zondag 23 februari 2020, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
22/02 21u15  Theo Francken over de ‘smerige truken’ van CD&V, de wereldvreemdheid van de VRT en het gevecht tegen de kilo’s Door de regeringsonderhandelingen hield Theo Francken (42) zich het voorbije halfjaar wat gedeisd, maar nu PS-voorzitter Paul Magnette zijn veto heeft gesteld tegen een regering met de N-VA en nieuwe verkiezingen steeds dichterbij komen, mag hij het campagnebeest in hem weer loslaten. Een openhartig gesprek over de ‘smerige truken’ van CD&V, de wereldvreemdheid van de VRT en het gevecht tegen de kilo’s. ‘Ik loop elke dag 5 à 6 kilometer.’
22/02 20u30  Tesla mag in Duitsland 92 hectare bos kappen voor nieuwe fabriek Tesla heeft vrijdag het omzagen hervat van 92 hectare bos op een terrein waar de eerste Europese fabriek van de elektrische auto-maker wordt gebouwd. De Duitse rechter veegde bezwaren van milieu-organisaties tegen de kap van tafel.
22/02 19u45  Theo Francken: ‘Ik ben niet verantwoordelijk voor de comeback van Vlaams Belang’ Door de regeringsonderhandelingen hield Theo Francken (42) zich het voorbije halfjaar wat gedeisd, maar nu PS-voorzitter Paul Magnette zijn veto heeft gesteld tegen een regering met de N-VA en nieuwe verkiezingen steeds dichterbij komen, mag hij het campagnebeest in hem weer loslaten. Een openhartig gesprek over de “smerige truken” van CD&V, de wereldvreemdheid van de VRT en het gevecht tegen de kilo’s. “Ik loop elke dag 5 à 6 kilometer.”
22/02 19u45  Live - Coronavirus: twee doden en meer dan 50 besmettingen in Italië Mogelijk goed nieuws: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19 daalt sterk. Mogelijk wijst dat erop dat de piek bereikt is. Tegen eind april zouden ook de eerste testen met een nieuw vaccin van start kunnen gaan. Er zijn op dit moment ruim 77.000 mensen besmet. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
22/02 19u00  Supporters over de teloorgang van Sporting Lokeren: ‘Dit is meer dan een club, maar ze hebben ons verwaarloosd’ Voetbalclub Sporting Lokeren is aan het sterven. Het gevecht tegen de dood is lelijk en lijkt uitzichtloos. In de stad aan de Durme hebben de meeste mensen al een tijd afscheid genomen, maar de paar duizenden die toch vastklampen aan het laatste beetje hoop, zien in stilte af. Zij weten dat Lokeren zonder Sporting weer een anoniem stadje in het Waasland wordt. En dat steekt.
22/02 17u45  Let op je levervet (en kijk uit wat je in plaats van alcohol drinkt) Naast buikvet kan ook levervet ongezond zijn. Esther Winters-van Eekelen probeert te achterhalen hoe en welke voeding het vet in de lever doet ophopen.
22/02 17u45  Prins Andrew viert verjaardag, maar veel genodigden hadden toevallig net iets anders te doen Normaal gesproken had het een knalparty moeten worden, maar de 60ste verjaardag van prins Andrew liep uit op een sof.
22/02 17u15  Lara Croft 2.0 of fictie van eigen bodem: deze films mag u niet missen op tv vanavond Elke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
22/02 17u00  Koninklijk feest zonder vreugde voor Prins Andrew Normaal gesproken had het een knalparty moeten worden, maar de 60ste verjaardag van prins Andrew liep uit op een sof.
22/02 17u00  Roadtrip langs de best bewaarde geheimen van Californië Van de Lost Coast naar de Cascade Mountains door niemandsland. Een roadtrip langs de best bewaarde geheimen van Californië.
22/02 16u45  Ondanks windstoten tot 100km/u en code geel: Aalst Carnaval wordt niet afgelast In Aalst wordt de carnavalstoet zondag niet afgelast, ondanks krachtige winden en een code geel-waarschuwing van het KMI. Zondagochtend wordt de situatie opnieuw geëvalueerd, zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst. Maar volgens de burgemeester is er voorlopig onvoldoende reden om de praalwagens niet te laten uitrijden.
22/02 16u30  En nog houden pesterijen niet op: Quaden (9) beschuldigd dat hij 18-jarige oplichter is Zijn verhaal ging deze week de wereld rond nadat zijn moeder een filmpje op sociale media postte waarop te zien was hoe de Australische Quaden Bayles (9) in tranen wenste dat hij dood was, moegetergd door pesterijen van zijn leeftijdsgenootjes. Op sociale media doet nu het hardnekkige gerucht de ronde dat Quaden en zijn moeder Yarraka oplichters zijn en de jongen eigenlijk veel ouder is dan hij beweert.
22/02 15u45  Noord-Californië: nog onbekend en ongerept Van de Lost Coast naar de Cascade Mountains door niemandsland. Een roadtrip langs de best bewaarde geheimen van Californië.
22/02 15u15  Omdat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, verwijderden wij 250 van de 254 zenders uit de zenderlijst Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over zijn vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.
22/02 14u30  Amazon onder vuur voor verkoop boeken met nazipropaganda Het Auschwitz Memorial – het instituut dat waakt over de site van het gelijknamige concentratie- en uitroeiingskamp uit de Tweede Wereldoorlog – heeft aan e-commercebedrijf Amazon gevraagd om te stoppen met de verkoop van “hatelijke, gruwelijk antisemitische nazipropaganda” op zijn site.
Laatste update: zaterdag 22 februari 2020, 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/02 13u45  PS-voorzitter Magnette: ‘Ik laat me de separatistische visie van de N-VA niet opdringen’PS-voorzitter Paul Magnette zegt dat hij wel degelijk nog gelooft in de toekomst van België. Dat zegt hij in een reactie op een interview met Bart De Wever in Het Laatste Nieuws.
22/02 13u45  Skiën is veiliger dan snowboarden, of niet?Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: de grote uittocht naar de Alpen is weer begonnen, binnenkort volgen de gipsvluchten terug. Er wordt vaak gezegd dat skiën veiliger is dan snowboarden. Klopt dat ook?
22/02 12u45  Rel rond uitspraken van Ryanair-topman O’Leary over moslimmannen: ‘Wie zijn de aanslagplegers?’Ryanair-topman Michael O'Leary krijgt kritiek na een aantal sterke uitspraken over moslimmannen ‘Dat is waar de dreiging van komt’, zegt hij, verwijzend naar aanslagen.
22/02 12u00  ‘Eens van dat vrouwenlijf verlost, dacht ik dat alles opgelost zou zijn’Is met de coming-out van Sam Bettens het taboe op transmannen in Vlaanderen gesneuveld? Senne Misplon (21), Jasper Willaert (23) en Steve* (40) vrezen van niet. ‘Het moeilijkste was om tegen mijn zoon te zeggen dat hij moest zwijgen.’
22/02 12u00  Inbraak in Koninklijke Munt: nog één dader op vrije voeten, met ‘waardeloze buit’De Koninklijke Munt van België - waar de Belgische euromunten worden geslagen - is in de nacht van donderdag op vrijdag overvallen. Dat meldt RTL Info en het nieuws is door het Brusselse parket bevestigd aan onze redactie. Twee van de overvallers konden in het gebouw gevat worden, een derde is nog op de vlucht. Hij nam mogelijk enkele geldzakken mee, maar de buit zou waardeloos zijn.
22/02 11u30  ‘Eens van dat vrouwenlijf verlost, dacht ik dat alles opgelost zou zijn’: transmannen over de taboesIs met de coming-out van Sam Bettens het taboe op transmannen in Vlaanderen gesneuveld? Senne Misplon (21), Jasper Willaert (23) en Steve* (40) vrezen van niet. ‘Het moeilijkste was om tegen mijn zoon te zeggen dat hij moest zwijgen.’
22/02 11u15  Inbrekers in Koninklijke Munt in Brussel: twee dieven gevat met zakken vol munten, derde op de loopDe Koninklijke Munt van België - waar de Belgische euromunten worden geslagen - is in de nacht van donderdag op vrijdag overvallen. Dat meldt RTL Info en het nieuws is door het Brusselse parket bevestigd aan onze redactie. Twee van de overvallers konden in het gebouw gevat worden, een derde is nog op de vlucht. Hij nam mogelijk enkele geldzakken mee, maar de buit zou waardeloos zijn.
22/02 11u15  Integriteit waakhond Kansspelcommissie onder vuurAmbtenaren bij de waakhond van de goksector die cadeaus aanvaarden van gokbedrijven: in België kan dat, en blijkbaar al jaren. De conclusies die het Centrum Integriteit trekt na een maandenlang onderzoek bij de Kansspelcommissie zijn ontluisterend en roepen vragen op, schrijft Het Laatste Nieuws.
22/02 10u45  Live - Coronavirus: twee doden in ItaliëMogelijk goed nieuws: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19 daalt sterk. Mogelijk wijst dat erop dat de piek bereikt is. Tegen eind april zouden ook de eerste testen met een nieuw vaccin van start kunnen gaan. Er zijn op dit moment ruim 77.000 mensen besmet. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
22/02 10u15  Het volk is bozer dan we denkenEr blijft nog één argument over om nieuwe verkiezingen af te houden: de angst voor nieuwe winst van radicaal-rechts en –links. Hoelang blijft dat ­argument democratisch nog houdbaar? Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
22/02 10u00  Bart De Wever: ‘In de afbraak van België speelt Paul Magnette een grote rol’‘Paul Magnette heeft Koen Geens, ons en heel Vlaanderen tot op het bot vernederd.’ In een interview met Het Laatste Nieuws haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever hard uit naar de PS-voorzitter voor de manier waarop hij de onderhandelingen heeft opgeblazen.
22/02 09u30  Beste Bart, bel je advocaat en zeg hem dat je van strategie wil veranderen. Het kan nogDouglas De Coninck is journalist van De Morgen.
22/02 09u30  Ryanair-topman O’Leary pleit voor strengere controles op moslimmannen in luchthavensRyanair-topman Michael O'Leary vindt dat moslimmannen op luchthavens strengere veiligheidscontroles zouden moeten ondergaan dan andere reizigers. ‘at is waar de dreiging van komt’, zegt hij.
22/02 09u30  Mythe of niet, heel Rome loopt uit voor het gevonden graf van RomulusEen team archeologen presenteerde de vondst van een grafkelder met sarcofaag die zou toebehoren aan Romulus, de stichter en eerste koning van Rome. Althans, zo luidt de mythe.
22/02 09u00  Te koop: het Witte HuisNu de Amerikaanse voorverkiezingen op kruissnelheid komen, speelt niet alleen politiek talent een rol, maar ook de dollars die in de campagnes worden geïnvesteerd. Zal miljardair Michael Bloomberg het Democratische ‘ticket’ naar het Witte Huis kopen met zijn persoonlijke miljarden? Of verrast progressief senator Bernie Sanders met zijn digitale collectebus vol rosse centjes?
22/02 08u15  ‘Ik ben beschaamd over mijn land’: 9 ministers van staat over de politieke impasseAls niemand het nog weet, zijn daar gelukkig altijd de ministers van staat. Negen maanden nadat we negen éminences grises een stand van zaken lieten opmaken, vlak na 26 mei, vragen we hun of zij nog licht zien aan het eind van de formatietunnel. ‘Ik ben beschaamd over mijn land.’
22/02 07u45  Live - Coronavirus eist eerste leven in ItaliëMogelijk goed nieuws: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19 daalt sterk. Mogelijk wijst dat erop dat de piek bereikt is. Tegen eind april zouden ook de eerste testen met een nieuw vaccin van start kunnen gaan. Er zijn op dit moment ruim 77.000 mensen besmet. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
22/02 07u45  Negen ministers van staat over de politieke impasse: ‘Ik heb compassie met de koning’Als niemand het nog weet, zijn daar gelukkig altijd de ministers van staat. Negen maanden nadat we negen éminences grises een stand van zaken lieten opmaken, vlak na 26 mei, vragen we hun of zij nog licht zien aan het eind van de formatietunnel. ‘Ik ben beschaamd over mijn land.’
22/02 07u30  Bart De Wever: ‘België is al tien jaar dood’‘Paul Magnette heeft Koen Geens, ons en heel Vlaanderen tot op het bot vernederd.’ In een interview met Het Laatste Nieuws haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever hard uit naar de PS-voorzitter voor de manier waarop hij de onderhandelingen heeft opgeblazen.
22/02 07u30  Beste Bart De Pauw, wees eindelijk eens een man van deze tijdDouglas De Coninck is journalist van De Morgen.
22/02 07u30  Nieuw antibioticum ontdekt tegen ‘superbacterie’Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben een nieuw molecuul ontdekt dat ‘superbacteriën’ kan doden die ongevoelig zijn voor traditionele antibiotica. Het gaat om een lang verwachte doorbraak.
22/02 07u30  Amerikaans president worden doe je vooral met geld: wie legt de meeste centen op tafel?Nu de Amerikaanse voorverkiezingen op kruissnelheid komen, speelt niet alleen politiek talent een rol, maar ook de dollars die in de campagnes worden geïnvesteerd. Zal miljardair Michael Bloomberg het Democratische ‘ticket’ naar het Witte Huis kopen met zijn persoonlijke miljarden? Of verrast progressief senator Bernie Sanders met zijn digitale collectebus vol rosse centjes?
22/02 07u15  Proces Bart De Pauw stilaan onafwendbaar: ‘Hij beweert dat iemand anders zijn gsm gebruikte’Met de comeback van Bart De Pauw als regisseur van De influencers op VIER lijkt het alsof het parket in Mechelen helemaal niet meer van plan is om hem ooit voor de rechtbank te brengen. Maar die indruk is fout. ‘Bart blijft volhouden dat iemand anders zijn gsm heeft gebruikt. Dan is een proces onafwendbaar.’
22/02 00u00  Hoe goed volgde u de actualiteit deze week? Test hier uw kennisVolgt u de Amerikaanse voorverkiezingen op de voet? Bent u midden in de nacht opgestaan om de uitreiking van de Oscars te volgen? Opent u elke ochtend meteen de app van De Morgen om helemaal mee te blijven? Test met deze actuaquiz hoe goed u deze week hebt opgelet.
21/02 22u30  365 miljoen dollar: Bloomberg verpulvert record voor campagnefinancieringMet al bijna 365 miljoen dollar uitgegeven voor traditionele campagnespots ter ondersteuning van zijn kandidatuur voor de Democratische investituur, heeft miljardair Michael Bloomberg het record gebroken van het bedrag dat Barack Obama voor heel zijn campagne in 2012 heeft uitgetrokken. Dit heeft Advertising Analytics becijferd.
21/02 22u15  EU-top over begroting mislukt: fiasco voor Charles MichelDe Europese begrotingstop onder voorzitterschap van Charles Michel is mislukt. Na 48 uur onderhandelen gingen de staats- en regeringsleiders onverrichterzake uiteen. De kloof tussen de zuinige landen en de subsidieontvangers bleek te groot. De ‘Methode Michel’, met nachtelijke biechtstoelgesprekken, botste op haar limieten.
21/02 22u15  Jury in zaak-Weinstein verdeeld over zwaarste aanklachtenDe jury in het proces van Harvey Weinstein lijkt het niet eens te worden over de twee zwaarste aanklachten tegen hem. De juryleden hebben tijdens de vierde dag van hun overleg gevraagd of ze hier verdeeld over mogen blijven, maar dat verzoek heeft de rechter afgewezen.
21/02 21u00  EU-top over begroting draait uit op mislukking voor Charles MichelDe Europese begrotingstop onder voorzitterschap van Charles Michel is mislukt. Na 48 uur onderhandelen gingen de staats- en regeringsleiders onverrichterzake uiteen. De kloof tussen de zuinige landen en de subsidieontvangers bleek te groot. De ‘Methode Michel’, met nachtelijke biechtstoelgesprekken, botste op haar limieten.
21/02 20u15  Tegenslag voor Charles Michel: EU-top over begroting afgelopen zonder akkoordDe Europese begrotingstop onder voorzitterschap van Raadsvoorzitter Charles Michel is mislukt. Na 48 uur onderhandelen gingen de staats- en regeringsleiders onverrichterzake uiteen.
21/02 20u15  Hele krokusvakantie stiptheidsacties op Zaventem: dit is wat u moet wetenDe politievakbonden gaan de hele krokusvakantie actie voeren op Zaventem. Dat was aanvankelijk niet het plan, maar volgens de bonden zijn de agenten van de luchtvaartpolitie het aanhoudend tekort aan personeel en werkmateriaal zo beu dat ze ook de komende dagen stiptheidsacties houden.
21/02 20u00  De Europese top over de meerjarenbegroting is afgelopen zonder akkoordDe Europese begrotingstop onder voorzitterschap van Raadsvoorzitter Charles Michel is mislukt. Na 48 uur onderhandelen gingen de staats- en regeringsleiders onverrichterzake uiteen.
21/02 19u45  De Europese top over de meerjarenbegroting is afgelopenDe speciale Europese top over de nieuwe meerjarenbegroting is afgelopen. Dat heeft de woordvoerder van voorzitter Charles Michel meegedeeld op Twitter.
21/02 19u30  Vooral Kobe Ilsen en Axel Daeselaire lijken maar niet te willen wijken. Heren, een tip: al eens aan de maan gedacht?Kris Kuppens zet de blik op oneindig. Vandaag: over reis- en andere grensverleggende programma’s
21/02 19u15  Hele krokusvakantie stiptheidsacties op Zaventem: ‘Frustratie bijzonder groot bij agenten’De politievakbonden gaan de hele krokusvakantie actie voeren op Zaventem. Dat was aanvankelijk niet het plan, maar volgens de bonden zijn de agenten van de luchtvaartpolitie het aanhoudend tekort aan personeel en werkmateriaal zo beu dat ze ook de komende dagen stiptheidsacties houden.
21/02 19u15  ‘Extreme couponing’ in Vlaanderen: ‘Sommige mensen gaan naar de voedselbank, wij hebben onze bonnekes’Colruyt geldt als een walhalla voor kortingjagers, maar de warenhuisketen neemt maatregelen tegen mensen die aan ‘extreme couponing’ doen. Vorig jaar bood iemand 7.132 kortingsbonnen tegelijk aan.
21/02 19u15  Wetenschappers ontdekken exoplaneet die in recordtempo rond haar zon draait: ‘jaar’ duurt er 18 uurWetenschappers hebben een exoplaneet ontdekt die wel heel snel rond haar moederster draait. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Een ‘jaar’ op NGTS-10b - dat is de tijd die nodig is om één keer rond de zon te draaien - duurt er maar achttien uur.
21/02 19u00  Zolang oppergodin Billie Eilish niet voor rosse krullen kiest, hebben we dat kakofonische kapsel aan onze rekkerKris Kuppens zet de blik op oneindig. Vandaag: over reis- en andere grensverleggende programma’s
21/02 18u45  ‘Als ze het niet slim aanpakken, worden de Aalstenaars de schietschijf van de hele wereld’Met een bang hart wacht professor publiekrecht Koen Lemmens (KU Leuven) de carnavalsstoet morgen in Aalst af. ‘De Joodse poppen zijn een principekwestie geworden. Daar raak je bijna nooit uit. Als ze het niet slim aanpakken, worden de Aalstenaars de schietschijf van de hele wereld.’
21/02 18u00  Beste Paul Magnette, ik zal u inleiden in de Vlaamse normen en waardenElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
21/02 17u45  Er zit wetsdokter Wim Van De Voorde iets dwars: ‘Justitie moet van de grond af worden heropgebouwd’Vijfentwintig jaar was Wim Van de Voorde (61) wetsdokter. Hij speurde mee naar moordenaars en voerde duizenden autopsieën uit. Toch worden hij en zijn collega’s niet erkend, zegt hij. Maar er is meer dat hem dwarszit. ‘Justitie moet van de grond af worden heropgebouwd.’
21/02 17u30  Beste Paul Magnette, ik mag u niet bekritiseren van Bart De WeverElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
21/02 17u30  Ben Affleck en Justin Timberlake samen in één film: deze films mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
21/02 17u00  Leen Vervaeke terug naar China na corona-quarantaine: ‘In Wuhan kreeg ik heel even een andere kijk op het land’Zonder aarzelen trok China-correspondent Leen Vervaeke (38) naar Wuhan, waar het coronavirus uitbrak. Na twee weken quarantaine in België wil ze het liefst zo vlug mogelijk terug naar huis in Peking. ‘Het enige lastige is dat veel Chinezen niet met mij durven te praten; ik begrijp hun angst.’
21/02 16u30  Leen Vervaeke terug naar China na corona-quarantaine: ‘Ik kreeg heel even een andere kijk op China’Zonder aarzelen trok China-correspondent Leen Vervaeke (38) naar Wuhan, waar het coronavirus uitbrak. Na twee weken quarantaine in België wil ze het liefst zo vlug mogelijk terug naar huis in Peking. ‘Het enige lastige is dat veel Chinezen niet met mij durven te praten; ik begrijp hun angst.’
21/02 16u30  Spionagediensten waarschuwen voor Russische verkiezingsinmenging, Trump gelooft er niets vanAmerikaanse spionagediensten waarschuwen dat de Russen opnieuw proberen de verkiezingen te beïnvloeden om zo de herverkiezing van president Trump te bewerkstelligen. Trump zou furieus zijn: dit kan de komende maanden tijdens zijn campagne tegen hem gebruikt worden door de Democraten.
21/02 16u15  ‘In Peking moet ik misschien wéér in quarantaine’: Leen Vervaeke terug naar China na tien dagen Wuhan en twee weken hospitaalZonder aarzelen trok China-correspondent Leen Vervaeke (38) naar Wuhan, waar het coronavirus uitbrak. Na twee weken quarantaine in België wil ze het liefst zo vlug mogelijk terug naar huis in Peking. ‘Het enige lastige is dat veel Chinezen niet met mij durven te praten; ik begrijp hun angst.’
21/02 16u00  Wetsdokter Wim Van de Voorde: ‘Privacy bestaat niet meer’Vijfentwintig jaar was Wim Van de Voorde (61) wetsdokter. Hij speurde mee naar moordenaars en voerde duizenden autopsieën uit. Toch worden hij en zijn collega’s niet erkend, zegt hij. Maar er is meer dat hem dwarszit. ‘Justitie moet van de grond af worden heropgebouwd.’
21/02 16u00  Dan toch hele krokusvakantie stiptheidsacties op Zaventem: ‘Frustratie bijzonder groot bij agenten’De politievakbonden gaan de hele krokusvakantie actie voeren op Zaventem. Dat was aanvankelijk niet het plan, maar volgens de bonden zijn de agenten van de luchtvaartpolitie het aanhoudend tekort aan personeel en werkmateriaal zo beu dat ze ook de komende dagen stiptheidsacties houden.
21/02 15u45  Wetsdokter Wim Van de Voorde: ‘Ik ben wantrouwiger geworden. Ik geloof niets zomaar meer’Vijfentwintig jaar was Wim Van de Voorde (61) wetsdokter. Hij speurde mee naar moordenaars en voerde duizenden autopsieën uit. Toch worden hij en zijn collega’s niet erkend, zegt hij. Maar er is meer dat hem dwarszit. ‘Justitie moet van de grond af worden heropgebouwd.’
21/02 15u45  Migranten krijgen geen kinderbijslag meer tijdens asielprocedureDe Vlaamse regering heeft beslist de retroactieve uitbetaling van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, aan erkende vluchtelingen te schrappen. Dat heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt. De maatregel was al voorzien in het regeerakkoord. Eind 2019 veroorzaakte minister-president Jan Jambon een mediastorm met uitspraken over die retroactieve uitbetaling.
21/02 15u45  Generalisten schoppen het verder dan mensen die hun leven lang met één ding bezig zijnNee, we moeten de wereld niet in handen van specialisten geven, want generalisten hebben er veel beter zicht op, beweert journalist en auteur David Epstein (37).
21/02 15u15  Wetsdokter Wim Van de Voorde : ‘Ik ben wantrouwiger geworden. Ik geloof niets zomaar meer’Vijfentwintig jaar was Wim Van de Voorde (61) wetsdokter. Hij speurde mee naar moordenaars en voerde duizenden autopsieën uit. Toch worden hij en zijn collega’s niet erkend, zegt hij. Maar er is meer dat hem dwarszit. ‘Justitie moet van de grond af worden heropgebouwd.’
21/02 14u45  Studenten Conservatorium Antwerpen hangen spandoek met ‘sorry’ aan werk van Jan FabreStudenten van het Conservatorium van Antwerpen hebben aan Jan Fabres kunstwerk ‘De man die de wolken meet’, bovenop het conservatoriumgebouw, een spandoek met de boodschap ‘Sorry’ gehangen. Ze willen zich in Fabres naam excuseren tegenover de dansers van Fabres gezelschap Troubleyn, die twee jaar geleden getuigden over machtsmisbruik.
21/02 14u30  Studenten Conservatorium Antwerpen hangen spandoek met verontschuldigingen aan Fabres ‘De man die de wolken meet’Studenten van het Conservatorium van Antwerpen hebben Fabres kunstwerk ‘De man die de wolken meet’ dat bovenop het conservatoriumgebouw staat, voorzien van een spandoek met de boodschap ‘Sorry’. Op die manier willen ze in Fabres naam excuses aanbieden aan de dansers van Fabres gezelschap Troubleyn die twee jaar geleden getuigden over machtsmisbruik.
21/02 14u15  Netflix trekt stekker uit twee series, maar deze shows krijgen een nieuw seizoenOnder het motto ‘tien keer schieten, vast één keer raak’, brengen de streamingdiensten wekelijks meer series uit dan we ooit zullen kunnen kijken. Wij zetten voor u op een rij welke shows sneuvelen én welke series een nieuw seizoen krijgen.
21/02 14u00  Het middel tegen het coronavirus bestaat misschien al langWordt het een cocktail van anti-hiv-middelen, een Russische griepremmer, of misschien toch babaodan, een traditioneel Chinees poeder van onder meer gemalen antiloophoorn en slangengal? Nu het aantal mensen dat is besmet met het nieuwe coronavirus de honderdduizend begint te naderen, komt ook de jacht op middelen die ertegen werken op stoom.
21/02 13u30  Vlaamse regering schrapt retroactieve uitbetaling kinderbijslag aan vluchtelingenDe Vlaamse regering heeft beslist de retroactieve uitbetaling van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag, aan erkende vluchtelingen te schrappen. Dat heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt. De maatregel was al voorzien in het regeerakkoord. Eind 2019 veroorzaakte minister-president Jan Jambon een mediastorm met uitspraken over die retroactieve uitbetaling.
21/02 13u30  Trump koopt alle advertentieruimte op YouTube op verkiezingsdagIn de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en op de verkiezingsdag plaatst YouTube slechts voor één kandidaat advertenties op de startpagina: Donald Trump.
21/02 13u15  ▶︎ Senne (18) doet aan cosplay: ‘Als kind tekende ik al prinsessenjurken’Op 22 en 23 februari ontvangt Comic Con in Brussel duizenden die-hard fans die samen hun passie voor popcultuur komen vieren. Cosplayers transformeren zichzelf voor zo’n conventie tot levensechte versies van hun meest begeerde fantasiefiguren. ‘Cosplay geeft mij de macht om mijn favoriete personages te zijn’, zegt Senne Denis (18) uit Ninove.
21/02 13u15  Tomas De Soete over zijn rookverslaving: ‘Ik ben nu vooral het kalf dat na een jaar hervallen is’In Vandaag over een jaar getuigde Tomas De Soete (43) donderdag over zijn strijd tegen de sigaret. Het werd een gevecht waarin het er lang op leek dat de tv-maker op een heroïsche overwinning afstevende, maar in de extra tijd ging het alsnog fout. ‘Op dit moment vind ik mezelf zo zielig dat ik er trek in een sigaret door krijg.’
21/02 12u45  Europese leiders laten Charles Michel voelen wie de baas isAngela Merkel die zich terugtrekt in haar hotel, Emmanuel Macron die een Brusselse brasserie induikt en Mark Rutte die met de biografie van Chopin rondloopt ‘omdat hij toch niets anders te doen heeft’. De Europese leiders laten Charles Michel langs alle kanten voelen wie de baas is.
21/02 12u15  ▶︎ Senne Denis (18) doet aan cosplay: ‘Als prinses voel ik mij zoals ik eruitzie: fantastisch’Op 22 en 23 februari ontvangt Comic Con in Brussel duizenden die-hard fans die samen hun passie voor popcultuur komen vieren. Cosplayers transformeren zichzelf voor zo’n conventie tot levensechte versies van hun meest begeerde fantasiefiguren. ‘Cosplay geeft mij de macht om mijn favoriete personages te zijn’, zegt Senne Denis (18) uit Ninove.
21/02 12u00  Hoe de Europese leiders Michel tot het uiterste drijvenAngela Merkel die zich terugtrekt in haar hotel, Emmanuel Macron die een Brusselse brasserie induikt en Mark Rutte die met de biografie van Chopin rondloopt ‘omdat hij toch niets anders te doen heeft’. De Europese leiders laten Charles Michel langs alle kanten voelen wie de baas is.
21/02 11u30  Thuis bij het gezin Bettens in Californië: ‘Stef was de enige die mijn beslissing had kunnen beïnvloeden’‘There is gold waiting for me’, zingt Sam Bettens (47) op het debuutalbum van Rex Rebel. Een misverstandje. Hij hééft al goud, en wel in de vorm van Stef (51), zijn Amerikaanse vrouw: ‘Ik ben Sams fanatiekste cheerleader.’ Op bezoek bij het gezin Bettens, in Palm Desert, Californië.
21/02 11u30  ‘Een enorme klus’: Jambon I wil 120.000 Vlamingen aan job helpenDe Vlaamse regering en sociale partners engageren zich om liefst 120.000 Vlamingen aan een job te helpen in de komende vijf jaar. Of dat haalbaar is? Het wordt een uitdaging – om het met een understatement te zeggen.
21/02 10u30  Gamen om niet te vergeten: dit spel vertelt echte oorlogsverhalenDe oorlogsverhalen van zijn grootmoeder zijn te waardevol om verloren te laten gaan, vond Bob De Schutter. Om dat te vermijden gooit hij ze in een computergame. ‘Brukel’, zoals het spel heet, kan dit weekend het grote prijsbeest worden op de Belgian Game Awards.
21/02 10u30  Equal Idiots in de AB: bevredigend als een zaadlozing ★★★★☆Er wordt geopperd dat rock-’n-roll – tjingel-tjangel uit een vorig leven – passé is. Want waarom een snaar beroeren als technologie veel meer kan opleveren? Omdat Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs, samen berucht en bekend als Equal Idiots, weten dat je met een gitaar, drum en stem een levensgevaarlijke epidemie kan verspreiden.
21/02 10u30  Filmpje over gevolgen van pesterijen bij jongen met dwerggroei gaat de wereld rondEen Australische moeder heeft een filmpje gedeeld over de impact van pesterijen op haar zoon met dwerggroei (9). ‘Normaal hou ik dit soort momenten privé, maar nu zie ik geen andere uitweg’, vertelt Yarraka Bayles. De noodkreet sloeg aan: de jongen kan op massale steun vanuit de hele wereld rekenen nu haar Facebookfilmpje door internationale media opgepikt werd.
21/02 10u15  Aalsters burgemeester D'Haese: ‘Niet kwetsen om te kwetsen’Burgemeester van Aalst Christophe D’Haese (N-VA) roept de carnavalisten op ‘niet te kwetsen om te kwetsen’. Tegelijkertijd benadrukt hij dat Aalst Carnaval zijn vrijheid moet behouden. ‘Aalst Carnaval zal altijd een buitenbeentje blijven’, stelde D’Haese in De Ochtend op Radio 1.
21/02 09u45  Polygamie uit vrije wil is zo goed als legaal in UtahGoed nieuws voor verstokte polygamisten in de Amerikaanse staat Utah. De Senaat van Utah stemde donderdag unaniem voor het afschaffen van gevangenisstraffen voor polygamie, een praktijk die vroeger veel voorkwam in de overwegend mormoonse staat.
21/02 09u00  Stiptheidsacties Brussels Airport: voorlopig geen grote hinder aan paspoortcontrole, wel actie op toegangswegDe stiptheidsacties die de luchthavenpolitie gepland heeft op Brussels Airport, hebben in de vroege ochtend nog niet tot bijzondere hinder geleid aan de paspoortcontroles. Omstreeks 08.00 uur bedragen de wachttijden er 5 à 10 minuten, zo is vernomen van een woordvoerster van de luchthaven. Wel was er vrijdagochtend omstreeks 07.00 uur hinder door een actie op de toegangsweg naar de luchthaven. Reizigers krijgen de raad goed op tijd naar de luchthaven af te zakken.
21/02 08u45  ‘Rusland bemoeit zich opnieuw met Amerikaanse presidentsverkiezingen’Amerikaanse inlichtingendiensten hebben ervoor gewaarschuwd dat Rusland probeert president Donald Trump te helpen om in november herverkozen te geraken. Dat meldden Amerikaanse media. De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden kreeg op 13 februari een briefing achter gesloten deuren over de Russische pogingen om zich net als in 2016 te mengen in de stembusgang.
21/02 08u30  Trump spot met Oscarwinnaar ‘Parasite’: ‘Wat is dat in hemelsnaam?’Tijdens een bijeenkomst in Colorado Springs in Colorado heeft Amerikaans president Donald Trump zijn beklag gedaan over Oscarwinnaar ‘Parasite’. ‘Wat is dat in hemelsnaam? We hebben reeds genoeg problemen met Zuid-Korea, met betrekking tot handel, en nu geven ze hen de prijs voor de beste film van het jaar?’
21/02 07u45  Woede, ongerustheid en angst: de Belgische politiek roept negatieve emoties opHeel wat Belgen denken dat politici corrupt en incapabel zijn en vooral niet bezig met wat leeft in de maatschappij. Een nieuw onderzoek van politicologen van vijf Belgische universiteiten geeft een weinig fraai beeld van hoe de Belg denkt over politieke partijen en politici.
21/02 07u30  Coronavirus: tien Belgische passagiers van besmet cruiseschip Westerdam geland op SchipholDe vlucht met tien Belgische en 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd.
21/02 07u30  Luchthavenpolitie start met stiptheidsactie op Brussels AirportDe wachttijden aan de paspoortcontrole op Brussels Airport dreigen vandaag op te lopen. De luchthavenpolitie is om 6 uur met een stiptheidsactie gestart, zo heeft ACV-secretaris Joery Dehaes bekendgemaakt. Reizigers krijgen de raad goed op tijd te komen: voor vluchten binnen de Schengenzone adviseert Brussels Airport passagiers twee uur op voorhand te komen, ligt de bestemming buiten de Schengenzone dan is het beter om drie uur op voorhand te komen.
21/02 07u15  AA Gent verliest met kleinste verschil bij AS Roma, maar is zeker niet kansloosAA Gent verloor met het kleinste verschil in Rome – een goal in geschenkverpakking, maar het verdiende vooral op basis van een sterke tweede helft meer. In de Ghelamco wacht volgende week nog een zware opgave, maar kansloos is AA Gent zeker niet.
21/02 07u15  Tien Belgische passagiers van cruiseschip Westerdam geland op SchipholDe vlucht met tien Belgische en 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd.
21/02 07u15  Toyota-fans dienen Ben Weyts van antwoord‘Ik denk dat je als minister, die in contact treedt met regeringsleiders, staatshoofden en top-CEO’s, toch nog ‘enige standing’ mag hebben.’ En een ‘Toyota Corollo’ (sic), daar is Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) duidelijk over, heeft die standing niet. Wat vinden verstokte Toyota-rijders daarvan?
21/02 07u00  Groen pleit voor thuistaal in het onderwijsAls het aan oppositiepartij Groen ligt, wordt het gebruik van de thuistaal in het Vlaamse onderwijs wettelijk verankerd. ‘Het gebruik van thuistaal in de klas bevordert de kennis van het Nederlands en de meertaligheid in het algemeen. Er is een brede wetenschappelijke consensus over het nut van thuistaal’, zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.
21/02 07u00  Live - Coronavirus: eerste testen vaccin vanaf eind aprilMogelijk goed nieuws: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19 daalt sterk. Mogelijk wijst dat erop dat de piek bereikt is. Tegen eind april zouden ook de eerste testen met een nieuw vaccin van start kunnen gaan. Er zijn op dit moment ruim 75.000 mensen besmet. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
21/02 07u00  Toyota-fans dienen Ben Weyts (N-VA) van antwoord na ‘Corollo’-uitspraak‘Ik denk dat je als minister, die in contact treedt met regeringsleiders, staatshoofden en top-CEO’s, toch nog ‘enige standing’ mag hebben.’ En een ‘Toyota Corollo’ (sic), daar is Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) duidelijk over, heeft die standing niet. Wat vinden verstokte Toyota-rijders daarvan?
21/02 07u00  Amnesty: ‘Amerika moet aanklachten tegen Assange laten vallen’Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de Amerikaanse autoriteiten vrijdag op om alle aanklachten tegen Julian Assange, de oprichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks, te laten vallen en hem onmiddellijk vrij te laten.
21/02 06u45  Belgische politiek houdt adem in voor ‘antisemitisch’ Aalst CarnavalDe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, vraagt om de Aalsterse carnavalsstoet zondag te verbieden. ‘Dit is buiten proportie’, reageert burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). De Belgische politiek houdt de adem in voor zondag.
21/02 06u45  Kaskrakers leverden Kinepolis afgelopen jaar geen windeieren opKaskrakers als The Lion King en FC De Kampioenen hebben ervoor gezorgd dat Kinepolis het voorbije jaar de verwachtingen heeft overtroffen. De filmgroep rondde de kaap van 40 miljoen bezoekers.
21/02 06u45  Verdringt blokkende student het boek uit Leuvense bibliotheken?Is er in de toekomst nog plaats voor boeken in de bibliotheek? Aan de KU Leuven woedt het debat volop, nu tientallen professoren en studenten in het verweer gaan tegen ingrijpende hervormingsplannen. Zij vrezen de ‘uitverkoop’ van het papieren boek.
21/02 06u45  Dertigtal CEO's schrijven open brief over politieke impasse: ‘Geen nieuwe verkiezingen’Een dertigtal bedrijfsleiders klaagt in een open brief het gebrek aan politiek leiderschap aan. De politieke stilstand zet het bedrijfsleven onder druk en creëert grote onzekerheid. ‘Nieuwe verkiezingen en nog langer talmen zijn geen optie.’
21/02 06u30  Somber onderzoek: bijna helft van Belgen vindt politici corruptHeel wat Belgen denken dat politici corrupt en incapabel zijn en vooral niet bezig met wat leeft in de maatschappij. Een nieuw onderzoek van politicologen van vijf Belgische universiteiten geeft een weinig fraai beeld van hoe de Belg denkt over politieke partijen en politici.
21/02 06u30  ‘Logisch dat de doorsnee vrouw geen verwachtingen heeft van de politiek’De Belg kijkt bijzonder negatief naar de politiek en politici, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Opvallend is onder meer dat vrouwen een pak ontevredener zijn dan mannen. ‘Met die thema’s zijn de partijen niet echt bezig.’
20/02 21u30  Groen licht voor nieuw opslaggebouw kernafval in TihangeWaals minister voor Ruimtelijke Ordening Willy Borsus (MR) heeft groen licht gegeven voor de bouw van nieuw pand voor de opslag van kernafval in Tihange. Dat gebeurde na een gunstig advies van de adviescommissie, meldt La Libre op haar website.
20/02 21u30  Heeft Duitsland wel greep op extreemrechts geweld?Voor de derde keer binnen een jaar hebben rechts-extremisten in Duitsland dodelijk geweld gebruikt. De aanslagen van woensdagavond in Hanau, bij Frankfurt, zijn de bloedigste, met in totaal elf doden. Heeft het land wel greep op extreemrechts geweld?
20/02 21u00  Club Brugge is minstens de evenknie van Manchester United, maar geeft bonus weg na ongelukkige tegentrefferVerdorie toch, Club. Een ideale uitgangspositie (1-0) verspeeld. Na een jeugdzonde van een verder uitstekend debuterende Maxim De Cuyper (19). En nadat Kossounou na de pauze dé kans op de zege liet liggen. 1-1 en zo wordt de terugmatch van de zestiende finales in de Europa League op Old Trafford een erg linke boel.
20/02 20u15  ‘Met zwartste periode in de geschiedenis lach je niet’: Somers vraagt burgemeester Aalst om carnavalisten te overtuigenDe burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese, moet de carnavalisten in zijn stad overtuigen “dat er dingen zijn waarmee men niet lacht”. Dat zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) aan VRT NWS nadat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz had gevraagd om Aalst carnaval te verbieden vanwege een praalwagen met joodse karikaturen vorig jaar.
20/02 20u15  ‘Zijn uitspraak is belachelijk en wereldvreemd’: Toyota-fans dienen Ben Weyts (N-VA) van antwoord‘Ik denk dat je als minister, die in contact treedt met regeringsleiders, staatshoofden en top-CEO’s, toch nog ‘enige standing’ mag hebben.’ En een ‘Toyota Corollo’ (sic), daar is Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) duidelijk over, heeft die standing niet. Wat vinden verstokte Toyota-rijders daarvan?
20/02 20u00  Deze journaliste bracht de Zweedse Academie ten val: ‘Die eikels gaan niet langer vrijuit’De Zweedse kunstpaus Jean-Claude Arnault verdween wegens verkrachting achter de tralies en sleurde in zijn val de roemrijke Zweedse Academie, de organisatie achter de Nobelprijs Literatuur, mee. De jonge journaliste Matilda ­Gustavsson bracht het schandaal aan het licht. ‘Ik voelde bijna fysiek de macht die hij had.’
20/02 19u45  Toyota-fans dienen Ben Weyts (N-VA) van antwoord: ‘Hij weet niet waarover hij spreekt’‘Ik denk dat je als minister, die in contact treedt met regeringsleiders, staatshoofden en top-CEO’s, toch nog ‘enige standing’ mag hebben.’ En een ‘Toyota Corollo’ (sic), daar is Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) duidelijk over, heeft die standing niet. Wat vinden verstokte Toyota-rijders daarvan?
20/02 19u45  Trump-vertrouweling Stone krijgt ruim 3 jaar celRoger Stone (67), vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van president Trump, is veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Hij kreeg de straf voor het liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.
20/02 19u45  Deze smeuïge vent verzorgt met veel passie de achtergrondmuziek van pornofilmsKris Kuppens zet de blik op oneindig. Vandaag: I make porn music for a living.
20/02 19u30  ‘Men lacht niet met Holocaust’: Somers vraagt burgemeester Aalst om carnavalisten te overtuigenDe burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese, moet de carnavalisten in zijn stad overtuigen “dat er dingen zijn waarmee men niet lacht”. Dat zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) aan VRT Nws nadat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz had gevraagd om Aalst carnaval te verbieden vanwege een praalwagen met joodse karikaturen vorig jaar.
20/02 19u30  Het #MeToo-schandaal van de Zweedse Academie: ‘Die eikels zijn niet langer onschendbaar’De Zweedse kunstpaus Jean-Claude Arnault verdween wegens verkrachting achter de tralies en sleurde in zijn val de roemrijke Zweedse Academie, de organisatie achter de Nobelprijs Literatuur, mee. De jonge journaliste Matilda ­Gustavsson bracht het schandaal aan het licht. ‘Ik voelde bijna fysiek de macht die hij had.’
20/02 19u30  Waarom mogen jongeren cohousen en 65-plussers niet?De tijd dat ouderen hun dagen in een rusthuis slijten, is voorbij. De opvang van de toekomst is kleinschalig, met vormen zoals cohousing en kangoeroewonen. Maar de wetgeving loopt achter, merken enkele senioren in Rillaar. ‘Waarom mogen jongeren samenwonen en wij niet?’
20/02 19u30  Wie morgen op reis vertrekt op Zaventem zal lang moeten aanschuivenOp de luchthaven van Zaventem wordt de vakantie-uittocht morgen chaotisch op gang getrapt. De luchtvaartpolitie start immers om 6 uur met stiptheidsacties uit onvrede over het aanhoudende tekort aan personeel en werkmateriaal. Of het ook in de krokusvakantie tot acties komt, is nog onduidelijk.
20/02 19u15  ‘De volgende generatie moet de pensioenen van babyboomers ophoesten, langer werken én zelf pensioen sparen. Een schande’We hebben de kansen, ideeën en middelen om de samenleving, economie en planeet fundamenteel te verbeteren. Die boodschap zit verscholen in het boek Beter is genoeg van econoom Marc De Vos. Hij schetst een beeld van een België dat stilstaat, een Europa op zoek naar zichzelf en een wereld die ontspoort. ‘Ik kan het niet meer aanzien.’
20/02 19u00  ‘De volgende generatie moet de pensioenen van babyboomers ophoesten, langer werken én zelf pensioen sparen. Een schande en een blamage’We hebben de kansen, ideeën en middelen om de samenleving, economie en planeet fundamenteel te verbeteren. Die boodschap zit verscholen in het boek Beter is genoeg van econoom Marc De Vos. Hij schetst een beeld van een België dat stilstaat, een Europa op zoek naar zichzelf en een wereld die ontspoort. ‘Ik kan het niet meer aanzien.’
20/02 18u15  ‘De volgende generatie wordt die van de rekening: de pensioenen van babyboomers ophoesten, langer werken én zelf pensioen sparen. Een schande en een blamage’We hebben de kansen, ideeën en middelen om de samenleving, economie en planeet fundamenteel te verbeteren. Die boodschap zit verscholen in het boek Beter is genoeg van econoom Marc De Vos. Hij schetst een beeld van een België dat stilstaat, een Europa op zoek naar zichzelf en een wereld die ontspoort. ‘Ik kan het niet meer aanzien.’
20/02 17u45  Man neergestoken in moskee in LondenIn het centrum van Londen werd een man neergestoken in de Centrale Moskee in Regents Park. Het incident deed zich even na 16 uur Belgische tijd voor tijdens het late middaggebed. De dader werd gearresteerd op verdenking van poging tot moord, meldt de Londense politie.
20/02 17u45  Waar kijken jongeren zonder kabel-tv naar? Blijkbaar naar hoe je pornomuziek maaktKris Kuppens zet de blik op oneindig. Vandaag: I make porn music for a living.
20/02 17u30  Econoom Marc De Vos over de staat van België en Europa: ‘De huidige politieke crisis is plichtsverzuim’We hebben de kansen, ideeën en middelen om de samenleving, economie en planeet fundamenteel te verbeteren. Die boodschap zit verscholen in het boek Beter is genoeg van econoom Marc De Vos. Hij schetst een beeld van een België dat stilstaat, een Europa op zoek naar zichzelf en een wereld die ontspoort. ‘Ik kan het niet meer aanzien.’
20/02 17u30  Burgemeester Aalst: ‘Blijkbaar vinden sommigen het nodig om verder te polariseren’Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft hij gezegd op Twitter. Aalsters burgemeester Christoph D’Haese is niet opgezet met Katz’ oproep. “Het is een verbindend volksfeest, maar sommigen willen dat per se verhinderen.”
20/02 17u30  Wie morgen op reis vertrekt op Zaventem zal lang moeten aanschuiven: politie start om 6 uur met stiptheidsactiesOp de luchthaven van Zaventem wordt de vakantie-uittocht morgen chaotisch op gang getrapt. De luchtvaartpolitie start immers om 6 uur met stiptheidsacties uit onvrede over het aanhoudende tekort aan personeel en werkmateriaal. Of het ook in de krokusvakantie tot acties komt, is nog onduidelijk.
20/02 17u15  Burgemeester Aalst over Israëlische vraag om verbod: ‘Blijkbaar vinden sommigen het nodig om verder te polariseren’Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft hij gezegd op Twitter.
20/02 17u15  Merkel hekelt ‘gif van racisme’ na aanslag op shishalounges in HanauBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker 9 doden en gewonden gevallen. De dader is dood aangetroffen in zijn woning, samen met het lichaam van zijn 72-jarige moeder. Dat brengt de voorlopige dodentol op 11. Het Duits gerecht en deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth gaan uit van een terreurdaad met racistisch motief.
20/02 17u00  Een gevecht van 1.100 miljard euro staat op het punt te beginnen. Dit zijn de 4 belangrijkste thema’sDe EU-leiders beginnen donderdag aan een marathontop over de Europese begroting voor de komende zeven jaar. Vier thema’s zetten de onderhandelingen onder grote druk. Alleen als die puzzelstukken bij elkaar worden gebracht, kan de EU eensgezind naar de toekomst kijken.
20/02 17u00  ‘Ik heb jaren over die sekstape gezwegen, omdat ik dacht: het waait wel over. Maar het stopt nooit’Opmerkelijke kandidate in Expeditie Robinson dit jaar: fotomodel Natassia Van Kerkvoorde (28). Ze was ooit het liefje van Romelu Lukaku, sierde de cover van P-magazine en is nu de wederhelft van Wout Bru (50), voormalig sterrenchef. Net als haar partner kent de half Congolese de keerzijde van een leven in de spotlights. Terwijl Bru zijn mediacarrière zag eindigen door een internetfilmpje van een vechtpartij, kreeg Natassia in 2016 met wraakporno te maken. ‘Wat ze over ons schrijven, kan me niet meer schelen. Erger kan toch niet: we hebben de bodem bereikt.’
20/02 17u00  11 doden na schietpartijen in Duitse stad Hanau: Duitsland wil veiligheidsmaatregelen versterkenBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker 9 doden en gewonden gevallen. De dader is dood aangetroffen in zijn woning, samen met het lichaam van zijn 72-jarige moeder. Dat brengt de voorlopige dodentol op 11. Het Duits gerecht en deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth gaan uit van een terreurdaad met racistisch motief.
20/02 17u00  Maakt Tomas de Soete zijn voornemen waar? Dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
20/02 16u45  Weyts: ‘Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota ‘Corollo’’Het is in het Vlaams Parlement tot een pittige discussie gekomen over het wagenpark van de Vlaamse regering waarbij minister Ben Weyts (N-VA) verdedigde waarom hij een auto met “een enige standing” nodig heeft en geen “Toyota Corollo (sic)”. De minister van Onderwijs smoorde de discussie enigszins met een verwijzing naar de persoonlijke trein van Noord-Koreaans dictator Kim Jong-Un.
20/02 16u30  Pauze in formatie die nooit echt op gang is gekomen: dit is de politieke nieuwsbriefPatrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) zijn de volgenden die het mogen proberen: de formatie rechttrekken. Zij werden gisteren door koning Filip met een informatieopdracht belast. Slagen zij erin om eindelijk vaart te krijgen in de regeringsvorming?
20/02 16u00  Een Europees gevecht om 1.100 miljard euroDe EU-leiders beginnen donderdag aan een marathontop over de Europese begroting voor de komende zeven jaar. Vier thema’s zetten de onderhandelingen onder grote druk. Alleen als die puzzelstukken bij elkaar worden gebracht, kan de EU eensgezind naar de toekomst kijken.
20/02 15u30  ‘Verban de haatdragende parade in Aalst’: Israëlische minister roept op tot boycot Aalst CarnavalIsrael Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft hij gezegd op Twitter.
20/02 15u00  ‘Er is een simpele regel: hoe dichter bij België, hoe meer stress’: op tournee met Whispering SonsIn 2016 speelden de Limburgse jonkies van Whispering Sons op de preselectie van Humo's Rock Rally in Hamont-Achel, in een editie die Fenne Kuppens en co. uiteindelijk zouden winnen. Vier jaar later betreedt Whispering Sons het podium van een bomvol Sportpaleis, als voorprogramma van Editors tijdens hun Europese tournee. 'Als we dit tien jaar geleden hadden meegemaakt, waren we zot geworden.'
20/02 14u45  Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept op om Aalst Carnaval te verbiedenIsrael Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft hij gezegd op Twitter.
20/02 14u30  Liefhebber of hater van technologie? Dit zijn de 5 typesWe zijn allemaal verbonden met het internet. We gebruiken allemaal een smartphone. Toch worden we nog steeds overvallen door een onbehaaglijk gevoel in onze relatie met technologie. Om verder te kunnen kijken dan de gemiddeldes hebben onderzoekers van UGent en Imec een as opgesteld tussen haat en liefde voor technologie. Welk type bent u?
20/02 14u15  Van vriendschap tot passionele liefde: er zijn 5 manieren om (niet) van technologie te houdenWe zijn allemaal verbonden met het internet. We gebruiken allemaal een smartphone. Toch worden we nog steeds overvallen door een onbehaaglijk gevoel in onze relatie met technologie. Om verder te kunnen kijken dan de gemiddeldes hebben onderzoekers van UGent en Imec een as opgesteld tussen haat en liefde voor technologie. Welk type bent u?
20/02 12u30  Vegetarisch eten scoort vooral bij jongeren, vrouwen en BrusselaarsVooral bij jongeren, vrouwen en Brusselaars is er een duidelijke evolutie naar meer vegetarisch eten, toont een bevraging van EVA vzw. De VeggieChallenge in maart moet nog meer mensen overtuigen. ‘We willen verder gaan dan Dagen Zonder Vlees’, zegt Nena Baeyens (EVA vzw).
20/02 12u00  ‘De dood van mijn papa heb ik verwerkt, maar dat mijn sekstape online kwam nog niet’Opmerkelijke kandidate in Expeditie Robinson dit jaar: fotomodel Natassia Van Kerkvoorde (28). Ze was ooit het liefje van Romelu Lukaku, sierde de cover van P-magazine en is nu de wederhelft van Wout Bru (50), voormalig sterrenchef. Net als haar partner kent de half Congolese de keerzijde van een leven in de spotlights. Terwijl Bru zijn mediacarrière zag eindigen door een internetfilmpje van een vechtpartij, kreeg Natassia in 2016 met wraakporno te maken. ‘Wat ze over ons schrijven, kan me niet meer schelen. Erger kan toch niet: we hebben de bodem bereikt.’
20/02 12u00  Daar is het genderneutrale parfum: ‘Geur heeft geen geslacht’Het parfum leek altijd bij uitstek een product dat er of voor mannen of voor vrouwen was. Maar, geheel in overeenstemming met de tijd, rukt nu het genderneutrale geurtje op. En dat zie je zelfs in de winkelschikking van de grote parfumeries.
20/02 11u30  Samsung verstuurt mysterieuze ‘Find My Mobile’ pushnotificatie naar alle Galaxy-gebruikersGebruikers van Samsung Galaxy-smartphones wereldwijd kregen donderdagochtend ineens een vreemde melding op hun toestel.
20/02 11u15  Dit is het voorwoord van Carl Devos dat Tom Van Grieken geweigerd heeft voor zijn boekHet voorwoord dat politicoloog Carl Devos had geschreven voor het nieuwe boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, is geschrapt wegens ‘te kritisch’. Lees hier het integrale stuk.
20/02 11u15  ‘Marona’: parel van een animatiefilm voor kinderen over een stervend hondje ★★★★☆Het is bijna krokusvakantie en dat betekent de traditionele start van twee filmfestivals voor kinderen: Anima in Brussel en JEF in verschillende Vlaamse steden. ‘Marona’ mag beide festivals openen, een parel van een animatiefilm over een stervend hondje.
20/02 11u00  Dit is het stuk van Carl Devos dat Tom Van Grieken geweigerd heeftHet voorwoord dat politicoloog Carl Devos had geschreven voor het nieuwe boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is geschrapt. De tekst die Devos half januari instuurde onder de titel ‘De processie van de paljas’ werd als slechte reclame beschouwd, zo meldt De Standaard. Kort daarna kreeg Devos het bericht dat zijn tekst te lang was en werd hem gevraagd enkele (kritische) passages te schrappen, onder meer over de spanningen tussen de gematigde en extreme strekkingen binnen de partij. De professor maakte effectief een ingekorte versie, maar de gewraakte passages wijzigde hij nauwelijks. Daarop werd beslist de tekst volledig te schrappen. Lees nu hierna het voorwoord.
20/02 10u45  11 doden na schietpartijen in Duitse stad Hanau: gerecht gaat uit van racistische terreurdaadBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker 9 doden en gewonden gevallen. Achteraf werd de dader dood aangetroffen in zijn woning, samen met het lichaam van zijn 72-jarige moeder die aan schotwonden overleed. Dat brengt de voorlopige dodentol op 11. Het Duits gerecht en deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Peter Beuth gaan uit van een terreurdaad met racistisch motief.
20/02 10u15  11 doden bij schietpartijen Hanau, mogelijk racistische motievenBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker 9 doden en gewonden gevallen. Achteraf werd bovendien de vermoedelijke dader dood aangetroffen in zijn woning, samen met een ander lichaam. Dat brengt de voorlopige dodentol op 11. De vermoedelijke dader handelde mogelijk vanuit een rechts-radicaal motief.
20/02 10u15  Wat is uw vraag aan Sam Bettens? Stel ze nu hierMet ‘Run’ heeft Rex Rebel, de nieuwe band van Sam Bettens, zijn allereerste plaat in de rekken. Wat hebt u altijd al willen vragen aan Sam Bettens? Laat het ons weten via onderstaand formulier.
20/02 10u00  Voorwoord Carl Devos geschrapt uit boek Tom Van Grieken wegens ‘te negatief’Het voorwoord dat politicoloog Carl Devos had geschreven voor het nieuwe boek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is geschrapt. Het resultaat werd als slechte reclame beschouwd, zo meldt De Standaard.
20/02 09u45  Tien doden bij schietpartijen Hanau, mogelijk racistische motievenBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker 9 doden en gewonden gevallen. In twee shishalounges zijn verschillende schoten gelost. De vermoedelijke dader is dood aangetroffen in zijn woning, samen met een ander lichaam. De man zette enkele dagen geleden een video gericht ‘aan alle Amerikanen’ online, maar daarin wees niets op een gewelddaad.
20/02 09u45  Vooral jongeren, vrouwen en Brusselaars stuwen veggie omhoogVooral bij jongeren, vrouwen en Brusselaars is er een duidelijke evolutie naar meer vegetarisch eten, toont een bevraging van EVA vzw. De VeggieChallenge in maart moet nog meer mensen overtuigen. ‘We willen verder gaan dan Dagen Zonder Vlees’, zegt Nena Baeyens (EVA vzw).
20/02 09u15  ▶ Bloomberg krijgt enorme tik op zijn eerste debat: ‘Arrogante miljardair’Geen goede avond voor ‘Mike’ Bloomberg. De 4 andere belangrijkste kandidaten voor de Democratische voorverkiezingen hebben hem frontaal aangevallen op een tv-debat in Las Vegas. De oud-burgemeester van New York, die genoemd werd als grote kanshebber voor het Amerikaanse presidentschap, debatteerde voor het eerst mee.
20/02 09u15  Hype of blijvertje: het nieuwe geurtje is genderneutraalHet parfum leek altijd bij uitstek een product dat er of voor mannen of voor vrouwen was. Maar, geheel in overeenstemming met de tijd, rukt nu het genderneutrale geurtje op. En dat zie je zelfs in de winkelschikking van de grote parfumeries.
20/02 09u00  Minstens 11 doden, onder wie verdachte, na schietpartijen in Duitse stad HanauBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker 9 doden en gewonden gevallen. In twee shishalounges zijn verschillende schoten gelost. De vermoedelijke dader is dood aangetroffen in zijn woning, samen met een ander lichaam. De man zette enkele dagen geleden een video gericht ‘aan alle Amerikanen’ online, maar daarin wees niets op een gewelddaad.
20/02 08u30  Michel staat voor zijn eerste échte vuurproef: is hij meer dan ‘de man van Macron’?Op de Europese top over de EU-meerjarenbegroting wacht Charles Michel zijn eerste échte vuurproef als voorzitter van de Europese Raad. De centrale vraag bij dit eerste examen van de Belgische ex-premier: is hij meer dan ‘de man van Macron’?
20/02 08u15  Conner Rousseau (sp.a): ‘Heel misschien kan het nog met PS en N-VA’Sp.a-voorzitter Conner Rousseau geeft het idee van een paars-gele regering van PS en N-VA nog niet op. ‘Het lijkt mij niet waarschijnlijk op dit moment, maar als het de enige optie nog zou blijken, moeten ze dat gewoon doen, in het belang van het land.’
20/02 08u00  Minstens 10 doden bij schietpartij in Duitse stad Hanau, ook vermoedelijke dader dood teruggevondenBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker acht doden en gewonden gevallen. In twee shishalounges zouden schoten zijn gelost. De vermoedelijke dader van de schietpartijen is dood aangetroffen in zijn woning, samen met een ander lichaam. Dat meldt de lokale politie.
20/02 08u00  Michel staat voor zijn eerste échte vuurproef: is hij meer dan ‘het mannetje van Macron’?Op de Europese top over de EU-meerjarenbegroting wacht Charles Michel zijn eerste échte vuurproef als voorzitter van de Europese Raad. De centrale vraag bij dit eerste examen van de Belgische ex-premier: is hij meer dan ‘het mannetje van Macron’?
20/02 07u30  Zeg je nee, krijg je toch vingers in je vagina: over geweld in de verloskamerOngewenst vingers in de vagina krijgen, iemand die keihard op je buik duwt om de bevalling te bespoedigen... Het zijn vormen van ‘obstetrisch geweld’, meent Sophie Van Cauwelaert, die een bachelorproef over het volgens haar onderbelichte fenomeen maakte.
20/02 07u15  Live - Coronavirus: aantal nieuwe besmettingen daalt forsMogelijk goed nieuws: het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19 daalt sterk. Mogelijk wijst dat erop dat de piek bereikt is. Er zijn op dit moment ruim 75.000 mensen besmet. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
20/02 07u00  Minstens elf doden bij schietpartijen in Duitse stad Hanau, vermoedelijke dader dood teruggevondenBij twee schietpartijen in het Duitse Hanau zijn zeker acht doden en gewonden gevallen. In twee shishalounges zouden schoten zijn gelost. De vermoedelijke dader van de schietpartijen is dood aangetroffen in zijn woning. Dat meldt de lokale politie.
20/02 07u00  ‘Vlaamse ministers lieten zich drie keer de wereld rondrijden in drie maanden’117.079 kilometer. Zoveel lieten de Vlaamse ministers zichzelf rondrijden in de laatste drie maanden van 2019. Dat blijkt althans uit informatie die Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) opvroeg aan minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Opmerkelijk, maar wie zich het allermeest liet rondrijden, is de Vlaamse minister van Milieu en Omgeving, Zuhal Demir (N-VA)’, klinkt het bij Vlaams Belang. ‘Zij liet zich maar liefst zo’n 10.000 kilometer per maand rondrijden.’
20/02 07u00  ‘Vlaming is niet klaar voor volgende innovatiegolven’We zijn allemaal verbonden met het internet. We gebruiken allemaal een smartphone. Toch worden we nog steeds overvallen door een onbehaaglijk gevoel in onze relatie met technologie. ‘We zitten op een kantelpunt: er mag geen digitale kloof ontstaan.’
20/02 06u45  Jongeren maken komaf met klassiek tv-kijkenSteeds meer Vlamingen maken komaf met klassiek tv-kijken. Vooral twintigers en dertigers knippen de tv-kabel door: voor hen volstaan een internetverbinding, online tv- en streamingplatformen. ‘Het initiatief voor de Vlaamse Netflix komt geen dag te vroeg.’
20/02 06u45  Van ongewenst vingers in je vagina tot onverwacht ingeknipt worden: dat heet ‘obstetrisch geweld’Ongewenst vingers in de vagina krijgen, iemand die keihard op je buik duwt om de bevalling te bespoedigen... Het zijn vormen van ‘obstetrisch geweld’, meent Sophie Van Cauwelaert, die een bachelorproef over het volgens haar onderbelichte fenomeen maakte.
20/02 06u45  Waarnemers over Charles Michel aan begin cruciale EU-begrotingstop: ‘Overambitieus over zijn slaagkansen’Op de Europese top over de EU-meerjarenbegroting wacht Charles Michel zijn eerste échte vuurproef als voorzitter van de Europese Raad. De centrale vraag bij dit eerste examen van de Belgische ex-premier: is hij meer dan ‘het mannetje van Macron’?
20/02 06u45  Koning verrast opnieuw: waarom hij de pauzeknop indrukt bij formatieHistorisch momentje: voor het eerst in ’s lands geschiedenis belast de koning der Belgen een vrouw met een opdracht bij de regeringsvorming. De eer gaat naar Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR), die samen met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) informateur wordt. Hun opdracht: tijd winnen, om misschien Vivaldi mogelijk te maken.
19/02 22u15  De koning verrast opnieuw: waarom hij de pauzeknop indrukt bij de formatieHistorisch momentje: voor het eerst in ’s lands geschiedenis belast de koning der Belgen een vrouw met een opdracht bij de regeringsvorming. De eer gaat naar Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR), die samen met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) informateur wordt. Hun opdracht: tijd winnen, om misschien Vivaldi mogelijk te maken.
19/02 21u45  Waarom de koning de pauzeknop indrukt tot na het krokusverlofHistorisch momentje: voor het eerst in ’s lands geschiedenis belast de koning der Belgen een vrouw met een opdracht bij de regeringsvorming. De eer gaat naar Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR), die samen met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) informateur wordt. Hun opdracht: tijd winnen, om misschien Vivaldi mogelijk te maken.
19/02 21u30  Revolutie op Broadway: De Keersmaeker en Van Hove nemen ‘West Side Story’ onder handenNog nooit werd in de VS de iconische musical West Side Story opgevoerd in een versie zonder de originele choreografie. Tot vandaag. Verantwoordelijk voor de revolutionaire remake, die morgen officieel in première gaat op Broadway: de twee Belgen Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker.
19/02 21u15  Martin Scorsese werkt aan western met Leonardo DiCaprio en Robert De NiroMartin Scorsese blijft niet bij de pakken zitten na zijn Oscar-verlies voor The Irishman. Hij werkt volgens insiders al volop aan een nieuwe prent, ook al eentje met een topcast. Robert De Niro, die we al zagen in de Netflix-film, mag nog een keertje terugkomen. Aan zijn zijde: Leonardo DiCaprio.
19/02 21u00  Zeg het met tomaten: Jambon treedt toe tot een rijke traditieKeizer Vespasianus werd bekogeld met knolrapen, de acteurs van Shakespeare moesten rotte eieren ontwijken en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kreeg dinsdagavond tomaten naar zijn hoofd tijdens de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen. Met etenswaren gooien is een discutabele maar eeuwenoude vorm van protest.
19/02 20u45  Verrassende wending: koning duidt liberalen Dewael en Laruelle aan als informateursDe voorzitters van de Kamer en de Senaat, Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR), zijn door koning Filip aangeduid als informateurs. De liberalen moeten onderzoeken of ze de Vivaldi-coalitie op de been kunnen brengen.
19/02 20u45  Trump ‘wilde Assange gratie bieden als hij Russische link met hack Democraten ontkende’De Amerikaanse president Donald Trump heeft klokkenluider Julian Assange gratie aangeboden. In ruil moest Assange verklaren dat Rusland niet betrokken was bij het lekken van mails van de Democratische partij. Dat is gezegd door Britse advocaten, in de aanloop naar het proces rond Assange dat volgende week van start gaat. Dat schrijft The Guardian.
19/02 20u30  Van keizer Vespasianus tot Jambon: met etenswaren gooien is een discutabele maar eeuwenoude vorm van protestKeizer Vespasianus werd bekogeld met knolrapen, de acteurs van Shakespeare moesten rotte eieren ontwijken en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kreeg dinsdagavond tomaten naar zijn hoofd tijdens de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen. Met etenswaren gooien is een discutabele maar eeuwenoude vorm van protest.
19/02 20u00  Van keizer Vespasianus over Schwarzenegger tot Jambon: de lange en spetterende geschiedenis van het tomatengooienKeizer Vespasianus werd bekogeld met knolrapen, de acteurs van Shakespeare moesten rotte eieren ontwijken en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kreeg dinsdagavond tomaten naar zijn hoofd tijdens de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen. Met etenswaren gooien is een discutabele maar eeuwenoude vorm van protest.
19/02 19u45  Opnieuw een dramatisch sterfgeval in de hiphop: veelbelovende rapper Pop Smoke doodgeschotenOpnieuw is de hiphopwereld opgeschrikt door een dramatisch en gewelddadig sterfgeval. De veelbelovende rapper Bashar Barakah Jackson, alias Pop Smoke, is om het leven gekomen bij een schietpartij. De rapper zou in juli naar het festival Les Ardentes in Luik komen.
19/02 19u30  ‘Dit is de theaterversie van Hollywood’: Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker maken remake van beroemde musical ‘West Side Story’Nog nooit werd in de VS de iconische musical West Side Story opgevoerd in een versie zonder de originele choreografie. Tot vandaag. Verantwoordelijk voor de revolutionaire remake, die morgen officieel in première gaat op Broadway: de twee Belgen Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker.
19/02 19u00  Liberalen aan zet: Dewael (Open Vld) en Laruelle (MR) aangeduid als informateursDe voorzitters van de Kamer en de Senaat, Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR), door koning Filip aangeduid als informateurs. De liberalen moeten onderzoeken of ze de Vivaldi-coalitie op de been kunnen brengen.
19/02 18u45  Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) aangekomen op Paleis: worden zij het veld ingestuurd?De voorzitters van de Kamer en de Senaat, Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR), zijn aangekomen op het Paleis. De liberalen moeten allicht voor koning Filip onderzoeken of ze de Vivaldi-coalitie op de been kunnen brengen.
19/02 18u45  ‘Idlib lijkt wel het einde van de wereld’: aan de Turks-Syrische grens voltrekt zich een humanitair dramaAan de Turkse grens met Syrië voltrekt zich een humanitaire ramp. 900.000 mensen, vooral vrouwen en kinderen, zijn gevlucht voor de zware bombardementen. ‘Het zijn verschrikkelijke taferelen.’
19/02 18u45  Britten halen brug op voor migranten: op goed geluk naar het eiland emigreren wordt veel moeilijkerHet Verenigd Koninkrijk gaat de brug ophalen voor Europese migranten. Op goed geluk naar het eiland emigreren wordt veel moeilijker. Engelandvaarders moeten vanaf komend jaar in principe een aanbod hebben voor een goedbetaalde baan om toegelaten te worden.
19/02 18u00  Hoe lomp, zonder schijnbaar enige poging tot diepgang, gaat Groeten uit met Sam Bettens om?Kris Kuppens zet de blik op oneindig. Vandaag: Groeten uit 1984.
19/02 17u45  ▶︎ Seksuolotte: ‘Ik heb veel cadeau gekregen’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, De Morgen geeft een eigenzinnige draai aan ‘de vragen van Proust’ in een wekelijkse interviewreeks. In deze podcast hoor je enkele van de meest opmerkelijke fragmenten. Deze week: Lotte Vanwezemael. Ann Jooris en Fernand Van Damme hebben het met de seksuologe over passionele moord, een uithaal met een spade en de aantrekkingskracht van mannen in kostuum.
19/02 17u30  Rapper Pop Smoke (20), die naar Les Ardentes zou komen, doodgeschotenDe Amerikaanse rapper Pop Smoke, of Bashar Jackson zoals hij echt heet, werd doodgeschoten bij een overval in een woning. Dat melden Amerikaanse media. De rapper zou in juli naar het festival Les Ardentes in Luik komen.
19/02 17u15  Mysterie in Pakistan: veroorzaakte stof van sojabonen dood van veertien mensen?In Karachi, in het zuiden van Pakistan, zijn veertien mensen overleden in nog onopgehelderde omstandigheden. Dat hebben de autoriteiten gemeld. Onderzocht wordt of het stof van sojabonen verantwoordelijk kan zijn voor de overlijdens. De mysterieuze overlijdens hebben de voorbije dagen al tot paniek geleid. Er waren onder meer speculaties ontstaan over schade aan een nabijgelegen kernreactor.
19/02 17u15  Groeten uit 1984 met Sam Bettens? Gelukkig is er goede muziek gemaakt in die jarenKris Kuppens zet de blik op oneindig. Vandaag: Groeten uit 1984.
19/02 17u00  ▶︎ Seksuolotte: ‘Ik denk dat ik in staat zou zijn tot passionele moord’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, De Morgen geeft een eigenzinnige draai aan ‘de vragen van Proust’ in een wekelijkse interviewreeks. In deze podcast hoor je enkele van de meest opmerkelijke fragmenten. Deze week: Lotte Vanwezemael. Ann Jooris en Fernand Van Damme hebben het met de seksuologe over passionele moord, een uithaal met een spade en de aantrekkingskracht van mannen in kostuum.
19/02 17u00  Deze pedofiele schrijver werd jarenlang beschermd door de Franse culturele elite. Nu keren ze hem, na explosieve onthullingen, de rug toeHij schreef decennialang openlijk over zijn pedofiele voorkeuren. De Franse auteur Gabriel Matzneff (83) kreeg bescherming van machtige mensen in de media, politiek en bedrijfswereld. Zij hebben hem, na explosieve onthullingen van een van zijn slachtoffers, de rug toegekeerd. In een zeldzaam interview haalt Matzneff uit naar hun ‘lafheid’.
19/02 16u45  De verdwijning van Britta Cloetens en de laatste aflevering van ‘Gentbrugge’: dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
19/02 16u45  Europarlementsleden vragen maatregelen op Aalst CarnavalDe Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme maken zich “grote zorgen” om Aalst Carnaval. Dat laten ze weten in een open brief. De parlementsleden, onder wie ook de Belgische Frédérique Ries (MR), roepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen, “zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft”.
19/02 16u45  Spraakverwarring in het parlement: wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen of niet?Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen? In het parlement liet de Nederlandstalige versie van een tussenkomst van minister van Defensie Philippe Goffin (MR) dit uitschijnen. Tot consternatie van de oppositie. In werkelijkheid zou het om de aankoop van kleine Marchetti-trainingsvliegtuigen gaan.
19/02 16u30  Nieuwe seriezender CAZ 2 vervangt VTM Kids Jr.VTM Kids en VTM Kids Jr. smelten vanaf 2 maart samen tot één lineaire zender, VTM Kids. Het lineaire signaal van de kinderzender VTM Kids Jr. wordt overgenomen door een nieuwe seriezender, die CAZ 2 zal heten. Daar zal de kijker elke dag Vlaamse en internationale series, zoals “Clan”, “Cordon” en “Mr. Robot” kunnen bekijken. Dat meldt DPG Media.
19/02 15u45  Heuse Twitterrel tussen Obama en Trump verhit de gemoederen in de VSSinds Barack Obama (58) in januari 2017 het Witte Huis verliet, heeft hij zich nauwelijks uitgesproken over het politieke beleid van zijn opvolger Donald Trump (73). Maar daar is nu verandering ingekomen met een tweet die leidde tot een onvervalste Twitterrel tussen de vorige en de huidige Amerikaanse president.
19/02 15u15  Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen?Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen? In het parlement liet minister van Defensie Philippe Goffin (MR) dit uitschijnen. Tot consternatie van de oppositie. In werkelijkheid zou het om de aankoop van kleine Marchetti-trainingsvliegtuigen gaan.
19/02 15u00  Simone (85) verlangt al tien jaar naar de dood: ‘Ik dacht: als ik oud ben, heb ik veel vrije tijd. Maar nu ik oud ben, kan ik niks meer’Terwijl het euthanasieproces bij ons nog nazindert, laait bij onze noorderburen het debat over voltooid leven op. Uit onderzoek blijkt dat ruim tienduizend Nederlandse 55-plussers een doodswens hebben zonder dodelijk ziek te zijn. Hoeveel dat er bij ons zijn, is niet bekend, maar dat ze bestaan, staat buiten kijf. Onlangs vertelde Lutgart Simoens in Humo hoe verdriet en aftakeling haar doen verlangen naar de dood. Vandaag getuigt Simone. Ze is nog bij de pinken, maar haar lichaam is totaal op: ‘Als ze vanavond een spuitje zouden komen geven, zou ik zeggen: ‘Ja, doe maar.”
19/02 14u15  Prostitutiehotel of erotisch centrum moet de Wallen vervangen, vindt Amsterdams burgemeesterDe prostitutie in Amsterdam blijft bestaan, maar de toekomst ervan ligt niet op de Wallen, zegt burgemeester Halsema. Zij ziet meer in een ‘prostitutiehotel’ of ‘erotisch centrum’, voor betaalde seks. Daar kunnen sekswerkers zich veilig voelen, zonder overlast van grote groepen (dronken) toeristen voorbij is.
19/02 14u00  Minister van Defensie Goffin: ‘We onderzoeken de aankoop van extra gevechtsvliegtuigen’Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen? In het parlement liet minister van Defensie Philippe Goffin (MR) dat alvast verstaan. Sp.a vindt het een ‘onvoorstelbare keuze’. Binnen het leger hoort men het in Keulen donderen.
19/02 13u45  Minister van Defensie Goffin: ‘We onderzoeken aankoop extra gevechtsvliegtuigen’Wil België extra gevechtsvliegtuigen aankopen? Tijdens een zitting in de commissie liet minister van Defensie Philippe Goffin (MR) dat alvast verstaan. Sp.a vindt het een ‘onvoorstelbare keuze’. Binnen het leger hoort men het in Keulen donderen.
19/02 13u00  ‘Het enige wat ik voor mijn land kan doen, is binnenblijven’: Chinezen over leven met coronaOm verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen is het openbare leven in China platgelegd en mogen inwoners nauwelijks naar buiten. Hoe houden zij zich daaronder? Vier Chinezen vertellen. ‘Binnenblijven is de enige bijdrage die ik als gewone burger kan leveren.’
19/02 12u30  Gasexplosie Paardenmarkt: huurder (51) moet naar strafrechterEen van de huurders van het appartementsgebouw aan de Antwerpse Paardenmarkt dat begin 2018 verwoest raakte bij een dodelijke gasexplosie, is deze ochtend doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hamid C. (51) uit Sint-Niklaas zal zich moeten verantwoorden voor onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en onopzettelijke brandstichting.
19/02 12u30  Live - Coronavirus: ‘Chinese CO2-uitstoot met een kwart gedaald’Het coronavirus Covid-19 is de publieke vijand nummer één, zegt de WHO. Er zijn wereldwijd ruim 75.000 mensen besmet en 2.012 mensen zijn overleden. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
19/02 11u45  Extreme verzamelwoede in Vlaanderen: ‘Schrijnende toestanden die niemand ziet’Een vloer die niet te zien is, deuren die amper open kunnen. Dagelijkse strooptochten naar de kringwinkel én boze familieleden, buren of huisbazen door ratten, brand- of instortingsgevaar. Ook achter Vlaamse gordijnen is extreme verzamelwoede een niet eens zo heel zeldzaam feit. ‘Om bij twee stoelen te raken, had een man in een zee van spullen twee smalle paadjes gemaakt.’
19/02 11u45  Trump verleent gratie aan witteboordcriminelenDe Amerikaanse president Trump heeft gratie of straftijdverkorting verleend aan elf mensen, onder wie een aantal prominente witteboordcriminelen.
19/02 11u45  Deze pedofiele schrijver werd jarenlang beschermd door de Franse culturele elite, maar staat nu terechtHij schreef decennialang openlijk over zijn pedofiele voorkeuren. De Franse auteur Gabriel Matzneff (83) kreeg bescherming van machtige mensen in de media, politiek en bedrijfswereld. Zij hebben hem, na explosieve onthullingen van een van zijn slachtoffers, de rug toegekeerd. In een zeldzaam interview haalt Matzneff uit naar hun ‘lafheid’.
19/02 11u15  Extreme verzamelwoede: schadelijk, lastig te behandelen en doorgaans goed verborgenEen vloer die niet te zien is, deuren die amper open kunnen. Dagelijkse strooptochten naar de kringwinkel én boze familieleden, buren of huisbazen door ratten, brand- of instortingsgevaar. Ook achter Vlaamse gordijnen is extreme verzamelwoede een niet eens zo heel zeldzaam feit. ‘Om bij twee stoelen te raken, had een man in een zee van spullen twee smalle paadjes gemaakt.’
19/02 11u00  Joris Luyendijk: ‘We moeten minder belang hechten aan die rommel op sociale media’Joris Luyendijk is een journalist voor wie je met een sierlijke zwaai je petje afneemt: hij studeerde antropologie in Kansas en Caïro, was correspondent in het Midden-Oosten, verhuisde naar de Londense City om in het hoofd van bankiers te kruipen en schreef bestsellers met prikkelende titels als Een goede man slaat soms zijn vrouw en Het zijn net mensen. In zijn nieuwste worp Pessimisme is voor losers onderzoekt hij wegen naar een eerlijker samenleving in tijden van populisme, recordwinsten, perverse bonussen en zichzelf bedienende elites. ‘Ofwel pakken we de constructiefouten aan, ofwel is dit het begin van het einde.’
19/02 10u45  Joris Luyendijk: ‘Politici nemen absurde maatregelen tegen terreur, maar bij de vernietiging van ons ecosysteem zeggen ze: ‘Positief blijven, hè!’’Joris Luyendijk is een journalist voor wie je met een sierlijke zwaai je petje afneemt: hij studeerde antropologie in Kansas en Caïro, was correspondent in het Midden-Oosten, verhuisde naar de Londense City om in het hoofd van bankiers te kruipen en schreef bestsellers met prikkelende titels als Een goede man slaat soms zijn vrouw en Het zijn net mensen. In zijn nieuwste worp Pessimisme is voor losers onderzoekt hij wegen naar een eerlijker samenleving in tijden van populisme, recordwinsten, perverse bonussen en zichzelf bedienende elites. ‘Ofwel pakken we de constructiefouten aan, ofwel is dit het begin van het einde.’
19/02 10u45  Een pedofiele schrijver staat terecht. Net zoals de Franse culturele eliteHij schreef decennialang openlijk over zijn pedofiele voorkeuren. De Franse auteur Gabriel Matzneff (83) kreeg bescherming van machtige mensen in de media, politiek en bedrijfswereld. Zij hebben hem, na explosieve onthullingen van een van zijn slachtoffers, de rug toegekeerd. In een zeldzaam interview haalt Matzneff uit naar hun ‘lafheid’.
19/02 10u30  Archeologen vinden grafkelder van mythische Romulus, ‘de stichter van Rome’Archeologen hebben in het Forum Romanum een ondergrondse kamer gevonden met een sarcofaag en een altaar die verbonden zijn aan Romulus, volgens de mythe samen met zijn broer Remus de stichter van Rome en vervolgens de eerste koning.
19/02 10u00  Nieuw Brits puntensysteem moet talent naar VK lokken en laaggeschoolde migranten tegenhoudenMeer hoogopgeleide buitenlanders aantrekken, en minder goedkope Europese werkkrachten toelaten. Dat is het dubbele doel van het op punten gebaseerde migratiesysteem dat de regering van Brits premier Boris Johnson zopas voorstelde.
19/02 09u45  Koning Filip stuurt het schip richting VivaldiKoning Filip zal de onderhandelingen vandaag richting de Vivaldi-coalitie sturen. Hij kan niet anders.
19/02 09u45  Wie wil overleven in de auto-industrie, richt zich maar beter op de onderkant2019 was een onrustig jaar in de auto-industrie, daarom zoeken fabrikanten elkaar op om kosten te besparen. De grootste winsten zijn te boeken bij de onderkant van de auto; het chassis. Waarom is dit onzichtbare auto-onderdeel zo belangrijk?
19/02 09u15  Migratiesysteem met punten: deur Verenigd Koninkrijk gaat dicht voor laaggeschoolden en voor wie taal niet spreektMeer hoogopgeleide buitenlanders aantrekken, en minder goedkope Europese werkkrachten toelaten. Dat is het dubbele doel van het op punten gebaseerde migratiesysteem dat de regering van Brits premier Boris Johnson zopas voorstelde.
19/02 08u00  De klassieke jeugdzorg als springplank voor meerderjarigen: ‘Ik heb hier in zes maanden meer geleerd dan in alle jaren daarvoor’Steeds vaker vinden meerderjarigen hun weg naar een verblijf in de klassieke jeugdzorg, zo blijkt uit jaarcijfers van het agentschap Opgroeien. Voor de 23-jarige Simonne was het een ideale springplank. ‘Ik heb hier in zes maanden meer geleerd dan in alle jaren daarvoor.’
19/02 07u45  Afval gevonden in brandstoftanks nieuwe toestellen Boeing 737 MaxIn de brandstoftanks van al afgebouwde toestellen van het geplaagde Boeing-toestel 737 Max is afvalmateriaal gevonden.
19/02 07u30  Bloomberg belooft miljardenbedrijf te verkopen als hij president wordtMichael Bloomberg, die graag namens de Democratische partij president van de Verenigde Staten wil worden, heeft beloofd zijn bedrijf te verkopen als hij in de missie slaagt.
19/02 07u30  Live - Coronavirus: Ook Belgische bedrijven getroffenHet coronavirus Covid-19 is de publieke vijand nummer één, zegt de WHO. Er zijn wereldwijd 72.300 mensen besmet en 1.868 mensen zijn overleden. Volgens een WHO-expert zouden zelfs de Olympische Spelen in het gedrang kunnen komen. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
19/02 07u00  ▶ ‘Fascist!’: Het moment waarop Jambon wordt bekogeld met tomaten op UltimasEen nieuwe cultuurprijs, een nieuw opstootje rond Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Nadat Jambon eerder deze maand werd uitgejouwd werd op de MIA’s, werd hij gisteren op boegeroep en rotte tomaten onthaald op de Ultimas, de Vlaamse Cultuurprijzen.
19/02 07u00  Het bleef lang rustig op de Ultimas, maar dat keerde snelHet bleef lang rustig op de uitreiking van de Ultimas, maar toen minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor Cultuur, aan het einde van de avond het podium betrad, kreeg hij enkele rotte tomaten naar zijn hoofd geslingerd.
19/02 06u45  Koning Filip stuurt richting Vivaldi. Hij kan niet andersKoning Filip zal de onderhandelingen vandaag richting de Vivaldi-coalitie sturen. Hij kan niet anders.
19/02 06u30  Koning Filip gaat richting Vivaldi. Hij kan niet anders.Koning Filip zal de onderhandelingen vandaag richting de Vivaldi-coalitie sturen. Hij kan niet anders.
19/02 06u15  Tekort aan leraars dreigt nu meer dan ooitMinder studenten kiezen voor de lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers van dit academiejaar. Een evolutie die zorgen baart gezien het nakende lerarentekort.
19/02 06u15  Toffe buurt? Dan kost uw sociale woning plots meerJe zal maar een sociale huurder zijn in een wijk die het hippe volk heeft ontdekt: plots betaal je honderden euro’s per jaar meer. Want in de nieuwe berekening van de Vlaamse overheid telt voortaan ook de marktwaarde mee. ‘Ik betaal ineens 151 euro meer per maand, gewoon omdat ik in een toffe buurt in Gent woon.’
19/02 06u15  Meerderjarigen zoeken steeds vaker springplank in de jeugdzorgSteeds vaker vinden meerderjarigen hun weg naar een verblijf in de klassieke jeugdzorg, zo blijkt uit jaarcijfers van het agentschap Opgroeien. Voor de 23-jarige Simonne was het een ideale springplank. ‘Ik heb hier in zes maanden meer geleerd dan in alle jaren daarvoor.’
19/02 06u15  Einde van een 23 jaar durende vlucht: wat staat het ‘duivelskoppel’ nu te wachten?23 jaar lang was hij op de vlucht voor justitie. Als alles goed gaat, landt Jean-Claude LaCote vanochtend samen met zijn ex Hilde Van Acker in Zaventem. Het paar werd in 2011 veroordeeld voor een moord in De Haan in 1996. Het wordt nu uitkijken naar een nieuw proces.
18/02 23u00  Het bleef lang rustig op de Ultimas. En toen werd Jan Jambon bekogeld met tomatenHet bleef lang rustig op de uitreiking van de Ultimas, maar toen cultuurminister Jan Jambon (N-VA) aan het einde van de avond het podium betrad, kreeg hij enkele rotte tomaten naar zijn hoofd geslingerd.
18/02 23u00  Zouden mensen die dader zijn ook kijken naar de documentaire van Hilde Van Mieghem?Kris Kuppens zet de blik op oneindig. Vandaag: Als je eens wist.
18/02 22u45  Jan Jambon bekogeld met tomaten op uitreiking UltimasHet bleef lang rustig op de uitreiking van de Ultimas, maar toen cultuurminister Jan Jambon (N-VA) aan het einde van de avond het podium betrad, kreeg hij enkele rotte tomaten naar zijn hoofd geslingerd.
18/02 22u30  Jan Jambon bekogeld met tomaten op uitreiking Ultima’sHet bleef lang rustig op de uitreiking van de Ultima’s, maar toen cultuurminister Jan Jambon (N-VA) aan het einde van de avond het podium betrad, kreeg hij enkele rotte tomaten naar zijn hoofd geslingerd.
18/02 22u15  Winnaar Luc Tuymans stuurt zijn kat naar Ultimas en schenkt prijzengeld wegOp de uitreiking van de Ultimas daagde Luc Tuymans niet op om zijn prijs in ontvangst te nemen. Meer nog, hij schonk zijn prijzengeld weg aan Let’s Go Urban, een urban dansstudio in Antwerpen.
18/02 22u00  Winnaar Luc Tuymans stuurt kat naar uitreiking UltimasOp de uitreiking van de Ultimas daagde Luc Tuymans niet op om zijn prijs in ontvangst te nemen. Meer nog, hij schonk zijn prijzengeld weg aan Let’s Go Urban, een urban dansstudio in Antwerpen.
18/02 21u30  Sp.a-voorzitter Rousseau: ‘Vivaldi heeft meerdere interpretaties, afhankelijk van met wie je praat’Sp.a-voorzitter Conner Rousseau roept de andere partijen op om na een bedaringsperiode puur te werken op basis van inhoud, een soort ‘blind date in de formatie’. Dat zei hij in Terzake. Over de zogenaamde Vivaldi met de paars-groene partijen en CD&V - die automatisch terug op tafel ligt nu paars-geel morsdood lijkt - spreekt hij zich niet uit. ‘Wat is Vivaldi? Vivaldi heeft meerdere seizoenen en meerdere interpretaties, afhankelijk van met wie je praat.’
18/02 20u45  Een blik achter de schermen in de werkkamer van de koningNu koning Filip weer noodgedwongen consultaties met de partijvoorzitters houdt, zijn alle ogen opnieuw op het paleis gericht. Hij krijgt lof voor zijn aanpak, maar hoe gaat hij juist te werk?
18/02 20u15  ▶ Faroek Özgünes werd opgepakt in Ivoorkust: ‘Zat in zelfde ruimte als Duivelskoppel’Faroek Özgünes is enkele uren opgepakt in Abidjan. De misdaadjournalist bij VTM NIEUWS is in opdracht van Telefacts samen met collega-reporter Marieke Lust in Ivoorkust om een reportage te maken over het Duivelskoppel, Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote. Zij zitten in Abidjan in de cel, in afwachting van hun uitlevering naar België vanavond, wegens een moord in 1996.
18/02 20u15  Lezers aan het woord: ‘Er is iets essentieels fout met de verbeelding van de Aalsterse carnavalisten’Publiceer of toon beelden van carnavalswagens met Joodse karikaturen liever niet. Dat is de opmerkelijke oproep aan de media van drie proffen gespecialiseerd in antisemitisme in een opiniestuk in deze krant (DM 18/2). Het is “geen pleidooi voor censuur maar een oproep – voorbij sensatie, populisme en polarisatie – tot zorgvuldigheid, historische gevoeligheid en inzicht”, schreven Vivian Liska (Universiteit Antwerpen), Didier Pollefeyt (Katholieke Universiteit Leuven) en Klaas Smelik (Universiteit Gent). Moeten media voorzichter omspringen met beelden van carnavalswagens met Joodse karikaturen, vroegen we onze lezers op demorgen.be? Of zouden ze daar op een andere manier mee om kunnen gaan? Een selectie uit de inzendingen.
18/02 20u15  Humo’s Rock Rally 2020 maakt halve finalisten bekend: deze 20 artiesten zijn erbijHumo’s Rock Rally 2020 komt weer wat dichter bij de ontknoping. Van de 100 artiesten die de voorbije weken aan de wedstrijd deelnamen, blijven nu 20 halve finalisten over. Onderstaande namen strijden op 13 (Vooruit, Gent) en 14 maart (Trix, Antwerpen) om een van de tien finaleplaatsen.
18/02 20u00  ▶ Opgepakte Faroek Özgünes zat in zelfde ruimte als Duivelskoppel: “Even leek het alsof ik hun plaats zou innemen”Faroek Özgünes is enkele uren opgepakt in Abidjan. De misdaadjournalist bij VTM NIEUWS is in opdracht van Telefacts samen met collega-reporter Marieke Lust in Ivoorkust om een reportage te maken over het Duivelskoppel, Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote. Zij zitten in Abidjan in de cel, in afwachting van hun uitlevering naar België vanavond, wegens een moord in 1996.
18/02 19u45  ‘Nog een tram schrappen? We raken er nu al niet meer op’: Antwerpen zet schaar in openbaar vervoerTerwijl de stad wordt opgebroken voor Oosterweel, worden een aantal belangrijke trams in Antwerpen wellicht geschrapt. De ingreep staat haaks op de ambitie om pendelaars uit de auto te krijgen. ‘En we geraken er nu al niet meer op.’
18/02 19u30  Minister Goffin vraagt IS-moeders repatriëring kinderen toe te latenMinister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft de IS-moeders van kinderen in Syrische vluchtelingenkampen opgeroepen de repatriëring van de kinderen toe te laten. De minister deed dat in de Kamer, waar hij verslag uitbracht over zijn bezoek aan de regio van begin deze maand.
18/02 19u15  Lezers aan het woord: ‘Groeiend antisemitisme los je niet op door voorzichtig te zijn met karikaturen’Publiceer of toon beelden van carnavalswagens met Joodse karikaturen liever niet. Dat is de opmerkelijke oproep aan de media van drie proffen gespecialiseerd in antisemitisme in een opiniestuk in deze krant (DM 18/2). Het is “geen pleidooi voor censuur maar een oproep – voorbij sensatie, populisme en polarisatie – tot zorgvuldigheid, historische gevoeligheid en inzicht”, schreven Vivian Liska (Universiteit Antwerpen), Didier Pollefeyt (Katholieke Universiteit Leuven) en Klaas Smelik (Universiteit Gent). Moeten media voorzichter omspringen met beelden van carnavalswagens met Joodse karikaturen, vroegen we onze lezers op demorgen.be? Of zouden ze daar op een andere manier mee om kunnen gaan? Een selectie uit de inzendingen.
18/02 19u15  In de werkkamer van koning Filip: hoe pakt hij de formatiegesprekken aan?Nu koning Filip weer noodgedwongen consultaties met de partijvoorzitters houdt, zijn alle ogen opnieuw op het paleis gericht. Hij krijgt lof voor zijn aanpak, maar hoe gaat hij juist te werk? Het is intussen een vertrouwd beeld deze formatie.
18/02 19u15  Sam Bettens: ‘Bij lesbische vrouwen stuit ik weleens op onbegrip’Dit interview verscheen eerder al in De Morgen. We publiceren het opnieuw naar aanleiding van zijn passage in ‘Groeten uit’, vanavond.
18/02 19u15  Media moeten kunnen afbeelden waarover ze spreken. Maar graag kritisch en omzichtigPatrick Loobuyck is moraalfilosoof aan de UA en UGent en auteur van het boek Samenleven met gezond verstand.
18/02 19u00  Faroek Özgünes tijdlang opgepakt in Ivoorkust vanwege reportage over DuivelskoppelFaroek Özgünes is enkele uren opgepakt in Abidjan. De misdaadjournalist bij VTM NIEUWS is in opdracht van Telefacts samen met collega-reporter Marieke Lust in Ivoorkust om een reportage te maken over het Duivelskoppel, Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote. Zij zitten in Abidjan in de cel, in afwachting van hun uitlevering naar België vanavond, wegens een moord in 1996.
18/02 18u15  PS-voorzitter Paul Magnette verdedigt zich in markant Twitterfilmpje: ‘Zen blijven’In een opvallend filmpje op Twitter - volledig in het Nederlands - komt PS-voorzitter Paul Magnette nog eens terug op de huidige politieke impasse. Hij roept iedereen op om ‘zen te blijven’.
18/02 18u15  Blokker wordt Mega World in België: vakbonden reageren voorzichtig optimistischDe winkels van Blokker in België en Luxemburg worden verkocht aan een ander Nederlands bedrijf dat de winkels wil voortzetten onder de naam ‘Mega World’. Dat heeft de directie van de Nederlandse winkelketen vandaag bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Er werd gevreesd voor ontslagen, maar geen enkele job gaat verloren. De verschillende vakbonden reageren opgelucht.
18/02 18u00  Sam Bettens en zijn gezin in ‘Groeten uit’: dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
18/02 17u30  Live - Coronavirus: WHO-expert betwijfelt of Olympische Spelen kunnen doorgaanHet coronavirus Covid-19 is de publieke vijand nummer één, zegt de WHO. Er zijn wereldwijd 72.300 mensen besmet en 1.868 mensen zijn overleden. Volgens een WHO-expert zouden zelfs de Olympische Spelen in het gedrang kunnen komen. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
18/02 17u15  ‘Het is maar sport’, zegt ze, en ze haalt haar schouders op. Ik denk het nietKris Kuppens zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: over de Kimback.
18/02 17u15  Vijf nieuwe boeken die u zeker gelezen moet hebben‘Een psychologische roman’ met ‘karakters die tot in de diepste kern van hun ziel ontleed worden’, zodat ze ‘niet kunnen ontsnappen aan de intelligentie en de opmerkingsgave van de lezers.’ Jazeker, Brusselmans’ tachtigste vergt enig deductie- en vooral incasseringsvermogen. Meer dan ooit laat hij de humor rollebollen en tempeesten. Er wordt bij de beesten af gefreewheeld en geassocieerd. Natuurlijk duiken er wederom lichtjes vermomde collega-schrijvers op: ‘Ik ging biljarten met Grietsel Op de Beeckt, en ik stootte verkeerd, en de rode bal vloog van de tafel, en kwam terecht in de cleavage van de gedecolleteerde Grietsel.’
18/02 17u00  N-VA-voorstel over afname Belgische nationaliteit weggestemdEr komt geen uitbreiding van de mogelijkheid om iemand de Belgische nationaliteit af te nemen bij een veroordeling wegens terrorisme. Het voorstel van Kamerlid Koen Metsu (N-VA) dat de huidige wet in die zin moest uitbreiden, werd weggestemd in de Kamercommissie Justitie. Metsu kreeg enkel de steun van Vlaams Belang.
18/02 16u45  Imanuelle Grives werd gearresteerd op Tomorrowland. Om een rol voor te bereiden, zei haar advocaat. Volgens haar was er meer aan de handVorig jaar werd de Nederlandse actrice Imanuelle Grives (34) op Tomorrowland gearresteerd wegens drugsbezit en drugshandel. Ter voorbereiding op een rol, beweerde haar advocaat. In werkelijkheid was er volgens haar veel meer aan de hand.
18/02 16u30  Live - Coronavirus: WHO-expert: ‘In de huidige situatie, zou het organiseren van de Spelen onverstandig zijn’Het coronavirus Covid-19 is de publieke vijand nummer één, zegt de WHO. Er zijn wereldwijd 72.300 mensen besmet en 1.868 mensen zijn overleden. Volgens een WHO-expert zouden zelfs de Olympische Spelen in het gedrang kunnen komen. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
18/02 16u00  Live - Coronavirus: tien Belgische passagiers Westerdam worden thuis in isolatie geplaatstHet coronavirus Covid-19 is de publieke vijand nummer één, zegt de WHO. Er zijn wereldwijd 72.300 mensen besmet en 1.868 mensen zijn overleden. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.
18/02 16u00  Verrassend: Turkse rechtbank spreekt verdachten Gezi-protesten vrijAlle zestien verdachten die beschuldigd werden van het omvergooien van de Turkse regering, tijdens protesten in 2013 in Istanboel, zijn verrassend vrijgesproken. Reden van de vrijspraak is ‘gebrek aan voldoende bewijzen’.
18/02 15u30  Onthuld: Shakespeare is eigenlijk het getal piDat Mark Zuckerberg eigenlijk een buitenaards reptiel is en Donald Trump de antichrist, goed, dat weten we zo onderhand wel. Maar dat de Britse dichter William Shakespeare in werkelijkheid het getal pi is – daar keken we wel even van op.
18/02 15u30  ‘Na verloop van tijd zal men inzien dat niet nationalisme, maar kapitalisme het probleem is’Zes jaar na zijn klepper Kapitaal in de 21ste eeuw is Thomas Piketty terug, met een nieuw boek, een nieuw plan en 120.000 euro voor iedereen. ‘We weten allemaal hoe we een betere en rechtvaardigere wereld kunnen creëren. De tijd is aangebroken om het ook te doen.’
18/02 15u30  Deze 5 nieuwe boeken zijn de moeite waardHerman Brusselmans, Bloed spuwen naar de hematoloog, Prometheus, 300 p., 21,99 euro.
18/02 14u30  Imanuelle Grives werd gearresteerd op Tomorrowland. Ter voorbereiding op een rol, zei haar advocaat. Volgens haar was er meer aan de handVorig jaar werd de Nederlandse actrice Imanuelle Grives (34) op Tomorrowland gearresteerd wegens drugsbezit en drugshandel. Ter voorbereiding op een rol, beweerde haar advocaat. In werkelijkheid was er volgens haar veel meer aan de hand.
18/02 14u30  ‘Als hij zei: ‘Zet je bril af’, dan wist ik dat ik motten ging krijgen’‘We moesten maar iets te veel lawaai maken en vader begon te slaan.’ Barbara (42), een van de getuigen in de docureeks ‘Als je eens wist’ van Hilde Van Mieghem over kindermishandeling, is opgegroeid in een gewelddadig gezin. Dirk (50) werd vroeger mishandeld door zijn stiefvader: ‘Op een zondagochtend stond hij plots aan mijn bed. En de zondag daarop wéér.’ Erover praten helpt vaak niet, zegt psychiater Bessel van der Kolk, een wereldautoriteit als het over trauma gaat: ‘Je lichaam wordt door het trauma gegijzeld.’
18/02 14u15  VVJ: ‘Geen carnavalswagens met Joodse karikaturen meer tonen zou brug te ver zijn’Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ (Vlaamse Vereniging voor Journalisten), noemt het “een brug te ver” als media geen beelden van carnavalswagens met Joodse karikaturen meer zouden mogen tonen. “Maar ik ben het er absoluut mee eens dat er voldoende historische context moet gegeven worden als die beelden worden verspreid”, zegt Deltour.
18/02 13u45  Imanuelle Grives over haar arrestatie op Tomorrowland: ‘Ik dacht: ah joh, neem het lekker mee, ik heb het niet eens geteld’Vorig jaar werd de Nederlandse actrice Imanuelle Grives (34) op Tomorrowland gearresteerd wegens drugsbezit en drugshandel. Ter voorbereiding op een rol, beweerde haar advocaat. In werkelijkheid was er veel meer aan de hand.
18/02 13u45  Balthazar in het Koninklijk Circus: ‘Topentertainment’ ★★★★★Balthazar heeft tien jaar (!) na hun eerste plaat nog steeds niet aan relevantie ingeboet. De band verkocht in een mum van tijd driemaal het Koninklijk Circus uit. De ronde zaal bleek de gedroomde concertlocatie: sfeervol tot zelfs intiem, en toch groot genoeg voor menig broederlijk meezingmoment. Heupen werden geschud en glazen geheven tijdens de eerste van de drie avonden. Kortom, topentertainment.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer



Verkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

6x Theo Francken over de ‘smerige truken’ van CD&V, de wereldvreemdheid van de VRT en het gevecht tegen de kilo’s22/02 21u15 - De Morgen: Door de regeringsonderhandelingen hield Theo Francken (42) zich het voorbije halfjaar wat gedeisd, maar nu PS-voorzitter Paul Magnette zijn veto heeft gesteld tegen een regering met de N-VA en nieuwe verkiezingen steeds dichterbij komen, mag hij het campagnebeest in hem weer loslaten. Een openhartig gesprek over de ‘smerige truken’ van CD&V, de wereldvreemdheid van de VRT en het gevecht tegen de kilo’s. ‘Ik loop elke dag 5 à 6 kilometer.’
3x Prins Andrew viert verjaardag, maar veel genodigden hadden toevallig net iets anders te doen22/02 17u45 - De Morgen: Normaal gesproken had het een knalparty moeten worden, maar de 60ste verjaardag van prins Andrew liep uit op een sof.
2x Amazon onder vuur voor verkoop boeken met nazipropaganda22/02 14u30 - De Morgen: Het Auschwitz Memorial – het instituut dat waakt over de site van het gelijknamige concentratie- en uitroeiingskamp uit de Tweede Wereldoorlog – heeft aan e-commercebedrijf Amazon gevraagd om te stoppen met de verkoop van “hatelijke, gruwelijk antisemitische nazipropaganda” op zijn site.
2x Omdat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, verwijderden wij 250 van de 254 zenders uit de zenderlijst22/02 15u15 - De Morgen: Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over zijn vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.
2x Noord-Californië: nog onbekend en ongerept22/02 15u45 - De Morgen: Van de Lost Coast naar de Cascade Mountains door niemandsland. Een roadtrip langs de best bewaarde geheimen van Californië.
2x En nog houden pesterijen niet op: Quaden (9) beschuldigd dat hij 18-jarige oplichter is22/02 16u30 - De Morgen: Zijn verhaal ging deze week de wereld rond nadat zijn moeder een filmpje op sociale media postte waarop te zien was hoe de Australische Quaden Bayles (9) in tranen wenste dat hij dood was, moegetergd door pesterijen van zijn leeftijdsgenootjes. Op sociale media doet nu het hardnekkige gerucht de ronde dat Quaden en zijn moeder Yarraka oplichters zijn en de jongen eigenlijk veel ouder is dan hij beweert.
2x Ondanks windstoten tot 100km/u en code geel: Aalst Carnaval wordt niet afgelast22/02 16u45 - De Morgen: In Aalst wordt de carnavalstoet zondag niet afgelast, ondanks krachtige winden en een code geel-waarschuwing van het KMI. Zondagochtend wordt de situatie opnieuw geëvalueerd, zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst. Maar volgens de burgemeester is er voorlopig onvoldoende reden om de praalwagens niet te laten uitrijden.
2x Roadtrip langs de best bewaarde geheimen van Californië22/02 17u00 - De Morgen: Van de Lost Coast naar de Cascade Mountains door niemandsland. Een roadtrip langs de best bewaarde geheimen van Californië.
2x Koninklijk feest zonder vreugde voor Prins Andrew22/02 17u00 - De Morgen: Normaal gesproken had het een knalparty moeten worden, maar de 60ste verjaardag van prins Andrew liep uit op een sof.
2x Lara Croft 2.0 of fictie van eigen bodem: deze films mag u niet missen op tv vanavond22/02 17u15 - De Morgen: Elke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.

Statistieken

Artikels:
28602
Gelezen:
2915
Aantal lezers nu:
22






Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven