zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

De Standaard

Verbergen Tonen
23/03 13u00  Vlaanderen lanceert ‘moonshot’ van 400 miljoen voor klimaat Vlaanderen gaat de komende twintig jaar elk jaar 20 miljoen euro investeren in innovatie en onderzoek om CO2-neutraal te worden tegen 2050. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Phillippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt.
23/03 12u15  IJsoppervlak breekt in miljoenen stukken door smeltwater De dooi na de strenge winter op Lake Michigan in de VS levert prachtige beelden op. In de video hierboven ziet u hoe het ijsoppervlak in miljoenen stukken breekt en een schitterend tafereel met zich meebrengt.15 
23/03 12u15  Dodental cycloon Idai loopt op tot 732, 'situatie zal erger worden voor het beter wordt' Het aantal doden na de doortocht van cycloon Idai blijft maar stijgen. Een minister in Mozambique laat weten dat 417 doden zijn gevallen in zijn land. 259 doden waren al in Zimbabwe geteld, en 56 in Malawi.
23/03 12u00  Nummer vervangt naambadge voor conducteurs NMBS Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) trekt de verplichte naambadge voor treinconducteurs weer in. In de plaats komt een nummer, om het personeel te beschermen tegen represailles. Dat schrijft La Dernière Heure.
23/03 11u15  Dodental cycloon Idai loopt op tot 732 Het aantal doden na de doortocht van cycloon Idai blijft maar stijgen. Een minister in Mozambique laat weten dat 417 doden zijn gevallen in zijn land. 259 doden waren al in Zimbabwe geteld, en 56 in Malawi.
23/03 10u45  'Geen nieuwe aanklacht' voorgesteld in Mueller-rapport Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.10 
23/03 10u15  De opkomst en de val van Islamitische Staat Islamitische Staat is niet meer. Toch niet volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). We kijken terug op de opkomst, de wreedaardige heerschappij en de val van IS.10 
23/03 08u45  ‘Online voel ik me gehaat. In het echte leven heb ik dat gevoel nooit’ Wat doet de digitale stroom van vaak ongecontroleerd nieuws met Generatie Z? We volgden de nieuwsconsumptie van veertien jongeren. Het nieuws zelf is geen bron van onrust, de reacties erop wel.11 
23/03 08u15  ‘IS verliest laatste bastion in Syrië’ De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de VS gesteund worden, hebben ‘de totale overwinning’ uitgeroepen op Islamitische Staat (IS) in Syrië. Gisteren vertelde het Witte Huis al hetzelfde, maar toen gingen de gevechten nog door.
23/03 07u30  GO! introduceert artificiële intelligentie in de klas Het gemeenschapsonderwijs gaat in zee met een Brits bedrijf om artificiële intelligentie in de klas te brengen. Op termijn voor alle scholen van het GO!.17 
22/03 23u30  Speciaal aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.17 
22/03 23u00  Speciale aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.12 
22/03 23u00  Dit zijn de belangrijkste beklaagden in het Mueller-onderzoek Robert Mueller geeft geen persconferenties over zijn lopende onderzoek, maar hij communiceert via aanklachten en rechtszaken. Dit is een overzicht van de lange lijst beklaagden, en de aanklachten tegen hen in het kader van het Rusland-onderzoek.14 
22/03 23u00  Dit zijn de belangrijkste momenten in het Mueller-onderzoek De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geconcludeerd dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016, met als doel om Donald Trump verkozen te krijgen. Robert Mueller is aangesteld als speciale aanklager om die Russische inmenging te onderzoeken. Hij kreeg de opdracht te speuren naar verbanden en/of coördinatie tussen de Russische overheid en medewerkers van Trumps campagneteam.10 
22/03 22u30  Speciaal aanklager Robert Mueller overhandigt eindverslag onderzoek naar Trump aan minister van Justitie Speciaal aanklager Robert Mueller heeft vrijdagavond het eindverslag van zijn onderzoek naar Russische inmenging in de kiescampagne van Donald Trump overhandigd aan de Amerikaanse minister van Justitie. Die zal besluiten welke passages openbaar zullen worden gemaakt.
Laatste update: vandaag om 13u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/03 17u30  Vrees voor meer dan duizend doden in Mozambique door cycloonHet aantal doden na de doortocht van cycloon Idai in Mozambique, kan oplopen tot meer dan duizend. Dat heeft de Mozambikaanse president Filipe Nyusi maandag verklaard aan Radio Moçambique.
18/03 17u30  Britse parlementsvoorzitter sluit derde stemming over zelfde Brexit-deal uitDe Britse parlementsvoorzitter John Bercow heeft maandagmiddag besloten dat premier Theresa May niet voor de derde maal hetzelfde echtscheidingsakkoord met de EU mag voorleggen aan het Lagerhuis.
18/03 17u00  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers, klopjacht op verdachte'Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk. De Nederlandse regering gaat uit van een aanslag, maar ook een relationeel drama is niet uitgesloten. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 16u45  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers en vijf gewonden'Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 16u15  ‘Vermoedelijke dader geen onbekende voor gerecht’De mogelijke verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht kwam eerder al in aanraking met het gerecht.
18/03 15u15  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers en negen gewonden'Volgens de burgemeester van Utrecht zijn bij de schietpartij op een tram van maandagochtend drie doden en negen gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 15u00  Dode walvis aangespoeld met 40 kg plastic in zijn maagIn de Filipijnen is dit weekend een dode walvis aangespoeld. De doodsoorzaak? Maar liefst 40 kilo plastic in de maag van het dier.
18/03 15u00  Klimaatactivisten en gele hesjes: ‘Wij voeren dezelfde strijd’Klimaatactivisten en gilets jaunes sloegen vandaag de handen in elkaar voor de blokkade van een bankgebouw en een oliedepot. Is dat geen vreemd huwelijk? ‘De schuldigen voor de klimaatcrisis en de sociale crisis zijn dezelfden.’
18/03 14u30  Klopjacht op 37-jarige verdachte na schietpartij in UtrechtNabij het centrum van Utrecht zijn maandagochtend meerdere mensen zwaargewond geraakt bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige man.
18/03 14u15  Grote meteoor bijna ongemerkt ontploftBoven de Beringzee is een meteoor geëxplodeerd met een kracht die tien keer groter was dan de atoombom die op Hiroshima is gevallen. Dat gebeurde in december, en eigenlijk had niemand het toen gemerkt.
18/03 14u15  Verkeerslichten A12 aangepast na lange ochtendfilesDe verkeerslichten op de A12 tussen Antwerpen en Brussel worden weer aangepast. Vanmorgen stond daar ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk. Dat kwam door de nieuwe, conflictvrije verkeerslichtenregeling die dit weekend in gebruik is genomen.
18/03 14u00  Waarom Christchurch vooral in Turkije resoneertDe terrorist Brenton Tarrant viseerde Turkije in zijn manifest. Nu gebruikt president Erdogan de beelden van de slachtpartij in zijn campagne. Of hoe een haatzaaier die vastzit in 1453 nu al het klimaat van 2019 bepaalt.
18/03 14u00  Burgemeesters Wommelgem en Mol dreigen snelwegparkings te sluitenDe burgemeesters van Wommelgem en Mol dreigen ermee hun snelwegparkings af te sluiten. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil luisteren naar hun bezorgdheden.
18/03 14u00  'André Gyselbrecht had angst voor zijn schoonzoon en diens daden'Meester Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht, vroeg bij de start van het proces rond de kasteelmoord om begrip voor zijn cliënt en de opdracht die hij gaf om zijn schoonzoon te vermoorden. 'Hij had angst.'
18/03 14u00  Wat weten we over de schietpartij in Utrecht?Bij een schietincident op een tram in de Nederlandse stad Utrecht zijn meerdere gewonden gevallen. Mogelijk gaat het om een terreuraanslag. Dit weten we alvast zeker.
18/03 13u45  Politie houdt klopjacht na schietpartij in Utrecht: 'Blijf binnen, nieuwe incidenten niet uitgesloten'Nabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
18/03 13u15  Eerste beelden na schietpartij in UtrechtIn Utrecht zijn verschillende mensen gewond geraakt bij een schietpartij op een tram. Er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. Dit zijn de eerste beelden vanop de plaats waar de schietpartij gebeurde.
18/03 13u15  LIVE. Politie omsingelt woning na schietpartij op Utrechtse tramNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt te zijn ontkomen.
18/03 13u00  Eerste beelden van schietpartij in UtrechtIn Utrecht zijn verschillende mensen gewond geraakt bij een schietpartij op een tram. Er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. Dit zijn de eerste beelden vanop de plaats waar de schietpartij gebeurde.
18/03 13u00  Klimaatactivisten aan BNP Paribas Fortis: 'Onze actie is geslaagd'Zo’n 120 manifestanten van klimaatbeweging Act for Climate Justice blokkeren sinds vanmorgen vroeg de toegang tot het gebouw van BNP Paribas Fortis in Brussel. Het lijkt erop dat zij - onder druk van zware boetes - vreedzaam zullen vertrekken.
18/03 13u00  De rusthuizen waar je niet oud wil wordenDe hele maand sla eten, vuil sanitair, geen verpleger die verstaat wat je zegt. Vijftien rusthuizen in Vlaanderen staan onder ­verscherpt toezicht van de Zorginspectie omdat er zo veel dingen fout lopen, vaak al jaren. Zes van de vijftien behoren tot dezelfde commerciële groep: Vulpia. ‘Eindelijk worden deze wantoestanden zwart op wit duidelijk gemaakt’, zeggen de vakbonden.
18/03 12u45  Acht tips om het werk van de huishoudhulp aangenamer te makenBezems met te korte stelen, oude dweilen en ander aftands materiaal. De helft van huishoudhulpen in ons land zegt ontevreden te zijn met hun werkomstandigheden.
18/03 12u30  Schietpartij op Utrechtse tram is mogelijk terreuraanslagNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
18/03 12u30  Open VLD verbaasd over verwijten van N-VA rond asbestbedrijvenDe N-VA beschuldigt voormalig coalitiepartner Open VLD ervan asbestbedrijven als Eternit een hand boven het hoofd te houden. Volgens Kamerlid Valerie Van Peel heeft de partij een wetsvoorstel over het betalen van vergoedingen bewust gekelderd. Open VLD reageert verbaasd.
18/03 12u15  Schietpartij op Utrechtse tram is terreuraanslagNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
18/03 12u15  140 Parijse winkels vernield, opgepakte Belgen krijgen juridische bijstandDe zeven Belgen die zaterdag in Parijs zijn opgepakt, krijgen daar consulaire bijstand. De verdachten komen uit het Luikse. Er werden zaterdag door de gele hesjes vernielingen aangebracht in liefst 140 Parijse winkels.
18/03 11u45  Gewonden bij schietpartij op Utrechtse tramNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk.
18/03 11u15  Verklapt Biden dat hij presidentskandidaat is?Voormalig vicepresident Joe Biden gaf zaterdag in Dover een toespraak voor de Democraten van de staat Delaware. In de video hierboven ziet u hoe hij zich versprak, tot jolijt van het publiek. Verklapt Biden dat hij presidentskandidaat in 2020 is?
18/03 11u15  #02: Die Brexit-puinhoop, hoe kwamen we daar nu ook weer in terecht?Chaos. Verbijstering. Paniek. De Britten kwamen vorige week woorden en gevoelens tekort voor de zoveelste week vol onverwachte wendingen in de Brexit-soap. Maar weet iemand eigenlijk nog hoe we daarin terecht kwamen?
18/03 11u15  Lange file op A12 door nieuwe ‘conflictvrije’ regeling verkeerslichtenOp de A12 tussen Antwerpen en Brussel staat maandagochtend ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk. Dat komt door de nieuwe, conflictvrije verkeerslichtenregeling die dit weekend in gebruik is genomen. De wachttijden lopen er op tot een uur. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is er niet meteen een pasklare oplossing.
18/03 11u00  Waalse regering verliest meerderheidMet de overstap van Patricia Potigny van MR naar Listes Destexhe verliest de Waalse regering haar meerderheid.
18/03 10u30  Lange file op A12 door nieuwe ‘conflictvrije’ regeling van verkeerslichtenOp de A12 tussen Antwerpen en Brussel staat maandagochtend ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk door een nieuwe conflictvrije verkeerslichtenregeling, die dit weekend in gebruik is genomen. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. De wachttijden lopen er op tot een uur. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bevestigt de oorzaak en stelt dat er niet meteen een pasklare oplossing voorhanden is.
18/03 10u00  Drie doden bij viering Saint Patrick’s Day in Noord-Iers hotelBij een fuif naar aanleiding van Saint Patrick’s Day zijn zondagavond in het Noord-Ierse Cookstown drie jongeren omgekomen. Ze kwamen om in het gedrang.
18/03 09u45  Van Peel: ‘Open VLD beschermt asbestbedrijven’N-VA beschuldigt voormalig coalitiepartner Open VLD ervan asbestbedrijven als Eternit een hand boven het hoofd te houden. Volgens Kamerlid Valerie Van Peel heeft de partij bewust een wetsvoorstel over het betalen van vergoedingen bewust gekelderd. Open VLD wil voorlopig niet reageren.
18/03 09u30  Klimaatactivisten blokkeren toegang BNP Paribas Fortis in BrusselZo’n 120 manifestanten van de klimaatbeweging Act for Climate Justice blokkeren sinds 7 uur vanmorgen de toegang tot het kantoorgebouw van BNP Paribas Fortis aan het Brusselse Noordstation.
18/03 09u15  Leger betrapt 100 kandidaat-militairen op drugs tijdens hun testenHet Belgisch leger, dat massaal op zoek is naar nieuwe militairen, heeft bijna 100 kandidaten afgekeurd omdat er duidelijke sporen van drugs in hun urine gevonden was. Bij de betrapten waren ook tien vrouwen.
18/03 08u00  Jonge renner overleden na aanrijding door bestelwagen in volle koersDrama zondag in de Mémorial Alfred Gadenne, een wielerwedstrijd voor beloften en elites zonder contract in Dottenijs. Een grote groep renners geraakte tijdens de koers van het parcours af en werd vervolgens aan een onbewaakt kruispunt in Melles gegrepen door een bestelwagen. Een van hen, de 19-jarige Stef Loos uit Dessel, overleefde de aanrijding niet. Hij vocht in het ziekenhuis urenlang voor zijn leven, maar bezweek aan zijn verwondingen. Dat meldt Jef Robert, de voorzitter van zijn team, aan VTM Nieuws.
18/03 08u00  Aantal langdurig zieken op recordniveauOns land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien, ondanks de maatregelen van de regering.
18/03 07u30  Schutter Christchurch wil geen advocaatDe man die de terreuraanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch pleegde, zal zichzelf voor de rechter verdedigen. Zijn gewezen advocaat Richard Peters zei aan de krant New Zealand Herald dat de Australiër, Brenton Tarrant (28), hem heeft ontslagen.
18/03 07u30  Jonge Belgische renner vecht voor zijn leven na aanrijding door bestelwagen in volle koersDrama zondag in de Mémorial Alfred Gadenne, een wielerwedstrijd voor beloften en elites zonder contract in Dottenijs. Een grote groep renners geraakte tijdens de koers van het parcours af en werd vervolgens aan een onbewaakt kruispunt in Melles gegrepen door een bestelwagen. Een van hen, de 19-jarige Stef Loos uit Dessel, vecht met zware verwondingen voor zijn leven.
18/03 07u30  #2 Die Brexit-puinhoop, hoe kwamen we daar nu ook weer in terecht?Chaos. Verbijstering. Paniek. De Britten kwamen vorige week woorden en gevoelens tekort voor de zoveelste week vol onverwachte wendingen in de Brexit-soap. Maar weet iemand eigenlijk nog hoe we daarin terecht kwamen?
18/03 07u15  Gentse hof van beroep buigt zich over de kasteelmoordVandaag start in Gent het proces in beroep rond de kasteelmoord. Het hof van beroep wil het proces op een week behandelen en heeft daarvoor het aantal getuigen beperkt in vergelijking met het proces in eerste aanleg.
18/03 07u15  Temperatuur klimt deze week weer boven 10 gradenNa het grijze en gure weer van de voorbije week lijkt er beterschap in zicht. Midden deze week kan de temperatuur in Vlaanderen weer boven de 10 graden klinken.
18/03 07u15  Opnieuw granaat ontploft in Antwerpen-NoordVannacht kort na 4 uur is in de De Pretstraat in Antwerpen-Noord een granaat ontploft. Een tweede granaat, die niet ontploft was, moest door de ontmijningsdienst DOVO onschadelijk worden gemaakt.
18/03 06u45  Temperatuur klimt deze zeek weer boven 10 gradenNa het grijze en gure weer van de voorbije week lijkt er beterschap in zicht. Midden deze week kan de temperatuur in Vlaanderen weer boven de 10 graden klinken.
18/03 06u15  Honderden nieuwkomers wachten al maanden op inburgerings­cursusVlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) krijgt het Agentschap Integratie en Inburgering niet uit het slop. Een externe audit dringt zich op.
18/03 03u45  Die Brexit-puinhoop, hoe kwamen we daar nu ook weer in terecht?Chaos. Verbijstering. Paniek. De Britten kwamen vorige week woorden en gevoelens tekort voor de zoveelste week vol onverwachte wendingen in de Brexit-soap. Maar weet iemand eigenlijk nog hoe we daarin terecht kwamen?
17/03 21u15  Labour wil Britse kiezer laten stemmen over Brexit-deal Theresa MayJeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour, steunt het voorstel van twee partijgenoten om de Britten te laten stemmen over het akkoord van premier Theresa May over de Brexit, mocht dat volgende week plots toch goedgekeurd worden door het parlement.
17/03 20u45  Sabine Laruelle dan toch weer op MR-lijstSabine Laruelle, die in 2014 uit de politiek stapte, zal bij de verkiezingen in mei de lijst voor het Waals Gewest trekken in Namen. Dat heeft MR-voorzitter Charles Michel zondag bekendgemaakt.
17/03 20u00  Brusselse socialisten willen één stad en één publiek onderwijsnetDe Nederlandstalige socialisten in Brussel, die in mei deelnemen aan de verkiezingen onder de naam One.brussels, zetten in op de samensmelting van de negentien Brusselse gemeenten, de politiezones en de OCMW’s.
17/03 19u15  Nieuw-Zeelandse motards eren slachtoffers aanslag met traditionele hakaIn het Nieuw-Zeelandse Christchurch hebben enkele motards een traditioneel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag (zie video hierboven). In Auckland heeft moslima Naila Hassan dan weer een speech ter nagedachtenis gegeven. Hassan is de hoogstgeplaatste moslim bij de Nieuw-Zeelandse politie.
17/03 18u45  ‘Duidelijke gelijkenissen’ tussen data in zwarte dozen gecrashte Boeings Ethiopian Air en Lion AirDe data van de zwarte dozen uit de crash van een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines en van Lion Air vertonen ‘duidelijke gelijkenissen’. Dat heeft de Ethiopische minister van Verkeer Dagmawit Moges zondag op een persconferentie gezegd.
17/03 17u30  Facebook verwijderde 1,5 miljoen video’s na aanslag in ChristchurchFacebook zegt dat het in de eerste 24 uur na de aanslag in Nieuw-Zeeland wereldwijd anderhalf miljoen video’s verwijderde.
17/03 16u45  Vlaams Nationaal Zangfeest in teken van oproep om ‘miljardentransfers naar Wallonië’ te stoppenEnkele duizenden Vlaamsgezinden hebben zondag deelgenomen aan de 82ste editie van het Vlaams Nationaal Zangfeest in de Lotto Arena in Antwerpen. Erik Stoffelen, voorzitter van het Algemeen Nederlandse Zangverbond (ANZ), riep op om bij de komende verkiezingen op partijen en politici te stemmen met een Vlaamse boodschap.
17/03 16u30  Zeven Belgen opgepakt na rellen op Champs-ElyséesNa de gewelddadige betoging van ‘gele hesjes’ die Parijs zaterdag opschrikte, zijn in totaal zeven Belgen opgepakt in de Franse hoofdstad. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Belgische ambassade in Parijs zoekt uit waarom ze werden gearresteerd.
17/03 15u15  Crevits wil meer geld voor kleuter- en basisonderwijs‘Elke partij die deel uitmaakt van de volgende Vlaamse regering zal substantieel in het kleuter- en het basisonderwijs moeten investeren.’ Dat zei Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) in De Zevende Dag.
17/03 14u30  PS bundelt rode krachten met mutualiteit en FGTBPS, FGTB en de Socialistische Mutualiteit Solidaris. De drie grote rode krachten van Wallonië sloegen vanochtend de handen in elkaar op het startcongres van de PS in Brussel. ‘Dit is een collectieve strijd, alleen zo is er een overwinning mogelijk’, zei Solidaris-voorzitter Jean-Pascal Labille.
17/03 14u30  Drie Belgen opgepakt na rellen op Champs-ElyséesNa de gewelddadige betoging van ‘gele hesjes’ die Parijs zaterdag opschrikte, zijn in totaal drie Belgen opgepakt in de Franse hoofdstad. Dat bevestigt het minister van Buitenlandse Zaken. Het is nog niet duidelijk waarom het drietal werd opgepakt.
17/03 13u15  Stadje claimt wereldrecord met hoogste vreugdevuur ooitDrie maanden lang hebben ze er in het Oostenrijkse Lustenau aan gewerkt, maar zaterdagavond was het zover. Een houten structuur van 60 meter hoog werd er in brand gestoken. Het vorige record stond op naam van de inwoners van het Noorse Ålesund, waar ze enkele jaren terug een vreugdevuur van 47 meter hoog hadden.
17/03 13u15  Duurste duif ooit is meer dan miljoen euro waard: 'Geen woorden voor'Vader en zoon Joël en Dieter Verschoot uit Ingelmunster hebben de slag van hun leven geslagen. De veiling van hun prijsduif Armando heeft zondag, na een krankzinnige biedingsoorlog, het enorme bedrag van 1.252.000 euro opgebracht. De champagneflessen kunnen ontkurkt worden. 'Dat mag wel eens, hier hadden we nooit op durven hopen', zegt Dieter Verschoot. 'En nu gaan we gewoon voortdoen met wat we al deden. Wij zullen aan de top blijven meespelen.'
17/03 13u00  Israëli gedood bij aanslag op Westelijke JordaanoeverBij een aanslag op de bezette Westelijke Jordaanoever is zondag een Israëli gedood. Twee anderen raakten zwaargewond. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger viel een Palestijn op een kruispunt vlakbij de nederzetting Ariel een Israëlische soldaat aan met een mes.
17/03 12u30  Abdij Westvleteren bindt strijd aan met biersmokkelaarsEen jaar nadat een Nederlandse supermarktketen de trappist van Westvleteren buiten medeweten van de abdij verkocht, zijn de paters in actie geschoten. 'Ze denken over een nieuw bestelsysteem én gaan op zoek naar de malafide smokkelaars. Westvleteren moet een fair product blijven', aldus hun woordvoerder.
17/03 11u30  Nieuw-Zeelandse motorbende eert slachtoffers aanslag met traditionele hakaIn het Nieuw-Zeelandse Christchurch hebben enkele motards een traditioneel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag (zie video hierboven). In Auckland heeft moslima Naila Hassan dan weer een speech ter nagedachtenis gegeven. Hassan is de hoogstgeplaatste moslim bij de Nieuw-Zeelandse politie.
17/03 11u15  Paniek bij inwoners wanneer luipaard stad zeven uur lang op stelten zetZeven uur. Zo lang heeft het geduurd vooraleer de straten van het Indiase Alwar vrijdag terug veilig waren. Een luipaard was de stad binnengelopen en zette die een hele tijd op stelten. Als bij wonder vielen er geen gewonden.
17/03 10u30  Moslima, en topofficier in Nieuw-Zeeland, houdt emotionele speech na aanslagIn het Nieuw-Zeelandse Auckland heeft moslima Naila Hassan een speech gegeven. Hassan is de hoogstgeplaatste moslim bij de Nieuw-Zeelandse politie. Bij een terreurdaad in Christchurch kwamen vrijdag vijftig mensen om het leven.
17/03 09u00  Lichamen slachtoffers aanslagen Christchurch worden vrijgegevenDe lichamen van de dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Christchurch worden vanaf zondag vrijgegeven.Verwacht wordt dat alle lichamen tegen woensdag aan de nabestaanden zijn teruggegeven. Ondertussen is er ook nog een vijftigste slachtoffer aangetroffen.
17/03 09u00  Macron: ‘Alle betogers medeplichtig’ aan geweld op Champs-ElyséesDe Franse president Emmanuel Macron wil ‘sterke, complementaire beslissingen’ nemen om te voorkomen dat het protest van de gele hesjes nog eens zo gewelddadig eindigt als zaterdag in Parijs. Hij haalt zwaar uit naar iedereen die bij de rellen betrokken was.
17/03 08u45  Lichamen slachtoffers aanslagen Christchurchworden vrijgegevenDe lichamen van de dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Christchurch worden vanaf zondag vrijgegeven.Verwacht wordt dat alle lichamen tegen woensdag aan de nabestaanden zijn teruggegeven. Ondertussen is er ook nog een vijftigste slachtoffer aangetroffen.
17/03 08u30  Einde van miezerig weer in zichtHet is nog enkele dagen doorbijten. Maar vanaf dinsdag kan de paraplu binnenblijven.
16/03 22u45  Minder weekendongevallen vorig jaar in AntwerpenIn de provincie Antwerpen zijn er tijdens de weekendnachten vorig jaar 411 ongevallen gebeurd. Dat zijn er 18 minder dan in 2017. Dat blijkt uit de WODCA-resultaten die Antwerps gouverneur Cathy Berx voorstelde.
16/03 22u15  Aanslagen Christchurch eisen vijftigste slachtofferBij het onderzoek van de twee Nieuw-Zeelandse moskeeën die het doelwit waren van een terreuraanslag hebben politieagenten een vijftigste slachtoffer kunnen identificeren. Dat meldt de politie tijdens een persconferentie.
16/03 20u15  Brandstichting en plunderingen in Parijs na doortocht 'gele hesjes'In Parijs zijn op de Champs Elysées zaterdagnamiddag verscheidene winkels in brand gestoken bij rellen tijdens de betoging van de 'gele hesjes'. Ook heel wat winkels, vooral kledingzaken, werden geplunderd. Als gevolg van de nieuwe opstoot van geweld besloot president Emmanuel Macron vervroegd terug te keren naar de hoofdstad.
16/03 20u00  Reynders bezorgd over Amerikaanse sancties tegen Internationaal StrafhofMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders maakt zich ‘grote zorgen’ over de aankondiging van de VS om ‘ongekende maatregelen’ te nemen tegen het Internationaal Strafhof.
16/03 18u45  Groen: ‘De klimaatspijbelaars zitten in de regering’Groen hield zaterdag haar eerste campagnedag in aanloop naar de verkiezingen in mei. Zo’n duizend leden kregen er workshops over campagnevoeren en maakten kennis met het ‘Plan A’, van de partij, ‘want er is geen planeet B’.
16/03 18u00  Open VLD blijft allergisch voor gratis openbaar vervoerOp het Open VLD-congres over de liberale klimaatplannen is de invoering van gratis openbaar vervoer voor scholieren en studenten niet goedgekeurd. ‘Het woord gratis is te ideologisch, te beladen’, zei Willem-Frederik Schiltz, een van de congresleiders. Het werd uiteindelijk ‘goedkoper’.
16/03 16u15  PS wil extreemrechtse dreiging in België opnieuw evaluerenPS-fractieleider Ahmed Laaouej heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke gevraagd om zo snel mogelijk de politie- en inlichtingendiensten samen te roepen. Hij wil dat het parlement met hen en de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken de extreemrechtse dreiging in België opnieuw evalueert.
16/03 16u00  Van Rompuy: ‘N-VA wil niet alleen het land, maar ook samenleving splitsen’‘N-VA wil niet alleen het land, maar ook de samenleving splitsen, terwijl de liberalen streven naar het “iedereen voor zich” waar de sterkste overleeft.’ CD&V-lijsttrekker Peter Van Rompuy is niet mals voor de andere Vlaamse partijen tijdens een provinciaal partijcongres in Leuven.
16/03 15u15  Arrestaties en gewonden bij gewelddadig protest gele hesjes in ParijsOok vandaag weer protesteren gele hesjes in Parijs. De politie heeft al 82 mensen opgepakt. Bij brandstichting aan een bankgebouw geraakten elf mensen gewond.
16/03 15u00  Onderzoek naar mysterieuze dood ‘bunga bunga’-modelDe Italiaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de dood van Imane Fadil. Het 33-jarige model overleed op 1 maart, een maand nadat ze met hevige buikpijn opgenomen werd in het ziekenhuis. Het model, dat een frequente gast was op de ‘bunga bunga’-feestjes van Silvio Berlusconi en nog tegen hem getuigde, zei tegen vrienden en haar advocaat dat ze vergiftigd was.
16/03 15u00  Limburgs wordt officiële regionale taal in NederlandHet Limburgs wordt in Nederland nationaal erkend als een officiële regionale taal. Eerder was al het Nedersaksisch een officiële streektaal geworden bij onze noorderburen.
16/03 14u30  Tientallen arrestaties bij gewelddadig protest gele hesjes in ParijsOok vandaag weer protesteren gele hesjes in Parijs. De politie heeft al 64 mensen opgepakt.
16/03 14u30  Open VLD wil treinen de hele nacht laten rijdenOpen VLD pleit voor een btw-verlaging tot zes procent voor wie investeringen aan zijn huis doet om energie te besparen. Ook wil de partij dat de treinen 's nachts blijven rijden. Dat staat in een klimaatplan dat de partij vandaag voorstelt.
16/03 14u15  Vrouw maakt 'extreem gevaarlijk' ritje tussen de wolkenEen vrouw uit de Amerikaanse staat Minnesota reed vrijdag een tijdje ‘tussen de wolken’. Het opmerkelijke effect werd gecreëerd door mistbanken die over de besneeuwde weg ‘rolden’. Na een korte en gevaarlijke rit besloot ze dan ook om het op te geven en terug naar huis te gaan.
16/03 14u00  Affaire-Kucam: humanitair visum van 22 Syriërs vervallenVan 22 Syriërs die via Melikan Kucam een visum hebben gekregen, is dat visum al verlopen zonder dat ze asiel hebben gevraagd. Waar zijn zij?
16/03 13u30  Slachtoffers krijgen gezicht: ‘Mijn dappere soldaat was pas 14 geworden’‘Ik heb mijn dappere kleine soldaat verloren. Hij was pas 14 jaar geworden.’ In tranen vertelt John Milne hoe hij zijn zoon Sayyad Milne verloor bij de schietpartij in Christchurch. De jongen is slechts één van de mogelijk vijf kinderen die omkwamen in het bloedbad.
16/03 13u00  Tientallen arrestaties bij protest gele hesjes in ParijsOok vandaag weer protesteren gele hesjes in Parijs. De politie heeft al 31 mensen opgepakt.
16/03 12u45  Minder, maar toch nog tweeduizend misdaden tegen vluchtelingen in DuitslandIn Duitsland hebben de autoriteiten vorig jaar bijna tweeduizend misdrijven tegen vluchtelingen en asielzoekers geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.
16/03 12u45  Geen Belgen bij de slachtoffersBij de aanslagen in Nieuw-Zeeland kwamen mensen van verschillende nationaliteiten om het leven. Maar daar zijn geen Belgen, zo zegt Buitenlandse Zaken, op basis van de informatie die nu al beschikbaar is.
16/03 12u00  'Nieuwe explosievenhond Antwerpse politie is dure vogel'Als eerste lokale politiekorps heeft Antwerpen een explosievenhond in dienst. Labrador Billy kan ook in een menigte explosieven opsporen die iemand bij zich zou hebben.
16/03 11u45  Brenton Tarrant maakt extremistisch gebaar in rechtbankDe dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is nu ook officieel beschuldigd van moord. Bij de aanslag vielen 49 doden, waaronder ook kinderen.
16/03 11u30  Dynamische explosievenhond Billy versterkt Antwerpse politieAls eerste lokale politiekorps heeft Antwerpen een explosievenhond in dienst. Labrador Billy kan ook in een menigte explosieven opsporen die iemand bij zich zou hebben.
16/03 11u30  Eén school op acht wil enkel zindelijke kleutersKleuterjuffen zitten tot aan hun ellebogen in de pampers, door de vele instappertjes die vandaag op 2,5 jaar nog niet zindelijk zijn. Eén op de acht scholen spoort ouders daarom aan om hun kind pas te laten starten wanneer het uit de luiers is. Voor de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen is de maat vol. ‘Wij vragen al jaren om extra kinderverzorgsters, maar de politiek doet niets.’
16/03 11u30  Zonder forse investering in Justitie stapt CDH niet in een regeringCDH wil een investering van minstens een half miljard in Justitie. Anders stapt de partij niet in een federale regering, zegt kersvers voorzitter Maxime Prévot in La Libre Belgique.
16/03 10u45  Vrouw (27) op bromfiets overleden na frontale botsing met wagenEen 27-jarige vrouw is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Assebroek, een deelgemeente van Brugge. Dat gebeurde even voor 7 uur in de Odegemstraat. De bestuurder van de wagen legde een positieve ademtest af, maar was niet dronken.
16/03 10u45  Proffen stellen screening borstkanker in vraag: ‘Niet minder kans om kankerpatiënt te worden, integendeel’Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt organiseert zaterdag samen met de huisartsenkring een symposium over de zin en onzin van screening. ‘Mensen denken dat je met screening een ziekte kan voorkomen, maar dat is onzin’, zegt prof. Ann Van den Bruel. ‘Door te screenen heb je niet minder kans om kankerpatiënt te worden, integendeel. Die kans gaat net verhogen.’
16/03 10u30  Senator slaat jongeman in gezicht die ei op hoofd breekt na 'degoutante' uitspraken over aanslagMet grote woede wordt gereageerd op de uitspraken van een Australische senator na de extreemrechtse aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. 'De echte reden voor het bloedbad is het migratiebeleid', zegt Fraser Anning. Hij wordt overladen met kritiek en sloeg op een bijeenkomst zelfs een manifestant in het gezicht die een ei op zijn hoofd had kapotgeslagen.
16/03 10u15  'Hello brother' zei het eerste slachtofferBij de aanslagen in Nieuw-Zeeland kwamen mensen van verschillende nationaliteiten om het leven. Veel informatie over de slachtoffers is evenwel nog niet vrijgegeven. Het eerste slachtoffer van de dader wordt intussen alom geprezen om zijn vriendelijkeid
16/03 09u00  De held van Nieuw-Zeeland: jongeman riskeert leven en bespringt schutterEen overlevende van de tweede schietpartij in een Nieuw-Zeelandse moskee heeft verteld hoe een vriend zijn leven riskeerde om de schutter te ontwapenen. Een eerdere poging om de dader te stoppen bij de eerste aanslag, kende een dodelijke afloop.
16/03 08u45  Open VLD wil btw-verlaging om klimaat te reddenOpen VLD pleit voor een btw-verlaging tot zes procent voor wie investeringen aan zijn huis doet om energie te besparen. Dat staat in een klimaatplan dat de partij vandaag voorstelt.
16/03 07u45  Openbaar vervoer meestal trager dan autoWie met het openbaar vervoer naar het werk pendelt doet daar gemiddeld 67 procent langer over dan wie dat met de wagen doet. De Lijn pleit daarom onder meer voor een betere doorstroming.
16/03 07u30  De Lijn lijdt onder de filesMeer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft bij elke rit door het spitsverkeer af te rekenen met vertragingen tot 5 minuten.
16/03 07u15  Cipiers Leuven-Centraal leggen werk neer uit protest tegen personeelstekortDe cipiers van Leuven-Centraal leggen vandaag het werk neer uit protest tegen het personeelstekort.
16/03 07u00  Brenton Tarrant nu officieel beschuldigd van moordDe dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is nu ook officieel beschuldigd van moord. Toen hij voor de rechter verscheen maakte hij het handgebaar 'ok' een teken dat aanhangers van de blanke-suprematiegedachte maken..
16/03 06u45  Premier Ardern: ‘Dader wilde aanval nog verderzetten’De dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch was van plan om nog meer slachtoffers te maken. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gezegd.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Vermassen haalt uit naar vader vermoorde tiener: ‘Hij zou beter zwijgen’22/03 22u00 - De Standaard: Advocaat Jef Vermassen, de raadsman van neurochirurge Mehrnaz Didgar die haar dochter vermoordde, haalt hard uit naar de vader van het slachtoffer. Die stuurde vrijdag een emotionele brief uit. ‘Hij moet zich niet moeien. De strafmaat is iets tussen de procureur en de verdediging’, zei Vermassen in het VTM-Nieuws.
17x Speciaal aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie22/03 23u30 - De Standaard: Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.
17x GO! introduceert artificiële intelligentie in de klas23/03 07u30 - De Standaard: Het gemeenschapsonderwijs gaat in zee met een Brits bedrijf om artificiële intelligentie in de klas te brengen. Op termijn voor alle scholen van het GO!.
15x IJsoppervlak breekt in miljoenen stukken door smeltwater23/03 12u15 - De Standaard: De dooi na de strenge winter op Lake Michigan in de VS levert prachtige beelden op. In de video hierboven ziet u hoe het ijsoppervlak in miljoenen stukken breekt en een schitterend tafereel met zich meebrengt.
14x Dit zijn de belangrijkste beklaagden in het Mueller-onderzoek22/03 23u00 - De Standaard: Robert Mueller geeft geen persconferenties over zijn lopende onderzoek, maar hij communiceert via aanklachten en rechtszaken. Dit is een overzicht van de lange lijst beklaagden, en de aanklachten tegen hen in het kader van het Rusland-onderzoek.
13x Trump draait nieuwe sancties tegen Noord-Korea na nog geen dag alweer terug22/03 21u15 - De Standaard: Amper een dag nadat Washington nieuwe sancties aankondigde tegen Noord-Korea, heeft de Amerikaanse president Donald Trump die alweer teruggedraaid. 'President Trump vindt nieuwe sancties niet nodig', legde het Witte Huis vrijdag uit.
12x Speciale aanklager Mueller overhandigt eindrapport aan minister van Justitie22/03 23u00 - De Standaard: Robert Mueller heeft zijn langverwachte eindrapport over het Ruslandonderzoek overhandigd aan William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie. Het onderzoek heeft een flinke schaduw geworpen over het presidentschap van Donald Trump.
11x Madrid wil Spanjaarden teruglokken die economische crisis ontvluchtten22/03 19u30 - De Standaard: De socialistische regering van Spanje heeft vrijdag een plan goedgekeurd om een deel van de Spanjaarden terug te lokken die tussen 2008 en 2013 het land verlieten door de toen heersende economische crisis.
11x ‘Online voel ik me gehaat. In het echte leven heb ik dat gevoel nooit’23/03 08u45 - De Standaard: Wat doet de digitale stroom van vaak ongecontroleerd nieuws met Generatie Z? We volgden de nieuwsconsumptie van veertien jongeren. Het nieuws zelf is geen bron van onrust, de reacties erop wel.
10x Dit zijn de belangrijkste momenten in het Mueller-onderzoek22/03 23u00 - De Standaard: De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geconcludeerd dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016, met als doel om Donald Trump verkozen te krijgen. Robert Mueller is aangesteld als speciale aanklager om die Russische inmenging te onderzoeken. Hij kreeg de opdracht te speuren naar verbanden en/of coördinatie tussen de Russische overheid en medewerkers van Trumps campagneteam.

Statistieken

Artikels:
32675
Gelezen:
45413
Aantal lezers nu:
63


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven