maandag 24 juni 2019, week 26


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
24/06 23u30  Imamoglu daagt Erdogan uit tot op het voetbalveld Slim en verstandig: meebewegen met een sterkere tegenstander, tegenslag presenteren als winst. Dat is wat de regeringsgezinde krant Daily Sabah maandag deed, op de ochtend na de verpletterende nederlaag van AKP-kandidaat Binali Yildirim in de burgemeestersverkiezingen in Istanbul.
24/06 23u30  Een standbeeld voor Maarten: geen held, wel heldhaftig Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden verdient een standbeeld, vond Ronald Noppers. De vader van een overleden kankerpatiëntje regelde het beeld in zijn dorp Birdaard. Terwijl de echte Maarten langszwemt, legt Noppers uit waarom hij geen held is.
24/06 23u30  VS willen ‘mondiale coalitie’ om Iran op de knieën te dwingen De Verenigde Staten zijn een diplomatiek offensief begonnen om Iran op de knieën te dwingen. Maandag kwam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan in Saoedi-Arabië om een ‘mondiale coalitie tegen Iran’ te vormen. Hij roept Azië en Europa op ook deel te nemen.
24/06 23u30  Moet de landelijke politiek een voorbeeld nemen aan de noodgreep van Limburg? De Limburgse politiek presenteerde gisteren een primeur voor Nederland: een extraparlementair college van Gedeputeerde Staten. Een noodgreep, omdat de Limburgse politiek te verdeeld was om een gewone coalitie te vormen. Is Limburg hiermee een voorbeeld voor de landelijke politiek?
24/06 22u15  Storing KPN: grote gevolgen, weinig duidelijkheid en veel improviseren Politieagenten op straat, bussen van het Rode Kruis die in buitengebieden ‘kwetsbare mensen’ helpen, noodmeldingen via Twitter en Facebook: de storing bij telecomprovider KPN had maandag grote gevolgen. Noodnummers 112 en 0900-8844 waren uren onbereikbaar. De storing toonde de afhankelijkheid van communicatienetwerken: als die wegvallen, is het vooral improviseren.11 
24/06 21u00  Lelystad wacht al decennia op een glorieuze toekomst als het beloofde land Sinds Lelystad een zelfstandige gemeente is, nu zo’n veertig jaar geleden, is pijnlijk zichtbaar dat de hoofdstad van Flevoland vooral op papier is gebouwd. Ambtelijk papier. Na alle verbroken beloften is het nu de vraag of Lelystad Airport nog wel opengaat.
24/06 20u30  Vredesplan Jared Kushner gaat alleen over geld, niet over vrede Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Trump, presenteert dinsdag zijn langverwachte vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict op een conferentie in Bahrein. Twee partijen zijn daarbij niet aanwezig: de Israëliërs zijn niet uitgenodigd en de Palestijnen hebben er vriendelijk voor bedankt.10 
24/06 20u30  Waarom zzp’ers terug moeten naar een ‘uurtje factuurtje’ en vijf andere vragen Per 2021 gaat een zzp’er minimaal 16 euro per uur verdienen. Minister Koolmees van Sociale Zaken stuurde maandag zijn plannen voor nieuwe zzp-regelgeving naar de Tweede Kamer. Wat is het probleem met de zelfstandigen en wat gaat er veranderen? Zes vragen.10 
24/06 20u30  Failliet Slotervaartziekenhuis vooralsnog niet in zee met gemeente Amsterdam Het plan van de gemeente Amsterdam om het failliete Slotervaartziekenhuis over te nemen lijkt vooralsnog niet te slagen. Volgens Marc van Zanten – een van de curatoren die de verkoop namens de schuldeisers regelt – was het bod van de gemeente te laag.
24/06 20u15  Failliet Slotervaartziekenhuis vooralsnog niet in zee met gemeente Amsterdam: bod afgewezen Het plan van de gemeente Amsterdam om het failliete Slotervaartziekenhuis over te nemen lijkt vooralsnog niet te slagen. Volgens Marc van Zanten – een van de curatoren die de verkoop namens de schuldeisers regelt – was het bod van de gemeente te laag.11 
24/06 19u15  Meer vrouwenbesnijdenis dan gedacht: 41.000 vrouwen in Nederland genitaal verminkt Vrouwenbesnijdenis komt in Nederland bijna twee keer vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen. De genitaliën van naar schatting 41 duizend vrouwen zijn verminkt. Ook het aantal meisjes dat risico loopt op verminking is veel hoger dan gedacht.
24/06 17u15  15 jaar na Ayaan is vrouwenbesnijdenis wijder verspreid dan gedacht, ook in Nederland Goedemiddag, Oproepen tegen vrouwenbesnijdenis, hadden we die niet al eerder gehoord? Intussen zette Limburg een stap waaraan het Binnenhof nog niet toe is.
24/06 16u45  Werden de laatste Nederlandse wolvenwelpen wel echt 200 jaar geleden geboren? Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de voorlaatste Nederlandse wilde wolvenwelpen werden tweehonderd jaar geleden geboren.11 
24/06 16u15  NCTV: Nederland telt tientallen jihadistische gezinnen De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt dat in Nederland in ‘tientallen gezinnen’ kinderen opgroeien met minstens één jihadistische ouder. Daarnaast zijn er naar schatting enkele honderden stellen die het jihadistisch gedachtegoed aanhangen.
24/06 16u00  Aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter treft Indonesië Indonesië is maandagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de Bandazee, tussen de Molukken en Oost-Timor, maar de beving was zelfs voelbaar in Australië.
Laatste update: vandaag om 23u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/06 15u15  Een misstand aankaarten? Tip de Volkskrant hierLees meer >
24/06 14u30  Slachtoffers ‘Haagse steker’ Malek F. spreken: ‘Jij verdient het hellevuur’In de rechtszaak tegen de ‘Haagse steker’ Malek F. komen maandag de drie slachtoffers aan het woord die hij op 5 mei vorig jaar bijna de dood injoeg. ‘Ik vind dat deze verdachte het hellevuur verdient.’
24/06 14u15  Impasse verdeling EU-topbanen stelt Nederland voor dilemma. Praten we straks nog mee?De impasse over de verdeling van de Europese topbanen stelt Frans Timmermans en de Nederlandse regering voor dilemma’s. Neemt Timmermans zijn zetel in het Europees Parlement in, dan moet hij zijn Commissiezetel opgeven.
24/06 12u45  Enorme dreun: Erdogans AK-partij verliest slag om IstanbulEkrem Imamoglu, kandidaat van de Turkse oppositiepartij CHP, wordt de nieuwe burgemeester van Istanbul. Met 54 procent van de stemmen tegen 45 procent voor zijn rivaal Binali Yildirim heeft hij zondag de verkiezingen in Turkijes grootste stad gewonnen. De uitslag is een enorme dreun voor de regerende AK-partij.11 
24/06 12u00  Minder autoritair Ethiopië op scherp na ‘couppoging’ in belangrijke deelstaatEthiopië verkeert in spanning na een veronderstelde couppoging in een belangrijke deelstaat van het land. Het incident illustreert hoe de flinke politieke liberalisering onder regeringsleider Abiy Ahmed onbedoeld ruimte biedt voor wederopleving van oude politieke rivaliteiten en etnische sentimenten in de broze federatie van 100 miljoen mensen.
24/06 10u45  Schulden van huishoudens afgenomen, voor het eerst sinds 2016De schulden van huishoudens zijn in het afgelopen kwartaal, voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2016, afgenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
24/06 10u00  De bbq draait, ook in tijden van duurzaam eten, nog altijd om vlees. Véél vleesEen hittegolf in Nederland betekent bbq’en. En dat betekent vlees, veel vlees. Of is de duurzaamheidsgedachte ook al doorgedrongen tot in dit zomervertier?
24/06 08u00  De mdma die Bartie verkocht kostte een meisje van 17 het levenDe 32-jarige Bartie staat maandag voor de rechter omdat hij mdma heeft geleverd aan tieners die wilden ‘spacen’, waarna een 17-jarig meisje overleed. De zaak is een unicum. ‘Ik heb een heel stomme fout begaan.’
24/06 05u15  Waarom supermarkten vooral ongezonde voeding promotenSupermarkten beloofden vorig jaar een bijdrage te zullen leveren aan het terugdringen van overgewicht en obesitas. Hoe komt het dat in hun aanbiedingenbeleid daar nog zo weinig van is terug te zien?12 
23/06 23u00  De mdma die hij verkocht kostte Lisa (17) het levenDe 32-jarige Bartie staat maandag voor de rechter omdat hij mdma heeft geleverd aan tieners die wilden ‘spacen’, waarna een 17-jarig meisje overleed. De zaak is een unicum. ‘Ik heb een heel stomme fout begaan.’
23/06 23u00  Een boottocht langs de donkere geschiedenis van de hoofdstadDe vader van de in New York geboren Jennifer Tosch is altijd blijven zeggen dat hij uit Nederland komt, niet uit Suriname. Zelf is ze als Amerikaanse juist trots op haar Surinaamse ouders. Daarom zocht ze in archieven in Paramaribo. Ze kwam er veel te weten over de plantages Leliënburg en Mariënburg. En hoe haar voorouders daar leefden. Daar hadden haar ouders nooit veel over gezegd.
23/06 22u30  Turkse justitie rakelt Gezi-protest op met ‘bespottelijke’ aanklachtEen groep betrokkenen bij de Gezi-protesten in Turkije in 2013 staat vanaf maandag terecht. Een ‘bespottelijke’ zaak, vinden mensenrechtenorganisaties, maar de verdachten kunnen wel levenslang krijgen.
23/06 21u30  Politie bij Johnson wegens hoog oplopende ruzie; rivaal noemt Johnsons liefdesleven gevaarDe Londense politie is in de nacht van donderdag op vrijdag langs geweest bij het huis waar Boris Johnson met zijn 31-jarige vriendin Carrie Symonds woont. Buren hoorden een ruzie tussen het tweetal en sloegen alarm. Johnsons rivaal Jeremy Hunt noemt het turbulente liefdesleven van de politicus een gevaar voor de nationale veiligheid.
23/06 20u00  Jeremy ‘Theresa in Trousers’ Hunt maakt, ondanks zijn bijnaam, nog een kans tegen Boris JohnsonZou de politieke tweekamp tussen favoriet Boris Johnson en de zelfverklaarde underdog Jeremy Hunt dan toch spannend worden? Uit een opinieonderzoek bleek dit weekeinde dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken, anders dan is aangenomen, zeker niet kansloos is bij de strijd om het Britse premierschap. Wie is hij eigenlijk?
23/06 19u45  Waarom vanmiddag tienduizenden Tsjechen het aftreden van premier Babis eisen‘Actie van ontevreden burgers’ (ANO) heet de anti-corruptiepartij waarmee de Tsjechische miljardair Andrej Babis in 2013 op het politieke toneel doorbrak. Zes jaar later wordt Babis, inmiddels premier, zelf beschuldigd van fraude en zelfverrijking. Zondagmiddag worden massaprotesten verwacht in Praag, nadat dinsdag 4 juni ook al tienduizenden mensen de straat op gingen om zijn aftreden te eisen.
23/06 17u00  Om een nieuwe nederlaag in Istanbul te voorkomen, blijft Erdogan dit keer buiten beeldIn het Turkse Istanbul zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van een burgemeester. Van de burgemeestersverkiezingen in de grootste stad van Turkije hangt veel af. Als de partij van president hier vandaag in het stof bijt, kan de oppositie – eindelijk – vleugels krijgen.
23/06 16u00  Vogelvrij in het Verenigd Koninkrijk: fietser krijgt megaclaim na ongeluk met voetgangerFietsers hebben het niet makkelijk in Londen. Gaten in het wegdek, openzwaaiende autodeuren, logge dubbeldeksbussen en vijandige automobilisten maken van een fietstocht een hindernisbaan. Het grootste probleem is gebrek aan wettelijke bescherming, blijkt nu uit een letselschadezaak waarbij een fietser financieel dreigt te worden geruïneerd na een ongeluk waaraan hij amper blaam trof.
23/06 15u45  Rouwverwerking bij de SP: ‘Onze partij lijkt er niet meer toe te doen’‘De campagne is mislukt, ik heb gefaald, wij hebben gefaald.’
23/06 11u15  ‘Waar een archeoloog in de bodem graaft naar aanwijzingen over de geschiedenis, vind ik ze in de ruimte’Amina Helmi beschouwt zichzelf als een archeoloog van de sterren. De Argentijnse aan de Groningse universiteit ontrafelt de geschiedenis van de Melkweg en kreeg daarvoor vrijdag de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke eer van Nederland.
23/06 08u30  Een medische fout legde Annemarie’s leven in puin, en stuurde haar een kil woud van procedures inWat als je leven in puin ligt na fouten van artsen? Zie dan je schade maar eens te verhalen.
22/06 21u15  Politie bij appartement Boris Johnson wegens hoog oplopende ruzie met vriendinDe Londense politie is in de nacht van donderdag op vrijdag langs geweest bij het huis waar Boris Johnson met zijn jongere vriendin Carrie Symonds woont. Buren hoorden een luidruchtige ruzie tussen het tweetal en sloegen alarm.
22/06 18u00  Hitte in aantocht: de fijnste terrassen, een barbecuegids en nog meer tipsLees meer >
22/06 15u15  Veghel heeft de primeur: woonwijk voor Polen en andere arbeidsmigrantenVakantieparken, containers of hotels. De vele Poolse arbeidsmigranten in Nederland wonen zelden in een echt huis. Het Brabantse Veghel heeft plannen voor een speciale Polenwijk. Versie 3.0 van het oude Philipsdorp.
22/06 15u15  Huis in het buitenland én bijstand ontvangen? Dat kan binnenkort niet meerDe fraudebestrijding in de bijstand wordt aangescherpt. Het kabinet wil het onmogelijk maken om als bijstandsontvanger toch een huis in het buitenland te hebben.
22/06 14u00  Minstens 16 euro per uur voor zzp’ers: ‘Goed idee’, maar ook ‘papieren werkelijkheid’Het kabinet gaat zzp’ers beschermen met een minimumuurtarief van 16 euro, zo maakte de NOS vrijdag bekend. Krijgt de kleine zelfstandige nu eindelijk meer zekerheid, of is er sprake van een onuitvoerbaar ideaal? Een rondgang langs experts.
22/06 12u15  Undercover als verkeersregelaar: ‘Als je het wil volhouden, moet je zen worden’Verkeersregelaars worden voortdurend uitgescholden, toch? Jeroen van Bergeijk nam de proef op de som en kreeg een heel ander beeld in de vijf weken dat hij in het knalgeel op straat stond.
22/06 12u15  Waarom we zo graag naar de lijdensweg van Van der Weijden kijkenDe zwemtocht van Maarten van der Weijden was in 2018 een modern lijdensverhaal. Met toeschouwers langs de oevers die daar graag deelgenoot van wilden zijn.
22/06 10u00  Wat bezielde Malek F.? ‘Ik zag een vreemde vogel en die zei dat ik mensen moest doden’Wat bezielde Malek F. toen hij Bevrijdingsdag vorig jaar drie mensen neerstak? Had hij extremistische denkbeelden en voerde hij een opdracht van Allah uit? In de rechtbank blijken zijn verklaringen vooral warrig: ‘Ik zag een vreemde vogel vliegen boven mij. Die gaf mij de opdracht mensen te doden.’
22/06 10u00  Oud-politiecommissaris Peter van den E. jaar cel in voor corruptieDe 58-jarige oud-politiecommissaris Peter van den E. is vrijdag veroordeeld voor corruptie. Hij krijgt een celstraf van een jaar waarvan de helft voorwaardelijk. De toenmalige politiechef liet zich omkopen door een ondernemer die vrijdag ook een celstraf kreeg.
22/06 09u45  Dit zijn de zeven horden voor een asielzoeker om de VS binnen te komenDe getwitterde aankondiging van de Amerikaanse president om vanaf komende week ‘miljoenen’ illegalen te gaan uitzetten, lijkt trumpiaanse grootspraak. Welke horden moet een asielzoeker nu al nemen om überhaupt in de Verenigde Staten te komen?
22/06 08u45  Ministerie weer in de fout met geheime SyriëstukkenHet ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw fouten gemaakt bij de publicatie van stukken over de geheime hulp aan Syrische strijdgroepen. Dat schrijft Minister Stef Blok in een brief aan de Kamer.
21/06 21u45  Minstens 16 euro per uur voor zzp’ers. De reacties: ‘een goed idee’, maar ook ‘een papieren werkelijkheid’Het kabinet gaat zzp’ers beschermen met een minimumuurtarief van 16 euro, zo maakte de NOS vrijdag bekend. Krijgt de kleine zelfstandige nu eindelijk meer zekerheid, of is er sprake van een onuitvoerbaar ideaal? Een rondgang langs experts.
21/06 21u30  Met zijn bezoek aan Noord-Korea wil de Chinese president Xi vooral Trump wat inwrijvenVoor het eerst in veertien brengt een Chinees staatshoofd een bezoek aan Noord-Korea. Het bezoek van president Xi Jinping aan het communistische land heeft vooral een strategische doel.
21/06 21u00  Kremlin ziet rellen in Georgië als ‘anti-Russische provocatie’Rusland heeft woedend gereageerd op de rellen die donderdag uitbraken in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Na de toespraak van een Russische volksvertegenwoordiger bestormden duizenden demonstranten het parlement. Kremlin-woordvoerder Dmitri Pesjkov bestempelt de demonstratie in de voormalige Sovjetstaat als een ‘anti-Russische provocatie’.
21/06 20u45  Haga Lyceum schorst docent wegens tonen video activistische imamHet Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft een leraar op straat gezet. Hij toonde tijdens een les over pesten een filmpje van de activistische internetimam Abou Hafs.
21/06 20u15  MH17-proces begint in maart 2020. Wat betekent dat voor nabestaanden?Op 9 maart 2020 begint een opzienbarend proces: een zaak met 298 slachtoffers uit tien landen, die vermoedelijk wordt gevoerd zonder verdachten en zonder verdediging. Een zaak waarop alle ogen van de wereld zullen zijn gericht. Wat betekent dat voor de nabestaanden?
21/06 20u15  Gevangen in een heropvoedingskamp om een goede Chinees te wordenNaar schatting zo’n miljoen Oeigoeren, Kazachen en andere islamitische minderheden zitten vast in Chinese heropvoedingskampen. Een soort kostscholen, zegt Beijing. De gruwelijke verhalen van oud-gevangenen doen iets anders vermoeden.
21/06 20u15  Omstreden Haga Lyceum schorst docent wegens tonen video activistische imamHet Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam heeft een leraar op straat gezet. Hij toonde tijdens een les over pesten een filmpje van de activistische internetimam Abou Hafs.
21/06 20u00  Ebola is aangekomen in Oeganda, maar Messias Radio stuurt iedereen naar de dokterMet een 5-jarig jongetje en zijn grootmoeder is ebola vanuit het chaotische Oost-Congo overgekomen naar Oeganda. Maar de aanpak van de fatale ziekte is hier een ‘compleet ander verhaal’ – en daarbij spelen ook de predikanten een rol met hun radiozender.
21/06 20u00  Minister: eindtoets basisschool naar eerste helft maartMinister Arie Slob (CU) van Onderwijs wil dat vanaf het schooljaar 2021-2022 de eindtoets voor basisscholieren weer vroeger in het jaar plaatsvindt. Ook zou er een vast inschrijfmoment voor de middelbare school komen, op 1 mei. De VO-Raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, is over dat laatste plan sceptisch.
21/06 20u00  Een medische fout legde Annemarie's leven in puin, en stuurde haar een kil woud van procedures inWat als je leven in puin ligt na fouten van artsen? Zie dan je schade maar eens te verhalen.
21/06 18u45  Het brein achter de Eindhovense vacatures voor vrouwen: ‘Vrouwen hebben dit zetje nodig’Ambitieuze mannen moeten maar even geduld hebben, vindt hoogleraar Evangelia Demerouti (49) van de TU Eindhoven. Samen met rector Frank Baaijens is ze het brein achter de keuze voorlopig alleen vrouwen aan te stellen voor wetenschappelijke functies. Want verandering vraagt om drastische maatregelen.
21/06 18u30  Trump: ik blies vergeldingsaanval op Iran af omdat er te veel doden zouden vallenDe Amerikaanse president Trump heeft erkend dat hij donderdagnacht op het laatste moment een vergeldingsactie op Iran afblies. Trump zei dat er teveel doden zouden vallen en dat de Amerikaanse reactie niet zou opwegen tegen het neerhalen van een onbemande drone van de VS door Iran op donderdag.
21/06 18u00  ZZP’ers nog niet overtuigd van Koolmees’ minimum ZZP-tariefGoedemiddag, Er komt een minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro per uur. Niet iedereen is overtuigd dat die maatregel van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees gaat werken.
21/06 17u45  Democratisch systeem van Spitzenkandidaten heeft nog één week om zich te bewijzenDe EU-leiders werden het donderdagnacht niet eens over wie de nieuwe voorzitter moet worden van de Europese Commissie. Op 30 juni is de laatste kans om eruit te komen met de Spitzenkandidaten Weber, Timmermans of Vestager.
21/06 17u15  Miljoenenstrop voor Drents drinkwaterbedrijf door investering in dierenpark WildlandsMiljoenen investeerde het Drentse drinkwaterbedrijf (WMD) in de waterzuiveringinstallatie, het energienetwerk en een multimediagebouw van noodlijdend dierenpark Wildlands. Het kost het bedrijf nu bijna 12 miljoen euro, grotendeels publieksgeld dat WMD nooit terug zal zien.
21/06 16u15  Arts én vluchteling, in Nederland sta je dan weer onderaan de ladder: ‘In Somalië wás ik iemand’Gevlucht uit hun thuisland moesten deze artsen en medisch specialisten hier weer helemaal onderaan beginnen. ‘In Syrië stond er ’s ochtends een auto met chauffeur voor me klaar.’
21/06 16u00  Een apparaat dat je een liveconcert laat mixen op je telefoon, werkt dat? We testten het bij Elton JohnNieuwe technologieën krijgen vat op livemuziek. Neem dit apparaatje dat livemuziek via oortelefoontjes afspeelt, gedemonstreerd bij een concert van Elton John. Een goed idee?
21/06 15u15  ‘Archeoloog van de sterren’ Amina Helmi krijgt de hoogste wetenschappelijke eer van NederlandAmina Helmi beschouwt zichzelf als een archeoloog van de sterren. De Argentijnse aan de Groningse universiteit ontrafelt de geschiedenis van de Melkweg en kreeg daarvoor vrijdag de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke eer van Nederland.
21/06 12u30  Raad van State verscherpt stikstofregels: hoe groot is de chaos in Den Haag?De coalitie is verdeeld over de gevolgen van een juridische uitspraak die een streep zet door het huidige stikstofbeleid. De regeringspartijen D66 en ChristenUnie zijn bereid om onorthodoxe maatregelen te nemen om de stikstofuitstoot op korte termijn te verminderen. VVD en CDA tonen zich daarin juist afwachtend.
21/06 12u15  Hopend op winst jagen bedrijven geld van investeerders er doorheen – hoe werkt dat, en wie zijn deze ‘burners’?Laadpaalbedrijf Fastned, dat donderdag voor de tweede keer zijn beursgang uitstelde, is een van de grote ‘burners’ in Nederland: ondernemingen die in hoog tempo geld ‘verbranden’. Ze jagen het geld van hun investeerders er doorheen in de hoop ooit winstgevend te worden. Hoe werkt het, en wie zijn de andere burners?
21/06 11u30  Overleg Europese leiders mislukt, op 30 juni nieuwe topGeen van de belangrijkste kandidaten om voorzitter te worden van de nieuwe Europese Commissie kan vooralsnog rekenen op voldoende steun van de Europese regeringsleiders en het Europees Parlement. Na vier uur debat gingen de regeringsleiders donderdagnacht verdeeld uiteen. Op 30 juni komt er een nieuwe EU-top om de Brusselse banencarrousel los te trekken.
21/06 11u30  Rotterdammers over het sisverbod: ‘Hoe moet je dan laten merken dat je interesse hebt?’Ruim een jaar geleden is Rotterdam begonnen met het handhaven van het ‘sisverbod’. Rokkenjagers die naar vrouwen sissen, roepen of fluiten kunnen daarvoor een forse boete krijgen. Tot veel veroordelingen heeft het nog niet geleid, ook op straat lijkt er weinig veranderd.
21/06 10u00  Dotan biedt excuses aan voor ‘trollenleger’ en verzonnen verhalen met hem in de hoofdrolZanger Dotan biedt zijn excuses aan ‘iedereen’ aan, die zich gekwetst of aangesproken voelt door het ‘trollenleger’ dat concurrerende artiesten afkraakte en verzonnen feelgoodverhalen met hemzelf in de hoofdrol verspreidde. ‘Ik schaam me kapot’, zei hij donderdag op Qmusic tegen radio-dj Domien Verschuuren.
21/06 09u15  Berlijn bevriest huurprijzen voor vijf jaar om einde te maken aan ‘huurwaanzin’Duizenden Berlijners kregen op de valreep nog een huurverhoging voor de kiezen, voordat het stadsbestuur deze week besloot om per direct de huren vijf jaar lang te bevriezen. Verhuurders zagen de bui al hangen: het linkse gemeentebestuur stond onder zware druk vanuit de bevolking om een einde te maken aan, zoals dat in de volksmond heet, ‘de huurwaanzin’.
20/06 23u15  Mag de inspectie het negatieve rapport over het Cornelius Haga Lyceum publiceren?Het Cornelius Haga Lyceum probeerde donderdag bij een Haagse rechtbank publicatie van een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie te voorkomen. Landsadvocaat Bootsma: ‘Waar gaat dit kort geding over, als alles al op straat ligt?’
20/06 23u00  Mensen zien zichzelf niet graag als dief: volle beurs na verlies vaker teruggebracht dan legePortemonnee kwijt? Hoe meer geld erin zit, hoe groter de kans dat de vinder hem terugbrengt, blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Michigan, Zürich en Utah. Opmerkelijk, omdat economen er altijd van uitgaan dat eerlijkheid het juist aflegt tegen eigenbelang.
20/06 22u45  Maleisische premier zorgt voor deuk in diplomatiek front rond MH17-onderzoek. Wat kan hierachter zitten?De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft donderdag opnieuw scherpe kritiek geuit op het internationale onderzoeksteam (JIT), dat onderzoek doet naar het neerhalen in 2014 van vlucht MH17. Hij noemde het onderzoek naar MH17 politiek gemotiveerd en gebaseerd op ‘geruchten’.
20/06 21u45  Advies: gelijke rechten voor álle werkenden – flex, zzp of vast contractFlexwerkers, zelfstandigen en werknemers moeten allemaal gelijke rechten krijgen. Zo dienen zij allemaal dezelfde basisverzekering te krijgen tegen arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid om zich regelmatig bij te scholen. Dat adviseert een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap aan het kabinet, op verzoek van minister Koolmees van Sociale Zaken.
20/06 21u45  Overheid stapt met voorlichtingscampagne laatste levensfase binnenKabinet Rutte III wil het gesprek rond de dood op gang brengen. Daarom heeft het ministerie van VWS een voorlichtingscampagne over palliatieve zorg gelanceerd. Zéér neutraal, zodat alle coalitiepartners zich erin kunnen vinden. ‘Mensen lullen liever niet over de dood. Het scheelt zo veel als je een beetje voorbereid bent.’
20/06 21u15  Overheid moet strenger stikstofbeleid voeren: wat betekent dat voor bekende dossiers als De Peel?De overheid moet door een uitspraak van de Raad van State een strenger stikstofbeleid gaan voeren om zo de natuur beter te beschermen. Wat gaat ­dit betekenen voor bekende dossiers als die van De Peel en Amelisweerd? De Kamer debatteert er donderdag over, terwijl het kabinet even niet weet hoe het verder moet.
20/06 20u00  Randstad is rijker, maar het leven is mooier in Noord-DrentheDe Randstad mag dan rijker zijn, het leven is mooier in Noord-Drenthe. Dat blijkt uit de Brede Welvaartsindicator, een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Rabobank. De welvaart in Nederland zit sinds enkele jaren weer in de lift, en was vorig jaar voor het eerst weer boven het niveau van voor de economische crisis in 2008.
20/06 19u30  Geinige noviteit, die uitschuifcamera’s – voor zo lang het duurtZe willen ze echt héél graag, de telefoonfabrikanten: smartphones waarvan de voorkant volledig bestaat uit beeldscherm, dus zonder ook maar het kleinste inkepinkje of gaatje voor de selfiecamera. Tegelijk is die selfiecamera onmisbaar. De oplossing is een tamelijk drastische innovatie: de uitschuifcamera.
20/06 19u15  Georgië zet zich schrap voor eerste landelijke Pride: ‘Als het nodig is, kan ik hard wegrennen’In de Georgische hoofdstad Tblisi moet zaterdag de eerste Pride-optocht uit de geschiedenis van het land plaatsvinden. De lokale organisatie van het homo-evenement wordt zwaar bedreigd, maar niet beveiligd. Hans Verhoeven (54), ambassadeur van Pride Amsterdam en fervent actievoerder, is in de stad en vertelt wat hem en zijn vrienden te wachten staat.
20/06 19u15  Kan ‘Vlaamse Baudet’ nog wel vervolgd worden voor wapenbezit en racisme nu hij de eed heeft afgelegd?Begin deze week werd Dries Van Langenhove nog om 06.00 uur ’s morgens door de politie van zijn bed gelicht en na verhoor in staat van verdenking gesteld wegens racisme, Holocaustontkenning en wapenbezit. Drie dagen later, op donderdagmiddag, heeft hij zijn eed afgelegd als parlementariër. De vraag is of de flamboyante Vlaming vanaf dan ook parlementaire onschendbaarheid geniet, en dus niet meer vervolgd kan worden.
20/06 18u30  Laat het geld rollen in Nederland, klinkt het op de 20ste verjaardag van de euro vanuit de Portugese heuvelsOoit was het Portugese Sintra het favoriete toevluchtsoord van koningen, nu vieren centrale bankiers er de twintigste verjaardag van de euro. De oplossing voor de huidige problemen? ‘Meer euro.’
20/06 18u30  Welke potentiële opvolger van May valt af? ‘Aanhangers van Johnson gaan vandaag wraak nemen’Na twee nieuwe stemrondes blijven vanavond de laatste twee kandidaten over in de race om premier May op te volgen. Boris Johnson zal vrijwel zeker de stemmingen overleven, maar wie wordt zijn tegenstander in de strijd om het Tory-leiderschap? Minister Sajid Javid werd in de ochtend uitgeschakeld, zoals Groot-Brittannië-correspondent Patrick van IJzendoorn goed voorspelde. ‘Jeremy Hunt is een brokkenpiloot.’
20/06 17u00  Hoe het vak van de huisarts verandert: minder pillen en genezing, meer aandachtEen wandelingetje van nog geen 5 kilometer door Rotterdam-Zuid met patiënten laat zien hoezeer het huisartsenvak verandert. Niet langer gericht op pillen en genezing, maar aandacht voor de problemen die leiden tot de chronische ziektes. Het nieuwe project Krachtige Basiszorg maakt die extra aandacht van huisartsen samen met ggz, schuldhulpverlening en maatschappelijk werk mogelijk.
20/06 16u00  Hij wordt verdacht van wapenbezit en racisme, maar kan Van Langenhove nu nog vervolgd worden?Begin deze week werd Dries Van Langenhove nog om 06.00 uur ’s morgens door de politie van zijn bed gelicht en na verhoor in staat van verdenking gesteld wegens racisme, Holocaustontkenning en wapenbezit. Drie dagen later, op donderdagmiddag, zal hij zijn eed afleggen als parlementariër. De vraag is of de flamboyante Vlaming vanaf dan ook parlementaire onschendbaarheid geniet, en dus niet meer vervolgd kan worden.
20/06 15u15  Overheid moet strenger stikstofbeleid voeren: wat betekent dat voor bekende dossiers als De Peel en Amelisweerd?De overheid moet door een uitspraak van de Raad van State een strenger stikstofbeleid gaan voeren om zo de natuur beter te beschermen. Wat gaat ­dit betekenen voor bekende dossiers als die van De Peel en Amelisweerd? De Kamer debatteert er donderdag over, terwijl het kabinet even niet weet hoe het verder moet.
20/06 14u30  Veluws wolvenpaar vormt gezin: goed nieuws of voorbode van ellende?Drie tot vijf welpjes zijn geteld op de Veluwe. En voortekenen voor verdere uitbreiding zijn er ook. Gaat het vanaf nu hard met de wolf in Nederland? Voedsel is er in overvloed. Ruimte minder.
20/06 13u15  Trumps tweets houden Mexico in de tang: de grens moet dichtAan de zuidgrens van Mexico wacht iedereen gespannen op de komst van de nationale garde, die migranten uit Guatemala tegen moet houden. President López Obrador lijkt gezwicht voor de druk uit Washington.
20/06 13u15  Amerikaanse senaat wil dat Facebook ontwikkeling eigen cryptomunt stillegtNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
20/06 13u00  Elon Musk verwijdert zijn Twitter-account, twittert hijNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
20/06 11u45  Strenger stikstofbeleid voor de natuur: wat betekent dat voor De Peel en Amelisweerd?De overheid moet door een uitspraak van de Raad van State een strenger stikstofbeleid gaan voeren om zo de natuur beter te beschermen. Wat gaat ­dit betekenen voor bekende dossiers als die van De Peel en Amelisweerd? De Kamer debatteert er donderdag over.
20/06 11u15  ‘Waarom niet de lonen verder verhogen?’De verlaging van de rekenrente, die pensioenkortingen per 2021 dichterbij brengt, is volgens DNB-president Klaas Knot niet meer dan logisch. Maar Nederlandse bedrijven zouden best wat meer mogen uitgeven aan de lonen in plaats van al die winsten op te potten.
20/06 09u30  Is een extra prik voor jongens zinvol in tijden van vaccinatiescepsis?Ook jongens zouden via het Rijksvaccinatieprogramma moeten worden ingeënt tegen hpv, adviseert de Gezondheidsraad woensdag aan de regering. Heeft dat zin? Een peiling.
20/06 07u30  Chinese minister waarschuwt: Westen moet geen amok maken in HongkongDe Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, heeft ‘westerse krachten’ ervan beschuldigd de protesten in Hongkong aan te wakkeren. Hij waarschuwde dat zij hun ‘zwarte hand’ moeten terugtrekken uit Hongkong en moeten stoppen met hun bemoeienissen met een interne Chinese kwestie.
20/06 05u15  Strenger stikstofbeleid voor de natuur; wat betekent dat voor De Peel en Amelisweerd?De overheid moet door een uitspraak van de Raad van State een strenger stikstofbeleid gaan voeren om zo de natuur beter te beschermen. Wat gaat ­dit betekenen voor bekende dossiers als die van De Peel en Amelisweerd? De Kamer debatteert er donderdag over.
19/06 23u15  Ook steeds meer Afrikaanse migranten proberen via Mexico de VS te bereikenVluchtelingen uit Afrika hebben de migrantenroute van Mexico naar de Verenigde Staten ontdekt. Grensbewakers in Texas zagen de afgelopen drie weken ‘een dramatische toename’. Sinds eind mei waadden al meer dan vijfhonderd Afrikanen door de Rio Grande, die de VS van Mexico scheidt.
19/06 22u45  Drie aanhoudingen om ‘windmolenterreur’: ‘Ján vast? Ze moeten die windboeren arresteren’Woensdag heeft de politie drie mannen aangehouden in verband met de ‘windmolenterreur’ in Groningen en Drenthe. Zeker twee van hen waren prominent in het bovengrondse verzet. ‘Ik weet niks, maar als ik iets zou weten, zou ik het die agenten zeker niet vertellen.’
19/06 22u30  Na het aftasten komt het afpellen: de Europese banencarrousel komt in bewegingDe fase van het aftasten tussen de Europese regeringsleiders over de Europese topbanen is voorbij, donderdagavond begint het afpellen: de opmaat naar de pijnlijke politieke keuzes over kandidaten die afvallen. Het is bondskanselier Angela Merkel die – tegen haar behoedzame natuur in – een deadline heeft gezet: vóór 2 juli moet er een akkoord liggen over de verdeling en invulling van de vijf EU-topposities die de komende weken vrijkomen.
19/06 22u00  Canada keurt omstreden uitbreiding van oliepijpleiding door Rocky Mountains goedDe Canadese regering heeft dinsdag de betwiste uitbreiding goedgekeurd van een oliepijpleiding tussen de teerzanden van Alberta en de Stille Oceaan. Het project moet Canada minder afhankelijk maken van de Verenigde Staten en de uitvoer van olie naar China vergemakkelijken.
19/06 21u45  Zes maanden voorwaardelijk en vrijspraak voor agenten in zaak-Mitch HenriquezEen van de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij was degene die een nekklem aanlegde. De andere agent werd door het gerechtshof Den Haag vrijgesproken.
19/06 21u45  Medische keuring rijbewijs 75-plussers wordt mogelijk afgeschaftHet ministerie van infrastructuur gaat onderzoek doen naar afschaffing van de verplichte medische keuring voor autorijdende 75-plussers.
19/06 21u30  ‘De ontkenning van Rusland is walgelijk. Poetin weet alles’Het Joint Investigation Team, dat de MH17-ramp onderzoekt, hield vandaag een persconferentie. De vier verdachten die daarbij werden bekendgemaakt, ‘hebben niet zelf op de knop gedrukt, maar nauw samengewerkt om een BUK-raketlanceerinstallatie te krijgen en in stelling te brengen, met als doel een vliegtuig neer te schieten.’
19/06 21u30  VN: ‘Geloofwaardig bewijs’ dat Saoedische kroonprins achter moord op Khashoggi zatEr moet een internationaal onderzoek worden ingesteld tegen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman wegens de moord op de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat is de conclusie van VN-rapporteur Agnes Callamard die uitgebreid onderzoek deed naar de moord op Khashoggi, die vorig jaar in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord.
19/06 21u15  Met volharding en precisie op zoek naar gerechtigheid voor nabestaanden van MH17-rampNa bijna vijf jaar onvermoeibaar speurwerk presenteerde het Joint Investigation Team (JIT) woensdag de eerste aanklachten tegen vier betrokkenen bij het neerhalen van vlucht MH17.
19/06 21u15  OM vervolgt vier mensen voor moord op alle inzittenden vlucht MH17Het Openbaar Ministerie gaat vier mensen vervolgen wegens moord in verband met het neerschieten van vlucht MH17 bijna vijf jaar geleden. Dat heeft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke woensdag gezegd op een persconferentie van het internationale onderzoekteam JIT dat de ramp met MH17 onderzoekt. Het proces begint volgend jaar 9 maart.
19/06 21u00  Een financiële vriend, of een digitale snuffelaar?De Buddy-app is een nieuwe manier van budgetbeheer voor mensen met geldproblemen of een risico daarop. Hij heeft inzage in de bankgegevens van de gebruiker, berekent hoeveel die heeft om van te leven en waarschuwt als er te veel geld wordt uitgegeven. Maar hoe veilig is je geldverkeer bij deze app met vergaande bevoegdheden?
19/06 20u45  Deze vier personen worden aangeklaagd voor het neerhalen van vlucht MH17Het Openbaar Ministerie klaagt vier personen aan voor het neerhalen van vlucht MH17 en de moord op alle inzittenden. Onder de aangeklaagden zijn drie Russen en één Oekraïner. Het proces gaat volgend jaar 9 maart beginnen.
19/06 20u45  Politie pakt drie mannen op vanwege ‘windmolenterreur’De politie heeft vanmorgen drie mannen aangehouden die worden verdacht van het plegen van ernstige strafbare feiten uit verzet tegen de aanleg van windmolenparken in Groningen en Drenthe. Zo kregen betrokken bedrijven dreigbrieven en werd er asbest gedumpt.
19/06 20u45  Franse oud-president Sarkozy vervolgd in corruptiezaakDe Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet voor de rechter verschijnen in een corruptiezaak. Sarkozy en zijn advocaat zouden in 2014 geprobeerd hebben geheime informatie los te krijgen van een hoge rechter, Gilbert Azibert. Als tegenprestatie zou Azibert een post in Monaco aangeboden hebben gekregen. Azibert en Sarkozy’s advocaat zijn ook verdachten in de zaak.
19/06 19u45  Hoe digitale kruimels helpen bij de jacht op daders van MH17-rampRusland probeerde met onder andere fake satellietbeelden en nepfoto’s van Oekraïense straaljagers de zoektocht naar MH17 te blokkeren. Maar de onderzoekers van JIT en Bellingcat vonden een overdaad aan digitaal bewijsmateriaal juist in Russische databases en sociale media. Hoe digitale kruimels als verkeersovertredingen de Russische desinformatiecampagne saboteerden.
19/06 19u30  ‘De MH17-zaak is een relatief kleine gebeurtenis hier’Rusland zat woensdag weer in de beklaagdenbank in de MH17-zaak. Justitie gaat drie Russen en een Oekraïner berechten voor hun betrokkenheid bij het neerschieten van het vliegtuig. Wat krijgen de Russen mee van het onderzoek naar de ramp? ‘Het is een relatief kleine gebeurtenis hier’, aldus Rusland-correspondent Tom Vennink.
19/06 18u30  Omstreden figuur uit entourage van Poetin duikt op in MH17-dossierDe persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) over het onderzoek naar de aanslag op de MH17 maakt ook op het Binnenhof de tongen los. Zeker nu de onderzoekers blijken te beschikken over een afgetapt gesprek van een topadviseur van Vladimir Poetin.
19/06 18u00  Staatssecretaris Snel: Belastingdienst moet ouders niet beschouwen als potentiële fraudeursDe Belastingdienst moet niet langer naar ontvangers van toeslagen kijken als ‘potentiële fraudeurs’. Dat zei staatssecretaris Menno Snel van Financiën woensdag bij een debat in de Tweede Kamer, dat deels in het teken stond van geblunder van de fiscus bij het stopzetten van kinderopvangtoeslagen in 2014. De Belastingdienst heeft zich in die zaak ‘niet van zijn meest menselijke kant laten zien’, erkende Snel.
19/06 17u30  14 militairen in opleiding gewond na blikseminslag op oefenterrein OssendrechtEen 18-jarige aspirant-militair is woensdagochtend zwaargewond geraakt door blikseminslag op een militair oefenterrein in Ossendrecht (Noord-Brabant). De man moest op het oefenterrein worden gereanimeerd. Hij is met een traumahelikopter afgevoerd naar een ziekenhuis in Antwerpen. Volgens defensie leefde hij nog toen hij daar aankwam.
19/06 17u00  Bellingcat: deze man is medeschuldig aan het neerhalen van vlucht MH17Het onderzoekscollectief Bellingcat is de identiteit op het spoor gekomen van de pro-Russische separatist die vlak voor het neerhalen van MH17 op 17 juli 2014 als eerste aan een rebellencommandant doorgaf dat er een vliegtuig in aantocht was.
19/06 17u00  Werkloosheid en inflatie stijgen: economische prognoses CPB vormen tegenvaller kabinetDe werkloosheid zal in 2020 voor het eerst in vijf jaar stijgen, voorspelt het CPB. Dat komt vooral door krapte op de arbeidsmarkt en minder werkgelegenheid. De koopkracht voor Nederlandse huishoudens neemt dit jaar met 1,2 procent toe en de inflatie stijgt fors.
19/06 16u45  Het MH17-onderzoek: de rechtsstaat en ‘de man in het Kremlin’De persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) over het onderzoek naar de aanslag op de MH17 maakt ook op het Binnenhof de tongen los. Zeker nu de onderzoekers blijken te beschikken over een afgetapt gesprek van een topadviseur van Vladimir Poetin.
19/06 16u30  Hoe Bellingcat en het OM elkaar aanvullen in het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17Woensdag maakte het internationale onderzoeksteam JIT namen bekend van personen die betrokken waren bij het neerhalen van vlucht MH17. Tegelijk publiceerde onderzoekscollectief Bellingcat een rapport met namen van mogelijke daders. Is het toeval dat beide op dezelfde dag publiceren, of werken ze samen?
19/06 13u30  Race om Britse premierschap nadert ontknoping: na vanmiddag nog vier kandidaten overDe Britse Conservatieve partij stemt woensdagmiddag nog één van de vijf kandidaten weg die de partij en het land moet gaan leiden. Na de stemming blijven er vier personen over die kans maken om de nieuwe Britse premier te worden. De grote favoriet blijft Boris Johnson.
19/06 12u45  Wat is er nou waar over het ‘salafistische’ Haga Lyceum?Lees meer >
19/06 12u30  68 van 77 examinanten Calvijn College moeten examens inhalen: ‘Bijna alle vakken problemen’68 van de 77 eindexamenkandidaten van het Calvijn College in Amsterdam moeten een deel van hun vmbo-examen inhalen voordat de definitieve uitslag kan worden bepaald. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat de school bij deze vmbo-leerlingen een of meerdere toetsen van het schoolexamen niet heeft afgenomen.
19/06 12u15  Recordaantal van 71 miljoen personen in 2018 op de vlucht voor oorlog en geweldMet een recordaantal van bijna 71 miljoen op drift geraakt burgers wereldwijd heeft de vluchtelingencrisis vorig jaar een nieuw dieptepunt bereikt.
19/06 12u15  Trump trapt campagne voor 2020 af in Florida, met nieuwe slogan: ‘Keep America Great’De Amerikaanse president Donald Trump heeft in Florida officieel de aftrap gegeven voor zijn herverkiezingscampagne. Hij deed dat in het bijzijn van zijn vrouw Melania, vicepresident Mike Pence en diens vrouw Karen. De president roemde de staat van de Amerikaanse economie en haalde als vanouds uit naar de media en de Democraten.
19/06 12u15  68 van 77 examinanten Calvijn College moeten examens inhalen: ‘Met bijna alle vakken problemen’68 van de 77 eindexamenkandidaten van het Calvijn College in Amsterdam moeten een deel van hun vmbo-examen inhalen voordat de definitieve uitslag kan worden bepaald. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat de school bij deze vmbo-leerlingen een of meerdere toetsen van het schoolexamen niet heeft afgenomen.
19/06 11u45  Mannen uitsluiten voor vacature is radicale stap, maar ‘geleuter’ over meer vrouwen duurt te lang‘Een behoorlijk radicale stap.’ Zo noemt Frank Baaijens, rector magnificus van de Technische Universiteit Eindhoven, de maatregel die zijn universiteit dinsdag bekendmaakte. Vanaf 1 juli worden vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend opengesteld voor vrouwen.
19/06 11u15  JIT maakt namen bekend van eerste verdachten voor ramp met MH17Het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar vlucht MH17, maakt woensdag de namen bekend van enkele verdachten die mogelijk zullen worden vervolgd voor hun aandeel in de ramp.
19/06 10u00  Trump raakt toekomstig defensieminister kwijt na berichten over huiselijk geweldPatrick Shanahan, de Amerikaanse waarnemend minister van Defensie, heeft dinsdag laten weten dat hij zich terugtrekt voor de post van chef van het Pentagon. Aanleiding voor zijn beslissing zijn publicaties over incidenten van huiselijk geweld binnen zijn gezin. Shanahan wordt kwalijk genomen dat hij het jaren geleden had opgenomen voor zijn zoon, toen die Shanahans ex-vrouw met een honkbalknuppel had bewerkt.
19/06 09u15  Trump heeft een VN-organisatie ontdekt die hij wél interessant vindt: de toerismetakDe Verenigde Staten hebben een onderdeel van de Verenigde Naties ontdekt waar ze wél bij willen horen. Maandag kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken aan lid te willen worden van de UNWTO, een toerismeorganisatie met 158 lidstaten die reizende wereldburgers als middel ziet tot duurzame ontwikkeling.
19/06 08u30  ‘Mijn vader zei: ja jongen, als je Frans Bauer heet dan kijkt iedereen óók naar je’Kersverse minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink begint zijn lobby vrijdag al bij de echte ministerraad. Een van zijn doelen is ‘dat er over een jaar meer inclusieve speeltuinen zijn, waar zowel gehandicapte als niet-gehandicapte kinderen kunnen spelen’.
19/06 08u30  ECB-president Draghi zet domper op pensioenakkoordDe inkt van het pensioenakkoord is nog vers, maar de gehoopte verhoging van de pensioenuitkeringen loopt nu al gevaar. De reden is de rente. Volgens president Mario Draghi staat zijn Europese Centrale Bank (ECB) paraat om die verder te verlagen.
19/06 00u00  Europees Hof: Duitse tolheffing is in strijd met EU-rechtDe tolheffing voor personenauto’s die Duitsland wil invoeren is in strijd met het Europees recht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. De plannen van Berlijn zijn discriminerend voor buitenlandse weggebruikers. De Duitse minister van Verkeer heeft laat weten dat de tolheffing in deze vorm door de uitspraak van tafel is.
19/06 00u00  Ethiopiërs al een week grotendeels offline maar de regering zwijgt als het grafVoor de achtste dag op een rij waren miljoenen Ethiopiërs dinsdag verstoken van het internet. Sinds vorige week zijn grote delen van het land offline. Mogelijk wil de regering daarmee voorkomen dat scholieren via berichtendiensten als WhatsApp examenfraude plegen.
19/06 00u00  Rekenkamer: speciaal meldpunt voor overlast door fouten in databankenBurgers en bedrijven hebben veel last van verkeerde registraties in databanken van de overheid. Het is bijzonder lastig om die fouten te laten corrigeren. Het kabinet moet een speciaal loket openen waar fouten kunnen worden gemeld. Dat loket moet de bevoegdheid krijgen de fouten ongedaan kan maken.
18/06 23u15  Bouwen, bouwen en (niet) bouwen: waarom Erdogans tegenstanders dit weekend weer goede kans makenEngin Akguzel bezat een mooi huis op een heuvelachtige plek in Istanbul, tot de projectontwikkelaars kwamen. In de geest van president Erdogans adagium ‘bouwen, bouwen, bouwen’, kochten ze de grond op, ze beloofden de inwoners fraaie appartementen en vertrokken. De nachtmerrie voor Akguzel en nog 60 duizend inwoners begon toen.
18/06 22u45  ‘Mijn auto staat voor joker in de garage, tot de baas weer een papiertje heeft’Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, waardoor steeds meer 75-plussers en bestuurders uit andere risicogroepen zonder rijbewijs zitten. Het kabinet wil nu kijken of 75-plussers een jaar respijt kunnen krijgen, maar vanaf wanneer is nog onzeker. Drie gedupeerden aan het woord.
18/06 22u45  Druk op Snel neemt toe om toeslagenmalaise bij BelastingdienstStaatssecretaris Menno Snel van Financiën ligt onder vuur vanwege zijn omgang met een slepende kwestie over ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslagen. Gaf Snel opdracht om een onderzoek naar de toeslagenkwestie te beperken, hoewel onderzoekers intern juist aandrongen op een breder onderzoek?
18/06 22u30  Kabinet stevent af op ‘voorzichtige’ CO2-heffingDe coalitie werkt aan een beperkte belasting op de CO2-uitstoot van grote vervuilers. De ambitieuzere klimaatplannen van PvdA en zeker GroenLinks zijn voor het kabinet geen optie, omdat het risico op een vertrek van industriële productie uit Nederland dan te groot is.
18/06 20u45  Hoeveel rechts-extremisten telt Duitsland? En hoe gewelddadig zijn zij?Een rechts-extremist wordt verdacht van de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke, die zich sterk maakte voor de opvang van asielzoekers. Hoe gewelddadig zijn de rechtsradicalen?
18/06 19u45  Rutte III gaat goed de zomer in: na het pensioenakkoord lijkt ook de CO2-heffing gestalte te krijgenGoedemiddag, Als het nog even zo doorgaat, kan het derde kabinet-Rutte goedgemutst de zomer in. Na het felbevochten pensioenakkoord, lijkt ook de invoering van een CO2-heffing zowaar gestalte te krijgen.
18/06 19u30  Wereldbevolking groeit in 2100 nauwelijks meerAan het eind van deze eeuw zal de wereldbevolking nauwelijks nog groeien. Vrouwen krijgen dan gemiddeld aanzienlijk minder kinderen dan nu, zo voorspelt het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research op basis van nieuwe cijfers van de Verenigde Naties.
18/06 18u45  Financieel belang Hongkong te groot voor China om nu door te bijtenNa aanhoudende onrust ging de Hongkongse leider Carrie Lam dinsdag wederom door het stof. Ze is niet de enige die moest inbinden; op het vasteland werd het Xi Jinping duidelijk dat hij zich geen onrust kan veroorloven in het financiële hart van China. Juist nu niet.
18/06 18u30  Geen bewijzen voor salafistisch onderwijs bij Haga, wel scherpe kritiek. Dit zijn de drie belangrijkste puntenDe Onderwijsinspectie heeft een zeer negatief rapport opgesteld over het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek.
18/06 18u15  Rente nog verder omlaag? ‘ECB-president Draghi is een ontdekkingsreiziger’Economieredacteur Koen Haegens verblijft deze dagen in het Portugese Sintra om verslag te doen van de vijfde editie van het jaarlijkse forum van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar was hij dinsdagochtend getuige van het optreden van ECB-president Mario Draghi.
18/06 16u00  Hoe streng een land ook is, gros uitgeprocedeerden keert niet terugUitgeprocedeerde asielzoekers worden nauwelijks uitgezet, ook in landen met een sterk ontwikkeld terugkeerbeleid. Van een onderzochte groep verliet minder dan een op de vijf aantoonbaar ons land, in Duitsland ging het zelfs om minder dan een op de dertig.
18/06 14u00  ‘Nu het zwart op wit stond dacht ik: dat heeft niets met erotische opvoeding te maken, dat is verkrachting’Frank Ligtvoet (64) was in de jaren zeventig lid van de culturele stichting Castrum Peregrini. Zijn man (toen vriend) Nanne Dekking (59) werd bij Castrum gedwongen tot seks. Aan de Volkskrant vertellen ze hoe ze daar nu nog steeds onder lijden. En wat er volgens hen nu moet gebeuren.
18/06 12u45  #chernobyl of #auschwitz: moet er een selfieverbod komen op deze historische plaatsen?Instagram-foto’s vanuit Tsjernobyl hebben nieuw leven geblazen in de discussie over respect voor rampplekken. De populaire televisieserie Chernobyl heeft de plaats in Oekraïne populair gemaakt onder toeristen, die soms weinig historisch besef lijken te hebben als ze zich laten fotograferen.
18/06 12u30  Volgens Rutte blijven salarissen achter bij winsten. Klopt dat?Premier Rutte haalde zaterdag uit naar ondernemingen waar ‘de winst tegen de plinten klotst’, maar werknemers daar nauwelijks van profiteren. Geven de cijfers de premier gelijk?
18/06 11u45  Je bezorgmaaltijd uit een verbouwde garagebox: dit restaurant bestaat alleen onlineJe kunt er niet uit eten gaan, je kunt er alleen iets bestellen via bezorgdiensten. Wie dat doet, krijgt een maaltijd die is bereid in een tot keuken verbouwde garagebox. De ‘dark kitchen’ krijgt voet aan de grond in Nederland.
18/06 10u30  Een Leven lang kruisridder tegen het antisemitismeTheoloog en historicus Hans Jansen schuwde de controverse niet. In zijn strijd tegen Jodenhaat moesten de christelijke kerken het vaak ontgelden, maar hij nam het juist op voor de omstreden oorlogspaus Pius XII.
18/06 09u30  Opnieuw gedoe examens: leerlingen Calvijn College Amsterdam wachten nog altijd op uitslagEen jaar na het examendebacle op het VMBO Maastricht is er opnieuw gedoe met schoolexamens. Op het Calvijn College in Amsterdam zijn de schoolexamens van meerdere vakken mogelijk niet goed geregistreerd of zelfs nooit gemaakt. Daardoor wachten 77 leerlingen nog altijd op hun examenuitslag.
18/06 06u15  Uitgeprocedeerde asielzoekers: omarmen of straffen?Wat te doen met uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terugkeren? Het ene land zet ze weg in afgelegen asielzoekerscentra, het andere biedt ze kans op werk en studie. De voor- en nadelen op een rij.
18/06 06u15  Man die video van moskeeschutter rondstuurde krijgt 21 maanden celstrafIn Nieuw-Zeeland is een man dinsdag veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij de video van het bloedbad in Christchurch had verspreid. De zakenman stuurde de video van de moskeeschutter naar zeker 30 relaties.
17/06 21u15  De maker van de geschiedeniscanon reageert op de discussie erover: ‘Hou het uit de klauwen van de partijpolitiek’De discussie over de geschiedeniscanon is ontketend sinds minister Van Engelshoven heeft gezegd dat er meer oog moet komen voor de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Frits van Oostrom, de samensteller van de canon, reageert.
17/06 21u15  Verdachte moord op Duitse politicus Lübcke is 45-jarige rechts-extremistJustitie in Duitsland verdenkt een 45-jarige rechts-extremist van de moord op de christen-democratische politicus Walter Lübcke. Als de verdachte schuldig blijkt, heeft hij de eerste politieke moord in het land sinds bijna dertig jaar op zijn naam staan.
17/06 21u00  De maker van de geschiedeniscanon: ‘Hou het uit de klauwen van de partijpolitiek’De discussie over de geschiedeniscanon is ontketend sinds minister Van Engelshoven heeft gezegd dat er meer oog moet komen voor de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Frits van Oostrom, de samensteller van de canon, reageert.
17/06 20u30  Gaswinning Groningen mogelijk volgend jaar al op ‘veilig niveau’Met aanvullende maatregelen hoopt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de gaswinning in Groningen volgend jaar al terug te brengen tot minder dan 12 miljard kubieke meter.
17/06 20u30  WhatsApp helpt met opsporen vermiste Belgische backpacker na emotionele oproep vaderDe vader van de vermiste backpacker Théo Hayez heeft berichtendienst WhatsApp maandag om hulp gevraagd bij de opsporing van zijn zoon. De Belgische jongen zou enkele uren voor zijn verdwijning nog berichten hebben gestuurd via de app. De berichtendienstliet in een verklaring weten dat het met de autoriteiten samenwerkt om Théo te vinden.
17/06 20u15  Libië voert druk op Europa op: help oorlog te beëindigen, of we sturen migranten weer doorDe Libische premier Fayez el-Serraj voert de druk op Italië en andere landen op om te helpen de oorlog in zijn land te beëindigen. Hij stelt enerzijds voor zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren, anderzijds dreigt hij Italië met een nieuwe toestroom van migranten als er geen einde komt aan de al twee maanden durende belegering van Tripoli door het illegale leger van kolonel Khalifa Haftar.
17/06 19u45  ‘In Nederland voel ik me vrijer, meer mezelf’: Nederland is in trek bij Russische studentenDe relatie mag sinds MH17 op diplomatiek niveau zijn verkild, de Russische student is verknocht aan Nederland. Met honderden per jaar reizen ze af naar hogescholen en universiteiten. Waarom?
17/06 19u15  Het pensioenakkoord is aanvaard, maar minister Koolmees kan nog niet achteroverleunenGoedemiddag,
17/06 18u45  Namibië gaat wilde dieren uit natuurparken veilen om massale sterfte door droogte te voorkomenNamibië gaat duizend wilde dieren uit zijn nationale parken veilen in de hoop om massale sterfte door droogte in deze parken te voorkomen. De regering hoopt dat de dieren worden gekocht door particuliere natuurparken, ook al worden de beesten daar meestal uitgezet voor de jacht.
17/06 18u30  Bekendste activist van Hongkong stond als 13-jarige al op tegen de invloed van ChinaDe bekendste activist van Hongkong realiseerde zich al op jonge leeftijd dat jongeren macht uit kunnen oefenen. Hij stond als jongetje van 13 op tegen de invloed van China en werd een politieke superheld.
17/06 17u45  Libië dreigt migranten richting Europa niet langer tegen te houden als gevechten voortdurenDe Libische premier Fayez el-Serraj voert de druk op Italië en andere landen op om te helpen de oorlog in zijn land te beëindigen. Hij stelt enerzijds voor zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren, anderzijds dreigt hij Italië met een nieuwe toestroom van migranten als er geen einde komt aan de al twee maanden durende belegering van Tripoli door het illegale leger van kolonel Khalifa Haftar.
17/06 17u30  Zuid-Koreanen kunnen nu wandelen in verboden grensgebied, waar sinds 1950 geen burger is geweestTerwijl het vredesoverleg tussen Noord- en Zuid-Korea stilligt, biedt Zuid-Korea burgers vredeswandelingen in de gedemilitariseerde zone tussen de landen. De natuur heeft vrij spel in het verboden grensgebied, zien de twintig wandelaars – en de tien soldaten die hen begeleiden.
17/06 17u15  Was de moord op CDU-politicus Walter Lübcke politiek gemotiveerd?De Duitse politie pakte dit weekend een man op die twee weken geleden de lokale CDU-politicus Walter Lübcke (65) zou hebben doodgeschoten. Was het een politiek gemotiveerde moord? We bellen met Duitsland-correspondent Theo Koelé.
17/06 16u45  Minister Schoutens nieuwe visie op kringlooplandbouw is verre van baanbrekendWie stiekem had gehoopt dat minister Carola Schouten (Landbouw) een revolutie zou ontketenen met haar plannen voor een kringlooplandbouw, kan die verwachtingen na maandag weer opbergen: een grote ommezwaai komt er vooralsnog niet. Er wordt hooguit een beginnetje mee gemaakt.
17/06 16u45  Stijging prijzen van brood en granen schommelt rond hoogste niveau in tien jaarNieuwe munitie voor de discussie over de lasten van huishoudens: de prijzen van voeding stijgen snel. Mede door de btw-verhoging door het kabinet van begin dit jaar werden voedingsmiddelen in mei 3,8 procent duurder, nagenoeg de hoogste prijsstijging van de afgelopen tien jaar. Vooral voor vlees en vis moest meer worden betaald: bijna 5 procent meer dan een jaar eerder.
17/06 16u15  Is 80 procent van Nederland écht voorstander van invoeren rekeningrijden?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 80 procent van de Nederlanders wil graag een vast tarief betalen per gereden kilometer.
17/06 16u00  Huawei verliest miljardenomzet door Amerikaanse sanctiesVoor het eerst wordt de omvang duidelijk van de Amerikaanse sancties op Huawei. De Chinese techreus zegt dit jaar maar liefst 30 miljard aan omzet te verliezen.
17/06 15u30  Vastgoedlobby verliest: huurbescherming in New York wordt na decennia strijd uitgebreidNa decennia strijd is in New York een nieuwe huurbeschermingswet aangenomen, die de macht van huisbazen en vastgoedbezitters moet inperken. Het is typerend voor het grootstedelijke activisme, dat na jaren ploeteren met spandoeken nu een doorslaggevende stem heeft in het parlement van de staat, en daarmee de stad New York.
17/06 13u45  Bestuurder Carrie Lam van Hongkong zit klem tussen de bevolking en de macht in BeijingHongkongs bestuurder Carrie Lam zit klem tussen een publiek dat zijn democratische vrijheden wil beschermen, en de macht in Beijing die deze vrijheden als een bedreiging ziet.
17/06 12u15  Met presidentskandidaat Elizabeth Warren op pad: ‘Ze heeft meer oplossingen dan Bernie’De Democratische senator Elizabeth Warren is de linkse presidentskandidaat die omhoog kruipt in de peilingen, omdat ze met echte ideeën komt. ‘Ik heb een plan’, is haar strijdkreet.
17/06 09u15  Wie is de vader? Die vraag hebben dna-testen nog steeds niet beantwoordAlle dna-testen ten spijt, zekerheid over wie iemands vader is, hebben we nog steeds niet, stelt Nara Milanich. Zij deed onderzoek naar de opkomst van vaderschapstesten en de geschiedenis van het begrip vader.
17/06 06u00  Vrijgelaten activist wil snel deelnemen aan nieuwe protesten in HongkongEen van de leiders van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer op vrije voeten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust in het land, is niet bekend.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Waarom supermarkten vooral ongezonde voeding promoten24/06 05u15 - de Volkskrant: Supermarkten beloofden vorig jaar een bijdrage te zullen leveren aan het terugdringen van overgewicht en obesitas. Hoe komt het dat in hun aanbiedingenbeleid daar nog zo weinig van is terug te zien?
11x Enorme dreun: Erdogans AK-partij verliest slag om Istanbul24/06 12u45 - de Volkskrant: Ekrem Imamoglu, kandidaat van de Turkse oppositiepartij CHP, wordt de nieuwe burgemeester van Istanbul. Met 54 procent van de stemmen tegen 45 procent voor zijn rivaal Binali Yildirim heeft hij zondag de verkiezingen in Turkijes grootste stad gewonnen. De uitslag is een enorme dreun voor de regerende AK-partij.
11x Werden de laatste Nederlandse wolvenwelpen wel echt 200 jaar geleden geboren?24/06 16u45 - de Volkskrant: Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de voorlaatste Nederlandse wilde wolvenwelpen werden tweehonderd jaar geleden geboren.
11x Failliet Slotervaartziekenhuis vooralsnog niet in zee met gemeente Amsterdam: bod afgewezen24/06 20u15 - de Volkskrant: Het plan van de gemeente Amsterdam om het failliete Slotervaartziekenhuis over te nemen lijkt vooralsnog niet te slagen. Volgens Marc van Zanten – een van de curatoren die de verkoop namens de schuldeisers regelt – was het bod van de gemeente te laag.
11x Storing KPN: grote gevolgen, weinig duidelijkheid en veel improviseren24/06 22u15 - de Volkskrant: Politieagenten op straat, bussen van het Rode Kruis die in buitengebieden ‘kwetsbare mensen’ helpen, noodmeldingen via Twitter en Facebook: de storing bij telecomprovider KPN had maandag grote gevolgen. Noodnummers 112 en 0900-8844 waren uren onbereikbaar. De storing toonde de afhankelijkheid van communicatienetwerken: als die wegvallen, is het vooral improviseren.
10x Waarom zzp’ers terug moeten naar een ‘uurtje factuurtje’ en vijf andere vragen24/06 20u30 - de Volkskrant: Per 2021 gaat een zzp’er minimaal 16 euro per uur verdienen. Minister Koolmees van Sociale Zaken stuurde maandag zijn plannen voor nieuwe zzp-regelgeving naar de Tweede Kamer. Wat is het probleem met de zelfstandigen en wat gaat er veranderen? Zes vragen.
10x Vredesplan Jared Kushner gaat alleen over geld, niet over vrede24/06 20u30 - de Volkskrant: Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Trump, presenteert dinsdag zijn langverwachte vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict op een conferentie in Bahrein. Twee partijen zijn daarbij niet aanwezig: de Israëliërs zijn niet uitgenodigd en de Palestijnen hebben er vriendelijk voor bedankt.
9x Failliet Slotervaartziekenhuis vooralsnog niet in zee met gemeente Amsterdam24/06 20u30 - de Volkskrant: Het plan van de gemeente Amsterdam om het failliete Slotervaartziekenhuis over te nemen lijkt vooralsnog niet te slagen. Volgens Marc van Zanten – een van de curatoren die de verkoop namens de schuldeisers regelt – was het bod van de gemeente te laag.
8x Een misstand aankaarten? Tip de Volkskrant hier24/06 15u15 - de Volkskrant: Lees meer >
8x NCTV: Nederland telt tientallen jihadistische gezinnen24/06 16u15 - de Volkskrant: De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt dat in Nederland in ‘tientallen gezinnen’ kinderen opgroeien met minstens één jihadistische ouder. Daarnaast zijn er naar schatting enkele honderden stellen die het jihadistisch gedachtegoed aanhangen.

Statistieken

Artikels:
35037
Gelezen:
46773
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven