zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
23/03 09u15  Een korte geschiedenis van koffie: hoe het drankje Europa veroverde Stel je eens voor: eeuwenlang was er in Europa weinig anders te drinken dan wijn, bier en water. En toen kwam er vanaf de zestiende eeuw…koffie. En dat had een enorme impact! Dit artikel is geschreven door Charlotte Kleyn en is oorspronkelijk verschenen in Archeologie Magazine (nummer 4, 2018 pag. 48-49): Ontdek archeologische vindplaatsen en […] Het bericht Een korte geschiedenis van koffie: hoe het drankje Europa veroverde verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 19u15  Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen De klus was geklaard met slechts één druk op de knop. Het is wetenschappers gelukt om ratten van hun alcoholverslaving af te helpen met lasers. Ze gebruikten de laserstralen om tijdelijk specifieke neuronen in het brein van de ratten uit te schakelen. Hierdoor hield de hunkering naar alcohol bij de knaagdieren abrupt op en werden […] Het bericht Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 16u15  Vogels verouderen langzamer wanneer ze hulp krijgen bij het opvoeden van hun jongen De studie helpt verklaren waarom sociale soorten vaak langer leven. “Er is een enorme variatie in de levensduur tussen verschillende soorten en ook tussen individuen binnen een soort,” zegt onderzoeker David Richardson. “Maar we weten eigenlijk heel weinig over wat de oorzaak daarvan is.” Daarom besloten de onderzoekers in een nieuwe studie dat eens uit […] Het bericht Vogels verouderen langzamer wanneer ze hulp krijgen bij het opvoeden van hun jongen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 13u15  Nieuwe naam voor de ExoMars-lander bekend: Kazachok Samen met Rosalind de Marsrover reist hij volgend jaar af naar de rode planeet. Volgend jaar gaat het dan echt beginnen: dan zal de ExoMars-missie van start gaan. De missie bestaat uit zowel een Marslander (gebouwd door de Russen) en een Marsrover (gebouwd door ESA). Een maand geleden maakte ESA al de naam bekend van […] Het bericht Nieuwe naam voor de ExoMars-lander bekend: Kazachok verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 11u15  Maleisische beer kan de gezichtsuitdrukking van een andere beer exact nadoen Het is de eerste keer dat dit wordt waargenomen buiten de mens en gorilla’s om. De onderzoekers bestudeerden in de studie de Maleisische beer; één van de kleinste beren in de berenfamilie. De dieren leven solitair, maar zijn ook verrassend speels. En de onderzoekers ontdekten iets bijzonders. Want de beren gebruiken gezichtsuitdrukkingen op dezelfde manier […] Het bericht Maleisische beer kan de gezichtsuitdrukking van een andere beer exact nadoen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/03 08u45  Koolmonoxide in de atmosfeer van exoplaneten kan wijzen op buitenaards leven Onze aarde bestond ook ooit uit grote hoeveelheden koolmonoxide. Bij koolmonoxide denk je nou niet meteen aan het bestaan van leven. Sterker nog; het kleur- en geurloze gas is levensgevaarlijk. Ook astronomen hebben aangenomen dat opeenhopingen van koolmonoxide in de atmosfeer van een planeet een teken is van een levenloze toestand. Maar een onderzoeksteam bewijst […] Het bericht Koolmonoxide in de atmosfeer van exoplaneten kan wijzen op buitenaards leven verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 21u15  Dit ecodorp implementeert alle 17 klimaatdoelen De UN17 Village in Kopenhagen heeft alle 17 Sustainable Development Goals vertaald in een nieuw bouwproject. Lees dit artikel op Voor de wereld van morgen > Het bericht Dit ecodorp implementeert alle 17 klimaatdoelen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 19u15  De eerste gefossiliseerde vogel met een ei in haar onderbuik ontdekt Waarschijnlijk werd het ei ook de ondergang van de noodlottige vogel. De gevonden vogel blijkt een nieuwe soort te zijn die door de onderzoekers tot Avimaia schweitzerae is gedoopt. De resten werden gevonden in 110 miljoen jaar oude afzettingen in het noordwesten van China. De vogel behoorde tot de Enantiornithes, een groep die tijdens het […] Het bericht De eerste gefossiliseerde vogel met een ei in haar onderbuik ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 17u00  Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan de afgelopen jaren Deze winter breekt de maximale omvang een keer geen diepterecord. Onderzoekers komen wederom met de cijfers over de jaarlijkse maximale omvang van het Arctische zee-ijs. En er is een beetje goed nieuws. Want dit jaar rust er net ietsje meer zee-ijs op de Arctische wateren dan de afgelopen jaren. maximum en minimumHet Arctische zee-ijs is […] Het bericht Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan de afgelopen jaren verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 16u15  Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan voorgaande jaren Deze winter breekt de maximale omvang een keer geen diepterecord. Onderzoekers komen wederom met de cijfers over de jaarlijkse maximale omvang van het Arctische zee-ijs. En er is een beetje goed nieuws. Want dit jaar rust er net ietsje meer zee-ijs op de Arctische wateren dan voorgaande jaren. maximum en minimumHet Arctische zee-ijs is een […] Het bericht Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan voorgaande jaren verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 13u30  Waarom lijken de dagen uit je jeugd veel langer te duren dan nu? Het heeft alles te maken met de snelheid waarmee onze hersenen beelden verwerken. Herken je het ook? Als je terug denkt aan een dag uit je kindertijd lijkt het wel alsof er nooit een einde aan die dag kwam. “Mensen zijn vaak verbaasd hoeveel ze zich herinneren van dagen die in hun jeugd eeuwig leken […] Het bericht Waarom lijken de dagen uit je jeugd veel langer te duren dan nu? verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 13u00  Waarom lijken de dagen uit je jeugd zoveel langer te duren dan nu? Het heeft alles te maken met de snelheid waarmee onze hersenen beelden verwerken. Herken je het ook? Als je terug denkt aan een dag uit je kindertijd lijkt het wel alsof er nooit een einde aan die dag kwam. “Mensen zijn vaak verbaasd hoeveel ze zich herinneren van dagen die in hun jeugd eeuwig leken […] Het bericht Waarom lijken de dagen uit je jeugd zoveel langer te duren dan nu? verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 11u15  ‘Aboriginals leefden al 50.000 jaar eerder in Australië dan gedacht’ Nieuw bewijs suggereert dat men er al zo’n 120.000 jaar geleden arriveerde. De onderzoekers baseren zich onder andere op schelpen en stenen die ze vonden in Moyjil, een archeologische vindplaats in de staat Victoria in Australië. Tot nu toe dacht men dat de Aboriginals 65.000 jaar geleden hun intrede in Australië deden. Maar als de […] Het bericht ‘Aboriginals leefden al 50.000 jaar eerder in Australië dan gedacht’ verscheen eerst op Scientias.nl.
21/03 08u45  Koraalriffen op de evenaar zijn minder gevoelig voor verbleking De koralen lijken zich aan te passen aan hogere oceaantemperaturen. Dat schrijven onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Nature Communications. “We hebben ontdekt dat er voor verbleking de laatste tien jaar hogere temperaturen nodig zijn dan twintig jaar geleden,” zegt onderzoeker Shannon Sully. Verbleking Gezond koraal herbergt algen die het koraal van […] Het bericht Koraalriffen op de evenaar zijn minder gevoelig voor verbleking verscheen eerst op Scientias.nl.
20/03 19u15  ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’ Morele goden blijken vaak pas op te doemen nadat complexe samenlevingen zijn ontstaan. In de afgelopen millennia hebben zogenoemde prosociale religies terrein gewonnen. Dergelijke religies worden gekenmerkt door ‘morele goden’ die vereisen dat gelovigen zich aan bepaalde wetten en regels houden en een goed leven leiden. En wie dat niet doet, kan rekenen op consequenties, […] Het bericht ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’ verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/03 15u15  Deze koningin heeft na winterslaap weinig haast om onderdanen te zoekenKoningin-hommels blijken het na hun winterslaap wekenlang rustig aan te doen. Koningin-hommels overwinteren in de grond. Lang werd gedacht dat ze na hun ontwaken snel hun buikje rond eten en linea recta op zoek gaan naar een nieuwe kolonie om te ‘regeren’. Maar onderzoek van de Queen Mary University of London wijst nu uit dat […] Het bericht Deze koningin heeft na winterslaap weinig haast om onderdanen te zoeken verscheen eerst op Scientias.nl.
20/03 13u15  Planetoïde Ryugu is verrassend droogHet heeft mogelijk implicaties voor onze zoektocht naar buitenaards leven. Ruimtesonde Hayabusa 2 arriveerde in juni 2018 bij planetoïde Ryugu en heeft deze de afgelopen maanden uitgebreid bestudeerd. In het blad Science onthullen wetenschappers nu de eerste conclusies die op basis van de door Hayabusa 2 verzamelde data kunnen worden getrokken. Droog En één van […] Het bericht Planetoïde Ryugu is verrassend droog verscheen eerst op Scientias.nl.
20/03 10u45  Pulsar ontdekt die enorm veel haast heeftDe neutronenster haast zich met een snelheid van bijna 4 miljoen kilometer per uur bij zijn geboorteplaats vandaan. Het is misschien lastig om je een beeld te vormen van zo’n enorme snelheid. Wellicht helpt het als je je bedenkt dat deze pulsar er met zijn huidige snelheid slechts zes minuten over doet om van de […] Het bericht Pulsar ontdekt die enorm veel haast heeft verscheen eerst op Scientias.nl.
20/03 09u15  Sommige bacteriën gaan wel heel ver in tijden van schaarsteZe amputeren hun staartje, waardoor ze verlamd raken, maar tegelijkertijd wel energie besparen. Dat hebben onderzoekers – min of meer per ongeluk – ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad PLoS Biology. Zweepstaartje Sommige bacteriën bewegen zich voort met behulp van een zweepstaartje, ook wel flagellum genoemd. Een internationaal team van onderzoekers […] Het bericht Sommige bacteriën gaan wel heel ver in tijden van schaarste verscheen eerst op Scientias.nl.
19/03 19u00  Planetoïde Bennu blijkt veel ouder te zijn dan gedachtDe planetoïde is mogelijk al stokoud. Ruimtevaartuig OSIRIS-REx bevindt zich op dit moment in een baan rond de planetoïde Bennu. Eén keer in de zes jaar komt deze planetoïde bij de aarde in de buurt. Daarnaast is Bennu sinds dat hij honderden miljoenen jaren geleden ontstond, niet zo gek veel veranderd. Reden genoeg voor NASA […] Het bericht Planetoïde Bennu blijkt veel ouder te zijn dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
19/03 16u00  Onderzoekers zetten zeewater om in waterstofbrandstofHet opent nieuwe deuren om op een duurzame manier brandstof te generen. Waterstof is een aantrekkelijke optie om als brandstof te gebruiken. Zo is een waterstofauto milieuvriendelijk en produceert geen emissies. Onderzoekers komen nu met een nieuwe manier op de proppen om waterstof te generen. Want met behulp van zonne-energie, elektroden en zout water, kom […] Het bericht Onderzoekers zetten zeewater om in waterstofbrandstof verscheen eerst op Scientias.nl.
19/03 16u00  Variatie in voorpoten van zoogdieren ontwikkelde zich al 270 miljoen jaar geledenNog voordat de dinosauriërs over de aarde liepen, waren er al verschillende soorten voorpoten in de maak. Vleermuizen vliegen, walvissen zwemmen, gibbons slingeren van boom naar boom en mensen tikken op hun telefoon. Geen enkele andere groep gewervelde dieren heeft zoveel verschillende soorten ‘armen’ ontwikkeld als de onze. Ga maar na: vogels hebben allemaal vleugels […] Het bericht Variatie in voorpoten van zoogdieren ontwikkelde zich al 270 miljoen jaar geleden verscheen eerst op Scientias.nl.
19/03 13u15  Variatie in voorpoten van zoogdieren ontwikkelden zich al 270 miljoen jaar geledenNog voordat de dinosauriërs over de aarde liepen, waren er al verschillende soorten voorpoten in de maak. Vleermuizen vliegen, walvissen zwemmen, gibbons slingeren van boom naar boom en mensen tikken op hun telefoon. Geen enkele andere groep gewervelde dieren heeft zoveel verschillende soorten ‘armen’ ontwikkeld als de onze. Ga maar na: vogels hebben allemaal vleugels […] Het bericht Variatie in voorpoten van zoogdieren ontwikkelden zich al 270 miljoen jaar geleden verscheen eerst op Scientias.nl.
19/03 11u15  Mensen kunnen onbewust veranderingen in magnetische velden detecterenOok mensen beschikken mogelijk over magnetoceptie. Veel dieren hebben het vermogen om magnetische velden waar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan bijen, vleermuizen, schildpadden, vogels en walvissen. Zij gebruiken het magnetische veld van de aarde als een soort innerlijk kompas. Zo gebruiken schildpadden en walvissen het vermogen bijvoorbeeld om te navigeren op zee. “Veel dieren hebben […] Het bericht Mensen kunnen onbewust veranderingen in magnetische velden detecteren verscheen eerst op Scientias.nl.
19/03 08u30  Oudste astrolabium ter wereld ontdekt in een Portugees scheepswrakHet meetinstrument is tegen het einde van de 15e eeuw vervaardigd. Onderzoekers hebben een astrolabium gevonden op de plek waar lang geleden een Portugees schip is gezonken. Het schip maakte deel uit van de tweede reis van Vasco da Gama naar India in 1502. Het instrument gaat de boeken in als oudste ooit: zo is […] Het bericht Oudste astrolabium ter wereld ontdekt in een Portugees scheepswrak verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 20u30  Ultima Thule bevat mogelijk methanol, waterijs en organische moleculenLangzamerhand worden steeds meer mysteries van Ultima Thule ontrafeld. Op 1 januari 2019 scheerde New Horzions langs het kuiperbeltobject Ultima Thule. En sindsdien proberen onderzoekers steeds meer over het object te leren. Dat lukt al aardig. Zo komen de onderzoekers nu weer met een nieuwe bevinding op de proppen: aan het oppervlak van Ultima Thule […] Het bericht Ultima Thule bevat mogelijk methanol, waterijs en organische moleculen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 18u15  Onderzoekers achterhalen de herkomst van de Sariçiçek-meteorietenDe brokstukken zijn 22 miljoen jaar geleden losgeraakt van planetoïde Vesta. In 2015 werden inwoners van het dorpje Sariçiçek in Turkije onverwachts getrakteerd op een meteorietenregen. 343 brokstukken werden door de dorpelingen en wetenschappers bij elkaar geraapt en voor verder onderzoek aangeboden. Nu, een aantal jaar later, weten onderzoekers waar de ruimtestenen van afkomstig waren: […] Het bericht Onderzoekers achterhalen de herkomst van de Sariçiçek-meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 15u15  Er zijn nog maar 10 vaquita’s op aarde te vindenEn daarmee dreigt de soort binnenkort uit te sterven. Het gaat verre van goed met de vaquita, die ook wel bekend staat als de Californische bruinvis. De bruinvis zit al jaren in zwaar weer, maar de laatste tijd lijkt het vooral bergafwaarts te gaan. Zo constateren onderzoekers in een rapport dat er op dit moment […] Het bericht Er zijn nog maar 10 vaquita’s op aarde te vinden verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 13u15  Niet Venus, maar Mercurius staat het dichtst bij de aardeMercurius zou zelfs de dichtstbijzijnde buur van elke planeet in ons zonnestelsel zijn. Vraag een willekeurige astronoom welke planeet het dichtst bij de aarde staat en het antwoord dat je waarschijnlijk krijgt is Venus. Maar een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Physics Today schoffelt die aanname onderuit. Met een nieuwe wiskundige methode bewijzen de […] Het bericht Niet Venus, maar Mercurius staat het dichtst bij de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 12u45  Met succes 34 schapen geïnsemineerd met oudste sperma ooitHet sperma lag 50 jaar in de vrieskast. Het is onderzoekers gelukt om met succes 34 merinosschapen te insemineren met sperma van een allang overleden ram. Het sperma werd in 1968 ingevroren en opgeslagen in vloeibaar stikstof. “Dit toont aan dat sperma dat lange tijd ingevroren is geweest, nog steeds levensvatbaar is,” stelt onderzoeker Simon […] Het bericht Met succes 34 schapen geïnsemineerd met oudste sperma ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 11u45  Met succes 34 schapen geïmpregneerd met oudste sperma ooitHet sperma lag 50 jaar in de vrieskast. Het is onderzoekers gelukt om met succes 34 merinosschapen te impregneren met sperma van een allang overleden ram. Het sperma werd in 1968 ingevroren en opgeslagen in vloeibaar stikstof. “Dit toont aan dat sperma dat lange tijd ingevroren is geweest, nog steeds levensvatbaar is,” stelt onderzoeker Simon […] Het bericht Met succes 34 schapen geïmpregneerd met oudste sperma ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 09u15  Wetenschappers achterhalen de oorsprong van nieuwe genen in rijstEr ontstaan gemiddeld 50 nieuwe genen ‘uit het niets’ per miljoen jaar. De DNA-letters van een gen moeten in de juiste volgorde staan om een functioneel eiwit te produceren. Kan de DNA-sequentie van een gen ‘uit het niets’ ontstaan? Wetenschappers vergeleken de genomen van 13 verschillende soorten rijst en konden het ontstaan van diverse nieuwe […] Het bericht Wetenschappers achterhalen de oorsprong van nieuwe genen in rijst verscheen eerst op Scientias.nl.
17/03 09u15  ‘Pathfinder stond aan de rand van een Martiaans meer’22 jaar later kijken onderzoekers heel anders naar het gebied waarin Pathfinder landde. Dat is te lezen in het blad Nature Scientific Reports. Een nieuwe blik op het landingsgebied van lander Pathfinder en rover Sojourner wijst er namelijk sterk op dat zij landden aan de rand van een allang drooggevallen meer op Mars. Van Mariner […] Het bericht ‘Pathfinder stond aan de rand van een Martiaans meer’ verscheen eerst op Scientias.nl.
16/03 09u00  Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze nou echt?Door gebrek aan betrouwbare testen blijven mogelijk schadelijke stoffen in alledaagse producten gebruikt worden. Hormoonverstoorders: ze zitten werkelijk overal in. Van plastic flesjes tot cosmetica en elektronica en aan de binnenkant van conservenblikjes. “We ontkomen er niet aan,” zegt toxicoloog Majorie van Duursen, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Toch is er heel veel […] Het bericht Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze nou echt? verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x Een korte geschiedenis van koffie: hoe het drankje Europa veroverde23/03 09u15 - Scientias: Stel je eens voor: eeuwenlang was er in Europa weinig anders te drinken dan wijn, bier en water. En toen kwam er vanaf de zestiende eeuw…koffie. En dat had een enorme impact! Dit artikel is geschreven door Charlotte Kleyn en is oorspronkelijk verschenen in Archeologie Magazine (nummer 4, 2018 pag. 48-49): Ontdek archeologische vindplaatsen en […] Het bericht Een korte geschiedenis van koffie: hoe het drankje Europa veroverde verscheen eerst op Scientias.nl.
5x De eerste gefossiliseerde vogel met een ei in haar onderbuik ontdekt21/03 19u15 - Scientias: Waarschijnlijk werd het ei ook de ondergang van de noodlottige vogel. De gevonden vogel blijkt een nieuwe soort te zijn die door de onderzoekers tot Avimaia schweitzerae is gedoopt. De resten werden gevonden in 110 miljoen jaar oude afzettingen in het noordwesten van China. De vogel behoorde tot de Enantiornithes, een groep die tijdens het […] Het bericht De eerste gefossiliseerde vogel met een ei in haar onderbuik ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
4x Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan de afgelopen jaren21/03 17u00 - Scientias: Deze winter breekt de maximale omvang een keer geen diepterecord. Onderzoekers komen wederom met de cijfers over de jaarlijkse maximale omvang van het Arctische zee-ijs. En er is een beetje goed nieuws. Want dit jaar rust er net ietsje meer zee-ijs op de Arctische wateren dan de afgelopen jaren. maximum en minimumHet Arctische zee-ijs is […] Het bericht Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan de afgelopen jaren verscheen eerst op Scientias.nl.
4x Koolmonoxide in de atmosfeer van exoplaneten kan wijzen op buitenaards leven22/03 08u45 - Scientias: Onze aarde bestond ook ooit uit grote hoeveelheden koolmonoxide. Bij koolmonoxide denk je nou niet meteen aan het bestaan van leven. Sterker nog; het kleur- en geurloze gas is levensgevaarlijk. Ook astronomen hebben aangenomen dat opeenhopingen van koolmonoxide in de atmosfeer van een planeet een teken is van een levenloze toestand. Maar een onderzoeksteam bewijst […] Het bericht Koolmonoxide in de atmosfeer van exoplaneten kan wijzen op buitenaards leven verscheen eerst op Scientias.nl.
3x ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’20/03 19u15 - Scientias: Morele goden blijken vaak pas op te doemen nadat complexe samenlevingen zijn ontstaan. In de afgelopen millennia hebben zogenoemde prosociale religies terrein gewonnen. Dergelijke religies worden gekenmerkt door ‘morele goden’ die vereisen dat gelovigen zich aan bepaalde wetten en regels houden en een goed leven leiden. En wie dat niet doet, kan rekenen op consequenties, […] Het bericht ‘Geloof in morele goden geen vereiste voor het ontstaan van complexe samenleving’ verscheen eerst op Scientias.nl.
3x Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan voorgaande jaren21/03 16u15 - Scientias: Deze winter breekt de maximale omvang een keer geen diepterecord. Onderzoekers komen wederom met de cijfers over de jaarlijkse maximale omvang van het Arctische zee-ijs. En er is een beetje goed nieuws. Want dit jaar rust er net ietsje meer zee-ijs op de Arctische wateren dan voorgaande jaren. maximum en minimumHet Arctische zee-ijs is een […] Het bericht Omvang van het zee-ijs op de Noordpool is ietsje meer dan voorgaande jaren verscheen eerst op Scientias.nl.
3x Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen22/03 19u15 - Scientias: De klus was geklaard met slechts één druk op de knop. Het is wetenschappers gelukt om ratten van hun alcoholverslaving af te helpen met lasers. Ze gebruikten de laserstralen om tijdelijk specifieke neuronen in het brein van de ratten uit te schakelen. Hierdoor hield de hunkering naar alcohol bij de knaagdieren abrupt op en werden […] Het bericht Onderzoekers genezen ratten van hun alcoholverslaving met laserstralen verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Met succes 34 schapen geïnsemineerd met oudste sperma ooit18/03 12u45 - Scientias: Het sperma lag 50 jaar in de vrieskast. Het is onderzoekers gelukt om met succes 34 merinosschapen te insemineren met sperma van een allang overleden ram. Het sperma werd in 1968 ingevroren en opgeslagen in vloeibaar stikstof. “Dit toont aan dat sperma dat lange tijd ingevroren is geweest, nog steeds levensvatbaar is,” stelt onderzoeker Simon […] Het bericht Met succes 34 schapen geïnsemineerd met oudste sperma ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Pulsar ontdekt die enorm veel haast heeft20/03 10u45 - Scientias: De neutronenster haast zich met een snelheid van bijna 4 miljoen kilometer per uur bij zijn geboorteplaats vandaan. Het is misschien lastig om je een beeld te vormen van zo’n enorme snelheid. Wellicht helpt het als je je bedenkt dat deze pulsar er met zijn huidige snelheid slechts zes minuten over doet om van de […] Het bericht Pulsar ontdekt die enorm veel haast heeft verscheen eerst op Scientias.nl.
2x Planetoïde Ryugu is verrassend droog20/03 13u15 - Scientias: Het heeft mogelijk implicaties voor onze zoektocht naar buitenaards leven. Ruimtesonde Hayabusa 2 arriveerde in juni 2018 bij planetoïde Ryugu en heeft deze de afgelopen maanden uitgebreid bestudeerd. In het blad Science onthullen wetenschappers nu de eerste conclusies die op basis van de door Hayabusa 2 verzamelde data kunnen worden getrokken. Droog En één van […] Het bericht Planetoïde Ryugu is verrassend droog verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
32675
Gelezen:
45413
Aantal lezers nu:
61


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven