vrijdag 18 januari 2019, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u00
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
18/01 22u45  Litouwen hekelt Europees gebruik van Russisch gas De Amerikaanse weerstand vindt gehoor bij Romas Svedas (48). Op het Instituut voor internationale betrekkingen en politicologie in de Litouwse hoofdstad Vilnius hekelt de energie-expert en voormalig viceminister van Energie vooral het zwijgen binnen de EU. „Gazprom is een door het Kremlin gecontroleerd bedrijf. En EU-landen kopen daar gas van. Dat geld gaat direct naar de Russische staat en wordt gebruikt voor militaire doeleinden en voor cyberaanvallen. Is dat juist? Hoe zit het met de Europese waarden? De EU zwijgt hier over.”
18/01 22u45  Liefde en toorn als antwoord op geweld in de Bijbel Geweld is in de Bijbel manifest aanwezig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Richteren 19, het hoofdstuk dat tijdens de winterconferentie voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten gelezen wordt. „God stelt echter paal en perk aan het geweld. Hij laat uiteindelijk Zijn Zoon plaatsvervangend het oordeel dragen”, aldus ds. W. A. Zondag.
18/01 22u15  Handelshoop zet beurzen New York hoger De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met duidelijke plussen gesloten. Wall Street kreeg steun van positieve berichten over het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Tesla was een opvallende daler na de aankondiging van flink banenverlies bij de fabrikant van elektrische auto’s.
18/01 22u15  Deel verzorgingstehuis ontruimd wegens brand Vanwege een brand in zorgcentrum Roomburgh in Leiden heeft de brandweer twee etages moeten ontruimen. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover door het Leids Dagblad.
18/01 21u45  Burgemeester Nunspeet wil overleg fietsbranche Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet gaat met de fietsbranche in zijn gemeente in gesprek om branden met accu’s in de toekomst te voorkomen. Dat doet hij naar aanleiding van de tweede brand bij fabrikant Stella Fietsen binnen een half jaar.
18/01 21u45  „Gemakzucht is hét probleem in Armenië” De ontwikkeling van Armenië lijkt al dertig jaar stil te staan. Net als eind jaren 80 leven veel Armeniërs in armoede en verwerkt het land nog steeds de verwoestende aardbeving van 1988. Toch zet Armenië kleine stapjes vooruit.
18/01 21u45  Diakendag GG: Dienen in navolging van de grote Dienaar Bijbels diaconaat is dienen in navolging van de grote Dienaar. Dat zei ds. C. van Ruitenburg vrijdag in Geldermalsen op de eerste landelijke diakendag van de Gereformeerde Gemeenten. „Diaken zijn is geen maatschappelijk werk verrichten.”
18/01 21u15  Straatkatten zijn in sommige wijken van Jeruzalem vetter dan elders. In de kleine wereld van veel Israëliërs gebeuren soms grootse dingen. Zoals het voeden van uitgehongerde straatkatten rond hun woning. Nou ja, uitgehongerd?
18/01 21u15  „Boete VS dreigt voor Facebook” De Amerikaanse autoriteiten zijn van plan Facebook een boete op te leggen voor het schenden van privacyregels. Het zou gaan om een recordboete, aldus de krant The Washington Post op basis van ingewijden rond de zaak.
18/01 21u00  UMCG: vallende gevoel was angstige ervaring Een extern bureau is begonnen met een onderzoek naar het ongeluk met een lift in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De liftcabine met daarin veertien mensen viel donderdag met hoge snelheid zes verdiepingen omlaag en kwam pas tot stilstand in de kelder. Het gaat naar omstandigheden goed met de liftpassagiers, laten het ziekenhuis en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vrijdag in een verklaring weten.
18/01 21u00  Trump en Kim willen eind februari nieuwe top De Amerikaanse president Donald Trump heeft eind februari opnieuw een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Waar dat gaat gebeuren wordt later bekendgemaakt, liet het Witte Huis weten.
18/01 21u00  Demonstratie bij partijkantoor SGP om “Nashville” Bij het partijkantoor van de SGP in Rotterdam-Zevenkamp protesteren ongeveer honderdvijftig actievoerders vrijdagavond tegen de Nashvilleverklaring. Die verklaring werd ook ondertekend door SGP-leider Van der Staaij.
18/01 21u00  Pelosi: Trump brengt troepen in gevaar Nancy Pelosi heeft Donald Trump beschuldigd van het in gevaar brengen van de Amerikaanse troepen in Afghanistan en de burgers die daar werken. Dat deed de president door een voorgenomen Congres-trip naar het door oorlog verscheurde land bekend te maken.
18/01 20u45  „Ik hoop dat scholieren Marga Minco lezen” „Ik hoop dat scholieren, maar ook mijn collega’s Minco lezen, omdat zij grote thema’s aanroert, zonder grote woorden te gebruiken.” Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) vrijdag bij de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs aan de 98-jarige Marga Minco, een pseudoniem van Sara Minco. In december werd al bekend dat ze de prijs zou krijgen.
18/01 20u45  Van der Staaij aangeslagen door column De Breij Het raakt SGP-leider Van der Staaij dat cabaretière Claudia de Breij het vriendschappelijke contact met de politicus heeft opgezegd als gevolg van de commotie over de Nashville-verklaring. Van der Staaij schrijft dat op zijn Twitterpagina.
Laatste update: vandaag om 22u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/01 20u30  Mercedes wil nieuwe fabriek in Egypte bouwenHet Duitse automerk Mercedes-Benz is van plan een nieuwe fabriek te bouwen in Egypte. Volgens moederconcern Daimler zal de fabriek met een lokale zakenpartner gebouwd gaan worden en zijn er succesvolle gesprekken geweest met de Egyptische regering over het voornemen.
18/01 20u00  Britse variant van „tragedy of the commons” dichtbijIn de economische wetenschap nemen we meestal aan dat als bedrijven en particulieren handelen vanuit eigenbelang, dit in goed functionerende markten leidt tot de hoogste collectieve welvaart.14 
18/01 19u30  Helderse buren ergeren zich groen en geel aan felgekleurd huisZe is niet van plan haar appelgroene woning zomaar te laten overschilderen. De 82-jarige Ineke van Amersfoort uit Den Helder is strijdbaar. „Als de gemeente toch besluit dat mijn huis een andere kleur moet krijgen, stap ik naar de rechter.”
18/01 19u15  Oud-premier Schotte weer voor de rechterOud minister-president van Curaçao Gerrit Schotte heeft vrijdag aan de rechtbank gevraagd een Italiaanse advocaat-generaal te laten horen. Volgens Schotte kan Roberto Pelicano getuigen dat het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao onwaarheden heeft verteld over correspondentie met het Italiaanse OM in Milaan.
18/01 19u15  Geen EU-onderzoek naar fraude in pulsvisserijEr komt geen onderzoek naar fraude in de Nederlandse pulsvisserijsector. Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) heeft dat besloten na een vooronderzoek naar subsidiemisbruik naar aanleiding van klachten van 23 vis- en milieuorganisaties.
18/01 19u00  FD verbreekt banden met correspondente BoersmaDe hoofdredactie van het FD verbreekt de banden met journaliste Ans Boersma, die donderdag Turkije werd uitgezet. Dat blijkt uit een artikel van de hoofdredactie op de site van de krant.
18/01 18u45  Trump ontmoet gezant Noord-Korea in Witte HuisDe Noord-Koreaanse gezant Kim Yong-chol is vrijdag op het Witte Huis in Washington gearriveerd voor overleg met president Donald Trump. Dat zei een woordvoerster van het Witte Huis, aldus CNN.
18/01 18u45  Daling vaccinatiegraad lijkt gestoptDe afname van de vaccinatiegraad lijkt gestopt. De voorlopige cijfers over 2018 laten eenzelfde beeld zien als voor kinderen in 2015. Het gaat dan om de DKTP-vaccin, tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
18/01 18u30  Benedikt Peters: De Bijbel is onfeilbaar„We kunnen God niet anders kennen en gehoorzamen dan door Zijn Woord te gehoorzamen en te geloven.” Zo begint de Zweeds-Zwitserse prediker Benedikt Peters het driedaagse seminar over de geloofwaardigheid van de Bijbel aan de EBTC Bijbelschool in Berlijn. De ongeveer 180 deelnemers aan de bijeenkomst, die tot donderdag duurde, kwamen vanuit gemeenten in de gehele Duitstalige wereld. Buiten de Berlijners om waren er grote delegaties uit Zwitserland, Baden-Württemberg en het Rijnland.
18/01 18u30  Aanvullend onderzoek naar zaak-PochEr komt onafhankelijk aanvullend onderzoek naar het dossier van de Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch. Dat moet duidelijk maken of het dossier volledig is, schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
18/01 18u30  Nieuwe karavaan migranten bereikt MexicoEen nieuwe karavaan van ongeveer duizend Hondurezen die als eindbestemming de VS heeft, is vrijdag de grens tussen Guatemala en Mexico overgestoken. Een immigratiemedewerker aan de grens zei dat een deel van de migranten te voet de grens passeerde en dat de anderen met de auto de Mexicaanse deelstaat Chiapas binnenkwamen.
18/01 18u30  Duitse scholieren eisen klimaatbeschermingDuizenden scholieren en studenten zijn in meer dan vijftig Duitse steden de straat opgegaan om meer klimaatbescherming te eisen. Op de spandoeken die ze vrijdag meebrachten stond onder meer: „Waarom leren zonder toekomst?”. „Opa, wat is een sneeuwpop?” en „Het klimaat is uitzichtlozer dan ons wiskunde-examen”.
18/01 18u00  Dekker: onderzoek naar binnenlandse adoptiesDe regering stelt nieuw onderzoek in naar binnenlandse adopties tussen 1956 en 1984. Hieruit moet duidelijk worden hoe adopties in die periode eraan toe gingen, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten in een brief aan de Tweede Kamer.
18/01 18u00  Forse koerswinsten op beurzen EuropaDe Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met forse koerswinsten het weekeinde ingegaan. Het sentiment onder beleggers kreeg steun van optimisme over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Verder ging in Amsterdam de aandacht uit naar maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.
18/01 17u45  Van der Staaij: Gesprekken over ‘Nashville’ krijgen hopelijk vruchtbaar vervolgHet is te hopen dat de eerste gesprekken na alle commotie over de Nashvilleverklaring een vruchtbaar vervolg krijgen. Dat schrijft SGP-leider Van der Staaij op zijn Facebookpagina in een bericht waarin hij iedereen bedankt die hem steunbetuigingen bood.
18/01 17u45  Waarschuwing voor brandgevaarlijke kachelDe Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor een ventilatorkachel omdat die brandgevaarlijk is.
18/01 17u45  Van Rey laat Statenverkiezingen links liggenDe Limburgse politicus Jos van Rey stelt zich niet kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen dit jaar. Hij liet dat vrijdag weten. Van Rey is nu enig Statenlid van de Volkspartij Limburg, die als partij ook niet meer deelneemt aan deze verkiezingen.
18/01 17u30  Rutte: Het was een pittige weekDe coalitiepartijen hebben deze week verschillende malen moeten overleggen over de opmerkingen van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over het klimaat. Dat zei minister-president Mark Rutte na de ministerraad vrijdag. Hij sprak van een „pittige week”.
18/01 17u30  Dr. R. de Reuver bij presentatie Actie Kerkbalans: „Vergeet bij gastvrije kerk niet de nieuwkomer”Omzien naar elkaar raakt het hart van kerk-zijn, zo zei dr. R. de Reuver over de uitkomst van een peiling van Actie Kerkbalans. „De ander is door God gezien en geteld. Maar er schuilt ook een gevaar voor een gastvrije gemeenschap: is de nieuwkomer wel altijd welkom?”
18/01 17u30  Rusland verwacht wapenwedloop in ruimteDe Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft vrijdag gezegd dat het nieuwe raketafweerbeleid van de VS zal leiden tot een gevaarlijke wapenwedloop in de ruimte. Het zal neerkomen op een high-tech herintroductie van het Star Wars-programma ten tijde van de Koude Oorlog.
18/01 17u30  Rutte: Goed voorbereiden op ‘harde’ brexitNederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties die zich nog niet goed hebben voorbereid op een ‘harde’ brexit, zouden dat alsnog moeten doen. Die oproep heeft minister-president Mark Rutte gedaan tijdens zijn wekelijkse persconferentie. „Dat is echt belangrijk want de tijd dringt”, waarschuwde de premier.
18/01 17u15  „China wil handelsoverschot met VS wegwerken”China is bereid het hoge handelsoverschot met de Verenigde Staten op termijn weg te werken door op grote schaal Amerikaanse producten te gaan kopen. Dat voorstel werd op tafel gelegd tijdens de handelsgesprekken die onlangs in Peking plaatsvonden, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
18/01 17u00  SGP en ChristenUnie in coalitie West BetuweDe coalitie in de nieuwe gemeente West Betuwe is rond. Donderdagavond hebben Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe de coalitieonderhandelingen afgerond. Dat is vrijdagmiddag bekend gemaakt.
18/01 17u00  André Haspels Nederlands ambassadeur in VSAndré Haspels wordt de nieuwe ambassadeur voor ons land in de Verenigde Staten van Amerika. Haspels is nu directeur-generaal politieke zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
18/01 17u00  ’Bescherm consument tegen gevaren crypto’s’Met maatregelen om cryptomunten als de bitcoin vrij te houden van witwaspraktijken en terrorismefinanciering, zijn consumenten nog niet beschermd tegen fraude en oplichting. Volgens financiële toezichthouders kan handel in cryptogeld alleen minder risicovol worden als daar betere internationale regels voor komen.
18/01 17u00  Urker vrijwilligers bezoeken jezidi’s in Noord-IrakIslamitische Staat (IS) mag weg zijn uit hun gebied, jezidi’s leven in Iraaks Koerdistan nog steeds in angst. Zeven Amerikanen en vijf Nederlanders bezochten vorige week de regio. Onder hen waren de Urkers Bakker (30) en De Jong (73).
18/01 17u00  Column: beter klimaat begint bij ander gedrag, dat kost geen centWat het klimaat betreft, staat de wereld op een denkbeeldige T-splitsing. Probleem is dat de meeste mensen denken dat er ook nog een weg is die rechtdoor leidt.
18/01 16u45  Acties in aantocht bij Axxicom op SchipholWerknemers van Axxicom Airport Caddy op Schiphol gaan actievoeren, meldt vakbond FNV. Het bedrijf is niet ingegaan op de cao-eisen van de bond. Een ultimatum hierover liep vrijdag af.
18/01 16u45  Eventjes was politiek niet saaiWaar waren toch al die mensen die zeggen dat politiek niet interessant is? Soms hoor je mensen dat beweren. Totdat er echt iets aan de hand is, natuurlijk. Dan blijft iedereen ‘s avonds op om nog even naar het Lagerhuis te kijken.
18/01 16u15  Amerikaanse roman: Megan smacht al haar hele leven naar een donorhartMegan smacht al haar hele leven naar een donorhart. Dan zou ze alles kunnen doen waar ze zó naar verlangt en wat haar tweelingzus Chrystal allemaal wel doet. Maar wanneer ze eindelijk een nieuw hart heeft, verandert haar leven nauwelijks. Totdat ze de bucketlist krijgt van het meisje van wie haar nieuwe hart is geweest. Megan besluit samen met haar zus de lijst af te werken, wat verstrekkende gevolgen zal hebben.
18/01 16u15  Eisen tot achttien jaar cel flatbrand DiemenHet Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag gevangenisstraffen tot achttien jaar geëist tegen de drie verdachten van de fatale flatbrand in Diemen. Bij de brand in de zomer van 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Ook liepen twee mensen ernstig letsel op.
18/01 16u15  Je wordt in hoge mate beïnvloed door het milieu waaruit je komtPsychologie is tegenwoordig in trek. Het Psychologie Magazine heeft een oplage van meer dan 100.000 exemplaren. Aan de Nederlandse universiteiten studeren een kleine 15.000 studenten psychologie. Dat is meer dan in enige andere studierichting. Daartegenover staan nog geen 2000 studenten sociologie.
18/01 16u15  Cor Ardesch met ”Inventio 2”Cor Ardesch maakte op het Bachorgel van de Grote Kerk in Dordrecht de cd ”Inventio 2”.
18/01 16u00  Wall Street opent hoger door handelshoopDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst geopend. Berichten dat de Verenigde Staten zouden overwegen de importheffingen op Chinese producten te verlagen, zorgden voor een positief sentiment op Wall Street, dankzij hoop op verbetering in de slechte Amerikaans-Chinese handelsrelaties.
18/01 15u45  Fluitist Kees Alers en organist Joost van BelzenFluitist Kees Alers en organist Joost van Belzen maakten een cd onder het thema ”Op weg naar Jeruzalem”.
18/01 15u45  EU-commissaris wil president Slowakije wordenMaros Sefcovic, de EU-commissaris voor de energie-unie, gaat een gooi doen naar het presidentschap van zijn thuisland Slowakije. De 52-jarige sociaaldemocraat, die ook een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie is, neemt vanaf 1 februari onbetaald verlof om campagne te kunnen voeren.
18/01 15u30  Tandartsen: VGZ laat patiënt in de kou staanZorgverzekeraar VGZ heeft in Nederland zo weinig tandartsen-implantologen gecontracteerd, dat patiënten die een implantaat of klikgebit nodig hebben soms niet eens in hun eigen provincie terechtkunnen. Dat stelt brancheorganisatie ANT (Associatie Nederlandse Tandartsen). Daarmee voldoet de zorgverzekeraar volgens ANT niet aan zijn zorgplicht.
18/01 15u30  Oppositie: raam klimaatkosten vóór verkiezingDe voltallige oppositie in de Tweede Kamer wil voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart meer duidelijkheid over de kosten van de klimaatplannen van het kabinet. De Kamer en het kabinet moeten de cijfers daarom tegelijk ontvangen. Dat verzoek doen ze in een gezamenlijke brief aan het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving, die het conceptklimaatakkoord momenteel doorrekenen.
18/01 15u15  Ex-SGP-wethouder Krimpen naar RidderkerkSGP Ridderkerk draagt Marco Oosterwijk uit Krimpen aan den IJssel voor als opvolger van wethouder Volbregt Smit. Oosterwijk was van 2014 tot 2018 wethouder in Krimpen aan den IJssel, en sinds kort fractievoorzitter van de Krimpense SGP.
18/01 15u15  Veertien mensen voor aanslagen Parijs vervolgdFrankrijk gaat veertien mensen vervolgen voor hun betrokkenheid bij de aanslagen tegen het satirisch blad Charlie Hebdo en andere doelwitten in en rond Parijs in januari 2015. Juridische bronnen meldden aan de zender Franceinfo dat elf van de veertien verdachten in handen van Franse justitie zijn. Tegen de andere drie zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.
18/01 15u15  Ga met Britten om de tafel om hen in de EU te houdenEen no-dealbrexit betekent een rampscenario. Dit levert aan beide zijden van Het Kanaal slechts verliezers op. Daarom moet alles op alles worden gezet om het Britse vertrek uit de Europese Unie te voorkomen.
18/01 15u00  *Een no-dealbrexit betekent een rampscenario. Dit levert aan beide zijden van Het Kanaal slechts verliezers op. Daarom moet alles op alles worden gezet om het Britse vertrek uit de Europese Unie te voorkomen.
18/01 15u00  Recensie: Jaap Kroonenburg speelt live in MaassluisJaap Kroonenburg is alweer enkele decennia organist van het „deftige” orgel van de Groote Kerk in Maassluis. Er verscheen een cd met liveopnamen, met veel onbekend(er) repertoire.
18/01 15u00  Tonnen geëist van verdachten flatbrand DiemenNabestaanden en slachtoffers van de fatale flatbrand in Diemen in de zomer van 2017 eisen bij elkaar honderdduizenden euro’s van de drie verdachten. Dat bleek vrijdag tijdens de strafzaak tegen het drietal, dat verdacht wordt van brandstichting, voor de rechtbank in Amsterdam.
18/01 14u45  Recensie: Organist Iddo van der Giessen en trombonist Joram van KetelDe combinatie trombone en orgel is niet alledaags. Goed idee van Iddo van der Giessen, sinds 2017 organist van de Goede Herderkerk in Rotterdam-Schiebroek, en trombonist Joram van Ketel om er een bescheiden deel van een cd mee te vullen.
18/01 14u45  Week van Gebed in teken van rechtDe jaarlijkse Week van Gebed voor de eenheid onder christenen wereldwijd begint zondag.
18/01 14u45  Dr. Spruyt: Scheidslijn in Nashvilledebat loopt dwars door gereformeerde gezindteDe commotie rondom de Nashvilleverklaring leert ons niet alleen veel over de Nederlandse samenleving en politiek, maar ook over de christelijke wereld. „Hier en daar werd de vlag gestreken door hem opzichtig te hijsen.”
18/01 14u30  Persvrijheid in Turkije ver te zoekenDe uitzetting van de Nederlandse journaliste Ans Boersma werd donderdagmorgen door diverse politici en journalistenbonden geduid als een Turkse aanval op de persvrijheid. Donderdagmiddag kwam de zaak in een volledig ander licht te staan toen bekend werd dat het OM Boersma als verdachte beschouwt in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terreuractiviteiten van derden. Dat politici en journalistenbonden in eerste instantie spraken over een Turkse aanval op de persvrijheid, valt alleszins te begrijpen. Persvrijheid en Turkije, het blijkt steeds opnieuw een lastige, zo niet onmogelijke combinatie.
18/01 14u30  Column: ranglijst Open Doors blijft verbazenDe jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors is vanwege verrassende stijgers en dalers altijd weer de moeite van het lezen waard. Maar India hoger in rangorde dan Saudi-Arabië?
18/01 14u30  CU en SGP Zuid-Holland verkiezen profilering boven risico zetelverliesChristenUnie en SGP in Zuid-Holland doen afzonderlijk mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart, maar willen na de verkiezingen opnieuw als één fractie verder. Zetten de partijen hiermee geen kostbare zetels op het spel?
18/01 14u30  Regering wil ”natte crematie” toestaanMinister Ollongren (Binnenlandse Zaken) overweegt ruimte te bieden voor alternatieve lijkbezorging. Zoals resomeren: het oplossen van het lichaam in vloeistof. Niet iedereen is overtuigd van de wenselijkheid van deze methode. „Resomeren strijdt met de Bijbelse, zorgvuldige omgang met het menselijk lichaam.”
18/01 14u30  ”Omzien naar elkaar” winnaar peiling Actie Kerkbalans”Omzien naar elkaar” is de meest gekozen waarde bij de peiling van Actie Kerkbalans, waarin mensen werd gevraagd wat voor hen de meerwaarde is van hun kerk.
18/01 14u30  Ook rest commissarissen vliegveld Eelde wegOok de resterende twee commissarissen van Groningen Airport Eelde vertrekken. Frans Jaspers en Onno van den Brink blijven nog tot 1 maart aan om lopende zaken af te handelen. Ondertussen gaan de aandeelhouders op zoek naar vier nieuwe commissarissen.
18/01 14u30  Zeven jaar geëist om fataal zinloos geweldTegen een 26-jarige Utrechter is zeven jaar cel geëist omdat hij vorig jaar juli de 25-jarige Lucas de Ruwe zo zwaar zou hebben mishandeld dat die vijf dagen later kwam te overlijden.
18/01 14u15  Tegenvallende feestdagen voor TiffanyJuweliersketen Tiffany heeft in de feestdagenperiode wereldwijd minder omzet gedraaid. De opbrengsten in november en december bedroegen circa 1 miljard dollar. Dit kwam neer op een omzetdaling van 1 procent ten opzichte van de laatste twee maanden van 2017, meldt het juweliersbedrijf.
18/01 14u15  Omstreden lid Zweedse Academie stapt opNa maandenlange druk verlaat de omstreden Katarina Frostenson de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor Literatuur toekent. De 65-jarige Frostenson is getrouwd met de voor verkrachting veroordeelde Jean-Claude Arnault.
18/01 14u15  Vierde letselexpert kijkt naar zaak-SharleyneEen Britse letseldeskundige gaat als vierde expert de toedracht van de dood van de 8-jarige Sharleyne onderzoeken. De zaak is in hoger beroep.
18/01 14u15  Waarschuwing voor gevaarlijke puppy’s ActionDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor gevaarlijke speelgoedpuppy’s van de Action. Door een productiefout kunnen de harde ogen en de neus van het hoofd van de puppy losraken. Dat levert volgens de NVWA voor kleine kinderen verstikkingsgevaar op.
18/01 13u45  Wijkverpleging in Amersfoort faillietCentrum Wijkverpleging in Amersfoort is deze week failliet verklaard. De curator gaat voor 130 werknemers collectief ontslag aanvragen, meldt vakbond NU’91.
18/01 13u45  Hagenaar aangehouden om dodelijke steekpartijEen 25-jarige man uit Den Haag is in het ziekenhuis overleden nadat hij donderdagavond was neergestoken op de Weimarstraat in zijn woonplaats. De politie heeft in verband met de steekpartij een 27-jarige stadsgenoot van het slachtoffer opgepakt.
18/01 13u45  Schaarste aan netcapaciteit is oplosbaarVoor initiatiefnemers met vergevorderde plannen voor de productie van groene stroom is het buitengewoon frustrerend als hun project strandt vanwege een gebrek aan stroomnetcapaciteit. Als alle betrokkenen het écht willen en samen de schouders eronder zetten, is hieraan echter wat te doen.
18/01 13u45  „Overleg VS en Noord-Korea in Stockholm”Topdiplomaten van de Verenigde Staten en Noord-Korea voeren op dit moment overleg in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Diplomatieke bronnen meldden dat de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Choe Son-hui, en de Amerikaanse gezant voor Noord-Korea, Stephen Biegun, deel uitmaken van de delegaties van de twee landen.
18/01 13u45  Waarom zijn die apocriefe boeken apocrief?Het is alweer lang geleden dat een lezer vroeg waarom bepaalde boeken niet in de Bijbel zijn opgenomen, maar door de kerk apocrief zijn verklaard. Als antwoord wil ik iets schrijven over de apocriefen van het Oude Testament. Later over de apocriefen van het Nieuwe Testament.
18/01 13u45  Philip was tijdelijk verblind door zonHet auto-ongeluk van prins Philip was donderdagavond lang het meest besproken onderwerp op sociale media als Twitter en ook vrijdag wordt er nog veel over gepraat. De Britse tabloids hebben er hun hele voorpagina voor ingeruimd. 'Philip is dood te slim af bij crash' meldde de Daily Mirror bijvoorbeeld.
18/01 13u30  Politiemol Den Haag krijgt 2 jaar celstrafVoormalig rechercheur Rick V. (36) uit Zoetermeer is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, omdat hij informatie heeft gelekt uit tientallen politiezaken. Hij heeft zich laten omkopen door twee andere verdachten, met wie hij bevriend was.
18/01 13u30  Fikse hoeveelheid grondstof drugs gevondenIn een bestelbus zijn donderdag op de A67 bij het Brabantse Geldrop achttien 25-litervaten met een grondstof voor synthetische drugs gevonden. In een pand in Venlo werden later nog eens 54 vaten met zogenoemde precursoren aangetroffen. De 35-jarige bestuurder van het busje uit Erp is aangehouden.
18/01 13u15  Site en app Schiphol platDe website van Schiphol is uit de lucht. Wie de site bezoekt, krijgt een mededeling dat die onbereikbaar is, zonder toelichting. Ook de app van het vliegveld doet het niet. Schiphol kan desgevraagd nog niet zeggen wat er aan de hand is.
18/01 13u15  150 miljoen voor schone energie AmsterdamDe gemeente Amsterdam trekt 150 miljoen euro uit om de stad de overgang naar schone energie te laten maken. Zo moet Amsterdam in 2040 aardgasvrij zijn en moet de komende jaren ook de CO2-uitstoot flink verminderen.
18/01 13u15  Column: 1 januariHet is januari. En sportscholen floreren. Was er in veel vestigingen in december geen kip te bekennen, nu puilen ze bijna uit. Mede veroorzaakt door alle goedkope abonnementsvormen waarmee ze potentiële bezoekers aan het begin van het jaar willen trekken.
18/01 13u15  De mitsen en maren van donsDons heeft veel mee: het klinkt aantrekkelijk en het is licht en heerlijk warm. Maar er kleven ook bezwaren aan dit behaaglijke natuurproduct. Want waar komen die vlokken (en veren) eigenlijk vandaan?
18/01 13u00  Man raakt bekneld onder auto en sterftEen 26-jarige Nederlander die in het Duitse Nordhorn woont, is daar om het leven gekomen tijdens het werken aan een auto. Terwijl de man onder de wagen aan het werk was, kwam de auto bovenop hem terecht. Iemand vond hem en waarschuwde de hulpdiensten, maar de Nederlander stierf ter plekke.
18/01 13u00  Ruim 30 doden door geweld na verkiezing CongoZeker 34 mensen zijn om het leven gekomen door het geweld dat losbarstte in Congo na de bekendmaking een week geleden van de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen. Ook vielen er ongeveer zestig gewonden, aldus een woordvoerster van de Verenigde Naties vrijdag.
18/01 13u00  Citroën C5 Aircross hobbelt comfortabel door MarokkoBelangenverstrengeling klinkt wellicht negatief, maar in het geval van de nieuwe Citroën C5 Aircross valt het juist positief uit. De auto paart de typische uitstraling van een SUV aan de ruimtelijke mogelijkheden van een ruimtewagen. Citroën volgt daarmee op geheel eigen wijze een hele generatie Picasso’s op.
18/01 12u45  May sprak met Rutte en Merkel over brexitDe Britse premier Theresa May heeft donderdag met haar Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Angela Merkel overlegd over de brexit. Dat heeft een woordvoerster van May gezegd. Ze zei dat de Britse premier ook komend weekend met EU-leiders gaat praten over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.
18/01 12u45  Nylonverkoop Solvay aan BASF goedgekeurdDe Europese Commissie heeft de geplande overname van de nylonactiviteiten van het Belgische chemieconcern Solvay door het Duitse BASF goedgekeurd. De twee bedrijven moeten wel een aantal maatregelen nemen om te garanderen dat de overname niet tot hogere prijzen of minder keuze voor Europese ondernemingen en consumenten zal leiden.
18/01 12u30  „Commissarissen ING moeten daad stellen”De raad van commissarissen van ING zou vrijwillig een deel van zijn beloning op moeten geven als symbolische daad. Dat zegt vakbond FNV als reactie op het schrappen van de bonussen door de bank. ING deed dat als gevolg van de megaschikking in het witwasschandaal.
18/01 12u30  Brussel wil mandaat voor handelsgesprekken VSDe Europese Commissie wil toestemming van de EU-lidstaten om onderhandelingen met de Verenigde Staten te beginnen over verlaging van handelstarieven op industriële producten. Daarnaast vraagt EU-handelscommissaris Cecilia Malmström een mandaat om de samenwerking rond productstandaarden te versterken.
18/01 12u15  Hoop op handelsdeal stuwt beurzenDe Europese beurzen wonnen vrijdag terrein. Geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een positieve stemming. Op het Damrak daalde maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.
18/01 12u00  Elke avond lekker stukje vlees of toch vegetarische hamburger?„Halveer uw dagelijkse portie vlees om de wereld duurzamer te maken.” Die oproep klonk donderdag na onderzoek van 37 experts uit 16 landen. Twee reacties: van iemand die bewust minder vlees eet en iemand die dat zeker niet van plan is.
18/01 12u00  Heldenverhalen van alle tijden„Dit is de geschiedenis van een zwaarbeproefde held, die op de dag van zijn dood, na een verre tocht, meer had gezien dan een mensenoog mag zien, meer wist dan een mensenhart kan weten.” Ed Franck weet hoe je de lezers een verhaal in moet trekken, zo bewijst hij met zijn zes heldenverhalen over ”liefde en duisternis”.
18/01 11u45  Minister: kanker door ‘burnpits’ niet gemeldHet ministerie van Defensie heeft geen weet van militairen die kanker zouden hebben opgelopen door vuilverbranding op missie in Afghanistan. Het departement heeft geen klachten ontvangen, zegt minister Ank Bijleveld. Ze wijst erop dat indertijd al is onderzocht of er schadelijke stoffen vrijkwamen „en toen bleek er niets aan de hand”.
18/01 11u45  Berging containers gaat van startDe berging van overboord geslagen containers in het Waddengebied gaat beginnen. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De verwachting is dat de berging in de loop van vrijdagmiddag van start gaat. „Ik kan er geen precies tijdstip op plakken. Het is nog even wachten tot de golven wat lager zijn, maar ik schat in dat in de loop van de middag de eerste grijper het water ingaat.”
18/01 11u45  Tesla snijdt hard in personeelsbestandTesla snijdt hard in zijn personeelsbestand. De elektrische autobouwer neemt afscheid van 7 procent van zijn vaste werknemers, zo werd vrijdag bekendgemaakt in een interne memo. Er werken bij het concern ongeveer 45.000 mensen.
18/01 11u30  Kamer stemt mokkend in met wet wietproefEen meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in de wet die het experimenteren met de teelt en de verkoop van wiet in maximaal tien gemeenten mogelijk moet maken, maar van harte gaat het niet.
18/01 11u30  Faillissement Yukos definitief onrechtmatigHet Russische vonnis waarmee oliebedrijf Yukos in 2006 failliet werd verklaard, wordt definitief niet erkend in Nederland. De Hoge Raad verwierp een beroep van het Russische bedrijf Promneftstroy tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Dat bedrijf heeft daardoor niet de aandelen van het Nederlandse dochterbedrijf Yukos Finance in handen gekregen.
18/01 11u30  Dekker blijft bij aanpassing celstraffenMinister Sander Dekker (Rechtsbescherming) houdt vast aan de nieuwe Wet straffen en beschermen.
18/01 11u30  Verschillende ongelukken door gladheidIn verschillende delen van het land heeft de gladheid geleid tot ongelukken. In veel gevallen gaat het om gevallen fietsers en van de weg geraakte automobilisten. Berichten over ernstige verwondingen zijn er tot dusverre niet.
18/01 11u30  Verdachte: „Ik kan de tijd niet terugdraaien”Gilermo I. (25), hoofdverdachte van de fatale flatbrand in Diemen in de zomer van 2017, heeft vrijdag bij de start van zijn proces spijt betuigd.
18/01 11u30  „Nederlandse militairen mogelijk ziek door brandend afval”Tientallen Nederlandse militairen denken tijdens hun uitzending in Afghanistan gezondheidsklachten te hebben opgelopen door ‘burnpits’.
18/01 11u15  Staatssecretaris snapt onrust over UberStaatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) snapt dat mensen bezorgd zijn over chauffeurs die werken via de taxi-app Uber, na een recente reeks ongevallen met dodelijke afloop. Ze wil echter vooralsnog geen concrete stappen nemen. „We gaan eerst heel goed uitzoeken wat er precies aan de hand is, samen met de gemeente Amsterdam”, aldus van Veldhoven.
18/01 11u15  Situatie straat bandidosbaas minder bedreigendDe noodverordening rond de woning in Nieuwstadt van president Harrie Ramakers van de Limburgse Bandidos wordt met ingang van zaterdag opgeheven. Dit omdat de eerdere dreiging rondom Ramakers’ woning is afgenomen, schrijft burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren, waar Nieuwstadt onder valt, vrijdag in een bewonersbrief.10 
18/01 11u15  Hoogste militair VS stelt Nederland gerustNederland en andere bondgenoten kunnen op de Verenigde Staten blijven rekenen, zegt de hoogste Amerikaanse militair. De Amerikaanse toewijding aan de NAVO staat volgens generaal Joe Dunford niet ter discussie, ook al klinkt het geregeld dat zijn hoogste baas weinig op heeft met het bondgenootschap.10 
18/01 11u00  Hindoeïsme: meer dan een cultuurEnkele maanden geleden dronk ik een kopje koffie met mijn kleermaker in Hyderabad. Ik ken hem al meer dan 25 jaar en elke keer als in ik India ben, bezoek ik zijn zaak om het een of ander aan te schaffen. Ik laat me graag door hem ‘in het pak naaien’.
18/01 11u00  VVD en CU: Coördinator nodig tegen JodenhaatNederland heeft een Nationaal Coördinator antisemitisme nodig.
18/01 10u45  150.000 middeleeuwse oorkonden beschikbaarOnderzoekers kunnen binnenkort via één grote digitale bibliotheek meer dan 150.000 middeleeuwse oorkonden raadplegen die in Nederlandse archieven worden bewaard. Nu moeten hiervoor nog allerlei verschillende websites worden doorgespit.
18/01 10u45  China stelt kerkvrije zone rond scholen inMeerdere kerken hebben in China hun deuren moeten sluiten omdat de Chinese regering in tenminste vier provincies „kerkvrije zones” rond scholen heeft ingevoerd.
18/01 10u45  „Nederlandse militairen hebben kanker door brandend afval”Tientallen Nederlandse militairen denken dat ze tijdens hun uitzending in Afghanistan kanker hebben gekregen door 'burnpits'. Dat zijn brandende afvalhopen, die worden gebruikt voor het vernietigen van onder meer medisch afval en werkmateriaal.
18/01 10u30  Stefan Löfven opnieuw premier van ZwedenHet Zweedse parlement heeft Stefan Löfven vrijdag gekozen als premier. Voor Löfven is het zijn tweede ambtstermijn in een nieuwe centrumlinkse regering. De sociaaldemocraat werkt daarin samen met de Groenen, de Centrumpartij en de Liberalen.
18/01 10u30  Meer overvallen op juweliers en edelsmedenHet aantal overvallen op juweliers is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2017, maar nog altijd fors lager dan het meerjarig gemiddelde van 25. Tien juweliers en edelsmeden kregen vorig jaar te maken met een overval, meldt de gespecialiseerde verzekeraar Juwon.
18/01 10u30  Mogelijk eind volgende week schaatspretEr kan mogelijk eind volgende week geschaatst worden op schaatsbanen in de buitenlucht. Vanaf het weekeinde wordt het kouder en gaat het ’s nachts 2 tot 8 graden vriezen, meldt Weeronline.
18/01 10u15  Brede steun uiensector voor redding machinebouwerDankzij een snelle crowdfundingsactie van de uienbranche is er donderdag zicht gekomen op een doorstart van de woensdag failliet verklaarde machinebouwer Eqraft uit Emmeloord.
18/01 10u15  „Ondanks hogere prijzen toch meer koopkracht”De meeste huishoudens hebben dit jaar meer te besteden dan in 2018, ondanks de hogere energierekening, een hogere zorgpremie en een verhoging van de btw. Volgens de nieuwste koopkrachtberekeningen van het Nibud gaan ze er met enkele tientjes per maand op vooruit.
18/01 10u15  Nieuw plan geeft Lelystad nog geen luchtEen nieuw plan voor Lelystad Airport leidt tot nieuwe opschudding. Actiegroepen reageren negatief, bedrijven positief, de politiek verdeeld. Het oude liedje. Een oplossing voor de impasse lijkt het plan vooral niet te bieden.
18/01 10u00  Renault verkoopt meer auto’sRenault heeft afgelopen jaar wereldwijd 3,9 miljoen auto’s verkocht. Dat is een stijging van 3,2 procent. Bij de verkopen telt Renault niet alleen zijn eigen auto’s mee, waarvan er minder verkocht werden, maar ook die van dochtermerken Dacia, Lada, Jinbei en Huasong.
18/01 10u00  „Trump zei advocaat te liegen tegen Congres”De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn voormalige advocaat Michael Cohen persoonlijk opgedragen om tegen het Congres te liegen over het Trump Tower-project in Moskou. Twee federale justitiefunctionarissen die betrokken waren bij een onderzoek naar de zaak, zeiden dit tegen de nieuwssite BuzzFeed, meldt CNN.
18/01 10u00  Tsead Bruinja Dichter des VaderlandsTsead Bruinja is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij neem die rol over van Ester Naomi Perquin. Bruinja schrijft de komende twee jaar gedichten bij nationale gebeurtenissen en treedt op als ambassadeur van de poëzie. NRC publiceert de gedichten.
18/01 10u00  Takeaway zakt, Beter Bed stijgt op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs won vrijdag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een positieve stemming. Op het Damrak daalde maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.
18/01 09u45  Twee ontdekkingen bij expo over vier broersMuseum MORE in Gorssel opent zondag een expositie van 65 schilderijen van de hand van de vier Zwitserse broers Barraud: de realistische schilders François (de ster van het kwartet), Aimé, Aurèle en Charles. Het museum deed tijdens de voorbereidingen ook twee ontdekkingen: het ontrafelde het geheimschrift op een briefje op een van de schilderijen en de identiteit van de vrouw op een ander doek.
18/01 09u30  Van Vollenhoven benieuwd naar onderzoeken TrumpPieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, is in gespannen afwachting van alle onderzoeken die op dit moment in Washington lopen tegen de Amerikaanse president Donald Trump.
18/01 09u15  Takeaway duikelt op DamrakDe Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden in het groen. Geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een positieve stemming. Op het Damrak tuimelde maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.
18/01 09u15  SGP zoekt contact met agrariërsDe SGP heeft een klankbordgroep opgericht om ideeën uit wisselen met mensen die werkzaam zijn in de agrarische sector.
18/01 09u00  Het verhaal centraal op nieuwjaarsbijeenkomst PKNDe kerk komt voort uit het „grote verhaal” van God met de mensen, aldus dr. R. de Reuver. Het verhaal is in zijn ogen dan ook een bron van inspiratie. „Daarom is het niet vreemd dat op de nieuwjaarsontmoetingsdag van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) het verhaal centraal staat.”
18/01 09u00  Oprichter Holland Herald leeft nogJean-Jacques van Belle leeft nog. De oprichter van Holland Herald, het ‘in-flight magazine’ (boordtijdschrift) van KLM, blijkt in december zelf zijn overlijdensadvertentie te hebben laten zetten in enkele kranten. Dat schrijft NRC, die hem sprak in Albanië.
18/01 09u00  TU Delft presenteert eerste circulaire keukenEen keuken die nooit meer vervangen hoeft te worden. Het lijkt nog ver weg, maar donderdag presenteerde de Technische Universiteit (TU) Delft de eerste circulaire keuken.
18/01 09u00  Ryanair verlaagt winstverwachtingBudgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een winstwaarschuwing gegeven. Het resultaat over het gebroken boekjaar 2019 komt nu naar verwachting uit op 1 miljard euro, waar de prijsvechter eerder rekende op 100 miljoen tot 200 miljoen euro meer. Ryanair sluit niet uit dat de winstprognose nog verder omlaag moet, als er tussen nu en eind maart ontwikkelingen zijn rond de brexit.
18/01 08u45  2 uur gesprekken gecrasht Lion Air toestelIndonesische onderzoekers beginnen volgende week met het afluisteren van meer dan twee uur aan gesprekken op de cockpitvoicerecorder van het Lion Air-toestel dat in oktober crashte in de Javazee. Daarmee hopen ze de oorzaak te ontrafelen van de ergste luchtvaartramp in het land in tientallen jaren.
18/01 08u45  NieuwsEen extreem warme en droge zomer zoals die van vorig jaar versnelt de inburgering van sommige warmteminnende plantenexoten aanzienlijk. Dat bleek dinsdag uit verspreidingsgegevens van de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Planten die onopzettelijk door de mens uit andere streken of landen zijn aangevoerd en die zich op hun nieuwe groeiplaatsen in de eerste instantie niet blijvend weten te vestigen, worden adventieven genoemd.
18/01 08u45  Onrust onder PKN-predikanten in ‘dure’ pastoriePastoriebewoners dreigen onevenredig getroffen te worden door nieuwe financiële afspraken binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
18/01 08u45  Zwitserse documentaire over lege kerkenOp de Zwitserse televisie is donderdag een documentaire uitgezonden over de herbestemming van kerkgebouwen.
18/01 08u45  Prins Philip moet blaasproef doen na ongevalPrins Philip (97) is volgens Britse mediaberichten donderdag ernstig geschrokken uit zijn Land Rover gehaald nadat hij betrokken was bij een aanrijding bij het koninklijke landgoed Sandringham. De wagen was gekanteld aan de kant waar de prins zat, en de politie liet Philip een blaasproef doen. Hij had niet gedronken. De bestuurder van de andere auto is licht gewond.
18/01 08u15  Ds. J. Veldhuijzen (PKN) 40 jaar predikantDe hervormde emeritus predikant J. Veldhuijzen staat donderdag veertig jaar in het ambt.
18/01 08u15  Theologen in debat over vragen rond lijden, hoop en liturgieKan men gelukkig leven op aarde? Theologen als Rowan Williams en A. van de Beek gaan door als sombere en radicale kruistheologen, maar de uitkomst van hun theologie staat diametraal tegenover elkaar, zo bleek donderdag tijdens een conferentie van de Vereniging voor Theologie (VVTh) in Utrecht.
18/01 08u15  SGP-wethouder Tanis van Sliedrecht naar AltenaHans Tanis (57), wethouder voor SGP/ChristenUnie in Sliedrecht, gaat diezelfde functie voor de SGP vervullen voor de SGP in de nieuwe gemeente Altena in Noord-Brabant. Die ontstond op 1 januari uit samenvoeging van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.
18/01 08u15  De hoogste roemPsalm 122:6
18/01 08u15  Beter Bed eist compensatie voor gifschandaalBeddenverkoper Beter Bed sleept de Duitse chemiereus BASF voor de rechter. Het bedrijf uit Uden wil op die manier een schadevergoeding loskrijgen voor het Duitse gifschandaal dat ongeveer een jaar geleden speelde.
18/01 08u00  Dodental na bomaanslag Bogota stijgt naar 21Het dodental na de bomaanslag van donderdag op een politieacademie in Colombia is gestegen tot 21. In totaal raakten ook 68 mensen gewond, melden lokale media, op basis van informatie van de politie.
18/01 07u45  VVN: Uber moet aan regels gewone taxi voldoenUber-chauffeurs moeten aan dezelfde regels voldoen die gelden voor gewone taxichauffeurs. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland. De organisatie vindt het aantal ongelukken dat met Uber-taxi’s plaatsvindt, te hoog.
18/01 07u45  ABP steekt half miljard in groene hypothekenPensioenfonds ABP trekt de komende jaren 500 miljoen euro uit voor de financiering van duurzame hypotheken. Het geld wordt gestoken in Rabo-dochter Vista Hypotheken, die korting geeft voor woningen met een A-label.
18/01 07u45  Zorgkosten hoger door wijkteamsWijkteams zorgen eerder voor meer, dan voor minder zorgkosten. Dat valt op te maken uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) hiernaar. Doel van de wijkteams was juist minder dure zorg.
18/01 07u30  Handelshoop helpt Nikkei vooruitDe aandelenbeurs in Japan is vrijdag met winst geëindigd. Een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal dat de Verenigde Staten mogelijk de hoge importtarieven op Chinese producten wil opheffen, zorgde voor hoop op een doorbraak in het handelsconflict tussen de twee economische grootmachten. Het Amerikaanse ministerie van Financiën sprak het bericht echter al snel tegen.
18/01 07u30  Fabriek Stella Fietsen Nunspeet opnieuw getroffen door brandIn de fabriek van Stella Fietsen in Nunspeet heeft donderdagavond een uur lang een grote brand gewoed.
18/01 07u15  „Ghosn kreeg ongepaste betalingen”Voormalig Nissan-voorzitter Carlos Ghosn kreeg ongepaste betalingen uit de samenwerking met alliantiepartner Mitsubishi. Dat komt volgens de twee Japanse automakers naar voren uit intern onderzoek.
18/01 07u15  Gereformeerde Gemeenten houden eerste diakendagHet ambt van diaken is een voluit geestelijk ambt. „De diaconie is geen maatschappelijk werk, is geen liefdadigheidsinstelling, maar wil uitvoering geven aan het priesterlijke ambt van Christus in de gemeente.”
18/01 07u00  „ING zet mes in bonussen vanwege megaschikking”ING zet het mes in zijn bonussen vanwege de megaschikking van 775 miljoen euro die de bank vorig jaar heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM). De bonuspot zal „aanzienlijk kleiner” zijn dan over 2017, toen de bank nog ruim 403 miljoen euro verdeelde onder zijn medewerkers.
18/01 06u45  „Uitgezette journaliste hielp ex aan valse papieren”De Nederlandse journaliste die Turkije is uitgezet, wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Dat zeggen bronnen tegen Nieuwsuur (NPO 2). Ans Boersma zou haar ex-vriend, een Syriër die onlangs in Nederland is gearresteerd omdat hij lid is geweest van de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, aan valse papieren hebben geholpen.
18/01 06u45  Treinreiziger positiever over NSTreinreizigers zijn steeds meer te spreken over de NS. Het percentage treinreizigers dat de NS het rapportcijfer 7 of hoger geeft, lag vorig jaar op 86 procent, tegenover 80 procent eerder. Het is de hoogste waardering sinds de start van de metingen, melden de Nederlandse Spoorwegen vrijdag. In 2004 was de waardering nog 66 procent.
18/01 06u45  Verdachten dodelijke flatbrand voor rechterDrie mensen die ervan worden verdacht een fatale brand te hebben gesticht in een studentenflat in Diemen, moeten zich vrijdag verantwoorden voor de rechter. Door de brand in juli 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten twee mensen gewond.
18/01 06u45  Frabriek Stella Fietsen Nunspeet opnieuw getroffen door brandIn de fabriek van Stella Fietsen in Nunspeet heeft donderdagavond een uur lang een grote brand gewoed.
18/01 05u15  Lekkende ex-agent hoort vonnis aanVoormalig rechercheur Rick V. uit Zoetermeer hoort vrijdag in de rechtbank in Den Haag of hij wordt veroordeeld voor het lekken van informatie uit tientallen politiezaken in de regio. De officier van justitie heeft 30 maanden cel tegen V. geëist.
18/01 04u16  Verdachten fatale flatbrand voor rechterDrie mensen die ervan worden verdacht een fatale brand te hebben gesticht in een studentenflat in Diemen, moeten zich vrijdag verantwoorden voor de rechter. Door de brand in juli 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten twee mensen gewond.11 
18/01 02u45  Twijfels bij Afrikaanse Unie over CongoDe Afrikaanse Unie (AU) heeft de Democratische Republiek Congo opgeroepen de bekendmaking va de definitieve uitslag van de verkiezingen uit te stellen. De organisatie van Afrikaanse landen heeft serieuze twijfels geuit over de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen.16 
18/01 01u15  VS niet aanwezig op economisch congres DavosDe Verenigde Staten sturen definitief geen delegatie naar het World Economic Forum in Davos dat van 22 tot en met 25 januari wordt gehouden. Namens president Trump zouden de Amerikaanse ministers Steven Mnuchin (Financiën), Michael Pompeo (Buitenlandse Zaken) en Wilbur Ross (Economische Zaken) naar het Zwitserse wintersportoord afreizen.
18/01 00u30  Groei landbouwexport stagneerde in 2018De Nederlandse export van landbouwgoederen zoals bloemen, planten maar ook zuivel en vlees, is afgelopen jaar nauwelijks gegroeid. Met een toename van 0,2 procent is een einde gekomen aan jaren van forse groei, zoals 6 procent in 2017 en 4 procent het jaar ervoor. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.13 
17/01 23u45  Gouden Ganzenveer voor Ian BurumaDe literaire onderscheiding de Gouden Ganzenveer is dit jaar voor Azië-kenner Ian Buruma. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer, maakte dat donderdagavond bekend in het televisieprogramma Jinek.
17/01 23u15  Ethiopië geeft vluchtelingen meer rechtenEthiopië heeft een wet aangenomen die de bijna een miljoen vluchtelingen in het land meer rechten geeft. Ze mogen voortaan werk zoeken en buiten de opvangkampen gaan wonen. De maatregel is genomen om de betrokkenen een waardiger bestaan te geven en minder afhankelijk te maken van buitenlandse hulp.
17/01 23u00  American Express voert omzet flink opAmerican Express heeft in 2018 bijna een tiende meer aan omzet binnengehaald. Ook de winst van de Amerikaanse creditcardmaatschappij ging flink omhoog, maar dat laatste had vooral te maken met de veranderde belastingwetgeving in de Verenigde Staten.
17/01 22u45  Grote brand bij Stella Fietsen Nunspeet onder controleIn de fabriek van Stella Fietsen in Nunspeet heeft een uur lang een grote brand gewoed.
17/01 22u30  Grote brand bij Stella Fietsen NunspeetIn de fabriek van Stella Fietsen in Nunspeet woedt sinds half 10 een grote brand. Verdere details ontbreken nog. Juli vorig jaar was er ook een grote brand bij Stella. Toen ging het om brand bij de opslag van fietsaccu’s.
17/01 22u30  Wall Street reageert op nieuws handelsoverlegDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers reageerden zelfs even heel enthousiast op hoopgevend nieuws over het handelsoverleg met China, maar dat bericht werd later via officiële kanalen ontkend. Wall Street verwerkte verder cijfers van onder meer zakenbank Morgan Stanley en verfproducent PPG Industries.
17/01 22u15  WRR pleit voor terugkeer spaar- en betaalbankIs mijn geld bij de bank wel veilig? En waar gebruikt die het allemaal voor? De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wil dat er voor mensen met bedenkingen op deze punten, een alternatief komt.
17/01 21u45  Senior wil wel verhuizen, maar heeft weinig keusAls babyboomers niet zouden blijven zitten in hun eengezinswoningen, zou de vastzittende huizenmarkt weer op gang komen. Makelaars zouden de wensen van deze ouderen beter moeten kennen. Dat stelde makelaarsvereniging NVM vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers van 2018. Terecht?
17/01 21u30  „VS overwegen te stoppen met heffingen China”De Amerikaanse overheid overweegt naar verluidt te stoppen met haar hoge importtarieven op Chinese producten, of deze af te bouwen. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
17/01 21u15  Trump schrapt zevendaagse reis van PelosiDe Amerikaanse president heeft een streep gezet door de reisplannen van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Reden voor dat besluit is de nog altijd voortdurende sluiting van een aantal overheidsdiensten. De gedeeltelijke shutdown duurt nu al 27 dagen.
17/01 21u00  Ruimteschip Starliner tweemaal naar ISSHet ruimteschip Starliner van de Amerikaanse luchtvaartonderneming Boeing vliegt in maart eerst onbemand en in augustus met astronauten aan boord naar het internationaal ruimtestation ISS. Dat heeft een woordvoerder van Boeing donderdag bevestigd zonder de precieze datum van de vluchten te noemen.
17/01 21u00  Cao-akkoorden PostNL zonder vakbond FNVPostNL heeft met drie vakbonden principeakkoorden gesloten over een nieuwe cao voor circa 18.000 werknemers. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de cao voor zo’n 500 zaterdagbestellers. Alleen vakbond FNV is niet akkoord en dreigt met acties.
17/01 20u45  Gewonden bij aanrijding op snelweg bij DelftDoor een ongeluk bij Delft op de A4 is een onbekend aantal gewonden gevallen, meldt de ANWB. Bij het ongeluk waren zes auto’s, een vrachtwagen en een kleine vrachtwagen betrokken.
17/01 20u30  Franse supermarkt Casino voelt protestenHet Franse supermarktbedrijf Casino heeft afgelopen kwartaal zijn verkopen verder opgevoerd, ondanks tegenwind door de protesten van de gele hesjes in Frankrijk. Te midden van al het tumult waren er ook blokkades rond diverse hypermarkten van Casino, wat het bedrijf omzet kostte.
17/01 20u30  Hoop gloort voor werkloze met opzichtige tatoeageHun opvallende tatoeage bemoeilijkt de zoektocht naar een baan. Maar ze hebben het geld niet om de inktprent van hun lijf te laten halen. Voor die werklozen gloort er hoop. Stichting Spijt van Tattoo biedt hun vanaf deze maand gratis laserbehandelingen. Op voorwaarde dat de spijtoptanten praten met een cultuurvorser en documentairemakers.
17/01 20u30  Wie stond er aan de wieg van Veenendaal?Gilbert van Schoonbeke uit Antwerpen is niet de stichter van Veenendaal. Uitgebreid historisch onderzoek heeft dat aangetoond.
17/01 20u30  Nieuw bestaan voor oude loods uit GoesIn het Nederlands Openluchtmuseum neemt de Arnhemse burgemeester Marcouch deze donderdag Loods Goes in gebruik. De voormalige showroom van landbouwvoertuigen is de afgelopen maanden omgebouwd tot evenementenlocatie.
17/01 20u30  Arib waarschuwt minister: Ik pak je telefoon afKamervoorzitter Arib ergerde zich de woensdag en donderdag groen en geel aan het gebruik van telefoons door Kamerleden. Donderdag dreigde ze de telefoon van minister Grapperhaus in te nemen.
17/01 20u00  Gemeentemuseum koopt koninklijke dekselpotHet Gemeentemuseum Den Haag heeft voor ongeveer 7000 euro de hand weten te leggen op een Chinese dekselpot van koninklijke herkomst. De pot van Chinees porselein behoort tot de objecten van vermoedelijk prinses Christina die donderdag bij de Royal & Noble Sale bij Sotheby’s in Londen is geveild.
17/01 20u00  Aangifte tegen chauffeur melkpoederwagenProRail doet aangifte tegen de bestuurder van de vrachtwagen met melkpoeder die vorige week vrijdag in Friesland betrokken was bij een botsing met een passagierstrein. Bij het terrein van zuivelbedrijf FrieslandCampina in Leeuwarden had de chauffeur zijn wagen stilgezet op een overweg, aldus de spoorbeheerder.
17/01 19u45  Onderzoeksteam brengt groep levensmoede senioren in kaartHet in het regeerakkoord aangekondigde onderzoek naar levensmoede ouderen wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam van de Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMCU.
17/01 19u45  Prins Philip ongedeerd bij auto-ongelukPrins Philip is donderdag betrokken geraakt bij een verkeersongeluk in de buurt van het landgoed Sandringham aan de Engelse oostkust. De 97-jarige echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth is volgens Buckingham Palace niet gewond geraakt.
17/01 19u30  Winkelketen Sears gered door voorzitterHet noodlijdende Amerikaanse winkelbedrijf Sears lijkt gered. De keten bevestigde donderdag dat voorzitter Eddie Lampert als winnaar uit de bus is gekomen bij de faillissementsveiling van de retailer. Een rechter moet de deal nog wel goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk begin februari.
17/01 19u30  BuZa bekijkt gang van zaken rond BoersmaHet ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit hoe de procedure is gegaan rond de uitzetting van FD-correspondente Ans Boersma. Het departement was niet op de hoogte van het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) informatie heeft verstrekt aan Turkije over Boersma.
17/01 18u45  Trump wil meer geld voor raketafweerDe Amerikaanse president wil meer geld stoppen in de verdere ontwikkeling van luchtafweer. Hij zei in een toespraak in het Pentagon (ministerie van Defensie) dat het land elke raket op de VS wordt afgevuurd, moet kunnen neerhalen.
17/01 18u45  „Duitsland twijfelt over Huawei-apparatuur”De Duitse overheid twijfelt of het Chinese Huawei apparatuur mag leveren aan bedrijven voor 5G-netwerken, bericht de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Een beslissing daarover is echter nog niet genomen.
17/01 18u45  Daling misdaadcijfers stagneertHet aantal geregistreerde misdrijven is vorig jaar met 6,1 procent afgenomen ten opzichte van 2017. De dalende trend is al enkele jaren gaande. Maar in de tweede helft van 2018 lijkt aan die daling een einde gekomen.
17/01 18u45  FNV loopt weg uit cao-onderhandeling PostNLVakbond FNV is niet meer met PostNL in onderhandeling over een nieuwe cao. Volgens de bond heeft de postbezorger een eindbod neergelegd dat „een aanfluiting” is. FNV dreigt dan ook met acties. PostNL zegt nog met drie andere bonden, BVPP, CNV en VHP2, in gesprek te zijn en stelt dat er nog helemaal geen eindbod ligt.
17/01 18u30  Berlusconi kandidaat voor EuroparlementDe voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor een plek in het Europarlement. De verkiezingen daarvoor zijn in mei. Het is de eerste keer dat de 82-jarige centrumrechtse politicus beschikbaar is voor een publieke functie sinds hij in 2013 schuldig werd bevonden aan belastingfraude.
17/01 18u30  NPO wil af van afhankelijkheid reclamegeldDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de financiële afhankelijkheid van reclamegeld stapsgewijs afbouwen. NPO-voorzitter Shula Rijxman zei dit in haar nieuwjaarstoespraak.
17/01 18u00  De zeven zussen best verkochte boek van 2018De zeven zussen van Lucinda Riley is het best verkochte boek in het Nederlands (oorspronkelijk of vertaald) van vorig jaar. Het staat op de eerste plaats van de Top 100 van best verkochte boeken van 2018 van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).
17/01 18u00  VN-waarnemer Cammeart beschoten in JemenDe nieuwe Nederlandse toezichthouder op een bestand in de Jemenitische havenstad Hodeidah, Patrick Cammaert, is beschoten maar ongedeerd. Hij reed met zijn team van de VN door Hodeidah, meldden regionale media. De VN hebben het incident gemeld en laten weten dat het de 68-jarige generaal-buiten-dienst Cammaert goed gaat.
17/01 18u00  Duits dorp geëvacueerd wegens lawinedreigingDe ongekende hoeveelheid sneeuw die is gevallen blijft in het zuiden van Duitsland voor problemen zorgen. De 266 inwoners van het dorp Raiten, in de gemeente Schleching niet ver van de grens met Oostenrijk, zijn wegens lawinegevaar geëvacueerd en mogen tot zeker het weekeinde niet naar huis terug. Dat heeft het districtsbestuur van Traunstein donderdag in de lokale media laten weten.
17/01 18u00  Kamer wil opheldering over MerwedebrugDe Kamer wil opheldering over berichtgeving dat de Merwedebrug in 2016 bijna was ingestort. Dat laatste stellen twee hoogleraren in het actualiteitenprogramma EenVandaag. D66 en ChristenUnie hebben inmiddels Kamervragen gesteld.
17/01 18u00  Doden bij bomexplosie politieacademie BogotaBij een bomexplosie op het terrein van de politieacademie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn zeker acht doden en meer dan veertig gewonden gevallen. Onder de doden is de dader, die met een autobom het terrein opreed en om het leven kwam.
17/01 17u45  Minister: lot Boersma niets te maken met werkHet onderzoek van het Openbaar Ministerie naar een door Turkije uitgezette journaliste heeft niets te maken met haar werk. Of het inderdaad is ingegeven door de relatie die Ans Boersma jaren geleden had met een Syrische jihadist, zoals ze zelf denkt, wil minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) niet zeggen.
17/01 17u30  „AF-KLM houdt zich aan garanties over KLM”Bestuursvoorzitter Ben Smith van Air France-KLM is niet van plan te tornen aan afspraken die in het verleden gemaakt zijn met de Nederlandse regering over de positie van KLM binnen de luchtvaartgroep. Dat heeft de topman, die afgelopen najaar aantrad, gezegd na afloop van een ontmoeting met een kabinetsdelegatie in Den Haag.
17/01 17u30  Rutte met flink gevolg naar beraad wereldelitePremier Mark Rutte is volgende week woensdag en donderdag in het Zwitserse Davos voor het jaarlijkse topoverleg met de wereldwijde elite. Onder anderen de ministers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra, Bruno Bruins en Cora van Nieuwenhuizen gaan mee. Van dat laatste departement sluit ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan.
17/01 17u30  HEX-auteur schrijft spannend geschenkThomas Olde Heuvelt schrijft het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken 2019. De auteur trok internationaal de belangstelling met zijn griezelboek HEX uit 2016. Zelfs zijn beroemde collega Stephen King noemde de thriller een ‘briljant en volstrekt origineel boek’.
17/01 17u15  Nieuw plan Lelystad overtuigt D66 en CU niet„Dit is niet genoeg”, zegt Jan Paternotte van regeringspartij D66 over het nieuwe plan van het kabinet voor de luchthaven Lelystad. Ook Eppo Bruins van de coalitiepartner ChristenUnie laat weten niet overtuigd te zijn.
17/01 17u00  Philips wil Engelse fabriek sluitenMedisch technologiebedrijf Philips wil zijn fabriek in het Engelse Glemsford sluiten. Dat moet in 2020 gebeuren. De productie van de Engelse fabriek wordt grotendeels overgeheveld naar een fabriek in Drachten.
17/01 17u00  Corbyn eist uitsluiting no-dealbrexitDe Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft volgens Britse media in een e-mail aan alle parlementariërs van zijn partij Labour gevraagd niet met de regering te spreken voor de no-dealbrexit van de baan is. De oproep volgt op de start van nieuwe pogingen van de Conservatieve premier Theresa May om een parlementaire meerderheid te krijgen voor haar plan om uit de Europese Unie te stappen.
17/01 16u45  OM schikt met reder voor slopen schip in IndiaRederij Holland Maas Scheepvaart Beheer II (HMS II) moet bijna 3 miljoen euro aan de Staat betalen voor het illegaal overbrengen van een schip naar India om het daar te laten slopen. Dat is verboden volgens Europese regels, omdat deze schepen worden beschouwd als gevaarlijk afval vanwege de grote hoeveelheden olie, gifstoffen en asbest erin.
17/01 16u45  Doden bij bomexplosie politieacademie BogotáBij een explosie op het terrein van de politieacademie in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá zijn zeker vijf doden en tien gewonden gevallen. Het zou mogelijk gaan om een autobom.
17/01 16u45  „Publieke spaarbank is welkom alternatief”De financiële sector in Nederland moet diverser worden. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleit daarom voor het opzetten van een publiek alternatief voor betalen en sparen, naast de huidige banken.
17/01 16u45  Oproep: welke opvoedstijl heeft u?De redactie is voor een artikel over opvoedstijlen op zoek naar gezinnen die hierover iets willen vertellen.
17/01 16u30  Fietsster overlijdt door ongeluk in GroningenEen 29-jarige vrouw uit Groningen is donderdag overleden door een verkeersongeval in haar woonplaats. De fietsster kwam op een rotonde op de Vondellaan in botsing met een vrachtwagen. Ze werd naar een ziekenhuis gebracht waar ze kort na aankomst overleed. De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is.
17/01 16u30  Nieuwe manier toezicht bouw stap dichterbijDe nieuwe manier voor toezicht op nieuwbouw is een stap dichterbij gekomen. Rijk en gemeenten hebben een akkoord gesloten.
17/01 16u15  Verdachten opgepakt in moordzaak VeluwemeerDe politie heeft twee verdachten aangehouden in verband met de moord op de 43-jarige Esther Paul uit Almere in 2017. Beiden zitten in beperkingen. Ze mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De twee worden verdacht van betrokkenheid bij het misdrijf.
17/01 16u00  Ds. J. van der Meijden neemt beroep aan naar hervormd BergambachtDs. J. van der Meijden, predikant van de hervormde wijkgemeente 1 te Rijssen, heeft het beroep aangenomen dat de hervormde wijkgemeente A te Bergambacht had uitgebracht.
17/01 16u00  Afsluitdijk in trek bij toeristenDe Afsluitdijk mag zich verheugen in steeds meer belangstelling van dagjesmensen. Afgelopen jaar bezochten zo’n 700.000 mensen de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland, ruim twee keer zoveel als in 2014.
17/01 16u00  Redding Julen duurt eerder dagen dan urenReddingswerkers die zich bij de Spaanse stad Málaga toegang proberen te verschaffen tot de plek waar een 2-jarig jongetje, Julen Jiménez, in een diepe boorput vast moet zitten, vrezen dat hun werk eerder nog dagen dan uren duurt. Ze hebben dit donderdag tegen Spaanse media gezegd.
17/01 16u00  „Syrische ex Boersma in Nederland aangehouden”De uitzetting van Ans Boersma uit Turkije heeft mogelijk te maken met de relatie die ze tot de zomer van 2015 had met een Syriër die eind vorig jaar in Nederland is gearresteerd. Dat denkt de journaliste zelf, laat de hoofdredactie van Het Financieele Dagblad donderdagmiddag weten in een verklaring op de website van de krant.
17/01 16u00  Oproep: welke opvoedsstijl heeft u?De redactie is voor een artikel over opvoedstijlen op zoek naar gezinnen die hierover iets willen vertellen.
17/01 16u00  Uienbranche probeert machinefabrikant te reddenDe Nederlandse uienbranche probeert via een crowdfundingsactie een doorstart mogelijk te maken voor de woensdag failliet verklaarde machinebouwer Eqraft uit Emmeloord. Eqraft is zo belangrijk voor de branche, dat handelaars en exporteurs hun onderlinge concurrentie er voor opzij zetten, zegt Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions in Kruiningen.
17/01 16u00  Geen Kamerheer meer in hoofdstadAmsterdam heeft niet langer een eigen Kamerheer. Koning Willem-Alexander kiest geen opvolger voor Ernst Veen, die deze erefunctie sinds 2006 heeft vervuld. De Kamerheer voor Noord-Holland, jonkheer Theo Roëll, doet voortaan de hoofdstad erbij.
17/01 16u00  NVJ: OM bracht journaliste in gevaarHet Openbaar Ministerie (OM) heeft onverantwoord gehandeld door zelf actief contact op te nemen met Turkije over correspondente Ans Boersma. Daardoor is de Nederlandse journaliste in gevaar gebracht. „Daar moet dus een hele goeie verklaring voor komen”, zegt secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) donderdagmiddag.
17/01 16u00  Wall Street opent in het roodDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht lager geopend. Beleggers op Wall Street buigen zich over de cijfers van onder meer zakenbank Morgan Stanley en verfproducent PPG Industries. Ook volgen ze de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsvete met China en blijft de voortdurende shutdown van de Amerikaanse overheid boven de markt hangen.
17/01 15u45  Rechter: ADM-terrein mocht worden ontruimdHet ADM-terrein in Amsterdam mocht vorige week worden ontruimd. De gemeente en de Staat hoefden volgens de civiele rechter geen gehoor te geven aan het dringende verzoek van de Verenigde Naties (VN) om het leegmaken van de culturele vrijplaats uit te stellen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de ADM-krakers hadden aangespannen.
17/01 15u45  Van Engelshoven onthult gedenksteen HuizingaMinister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) onthult komende woensdag een gedenksteen ter ere van historicus en schrijver Johan Huizinga in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Aanleiding is het 100-jarig jubileum van zijn meesterwerk Herfsttij der Middeleeuwen.
17/01 15u30  Geerdink: Boersma zit in nachtmerrieJournaliste Fréderike Geerdink leeft erg mee met collega-correspondente Ans Boersma, die Turkije is uitgezet. „Het is echt zo’n raar verhaal, ik weet helemaal niet wat ik ervan denken moet”, laat ze weten vanuit de Noord-Iraakse stad Suleimaniya. „Ik ken haar echt als een serieuze journalist.” Geerdink zegt dat ze geen reden heeft om aan te nemen dat Boersma betrokken zou zijn bij terrorisme.
17/01 15u15  1,5 jaar cel voor fraude met huurcontractenEen 24-jarige man uit De Lier is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, wegens het verhandelen van valse huurcontracten. Met deze frauduleuze contracten - onder meer voor postadressen - konden mensen zich bij de gemeente inschrijven en bijvoorbeeld een paspoort of uitkering aanvragen.
17/01 15u15  Minister wil oplossen lichaam na dood toestaanCremeren en begraven krijgen een alternatief. Als het aan verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren ligt, worden ook het oplossen van lichamen (resomeren) en andere nieuwe technieken toegestaan.
17/01 15u00  Rechter eist aanpak overvolle cellen BrusselDe Brusselse rechtbank heeft de Belgische staat veroordeeld voor de overbevolking in de gevangenissen van de Brusselse gemeenten Vorst en Sint-Gillis. De rechtbank dreigt met dwangsommen als de situatie niet binnen zes maanden is herzien, meldt de Franstalige advocatensite Avocats.be.
17/01 14u30  Nuon-moeder koopt energiebedrijf DeltaVattenfall, het moederbedrijf van Nuon, neemt de Zeeuwse energieleverancier Delta Energie over. Het Zweedse bedrijf laat Delta onafhankelijk van Nuon opereren. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
17/01 14u30  „Iets leuks gedaan? Ja, ik ben naar de kerk geweest”In de stoel bij de kapper vertellen dat je naar de kerk bent geweest. Of Bijbelstudie doen en bidden in een IKEA-restaurant. Hervormd Nijkerk oefent zich in missionair gemeente-zijn.
17/01 14u30  Lift UMCG met 14 personen valt, 1 gewondeDoor een ongeluk met een lift in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is donderdag een gewonde gevallen. Door nog onbekende oorzaak viel de liftcabine met daarin veertien mensen een aantal etages naar beneden.
17/01 14u30  VDL en DAF gaan nog meer samenwerkenIndustrieel concern VDL versterkt het samenwerkingsverband met truckbouwer DAF. De bedrijven, die klant en toeleverancier van elkaar zijn, hebben een overeenkomst getekend waarmee „honderden manjaren werk is gemoeid”, aldus de verklaring.
17/01 14u30  YouTube verbiedt video met gevaarlijke ‘grap’Geblinddoekt autorijden, wasmiddeltabletten eten of je arm in brand steken. Ooit was dat gedrag voorbehouden aan verwarde mensen die in de psychiatrie thuishoren. Vandaag de dag beteugelt YouTube dit soort gevaarlijke ‘uitdagingen’ van kinderen en volwassenen.
17/01 14u15  Dr. Matthijs van Ittersum: „Hoofd en hart in theologie horen bijeen”Spreken óver God is heel wat anders dan mét en tót God. Als in de theologie het hoofd zich verwijdert van het hart, liggen scheuringen, schisma’s en reformatiedrang op de loer, zo betoogde dr. Matthijs van Ittersum woensdag tijdens de conferentie van de Vereniging voor Theologie (VVTh).
17/01 14u15  Hypotheekadviseur moet boeten voor
de helftEen aantal jaar geleden raadden veel adviseurs aan de lopende band budgethypotheken aan, schermend met loyaliteitskorting en scherpe rentes. De adder onder het gras was de boeteclausule.
17/01 14u15  Oppositie kritisch over opzet wietproefDe oppositie in de Tweede Kamer is erg kritisch over de proef met een gesloten coffeeshopketen. SP en GroenLinks zijn bang dat de opzet te beperkt is om tot bruikbare informatie te leiden. Andere partijen zoals de PVV zien het als een stap in de verkeerde richting en zien het liefst morgen alle coffeeshops dichtgaan.
17/01 14u15  Uberchauffeur betrokken bij fataal ongeluk A9Bij een ernstig ongeluk begin januari, waarbij twee mensen om het leven kwamen, was een chauffeur van Uber betrokken. Dat heeft een woordvoerster van de taxionderneming bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door Het Parool.
17/01 14u15  Ontvoerde Canadees dood gevondenDe Canadees die in de nacht van dinsdag op woensdag door onbekenden werd ontvoerd in Burkina Faso is dood gevonden. Dat zegt het Burkinese ministerie van Veiligheid. De ontvoering vond plaats niet ver van de grens met Niger door een tiental gewapende mannen. Details over zijn dood zijn niet bekend.
17/01 14u00  Renault kijkt naar oplossing voor GhosnRenault is bezig met het vinden van een oplossing voor de situatie rond topman Carlos Ghosn. Dat hebben waarnemend voorzitter Philippe Lagayette en hoofd van de benoemingscommissie Patrick Thomas in een verklaring gezegd.
17/01 14u00  „Journaliste verdacht, maar niet van terreur”Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt Turkije-correspondente Ans Boersma als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn verschillende verdachten betrokken. Boersma wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, meldde een woordvoerster van het OM.
17/01 14u00  „EU komt met nieuwe boete tegen Google”De Europese Commissie legt Google in de komende weken opnieuw een boete op. De zoekgigant zou ook met zijn advertentiedienst AdSense de mededingingsregels hebben overtreden, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
17/01 14u00  Europarlement wil meer geld voor democratieHet Europees Parlement wil dat de EU veel meer geld uittrekt voor steun aan organisaties die zich inzetten voor de democratie in Europa. Het parlement heeft met een grote meerderheid (426 tegen 152) gestemd voor een ‘Rechten en Waarden’-programma waarin 1,8 miljard euro voor de periode 2021 tot en met 2027 wordt vrijgemaakt voor steun aan democratische initiatieven.
17/01 14u00  Column: Kerkelijke (eigen)aardighedenSoms valt het je ineens op: hoe wij er in onze reformatorische erediensten een geheel eigen cultuur op nahouden, zo anders dan wat in de samenleving gebruikelijk is.
17/01 14u00  OM gaf info aan Turkije in terreuronderzoekHet Openbaar Ministerie (OM) heeft in het kader van een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme informatie verstrekt aan de Turkse autoriteiten. Die informatie ging over de journaliste Ans Boersma. Dat heeft een woordvoerster van het OM donderdag gezegd naar aanleiding van de uitzetting van Boersma uit Turkije.
17/01 13u45  Beslag op geld en wapens bij witwasonderzoekBij een onderzoek naar witwassen en drugshandel heeft de politie een 48-jarige man en zijn 23-jarige jarige zoon aangehouden. Beide mannen wonen in Hoogvliet. De politie nam onder meer geld, drugs, chemicaliën, vuurwapens, auto’s en 100.000 illegale sigaretten in beslag.
17/01 13u45  TivoliVredenburg Utrecht viert dubbel jubileumTivoliVredenburg in Utrecht viert deze maand een dubbel jubileum: het is vijf jaar geleden dat het vernieuwde muziekgebouw openging én de Grote Zaal bestaat veertig jaar.
17/01 13u45  Theresa May: premier met pumps en pindakaasVeerkrachtig en volhardend. Dat zijn een paar woorden waarmee de Britse premier May te omschrijven valt. Zonder die eigenschappen zou het wel moeilijk voor haar worden. Of ze ook flexibel is, valt te betwijfelen.
17/01 13u45  Man op de vlucht voor politie overledenIn het Friese Nieuwehorne is donderdagochtend een man overleden die op de vlucht was geslagen voor de politie. Agenten wilden ter plaatse hulp aan hem verlenen, maar hij reed weg en verwondde daarbij een agent.
17/01 13u30  Groot onderhoud bij Shell PernisOlie - en gasbedrijf Shell gaat groot onderhoud uitvoeren aan zijn raffinaderij in Pernis. Het onderhoud gaat op 25 januari van start en duurt tot en met eind maart.
17/01 13u15  Gele hesjes Luik: 14 dagen geen blokkadesDe gele hesjes in Luik zullen veertien dagen lang geen blokkades uitvoeren op de A2 tussen Luik en Maastricht. Dat hebben ze afgesproken met voorzitter Henri Gulickx van de Transport Belangen Vereniging Nederland. De afspraak moet de gemoederen aan beide zijden tot bedaren brengen.
17/01 13u15  „Boersma gelinkt aan al-Nusra”Nederland heeft tegen Turkije gezegd dat correspondent Ans Boersma banden heeft met het al-Nusra Front, een gewapende rebellengroep die actief is in de Syrische burgeroorlog. Dat schrijft een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Twitter.
17/01 13u15  Onbaatzuchtige giftGeldwerving door en voor particulieren raakt in de mode. Ook binnen de gereformeerde gezindte.
17/01 13u15  Minder vlees en suiker in duurzaam dieetHalveer de dagelijkse portie vlees om de wereld duurzamer te maken. Het is een van de oproepen uit een rapport dat donderdag in medisch vakblad The Lancet verscheen.
17/01 12u45  Nieuwe aanhouding voor dood AmsterdammerDe politie heeft een nieuwe verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van een 29-jarige Amsterdammer. De man werd zondagavond neergestoken in de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-West. De politie tast in het duister over de aanleiding van het steekincident, aangezien het slachtoffer geen bekende was van politie en justitie en zich voor zover bekend niet bezighield met criminele activiteiten.
17/01 12u45  Belgisch raadslid vast voor visumfraudeEen gemeenteraadslid uit de Vlaamse gemeente Mechelen is formeel aangehouden voor fraude rond humanitaire visa. Melikan K. (44) wordt beschuldigd van mensensmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing, meldt het parket in Antwerpen. Hij moet dinsdag verschijnen voor de raadkamer.
17/01 12u45  Eind januari nieuw brexitdebat in LagerhuisHet Britse parlement debatteert op 29 januari over een plan B voor de brexit. Dat zegt ‘fractievoorzitter’ Andrea Leadsom van de Conservatieven in het Lagerhuis. Ook wordt dan door parlementsleden gestemd over het plan.
17/01 12u30  Meldpunt misstanden Defensie „onafhankelijker”Het interne meldpunt voor misstanden bij Defensie gaat rechtstreeks onder de hoogste ambtenaar van het ministerie vallen, de secretaris-generaal. Het wordt geen onderdeel van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID).
17/01 12u30  OM: Boersma niet op verzoek Nederland uitgezetHet Openbaar Ministerie houdt zich donderdag op de vlakte over de situatie rond de Nederlandse correspondente Ans Boersma.
17/01 12u15  Achterstelling Arabieren Iran kan regime Teheran ondermijnenDe Arabische minderheid in Iran profiteert nauwelijks van de olieopbrengsten in de provincie Khoezestan. De Golfstaten zouden de onvrede van die bevolkingsgroep kunnen aangrijpen om het regime in Teheran te ondermijnen.
17/01 12u15  Massaal gespijbel voor klimaatmars in BrusselMeer dan 12.000 spijbelende scholieren marcheren volgens de politie door Brussel om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. De luidruchtige protestmars is begonnen bij het centraal station en voert langs de Europese instellingen.
17/01 12u15  Adyen-concurrent in zee met Snoop DoggHet Zweedse betalingsbedrijf Klarna gaat in zee met rapper Snoop Dogg. Calvin Broadus, zoals de echte naam van de Amerikaan luidt, gaat niet alleen reclame maken voor Klarna maar steekt ook geld in het bedrijf.
17/01 12u00  Van aardbeien eten word je niet ziek, verzekert het CtgbJa, op aardbeien zitten resten van bestrijdingsmiddelen. Maar je kunt ze met een gerust hart eten. Nee, groene bestrijdingsmiddelen zijn niet zonder risico: die kunnen heel giftig zijn. Toelatingsautoriteit Ctgb strijdt tegen misverstanden.
17/01 12u00  Verdachte moord studente Utrecht blijft vaag„De moord op Laura Korsman had nooit mogen gebeuren. Ik deel het verdriet met de nabestaanden. Het is een ware nachtmerrie”, zei Zamir M. in de rechtbank van Utrecht. Verder wilde de 31-jarige verdachte uit Nieuwegein donderdag tijdens een inleidende zitting niets loslaten over de moord op de studente.
17/01 12u00  Man die vlucht voor politie overledenIn het Friese Nieuwehorne is donderdagochtend een man overleden die op de vlucht was geslagen voor de politie.
17/01 12u00  „Bufferzone bij abortuskliniek onzinnig”Het instellen van bufferzones rond abortusklinieken tegen pro-lifeorganisaties is „luchtfietserij.”
17/01 11u45  „Politie Nederland tipte Turkije over Boersma”De Nederlandse politie heeft de Turkse autoriteiten informatie gegeven over banden die correspondent Ans Boersma zou hebben met terrorisme. Dat meldt een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij gaf geen verdere details over de beschuldigingen tegen Boersma.
17/01 11u45  Eis: 5 jaar cel voor ‘brein’ tuindersfraudeTegen hoofdverdachte Theo van K. in een grote, slepende strafzaak over fraude door een groep Brabantse en Limburgse tuinders is vijf jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager was de 71-jarige zakenman het brein achter een schijnconstructie om aardbeien en champignons goedkoop te laten oogsten door Poolse seizoensarbeiders. De officier van justitie meent dat hij schuldig is aan valsheid in geschrifte en witwassen met een criminele winst die is geschat op 31 miljoen euro.
17/01 11u45  AFM uit bezorgdheid over no-dealbrexitDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het zorgwekkend dat tien weken voordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie beoogt te verlaten, er nog steeds grote onzekerheid is over de voorwaarden. In combinatie met de verdeeldheid in het Britse parlement vergroot dit volgens de toezichthouder de kans op een no-dealbrexit.
17/01 11u45  Planten ontkiemden voor het eerst op de maanKatoenzaadjes die door een Chinese sonde naar de maan zijn gebracht, zijn uitgekomen. Dat meldde de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA dinsdag. Een dag later bleek dat de katoenplaatjes weer doodgegaan waren door de kou.
17/01 11u30  VEB doet voorlopig niets rond zaak UPS en TNTDe Vereniging van Effectenbezitters (VEB) neemt voorlopig geen juridische stappen naar aanleiding van een uitspraak over de overname van TNT Express. Het Europees Hof van Justitie bepaalde dat de Europese Commissie in 2013 een overnamebod van UPS op de Nederlandse pakketvervoerder ten onrechte had geblokkeerd.
17/01 11u30  Exoduskerk Gorinchem dichtIn de Exoduskerk van de protestantse gemeente in Gorinchem is vorige week zondag de laatste dienst gehouden.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Twijfels bij Afrikaanse Unie over Congo18/01 02u45 - Reformatisch Dagblad: De Afrikaanse Unie (AU) heeft de Democratische Republiek Congo opgeroepen de bekendmaking va de definitieve uitslag van de verkiezingen uit te stellen. De organisatie van Afrikaanse landen heeft serieuze twijfels geuit over de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen.
14x Britse variant van „tragedy of the commons” dichtbij18/01 20u00 - Reformatisch Dagblad: In de economische wetenschap nemen we meestal aan dat als bedrijven en particulieren handelen vanuit eigenbelang, dit in goed functionerende markten leidt tot de hoogste collectieve welvaart.
13x Groei landbouwexport stagneerde in 201818/01 00u30 - Reformatisch Dagblad: De Nederlandse export van landbouwgoederen zoals bloemen, planten maar ook zuivel en vlees, is afgelopen jaar nauwelijks gegroeid. Met een toename van 0,2 procent is een einde gekomen aan jaren van forse groei, zoals 6 procent in 2017 en 4 procent het jaar ervoor. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.
11x Verdachten fatale flatbrand voor rechter18/01 04u16 - Reformatisch Dagblad: Drie mensen die ervan worden verdacht een fatale brand te hebben gesticht in een studentenflat in Diemen, moeten zich vrijdag verantwoorden voor de rechter. Door de brand in juli 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten twee mensen gewond.
10x Situatie straat bandidosbaas minder bedreigend18/01 11u15 - Reformatisch Dagblad: De noodverordening rond de woning in Nieuwstadt van president Harrie Ramakers van de Limburgse Bandidos wordt met ingang van zaterdag opgeheven. Dit omdat de eerdere dreiging rondom Ramakers’ woning is afgenomen, schrijft burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren, waar Nieuwstadt onder valt, vrijdag in een bewonersbrief.
10x Hoogste militair VS stelt Nederland gerust18/01 11u15 - Reformatisch Dagblad: Nederland en andere bondgenoten kunnen op de Verenigde Staten blijven rekenen, zegt de hoogste Amerikaanse militair. De Amerikaanse toewijding aan de NAVO staat volgens generaal Joe Dunford niet ter discussie, ook al klinkt het geregeld dat zijn hoogste baas weinig op heeft met het bondgenootschap.
9x Oud-premier Schotte weer voor de rechter18/01 19u15 - Reformatisch Dagblad: Oud minister-president van Curaçao Gerrit Schotte heeft vrijdag aan de rechtbank gevraagd een Italiaanse advocaat-generaal te laten horen. Volgens Schotte kan Roberto Pelicano getuigen dat het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao onwaarheden heeft verteld over correspondentie met het Italiaanse OM in Milaan.
9x Geen EU-onderzoek naar fraude in pulsvisserij18/01 19u15 - Reformatisch Dagblad: Er komt geen onderzoek naar fraude in de Nederlandse pulsvisserijsector. Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) heeft dat besloten na een vooronderzoek naar subsidiemisbruik naar aanleiding van klachten van 23 vis- en milieuorganisaties.
9x FD verbreekt banden met correspondente Boersma18/01 19u00 - Reformatisch Dagblad: De hoofdredactie van het FD verbreekt de banden met journaliste Ans Boersma, die donderdag Turkije werd uitgezet. Dat blijkt uit een artikel van de hoofdredactie op de site van de krant.
9x „China wil handelsoverschot met VS wegwerken”18/01 17u15 - Reformatisch Dagblad: China is bereid het hoge handelsoverschot met de Verenigde Staten op termijn weg te werken door op grote schaal Amerikaanse producten te gaan kopen. Dat voorstel werd op tafel gelegd tijdens de handelsgesprekken die onlangs in Peking plaatsvonden, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Statistieken

Artikels:
36557
Gelezen:
48718
Aantal lezers nu:
53


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven