zondag 17 november 2019, week 46


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
17/11 23u15  Britse fotograaf Terry O’Neill liet de grootste sterren zien zoals ze echt waren Je kunt zeggen dat hij de juiste man, op de juiste plek, in het juiste tijdperk was. De Britse fotograaf Terry O‘Neill zag de popcultuur van zijn tijd voor zijn ogen ontstaan en plaatste zichzelf er middenin. Afgelopen zaterdag overleed hij, op 81-jarige leeftijd aan prostaatkanker.
17/11 20u15  Boze Tsjechen protesteren tegen premier: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’ In Praag zijn zaterdag ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.
17/11 20u15  Vlak voor de Sint komt, vliegen de Pegida-noten nog in het rond Op het moment dat Sinterklaas met zijn stoomtrein arriveerde in Apeldoorn, werden verderop in de stad tien zwart geschminkte Pegida-pieten opgepakt. ‘Wij zijn de echte Zwarte Pieten, Sinterklaas heeft NSB-pieten.’
17/11 18u45  Er wordt wereldwijd steeds vaker geprotesteerd, maar het is minder effectief dan ooit De wereldwijde golf van anti-regeringsprotesten kreeg vorige week ogenschijnlijk een opsteker met het vertrek van de Boliviaanse president Evo Morales. Maar kijk verder, en vreedzame protesten blijken steeds minder effectief.
17/11 11u00  De tien plagen van Egypte bespringen ineens Rutte III: hoe regeren veranderde in reageren Twee maanden geleden heerste nog een gevoel van tevredenheid over Rutte III. Maar onder druk van rechters, adviesraden, media en demon­straties zijn kabinet en Kamer de regie kwijt over de politieke agenda.
17/11 11u00  Schaadt Boyan Slat met zijn plasticvanger het zeeleven? De plasticvanger waarmee Boyan Slat de oceanen wil schoonmaken, veegt ook allerlei zeedieren op, waarschuwen biologen. Doet zijn werk meer kwaad dan goed?
16/11 23u15  Boze Tsjechen protesteren tegen premier Babiš: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’ In Praag zijn zaterdag ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.
16/11 21u45  Op Curaçao zwaait Sanikolas minzaam naar de demonstranten Ook op Curaçao, een autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden, is Sinterklaas zaterdag gearriveerd. En net als in Nederland wordt ook hier gedemonstreerd tegen zwarte piet, zij het op bescheiden schaal, ziet correspondent Kees Broere.
16/11 16u00  Dat ene zinnetje in de biografie van Cruijff is nu al niet meer te lezen Liet Johan Cruijff zich echt riant betalen door zijn Foundation? Zijn biograaf Auke Kok, die dit opschreef, is nu zelf gaan twijfelen.
16/11 16u00  Haga Lyceum vs. de staat: een warrige strijd waarin beide partijen de grenzen opzoeken Drie rechtszaken voerde het omstreden Cornelius Haga Lyceum deze week. Hoe het met de school gaat aflopen, is nog volstrekt onduidelijk.
16/11 16u00  Roger Stone is schuldig bevonden en riskeert 50 jaar celstraf Roger Stone, de Republikeinse ritselaar en jarenlange vriend van Donald Trump, is vrijdag schuldig bevonden aan liegen tegenover het Amerikaanse Congres en het beïnvloeden van een getuige.
16/11 13u45  Zo werd het pro-Zwarte Piet-protest steeds gewelddadiger Wie zijn die mensen die niet alleen meer racistisch schelden op sociale media, maar ook de straat op gaan om met geweld en dreigementen op te komen voor Zwarte Piet? En hoe heeft het zover kunnen komen?
16/11 13u30  Naema Tahir promoveerde op het gearrangeerde huwelijk en schaamt zich nu voor haar felle islamkritiek Zelf weigerde Naema Tahir te trouwen met de man die haar ouders hadden uitgezocht. Na een proefschrift over het gearrangeerde huwelijk is haar blik op de kwestie veranderd. ‘We kijken allemaal door onze eigen bril.’
16/11 12u45  Eén jaar gele hesjes en de geest van de revolutie leeft voort Een jaar na de stormachtige opkomst van de gele hesjes leeft de geest der revolutie voort op talloze rotonden en pleinen. Vlakbij Toulouse vinden ze dat je radicaal moet blijven, ‘anders besta je niet’. Belofte: op 5 december leggen ze weer het hele land plat.
16/11 12u45  Hoofdpiet uit Castricum zwaait af: ‘Ik had zo graag Zwarte Piet willen blijven, in al mijn onschuld’ Nu de publieke omroep is overgestapt op de roetveegpiet, stopt Peter Lambert – na twaalf jaar – als hoofdpiet van Castricum. ‘Ik dacht direct: het is klaar, het is over.’
Laatste update: vandaag om 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/11 05u15  De geest van de gele hesjes leeft in Toulouse: ‘We vechten om te leven zoals onze ouders dat deden’Een jaar na de stormachtige opkomst van de gele hesjes leeft de geest der revolutie voort op talloze rotonden en pleinen. Vlakbij Toulouse vinden ze dat je radicaal moet blijven, ‘anders besta je niet’. Belofte: op 5 december leggen ze weer het hele land plat.
15/11 21u45  Over de kinderopvangtoeslag: ‘We geven makkelijk geld en pakken het makkelijk af’De signalen dat het misging bij het toezicht op de kinderopvangtoeslag waren er al eerder. Ze werden genegeerd. ‘Het had ons veel ellende kunnen schelen’, zo luidt nu de wijsheid achteraf van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.
15/11 21u30  Gemeente Amsterdam pakt hoge ouderbijdragen voor basisonderwijs aanDe gemeente Amsterdam gaat geen subsidie meer geven aan basisscholen die een ouderbijdrage hoger dan 225 euro vragen.
15/11 21u30  Confrontaties in Hongkong escaleren in geweld: ‘Dit zal eindigen in bloed’De opstand in Hongkong lijkt na een half jaar van protest een nieuwe fase in te gaan. Demonstranten grijpen naar stenen en molotovcocktails. Ook hebben ze een universiteitscampus bezet. ‘Dit zal eindigen in bloed. Veel bloed.’
15/11 19u45  Britse verkiezingscampagne zo onvoorspelbaar als het weerDe verkiezingscampagne van Boris Johnson door het Verenigd Koninkrijk is obsessief geregisseerd, maar één factor is onbeheersbaar: het Britse weer. De zware overstromingen in Midden- en Noord-Engeland hebben de boodschap ‘Get Brexit Done’ tijdelijk weggespoeld.
15/11 19u30  Opnieuw verkiezingen in Bolivia, Morales niet welkom als kandidaatBolivia koerst af op nieuwe verkiezingen. De interim-regering en leden van de partij van de vertrokken president Evo Morales hebben hierover een akkoord bereikt. De oppositie wil echter niet dat Morales zich weer kandidaat stelt.
15/11 19u30  Rechter: boek over Cruijff moet inlegvel met rectificatie krijgenAlle 65.000 exemplaren van ‘Johan Cruijff, de biografie’ van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie.
15/11 19u00  Kabinet diep door het stof om kinderopvangtoeslag – forse schadevergoeding oudersHet kabinet gaat diep door het stof vanwege het falende toezicht van de Belastingdienst op de kinderopvangtoeslag. Honderden ouders die ten onrechte van fraude werden verdacht, krijgen nog dit jaar volledige compensatie plus een schadevergoeding van gemiddeld 25.000 euro.
15/11 19u00  Hoe sociale media zelfdoding in de hand werken en voorkomenSociale media maken het makkelijk adviezen te vinden over zelfdoding, maar ze kunnen mensen er ook juist van afhouden. Algoritmen zijn steeds beter in staat zorgelijke signalen te herkennen. Maar is dat wenselijk? En helpt het?
15/11 19u00  Waarom staat deze sullig ogende ober op de Amerikaanse sanctielijst staatBij belangrijke etentjes in het ­Kremlin duikt Jevgeni Prigozjin ­steevast op met een bord in zijn hand. Maar waarom staat een ­ogenschijnlijk ­sullige ober op de Amerikaanse sanctielijst voor het voeren van een informatieoorlog?
15/11 19u00  ‘Oordeel niet te snel over het gearrangeerde huwelijk’Zelf weigerde Naema Tahir te trouwen met de man die haar ouders hadden uitgezocht. Na een proefschrift over het gearrangeerde huwelijk is haar blik op de kwestie veranderd. ‘We kijken allemaal door onze eigen bril.’
15/11 19u00  Evo Morales bezat hetzelfde zesde zintuig voor presentatie als Fidel CastroOlaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Evo Morales.
15/11 19u00  In autoparadijs Duitsland kun je ook niet zo hard rijden als je wiltNu lekker doorrijden in Nederland overdag binnenkort niet meer mag, klinkt aan de borreltafel het gedweep met autoparadijs Duitsland nog luider. Maar hoe ongerept zijn de snelwegen zonder snelheidslimiet bij de Oosterburen eigenlijk nog?
15/11 18u30  Politicoloog waarschuwt voor normaliseren van radicaal rechts – treft ook de Volkskrant blaam?Politiek wetenschapper Cas Mudde waarschuwt in zijn boek The Far Right Today voor het normaliseren van radicaal rechts gedachtegoed. Treft ook de Volkskrant blaam?
15/11 18u30  Gokschuld van 44 duizend euro op je 22ste, gewoon vanaf huis opgebouwd op een mobieltjeEen onschuldig potje online gokken kan rap uitmonden in een heuse gokverslaving. Vooral pubers zijn er gevoelig voor.
15/11 18u00  Nederlandse snelheidsbeperking komt in Duitsland hard aanDe Nederlandse maximumsnelheid komt in Duitsland hard aan, een maand nadat daar een verhit politiek besluitvormingsproces over een snelheidsbeperking eindigde in een nederlaag van de voorstanders.
15/11 17u15  OM: 20 jaar cel en tbs voor ‘liquidatie’ HümeyraHet Openbaar Ministerie heeft vrijdag 20 jaar cel en tbs geëist tegen Bekir E. (32). Hij schoot op 18 december de 16-jarige Hümeyra dood in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam.
15/11 16u45  Opnieuw dode bij betogingen Hongkong - 70-jarige schoonmaker kreeg een steen tegen zijn hoofdBij de aanhoudende onrust in Hongkong is weer een dode gevallen. Een 70-jarige schoonmaker kreeg tijdens een confrontatie tussen demonstranten en regeringsgezinde betogers een steen tegen zijn hoofd. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
15/11 16u30  Het scheelde weinig of Wim Kok was nooit premier geworden, blijkt uit zijn biografieVandaag verschijnt het eerste deel van Marnix Krops biografie van Wim Kok als vakbondsman, minister en premier. Twee jaar lang voerde Krop gesprekken met Kok, tot diens overlijden.
15/11 15u45  Welke kleur krijgt Piet? Gemeenten bemoeien zich er liever niet meeIn steeds meer gemeenten doet de roetveegpiet zijn intrede bij de sinterklaasintocht. De schoorsteenvariant van Zwarte Piet verschijnt vooral in steden, en in enkele dorpsgemeenten. Bij die laatste brandt het bestuur zijn handen er niet aan: dan komt het besluit van lokale comités.
15/11 15u30  Maakt het wat uit, reizen met ministeriële toestemming? ‘Als dat uitlekt, kunnen ze je zien als spion’Even toestemming vragen voordat je naar een conflictgebied reist, dat leek de Tweede Kamer geen probleem. Vandaar dat de ‘uitreiswet’ zonder morren werd goedgekeurd. Zeer onterecht én gevaarlijk, vindt Ana van Es.
15/11 13u15  Het ging net iets beter in Amsterdam Nieuw-West, maar nu is er die luidsprekerDe luidspreker van de Blauwe Moskee heeft nog niet geklonken, maar buiten fietst alvast een oude man in een kaftan voorbij. Een andere man stapt in een nieuw model Jaguar en je onderdrukt haastig de gedachte: waar heeft die man zo’n auto vandaan, want je weet ook wel dat dat precies het probleem is, dat je zoiets denkt.
15/11 11u30  Rutte wil niks weten van ‘een wanprestatie’ in de stikstofcrisisDe stikstofcrisis duwt Mark Rutte in het defensief. De oppositie spreekt van ‘een wanprestatie’, maar de premier wil van geen fouten weten. Zijn verdedigingsstrategie: deze crisis is zo ‘enorm complex’ dat niemand hem iets kan verwijten.
15/11 09u45  De verdronken stad probeert te redden wat er te redden valtEen dag na de overstromingen waarbij 80 procent van de stad blank stond, openbaart zich het geheim van het echte Venetië. ‘Wij geven ons niet zomaar over aan het water. Wij leggen wat nat is te drogen, wij maken schoon, en wij gaan weer door. Want zo gaan wij met ons noodlot om.’
15/11 09u45  Verdachte Bekir E.: ‘Hümeyra werd gebruikt om mij achter slot en grendel te krijgen’De verdachte van de moord op scholiere Hümeyra zocht tijdens de rechtbankzitting donderdag vooral excuses buiten zichzelf: hij was onder invloed van drank en drugs en wilde haar niet doden. Zijn ex-vriendin had haar gebruikt, ‘ze reden vaak langs mijn huis, elke dag, om mij te pesten’.
15/11 08u30  Belastingdienst moet schade vergoeden na doorgeslagen jacht op frauderende oudersDe Belastingdienst moet circa driehonderd ouders die in 2014 klant waren bij het Eindhovense gastouderbureau Dadim een forse schadevergoeding betalen. De dienst zette hun kinderopvangtoeslagen stop omdat zij van fraude werden verdacht, maar voor die verdenking was in veruit de meeste gevallen geen enkel bewijs.
15/11 05u15  De biograaf van Wim Kok: ‘Hij was een jongen van de polder die wilde voldoen aan de eisen van de grote wereld’Een biografie beschouwde hij als een naderend doodsbericht. Toch werkte oud-premier Wim Kok eraan mee. Vandaag verschijnt deel 1: hoe een onzekere en wantrouwige man op eigen kracht de weg naar het Torentje vindt. Kok overleed vorig jaar.
14/11 22u30  Japanse premier schrapt prestigieuze bloesemborrel na kritiek op kostenGeen exclusieve kersenbloesemfeestjes meer voor de Japanse premier Shinzo Abe. Hij ligt onder vuur wegens de torenhoge kosten van het elite-evenement van het jaar.
14/11 22u15  Facebook verwijdert 5,4 miljard nepaccounts in negen maandenFacebook is in een keiharde wedloop verwikkeld om zo snel mogelijk nepaccounts te ontmantelen, nog voordat die in actie komen. Dit levert het nauwelijks te bevatten aantal van 5,4 miljard verwijderde nepaccounts op in de eerste negen maanden van dit jaar. Ofwel: 230 accounts per seconde.
14/11 21u00  Jong, zwart en vrouw: het andere gezicht van de No Deal-BrexitZe is een opvallende verschijning in de Brexit Partij van Nigel Farage. Haar boodschap: de Brexit is niet iets van boze witte oude mannen alleen. Inaya Folarin Iman (23) voert een groeiende groep jonge vrouwen aan die campagne voeren voor een No Deal-Brexit. ‘Waar is het geloof in eigen kunnen?’
14/11 21u00  Sciencefictionachtige 3D-displays komen stap dichterbijWaarom op een scherm projecteren als je beelden ook op de lucht zelf kunt tonen? In sciencefictionfilms zijn dit soort driedimensionale holografische displays al de normaalste zaak van de wereld. In de huidige editie van het vakblad Nature beschrijven onderzoekers dat ze die toekomst nu een stapje dichterbij kunnen brengen.
14/11 16u00  Stikstofplannen lossen bouwcrisis in de Randstad niet opOf de woningbouwplannen in de Randstad kunnen doorgaan, blijft onzeker. Ondanks de stikstofmaatregelen van het kabinet is er nog steeds te weinig ruimte om voldoende woningen te bouwen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
14/11 15u00  Door minister Blok lijkt het Nederlandse buitenlandbeleid een zwart gat gewordenVandaag verdedigt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zijn begroting in de Tweede Kamer. Maar veel parlementariërs vragen zich af waar hij eigenlijk voor staat. Het voormalige gidsland Nederland worstelt op alle fronten met zijn stellingnames. Er valt genoeg te kiezen, maar Blok lijkt niet in staat te zijn een duidelijke richting te geven.
14/11 15u00  Japanse premier schrapt prestigieuze bloemenborrel na kritiek op kostenGeen exclusieve kersenbloesemfeestjes meer voor de Japanse premier Shinzo Abe. Hij ligt onder vuur wegens de torenhoge kosten van het elite-evenement van het jaar.
14/11 15u00  Onze correspondent: ‘Overstroomd Venetië voelt apocalyptisch aan’In Venetië is de noodtoestand uitgeroepen omdat het water hoger staat dan ooit. Correspondent Jarl van der Ploeg hoorde van iemand dat hij plankjes had gehaald om zijn bed mee te verhogen, zodat zijn matras met zekerheid droog zou blijven als het water weer stijgt.
14/11 15u00  Het gaat slecht met satire: om te spotten moet je moedig zijnLees meer >
14/11 14u15  RTL Nieuws zet ‘robotjournalist’ in voor lokaal nieuwsNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
14/11 12u45  Gedupeerde geblunder Belastingdienst: ‘Mijn vertrouwen ben ik volledig kwijt’Een commissie onder leiding van oud-CDA minister Piet Hein Donner presenteert donderdag haar adviesrapport over de kinderopvangtoeslagaffaire bij de Belastingdienst. De Volkskrant sprak afgelopen zomer met Steve Kuipers, een van de vele gedupeerden. K
14/11 12u45  Trump-verhoren voor het eerst op tv, en dat kan grote gevolgen hebbenWat de uitkomst ook zal zijn, woensdag was een historische dag in Washington. De gesloten deuren in de Senaat zwaaiden open en iedereen kan nu meekijken naar het impeachmentonderzoek naar president Donald Trump.
14/11 12u45  Trump blijft inzage belastingpapieren weigeren en stapt naar het HooggerechtshofDe Amerikaanse president Donald Trump stapt naar het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het Huis van Afgevaardigden inzage krijgt in zijn financiën. Woensdag leed de president opnieuw een nederlaag bij het lagere Hof van Beroep in Washington, waar een verzoek om de zaak te seponeren werd afgewezen.
14/11 12u30  Hoe oordeelt de rechter straks over het nieuwe stikstofbeleid?Gedwongen door de rechter treft het kabinet maatregelen om de stikstofuitstoot in te perken. Anders mocht er amper meer gebouwd worden en zou de landbouw moeten krimpen. Kunnen bouwers en boeren nu voort?
14/11 12u30  Commissievoorzitter Bondsdag afgezet vanwege antisemitische tweetsDe AfD-politicus Stephan Brandner is woensdag afgezet als voorzitter van de vaste kamercommissie voor justitiële aangelegenheden, vanwege een aantal antisemitische en racistische tweets. Het is voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis dat een commissievoorzitter ontslagen wordt.
14/11 10u00  Staakt-het-vuren van kracht in Gaza tussen Islamitische Jihad en Israël, na zwaarste gevechten in maandenIsraël en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad zijn een bestand overeengekomen dat donderdagochtend is ingegaan. Het Israëlische leger zei dat de militaire operatie in Gaza voorbij is.
14/11 09u30  Gaan na de boeren nu ook de winkeliers staken?Veel winkelstraten in middelgrote steden leefden niet meer op na de recessie. De leegstand neemt toe. De branchevereniging van winkeliers schreef een brandbrief aan Den Haag. ‘Het een optelsom van regels en verplichtingen die ons nekt.’ In het Brabantse Oss, een winkelstad voor de regio, loopt het winkelaanbod zienderogen terug.
14/11 09u00  Bestand van kracht in Gaza tussen Islamitische Jihad en IsraëlIsraël en de Palestijnse beweging Islamitische Jihad zijn een bestand overeengekomen dat donderdagochtend is ingegaan. Het Israëlische leger zei dat de militaire operatie in Gaza voorbij is.
14/11 05u30  Topdiplomaten pleiten voor meer dialoog met Rusland: ‘Belangrijke buren moet je bij je houden’Nederland moet meer dialoog hebben met Rusland – ook al zal de relatie nog langere tijd belast blijven door de gevolgen van het neerhalen van MH17. Dat is het opmerkelijke advies van topdiplomaat Renée Jones-Bos, die tot voor kort ambassadeur in Moskou was. Haar pleidooi krijgt overigens steun van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot en zal naar verwachting ook een van de opties zijn van een Rusland-strategie die minister Stef Blok in december presenteert.
14/11 00u00  Onze correspondent: ‘Deze verhoren kunnen bepalen of Trumps presidentschap aan een zijden draad hangt’Alle ogen zijn vandaag gericht op de eerste openbare verhoren in het impeachmentonderzoek naar president Trump. De historische tv-beelden zullen herinneringen oproepen aan de impeachmentverhoren van de presidenten Nixon en Clinton. Amerika-correspondent Michael Persson is erbij.
13/11 23u15  Islamitische Jihad biedt Israël bestand aan na hevig geweld in GazaTerreurorganisatie Islamitische Jihad zegt onder voorwaarden bereid te zijn tot een bestand met Israël. Leider Zeyad al-Nakhala waarschuwt in een interview dat zijn groep de strijd nog ‘lange tijd’ kan volhouden als de Israëliërs niet instemmen met zijn eisen.
13/11 22u30  OM trekt zich om mysterieuze redenen terug uit strafzaak naar zware vechtpartijHet Openbaar Ministerie heeft zichzelf eind oktober om mysterieuze redenen niet-ontvankelijk laten verklaren in een strafzaak die draait om een vechtpartij in Groesbeek.
13/11 22u30  Israël valt Islamitische Jihad aan in de Gazastrook en laat Hamas buiten schotHet Israëlische leger bestookt al twee dagen doelwitten van Islamitische Jihad in de Gazastrook, nadat deze terreurorganisatie zo’n 250 raketten op Israël had afgevuurd. Het zijn de hevigste gevechten in maanden, waarbij al 24 Palestijnen om het leven zijn gekomen, onder wie drie kinderen.
13/11 22u00  Bolivia’s nieuwe president belooft rust maar zal ze de chaos onder controle krijgen?Jeanine Añez is president van Bolivia, maar voor hoe lang? De conservatieve senator riep zichzelf woensdag uit tot interim-president, maar dat bracht geen kalmte. De komende dagen moet duidelijker worden wie regeert: Añez of de chaos.
13/11 22u00  Rekenkamer: tienduizenden ouderen leven onnodig onder armoedegrensDoordat tienduizenden ouderen geen aanvulling op hun AOW-uitkering krijgen, worden zij gedwongen te leven onder de armoedegrens. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport Ouderdomsregelingen ontleed.
13/11 20u30  Boeren voelen zich opnieuw gepasseerd, bouwers eisen schadevergoedingDe landbouwsector is ontevreden over de totstandkoming van de stikstofmaatregelen van het kabinet. Ondertussen eisen Bouwbedrijven honderden miljoenen euro’s schadevergoeding van de overheid wegens de problemen met het beleid rond stikstof en pfas-chemicaliën.
13/11 20u00  De VVD offert haar paradepaardje, maar wat levert het op?Goedemiddag, Om de bouwers van een koude Kerst te redden, verlaagde het kabinet vandaag de maximumsnelheid. En dus is de vroegere vroempartij VVD een schietschijf voor haar electorale concurrenten, die van verraad spreken.
13/11 20u00  Drie arrestaties bij grootschalige actie in Oss tegen Brabantse drugshandelPolitie en justitie zijn woensdag met groots machtsvertoon een woonwagenkamp in Oss binnengevallen. Meer dan 400 agenten, rechercheurs en medewerkers van justitie, defensie en de belastingdienst zijn bij de actie betrokken. Er zijn drie arrestaties verricht.
13/11 19u45  Wat is stikstof? Hoe schadelijk is het? En vier andere vragen om het stikstofdebat te begrijpenDe Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat projecten die door hun nieuwe uitstoot van stikstof de neerslag daarvan op een natuurgebied verhogen, voortaan niet zomaar zijn toegestaan. Sindsdien liggen veel bouwplannen in Nederland stil. In de politiek gaan stemmen op om de veestapel te beperken. Hoe schadelijk is stikstof eigenlijk? Zes vragen.
13/11 18u45  Kabinet werkt aan maatregelen om de verlaging van pensioenen volgend jaar te voorkomenHet kabinet werkt aan maatregelen om verlaging van de pensioenen volgend jaar te voorkomen. Fondsen die de toegezegde pensioenen voor 90 procent kunnen dekken met hun vermogen, zouden dan niet hoeven ingrijpen. De pensioenverlagingen zijn dan bij vrijwel alle pensioenfondsen van de baan.
13/11 18u45  Familieleden van Syrische president Assad brengen deel fortuin onder in MoskouFamilieleden van de Syrische president Bashar al-Assad hebben de afgelopen jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd in vastgoed in Moskou. Volgens de anti-corruptieorganisatie Global Witness hebben een neef van Assad en diens familie gedurende de oorlog in Syrië zeker twintig appartementen gekocht in Moskva-City, het moderne zakendistrict van de Russische hoofdstad.
13/11 18u45  Kakkerlakken en wapengeweld: gevangenis Sint Maarten ‘onmenselijk’Ondanks afspraken tussen Nederland en Sint Maarten zijn de detentieomstandigheden op het eiland nog steeds ernstig onder de maat. Gedetineerden in gevangenis Point Blanche op Sint Maarten kampen met wapengeweld en ernstige agressie. De gevangenisdirectie erkent de misstanden.
13/11 17u45  Waarom wil de consument niet aan diervriendelijk varkensvlees?Lees meer >
13/11 16u45  Clinton flirt openlijk met nieuwe kandidatuur om Trump te verslaan: ‘Zeg nooit nooit’Terwijl de onzekerheid toeneemt of de huidige Democratische kandidaten president Trump wel kunnen verslaan, flirt Hillary Clinton openlijk met een nieuwe kandidatuur. Voor het eerst in lange tijd, heeft ze weer de deur opengezet voor een nieuwe gooi volgend jaar naar het presidentschap.
13/11 15u45  Rutte: snelheid naar 100, omdat bouwers anders met kerst zonder baan zittenDe verlaging van de maximumsnelheid op alle wegen naar 100 kilometer per uur is volgens premier Mark Rutte een onvermijdelijk offer om de stikstofcrisis het hoofd te bieden.
13/11 15u45  Felbegeerde Europese ‘giga-fabriek’ van Tesla naar DuitslandDe lang verwachte Europese ‘giga-fabriek’ van Tesla komt naar Duitsland, naar de omgeving van Berlijn om precies te zijn. Dat maakte Tesla-chef Elon Musk dinsdagavond bekend. Daarmee is Nederland als mogelijke locatie definitief van de baan.
13/11 13u30  Dit leidde tot het impeachmentonderzoek naar Trump – en dit kunnen we verwachtenWoensdag beginnen de openbare hoorzittingen in het impeachment­onderzoek tegen president Trump. Zo verliep het onderzoek tot nu toe.
13/11 12u15  Het verdwijnen van de 130-bordjes is een bittere pil voor de vroemvroempartijIntern deden zelfs VVD’ers er lacherig over: 130 kilometer per uur rijden was bovenal een politiek campagnemiddel. Nu het voormalig kroonjuweel wordt opgeofferd om de stikstofcrisis te bezweren, heeft wijlen ‘de vroemvroempartij’ er een probleem bij.
13/11 12u00  Onderzoek: kinderen krijgen via schoolboeken stereotiepe beelden voorgeschoteldKinderen krijgen via schoolboeken stereotiepe beelden voorgeschoteld van mannen, van vrouwen en van mensen met een niet-westerse achtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van Judi Mesman, hoogleraar maatschappelijke vraagstukken jeugd aan de Universiteit Leiden.
13/11 10u30  Polarisatie op het platteland: hoe stinkende varkens gemeenschappen verscheurenLees meer >
13/11 10u00  Bestuurscrisis PvdD zet door: weggestuurde voorzitter in beroep tegen royementSebastiaan Wolswinkel, de voormalig voorzitter van de Partij voor de Dieren, gaat in beroep tegen zijn royement. Volgens Wolswinkel ontstaat ‘een buitengewoon problematisch precedent’ als hij zich zou laten wegsturen door zijn voormalige bestuursgenoten. Daarmee houdt de onrust in de top van de PvdD aan.
13/11 10u00  Hevige beschietingen Israël en Gaza na dood ‘aartsterrorist’ Abu al-AtaIsraël en militanten in de Gazastrook hebben elkaar dinsdag hevig bestookt. De uitbarsting van geweld volgde op een gerichte Israëlische luchtaanval op een leider van de strijdgroep Islamitische Jihad, Baha Abu al-Ata.
13/11 10u00  Eerste Kamer steunt motie tegen subsidie op houtstookDe Eerste Kamer wil dat het kabinet stopt met subsidies voor het stoken van hout in kolencentrales. De Kamer steunde daartoe een motie van Nico Koffeman, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Alleen de VVD stemde tegen.
13/11 10u00  Verwoestende bosbranden rukken op naar buitenwijken SydneyHelikopters met bluswater en vliegtuigen met brandvertragende chemicaliën proberen de oprukkende bosbranden bij de buitenwijken van de Australische stad Sydney te stuiten. Door de harde wind en hoge temperaturen is dinsdag een ‘gevaarlijke’ dag in de strijd tegen ruim 120 allesverwoestende bosbranden.
13/11 09u30  GroenLinks en PvdA keren zich tegen verlaging pensioenen volgend jaarPvdA en GroenLinks zetten het pensioenakkoord op scherp. Zij trekken hun steun in voor de vernieuwing van het pensioenstelsel als volgend jaar pensioenen verlaagd worden. De oppositiepartijen stellen zich daarmee op naast de vakcentrale FNV, die kortingen ook afwijst.
13/11 09u30  Oostvaardersplassen terug bij af: rechter verbiedt alsnog afschieten edelhertenDe discussie over de Oostvaardersplassen kan weer van voor af aan beginnen. Het afschieten van gezonde edelherten, waar Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie Flevoland vorig jaar december mee begon om (grootschalige) natuurlijke sterfte van de dieren te voorkomen, is onvoldoende onderbouwd.
13/11 08u30  Wat maandenlang niet kon, lukt nu ineens wel: Spanje krijgt een linkse regeringWat eerder in een half jaar tijd niet lukte, is nu binnen twee dagen geregeld: de PSOE en Podemos willen in Spanje samen een linkse regering vormen. PSOE-voorman Pedro Sánchez wordt premier, Unidas Podemos-leider Pablo Iglesias vicepremier, en beide partijen zullen ministers leveren.
13/11 08u15  Van het telefoontje naar de verhoren: zo verliep het impeachmentonderzoek tegen Trump tot nu toeWoensdag beginnen de openbare hoorzittingen in het impeachment­onderzoek tegen president Trump. Zo verliep het onderzoek tot nu toe.
13/11 08u15  Vriendinnen gezocht v/v: het succes van speeddaten op zoek naar vrouwelijke maatjes‘Ik zit elke dag alleen. Ik wil een netwerk in Nijmegen!’ De noodkreet op Twitter staat niet op zichzelf. Meer dan 40 procent van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Vandaar het succes van speeddaten voor vriendschappen.
13/11 05u00  Egypte vreest uitdroging door Ethiopische reuzenstuwdam in de NijlEgypte en Ethiopië liggen in de clinch over de aanleg van de grootste stuwdam van Afrika. Ethiopië is al voor driekwart klaar met de Grote Ethiopische Renaissance Dam in de Blauwe Nijl. Het stroomafwaarts gelegen Egypte vreest watertekorten en dreigde daarom enkele jaren geleden zelfs met militair ingrijpen. De Amerikaanse president Trump wil wel bemiddelen.
12/11 22u30  Aandeelhouders Ajax fronsen de wenkbrauwen om ‘aanblijfbonus’ directeur OvermarsAandeelhouders van Ajax zijn opgetogen over de (financiële) successen van de club, maar dat betekent niet dat ze geen vragen hebben. Zoals over de ‘aanblijfbonus’ van Marc Overmars.
12/11 22u00  Curatoren over de moordaanslag op Philippe Schol: ‘Ieder van ons is weleens bedreigd’Philippe Schol overleefde woensdag ternauwernood een moordaanslag. De politie houdt er rekening mee dat de faillissementscurator werd neergeschoten vanwege zijn werk: Schol beschuldigde een failliete sportschool van het witwassen van drugsgeld. Is de aanslag een incident of is het vak onveiliger geworden?
12/11 21u45  Wat Google wil met de gezondheidsdata van tientallen miljoenen AmerikanenGoogle heeft de gezondheidsgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen bemachtigd via een samenwerking met een grote zorgaanbieder. Waarom kijken techbedrijven toch zo verlekkerd naar dit soort data?
12/11 21u30  De maximumsnelheid wordt verlaagd, maar daardoor bent u straks juist sneller thuisSommige automobilisten zullen flink balen van de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, die het kabinet woensdag zal aankondigen. Toch zijn er voordelen. Al liggen die vooral op de wat langere termijn.
12/11 21u00  Clinton bekritiseert Johnson om ‘achterhouden’ rapport Russische Brexit-invloedHillary Clinton heeft felle kritiek geuit op de regering van Boris Johnson. Deze weigert al voor de verkiezingen een rapport vrij te geven over mogelijke Russische pogingen om het Brexitreferendum te beïnvloeden.
12/11 21u00  Canadees Neil Young wil kunnen stemmen tegen Trump. Maar hasj houdt dat tegenRocklegende Neil Young kan niet wachten om volgend jaar een oordeel te vellen in het stemhokje over ‘leugenaar en pestkop’ Donald Trump. Maar het plan van de Canadees om Amerikaans staatsburger te worden, is vertraagd. Probleem: zijn overmatig hasjgebruik.
12/11 20u30  Maximaal 100? Wat vinden de elektrische (en andere) rijders daarvan?Wat vinden automobilisten op het tank- en oplaadstation langs de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch van de verlaging van de maximumsnelheid? En voelen elektrische rijders, die helemaal geen stikstof uitstoten, zich oneerlijk behandeld?
12/11 15u15  Boliviaanse president Morales uitgeweken naar MexicoDe Boliviaanse president Evo Morales is vertrokken naar Mexico. De Mexicaanse regering bood hem asiel aan nadat hij zondag zijn aftreden bekend had gemaakt.
12/11 15u15  Nederlands bedrijf levert vegetarische Whopper aan Burger KingDe Vegetarische Slager, de producent van vleesvervangers die in handen is van Unilever, levert vanaf dinsdag vegetarische hamburgers aan Burger King, meldt persbureau Bloomberg. De hamburgergigant gebruikt deze voor de vleesvrije burger Rebel Whopper.
12/11 15u00  Israël doodt commandant Islamitische Jihad, militanten zweren wraakHet Israëlische leger heeft dinsdagochtend een commandant gedood van Islamitische Jihad, een militante beweging op de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. Direct na de aanval werden vanuit Gaza raketten op het zuiden van Israël afgevuurd.
12/11 15u00  Ambassadeur: VS bieden Nederland opnieuw hulp aan bij terughalen SyriëgangersDe Amerikaanse regering wil Nederland nog altijd helpen bij het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Wel moet dit veilig kunnen gebeuren. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland dinsdag tegen de NOS.
12/11 15u00  Clinton bekritiseert Johnson om ‘achterhouden’ rapport over Russische invloed op BrexitHillary Clinton heeft felle kritiek geuit op de regering van Boris Johnson. Deze weigert al voor de verkiezingen een rapport vrij te geven over mogelijke Russische pogingen om het Brexitreferendum te beïnvloeden.
12/11 15u00  Canadees Neil Young wil kunnen stemmen tegen Trump. Maar hasj bemoeilijkt zijn paspoortaanvraagRocklegende Neil Young kan niet wachten om volgend jaar een oordeel te vellen in het stemhokje over ‘leugenaar en pestkop’ Donald Trump. Maar het plan van de Canadees om Amerikaans staatsburger te worden, is vertraagd. Probleem: zijn hasjgebruik.
12/11 15u00  Advocaat Derk Wiersum werd weken voor zijn liquidatie al gevolgdDe geliquideerde advocaat Derk Wiersum (44) is voor zijn dood wekenlang geobserveerd. Vanuit drie gestolen voertuigen zijn zijn woning en straat in de gaten gehouden. Dat stelt de recherche die onderzoek doet naar de moord. Het programma Opsporing Verzocht komt dinsdagavond met nieuwe informatie uit het onderzoek.
12/11 15u00  Staat in beroep tegen vonnis over IS-kinderenDe staat gaat in beroep tegen het vonnis van de Haagse rechter, maandag, over het terughalen van 56 IS-kinderen uit Syrië. De rechter oordeelde in een kort geding dat de overheid alles in het werk moet stellen om de minderjarigen terug naar Nederland te geleiden.
12/11 15u00  Polen boos op Netflix wegens ‘herschrijven geschiedenis’ in nieuwe serieStreamingdienst Netflix ‘herschrijft de geschiedenis’. Dat is althans de aantijging van de Poolse premier Mateusz Morawiecki. In de nieuwe serie The Devil Next Door is een kaartje te zien met de concentratie- en vernietigingskampen. ‘Polen’ staat erboven, terwijl het land in werkelijkheid opgeknipt en bezet was door nazi-Duitsland.
12/11 15u00  Producten uit door Israël bezette gebieden moeten ‘nederzettingsvermelding’ krijgenLevensmiddelen die afkomstig zijn uit door Israël bezette gebieden, moeten een speciaal etiket krijgen dat consumenten in de Europese Unie duidelijkheid verschaft over de herkomst van het product.
12/11 14u30  Psychiaters bezorgd: wet voor gedwongen behandeling is ‘bureaucratisch monster’Psychiaters slaan alarm over de wet die vanaf 1 januari de gedwongen behandeling moet regelen van psychiatrische patiënten. In een brief naar de Tweede Kamer waarschuwen ze dinsdag voor een ‘bureaucratisch veelkoppig monster’.
12/11 14u15  De zorgpremie gaat omlaag, maar die van u gaat omhoog – Hoe kan dat?Dit kan nog een pijnlijk moment worden. Heeft u net op het nieuws gehoord dat verschillende zorgverzekeraars de premies voor volgend jaar hebben verláágd (verheugd had u al een tafeltje gereserveerd bij dat nieuwe restaurantje om de hoek), blijkt uit uw nieuwe polis dat uw premie alsnog omhóóg gaat. Wat is hier gebeurd?
12/11 13u45  Gevaarlijke stoffen als pfas en fijnstof thuis: zo kun je je beschermenOnze vijanden worden steeds kleiner. Met het voortschrijden van de wetenschap ontstaat er steeds meer oog voor de gevolgen van de kleinste deeltjes op onze gezondheid. Van fijnstof en de ‘eeuwige’ pfas-chemicaliën tot microplastics. Wat kunnen we zelf doen? En waarom is het gevaarlijk?
12/11 13u30  Pfas? Helmond heeft het spook bedwongen en bouwt rustig doorBouwprojecten in heel het land liggen stil door de pfas-crisis, maar in Helmond gaat de aanleg van een park door. De Brabantse gemeente heeft het probleem al aangepakt, ‘dankzij’ een milieu-incident.
12/11 13u30  Op Veteranendag was New York voor Trump plots een stad vol heldenTer gelegenheid van de jaarlijkse Veteranendag was Donald Trump weer even in New York, de stad die hem, in zijn eigen woorden ‘heel slecht had behandeld’. Maar dit keer kwam er uit de mond van de president geen onvertogen woord. Zelfs niet tegen demonstranten.
12/11 12u30  Ze leven ervan, ze sterven eraan: Italië zit in de maag met Europa’s grootste staalfabriekDe staalfabriek van Taranto – de grootste van Europa – betekent zowel leven als dood voor inwoners van de Italiaanse havenstad. De bijna failliete fabriek maakt hen waarschijnlijk ziek, maar sluiting ervan zou een sociale ramp inluiden in de regio die toch al wordt geteisterd door werkloosheid.
12/11 10u30  Kabinet neemt besluit: snelheid op veel snelwegen terug naar 100 km/uHet kabinet staat op het punt om in grote delen van Nederland de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Er zal slechts een beperkt aantal uitzonderingen overblijven. De coalitie hakt dinsdag waarschijnlijk de knoop door.
12/11 10u30  Dat hij de nieuwe burgemeester is van Hannover is opmerkelijkBelit Onay (38) is sinds zondagavond de nieuwe burgemeester van Hannover. Dat is om verschillende redenen opmerkelijk. In de eerste plaats omdat hij in tegenstelling tot zijn voorgangers geen SPD’er is, maar vooral vanwege zijn migratieachtergrond.
12/11 10u15  Was het een staatsgreep of heeft de Boliviaanse president zijn krediet bij het volk verspeeld?De Boliviaanse president Evo Morales stapte zondag op na aanhoudende volksprotesten. Volgens hemzelf en de linkse landen in de regio is er sprake van een staatsgreep, maar in de straten is te horen dat het volk na bijna tien jaar genoeg van hem had.
12/11 09u00  Planbureau slaat alarm: bos-, heide- en watergebieden lijden onder de oprukkende stadDe Nederlandse natuur wordt schaarser terwijl bebouwing en verstedelijking fors toenemen. Om te voorkomen dat bos-, heide- en watergebieden daar verder onder lijden, is een radicaal andere manier van landschapsplanning nodig. Die oproep doet het Planbureau voor de Leefomgeving aan het Rijk, de provincies en de gemeenten.
12/11 08u45  In deze geschiedenisles leren ze ook over de bijzondere vrouwen vóór Aletta JacobsTerwijl een commissie probeert de Canon van Nederland diverser te maken, nemen sommige scholen de geschiedenisles zelf onder handen. Zoals het Alberdingk Thijm College, dat meer aandacht geeft aan vrouwen.
12/11 07u30  Alle Rotterdamse boa's krijgen bodycamAlle gemeentelijke handhavers in Rotterdam krijgen een bodycam, na een succesvolle proef. De kleine camera’s, die worden bevestigd op hun kleding, zouden een preventieve werking hebben.
12/11 05u15  Twee grote zorgverzekeraars verlágen premie volgend jaar (en toch betaalt u waarschijnlijk meer)Bij twee van de vier grote zorgverzekeraars gaat de zorgpremie volgend jaar niet omhoog, maar omlaag. CZ en VGZ maken dinsdag bekend dat hun premies respectievelijk 3,85 euro en 1 euro per maand zullen dalen. Bij Menzis blijft de stijging beperkt tot 1 euro. Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar, maakt de premie later dinsdag bekend.
11/11 23u15  In sommige Sint-journaals is Piet nog wél zwartIn het Sinterklaasjournaal dat de NTR vanaf maandagavond uitzendt, wordt de goedheiligman terzijde gestaan door louter roetveegpieten. Door die keuze groeit het aantal alternatieve Sinterklaasjournaals in het hele land waar Zwarte Piet nog zwart is. Of in elk geval bruin.
11/11 22u30  ‘Bij de Amsterdamse brandweer werken meer goede professionals dan klootzakken’Het is lang niet zo erg gesteld met de Amsterdamse brandweer als oud-commandant Leen Schaap zei. Dat stelt Annette Dölle, die sinds een half jaar bij de brandweer werkt als extern teamcoach. Maar ook zij kan niet ontkennen dat een kwaadwillende minderheid binnen het korps zorgt voor een onveilige cultuur, zo blijkt pijnlijk tijdens dit interview.
11/11 22u30  Pfas, fijnstof: de vijand wordt steeds kleiner, hoe kun je je beschermen?Onze vijanden worden steeds kleiner. Met het voortschrijden van de wetenschap ontstaat er steeds meer oog voor de gevolgen van de kleinste deeltjes op onze gezondheid. Van fijnstof en de ‘eeuwige’ pfas-chemicaliën tot microplastics. Wat kunnen we zelf doen?
11/11 22u15  Rechter: Facebook moet nep-bitcoinadvertenties met John de Mol werenJohn de Mol heeft zijn rechtszaak tegen Facebook gewonnen. Facebook moet van de rechter actief nepadvertenties weren waarin John de Mol zogenaamd het investeren in bitcoins aanprijst. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het advertentiebeleid van het Amerikaanse bedrijf.
11/11 21u45  Russische professor aangetroffen met alcohol in zijn bloed en ledematen in zijn tasZondag zou Ruslands prominentste Napoleon-kenner in uitdossing van de Franse generaal zelfmoord plegen. Maar het dramatische einde van Oleg Sokolov ging niet door. Zaterdag hengelden politieagenten de historicus uit de Mojka Rivier met alcohol in zijn bloedvaten en twee vrouwenarmen in zijn rugzak.
11/11 21u30  Dat hij de nieuwe burgemeester is van Hannover, is om verschillende redenen opmerkelijkBelit Onay (38) is sinds zondagavond de nieuwe burgemeester van Hannover. Dat is om verschillende redenen opmerkelijk. In de eerste plaats omdat hij in tegenstelling tot zijn voorgangers geen SPD’er is, maar vooral vanwege zijn migratieachtergrond.
11/11 21u30  Klimaatverandering, menselijk falen, hoge temperaturen en pech doen Australië brandenHevige windstoten, extreme temperaturen en een kurkdroge ondergrond dreigen bosbranden naar Sydney te doen overslaan. In Australië woedt een vermetele discussie over de rol die klimaatverandering daarbij speelt.
11/11 20u00  De IS-kinderen terug? Rechter laat nog veel ruimte voor de politieke weerzinGoedemiddag, Het kabinet moet van de rechter meer doen om de Nederlandse kinderen van IS-strijders terug te halen, maar dat wil nog niet zeggen dat het volgende week gebeurt.
11/11 20u00  Met een basispensioen lijkt het voortbestaan van de Duitse coalitie gered, althans voorlopigIn Duitsland krijgen arme ouderen die hun hele leven hebben gewerkt voortaan een basispensioen van de overheid. Zondagavond bereikte de regering daarover een zwaarbevochten compromis. Daarmee wordt het voorlopige voortbestaan van de coalitie van CDU/CSU en SPD waarschijnlijker.
11/11 19u45  Toeslagensysteem zit psychologisch krakkemikkig in elkaarDe problemen bij het uitkeren van zorg-, huur- en kinderopvangtoeslagen zijn met het huidige toeslagensysteem niet op te lossen. Volgens een maandag gepubliceerd beleidsonderzoek steekt het stelsel psychologisch verkeerd in elkaar.
11/11 18u30  Schietende agent zet conflict in Hongkong weer volledig op scherpDe protesten in Hongkong zijn maandag opnieuw in alle hevigheid opgelaaid, na zware geweldsincidenten en dreigende reacties van de politieke leiding. Een schietende agent en een onverzettelijke Xi Jinping gooiden olie op het vuur.
11/11 18u30  ‘Spanje nog een keer naar de stembus? Het zou me niets verbazen’Spanje is dit weekeinde voor de tweede keer dit jaar naar de stembus gegaan, maar met deze uitslag is het is er niet gemakkelijker op geworden om een coalitie te vormen. We bellen met correspondent Maartje Bakker, die vreest dat er wéér verkiezingen komen.
11/11 18u15  Verkiezingen maken één ding duidelijk: Spanje valt op zeker drie manieren uit elkaarAls er één conclusie kan worden getrokken na de Spaanse verkiezingen van zondag is het deze: nog nooit was de politieke verdeeldheid zo groot. En dat gebrek aan eenheid is in Spanje vanwege de bloedige geschiedenis een groter probleem dan in andere landen.
11/11 16u15  Gladheidsbestrijding komt in gevaar door PFAS in strooizout – Klopt dit wel?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.
11/11 15u15  Geweldsincidenten zetten conflict in Hongkong weer volledig op scherpNa enkele weken van relatief kleinschalig geweld zijn de protesten in Hongkong maandag opnieuw volledig uit de hand gelopen. Een politieagent schoot een ongewapende betoger in de buik en demonstranten staken tijdens een felle discussie een opponent levend in brand.
11/11 13u45  Loyaliteit partijveteranen wankelt met Johnson en Corbyn aan het roerNa de kennismaking met de zwevende kiezer leert de Britse politiek nu ook wat een zwevende politicus is. Diepgewortelde loyaliteiten verdwijnen nu twee controversiële leiders – Boris Johnson en Jeremy Corbyn – aan het roer staan van de grote partijen.
11/11 13u30  Hoe de rechter ook oordeelt, voor repatriëring van IS-vrouwen en kinderen is het mogelijk te laatMet zijn uitspraak maandag zou de rechter de overheid kunnen verplichten 23 Nederlandse IS-vrouwen en hun 56 kinderen terug te halen uit Syrië. Maar de situatie in Syrië is intussen zo veranderd, dat dat weleens onmogelijk kan blijken.
11/11 11u45  Socialisten blijven grootste in Spanje, ultrarechts Vox derde partijDe socialistische PSOE van leider Pedro Sánchez heeft zondag de verkiezingen in Spanje gewonnen. De verkiezingsuitslag is in grote lijnen gelijk aan die van een half jaar geleden, met één belangrijk verschil: het ultrarechtse Vox is nu de derde partij van het land.
11/11 08u00  Socialisten blijven grootste in Spanje, ultrarechtse Vox derde partijDe socialistische PSOE van leider Pedro Sánchez heeft zondag de verkiezingen in Spanje gewonnen. De verkiezingsuitslag is in grote lijnen gelijk aan die van een half jaar geleden, met één belangrijk verschil: het ultrarechtse Vox is nu de derde partij van het land.
11/11 08u00  Nederland bosland: bomen zijn wapens tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverliesMeer bossen in de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: het is een idee dat op steeds meer steun kan rekenen. Nu nog een boom die je ‘als aardappels’ kunt kweken.
11/11 00u15  Wat de rechter ook oordeelt, voor repatriëring van IS-vrouwen en kinderen is het mogelijk te laatMet zijn uitspraak maandag zou de rechter de overheid kunnen verplichten 23 Nederlandse IS-vrouwen en hun 56 kinderen terug te halen uit Syrië. Maar de situatie in Syrië is intussen zo veranderd, dat dat weleens onmogelijk kan blijken.
10/11 23u15  Drie rechtszaken moeten deze week duidelijk maken: erop of eronder voor het Haga LyceumVoor het Cornelius Haga Lyceum staan deze week drie rechtszaken op het programma. De vraag is of de islamitische school daarna nog geld uit Den Haag krijgt. Drie scenario’s.
10/11 22u30  Oppositie probeert Cambodjaanse dictatuur aan het wankelen te brengenCambodja was dit weekend het toneel van roerig politiek drama. Zondag werd oppositieleider Kem Sokha na twee jaar vrijgesteld van huisarrest. Een dag eerder landde zijn partijgenoot en banneling Sam Rainsy in Maleisië, naar eigen zeggen op weg naar zijn thuisland om een einde te maken aan de partijdictatuur van premier Hun Sen.
10/11 21u45  Van kerk naar ‘spiritueel gebouw zonder religie’De oude Paterskerk in Eindhoven, in de volksmond Jezus Waaghalskerk, is door Uitvaartcoöperatie Dela omgevormd tot ‘een zaal om te trouwen en te rouwen’.
10/11 21u45  Je kunt de buitenkant wel oppoetsen, maar het verlies aan vertrouwen in de overheid rot toch doorCoba Spindler schenkt koffie in haar keuken, waar tocht en purschuim door de muren komt – het huis wordt opgeknapt, beetje bij beetje, als er weer wat is gespaard. Haar papegaai groet in het Gronings. ‘Moi.’
10/11 21u45  ‘Samenleving draait op voor mislukte re-integratie van zieke werknemers’De samenleving gaat vanaf 2020 honderden miljoenen aan ontslagvergoedingen betalen voor langdurig zieke werknemers. De Hoge Raad hakte vrijdag een knoop door over de duizenden ‘slapende dienstverbanden’. Hieraan gingen onbegrijpelijke politieke keuzes vooraf, vindt de Amsterdamse hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp (UvA). ‘Hier krijgen we spijt van.’
10/11 19u15  Kan Turkije uitgereisde IS’ers zomaar terugsturen naar Nederland?Turkije zegt maandag te beginnen met het uitzetten van opgepakte jihadisten, onder meer naar Nederland. Kan dat zomaar? En wat gebeurt er met deze mensen in Nederland?
10/11 18u15  Hoe geloofwaardig is de spijt van de IS-gangers? Marion van San heeft intensief contact met zeMarion van San heeft intensief contact met Nederlandse en Belgische vrouwen in het kalifaat en hun families hier. Hoe geloofwaardig is de spijt van de IS-gangers?
10/11 17u00  ‘Een megastal zegt weinig over welzijn.’ Wat het varken zelf van zijn leven vindtLees meer >
10/11 17u00  Brabantse CDA-gedeputeerden stappen op vanwege strenge stikstofregelsTwee CDA-gedeputeerden in Noord-Brabant zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag uit het provinciebestuur gestapt vanwege de stikstofcrisis.
10/11 16u45  Belgen hebben respect voor hun frietkot: ‘De Hollander benadert friet te veel als voedsel’De frietkraam in Nederland zit in de puree. Nee, dan België. Daar is het frietkot na een moeilijke periode terug in het middelpunt van het dagelijks bestaan. Het verschil: ‘De Hollander benadert friet te veel als voedsel.’
10/11 11u30  Vuurwerk in Utrecht: CDA-congres in ban van boerenprotestDonderdag publiceerde het wetenschappelijk instituut van het CDA het rapport Zij aan zij, inclusief landbouwparagraaf over dierenwelzijn en duurzaamheid. Zaterdag congresseerde de partij. Dat werd vuurwerk.
10/11 09u30  30 jaar na de val van de Muur ‘herdenken mensen vooral de euforie van toen’, ziet Sterre Lindhout in BerlijnPrecies dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur, die dwars door de huidige Duitse hoofdstad liep en mensen 28 jaar lang van elkaar gescheiden hield. Correspondent Sterre Lindhout ziet dat mensen niet zo warm lopen voor de officiële herdenkingen, maar wel veel herinneringen ophalen. ‘Ze vertellen waar ze waren toen het gebeurde. Hoe ze in een Trabantje naar de Muur reden, en eindelijk hun familie weer konden zien.’
10/11 09u15  ‘Democraten, zullen wij laten zien hoe het eruitziet als een moeder premier is?’Staat D66 in Nederland nog wel bekend als dé onderwijspartij? De vraag wordt zaterdag in Breda niet gesteld door een teleurgestelde leraar of oppositiepoliticus, maar door D66’s eigen jongeren. ‘Waar is de passie voor onze idealen?’, vraagt Annabel Broer, voorzitter van de Jonge Democraten, het publiek op de rode zetels van het Chassé Theater. ‘D66 lijkt een partij in slaapstand.’
10/11 09u00  Om te spotten, moet je moedig zijn: ‘Zijn we nu weer vrienden, China?’Beoefenaars van satire worden wereldwijd bedreigd. In landen met autoritaire regimes, maar ook in het Westen, waar ze beducht moeten zijn voor extremisten en politici (en hun aanhangers).
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Britse fotograaf Terry O’Neill liet de grootste sterren zien zoals ze echt waren17/11 23u15 - de Volkskrant: Je kunt zeggen dat hij de juiste man, op de juiste plek, in het juiste tijdperk was. De Britse fotograaf Terry O‘Neill zag de popcultuur van zijn tijd voor zijn ogen ontstaan en plaatste zichzelf er middenin. Afgelopen zaterdag overleed hij, op 81-jarige leeftijd aan prostaatkanker.
7x Schaadt Boyan Slat met zijn plasticvanger het zeeleven?17/11 11u00 - de Volkskrant: De plasticvanger waarmee Boyan Slat de oceanen wil schoonmaken, veegt ook allerlei zeedieren op, waarschuwen biologen. Doet zijn werk meer kwaad dan goed?
7x De tien plagen van Egypte bespringen ineens Rutte III: hoe regeren veranderde in reageren17/11 11u00 - de Volkskrant: Twee maanden geleden heerste nog een gevoel van tevredenheid over Rutte III. Maar onder druk van rechters, adviesraden, media en demon­straties zijn kabinet en Kamer de regie kwijt over de politieke agenda.
6x Vlak voor de Sint komt, vliegen de Pegida-noten nog in het rond17/11 20u15 - de Volkskrant: Op het moment dat Sinterklaas met zijn stoomtrein arriveerde in Apeldoorn, werden verderop in de stad tien zwart geschminkte Pegida-pieten opgepakt. ‘Wij zijn de echte Zwarte Pieten, Sinterklaas heeft NSB-pieten.’
6x Boze Tsjechen protesteren tegen premier: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’17/11 20u15 - de Volkskrant: In Praag zijn zaterdag ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.
5x Er wordt wereldwijd steeds vaker geprotesteerd, maar het is minder effectief dan ooit17/11 18u45 - de Volkskrant: De wereldwijde golf van anti-regeringsprotesten kreeg vorige week ogenschijnlijk een opsteker met het vertrek van de Boliviaanse president Evo Morales. Maar kijk verder, en vreedzame protesten blijken steeds minder effectief.
3x Hoofdpiet uit Castricum zwaait af: ‘Ik had zo graag Zwarte Piet willen blijven, in al mijn onschuld’16/11 12u45 - de Volkskrant: Nu de publieke omroep is overgestapt op de roetveegpiet, stopt Peter Lambert – na twaalf jaar – als hoofdpiet van Castricum. ‘Ik dacht direct: het is klaar, het is over.’
2x Eén jaar gele hesjes en de geest van de revolutie leeft voort16/11 12u45 - de Volkskrant: Een jaar na de stormachtige opkomst van de gele hesjes leeft de geest der revolutie voort op talloze rotonden en pleinen. Vlakbij Toulouse vinden ze dat je radicaal moet blijven, ‘anders besta je niet’. Belofte: op 5 december leggen ze weer het hele land plat.
2x Roger Stone is schuldig bevonden en riskeert 50 jaar celstraf16/11 16u00 - de Volkskrant: Roger Stone, de Republikeinse ritselaar en jarenlange vriend van Donald Trump, is vrijdag schuldig bevonden aan liegen tegenover het Amerikaanse Congres en het beïnvloeden van een getuige.
2x Boze Tsjechen protesteren tegen premier Babiš: ‘We willen niet in de periferie van Europa belanden’16/11 23u15 - de Volkskrant: In Praag zijn zaterdag ruim 200.000 Tsjechen de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babiš. Die verwijten ze onder andere machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Maar de demonstranten houden het beschaafd: het is een kwestie van de lange adem.

Statistieken

Artikels:
30027
Gelezen:
35912
Aantal lezers nu:
36


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven