donderdag 18 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

De Standaard

Verbergen Tonen
18/10 05u00  Extra tijd in Brexit-strijd Europa gooit Theresa May een ultieme reddingsboei toe om de Ierse grensknoop te ontwarren. Maar een extra top komt er pas als er ‘voldoende vooruitgang is geboekt’.
18/10 04u30  Turkse politie doorzoekt Saudische consulaat tweede keer De Turkse politie heeft woensdag niet alleen de woning van de Saudische consul-generaal in Istanbul doorzocht, maar ook het consulaat zelf. Eerder deze week werd het consulaat al doorzocht in het onderzoek naar de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi.13 
17/10 23u45  Voorlopig geen extra Brexit-top: 'Niet genoeg vooruitgang geboekt' Er komt voorlopig geen extra Europese top waar de laatste knopen van een Brexit-akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen worden doorgehakt. Dat hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders woensdagavond beslist. 'Ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt', luidt het.15 
17/10 22u30  Michel zet Bourgeois op zijn plaats Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gevraagd of hij de Spaanse ambassadrice op het matje wil roepen na een diplomatiek incident rond Jan Peumans. Premier Charles Michel (MR) vindt dat Vlaanderen z'n eigen boontjes moet doppen.
17/10 22u00  'May sprak op toon van iemand die akkoord wil bereiken' De Britse eerste minister Theresa May heeft tijdens haar tussenkomst op de Europese top geen nieuwe elementen aangedragen die tot een doorbraak in de Brexit-onderhandelingen zouden kunnen leiden. Dat heeft Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement gezegd.
17/10 21u45  Zure oprispingen bij Brusselse MR na slechte uitslag Een gebrek aan oplossingen, een gebrek aan Reynders en een gebrek aan politiek kompas. Dat ligt volgens de twee overgebleven Brusselse MR-burgemeesters aan de basis van het verlies zondag. De partijtop geeft nu ook toe dat er eens grondig moet nagedacht worden.
17/10 21u00  Ex-staatssecretaris Bruno Tuybens smeedt supercoalitie in Zwalm n het Oost-Vlaamse Zwalm is een coalitie gevormd van alle partijen tegen Open Vld, de grootste fractie na de gemeenteraadsverkiezingen.
17/10 20u45  Man verstopt 200.000 euro in bagage De Nederlandse douane heeft op Eindhoven Airport in de bagage van een 29-jarige man 200.000 euro aan contant geld gevonden.
17/10 20u30  Pas volgende week een nieuwe ronde in de Antwerpse coalitiegesprekken Bart De Wever zal Open Vld, CD&V, SP.A en Groen uitnodigen voor een tweede informatieve gespreksronde. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. PVDA en Vlaams Belang komen niet meer langs. De gesprekken vinden allicht pas volgende week plaats.
17/10 19u45  Kogel door de kerk in Kortrijk: Van Quickenborne gaat verder met SP.A en N-VA De beslissing van Open VLD-burgemeester Vincent Van Quickenborne liet even op zich wachten maar nu is er toch witte rook in Kortrijk. Op een persconferentie kondigt hij zijn nieuwe coalitie aan.
17/10 19u30  Kogel door de kerk in Kortrijk: Van Quickenborne doet door met SP.A en N-VA De beslissing van Open VLD-burgemeester Vincent Van Quickenborne liet even op zich wachten maar nu is er toch witte rook in Kortrijk. Op een persconferentie kondigt hij zijn nieuwe coalitie aan.
17/10 18u30  May: ‘Met hard werk blijft Brexit-akkoord mogelijk’ Een onderhandeld akkoord over het vertrek uit van Groot-Brittannië uit de EU én een politiek akkoord over de Brits-Europese relaties na de Brexit zijn nog steeds haalbaar. Dat zegt Brits premier Theresa May voor aanvang van de Europese top in Brussel.
17/10 18u00  Drankindustrie lobbyt in Brussel om maatregelen tegen plastic soep uit te stellen Een uitgelekte brief die de drankindustrie vorige week stuurde naar het Europees Parlement toont aan dat Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo hopen dat maatregelen die plastic afval moeten tegengaan, op de lange baan worden geschoven.
17/10 18u00  Vlaams-Spaanse rel wordt een Belgisch probleem Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gevraagd de Spaanse ambassadrice op het matje te roepen na een diplomatiek incident rond Jan Peumans. Reynders heeft daar evenwel geen zin in.
17/10 17u45  John Crombez wil als 'neutraal figuur' bemiddelen in Oostende Na CD&V stapt nu ook de N-VA mee in een huwelijk met Open VLD, bevestigt Bart Tommelein (Open VLD). De sleutel ligt nu bij Groen, alleen zegt die nu al niet met CD&V en N-VA in zee te willen. John Crombez schuift intussen zichzelf naar voor als bemiddelaar.
Laatste update: vandaag om 5u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/10 17u30  Burgemeester Zomergem krijgt sjerp in LievegemBurgemeester Tony Vermeire van Zomergem wordt ook de nieuwe burgemeester van fusiegemeente Lievegem (Zomergem, Waarschoot en Lovendegem). Er komt een coalitie van Open Vld en CD&V, die samen 20 van de 29 zetels in de gemeenteraad innemen.
17/10 17u00  Wielertoeristen komen ten val en belanden onder tractor: één dode en één zwaargewondeIn Ardooie is een zwaar ongeval gebeurd met een groep wielertoeristen en een tractor. Twee van hen raakten in paniek en raakten de controle over hun stuur kwijt toen een tractor uit tegenovergestelde richting naderde.
17/10 17u00  De zoete wraak van Ans PersoonsVoormalig SP.A-schepen Ans Persoons keert straks terug in het Brusselse stadsbestuur als schepen van burgerbeweging Change.Brussels. In juni 2017 verdween Persoons uit het college als gevolg van de Samusocial-affaire.
17/10 16u45  NMBS stuit op onbegrip met ban op de fiets in spitstreinen‘Een algemeen verbod op de fiets in een spitstrein lijkt me met een kanon op een mug schieten,’ zegt CD&V. De fietsersbond en Groen begrijpen het evenmin. N-VA vindt het al te drastisch. ‘Dit getuigt opnieuw van weinig klantvriendelijkheid.’
17/10 16u45  Somers: ‘We kunnen, mogen en willen niet samenwerken met extreemrechts’Vlaams Open VLD-fractieleider Bart Somers zegt dat zijn partij niet kan samenwerken met extreemrechts, ook niet in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daar is er discussie over een mogelijke coalitievorming tussen Open VLD met de partij Vernieuwing van Bart Laeremans, een ex-Vlaams Belanger.
17/10 16u30  Geen begrip voor NMBS en haar ban op een fiets in de spitstreinen‘Een algemeen verbod op de fiets in een spitstrein lijkt me met een kanon op een mug schieten,’ zegt CD&V. De fietsersbond en Groen begrijpen het evenmin. N-VA vindt het al te drastisch. ‘Dit getuigt opnieuw van weinig klantvriendelijkheid.’
17/10 16u30  Bourgeois: 'Deze diplomatieke rel is ongezien in EU'Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gevraagd de Spaanse ambassadeur op het matje te roepen na een diplomatiek incident rond Jan Peumans.
17/10 16u30  D’haeseleer: ‘Stof aantal dagen laten neerdalen in Ninove’‘Ik wil het stof nu enkele dagen laten neerdalen. Daarna zal ik opnieuw mensen contacteren.’ Dat zegt Guy D’haeseleer van Forza Ninove, daags na de afwijzing van N-VA.
17/10 16u15  May als voorgerecht en daarna bijna ultieme kans op soepele BrexitOm 18.30 uur moet de Britse premier Theresa May op een speciaal werkdiner in Brussel de 27 andere Europese leiders proberen te overtuigen dat een redelijk akkoord over de uittreding van haar land uit de EU alsnog haalbaar is. De vergadering start onder een slecht gesternte.
17/10 16u15  Zware explosie op school op Krim, 'geen terrorisme' volgens Russische overheidOp het Oekraïense schiereiland de Krim zijn zeker 13 doden en 50 gewonden gevallen nadat een explosief op een middelbare school was ontploft. Het Kremlin ging eerst uit van terrorisme, maar dat blijkt nu volgens de onderzoekscommissie niet het geval te zijn.
17/10 16u15  Bourgeois vraagt Reynders om Spaanse ambassadeur op het matje te roepenVlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gevraagd de Spaanse ambassadeur op het matje te roepen na diplomatiek incident rond Jan Peumans.
17/10 16u15  Wat stelt de Vlaamse diplomatie eigenlijk voor?Zeg niet Vlaams ambassadeur, zeg wel Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering. Al heeft die in Madrid na de uitspraken van Peumans nog maar weinig officieel te zeggen. Hoe werkt dat eigenlijk, die Vlaamse diplomatie?
17/10 16u00  Zware explosie op school op Krim, geen terrorismeOp het Oekraïense schiereiland de Krim zijn zeker 13 doden en 50 gewonden gevallen nadat een explosief op een middelbare school was ontploft. Het Kremlin ging eerst uit van terrorisme, maar dat blijkt niet het geval te zijn.
17/10 16u00  May als voorgerecht en daarna de bijna ultieme kans op een soepele BrexitVanavond om 18.30 uur moet de Britse premier, Theresa May, op een speciaal werkdiner de 27 andere Europese leiders proberen te overtuigen dat een redelijk akkoord over de uittreding van haar land uit de EU alsnog haalbaar is. De vergadering start onder een slecht gesternte.
17/10 15u15  Rivier spoelt brug helemaal weg bij zware overstromingenHet centrum van de Amerikaanse staat Texas kampt met zeer hevige overstromingen. Door de extreme regenval staan de rivieren in de buurt een pak hoger dan normaal. De Llano-rivier staat zelfs zo hoog dat hij een brug helemaal van de kaart heeft geveegd.
17/10 15u15  Zware explosie op school op KrimOp het Oekraïense schiereiland de Krim zijn zeker 13 doden en 50 gewonden gevallen nadat een explosief op een middelbare school was ontploft. Het Kremlin gaat uit van terrorisme.
17/10 15u00  Cannabis voortaan ook legaal in CanadaHet Noord-Amerikaanse land is na Uruguay het tweede dat recreatief cannabisgebruik legaliseert. Gebruikers mogen voortaan tot dertig gram van de drugs bezitten.
17/10 14u15  Zware explosie op school op Krim, Poetin schakelt FSB inOp het schiereiland de Krim zijn minstens 13 doden en 50 gewonden gevallen nadat een explosief ontplofte in een middelbare school. Het Kremlin gaat uit van terrorisme.
17/10 14u15  N-VA haakt karretje aan Oostendse coalitievormingNa CD&V stapt nu ook N-VA mee in een huwelijk met Open VLD, zo bevestigt Bart Tommelein (Open VLD). Hij had woensdagochtend een gesprek met de N-VA, de derde partij van Oostende. De sleutel ligt bij Groen.
17/10 13u45  Een op drie chemicaliën volgt EU-wetgeving nietToont Europa zijn tanden aan de chemiesector? Het voerde een strenge wet over de risico’s van chemische stoffen in, maar kan die nauwelijks afdwingen. ‘We hebben jaren gezwoegd om één van de beste wetten te maken, maar we hebben het slechtste toezicht ter wereld.’
17/10 13u45  Zware explosie op Russische school, Poetin schakelt FSB inOp de Krim zijn minstens 10 doden en 40 gewonden gevallen nadat een explosief ontplofte in een middelbare school. Het Kremlin sluit terrorisme niet uit.
17/10 13u45  E40 richting Brussel terug vrijOp de E40 waren woensdagochtend alle vier rijstroken richting Brussel afgesloten door een ongeval in Sterrebeek. Intussen zijn alle rijstroken terug beschikbaar.
17/10 13u15  ‘Saudische kroonprins betrokken bij dood journalist’De druk op Saudi-Arabië om schuld te bekennen over de vermiste journalist Jamal Khashoggi, wordt steeds groter. Volgens The New York Times zijn verschillende medewerkers van de Saudische kroonprins bin Salman betrokken bij de verdwijning. Bondgenoot Trump stuurde Mike Pompeo naar Riyad en Ankara in een poging de situatie te ontmijnen.
17/10 13u15  Marx manipuleert MolenbeekOf communisten compromissen kunnen sluiten, is de vraag. PTB-PVDA, de morele winnaar van de verkiezingen in Brussel, stuurt aan op een systeemswitch en past die alvast toe op de Molenbeekse coalitiegesprekken. Gisteravond liet de partij doodleuk en zonder overleg weten dat ze pas volgende week verder wil onderhandelen. Catherine Moureaux (PS) danst op een slappe koord.
17/10 12u45  ‘Bart De Wever heeft heel veel geluk gehad’‘Vrienden, we hebben het gehaald’, riep Bart De Wever zondagavond uit. De N-VA behield haar 23 zetels in de Antwerpse gemeenteraad en de huidige coalitie kan verder. Maar veel heeft het niet gescheeld of het was anders uitgedraaid.
17/10 12u15  Wat Peumans letterlijk zei over Bosnië in zijn speechSpanje verbrak dinsdag alle diplomatieke betrekkingen met Vlaanderen. De druppel die de emmer deed overlopen zou een speech van Jan Peumans (N-VA) zijn. Maar wat zei de Vlaams parlementsvoorzitter daarin nu echt?
17/10 12u00  278 stemmen scheelde het of Antwerpse coalitie was meerderheid kwijt‘Vrienden, we hebben het gehaald’, riep Bart De Wever zondagavond uit. De N-VA behield haar 23 zetels in de Antwerpse gemeenteraad en de huidige coalitie kan verder. Maar veel heeft het niet gescheeld of het was anders uitgedraaid.
17/10 11u45  Parket in beroep tegen vrijlaten vier verdachten in voetbalschandaal met enkelbandHet federaal parket gaat in beroep tegen de beslissing om vier verdachten in het dossier van de voetbalfraude onder elektronisch toezicht te plaatsen. Dat bevestigt het parket aan De Standaard.
17/10 11u30  Deurwaarders vallen binnen op persconferentie De ZegherBij de persconferentie van Catherine de Zegher, de geschorste directrice van het Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK), zijn twee gerechtsdeurwaarders binnengevallen. Zij eisten alle materiaal op over de Toporovski-collectie, in naam van vijf kunstexperts die een strafklacht hebben ingediend.
17/10 11u15  Glijbanen van waterpretpark Océade worden ontmanteldHet Brusselse zwemparadijs Océade is al meer dan twee weken gesloten, maar deze week is gestart met de ontmanteling van de glijbanen op de Heizelsite. De glijbanen, ooit hét uithangbord van Océade, gaan daarna naar Roemenië.
17/10 09u00  Peumans over rel met Spanje: ‘Ik pik dit niet’‘Volledig van de pot gerukt.’ Dat vindt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans van de Spaanse beslissing om de diplomatieke status van de Vlaamse vertegenwoordiger daar af te nemen. Peumans ontkende in ‘De Ochtend’ op Radio 1, dat hij Spanje vergeleek met Bosnië. ‘Dit is stemmingmakerij.’
17/10 08u15  Groen: ‘Stadslijst en Crombez moeten geste doen aan Tommelein’Nog liever geen burgemeester in Oostende dan met de Stadslijst, herhaalde ‘Bartje’ Tommelein (Open VLD dinsdagavond nog eens. Volgens Wouter De Vriendt (Groen) kan een paarsgroene coalitie echter nog wel, als John Crombez, die mee gaat onderhandelen in de kuststad, Tommelein een duidelijk signaal geeft.
17/10 07u45  Alle rijstroken op E40 richting Brussel dichtOp de E40 zijn woensdagochtend alle vier rijstroken richting Brussel afgesloten door een ongeval in Sterrebeek. Dat zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.
17/10 07u15  Fiets niet meer welkom op spitstreinVolgend jaar zal het niet meer toegelaten zijn om met een gewone fiets op de trein te stappen tijdens de spits. De vouwfiets is wel nog toegelaten
17/10 06u45  ‘Ja, ik werd benaderd vlak voor degradatiematch’Olivier Myny, een ex-speler van Waasland-Beveren, heeft zijn ondervragers verteld dat hij is benaderd in de aanloop naar de match tegen KV Mechelen.
17/10 05u15  Gentse coalitiegesprekken met dubbele agenda’sHet mogelijke dumpen van SP.A of CD&V hangt als een schaduw over de Gentse coalitiegesprekken. Coformateurs Mathias De Clercq en Filip Watteeuw moeten samen een uitweg vinden.
17/10 05u00  ‘Gevangenis van Guantanamo blijft nog zeker 25 jaar open’De gevangenis van Guantanamo Bay, waar gevangenen opgesloten zitten die beschuldigd worden van deelname aan de aanslagen van 11 september 2001, bereidt zich voor om nog zeker 25 jaar open te blijven. We moeten ‘ervoor zorgen dat onze infrastructuur nog 25 jaar aankan’, zei admiraal John Ring, bevelhebber van de gemeenschappelijke speciale eenheid die de omstreden gevangenis beheert.
17/10 04u30  Trump telefoneert met Saudische kroonprins over vermiste journalistDe Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een telefoongesprek gehad met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, over de zaak van de vermiste Saudische journalist Jamal Khashoggi. De kroonprins zou in dat gesprek ontkend hebben iets te weten over de zaak, aldus Trump na afloop. ‘Hij heeft mij beloofd een grondig onderzoek te voeren. Antwoorden zijn onderweg’, klonk het op Twitter. Vanuit Turkije zijn er al dagenlang berichten dat de journalist op het Saudische consulaat in Istanbul werd vermoord.
17/10 01u00  Italiaans rechter heft huisarrest op voor burgemeester RiaceHet huisarrest voor de burgemeester van het Italiaanse dorp Riace, dat bekendstaat voor de opvang van honderden vluchtelingen, is door de rechtbank opgeheven. Die uitspraak viel dinsdag in beroep.
16/10 22u00  Spanje verbreekt diplomatieke relaties met Vlaanderen na ‘beledigende’ uitlatingen van PeumansDe Spaanse regering heeft beslist om de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid zijn diplomatiek statuut te ontnemen. De beslissing komt er na uitlatingen van Jan Peumans (N-VA).
16/10 21u30  Vanvelthoven neemt ontslag als voorzitter SP.A LimburgPeter Vanvelthoven stapt op als voorzitter van SP.A Limburg.
16/10 21u15  Jongens hebben meeste baat bij totaalverbod op slaanGeweld tussen tieners neemt af in landen met een totaalverbod op het slaan van kinderen. Bij een gedeeltelijk verbod zijn alleen meisjes beter af.
16/10 20u30  Stormy Daniels verliest eerste rechtszaak tegen TrumpStephanie Clifford, beter bekend als gewezen pornoactrice Stormy Daniels, heeft een rechtszaak tegen president Trump verloren. De inzet van de zaak was een tweet van Trump waarin hij haar beschuldigt van oplichting. De rechter oordeelde dat dit valt onder vrije meningsuiting en dat de tweet geen laster is.
16/10 19u45  Doorbraak in Gent: vierkoppige coalitie in de maak voor 'positief project'Het kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V gaan formele gesprekken aan om 'een positief project voor Gent op poten te zetten'. Over mandaten is er nog niets beslist.
16/10 19u30  Ruzie bij partij Abou Jahjah: Kaçar breekt met Be.OneMedestichter Meryem Kaçar verlaat Be.One na een breuk met Dyab Abou Jahjah.
16/10 18u45  Doorbraak in Gent: vierkoppige coalitie in de maakHet kartel SP.A/Groen, Open VLD en CD&V gaan formele gesprekken aan in Gent. Dat vernam De Standaard uit goede bron. Over mandaten is er nog niets beslist. Later vanavond zou er nog gecommuniceerd worden.
16/10 18u00  Coalitievorming in Ninove zit muurvast na beslissing N-VAN-VA kiest voor een oppositiekuur in Ninove en stapt dus niet in een coalitie van Forza Ninove. De Vlaams-nationalisten willen die partij in bepaalde dossiers wel gedoogsteun geven vanuit de oppositie, 'als dat het algemeen belang van de stad dient'.
16/10 18u00  Verplicht aantal openingsdagen voor onthaalouders zaktHet aantal dagen dat een zelfstandige onthaalouder per jaar open moet zijn om een basissusbidie te ontvangen, gaat omlaag.
16/10 17u45  Bij deze waterval valt het water nietHet Schotse Isle of Skye kampte het voorbije weekend met hevige windstoten. Die waren het gevolg van de komst van storm Callum, een storm die aan zeker twee mensen het leven kostte in het Verenigd Koninkrijk. Opvallend: de storm deed ook een waterval in omgekeerde richting gaan.
16/10 17u30  Van Bossuyt na gesprek met kartel: 'Gent mag niet onbestuurbaar worden'De twee Gentse machtsblokken SP.A-Groen en Open VLD-CD&V gaan vanmiddag voor een eerste keer samenzitten. ‘We gaan in op elkaars uitnodiging.’ Ondertussen heeft het kartel SP.A-Groen al samengezeten met N-VA. Filip Watteeuw leidde het gesprek.
16/10 16u45  Zeker zes doden en 86 gewonden bij treinramp in MarokkoIn Marokko is een passagierstrein ontspoord. Daarbij vielen zeker 6 doden en 86 gewonden.
16/10 16u45  Macron zoekt en vindt nieuw evenwichtMet het oog op de Europese verkiezingen van mei, keert Macron terug naar de succesformule van de beweging die hem aan de macht hielp.
16/10 16u45  ‘Overleden’ Franse kasteelheer opgepakt na jarenlange zoektochtDe Franse politie heeft na een jarenlange speurtocht, samen met Europol, een internationaal gezochte oplichter opgepakt.
16/10 16u30  Macron versterkt zijn centrale asMet het oog op de Europese verkiezingen van mei, keert Macron terug naar de succesformule van de beweging die hem aan de macht hielp.
16/10 16u15  Sociale media achtervolgen Forza NinoveDe N-VA past voor een coalitie met Forza Ninove. N-VA-voorzitter Bart De Wever had na de publicatie van een racistische Forza Ninove-facebookpost al gezegd dat de kans op een coalitie ‘sub-zero’ was. Volgens kopman Guy D’Haeseleer ging het echter om een grap.
16/10 16u00  N-VA past voor coalitie met Forza NinoveN-VA kiest voor een oppositiekuur in Ninove. Dat had de partij eerder al laten verstaan. De partij gaat dus niet samenwerken met Forza Ninove.
16/10 15u30  Gevluchte jeugdvrienden debuteren samen voor Australische nationale ploegThomas Deng en Awer Mabil maakten maandag hun debuut voor de Socceroos, de Australische nationale voetbalploeg. Niets speciaals, ware het niet dat ze allebei op jonge leeftijd met hun uit Soedan gevluchte families uit Kenia naar Australië kwamen, en sinds hun jeugd daar bevriend zijn. ‘Dit vertellen we ooit aan onze kleinkinderen.’
16/10 15u15  Volstaat één Vlaams Belanger om cordon te breken?Wordt in Grimbergen het cordon sanitaire doorbroken omdat zeker één raadslid van meerderheidspartij Vernieuwing een lidkaart van Vlaams Belang heeft? N-VA vindt alvast van niet, Open VLD twijfelt. En beiden hebben gelijk.
16/10 15u15  Celstraf voor racistische uitspraak op Facebook na dood van Turkse Belg in IstanbulEen man die racistische boodschappen verspreidde op sociale media is veroordeeld. Hij plaatste de berichten nadat een jongeman met Turkse roots was omgekomen bij een aanslag in Istanbul.
16/10 14u45  Groen gaat in op tweede gesprek met De WeverGroen-kopstuk Wouter Van Besien heeft een eerste gesprek gehad met Bart De Wever over de coalitievorming in Antwerpen. 'Wij zijn geen kandidaat om samen te besturen, maar we hebben wel 'ja' gezegd voor een nieuw gesprek.'
16/10 13u45  Twee scholen en centrum Oudenburg tijdlang ontruimd door gaslekHet centrum van het West-Vlaamse Oudenburg is vanochtend een tijdlang ontruimd omdat er ontploffingsgevaar dreigde door een gaslek. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd, maar intussen is het grootste gevaar geweken.
16/10 13u00  Open VLD en CD&V verbinden ook in Oostende lot aan elkaarNa Gent starten Open VLD en CD&V ook in Oostende samen formatiegesprekken op. Bart Tommelein (Open VLD) hoopt nog altijd op een coalitie met Groen en N-VA.
16/10 12u45  Woede na dodelijk noodweer in Frankrijk: ‘Code oranje, dat stelt niets voor!’In het Franse Aude, waar zeker 11 mensen omkwamen nadat er op een paar uur tijd evenveel neerslag viel als in drie maanden tijd, vinden de bewoners dat er te weinig gewaarschuwd werd voor het noodweer. Premier Edouard Philippe kondigt de aankoop van een supercomputer aan die het weer beter moet voorspellen.
16/10 12u45  Sociale media achtervolgen Forza Ninove, N-VA blaast overleg afEen geplande ontmoeting tussen Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’Haeseleer en de lokale N-VA gaat niet door. N-VA-voorzitter Bart De Wever had na de publicatie van een racistische Forza Ninove-facebookpost al gezegd dat de kans op een coalitie ‘sub-zero’ was. Volgens D’Haeseleer ging het echter om een grap. Zijn partij postte ook een bedenkelijke video.
16/10 12u30  Woede na dodelijk onweer in Frankrijk: ‘Code oranje, dat stelt niets voor!’In het Franse Aude, waar 11 doden vielen nadat er op een paar uur tijd evenveel neerslag viel als in drie maanden tijd, vinden de bewoners dat er te weinig gewaarschuwd werd voor het noodweer. Premier Edouard Philippe kondigt de aankoop van een supercomputer aan die het weer beter moet voorspellen.
16/10 12u15  Pompeo ontmoet Saudische koning na verdwijning journalistDe Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo heeft de Saudische koning gesproken over de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi in Istanbul.
16/10 12u00  Zesde spelersmakelaar in verdenking gesteldHet gerecht heeft een zesde spelersmakelaar in verdenking gesteld. Het gaat om Thomas Troch (37), ex-speler van Roeselare, en vennoot van Walter Mortelmans. Hij is vrij onder voorwaarden.
16/10 12u00  Tom Meeuws schuift mee aan tafel bij De WeverIn Antwerpen is de tweede dag van informatiegesprekken aangebroken waarbij burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever alle andere partijen ontvangt met het oog op een nieuwe coalitie. Filip Dewinter (Vlaams Belang) kwam als eerste langs en verklaarde verschillende voorstellen te zullen doen om een eventuele rechtse meerderheid te steunen. Jinnih Beels (SP.A) wou voor aanvang weinig kwijt over wat ze met De Wever zou bespreken.
16/10 11u45  De Clercq en Watteeuw gaan samenzitten in GentDe twee Gentse machtsblokken SP.A-Groen en Open VLD-CD&V gaan vanmiddag voor een eerste keer samenzitten. ‘We gaan in op elkaars uitnodiging.’ Mieke Van Hecke (CD&V) sluit een monstercoalitie intussen niet uit.
16/10 11u30  Meghan en Harry krijgen eerste baby-geschenkenDe hertog en hertogin van Sussex zijn op rondreis in Australië. Maandag kondigde het paar aan dat Meghan Markle zwanger is. Meteen kregen ze dan ook al de eerste cadeautjes. Volgens experts zouden ook de mogelijke titels van het kind al geweten zijn.
16/10 11u30  Zesde spelersmakelaar in beschuldiging gesteldHet gerecht heeft een zesde spelersmakelaar in verdenking gesteld. Het gaat om Thomas Troch (37), ex-speler van Roeselare, en vennoot van Walter Mortelmans. Hij is vrij onder voorwaarden.
16/10 11u15  Cordon sanitaire doorbroken in Grimbergen? 'Heb niemand naar zijn partijkaart gevraagd'‘In 2012 is onze partij gefinancierd door het Vlaams Belang, maar sinds 2015 zijn we compleet onafhankelijk’, zegt Bart Laeremans van Vernieuwing. ‘Het cordon sanitaire wordt hier niet doorbroken.’
16/10 11u00  Dewinter biedt gedoogsteun aan De WeverIn Antwerpen is de tweede dag van informatiegesprekken aangebroken waarbij burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever alle andere partijen ontvangt met het oog op een nieuwe coalitie. Filip Dewinter (Vlaams Belang) kwam als eerste langs en verklaarde verschillende voorstellen te zullen doen om een eventuele rechtse meerderheid te steunen.
16/10 10u45  Partijleider Macron wordt nieuwe minister van Binnenlandse ZakenDe langverwachte regeringsherschikking in Frankrijk is rond. Christophe Castaner wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en volgt Gérard Collomb op. Dat heeft het Elysée dinsdag bekendgemaakt.
16/10 10u45  N-VA blaast overleg met Forza Ninove afEen geplande ontmoeting tussen Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’Haeseleer en de lokale N-VA gaat niet door. N-VA-voorzitter Bart De Wever had na de publicatie van een racistische Forza Ninove-facebookpost al gezegd dat de kans op een coalitie ‘sub-zero’ was. Volgens D’Haeseleer ging het echter om een grap.
16/10 10u30  School in Oudenburg ontruimd na ontploffingsgevaar door gaslekDe vrije basisschool Heilige Familie in het West-Vlaamse Oudenburg is vanochtend een tijdlang geëvacueerd nadat er ontploffingsgevaar dreigde door een gaslek.
16/10 10u30  Olijvenpest duikt ook in België opIn een tuincentrum in Roeselare werd eind september op olijfbomen voor het eerst de dodelijke bacterie xylella fastidiosa gevonden, in de volksmond de ‘olijvenpest’ genoemd. Dat meldt het ­Federaal Voedselagentschap (FAVV).
16/10 09u45  ‘Ik veronderstel dat hij de enige Vlaams Belanger is’‘In 2012 is onze partij gefinancierd door het Vlaams Belang, maar sinds 2015 zijn we compleet onafhankelijk’, zegt Bart Laeremans van Vernieuwing. ‘Het cordon sanitaire wordt hier niet doorbroken.’
16/10 09u30  Zo werd de macht van makelaars ongezond groot: “Plots duiken ze op in zelfde discotheek als voetballers. Met enkele dames aan hun zij”Zijn voetbalmakelaars ­oppermachtig? Zo lijkt het toch sinds het uitbreken van Operatie Propere Handen. Vandaag beslist de raadkamer of hoofdverdachten Dejan Veljkovic en Mogi Bayat minstens een maand langer in de cel moeten blijven. Maar hoe is het zo kunnen scheefgroeien? “Het is zoals epo in het wielrennen: ofwel doe je mee, ofwel stop je.”
16/10 09u15  Flitsmarathon gaat woensdag gewoon doorDe tiende flitsmarathon van woensdag 6 uur tot donderdagochtend 6 u kan toch gewoon plaatsvinden zoals aangekondigd. De drie vakbonden die opriepen tot een boycot, NSPV, ACOD en ACV, krijgen die boycot niet meer georganiseerd.
16/10 09u15  Omstreden Laeremans grijpt naast burgemeesterschap in GrimbergenVoormalig Vlaams Belang-parlementslid Bart Laeremans wordt geen burgemeester van Grimbergen. Hoewel hij het grootste aantal voorkeurstemmen behaalde, laat zijn partij Vernieuwing na de controverse de burgemeestersjerp aan Open VLD. Chris Selleslagh zal het gemeentebestuur leiden.
16/10 08u45  Davy Suffeleers mag Francken vervangen in LubbeekIn het Vlaams-Brabantse Lubbeek wordt Davy Suffeleers (N-VA) waarnemend burgemeester. Hij vervangt lijsttrekker Theo Francken, die federaal staatssecretaris blijft. Huidig waarnemend burgemeester Tania Roskams wordt schepen van ruimtelijke ordening en personeel.
16/10 08u15  Hongarije verbiedt dakloos zijnEen nieuwe wet in Hongarije verbiedt dakloze mensen op straat te slapen. Indien de politie op 90 dagen tijd drie waarschuwingen geeft, mogen ze de bezittingen van mensen die op straat slapen vernietigen, en hen naar de gevangenis brengen.
16/10 08u15  Zuhal Demir is verwezen naar de oppositiebanken in GenkIn Genk hebben CD&V en ProGenk (socialisten) een akkoord bereikt om de volgende zes jaar de stad te besturen. Daarmee verwijst burgemeester Wim Dries de N-VA van Zuhal Demir naar de oppositie.
16/10 08u15  De Croo ziet af van burgemeestersjerp in BrakelIn het Oost-Vlaamse Brakel mag gewezen waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer dit keer echt de burgemeestersjerp omgorden. Hij haalde meer voorkeurstemmen dan zijn partijgenoot en huidige titelvoerend burgemeester Alexander De Croo (Open Vld).
16/10 08u00  Tobback: ‘Huisvesting moet thema worden bij Vlaamse verkiezingen’Gemeentebesturen moeten nu in de praktijk kiezen tussen sociale woningen bijbouwen of renoveren. Om een einde te maken aan die situatie, moet huisvesting een thema worden bij de komende Vlaamse verkiezingen, stelt Bruno Tobback (SP.A).
16/10 07u30  Wolkensluiers kunnen nazomerdag niet verpestenHet wordt dinsdag droog en zonnig met enkele hoge wolkensluiers. Het wordt opnieuw zeer zacht met temperaturen tussen 20 en 23 graden in Hoog-België en tussen 23 en 25 graden in Laag- en Midden-België.
16/10 07u15  Gent heeft twee formateurs (en ze nodigen elkaar uit)In Gent zijn straks twee formateurs aan zet. Open VLD en CD&V hebben hun lot aan elkaar verbonden en nodigen iedereen uit om over een nieuw bestuursakkoord te spreken. Het kartel doet evenwel hetzelfde, onder leiding van Groen. N-VA praat morgen alvast met Watteeuw en Coddens.
16/10 07u00  HERLEES. Zo verliep de coalitievorming op de dag na de verkiezingenLees meer >
16/10 07u00  Alain Courtois stapt uit lokale politiek>De Brusselse MR-lijsttrekker Alain Courtois kondigt aan dat hij niet zal zetelen als gemeenteraadslid. De voormalige voetbalbons verliest in de hoofdstad en de liberalen werden afgelopen nacht verbannen naar de oppositiebanken. Enkele niet nader genoemde partijgenoten moeten het ontgelden ...
16/10 04u45  New York beleeft voor het eerst sinds 1993 een weekend zonder schietpartijNew York heeft voor het eerst in 25 jaar een weekend zonder schietpartij beleefd. Dat meldt de New Yorkse politie, de NYPD, maandag.
16/10 03u45  Groen en Open VLD willen Gent koste wat het kost binnenhalenMet twee kandidaten voor de sjerp en twee machts­blokken is de impasse in Gent compleet. Ze verraadt het nationale belang voor Groen en Open VLD.
16/10 03u00  Medeoprichter Microsoft overleden aan kankerMedeoprichter van Microsoft Paul Allen is maandag overleden aan de gevolgen van lymfklierkanker. Hij werd 65 jaar, meldt zijn huidige bedrijf Vulcan Inc. namens de familie. Allen overleed in zijn geboortestad Seattle.
16/10 00u15  Open VLD onderzoekt banden tussen lijst Vernieuwing en Vlaams BelangHet nationale bestuur van Open VLD onderzoekt of het moet ingrijpen in zijn lokale afdeling in Grimbergen. Daar is de plaatselijke Open VLD van plan een bestuursakkoord te sluiten met de lijst Vernieuwing. 'Als dat Vlaams Belangers zijn, dan nemen we daar afstand van en dan hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor', zei partijvoorzitter Gwendolyn Rutten maandagavond tijdens een debat op de VRT.
15/10 22u45  Op straat slapen verboden in HongarijeEen nieuwe wet in Hongarije verbiedt dakloze mensen op straat te slapen. Indien de politie op 90 dagen tijd drie waarschuwingen geeft, mogen ze de bezittingen van mensen die op straat slapen vernietigen, en hen naar de gevangenis brengen.
15/10 22u45  Wouter Beke: ‘Hoezo het kartel in Gent is ondeelbaar?’We mogen nog niet meteen witte rook verwachten in Gent. Dat bleek uit het voorzittersdebat op Eén. ‘Misschien moeten de Gentenaars gisteren alsnog N-VA stemmen’, lachte N-VA-voorzitter Bart De Wever.
15/10 22u00  Genk heeft een coalitie: CD&V gaat in zee met ProGenk, Zuhal Demir in oppositieIn Genk hebben CD&V en PROgenk (socialisten) een akkoord bereikt om de volgende zes jaar de stad te besturen. Daarmee verwijst burgemeester Wim Dries de N-VA van Zuhal Demir naar de oppositie.
15/10 21u00  Pierre Kompany: ‘Ik wil niet per se een voorbeeld zijn voor anderen’De vader van Rode Duivel Vincent Kompany wordt de nieuwe burgemeester van Ganshoren. Hij is de eerste zwarte man die in België de sjerp binnenhaalt. Journalisten van binnen- en buitenland willen hem spreken. ‘Ik heb al telefoon gekregen uit New York, en de BBC contacteerde me ook al.’
15/10 20u30  Groen dreigt de helft van zijn burgemeesters te verliezenTwee burgemeesters had Groen de voorbije zes jaar: één in Zwijndrecht, één in Kruibeke. Zwijndrecht is gered maar de kans dat de sjerp in Kruibeke verloren gaat, is reëel.
15/10 20u15  Noodweer in Frankrijk eist tien dodenIn de Aude, de streek rond het Franse Carcassonne, zijn er bij zware regens al zeker tien doden gevallen.
15/10 20u00  Vrouwen aan de macht in AntwerpenHet aantal verkozen vrouwen stijgt bij elke verkiezing. In 2012 werd over alle partijgrenzen heen gemiddeld 36,16 procent vrouwen verkozenen in Vlaanderen. Nu is er een stijging merkbaar tot 38,10 procent vrouwelijke verkozenen. Dat zegt Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van CD&V. De provincie Antwerpen is koploper, waar 40,4 procent van de verkozenen vrouw zijn.
15/10 20u00  'Het probleem van de socialisten is niet hun voorzitter, maar hun gebrek aan verhaal'Nu het stof wat is neergedwarreld, maken Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos en hoofdcommentaarschrijver Bart Sturtewagen een eerste balans op.
15/10 18u15  ‘Ook wij verbaasd dat PS ondanks schandalen standgehouden heeft in Brussel’In Brussel vormen Ecolo-Groen en Change.Brussels een nieuw stadsbestuur met de PS. 'De voorbije dagen heeft de PS ons het gevoel gegeven dat ook zij willen werken aan een transparant bestuur.'
15/10 18u00  En de populairste politicus is...76.702 stemmen kreeg Bart De Wever gisteren. Geen politicus deed het beter. Maar dat maakt hem nog niet de populairste.
15/10 17u45  VN: ‘Hongersnood in Jemen kan ergste in 100 jaar worden’De Verenigde Naties waarschuwen dat 13 miljoen mensen in Jemen risico lopen op hongersnood. Ze vragen om de militaire coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië, om te stoppen met de luchtbombardementen.
15/10 17u45  E17 vrijgemaakt, maar nog meer dan een uur aanschuivenEen pak ellende op de weg maandag. De E40 (ter hoogte van Drongen) was versperd, maar werd na enkele uren vrijgemaakt. Nadien was de E17 (richting Antwerpen) volledig afgesloten ter hoogte van het parkeerterrein in Kalken. De weg is er om 17.30 uur vrijgemaakt, maar er staat nog steeds een lange file.
15/10 17u00  Morgen start nieuwe fase werken E40 Gent: hinder verwachtVanaf dinsdag 16 oktober 20.00 uur gaan de werken op de E40 in Gent een nieuwe fase in, waardoor de twee nieuwe lussen van de verkeerswisselaar in Zwijnaarde dicht gaan. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verwacht hinder, zeker tijdens de spitsuren.
15/10 17u00  Crombez blijft voorzitter SP.A: 'Zeven maanden is eeuwigheid in de politiek'John Crombez blijft ondanks de tegenvallende verkiezingsresultaten van SP.A aan als voorzitter. Het partijbureau wil dat hij de verkiezingen van volgend jaar voorbereidt. 'Waar we drastischer vernieuwden, haalden we betere resultaten', blijft Crombez optimistisch.
15/10 17u00  De Clercq is duidelijk de grootste maar daarom nog geen burgemeesterAlweer een nieuwe strategische zet in Gent. Open VLD en CD&V verbinden er hun lot aan mekaar. Zo hopen ze het kartel van SP.A en Groen uit mekaar te spelen. Intussen weten we ook hoe sterk Mathias De Clercq scoorde.
15/10 16u30  Archeologen ontdekken contouren van Vikingschip in NoorwegenIn Noorwegen hebben archeologen sporen gevonden van een Vikingschip dat in het zuidoosten van het land begraven zou liggen. Het gaat om een zeldzame ontdekking die mogelijk meer licht kan werpen op de expedities van de middeleeuwse zeevaarders.
15/10 16u30  Groen gaat niet in op smeekbede van Open VLD in OostendeNet zoals in Gent, zit Groen ook in Oostende in een zetel om te beslissen welke richting de coalities uitgaat.
15/10 16u30  CD&V en Open VLD sluiten een verbond in GentAlweer een nieuwe strategische zet in Gent. Open VLD en CD&V verbinden er hun lot aan mekaar. Zo hopen ze het kartel van SP.A en Groen uit mekaar te spelen. Intussen weten we ook hoe sterk Mathias De Clercq scoorde.
15/10 15u45  Saudi’s dreigen met het oliewapenAls de VS sancties uitroepen tegen Saudi-Arabië, dreigen de machthebbers in Riyad hun sterkste afschrikkingswapen boven te halen: de oliekraan dichtdraaien.
15/10 15u30  Gijzeling nabij station Keulen: dader opgepaktIn de Duitse stad Keulen is maandagmiddag een gijzelnemer opgepakt. Volgens de politie gijzelde hij een vrouw in een apotheek in de buurt van het centraal station.
15/10 15u30  Bijna honderd burgemeesters hebben absolute meerderheidIn 99 Vlaamse en Brusselse gemeenten moest de winnaar van de verkiezingen niet eens op zoek naar een coalitiepartner. In die gemeenten is er sprake van een absolute meerderheid, ook al werd niet altijd de helft van de stemmen behaald.
15/10 15u30  Overleden kandidaat populairder dan helft van lijstgenotenVanop de op twee na laatste plaats op de kieslijst van cdH-CD&V scoorde de Molenbekenaar Christian Boone zondag beter dan de helft van zijn lijstgenoten. Opvallend, want Boone overleed tien dagen geleden.
15/10 15u15  Cordon sanitaire sneuvelt in Grimbergen, alhoewel ...Terwijl iedereen naar Ninove kijkt, is het cordon sanitaire al gesneuveld in Grimbergen. Dat vertelde Walter Zinzen vanmiddag op Radio 1. Maar geldt het cordon eigenlijk wel tegenover iemand die geen lid van het Vlaams Belang meer is?
15/10 15u00  Cordon sanitaire sneuvelt in Grimbergen, alhoewel...Terwijl iedereen naar Ninove kijkt, is het cordon sanitaire al gesneuveld in Grimbergen. Dat vertelde Walter Zinzen vanmiddag op Radio 1. Maar geldt het cordon eigenlijk wel tegenover iemand die geen lid van het Vlaams Belang meer is?
15/10 14u30  SP.A spreekt vertrouwen uit in CrombezJohn Crombez blijft nog zeker tot de verkiezingen van volgend jaar voorzitter van SP.A. Dat heeft het partijbureau beslist.
15/10 14u15  Gijzeling aan de gang nabij station KeulenIn de Duitse stad Keulen is momenteel een gijzeling aan de gang. Volgens de politie wordt een vrouw vastgehouden in een apotheek in de buurt van het centraal station.
15/10 14u00  Nog meer ellende op de weg: na E40 nu E17 volledig afgeslotenEen pak ellende op de weg maandag. Nu de E40 (ter hoogte van Drongen) na enkele uren vrijgemaakt werd, is de E17 (richting Antwerpen) volledig afgesloten ter hoogte van het parkeerterrein in Kalken. Een vrachtwagen is er gekanteld en heeft vuur gevat, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Bij het ongeval in Drongen viel een dode.
15/10 13u45  MR stuurt beeld bij: ‘In Wallonië gaan we erop vooruit’De MR heeft in Wallonië meer burgemeesters dan in 2012. Dat het in Brussel slecht ging, valt niet te ontkennen. Maar de partij laat zich niet als verliezer wegzetten.
15/10 13u30  Groene burgemeester ligt op tafel in GentGroen neemt de leiding in de coalitiegesprekken in Gent. Na het slechte resultaat legt de SP.A zich daarbij neer. Open VLD'er Mathias De Clercq eist de sjerp op.
15/10 13u15  ‘Poederbrief’ houdt Gentenaars in spanningIn Gent blijft het wachten op de definitieve resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. Het stembureau waar zondag een brief met wit poeder werd gevonden, is de schuldige.
15/10 13u00  Burgervliegtuigje landt per vergissing op Kleine BrogelEen klein burgervliegtuig is zondag geland op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, per vergissing. De twee inzittenden dachten te zijn geland op het twintig kilometer verderop gelegen vliegveld van Zwartberg.
15/10 13u00  Christendemocraten grijpen de macht in alle fusiegemeentenDe regerende politici uit de fusiegemeenten hebben de verkiezingen probleemloos verteerd. In alle betrokken gemeenten blijft een christendemocratische burgemeester aan de macht. Meestal zelfs zonder dat ze een coalitiepartner nodig hebben.
15/10 13u00  Lode Vereeck: ‘De Diepenbekenaren pikken dit niet’De Open VLD van Lode Vereeck ging er zondag op vooruit in Diepenbeek, ondanks de beschuldigingen die voor de verkiezingen geuit werden aan zijn adres over grensoverschrijdend gedrag. ‘Ik zag een omgekeerde reactie. Ze hebben mij een hart onder de riem gestoken.’
15/10 13u00  E40 volledig afgesloten na dodelijk ongevalEr is maandagochtend een dode gevallen bij een zwaar ongeval op de E40 ter hoogte van Drongen. Door het ongeval is de snelweg richting Brussel volledig afgesloten, met een kilometerslange file tot gevolg. 'Het verkeer staat er nu al uren compleet stil. Een file van meer dan acht kilometer', meldt het Vlaams Verkeerscentrum. 'We raden iedereen aan om de omgeving absoluut te mijden.'
15/10 13u00  Groen-kopstuk Filip Watteeuw kandidaat-burgemeester in GentGroen neemt de leiding in de coalitiegesprekken in Gent. Na het slechte resultaat legt de SP.A zich daarbij neer. Open VLD'er Mathias De Clercq eist de sjerp op.
15/10 12u15  Trump erkent nu toch klimaatverandering, maar: ‘Het verandert vanzelf wel weer’De Amerikaanse president Donald Trump zegt tegen CBS News dat klimaatverandering een realiteit is. Hij blijft wel twijfelen over de oorzaak en verwijt klimaatwetenschappers een politieke agenda te hebben.
15/10 12u15  Groen neemt leiding in gesprekken GentGroen neemt de leiding in de coalitiegesprekken in Gent. Na het slechte resultaat legt de SP.A zich daarbij neer. Open VLD'er Mathias De Clercq eist de sjerp op.
15/10 11u45  De ‘Joodse stem’ loont in Antwerpen (behalve voor Kris Peeters)In Antwerpen breken de Joodse politici bij N-VA en Open VLD potten. De kandidate van Kris Peeters (CD&V) deed het minder goed.
15/10 11u30  Seehofer weigert op te stappen na oplawaai in BeierenDe Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer gaat niet opstappen als voorzitter van de CSU. Dat heeft hij maandag laten verstaan. De zusterpartij van de CDU van kanselier Angela Merkel verloor zondag bij de deelstaatverkiezingen in Beieren haar absolute meerderheid.
15/10 11u30  Groen, kingmaker in Gent en OostendeGroen zit in een zetel om te beslissen welke richting de coalities in Gent en Oostende uitgaan. Wie weet zit er onverhoopt zelfs een sjerp in Gent in.
15/10 11u00  E40 volledig afgesloten na zwaar ongevalEr is maandagochtend rond 9.30 uur een zwaar ongeval gebeurd op de E40 ter hoogte van Drongen. ‘De file is kilometerslang, het verkeer staat compleet stil.’
15/10 10u15  Hier mogen de grootste partijen niet meeregerenEen overwinning bij de verkiezingen is niet altijd een garantie dat men de sjerp van burgemeester in de wacht sleept. In heel wat Vlaamse steden en gemeenten is er meteen een alternatieve coalitie op de been gebracht om de grootste partij buitenspel te zetten.
15/10 10u15  De Wever over Ninove: ‘Situatie intern bekijken’Gaat de N-VA in zee met Forza Ninove? ‘We gaan dat intern moeten bekijken’, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Maar ik zeg zeker geen “ja”.’
15/10 09u15  De Wever reikt Groen opnieuw de handAntwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zoekt opnieuw toenadering tot Groen. ‘Een krappe meerderheid is niet evident in een grote stad.’
15/10 08u45  Vincent Kompany feliciteert zijn vader: ‘We zijn heel trots’‘We zijn heel trots op jou.’ Rode Duivel Vincent Kompany feliciteert zijn vader met zijn burgemeesterschap van Ganshoren.
15/10 08u00  Rudy Coddens maakt opening voor De Clercq als burgemeesterRudy Coddens van het kartel SP.A-Groen in Gent sluit niet uit dat Open VLD’er Mathias De Clercq burgemeester wordt. ‘Maar wij zijn aan zet.’
15/10 04u45  Zo brachten de BV’s in de politiek het ervan afEen recordaantal BV’s stond op de lijsten voor deze gemeenteraadsverkiezingen. Niet alle ‘witte konijnen’ brachten het er even goed van af.
15/10 04u15  Close vormt nieuwe meerderheid met Ecolo-Groen en Change.BrusselsDe stad Brussel krijgt een nieuwe coalitie, van PS, Ecolo-Groen en burgerbeweging Change.Brussels, zónder de verliezende liberalen.
15/10 01u30  Close onderhandelt met groenenBrussels burgemeester Philippe Close (PS) spreekt met Ecolo-Groen over een nieuwe coalitie voor de hoofdstad, zónder de verliezende liberalen.
15/10 01u15  Antwerpen klopt het Gentse modelDe Antwerpse burgemeester, Bart De Wever, kan nipt met zijn coalitie verder. Voor uitdager Wouter Van Besien was het een koude douche, hoewel zijn partij Groen stevige winstcijfers voorlegt.
15/10 00u45  SP.A bloedt, Crombez ziet lichtpuntenDe Vlaamse socialisten slagen er niet in om hun positie in de steden te consolideren. Leuven en Vilvoorde zijn de enige lichtpunten in een bloedrode verkiezingsdag waarin zelfs Lommel verloren ging.
15/10 00u00  ‘Ik heb 28 carnavals meegemaakt, maar dit is straffer’Helemaal achteraan in café De Beurs in Ninove, in de rokersruimte zonder rook, zweette Forza Ninove zich vanavond naar een ongeziene score.
14/10 23u45  Meer dan twintig doden in Indonesië door modderstromenZware regenval heeft op Sumatra, in Indonesië, gezorgd voor overstromingen en aardverschuivingen. Daarbij vielen tweeëntwintig doden, onder wie elf studenten. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. Tientallen anderen zijn gewond. Er zijn ook vijftien vermisten.
14/10 23u45  PVDA een van de winnaarsDe PVDA wint in verschillende gemeenten haar eerste zetel; in Brussel en Gent groeit de partij zelfs opvallend naar een paar zetels. Maar in haar oude bastions groeit de partij niet, of gaat ze zelfs licht achteruit.
14/10 23u30  Dode en twee zwaargewonden bij ongeval met bus Duitse jongeren in ZwitserlandIn Zwitserland is zondag bij een ongeval met een bus een 27-jarige vrouw om het leven gekomen. Twee personen, onder wie de bestuurder, raakten zwaargewond, maar verkeren niet langer in levensgevaar.
14/10 23u30  Zij zijn al zeker van de burgemeesterssjerpDe kaarten zijn gegooid. In veel steden en gemeenten zijn de coalities al beklonken en de burgemeesters bekend. Op andere plaatsen is het nog een kwestie van enkele dagen onderhandelen. Dit is een voorlopig overzicht van de nieuwe burgemeesters of de burgemeesters die hun sjerp mogen behouden.
14/10 23u30  IN BEELD. De winnaars van de verkiezingenDe N-VA houdt stand in Antwerpen, Groen groeit over heel Vlaanderen en Brussel, en in Gent en Oostende claimen Open VLD'ers de sjerp. Een overzicht van de winnaars van deze gemeenteraadsverkiezingen.
14/10 23u00  Groenen winnen terrein in Groothertogdom Luxemburg, christendemocraten blijven grootstenIn het Groothertogdom Luxemburg hebben de groenen bij de parlementsverkiezingen van zondag aanzienlijk aan terrein gewonnen. Dat blijkt uit gedeeltelijke verkiezingsresultaten. De christendemocratische CSV blijft ook na vijf jaar op de oppositiebanken de grootste partij.
14/10 23u00  Bart De Wever: ‘Jullie zijn mijn schild en mijn vrienden’Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is bijzonder tevreden met het verkiezingsresultaat van de N-VA in Antwerpen. De Vlaams-nationalisten blijven veruit de grootste partij in de Scheldestad, maar door het verlies van zijn huidige coalitiepartners wordt ’t Stad besturen met zijn huidige meerderheid een moeilijke klus. Op weg naar de toespraak voor zijn achterban kon er nog een grapje vanaf. Terwijl de toegesnelde pers de N-VA-voorzitter probeerde te interviewen, werd De Wever afgeschermd door zijn partijgenoten. ‘Jullie zijn mijn schild en mijn vrienden’, grapte De Wever, waarop vreugdekreten weerklonken.
14/10 22u30  Welke partij kan de centrumsteden verleiden?De N-VA blijft groot in Antwerpen en Aalst, blauw verovert een aantal steden, CD&V haalde al een burgemeesterssjerp binnen en de SP.A leidt Leuven, maar verliest ook heel wat stemmen. Voor Gent blijft het nagelbijten tot de laatste stem geteld wordt.
14/10 22u30  Vandeput rondt coalitie in Hasselt af: N-VA gaat in zee met Roodgroen+ en Open VLDSteven Vandeput heeft zijn slag thuis gehaald in Hasselt. Met bijna 29 procent van de stemmen leidt de N-VA van Vandeput de stembusslag. Hij vormt een coalitie met Roodgroen+ en Open VLD.
14/10 22u15  Saudi-Arabië belooft wraak te nemen indien Westen sancties neemtSaudi-Arabië heeft de Europese Unie en de Verenigde Staten er zondag voor gewaarschuwd dat het wraak zal nemen indien er sancties volgen op de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi.
14/10 22u15  De Wever is het grootste stemmenkanon, maar zijn coalitiepartners falenIn Antwerpen zijn alle stembureaus binnen. De huidige coalitie behoudt zijn meerderheid, maar slechts met één zetel op overschot. Een linkse coalitie is onmogelijk.
14/10 22u15  De Clercq claimt burgemeesterschap van GentHet kartel SP.A-Groen verliest fors terrein. Open VLD doet het erg goed. De Clercq wil dan ook burgemeester worden. 'Gent krijgt voor het eerst in zestig jaar terug een liberale burgemeester.'
14/10 22u00  Bart De Wever: 'Antwerpenaren, het is een eer om jullie opnieuw zes jaar te dienen'Op de tonen van 'Good Feeling' in een remix van Avicii verscheen Bart De Wever kort voor 21.30 uur voor zijn fans. Hij gaat ervan uit dat hij burgemeester blijft. Een coalitie zonder N-VA kan nauwelijks.
14/10 22u00  Leuven krijgt allochtone burgemeesterIn Leuven vormt de SP.A samen met Groen en CD&V een coalitie. Mohamed Ridouani mag de burgemeesterssjerp omgorden. De N-VA blijft ondanks winst in de kou staan.
14/10 21u45  Vader Kompany wordt eerste zwarte burgemeesterProGanshoren, de partij van Pierre Kompany, wint in Ganshoren.
14/10 21u30  Vader Kompany wordt eerste zwarte burgemeester?ProGanshoren, de partij van Pierre Kompany, wint in Ganshoren.
14/10 21u30  Voortzetting coalitie in Sint-Niklaas onzekerDe kiezer stuurt niet aan op grote wijzigingen in de hoofdstad van het Waasland. Toch zou de coalitie kunnen wijzigen.
14/10 21u30  Eerste allochtone burgemeester van Leuven (SP.A) vormt coalitie met Groen en CD&VIn Leuven wint de SP.A duidelijk van de N-VA, ook al verliezen de socialisten en winnen de Vlaams-nationalisten terrein. SP.A vormt samen met Groen en CD&V een coalitie.
14/10 21u30  Coddens en De Clercq maken kans op sjerp in GentHet kartel SP.A-Groen verliest fors terrein. Open VLD doet het erg goed. Wenkt een centrumrechts bestuur? Voorlopig niet. Het lijkt erop dat Rudy Coddens of Mathias De Clercq de sjerp zal mogen omgorden.
14/10 21u15  Fors verlies voor SP.A-Groen in GentHet kartel SP.A-Groen verliest fors volgens eerste, gedeeltelijke resultaten forst terrein. Open VLD doet het erg goed. Wenkt een centrumrechts bestuur?
14/10 21u00  Huidige coalitie behoudt de meerderheid, niptIn Antwerpen zijn alle stembureaus binnen. De huidige coalitie behoudt zijn meerderheid, maar slechts met één zetel op overschot. N-VA herhaalt de goede score uit 2012. Ook Open VLD blijft status-quo. CD&V van Kris Peeters verliest echter twee zetels. Een linkse coalitie is onmogelijk.
14/10 21u00  Van Hecke (CD&V) staat klaar voor centrumrechts in GentHet kartel SP.A-Groen verliest fors volgens eerste, gedeeltelijke resultaten forst terrein. Open VLD doet het erg goed. Wenkt een centrumrechts bestuur?
14/10 20u45  Bart De Wever wacht met reageren tot alle uitslagen er zijnVolgens de voorlopige uitslagen uit Antwerpen evenaart de N-VA de goede score uit 2012. Ook Open VLD blijft status-quo. CD&V van Kris Peeters verliest echter twee zetels. Of N-VA, CD&V en Open VLD samen nog een meerderheid halen, is onzeker. Daarom wacht Bart De Wever voorlopig af en reageert hij nog niet.
14/10 20u30  'Vlaams Belang is back'Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert bijzonder tevreden op het resultaat van zijn partij. In zijn eigen gemeente Schoten haalt hij liefst 21%, maar ook in heel wat andere Vlaamse gemeenten doet Vlaams Belang het goed.
14/10 20u30  Kris Peeters geeft burgemeestersambitie opBurgemeester? ‘Met deze uitslag is dat wat irrealistisch,’ zei hij aan de VRT.
14/10 20u30  Ridouani kan in Leuven eerste allochtone burgemeester van centrumstad wordenIn Leuven wint de SP.A duidelijk van de N-VA, ook al verliezen de socialisten en winnen de Vlaams-nationalisten terrein. Groen klimt naar bijna 20 procent. Een links bestuur wenkt.
14/10 20u30  Centrumrechts mogelijk in Gent?Het kartel SP.A en Groen verliest fors volgens eerste, gedeeltelijke resultaten forst terrein. Open VLD doet het erg goed. Een coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V zou op dit moment nipt mogelijk zijn.
14/10 20u15  Brexit-minister onverwacht in Brussel, maar zonder akkoord over Brits afscheidDe Britse Brexit-minister Dominic Raab is zondag onverwacht naar Brussel afgereisd voor spoedoverleg met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Maar van een akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is nog geen sprake.
14/10 20u15  Kris Peeters doet meerderheid in Antwerpen wankelenVolgens de voorlopige uitslagen uit Antwerpen evenaart de N-VA de goede score uit 2012. Ook Open VLD blijft status-quo. CD&V van Kris Peeters verliest echter twee zetels. In voorkeurstemmen verplettert Bart De Wever de rest.
14/10 20u15  Groen heeft sleutels in handen in OostendeBart Tommelein (Open VLD) is de grote winnaar van de Oostendse gemeenteraadsverkiezingen, maar de stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte blijft de grootste. Zowel Vande Lanotte als Wouter De Vriendt van Groen willen een paars-groene coalitie. Tommelein wil burgemeester worden in een coalitie met N-VA, CD&V en Groen.
14/10 20u00  Brexit-minister Dominic Raab onverwacht in Brussel, maar zonder akkoord over Brits afscheidDe Britse brexit-minister Dominic Raab is zondag onverwacht naar Brussel afgereisd voor een spoedoverleg met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Van een akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is echter nog geen sprake.
14/10 19u45  De Vlaamse grondstroom blijkt een illusieNationale politici maken van de lokale verkiezingen graag een politiek referendum, om de Vlaamse grondstroom te veroveren. Maar ze bewijzen daarmee noch de democratie, noch zichzelf een dienst.
14/10 19u45  De Clercq (Open VLD) winnaar in GentHet kartel SP.A en Groen lijkt volgens eerste, gedeeltelijke resultaten terrein te verliezen. Open VLD doet het erg goed, de N-VA verliest de strijd om het circulatieplan.
14/10 19u30  Portugese premier herschikt regeringIn het kielzog van het ontslag van zijn minister van Defensie heeft de Portugese premier Antonio Costa zijn regering herschikt. Er komen vier nieuwe ministers.
14/10 19u30  Federale ministers N-VA scoren gemeentelijkPieter De Crem neemt ontslag als staatssecretaris. De federale N-VA-ministers doen het goed, Maggie De Block is nog niet zeker van het burgemeesterschap in Merchtem.
14/10 19u30  De Vlaamse grondstroom is een illusieNationale politici maken van de lokale verkiezingen graag een politiek referendum, om de Vlaamse grondstroom te veroveren. Maar ze bewijzen daarmee noch de democratie, noch zichzelf een dienst.
14/10 19u30  Verlies voor roodgroen kartel in Gent, De Clercq wintHet kartel SP.A en Groen lijkt volgens eerste, gedeeltelijke resultaten terrein te verliezen. Open VLD doet het erg goed, N-VA verliest de strijd om het circulatieplan.
14/10 19u15  N-VA wint ruim, huidige meerderheid is erg wankelVolgens de eerste voorlopige uitslagen uit Antwerpen evenaart de N-VA de goede score uit 2012. De partij behoudt haar 23 zetels. Ook Open VLD blijft status-quo. CD&V verliest echter twee zetels.
14/10 19u15  Nek-aan-nekrace in GentHet kartel SP.A en Groen lijkt volgens de eerste, gedeeltelijke resultaten fors terrein te verliezen. Open VLD wint.
14/10 19u00  Sportvliegtuigje crasht in Duitsland, drie omstanders komen omIn Duitsland zijn tijdens een mislukt landingsmanoeuvre van een licht sportvliegtuig minstens drie omstaaders op de grond om het leven gekomen. Het gaat om twee volwassenen en een kind.
14/10 19u00  Ook Beieren naar de stembus: oplawaai voor zusterpartij Angela MerkelBij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren hebben de christendemocraten van de CSU volgens de eerste exitpolls hun volstrekte meerderheid verloren. Een dreun van jewelste voor de zusterpartij van Angela Merkels CDU. De Groenen en extreemrechts boeken forse winst.
14/10 19u00  Provincieraden kleuren Vlaams-nationalistischKomt er na de verkiezingen een strijd over de ziel van de provincie? N-VA, die het bestuursniveau wil afschaffen, staat tegenover CD&V, die heel erg voor de provincie is. De provincies getuigen ook over nationale trends.
14/10 19u00  N-VA wint ruim in AntwerpenVolgens een eerste uitslag uit Antwerpen behoudt de N-VA de goede score uit 2012. N-VA haalt nu 37,1 procent (37,7 in 2012). Groen klimt naar 16,4 procent (8 in 2012).
14/10 19u00  Paars-groen in Oostende? Tommelein eist sjerp opBart Tommelein (Open VLD) is de grote winnaar van de Oostendse gemeenteraadsverkiezingen, maar de stadslijst van burgemeester Johan Vande Lanotte blijft de grootste. Zowel Vande Lanotte als Wouter De Vriendt van Groen willen een paars-groene coalitie. Tommelein eist alvast het burgemeesterschap op: 'Vande Lanotte kan geen burgemeester blijven.'
14/10 18u30  Sportvliegtuigje crasht in Duitsland, drie omstaanders komen omIn Duitsland zijn tijdens een mislukt landingsmanoeuvre van een licht sportvliegtuig minstens drie omstaanders op de grond om het leven gekomen. Het gaat om twee volwassenen en een kind.
14/10 18u30  Dedecker: ‘Absoluut toppunt in mijn carrière’Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) lijkt af te stevenen op een monsterscore in Middelkerke. ‘Dit is een absoluut toppunt in mijn carrière’, zegt Dedecker in een eerste reactie.
14/10 18u30  'Position switch' in Oostende? Tommelein eist sjerp opBart Tommelein nadert met Open VLD dicht op Johan Vande Lannotte, maar de stadslijst van die laatste blijft de grootste. Tommelein zou op basis van het aantal voorkeurstemmen de sjerp in Oostende opeisen. 'Vande Lanotte kan geen burgemeester meer blijven.'
14/10 18u15  Fors verlies voor SP.A-Groen in Gent?Het kartel SP.A en Groen zou fors terrein verliezen. Dat blijkt uit officieuze cijfers van VTM, uit 12 van de 91 stembureaus. Open VLD zou winnen.
14/10 18u00  ‘Er werd op ons ingebeukt, maar wij zijn de grootste’‘Wij zijn incountournable’, zegt Wim Dries (CD&V), de huidige burgemeester van Genk. Maar hij gaat toch praten met zijn uitdaagster, Zuhal Demir (N-VA).
14/10 17u45  Brexit-minister Dominic Raab onverwacht in Brussel voor spoedonderhandelingenDe Britse Brexit-minister Dominic Raab is zondag onverwacht in Brussel aangekomen voor overleg met de Europese hoofdonderhandelaar, Michel Barnier. Ook de ambassadeurs van alle EU-lidstaten worden op dat overleg verwacht.
14/10 17u45  Coalitievorming in Hasselt wordt aartsmoeilijkMet 62 op de 64 bureaus geteld lijkt Steven Vandeput zijn slag in Hasselt thuis te halen. Met bijna 29 procent van de stemmen leidt de N-VA van Vandeput de stembusslag. Hij laat coalitiepartijen Rood Groen + en CD&V achter zich.
14/10 17u45  Verdacht poeder in Gents stembureau: 600 stembrieven geblokkeerdIn het Gentse stembureau 261 is nog niet duidelijk wanneer de telling van zo'n 600 stembiljetten zal kunnen beginnen. De Civiele Bescherming onderzoekt in Peutie vier brieven waarin een poeder zat. De bijzitters mochten wel al naar huis vertrekken. Het schoolgebouw waarin het kiesbureau huist, werd een tijdlang hermetisch afgesloten nadat een verdacht wit poeder gevonden op enkele kiesformulieren.
14/10 17u45  De Wever steelt de show tijdens live-interventie VRTEen VRT-ploeg heeft post gevat voor het huis van N-VA-burgemeester van Antwerpen Bart De Wever. Reporter Pieterjan De Smedt vroeg zich af of De Wever wel nog thuis was of hij het huis langs achter verlaten had. Toen kwam de N-VA-voorzitter plots even zwaaien.
14/10 17u45  LIVE. Spannende strijd Beke-SP.A in Leopoldsburg, Dedecker maakt zich op voor burgemeesterschap, monsterscore voor Lippens in Knokke-HeistLees meer >
14/10 17u15  Benoît Lutgen wint broederstrijd in BastogneCDH lijkt een van zijn belangrijkste overwinningen al op zak te hebben. Partijvoorzitter Benoît Lutgen wint volgens de RTBF de broederstrijd met Jean-Pierre Lutgen en kan burgemeester blijven.
14/10 17u15  Het zijn echt wel lokale verkiezingen geweestDe eerste trend van de lokale verkiezingen van vandaag lijkt te zijn dat het echt wel lokale verkiezingen zijn geweest. Een vroege indruk dat vooral N-VA verloor ten koste van Vlaams Belang werd geleidelijk aan minder scherp. Het beeld voor CD&V, Open VLD, Groen en SP.A was van meet af aan gemengd, met toch vaak verlies voor SP.A en lichte winst voor Groen.
14/10 17u15  'Waanzinnige score' voor Vlaams Belang in NinoveGebaseerd op een zeer voorlopig resultaat, lijkt Vlaams Belang-parlementslid Guy D’Haeseleer in Ninove een monsterscore te halen. Zijn ambitie? De eerste Vlaams Belang-burgemeester van Vlaanderen worden.
14/10 17u00  15 doden bij aanval op minibussen in JemenBij een aanval op een groep minibussen in de Jemenitische provincie Hodeida zijn minstens vijftien burgers gedood.
14/10 17u00  N-VA niet bedreigd in Sint-NiklaasDe kiezer stuurt niet aan op grote wijzigingen in de hoofdstad van het Waasland.
14/10 17u00  Vande Lanotte verliest zwaar in Oostende, maar blijft grootsteBart Tommelein nadert met Open VLD dicht op Johan Vande Lannotte, maar zijn stadslijst blijft de grootste.
14/10 17u00  N-VA kan het vergeten in LeuvenIn Leuven wint SP.A duidelijk van de N-VA, ook al verliezen de socialisten en winnen de Vlaams-nationalisten. Groen klimt naar bijna 20 procent. Een links bestuur wenkt.
14/10 17u00  'Waanzinnige scores' voor Vlaams Belang in NinoveGebaseerd op een zeer voorlopig resultaat, lijkt Vlaams Belang-parlementslid Guy D’Haeseleer in Ninove een monsterscore te halen. Zijn ambitie? De eerste Vlaams Belang-burgemeester van Vlaanderen worden.
14/10 17u00  Landuyt en Vande Lanotte verliezen, Quick verbaastBlijft West-Vlaanderen dé provincie van de christendemocraten? En wie grijpt de macht in de centrumsteden? De resultaten stromen binnen.
14/10 17u00  Oost-Vlaanderen: Vlaams Belang in opmarsIn Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op Gent. Maar ook elders kunnen opvallende dingen gebeuren. In Sint-Niklaas en Aalst zijn vooral N-VA en Vlaams Belang aan het feest.
14/10 17u00  Vandeput neemt de leiding in Hasselt, maar in Genk wordt het misschien oppositie voor N-VAIn Genk leek de verkiezingsstrijd lange tijd een nek-aan-nekrace tussen CD&V en N-VA, maar de christendemocraten blijven de grootste. In Hasselt neemt Vandeput (N-VA) de leiding. De huidige coalitie van Rood Groen + met CD&V verliest haar meerderheid.
14/10 16u45  Lichamen negen in Himalaya omgekomen bergklimmers gevondenDe Nepalese autoriteiten zijn zondag begonnen met de berging van lichamen van de negen bergbeklimmers die omkwamen in een sneeuwstorm in de Himalaya. Het gaat om een van de dodelijkste klimongevallen in het land tot nu toe.
14/10 16u45  Verdacht wit poeder in Gents stembureau, voorzitter aangevallen in Denderleeuw en bijzitter daagt op als clownIn Gent is een school hermetisch afgesloten nadat er een verdacht wit poeder werd gevonden. De zeven tellers mogen het gebouw niet verlaten. In Denderleeuw kreeg de voorzitter van een stembureau het aan de stok met een koppel. In Maasmechelen kwam een bijzitter opdagen als clown.
14/10 16u45  Oost-Vlaanderen: PVDA in Zelzate, Vlaams Belang in Ninove?In Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op Gent. Maar ook elders kunnen opvallende dingen gebeuren. In Sint-Niklaas en Aalst zijn vooral N-VA en Vlaams Belang aan het feest.
14/10 16u45  Burgemeester Renaat Landuyt staat op verliesCD&V staat voorlopig aan de leiding in de West-Vlaamse provinciehoofdstad. SP.A verliest terrein.
14/10 16u45  Verdacht poeder gevonden in Gents stembureau: zeven tellers zitten opgeslotenIn Gent is in een telbureau een verdacht wit poeder gevonden op enkele kiesformulieren. Daarop werden de gebouwen van basisschool De Dialoog in de Frans van Ryhovelaan hermetisch afgesloten en kwam de civiele bescherming ter plaatse. De zeven tellers mogen het gebouw voorlopig niet verlaten.
14/10 16u45  Limburg telt de stemmen: Wordt het oppositie voor N-VA in Genk? Vandeput neemt de leiding in HasseltIn Genk leek de verkiezingsstrijd lange tijd een nek-aan-nekrace tussen CD&V en N-VA, maar de christendemocraten blijven de grootste. In Hasselt neemt Vandeput (N-VA) de leiding. De huidige coalitie van Rood Groen + met CD&V verliest haar meerderheid.
14/10 16u30  Nek-aan-nek in LeuvenIn Leuven is een nek-aan-nek-race aan de gang tussen de SP.A en N-VA. Met 22 van de 78 bureaus geteld ligt de SP.A op kop met 24 procent van de stemmen, vóór de N-VA met 23,5 procent. Groen ligt op de derde plaats met 20 procent.
14/10 16u30  Vande Lanotte verliest zwaar in OostendeZowel de socialisten als de N-VA verliezen in Oostende. De Open VLD van Bart Tommelein is de grootste winnaar.
14/10 16u30  Verdacht wit poeder gevonden in Gents stembureau, voorzitter aangevallen in Denderleeuw en bijzitter daagt op als clownIn Gent is een school hermetisch afgesloten nadat er een verdacht wit poeder werd gevonden. De zeven tellers mogen het gebouw niet verlaten. In Denderleeuw kreeg de voorzitter van een stembureau het aan de stok met een koppel. In Maasmechelen kwam een bijzitter opdagen als clown.
14/10 16u30  Wallonië: spannende uren voor MR en PSWie staat in de beste vertrekpositie voor de federale campagne die eraan komt? Dat is de grote inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in Wallonië. De schandalen kunnen de PS zwaar worden aangerekend, terwijl de MR tijdens de lokale campagnes de aandacht zo veel mogelijk probeerde af te leiden van zijn deelname aan de regering met de N-VA.
14/10 16u30  N-VA versterkt positie in rand rond AntwerpenUit de eerste voorlopige resultaten lijkt de N-VA haar positie te versterken in de rand rond Antwerpen, met als uitschieters Edegem en Brasschaat.
14/10 16u30  Lijst Van Quickenborne dubbel zo groot als CD&VMet 16 van de 73 bureaus geteld in Kortrijk, lijkt de formule van burgemeester Van Quickenborne stevig aan te slaan. Zijn lijst is dubbel zo groot als CD&V.
14/10 16u30  LIVE. Vande Lanotte verliest zwaar maar houdt stand in OostendeLees meer >
14/10 16u30  Oost-Vlaanderen: krijgt Zelzate een coalitie met de PVDA?In Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op Gent. Maar ook elders kunnen opvallende dingen gebeuren. Zelzate lijkt op de eerste volledige uitslag af te stevenen.
14/10 16u15  Incidenten in stembureaus: clown als bijzitter, voorzitter aangevallen en verdacht wit poeder in GentBij de stembusgang hebben zich op enkele plaatsen incidenten voorgedaan. Zo kreeg een voorzitter van een stembureau in Denderleeuw het aan de stok met een koppel. In Maasmechelen kwam een bijzitter opdagen als clown.
14/10 16u15  LIVE. Tommelein nadert op Vande Lanotte in OostendeLees meer >
14/10 16u15  Oost-Vlaanderen: krijgt Zelzate een coalitie met PVDA?In Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op Gent. Maar ook elders kunnen opvallende dingen gebeuren. Zelzate lijkt op de eerste volledige uitslag af te stevenen.
14/10 16u15  Landuyt aan verliezende hand, Vande Lanotte en Quick houden (voorlopig) standBlijft West-Vlaanderen dé provincie van de christendemocraten? En wie grijpt de macht in de centrumsteden? De resultaten stromen binnen.
14/10 16u15  Limburg telt de stemmen: nek-aan-nekrace in Genk, Vandeput neemt de leiding in HasseltHerstappe was de eerste gemeente waar alle stemmen geteld waren, daar is de nieuwe burgemeester al gekend. Genk wordt een nek-aan-nekrace tussen CD&V en N-VA, in Hasselt neemt Vandeput (N-VA) de leiding.
14/10 16u15  Bonte overtuigend aan kop in VilvoordeDe politieke carrière van Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, lijkt gered want zijn coalitie gaat er duidelijk op vooruit.
14/10 16u00  Incidenten in stembureaus: clown als bijzitter, voorzitter aangevallen en verdacht wit poederBij de stembusgang zijn op enkele plaatsen incidenten gebeurd. Zo kreeg een voorzitter van een stembureau in Denderleeuw het aan de stok met een koppel. In Maasmechelen kwam een bijzitter opdagen als clown.
14/10 16u00  Limburg telt de stemmen: eerste burgemeester gekendHerstappe is de eerste gemeente waar alle stemmen geteld werden, Leon Lowet wordt de nieuwe burgemeester. In Halen zijn de resultaten binnen van het eerste van vier kiesbureaus. Ook Gingelom is bij de snelle tellers. Wat zullen de resultaten zijn voor de grotere steden?
14/10 16u00  Sandy Evrard eerste burgemeester in West-VlaanderenBlijft West-Vlaanderen dé provincie van de christendemocraten? En wie grijpt de macht in de centrumsteden? De resultaten stromen binnen.
14/10 16u00  Vlaams Belang assertief in NinoveGebaseerd op een zeer voorlopig resultaat, lijkt Vlaams Belang-parlementslid Guy D’Haeseleer in Ninove een monsterscore te halen. Zijn ambitie? De eerste Vlaams Belang-burgemeester van Vlaanderen worden.
14/10 15u45  LIVE. Eerste burgemeesters bekendLees meer >
14/10 15u45  Eerste burgemeester in West-Vlaanderen bekendBlijft West-Vlaanderen dé provincie van de christendemocraten? En wie grijpt de macht in de centrumsteden? De resultaten stromen binnen.
14/10 15u45  Eerste resultaten voor Oost-Vlaanderen bekendIn Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op Gent. Maar ook elders kunnen opvallende dingen gebeuren. Sint-Lievens-Houtem en Ronse bleken bij de snelste tellers.
14/10 15u45  Voorakkoord tussen VRT en VTM: Martine Tanghe en Elke Pattyn dragen dezelfde outfitGrappig toeval op verkiezingsdag: wie zapt tussen de marathonuitzendingen van VRT en VTM, kan zien dat Martine Tanghe (VRT) en Elke Pattyn (VTM) bijna exact dezelfde outfit hebben uitgekozen om vandaag het verkiezingsnieuws te verslaan: een zwart-wit gestreepte truitje met daarboven een zwart vestje. “We hadden een voorakkoord”, zo liet Elke Pattyn met een knipoog weten op Twitter.
14/10 15u45  Gent: wat na Termont?In de Arteveldestad staat verandering op til. Daniël Termont (SP.A) beleeft zijn laatste maanden als burgervader. De strijd om zijn opvolging was en is razend spannend.
14/10 15u45  Eerste resultaten in provincie Antwerpen bekendBehoudt burgemeester Bart De Wever zijn meerderheid in Antwerpen. Kan het Vlaams Belang de historische dreun van 2012 herstellen en wie doet Bart Somers wat in Mechelen? De eerste resultaten in de provincie komen binnen
14/10 15u30  Ook Beieren naar de stembus: oplawaai dreigt voor zusterpartij Angela MerkelBij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren ziet het ernaar uit dat de christendemocraten van de CSU hun absolute meerderheid zullen verliezen. Het zou een dreun van jewelste zijn voor de zusterpartij van Angela Merkels CDU.
14/10 15u15  De uitslagen stromen binnen: ook uit Izegem en GingelomIn Herstappe is een eerste uitslag bekend. De burgemeester is zijn sjerp kwijt. Ook andere uitslagen (Halen, Izegem en Blankenberge en andere) beginnen binnen te lopen.
14/10 15u15  Limburg telt de stemmen: de eerste resultaten zijn bekendHerstappe is de eerste gemeente waar alle stemmen geteld zijn. In Halen zijn de resultaten binnen van het eerste van vier kiesbureaus. Ook Gingelom is bij de snelle tellers. Wat zullen de resultaten zijn voor de grotere steden?
14/10 15u15  LIVE. Bourgeois comfortabel aan de leiding in IzegemLees meer >
14/10 15u00  Eerste resultaten voor West-Vlaanderen bekendBlijft West-Vlaanderen dé provincie van de christendemocraten? En wie grijpt de macht in de centrumsteden? De eerste resultaten waren alleszins voor Blankenberge en Izegem.
14/10 15u00  Verkiezingen 2018: dit zijn alle resultatenTienduizenden kandidaten beleven de spannendste dag in tijden. Met zwetende handjes wachten ze af hoe de kiezer de kaarten heeft geschud, en hoe de toekomst van de gemeente- en provincieraden er de komende zes jaar zullen uitzien. Hier vindt u alles wat u moet weten over de uitslag van deze stembusgang.
14/10 14u45  Lichamen van negen in Himalaya omgekomen bergklimmers gevondenDe Nepalese autoriteiten zijn zondag begonnen met de berging van lichamen van de negen bergbeklimmers die omkwamen in een sneeuwstorm in de Himalaya. Het gaat om een van de dodelijkste klimongevallen in het land tot nu toe.
14/10 14u45  Eerste resultaat: de burgemeester verliest in Herstappe.In Herstappe is een eerste uitslag bekend. De burgemeester is zijn sjerp kwijt.
14/10 14u45  Oost-Vlaanderen: de strijd woedt niet alleen in GentIn Oost-Vlaanderen zijn alle ogen gericht op Gent. Maar ook in Ninove, Deinze en Aalst bijvoorbeeld kunnen opvallende dingen gebeuren vandaag.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x Voorlopig geen extra Brexit-top: 'Niet genoeg vooruitgang geboekt'17/10 23u45 - De Standaard: Er komt voorlopig geen extra Europese top waar de laatste knopen van een Brexit-akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen worden doorgehakt. Dat hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders woensdagavond beslist. 'Ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt', luidt het.
13x Turkse politie doorzoekt Saudische consulaat tweede keer18/10 04u30 - De Standaard: De Turkse politie heeft woensdag niet alleen de woning van de Saudische consul-generaal in Istanbul doorzocht, maar ook het consulaat zelf. Eerder deze week werd het consulaat al doorzocht in het onderzoek naar de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi.
8x Extra tijd in Brexit-strijd18/10 05u00 - De Standaard: Europa gooit Theresa May een ultieme reddingsboei toe om de Ierse grensknoop te ontwarren. Maar een extra top komt er pas als er ‘voldoende vooruitgang is geboekt’.
7x Michel zet Bourgeois op zijn plaats17/10 22u30 - De Standaard: Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gevraagd of hij de Spaanse ambassadrice op het matje wil roepen na een diplomatiek incident rond Jan Peumans. Premier Charles Michel (MR) vindt dat Vlaanderen z'n eigen boontjes moet doppen.
4x Pas volgende week een nieuwe ronde in de Antwerpse coalitiegesprekken17/10 20u30 - De Standaard: Bart De Wever zal Open Vld, CD&V, SP.A en Groen uitnodigen voor een tweede informatieve gespreksronde. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. PVDA en Vlaams Belang komen niet meer langs. De gesprekken vinden allicht pas volgende week plaats.
3x Man verstopt 200.000 euro in bagage17/10 20u45 - De Standaard: De Nederlandse douane heeft op Eindhoven Airport in de bagage van een 29-jarige man 200.000 euro aan contant geld gevonden.
3x 'May sprak op toon van iemand die akkoord wil bereiken'17/10 22u00 - De Standaard: De Britse eerste minister Theresa May heeft tijdens haar tussenkomst op de Europese top geen nieuwe elementen aangedragen die tot een doorbraak in de Brexit-onderhandelingen zouden kunnen leiden. Dat heeft Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement gezegd.
2x Ivan Leko voor onderzoeksrechter, doelman Davy Roef ondervraagd als getuige11/10 13u15 - De Standaard: Sinds donderdagochtend worden weer verschillende spilfiguren ondervraagd in de Operatie 'Schone Handen' binnen het Belgische voetbal. Ook doelman Davy Roef van Waasland-Beveren wordt daarin ondertussen gehoord. De onderzoeksrechter beslist op dit moment of Club Brugge-trainer Ivan Leko en scheidsrechter Sébastien Delferière in verdenking worden gesteld.
2x Ex-staatssecretaris Bruno Tuybens smeedt supercoalitie in Zwalm17/10 21u00 - De Standaard: n het Oost-Vlaamse Zwalm is een coalitie gevormd van alle partijen tegen Open Vld, de grootste fractie na de gemeenteraadsverkiezingen.
2x Zure oprispingen bij Brusselse MR na slechte uitslag17/10 21u45 - De Standaard: Een gebrek aan oplossingen, een gebrek aan Reynders en een gebrek aan politiek kompas. Dat ligt volgens de twee overgebleven Brusselse MR-burgemeesters aan de basis van het verlies zondag. De partijtop geeft nu ook toe dat er eens grondig moet nagedacht worden.

Statistieken

Artikels:
34795
Gelezen:
5944
Aantal lezers nu:
32


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven