vrijdag 18 januari 2019, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u45
 

Scientias

Verbergen Tonen
18/01 19u15  Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden Onderzoekers presenteren het dieet waarmee we onze gezondheid en die van de aarde kunnen verbeteren. Tegen 2050 lopen we waarschijnlijk met zo’n 10 miljard mensen rond op deze planeet. Dat zijn er simpelweg teveel om iedereen op een gezond dieet te zetten. 37 wetenschappers afkomstig uit 16 landen bogen zich over de kwestie. En het […] Het bericht Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden verscheen eerst op Scientias.nl.
18/01 16u15  Klimaatverandering maakt golven krachtiger Kustgebieden hebben dus meer te vrezen dan zeespiegelstijging alleen. Bij klimaatverandering denken we voornamelijk aan stijgende zeespiegels, warmere temperaturen en smeltend zee-ijs. Maar een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications, toont aan dat ook golven wereldwijd krachtiger zijn geworden. De onderzoekers vonden een direct verband tussen de opwarming van de oceaan, en krachtigere en onstuimigere […] Het bericht Klimaatverandering maakt golven krachtiger verscheen eerst op Scientias.nl.
18/01 13u15  Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na Trauma’s die kinderen tussen hun geboorte en vijfde levensjaar meemaken, drukken een stempel op het brein. Ook al kunnen we bepaalde stressvolle, of traumatische momenten uit onze jeugd niet meer herinneren, dat betekent nog niet dat ze geen invloed hebben. Dat concluderen onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Developmental Science. Trauma’s die […] Het bericht Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na verscheen eerst op Scientias.nl.10 
18/01 11u15  Oudste periodieke tabel ter wereld ontdekt in Schotland Het afgebeelde periodieke systeem stamt uit 1885. De oudste periodieke tabel werd gevonden op de Universiteit van St. Andrews in Schotland tijdens een grote schoonmaak. Experts bogen zich over de kaart en dateerde hem uit 1885. Na grondig onderzoek bleek er geen oudere versie van de periodieke tabel te bestaan. En dus blijkt de Schotse […] Het bericht Oudste periodieke tabel ter wereld ontdekt in Schotland verscheen eerst op Scientias.nl.
18/01 08u30  Aantal inslagen op aarde nam 290 miljoen jaar geleden flink toe Opeens klapten er 2,6 keer meer objecten op onze planeet dan daarvoor het geval was. Onze aarde is in het verleden talloze keren door planetoïden geraakt. Hoewel hier waarschijnlijk geen regelmaat in te ontdekken valt, hebben onderzoekers nu in een nieuwe studie wel kunnen aantonen dat het aantal inslagen zo’n 290 miljoen jaar geleden toenam. […] Het bericht Aantal inslagen op aarde nam 290 miljoen jaar geleden flink toe verscheen eerst op Scientias.nl.10 
17/01 20u15  De ringen van Saturnus zijn piepjong Nieuw onderzoek onthult dat de gasreus niet altijd ringen heeft gehad. Voor het eerst kunnen onderzoekers vrij nauwkeurig vaststellen hoeveel materiaal er in Saturnus’ ringen zit opgesloten. Het is te danken aan het werk dat ruimtesonde Cassini in zijn laatste maanden heeft verricht. Aan het eind van zijn missie dook Cassini herhaaldelijk in het gat […] Het bericht De ringen van Saturnus zijn piepjong verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 16u45  Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 Triest genoeg is de groeiende weerstand tegen vaccinaties er één van. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 op een rijtje gezet. En meerdere ervan hebben we min of meer zelf gecreëerd. 1. Vieze lucht en klimaatverandering Dit zijn twee gezondheidsrisico’s die we over onszelf hebben afgeroepen: luchtvervuiling en […] Het bericht Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 14u45  De eerste kunstmatige sterrenregen komt eraan! Een Japans bedrijf lanceert binnenkort een satelliet die het mogelijk moet gaan maken. Het is een prachtig gezicht: een sterrenregen. Vandaag de dag kun je ‘m nog niet plannen, maar moet je gewoon afwachten tot de aarde weer eens door wat ruimtepuin – achtergelaten door een komeet – heen beweegt. Maar het Japanse bedrijf Astro […] Het bericht De eerste kunstmatige sterrenregen komt eraan! verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 13u15  De mini-plantjes op de maan zijn nu waarschijnlijk al dood De kou is ze fataal geworden. Dat blijkt uit een persconferentie, waar staatsmedium Chinanews.com melding van maakt. De Chinese ruimtevaartorganisatie kondigde een paar dagen geleden nog trots aan dat aan boord van maanlander Chang’e 4 enkele zaadjes ontkiemd waren, waardoor er – voor het eerst – katoenplanten op de maan groeiden. Maar nu blijkt dus […] Het bericht De mini-plantjes op de maan zijn nu waarschijnlijk al dood verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 10u45  Jouw kopje koffie wordt nog veel ernstiger bedreigd dan gedacht Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat aantoont dat maar liefst 60% van de wilde koffieplanten met uitsterven wordt bedreigd. Misschien ben je je er niet zo van bewust wanneer je ’s ochtends met een kopje koffie probeert wakker te worden, maar dat bruine goedje dat in je mok zit, is bijzonder kwetsbaar. Op dit moment […] Het bericht Jouw kopje koffie wordt nog veel ernstiger bedreigd dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 09u00  Zomerse buien: ook het noordelijk halfrond van Saturnus’ maan Titan heeft ze Voor het eerst hebben onderzoekers bewijs gevonden dat de zomer ook op het noordelijk halfrond van Titan regen brengt. Wetenschappers voorspellen al jaren dat wanneer de zomer op Titan zijn intrede doet, dat gepaard gaat met regen. Maar hard bewijs daarvoor ontbrak. Tot nu. Op beelden die ruimtesonde Cassini in juni 2016 maakte, hebben onderzoekers […] Het bericht Zomerse buien: ook het noordelijk halfrond van Saturnus’ maan Titan heeft ze verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 19u15  Dit zag New Horizons toen hij bijna bij Ultima Thule was Nieuw gifje laat heel mooi de propeller-achtige beweging van het Kuipergordelobject zien. Op 1 januari gebeurde het dan: de historische scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het verste hemellichaam ooit bezocht; Ultima Thule. En sindsdien druppelt nieuwe informatie over het object binnen (lees hier wat we tot nu toe weten). Onderzoekers hebben nu een nieuw […] Het bericht Dit zag New Horizons toen hij bijna bij Ultima Thule was verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 16u15  Twee nieuwe soorten schimmels ontdekt in een smeltende Arctische gletsjer De vondsten zijn waarschijnlijk geen lang leven beschoren. Een Japans en Canadees onderzoeksteam troffen de twee nieuwe soorten schimmels aan op Ellesmere-eiland in de Noordelijke IJszee, net ten westen van Groenland. De onderzoekers haalden de monsters uit een gletsjer die de ‘Walker-gletsjer’ wordt genoemd. Echter nadert deze gletsjer met rasse schreden zijn einde. Zo smelt […] Het bericht Twee nieuwe soorten schimmels ontdekt in een smeltende Arctische gletsjer verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 13u15  Kapotte camera van ruimtetelescoop Hubble doet het weer! Even uit- en aanzetten kan soms al wonderen verrichten. Een week geleden liet NASA op Twitter weten dat één van de camera’s waarmee ruimtetelescoop Hubble is uitgerust – de Wide Field Camera 3 – er de brui aan had gegeven. Maar goed nieuws: nadat de camera even uit en weer aan was gezet, bleek het […] Het bericht Kapotte camera van ruimtetelescoop Hubble doet het weer! verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 11u15  Onderzoekers vinden vrouwtje voor de eenzaamste man op aarde Even werd gevreesd dat de kikker Romeo de laatste van zijn soort is. Maar nu is er weer hoop! Romeo blijkt toch nog soortgenoten te hebben! Tot die ontdekking komen onderzoekers nadat ze stad en land afzochten in het dichte Boliviaanse regenwoud naar een Telmatobius yuracare kikker. De kikkersoort is in de afgelopen tien jaar […] Het bericht Onderzoekers vinden vrouwtje voor de eenzaamste man op aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 19u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/01 08u30  Uitfasering van fossiele brandstoffen moet nú beginnenDan kan de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius beperkt blijven. Fossiele brandstoffen zijn een van de grootste vervuilers op onze aarde. Hoewel landen in het Parijsakkoord hebben toegezegd om de emissies van fossiele brandstoffen terug te dringen, komt daar tot op heden nog niet veel van terecht. Zo wordt de verwachte CO2-uitstoot […] Het bericht Uitfasering van fossiele brandstoffen moet nú beginnen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 19u00  Onderzoekers onthullen recept van Rembrandts ‘impasto-effect’Het missende ingrediënt is gevonden en behoorlijk verrassend. De beroemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn gaf zijn meesterwerken nét dat beetje extra met behulp van de impastotechniek. Hierbij wordt dikke verf zo overvloedig op het schilderdoek aangebracht dat deze letterlijk uitsteekt. Zo krijgt het schilderij reliëf en dwingt Rembrandt ons – drie eeuwen nadat hij […] Het bericht Onderzoekers onthullen recept van Rembrandts ‘impasto-effect’ verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 15u45  Er groeien mini-plantjes op de maan!Zaden aan boord van de Chinese maanlander Chang’e 4 zijn in de afgelopen dagen ontkiemd. Dat meldt het Chinese staatsmedium Xinhua. De plantjes groeien aan de achterzijde van de maan, in een mini-biosfeer aan boord van Chang’e 4. Katoen De biosfeer bestaat volgens Xinhua uit zaadjes van onder meer de katoenplant en koolzaad. Ook zouden […] Het bericht Er groeien mini-plantjes op de maan! verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 14u45  Waarom draaien franjepoten rondjes nabij flamingo’s?Samen is beter dan alleen, en dat geldt zelfs over de soortgrenzen heen. In de Nederlandse velden kan je soms zien hoe diverse vogelsoorten in gemengde groepen foerageren (naar voedsel zoeken). Denk bijvoorbeeld aan kieviten, goudplevieren en kokmeeuwen. Wanneer de meeuwen een roofdier zien naderen, slaan ze meteen alarm waardoor de andere vogelsoorten ook kunnen […] Het bericht Waarom draaien franjepoten rondjes nabij flamingo’s? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 13u15  Maansverduistering zien? Zet de wekker komende maandag wat eerder!Op maandag 21 januari is vanuit Nederland en België een totale maansverduistering te zien. En als het weer een beetje meezit, kun je die maansverduistering in zijn geheel vanuit Nederland en België bewonderen. Je moet er alleen wel de wekker voor zetten. De maansverduistering zet namelijk al rond 3.36 uur in en eindigt kort nadat […] Het bericht Maansverduistering zien? Zet de wekker komende maandag wat eerder! verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 10u45  Ook wilde insecten hebben last van ouderdomskwaaltjesOnderzoek wijst uit dat ze in aanloop naar hun dood bepaalde lichamelijke mankementen gaan vertonen. Insecten worden veelvuldig gebruikt voor laboratoriumonderzoek naar ouderdom. En in het lab zie je dan dat deze insecten door de tijd heen wat beginnen af te takelen. Maar onduidelijk was of die ouderdomskwaaltjes een natuurlijk verschijnsel waren, of meer een […] Het bericht Ook wilde insecten hebben last van ouderdomskwaaltjes verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 09u30  Antarctische ijskap smelt nu zes keer sneller dan 40 jaar geledenIn de laatste acht jaar is de ijskap gemiddeld elk jaar 252 gigaton ijs kwijtgeraakt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences, waaraan ook Nederlandse wetenschappers (van de Universiteit Utrecht) een bijdrage hebben geleverd. Het onderzoek wijst uit dat het massaverlies van de Antarctische ijskap […] Het bericht Antarctische ijskap smelt nu zes keer sneller dan 40 jaar geleden verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 19u45  Dubbelstersysteem met dwarsliggende stofschijf ontdektDe stofschijf staat haaks op de omloopbanen van de twee sterren. Theoretisch gezien wisten astronomen al enige tijd dat dit soort systemen moesten bestaan. Maar nu hebben ze er – met behulp van het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) – ook daadwerkelijk eentje gevonden: een dubbelstersysteem met een dwarsliggende stofschijf. Draaimolen en reuzenrad Het systeem […] Het bericht Dubbelstersysteem met dwarsliggende stofschijf ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 18u15  Gammaflitsen zijn niet helemaal geordend, maar ook niet compleet chaotischTot die verrassende ontdekking komen onderzoekers op basis van waarnemingen verricht vanaf het Chinese ruimtestation Tiangong-2. In 2016 lanceerde China het ruimtelab Tiangong-2. En dat ruimtelab had een bescheiden Europees tintje. Aan boord van Tiangong-2 bevond zich namelijk het door Chinese en Europese onderzoekers ontwikkelde POLAR-instrument. “POLAR gaat hopelijk meer inzicht geven in wat gammaflitsen […] Het bericht Gammaflitsen zijn niet helemaal geordend, maar ook niet compleet chaotisch verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 14u30  Marslander InSight opent de jacht op marsbevingenDe seismometer die de lander eerder op het Marsoppervlak zette, is nu actief. Marslander InSight landde eind november op Mars en zette in december een seismometer op het oppervlak van de rode planeet. En die seismometer is nu officieel geactiveerd. Het betekent dat de jacht op marsbevingen van start is gegaan. Marsbeving Aardbevingen ken je […] Het bericht Marslander InSight opent de jacht op marsbevingen verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 13u15  Microbioom-pil kan mogelijk helpen voorkomen dat je griep krijgtNieuw onderzoek wijst uit dat bepaalde bacteriën in de neus en keel de kans op griep verkleinen. De ontdekking kan wel eens leiden tot een behandeling die de kans op griep aanzienlijk verkleint. Denk bijvoorbeeld aan een pil die de aanwezigheid van de bacteriën die de kans op griep beperken, bevordert. “De potentie is enorm, […] Het bericht Microbioom-pil kan mogelijk helpen voorkomen dat je griep krijgt verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 10u45  Chinezen geven adembenemend filmpje vrij van maanlandingTe zien is hoe de Chang’e 4-lander langzaam afdaalt naar het oppervlak van de maan. Begin deze maand zette maanlander Chang’e 4 voet op de maan. Een bijzonder moment. De Chang’e 4-missie voerde namelijk naar de achterkant van de maan: een gebied dat nog niet eerder door een robotische missie is bezocht. De landing verliep […] Het bericht Chinezen geven adembenemend filmpje vrij van maanlanding verscheen eerst op Scientias.nl.
14/01 09u00  Mutaties zijn niet zo willekeurig als gedachtWetenschappers ontdekken hoe stekelbaarzen zich keer op keer aanpassen aan het leven in zoetwater. Evolutie herhaalt zichzelf. Soms ontwikkelen verwante organismen onafhankelijk van elkaar dezelfde kenmerken. Maar hoe kan zulke parallelle evolutie plaatsvinden wanneer mutaties, veranderingen in de DNA-code, willekeurig plaatsvinden? Zou het kunnen dat mutaties toch niet zo willekeurig zijn als biologen denken? Stekelbaarzen […] Het bericht Mutaties zijn niet zo willekeurig als gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
13/01 09u15  Dit is de jongste woestijn op aarde – en wij hebben ‘m gemaaktMaak kennis met de Aralkum-woestijn. Bijna tachtig lentes jong en vrijwel niet te stoppen. Als je in de Aralkum-woestijn staat, kun je het jezelf bijna niet voorstellen. Zo’n tachtig jaar geleden bevond zich hier – op de grens tussen Kazachstan en Oezbekistan – het op drie na grootste meer ter wereld. Dat Aralmeer besloeg een […] Het bericht Dit is de jongste woestijn op aarde – en wij hebben ‘m gemaakt verscheen eerst op Scientias.nl.
12/01 09u15  Nieuwe maanmissie bewijst dat we ruimtevaartland India niet moeten onderschattenDe aanstaande maanmissie van India, Chandrayaan-2, zal voor het eerst dicht bij de zuidpool van de maan landen en daar op zoek gaan naar onder meer waterijs. Het is bijna 60 jaar geleden dat de Russische Luna-2 voor het eerst op het oppervlak van de maan kwam. Daarna volgden vele andere missies, waaronder zes bemande […] Het bericht Nieuwe maanmissie bewijst dat we ruimtevaartland India niet moeten onderschatten verscheen eerst op Scientias.nl.
11/01 19u15  Japanners ontdekken enorme strepen in het wolkendek van VenusMogelijk is het wolkenpatroon – dat op aarde nooit is waargenomen – alleen op Venus te vinden. Venus is vanaf de zon gezien de tweede planeet in ons zonnestelsel. En hoewel Venus en de aarde vaak als tweeling worden gezien wegens hun vergelijkbare grootte en zwaartekracht, is er toch nog veel dat we niet over […] Het bericht Japanners ontdekken enorme strepen in het wolkendek van Venus verscheen eerst op Scientias.nl.
11/01 16u15  Oceanen warmen nog sneller op dan we dachtenOnderzoek bevestigt dat klimaatmodellen het toch bij het juiste eind hebben. Dat de aarde opwarmt, is geen geheim. Echter verdwijnt het grootste deel – zo’n 93 procent – van die overtollige warmte in de zee. “Als je wilt zien waar het broeikaseffect plaatsvindt, kijk dan in onze oceanen,” zegt onderzoeker Zeke Hausfather. In een nieuwe […] Het bericht Oceanen warmen nog sneller op dan we dachten verscheen eerst op Scientias.nl.
11/01 13u00  Astronomen voor het eerst getuige van de geboorte van een zwart gat of neutronensterNieuw onderzoek verklaart ‘the Cow’: een mysterieuze uitbarsting die in juni 2018 werd gespot. ‘The Cow’ zoals het mysterieuze heldere object wordt genoemd, werd op 16 juni ontdekt met de ATLAS telescoop. Onderzoekers namen toen een spectaculair helder object waar dat op 200 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Hercules vertoefde. The Cow zorgde gelijk […] Het bericht Astronomen voor het eerst getuige van de geboorte van een zwart gat of neutronenster verscheen eerst op Scientias.nl.
11/01 11u15  Japanse sonde gaat volgende maand al materiaal van planetoïde Ryugu halenHet oppervlaktemateriaal wordt later naar de aarde gebracht. Op dit moment zweeft ruimtesonde Hayabusa2 boven het oppervlak van planetoïde Ryugu. Maar daar gaat verandering in komen. Zo heeft het JAXA team op Twitter laten weten dat Hayabusa2 volgende maand zal neerdalen naar het oppervlak om daar monsters te gaan verzamelen. Eigenlijk had de sonde al […] Het bericht Japanse sonde gaat volgende maand al materiaal van planetoïde Ryugu halen verscheen eerst op Scientias.nl.
11/01 08u45  Meer conflicten door klimaatverandering: dat geldt ook voor vogelsVooral koolmezen en bonte vliegenvangers gaan vaker met elkaar op de vuist. Koolmezen: de geliefde wintervogeltjes die in de achtertuin aan de vetbollen hangen. Toch zijn ze een stuk minder schattig dan ze lijken. Uit een nieuwe studie blijkt dat koolmezen in sommige jaren wel 10 procent van de mannelijke bonte vliegenvangers doodt. En dit […] Het bericht Meer conflicten door klimaatverandering: dat geldt ook voor vogels verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Aantal inslagen op aarde nam 290 miljoen jaar geleden flink toe18/01 08u30 - Scientias: Opeens klapten er 2,6 keer meer objecten op onze planeet dan daarvoor het geval was. Onze aarde is in het verleden talloze keren door planetoïden geraakt. Hoewel hier waarschijnlijk geen regelmaat in te ontdekken valt, hebben onderzoekers nu in een nieuwe studie wel kunnen aantonen dat het aantal inslagen zo’n 290 miljoen jaar geleden toenam. […] Het bericht Aantal inslagen op aarde nam 290 miljoen jaar geleden flink toe verscheen eerst op Scientias.nl.
10x Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na18/01 13u15 - Scientias: Trauma’s die kinderen tussen hun geboorte en vijfde levensjaar meemaken, drukken een stempel op het brein. Ook al kunnen we bepaalde stressvolle, of traumatische momenten uit onze jeugd niet meer herinneren, dat betekent nog niet dat ze geen invloed hebben. Dat concluderen onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Developmental Science. Trauma’s die […] Het bericht Ook vergeten trauma’s laten hun sporen na verscheen eerst op Scientias.nl.
9x Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden18/01 19u15 - Scientias: Onderzoekers presenteren het dieet waarmee we onze gezondheid en die van de aarde kunnen verbeteren. Tegen 2050 lopen we waarschijnlijk met zo’n 10 miljard mensen rond op deze planeet. Dat zijn er simpelweg teveel om iedereen op een gezond dieet te zetten. 37 wetenschappers afkomstig uit 16 landen bogen zich over de kwestie. En het […] Het bericht Met dit dieet kunnen we de aarde (en onszelf) redden verscheen eerst op Scientias.nl.
8x Oudste periodieke tabel ter wereld ontdekt in Schotland18/01 11u15 - Scientias: Het afgebeelde periodieke systeem stamt uit 1885. De oudste periodieke tabel werd gevonden op de Universiteit van St. Andrews in Schotland tijdens een grote schoonmaak. Experts bogen zich over de kaart en dateerde hem uit 1885. Na grondig onderzoek bleek er geen oudere versie van de periodieke tabel te bestaan. En dus blijkt de Schotse […] Het bericht Oudste periodieke tabel ter wereld ontdekt in Schotland verscheen eerst op Scientias.nl.
5x Klimaatverandering maakt golven krachtiger18/01 16u15 - Scientias: Kustgebieden hebben dus meer te vrezen dan zeespiegelstijging alleen. Bij klimaatverandering denken we voornamelijk aan stijgende zeespiegels, warmere temperaturen en smeltend zee-ijs. Maar een nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Communications, toont aan dat ook golven wereldwijd krachtiger zijn geworden. De onderzoekers vonden een direct verband tussen de opwarming van de oceaan, en krachtigere en onstuimigere […] Het bericht Klimaatverandering maakt golven krachtiger verscheen eerst op Scientias.nl.
2x De eerste kunstmatige sterrenregen komt eraan!17/01 14u45 - Scientias: Een Japans bedrijf lanceert binnenkort een satelliet die het mogelijk moet gaan maken. Het is een prachtig gezicht: een sterrenregen. Vandaag de dag kun je ‘m nog niet plannen, maar moet je gewoon afwachten tot de aarde weer eens door wat ruimtepuin – achtergelaten door een komeet – heen beweegt. Maar het Japanse bedrijf Astro […] Het bericht De eerste kunstmatige sterrenregen komt eraan! verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 201917/01 16u45 - Scientias: Triest genoeg is de groeiende weerstand tegen vaccinaties er één van. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 op een rijtje gezet. En meerdere ervan hebben we min of meer zelf gecreëerd. 1. Vieze lucht en klimaatverandering Dit zijn twee gezondheidsrisico’s die we over onszelf hebben afgeroepen: luchtvervuiling en […] Het bericht Dit zijn de tien grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Chinezen geven adembenemend filmpje vrij van maanlanding14/01 10u45 - Scientias: Te zien is hoe de Chang’e 4-lander langzaam afdaalt naar het oppervlak van de maan. Begin deze maand zette maanlander Chang’e 4 voet op de maan. Een bijzonder moment. De Chang’e 4-missie voerde namelijk naar de achterkant van de maan: een gebied dat nog niet eerder door een robotische missie is bezocht. De landing verliep […] Het bericht Chinezen geven adembenemend filmpje vrij van maanlanding verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Gammaflitsen zijn niet helemaal geordend, maar ook niet compleet chaotisch14/01 18u15 - Scientias: Tot die verrassende ontdekking komen onderzoekers op basis van waarnemingen verricht vanaf het Chinese ruimtestation Tiangong-2. In 2016 lanceerde China het ruimtelab Tiangong-2. En dat ruimtelab had een bescheiden Europees tintje. Aan boord van Tiangong-2 bevond zich namelijk het door Chinese en Europese onderzoekers ontwikkelde POLAR-instrument. “POLAR gaat hopelijk meer inzicht geven in wat gammaflitsen […] Het bericht Gammaflitsen zijn niet helemaal geordend, maar ook niet compleet chaotisch verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Antarctische ijskap smelt nu zes keer sneller dan 40 jaar geleden15/01 09u30 - Scientias: In de laatste acht jaar is de ijskap gemiddeld elk jaar 252 gigaton ijs kwijtgeraakt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences, waaraan ook Nederlandse wetenschappers (van de Universiteit Utrecht) een bijdrage hebben geleverd. Het onderzoek wijst uit dat het massaverlies van de Antarctische ijskap […] Het bericht Antarctische ijskap smelt nu zes keer sneller dan 40 jaar geleden verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
36531
Gelezen:
48301
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven