vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u45
 

De Morgen

Verbergen Tonen
25/04 23u00  ‘Rekeningrijden is voor de eerste jaren verknoeid’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
25/04 23u00  Familie van vermoorde Daniël (9) werd afgeperst: “100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug” Alles wijst erop dat de moord op de 9-jarige Palestijnse jongen Daniël het gevolg is van een afpersingszaak. Dinsdagochtend kreeg de tante van Daniël een sms: “100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug”. De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag alle vijf verdachten aangehouden.
25/04 22u15  Herlees - ‘Rekeningrijden is voor de eerste jaren verknoeid’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
25/04 21u45  Live - ‘De senaat is The Walking Dead geworden’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
25/04 21u30  Live - ‘Rekeningrijden is voor de eerste jaren verknoeid’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
25/04 21u15  Live - “Rekeningrijden is voor de eerste jaren verknoeid”: de Vlaamse partijvoorzitters in debat In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
25/04 20u30  Live - Volg nu het Groot Voorzittersdebat: de Vlaamse kopstukken kruisen de degens In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
25/04 20u15  Live - Groot Voorzittersdebat: Vlaamse kopstukken kruisen de degens In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
25/04 20u15  ‘Fortnite’ spelen is leuk, het bouwen allesbehalve: de waarheid over werken in de game-industrie Succes heeft een keerzijde. Dat geldt ook voor de populaire game Fortnite. De druk om zijn 250 miljoen gamers te blijven verrassen, leidde tot een explosie aan werk bij de ontwikkelaars van producent Epic Games. ‘De grote gamestudio’s maken misbruik van jonge, gemotiveerde mensen die hun droom nastreven.’
25/04 20u00  ‘Fortnite’ spelen is leuk, het bouwen allesbehalve: de waarheid over werken in de internationale game-industrie Succes heeft een keerzijde. Dat geldt ook voor de populaire game Fortnite. De druk om zijn 250 miljoen gamers te blijven verrassen, leidde tot een explosie aan werk bij de ontwikkelaars van producent Epic Games. ‘De grote gamestudio’s maken misbruik van jonge, gemotiveerde mensen die hun droom nastreven.’
25/04 19u30  Sri Lanka verlaagt dodental drastisch: niet 359 maar ‘250 à 260 doden’ De autoriteiten in Sri Lanka hebben de balans van de aanslagen fors verlaagd tot 250 à 260 doden. Voorheen was sprake van 359 doden.
25/04 19u00  ‘Europa heeft het verkloot voor ons’: fruitteelt is officieel sector in crisis Door de aanhoudende malaise – de droogte, de Russische boycot – is de Belgische fruitteelt officieel een sector in crisis. Telers moeten minder of geen sociale bijdragen betalen, maar vinden dat een druppel op een hete plaat. ‘Normaal heb je goede en slechte jaren. Maar de laatste jaren zijn alleen maar slecht geweest.’
25/04 18u30  Het Groot Voorzittersdebat: straks live om 20 uur bij De Morgen Naar aanloop van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen legt politicoloog Carl Devos de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in een voorzittersdebat. Mis niets van het debat met de livestream van De Morgen of met onze liveblog.
25/04 18u30  Ariana Grande, Leonardo DiCaprio: wereldsterren bezingen hun liefde voor de aarde Een bekende stem schalt door de speakers. ‘Hallo!’, zingt Justin Bieber. ‘Ik ben een baviaan. Ik ben net als een mens, alleen minder vergevorderd en mijn anus is gigantisch.’ Popprinses Ariana Grande stelt zich voor als zebra. ‘Ben ik zwart of wit? Ik hou van deze planeet.’
25/04 17u30  Al 4 van de 5 verdachten aangehouden na dood van 9-jarig kind in asielcentrum: verdacht van gijzeling en moord De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft al vier van de vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar de dood van een 9-jarige jongen in het asielcentrum van Fedasil in Broechem. De feiten zijn gekwalificeerd als gijzeling en moord. De vijfde verdachte verschijnt later nog voor de onderzoeksrechter.
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 23u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
25/04 17u15  Thomas Vanderveken: ‘Mijn vader is te laat gestorven’Kom op tegen Kanker bestaat dertig jaar, en Eén viert mee met specials van Zelfde deur, 20 jaar later met Martin Heylen op maandag 22 april, Last Days op dinsdag 23 april met Lieve Blancquaert, en Buurman, wat doet u nu? op woensdag 24 april, waarin Cath Luyten Thuis-actrice Lut Hannes volgt. Thomas Vanderveken ten slotte geeft op donderdag les over kanker in De klas.
25/04 17u00  Leeftijdsgrens voor verkoop van tabak opgetrokken van 16 naar 18 jaarDe Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van tabak aan minderjarigen verbiedt. Nu ligt de leeftijdsgrens op 16 jaar. Het voorstel, ingediend door N-VA, is met een ruime meerderheid goedgekeurd. Enkel Open Vld onthield zich bij de stemming.
25/04 16u45  Kamer verbiedt verkoop van tabak aan minderjarigenDe Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van tabak aan minderjarigen verbiedt. Nu ligt de leeftijdsgrens op 16 jaar.
25/04 16u45  ‘Er zijn al klasgenoten gaan betogen voor het klimaat. Dat is hun recht, maar natuurlijk ga ik niet mee’Geen mens die na haar ontslag nog een cent had ingezet op de politieke toekomst van Joke Schauvliege. Zelfs Joke Schauvliege niet: nadat ze als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw verstrikt was geraakt in al dan niet bestaande intriges rond de klimaatmarsen, was het naar eigen zeggen dankzij haar gezin dat ze tóch de moed vond om straks, op 26 mei, alsnog de Oost-Vlaamse lijst te trekken voor CD&V. Eén stem heeft ze al: die van dochter Kato. ‘Ik denk dat alles wat er is gebeurd, ons gezin nog sterker heeft gemaakt.’
25/04 16u45  Het Groot Voorzittersdebat: vanavond live bij De MorgenNaar aanloop van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen legt politicoloog Carl Devos de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in een voorzittersdebat. Mis niets van het debat met de livestream van De Morgen of met onze liveblog.
25/04 16u45  Op den duur is iederéén die ooit een paar keer als eerste over een meet is gereden de verse MerckxDM ZAPT. Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over de prangende ‘Is Mathieu van der Poel de reïncarnatie van Eddy Merckx?’-kwestie.
25/04 16u15  Bear’s Den: ‘Seks, drugs en rock-’n- roll? In onze tourbus vind je alleen lege bierblikjes’Bear’s Den ontwaakt uit zijn winterslaap. Straks ligt So That You Might Hear Me, de vervolgplaat op hun doorbraak Red Earth & Pouring Rain, in de winkel. De hoogdag van de knuffelbare folkrock wordt zaterdag 29 juni, als Bear’s Den én Mumford & Sons op het hoofdpodium van Rock Werchter staan. Laat die baard maar groeien!
25/04 15u45  Kato Colpaert, de dochter van Joke Schauvliege: ‘Alles wat gebeurd is, heeft ons sterker gemaakt’Geen mens die na haar ontslag nog een cent had ingezet op de politieke toekomst van Joke Schauvliege. Zelfs Joke Schauvliege niet: nadat ze als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw verstrikt was geraakt in al dan niet bestaande intriges rond de klimaatmarsen, was het naar eigen zeggen dankzij haar gezin dat ze tóch de moed vond om straks, op 26 mei, alsnog de Oost-Vlaamse lijst te trekken voor CD&V. Eén stem heeft ze al: die van dochter Kato. ‘Ik denk dat alles wat er is gebeurd, ons gezin nog sterker heeft gemaakt.’
25/04 15u45  Dit mag u niet missen op tv, Netflix en Play More vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix en Telenet Play More. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
25/04 15u15  Corneel van Oosterweel? Creatieve armoede heet datDissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.
25/04 15u00  Sri Lanka roept moslims op af te zien van vrijdaggebed uit vrees voor vergeldingsaanslagenDe Sri Lankaanse politie heeft moskeeën in het land opgeroepen om vrijdag af te zien van het wekelijkse gebed. De autoriteiten vrezen dat moslims doelwit worden van vergeldingsaanvallen voor de zeven zelfmoordaanslagen op kerken en toeristenhotels afgelopen zondag, waarbij moslimextremisten 359 mensen vermoordden.
25/04 14u30  Internationaal offensief tegen IS in Raqqa kostte het leven aan 1.600 burgersUitgebreid onderzoek van Amnesty International en Airwars toont dat het internationale offensief om de Syrische stad Raqqa te bevrijden talloze burgerslachtoffers maakte. De coalitie erkent slechts een tiende van die doden, tot grote frustratie van de organisaties.
25/04 14u30  ‘Asielcentrum moet dicht’: Oom overleden jongetje reageert, premier Michel belooft transparantieHet asielcentrum van Broechem moet dicht. Dat zegt de oom van de 9-jarige jongen die er gisteren dood werd teruggevonden. ‘Het onderzoek zal transparant en onafhankelijk verlopen zodat de schuldigen kunnen worden berecht’, reageert premier Michel.
25/04 14u15  Als zo’n ministertje het toch niet kan laten, zet dan een pop met lange haren langs de weg, maar zeker geen vogelDissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.
25/04 14u15  Loyle Carner: ‘Rap is alles voor me, ik krijg er tranen van in de ogen’Een rapper die graag kookt en bevriend is met meesterkok Ottolenghi? Eentje die rapt over het ouderlijk huis verlaten en de liefde voor zijn nieuwe vriendin? Can it be all so simple? Jazeker, kijk maar naar Loyle Carner.
25/04 13u15  Premier Michel belooft ‘transparant en onafhankelijk’ onderzoek naar overlijden van jongetje (9) in asielcentrumEr is een gerechtelijk onderzoek geopend na de vondst van het lichaam van een 9-jarige jongen op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). ‘Het onderzoek zal transparant en onafhankelijk verlopen zodat de schuldigen kunnen worden berecht’, reageert premier Michel.
25/04 13u00  Joe Biden wil Trump verslaan en stelt zich kandidaat voor Witte HuisIn een politieke carrière die vier decennia omspant, probeerde Joe Biden al twee keer president te worden. Hij faalde jammerlijk: niet populair genoeg. Toch gooit Biden (76) zich woensdag voor de derde keer in de Democratische race. Dit keer als populairste kandidaat: hij staat te boek als de enige Democraat die president Trump kan verslaan.
25/04 13u00  De Brusselse middenklasse ontdekt massaal Ecolo. Waar komt het succes vandaan?Terwijl de MR verpietert in Brussel, neemt Ecolo een hoge vlucht. Vooral de hogere middenklasse ontdekt massaal de groene partij. Waar komt het succes vandaan?
25/04 13u00  Is dit de meest gewetensvolle man van Silicon Valley?Wanneer Mark Zuckerberg zich in het nauw gedreven voelt, probeert hij de druk van de ketel te halen door Tristan Harris te citeren. De ex-werknemer van Google groeide uit tot een van de grootste en meest gerespecteerde criticasters van Silicon Valley. Harris schakelt een versnelling hoger in zijn kritiek: ‘De uitbuiting van de mensheid moet stoppen.’
25/04 12u00  Dit is geen stemtest als een andere. De stemtest van De Morgen kijkt naar wat partijen doen, niét naar wat ze belovenLees meer >
25/04 12u00  Kim gebruikt top met Poetin om te laten zien dat Trumps macht beperkt is in Zuid-KoreaDe handen zijn geschud, de eerste vleiende woorden zijn uitgewisseld. De Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn begonnen aan een top die moet laten zien dat de macht van de Verenigde Staten beperkt is op het Koreaanse schiereiland.
25/04 11u45  Tristan Harris, de meest gewetensvolle man van Silicon Valley: ‘Technologie brengt mensheid in verval’Wanneer Mark Zuckerberg zich in het nauw gedreven voelt, probeert hij de druk van de ketel te halen door Tristan Harris te citeren. De ex-werknemer van Google groeide uit tot een van de grootste en meest gerespecteerde criticasters van Silicon Valley. Harris schakelt een versnelling hoger in zijn kritiek: ‘De uitbuiting van de mensheid moet stoppen.’
25/04 11u30  Op wie moet u stemmen in mei? Doe de stemtest van De MorgenLees meer >
25/04 11u15  Elsene, in het hartland van de ‘groene golf’, waar de groenen MR pijn doenTerwijl de MR verpietert in Brussel, neemt Ecolo een hoge vlucht. Vooral de hogere middenklasse ontdekt massaal de groene partij. Waar komt het succes vandaan?
25/04 10u30  Gedaan met kamperen aan schoolpoort: Vlaams Parlement forceert onverwacht doorbraakBinnenkort zullen ouders niet meer moeten kamperen aan de schoolpoort om hun kinderen te kunnen inschrijven. Het dossier zat lang muurvast, maar het Vlaams Parlement zorgde voor een doorbraak door protesterende Franstalige politici buitenspel te zetten.
25/04 10u30  ‘Helft van KVM-bestuur werkte mee aan matchfixing’, blijkt uit rapport bondsprocureur‘Zeven ongeoorloofde initiatieven’ deed KV Mechelen volgens de bondsprocureur bij de poging tot omkoping waarmee het hoopte in eerste klasse te blijven. Daarbij waren volgens het gedetailleerde rapport vier van de acht bestuursleden betrokken. Bijna alles vond plaats in de laatste twee weken voor het cruciale degradatie­duel tussen KVM en Waasland-Beveren. Een overzicht.
25/04 10u15  Polen loopt uit voor zijn lievelingsvogel: de ooievaar, ook al komen er steeds minderOp het Poolse platteland wordt ieder voorjaar met vreugde uitgekeken naar de terugkeer van de ooievaars. Ondanks de warme ontvangst in Polen loopt hun aantal terug door de menselijke hindernissen die de trekvogels tegenkomen op hun jaarlijkse tocht vanuit het zuiden.
25/04 10u00  Homo in strip, hetero in film: waarom verandert de geaardheid van superhelden op het witte doek?Een moslima in nikab als lid van X-Men? Een geslachtsverandering voor Thor? Of ziet u liever Wolverine en Hercules tongen? Uitgeverij Marvel was nooit vies van controverse en liet het allemaal gebeuren. Maar toen hun striphelden filmhelden werden, veranderden de regels. En met die regels, hun geaardheid. Niet getreurd: ‘De wereld is eindelijk klaar voor zijn eerste openlijke homoseksuele superheld.’
25/04 08u30  Facebook anticipeert op miljardenboeteFacebook riskeert een boete die tussen de drie tot vijf miljard dollar (of 2,7 tot 4,5 miljard euro) bedraagt omdat het de privacy van zijn gebruikers niet respecteerde. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.
25/04 08u30  Gelijkschakeling financiering voor kleuteronderwijs: ‘Historische omwenteling’Het kleuteronderwijs krijgt vanaf volgend schooljaar evenveel werkingsmiddelen als het lager onderwijs. Dat keurde het Vlaams Parlement gisteren goed. ‘Historisch’, noemt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) de beslissing. Ook het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) reageert tevreden.
25/04 08u15  ‘Laat het nu alstublieft twee maanden aan een stuk regenen’Door de droogte is er op elke vierkante meter Vlaamse grond 150 liter water te weinig gevallen. 'Laat het nu alstublieft twee maanden aan een stuk regenen of we komen deze zomer écht in de problemen', zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven).
25/04 08u00  Gedaan met kamperen aan de schoolpoort vanaf 2020: Vlaams Parlement forceert onverwacht doorbraakBinnenkort zullen ouders niet meer moeten kamperen aan de schoolpoort om hun kinderen te kunnen inschrijven. Het dossier zat lang muurvast, maar het Vlaams Parlement zorgde voor een doorbraak door protesterende Franstalige politici buitenspel te zetten.
25/04 07u45  ‘Laat het nu maar twee maanden regenen’Door de droogte is er op elke vierkante meter Vlaamse grond 150 liter water te weinig gevallen. 'Laat het nu alstublieft twee maanden aan een stuk regenen of we komen deze zomer écht in de problemen', zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven).
25/04 07u45  Homo in de strip, hetero in de film: waarom verandert de geaardheid van superhelden op het witte doek?Een moslima in nikab als lid van X-Men? Een geslachtsverandering voor Thor? Of ziet u liever Wolverine en Hercules tongen? Uitgeverij Marvel was nooit vies van controverse en liet het allemaal gebeuren. Maar toen hun striphelden filmhelden werden, veranderden de regels. En met die regels, hun geaardheid. Niet getreurd: ‘De wereld is eindelijk klaar voor zijn eerste openlijke homoseksuele superheld.’
25/04 07u30  Nieuwe dag, nieuwe bom onder het voetbal: waarom het gerecht binnenviel bij AnderlechtHet gerecht blijft poken in de mesthoop van het Belgisch voetbal. Gisteren vielen speurders binnen bij Anderlecht. Ze zochten naar bewijs van verdachte geldstromen bij transfers tussen 2013 en 2015. Vooral de transacties van Aleksandar Mitrovic en de rol van spelersmakelaar Pini Zahavi komen in het vizier.
25/04 07u30  'Laat het nu maar twee maanden regenen'Door de droogte is er op elke vierkante meter Vlaamse grond 150 liter water te weinig gevallen. 'Laat het nu alstublieft twee maanden aan een stuk regenen of we komen deze zomer écht in de problemen', zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven).
25/04 07u00  Jongetje (9) dood aangetroffen in asielcentrum, 5 asielzoekers gearresteerdEr is een gerechtelijk onderzoek geopend na de vondst van het lichaam van een 9-jarige jongen op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Dat laat het parket van Antwerpen weten.
25/04 07u00  Moeder Syriëstrijders klaagt Belgische staat aan voor vertrek van zonenZes jaar na het vertrek van haar twee zonen naar Syrië klaagt hun moeder, zelf verdacht van het financieren van terrorisme, de Belgische staat aan. Ze eist een schadevergoeding. ‘Wij hebben alles gedaan om hen tegen te houden, maar politie en politici hebben hen laten vertrekken.’
25/04 06u15  Gedaan met kamperen aan de schoolpoort vanaf 2020Vanaf volgend schooljaar zullen ouders niet meer moeten kamperen aan de schoolpoort om hun kinderen te kunnen inschrijven. Het dossier zat lang muurvast, maar het Vlaams Parlement zorgde voor een doorbraak door protesterende Franstalige politici buitenspel te zetten.
25/04 06u15  Moeder van Syriëstrijders klaagt Belgische staat aan voor vertrek van haar zonenZes jaar na het vertrek van haar twee zonen naar Syrië klaagt hun moeder, zelf verdacht van het financieren van terrorisme, de Belgische staat aan. Ze eist een schadevergoeding. ‘Wij hebben alles gedaan om hen tegen te houden, maar politie en politici hebben hen laten vertrekken.’
25/04 06u15  Nieuwe meldknop Twitter moet desinformatie tijdens EU-verkiezingen tegengaanIn de strijd tegen nepnieuws en misleiding tijdens verkiezingen komt Twitter met een extra optie om tweets te rapporteren. In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen voegt het socialmediabedrijf een nieuwe meld-optie toe aan tweets, zo meldt Twitter.
24/04 22u00  Jongetje (9) dood aangetroffen in asielcentrum, vijf asielzoekers gearresteerd op verdenking van moordEr is een gerechtelijk onderzoek geopend na de vondst van het lichaam van een 9-jarige jongen op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Dat laat het Parket van Antwerpen weten. Het slachtoffer verbleef met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem.
24/04 21u45  Poetin deelt paspoorten uit aan inwoners van separatistengebieden in Oost-OekraïneRusland gaat paspoorten uitdelen aan inwoners van separatistengebieden in het oosten van Oekraïne. Daarmee gooit president Vladimir Poetin olie op het vuur van de oorlog tussen Kiev en pro-Russische separatisten, net nu er nieuwe hoop was op een vredesplan na de Oekraïense presidentsverkiezingen.
24/04 21u30  Bij Anderlecht vallen er geen lijken uit de kast, er wordt een heel kerkhof van rotte dossiers opgegravenBart Eeckhout is hoofdredacteur.
24/04 21u00  Hoe zoete geuren ons kunnen foppen, en obesitas kunnen helpen bestrijdenNiet alleen onze neus, maar ook onze tong beschikt over receptoren die geuren kunnen detecteren. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou het toevoegen van zoete geuren aan etenswaren – in plaats van suikers – daarom kunnen helpen om obesitas te bestrijden.
24/04 20u45  Ik roep nog liever ‘I HEAR YOU GUYS HAVE REALLY SMALL DICKS’ in een Amerikaans redneck-caféStef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over het interview met schrijver Bart Moeyaert op de Zweedse televisie.
24/04 20u30  Noorse politie evacueert honderden mensen door bosbrandenIn Noorwegen hebben honderden mensen hun woning moeten verlaten omwille van bosbranden. Dat meldt de BBC. Vooral het zuiden van het land wordt geteisterd door hevige bosbranden.
24/04 19u45  Affiches plakken tegen seksuele intimidatie: een nacht door Brussel met ‘Laisse les filles tranquilles’Zwarte sjaal rond het hoofd, bivakmuts op en snel een affiche plakken. Met blokletters en graffiti kaart het collectief ‘Laisse les filles tranquilles’ (LLFT) seksuele intimidatie in Brussel aan. In de stad waar nog altijd meer dan vier op de vijf vrouwen worden nagefloten, klinkt de boodschap even helder als hun naam: laat de meisjes met rust.
24/04 19u30  WHO raadt gebruik digitale schermen af voor baby's en peutersKinderen jonger dan twee jaar zouden niet voor een tv-scherm of tablet mogen worden gezet. Dat zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in een reeks nieuwe richtlijnen waarmee later in het leven bepaalde ziektes kunnen voorkomen worden.
24/04 19u15  Gedaan met kamperen? Doorbraak over nieuwe inschrijvingsregels in het onderwijsHet Vlaams Parlement heeft het inschrijvingsdecreet goedgekeurd, het decreet dat de inschrijvingen in het Vlaamse onderwijs regelt. Die nieuwe inschrijvingsregels werden maandenlang geblokkeerd door een belangenconflict dat eind 2018 werd ingediend door de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel. De nieuwe regels worden vanaf het schooljaar 2020-2021 ingevoerd.
24/04 19u15  Länge leva Bart Moeyaert: ook een interview van slechts een kwartier kan fantastische tv opleverenStef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over het interview met schrijver Bart Moeyaert op de Zweedse televisie.
24/04 19u00  Kan onze tong ook ruiken?Niet alleen onze neus, maar ook onze tong beschikt over receptoren die geuren kunnen detecteren. Volgens Amerikaanse onderzoekers zou het toevoegen van zoete geuren aan etenswaren – in plaats van suikers – daarom kunnen helpen om obesitas te bestrijden.
24/04 18u15  ‘De weerstand tegen vluchtelingen heeft niets te maken met religieuze of culturele verschillen’Dat deze reis naar Wenen de ecologische voetafdruk waard zou zijn, wist ik wel zeker, want gepland was een ontmoeting met een veelgeprezen romancier, een politiek activist, een scherpzinnig essayist, een uitgever, een amateuratleet die zichzelf wist te bekwamen in tachtig Olympische disciplines en een wereldreiziger die de meeste continenten te voet heeft doorkruist. Het onwaarschijnlijke is dat het om een ontmoeting met één en dezelfde man gaat: Ilija Trojanow (53), een wonderlijk mens, schrijvend in het Duits, van origine Bulgaars, van roeping kosmopoliet.
24/04 17u15  De man daar op de foto uit Auschwitz, dat is mijn vaderIn januari zag Shai Schellekes in de Volkskrant voor het eerst de foto van zijn vader in Auschwitz: Maurice Schellekes, overlevende van het ‘Arschloch van de wereld’. Een herinnering die generaties lang pijn doet.
24/04 17u15  President Sri Lanka beveelt Defensie-minister en politiebaas af te treden: ‘Niet alert genoeg’De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena heeft de minister van Defensie en de hoogste politiebaas woensdag bevolen af te treden vanwege de bloedige aanslagen op zondag, die aan zeker 359 mensen het leven kostten. Volgens de president hebben ze niet alert genoeg opgetreden na waarschuwingen van onder anderen de Indiase inlichtingendienst dat aanslagen op handen waren.
24/04 17u00  Deze klokkenluidster legde belastingfraude bij private bank UBS bloot, en toen begonnen de pesterijenTien jaar lang had Stéphanie Gibaud de job van haar leven bij private bank UBS France. Tot ze ontdekte dat haar werkgever op grote schaal belastingontduiking voor de superrijken organiseerde. ‘Na de eerste huiszoeking kregen we het bevel: ‘Wis je harde schijf en dump je dossiers.’
24/04 16u45  Schotse regering wil nieuw referendum over onafhankelijkheid tegen 2021De Schotse premier Nicola Sturgeon wil binnen de twee jaar een nieuw onafhankelijkheidsreferendum organiseren in Schotland. Dat zei ze vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Schotse parlement.
24/04 16u30  Hoe reageer je best als je peuter plots een driftbui krijgt in de supermarkt?Anna van den Breemer, journaliste bij De Volkskrant, schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: hoe reageer je als je kind buitenshuis een woedeaanval heeft?
24/04 16u15  Erfgenaam Abigail Disney vindt het loon van de Disney-topman veel te hoogGeef werknemers van Disney een leefbaar loon, zegt Abigail Disney. Haar opa Roy was een van de oprichters van het entertainmentbedrijf.
24/04 16u15  Voor het eerst in tien jaar doden VS en Afghaanse leger meer burgers dan Taliban en ISVoor het eerst in tien jaar worden in Afghanistan meer burgers gedood door de VS en het leger dan door de Taliban en andere strijdgroepen. Dit blijkt uit cijfers van de VN over de eerste drie maanden van dit jaar. Bij Amerikaanse en Afghaanse aanvallen werden 305 burgers gedood. Taliban-en IS-strijders veroorzaakten 227 burgerdoden.
24/04 15u15  ‘Facebook is een veel groter gevaar voor onze democratie dan het islamisme’Dat deze reis naar Wenen de ecologische voetafdruk waard zou zijn, wist ik wel zeker, want gepland was een ontmoeting met een veelgeprezen romancier, een politiek activist, een scherpzinnig essayist, een uitgever, een amateuratleet die zichzelf wist te bekwamen in tachtig Olympische disciplines en een wereldreiziger die de meeste continenten te voet heeft doorkruist. Het onwaarschijnlijke is dat het om een ontmoeting met één en dezelfde man gaat: Ilija Trojanow (53), een wonderlijk mens, schrijvend in het Duits, van origine Bulgaars, van roeping kosmopoliet.
24/04 14u30  Belgisch merk komt als eerste met sneaker van appelleerHet is fris en fruitig en het past om je voet: wat is het? Een sneaker van appelleer. Het Belgische schoenenmerk Komrads pakt uit met een primeur: schoenen gemaakt van de pulp van gefermenteerde appelschillen. ‘De mode-industrie is enorm vervuilend. Dit voelt aan als klassiek leder, maar dan 100 procent veganistisch en ecologisch’, zegt de oprichter.
24/04 13u30  Pensioen op 65 jaar is ‘breekpunt’ voor sp.a bij regeringsonderhandelingenAls het van de sp.a afhangt, blijft de pensioenleeftijd 65 jaar en stijgt die niet naar 67. Dat is voor de Vlaamse socialisten zelfs een ‘breekpunt’ bij regeringsonderhandelingen. De sp.a wil de koopkracht optrekken, de lasten op arbeid verlagen, de wachtlijsten in de zorg wegwerken en een minimumpensioen van 1.500 euro garanderen na een loopbaan van 42 jaar.
24/04 13u15  Hoe private Bank UBS de superrijken de fiscus helpt omzeilen: klokkenluidster Stéphanie Gibaud onthultTien jaar lang had Stéphanie Gibaud de job van haar leven bij private bank UBS France. Tot ze ontdekte dat haar werkgever op grote schaal belastingontduiking voor de superrijken organiseerde. ‘Na de eerste huiszoeking kregen we het bevel: ‘Wis je harde schijf en dump je dossiers.’
24/04 12u15  Siska Schoeters en Tomas De Soete: ‘Uit elkaar? Ik heb de fut niet om met een ander te slapen’Het is bijna zover. Op 15 mei kunt u op Canvas kijken naar de langverwachte en – op basis van de eerste aflevering, die we al konden bekijken – indrukwekkende terugkeer van Tomas De Soete, in de door hemzelf geschreven fictiereeks Fiskepark. Voldoende aanleiding voor het allereerste dubbelinterview met De Soete en zijn lief Siska Schoeters. In de elf jaar sinds het begin van hun relatie – toen was hij nog de golden boy en zij de sidekick – namen ze nooit eerder samen plaats voor de microfoon. ‘Kan ik eigenlijk wel iets? Is er nog wel íémand met mij bezig?’
24/04 12u00  Politie valt in bij RSC Anderlecht en voetbalbond in onderzoek naar witwaspraktijkenEen dertigtal politieagenten zijn ingevallen op het administratief centrum van RSC Anderlecht in Neerpede in een onderzoek naar witwaspraktijken. Ook bij de voetbalbond is er een inval. Het onderzoek is niet gelinkt aan operatie ‘Propere Handen’.
24/04 12u00  Het allereerste dubbelinterview van Siska Schoeters en Tomas De Soete: ‘Uit elkaar? Ik heb de fut niet om met een ander te slapen’Het is bijna zover. Op 15 mei kunt u op Canvas kijken naar de langverwachte en – op basis van de eerste aflevering, die we al konden bekijken – indrukwekkende terugkeer van Tomas De Soete, in de door hemzelf geschreven fictiereeks Fiskepark. Voldoende aanleiding voor het allereerste dubbelinterview met De Soete en zijn lief Siska Schoeters. In de elf jaar sinds het begin van hun relatie – toen was hij nog de golden boy en zij de sidekick – namen ze nooit eerder samen plaats voor de microfoon. ‘Kan ik eigenlijk wel iets? Is er nog wel íémand met mij bezig?’
24/04 11u45  Politie valt binnen bij RSC Anderlecht en voetbalbond in onderzoek naar witwaspraktijkenEen dertigtal politieagenten zijn binnengevallen op het administratief centrum van RSC Anderlecht in Neerpede in een onderzoek naar witwaspraktijken. Ook bij de voetbalbond is er een inval. Het onderzoek is niet gelinkt aan operatie ‘Propere Handen’.
24/04 11u45  Vlaming blijft verliefd op een huis op de buiten, maar ‘de buiten is kapot’De Vlaming in zijn vrijstaande fermette is niet zomaar een cliché. Het is wel degelijk de droom van vele mensen, toont een studie van het Vlaams Agentschap Wonen. ‘Je mag niet lachen met de verkavelingsdroom van de Vlaming, maar je moet hem niet letterlijk waarmaken’, zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck.
24/04 11u45  Nieuwsupdate: niet te missen verhalen van deze ochtendDe politie valt binnen op Anderlecht en de voetbalbond, Bart De Wever vreest een linkse regering met een Waals volksfront en de Vlaming blijft maar verknocht aan het huis op de buiten.
24/04 11u30  Vlaming blijft verliefd op een huis op de buiten: ‘Er is nog veel werk’De Vlaming in zijn vrijstaande fermette is niet zomaar een cliché. Het is wel degelijk de droom van vele mensen, toont een studie van het Vlaams Agentschap Wonen. ‘Je mag niet lachen met de verkavelingsdroom van de Vlaming, maar je moet hem niet letterlijk waarmaken’, zegt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck.
24/04 11u30  'Met die Hard Rock Cafés kopen we beetje bij beetje het land terug dat ze ons afpakten'Een casino en hotel met een toren in de vorm van een 150 meter hoge gitaar. Het is niet een nieuw megalomaan project van Trumps bedrijf maar van de Seminole-indianen, eigenaars van de Hard Rock-franchise. Zij waren de eerste stam in Amerika die begreep hoe je aan de bezetter kon verdienen – en zo een imperium verwierf.
24/04 11u15  Politie valt binnen op oefencentrum RSC Anderlecht in onderzoek naar witwaspraktijkenEr is momenteel een inval gaande op het trainingscentrum van RSC Anderlecht in Neerpede. Een dertigtal agenten zijn ter plaatse.
24/04 11u15  Drugs vaker per post Nederland uit gesmokkeldDe douane neemt steeds vaker drugs in beslag die in Nederland op de brievenbus zijn gedaan en voor landen buiten Europa zijn bestemd. In een paar uur tijd onderschepte de douane onlangs elfhonderd brievenbuspakketjes die een zogenaamd ‘afwijkend scanbeeld’ vertoonden. Negen van de tien verdachte pakketjes bleken drugs te bevatten.
24/04 11u00  Bart De Wever (N-VA): ‘Angst slaat me om het hart als ik peiling zie’In een nieuwe peiling van VRT NWS en De Standaard duikt de N-VA onder de 30 procent. ‘De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie’, zegt voorzitter Bart De Wever in De ochtend. Hij heeft het echter niet over de Vlaamse resultaten, maar over die van Wallonië. ‘In Wallonië stemt bijna 60 procent links of uiterst links.’
24/04 10u15  Politie valt binnen op oefencentrum RSC AnderlechtEr is momenteel een inval gaande op het trainingscentrum van RSC Anderlecht in Neerpede. Een dertigtal agenten zijn ter plaatse.
24/04 10u00  Kapitalist en ex-communist redden erfgoed uit de voormalige DDREen opmerkelijk een-tweetje tussen een multimiljardair en een ex-communist zorgt ervoor dat een architectonisch pronkstuk uit de Deutsche Demokratische Republik (DDR) verandert van een ruïne in een museum voor kunst uit de voormalige socialistische staat.
24/04 10u00  Degradatie KV Mechelen en Waasland-Beveren? Juridisch steekspel dreigtAls het van de onderzoekscommissie van de bond afhangt, spelen KV Mechelen en Waasland-Beveren volgend jaar in 1B. Maar een juridisch steekspel wenkt. Met de zaak-Bellemans is er al een soortgelijk precedent: toen werden niet de clubs maar alleen individuen gestraft.
24/04 09u15  Glas is halfvol voor VBO: analyse Michel I toont herstel competitiviteitDe concurrentiekracht van onze economie is er de voorbije legislatuur op vooruitgegaan. dat blijkt uit een analyse van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Het missen van de e-commerce-trein kost ons wel groei.
24/04 09u00  ‘We moeten naar een totaalverbod op alcoholreclame’In flitsende tv-spots, bij hippe dj boots op festivals en zelfs in de officiële benaming van onze eerste voetbalklasse: we worden overal geconfronteerd met reclame voor alcoholische dranken. Kan niet, volgens een nieuwe studie in opdracht van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). ‘We moeten naar een totaalverbod op alcoholreclame.’
24/04 08u30  Sri Lankaanse moslims houden hun hart vast voor wat komtHet was een afsplitsing van een afsplitsing, de terreurcel die op Pasen de gruwelijke aanslagen pleegde. Toch vrezen nu alle moslims in Sri Lanka represailles. ‘Breng de galg voor de daders.’
24/04 08u00  Rapport waarschuwt voor strategie om Syrië-strijders dubbele nationaliteit af te nemenHet afnemen van de dubbele nationaliteit van terreurveroordeelden creëert een nieuwe club van ongewensten in de Maghreb. Dat zegt een rapport van het Egmont-instituut. ‘Ze zullen niet enkel wrok koesteren tegenover Europese overheden, maar ook contact houden met vrienden en familie bij ons, buiten het zicht van onze veiligheidsdiensten.’
24/04 07u30  Huizenprijzen dalen voor tweede kwartaal op een rijDe gemiddelde prijs van een huis in België is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gedaald tegenover eind vorig jaar. Het is de tweede daling op rij, zo blijkt uit de vastgoedbarometer van de notarissenfederatie (Fednot). Die notarissen registreerden wel een recordaantal vastgoedtransacties.
24/04 07u15  Rapport waarschuwt voor strategie om Syrië-strijders dubbele nationaliteit af te nemen: 'Ze zullen diepere wrok koesteren'Het afnemen van de dubbele nationaliteit van terreurveroordeelden creëert een nieuwe club van ongewensten in de Maghreb. Dat zegt een rapport van het Egmont-instituut. ‘Ze zullen niet enkel wrok koesteren tegenover Europese overheden, maar ook contact houden met vrienden en familie bij ons, buiten het zicht van onze veiligheidsdiensten.’
24/04 07u15  Amerikaanse belastingdienst geeft aangiften Trump voorlopig niet vrijDe Amerikaans belastingdienst IRS heeft de belastingaangiften van president Donald Trump niet overgedragen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. De deadline hiervoor lag op dinsdagavond 23 uur. Minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat hij niet kon ingaan op het verzoek ‘tot is vastgesteld dat het in lijn is met de wet’. De minister denkt op 6 mei meer duidelijkheid te kunnen geven.
24/04 07u15  Mensenrechtenhof buigt zich over zaak Syrisch gezin dat geen humanitair visum kreeg voor ons landHet Europees Hof voor de Rechten van de Mens buigt zich vandaag over het verzoek van een gezin uit het Syrische Aleppo dat tevergeefs had geprobeerd een humanitair visum voor ons land te krijgen. Dat gezin lag in een juridische clinch met de Belgische staat en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om naar België te komen.
24/04 07u15  Irakese chauffeur busje Mawda aan ons land uitgeleverdDe Irakees die het busje bestuurde waarin de Koerdische peuter Mawda zat, is uitgeleverd aan ons land en werd al verhoord. Het onderzoek naar het schietincident is bijna klaar. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
24/04 06u45  Nieuwe studie: regels op reclame voor alcohol moeten veel strengerIn flitsende tv-spots, bij hippe dj boots op festivals en zelfs in de officiële benaming van onze eerste voetbalklasse: we worden overal geconfronteerd met reclame voor alcoholische dranken. Kan niet, volgens een nieuwe studie in opdracht van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). ‘We moeten naar een totaalverbod op alcoholreclame.’
24/04 06u45  De handen van een nieuwsanker zijn technisch werkloos. Ze niks te doen geven, is geen goed ideeDM ZAPT. Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over de beginseconden van Het Journaal.
24/04 06u15  Gevaar voor ‘nieuwe club van ongewensten’ in de MaghrebHet afnemen van de dubbele nationaliteit van terreurveroordeelden creëert een nieuwe club van ongewensten in de Maghreb. Dat zegt een rapport van het Egmont-instituut. ‘Ze zullen niet enkel wrok koesteren tegenover Europese overheden, maar ook contact houden met vrienden en familie bij ons, buiten het zicht van onze veiligheidsdiensten.’
23/04 22u15  Ideologisch debat dreigt vervangen te worden door een technische controleBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
23/04 21u45  Kunnen de politieke partijen hun beloften wel betalen? Het Planbureau weet het ook nietHet Planbureau presenteert vrijdag zijn langverwachte doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. De voorstelling geldt als één van de eerste belangrijke momenten in de kiescampagne, maar de berekening dreigt een forse slag in het water te worden.
23/04 21u15  ‘At Eternity’s Gate’: Van Gogh is meer dan zijn afgesneden oor ★★★☆☆Wat als Vincent van Gogh ondanks dat afgesneden oor toch gelukkig werd van schilderen? At Eternity’s Gate biedt een originele kijk op de geplaagde kunstenaar, Willem Dafoe is in grote doen.
23/04 21u00  ‘De doorrekening van de kiesprogramma’s is een oefening in gezichtsbedrog’Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
23/04 20u30  President Sri Lanka vervangt legertop na aanslagenDe president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, zal binnen een dag de legertop vervangen. Volgens de president hebben de hoogste militairen gefaald in het voorkomen van de zelfmoordaanslagen die meer dan driehonderd mensen het leven hebben gekost, ondanks het feit dat ze vooraf informatie hadden over de aanslagen.
23/04 19u45  Joe Biden kondigt donderdag aan dat hij kandidaat is om Amerikaans president te wordenDe vroegere Amerikaanse vicepresident Joe Biden zal donderdag aankondigen dat hij in 2020 kandidaat is bij de presidentsverkiezingen. Dat melden verschillende Amerikaanse media.
23/04 19u30  Code oranje: cijferstorm op komstHet Planbureau presenteert vrijdag zijn langverwachte doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. De voorstelling geldt als één van de eerste belangrijke momenten in de kiescampagne, maar de berekening dreigt een forse slag in het water te worden.
23/04 19u30  Deze indianenstam vocht zich omhoog van moerasvluchtelingen tot eigenaars van Hard Rock-merkEen casino en hotel met een toren in de vorm van een 150 meter hoge gitaar. Het is niet een nieuw megalomaan project van Trumps bedrijf maar van de Seminole-indianen, eigenaars van de Hard Rock-franchise. Zij waren de eerste stam in Amerika die begreep hoe je aan de bezetter kon verdienen – en zo een imperium verwierf.
23/04 19u15  De allereerste trambus van het land is een feit, maar het parcours loopt niet gesmeerd‘Hij heeft de voordelen van een tram, maar vereist geen dure investeringen in sporen of bovenleidingen.’ De allereerste trambus van het land is officieel uitgereden in Brussel, maar dat verloopt allesbehalve gesmeerd.
23/04 19u00  De leerkracht in het beroepsonderwijs: ‘Bij mijn eerste opdracht duwde een jongen mij in het zwembad’Aan gespreksstof geen gebrek tijdens de komende opendeurdagen van de middelbare scholen: er zijn de onheilstijdingen over de snel dalende kwaliteit van het onderwijs, en in september wordt begonnen met een grootscheepse hervorming. Vooral in de beroepsscholen staan de zenuwen strak gespannen, want leerlingen en leraars voelen zich al te vaak aan hun lot overgelaten.
23/04 18u15  Waarom het nachtleven de stad uit wordt gejaagdMogen steden nog wel bruisen tot in de vroege uurtjes? Nu drie nachtclubs op het Antwerpse Eilandje op termijn moeten wijken voor keurige buurtbewoners, waarschuwen stadssociologen voor een uitdovend nachtleven: “Als de stad enkel dient om te wonen, is het toch gewoon een grote verkaveling?”
23/04 17u45  Voetbalbond wil degradatie voor KV Mechelen en Waasland-Beveren in dossier matchfixingKV Mechelen, Waasland-Beveren en dertien personen (voornamelijk clubleiders en agenten) moeten zich voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verantwoorden met betrekking tot het onderzoek naar eventuele wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen, zo maakte de KBVB dinsdag bekend.
23/04 17u30  Blessureleed van meer dan 1 miljoen euro voor De BruyneZijn zoontje zat op de schouders tijdens de paaseierenjacht op zondag. Zo erg is de hamstringkwetsuur niet. Door Manchester United mag Kevin De Bruyne een streep zetten, door Burnley ook. Manchester City zet zijn eindsprint naar de titel in zonder KDB. Blessure nummer vijf dit seizoen, en nu kost het hem zelfs een stevige duit.
23/04 17u15  Hoe ons beroepsonderwijs verwaarloosd wordt: leerkrachten getuigen over het bsoAan gespreksstof geen gebrek tijdens de komende opendeurdagen van de middelbare scholen: er zijn de onheilstijdingen over de snel dalende kwaliteit van het onderwijs, en in september wordt begonnen met een grootscheepse hervorming. Vooral in de beroepsscholen staan de zenuwen strak gespannen, want leerlingen en leraars voelen zich al te vaak aan hun lot overgelaten.
23/04 17u15  Pech voor Trump: zijn vriend Herman Cain komt niet in het bestuur van de Federal ReserveNa protesten uit de eigen gelederen is de omstreden Herman Cain niet langer kandidaat voor een bestuursfunctie bij de machtige Federal Reserve. Dat is een domper voor president Trump, die probeert de onafhankelijke centrale bank naar zijn hand te zetten.
23/04 16u15  Voetbalbond vervolgt Mechelen en Waasland-Beveren in dossier matchfixingKV Mechelen, Waasland-Beveren en dertien personen (voornamelijk clubleiders en agenten) moeten zich voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verantwoorden met betrekking tot het onderzoek naar eventuele wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen, zo maakte de KBVB dinsdag bekend.
23/04 16u15  Burgemeester Imamoglu is de nieuwe held van de Turkse oppositieNiet eerder in de Turkse politiek rees een ster zo snel als die van Ekrem Imamoglu. Van talentvol maar niet bijster bekende burgemeester van een deelgemeente van Istanbul, werd hij in een mum van tijd de man die in 2023 president Recep Tayyip Erdogan misschien van zijn troon kan stoten. De hoop van de Turkse oppositie in bange dagen.
23/04 16u00  Peter Mertens en Tom Van Grieken: ‘Op sommige punten kunnen we samen tegen het establishment vechten’Ze hebben een hekel aan elkaar, maar toch vertonen de partijen van Peter Mertens en Tom Van Grieken meer raakvlakken dan hun kopmannen willen toegeven. Ze dagen de elite uit van aan de zijlijn en rekruteren allebei in de arbeiderswijken, waar ze een broertje dood hebben aan dure diesel, langer werken en graaiende politici. Maar waar Mertens de rijken en grote bedrijven viseert, wijst Van Grieken vooral op de tol van de migratie.
23/04 15u00  ‘Genderneutrale vogel’ Corneel informeert weggebruikers over OosterweelhinderEen nieuwe informatiecampagne moet weggebruikers informeren over de werken die de komende maanden gepland staan aan de Oosterweelverbinding. Mascotte van die campagne is ‘Corneel van Oosterweel’, een genderneutrale vogel.
23/04 14u45  100 bedrijven stoten 70 procent van de CO2 uit: ‘Politiek moet touwtjes in handen nemen’Honderd bedrijven, allemaal reuzen uit de gas-, olie- en koolmijnsector, zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. CDP, de non-profitorganisatie die de data verzamelde, ziet dat bedrijven en investeerders hun kar langzaam keren en hun businessmodel mondjesmaat afstemmen op een groene economie.
23/04 14u30  ‘Door de juiste voeding kun je een derde van alle gevallen van dementie voorkomen’Mocht u, zoals velen onder ons, bang zijn dat u op uw oude dag ten prooi valt aan alzheimer, dementie of een andere hersenziekte, dan hebben wij hoopgevend nieuws: u kunt er zélf iets aan doen, en wel door op te letten wat u op uw bord legt. Met een juist voedingspatroon blijft uw brein tot op hoge leeftijd zonder haperen functioneren. Dat beweert topdokter Lisa Mosconi in haar boek Eet je slim.
23/04 14u15  Blessureleed kost Kevin De Bruyne een stevige duitZijn zoontje zat op de schouders tijdens de paaseierenjacht op zondag. Zo erg is de hamstringkwetsuur niet. Door Manchester United mag Kevin De Bruyne een streep zetten, door Burnley ook. Manchester City zet zijn eindsprint naar de titel in zonder KDB. Blessure nummer vijf dit seizoen, en nu kost het hem zelfs een stevige duit.
23/04 14u15  'Door de juiste voeding kun je een derde van alle gevallen van dementie voorkomen'Mocht u, zoals velen onder ons, bang zijn dat u op uw oude dag ten prooi valt aan alzheimer, dementie of een andere hersenziekte, dan hebben wij hoopgevend nieuws: u kunt er zélf iets aan doen, en wel door op te letten wat u op uw bord legt. Met een juist voedingspatroon blijft uw brein tot op hoge leeftijd zonder haperen functioneren. Dat beweert topdokter Lisa Mosconi in haar boek Eet je slim.
23/04 14u15  Noord-Korea bevestigt top met Poetin (en voert daarmee de druk op Washington op)Noord-Korea heeft bevestigd dat nog deze maand een top zal plaatsvinden tussen Kim Jong-un en de Russische leider Poetin. Die bijeenkomst komt er twee maanden na de mislukte top met president Trump en laat zien dat Kim niet al zijn kaarten zet op een verbeterde relatie met de VS.
23/04 14u00  100 bedrijven stoten 70 procent van de CO2 uit: 'Politiek moet touwtjes in handen nemen'Honderd bedrijven, allemaal reuzen uit de gas-, olie- en koolmijnsector, zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. CDP, de non-profitorganisatie die de data verzamelde, ziet dat bedrijven en investeerders hun kar langzaam keren en hun businessmodel mondjesmaat afstemmen op een groene economie.
23/04 13u30  ‘Ik leerde dat je als man niet over gevoelens praat. Dat heeft me onaangenaam gemaakt’Steracteur Jonah Hill (35) maakt zijn regiedebuut met een film over skaters in de jaren negentig. De homofobe, vrouwvijandelijke taal van toen zit er expres in.
23/04 13u15  IS eist aanslagen Sri Lanka opTerreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka waardoor meer dan driehonderd mensen zijn omgekomen. De beweging deed dat via het eigen persbureau Amaq, maar gaf geen bewijzen.
23/04 13u15  Vlaamse creatieve sector maakt groeispurt, maar blijft kwetsbaarCreatief Vlaanderen groeit jaar na jaar: de omzet van de sector steeg tussen 2009 en 2016 met ruim de helft, leert een nieuw overheidsrapport. Dat is vooral te danken aan pr- en reclamebureaus en de designwereld, niet aan de media.
23/04 13u00  Sri Lanka: aanslagen waren wraak voor moskee-aanval Nieuw-ZeelandDe bloedige aanslagen in Sri Lanka tijdens het paasweekend waren een vergelding voor de schietpartijen in moskeeën in Nieuw-Zeeland. Dat heeft de Sri Lankaanse staatssecretaris voor Defensie Ruwan Wijewardene het parlement dinsdag gemeld.
23/04 12u15  Leuvense sterrenprof pleegt verregaande vorm van auteursfraudeDe bekende politicoloog en socioloog Marc Hooghe (KU Leuven) heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. De Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit van zijn universiteit en de overkoepelende Vlaamse Commissie bevestigen in rapporten de fraude, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. Tot op vandaag werkt Hooghe officieel nog altijd als gewoon hoogleraar in Leuven.
23/04 12u15  Wat is uw vraag aan CD&V-voorzitter Wouter Beke?Houdt het klimaatvraagstuk u uit uw slaap? Bent u bezorgd over uw pensioen? Over de dalende kwaliteit van het onderwijs? Of bent u vooral benieuwd naar hoe een toppoliticus ‘s avonds ontspant na een eivolle dag campagne voeren? Laat het ons weten.
23/04 12u00  Neen, nooit komt er nog een nieuwe Merckx, maar Van der Poel benadert hem het dichtsteHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
23/04 11u45  ‘Evenwicht tussen kerk en staat kan in gevaar komen’Vandaag stemt de Senaat over de herziening van een groot aantal artikels uit de grondwet. Een aantal burgers is bezorgd omtrent de ontwikkeling waarbij op termijn heel wat vrijheden (godsdienst, onderwijs, vereniging) onder druk komen te staan. Hans Geybels, docent aan de faculteit theologie en religiewetenschappen van de KU Leuven, treedt naar voor als woordvoerder.
23/04 11u45  Het ochtendnieuws gemist? Dit is wat u moet wetenEen Leuvense professor pleegde auteursfraude, de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten werden eerder al gewaarschuwd voor terreur, en Vlamingen en Walen denken vaak hetzelfde. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.
23/04 11u45  Wat is uw vraag aan PVDA-voorzitter Peter Mertens?Houdt het klimaatvraagstuk u uit uw slaap? Bent u bezorgd over uw pensioen? Over de dalende kwaliteit van het onderwijs? Of bent u vooral benieuwd naar hoe een toppoliticus ‘s avonds ontspant na een eivolle dag campagne voeren? Laat het ons weten.
23/04 11u45  Jan Jambon (N-VA) sluit regering met PS niet uit: ‘Als ze eisen laten vallen, kunnen we praten’Jan Jambon, kandidaat-premier voor N-VA, maakt in een interview met de RTBF-radio een opmerkelijke bocht richting Parti Socialiste (PS). “Als ze veel van hun eisen laten vallen, kunnen we praten”, zegt Jambon. “Alles hangt af van het resultaat van de verkiezingen.” PS-kopstuk Paul Magnette maakt vandaag in een interview met Humo brandhout van dat idee. “Onze partijen zijn zoals olie en water: die kun je niet met elkaar mengen.”
23/04 11u30  ‘‘The Ideal Crash’ heeft het huwelijk van Gwen Stefani gered’Twintig jaar geleden sloeg dEUS een hele generatie van de hand Gods met The Ideal Crash. Dat porseleinen jubileum vieren Tom Barman en compagnons met een luxe-editie en een tour, die hen volgende maand naar de AB leidt. ‘Met deze plaat leerden we onze chaos bezweren.’
23/04 11u15  Open Vld wil grotere politiezones en betere databanken voor politieNiet alleen in Brussel moet er een eengemaakte politiezone komen, ook in de rest van het land moeten lokale korpsen fuseren. Het is een van de twintig punten die Open Vld naar voren schuift om in een volgende legislatuur het veiligheidsbeleid van ons land te verbeteren.
23/04 11u15  Chronisch personeelstekort nekt geriatrieVorige week verzamelde Het Laatste Nieuws honderd getuigenissen van geriatriepatiënten van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en hun familieleden over een ‘onmenselijke behandeling’. Ligt het chronische personeelstekort aan de basis?
23/04 10u45  Huis gemiddeld 5.000 euro goedkoper dan half jaar geledenDe gemiddelde prijs van een huis in België is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gedaald tegenover eind vorig jaar. Het is de tweede daling op rij, zo blijkt dinsdag uit de vastgoedbarometer van de notarissenfederatie (Fednot). Die notarissen registreerden wel alweer een recordaantal vastgoedtransacties.
23/04 10u30  ‘Misschien is hij wel de nieuwe Merckx’: de vraag stellen is al lang geen blasfemie meerHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
23/04 10u30  New IRA geeft moord op Noord-Ierse journaliste toe, 57-jarige vrouw opgepaktIn het kader van het onderzoek naar de moord op de Noord-Ierse journaliste Lyra McKee is een 57-jarige vrouw opgepakt. Dat heeft de Noord-Ierse politie dinsdag laten weten. De militante Republikeinse groepering New IRA heeft intussen toegegeven achter de moord te zitten.
23/04 10u15  ‘Ik wil de moordenaars van m’n vader zeggen: wij zijn er nog’Aan de aangrijpende Canvas-reeks Terug naar Rwanda, die dinsdagavond ten einde loopt, werkte genocide-overlevende Laura Uwase (29) mee. Ook cameraman Ken Kamanayo (40) verloor 25 jaar geleden verre familieleden. ‘In Rwanda is iedereen Rwandees; België stopt ons nu nog in kampen, Hutu of Tutsi. Dat is zo fout.’
23/04 09u45  Paul Magnette (PS): ‘Wij stappen níét in een regering met N-VA’De PS zal nooit in een regering stappen met N-VA. Dat zegt PS-kopstuk Paul Magnette vandaag in een interview met Humo. “Onze partijen zijn zoals olie en water: die kun je niet met elkaar mengen”, klinkt het. “Daarom sluit ik dat voor 100 procent uit. Wij stappen níét in een regering met de N-VA.”
23/04 08u30  ‘Bij 1 op de 3 wiegendoden is ouder op baby gaan liggen’Wetsdokter Werner Jacobs zegt dat bij één op de drie gevallen van wiegendood de baby wellicht per ongeluk doodgedrukt is door een ouder die al slapend deels over het baby’tje rolt. ‘Dat zijn geen natuurlijke overlijdens.’
23/04 08u30  Als de IS-ideologie een smeulend vuur is, dan is Zuid-Azië de nieuwe hooischuurJonathan Holslag is professor internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van Vrede en oorlog. Een wereldgeschiedenis.
23/04 07u45  Groothertog Jean (98) van Luxemburg overledenGroothertog Jean, oud-staatshoofd van Luxemburg, is dinsdag overleden. Dat heeft het Luxemburgse hof in een kort communiqué bekendgemaakt.
23/04 07u30  Regering Sri Lanka werd gewaarschuwd voor terreur, maar deed nietsTien dagen voor de aanslagen op Sri Lanka, waarbij op eerste paasdag zeker 290 mensen om het leven zijn gekomen, waren de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten al gewaarschuwd dat een radicale islamitische groepering van plan was zelfmoordaanslagen te plegen op kerken. Er is toen geen actie ondernomen tegen deze groepering, en het is onduidelijk of er andere voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.
23/04 07u30  Magnette sluit regering met N-VA uitDe PS zal nooit in een regering stappen met N-VA. Dat zegt kopstuk Paul Magnette (PS) vandaag in een interview met Humo. “Onze partijen zijn zoals olie en water: die kun je niet met elkaar mengen”, klinkt het. “Daarom sluit ik dat voor 100 procent uit. Wij stappen níét in een regering met de N-VA.”
23/04 07u30  ‘Er wordt tijdens deze verkiezingscampagne moedwillig onzin verteld’Hogere minimumpensioenen, lagere belastingen, honderdduizenden extra jobs... De campagnevoorstellen van de politieke partijen doen de oren van econoom Bart Van Craeynest tuiten, want realistisch zijn ze vaak allerminst, zegt hij.
23/04 07u30  In de straat naar de kerk zijn overal begrafenissenTien jaar na de burgeroorlog was de focus op veiligheid verslapt. En toen kwam Pasen 2019. De balans: zeker 290 doden, 500 gewonden. ‘Geweld is niet mijn antwoord, wat anderen denken weet ik niet.’
23/04 07u30  Brunei ziet ondanks internationale druk niet af van steniging homo'sBrunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het - ironisch genoeg - op tot ‘tolerantie, respect en begrip’, citeert de Britse krant The Guardian.
23/04 07u30  New IRA geeft moord op Noord-Ierse journaliste toeDe militante Republikeinse groepering New IRA heeft toegegeven achter de moord op de Noord-Ierse journaliste Lyra McKee te zitten. De organisatie biedt in een brief aan lokale media haar ‘oprechte excuses’ aan.
23/04 07u15  Regering Sri Lanka werd gewaarschuwd voor terreur, en deed vervolgens nietsTien dagen voor de aanslagen op Sri Lanka, waarbij op eerste paasdag zeker 290 mensen om het leven zijn gekomen, waren de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten al gewaarschuwd dat een radicale islamitische groepering van plan was zelfmoordaanslagen te plegen op kerken. Er is toen geen actie ondernomen tegen deze groepering, en het is onduidelijk of er andere voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.
23/04 07u00  Leuvense prof pleegt opnieuw auteursfraudeDe bekende politicoloog en socioloog Marc Hooghe (KU Leuven) heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. De Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit van zijn universiteit en de overkoepelende Vlaamse Commissie bevestigen in rapporten de fraude, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. Tot op vandaag werkt Hooghe officieel nog altijd als gewoon hoogleraar in Leuven.
23/04 07u00  Intimidatie en auteursfraude: hoe een sterrenprof weer tegen de lamp liepEr circuleerden al langer verhalen over zijn ‘geïntimideerde’ en ‘weggepeste’ doctoraatsstudenten. En hij liep al eens tegen de lamp voor wetenschapsfraude, maar wuifde dat toen weg. Nu blijkt dat Marc Hooghe, sterrenprof aan de KU Leuven, zich opnieuw schuldig maakte aan auteursfraude.
23/04 06u45  Dit zijn de meest gestelde vragen over de nieuwe site en app van De MorgenDe digitale ervaring van De Morgen verandert compleet. Er zijn een aantal dingen die u moet weten over de nieuwe site en apps van De Morgen. Sam Feys, chef digitaal bij De Morgen, loodst u door de meest gestelde vragen over de nieuwe site en apps.
22/04 19u00  Greta Thunberg in Londen: ‘Politici zullen niet meer wegkomen met negeren klimaatcrisis’Klimaatactiviste Greta Thunberg is zondag met veel enthousiasme ontvangen door de Extinction Rebellion-beweging in Londen. De aanwezigen juichten de zestienjarige Zweedse klimaatactiviste aan de Marble Arch toe. Thunberg hamerde opnieuw op het gebrek aan politieke wil om de klimaatverandering te bestrijden.
22/04 18u45  Wat antivaxxers met neofascisten verbindt? NostalgieJe kon het voorspellen: ook in de brand van de Notre-Dame de Paris zou menigeen de teloorgang van een betere beschaving zien. Nostalgie is van alle tijden, maar vandaag leeft het sentiment wel erg krachtig op. Filosoof Maarten Boudry vraagt zich af waarom.
22/04 18u30  Beyoncé laat écht zien wat kinderen krijgen doet met je lijfLoes Reijmer is columniste.
22/04 18u00  Tom Barman viert 20 jaar ‘The Ideal Crash’: ‘Die plaat heeft het huwelijk van Gwen Stefani gered!’Twintig jaar geleden sloeg dEUS een hele generatie van de hand Gods met The Ideal Crash. Dat porseleinen jubileum vieren Tom Barman en compagnons met een luxe-editie en een tour, die hen volgende maand naar de AB leidt. ‘Met deze plaat leerden we onze chaos bezweren.’
22/04 18u00  Jeroen Olyslaegers: ‘De haat gaat nog erger worden, want het systeem is aan het kraken in zijn voegen’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Jeroen Olyslaegers (51). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
22/04 18u00  Tesla onderzoekt video ontploffende auto ChinaTesla onderzoekt een video waarop een auto van het merk uit het niets ontploft. De beelden worden veel gedeeld en bekeken op het Chinese sociale medium Weibo.
22/04 17u45  Politie Gent rukt massaal uit voor vechtpartij tussen jongeren in BlaarmeersenIn Gent is de politie vanmiddag massaal uitgerukt voor een vechtpartij tussen jongeren in het sport- en recreatiepark Blaarmeersen.
22/04 17u15  Tom Barman van dEUS viert 20 jaar ‘The Ideal Crash’: ‘Met deze plaat leerden we onze chaos bezweren’Twintig jaar geleden sloeg dEUS een hele generatie van de hand Gods met The Ideal Crash. Dat porseleinen jubileum vieren Tom Barman en compagnons met een luxe-editie en een tour, die hen volgende maand naar de AB leidt. “Die plaat heeft het huwelijk van Gwen Stefani gered!”
22/04 16u45  Ik word later bingewatchbejaardeDM ZAPT. Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over het overaanbod van goeie tv-series.
22/04 16u30  Oekraïne kiest komiek als nieuwe president en gaat onvoorspelbare toekomst tegemoetHij was het al in een tv-serie en nu is hij het ook in het echt: komiek Volodymyr Zelenski is de nieuwe president van Oekraïne.
22/04 16u00  ‘Rijkste man van Denemarken’ verliest drie kinderen bij aanslagen in Sri LankaDrie van de vier kinderen van de Deense miljardair en modeondernemer Anders Holch Povlsen zijn gisteren omgekomen bij de terroristische aanslagen in Sri Lanka.
22/04 14u45  Bij de gedachte aan Axel als mol kan ik een lichte scheut van teleurstelling niet ontkennenElke week kijkt Kris Kuppens naar De mol op VIER en pent ze voor u de essentie bijeen. Wat moeten we nu écht onthouden, maar vooral: wie is nu die mol?
22/04 12u45  Jo Lernout (71): ‘Ik heb fouten gemaakt, maar ik heb niemand opgelicht’Hij drinkt geen dure wijn meer, logeert niet meer in luxehotels en voert geen gesprekken meer met de machtigen der aarde. Jo Lernout, ooit de gevierde wonderboy van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, woont sinds enkele jaren op de Filipijnen met de familie van zijn vrouw Annie. In het nieuwe VIER-programma ‘Don’t Worry, Be Happy’ toont hij zich in pyjama en slobberig onderhemdje, levend op het ritme van een verpauperde wijk in Angeles City. Maar als hij over zijn oude bedrijf praat, klinkt Lernout – volgende week 71 – nog even strijdvaardig. ‘Ik heb fouten gemaakt, maar ik heb niemand opgelicht.’
22/04 12u30  ‘Lokale islamitische beweging zat achter zelfmoordaanslagen’In Sri Lanka dringt de vraag zich op of een waarschuwing van veiligheidsdiensten tien dagen geleden over een mogelijke terreuraanslag op kerken wel serieus genoeg is genomen. Premier Ranil Wickremsinghe gaf toe dat de regering “informatie had voorafgaand aan de aanslag” maar dat ministers niet op de hoogte waren gesteld. Bij acht explosies op het eiland vielen volgens de politie zeker 290 doden en 500 gewonden. Een negende explosief werd onschadelijk gemaakt. Onder de dodelijke slachtoffers zouden zeker 35 buitenlanders zijn, waaronder zeker 1 Nederlander. Volgens het ministerie van Binnenlandse zaken zouden er geen Belgische slachtoffers zijn. De politie laat weten dat tot dusver vierentwintig verdachten opgepakt werden.
22/04 10u45  Greta Thunberg in Londen: “Politici zullen niet meer wegkomen met negeren klimaatcrisis”Klimaatactiviste Greta Thunberg is zondag met veel enthousiasme ontvangen door de Extinction Rebellion-beweging in Londen. De aanwezigen juichten de zestienjarige Zweedse klimaatactiviste aan de Marble Arch toe. Thunberg hamerde opnieuw op het gebrek aan politieke wil om de klimaatverandering te bestrijden.
22/04 10u30  VAB wil 3 miljard voor fietsinfrastructuur: “Eerst alternatieven, dan pas praten over rekeningrijden”De VAB vindt dat de volgende Vlaamse regering werk moet maken van alternatieven voor de auto, vooraleer er opnieuw gepraat kan worden over rekeningrijden. De mobiliteitsorganisatie vraagt om een investering van 3 miljard, gespreid over tien jaar, in fietsinfrastructuur.
22/04 10u15  Mysterieus incident met ruimtecapsule SpaceX kan bemande vlucht vertragenOp de lanceerbasis van Cape Canaveral heeft zich tijdens een test een mysterieus incident voorgedaan met de ruimtecapsule Crew Dragon van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX. Dat hebben SpaceX en de Nasa meegedeeld. De capsule zou tegen eind dit jaar Amerikaanse astronauten naar de ruimte moeten brengen.
21/04 22u00  Premier Sri Lanka erkent: niets gedaan met waarschuwing terreurIn Sri Lanka dringt de vraag zich op of een waarschuwing van veiligheidsdiensten tien dagen geleden over een mogelijke terreuraanslag op kerken wel serieus genoeg is genomen. Premier Ranil Wickremsinghe gaf toe dat de regering “informatie had voorafgaand aan de aanslag” maar dat ministers niet op de hoogte waren gesteld. Bij acht explosies op het eiland vielen zeker 215 doden en 450 gewonden. Een negende explosief werd onschadelijk gemaakt. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 32 buitenlanders zijn, waaronder zeker 1 Nederlander. Volgens het ministerie van Binnenlandse zaken zouden er geen Belgische slachtoffers zijn. De politie laat weten dat tot dusver dertien verdachten opgepakt werden.
21/04 21u00  Dertien verdachten opgepakt van reeks aanslagen op Sri Lanka, dodentol loopt op tot 215Op Sri Lanka hebben op deze Eerste Paasdag acht explosies plaatsgevonden. Na zes gelijktijdige aanslagen op hotels en kerken volgden later nog een zevende en achtste explosie in de plaatsen Dematagoda en Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo. Een negende explosief werd onschadelijk gemaakt. Volgens de politie zijn er reeds 215 doden en 450 gewonden geteld. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 32 buitenlanders zijn, waaronder zeker 1 Nederlander. Volgens het ministerie van Binnenlandse zaken zouden er geen Belgische slachtoffers zijn. De politie laat weten dat tot dusver dertien verdachten opgepakt werden.
21/04 21u00  VS begint met schoonmaak ernstig vervuild vliegveld in VietnamDe Verenigde Staten zijn begonnen met de schoonmaak van een oude luchtmachtbasis in Vietnam. De basis werd tijdens de Vietnamoorlog gebruikt voor de opslag van het chemische middel Agent Orange. Het schoonmaken van vliegveld Bien Hoa kost de VS 162 miljoen euro.
21/04 20u30  Oekraïne kiest komiek Zelenski als nieuwe presidentHij was het al in een tv-serie en nu is hij het ook in het echt: komiek Volodymyr Zelenski is de nieuwe president van Oekraïne.
21/04 19u45  Oekraïne kiest komiek Zelenski als nieuwe president en gaat onvoorspelbare toekomst tegemoetHij was het al in een tv-serie en nu is hij het ook in het echt: komiek Volodymyr Zelenski is de nieuwe president van Oekraïne.
21/04 19u30  Volodymyr Zelenski wordt, zoals verwacht, nieuwe president van OekraïneActeur en humorist Volodymyr Zelenski, een nieuwkomer in de politiek, heeft een klinkende overwinning op aftredend president Petro Porosjenko behaald in de presidentsverkiezingen in Oekraïne, zo blijkt uit een peiling aan de uitgang van de stembureaus. De uitslag geeft de omvang weer van het wantrouwen van de kiezers tegenover de zittende machthebbers.
21/04 19u15  Dertien verdachten opgepakt van reeks aanslagen op Sri Lanka, dodentol loopt op tot 207Op Sri Lanka hebben op deze Eerste Paasdag acht explosies plaatsgevonden. Na zes gelijktijdige aanslagen op hotels en kerken volgden later nog een zevende en achtste explosie in de plaatsen Dematagoda en Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo. Volgens de politie zijn er reeds 207 doden en 450 gewonden geteld. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 32 buitenlanders zijn, waaronder zeker 1 Nederlander. Volgens het ministerie van Binnenlandse zaken zouden er geen Belgische slachtoffers zijn. De politie laat weten dat tot dusver dertien verdachten opgepakt werden.
21/04 19u15  Gaat de komiek in de toekomst terrein winnen van de traditionele politicus?Zijn we het establishment zo zat dat we gaan voor de komiek? De naderende uitverkiezing van Volodymyr Zelenski in Oekraïne doet vermoeden dat het een dolle boel kan worden.
21/04 19u00  Jeroen Olyslaegers: ‘Soms zou ik met een vlammenwerper door de Wetstraat willen lopen’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Jeroen Olyslaegers (51). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
21/04 18u15  Achtste verdachte opgepakt van reeks aanslagen op Sri Lanka, dodentol loopt op tot 207Op Sri Lanka hebben op deze Eerste Paasdag acht explosies plaatsgevonden. Na zes gelijktijdige aanslagen op hotels en kerken volgden later nog een zevende en achtste explosie in de plaatsen Dematagoda en Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo, zo heeft de politie bevestigd. Volgens de politie zijn er reeds 207 doden en 450 gewonden geteld. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 35 buitenlanders zijn, waaronder zeker 1 Nederlander. Sri Lankaans premier Ranil Wickremesinghe liet in een televisietoespraak weten dat er al acht arrestaties zijn verricht.
21/04 18u00  207 doden na reeks explosies in Sri Lanka, acht verdachten opgepaktOp Sri Lanka hebben op deze Eerste Paasdag acht explosies plaatsgevonden. Na zes gelijktijdige aanslagen op hotels en kerken volgden later nog een zevende en achtste explosie in de plaatsen Dematagoda en Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo, zo heeft de politie bevestigd. Volgens de politie zijn er reeds 207 doden en 450 gewonden geteld. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 35 buitenlanders zijn, waaronder zeker 1 Nederlander. Volgens persbureau AP heeft de Sri Lankaanse minister van Defensie Ruwan Wijewardene tijdens een persconferentie meegedeeld dat er zeven arrestaties zijn verricht. Later verklaarde premier Ranil Wickremesinghe dat er al acht arrestaties waren verricht.
21/04 16u15  Jeroen Olyslaegers: ‘Ik wakker soms ongewild haat aan ten opzichte van sommige politici’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Jeroen Olyslaegers (51). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
21/04 16u15  De meest rechtse rij is blijkbaar de snelste, kies steeds voor die met het minste volkVraag van de week:
21/04 16u00  Vlamingen in Sri Lanka: ‘Was net door één van die hotels gewandeld’Vlamingen die op dit moment verblijven in Sri Lanka getuigen over de aanslagen in het land. Er vielen intussen al 207 doden en honderden gewonden. ‘Ik was net door een van die hotels gewandeld’, vertelt een Vlaamse die in de hoofdstad Colombo woont aan VTM NIEUWS.
21/04 16u00  Dit mag u niet missen op tv en Netflix vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix en Telenet Play More. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
21/04 15u15  Doe soms eens zot. Gooi een reep chocolade op de band, ook al stond die niet op je lijstjeVraag van de week:
21/04 14u30  207 doden na reeks explosies in Sri Lanka, zeven verdachten opgepaktOp Sri Lanka hebben op deze Eerste Paasdag acht explosies plaatsgevonden. Na zes gelijktijdige aanslagen op hotels en kerken volgden later nog een zevende en achtste explosie in de plaatsen Dematagoda en Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo, zo heeft de politie bevestigd. Volgens de politie zijn er reeds 207 doden en 450 gewonden geteld. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 35 buitenlanders zijn, waaronder zeker 1 Nederlander. Volgens persbureau AP heeft de Sri Lankaanse minister van Defensie Ruwan Wijewardene tijdens een persconferentie meegedeeld dat er zeven arrestaties zijn verricht.
21/04 13u30  185 doden na reeks explosies in Sri Lanka: ‘Religieus extremisme’Op Sri Lanka heeft een zevende en een achtste explosie plaatsgevonden in de plaatsen Dematagoda en Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo, zo heeft de politie bevestigd. Eerder op deze Eerste Paasdag vielen zeker 185 doden en 400 gewonden bij zes gelijktijdige aanslagen op hotels en kerken in het land. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 35 buitenlanders zijn.
21/04 13u30  Hoe de aanslagen religieuze spanningen in Sri Lanka verder onder druk zettenTot nog toe waren vooral moslims in het overwegend boeddhistische Sri Lanka slachtoffer van religieus geweld. De nieuwe terreurdaad wakkert mogelijk nieuw geweld aan tegen de moslimminderheid.
21/04 12u30  Aanslagen wereldwijd scherp veroordeeldVanuit de hele wereld worden de aanvallen op Sri Lanka scherp veroordeeld. Onder anderen premier Charles Michel heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers. “Wanneer de terreur ons probeert te verdelen, kunnen we alleen verenigd zijn”, zo tweette hij.
21/04 12u15  Aanvallen blijven duren in Sri Lanka: zevende en achtste explosie gemeld, dodentol naar 185Op Sri Lanka heeft een zevende en een achtste explosie plaatsgevonden in de plaatsen Dematagoda en Dehiwela, in de buurt van de hoofdstad Colombo, zo heeft de politie bevestigd. Eerder op deze Eerste Paasdag vielen zeker 185 doden en 400 gewonden bij zes gelijktijdige aanslagen op hotels en kerken in het land. Onder de dodelijke slachtoffers zouden 35 buitenlanders zijn.
21/04 11u45  Zevende en achtste explosie gemeld in Sri Lanka, totale dodentol opgelopen naar 185In Sri Lanka zijn vanochtend zeker 185 doden en honderden gewonden gevallen bij 6 explosies in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo. Er zitten zeker 35 buitenlanders onder de slachtoffers. Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Belgische slachtoffers zijn. De politie spreekt ondertussen van een zevende en een achtste explosie.
21/04 11u30  Explosies in Tripoli na luchtaanvallenDe gevechten bij de Libische hoofdstad Tripoli zijn opnieuw opgelaaid. Delen van de stad, waar al twee weken om wordt gevochten, zijn gisterenavond en vannacht bestookt vanuit de lucht. De autoriteiten hebben het enige nog functionerende vliegveld van Tripoli vanwege de beschietingen gesloten.
21/04 11u15  185 doden na explosies in Sri Lanka: zeker 35 buitenlanders onder slachtoffersIn Sri Lanka zijn vanochtend zeker 185 doden en honderden gewonden gevallen bij explosies in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo. Er zitten zeker 35 buitenlanders onder de slachtoffers. Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Belgische slachtoffers zijn.
21/04 10u15  Gilbert jaagt op vijfde trofee in Amstel Gold Race#StriveForFive. Verlammend werkte het voor Philippe Gilbert in zijn hang naar de vijf klassieke monumenten. Realistisch klinkt het nu plots als het over een vijfde Amstel Gold Race gaat.
21/04 10u00  Zeker 137 doden na reeks explosies in kerken en hotels in Sri LankaIn Sri Lanka zijn vanochtend tientallen doden en honderden gewonden gevallen bij explosies in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo. De politie sprak vanmorgen over 52 dodelijke slachtoffers, maar ziekenhuisbronnen maken intussen gewag van 137 doden - onder wie zeker 9 buitenladers - en 250 gewonden. Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Belgische slachtoffers zijn.
21/04 10u00  Reconstructie: hoe kon de Notre-Dame zo snel opbranden?Dat de twee kenmerkende klokkentorens van de Notre-Dame nog overeind staan, dankt Frankrijk aan het kordate optreden van de brandweer. Die werd pas gealarmeerd nadat het brandalarm in de kathedraal voor de tweede keer was afgegaan. De architect die het alarmsysteem liet aanleggen, ging er bovendien vanuit dat de houten dakconstructie niet snel zou afbranden.
21/04 09u45  Al 137 doden na reeks explosies in kerken en hotels in Sri LankaIn Sri Lanka zijn vanochtend tientallen doden en honderden gewonden gevallen bij explosies in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo. De politie sprak vanmorgen over 52 dodelijke slachtoffers, maar ziekenhuisbronnen maken intussen gewag van 137 doden - onder wie zeker 9 buitenladers - en 250 gewonden. Buitenlandse Zaken zoekt uit of er Belgische slachtoffers zijn.
21/04 09u15  129 doden bij reeks explosies in kerken en hotels in Sri LankaIn Sri Lanka hebben zijn bij een reeks explosies in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo zeker 129 doden gevallen. In de kerken woonden gelovigen de paasviering bij. Er zijn honderden gewonden.
21/04 09u15  De klimaatkwestie legt de tactische vertwijfeling bij sp.a pijnlijk blootNu eens met jeugdige branie een klimaatplan aankondigen, dan weer terugplooien op een klassiek rood kies­program. Ook nu ze haar campagne op gang schiet, schijnt de sp.a nog altijd niet goed te weten wat voor een socialistische partij ze wil zijn.
21/04 08u30  Er is veel wat jij volgens je eigen kinderen niet goed kanBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (9) en Missy (6).
21/04 08u00  ‘Alleen al Nigeria zal 500 miljoen inwoners tellen, bijna evenveel als de Europese Unie vandaag’Als Italiaans premier moest hij in de EU vooral diplomatisch zijn, vandaag kan Enrico Letta (52) als hoofd van een denktank én van een faculteit ongeremd zijn visie uit de doeken doen. ‘Europa heeft iemand nodig die gevreesd wordt. Ik zie daar nu alleen Angela Merkel toe in staat.’
21/04 08u00  ‘50 doden en 160 gewonden’ na explosies in kerken en hotels in Sri LankaIn Sri Lanka hebben zich vanochtend explosies voorgedaan in drie kerken en drie luxehotels in en rond de hoofdstad Colombo. In de kerken woonden gelovigen de paasviering bij. Volgens lokale media zouden er zeker 50 doden en 160 gewonden gevallen zijn.
21/04 08u00  6.700 euro bruto en een hoop voordelen: toch zijn luchtverkeersleiders ‘ziek’Ze krijgen een basisloon van 6.700 euro bruto, hebben een 35-urenweek en worden beschermd door een statuut met veel privileges. Toch zijn de ‘zieke’ luchtverkeersleiders het beu om afgeschilderd te worden als egoïsten. Hebben zij een punt?
21/04 07u15  De pijnlijke waarheid over kaas: ‘Vegetariërs dragen bij aan de vleesindustrie’Dat veel vlees eten slecht is voor het milieu, dat weten we nu wel. Maar als het klimaat je lief is, loop je de afdeling kaas maar beter ook eens straal voorbij. De pijnlijke waarheid over kaas. ‘Ook vegetariërs dragen indirect bij aan de vleesindustrie.’
21/04 07u00  Franse minister van Cultuur: ‘Notre-Dame quasi gered’De Notre-Dame van Parijs is ‘quasi gered’ ondanks enkele ‘gevoelige punten’ aan het gewelf. Dat zei de Franse minister van Cultuur Franck Riester op een hommageconcert voor de kathedraal, vijf dagen na de brand.
21/04 07u00  Belgen vliegen vaker ‘groen’Steeds meer mensen storten spontaan een klimaatbijdrage als ze een vliegreis boeken. Dat meldt De Zondag. Bij de website Greentripper zijn in de eerste drie maanden van 2019 evenveel bijdragen gestort als in heel 2018.
21/04 07u00  Cake bakken. Over kabouters kunnen vertellen. Voor een vader geen verwaarloosbare kwaliteitenBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (9) en Missy (6).
21/04 07u00  Crombez bij aftrap campagne: ‘Planbureau bevestigt: minimumpensioen 1.500 euro is betaalbaar’Een minimumpensioen van 1.500 euro na 42 jaar werken, geen wachtlijsten meer in de zorg en loon naar werken. Dat zijn de speerpunten van sp.a, die vanmiddag haar kiescampagne heeft afgetrapt in Gent. ‘Het Planbureau bevestigt: dit is betaalbaar’, zegt partijvoorzitter John Crombez.
21/04 06u45  Paus in paasboodschap: ‘Raak niet ontmoedigd door zee van problemen’Paus Franciscus heeft de gelovigen tijdens zijn paaswake aangemoedigd zich niet te verliezen in ontevredenheid en hopeloosheid. ‘Soms zijn we enkel bezig met onze problemen, die niet afnemen’, zei het katholieke kerkhoofd in zijn preek in de Sint-Pietersbasiliek.
21/04 06u45  ‘Ik schreef me in op de favoriete site van mijn man, en wachtte tot hij zou toehappen’Amy, 52, zag met lede ogen aan hoe haar man er de ene affaire na de andere op na hield. Maar in plaats van verzuurd achter te blijven of uit te zijn op wraak, probeerde ze iets anders.
21/04 06u45  Collega’s over het fenomeen Veerle Baetens: ‘Echt irritant hoe volmaakt ze is’Zangeres, actrice, scenariste en binnenkort regisseur. BV, maar ook rijzende ster in de Franstalige cinema – in de nieuwe film Duelles speelt Veerle Baetens haar grootste Franstalige rol tot nog toe. Maar wie is ze volgens haar collega’s, en is er eigenlijk iets dat ze niet kan?
20/04 23u45  ‘Europa heeft iemand nodig die gevreesd wordt. Ik zie daar nu alleen Angela Merkel toe in staat’Als Italiaans premier moest hij in de EU vooral diplomatisch zijn, vandaag kan Enrico Letta (52) als hoofd van een denktank én van een faculteit ongeremd zijn visie uit de doeken doen. ‘Europa heeft iemand nodig die gevreesd wordt. Ik zie daar nu alleen Angela Merkel toe in staat.’
20/04 20u45  ‘Gele hesjes’ in Parijs: plunderingen, brandende auto's en traangas. 126 mensen opgepaktDe 23ste mobilisatiedag van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk tegen de sociale en fiscale politiek van de regering, bleef ook vandaag niet zonder incidenten. Bij manifestaties in Parijs braken in het begin van de namiddag rellen uit. 126 mensen werden gearresteerd, in de stad kwamen ongeveer 10.000 manifestanten op de been.
20/04 19u00  ‘Voor Emmanuel Macron was de brand in zekere zin een godsgeschenk’: zes Parijs-kenners sprekenIn Parijs schoten de vlammen maandag door het dak van de Notre-Dame. Er vloeiden vele Franse tranen, waar wij nuchtere Belgen toch van opkeken. Zes Parijs-kenners vertellen wat ze voelen voor de Franse hoofdstad, haar symbolen, haar bewoners en haar gebreken.
20/04 19u00  Protest ‘gele hesjes’ in Parijs: politie zet traangas in bij rellen, 126 mensen opgepaktDe 23ste mobilisatiedag van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk tegen de sociale en fiscale politiek van de regering, bleef zaterdag niet zonder incidenten. Bij manifestaties in Parijs braken in het begin van de namiddag rellen uit.
20/04 18u30  Motorrijders dopen Antwerpse Ring om tot stuntbaanAutomobilisten trokken deze middag grote ogen op de Antwerpse Ring richting Gent. Rond 14 uur stalen een dertigtal personen er de show met hun tweewielers en quads. Zonder helm, op één wiel of rechtstaand in het zadel.
20/04 17u15  In plaats van elegant te dansen, hinkt sp.a steeds krampachtiger op twee benenNu eens met jeugdige branie een klimaatplan aankondigen, dan weer terugplooien op een klassiek rood kies­program. Ook nu ze haar campagne op gang schiet, schijnt de sp.a nog altijd niet goed te weten wat voor een socialistische partij ze wil zijn.
20/04 17u15  Ivan De Witte: ‘Wij laten ons te veel doen. Dat zal nu gedaan zijn’Een bedrijf met wereldwijde renommee, de wispelturigheid van een voetbalclub: Ivan De Witte (71) blijft maar doorgaan. En hij is scherper dan ooit tevoren. ‘AA Gent heeft wat van zijn profilering verloren.’
20/04 16u15  Protest ‘gele hesjes’ in Parijs: politie zet traangas in bij opstootjesDe 23ste mobilisatiedag van de ‘gele hesjes’ in Frankrijk tegen de sociale en fiscale politiek van de regering, bleef zaterdag niet zonder incidenten. Bij manifestaties in Parijs braken in het begin van de namiddag rellen uit.
20/04 15u45  Hoe de sp.a een liesbreuk opliepNu eens met jeugdige branie een klimaatplan aankondigen, dan weer terugplooien op een klassiek rood kies­program. Ook nu ze haar campagne op gang schiet, schijnt de sp.a nog altijd niet goed te weten wat voor een socialistische partij ze wil zijn.
20/04 15u15  Jong Japan heeft geen (zin in) seksEen kwart van de volwassen Japanners onder de veertig is maagd en hun aantal stijgt. Voor het sterk vergrijzende land – en voor veel van de betrokkenen – een zorgwekkende trend.
20/04 14u45  Democratische senator en presidentskandidaat Warren wil afzetting TrumpDe Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.
20/04 14u15  Irakees aangeduid door Amerikanen als IS-financierder woont gewoon in WijnegemDeze week hebben de Amerikanen de Irakees Mushtaq Talib Zoughair aangeduid als spilfiguur van een witwascarrousel die diende om Islamitische Staat te financieren. Volgens de VS zit de man tegenwoordig in België. Dat klopt. Wij spraken hem in Wijnegem. ‘Dit is een valstrik.’
20/04 14u00  Meldpunt voor militairen met last van giftige rookEr komt een online meldpunt voor militairen die denken dat ze ziek zijn door in het buitenland giftige rook uit burn-pits in te ademen. Een Nederlandse advocaat zit erachter.
20/04 13u45  ‘De Notre-Dame is de ziel van de stad’: zes Parijs-kenners sprekenIn Parijs schoten de vlammen maandag door het dak van de Notre-Dame. Er vloeiden vele Franse tranen, waar wij nuchtere Belgen toch van opkeken. Zes Parijs-kenners vertellen wat ze voelen voor de Franse hoofdstad, haar symbolen, haar bewoners en haar gebreken.
20/04 13u30  Woont er in Wijnegem een IS-financierder?Deze week hebben de Amerikanen de Irakees Mushtaq Talib Zoughair aangeduid als spilfiguur van een witwascarrousel die diende om Islamitische Staat te financieren. Volgens de VS zit de man tegenwoordig in België. Dat klopt. Wij spraken hem in Wijnegem. ‘Dit is een valstrik.’
20/04 11u45  Oorlog op het fietspad: ‘Je voelt dat de spanning aan het stijgen is’Tot voor kort was het overzichtelijk. Op het fietspad zag je fietsen. Nu vlammen er ook deelsteps, speedpedelecs, cargofietsen en de gevaarlijkste aller vervoermiddelen: de scootmobiel. En dat leidt niet alleen tot irritaties: ‘Als we geen maatregelen nemen, zal het aantal fietsdoden alleen maar toenemen.’
20/04 11u30  Twee jonge mannen opgepakt in onderzoek naar moord op journaliste in Noord-IerlandNa de moord op journaliste Lyra McKee in Noord-Ierland zijn in het onderzoek twee jonge mannen van 18 en 19 jaar opgepakt. Dat heeft de politie van Noord-Ierland bekendgemaakt.
20/04 11u30  De pijnlijke waarheid over kaas: ‘Ook vegetariërs dragen indirect bij aan de vleesindustrie’Dat veel vlees eten slecht is voor het milieu, dat weten we nu wel. Maar als het klimaat je lief is, loop je de afdeling kaas maar beter ook eens straal voorbij. De pijnlijke waarheid over kaas. ‘Ook vegetariërs dragen indirect bij aan de vleesindustrie.’
20/04 11u15  Het geweld is opgehouden, maar toch wil geen backpacker nog naar NicaraguaEen jaar nadat de politieke spanningen in Nicaragua omsloegen in geweld, zijn de meeste reisadviezen weer positief. Maar het toerisme, een goudmijn voor het straatarme Centraal-Amerikaanse land, is ingestort.
20/04 11u15  ‘De brand van de Notre-Dame was als het verlies van een vriend’: zes Parijs-kenners sprekenIn Parijs schoten de vlammen maandag door het dak van de Notre-Dame. Er vloeiden vele Franse tranen, waar wij nuchtere Belgen toch van opkeken. Zes Parijs-kenners vertellen wat ze voelen voor de Franse hoofdstad, haar symbolen, haar bewoners en haar gebreken.
20/04 11u15  Kruisvaarders mengden zich met bevolking in het OostenNieuw onderzoek toont dat kruisvaarders, die naar het Heilige Land trokken, ook relaties aangingen met de lokale bevolking.
20/04 10u15  Sorry, vegetariërs: ‘Ook kaas is slecht voor het milieu’Vijselaar en Sixma Dat veel vlees eten slecht is voor het milieu, dat weten we nu wel. Maar als het klimaat je lief is, loop je de afdeling kaas maar beter ook eens straal voorbij. De pijnlijke waarheid over kaas. “Ook vegetariërs dragen indirect bij aan de vleesindustrie.”
20/04 09u30  Vaarwel, rokjesdagEen nieuwe lente, een nieuwe rokjesdag. Zo gaat het normaal gezien. Maar op de eerste warme dagen van dit jaar lijkt het erop dat de rokjes thuisblijven. ‘Een rokje is niet langer een empowerend kledingstuk.’
20/04 09u15  ‘Als schatrijke filantropen echt een betere wereld willen, vragen ze hogere belastingen’Franse filantropen zoals Bernard Arnault en François Pinault hebben wel miljoenen euro’s veil voor de stenen, maar niet voor de bedelaars in de portieken van de Notre-Dame. Die kritiek overheerste na de royale donaties voor de deels afgebrande Parijse kathedraal. ‘Als die filantropen echt een betere wereld willen, doneren ze niet aan sexy doelen, maar vragen ze om hogere belastingen’, zegt professor Ingrid Robeyns (Universiteit Utrecht).
20/04 09u15  Patrick Sercu (74): de keizer van het ovaalPatrick Sercu (74) is gistermiddag overleden. Hij won in zijn twintigjarige carrière liefst 88 zesdaagsen, nog altijd een record. Ook op de weg was de West-Vlaming succesvol met etappes in de Giro, de Tour en de groene trui. De wielerwereld is in rouw.
20/04 09u00  Oorlog op het fietspadTot voor kort was het overzichtelijk. Op het fietspad zag je fietsen. Nu vlammen er ook deelsteps, speedpedelecs, cargofietsen en de gevaarlijkste aller vervoermiddelen: de scootmobiel. En dat leidt niet alleen tot irritaties: ‘Als we geen maatregelen nemen, zal het aantal fietsdoden alleen maar toenemen.’
20/04 08u45  Daar is de lente, daar is de zon – maar rokjesdag blijft uitEen nieuwe lente, een nieuwe rokjesdag. Zo gaat het normaal gezien. Maar op de eerste warme dagen van dit jaar lijkt het erop dat de rokjes thuisblijven. ‘Een rokje is niet langer een empowerend kledingstuk.’
20/04 07u45  Politiek geduld met luchtverkeersleiders raakt opHet sociaal conflict bij luchtverkeersleider Skeyes, het vroegere Belgocontrol, verloopt hard tegen onzacht. Duitse luchtverkeersleiders namen eerder deze week het werk over in Luik, om een sluiting van het luchtruim te verhinderen. Minister Bellot overweegt het monopolie van Skeyes te doorbreken.
20/04 07u45  Appartement huren kost gemiddeld 700 euroWie vandaag op de private huurmarkt in Vlaanderen een appartement huurt, betaalt daar gemiddeld 700 euro per maand voor. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB) waarover De Tijd vandaag bericht.
20/04 06u15  Hoe het fietspad een levensgevaarlijke jungle geworden isTot voor kort was het overzichtelijk. Op het fietspad zag je fietsen. Nu vlammen er ook deelsteps, speedpedelecs, cargofietsen en de gevaarlijkste aller vervoermiddelen: de scootmobiel. En dat leidt niet alleen tot irritaties: “Als we geen maatregelen nemen, zal het aantal fietsdoden alleen maar toenemen.’”
20/04 06u15  Politiek geduld met luchtverkeersleiders raakt op: minister overweegt monopolie te doorbrekenHet sociaal conflict bij luchtverkeersleider Skeyes, het vroegere Belgocontrol, verloopt hard tegen onzacht. Duitse luchtverkeersleiders namen eerder deze week het werk over in Luik, om een sluiting van het luchtruim te verhinderen. Minister Bellot overweegt het monopolie van Skeyes te doorbreken.
20/04 06u15  Waarom klagen de luchtverkeersleiders? ‘Je bioritme staat voortdurend onder druk’Ze krijgen een basisloon van 6.700 euro bruto, hebben een 35-urenweek en worden beschermd door een statuut met veel privileges. Toch zijn de ‘zieke’ luchtverkeersleiders het beu om afgeschilderd te worden als egoïsten. Hebben zij een punt?
19/04 22u30  Trump prijst rol van Libische krijgsheer HaftarDe Libische krijgsheer Khalifa Haftar, wiens troepen de Libische hoofdstad Tripoli belagen, heeft een steuntje in de rug gekregen van de Amerikaanse president Trump. Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat Trump per telefoon met Haftar heeft overlegd over een nieuw politiek systeem in Libië.
19/04 21u15  Beursganger Uber stuurt aan op zelfrijdend wagenparkDrie bedrijven investeren een miljard dollar in Ubers tak voor zelfrijdende auto's. Maar het bedrijf beperkt zich niet tot auto's. Je kunt op sommige plekken ook treinen en ferry's boeken via de app.
19/04 20u30  Afpersers bedreigen voedselbedrijven met gif: extra security, maar geen reden tot paniekKoekjesfabrikant Jules Destrooper zet extra bewakers in om te voorkomen dat afpersers de producten zouden vergiftigen. Een of meerdere daders eisen van voedingsfirma’s in heel Europa 300.000 euro aan bitcoins. Betalen zij niet dan dreigen ze producten te vergiftigen.
19/04 20u15  Dodelijke rellen tonen dat vrede in Noord-Ierland nog altijd fragiel isDe onlusten in Derry waarbij deze week een jonge journalist omkwam, bewijzen hoe kwetsbaar de Noord-Ierse vrede nog steeds is. Fanatici hopen te profiteren van de Brexit-angst.
19/04 20u15  Afperser bedreigen voedselbedrijven met gif: extra security, maar geen reden tot paniekKoekjesfabrikant Jules Destrooper zet extra bewakers in om te voorkomen dat afpersers de producten zouden vergiftigen. Een of meerdere daders eisen van voedingsfirma’s in heel Europa 300.000 euro aan bitcoins. Betalen zij niet dan dreigen ze producten te vergiftigen.
19/04 20u15  Bonte wil Vilvoordse kinderen uit Syrië halen: ‘Regering kijkt toe terwijl kinderen doodgaan’Kamerlid en Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wil dat de regering snel een B-Fast Team naar Syrische vluchtelingenkampen stuurt om Belgische kinderen die er in acuut levensgevaar verkeren terug naar ons land te halen. Volgens Bonte is de situatie zo precair dat drie kinderen voor hun leven vechten, terwijl eind vorige maand twee kinderen overleden zijn.
19/04 20u00  Nemen de komieken het straks helemaal over in de politiek?Zijn we het establishment zo zat dat we gaan voor de komiek? De naderende uitverkiezing van Volodymyr Zelenski in Oekraïne doet vermoeden dat het een dolle boel kan worden.
19/04 19u45  Sire, uw ontmoeting met Philippe Geubels was te onnozel voor woordenElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week
19/04 19u30  Sire, dat gesprek met Philippe Geubels was een belachelijk banale babbelElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week
19/04 19u00  Is het gezonder om met je raam open te slapen?U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? Hier moet u zijn.
19/04 18u45  Actrice Katelijne Verbeke: ‘Misschien is het hoogtepunt van mijn carrière wel mijn dieptepunt’Voor actrice Katelijne Verbeke (57) is het simpel: ‘Ik hoef geen drama te hebben in mijn leven om het te kunnen spelen.’ Aan liefdesverdriet doet ze niet meer, en ook een stel gebroken ribben – ‘eindelijk even rust’ – doen haar niet wankelen. De Morgen-columniste Julie Cafmeyer zag haar kans schoon en klopte aan voor koffie en taart.
19/04 18u45  ‘Nu al zwemmen in zee? Levensgevaarlijk’De kust maakt zich op voor een succesvol paasweekend, met temperaturen boven de 20 graden. Er wordt een massa volk verwacht, maar de Kustreddingsdienst waarschuwt: ‘Nu al in zee gaan, is levensgevaarlijk.’
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

2x Familie van vermoorde Daniël (9) werd afgeperst: “100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug”25/04 23u00 - De Morgen: Alles wijst erop dat de moord op de 9-jarige Palestijnse jongen Daniël het gevolg is van een afpersingszaak. Dinsdagochtend kreeg de tante van Daniël een sms: “100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug”. De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag alle vijf verdachten aangehouden.
2x ‘Rekeningrijden is voor de eerste jaren verknoeid’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat25/04 23u00 - De Morgen: In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
1x ‘Door de juiste voeding kun je een derde van alle gevallen van dementie voorkomen’23/04 14u30 - De Morgen: Mocht u, zoals velen onder ons, bang zijn dat u op uw oude dag ten prooi valt aan alzheimer, dementie of een andere hersenziekte, dan hebben wij hoopgevend nieuws: u kunt er zélf iets aan doen, en wel door op te letten wat u op uw bord legt. Met een juist voedingspatroon blijft uw brein tot op hoge leeftijd zonder haperen functioneren. Dat beweert topdokter Lisa Mosconi in haar boek Eet je slim.
1x Live - ‘Rekeningrijden is voor de eerste jaren verknoeid’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat25/04 21u30 - De Morgen: In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
1x Live - ‘De senaat is The Walking Dead geworden’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat25/04 21u45 - De Morgen: In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
1x Herlees - ‘Rekeningrijden is voor de eerste jaren verknoeid’: de Vlaamse partijvoorzitters in debat25/04 22u15 - De Morgen: In aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei leggen politicoloog Carl Devos en Nicolas Bouteca de Vlaamse partijvoorzitters op de rooster in het Grote Voorzittersdebat van de UGent. Mis niets van het debat via onze livestream of de liveblog van onze journalisten ter plaatse.
0x Hoe stoppen we met plastic?19/04 14u00 - De Morgen: Greenpeace-activist Will McCallum schreef een leidraad om te stoppen met plastic. Dat is geen sinecure. ‘We hebben met zijn allen een wegwerpcultuur gecreëerd.’
0x Belgen steeds verslaafder aan morfineachtige medicatie19/04 14u00 - De Morgen: Het aantal Belgen dat verslavende morfineachtige pijnstillers als tramadol en oxycodon slikt, blijft stijgen. Dat leren nieuwe cijfers van het Riziv. ‘Zelfs de lichtste variant is niet onschuldig.’
0x ‘Een minuut lang is alles grappig’, maar lachgas is niet zo onschuldig, waarschuwen experts19/04 14u00 - De Morgen: Veel jongeren zien in lachgas een onschuldige partydrug. Nadat een aantal jongeren in Nederland en België vrieswonden hebben opgelopen, is enige ongerustheid ontstaan. ‘Zeker met de zomer voor de deur willen we waarschuwen voor de gevaren.’
0x ‘Je gaat naar school om iets te leren. Leerlingen moeten opnieuw kunnen excelleren’19/04 14u00 - De Morgen: Leerplicht vanaf drie jaar, een centraal examen na het secundair onderwijs, meer lessen Nederlands, minder macht voor de onderwijskoepels. Het zijn geen voorstellen maar ‘breekpunten voor een volgend regeerakkoord’, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. ‘We staan op een scharnierpunt’, beaamt cognitief psycholoog Wouter Duyck.

Statistieken

Artikels:
28094
Gelezen:
2131
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven