zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
23/03 13u15  Vlaanderen pompt 400 miljoen euro in onderzoek naar CO2-neutraliteit Vlaanderen gaat de komende twintig jaar elk jaar 20 miljoen euro investeren in innovatie en onderzoek die kunnen bijdragen aan CO2-neutraliteit tegen 2050. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Phillippe Muyters (N-VA) zaterdag bekendgemaakt in het Antwerpse Havenhuis, waar een rondetafelgesprek plaatsvond met bedrijfsleiders uit onder meer de chemische sector over carbon capture usage/storage projecten (CCS/U). Muyters heeft het over een “moonshot”, een ambitieuze investering om een grote technologische sprong voorwaarts te kunnen maken.
23/03 13u15  Thierry Baudet speelt het spel van alt-right. Ik zou het serieus nemen Marijn Kruk (1971) is journalist voor o.a. De Groene Amsterdammer, De Correspondent en Trouw, en heeft als standplaats Parijs. Momenteel trekt hij door Europa voor een serie over de onderstroom van het nationaal populisme. 
23/03 13u15  VS en Saudi-Arabië samen tegen vrouwenrechten De 'onheilige alliantie' tegen seksuele rechten is weer op de been, en ze wordt aangevoerd door de VS. Bij de Verenigde Naties in New York woedt al twee weken een diplomatiek gevecht rond een document over de positie van meisjes en vrouwen.
23/03 12u45  De Wever: “Het begin van de Narcostaat is terug te voeren op het gedoogbeleid van Nederland” Terwijl de granaten rond Park Spoor Noord afgelopen week knalden alsof het oorlogsgebied was, barstte de kritiek op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn 'war on drugs' los. 'Als ik zou beloven dat het geweld zeker gaat stoppen, dan zou ik liegen. Maar ik laat mij niét zeggen dat ik niets heb gedaan.'
23/03 12u00  Turbulentie in het luchtverkeer nog niet voorbij Zeker vanaf maandag gaan de luchtverkeersleiders van Skeyes opnieuw actievoeren. Ook al is er dan een sociaal akkoord in de maak.
23/03 11u15  Vaak dichtbij, nog nooit op hoogste schavotje in Sanremo: Peter Sagan Dat het hem steeds zwaarder valt om zich jaar na jaar op hetzelfde hoge niveau te handhaven, zegt Peter Sagan (29). Of dat ook wil zeggen dat, met het verstrijken van de jaren, het steeds moeilijker wordt om Milaan-Sanremo te winnen? Het antwoord is vintage Sagan: we’ll see, we zullen zien.
23/03 11u15  “Er is gewoon geen manier om niét naar Ine Van Wymersch te luisteren” Van woordvoerster van het Jaar tot jongste procureur van het land – en al meteen inzet van een relletje op Twitter: Ine Van Wymersch (38). “Ze is een halve flik, of zelfs bijna driekwart.”10 
23/03 11u15  “Hoog tijd dat er weer een hele grote Belgische renner opstaat” Met Milaan-Sanremo gaat het klassieke voorjaar nu echt van start. De komende weken is het niks dan koers, koers, koers, met Christophe Vandegoor, Michel Wuyts en José De Cauwer aan de micro. ‘Coureurs zijn fier op hun littekens.’
23/03 10u15  Aapje biedt hoop voor jongens die onvruchtbaar zijn door kanker Een nieuwe studie biedt hoop voor mannen die onvruchtbaar zijn doordat ze als kind tegen kanker werden behandeld. Wetenschappers slaagden er voor het eerst in een levend aapje ter wereld te brengen uit weefsel van een onontwikkelde testikel.
23/03 10u15  Jacinda Ardern: moeder van alle Kiwi’s, feministe en de ‘anti-Trump’ ’s Werelds jongste vrouwelijke premier dwingt respect af voor haar hartverwarmende antwoorden op de kille terreur in Christchurch. Wie is Jacinda Ardern? ‘Ze is nu het gezicht van ons doorzettingsvermogen’.
23/03 10u15  Jacinda Arderns reactie op de aanslag in Christchurch mag als handleiding dienen voor elke wereldleider Mark Coenen gaat aan de wandel met de week.
23/03 10u15  Aan het getal dat vrouwen op de weegschaal zien verschijnen hangt zeer veel gewicht Vraag van de week
23/03 09u30  May wil volgende week geen stemming als haar voorstel niet voldoende steun krijgt De Britse premier Theresa May zou het Britse parlement volgende week niet voor een derde keer laten stemmen over haar brexit-voorstel, als dat niet voldoende steun krijgt. Dat schrijft ze zelf in een brief aan de parlementsleden, berichten de commerciële zender Sky News en de openbare omroep BBC.14 
23/03 09u15  Staan we voor een verbreitbarting van ons nieuws? Mark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en opiniemaker bij De Morgen. Zijn column verschijnt elke zaterdag.10 
23/03 09u15  Vlaamse lessen uit een Nederlandse verkiezingsavond De Nederlandse verkiezingen zijn een interessante indicator voor wat over twee maanden in Vlaanderen te verwachten valt. Het is wel nog onbeslist wie hier zal cashen op de Baudet-onvrede.11 
Laatste update: vandaag om 13u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/03 07u15  Dode en drie gewonden bij schietpartij in New YorkIn East Harlem in New York heeft rond acht uur 's avonds lokale tijd een schietpartij plaatsgevonden, waarbij een dode is gevallen. Drie mensen raakten gewond. De schietpartij gebeurde op de hoek van 112th Street en 3rd Avenue.
19/03 06u15  “Vroeger werden liquidaties uitgevoerd door professionele schutters, nu door jongeren”De Nederlandse criminoloog Henk Ferwerda en de misdaadjournalist Paul Vugts zien gelijkenissen tussen het extreme drugsgeweld in Amsterdam en de explosies in Antwerpen. “Ik denk vaak: nu hebben we het ergste wel gehad. Maar dan worden we toch weer verrast.”
19/03 06u15  De Stemwijzer corrigeert de illusie van ethische consensusBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
19/03 06u15  “Elke vervoersmodus heeft zijn eikels. Alleen kan een eikel in een auto je vermoorden”Als beleidsmakers Koning Auto van de troon willen stoten, moeten ze het gaspedaal induwen, zegt de gerenommeerde Canadese stadsplanner Brent Toderian. “We mogen niet wachten op die ene perfecte mobiliteitsoplossing om een snelle stap in de juiste richting te realiseren.”
19/03 06u15  DOE DE TEST: Welke partij past het beste bij uw eigen opvattingen over seks, gender en welzijn?Hoe flexibel mogen we omspringen met het moederschapsverlof? Moet sexting bestraft worden? En welke partijen willen ‘genot en plezier’ een plaats geven in de lessen seksuele voorlichting?
19/03 06u15  Steun voor nieuwe gascentrales brokkelt afDe kans dat er nieuwe gascentrales komen, vervliegt stilaan. Enkel de drie resterende partijen van de minderheidsregering-Michel staan nog achter het  subsidiemechanisme voor de bouw ervan. Na N-VA en sp.a slaat nu ook Groen aan het twijfelen over de plannen van energieminister Marghem (MR). 
19/03 06u15  Aantal Europese kankerdoden stijgt dit jaar tot 1,4 miljoenOndanks wetenschappelijke vooruitgang blijft kanker vele levens eisen. Dit jaar kost ‘de keizer van alle ziektes’ in Europa 1,4 miljoen levens. Maar er is ook goed nieuws: voor alle kankers behalve pancreaskanker daalt het risico dat je eraan sterft fors en sinds 1988 zijn in de EU vijf miljoen kankerdoden vermeden.
19/03 06u15  N-VA is ethisch conservatiever dan de restVan een ethische consensus is in Vlaanderen geen sprake: N-VA blijkt in veel dossiers rond seksualiteit (bijna) even conservatief als Vlaams Belang. “Alle partijen stappen mee in de Gay Pride, maar dat is vooral marketing.”
19/03 05u30  PS annuleert alle rechtstreekse debatten met N-VA: “Teken van zwakte”De Franstalige socialisten weigeren tijdens de verkiezingscampagne rechtstreeks in debat te gaan met de N-VA. De PS annuleert alle geplande duels, bericht De Tijd vandaag.
19/03 05u15  Nieuw-Zeelandse premier opent parlement met Arabische groet en zweert naam van schutter nooit te zullen uitsprekenJacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft gezworen de naam van de vermoedelijke schutter die afgelopen vrijdag twee moskeeën in Christchurch onder vuur nam en vijftig mensen koelbloedig doodschoot, nooit uit te spreken. De premier opende het parlement vandaag met de Arabische groet ‘as-salaam Aleikum’, en zei dat de zwarte dag in het collectieve geheugen van alle Nieuw-Zeelanders zou staan.
19/03 04u00  Nieuwe streamingdienst Apple zonder NetflixDe films en series van Netflix zullen niet te zien zijn op het nieuwe streamingplatform dat Apple deze maand lanceert. Dat heeft topman Reed Hastings van Netflix maandag gezegd.
19/03 03u45  Franse en Spaanse schepen proberen olievlekken in Golf van Biskaje in te dammenBijna een week na het zinken van containerschip Grande America voor de Franse Atlantische kust zetten Franse en Spaanse schepen hun operatie voort om de olievervuiling te bestrijden.
18/03 21u45  “Een verdwaalde, verwarde sukkel, maar geen terrorist”: dit zeggen buurtgenoten over Gökmen T.Een “kleine crimineel”. Een “dealertje”. Een enorme “loser” met een drugsprobleem. Buurtgenoten van Gökmen T. (37), die ervan verdacht wordt maandagmorgen in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen doodgeschoten te hebben, kennen hem vooral als een “verdwaalde, verwarde sukkel.”
18/03 21u00  Tsjetsjeense mensenrechtenactivist veroordeeld tot vier jaar celEen rechtbank in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft de mensenrechtenactivist Ojoeb Titijev maandag veroordeeld tot vier jaar gevangenis wegens het bezit van marihuana. Titijev was het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Memorial in Tsjetsjenië. Volgens de Russische oppositie gaat het om een politiek proces met als doel Titijev het zwijgen op te leggen.
18/03 20u45  Politiechef Parijs vervangen vanwege “ongepaste instructies” omtrent rubberkogelsDe vernielingen en plunderingen zaterdag in Parijs, tijdens de demonstratie van gele hesjes, hebben geleid tot het vertrek van de politiechef van de Franse hoofdstad. Commissaris Michel Delpuech wordt vervangen omdat hij “ongepaste instructies” zou hebben gegeven om het gebruik door de politie van rubberkogels te verminderen, zo deelde premier Édouard Philippe maandag mee.
18/03 20u15  Verdubbeling aantal klachten bij klanten- en klachtendienst van VRTIn 2018 liet de klanten- en klachtendienst van de openbare omroep een verdubbeling van het aantal klachten optekenen in vergelijking met 2017. De journalistieke keuzes van de VRT, nauwkeurigheid, taalfouten en onpartijdigheid worden daarbij geregeld becommentarieerd. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de klanten- en klachtendienst van de VRT.
18/03 19u45  Staking onderwijs: “Stakingsbereidheid is groot, vooral in kleuter- en lager onderwijs”De stakingsbereidheid ligt hoog in het onderwijs. “Uit de signalen die we hebben binnengekregen vanop het terrein blijkt dat er woensdag zwaar zal gestaakt worden in het onderwijs”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). 
18/03 19u15  Democraat en mogelijke presidentskandidaat Beto O'Rourke haalt 6,1 miljoen dollar op in 24 uurDe Democraat Beto O’Rourke haalde in de eerste 24 uur het recordbedrag van 6,1 miljoen dollar op (5,4 miljoen euro), nadat hij vorige week aankondigde mee te dingen naar de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Dat liet zijn campagneteam maandag weten.
18/03 19u00  België bundelt krachten om zich klaar te stomen voor de impact van artificiële intelligentieAls artificiële intelligentie (AI) een jobmotor moet worden, dan zullen we iedereen vertrouwd moeten maken met de term. Dat is kort door de bocht de visie van de nieuwe Belgische denktank AI 4 Belgium. En onze publieke instellingen en kmo’s moeten dringend experimenteren met AI.
18/03 18u45  “Het algemeen belang, dat is pure quatsch”Dat de sp.a in Antwerpen met Bart De Wever in zee ging, was een zware vergissing, vindt historicus Vincent Scheltiens, die een nieuw boek schreef over de neergang van de sociaaldemocratie. Een gesprek over polarisering, het minste kwaad en witte konijnen.
18/03 18u15  Gokreclame zet steeds meer mensen aan om een gokje te wagen. Er wordt terecht aangedrongen op duidelijke lijnenKoen Geens (CD&V) is minister van Justitie.
18/03 17u30  Britse parlementsvoorzitter sluit nieuwe stemming over ongewijzigde Brexitdeal uitVoorzitter John Bercow heeft maandag in een statement in het Britse Lagerhuis verklaard dat de regering van premier Theresa May het reeds verworpen echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet opnieuw ter stemming kan brengen indien de regeringsmotie “substantieel dezelfde blijft”.
18/03 17u30  Johan de Boose enige Vlaming op shortlist Libris, Pfeijffer favorietJohan De Boose (°1962) is de enige Vlaamse auteur op de zeskoppige shortlist van de Libris Literatuurprijs. Hij is verrassend genomineerd voor zijn roman Het Vloekhout (De Bezige Bij), waarin hij tweeduizend jaar Europese geschiedenis vertelt aan de hand van een stuk zwervend hout.
18/03 17u15  President Mozambique vreest meer dan duizend doden na verwoestende cycloon IdaiDe Mozambikaanse president Filipe Nyusi vreest dat in zijn land zeker duizend doden zijn gevallen als gevolg van de cycloon Idai die de afgelopen dagen over het land is getrokken. Persbureau AFP schat het dodental in Mozambique en buurland Zimbabwe voorlopig op 157.
18/03 17u15  Nederlandse premier vergelijkt Theresa May met arm- en beenloze Monty Python-ridderIn een interview over de brexit heeft de Nederlandse premier Mark Rutte zijn Britse collega Theresa May vergeleken met de ridder uit filmklassieker Monty Python and the Holy Grail, die overtuigd blijft doorvechten ook nadat hij al zijn ledematen kwijt is. 
18/03 17u15  Gele hesjes veroorzaken 170 miljoen euro schade in FrankrijkDe schade die de gele hesjes in Frankrijk hebben aangericht, is maandag door de Franse Federatie van Verzekeringen (FFA) geraamd op 170 miljoen euro, zonder rekening te houden met de bijkomende schade die afgelopen weekend werd veroorzaakt op de Champs-Elysées. “Er werden tot dusver 10.000 schadeclaims geregistreerd”, verklaarde de FFA, die schat dat 30 tot 40 procent van de bedrijven geen garantie hebben afgesloten voor inkomstenderving.
18/03 17u00  ‘Arctic’: Hellevaart in een ijswoestijnIn Arctic  vertolkt Mads Mikkelsen een in een poolwoestijn gestrande piloot voor wie de redding zich achter enkele heuvelrotsen zou kunnen bevinden.
18/03 17u00  Meneer de president, slaap zachtNic Balthazar is film- en tv-maker. Hij was initiatiefnemer van The Big Ask, Dance for the Climate, Sing for the Climate, en is een van de oprichters van Klimaatzaak. 
18/03 16u15  Ambtenaren die nu nog werken, betalen het pensioen van hun gepensioneerde collega’sVéronique Goossens is hoofdeconoom bij Belfius. Ze schrijft in eigen naam. Haar column verschijnt voortaan tweewekelijks.
18/03 16u15  Beste bazen van de Vlaamse tv, stuur mij een cheque van 100.000 euro voor de rechten op ‘Fort Tarara’Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag een pitch voor het perfecte tv-programma.
18/03 15u45  Onze ijstijden ontstonden door aardplaatbotsingen in de tropenDe ijstijd waarin we ons momenteel technisch gezien nog altijd bevinden, ontstond door aardplaatbotsingen in de tropen. Net als trouwens alle drie grote ijstijden die de wereld de afgelopen 540 miljoen jaar geleden doormaakte, schrijven Amerikaanse onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift Science.
18/03 15u30  Dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix en Telenet Play More. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in onze tv-gids.
18/03 15u00  Dit huis uit 1934 werd tot in de kleinste details gerestaureerdDit huis van architect Huib Hoste had zich geen betere eigenaars kunnen wensen. Jos en Johan spaarden kosten noch moeite om hun Mechelse woonst tot in het kleinste detail te restaureren.
18/03 13u30  Neen, Theo Francken, dit was niet ‘het best mogelijke systeem’Ben Segers is de eerste opvolger op de lijst van de Kamer provincie Antwerpen voor sp.a 
18/03 12u30  Man dreigde voor de grap met aanslag op station AntwerpenEen 24-jarige man uit Zwijndrecht dreigde vrijdag met een aanslag in ons land – als grap, verklaarde hij later. Het parket tilt zwaar aan de feiten.
18/03 12u00  Nieuwsupdate: het belangrijkste nieuws van de ochtendExtra beveiliging voor moskeeën, klimaatactivisten viseren de financiële sector en de ‘Robin Hoods van deze tijd’ streken neer in Antwerpen.
18/03 11u45  Wachtlijsten inburgeringscurus: oud zeer, kentering op komst?Bijna 1.600 nieuwkomers wachten op een inburgeringscursus. Dat komt door een gebrek aan middelen en personeel, klinkt het op het terrein. Toch hebben de vakbonden voorzichtige hoop op verbetering.
18/03 11u45  Meerdere gewonden bij schietincident op tram UtrechtRond het 24 Oktoberplein in Utrecht in Nederland is een grote politiemacht op de been. Een man zou er het vuur hebben geopend op een tram, waarbij er meerdere gewonden vielen. De schutter zou ontkomen zijn. Volgens getuigen waren er meerdere daders, maar dat is nog niet bevestigd.
18/03 11u45  Marc Didden over Tone Brulin: “Bedankt om ons de weg te tone(n)”Theaterauteur en -regisseur Tone Brulin, die werd geboren als Antoon van den Eynden, is vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden. Marc Didden herinnert zich een wijze leermeester.
18/03 11u15  Hoe is het mogelijk dat zelfs deze vrouw bang is om overheerst te worden door de islam?Julie Cafmeyer is columnist bij De Morgen. 
18/03 11u15  May lijkt steun te krijgen van Noord-Ieren voor brexitdealWees patriottisch en stem op mijn akkoord. Die oproep heeft Theresa May in een Britse zondagskrant gedaan aan de leden van het Lagerhuis die komende week voor de derde keer kunnen stemmen over haar deal. De Noord-Ierse DUP lijkt nu wel geneigd te zijn om mee te stemmen.
18/03 11u15  Waarom u wakker hoort te liggen van een goede nachtrustAfgelopen vrijdag was het Wereldslaapdag. Artsen en wetenschappers willen daarmee de aandacht vestigen op het belang van een goede nachtrust. Dat kan geen kwaad: voor veel mensen – oud én jong – is in slaap raken een ware worsteling. Piekeren we te veel? Ligt het aan de schermpjes waarnaar we tot ’s avonds laat staren? En hoe lokken we Klaas Vaak weer onze slaapkamer in? Hier zijn de hopelijk niet al te (of net wél?) slaapverwekkende antwoorden!
18/03 11u15  Old Boy in Elsene: bistronomie met een Euraziatische sausLene Kemps fileert een culinaire hotspot.
18/03 10u45  Aanstaande fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank zet tienduizenden banen op het spelDeutsche Bank en de Duitse Commerzbank staan op het punt te fuseren, zegt het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg. De fusie zou resulteren in de op twee na grootste Europese bank, maar het is zeer de vraag of beide instellingen daarmee uit de problemen zijn.
18/03 10u15  50.000 schelpjes geraapt voor de wetenschapSchelpjes rapen alleen voor kinderen? Niet afgelopen weekend. Liefst 800 'burgerwetenschappers' trokken het strand op voor de tweede Grote Schelpenteldag, goed voor 50.000 stuks. 'Die geven ons een schat aan informatie over hoe het met de zee is gesteld', klinkt het.
18/03 10u15  Klimaatactivisten blokkeren kantoor BNP Paribas Fortis in BrusselKlimaatactivisten richten hun pijlen nu ook op de financiële sector. Activisten van 'Act for Climate Justice' hebben vanochtend samen met gele hesjes het investeringskantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel geblokkeerd. Daarnaast werden op meer dan 250 bankautomaten stickers gekleefd met de boodschap dat banken -die gered zijn met belastinggeld- de klimaatvernieling voortzetten. 'De actievoerders hebben de krachten gebundeld om sociale, fiscale en klimaatrechtvaardigheid te eisen, zodat elke burger een waardig leven kan leiden', klinkt het in een persbericht.
18/03 10u15  Ineke Daans (PIAS): “Genderquota in de muziek? Soms moet je forceren om te normaliseren”Maandagavond wordt er in de AB een debat gevoerd over genderquota in de muziek. De ‘dick-tatuur’ binnen de muziekwereld ligt al jaren onder vuur. But a change is a-coming. Met Ineke Daans, een van de leading ladies bij PIAS, spreken we over het nut en de onzin van quota.
18/03 09u45  Onderzoekers van het Internationaal Strafhof mogen de VS niet meer inDe Verenigde Staten zullen geen visa meer verstrekken aan medewerkers van het Internationaal Strafhof in Den Haag die onderzoek doen naar Amerikaanse oorlogshandelingen. 
18/03 09u15  Waalse regering heeft geen meerderheid meer in parlementHet Waalse parlementslid Patricia Potigny verlaat de Franstalige liberalen en vervoegt de partij van MR-dissident Alain Destexhe. Dat schrijven La Dernière Heure en La Libre Belgique. De Waalse regering is daardoor haar meerderheid in het parlement kwijt.
18/03 09u15  ‘The Division 2': knal eens in het rond in een verlept WashingtonOntwikkelaars van videogame The Division 2 bouwden de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. op schaal na, om ze vervolgens digitaal te laten verloederen. De game speelt zich namelijk af in een wereld die om zeep is, en dat moest zeer goed te merken zijn aan het decor.
18/03 09u00  Valerie Van Peel (N-VA): “Open Vld houdt asbestbedrijven hand boven het hoofd”N-VA beschuldigt voormalig coalitiepartner Open Vld ervan asbestbedrijven als Eternit een hand boven het hoofd te houden. Een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel raakte vorige week niet gestemd in de Commissie Sociale Zaken na blokkering van Open Vld, CD&V en MR.
18/03 08u30  In vier jaar tijd 71.000 langdurig zieken erbijOm meer mensen aan het werk te krijgen, maakte de regering-Michel een prioriteit van de activering van langdurig zieken. De resultaten van die inspanning vallen tegen. Sinds de start van de legislatuur zijn er 71.000 zieken bij gekomen. Vakbonden en zieken-fondsen plaatsen vragen bij de harde aanpak.
18/03 07u30  Onderzoek naar verdacht overlijden van getuige van ‘bunga bunga’-seksfeestjes van BerlusconiIn Italië is een onderzoek geopend naar het verdachte overlijden van Imane Fadil (33) begin maart. Het Marokkaanse model was regelmatig te gast bij de beruchte ‘bunga bunga’-seksfeestjes van Silvio Berlusconi, en werd in 2012 opgevoerd als getuige tegen de voormalig Italiaans premier.
18/03 07u30  Explosie in Antwerpen: straat afgesloten wegens meer ontploffingsgevaarDe De Pretstraat, vlak bij het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord, werd deze morgen afgesloten wegens ontploffingsgevaar. Vannacht is daar een explosief ontploft. Er is nog een tweede explosief gevonden, maar dat is niet ontploft. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.
18/03 07u15  Iedereen liegt in ‘De mol’, dus ook de man of vrouw aan de montageknop. Voor zekers!Elke week kijkt Kris Kuppens naar De mol op VIER en pent ze voor u de essentie bijeen. Wat moeten we nu écht onthouden, maar vooral: wie is nu die mol?
18/03 07u00  Gele hesjes geven Macron de vinger met rellen in ParijsMaandenlang verliepen de wekelijkse demonstraties van de gele hesjes relatief rustig, maar zaterdag liep het protest op de Champs-Élysées in Parijs al snel uit op een uitbarsting van geweld. Bij de actie werden ook zeven Belgen gearresteerd.
18/03 07u00  Dader Nieuw-Zeeland maakt ‘white power’-gebaar in rechtszaalDe 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, die vrijdag een terreuraanslag pleegde op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, verscheen zaterdag al een eerste keer voor de rechtbank. Hij weigerde iets te zeggen, maar zorgde wel dat een extremistisch handgebaar prominent in beeld kwam.
18/03 07u00  Inwoners Christchurch verwerken trauma in botanische tuinDe botanische tuin in Christchurch is sinds de aanslag op twee moskeeën de plek voor traumaverwerking. Eerder was dat al zo na de verwoestende aardbeving in 2011. “Samen rouwen we.”
18/03 06u45  Het probleem is niet de pijnlijke maatregelen, wel dat sommige politici kiezers als dommeriken behandelenDe politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
18/03 06u45  De raakpunten tussen Brenton Tarrant en Vlaams Belang zijn akelig onmiskenbaarTine Peeters is journalist 
18/03 06u45  Verhoogde politiebeveiliging bij Vlaamse moskeeënNa de aanslagen in Nieuw-Zeeland nemen verschillende Vlaamse steden bijkomende veiligheidsmaatregelen bij moskeeën. Dat blijkt uit een rondvraag. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) vindt dat het OCAD de extreemrechtse dreiging onvoldoende au sérieux neemt.
18/03 06u15  Deze sprookjescaravan moet kinderen warm maken voor verhaal en taalDe Kortrijkse school athena bouwde een caravan om tot vertelcabine en trekt daarmee rond bij de lokale jeugd om sprookjes te vertellen. In die sprookjes sluipt wel eens een woordje Arabisch of Pools om ook anderstalige jongeren te enthousiasmeren. ‘Dit soort initiatieven, met heel wat speelse aandacht voor de thuistaal, werken echt wel goed.’
18/03 06u15  “De belangrijkste vraag blijft: hoe bewust kiezen zwangere vrouwen voor een NIP-test?”Bijna 87.000 zwangere vrouwen hebben sinds de terugbetalingsregeling gekozen voor NIPT, de test die genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down opspoort. De begeleiding bij die keuze staat volgens sommigen nog steeds niet op punt.
18/03 06u15  Gent heeft een patent op spannende finishesHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
18/03 06u15  Luk Percevals Congo-aanklacht ‘Black’ in NTGent: een welkome mep in je gezichtEr zit veel humor in Black, Luk Percevals voorstelling over het Belgische kolonialisme, maar vrolijk word je er niet van. Twee uur lang confronteert de achtkoppige cast het publiek met een gitzwarte geschiedenis, die vandaag nog geschreven wordt.
18/03 06u15  “Eerst zeggen ze altijd: nein, nein, nein! Maar uiteindelijk krijgen we toch wat we willen”Voor Die Bakchen – Lasst uns tanzen kan het Residenztheater in München met een opvallend kwartet uitpakken. Choreograaf Wim Vandekeybus, auteur Peter Verhelst, muzikant Dijf Sanders en straatkunstenaar Vincent ‘Bonom’ Glowinski zijn partners in crime. Een verhaal over buikkrampen, verfspatten en computercrashes.
18/03 06u15  We worden niet alleen door terroristen bedreigd, maar ook door de wereldwijde ideologie van blank nationalismeWajahat Ali is commentator van The New York Times.
18/03 05u30  Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagdDe Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) vandaag bekend.
18/03 05u30  Inburgeren? Er zijn nog 1.593 wachtenden voor uMinstens 1.593 nieuwkomers in ons land wachten al maanden tot zelfs langer dan een jaar op een inburgerings­cursus. Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen vandaag. Nieuwkomers moeten zestig uur Maatschappelijke Oriëntatie volgen. In hun moedertaal leren ze dan over het leven en werk in België.
18/03 04u30  Zeker 24 doden nadat trein ontspoort in CongoZeker 24 mensen zijn gisterenavond omgekomen nadat een trein ontspoorde in de Democratische Republiek Congo. Daarnaast zijn 31 mensen gewond geraakt door het ongeluk. De vrachttrein ontspoorde in de provincie Kasai in het midden van het land.
18/03 04u15  Moskeeschutter kocht wapens online van wapenwinkel in ChristchurchDe dader van de terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland heeft zijn wapens online gekocht bij een wapenwinkel in Christchurch. Dat zegt de eigenaar van deze winkel op een door hem georganiseerde persconferentie.
18/03 03u30  Twee doden bij Sint Patrick’s Day-feestje in Noord-IerlandIn Cookstown, een stad in Noord-Ierland, is een schoolfeestje om Sint Patrick’s Day te vieren, zwaar uit de hand gelopen. Rond half tien ’s avonds liepen bij de hulpdiensten meerdere oproepen binnen over verschillende gewonden in het Glenovan Hotel, waar het feest plaatsvond. 
18/03 01u45  Australische politie voert huiszoekingen uit in verband met aanslag in Nieuw-ZeelandDe Australische politie heeft vandaag twee huiszoekingen uitgevoerd in dorpen in de zuidoostelijke staat New South Wales in relatie met de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch afgelopen vrijdag. Onder meer het huis van de zus van de 28-jarige verdachte Brenton Tarrant is doorzocht. 
18/03 01u45  Schutter Christchurch wil zichzelf verdedigen en ontslaat advocaatDe verdachte van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch afgelopen vrijdag, heeft de advocaat die aan hem werd toegewezen ontslagen. Dat meldt de New Zealand Herald na bevestiging van advocaat Richard Peters. 
18/03 01u45  “Khashoggi was niet de enige”: Saudische prins stuurde geheim interventieteam aan dat dissidenten het zwijgen op moest leggenKroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië heeft zijn goedkeuring gegeven aan een geheime campagne om dissidenten door onder meer bewaking, kidnapping, arrestatie en foltering het zwijgen op te leggen. Dat deed hij ruim een jaar voordat de kritische journalist Jamal Khashoggi werd vermoord. Dat onthult The New York Times.
17/03 20u45  ‘Bagaar’: de brutaliteit van de witte koloniaalGuy Cassiers en LAZARUS vullen elkaar wonderwel aan op het podium. Tegelijkertijd blijft het zoeken naar wat ze precies willen vertellen in hun samenwerking Bagaar.
17/03 19u30  De ‘Robin Hoods van deze tijd’ strijken neer in Antwerpen en de islam moet het ontgeldenMet de Brit Tommy Robinson haalde Vlaams Belang zaterdag een radicale anti-islamactivist naar Antwerpen. Samen met Dries Van Langenhove werd hij voorgesteld als een moderne vrijheidsstrijder. De islam was de kop van Jut.
17/03 18u45  Waar breekt de blauw-groene as?Zowel Groen als Open Vld stelden de afgelopen dagen hun klimaatplannen voor. Houdt de blauw-groene as stand, nu de partijen concreter worden? Of breekt die nog voor ze goed en wel gesmeed is? 
17/03 18u30  Na bloedbad gaat Nieuw-Zeeland wapenwet aanpakkenNieuw-Zeeland gaat strengere wapenwetten invoeren. Premier Jacinda Ardern heeft dat aangekondigd na de aanslag in Christchurch, waarbij vijftig moskeegangers rond het vrijdaggebed zijn omgekomen. De alt right-terrorist Brenton Tarrant beschikte sinds 2017 over een wapenvergunning en had zijn vijf wapens legaal gekocht, maakte Ardern in het weekend bekend.
17/03 17u45  “We moeten dringend af van het taboe dat rond de dood hangt”Wat er achter de schermen van de begrafenisondernemer gebeurt, blijft meestal goed verborgen. Het Eén-programma Komen te gaan brengt daar vanaf maandagavond verandering in. Twee begrafenisondernemers met een verhaal geven alvast een sneakpreview van wat we mogen verwachten. 
17/03 17u15  Jef Neve en zijn broer Wiet: “Er is iets heel ergs gebeurd met onze Jef, zei vader”De oudste is 41 jaar, begenadigd pianist, componist en momenteel op tournee met Natalia. De jongste is 38 jaar, windsurf­coach en hr-specialist. Jef en Wiet Neve, broers.
17/03 16u30  Zijn de ‘Blind getrouwd’-koppels wel bereid elkaars stront op te kuisen? Ik betwijfel hetFernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over Blind Getrouwd.
17/03 16u15  Herman Brusselmans en zijn vriendin zullen nooit samen oud worden: “Bij de gedachte dat ik ga sterven, lopen de tranen over haar wangen”Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Herman Brusselmans (61). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
17/03 15u45  De Block haalt nog eens uit naar Francken: “Hij is de straatvechter. Niet ik”Maggie De Block, federaal minister bevoegd voor Volksgezondheid en Migratie, heeft in een interview met De Zondag opnieuw fel uitgehaald naar haar voorganger Theo Francken (N-VA). “Ik vecht geen robbertjes uit. Hij doet dat. Hij is de straatvechter.” Francken pareerde de kritiek op Twitter: “Wat een totaal gebrek aan klasse.”
17/03 15u15  Eten, drinken en drijven in Yucatán: dit is Mexico op z’n mooistMexico’s schiereiland Yucatán staat bekend om zijn Mayaruïnes, explosieve smaken en witte stranden. Twaalf dagen lang laat ik me onderdompelen. Ook letterlijk, want hier kun je overal zwemmen, snorkelen en diepzeeduiken.
17/03 14u15  Wraak van een miskende Beatle: met ‘Here Comes the Sun’ werd George Harrison een schaduwheldWeg met de winter, leve de lente! Terwijl The Beatles hun ondergesneeuwde ­relatie intern probeerden te ontdooien, werkte George Harrison zich op tot de ­schaduwheld van het album Abbey Road met het zon­overgoten ‘Here Comes the Sun’.
17/03 14u00  Het dagboek van Anuna De Wever, deel vier: “Macron ontmoet. Best chill, eigenlijk”Lees meer >
17/03 13u45  Cycloon Idai eist tientallen doden in zuiden van AfrikaIn Zimbabwe en Mozambique zijn minstens 50 mensen om het leven gekomen na de doortocht van cycloon Idai vrijdagavond en zaterdagochtend. Het gaat om de ergste orkaan in de regio in meer dan tien jaar.
17/03 13u15  “Ik eet geen calamares”, zegt mijn dochter. “Ik voed mij niet met dieren die kunnen dromen”Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
17/03 13u00  Elektriciteit even gratis dit weekend: grote verbruikers worden betaald om elektriciteit af te nemenVeel wind en zes van de zeven kerncentrales die draaien zorgen zondag voor negatieve stroomprijzen. Grote verbruikers worden met andere woorden betaald om elektriciteit af te nemen.
17/03 12u45  Neuspeuteren is om problemen vragen: “Er zijn mensen die een gat in hun tussenschot krabden”U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? Hier moet u zijn.
17/03 12u15  Wat u moet weten voor u gaat etenMacron veroordeelt het geweld van de gele hesjes gisteren in Parijs, Nieuw-Zeeland komt voorzichtig bij van de aanslagen in Christchurch en er raakt meer bekend over de extreemrechtse terrorist Brenton Tarrant. Journaliste Katrin Swartenbroux helpt een moeder die haar dochter genderneutraal wil opvoeden. Maar wat als de kleine alleen maar roze jurkjes wil dragen en met poppen wil spelen?
17/03 11u45  Ik zou zelfs de boodschappenlijstjes en de belastingaangifte van (RV) lezenVincent Byloo en Elke Neuville. Partners in crime en in de liefde. Hij maakt radio, zij tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij. Vandaag: Vincent Byloo.
17/03 11u15  Alles wat u moet weten over sushi (en waar in België je de beste vindt)Terwijl Sergio zelfs onze frieten naar een hoger niveau tilt, gaat het op een ander snackvlak een bedroevende richting uit. Het aantal plekken waar men in Vlaanderen sushi kan eten of afhalen, valt niet meer bij te houden. Tijd om de populaire rijsthap eens van dichtbij te monsteren.
17/03 10u15  Dave Eggers slaat sinistere toon aan in nieuwe roman ‘De parade’In zijn nieuwe, sterk allegorische roman De parade gooit Dave Eggers opnieuw een rist ethische kwesties op tafel. Wat gebeurt er als een regelneef en een losbol samen een asfaltweg aanleggen in een land dat opveert na een burgeroorlog?
17/03 10u00  Veiligheidsbronnen: “Dader ontmoette extreemrechtse groepen tijdens verblijf in Europa”Brenton Tarrant, de dader van de aanslagen in Christchurch, ontmoette extreemrechtse groepen tijdens een bezoek aan Europa twee jaar geleden. Dat schrijft de Britse krant The Independent op basis van veiligheidsbronnen. Volgens The Sunday Telegraph verbleef Tarrant in 2017 een paar weken in Groot-Brittannië en radicaliseerde hij tijdens dat verblijf. Enkele landen in de Balkan die Tarrant al zeker bezocht, proberen zijn handel en wandel in kaart te brengen.
17/03 09u15  De favoriete ochtendmuziek van Peter Van de Veire: “Naar Klara Continuo luisteren: dat is pas écht zondag”Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van presentator Peter Van de Veire.
17/03 09u15  Het lucht bijna óp: gewoon nog eens lachen met iets vreemdsOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw.
17/03 08u45  Dader stuurde manifest kort voor aanslag naar premier Nieuw-ZeelandDe premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft laten weten dat ze het manifest van de terrorist negen minuten voor de aanslagen op de moskeeën in Christchurch ontving. Ze zegt dat de veiligheidsdiensten daarna zo snel mogelijk hebben gehandeld. Bij de aanslagen kwamen 50 mensen om het leven.
17/03 07u00  Wisselvallige dag met afwisselend opklaringen en voorjaarsbuienDeze ochtend ligt een regenzone nog tijdelijk over het oosten van ons land, die tegen de middag wegtrekt richting Duitsland. Daarna wordt het wisselvallig met opklaringen, stapelbewolking en voorjaarsbuien die gepaard kunnen gaan met een donderslag of wat korrelhagel. Op de Ardense hoogten valt er mogelijk zelfs wat smeltende sneeuw. Dat meldt het KMI. 
17/03 07u00  Macron wil “harde beslissingen” om gele hesjesgeweld in toekomst te voorkomenDe Franse president Emmanuel Macron wil “sterke, complementaire beslissingen” nemen om te voorkomen dat het protest van de gele hesjes nog dergelijke gewelddadige proporties aanneemt als zaterdag in Parijs het geval was. 
17/03 06u45  Genderneutraal opvoeden gaat niet over meisjes met jongensspullen of omgekeerdLees meer >
17/03 06u15  “Het is een soort breinseks: hij vraagt hoe het op mijn werk gaat, geeft me advies”Niemand kent hen, in het koffiehuis. Daar ziet Yvonne (51) hem elke week, twee uur lang. Nooit loopt het uit de hand. Altijd zijn ze bij hun volle verstand. Al zou zij heel stiekem ook graag zijn vrouw leren kennen.
17/03 05u30  Nog twaalf mensen in levensgevaar na aanslag in Christchurch, dader wordt in Nieuw-Zeeland berechtNa de terreuraanslag tegen twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland verkeren nog twaalf slachtoffers in levensgevaar, onder wie een vierjarig meisje dat naar een kinderziekenhuis in Auckland is overgebracht. Alles samen worden nog 36 mensen met schotwonden in verschillende ziekenhuizen verzorgd. Verdachte Brenton Tarrant zal in Nieuw-Zeeland berecht worden, aldus premier Jacinda Ardern.
17/03 03u15  Al zeker 50 doden in Indonesië door overstromingenIn de Indonesische provincie Papoea hebben plotselinge overstromingen en aardverschuivingen aan ongeveer vijftig mensen het leven gekost. Er raakten ook zeker 21 mensen gewond. Dat heeft de politie zondag lokale tijd gemeld. 
17/03 02u30  Man opgepakt voor moord op New Yorkse maffiabaasEen 24-jarige man is zaterdag opgepakt voor het doodschieten van de New Yorkse maffiabaas Francesco ‘Franky Boy’ Cali, de leider van de Gambino-familie. Cali werd donderdag voor zijn woning in stadsdeel Staten Island neergeschoten. 
17/03 02u15  Advocate Caputova ruim op kop bij Slowaakse presidentsverkiezingenDe liberale advocate Zuzana Caputova lijkt haar favorietenrol bij de Slowaakse presidentsverkiezingen waar te maken. Volgens de gedeeltelijke resultaten ligt ze met 40 procent van de stemmen, en ruim 80 procent van de stembiljetten geteld, duidelijk op kop. Dat heeft de kiescommissie in de nacht van zaterdag op zondag meegedeeld.
17/03 02u00  Filipijnen stappen jaar na aankondiging officieel uit Internationaal StrafhofDe Filipijnen stappen een jaar en drie dagen na de aankondiging officieel uit het Internationaal Strafhof (ICC). Het land stapt zondag 17 maart uit het ICC. Het Strafhof onderzoekt mogelijke misdaden tijdens de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte.
17/03 01u15  Elise Mertens wint samen met Aryna Sabalenka dubbelspel op toernooi van Indian WellsElise Mertens heeft deze nacht het dubbelspel van het prestigieuze toernooi van Indian Wells (9.035.428 dollar) gewonnen. Aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka nam de 23-jarige Limburgse in de finale de maat van de Tsjechen Katerina Siniakova en Barbora Krejcikova. In 1 uur en 2 minuten werd het 6-3 en 6-2.
16/03 20u45  Ta-Nehisi Coates: “Wat anderen bereiken met maximale inspanningen, bereiken witte mannen, met minimale kwalificaties”President Trump brengt in de VS racistische krachten naar boven die nog lang niet zijn uitgeroeid, ziet auteur Ta-Nehisi Coates (43). Zijn er nog helden om dit onrecht te bestrijden?
16/03 20u00  Politiewoordvoerder stelt boek voor over aanslagen BrusselChristian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse lokale politie,  heeft vandaag in Brussel zijn nieuwste boek voorgesteld. De commissaris is al bekend als schrijver van verschillende misdaadromans, maar zijn laatste werk is een stuk persoonlijker. Na de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek werd de politieman getroffen door een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Zijn jongste boek Die dag heeft Brussel geweend (en ik ook) is een manier om met die PTSS om te gaan.
16/03 18u45  Dewinter: “Tommy Robinson en Dries Van Langenhove zijn de Robin Hoods van deze tijd”Op een bijeenkomst van Vlaams Belang riep kopstuk Filip Dewinter zaterdag op om de vrije meningsuiting niet te laten beknotten door politieke correctheid. “Iedere vorm van Islamkritiek zal opnieuw als ‘hate speech’ worden afgedaan”, verwees hij naar de aanslagen in Nieuw-Zeeland.
16/03 18u15  “De klimaatspijbelaars zijn niet beter dan de klimaatontkenners”De groenen laten zich niet in een hoekje duwen door alle kritiek op hun klimaatplan. “Bring it on!” daagde voorzitster Meyrem Almaci de criticasters uit op hun campagnemeeting in Vorst. “Ik heb maar één vraag aan al degenen die ons aanvallen: Wat is jouw alternatief? Wat is jullie plan?”
16/03 18u15  Wat blijft er over van Zaventem, nu het in handen is van buitenlandse investeerders?Wat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.
16/03 17u30  Open Vld zet in op CO2-vignet, gratis openbaar vervoer jongeren haalt het nietOpen Vld heeft zaterdag op een congres in Genk de maatregelen rond klimaat vastgelegd waarmee de partij in mei naar de kiezer trekt. De liberalen willen onder meer een CO2-heffing voor bedrijven die producten invoeren waarvan we weten dat ze niet duurzaam werden geproduceerd. De elektriciteitsfactuur mag voor Open Vld met 80 tot 100 euro per gezin omlaag. Enkele andere opvallende voorstellen haalden het dan weer niet, zoals onder meer gratis openbaar vervoer voor scholieren en studenten.
16/03 17u15  Wat moeten de kinderen van Michael Jackson aan met zulke verhalen over hun vader?De kinderen van Michael Jackson hebben al veel voor de kiezen gehad. De nieuwe onthullingen hakken er stevig in. 
16/03 16u15  Truckersroman met een wrange, laconieke klets humorErik Vlaminck situeert zijn nieuwe roman Een berg mens onder witte lakens in de wereld van de truckers. Opnieuw spat de smeuïge anekdotiek in het rond.
16/03 15u45  CD&V’er Peter Van Rompuy: “N-VA wil niet alleen het land, maar ook samenleving splitsen”“N-VA wil niet alleen het land, maar ook de samenleving splitsen, terwijl de liberalen streven naar het iedereen voor zich waar de sterkste overleeft. Dit staat loodrecht op de waarden waar de CD&V voor staat, met name een maatschappij die aan mekaar klit en waar we elkaar steunen en vooruit helpen”. Dat heeft Peter Van Rompuy, de CD&V-lijsttrekker in Vlaams-Brabant voor de Vlaamse verkiezingen, zaterdag gezegd tijdens een provinciaal partijcongres in Leuven.
16/03 15u15  Je kunt als beginnend politicus maar beter al bekend zijnMark Coenen gaat aan de wandel met de week.
16/03 14u45  Tom Dumoulin: “Biologisch bloedpaspoort niet waterdicht tegen doping”Twee renners zijn betrokken bij Operatie Aderlass, het bloeddopingschandaal in Oostenrijk. Voorlopig. Volgens de krant Le Monde duiken er binnenkort nieuwe namen op. Tom Dumoulin is geschokt.
16/03 14u45  Tackles met de kracht van een autobotsing: Frankrijk luidt de noodklok na vier dodelijke rugbyslachtoffersIn het rugby worden de spelers steeds groter en zwaarder. Dat maakt de sport ruwer. Te ruw volgens de Fransen, die vandaag de laatste wedstrijd van de Six Nations Championship afwerken. Na vier doden in korte tijd klinkt de roep om maatregelen.
16/03 14u30  Schutter Nieuw-Zeeland voorgeleid, premier kondigt aanpassing wapenwetten aanDe man die zeker 49 mensen heeft doodgeschoten in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, gebruikte bij de aanslag vijf geweren (waarvan twee semiautomatische) en had daarvoor een geldige wapenvergunning. Dat zei premier Jacinda Ardern tijdens een persconferentie. “Onze wapenwetgeving gaat veranderen”, beloofde zij ferm.
16/03 14u30  Martínez legt lastige puzzel bij de Duivels: "We staan voor twee interlands in zeven dagen”De Rode Duivels beginnen volgende week aan hun EK-verhaal. Het wordt Roberto Martínez bij de start niet makkelijk gemaakt.
16/03 14u15  Deense coach Jess Thorup kan zondag met AA Gent ticket voor play-off 1 versierenDe club, de infrastructuur, de spelers, de fans: alles bij AA Gent snakt naar play-off 1. Jess Thorup is de man die STVV zondag met een uitgekiend plan moet slopen. Vier jaar na de landstitel zou het een schande zijn mochten de Buffalo's de top zes niet halen.
16/03 14u15  “Pedofielen zijn mensen zoals jij en ik”, zegt psychologe Julia ShawWas Michael Jackson een pedofiel? Ja. Was hij daarom een monster? Neen, betoogt Julia Shaw in Het kwaad, waarin ze ook de balk in uw eigen oog blootlegt. “Neem pedofielen serieus.”
16/03 13u45  Feministe Mona Eltahawy: “Ik wil het patriarchaat vernietigen”Journaliste Mona Eltahawy (51), deze week te gast in de Brusselse Bozar, groeide op in het Midden-Oosten en is klaar met de verstikkende vrouwenhaat die er heerst. “Vrouwen kennen drie dictators: de man in het paleis, de man op straat en de man in hun bed.”
16/03 13u15  Het vreedzame Christchurch kan het grove geweld maar moeilijk bevatten: “Dit is niet Nieuw-Zeeland”Eén dag na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, maakt de schok onder bewoners voorzichtig plaats voor rouw. De aanslagen zijn moeilijk te bevatten in een land dat grof geweld vreemd is: “Dit is iets dat normaal gesproken alleen in Europa voorkomt”.
16/03 13u15  Het probleem is niet dat je zoon een ­ rotverwende snotaap zou zijn. Het probleem ligt bij jouBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (9) en Missy (5).
16/03 13u00  Meer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft in de spits een vertraging van ruim 5 minutenMeer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft bij elke rit in de spits een vertraging van ruim 5 minuten. Dat meldt VRT NWS. De vervoersmaatschappij pleit voor ingrepen die een betere doorstroming mogelijk maken.
16/03 12u45  “Heel Rusland kijkt naar me, laat alles branden”: Russische hiphoppers zetten Kremlin op steltenOp de podia van nachtclubs, cafés en kelders in heel Rusland beukt tegenwoordig maatschappijkritische hiphop, en daar kan Poetin niet mee lachen. De geheime dienst haalt alles uit de kast om de scene het zwijgen op te leggen.
16/03 12u30  Het bloedbad in Nieuw-Zeeland was gemaakt om viraal te gaanCharlie Warzel is columnist van The New York Times, gespecialiseerd in online extremisme.
16/03 11u30  Ik kende de tragiek van het niet geloofd wordenHilde Van Mieghem gunt ons een gloedvolle blik achter de schermen van haar leven.
16/03 11u15  “Moet de bond nu haast maken in de matchfixing-affaire? Juist niet”Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
16/03 11u15  In beeld: de wondere wereld van een meisje met DownDe dag waarop de lente begint, is het ook World Down Syndrome Day. De Duits-Russische fotografe Snezhana von Büdingen maakte een ontroerende fotoreeks over Sofie, een jonge Duitse vrouw met het syndroom van Down. 
16/03 11u00  Seksschandalen maken einde aan de carrière van twee iconen uit de Zuid-Koreaanse K-popwereldTwee grote seksschandalen hebben deze week een einde gemaakt aan de carrière van een paar van de grootste iconen uit de Zuid-Koreaanse K-popwereld.
16/03 10u45  'Eline wou niet dood'“De impact van de ziekte was enorm, maar we kwamen erdoor. Eline moest minder op raadpleging. Ze was niet depressief, ze wou niet dood.” Op dag twee van het assisenproces tegen Mehrnaz D., die van moord op haar dochter Eline (14) beschuldigd wordt, getuigt haar ex-man.
16/03 10u15  “Mensen die niet online kunnen bankieren, zijn de nieuwe analfabeten”BNP Paribas Fortis gaat de komende drie jaar vier op de tien bankkantoren sluiten. Verschillende banken dreven de voorbije jaren de sluiting van bankfilialen op, vooral op het platteland. De reden? We bankieren steeds meer online. Maar niet iedereen. Liefst 40 procent van de mensen tussen 65 en 85 jaar heeft geen toegang tot het internet. 
16/03 10u15  Het enthousiasme waarmee CD&V de staat nog maar eens wil hervormen, doet denken aan vroegerAls het op het hervormen van de staat aankomt, tonen sommige Vlaamse politici een moeilijk te begrijpen wellust. De kans is klein dat die lust in de komende tien jaar ook echt bevredigd gaat worden.
16/03 10u15  Vergis je niet: Nieuw-Zeeland is ons buurlandLees meer >
16/03 10u15  In verkiezingstijd worden albino’s in Malawi vermoord voor geluksdrankHonderden mensen met albinisme demonstreren in Malawi tegen het vermoorden van albino’s om daar toverdrankjes voor geluk van te maken. Ze eisen bescherming.
16/03 10u00  Kleine moslimgemeenschap in Nieuw-Zeeland voelde zich altijd veiligDe kleine moslimgemeenschap in Nieuw-Zeeland heeft altijd zonder veel problemen samengeleefd met andere bevolkingsgroepen. “We hebben ons hier steeds veilig gevoeld”, zei voorzitter Mustafa Farouk van de islamitische federatie Fianz vrijdag. “We dachten in het veiligste land ter wereld te leven.”
16/03 09u45  Pendelaars tot wel drie keer langer onderweg met openbaar vervoer: “Dat is te veel om de automobilist uit de file te krijgen”Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.
16/03 09u45  Waarom #selfcare schadelijk kan zijn voor uw geestelijke gezondheidWe doen met steeds meer aan #selfcare, maar de groentesapjes verbergen moeilijk te verteren waarheden over onze geestelijke gezondheid(szorg). “Ik goot me vol met kurkumashots omdat ik mezelf juist níét de moeite vond.”
16/03 09u15  Moeten we leraren die bijzonder goed presteren, ook meer loon geven?Een voor- en een tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: moeten we leraren die bovenmatig presteren ook beter verlonen? Enkele dagen voor de onderwijsbetoging van woensdag 20 maart kruist onderwijsexpert en KU Leuven-hoogleraar Kristof De Witte de degens met Raymonda Verdyck, topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs. 
16/03 07u15  Wim Delvoye verlaat België: “Als ik voor de keuze word gesteld, wil ik Brit zijn”Het komt nooit meer goed tussen kunste­­naar Wim Delvoye (53) en zijn geboorteland. Maar voor hij met een wel­ge­meen­de ‘fuck you’ de deur achter zich dichttrekt, mag hij de eerbiedwaardige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België inpalmen in Brussel.
16/03 07u00  30.000 klimaatbetogers in Brussel, duizenden elders: ‘Dit houden ze vol tot de verkiezingen’Op vraag van Greta Thunberg werd de tiende klimaatactie een wereldwijde jongerenstaking. Bij ons was er discussie of zoiets wel een schoolactiviteit kon zijn, maar met tienduizenden betogers was het weer een schot in de roos. ‘Zet mijn naam niet in de krant, mijn directie wil niet dat ik hier ben.’
16/03 06u15  20 jaar S.M.A.K.: vier bekende koppen over hun favoriete werkHet S.M.A.K. wordt twintig. Dat feestje vieren ze met een grote expo, waarvoor het stof is geblazen van tweehonderd markante stukken uit de collectie. Vijf kunstliefhebbers met een groot hart voor het S.M.A.K. kiezen hun favoriet. 
16/03 06u15  Unia krijgt meer klachten over groepen die op Facebook moslims diaboliserenDe uiterst-rechtse terrorist in Nieuw-Zeeland gebruikte Facebook om zijn aanslag te streamen en gelijkgezinden te vinden. Ook in België bestaan er FB-groepen die opgericht zijn met als doel moslims te diaboliseren. Unia opende meerdere klachtendossiers.
16/03 06u15  Als je zelfs in Nieuw-Zeeland niet langer veilig bentMark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en opiniemaker bij De Morgen. Zijn column verschijnt elke zaterdag.
16/03 06u15  Voor veel politieke leiders blijft het moeilijk te weerstaan aan de drang om polariserende boodschappen te verspreidenYoussef Kobo is sociaal ondernemer, opiniemaker en CD&V-politicus.
16/03 06u15  Truckchauffeurs hebben het gehad met de Britten: “We worden behandeld als honden”Slopende wachttijden, véél te weinig parkeerplaatsen en ­migranten die op of in je vrachtwagen willen klimmen. Met de nakende brexit wordt het leven van de truckchauffeur een hel.
16/03 06u15  Alleen wereldkampioen werd hij nooit: Louis van Gaal zegt het voetbal vaarwelHet zat er al even aan te komen, maar het is nu officieel: Louis van Gaal (67) gaat met pensioen. Dat zal wennen worden, want de roemruchte voetbalcoach liet niemand onberoerd.
16/03 04u45  Openbaar vervoer zelden alternatief voor auto: het is meestal te traagOndanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.
16/03 01u45  Tabaksreus wil Belgische vaping-markt veroveren met boodschap dat het gezonder is dan roken: Stichting tegen Kanker kritischBritish American Tobacco (BAT) lanceert in België een e-sigaret en wil op die manier een deel van de koek van de steeds groter wordende markt van vapers binnenhalen. De tabaksreus pompt de komende vijf jaar 5 miljoen euro in de Belgische vaping-markt.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x "Kilometerheffing zal gebeuren via smartphone”23/03 05u00 - De Morgen: Als de volgende Vlaamse regering definitief groen licht geeft voor de geplande kilometerheffing, gaat de voorkeur naar een systeem op basis van gps-tracking via de mobiele telefoon. Daarover bestaat een consensus in de werkgroep die het dossier voorbereidt in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Dat bevestigen niet nader genoemde bronnen dichtbij het dossier zaterdag in De Tijd.
16x “Roep niet zomaar dat Baudet gevaarlijk is”23/03 07u30 - De Morgen: In Nederland hebben Forum voor Democratie-stemmers alle vertrouwen in de omstreden voorman Thierry Baudet, die afgelopen week de verkiezingen won. Dat hij een soort nazi zou zijn, vinden ze onzin. En dat hij het op alle vlakken bij het rechte eind heeft, daar zijn ze ook niet van overtuigd.
14x Fayçal Cheffou, drie jaar na 22/3: “Ik verwacht een kogel. Een politiekogel”23/03 06u15 - De Morgen: Drie jaar geleden bracht Fayçal Cheffou vijf dagen in de cel door als de man met het hoedje, de derde kamika­ze van Zaventem. Een week later werd terrorist Abrini gevat, maar het stigma blijft. “Ik denk steeds va­ker dat het op een dag écht mis zal gaan.”
14x ‘Yogasnuivers’ aan het woord: “Ja, wij nemen coke. Net als sommige N-VA’ers”23/03 06u15 - De Morgen: “Ik ben een yogasnuiver”, bekent Elias. “Ik snuif, maar heb een hekel aan yoga”, zegt Stan. Tijdens de week leiden ze een druk en duurzaam leven, in het weekend leggen ze lijntjes coke. “Net als al die ondernemers en N-VA-politici die ook in het weekend aan de coke zitten.”
14x May wil volgende week geen stemming als haar voorstel niet voldoende steun krijgt23/03 09u30 - De Morgen: De Britse premier Theresa May zou het Britse parlement volgende week niet voor een derde keer laten stemmen over haar brexit-voorstel, als dat niet voldoende steun krijgt. Dat schrijft ze zelf in een brief aan de parlementsleden, berichten de commerciële zender Sky News en de openbare omroep BBC.
13x Premie van 400 euro voor warmtepompboiler op 1 maand tijd bijna 300 keer aangevraagd23/03 05u45 - De Morgen: De Vlaamse premie van 400 euro voor een warmtepompboiler is op één maand tijd al bijna 300 keer aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. De Open Vld-minister spreekt van een 'instant succes'.
13x Jan Siebelink over zijn Boekenweekgeschenk: “Het leven van een atheïst lijkt me niet zo spannend”23/03 06u15 - De Morgen: In Jas van belofte, het Boekenweekgeschenk van dit jaar, laat Jan Siebelink uit balorigheid een wonder gebeuren. De 81-jarige schrijver heeft het gehad met het aanhoudende denigreren van het geloof. En hij houdt van opschieten. ‘Soms zeg ik tegen mijn vrouw: ik ga even lekker hardrijden.’
13x Maarten Boudry: “Extreemrechts is een peulschil vergeleken met het jihadisme”23/03 06u15 - De Morgen: In zijn nieuwe boek trekt filosoof Maarten Boudry van leer tegen doemdenkers. Ook tegen mensen die, zoals die Nieuw-Zeelandse terrorist, vrezen dat de islam het hier gaat overnemen. “Je kon verwachten dat die ideologie mensen zou aanzetten tot geweld.”
13x “Ambities die je niet omzet in acties zijn waardeloos. Er zijn al klimaatdoelstellingen genoeg”23/03 06u15 - De Morgen: Wouter De Geest is het beu dat de industrie zo vaak de gebeten hond is in het klimaatdebat. Net zoals de Voka-voorzitter en havenbons de aankondigingspolitiek van – welja – de politiek grondig beu is. 
13x 17 keer vrijspraak: het fenomeen Vermassen blijft verrassen23/03 06u15 - De Morgen: Juridisch-technisch was het geen vrijspraak. Toch voegt de epiloog van het proces tegen de Leuvense Mehrnaz D. zich toe aan het palmares van Jef Vermassen. Niet langer de man van 16, maar van 17 vrijspraken.

Statistieken

Artikels:
32675
Gelezen:
45413
Aantal lezers nu:
63


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven