zaterdag 23 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u30
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
22/03 23u15  Als de baas 283 keer meer verdient dan de werkvloer: de loonkloof bij AEX-bedrijven onder de loep De ‘loonkloof’ die aangeeft hoe veel de baas meer verdient dan de werkvloer is nog wennen, blijkt uit de beloning bij de AEX-bedrijven. Het cijfer wordt wel ingevuld, zoals sinds vorig jaar moet, maar van een verhaal erbij is vaak nog geen sprake.
22/03 22u15  Action verslaat Blokker, smetje op blazoen Triodos Bank erwijl de ene na de andere winkelketen (Intertoys, CoolCat) omvalt, vestigingen sluit (Blokker) of klanten verliest (Hema), blijft Action ondanks het webshopgeweld groeien als kool. Vorig jaar werden liefst 230 zaken geopend. Dat hadden er nog tientallen meer kunnen zijn als Action het ook logistiek had aangekund. Maar soms heeft Action ook last van groeistuipen nu er 1.325 winkels in zeven landen zijn.
22/03 21u15  Weinig werken en veel consumeren is vragen om financiële problemen Huishoudens zijn dit jaar meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten, berichtte het Nibud deze week. Volgens het budgetvoorlichtingsinstituut houden huishoudens steeds minder vrij besteedbare euro’s over. Het gevolg is: meer financiële problemen, meer financiële stress. Ruim 700 duizend huishoudens hebben volgens het Nibud ernstige betalingsproblemen.
22/03 12u45  Jongeren verkopen massaal hun scooter na helmplicht: ‘Ze vrezen voor hun kapsel’ Snorfietsers worden vanaf 8 april binnen de Amsterdamse ring van het fietspad naar de rijbaan gedirigeerd. Mét helm, iets wat vooral jonge Amsterdammers niet zien zitten. ‘Ze vrezen voor hun kapsel en verkopen massaal hun snorscooter.’ De handel in snorfietsen loopt terug.
22/03 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
22/03 00u00  Boeing is de Stint niet: beleggers weten dat het zal overleven Als het al zo lang duurt voordat duidelijk is wat er mis is met een simpele Stint na de ramp in Oss , zal het helemaal lang duren voor is uitgezocht wat niet deugt aan een geavanceerd verkeersvliegtuig als de Boeing 737 Max 8, na de twee crashes binnen een half jaar.
22/03 00u00  Onbeperkt verlof en een budget voor mantelzorg: de nieuwe cao zit vol ‘werkgeluk’ De nieuwe cao van ING zit vol ‘werkgeluk’: secundaire arbeidsvoorwaarden zoals onbeperkt verlof en mantelzorgbudget die de moderne bankmedewerker gezond en gelukkig moeten houden. Zet de bank een trend? En wordt de werknemer er echt gelukkiger van?
21/03 22u30  Is kok (v) een zwaar beroep en kok (m) niet? Wie in Oostenrijk in acht uur werk minstens 2.000 kilocalorieën (man) verbrandt of 1.400 kilocalorieën (vrouw) verricht sinds 2007 ‘schwerarbeit’.
21/03 21u00  Waarom rekent de buitenlandse bank zoveel kosten? Een geldopname in Curaçao van 200 euro kostte mij bijna 10 euro. De plaatselijke bank en ING pikken elk de helft in. Is dat normaal?
20/03 19u15  Durven beleggers hun vingers niet aan ING te branden? De spaarrente bij ING Bank bedraagt 0,03 procent. Wie een spaarsaldo van 1.100 euro heeft, krijgt 33 cent rente.
20/03 18u45  De winst van Shell zal steeds onbegrijpelijker worden 20 miljard euro winst heeft Shell afgelopen jaar gemaakt, een stijging van 80 procent. In lijn daarmee bleek vorige week ook het jaarinkomen van de ceo te zijn verdubbeld. Ben van Beurden kreeg 20,1 miljoen euro. Dat is de op een na hoogste verdienste in de lange geschiedenis van het concern.
20/03 00u17  Bomen kappen voor het Klimaatakkoord; hoe het gebruik van biomassa ook averechts kan werken Het Nederlandse Klimaatakkoord leunt stevig op biomassa om de CO2-doelstellingen te halen. Maar het gebruik van natuurlijke grondstoffen is niet automatisch milieuvriendelijk. Hoe zetten we het verantwoord in? ‘Voeding voor mens en dier moet je veiligstellen.’
19/03 22u45  Een op de vijf apparaten is minder zuinig dan op het energielabel staat Ruim een op de vijf huishoudelijke apparaten is minder zuinig dan op het energielabel vermeld staat. Vooral bij koelkasten, wasmachines, ovens en tv’s deugt het etiket lang niet altijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
19/03 21u15  Moet Prins Bernhard jr. zelf in zijn 349 panden wonen? Prins Bernhard jr. is een van de grootste particuliere pandjesbazen van Amsterdam. Met enkele zakenpartners heeft hij 349 woningen in de hoofdstad, zo rekende Het Parool ergens eind 2017 uit.
19/03 20u45  CoolCat, de modeketen die de toon zette voor tieners, na ruim veertig jaar failliet verklaard Modeketen CoolCat, het levenswerk van ‘knokker’ Roland Kahn, heeft na ruim veertig jaar het loodje gelegd. ‘Hij bracht gedurfde, uitdagende mode, maar op een gegeven moment is de rek eruit.’
Laatste update: vrijdag 22 maart 2019, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/03 19u45  Europese Commissie: werkloosheidsuitkering mag zes maanden mee naar andere lidstaatEU-burgers krijgen het recht om tot zes maanden hun werkloosheidsuitkering mee te nemen naar een andere lidstaat. De Europese Commissie heeft hierover dinsdag een akkoord bereikt met het Europees Parlement en de Europese Raad (de vertegenwoordiging van de lidstaten). Nederland is tegen het besluit en vreest voor uitkeringstoerisme.
19/03 11u15  Aantal zelfstandige coaches stijgt explosief (en die zijn meestal niet gecertificeerd)Is het wildgroei of een logische ontwikkeling? Het aantal coaches in Nederland is de laatste jaren met duizenden gegroeid. Bij beroepsorganisaties van gecertificeerde coaches neemt de vrees voor ongelukken toe.
18/03 23u15  Ondanks de geitenstop mag deze boer een omstreden ‘giga geitenstal‘ bouwenOm gezondheidsredenen is een ‘geitenstop’ van kracht in vrijwel heel Nederland. Toch mag een boer in het Gelderse Hurwenen, ondanks verzet van alle kanten, een van de grootste van Europa worden. Hoe een ‘giga geitenstal’ een dorpje uiteendrijft.
18/03 22u00  Vaste lasten doen forse greep in huishoudportemonneeHuishoudens zijn steeds meer geld kwijt aan de vaste lasten. De hap die onder meer de energierekening, huur of hypotheek uit het inkomen nemen, is gemiddeld 5 procent groter dan tijdens de crisis tien jaar geleden.
18/03 21u45  De vaste lasten voor veel huishoudens waren nooit zo hoogHuishoudens zijn steeds meer geld kwijt aan de vaste lasten. De hap die onder meer de energierekening, huur of hypotheek uit het inkomen nemen, is gemiddeld 5 procent groter dan tijdens de crisis tien jaar geleden.
18/03 19u00  Is Wessanen net een gewonde Thomsongazelle?Bij Wessanen staan nu ook de barbaren aan de poort. Meestal zijn de roofzuchtige bedrijfsjagers Angelsaksische opkoopfondsen van Wall Street of uit de City van Londen.
18/03 19u00  Lieve vleesjongens: na de jaren van het vlees gaan we iets meer groente eten. Wen er aanDe Nationale week zonder vlees zit er weer op. Met pure wilskracht, een schaars goed onder mensen, zou je de afgelopen zeven dagen elk plakje worst en elke bitterbal hebben kunnen weerstaan. Lastig. De meesten van ons hebben een ruggegraat van gummiplastic. We hebben mooie voornemens, maar de goede dingen doen we liever morgen. Of overmorgen, als het eenmaal morgen is. Alleen in zo’n vast afgebakende periode als de vleesloze week, lijkt het goede gedrag nog net vol te houden. Dry January, ook zoiets. Mensen drinken dan een hele maand geen alcohol. Bijkomen van de feestdagen, lekker gezond. Bij Jinek hoorde ik Johnny de Mol erover. Hij hield het vol, maar snakte naar het einde van de maand. Hij leek in februari de periode van drooglegging flink te gaan compenseren.
18/03 16u15  Kledingketen CoolCat vraagt faillissement aan, 1.180 banen in gevaarCoolCat heeft faillissement aangevraagd. De modeketen verkeerde al sinds 2015 in zwaar weer.
18/03 09u30  De bloemen van de Keukenhof hebben geen marketing nodigHet is de grootste toeristische attractie in april en mei, maar bij de Keukenhof gaat dat allemaal vanzelf.
18/03 06u45  Prijs voor bedrijf dat koe naar de wc leert gaanHoe maak je een koe zindelijk? Met die vraag begon de zoektocht van Henk Hanskamp naar het product waarvoor hij donderdag een innovatieprijs kreeg. Zijn antwoord op de vraag van toen: ‘Een koe krijg je niet zindelijk, het is geen hond.’ Daarom ontwikkelde hij het CowToilet.
18/03 00u00  Uit dit Friese bedrijf racen dagelijks miljoenen AutodropjesIn een pand langs een provinciale weg in Friesland rollen dagelijks miljoenen Autodropjes van de lopende band. Ook veel van het snoep dat onder een huismerk in de supermarktschappen ligt, komt hiervandaan. ‘Een half jaar voor 5 december krijgen wij de orders al binnen.’
18/03 00u00  Het borrelgedrag van Öztürk heeft weinig met waterschappen te makenWeet u op wie u gaat stemmen voor de waterschapsverkiezingen? Ik ook niet. Gelukkig waren er de afgelopen week heel verhelderende verkiezingsdebatten. Zo weet ik door het debat tussen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer dat Dijkhoff Baudet beschuldigt van Thierry picking (haha, geestig!) en dat Marijnissen ongeveer alle andere fractievoorzitters verwijt aan regeringen te hebben deelgenomen en dat zij dat vervolgens weer keihard terugkreeg. Dijkhoff en Klaver werden als winnaar uitgeroepen. Dus daar moeten we maar op stemmen.
17/03 22u00  Tienduizenden banen op het spel door aanstaande fusie tussen Deutsche Bank en CommerzbankDeutsche Bank en de Duitse Commerzbank staan op het punt te fuseren, zegt het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg. De fusie zou resulteren in de op twee na grootste Europese bank, maar het is zeer de vraag of beide instellingen daarmee uit de problemen zijn.
17/03 20u00  Wat is een luchthaven zonder nationale vliegmaatschappij? Zaventem weet hetWat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.
17/03 08u15  Bekroning voor bedrijf dat koe naar de wc leert gaanHoe maak je een koe zindelijk? Met die vraag begon de zoektocht van Henk Hanskamp naar het product waarvoor hij donderdag een innovatieprijs kreeg. Zijn antwoord op de vraag van toen: ‘Een koe krijg je niet zindelijk, het is geen hond.’ Daarom ontwikkelde hij het CowToilet.
16/03 00u15  Wat blijft er over van Zaventem, nu het in buitenlandse handen is?Wat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.
16/03 00u15  Iedereen wil schoenen van vanHaren, maar niemand wil de biologische producten van Wessanen‘Waarom voelt een winkel niet lekker?’
16/03 00u00  Boete van 2,3 miljoen euro wegens omstreden UberPop; Uber zegt leven te hebben gebeterdTaxidienst Uber moet 2,3 miljoen euro betalen voor het aanbieden van de omstreden dienst UberPop. Hiermee konden gewone burgers in 2014 hun eigen auto inzetten als taxi, zonder de benodigde vergunningen.
16/03 00u00  Intertoys maakt doorstart met Portugese investeerderSpeelgoedketen Intertoys blijft bestaan. De Portugese investeerder Green Swan wil 220 van de 286 winkels overnemen. Of dat aantal uiteindelijk gehaald wordt, hangt af van onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers, meldt de curator vrijdag. Een woordvoerder van Intertoys verwacht dat ‘de meeste’ franchisenemers meegaan.
16/03 00u00  Als het om flexwerkers gaat, zou ik het werkgeversperspectief graag beter begrijpenDe economie koelt af. De hoge groei van de afgelopen jaren zakt terug naar 1,5 procent per jaar. Geen recessie, geen crisis, maar een groeivertraging naar een niveau dat zo’n beetje het langjarige gemiddelde is waar Nederland dezer dagen op mag rekenen. Aldus het Centraal Planbureau (CPB) deze week in het Centraal Economisch Plan. Niets bijzonders? Het CPB hijst wel degelijk een stormbal - en terecht.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x Als de baas 283 keer meer verdient dan de werkvloer: de loonkloof bij AEX-bedrijven onder de loep22/03 23u15 - Volkskrant Economie: De ‘loonkloof’ die aangeeft hoe veel de baas meer verdient dan de werkvloer is nog wennen, blijkt uit de beloning bij de AEX-bedrijven. Het cijfer wordt wel ingevuld, zoals sinds vorig jaar moet, maar van een verhaal erbij is vaak nog geen sprake.
3x Action verslaat Blokker, smetje op blazoen Triodos Bank22/03 22u15 - Volkskrant Economie: erwijl de ene na de andere winkelketen (Intertoys, CoolCat) omvalt, vestigingen sluit (Blokker) of klanten verliest (Hema), blijft Action ondanks het webshopgeweld groeien als kool. Vorig jaar werden liefst 230 zaken geopend. Dat hadden er nog tientallen meer kunnen zijn als Action het ook logistiek had aangekund. Maar soms heeft Action ook last van groeistuipen nu er 1.325 winkels in zeven landen zijn.
2x Weinig werken en veel consumeren is vragen om financiële problemen22/03 21u15 - Volkskrant Economie: Huishoudens zijn dit jaar meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan vaste lasten, berichtte het Nibud deze week. Volgens het budgetvoorlichtingsinstituut houden huishoudens steeds minder vrij besteedbare euro’s over. Het gevolg is: meer financiële problemen, meer financiële stress. Ruim 700 duizend huishoudens hebben volgens het Nibud ernstige betalingsproblemen.
1x Als het om flexwerkers gaat, zou ik het werkgeversperspectief graag beter begrijpen16/03 00u00 - Volkskrant Economie: De economie koelt af. De hoge groei van de afgelopen jaren zakt terug naar 1,5 procent per jaar. Geen recessie, geen crisis, maar een groeivertraging naar een niveau dat zo’n beetje het langjarige gemiddelde is waar Nederland dezer dagen op mag rekenen. Aldus het Centraal Planbureau (CPB) deze week in het Centraal Economisch Plan. Niets bijzonders? Het CPB hijst wel degelijk een stormbal - en terecht.
1x Intertoys maakt doorstart met Portugese investeerder16/03 00u00 - Volkskrant Economie: Speelgoedketen Intertoys blijft bestaan. De Portugese investeerder Green Swan wil 220 van de 286 winkels overnemen. Of dat aantal uiteindelijk gehaald wordt, hangt af van onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers, meldt de curator vrijdag. Een woordvoerder van Intertoys verwacht dat ‘de meeste’ franchisenemers meegaan.
1x Boete van 2,3 miljoen euro wegens omstreden UberPop; Uber zegt leven te hebben gebeterd16/03 00u00 - Volkskrant Economie: Taxidienst Uber moet 2,3 miljoen euro betalen voor het aanbieden van de omstreden dienst UberPop. Hiermee konden gewone burgers in 2014 hun eigen auto inzetten als taxi, zonder de benodigde vergunningen.
1x Iedereen wil schoenen van vanHaren, maar niemand wil de biologische producten van Wessanen16/03 00u15 - Volkskrant Economie: ‘Waarom voelt een winkel niet lekker?’
1x Wat blijft er over van Zaventem, nu het in buitenlandse handen is?16/03 00u15 - Volkskrant Economie: Wat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.
1x Bekroning voor bedrijf dat koe naar de wc leert gaan17/03 08u15 - Volkskrant Economie: Hoe maak je een koe zindelijk? Met die vraag begon de zoektocht van Henk Hanskamp naar het product waarvoor hij donderdag een innovatieprijs kreeg. Zijn antwoord op de vraag van toen: ‘Een koe krijg je niet zindelijk, het is geen hond.’ Daarom ontwikkelde hij het CowToilet.
1x Wat is een luchthaven zonder nationale vliegmaatschappij? Zaventem weet het17/03 20u00 - Volkskrant Economie: Wat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.

Statistieken

Artikels:
32828
Gelezen:
46437
Aantal lezers nu:
44


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven