dinsdag 19 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
18/11 17u15  Wetenschap bewijst dat de branden in de Amazone niet normaal zijn En daarmee is dit omstreden argument van de Braziliaanse regering weerlegd. Afgelopen zomer woedde er een enorme brand over het Braziliaanse Amazonegebied. Grote delen van het regenwoud gingen in vlammen op, waarmee er niet alleen kostbaar leefgebied verloren ging maar ook verschillende inheemse stammen in gevaar werden gebracht. De vuurzee eiste de aandacht op van […] Het bericht Wetenschap bewijst dat de branden in de Amazone niet normaal zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
18/11 13u15  Klimaatverandering tast reeds de gezondheid van onze kinderen aan Wetenschappers pleiten voor urgente actie om de gezondheid van de volgende generatie te beschermen. Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op de wereldwijde biodiversiteit of de voedselproductie. Zoals iedereen weet heeft klimaatverandering ook negatieve gezondheidseffecten. Zo bleek al eerder dat luchtvervuiling leidt tot 8,8 miljoen extra sterfgevallen per jaar. In het bijzonder zijn de gevolgen van […] Het bericht Klimaatverandering tast reeds de gezondheid van onze kinderen aan verscheen eerst op Scientias.nl.
18/11 11u00  Vreemdgaan is van alle tijden, maar niet in elke sociale klasse even populair Gemiddeld blijkt 1 tot 2 procent van de kinderen per generatie het resultaat van een affaire. Als je tegenwoordig twijfelt of je wel écht de vader van je kind bent, valt dit met een vrij gemakkelijk verkrijgbare test eenvoudig te achterhalen. Maar een paar honderd jaar geleden kon je als man niet veel anders dan […] Het bericht Vreemdgaan is van alle tijden, maar niet in elke sociale klasse even populair verscheen eerst op Scientias.nl.
18/11 08u45  Hoe een oude Azteekse landbouwtechniek de monden van de toekomst kan voeden Nu steden uit hun voegen groeien en de noodzaak voor lokaal geproduceerd voedsel groeit, bieden de ‘drijvende tuinen’ van de Azteken mogelijk uitkomst. Honderden jaren geleden, in de tijd van de Azteken, vertrouwde de bevolking in Mexico op zogenoemde chinampa’s: een droog gelegd stuk land waar verschillende soorten groenten ontkiemden. Tijdens de Azteekse periode (1325 […] Het bericht Hoe een oude Azteekse landbouwtechniek de monden van de toekomst kan voeden verscheen eerst op Scientias.nl.
16/11 09u15  Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons? Google claimt ‘quantumsuprematie’ te hebben bereikt. Dit betekent dat het een probleem sneller kan oplossen dan een supercomputer (de krachtigste computer van dit moment). Maar..kloppen de beweringen en hebben we hier wat aan? Voordat we de diepte ingaan is het misschien een goed idee om even terug te gaan naar het begin. Eerder kon je […] Het bericht Google claimt quantumsuprematie: wat is het en wat brengt het ons? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 17u15  Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen De twee dansen als het ware met elkaar en bevinden zich in een baan die nog nooit eerder is gezien. Zelfs rekening houdend met de onstuimige omstandigheden in het buitenste deel van ons zonnestelsel zijn de vreemde banen van twee van Neptunus’ manen ongekend. Het gaat over de manen Naiad en Thalassa, twee binnenste manen […] Het bericht Wetenschap onthult de verbijsterende choreografie van twee van Neptunus’ manen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 13u15  Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen? Het eens zo machtige Neo-Assyrische rijk stortte vrij onverwachts in. Wat lag hieraan ten grondslag? Het Neo-Assyrische rijk kwam rond 911 voor Christus op en begon al snel delen van het Nabije Oosten te veroveren. En dat liep aardig voorspoedig. Rond 700 voor Christus was het grootste deel van het Nabije Oosten in handen van […] Het bericht Kan klimaatverandering een wereldmacht doen wankelen? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 11u15  Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliens De Jezero-krater blijkt duidelijke afzettingen van mineralen te herbergen. En dat kan betekenen dat hier misschien fossielen begraven liggen. We moeten nog een paar maanden wachten maar dan zal de nieuwe Mars 2020-rover naar de rode planeet afreizen om daar te zoeken naar sporen van (voormalig) leven. De rover zal landen in Jezero-krater, iets ten […] Het bericht Landingsplek van NASA’s nieuwe Marsrover is geknipt voor de zoektocht naar dode aliens verscheen eerst op Scientias.nl.
15/11 08u45  Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormden Stukje bij beetje ontrafelen onderzoekers het mysterie van het vroege universum. Wanneer zagen de eerste sterren het levenslicht? En hoe zijn die ontstaan? Het zijn vragen waar onderzoeker Eduardo Banados Torres ’s nachts van wakker ligt. “We komen echter steeds dichterbij het antwoord,” zegt hij tegen Scientias.nl. Want in een nieuwe studie verschenen in het […] Het bericht Bij toeval ontdekte gaswolk onthult dat de eerste sterren zich heel snel na de oerknal vormden verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 17u15  Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan? Nieuw onderzoek veegt de theorie dat ze de vogels fokten van tafel. De heilige ibis is een ooievaarachtige vogel die voornamelijk in Sub-Saharisch Afrika, Zuid-Irak en vroeger in Egypte leefde. Op het eerste gezicht is er niet zoveel bijzonders met deze vogel aan de hand. Maar in het oude Egypte zag men dat toch anders. […] Het bericht Waar haalden de Egyptenaren elk jaar miljoenen ibissen vandaan? verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 13u15  De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huis Na bijna anderhalf jaar rond Ryugu te hebben gecirkeld zet de sonde nu – met een oppervlaktemateriaal gevulde capsule – koers naar de aarde. Ruimtevaartuig Hayabysa2 heeft afscheid genomen van planetoïde Ryugu. Dat maakt JAXA bekend. De sonde is afgelopen nacht vertrokken en zal over ongeveer een jaar en na 280 miljoen gereisde kilometers weer […] Het bericht De missie zit erop: ruimtevaartuig Hayabusa2 is onderweg naar huis verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 11u15  Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth Het Kuipergordelobject – waar New Horizons dit jaar langs scheerde – heeft een inheems Amerikaanse naam gekregen die zoveel betekent als ‘hemel’. Op 1 januari gebeurde het: de historische scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het verste hemellichaam dat we ooit hebben bezocht. De verre ijsdwerg die wel wat weg heeft van een sneeuwpop werd […] Het bericht Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth verscheen eerst op Scientias.nl.
14/11 08u45  Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers Wegkwijnende gletsjers kunnen omgetoverd worden in heuse waterkrachtcentrales die ook nog eens behoorlijk wat vermogen leveren. Door de opwarming van de aarde zullen de meeste gletsjers zich in de komende decennia aanzienlijk terugtrekken. Dit betekent niet alleen het einde voor enkele prachtige natuurlijke fenomenen, maar heeft tegelijkertijd ook wezenlijke consequenties. Eén daarvan is de invloed […] Het bericht Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 17u15  Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in De ster werd 5 miljoen jaar geleden resoluut door het zwarte gat weggeslingerd en haast zich nu met 6 miljoen km/u(!) onze Melkweg uit. In het centrum van onze Melkweg bevindt zich een reusachtig zwart gat, dat ook wel bekend staat als Sagittarius A*. Dit zwarte gat heeft een massa gelijk aan meer dan vier […] Het bericht Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 13u15  Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool Het ijs dat naar verwachting het langste stand zou houden, blijkt twee keer sneller te smelten dan de rest van het Arctische ijs. Op de Noordelijke IJszee ligt een deken van zee-ijs. Maar al sinds de jaren vijftig is dit zee-ijs sterk aan het veranderen. Hoe er eerst vooral dik, meerjarig ijs op de zee […] Het bericht Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: maandag 18 november 2019, 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/11 11u15  Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt)Maar wat het is? Wetenschappers hebben geen idee. De Gale krater op Mars zit vol verrassingen. Dat blijkt maar weer uit een nieuwe studie verschenen in het vakblad Journal of Geophysical Research: Planets. Voor het eerst is het onderzoekers gelukt om de seizoensveranderingen van de gassen die zich rechtstreeks boven de Gale-krater ophouden, te meten. […] Het bericht Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt) verscheen eerst op Scientias.nl.
13/11 08u45  ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’Mensen zouden goed en kwaad in het leven hebben geroepen om ziekte te kunnen verklaren. Stel je voor dat je leeft in een gemeenschap die geen weet heeft van virussen of bacteriën. En dan wordt je buurman ziek. Kort daarop gevolgd door zijn vrouw. En daarna de kinderen. En de kinderen die met die kinderen […] Het bericht ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’ verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 15u45  NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderenHet instrument dat de ruimtevaartorganisatie daarvoor bouwt, wordt op de Europese ARIEL-missie gemonteerd. De ARIEL-missie (ARIEL staat voor Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) wordt in 2028 gelanceerd en zal fulltime onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van exoplaneten. Naar verwachting zal de sonde daarbij honderden exoplaneten onder de loep nemen. CASE ARIEL is voorzien van […] Het bericht NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 13u15  De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedachtNormaal gesproken ‘verhuizen’ langlevende rivieren regelmatig, maar de Nijl ligt al zeker 30 miljoen jaar op zijn plek. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Nature Geoscience. En in hun paper komen de onderzoekers direct met een fascinerende verklaring voor het feit dat deze rivier al zo lang zo honkvast is. “Onze oplossing […] Het bericht De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 10u30  Zonneobservatorium maakt adembenemende beelden van MercuriusovergangHet observatorium zat op de eerste rij en is bereid het uitzicht met ons te delen. Al jaren bestudeert het Solar and Heliospheric Observatory (kortweg SOHO) de zon. En ook gisteren hield de sonde de blik strak op de zon gericht. En dat levert bijzondere beelden op. Want gisteren gebeurde er iets bijzonders; de binnenste […] Het bericht Zonneobservatorium maakt adembenemende beelden van Mercuriusovergang verscheen eerst op Scientias.nl.
12/11 08u45  Wetenschap wil neushoornstropers tot waanzin drijven met van paardenhaar gemaakte nephoornsDe nephoorns – die lastig van echte hoorns te onderscheiden zijn – kunnen wel eens de redding van de neushoorn zijn. Het aantal neushoorns is de laatste decennia flink afgenomen. Het is met name het resultaat van stroperij: naar schatting wordt er momenteel elke acht uur een neushoorn door stropers gedood. Die stropers hebben het […] Het bericht Wetenschap wil neushoornstropers tot waanzin drijven met van paardenhaar gemaakte nephoorns verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt)13/11 11u15 - Scientias: Maar wat het is? Wetenschappers hebben geen idee. De Gale krater op Mars zit vol verrassingen. Dat blijkt maar weer uit een nieuwe studie verschenen in het vakblad Journal of Geophysical Research: Planets. Voor het eerst is het onderzoekers gelukt om de seizoensveranderingen van de gassen die zich rechtstreeks boven de Gale-krater ophouden, te meten. […] Het bericht Er is iets op Mars dat zuurstof produceert (en weer opruimt) verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Wetenschap wil neushoornstropers tot waanzin drijven met van paardenhaar gemaakte nephoorns12/11 08u45 - Scientias: De nephoorns – die lastig van echte hoorns te onderscheiden zijn – kunnen wel eens de redding van de neushoorn zijn. Het aantal neushoorns is de laatste decennia flink afgenomen. Het is met name het resultaat van stroperij: naar schatting wordt er momenteel elke acht uur een neushoorn door stropers gedood. Die stropers hebben het […] Het bericht Wetenschap wil neushoornstropers tot waanzin drijven met van paardenhaar gemaakte nephoorns verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Zonneobservatorium maakt adembenemende beelden van Mercuriusovergang12/11 10u30 - Scientias: Het observatorium zat op de eerste rij en is bereid het uitzicht met ons te delen. Al jaren bestudeert het Solar and Heliospheric Observatory (kortweg SOHO) de zon. En ook gisteren hield de sonde de blik strak op de zon gericht. En dat levert bijzondere beelden op. Want gisteren gebeurde er iets bijzonders; de binnenste […] Het bericht Zonneobservatorium maakt adembenemende beelden van Mercuriusovergang verscheen eerst op Scientias.nl.
0x De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedacht12/11 13u15 - Scientias: Normaal gesproken ‘verhuizen’ langlevende rivieren regelmatig, maar de Nijl ligt al zeker 30 miljoen jaar op zijn plek. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Nature Geoscience. En in hun paper komen de onderzoekers direct met een fascinerende verklaring voor het feit dat deze rivier al zo lang zo honkvast is. “Onze oplossing […] Het bericht De Nijl blijkt zeker zes keer ouder dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
0x NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderen12/11 15u45 - Scientias: Het instrument dat de ruimtevaartorganisatie daarvoor bouwt, wordt op de Europese ARIEL-missie gemonteerd. De ARIEL-missie (ARIEL staat voor Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey) wordt in 2028 gelanceerd en zal fulltime onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van exoplaneten. Naar verwachting zal de sonde daarbij honderden exoplaneten onder de loep nemen. CASE ARIEL is voorzien van […] Het bericht NASA gaat wolken en nevels op andere planeten bestuderen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’13/11 08u45 - Scientias: Mensen zouden goed en kwaad in het leven hebben geroepen om ziekte te kunnen verklaren. Stel je voor dat je leeft in een gemeenschap die geen weet heeft van virussen of bacteriën. En dan wordt je buurman ziek. Kort daarop gevolgd door zijn vrouw. En daarna de kinderen. En de kinderen die met die kinderen […] Het bericht ‘Geloof in goed en kwaad werd mede mogelijk gemaakt door ziekte’ verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool13/11 13u15 - Scientias: Het ijs dat naar verwachting het langste stand zou houden, blijkt twee keer sneller te smelten dan de rest van het Arctische ijs. Op de Noordelijke IJszee ligt een deken van zee-ijs. Maar al sinds de jaren vijftig is dit zee-ijs sterk aan het veranderen. Hoe er eerst vooral dik, meerjarig ijs op de zee […] Het bericht Wetenschappers hebben slecht nieuws over ‘het allerlaatste ijs’ op de Noordpool verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in13/11 17u15 - Scientias: De ster werd 5 miljoen jaar geleden resoluut door het zwarte gat weggeslingerd en haast zich nu met 6 miljoen km/u(!) onze Melkweg uit. In het centrum van onze Melkweg bevindt zich een reusachtig zwart gat, dat ook wel bekend staat als Sagittarius A*. Dit zwarte gat heeft een massa gelijk aan meer dan vier […] Het bericht Zwart gat in onze Melkweg slingert ster de interstellaire ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers14/11 08u45 - Scientias: Wegkwijnende gletsjers kunnen omgetoverd worden in heuse waterkrachtcentrales die ook nog eens behoorlijk wat vermogen leveren. Door de opwarming van de aarde zullen de meeste gletsjers zich in de komende decennia aanzienlijk terugtrekken. Dit betekent niet alleen het einde voor enkele prachtige natuurlijke fenomenen, maar heeft tegelijkertijd ook wezenlijke consequenties. Eén daarvan is de invloed […] Het bericht Onderzoekers willen dammen bouwen voor toekomstige weggesmolten gletsjers verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth14/11 11u15 - Scientias: Het Kuipergordelobject – waar New Horizons dit jaar langs scheerde – heeft een inheems Amerikaanse naam gekregen die zoveel betekent als ‘hemel’. Op 1 januari gebeurde het: de historische scheervlucht van ruimtesonde New Horizons langs het verste hemellichaam dat we ooit hebben bezocht. De verre ijsdwerg die wel wat weg heeft van een sneeuwpop werd […] Het bericht Vergeet Ultima Thule, 2014 MU69 heet voortaan Arrokoth verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
28860
Gelezen:
11355
Aantal lezers nu:
46


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven