dinsdag 25 juni 2019, week 26


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
24/06 18u30  Gewichteloosheid zit een buitenaardse spermabank in ieder geval niet in de weg Experimenten suggereren dat ingevroren sperma prima bestand is tegen een beperkte zwaartekracht. Nu de aarde – door onder meer overbevolking en klimaatverandering – steeds meer onder druk staat, pleiten sommige mensen ervoor om de ruimte te koloniseren. Naast de technologische uitdagingen die daarbij komen kijken – je moet andere planeten veilig zien te bereiken en […] Het bericht Gewichteloosheid zit een buitenaardse spermabank in ieder geval niet in de weg verscheen eerst op Scientias.nl.
24/06 16u15  Astronomen temperaturen de ringen van Uranus En bevestigen dat de ringen radicaal anders zijn dan die van andere planeten in ons zonnestelsel. Eigenlijk wilden onderzoeker Edward Molter en collega’s het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) en de Very Large Telescope (VLT) gebruiken om de temperaturen in de atmosfeer van Uranus helder te krijgen. Maar toen zagen ze opeens de ringen van […] Het bericht Astronomen temperaturen de ringen van Uranus verscheen eerst op Scientias.nl.
24/06 13u15  Groenlandse ijskap kan over 1000 jaar compleet verdwenen zijn Het zou resulteren in een zeespiegelstijging van meer dan 7 meter, zo waarschuwen onderzoekers. Talloze onderzoeken hebben al aangetoond dat de Groenlandse ijskap in rap tempo smelt. Een deel van het smeltwater weet de weg naar zee te vinden en draagt zo bij aan de wereldwijde zeespiegelstijging. Zo voorspelden wetenschappers eerder dat de Groenlandse ijskap […] Het bericht Groenlandse ijskap kan over 1000 jaar compleet verdwenen zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
24/06 11u15  Curiosity meet ongebruikelijk veel methaan op Mars Een opwindende ontdekking, aangezien sommige microben methaan kunnen produceren. Of ze daar ook op Mars mee bezig zijn, is echter nog lang niet bewezen. Zoals zo vaak heeft Marsrover Curiosity ook afgelopen week de methaanconcentratie op Mars gemeten. En de resultaten zijn verbazingwekkend. De rover trof namelijk 21 ppb (deeltjes per miljard) per volume aan. […] Het bericht Curiosity meet ongebruikelijk veel methaan op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
24/06 09u00  8-urige werkweek biedt ons alles wat we nodig hebben Wetenschappers berekenen hoeveel we moeten werken om gelukkig te zijn. Robots, kunstmatige intelligentie en andere technologische ontwikkelingen lijken de mens in toenemende mate buiten spel te zetten. Steeds meer taken waarmee wij ons tegen betaling parttime of fulltime met bezighouden, kunnen namelijk ook door machines worden uitgevoerd. Sommigen voorzien dan ook een toekomst waarin de […] Het bericht 8-urige werkweek biedt ons alles wat we nodig hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
23/06 09u00  De slimme stad: een utopie of een dystopie? Klimaatverandering en urbanisatie maken het leven in de stad er niet gemakkelijker op. Maar misschien kan het opkrikken van het IQ van de stad verlichting brengen? Het wordt warmer, schoon water wordt schaarser en mensen trekken steeds meer naar grote steden (zie figuur hieronder). Dit klinkt als een doemscenario voor het leven in de stad. […] Het bericht De slimme stad: een utopie of een dystopie? verscheen eerst op Scientias.nl.
22/06 08u30  De zon: Hoe haar straling ons steeds zieker maakt Onze zon maakt het leven op aarde mogelijk, maar de ster maakt ons ook steeds vaker ziek. Het Scientias.nl-archief zit vol met ‘pareltjes’: artikelen waar we trots op zijn, die een interessante discussie hebben losgemaakt of waarin mensen aan het woord komen met een vernieuwende en verrassende kijk op wetenschappelijk gerelateerde kwesties. Het is eigenlijk […] Het bericht De zon: Hoe haar straling ons steeds zieker maakt verscheen eerst op Scientias.nl.
21/06 16u30  Wetenschappers horen grote oceaannoordkaper voor het eerst zingen Grote vraag is nog waarom de ernstig bedreigde walvissen een liedje laten horen. Er zijn verschillende muzikale walvissoorten. Zo weten we dat de Groenlandse walvis zingt. En ook de bultrug en de blauwe vinvis laat zich op dat gebied niet onbetuigd. Maar de noordkaper? Die zingt niet. Tenminste. Dat dachten we. Onderzoekers hebben namelijk tot […] Het bericht Wetenschappers horen grote oceaannoordkaper voor het eerst zingen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/06 13u15  Nieuwe ruimtesonde opent de jacht op donkere energie Wat is de drijvende kracht achter de versnelde uitdijing van ons universum? Nog niet eens zo heel lang geleden waren astronomen ervan overtuigd dat de uitdijing van ons heelal – die direct na de oerknal gestart is – steeds langzamer gaat. Maar in de jaren negentig wezen observaties van supernovae (exploderende sterren) uit dat het […] Het bericht Nieuwe ruimtesonde opent de jacht op donkere energie verscheen eerst op Scientias.nl.
21/06 11u15  ESA bouwt nieuwe kometenjager, maar weet nog niet waar ‘ie naartoe gaat Het ruimtevaartuig zal uiteindelijk koers zetten naar een komeet of interstellair object dat nu nog ontdekt moet worden. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de nodige ervaring met kometenjagers. Zo lanceerde ESA in 1985 de kometenjager Giotto, die koers zette naar komeet Halley en later ook nog een blik wierp op de komeet Grigg-Skjellerup. En in […] Het bericht ESA bouwt nieuwe kometenjager, maar weet nog niet waar ‘ie naartoe gaat verscheen eerst op Scientias.nl.
21/06 09u00  NASA onthult beste close-upfoto van planetoïde Bennu Nog nooit eerder bevond een ruimtevaartuig zich in zo’n nabije baan rond een planetoïde. Ruimtevaartuig OSIRIS-REx heeft zijn eigen record verbroken. Zo bevindt de ruimtesonde zich op dit moment in een baan van slechts 680 meter afstand rond planetoïde Bennu. En in zijn afdaling maakte OSIRIS-REx onderstaande foto: de beste close-upfoto van Bennu. Record Vorige […] Het bericht NASA onthult beste close-upfoto van planetoïde Bennu verscheen eerst op Scientias.nl.
21/06 08u45  Kunstmatige eilanden in Schotland blijken ouder dan Stonehenge Hoogstwaarschijnlijk werden de eilandjes – die soms wel meer dan twintig meter breed zijn – gebruikt voor ceremoniën en rituelen. In Schotse wateren zijn heel wat crannogs, oftewel kunstmatige eilandjes te vinden. Over het algemeen wordt aangenomen dat ze gedurende een periode van 2500 jaar gebouwd, gebruikt en hergebruikt werden. Die periode zou lopen van […] Het bericht Kunstmatige eilanden in Schotland blijken ouder dan Stonehenge verscheen eerst op Scientias.nl.
20/06 18u15  NASA onthult dichtstbijzijnde foto van planetoïde Bennu ooit Bovendien bevond nog nooit eerder een ruimtevaartuig zich in zo’n nabije baan rond een planetoïde. Ruimtevaartuig OSIRIS-REx heeft zijn eigen record verbroken. Zo bevindt de ruimtesonde zich op dit moment in een baan van slechts 680 meter afstand rond planetoïde Bennu. En in zijn afdaling maakte OSIRIS-REx onderstaande foto: de dichtstbijzijnde foto van Bennu ooit. […] Het bericht NASA onthult dichtstbijzijnde foto van planetoïde Bennu ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
20/06 14u15  Onderzoekers bouwen robotvis met synthetisch ‘bloed’ Het bloed wordt door een ‘bloedvatenstelsel’ gepompt en kan energie opslaan én leveren. Amerikaanse onderzoekers hebben een robotvis gebouwd die nog het meest doet denken aan een koraalduivel. Maar deze robot is anders dan menig ander. Zo beschikt ‘ie over een waar ‘bloedvatenstelsel’ waar synthetisch, vloeibaar bloed doorheen stroomt. Hierdoor beweegt de robotvis zich voort […] Het bericht Onderzoekers bouwen robotvis met synthetisch ‘bloed’ verscheen eerst op Scientias.nl.
20/06 11u00  Mysterieuze geogliefen van vogels in Peru opnieuw geclassificeerd Een eerder benoemde kolibrie blijkt nu een lijster te zijn… Tussen 400 en 1000 jaar voor Christus tekenden mensen uit de pre-inca beschaving reusachtige lijnen, figuren en tekeningen van dieren en planten op de grond: de zogenoemde Nazcalijnen. De lijnen en geogliefen zijn te vinden op de woestijnvlaktes in het zuiden van Peru. Waarom deze […] Het bericht Mysterieuze geogliefen van vogels in Peru opnieuw geclassificeerd verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: maandag 24 juni 2019, 18u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/06 08u45  Klimaatverandering in de Himalaya: zo staat het er op dit moment voorDiepgravend onderzoek heeft het effect van de opwarming op gletsjers in het gebied in kaart gebracht. En dit is wat je moet weten. Dat op dit moment gletsjers als de wiedeweerga smelten, is alom bekend. Veel wetenschappers houden zich met het onderwerp bezig. Maar hoe staan de zaken er precies in de Himalaya voor, waar […] Het bericht Klimaatverandering in de Himalaya: zo staat het er op dit moment voor verscheen eerst op Scientias.nl.
19/06 18u15  Twee aardachtige planeten ontdekt rond naburige sterWorden wij in de gaten gehouden? Een internationaal onderzoeksteam heeft in een nieuwe studie twee nieuwe aardachtige planeten gespot rond een van onze dichtstbijzijnde, naburige sterren: de Ster van Teegarden. Deze ster bevindt zich op slechts 12,5 lichtjaar afstand van de aarde en bovendien op een hele speciale plek. Ster van Teegarden Hoewel deze ster […] Het bericht Twee aardachtige planeten ontdekt rond naburige ster verscheen eerst op Scientias.nl.
19/06 14u00  Vreemde bacteriën gevonden in de botten van een dinosaurusDe microben waren tot nu alleen aangetroffen in Etruskische grafkamers en op de huid van zeekomkommers. Onderzoekers hebben in oude fossiele resten van een dinosaurus enorme kolonies bacteriën ontdekt. Het blijkt te gaan om unieke microben, want verrassend genoeg zijn deze bacteriën niet helemaal dezelfde gangbare microben die ook in de omringende rotspartijen leven. “Het […] Het bericht Vreemde bacteriën gevonden in de botten van een dinosaurus verscheen eerst op Scientias.nl.
19/06 11u15  Star Trek-logo gespot op MarsHet heeft er wel heel veel weg van… De Mars Reconnaissance Orbiter heeft een nogal opvallende foto afgeleverd. Zo kwam de ruimtesonde met onderstaande afbeelding van het oppervlak van Mars op de proppen. En inderdaad, je hebt er niet eens zo heel veel verbeelding voor nodig om er het logo van Starfleet uit Star Trek […] Het bericht Star Trek-logo gespot op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
19/06 08u45  Wetenschap luidt de noodklok: bacteriën hebben NU onze aandacht nodigIn klimaatonderzoek gaat het zelden over micro-organismen. En dat kan wel eens rampzalige gevolgen hebben. Meer dan dertig microbiologen uit negen verschillende landen luiden in het blad Nature Reviews Microbiology de noodklok. Er is veel te weinig aandacht voor de impact die micro-organismen hebben op het klimaat en welke impact klimaatverandering op micro-organismen heeft. En […] Het bericht Wetenschap luidt de noodklok: bacteriën hebben NU onze aandacht nodig verscheen eerst op Scientias.nl.
18/06 18u30  ‘Tegen 2050 leven er zo’n 9,7 miljard mensen op aarde’In 2100 zal de wereldbevolking zelfs gegroeid zijn naar 11 miljard. In een nieuw rapport van de VN hebben onderzoekers berekend hoeveel mensen er over grofweg dertig jaar op aarde zullen rondlopen. En dat zullen er zo’n 2 miljard meer zijn dan nu. Op dit moment telt onze planeet circa 7,7 miljard mensen. Maar dat […] Het bericht ‘Tegen 2050 leven er zo’n 9,7 miljard mensen op aarde’ verscheen eerst op Scientias.nl.
18/06 16u45  Het klimaat verandert en de ‘Ark van Noach-strategie’ biedt geen soelaasNieuw onderzoek onderschrijft het idee dat soorten of populaties klimaatverandering alleen kunnen overleven als ze veel individuen tellen. Dat melden onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze baseren zich op experimenten met zee-egels. Experiment De onderzoekers vingen 25 wilde zee-egels. Onder hen bevonden zich meerdere vrouwtjes die samen zo’n 200.000 eitjes […] Het bericht Het klimaat verandert en de ‘Ark van Noach-strategie’ biedt geen soelaas verscheen eerst op Scientias.nl.
18/06 14u00  Het klimaat verandert en de Ark van Noach-strategie biedt geen soelaasNieuw onderzoek onderschrijft het idee dat soorten of populaties klimaatverandering alleen kunnen overleven als ze veel individuen tellen. Dat melden onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze baseren zich op experimenten met zee-egels. Experiment De onderzoekers vingen 25 wilde zee-egels. Onder hen bevonden zich meerdere vrouwtjes die samen zo’n 200.000 eitjes […] Het bericht Het klimaat verandert en de Ark van Noach-strategie biedt geen soelaas verscheen eerst op Scientias.nl.
18/06 11u15  Honden ontwikkelden ‘puppy-ogen’ speciaal voor jouHet spiertje rond de ogen stelde hen in staat om beter met mensen te communiceren. Iedereen die een hond heeft of er een heeft gehad, weet wat het is: puppy-ogen. Hierbij worden de wenkbrauwen opgetrokken, waardoor de ogen groter en kinderlijker lijken. En wie kan die blik nou weerstaan? Onderzoekers komen in een nieuwe studie […] Het bericht Honden ontwikkelden ‘puppy-ogen’ speciaal voor jou verscheen eerst op Scientias.nl.
18/06 08u45  Primaten verliezen in alarmerend tempo hun leefgebied aan de mensTussen 2001 en 2017 heeft de mens zich maar liefst 179 miljoen hectare bos in de tropen toegeëigend. Meer dan de helft van de 504 soorten primaten die ons bekend zijn, heeft het moeilijk. Zo wordt 60 procent van alle soorten op dit moment met uitsterven bedreigd. Dat deze primaten in zwaar weer zitten heeft […] Het bericht Primaten verliezen in alarmerend tempo hun leefgebied aan de mens verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Primaten verliezen in alarmerend tempo hun leefgebied aan de mens18/06 08u45 - Scientias: Tussen 2001 en 2017 heeft de mens zich maar liefst 179 miljoen hectare bos in de tropen toegeëigend. Meer dan de helft van de 504 soorten primaten die ons bekend zijn, heeft het moeilijk. Zo wordt 60 procent van alle soorten op dit moment met uitsterven bedreigd. Dat deze primaten in zwaar weer zitten heeft […] Het bericht Primaten verliezen in alarmerend tempo hun leefgebied aan de mens verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Honden ontwikkelden ‘puppy-ogen’ speciaal voor jou18/06 11u15 - Scientias: Het spiertje rond de ogen stelde hen in staat om beter met mensen te communiceren. Iedereen die een hond heeft of er een heeft gehad, weet wat het is: puppy-ogen. Hierbij worden de wenkbrauwen opgetrokken, waardoor de ogen groter en kinderlijker lijken. En wie kan die blik nou weerstaan? Onderzoekers komen in een nieuwe studie […] Het bericht Honden ontwikkelden ‘puppy-ogen’ speciaal voor jou verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Het klimaat verandert en de Ark van Noach-strategie biedt geen soelaas18/06 14u00 - Scientias: Nieuw onderzoek onderschrijft het idee dat soorten of populaties klimaatverandering alleen kunnen overleven als ze veel individuen tellen. Dat melden onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze baseren zich op experimenten met zee-egels. Experiment De onderzoekers vingen 25 wilde zee-egels. Onder hen bevonden zich meerdere vrouwtjes die samen zo’n 200.000 eitjes […] Het bericht Het klimaat verandert en de Ark van Noach-strategie biedt geen soelaas verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Het klimaat verandert en de ‘Ark van Noach-strategie’ biedt geen soelaas18/06 16u45 - Scientias: Nieuw onderzoek onderschrijft het idee dat soorten of populaties klimaatverandering alleen kunnen overleven als ze veel individuen tellen. Dat melden onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze baseren zich op experimenten met zee-egels. Experiment De onderzoekers vingen 25 wilde zee-egels. Onder hen bevonden zich meerdere vrouwtjes die samen zo’n 200.000 eitjes […] Het bericht Het klimaat verandert en de ‘Ark van Noach-strategie’ biedt geen soelaas verscheen eerst op Scientias.nl.
0x ‘Tegen 2050 leven er zo’n 9,7 miljard mensen op aarde’18/06 18u30 - Scientias: In 2100 zal de wereldbevolking zelfs gegroeid zijn naar 11 miljard. In een nieuw rapport van de VN hebben onderzoekers berekend hoeveel mensen er over grofweg dertig jaar op aarde zullen rondlopen. En dat zullen er zo’n 2 miljard meer zijn dan nu. Op dit moment telt onze planeet circa 7,7 miljard mensen. Maar dat […] Het bericht ‘Tegen 2050 leven er zo’n 9,7 miljard mensen op aarde’ verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Wetenschap luidt de noodklok: bacteriën hebben NU onze aandacht nodig19/06 08u45 - Scientias: In klimaatonderzoek gaat het zelden over micro-organismen. En dat kan wel eens rampzalige gevolgen hebben. Meer dan dertig microbiologen uit negen verschillende landen luiden in het blad Nature Reviews Microbiology de noodklok. Er is veel te weinig aandacht voor de impact die micro-organismen hebben op het klimaat en welke impact klimaatverandering op micro-organismen heeft. En […] Het bericht Wetenschap luidt de noodklok: bacteriën hebben NU onze aandacht nodig verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Star Trek-logo gespot op Mars19/06 11u15 - Scientias: Het heeft er wel heel veel weg van… De Mars Reconnaissance Orbiter heeft een nogal opvallende foto afgeleverd. Zo kwam de ruimtesonde met onderstaande afbeelding van het oppervlak van Mars op de proppen. En inderdaad, je hebt er niet eens zo heel veel verbeelding voor nodig om er het logo van Starfleet uit Star Trek […] Het bericht Star Trek-logo gespot op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Vreemde bacteriën gevonden in de botten van een dinosaurus19/06 14u00 - Scientias: De microben waren tot nu alleen aangetroffen in Etruskische grafkamers en op de huid van zeekomkommers. Onderzoekers hebben in oude fossiele resten van een dinosaurus enorme kolonies bacteriën ontdekt. Het blijkt te gaan om unieke microben, want verrassend genoeg zijn deze bacteriën niet helemaal dezelfde gangbare microben die ook in de omringende rotspartijen leven. “Het […] Het bericht Vreemde bacteriën gevonden in de botten van een dinosaurus verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Twee aardachtige planeten ontdekt rond naburige ster19/06 18u15 - Scientias: Worden wij in de gaten gehouden? Een internationaal onderzoeksteam heeft in een nieuwe studie twee nieuwe aardachtige planeten gespot rond een van onze dichtstbijzijnde, naburige sterren: de Ster van Teegarden. Deze ster bevindt zich op slechts 12,5 lichtjaar afstand van de aarde en bovendien op een hele speciale plek. Ster van Teegarden Hoewel deze ster […] Het bericht Twee aardachtige planeten ontdekt rond naburige ster verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Klimaatverandering in de Himalaya: zo staat het er op dit moment voor20/06 08u45 - Scientias: Diepgravend onderzoek heeft het effect van de opwarming op gletsjers in het gebied in kaart gebracht. En dit is wat je moet weten. Dat op dit moment gletsjers als de wiedeweerga smelten, is alom bekend. Veel wetenschappers houden zich met het onderwerp bezig. Maar hoe staan de zaken er precies in de Himalaya voor, waar […] Het bericht Klimaatverandering in de Himalaya: zo staat het er op dit moment voor verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
30888
Gelezen:
3767
Aantal lezers nu:
26


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven