zaterdag 24 augustus 2019, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u00
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Explosie in Zuid-Limburgse woning mogelijk veroorzaakt door politiegranaat De explosie donderdagavond in een woning in het Zuid-Limburgse Hoensbroek is mogelijk veroorzaakt door een flitsgranaat van het binnenvallende arrestatieteam van de politie. Door de ontploffing raakte de bewoner zwaargewond. Hij is met ernstige brandwonden in het ziekenhuis in Aken opgenomen.
23/08 23u00  Populisten zullen weer de macht grijpen in Italië, het is alleen nog de vraag welke De gevallen eerste populistische regering van West-Europa wordt binnenkort waarschijnlijk opgevolgd door de tweede populistische regering van West-Europa. De vraag is alleen: welke populisten komen er in Italië aan de macht?
23/08 23u00  Hoe kansrijk zijn de oproepen om Brazilië te dwingen in te grijpen bij bosbranden in de Amazone? Van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo tot de Franse president Emmanuel Macron: met hashtags als #AmazonFires en #PrayforAmazonia maakten twitteraars de tienduizenden bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied trending topic. Hoe kansrijk zijn hun oproepen om Brazilië te dwingen om in te grijpen?
23/08 21u15  Stiltegebied in de drukke randstad: ‘Jeetjemineetje, dat dit er mag zijn’ Per toeval hoorde Josje Duijndam dat de provincie Zuid-Holland 10 hectare land in de Bieslandse polder te koop aanbood. Ze wist meteen wat ze er wilde: een stiltegebied. Alleen, hoe maak je van stilte een verdienmodel?
23/08 21u15  De G7 stuurt de wereld niet meer, ze wordt erdoor verscheurd Zaterdag komen in het Franse Biarritz de leiders van de zeven belangrijkste economische grootmachten bijeen voor hun jaarlijkse onderonsje. De G7 was ooit het vergezicht van een wereldregering, maar in de veranderde wereld van nu heeft ze grote moeite relevant te blijven.
23/08 21u15  Ursula von der Leyen, de eerste vrouw die de Europese Commissie gaat leiden, keek goed naar The Sound of Music Olaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Ursula von der Leyen, de eerste vrouw die de Europese Commissie gaat leiden, keek goed naar The Sound of Music.
23/08 21u15  ‘Bij Labour heerst sfeer van verdachtmakingen tegen Joden’ – hoe kan dat? Met Jeremy Corbyn aan het hoofd van het Britse Labour neemt de haat tegen Joden schrikbarende vormen aan, ziet historicus Dave Rich. Hoe is dat mogelijk?
23/08 21u00  Nieuwe zorgwet BIG II is nu al morsdood, maar wantrouwen heerst nog steeds Grote weerstand betekent het voortijdige einde voor de wet die onderscheid had moeten maken tussen diverse soorten en niveaus verpleegkundigen. Het vertrouwen in minister én de eigen beroepsvereniging is ver heen.
23/08 21u00  NYT in opspraak door antisemitische en racistische tweets van politieke journalisten Een dag nadat The New York Times president Trump heeft beschuldigd van antisemitisme, is de krant zelf in opspraak geraakt door anti-Joodse tweets van een politiek redacteur. Congresleden en Joodse organisaties eisen het hoofd van journalist Tom Wright-Piersanti ,die in oude tweets iedereen ‘Gelukkig Joodjaar’ wenste.
23/08 20u15  Gouden decennium van de Duitsers lijkt voorbij – is de achterstand nog in te halen? Het gouden decennium van de Duitse economie lijkt ten einde. Te weinig innovatie, te weinig investeringen, zeggen de experts. Is de achterstand nog in te halen?
23/08 20u15  Kabinet belooft opnieuw meer koopkracht. Valt het deze keer niet tegen? Het is sinds het einde van de economische crisis een traditie: al een paar weken voor Prinsjesdag lekt uit dat iedereen er in koopkracht op vooruitgaat. De uiteindelijk resultaten vielen de afgelopen jaren vaak tegen.
23/08 20u15  Amerikaanse politieke geldschieter en miljardair David Koch (79) overleden De Amerikaanse miljardair David Koch, een van de rijkste mannen ter wereld, is op 79-jarige leeftijd overleden. Koch was met zijn eveneens steenrijke broer Charles een zeer belangrijke politieke geldschieter in de VS. De Koch-broers steunden vooral conservatieve politici.
23/08 18u30  Brandpunt+: Nederlandse onderneming betrokken bij frauduleuze bitcoinadvertenties Er gaat veel geld om in de steeds weer opduikende nepadvertenties waarin BN’ers opgeven van hun bitcoinsuccessen. Ze worden gefaciliteerd door een internationaal netwerk van schimmige bedrijfjes, waaronder eentje uit Utrecht.
23/08 18u30  Reisverbod staf consulaat Canada in Hongkong na arrestatie Brit Een medewerker van het Britse consulaat in Hongkong wordt al twee weken vastgehouden in China. De actie lijkt een waarschuwing aan westerse landen zich niet te bemoeien met de protesten in Hongkong. Als reactie op de arrestatie heeft het Canadese consulaat in Hongkong zijn lokale werknemers verboden nog langer naar het Chinese vasteland af te reizen.
23/08 17u45  Bisdommen: oplichters doen zich online voor als pastoor om geld af te troggelen Na banken en andere instellingen is nu ook de kerk het doelwit geworden van internetcriminelen. Brabantse bisdommen waarschuwen voor phishingmails waarmee wordt geprobeerd geld af te troggelen van parochianen.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/08 17u30  Walmart, Amazon en Apple willen geen geld verdienen, maar de ‘maatschappij verbeteren’. Gelooft u het?Deze week zetten grote Amerikaanse bedrijven als Coca-Cola en Amazon hun handtekening onder een baanbrekende verklaring. Ze willen niet langer zoveel mogelijk geld verdienen, maar ‘de maatschappij te verbeteren’. Is het slimme marketing of menens?
23/08 17u15  Terwijl de Amazone brandt, verliest Brazilië het geduld met de regering-BolsonaroOver heel veel zaken verschillen de Brazilianen grondig van mening, maar over één ding zijn ze het bijna allemaal eens: de ontbossing van de Amazone moet stoppen. Terwijl het tropisch regenwoud in snel tempo afbrandt, begint het geduld met de regering-Bolsonaro op te raken. De oppositie is donderdag een afzettingsprocedure begonnen tegen Milieuminister Ricardo Salles.
23/08 15u45  Geen opvangplek? Dan maar kamperen in het park: ‘Ze laten ons gewoon rotten in de stad’Omdat de opvang steeds vol zit, wil Frank van der Linde daklozen in tentjes in het park laten slapen. Maar burgemeester Halsema dreigt met fikse boetes.
23/08 15u45  Eindredacteuren Anneke Teunissen en Janne Heling over de schoonheid van goede eindredactieJe ziet hun namen nooit in de krant, maar achter elke mooie kop en elke nipt voorkomen dt-fout zit een eindredacteur. Online eindredacteur Janne Heling en eindredactieveteraan Anneke Teunissen vertellen over hun werk. ‘De eerste keer dat iemand schreef over ‘iets delen’ moest ik er bijna van braken.’
23/08 15u00  Russische artsen vrezen voor eigen gezondheid na nucleair ongevalRussische artsen die de slachtoffers behandelden van het ongeluk met een raketmotor in het noorden van Rusland, vrezen dat ze zelf zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Toen de slachtoffers bij hen werden gebracht, werd namelijk niet verteld dat het om een nucleair ongeval ging.
23/08 14u00  Combinatiepil verkleint kans op hartkwalen met een derde: slikt iedereen straks preventief pillen?Het is een grensverleggend idee dat de gangbare medische praktijk op zijn kop zet: laat gezonde 50-plussers dagelijks een combinatiepil slikken met daarin bloeddrukverlagers, een cholesterolverlager en aspirine en kijk of het aantal hart- en vaatziekten daardoor afneemt. Na vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek naar die zogeheten polypil is nu duidelijk dat zo’n aanpak werkt: de kans op een hartinfarct of een beroerte daalt daardoor met eenderde.
23/08 13u30  Aantal daklozen in tien jaar meer dan verdubbeld – met name meer jongere daklozenHet aantal daklozen is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld naar 39 duizend. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In werkelijkheid is het daklozenprobleem nog veel groter. Thuislozen – mensen die permanent in daklozenopvang wonen – mocht het CBS van het opdrachtgevende ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet meerekenen.
23/08 12u30  Kinderen in de gesloten jeugdzorg worden te vaak alleen opgeslotenKinderen in de gesloten jeugdzorg worden nog te vaak alleen opgesloten in een afzonderingsruimte of in hun kamer. Vanaf 2022 moet het aantal gedwongen afzonderingen (isolaties) op nul staan. Dat hebben gesloten jeugdzorginstellingen vorig jaar afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, maar ze dreigen die deadline niet te halen.
23/08 12u30  De vraag bij Johnsons charmeoffensief: wie krijgt straks de schuld?Johnsons maiden voyage naar Berlijn en Parijs lijkt een triomf, maar wat heeft de Britse premier werkelijk klaargespeeld bij Merkel en Macron?
23/08 11u45  Een nieuw logo, e-auto’s, vrouwelijke stemmen: hoe Volkswagen probeert te overlevenMet vrouwelijke stemmen, e-auto’s, een nieuw logo en mooie woorden wil Volkswagen zichzelf opnieuw uitvinden. Waarom gooit het op één na grootste autoconcern ter wereld het roer om?
23/08 08u45  Nieuw onderzoek: meer mis met fatale mortiergranaat MaliMet de mortiergranaat die twee Nederlandse militairen in Mali het leven kostte, blijkt nog meer mis te zijn geweest dan gedacht. Het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie concludeert na onderzoek dat de granaat mogelijk voortijdig ontplofte doordat meerdere onderdelen van de ontsteker niet de juiste afmetingen hadden.
23/08 08u45  Ruzie Japan en Zuid-Korea over compensatie oorlogsslachtoffers dreigt te ontsporenDe ruzie tussen Japan en Zuid-Korea over compensatie voor slachtoffers van de Japanse bezetting (1910-1945) dreigt uit de hand te lopen. Donderdag kondigde Seoul aan dat het een verdrag opzegt om militaire inlichtingen te delen met Tokio.
23/08 08u45  Pro-Iraanse milities in Irak zeggen dat Israël wapendepots bombardeert, Netanyahu ontkent nietSjiitische milities in Irak hebben Israël ervan beschuldigd hun wapenopslagplaatsen in het diepste geheim te bombarderen. Met de aanvallen met hypermoderne F-35's, op zo’n duizend kilometer van Jeruzalem, zou premier Netanyahu een nieuw front hebben geopend in de strijd tegen Iraanse wapenleveranties.
23/08 08u15  Hoe de Europese Hormuz-missie opnieuw tot leven komt (en een uitkomst voor Nederland kan zijn)Frankrijk en Groot-Brittannië spreken opnieuw over een Europese maritieme missie in de Straat van Hormuz, meldden diplomatieke bronnen dinsdag. Een missie waarin de twee sterkste Europese NAVO-bondgenoten de handen ineenslaan, zou politieke rugdekking kunnen geven aan landen als Nederland en Denemarken om langs deze ‘Europese weg’ toch positief te reageren op een Amerikaans verzoek om militaire steun.
23/08 08u15  Trumps ex-woordvoerder trapt op tenen met deelname aan Dancing with the StarsJournalisten van de Amerikaanse tv-zender ABC spreken er schande van dat Sean Spicer, voormalig woordvoerder van president Donald Trump, gaat optreden in het amusementsprogramma Dancing with the Stars van hun omroep. Spicer heeft een slechte reputatie onder politieke verslaggevers, die herhaaldelijk misleidende mededelingen uit zijn mond optekenden.
23/08 08u15  Veel numerus fixus-opleidingen zitten niet vol: hoe kan dat?Universitaire opleidingen die een numerus fixus hanteren zitten lang niet altijd vol, blijkt uit onderzoek van NOS op 3. Is de maatregel aan herziening toe? Vijf vragen.
23/08 06u30  Hoe jeugdzorg de isoleercel overbodig probeert te makenLees meer >
22/08 22u30  Jager mag geen geluiddemper op zijn geweer om gehoor te beschermenEen jager uit De Lutte (Overijssel) mag tijdens het jagen geen geluiddemper op zijn geweer schroeven ‘ter bescherming van zijn gehoor en dat van zijn kinderen en jachthond’. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een bijzondere zaak die was aangespannen door de jager.
22/08 22u15  De eerste premier van Soedan na 30 jaar Bashir staat bekend als slim en gedisciplineerdAbdalla Hamdok, de eerste premier na het dertigjarig bewind van Omar al-Bashir, staat te boek als slim en gedisciplineerd. Dat zal nodig zijn. Op zijn schouders rust de taak een nieuw kabinet samen te stellen en de geruïneerde economie weer vlot te trekken.
22/08 21u00  Omdat lenen geld kan opleveren wil kabinet staatsschuld fors verhogenHet kabinet overweegt tientallen miljarden euro’s extra te lenen om daarvan toekomstige investeringen in infrastructuur, onderwijs en innovatie te betalen. Dit investeringsfonds moet de Nederlandse economie toekomstbestendig maken nu de economische vooruitzichten weer verslechteren. Dat bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf.
22/08 21u00  Massale uittocht richting Turkije na aanval van Syrisch leger op laatste rebellenbolwerkMet een grootscheeps offensief heeft het Syrische leger, gesteund door Rusland, de aanval ingezet op het laatste rebellenbolwerk in Syrië. Het regime heeft in korte tijd veel terreinwinst geboekt in de noordwestelijke provincie Idlib. De opstandelingen zijn deze week verjaagd uit de stad Khan Sheikhoun. Een grote stroom ontheemden is op weg naar de Turkse grens.
22/08 19u45  Zesduizend Belgische fans mogelijk naar voetbalwedstijd Enschede ondanks verbodDuizenden Belgische fans willen vanavond afreizen naar de voetbalwedstrijd AZ - Royal Antwerp in Enschede, ondanks het besluit van de gemeente om hen uit het stadion en de stad te weren. De politie vreest ongeregeldheden in de binnenstad.
22/08 18u30  Misschien drinkt u microplastics, maar maakt u zich geen zorgenDe Wereldgezondheidsorganisatie is wel eens met geruststellender berichten gekomen. Ja: het is denkbaar dat er minuscule brokjes plastic in het drinkwater zitten, en meer onderzoek naar de gezondheidseffecten is nodig. Maar nee: er is geen, herhaal geen gevaar voor de volksgezondheid. Pardon?
22/08 17u45  ‘Je kunt de Italiaanse crisis zien als een pokerspel. De grootste partijen gaan volledig all-in’Op de tweede dag na de val van de Italiaanse regering ontvangt president Sergio Mattarella de fractievoorzitters van de grootste politieke partijen. Welke nieuwe regering kunnen we verwachten? Wie bestijgt de troon? We bellen met Italië-correspondent Jarl van der Ploeg.
22/08 14u45  Ruim 72 duizend bosbranden geteld in Braziliaans regenwoud – een recordaantalIn het Braziliaanse deel van het Amazonewoud is het aantal bosbranden dit jaar opgelopen tot recordhoogte. Dat meldt het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek (INPE). Tot nu toe zijn ruim 72 duizend branden geteld, het hoogst aantal sinds het begin van de registratie in 2013. De cijfers vergroten de internationale bezorgdheid over het milieubeleid van president Jair Bolsonaro.
22/08 14u45  Voor terrorismebestrijders begint een droneaanslag een reëel scenario te wordenDe democratisering van de drone baart terrorismebestrijders zorgen. De op afstand bestuurbare vliegtuigjes zijn al niet alleen meer in handen van militaire grootmachten en zouden ook door terroristen ingezet kunnen worden om een aanslag te plegen. Een Franse antiterreureenheid waarschuwt er in een geheim rapport voor.
22/08 14u45  Facebook lost oude belofte in en krijgt volg-mij-niet-knopFacebook-gebruikers krijgen de mogelijkheid de informatie die het bedrijf via andere apps en websites verzamelt, van hun account los te koppelen. Hypergepersonaliseerde advertenties behoren daarmee tot het verleden, maar alleen voor consumenten die daar actief werk van maken.
22/08 13u30  Mensen met schulden steeds armer: ‘Ontbijtje bij de Hema is al vakantie’Het leven voor personen met schulden en lage inkomens is de laatste tien jaar voelbaar moeilijker geworden. Geld voor boodschappen en persoonlijke verzorging is er steeds minder, mede door de btw-verhoging. ‘Een verjaardag vieren zit er niet in.’
22/08 12u45  Showman Johnson op bezoek bij ‘Mutti’ Merkel: Britse premier neemt Duitse uitdaging aanBondskanselier Angela Merkel heeft Boris Johnson woensdag uitgedaagd binnen dertig dagen een oplossing te vinden voor het Iers-Noord-Ierse grensprobleem, het grote struikelblok bij het Brexitakkoord. Na een maaltijd waar onder meer tonijntartaar werd opgediend, noemde de Britse premier het een ‘spetterende’ uitdaging, die hij met plezier aannam.
22/08 12u30  WHO: microplastics nog geen bedreiging voor gezondheidDe concentratie microplastics in het drinkwater is vooralsnog zo laag dat er geen bedreiging is voor de volksgezondheid. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over dit onderwerp.
22/08 11u30  Ook geluid via Xbox door Microsoft-medewerkers beluisterdNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
22/08 09u30  Piloot Joesoepov was met zijn levensreddende noodlanding de held naar wie de Russen snaktenWaarover hebben de media in Rusland het? De beelden van een spectaculaire noodlanding brachten eindelijk eens wat positief nieuws, constateert onze correspondent Tom Vennink.
22/08 08u30  Het was dus toch geen grap, dat Donald Trump Groenland wil kopen van DenemarkenPresident Trump heeft op het laatste moment zijn bezoek aan Denemarken afgezegd, omdat de Deense regering niet van plan is Groenland aan hem te verkopen. Wat overkwam als een gril, lijkt nu een signaal dat het strategisch belang van Groenland en Noordpool-gebied toeneemt.
22/08 08u30  KLM wil vergroenen, maar vliegt zich blauw tussen Brussel en SchipholDe KLM vraagt sinds deze zomer haar klanten, voor ze een vliegticket kopen, te bedenken of hun reis niet duurzamer kan. Vorig jaar was dat appèl nog aan dovemansoren gericht, zo blijkt uit de jongste jaarcijfers van Brussels International Airport. Meer dan 277 duizend reizigers vlogen van Zaventem naar Amsterdam, mét KLM. Juist voor die vlucht noemt de Koninklijke de trein als alternatief vervoer in zijn campagne Fly Responsible.
22/08 08u30  VS krijgen steeds meer steun voor internationale missie in de Straat van HormuzDe VS slagen er langzaam maar zeker in een internationaal vlootverband op te tuigen dat de koopvaardij in de Straat van Hormuz moet beschermen tegen Iraanse aanvallen. Na Groot-Brittannië, dat aanvankelijk de voorkeur gaf aan een louter Europese missie, gaat ook Australië meedoen met ten minste één marineschip, zo werd woensdag bekend.
21/08 21u45  Nederland en Duitsland voegen een dimensie toe aan hun overleg: klimaatbeleidEen unieke gebeurtenis is het, die zich donderdag in het Catshuis afspeelt. Daar ontmoeten premier Rutte en kanselier Merkel elkaar, vergezeld van zes ministers, om over klimaatverandering te spreken – typisch zo’n mondiaal probleem dat je als land niet helemaal alleen kunt oplossen. En waarvan het handig is om te weten wat de buren eigenlijk van plan zijn.
21/08 20u45  Hoe coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in een Thaise cel belanddeVoormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise cel wegens witwassen van drugsgelden. Hij kreeg liefst 103 jaar cel. Minister Grapperhaus van Justitie vliegt deze week naar Bangkok om zijn zaak te bepleiten. Wat ging hier allemaal mis en welke rol speelde het Nederlandse OM?
21/08 20u30  Hoe oplettende Twitter-gebruikers in Polen een door de regering geregisseerde lastercampagne oproldenDoor een chatgroep van Twitteraars die zich zorgen maken over de Poolse democratie werd een lastercampagne tegen rechters blootgelegd. Inmiddels heeft dat tot het aftreden van staatssecretaris Piebiak geleid. De Volkskrant sprak met de oplettende Twitteraars.
21/08 19u30  De macht lijkt Matteo Salvini door de vingers te glippen. Wat gaat hij nu doen?Deel een van Matteo Salvini’s droom om Rome te veroveren, verliep precies volgens plan. Op het hoogtepunt van zijn populariteit liet hij de regering struikelen, waardoor premier Conte deze week aftrad en de weg openligt voor nieuwe verkiezingen. Maar nu deel twee van zijn plan in werking treedt, nemen opeens de twijfels toe. Heeft Salvini wel een plan B?
21/08 18u45  Een zwijgende minderheid in Hongkong moet helemaal niets hebben van de protestenWie beelden van de massademonstraties van de laatste weken ziet, zou denken dat heel Hongkong in verzet is tegen een regering die te weinig strijdt tegen de oprukkende Chinese invloed. Toch is er ook een grote groep Hongkongers die niets moet hebben van de protesten. Omdat China zo slecht nog niet is. En omdat rellen slecht zijn voor de economie. ‘Ze zijn te ver gegaan.’
21/08 17u45  Strijdvaardig ‘troostmeisje’ dat als eerste een boekje open deed over de horrortijd in bezet Nederlands-IndiëZo’n vijftig jaar lang zweeg Jan Ruff-O’Herne (96) over de maanden dat ze dag in, dag uit werd verkracht door Japanse soldaten. Zelfs haar kinderen wisten van niks. Nadat ze in 1992 naar buiten kwam met haar verhaal, groeide ze uit tot een van de gezichten van de ruim 200 duizend ‘troostmeisjes’.
21/08 17u45  Jacht op 250 ontsnapte gevangenen in Papoea: wat is er aan de hand in de Indonesische provincies?Indonesische autoriteiten maken jacht op meer dan 250 na een opstand ontsnapte gevangenen in de provincie West-Papoea. De uitbraak gebeurde maandag toen demonstranten in diverse steden massaal wegen blokkeerden en gebouwen in brand staken, waaronder de gevangenis. Waarom protesteren de Papoea’s en wat willen ze bereiken?
21/08 16u15  Grapperhaus naar Thailand voor overplaatsing ex-coffeeshophouderTot ongenoegen van het Openbaar Ministerie vliegt minister Grapperhaus van Justitie deze week naar Thailand om ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die in Thailand een celstraf uitzit van 20 jaar, naar Nederland overgeplaatst te krijgen. Vrijdag spreekt Grapperhaus met de Thaise premier en minister van Justitie.
21/08 16u00  Minister Grapperhaus naar Thailand voor overplaatsing ex-coffeeshophouder Van LaarhovenTot ongenoegen van het Openbaar Ministerie vliegt minister Grapperhaus van Justitie deze week naar Thailand om ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die in Thailand een celstraf uitzit van 20 jaar, naar Nederland overgeplaatst te krijgen. Vrijdag spreekt Grapperhaus met de Thaise premier en minister van Justitie.
21/08 14u45  Nu al recordaantal branden in Braziliaans regenwoudIn het Braziliaanse deel van het Amazonewoud is het aantal bosbranden dit jaar opgelopen tot recordhoogte. Dat meldt het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek (INPE). Tot nu toe zijn ruim 72 duizend branden geteld, het hoogst aantal sinds het begin van de registratie in 2013. De cijfers vergroten de internationale bezorgdheid over het milieubeleid van president Jair Bolsonaro.
21/08 14u45  Ook Australië doet mee aan missie VS in Straat van HormuzAustralië doet mee aan een Amerikaanse missie om de scheepvaart te beschermen in de Straat van Hormuz. Premier Scott Morrison maakte bekend dat zijn land onder meer een marineschip zal inzetten.
21/08 14u45  Jacht op 250 ontsnapte gevangenen in Papoea: wat is er aan de hand in de Indonesische provincie?Indonesische autoriteiten maken jacht op meer dan 250 na een opstand ontsnapte gevangenen in de provincie West-Papoea. De uitbraak gebeurde maandag toen demonstranten massaal wegen blokkeerden en gebouwen in brand staken, waaronder de gevangenis. Wat willen de Papoea’s bereiken en hoe kansrijk is dat?
21/08 14u30  ‘Zuipcamping’ heeft langste tijd gehadDe Terschellingse jongerencampings Appelhof en Terpstra liggen onder vuur van een gemeenteraadslid. Hij eist dat de campings sterke drank gaan weren en dat de gemeente het toezicht verscherpt. Op deze campings gaan veelal minderjarige jongeren massaal voor het eerst zonder ouders op vakantie, en dat brengt risico’s met zich mee.
21/08 13u30  ‘Europees onderzoek naar digitale munt Facebook’Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
21/08 12u45  De Britten hebben (nog steeds) geen grondwet. Brengt de Brexit daar verandering in?Israël, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk hebben een eigenaardige overeenkomst: geen van deze landen heeft een geschreven grondwet. Voor de Britten doemt met het haperende Brexitproces de vraag op of een helder overzicht van politieke spelregels geen goed idee is.
21/08 12u45  Amsterdam zoekt koper voor noodlijdend afvalbedrijf AEBDe gemeente Amsterdam zoekt een koper voor het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB). Als er geen belangstelling bestaat voor overname van het gehele bedrijf, of delen daarvan, overweegt het gemeentebestuur ‘een ingrijpende herstructurering’.
21/08 12u45  Hoger beroep Pell afgewezen, voor misbruik veroordeelde kardinaal blijft vastzittenIn Australië heeft de rechter het hoger beroep van kardinaal George Pell tegen zijn veroordeling afgewezen. De gewezen nummer drie van het Vaticaan kreeg eerder zes jaar cel opgelegd nadat hij schuldig werd bevonden aan seksueel misbruik van twee jongens in een kathedraal in Melbourne in het midden van de jaren negentig.
21/08 12u45  Italiaanse media reageren op val van kabinet: ‘Salvini’s flop brengt de Lega onrust’Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media of lezersbrieven, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant.
21/08 10u15  Stijlpastoor Arno Kantelberg over de vrijetijdskleding op de heidag: ‘Wiebes is koning van de casual’Op de heidag van Rutte III in Oisterwijk zochten de Nederlandse politici nog even naar de juiste invulling van smart casual. Maar het ging ze al beter af dan tijdens eerdere edities.
21/08 10u00  Zwangere vrouw vindt online veel onzin over medicijnenVeel zwangere vrouwen gebruiken fora, blogs en sociale media als informatiebron over veilig medicijngebruik. Dat is onverstandig, want 4 op de 10 berichten kloppen niet, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
21/08 10u00  Oogst verkiezingswinnaar Forum: alleen in Limburg in het provinciebestuurHet Zuid-Hollandse Provinciehuis wordt de komende jaren omgetoverd tot een klimaatneutraal gebouw, maar in bestuurlijke zin blijft een ingrijpende vernieuwing uit. Ook in de provincie met de meeste inwoners is de grote winnaar van de laatste provinciale verkiezingen, Forum voor Democratie, veroordeeld tot de rol van oppositiepartij.
21/08 09u45  Geregisseerd ontspannen en zeldzaam eensgezind ondergaat Rutte III de jaarlijkse ‘heidag’Met de jaarlijkse heisessie is het kabinet weer begonnen aan het nieuwe politieke seizoen. De grootste interne spanningen zijn het afgelopen jaar verdwenen en er lijkt bovendien volop ruimte voor extra investeringen, maar niet alle hoofdpijndossiers zijn daarmee opgelost.
21/08 08u30  Boris Johnson: zolang Brussel vasthoudt aan ‘backstop’, komt er geen Brexit-akkoordZolang Ierland en de andere EU-lidstaten vasthouden aan de omstreden ‘backstop’ voor het Ierse grensprobleem, is er geen akkoord over Brexit mogelijk. Dit heeft Boris Johnson dinsdagmiddag laten weten. Het gat tussen de Britten en de EU is nog nooit zo groot geweest.
21/08 08u15  Epstein hield tot vlak voor zijn zelfdoding de regie stevig in handenWanhoop en berekening wisselden elkaar af in de laatste dagen van Jeffrey Epstein in het Metropolitan Correctional Center (MCC) in New York, waar hij vastzat op verdenking van seksueel misbruik van tientallen minderjarige meisjes. In zijn van kakkerlakken en ander ongedierte vergeven cel liet hij zich verslonzen, terwijl hij tegelijkertijd zorgvuldig zijn afscheid uit het leven plande, inclusief een verdwijntruc voor zijn fortuin.
20/08 23u45  Groot onderzoek naar instorten dak AZ-stadionDe Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat de instorting van een deel van het dak van het AZ-stadion verder onderzoeken. Dat heeft de Raad dinsdag bekendgemaakt. Ook Stadion Galgenwaard wordt extra gecontroleerd. Het stadion van FC Utrecht is door dezelfde bouwers gebouwd als dat van AZ.
20/08 23u30  Oogst van verkiezingswinnaar Forum: alleen in Limburg in het provinciebestuurHet Zuid-Hollandse Provinciehuis wordt de komende jaren omgetoverd tot een klimaatneutraal gebouw, maar in bestuurlijke zin blijft een ingrijpende vernieuwing uit. Ook in de provincie met de meeste inwoners is de grote winnaar van de laatste provinciale verkiezingen, Forum voor Democratie, veroordeeld tot de rol van oppositiepartij.
20/08 23u15  Hoge heren gehuld in het uniform van de gewone man: spijkerbroek en gympen op de heidagOp de heidag van Rutte III in Oisterwijk zochten de Nederlandse politici nog even naar de juiste invulling van smart casual. Maar het ging ze al beter af dan tijdens eerdere edities.
20/08 22u45  ‘Anonieme OV-chipkaart is niet anoniem’: Michiel Jonker strijdt voor privacy bij rechterMichiel Jonker probeert de NS en de Autoriteit Persoonsgegevens er al jarenlang van te overtuigen dat de OV-chipkaart ieders privacy schendt. Dinsdag mocht hij zijn zaak voor de rechter bepleiten.
20/08 22u30  Echte meisjes zijn ver te zoeken op echtemeisjes.nlOpgelicht door een datingsite die geen datingsite bleek? Dan bestaat de kans dat je je geld terug kunt krijgen. De Autoriteit Consument & Markt maakte dinsdag bekend ‘neppers’ als echtemeisjes.nl aan te willen pakken.
20/08 21u45  Met ontslag Italiaanse premier Conte valt eerste volledig populistische regering van West-EuropaDe regering die bij haar aantreden vooral tegen was – tegen de gevestigde orde, tegen migranten, tegen het regime van de financiële markten en tegen de EU – heeft zich na veertien maanden regeren ook tegen zichzelf gekeerd. De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde dinsdag zijn ontslag aan en maakte zo een einde aan de eerste volledig populistische regering van West-Europa.
20/08 21u30  Apple gaat strijd met Netflix aan met abonnement van tientje per maandDe nieuwe streamingdienst van Apple – Apple TV+ genaamd – moet in november wereldwijd van start gaan. Abonnees betalen een tientje per maand voor de nieuwe concurrent van Netflix, Amazon en Videoland.
20/08 21u15  Keuken van militaire kazerne Doorn is te vies en moet sluitenDe keuken van de militaire kazerne in Doorn moet sluiten op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het zou ‘niet verantwoord’ zijn om nog op de locatie te koken. De 1.800 mariniers die in Doorn gestationeerd zijn, zitten voortaan zonder warm middageten.
20/08 21u00  Rabobank weert betaald voetbalclubs wegens risico’s op criminele praktijkenDe Rabobank accepteert geen betaald voetbalclubs meer als nieuwe klant. De risico’s op witwassen en andere criminele praktijken zouden te groot zijn. Om belangenconflicten te vermijden mogen medewerkers van de bank bovendien niet langer nevenfuncties aannemen bij deelnemers aan de Eredivisie of Eerste Divisie.
20/08 20u30  Socialemediaberichten over zwangerschap en medicijngebruik kloppen vaak nietVeel zwangere vrouwen gebruiken fora, blogs en sociale media als informatiebron over veilig medicijngebruik. Dat is onverstandig, want 4 op de 10 berichten kloppen niet, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
20/08 20u15  Moet u straks betalen om te kunnen sparen?Bankiers sluiten niet langer uit dat spaarders moeten gaan betalen om hun geld bij de bank te stallen. Anderzijds moeten ze er niet aan denken vanwege alle nare bijwerkingen zoals klanten die hun geld komen opeisen. Tien vragen over negatieve spaarrente.
20/08 20u15  Vier dagen cel voor beledigen van schrijver Özcan AkyolVoor het beledigen van schrijver en columnist Özcan Akyol heeft een 31-jarige man uit Amersfoort dinsdag vier dagen cel gekregen. De man heeft deze straf in voorarrest al uitgezeten.
20/08 19u45  Bij flirten.nl weten chatoperators precies hoe ze bezoekers aan het lijntje houdenBezoekers die door nepprofielen op datingsites als flirten.nl, echtemeisjes.nl of sexdating.nl zijn misleid, krijgen hun geld terug. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die hierover afspraken heeft gemaakt met The Right Link, eigenaar van tenminste zeventien ‘datingsites’.
20/08 19u30  Productiebedrijf De Niro klaagt ex-werknemer aan vanwege Netflix-bin­gen onder werktijdHet filmproductiebedrijf van acteur Robert De Niro sleept een leidinggevende ex-werknemer voor de rechter omdat zij onder werktijd ‘astronomisch’ veel Netflix zou hebben gekeken. Ook zou ze hebben gefraudeerd met onkostenvergoedingen. Het bedrijf, Canal Productions, eist 6 miljoen dollar van de vrouw.
20/08 18u15  Prins Andrew besmet door ‘stinkende wereld van de duistere superrijken’Een selectie van interessante debatten op internet en in andere media of lezersbrieven, bij elkaar geblogd door opinieredacteuren van de Volkskrant.
20/08 18u00  NS haalt slot van verkooploket: ook andere partijen mogen treinkaartjes aanbiedenDe Nederlandse Spoorwegen halen het slot van hun verkooploket. Het bedrijf wil ook andere partijen in staat stellen om treinkaartjes en –abonnementen te verkopen.
20/08 17u30  Vrijspraak voor vrouw die eerder 30 jaar kreeg wegens vermeende abortusDe 21-jarige Evelyn Beatriz Hernández uit El Salvador, die een celstraf riskeerde van 40 jaar omdat ze een abortus zou hebben opgewekt, is vrijgesproken. De rechtszaak vestigde internationale aandacht op de extreem strenge abortuswetten in El Salvador.
20/08 16u15  VS testen voor het eerst een in het INF-verdrag verboden raketDe VS hebben voor het eerst een raket getest die was verboden door het verdrag tegen middellangeafstandsraketten. De test met een kruisraket voor de kust van Californië komt twee weken nadat de regering-Trump zich terugtrok uit het meer dan dertig jaar oude INF-verdrag.
20/08 15u30  Zelfs voor Italiaanse begrippen is de politieke chaos extreem: welke Matteo krijgt nou de leiding?Zelfs voor Italiaanse begrippen is de politieke chaos extreem. Wat is er gebeurd? En vooral: wat gaat er na dinsdag gebeuren als premier Giuseppe Conte het parlement toespreekt? Wordt de populaire Matteo Salvini de nieuwe leider van het land of komt een andere Matteo bovendrijven?
20/08 15u00  Twitter en Facebook verwijderen honderden door China gesteunde accounts in HongkongTwitter en Facebook hebben honderden accounts verwijderd die met steun van de Chinese overheid zijn opgezet om de protesten in Hongkong in diskrediet te brengen. Dat hebben de sociale mediareuzen in afzonderlijke verklaringen bekendgemaakt.
20/08 15u00  Grootste chip ter wereld voor kunstmatige intelligentieNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
20/08 14u45  Henk Otten en zijn Ottianen hebben het verleden niet meeNegen van de tien afsplitsingen van politieke partijen beleven een roemloos einde. En politieke wetenschappers plús opiniepeiler Maurice de Hond twijfelen sterk of 'het gat op rechts’ waar Henk Otten en zijn medestanders zich op richten, bestaat. Zijn slaagkansen om Forum voor Democratie electoraal ‘leeg te zuigen', lijken beperkt.
20/08 12u45  Loskomen van ‘grote broer’ Amerika: oud-generaal Dick Berlijn pleit voor een ander veiligheidsbeleidNederland moet de bakens verzetten in het veiligheidsbeleid, zegt voormalig commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Want de rol als ‘trouwe, kleine bondgenoot’ van de VS is niet vol te houden.
20/08 12u30  Na vijf jaar toch ontslag voor agent die zwarte New Yorker in dodelijke wurggreep hieldNa vijf jaar wachten heeft de familie van de zwarte New Yorker Eric Garner eindelijk een vorm van genoegdoening gekregen. De witte agent die Garner in 2014 op straat in een wurggreep hield en diens dood veroorzaakte, is maandag na jarenlange protesten toch ontslagen door de hoogste politiebaas.
20/08 11u45  Naturalis krijgt mogelijk grote langnekdinoNadat natuurhistorisch museum Naturalis overblijfselen van iconische dinosauriërs als T. rex en Triceratops naar Nederland haalde, hopen paleontologen nu op de volgende grote slag. ‘We hebben goede hoop dat we de overblijfselen van een langnekdino naar Nederland kunnen halen.’
20/08 10u30  Vlees, een zwembad en de hele dag wifi: vaste gasten vrezen het ergste voor hun campingHet borrelt op de antroposofische camping De Roos sinds een Frans kampeerconcern eigenaar is geworden. Opeens wordt er vlees verkocht en schijnt er een zwembad te komen. Daar komt ander volk op af, vrezen de vaste bezoekers.
20/08 05u15  Loskomen van ‘grote broer’ Amerika: oud-generaal Dick Berlijn pleit voor ander veiligheidsbeleidNederland moet de bakens verzetten in het veiligheidsbeleid, zegt voormalig commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. Want de rol als ‘trouwe, kleine bondgenoot’ van de VS is niet vol te houden.
19/08 21u30  Protestbeweging Hongkong leerde van de vorige: zonder leider houd je protesteren langer volDe protestbeweging in Hongkong heeft geleerd van de vorige, de Paraplurevolte van 2014. Geen onderlinge conflicten, elkaar corrigeren, en geen duidelijke leiders. ‘Dat er nu geen leider is, is een probleem voor de overheid.’
19/08 21u15  Hongkongse protestbeweging heeft les geleerd van de vorigeDe protestbeweging in Hongkong heeft geleerd van de vorige, de Paraplurevolte van 2014. Geen onderlinge conflicten, elkaar corrigeren, en geen duidelijke leiders. ‘Dat er nu geen leider is, is een probleem voor de overheid.’
19/08 20u15  Grote reddingsactie voor twee Poolse onderzoekers die vastzitten in diepe grotIn het Poolse Tatra-gebergte is een grootscheepse reddingsactie op touw gezet voor twee aardwetenschappers die klem zitten in een diepe grot. Zeker 27 reddingswerkers proberen de speleologen te bevrijden, bijgestaan door collega’s uit Slowakije en brandweerlieden uit de regio.
19/08 20u15  Onomstotelijk bewijs gevonden dat Russische troepen meevochten in OekraïneEen Britse onderzoeksgroep, Forensic Architecture, heeft nieuwe bewijzen gevonden dat Rusland heeft meegevochten in de oorlog in Oekraïne. Moskou heeft altijd ontkend dat Russische troepen betrokken waren bij de strijd van pro-Russische separatisten tegen het Oekraïense leger.
19/08 19u45  Vlees, een zwembad en de hele dag wifi: de antroposofen vrezen het ergste voor hun campingHet borrelt op de antroposofische camping De Roos sinds een Frans kampeerconcern eigenaar is geworden. Opeens wordt er vlees verkocht en schijnt er een zwembad te komen. Daar komt ander volk op af, vrezen de vaste bezoekers.
19/08 19u45  ‘Racistische’ arrestaties in Indonesië wakkeren protesten van onderdrukte Papoea’s aanIn de Indonesische autonome regio Papoea zijn maandag protesten opgelaaid tegen de vermeend racistische behandeling van Papoea’s in Indonesië.
19/08 19u30  Trumps puinruimer mag ook in zijn tweede termijn de scherven opvegenVicepresident Mike Pence is de ideale tweede man voor Donald Trump. Zijn bereidheid zich te onderwerpen aan de bazige president zou voortkomen uit zijn religieuze opvattingen. Trump wil hem ook in zijn eventuele tweede periode als puinruimer.
19/08 17u45  Al jaren in een tentje in het bos: ghb-verslaafden zijn ‘te gevaarlijk’ voor de nachtopvangIn Breda, maar ook in andere steden, zijn dakloze ghb-verslaafden niet welkom in de nachtopvang. Het is juridisch discutabel, maar ghb-gebruikers vormen een gevaar voor anderen, aldus de opvanglocatie. Mark (44) en Dianne (26) wonen daarom in het bos. ‘We worden als een hond behandeld.’
19/08 17u00  Rutte treft in Oisterwijk meer comfort dan zijn voorganger Gerbrandy in 1944Het kabinet trapt dinsdag het politieke seizoen af op een historische locatie: hotel Bos & Ven in Oisterwijk. In het najaar van 1944 maakten premier Pieter Sjoerds Gerbrandy en vier andere uit Londen teruggekeerde ministers hier kwartier. Anders dan die ploeg is het gezelschap dinsdag waarschijnlijk wel compleet.
19/08 16u30  Twee FvD-senatoren stappen over naar nieuwe partij Henk OttenDe breuk binnen Forum voor Democratie (FvD) is een feit. Henk Otten, die mede aan de wieg stond van FvD en drie weken geleden door die partij werd geroyeerd als lid, richt een nieuwe partij op, bevestigt hij.
19/08 16u00  Vredesorganisatie hekelt Amazon en Microsoft om ontwikkeling autonome wapensNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
19/08 15u30  De nieuwe dienstregeling: een oplossing voor 50 duizend conflictenProRail maakt maandag de dienstregeling bekend. Met daarin niet alleen het nieuwe spoorboekje van de NS, maar ook dat van concurrenten, goederenvervoerders, aannemers en de Veluwse stoomtram. ‘Het piept en kraakt overal.’
19/08 14u00  Zaaddonor Erik Beijen: ‘Ik voelde meteen een band, een trots vadergevoel van: zij is mijn dochter’Erik Beijen (72) weet sinds afgelopen jaar dat hij maar liefst acht kinderen heeft. Als anonieme zaaddonor had hij er nooit rekening mee gehouden ooit oog in oog met ze te zullen staan.
19/08 14u00  Trump wil liefst helemaal geen zaken meer doen met HuaweiNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
19/08 13u45  ‘Voedselschaarste en chaos in Verenigd Koninkrijk bij akkoordloze Brexit’De Britse regering heeft woedend gereageerd op het lek van een geheim rapport waarin staat dat de eilandbewoners bij een Brexit zonder akkoord brandstof-, voedsel- en medicijntekorten te wachten staan.
19/08 13u45  Brand legt krottenwijk in Bangladesh in as: duizenden mensen dakloosDuizenden, misschien zelfs ruim tienduizend mensen zijn dakloos geraakt door een enorme brand in een krottenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het vuur brak vrijdagavond laat uit in de noordelijke wijk Mirpur en verspreidde zich razendsnel. Volgens de brandweer werden zeker tweeduizend hutjes in de as gelegd.
19/08 11u15  Migranten steken via nieuwe route in bootjes het Kanaal overNu de Franse wegen en havens strenger worden bewaakt, wordt de zeeroute naar Groot-Brittannië steeds populairder. Met alle gevaren van dien: een Iraanse vrouw is vermoedelijk verdronken toen haar bootje in zwaar weer raakte. Dit jaar bereikten al 1.200 migranten via deze methode de Britse kust.
19/08 09u00  Dit is Mauricio Macri, de president die Argentinië economische wonderen beloofdeHij schafte de btw op voeding af, zijn financiële minister stapte op. Wie is de man die Argentinië van een faillissement moet redden?
19/08 08u45  Burgers en militairen in Soedan gaan de macht delen, maar wie zit er straks echt aan het roer?Soedan wordt vanaf maandag geregeerd door een ‘soevereine raad’ van burgers en militairen. Maar zullen de militaire coupplegers die Omar al-Bashir afzetten werkelijk afzien van hun voorkeurspositie? En hoe sterk is de burgerbeweging in het verdeelde land?
19/08 08u45  Straten weer vol betogers tegen groeiende invloed China: ‘Dit zijn er zeker een miljoen’Na de eerste massale demonstraties in Hongkong, toen een miljoen mensen kwamen opdagen, werden de betogingen de laatste weken kleiner en gewelddadiger. Maar zondag waren er weer enorme aantallen mensen op de been en bleef het vreedzaam.
18/08 22u30  Zwientie tikken in 2019, kan dat nog wel? ‘Ik zie geen varken dat stress heeft’Terwijl in Luttenberg voor de 35ste keer het kampioenschap zwientie tikken wordt gehouden, vinden dierenbeschermers dat het evenement op het lijstje met achterhaald erfgoed mag. ‘Dieren gebruiken voor spelletjes is niet meer van deze tijd.’
18/08 22u30  Ultrarechts marcheert door Amerikaanse stad Portland, maar gevreesd geweld blijft uitDe politie heeft zaterdag dertien mensen opgepakt bij betogingen van ultrarechtse groeperingen en antifascistische tegendemonstranten in Portland in de Amerikaanse staat Oregon. Maar een veldslag waarvoor de autoriteiten vreesden bleef uit. Wel nam de politie tal van wapens, zoals ijzeren staven en knuppels, in beslag.
18/08 21u30  Sinds hun zoon is opgepakt leven de ouders van Roelf B. in shock: ‘Hij was zo gedisciplineerd’Sinds hun zoon en sprinttalent Roelf B. (21) op het muziekfestival Sziget in Boedapest is opgepakt voor drugshandel, ­leven zijn ouders Jakob en Jantje in shock. Dit past niet bij hun zoon. ‘Hij was alleen maar bezig met zijn sport.’
18/08 21u30  Alle hoop is gevestigd op Mindar: de robotmonnik die het boeddhisme in Japan moet reddenEr is behoorlijk wat verbeeldingskracht voor nodig om in Mindar een nieuwe Boeddha te zien. Toch heeft een Japans klooster al zijn hoop op de robotmonnik gevestigd. Die moet de jongeren weer naar de tempel zien te verleiden.
18/08 21u15  In dit vergeten stukje bos is te zien wat er gebeurt als er lange tijd níet wordt gekaptIn de Nederlandse bossen is dit jaar veel meer gekapt dan anders. Is dat kappen echt nodig om een bos gezond te houden? Op zoek naar een antwoord in het vergeten bosje, dat aan mensenhanden is ontsnapt.
18/08 18u15  Keurige boekendieven: nooit een boek stelen, wel illegale e-books lezenDe typische lezer van illegale e-books zou nóóit een boek uit de winkel stelen. Maar in boekenclubs, in Facebookgroepen worden ze massaal gedeeld. Waarom doen mensen dat? En hoe groot is het probleem?
18/08 16u15  Een ode aan alle artsen die erin slagen in de hectiek van hun vak gewoon mens te blijvenNa ruim honderd afleveringen komt er een einde aan de rubriek Die ene patiënt. Wat maakt een arts een goede arts? Om die vraag te beantwoorden, kantelt bij het afscheid voor één keer het perspectief.
18/08 11u00  Sinds hun zoon is opgepakt leven de ouders van Roelf B. in shock: ‘Hij was zo gedisciplineerd'Sinds hun zoon en sprinttalent Roelf B. (21) op het muziekfestival Sziget in Boedapest is opgepakt voor drugshandel, ­leven zijn ouders Jakob en Jantje in shock. Dit past niet bij hun zoon. ‘Hij was alleen maar bezig met zijn sport.’
18/08 09u30  Met drugs in je onderbroek de grens over – zijn festivalgangers zich bewust van de risico’s?De grote hoeveelheden drugs waarmee twee Nederlandse twintigers vorige week werden gepakt op festival Sziget, zijn uitzonderlijk. Maar er zijn genoeg jongeren die met een voorraadje pillen of poeders op zak gaan feesten in het buitenland. Naïef, of berekenend?
18/08 09u15  Rechter VS: Iraanse supertanker moet weer aan de ketting in GibraltarEen Amerikaanse rechtbank heeft bevolen dat de Iraanse olietanker Grace 1 opnieuw aan de ketting gelegd moet worden in Gibraltar. Het bevel omvat de beslaglegging op de lading en een miljoen dollar.
18/08 09u15  Burgerbeweging en militairen Soedan zetten handtekening onder akkoordDe pro-democratische burgerbeweging en de militaire heersers in Soedan hebben zaterdag officieel hun handtekeningen gezet onder een akkoord over een machtsdeling. Die moet de weg plaveien voor een vorm van burgerbestuur en een einde maken aan de politieke impasse die was ontstaan na de val van president Omar al-Bashir, in april.
18/08 07u15  De bodycam maakt een opmars bij de politie, maar werken die extra ogen wel?De politie koopt tweeduizend bodycams, die geweld tegen agenten moeten voorkomen. Maar zijn ze echt zo effectief?
17/08 19u45  Hij belichaamde met Easy Rider de Amerikaanse tegencultuurDe Amerikaanse acteur Peter Fonda is op zijn 79ste overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat maakte zijn familie vrijdag bekend. De zoon van Henry en broer van Jane belichaamde de Amerikaanse tegencultuur. De door hem geproduceerde, geacteerde en (mede) geschreven hippiebikers-klassieker Easy Rider (1969) vatte de sixties op film én kantelde Hollywood.
17/08 17u15  Hij had ‘nog meer prijzen kunnen winnen’, maar toen kwam Eddy MerckxDe Italiaanse wielergrootheid Felice Gimondi, een van de succesvolste renners allertijden, is vrijdag overleden op 76 jarige leeftijd. Gimondi is een van de slechts zeven renners die alle grote rondes wist te winnen. Hij had naar eigen zeggen nog veel succesvoller kunnen zijn, ware het niet dat er halverwege zijn carrière een nog grotere renner opstond: Eddy Merckx.
17/08 16u00  De Staat torent hoog boven zijn eigen reputatie uit ★★★★★De reacties waren wat lauw toen Lowlands de Nijmeegse band aanwees als vervanger van het door een tragedie verhinderde The Prodigy. De Staat? Ja, potverdorie. En óf De Staat een headliner is.
17/08 15u45  Nieuwe PSV Academy is niets minder dan een paradijsDonderdag opende PSV de deuren van een nieuw jeugdcomplex: kosten 10 miljoen euro. Uit noodzaak. Opleiden blijft de levenslijn van het Nederlandse voetbal.
17/08 15u15  Stille ramp in Zuid-Italië: teerbeminde olijfbomen getroffen door bacterieDe pest hebben ze overleefd, bosbranden ook en zelfs wereldoorlogen, maar een bacterie richt een ravage aan onder de eeuwenoude olijfbomen in Zuid-Italië. 21 miljoen bomen zijn al besmet. ‘Het is alsof het Colosseum in Rome omvalt.’
17/08 14u00  Waarom het zo lastig is je huis te verduurzamenHuizen moeten van het gas af en worden verduurzaamd is afgesproken in het klimaatakkoord. Daar komen subsidies voor. Maar geld is helemaal niet het grootste probleem, constateert Daphne van Paassen, een jaar nadat ze is begonnen met het verduurzamen van haar stadswoning uit 1895.
17/08 13u15  Oud-minister Curaçao tot 28 jaar cel veroordeeld voor ‘uitlokken’ moordDe rechter op Curaçao heeft vrijdag oud-minister George Jamaloodin tot 28 jaar cel veroordeeld voor het ‘uitlokken’ van de moord in 2013 op de populaire en vooraanstaande politicus Helmin Wiels. Volgens het Hof is sprake van een ‘politieke moord’, die zwaarder bestraft dient te worden dan een gewone moord.
17/08 12u30  Hoofdverdachte neerhalen MH17 sluit gang naar Nederlandse rechter niet uitIgor Girkin, de hoofdverdachte van het neerhalen van vlucht MH17, houdt er rekening mee dat hij voor een Nederlandse rechter zal verschijnen. ‘Die mogelijkheid is absoluut niet uit te sluiten’, zegt hij in een interview met een Russische krant.
17/08 11u15  Eerste dag vol Lowlands-magie, je zult je kaartje maar verpatst hebben...Geen regenstortbuien maar een eerste dag vol opstekers in Biddinghuizen, met klassiekers van Ronnie Flex.
17/08 11u00  Op deze camping geen huilbaby’s of joelend kroostSchreeuwende kroost vind je niet op camping Het Veentieshof. De Drentse camping is namelijk kindvrij. Een product van de verkaveling van de samenleving met haar vuurwerkvrije en autoluwe zones? Eigenaren Peter en Petra Root tillen er niet zo zwaar aan: ‘Het is hier geen klooster, hoor.’
17/08 09u00  Twee jaar na dato zijn de aanslagen in Barcelona inzet van verhitte discussieHad de Spaanse inlichtingendienst CNI kunnen weten van de aanslagen die dit weekend twee jaar geleden werden gepleegd in Barcelona en Cambrils? Die vraag is in Spanje de inzet van een verhitte discussie, aangezwengeld door Catalaanse politici.
17/08 07u30  Wat beweegt de man die met zijn procedures tegen het stikstofbeleid Nederland ‘op slot heeft gezet’?Sinds Johan Vollenbroek het stikstofbeleid van de overheid met succes aanvocht, worden duizenden bouwprojecten stilgelegd of afgeblazen. Deze week gebeurde dat in onder meer Roermond. Wat beweegt de 69-jarige, gepensioneerde chemicus die, volgens veel boeren en bouwers, Nederland op slot heeft gezet?
17/08 07u30  Klokkenluider in de zaak-Madoff en Enron beticht nu GE van megafraudeHij waarschuwde voor het piramidespel van Bernie Madoff en kaartte de zaak rond Enron aan. Wie is deze premiejager van het financiële Wilde Westen?
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Explosie in Zuid-Limburgse woning mogelijk veroorzaakt door politiegranaat23/08 23u45 - de Volkskrant: De explosie donderdagavond in een woning in het Zuid-Limburgse Hoensbroek is mogelijk veroorzaakt door een flitsgranaat van het binnenvallende arrestatieteam van de politie. Door de ontploffing raakte de bewoner zwaargewond. Hij is met ernstige brandwonden in het ziekenhuis in Aken opgenomen.
0x Klokkenluider in de zaak-Madoff en Enron beticht nu GE van megafraude17/08 07u30 - de Volkskrant: Hij waarschuwde voor het piramidespel van Bernie Madoff en kaartte de zaak rond Enron aan. Wie is deze premiejager van het financiële Wilde Westen?
0x Wat beweegt de man die met zijn procedures tegen het stikstofbeleid Nederland ‘op slot heeft gezet’?17/08 07u30 - de Volkskrant: Sinds Johan Vollenbroek het stikstofbeleid van de overheid met succes aanvocht, worden duizenden bouwprojecten stilgelegd of afgeblazen. Deze week gebeurde dat in onder meer Roermond. Wat beweegt de 69-jarige, gepensioneerde chemicus die, volgens veel boeren en bouwers, Nederland op slot heeft gezet?
0x Twee jaar na dato zijn de aanslagen in Barcelona inzet van verhitte discussie17/08 09u00 - de Volkskrant: Had de Spaanse inlichtingendienst CNI kunnen weten van de aanslagen die dit weekend twee jaar geleden werden gepleegd in Barcelona en Cambrils? Die vraag is in Spanje de inzet van een verhitte discussie, aangezwengeld door Catalaanse politici.
0x Op deze camping geen huilbaby’s of joelend kroost17/08 11u00 - de Volkskrant: Schreeuwende kroost vind je niet op camping Het Veentieshof. De Drentse camping is namelijk kindvrij. Een product van de verkaveling van de samenleving met haar vuurwerkvrije en autoluwe zones? Eigenaren Peter en Petra Root tillen er niet zo zwaar aan: ‘Het is hier geen klooster, hoor.’
0x Eerste dag vol Lowlands-magie, je zult je kaartje maar verpatst hebben...17/08 11u15 - de Volkskrant: Geen regenstortbuien maar een eerste dag vol opstekers in Biddinghuizen, met klassiekers van Ronnie Flex.
0x Hoofdverdachte neerhalen MH17 sluit gang naar Nederlandse rechter niet uit17/08 12u30 - de Volkskrant: Igor Girkin, de hoofdverdachte van het neerhalen van vlucht MH17, houdt er rekening mee dat hij voor een Nederlandse rechter zal verschijnen. ‘Die mogelijkheid is absoluut niet uit te sluiten’, zegt hij in een interview met een Russische krant.
0x Oud-minister Curaçao tot 28 jaar cel veroordeeld voor ‘uitlokken’ moord17/08 13u15 - de Volkskrant: De rechter op Curaçao heeft vrijdag oud-minister George Jamaloodin tot 28 jaar cel veroordeeld voor het ‘uitlokken’ van de moord in 2013 op de populaire en vooraanstaande politicus Helmin Wiels. Volgens het Hof is sprake van een ‘politieke moord’, die zwaarder bestraft dient te worden dan een gewone moord.
0x Waarom het zo lastig is je huis te verduurzamen17/08 14u00 - de Volkskrant: Huizen moeten van het gas af en worden verduurzaamd is afgesproken in het klimaatakkoord. Daar komen subsidies voor. Maar geld is helemaal niet het grootste probleem, constateert Daphne van Paassen, een jaar nadat ze is begonnen met het verduurzamen van haar stadswoning uit 1895.
0x Stille ramp in Zuid-Italië: teerbeminde olijfbomen getroffen door bacterie17/08 15u15 - de Volkskrant: De pest hebben ze overleefd, bosbranden ook en zelfs wereldoorlogen, maar een bacterie richt een ravage aan onder de eeuwenoude olijfbomen in Zuid-Italië. 21 miljoen bomen zijn al besmet. ‘Het is alsof het Colosseum in Rome omvalt.’

Statistieken

Artikels:
27873
Gelezen:
1
Aantal lezers nu:
24


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven