vrijdag 18 januari 2019, week 03


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u00
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
18/01 23u00  Media VS: platenlabel laat van seksueel misbruik beschuldigde R. Kelly vallen Platenlabel RCA Records, onderdeel van Sony Music, breekt met de van seksueel misbruik beschuldigde zanger R. Kelly. Dat melden Amerikaanse media, waaronder The New York Times.
18/01 23u00  Veel werknemers van beboet ING kunnen dit jaar fluiten naar een riante bonus Ondanks de enorme winst zullen veel werknemers van ING dit jaar geen bonus krijgen of slechts een heel klein bedrag. Reden is de megaboete van 775 miljoen euro die ING moest betalen vanwege het witwasschandaal.
18/01 22u15  Van correspondent tot verdachte: wie is Ans Boersma? Het Financieele Dagblad, waarvoor journalist Ans Boersma werkte, heeft ‘de banden met haar verbroken’. Wie is de vrouw die donderdag Turkije uit werd gezet?
18/01 22u00  Van correspondent tot verdachte. Wie is Ans Boersma? Het Financieele Dagblad, waarvoor journalist Ans Boersma werkte, heeft ‘de banden met haar verbroken’. Wie is de vrouw die donderdag Turkije uit werd gezet?
18/01 21u45  Van groot journalistiek talent tot uitgezette verdachte; wie is Ans Boersma? Het Financieele Dagblad, waarvoor journalist Ans Boersma werkte, heeft ‘de banden met haar verbroken’. Wie is de vrouw die donderdag Turkije uit werd gezet?
18/01 21u30  Hoe de wederzijdse liefde tussen Trump en de Republikeinen opbloeit De reserves waarop Donald Trump in 2016 stuitte bij zijn partij, ziet correspondent Michael Persson, zijn omgeslagen in een symbiotische band. Trump en de Republikeinen kunnen niet meer zonder elkaar.
18/01 21u30  Trump zou zijn advocaat hebben laten liegen tegen de Senaat over Russisch vastgoedproject De Amerikaanse president Donald Trump zou zijn toenmalige advocaat Michael Cohen in 2017 persoonlijk hebben opgedragen tegen de Senaat te liegen over een Russisch vastgoedproject, ten tijde van de presidentscampagne. Als dat bewezen wordt, zou dat neerkomen op een misdrijf.
18/01 21u30  Daklozen trekken in bij alleenstaanden als gevolg van krappe woningmarkt Gemeenten zoeken naar creatieve oplossingen om ‘spoedzoekers’ te huisvesten nu de woningmarkt op slot zit. Het project Onder de Pannen laat economisch daklozen voor weinig geld een kamer huren bij alleenstaanden.
18/01 21u15  In dit ‘vrouwendorp’ in Brazilië lijkt Bolsonaro ver weg Lees meer >
18/01 20u45  Staatssecretaris Blokhuis: daling vaccinatiegraad zet niet door De vaccinatiegraad in Nederland daalt niet verder. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer, op basis van voorlopige cijfers van het RIVM.
18/01 20u30  Vruchtbare grond voor datacenters: familiebedrijf ziet techgiganten naar de polder komen Van aardappelhandelaren werden de Hiemstra’s grondverzamelaars. Hoe werd hun Agriport A7 een gewilde plek voor megakassen en de datacenters van Microsoft en Google?
18/01 20u15  Rubberkogels Franse politie kunnen ernstige schade aanrichten Al zeker veertien demonstranten raakten tijdens gelehesjesprotesten een oog kwijt door rubberkogels. Toch verwerpt de verantwoordelijke minister elke kritiek. Zaterdag zijn de protesten toe aan hun tiende bedrijf.14 
18/01 20u00  Nog te voeren onderhandelingen over handelsakkoord EU en VS nu al onder spanning Nog voordat de handelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn begonnen, staan ze al onder spanning. Brussel weigert toe te geven aan de Amerikaanse eis dat er ook wordt gesproken over landbouw. Agrarische producten moeten uitgesloten blijven van een handelsakkoord. Dat zei vrijdag Cecilia Malmström, de EU-commissaris voor Handel.10 
18/01 19u30  Voormalig president Ivoorkust Gbagbo toch nog niet op vrije voeten Oud-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo komt nog niet op vrije voeten. De beroepskamer van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vrijdag bepaald dat Gbagbo, dinsdag vrijgesproken van misdrijven tegen de menselijkheid, in detentie moet blijven hangende het beroep over zijn vrijlating. Hetzelfde geldt voor zijn medeverdachte, de vroegere minister van Jeugd Charles Blé Goudé.
18/01 19u30  Nog te voeren onderhandelingen over handelsakkoord tussen EU en VS nu al onder spanning Nog voordat de handelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn begonnen, staan ze al onder spanning. Brussel weigert toe te geven aan de Amerikaanse eis dat er ook wordt gesproken over landbouw. Agrarische producten moeten uitgesloten blijven van een handelsakkoord. Dat zei vrijdag Cecilia Malmström, de EU-commissaris voor Handel.
Laatste update: vandaag om 23u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/01 18u15  Koerdische strijders maken zich op voor aansluiting bij leger van oude vijand AssadEen Koerdische militie die nu nog geldt als de belangrijkste westerse bondgenoot tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, maakt zich op onder bevel te komen van de Syrische president Bashar al-Assad. Autoriteiten in de autonome Koerdische regio van Syrië voeren gesprekken met Damascus om tienduizenden strijders te laten opgaan in het Syrische regeringsleger.
18/01 17u45  Ruis op de lijn Ankara-Den HaagGoedemiddag, Terwijl Buitenlandse Zaken zich afvraagt waarom het niet wist van de verdenkingen tegen FD-journalist Ans Boersma, gaat de coalitie enthousiast door met het beledigen van de voorzitter van de Klimaattafels.
18/01 17u45  EU-commissaris Malmström: handelsconflict Europa en Amerika kan zo weer oplaaienNog voordat de handelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn begonnen, staan ze al onder spanning. Brussel weigert toe te geven aan de Amerikaanse eis dat er ook wordt gesproken over landbouw. Agrarische producten moeten uitgesloten blijven van een handelsakkoord. Dat zei vrijdag Cecilia Malmström, de EU-commissaris voor Handel.
18/01 16u30  Wijkteams geen wondermiddel in de zorg: kosten stijgen juist met 14 procentDe invoering van wijkteams in de zorg heeft geleid tot hogere kosten. Het idee was juist dat de zorg goedkoper zou worden als zij dichter bij de burgers zou worden gegeven. Wijkteams blijken gemiddeld 14 procent vaker door te verwijzen naar professionele hulp binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) dan de consulenten in gemeenten zonder wijkteams. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag in een onderzoek naar wijkteams.
18/01 13u30  Oud-spionnenbaas Noord-Korea in VS om tweede top met Trump mogelijk te makenMet als inzet een tweede top tussen president Trump en Kim Jong-un, begint de oud-spionnenbaas van Noord-Korea vrijdag aan hoog overleg in Washington. Kim Jong-chol, Pyongyangs belangrijkste onderhandelaar, ontmoet minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en mogelijk ook Trump.
18/01 12u45  Zweden heeft na maanden zwoegen de regering die de populisten moet buitenhoudenNa ruim vier maanden onderhandelen heeft Zweden een nieuwe regering. De Sociaal-democraten en de Milieupartij, die de afgelopen vier jaar het Scandinavische land bestuurden, kunnen opnieuw gaan regeren. Daarvoor heeft deze minderheidscoalitie een politieke deal moeten sluiten met de Centrumpartij en de Liberalen, twee rechtse partijen die in ruil voor gedoogsteun liberale hervormingen tegemoet kunnen zien.
18/01 12u15  ‘Valsheid in geschrifte’ reden voor uitzetting journalist door TurkijeDe uitzetting van de Nederlandse journalist Ans Boersma lijkt donderdag eerst een nieuwe aanval op de persvrijheid door Turkije, maar krijgt in de loop van de dag een bizarre twist. De oorzaak voor de uitzetting van de correspondent van het Financieele Dagblad blijkt een Nederlands justitieel onderzoek naar terrorisme.
18/01 12u15  Franse minister vindt wijn ‘geen alcohol als alle andere’Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw en Voeding, heeft zich met een interview over alcoholgebruik onder jongeren de woede op de hals gehaald van artsen en verslavingsdeskundigen. ‘Ik heb nog nooit een jongere gezien’, zei hij woensdag op de televisie, ‘die naar een discotheek gaat en dronken thuiskomt, omdat hij te veel Côtes du Rhône of Bordeaux heeft gedronken’.
18/01 12u15  De Postbank 2.0, hoe zou die eruit moeten zien?Snelle jongens die miljoenenbonussen opstrijken, geld witwassen, btw-fraude plegen, en handelen in synthetic collateralized debt obligations die geen gewone sterveling snapt maar die wel resulteren in een crisis die de belastingbetaler tientallen miljarden euro’s kost. Wie zijn spaarcentjes niet bij deze types wil onderbrengen, moet weer een alternatief krijgen: de nutsbank. Een ‘betaalbank’ die slechts voorziet in een betaal- en spaarrekening en geen gekke dingen doet.
18/01 11u00  Moord op journalist die corruptie in voetbal blootlegde schokt GhanaEen Ghanese onderzoeksjournalist die een van de machtigste mannen in het Afrikaanse voetbal ontmaskerde als corrupt, is vermoord bij de hoofdstad Accra. Ahmed Hussein-Suale werd doodgeschoten door mannen op een motorfiets. De president van Ghana noemde de moord ‘weerzinwekkend’.
18/01 09u30  ING deelt ‘aanzienlijk’ minder bonussen uit na witwasschandaalMedewerkers van ING moeten er rekening mee houden dat zij dit jaar een aanzienlijk lagere – of helemaal geen – bonus uitbetaald krijgen. Waar de vorig jaar nog 403 miljoen euro uitdeelde aan zijn medewerkers, zal dit bedrag nu ‘aanzienlijk lager’ zijn, meldt een woordvoerder aan het FD.10 
18/01 08u30  ING deel ‘aanzienlijk’ minder bonussen uit na witwasschandaalMedewerkers van ING moeten er rekening mee houden dat zij dit jaar een aanzienlijk lagere – of helemaal geen – bonus uitbetaald krijgen. Waar de vorig jaar nog 403 miljoen euro uitdeelde aan zijn medewerkers, zal dit bedrag nu ‘aanzienlijk lager’ zijn, meldt een woordvoerder aan het FD.
18/01 08u30  Ontmoeting tussen May en Corbyn? OndenkbaarTheresa May en Jeremy Corbyn blijven elkaar ontlopen, ook nu de Brexitcrisis vraagt om een vorm van nationale eenheid. Samenwerking tussen de partijen is de zwaarste opdracht in de Britse politiek, helemaal wanneer de hoofdrolspelers een hekel aan elkaar hebben.
18/01 08u15  Met lange tanden begint Rutte III aan de wietproefEen Kamermeerderheid maakt de weg vrij voor het wietexperiment. Maar voor drie van de vier coalitiepartijen gaat het niet van harte.
18/01 08u15  Afrikaanse Unie roept Congo op bekendmaking verkiezingsuitslag uit te stellenDe Afrikaanse Unie (AU) heeft ernstige bedenkingen bij de resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo. De organisatie van Afrikaanse landen roept de autoriteiten in het land op om de bekendmaking van de definitieve uitslag uit te stellen. Dat blijkt uit een persbericht dat de AU donderdagavond verspreidde, na een bijzondere zitting in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.
18/01 07u00  Dodental bij aanslag politieschool Colombia loopt op tot 21; vrede is er al langer fragielHet dodental van de bomaanslag gisteren in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá is opgelopen tot 21. Het aantal gewonden staat op 68. Een auto gevuld met explosieven kwam tot ontploffing op het terrein van een politieschool. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, de dader is zelf ook omgekomen bij de explosie.
18/01 04u15  Afrikaanse Unie betwijfelt uitslag verkiezingen CongoDe Afrikaanse Unie (AU) heeft ernstige bedenkingen bij de resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo. De organisatie van Afrikaanse landen roept de autoriteiten in het land op om de bekendmaking van de definitieve uitslag uit te stellen. Dat blijkt uit een persbericht dat de AU donderdagavond verspreidde, na een bijzondere zitting in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.12 
18/01 02u15  Nieuwe Audi-topman: ‘Angst voor Tesla? Voor geen centimeter’De Rotterdammer Bram Schot is sinds 1 januari bestuursvoorzitter van Audi: de eerste niet-Duitser die aan het roer staat van de autogigant. Hij moet het concern de nieuwe tijd in leiden, ver weg van Dieselgate. De Volkskrant spreekt hem als eerste.
17/01 23u15  Trump onthoudt Huis-voorzitter Pelosi militair vliegtuig vanwege conflict over ‘shutdown’De Amerikaanse president Donald Trump heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi donderdag verboden een militair vliegtuig te gebruiken voor een buitenlandse reis. De stap wordt gezien als vergelding voor Pelosi’s suggestie dat Trump zijn State of the Union-toespraak moet uitstellen vanwege de gedeeltelijke ‘shutdown’ van de overheid.
17/01 23u00  Uitgezette correspondent had relatie met terrorismeverdachte die opdook in AmsterdamJournaliste Ans Boersma (31) heeft een relatie gehad met een Syriër die recentelijk in Nederland is gearresteerd wegens zijn vermeende lidmaatschap van Jabhat al-Nusra. Mogelijk is dat de reden dat ze donderdagmorgen Turkije is uitgezet.
17/01 22u45  Poetindorp omarmt openlijk de liefde tussen Servië en RuslandPoetin bracht donderdag een bezoek aan Belgrado en de Servische president Vucic. In Poetindorp is men lovend over de Russische president, die door het Westen met argusogen wordt bekeken. ‘De wederzijdse liefde tussen Servië en Rusland is volslagen logisch’.
17/01 22u45  Vlaamse politicus zou voor duizenden euro’s visa hebben verkocht aan oorlogsslachtoffersEen Vlaamse politicus zou voor duizenden euro’s humanitaire visa hebben verkocht aan oorlogsvluchtelingen uit Syrië en Irak. Melikan Kucam, gemeenteraadslid voor de rechts-conservatieve en nationalistische N-VA in Mechelen, is donderdag in staat van beschuldiging gesteld voor mensensmokkel, passieve omkoping, afpersing en criminele activiteiten.
17/01 22u30  Welke rode lijn laat May gaan?Nu haar Brexitdeal met de EU is afgeschoten, moet Theresa May met een plan B komen. Er zijn vier varianten, maar bij elke optie moet zij één of meer idealen uit haar eerste deal offeren.
17/01 21u45  Er worden veel meer dieren dan we denken met uitsterven bedreigdEr worden meer dieren met uitsterven bedreigd dan de zogeheten Rode Lijst van bedreigde soorten aangeeft. Zeshonderd diersoorten op deze lijst worden waarschijnlijk ten onrechte aangemerkt als niet-bedreigd. Dat concludeert ecoloog Luca Santini van de Radboud Universiteit, aan de hand van een nieuwe methode voor het inschatten van het risico op uitsterven.
17/01 21u45  Onderzoekers TU Delft: ‘Nederland ontsnapt aan ramp met Merwedebrug’De ramp met de Morandibrug in het Italiaanse Genua, waarbij deze zomer 43 doden vielen, had ook met de Merwedebrug in Nederland kunnen gebeuren. Dat stellen emeritus hoogleraar Veiligheidskunde en Rampenbestrijding Ben Ale en hoogleraar constructieleer Rob Nijsse.
17/01 20u15  Negen doden bij bomaanslag politieschool Colombia, waar de vrede al langer fragiel isDe Colombiaanse hoofdstad Bogotá is donderdag opgeschrikt door een bomaanslag. Een auto gevuld met explosieven kwam tot ontploffing op het terrein van een politieschool. Daarbij vielen negen doden, zeker 54 mensen raakten gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, de dader is zelf ook omgekomen bij de explosie.
17/01 19u45  Berlusconi stelt zich kandidaat voor verkiezingen Europees ParlementDe Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi (82) wil het Europese Parlement in. De wegens belastingfraude en seks met een minderjarige veroordeelde leider van Forza Italia kondigde donderdag aan dat hij zich kandidaat stelt voor de Europese verkiezingen in mei.
17/01 19u15  Miljoenen gelekte mailadressen en wachtwoorden online – nooit eerder kwamen zoveel gegevens op straat te liggenNooit eerder kwamen zoveel gegevens op straat te liggen als tijdens de massale datadump die Collection #1 is gedoopt. Zo’n 773 miljoen unieke e-mailadressen en 21 miljoen unieke wachtwoorden stonden openbaar online.
17/01 17u30  Miljoenen gelekte mailadressen en wachtwoorden onlineNooit eerder kwamen zoveel gegevens op straat te liggen als tijdens de massale datadump die Collection #1 is gedoopt. Zo’n 773 miljoen unieke e-mailadressen en 21 miljoen unieke wachtwoorden stonden openbaar online.
17/01 17u15  Aboutaleb toch niet in debat met rappers op Eurosonic NoorderslagOp de ‘popconferentie’ Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen wordt vrijdag niet gedebatteerd door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en een aantal rappers. Donderdag werd het voornemen voor zo’n openbaar gesprek afgeblazen, omdat het niet is gelukt op korte termijn een goed inhoudelijk debat op poten te zetten. Dat maakte ESNS donderdag bekend.
17/01 17u15  Aantal Britten dat Nederlander wil worden stijgt fors door naderende BrexitMet de naderende Brexit kiezen steeds meer Britten in Nederland ervoor de Nederlandse nationaliteit aan te nemen. Het aantal naturalisaties is tussen 2016 en 2017 verdubbeld.
17/01 17u00  Staatsbank moet terugkeren, zegt adviesraad voor de regeringHet kabinet moet zorgen voor een publiek, niet-commercieel alternatief waar burgers terecht kunnen voor hun alledaagse bankzaken. Dat kan een nieuw soort Postbank zijn, maar ook een rekening bij De Nederlandsche Bank. Dat pleidooi staat in een langverwacht rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
17/01 15u00  D66 en VVD oneens over taaleis bij bijstandRegeringspartij D66 verwerpt het idee van VVD-staatssecretaris Van Ark om gemeenten desnoods te straffen als zij de bijstandswet niet consequenter gaan uitvoeren. Van Ark is boos, omdat veel gemeenten bij de toewijzing van uitkeringen niet streng toezien op de taaleis en op het leveren van tegenprestaties. D66 noemt die woede echter ‘volkomen misplaatst’.
17/01 14u30  Democraten pogen Trumps State of the Union uit te stellen; Republikeinen woestDe op 29 januari geplande State of the Union ligt onder vuur. De jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president tegenover de verzamelde volksvertegenwoordigers uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is het middelpunt geworden van het politieke steekspel over de shutdown van de federale overheid.
17/01 11u45  Prinses trekt cadeau voor huwelijk Juliana en Bernhard van veiling terugWaar is kavel 122 gebleven van de ‘Royal & Noble’-veiling in Londen van 17 januari? De tafeldecoratie van glas, in 1937 gemaakt door de edelsmid en glaskunstenaar René Lalique, is niet meer te vinden in de onlineveilingcatalogus. Het stuk wordt niet langer aangeboden, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag bekend. De eigenaar, vermoedelijk prinses Christina, heeft het teruggetrokken. De veiling van elf andere kavels, vooral porselein, gaat gewoon door.
17/01 10u45  ‘Beste wereld, het kan, alle 10 miljard burgers duurzaam en gezond voeden in 2050’‘Beste wereld, het kan’, zegt de Britse hoogleraar Tim Lang. ‘Alle tien miljard burgers gezond en duurzaam voeden in 2050.’ Maar alleen als we het radicaal anders gaan doen. Samen met 36 wetenschappers werkte Lang drie jaar lang aan het Dieet voor de 21ste eeuw.
17/01 10u00  Radicaal ander dieet is enige kans op leefbare aarde in 2050We moeten drastisch anders gaan eten: minder suiker, minder vet en zuivel, minder vlees vooral. Alleen dan zullen we erin slagen de aarde leefbaar te houden en in 2050 tien miljard wereldbewoners van voldoende gezond en duurzaam voedsel te voorzien.
17/01 08u45  1 op de 3 VN-medewerkers had last van seksueel grensoverschrijdend gedragNa een reeks schandalen over seksueel misbruik door VN-blauwhelmen in conflictgebieden, verschuift de aandacht naar misstanden binnen de organisatie zelf. Eenderde van de VN-medewerkers heeft de afgelopen twee jaar last gehad van seksueel grensoverschrijdend gedrag door collega’s op de werkvloer of elders, zo blijkt uit onderzoek.
17/01 08u00  Griekse premier Tsipras overleeft ternauwernood vertrouwensstemmingDe Griekse premier Alexis Tsipras overleefde woensdag een vertrouwensstemming in het parlement, enkele dagen nadat de regeringscoalitie uiteen viel. De Griekse partijen konden het niet eens worden over de naamsverandering van Macedonië. 151 van in totaal 300 parlementsleden vinden dat Tsipras mag aanblijven tot het einde van zijn termijn in oktober.
17/01 05u45  Curaçao wil meer hulp van Nederland bij opvang Venezolaanse vluchtelingenDe Curaçaose regering heeft een tweede ondersteuningsverzoek ingediend bij de Nederlandse regering in verband met de impact die de migratie uit Venezuela heeft op de Curaçaose gemeenschap. Dat maakte de regering woensdagavond (lokale tijd) bekend.
16/01 23u00  Angst voor Corbyn redt May: motie van wantrouwen niet aangenomenTheresa May kan aanblijven. Een dag nadat haar regering de grootste nederlaag uit de Britse politieke geschiedenis had geleden, verwierp het Lagerhuis een vertrouwensmotie die Jeremy Corbyn had ingediend. 325 kamerleden betoonden hun steun aan wat de Labour-leider had omschreven als een ‘zombieregering’; 306 zegden hun vertrouwen in May op. Met zijn actie heeft Corbyn voor eenheid gezorgd bij de Conservatieven, maar deze zal tijdelijk zijn.
16/01 23u00  Aantal Britten dat Nederlander wil worden stijgt forsMet de naderende Brexit kiezen steeds meer Britten in Nederland ervoor de Nederlandse nationaliteit aan te nemen. Het aantal naturalisaties is tussen 2016 en 2017 verdubbeld.
16/01 23u00  Mkb houdt hart vast bij harde Brexit, tijdrovende douaneprocedures liggen op de loerBij een harde Brexit liggen ingewikkelde douaneprocedures in het verschiet. Grote bedrijven hebben daarover vaak voldoende kennis in huis. Maar in het mkb wemelt het van de ondernemingen die een groot deel van hun omzet uit Groot-Brittannië halen, en die nog nooit eerder met een douane te maken hebben gehad. Voor hen dreigt een diepe plons in het onbekende.
16/01 22u30  Om zijn bergschapen te beschermen wil de directeur van Park Hoge Veluwe wolven kunnen schietenWillen we de wolf of de moeflon? Nu de wolf zich na 150 jaar weer in Nederland vestigt, wil de directeur van het Nationale Park Hoge Veluwe het dier kunnen afschieten om zijn schapen te beschermen.
16/01 22u30  Rapport: eenderde VN-medewerkers maakte melding van seksueel wangedrag op werkvloerEenderde van de medewerkers van de Verenigde Naties (VN) maakte de afgelopen twee jaar melding van seksueel wangedrag op de werkvloer. Tweederde van de mensen tegen wie een klacht is ingediend, is een man.
16/01 22u15  Burgemeester Krikke was overtuigd van ‘veiligheid’ vreugdevurenBurgemeester Pauline Krikke van Den Haag was ervan overtuigd dat de vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp veilig konden branden. Krikke zei tot die conclusie te zijn gekomen nadat ze op Oudejaarsdag alle adviezen en informatie nog eens op een rij had gezet en had besproken met de veiligheidsdriehoek in de regio. Daarin zitten ook de politie en het Openbaar Ministerie. Daaruit was geen negatief advies naar voren gekomen, zei Krikke woensdag tijdens een commissievergadering van de gemeente.
16/01 22u00  BBC, CNN, de NY Times: de hele wereld komt kijken bij de voortdurende kerkdienst voor het gezin TamrazyanAl 82 dagen is in het Haagse kerkhuis Bethel een dienst aan de gang, om de uitzetting van het Armeense gezin Tamrazyan te voorkomen. Die missie is nog niet volbracht, maar wereldnieuws is de kerk wel geworden.
16/01 22u00  Tweede Kamer weigert in te stemmen met Bloks Brexit-noodwet die hen deels buitenspel zetNu het Verenigd Koninkrijk als een ongeleid projectiel op een Brexit zonder deal afkoerst, stijgt de stress op het Binnenhof. Als belangrijke handelspartner en buurland kan Nederland vele onvoorziene problemen verwachten nadat de Britten over 72 dagen over de rand van de EU zijn gekukeld. Het kabinet probeert daarop te anticiperen met een noodwet, maar die stuit op grote weerstand in de Tweede Kamer.
16/01 22u00  Niemand op het Britse eiland kan mooier ‘Order, order’ roepen dan John BercowDe enige orde in de Britse politiek komt in deze onstuimige dagen uit de mond van John Bercow. Luider, schorder en, ja dierlijker, dan ooit klinkt het ‘Order! Order!’ waarmee de 55-jarige Lagerhuisvoorzitter de leden van het beroemde parlement tot bedaren probeert te brengen.
16/01 22u00  95 gram hennep? Dan moet een gezin van vijf waarschijnlijk verhuizen van de corporatieMoet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk. ‘We hebben een zero tolerance beleid’, zegt de woningcorporatie. ‘Je straft onschuldige kinderen voor een misstap van een familielid’, reageert de huisarts.
16/01 22u00  Topman Pearle en Eyewish ontslagen na klachten over machtsmisbruikGrandvision Benelux, uitbater van onder meer brillenwinkels Pearle en Eyewish, heeft topman Leo van Welij ontslagen na klachten over alcoholmisbruik, agressief gedrag en vriendjespolitiek, meldt RTL Z. Van Welij was sinds de zomer van 2016 bestuursvoorzitter van het concern.
16/01 21u45  Groot gat ontdekt in de beveiliging van game FortniteIn de populaire game Fortnite is een omvangrijk veiligheidslek ontdekt. Door het lek kunnen hackers toegang krijgen tot accounts van gamers en zouden ze spelonderdelen kunnen kopen op kosten van de slachtoffers. Ook zou het mogelijk zijn mee te kunnen luisteren met spelers.
16/01 21u45  Met het wegkapen van de sterren van RTL slaat John de Mol een dubbelslag: ‘Dit is een meesterzet’Het houdt maar niet op, al die boegbeelden van RTL die overstappen naar SBS. Na onder anderen Johan Derksen, Gordon en Wendy van Dijk haalde zenderbaas John de Mol woensdag de grootste troef binnen: zijn zus Linda. Ze stapt per 1 juli over naar SBS 6, waar ze haar RTL-successen Miljoenenjacht, Weet ik Veel en Linda’s Zomerweek gaat presenteren, naast Oh Wat een Jaar óf Ik Hou van Holland.
16/01 21u45  Inspectie maakt na tien jaar excuses aan chirurg voor ‘niet adequaat’ afhandelen klachtDe Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in een brief excuses aangeboden aan orthopeed Piet van Loon voor de manier waarop een klacht tegen de Oosterbeekse chirurg tien jaar geleden is afgehandeld. ‘De Inspectie heeft de melding niet adequaat onderzocht’, schrijft inspecteur-generaal Ronnie van Diemen nu.
16/01 20u45  Rutte hoopt op wat lucht voor May maar brengt de noodwet alvast in stellingGoedemiddag,
16/01 19u30  Piepjong Kosovo heeft een leger. We gingen langs bij de 'levensgevaarlijke' kadettenLees meer >
16/01 18u30  Liveblog - ‘Britse parlement moet stemmen over diverse opties’Londen beleeft opnieuw een onzekere dag nu het Britse parlement de Brexit-deal van Theresa May met een grote meerderheid heeft verworpen. Vanavond wordt gestemd over een motie van wantrouwen tegen de Britse premier. Weet zij dit te overleven? En hoe dan verder? Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.
16/01 18u30  Gillette vervangt rauwe stoppelbaarden door schuldbewustzijn – en daar is niet iedereen blij meeVergeet de vierkante kinnen, staalblauwe ogen, rauwe stoppelbaarden, glinsterende waterdruppels en glanzende stukken staal: de nieuwe Gillette-man staat met open mond voor de televisie te kijken naar wat hij allemaal heeft aangericht met dat soort ‘giftige mannelijkheid’.
16/01 18u15  Liveblog - Commissie: Britse parlement moet stemmen over diverse optiesLonden beleeft opnieuw een onzekere dag nu het Britse parlement de Brexit-deal van Theresa May met een grote meerderheid heeft verworpen. Vanavond wordt gestemd over een motie van wantrouwen tegen de Britse premier. Weet zij dit te overleven? En hoe dan verder? Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.
16/01 18u15  Gemeenten negeren ‘taaleis’ en ‘tegenprestatie’ in de bijstand; kabinet dreigt gemeenten te straffenGemeenten negeren op grote schaal de ‘taaleis’ en de ‘tegenprestatie’ bij het uitbetalen van bijstandsuitkeringen. Het kabinet wil gemeenten daarom desnoods gaan dwingen deze wettelijke voorschriften uit te voeren. Het dreigt onder meer met verlaging van het bedrag dat gemeenten voor de bijstand krijgen.
16/01 17u30  Commissie: Britse parlement moet stemmen over diverse optiesHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier dit politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 17u15  Huawei-baas geeft zeldzaam interview om bedrijf te redden van rivaliteit VS en ChinaRen Zhengfei, de Huawei-topman die normaal journalisten mijdt als de pest, trok dinsdag twee uur uit om een select groepje buitenlandse media te overtuigen van de onschuld van zijn bedrijf. De Chinese telecomgigant is een ‘sesamzaadje’, klein en onbelangrijk, zei de 74-jarige oprichter van Huawei. Als de publiciteitsschuwe ‘generaal’ (dit was het derde interview in zijn carrière) in eigen persoon tevoorschijn komt, moet het wel echt crisis zijn.
16/01 17u15  Concessies van EU-zijde hebben op dit moment geen enkele zinHet Brexitakkoord dat de Britse premier May met de EU was overeengekomen, werd in het Britse parlement met een overweldigende meerderheid weggestemd. Ondertussen komt de Brexitdatum – 29 maart – snel dichterbij en zit ook de EU niet op een harde Brexit te wachten. Wat gaat de EU nu doen?
16/01 15u00  May: zonder mij wordt Brexit-proces alleen maar moeizamerHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier dit politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 15u00  Zielige prinses, zingende prinses, cashende prinses: Christina veilt haar koninklijke kunstbezitPrinses tegen wil en dank heeft ze zichzelf genoemd. Het liefst was prinses Christina (71) anoniem door het leven gegaan. Door de veiling van haar koninklijke kunstbezit, die morgen begint, zal dat ook dit jaar niet lukken.
16/01 14u30  Ze lieten een spoor van onbetaalde rekeningen achter: ‘Overleven, op de verkeerde manier’‘Henk en Jolanda’ lieten een spoor van onbetaalde rekeningen achter bij hotels en bij bed and breakfasts door heel het land. Ze werden ontmaskerd door een foto op Facebook en verantwoordden zich dinsdag voor de rechtbank in Assen. ‘Het was overleven, maar op de verkeerde manier.’
16/01 14u00  Overleeft May haar Brexit-nederlaag? Corbyn ruikt bloedHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier dit politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 13u45  Lerarenaanbod wordt steeds schraler, blijkt uit nieuwe cijfers ministerieScholen hadden het afgelopen schooljaar meer moeite om nieuwe leraren te vinden dan het jaar daarvoor. Ondertussen loopt het lerarentekort het komende decennium verder op.
16/01 13u15  Kunnen Britten nog ontsnappen uit deze chaos? Volgens Merkel is er nog tijdHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier dit politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 12u45  Grootverbruikers Gronings gas zien nog geen alternatiefGrote verbruikers van Gronings gas schakelen voorlopig niet over op duurzame energiebronnen, hoewel dat over drie jaar verplicht kan zijn. De industriële bedrijven willen wel, maar voorzien grote technische en financiële knelpunten. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder 36 grote gasverbruikers in Nederland die per jaar tot 100 miljoen kuub Gronings gas verbruiken.
16/01 12u30  Kan Groot-Brittannië nog ontsnappen uit deze chaos? Volgens Merkel is er nog tijd voor onderhandelingenHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier dit politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 12u15  Na twee doden en een zwaargewonde neemt Uber (eindelijk) verantwoordelijkheidNa zeker twee doden en een zwaargewonde in ruim een maand tijd, lijkt taxiplatform Uber te zwichten voor de druk vanuit de samenleving. Waar het eerder alle verantwoordelijkheid uit de weg ging, belooft het bedrijf nu samen te werken met de gemeente Amsterdam om de verkeersveiligheid te verbeteren.
16/01 12u00  Veiligheidsoperatie in Nairobi voorbij: alle terroristen gedoodDe veiligheidsoperatie tegen terroristen in een luxe hotel- en kantorencomplex in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is afgerond. Alle terroristen zijn gedood, maakte de Keniaanse president Uhuru Kenyatta woensdag bekend.
16/01 10u30  Brits carnaval op dag des oordeels: ‘For fuck's sake. Dat referendum was een samenzwering’Op de dag van de Brexit-stemming zijn Theresa May’s landgenoten diep verdeeld over de politieke koers van hun land. Al kan een traditioneel kopje thee ze nog altijd nader tot elkaar brengen. ‘Je kunt hooguit kibbelen over de vraag of eerst het theezakje of eerst de melk erin moet.’
16/01 10u00  Omstreden jacht met bijna tachtig man levert op: één dood zwijnBij bewegingsjacht sturen drijvers de dieren in de richting van jagers, die ze vanaf hun vaste plek beschieten. Meer ecologische schade, maar het mag nu tijdelijk, om te voorkomen dat een ‘ernstig ontwrichtende dierziekte’ naar Nederland overslaat.
16/01 09u15  Kan Groot-Brittannië nog ontsnappen uit deze chaos? De ochtendbladen zijn verdeeldHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier dit politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 08u45  Veiligheidsoperatie in Keniaanse hoofdstad Nairobi voorbij: alle terroristen gedoodDe veiligheidsoperatie tegen terroristen in een luxe hotel- en kantorencomplex in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is afgerond. Alle terroristen zijn gedood, maakte de Keniaanse president Uhuru Kenyatta woensdag bekend.
16/01 08u30  ‘Dood als een dodo’, Britse kranten koppen genadeloos over de Brexit-stemmingHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier dit politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 08u15  ‘Dood als een dodo', Britse kranten koppen genadeloos over de Brexit-stemmingHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier politiek te overleven? Volg in dit liveblog de ontwikkelingen die volgen op de cruciale stemming.
16/01 06u45  Terroristische aanslag Al Shabaab in Keniaanse hoofdstad Nairobi eist vijftien dodenBij een terroristische aanval op een luxe hotel- en kantorencomplex in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn dinsdag zeker vijftien doden gevallen. De islamitische terreurgroep Al Shabaab uit buurland Somalië heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
16/01 03u15  De toekomst zonder Gronings gas: prima, maar hoe? De dilemma’s van drie bedrijvenVan concrete stappen om het Groningse gas te verruilen voor duurzamer energiebronnen is onder grootverbruikers nog vrijwel geen sprake. Dat blijkt uit een enquête onder 36 bedrijven. Drie ervan schetsen hun dilemma’s.
16/01 00u45  Juncker: Britten moeten snel duidelijk maken hoe ze verder willenHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier politiek te overleven? Volg het laatste nieuws over de nasleep van de cruciale stemming in dit liveblog.
15/01 23u30  Terroristische aanslag Al Shabaab in Keniaanse hoofdstad Nairobi eist zeker veertien dodenZeker veertien doden zijn dinsdag gevallen bij een terroristische aanval op een luxe hotel- en kantorencomplex in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De islamitische terreurgroep Al Shabaab uit buurland Somalië heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
15/01 23u15  Invoering CO2-heffing is terug op de politieke agenda, maar hoe kansrijk is dit?Het voorstel om de industrie een nationale CO2-belasting op te leggen leek dood en begraven, totdat de PvdA het dinsdag weer opgroef. Zelfs de VVD sluit niet langer uit dat de maatregel noodzakelijk is om te voorkomen dat de burger het grootste deel van de klimaatrekening betaalt.
15/01 23u15  Labour dient motie van wantrouwen tegen kabinet-May inHet Britse parlement heeft dinsdagavond de Brexit-deal van Theresa May verworpen. Slechts 202 afgevaardigden stemden voor het akkoord, 432 afgevaardigden stemden tegen. Weet de premier politiek te overleven? Volg het laatste nieuws over de nasleep van de cruciale stemming in dit liveblog.
15/01 22u00  Belgische WK-hockeyers in opspraak door mogelijke betrokkenheid in weddenschappen hockeywedstrijdenDe Belgische nationale hockeyploeg is in opspraak geraakt door een onderzoek naar onlineweddenschappen op hockeywedstrijden, waaraan mogelijk ook enkele spelers hebben meegedaan. Het onderzoek wordt gedaan door de Kansspelcommissie in België.
15/01 21u45  Kabinet wil uitstoot houtkachels verminderenEr komt geen verbod op het stoken van houtkachels. Wel wil het kabinet de emissies van houtstook verminderen om de schadelijkste gezondheidseffecten te beperken. Eind dit jaar komt er ook een ‘stookalert’ om gebruikers te alarmeren wanneer de weersomstandigheden niet goed zijn om de houtkachel aan te maken.
15/01 21u30  Bewegingsjacht om ziekte te voorkomen ‘veel gedoe voor weinig opbrengst’Bij bewegingsjacht sturen drijvers de dieren in de richting van jagers, die ze vanaf hun vaste plek beschieten. Meer ecologische schade, maar het mag nu tijdelijk, om te voorkomen dat een ‘ernstig ontwrichtende dierziekte’ naar Nederland overslaat.
15/01 21u30  Migrantenkaravaan vertrekt naar VS, ondanks dreigementen van Hondurese regeringOpnieuw is een migrantenkaravaan uit Honduras vertrokken. ‘We zoeken asiel’, aldus de uitnodiging voor de karavaan, die op sociale media circuleert. ‘In Honduras vermoorden ze ons.’ De Hondurese regering helpt intussen mee met het uitvoeren van het Amerikaanse anti-migratiebeleid: ze dreigt met gevangenisstraf voor ouders die met kinderen zonder papieren het land verlaten.
15/01 21u30  WODC verdwijnt na onderzoek van drie commissies dan toch uit de toren van JustitieMinister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) zet het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) letterlijk buiten de deur. Die stap werd dinsdag onvermijdelijk, nadat een door Grapperhaus zelf ingestelde commissie concludeerde dat in de verhouding van Justitie met het WODC ‘de balans tussen nabijheid en onafhankelijkheid is verstoord’.
15/01 21u30  Verdubbeling benzineprijs voedt woede onder de burgers van ZimbabweHet leger en de politie in Zimbabwe hebben dinsdag voor de tweede opeenvolgende dag hard opgetreden tegen demonstraties. Aanleiding voor de onvrede is de verdubbeling van de benzineprijzen.
15/01 21u30  Van gehaktbal tot CO2-heffing: Binnenhof blijft in de ban van het klimaatdebatGoedemiddag,
15/01 20u45  Belgische WK-hockeyers in opspraak door mogelijke betrokkenheid in illegale weddenschappenDe Belgische nationale hockeyploeg is in opspraak geraakt door een onderzoek naar onlineweddenschappen op hockeywedstrijden, waaraan mogelijk ook enkele spelers hebben meegedaan. Het onderzoek werd gedaan door de Kansspelcommissie in België.
15/01 20u30  Alleen voor een kopje thee zetten de Britten hun Brexit-ruzies even opzijOp de dag van de Brexit-stemming zijn Theresa May’s landgenoten diep verdeeld over de politieke koers van hun land. Al kan een traditioneel kopje thee ze nog altijd nader tot elkaar brengen. ‘Je kunt hooguit kibbelen over de vraag of eerst het theezakje of eerst de melk erin moet.’
15/01 20u00  Uitspraak met grote gevolgen voor platform-economie: Deliveroo-koeriers recht op contractKoeriers van maaltijdbezorgdienst Deliveroo hebben recht op een arbeidsovereenkomst. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank geoordeeld in een rechtszaak aangespannen door vakbond FNV. Volgens de rechter heeft Deliveroo de koeriers ten onrechte gedwongen een bestaan als zzp’er te accepteren. Bovendien valt Deliveroo wel degelijk onder de cao voor beroepsgoederenvervoer. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak.
15/01 20u00  Terroristische aanslag Keniaanse hoofdstad Nairobi opgeëist door Al ShabaabMet een autobom en aanhoudend geweervuur zijn in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een hotel en een kantoorgebouw in een chique buurt aangevallen. De islamistische terreurgroep Al Shabaab, uit buurland Somalië, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
15/01 19u45  Verdachte van doodrijden ‘geel hesje’ voorwaardelijk vrijgelatenDe Nederlandse vrachtwagenchauffeur die betrokken zou zijn bij het doodrijden van een ‘geel hesje’ in België onder voorwaarden vrijgelaten. Dit laat het Openbaar Ministerie in Luik.
15/01 19u30  Hoe is het om uren naar Holleeders achterhoofd te kijken? Misdaadverslaggever Wil Thijssen licht toeMisdaadverslaggever Wil Thijssen kijkt tijdens de zitting zo’n vijfenhalf uur lang naar Willem Holleeders achterhoofd. Glimmend, glad gekamd bruin haar boven een lichtblauwe blouse met fijne ruiten.
15/01 19u15  Minister Grapperhaus grijpt in: onderzoeks-orgaan WODC moet weg bij JustitieHet Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid komt op grotere afstand te staan van het departement. Het krijgt huisvesting in een eigen gebouw en de onafhankelijke positie van het instituut wordt verbeterd door een aanscherping van de regels voor beleidsonderzoek.
15/01 19u00  Evenementenlocatie The Box zit in haar maag met omstreden optreden ‘R&B-legende R. Kelly’Evenementenlocatie The Box in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden om het concert van de omstreden Amerikaanse zanger R. Kelly, beschuldigd van ernstig seksueel misbruik, op 20 april af te gelasten. ‘Achter de schermen zijn wij hard bezig onze mogelijkheden in deze te onderzoeken’, schrijft een woordvoerder dinsdag in een mail.
15/01 18u45  Terreuraanval Keniaanse hoofdstad Nairobi opgeëist door Al ShabaabMet een autobom en aanhoudend geweervuur zijn in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een hotel en een kantoorgebouw in een chique buurt aangevallen. De islamistische terreurgroep Al Shabaab, uit buurland Somalië, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
15/01 18u00  Mysterieuze ‘kosmische koe’ blijkt zwart gat of zombiesterEindelijk hebben astronomen een idee wat de bron is van het mysterieuze signaal uit de ruimte – bijnaam ‘de koe’ – dat vorig jaar plotseling verscheen.
15/01 18u00  Staatsbosbeheer krijgt de ruim 1.800 edelherten niet op tijd afgeschotenStaatsbosbeheer ligt ver achter op schema bij het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Het is uitgesloten dat het doel van ruim 1.800 dieren schieten voor 1 april wordt gehaald. Sinds op 10 december na veel discussie werd begonnen met het preventieve afschot, zijn tot nu toe 134 edelherten gedood.
15/01 18u00  De vraag is niet of May verliest, maar hoe dramatischHet belooft een doldwaze dinsdag te worden in Londen: het Britse parlement stemt dinsdagavond over het Brexit-akkoord met de EU. Met een laatste offensief probeerde premier May maandag nog stemmen te winnen, maar de kans dat ze verliest is nog steeds groot. En wat dan?
15/01 17u45  MS-patiënt: ‘Waarom mag ik niet lopen, minister Bruins?’Een medicijn waardoor sommige MS-patiënten beter kunnen lopen, zit niet meer in de basisverzekering. Dinsdag bieden zij een petitie met 42.000 handtekeningen aan bij de Tweede Kamer.
15/01 17u15  Terreuraanval aan de gang in hotel- en kantoorcomplex in NairobiMet een autobom en aanhoudend geweervuur zijn in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een hotel en kantoorgebouw in een chique buurt aangevallen. De islamistische terreurgroep Al Shabaab, uit buurland Somalië, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De aanslag speelt zich vlakbij het in 2013 aangevallen winkelcentrum Westgate af, waar 62 burgers omkwamen.
15/01 16u00  Brussel wil belastingveto’s lidstaten inperken, maar voorstel stuit op verzetDe Europese Commissie wil het vetorecht afzwakken dat de EU-landen hebben bij belastingvoorstellen. Volgens Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken, Belasting) misbruiken lidstaten hun veto voor nationale belangen. Daardoor wordt volgens hem belastingontwijking door multinationals niet aangepakt en loopt de interne markt schade op. Nederland en een flinke groep andere EU-landen voelen er niets voor.
15/01 15u45  China laat plantje ontkiemen op de maan: eerste stap naar permanente bewoningVoor het eerst groeit een aardse levensvorm in een laboratorium op een ander hemellichaam. Aan boord van de Chinese Chang’e 4 maanlander is een katoenplantje ontkiemd. Het resultaat vormt een symbolische eerste stap richting permanente maanbewoning.
15/01 15u45  Hoe de VVD vriend en vijand laat happenDe campagnemachine van de VVD draait op volle toeren. Met provocaties, advertenties en media-optredens trekt de grootste regeringspartij nu al het initiatief naar zich toe. De VVD volgt de campagnelessen van een door de fractietop bewonderde Belgische reclameman. ‘Direct knallen is de boodschap.’
15/01 14u30  Ivoriaanse oud-president Gbagbo plots vrijgesproken van oorlogsmisdadenHet Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft Laurent Gbagbo, de vroegere president van Ivoorkust, vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid. De uitspraak komt terwijl het in 2016 begonnen proces nog slechts halverwege was.
15/01 14u15  Spanje houdt hart vast voor peuter die in 100 meter diepe put viel – kan hij nog worden gered?Spanje houdt zijn adem in: kan de 2-jarige Yulen, die zondag in een smal gat viel van meer dan 100 meter diep, nog worden gered? Na twee dagen reddingswerkzaamheden was er dinsdag aan het begin van de middag nog geen levensteken van de peuter. ‘Maar als we niet zouden denken dat hij nog in leven zou kunnen zijn, dan zouden we niet alles op alles zetten om hem te redden’, zei een woordvoerder van de Guardia Civil in de Spaanse media.
15/01 14u15  Onze correspondent in Londen over de Brexit-stemming: ‘May zal niet zo snel opstappen’Het Britse parlement stemt vandaag over het Brexitvoorstel van premier May. May heeft de parlementariërs opgeroepen het Britse volk ‘niet teleur te stellen’. Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn over de uitkomst van het debat.
15/01 13u15  Advocaat Meijering: ‘Holleeder wilde mij vermoorden’Willem Holleeder zou Nico Meijering met de dood hebben bedreigd. Dat zei de raadsman dinsdagavond bij RTL Late Night. Volgens Meijering vond Holleeder het ‘niet zo leuk’ dat hij Dino S. vertegenwoordigde. ‘Ik had betrouwbare informatie gekregen dat Holleeder mij wilde vermoorden. Hij wilde me laten omleggen. Twee mensen kwamen me dat vertellen’, aldus de advocaat.
15/01 12u15  Verdachte van doodrijden ‘geel hesje’ meldt zichDe Nederlandse vrachtwagenchauffeur die betrokken zou zijn bij het doodrijden van een ‘geel hesje’ in België heeft zich dinsdag bij de Belgische justitie gemeld. De trucker wordt ondervraagd door de politie, laat een woordvoerder van het parket in Luik aan persbureau ANP weten. Zij wil verder geen details geven.
15/01 12u00  Advocaat: verdachte van doodrijden ‘geel hesje’ zal zich vandaag meldenDe Nederlandse vrachtwagenchauffeur die betrokken zou zijn bij het doodrijden van een ‘geel hesje’ in België zal zich dinsdag bij de Belgische justitie melden. Dat heeft zijn advocaat Richard Wagemans dinsdag gezegd tegen persbureau ANP. Het zou gaan om een inwoner van Landgraaf.
15/01 11u15  The New York Times: Trump besprak diverse keren vertrek van de VS uit de NavoPresident Trump heeft vorig jaar in het Witte Huis diverse keren gezegd dat hij wilde dat de VS de Navo zouden verlaten. Hij vertelde zijn hoogste adviseurs dat hij het nut niet inzag van de alliantie. Ook beschouwde hij de Navo als een last voor de VS. Dit meldt The New York Times.
15/01 11u15  Nu eens géén vals alarm: verloren gewaande, overgeschilderde schets van Rubens ontdektNu was het eens géén vals alarm. Via een Vlaamse particulier is een schets van Peter Paul Rubens boven komen drijven bij een Haagse kunsthandel. Het gaat om De seculiere hiërarchie in aanbidding en is door experts al erkend als authentiek stuk.
15/01 11u15  Is dit het antwoord op de gele hesjes? Vijf vragen over Macrons ‘nog nooit vertoonde’ nationale debat‘Een grote stap vooruit voor onze Republiek’, zo noemt Emmanuel Macron het door hem geïnitieerde grand débat national. Het debat wordt ‘geen verkiezing, en ook geen referendum’. Maar wat wordt het wel? Vijf vragen over wat de komende twee maanden de aanzet moet geven tot ‘een nieuw sociaal contract’.
15/01 11u15  Dit gebeurt er met onderschepte dieren uit de illegale handelIn tien jaar tijd hebben de douane, politie en warenautoriteit NVWA bijna drieduizend illegale reptielen in beslag genomen, blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wat gebeurt er met die beesten?
15/01 10u30  Verenigde Staten verlengen missie bij Mexicaanse grens met acht maandenAmerikaanse troepen blijven tot en met september de Mexicaanse grens bewaken. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.
15/01 10u15  Ivanka Trump toch geen presidentskandidaat WereldbankIvanka Trump is toch geen kandidaat om de nieuwe president te worden van de Wereldbank. Volgens een stilzwijgende afspraak met de Europese lidstaten wordt de bank van oudsher geleid door een Amerikaan. De presidentsdochter zal wel een rol spelen bij de selectie van een kandidaat. Dat meldt een medewerker van het Witte Huis, volgens verschillende media.
15/01 08u00  Reddingsmaatschappij rukt recordaantal keer uit door hete zomerDe Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) is in 2018 een recordaantal keren uitgerukt. Dat meldt de organisatie online.
15/01 02u15  Marina vluchtte met haar dochter uit de asielopvang. Want terug naar Armenië gaat ze ‘nooit’Een toenemend aantal uitgeprocedeerden ontvlucht de opvang om uitzetting te voorkomen. Zoals Marina, die met haar dochter (12) op een schuiladres in Utrecht verblijft. Als Armeniërs maken ze vrijwel geen kans op een verblijfsvergunning.
14/01 23u45  MS-patiënten willen hun ‘wonderpil’ niet kwijt: ‘Waarom mag ik niet lopen, minister Bruins?’Een medicijn waardoor sommige MS-patiënten beter kunnen lopen, zit niet meer in de basisverzekering. Dinsdag bieden zij een petitie met 42.000 handtekeningen aan bij de Tweede Kamer.
14/01 23u45  EU kan Britten meer tijd geven (al ziet ze geen logica meer in hun strategie)Brussel deed Londen maandag een laatste handreiking om het nakende vertrek (29 maart) van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ordelijk – met een akkoord, zonder chaos – te laten verlopen. In een gezamenlijke brief aan de Britse premier May beloofden EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie dat ze geenszins van plan zijn het Verenigd Koninkrijk met een Brexitakkoord in een juridisch korset te naaien.
14/01 23u45  Hij is de laatste luis in de pels van Orbán: ‘Op het platteland bestaat er feitelijk geen vrije pers meer’De krant waar Attila Babos tot en met 2016 werkte, kwam in handen van een vriend van premier Viktor Orbán. Net als het overgrote deel van alle andere Hongaarse media. Babos vecht nu om onafhankelijk nieuws te kunnen brengen. ‘Op het platteland bestaat er feitelijk geen vrije pers meer.’
14/01 22u45  Shell en PGGM samen op groene toer met bod op energiebedrijf EnecoHet was een publiek geheim, maar nu is het officieel: Shell wil energiebedrijf Eneco kopen. Het bedrijf werkt daarbij samen met pensioenuitvoerder PGGM, een andere partij die al vaker is genoemd als potentiële koper.
14/01 22u30  Hoe doen we dat nou, 10 miljard monden voeden in 2050? We maken de eindbalans opNa één jaar onderzoek met bijna honderd reportages, interviews, dataverhalen, fotoseries, opiniestukken, podcasts en video’s, maakt de Volkskrant Voedselzaak de eindbalans op in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Want hoe doen we dat nou, 10 miljard monden voeden in 2050? Volg hier het programma, met onder andere Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen en voedseljournalist Mac van Dinther, via de livestream.
14/01 22u15  Nederlandse muziek doet het goed over de grensDe exportwaarde van Nederlandse muziek is in 2017 de grens van 200 miljoen euro gepasseerd. Nederlandse artiesten verdienen in het buitenland vooral aan optredens. Maar ook rechten en opnamen brengen geld in het laatje. Binnen de muziekindustrie zijn het vooral de deejays die de bulk van de omzet binnenhalen: ruim driekwart (150 miljoen euro) is afkomstig uit de dancesector, aldus een inventarisering door Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur.
14/01 21u45  Klaas Dijkhoff heeft een raadsel voor zijn coalitiepartnersGoedemiddag,
14/01 21u30  Rotterdamse Syriëganger Melis A. voorlopig op vrije voetenMelis A., de 23-jarige Rotterdamse Syriëganger die in juli 2018 vanuit Irak met haar baby terugkeerde naar Nederland, mag haar proces in vrijheid afwachten. Een rechtbank zag maandagmiddag geen zwaarwegende redenen meer om A. nog langer van haar zoontje gescheiden te houden.
14/01 21u00  Vijf dagen plastic scheppen, en in deze rivier is nog geen water te zienIndonesië is na China de grootste plasticvervuiler van de zee. Foto’s van een halve kilometer plastic koek in een klein riviertje hebben de autoriteiten zowaar aangezet tot actie. Maar na vijf dagen scheppen is er nog geen water te zien.
14/01 20u45  Holleeder over persoonlijke omstandigheden: ‘Ik ben geen psychopaat, ik ben juist heel sociaal’Op de vijftigste en laatste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn proces kwamen maandag Holleeders persoonlijke omstandigheden aan bod. Waar hij eerder kritische vragen behendig pareerde of aantijgingen wegredeneerde, leek hij daar nu niet in te slagen.
14/01 20u30  Holleeder: ‘Ik ben gewoon een mens als ieder ander’Vandaag was dag 50 in Vandros, ofwel het Holleederproces, waarin Willem Holleeder terechtstaat voor vijf liquidaties en een poging daartoe. De dag stond in het teken van Peter R. de Vries, die kwam getuigen over de bandopname die hij onlangs aan het Openbaar Ministerie overhandigde.
14/01 20u15  Macrons brief sceptisch ontvangen: ‘Riekt naar intellectuele arrogantie’De brief van Macron aan het Franse volk, is in Frankrijk sceptisch ontvangen. De brief vormt de aftrap van het ‘groot nationaal debat’ dat de komende twee maanden gevoerd gaat worden. Onduidelijk is nog hoe dat debat eruit gaat zien.
14/01 20u15  Dominee die Nashville-verklaring ondertekende: ‘Wij hebben een totaal ander wereldbeeld’Geen misverstand, zegt dominee Maarten Klaassen, die de Nashville-verklaring ondertekende, na de dienst zondag in Arnemuiden: in de kerk is plaats voor homo’s. ‘Maar het o zo tolerante Nederland is door de mand gevallen.’
14/01 19u45  Koks in de winkel, een appelboom tussen het fruit en bestelschermen voor thuisbezorgingJumbo groeide onlangs naar ruim 20 procent marktaandeel van de supermarktbranche. Daarmee hoeft het wat de grootgrutter betreft niet te stoppen. Jumbo denkt voortdurend na over nieuwe formules en het leveren van nieuwe diensten, het liefst online. De noodzaak daarvan is inmiddels ook tot AH doorgedrongen.
14/01 19u45  Provincie: Harsco had 2 jaar geen vergunning voor verwerken restproduct Tata SteelDe provincie Noord Holland heeft maandag in een vergadering van de Provinciale Staten erkend dat het bedrijf Harsco op het terrein van Tata Steel vanaf 2014 twee jaar lang zonder vergunning restproducten uit de Hoogovens heeft verwerkt. Bij deze illegale verwerking ontstonden de afgelopen jaren met regelmaat stofexplosies, die omliggende dorpen als Wijk aan Zee bedekken met een zwart, glimmend laagje grafiet.
14/01 19u00  Problemen Chinese economie nemen toe: handelsoorlog met VS slaat gat in exportDe economie van China begint te haperen als gevolg van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. In december daalde de export onverwacht, net als de invoer van goederen. De uitvoer daalde in december met 4,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.
14/01 18u30  Wie zijn de voorstanders van Lelystad Airport?Een open brief in NRC Handelsblad heeft de tegenstellingen blootgelegd tussen voor- en tegenstanders van de openstelling van Lelystad Airport. De voorstanders publiceerden de paginagrote brief, gericht aan premier Mark Rutte, waarin ze stellen dat tegenstanders geluid- en andere milieuhinder schromelijk overdrijven.
14/01 17u30  ‘Willekeurige’ terdoodveroordeling zet relatie Canada en China verder onder drukEen Chinese rechtbank heeft maandag een Canadees tot de doodstraf veroordeeld wegens drugssmokkel. De zaak zou een vergelding zijn voor de arrestatie van de financieel directeur van de Chinese techgigant Huawei in Canada vorige maand. Eerder dreigde China dat die arrestatie ‘ernstige’ gevolgen zou hebben. De Canadese premier Justin Trudeau tekende bezwaar aan tegen het ‘willekeurige’ vonnis.
14/01 17u30  Deltawerken gaan eindelijk écht op een kier – een beetje zout water erbij voor het natuurbehoudRijkswaterstaat gaat woensdagochtend voor het eerst echt de Haringvlietsluizen, onderdeel van de Deltawerken, op een kier zetten. Verslaggever Peter de Graaf schreef eerder dit jaar deze reportage over de dam tussen de eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee.
14/01 16u30  Amsterdam krijgt Museum voor LutherKerkhervormer Maarten Luther krijgt een museum in Amsterdam. Ook zijn kwalijke reputatie als antisemiet zal er aan bod komen.
14/01 16u00  Burgemeester Gdansk bezweken aan verwondingen, nadat hij op podium werd neergestokenDe burgers van de Poolse stad waren maandagochtend nog uitgelopen om bloed te doneren voor hun neergestoken burgemeester. Het heeft niet mogen baten: Pawel Adamowicz is in de middag overleden. De 53-jarige Adamowicz werd zondagavond neergestoken tijdens een liefdadigheidsevenement, waarbij honderden mensen aanwezig waren.
14/01 15u30  Burgemeester Gdansk bezweken aan verwondingen, nadat hij voor ogen van honderden toeschouwers werd neergestokenDe burgers van de Poolse stad waren maandagochtend nog uitgelopen om bloed te doneren voor hun neergestoken burgemeester. Het heeft niet mogen baten: Pawel Adamowicz is in de middag overleden. De 53-jarige Adamowicz werd zondagavond neergestoken tijdens een liefdadigheidsevenement, waarbij honderden mensen aanwezig waren.
14/01 15u30  Politie zoekt nu chauffeur uit Landgraaf voor doodrijden actievoerder in geel hesjeNiet een vrachtwagenchauffeur uit Dongen (in Brabant) was vrijdagavond betrokken bij de dodelijke aanrijding van een actievoerder met geel hesje op de snelweg tussen Luik en Maastricht, maar een trucker uit Landgraaf (in Limburg).
14/01 15u15  Bij de meest besproken grens van dit moment: die tussen Ierland en Noord-IerlandAls de Britse premier May haar Brexitakkoord niet door het parlement krijgt, dan zal Noord-Ierland weer een echte grens krijgen met Ierland. De vrees in de grensregio is groot en vele Noord-Ieren vragen een Iers paspoort aan om maar toegang tot de EU te blijven houden.
14/01 14u45  Ambassadeur VS schrijft dreigbrieven aan Duitse firma’s over gaspijplijn Nord Stream 2De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, verstuurde dreigbrieven naar bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2 van Rusland naar West-Europa. Trumps ambassadeur waarschuwt voor sancties en verhoogt daarmee de druk op een binnen de Duitse regeringscoalitie toch al gevoelig dossier.
14/01 13u45  Burgemeester Gdansk voor ogen van honderden toeschouwers neergestokenVoor het regionale bloeddonatiecentrum van de Poolse stad Gdansk stond maandagochtend een lange rij burgers om bloed te geven voor burgemeester Pawel Adamowicz. Hij werd zondagavond neergestoken tijdens een liefdadigheidsevenement, waarbij honderden mensen aanwezig waren. De 53-jarige Adamowicz vecht sindsdien voor zijn leven in een ziekenhuis in Gdansk.
14/01 13u30  Politie zoekt nu vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf voor doodrijden actievoerder in geel hesjeNiet een vrachtwagenchauffeur uit Dongen (in Brabant) was vrijdagavond betrokken bij de dodelijke aanrijding van een actievoerder met geel hesje op de snelweg tussen Luik en Maastricht, maar een trucker uit Landgraaf (in Limburg). Dat heeft het Openbaar Ministerie in Luik maandag bekendgemaakt. De Limburgse vrachtwagenchauffeur is nog niet aangehouden.
14/01 12u30  Inwoners Gdansk doneren bloed voor burgemeester die werd neergestokenVoor het regionale bloeddonatiecentrum van de Poolse stad Gdansk stond maandagochtend een lange rij burgers om bloed te geven voor burgemeester Pawel Adamowicz. Hij werd zondagavond neergestoken tijdens een liefdadigheidsevenement, waarbij honderden mensen aanwezig waren. De 53-jarige Adamowicz vecht sindsdien voor zijn leven in een ziekenhuis in Gdansk.
14/01 11u45  ‘Hey man, wil je coke?’ De Wallen verander je niet snel, ziet de ombudsman van AmsterdamDe ombudsman van Amsterdam woonde een tijd op de Wallen. Zondagavond presenteerde hij burgemeester Halsema zijn rapport over die ‘wetteloze jungle’. Valt het gebied nog te redden? Zuurmonds zeven problemen.
14/01 11u30  In Middletown, Noord-Ierland loopt het storm op Ierse paspoorten om vrij te kunnen reizenAls de Britse premier May haar Brexitakkoord niet door het parlement krijgt, dan zal Noord-Ierland weer een echte grens krijgen met Ierland. De vrees in de grensregio is groot en vele Noord-Ieren vragen een Iers paspoort aan om maar toegang tot de EU te blijven houden.
14/01 10u45  Gearresteerde chauffeur heeft niets te maken met doodrijden actievoerder in geel hesjeDe 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dongen, die zaterdagavond is gearresteerd op verdenking van het doodrijden vrijdagavond van een actievoerder met geel hesje op de snelweg tussen Luik en Maastricht, blijkt niets met het incident te maken te hebben. Hij is zondag vrijgelaten en is ook geen verdachte meer.
14/01 10u30  Gearresteerde vrachtwagenchauffeur heeft niets te maken met doodrijden actievoerder in geel hesjeDe 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dongen, die zaterdagavond is gearresteerd op verdenking van het doodrijden vrijdagavond van een actievoerder met geel hesje op de snelweg tussen Luik en Maastricht, blijkt niets met het incident te maken te hebben. Hij is zondag vrijgelaten en is ook geen verdachte meer.
14/01 10u00  Elfie kookt haar urine in om kunstmest te makenLees meer >
14/01 09u30  ‘Wij zeggen tegen homo’s: je mag er zijn, alleen wijzen we de homoseksuele levensstijl af’Geen misverstand, zegt dominee Maarten Klaassen, die de Nashville-verklaring ondertekende, na de dienst zondag in Arnemuiden: in de kerk is plaats voor homo’s. ‘Maar het o zo tolerante Nederland is door de mand gevallen.’
14/01 09u00  Tweede zwarte doos verongelukt Lion Air-toestel gevonden in de JavazeeOp de bodem van de Javazee is de tweede zwarte doos gevonden van het verongelukte Lion Air-vliegtuig. De vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 stortte in oktober kort na vertrek vanaf Jakarta in zee. Alle 189 inzittenden kwamen om het leven.
14/01 08u30  Deze standpunten van regeringspartijen kunnen kabinet in gevaar brengenVVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak dit weekend uit wat iedereen op het Binnenhof voorvoelt: het klimaatbeleid kan dit kabinet breken. Binnen de coalitie liggen de standpunten ver uiteen. Wat kan per regeringspartij het kabinet in gevaar brengen?
14/01 08u15  ‘Wij zeggen tegen homo’s: je mag er zijn, alleen wijzen we de homoseksuele levensstijl af'Geen misverstand, zegt dominee Maarten Klaassen, die de Nashville-verklaring ondertekende, na de dienst zondag in Arnemuiden: in de kerk is plaats voor homo’s. ‘Maar het o zo tolerante Nederland is door de mand gevallen.’
14/01 08u00  Trump dreigt Turkije ‘economisch te vernietigen’ als het Koerden aanvaltDe Amerikaanse president Trump dreigt Turkije ‘economisch te vernietigen’ als het land Koerdische milities in het noorden van Syrië aanvalt, zodra Amerikaanse troepen zich uit Syrië hebben teruggetrokken.
14/01 02u15  Geitenmelkster Trudy: ‘Als we er ziek van werden, dan werkte ik hier niet’Als achtste provincie heeft Flevoland een ‘geitenstop’ ingevoerd in verband met een verhoogde kans op longontstekingen bij omwonenden. Dat besluit is niet ingegeven door de realiteit, maar door emoties, zegt de Lelystadse geitenhouder Wim van Wageningen.
14/01 02u15  Consumentenbond naar de rechter om no-showclausule KLMDe gesprekken tussen de Consumentenbond en KLM over de zogenoemde no-showclausule van de vliegtuigmaatschappij zijn vastgelopen. En dus stapt de bond alsnog naar de rechter, staat in een verklaring.
13/01 22u45  De Wallen verander je niet snel, ziet de ombudsman van AmsterdamDe ombudsman van Amsterdam woonde een tijd op de Wallen. Zondagavond presenteerde hij burgemeester Halsema zijn rapport over die ‘wetteloze jungle’. Valt het gebied nog te redden? Zuurmonds zeven problemen.
13/01 22u45  Macron trapt nationaal debat af met brief aan FransenIn een brief aan alle Fransen, die zondagavond in een aantal landelijke media werd gepubliceerd, schetst president Macron de contouren van het ‘groot nationaal debat’ dat de komende twee maanden gaat plaatsvinden. Dat debat was een van de eerste maatregelen die Macron aankondigde in de hoop de gelehesjescrisis te bezweren. De president hoopt dat het de aanzet vormt tot ‘een nieuw sociaal contract voor de natie’.
13/01 21u45  Dino S. wil getuigen tegen vermeende criminele partner Willem HolleederDe tot levenslang veroordeelde Dino S. wil getuigen tegen Willem Holleeder. De vermeende criminele partner van Holleeder bij de afpersing van Willem Endstra werd genoemd in de recentelijk geopenbaarde geluidsopname van een gesprek tussen Peter R. de Vries en Holleeder.
13/01 21u30  Nog even wat ervaringen opdoen, voordat het museum voor zeven jaar sluitHet centrale gebouw van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen heeft zondag voorlopig zijn laatste bezoekersdag gehad. Kleinere exposities lopen nog tot mei. Het museum zal daarna zeker zeven jaar dicht zijn. Vier vaste bezoekers vertellen over hún Boijmans en welke favoriet stuk uit de collectie ze gaan missen.
13/01 21u15  Griekse regeringscoalitie valt uiteen om naamsverandering MacedoniëDe Griekse regeringscoalitie is uiteengevallen vanwege een discussie die al sinds begin jaren negentig woedt: de naamsverandering van Macedonië.
13/01 20u00  Deze standpunten van de regeringspartijen kunnen het kabinet in gevaar brengenVVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak dit weekend uit wat iedereen op het Binnenhof voorvoelt: het klimaatbeleid kan dit kabinet breken. Binnen de coalitie liggen de standpunten ver uiteen. Wat kan per regeringspartij het kabinet in gevaar brengen?
13/01 18u15  Amsterdam wil forse uitbreiding deelauto’s, zodat de privéauto verdwijntAmsterdam gaat fors inzetten op elektrisch autodelen. Vanaf 2020 wil de gemeente in totaal 2.500 elektrische deelauto’s in de stad hebben, blijkt uit de Agenda Autodelen die vorige week is gepresenteerd.
13/01 18u00  Hoelang houdt Frankrijk een wekelijkse wedloop tussen gele hesjes en politie vol?De negende protestzaterdag van de gele hesjes bracht 84 duizend mensen op de been – fors meer dan vorige week (50 duizend). Met dank aan een massale politie-inzet heeft de Franse regering grote gewelddadigheden kunnen voorkomen. Maar hoelang houdt Frankrijk een wekelijkse wedloop tussen gele hesjes en politie vol?
13/01 14u45  Amsterdam wil forse uitbreiding deelauto’s die overal geparkeerd kunnen wordenAmsterdam gaat fors inzetten op elektrisch autodelen. Vanaf 2020 wil de gemeente in totaal 2.500 zogenoemde free foating deelauto’s in de stad hebben, blijkt uit de Agenda Autodelen die vorige week is gepresenteerd.
13/01 13u15  Vierde dode gevonden na zware gasexplosie in ParijsEen dag na de zware explosie in het centrum van Parijs is het stoffelijk overschot van een vermiste vrouw gevonden. Bij de explosie van zaterdagochtend zijn ook twee brandweerlieden en een Spaanse omgekomen. Bijna vijftig mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De explosie werd veroorzaakt door een gaslek.
13/01 13u00  ‘Trump hield details over ontmoeting met Poetin geheim voor eigen kabinetsleden’Om te vermijden dat informatie over zijn persoonlijke ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin naar buiten zou komen, nam de Amerikaanse president Donald Trump tenminste één keer de notities van zijn eigen tolk in beslag en verbood hij de tolk om de inhoud van het gesprek te bespreken met andere regeringsleden. Dat meldt The Washington Post op gezag van diplomatieke bronnen.
13/01 12u30  Zolang landen hun eigen honger stillen ten koste van Afrika, verandert er niksLees meer >
13/01 12u30  Bernie Sanders (77) is zeker niet de oudste politicus. Komt wijsheid met de jaren?De gemiddelde leeftijd van politici in de VS ligt veel hoger dan in Europa. Hoe komt dit, en is het wenselijk?
13/01 12u00  Griekse regering valt uiteen na aftreden van minister van DefensieDe Griekse minister van Defensie is zondag afgetreden uit protest over het akkoord met Macedonië over de naamsverandering van het buurland. Panos Kammenos, leider van de rechtse partij Onafhankelijke Grieken, zei ook de andere zes ministers van zijn partij uit de regering te zullen terugtrekken.
13/01 09u15  Dijkhoff waarschuwt: klimaatbeleid kan leiden tot val kabinet-Rutte IIIVVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sluit niet uit dat het kabinet-Rutte III valt over het klimaatbeleid. In een interview met de De Telegraaf zegt de VVD’er dat het ‘pittig’ gaat worden, omdat ‘de coalitie qua standpunten behoorlijk uit elkaar ligt’. ‘Als ik óf het kabinet óf de burger moet laten vallen: de burger zal ik nooit laten vallen.’
13/01 06u45  Drie mensen omgekomen bij zware gasexplosie in centrum van Parijs; bijna 50 gewondenBij een zware explosie in het centrum van Parijs zijn zaterdagochtend twee brandweerlieden en een Spaanse omgekomen. Bijna vijftig mensen gewond geraakt. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagmiddag bekendgemaakt. De explosie werd veroorzaakt door een gaslek.
13/01 04u00  'Trump hield details over ontmoeting met Poetin geheim voor eigen kabinetsleden'Om te vermijden dat informatie over zijn persoonlijke ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin naar buiten zou komen, nam de Amerikaanse president Donald Trump tenminste één keer de notities van zijn eigen tolk in beslag en verbood hij de tolk om de inhoud van het gesprek te bespreken met andere leden van de Trump-administratie. Dat meldt The Washington Post op gezag van diplomatieke bronnen.
13/01 03u45  Washington Post: Trump hield details over ontmoeting met Poetin geheim voor eigen kabinetOm te vermijden dat informatie over zijn persoonlijke ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin naar buiten zou komen, nam de Amerikaanse president Donald Trump tenminste één keer de notities van zijn eigen tolk in beslag en verbood hij de tolk om de inhoud van het gesprek te bespreken met andere leden van de Trump-administratie. Dat meldt The Washington Post op gezag van diplomatieke bronnen.
13/01 01u45  Tweede presidentskandidaat voor Democraten is zoon van Mexicaanse immigrantJulian Castro heeft zich officieel kandidaat gesteld om namens de Democratische Partij aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen mee te doen. Castro (44), zoon van een Mexicaanse immigrant, was in 2014 minister van Volkshuisvesting onder de toenmalige president Barack Obama.
12/01 23u00  Is orthodoxie niet te vroeg doodverklaard? Seculiere meerderheid krimptSeculiere Nederlanders meenden allang te hebben afgerekend met ‘het geloof der vaderen’. Toch komt mondiaal hun eigen levensbeschouwing steeds meer in het gedrang.
12/01 19u45  In het café met je ring of armband betalen? Binnenkort kan hetEen ring met een chip om contactloos te betalen: makkelijker dan de pinpas en veel leuker. De Volkskrant testte de nieuwe ‘wearable’ van ABN Amro in de supermarkt, het café en de bioscoop. Bijna overal liep het gesmeerd.
12/01 17u00  Shutdown Amerikaanse overheid langste in de geschiedenisDe gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid is sinds zaterdag de langste in de geschiedenis. Het was de 22ste dag dat sommige overheidsdiensten zijn stilgelegd. Ongeveer 800 duizend ambtenaren krijgen geen salaris uitbetaald.
12/01 15u15  Pendelen tussen twee ouders, wat doet dat met kinderen?Tot voor kort ging het zo: kinderen bleven na een scheiding bij hun moeder wonen. Met vaders was er een logeer- of bezoekarrangement. Maar het co-ouderschap neemt een vlucht: al ruim een kwart van de kinderen woont na een scheiding bij beide ouders. Wat doet dat opgroeien in twee huizen, en de wekelijkse verplaatsing die daarbij hoort, met ­hen?
12/01 15u15  Zolang we onze eigen honger stillen ten koste van Afrika, verandert er niksLees meer >
12/01 15u00  Ivanka Trump genoemd als kandidaat voor de hoogste functie bij de WereldbankPresidentsdochter Ivanka Trump is in de race voor een internationale topfunctie. Volgens de gezaghebbende zakenkrant The Financial Times is zij een van degenen die worden genoemd als opvolger van Wereldbank-president Jim Yong Kim. Die maakte vorige week onverwacht zijn aftreden per 1 februari bekend. Hij had nog drie jaar te gaan.
12/01 12u00  Wijk aan Zee vs. Tata Steel: in gevecht met een ‘ontembaar monster’Lees meer >
12/01 09u30  Met je ring of armband betalen? Binnenkort kan hetEen ring met een chip om contactloos te betalen: makkelijker dan de pinpas en veel leuker. De Volkskrant testte de nieuwe ‘wearable’ van ABN Amro in de supermarkt, het café en de bioscoop. Bijna overal liep het gesmeerd.
12/01 04u15  Dijkhoff (VVD): ‘Klimaatakkoord niet zomaar uitvoeren’De VVD zet grote vraagtekens bij het drie weken geleden gepresenteerde klimaatakkoord. Volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is de kans ‘nihil’ dat hij de grote hoeveelheid ingrijpende milieumaatregelen uit het akkoord allemaal gaat uitvoeren. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.
12/01 02u30  Grafietregens rond hoogovens IJmuiden uitgestoten zonder de juiste vergunningDoor stofexplosies bij de verwerking van restproducten van Tata Steel raken omliggende dorpen geregeld met grafiet bedekt. Naar nu blijkt kon het verwerkingsbedrijf lang zonder de juiste vergunning opereren.
11/01 22u45  De man die altijd een pistool draagt en Spanje weer groot wil makenSantiago Abascal (42), leider van het extreem-rechtse Vox, loodste zijn partij deze week naar de macht in Andalusië. Vijf redenen waarom u Abascal moet leren kennen.
11/01 22u00  Congolese oppositieleider Fayulu vecht overwinning van presidentskandidaat Félix Tshisekedi aanDe Congolese oppositieleider Martin Fayulu heeft vrijdag aangekondigd de verkiezingsuitslag aan te vechten voor het hooggerechtshof.
11/01 22u00  Verontwaardiging is er over staatsliquidaties, maar alleen als het uitkomtNederland kreeg deze week een korte blik in de duisterste uithoek van internationale spionage en machtspolitiek: Iran liet twee tegenstanders liquideren in Nederland. Waarom werd de sluier opgelicht?
11/01 20u15  In het dal van de Eufraat leven de laatste resten van het kalifaat nog voortLees meer >
11/01 19u00  Gestrand Noors vliegtuig al weken vast in Iran door Amerikaanse sanctiesAls een piloot ergens boven de Perzische Golf problemen met zijn vliegtuig krijgt: niet uitwijken naar Iran. Een toestel van Norwegian Air dat eind vorig jaar een noodlanding maakte in Iran, staat nu al bijna een maand vast op een vliegveld bij de stad Shiraz.
11/01 18u30  EU houdt hart vast nu Roemenië voor het eerst voorzittershamer heeftRoemenië is een héél gewoon land. Dat de president, de premier, de ministers, de senaat- en parlementsvoorzitter kijvend over straat rollen tijdens de eerste dagen van het allereerste Roemeense EU-voorzitterschap ooit: doodnormaal. Een verslag vanuit Boekarest over de eerste EU-top in de Roemeense hoofdstad. Lokale corruptie bestrijden? ‘Daar hebben we de Commissie niet voor nodig.’
11/01 16u00  Polen verdenkt directeur Huawei van spionage voor ChinaPolen heeft de directeur van de Poolse tak van het Chinese telecombedrijf Huawei opgepakt. Weijing W. wordt ervan verdacht samen te werken met de Chinese geheime dienst, meldt vrijdag het Poolse persbureau PAP. Ook is een Pool gearresteerd met wie hij zou samenwerken: Piotr D., een voormalig hoge officier van de binnenlandse veiligheidsdienst die nu werkzaam is in de telecomsector.
11/01 15u45  Amerikanen betalen de prijs van de ‘shutdown’, die zijn vierde week ingaatDe gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat gaat zijn 21ste dag in, nu de strijd tussen president Trump en het Congres niet luwt. Hoe raakt dat de burgers?
11/01 15u45  Petitie om provider XS4all te behouden krijgt veel bijvalOud-medewerkers, klanten en andere sympathisanten zijn verbijsterd door de beslissing van KPN om de provider XS4all te laten verdwijnen. Een petitie werd vrijdag tweeduizend keer per uur ondertekend. ‘Internet is iets geworden als kleurloos water uit de kraan.’
11/01 14u15  Stroomnet kan hoeveelheid zonnepanelen niet aanLokale groene energieprojecten kunnen niet doorgaan doordat zij hun stroom niet kwijt kunnen. Netbeheerder Enexis moet in Groningen en Drenthe ‘nee’ verkopen aan boeren, bedrijven en verenigingen die zonnepanelen op hun daken willen, door een gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet. Ook aansluiting van nieuwe grootschalige zonneweiden is in bepaalde gebieden niet meer mogelijk.
11/01 14u00  Familie doodgeschoten Humeyra: officier maakte cruciale inschattingsfoutOndanks aangiftes van mishandeling, eerdere veroordelingen en het verbreken van een contactverbod, werd de stalker van de doodgeschoten Rotterdamse Humeyra Öz niet opgepakt. Dat was een bewuste keuze, blijkt uit een brief van de officier van justitie aan Humeyra’s familie. Bij een andere beslissing had het 16-jarige meisje mogelijk nog geleefd.
11/01 13u15  Aung San Suu Kyi opnieuw onder druk na verlies rechtszaak door veroordeelde journalistenDe leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, staat opnieuw onder westerse druk om twee veroordeelde journalisten van het persbureau Reuters vrij te laten. Het tweetal, dat berichtte over de vervolging van de Rohingya’s, verloor vrijdag het hoger beroep tegen hun veroordeling.
11/01 12u15  Wat er moet veranderen om de Nederlandse economie afvalloos te makenEr moet iets veranderen om de Nederlandse economie in 2050 afvalloos te maken, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. De overheid zet zwaar in op recycling, maar doet te weinig om de afvalstroom zélf te verkleinen.
11/01 12u15  Zo wil minister Slob de doorstroming van havo naar vwo makkelijker makenMinister Arie Slob van Onderwijs wil het makkelijker maken voor scholieren om door te stromen van de havo naar het vwo. De minister onderzoekt of er één toelatingseis kan komen voor alle havoleerlingen. Vier vragen.
11/01 12u00  Gewelddadige Saoedische familie? Niet vanzelf een grond voor asielKan huiselijk geweld een grond zijn voor asiel? Die vraag is aan de orde, nu Australië en Canada zich buigen over de vraag of ze de Saoedische vrouw Rahaf Mohammed al-Qunun asiel gaan verlenen. Het hoofd van de Thaise immigratiedienst verwachtte eerder vandaag volgens Reuters dat vanavond duidelijk zal zijn ‘naar welk land ze gaat’.
11/01 12u00  Argentijnen protesteren tegen prijsstijgingen van ruim tweeduizend procentTienduizenden Argentijnen zijn donderdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de forse bezuinigingen van president Mauricio Macri. Het is de eerste van een serie demonstraties tegen de enorme stijging van de levenskosten sinds Macri het roer overnam.
11/01 09u30  Gevluchte Saoedische vrouw krijgt asiel in AustraliëDe Saoedische vrouw Rahaf Mohammed al-Qunun (18) heeft asiel gekregen in Australië. Dat heeft ze vanuit de Thaise hoofdstad Bangkok bevestigd tegenover de Australische versie van de Daily Mail. Al-Qunun was haar familie in Saoedi-Arabië ontvlucht door tijdens een uitje naar Koeweit op een vliegtuig naar Thailand te stappen. Ze wilde daar overstappen naar Australië, maar werd aangehouden.
11/01 09u15  Oud-advocaat van Trump gaat publiekelijk tegen hem getuigen in Huis van AfgevaardigdenMichael Cohen, oud-advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, zal op 7 februari getuigen voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Het is voor het eerst dat hij publiekelijk én onder ede zal vertellen over zijn werk voor Trump.
11/01 09u00  Wat je moet doen als je, net als deze man uit Venlo, een sissende granaat op straat zietHet is al vrij heftig als je midden in je eigen woonwijk, tussen de flats, een granaat ziet. En dan begint hij ook nog eens te sissen. Het overkwam Xavier Lucassen, een 45-jarige inwoner van Venlo, afgelopen woensdagavond, toen hij nog even de hond wilde uitlaten. Hij bedekte het gevaarte vervolgens met zijn onderarm, waarna het sissen stopte, zo vertelde hij De Limburger. Daarna belde hij 112.
11/01 09u00  Vrijwel alles ging mis met het Amsterdamse ‘gemeentebordeel’ My Red LightHet leek al te mooi om waar te zijn: een idealistisch ‘gemeentebordeel’ zonder uitbuiting van de sekswerkers. Nu blijkt dat het inderdaad niet goed gaat met My Red Light op de Amsterdamse Wallen: tegenvallende inkomsten, een dwangsom wegens vermoedens van mensenhandel. Een reconstructie.
11/01 09u00  MacKenzie Bezos-Tuttle wordt mogelijk rijkste vrouw ter wereld na scheiding Amazon-baasDe exacte regeling is onbekend. Maar scheiden van de rijkste man van de wereld zal beslist lucratief zijn voor MacKenzie Bezos-Tuttle (48). Mogelijk wordt de ex van Amazon-oprichter en baas Jeff ­Bezos (54) de rijkste vrouw ter ­wereld. Bezos zal de scheiding dan moeten bekopen met een forse ­daling op de rijkemannenlijst.
11/01 08u30  De Amerikanen betalen de prijs van de ‘shutdown’, die nu zijn vierde week ingaatVrijdag gaat de gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat zijn 21ste dag in. Met die sluiting wil president Trump de Democraten in het Congres dwingen 5 miljard euro ter beschikking te stellen voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico. Daarmee evenaart Trump het record van de shutdown in 1995 onder president Clinton. Wat merken de Amerikanen van het gevecht tussen Trump en het Congres?
11/01 02u15  De voetbalvereniging wil verduurzamen, maar het stroomnet kan het niet aanHet Drentse Nieuw-Buinen krijgt een groot windmolenpark en een zonneweide met 180 duizend panelen. Maar 246 zonnepanelen op het dak van de plaatselijke voetbalkantine? Daarvoor is geen ruimte meer op het elektriciteitsnetwerk. ‘Als je het draagvlak voor de energietransitie wilt vergroten, kun je dit niet verkopen.’
11/01 02u15  Sportartsenbond zit diep in de financiële problemenDe Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft maar net een faillissement kunnen voorkomen, dat vrijwel zeker het einde had betekend van de opleiding tot sportarts-specialist. Dat blijkt uit documenten in bezit van de Volkskrant.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Rubberkogels Franse politie kunnen ernstige schade aanrichten18/01 20u15 - de Volkskrant: Al zeker veertien demonstranten raakten tijdens gelehesjesprotesten een oog kwijt door rubberkogels. Toch verwerpt de verantwoordelijke minister elke kritiek. Zaterdag zijn de protesten toe aan hun tiende bedrijf.
12x Afrikaanse Unie betwijfelt uitslag verkiezingen Congo18/01 04u15 - de Volkskrant: De Afrikaanse Unie (AU) heeft ernstige bedenkingen bij de resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo. De organisatie van Afrikaanse landen roept de autoriteiten in het land op om de bekendmaking van de definitieve uitslag uit te stellen. Dat blijkt uit een persbericht dat de AU donderdagavond verspreidde, na een bijzondere zitting in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.
10x ING deelt ‘aanzienlijk’ minder bonussen uit na witwasschandaal18/01 09u30 - de Volkskrant: Medewerkers van ING moeten er rekening mee houden dat zij dit jaar een aanzienlijk lagere – of helemaal geen – bonus uitbetaald krijgen. Waar de vorig jaar nog 403 miljoen euro uitdeelde aan zijn medewerkers, zal dit bedrag nu ‘aanzienlijk lager’ zijn, meldt een woordvoerder aan het FD.
10x Nog te voeren onderhandelingen over handelsakkoord EU en VS nu al onder spanning18/01 20u00 - de Volkskrant: Nog voordat de handelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn begonnen, staan ze al onder spanning. Brussel weigert toe te geven aan de Amerikaanse eis dat er ook wordt gesproken over landbouw. Agrarische producten moeten uitgesloten blijven van een handelsakkoord. Dat zei vrijdag Cecilia Malmström, de EU-commissaris voor Handel.
9x Afrikaanse Unie roept Congo op bekendmaking verkiezingsuitslag uit te stellen18/01 08u15 - de Volkskrant: De Afrikaanse Unie (AU) heeft ernstige bedenkingen bij de resultaten van de presidentsverkiezingen in Congo. De organisatie van Afrikaanse landen roept de autoriteiten in het land op om de bekendmaking van de definitieve uitslag uit te stellen. Dat blijkt uit een persbericht dat de AU donderdagavond verspreidde, na een bijzondere zitting in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.
9x Zweden heeft na maanden zwoegen de regering die de populisten moet buitenhouden18/01 12u45 - de Volkskrant: Na ruim vier maanden onderhandelen heeft Zweden een nieuwe regering. De Sociaal-democraten en de Milieupartij, die de afgelopen vier jaar het Scandinavische land bestuurden, kunnen opnieuw gaan regeren. Daarvoor heeft deze minderheidscoalitie een politieke deal moeten sluiten met de Centrumpartij en de Liberalen, twee rechtse partijen die in ruil voor gedoogsteun liberale hervormingen tegemoet kunnen zien.
8x Met lange tanden begint Rutte III aan de wietproef18/01 08u15 - de Volkskrant: Een Kamermeerderheid maakt de weg vrij voor het wietexperiment. Maar voor drie van de vier coalitiepartijen gaat het niet van harte.
8x Oud-spionnenbaas Noord-Korea in VS om tweede top met Trump mogelijk te maken18/01 13u30 - de Volkskrant: Met als inzet een tweede top tussen president Trump en Kim Jong-un, begint de oud-spionnenbaas van Noord-Korea vrijdag aan hoog overleg in Washington. Kim Jong-chol, Pyongyangs belangrijkste onderhandelaar, ontmoet minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en mogelijk ook Trump.
8x Vruchtbare grond voor datacenters: familiebedrijf ziet techgiganten naar de polder komen18/01 20u30 - de Volkskrant: Van aardappelhandelaren werden de Hiemstra’s grondverzamelaars. Hoe werd hun Agriport A7 een gewilde plek voor megakassen en de datacenters van Microsoft en Google?
8x Daklozen trekken in bij alleenstaanden als gevolg van krappe woningmarkt18/01 21u30 - de Volkskrant: Gemeenten zoeken naar creatieve oplossingen om ‘spoedzoekers’ te huisvesten nu de woningmarkt op slot zit. Het project Onder de Pannen laat economisch daklozen voor weinig geld een kamer huren bij alleenstaanden.

Statistieken

Artikels:
36557
Gelezen:
48718
Aantal lezers nu:
44


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven