zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/03 13u00  Al vier miljoen handtekeningen tegen brexit Een onlinepetitie gericht aan de Britse regering met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, is al ruim vier miljoen keer ondertekend. „De regering beweerde herhaaldelijk dat vertrekken uit de EU ‘de wens van het volk’ is”, zo staat in de tekst van de petitie. „We moeten deze bewering ontkrachten door nu te laten zien hoeveel mensen in de EU willen blijven.”
23/03 12u30  17-jarige verongelukt met scooter in Den Haag Een 17-jarig meisje uit Poeldijk is vrijdag overleden na een zwaar verkeersongeval in Den Haag. Op de kruising van de Melis Stokelaan en de Beresteinlaan botste ze rond 11.00 uur tegen een auto. Het meisje kwam hard ten val en raakte zwaargewond. Later overleed zij in het ziekenhuis.
23/03 12u15  Motorrijder overleden na ongeluk in Amsterdam Een 37-jarige bestuurder van een motorscooter is overleden na een zwaar ongeluk op het Zuideinde tussen Amsterdam-Noord en Oostzaan. Hij kwam vrijdagavond in botsing met een personenauto. De 19-jarige autobestuurder is aangehouden om te worden gehoord.
23/03 12u15  Doden door aanval op overheidsgebouw Mogadishu Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen door een aanval op een overheidsgebouw in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Aanvallers lieten een bom afgaan bij het ministerie van Arbeid en drongen vervolgens het pand binnen. Daar wordt nog steeds gevochten, zeggen lokale bronnen.
23/03 12u00  Marijke de Wit-Bakker: een hart voor de kwetsbare medemens Ze werkte onder prostituees in Amsterdam, bezocht arme gezinnen in Malawi en zet zich in voor vluchtelingen in Urk. Marijke de Wit-Bakker brak een carrière bij de Rabobank af om iets te kunnen betekenen voor mensen in nood. „Als je God kent, is dat geen garantie voor een gemakkelijk leven waarin moeite of verdriet je bespaard blijft, maar het geloof is wel een fundament dat houvast en hoop geeft.”
23/03 12u00  Schouten hervormt pachtbeleid om jonge boer te helpen Een nieuwe, langlopende pachtvorm en ontmoediging van kortdurende pacht van agrarische gronden vormen de kaders voor een herziening van het huidige pachtstelsel.
23/03 12u00  Oud-generaal Vermeij: Meer geld naar Defensie Is de wereld de afgelopen 75 jaar veiliger geworden? Die vraag hield NAVO-generaal b. d. Arie Vermeij zijn gehoor vrijdagavond voor. Volgens hem is het inderdaad wat veiliger, maar Nederland moet wel meer geld steken in Defensie.
23/03 12u00  Vier doden door explosies op feest Afghanistan Twee explosies in een stadion hebben zaterdag in Afghanistan het leven gekost aan vier mensen, 31 mensen raakten gewond. De ontploffingen deden zich voor tijdens de viering van de dag van de landbouw in de Afghaanse stad Lashkar Gah. In het stadion waren zo’n duizend mensen aanwezig. De gouverneur van de provincie Helmand, Mohammad Yasin Khan, liep lichte verwondingen op.
23/03 11u45  De charme van maakwerk Kleding naaien maakt gelukkig. Weliswaar bespaart het allang geen geld meer – maar het levert rust in het hoofd, voldoening als iets af is, goed passende kleding en kansen om te dromen over nieuwe ontwerpen.
23/03 11u45  Amsterdam waarschuwt demonstranten Om ongeregeldheden bij de grote antiracismedemonstratie zaterdagmiddag op de Dam te voorkomen, haalt Amsterdam een bekende set regels en voorwaarden van stal.
23/03 11u45  Schatgraven in tweedehandsjes Zo’n driekwart van de kledingkast wordt nauwelijks gedragen. Te strak, te wijd, te hip, te ouderwets, te kleurig, te somber. En dan? Gooi hem in ieder geval niet bij het restafval. Gun die bloes, die jurk, die broek een tweede leven, werp hem in een textielcontainer. Ga mee op zijn reis naar een nieuwe drager.
23/03 11u30  Column: Mode Als ik het woord mode hoor noemen, moet ik altijd direct denken aan een predikant die in mijn kinderjaren zei dat het niet voor niets is dat, als je het woord omkeert, er ”Edom” komt te staan. Ondanks de achting voor de betreffende predikant, moet gezegd worden dat er sterkere argumenten zijn om tegen te veel modebewustzijn te pleiten. Want in reformatorische kringen is een modeverslaving toch zo’n beetje de beste verslaving die je hebben kunt. Het is zelfs een ondeugd waarmee je nog wel sier kunt maken. Als de rok maar een verantwoorde lengte heeft en de kleur gedekt is, mort er niemand over het feit dat de koop ervan volstrekt onnodig was.
23/03 11u00  1 miljoen kinderen getroffen door cycloon Idai Naar schatting 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, onder wie 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn, stelt Unicef. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600.000 mensen hun huis kwijt zijn. Het officiële dodental staat nu op 417.
23/03 10u30  Handgranaten bij waterpijpwinkel Rotterdam Bij een winkel in waterpijpen en souvenirs aan de Schiedamseweg in Rotterdam zijn twee handgranaten gevonden. De politie heeft de straat afgezet van de Lage Erfbrug tot de Jan Kruifstraat en de tram rijdt niet. Het Team Exlosieven Verkenning onderzoekt de explosieven, aldus de politie.
23/03 10u00  Mannen gepakt voor autokraken tijdens aanslag Er zijn twee mannen uit Utrecht opgepakt die ervan worden verdacht in meerdere mediavoertuigen te hebben ingebroken in Utrecht tijdens nasleep van de aanslag. Het gaat om auto’s van buitenlandse media, die op dat moment in Utrecht waren om verslag te doen van het schietincident.
Laatste update: vandaag om 13u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/03 10u00  Week 11 in beeld: Mozambique, Nieuw-Zeeland en UtrechtDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
23/03 09u45  Autobom ontploft bij ministerie MogadishuBij het ministerie van Arbeid in de Somalische hoofdstad Mogadishu is een autobom ontploft. Boven de stad zijn rookwolken te zien. Bij het ministerie zou ook geschoten zijn en getuigen melden een tweede ontploffing. Er is nog niets bekend over slachtoffers.
23/03 09u45  Ds. W. W. Nijdam (CGK) veertig jaar predikantDs. W. W. Nijdam, emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), staat zaterdag veertig jaar in het ambt.
23/03 09u30  Samenwerkingsgemeente Nieuwegein (CGK/NGK) zet openstelling vrouw in ambt doorDe samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en Nederlands gereformeerden zetten hun voornemen om vrouwelijke ambtsdragers te benoemen door. Ze wil niet langer de „kerkelijke weg” bewandelen.
23/03 09u00  SDF: IS nu echt volledig verslagenIslamitische Staat (IS) is verslagen op zijn laatste stukje grondgebied van Baghouz in Syrië. Dat zegt een woordvoerder van Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). „De Syrische Democratische Strijdkrachten verklaren de volledige vernietiging van het zogenaamde kalifaat en de territoriale nederlaag van de IS voor 100 procent.”
23/03 08u45  Kabinet vindt uitslag lastig te duidenHet kabinet vindt het lastig om de verkiezingsuitslag voor de Provinciale Staten te duiden als het gaat over het te voeren klimaatbeleid.
23/03 08u45  „Nieuwe aarde en hemel ondenkbaar zonder dieren”Dieren hebben een plaats in Gods heilsplan en zullen straks de nieuwe aarde bevolken, zo is Raymond Hausoul overtuigd. „De Bijbel begint met de schepping. Schepping en verlossing horen bij elkaar.”
23/03 08u30  Museum serveert tulpenHet westen van Nederland maakte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Hongerwinter mee. Er was zo weinig voedsel dat aardappelen vervangen werden door gebakken of gekookte tulpenbollen. Wie wil weten hoe dat smaakt kan dit jaar terecht bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
23/03 08u30  Oprichter ING Direct Hans Verkoren overledenVoormalig ING-bestuurder Hans Verkoren is op 72-jarige leeftijd overleden. Hij wordt zaterdag herdacht door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van ING Groep in een overlijdensadvertentie in NRC.
23/03 08u30  Regionale verschillen huizenprijs nog groterMet 760 duizend euro was het verschil in de prijs van bestaande koopwoningen tussen verschillende gemeenten nog nooit zo groot als in 2018. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster zaterdag na onderzoek naar de transactieprijzen.
23/03 08u30  Stichting Friedensstimme viert 40-jarig bestaan met dankdienstStichting Friedensstimme steunt al 40 jaar evangelisten die werken in het onmetelijk grote Rusland, op de Kaukasus en in Centraal-Azië. Vrijdagavond werd daarvoor een dankdienst gehouden in de Sint Janskerk te Gouda.
23/03 08u15  Haven Rotterdam: klaar voor harde brexitHopen op het beste, maar voorbereiden op het ergste. Dat is het motto van de haven van Rotterdam en de autoriteiten met het oog op een mogelijke harde brexit. Het Havenbedrijf, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben zich in ieder geval tot in de puntjes voorbereid, zo komt naar voren uit een perspresentatie in de grootste haven van Europa over de brexit.
23/03 08u15  „Veel onkunde bij toetsing bekering asielzoekers in Europese landen”Een asielzoeker die christen is geworden, wordt ondervraagd door een immigratiedienst. „Wat weet u van de architectuur van kerkgebouwen?” wil de gehoormedewerker weten.
23/03 08u15  Britten weigeren asiel voor Iraanse christen „omdat Bijbel vol geweld is”De Britse overheid heeft een tot het christendom bekeerde Iraniër asiel geweigerd. Zijn bewering dat hij „het geloof van vrede” had aangenomen, kon niet kloppen want de Bijbel staat „vol wraak, vernietiging, dood en geweld.”
23/03 08u15  Onderzoek naar ontbinding lichamen op speciale dodenakkerHoe ontbindt een lichaam in de grond? Op een speciale begraafplaats in Amsterdam proberen wetenschappers daar meer helderheid over te krijgen. Om zo de politie te helpen moordzaken op te lossen.
23/03 08u15  Gods koffersMattheüs 7:7
23/03 07u30  Effect microplastics op lichaam onderzochtMet vijftien projecten begint een breed onderzoek naar het effect van microplastics in ons lichaam. Bekeken wordt onder meer hoe dergelijke microscopisch kleine plasticdeeltjes ons lichaam binnendringen, of ze de kans op ontstekingen verhogen, of ze schadelijk zijn voor het ongeboren kind en of ze de hersenen aantasten.
23/03 04u45  Brand in touringcar China eist 26 levensIn het zuiden van China zijn zeker 26 mensen om het leven gekomen doordat in een touringcar brand was uitgebroken. 28 anderen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren, zo deelde het gemeentebestuur van Changde mee.12 
23/03 04u15  Zwerfvuil te lijf tijdens OpschoondagTienduizenden Nederlanders steken zaterdag weer de handen uit de mouwen om hun buurt schoner te maken tijdens de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag. Vorig jaar gingen 133.000 vrijwilligers de straat op om samen met buren, de sportclub of de school rommel van de straat te halen.11 
23/03 04u00  Forse stijging aantal drugsdumpingenHet aantal lozingen van chemisch drugsafval is in Nederland vorig gestegen tot bijna driehonderd dumpingen. Dat betekent een stijging van 42 procent ten opzicht van 2017 toen het aantal lozingen net iets boven de tweehonderd uitkwam, blijkt uit cijfers die het AD bij de politie heeft opgevraagd.
23/03 03u30  College van Utrecht plaatst rouwadvertentieHet college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft zaterdag een rouwadvertentie geplaatst in De Telegraaf. Daarin worden de nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij van maandag „veel kracht en sterkte” toegewenst.10 
23/03 02u45  Overlevende bloedbad Parkland pleegt zelfmoordEen Amerikaanse studente die vorig jaar het bloedbad overleefde op een middelbare school in Parkland heeft zichzelf van het leven beroofd. Volgens lokale media leed ze aan het overlevendensyndroom, een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS).11 
23/03 02u00  Acht woningen onbewoonbaar na flatbrandMeerdere bewoners van een portiekflat aan de Gerdesiaweg in de Rotterdamse wijk Kralingen moeten de nacht elders doorbrengen vanwege een brand die vrijdagavond woedde in het gebouw. In totaal werden 24 woningen ontruimd. Bewoners van acht appartementen kunnen niet terugkeren.
23/03 01u15  Man neergestoken in EygelshovenIn het Limburgse Eygelshoven is vrijdagavond een man neergestoken nadat hij vermoedelijk daarvoor ruzie had gekregen in een horecagelegenheid. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.
23/03 00u15  Huizen ontruimd na woningbrand RotterdamVanwege een brand die vrijdagavond woedde in een flat aan de Gerdesiaweg in de Rotterdamse wijk Kralingen zijn 24 woningen ontruimd. Volgens de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is niemand gewond geraakt. Bewoners zijn opgevangen in een sporthal in de wijk Kralingen en een aantal van hen zal de nacht elders moeten doorbrengen.10 
22/03 23u30  Ontruiming vanwege flatbrand RotterdamVanwege een brand die vrijdagavond is uitgebroken in een flat aan de Gerdesiaweg in Rotterdam, zijn 24 woningen ontruimd. Bewoners worden opgevangen in een sporthal in de wijk Kralingen. Bij de brand, op de vierde en tevens hoogste verdieping, zou niemand gewond zijn geraakt.
22/03 22u45  Mueller stuurt eindrapport naar minister BarrDe Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over de Ruslandonderzoeken aan minister William Barr van Justitie overhandigd. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.
22/03 22u15  Bedreiger van Baudet biedt excuses aanDe docent van de Universiteit van Utrecht die donderdag FVD-politicus Baudet bedreigde, biedt zijn excuses aan.
22/03 22u00  Carter oudste nog levende president VS ooitJimmy Carter is de oudste nog levende voormalige Amerikaanse president ooit geworden. Dat melden Amerikaanse media.
22/03 22u00  Wapperende was in UrkNu de lente is begonnen, komt het moment steeds dichterbij dat het wasgoed standaard buiten kan drogen. Schone handdoeken, bloesjes en ondergoed met knijpers aan de lijn of ingeklemd in een touw, zoals ze in Urk gewend zijn. Spijkerbroeken en sokken die lekker zwieren in de wind en stomen in de steeds sterker wordende zon.
22/03 22u00  Pinterest dicht bij beursgangPinterest heeft de benodigde papieren ingeleverd voor zijn beursgang. Het bedrijf achter de populaire afbeeldingenzoek- en deelsite was achter de schermen al langer bezig met een beursnotering.
22/03 21u45  Rood Wall Street voelt angst voor recessieDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Net als in Europa, waar de beurzen eerder op de dag ook lager sloten, waren beleggers bezorgd over de staat van de mondiale economie na een reeks verontrustende macro-economische cijfers. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Verder werd vooral uitgekeken naar een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.
22/03 21u30  Hof bestraft moord op Everink hogerHet gerechtshof in Arnhem heeft een hogere celstraf van twintig jaar opgelegd aan Mark de J. wegens de moord op zakenman Koen Everink. De rechtbank veroordeelde de voormalige tenniscoach vorig jaar conform de eis tot achttien jaar cel. In hoger beroep werd twintig jaar cel geëist, waar het hof vrijdag in meeging.
22/03 20u45  De pastorie in het Groningse WarffumSommige domineeshuizen zijn enorm. En dan is ook echt álles enorm: de keuken, de trappenhuizen, de kamers, maar vooral het studeervertrek van de dominee. Daar lag het hart van het huis, het pastorale bolwerk. Daar werd gebeden, gestudeerd en soms een geestelijke strijd gestreden.
22/03 20u45  „Begrens verkoop energiedrankje”Redactie economie
22/03 20u30  CU en SGP kunnen Senaatszetel winnen door slim onderhandelenDe laatste stand van zaken voor de zetelverdeling in de Senaat wijst op zetelbehoud voor de ChristenUnie en verlies voor de SGP. Een slag om de arm is echter geboden; de koehandel gaat pas nu écht van start.
22/03 20u30  Ruim 16.000 deelnemers stille tocht UtrechtMeer dan 16.000 mensen afkomstig uit het hele land hebben vrijdagavond in Utrecht meegelopen in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij van maandag. Ze wandelden van het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein. Velen legden bloemen neer bij de herdenkingsplek waar verdachte Gökmen T. om zich heen schoot in een tram, met drie doden en enkele gewonden als gevolg.
22/03 20u15  „Wat een machteloosheid bij die tramreizigers”Een Utrechtse vrouw van Somalische afkomst, die vrijdagavond meeliep in de stille tocht, zat maandag kort voor de aanslag nog in dezelfde tram. „Ik moet er niet aan denken wat die mensen hebben meegemaakt in een tram met de deuren dicht. Wat een machteloosheid moeten zij hebben gevoeld”, zei ze.
22/03 20u15  Klacht tegen minister ook in beroep verworpenEen tuchtklacht tegen minister Ferd Grapperhaus (Justitie) over zijn optreden als advocaat in een ontslagzaak is opnieuw ongegrond verklaard. Dat meldt het Hof van Discipline, dat de klacht in hoger beroep heeft behandeld.
22/03 20u00  Stille tocht aangekomen bij 24 OktoberpleinDe eerste deelnemers aan de stille tocht in Utrecht komen aan op het 24 Oktoberplein. Daar leggen ze witte en rode bloemen neer bij de herdenkingsplek waar maandag de aanslag plaatsvond die drie mensen het leven kostte. De gemeente schat dat er in totaal zo’n 16.000 mensen meelopen. Ook staan er langs de route veel toeschouwers.
22/03 19u30  Rotterdammers maken alternatief leer van fruitDoor een schoolopdracht kwamen Hugo de Boon (25) en Koen Meerkerk (24) op het idee om alternatief leer te maken van fruitafval. Ze kunnen nu van hun bedrijf Fruitleather Rotterdam leven. Hun ‘fruitleer’ wordt bijvoorbeeld gebruikt als lampenkap. „Ons doel is het leer zo stevig maken dat het geschikt is voor schoenen.”
22/03 19u30  Stille tocht vertrekt bij JaarbeurspleinDe stille tocht in Utrecht voor de slachtoffers van de aanslag van maandag is rond tien over zeven van start gegaan vanaf het Jaarbeursplein. Kort daarvoor hield burgemeester Jan van Zanen een toespraak, werd op het plein een minuut stilte gehouden en zong de Utrechtse zanger Martin van Doorn Als de morgen nooit meer komt.
22/03 19u30  Trump nomineert vertrouweling voor FedDonald Trump heeft Stephen Moore voorgedragen voor het bestuur van de Federal Reserve. De Amerikaanse president ziet in Moore een vertrouweling, die even kritisch is over Fed-voorzitter Jerome Powell als hijzelf.
22/03 19u15  Burgemeester: laten wij elkaar vasthouden„Afgelopen maandag was een dag van angst, woede en verdriet. Een dag die je nooit hoopt mee te maken.” Zo begint burgemeester Jan van Zanen vrijdagavond zijn speech aan het begin van de stille tocht die ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het tramdrama wordt gehouden. „Nietsvermoedende en onschuldige mensen werden onder vuur genomen.”
22/03 19u15  „Twijfel politie en OM over uitlevering Poch”De politie en het Openbaar Ministerie hebben in 2009 getwijfeld of het juridisch wel in de haak was om Transavia-piloot Julio Poch via een omweg uit te leveren aan Argentinië. Dat melden het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland en RTL Nieuws op gezag van meerdere politiebronnen.
22/03 19u00  Erik Jan Tillema: Leertucht werd in Hervormde Kerk nooit in praktijk gebrachtDe invoering van de leertucht in de Nederlandse Hervormde Kerk in de Kerkorde van 1951 bracht een hoop vergaderingen, ruzies en discussies, maar zorgde er uiteindelijk nooit voor dat iemand hierdoor ook daadwerkelijk uit de kerk gezet werd.
22/03 19u00  Jaarbeursplein stroomt vol voor stille tochtHet Jaarbeursplein stroomt vol met mensen voor de stille tocht die om 19.00 vertrekt bij het Jaarbeursplein. Veel mensen hebben rode en witte bloemen bij zich, de kleuren van de stad Utrecht.
22/03 18u30  Schaker Loek van Wely in Staten BrabantSchaker Loek van Wely wordt lid van de Provinciale Staten in Noord-Brabant. Hij stond op de kandidatenlijst voor Forum voor Democratie. Die partij kreeg negen zetels in de provincie. De provincie heeft vrijdag vastgesteld wie de nieuwe Statenleden worden. Volgende week donderdag leggen Van Wely en de andere Brabantse volksvertegenwoordigers de eed of verklaring af.
22/03 18u30  Moody’s bezorgd over verkiezingsuitslagKredietbeoordelaar Moody’s maakt zich zorgen over de uitslag van de verkiezingen om de Provinciale Staten. Daardoor verliest de regeringscoalitie zijn meerderheid in de Eerste Kamer en dat kan onder meer leiden tot een tragere invoering van plannen uit het regeerakkoord. Moody’s noemt dat negatief voor de kredietwaardigheid van Nederland.
22/03 18u30  China krijgt SmurfenpretparkHet eerste Smurfenpretpark van Zuidoost-Azië zal later dit jaar zijn deuren openen in China. Het park verrijst in een toeristisch gebied in Shanghai, meldt het Chinese persbureau Xinhua. De bouw is inmiddels begonnen.
22/03 18u30  „Axel Springer aast op Marktplaats”Het Duitse Axel Springer overweegt om een onderdeel van eBay, waaronder het Nederlandse Marktplaats valt, te kopen. Dat meldt het Duitse zakentijdschrift Capital op basis van ingewijden.
22/03 18u30  Advocaten terreurbroers Suriname: geen bewijsDe twee Surinaams-Nederlandse broers die in Suriname verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische activiteiten, moeten direct worden vrijgelaten. Het bewijs tegen Raoul A. en Nasr I. is zwak of niet aanwezig, betoogden de advocaten van de broers vrijdag in de rechtbank in Paramaribo. Eind februari eiste het Openbaar Ministerie (OM) vier en zes jaar celstraf tegen hen.
22/03 18u30  Wild zwijn verovert de VeluweWildbeheerders op de Veluwe kunnen hun mouwen opstropen. Er ligt zoveel voedsel in de bossen, dat wilde varkens al in januari zijn begonnen met het werpen van hun biggen. En alles wat er bijkomt moet er ook weer af om (te) grote schade aan natuur, akkerbouwgewassen en verkeer te voorkomen.
22/03 18u15  Washington: IS heeft geen grondgebied meerIslamitische Staat (IS) beheerst geen gebied meer in Syrië volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het ministerie heeft president Donald Trump daar vrijdag van op de hoogte gesteld, meldde het Witte Huis.
22/03 18u00  „Met 1 gewonde na aanslag gaat het iets beter”Met één van de drie mensen die zwaargewond raakten bij de aanslag in Utrecht gaat het iets beter. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen laten weten.
22/03 17u45  Rode beursdag door zorgen over wereldeconomieDe Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Het sentiment werd gedrukt door zorgen over de wereldwijde economische groei, die werden gevoed door tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de Franse economische bedrijvigheid. Verder werd vooral gekeken naar ontwikkelingen rond de brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking.
22/03 17u45  Rutte trekt Juncker aan jasje over nota ItaliëPremier Mark Rutte heeft er persoonlijk bij voorzitter Jean-Claude Juncker op aangedrongen de geheime nota van de Europese Commissie over de begroting van Italië openbaar te maken. Dat zei Rutte vrijdag na afloop van de EU-top in Brussel tegen het ANP. „Het zou helpen als het besluit transparant werd gemaakt, heb ik hem gezegd.”
22/03 17u45  Carnaval Aalst mogelijk van werelderfgoedlijstHet carnaval in Aalst, het bekendste en grootste carnavalsevenement van België, verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. Reden is een praalwagen begin deze maand die leidde tot verontwaardiging binnen de Joodse gemeenschap. De beslissing valt in december, heeft de organisatie van de Verenigde Naties bekendgemaakt.
22/03 17u30  Driekwart wil leeftijdsgrens energiedrankjesRuim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder wil een leeftijdsgrens op de verkoop van energiedrankjes. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat bureau Multiscope in opdracht van voedselwaakhond foodwatch heeft uitgevoerd.
22/03 17u30  Noord-Ierse DUP steunt brexitdeal May nietDe tien Noord-Ierse parlementsleden van de pro-Britse DUP in het Lagerhuis steunen de brexitdeal van premier Theresa May zeker niet. Woordvoerder Nigel Dodds zei dat May „op een onvergeeflijke manier ” heeft gefaald om bij de EU betere afspraken te maken over de brexit.
22/03 17u30  Handel moet op elk brexit-scenario voorbereid zijnZijn bedrijven voorbereid op de brexit? Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) luidt het antwoord in de meeste gevallen: ja. Ondernemersorganisatie evofenedex is daar nog niet van overtuigd.
22/03 17u30  Ophef rond dierenasiel CuraçaoHet dierenasiel op Curaçao gaat honden die te lang onderdak hebben gehad „op humane wijze” met een spuitje doodmaken. Op het eiland is geschokt gereageerd op de beslissing. Er zijn veel oproepen de dieren te adopteren.
22/03 17u15  EU wil meer markttoegang van ChinaDe EU wil een sterke economische relatie met China maar Peking moet Europese bedrijven dezelfde kansen gunnen als het om markttoegang en openbare aanbestedingen gaat. De EU-leiders zijn het tijdens hun top in Brussel eens geworden dat deze wederkerigheid de kern moet zijn van de Europese China-strategie.
22/03 17u15  Voor het eerst twee hectomiljardairs op aardeVoor het eerst sinds Bill Gates in 2017 werd ingehaald door Amazon-baas Jeff Bezos als rijkste man op aarde mag hij zich weer even min of meer diens gelijke voelen. De Microsoft-oprichter zag zijn vermogen toenemen tot meer dan 100 miljard dollar, waarmee er voor het eerst twee zogenoemde hectomiljardairs tegelijk zijn.
22/03 17u00  Mogelijk topfiguur van IS vast in HongarijeEen man die ervan wordt verdacht een leidende rol te hebben gespeeld in de terreurbeweging IS en ook zelf executies zou hebben voltrokken, is in Hongarije aangehouden. De Hongaarse justitie heeft gemeld dat het om een 27-jarige Syriër gaat die zich in 2016 bij Islamitische Staat aansloot.
22/03 17u00  Brit kan schol uit Urk niet missenVan alle vis die Nederlandse bedrijven exporteren, gaat 13 procent naar het Verenigd Koninkrijk, zo meldden Wageningse onderzoekers in 2018. Voor sommige bedrijven is de Britse markt nog belangrijker. Van der Lee Seafish in Urk is er een van.
22/03 16u45  Algerijnen weer massaal de straat opVoor de vijfde achtereenvolgende vrijdag zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan in Algerije om het onmiddellijke aftreden te eisen van president Abdelaziz Bouteflika en zijn machtselite. Volgens ooggetuigen kwamen na het vrijdaggebed alleen al in de hoofdstad Algiers tienduizenden mensen bijeen om te demonstreren.
22/03 16u45  Mogelijk bevriezen pensioenleeftijd is vorm van capitulatieDeze week werd actiegevoerd om de AOW-leeftijd tijdelijk te bevriezen op 66 jaar. Daarmee is terugkeer naar de oude pensioenleeftijd voorgoed van de baan.
22/03 16u45  Acht protestantse gemeenten Noord-Friesland werken samenAcht protestantse gemeenten in de lijn van Holwerd naar het Lauwersmeer gaan officieel samenwerken. „We worden allemaal kleiner en lopen tegen steeds meer problemen aan.”
22/03 16u30  1070 kinderen opnieuw beoordeeld voor pardonVan 1070 asielkinderen wordt bekeken of ze hier kunnen blijven of dat ze alsnog weg moeten. Het gaat om kinderen die voor een (her)beoordeling in aanmerking komen na het officieel verdwijnen van het kinderpardon.
22/03 16u30  Docent op non-actief na bedreiging BaudetDe Universiteit Utrecht heeft de medewerker op non-actief gezet die onder een Facebook-artikel over FVD had opgemerkt: ‘Volkert waar ben je?’ Dat heeft de universiteit vrijdag laten weten.
22/03 16u30  General Motors kiest voor productie in de VSGeneral Motors (GM) gaat een nieuw elektrisch voertuig van automerk Chevrolet toch in de Verenigde Staten assembleren. De Amerikaanse automaker zou de productie aanvankelijk buiten de VS laten plaatsvinden, maar komt daarvan terug na felle kritiek van president Donald Trump.
22/03 16u30  Aboutaleb met ondernemers naar GolfregioBurgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam bezoekt van 24 tot en met 28 maart Abu Dhabi, Dubai en Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In Abu Dhabi en Dubai leidt hij een innovatiemissie met twintig ondernemers uit de water-, voedsel- en energiesector. Die willen in de Golfregio zakelijke kansen verkennen of hun activiteiten starten of uitbreiden.
22/03 16u30  „Planners van aanslag in Duitsland opgepakt”Speciale eenheden van de Duitse politie hebben elf verdachten aangehouden die een aanslag zouden willen plegen. Duitse media meldden dat in twee deelstaten, Hessen en Rijnland-Palts, mensen uit kringen van islamitische extremisten zijn aangehouden omdat ze voorbereidingen zouden treffen voor „een zeer ernstige staatsgevaarlijke misdaad”.
22/03 16u15  Velsertunnel helemaal dicht na ongelukDe Velsertunnel (Velsen-Beverwijk) in de snelweg A22 is helemaal op slot gedaan na een ongeluk vanuit de richting Beverwijk. Bij het ongeval zijn twee auto’s betrokken. Beide voertuigen zijn zwaar beschadigd.
22/03 16u15  RDInside #9 - Geerten stapt over naar ‘kerk’RD-journalist Geerten Moerkerken stapt over van de binnenland- naar de kerkredactie en gaat op onderzoek uit. Wordt zijn werk nu heel anders? Waar haalt het RD kerkelijk nieuws vandaan? Waarom staat een beroep eerder op Twitter dan op de RD-site? En –niet onbelangrijk– hoe kleedt een kerkredacteur zich eigenlijk?
22/03 16u00  Ex-minister naar raad voor volksgezondheidEx-minister Jet Bussemaker wordt op 1 juni voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). 2019. Ze volgt Pauline Meurs op die sinds 2014 voorzitter is. De onafhankelijke raad adviseert regering en parlement.
22/03 16u00  Kabinet bereid met alle partijen te pratenHet kabinet is bereid met alle oppositiepartijen te praten over steun voor zijn voorstellen in de Eerste Kamer. „Wij sluiten niemand uit”, aldus vicepremier Hugo de Jonge. Hij verving bij de wekelijkse persconferentie minister-president Mark Rutte, die in Brussel was.
22/03 16u00  Centrum Utrecht via A2 dicht voor stille tochtAutomobilisten kunnen vrijdag aan het begin van de avond uur het centrum van Utrecht niet bereiken via de A2. Dit in verband met de stille tocht iets later op de avond.
22/03 16u00  EU-leiders ‘streven’ klimaatneutraal Europa naDe Europese milieuministers moeten intensiever gaan werken aan een ambitieuze langetermijnstrategie voor 2020 waarin klimaatneutraliteit wordt „nagestreefd”. De EU-regeringsleiders stellen dat in de eindverklaring van hun voorjaarstop. Een poging van een tiental lidstaten waaronder Nederland om 2050 als streefjaar in de tekst te krijgen sneuvelde, onder meer door Duits en Pools verzet.
22/03 16u00  Bach bezorgt celliste Lucia Swart veel geluksmomentenDe zes cellosuites van Bach reizen al decennialang met Lucia Swarts (60) mee. Toch duurde het lang voordat de bekende musicus haar visie op deze voor cellisten zo belangrijke muziek op cd liet vastleggen. Eind vorig jaar was het zover. „Ik heb ervan genoten.”
22/03 15u45  Essay Boekenweek: Strijd van de moeder bepaalt leven van de zoonHet thema van de Boekenweek, ”De moeder de vrouw”, roept nogal wat tegenstand op. Waarom niet ”De postbode de vrouw”?
22/03 15u30  Vierdaagseloper moet weer lotenWandelaars die willen meedoen aan de 103e Vierdaagse van Nijmegen moeten weer loten voor een startkaart. Vrijdagmiddag sluit de inschrijving. Er zijn 47.000 startkaarten en er hebben zich meer dan 51.500 deelnemers ingeschreven, aldus de organisatie.
22/03 15u30  Actieboek ”Lichtval” van Marianne Grandia: kleine novelle met een rijke inhoudSoms kun je in zó’n negatieve spiraal zitten dat er niks meer positief binnen kan komen. Alles wat gezegd en gedaan wordt, wordt negatief uitgelegd. In een huwelijk kan dit verwoestend zijn. De ander kan niets goed doen en jijzelf zit in de slachtofferrol. Hoe kan dit doorbroken worden, zodat er weer ruimte komt voor mildheid en vergevingsgezindheid?
22/03 15u30  Minister: bedreiging van Baudet onacceptabelDe oproep op Facebook waarin een universitair docent de politicus Thierry Baudet bedreigt, is onacceptabel. „Dat moeten we niet doen, dat moeten we niet willen”, aldus justitieminister Ferd Grapperhaus.
22/03 15u30  Boekenweekgeschenk: dubbel schrijversleven van Jan SiebelinkDe dood is tastbaar op elke bladzijde van het Boekenweekgeschenk. Jan Siebelink probeert in ”Jas van belofte” de angst ervoor –en voor het oordeel– te bezweren.
22/03 15u30  Verdachte aanslag Utrecht bekent en was alleenDe verdachte van de aanslag in een tram in Utrecht, Gökmen T., heeft bekend. Volgens het Openbaar Ministerie zegt hij alleen te hebben gehandeld.
22/03 15u15  Uitslag Zuid-Holland veranderdDe uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Zuid-Holland is iets veranderd. Dat blijkt nadat de laatste definitieve tellingen zijn verwerkt in de Verkiezingsdienst van het ANP.
22/03 15u15  Boekenweek: Moeders en de waarheidDacht het CPNB vorig jaar met een actueel, aansprekend Boekenweekthema te komen –moederschap– bleken lezers en schrijvers massaal op hun tenen getrapt te zijn. De fraaie klassieke dichtregel van Martinus Nijhoff waarmee het thema gepresenteerd werd, was alleen maar olie op het vuur. De moeder de vrouw, zó stigmatiserend!
22/03 15u15  Ier Philip Lane benoemd tot directielid ECBDe EU-leiders hebben de Ier Philip Lane benoemd tot lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. De ervaren 49-jarige gouverneur van de Ierse centrale bank volgt op 1 juni de Belg Peter Praet, de huidige hoofdeconoom van de ECB-directie, op voor een termijn van acht jaar.
22/03 15u15  Verbod ‘gele hesjes’ op Champs-ElyséesHet is de betogers van de protestbeweging ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) niet meer toegestaan in het centrum van Parijs op de Champs-Elysées of in de buurt van het presidentieel paleis of de Nationale Vergadering te komen. Dit heeft het hoofd van de politie in de Franse hoofdstad bekendgemaakt.
22/03 15u00  Halve eeuw Marokkaanse migratie in beeldHet is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste Marokkaanse arbeidsmigranten naar Nederland kwamen. Destijds waren het er een paar duizend. Inmiddels wonen in ons land zo’n 400.000 mensen met een Marokkaanse achtergrond. Vrijdag opent een expositie in De Duif in Amsterdam die vertelt over de geschiedenis van een halve eeuw migratie van Marokkanen in Nederland.
22/03 15u00  Lagere opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de handel begonnen. Tegenvallende cijfers over de Duitse industrie wakkerden de zorgen over de staat van de mondiale economie aan. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Beleggers zijn verder in afwachting van een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de VS en China.
22/03 14u45  Verwerven meerderheid in Eerste Kamer kan nog steedsHet kabinet-Rutte hoeft door de uitslag van de Statenverkiezingen niet in de problemen te komen. Ook de kabinetten-Rutte I en II slaagden erin om, ondanks het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer, wetsvoorstellen door het parlement te loodsen.
22/03 14u45  Bijna 9 jaar cel voor dodelijk schot in liftEen 33-jarige man is veroordeeld tot acht jaar en tien maanden cel omdat hij in een lift in Amsterdam-Zuidoost een man heeft doodgeschoten. De rechtbank in Amsterdam oordeelt dat is bewezen dat de man het slachtoffer in 2008 met een revolver door het hoofd heeft geschoten.
22/03 14u45  Dr. Smelik: Schaf orgelspel voor de dienst in huidige vorm af„Het wordt hoog tijd om het orgelspel voor de dienst in de huidige vorm helemaal af te schaffen”, stelt dr. Jan Smelik. „Het dient vooral als vrijblijvend klankbehang, als quasi-stichtelijke muziek.”
22/03 14u45  Cel- en taakstraffen voor bende ramkrakersDe rechtbank in Roermond heeft vrijdag gevangenisstraffen tot 2,5 jaar waarvan een jaar voorwaardelijk, en taakstraffen tot 480 uur opgelegd aan zeven personen die onder meer ramkraken hadden gepleegd. Eén verdachte hoeft na zijn voorarrest niet terug de cel in en ook geen taakstraf te doen.
22/03 14u30  Zoektocht naar mogelijk ontvoerde vrouwDe politie is met alle beschikbare eenheden in Roosendaal en omgeving op zoek naar een bestelauto. Daarin zou een vrouw zitten die vrijdagmorgen mogelijk tegen haar wil is meegenomen vanuit Roosendaal. Verschillende getuigen hadden dat onafhankelijk van elkaar gemeld bij de politie.
22/03 14u30  Basketballer Shaq stapt in bij Papa John’sOud-basketballer Shaquille O’Neal wordt bestuurslid bij pizzaketen Papa John’s. De viervoudig NBA-kampioen investeert daarnaast in negen restaurants van de keten in de regio Atlanta. Bovendien wordt hij ‘ambassadeur’ voor de pizzaketen.
22/03 14u30  Postbezorgster bestolen van busjeEen postbezorgster is in Amsterdam bestolen van het busje waarin ze reed. De vrouw kon nog net zelf uit het voertuig vluchten, waarop de dader ermee vandoor ging. De bestelbus, een witte Volkswagen Transporter, werd later op de dag teruggevonden aan de Mekongweg in het industriegebied Westpoort.
22/03 14u30  Piloten willen weg bij RyanairEen groot deel van de resterende Nederlandse piloten die nog in dienst zijn bij Ryanair wil weg. Ze vragen de rechter in Eindhoven volgende week om hun contract te ontbinden en Ryanair te veroordelen tot schadevergoeding. Een woordvoerder van pilotenvakbond VNV heeft dat vrijdag aangekondigd.
22/03 14u30  Theologenblog: KlimaatverkiezingenGeel geworden velden kleuren het provinciale landschap. De lente is begonnen. Zingende vogels maken me vrolijk. Uitbundig met glyfosaat bespoten akkerlanden doen dat niet. Geel wordt spoedig bruin. Over een paar weken is ook het bruin niet meer zichtbaar. Het gebruikte gif doet echter zijn werk, jarenlang. Onderzoek wijst uit dat glyfosaat verziekend en zelfs dodelijk is voor bodemleven en insecten. Met grote gevolgen voor alle daarvan afhankelijke planten en dieren.
22/03 14u15  Bijbellezen na het geweld van kolonialismeHeeft de Bijbel overvloedig aanleiding gegeven voor geweld en discriminatie? Om verder te komen, bepleit Krijn van der Jagt een kritische, postkoloniale lezing. Helaas is hij weinig kritisch op de vooronderstellingen van die methode.
22/03 14u15  Miljoenen tekenen petitie tegen brexitEen onlinepetitie gericht aan de Britse regering met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, is in nog geen drie dagen tijd al meer dan drie miljoen keer ondertekend. De site met deze petitie is van het Britse parlement, dat in debat moet over alle petities die meer dan 100.000 handtekeningen krijgen. De site werd overspoeld door ondertekenaars en raakte daardoor donderdag enige tijd onklaar.
22/03 14u15  Heeft oorlog invloed op belijdenisgeschriften?Is er een verband tussen oorlogen, godsdienstconflicten en protestantse belijdenisgeschriften? Volgens Gerald Russelman wel.
22/03 14u15  Beste spirituele boek van het jaar ontbeert GidsHet voorwoord van het „Beste Spirituele Boek 2019” bevat een citaat van Thomas Mann, waarin Jakob Jozef na jaren ontmoet en hem niet meer herkent. Totdat Jozef huilt en Jakob door de tranen heen Rachels ogen ziet. In verdriet, lijkt de schrijfster Christa Anbeek te willen zeggen, kun je elkaar vinden. Dieper leren kennen.
22/03 14u00  Wennen aan versmalde Waalbrug NijmegenDe Waalbrug in Nijmegen heeft sinds vrijdag nog maar één rijstrook stadinwaarts en één rijstrook staduitwaarts. Dat blijft jarenlang zo, omdat Rijkswaterstaat groot onderhoud uitvoert aan de brug uit 1936. Het verkeer moest vrijdagmorgen wennen aan de nieuwe situatie. Een kleine vrachtwagen reed ondanks vele waarschuwingen tegen een hoogteportaal aan, waardoor het verkeer meteen stokte.
22/03 14u00  Hof bestraft moord Koen Everink hoger: 20 jaarHet gerechtshof in Arnhem heeft een hogere celstraf van twintig jaar opgelegd aan Mark de J. wegens de moord op zakenman Koen Everink. De rechtbank veroordeelde de voormalige tenniscoach van Robin Haase vorig jaar conform de eis tot achttien jaar cel. In hoger beroep werd twintig jaar cel geëist, waar het hof vrijdag in meeging.
22/03 14u00  Vaccinatieoverleg moet communicatie verbeterenDe door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ingestelde ‘vaccinatie-alliantie’ komt volgende week voor het eerst bijeen. Met dat samenwerkingsverband wil Blokhuis de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren verhogen.
22/03 13u45  Drie jaar cel Heinekenontvoerder Frans M.Heinekenontvoerder Frans M. (65) is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het voorbereiden van een gewapende overval op een geldtransportauto. Zijn zoon Rudi D.G. (26) kreeg twee jaar cel. De straf voor M. was gelijk aan de eis. Tegen D.G. was anderhalf jaar cel geëist.
22/03 13u30  Juncker: Europa en ik gaan Frans missen„Europa en ikzelf gaan Frans erg missen”. Dat twittert de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in het Nederlands als reactie op het overlijden van oud-EU-commissaris en CDA-politicus Frans Andriessen. „Hij was een aardige, trouwe en attente collega, die ik zeer waardeerde.”
22/03 13u30  OM pakt uit in verzoek verbod No SurrenderDrie officieren van justitie trekken alles uit de kast om de rechtbank in Assen ervan te overtuigen dat de motorclub No Surrender moet worden verboden. Ze gebruiken beeld- en audiofragmenten om hun verzoek kracht bij te zetten. Het zijn niet alleen fragmenten van televisieopnamen, maar ook delen van gesprekken die tijdens een strafrechtelijk onderzoek heimelijk door justitie zijn opgenomen. Hierop is bijvoorbeeld te horen dat het bestuur van de club opdraagt om bewijsmateriaal te verbranden.
22/03 13u30  Verdacht pakketje Ierland gelinkt aan eerdereEen verdacht pakketje dat vrijdag werd gevonden in het Ierse Limerick, zou verband kunnen houden met de bombrieven die eerder deze maand in Londen en Glasgow werden ontdekt. Dat heeft de Ierse minister van justitie Charlie Flanagan gezegd.
22/03 13u30  Meedoen, nadoen, zelf doenWat een zegen voor gezinnen, al die nieuwe boeken over kind en geloof. Nu maar hopen dat ouders zich erdoor laten inspireren. Heel mooi, die groeiende aandacht voor jonge kinderen.
22/03 13u30  David Sawayfa (Jemima) naar NederlandDavid Sawayfa, gastheer van het kindertehuis Jemima in Beit Jala, vertrekt zaterdag via Jordanië naar Nederland om hier in april een aantal spreekbeurten te verzorgen.
22/03 13u15  „ECB-preses waarschuwt voor no-dealbrexit”Bedrijven in de Europese Unie moeten meer doen om voorbereid te zijn op een no-dealbrexit. Daarvoor zou de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, waarschuwen, meldden ingewijden aan persbureau Reuters.
22/03 13u15  „Horen kroongetuige nodig voor eerlijk proces”Mohammed R., een van de verdachten in het proces tegen een groep mannen die wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties, krijgt geen eerlijk proces zolang de rechtbank het horen van kroongetuige Nabil B. blokkeert. De rechtbank laat de oren hangen naar het Openbaar Ministerie (OM) en wekt daarmee de schijn van partijdigheid.
22/03 13u15  „Avon denkt aan verkoop aan Natura”Cosmeticaproducent Avon denkt erover zichzelf te verkopen aan het Braziliaanse Natura & Co. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Avon heeft al jaren te lijden onder dalende verkopen en voerde al diverse reorganisaties uit.
22/03 13u15  Verkeerd afgestelde rem oorzaak liftongelukHet liftongeluk in een gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in januari is ontstaan door een verkeerd afgestelde rem. Onafhankelijk onderzoek heeft dat uitgewezen. De liftcabine met daarin veertien mensen viel met hoge snelheid zes verdiepingen omlaag en kwam pas tot stilstand in de kelder. Er vielen enkele gewonden.
22/03 13u00  Eerbetoon aan slachtoffers aanslagen op EU-topDe EU-regeringsleiders hebben vrijdag eer betoond aan de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart in Brussel en Westminster. De aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek kostten drie jaar geleden aan 32 mensen het leven. Exact een jaar later vielen in de Londense wijk Westminster vijf slachtoffers.
22/03 13u00  Verdachten beleggingsfraude ontkennenDe verdachten van de grootschalige beleggingsfraude bij Hollandsche Wind en Noordenwind wijzen alle beschuldigingen over oplichting, verduistering en witwassen van de hand. „Het was een goed concept, maar het is na mijn vertrek totaal geruïneerd”, zei vermeend kopstuk Stefan S. vrijdag bij de start van zijn strafzaak in Amsterdam.
22/03 13u00  Buma: Andriessen man van principesOud-politicus Frans Andriessen was volgens CDA-leider Sybrand Buma „een man van principes en een politicus met een groot gezag”. Buma heeft dat vrijdag laten weten in reactie op het overlijden van zijn partijgenoot.
22/03 13u00  Tientallen doden door busbotsing GhanaZeker zestig mensen zijn om het leven gekomen door een verkeersongeval in Ghana. Twee bussen reden vrijdagochtend in het zuiden van het Afrikaanse land frontaal op elkaar. Een van de voertuigen vloog na de crash in brand.
22/03 12u45  OM pakt uit in verzoek om verbod No SurrenderDrie officieren van justitie trekken alles uit de kast om de rechtbank in Assen ervan te overtuigen dat de motorclub No Surrender moet worden verboden. Ze gebruiken beeld- en audiofragmenten om hun verzoek kracht bij te zetten. Het zijn niet alleen fragmenten van televisieopnamen, maar ook delen van gesprekken die tijdens een strafrechtelijk onderzoek heimelijk door justitie zijn opgenomen. Hierop is bijvoorbeeld te horen dat het bestuur van de club opdraagt om bewijsmateriaal te verbranden.
22/03 12u30  Voorarrest Gökmen T. maximaal verlengdDe vermeende schutter van de aanslag in Utrecht, Gökmen T. blijft in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag het voorarrest met de maximale termijn van twee weken verlengd.
22/03 12u30  Twee Timosjenko’s op stembiljet OekraïneOekraïense kiezers hebben deze maand goede ogen nodig bij de presidentsverkiezingen in hun land. Er hebben zich twee kandidaten gemeld met dezelfde achternaam en initialen: J. Timosjenko.
22/03 12u15  Openluchtmuseum serveert tulpenbollenHet westen van Nederland maakte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Hongerwinter mee. Er was zo weinig voedsel dat aardappelen vervangen werden door gebakken of gekookte tulpenbollen. Wie wil weten hoe dat smaakt kan dit jaar terecht bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
22/03 12u00  Douane vindt 124 kilo cocaïne bij bakbananenDe douane heeft in IJsselmuiden 124 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten in vier sporttassen die verstopt waren in een container met bakbananen. De cocaïne, met een straatwaarde van ruim 3 miljoen euro, is in beslag genomen en vernietigd, meldde de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD) vrijdag.
22/03 12u00  Zetelverlies SGP was mogelijk te voorkomenEen gezamenlijke CU-SGP-lijst in Zuid-Holland zou zetelverlies daar waarschijnlijk hebben voorkomen. Ook de tweede SGP-Senaatszetel zou dan veilig zijn gesteld.
22/03 12u00  Beurzen lager door groeizorgenDe Europese beurzen stonden vrijdag in het rood. Tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de Franse economische bedrijvigheid wakkerden de zorgen aan over de economische groei en joeg beleggers naar veilige havens zoals Duitse staatsobligaties. Verder bleef de blik gericht op de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking.
22/03 12u00  Rechts doet het altijd goed in RidderkerkIn Ridderkerk is Forum voor Democratie in één klap de grootste partij. Inwoner Lesley Pattipeilohy: „Nederland heeft een ruk naar rechts nodig.”
22/03 11u45  Trump is wel heel doorzichtig in zijn steun aan NetanyahuHet rommelt in Israël. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in april is er een strijd uitgebroken tussen zittend premier Netanyahu en de leider van de partij Blauw en Wit, voormalig generaal Gantz. De laatste hoopt, na de krachten in het politieke centrum gebundeld te hebben, Netanyahu eindelijk te kunnen onttronen. Maar deze laat zich niet zo makkelijk aan de kant zetten. En hij heeft de machtigste bondgenoot die een Israëlisch politicus zich maar kan wensen: de president van de Verenigde Staten, Donald Trump.
22/03 11u45  Verlangen naar vrijheid„De dag dat ik geboren werd, besloot mijn vader bij zijn vriendin te gaan wonen en mijn moeder alleen te laten met haar drie kinderen.” Zo begint de 19-jarige Nadia haar levensverhaal. Ze loopt weg van huis en trekt liftend Canada door. Eindelijk heeft ze waar ze jarenlang naar heeft verlangd: vrijheid.
22/03 11u45  Zeeuwse SGP verliest zetel, maar is dankbaarDe SGP verloor in Zeeland een zetel bij de provinciale verkiezingen en kwam uit op vijf zetels. Toch is lijsttrekker Harry van der Maas „heel erg blij en dankbaar.”
22/03 11u45  Utrecht overweegt herdenkingsmonument aanslagUtrecht overweegt een monument te maken ter herdenking van het schietincident van afgelopen maandag in een tram bij het 24 Oktoberplein. Er moet nog wel uitgebreid overleg over worden gevoerd met alle betrokkenen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Hij kan dan ook nog niet zeggen waar het monument zou moeten komen en hoe het eruit zou gaan zien.
22/03 11u45  Studie brengt Jodendom in Amsterdam van 19e eeuw tot levenJoden lezen van achteren naar voren. Het boek ”Van moordenaar tot rabbi” moeten we zo ook, voor een goed verstaan van de titel, beginnen te lezen bij het laatste hoofdstuk. Auteur Jaap Colthof, nakomeling van in het boek beschreven personen, biedt de lezer een inkijkje in het Joodse Amsterdam van de negentiende eeuw.
22/03 11u30  Ds. Zoutendijk: In postmoderne cultuur mag je je kwetsbaar opstellenIn een postmoderne cultuur mag je persoonlijk worden, aldus ds. A. J. Zoutendijk. „Het hoeft niet perfect en volledig. Stel je maar kwetsbaar op en zeg eenvoudig dat je gelooft.” In Utrecht had donderdagavond de ”G. van Leijenhorstlezing” plaats.
22/03 11u30  Eis: 2,5 jaar cel voor ambtenaar wegens fraudeVoor oplichting van de gemeente Helmond is tegen een voormalig ambtenaar vrijdag 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager liet gemeenteambtenaar Pieter H. (57) zijn werkgever jarenlang opdraaien voor privébestedingen zoals de aanschaf van auto’s, exclusieve dameskleding, apparatuur en de aanleg van een dure tuin. De totale schade voor de gemeente bedraagt ruim 3,5 ton, zei de officier van justitie voor de rechtbank in Den Bosch.
22/03 11u15  Rotterdam opent FietsenbankIn Rotterdam kunnen mensen die geen geld hebben voor een fiets vanaf vrijdag terecht bij de Fietsenbank. Daar kunnen zij een fiets krijgen of lenen. Als tegenprestatie worden ze geacht vrijwilligerswerk bij de Fietsenbank te doen.
22/03 11u15  Oud-CDA-minister Andriessen overledenOud-politicus Frans Andriessen is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden, na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie aan het ANP laten weten.
22/03 11u15  Europese megaproject Horizon Europe krijgt 100 miljard euroHet Europese Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hebben woensdag ingestemd met het megaproject Horizon Europe. Het onderzoeksprogramma krijgt een budget van 100 miljard euro, en financiert nauwe samenwerking tussen onderzoeksinstituten, universiteiten en de industrie.
22/03 11u15  VN-raad veroordeelt geweld Israëlische legerDe Mensenrechtenraad van de VN heeft het geweld veroordeeld dat het Israëlische leger ,,kennelijk bewust'' heeft gebruikt tegen protesterende Palestijnen bij de grens met de Gazastrook. In een resolutie wordt opgeroepen de gebruikers van het geweld te vervolgen.
22/03 11u00  Oud-preses PKN treedt aan in ZeelandDe voormalig synodepreses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), Karin van den Broeke, treedt aan als Statenlid voor het CDA in Zeeland.
22/03 11u00  Ira Stam schrijft over mantelzorg en dementieHaar droom is uitgekomen. Ira Stam nam het initiatief tot ”Blijf niet te lang weg” en leverde zelf een belangrijke bijdrage aan dit boek. In haar dagboeknotities deelt ze gevoelens van verbondenheid met haar moeder die dementie heeft, van machteloosheid en beschrijft ze haar vertrouwen op God.
22/03 11u00  Blok neemt afstand van Trump over GolanHet kabinet zal de Golanhoogte niet erkennen als onderdeel van de staat Israël. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) neemt afstand van de Amerikaanse president Donald Trump. Die heeft gesuggereerd dat de VS de hoogte van Golan in het zuidwesten van Syrië, als onderdeel van de staat Israël gaan erkennen.
22/03 11u00  Minister krijgt pensioeneisen bondenMinister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) neemt dinsdag de pensioeneisen van de vakbonden in ontvangst. De bonden willen onder meer dat de AOW-leeftijd 66 jaar wordt.
22/03 11u00  NOS zendt begin stille tocht Utrecht uitHet begin van de stille tocht in Utrecht is vrijdagavond rechtstreeks te zien in een extra uitzending van het NOS Journaal op NPO 1. Hierin zit onder anderen de toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en een minuut stilte. De Wereld Draait Door begint iets later, om 19.10 uur.
22/03 11u00  Thierry’s ‘tijdrede’ was vol ”politieke theologie”Laat Thierry Baudet met zijn quasi-religieuze retoriek nu eens helderheid verschaffen over zijn visie op de betekenis van het christendom. Of wil hij een partij als kerk en een politiek programma met goddelijke volmacht?
22/03 11u00  Is kritiek van moslims op betrouwbaarheid van Bijbel terecht?Moslimapologeten vallen vaak de betrouwbaarheid van de Bijbel aan. Niet altijd hebben moslims de Bijbeltekst bekritiseerd. De beroemde islamitische theoloog Al-Ghazali (1058-1111) interpreteert de Bijbel wel op een islamitische manier, maar stelt niet dat de tekst zelf onbetrouwbaar zou zijn. Ibn Hazm is in de 11e eeuw in Andalusië echter begonnen met het systematisch bekritiseren van de betrouwbaarheid van de Bijbel. Dat is de lijn die heeft doorgezet in de islam. Laten we kijken naar de argumenten die vaak worden gebruikt.
22/03 10u45  Verdachte heeft doodsteken Amerikaanse bekendDe 23-jarige student Joël S. heeft bekend dat hij de Amerikaanse studente Sarah Papenheim heeft doodgestoken. Hij zei vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam dat hij alles heeft verteld wat hij nog weet, maar hij kan zich ook veel van de gebeurtenissen op 12 december vorig jaar niet meer herinneren. S. blijft voorlopig vastzitten.
22/03 10u45  ‘Heimelijke bijeenkomsten’ op Haga LyceumOp het Cornelius Haga Lyceum hebben „heimelijke bijeenkomsten” plaatsgevonden met de omstreden Britse shariageleerde Haitham Al-Haddad. Dat staat in een vertrouwelijk ambtsbericht dat de AIVD begin dit jaar aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft gestuurd, zo bevestigen bronnen een bericht hierover in NRC.
22/03 10u45  ACM tikt VodafoneZiggo op vingersTelecom- en kabelbedrijf VodafoneZiggo heeft een tik op de vingers gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het bedrijf had niet alle vereiste informatie gepubliceerd voor het verplicht openstellen van zijn netwerk voor andere bedrijven.
22/03 10u45  Premier Rutte bij stille tocht in UtrechtPremier Mark Rutte is vrijdag bij de stille tocht in Utrecht die wordt gehouden voor de slachtoffers van de aanslag maandag in een tram in die stad. Eerder was al bekend geworden dat justitieminister Ferd Grapperhaus meeloopt. Zij doen mee namens het kabinet.
22/03 10u45  SGP-jongeren kiezen interim-voorzitterArie Rijneveld (23) is vorige week door het bestuur van SGP-jongeren gekozen tot interim-voorzitter.
22/03 10u45  Waarschuwing voor capsules MultiMin StressVoedingssupplementenbedrijf ALFytal haalt de MultiMin Stress-capsules met serienummer L180096 en houdbaarheidsdatum 02-2023 uit de winkels. De capsules bevatten arachideolie. Dat is gemaakt van pinda’s, maar dat staat niet vermeld op de verpakking.
22/03 10u45  Poerimgrap Esther Voet loopt uit de handEen Poerimgrap van hoofdredacteur Esther Voet van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) is enigszins uit de hand gelopen.
22/03 10u30  „Pech voor klagers over reparatie pechhulp”Wie klachten heeft over de pechhulpverlening van de ANWB dreigt tussen wal en schip te vallen. Volgens klachteninstituut Kifid en de Consumentenbond is er daarom een extra onafhankelijke geschilleninstantie nodig in Nederland.
22/03 10u30  Burgemeesters lopen mee in stille tochtBurgemeester Femke Halsema van Amsterdam en burgemeester Pauline Krikke van Den Haag lopen vrijdagavond mee in de stille tocht in Utrecht. Dat hebben hun woordvoerders laten weten. De tocht wordt gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht afgelopen maandag.
22/03 10u30  Man na 62 uur gered uit puin flat IndiaEen man die meer dan 62 uur onder het puin lag van een ingestort pand in India, is levend aangetroffen door reddingswerkers. Op videobeelden van de reddingsactie is te zien dat de man geen zichtbare verwondingen heeft. Hulpverleners juichen terwijl hij levend onder het puin vandaan wordt gehaald.
22/03 10u15  McCain nog lang na zijn dood onder vuur van TrumpJohn McCain, de Republikeinse oud-senator van Arizona, is al zeven maanden overleden, maar ligt nog altijd onder vuur van president Donald Trump. De dochter van McCain, Meghan, noemt de recente aanvallen op haar vader „een bizar dieptepunt.”
22/03 10u15  Minister Grapperhaus bij stille tocht UtrechtJustitieminister Ferd Grapperhaus doet vrijdagavond in Utrecht mee aan de stille tocht om de slachtoffers van de aanslag in een tram te herdenken. Dat liet hij eerder op de dag weten.
22/03 10u15  Dacia Duster, slimme keuze voor lpg-rijderZowel autofabrikanten als automobilisten zoeken naar alternatieve brandstoffen. Naast benzine, diesel en elektrisch is er altijd nog lpg. In Nederland reden er lang relatief veel auto’s op deze brandstof. Komt die tijd met de Dacia Duster LPG terug?
22/03 10u15  En toen maakte premier May brexit zélf heel persoonlijkAl maandenlang vragen mensen mij rond belangrijke beslissingen over brexit: Overleeft May dit? Mijn antwoord daarop is steevast: Brexit is veel breder dan May. Let op de zaak, niet op de persoon.
22/03 10u15  Duitse industriecijfers drukken op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam gaf vrijdag de openingswinst weer uit handen, evenals de andere Europese beurzen. De stemming kwam onder druk te staan na tegenvallende Duitse industriecijfers en een onverwachte krimp van de Franse economische bedrijvigheid. Beleggers hielden verder de blik gericht op de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking, die volgende week in China worden hervat.
22/03 10u00  Pegida loopt mee in stille tocht UtrechtAanhangers van de anti-islambeweging Pegida lopen vanavond mee in de stille tocht in Utrecht. Dat zegt voorman Edwin Wagensveld. De tocht wordt gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht afgelopen maandag. Toen opende hoofdverdachte Gökmen T. het vuur in een tram. Er vielen drie doden en meerdere gewonden.
22/03 09u45  Alblasserdam stimuleert burencontact in de straatEen paar babysokjes brengen bij kersverse ouders. Of een bos bloemen dan wel een kaartje bij rouwenden. Dat gaat ”gangmaker” Edgar Veen (41) doen in de Polderstraat in Alblasserdam. Recent startte daar het project Lief- & Leedstraat.
22/03 09u45  Burgemeester Majdeboera heeft eindelijk machtHet Oekraïense dorp Krasnosilka kan dromen van een nieuwe toekomst. Door de decentralisatie onder president Petro Porosjenko hoeft het niet langer te wachten op orders uit Kiev.
22/03 09u45  Tienduizenden huishoudens Gooi zonder stroomIn het Gooi zitten tienduizenden huishoudens zonder elektriciteit. Dat komt doordat een hoogspanningsstation in 's-Graveland door nog onbekende oorzaak is uitgevallen, zegt een woordvoerder van netbeheerder TenneT. Medewerkers zijn erbij om de storing te verhelpen.
22/03 09u30  Twee miljoen palingen uitgezet in MarkermeerZeker twee miljoen jonge palingen zijn vrijdag uitgezet in het Markermeer en de randmeren. De glasaaltjes, zoals ze ook worden genoemd, moeten een impuls geven aan de groei van de palingstand in de Nederlandse natuur. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft hier opdracht voor gegeven.
22/03 09u15  Noord-Korea plots weg uit overlegkantoorNoord-Korea heeft zich onverwachts teruggetrokken uit het gezamenlijke kantoor met Zuid-Korea dat vorig jaar werd ingericht voor gesprekken tussen de landen. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap kregen Zuid-Koreaanse liaisonofficieren van noordelijke collega’s te horen dat zij na een order van hogerhand het kantoor verlieten.
22/03 09u15  Damrak begint met kleine winstDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag licht hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen overwegend in het groen. Beleggers hielden de blik gericht op de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsbesprekingen tussen Washington en Peking, die volgende week in China worden hervat.
22/03 09u15  Top Deutsche Bank krijgt na jaren weer bonusDe topbestuurders van Deutsche Bank hebben voor het eerst in vier jaar tijd een bonusuitkering gekregen. Dat bleek vrijdag uit het jaarverslag van het grootste financiële concern van Duitsland.
22/03 09u15  „Haga liet salafist heimelijk lesgeven”De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft „heimelijk” lessen verzorgd op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, meldt NRC. Ook zouden andere radicale islamitische voormannen betrokken zijn bij de school en zou de schoolleiding een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd.
22/03 09u15  Jonge palingen uitgezet in Markerwadden en RandmerenDe Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) heeft donderdag in Lelystad het startsein gegeven voor het uitzetten van jonge palingen. Met het uitzetten van twee miljoen glasaaltjes in de Markerwadden en de Randmeren wordt een impuls gegeven aan de palingstand. Naar verwachting worden rond de twee miljoen palinkjes uitgezet. Beroepsvissers zetten hun kotters in om de herbevolking mogelijk te maken.
22/03 09u15  Doorstart voor schoenenmerken BretoniereDamesschoenenmerken Fred de la Bretoniere en Shabbies Amsterdam blijven in Nederlandse handen. Modebedrijf RNF, sinds 2017 ook eigenaar van het merk MEXX, neemt ze over uit de boedel van de onlangs omgevallen Bretoniere Groep.
22/03 09u00  Demonstranten gearresteerd in KazachstanDe politie in Kazachstan heeft tientallen mensen gearresteerd bij demonstraties tegen de regering in de steden Astana en Almaty. De demonstraties waren kort na het onverwachte aftreden van president Nursultan Nazarbajev en het aantreden van interim-president Kassym-Jomart Tokajev.
22/03 09u00  Mensen zien ex-verdachte nog als terroristDe 27-jarige man die werd opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht, wordt nog steeds aangesproken als terrorist. Dat zegt hij tegen het AD. „Op sociale media ben ik uitgescholden voor verrader en op straat word ik aangesproken als terrorist. Ook vrienden zeggen dat tegen me, al ga ik ervan uit dat ze dat grappig bedoelen. (..) Veel erger is dat mijn moeder wordt nagekeken in de buurt, iedereen heeft het erover.” Inmiddels is hij geen verdachte meer en is hij vrijgelaten.
22/03 08u45  Grootste keten christelijke boekwinkels VS sluit alle 170 filialenLifeWay Christian Resources (LCR), de grootste keten van christelijke boek- en geschenkwinkels in Amerika, sluit dit jaar al haar 170 filialen.
22/03 08u45  Vluchten Schiphol vertraagd door mistSchiphol waarschuwt dat vluchten vrijdagochtend vertraging kunnen oplopen door dichte mist. De luchthaven raadt reizigers aan om goed te kijken naar de actuele vluchtinformatie. De vertraging geldt voor vertrekkende en aankomende vluchten.
22/03 08u45  Syrië boos op Trump: Golanhoogten zijn van onsSyrië heeft boos gereageerd op de mededeling van president Donald Trump dat het tijd is de Hoogten van Golan te erkennen als deel van Israël. De Amerikaanse leider toont zo zijn ,,minachting'' voor internationale wetgeving, citeert het Syrische staatspersbureau uit een verklaring.
22/03 08u15  Nederlaag voor activist bij ‘chaebol’ HyundaiAandeelhouders van Hyundai Motor hebben de eis van de activistische belegger Elliott voor een enorm speciaal dividend verworpen. Dat betekent een fikse tegenslag voor de campagne van het Amerikaanse hedgefonds om Zuid-Korea’s op één na grootste familie-conglomeraat tot veranderingen te bewegen.
22/03 07u45  Automobilist rijdt in op voetgangers ChinaEen automobilist is in de Chinese provincie Hubei ingereden op voetgangers. Zeker zes mensen kwamen om het leven en acht personen raakten gewond, zeggen de lokale autoriteiten. De politie schoot de bestuurder vervolgens dood.
22/03 07u30  Als een ringHebreeën 10:35a
22/03 07u30  File A2 door gekantelde tankauto met wijnOp de A2 Den Bosch - Utrecht is bij Nieuwegein een tankauto met wijn gekanteld. Dat gebeurde door een incident waarbij ook een personenauto was betrokken. Volgens Rijkswaterstaat blokkeert de tankwagen drie van de vier rijstroken. Het verkeer in noordelijke richting loopt daardoor vast op de A2. Ook op de alternatieve route via de A27 is file ontstaan.
22/03 07u30  Nikkei sluit week licht hoger afDe Japanse aandelenbeurs is vrijdag licht hoger gesloten. Beleggers deden het rustig aan na een vrije dag. De Japanse banken stonden net als in de VS en Europa onder druk na het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente dit jaar niet meer te verhogen. Elders in het Verre Oosten bleven de koersuitslagen eveneens beperkt.
22/03 07u30  Paul Scheffer geen informateur Noord-HollandPaul Scheffer wordt toch geen informateur van Noord-Holland namens Forum voor Democratie. Dat heeft hij tegen de NRC gezegd. Donderdag meldde Thierry Baudet, de voorman van de partij, dat publicist en hoogleraar Scheffer wel degelijk informateur zou worden.
22/03 07u30  Veertig jaar kerk in Carterton: „Het scheen wel
zo onmogelijk”Reformed Congregations of New Zealand, heet de gereformeerde gemeente in Carterton. Meervoud, in de hoop op uitbreiding en om de band met de zustergemeenten te beklemtonen. Veertig jaar geleden werd de eerste kerkenraad bevestigd.
22/03 07u15  Veertig jaar kerk in Carteron: „Het scheen wel
zo onmogelijk”Reformed Congregations of New Zealand, heet de gereformeerde gemeente in Carterton. Meervoud, in de hoop op uitbreiding en om de band met de zustergemeenten te beklemtonen. Veertig jaar geleden werd de eerste kerkenraad bevestigd.
22/03 07u15  IT-sector Nederland groter dan landbouwDoor de opkomst van de cloud worden internetbedrijven, cloud- en hostingproviders en datacenters steeds belangrijker in de IT-sector. Inmiddels houdt al 14 procent van de branche zich met deze relatief nieuwe vormen van IT bezig, stellen economen van ABN AMRO.
22/03 07u00  „Het scheen wel
zo onmogelijk”Reformed Congregations of New Zealand, heet de gereformeerde gemeente in Carterton. Meervoud, in de hoop op uitbreiding en om de band met de zustergemeenten te beklemtonen. Veertig jaar geleden werd de eerste kerkenraad bevestigd.
22/03 07u00  Twee Amerikanen omgekomen in AfghanistanIn Afghanistan zijn twee Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Ze zijn vrijdag gedood tijdens een operatie, aldus een verklaring van de NAVO-missie Resolute Support in Kabul. Meer details zijn niet bekendgemaakt omdat de familieleden eerst op de hoogte moeten worden gesteld.
22/03 06u45  Code geel om dichte mist in het midden en zuiden van het landWie vrijdagochtend de weg opgaat moet rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft voor vrijwel heel het land code geel afgegeven met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe.
22/03 06u15  „Cloud steeds belangrijker in IT-sector”Door de opkomst van de cloud worden internetbedrijven, cloud- en hostingproviders en datacenters steeds belangrijker in de IT-sector. Inmiddels houdt al 14 procent van de branche zich met deze relatief nieuwe vormen van IT bezig, stellen economen van ABN AMRO.
22/03 05u30  Garuda Indonesia annuleert 49 bestelde BoeingsDe Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia wil zijn bestelling van 49 Boeing 737 MAX-toestellen annuleren. Het bedrijf maakte vrijdag bekend af te zien van de deal waar bijna 5 miljard dollar mee gemoeid is.
22/03 05u15  Verdachte aanslag Utrecht voor de rechterDe vermeende schutter van de aanslag in Utrecht, Gökmen T., wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zal deze onderzoeksrechter verzoeken T. in bewaring te nemen.
22/03 04u16  Verbod No Surrender voor de rechterHet Openbaar Ministerie (OM) zal vrijdag voor de rechtbank in Assen proberen om motorclub No Surrender te laten verbieden. Eerder al heeft het OM via de rechter met succes een verbod bewerkstelligd voor vergelijkbare clubs als Satudarah, Bandidos en Hells Angels. De laatste twee clubs vechten dat verbod nog aan.
22/03 04u16  Boekenweek begint met BoekenbalSchrijvers, uitgevers, boekhandelaren en andere spelers in de literaire wereld komen vrijdagavond weer bijeen voor het Boekenbal in Amsterdam. Het roemruchte feestje is traditiegetrouw het begin van de Boekenweek, dat voor de 84e keer plaatsvindt.
22/03 04u16  Hof beslist in moordzaak Koen EverinkHet hof in Arnhem oordeelt vrijdag over de zaak tegen Mark de J. De voormalig tenniscoach van Robin Haase wordt verdacht van de moord op zakenman Koen Everink. Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van twintig jaar geëist.
22/03 04u00  Mist in het midden en zuiden van het landWie vrijdagochtend de weg opgaat moet rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft voor vrijwel heel het land code geel afgegeven met uitzondering van Friesland, Groningen en Drenthe.
22/03 03u45  Utrecht gedenkt slachtoffers met stille tochtIn Utrecht worden op vrijdagavond de slachtoffers van de schietpartij in die stad herdacht met een stille tocht.
22/03 03u15  Tientallen doden door explosie Oost-ChinaEen grote explosie op een chemiepark in China heeft tot nog toe 44 mensen het leven gekost. Negentig mensen raakten ernstig gewond, van wie 32 in kritieke toestand verkeren, zo maakten de autoriteiten van de Oost-Chinese stad Yancheng bekend.
22/03 02u30  Nieuw-Zeeland staat stil bij bloedbadOp de Nieuw-Zeelandse televisie en radio werd vrijdag de islamitische oproep tot het gebed uitgezonden. De zogeheten azan werd gevolgd door twee minuten stilte om de slachtoffers te herdenken van de terreuraanval een week geleden.
22/03 01u30  Boeing richt zich tot Nederlandse publiekBoeing heeft een paginagrote advertentie geplaatst in NRC waarin de vliegtuigbouwer ingaat op de dodelijke ongelukken met twee van zijn toestellen. In de brief, die eerder deze week in het Engels op de website van Boeing verscheen, betuigt topman Dennis Muilenburg zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.
22/03 01u15  Rutte opgelucht over uitstel brexitPremier Mark Rutte hoopt dat het Britse parlement volgende week alsnog kan instemmen met de brexitdeal nu de EU-leiders de Britse premier Theresa May uitstel van de deadline hebben gegeven. Na urenlang overleg in Brussel zei hij dat er „gelukkig uiteindelijk resultaat” was. „Het is voor Nederland heel belangrijk dat er geen chaotische, ongecontroleerde brexit komt. Want hoe goed je ook bent voorbereid, er gaan altijd dingen mis.”
22/03 00u30  Grenswerker vaker naar Nederland dan andersomVanuit Duitsland en België komen veel meer mensen voor werk naar Nederland dan andersom. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met statistiekbureaus in de twee buurlanden.
22/03 00u15  Grote kloof tussen meneer en mevrouw ModaalTussen de doorsnee inkomens van mannen en vrouwen gaapt nog altijd een grote kloof. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat vooral doordat vrouwen vaker in deeltijd werken.
22/03 00u15  „Geld en mensen tekort in rechtspraak”De rechtspraak heeft te weinig geld en personeel om de kwaliteit te verbeteren, te innoveren en de doorlooptijden van rechtszaken in te korten. Tot die conclusie komt de Commissie Visitatie Gerechten, die de huidige stand van de rechtspraak heeft onderzocht.
21/03 23u45  EU: brexituitstel tot 22 mei onder voorwaardeDe Europese Unie is bereid de brexit uit te stellen tot 22 mei op voorwaarde dat het Britse Lagerhuis het akkoord over de scheidingsvoorwaarden volgende week goedkeurt. Stemt het Britse parlement het akkoord voor de derde keer weg, dan kan uitstel worden verleend tot 12 april, de laatste dag voor de Britten om te beslissen of ze aan de Europese verkiezingen willen deelnemen.
21/03 22u30  „Wijd vrijdagpreek in moskee aan slachtoffers Utrecht”De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) roept imams op vrijdag in de preek aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht van maandag. Bij de raad zijn bijna tachtig moskeeën aangesloten.
21/03 22u15  75-jarige vrouw vast voor doodsteken jongenEen 75-jarige vrouw heeft zichzelf aangegeven voor het doodsteken van een 7-jarige jongen in het Zwitserse Basel. Het kind werd donderdag aangevallen toen hij alleen van school naar huis liep, zei de politie.
21/03 22u00  Nike doet goede zaken in ChinaSportartikelenmaker Nike heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet verhoogd. Dat heeft het bedrijf met name te danken aan de fors hogere verkopen in China, al groeide de omzet ook in de rest van de wereld. De winst viel hoger uit dan analisten hadden verwacht.
21/03 21u45  Personeel Shell Pernis stemt voor actiesHet personeel van de raffinaderijen van Shell in Pernis en Moerdijk gaat actievoeren voor een betere cao. De medewerkers stemden bijna unaniem voor dergelijke acties. Het cao-overleg tussen Shell en de vakbonden was al eerder vastgelopen.
21/03 21u30  Gesprekken brexituitstel verder tijdens dinerDe gesprekken van Europese regeringsleiders in Brussel over een uitstel van de brexit duren aanzienlijk langer dan gepland. Na een korte pauze om 20.45 uur praten ze verder onder het diner. Eigenlijk zouden ze dan de China-strategie bespreken. De geplande persconferentie van 19.00 uur is uitgesteld tot na het eten. Op het menu staan onder meer eend, linzen en langoustines.
21/03 21u30  Stevige winst Wall Street door chiprallyDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met ruime winst gesloten. Daarmee toonden de graadmeters herstel na de overwegende verliezen van een dag eerder. Chipbedrijven stonden in de belangstelling vanwege positieve vooruitzichten voor de sector. Beleggers kauwden verder nog na op het rentebesluit van de Fed en nieuwe dreigende uitspraken van president Donald Trump aan het adres van China.
21/03 21u00  Rotterdam: vuurwerkverbod voor risicowijkenRotterdam voert vanaf deze jaarwisseling een beperkt vuurwerkverbod in. In stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand liep, geldt een verbod. In rustige wijken mag gewoon nog wel vuurwerk worden afgestoken. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil een algeheel verbod, maar dat vond de raad te ver gaan. Onder aanvoering van de VVD nam de raad een voorstel dat rustige wijken uitzondert van het verbod.
21/03 21u00  Inspectie onderzoekt uitzetting BahreinerEr komt een onderzoek naar de uitzetting van de Bahreinse asielzoeker die terug in zijn vaderland prompt voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat zich over de zaak buigen, belooft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel).
21/03 20u15  Trump pleit voor Israëlische GolanhoogteDe Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter gezegd dat de VS de Golanhoogte als onderdeel van de staat Israël zou moeten erkennen. ,,Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte helemaal te erkennen; dat (gebied) is cruciaal en strategisch en belangrijk voor de veiligheid van de staat Israël en de regionale stabiliteit.’’
21/03 20u00  Gert en Maria trokken alles uit de kast om hun zoon bij de kerk te houden„Als jij naar de catechisatie gaat, nemen wij je mee uit eten.” Wanhopige pogingen deden Gert en Maria de Boer om hun zoon bij de kerk te houden. Het mocht niet baten. „We moesten hem loslaten, anders gingen we er zelf aan onderdoor.”
21/03 19u45  Nieuwe sancties VS tegen Noord-KoreaDe Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan twee Chinese rederijen die Noord-Korea hebben geholpen eerder opgelegde sancties te omzeilen. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Financiën. Met de sancties beoogt Amerika dat Noord-Korea zijn nucleaire programma beëindigt.
21/03 19u45  Rivieroevers erg vervuild, vooral met plasticDe rivieroevers in ons land zijn erg vervuild met afval, vooral plastic. Dat blijkt uit onderzoek van het samenwerkingsverband Schone Rivieren. Op ruim tweehonderd plekken langs de Maas en de Waal is gekeken wat voor afval er lag. In totaal zijn er bijna 77.000 stukken afval gevonden. Daarvan was 84 procent plastic.
21/03 19u15  Facebook sprong slordig met wachtwoorden omFacebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. Dat heeft het socialemediabedrijf bevestigd nadat de bekende beveiligingsonderzoeker Brian Krebs het nieuws naar buiten bracht. Facebook zegt geen bewijs te hebben gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden.
21/03 19u00  FVD-lijstduwer Smolders gekozen in PS BrabantVoormalig chauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders is als lijstduwer van Forum voor Democratie met voorkeursstemmen gekozen in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Alleen al in zijn woonplaats Tilburg kreeg het voormalig Tweede Kamerlid van de LPF 8972 stemmen en dat is ruimschoots voldoende voor een zetel.
21/03 18u45  „EU bereid brexit uit te stellen tot 22 mei”De Europese Unie is bereid de brexit uit te stellen tot 22 mei op voorwaarde dat het Britse Lagerhuis het akkoord over de scheidingsvoorwaarden goedkeurt. Dat staat in een conceptverklaring die EU-president Donald Tusk heeft opgesteld.
21/03 18u30  Vertraging door ongeluk op A58 bij MoergestelVerkeer op de A58 bij Moergestel moet rekening houden met veel vertraging. Na een ongeluk is de rijbaan richting Eindhoven afgesloten.
21/03 18u15  Marcel Boekhoorn koopt Egyptisch oliebedrijfZakenman Marcel Boekhoorn stapt in een Egyptisch oliebedrijf. Via het investeringsvehikel Inpector Capital, waarin hij een meerderheidsbelang heeft, lijft Boekhoorn Scimitar Production Egypt in.
21/03 18u15  Tweede windmolenpark op zee zonder subsidieDe overheid heeft opnieuw marktpartijen bereid gevonden een windmolenpark op zee aan te leggen zonder subsidie. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Hij verwacht begin juni te kunnen zeggen wie het tweede subsidieloze windpark voor de Nederlandse kust park daadwerkelijk mag gaan bouwen.
21/03 18u15  Weer loos alarm om pakje op station EnschedeEen perron op station Enschede is donderdagmiddag afgezet omdat er een verdacht pakketje in een trein zou liggen. De trein is leeggehaald. Het bleek loos alarm. Tussen Hengelo en Enschede reden even geen treinen.
21/03 18u00  Eis: cel voor bedrijvendokter en notarissenHet Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 3,5 jaar geëist tegen een ‘bedrijvendokter’, drie notarissen en enkele katvangers omdat zij betrokken zouden zijn bij faillissementsfraude en het witwassen van criminele gelden. Volgens de aanklagers vormden zij een criminele organisatie en loopt de maatschappelijke schade door hun handelen in de miljoenen euro’s, zeiden ze donderdag voor de rechtbank in Amsterdam.
21/03 18u00  Amsterdam wil deelfietsen terugAmsterdam wil de deelfiets terugbrengen in de stad. De gemeente wil de komende twee jaar kleinschalige experimenten toestaan met deze tweewielers. Ook wordt een vergunning verleend aan twee partijen die elektrische deelbromfietsen willen aanbieden, maakte wethouder Sharon Dijksma (verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) bekend.
21/03 18u00  Banken onder druk op Europese beurzenBanken en verzekeraars stonden donderdag onder druk op de Europese aandelenbeurzen. De financiële instellingen hadden te lijden van het besluit van de Federal Reserve om de rente dit jaar niet verder te verhogen. De Europese beurzen lieten verder een wisselend beeld zien. Beleggers hielden de blik onder meer gericht op de EU-top in Brussel, waar de brexit op de agenda staat.
21/03 17u45  Motorrijder omgekomen in UtrechtEen 22-jarige motorrijder uit Maartensdijk is donderdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval op de Universiteitsweg in Utrecht. Na een botsing met een auto kwam de man ten val. Hij overleed later in het ziekenhuis.
21/03 17u45  Weer verdacht pakketje op station EnschedeDe politie onderzoekt een melding van een verdacht pakketje in een trein op station Enschede. Het perron is afgezet. De trein is leeg.
21/03 17u45  Fors hogere opkomst waterschapsverkiezingenDe voorlopige opkomst bij de waterschapsverkiezingen is een stuk hoger dan de opkomst bij de waterschapsverkiezingen vier jaar geleden: 50,5 procent. Dat blijkt een dag na de verkiezingen uit de gegevens van 20 van de 21 waterschappen. In 2015 was de opkomst 43,5 procent. De waterschapsverkiezingen werden woensdag gelijk met de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Dat was de tweede keer dat dat samenviel. Eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen.
21/03 17u45  „Statenleden FVD moeten in provincie wonen”Een lid van Provinciale Staten moet wonen in de provincie waar hij of zij is gekozen. De juiste woonplaats moet een feit zijn op of rond de dag dat de nieuwe Staten - kort na de verkiezingen - worden geïnstalleerd. Forum voor Democratie (FVD), dat woensdag in het hele land onverwacht veel zetels heeft gewonnen, zou daarmee een probleem kunnen hebben, want voor die partij zijn meerdere Statenleden gekozen in twee provincies.
21/03 17u45  Rechter wijst vordering OM op Aluchemie afHet bedrijf Aluchemie in de Rotterdamse Botlek hoeft de Staat geen 11 miljoen euro te betalen die het Openbaar Ministerie (OM) vorderde wegens concurrentievervalsing. De rechtbank in Rotterdam veegde deze vordering donderdag van tafel.
21/03 17u15  Defensie oefent laagvliegen boven zuidoostenDefensie gaat in de eerste week van april boven Zuidoost-Nederland oefenen met laagvliegen, parachutespringen en vliegen met nachtzichtapparatuur. Tijdens de oefening Orange Bull mogen militaire toestellen overdag tot een hoogte van 100 meter boven de grond vliegen en ’s nachts tot 200 meter, laat Defensie donderdag weten.
21/03 17u00  „Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op”Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. Daar is de bekende beveiligingsonderzoeker Brian Krebs achtergekomen. Het socialemediabedrijf zelf zegt geen bewijs te hebben gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden.
21/03 17u00  Purim, feest van Gods voorzienigheidHet Joodse volk viert deze week Purim. Het is het feest van pruiken, snoep, drank én Gods voorzienigheid.
21/03 17u00  Helmond eist tonnen van verdachte ex-ambtenaarDe gemeente Helmond eist ruim 7,5 ton van een voormalig ambtenaar die terechtstaat voor fraude. Het gaat om de directe schade door oplichting (4,5 ton) en de kosten van onderzoeken die zijn gedaan naar de omvang van de fraudezaak, aldus de claim die donderdag op de eerste procesdag werd besproken.
21/03 16u45  „Extra controlelampje in Boeing 737 MAX”Vliegtuigbouwer Boeing plaatst naar verluidt een extra controlelampje in zijn 737 MAX-toestellen die wereldwijd in de ban zijn gedaan na de twee fatale crashes. Volgens zakenkrant Financial Times is het lampje ervoor om piloten te waarschuwen als belangrijke sensoren niet werken.
21/03 16u45  Tussen 25 en 35 jaar? Het RD is benieuwd naar je mening over podcasts!Het Reformatorisch Dagblad overweegt zelf om een podcast te starten. Maar waar luister jij naar? En moet de podcast over muziek, kerk of politiek gaan? Wil jij dat de redacteur het verhaal met de CU-bewindslieden toelicht en vertelt hoe dit tot stand kwam?
21/03 16u30  Zeven Iraanse christenen op borgtocht vrijZeven christenen van de Church of Iran zijn onlangs op borgtocht vrijgelaten. Twee anderen zitten nog gevangen.
21/03 16u30  Ramp met boot op TigrisDoor een bootongeluk op de rivier de Tigris in Irak zijn minstens vijftig mensen om het leven gekomen. Tientallen opvarenden worden nog vermist. De boot was uitgevaren met naar schatting tweehonderd mensen die het Perzische nieuwjaar, Newroz, vierden. Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen.
21/03 16u00  Christen (40) onthoofd in IndiaEen christelijke man is vorige maand onthoofd in Orissa, een oostelijke deelstaat van India. Dat meldde de website AsiaNews woensdag.
21/03 16u00  Ex-president Brazilië gearresteerdEx-president Michel Temer Lulia van Brazilië is aangehouden in verband met het slepende onderzoek naar het omvangrijke corruptieschandaal dat ‘Lava Jato’ (autowasserij) wordt genoemd. Temer was van eind augustus 2016 tot begin dit jaar president van Brazilië.
21/03 15u45  Forum grootst in 3 provincies en 91 gemeentenForum voor Democratie heeft woensdag in 91 gemeenten de meeste stemmen gekregen. VVD werd het vaakst de grootste partij, namelijk in 97 gemeenten. Het CDA won 94 gemeenten, GroenLinks en SGP pakten allebei in 21 gemeenten de meeste stemmen. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.
21/03 15u45  Veel meer ‘inklimmers’ in haven RotterdamDe politie en marechaussee hebben in 2018 in totaal 1371 ‘inklimmers’, onder wie 897 Albanezen, aangehouden in de haven van Rotterdam. Een jaar eerder waren dat er 944,van wie 771 met de Albanese nationaliteit. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een Rotterdamse raadscommissie.
21/03 15u00  Wall Street opent dicht bij huisDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag tamelijk vlak aan de handel begonnen. De Amerikaanse koepel van centrale banken besloot woensdag om de rente dit jaar ongemoeid te laten en kijkt met voorzichtigheid de toekomst in. Dat zorgde voor enige terughoudenheid bij beleggers. Daarnaast sloeg president Donald Trump een dreigende toon aan in het handelsoverleg met China, wat evenmin steun bood aan het sentiment.
21/03 15u00  Doden door zinken veerboot IrakZeker veertig mensen zijn omgekomen doordat een overvolle veerboot zonk op de rivier de Tigris bij Mosul in Irak. Dat hebben de lokale politie en medici verklaard.
21/03 15u00  Wilders: uniek PVV-geluid blijft bestaanNederland zal ook de komende jaren het „unieke geluid” van de PVV blijven horen, ook al is Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie de grote winnaar van de provinciale verkiezingen. Dat zegt Geert Wilders.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Brand in touringcar China eist 26 levens23/03 04u45 - Reformatisch Dagblad: In het zuiden van China zijn zeker 26 mensen om het leven gekomen doordat in een touringcar brand was uitgebroken. 28 anderen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren, zo deelde het gemeentebestuur van Changde mee.
11x Zwerfvuil te lijf tijdens Opschoondag23/03 04u15 - Reformatisch Dagblad: Tienduizenden Nederlanders steken zaterdag weer de handen uit de mouwen om hun buurt schoner te maken tijdens de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag. Vorig jaar gingen 133.000 vrijwilligers de straat op om samen met buren, de sportclub of de school rommel van de straat te halen.
11x Overlevende bloedbad Parkland pleegt zelfmoord23/03 02u45 - Reformatisch Dagblad: Een Amerikaanse studente die vorig jaar het bloedbad overleefde op een middelbare school in Parkland heeft zichzelf van het leven beroofd. Volgens lokale media leed ze aan het overlevendensyndroom, een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS).
10x College van Utrecht plaatst rouwadvertentie23/03 03u30 - Reformatisch Dagblad: Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft zaterdag een rouwadvertentie geplaatst in De Telegraaf. Daarin worden de nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij van maandag „veel kracht en sterkte” toegewenst.
10x Huizen ontruimd na woningbrand Rotterdam23/03 00u15 - Reformatisch Dagblad: Vanwege een brand die vrijdagavond woedde in een flat aan de Gerdesiaweg in de Rotterdamse wijk Kralingen zijn 24 woningen ontruimd. Volgens de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is niemand gewond geraakt. Bewoners zijn opgevangen in een sporthal in de wijk Kralingen en een aantal van hen zal de nacht elders moeten doorbrengen.
9x Forse stijging aantal drugsdumpingen23/03 04u00 - Reformatisch Dagblad: Het aantal lozingen van chemisch drugsafval is in Nederland vorig gestegen tot bijna driehonderd dumpingen. Dat betekent een stijging van 42 procent ten opzicht van 2017 toen het aantal lozingen net iets boven de tweehonderd uitkwam, blijkt uit cijfers die het AD bij de politie heeft opgevraagd.
8x Marijke de Wit-Bakker: een hart voor de kwetsbare medemens23/03 12u00 - Reformatisch Dagblad: Ze werkte onder prostituees in Amsterdam, bezocht arme gezinnen in Malawi en zet zich in voor vluchtelingen in Urk. Marijke de Wit-Bakker brak een carrière bij de Rabobank af om iets te kunnen betekenen voor mensen in nood. „Als je God kent, is dat geen garantie voor een gemakkelijk leven waarin moeite of verdriet je bespaard blijft, maar het geloof is wel een fundament dat houvast en hoop geeft.”
8x Man neergestoken in Eygelshoven23/03 01u15 - Reformatisch Dagblad: In het Limburgse Eygelshoven is vrijdagavond een man neergestoken nadat hij vermoedelijk daarvoor ruzie had gekregen in een horecagelegenheid. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.
7x Column: Mode23/03 11u30 - Reformatisch Dagblad: Als ik het woord mode hoor noemen, moet ik altijd direct denken aan een predikant die in mijn kinderjaren zei dat het niet voor niets is dat, als je het woord omkeert, er ”Edom” komt te staan. Ondanks de achting voor de betreffende predikant, moet gezegd worden dat er sterkere argumenten zijn om tegen te veel modebewustzijn te pleiten. Want in reformatorische kringen is een modeverslaving toch zo’n beetje de beste verslaving die je hebben kunt. Het is zelfs een ondeugd waarmee je nog wel sier kunt maken. Als de rok maar een verantwoorde lengte heeft en de kleur gedekt is, mort er niemand over het feit dat de koop ervan volstrekt onnodig was.
7x Mannen gepakt voor autokraken tijdens aanslag23/03 10u00 - Reformatisch Dagblad: Er zijn twee mannen uit Utrecht opgepakt die ervan worden verdacht in meerdere mediavoertuigen te hebben ingebroken in Utrecht tijdens nasleep van de aanslag. Het gaat om auto’s van buitenlandse media, die op dat moment in Utrecht waren om verslag te doen van het schietincident.

Statistieken

Artikels:
32675
Gelezen:
45413
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven