woensdag 20 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/03 18u00  Kritiek op FvD en SP na ongevraagde sms-berichten op verkiezingsdag Op sociale mensen zijn woensdag de nodige klachten verschenen over politieke partijen die mensen ongevraagd per sms opriepen te gaan stemmen. Ontvangers van de berichten reageren ontstemd, volgens Forum voor Democratie en de SP gaat het om incidentele vergissingen.
20/03 17u45  ‘Even wachten’ luidt het nieuwe devies: ingrijpen bij hartritmestoornis blijkt niet altijd nodig De eerste 48 uur afwachten in plaats van direct ingrijpen is bij boezemfibrilleren net zo veilig en effectief, stellen Nederlandse onderzoekers. Het zou de drukke harthulpafdelingen van ziekenhuizen ontzien.
20/03 17u15  Hoe schep je orde in een wereld van desinformatie? Bij grote gebeurtenissen verschijnen ze bijna op iedere nieuwssite: de liveblogs. Ook bij de Volkskrant. Welke keuzes worden daarbij gemaakt? Wat plaats je wel en wat niet? En hoe schep je orde in een wereld van desinformatie? In deze nieuwe aflevering van het Volkskrant hoor je het van de chef van de internetredactie, Pieter Sabel.
20/03 15u45  Keuze nog niet gemaakt? Deze stemchecker kijkt wat partijen doen (en níet naar wat ze beloven) Lees meer >
20/03 15u45  Door klimaatverandering worden de waterschappen belangrijker, maar het kan weinig mensen iets schelen Door klimaatverandering groeit de politieke verantwoordelijkheid van de waterschappen, maar toch kunnen zij niet op veel belangstelling rekenen. Wat staat er op 20 maart op het spel?
20/03 15u30  Trump-bondgenoot Devin Nunes valt hoon ten deel na miljoenenclaim bij Twitter De Republikeinse afgevaardigde Devin Nunes, een van de trouwste aanhangers van president Trump, wordt op Twitter belachelijk gemaakt nadat hij een enorme schadeclaim bij het medium indiende.10 
20/03 15u15  Waarom het kabinet wegstemmen niet zo snel zal gaan en er voor de provincie écht iets te kiezen valt Wie vandaag gaat stemmen om ‘een signaal aan Den Haag’ te geven, zal geduld moeten hebben. Maar in een land waar om elke centimeter wordt gevochten, staat met de provinciale verkiezingen veel op het spel.
20/03 14u30  ‘Als ik één traantje zie op het gezicht van Muriël, dan komt al haar verdriet er bij mij uit’ Na de vroege dood van zijn ouders en zijn zussen dacht Hans Spekman (52) voorlopig van verlies verlost te zijn. Nu moeten de voormalig PvdA-voorzitter en zijn vrouw Muriël (50) haar plotselinge terminale ziekte onder ogen zien. Een dubbelinterview.
20/03 14u15  Zeldzaam geval van pech? Nou nee. Dit zijn de zeven oorzaken van de crash met de Boeing 737 Max 8 Steeds meer details komen aan het licht over het ongeluk met de Ethiopische Boeing 737 Max waarbij 157 inzittenden omkwamen. Een combinatie van riskante ontwerpkeuzen, afgezwakt veiligheidstoezicht, tekortschietende pilotenscholing en nationale belangen leidde tot ‘de perfecte storm’.
20/03 12u45  Cannabisgebruik leidt tot grotere kans op psychose Cannabisgebruik leidt tot een grotere kans op psychoses, met name wanneer het THC-gehalte van cannabis hoog is. THC ofwel tetrahydrocannabinol is de stof die voor een high gevoel zorgt.
20/03 11u45  VS uiten felle kritiek op Duitsland over defensie-uitgaven De Verenigde Staten uiten scherpe kritiek op de procentuele neergang van het Duitse defensiebudget. Na een lichte stijging in 2020 zakt het Duitse aandeel binnen de Navo weer. Bondskanselier Angela Merkel verwierp dinsdag de Amerikaanse verwijten.
20/03 11u30  Na ruim tien jaar einde aan zaak-Karadzic: Joegoslavië-Tribunaal doet uitspraak in hoger beroep Woensdagmiddag doet het Joegoslavië-Tribunaal uitspraak in het hoger beroep van Radovan Karadzic, de voormalige politiek leider van de Serviërs in Bosnië tijdens de Joegoslavische oorlogen. Karadzic werd in 2016 door het hof medeverantwoordelijk geacht aan de genocide in moslimenclave Srebrenica, waarbij ruim 8000 mannen en jongens de dood vonden. De oud-politicus tekende in 2016 beroep aan tegen zijn gevangenisstraf van veertig jaar. Lees hier wat we destijds schreven over zijn veroordeling.
20/03 11u00  Gökmen T.: ‘gek van God’ of gewone gek? Is Gökmen T. een ‘gek van God’ of een gewone gek, een draaideurcrimineel die eerder opviel door zijn drugsgebruik en gewelddadige inslag dan door zijn vroomheid als moslim?
20/03 10u45  Kanaleneiland worstelt met terreurverdachte Gökmen T. Het nieuws dat de autoriteiten in de Utrechtse schietpartij een mogelijke daad van terrorisme zien, gaat er bij bekenden van de verdachte maar moeilijk in. De islamitische gemeenschap in het Utrechtse Kanaleneiland vreest de gevolgen van zijn daad.
20/03 10u45  Google stort zich op de gamemarkt met Netflix-achtige dienst Met de nieuwe dienst Stadia kan iedereen games spelen zonder dat er speciale hardware nodig is. Google betreedt hiermee de gigantische gamemarkt.
Laatste update: vandaag om 18u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/03 10u30  Na ‘Utrecht’ vervalt de campagne tijdens debat in oude patronen: ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’Na de schietpartij in Utrecht wilden partijen ‘op gepaste toon’ verder met de verkiezingscampagne. Het pakte anders uit bij het NOS-slotdebat voor de provinciale verkiezingen. ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’
20/03 10u30  Wat stemt de kiezer? ‘Eigen volk eerst, daar sta ik achter’Wat stemmen zij en waarom? Kiezers in Delft, Dongen en Dwingeloo delen hun afwegingen.
20/03 10u15  ‘Ik ben geneigd bij die IS-aanhangers te denken: zak er maar in’Lees meer >
20/03 09u45  Afsluitend verkiezingsdebat vindt partijen vaak op één lijn, tot het over islam gaatIn het afsluitende tv-debat voor de provinciale verkiezingen van woensdag deden de meeste partijleiders hun uiterste best om het kalm en waardig te houden, zo kort na de gebeurtenissen in Utrecht. De partijen zien volop kansen op samenwerking. Alleen tussen Wilders en Jetten knetterde het even, toen de PVV-leider over de islam begon. In het liveblog hieronder leest u de belangrijkste woordenwisselingen terug.
20/03 05u45  Al 300 doden in zuidelijk Afrika door tropische cycloon IdaiDe cycloon Idai heeft in zuidelijk Afrika al aan minstens driehonderd mensen het leven gekost. Voor de reddingswerkers is het een race tegen de klok om op tijd bij de duizenden slachtoffers te komen die nog vastzitten op daken en in bomen.
20/03 04u17  Australië in conflict met Turkije na ‘beledigende en roekeloze’ uitspraken ErdoganDe Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zullen worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.13 
20/03 04u00  Australië in conflict met Turkije na ‘doodskist’-bedreiging ErdoganDe Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zullen worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.10 
20/03 02u15  Pas op bij het stemmen: voor u het weet staat u in het verkeerde waterschapEen onverwacht probleem doemt woensdag in veel gemeenten op voor kiezers die wat verder van huis hun stem willen uitbrengen: als zij daarbij onbewust de grens van twee waterschappen overschrijden, is hun stem voor het waterschap niet geldig. Veel gemeentelijke voorlichting hierover is onvolledig of onduidelijk.
19/03 23u00  Na ‘Utrecht’ vervalt de campagne tijdens slotdebat snel in oude patronen: ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’Na de schietpartij in Utrecht wilden partijen ‘op gepaste toon’ verder met de verkiezingscampagne. Het pakte anders uit bij het NOS-slotdebat voor de provinciale verkiezingen. ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’
19/03 23u00  Scholieren kiezen voor GroenLinksOp 20 maart stemt Nederland voor de waterschappen en de Provinciale Staten. Het laatste verkiezingsnieuws houden we in dit blog voor u bij. (En doe meteen even onze stemchecker: de kieswijzer die kijkt naar wat de Eerste Kamer déed in plaats van beloofde).
19/03 22u15  Een kwart eeuw Statenlid. Hoe hou je dat vol?Nico Heijmans is een van de langstzittende Statenleden in Nederland. De SP’er is na een kwart eeuw ervaring kritisch: moet de provincie niet worden afgeschaft? De burger heeft niks met zo'n log bureaucratisch instituut. ‘Deel Brabant op in vijf regio's’.
19/03 21u45  Wat stemmen deze kiezers en waarom? ‘Eigen volk eerst, daar sta ik achter’Wat stemmen zij en waarom? Kiezers in Delft, Dongen en Dwingeloo delen hun afwegingen.
19/03 21u30  4 jaar cel geëist tegen man die zich jarenlang voordeed als forensisch patholoogEen 58-jarige man uit Bennekom heeft zich jarenlang voorgedaan als forensisch patholoog. Hij werkte op de crashplekken van German Wings in 2015 en van een vliegtuigongeluk in Namibië in 2013, waar slachtoffers werden geïdentificeerd.
19/03 21u30  Wanneer is er sprake van een terroristisch oogmerk?Nog voordat Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, werd opgepakt, kondigde de politie al aan rekening te houden met een terroristisch motief. Hoe komt zo’n inschatting tot stand, en wat betekent dit in de praktijk?
19/03 20u45  May geeft toe in een crisis te zitten, tien dagen voor de BrexitdeadlineTheresa May heeft toegegeven dat het Verenigd Koninkrijk tien dagen voor de Brexitdeadline in een crisis zit. Dat is een direct gevolg van de beslissing van Lagerhuisvoorzitter John Bercow van maandag. Hij weigerde een derde stemming toe te staan over Mays deal.
19/03 20u00  Oudere broer Gökmen T. sympathiseert met radicaal–islamitische groeperingWat zijn de roots van Gökmen T., die maandagmorgen drie mensen doodde in een Utrechtse tram? Zijn oudere broer Bilal is in elk geval een aanhanger van de Kaplancilar, een radicaal–islamitische splintergroepering uit Turkije.
19/03 20u00  Duitsland en België: EU-landen moeten elkaar controleren op naleving democratie en rechtsstaatIn de Europese Unie moet een onpartijdig mechanisme komen, waarbij de lidstaten onder leiding van onafhankelijke deskundigen elkaar controleren op de naleving van de rechtsstaat. Duitsland en België hebben dit dinsdag voorgesteld in een reactie op de vastgelopen strafprocedures tegen Polen en Hongarije. Het voorstel is bedoeld om te komen tot een minder polariserende methode om landen aan te spreken op schending van de democratische waarden.
19/03 19u30  President Nazarbajev van Kazachstan treedt onverwacht afPresident Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft dinsdag zijn functie neergelegd. Nazarbajev, die bijna dertig jaar over Kazachstan regeerde, was de langstzittende leider van de republieken die zelfstandig werden na het ineenstorten van de Sovjet-Unie in 1991.
19/03 19u15  De crash van de 737 Max 8: kroniek van een aangekondigde rampSteeds meer details komen aan het licht over het ongeluk met de Ethiopische Boeing 737 Max waarbij 157 inzittenden omkwamen. Een combinatie van riskante ontwerpkeuzen, afgezwakt veiligheidstoezicht, tekortschietende pilotenscholing en nationale belangen leidde tot ‘de perfecte storm’.
19/03 18u00  Gökmen T.’s strafblad: diefstal, wapenbezit, verdenking van verkrachtingGökmen T. is de afgelopen jaren meerdere malen met justitie in aanraking geweest. De 37-jarige verdachte van de schietpartij in Utrecht wordt beschuldigd van een verkrachting in 2017. Daarnaast is T. veroordeeld wegens winkeldiefstal, een inbraak, illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland dinsdag bekendgemaakt.
19/03 17u15  Man die zich jarenlang voordeed als forensisch patholoog krijgt 4 jaar celEen 58-jarige man uit Bennekom heeft zich jarenlang voorgedaan als forensisch patholoog. Hij werkte op de crashplekken van German Wings in 2015 en van een vliegtuigongeluk in Namibië in 2013, waar slachtoffers werden geïdentificeerd.
19/03 16u30  Lagerhuisvoorzitter Bercow fluit premier May terug in verband met te veel stemmingenTheresa May mag haar Brexitakkoord niet telkens opnieuw ter stemming brengen. Dat heeft de Britse Kamervoorzitter John Bercow maandagmiddag verklaard in het Lagerhuis. Alleen als het akkoord fundamenteel wordt veranderd, kan de volksvertegenwoordiging er weer naar kijken.
19/03 16u00  Justitie: nog geen enkel bewijs voor relatie tussen Gökmen T. en slachtoffersHet Openbaar Ministerie houdt er ‘ernstig rekening’ mee dat de schietpartij in Utrecht een terroristisch motief heeft. Dit zou onder meer blijken uit een briefje dat de hoofdverdachte, de Turkse Gökmen T., achterliet in zijn auto. Ook andere motieven worden niet uitgesloten. Het onderzoek is nog in volle gang.
19/03 12u30  Vaste lasten doen forse greep in huishoudportemonneeHuishoudens zijn steeds meer geld kwijt aan de vaste lasten. De hap die onder meer de energierekening, huur of hypotheek uit het inkomen nemen, is gemiddeld 5 procent groter dan tijdens de crisis tien jaar geleden.
19/03 12u15  Urenlang is er die angst: hoe een rustige maandagochtend veranderde in een klopjacht op een mogelijke terroristAls op maandagochtend acht personen worden neergeschoten in Utrecht, vrezen autoriteiten voor een terroristische aanslag. Het geweld is nietsontziend. ‘Ik hoorde plop-plop-plop.’
19/03 12u00  ‘Gestoord, maar geen terrorist’: dit zeggen buurtgenoten over verdachte Gökmen T.Gökmen T. (37), die maandagmorgen in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen doodschoot en vijf anderen verwondde, heeft een lijvig strafblad en staat bij zijn buurtgenoten bekend als ‘uitschot’. Maar een terrorist was hij volgens hen niet. Het motief voor zijn daad zoeken ze in de relationele sfeer.
19/03 11u15  Politiechef Parijs vervangen vanwege ‘ongepaste instructies’ omtrent rubberkogelsDe vernielingen en plunderingen zaterdag in Parijs, tijdens de demonstratie van gele hesjes, hebben geleid tot het vertrek van de politiechef van de Franse hoofdstad. Commissaris Michel Delpuech wordt vervangen omdat hij ‘ongepaste instructies’ zou hebben gegeven om het gebruik door de politie van rubberkogels te verminderen, zo deelde premier Édouard Philippe maandag mee.
19/03 07u15  Teruglezen liveblog Utrecht: Politie arresteert derde verdachte, onduidelijk wat betrokkenheid isBij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn maandag 3 doden en 5 gewonden gevallen. De politie heeft naast verdachte Gökmen T. nog twee personen aangehouden. Lees in dit liveblog, dat wij bijhielden, terug wat er in Utrecht gebeurde.
19/03 07u00  Boeing kondigt snelle update 737 Max aan, ‘openbaar aanklager VS onderzoekt ontwikkelingen’Boeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen.
19/03 06u15  Derde verdachte schietpartij Utrecht aangehouden, betrokkenheid nog niet duidelijkBij een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn maandag drie doden en zeker vijf gewonden gevallen. Drie van hen zijn er, in de woorden van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, ernstig aan toe. De verdachte van de schietpartij, de 37-jarige Gökmen T., is aangehouden.
19/03 04u30  Boeing kondigt snelle update 737 Max aan, justitie VS start onderzoek naar controlesBoeing-topman Dennis Muilenburg zegt dat de vliegtuigbouwer snel met een software-update komt voor de toestellen van het type 737 Max. Ook zullen de piloten nieuwe trainingen krijgen. Doel van de maatregelen is ‘de zorgen weg te nemen’ die rond de vliegtuigen zijn ontstaan na twee recente crashes in Indonesië en Ethiopië waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. De Boeings 737 Max staan wereldwijd voorlopig aan de grond.
18/03 23u45  Fris boegbeeld belichaamt pijn en bezieling van de Nieuw-ZeelandersMet een zwarte hoofddoek bezocht de 38-jarige Jacinda Ardern daags na de aanslag in Christchurch de nabestaanden van de slachtoffers. De premier van Nieuw-Zeeland dwong met haar waardige en meevoelende optreden alom respect af.
18/03 23u45  Tsjetsjeense mensenrechtenactivist veroordeeld tot vier jaar celEen rechtbank in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft de mensenrechtenactivist Ojoeb Titijev maandag veroordeeld tot vier jaar gevangenis wegens het bezit van marihuana. Titijev was het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Memorial in Tsjetsjenië. Volgens de Russische oppositie gaat het om een politiek proces met als doel Titijev het zwijgen op te leggen.
18/03 23u30  Drie doden en vijf gewonden bij schietpartij in Utrecht; verdachten aangehoudenBij een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht zijn maandag drie doden en zeker vijf gewonden gevallen. Drie van hen zijn er, in de woorden van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, ernstig aan toe. De verdachte van de schietpartij, de 37-jarige Gökmen T., is aangehouden.
18/03 23u15  Bloedbad Nieuw-Zeeland kantelpunt voor jongste vrouwelijke premier ter wereldMet een zwarte hoofddoek bezocht de 38-jarige Jacinda Ardern daags na de aanslag in Christchurch de nabestaanden van de slachtoffers. De premier van Nieuw-Zeeland dwong met haar waardige en meevoelende optreden alom respect af.
18/03 23u15  In Sovjet-tijd sloegen arbeiders er hun wodka achterover, nu duiken ze weer op: rjoemotsjnaja'sSpartaanse cafés in de Sovjettijd waar aan statafels een wodka achterover werd geslagen – zoals Italianen met een espresso doen in een koffiebar. De rjoemotsjnaja’s zijn terug in Moskou: hip en met eigentijds publiek.
18/03 23u00  De Groningse Staten hebben niets te zeggen over het gas, maar praten er altijd overHet is het Grote Groningse ongemak: over de gaswinning beslist Den Haag, niet de provincie. Toch ging het er in elke vergadering van de Staten over en raakte de coalitie erdoor gespleten.
18/03 22u45  ‘De grootste fout die je kunt maken, is je mond houden’Plotseling verschijnt een Utrechtse tram op de schermen van CNN en BBC. Van burgemeester Jan van Zanen tot de chef terrorismebestrijding; de overheid laat haar gezicht zien - precies volgens de draaiboeken van de crisiscommunicatie.
18/03 22u30  Bij een aanslag komt de moderne overheid met updates: ‘De grootste fout die je kunt maken, is je mond houden’Plotseling verschijnt een Utrechtse tram op de schermen van CNN en BBC. Van burgemeester Jan van Zanen tot de chef terrorismebestrijding; de overheid laat haar gezicht zien - precies volgens de draaiboeken van de crisiscommunicatie.
18/03 22u00  Kieswijzers zijn dit jaar evenveel of meer ingevuld dan vier jaar terugOp 20 maart stemt Nederland voor de waterschappen en de Provinciale Staten. Het laatste verkiezingsnieuws houden we in dit blog voor u bij. (En doe meteen even onze stemchecker: de kieswijzer die kijkt naar wat de Eerste Kamer déed in plaats van beloofde).
18/03 21u15  Miljoenenproductie over Tachtigjarige Oorlog moet theaterbezoek naar Zuid-Limburg trekkenDe Opstand, zo gaat de nieuwe musical heten die volgend jaar in Heerlen publiek uit heel Nederland naar Zuid-Limburg moet trekken. Onderwerp: de eerste tien jaar van de Tachtigjarige Oorlog, waarin Willem van Oranje de hoop was van de geteisterde bewoners in de zuidelijke Nederlanden en zich opmaakt voor de eerste veldtocht tegen de Spaanse overheerser.
18/03 20u45  De toekomst van landbouw en toerisme zijn in Friesland en Zeeland gevoelige thema’sDe toekomst van de landbouw en het toerisme zijn gevoelige thema’s in Friesland en Zeeland. Hoe vind je de balans tussen rust en reuring? En tussen landschapspijn en rendement? Het zesde en laatste tweeluik over de stemming in de twaalf provincies.
18/03 20u45  Zijn transgenders ondervertegenwoordigd bij verkiezingen?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: met vier gemeenteraadsleden waren transgenders bij de afgelopen verkiezingen ondervertegenwoordigd.
18/03 20u30  ‘Die man is toch geen móslim? Ík ben moslim en wij helpen elkaar’Het balkon van alleenstaande moeder Gül Civas en haar drie dochtertjes Azra, Sera en Esra kijkt uit op de achterzijde van het flatgebouw waar niemand meer kan komen. Trumanlaan, Kanaleneiland: hier zijn speciale eenheden maandagmiddag uren bezig, met wat een zeer behoedzame doorzoeking van een woning lijkt, omdat verdachte Gökmen T. in één van de flats in dat gebouw zou zijn ingeschreven.
18/03 20u30  Ondanks de geitenstop mag deze boer een omstreden ‘giga geitenstal‘ bouwenOm gezondheidsredenen is een ‘geitenstop’ van kracht in vrijwel heel Nederland. Toch mag een boer in het Gelderse Hurwenen, ondanks verzet van alle kanten, een van de grootste van Europa worden. Hoe een ‘giga geitenstal’ een dorpje uiteendrijft.
18/03 20u30  Politiebonden stoppen snelwegactie na schietpartij UtrechtDe politiebonden hebben de langzaamaanactie op de snelwegen afgeblazen in verband met de schietpartij in Utrecht. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP is de actie van de baan en gaan politieagenten voor zover nodig naar Utrecht. Hij heeft daar nu spoedoverleg over.
18/03 18u00  Volgens de Fryske Nasjonale Partij is het ‘Fries-zijn’ hipper dan ooitDe Fryske Nasjonale Partij ontstond een halve eeuw geleden vanuit taalactivisme. Inmiddels is de FNP een machtsfactor van belang in de Friese provinciepolitiek. Maar is ‘het eigene’ nog wel onderscheidend als bijna iedereen trots is Fries te zijn?
18/03 17u45  Bij de pensioenstakers in Ahoy overheerst het ongemak, alle aandacht is bij UtrechtHet had de dag moeten worden van het massale pensioenprotest, maar de politiek had maandag door de gebeurtenissen in Utrecht wel wat anders aan haar hoofd. In de Rotterdamse Ahoy willen de stakers niet echt scanderen.
18/03 17u30  Zes genomineerden Libris Literatuurprijs 2019 bekendJan van Aken (De Ommegang), Esther Gerritsen (De trooster), Rob van Essen (De goede zoon), Ilja Leonard Pfeijffer (Grand hotel Europa), Johan De Boose (Het vloekhout) en Bregje Hofstede (Drift) staan op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2019 (groot 50 duizend euro). Dat maakte juryvoorzitter en oud-politica Jet Bussemaker maandagmiddag bekend in Amsterdam.
18/03 17u00  Cycloon vaagt Mozambikaanse havenstad Beira weg, zeker 150 dodenIn Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn zeker 150 mensen om het leven gekomen door een verwoestende orkaan. Cycloon Idai heeft volgens het Rode Kruis ‘90 procent’ verwoest van het Mozambikaanse Beira, een havenstad met een geschatte half miljoen inwoners. Honderden mensen worden nog vermist en tienduizenden zijn dakloos geworden door de hevigste storm in zuidelijk Afrika in jaren.
18/03 16u15  Mensen ter plaatse over schietpartij in Utrecht: sfeer ‘onrustig’, maar niet angstigUtrecht werd vanmorgen opgeschrikt door een schietpartij in een tram omstreeks 10.45 uur vanmorgen vlakbij het 24 Oktoberplein. Er vielen meerdere gewonden. In verschillende delen van de stad werden politieacties op touw gezet en inwoners werden geadviseerd binnen te blijven. De Volkskrant sprak met verschillende mensen ter plaatse.
18/03 16u15  Kledingketen CoolCat vraagt faillissement aan, 1.180 banen in gevaarCoolCat heeft faillissement aangevraagd. De modeketen verkeerde al sinds 2015 in zwaar weer.
18/03 16u00  Onze ijstijden ontstonden door aardplaatbotsingen in de tropenDe ijstijd waarin we ons momenteel technisch gezien nog altijd bevinden, ontstond door aardplaatbotsingen in de tropen. Net als trouwens alle drie grote ijstijden die de wereld de afgelopen 540 miljoen jaar geleden doormaakte, schrijven Amerikaanse onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift Science.
18/03 15u45  ECN/TNO: tienduizenden extra banen door KlimaatakkoordAls Nederland zijn Klimaatakkoord uitvoert komen er 39- tot 72 duizend voltijdsbanen bij in 2030. Voor elke verloren baan in fossiele sectoren zoals kolen en olie komen er zeven klimaatbanen terug. Dat concludeert ECN/TNO in onderzoek dat werd verricht in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
18/03 15u45  Ooggetuigen over de schietpartij in Utrecht: sfeer ‘onrustig’, maar niet angstigUtrecht werd vanmorgen opgeschrikt door een schietpartij in een tram omstreeks 10.45 uur vanmorgen vlakbij het 24 Oktoberplein. Er vielen meerdere gewonden. In verschillende delen van de stad werden politieacties op touw gezet en inwoners werden geadviseerd binnen te blijven. De Volkskrant sprak met verschillende mensen ter plaatse.
18/03 15u30  Calamiteitenhospitaal geopend in Utrecht; aantal opgevangen slachtoffers niet bekendDe slachtoffers van de schietpartij op het 24 Oktoberplein worden opgevangen in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Het UMC opent dit ‘slapende’ ziekenhuis uitsluitend bij ongevallen of rampen met veel slachtoffers.
18/03 13u15  Drie dagen na de aanslagen wachten nabestaanden nog altijd op lichamen dierbarenVrienden en nabestaanden wachten drie dagen na de aanslagen in Christchurch op de lichamen van hun dierbaren. De politie moet eerst de slachtoffers identificeren. Denken de nabestaanden dat de multiculturele samenleving van Nieuw-Zeeland met zijn 180 etnische groepen overeind blijft? ‘Wij zijn dit gevecht aan het winnen.’
18/03 13u00  Tientallen doden door overstromingen in Indonesische provincie PapoeaTientallen mensen zijn om het leven gekomen bij overstromingen en modderlawines in de Indonesische provincie Papoea. Er zijn zeker 79 doden en tientallen gewonden en vermisten. Zeker vierduizend mensen zijn geëvacueerd en worden in tenten, scholen en overheidsgebouwen opgevangen.
18/03 09u30  Regering Nieuw-Zeeland is het eens over aanscherpen wapenwetDe regering van Nieuw-Zeeland is het eens geworden over het aanscherpen van de wapenwet. Dat heeft premier Jacinda Ardern maandag bekendgemaakt. ‘Deze maatregelen betekenen dat wij binnen tien dagen na de afschuwelijke terroristische aanslag een hervormde wapenwet kunnen aankondigen. Ik geloof dat de wet onze samenleving veiliger gaat maken’, stelt de minister-president.
18/03 09u30  Agenten veel vaker slachtoffer van geweld tijdens de jaarwisseling, blijkt uit enquêtePolitiemensen hebben tijdens de jaarwisseling met veel meer geweld te maken gehad dan eerder werd aangenomen. Uit een onderzoek van de Centrale Ondernemingsraad (COR) onder agenten blijkt dat 326 agenten te maken hebben gehad met een vorm van geweld tijdens Oud en Nieuw. Eerder meldde het politiekorps 59 geweldsincidenten.
17/03 22u45  Wodka, bier en augurken: Sovjetcafé’s zijn weer helemaal hipSpartaanse cafés in de Sovjettijd waar aan statafels een wodka achterover werd geslagen – zoals Italianen met een espresso doen in een koffiebar. De rjoemotsjnaja’s zijn terug in Moskou: hip en met eigentijds publiek.
17/03 22u45  Na een paar rustige maanden opnieuw geweldsuitbarsting in ParijsMaandenlang verliepen de wekelijkse demonstraties van de gele hesjes relatief rustig, maar zaterdag liep het protest op de Champs-Élysées in Parijs al snel uit op een geweldsuitbarsting.
17/03 21u45  Bestuurder Haga-lyceum in tegenaanval: ‘Zolang Halsema mij een terrorist noemt, noem ik haar een domme gans’‘Ja, ik noem burgemeester Halsema een domme gans’, zegt Soner Atasoy, directeur-bestuurder van het Haga Lyceum, ‘zolang zij mij een terrorist noemt.’ Nu zijn school van alle kanten wordt belaagd, gaat hij in de tegenaanval.
17/03 21u00  Noord-Ierse DUP wellicht bereid om toch voor May’s Brexit-deal te kiezenDe Noord-Ierse coalitiegenoot van Theresa May staat onder druk om voor het Brexit-akkoord van de Britse premier te stemmen. De partij zal hier wel een prijs voor vragen.
17/03 19u15  Christchurch rouwt als na de aardbeving: ‘Het is verdrietig en mooi tegelijkertijd’De botanische tuin in Christchurch is sinds de aanslag op twee moskeeën de plek voor traumaverwerking. Eerder was dat al zo na de verwoestende aardbeving in 2011. ‘Samen rouwen we.’
17/03 19u15  Wat moet Groningen nu de gaskraan dichtgaat? Waterstof biedt kansenOver één ding zijn ze het in Groningen wel eens: na de gaswinning moet duurzame energie de nieuwe motor worden van de regionale economie. In Gelderland betwist de provincie dat een koopjesparadijs langs de snelweg die economie goed zal doen.
17/03 18u45  Na bloedbad gaat Nieuw-Zeeland wapenwet aanpakkenNieuw-Zeeland gaat strengere wapenwetten invoeren. Premier Jacinda Ardern heeft dat aangekondigd na de aanslag in Christchurch, waarbij vijftig moskeegangers rond het vrijdaggebed zijn omgekomen. De ‘alt right’-terrorist, Brenton Tarrant, beschikte sinds 2017 over een wapenvergunning en had zijn vijf wapens legaal gekocht, maakte Ardern in het weekend bekend.
17/03 18u15  Staatssecretaris wil dat Bol.com stopt met aanprijzen antivaccinatieboekenBol.com moet stoppen met het promoten van niet-wetenschappelijke boeken die pleiten tegen vaccinatie van kinderen. Dat zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis in het Algemeen Dagblad.
17/03 18u00  Wat moet Groningen nu de gaskraan dicht gaat? Waterstof biedt kansenOver één ding zijn ze het in Groningen wel eens: na de gaswinning moet duurzame energie de nieuwe motor worden van de regionale economie. In Gelderland betwist de provincie dat een koopjesparadijs langs de snelweg die economie goed zal doen.
17/03 15u15  Brancheorganisatie vreest voor gevolgen van ‘overkill aan horeca’Het aantal horecagelegenheden in Nederland is de afgelopen tien jaar met 13 procent fors toegenomen. Gemeenten laten leegstaande winkelpanden graag opvullen met een horecafunctie, maar brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest voor overaanbod in binnensteden.
17/03 11u15  Het treinverkeer zal morgen lange tijd van slag zijn door staking NS-personeelDoor een staking van NS-personeel tegen een verhoging van de pensioenleeftijd zal het treinverkeer maandag lange tijd van slag zijn. Zowel de bonden als de Nederlandse Spoorwegen verwachten dat het hele land hinder ondervindt van de werkonderbreking.
17/03 08u00  Aanslagpleger Nieuw-Zeeland voegt daad bij het extreem-rechtse woordDe denkbeelden van de man die vrijdag dood en verderf zaaide in moskeeën in Nieuw-Zeeland mogen bizar lijken, onder een groeiende groep westerlingen zijn ze gemeengoed onder de noemer alt-right.
17/03 07u45  Wat is een luchthaven zonder nationale vliegmaatschappij? Zaventem weet hetWat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.
17/03 07u45  Het hapert bij de SP, en de partij strompelt door de campagneDe SP verwachtte veel van de leiderschapswisseling. Lilian Marijnissen zou de partij leidend maken, zeker op de uitgedunde linkerflank. Maar het hapert. Marijnissen domineert niet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en intern is de SP verdeeld.
17/03 07u45  Onderzoekers van het Internationaal Strafhof mogen de VS niet meer inDe Verenigde Staten zullen geen visa meer verstrekken aan medewerkers van het Internationaal Strafhof in Den Haag die onderzoek doen naar Amerikaanse oorlogshandelingen.
17/03 06u45  Ineens lieten ze niets meer van zich horen – hoe ghosting zijn opmars maaktDoor sociale media is iedereen met iedereen verbonden. En juist daardoor veronachtzamen we het individuele contact, denkt Hasna El Maroudi, en rukt het fenomeen ghosting op, online uit iemands leven verdwijnen.
17/03 06u45  Christchurch in shock: ‘Dit is misschien normaal in andere landen, maar niet hier’Eén dag na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, maakt de schok onder bewoners voorzichtig plaats voor rouw. De aanslagen zijn moeilijk te bevatten in een land dat grof geweld vreemd is: ‘Dit is iets dat normaal gesproken alleen in Europa voorkomt.’
17/03 05u15  Dader stuurde manifest kort voor aanslag naar premier Nieuw-ZeelandDe premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft laten weten dat ze het manifest van de terrorist negen minuten voor de aanslagen op de moskeeën in Christchurch ontving. Ze zegt dat de veiligheidsdiensten daarna zo snel mogelijk hebben gehandeld. Bij de aanslagen kwamen 50 mensen om het leven.
16/03 16u30  VVD’ers over Rutte: tijd voor ‘vers bloed’Twee derde van 169 geïnterviewde lokale VVD’ers vindt dat het tijdperk-Rutte op zijn eind loopt. Zij zijn voorstander van ‘een frisse wind’ en ‘vers bloed’. Zijn opvolger zou fractieleider Klaas Dijkhoff moeten zijn, meent bijna de helft van de ondervraagden, omdat hij een ‘man van het volk’ is.
16/03 15u15  Wat blijft er over van Zaventem, nu het in buitenlandse handen is?Wat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.
16/03 14u30  De opkomst van alt-right: wat wil de extreem-rechtse beweging, en hoe groot is hun dreiging?De denkbeelden van de man die vrijdag dood en verderf zaaide in moskeeën in Nieuw-Zeeland mogen bizar lijken, onder een groeiende groep westerlingen zijn ze gemeengoed onder de noemer alt-right.
16/03 14u30  Zo verliep de grootste terroristische aanslag op moslims in het Westen. Een reconstructie van minuut tot minuutBij een terroristische aanslag schoot de Australiër Brenton Tarrant voor zover nu bekend 49 mensen dood in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Dit is een reconstructie van de aanslag van minuut tot minuut.
16/03 13u45  Gelovigen van de Ulu-moskee in Utrecht laten zich niet wegjagen: ‘Ik ben niet bang’Bezoekers van het vrijdaggebed in de Utrechtse Ulu-moskee laten zich niet bang maken door de aanslag in Nieuw-Zeeland, maar moskeevoorzitter Yucel Aydemir waarschuwt: ‘Wie zegt dat dit niet in Nederland kan gebeuren?’
16/03 13u45  Schutter wilde ‘immigratie stoppen’De Australiër Brenton Tarrant (28), die de beelden van de schietpartij in de Al Noor-moskee livestreamde, omschrijft zich in een manifest dat van hem zou zijn als ‘een gewone witte man’. Hij is opgepakt en aangeklaagd voor moord. De schutter zegt tot zijn daad te zijn gekomen om ‘zorg te dragen voor de toekomst van mijn volk’ en om ‘de immigratie direct terug te brengen’.
16/03 13u45  Beelden aanslag blijven opduiken, ondanks inspanningen sociale mediaMeer dan een kwartier lang zou een van de aanslagplegers op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland zijn daden op sociale media live hebben uitgezonden. Die oorspronkelijke stream is inmiddels verwijderd. Maar hoezeer de platformen ook hun best doen de video’s offline te houden, ze blijven eenvoudig vindbaar.
16/03 13u45  Leiders moslimlanden: aanslag Christchurch is het gevolg van islamofobie in het WestenLeiders van islamitische landen spreken het Westen aan op zijn medeverantwoordelijkheid voor het klimaat waarin de aanslagen in Nieuw-Zeeland konden plaatsvinden. De terreurdaad was volgens hen een gevolg van de in westerse landen welig tierende islamofobie.
16/03 13u45  Mediawetenschapper: aanslag vernietigt argument dat internetgrap ‘alleen maar een grap’ isHet manifest dat Christchurch-schutter Brenton Tarrant op Twitter plaatste om zijn terreurdaad in Nieuw-Zeeland aan te kondigen, is doorspekt met bekende grappen van internetfora 4chan en 8chan. Op deze laatste website is de aanslag massaal bejubeld.
16/03 12u45  Staatssecretaris wil dat Bol.com stopt met aanprijzen anti-vaccinatieboekenBol.com moet stoppen met het promoten van niet-wetenschappelijke boeken die pleiten tegen vaccinatie van kinderen. Dat zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis in het Algemeen Dagblad.
16/03 12u15  Trump spreekt veto uit over wetgeving die einde moest maken aan noodtoestandDe Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een veto uitgesproken over een resolutie van het Congres die een einde moest maken aan de noodtoestand die Trump vorige maand uitriep. Met de noodtoestand wil de president een muur langs de Mexicaans-Amerikaanse grens financieren, iets dat het Congres tot nu heeft geweigerd te doen.
16/03 11u15  Leraren demonstreren na een nacht in de jeugdherberg: ‘Ons salaris stelt weinig voor’Alle onderwijssectoren vonden elkaar in protest, maar wel met verschillende wensen. Op eentje na, zo blijkt in Den Haag: de werkdruk moet omlaag.
16/03 09u00  Een paar filmpjes, wat appjes, en toen liep het volledig uit de hand in UrkMassale vechtpartijen, politie met de wapenstok, controles van de toegangswegen naar het dorp: in Urk liep een conflict tussen jongeren deze week volledig uit de hand, waarna een gezin van Marokkaanse komaf werd bedreigd. En nu wil iedereen weten of er een racistisch motief was?
16/03 09u00  Is Holleeder echt de ‘godfather van de Amsterdamse onderwereld’?In een pleidooi van vijf dagen hebben de advocaten van Willem Holleeder deze week vraagtekens gezet bij de levenslange eis van het Openbaar Ministerie. Want de ‘topcrimineel’ Holleeder is een verzinsel van anderen.
16/03 00u15  NS-personeel staakt maandag tegen verhoging pensioenleeftijd: hinder door hele landDoor een staking van NS-personeel tegen een verhoging van de pensioenleeftijd zal het treinverkeer maandag lange tijd van slag zijn. Zowel de bonden als de Nederlandse Spoorwegen verwachten dat het hele land hinder ondervindt van de werkonderbreking.
16/03 00u15  Nu het bedrijfsleven de Klimaatakkoord-rekening krijgt, geeft Rutte III geeft even niet thuisHet kabinet-Rutte III geeft even niet thuis voor het bedrijfsleven. Dat krijgt een groter deel van de rekening van het klimaatakkoord gepresenteerd. Blijkt uit de Kamerbrief van minister Wiebes van Economische Zaken.
16/03 00u15  ‘De zwakke witte macht brengt Amerika in gevaar’President Trump brengt in de VS racistische krachten naar boven die nog lang niet zijn uitgeroeid, ziet auteur Ta-Nehisi Coates (43). Zijn er nog helden om dit onrecht te bestrijden?
16/03 00u15  Wat dóén ze eigenlijk, daar in het provinciehuis?De Volkskrant volgde een maand lang de Provinciale Staten van Utrecht.
16/03 00u15  SP zoekt in haar campagne naar eigen melodie, maar andere partijen zetten de toonDe SP verwachtte veel van de leiderschapswisseling. Lilian Marijnissen zou de partij leidend maken, zeker op de uitgedunde linkerflank. Maar het hapert. Marijnissen domineert niet bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en intern is de SP verdeeld.
15/03 22u00  Bestuurder Haga-lyceum gaat in de tegenaanval: ‘Ja, ik noem burgemeester Halsema een domme gans’‘Ja, ik noem burgemeester Halsema een domme gans’, zegt Soner Atasoy, directeur-bestuurder van het Haga Lyceum, ‘zolang zij mij een terrorist noemt.’ Nu zijn school van alle kanten wordt belaagd, gaat hij in de tegenaanval.
15/03 21u30  Schutter pleegde terreuraanslag ‘om immigratie te stoppen’De Australiër Brenton Tarrant (28), die de beelden van de schietpartij in de Al Noor-moskee livestreamde, omschrijft zich in een manifest dat van hem zou zijn als ‘een gewone witte man’. Hij is opgepakt en aangeklaagd voor moord. De schutter zegt tot zijn daad te zijn gekomen om ‘zorg te dragen voor de toekomst van mijn volk’ en om ‘de immigratie direct terug te brengen’.
15/03 20u15  Bekroning voor bedrijf dat koe naar de wc leert gaanHoe maak je een koe zindelijk? Met die vraag begon de zoektocht van Henk Hanskamp naar het product waarvoor hij donderdag een innovatieprijs kreeg. Zijn antwoord op de vraag van toen: ‘Een koe krijg je niet zindelijk, het is geen hond.’ Daarom ontwikkelde hij het CowToilet.
15/03 17u00  Baudet laat kabinet tijdens klimaatdebat staan voor zendtijd die Wilders aan zich voorbij laat gaanGoedemiddag,
15/03 17u00  Vergeldingsaanval Israël na eerste raketten sinds 2014 vanuit Gaza op Tel AvivHet Israëlische leger heeft donderdagavond bombardementen uitgevoerd op ‘terroristische doelen’ in de Gazastrook, nadat eerder op de avond twee raketten vanuit Gaza richting Tel Aviv waren afgevuurd. Dat heeft Israël vrijdag kort na middernacht bevestigd.
15/03 16u00  Kleine moslimgemeenschap voelde zich altijd veilig in Nieuw-ZeelandDe kleine moslimgemeenschap in Nieuw-Zeeland heeft altijd zonder veel problemen samengeleefd met andere bevolkingsgroepen. ‘We hebben ons hier steeds veilig gevoeld’, zei voorzitter Mustafa Farouk van de islamitische federatie Fianz vrijdag. ‘We dachten in het veiligste land ter wereld te leven.’
15/03 14u45  Beelden aanslag blijven opduiken, ondanks inspanningen Facebook, Twitter en YouTubeMeer dan een kwartier lang zou een van de aanslagplegers op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland zijn daden op sociale media live hebben uitgezonden. Die oorspronkelijke stream is inmiddels verwijderd. Maar hoezeer de platformen ook hun best doen de video’s offline te houden, ze blijven eenvoudig vindbaar.
15/03 14u45  Op de Tefaf is het devies voor de kersverse keurmeesters: kijken, kijken en niet lummelenDe Tefaf verving dit jaar ruim een kwart van de keurmeesters die een oordeel moeten vellen over de te koop aangeboden kunst en antiek op de grootste kunstbeurs van Nederland. De wisseling van de wacht was noodzakelijk. Handelaren eruit, academici en conservatoren erin luidde het devies.
15/03 10u30  Algerije zet in op ‘beslissend’ protest tegen president BouteflikaOpnieuw gaat Algerije vrijdag de straat op. President Bouteflika heeft het definitief verbruid, het volk eist een datum voor de verkiezingen. ‘De politieke crisis is zo diep dat er geen andere uitweg meer is.’
15/03 09u45  Zo beschermt de familie Teesselink haar schapen tegen de komst van de wolfIn Overijssel bereiden ze zich voor op de komst van de wolf. Samen met een speciaal team vrijwilligers. Waar lammetjes en ooien lonken, wordt een wolfwerende omheining geplaatst. ‘De wolf is er nu eenmaal, daar moeten we mee dealen.’
15/03 09u30  Gisteren klimaatspijbelaars, vandaag stakende leraren: waarom is demonstreren ineens zo populair?Duizenden leraren trekken vrijdagochtend naar het Haagse Malieveld om een hoger salaris en minder werkdruk te eisen. Eerder deze week waren er al twee klimaatmarsen en aanstaande maandag is er een landelijke actiedag voor pensioenen. De actiebereidheid was lang niet zo groot. Waarom is demonstreren ineens weer zo populair?
15/03 09u15  Zo beschermt de familie Teesselink haar schaapjes tegen de komst van de wolfIn Overijssel bereiden ze zich voor op de komst van de wolf. Samen met een speciaal team vrijwilligers. Waar lammetjes en ooien lonken, wordt een wolfwerende omheining geplaatst. ‘De wolf is er nu eenmaal, daar moeten we mee dealen.’
15/03 08u15  Vroege mens deed het zonder v, w en f – want die kon zijn gebit niet aanDoe uw onderkaak iets naar voren, zodat onder- en boventanden precies op elkaar vallen. En zeg nu hardop: ‘Roofovervallen vallen vrij vaak voor.’ Lastig? U heeft zojuist ontdekt waarom onze voorvaderen tot zo’n tienduizend jaar geleden de v en de f waarschijnlijk niet konden uitspreken.
15/03 08u15  Het Lagerhuis stemt voor uitstel Brexit en tegen tweede referendumEen grote meerderheid (412 – 202) van de Lagerhuisleden heeft donderdagavond voor uitstel van de Brexit gestemd. In principe is het uitstel tot 30 juni, maar als het Lagerhuis komende weken weer tegen het veelbekritiseerde akkoord van premier May stemt, volgt er langer uitstel. Dat laatste is een dreigement aan het adres van de Brexitpuristen binnen Mays partij, die telkens dwarsliggen.
15/03 08u15  Een progressieve kardinaal die zijn goede naam kwijtraakte bij een misbruikschandaalGewone stervelingen hebben geen weet van wat zich in de Sixtijnse Kapel afspeelt als er een nieuwe paus moet worden gekozen, maar het verhaal dat de Belgische kardinaal Godfried Danneels bijna tot opvolger van Johannes Paulus II werd gekozen, is hardnekkig. De man, die ook dertig jaar lang aartsbisschop van België was, is donderdag op 85-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Mechelen.
14/03 22u30  De Tweede Kamer zit vol vragen over het islamitische Haga Lyceum in AmsterdamDrie ministers moesten donderdag tekst en uitleg geven over de gang van zaken rond het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam. Hoe kan het dat er sprake is van een bedreiging van de nationale veiligheid, maar dat er geen wettelijke basis is de schoolbestuurders te vervolgen of de school te sluiten?
14/03 22u15  16-jarige (op plaats 17 van GroenLinks) vindt de Staten ‘interessanter dan verwacht’Op 20 maart stemt Nederland voor de waterschappen en de Provinciale Staten. Het laatste verkiezingsnieuws houden we in dit blog voor u bij. (En doe meteen even onze stemchecker: de kieswijzer die kijkt naar wat de Eerste Kamer déed in plaats van beloofde).
14/03 21u45  Klimaatspijbelaar op de Dam: ‘Ik word er helemaal gek van dat ijsberen doodgaan’Ondanks de handreiking die premier Rutte woensdag aan de oppositie deed om de klimaatdoelen te halen, verzamelden zich een dag later naar schatting tweeduizend klimaatspijbelaars in het centrum van Amsterdam. De toezeggingen van het kabinet zijn niet genoeg, is hun boodschap.
14/03 20u15  In Rijnland (tussen Gouda en Haarlem) valt echt wat te kiezen: koeien in de wei of moeras in de polderWaterschapsverkiezingen, saai? Niet als je met een boer als Walter Pieterse praat. Het waterschap pompt de weides droog zodat zijn koeien kunnen grazen. Maar drooggelegd veen stoot veel CO2 uit. Dus waarom het weiland niet tot moeras maken? Dat is de strijd die achter deze verkiezingen zit.
14/03 20u15  Na Trump-gezant nu ook Venezolaanse politicus Guaidó beetgenomen met Russisch neptelefoontjeDe Russen ‘Vovan’ en ‘Lexus’ hebben weer toegeslagen op het politieke wereldtoneel. Hun nieuwste slachtoffer: de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó. Het tweetal, dat zich voordeed als de Zwitserse president, zegt Guaidó voor de gek gehouden te hebben over het bevriezen van miljoenen dollars van het Maduro-regime.
14/03 19u00  Advocaat: ‘Wat heeft Van der Bijl dan gezegd dat zo erg was dat hij dood moest? Ik zie het niet’Het is dag 58 van de strafzaak tegen Willem Holleeder. Vandaag gaan advocaten Janssen en Malewicz verder met de bespreking van de moorddossiers, op de vierde dag van hun pleidooi. Drie liquidaties zullen in detail worden besproken.
14/03 18u30  Voorzitter Europees Parlement: ‘Mussolini deed ook positieve dingen’De Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, prees in een interview Benito Mussolini. De vroegere fascistische leider van Italië zorgde volgens Tajani voor ‘verbetering in veel delen van ons land’.
14/03 17u45  Uitstel, (g)een akkoord of toch geen Brexit – wat willen de Britten eigenlijk?Het Britse Lagerhuis wil de EU niet verlaten met een akkoord, maar ook niet zonder. Zoveel duidelijkheid heeft het debat in Londen afgelopen dagen opgeleverd. Vanavond moeten de Britse parlementariërs – eindelijk – aangeven wat ze wel willen: vermoedelijk uitstel van de geplande Brexit (29 maart). Maar waarvoor en hoe lang? Drie scenario’s.
14/03 16u15  Aboutaleb: nieuwe privacyregels bemoeilijken aanpak criminaliteitPrivacywetgeving en een tekort aan middelen in de strijd tegen zware of ondermijnende criminaliteit bemoeilijken de aanpak ervan, zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in twee interviews. ‘Hier is privacy niet voor uitgevonden.’
14/03 16u00  Waterschapsverkiezingen, saai? Niet als je met een boer als Walter Pieterse praatWaterschapsverkiezingen, saai? Niet als je met een boer als Walter Pieterse praat. Het waterschap pompt de weides droog zodat zijn koeien kunnen grazen. Maar drooggelegd veen stoot veel CO2 uit. Dus waarom het weiland niet tot moeras maken? Dat is de strijd die achter deze verkiezingen zit.
14/03 15u30  Drastische maatregel tegen huisjesmelkers: huis kopen? Alleen als je er zelf gaat wonenWie in Amsterdam een nieuwbouwhuis koopt, zal er zelf moeten gaan wonen. Met die maatregel hoopt de gemeente vastgoedinvesteerders die kopen om te verhuren de voet dwars te zetten.
14/03 14u00  Dit is de Democraat die paniek zaaide in het Republikeinse kamp in TexasBeto O’Rourke heeft zich officieel kandidaat gesteld om namens de Democraten deel te nemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Lees hier het profiel van de Democraat die in 2018 al opzien baarde door bij de Senaatsverkiezingen de Republikein Ted Cruz bijna te verslaan in de staat Texas, die doorgaans in grote meerderheid Republikeinse stemt.
14/03 13u30  Dit is geen gewone stemwijzer: check wat de Eerste Kamer dééd in plaats van beloofdeLees meer >
14/03 13u30  In deze twaalf gemeenten kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmenOp 20 maart stemt Nederland voor de waterschappen en de Provinciale Staten. Het laatste verkiezingsnieuws houden we in dit blog voor u bij. (En doe meteen even onze stemchecker: de kieswijzer die kijkt naar wat de Eerste Kamer déed in plaats van beloofde).
14/03 13u00  Blinden en slechtzienden kunnen dit jaar in 12 gemeenten zelfstandig stemmenOp 20 maart stemt Nederland voor de waterschappen en de Provinciale Staten. Het laatste verkiezingsnieuws houden we in dit slowblog voor u bij. (En doe meteen even onze stemchecker: de kieswijzer die kijkt naar wat de Eerste Kamer déed in plaats van beloofde).
14/03 12u00  May mikt op derde stemming: liever halve Brexit dan geen BrexitNadat het Britse Lagerhuis een No Deal-Brexit van tafel veegde, wil premier May het Britse parlement voor de derde keer laten stemmen over het Brexitakkoord; liever een halve Brexit dan geen Brexit.
14/03 11u00  VS zwichten na lang aarzelen voor roep om vliegverbod ‘ramp-Boeing’Ook de Verenigde Staten houden tot nader order hun Boeing 737 Max-vliegtuigen aan de grond. Dat heeft president Donald Trump woensdagavond besloten. Hij draait daarmee een beslissing terug van de Amerikaanse luchtvaartinspectie.
14/03 11u00  Gesprek Halsema met ouders Haga Lyceum ‘goede eerste opening’De opkomst is bedroevend laag bij de tweede poging van burgemeester Halsema om het gesprek aan te gaan met ouders van het Cornelius Haga Lyceum. Zij en onderwijswethouder Marjolein Moorman hebben uiteindelijk toch een 'goed gesprek’ met de overgebleven ouders, verzekeren ze.
14/03 10u45  Muggendodend medicijn is mogelijk nieuw wapen tegen malariaHet bloed van mensen giftig maken voor muggen: met die methode hebben Amerikaanse wetenschappers succes geboekt in de strijd tegen malaria, blijkt uit nieuw onderzoek.
14/03 10u30  Met omkoping krijgt Amerikaanse elite kindlief tóch naar prestigieuze universiteitVoor de Amerikaanse elite staat altijd een deur open bij de Amerikaanse elite-universiteiten – zelfs al is het een zijdeurtje. Als je genoeg geld hebt voor de portier, kom je altijd binnen.
14/03 10u30  Amerikaanse Senaat stopt steun oorlog in Jemen, Trump wil veto uitsprekenDe Amerikaanse Senaat heeft met 54 stemmen voor en 46 tegen een resolutie aangenomen, waarmee het een einde wil maken aan de Amerikaanse militaire steun aan Saoedi-Arabië. Daarmee wijst de Senaat direct het beleid van president Donald Trump richting het Saoedische koninkrijk af.
14/03 09u45  Meeste pensioenfondsen scoren een zware onvoldoende op duurzaamheidHet beleid van de tien grootste pensioenfondsen op het gebied van mensenrechten, klimaat en milieu, wapens en dierenrechten, schiet hopeloos tekort. Dat blijkt uit de eerste aflevering van het Eerlijke Pensioenlabel. Op de rapporten van de tien pensioenfondsen staan bij elkaar opgeteld 7 voldoendes en 143 onvoldoendes. Veruit het meest gescoorde cijfer was de 1: 79 keer.
14/03 09u45  200 euro aan zoon in kalifaat sturen, staat dat gelijk aan financieren van terrorisme?Geld overmaken naar bewoners in het IS-kalifaat wordt beschouwd als een strafbaar feit. Maar, vinden de verdachten die zich woensdag bij de rechtbank in Rotterdam moesten verantwoorden, ze konden hun familieleden toch niet laten vallen?
14/03 09u15  Texaanse Democraat Beto O’Rourke stelt zich kandidaat voor presidentschap VSBeto O’Rourke heeft zich officieel kandidaat gesteld om namens de Democraten deel te nemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Eerder weigerde de 47-jarige politicus vanwege zijn gezin met jonge kinderen.
14/03 08u15  Brandwond bij kind kan leiden tot posttraumatische stress bij oudersAls een kind brandwonden oploopt, kampen veel ouders nog lang met verdriet, angst en schuldgevoelens. Dat concludeert orthopedagoog Marthe Egberts, die vrijdag aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek promoveert.
14/03 08u00  Deze klimaatplannen zijn effectief (en deze kunnen direct de prullenbak in)Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft zijn oordeel uitgesproken. Welke klimaatmaatregelen uit het concept-Klimaatakkoord zijn het effectiefst? En welke kan het kabinet maar beter meteen bij het grof vuil zetten? Een overzicht per tafel.
14/03 04u00  Jonge Texaanse Democraat Beto O'Rourke stelt zich kandidaat voor presidentschap VSBeto O'Rourke (47) heeft zich officieel kandidaat gesteld om namens de Democraten deel te namen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Eerder weigerde de 47-jarige politicus vanwege zijn gezin met jonge kinderen.
14/03 00u15  Meeste pensioenfondsen scoren vette onvoldoende voor duurzaamheidHet beleid van de tien grootste pensioenfondsen op het gebied van mensenrechten, klimaat en milieu, wapens en dierenrechten, schiet hopeloos tekort. Dat blijkt uit de eerste aflevering van het Eerlijke Pensioenlabel. Op de rapporten van de tien pensioenfondsen staan bij elkaar opgeteld 7 voldoendes en 143 onvoldoendes. Veruit het meest gescoorde cijfer was de 1: 79 keer.
13/03 23u00  En de portemonnee dan? Klimaatplannen lijken daar vooralsnog weinig effect op te hebbenOp het eerste gezicht vallen de gevolgen van het klimaatbeleid voor de inkomens de komende jaren mee. Die vallen daardoor in 2030 waarschijnlijk 1,5 procent lager uit dan zonder het beleid het geval zou zijn. De laagste inkomens worden het hardst geraakt, de hoogste het minst. Maar dat kan in de loop der jaren door compenserende maatregelen door het kabinet worden verzacht of weggemasseerd.
13/03 22u30  ‘Groenste kabinet ooit’ kiest vlucht naar voren; rekening schuift van huishoudens naar bedrijvenNa anderhalf jaar weifelen, heeft Rutte III de schroom van zich afgeworpen. Door de klimaatrekening alsnog van huishoudens richting bedrijven te verschuiven, hoopt de coalitie de broodnodige politieke en maatschappelijke steun te vergaren.
13/03 22u30  De klimaatjongere is een bont type, weten ze nu in StraatsburgLees meer >
13/03 22u15  De moord op deze Braziliaanse politica was een politieke moord, maar namens wie?Een jaar na de brute moord op de Braziliaanse politica Marielle Franco zijn er nog altijd meer vragen dan antwoorden. Dinsdag zijn twee oud-politieagenten opgepakt voor de politieke afrekening. Maar wie gaf opdracht tot de moord? Er zijn banden tussen de man die volgens de aanklagers de trekker heeft overgehaald en de familie van president Jair Bolsonaro. Toeval? Of zit er meer achter?
13/03 21u15  Afrikanen rouwen samen om vliegramp Ethiopië – maar blijven trots op de vliegmaatschappijAfrika is in rouw na de rampvlucht zondag met de Boeing 737 Max 8 van Ethiopian Airlines. De crash raakt niet alleen Ethiopië, maar het hele continent.
13/03 21u00  Afrikanen rouwen samen om vliegramp Ethiopië – en zijn trots op de vliegmaatschappijAfrika is in rouw na de rampvlucht zondag met de Boeing 737 Max 8 van Ethiopian Airlines. De crash raakt niet alleen Ethiopië, maar het hele continent.
13/03 20u00  200 euro aan zoon in kalifaat sturen, staat dat gelijk aan financieren terrorisme?Geld overmaken naar bewoners in het IS-kalifaat wordt beschouwd als een strafbaar feit. Maar, vinden de verdachten die zich woensdag bij de rechtbank in Rotterdam moesten verantwoorden, ze konden hun familieleden toch niet laten vallen?
13/03 20u00  Vliegramp Ethiopië raakt Afrika – een heel continent in rouwAfrika is in rouw na de rampvlucht zondag met de Boeing 737 Max 8 van Ethiopian Airlines. De crash raakt niet alleen Ethiopië, maar het hele continent.
13/03 19u45  Hoe het kan dat het ov in Utrecht vastloopt, en Noord-Holland met lege bussen rijdtDe provincies bepalen welke bedrijven het regionale bus- en treinvervoer mogen verzorgen. Hoeveel geld mag dat kosten? Utrecht verslikte zich in de Uithoflijn, terwijl Noord-Holland naar flexibele alternatieven zoekt voor de lege bussen in de Noordkop.
13/03 19u45  Vruchtbaarheidsbehandeling toch vergoed voor lesbische en alleenstaande vrouwenZorgverzekeraars zullen de vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande en lesbische vrouwen dit jaar toch blijven betalen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) kwam woensdagochtend terug op zijn oordeel dat alleen heterostellen de behandeling vergoed zouden moeten krijgen.
13/03 19u45  Daklozen zonder verzekering krijgen recht op alle vormen medische zorgDaklozen zonder verzekering hebben met ingang van deze maand recht op alle vormen van medische zorg. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid maakt 4,8 miljoen euro subsidie vrij om de naar schatting 6.250 onverzekerden – vaak dak- en thuislozen of verwarde personen – de benodigde zorg te bieden. Dokters en artsen kunnen voortaan ook niet-spoedeisende hulp aan onverzekerden declareren.
13/03 19u15  Kabinet pakt plotseling door: energierekening omlaag, CO2-heffing voor bedrijvenGoedemiddag, Onder druk wordt alles vloeibaar, zelfs het klimaatbeleid van Rutte III. Opeens blijkt een CO2-heffing voor het bedrijfsleven toch mogelijk. Evenals verlaging van de energiebelasting voor de huishoudens.
13/03 18u30  Daklozen zonder verzekering krijgen recht op alle vormen medische zorg; kabinet trekt miljoenen uitDaklozen zonder verzekering hebben met ingang van deze maand recht op alle vormen van medische zorg. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid maakt 4,8 miljoen euro subsidie vrij om de naar schatting 6.250 onverzekerden – vaak dak- en thuislozen of verwarde personen – de benodigde zorg te bieden. Dokters en artsen kunnen voortaan ook niet-spoedeisende hulp aan onverzekerden declareren.
13/03 18u00  Vier jaar cel na fataal auto-ongeluk Anna Paulowna waarbij drie tieners omkwamenSiem B. (20) is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van een ongeluk in Anna Paulowna waarbij drie tieners omkwamen. Een meisje raakte zwaargewond. B. had geblowd en gedronken. Lees hier hoe de rechtszaak alles weer oprakelde in de kop van Noord-Holland, waar het drankgebruik van jongeren berucht is.
13/03 16u15  Gouverneur Californië gaat de doodstraf opschorten: 737 executies uitgesteldGouverneur Gavin Newsom van Californië gaat de doodstraf in zijn staat opschorten. Daarmee wordt voor 737 gevangenen die in de dodencel zitten die straf voorlopig niet uitgevoerd, aldus bronnen rondom de gouverneur.
13/03 16u00  Vakbonden: ‘hoge tot zeer hoge werkdruk’ op universiteitenZeven van de tien universiteitsmedewerkers ervaren een ‘hoge tot zeer hoge werkdruk’. Bijna driekwart van de medewerkers concludeert dat de hoeveelheid werk de afgelopen twee jaar is toegenomen, 65 procent heeft weleens overwogen wegens alle drukte te veranderen van baan.
13/03 15u45  Trumps omstreden transgenderverbod in krijgsmacht midden april van krachtHet Pentagon heeft het nieuwe beleid bekrachtigd dat transgenders ontmoedigt dienst te nemen in de krijgsmacht. Vanaf medio april zullen transgenders die zich aanmelden worden geweerd als zij een hormoonbehandeling of operatie nodig hebben.
13/03 14u15  Toegangswegen Urk afgesloten; politie arresteert twee verdachten na massale vechtpartijDe politie heeft dinsdag twee verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij de ongeregeldheden in Urk. Bij een massale vechtpartij rond de woning van een Nederlands-Marokkaans gezin raakte gisterenavond een 36-jarige vrouw lichtgewond.
13/03 13u45  Sterke daling zelfdodingen op spoor na maatregelen ProRailHet aantal zelfdodingen op het spoor is het afgelopen jaar met 10 procent afgenomen, blijkt uit cijfers van ProRail. Volgens de spoorbeheerder sorteren de eigen preventiemaatregelen effect.
13/03 13u30  Tekort aan geneesmiddelen neemt nog verder toe, minister verplicht tot medicijnvoorraadMedicijnfabrikanten hebben vorig jaar 1.390 meldingen gedaan van een dreigend geneesmiddeltekort. Een enorme stijging ten opzichte van 2017, toen er nog 536 keer aan de bel werd getrokken. De meldingen gingen over ruim duizend verschillende medicijnen, waarvan de farmaceut niet zeker was of er genoeg voorraad geleverd kon worden.
13/03 13u30  Brexit-debat wordt lijdensweg voor May: grote meerderheid verwerpt Brexit-voorstelHet Britse Lagerhuis heeft ook het aangepaste Brexit-akkoord verworpen. Bij de stemming dinsdagavond bleken 391 afgevaardigden tegen te zijn, en slechts 242 voor.
13/03 13u30  Cruciale dag voor klimaatbeleid: VVD en CDA wachten met klamme handjesVandaag krijgt de politiek antwoord op twee prangende vragen over het concept-Klimaatakkoord: gaat de CO2-uitstoot voldoende naar beneden en: hoe worden de lasten verdeeld tussen burgers en bedrijfsleven?
13/03 13u15  Dit toestel blijft in EU en China na tweede crash aan de grond – maar in VS mag het gewoon vliegenIn tal van landen wereldwijd, waaronder de Europese Unie en China, mag de Boeing 737 Max 8 niet meer opstijgen of landen. Na twee verongelukte toestellen binnen een half jaar tijd wordt de veiligheid van het vliegtuig in twijfel getrokken. In de VS mag het geplaagde toestel nog gewoon vliegen, nadat Boeing-baas Dennis A. Muilenburg de Amerikaanse president Donald Trump verzekerde dat het toestel veilig is.
13/03 11u45  Waterschap is mannenbolwerk: slechts één op vier verkiesbaren is vrouwOp 20 maart stemt Nederland voor de waterschappen en de Provinciale Staten. Het laatste verkiezingsnieuws houden we in dit slowblog voor u bij. (En doe meteen even onze stemchecker: de kieswijzer die kijkt naar wat de Eerste Kamer déed in plaats van beloofde).
13/03 11u30  Cruciale dag voor klimaatbeleid: politiek krijgt antwoord op twee prangende vragenVandaag krijgt de politiek antwoord op twee prangende vragen over het concept-Klimaatakkoord: gaat de CO2-uitstoot voldoende naar beneden en: hoe worden de lasten verdeeld tussen burgers en bedrijfsleven?
13/03 10u45  De Volkskrant introduceert hét hulpmiddel voor wie een elektrische auto zoektDe Volkskrant introduceert een onlinezoekhulp voor elektrische auto’s. Handig, nu het aanbod snel groeit.
13/03 10u30  Is de burger klaar voor klimaatmaatregelen? ‘Wonderlijk dat mijn eerste levensbehoefte – warmte – zo zwaar wordt belast’Nu de klimaatplannen zijn doorgerekend, wordt het tijd voor concrete maatregelen. Nederland moet groener worden en dat zal de burger merken. Is die burger daar klaar voor? Het kiezerspanel van de Volkskrant weifelt nog. ‘Wonderlijk dat mijn eerste levensbehoefte – warmte – zo zwaar belast wordt.’
13/03 10u15  Lodewijk Asscher pleit voor sluiting Haga Lyceum: ‘Voor welzijn leerlingen zoek ik de randen op’Het wetsartikel dat iedereen recht geeft een eigen school te stichten, moet op de schop, meent PvdA-leider Asscher. Het Haga Lyceum moet dicht.
13/03 10u00  Juist toen het beter ging met de drank en de jeugd, werd een auto-ongeluk drie tieners fataalEen auto-ongeluk na een avond drinken en blowen kostte drie tieners het leven in Anna Paulowna. Vandaag doet de rechter uitspraak tegen de bestuurder (20). De rechtszaak rakelt alles weer op in de kop van Noord-Holland, waar het drankgebruik van jongeren berucht is.
13/03 10u00  India’s eigen ‘intifada’: stenengooiers en strijdkrachten botsen in KashmirvalleiLees meer >
13/03 10u00  Eerst alleen partner, nu ook ‘rivaal’: EU wil China harder aanpakkenDe Europese Unie moet zich harder gaan opstellen tegenover China. Dit land is een belangrijke partner, maar ook een ‘rivaal’ die Europa’s veiligheid kan bedreigen. Die waarschuwing liet de Europese Commissie dinsdag horen bij de presentatie van tien actiepunten die uiteindelijk moeten leiden tot een Europese China-strategie.
13/03 09u15  Zes jaar cel voor Australische kardinaal Pell voor ‘schaamteloos’ seksueel misbruik 13-jarigenDe Australische kardinaal George Pell (77), de voormalige financiële topman van paus Franciscus, is in Australië veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Pell was eerder door de rechtbank op vijf aanklachten schuldig bevonden aan het misbruik van twee dertienjarige misdienaren eind jaren negentig.
13/03 08u30  India's eigen ‘intifada’: stenengooiers en strijdkrachten botsen in KashmirvalleiLees meer >
13/03 08u30  Trump wil volgend jaar meer geld uittrekken voor defensie en snijden in sociale voorzieningenDe Democraten hebben laten weten dat zij korte metten zullen maken met de begroting die president Trump heeft ingediend voor 2020. Trump wil extra geld uittrekken voor defensie, terwijl hij flink het mes zet in de sociale voorzieningen en programma's voor milieubescherming. Ook dreigt er een nieuw gevecht om de bouw van zijn muur langs de grens met Mexico waarvoor Trump 7,6 miljard euro vraagt.
13/03 08u30  Europees luchtruim tot nader order op slot voor ‘ramp-toestel’ BoeingIn navolging van tal van landen wereldwijd heeft ook de Europese Unie besloten haar luchtruim te sluiten voor de Boeing 737 Max, waarvan zondag voor de tweede keer in nog geen half jaar een tweede toestel verongelukte. Daarbij kwamen in Ethiopië 157 mensen om het leven.
13/03 08u15  EU teleurgesteld over wegstemmen nieuw Brexit-voorstel; May wil nog steeds ‘ordelijke Brexit’Het Britse Lagerhuis heeft het nieuwe Brexitakkoord dat premier May maandag op de valreep nog binnen wist te slepen, met grote meerderheid verworpen. In totaal stemden 391 tegen, en 242 voor. Lees dit liveblog terug, over hoe het nieuws zich ontwikkelde en de reacties.
13/03 08u00  Geplaagd toestel Boeing mag in VS gewoon blijven vliegenIn tal van landen wereldwijd, waaronder de hele Europese Unie en China, mag de Boeing 737 Max 8 niet meer opstijgen of landen. Na twee verongelukte toestellen binnen een half jaar tijd wordt de veiligheid van het vliegtuig in twijfel getrokken. In de VS mag het geplaagde toestel nog gewoon vliegen, nadat Boeing-baas Dennis A. Muilenburg de Amerikaanse president Donald Trump verzekerde dat het toestel veilig is.
13/03 05u15  Franse gelehesjesbeweging deelt gretig nepnieuwsDe Franse belastingbetaler draait op voor de kosten van de nieuwe goudkleurige schoenen – à 750 euro – van presidentsvrouw Brigitte Macron. Een opzienbarend bericht, als het waar zou zijn. Maar dat is het niet. Het is een van de vele gevallen van nepnieuws die circuleren in de Facebookgroepen van de gelehesjesbeweging.
13/03 02u45  Zes jaar gevangenisstraf voor Australische kardinaal Pell voor seksueel misbruikDe Australische kardinaal George Pell (77), de voormalige financiële topman van paus Franciscus, is in Australië veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Pell was eerder door de rechtbank op vijf aanklachten schuldig bevonden aan het misbruik van twee dertienjarige misdienaren eind jaren 90.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Australië in conflict met Turkije na ‘beledigende en roekeloze’ uitspraken Erdogan20/03 04u17 - de Volkskrant: De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zullen worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.
10x Australië in conflict met Turkije na ‘doodskist’-bedreiging Erdogan20/03 04u00 - de Volkskrant: De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zullen worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.
10x Trump-bondgenoot Devin Nunes valt hoon ten deel na miljoenenclaim bij Twitter20/03 15u30 - de Volkskrant: De Republikeinse afgevaardigde Devin Nunes, een van de trouwste aanhangers van president Trump, wordt op Twitter belachelijk gemaakt nadat hij een enorme schadeclaim bij het medium indiende.
9x ‘Ik ben geneigd bij die IS-aanhangers te denken: zak er maar in’20/03 10u15 - de Volkskrant: Lees meer >
8x Al 300 doden in zuidelijk Afrika door tropische cycloon Idai20/03 05u45 - de Volkskrant: De cycloon Idai heeft in zuidelijk Afrika al aan minstens driehonderd mensen het leven gekost. Voor de reddingswerkers is het een race tegen de klok om op tijd bij de duizenden slachtoffers te komen die nog vastzitten op daken en in bomen.
8x Wat stemt de kiezer? ‘Eigen volk eerst, daar sta ik achter’20/03 10u30 - de Volkskrant: Wat stemmen zij en waarom? Kiezers in Delft, Dongen en Dwingeloo delen hun afwegingen.
8x Na ‘Utrecht’ vervalt de campagne tijdens debat in oude patronen: ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’20/03 10u30 - de Volkskrant: Na de schietpartij in Utrecht wilden partijen ‘op gepaste toon’ verder met de verkiezingscampagne. Het pakte anders uit bij het NOS-slotdebat voor de provinciale verkiezingen. ‘Wilt u stoppen met schreeuwen?’
7x Cannabisgebruik leidt tot grotere kans op psychose20/03 12u45 - de Volkskrant: Cannabisgebruik leidt tot een grotere kans op psychoses, met name wanneer het THC-gehalte van cannabis hoog is. THC ofwel tetrahydrocannabinol is de stof die voor een high gevoel zorgt.
6x Zeldzaam geval van pech? Nou nee. Dit zijn de zeven oorzaken van de crash met de Boeing 737 Max 820/03 14u15 - de Volkskrant: Steeds meer details komen aan het licht over het ongeluk met de Ethiopische Boeing 737 Max waarbij 157 inzittenden omkwamen. Een combinatie van riskante ontwerpkeuzen, afgezwakt veiligheidstoezicht, tekortschietende pilotenscholing en nationale belangen leidde tot ‘de perfecte storm’.
5x Google stort zich op de gamemarkt met Netflix-achtige dienst20/03 10u45 - de Volkskrant: Met de nieuwe dienst Stadia kan iedereen games spelen zonder dat er speciale hardware nodig is. Google betreedt hiermee de gigantische gamemarkt.

Statistieken

Artikels:
35116
Gelezen:
27061
Aantal lezers nu:
66


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven