vrijdag 23 augustus 2019, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u45
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
23/08 18u15  Hoe kan het dat een kat bijna altijd op zijn pootjes landt? Het is zelfs een spreekwoord: dat komt wel op zijn pootjes terecht. Het verwijst naar de kat die na een val (vrijwel) altijd op zijn poten landt. Hoe lukt dat steeds?
23/08 18u15  Leven op Mars vliegt mogelijk rond op stofdeeltjes Als er leven is op Mars, dan vliegt het mogelijk rond op stofdeeltjes. Dat concluderen Amerikaanse, Chileense, Spaanse en Zweedse onderzoekers op basis van onderzoek in de Atacama-woestijn in Chili en Peru. Ze beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
23/08 18u15  Uitgeputte trekvogels riskeren hun levens voor goede slaap Wanneer trekvogels hun lange vluchten maken in de lente en de herfst, moeten ze regelmatig tussenstops maken om te eten en te slapen. Wanneer deze vogels uitgeput zijn, slapen ze op een kwetsbaardere manier dan wanneer ze in een betere conditie zijn. Italiaanse, Duitse, Oostenrijkse en Zweedse onderzoekers beschrijven deze bevinding in het vakblad Cell Press.
23/08 18u15  NUcheckt: Geen bewijs dat pittig eten je hersenen beschadigt NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Pikant eten beschadigt je hersenen.'
23/08 00u00  Sneeuw op Noordpool bevat kleine plastic deeltjes uit de lucht Via de lucht zijn microplastics, kleine plastic deeltjes, terechtgekomen in de sneeuw op de Noordpool. Dat ontdekten Duitse en Zwitserse wetenschappers, die hun bevindingen beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.17 
21/08 18u30  Nederland mag nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b Nederlanders mogen sinds woensdag een nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b en ster HAT-P-6 waar hij omheen draait. De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat honderd jaar en daarom hebben alle landen in de wereld een exoplaneet toegewezen gekregen voor vernoeming.
21/08 00u00  Ruimtefans blijven dinsdagavond weer op voor glimp van vallende sterren Veel Nederlandse sterrenkundigen hoopten in de nacht van maandag op dinsdag te kunnen kijken naar vallende sterren als gevolg van de Perse├»denzwerm waar de aarde doorheen beweegt. Stortregen en bewolking gooiden roet in het eten. Er doet zich woensdagnacht echter een tweede kans voor.
20/08 00u00  Archeologen vinden Griekse tombes van 3.400 jaar oud Archeologen hebben twee graftombes van ongeveer 3.400 jaar oud gevonden bij de Griekse stad Nemea. De tombes dateren van tussen 1200 en 1400 voor Christus en zijn volgens het Griekse ministerie van Cultuur nog helemaal intact.
19/08 00u00  Zo ziet het leven van een zaadcel eruit Ze ontstaan in de ballen van een man. Daar wachten zaadcellen ongeduldig tot ze ingezet worden. Als ze dat geluk al hebben. Daarna belanden ze in een zakdoekje of, als het meezit, in een partner. Hoelang duurt elke levensfase van een zaadcel?
19/08 00u00  NUcheckt: Geen bewijs dat je naast hond beter slaapt dan naast partner NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Vrouwen slapen beter naast een hond dan naast een partner.'
17/08 16u00  Nieuwe 'minispaceshuttle' vindt raket voor eerste vluchten in 2021 De Dream Chaser, een ruimtevliegtuig gebaseerd op NASA's spaceshuttle, zal in 2021 opstijgen op een Vulcan Centaur-raket van de United Launch Alliance (ULA). De bedrijven kondigden afgelopen week hun samenwerking aan. De eerste vlucht van de Dream Chaser naar het ISS zal meteen de eerste ruimtetestvlucht van dit vliegtuig worden.
17/08 15u45  Nieuwe 'mini-Space Shuttle' vindt raket voor eerste vluchten in 2021 De Dream Chaser, een ruimtevliegtuig gebaseerd op NASA's spaceshuttle, zal in 2021 opstijgen op een Vulcan Centaur-raket van de United Launch Alliance (ULA). De bedrijven kondigden afgelopen week hun samenwerking aan. De eerste vlucht van de Dream Chaser naar het ISS zal meteen de eerste ruimtetestvlucht van dit vliegtuig worden.
17/08 15u45  Wat betekent het als er 'vers' op een voedingsproduct staat? Vers van het land! Vers gebakken! De 'verse' reclamekreten vliegen je als consument om de oren bij een rondje door de supermarkt. Het klinkt doorgaans goed, maar door het gebrek aan wet- en regelgeving betekent de term 'vers' eigenlijk niets.
17/08 15u30  Europese varkens kwamen millennia geleden uit het Nabije Oosten Paleontologen hebben ontdekt dat de gedomesticeerde Europese varkens niet hier werden getemd en gefokt, maar rond 8.500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Echter hebben deze varkens vrijwel niets meer gemeen met hun voorouders. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford, die hun ontdekking beschreven in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.
17/08 13u00  Wie is gevoeliger voor pijn: de man of de vrouw? Au! Je stoot je kleine teen tegen een tafelpoot. Dat doet pijn, of je nu man bent of vrouw. Maar hebben mannen en vrouwen dezelfde pijngrens? Of is het ene geslacht kleinzeriger dan het andere?
Laatste update: vandaag om 18u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Sneeuw op Noordpool bevat kleine plastic deeltjes uit de lucht23/08 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Via de lucht zijn microplastics, kleine plastic deeltjes, terechtgekomen in de sneeuw op de Noordpool. Dat ontdekten Duitse en Zwitserse wetenschappers, die hun bevindingen beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
4x NUcheckt: Geen bewijs dat pittig eten je hersenen beschadigt23/08 18u15 - Nu.nl Wetenschap: NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Pikant eten beschadigt je hersenen.'
4x Uitgeputte trekvogels riskeren hun levens voor goede slaap23/08 18u15 - Nu.nl Wetenschap: Wanneer trekvogels hun lange vluchten maken in de lente en de herfst, moeten ze regelmatig tussenstops maken om te eten en te slapen. Wanneer deze vogels uitgeput zijn, slapen ze op een kwetsbaardere manier dan wanneer ze in een betere conditie zijn. Italiaanse, Duitse, Oostenrijkse en Zweedse onderzoekers beschrijven deze bevinding in het vakblad Cell Press.
4x Leven op Mars vliegt mogelijk rond op stofdeeltjes23/08 18u15 - Nu.nl Wetenschap: Als er leven is op Mars, dan vliegt het mogelijk rond op stofdeeltjes. Dat concluderen Amerikaanse, Chileense, Spaanse en Zweedse onderzoekers op basis van onderzoek in de Atacama-woestijn in Chili en Peru. Ze beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
4x Hoe kan het dat een kat bijna altijd op zijn pootjes landt?23/08 18u15 - Nu.nl Wetenschap: Het is zelfs een spreekwoord: dat komt wel op zijn pootjes terecht. Het verwijst naar de kat die na een val (vrijwel) altijd op zijn poten landt. Hoe lukt dat steeds?
0x Onderzoek: Nieuwe pijnstillers mogelijk na ontdekking nieuw soort gliacel16/08 02u45 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers hebben een nieuw soort gliacel in het menselijk lichaam ontdekt. Verder onderzoek kan leiden tot een nieuwe pijnstillers, schrijft The Guardian vrijdag.
0x Wetenschappers ontdekken nieuwe cellen die pijn registreren16/08 09u00 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers hebben een nieuw soort cel in het lichaam ontdekt, dat bijdraagt aan het registreren en naar het brein vervoeren van pijnimpulsen. Deze cellen zijn ontdekt na onderzoek op muizen. Zweedse onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke vakblad Science.
0x Wie is gevoeliger voor pijn: de man of de vrouw?17/08 13u00 - Nu.nl Wetenschap: Au! Je stoot je kleine teen tegen een tafelpoot. Dat doet pijn, of je nu man bent of vrouw. Maar hebben mannen en vrouwen dezelfde pijngrens? Of is het ene geslacht kleinzeriger dan het andere?
0x Europese varkens kwamen millennia geleden uit het Nabije Oosten17/08 15u30 - Nu.nl Wetenschap: Paleontologen hebben ontdekt dat de gedomesticeerde Europese varkens niet hier werden getemd en gefokt, maar rond 8.500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Echter hebben deze varkens vrijwel niets meer gemeen met hun voorouders. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford, die hun ontdekking beschreven in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.
0x Wat betekent het als er 'vers' op een voedingsproduct staat?17/08 15u45 - Nu.nl Wetenschap: Vers van het land! Vers gebakken! De 'verse' reclamekreten vliegen je als consument om de oren bij een rondje door de supermarkt. Het klinkt doorgaans goed, maar door het gebrek aan wet- en regelgeving betekent de term 'vers' eigenlijk niets.

Statistieken

Artikels:
31857
Gelezen:
50049
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven