vrijdag 13 december 2019, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
13/12 05u30  ‘Politieke landverschuiving’: Conservatieven van Boris Johnson halen absolute meerderheid bij Britse verkiezingen De Conservatieve partij van premier Boris Johnson zou 368 zetels binnenhalen in het Britse parlement, een ruime meerderheid. Dat blijkt uit de eerste exitpoll. Labour, de voornaamste concurrent, zou op 191 zetels stranden. Daarmee kan Johnson alleen verder regeren, en zal hij normaal gezien eind januari het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leiden. Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
13/12 05u30  Wat te verwachten met Boris Johnson (opnieuw) aan het roer? De Conservatieven van Boris Johnson halen een ruime absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. De premier kan zo zijn brexitplannen doorduwen, maar de Tories hebben nog een en ander in petto.
13/12 00u00  Exitpoll: Conservatieven van Boris Johnson halen absolute meerderheid bij Britse verkiezingen De Conservatieve partij van premier Boris Johnson zou 368 zetels binnenhalen in het Britse parlement, een ruime meerderheid. Dat blijkt uit de eerste exitpoll. Labour, de voornaamste concurrent, zou op 191 zetels stranden. Daarmee kan Johnson alleen verder regeren, en zal hij normaal gezien eind januari het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leiden. Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.26 
12/12 23u45  Johnson wint historische meerderheid in VK: weg voor brexit eind januari ligt open Volgens de toonaangevende exitpoll na de Britse verkiezingen zouden de Conservatieven van de huidige premier Boris Johnson een historische meerderheid halen in het Lagerhuis. Labour verliest bijzonder zwaar. Daarmee zou de weg open komen te liggen voor een brexit eind januari.
12/12 23u45  Wat betekent verkiezingsoverwinning van Boris Johnson voor de brexit? Volgens de eerste exitpolls in het Verenigd Koninkrijk heeft Boris Johnson te pakken waar hij op gehoopt had: met - mogelijk - 368 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis heeft zijn partij opnieuw de parlementaire meerderheid in handen die de Conservatieven in 2017 waren kwijtgespeeld. De voltrekking van de brexit op 31 januari 2020 lijkt nu een vaststaand feit.
12/12 23u30  Boris Johnson wint historische brexitmeerderheid in Groot-Brittannië Volgens de toonaangevende exitpoll na de Britse verkiezingen zouden de Conservatieven van de huidige premier Boris Johnson een historische meerderheid halen in het Lagerhuis. Labour verliest bijzonder zwaar. Daarmee zou de weg open komen te liggen voor een brexit eind januari.
12/12 23u15  Live - Exitpoll: Conservatieven van Boris Johnson halen absolute meerderheid bij Britse verkiezingen De Conservatieve partij van premier Boris Johnson zou 368 zetels binnenhalen in het Britse parlement, een ruime meerderheid. Dat blijkt uit de eerste exitpoll. Labour, de voornaamste concurrent, zou op 191 zetels stranden. Daarmee kan Johnson alleen verder regeren, en zal hij normaal gezien eind januari het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leiden. Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
12/12 23u00  KVHV Gent distantieert zich niet van lezing Hoeyberghs, niet van plan ‘door stof te kruipen’ Het Gentse Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) is niet van plan zich te distantiëren van de seksistische uitspraken die Jeff Hoeyberghs deed tijdens een lezing die zij georganiseerd hadden. Dat laat het KVHV in een lange Facebookpost weten. Daardoor riskeren ze een langere schorsing.
12/12 22u45  Live - Verkiezingen VK: stembureaus sluiten weldra, resultaten exit poll in aantocht De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
12/12 22u15  Live - Verkiezingen VK: laatste uur van levensbelangrijke stembusslag is ingegaan De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
12/12 21u45  Magnette rekent af met De Wever: ‘N-VA is gevaarlijke partij voor België’ PS-voorzitter Paul Magnette rekent af met Bart De Wever en de N-VA. “Het is een gevaarlijke partij voor België en de sociale zekerheid”, aldus Magnette op de RTBF. Volgens de vorige informateur wou De Wever hem niet opvolgen. “Hij durft niet toegeven dat hij niet in een regering wil stappen, omdat hij geïsoleerd is.”
12/12 21u15  This must be Belgium: vier ministers bikkelen in Madrid over klimaatplan Op de klimaattop in Madrid hebben de vier Belgische klimaatministers donderdag urenlang vergaderd over de samenvoeging van hun verschillende klimaatplannen. Zonder succes. Vooral Vlaanderen wordt geviseerd.
12/12 21u15  Live - Verkiezingen VK: laatste uren van levensbelangrijke stembusslag zijn ingegaan De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
12/12 20u45  Anderlecht in open brief aan fans: ‘Blijkt dit een overgangsjaar? So be it’ Anderlecht heeft een open brief gelanceerd op zijn website. Daarin leggen Marc Coucke, Michael Verschueren, Frank Vercauteren en Vincent Kompany uit hoe ze Anderlecht binnen de drie jaar opnieuw naar de top willen brengen. ‘Blijkt het dit seizoen een overgangsjaar, dan moeten we zeggen: so be it.’
12/12 19u30  Christine Lagarde laat weinig los bij debuut, behalve dat ze een uil wil zijn In haar eerste persconferentie als ECB-president kondigde Christine Lagarde een evaluatie van het monetaire beleid aan. Ondertussen probeerde ze vooral te voorkomen dat analisten haar wenkbrauwtaal – al dan niet verkeerd – zouden interpreteren.
Laatste update: vandaag om 5u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/12 19u30  Kritiek op uitspraken politici na ongeluk Aalst: ‘Natuurlijk kan je vrachtwagens uit stadskern bannen’Onmogelijk om vrachtverkeer uit een stadskern te bannen, zo reageren verschillende politici op het ongeval in Aalst waarbij woensdag een elfjarige jongen stierf. ‘Quatsch’, counteren mobiliteitsexperts. ‘Dit is een kwestie van politieke wil.’
12/12 19u15  Leger Nieuw-Zeeland begint risicovolle operatie om lichamen bij vulkaan te bergenHet Nieuw-Zeelandse leger zal vrijdag proberen de acht lichamen te bergen van de toeristen die omkwamen tijdens de vulkaanuitbarsting op White Island. De missie is niet zonder risico, omdat de vulkaan nog altijd onrustig is en er bij een nieuwe eruptie vrijwel zeker doden zullen vallen.
12/12 19u00  Beste sultan, zoals u weet, zijn wij een volk dat voor een kleine meerkost al uw wensen inwilligtRobin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: een brief aan de sultan van Oman.
12/12 18u30  Greta Thunberg zet Donald Trump subtiel op zijn plaats als hij zegt dat ze moet 'chillen’De Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de verkiezing van Greta Thunberg tot ‘Persoon van het Jaar’ door het tijdschrift Time. Hij noemt de keuze ‘belachelijk’ en raadt de 16-jarige klimaatactiviste aan om aan woedebeheersing te doen. Thunberg zette Trump met een knipoog op zijn plaats.
12/12 18u15  Spoorstaking volgende week gaat doorEen verzoeningsvergadering bij het spoor heeft vandaag niets opgeleverd. De geplande 24 urenstaking van woensdag 18 december om 22.00 uur tot donderdag 19 december om 22.00 uur gaat dus gewoon door. Dat is vernomen bij de socialistische spoorvakbond.
12/12 18u00  Beste sultan, nu u hier toch twee maanden blijft, mag ik u wat televisietips geven?Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: een brief aan de sultan van Oman.
12/12 17u45  Leuvense Al Ihsaan-moskee behoudt erkenning: onvoldoende aanwijzingen voor salafismeEr is onvoldoende reden om de erkenning van de Al Ihsaan-moskee in Leuven op te heffen, maar de moskee wordt wel onder verhoogd toezicht geplaatst. Dat meldt minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) in een persbericht. De moskee lag onder vuur omdat er salafisme, een extremistische strekking binnen de islam, zou worden onderwezen.
12/12 17u30  Live - Kan Johnson zetel in eigen kiesdistrict behouden?De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live. Krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws: download nu de app van De Morgen ›
12/12 17u30  Donald Trump maant Persoon van het Jaar Greta Thunberg aan om te chillen, maar krijgt subtiele repliekDe Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de verkiezing van Greta Thunberg tot ‘Persoon van het Jaar’ door het tijdschrift Time. Hij noemt de keuze ‘belachelijk’ en raadt de 16-jarige klimaatactiviste aan om aan woedebeheersing te doen. Thunberg zette Trump met een knipoog op zijn plaats.
12/12 17u00  Delphine Boël: ‘Ik ben geen misdadiger. Ik heb recht op een identiteit’Delphine Boël, de vermeende buitenechtelijke dochter van koning Albert, is in alle staten: ze heeft ontdekt dat haar zoon Oscar (11) op een internationale zwarte lijst van de banksector staat, nadat eerder zijzelf en haar moeder daarop waren beland. Delphine vreest het ergste voor hun toekomst en gaat in de tegenaanval: ‘Ik ben geen misdadiger. Ik en mijn kinderen hebben recht op een identiteit.’
12/12 16u30  Koning weigert kamp te kiezen in federale formatie: lees hier onze politieke nieuwsbriefDe federale formatie is aan een nieuw rondje begonnen. De voorbije weken leek alles in de richting van paars-groen te wijzen, met het nieuwe informateursduo Coens-Bouchez krijgt paars-geel nu ook nog een kans. Kunnen zij tegen volgende week een doorbraak forceren?
12/12 16u15  Vader van Nederlands spookgezin is nog altijd niet verhoord omdat hij al jaren niet meer kan pratenDe vader van het Nederlandse spookgezin dat een teruggetrokken leven leidde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, is twee maanden na zijn arrestatie nog altijd niet verhoord door de politie. Zijn advocaat Robert Snorn bevestigt donderdag berichtgeving van het Dagblad van het Noorden dat de 67-jarige Gerrit-Jan van D. enkele jaren geleden een hersenbloeding heeft gehad en daardoor zijn spraakvermogen volledig is verloren.
12/12 15u30  Benoeming Zakia Khattabi (Ecolo) tot rechter Grondwettelijk Hof hangt aan zijden draadjeDe Senaat beslist morgen over de benoeming van voormalig Ecolovoorzitter Zakia Khattabi tot rechter van het Grondwettelijk Hof. De stemming wordt een dubbeltje op zijn kant. Iedereen kijkt naar de liberalen.
12/12 15u30  Leuvense Al Ihsaan-moskee behoudt erkenningEr is onvoldoende reden om de erkenning van de Al Ihsaan-moskee in Leuven op te heffen, maar de moskee wordt wel onder verhoogd toezicht geplaatst.
12/12 15u15  Live - Britse media mogen kiezers ‘niet beïnvloeden’ op verkiezingsdagDe Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live. Krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws: download nu de app van De Morgen ›
12/12 15u00  Live - Britse media moeten zich koest houden op verkiezingsdagDe Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live. Krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws: download nu de app van De Morgen ›
12/12 14u15  ‘Mist Lukaku de beslissende penalty voor België, dan wordt het hem nooit vergeven. De Bruyne wel, want hij is één van ons’Nieuw is het niet, racisme in de voetbaltribunes. Dat spelers zich en masse bevrijden van de schroom om hun woede daarover uit te schreeuwen, is dat wel. Geïnspireerd door grote namen als Romelu Lukaku en Mario Balotelli gaan ook de slachtoffers uit het amateurvoetbal in de tegenaanval. ‘Het gebeurt in elke match. Moet ik dan elke week van het veld stappen? Dan kunnen we het voetbal beter opdoeken.’
12/12 14u00  Live - Lange wachtrijen aan Britse stembureausDe Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live. Krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws: download nu de app van De Morgen ›
12/12 13u00  Groot verdriet om onverwachte dood Netflix-acteur en balletsterretje Jack Burns (14)De 14-jarige Jack Burns, een internationale balletster die door critici ‘de nieuwe Billy Elliot’ werd genoemd, is eerder deze maand dood aangetroffen in het huis van zijn ouders. Dat heeft zijn school in Glasgow in een emotionele verklaring bekendgemaakt. De doodsoorzaak van de Schotse tiener is nog niet bekend, maar er zijn in elk geval geen aanwijzingen dat er sprake is van een misdrijf.
12/12 12u30  Greenpeace-activisten beklimmen Europa-gebouw en behangen het met spandoekenGreenpeace-activisten hebben vanochtend in Brussel het Europa-gebouw beklommen waar de Europese regeringsleiders later vandaag bijeenkomen. De actievoerders ontrolden grote spandoeken waarop verwoestende vlammen zijn afgebeeld en de boodschap ‘Climate emergency’.
12/12 11u45  Klimaatdoel alleen haalbaar met miljarden ‘smeergeld’EU-president Charles Michel werpt donderdag in Madrid zijn volle gewicht in de strijd voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Maar het blijft de vraag op hoeveel politieke weerstand het ambitieuze doel zal stuiten.
12/12 11u30  Regering wellicht in beroep tegen verplichte repatriëring 10 kinderen van SyriëstrijdersDe regering zal wellicht beroep aantekenen tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die ons land dwingt om tien kinderen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië naar ons land te repatriëren. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laten verstaan in De Ochtend op Radio 1. ‘We hebben de gewoonte om tegen dat soort beslissingen in beroep te gaan.’
12/12 11u00  Amerikaanse ondernemer deelt bonus uit van 10 miljoen dollar. Maar dat ga je hier niet snel zienEen Amerikaanse ondernemer was blij met de bedrijfsresultaten en deelde een bonus van 10 miljoen dollar aan zijn werknemers uit. Bij ons loopt het zelden zo’n vaart, al krijgt 21 procent van de bedienden wel een extraatje.
12/12 10u45  Dit staat er voor de Britten op het spel met cruciale brexitverkiezingenBritse kiezers gaan voor de eerste keer in bijna een eeuw in december naar de stembus voor landelijke verkiezingen. Die moeten een einde maken aan de politieke patstelling rond de brexit. Als de Conservatieve Partij geen meerderheid haalt in het Lagerhuis, dan zou dat een grote nederlaag voor premier Boris Johnson zijn. Hij wil immers zijn brexitdeal met de EU snel goedgekeurd krijgen door het parlement. Maar deze verkiezingen draaien niet alléén om brexit.
12/12 10u15  Advocate van AB Inbev-familie steelt 60 miljoen aan aandelen en vliegt de cel inEen Belgische die werkte als raadgeefster van de tweede rijkste familie van ons land - de erfgenamen van bierreus AB InBev - heeft die schaamteloos bestolen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het Zwitserse gerecht stuurt de 57-jarige advocate naar de gevangenis omdat ze voor bijna 60 miljoen euro aan aandelen stal. Via Zwitserse banken versluisde ze die naar alle uithoeken van de wereld.
12/12 10u15  ‘Telkens ik de bal had, was er één supporter die ‘taliban, taliban’ naar me riep’Nieuw is het niet, racisme in de voetbaltribunes. Dat spelers zich en masse bevrijden van de schroom om hun woede daarover uit te schreeuwen, is dat wel. Geïnspireerd door grote namen als Romelu Lukaku en Mario Balotelli gaan ook de slachtoffers uit het amateurvoetbal in de tegenaanval. ‘Het gebeurt in elke match. Moet ik dan elke week van het veld stappen? Dan kunnen we het voetbal beter opdoeken.’
12/12 10u00  Live - Britten staan vandaag voor historische keuze: welke brexitkoers wordt het?De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
12/12 09u30  Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: ‘Onmogelijk om trucks uit elke dorpskern te weren’Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zal vandaag overleggen met de stad Aalst, waar een 11-jarige jongen gisterochtend stierf nadat hij gegrepen werd door een vrachtwagen. ‘We betreuren dit heel erg, maar een algemeen verbod op trucks in de dorpskern is onmogelijk.’
12/12 09u15  Oost-Vlaamse werkgevers zijn het spaarzaamst met bonussenEen Amerikaanse ondernemer was blij met de bedrijfsresultaten en deelde een bonus van 10 miljoen dollar aan zijn werknemers uit. Bij ons loopt het zelden zo’n vaart, al krijgt 21 procent van de bedienden wel een extraatje.
12/12 09u00  Dankzij een jobcoach vond deze nieuwkomer werk in de IT-sectorHoe krijg je nieuwkomers op de arbeidsmarkt? ‘Mentoring’ lijkt de nieuwe sleutel tot succes waar ook de Vlaamse regering op wil inzetten. Voor Zeynep Ilhan*en Abdul Rahman Ghafori maakte een persoonlijke mentor alvast het verschil. ‘‘Die job is te ver? Bij die functie krijg je een bedrijfswagen hoor’, zei hij me.’
12/12 08u45  Klimaatexpert Jos Delbeke streng voor minister Demir: 'Vlaanderen lijkt België naar achteren te duwen'Een ‘groeistrategie die Europa voorgoed vergroent’. Zo kondigt kersvers Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen haar Green Deal aan. ‘Deze uitzonderlijke doorstart staat of valt met de financiering’, zegt Jos Delbeke, die jarenlang de architect van het Europese klimaatbeleid was.
12/12 08u45  ‘Ik heb een idee dat interessant kan zijn’: komt er een derde ‘Kill Bill’?Als filmmaker Quentin Tarantino zich aan zijn voornemen houdt om na tien films met pensioen te gaan, heeft hij nog één titel in het vooruitzicht. Wordt dat ‘Kill Bill: Vol. 3'? Na vijftien jaar van zelfgecreëerde geruchten houdt de regisseur de deur nog op een kier. ‘Ik heb een idee dat interessant zou kunnen zijn.’
12/12 08u30  Vieze boekjes in de bib: ‘Na WO II vierde het genre van de naziporno even hoogtij’Pikanterieën en ‘vieze boekjes’. Je verwacht ze niet meteen in de eerbiedwaardige Antwerpse Erfgoedbibliotheek. Maar voor de expo Porno, pulp en literatuur mag je zonder gêne in hun rijke collectie vintage erotica gluren.
12/12 08u15  De influencer-gezinnen van Vlaanderen: ‘Zodra één van ons het niet meer ziet zitten, stoppen we ermee’Een gezin runnen gaat niet zonder slag of stoot. En wat als je dat gezinsleven ook nog eens deelt via sociale media? In Vlaanderen duiken steeds meer zogenaamde ‘influencer families’ op. ‘Zodra één van ons het niet meer ziet zitten, stoppen we ermee.’
12/12 08u15  Hint Tarantino op een derde ‘Kill Bill’? ‘Ik heb een idee dat interessant kan zijn’Als filmmaker Quentin Tarantino zich aan zijn voornemen houdt om na tien films met pensioen te gaan, heeft hij nog één titel in het vooruitzicht. Wordt dat ‘Kill Bill: Vol. 3'? Na vijftien jaar van zelfgecreëerde geruchten houdt de regisseur de deur nog op een kier. ‘Ik heb een idee dat interessant zou kunnen zijn.’
12/12 07u45  Live - Britten trekken vandaag naar de stembus: welke brexitkoers wordt het?De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit, en die stembusuitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
12/12 07u30  Werkgevers willen ontslagbescherming vakbondslui afbouwenHet Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil de bescherming van kandidaten bij sociale verkiezingen afbouwen. 'Sommigen doen het alleen voor de bescherming tegen ontslag', klinkt het vandaag in De Tijd.
12/12 07u00  Klimaatexpert Jos Delbeke monstert de Green Deal: ‘Europa draait onomkeerbaar de groene vijs aan’Een ‘groeistrategie die Europa voorgoed vergroent’. Zo kondigt kersvers Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen haar Green Deal aan. ‘Deze uitzonderlijke doorstart staat of valt met de financiering’, zegt Jos Delbeke, die jarenlang de architect van het Europese klimaatbeleid was.
12/12 07u00  Een trip naar de hoogdagen van de papieren porno: ‘Porno, pulp en literatuur’Pikanterieën en ‘vieze boekjes’. Je verwacht ze niet meteen in de eerbiedwaardige Antwerpse Erfgoedbibliotheek. Maar voor de expo Porno, pulp en literatuur mag je zonder gêne in hun rijke collectie vintage erotica gluren.
12/12 07u00  Maagzuurremmers aan banden leggen haalt weinig uit: ze kosten het Riziv nog meer dan 90 miljoen euroIn 2017 besloot minister Maggie De Block (Open Vld) in grote dosissen verpakte maagzuurremmers niet meer terug te betalen. Nieuwe cijfers leren dat die maatregel weinig verschil heeft gemaakt op de factuur van het Riziv. ‘Artsen worden te weinig gestimuleerd om het anders aan te pakken.’
12/12 06u45  Onbesliste Britse kiezer bepaalt vandaag brexitkoersDe stembusuitslag in het Verenigd Koninkrijk kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg – gesymboliseerd door de foto van een vierjarige jongen op de vloer van een spoeddienst?
11/12 22u00  Massale steunbetuiging voor Italiaanse Holocaust-overlevende die doodsbedreigingen krijgtAntisemitisme en racisme vormen een groeiend probleem in Italië, zo blijkt ook uit de doodsbedreigingen aan het adres van de 89-jarige senator Liliana Segre. Het leidde dinsdagavond tot een demonstratie in Milaan met onder anderen honderden burgemeesters.
11/12 22u00  Iemand in Las Vegas zet duiven cowboyhoedjes op. En dierenvrienden zijn niet blijLas Vegas heeft er een attractie bij. In de Amerikaanse stad lopen sinds kort twee duiven met minuscule cowboyhoedjes op.
11/12 21u45  Kobe Desramaults kondigt einde Chambre Séparée aanKobe Desramaults kondigt de sluiting van zijn Gentse restaurant Chambre Séparée aan. Na jaren koken in de stad, lonkt de natuur terug, klinkt het in een persbericht.
11/12 21u30  Demir wil klimaatplan EU niet zomaar overnemen, Europees commissaris Timmermans niet onder de indrukVlaams klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) is niet van plan zich zomaar te plooien naar de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen. Bevoegd Europees commissaris Frans Timmermans is niet onder de indruk van de Vlaamse plannen. Dat meldt de VRT.
11/12 21u15  Harvey Weinstein en tientallen vermeende slachtoffers zijn het eens over schikking van 25 miljoen dollarMeer dan twee jaar nadat het schandaal uitbrak rond Harvey Weinstein, dat aanleiding vormde voor het ontstaan van de #metoo-beweging, hebben de voormalige studiobons en de raad van bestuur van zijn ondertussen failliet verklaarde filmstudio een voorlopige minnelijke schikking bereikt die in totaal 25 miljoen dollar (22,4 miljoen euro) voorziet voor de slachtoffers van zijn seksueel wangedrag. Dat bericht de New York Times.
11/12 21u00  Dodelijk ongeval in Aalst: ‘Het is op z’n Belgisch: draaien, keren en manoeuvreren’Een ongeval met een vrachtwagen eiste woensdagochtend het leven van een elfjarig jongetje die op weg was naar school. Het drama voltrok zich op de parking van de bekende Tereos-fabriek in hartje Aalst. Wat de Aalstenaar een doorn in het oog was, is nu een balk. ‘Het is op z’n Belgisch: draaien, keren en manoeuvreren.’
11/12 21u00  Niets is te gek voor Las Vegas, ook duiven met kleine cowboyhoedjes nietLas Vegas heeft er een attractie bij. In de Amerikaanse stad lopen sinds kort twee duiven met minuscule cowboyhoedjes op.
11/12 20u45  Stelt Open Vld voorzittersverkiezingen uit? Snelste weg naar ‘complete revolte’Terwijl we pas ten vroegste na Nieuwjaar een nieuwe federale regering hebben, komen de Open Vld-voorzittersverkiezingen steeds dichterbij. Binnen de partij gaan daarom stemmen op om die verkiezingen uit te stellen. Maar is dat wel een goed idee, nu de achterban al mort?
11/12 20u30  PVDA haalt 100.000 handtekeningen voor hogere pensioenen: ‘burgerwet’ of communicatiestunt?Met 100.000 handtekeningen wil PVDA de verhoging van de minimumpensioenen tot 1.500 euro op de agenda zetten in het federaal parlement. Maar waarom dient de partij niet gewoon een wetsvoorstel in?
11/12 20u00  Stelt Open Vld voorzittersverkiezingen uit? ‘Dan lonkt complete revolte’Terwijl we pas ten vroegste na Nieuwjaar een nieuwe federale regering hebben, komen de Open Vld-voorzittersverkiezingen steeds dichterbij. Binnen de partij gaan daarom stemmen op om die verkiezingen uit te stellen. Maar is dat wel een goed idee, nu de achterban al mort?
11/12 20u00  Dodelijk ongeval in Aalst: ‘Het is op z’n Belgisch. Draaien, keren en manoeuvreren’Een ongeval met een vrachtwagen eiste woensdagochtend het leven van een elfjarig jongetje op weg naar school. Het drama voltrok zich op de parking van de bekende Tereosfabriek in hartje Aalst. Wat de Aalstenaar een doorn in het oog was, is nu een balk. “Het is op z’n Belgisch. Draaien, keren en manoeuvreren.”
11/12 20u00  Wat wilde Joachim Coens met zijn opvallende ruitenjas zeggen?De kersverse partijvoorzitters van CD&V en MR werden gisteren bij de koning gesommeerd. Daar hebben paparazzi aan het grote hek met hun telelenzen beelden van gemaakt. Een momentopname, terwijl de koning zich wederom de sympathieke moeite getroostte om zijn gasten op het erf tegemoet te treden en naderhand weer uit te zwaaien, alleen gekleed in das en pak. En dat bij ongure temperaturen. Ik dacht nog: vorst, hopelijk hebt gij een degelijk onderhemdje aan, anders wordt het morgen zetelhangen met Dafalgan.
11/12 20u00  Voorzichtig vraagt Vanderveken door, terwijl Van Peel hem telkens kort maar beleefd van antwoord dientRobin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan.
11/12 19u45  Zaak-Delphine Boël nadert ontknoping: wat gebeurt er met ‘slechtst bewaarde geheim van België’?Het moet samen met de kernwapens van Kleine Brogel het slechtst bewaarde geheim van België zijn: de afkomst van Delphine Boël. Al zes jaar probeert ze voor de rechtbank het vaderschap van koning Albert II vast te laten leggen. Vrijdag kan het Hof van Cassatie de zaak in een definitieve plooi leggen. Vangen de advocaten van de koning daar bot, dan lijkt niets nog een DNA-vergelijking in de weg te staan.
11/12 19u30  Belgische staat moet kinderen Syriëstrijders helpen naar België terug te kerenDe Belgische staat moet tien kinderen consulaire bijstand en reisdocumenten bezorgen zodat ze op een veilige manier naar België kunnen terugkeren. De Brusselse kortgedingrechter geeft België zes weken de tijd om dit in orde te brengen. Om dit af te dwingen werd een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging en per kind opgelegd.
11/12 19u30  Thomas Vanderveken is de béste interviewer van het momentRobin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan.
11/12 19u15  Twintigtal verdachten opgepakt bij grote antiterreuroperatie in DenemarkenDe Deense politie heeft vandaag bij een grote antiterreuractie op verscheidene plaatsen in het land een twintigtal mensen opgepakt. Ze worden ervan verdacht benodigdheden voor de vervaardiging van springstof te hebben aangeschaft en ze probeerden vermoedelijk aan vuurwapens te geraken. De aanslag zou uit jihadistische hoek komen. Waar die gepleegd zou worden, is niet bekend.
11/12 18u30  Dodelijk ongeval in Aalst: ‘Het is erg om zeggen, maar ik ben niet verbaasd’Een ongeval met een vrachtwagen eiste woensdagochtend het leven van een elfjarig jongetje op weg naar school. Het drama voltrok zich op de parking van de bekende Tereosfabriek, in hartje Aalst. Wat de Aalstenaar een doorn in het oog was, is nu een balk. “Het is op z’n Belgisch. Draaien, keren en manoeuvreren.”
11/12 18u30  Schorst UGent KVHV voor vier maanden na ophef over lezing Jeff Hoeyberghs?De sociale raad van de UGent adviseert om studentenvereniging KVHV voor vier maanden te schorsen na de lezing waarin plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs allerlei seksistische uitspraken deed. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen zal zich ook burgerlijke partij stellen tegen Hoeyberghs.
11/12 18u15  ▶︎ Ruben Van Gucht: ‘Ambitie gaat altijd ten koste van iets anders’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, De Morgen geeft een eigenzinnige draai aan ‘de vragen van Proust’ in een wekelijkse interviewreeks. In deze podcast hoor je enkele van de meest opmerkelijke fragmenten. Deze week: Ruben Van Gucht. Ann Jooris en Fernand Van Damme hebben het met de sportjournalist over de voor- en nadelen van zijn brandende ambitie, zijn passie voor sport en de angstaanvallen die hij had als kind.
11/12 18u15  Wouter Van Besien (Groen) is half jaar na verkiezingen nog werkloos: ‘Ik wéét niet wat ik ga doen’Ruim een half jaar na de verkiezingen is Wouter Van Besien (Groen), die zijn zitje in het Vlaams Parlement moest afgeven, nog werkloos. “Ik wéét nog niet wat ik ga doen. Ik wens mezelf voor 2020 in elk geval een interessante job.”
11/12 17u45  Boris Johnson verstopt zich in diepvries om aan interview te ontsnappenIn een poging aan een tv-interview te ontkomen heeft de Britse premier Boris Johnson zich in een diepvries verstopt. Dat meldt The Guardian. De zenuwen bij de Conservatieven zijn strak gespannen nu opiniepeilingen aangeven dat de kloof met de andere partijen kleiner wordt.
11/12 17u30  Open Vld overweegt voorzittersverkiezingen uit te stellenTerwijl nu duidelijk is dat we voor nieuwjaar nog geen zicht hebben op een nieuw federale regering, komen de Open Vld-voorzittersverkiezingen steeds dichterbij. Binnen de partij gaan daarom stemmen op om die verkiezingen uit te stellen. Maar is dat een goed idee nu de achterban al mort?
11/12 17u15  Open Vld overweegt uitstel voorzittersverkiezingenTerwijl nu duidelijk is dat we voor nieuwjaar nog geen zicht hebben op een nieuw federale regering, komen de Open Vld-voorzittersverkiezingen steeds dichterbij. Binnen de partij gaan daarom stemmen op om die verkiezingen uit te stellen. Maar is dat een goed idee?
11/12 17u15  Zaak-Delphine Boël valt straks in definitieve plooi: wat gebeurt er met ‘slechtst bewaarde geheim van België’?Het moet samen met de kernwapens van Kleine Brogel het slechtst bewaarde geheim van België zijn: de afkomst van Delphine Boël. Al zes jaar probeert ze voor de rechtbank het vaderschap van koning Albert II vast te laten leggen. Vrijdag kan het Hof van Cassatie de zaak in een definitieve plooi leggen. Vangen de advocaten van de koning daar bot, dan lijkt niets nog een DNA-vergelijking in de weg te staan.
11/12 17u00  ‘Uw plan is broddelwerk’: Jambon krijgt forse kritiek van oppositie over Vlaams klimaatplanDe verzamelde oppositie heeft vandaag in het Vlaams Parlement forse kritiek geleverd op het energie- en klimaatplan dat de Vlaamse regering gisteren heeft goedgekeurd. Voor de linkse oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA zijn de plannen ruim onvoldoende. Volgens Vlaams Belang gaan de plannen dan weer te ver en loopt minister-president Jan Jambon ‘de klimaatlobby achterna’. Jambon zelf houdt vol dat de Vlaamse plannen ‘ambitieus, haalbaar en betaalbaar’ zijn.
11/12 17u00  Dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
11/12 17u00  Jeff Hoeyberghs aangeklaagd door Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en MannenHet Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen zal zich burgerlijke partij stellen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs naar aanleiding van zijn seksistische en haatdragende uitspraken tijdens een lezing van de studentenclub KVHV. Dat meldt de organisatie.
11/12 16u30  Gaan deze zeven districten de koers van het Verenigd Koninkrijk bepalen?De Britse verkiezingen bepalen de koers die het VK de komende jaren gaat varen. Wel een innige band met de EU of niet? Een meer socialistische koers binnenslands of niet? Wie gaat winnen – premier Boris Johnson (Conservative Party) of oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) – hangt voor een groot deel af van de uitslag in deze zeven districten.
11/12 16u30  ▶︎ Ruben Van Gucht: ‘De gedachte mijn ouders te verliezen bezorgde mij angstaanvallen’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, De Morgen geeft een eigenzinnige draai aan ‘de vragen van Proust’ in een wekelijkse interviewreeks. In deze podcast hoor je enkele van de meest opmerkelijke fragmenten. Deze week: Ruben Van Gucht. Ann Jooris en Fernand Van Damme hebben het met de sportjournalist over de voor- en nadelen van zijn brandende ambitie, zijn passie voor sport en de angstaanvallen die hij had als kind.
11/12 16u00  Schilderij van Klimt duikt na 23 jaar in vuilniszak opEen vermoedelijk schilderij van de Oostenrijkse jugendstilkunstenaar Gustav Klimt is na bijna 23 jaar in Italië opgedoken. ‘Bildnis einer Frau’ werd in een museum in Piacenza gevonden, nadat het daar in 1997 verdwenen was. Tuinmannen vonden het dinsdag toen ze aan het opruimen waren.
11/12 16u00  Wandelstok van Harvey Weinstein beroert de gemoederenVolgende maand begint de rechtszaak tegen de gewezen filmproducent Harvey Weinstein (67), die terechtstaat voor vijf gevallen van verkrachting en seksueel misbruik. Dat hij tijdens een hoorzitting voor die bewuste rechtszaak met een wandelstok kwam opdagen, beroert in de Verenigde Staten de gemoederen.
11/12 15u45  Franse premier doet toegevingen na massale protesten: minimumpensioen van 1.000 euroNa massale protesten en stakingen heeft de Franse regering toegevingen gedaan bij de geplande pensioenhervorming. Zo zullen de nieuwe regels niet van toepassing zijn op mensen geboren vóór 1975, zo kondigde premier Edouard Philippe woensdag aan. Aanvankelijk zou de hervorming al gelden voor mensen geboren vanaf 1963.
11/12 15u30  Mariniers, voetballers, rappers: Mexicaanse mannen gaan met feministisch strijdlied aan de haalDe vrouwen maakten er massaal hun lijflied van, met bijpassende dans: een anti-verkrachtingslied, een strijdlied tegen de onderdrukking door de man. Maar nu gaan mannen ermee aan de haal, en die hebben er niets van begrepen.
11/12 15u15  Mestresten blijven Vlaamse waterlopen vervuilen: ‘Vlaanderen komt in de problemen’Vlaamse beken en rivieren zijn steeds meer vervuild door nitraat en fosfaat uit mest, zo stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vast. Op 38 procent van de meetpunten is de norm overschreden, terwijl dat maar 5 procent mag zijn. ‘Dit tast op den duur drinkwater aan.’
11/12 15u00  Time roept klimaatactiviste Greta Thunberg uit tot Persoon van het Jaar 2019De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) is Persoon van het Jaar 2019, zo meldt het magazine Time woensdag. Ze werd het icoon van een generatie, een krachtige stem die waarschuwt voor de grootste uitdaging van onze planeet, legt het magazine uit.
11/12 14u30  Greta Thunberg in Madrid: ‘Grootste gevaar is creatieve PR’De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) heeft vandaag op de COP25-klimaatconferentie in Madrid ook de meest ambitieuze landen die aan de top deelnemen van ‘bedrog’ beschuldigd als het over hun engagement gaat om de klimaatopwarming te bestrijden.
11/12 14u30  Inbraken in Vlaanderen: ‘Een dief wil geen moeite doen. Als het bij jou te lang duurt, gaat hij naar de buren’Vorig jaar werd in België 52.198 keer ingebroken in privéwoningen, 11.695 keer in winkels en 4.640 keer in publieke gebouwen. Nu met de twee donkerste maanden van het jaar het hoogseizoen voor dieven weer is aangebroken, zet de politie alle zeilen bij om hun het leven zuur te maken.
11/12 13u45  Greta Thunberg beschuldigt aan klimaattop deelnemende landen van ‘bedrog’De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) heeft vandaag op de COP25-klimaatconferentie in Madrid ook de meest ambitieuze landen die aan de top deelnemen van ‘bedrog’ beschuldigd als het over hun engagement gaat om de klimaatopwarming te bestrijden.
11/12 13u45  De Wever (N-VA) diep teleurgesteld: ‘Magnette heeft ons in de kou gelaten’Bart De Wever (N-VA) is “diep teleurgesteld” in de nota die ex-informateur Paul Magnette (PS) opgesteld heeft. “Ik was echt aan het koken toen ik die nota zondagmorgen las”, zegt de N-VA-partijvoorzitter aan VTM Nieuws. “Hij moest met iedereen praten, maar heeft ons gewoon in de kou laten staan.”
11/12 13u45  Jongen (11) op weg naar school doodgereden door vrachtwagen in AalstIn Aalst is een jongen van 11 op weg naar school om het leven gekomen toen hij aangereden werd door een vrachtwagen. De omstandigheden van het ongeval worden volop onderzocht, mogelijk is het een dodehoekongeval.
11/12 13u15  ‘Nieuwe gevangenissen brengen geen oplossing, want ze zitten direct weer vol’De Belgische gevangenissen zitten (nog steeds) overvol. Ons land telt momenteel 10.833 gedetineerden voor slechts 9.219 plaatsen. Dat blijkt uit cijfers die VRT Nieuws kon inkijken. ‘Met gevangenissen kan je als politicus nooit scoren’, zegt professor Tom Daems, hoofddocent aan het Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC).
11/12 13u15  Greta Thunberg beschuldigt aan COP25 deelnemende landen van ‘bedrog’De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) heeft vandaag op de COP25-klimaatconferentie in Madrid ook de meest ambitieuze landen die aan de top deelnemen van ‘bedrog’ beschuldigd als het over hun engagement gaat om de klimaatopwarming te bestrijden.
11/12 13u15  De Wever (N-VA): ‘Magnette heeft ons in de kou gelaten’Bart De Wever (N-VA) is “diep teleurgesteld” in de nota die ex-informateur Paul Magnette (PS) opgesteld heeft. “Ik was echt aan het koken toen ik die nota zondagmorgen las”, zegt de N-VA-partijvoorzitter aan VTM Nieuws. “Hij moest met iedereen praten, maar heeft ons gewoon in de kou laten staan.”
11/12 12u00  De schrijnende ziekenhuisfoto die de Britse verkiezingen op hun kop zettenBrexit domineerde tot nu toe de verkiezingscampagnes in Groot-Brittannië. Oppositiepartij Labour kon de aandacht verplaatsen naar de gratis gezondheidszorg – het eigen stokpaardje – dankzij een schrijnende foto van een ziekenhuispatiëntje. Kiezers kunnen de gratis zorg redden uit de klauwen van de Conservatieven, vindt links.
11/12 12u00  Dit waren de meest populaire Google-zoektermen van 2019Het tv-programma ‘wtFOCK’ was in 2019 het meest populaire zoekwoord op Google in België. Daarnaast vinden we ook Julie Van Espen, ‘Love Island’, iPhone 11, de Stemtest, Tour de France 2019 en Karl Lagerfeld hoog terug in de lijst. Zo meldt Google zelf.
11/12 11u15  De schrijnende ziekenhuisfoto die de Britse verkiezingen op zijn kop zetBrexit domineerde tot nu toe de verkiezingscampagnes in Groot-Brittannië. Oppositiepartij Labour kon de aandacht verplaatsen naar de gratis gezondheidszorg – het eigen stokpaardje – dankzij een schrijnende foto van een ziekenhuispatiëntje. Kiezers kunnen de gratis zorg redden uit de klauwen van de Conservatieven, vindt links.
11/12 11u15  Niemand ziet hoe piepklein de ecologische voetafdruk van mensen in armoede isZe rijden in een oude auto en hun woonst is slecht geïsoleerd, maar niemand ziet hoe piepklein de ecologische voetafdruk van mensen in armoede is. Ondertussen grijpen ze naast de voordelen van klimaatactie of draait die soms in hun nadeel uit. ‘Het gevoel van onrechtvaardigheid is groot’, klinkt het bij Steunpunt Armoedebestrijding.
11/12 11u15  Grootste beursgang ooit meteen succes: oliebedrijf Aramco schiet 10 procent omhoogDe grootste beursgang aller tijden, van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco, blijkt een wat minder kleurloze gebeurtenis dan gedacht. het aandeel schoot meteen 10 procent in de lucht.
11/12 11u15  Democraten wisten: een al te brede ‘weg-met-Trump’-aanklacht mocht het niet wordenMet twee concrete beschuldigingen hebben de Democraten het impeachmentonderzoek naar de Amerikaanse president Donald Trump afgesloten. De komende dagen wordt daar nog over gedebatteerd, waarna het Huis van Afgevaardigden er naar verwachting volgende week over gaat stemmen.
11/12 11u00  Jongen (11) overleden na aanrijding door vrachtwagen in AalstIn Aalst is een jongen van 11 om het leven gekomen toen hij aangereden werd door een vrachtwagen. De omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht.
11/12 11u00  Groenlands ijs smelt razendsnel, gevolgen voor zeespiegel groot21 bergen zo groot als de Mount Everest. Of een vierkant blok ijs van 1 kubieke kilometer, en dat keer 3.800. Zo groot is de totale ijsmassa die sinds 1992 wegsmolt van Groenland, blijkt uit een nieuw overzicht van ruim een kwart eeuw meetgegevens van satellieten en peilbakens op de ijskap zelf.
11/12 10u30  Informateurs Coens (CD&V) en Bouchez (MR): ‘We gaan alle pistes onderzoeken’Bijna 200 dagen na de federale verkiezingen informeerden de kersverse informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) de pers voor ze in alle discretie aan hun opdracht beginnen. ‘We gaan alle pistes onderzoeken.’
11/12 10u30  ‘Ik heb 52 jaar lang graag gevreeën met mijn man’: 65-plussers over hun seksleven op het podiumMonogamie, partnerruil, slechte seks of stomende affaires: het komt allemaal aan bod in All The Sex I’ve Ever Had, een voorstelling waarin zes Gentenaars tussen 64 en 93 vrijuit praten over hun seksuele ervaringen. ‘Robert is 93 maar praat over partnerruil en prostituees.’
11/12 10u30  Delphine Boël: ‘Ik vraag me niet meer af of Albert van me houdt, ik wil alleen gerechtigheid’Delphine Boël, de vermeende buitenechtelijke dochter van koning Albert, is in alle staten: ze heeft ontdekt dat haar zoon Oscar (11) op een internationale zwarte lijst van de banksector staat, nadat eerder zijzelf en haar moeder daarop waren beland. Delphine vreest het ergste voor hun toekomst en gaat in de tegenaanval: ‘Ik ben geen misdadiger. Ik en mijn kinderen hebben recht op een identiteit.’
11/12 10u30  Dieter Vranckx bevestigd als nieuwe CEO van Brussels AirlinesDieter Vranckx wordt zoals verwacht de nieuwe CEO van Brussels Airlines. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bevestigd.
11/12 10u30  Britten kiezen morgen tussen cholera en pest: ‘Johnson en Corbyn zijn even hopeloos’Na morgen is de politieke landkaart van Groot-Brittannië grondig herzien. Of de mensen nu voor Labour, de tory’s of de Liberaal-Democraten kiezen: allemaal voelen ze zich verraden door de politiek.
11/12 10u15  Live - Informateurs Coens (CD&V) en Bouchez (MR) geven persconferentie: ‘Gaan alle pistes onderzoeken’Bijna 200 dagen na de federale verkiezingen informeren de kersverse informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) de pers voor ze in alle discretie aan hun opdracht beginnen. Volg de persconferentie van de beide partijvoorzitters hier live.
11/12 10u00  Live - Informateurs Coens (CD&V) en Bouchez (MR) geven persconferentieBijna 200 dagen na de federale verkiezingen informeren de kersverse informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR)de pers voor ze in alle discretie aan hun opdracht beginnen. Volg de persconferentie van de beide partijvoorzitters hier live.
11/12 09u15  Uitgedroogde planten maken ‘piepend’ geluid dat tot meters ver hoorbaar kan zijnPlanten waarin is gesneden, of die te weinig water hebben gekregen, produceren een geluid dat je tot op enkele meters kunt waarnemen. Dat schrijven Israëlische onderzoekers na onderzoek bij tomaten- en tabaksplanten.
11/12 09u00  VUB breekt met Confuciusinstituut: ‘Samenwerken met China is cruciaal, maar instituut past niet in ons beleid’De raad van bestuur van de Vrije Universiteit Brussel heeft beslist om het contract met het Confuciusinstituut stop te zetten. Dat instituut kwam onder vuur nadat De Morgen uitbracht dat de Chinese directeur Xinning Song het land niet meer binnen mocht. ‘Ik ben door jullie reeks nogal vaak op mensenrechten aangesproken’, zegt VUB-rector Caroline Pauwels.
11/12 08u15  Groenlands ijs verdwijnt razendsnel, mogelijk grotere zeespiegelstijging21 bergen zo groot als de Mount Everest. Of een vierkant blok ijs van 1 kubieke kilometer, en dat keer 3.800. Zo groot is de totale ijsmassa die sinds 1992 wegsmolt van Groenland, blijkt uit een nieuw overzicht van ruim een kwart eeuw meetgegevens van satellieten en peilbakens op de ijskap zelf.
11/12 08u00  ‘Hoe meer problemen, hoe groter de kans op geweld’: elke dag zeker 10 kinderen mishandeldDe politie heeft vorig jaar 3.520 meldingen van fysieke kindermishandeling binnen gezinnen gekregen. Dat zijn er net geen tien per dag, zo blijkt uit statistieken van de federale politie. Experts waarschuwen dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt.
11/12 08u00  Koning weigert kamp te kiezen: paars-geel krijgt nog een kansDe koning heeft Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens, de nieuwe voorzitters van MR en CD&V, aangesteld als informateurs. Het onervaren duo krijgt tien dagen om de kansen van een paars-gele regering te testen. Wordt duidelijk dat N-VA niet mee wil regeren, dan komt paars-groen weer op tafel.
11/12 08u00  Een kind van 9 aan de unief, is dat wel slim?Het 9-jarige wonderkind Laurent Simons is gestopt met zijn studies na onenigheid tussen zijn ouders en de universiteit. Terwijl de universiteit op de rem staat, willen zijn ouders net dat hij zo snel mogelijk afstudeert. Experts hoogbegaafdheid hebben zo hun bedenkingen. ‘Er zijn gerust nog kinderen die dit kunnen. De vraag is: wil je dat wel?’
11/12 08u00  Waarom uiterst rechts geen goede relatie heeft met vrouwenDe verontwaardiging rond Jeff Hoeyberghs is groot, maar tijdens zijn vrouwonvriendelijke lezing bij de radicaal-rechtse KVHV kreeg hij de lachers op de hand. Uiterst rechts ziet vaak geen graten in seksistische stellingen. Dat maakte het verleden al duidelijk.
11/12 07u15  Vuurwerkverkopers vechten Vlaams vuurwerkverbod aan bij Grondwettelijk HofVerschillende vuurwerkverkopers vechten het Vlaamse vuurwerkverbod aan bij het Grondwettelijk Hof. “Een juridisch achterhoedegevecht”, zegt Vlaams minister van onder meer Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Ik vind het doodjammer dat deze vuurwerkverkopers hun product opnieuw verbinden met blinde roekeloosheid.”
11/12 07u15  Spoorbonden willen staken op 19 decemberDe kans is reëel dat er volgende week donderdag, 19 december, weinig of geen treinen zullen rijden. Spoorbonden ACOD en VSOA hebben een aanzegging voor een 24-urenstaking ingediend.
11/12 07u00  Rijk van beruchte familie Appeltans is uit na 20 jaar huisjesmelkerijZelf woonden ze in Limburgse kastelen terwijl hun huurders in Leuven in beschimmelde koten verkommerden. Na bijna twintig jaar van pure huisjesmelkerij lijkt er nu een einde te komen aan het rijk van de beruchte familie Appeltans. Al blijft de vraag vooral: hoe konden ze dit zolang uithouden?
11/12 07u00  Groenlands ijs verdwijnt razend snel, mogelijk grotere zeespiegelstijging21 bergen zo groot als de Mount Everest. Of een vierkant blok ijs van 1 kubieke kilometer, en dat keer 3.800. Zo groot is de totale ijsmassa die sinds 1992 wegsmolt van Groenland, blijkt uit een nieuw overzicht van ruim een kwart eeuw meetgegevens van satellieten en peilbakens op de ijskap zelf.
11/12 07u00  Marie Fredriksson (1958-2019): ‘Jij kleurde mijn zwart-witte songs met de mooiste kleuren’Marie Fredriksson van het Zweedse popduo Roxette is maandag overleden op 61-jarige leeftijd. De zangeres was al geruime tijd ziek. ‘Niets zal ooit nog hetzelfde zijn.’
11/12 07u00  Vier jaar gevangenis voor man die dreigde met aanslag in Luik tegen ‘De Morgen’-journalistFouad Bennane is in beroep veroordeeld tot 4 jaar effectieve gevangenisstraf, nadat hij in juni 2018 dreigde met een aanslag tegen een journalist van De Morgen. ‘Ça va faire boum.’ In de rechtbank verschenen verschillende andere bewijzen voor zijn radicalisme, door teksten en telefoontaps.
11/12 06u45  Per dag 10 meldingen van kindermishandeling: ‘Jongeren dragen dit hun hele leven met zich mee’De politie heeft vorig jaar 3.520 meldingen van fysieke kindermishandeling binnen gezinnen gekregen. Dat zijn er net geen tien per dag, zo blijkt uit statistieken van de federale politie. Experts waarschuwen dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt.
11/12 06u45  Lichamen vermisten Nieuw-Zeeland nog steeds niet gevonden: White Island te gevaarlijk om te betredenGespecialiseerde diensten zijn er nog altijd niet in geslaagd om de lichamen van de acht vermiste mensen op het Nieuw-Zeelandse eiland Whakaari/White Island te bergen omdat het te gevaarlijk is. De vulkaan is nog te actief. “Gisteren was er een grote kans op een uitbarsting, vandaag is die kans nog groter”, zegt vulkanisch geoloog Graham Leonard tijdens een persconferentie in Wellington.
10/12 22u15  Koning stelt Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aan als informateursDe koning heeft Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens, de nieuwe voorzitters van MR en CD&V, aangesteld als informateurs. Het onervaren duo krijgt tien dagen om de kansen van een paars-gele regering te testen. Wordt duidelijk dat N-VA niet mee wil regeren, dan komt paars-groen weer op tafel.
10/12 22u15  VUB stopt samenwerking met Confuciusinstituut: ‘Samenwerken met China is belangrijk, maar het instituut past daar niet in’De raad van bestuur van de Vrije Universiteit Brussel heeft beslist om het contract met het Confuciusinstituut stop te zetten. Dat instituut kwam onder vuur nadat De Morgen uitbracht dat de Chinese directeur Xinning Song het land niet meer binnen mocht. ‘Ik ben door jullie reeks nogal vaak op mensenrechten aangesproken’, zegt VUB-rector Caroline Pauwels.
10/12 21u15  UGent overweegt tijdelijke schorsing van studentenclub KVHV na lezing Jeff HoeyberghsDe Universiteit Gent overweegt om de rechtse studentenvereniging KVHV tijdelijk te schorsen. Dat meldt de UGent in een mededeling.
10/12 21u15  Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat naar organisatie van PhD CupDe PhD Cup van Scriptie vzw heeft de Wablieft-prijs 2019 gewonnen. De prijs bekroont mensen en organisaties die zich inzetten voor duidelijke taal: door die zelf te gebruiken en/of door anderen aan te sporen om dat te doen. ‘Dankzij de PhD Cup krijgen wetenschappelijke onderzoeken de aandacht de ze verdienen.’
10/12 20u00  Vlaamse DPG Media bindt strijd aan met Google en Facebook met aankoop Sanoma NederlandWie een vuist wil maken tegen online reuzen als Google en Facebook zet maar beter zelf op tijd en stond een forse groeispurt in. Meteen de reden waarom het Vlaamse mediabedrijf DPG Media, dat ook De Morgen in portefeuille heeft, 460 miljoen euro neertelt voor de titels en merken van Sanoma Nederland.
10/12 19u45  DPG Media neemt Sanoma Nederland over: ‘Samen sterker tegen Google en Facebook’Wie een vuist wil maken tegen online reuzen als Google en Facebook zet maar beter zelf op tijd en stond een forse groeispurt in. Meteen de reden waarom het Vlaamse mediabedrijf DPG Media, dat ook De Morgen in portefeuille heeft, 460 miljoen euro neertelt voor de titels en merken van Sanoma Nederland.
10/12 19u30  Live - Koning stelt Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aan als informateursKoning Filip heeft Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aangesteld als informateurs. De koning ontving alle partijvoorzitters een voor een op audiëntie nadat informateur Paul Magnette (PS) zijn ontslag had aangeboden. Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 19u15  Live - Koning ontvangt Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR): krijgen zij een opdracht?Het is wachten op de volgende zet van Koning Filip, nadat informateur Paul Magnette (PS) zijn ontslag heeft aangeboden. Komen Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aan zet? Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 18u45  Hoe wenselijk is dat, een 9-jarige aan de universiteit?Het 9-jarige wonderkind Laurent Simons is gestopt met zijn studies na onenigheid tussen zijn ouders en de universiteit. Terwijl de universiteit op de rem staat, willen zijn ouders net dat hij zo snel mogelijk afstudeert. Experts hoogbegaafdheid hebben zo hun bedenkingen. ‘Er zijn gerust nog kinderen die dit kunnen. De vraag is: wil je dat wel?’
10/12 18u30  Waarom de gevelbankjes het straatbeeld veroverenHet wondermiddel van vier Gentse vrienden tegen de vluchtigheid van de stad? Een bankje aan een gevel, en een ‘goe klapke’ met de buren. De gevelbankjes verspreiden zich intussen razendsnel in het straatbeeld, en het initiatief kreeg zopas een Samenlevingsprijs van de stad Gent.
10/12 18u30  Valse Facebook-reclame met BV’s kostte slachtoffers zeker 400.000 euroDe hopen valse reclameberichten op Facebook met BV’s als Natalia of An Lemmens in de hoofdrol hebben slachtoffers ruim 400.000 euro gekost. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Leen Dierick opvroeg bij minister van Consumentenzaken en partijgenote Nathalie Muylle.
10/12 18u15  Gent krijgt klimaatprijs van Verenigde NatiesGent heeft dinsdag op de klimaatconferentie in Madrid een ‘Global Climate Action Award’ van de Verenigde Naties uitgereikt gekregen voor het project ‘Gent en Garde’, waarmee de stad onder meer de strijd aangaat met de voedselverspilling. Gent was één van de 15 laureaten. “Elk van de projecten is een licht die ons begeleidt naar een betere toekomst”, zei Patricia Espinosa, algemeen secretaris bij de VN voor klimaatverandering.
10/12 18u00  Heeft uiterst rechts een probleem met vrouwen?De verontwaardiging rond Jeff Hoeyberghs is groot, maar tijdens zijn vrouwonvriendelijke lezing bij de radicaal-rechtse KVHV kreeg hij de lachers op de hand. Uiterst rechts ziet vaak geen graten in seksistische stellingen. Dat maakte het verleden al duidelijk.
10/12 17u45  Wie gaf Jeff Hoeyberghs een microfoon?Lore Baeten is gemeenteraadslid in Sint-Niklaas en actief bij Jong CD&V.
10/12 17u30  Er zit ‘wa hoar’ op ons dialect. Is dat dan ook #wegmetons?Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: onze hang naar dialect en De Recensent van Gent.
10/12 17u00  Democraten versnellen impeachment-procedure tegen Trump: twee aanklachten geformuleerdPresident Trump moet worden aangeklaagd omdat hij zijn macht heeft misbruikt en het onderzoek van het parlement naar de Oekraïne-affaire heeft gedwarsboomd. Deze twee aanklachten hebben de Democraten bekendgemaakt na een onderzoek van bijna drie maanden.
10/12 17u00  Live - Koning rondt laatste consultaties af: wat is de volgende zet?Het is wachten op de volgende zet van Koning Filip, nadat informateur Paul Magnette (PS) zijn ontslag heeft aangeboden. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet? Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 17u00  Beruchte kotbazen vader en zoon Appeltans nog maand langer in de celDe raadkamer in Leuven heeft de aanhouding gehandhaafd van de twee verdachten in de zaak van de huisjesmelkerij in de universiteitsstad. Arnold (67) en zijn zoon Manu (37) Appeltans blijven een maand langer in voorlopige hechtenis. Dat meldt het Leuvense parket.
10/12 17u00  Voertuigen sultan van Oman enkel nog om veiligheidsredenen op Leuvense Grote MarktDe voertuigen van de delegatie van de sultan van Oman mogen niet meer parkeren op de Leuvense Grote Markt, tenzij dat om veiligheidsredenen noodzakelijk zou zijn. Dat meldt de Leuvense politie na afloop van het overleg tussen het stadsbestuur, politie en onder meer het UZ Gasthuisberg, en een vertegenwoordiging van de Omaanse sultan.
10/12 16u45  Vader en zoon Appeltans een maand langer in de celDe raadkamer in Leuven heeft dinsdag de aanhouding gehandhaafd van de twee verdachten in de zaak van de huisjesmelkerij in de universiteitsstad. Arnold (67) en zijn zoon Manu (37) Appeltans blijven een maand langer in voorlopige hechtenis. Dat meldt het Leuvense parket.
10/12 16u45  Het geheim van de gevelbank? ‘Het verlaagt de drempel naar contact met de buren’Het wondermiddel van vier Gentse vrienden tegen de vluchtigheid van de stad? Een bankje aan een gevel, en een ‘goe klapke’ met de buren. De gevelbankjes verspreiden zich intussen razendsnel in het straatbeeld, en het initiatief kreeg zopas een Samenlevingsprijs van de stad Gent.
10/12 16u45  VN Veiligheidsraad bijeen vanwege rakettesten Noord-KoreaDe VN-Veiligheidsraad komt woensdag op verzoek van de Verenigde Staten bijeen om te praten over de recente rakettesten van Noord-Korea. De bijeenkomst lijkt een poging van Washington om Pyongyang onder druk te zetten om in gesprek te blijven en niet verder te provoceren.
10/12 16u45  Live - CD&V-voorzitter Coens over uitspraken De Wever: ‘Tactisch niet verstandig, tijd om positieve signalen te sturen’Het is wachten op de volgende zet van Koning Filip, nadat informateur Paul Magnette (PS) zijn ontslag heeft aangeboden. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet? Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 16u45  Stijn en Tom kijken naar ‘Wissel van de macht’: ‘Man, het blijven toch tsjeven, hé’Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Wissel van de macht.
10/12 16u30  Democraten maken aanklachten tegen Trump bekend: machtsmisbruik en dwarsbomen CongresPresident Trump moet worden aangeklaagd omdat hij zijn macht heeft misbruikt en het onderzoek van het parlement naar de Oekraïne-affaire heeft gedwarsboomd. Deze twee aanklachten hebben de Democraten bekendgemaakt na een onderzoek van bijna drie maanden.
10/12 16u00  Democraten versnellen impeachment: twee aanklachten tegen TrumpDonald Trump moet worden aangeklaagd omdat hij zijn macht heeft misbruikt en het onderzoek van het parlement naar de Oekraïne-affaire heeft gedwarsboomd: zo hebben de Democraten twee aanklachten tegen de president geformuleerd na een onderzoek van bijna drie maanden.
10/12 15u30  Democraten formuleren aanklachten tegen Trump: machtsmisbruik en dwarsbomen onderzoekDonald Trump moet worden aangeklaagd omdat hij zijn macht heeft misbruikt en het onderzoek van het parlement naar de Oekraïne-affaire heeft gedwarsboomd: zo hebben de Democraten twee aanklachten tegen de president geformuleerd na een onderzoek van bijna drie maanden.
10/12 15u15  ‘Brexit is onafwendbaar, maar over uitvoering zullen we nog jaren discussiëren’De brexit is nog lang niet in kannen en kruiken, maar één hoofdstukje is al afgesloten: dat van John Bercow (56), de flamboyante Speaker of voorzitter van het Lagerhuis die wereldwijd bekend raakte met zijn verwoede pogingen – ‘Order! Ooooorder!’ – om de hevige brexitdebatten niet te laten ontsporen. Nu hij de pruik en de toga heeft doorgegeven aan zijn opvolger, mag hij weer zijn eigen mening ventileren, zoals over de nakende Britse verkiezingen: ‘Het ruziënde parlement is het spiegelbeeld van een verscheurde samenleving.’
10/12 15u15  VUB-professor start onderzoek naar re-integratie van Belgische IS-kinderenKinderpsycholoog en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Gerrit Loots start een onderzoek naar de re-integratie van teruggekeerde Belgische IS-kinderen. De resultaten worden gebundeld in een praktijkboek en op een website.
10/12 14u30  ▶ Al meer dan 300 klachten tegen Jeff Hoeyberghs na seksistische opmerkingen, plastisch chirurg denkt niet aan excusesHet Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds maandagavond al meer dan 300 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die liet tijdens een lezing bij studentenvereniging KVHV afgelopen week een reeks seksistische opmerkingen vallen. Ondertussen is de chirurg niet van plan om zich te excuseren, zegt hij in een reactie aan VTM NIEUWS.
10/12 14u30  ‘Het ruziënde parlement is het spiegelbeeld van een verscheurde samenleving’De brexit is nog lang niet in kannen en kruiken, maar één hoofdstukje is al afgesloten: dat van John Bercow (56), de flamboyante Speaker of voorzitter van het Lagerhuis die wereldwijd bekend raakte met zijn verwoede pogingen – ‘Order! Ooooorder!’ – om de hevige brexitdebatten niet te laten ontsporen. Nu hij de pruik en de toga heeft doorgegeven aan zijn opvolger, mag hij weer zijn eigen mening ventileren, zoals over de nakende Britse verkiezingen: ‘Het ruziënde parlement is het spiegelbeeld van een verscheurde samenleving.’
10/12 14u15  ▶ Boris Johnson maakt parodie op Love Actually: ‘Brexit actually’Boris Johnson wil al zijn kunsten laten zien. In een laatste poging de Britten voor zich te winnen heeft de premier een parodie op een bekende scène uit Love Actually gemaakt. Zo dient hij acteur Hugh Grant van antwoord, die zowel Labour als de liberaal-democraten helpt in hun strijd tegen de Conservatieve regering.
10/12 14u15  Nieuwe theorie verklaart mysterieuze tijgerstrepen op ijsmaan EnceladusZe zijn uniek in het zonnestelsel, de mysterieuze barsten in het ijs op Saturnus-maan Enceladus. Wetenschappers denken nu te begrijpen hoe deze tijgerstrepen zijn ontstaan.
10/12 13u45  ▶ ‘Brexit actually’: Boris Johnson maakt parodie op Love ActuallyBoris Johnson wil al zijn kunsten laten zien. In een laatste poging de Britten voor zich te winnen heeft de premier een parodie op een bekende scène uit Love Actually gemaakt. Zo dient hij acteur Hugh Grant van antwoord, die zowel Labour als de liberaal-democraten helpt in hun strijd tegen de Conservatieve regering.
10/12 13u15  Zangeres Marie Fredriksson (Roxette) overleden na slepende ziekteDe Zweedse zangeres Marie Fredriksson, bij ons vooral bekend van de groep Roxette, is overleden aan de gevolgen van een hersentumor. De popster werd 61 jaar.
10/12 13u15  ▶ Al meer dan 300 klachten tegen Jeff Hoeyberghs na seksistische opmerkingenHet Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds maandagavond al meer dan 300 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Onder meer Vlaams Parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers (sp.a) dienden een klacht in. Hoeyberghs liet tijdens een lezing bij studentenvereniging KVHV afgelopen week een reeks seksistische opmerkingen vallen.
10/12 12u45  ▶ Al meer dan 100 klachten tegen Jeff Hoeyberghs na seksistische opmerkingenHet Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds maandagavond al meer dan 100 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Onder meer Vlaams Parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers (sp.a) dienden een klacht in. Hoeyberghs liet tijdens een lezing bij studentenvereniging KVHV afgelopen week een reeks seksistische opmerkingen vallen.
10/12 12u45  Coldplay: ‘Mijn houding, en die van de hele groep, is: ‘Fuck it, we doen het gewoon!’’Vier jaar na ‘A Head Full of Dreams’, is Coldplay, de grootste band ter wereld, terug met een nieuwe plaat: de dubbelaar ‘Everyday Life’. Frontman Chris Martin over muziek met een boodschap, touren in tijden van klimaatproblemen en zijn moeilijke jeugd.
10/12 12u30  ▶ Het regent klachten tegen Jeff Hoeyberghs na seksistische opmerkingenHet Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds maandagavond al meer dan 100 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Onder meer Vlaams Parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers (sp.a) dienden een klacht in. Hoeyberghs liet tijdens een lezing bij studentenvereniging KVHV afgelopen week een reeks seksistische opmerkingen vallen.
10/12 12u15  Coldplay: ‘Wij zouden de slechtste boysband aller tijden zijn’Vier jaar na ‘A Head Full of Dreams’, is Coldplay, de grootste band ter wereld, terug met een nieuwe plaat: de dubbelaar ‘Everyday Life’. Frontman Chris Martin over muziek met een boodschap, touren in tijden van klimaatproblemen en zijn moeilijke jeugd.
10/12 12u15  Vijf jongeren breken in bij Anderlechtse school en mishandelen leraar: ‘Hij is getraumatiseerd’Vijf jongeren hebben afgelopen nacht ingebroken in een school in Anderlecht en hebben daar een leraar zwaar mishandeld. De vijf gingen er vervolgens vandoor met de wagen van hun slachtoffer, maar veroorzaakten daarmee een ongeval in Sint-Jans-Molenbeek. Dat meldt RTL en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket.
10/12 11u30  ‘Ze willen hun benen niet meer opendoen’: seksisme of vrije meningsuiting?Plastisch chirurg en mediafiguur Jeff Hoeyberghs staat in het oog van de storm. Op een lezing voor de Gentse studentenvereniging KVHV lanceerde hij de ene na de andere seksistische opmerking. Strafbaar of vrije mening? ‘Je kan dit debat best op morele gronden voeren’, zegt discriminatieprof Jogchum Vrielink (USL-B).
10/12 11u30  ‘Red de leeuw van de ondergang. Laat hem door rijke westerlingen doodschieten als trofee’Hoe redden we de leeuw van de ondergang? Met die vraag houdt wildbioloog Amy Dickman zich bezig. Haar opvallendste suggestie? Hem door rijke westerlingen laten doodschieten als trofee.
10/12 11u30  Live - CD&V-voorzitter Coens veroordeelt uitspraken De Wever: ‘Tactisch niet verstandig, tijd om positieve signalen te sturen’PS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn opdracht als informateur ingeleverd bij de koning. Die wint wat tijd door eerst de partijvoorzitters te zien. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet? Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 11u15  ▶ Klacht ingediend tegen Jeff Hoeyberghs na seksistische opmerkingenVlaams Parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers (sp.a) hebben een klacht ingediend tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs bij het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Hoeyberghs liet tijdens een lezing bij studentenvereniging KVHV afgelopen week een reeks seksistische opmerkingen vallen.
10/12 11u15  Zes doden bij schietpartij in Tsjechisch ziekenhuis, vluchtende dader pleegt zelfmoordBij een schietpartij in een ziekenhuis in het Tsjechische Ostrava zijn zes doden gevallen. Dat maakte de minister van Gezondheid Adam Vojtech bekend en werd intussen ook bevestigd door premier Andrej Babis. Twee anderen verkeren in levensgevaar, daarnaast raakten nog vijf mensen gewond. De dader zou tijdens zijn vlucht zelfmoord gepleegd hebben.
10/12 11u00  Klacht ingediend tegen Jeff Hoeyberghs na seksistische opmerkingenVlaams Parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers (sp.a) hebben een klacht ingediend tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs bij het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Hoeyberghs liet tijdens een lezing bij studentenvereniging KVHV afgelopen week een reeks seksistische opmerkingen vallen.
10/12 10u30  Benito Mussolini, peetvader van de moderne populisten: ‘Adolf Hitler adoreerde hem’‘M.’ is een driedelige roman over leven en werken van de Italiaanse dictator Benito Mussolini. ‘We móéten het rechts-populisme van vandaag vergelijken met het fascisme, want er zijn belangrijke overeenkomsten’, zegt schrijver Antonio Scurati (50). Gelukkig zijn er ook verschillen.
10/12 10u30  Zo wil Amy Dickman de leeuw beschermen: ‘We leren de plaatselijke bevolking lezen en schrijven’Hoe redden we de leeuw van de ondergang? Met die vraag houdt wildbioloog Amy Dickman zich bezig. Haar opvallendste suggestie? Hem door rijke westerlingen laten doodschieten als trofee.
10/12 10u30  Live - Koning Filip zet consultaties voort, ‘Werk van voorbije weken niet weggooien’ vraagt CalvoPS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn opdracht als informateur ingeleverd bij de koning. Die wint wat tijd door eerst de partijvoorzitters te zien. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet? Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 09u45  ‘Zes doden bij schietpartij in Tsjechisch ziekenhuis, dader op de vlucht’Bij een schietpartij in een ziekenhuis in het Tsjechische Ostrava zijn zes doden gevallen. Dat maakte de minister van Gezondheid Adam Vojtech bekend.
10/12 09u45  Live - Koning Filip zet consultaties voort: CD&V-voorzitter Coens als eerste op de koffiePS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn opdracht als informateur ingeleverd bij de koning. Die wint wat tijd door eerst de partijvoorzitters te zien. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet? Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 09u15  Terwijl ze krotten verhuren, leven ze zelf in kasteel: beruchtste kotbazen van Vlaanderen in de celZe regen jarenlang de klachten aan elkaar maar nu zitten de beruchtste kotbazen van Vlaanderen in de cel voor huisjesmelkerij. “Ze lappen werkelijk overál de regels aan hun laars.”
10/12 09u00  Uitzonderlijk: drie hoogste rechtscolleges luiden samen de noodklokHet Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie en de Raad van State richten zich in een uitzonderlijk memorandum naar de regering om aan de alarmbel te trekken. Door alle besparingen kan er nauwelijks nog op een kwaliteitsvolle manier tijdig recht worden gesproken, klinkt het.
10/12 09u00  Hoogbegaafde Laurent (9) stopt studies aan Nederlandse unief: ‘Ze beschuldigen hem van plagiaat’Hij haalde hoge cijfers op zijn examens, moest nog een eindproject inleveren, en dan zou Laurent Simons (9) klaar zijn met zijn studies aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Maar gisteren beslisten zijn ouders om onmiddellijk te stoppen. Een beschuldiging van plagiaat was er te veel aan, aldus vader Alexander.
10/12 09u00  Geheime documenten: Amerikaanse generaals en presidenten hadden geen flauw benul over AfghanistanDe Amerikaanse legertop en regering had geen greep op de Afghanistan oorlog, dat blijkt uit een pakket geheime documenten waar The Washington Post de hand op heeft gelegd.
10/12 09u00  Live - Koning Filip zet consultaties voort met voorzitters N-VA, CD&V en GroenPS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn opdracht als informateur ingeleverd bij de koning. Die wint wat tijd door eerst de partijvoorzitters te zien. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet? Volg de ontwikkelingen in de federale formatie hier op de voet.
10/12 09u00  ‘Vertel een terminale patiënt dat therapie nutteloos is’Onze sterfelijkheid is nog altijd taboe. Met een avondje cultuur in de Handelsbeurs wil het UZ Gent de tongen losmaken. ‘Het levenseinde wordt al te vaak onnodig gerekt’, stelt Dominique Benoit, diensthoofd intensieve zorg.
10/12 08u30  Koning moet op zoek naar een kamikazepiloot: wat zijn de alternatieven voor Magnette?PS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn opdracht als informateur ingeleverd bij de koning. Die wint wat tijd door eerst de partijvoorzitters te zien. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet?
10/12 08u00  Koning op zoek naar kamikazepiloot: informateur Magnette levert opdracht in, maar er zit geen vervanger klaarPS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn opdracht als informateur ingeleverd bij de koning. Die wint wat tijd door eerst de partijvoorzitters te zien. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet?
10/12 08u00  ▶ Video opgedoken van seksistische uitspraken Jeff Hoeyberghs aan UGentOp uitnodiging van de conservatieve studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs vorige week een voordracht aan de UGent die bol stond van de seksistische uitspraken. Daarvan is inmiddels een video opgedoken. Studenten en vakbond eisen de uitsluiting van KVHV.
10/12 07u45  Vlaams klimaatplan: ‘haalbaar’ en ‘betaalbaar’, maar onvoldoende voor Europese eisenVlaanderen heeft een klimaatplan. Maar het voldoet niet aan de huidige Europese verwachtingen. Laat staan aan de toekomstige eisen.
10/12 07u45  Vrijwel gehele wetgeving op de schop: klimaatplan Europa gaat iedereen rakenBrussel gaat honderden miljarden investeren om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. Er moeten onder meer 2 miljard bomen worden geplant en 1 miljoen laadpalen voor elektrische auto's worden neergezet. De hele wetgeving gaat op de schop.
10/12 07u30  ‘Wij overmedicaliseren ons stervensproces’Onze sterfelijkheid is nog altijd taboe. Met een avondje cultuur in de Handelsbeurs wil het UZ Gent de tongen losmaken. ‘Het levenseinde wordt al te vaak onnodig gerekt’, stelt Dominique Benoit, diensthoofd intensieve zorg.
10/12 07u30  Hoogste rechtcolleges luiden noodklokHet Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie en de Raad van State richten zich in een uitzonderlijk memorandum naar de regering om aan de alarmbel te trekken. Door alle besparingen kan er nauwelijks nog op een kwaliteitsvolle manier tijdig recht worden gesproken, klinkt het.
10/12 07u15  Eefje ‘Sjokz’ Depoortere is de Filip Joos van de e-sports: ‘Misschien kan ik Sporza wel iets bijbrengen’Ze spiegelt zich graag aan de voetbalman van Sporza, Filip Joos. ‘Hij is een uitstekende presentator en is gevat in panelgesprekken.’ Eefje ‘Sjokz’ Depoortere groeide uit tot de populairste gastvrouw van de grootste gamingcompetitie ter wereld.
10/12 07u00  Sydney gehuld in dikke rook door tientallen bosbranden in New South WalesDoor hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht.
10/12 06u45  Professor Dominique Benoit: ‘Wij overmedicaliseren ons stervensproces’Onze sterfelijkheid is nog altijd taboe. Met een avondje cultuur in de Handelsbeurs wil het UZ Gent de tongen losmaken. ‘Het levenseinde wordt al te vaak onnodig gerekt’, stelt Dominique Benoit, diensthoofd intensieve zorg.
10/12 06u45  Vlaanderen versnelt in artificiële intelligentie, maar niet ten koste van allesDe wapenwedloop in artificiële intelligentie (AI) draait op volle toeren. Vlaanderen wil excelleren, maar die AI-innovatie moet te allen tijde ten dienste staan van de burger. Het Vlaams Kenniscentrum voor Data en Maatschappij moet uitgroeien tot het moreel kompas in al het AI-geweld.
10/12 06u45  Tot 2 keer meer huizen verkocht door stormloop op woonbonusOmdat het belastingvoordeel op een lening voor uw eigen woning binnenkort verdwijnt, kochten een pak mensen nog snel een eigen stekje in Vlaanderen. Notarissen ontvingen net na de aankondiging van de nieuwe regels tot twee keer zoveel kopers en verkopers als het jaar voordien.
10/12 06u30  Vlaams klimaatplan voldoet niet aan Europese eisenVlaanderen heeft een klimaatplan. Maar het voldoet niet aan de huidige Europese verwachtingen. Laat staan aan de toekomstige eisen.
10/12 06u30  Nieuw-Zeelandse politie stelt onderzoek in naar doden vulkaanuitbarstingDe politie in Nieuw-Zeeland stelt een onderzoek in naar hoe zeker vijf mensen zijn omgekomen bij een vulkaanuitbarsting op het eiland White Island maandag. Volgens de politie zijn de acht nog vermiste mensen waarschijnlijk ook omgekomen.
10/12 06u30  Federale ambtenaren zijn weer vaker ziekDe federale ambtenaren zijn weer vaker ziek. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van Medex, dat het ziekteverzuim bij federale ambtenaren controleert.
09/12 22u00  ▶ Video opgedoken van seksistische uitspraken Jef Hoefberghs aan UGentOp uitnodiging van de conservatieve studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs vorige week een voordracht aan de UGent die bol stond van de seksistische uitspraken. Daarvan is inmiddels een video opgedoken.
09/12 21u45  Belgen verkiezen één vervoersmiddel bij verplaatsingenZogoed als alle verplaatsingen binnen België gebeuren met één vervoersmiddel, in veel gevallen de wagen. Amper 2 procent van alle verplaatsingen in België gebeurt met meer dan één vervoersmiddel. Als de Belg dan toch verschillende transportmiddelen combineert, dan is dat meestal een combinatie van de trein met een vervoermiddel naar en/of van het treinstation én voor trajecten waarbij men de stad binnenrijdt of verlaat.
09/12 21u30  Apache: ‘Onze journalisten werden geschaduwd door privédetectiven’Journalisten van Apache en hun bronnen werden in 2016 gevolgd door privédectectives, zo beweert de nieuwssite. De detectives zouden betaald zijn door Land Invest Group, de projectontwikkelaar waar Apache destijds onderzoek naar deed. ‘Als dit klopt, is dit een zeer ernstige zaak.’
09/12 21u30  Hayek, skeer of sksksk: deze woorden maken kans kinder- of tienerwoord van het jaar te worden‘Jij hebt tot 3u ’s nachts zitten gamen. Hayek.’ Of nog: ‘Billie Eilish heeft een nieuwe single. Yeet.’ ‘Hayek’ (overdreven) en ‘yeet’ (joepie) zijn twee kanshebbers om uitgeroepen worden tot tienerwoord van het jaar.
09/12 21u15  Ze kreeg de Nobelprijs voor vrede. Nu moet ze zich verdedigen voor genocideOoit was de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi de hoop van de democratische wereld. Dinsdag moet ze voor het Internationaal Gerechtshof verschijnen voor wat zij noemt een ‘anti-guerrilla-operatie’ tegen de islamitische minderheid Rohingya in haar land. De vervolging van Rohingya had volgens de VN alle kenmerken van een genocide.
09/12 20u30  Van 120 naar 100 per uur op de Brusselse ring: al uw vragen beantwoordEen van de meest besproken maatregelen uit het Vlaamse energie- en klimaatplan is de snelheidsbeperking op de Brusselse ring. Vanaf volgend jaar zullen we daar nog maximum 100 kilometer per uur mogen rijden, in plaats van 120. Is dit een goede zaak? Of een afleidingsmanoeuvre?
09/12 20u15  Federale vooruitgang boeken? Dat was nu ook weer niet de bedoelingBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
09/12 20u00  Snelheidsbeperking Brusselse ring krijgt kritiek: ‘100 kilometer per uur? Ik ben al tevreden als ik 80 kan rijden’Een van de meest besproken maatregelen uit het Vlaamse energie- en klimaatplan is de snelheidsbeperking op de Brusselse ring. Vanaf volgend jaar zullen we daar nog maximum 100 kilometer per uur mogen rijden, in plaats van 120. Is dit een goede zaak? Of een afleidingsmanoeuvre?
09/12 19u30  Rusland deelt paspoorten uit aan 125.000 inwoners van Oost-Oekraïne125.000 inwoners van Oost-Oekraïne, dat momenteel in handen is van pro-Russische rebellen, krijgen een Russisch paspoort. Dat deelt de Russische minister van Binnenlandse Zaken vandaag mee. Rusland wil de banden met de separatistische regio aanhalen, terwijl het vredesgesprekken begint met Kiev, die een einde moeten maken aan het conflict.
09/12 18u15  Informateur Magnette (PS) biedt ontslag aan, koning start consultatierondeDe federale patstelling blijft. Informateur Paul Magnette (PS) gooit de handdoek in de ring en heeft zijn ontslag aangeboden aan koning Filip. Die houdt in beraad en begint de verschillende partijvoorzitters te consulteren, een manier om tijd te kopen.
09/12 18u15  ‘We gaan toch niet wachten tot Jean-Louis Denis weer mensen heeft overtuigd om naar Syrië te gaan?’De veroordeelde haatprediker Jean-Louis Denis verspreidt opnieuw zijn radicale ideologie via inzamelacties voor de armen, een jaar na zijn vrijlating. Onbegrijpelijk, vindt Johan Leman, antropoloog en voorzitter van de Brusselse Foyer vzw. ‘Men wist dat dit zou gebeuren en men heeft niets gedaan.’
09/12 17u45  Hoe N-VA de grootste partij van het land werd: dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
09/12 17u45  Wat is feit, wat is fictie in ‘The Two Popes’?Welke rol speelde paus Franciscus in de Vuile Oorlog in Argentinië? En gingen hij en Benedictus echt in de clinch over de kerkdoctrine bij een pizza en een Fanta? The Two Popes belicht een recent stukje kerkelijke geschiedenis over Jorge Mario Bergoglio, de latere paus Franciscus, en paus Benedictus XVI. Maar hoe historisch accuraat is de nieuwe film van Netflix?
09/12 17u15  Zou Eric Goens ‘Het huis’ niet gewoon aftrekken van zijn belastingen?Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: wie woont er in het huis van Eric Goens?
09/12 16u30  Foto ziek jongetje op ziekenhuisvloer schokt de Britten (maar niet hun premier)Vier dagen voor de verkiezingen is de Britse premier Johnson in verlegenheid gebracht door een foto van een ziek jongetje dat op de vloer van een ziekenhuis ligt. Johnson nam maandag amper de moeite naar het schrijnende tafereel te kijken. In plaats daarvan begon hij over de noodzaak om de brexit te voltooien.
09/12 16u15  ▶ LIVE Informateur Magnette (PS) biedt ontslag aan, koning start consultatierondeDe federale patstelling blijft. Informateur Paul Magnette (PS) gooit de handdoek in de ring en heeft zijn ontslag aangeboden aan koning Filip. Die houdt in beraad en begint de verschillende partijvoorzitters te consulteren, een manier om tijd te kopen. Volg alle ontwikkelingen hier.
09/12 16u15  Zou het niet geniaal zijn, mocht Eric Goens gewoon zélf in ‘Het huis’ wonen?Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: wie woont er in het huis van Eric Goens?
09/12 16u00  ▶ LIVE Federale formatie - Informateur Magnette biedt ontslag aan, koning start consultatierondeKoning Filip moet het - alweer - oplossen. Om 15.30 uur brengt Paul Magnette (PS) verslag uit bij de vorst over zijn informatieronde. Daarna beslist Filip hoe hij de federale patstelling zal (proberen) doorbreken. Volg alle ontwikkelingen hier.
09/12 15u45  ▶ LIVE Federale formatie - Informateur Magnette bij de koning: wat beslist Filip?Koning Filip moet het - alweer - oplossen. Om 15.30 uur brengt Paul Magnette (PS) verslag uit bij de vorst over zijn informatieronde. Daarna beslist Filip hoe hij de federale patstelling zal (proberen) doorbreken. Volg alle ontwikkelingen hier.
09/12 15u45  Arm België: ‘Een vermogensbelasting is onvermijdelijk’Bijna twee miljoen Belgen moeten ploeteren om rond te komen, ook al hebben velen van hen een job. Eén kind op zeven de groeit op in kansarmoede. 170.000 mensen zijn voor hun dagelijkse kost afhankelijk van voedselbanken. Het aantal mensen met een leefloon zit in de lift en op de wachtlijst voor een sociale woning staan al 154.000 gegadigden.
09/12 15u30  Anuna De Wever niet tevreden met klimaatplan: ‘Absoluut niet ambitieus’Neen, Anuna De Wever en haar medeklimaatactivisten van Youth For Climate zijn allesbehalve tevreden met het Vlaamse klimaatplan dat vandaag werd afgeklopt. ‘Niet ambitieus genoeg’, klinkt het vanop Martinique, waar de jongeren noodgedwongen de klimaattop in Madrid volgen.
09/12 14u30  Leuvens beruchtste kotbazen Appeltans in de cel voor huisjesmelkerijDe 67-jarige Arnold Appeltans en zijn 37-jarige zoon Manu zijn door een Leuvense onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers.
09/12 14u15  ▶ LIVE Federale formatie - Open Vld noemt werk van Magnette ‘nog niet voldoende’Om 15.30 uur brengt informateur Paul Magnette (PS) bij koning Filip verslag uit over de gesprekken die hij met de politieke partijen gevoerd heeft over de vorming van een federale regering. Het is koffiedik kijken of de koning Magnettes opdracht nog eens zal verlengen of iemand anders het veld instuurt. Volg de laatste ontwikkelingen hier.
09/12 14u15  Tom Van Dyck: ‘Mijn vrouw heeft vaak met tranen in de ogen in mijn werkkamer gestaan’Het is bijna een jaar geleden dat Tom Van Dyck (47), vlak voor de première van zijn voorstelling Het beest in u, zijn hele tournee abrupt cancelde. ‘Tijdens de eerste try-out werd het opeens zwart voor mijn ogen. Ik ben de coulissen ingelopen om in de brochure te kijken waar ik was – ik wist dat niet meer. Dan ben ik het podium weer opgestapt en heb ik gezegd: ‘Dames en heren, hier stopt het. Mijn welgemeende excuses.’’ Vandaag wil de acteur praten over het bestaan van de spelende mens in dit wurgende tijdsgewricht, iets dat hij normaal gezien enkel doet als hij iets in de vitrine heeft liggen. ‘Maar na de uitleg over de cultuurbesparingen zit de emmer der vernederingen vol.’
09/12 14u00  Ook ACV keurt sociaal plan Proximus goed: 1.300 banen sneuvelenDe christelijke vakbond ACV-Transcom heeft vandaag tijdens een bijeenkomst van het paritair comité het sociaal plan over een herstructurering bij Proximus goedgekeurd. Dat meldt vakbondsman Luc Inghels. Daarmee is de vereiste tweederdemeerderheid voor het sociaal akkoord bereikt.
09/12 14u00  Verbale ruzie escaleert opnieuw: Noord-Korea noemt Trump ‘instabiele, oude man zonder geduld’Noord-Korea uitte vandaag opnieuw forse kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump. De Noord-Koreaanse regering verwijt de VS te bluffen. De Noord-Koreaanse topdiplomaat Kim Yong-chol noemde de Amerikaanse president ‘een instabiele, oude man zonder geduld’.
09/12 13u45  Lachgas verboden als roesmiddel in NederlandLachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt in Nederland. De regering verbiedt het onder jongeren razend populaire middel, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan.
09/12 13u30  ▶ LIVE Federale formatie - Bart De Wever: ‘Mondwassing tegen smaak van rood-groene pap’Om 15.30 uur brengt informateur Paul Magnette (PS) bij koning Filip verslag uit over de gesprekken die hij met de politieke partijen gevoerd heeft over de vorming van een federale regering. Het is koffiedik kijken of de koning Magnettes opdracht nog eens zal verlengen of iemand anders het veld instuurt. Volg de laatste ontwikkelingen hier.
09/12 13u15  ▶︎ Wellicht tientallen doden na vulkaanuitbarsting in Nieuw-ZeelandOp het Nieuw-Zeelandse vulkaaneiland White Island, een toeristische trekpleister bij het Noordereiland, zijn wellicht tientallen mensen omgekomen bij een vulkaanuitbarsting. Tijdens de uitbarsting waren zo’n vijftig mensen, veelal toeristen, op of in de buurt van het eiland. De politie bevestigde dat er vijf doden zijn gevallen, maar er zijn nog tientallen mensen vermist. Gevreesd wordt dat zij allemaal om het leven kwamen.
09/12 13u00  ▶ LIVE federale formatie - Bart De Wever: ‘Schade is gigantisch, regeringsvorming moeilijker dan ooit’Om 15.30 uur brengt informateur Paul Magnette (PS) bij koning Filip verslag uit over de gesprekken die hij met de politieke partijen gevoerd heeft over de vorming van een federale regering. Het is koffiedik kijken of de koning Magnettes opdracht nog eens zal verlengen of iemand anders het veld instuurt. Volg de laatste ontwikkelingen hier.
09/12 13u00  Banaan van 108.000 euro ‘was heerlijk’De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan stelde vorige week zijn met ducttape aan de muur geplakte banaan voor in de Parijse kunstgalerij Perrotin. Een van de drie bananen stond achteraf tentoon in Miami, waar het zondag van de muur werd gerukt en opgegeten. Maar dat is geen probleem volgens de galerij.
09/12 12u00  LIVE Formatie - Bart De Wever: ‘Schade is gigantisch, regeringsvorming moeilijker dan ooit’Om 15.30 uur brengt informateur Paul Magnette (PS) bij koning Filip verslag uit over de gesprekken die hij met de politieke partijen gevoerd heeft over de vorming van een federale regering. Het is koffiedik kijken of de koning Magnettes opdracht nog eens zal verlengen of iemand anders het veld instuurt. Volg de laatste ontwikkelingen hier.
09/12 11u45  Pas 34 jaar, en al aan het hoofd van Finland: Sanna Marin wordt ’s werelds jongste premierSanna Marin wordt de nieuwe premier van Finland. Met haar 34 jaar wordt ze de jongste zittende eerste minister ter wereld. Ze komt aan het hoofd van een jonge en vrouwelijke regering. De vijf voorzitters van de regeringspartijen zijn allemaal vrouw, vier van hen zijn jonger dan 35.
09/12 11u45  LIVE Formatie - Bart De Wever: ‘Schade is gigantisch’Om 15.30 uur brengt informateur Paul Magnette (PS) bij koning Filip verslag uit over de gesprekken die hij met de politieke partijen gevoerd heeft over de vorming van een federale regering. Het is koffiedik kijken of de koning Magnettes opdracht nog eens zal verlengen of iemand anders het veld instuurt. Volg de laatste ontwikkelingen hier.
09/12 11u45  Dopingschandaal: WADA sluit Rusland vier jaar uit van internationale sportevenementenRusland is vier jaar niet welkom op belangrijke internationale sportevenementen, waaronder de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Dat heeft het Wereldantidopingagentschap (WADA) maandag bekendgemaakt in het Zwitserse Lausanne, nadat recent duidelijk werd dat de Russen dopingdata hebben gemanipuleerd.
09/12 11u30  Pas 34: Sanna Marin wordt ’s werelds jongste premierSanna Marin wordt de nieuwe premier van Finland. Met haar 34 jaar wordt ze de jongste zittende eerste minister ter wereld. Ze komt aan het hoofd van een jonge en vrouwelijke regering. De vijf voorzitters van de regeringspartijen zijn allemaal vrouw, vier van hen zijn jonger dan 35.
09/12 11u30  Hoe (on)gezond is lunchen achter je bureau?Voor wie tijd tekort komt op kantoor is het verleidelijk wat boterhammen snel achter het scherm op te eten. Maar hoe (on)gezond is zo’n vluchtige lunch achter het bureau?
09/12 11u15  Het is op voor de opdracht van Paul Magnette (PS), ook omdat hij het spel niet eerlijk speeldeDe politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
09/12 10u15  Vlaamse regering heeft akkoord over klimaatplan: snelheid op Brusselse ring beperkt tot 100 km per uurDe Vlaamse regering heeft een akkoord over het Vlaams Energie- en Klimaatplan voor de periode 2021-2030. De doelstelling om 35 procent minder CO2 uit te stoten wordt niet gehaald, maar de Vlaamse regering maakt zich sterk dat dit maar tijdelijk is. Een van de opvallendste maatregelen in het plan is het verlagen van de snelheid op de Brusselse ring vanaf 2020.
09/12 10u15  Het internet heeft een nieuwe lieveling: dit is de ‘absurd schattige’ Baby YodaHet internet heeft een nieuwe lieveling. Deze keer geen kat met downsyndroom of een kind met een aanstekelijke lach, maar Baby Yoda. Wie of wat is dit groene wezentje, en waarom zijn ook niet-Star Wars-fans er zo dol op? Opgelet: dit artikel bevat spoilers (en absurd veel schattigheid.)
09/12 10u15  Frank Raes: ‘Ik wil niet dat ze zeggen: dat is die met z’n hartklep’Niemand heeft zaken met zijn privéleven en hij wordt liever beoordeeld op zijn werk. Toch mochten we even in het geopereerde hart kijken van sport­journalist Frank Raes (65). ‘Ik ben veel emotioneler geworden.’
09/12 09u45  Vlaamse regering heeft akkoord over klimaatplanDe ministerraad van de Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het Vlaams klimaatplan. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), die eerder zei niet zonder klimaatplan te willen afreizen naar de Klimaatconferentie in Madrid, kan dus naar de Spaanse hoofdstad vertrekken.
09/12 09u45  ▶︎ 5 doden na vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland: ‘Vrees voor meer dodelijke slachtoffers’Voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland is rond kwart over twee ‘s middags lokale tijd vulkaaneiland White Island/Whakaari tot uitbarsting gekomen. Tijdens de uitbarsting zouden zo’n vijftig mensen, veelal toeristen, op of in de buurt van het eiland zijn geweest. Op dit moment zijn 23 mensen van het eiland gehaald. Volgens de lokale politie zijn er inmiddels vijf doden gevallen.
09/12 09u30  Dodental loopt op naar 5 bij vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland: ‘Vrees voor meer dodelijke slachtoffers’Voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland is rond kwart over twee ‘s middags lokale tijd vulkaaneiland White Island/Whakaari tot uitbarsting gekomen. Tijdens de uitbarsting zouden zo’n vijftig mensen, veelal toeristen, op of in de buurt van het eiland zijn geweest. Op dit moment zijn 23 mensen van het eiland gehaald. Volgens de lokale politie zijn er inmiddels vijf doden gevallen.
09/12 09u15  Weinig beterschap in zicht: verkeer Frankrijk blijft ‘sterk verstoord’, monsterfiles rond ParijsIn Frankrijk zal het spoorverkeer ook vandaag nog ‘sterk verstoord’ worden door de staking tegen de hervorming van de pensioenen. Dat heeft de directie van de spoormaatschappij SNCF meegedeeld. Ze raden reizigers aan om hun verplaatsingen met de trein in de mate van het mogelijke te beperken.
09/12 08u45  Waarom Rusland er belang bij heeft om de dopingcrisis nóg groter te makenRusland wacht uitsluiting van diverse sportevenementen nu is gebleken dat testresultaten van Russische sporters zijn verwijderd of vervalst. Daardoor zal van veel van die sporters nooit duidelijk worden of ze doping hebben gebruikt. En dat is precies wat Rusland wil.
09/12 08u00  Historisch: tram 1 rijdt weer in ‘t StadNa meer dan 50 jaar kunnen pendelaars opnieuw de tram nemen tot in het noorden van Antwerpen via de Leien. Zaterdag werd de nieuwe lijn 1 feestelijk geopend.
09/12 08u00  Veertien passagiers gewond bij aanleggen van WaterbusDe Waterbus die vaart tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen, is vanmorgen iets voor zes uur gebotst. De boot botste bij het aanleggen hard tegen het staketsel op Linkeroever, waarbij passagiers ten val kwamen.
09/12 07u30  De bal van de federale formatie ligt weer bij de koningInformateur Paul Magnette (PS) staat vandaag om halfvier met een nieuw verslag op de stoep bij de koning. Tot zover de zekerheid over wat er vanmiddag gebeurt. Of de PS-voorzitter aanblijft als informateur of het stokje doorgeeft aan een andere pre- of informateur, die keuze lijkt nog niet gemaakt.
09/12 07u30  Een jaar na zijn vrijlating verspreidt haatprediker Jean-Louis Denis opnieuw zijn radicale visieEen jaar na zijn vrijlating verspreidt Jean-Louis Denis, een veroordeelde haatprediker, opnieuw zijn radicale visie via inzamelacties voor de armen. In ons land zijn er 356 radicale ex-gedetineerden, maar weinigen zo hardnekkig als Denis: ‘Ik ben op aarde gezet om te prediken.’ Minister van Justitie Geens (CD&V) heeft een besluit klaar om de opvolging te verbeteren.
09/12 07u30  Dode bij vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland: ‘Vrees voor meer dodelijke slachtoffers’Voor de kust van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland is rond kwart over twee ‘s middags lokale tijd vulkaaneiland White Island/Whakaari tot uitbarsting gekomen. Tijdens de uitbarsting zouden zo’n vijftig mensen, veelal toeristen, op of in de buurt van het eiland zijn geweest. Op dit moment zijn 23 mensen van het eiland gehaald, een van hen is inmiddels overleden.
09/12 07u15  ‘Bomen die gekweekt worden als varkens, ik vind dat zielig’Wat is nu de meest ecologische optie: een echte of een plastic kerstboom? De eeuwige twijfelaar kon in Gent de kerstberk ophalen: goedkope overschotjes van de natuur, die dankzij Pinterest bovendien hipper dan ooit zijn. ‘Kerstbomen zijn toch niet meer van deze tijd?’
09/12 07u15  Gatz wil elke 18-jarige Brusselaar drietalig makenAlle Brusselse kinderen moeten wanneer ze 18 jaar oud zijn minstens Nederlands, Frans en Engels beheersen. Dit ambitieuze streefdoel staat in de oriëntatienota 2019-2024 van Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz (Open Vld), die het Brussels Gewest internationaal op de kaart wil zetten als meertalige regio.
09/12 07u15  Spoorverkeer in Frankrijk blijft ‘sterk verstoord’In Frankrijk zal het spoorverkeer ook morgen nog “sterk verstoord” worden door de staking tegen de hervorming van de pensioenen. Dat heeft de directie van de spoormaatschappij SNCF meegedeeld. Ze raden reizigers aan om hun verplaatsingen met de trein in de mate van het mogelijke te beperken.
09/12 07u00  Haatprediker Jean-Louis Denis vindt na zijn vrijlating de islam nog altijd onverenigbaar met democratieEen jaar na zijn vrijlating verspreidt Jean-Louis Denis, een veroordeelde haatprediker, opnieuw zijn radicale visie via inzamelacties voor de armen. In ons land zijn er 356 radicale ex-gedetineerden, maar weinigen zo hardnekkig als Denis: ‘Ik ben op aarde gezet om te prediken.’ Minister van Justitie Geens (CD&V) heeft een besluit klaar om de opvolging te verbeteren.
09/12 06u45  Elke Vlaming draagt 79 euro per jaar bij voor godsdienstenElke Vlaming betaalt jaarlijks 79 euro aan religie. Dat berekende Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). De lonen van pastoors en godsdienstleerkrachten, het onderhoud van kerken en andere uitgaven samen kosten de gemeenschap bijna een half miljard per jaar. ‘Schaf overheidsgeld voor religies af’, pleit Vande Reyde.
09/12 06u30  Verlengingen of nieuwe spelverdeler? De bal van de federale formatie ligt weer bij de koningInformateur Paul Magnette (PS) staat vandaag om halfvier met een nieuw verslag op de stoep bij de koning. Tot zover de zekerheid over wat er vanmiddag gebeurt. Of de PS-voorzitter aanblijft als informateur of het stokje doorgeeft aan een andere pre- of informateur, die keuze lijkt nog niet gemaakt.
09/12 06u30  De kerstberk, het enige echt groene alternatief voor de kerstboom: ‘Bomen die gekweekt worden als varkens, ik vind dat zielig’Wat is nu de meest ecologische optie: een echte of een plastic kerstboom? De eeuwige twijfelaar kon in Gent de kerstberk ophalen: goedkope overschotjes van de natuur, die dankzij Pinterest bovendien hipper dan ooit zijn. ‘Kerstbomen zijn toch niet meer van deze tijd?’
09/12 06u30  Wat als een radicale gedetineerde vrijkomt? Haatprediker Jean-Louis Denis vindt islam nog altijd onverenigbaar met democratieEen jaar na zijn vrijlating verspreidt Jean-Louis Denis, een veroordeelde haatprediker, opnieuw zijn radicale visie via inzamelacties voor de armen. In ons land zijn er 356 radicale ex-gedetineerden, maar weinigen zo hardnekkig als Denis: ‘Ik ben op aarde gezet om te prediken.’ Minister van Justitie Geens (CD&V) heeft een besluit klaar om de opvolging te verbeteren.
09/12 06u30  474 miljoen belastinggeld naar godsdiensten: elke Vlaming draagt 79 euro per jaar bijElke Vlaming betaalt jaarlijks 79 euro aan religie. Dat berekende Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). De lonen van pastoors en godsdienstleerkrachten, het onderhoud van kerken en andere uitgaven samen kosten de gemeenschap bijna een half miljard per jaar. “Schaf overheidsgeld voor religies af”, pleit Vande Reyde.
08/12 21u30  Wat is in ’s hemelsnaam de insteek van ‘Kamp Waes’?Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Tom Waes heeft zijn job laten afpakken in Kamp Waes.
08/12 21u30  België legt ‘mondeling examen’ af op klimaattop in MadridOp de VN-Klimaatconferentie in Madrid ('COP25') heeft België in een soort van mondeling examen zijn vooruitgang en inspanningen wat betreft de beperking van de CO2-uitstoot uitgelegd. Eerder gebeurde dat al op de top in Marrakesh (2016) en het Duitse Bonn (2015).
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

26x Exitpoll: Conservatieven van Boris Johnson halen absolute meerderheid bij Britse verkiezingen13/12 00u00 - De Morgen: De Conservatieve partij van premier Boris Johnson zou 368 zetels binnenhalen in het Britse parlement, een ruime meerderheid. Dat blijkt uit de eerste exitpoll. Labour, de voornaamste concurrent, zou op 191 zetels stranden. Daarmee kan Johnson alleen verder regeren, en zal hij normaal gezien eind januari het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leiden. Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
9x Boris Johnson wint historische brexitmeerderheid in Groot-Brittannië12/12 23u30 - De Morgen: Volgens de toonaangevende exitpoll na de Britse verkiezingen zouden de Conservatieven van de huidige premier Boris Johnson een historische meerderheid halen in het Lagerhuis. Labour verliest bijzonder zwaar. Daarmee zou de weg open komen te liggen voor een brexit eind januari.
9x Wat betekent verkiezingsoverwinning van Boris Johnson voor de brexit?12/12 23u45 - De Morgen: Volgens de eerste exitpolls in het Verenigd Koninkrijk heeft Boris Johnson te pakken waar hij op gehoopt had: met - mogelijk - 368 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis heeft zijn partij opnieuw de parlementaire meerderheid in handen die de Conservatieven in 2017 waren kwijtgespeeld. De voltrekking van de brexit op 31 januari 2020 lijkt nu een vaststaand feit.
9x Johnson wint historische meerderheid in VK: weg voor brexit eind januari ligt open12/12 23u45 - De Morgen: Volgens de toonaangevende exitpoll na de Britse verkiezingen zouden de Conservatieven van de huidige premier Boris Johnson een historische meerderheid halen in het Lagerhuis. Labour verliest bijzonder zwaar. Daarmee zou de weg open komen te liggen voor een brexit eind januari.
8x Live - Exitpoll: Conservatieven van Boris Johnson halen absolute meerderheid bij Britse verkiezingen12/12 23u15 - De Morgen: De Conservatieve partij van premier Boris Johnson zou 368 zetels binnenhalen in het Britse parlement, een ruime meerderheid. Dat blijkt uit de eerste exitpoll. Labour, de voornaamste concurrent, zou op 191 zetels stranden. Daarmee kan Johnson alleen verder regeren, en zal hij normaal gezien eind januari het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie leiden. Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
6x Live - Verkiezingen VK: laatste uren van levensbelangrijke stembusslag zijn ingegaan12/12 21u15 - De Morgen: De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
6x This must be Belgium: vier ministers bikkelen in Madrid over klimaatplan12/12 21u15 - De Morgen: Op de klimaattop in Madrid hebben de vier Belgische klimaatministers donderdag urenlang vergaderd over de samenvoeging van hun verschillende klimaatplannen. Zonder succes. Vooral Vlaanderen wordt geviseerd.
6x Magnette rekent af met De Wever: ‘N-VA is gevaarlijke partij voor België’12/12 21u45 - De Morgen: PS-voorzitter Paul Magnette rekent af met Bart De Wever en de N-VA. “Het is een gevaarlijke partij voor België en de sociale zekerheid”, aldus Magnette op de RTBF. Volgens de vorige informateur wou De Wever hem niet opvolgen. “Hij durft niet toegeven dat hij niet in een regering wil stappen, omdat hij geïsoleerd is.”
6x Live - Verkiezingen VK: laatste uur van levensbelangrijke stembusslag is ingegaan12/12 22u15 - De Morgen: De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.
6x Live - Verkiezingen VK: stembureaus sluiten weldra, resultaten exit poll in aantocht12/12 22u45 - De Morgen: De Britten brengen vandaag in vervroegde verkiezingen hun stem uit. De uitslag kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg? Volg de ontwikkelingen hier vandaag live.

Statistieken

Artikels:
28798
Gelezen:
6571
Aantal lezers nu:
20


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven