dinsdag 19 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u15
 

Nu.nl Economie

Verbergen Tonen
19/11 09u15  'Files zorgen voor ruim 1,4 miljard aan schade voor bedrijfsleven' Het Nederlandse bedrijfsleven heeft voor ruim 1,4 miljard euro aan schade geleden door files, blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Door de opstoppingen op Nederlandse snelwegen stond vrachtverkeer vaak stil of moest omrijden, wat tot economische schade leidde.
19/11 08u00  Essent neemt 'rebelse' energieleverancier Vandebron over Energieaanbieder Essent heeft de duurzame branchegenoot Vandebron overgenomen, melden beide bedrijven dinsdag. Hoeveel Essent betaalt voor Vandebron, maken de partijen niet bekend.
19/11 07u45  SCP: Participatiewet werkt niet en leidt niet tot banen voor doelgroep De Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot verhoging van de baankansen voor mensen vanuit een sociale werkplaats of uitkering, zoals beoogd met de wet. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag in een eindevaluatie van de wet.
19/11 06u00  'Loonkloof tussen hoger- en lageropgeleide stijgt, ook tussen man en vrouw' De salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Inermediair en universiteit Nyenrode.10 
19/11 04u30  Loonkloof tussen hoger-en lageropgeleide stijgt, ook tussen man en vrouw De salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.10 
18/11 23u15  AKO-moederbedrijf Audax neemt winkels van Bruna over Audax, moederbedrijf van onder meer AKO en Marskramer, neemt de 273 winkels van boekhandel Bruna over. Dit zeggen beide bedrijven maandagavond tegen het FD. Hoeveel geld er gemoeid is bij deze overname, is niet bekendgemaakt.
18/11 20u15  Tata Steel wil tot drieduizend banen wegbezuinigen in Europa Tata Steel Europe is van plan tot drieduizend banen weg te bezuinigen in Europa, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van persbureau Reuters. Het is niet duidelijk hoeveel banen daarvan in Nederland zouden moeten verdwijnen.
18/11 19u30  'Tata Steel wil drieduizend banen wegbezuinigen in Europa' Tata Steel Europe is van plan ruim drieduizend banen weg te bezuinigen in Europa, melden bronnen maandag aan persbureau Reuters. Het is niet duidelijk hoeveel banen daarvan in Nederland zouden moeten verdwijnen.
18/11 19u15  'KPMG stopt met sponsoring van ondernemersinitiatief prins Andrew' KPMG stopt volgens Sky News met de sponsoring van Pitch@Place, een ondernemersinitiatief van de Britse prins Andrew van York. De internationale accountantsorganisatie trekt zich maandag terug na het opzienbarende interview dat de prins gaf over zijn banden met de voor seksueel wangedrag veroordeelde multimiljonair Jeffrey Epstein.
18/11 19u00  Speelgoedketens hebben liever geen Zwarte Piet in de winkel De grootste speelgoedketens in Nederland hebben dit jaar bij het aankleden van de winkels zelden een plekje voor Zwarte Piet, blijkt uit een rondgang van NU.nl. De winkeliers kiezen geen kant in de zwartepietendiscussie en proberen elke vorm van controverse te vermijden.
18/11 18u30  'Reiziger moet wettelijk beschermd worden bij failliete vliegmaatschappij' De Nederlandse reiziger moet wettelijk beschermd worden tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. Daarvoor pleiten reisbrancheorganisatie ANVR, de Consumentenbond, de ANWB en garantiefonds SGR maandag.
18/11 17u15  KLM schikt met passagiers die door brandstofstoring later aankwamen KLM gaat drie gedupeerde passagiers die na een brandstofstoring op Schiphol dagen later aankwamen op hun bestemming met 600 euro per persoon compenseren, meldt claimbureau Aviclaim maandag. Het bureau stapte naar de rechter om compensatie af te dwingen, maar de vliegmaatschappij voorkomt nu een uitspraak door te schikken.
18/11 16u45  Airbnb sluit deal met Olympische Spelen en biedt familie atleten onderdak Woningverhuurplatform Airbnb werkt samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de komende vijf Olympische toernooien, maakt Airbnb maandag bekend. Met de deal is zo'n 500 miljoen dollar (ongeveer 452 miljoen euro) gemoeid, schrijft Financial Times.
18/11 16u00  Kylie Jenner verkoopt meerderheid van make-uplijn en vangt half miljard Kylie Jenner, de jongste van de vijf Kardashian-Jenner-zussen, heeft een meerderheidsbelang van haar start-up, make-uplijn Kylie Cosmetics, verkocht aan cosmeticabedrijf Coty. Het cosmeticabedrijf, bekend van onder meer Max Factor, betaalt 600 miljoen dollar (zo'n 542 miljoen euro) voor de lijn van Jenner.
18/11 15u15  'China pessimistisch over handelsakkoord met VS' De Chinese overheid is er pessimistisch over dat er een handelsakkoord met de Verenigde Staten kan worden gesloten, meldt de Amerikaanse televisiezender CNBC maandag op basis van een anonieme overheidsbron.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/11 14u16  ACM denkt dat boeren lijden onder verboden prijsafspraken van handelarenDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermoedt dat grote handelaren in de agrarische sector verboden prijsafspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die ze aan boeren betalen. De toezichthouder heeft naar aanleiding daarvan invallen gedaan bij verschillende handelaren.
18/11 13u00  Airbnb sluit deal met Olympische Spelen en biedt familie atleten onderkomenWoningverhuurplatform Airbnb werkt samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de komende vijf Olympische toernooien, maakt Airbnb maandag bekend. Met de deal is zo'n 500 miljoen dollar (ongeveer 452 miljoen euro) gemoeid, schrijft Financial Times.
18/11 13u00  ACM onderzoekt prijsafspraken van handelaren die boeren benadelenDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermoedt dat grote handelaren in de agrarische sector verboden prijsafspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die ze aan boeren betalen. De toezichthouder heeft naar aanleiding daarvan invallen gedaan bij verschillende handelaren.
18/11 12u30  CPB: Groei Koopkracht valt stil na 2022 door vergrijzingDe koopkracht neemt tussen 2022 en 2025 door de vergrijzing naar verwachting niet toe, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) maandag. De voorspelde stijging van de cao-lonen wordt tenietgedaan door hogere zorgpremies, hogere belastingen en hogere pensioenpremies.
18/11 12u15  CPB: Economie koelt verder af en koopkracht stagneert door vergrijzingDe gemiddelde economische groei valt tussen 2022 en 2025 terug naar 1,1 procent doordat er steeds minder nieuwe mensen op de arbeidsmarkt komen. Rond dat moment zal voor het eerst de bevolking in de leeftijd 15 tot 74 jaar afnemen.
18/11 11u45  Relatief meer zzp'ers in Nederland dan vlak over de grensNederland kent verhoudingsgewijs meer mensen die werken als zelfstandige dan provincies net over de grens in buurlanden, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met statistiekbureaus in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.
18/11 11u16  CPB: Vergrijzing doet economie verder afkoelen vanaf 2022De economische groei valt tussen 2022 en 2025 terug naar 1,1 procent doordat er steeds minder nieuwe mensen op de arbeidsmarkt komen. Rond dat moment zal voor het eerst de bevolking in de leeftijd 15 tot 74 jaar afnemen.
18/11 10u45  Bouwbedrijven vallen steeds vaker om, 'echte klap komt pas in 2020'Het aantal failliete bouwbedrijven is in de afgelopen maanden toegenomen, blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), opgevraagd door BNR. De hoeveelheid faillissementen ligt in september en oktober ruim een kwart hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. Maar de echte klap komt pas in 2020, voorspelt EIB-directeur Taco van Hoek tegen NU.nl.
18/11 09u30  'Bouwbedrijven vallen in de afgelopen maanden steeds vaker om'Het aantal failliete bouwbedrijven is in de afgelopen maanden toegenomen, blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), opgevraagd door BNR. De hoeveelheid faillissementen ligt in september en oktober ruim een kwart hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar, aldus EIB.
18/11 09u00  Top van Belastingdienst drukte onterecht stopzetten toeslagen erdoorDe top van de Belastingdienst heeft de kinderopvangtoeslag van ouders jarenlang stopgezet, terwijl bekend was dat zij er wel recht op hadden. Dat blijkt maandag uit documenten van het ministerie van Financiën die zijn opgevraagd door Trouw en RTL Nieuws.
18/11 09u00  'WeWork schrapt vierduizend banen voor financiële stabiliteit'WeWork bereidt een massaontslag van vierduizend banen voor om de financiën weer op orde te krijgen. Dit meldt The New York Times maandag op basis van anonieme bronnen. Omgerekend gaat het om een derde van de ongeveer 12.500 mensen die volgens de laatste cijfers in juni bij WeWork werken.
18/11 08u45  'WeWork schrapt 4.000 banen voor financiële stabiliteit'WeWork bereidt een massaontslag van 4.000 banen voor om de financiën weer op orde te krijgen. Dit meldt The New York Times maandag op basis van anonieme bronnen. Omgerekend gaat het om een derde van de in totaal 12.500 mensen die bij WeWork werkten eind juni.
18/11 08u45  Ford presenteert door Mustang geïnspireerde elektrische autoFord heeft zijn eerste als zodanig ontworpen elektrische auto onthuld. Het merk heeft zijn legendarische Mustang als uitgangspunt genomen om tot een model te komen dat moet gaan concurreren met de Tesla Model Y.
18/11 04u15  Bill Gates verslaat Jeff Bezos en is weer de rijkste persoon ter wereldMicrosoft-oprichter Bill Gates is weer de rijkste persoon ter wereld. Hij verslaat Amazon-baas Jeff Bezos en staat bovenaan de Bloomberg Billionaires Index die maandag werd gepubliceerd.
18/11 00u15  Doorsnee huishouden opnieuw rijker door prijsstijging eigen woningHet vermogen van de doorsnee Nederlandse huishoudens bedroeg vorig jaar 38.400 euro, een stijging van 10.000 euro ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
16/11 17u30  Poolse arbeidsmigrant verkiest Duitsland voor het eerst in jaren boven VKVoor het eerst in bijna tien jaar zijn er meer Poolse arbeidsmigranten teruggekeerd uit het Verenigd Koninkrijk dan dat er zijn gearriveerd. Het VK verliest daarmee zijn status als het populairste EU-land onder Poolse werknemers aan Duitsland.
16/11 15u46  Crowdfunding in Nederland dit jaar al goed voor meer dan 275 miljoen euroIn 2019 is voorlopig al meer dan 275 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, blijkt uit gegevens van Crowdfundmarkt.
16/11 15u30  Crowdfunding dit jaar al goed voor meer dan 275 miljoen euroIn 2019 is voorlopig al meer dan 275 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, blijkt uit gegevens van Crowdfundmarkt.
16/11 14u15  Uber krijgt ruim half miljard dollar boete om schijnconstructie personeelDe Amerikaanse staat New Jersey heeft bepaald dat Uber-chauffeurs moeten worden aangemerkt als werknemers in plaats van onafhankelijke opdrachtnemers. Door deze maatregel is de taxidienst meer dan een half miljard dollar verschuldigd aan de staat.
16/11 14u00  Uber ontvangt boete van meer dan half miljard om verplichte werknemersstatusDe Amerikaanse staat New Jersey heeft bepaald dat Uber-chauffeurs moeten worden aangemerkt als werknemers in plaats van onafhankelijke opdrachtnemers. Door deze maatregel is de taxidienst meer dan een half miljard euro verschuldigd aan de staat.
16/11 13u45  Topman Tata Steel: IJmuiden moet toonaangevend zijn, maar is dat nu nietDe topman van Tata Steel Europe, het bedrijf dat onder meer eigenaar is van de voormalige Hoogovens in IJmuiden, vindt dat de Nederlandse locatie geen toonaangevende positie meer inneemt in Europa.
16/11 12u15  Topman Tata Steel: IJmuiden niet meer toonaangevendDe topman van Tata Steel Europe, het bedrijf dat onder meer eigenaar is van de voormalige Hoogovens in IJmuiden, vindt dat de Nederlandse locatie geen toonaangevende positie meer inneemt in Europa.
16/11 11u46  'Hongkong voor het eerst in tien jaar in recessie'Het stadsbestuur van Hongkong verwacht dat de economie van de metropool voor het eerst sinds de financiële crisis zal krimpen.
16/11 09u45  Online koopfestijn in december is logistieke bezorghel: 'Alle zeilen bij'Bezorgdiensten konden de pakjesdrukte vorig jaar tijdens de feestdagen nauwelijks bijbenen. Vertraging bij bezorging 50.000 pakketten na Black Friday, Vertraging sinterklaascadeaus op de loer en Ruim 530.000 klanten kregen pakket te laat in december kopte NU.nl erover. Hoe zorgen de pakketvervoerders er dit jaar voor dat er geen logistieke chaos ontstaat?
16/11 09u15  Van tomaten tot wiet: Nederlands bedrijf groot in kassenbouwNa grote projecten in de tuinbouw, maakt het Nederlandse bedrijf Havecon sinds kort ook kassen in Canada voor het kweken van cannabis. Hoe is dat zo gekomen en hoe is het bedrijf zo groot geworden? In een reeks op zoek naar succesvolle Nederlandse bedrijven gaat NU.nl langs bij Havecon, dat al dertien jaar gespecialiseerd in het maken van kassen.
15/11 17u45  Zorgstaking: 150.000 medewerkers op 119 plekken werken woensdag nietZo'n 150.000 medewerkers op 119 zorglocaties doen woensdag mee aan de landelijke ziekenhuisstaking. Behalve 83 ziekenhuizen doen ook 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra mee. De inzet: een hoger loon en een lagere werkdruk.
15/11 16u00  ING verhoogt tarieven voor particuliere betaalpakkettenING verhoogt de tarieven voor de particuliere betaalpakketten en enkele andere betaalproducten vanaf 1 maart 2020. Zo gaat het tarief voor een Oranjepakket met 15 cent omhoog naar 1,70 euro per maand. Andere pakketten stijgen met maximaal 50 cent per maand.
15/11 15u46  Nederlandse Audi-CEO Bram Schot stapt op per 1 aprilDe Nederlander Bram Schot neemt per 1 april volgend jaar afscheid bij Audi. Het bedrijf heeft Markus Duesmann benoemd als zijn opvolger, zo meldt het merk vrijdag.
15/11 14u45  Negen minuten durende vrachtvlucht Maastricht-Luik van de baanQatar Airways stopt met de 38 kilometer korte vrachtvlucht tussen Maastricht en Luik. Het luchtvaartbedrijf heeft dat afgesproken met de Waalse minister voor Luchthavens, Jean-Luc Crucke.
15/11 14u15  Qatar Airways stopt met negen minuten durende vrachtvlucht Maastricht-LuikQatar Airways stopt met de 38 kilometer korte vrachtvlucht tussen Maastricht en Luik. Het luchtvaartbedrijf heeft dat afgesproken met de Waalse minister voor Luchthavens, Jean-Luc Crucke.
15/11 14u00  Vooral de webshop levert 'echte' winkels meer omzet opDe onlineomzet van fysieke winkels met een webshop ernaast was afgelopen september 29,1 procent hoger dan in het jaar ervoor. Pure webwinkels zetten 21,8 procent meer om dan in september 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
15/11 12u00  Zak met sinterklaascadeautjes kost dit jaar 2,6 procent meerEen zak met cadeaus voor Sinterklaasavond is dit jaar 2,6 procent duurder dan een jaar geleden. Vooral voor snoepgoed en chocoladeletters moet flink meer neergeteld worden. Deze producten zijn, deels door de verhoging van het lage btw-tarief, met respectievelijk 3,3 procent en 5 procent in prijs gestegen.
15/11 11u45  'Ook Bijenkorf schrapte banen om kosten te besparen'Warenhuisketen Bijenkorf is niet immuun voor de malaise in de winkelstraat, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag. Het bedrijf heeft naar verluidt enkele tientallen werknemers ontslagen en een evenement afgelast om kosten te besparen.
15/11 11u15  Zak met cadeaus kost dit jaar meer: 'sinterklaasinflatie' van 2,6 procentEen zak met cadeaus voor Sinterklaasavond is dit jaar 2,6 procent duurder dan een jaar geleden. Vooral voor snoepgoed en chocoladeletters moet flink meer neergeteld worden. Door de verhoging van het lage btw-tarief zijn deze producten met respectievelijk 3,3 procent en 5 procent in prijs gestegen.
15/11 11u15  ING verhoogt tarieven voor particuliere betaalpakketenING verhoogt de tarieven voor de particuliere betaalpakketten en enkele andere betaalproducten vanaf 1 maart 2020. Zo gaat het tarief voor een Oranjepakket met 15 cent omhoog naar 1,70 euro per maand. Andere pakketten stijgen met maximaal 50 cent per maand.
15/11 11u15  Commissie fileert beleid Belastingdienst: ouders moeten vergoeding krijgenEr moet een ruimhartige vergoeding komen voor de ouders die in de toeslagenaffaire gedupeerd zijn door de Belastingdienst, concludeert een commissie onder leiding van Piet Hein Donner donderdag. De commissie is keihard over het beleid van de fiscus.
15/11 10u00  'Sprankje hoop' voor pensioenfondsen na verbetering in oktoberDe dekkingsgraden bij pensioenfondsen zijn licht verbeterd in oktober. PFZW zit nu net boven de kritische grens voor dit jaar.
15/11 09u46  'Sprankje hoop' voor pensioenfondsen, dekkingsgraden rond kritische grensDe dekkingsgraad bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en ABP zijn licht verbeterd in oktober. PFZW zit nu net boven de kritische grens voor dit jaar, ABP is er niet ver van verwijderd.
15/11 09u30  'Sprankje hoop' bij PFZW, dekkingsgraad boven belangrijke grensDe dekkingsgraad bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is licht verbeterd in oktober. Vergeleken met een maand eerder steeg de dekkingsgraad met 1,9 procentpunt naar 94,1 procent, net boven het niveau waarbij PFZW dit jaar al moet korten op de pensioenen.
15/11 09u00  'Bijenkorf schrapte banen om kosten te besparen'Warenhuisketen Bijenkorf is niet immuun voor de malaise in de winkelstraat, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. Het bedrijf heeft naar verluidt enkele tientallen werknemers ontslagen en een evenement afgelast om kosten te besparen.
14/11 19u45  Koers Britse pond stijgt naar het hoogste niveau in zes maanden tijdHet Britse pond heeft donderdag de hoogste waarde ten opzichte van de euro in zes maanden bereikt. De koers tikte bijna 1,17 euro aan. In mei had de munt voor het laatst deze waarde.
14/11 19u31  Koers Brits pond stijgt naar het hoogste niveau in zes maanden tijdHet Britse pond heeft donderdag de hoogste waarde ten opzichte van de euro in zes maanden bereikt. De koers tikte bijna 1,17 euro aan. In mei had de munt voor het laatst deze waarde.
14/11 17u45  Nederlandse economie houdt vaart doordat consumenten blijven uitgevenDe Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid, gelijk aan de twee eerdere kwartalen van dit jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in een eerste berekening.
14/11 17u16  VDL Nedcar blijft ook na 2022 auto's produceren voor BMWVDL Nedcar heeft met het Duitse BMW afgesproken ook na 2022 auto's voor het merk te produceren, schrijft 1Limburg donderdag. Het is een belangrijke afspraak voor de Nederlandse automaker, zegt een woordvoerder tegen het Limburgse medium.
14/11 15u45  Overname van Euroscoop levert Pathé elf nieuwe bioscopen opPathé neemt elf bioscopen van Euroscoop in België en Nederland over. Hierdoor groeit het aantal Nederlandse steden waarin de bioscoopketen filmzalen heeft van 27 naar 32. Hoeveel Pathé neertelt voor Euroscoop, is niet bekend.
14/11 14u15  Daimler ontslaat personeel om overstap naar elektrisch te kunnen betalenAutomaker Daimler, het moederbedrijf van onder meer Mercedes-Benz, gaat flink in het personeelsbestand snijden, meldt het bedrijf donderdag. Zo hoopt de automaker 1,65 miljard euro te besparen. De kostenbesparing is volgens Daimler nodig om investeringen in elektrisch en autonoom rijden te bekostigen.
14/11 12u15  Action is volgens moederbedrijf ruim 10 miljard euro waardAction is 10,25 miljard euro waard, blijkt uit de halfjaarcijfers van moederbedrijf 3i die donderdag zijn gepubliceerd. In 2018 taxeerde de eigenaar de koopjesketen nog op 6,5 miljard euro, waarmee de waarde dus behoorlijk is gestegen.
14/11 11u45  Duitsland ontsnapt aan recessie, kleine economische groei voor eurogebiedDe Duitse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid, blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Door de groei ontloopt de Duitse economie een recessie; in het tweede kwartaal kromp de economie van Duitsland. Het eurogebied deed het gemiddeld gezien iets beter: de economie groeide met 0,2 procent, aldus cijfers van Eurostat.
14/11 10u00  Rabobank: Woningen duurder dan verwacht in 2020 door groeiend tekortHuizenprijzen zullen in 2020 harder groeien dan verwacht, stelt Rabobank donderdag in een kwartaalrapport over de woningmarkt. Economen van de bank verwachten daardoor dat de gemiddelde woning met 4,5 procent duurder wordt. Eerder lag de verwachting 0,5 procentpunt lager.
14/11 09u45  Nederlandse economie met 0,4 procent gegroeid dankzij consumentenuitgavenDe Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid, gelijk aan de twee eerdere kwartalen van dit jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in een eerste berekening.
14/11 08u45  Duitse economie ontwijkt recessie na magere groei in derde kwartaalDe Duitse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid, blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Door de groei ontloopt de Duitse economie een recessie; in het tweede kwartaal kromp de economie van Duitsland.
14/11 08u00  Aandeel Disney schiet omhoog na positieve cijfers over Disney+Het aandeel van The Walt Disney Company is op de Amerikaanse beurs woensdag omhooggeschoten nadat bekend werd dat de nieuwe streamingdienst binnen één dag meer dan tien miljoen abonnees heeft binnengehaald. Dat was fors meer dan dat analisten hadden voorspeld.
14/11 07u45  'VS en China steggelen over aankoop van landbouwproducten'De onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die een einde moeten maken aan de handelsoorlog verlopen moeizaam, stelt The Wall Street Journal woensdag op basis van ingewijden. De partijen kunnen het volgens het dagblad niet eens worden over de aanschaf van landbouwproducten.
14/11 00u15  Werkloosheid stijgt voor het eerst in meer dan vijf jaarDe werkloosheid is in het derde kwartaal van 2019 voor het eerst sinds 5,5 jaar toegenomen. Het aantal werklozen steeg naar 319.000 mensen. Dat zijn er 14.000 meer dan in het tweede kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
13/11 23u30  Aandeel Disney schiet omhoog na positieve lanceringscijfers streamingdienstHet aandeel van The Walt Disney Company is op de Amerikaanse beurs woensdag omhooggeschoten nadat bekend werd dat de nieuwe streamingdienst binnen één dag meer dan tien miljoen abonnees heeft binnengehaald. Dat was fors meer dan dat analisten hadden voorspeld.
13/11 21u45  Ferrari presenteert nieuwe sportwagen RomaFerrari heeft met de Roma een nieuwe sportwagen onthuld. Hoewel het model meer dan 600 pk heeft, wordt de auto vermoedelijk niet als pure sportwagen in de markt gezet.
13/11 20u00  Veel ouderen onder bijstandsniveau door mislopen AOW-aanvullingTussen de 48 en 56 procent van de ouderen met recht op een AOW-aanvulling loopt die mis. Daardoor leven ze onder het bijstandsniveau. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in het rapport Ouderdomsregelingen ontleed. Het gaat om zo'n 34.000 tot 51.000 huishoudens.
13/11 18u30  'Google biedt vanaf 2020 betaalrekeningen aan onder de naam Cache'Google gaat in 2020 beginnen met het aanbieden van betaalrekeningen, stelt een ingewijde woensdag. Het project moet Cache gaan heten. Het zou gaan om een samenwerking met de grote Amerikaanse bank Citigroup en een kredietunie die Stanford University verbonden is.
13/11 17u45  Verschil tussen dure en goedkope zorgverzekering was 'nog nooit zo groot'Sommige zorgverzekeraars verrasten met een kleine daling van de zorgpremie voor volgend jaar, maar ook veel verzekeraars hebben de premie juist omhooggegooid. Samen met de halvering van de maximale collectiviteitskorting betekent dit voor veel verzekerden een premiestijging.
13/11 17u30  'Verschil tussen dure en goedkope zorgverzekering was nog nooit zo groot'Sommige zorgverzekeraars verrasten met een kleine daling van de zorgpremie voor volgend jaar, maar ook veel verzekeraars hebben de premie juist omhooggegooid. Samen met de halvering van de maximale collectiviteitskorting betekent dit voor veel verzekerden een premiestijging.
13/11 17u30  'Pensioenverlagingen 2020 zijn voor meeste fondsen van de baan'De verlaging van pensioenen voor volgend jaar is voor de meeste fondsen afgewend, melden onder meer NOS en RTL woensdag op basis van ingewijden. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zou een verlaging van de eisen voor pensioenfondsen voorbereiden, zodat zij niet of minder hoeven te korten.
13/11 15u15  Kalverstraat in top twintig van winkelstraten met hoogste huur wereldwijdDe Amsterdamse Kalverstraat is één plek gezakt op de ranglijst met de winkelstraten met de hoogste huur wereldwijd. De straat staat nu op de zeventiende plaats. Causeway Bay in Hongkong is in 2019 opnieuw de winkelstraat met de hoogste huur ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Main Streets Across the World-rapport van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.
13/11 15u00  'Top van Belastingdienst negeerde jarenlang meldingen van misstanden'De Belastingdienst negeerde jarenlang interne meldingen over misstanden bij de behandeling van burgers, dat schrijven RTL Nieuws en Trouw woensdag op basis van een brandbrief van een gepensioneerde ambtenaar.
13/11 14u15  Tienduizenden ouderen onder bijstandsniveau door mislopen AOW-aanvullingTussen de 48 en 56 procent van de ouderen die recht hebben op een AOW-aanvulling loopt die mis. Daardoor leven ze onder het bijstandsniveau. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in het rapport Ouderdomsregelingen ontleed. Het gaat om zo'n 34.000 tot 51.000 huishoudens.
13/11 13u30  Helft van de ouderen met recht op aanvulling AOW loopt die misTussen de 48 en 56 procent van de ouderen loopt de AOW-aanvulling mis waarop ze recht hebben. Daardoor leven ze onder het bijstandsniveau. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in het rapport Ouderdomsregelingen ontleed. Het gaat om zo'n 34.000 tot 51.000 huishoudens.
13/11 13u00  Grondverzetters willen geld zien van kabinet om aangescherpte PFAS-normOndernemers bereiden een schadeclaim voor tegen het kabinet vanwege de problemen rondom de aangescherpte PFAS-norm, maakt werkgeversorganisatie VNO-NCW woensdag bekend na een crisisberaad. Door de PFAS-problemen konden grondverzetters een tijdlang niet werken, waardoor ze nu geld willen zien.
13/11 12u30  FlixBus wil klacht indienen tegen Duitse btw-verlaging treinverkeerFlixBus wil een klacht indienen bij de Europese Commissie omdat het bedrijf het niet eens is met de in Duitsland voorgenomen btw-verlaging op treinverkeer. Dat schrijft Handelsblatt woensdag. Het vervoerbedrijf voelt zich benadeeld omdat de belastingverlaging, die onderdeel uitmaakt van een pakket met klimaatmaatregelen, niet opgaat voor busreizen.
13/11 11u00  Blokker-baas haalt Chinese koopjeszaak MINISO in 2020 naar NederlandMirage Retail Group, het voormalige Blokker Holding, haalt de Chinese koopjeswinkel MINISO naar Nederland. De winkelketen opent volgend jaar drie winkels in ons land, in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.
13/11 10u15  'Shell wil Eneco zak geld geven voor overnames'Eneco krijgt een oorlogskas om overnames te doen als de aandeelhouders instemmen met het bod van Shell en PGGM. Volgens De Telegraaf stelt het olie- en gasconcern enkele miljarden beschikbaar voor overnames zodat Eneco kan groeien. Op de middellange termijn moet de omzet van Eneco verdubbelen.
13/11 10u00  'Shell wil Eneco laten groeien door overnames'Eneco krijgt een oorlogskas om overnames te doen als de aandeelhouders instemmen met het bod van Shell en PGGM. Volgens De Telegraaf stelt het olie- en gasconcern enkele miljarden beschikbaar voor overnames zodat Eneco kan groeien. Op de middellange termijn moet de omzet van Eneco verdubbelen.
13/11 10u00  ING: Dataverkeer vreet energie in 2030 als het niet efficiënter wordtDoor de wereldwijde groei van dataverkeer zal het energieverbruik ervan flink toenemen, stelt het economisch bureau van ING woensdag in een onderzoek. Als er geen stappen worden ondernomen, dan zal in 2030 31 procent van het totale stroomverbruik ter wereld opgaan aan dataverkeer.
13/11 08u45  Tesla bouwt eerste Europese 'gigafabriek' in de omgeving van BerlijnTesla plaatst zijn eerste Europese 'gigafabriek' in Berlijn, in de omgeving van luchthaven Berlin Brandenburg die nog in aanbouw is. Dat onthulde topman Elon Musk dinsdagavond in de Duitse stad, nadat eerder op de dag vacatures voor banen in Duitsland op de site van de elektrischeautofabrikant werden geplaatst.
13/11 08u45  ABN AMRO belooft geen negatieve spaarrente voor spaargeld tot 1 tonABN AMRO belooft geen negatieve spaarrente te rekenen voor klanten met minder dan 100.000 euro op hun spaarrekening. Dat meldt de bank woensdag bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.
13/11 08u31  ABN AMRO belooft geen negatieve spaarrente voor spaargeld tot een tonABN AMRO belooft geen negatieve spaarrente te rekenen voor klanten met minder dan 100.000 euro op hun spaarrekening. Dat maakt de bank woensdag bekend bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.
13/11 08u15  Geen negatieve spaarrente voor ABN AMRO-klanten met minder dan een tonABN AMRO belooft geen negatieve spaarrente te rekenen voor klanten met minder dan 100.000 euro op hun spaarrekening. Dat maakt de bank woensdag bekend bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.
13/11 08u00  'Criminelen wassen jaarlijks zo'n 13 miljard euro wit in Nederland'Jaarlijks wordt er zo'n 13 miljard euro aan crimineel geld witgewassen in Nederland, concludeert hoogleraar economie Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht in een nieuw onderzoek. Het Financieele Dagblad schrijft hier woensdag over.
13/11 07u45  'Criminelen witwassen jaarlijks zo'n 13 miljard euro in Nederland'Jaarlijks wordt er zo'n 13 miljard euro aan crimineel geld witgewassen in Nederland, concludeert hoogleraar economie Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht in een nieuw onderzoek. Het Het Financieele Dagblad schrijft hier woensdag over.
13/11 00u15  Belasting- en premiedruk op portemonnee van huishoudens blijft gelijkDe druk van de inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en overige premies op het inkomen van huishoudens bleef in 2018 gemiddeld steken op 38,5 procent. Hiermee was de belasting- en premiedruk ongeveer even groot als in 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
12/11 21u00  KLM Cityhopper bestelt 21 nieuwe toestellen bij fabrikant EmbraerKLM Cityhopper heeft 21 nieuwe vliegtuigen van de Braziliaanse fabrikant Embraer besteld. Het gaat om E195-E2-toestellen die plaats moeten bieden aan 132 passagiers. Met de deal is een bedrag van zo'n 2,5 miljard dollar (2,26 miljard euro) gemoeid.
12/11 20u45  Bemiddelaar moet gesprekken tussen Lufthansa en UFO begeleidenDe stakingen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn voorlopig opgeschort. Het bedrijf en de vakbond voor cabinepersoneel UFO hebben besloten de gesprekken voort te zetten onder begeleiding van een bemiddelaar, laat de luchtvaartmaatschappij dinsdag weten via Twitter.
12/11 20u00  Feest op het Damrak: AEX breekt voor het eerst sinds 2001 door 600 puntenVoor het eerst sinds 2001 is de AEX-index, de belangrijkste beursindex van Nederland, door de grens van 600 punten gebroken. Na het sluiten van de beurs stond de index net onder de grens: op 599,03 punten.
12/11 19u15  Jort Kelder start bodemprocedure om misleidende advertenties op FacebookJort Kelder begint een bodemprocedure vanwege neppe bitcoinadvertenties. Kelder is vaak te zien op nepnieuwspagina's waar nepadvertenties naar linken. Als de rechter tot een oordeel komt, kunnen BN'ers een claim indienen voor het misbruiken van hun naam en portret. Daarnaast kunnen gedupeerden een schadevergoeding eisen, meldt de NOS.
12/11 19u15  Bemiddelaar moet gesprekken tussen Lufthansa en UFO in goede banen leidenDe stakingen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn voorlopig opgeschort. Het bedrijf en de vakbond voor cabinepersoneel UFO hebben besloten de gesprekken voort te zetten onder begeleiding van een bemiddelaar, laat de luchtvaartmaatschappij dinsdag weten via Twitter.
12/11 16u45  Feest op het Damrak, AEX breekt voor het eerst sinds 2001 door 600 puntenVoor het eerst sinds 2001 is de AEX-index, de belangrijkste beursindex van Nederland, door de 600 punten gegaan.
12/11 16u01  Onderwijsaanbieder NCOI lijft concurrent LOI inDe private onderwijsinstelling NCOI heeft concurrent LOI gekocht, bevestigen beide partijen dinsdag. Hoeveel de NCOI voor de concurrent betaalt, is niet bekendgemaakt. De overname moet nog door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) worden beoordeeld.
12/11 15u15  Enkele meevallers, maar meeste zorgverzekeraars verhogen zorgpremieEnkele zorgverzekeraars verlagen de zorgpremie voor de basisverzekering voor volgend jaar, maar de meeste verzekeraars lijken toch de premie te verhogen. Het kabinet rekende op Prinsjesdag voor dat de zorgpremies volgend jaar zouden stijgen met 3 euro.
12/11 15u00  Huishoudens volgend jaar 1 euro per maand meer kwijt aan waterschappenHuishoudens betalen in 2020 meer waterschapsbelasting, stelt de Unie van Waterschappen (UvW) dinsdag. Een huishouden met een woning van 200.000 euro zal de belasting op jaarbasis met zo'n 12 euro zien stijgen naar ongeveer 335 euro, concludeert de UvW na een rondgang over tariefvoorstellen van de waterschappen.
12/11 14u00  Europees Hof: Wijn uit Palestijnse gebieden mag geen label 'Israël' krijgenOp labels van wijn die in de nederzettingen in Palestijnse gebieden is geproduceerd, mag niet staan dat de drank uit Israël komt. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag besloten, nadat een wijnboer uit een van de nederzettingen een zaak over het labelen van zijn wijn had aangespannen.
12/11 13u15  'Trump wil invoering autotarieven EU opnieuw een half jaar uitstellen'De Amerikaanse president Donald Trump wil de invoertarieven van auto's uit de Europese Unie opnieuw zes maanden uitstellen, zegt een ingewijde dinsdag tegen Politico. De president zou deze beslissing deze week bekendmaken.
12/11 12u30  Foutje in ov-jaarkalender: zo'n 58.000 studenten hebben nog geld tegoedRuim 70.000 studenten hebben afgelopen zomer te veel geld betaald voor een reisje met openbaar vervoer (ov). Rond de 58.000 studenten hebben hierdoor nog geld tegoed, stelt de OV ombudsman dinsdag in een kwartaalbericht.
12/11 12u00  Acht kledingmerken zetten 'belangrijke stap': ze onthullen hun fabriekenAcht Nederlandse kledingmerken publiceren vanaf dinsdag een lijst met hun fabrieken. Die stap hangt samen met hun ondertekening van een zogenoemde Transparency Pledge. HEMA heeft als eerste een lijst online gezet waarop fabrieken staan waar kleding en spullen zoals speelgoed en kerstballen worden gemaakt.
12/11 12u00  Minister Hoekstra: Volksbank wordt nog niet geprivatiseerdDe Volksbank kan nog niet opnieuw worden geprivatiseerd, schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdag in een Kamerbrief. De genationaliseerde bank moet volgens hem eerst de kosten verder omlaag brengen en nieuwe inkomstenbronnen aanboren.
12/11 12u00  Vegetarische Slager levert plantaardige burger van Burger King in EuropaDe Vegetarische Slager gaat de vegetarische burger van Burger King in Europa leveren, bevestigt het Nederlandse bedrijf dinsdag aan NU.nl. De vegaproducent maakt ook al de plantaardige burgers van de fastfoodketen Smullers en ontwikkelt vleesvervangers voor Mora.
12/11 11u46  Minister Hoekstra: De Volksbank wordt nog niet geprivatiseerdDe Volksbank kan nog niet opnieuw worden geprivatiseerd, schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdag in een Kamerbrief. De genationaliseerde bank moet volgens hem eerst de kosten verder omlaag brengen en nieuwe inkomstenbronnen aanboren.
12/11 11u46  'Toezichthouder DNB wil begroting volgend jaar met kwart verhogen'De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt de kosten voor financieel toezicht met een kwart te verhogen, meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van een conceptbegroting.
12/11 11u30  'Toezichthouder DNB wil begroting met kwart verhogen volgend jaar'De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt de kosten voor financieel toezicht met een kwart te verhogen, meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van een conceptbegroting.
12/11 10u00  Thuisbezorgd wordt sponsor van EK voetbal 2020 en wil in stadions bezorgenHet moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Takeaway.com, wordt een van de hoofdsponsoren van het EK voetbal 2020. Op deze manier moeten de verschillende merken, zoals het Duitse Lieferando.de, bekender worden. Als onderdeel van de sponsordeal wil de maaltijdbezorger ook eten in stadions afleveren tijdens de wedstrijden.
12/11 09u45  Minister Hoekstra: Volksbank kan nog niet op eigen benen staanDe Volksbank kan nog niet opnieuw worden geprivatiseerd, schrijft minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdag in een Kamerbrief. De genationaliseerde bank moet volgens hem eerst de kosten verder omlaag brengen en nieuwe inkomstenbronnen aanboren.
12/11 09u15  'Toezichthouder DNB wil meer geld door dure verbouwing'De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt de kosten voor financieel toezicht met een kwart te verhogen, meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van een conceptbegroting.
12/11 09u15  Zorgverzekeraars VGZ, Univé en CZ verlagen premie voor basisverzekeringDe basisverzekering bij zorgverzekeraars VGZ en Univé worden volgend jaar 1 euro goedkoper. De zorgverzekeraars, die tot hetzelfde concern behoren, verlagen de maandelijkse premie allebei naar 119,95 euro.
12/11 09u00  Krapte bij klantenservices: in een jaar ruim tweeduizend vacatures erbijHet aantal vacatures bij klantenservices is in een jaar met meer dan tweeduizend gestegen. In het tweede kwartaal van 2018 was er nog vraag naar zo'n zesduizend mensen, terwijl er in dezelfde periode dit jaar vraag naar achtduizend mensen was. Dat meldt het UWV dinsdag.
12/11 09u00  'DNB overweegt kosten financieel toezicht met een kwart te verhogen'De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt de kosten voor financieel toezicht met een kwart te verhogen, meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van een conceptbegroting. Naar verluidt moet er meer geld dan verwacht worden gestoken in de renovatie van het hoofdkantoor en digitalisering.
12/11 08u15  Moederbedrijf Thuisbezorgd wordt belangrijke sponsor van EK voetbal 2020Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Takeaway.com, wordt een van de hoofdsponsoren van het Europese voetbalkampioenschap van 2020. Het bedrijf wil op deze manier de verschillende merken, zoals het Duitse Lieferando.de, meer bekendheid geven.
12/11 07u00  'Vegetarische Slager levert plantaardige burger van Burger King in Europa'De Vegetarische Slager gaat de vegetarische burger van Burger King in Europa leveren, schrijft persbureau AP dinsdag. Het bedrijf maakte ook al de plantaardige burgers van de fastfoodketen Smullers en produceerde vleesvervangers voor Mora.
12/11 06u00  'Vegetarische Slager gaat plantaardige burger van Burger King in Europa maken'De Vegetarische Slager gaat de vegetarische burger van Burger King in Europa leveren, schrijft het persbureau Associated Press dinsdag. Het bedrijf maakte ook al de plantaardige burgers van de fastfoodketen Smullers en produceerde ook vleesvervangers voor Mora.
12/11 02u45  'Zorgverzekeraars VGZ en CZ verlagen premies voor 2020'De zorgverzekeraars VGZ en CZ verlagen hun premies voor 2020, aldus Trouw dinsdag. Bij CZ betalen klanten voor de meest gekozen verzekering 120,95 euro per maand, een daling van 3,85 euro. Bij VGZ daalt de premie met een euro van 120,95 naar 119,95 euro.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Loonkloof tussen hoger-en lageropgeleide stijgt, ook tussen man en vrouw19/11 04u30 - Nu.nl Economie: De salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en universiteit Nyenrode.
10x 'Loonkloof tussen hoger- en lageropgeleide stijgt, ook tussen man en vrouw'19/11 06u00 - Nu.nl Economie: De salarissen van hogeropgeleide werknemers stijgen harder dan mensen met een mbo-opleiding. En vrouwen zijn de afgelopen twee jaar weer minder gaan verdienen dan mannen. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Inermediair en universiteit Nyenrode.
8x SCP: Participatiewet werkt niet en leidt niet tot banen voor doelgroep19/11 07u45 - Nu.nl Economie: De Participatiewet heeft nauwelijks geleid tot verhoging van de baankansen voor mensen vanuit een sociale werkplaats of uitkering, zoals beoogd met de wet. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag in een eindevaluatie van de wet.
8x Essent neemt 'rebelse' energieleverancier Vandebron over19/11 08u00 - Nu.nl Economie: Energieaanbieder Essent heeft de duurzame branchegenoot Vandebron overgenomen, melden beide bedrijven dinsdag. Hoeveel Essent betaalt voor Vandebron, maken de partijen niet bekend.
6x AKO-moederbedrijf Audax neemt winkels van Bruna over18/11 23u15 - Nu.nl Economie: Audax, moederbedrijf van onder meer AKO en Marskramer, neemt de 273 winkels van boekhandel Bruna over. Dit zeggen beide bedrijven maandagavond tegen het FD. Hoeveel geld er gemoeid is bij deze overname, is niet bekendgemaakt.
2x 'KPMG stopt met sponsoring van ondernemersinitiatief prins Andrew'18/11 19u15 - Nu.nl Economie: KPMG stopt volgens Sky News met de sponsoring van Pitch@Place, een ondernemersinitiatief van de Britse prins Andrew van York. De internationale accountantsorganisatie trekt zich maandag terug na het opzienbarende interview dat de prins gaf over zijn banden met de voor seksueel wangedrag veroordeelde multimiljonair Jeffrey Epstein.
1x 'Reiziger moet wettelijk beschermd worden bij failliete vliegmaatschappij'18/11 18u30 - Nu.nl Economie: De Nederlandse reiziger moet wettelijk beschermd worden tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. Daarvoor pleiten reisbrancheorganisatie ANVR, de Consumentenbond, de ANWB en garantiefonds SGR maandag.
1x Speelgoedketens hebben liever geen Zwarte Piet in de winkel18/11 19u00 - Nu.nl Economie: De grootste speelgoedketens in Nederland hebben dit jaar bij het aankleden van de winkels zelden een plekje voor Zwarte Piet, blijkt uit een rondgang van NU.nl. De winkeliers kiezen geen kant in de zwartepietendiscussie en proberen elke vorm van controverse te vermijden.
1x 'Tata Steel wil drieduizend banen wegbezuinigen in Europa'18/11 19u30 - Nu.nl Economie: Tata Steel Europe is van plan ruim drieduizend banen weg te bezuinigen in Europa, melden bronnen maandag aan persbureau Reuters. Het is niet duidelijk hoeveel banen daarvan in Nederland zouden moeten verdwijnen.
1x Tata Steel wil tot drieduizend banen wegbezuinigen in Europa18/11 20u15 - Nu.nl Economie: Tata Steel Europe is van plan tot drieduizend banen weg te bezuinigen in Europa, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van persbureau Reuters. Het is niet duidelijk hoeveel banen daarvan in Nederland zouden moeten verdwijnen.

Statistieken

Artikels:
28947
Gelezen:
12231
Aantal lezers nu:
71


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven