558 euro per maand, zo blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van statistiekbureau Statbel.
11/12 11u45  Patiënt versus zorgverlener: hoe kun je de vaak scheefgetrokken machtsbalans herstellen?Een zorgverlener heeft macht over zijn patiënt, die zich vaak in een afhankelijke positie bevindt. Die verhouding moet beter in balans.
11/12 11u15  Wintervakantie na een kruisbandletsel: wanneer kun je weer veilig skiën?Als in het vorige skiseizoen je kruisbanden geknapt zijn, stap je ongetwijfeld allang weer rond. Maar kun je al veilig weer skiën?
11/12 10u30  Criminologe Charlotte Colman: 'Er is geen war on drugs in België'Is ons land gebaat bij een minder streng drugsbeleid? Professor criminologie Charlotte Colman pleit voor voorzichtigheid. 'Er is te weinig studiemateriaal om te kunnen zeggen dat legalisering werkt.'
11/12 09u15  Mysteries van het eindejaar: waarom geven we elkaar cadeaus met Kerstmis?Eigenlijk is het merkwaardig om elkaar op Kerstmis - wanneer we de geboorte van Jezus vieren - geschenken te geven. Is het om puur commerciële redenen of zit er iets anders achter?
11/12 09u00  Hendrik Bogaert (CD&V): 'Paarsgroen is pest en cholera samen''Paarsgroen is de pest en cholera samen'. Aan het woord is Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V), die zijn voorkeur voor een paarsgele regering woensdag in De Ochtend niet onder stoelen of banken stak. Hij belooft 'elke lijn' van een paarsgroen verhaal 'superkritisch te bekijken'.
11/12 05u15  'Dringend nood aan nieuwe gevangenissen': overbevolking bereikt alarmpeilExact 10.883 mensen zitten vandaag in onze gevangenissen. Het hoogste cijfer in vier jaar, stelt het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen, in Het Nieuwsblad woensdag.
11/12 04u45  Joke Schauvliege rekent af met woelig jaar: 'Bij de minste tegenwind kwam ik alleen te staan'Begin februari nam Joke Schauvliege (CD&V) huilend ontslag als minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Het was haar eigen beslissing, zegt ze. 'Maar ik geef toe: het deed veel pijn om te zien hoe een paar mensen van mijn partij er als de kippen bij waren om mijn verdere functioneren ter discussie te stellen.'
11/12 04u45  Jean-Claude Juncker: 'Ik heb Poetin gekust, en dat is voor Europa niet slecht geweest'Eén Britse pond heeft hij verdiend aan de brexit, dankzij een weddenschap over de uitslag van het referendum. Op 1 december gaf Jean-Claude Juncker de voorzittershamer van de Europese Commissie door aan Ursula von der Leyen. 'Ik ben niet bang voor het zwarte gat.'
10/12 19u30  Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zijn de nieuwe informateursJoachim Coens, de kersverse voorzitter van CD&V en zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez zijn door de koning aangesteld als informateurs. Ze zullen op 20 december verslag uitbrengen van hun bevindingen.
10/12 17u00  Jan Jambon blikt terug op politiek spektakeljaar: 'Het klimaat moet geen religie worden'In de Wetstraat was 2019 een jaar van personeelswissels. In Vlaanderen schoof het politieke landschap een aardig stuk naar rechts op. Knack zat samen met minister-president Jan Jambon om het jaar in de politiek te overlopen. 'Laat kunstenaars maar maatschappijkritisch zijn, ik heb daar geen enkel probleem mee.'
10/12 17u00  Mireille Schreurs stopt als politierechter: '2 glazen alcohol in het verkeer zijn bijna verwaarloosbaar'Mireille Schreurs, politierechter in Aalst en echtgenote van Karel De Gucht, gaat over twee weken met pensioen als politierechter. In een afscheidsinterview met Knack zegt zij dat het toegestane alcoholpromillage in het verkeer wat haar betreft niet strenger hoeft.
10/12 17u00  Mireille Schreurs gaat met pensioen: 'Het liefst was ik net als Karel in de politiek gestapt'Mireille Schreurs, politierechter in Aalst en echtgenote van Karel De Gucht, gaat over twee weken met pensioen als politierechter. 'Het is beter om iemand ten onrechte vrij te spreken dan om iemand ten onrechte te veroordelen.'
10/12 16u15  Afzettingsprocedure Trump gebeurt officieel wegens 'machtsmisbruik en hinderen parlement'De Democraten hebben twee beschuldigingen tegen Donald Trump weerhouden in de afzettingsprocedure die tegen de Amerikaanse president Donald Trump loopt: misbruik van macht en het hinderen van het goede verloop van de procedures in het Congres, het Amerikaanse parlement.
10/12 15u30  Waarom de oorlog in Oekraïne allesbehalve voorbij isDe Parijse top over de oorlog in Oekraïne leverde een bescheiden resultaat op. Beterschap op lange termijn wordt door Vladimir Poetin vakkundig tegengehouden.
10/12 12u00  Televisiekok Jeroen Meus: 'Bij mij moet je niet meer afkomen met racistische praat'Jeroen Meus is al jaren de populairste televisiekok van Vlaanderen. Toch noemt hij zichzelf de beschermer van het gewone. In de keuken en in onze omgang met elkaar: Meus pleit voor gezond verstand, beleefdheid en empathie.
10/12 12u00  Migratie-expert Gerald Knaus: 'De sleutel om het migratievraagstuk op te lossen ligt in Gambia'Gerald Knaus, de bedenker van de EU-Turkijedeal, wil nu ook akkoorden sluiten met Afrikaanse landen. Een gesprek over de dodelijkste grens ter wereld, de onzin van vluchtelingenquota en de hypocrisie van extreemrechts. 'We zullen er nóóit in slagen al die Afrikanen terug te sturen.'
10/12 11u45  Zen in de Kerk: 'Een wellnessaanbod vanuit christelijke achtergrond, waarom niet?'Westerlingen zoeken massaal hun heil in het zenboeddhisme op zoek naar zingeving en rust. Maar waarom heeft de christelijke traditie, die Vlaanderen in grote mate heeft gevormd en de geestelijke gezondheidszorg heeft uitgebouwd, geen antwoord op de 'epidemie' van psychische problemen? Een gesprek met theoloog en psychotherapeut Patrick Lens.
10/12 11u30  Mysteries van het eindejaar: waarom wordt een kreeft levend gekookt (en wat is het alternatief)?Weinig voedsel dat meer gemoederen beroert dan de vaak levend gekookte kreeft. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk zo? En bestaat er dan geen alternatief?
10/12 11u30  Had de slang die Eva verleidde poten?In de paleontologie van de slang vinden sommige gelovigen reden om hun heilige boek toch weer wetenschappelijke aanspraken te geven.
10/12 10u30  Koning Filip begint aan consultaties, CD&V-voorzitter Coens als eerste op gesprekDe Koning heeft maandag Paul Magnette in audiëntie ontvangen in het Paleis te Brussel. Hij heeft aan de Koning een eindverslag uitgebracht en heeft verzocht van zijn opdracht ontheven te worden. De Koning houdt zijn beslissing in beraad en vat dinsdagvoormiddag consultaties aan met CD&V, N-VA en Groen.
10/12 10u15  Koning Filip begint aan consultaties met eerst CD&V, N-VA en GroenDe Koning heeft maandag Paul Magnette in audiëntie ontvangen in het Paleis te Brussel. Hij heeft aan de Koning een eindverslag uitgebracht en heeft verzocht van zijn opdracht ontheven te worden. De Koning houdt zijn beslissing in beraad en vat dinsdagvoormiddag consultaties aan met CD&V, N-VA en Groen.
10/12 10u00  Calvo: 'Werk van voorbije weken nu niet weggooien'Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo wil niet dat het werk van informateur Paul Magnette in de prullenbak belandt. 'Magnette heeft op vier weken meer bereikt dan de anderen op 6 maanden.'
10/12 10u00  De 10 strafste interviews van 2019Herlees hier de tien meest spraakmakende Knack-interviews van het afgelopen jaar.
10/12 07u45  Drie wielrenners strijden om Sportman van het Jaar, Meesseman, Derwael en Thiam kanshebbers voor SportvrouwDe top drie voor de prestigieuze prijzen van Sportman en Sportvrouw van het Jaar zijn bekend. Bij de mannen gaat het tussen Victor Campenaerts, Remco Evenepoel en Wout Van Aert. Emma Meesseman, Nina Derwael en Nafi Thiam kunnen Sportvrouw van het Jaar worden.
10/12 00u45  Poetin en Zelensky komen tot akkoord over staakt-het-vuren in oosten OekraïneDe Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky zijn maandag tijdens de Oekraïne-top overeengekomen om tegen het einde van het jaar een staakt-het-vuren op te leggen in het oosten van Oekraïne. Dat stelt het Elysée in een mededeling.
09/12 19u45  Stuurt de koning Bart De Wever op paars-gele helletocht?De rust is weer even terug in de Wetstraat. Het Paleis temporiseert, de Open VLD is gekalmeerd. Maar koning Filip staat voor een cruciale beslissing.
09/12 16u15  Skoda lanceert het ene succesmodel na het andereDertig jaar geleden slaagde Volkswagen erin om het noodlijdende Skoda binnen te lijven, voor de neus van Renault. Sindsdien gaat het steil bergop met Skoda en is het uitgegroeid van een budgetmerk tot een van de meest succesvolle Europese volumemerken met kwaliteitsvolle modellen die het verschil maken.
09/12 16u00  Koning Filip houdt ontslag Magnette in beraad en start nieuwe consultatiesDe Koning heeft de heer Paul Magnette in audiëntie ontvangen in het Paleis te Brussel. Hij heeft aan de Koning een eindverslag uitgebracht en heeft verzocht van zijn opdracht ontheven te worden. De Koning houdt zijn beslissing in beraad en vat consultaties aan.
09/12 14u45  Land Invest Group zette privédetectives in om journalisten Apache te schaduwenDe Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group heeft privédetectives ingeschakeld om journalisten van de nieuwssite Apache te schaduwen. Dat meldt Apache zelf op zijn website. Land Invest Group zou 60.000 euro hebben uitgegeven aan de privédetectives.
09/12 14u45  Paul Magnette brengt opnieuw verslag uit: wat doet koning Filip?Informateur Paul Magnette brengt maandagnamiddag om 15:30 opnieuw verslag uit op het koningshuis. Wordt zijn opdracht verlengd? Of krijgt Bart De Wever de kans waar hij om vraagt?
09/12 14u15  Hebben we nu wel of niet een vitamine D-supplement nodig tijdens de donkere wintermaanden?Ongeveer 90 procent van de Belgische bevolking heeft een gebrek aan vitamine D, vooral in de winter en het voorjaar. Hoe kunnen we zo'n tekort vermijden?
09/12 13u45  De Wever over formatie: 'Er is heel veel schade aangericht'Bij N-VA stelde voorzitter De Wever dat hij eventueel wel aan zet wil komen, maar benadrukt hij dat de 'schade' die de Open VLD-top heeft aangericht 'gigantisch' is.
09/12 11u45  Rusland uitgesloten van Olympische Spelen en WK voetbal na dopingfraudeHet Wereldantidopingagentschap WADA heeft Rusland voor vier jaar geschorst van grote sportevenementen nadat het gesjoemeld heeft met dopingresultaten.
09/12 11u00  Zuhal Demir naar Madrid met Vlaams klimaatplanDe Vlaamse regering is overeengekomen om te gaan voor een CO2-reductie van 32,6 procent tegen 2030. Zo gaat de maximumsnelheid op de Brusselse ring naar 100 kilometer per uur.
09/12 10u45  Wilmès: 'Teksten van Magnette zijn nog te links'Op de vraag of de MR in de huidige stand van zaken tot de nieuwe federale regering zou toetreden, is het antwoord volgens Wilmès 'neen'.
09/12 10u30  5 doden en tientallen mensen vermist na vulkaanuitbarsting in Nieuw-ZeelandBij de vulkaanuitbarsting op White Island, een populaire toeristische trekpleister in Nieuw-Zeeland, zijn 5 dodelijke slachtoffers gevallen. De politie vreest dat de dodentol nog kan oplopen.
09/12 10u30  Mysteries van het eindejaar: waarom zijn we laat (met kerstinkopen)?We stellen uit, onze planning valt in duigen - mensen zijn niet geneigd hun deadlines te halen. Waarom is dat zo?
09/12 10u30  Drietaligheid in Brussel? 'Laat ons starten met uitstekende tweetaligheid Nederlands-Frans'Alle Brusselse kinderen moeten op hun 18 jaar minstens Nederlands, Frans en Engels beheersen. Dit ambitieus streefdoel staat in de oriëntatienota 2019-2024 van Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz. Kennis van het Nederlands en het Frans moet prioritair zijn, reageert Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle.
09/12 10u00  Vlaamse regering heeft een klimaatakkoordDe Vlaamse regering is overeengekomen om te gaan voor een CO2-reductie van 32,6 procent tegen 2030.
09/12 10u00  Coens: 'Een CD&V'er aan zet? Nu niet aan de orde'CD&V lijkt terughoudend om zelf aan zet te komen in de federale formatie.
09/12 10u00  Poetin ontmoet Zelensky: voor het eerst in drie jaar praten Moskou en Kiev over Oost-OekraïneMaandag gaan de presidenten van Rusland en Oekraïne voor het eerst in meer dan drie jaar het gesprek aan over het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat gebeurt in Parijs, waar gastheer Emmanuel Macron kosten noch moeite heeft gespaard om de vredesonderhandelingen te reanimeren.
09/12 09u00  Tientallen mensen vermist na vulkaanuitbarsting in Nieuw-ZeelandBij de vulkaanuitbarsting op White Island, een populaire toeristische trekpleister in Nieuw-Zeeland, is zeker een dodelijk slachtoffer gevallen. De politie vreest dat de dodentol nog kan oplopen.
09/12 08u45  Uitbreiding Paars-Groen met CD&V ook rekenkundig niet evidentAls Paars-Groen de CD&V in de arm neemt of erbij krijgt, heeft informateur Paul Magnette (PS) weliswaar een ruimere maar daarom nog geen werkbare meerderheid.
09/12 07u15  Hoe een mango tot een warmere zorg kan leidenSoms nemen de kleinste dingen het meeste plaats in je hart in, leren onze kinderen van Winnie de Poeh. Maar zelf zijn we het vaak vergeten: dat kleine, onverwachte gebaren of attenties zoveel kunnen betekenen, in het bijzonder voor mensen die zorg nodig hebben of verlenen.
09/12 05u30  Gatz wil elke 18-jarige Brusselaar drietalig makenAlle Brusselse kinderen moeten op hun 18 jaar minstens Nederlands, Frans en Engels beheersen. Dit ambitieus streefdoel staat in de oriëntatienota 2019-2024 van Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz (Open VLD), die hij maandagnamiddag in het Brussels Parlement voorstelt.
09/12 05u30  Mysterieus China zit achter de propaganda verscholenSus van Elzen reist door China en blogt daarover voor Knack.be.
09/12 00u30  Democraten prijzen hun 'ijzersterk dossier' tegen Trump'Als dit dossier aan een jury voorgelegd zou worden, zou hij binnen de drie minuten schuldig bevonden worden.' Dat heeft de Democratische voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden, Jerry Nadler, verklaard op CNN.
08/12 22u30  Poetin ontmoet Zelinsky: voor het eerst in drie jaar praten Moskou en Kiev over Oost-OekraïneMaandag gaan de presidenten van Rusland en Oekraïne voor het eerst in meer dan drie jaar het gesprek aan over het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat gebeurt in Parijs, waar gastheer Emmanuel Macron kosten noch moeite heeft gespaard om de vredesonderhandelingen te reanimeren.
08/12 21u15  Poetin ontmoet Zelinski: voor het eerst in drie jaar praten Moskou en Kiev over Oost-OekraïneMaandag gaan de presidenten van Rusland en Oekraïne voor het eerst in meer dan drie jaar het gesprek aan over het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat gebeurt in Parijs, waar gastheer Emmanuel Macron kosten noch moeite heeft gespaard om de vredesonderhandelingen te reanimeren.
08/12 17u00  Francesco Vanderjeugd: 'Weerstand tegen paars-groen zit bij sommige Open VLD'ers heel diep'De weerstand tegen het opstarten van regeringsonderhandelingen die tot de vorming van een paarsgroene coalitie moeten leiden, zit bij sommige leden van Open Vld 'heel diep'. Dat heeft kandidaat-partijvoorzitter van de Vlaamse liberalen Francesco Vanderjeugd zondag gezegd in De Zevendag Dag (één).
08/12 17u00  Premier Johnson wil niet zeggen wat hij gaat doen bij nederlaagOp minder dan een week voor de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, wil de Britse premier Boris Johnson niet zeggen wat hij gaat doen als hij geen meerderheid haalt in het parlement.
08/12 17u00  Waarom eten we weer bruin brood?Rijke mensen eten caviaar, foie gras en wagyu-steak. Wie met minder moet rondkomen, eet diepvries-frikandellen en fastfood. Zo kort door de bocht is het nu ook weer niet, maar het onderliggende idee is waar: wat je eet, reflecteert je sociale status. En dat geldt ook voor brood! Prof. Peter Scholliers (VUB) duikt in de geschiedenis van deze dagelijkse kost.
08/12 16u15  Fatma Taspinar: 'Er zijn geregeld periodes dat ik volledig loco ga rond mijn gezondheid'Fatma Taspinar is nieuwsanker en justitieverslaggever bij Het Journaal en maakte het programma Mij overkomt het niet op Eén. Maar hoe is zij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had ze 26 minuten en 10 seconden nodig.
08/12 12u00  Peter De Roover: 'Magnette had met bezoek aan De Wever wellicht nog iets af te vinken'N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover minimaliseert het belang van het bezoek van informateur Paul Magnette (PS) aan Bart De Wever en enkele andere leden van de N-VA-top.
08/12 11u30  Tienduizenden mensen komen op straat in HongkongIn Hongkong zijn zondag opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen, precies zes maanden nadat de protestbeweging begin juni ontstond. De betoging van zondag -omgedoopt in Human Rights Day- is de grootste in weken. De demonstranten blijven aandringen op meer democratie in de stadstaat.
08/12 11u00  Muizen met karakter worden minder ziekBij muizen hebben de durvers veel minder kans om ziek te worden.
08/12 11u00  Overzicht: één jaar na de val van de regeringIn de regenachtige nacht van 8 op 9 december trok N-VA de stekker uit de regering-Michel. De Vlaams-nationalisten wilden niet dat de regering zou instemmen met het Migratiepact van de Verenigde Naties - beter bekend als het Marrakeshpact. Een jaar later is er zoals bekend nog steeds geen nieuwe regering en vindt het parlement slechts met horten en stoten de juiste versnelling. Een overzicht.
08/12 11u00  De walviseditie van het Closerfestival: 'De walvis is een barometer voor deze wereld'De vijfde editie van het kunstenfestival Closer/dichterbij in De Studio in Antwerpen wordt een walviseditie. Dat is te danken aan dichter, performer én walvisfreak Andy Fierens.
08/12 10u30  Peter De Roover: 'Ik denk niet dat de gemiddelde Vlaming veel voelt voor paars-groen'Dag op dag één jaar geleden viel de federale regering over het zogenaamde Marrakesh-pact. De spilfiguur in dat drama was Peter De Roover. In een interview met De Zondag blikt hij terug op die periode en op wat nadien volgde.
08/12 10u00  Peter De Roover: 'Ik denk niet dat de gemiddelde Vlaming veel voelt voor paarsgroen'Dag op dag één jaar geleden viel de federale regering over het zogenaamde Marrakesh-pact. De spilfiguur in dat drama was Peter De Roover. In een interview met De Zondag blikt hij terug op die periode en op wat nadien volgde.
08/12 04u30  Brexitexpert Jon Worth: 'Johnson is de minst populaire premier van de afgelopen jaren'Als Boris Johnson de Britse stembusgang op 12 december wint, is de brexit op 31 januari een feit. Of is dat allemaal nog niet zo zeker? Brexitexpert Jon Worth overweegt de mogelijke scenario's.
08/12 04u15  Hongkong maakt zich op voor nieuwe grote betogingIn Hongkong wordt zondag opnieuw betoogd, zes maanden na de start van de massale protesten tegen de regering en voor de democratie.
07/12 21u15  Magnette op bezoek bij De WeverN-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zaterdagavond in Antwerpen een afspraak met federaal informateur Paul Magnette (PS). Dat meldt het Laatste Nieuws op zijn website.
07/12 17u15  Klimaatconferentie Madrid: 'Zuurstoftekort vormt een bedreiging voor het leven onder water'Voor klimaatverandering en chemische vervuiling verdwijnt er steeds meer zuurstof uit de oceanen, zo blijkt uit een studie die de IUCN (de internationale unie voor natuurbescherming) zaterdag op de Klimaatconferentie in Madrid heeft voorgesteld.
07/12 16u15  Beestenboel: beterschap op komst voor de lederschildpadHeel af en toe passeert er een lederschildpad in ons deel van de Noordzee. Hij is de grootste schildpad ter wereld.
07/12 14u15  Alcoholgebruik jongeren: 'Bierlobby houdt efficiënte maatregelen tegen'Sensibilisering alleen om alcoholgebruik bij jongeren en ouderen tegen te gaan is onvoldoende. Dat zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol (VAD). Efficiënte maatregelen zoals het optrekken van de leeftijdsgrens worden echter tegengehouden door de bierlobby, aldus de experte.
07/12 10u30  De kaalslag in het Vlaamse amateurvoetbal: 'De een zijn dood is de ander zijn brood'Het dorpsleven verschraalt, met als oorzaak én gevolg dat de kleine voetbalclub het moeilijk krijgt. 'Wie cynisch doet over de verbindende kracht van voetbal, moet eens komen kijken naar de U8 van KFC Molenzonen Hallaar.'
07/12 10u30  Elke dag gemiddeld zes jongeren in ziekenhuis door alcoholElke dag belandden vorig jaar gemiddeld zes jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis na alcoholmisbruik. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat gegevens van de ziekenfondsen in ons land analyseert. Alarmerend is het aantal 12- en 13-jarigen dat dronken in het ziekenhuis terechtkomt.
07/12 10u30  Ziekenhuisbacteriën veroorzaken bloedklontertjesEen infectie van een hartklep met ziekenhuisbacteriën kan dodelijk zijn.
07/12 09u00  Kroniek van de week: van dubieuze hersenspinsels van Magnette tot dalende kwaliteit Vlaams onderwijsHet ging de voorbije week over de nota-Magnette, 'een pest voor Vlaanderen' die steun vindt bij de top van de Open VLD, de politieke benoemingen van de provinciegouverneurs, en ons onderwijs dat achteruit boert. Knack-redacteur Ewald Pironet blikt terug.
07/12 05u15  Kroniek van de week: van de dubieuze hersenspinsels van Magnette tot de dalende kwaliteit van het VlHet ging de voorbije week over de nota-Magnette, 'een pest voor Vlaanderen' die steun vindt bij de top van de Open VLD, de politieke benoemingen van de provinciegouverneurs, en ons onderwijs dat achteruit boert. Knack-redacteur Ewald Pironet blikt terug.
07/12 05u15  Ros Beiaardommegang: waarom échte Dendermondenaars wenen als het Peirt zijn ronde doetWat is het toch met die Ros Beiaardommegang, dat Dendermondenaars twee nachten in de rij staan voor een ticket? Waarom zullen ze volgend jaar huilen, als het Peirt voorbij komt dansen? Bekentenis van een afvallige Dendermondenaar.
07/12 04u45  Gaat de Amerikaanse volkstelling mislukken? 'Dit is zowel incompetentie als kwaad opzet'In 2020 is het weer tijd voor de volkstelling die de Verenigde Staten elk decennium moeten houden. De belangrijke telling is op de beste momenten al lastig, maar het land stevent nu af op een potentieel debacle, waarschuwen kenners.
06/12 21u15  'Nieuw dieptepunt' en 'onverantwoord': oppositie reageert scherp op uitblijven akkoord KlimaatplanDe Vlaamse regering raakte het vandaag nog niet eens over een afgewerkt Vlaams Energie- en Klimaatplan. Groen en PVDA zijn ontstemd.
06/12 21u15  Gouverneur Oost-Vlaanderen wordt opnieuw politieke benoeming: 'Hallucinant'De Vlaamse regering heeft beslist om de selectieprocedure voor de zoektocht naar een provinciegouverneur in Oost-Vlaanderen 'met onmiddellijke ingang' stop te zetten. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers bekendgemaakt.
06/12 17u15  Joachim Coens verkozen tot nieuwe CD&V-partijvoorzitterCoens zal de partij de komende drie jaar terug uit het slop moeten trekken, na de tegenvallende verkiezingsresultaten in mei.
06/12 16u45  Zuhal Demir: 'Ik ga niet zonder klimaatplan naar de top in Madrid' (video)De Vlaamse regering heeft de geplande voorstelling van het Energie- en Klimaatplan afgeblazen. Er zijn bijkomende berekeningen nodig, luidt het. Bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) zegt dat ze maandag niet, zoals gepland, zonder plan naar de klimaattop in Madrid vertrekt.
06/12 16u00  De eerste Vlaamse Playgirls: '#MeToo gaat te ver voor mij'In de herfst van 1969 interviewde Louis Paul Boon de eerste naakte playmates. Vijftig jaar later gaat onze reporter op zoek naar Els, Blonde Peggy, Anita en het Strandmeisje.
06/12 15u15  Vlaamse regering blaast voorstelling Energie- en Klimaatplan af'Er zijn bijkomende berekeningen nodig', zegt de woordvoerder van minister-president Jan Jambon.
06/12 15u15  Wereldberoemde Victoria Falls dreigt droog te vallenDe Zambiaanse president Edgar Lungu waarschuwt dat de wereldberoemde Victoria Falls dreigt op te drogen door de klimaatverandering. Hij beschuldigt klimaatontkenners ervan politieke spelletjes te spelen met een ernstig probleem.
06/12 13u30  Bondskanselier Merkel brengt voor het eerst bezoek aan AuschwitzAngela Merkel is vrijdag in het voormalige nazikamp van Auschwitz aangekomen, een symbool van de Holocaust. Ze liep voor het eerst door de toegangspoort van het kamp waarop het sinistere motto van de nazi's 'Arbeit macht frei' staat.
06/12 11u30  Hoe zit het met úw wiskundekennis? Doe de test!Vlaamse leerlingen scoren opnieuw slechter op wiskunde, zo bleek deze week uit het driejaarlijkse PISA-onderzoek. Maar hoe is het met uw wiskundeknobbel gesteld? Doe de test: onderstaande vragen komen uit de Junior Wiskunde Olympiade en de Vlaamse Wiskunde Olympiade van 2017. Aan die wiskundecompetitie nemen elk jaar duizenden scholieren uit het hoger secundair onderwijs deel.
06/12 11u30  Waarom de handelsbeloftes van Boris Johnson onrealistisch zijnBoris Johnson belooft dat hij de beste handelsakkoorden zal sluiten met de Europese Unie en de Verenigde Staten. Maar een zit een kink in de kabel.
06/12 11u30  Voorstanders paars-groen worden kribbigDe beleidsplannen van informateur Paul Magnette kregen deze week opnieuw zware kritiek te verduren vanuit academische hoek. SP.A en Groen reageerden als door een wesp gestoken en hadden het over desinformatie. Vanwaar die overspannen reacties? Het lijkt erop dat het momentum voor een paars-groene coalitie voorbij is. Tijdelijk.
06/12 11u15  Greta Thunberg in Madrid aangekomen voor klimaatbetogingDe Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is vrijdag per trein aangekomen in Madrid, waar ze zal deelnemen aan een grote klimaatbetoging ter gelegenheid van de internationale klimaatconferentie die in de Spaanse hoofdstad bezig is.
06/12 10u45  Onze man op Tinder en Grindr: 'poëtische verliefdheden zijn een illusie'Heeft het internet het wel echt makkelijker gemaakt om de liefde te vinden? Dit is een logboek van een jaar op de datingsites Tinder en Grindr.
06/12 10u45  Leer je kind dankbaarheid: '"Dank je" zeggen is meer dan dressuur'Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar: de komende weken wordt uw kroost weer uitgebreid verwend met cadeaus. En toch lijkt een eenvoudig 'dankjewel' voor veel kinderen een opgave. Hoe pak je dat als ouder aan, een dankbare kroost opvoeden?
06/12 10u45  Politieagenten bijna dubbel zo vaak ziek als gemiddelde werknemerHet aantal politieagenten dat het voorbije jaar minstens gedeeltelijk door het werk ziek is geworden, ligt bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de gemiddelde werknemer. Het gaat om bijna een derde van de agenten, terwijl dit gemiddeld nog geen een op de zes is. Dat blijkt vrijdag uit een bevraging van de externe preventiedienst IDEWE, die in november 2018 werd uitgevoerd in twaalf Vlaamse poli...
06/12 10u15  Israël: foute cijfers over ultraorthodoxe soldaten maken coalitievorming nog moeilijker'Een open wonde.' Zo betitelde de Jerusalem Post het wegblijven van ultraorthodoxe joden uit het Israëlisch leger. Blijkt nu dat het leger foute statistieken heeft gepubliceerd die een 'te enthousiast' beeld van de situatie schetsten.
06/12 09u15  Koen Geens (CD&V) houdt voet bij stuk: 'N-VA moet een kans krijgen'CD&V blijft erbij dat N-VA een kans moet krijgen in de federale formatie. Dat heeft CD&V-onderhandelaar Koen Geens vrijdagmorgen gezegd in De Ochtend. Geens had donderdagavond nog een gesprek met formateur Paul Magnette (PS). Die wil een paars-groene formatie beginnen, eventueel met CD&V en/of cdH erbij. Geens zegt echter dat CD&V die bocht nu niet kan maken. 'Voor de stabiliteit van het land is ...
06/12 04u30  Nigeriaanse oud-diplomaat: 'Afrika verandert in een continent van winkelcentra'Het gros van de Afrikanen blijkt niet of nauwelijks te hebben geprofiteerd van bijna twee decennia economische groei. De Nigeriaanse oud-diplomaat Kingsley Moghalu weet hoe dat komt: 'De westerse hulp is een obstakel op de weg naar ontwikkeling.'
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Schrijver Erwin Mortier: 'Er mag wel wat meer schoonheid in de politiek komen'13/12 05u15 - Knack: 'Wat is literatuur anders dan een aangetekend schrijven naar een loket waar voortdurend een A4'tje hangt: 'Onze diensten zijn momenteel gesloten'?' Erwin Mortier over twintig jaar schrijverschap, de staat van het land en de kleinkinderen van de collaboratie.
20x Johnson zorgt met Conservatieven voor aardverschuiving13/12 05u30 - Knack: Met 451 van de 650 kiesdistricten geteld is duidelijk dat de Conservatieve partij van premier Boris Johnson een echte aardverschuiving heeft teweeggebracht. Voorspellingengeven de Conservatieven ruim meer dan de benodigde 326 zetels voor een absolute meerderheid.
19x Kerstvragen aan Ann Dooms (VUB): 'Vlaamse wetenschappers zijn vaak onbekend en onbemind'13/12 05u15 - Knack: Professor Ann Dooms(VUB) is een onvermoeibaar pleitbezorger voor beter wiskundeonderwijs.
18x Boris Johnson heeft zijn brexit beet maar ontwaakt in een verdeeld land13/12 06u15 - Knack: Boris Johnson is de grote winnaar van de Britse verkiezingen. De Conservatieve Partij toonde zich strategisch superieur, Labour likt haar wonden. Toch kan de Britse premier niet zomaar op zijn lauweren rusten. Een verdeeld land en een verdeelde partij loeren om de hoek.
14x Pax Christi mag op het laatste nippertje prijs niet uitreiken in Kazerne Dossin: 'Dit is ongehoord'12/12 22u30 - Knack: Een prijsuitreiking van vredesorganisatie Pax Christi die donderdagavond had moeten plaatsvinden in Kazerne Dossin in Mechelen, is in allerijl verhuisd naar de Predikherenbibliotheek vlakbij omdat Kazerne Dossin plots geen toestemming meer gaf voor het evenement.
12x Exitpolls voorspellen comfortabele meerderheid voor Boris Johnson12/12 23u15 - Knack: De eerste exitpolls zijn binnen. Volgens die schatting haalt de Conservatieve Partij een comfortabele meerderheid in het Britse parlement. Labour krijgt zware klappen.
10x Sleept Boris Johnson een parlementaire meerderheid in de wacht?12/12 21u00 - Knack: Binnen enkele uren sluiten de Britse stemlokalen. Meteen nadien worden de eerste exitpolls en resultaten verwacht. Doorheen de nacht sijpelen alle resultaten binnen. Wie trekt aan het langste eind? Knack volgt de verkiezingen vanuit Londen.
9x Leven in 2019: goede voornemens voor de drukbezette zakenman12/12 16u45 - Knack: Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: goede voornemens voor 2020.
9x Pax Christi mag op het laatste nippertje prijs niet uitreiken in Kazerne Dossin12/12 20u45 - Knack: Een prijsuitreiking van vredesorganisatie Pax Christi die donderdagavond had moeten plaatsvinden in Kazerne Dossin in Mechelen, is in allerijl verhuisd naar de Predikherenbibliotheek vlakbij omdat Kazerne Dossin plots geen toestemming meer gaf voor het evenement.
8x De Britten kiezen: het wordt erop of eronder voor Boris Johnson12/12 11u15 - Knack: De stembureaus in het Verenigd Koninkrijk gingen open om 8 uur. Knack volgt voor u al het nieuws over de Britse verkiezingen live vanuit Londen.

Statistieken

Artikels:
28962
Gelezen:
9543
Aantal lezers nu:
35


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven