vrijdag 18 januari 2019, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u15
 

Trouw

Verbergen Tonen
18/01 22u45  Pussy hats tegen Trump wijzen niet meer allemaal dezelfde kant op In 2017 was Women’s March een eenstemmige uiting van woede over de verkiezing van Donald Trump. Nu is er grote verdeeldheid. De helft van de deelnemende organisaties is afgehaakt.
18/01 22u15  Nederlandse scholieren willen ook spijbelen voor klimaat In navolging van Belgische scholieren gaan ook tieners uit Nederland op schooldagen actie voeren tegen klimaatverandering
18/01 21u30  Trump en Kim willen eind februari nieuwe top De Amerikaanse president Donald Trump heeft eind februari opnieuw een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Waar dat gaat gebeuren wordt later bekendgemaakt, liet het Witte Huis weten.
18/01 21u15  Afrikaanse Unie vraagt om Congo om nog even geen verkiezingswinnaar uit te roepen De Afrikaanse Unie probeert invloed uit te oefenen op de nasleep van de verkiezingen in Congo. Dat is uniek, maar de Congolese regering is niet onder de indruk.
18/01 21u00  NAM blijft aardbevingsschade ontkennen bij Groningse boer Zonder schadevergoeding, gaat boer Kor Kruizenga uit het Groningse Rasquert failliet. Maar aardgasbedrijf Nam blijft ontkennen dat aardbevingen de oorzaak zijn van de schade.
18/01 21u00  Het Financieele Dagblad verbreekt banden met uitgezette correspondent Ans Boersma Het Financieele Dagblad verbreekt de banden met journalist Ans Boersma, die donderdag Turkije werd uitgezet. Dat blijkt uit een artikel van de hoofdredactie op de site van de krant.
18/01 20u45  Het bedrijfsleven is óók verantwoordelijk voor kloof tussen Brussel en de burger Ruim 150 Nederlandse leden van ondernemingsraden bezochten Brussel, om de wetgever die zo vaak als buitenaards wezen wordt gezien van dichtbij te bekijken. ‘Hopelijk gaat uw hart voor Europa nu sneller kloppen.’
18/01 20u15  Brexit-overleg zit muurvast Het overleg tussen de Britse premier Theresa May en de oppositie lijkt muurvast te zitten. May heeft overleg gevoerd met allerlei politici, maar ze weigert vooralsnog haar bekende ‘rode lijnen’ los te laten, de kaders waarbinnen ze ook met de EU onderhandelde.13 
18/01 20u00  Jean-Jacques van Belle is toch niet dood Jean-Jacques van Belle richtte in 1966 het KLM-tijdschrift Holland Herald op. Precies om die reden haalde hij tussen Kerst en Oud en Nieuw het nieuws nog eens, ook in deze krant in de rubriek Personalia.
18/01 19u30  Het kan: je huis vergroenen met een klein budget Wie denkt dat verduurzaming slechts is weggelegd voor progressieve tweeverdieners met een koophuis, moet in Eindhoven gaan kijken. Huurders van naoorlogse sociale woningen houden per saldo 640 euro óver nu hun huizen geïsoleerd en gasloos zijn.
18/01 19u15  Het Financieele Dagblad verbreekt banden met uitgezette Ans Boersma Het Financieele Dagblad verbreekt de banden met journaliste Ans Boersma, die donderdag Turkije werd uitgezet. Dat blijkt uit een artikel van de hoofdredactie op de site van de krant.
18/01 18u30  Alle vijftig goed? Laat de discussie over deze ‘belangrijkste kunstwerken’ maar losbarsten Hans den Hartog Jager moest streng selecteren voor zijn overzicht van de belangrijkste kunst uit de afgelopen halve eeuw. De tentoonstelling in Museum de Fundatie vliegt alle kanten uit: van slootje springen tot de zwarte vlag van Armando.
18/01 18u30  Lampen die helpen tegen de winterblues In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers.
18/01 18u15  Ook in de moslimwereld worden nieuwe theorieën over de islam bediscussieerd Bespiegelingen over de islamitische wereld, door arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder.
18/01 18u15  Bergers kunnen eindelijk aan de slag: de jacht op kapotte zeecontainers is geopend De onstuimige zee zorgde voor vertraging, maar vrijdagmiddag is begonnen met de berging van de overboord geslagen containers van MSC Zoe. De operatie duurt zeker twee maanden, misschien langer.
Laatste update: vandaag om 22u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/01 18u15  Wilde koffieplanten verdwijnen, en daarmee straks ook ons bakje troostHet zijn niet de bonen waarmee wij koffie zetten, maar de wilde soorten zijn wel belangrijk voor het behoud ervan. Maar nooit eerder was de situatie van wilde koffiesoorten penibeler.
18/01 17u30  Leven met aandacht: ‘Je adem is er altijd, dus kun je er altijd bij terugkomen’Januari is de Maand van de Spiritualiteit. Deze hele maand besteden we daar aandacht aan met achtergrondverhalen, interviews en essays.
18/01 17u30  ‘Dzjoewiet!’ klinkt het in DelfzijlIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
18/01 17u30  Mantelzorger misbruikte positie door enorme bedragen te pinnenRené J. heeft zijn positie als mantelzorger ernstig misbruikt door grote bedragen te pinnen van de rekening van de bejaarde vrouw die hij verzorgde. Hij deed dat voor zijn eigen financiële gewin, oordeelt de rechter. Vrijdag kreeg de 63-jarige Amsterdammer daarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een werkstraf van 200 uur opgelegd.
18/01 17u00  De peuterserie ‘Tik Tak’ maakt comeback‘Tik Tak’ keert terug op televisie. Het Belgische peuterprogramma, dat een grote nostalgische waarde heeft voor veel Vlamingen en Nederlanders die opgroeiden in de jaren tachtig en negentig, is vanaf het najaar weer te zien op de Vlaamse zender Ketnet Junior.
18/01 16u45  ‘Napoleon in Holland’: een feest voor oog en oorVier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
18/01 16u15  De eredivisie begint weer: kan de subtop iets meer van zich afbijten?De spannende titelstrijd tussen PSV en Ajax wordt vervolgd, staartploegen hebben hun paniekaankopen gedaan. En de subtop? Bij de hervatting van de competitie mag de vraag zijn of die meer van zich kan afbijten.
18/01 16u15  Het kan: duurzaam wonen voor mensen met een kleine beursWie denkt dat verduurzaming slechts is weggelegd voor progressieve tweeverdieners met een koophuis, moet in Eindhoven gaan kijken. Huurders van naoorlogse sociale woningen houden per saldo 640 euro óver nu hun huizen geïsoleerd en gasloos zijn.
18/01 16u00  Supermarkt De Spar: een bescheiden wereldspeler die in Nederland een opvallende opleving doormaaktHet is misschien wel de mooiste afkorting in de Nederlandse retail, die van supermarktcoöperatie DE SPAR: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. De supers met het bekende dennenboompje roepen een oer-Hollands gevoel van nostalgie op, naar een tijd dat de buurtsuper een centrale rol vervulde in dorp of wijk.
18/01 16u00  Het kan: duurzaam wonen voor mensen met een kleine beursWie denkt dat verduurzaming slechts is weggelegd voor progressieve tweeverdieners met een koophuis, moet in Eindhoven gaan kijken. Huurders van naoorlogse sociale woningen houden per saldo 640 euro óver nu hun huizen geïsoleerd en gasloos zijn.
18/01 15u00  Homo's die welkom zijn in de kerk? Het is als drabbig afwaswaterBert Keizer (Amersfoort, 1947) is schrijver, filosoof en arts bij de Levenseindekliniek. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.
18/01 14u45  Kumbh Mela: met 100 miljoen hindoes de rivier inKumbh Mela is het grootste religieuze feest ter wereld. Miljoenen hindoeïstische pelgrims drommen er sinds deze week voor samen in de Indiase stad Prayagraj, gelegen in de deelstaat Uttar Pradesh, om hun zonden weg te wassen. Dat doen ze in de drie rivieren die daar stromen.
18/01 14u45  De Zonnebloem bezorgt ouderen al 70 jaar een glimlachDe Zonnebloem bestaat 70 jaar. Nog steeds zijn de thuisbezoeken van groot belang. Net als in 1949.
18/01 14u30  Homo's die welkom zijn in de kerk? Het is al drabbig afwaswaterBert Keizer (Amersfoort, 1947) is schrijver, filosoof en arts bij de Levenseindekliniek. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.
18/01 14u30  Chatten met iemand uit 1795, terwijl je door zijn archiefstukken neustKinderen kunnen in het Nationaal Archief op speurtocht door het leven van historische personen. Zo ontdekken ze waarom mensen in verschillende tijden verschillende keuzes maken.
18/01 14u30  Een insect gemaakt uit 10.000 kleine foto'sLevon Biss fotografeert elk detail van een insect en bouwt het beeld opnieuw op, honderden malen groter. Het resultaat is ongekende verwondering.
18/01 14u00  Labourleider Corbyn kan zich geen eindeloze besluiteloosheid veroorlovenPremier May heeft nog een paar dagen om met een alternatief plan te komen dat de Brexit-patstelling moet doorbreken. De sleutel voor een doorbraak ligt grotendeels in handen bij de belangrijkste oppositiepartij: Labour. Kunnen zij May hun kant op bewegen richting een zachte brexit? Of kiezen ze de aanval en zetten ze volledig in op een nieuw referendum?
18/01 14u00  Affaire Carlos Ghosn houdt Renault-alliantie in greepHet blijft onrustig rond de gevallen autobaas Carlos Ghosn. De geboren Braziliaan, die tot voor kort leiding gaf aan de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, zit al sinds 19 november achter de tralies in Japan op verdenking van belastingfraude.
18/01 13u30  Dodelijke kritiek op dodelijke slachtoffersGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
18/01 12u45  Prijsvergelijker ziet aantal overstappers stijgen na lastenverhogingDe stijging van de vasten lasten heeft bij prijsvergelijker Pricewise geleid tot een kwart meer consumenten die in 2018 is overgestapt of een nieuw contract heeft afgesloten. Vier op de tien deden dit in de laatste drie maanden van het jaar.
18/01 12u15  Een steekproef over nepnieuws is geen allesomvattende waarheidOmbudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
18/01 12u15  De nieuwe ‘Porgy and Bess’ had zoveel beter gekundElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
18/01 12u15  In Zimbabwe is het na de staking lang wachten op broodNa een landelijke staking en hevige rellen die Zimbabwe drie dagen lang volledig lam legden, proberen de inwoners van Harare hun leven weer op te pakken. Voor de zoveelste keer.
18/01 12u00  Een ochtendritueel in een natte stadMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
18/01 11u45  Zweden heeft eindelijk weer een regering - zónder de anti-migratiepartijDe coalitievorming duurde maanden: 19 september ging Zweden naar de stembus. Maar nu is er dan eindelijk een regering onder leiding van Stefan Löfven.
18/01 11u45  CD's op vrijdag: stilte, contrast, verrassing, en andere onvergetelijke ervaringenDe verrassende composities van drummer Tyshawn Sorey en ‘Ein Deutsches Requiem’ in de uitvoering van Daniel Reuss kregen van de Trouw-recensenten vijf sterren.
18/01 11u45  Amateurclubs overwinteren steeds vaker onder de Spaanse zon. Of het helpt is de vraag, leuk is het wélAmateurclubs overwinteren steeds vaker onder de Portugese of Spaanse zon. Of het helpt is de vraag, leuk is het wél.
18/01 11u30  Het ADM-terrein is pas echt ontruimd nu ook de goudvissen weg zijnNu pas zijn écht alle bewoners verdwenen van het gekraakte ADM-terrein. De mensen die er leefden werden vorige week al weggestuurd van de ‘vrijplaats’ in het Amsterdamse havengebied. Inmiddels zijn ook alle dieren weggehaald. De Dierenambulance Amsterdam nam gisteren vis Gup en zijn 59 soortgenoten mee die nog in een vijver woonden.
18/01 11u30  Als wij tolerantie voor lhbt’ers willen, wees dan ook mild voor reformatorische christenenEen paar dagen nadat de Nashville-verklaring landelijk nieuws was geworden, heb ik de verklaring anderhalf uur besproken met een man die het ondertekend had. Hij als gereformeerde christen, ik als atheïstische homoseksueel, schrijft Daniël Borkent, student sociale wetenschappen.
18/01 10u15  Het charisma van de koekoeksbij, 600 keer uitvergrootLevon Biss fotografeert elk detail van een insect en bouwt het beeld opnieuw op, honderden malen groter. Het resultaat is ongekende verwondering.
18/01 10u00  Duitse veiligheidsdienst onderzoekt of standpunten AfD tegen de Grondwet indruisenDe Duitse binnenlandse veiligheidsdienst gaat anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) scherper in de gaten houden. Verschillende uitlatingen van anti-immigratiepartij AfD druisen in tegen de Duitse Grondwet.
18/01 10u00  Els van Wijngaarden zoekt voor de regering uit hoeveel mensen hun leven ‘voltooid’ vindenEls van Wijngaarden van de Universiteit voor Humanistiek gaat voor het kabinet onderzoeken hoe groot de groep mensen is die het leven als voltooid beschouwt, en waarom zij een stervenswens hebben.
18/01 09u45  Onheilsprofeten die stijging van de zeespiegel voorspellen negeren wetenschappelijke kennisDe wetenschap ontzenuwt soms alarmerende berichten over de zeespiegel-stijging, schrijft geofysisch consultant Robert Sambell.
18/01 09u45  Stel het algemeen belang boven belastingvoordeel voor multinationalsDe Europese Commissie pakt eindelijk de handschoen op. Ze wil een einde maken aan het vetorecht van EU-landen als het gaat om Europese belastingzaken, schrijft Bas Eickhout, lijsttrekker GroenLinks Europa, namens de Europese Groenen kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie.
18/01 09u30  Wijkteams die moesten besparen, maken de zorg juist duurderGemeenten met wijkteams hebben hogere zorgkosten dan gemeenten zonder wijkteams. De bedoeling was nu juist dat die teams de de kosten zouden drukken.10 
18/01 09u15  De enige manier om Rusland onder druk te zetten is een koopstaking van olie en gasColumnist Rob de Wijk schrijft wekelijks over internationale verhoudingen.
18/01 09u00  Ik heb niet zoveel gedachten meer over het begin van het menselijke levenDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
18/01 08u15  De brexit-noodwet van het kabinet gaat veel te verDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
18/01 07u45  Ik heb niet zoveel gedachten meer over het begin van het menselijke leven en de beschermwaardigheid ervanDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
18/01 07u15  ProRail wil meer geld voor vernieuwing van het spoorOm het aantal storingen terug te dringen moet beheerder ProRail onderdelen vernieuwen. Oplappen is niet langer voldoende - en daarvoor vraagt het nu miljoenen extra van het ministerie.10 
18/01 07u15  ProRail-baas Pier Eringa: ‘Wij kunnen zeggen hoe mobiliteit beter en slimmer kan’Onder leiding van Pier Eringa veranderde ProRail van een zwijgende, stuurloze spoordienst met een slechte reputatie in een assertieve, trotse infrabeheerder met goede resultaten. Nu wil Eringa dat ProRail de overheid actief gaat adviseren over mobiliteit.
18/01 04u15  Trump neemt wraak op Huis-voorzitter Pelosi in ruzie om ‘shutdown’Woensdag riep zij hem nog op zijn State of the Union uit te stellen. Een dag later nam de Amerikaanse president wraak, en hoe: Donald Trump heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, verboden om een officiële reis te maken naar België, Egypte en Afghanistan. Pelosi moet eerst met geld over de brug komen voor de grensmuur, laat Trump in een snerende brief weten.10 
18/01 02u15  Google moet berispte arts verwijderen uit zoekmachineEen arts die op de vingers is getikt door het tuchtcollege moet verwijderd worden uit de zoekresultaten van zoekmachine Google. ‘Een baanbrekende uitspraak.’25 
17/01 22u45  Oppositie vreest mislukken van wietproefEr komt een proef met legaal geproduceerde wiet, maar over de opzet van het experiment is onenigheid.
17/01 21u45  De zeven zussen best verkochte boek van 2018De zeven zussen van de Ierse schrijver Lucinda Riley is het best verkochte boek in het Nederlands (oorspronkelijk of vertaald) van vorig jaar.
17/01 21u30  Saturnus verliest zijn ringenUit de laatste meting van ruimteschip Cassini blijkt dat Saturnus niet altijd ringen heeft gehad.
17/01 21u30  Juncker reed honderden kilometers (van belastinggeld) voor zwerfhondjeHet begon gisterochtend als vertederend nieuwtje. Het schattige hondje Peluso, dat in Andalusië van straat was geplukt en een gewisse dood tegemoet leek te gaan in een Spaans ‘moordstation’ voor zwerfhonden, was gered door een Duitse organisatie.
17/01 21u30  Celstraf duurt niet meer automatisch een derde korterHet moet niet meer vanzelfsprekend zijn dat daders van zware misdrijven na twee derde van hun celstraf vrijkomen. Minister Sander Dekker van rechtsbescherming heeft zijn langverwachte wetsvoorstel hierover bij de Tweede Kamer ingediend. Gevangenen kunnen straks nog maximaal twee jaar voor het einde van hun straf de cel uit.
17/01 21u15  Tsipras nog niet uit de brand na Macedonië-kwestieDe Griekse premier Alexis Tsipras heeft nipt een vertrouwensstemming gewonnen. Maar de kwestie Macedonië blijft schuren.
17/01 21u15  Publieke omroep wil niet meer afhankelijk zijn van reclamegeldDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de financiële afhankelijkheid van reclamegeld stapsgewijs afbouwen. Dat zei NPO-voorzitter Shula Rijxman donderdag in haar nieuwjaarstoespraak.
17/01 20u45  Juncker reed honderden kilometers voor zwerfhondje (van belastinggeld)Het begon gisterochtend als vertederend nieuwtje. Het schattige hondje Peluso, dat in Andalusië van straat was geplukt en een gewisse dood tegemoet leek te gaan in een Spaans ‘moordstation’ voor zwerfhonden, was gered door een Duitse organisatie.
17/01 20u30  Publieke omroep wil af van afhankelijkheid reclamegeldDe Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de financiële afhankelijkheid van reclamegeld stapsgewijs afbouwen. Dat zei NPO-voorzitter Shula Rijxman donderdag in haar nieuwjaarstoespraak.
17/01 19u45  Oxfam moet meer doen na misbruikschandaalOntwikkelingsorganisatie Oxfam heeft haar interne cultuur niet op orde, schrijft een onafhankelijke commissie. De diepere oorzaken zijn nog niet weggenomen.
17/01 19u00  Keurige burgermoed en stille paranoia in ‘Das schweigende Klassenzimmer’Een Oost-Duitse schoolklas hoort in 1956 over het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjettroepen. Uit solidariteit besluiten de leerlingen de slachtoffers gedurende twee minuten stilte te herdenken. Het is een klein gebaar met grote gevolgen.
17/01 19u00  Het verhaal van Mary Queen of Scots blijft relevantTwee vrouwelijk monarchen tegenover elkaar, die het niet alleen met elkaar te stellen hebben, maar afzonderlijk ook ieder moment pootje gelicht kunnen worden door hun eigen achterban: heerlijk materiaal voor House of Cards-bedenker Beau Willimon.
17/01 19u00  I dream in another language treurt over de verloren strijd tussen verschillende talen'I Dream in Another Language' is een film over taal. Over de rijkdom van taal, over de kracht van taal om een cultuur te laten groeien en te laten verdwijnen, over het denken dat door woorden grootser en kleiner kan worden, over de verhouding tussen de woorden en de dingen.
17/01 18u30  Celstraf is niet langer automatisch met een derde korterHet moet niet meer vanzelfsprekend zijn dat daders van zware misdrijven na twee derde van hun celstraf vrijkomen. Minister Sander Dekker van rechtsbescherming heeft zijn langverwachte wetsvoorstel hierover bij de Tweede Kamer ingediend. Gevangenen kunnen straks nog maximaal twee jaar voor het einde van hun straf de cel uit.
17/01 17u30  ‘Banken verstrekken wel heel makkelijk krediet’Door oprichting van een nutsbank, zoals vroeger de Postbank, gaan de huidige banken beter op hun maatschappelijke taak letten, zegt Casper de Vries, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
17/01 17u30  De Serie: True Detective speelt op safeHet derde seizoen van HBO-serie True Detective was een uitgelezen kans voor Nic Pizzolatto om zijn geesteskind nieuw leven in te blazen. Maar de maker speelt krampachtig op safe.
17/01 17u00  Laat de brexit ons achter zonder bolhoeden, chutneys en Britse bretels?Importeurs en winkels met typisch Engelse producten in Nederland sorteren voor om bij een komende brexit zakelijke schade te vermijden.
17/01 16u45  Het Trevifontein-geluksritueel kreeg vorm na een romcomBij denken aan de Trevifontein is het beroemde fragment uit Federico Fellini’s ‘La dolce vita’ (1960) nooit ver weg. Anita Ekberg die verleidelijk door het water waadt en die Marcello Mastroianni uitnodigt om er ook bij te komen.
17/01 16u45  Gesubsidieerd afslanken: waar maakt de overheid zich eigenlijk druk om?De ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ heet het, het afslankprogramma voor mensen met gewichtsproblemen dat sinds begin dit jaar door de overheid wordt vergoed. Via de huisarts kunnen mensen met overgewicht een leefstijlcoach te krijgen. Zaterdag meldde Trouw dat deze leefstijlcoaches echter nog maar amper beschikbaar zijn.
17/01 16u45  Tramadol: vanaf 1 maart verboden voor wielrennersSportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen beschouwen het sportnieuws uit de losse pols.
17/01 16u15  Afscheidnemen is momenteel hét trefwoord op televisieDoei doei. Een van de irritantste commercials van nu is die van Allsecur, die mensen oproept hun huidige verzekeraar te verlaten. Met dat domme ge-doeidoei. Maar de timing van het verzekeringsbedrijf is briljant, in deze periode waarin afscheidnemen hét trefwoord is.
17/01 16u00  Nederlandse journaliste Turkije uitgezet vanwege verdenking in terrorismeonderzoek, mogelijk vanwege Syrische ex-vriendHet Openbaar Ministerie onderschrijft de Turkse bewering dat de uitzetting van journaliste Ans Boersma niet met haar journalistieke werkzaamheden te maken had.
17/01 15u45  Oud-correspondent in Turkije had de vluchtkoffer altijd klaar staanDe Nederlandse journaliste Ans Boersma is vanmorgen Turkije uitgezet. Volgens een woordvoerder van president Erdogan omdat zij banden zou hebben met terroristen, hetgeen het Openbaar Ministerie inmiddels onderschrijft. Maar hoe is het om correspondent te zijn in een land als Turkije? Een gesprek met Marijn Kruk, oud-correspondent Turkije van Trouw.
17/01 15u15  Nederlandse journaliste Turkije uitgezet vanwege verdenking in terrorismeonderzoekHet Openbaar Ministerie onderschrijft de Turkse bewering dat de uitzetting van journaliste Ans Boersma niet met haar journalistieke werkzaamheden te maken had. Volgens het OM is Boersma in Nederland verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Daarbij zijn verschillende verdachten in het vizier. Boersma wordt daarbij overigens niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, maar wel van andere strafbare feiten.
17/01 15u00  Ed Nijpels staat voor zijn klimaatakkoord: ‘In België vroegen ze me: hoe doet u dat toch?’Iedereen vindt wel iets van het Klimaatakkoord. Maar Ed Nijpels staat pal voor ‘zijn’ akkoord. “In België vroegen ze me: hoe doet u dat toch?”
17/01 15u00  Het lijkt er niet op alsof Trumps nieuwe minister van justitie het Mueller-onderzoek zal dwarsbomenTijdens de hoorzittingen in de Senaat beloofde de nieuwe Amerikaanse minister van justitie dat hij geen marionet van Trump zou zijn. Maar de Democraten hadden meer toezeggingen van hem willen horen over het Mueller-onderzoek.
17/01 15u00  Topambtenaar: Beperk hypotheekrenteaftrek verderHet blijft een gevoelig onderwerp in de politiek, zeker voor de VVD: de hypotheekrenteaftrek. Toch bepleit Maarten Camps, de hoogste ambtenaar van het ministerie van economische zaken en klimaat, een verdere afbouw van deze aftrekpost.
17/01 14u15  Noorse Sami strijden voor eerherstelZe werden beschouwd als minderwaardig, zwakbegaafd zelfs. Nu strijden nieuwe generaties Sami voor hun eer en erfgoed.
17/01 13u45  Het tegenovergestelde van onbenul: Benul of toch belul?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
17/01 13u45  De moord op de burgemeester van Gdansk is olie op het vuur in het toch al zo verdeelde PolenWas de moord op de liberale burgervader van Gdansk politiek gemotiveerd of het werk van een gek? Het kamp van de nationalistische PiS-regering maakt zich sterk voor het tweede, maar dat lijkt Polen alleen nog maar meer te verdelen.
17/01 13u30  Sacha Polak over zoutzuuraanvallen en de waarde van het uiterlijkIn Londen komen zoutzuuraanvallen bijna dagelijks voor. De Nederlandse regisseuse Sacha Polak portretteert een slachtoffer, een jonge verminkte vrouw die diep in zichzelf krachten moet aanboren om door te gaan. Volgende week opent ‘Dirty God’ het 48ste Filmfestival van Rotterdam.
17/01 13u30  Turkije: Uitgezette Nederlandse journaliste heeft banden met het al-Nusra FrontNederland heeft tegen Turkije gezegd dat de Nederlandse correspondent Ans Boersma banden heeft met het al-Nusra Front, een gewapende rebellengroep die actief is in de Syrische burgeroorlog, schrijft een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Twitter.
17/01 13u15  Leve de terugkeer van de wolf?Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
17/01 12u45  Bij eieren en spek proeft New Hampshire de nieuwste presidentskandidaat Julian CastroEen kleine twee jaar voor de presidentsverkiezingen is de strijd voor de Democratische nominatie begonnen. Julian Castro maakte zijn opwachting in New Hampshire.
17/01 12u30  Waterkikker Romeo vindt eindelijk zijn JuliaRomeo leek de eenzaamste kikker op aarde. Tien jaar geleden was hij gevonden in de Boliviaanse nevelwouden en omdat de biologen dachten dat hij een zeldzaamheid was, werd hij voor de zekerheid overgebracht naar een natuurhistorisch museum in Cochabamba, in het midden­­ van het land.
17/01 12u30  Nederland ontkent Turkije te hebben verzocht om journalist Ans Boersma uit te zettenHet Openbaar Ministerie houdt zich vandaag op de vlakte over de situatie rond de Nederlandse correspondente Ans Boersma, die vanmorgen Turkije is uitgezet. Volgens een woordvoerster van het landelijk parket is Boersma niet op verzoek van Nederland uitgezet of uitgeleverd. Het OM wil niet zeggen of er een strafrechtelijk onderzoek naar haar loopt.
17/01 12u15  De Nashville-verklaring raakt de seculiere staatDat meningen in Nederland naast elkaar mogen bestaan, staat nu op het spel, meent student filosofie Ariën Voogt.
17/01 12u00  Turkije: ‘Nederlandse politie tipte over Ans Boersma’De Nederlandse journaliste Ans Boersma is vanochtend vroeg Turkije uitgezet. Volgens een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf de Nederlandse politie de Turkse autoriteiten informatie over banden die Boersma zou hebben met terrorisme. Hij gaf geen verdere details over de beschuldigingen tegen Boersma.
17/01 10u45  Kan het Limburgse krijtland de Einstein Telescope wel aan?Goede kans dat de Einstein Telescope in Zuid-Limburg aangelegd wordt, met sensoren in drie tunnels van elk tien kilometer lengte die zwaartekrachtgolven meten. De kennis van het heelal zal erdoor toenemen. Maar wat doet die telescoop met de natuur?
17/01 10u45  Amerikaanse staalindustrie leeft op door Trumps importheffingenStaalbedrijven in de VS zijn dolblij met de importheffingen die president Trump doorvoerde op staal en aluminium. Maar de afnemers van staal zijn veel minder enthousiast.
17/01 10u30  Bij Anneke Kamphuis zijn haar zoon én zijn man welkom (en dat waardeert niet iedereen in Elspeet)Toen de zoon van Anneke Kamphuis uit de kast kwam, volgde een worsteling, ook voor haar. Zijn bruiloft bezocht ze niet, maar hij blijft welkom, mét zijn man. Niet iedereen in Elspeet waardeert dat.
17/01 10u00  Banken moeten kritischer zijn in het lenen aan fastfoodketens met plofkipRabobank en ING kunnen een cruciale rol spelen bij het aansporen van bedrijven als McDonalds en KFC over te schakelen van plofkip naar een diervriendelijker kip, schrijft Dirk-Jan Verdonk, hoofd programma's World Animal Protection en auteur van ‘Dierenrechten’.
17/01 09u45  Wat er mis is met de spark-joyfilosofie van Marie KondoNaema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column.
17/01 09u00  Bij eieren en spek proeft New Hampshire de nieuwste presidentskandidaatEen kleine twee jaar voor de presidentsverkiezingen is de strijd voor de Democratische nominatie begonnen. Julian Castro maakte zijn opwachting in New Hampshire.
17/01 09u00  Klimaatonderhandelaar Ed Nijpels: Dijkhoffs woorden ‘denigrerend’ en ‘niet sjiek’Ed Nijpels heeft zich enorm gestoord aan de ‘neerbuigende’ woorden van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over het klimaatakkoord. In een interview met Trouw dient hij zijn partijgenoot van repliek.
17/01 08u30  Nederlandse journalist Ans Boersma Turkije uitgezetDe Nederlandse journaliste Ans Boersma is vanochtend vroeg Turkije uitgezet. Tot aan het moment dat ze het vliegtuig instapte hebben de Turkse autoriteiten haar geen enkele schriftelijke verklaring gegeven voor haar uitzetting. Ze zal naar verwachting rond elf uur ’s ochtends op Schiphol aankomen.
17/01 08u15  Wie in Londen toont nu leiderschap?De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
17/01 07u45  Een harde brexit maakt een einde aan Nederland als zeevarende natieDe Nederlandse vissers komen in de knel nu een harde brexit zonder afspraken dichterbij is gekomen. Naast het mogelijke verlies van ­toe­gang tot de Britse wateren liggen voor hen andere risico’s op de loer.
17/01 07u30  Brexit? Wie drama wil, moet in Frankrijk zijnDrie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
17/01 07u30  Premier May overleeft motie van wantrouwenDe Britse premier May overleeft de motie van wantrouwen tegen haar en haar regering. 306 parlementsleden stemden voor de motie, 325 stemden tegen.
17/01 07u15  Welke optie May ook kiest, de risico’s zijn groot‘Plan B.’ Het was de meest gebruikte term door politici en journalisten in Westminster gisteren. Maar wat is dat plan? Het lijkt erop dat zelfs May het op dit moment niet weet.
17/01 07u15  May staat nog, maar vraag niet hoeVraag niet hoe. De Britse premier Theresa May staat nog, maar ‘wankel’ is zwak uitgedrukt. Het is eerder ‘op drijfzand’, of ‘op pure eigenwijze wilskracht’. De marge waarmee ze een motie van wantrouwen overleefde, 19 stemmen, was minimaal en het was bepaald niet haar eerste tegenslag.
17/01 07u15  Een zachtere brexit of ramp-brexit, op die keus lijkt het nu uit te draaienDe Europese Unie is nog steeds bereid met de Britten te onderhandelen over een nieuwe brexit-deal, maar dan moeten zij toch echt eerst op eigen kracht een uitweg vinden uit de benarde hoek waarin ze zichzelf hebben geschilderd.
17/01 05u45  Curaçao wil meer hulp bij opvang duizenden vluchtelingen uit VenezuelaDe Curaçaose regering heeft een tweede ondersteuningsverzoek ingediend bij de Nederlandse regering in verband met de impact die de migratie uit Venezuela heeft op de Curaçaose gemeenschap. Dat maakte de regering woensdagavond (lokale tijd) bekend.
16/01 22u45  Klimaatonderhandelaar Ed Nijpels vindt de woorden van Dijkhoff ‘denigrerend’ en ‘niet sjiek’Ed Nijpels heeft zich enorm gestoord aan de ‘neerbuigende’ woorden van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over het klimaatakkoord. In een interview met Trouw dient hij zijn partijgenoot van repliek.
16/01 22u00  Haagse gemeenteraad hekelt Krikke om vreugdevuurDe Haagse raad maakte het burgemeester Krikke moeilijk tijdens het debat over het geëscaleerde vreugdevuur.
16/01 21u30  Nieuwe cijfers lerarentekort stellen niemand gerust, ook de ministers nietHet tekort aan leraren blijft maar toenemen. Leerlingen krijgen daardoor ook geregeld les van iemand die niet bevoegd is voor dat vak.
16/01 21u30  Gewurgd met haar eigen halsdoekElke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die u niet mag missen. Vandaag: de Heilige Cunera in Stadsmuseum Rhenen.
16/01 21u30  Het dier zal weinig merken van een verbod op kiloknallersWie draait de kiloknaller de nek om, vroeg chef opinie Monic Slingerland aan Trouw-lezers. Die blijken er maar weinig vertrouwen in te hebben dat een verbod op kiloknallers het dierenwelzijn zal bevorderen.
16/01 21u30  ‘Het leven van de mannen die ik help, krijgt nieuwe zin, en het mijne ook’Welk verhaal geeft uw leven zin? In deze reeks vertellen Trouw-lezers hun zingevingsverhalen. Vandaag: het verhaal van Wilfred Ploeg (65). ‘Ik had een vrouw én een vriend. Als ik bij de een was, wilde ik naar de ander. Was ik bij de ander, dan voelde ik mij incompleet en wilde ik weer naar de een.’
16/01 20u00  IS pleegt dodelijke aanslag op Amerikaans doel in SyriëAan de vooravond van het vertrek van de Amerikaanse militairen uit Syrië heeft IS een zware aanslag gepleegd in de Syrische stad Manbij.
16/01 19u45  Hoe een ei Instagram veroverde en won van Kylie JennerHarmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.
16/01 19u30  Wat betekent de Deliveroo-uitspraak voor het bezorgbedrijf?Deliveroo mag van de rechter zijn koeriers niet als zzp'ers inhuren. Moeten bedrijven die hetzelfde doen zich zorgen maken?
16/01 19u15  Theater, prosecco en couscous: Eten en toneel om nieuw publiek te trekkenTheatergroep Mooi Weer & Zo biedt in het eigen theatercafé eten en toneel aan. Leuk voor de bezoekers, vaak mensen uit de buurt, maar hard werken voor de acteurs.
16/01 19u15  Sumo-worstelaar Kisenosato gooit lendedoek in de ringGeplaagd door blessures stapt sumo-worstelaar Kisenosato definitief van de mat. Met zijn vertrek is er geen enkele autochtone Japanner meer actief op het hoogste niveau.
16/01 19u00  Daniel Sprong is de enige Nederlandse ijshockeyer in de Amerikaanse profcompetitieDaniel Sprong is de enige Nederlandse ijshockeyer in de Amerikaanse profcompetitie. Hij is er toe aan zijn tweede club, en hij mist De Jordaan.
16/01 19u00  Heeft Zweden op de valreep dan toch nog een regering?De lange politieke herfst in Zweden is ten einde, zei informateur Andreas Norlén op woensdag. De impasse lijkt nu toch eindelijk doorbroken.
16/01 18u45  Gaan de huizenprijzen weer dalen? Potentiële kopers denken van welBinnen drie jaar is het zover: dan raakt Nederland in een crisis en dalen de huizenprijzen op de woning­markt.
16/01 17u30  De verdediging van El Chapo ziet een gigantisch complotTijdens het megaproces tegen verondersteld drugsbaas El Chapo vertelde een getuige dat de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto voor honderd miljoen dollar aan steekpenningen zou hebben aangenomen. Wat zit er achter die wilde beschuldiging?
16/01 16u00  Juist Kenia is aantrekkelijk voor terreurbeweging Al-ShabaabWaarom is Kenia zo vaak doelwit van een terroristische aanslag? Kenianen vragen het zich verbijsterd af nadat de terroristische organisatie Al Shabaab opnieuw toesloeg in hoofdstad Nairobi.
16/01 15u45  Kunstmatige intelligentie bij de politie: Ook de supercomputer zal fouten makenDe politie verwacht veel van big data, algoritmes en artificiële intelligentie. Maar ook supercomputers falen, discrimineren of zijn soms onnavolgbaar.
16/01 15u45  Ook Linda de Mol stapt van RTL over naar TalpaLinda de Mol hield het almaar af, maar gaat binnenkort toch aan de slag bij de zendergroep van haar broer John. Ze is niet het eerste succesnummer dat van RTL overstapt naar Talpa Network.
16/01 15u45  Bertens maakt hoge verwachtingen niet waar op Australian OpenNog nooit had ze zo duidelijk haar verwachtingen durven uitspreken. Kiki Bertens was voor niets minder dan de winst naar de Australian Open gekomen. Het winnen van een Grand Slam is haar grote doel van dit jaar. Het liefst sloeg ze meteen toe in Melbourne. Maar het toernooi werd een grote desillusie toen ze dinsdag al in de tweede ronde onderuit ging.
16/01 14u45  De belangstelling voor onderwijsonderzoek neemt gelukkig alleen maar toeRené Kneyber deelt zijn ervaringen als wiskundeleraar op het vmbo.
16/01 14u45  Minister Bruins opent lab dat dure medicijnen kan namakenEen Haagse apotheker staat in de startblokken om het dure Orkambi na te maken. Zo heeft minister Bruins een troefkaart in de onderhandelingen over de prijs.
16/01 14u30  ‘De Britten moeten zeggen hoe het verder moet’Bijna twaalf uur na het wegstemmen van de brexit-deal in het Britse parlement heeft het Europees Parlement een poging gedaan de kater weg te debatteren. “We moeten kalm blijven, de dialoog voortzetten en transparant blijven”, zei Michel Barnier, brexit-hoofdonderhandelaar namens 27 EU-landen.
16/01 14u15  VW en Ford slaan de handen ineenFord en Volkswagen gaan intensief samenwerken. Ze willen inzetten op bestelwagens en pick-ups, en ook onderzoeken hoe ze samen elektrische en zelfrijdende auto’s kunnen ontwikkelen.
16/01 13u45  Snapchat ziet wederom een topbestuurder vertrekkenDe ellende is nog niet voorbij voor Snap, het bedrijf achter de app Snapchat, die vooral populair is onder jongeren. Na slechts acht maanden heeft Tim Stone, de financieel directeur van het bedrijf, besloten om Snap al weer te verlaten.
16/01 13u45  Minvermogenden moeten óók recht kunnen halenDe plannen van minister Dekker met de rechtsbijstand creëren ongelijkheid, aldus Wouter Veraart, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit.
16/01 13u30  Russische heiligen moeten verkeersdoden voorkomenEen Russische zakenman denkt een oplossing te hebben om het hoge aantal verkeersdoden in Rusland terug te dringen: plaats billboards met orthodoxe heiligen langs de kant van de weg.
16/01 13u00  Regelmatig en geregeld zijn vaak, maar niet altijd verwisselbaarGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
16/01 13u00  De laatste, grote Japanse Sumo stopt, wat nu?Geplaagd door blessures stapt sumo-worstelaar Kisenosato definitief van de mat. Met zijn vertrek is er geen enkele autochtone Japanner meer actief op het hoogste niveau.
16/01 12u45  Plein 2: Is er plek in het Kamergebouw voor Gerda van de warme bakker?De belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.
16/01 12u45  In Oostpoolproductie ‘Het duel’ staat de wodka-emmer klaarElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
16/01 12u30  De Mexicaanse strijd tegen benzinedieven zorgt voor chaos aan de pompPresident Lopez Obrador wil brandstofdieven aanpakken en draaide daarom een paar kranen dicht. Waardoor er plots benzineschaarste heerst in heel Mexico.
16/01 12u30  Feyenoord wacht een onzekere toekomstEen inhaalslag wat betreft de talenten door samenwerking met FC Dordrecht. En er moet geld worden gezocht voor een stadion. Of de trainer blijft? Dat weten we pas in februari.
16/01 12u00  Het is onloochenbaar dat Twitter het politieke en maatschappelijk leven beïnvloedtHet is natuurlijk een beetje pijnlijk, wanneer er ­afscheid van je wordt ­genomen terwijl je nog niet aan opgeven dacht. Het overkwam Andy Murray maandag, toen de tennisser zijn eerste ronde ­verloor op de Australian Open.
16/01 11u45  Hoogleraar Cleveringa deed veel meer dan die ene moedige protestredeIn 1940 hield professor Rudolph Cleveringa zijn fameuze protestrede - ‘de beste speech van Nederland’ - tegen het ontslag van zijn collega Eduard Meijer bij de Leidse Universiteit , vanwege diens Joodse afkomst. Kees Schuyt schreef een biografie over Cleveringa.
16/01 11u30  EU-onderhandelaar Barnier: De Britten moeten zeggen hoe het verder moetBijna twaalf uur na het wegstemmen van de brexit-deal in het Britse parlement heeft het Europees Parlement een poging gedaan de kater weg te debatteren. “We moeten kalm blijven, de dialoog voortzetten en transparant blijven”, zei Michel Barnier, brexit-hoofdonderhandelaar namens 27 EU-landen.
16/01 11u00  Het zal niet meevallen om los te komen van onze vuurwerktraditieWaarom zijn zovelen verknocht aan het jaarlijks gebruik van vuurwerk afsteken? Marjo Hunting, lezer te Culemborg, probeert er antwoord op te geven, want door meer begrip kunnen we het eindejaarsfeest misschien omvormen.
16/01 10u30  Deze dierenfabriek levert beesten op maatWat kan een boer aanpassen om duurzamer te werken? Zijn stallen, zijn veevoer en zelfs: zijn dieren. Hendrix Genetics fokt dieren op maat. Een miljoenenbusiness.
16/01 10u30  Rijksmuseum zoekt alle Rembrandts van NederlandHet Rijksmuseum in Amsterdam is op zoek naar alle mensen in Nederland die Rembrandt heten. Het museum nodigt ze allemaal uit, om samen op donderdagavond 14 februari de tentoonstelling Alle Rembrandts openen.
16/01 10u15  Een nieuwe markt: hoe een drone een drone vangtHet aantal meldingen van illegaal droneverkeer neemt hand over hand toe. Dat biedt kansen voor bedrijven die de onbemande vliegtuigjes uit de lucht kunnen plukken.
16/01 10u00  May is ‘Brextinct’: de tabloids smullen van Brexit-debacleDe ochtend na het historische Brexit-debacle van Theresa May pakken de Britse kranten uit. ‘Een historische nederlaag’, schrijven ze, en ‘een complete vernedering'.
16/01 09u45  Spanje heeft nu ook zijn populistisch rechtse geluidIn de Spaanse regio Andalusië stemt het parlement vandaag voor een rechtse regioregering. Een nieuwkomer, de anti-migratiepartij Vox, speelt een sleutelrol bij de formatie.
16/01 09u45  Grapperhaus kiest terecht voor nabijheid én onafhankelijkheid voor zijn huis-onderzoekersDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
16/01 09u30  Britse tabloids genieten van May's Brexit-debacleDe ochtend na het historische Brexit-debacle van Theresa May pakken de Britse kranten uit. ‘Een historische nederlaag’, schrijven ze, en ‘een complete vernedering'.
16/01 09u30  Dodelijke aanslag in Nairobi: 14 doden, vier terroristen van Al Shabaab doodgeschotenDe Somalische radicaal-islamitische beweging Al Shabaab voerde dinsdag in Kenia een dodelijke aanslag uit. De veiligheidsoperatie tegen de terroristen in een hotel in de hoofdstad Nairobi is woensdag afgerond. Hierbij zijn alle vier de terroristen zijn gedood.
16/01 09u15  In de Rotterdamse haven wordt volop gehamsterd in aanloop naar de brexitLoodsen in de Rotterdamse haven zitten tjokvol. Britse bedrijven slaan er van alles op, om mogelijke brexitchaos te omzeilen.
16/01 09u00  Politiek Europa reageert op brexit-nederlaag: ‘De tijd is bijna op’De chaos en onzekerheid duurt voort. Zo reageert de Europese politiek na de ongekende nederlaag van de Britse premier Theresa May over haar brexitdeal.
16/01 07u45  Britse bedrijven vrezen brexit-chaos: ze stouwen loodsen vol in de Rotterdamse havenLoodsen in de Rotterdamse haven zitten tjokvol. Britse bedrijven slaan er van alles op, om mogelijke brexitchaos te omzeilen.
16/01 07u45  Voor de Engelse identiteit is het blijkbaar noodzakelijk vooral niet Europees te zijnDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
16/01 07u45  Vanaf vandaag heeft de politie er een superrechercheur bij: de computerIn het nieuwe Politielab wordt vanaf vandaag de denkkracht van computers ingezet voor beter recherchewerk.
16/01 07u30  De computer als superrechercheurIn het nieuwe Politielab wordt vanaf vandaag de denkkracht van computers ingezet voor beter recherchewerk.
16/01 06u15  Christenen lopen in steeds meer landen gevaarDe lijst met landen waar christenen worden vervolgd, is vorig jaar fors gegroeid. Christenen werden in 73 landen zwaar tot extreem zwaar vervolgd, het jaar daarvoor liepen ze dat risico in 58 landen.
15/01 23u00  Nu is het helemaal een bende in het Verenigd KoninkrijkTheresa May verloor de parlementaire stemming over de brexit met 432 tegen 202. Vandaag krijgt de Britse premier direct al een motie van wantrouwen voor haar kiezen.
15/01 23u00  Al Shabaab treft Kenia opnieuwDe Somalische radicaal-islamitische beweging Al Shabaab voerde dinsdag in Kenia een dodelijke aanslag uit.
15/01 22u45  In de Brusselse pub klinkt gejuich en boegeroepDit keer is het geen voetbalwedstrijd, maar een stemming in het Britse Lagerhuis die de Ierse pub ‘James Joyce’ doet vollopen
15/01 22u15  Kamer: De brexit-noodwet geeft het kabinet te veel machtMinister Blok wil dat ministers op eigen houtje wetten kunnen aanpassen
15/01 22u00  De vrijspraak van de Ivoriaanse ex-president Gbagbo stort het Internationaal Strafhof in crisisDe vrijspraak van de Ivoriaanse ­ex-president Gbagbo doet het Internationaal Strafhof op zijn grondvesten schudden.
15/01 22u00  Gemeentebalies waar je alleen nog kunt pinnen? Slechte zaak, vindt 50PlusBetalen met contant geld is lang niet overal meer mogelijk. De Kamer is bezorgd nu gemeenten meegaan in die trend.
15/01 21u30  Rajae El Mouhandiz brengt een ode aan de vrouwRajae El Mouhandiz brak toen ze vijftien jaar was met haar familie, die haar keuze voor de kunst niet accepteerde. Toch is haar eerste solovoorstelling Thuis Ontheemd #2 een ode aan haar moeder en surrogaatoma Mia. En aan alle vrouwen die strijden voor emancipatie.
15/01 21u30  Alleen pinnen bij gemeenten? Slechte zaak, vindt 50PlusBetalen met contant geld is lang niet overal meer mogelijk. De Kamer is bezorgd nu gemeenten meegaan in die trend.
15/01 21u30  May verliest stemming brexitdeal: 202 stemmen voor, 432 tegenDe brexitdeal van de Britse premier May is dinsdagavond door het parlement afgewezen. Het akkoord met de Europese Unie kreeg 202 stemmen voor en 432 tegen. De laatste keer dat een Britse premier zo’n grote nederlaag leed, was in 1924.
15/01 21u00  May verliest stemming brexitdeal: 202 voor, 432 tegenDe brexitdeal van de Britse premier May is dinsdagavond door het parlement afgewezen. Het akkoord met de Europese Unie kreeg 202 stemmen voor en 432 tegen. De laatste keer dat een Britse premier zo’n grote nederlaag leed, was in 1924.
15/01 20u30  Anker & Anker zijn confrères, maar hoe zijn zij als frères?Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
15/01 20u30  Deze man vertaalt al jaren het werk van de beroemde monnik Thomas a KempisJacques Koekkoek is al jaren bezig met het vertalen van het werk van de beroemde monnik Thomas a Kempis. ‘Aan zo’n ideale figuur als Christus kan ik niet tippen. Thomas a Kempis is een mens van vlees en bloed, in hem herken ik meer.’
15/01 19u30  Chinese primeur: op de maan groeit katoenChina heeft zijn ruimterecord te pakken. Voor het eerst is het gelukt om op de maan een zaadje te laten ontkiemen.
15/01 19u30  Rechter: Fietskoeriers van Deliveroo zijn toch géén zelfstandigen, maar werknemersHet werk van de zelfstandige fietskoeriers van Deliveroo is niet anders dan toen ze nog werknemers waren. Dus zijn ze schijnzelfstandigen, oordeelt de rechter.
15/01 18u15  ‘Schuif niet zomaar alles naar binnen, maar heb aandacht voor wat je eet’Met aandacht leven, in de maand van de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe ze dat doen. Deze week: Rita Zeelenberg (51) is blogger en mindfulnesstrainer. Ze schreef het boek ‘Ontspannen eten’.
15/01 17u45  Amerikaanse luchtverkeersleiders krijgen pizza uit Canada om het leed te verzachtenPizzabezorgers rondom de Amerikaanse vliegvelden hebben het dezer dagen extra druk. Zij moeten honderden pizza’s afleveren bij luchtverkeersleiders door het hele land. Een traktatie van de Canadese luchtverkeersleiders.
15/01 16u00  WODC-directeur Annelies Daalder: We hebben de botsproef doorstaanAnnelies Daalder loodste het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) door een venijnige crisis. Ambtenaren probeerden daar politiek gevoelige onderzoeken te beïnvloeden. Voor het eerst treedt ze naar buiten. ‘Uiteindelijk is de conclusie dat ons onderzoek betrouwbaar en zorgvuldig is.’
15/01 16u00  Famke Louise: Ik ga nog meer gekke dingen doenSinds haar debuutsingle ‘Op me monnie’ richt Famke Louise Meijer, voorheen bekend als vlogger, zich volledig op de muziek. Zaterdag staat ze op popfestival Noorderslag in Groningen. ‘Je zou mij best een feminist kunnen noemen.’
15/01 16u00  Ruzie Canada en China over topvrouw Huawei escaleertDe ruzie tussen Canada en China over de arrestatie van Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese techbedrijf Huawei, loopt uit de hand.
15/01 15u45  Brussel wil einde aan vetorecht EU-landen bij belastingbeleidVeel heter zul je hangijzers niet krijgen, maar de Europese Commissie pakt ’m op. Het moet maar eens afgelopen zijn met het vetorecht van EU-landen in Europese belastingkwesties, een recht dat de besluitvorming al zo vaak heeft lamgelegd.
15/01 15u45  Bestuurders en bewoners waarschuwen: Groningen is murw geslagenAan de vooravond van een Kamerdebat over de Groningse aardbevingsproblematiek waarschuwen Groningse bestuurders en burgers de Tweede Kamer: ze hebben weinig vertrouwen meer in de minister.
15/01 15u30  De paradox van Porgy: is deze zwarte opera toe aan een witte make-over?Het ligt testamentair vast: in Gershwins opera ‘Porgy and Bess’ mogen uitsluitend zwarte zangers zingen, inclusief die in het koor. Is dit nobele uitgangspunt in deze tijden nog verdedigbaar? In de nieuwe productie van De Nationale Opera is iedereen in ieder geval zwart.
15/01 15u15  Justitie probeert wetenschappers te beïnvloedenDe onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek bij het ministerie van justitie is geschaad. Ambtenaren wilden zich herhaaldelijk bemoeien met de uitkomsten van onderzoeken.
15/01 15u15  Hamsteren biedt bange Britten wat zekerheidEen ‘Brexit Box’ moet angstige Britten door onzekere tijden helpen. Gelukkig is het eten in de overlevingspakketten 25 jaar houdbaar.
15/01 14u45  ‘Het probleem van depressie is niet de somberheid, maar het gevoel van isolement’Een bruisend sociaal leven en toch eenzaam: hoe kan dat? Volgens filosoof Bert van den Bergh is existentieel isolement de oorzaak van de huidige depressie-epidemie.
15/01 14u45  Voor het eerst een hypermodern baggerschip in de Rotterdamse havenIn Rotterdam vaart er voor het eerst een baggerschip op vloeibaar gas. Schoner dan wat er tot nu toe wordt gebruikt.
15/01 14u30  Als je samen van een partij bent, ben je nog geen duoGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
15/01 14u30  Voor het eerste een hypermodern baggerschip in de Rotterdamse havenIn Rotterdam vaart er voor het eerst een baggerschip op vloeibaar gas. Schoner dan wat er tot nu toe wordt gebruikt.
15/01 14u30  Het is hoog tijd de Zuiderzeelijn weer op de agenda te zettenKlimaat en economie zijn goede reden om een treinverbinding van Lelystad naar het Noorden van Nederland aan te leggen, schrijft Wim van Wegen, raadslid namens D66 in de gemeente Noordoostpolder.
15/01 14u15  Ruzie Canada en China over topvrouw Huawei escaleert verderDe ruzie tussen Canada en China over de arrestatie van Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese techbedrijf Huawei, loopt uit de hand.
15/01 14u15  Drama voor ingesneeuwde Nederlanders? ‘Van gemopper is geen sprake’Ze gonsden al een week rond, de berichten over hevige sneeuwval. Maar niet op wintersport gaan was geen optie voor Paul Schrauwers en zijn vrienden. Dit weekend vertrokken ze naar het Oostenrijkse Hinterglemm, nu zitten ze er ingesneeuwd.
15/01 13u30  In Rotterdam begint de buurt zelf maar een biebKinderen in een volkswijk van Rotterdam willen graag lezen, maar subsidie voor een buurtbibliotheek is er niet. Bewoners leggen zich er niet bij neer.
15/01 13u30  Wie 400 euro naar IS-gebied stuurt, financiert volgens de rechter terrorismeEen 23-jarige Brabander die 400 euro overmaakte aan een strijder in IS-gebied is veroordeeld voor financiering van terrorisme.
15/01 13u15  Stel je eens voor dat je kunst zou moeten missenMuziek helpt, geen twijfel mogelijk. En daarom had je vroeger het programma ‘Arbeidsvitaminen’, om ons met favoriete liedjes de dag door te helpen. En marcheren soldaten op marsmuziek.
15/01 13u00  Een voordeel van zo veel sneeuw in Oostenrijk: van hoogtevrees heb je geen last tijdens het skiënZe gonsden al een week rond, de berichten over hevige sneeuwval. Maar niet op wintersport gaan was geen optie voor Paul Schrauwers en zijn vrienden. Dit weekend vertrokken ze naar het Oostenrijkse Hinterglemm, nu zitten ze er ingesneeuwd.
15/01 12u45  Pakistan arresteert Taliban-leider ‘om signaal af te geven’Pakistan heeft een kopstuk van de Taliban opgepakt in de stad Peshawar bij de grens met Afghanistan. Dat meldt de BBC op gezag van anonieme bronnen binnen de Taliban.
15/01 12u45  Als de minister niet luistert, trekken ook de advocaten gele hesjes aanDe eerste advocatenprotesten tegen bezuinigingen op de rechtsbijstand zijn begonnen. ‘Nu zijn onze hesjes nog groen.’
15/01 11u45  Antisemitisme is zo aanwezig dat een nieuwe stichting hulp moet biedenEr komt een stichting ter preventie van antisemitisme, opgericht door mensen van buiten de Joodse gemeenschap. Opperrabijn Binyomin Jacobs juicht het initiatief toe.
15/01 11u30  ‘PKN moet de band met Israël anders benoemen’Het platform Kerk en Israël vindt dat de Protestantse Kerk in Nederland haar band met Israël anders moet ­definiëren. Ze kan beter zeggen dat ze ‘schatplichtig’ is aan Israël, dan dat ze onopgeefbaar verbonden is aan het volk van Israël, zoals het nu in de kerkorde staat.
15/01 11u30  Uw wasmachine spoelt niet alleen vuil door het riool, ook microplastic gaat zo naar de zeeIn de kleding die we wassen zitten veel plastics, die massaal wegspoelen in het riool. Daar moet een filter tussen.
15/01 11u00  Strafbaarheid is niet aan de orde bij de Nashville-verklaringStrafbaarheid is niet aan de orde bij de Nashville-verklaring, schrijft Jaco van den Brink, advocaat bij BVD Advocaten. Het getuigt wel van tolerantie dat morele opvattingen van anderen ons raken, en we hen de ruimte geven om die te uiten.
15/01 10u30  Landbouw zegt alles over beschavingAls naast duurzame productie ook het beheer weer meetelt, krijgt landbouw een toekomst, schetst Mathieu Wagemans, raadslid voor de lokale partij Ronduit Open in Leudal.
15/01 10u15  De wet van vraag en aanbod is niet zo’n ijzeren wet als de leerboeken doen voorkomenIrene van Staveren is hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit. Voor Trouw schrijft ze om de week een column over economie.
15/01 10u15  Het is erop of eronder: dit zijn de negen brexitscenario'sHet Britse Lagerhuis stemt dinsdag waarschijnlijk tegen het akkoord dat premier May met Brussel sloot over het vertrek uit de EU. Wat zijn de mogelijkheden in het eindspel rond brexit?
15/01 10u00  De handelsoorlog met de VS begint China pijn te doenHet door president Trump gehate handelsoverschot met China is gestegen tot een recordhoogte van dik 323 miljard dollar. Vooral de laatste maanden lieten een omslag zien.
15/01 10u00  De Franse president probeert tijd te winnen met een ‘grand débat national’Emmanuel Macron neemt met een grote volksraadpleging een ongekend initiatief, maar ook een riskante gok.
15/01 08u45  Dijkhoff praat de burger naar de mond terwijl het klimaat om maatregelen schreeuwtDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
15/01 08u00  Hans Maier (1916-2018): 102 jaar oud en nog steeds de wereld aan het verbeterenHans Maier (1916-2018) liep nooit buiten de lijntjes en wilde na zijn honderdste verjaardag nog altijd de wereld verbeteren.
15/01 07u45  ‘Ziezo, kinderen, hier komen we allemaal eens te liggen’Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
15/01 02u15  Het eindspel is begonnen: wat zijn de brexitscenario’s?Het Britse Lagerhuis stemt dinsdag waarschijnlijk tegen het akkoord dat premier May met Brussel sloot over het vertrek uit de EU. Wat zijn de mogelijkheden in het eindspel rond brexit?
15/01 02u15  Ouders snappen docenten, maar twijfelen aan nut van een stakingOuders van leerlingen tonen nog steeds massaal begrip voor de ontevredenheid van docenten. Wel is er twijfel of staken effectief is. De actie van basisschooldirecteuren kan op minder steun rekenen.
15/01 00u15  Rotterdam schiet tekort bij aanpak jeugdwerkloosheidDe gemeente Rotterdam doet te weinig om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. Dat staat in een vandaag ­gepubliceerd rapport ‘Werk aan de winkel’ van de Rotterdamse Rekenkamer. Tussen 2015 en 2017 hielp Rotterdam jaarlijks 1100 jongeren aan een baan of begeleidde hen naar een opleiding. Maar 27 procent van die jongeren kwam binnen vijftien maanden weer in de bijstand terecht.
14/01 23u00  Khaled: Het gaat tegenwoordig alleen nog om de muziek, niemand luistert naar de tekstenEen uur voor zijn optreden neemt Khaled in een zaaltje in het Concertgebouw kort de tijd om een groep Nederlandse journalisten en vloggers te woord te staan. Het is een persconferentie, maar het had net zo goed een fan-bijeenkomst kunnen zijn.
14/01 22u45  May poldert, maar voor de brexitdeal komt het te laatDe brexitdeal van premier May vindt dinsdag waarschijnlijk zijn Waterloo in het Lagerhuis. Een handreiking aan de oppositie kwam veel te laat.
14/01 22u15  Geld uit de fontein gaat nog gewoon naar de armen in RomeDuizenden Romeinen stonden afgelopen oktober voor het Roomse gemeentehuis met een duidelijke boodschap: burgemeester, doe wat aan die erbarmelijke ­infrastructuur hier. Stadsbussen zijn zó oud dat ze soms spontaan in brand vliegen. En je breekt je nek over alle gaten in het asfalt.
14/01 21u45  Scheiding van Neil Young overschaduwde het levenswerk van Pegi YoungZe noemde haar leven een interessante reis van non-conformisme en zelfontdekking, om tegen het einde met de grote vraag te zitten: wie ben ik in vredesnaam? Naast die door een scheiding veroorzaakte twijfel had Pegi Young een zekerheid: haar levenswerk had gestalte gekregen.
14/01 21u15  Elsie de Brauw is meesterlijk in 'wetenschappelijk' liefdesdramaTheater Theater Rotterdam Heisenberg ★★★☆☆
14/01 21u15  Dit vinden we typisch Nederlands: Wilhelmus, oliebollen en ijspretWat bindt Nederlanders, wat vormt hun identiteit? Niet, zeggen zij zelf, de christelijke traditie, ook niet de euro. Maar wél: Elfstedentocht, Koningsdag, sportwedstrijden. Ook de vlag, het Wilhelmus en tradities als Sinterklaas, oliebollen en ijspret zijn belangrijke elementen.
14/01 20u45  Murray vechtend ten onder in misschien zijn laatste partijOnvermijdelijk leek het al, op die persconferentie vorige week: Andy Murray moet het toptennis vaarwel zeggen. Maandag, in Melbourne, was een staande ovatie zijn deel.
14/01 19u45  Chagrijn in coalitie over klimaat-uitspraken DijkhoffNiet eerder liep de spanning in de coalitie zo hoog op als de afgelopen dagen. Vooral ChristenUnie en D66 storen zich aan de profileringsdrang van de VVD.
14/01 19u00  Zelfs president Trump redt de kolencentrales nietEen voor een schrapt Trump de regels die president Obama instelde om de uitstoot van kolencentrales te beperken. Maar dat heeft het tij nog niet kunnen keren: een voor een sluiten die kolencentrales evengoed hun deuren.
14/01 19u00  102 jaar oud en nog steeds de wereld aan het verbeterenHans Maier (1916-2018) liep nooit buiten de lijntjes en wilde na zijn honderdste verjaardag nog altijd de wereld verbeteren.
14/01 18u30  Albert Heijn gaat flink uitbreiden in BelgiëAlbert Heijn gaat stevig uitbreiden in België. Moederbedrijf Ahold Delhaize wil er de komende jaren dertig tot vijftig nieuwe Albert Heijn-filialen openen. Ook voor Delhaize Le Lion, het grootste merk van het concern in België, bestaan fikse groeiplannen.
14/01 18u00  Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen Eneco kopenOlie- en gasbedrijf Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen Eneco overnemen. Ze gaan samen een bod uitbrengen bij de veiling van het energiebedrijf. In een open brief zeggen ze onder de indruk te zijn van Eneco’s prestaties op het terrein van hernieuwbare energie. Ze noemen Eneco een sterk merk met een innovatieve cultuur.
14/01 17u45  Een avondje onbekommerd lachen met Martijn KoningCabaret Martijn Koning Koning van de dieren ★★★☆☆
14/01 16u45  Eén Nederlander op vrije voeten, andere verdacht van doodrijden 'geel hesje’Als verdachte van het doodrijden van een gele-hesjes-demonstrant in België, is maandag een Nederlandse man uit Landgraaf geïdentificeerd. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Luik bekend op een persconferentie. Het parket wil verder geen persoonsgegevens vrijgeven.
14/01 16u30  Chinese koopwoede in de VS is voorbij: investeringen 90 procent afgenomenDe tijd waarin Chinese bedrijven onbeperkt Amerikaanse ondernemingen en vastgoed konden overnamen, is voorbij.
14/01 16u30  Het medicijnentekort loopt al acht jaar opHet tekort aan geneesmiddelen in Nederland is vorig jaar opnieuw opgelopen. Dat is een trend die al in 2010 begon. Toen was het tekort nog minder dan tweehonderd geneesmiddelen per jaar, in 2018 waren het er 769.
14/01 16u15  Shell en pensioenfonds PGGM willen Eneco kopenOlie- en gasbedrijf Shell en pensioenuitvoerder PGGM willen gezamenlijk een bod doen op energiebedrijf Eneco. De twee willen het groene karakter van Eneco behouden, laten ze in een verklaring weten.
14/01 16u00  Overheid laat onderzoeken hoe Jehovah’s Getuigen omgaan met misbruikMinister voor rechtsbescherming Sander Dekker geeft het WODC, kenniscentrum van het ministerie van justitie, opdracht om te onderzoeken hoe Jehovah’s Getuigen omgaan met seksueel misbruik. Het is voor het eerst dat de overheid onderzoek laat doen naar misbruik bij een religieuze groepering.
14/01 15u45  Holleeder praat niet over Dino, maar de geest van Soerel hangt boven zijn zaakPraten over de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel? De van vijf moorden verdachte Willem Holleeder peinst er niet over.
14/01 15u30  Burgemeester Gdansk overlijdt na steekpartijDe burgemeester van de Poolse stad Gdansk is overleden aan de verwondingen die hij door een steekincident had opgelopen. Dat heeft het Poolse ministerie van gezondheid maandag in een verklaring laten weten.
14/01 15u30  Universiteit onderzoekt hoe Jehovah’s Getuigen omgaan met misbruikDe Universiteit Utrecht begint een onderzoek naar de manier waarop de Jehovah’s Getuigen omgaan met misbruik in eigen kring. En welke invloed heeft dat op de bereidheid van slachtoffers om aangifte te doen?
14/01 15u30  Brexit-brief uit Brussel biedt Londen geen nieuw houvastRuim een dag voor de cruciale brexit-stemming in het Britse parlement blijven de posities van alle hoofdrolspelers ongewijzigd. De kans dat het Lagerhuis dinsdagavond akkoord gaat met de huidige overeenkomst met Brussel is dan ook nihil.
14/01 14u15  Ongeluk met Flixbus, 180 onbegaanbare wegen: Oostenrijk kreunt onder het winterweerDe aanhoudende sneeuwval blijft Oostenrijk parten spelen. Zeker 180 Oostenrijkse wegen zijn door sneeuw onbegaanbaar.
14/01 14u15  Marc en Eric is niet zo gemakkelijkDe nevenschikking behoort tot de minst begrepen constructies in de taal. Hij lijkt eenvoudig, maar schijn bedriegt.
14/01 14u00  Trump tegen Turkije: Val de Koerden aan en je economie ligt in duigenDe Amerikaanse president Donald Trump dreigt Turkije economisch te vernietigen als het land de Koerden in buurland Syrië aanvalt. Zoals gebruikelijk liet Trump dit Turkije via Twitter weten. En zoals gebruikelijk viel het dreigement slecht in Ankara. De Turkse munt is het eerste slachtoffer: die kelderde in waarde.
14/01 14u00  Tweespalt tussen apothekers en verzekeraars zorgt wéér voor medicijnentekortHet tekort aan geneesmiddelen in Nederland is vorig jaar opnieuw opgelopen. Dat is een trend die al in 2010 begon. Toen was het tekort nog minder dan tweehonderd geneesmiddelen per jaar, in 2018 waren het er 769.
14/01 14u00  ‘Ik vlieg liever niet, om mijn geweten te sussen’Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
14/01 13u30  Sportclubs willen een zwarte lijst met daarop ook ontuchtverdáchtenSportkoepel NOC*NSF en vrijwilligersorganisaties komen nog dit jaar met een nieuwe zwarte lijst voor ontuchtplegers. Daarop willen zij ook mensen zetten die niet zijn veroordeeld, maar wel verdacht. Dat vindt niet iedereen wenselijk.
14/01 13u15  Ook na hun pensioenleeftijd blijven veel Chinezen werken om te overlevenVeel Chinezen hebben geen recht op een pensioen. Zij moeten tot op hoge leeftijd blijven werken. 'De jeugd heeft zelf niet genoeg te eten, hoe kunnen ze ons helpen?'
14/01 13u15  Zimbabwe in crisis gestort door tekort aan dollars in contantenHet Afrikaanse land staat door jarenlang financieel wanbeleid economisch aan de rand van de afgrond.
14/01 13u15  De Kuifjewereld is een echte mannenwereld, met een paar hysterische vrouwen als tegenvoetersKuifje, de eeuwig jonge superreporter die je nooit voor radio of tv ziet werken, bereikte dit weekend de leeftijd der zeer ouden: negentig jaar. Dat vierde ik want ik ben fan, in mijn huis hangen plaatjes uit Kuifje-albums, ik heb een vitrine vol Kuifje-poppetjes en -autootjes en ik schaaf aan mijn Frans aan de hand van Franstalige Kuifjeverhalen: 'Ah! Zut!... Encore un mirage!' 'Et encore un!... Décidément, ils exagèrent!'
14/01 12u30  Sportclubs willen een zwarte lijst met daarop ook namen van ontuchtverdáchtenSportkoepel NOC*NSF en vrijwilligersorganisaties komen nog dit jaar met een nieuwe zwarte lijst voor ontuchtplegers. Daarop willen zij ook mensen zetten die niet zijn veroordeeld, maar wel verdacht. Dat vindt niet iedereen wenselijk.
14/01 12u15  De geboorte van ‘Nieuw Moskou’ verstoort de rust op dit eens pittoreske stukje plattelandBewoners van de ingelijfde gebieden rond Moskou voelen zich als indianen, die strijd leveren tegen oprukkende flatwijken en snelwegen, nieuwe vuilstortplaatsen en de teloorgang van hun vertrouwde groene leefomgeving.
14/01 12u15  Een fotomonument met als kernboodschap: bescherm het ongerepte, het eindeloze landschapTwee fotografen verkochten hun boerderij en bekostigden zo een jarenlange reis naar de uithoeken van de aarde.
14/01 12u00  Kan de Westerscheldetunnel eindelijk tolvrij worden?In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten proeft verslaggever Hans Marijnissen de regionale thema's. Vandaag aflevering 1: kan de Westerscheldetunnel eindelijk tolvrij worden?
14/01 11u45  Dubieus ondertitelingsbeleid van Netflix leidt tot relDe veel geprezen Mexicaanse film 'Roma' is in Spanje als sinds december op Netflix en in de bioscoop te zien. Toch is nu een rel ontstaan over de film die onlangs twee Golden Globes meepikte. De filmische kwaliteit of de inhoud staan in Spanje niet ter discussie.
14/01 11u15  Een monument voor het oneindige landschapTwee fotografen verkochten hun boerderij en bekostigden zo een jarenlange reis naar de uithoeken van de aarde.
14/01 10u45  Het dubieuze ondertitelingsbeleid van Netflix roept vragen opDe veel geprezen Mexicaanse film 'Roma' is in Spanje als sinds december op Netflix en in de bioscoop te zien. Toch is nu een rel ontstaan over de film die onlangs twee Golden Globes meepikte. De filmische kwaliteit of de inhoud staan in Spanje niet ter discussie.
14/01 10u30  Verschuiven de ­grenzen van wat de politie mag bij undercoveracties?Door de terreurzaak rond zes verdachten die volgens justitie een grote aanslag wilden plegen, staan de undercoveroperaties van de politie in de schijnwerpers. Wat zijn de spelregels?
14/01 09u45  China getroffen door onverwachte exportdalingDe export van China is in december onverwacht gedaald, terwijl ook de import van het land afnam. De cijfers geven aan dat de handelsoorlog met de Verenigde Staten de Chinese economie ondermijnt, net als de afzwakkende wereldeconomie.
14/01 09u30  Remonstranten flirten met de PKN, 400 jaar na datoDe vrijzinnige remonstranten zoeken 400 jaar nadat ze uit de gereformeerde kerk werden gezet, toenadering tot de brede Protestantse Kerk in Nederland. In een doopdienst in Rotterdam wordt het karakter duidelijk van dit kleine vrijzinnige kerkgenootschap.
14/01 09u15  Wit-Rusland vreest de lange arm van PoetinDe Wit-Russische president Loekasjenko is woedend omdat Rusland de olieprijs heeft verhoogd. Hij vreest dat het een drukmiddel is om Wit-Rusland in te lijven.
14/01 09u15  De eredivisie is eerlijker door de VAR, al waren er nog steeds vijf foute beslissingenTerwijl veel betaald voetbalclubs zonnige oorden opzochten om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft, kwam het Nederlandse scheidsrechterskorps vorige week in Zeist bijeen voor een driedaags trainingskamp.
14/01 08u45  Het grijze gebied van een undercoveractieDoor de terreurzaak rond zes verdachten die volgens justitie een grote aanslag wilden plegen, staan de undercoveroperaties van de politie in de schijnwerpers. Wat zijn de spelregels?
14/01 08u30  Zo naakt zagen we Ireen Wüst nog nooitNog nooit zag ik iemand zo naakt zijn in een schaatspak. De scherp geslepen schaatsen op het ijs. Het lichaam gloeiend in de gouden stralen van de winterzon. Ik zie haar bewegen. Het ziet eruit als altijd. En toch niet. Ze is er, Ireen Wüst, en ze is er niet.
14/01 08u00  75 jaar na dato moet het mogelijk zijn om met distantie naar nazi-uitingen te kijkenNormaal ga je naar een kunstmuseum om te genieten van mooie dingen. Maar wat als in een museum nazi-design wordt getoond? Deugt het wel om allerlei mooie, geslaagde ontwerpen en uitvindingen, die voor de nazi’s­­ als propaganda dienden, in een museum uit te stallen?
14/01 08u00  Wat zei Mark Rutte nou helemaal, gisteren in ‘Buitenhof’?Kranten of tv-programma’s zullen niet snel bedanken voor de eer als ze een regeringsleider kunnen interviewen, dat spreekt vanzelf. Misschien iets te vanzelf. Journalistiek gezien is het altijd een hachelijke onderneming; je scoort, terwijl je weet dat je praat met iemand die graag het woord neemt, maar niets kan zeggen.
14/01 07u45  Rutte’s masseeroefeningen vertelden alleen iets over zijn managmentvaardigheden, niets over de zaken zelfKranten of tv-programma’s zullen niet snel bedanken voor de eer als ze een regeringsleider kunnen interviewen, dat spreekt vanzelf. Misschien iets te vanzelf. Journalistiek gezien is het altijd een hachelijke onderneming; je scoort, terwijl je weet dat je praat met iemand die graag het woord neemt, maar niets kan zeggen.
14/01 07u30  Poolse politicus neergestoken in GdanskDe burgemeester van de Poolse stad Gdansk Pawel Adamowicz (53) is zondagavond ernstig gewond geraakt toen een man op hem instak tijdens een bijeenkomst voor goede doelen.
14/01 07u00  Ik begrijp dat Rutte niet kan zeggen: wij laten burgers in de kou staan. Maar zo is het te vaak welKranten of tv-programma’s zullen niet snel bedanken voor de eer als ze een regeringsleider kunnen interviewen, dat spreekt vanzelf. Misschien iets te vanzelf. Journalistiek gezien is het altijd een hachelijke onderneming; je scoort, terwijl je weet dat je praat met iemand die graag het woord neemt, maar niets kan zeggen.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

25x Google moet berispte arts verwijderen uit zoekmachine18/01 02u15 - Trouw: Een arts die op de vingers is getikt door het tuchtcollege moet verwijderd worden uit de zoekresultaten van zoekmachine Google. ‘Een baanbrekende uitspraak.’
13x Brexit-overleg zit muurvast18/01 20u15 - Trouw: Het overleg tussen de Britse premier Theresa May en de oppositie lijkt muurvast te zitten. May heeft overleg gevoerd met allerlei politici, maar ze weigert vooralsnog haar bekende ‘rode lijnen’ los te laten, de kaders waarbinnen ze ook met de EU onderhandelde.
10x Trump neemt wraak op Huis-voorzitter Pelosi in ruzie om ‘shutdown’18/01 04u15 - Trouw: Woensdag riep zij hem nog op zijn State of the Union uit te stellen. Een dag later nam de Amerikaanse president wraak, en hoe: Donald Trump heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, verboden om een officiële reis te maken naar België, Egypte en Afghanistan. Pelosi moet eerst met geld over de brug komen voor de grensmuur, laat Trump in een snerende brief weten.
10x ProRail wil meer geld voor vernieuwing van het spoor18/01 07u15 - Trouw: Om het aantal storingen terug te dringen moet beheerder ProRail onderdelen vernieuwen. Oplappen is niet langer voldoende - en daarvoor vraagt het nu miljoenen extra van het ministerie.
10x Wijkteams die moesten besparen, maken de zorg juist duurder18/01 09u30 - Trouw: Gemeenten met wijkteams hebben hogere zorgkosten dan gemeenten zonder wijkteams. De bedoeling was nu juist dat die teams de de kosten zouden drukken.
9x ProRail-baas Pier Eringa: ‘Wij kunnen zeggen hoe mobiliteit beter en slimmer kan’18/01 07u15 - Trouw: Onder leiding van Pier Eringa veranderde ProRail van een zwijgende, stuurloze spoordienst met een slechte reputatie in een assertieve, trotse infrabeheerder met goede resultaten. Nu wil Eringa dat ProRail de overheid actief gaat adviseren over mobiliteit.
9x De brexit-noodwet van het kabinet gaat veel te ver18/01 08u15 - Trouw: De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
9x Een insect gemaakt uit 10.000 kleine foto's18/01 14u30 - Trouw: Levon Biss fotografeert elk detail van een insect en bouwt het beeld opnieuw op, honderden malen groter. Het resultaat is ongekende verwondering.
9x Chatten met iemand uit 1795, terwijl je door zijn archiefstukken neust18/01 14u30 - Trouw: Kinderen kunnen in het Nationaal Archief op speurtocht door het leven van historische personen. Zo ontdekken ze waarom mensen in verschillende tijden verschillende keuzes maken.
9x De eredivisie begint weer: kan de subtop iets meer van zich afbijten?18/01 16u15 - Trouw: De spannende titelstrijd tussen PSV en Ajax wordt vervolgd, staartploegen hebben hun paniekaankopen gedaan. En de subtop? Bij de hervatting van de competitie mag de vraag zijn of die meer van zich kan afbijten.

Statistieken

Artikels:
36581
Gelezen:
48997
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven