zaterdag 24 augustus 2019, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u00
 

De Morgen

Verbergen Tonen
23/08 21u30  N-VA wil knippen in taken ziekenfondsen N-VA wil geen komaf maken met de terugbetaling van medische prestaties door de ziekenfondsen, zoals een onderhandelaar liet weten aan Belga. De partij wil wel knippen in hun takenpakket. Zo willen ze dat er voortaan maar één zorgkas is die bijvoorbeeld het zorgbudget voor ouderen uitbetaalt.
23/08 21u30  Christina Aguilera, Robert Downey Jr. en Hans Zimmer zijn voortaan Disney Legendes Noem het gerust de Hall of Fame van The Walt Disney Company. Sinds 1987 worden er elke twee jaar een nieuwe lading namen toegevoegd aan het lijstje van Disney Legends. Onder meer Christina Aguilera, Robert Downey Jr. en Hans Zimmer kregen de eer vrijdag in Anaheim (Californië) tijdens de openingsceremonie van de Disneyfanbeurs D23.
23/08 21u30  ‘We hebben China niet nodig’: Trump beveelt Amerikaanse bedrijven alternatieven te zoeken China gaat bijkomende importheffingen opleggen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. De maatregel volgt op Amerikaanse heffingen op Chinese producten die president Donald Trump eerder had aangekondigd. ‘We hebben China niet nodig’, zegt Trump, die Amerikaanse bedrijven in een reactie ‘beveelt’ om alternatieven te zoeken.
23/08 20u30  WWF: ‘34 procent van het regenwoud is al verdwenen’ Bij het WWF krijgen ze sinds een aantal dagen steeds meer vragen binnen over de vuurzee in het Amazonewoud. De verontwaardiging over de brandende long neemt toe, maar wat kunnen we doen? WWF België opende alvast een noodfonds.
23/08 20u15  Italiaanse Democratische Partij optimistisch na eerste gesprekken met Vijfsterrenbeweging De twee Italiaanse partijen die proberen om een nieuwe coalitie zonder de extreemrechtse Lega te vormen, hebben vrijdag voor het eerst samengezeten. De centrumlinkse Democratische Partij (PD) toonde zich na afloop ‘positief’ over het verdere verloop van de onderhandelingen.
23/08 20u00  De Amazone brandt: wie kan doordringen tot Braziliaans president Jair Bolsonaro? Van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo tot de Franse president Emmanuel Macron: met hashtags als #AmazonFires en #PrayforAmazonia maakten twitteraars de tienduizenden bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied tot trending topic. Kunnen hun oproepen Brazilië dwingen om in te grijpen?
23/08 19u30  WWF: ‘De Notre Dame kan je herstellen, het Amazonegebied niet’ Bij het WWF krijgen ze sinds een aantal dagen steeds meer vragen binnen over de vuurzee in het Amazonewoud. De verontwaardiging over de brandende long neemt toe, maar wat kunnen we doen? WWF België opende alvast een noodfonds.
23/08 19u30  Jamie Oliver slaat mea culpa over ingestort restaurantimperium Het lag dan toch niet helemaal aan de nakende brexit. Enkele maanden na het faillissement van zijn restaurantimperium slaat Jamie Oliver mea culpa, en viert hij zo zijn twintigste verjaardag als Naked Chef met een boetekleed. ‘Ik was erg naïef.’
23/08 19u15  N-VA legt afschaffing ziekenfondsen op tafel N-VA wil dat de ziekenfondsen niet langer instaan voor het terugbetalen van medische prestaties. Die activiteit moet voortaan door de overheid worden georganiseerd. Het is een van de manieren waarop N-VA efficiëntiewinsten wil boeken, die voor meer budget in het departement Welzijn moeten zorgen.
23/08 18u30  Deense premier heeft ‘constructief gesprek’ met Trump na controverse over Groenland De Amerikaanse president Donald Trump heeft na de controverse over Groenland met de Deense premier Mette Frederiksen gepraat. Het gesprek vond donderdag plaats en verliep “constructief”, bevestigde het bureau van de premier in Kopenhagen, zonder verdere details te geven.
23/08 18u15  Deense premier Frederiksen heeft ‘constructief gesprek’ met Trump na controverse over Groenland De Amerikaanse president Donald Trump heeft na de controverse over Groenland met de Deense premier Mette Frederiksen gepraat. Het gesprek vond donderdag plaats en verliep “constructief”, bevestigde het bureau van de premier in Kopenhagen, zonder verdere details te geven.
23/08 17u30  ‘Nucleaire Titanic’ op weg naar uiterste noorden van Siberië De eerste drijvende kerncentrale ter wereld is vrijdag vanuit de Russische havenstad Moermansk vertrokken naar het uiterste einde van Siberië. Milieuorganisatie Greenpeace waarschuwt voor de gevaren van de ‘nucleaire Titanic’, maar volgens het Russische kernenergiebedrijf Rosatom is de Akademik Lomonosov volkomen veilig.
23/08 17u15  WWF opent noodfonds voor Amazonewoud Het WWF start een actie om geld in te zamelen voor het Amazoneregenwoud. Dat wordt al drie weken lang geteisterd door een recordaantal bosbranden. ‘De Notre Dame kan je herstellen, het Amazonegebied niet’
23/08 16u45  Waarom ik enkel mensen date die Bojack kunnen quoten Katrin Swartenbroux zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: een serie over hoe een egocentrisch paard de perfecte tool blijkt in de zoektocht naar een lief.
23/08 16u30  Anuna over nieuwe schooljaar: ‘Elke week actie vanaf 20 september, spijbelen doen we waarschijnlijk elke maand’ Tien dagen voor de start van het nieuwe schooljaar laat klimaatactiviste Anuna De Wever in haar kaarten kijken. Wekelijkse klimaatmarsen hoeven we niet meer te verwachten, elke maand een grote klimaatspijbelactie zou ze met Youth For Climate wel graag organiseren.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 21u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/08 16u30  ‘Lover’ van Taylor Swift: een tikje lui, verduiveld listig ★★★☆☆Popartiesten stouwen vandaag hun albums veel te vol, met het oog op een maximum aantal streams. Begrijpelijk, maar op die manier schieten hun platen alle kanten uit en verliezen ze hun eigenheid. Op Lover van Taylor Swift is het weer van dattum: de Amerikaanse popkoningin serveert er slim geconstrueerde oorwurmen die bij momenten schril afsteken tegen mak bandwerk.
23/08 16u15  Bart Schols verdween even uit ‘De Afspraak’: ‘Als je zit waar ik gezeten heb, zoek dan hulp’Vanaf maandag 2 september zal Bart Schols opnieuw aan zijn tafel van De afspraak zitten. Maar eerst praat hij bij Willem Hiele openhartig over zijn eigen hoofd en hart, en de moeilijke periode die hij heeft doorgemaakt. ‘Op een gegeven moment zei ik tegen mijn beste vriend: ‘Rij nu met mij naar de spoed, want dit gaat echt niet meer.’’
23/08 16u15  Louis Tobback over de voorzittersverkiezingen binnen zijn partij: ‘Straks eindigen we met de tien kleine sp.a’ertjes’Sp.a-voorzitter John Crombez kent zijn eerste uitdager: Hannes De Reu. Een nobele onbekende, zelfs voor oersocialist Louis Tobback. Zijn advies? ‘Een kandidaat-voorzitter moet zeker zijn dat hij gedragen wordt. Als dat niet zo is, laat Crombez volgende keer dan maar zelf 7 procent halen.’
23/08 16u00  The New York Times in opspraak door antisemitische en racistische tweets van politieke journalistenEen dag nadat The New York Times president Trump beschuldigde van antisemitisme, is de krant zelf flink in opspraak geraakt door anti-Joodse tweets van een politiek redacteur. Congresleden en Joodse organisaties eisen het hoofd van journalist Tom Wright-Piersanti die in oude tweets iedereen ‘Gelukkig Joodjaar’ wenste.
23/08 16u00  Amerikaanse politieke geldschieter en miljardair David Koch (79) overledenDe Amerikaanse miljardair David Koch, een van de rijkste mannen in de wereld, is op 79-jarige leeftijd overleden. Koch was met zijn eveneens steenrijke broer Charles een zeer belangrijke politieke geldschieter in de VS. De Koch-broers steunden vooral conservatieve politici.
23/08 15u45  ‘Lover’ van Taylor Swift: een tikje lui maar verduiveld listig ★★★☆☆Popartiesten stouwen vandaag hun albums veel te vol, met het oog op een maximum aantal streams. Begrijpelijk, maar op die manier schieten hun platen alle kanten uit en verliezen ze hun eigenheid. Op Lover van Taylor Swift is het weer van dattum: de Amerikaanse popkoningin serveert er slim geconstrueerde oorwurmen die bij momenten schril afsteken tegen mak bandwerk.
23/08 15u30  Geen tweede Hillary: stapt Elizatbeth Warren straks in de arena tegen Donald Trump?Elizabeth Warren (70) nadert in de peilingen voor de Democratische voorverkiezingen met rasse schreden op koplopers Joe Biden en Bernie Sanders. Wie is de senator die steeds betere kaarten lijkt te hebben om de handschoen op te nemen tegen Donald Trump?
23/08 15u30  Vandaag al heerlijk warm, en kwik blijft stijgen: derde hittegolf op komst?Krijgen we opnieuw een hittegolf? Het zou zomaar kunnen, want er komen opnieuw zomerse temperaturen aan. “De kansen op een derde hittegolf dit jaar zijn intussen gestegen”, legt weerman David Dehenauw uit. “Het basisscenario is voorlopig nog altijd nét niet, maar de kans bestaat dat het toch wel een hittegolf wordt.” Dat het genieten wordt van warm en soms zelfs heet weer, staat in ieder geval vast. Een overzicht van wat we mogen verwachten de volgende dagen:
23/08 15u15  China slaat terug met nieuwe importheffingen op Amerikaanse productenChina gaat nieuwe importheffingen invoeren op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's, ruwe olie en sojabonen. Dat heeft de Chinese regering aangekondigd.
23/08 15u00  Louis Tobback: ‘Wie het ook wordt: slechter dan de vorige voorzitter kan hij het niet doen’Sp.a-voorzitter John Crombez kent zijn eerste uitdager: Hannes De Reu. Een nobele onbekende, zelfs voor oersocialist Louis Tobback. Zijn oordeel? ‘Een kandidaat-voorzitter moet zeker zijn dat hij gedragen wordt. Als dat niet zo is, laat Crombez volgende keer dan maar zelf 7 procent halen.’
23/08 14u45  Geweld houdt bijna 2 miljoen kinderen in West- en Centraal-Afrika uit schoolOngeveer twee miljoen kinderen in West- en Centraal-Afrika kunnen niet naar school door het toenemende geweld in de regio. Daarmee lopen ze volgens het VN-kinderfonds Unicef een verhoogd risico om als kindsoldaat te worden gerekruteerd of te worden uitgebuit. Ook de kans op kindhuwelijken of vroege zwangerschappen neemt toe.
23/08 14u15  Elizabeth Warren, de Democratische kandidate die het Trump wel ‘s erg lastig zou kunnen makenElizabeth Warren (70) nadert in de peilingen voor de Democratische voorverkiezingen met rasse schreden op koplopers Joe Biden en Bernie Sanders. Wie is de senator die steeds betere kaarten lijkt te hebben om de handschoen op te nemen tegen Donald Trump?
23/08 13u15  Kersvers tv-kok Loïc Van Impe en topchef Gert De Mangeleer: ‘Je mag falen. Dat hoort bij ondernemen’VTM lanceert de nieuwe concurrent van Jeroen Meus: de jonge Loïc Van Impe (25), kok zonder diploma. Blijkt dat topchef Gert De Mangeleer (42), die Van Impe al jaren kent, ook nooit zijn koksdiploma haalde: te vaak gespijbeld. ‘Ik leerde te weinig op school.’
23/08 13u15  Oplossing voor reddingsschip Ocean Viking: zes landen vangen meer dan 350 migranten opVoor de 356 migranten op het reddingsschip Ocean Viking is een oplossing gevonden. Zij mogen aan land komen in Malta, waarna ze worden verdeeld over Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië, meldt de Maltese premier Joseph Muscat op Twitter.
23/08 13u00  De Vlaamse strijdleeuw is, voor de zoveelste keer, door de mand gevallenOp heel wat plekken is hij al kind aan huis, de geelzwarte Vlaamse strijdleeuw waarover deze week zoveel heisa ontstond. Op Pukkelpop was hij een nieuwkomer, die de harten en geesten wilde veroveren. Dat pakte anders uit, schrijft senior writer Joël De Ceulaer. De cultuurstrijd ontspoorde. Alweer.
23/08 12u15  Bestuurder van auto bij ongeval Nieuwerkerken reed onder invloed van alcoholDe bestuurder van de auto die zondagnacht betrokken was in het dodelijke verkeersongeval in Nieuwerkerken, reed onder invloed van alcohol. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen. Bij het ongeval kwam een 14-jarig meisje om het leven.
23/08 12u00  Mee in 2 minuten: het belangrijkste nieuws van de ochtendDe voorzittersstrijd bij sp.a kan beginnen. Het geduld van de Brazilianen met de regering-Bolsonaro begint op te raken. En hoelang blijft Taylor Swift de grootste? Dat en meer leest u in de lunchbreak.
23/08 11u45  De Vlaamse strijdleeuw op Pukkelpop: hoe de culturele ‘veldslag’ ontspoordeOp heel wat plekken is hij al kind aan huis, de geelzwarte Vlaamse strijdleeuw waarover deze week zoveel heisa ontstond. Op Pukkelpop was hij een nieuwkomer, die de harten en geesten wilde veroveren. Dat pakte anders uit, schrijft senior writer Joël De Ceulaer. De cultuurstrijd ontspoorde. Alweer.
23/08 11u30  De Vlaamse strijdleeuw op Pukkelpop: de belangrijke ‘veldslag’ is een grote puinhoop gewordenOp heel wat plekken is hij al kind aan huis, de geelzwarte Vlaamse strijdleeuw waarover deze week zoveel heisa ontstond. Op Pukkelpop was hij een nieuwkomer, die de harten en geesten wilde veroveren. Dat pakte anders uit, schrijft senior writer Joël De Ceulaer. De cultuurstrijd ontspoorde. Alweer.
23/08 11u30  Krijgt YouTube straks een vakbond? Gebruikers trekken ten strijde tegen het algoritmeEnkele YouTubers trekken ten strijde tegen de onzichtbare algoritmes achter het platform. Onder de noemer FairTube sloegen ze de handen in elkaar met de grootste Duitse metaalvakbond en eisen ze meer inspraak in de interne keuken van YouTube. Gebeurt dat niet, dan stappen ze naar de rechter.
23/08 11u15  Wie krijgt straks de schuld? Dat is de vraag bij Johnsons charmeoffensiefBoris Johnsons maiden voyage naar Berlijn en Parijs lijkt een triomf, maar wat heeft de Britse premier werkelijk klaargespeeld bij Merkel en Macron?
23/08 11u00  Terwijl de Amazone brandt, verliest Brazilië het geduld met de regering-BolsonaroOver veel zaken verschillen de Brazilianen grondig van mening, maar over een ding zijn ze het bijna allemaal eens: de ontbossing van de Amazone moet stoppen. Terwijl het tropisch regenwoud in snel tempo afbrandt, begint het geduld met de regering-Bolsonaro op te raken.
23/08 11u00  Hoe de Belgische gamingindustrie op topniveau kan leren spelenDe filmindustrie heeft nog steeds de glamour, maar het grote geld zit in de games. Nog nooit was België zo aanwezig op Gamescom, het gamingwalhalla in Keulen. En toch, mocht ‘een gamingindustrie bouwen’ effectief een videospelletje zijn, dan zou ons land weggespeeld worden door de concurrentie. ‘Een game bedenken is niet voldoende. Je moet een bedrijf uitbouwen.’
23/08 10u45  Meer dan 20 migranten gered voor kust van DuinkerkeAutoriteiten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag 24 migranten gered voor de kust van Duinkerke, in het noorden van Frankrijk. Ze probeerden het Kanaal over te steken aan boord van een opblaasbare boot, maar die maakte water.
23/08 10u15  Hoelang blijft Taylor Swift de grootste?Met één miljoen vooruitbestellingen van Lover, het nieuwste album van Taylor Swift dat vandaag verschijnt, lijkt het met de populariteit van de popster wel snor te zitten. Tays hobbelige parcours van de laatste jaren werpt echter vragen op. Hoelang blijft ze incontournabel?
23/08 10u00  Russische artsen vrezen voor eigen gezondheid na nucleair ongevalRussische artsen die de slachtoffers behandelden van het ongeluk met een raketmotor in het noorden van Rusland, vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Toen de slachtoffers bij hen werden gebracht, werd namelijk niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.
23/08 09u45  Een gamingindustrie uitbouwen doe je zo: ‘Level 1: Creëer een vijver aan talent’De filmindustrie heeft nog steeds de glamour, maar het grote geld zit in de games. Nog nooit was België zo aanwezig op Gamescom, het gamingwalhalla in Keulen. En toch, mocht ‘een gamingindustrie bouwen’ effectief een videospelletje zijn, dan zou ons land weggespeeld worden door de concurrentie. ‘Een game bedenken is niet voldoende. Je moet een bedrijf uitbouwen.’
23/08 09u45  Macron wil actie van G7 voor bosbranden AmazoneDe Franse president Emmanuel Macron wil dat de G7, die aankomend weekend bij elkaar komt, zich buigt over de bosbranden in Brazilië. Hij noemt de branden in het Amazonegebied op Twitter ‘een internationale crisis’.
23/08 09u45  Russische oppositieleider Navalny vrijgelatenDe Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vandaag vrijgelaten na 30 dagen gevangenschap. Dat heeft zijn woordvoerster laten weten. Hij zat in de cel omdat hij had opgeroepen om te manifesteren in het kader van de protestbeweging waarmee het regime van president Vladimir Poetin momenteel wordt geconfronteerd.
23/08 09u15  Bolsonaro krijgt Brazilianen tegen zich na massale branden in AmazonewoudOver veel zaken verschillen de Brazilianen grondig van mening, maar over een ding zijn ze het bijna allemaal eens: de ontbossing van de Amazone moet stoppen. Terwijl het tropisch regenwoud in snel tempo afbrandt, begint het geduld met de regering-Bolsonaro op te raken.
23/08 09u15  Maak kennis met ‘klodderologie’, de revolutie in de biologieDecennia werd het smalend ‘klodderologie’ genoemd omdat je er alleen vage ‘klodders’ mee zag. Maar nu biedt de nieuwste microscoop biologen een ongezien gedetailleerde inkijk in de interacties tussen moleculen in ons lichaam. ‘Dit verandert alles en leidt ons naar efficiëntere medicijnen.’
23/08 09u15  'Polypil' boekt spectaculaire resultatenNa vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek naar de zogeheten polypil die hart- en vaatziekten moet voorkomen, is duidelijk gebleken dat de aanpak werkt.
23/08 09u00  ‘De verkiezingsuitslag wordt gebruikt als legitimatie voor racisme’Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, zag in de eerste helft van dit jaar het aantal haatboodschappen op sociale media verdubbelen: 740, tegenover 369 in dezelfde periode vorig jaar. De link met de verkiezingen is duidelijk, zegt woordvoerder Bram Sebrechts.
23/08 08u30  Grote uitdagingen, maar Belgisch kernkabinet loopt leegAls Didier Reynders eindelijk zijn Europese topjob krijgt, is Alexander De Croo (Open Vld) het enige regeringslid dat overblijft van het oorspronkelijke Zweedse kernkabinet. ‘Iedereen is al genoemd als premier’, zegt federaal minister Maggie De Block (Open Vld). ‘Dat is precies een hiphopjob.’
23/08 08u30  Podcast. Len over zijn burn-out: ‘Ik schoof mijn liefdesverdriet opzij. Ik negeerde het’Onderzoekers van de UGent peilden in samenwerking met De Morgen naar de ervaring van meer dan duizend burn-outpatiënten. In de nieuwe podcastreeks De burn-out tapes vertellen getuigen openhartig over hun burn-out, hoe die hun leven heeft veranderd en hoe hun weg naar herstel verloopt.
23/08 08u15  Eerste kandidaat-voorzitter sp.a staat op: Hannes De Reu wil John Crombez opvolgenDe voorzittersstrijd bij sp.a kan beginnen. Hannes De Reu, tot in 2017 werkzaam op het partijhoofdkwartier als directeur Beweging en Netwerk, wil de socialisten uit het dal halen. ‘We moeten af van het imago dat we N-VA altijd wel zullen depanneren’, zegt hij in een interview met deze krant.
23/08 08u15  Regenwoud Brazilië kent recordaantal brandenIn het Braziliaanse deel van het Amazonewoud is het aantal bosbranden dit jaar opgelopen tot recordhoogte. Tot nu toe zijn ruim 72.000 branden geteld, het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 2013.
23/08 08u00  Netflix is ‘woke’ en pakt daar graag mee uit. Dat bewijst ook de komst van de Obama’sHet productiedebuut van de Obama’s op Netflix, de documentaire American Factory, werpt meteen een kritische blik op Trumpland. Wil dat zeggen dat Netflix niet alleen democratisch geprijsd, maar ook Democratisch gekleurd is?
23/08 07u45  Podcast. Len over zijn burn-out: ‘Ik kon niet meer bedenken wat ik moest doen’Onderzoekers van de UGent peilden in samenwerking met De Morgen naar de ervaring van meer dan duizend burn-outpatiënten. In de nieuwe podcastreeks De burn-out tapes vertellen getuigen openhartig over hun burn-out, hoe die hun leven heeft veranderd en hoe hun weg naar herstel verloopt.
23/08 07u45  Russische artsen vrezen vrezen voor eigen gezondheid na nucleair ongevalRussische artsen die de slachtoffers behandelden van het ongeluk met een raketmotor in het noorden van Rusland, vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Toen de slachtoffers bij hen werden gebracht, werd namelijk niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.
23/08 07u30  Volkswagen moet veranderen om te overlevenMet vrouwelijke stemmen, e-auto’s, een nieuw logo en mooie woorden wil Volkswagen zichzelf opnieuw uitvinden. Waarom gooit het op één na grootste autoconcern ter wereld het roer om?
23/08 07u15  Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Westen over branden AmazoneDe spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde gisterenavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. Intussen roept de klimaatbeweging Fridays for Future mensen wereldwijd op vandaag voor Braziliaanse ambassades en consulaten te gaan demonstreren.
23/08 07u00  Nieuwe klap voor Limburg: Punch Powertrain schrapt onbekend aantal banenHet bedrijf Punch Powertrain uit Sint-Truiden schrapt een onbekend aantal banen. Na Ford Genk dreigt weer groot banenverlies in de Limburgse autosector. Dat schrijven De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag.
23/08 07u00  Red Lions halen EK-finale Hockey op karakterBelgië plaatst zich voor de EK-finale na een ongeziene krachttoer tegen Duitsland: van 0-2 naar 4-2 in een dol slot. Met Spanje als verrassende andere finalist wenkt morgen het goud en het olympisch ticket.
23/08 06u15  ‘De verkiezingsuitslag wordt gebruikt als legimitatie voor racisme’Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, zag in de eerste helft van dit jaar het aantal haatboodschappen op sociale media verdubbelen: 740, tegenover 369 in dezelfde periode vorig jaar. De link met de verkiezingen is duidelijk, zegt woordvoerder Bram Sebrechts.
23/08 06u00  Meer dan 9 uur per dag zitten is gevaarlijkWie meer dan negen uur per dag aan een bureau zit, heeft volgens een nieuw onderzoek een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Regelmatig kleine inspanningen leveren, kan dat risico reduceren.
23/08 06u00  Nieuwe digitale zender Willy wil StuBru-luisteraar verleidenQmusic en Joe krijgen er dit najaar met Willy een broertje bij. De gloednieuwe digitale radiozender is gemaakt voor liefhebbers van het stevigere genre die bij Studio Brussel niet meer aan hun trekken komen.
23/08 05u45  Podcast. Journalist Len over zijn burn-out: ‘Ik wist dat ik de telefoon moest nemen, maar kon het niet meer’Onderzoekers van de UGent peilden in samenwerking met De Morgen naar de ervaring van meer dan duizend burn-outpatiënten. In de nieuwe podcastreeks De burn-out tapes vertellen getuigen openhartig over hun burn-out, hoe die hun leven heeft veranderd en hoe hun weg naar herstel verloopt.
23/08 05u30  Vlaanderen strikt ‘beste hersenonderzoekers ter wereld’Aan het Centrum voor Hersenonderzoek van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie komen twee internationale toppers werken. De ene legt bloot hoe de wrede ziekte ALS werkt, de tweede hoe cruciale verbindingen tussen hersencellen ontstaan.
23/08 05u30  Doet de laatste het licht uit? Kernkabinet van regering loopt leegAls Didier Reynders eindelijk zijn Europese topjob krijgt, is Alexander De Croo (Open Vld) het enige regeringslid dat overblijft van het oorspronkelijke Zweedse kernkabinet. ‘Iedereen is al genoemd als premier’, zegt federaal minister Maggie De Block (Open Vld). ‘Dat is precies een hiphopjob.’
23/08 05u15  Gevecht om leiderschap sp.a barst los: Hannes De Reu eerste kandidaat-voorzitterDe voorzittersstrijd bij sp.a kan beginnen. Hannes De Reu, tot in 2017 werkzaam op het partijhoofdkwartier als directeur Beweging en Netwerk, wil de socialisten uit het dal halen. ‘We moeten af van het imago dat we N-VA altijd wel zullen depanneren’, zegt hij in een interview met deze krant.
23/08 05u15  ‘Als we terugkijken, is John Crombez niet de juiste persoon als voorzitter geweest’Of John Crombez zijn mandaat als partijvoorzitter van de sp.a wil verlengen, blijft koffiedik kijken. Maar een eerste uitdager is er al wel: Hannes De Reu, die via het kabinet van Johan Vande Lanotte op het partijhoofdkwartier op de Grasmarkt terechtkwam. Daar moest hij de band met de lokale afdelingen versterken.
23/08 00u00  Duik in 40 jaar journalistieke geschiedenis van De MorgenLees meer >
22/08 21u30  Anuna De Wever dient klacht in na belaging op PukkelpopAnuna De Wever gaat samen met een aantal andere belaagde jongeren klacht indienen na de incidenten op Pukkelpop. Dat bevestigt de ouder van een van hen aan De Morgen. Het parket van Limburg meldde eerder al een onderzoek geopend te hebben.
22/08 20u45  Inburgeringsnota N-VA verdeelt de WetstraatVolgens Groen en sp.a is de inburgeringsnota van N-VA veel te streng, voor Vlaams Belang mag hij gerust verder gaan. ‘De vraag is welke borrelnootjes hier nog van overblijven nadat CD&V en Open Vld de tekst hebben afgezwakt’, zegt Chris Janssens (VB).
22/08 20u00  Massale uittocht richting Turkije na Syrische aanval op laatste rebellenbolwerkMet een grootscheeps offensief heeft het Syrische leger, gesteund door Rusland, de aanval ingezet op het laatste rebellenbolwerk in Syrië. Het regime heeft in korte tijd veel terreinwinst geboekt in de noordwestelijke provincie Idlib. De opstandelingen zijn deze week verjaagd uit de stad Khan Sheikhoun. Een grote stroom ontheemden is op weg naar de Turkse grens.
22/08 19u30  Geeft de Brusselse politie wel om homofoob geweld?Een homofoob incident aan de Brusselse Kolenmarkt staat momenteel centraal in een intern onderzoek van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. In de lgbtqi+-gemeenschap weerklinkt frustratie over de ‘laksheid’ van sommige agenten. ‘Het zou ideaal zijn mocht iedereen een sensibiliseringsopleiding krijgen.’
22/08 19u30  Ophef over Amerikaanse ‘Dancing With the Stars’: oud-woordvoerder Trump wil deelnemenSean Spicer (47), de voormalige perswoordvoerder van president Donald Trump, doet mee aan de Amerikaanse versie van ‘Dancing With the Stars’. De medewerkers van de zender die het programma uitzendt zijn echter niet te spreken, meldt CNN. Bovendien lijkt ook de presentator van de show zich niet zomaar neer te leggen bij de deelname van Spicer.
22/08 19u15  Parket start onderzoek naar bedreigingen Anuna De Wever op PukkelpopHet parket van Limburg gaat de bedreigingen aan het adres van klimaatactiviste Anuna De Wever op Pukkelpop onderzoeken. Dat bevestigt persmagistraat Anja De Schutter.
22/08 19u15  Kan homofoob geweld de Brusselse politie wel schelen?Een homofoob incident aan de Brusselse Kolenmarkt staat momenteel centraal in een intern onderzoek van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. In de lgbtqi+-gemeenschap weerklinkt frustratie over de ‘laksheid’ van sommige agenten. ‘Het zou ideaal zijn mocht iedereen een sensibiliseringsopleiding krijgen.’
22/08 19u15  Offensief Syrisch leger in Idlib jaagt burgers massaal op de vluchtTienduizenden burgers zijn de afgelopen dagen vanuit de Syrische provincie Idlib in de richting van de Turks-Syrische grens getrokken. De massale vlucht volgt op een grootscheeps offensief van het Syrische leger, gesteund door Rusland.
22/08 19u15  Een zwijgende minderheid in Hongkong moet helemaal niets hebben van de protestenWie beelden van de massademonstraties van de laatste weken ziet, zou denken dat heel Hongkong in verzet is tegen een regering die te weinig strijdt tegen de oprukkende Chinese invloed. Toch is er ook een grote groep Hongkongers die niets moet hebben van de protesten. Omdat China zo slecht nog niet is. En omdat rellen slecht zijn voor de economie. ‘Ze zijn te ver gegaan.’
22/08 17u45  'Angstaanjagend': dit vinden Amerikaanse media van de rel tussen Trump en DenemarkenDonald Trump maakt heel wat los in de VS met zijn poging om Groenland te kopen. Dit schrijven Amerikaanse media.
22/08 17u15  Vlaams Belang over N-VA-integratienota: ‘Sommige elementen konden uit ons programma komen’Vlaams Belang herkent in de ontwerpnota rond inburgering en integratie de klemtonen die het heeft gelegd in de gesprekken met informateur Bart De Wever. Dat zegt onderhandelaar Chris Janssens.
22/08 17u15  Vincent Byloo vervangt Karolien Debecker met nieuw Radio 1-programmaVincent Byloo neemt bij Radio 1 vanaf september het blok van negen tot tien voor zijn rekening. Hij neemt dat programmaslot over van Karolien Debecker die dit voorjaar besliste om na één seizoen met haar programma Bij Debecker op te houden.
22/08 17u15  Bekent Netflix kleur met de intrede van de Obama’s?Het productiedebuut van de Obama’s op Netflix, de documentaire American Factory, werpt meteen een kritische blik op Trumpland. Wil dat zeggen dat Netflix niet alleen democratisch geprijsd, maar ook Democratisch gekleurd is?
22/08 17u00  ‘Dit is het worstcasescenario’: socioloog Dirk Jacobs over de integratienota van N-VAN-VA wil hoog inzetten op een veel strenger integratiebeleid. Dat blijkt uit een ontwerpnota die de Vlaamse onderhandelaars vandaag bespreken. Via een verplichte test moet voor N-VA ook de kennis van de Vlaamse canon worden aangetoond. Socioloog Dirk Jacobs (ULB): ‘Deze nota is het worstcasescenario.’
22/08 16u45  Trump versus de Denen: een gênante vertoning volgens Amerikaanse mediaEen selectie van interessante debatten op internet en in andere media of lezersbrieven, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant. Donald Trump maakt heel wat los in de VS met zijn poging om Groenland te kopen.
22/08 16u45  Nederlandse politici willen rottweilers en pitbulls laten uitsterven na aanvalDoor een bloeddorstige hondenaanval in Rotterdam waarbij een vrouw zwaargewond raakte, laait de discussie omtrent het houden en fokken van ‘hoogrisicohonden’ bij onze noorderburen weer helemaal op. Partijen CDA, VVD, PvdA en D66 vinden dat er nu echt maatregelen moeten komen. Zo wordt onder meer gepleit voor een totaal fok(verbod) op hondenrassen zoals staffords, rottweilers en pitbulls. Het doel? Deze rassen te laten uitsterven.
22/08 16u15  Ruben Apers fietst naar Parijs en terug met truitje van overleden Bjorg LambrechtDe Belgische wielrenner Ruben Apers gaat zijn goede vriend Bjorg Lambrecht eren, die begin deze maand overleed. Hij is vandaag vertrokken voor een fietstocht naar Parijs en terug, goed voor zo’n 720 kilometer.
22/08 15u30  Ook Anuna De Wever neemt zeilschip naar klimaattop in ChiliAnuna De Wever volgt het voorbeeld van Greta Thunberg: de klimaatactiviste wil met een zeilschip de oceaan oversteken om naar de klimaatconferentie in Chili (COP) af te zakken.
22/08 15u30  Macron schaart zich achter Merkel: Britten moeten Iers grensprobleem zelf oplossenHet ziet ernaar uit dat de Britten geen toegevingen in de wacht slepen om het brexitakkoord met de EU aan te passen. De Franse president Emmanuel Macron blijft net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel staan achter de Ierse backstop, die Brits premier Boris Johnson uit het akkoord wil.
22/08 15u15  ‘Verliefdheid duurt tussen de drie maanden en drie jaar’Zomerkriebels die omslaan in verliefdheid: het is van alle tijden, en je móét ervan genieten, zegt hoogleraar fysiologie Jan Hindrik Ravesloot van de Universiteit van Amsterdam, ook bekend als de verliefdheidsprofessor: ‘Vier de liefde!’
22/08 14u45  Chirurg verdacht van misbruik van 250 kinderen in ‘grootste pedofiliezaak van Frankrijk’Een Franse chirurg wordt ervan verdacht 250 kinderen seksueel te hebben misbruikt in ‘het ergste pedofiele schandaal van het land’. Hij zou er ook dagboeken over hebben bijgehouden.
22/08 14u00  6.000 Antwerpfans mogelijk toch naar Europese wedstrijd in Enschede ondanks verbodEnkele duizenden Belgische fans willen vanavond naar de voetbalwedstrijd AZ - Antwerp in Enschede afreizen, ondanks het besluit van de gemeente om hen uit het stadion en de binnenstad te weren. De politie vreest ongeregeldheden in de binnenstad.
22/08 14u00  Touring niet per se tegen superslimme kilometerheffing ‘maar kosten voor de automobilist mogen niet stijgen’Touring ziet een ‘superslimme kilometerheffing’ als een van de mogelijke maatregelen voor de oplossing van het fileprobleem, maar vindt wel dat de totale factuur van de automobilist niet verder mag oplopen door die heffing. De mobiliteitsorganisatie pleit ook voor sociale correcties en roept de politici op om werk te maken van een groter draagvlak voor de kilometerheffing.
22/08 13u45  Socioloog Dirk Jacobs over de integratievoorstellen van N-VA: ‘Dit is een koude nota’N-VA wil hoog inzetten op een veel strenger integratiebeleid. Dat blijkt uit een ontwerpnota die de Vlaamse onderhandelaars vandaag bespreken. Via een verplichte test moet voor N-VA ook de kennis van de Vlaamse canon worden aangetoond. Socioloog Dirk Jacobs (ULB): ‘Deze nota is het worstcasescenario.’
22/08 13u45  6.000 Antwerpfans mogelijk toch naar Europese wedstijd in Enschede ondanks verbodEnkele duizenden Belgische fans willen vanavond naar de voetbalwedstrijd AZ - Antwerp in Enschede afreizen, ondanks het besluit van de gemeente om hen uit het stadion en de binnenstad te weren. De politie vreest ongeregeldheden in de binnenstad.
22/08 13u15  Anderlecht bakent de rollen af: Davies hoofdcoach, Kompany kapitein en leider óp het veldAnderlecht trekt lessen uit de 2 op 12 en het debacle na de pauze in Kortrijk. Op zijn persconferentie vandaag in de aanloop naar de match van morgenavond in Genk, zei Simon Davies dat hij vanaf nu de eerste verantwoordelijke is voor de tactiek naast het veld op wedstrijddagen.
22/08 12u30  Inburgeringsnota N-VA botst op weerstand in de WetstraatIn een onderhandelingsnota over integratie pleit N-VA voor een verplicht inburgeringsexamen. Wie daar niet in slaagt, riskeert een boete. Een plan dat veel stof doet opwaaien in de Wetstraat.
22/08 12u15  ‘Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet geschikt ben om samen te wonen’In een vorig leven was Tine Van den Brande actrice en presentatrice. We hebben haar in alle hoedanigheden ontmoet, maar nooit hadden we vermoed dat ze nog één van de gezichten van Groen zou worden. ‘Het voelde echt aan als thuiskomen.’
22/08 12u00  Groen heeft heel wat bedenkingen bij integratienota N-VAGroen heeft heel wat bedenkingen bij de voorstellen rond inburgering die N-VA op de tafel van de Vlaamse regeringsonderhandelingen legt. De partij van formateur Jan Jambon wil een inburgeringsexamen invoeren met een boete voor wie niet slaagt. Inburgeraars zouden ook een bijdrage moeten betalen voor hun inburgeringstraject. ‘We verzetten ons tegen deze maatregelen. Taal moet een hefboom zijn, geen slagboom’, zegt Groen-parlementslid An Moerenhout.
22/08 12u00  ‘Medewerkers van Microsoft luisteren sinds 2014 naar Xbox-audio van kinderen’Medewerkers van bedrijven die samenwerken met Microsoft luisteren al jarenlang naar audio die de Xbox opnam via het Kinect-accessoire. Dat claimt techsite Motherboard op basis van interviews met zulke medewerkers.
22/08 11u45  Amerika wil minderjarige migranten onbeperkt vasthouden, Mexicaanse regering uit bezorgdheidMexico is bezorgd over de plannen van de Amerikaanse regering om in de toekomst ook de minderjarige kinderen van gezinnen die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengekomen, voor de volledige duur van hun asielprocedure vast te houden. Dat zou betekenen dat kinderen en jongeren voor onbeperkte tijd in de detentiecentra belanden, aldus de Mexicaanse regering.
22/08 11u15  Jan Peumans en zoon Wim: ‘Zoals hij veertig jaar geleden was, zo ben ik nu’’Elkaar doodgraag zien en tegelijk politiek hartsgrondig van mening verschillen: hoe lukt dat nog in deze tijden van polarisering? Met die vraag trekt auteur Aya Sabi naar mensen bij wie de intieme band de ideologische kloof overbrugt. Zoals vader Jan en zoon Wim Peumans.
22/08 11u15  Nieuwsupdate: niet te missen verhalen van deze ochtendN-VA werkt aan veel strenger integratiebeleid, de superslimme kilometerheffing als oplossing voor de files, waarom Gent de duurste stad van Vlaanderen is, en wat vinden de Groenlanders zelf van Trumps interesse?
22/08 11u15  ‘Ik heb eindelijk een droom: de wereld verbeteren. Klinkt naïef, ja, maar ik ga het toch proberen’In een vorig leven was Tine Van den Brande actrice en presentatrice. We hebben haar in alle hoedanigheden ontmoet, maar nooit hadden we vermoed dat ze nog één van de gezichten van Groen zou worden. ‘Het voelde echt aan als thuiskomen.’
22/08 10u45  Er zijn geen grenzen meer voor nucleaire wapens. En zo stijgt het risico op dodelijke ongelukkenRusland en de Verenigde Staten zijn niet of nauwelijks meer bereid tot afspraken om hun kernwapenarsenalen in te perken. Een voor een sneuvelden afgelopen jaren verdragen voor wapenbeheersing, terwijl beide landen nieuwe geavanceerde raketten ontwikkelen.
22/08 10u45  Piloot Joesoepov was met zijn levensreddende noodlanding de held naar wie de Russen snaktenWaarover hebben de media in Rusland het? De beelden van een spectaculaire noodlanding brachten eindelijk eens wat positief nieuws, constateert Volkskrantcorrespondent Tom Vennink vanuit Moskou.
22/08 10u30  Wetenschappers leggen ‘superslimme’ kilometerheffing op tafel: ‘Tot 6,66 euro tol per rit en files verdwijnen’Terwijl CD&V de kilometerheffing opnieuw op tafel legt, pleiten wetenschappers voor een nog radicalere variant. Een heffing die om de vijf minuten verandert, zou de files kunnen oplossen zonder dat de automobilist zich blauw betaalt of de wagen moet afzweren.
22/08 10u15  WHO: microplastics in drinkwater (nog) geen bedreiging voor volksgezondheidDe concentratie microplastics in het drinkwater is vooralsnog zo laag dat er geen bedreiging is voor de volksgezondheid. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over dit onderwerp.
22/08 10u15  En zo stijgt het risico op dodelijke ongelukkenRusland en de Verenigde Staten zijn niet of nauwelijks meer bereid tot afspraken om hun kernwapenarsenalen in te perken. Een voor een sneuvelden afgelopen jaren verdragen voor wapenbeheersing, terwijl beide landen nieuwe geavanceerde raketten ontwikkelen.
22/08 09u45  Veel scholen hebben nog te weinig leerkrachten voor begin schooljaarHet nieuwe schooljaar staat voor de deur, maar heel wat scholen zijn nu nog op zoek naar leerkrachten. Dat meldt de VRT. ‘Het is zoeken naar een speld in een hooiberg’, zegt de directeur van het Sint-Martinuscollege in Overijse.
22/08 09u30  En plots is uw flat een bordeel: Airbnb is de nieuwe motelkamerTerwijl u op vakantie gaat, verhuurt u uw appartement via Airbnb? Kijk toch maar uit aan wie u uw sleutels geeft. Soms worden Airbnb-kamers omgetoverd tot pop-upbordeel, stellen zowel politie als hulpverleners vast. ‘En daar is weinig tegen te doen.’
22/08 09u30  IMF waarschuwt voor ‘valutahype’ en noemt heffingen Trump contraproductiefSleutelen aan de wisselkoersen is niet het juiste antwoord op de oplopende handelsspanningen en afzwakkende economische groei in de wereld, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Niemand zou er beter van worden als er een internationale valutaoorlog uitbrak, en ook het invoeren van importheffingen om andere landen te straffen heeft een nefaste impact op de wereldeconomie, stelt de financiële instelling
22/08 09u15  De vertrektijden van automobilisten zo spreiden dat alle files verdwijnen: zo ziet de superslimme kilometerheffing eruitTerwijl CD&V de kilometerheffing opnieuw op tafel legt, pleiten wetenschappers voor een nog radicalere variant. Een heffing die om de vijf minuten verandert, zou de files kunnen oplossen zonder dat de automobilist zich blauw betaalt of de wagen moet afzweren.
22/08 09u15  Meer plichten, minder rechten: N-VA werkt aan veel strenger integratiebeleidEen onderhandelingstekst over integratie die formateur Jan Jambon naar voren schuift, legt de nadruk op een inburgeringsexamen – dat ook kennis van de Vlaamse canon toetst – en verdere inburgering op eigen kosten. Wie niet slaagt, riskeert een boete.
22/08 09u15  In deze Hasseltse winkel wordt u binnenkort verwelkomd door R2D2In Hasselt toont men de toekomst vandaag: voortaan ontvangt de robot Cruzr er de klanten. De R2D2-kloon moet het werk van de verkopers lichter maken. Al is niet iedereen overtuigd. ‘Voorlopig zijn zulke robots nog best dom.’
22/08 09u15  Boris Johnson probeert zijn zin te krijgen bij Angela MerkelBoris Johnson heeft internationaal gedebuteerd als Britse premier. Hij bracht een bezoek aan Berlijn, waar hij Angela Merkel tot nieuwe onderhandelingen over de brexit trachtte te bewegen. Maar die had daar weinig oren naar. Zo komt het doemscenario van een brexit zonder deal weer wat dichterbij.
22/08 09u15  Frankrijk gaat de strijd aan met T-shirts van 5 euroZelf draagt hij Louis Vuitton, maar op de G7-top in Biarritz dit weekend verwacht Frans president Emmanuel Macron van de mode-industrie een deal die de erg vervuilende sector moet vergroenen. Die moet ook een rem op de populaire wegwerpmode zetten.
22/08 09u00  Premie van 0 euro voor Europese hockeytitelNog twee keer winnen en de Red Lions kunnen de EK-titel afvinken. Financieel houden ze daar geen extraatje aan over want in Antwerpen valt geen prijzengeld of premie te verdienen. Bij de internationals geldt wel: hoe meer caps, hoe hoger het basisloon van de hockeybond.
22/08 09u00  Indonesië legt internet plat in Papoea om onrust te stillenIndonesië heeft het internet platgelegd in de provincies Papoea en West-Papoea, in een poging om de onrust te beteugelen. Die onrust ontstond door de manier waarop Papoeaanse studenten op het hoofdeiland Java behandeld worden.
22/08 08u45  En plots is uw flat een bordeel: Airbnb-kamers omgetoverd tot pop-upbordeelTerwijl u op vakantie gaat, verhuurt u uw appartement via Airbnb? Kijk toch maar uit aan wie u uw sleutels geeft. Soms worden Airbnb-kamers omgetoverd tot pop-upbordeel, stellen zowel politie als hulpverleners vast. ‘En daar is weinig tegen te doen.’
22/08 08u30  Getuige dodelijk ongeval Brussel spreekt versie agenten tegen: ‘Politie maaide die jongen van de weg’In hartje Brussel, vlak aan het Centraal Station, reed de politie dinsdagavond iets voor middernacht een 17-jarige jongen dood. Hij was op de vlucht voor een drugscontrole en werd aangereden door een interventieteam dat volgens de politie met loeiende sirenes en zwaailichten naar een ander feit onderweg was. Maar een getuige spreekt de versie van de agenten tegen. ‘Die sirene stond niét aan.’
22/08 08u00  Meer plichten, minder rechten: N-VA wil verplicht inburgeringsexamen, met boetes voor wie niet slaagtEen onderhandelingstekst over integratie die formateur Jan Jambon naar voren schuift, legt de nadruk op een inburgeringsexamen – dat ook kennis van de Vlaamse canon toetst – en verdere inburgering op eigen kosten. Wie niet slaagt, riskeert een boete.
22/08 07u30  WHO: concentratie microplastics in drinkwater geen bedreiging voor volksgezondheidDe concentratie microplastics in het drinkwater is vooralsnog zo laag dat er geen bedreiging is voor de volksgezondheid. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over dit onderwerp.
22/08 07u30  Trump verdedigt handelsoorlog met China: ‘Ik ben de uitverkorene’‘Ik ben de uitverkorene.’ Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag verklaard toen hij de handelsoorlog met China verdedigde op een persconferentie.
22/08 07u30  ‘Dit is het ware gezicht van de veeteelt’: Animal Rights dient klacht in na mislukte reddingsoperatie van varkens in beerputDierenrechtenorganisatie Animal Rights dient een klacht in bij de dienst Dierenwelzijn wegens dierenmishandeling en bewuste nalatigheid in een levensbedreigende situatie nadat twaalf varkens die door de vloer van een varkensstal in Ruiselede waren gezakt, niet gered konden worden. Dat meldt de organisatie in een communiqué.
22/08 07u15  Dure boeken blijven heel schooljaar dichtWelzijnszorg, de Gezinsbond maar ook de onderwijskoepels vragen dat middel­bare scholen zich ernstig beraden over de boeken die hun leerlingen verplicht moeten aankopen. Zo getuigt een Leuvense prof dat drie van de leerboeken die zijn zoon moest aanschaffen - kostprijs 53 euro - nooit gebruikt zijn. En dat blijkt niet uitzonderlijk, schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg donderdag.
22/08 07u15  Recordaantal Vlaamse woningen onbewoonbaarIn Vlaanderen werden vorig jaar 3.341 woningen onbewoonbaar verklaard. Het aantal onbewoonbare woningen stond eind december op 7.823, een record. In 2010 ging het om 5.725 woningen. Dat blijkt uit het jaarverslag Woningkwaliteit van Wonen Vlaanderen, waarover De Tijd vandaag bericht.
22/08 07u00  Na de startnota, de integratienota: N-VA wil een examen op straffe van boetesEen onderhandelingstekst over integratie die formateur Jan Jambon naar voren schuift, legt de nadruk op een inburgeringsexamen – dat ook kennis van de Vlaamse canon toetst – en verdere inburgering op eigen kosten. Wie niet slaagt, riskeert een boete.
22/08 06u45  ‘Superslimme kilometerheffing kan files doen verdwijnen’Terwijl CD&V de kilometerheffing opnieuw op tafel legt, pleiten wetenschappers voor een nog radicalere variant. Een heffing die om de vijf minuten verandert, zou de files kunnen oplossen zonder dat de automobilist zich blauw betaalt of de wagen moet afzweren.
22/08 06u15  Zwarte lijsten in een zwembad: ‘Mensen gaan te snel mee in onveiligheidsgevoel dat hen wordt aangepraat’Dertien mensen mogen tijdelijk niet meer binnen in zwembaden in Gent, Beveren, Lier en Kortrijk. Nadat de LAGO-zwembaden na een reeks incidenten identiteitscontroles invoerde, raakt de zwarte lijst stilaan gevuld. ‘Sinds de invoering van de controles is het duidelijk veel rustiger.’
22/08 06u15  VIER neemt de vooravond in het vizierDe televisiezender VIER breidde de voorbije televisieseizoenen zijn territorium uit met de laatavond en het weekend. Nu komt ook de vooravond in het vizier. Maar eerst worden dit najaar de fundamenten versterkt.
21/08 21u30  Denemarken woest nadat Trump staatsbezoek afzegt: Trump ergert zich aan ‘gemene’ reactiesHet afzeggen van het staatsbezoek aan Denemarken door Donald Trump heeft geleid tot woedende reacties in Kopenhagen. De Deense regering is ‘verbaasd’, fractievoorzitters in het parlement zijn woest. Trump zelf noemt de reacties ‘gemeen’.
21/08 21u15  Iconisch wrak van Titanic verdwijnt razendsnel door bacteriënVoor het eerst in bijna 15 jaar zijn enkele duikers met hun onderzeeër terug naar het wrak van de Titanic gedoken. Het vermoeden van enkele wetenschappers werd daar bevestigd: de Titanic is in een razendsnel tempo aan het verdwijnen.
21/08 21u00  Merkel geeft Johnson 30 dagen om met alternatief voor backstop te komenDe Duitse bondskanselier Angela Merkel gelooft dat een oplossing voor het probleem van de Ierse grens nog voor de geplande brexit eind oktober mogelijk is. Dat zei ze op een persconferentie tijdens haar ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson.
21/08 20u45  We vroegen de Groenlanders wat ze zélf vinden van Trumps poging om hun land te kopenDenemarken wil Groenland niet verkopen aan de VS. Trumps ‘grote vastgoeddeal’ gaat niet door, maar wat vindt de Groenlander daar zelf van? Wordt die graag Amerikaan, of blijft die liever bij Denemarken? ‘Geen van beide, maar we zijn open for business.’
21/08 20u00  Waarom Gent de duurste stad van Vlaanderen is (en wat we eraan kunnen doen)Gent is de duurste Vlaamse stad om een appartement te kopen, en de huisprijzen stijgen nergens zo snel. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd op basis van cijfers van Statbel. Hoe komt dat? En wat is eraan te doen? De Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele antwoordt.
21/08 20u00  Merkel: ‘Oplossing voor backstop mogelijk in 30 dagen’De Duitse bondskanselier Angela Merkel gelooft dat een oplossing voor het probleem van de Ierse grens nog voor de geplande brexit eind oktober mogelijk is. Dat zei ze op een persconferentie tijdens haar ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson.
21/08 19u15  N-VA ontkent dat autobelastingen zullen stijgen: ‘Maatregel wordt volledig budgetneutraal’Als de nieuwe Vlaamse regering de autofiscaliteit aanpast zoals in de startnota van Bart De Wever (N-VA) wordt aangegeven, kan de factuur voor de automobilist fors stijgen. Dat zegt sectorfederatie Febiac, op basis van eigen ramingen. Maar N-VA ontkent dat het zover zal komen. ‘De maatregel zal budgetneutraal zijn.’
21/08 19u15  Helaas: ook vapen kan uw gezondheid schadenE-sigaretten zijn op de markt gebracht als de veiligere toekomst voor roken. Maar een nieuwe studie toont aan dat alleen al hun damp ertoe kan leiden dat uw bloedvaten samentrekken, verstijven en minder zuurstof laten circuleren. En dat is dan nog zonder het effect van de nicotine en smaakstoffen.
21/08 19u15  Wat denken Groenlanders zélf over Trumps poging om hun land te kopen? ‘Zo’n marketingcampagne zouden we nooit kunnen betalen’Denemarken wil Groenland niet verkopen aan de VS. Trumps ‘grote vastgoeddeal’ gaat niet door, maar wat vindt de Groenlander daar zelf van? Wordt die graag Amerikaan, of blijft die liever bij Denemarken? ‘Geen van beide, maar we zijn open for business.’
21/08 19u00  Busongeval met Belgische kinderen op Nederlandse snelweg: iedereen ongedeerdOp de A58 bij het Nederlandse Oirschot (Brabant) is vanmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met Belgische nummerplaat met 70 inzittenden. Het gaat om Belgische kinderen van basisschoolleeftijd (6 - 12 jaar) en hun begeleiders. De kinderen waren na een dagje Efteling terug onderweg naar ons land.
21/08 19u00  Voor terrorismebestrijders begint een droneaanslag een reëel scenario te wordenDe democratisering van de drone baart terrorismebestrijders zorgen. De op afstand bestuurbare vliegtuigjes zijn al niet alleen meer in handen van militaire grootmachten en zouden ook door terroristen ingezet kunnen worden om een aanslag te plegen. Een Franse antiterreureenheid waarschuwt er in een geheim rapport voor.
21/08 18u00  Ongeval met Belgische bus met 70 kinderen op Nederlandse snelweg: ‘Verwondingen vallen mee’Op de A58 bij het Nederlandse Oirschot (Brabant) is vanmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met Belgische nummerplaat en 70 inzittenden. Volgens de Nederlandse brandweer gaat het om kinderen van basisschoolleeftijd: 6 - 12 jaar. De kinderen waren op weg naar België.
21/08 18u00  Deze serie legt pijnpunten over de gezondheidszorg bloot waar heel wat mensen zich in zullen herkennenKatrin Swartenbroux zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Diagnosis, een documentairereeks die allesbehalve gezellig, maar wel noodzakelijk is.
21/08 17u30  No deal-brexit is ‘basisscenario’ voor Franse president MacronFrankrijk gaat uit van een brexit zonder akkoord. “Vandaag is het basisscenario voor er een zonder akkoord”, laat de Franse president Emmanuel Macron weten, daags voor een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson.
21/08 17u30  U en ik, we zijn allemaal mensen, mijnheer Van Grieken. Laten we ons dan ook als mensen gedragenYolan Devriendt is student Conflict and Development aan de UGent.
21/08 17u15  ‘Sinds ik dit zag, is mijn denken helemaal veranderd’: de Rhônegletsjer, ooit een toeristische topper, ligt op stervenVanuit Groenland komen onheilspellende berichten over de ijskap die afsmelt ‘met een tempo dat pas voorzien was voor de jaren 2050-2060’. Ook de met ijs bedekte Alpen lijden onder de opwarming. Eén van de grootste toeristische trekpleisters van de twintigste eeuw was de Rhônegletsjer in Zwitserland. Daarin wordt al 120 jaar een ijsgrot uitgehouwen voor toeristen, ze is door miljoenen mensen bezocht. Maar de grot verkeert in een terminale fase. De gletsjer zelf is nog slechts een stoffelijk overschot. ‘Iedereen die zijn schouders ophaalt voor het klimaat, moet dit zien. Dit is dé les voor de toekomst!’
21/08 16u45  Caïro krijgt allereerste ‘verticaal bos’ in Afrika: 350 bomen en 14.000 struikenDe Italiaanse architect Stefano Boeri heeft een ‘verticaal bos’ ontworpen voor de Egyptische stad Caïro. Het is het allereerste op het Afrikaanse continent. De drie woontorens zullen maar liefst 350 bomen tellen en 14.000 struiken, goed voor meer dan 100 verschillende soorten planten.
21/08 16u15  Enorme vuurzee in Amazonewoud door ontbossingHet Amazonewoud in Brazilië krijgt af te rekenen met een uitzonderlijk hoog aantal bosbranden. Van januari tot nu werden volgens onderzoeksinstituut INPE 72.000 vuurhaarden geteld, dat is 84 procent méér dan dezelfde periode vorig jaar.
21/08 16u00  ‘Elke uitheemse misdaadgroep in Italië staat onder het bevel van onze eigen maffia’Roberto Saviano, de schepper van Gomorra – het boek, de film en de tv-serie – zit diep in de shit die hij doorgaans zelf zo treffend beschrijft. Na de Napolitaanse maffia wil nu ook de extreemrechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zijn vel. Wij waren erbij toen hij in een Zuid-Italiaans dorp opdook om zijn nieuwe boek over migratie te promoten. ‘Wie zijn wij om anderen het recht te ontzeggen hier hun geluk te beproeven?’
21/08 16u00  Ook Canada komt ‘Jihadi Jack’ niet te hulpCanada is niet van plan om Jack Letts, bekend onder de naam ‘Jihadi Jack’, te repatriëren vanuit de gevangenis in Syrië. Dat maakte de Canadese minister Ralph Goodale van Openbare Veiligheid bekend, nadat de 24-jarige Letts de Britse nationaliteit werd ontnomen.
21/08 15u30  Denemarken woest nadat Trump staatsbezoek afzegt: ‘De werkelijkheid heeft de fantasie ingehaald’Het afzeggen van het staatsbezoek aan Denemarken door Donald Trump heeft geleid tot woedende reacties in Kopenhagen. De Deense regering houdt zich nog op de vlakte, maar fractievoorzitters in het parlement zijn woest.
21/08 15u15  De smeltende Alpen: ‘De gletsjers liggen op sterven en de mensen willen ze nog één keer zien, voor het te laat is’Vanuit Groenland komen onheilspellende berichten over de ijskap die afsmelt ‘met een tempo dat pas voorzien was voor de jaren 2050-2060’. Ook de met ijs bedekte Alpen lijden onder de opwarming. Eén van de grootste toeristische trekpleisters van de twintigste eeuw was de Rhônegletsjer in Zwitserland. Daarin wordt al 120 jaar een ijsgrot uitgehouwen voor toeristen, ze is door miljoenen mensen bezocht. Maar de grot verkeert in een terminale fase. De gletsjer zelf is nog slechts een stoffelijk overschot. ‘Iedereen die zijn schouders ophaalt voor het klimaat, moet dit zien. Dit is dé les voor de toekomst!’
21/08 15u15  Jacht op 250 ontsnapte gevangenen in Papoea: wat is er aan de hand in de Indonesische provincie?Indonesische autoriteiten maken jacht op meer dan 250 ontsnapte gevangenen in de provincie West-Papoea. De uitbraak gebeurde maandag toen demonstranten massaal wegen blokkeerden en gebouwen in brand staken, waaronder de gevangenis. Wat willen de Papoea’s bereiken en hoe kansrijk is dat?
21/08 15u00  Roberto Saviano (‘Gomorra’): ‘Ik wil dat mijn lezers zich afvragen of zij wel zo anders zijn dan mijn personages’Roberto Saviano, de schepper van Gomorra – het boek, de film en de tv-serie – zit diep in de shit die hij doorgaans zelf zo treffend beschrijft. Na de Napolitaanse maffia wil nu ook de extreemrechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zijn vel. Wij waren erbij toen hij in een Zuid-Italiaans dorp opdook om zijn nieuwe boek over migratie te promoten. ‘Wie zijn wij om anderen het recht te ontzeggen hier hun geluk te beproeven?’
21/08 14u30  Studio Brussel wint marktaandeel, maar Qmusic blijft op een na grootsteStudio Brussel heeft zijn marktaandeel in de periode van maart tot juni zien stijgen tot 11,5 procent bij het brede publiek, maar moet wel Qmusic voor zich dulden, dat zelf klom tot 11,8 procent. Radio 2 blijft de grootste zender, al zag die zijn marktaandeel dalen tot 29,8 procent. Dat blijkt uit de jongste golf luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM).
21/08 14u30  Roberto Saviano: ‘Ik wil dat mijn lezers zich afvragen of zij wel zo anders zijn dan mijn personages’Roberto Saviano, de schepper van Gomorra – het boek, de film en de tv-serie – zit diep in de shit die hij doorgaans zelf zo treffend beschrijft. Na de Napolitaanse maffia wil nu ook de extreemrechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zijn vel. Wij waren erbij toen hij in een Zuid-Italiaans dorp opdook om zijn nieuwe boek over migratie te promoten. ‘Wie zijn wij om anderen het recht te ontzeggen hier hun geluk te beproeven?’
21/08 14u15  Roberto Saviano, chroniqueur van het drama dat Italië heet: ‘Ik wil dat mijn lezers zich afvragen of zij wel zo anders zijn dan mijn personages’Roberto Saviano, de schepper van Gomorra – het boek, de film en de tv-serie – zit diep in de shit die hij doorgaans zelf zo treffend beschrijft. Na de Napolitaanse maffia wil nu ook de extreemrechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zijn vel. Wij waren erbij toen hij in een Zuid-Italiaans dorp opdook om zijn nieuwe boek over migratie te promoten. ‘Wie zijn wij om anderen het recht te ontzeggen hier hun geluk te beproeven?’
21/08 13u45  Turkije perkt Koerdisch zelfbestuur verder inOpnieuw is het burgemeestersambt het onderwerp van politieke strijd in Turkije. De Turkse regering heeft de burgemeesters van drie Koerdische steden ontslagen en vervangen door in Ankara benoemde functionarissen. De maatregel valt samen met een militaire operatie tegen Koerdische PKK-militanten in het zuidoosten van het land.
21/08 13u45  ‘The Lion King’ op één na meest succesvolle film aller tijden in BelgiëDe live action-film ‘The Lion King’ haalde sinds zijn release in België al maar liefst 1.240.500 bezoekers naar de bioscoop.
21/08 13u30  Ankara perkt Koerdisch bestuur verder inOpnieuw is het burgemeestersambt het onderwerp van politieke strijd in Turkije. De Turkse regering heeft de burgemeesters van drie Koerdische steden ontslagen en vervangen door in Ankara benoemde functionarissen. De maatregel valt samen met een militaire operatie tegen Koerdische PKK-militanten in het zuidoosten van het land.
21/08 12u15  Braziliaanse president wil regenwoud uitwringen, aangespoord door zijn apocalyptische visieSommigen noemen hem ‘de gevaarlijkste man ter wereld’. Want Braziliaans president Jair Bolsonaro is vast van plan het Amazonewoud economisch uit te wringen. Zijn religieuze visie vormt de krachtige motor voor dat plan.
21/08 12u00  Hoe religie Bolsonaro’s ‘Amazone-apocalyps’ aanvuurtSommigen noemen hem ‘de gevaarlijkste man ter wereld’. Want Braziliaans president Jair Bolsonaro is vast van plan het Amazonewoud economisch uit te wringen. Zijn religieuze visie vormt de krachtige motor voor dat plan.
21/08 11u30  Olijfbomen in Zuid-Italië sterven massaal door bacterie: ‘Alsof in Rome het Colosseum omvalt’De pest hebben ze overleefd, bosbranden ook en zelfs wereldoorlogen, maar een bacterie richt een ravage aan bij de eeuwenoude olijfbomen in Zuid-Italië. Al 21 miljoen exemplaren zijn besmet. En erger nog: er bestaat geen remedie.
21/08 11u30  ‘Een vlaktaks is geen goed idee’Meer dan vijftig Vlaamse bedrijfsleiders hebben een memorandum geschreven aan de Vlaamse en de federale politieke onderhandelaars. Daarin doen ze een rist voorstellen voor een beter beleid, waaronder een zogeheten vlaktaks van 20 procent. André Decoster van het Centrum voor Economische Studiën (KU Leuven): ‘Het is me niet duidelijk waar ze naartoe willen.’
21/08 11u30  Startnota van Bart De Wever: ‘Factuur voor automobilist zal fors stijgen’Als de nieuwe Vlaamse regering de autofiscaliteit aanpast zoals in de startnota van Bart De Wever (N-VA) wordt aangegeven, stijgt de factuur voor de automobilist. Dat blijkt uit een raming van sectorfederatie Febiac, schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen vandaag.
21/08 11u15  Leidt brexit dan toch tot Britse grondwet op papier?De politieke spelregels liggen in de meeste landen vast in een geschreven grondwet. Zo niet in het Verenigd Koninkrijk, en daar zijn de Britten stiekem trots op. Maar kan dit wel zo blijven met de nakende brexit en de verscherpte verhoudingen?
21/08 10u15  Economisch expert André Decoster: ‘Een vlaktaks is geen goed idee’Meer dan vijftig Vlaamse bedrijfsleiders hebben een memorandum geschreven aan de Vlaamse en de federale politieke onderhandelaars. Daarin doen ze een rist voorstellen voor een beter beleid, waaronder een zogeheten vlaktaks van 20 procent. André Decoster van het Centrum voor Economische Studiën (KU Leuven): ‘Het is me niet duidelijk waar ze naartoe willen.’
21/08 10u00  Brusselse politie rijdt 17-jarige dood tijdens interventie, slachtoffer was op de vlucht voor controleIn Brussel is afgelopen nacht een 17-jarige jongeman om het leven gekomen toen hij werd aangereden door een voertuig van de Brusselse lokale politie. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door de Brusselse politie.
21/08 09u45  Onafhankelijke boekhandel floreert: ‘Het eerste wat ik deed, was de thrillers buitengooien’De onafhankelijke boekhandel bruist. Opvallend, want in een krimpende boekenmarkt moeten de grote ketens net de duimen leggen tegen een stijgende onlineverkoop. Hoe komt het dan dat ‘de kleintjes’ hun omzet zien stijgen? ‘We zoeken de niche op.’
21/08 09u45  Asielcentrum moet tenten opzetten: alweer tekort aan opvangHet asielcentrum van Arendonk plaatst deze week legertenten om 70 extra plaatsen voor asielzoekers te creëren. Ondanks de opening van nieuwe asielcentra is er opnieuw een tekort aan opvangcapaciteit.
21/08 09u15  Gents cinema-icoon Studio Skoop is op zoek naar nieuwe uitbater‘Ik wens niet dood te vallen in mijn eigen cinema.’ En dus zoekt Walter Vander Cruysse (65) een nieuwe eigenaar voor de Gentse Studio Skoop, al bijna 50 jaar een vaste meerwaarde in het cinefiele landschap. In de wandelgangen doet alvast de naam van een ‘oude bekende’ de ronde: Film Fest Gent.
21/08 08u30  Callboys gaan nu ook muziek maken: ‘Eigenlijk sta ik gewoon de hele tijd met een grote smile naar de anderen te kijken’De Callboys hebben samen met een aantal topmuzikanten een liveband opgericht: BELGA. Ze zullen vergeten Belgische funk brengen, recht uit de tv-reeks. Dinsdagavond hadden ze hun eerste try-out.
21/08 08u00  Na een maand identiteitscontroles: zwemverbod voor dertien personenDertien mensen zijn tijdelijk niet meer welkom in zwembaden van de Lago-groep, zo meldt Het Nieuwsblad. Het bedrijf baat negen zwemparadijzen uit en startte vorige maand met identiteitscontroles na een reeks incidenten.
21/08 08u00  Migranten Open Arms na weken op zee van boord op LampedusaMigranten op het schip Open Arms zijn na enkele weken op zee van boord gegaan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat gebeurde nadat een aanklager opdracht had gegeven het schip in beslag te nemen en de opvarenden van boord te laten.
21/08 07u30  Trump stelt trip naar Denemarken uit nadat premier Groenland niet wil verkopenDonald Trump stelt een geplande ontmoeting met de premier van Denemarken uit. De Amerikaanse president zegt daartoe te hebben besloten omdat Mette Frederiksen duidelijk heeft gemaakt dat ze Groenland niet wil verkopen aan de Verenigde Staten.
21/08 07u30  ‘Een bruine rat kan klimmen, dus ze raakt tot in je spouwmuren en je valse plafonds’De rat rukt op. Met dank aan de klimaatverandering: bij droogte kruipen dorstige ratten uit de riolen op zoek naar water, bij hevige stortregens vluchten ze weg uit hun ondergelopen holen. Humo ging op stap met een team rattenvangers.
21/08 07u30  Te koop in Portugal: Belgische politiekledingIn een winkel in Portugal kun je een polo van de Belgische politie kopen. Politiekledij verhandelen is nochtans verboden.
21/08 07u15  Trump stelt trip naar Denemarken uit omwille van GroenlandfiascoDonald Trump stelt een geplande ontmoeting met de premier van Denemarken uit. De Amerikaanse president zegt daartoe te hebben besloten omdat Mette Frederiksen duidelijk heeft gemaakt dat ze Groenland niet wil verkopen aan de Verenigde Staten.
21/08 07u00  Opnieuw alle ogen op Reynders voor Europese topjobIn alle stilte is ontslag­nemend premier Charles Michel (MR) bezig met de aanduiding van de nieuwe Belgische Eurocommissaris. Hij zoekt daarvoor discrete steun bij de oppositie. Zijn partijgenoot Didier Reynders wordt (opnieuw) genoemd als kanshebber.
21/08 07u00  ‘Johnny Thijs wordt voorzitter Electrabel’Het energiebedrijf Electrabel staat op het punt voormalig bpost-topman Johnny Thijs tot voorzitter te benoemen. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag. Zijn komst moet helpen in de gevoelige politieke discussies over de kerncentrales.
21/08 07u00  En toen ontplofte de Italiaanse tijdbomDe regering die bij haar aantreden vooral tegen was – tegen de gevestigde orde, tegen migranten, tegen het regime van de financiële markten en tegen de EU – heeft zich na veertien maanden regeren ook definitief tegen zichzelf gekeerd. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdagmiddag zijn ontslag aangekondigd in het parlement. Of er nieuwe verkiezingen komen, is nog niet duidelijk.
21/08 07u00  Steeds minder Belgen geven rente op spaarboekje aanDoor de forse daling van de rente ontvangen steeds minder landgenoten op hun spaarboekjes meer rente dan het fiscaal vrijgestelde bedrag. Steeds minder Belgen geven die rente dan ook aan. Dat bericht De Tijd vandaag.
21/08 06u15  Opnieuw tekort aan opvang: asielcentrum moet tenten plaatsenHet asielcentrum van Arendonk plaatst deze week legertenten om 70 extra plaatsen voor asielzoekers te creëren. Ondanks de opening van nieuwe asielcentra is er opnieuw een tekort aan opvangcapaciteit.
21/08 06u15  Test Aankoop buist Bpost: brieven fout of niet gebust, pakjes te laat bezorgdHet is barslecht gesteld met de klantentevredenheid over Bpost. Zes op de tien Vlamingen ondervond vorig jaar problemen bij de ontvangst of verzending van brieven: werden ze niet verkeerd gebust, dan gingen ze verloren. Ook bij de bezorging van pakjes scoort Bpost minder goed dan zijn concurrenten, blijkt uit een enquête van Test Aankoop. Bpost herkent zich niet in die resultaten.
21/08 06u15  Lotus bakt zijn oer-Belgische speculaasjes nu ook in de VS: ‘Een historische mijlpaal’De speculaaskoekjes van Lotus, voor het eerst gebakken in 1932, zijn stilaan cultureel erfgoed. Jaarlijks rollen er 6 miljard uit de bakoven. Die staat niet langer uitsluitend in het Oost-Vlaamse Lembeke, maar nu ook in de Verenigde Staten, het tweede thuisland van Lotus.
21/08 06u15  Rudi Vranckx maakt graphic novel over muziekschool in Mosul: muziek als balsem in tijden van terreurRudi Vranckx laat Mosul, het bevrijde Iraakse IS-bolwerk, voorlopig nog niet los. Na enkele tv-reportages levert hij een graphic novel af waarin de bekende, tot puin gebombardeerde muziekschool het kloppend hart is. ‘Muziek als een balsem tegen ellende.’
21/08 06u15  Flip Kowlier vormt huisband van ‘De ideale wereld’Transfernieuws bij De ideale wereld. De presentator blijft deze keer op post, maar het programma zal in het nieuwe seizoen wel net iets anders klinken. Huisband Compact Disk Dummies ruimt plaats voor Flip Kowlier. Hij zal De ideale wereld de komende maanden van een soundtrack voorzien.
20/08 22u30  Uw huis zit vol beestjes, en dat is maar goed ookOok wanneer je denkt alleen thuis te zijn, ben je omringd door een paar honderdduizend beestjes. En gelukkig maar, want met hoe minder ze zijn, hoe meer kans je hebt er last van te krijgen, of er zelfs ziek van te worden.
20/08 22u00  Volgens experts schakelde Rusland meetstations voor radioactiviteit uit na explosieRusland heeft geprikkeld gereageerd op berichten dat vier Russische meetstations voor radioactieve deeltjes gedurende tien dagen plotseling zijn opgehouden gegevens door te spelen, na de explosie van 8 augustus bij een militair proefterrein in het noorden van het land.
20/08 21u30  Poolse regering onder vuur na georkestreerde campagne tegen dissidente rechtersDe Poolse regering is onder vuur komen te liggen door een uitgelekte lastercampagne tegen dissidente rechters. Lukasz Piebiak, staatssecretaris van Justitie, heeft bij die campagne vermoedelijk een hoofdrol gespeeld, en stapte dinsdag onder druk van de oppositie op.
20/08 21u15  Johnson vangt nu al bot in Berlijn: brexitakkoord staat niet ter discussieEén dag voor zijn bezoek aan Berlijn krijgt de Britse premier Boris Johnson het deksel al op de neus. Het brexitakkoord en de bijbehorende Ierse backstop staan niet ter discussie, liet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dinsdag weten vanuit Rejkjavik.
20/08 21u00  Johnson vangt nu al bot in Berlijn: brexitakkoord staatEén dag voor zijn bezoek aan Berlijn krijgt de Britse premier Boris Johnson het deksel al op de neus. Het brexitakkoord en de bijbehorende Ierse backstop staan niet ter discussie, liet de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dinsdag weten vanuit Rejkjavik.
20/08 20u30  Einde van de gepersonaliseerde advertenties? Gebruikers kunnen binnenkort surfgedrag verbergenFacebook lanceert 'Off-Facebook Activity', dat gebruikers toelaat hun surfgedrag op andere applicaties en websites los te koppelen van hun Facebook-account. ‘We zullen niet weten welke websites je hebt bezocht of wat je daar hebt gedaan, en we zullen geen data die je loskoppelt, gebruiken om advertenties naar jou te richten op Facebook, Instagram of Messenger’, klinkt het.
20/08 20u15  Waarom nieuwe verkiezingen redelijk onwaarschijnlijk zijnTrekken we binnenkort weer naar de stembus? Het gerucht over nieuwe verkiezingen duikt opnieuw op nu de federale regeringsvorming in een impasse zit en de kloof tussen N-VA en PS onoverbrugbaar lijkt. Maar de kans dat er nieuwe verkiezingen komen is even groot als de kans dat Kristof Calvo premier wordt: het kan, maar zet er geen geld op in.
20/08 20u00  Waarom nieuwe verkiezingen een redelijk onwaarschijnlijke optie zijnTrekken we binnenkort weer naar de stembus? Het gerucht over nieuwe verkiezingen duikt opnieuw op nu de federale regeringsvorming in een impasse zit en de kloof tussen N-VA en PS onoverbrugbaar lijkt. Maar de kans dat er nieuwe verkiezingen komen is even groot als de kans dat Kristof Calvo premier wordt: het kan, maar zet er geen geld op in.
20/08 19u45  Epstein hield tot vlak voor zijn zelfdoding de regie stevig in handenWanhoop en berekening wisselden elkaar af in de laatste dagen van Jeffrey Epstein in het Metropolitan Correctional Center (MCC) in New York, waar hij vastzat op verdenking van seksueel misbruik van tientallen minderjarige meisjes. In zijn van kakkerlakken en ander ongedierte vergeven cel liet hij zich verslonzen, terwijl hij tegelijkertijd zorgvuldig zijn afscheid uit het leven plande, inclusief een verdwijntruc voor zijn fortuin.
20/08 19u45  Nieuwe James Bond-film heeft eindelijk een titelDe opnames van de nieuwe James Bond-film zijn al een tijdje aan de gang, maar de titel is nu ook eindelijk bekendgemaakt. De 25ste film zal ‘No Time To Die’ heten.
20/08 19u45  Einde van de gepersonaliseerde advertenties? Gebruikers kunnen binnenkort surfgedrag verbergen voor FacebookFacebook lanceert 'Off-Facebook Activity', dat gebruikers toelaat hun surfgedrag op andere applicaties en websites los te koppelen van hun Facebook-account. ‘We zullen niet weten welke websites je hebt bezocht of wat je daar hebt gedaan, en we zullen geen data die je loskoppelt, gebruiken om advertenties naar jou te richten op Facebook, Instagram of Messenger’, klinkt het.
20/08 19u30  Johnny Depp overtuigt als volstrekt egocentrische narcistIn het zwartkomische drama Richard Says Goodbye speelt Johnny Depp een aan lager wal geraakte vrijbuiter die alle grip op de realiteit verliest – precies het imago dat Depp tegenwoordig zelf heeft.
20/08 19u30  Italiaans parket beveelt inbeslagname Open Arms en laat migranten aan land gaan in LampedusaHet Italiaanse parket heeft het reddingsschip Open Arms in beslag genomen en beveelt dat alle migranten aan land moeten gaan op het eiland Lampedusa. Dat melden Italiaanse media. Spanje kondigde eerder vandaag aan een militair schip naar de regio te sturen om de migranten op te halen en naar Mallorca te brengen. Uit wanhoop waren vanmiddag migranten in de Middellandse Zee gesprongen.
20/08 19u15  Deze smartphonegame heeft mijn hart gebrokenKatrin Swartenbroux zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: een smartphonespel dat je meer leert over relaties dan eender welke dating app ooit zal kunnen.
20/08 18u30  ‘Vandaag’ wordt nieuwe talkshow van Danira Boukhriss Terkessidis op EénDe nieuwe talkshow op Eén, gepresenteerd door Danira Boukhriss Terkessidis, zal ‘Vandaag’ heten. Dat heeft de VRT bekendgemaakt.
20/08 18u15  Lezers over Vlaamse vlaggen en Anuna De Wever op Pukkelpop: ‘Dit is meer dan een komkommerpolemiekje’Op Pukkelpop ging het niet alleen over hoe meeslepend Billie Eilish nu wel was, maar ook over de kleur van leeuwenklauwen. En wie in de eerste plaats medeleven verdient: klimaatactiviste Anuna De Wever die belaagd werd, of de Vlaamse strijdvlaggen die als ‘collaboratievlaggen’ in beslag genomen werden. Lezers mengen zich in het debat.
20/08 18u15  ‘Vandaag’ wordt nieuwe talkshow van Danira Boukhriss TerkessidisDe nieuwe talkshow op één, gepresenteerd door Danira Boukhriss Terkessidis, zal ‘Vandaag’ heten. Dat heeft de VRT bekendgemaakt.
20/08 17u15  Productiebedrijf Robert De Niro klaagt ex-werknemer aan voor fraude en Netflix-binging onder werktijdHet filmproductiebedrijf van acteur Robert De Niro sleept een leidinggevende ex-werknemer voor de rechter omdat zij onder werktijd ‘astronomisch’ veel Netflix zou hebben gekeken. Ook zou ze hebben gefraudeerd met onkostenvergoedingen. Het bedrijf, Canal Productions, eist 6 miljoen dollar van de vrouw.
20/08 16u45  Italiaanse premier biedt ontslag aan: ‘Salvini creëert politieke crisis om eigenbelang’De regering die bij haar aantreden vooral tegen was – tegen de gevestigde orde, tegen migranten, tegen het regime van de financiële markten en tegen de EU – heeft zich na veertien maanden regeren ook definitief tegen zichzelf gekeerd. De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdagmiddag zijn ontslag aangekondigd in het parlement. Of er nieuwe verkiezingen komen, is nog niet duidelijk.
20/08 16u45  Klimaatbewegingen willen vertegenwoordigers beter beschermen na Pukkelpopincident met Anuna De WeverDe klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, zowel tijdens evenementen als op reis. Dat zeggen ze vandaag in een steunbetuiging aan klimaatactiviste Anuna De Wever, nadat zij op het muziekfestival Pukkelpop werd lastiggevallen door enkele jongeren.
20/08 16u30  Europees president Tusk haalt uit naar Britse premier JohnsonDe voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft op Twitter uitgehaald naar de Britse premier Boris Johnson. “Wie zich tegen de backstop verzet en geen realistische alternatieven voorstelt, steunt in feite een nieuwe harde grens”, zegt Tusk.
20/08 16u15  Italiaanse premier Conte neemt ontslagDe Italiaanse premier Giuseppe Conte gaat zijn ontslag indienen bij president Sergio Mattarella. Dat zei hij tijdens een debat in de Senaat over de huidige regeringscrisis.
20/08 16u00  ‘Als je niet zeker bent van jezelf, hoe kun je dan je tegenstander tegen de grond gooien?’Jean-Marie Dedecker noemt hem ‘de Remco Evenepoel van het judo’, en zelf is hij de laatste om de hoge verwachtingen te temperen. Judoka Matthias Casse werd een maand geleden Europees kampioen en is razend ambitieus. Op het WK in Tokio eind augustus gaat hij onomwonden voor de wereldtitel. ‘Als ik met zilver of brons in mijn handen sta, denk ik: ‘Shit, ik heb verloren.’’
20/08 15u45  ‘Waar je ook bent, je bent nooit meer dan 10 meter van een rat verwijderd’De rat rukt op. Met dank aan de klimaatverandering: bij droogte kruipen dorstige ratten uit de riolen op zoek naar water, bij hevige stortregens vluchten ze weg uit hun ondergelopen holen. Humo ging op stap met een team rattenvangers.
20/08 15u30  Spanje stuurt militair vaartuig om migranten Open Arms op te pikkenSpanje gaat een militair vaartuig sturen om de migranten aan boord van het reddingsschip Open Arms op te halen. Dat heeft de Spaanse regering aangekondigd. Op dit moment ligt het schip vlak bij het Italiaanse eiland Lampedusa, maar daar mogen ze niet aanmeren.
20/08 15u15  Op stap met rattenvangers: ‘Waar je ook bent, je bent nooit meer dan 10 meter van een rat verwijderd’De rat rukt op. Met dank aan de klimaatverandering: bij droogte kruipen dorstige ratten uit de riolen op zoek naar water, bij hevige stortregens vluchten ze weg uit hun ondergelopen holen. Humo ging op stap met een team rattenvangers.
20/08 14u45  ‘Uitstoot van stikstof schadelijker voor natuur dan gedacht’In heel Vlaanderen vormt de neerslag van stikstof een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van essentiële schimmels in graslanden. Daardoor komt de biodiversiteit onder druk te staan. Dat blijkt uit een Europese studie onder leiding van de KU Leuven.
20/08 14u45  ‘Ik ben minstens even goed als Remco Evenepoel, maar over mijn sport wordt niet zoveel gepraat’Jean-Marie Dedecker noemt hem ‘de Remco Evenepoel van het judo’, en zelf is hij de laatste om de hoge verwachtingen te temperen. Judoka Matthias Casse werd een maand geleden Europees kampioen en is razend ambitieus. Op het WK in Tokio eind augustus gaat hij onomwonden voor de wereldtitel. ‘Als ik met zilver of brons in mijn handen sta, denk ik: ‘Shit, ik heb verloren.’’
20/08 14u00  Je huis zit vol beestjes, en dat is maar goed ookOok wanneer je denkt alleen thuis te zijn, ben je omringd door een paar honderdduizend beestjes. En gelukkig maar, want met hoe minder ze zijn, hoe meer kans je hebt er last van te krijgen, of er zelfs ziek van te worden.
20/08 14u00  Actrice die op Tomorrowland betrapt werd met drugs verschijnt maandag voor de raadkamerDe Nederlandse actrice Imanuelle Grives (34), die met een grote hoeveelheid drugs gevat werd op Tomorrowland, verschijnt op maandag 26 augustus voor de raadkamer in Antwerpen. Dat meldt het parket.
20/08 12u45  VS testen voor het eerst omstreden middellangeafstandsraket na opschorten INF-verdragDe VS hebben zondag voor het eerst een raket getest die was verboden door het verdrag tegen middellangeafstandsraketten. De test met een kruisraket voor de kust van Californië komt twee weken nadat de regering-Trump zich terugtrok uit het meer dan dertig jaar oude INF-verdrag.
20/08 11u45  Vrouw die dertig jaar cel kreeg voor miskraam in El Salvador toch vrijgesprokenEen vrouw die in El Salvador was veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor de dood van haar baby, is alsnog vrijgesproken. ‘Goddank. Rechtvaardigheid’, zei de 21-jarige Evelyn Beatríz Hernández Cruz toen ze haar aanhangers bedankte buiten aan de rechtbank.
20/08 11u30  Ons huis is een immense biotoop voor honderdduizenden kleine wezens, en maar goed ookOok wanneer je denkt alleen thuis te zijn, ben je omringd door een paar honderdduizend beestjes. En gelukkig maar, want met hoe minder ze zijn, hoe meer kans je hebt er last van te krijgen, of er zelfs ziek van te worden.
20/08 11u30  Hoe deze Chinese vissersregio uitgroeide tot de grootste concurrent van Silicon ValleyIn twintig jaar is Shenzhen uitgegroeid van een marktplein voor na-apers tot hét elektronicacentrum, met kroonjuweel Huawei. Nergens gaat de innovatie zo snel als in de delta van de Parelrivier. Vandaag een idee, morgen een start-up, overmorgen de wereld.
20/08 11u15  Van Quickenborne dient klacht in na valse beschuldiging Vlaams BelangKortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal klacht indienen wegens laster nadat Vlaams Belang Kortrijk hem beschuldigde van positief geblazen te hebben op een alcoholtest.
20/08 11u15  Meer keuze en betere kwaliteit: alcoholvrij steeds populairderAlcoholvrij boomt: in twee jaar tijd zijn de verdeelde volumes van bieren en wijnen zonder alcohol meer dan verdubbeld. Het aanbod is eindelijk matuur, klinkt het in de sector, en dat is de volwassen consument duidelijk niet ontgaan.
20/08 11u00  Gebaseerd op door de nazi's ontlede mensen, nog altijd gebruikt in de operatiezaalDe onschuldig klinkende Pernkopf Topographic Anatomy of Man wordt gezien als een van de beste anatomische handboeken ter wereld, meldt de BBC. Het is zeer gedetailleerd en toont de huid, spieren, pezen, zenuwen en organen in groot detail. Maar er kleeft een bijzonder donkere geschiedenis aan: het is gebaseerd op de ontleding van honderden door de nazi’s vermoorde mensen.
20/08 11u00  De Crem: ‘Partijprogramma PS staat haaks op wat we in Vlaanderen willen’Dat de vorming van een federale regering geen evidentie zal worden, is al even duidelijk. Volgens Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) staat het “partijprogramma van de PS haaks op de realiteit die wij in Vlaanderen willen”. Dat zei De Crem in De Ochtend.
20/08 10u30  Ook Duitsland haalt IS-kinderen terug: ‘Ze kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de daden van hun ouders’Ook Duitsland heeft voor het eerst IS-kinderen teruggehaald uit Syrië, nadat de regering daartoe in een rechterlijk vonnis was aangespoord. Net als in België ligt het lot van de Duitse IS-strijders politiek gevoelig. Minister Heiko Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken wil meer kinderen uit de gevangenkampen naar Duitsland laten komen.
20/08 10u15  Kantoorverhuurder WeWork trekt naar de beurs: miljardenbedrijf of zeepbel?De Uber van de (kantoor)verhuurmarkt. Zo ziet WeWork, dat vestigingen heeft in Brussel en wordt geleid door de flamboyante topman Adam Neumann, zichzelf. Het bedrijf zou liefst 47 miljard dollar waard zijn en staat voor een beursgang. Maar gaat het niet om een fors opgeblazen zeepbel?
20/08 10u15  Palestijnse politie verbiedt LGBT-bijeenkomst op WestoeverDe Palestijnse politie heeft een manifestatie van een LGBT-organisatie op de Westelijke Jordaanoever verboden. Burgers worden opgeroepen ‘verdachte’ activisten van de groepering aan te geven, opdat ze voor een rechtbank kunnen verschijnen.
20/08 10u00  'Freud had weleens les mogen krijgen, van iemand als ik bijvoorbeeld': sekstherapeut Dr. Ruth (91)Nooit eerder liet de wereldberoemde seks­therapeut Ruth Westheimer een ­documentaire over haar werk en leven maken. Maar nu we in een tijd leven waarin abortus en homorechten opnieuw omstreden begrippen zijn, voelt ze de noodzaak van zich te laten horen (en zien), in Ask Dr. Ruth. ‘Hoe meer men weet, hoe beter men in staat is te vechten voor wat belangrijk is.’ Daan Heerma van Voss sprak met de beroemde sekstherapeut.
20/08 10u00  Deze nieuwe tv-programma's zie je dit najaar op VTMElke Vlaming bereiken, elke dag opnieuw. De lat ligt dit najaar hoog bij VTM. Elf nieuwe programma’s, een late night-talkshow in wording en het snel groeiende online platform VTM GO moeten die ambities hard maken.
20/08 09u45  Canadese tieners lieten voor zelfmoord video met instructies achterDe Canadese Kam McLeod (18) en Bryer Schmegelsky (19), die ervan worden verdacht drie mensen te hebben vermoord en twee weken geleden zelf dood werden aangetroffen in een bos, hebben een afscheidsvideo achtergelaten. De opname zou aantonen dat de beide moordverdachten zichzelf hebben omgebracht.
20/08 09u45  Aan de Medialaan mikken ze hoog: VTM lanceert resem nieuwe programma’sElke Vlaming bereiken, elke dag opnieuw. De lat ligt dit najaar hoog bij VTM. Elf nieuwe programma’s, een late night-talkshow in wording en het snel groeiende online platform VTM GO moeten die ambities hard maken.
20/08 09u15  Elektrische fietsers sporten gemiddeld even hard als gewone fietsersElektrische fietsers hoeven zich niet meer schuldig te voelen. Ze sporten gemiddeld even hard als gewone fietsers. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie waarvoor 10.000 mensen meerdere jaren lang werden gevolgd in zeven Europese steden, waaronder Antwerpen.
20/08 08u45  Het naziboek waar chirurgen nog altijd op terugvallen: de Pernkopf AtlasDe onschuldig klinkende Pernkopf Topographic Anatomy of Man wordt gezien als een van de beste anatomische handboeken ter wereld, meldt de BBC. Het is zeer gedetailleerd en toont de huid, spieren, pezen, zenuwen en organen in groot detail. Maar er kleeft een bijzonder donkere geschiedenis aan: het is gebaseerd op de ontleding van honderden door de nazi’s vermoorde mensen.
20/08 08u30  Als Trump zich vergaloppeert, veegt Mike Pence de scherven bijeenVicepresident Mike Pence is de ideale tweede man voor Donald Trump. Zijn bereidheid zich te onderwerpen aan de bazige president zou voortkomen uit zijn religieuze opvattingen. Trump wil hem ook in zijn eventuele tweede periode als puinruimer.
20/08 08u30  Ruben Van Gucht abrupt verdwenen uit zaalshow Jacques VermeireHet leek een geweldige combinatie: Ruben Van Gucht (33) kroop in de zaalshow '7 tot 77' als aangever mee op het podium met zijn idool, komiek Jacques Vermeire (68). Maar de samenwerking tussen de twee is nu abrupt geëindigd.
20/08 08u30  Twitter en Facebook verwijderen accounts die protesten Hongkong moesten ondermijnenTwitter en Facebook hebben honderden accounts verwijderd die met steun van de Chinese overheid zijn opgezet om de protesten in Hongkong in diskrediet te brengen. Dat hebben de sociale mediareuzen in afzonderlijke verklaringen bekendgemaakt.
20/08 07u30  Epstein ondertekende testament twee dagen voor overlijdenDe overleden miljardair Jeffrey Epstein heeft twee dagen voor hij in een gevangenis uit het leven stapte, zijn testament ondertekend. De ongehuwde vastgoedtycoon zonder kinderen vertrouwde al zijn eigendommen toe aan een trust, waarvan de begunstigden onbekend zijn. Het document is ingediend op de fiscaal gunstige Maagdeneilanden, die onder Amerikaanse voogdij staan.
20/08 07u30  153.000 Vlamingen wachten op sociale woningIn 2018 stonden meer dan 153.000 Vlamingen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen waar De Standaard over bericht. Het aantal kandidaat-huurders neemt jaar na jaar toe: in 2017 waren het er nog 135.500, in 2014 iets meer dan 120.000.
20/08 07u30  Moskeeën werven voor het eerst vrouwen aanDe Moslimexecutieve gaat voor het eerst vrouwelijke ‘geestelijken’ aanwerven - en meteen achttien: negen theologes en negen predikantes. Ze zullen aan de slag gaan in de erkende moskeeën in ons land. Hun lonen worden betaald door de overheid.
20/08 07u15  Wachtlijst sociale woningen toegenomen tot 153.000 wachtenIn 2018 stonden meer dan 153.000 Vlamingen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen waar De Standaard over bericht. Het aantal kandidaat-huurders neemt jaar na jaar toe: in 2017 waren het er nog 135.500, in 2014 iets meer dan 120.000.
20/08 07u00  Problemen met digitale krant van De MorgenDoor een technisch probleem is de digitale krant van De Morgen deze ochtend niet bereikbaar voor sommige lezers. Alvast onze excuses voor het ongemak.
20/08 06u15  Nieuw brexit-dreigement van Johnson zorgt voor onrustAls de EU-leiders zich blijven ver­zetten tegen een nieuwe brexitdeal, dan zullen Europeanen vanaf 31 oktober minder gemakkelijk in het Verenigd Koninkrijk kunnen wonen of werken. Het dreigement van Brits premier Boris Johnson leidt ook in ons land tot kopzorgen.
20/08 06u15  Sekstherapeut Dr. Ruth (91): ‘#MeToo heeft ons contact in de slaapkamer er niet makkelijker op gemaakt’Nooit eerder liet de wereldberoemde seks­therapeut Ruth Westheimer een ­documentaire over haar werk en leven maken. Maar nu we in een tijd leven waarin abortus en homorechten opnieuw omstreden begrippen zijn, voelt ze de noodzaak van zich te laten horen (en zien), in Ask Dr. Ruth. ‘Hoe meer men weet, hoe beter men in staat is te vechten voor wat belangrijk is.’ Daan Heerma van Voss sprak met de beroemde sekstherapeut.
20/08 06u15  ‘We durven niet meer buiten te komen.’ Syrische vluchtelingen in Istanbul vrezen deportatieIn Istanbul worden Syrische vluchtelingen voor een ultimatum gesteld: tegen morgen 20 augustus moeten alle ongeregistreerde Syriërs de stad uit zijn en terugkeren naar de plek waar ze zich bij aankomst inschreven. Intussen berichten verschillende bronnen over meer dan 6.000 deportaties.
20/08 06u15  Didier Reynders getipt als nieuwe EurocommissarisOns land heeft nog maar een week om een Eurocommissaris voor te dragen. Volgens Le Soir zou de job naar vicepremier Didier Reynders (MR) gaan, maar dat bericht werd nog niet bevestigd.
20/08 06u15  Alcoholvrij is eindelijk volwassen: verdubbeling van volume in twee jaar tijdAlcoholvrij boomt: in twee jaar tijd zijn de verdeelde volumes van bieren en wijnen zonder alcohol meer dan verdubbeld. Het aanbod is eindelijk matuur, klinkt het in de sector, en dat is de volwassen consument duidelijk niet ontgaan.
20/08 04u45  Vlaamse bedrijfsleiders pleiten voor fiscale ommezwaaiMeer dan vijftig Vlaamse bedrijfsleiders hebben een open brief geschreven aan de Vlaamse en de federale politici. Daarin doen ze 36 voorstellen voor een beter beleid, waaronder een radicale hervorming van de fiscaliteit. Dat schrijft De Tijd vandaag. De brief is een initiatief van ex-Dexia-topman Karel De Boeck en Karel Cardoen, de ex-CEO van het autobedrijf Cardoen.
19/08 22u00  Na vijf jaar toch ontslag voor agent die zwarte New Yorker in dodelijke wurggreep hieldNa vijf jaar wachten heeft de familie van de zwarte New Yorker Eric Garner eindelijk een vorm van genoegdoening gekregen. De witte agent die Garner in 2014 op straat in een wurggreep hield en diens dood veroorzaakte, is maandag door de hoogste politiebaas ontslagen.
19/08 20u45  Top Amerikaans bedrijfsleven maakt scherpe bocht: er is meer dan winst maken alleenOpmerkelijke geluiden uit de top van het Amerikaanse bedrijfsleven: de Business Roundtable van prominente zakenlieden heeft maandag afstand genomen van het aloude adagium dat bedrijven op aarde zijn om hun aandeelhouders te plezieren door zo veel mogelijk winst te maken.
19/08 20u15  Zijn mensen met kinderen nu gelukkiger, of net niet?Maakt kinderen hebben gelukkig(er)? Het is een oud debat tussen bewust kinderlozen en ouders. Nieuw onderzoek suggereert dat iedereen wint. ‘Ze geven je op latere leeftijd iets terug.’
19/08 20u15  MDMA kan alcoholisme bestrijden, zeggen onderzoekersAlcoholverslaving behandelen met het gebruik van een andere drug? Volgens een eerste studie is het veilig én effectief om met de synthetische drug MDMA alcoholisme te bestrijden.
19/08 20u00  Topman Amerikaans gevangeniswezen uit functie gezet na dood EpsteinAmerikaans minister van Justitie William Barr herschikt de top van het Federal Bureau of Prisons, dat verantwoordelijk is voor de controle en zorg van de gedetineerden in Amerikaanse gevangenissen. Dat gebeurt in de nasleep van de dood van miljardair Jeffrey Epstein.
19/08 19u45  Tiener entertaint vanuit zijn rolstoel duizenden fans op TikTok: ‘Ik heb met mijn beperking leren leven’Zijn fysieke wereld beperkt zich vooral tot de gangen, leefruimtes en zijn slaapkamer in Heder, een school en internaat voor buitengewoon onderwijs aan Antwerpen-Luchtbal. In de virtuele wereld heeft Jordan Decremer (19), aka wheelchair_man, bijna 70.000 fans op sociaal platform TikTok. ‘Waarom ik altijd zo happy ben? Waarom niet?’
19/08 19u30  Dood aan de achtergrondserie, maak tv-kijken weer actiefKatrin Swartenbroux zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: televisieshows waar u écht niet naar hoeft te kijken
19/08 19u15  Kinderen maken gelukkig (zodra ze het huis uit zijn)Maakt kinderen hebben gelukkig(er)? Het is een oud debat tussen bewust kinderlozen en ouders. Nieuw onderzoek suggereert dat iedereen wint. ‘Ze geven je op latere leeftijd iets terug.’
19/08 19u15  Jordan Decremer entertaint vanuit zijn rolstoel tienduizenden fans op TikTok: ‘Ik heb met mijn beperking leren leven’Zijn fysieke wereld beperkt zich vooral tot de gangen, leefruimtes en zijn slaapkamer in Heder, een school en internaat voor buitengewoon onderwijs aan Antwerpen-Luchtbal. In de virtuele wereld heeft Jordan Decremer (19), aka wheelchair_man, bijna 70.000 fans op sociaal platform TikTok. ‘Waarom ik altijd zo happy ben? Waarom niet?’
19/08 18u30  ‘Te weinig inspanningen voor (sociale) huurders’: de Woonzaak overweegt juridische stappen na startnotaDe Woonzaak, een initiatief van huurdersbonden en armoedeorganisaties maar ook van vakbonden en Beweging.net, denkt na over juridische stappen na de startnota van informateur Bart De Wever. Ze ontwaren een stempel van Vlaams Belang en zien te weinig inspanningen voor huurders.
19/08 18u00  Reinaert de Vos, dát deel van de Vlaamse canon heeft De Wever alvast goed onder de knieBart Eeckhout is hoofdredacteur.
19/08 17u30  Londen schrapt ‘onmiddellijk’ vrij verkeer van personen bij harde brexitDe regering van de Britse premier Boris Johnson wil ‘onmiddellijk’ een einde maken aan het vrije verkeer van personen indien het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder echtscheidingsakkoord uit de Europese Unie zou stappen. Dat heeft Downing Street maandag aangegeven.
19/08 17u15  ‘Alert en bezorgd, maar niet in paniek’: Tom Meeuws (sp.a) over Vlaamse startnota‘Alert en bezorgd, maar zeker niet in paniek.’ Antwerps sp.a-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws maakt zich nog geen al te grote zorgen over de Vlaamse onderhandelingsnota. ‘Als burgemeester heeft De Wever mogelijk een andere mindset’, zegt hij.
19/08 17u15  Antibiotica kunnen veel meer bacteriën doden dan eerder gedachtMet een beetje hulp van ons lichaam kunnen bestaande antibiotica voor meer infecties worden ingezet.
19/08 17u15  Zwart geschminkt model prijst ‘Jungle & Afrika’-kostuum aan: Bol.com door het stofAuteur en opiniemaker Dalilla Hermans heeft op sociale media haar ongenoegen geuit over een productadvertentie op de webwinkel Bol.com. Op de site wordt verkleedkleding, onder de naam ‘Jungle & Afrika Kostuum, Zuid-Afrikaanse Zulu’, aangeprezen door een blank model met een zwart geschminkt gezicht. ‘Dit kan echt niet’, reageert Hermans.
19/08 17u00  Bart De Wever meet zich graag met Augustus of Churchill. Maar eigenlijk lijkt hij het meeste op Reinaert de VosBart Eeckhout is hoofdredacteur.
19/08 16u15  Onomstotelijk bewijs gevonden dat Russische troepen meevochten in OekraïneEen Britse onderzoeksgroep, Forensic Architecture, heeft nieuwe bewijzen gevonden dat Rusland heeft meegevochten in de oorlog in Oekraïne. Moskou heeft actieve deelname aan de strijd altijd ontkend.
19/08 16u15  Marie Bastide zat zes dagen in haar auto gekneld: ‘Mijn enige angst was dat ik daar zou sterven’De auto van een vrouw uit het Waalse Wanze heeft defecte remmen en ze mist een bocht op een rotonde. Haar Fiat Bravo smakt een berm af, rolt overkop en blijft tussen dicht gebladerte liggen. Zes dagen lang wordt Marie ‘Corine’ Bastide (45) niet gevonden. Zes dagen ligt ze vlak bij een rotonde waar dagelijks honderden bestuurders passeren. ‘Ik bad: ‘God, alsjeblieft, help mij!’ En ik zweer het: twintig seconden later hoorde ik iemand mijn naam roepen.’
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x N-VA wil knippen in taken ziekenfondsen23/08 21u30 - De Morgen: N-VA wil geen komaf maken met de terugbetaling van medische prestaties door de ziekenfondsen, zoals een onderhandelaar liet weten aan Belga. De partij wil wel knippen in hun takenpakket. Zo willen ze dat er voortaan maar één zorgkas is die bijvoorbeeld het zorgbudget voor ouderen uitbetaalt.
0x Christina Aguilera, Robert Downey Jr. en Hans Zimmer zijn voortaan Disney Legendes23/08 21u30 - De Morgen: Noem het gerust de Hall of Fame van The Walt Disney Company. Sinds 1987 worden er elke twee jaar een nieuwe lading namen toegevoegd aan het lijstje van Disney Legends. Onder meer Christina Aguilera, Robert Downey Jr. en Hans Zimmer kregen de eer vrijdag in Anaheim (Californië) tijdens de openingsceremonie van de Disneyfanbeurs D23.
0x ‘We hebben China niet nodig’: Trump beveelt Amerikaanse bedrijven alternatieven te zoeken23/08 21u30 - De Morgen: China gaat bijkomende importheffingen opleggen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. De maatregel volgt op Amerikaanse heffingen op Chinese producten die president Donald Trump eerder had aangekondigd. ‘We hebben China niet nodig’, zegt Trump, die Amerikaanse bedrijven in een reactie ‘beveelt’ om alternatieven te zoeken.
0x WWF: ‘34 procent van het regenwoud is al verdwenen’23/08 20u30 - De Morgen: Bij het WWF krijgen ze sinds een aantal dagen steeds meer vragen binnen over de vuurzee in het Amazonewoud. De verontwaardiging over de brandende long neemt toe, maar wat kunnen we doen? WWF België opende alvast een noodfonds.
0x Italiaanse Democratische Partij optimistisch na eerste gesprekken met Vijfsterrenbeweging23/08 20u15 - De Morgen: De twee Italiaanse partijen die proberen om een nieuwe coalitie zonder de extreemrechtse Lega te vormen, hebben vrijdag voor het eerst samengezeten. De centrumlinkse Democratische Partij (PD) toonde zich na afloop ‘positief’ over het verdere verloop van de onderhandelingen.
0x De Amazone brandt: wie kan doordringen tot Braziliaans president Jair Bolsonaro?23/08 20u00 - De Morgen: Van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo tot de Franse president Emmanuel Macron: met hashtags als #AmazonFires en #PrayforAmazonia maakten twitteraars de tienduizenden bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied tot trending topic. Kunnen hun oproepen Brazilië dwingen om in te grijpen?
0x WWF: ‘De Notre Dame kan je herstellen, het Amazonegebied niet’23/08 19u30 - De Morgen: Bij het WWF krijgen ze sinds een aantal dagen steeds meer vragen binnen over de vuurzee in het Amazonewoud. De verontwaardiging over de brandende long neemt toe, maar wat kunnen we doen? WWF België opende alvast een noodfonds.
0x Jamie Oliver slaat mea culpa over ingestort restaurantimperium23/08 19u30 - De Morgen: Het lag dan toch niet helemaal aan de nakende brexit. Enkele maanden na het faillissement van zijn restaurantimperium slaat Jamie Oliver mea culpa, en viert hij zo zijn twintigste verjaardag als Naked Chef met een boetekleed. ‘Ik was erg naïef.’
0x N-VA legt afschaffing ziekenfondsen op tafel23/08 19u15 - De Morgen: N-VA wil dat de ziekenfondsen niet langer instaan voor het terugbetalen van medische prestaties. Die activiteit moet voortaan door de overheid worden georganiseerd. Het is een van de manieren waarop N-VA efficiëntiewinsten wil boeken, die voor meer budget in het departement Welzijn moeten zorgen.
0x Deense premier heeft ‘constructief gesprek’ met Trump na controverse over Groenland23/08 18u30 - De Morgen: De Amerikaanse president Donald Trump heeft na de controverse over Groenland met de Deense premier Mette Frederiksen gepraat. Het gesprek vond donderdag plaats en verliep “constructief”, bevestigde het bureau van de premier in Kopenhagen, zonder verdere details te geven.

Statistieken

Artikels:
31857
Gelezen:
50049
Aantal lezers nu:
28


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven