vrijdag 18 januari 2019, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u45
 

De Standaard

Verbergen Tonen
18/01 21u15  Volgende maand al nieuwe topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un Het Witte Huis bevestigt dat de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind februari opnieuw zal ontmoeten. Vrijdag ontvangt Trump de Noord-Koreaanse toponderhandelaar Kim Yong-chol, een rechterhand van Kim Jong-un.
18/01 20u45  Trump ontmoet Kim Jong-un eind februari een tweede keer Het Witte Huis bevestigt dat de Amerikaanse president Donald Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind februari opnieuw zal ontmoeten. Vrijdag ontvangt Trump de Noord-Koreaanse toponderhandelaar Kim Yong-chol, een rechterhand van Kim Jong-un in het Oval office.
18/01 20u45  Vriendinnetje van vermeende tienerpooier laat baby achter na bevalling Een 19-jarig meisje van wie de vriend vijf jaar cel riskeert omdat hij als tienerpooier actief zou zijn geweest, is in een Antwerps ziekenhuis bevallen van een baby en heeft het kindje daar achtergelaten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Het Antwerpse parket bevestigt dat het op de hoogte is gebracht van de zaak en volgt de situatie op.
18/01 20u30  Duizenden Zwitserse jongeren spijbelen voor het klimaat In Lausanne, Genève, Zürich en een tiental andere Zwitserse steden zijn vrijdag enkele duizenden scholieren en studenten de straat op getrokken om meer concrete acties te vragen in de strijd tegen de opwarming van de planeet.13 
18/01 20u15  Nederlandse krant verbreekt samenwerking met uitgezette correspondent De Nederlandse journaliste Ans Boersma was correspondente voor onder andere de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad (FD) in Turkije. Ze werd donderdag het land uitgezet, en de hoofdredactie van FD besliste de samenwerking met haar te stoppen, ‘wegens nalatigheid in de informatie’.17 
18/01 20u00  Nederlandse krant verbreekt contact met uitgezette correspondent De Nederlandse journaliste Ans Boersma was correspondente voor onder andere de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad (FD) in Turkije. Ze werd donderdag het land uitgezet, en de hoofdredactie van FD besliste de samenwerking met haar te stoppen, ‘wegens nalatigheid in de informatie’.15 
18/01 19u30  Peter Mertens: ‘Gele hesjes, groene hesjes, rode hesjes: alle hesjes united’ Met de slogan ‘Fenomenaal sociaal’ profileert PVDA zich als de zuivere linkse partij. Een partij die bovendien alle straatprotest probeert te capteren.13 
18/01 19u15  Belgisch gerecht bevestigt dat diploma Congolese Tshisekedi vervalst is Op vraag van het Congolese gerecht onderzocht de Belgische justitie het diploma van overwinnend presidentskandidaat Félix Tshisekedi. De conclusie is dat hij een vervalst attest gebruikte toen hij zich vorig jaar kandidaat stelde voor de verkiezingen. Dat schrijft VRT NWS. Eerder bevestigde de betrokken Brusselse hogeschool, L’Institut des Carrières Commerciales, al dat het attest vals was.16 
18/01 18u00  Geen kamperende ouders voor Gentse schoolpoorten Alle Gentse secundaire scholen zullen het komende schooljaar hun leerlingen inschrijven via het online aanmeldingssysteem dat ook vorig jaar is gebruikt. Dat heeft het Lokaal Overlegplatform vrijdag beslist.18 
18/01 17u45  ‘Trump vroeg advocaat om te liegen tegen parlement’ De voormalige advocaat van Donald Trump, Michael Cohen, moest van de Amerikaanse president liegen voor het Congres over een vastgoedproject in Moskou. Dat zou blijken uit een getuigenis van Cohen, volgens de nieuwssite Buzzfeed. Trump ontkent, de Democraten vragen een onderzoek.21 
18/01 17u45  KMI waarschuwt voor gladde wegen Tot zaterdagmiddag heeft het KMI code geel uitgeroepen. Daarmee waarschuwt het voor gladheid, eerst in de provincies Limburg en Luik, later in Namen, Luxemburg en de rest van het land. Wegen en Verkeer zal strooien indien nodig.23 
18/01 17u15  Opvallend veel patiënten met breuken op spoeddiensten door gladheid: ‘Fiets niet’ Voor het eerst sinds lang dook het kwik onder nul afgelopen nacht, met gladde wegen en voetpaden tot gevolg. En dat hebben ze op de Vlaamse spoeddiensten geweten.30 
18/01 17u00  Vijf mannen betrapt met grote lading cocaïne Bij een huiszoeking in Lint zijn woensdagavond vijf mannen opgepakt en werd een grote lading cocaïne aangetroffen, verstopt in vaten met fruitpulp. Dat zegt het parket van Antwerpen.27 
18/01 16u45  Vrouw veroordeelde fotograaf stapt uit Zweedse Academie Dichteres Katarina Frostenson treedt na een maandenlange strijd uit de Zweedse Academie. Dat was haar in oktober al gevraagd. Ze is de vrouw van de fotograaf Jean-Claude Arnault, veroordeeld voor verkrachting.24 
18/01 16u45  Belgische kofferdief opgepakt na 27 diefstallen over hele wereld Net voor hij het vliegtuig richting Vietnam zou opstappen, heeft de politie een 57-jarige Belg kunnen oppakken die de wereld rondreisde om koffers te stelen op luchthavens. Het lukte hem 27 keer, bekende hij.29 
Laatste update: vandaag om 21u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
15/01 11u00  Hogeschool verrast met masteropleidingHogescholen mogen in Vlaanderen geen masters aanbieden. Toch pakt Howest er nu met één uit, met Nederlandse hulp.
15/01 10u30  Ook de feestjes op het Witte Huis lijden onder shutdownDonald Trump heeft in het Witte Huis een feestje gegeven. Maar door de shutdown, die nu al enkele weken een deel van de Amerikaanse begroting blokkeert, was dat iets minder luxueus dan gewoonlijk. Al leken de genodigden en de president er niet meteen om te malen.
15/01 09u45  Trucker die ‘geel hesje’ doodreed geeft zich aanDe Nederlandse trucker die vrijdagavond bij een actie van de ‘gele hesjes’ in Visé, bij Luik, een actievoerder doodreed, geeft zich vandaag aan. Dat bevestigt zijn advocaat Richard Wagemans. De man reed na het ongeval door. Een collega van hem werd per vergissing opgepakt.
15/01 09u15  Urban explorers verkennen oud ziekenhuis in Leuven: 'Het ligt hier vol hersenen en lichaamsdelen'Twee Nederlandse jongeren zijn een kijkje gaan nemen op het terrein van de Hertogensite in Leuven. Vroeger werd het onder andere gebruikt als decor voor studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen. En dat zie je nog altijd erg duidelijk. 'Dit is echt supervet', klinkt het. De politie is minder opgezet met het filmpje.
15/01 09u00  ‘Gisele Bündchen is een slechte Braziliaanse’De kersverse Braziliaanse minister van Landbouw heeft het niet voor Gisele Bündchen. Het topmodel, dat VN-ambassadrice voor landbouw is, heeft in het verleden al meermaals kritiek geleverd op het beleid in haar thuisland. ‘Ze is een slechte Braziliaanse’, zegt Tereza Cristina Dias.
15/01 08u45  Saudische tiener: ‘Ik hoop dat mijn verhaal andere vrouwen aanmoedigt om vrij te zijn’Rahaf Mohammed al-Qunun hoopt dat ze andere Saudische vrouwen inspireert om ‘dapper en vrij’ te zijn. Dat zegt ze in haar eerste interview sinds ze asiel heeft gekregen in Canada.
15/01 08u15  De Wever: ‘Tot laatste dag burgemeester’Antwerps burgemeester Bart De Wever is als kandidaat-minister-president niet van plan om vroegtijdig de sjerp op te geven. ‘Ik blijf een geëngageerd burgemeester’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.
15/01 08u00  Kidnapper zag 13-jarig slachtoffer op schoolbusDe man die in Wisconsin een 13-jarig meisje ontvoerde en maandenlang vasthield, kwam zijn slachtoffer toevallig tegen.
15/01 04u45  Venezolaans president Maduro verviervoudigt minimumloonDe Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft maandag aangekondigd het minimumloon te verviervoudigen, van 4.500 tot zo’n 18.000 bolivar per maand. Dat komt overeen met zo’n 20 Amerikaanse dollar. Rekening houdend met de hyperinflatie in het land, die volgens het IMF zo’n 10.000.000 procent bedraagt, zullen de Venezolanen met dat loon ongeveer twee kilogram vlees kunnen kopen.
15/01 03u30  Federale regering werkt aan ‘lijvige’ Brexit-wetKan de Eurostar nog rijden als de Britten met ‘no deal’ de Europese Unie verlaten? En wat met de invoer van vlees en de rechten van Belgen in Groot-Brittannië?
15/01 01u00  Nederlandse skiër omgekomen door lawine bij ValmorelEen Nederlandse skiër is maandagmiddag bij de Franse wintersportplaats Valmorel om het leven gekomen door een lawine.
15/01 01u00  Prijzen van tatoeages en kookboeken bepalen voortaan mee of u loonopslag krijgtTatoeages, kookboeken en tweedehandswagens. Dat zijn enkele van de negen nieuwe producten of diensten die toegevoegd worden aan de korf die gebruikt wordt voor de berekening van de consumptieprijsindex. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zette daarvoor het licht op groen, meldt zijn kabinet maandagavond.
14/01 22u15  President Gabon onderweg naar thuisland na mislukte staatsgreepDe Gabonese president Ali Bongo is onderweg naar zijn thuisland nadat hij meer dan twee maanden in het buitenland verbleef als gevolg van een beroerte. Vorige week was er nog een poging tot staatsgreep in Gabon.
14/01 22u00  Canadees krijgt in China doodstraf voor drugshandelEen Chinese rechtbank heeft maandag een van drugshandel beschuldigde Canadees in zijn tweede proces tot de doodstraf veroordeeld. De beslissing in de noordoostelijke stad Dalian kan de diplomatieke crisis tussen beide landen in een stroomversnelling brengen.
14/01 21u00  Duitse luchthavens dinsdag getroffen door stakingEen nieuwe staking van het veiligheidspersoneel zal dinsdag acht luchthavens in Duitsland treffen, waaronder de grootste: Frankfurt. De acties kunnen gevolgen hebben voor tienduizenden passagiers. De vakbond Verdi eist meer loon.
14/01 19u45  Theo Francken trekt federale kieslijst N-VA in Vlaams-BrabantVoormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zal de federale kieslijst voor N-VA in Vlaams Brabant trekken. Dat zei partijvoorzitter Bart De Wever maandagavond in het VTM Nieuws. Maandagochtend wilde De Wever nog niks kwijt over de toekomstige rol van Francken.
14/01 19u15  Opnieuw klopjacht op homo’s in Tsjetsjenië, twee slachtoffers doodgemarteldIn de Russische autonome republiek Tsjetsjenië zijn bij een nieuwe klopjacht op homoseksuele mannen en vrouwen minstens twee doden en veertig gewonden gevallen, zo melden mensenrechtenactivisten.
14/01 19u15  Dit zijn alle mogelijke Brexit-scenario'sHet Britse Lagerhuis stemt opnieuw over het Brexitproces. In de politieke discussie gaat het al lang niet meer over de vraag of er steun is voor de deal, zelfs May lijkt er vanuit te gaan dat haar akkoord zal worden weggestemd. Wat zijn de verschillende scenario’s? Krijgen we een no deal-Brexit, wordt hij afgeblazen, of blijft de uitslag onduidelijk?
14/01 19u00  Brandweerman redt hond uit bevroren vijverEen brandweerman uit de Amerikaanse staat Colorado heeft zaterdag een hond uit een bevroren vijver gered. De hond kwam volgens getuigen vast te zitten en geraakte er niet meer uit.
14/01 17u45  Hoe de val van Michel De Wever uit Antwerpen weghaalt‘You ain’t seen nothing yet,’ zo zei Bart De Wever tien dagen terug bij zijn eedaflegging als burgemeester van Antwerpen. Maar nu mikt hij plots op het Vlaams minister-presidentschap. Waarom doet hij dat? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos somt in bovenstaande video vier redenen op.
14/01 17u15  Nog meer lawinegevaar in Duitsland en Oostenrijk: heel wat skipistes geslotenDe Alpenregio maakt zich maandag op voor een nieuw winteroffensief met alweer een verhoogd risico op lawines. Belgische touroperatoren die skireizen aanbieden in die regio, passen hun programma aan. Bijna de helft van de Oostenrijkse skipistes zijn gesloten, en ook in Duitsland kunnen heel wat sneeuwliefhebbers de piste niet op.
14/01 16u45  Waarom De Wever plots Vlaams minister-president wil worden‘You ain’t seen nothing yet,’ zo zei Bart De Wever tien dagen terug bij zijn eedaflegging als burgemeester van Antwerpen. Maar nu mikt hij plots op het Vlaams minister-presidentschap. Waarom doet hij dat? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos ziet vier redenen.
14/01 16u30  Kris Peeters: 'Veel Antwerpenaren zullen wenkbrauwen gefronst hebben'Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zegt maandagnamiddag 'geschrokken' te zijn over de beslissing van Bart De Wever om zich kandidaat te stellen als minister-president van Vlaanderen.
14/01 16u15  Als de plicht roept, moet het hart wijken‘Iedereen moet naar het front.’ Om absoluut uit te sluiten dat zijn partij na 26 mei uit de boot zou vallen, stroopt N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf de mouwen op. Hij is verrassend kandidaat-minister-president.
14/01 16u00  DNA-ontdekker verliest eretitels na ‘verwerpelijke’ uitspraken over rasEen New Yorks laboratorium trekt de eretitels in van Nobelprijswinnaar James Watson, een van de ontdekkers van DNA, wegens ‘verwerpelijke’ uitspraken ‘die niet ondersteund worden door de wetenschap’. De wetenschapper zei in de documentaire ‘American Masters: Decoding Watson’ dat zwarte mensen slechter scoren op IQ-testen wegens hun genen.
14/01 16u00  Zelfmoordlijn lanceert online forumHet Centrum ter Preventie van Zelfdoding breidt de Zelfmoordlijn 1813 uit met een online forum. Via dit nieuwe, laagdrempelige kanaal kunnen mensen die worstelen met zelfmoordgedachten, online met elkaar in gesprek gaan.
14/01 15u45  Nog meer lawinegevaar in Duitsland en Oostenrijk: Belgische skibussen passen programma aanDe Alpenregio maakt zich maandag op voor een nieuw winteroffensief met alweer een verhoogd risico op lawines. Belgische touroperatoren die skireizen aanbieden in die regio, passen hun programma aan.
14/01 15u45  Lijsttrekkers N-VA: Wat met Francken?Theo Francken ‘heeft een belangrijke rol, zeker om de migratieanker op Europees niveau te doen keren’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandagochtend. Wat die rol tijdens precies zou zijn, wou de Antwerpse burgemeester niet kwijt.
14/01 15u45  Recordaantal transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen in 2018In de provincie West-Vlaanderen is vorig jaar het recordaantal van 7.020 transmigranten staande gehouden, ruim de helft meer als het jaar ervoor. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé, die dringend bijkomende maatregelen vraagt aan minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
14/01 15u00  Neergestoken Poolse burgemeester overledenDe burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz, is overleden nadat hij op het podium van een liefdadigheidsevenement voor duizenden mensen is neergestoken.
14/01 14u15  Reddingswerkers zoeken peuter die in 110 meter diepe put vielIn Spanje is zondag een 2-jarig kind in een diepe en erg smalle put gevallen. Er is een reddingsactie opgezet.
14/01 14u15  De Wever beoefent tegelijk judo en simultaanschaakN-VA-voorzitter Bart De Wever heeft aangekondigd dat hij kandidaat is om Vlaams minister-president te worden. Zo beoefent hij tegelijk judo en simultaanschaak.
14/01 14u15  Bisschop Bonny over nieuw leerplan: ‘Godsdienst blijft een leervak’Vanaf 1 september 2019 wordt er een nieuw leerplan voor de lessen rooms-katholieke godsdienst gevolgd in het secundair onderwijs. Er wordt veel nadruk gelegd op de theoretische kennis van het christendom. ‘Maar ook voor andere godsdiensten is er nog altijd tijd’, zegt Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen.
14/01 13u30  Woning in Ieper volledig vernield na zware explosieIn de Polenlaan in Ieper is een woning volledig vernield door een explosie. Wellicht gaat het om een gasontploffing. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn.
14/01 13u15  Neergestoken Poolse burgemeester in levensgevaarDe burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz, vecht voor zijn leven nadat hij op het podium van een liefdadigheidsevenement voor duizenden mensen is neergestoken.
14/01 13u15  'Anger room' is groot succes bij gefrustreerde zielenIedereen kent het gevoel: soms wil je gewoon iets kapot slaan. Voor die gefrustreerde momenten is er in Peking een oplossing: een anger room. Voor een prijsje kan je naar hartelust kapot slaan wat je maar wil.
14/01 12u45  Nieuwe verdachte geïdentificeerd voor doodrijden ‘geel hesje’De Nederlandse trucker die is opgepakt voor de dood van een ‘geel hesje’ in Visé, bij Luik, is vrijgelaten. Hij had niets met de aanrijding te maken. Een andere verdachte met een identieke vrachtwagen werd geïdentificeerd.
14/01 12u15  Duizenden pendelaars laten broek thuis voor jaarlijkse traditieNaar jaarlijkse gewoonte gingen zondag duizenden pendelaars in verschillende wereldsteden met de billen bloot de metro op. Het fenomeen begon in 2002 in New York, maar is intussen over de hele wereld razend populair geworden. Deze Londenaars maakten van de ‘No Pants Subway Ride’ - in Groot-Brittannië wordt dat ‘No Trousers Tube Day’ - gebruik om een swingend feestje te bouwen op de metro.
14/01 12u15  De Wever, die Vlaams MP wil worden, beoefent tegelijk judo en simultaanschaakN-VA-voorzitter Bart De Wever heeft aangekondigd dat hij kandidaat is om Vlaams minister-president te worden. Zo beoefent hij tegelijk judo en simultaanschaak.
14/01 12u00  Van Besien: ‘Burgemeester van Antwerpen is geen plan B’Wouter Van Besien (Groen) vindt dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontslag moet nemen nu die minister-president wil worden.
14/01 11u45  Nieuwe verdachte aangehouden voor doodrijden ‘geel hesje’De Nederlandse trucker die is opgepakt voor de dood van een ‘geel hesje’ in Visé, bij Luik, is vrijgelaten. Hij had niets met de aanrijding te maken. Dat meldt de Nederlandse politie. Een andere verdachte zou zijn opgepakt.
14/01 11u45  Even afreageren? Dat kan in een 'anger room'Iedereen kent het gevoel: soms wil je gewoon iets kapot slaan. Voor die gefrustreerde momenten is er in Peking een oplossing: een anger room. Voor een prijsje kan je naar hartelust kapot slaan wat je maar wil.
14/01 11u15  De Wever wil Vlaams minister-president worden, Jan Jambon is kandidaat-premierN-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op een persconferentie aangekondigd dat hij kandidaat is om Vlaams minister-president te worden. Zijn partijgenoot Jan Jambon ambieert het federale premierschap. Huidig minister-president Geert Bourgeois wordt Europees lijsttrekker.
14/01 11u00  LIVE. De Wever wil Vlaams minister-president wordenN-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op een persconferentie aangekondigd dat hij kandidaat is om Vlaams minister-president te worden. Zijn partijgenoot Jan Jambon ambieert het federale premierschap. Huidig minister-president Geert Bourgeois wordt Europees lijsttrekker.
14/01 10u00  Bonny over nieuw leerplan: ‘Godsdienst blijft een leervak’Vanaf 1 september 2019 wordt er nieuw leerplan voor de lessen rooms-katholieke godsdienst gevolgd in het secundair onderwijs. Er wordt veel nadruk gelegd op de theoretische kennis van het christendom. ‘Maar ook voor andere godsdiensten is er nog altijd tijd’, zegt Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen.
14/01 09u45  Nederlandse trucker vrijgelaten na dodelijk ongeval ‘geel hesje’De Nederlandse trucker die is opgepakt voor de dood van een ‘geel hesje’ in Visé, bij Luik, is vrijgelaten. Hij had niets met de aanrijding te maken. Dat meldt de Nederlandse politie.
14/01 09u30  Kabinet-Peeters kraakt N-VA-plan werkloosheidVolgens het kabinet-Peeters doet het N-VA-voorstel om de werkloosheidsuitkeringen eerst te verhogen en daarna sneller te verlagen, net het omgekeerde van wat het beoogt.
14/01 09u00  May: ‘Geen Brexit waarschijnlijker dan geen deal’De Britse premier Theresa May onderneemt een ultieme poging om steun te krijgen voor haar Brexit-deal.
14/01 08u15  Voicerecorder gecrasht vliegtuig Lion Air gevondenIndonesië heeft de voicerecorder gevonden van het vliegtuig dat meer dan twee maanden geleden nabij Jakarta in zee is neergestort. Alle 189 inzittenden kwamen om.
14/01 07u30  Trump wil ‘Turkije economisch vernietigen’ als het Koerden aanvaltDe Amerikaanse president dreigt ermee Turkije economisch te vernietigen als het land Koerdische troepen in Syrië aanvalt. Aan de Koerden vraagt hij Ankara niet te provoceren.
14/01 06u45  Gevangenen ingezet om kledij cipiers op te lappenDe cipiers zijn het beu. Al jaren kampen de gevangenissen met extreme wachttijden voor nieuwe kledij.
13/01 23u00  Burgemeester van Gdansk neergestoken tijdens publiek evenementDe burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz, is zondagavond neergestoken en gewond geraakt tijdens een publiek evenement. Hulpdiensten hebben de burgemeester ter plaatse gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden Poolse media.
13/01 21u45  Macron heeft 32 vragen voor Franse bevolkingAan de vooravond van het ‘Nationaal Debat’ schrijft de Franse president Emmanuel Macron een open brief aan de Franse bevolking. Macron heeft 32 vragen, van fiscaliteit tot ecologie. ‘Dit is hoe ik jullie woede wil omzetten in oplossingen.’
13/01 21u00  Michel vs. Magnette? Premier denkt aan Europese lijstEr is mogelijk een Europees titanengevecht op komst tussen Charles Michel (MR) en Paul Magnette (PS).
13/01 20u00  Opnieuw acuut lawinegevaar in OostenrijkIn delen van Oostenrijk is vanwege de verse sneeuwval opnieuw het hoogste lawinewaarschuwingsniveau afgekondigd. Voor maandag geldt voor het westen van Tirol kortstondig waarschuwingsniveau 5, zeggen de autoriteiten zondag in Innsbruck.
13/01 20u00  Minister Bellot veegt Wallonië de mantel uit over vertraging voorstadsnet rond BrusselFederaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) haalde op RTL vandaag uit naar Wallonië over de vertraging van het zogenaamde Gewestelijk ExpresNet (GEN) rond Brussel. ‘De Walen moeten voor hun eigen deur vegen.’
13/01 19u15  Minister Bellot veegt Wallonië de pan uit over vertraging voorstadsnet rond BrusselFederaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) haalde op RTL vandaag uit naar Wallonië over de vertraging van het zogenaamde Gewestelijk ExpresNet (GEN) rond Brussel. ‘De Walen moeten voor hun eigen deur vegen.’
13/01 16u45  AfD vraagt ‘Dexit’ als EU niet grondig hervormd wordtAfgevaardigden van de Duitse radicaal-rechtse partij AfD hebben zondag beslist om campagne te voeren rond het vertrek van het land uit de Europese Unie ‘als laatste optie’, indien de EU niet grondig wordt hervormd. Een resolutie daarover werd zondag goedgekeurd tijdens een partijcongres rond het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen van mei.
13/01 16u15  Griekse regeringscrisis door Macedonische naamsveranderingDe Griekse premier Alexis Tsipras kondigt aan dat hij een vertrouwensstemming vraagt nadat de minister van Defensie Panos Kammenos de regering heeft verlaten. Kammenos waarschuwt: ‘Ik neem de zes andere ministers van mijn partij mee.’
13/01 16u00  ‘Hertel de stemmen en maak regering van nationale eenheid in Congo’De Zambiaanse president Edgar Lungu vraagt in naam van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) een hertelling van de stemmen in Congo. De SADC vraagt ook om een regering van nationale eenheid te vormen na de tumultueuze verkiezingen afgelopen week.
13/01 15u15  Saudische asielzoekster in Canada aangekomenDe Saudi-Arabische asielzoekster Rahaf Mohammed al-Qunun (18) is veilig in Canada gearriveerd. Ze vroeg asiel aan omdat ze naar eigen zeggen fysiek en mentaal misbruikt werd door haar familie, en ze vreesde de staat omdat ze de islam had afgezworen.
13/01 14u30  Minister De Backer wil belang overheid in Proximus afbouwenPhilippe De Backer (Open Vld), ontslagnemend minister van Telecommunicatie, pleit ervoor om het belang van de overheid in Proximus de komende jaren af te bouwen. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag.
13/01 13u45  Dodental opgelopen tot vier na gasexplosie in ParijsBij de zware gasexplosie in Parijs vielen vier dodelijke slachtoffers, een Spaanse toeriste, twee brandweerlui en een tweede vrouw. Er is geen sprake van een aanslag.
13/01 12u45  Bijzondere wolkenformatie gespot in ArgentiniëIn Argentinië is deze week een bijzondere wolkenformatie waargenomen. Het gaat om een 'shelf cloud', een type arcus boogwolk. De wolk ziet er heel onheilspellend uit... en is dat ook.
13/01 12u15  Nederlandse koning is verhuisdKoning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters wonen voortaan in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
13/01 12u15  Parket bevestigt arrestatie gezochte Nederlandse truckchauffeurDe Nederlandse politie vond zaterdag de vrachtwagen terug waarmee vrijdag een geel hesje in Visé is doodgereden. De chauffeur (56) werd volgens Nederlandse media gevat in Tilburg, dat bevestigde het Luikse parket aan VRT NWS. Het parket gaat niet uit van een ongeval, maar wel van 'opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.
13/01 12u00  Nog één vrouw vermist na gasontploffing ParijsBij de zware gasexplosie in Parijs vielen drie dodelijke slachtoffers, een Spaanse toeriste en twee brandweerlui. Er is nog steeds één persoon vermist. Er is geen sprake van een aanslag.
13/01 11u30  Nederlands koning is verhuisdKoning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters wonen voortaan in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
13/01 11u15  Werkgever mag positief discriminerenMet de positieve discriminatie wordt een stukje arbeidsdeal realiteit. De minderheidsregering heeft een lijst met 25 maatregelen die ze door het parlement wil jagen. De N-VA heeft de sleutel in handen.
13/01 11u15  Nieuw inhaalverbod voor vrachtwagens van startVlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vastgelegd waar er op de Vlaamse wegen een inhaalverbod geldt voor vrachtwagens. Zo gelden vanaf nu in België dezelfde regels als in de overige Europese landen.
13/01 10u45  Bizarre 'spinnenregen' gaat de wereld rondHet warme en vochtige klimaat in Brazilië brengt soms speciale natuurverschijnselen met zich mee. Zo kon iemand in het zuidelijke Espírito Santo do Dourado filmen hoe er honderden kleine spinnetjes in de lucht hingen. Het leek wel alsof het spinnen 'regende', maar niets is natuurlijk minder waar.
13/01 10u45  Sneeuw maakt slachtoffers: drie skiërs omgekomen door lawinesDrie Duitse skiërs zijn in het Oostenrijkse Lech door een lawine om het leven gekomen. Er is nog een vierde skiër vermist, aldus de autoriteiten zondag.
13/01 10u45  Veel schade bij plofkraak Bpost in KinrooiBij Bpost op de Neeroeterseweg in Kinrooi is er een plofkraak gepleegd. Dat meldt VRT. Voorlopig is het nog niet duidelijk of de daders buit hebben gemaakt. De schade zou wel aanzienlijk zijn.
13/01 10u45  Jongeman zwaargewond nadat hij werd voortgesleept door wagenIn de nacht van vrijdag op zaterdag zijn twee personen in Ans opgepakt nadat ze een jongeman van 26 jaar aan hun auto hadden vastgebonden en voortgesleept ter hoogte van het Sint-Lambertusplein. Dat werd vernomen bij de politie van Luik.
13/01 10u30  Jongeman aan auto vastgebonden en voortgesleeptIn de nacht van vrijdag op zaterdag zijn twee personen in Ans opgepakt nadat ze een jongeman van 26 jaar aan hun auto hadden vastgebonden en voortgesleept ter hoogte van het Sint-Lambertusplein. Dat werd vernomen bij de politie van Luik.
13/01 09u15  Grootschalige razzia tegen criminele families in het RuhrgebiedDe Duitse politie is zaterdagavond met 1.300 manschappen een grootschalige operatie in het Ruhrgebied begonnen tegen criminele families. Dat deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen mee.
13/01 09u00  Italiaanse terrorist Battisti is in Bolivia opgepaktDe extreem-linkse terrorist Cesare Battisti was op de loop voor het Braziliaanse gerecht, maar is nu opgepakt in Bolivia. Dat heeft een medewerker van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro vrijdag gezegd.
13/01 08u45  Dodentol mijnramp China loopt op tot 21 slachtoffersBij de instorting van een steenkoolmijn in Shenmu, in het noordwesten van China, zijn zaterdag zeker 21 mijnwerkers om het leven gekomen. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua. Twee mijnwerkers zijn nog vermist.
13/01 08u30  Zelfs op de markt krijg je binnenkort geen plastic zakje meerOp de wekelijkse markt in Kortrijk worden straks geen plastic zakjes meer uitgedeeld. Ook in andere steden, zoals Sint-Niklaas of Gent, wordt volop geëxperimenteerd met milieuvriendelijkere alternatieven, zoals herbruikbare tassen of netjes. De marktkramers zelf zijn ook vragende partij. ‘Omdat we zullen moeten, als het straks verboden wordt.’
13/01 08u15  Nederlandse media: 'Gezochte Nederlandse truckchauffeur opgepakt'De Nederlandse politie vond zaterdag de vrachtwagen terug waarmee vrijdag een geel hesje in Visé is doodgereden. De chauffeur (56) werd volgens Nederlandse media ondertussen ook gevat in Tilburg, dat werd nog niet bevestigd door het gerecht. Het parket gaat niet uit van een ongeval, maar wel van 'opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.
13/01 08u00  Gezochte Nederlandse truckchauffeur opgepaktDe Nederlandse politie vond zaterdag de vrachtwagen terug waarmee vrijdag een geel hesje in Visé is doodgereden. De chauffeur is volgens Nederlandse media gevat in Tilburg. Het parket niet uit van een ongeval, maar wel van 'opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.
13/01 07u15  Wie een zitje wil, moet een gebedje doen: de bizarre tradities in het Britse parlementMet de cruciale stemming over de Brexit in het verschiet, zijn alle ogen dinsdag opnieuw gericht op het Britse parlement. Een plek met heel specifieke tradities, die halsstarrig in ere worden gehouden.
12/01 22u30  Vrachtwagen doodrijder 'geel hesje' teruggevonden, chauffeur nog steeds spoorloosDe Nederlandse politie heeft de vrachtwagen teruggevonden waarmee vrijdag een geel hesje in Visé is doodgereden. De chauffeur is nog steeds op de vlucht. Dat heeft het parket gemeld tijdens een persconferentie. Intussen gaat het parket niet uit van een ongeval, maar wel van 'opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg'.
12/01 20u45  De Wever: ‘Het is tijd voor het confederalisme’‘Onze ambitie om goed te besturen is niet weg’, sprak Bart De Wever tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Daarvoor ziet de N-VA-voorzitter maar één weg: het confederalisme. ‘Wij zijn groter dan ooit tevoren.’
12/01 20u00  Een op de drie Vlaamse dierenartsen kampt met een burn-outEen op de drie actieve Vlaamse dierenartsen kampt met een effectieve burn-out. Dat blijkt uit een studie van professor Elke Van Hoof (VUB), die zaterdag werd voorgesteld in Leuven. Het risico is het grootst bij vrouwen en jongeren. Belangrijkste oorzaak is het onevenwicht tussen werk en privéleven.
12/01 19u30  Ongeveer 2.500 mensen in Brussel op straat voor waardige migratiepolitiekAan het Brussels Noordstation hebben zich zaterdag ongeveer 2.500 mensen verzameld om een echte, humane migratiepolitiek te eisen. Dat hebben de organisatoren van de manifestatie gemeld. De aanwezigen klaagden de politieoperaties aan die regelmatig plaatsvinden in het Maximiliaanpark, maar ook over het uitblijven van antwoorden in het dossier rond de dood van de kleine Mawda.
12/01 18u15  ‘Gele hesjes’ houden vol: 32.000 manifestanten op straat, Parijse politie zet traangas inIn Frankrijk kwamen vandaag zo’n 32.000 mensen op straat tegen de hervormingen van president Macron. Bij de protesten van de gele hesjes in Parijs, waar zo’n 8.000 manifestanten de straat zijn opgetrokken, is het zaterdagnamiddag opnieuw tot spanningen gekomen.
12/01 18u15  CD&V-voorzitter Beke: ‘Onze manier van leven staat op het spel’De grootste bedreiging voor Vlaanderen komt niet van buitenaf maar van binnenuit, waarschuwde CD&V-voorzitter Wouter Beke op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. De steken naar N-VA bleven daarbij niet achterwege. ‘Nu sommigen België niet gesplitst krijgen, willen ze dan maar de Vlamingen splitsen. Maar niet met ons.’
12/01 17u45  Trump noemt voormalige FBI-top ‘corrupt’De Amerikaanse president Donald Trump is niet mals voor de FBI. In een reeks tweets noemt hij de voormalige top van de federale politiedienst ‘corrupt’.
12/01 17u00  Verkeerschaos na wegverzakking in de buurt van Ikea: 'Vermijd de omgeving'Een wegverzakking op de Boomsesteenweg in Wilrijk zorgt zaterdag voor een enorme verkeerschaos in de omgeving van het winkelcentrum waar onder andere Ikea en Media Markt gevestigd zijn. De parking van Ikea is niet bereikbaar vanaf de A12. De politie vraagt met aandrang de omgeving te vermijden.
12/01 16u15  Drie doden bij zware gasontploffing in ParijsBij de zware gasexplosie in Parijs is nu ook een derde dodelijk slachtoffer te betreuren. Het gaat om een Spaanse vrouw. De andere twee doden zijn brandweerlui die aan het werk waren aan het gaslek. Het gaat niet om een aanslag.
12/01 15u15  Parket in beroep tegen vrijspraak voor burgers die migranten hielpenHet parket-generaal van Brussel heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in december over vier burgers die migranten onderdak hadden geboden. In dat proces werden ze vrijgesproken.
12/01 15u00  Belg opgepakt omdat hij archeologische site beschadigdeIn Chili zijn vrijdag drie mensen, onder wie één Belg, opgepakt omdat ze schade zouden hebben aangericht aan de Atacama-reus, een geoglief in de Atacamawoestijn.
12/01 14u30  Twee doden bij zware gasontploffing in ParijsZeker twee brandweerlui zijn omgekomen bij de zware gasexplosie in Parijs. Eerder was sprake van vier doden, maar dat wordt nog niet bevestigd. Het gaat niet om een aanslag.
12/01 14u15  Gele hesjes manifesteren uit eerbetoon aan overleden actievoerderEen vijftigtal gele hesjes heeft vanmorgen actie gevoerd in Namen. Nu zijn onderweg naar Bergen, waar ze zullen deelnemen aan een manifestatie die om 14.00 uur start.
12/01 13u30  Vier doden bij zware gasontploffing in ParijsZeker vier mensen zijn omgekomen bij de zware gasexplosie in Parijs onder wie twee brandweermannen. Acht anderen vechten nog voor hun leven. Het gaat niet om een aanslag.
12/01 13u30  ‘België zal altijd aan de goede kant van de geschiedenis staan’De nieuwjaarsreceptie van de MR in Waals-Brabant had veel weg van een verkiezingsmeeting, waarbij partijvoorzitter Olivier Chastel, Waals minister-president Borsus en premier Charles Michel de realisaties onder hun beleid in de schijnwerpers zetten.
12/01 13u00  Is Zele een werk van Michelangelo kwijt?Vrijdagochtend is ’s morgens vroeg ingebroken in de Sint-Ludgeruskerk in Zele. Bij de inbraak is het schilderij “Heilige Familie” uit de 16e eeuw gestolen. Dat is niet zomaar een schilderij.
12/01 12u45  Bewakingsbeelden spreken aangevallen AfD-politicus tegenNadat eergisteren sprake was van een politieke aanval op Frank Magnitz, parlementslid voor de AfD in Bremen, stelt de politie zich nu vragen bij diens verhaal. Magnitz (66) zei dat aanvallers hem op de grond hadden geslagen en bleven trappen tot hij het bewustzijn verloor. Op bewakingsbeelden is echter iets helemaal anders te zien.
12/01 12u30  Vlaams Belang maakt lijsttrekkers bekendDe partijraad van het Vlaams Belang heeft alle lijsttrekkers voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei vastgelegd. Filip Dewinter wil weer naar het Vlaams Parlement.
12/01 12u00  Zware gasontploffing in Parijs: meerdere zwaargewondenTwaalf mensen vechten voor hun leven na een zware gasexplosie in Parijs. Het gaat niet om een aanslag.
12/01 11u30  Doodrijder 'geel hesje' geïdentificeerd, maar spoorloosTijdens een actie van de gele hesjes in Visé is gisteravond een demonstrant aangereden door een vrachtwagen. Hij is overleden. De dader is geïdentificeerd maar nog spoorloos.
12/01 11u00  Zelfrijdende Tesla rijdt 'soortgenoot' aanVlakbij de CES-beurs in Las Vegas heeft een zelfrijdende Tesla een autonome robot aangereden. Twitteraars reageren laconiek: 'De robots moorden elkaar uit'.
12/01 10u30  Zware gasontploffing in Parijs: meerdere gewondenIn het negende arrondissement van Parijs is er zaterdag een brand uitgebroken in een bakkerij, waarna een zware ontploffing volgde. Het gaat wellicht niet om een aanslag maar om een gasexplosie.
12/01 10u30  Kris Peeters wil meer waakzaamheid tegen antisemitismeVicepremier Kris Peeters wil de waakzaamheidscel tegen antisemitisme reactiveren. Het antisemitisme is de voorbije jaren immers toegenomen.
12/01 10u15  Brand en explosie in winkelcentrum in ParijsIn het negende arrondissement van Parijs is er zaterdag een brand uitgebroken in een bakkerij. Er was ook een ontploffing. Dat meldt de politie van Parijs. De brandweer is ter plaatse. Het gaat wellicht om een gasexplosie.
12/01 09u45  Eerste twee kinderen van Syriëstrijders mogen terugkerenDe eerste twee kinderen van Syriëstrijders mogen vanuit Turkije naar België terugkeren. De Belgische regering is ook bezig met het terughalen van kinderen uit de Koerdische kampen.
12/01 09u15  Redder Oosterweel moet Uplace vlot trekkenAlexander D’Hooghe, de man die voor de beslissend doorbraak zorgde in het Oosterweel-dossier, mag een nieuwe knoop ontwarren. Hij is door de gemeente Machelen gevraagd een oplossing te vinden voor het grote lege industrieterrein waar Uplace had moeten verreizen, zo meldt De Tijd.
12/01 08u45  Geens: ‘Volop bezig om IS-kinderen terug te halen’De Belgische regering zegt volop bezig te zijn met het terughalen van de kinderen van Syriëstrijders uit de Koerdische kampen.
12/01 08u45  Zaventem gaat 250 huiszwaluwen verhuizenIn de loodsen van Brucargo aan de luchthaven van Zaventem wonen – in de zomer – 250 huiszwaluwen. Ze moeten daar weg want vliegtuigen en vogels, dat gaat niet goed samen.
12/01 07u30  Volgende week sneeuw in Hoog BelgiëZacht weer en motregen en zondag echte regen. Dat is het weekend in Vlaanderen. Volgende week valt er evenwel sneeuw.
12/01 07u15  VS breken shutdown-recordDe sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten is vanaf vandaag de langste in de geschiedenis. Ook het Witte Huis zelf voelt de shutdown.
12/01 07u00  Chauffeur die 'geel hesje' doodrijdt nog steeds spoorloosTijdens een actie van de gele hesjes in Visé is een demonstrant aangereden door een vrachtwagen. Hij is overleden. De chauffeur van de vrachtwagen is spoorloos.
12/01 06u45  KU Leuven onder vuur wegens samenwerking met AB InBevHet VAD heeft het niet begrepen op de samenwerking tussen de stad Leuven, de Katholieke Universiteit Leuven, het academisch ziekenhuis en de bierproducent AB InBev.
12/01 03u45  Dit staat u in 2019 te wachten (volgens ons)In 2019 krijgen we een vrouwelijke premier, komt geen auto de stad meer in, en wordt de koersbroek een must-have, ook voor niet-fietsers. De redactie van De Standaard loodst u in 24 voorspellingen door het komende jaar.
11/01 22u00  Demonstrant sterft na aanrijding bij actie gele hesjesTijdens een actie van de gele hesjes in Visé is een demonstrant aangereden door een vrachtwagen. Hij is overleden. Een tweede actievoerder zou gewond zijn geraakt.
11/01 21u45  Demonstrant aangereden bij actie gele hesjesTijdens een actie van de gele hesjes in Visé is een demonstrant aangereden door een vrachtwagen. Hij zou overleden zijn, meldt de RTBF. Een tweede actievoerder zou gewond zijn geraakt.
11/01 21u45  De ‘reconquista’ van de PS: pensioen weer op 65, btw op elektriciteit weer naar benedenDe plannen van PS-voorzitter Di Rupo voor 2019 zijn eenvoudig. ‘We doen exact het omgekeerde van de regering MR/N-VA!’
11/01 21u30  Saudische vrouw die zichzelf opsloot krijgt asiel in CanadaDe 18-jarige Saudische vrouw die strandde in Bangkok vliegt naar Canada nadat ze daar asiel heeft gekregen.
11/01 21u15  Di Rupo: ‘Wij zijn de enige geloofwaardige linkse partij’De plannen van PS-voorzitter Di Rupo voor 2019 zijn eenvoudig. ‘We doen exact het omgekeerde van de regering MR/N-VA!’
11/01 20u45  ‘Wij zijn de enige geloofwaardige linkse partij’De plannen van PS-voorzitter Di Rupo voor 2019 zijn eenvoudig. ‘We doen exact het omgekeerde van de regering MR/N-VA!’
11/01 20u30  Militairen mogen ‘gesponsorde’ bivakmutsen niet aanvaardenKledingmerk Damart zou vandaag 270 warme mutsen overhandigen voor de militairen die klagen over verouderd materiaal. Maar de generale staf in Evere heeft dat onverwacht verboden.
11/01 20u00  ‘Vijf relschoppers oudejaarsnacht geïdentificeerd’Tien dagen na de onrust in Molenbeek op oudejaarsnacht zijn vijf relschoppers geïdentificeerd. Dat meldt VTM Nieuws op basis van ‘een goede bron’.
11/01 19u45  Fayulu vecht verkiezingsuitslag Congo aanMartin Fayulu gaat de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo aanvechten voor het Grondwettelijk Hof in Kinshasa.
11/01 19u45  Stuk beton van Gents ‘brokkelviaduct’ valt door achterruit autoDe achterruit van een wagen is vrijdagochtend beschadigd door een stuk beton dat van het E17-viaduct boven de Brusselsesteenweg in Gentbrugge viel. Het ging om een ongeluk tijdens een inspectie.
11/01 18u45  Speelse dolfijnen vergezellen surfer langs Californische kustEen Amerikaanse dronepiloot heeft deze week beelden gemaakt van een surfer die vergezeld werd van enkele dolfijnen. Dat gebeurde aan de kust van Ventura, in de Amerikaanse staat Californië. De surfer, een lokale brandweerman, wist niet wat hem overkwam.
11/01 18u15  Ook verslagen van andere terreurdaden op gestolen harde schijfHet federaal parket heeft meer informatie gegeven over de inhoud van de harde schijf van een wetsdokter die gestolen is uit het Brusselse parketgebouw.
11/01 18u00  Veel meer verslagen op gestolen harde schijf dan gedachtHet federaal parket heeft meer informatie gegeven over de inhoud van de harde schijf van een wetsdokter die gestolen is uit het Brusselse parketgebouw.
11/01 17u30  Elon Musk toont foto van nieuwe raketSpaceX-oprichter Elon Musk heeft een eerste foto gedeeld van zijn nieuwe testraket.
11/01 17u15  Met deze raket wil Musk de lucht inElon Musk, de topman van Tesla die ook achter het ruimtevaartbedrijf SpaceX zit, heeft een foto van een nieuwe testraket de wereld rondgestuurd. Het prototype kan mogelijk binnen een paar weken de lucht al in.
11/01 17u15  1 euromaaltijden ‘in alle stilte’ stopgezetDe projecten rond de 1 euromaaltijden voor kansarme kinderen stoppen tegen maart. Dan volgt een grondige evaluatie.
11/01 16u30  Vermist meisje drie maanden na moord op ouders gevondenEen 13-jarig meisje dat na de moord op haar ouders in Wisconsin verdween, is levend teruggevonden. Ze was drie maanden vermist.
11/01 16u30  Hoe ga je als schooldirecteur om met ‘bosbrossers’?Protesterende – maar spijbelende – scholieren stellen de schooldirecties voor een moreel dilemma. Sympathie voor de klimaatzaak botst met de regels. ‘Onwettige afwezigheid kan natuurlijk niet blijven duren.’
11/01 16u15  Duitsers vinden originele manier om sneeuwoverlast tegen te gaanIn de Duitse deelstaat Beieren is er heel wat overlast door de sneeuw. In verschillende departementen is zelfs de noodtoestand uitgeroepen. Een Duitser heeft een creatieve manier gevonden om sneeuwoverlast op de autosnelwegen tegen te gaan.
11/01 16u15  Binnenkort ook lage-emissiezone in kleine gemeenten?Vlaanderen maakt het makkelijker voor kleine gemeenten om in de toekomst een lage-emissiezone in te voeren. Momenteel heeft enkel Antwerpen er een.
11/01 15u15  Huawei-manager in Polen opgepakt op verdenking van spionageEen manager van het Chinese technologieconcern Huawei is volgens mediaberichten in Polen gearresteerd op verdenking van spionage. Hij wordt ervan verdacht met Chinese geheime diensten te hebben samengewerkt, meldde de zender TVP Info vrijdag.
11/01 14u30  Nederlandse terreurverdachten: ‘Zijn in de val gelokt’Zes terreurverdachten die in Rotterdam terechtstaan wilden een aanslag plegen op een festival. Tenminste, dat pleit het Nederlandse openbaar ministerie. Volgens de verdediging zijn ze echter in de val gelokt door een al te ijverige infiltrant van de politie. Zelf wilden ze alleen maar stoer doen en een beetje ‘met een kalasjnikov spelen’.
11/01 14u30  Tweede verdachte aanslag Joods Museum geen onbekende in misdaadmilieuNacer Bendrer, de tweede beschuldigde op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum van België, was allesbehalve een brave burger. Dat moet tenminste blijken uit de akte van beschuldiging die het federaal parket voorleest.
11/01 14u00  Regering-Michel keurt steun voor gascentrales goedDe regering in lopende zaken heeft een wetsontwerp klaar om steun voor gascentrales te regelen, als vervanging voor de sluitende kerncentrales in 2025. De overheid mag de gascentrales ook zelf bouwen.
11/01 13u30  Trekkingen loterij straks live te volgen op De BrouckèrepleinDe trekkingen van de Nationale Loterij vinden vanaf de zomer in een nieuwe winkel op het De Brouckèreplein in Brussel plaats. Voorbijgangers gaan die live kunnen volgen. In 2018 maakte de loterij trouwens 44 Belgen miljonair.
11/01 13u00  Recordjaar voor drugsvangst in Antwerpse havenIn 2018 werd er maar liefst 50 ton cocaïne in beslag genomen door de douane in de Antwerpse haven. Een topjaar, want dat is een stijging van bijna 22 procent in vergelijking van 2017, ook al een recordjaar.
11/01 12u30  VS begonnen met terugtrekking uit SyriëDe Verenigde Staten zijn begonnen met de terugtrekking van hun troepen die in het noorden van Syrië strijden tegen Islamitische Staat (IS). Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger vrijdag gezegd.
11/01 12u15  Politieke partijen gaan luisteren naar betogende klimaatjongerenDe Vlaamse Regering nodigt de spijbelende scholieren voor het klimaat uit voor een gesprek. Ook ministers Marghem, Crevits en Peeters plannen een ontmoeting.
11/01 12u00  Al tot vijf meter en er komt nóg meer: Oostenrijk en Duitsland 'ondergesneeuwd'Op veel plaatsen in Duitsland en Oostenrijk is het lawinegevaar verhoogd naar niveau 5, wat staat voor 'enorm gevaar'. Dorpen zijn afgesloten van de wereld en in drie Duitse regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. En tegen maandag komt er nog een metertje sneeuw bij.
11/01 11u30  Journalisten in Myanmar ook in beroep veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ‘schending staatsgeheimen’Twee Myanmarese verslaggevers van het Canadees-Britse persagentschap Reuters zijn vrijdag in beroep opnieuw veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ‘schending van staatsgeheimen’. Het duo had onderzoek gedaan naar het afslachten van de Rohingya-moslimminderheid in Myanmar.
11/01 11u00  Heeft de regering haar overheidsbedrijven niet meer in de hand?Er sneuvelen 1.900 banen bij Proximus. Volgens de top van het telecommunicatiebedrijf om meer in te zetten op digitalisering. De regering viel uit de lucht bij het nieuws. Heeft de regering haar overheidsbedrijven niet meer in de hand? Een analyse van Christof Vanschoubroeck.
11/01 09u30  Brugpensioen houdt mensen van arbeidsmarktAmper 2,5 procent van de mensen die sinds 2017 op brugpensioen gingen, is terug aan het werk. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Mensen op brugpensioen moeten niet actief naar werk zoeken.
11/01 08u45  Al tot vijf meter sneeuw en er komt nog meer: Oostenrijk en Duitsland overweldigdHet lawinegevaar is op veel plaatsen in Duitsland en Oostenrijk verhoogd naar niveau 5, wat enorm gevaar betekent. Dorpen zijn afgesloten van de wereld en in drie Duitse regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. Beterschap is nog niet in zicht. 'Tegen volgende maandag komt er nog eens 70 tot 100 cm sneeuw bij', zegt weerman David Dehenauw.
11/01 08u30  Hoe duur is parkeren in een centrumstad?Twee uur parkeren in een stadscentrum kost lang niet overal evenveel. Van 2,45 euro (in Sint-Niklaas) tot zes euro (in Gent).
11/01 07u45  Rioleringsgraad laat te wensen over in VlaanderenEén op de acht huizen in Vlaanderen heeft geen aansluiting met het rioleringsnet. Hun afvalwater komt vaak in de beken en rivieren terecht. Dat meldt VRT.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

51x Trump annuleert vlucht van Pelosi, geen VS-delegatie naar Davos18/01 02u15 - De Standaard: De Amerikaanse president Donald Trump heeft een buitenlandse reis van de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi geschrapt. Hij vindt dat ze door de ‘shutdown’ van federale overheidsdiensten niet op kosten van de overheid naar het buitenland kan. De VS zal ook geen delegatie sturen naar het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.
45x Demir trekt N-VA-Kamerlijst in Limburg, Van Bossuyt die in Oost-Vlaanderen18/01 02u15 - De Standaard: Voormalig staatssecretaris Zuhal Demir zal de Kamerlijst van de N-VA trekken in Limburg. Oud-minister van Defensie Steven Vandeput trekt de Vlaamse lijst in de provincie. In Oost-Vlaanderen trekt Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt de Kamerlijst. Vlaams fractieleider Matthias Diependaele trekt er de Vlaamse lijst. Dat maakte N-VA donderdagnacht bekend, na afloop van het nationaal kiescollege van de partij, dat de prominente plaatsen voor de verkiezingen van 26 mei vastlegde.
31x Afrikaanse Unie vraagt opschorting definitieve bekendmaking verkiezingsresultaten Congo18/01 02u45 - De Standaard: De Afrikaanse Unie (AU) heeft ernstige bedenkingen bij de resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo. Ze roept de autoriteiten in Kinshasa op om de bekendmaking van het eindresultaat uit te stellen. Dat blijkt uit een persbericht van de AU donderdagavond, na een bijzondere zitting in het Ethiopische Addis Abeba.
31x Uitgebarsten vulkaan in Indonesië drastisch gekrompen18/01 16u15 - De Standaard: In december vorig jaar veroorzaakte een uitbarsting van de Anak Krakatau vulkaan een verwoestende tsunami. Nu blijft van de vulkaan amper iets over. Dat is te zien in bovenstaande beelden.
30x Opvallend veel patiënten met breuken op spoeddiensten door gladheid: ‘Fiets niet’18/01 17u15 - De Standaard: Voor het eerst sinds lang dook het kwik onder nul afgelopen nacht, met gladde wegen en voetpaden tot gevolg. En dat hebben ze op de Vlaamse spoeddiensten geweten.
29x Belgische kofferdief opgepakt na 27 diefstallen over hele wereld18/01 16u45 - De Standaard: Net voor hij het vliegtuig richting Vietnam zou opstappen, heeft de politie een 57-jarige Belg kunnen oppakken die de wereld rondreisde om koffers te stelen op luchthavens. Het lukte hem 27 keer, bekende hij.
28x Polaire vortex breekt, maar laat ons nog met rust18/01 13u00 - De Standaard: Aan het begin van dit jaar heeft hij zich in drie delen gesplitst, waarvan eentje volgens sommige modellen onze kant op komt. Als die zich nestelt in de atmosfeer boven ons land, zullen we dat geweten hebben. Alleen nu nog niet.
28x Franse gerecht werkt samen met klokkenluider Football Leaks18/01 16u45 - De Standaard: Rui Pinto, de Portugese klokkenluider achter ‘Football Leaks’ die is gearresteerd in Hongarije, stond in nauw contact met de Franse procureur bevoegd voor financiële zaken. Er waren plannen voor samenwerking met het Zwitserse gerecht.
27x Vier gele hesjes veroordeeld voor geweld tijdens betogingen18/01 16u30 - De Standaard: De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag vier 'gele hesjes' veroordeeld voor gewelddadigheden tijdens verschillende betogingen in Brussel. Drie beklaagden kregen een werkstraf, een vierde een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete.
27x Hoe de gele hesjes geïndoctrineerd worden18/01 16u30 - De Standaard: Voor de Franse gilets jaunes hun fluovestjes aantrokken, was politiek voor de overgrote meerderheid van hen ver van hun bed. Sindsdien worden ze dagelijks overspoeld met extreemrechtse, antidemocratische propaganda.

Statistieken

Artikels:
36531
Gelezen:
48301
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven