vrijdag 13 december 2019, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

VRT NWS

Verbergen Tonen
13/12 00u00  Het Journaal Laat Bekijk hier 'Het Journaal Laat' van donderdag 12 december.24 
12/12 23u15  Studentenvereniging KVHV wordt geschorst na omstreden lezing van Jeff Hoeyberghs Lees meer >12 
12/12 23u15  Conservatieve partij van Boris Johnson behaalt absolute meerderheid in Verenigd Koninkrijk, blijkt uit eerste exitpolls De Conservatieve partij van Boris Johnson heeft volgens de stembuspeiling van de Britse openbare omroep BBC een absolute meerderheid in het Britse parlement verworven. Uit de exitpoll blijkt dat de Conservatieven in 368 van de 650 kiesdistricten in het Verenigd Koninkrijk de meerderheid van de stemmen hebben gekregen. Labour strandt volgens de exitpoll op 191 zetels.12 
12/12 22u00  Electrabel moet 2,1 miljard euro extra betalen voor nucleaire provisies Engie Electrabel moet 2,1 miljard euro extra betalen voor de nucleaire provisies. Dat heeft de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) beslist. In totaal zal de nucleaire spaarpot eind 2019 stijgen tot 13,5 miljard euro. Electrabel gaat een geleend bedrag van 6 miljard euro bovendien tegen 2025 terugbetalen.
12/12 22u00  Nieuw-Zeelandse militairen proberen lichamen van slachtoffers te bergen op uitgebarsten vulkaaneiland In Nieuw-Zeeland zijn 'special forces' van het leger met helikopters geland op White Island, het eiland waar enkele dagen geleden doden zijn gevallen bij de uitbarsting van een vulkaan. De operatie is erg gevaarlijk omdat er elk ogenblik een nieuwe uitbarsting kan volgen.10 
12/12 22u00  Wielrenner Oliver Naesen iemand een gelukkige verjaardag laten wensen? Voor 13,5 euro doet hij het (voor een goed doel) Via de Cameo-app kan je nu ook een aantal bekende Belgische sporters betalen om iemand te verrassen met een persoonlijke videoboodschap. De online dienst is al langer succesvol bij Amerikaanse beroemdheden, die er fors geld mee verdienen. Nu blijkt dat ook bekende Belgen in te huren zijn. Wielrenner Oliver Naesen bijvoorbeeld, die het bedrag dat hij ermee verdient opspaart voor een goed doel.
12/12 22u00  Paul Magnette (PS) over regeringsvorming: "Bart De Wever (N-VA) wou geen informateur worden" PS-voorzitter Paul Magnette heeft in 'Jeudi en prime' op RTBF gezegd dat Bart De Wever (N-VA) nooit de intentie heeft gehad om informateur voor een nieuwe Belgische regering te worden. 'Bart De Wever wil geen verantwoordelijkheid nemen. Daarom heeft hij de beledigingen en provocaties opgevoerd. Ik betreur dat, omdat de politiek beter verdient', aldus Magnette.
12/12 20u45  Jongen (11) overleden na aanrijding door vrachtwagen in Aalst: Rijbewijs chauffeur ingetrokken Na het ongeval met een vrachtwagen in Aalst waarbij een jongen van 11 woensdagmorgen om het leven kwam aan de parking van het zetmeelverwerkend Tereos, is het rijbewijs van de vrachtwagenbestuurder ingetrokken. Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval loopt nog, meldt het parket. De stad Aalst heeft voorlopig een parkeerwachter ingeschakeld om vrachtwagens te begeleiden.
12/12 20u45  The Ocean Cleanup brengt voor het eerst plastic uit de oceaan aan land The Ocean Cleanup heeft voor het eerst plastic uit de oceaan aan land gebracht. Het plastic zal verwerkt worden tot duurzame producten die verkocht zullen worden. De opbrengst wil The Ocean Cleanup investeren in nieuwe projecten.
12/12 19u30  Twee Antwerpse IS-vrouwen veroordeeld tot respectievelijk 4 jaar en 40 maanden cel Lees meer >
12/12 19u30  Verzoeningsvergadering bij het spoor levert niks op, staking op 19 december gaat door Een verzoeningsvergadering bij het spoor heeft niets opgeleverd. De geplande 24 urenstaking van woensdag 18 december om 22 uur tot donderdag 19 december om 22 uur gaat dus gewoon door. Dat is vernomen bij de socialistische spoorvakbond.
12/12 18u15  VUB: vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen Oudere mensen lijden vaak aan een chronische laaggradige ontsteking, wat allerlei negatieve gevolgen kan hebben. Uit een studie van een VUB-onderzoeksgroep is nu gebleken dat voedingssupplementen bestaande uit met vitamine D en leucine verrijkte eiwitten ervoor zorgen dat die ontstekingen niet erger worden.
12/12 18u15  Als De Crem en Flahaut zeggen dat ze waarheid over oorlog Afghanistan niet wisten, hebben ze hun werk slecht gedaan Lees meer >
12/12 18u15  Ultrafietsster Jasmijn Muller getuigt over "flapmash": "Zwelling ter grootte van een golfbal op schaamlip" De Nederlandse ultrafietsster Jasmijn Muller heeft in 'Nieuwe feiten' getuigd over de aandoening 'flapmash'. Ze is de voorbije jaren twee keer geopereerd aan haar schaamlippen, nadat ze te kampen had gekregen met een onderhuidse infectie. 'Ik denk dat er nog geen Nederlands woord bestaat voor de aandoening', aldus Muller. Volgens gynaecoloog Katrien De Maeyer gaat het over een reguliere onderhuidse infectie die zich bij Jasmijn Muller in de schaamlippen heeft voorgedaan.
12/12 18u15  Lichaam gevonden in septische put in Berchem Op een werf in de Boomgaardstraat in Berchem is een lichaam gevonden in een septische put. Volgens het parket bevindt het lichaam zich al in verregaande staat van ontbinding. Het nog niet duidelijk om wie het gaat en wat de doodsoorzaak is.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/12 17u00  Alle chauffeurs van De Lijn krijgen een EHBO-opleidingDe Lijn wil dat alle bus- en tramchauffeurs een EHBO-opleiding gaan volgen. Vanaf januari volgend jaar zit het standaard in de opleiding van nieuwe chauffeurs. Ook de chauffeurs die al in dienst zijn, moeten de cursus gaan volgen. Gisteren reanimeerde een chauffeur van De Lijn nog een man die onwel was geworden, maar dit heeft niets met de beslissing te maken. ?We waren dit al veel langer aan het organiseren?, zegt Ine Peeters van De Lijn.
12/12 17u00  Minister Bart Somers (Open VLD) plaatst Al Ihsaan-moskee in Leuven onder verhoogd toezichtDe Al Ihsaan-moskee behoudt haar erkenning, maar wordt extra in de gaten gehouden. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Somers (Open VLD) beslist. Hij doet dat nadat eerder ex-minister Homans (N-VA) een onderzoek tegen de moskee had opgestart, omdat die volgens haar gelinkt was aan het salafisme, een fundamentalistische strekking binnen de islam.
12/12 17u00  Leuven, Gent en Brugge roepen Poolse ambassadeur op het matje over "homovrije zones"Lees meer >
12/12 15u45  Leuven, Gent en Brugge roepen Poolse ambassadeur op om LGBT-vrije zones halt toe te roepenLees meer >
12/12 15u45  Is Europese klimaatambitie te duur, zoals N-VA stelt? Klimaatexperts zijn streng: "Niets doen, zal nog veel meer kosten"Dat er duidelijke verschillen zijn tussen het recent gelanceerde Vlaamse klimaatplan en de nagelnieuwe Europese 'Green Deal' heeft iedereen intussen wel kunnen opmerken. Het leidde gisteren en vanochtend tot wat politiek gekissebis over de 'haalbaarheid en betaalbaarheid' van de Europese klimaatambities. Maar wat vinden klimaatexperts hier eigenlijk over? VRT NWS kreeg er verschillende aan de lijn.
12/12 15u45  Een nieuwe regering zonder de PS, kan dat?Lees meer >
12/12 14u30  Nederlands beveiligingsbedrijf waarschuwt voor fraude met laadpassen voor elektrische wagensLaadpassen die nodig zijn om elektrische wagens op te laden aan openbare laadpalen, zijn heel makkelijk na te maken. Dat heeft een Nederlands beveiligingsbedrijf in een filmpje aangetoond. Omdat alle laadpassen in Europa gemaakt zijn volgens dezelfde Europese standaard, kunnen ook Belgische laadpassen eenvoudig vervalst worden.
12/12 14u30  Man uit Heusden, bij Gent, krijgt (onterecht) honderden haatberichten na viraal fietser-truckerfilmpjeCarl Maegerman uit Heusden, bij Gent, is de voorbije dagen overspoeld geweest met haatberichten nadat hij onterecht aangeduid werd als 'de onverdraagzame fietser' uit een filmpje dat vorige week viraal ging. In dat filmpje zie je een fietser tekeer gaan tegen een vrachtwagenchauffeur omdat die geen plaats wil maken voor hem. Heel wat Facebookgebruikers verwarden Maegerman met de fietser uit het filmpje en sindsdien wordt hij bestookt met scheldpartijen en worden ook zijn dochters lastiggevallen.
12/12 14u30  Is de Europese klimaatambitie te duur, zoals de N-VA stelt? Klimaatexperts zijn streng: "Niets doen, zal ons nog veel meer kosten"Dat er duidelijke verschillen zijn tussen het recent gelanceerde Vlaamse klimaatplan en de nagelnieuwe Europese 'Green Deal' heeft iedereen intussen wel kunnen opmerken. Het leidde gisteren en vanochtend tot wat politiek gekissebis over de 'haalbaarheid en betaalbaarheid' van de Europese klimaatambities. Maar wat vinden klimaatexperts hier eigenlijk over? VRT NWS kreeg er verschillende aan de lijn.
12/12 13u15  Huishoudhulp, een zwaar beroep? Artsen stellen maatregelen voor om werkomstandigheden te verbeterenIn een open brief klagen huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden aan van huishoudhulpen. De indieners vragen dat huishoudhulpen meer kwaliteitsvolle opleidingen krijgen, in wijkteams kunnen werken, en dat werkgevers een lijst met veilige huishoudproducten opstellen.
12/12 13u15  Nederlandse stad Arnhem scheldt schulden kwijt van honderden inwonersInwoners van Arnhem die al jaren eerlijk proberen hun schulden terug te betalen en daar niet in slagen krijgen een mooi nieuwjaarscadeau. Al hun schulden bij de stad worden kwijtgescholden. Dat gaat de kas van de hoofdstad van Gelderland wel ruim twee miljoen euro kosten.
12/12 12u00  Antwerpse sociale huurder moet toestemming geven om vermogen in het buitenland te laten onderzoekenEr is nogmaals een juridische uitspraak rond het onderzoek naar buitenlandse bezittingen van sociale huurders. Sociale woningmaatschappij Woonhaven wou het buitenlands vermogen van een huurder onderzoeken, maar die weigerde. De rechter verplicht de huurder nu om toestemming te geven. De redenering van de rechter is dat huurders te goeder trouw moeten handelen en dus geen informatie mogen achterhouden.
12/12 11u00  4 tot 10 december 1944: Duitsers zetten opnieuw stuk Nederland onder waterIn deze reeks geven we een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Deze week van 4 tot 10 december 1944. In Nederland zetten de Duitsers de Betuwe onder water en de geallieerde legers in het westen maken nog maar langzaam vorderingen.
12/12 11u00  Flitspaal in Lier flitst ook bestuurders die zich aan snelheidslimiet houden: "Geen boetes"In Lier zijn een aantal autobestuurders onterecht geflitst door een overijverige flitspaal. Verschillende chauffeurs doen op Facebook hun beklag dat ze - hoewel ze zeker niet sneller reden dan de toegelaten 70 kilometer puur - toch zijn geflitst. Bij de politie van Lier zijn ze op de hoogte van het probleem. 'Wie zich aan de snelheid heeft gehouden, zal geen boete moeten betalen.'
12/12 11u00  Twee Antwerpse IS-vrouwen veroordeeld tot 4 jaar en 40 maanden celLees meer >
12/12 11u00  Agentschap Natuur en Bos doodt handvol Chinese muntjakken in noordrand AntwerpenIn de groene noordrand van Antwerpen heeft het Agentschap Natuur en Bos (ANB) sinds begin dit jaar een handvol Chinese muntjakken gedood. Dat zijn kleine exotische herten die schade aanrichten aan de biodiversiteit. 'De bestrijding van deze invasieve exoot blijft heel moeilijk maar nodig', zegt Jelle De Wilde van ANB op Radio 2 Antwerpen.
12/12 09u45  Britten trekken naar de stembus: hier draait het omLees meer >
12/12 09u45  Waarom het Britse kiesstelsel de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zo spannend maaktDe Britten trekken vandaag naar de stembus. Het worden (alweer) verkiezingen waar bijzonder veel van afhangt: ze zullen bepalen wat er het komende jaar op brexitvlak gebeurt. Het specifiek Britse kiesstelsel, dat grondig verschilt van het onze, maakt deze verkiezingen onvoorspelbaar. En spannend.
12/12 08u45  Al 10 Gentenaars kochten oud graf voor toekomstig gebruik: "Zoeken ook "engelbewaarders" voor bekende graven"In Gent hebben al tien mensen een oud grafmonument gekocht om later te gebruiken als laatste rustplaats. Op de Gentse begraafplaatsen zijn er heel wat lege grafmonumenten. De stad kan ze niet allemaal onderhouden en zoekt daarom mensen die dat willen doen. 'We zoeken ook mensen die peter of meter willen worden van een oud grafmonument dat niet meer onderhouden wordt door familie', zegt schepen Mieke Van Hecke.
12/12 08u45  Buschauffeur De Lijn redt leven van man in stationsgebouw Sint-NiklaasIn Sint-Niklaas heeft een buschauffeur van De Lijn woensdagavond het leven van een man gered. De chauffeur trof in de inkomhal van het station een bewusteloze man van rond de zestig aan. De man ademde niet meer en had ook geen hartslag meer. De chauffeur verwittigde de hulpdiensten en kon de man reanimeren
12/12 08u45  Antwerpen plaatst eerste waarschuwingsborden voor (elektrische) fietsersDe stad Antwerpen heeft voor het eerst waarschuwingsborden geplaatst om fietsers aan te manen minder snel te rijden. De borden staan aan het drukke fietspad tussen de stations Antwerpen-Centraal en Berchem. 'Fietsers moeten ook rekening met elkaar houden', klinkt het bij de stad.
12/12 08u45  Poetshulp, een zwaar beroep? Artsen stellen maatregelen voor om werkomstandigheden te verbeterenIn een open brief klagen huisartsen, vakbonden en arbeidsgeneesheren de zware werkomstandigheden aan van poetshulpen. De indieners vragen dat poetshulpen meer kwaliteitsvolle opleidingen krijgen, in wijkteams kunnen werken, en dat werkgevers een lijst met veilige poetsproducten opstellen.
12/12 08u45  Europees parlementslid Van Overtveldt (N-VA): "Europese klimaatplannen zijn luchtkastelen, financieel niet onderbouwd"'Het klimaatplan van de Europese Commissie is gebouwd op luchtkastelen en is financieel niet onderbouwd.' Dat zegt Europees parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) in 'De ochtend' op Radio 1. 'Liever minder ambitie, maar wel concreet.'
12/12 08u45  Waarom de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zo belangrijk zijn: expert Ivan Ollevier legt uitLees meer >
12/12 08u45  Britten trekken naar de stembus: hoe werkt het Angelsaksische kiesstelsel?De Britten trekken vandaag naar de stembus. Het worden (alweer) verkiezingen waar bijzonder veel van afhangt: ze zullen bepalen wat er het komende jaar op brexitvlak gebeurt. Het specifiek Britse kiesstelsel, dat grondig verschilt van het onze, maakt deze verkiezingen onvoorspelbaar. En spannend.
12/12 08u45  Fatma Taspinar vrijwilligt: "Communiceren met mensen met dementie lukt enkel door mee te gaan in hun niemandsland"Lees meer >
12/12 07u30  Actrice Olivia Newton-John krijgt pas geveild leren jasje terug dat ze droeg in de film "Grease"Lees meer >
12/12 07u30  Dodental bij vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen tot acht, acht anderen nog vermistNa de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland is het dodental ondertussen opgelopen tot acht. Er zijn ook nog acht mensen vermist, maar er is weinig hoop dat ze nog levend worden teruggevonden. De hulpdiensten gaan vanaf morgen lichamen bergen.
12/12 07u30  Personeel van alle gevangenissen legt voor 24 uur het werk neer: "Stop nu eens met besparen en investeer"In alle Belgische gevangenissen wordt sinds 22 uur gisteravond gestaakt. De socialistische en christelijke vakbond willen zo de problemen aankaarten die al jaren blijven aanslepen. 'Er is geen langetermijnvisie', klinkt het ontgoocheld.
12/12 06u30  Spaans aftredend premier Sanchez mag nieuwe regering vormenDe socialist Pedro Sanchez heeft van de Spaanse koning Felipe VI woensdag het mandaat gekregen om een nieuwe regering te vormen. Zijn partij haalde bij de verkiezingen in november het grootste aandeel van de stemmen, maar behaalde toch geen absolute meerderheid.
12/12 06u30  Britten trekken vandaag naar de stembus: dit staat er op het spelLees meer >
12/12 00u00  "De zevende dag"Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 8 december.
11/12 23u15  Wolk van stoom palmt Warschau in na leidingbreukEen leidingbreuk in het verwarmingsnetwerk van de Poolse hoofdstad Warschau zorgde vandaag voor grote dampwolken en veel verkeerschaos. Het hete water kwam op straat terecht waar het onmiddellijk in stoom veranderde door de vrieskou. Enkele bestuurders moesten door de brandweer uit hun wagen gered worden.
11/12 23u15  Wrakstukken gevonden op plek waar Chileens militair vliegtuig van de radar verdweenOp de plek in zee waar een Chileens militair vliegtuig met 38 mensen aan boord maandag was verdwenen, zijn wrakstukken gevonden. Dat heeft de Chileense luchtmacht bekendgemaakt.
11/12 22u15  "Weinstein schikt voor 25 miljoen dollar met misbruikslachtoffers"Harvey Weinstein, de omstreden Amerikaanse filmproducent, zou een voorlopige schikking getroffen hebben met tientallen van zijn slachtoffers. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Zowat alle rechtszaken tegen hem zouden daarmee van de baan zijn.
11/12 22u15  De NASA stelt voor: Mars 2020, de nieuwe en verbeterde MarsroverCuriosity is momenteel de enige 'rover' van de NASA die nog actief is op Mars, maar lang zal dat niet meer duren. Op 17 juli 2020 zal de Mars 2020 normaal gezien gelanceerd worden, om op 18 februari 2021 te landen op de rode planeet. Voor de Mars 2020 is voortgebouwd op het ontwerp van Curiosity maar de twee rovers zijn geen tweelingen. Het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA, waar de twee rovers gebouwd zijn, heeft de verschillen op een rijtje gezet.
11/12 21u00  Stoom en verkeerschaos in Warschau na leidingbreukEen leidingbreuk in het verwarmingsnetwerk van de Poolse hoofdstad Warschau zorgde vandaag voor grote dampwolken en veel verkeerschaos. Het hete water kwam op straat terecht waar het onmiddellijk in stoom veranderde door de vrieskou. Enkele bestuurders moesten door de brandweer uit hun wagen gered worden.
11/12 21u00  Het Journaal 7Herbekijk hier 'Het Journaal 7' van woensdag 11 december.
11/12 21u00  Een grote fabriek middenin een stad: hoe los je het verkeersvraagstuk in Aalst op?In Aalst heeft een jongetje van 11 een aanrijding met een grote vrachtwagen niet overleefd. Het ongeval gebeurde voor schooltijd, in het centrum van Aalst, waar al ruim 140 jaar een grote fabriek is gevestigd. Met alle gevolgen voor het verkeer en de verkeersveiligheid vandien. Hoe kan dit probleem worden opgelost? Enkele verkeersexperts kijken naar mogelijke oplossingen.
11/12 19u45  Wetenschappers ontdekken belangrijke bron van broeikasgas methaan in tropisch AfrikaWetenschappers hebben ontdekt dat een derde van de hoeveelheid methaan die de afgelopen jaren in de atmosfeer is terechtgekomen, afkomstig is uit tropisch Afrika. Moeraslanden zouden er een belangrijke bron zijn van het broeikasgas.
11/12 18u45  Jongen (11) overleden na aanrijding door vrachtwagen in Aalst: "Er wordt helemaal geen rekening gehouden met de scholen"In Aalst is vanochtend een jongen van 11 om het leven gekomen bij een tragisch ongeval. Hij werd aangereden door een vrachtwagen aan een gevaarlijk kruispunt. Het zou om een dodehoekongeval gaan. De chauffeur en moeder zijn in shock. Het ongeval doet vragen rijzen bij de gevaarlijke verkeerssituatie in Aalst, waar een groot bedrijfsterrein in het centrum van de stad ligt.
11/12 17u45  Vlaams klimaatminister Demir (N-VA) gaat niet zomaar mee in Europese doelstelling 2050: "Kiezen voor gezond verstand"De Europese Commissie wil dat er in 2050 geen CO2 meer wordt uitgestoten in Europa, maar in die doelstelling gaat Vlaams klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) niet zomaar mee. 'Ik wil alles bekijken, maar het moet haalbaar en betaalbaar zijn', reageert Demir. 'Ik denk dat we voor gezond verstand moeten kiezen en werk moeten maken van maatregelen die we overeengekomen zijn, in plaats van nu al over andere doelstellingen te spreken.'
11/12 17u45  Jongen van 11 overleden na aanrijding door vrachtwagen in Aalst: "Er wordt helemaal geen rekening gehouden met de scholen"In Aalst is vanochtend een jongen van 11 om het leven gekomen bij een tragisch ongeval. Hij werd aangereden door een vrachtwagen aan een gevaarlijk kruispunt. Het zou om een dodehoekongeval gaan. De chauffeur en moeder zijn in shock. Het ongeval doet vragen rijzen bij de gevaarlijke verkeerssituatie in Aalst, waar een groot bedrijfsterrein in het centrum van de stad ligt.
11/12 16u30  Greta Thunberg verkozen tot "Persoon van het Jaar" door Time MagazineHet Amerikaanse tijdschrift 'Time Magazine' heeft naar jaarlijkse traditie zijn 'Persoon van het Jaar' gekozen: de keuze voor meest invloedrijke persoon (of organisatie) is dit jaar gevallen op klimaatactiviste Greta Thunberg.
11/12 16u30  Grootste beursgang van een bedrijf is succes: aandeel van oliegigant Saudi Aramco stijgt met 10 procent op een dagLees meer >
11/12 16u30  Als vader en als mens smeek ik u: doe iets aan onze gevaarlijke kruispuntenLees meer >
11/12 15u30  Greta Thunberg verkozen tot 'Persoon van het Jaar' door Time MagazineHet Amerikaanse tijdschrift 'Time Magazine' heeft naar jaarlijkse traditie zijn 'Persoon van het Jaar' gekozen: de keuze voor meest invloedrijke persoon (of organisatie) is dit jaar gevallen op klimaatactiviste Greta Thunberg.
11/12 15u30  Onlineserie "wtFOCK" is populairste zoekterm bij Google in 2019De onlineserie 'wtFOCK' was het afgelopen jaar de populairste zoekterm bij Google. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Elk jaar onthult Google in december welke zoektermen het vaakst werden gebruikt in vergelijking met het jaar ervoor.
11/12 14u15  Het Journaal 1Herbekijk Het Journaal 1 van woensdag 11 december.
11/12 14u15  Instagramserie "wtFOCK" is populairste zoekterm bij Google in 2019De Instagramserie 'wtFOCK' was het afgelopen jaar de populairste zoekterm bij Google. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Elk jaar onthult Google in december welke zoektermen het vaakst werden gebruikt in vergelijking met het jaar ervoor.
11/12 13u00  Hoe is het om jong en dakloos te zijn? YouTube-reeks "Labels" praat met Matthias (21) en Liam (20)Lees meer >
11/12 13u00  Greta Thunberg op VN-klimaatconferentie: "Gevaar is dat onze klimaatdoelen verkocht worden alsof we goed bezig zijn"Op de klimaatconferentie in Madrid heeft de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg de plenaire vergadering toegesproken. In tegenstelling tot de klimaattop in New York, in september, heeft ze geen scherpe uitspraken gedaan 'omdat die toch maar de aandacht afleiden van de grond van het probleem'. Thunberg bracht rustig en onderbouwd haar boodschap, en oogstte enkele keren luid applaus. 'De beloftes die sinds Parijs op tafel liggen, zijn eigenlijk misleidend'.
11/12 12u00  Geen verrassing: Dieter Vranckx wordt vanaf volgend jaar de nieuwe CEO van Brussels AirlinesDieter Vranckx vervangt Christina Foerster, die vorige week aankondigde dat ze naar het moederbedrijf Lufthansa vertrekt. Vranckx werkt nu als financieel directeur bij Brussels Airlines. Zijn grootste opdracht wordt om Brussels Airlines om opnieuw winstgevend te maken.
11/12 12u00  "Verkiezingen in Verenigd Koninkrijk zullen bepalen wat er met brexit gebeurt": dit staat er op het spelLees meer >
11/12 11u00  Al meer dan 500 klachten bij Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen na vrouwonterende uitspraken Jeff HoeyberghsHet Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds gisteren al meer dan 500 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die deed tijdens een lezing een aantal seksistische uitspraken. Ook twee SP.A-parlementsleden dienden een klacht in en de Gentse universiteit bekijkt of de organiserende studentenvereniging wordt geschorst.
11/12 11u00  TV-serie "wtFOCK" is populairste zoekterm bij Google in 2019De tv-serie 'wtFOCK' was het afgelopen jaar de populairste zoekterm bij Google. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Elk jaar onthult Google in december welke zoektermen het vaakst werden gebruikt in vergelijking met het jaar ervoor.
11/12 11u00  Inwoners Denderleeuw worden wakker met hakenkruisen op hun gevelIn de nacht van maandag op dinsdag zijn op heel wat gevels in de Hoogstraat in Denderleeuw hakenkruisen gezet. De politie is een onderzoek gestart. Op dit moment weten ze nog niet wie er achter de vandalenstreek zit en waarom.
11/12 11u00  Podcast De Tijdschijf: Caroline Pauwels selecteert uit haar platenkast deze vier nummers die over hier en nu gaanRector Caroline Pauwels van de VUB is een vrouw van evenwichten. Voor deze Tijdschijf koos ze vier nummers. Twee keer Nederlands, twee keer Frans. Twee mannen, twee vrouwen. Een Vlaming, een Vlaamse en een Franstalige Brusselaar, en een Franse. En dan een keer ook onevenwicht: allevier jongeren, niet of nauwelijks ouder dan de studenten van haar universiteit. Eerder dit jaar kreeg Caroline Pauwels te horen dat er een ziekte in haar lijf zit. Ik vecht niet tegen de kanker, ik vecht voor het leven, zegt ze daarover. In deze Tijdschijf komt ze op voor gelijke kansen, maar evengoed voor het grijpen van die kansen, en ook voor liefde.
11/12 11u00  Marx, Lenin en de sultan van OmanLees meer >
11/12 11u00  Bougainville wil onafhankelijk worden van Papoea-Nieuw-Guinea: referendum stelt situatie in Stille Oceaan op scherpNiet minder dan 98 procent van de kiezers op Bougainville hebben zich de voorbije weken in een referendum uitgesproken voor onafhankelijkheid. Dat is het resultaat van een lang verwacht referendum. Als het parlement van Papoea-Nieuw-Guinea dat goedkeurt, kan Bougainville een nieuwe staat worden. Meteen wordt dat de inzet van internationaal touwtrekken rond invloed in de Stille Oceaan.
11/12 11u00  Jongen van 11 overleden na aanrijding door vrachtwagen in AalstDeze ochtend is in Aalst een jongen van 11 aangereden door een vrachtwagen. Het kind overleefde de klap niet. Een verkeersdeskundige is op dit moment ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.
11/12 11u00  Waarom stuurt de koning twee nieuwelingen het veld in? En drie andere vragen over de formatieKoning Filip verrast met zijn keuze voor Joachim Coens (CD&V) en George-Louis Bouchez (MR) als nieuw informateursduo. Waarom is de keuze op hen gevallen? En welke taak wacht hen?
11/12 09u45  Minister Zuhal Demir weigert vergunning voor windturbines langs de E40Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weigert de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een windturbineproject langs de E40. De 16 windmolens waren gepland langs de E40 in de gemeenten Bierbeek, Boutersem, Tienen en Hoegaarden, maar de betrokken gemeenten hadden allemaal een negatief advies gegeven.
11/12 08u45  Vulkaan op White Island in Nieuw-Zeeland weer actiever, kans op nieuwe uitbarsting steeds groterDe vulkaan op White Island in Nieuw-Zeeland vertoont verhoogde activiteit. Daardoor kunnen de hulpdiensten niet gaan zoeken naar de lichamen van de acht toeristen die vermist zijn sinds de vulkaanuitbarsting op het eiland begin deze week.
11/12 08u45  "Iemand bood zelfs 2 miljoen dollar voor Narwhal. Maar bij mij krijgt hij een warme thuis!"Achtergelaten in het landelijke Missouri werd een kleine maand geleden een jonge puppy binnengebracht in het dierenopvangcentrum 'Mac?s Mission'. Opvallend aan de hond was dat hij een extra staartje op zijn voorhoofd had. Hij kreeg de naam Narwhal toegewezen, verwijzend naar een tandwalvis, met een opmerkelijke slagtand, die vooral voorkomt in het Noordpoolgebied. Toen het asiel op zoek ging naar een adoptieouder voor de nog jonge hond, ging de foto van Narwhal snel viraal, onder de noemer 'de eenhoornpuppy'. Uiteindelijk werd de hond door de oprichtster van het asiel zelf, Rochelle Steffen, geadopteerd. 'Ondanks een bod van 2 miljoen dollar', aldus de vrouw op nieuwswebsite Inside Edition.
11/12 08u45  Honderden Italiaanse burgemeesters op straat om 89-jarige Holocaustoverlevende te steunenIn Milaan zijn honderden Italiaanse burgemeesters gisteravond bijeen gekomen om Liliana Segre te steunen. De bijna negentigjarige overlevende van de Holocaust krijgt bedreigingen, omdat ze opkomt tegen racisme, antisemitisme en haat op het internet.
11/12 07u30  Vuurwerkverkopers vechten Vlaams vuurwerkverbod aan: "Mijn omzet is fors gedaald"Verschillende vuurwerkbedrijven stappen naar het Grondwettelijk Hof om het Vlaamse vuurwerkdecreet aan te vechten. Sinds mei zijn er strengere regels en is vuurwerk afschieten in heel Vlaanderen verboden, tenzij er expliciete toestemming is gegeven door het gemeentebestuur. De procedure werkt niet opschortend: het verbod blijft zeker van kracht tot na Nieuwjaar.
11/12 07u30  "Brexit, actually": Britse premier Boris Johnson parodieert bekende kerstfilm in laatste campagnefilmpjeLees meer >
11/12 07u30  Niemand komt beter uit de gevangenis, het is tijd voor andere straffenUit cijfers die VRT NWS kon inkijken, blijkt dat de overbevolkingscijfers van de gevangenissen opnieuw sterk zijn toegenomen. Verschillende experten trekken aan de alarmbel en stellen een radicale koerswijziging voor. Gevangenisdirecteur Hans Claus stelt in deze opinie dat men niet over een veilige samenleving kan blijven roepen, zonder aan een zinvolle hoogste strafvorm te werken.
11/12 07u30  Hoe is het om jong en dakloos te zijn? YouTube-reeks "Labels" praat met Matthias (21) en Liam (19)Lees meer >
11/12 07u30  Olivia Newton-John krijgt pas geveild leren jasje terug dat ze droeg in de film "Grease"Lees meer >
11/12 06u30  Zes doden bij schietpartij in Jersey CityBij een schietpartij in het Amerikaanse Jersey City, op enkele kilometers van Manhattan, zijn zes mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om een politieagent, drie burgers en twee vermoedelijke daders. De schutters zijn door de politie doodgeschoten bij een vuurgevecht in een buurtwinkel.
11/12 06u30  Rendieren van Banksy krijgen bescherming nadat iemand ze rode neuzen gafKunstenaar Banksy heeft een nieuwe muurschildering gemaakt in de Britse stad Birmingham. Ze stelt twee rendieren voor die vastgemaakt lijken aan een bankje dat vlakbij staat. Nadat iemand de rendieren rode neuzen gegeven heeft, wordt het schilderij afgeschermd met plastic schermen.
11/12 06u30  11 tot 17 december 1944: Duitsers zetten grote aanval in, de geallieerden zijn verrastIn deze reeks geven we een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Deze week van 4 tot 10 december 1944. In de Ardennen zetten de Duitsers een grote aanval in, de geallieerden zijn verrast.
11/12 06u30  Waarom de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zo belangrijk zijnLees meer >
11/12 00u30  Onderzoekers identificeren achilleshiel van resistente superbacterieLees meer >
11/12 00u30  Van "Joyride" tot "How do you do!": tien om te zien van RoxetteDe Zweedse zangeres Marie Fredriksson van popgroep Roxette is overleden op haar 61e. Ze leed al lang aan kanker. De groep Roxette was in de jaren 90 erg populair. We zetten de tien bekendste liedjes voor u op een rijtje.
11/12 00u00  Klimaatwoordenboek: CO2? methaan? negatieve emissietechnieken? Check het hierHet klimaat en alles wat daarmee te maken heeft, komt vaak terug in het nieuws, en dat zal wellicht niet meteen veranderen. Raadpleeg hier enkele termen die wel eens vaker terugkomen: wie of wat is het IPCC, wat zijn de NET's, en zullen die negatieve emissietechnieken ons klimaat redden? Wat is ook weer de permafrost, en hoe is Groenland eraan toe? Dit klimaatwoordenboek laat u door de bomen het bos zien.
11/12 00u00  Het weerBekijk het weerbericht van dinsdag 10 december om 20.05 uur. De weersverwachting in tekst en beeld.
10/12 22u00  Van "gekraste 78-toerenplaat" tot "de Fluppe": was taalgebruik van politici vroeger beschaafder?Het taalgebruik en het discours in de binnenlandse politiek is al meermaals voorwerp van kritiek geweest. De taal van politici zou verharden en agressiever geworden zijn. Maar was het dan vroeger zoveel beschaafder?
10/12 22u00  Wetenschappelijk onderzoek in eenvoudige taal: Wablieftprijs voor PhD CupDe PhD Cup zet jonge wetenschappers aan om hun onderzoeksresultaten in een heldere taal uit te leggen aan een groot publiek. Voor dat werk krijgt de PhD Cup nu de jaarlijkse Wablieftprijs.
10/12 22u00  Al meer dan 500 klachten bij Centrum voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen na vrouwonterende uitspraken Jeff HoeyberghsHet Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds gisteren al meer dan 500 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die deed tijdens een lezing een aantal seksistische uitspraken. Ook twee SP.A-parlementsleden dienden een klacht in en de Gentse universiteit bekijkt of de organiserende studentenvereniging wordt geschorst.
10/12 22u00  Bart De Wever (N-VA): "Hopelijk is de paars-groene piste nu van de baan"N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt dat de paars-groene piste van de baan is nu CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-kopman Georges-Louis Bouchez aangesteld zijn als federaal informateurs. Dat laat hij weten via zijn woordvoerder.
10/12 20u45  Was politiek taalgebruik vroeger beschaafder? Van "gekraste 78-toerenplaat" tot "tandpasta"-uitspraakHet taalgebruik en het discours in de binnenlandse politiek is al meermaals voorwerp van kritiek geweest. De taal van politici zou verharden en agressiever geworden zijn. Maar was het dan vroeger zoveel beschaafder?
10/12 19u45  Grootmoeder-orka's bevorderen het overleven van kalverenLees meer >
10/12 19u45  Koning Filip stelt Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aan als informateursKoning Filip heeft Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aangesteld als informateurs. Na een consultatieronde heeft de vorst de twee kersverse partijvoorzitters ontvangen op het paleis. Op 20 december moeten Coens en Bouchez verslag uitbrengen bij de koning. Het is de bedoeling dat het dua alle pistes in de formatie gaat bekijken, dus met de 10 partijen waarmee eerder werd gesproken.
10/12 18u30  Democraten willen Trump aanklagen voor machtsmisbruik en hinderen van het CongresIn de VS heeft de Juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden de akte van beschuldiging in de impeachmentprocedure tegen president Donald Trump voorgesteld. De twee aanklachten tegen de president zijn: machtsmisbruik en het hinderen van het goede verloop van de procedures in het Congres, het Amerikaanse parlement.
10/12 18u30  Planepoolen, boomer of jagger? Kies hier het Woord van het JaarLees meer >
10/12 17u15  We verloren met z'n allen al 400.000 euro door nepadvertenties op sociale mediaOplichters hebben Belgen de afgelopen twee jaar al minstens 400.000 euro afhandig gemaakt via nepadvertenties. Dat blijkt uit cijfers die kamerlid Leen Dierick van CD&V opvroeg bij Nathalie Muylle, de federale minister van Consumentenzaken. Deze advertenties worden verspreid via sociale media zoals Facebook en misbruiken namen en foto's van BV's om mensen te verleiden hun bankgegevens achter te laten.
10/12 17u15  Democraten willen Trump aanklagen voor machtsmisbruik en obstructie van het CongresDe Juridische commissie in het Huis van Afgevaardigden van de VS heeft de akte van beschuldiging in de impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump voorgesteld. De twee 'articles of impeachment', zoals die akte heet, gaan over machtsmisbruik en obstructie van het Congres in het onderzoek.
10/12 17u15  60 verwaarloosde paarden gevonden in Brugge: "Het is om te huilen"In een paardenstal in Brugge zijn 60 verwaarloosde en 4 dode paarden gevonden. De zeven die er het ergste aan toe zijn, werden naar een asiel in Laarne gebracht. Volgens hen zijn verwaarloosde paarden een enorm onderschat probleem: 'Het is om te huilen, wij kunnen dit niet meer aan.'
10/12 17u15  Klimaatspijbelaar, egelwegel of boomer? De jacht op het Woord van het Jaar is geopendLees meer >
10/12 17u15  Bush, Obama en Trump wisten dat ze de oorlog in Afghanistan niet konden winnen (maar dat mocht het publiek niet weten)In de VS is een journalistieke bom gebarsten. Dat de VS zich helemaal vastgereden hebben in de oorlog in Afghanistan, was al langer duidelijk. Nieuw is dat ook toplui uit het Amerikaanse leger, de regering en de diplomatie dat nu toegeven in gelekte overheidsdocumenten. Ook voedden ze het publiek al die tijd gemanipuleerde informatie. Dat blijkt uit een nieuw dossier van The Washington Post en interviews van de Vranckx-redactie.
10/12 16u15  5 jongeren breken in bij school in Anderlecht: mishandelen slapende leraar en stelen zijn autoVijf jongeren hebben afgelopen nacht ingebroken in een school in Anderlecht. Eens ze waren binnengedrongen, hebben ze een leraar die er lag te slapen, vastgebonden en geslagen. Daarna vluchtten de jongeren met zijn auto weg en veroorzaakten ze een ongeval in Sint-Jans-Molenbeek.
10/12 16u15  We geraakten met z'n allen al 400.000 euro kwijt door nepadvertenties op sociale mediaOplichters hebben Belgen de afgelopen twee jaar al minstens 400.000 euro afhandig gemaakt via nepadvertenties. Dat blijkt uit cijfers die kamerlid Leen Dierick van CD&V opvroeg bij Nathalie Muylle, de federale minister van Consumentenzaken. Deze advertenties worden verspreid via sociale media zoals Facebook en misbruiken namen en foto's van BV's om mensen te verleiden hun bankgegevens achter te laten.
10/12 16u15  Hoe een jongetje op een stapel jassen in een Brits ziekenhuis online propaganda wordtEen foto van een jongen op een stapel jassen in een ziekenhuis in Leeds blijft de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk beroeren. Daarop is een jongen van 4 te zien voor wie geen bed meer vrij is en die daarom op de grond wordt verzorgd. De foto moet de gevolgen van de besparingen in de Britse sociale zekerheid aantonen. Over de authenticiteit van de foto bestaat geen twijfel, maar valse profielen op sociale media trekken georganiseerd en massaal toch de echtheid in twijfel met als enig doel twijfel zaaien en politieke propaganda te verspreiden. En 'echte' mensen doen mee.
10/12 15u00  5 jongeren breken in bij school in Anderlecht: slapende leraar mishandeld en auto gestolenVijf jongeren hebben afgelopen nacht ingebroken in een school in Anderlecht. Eens ze waren binnengedrongen, hebben ze een leraar die er lag te slapen, vastgebonden en geslagen. Daarna vluchtten de jongeren met zijn auto weg en veroorzaakten ze een ongeval in Sint-Jans-Molenbeek. Het parket heeft een onderzoek geopend, maar van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.
10/12 15u00  Al meer dan 300 klachten bij Centrum voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen na vrouwonterende uitspraken Jeff HoeyberghsHet Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds gisteren al meer dan 300 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die deed tijdens een lezing een aantal seksistische uitspraken. Ook twee SP.A-parlementsleden dienden een klacht in. 'Dit soort uitspraken mogen wij burgers, wij vrouwen, niet laten passeren. Nooit.'
10/12 15u00  Kristof Calvo (Groen) over uitspraken Bart De Wever (N-VA): "Vrouw met ambitie leidt tot veel persoonlijke aanvallen"Groen is niet te spreken over de aanval van Bart De Wever op zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten. De N-VA-voorzitter beschuldigde haar van postjespakkerij, en volgens federaal fractieleider Kristof Calvo speelt hier de 'man-vrouwkwestie'. 'Ik vind dat niet netjes.' Beschuldigt Calvo De Wever daarmee van seksisme? Dat dan weer niet, zegt hij zelf.
10/12 15u00  Belgen raakten al 400.000 euro kwijt door nepadvertenties op sociale mediaOplichters hebben Belgen de afgelopen twee jaar al minstens 400.000 euro afhandig gemaakt via nepadvertenties. Dat blijkt uit cijfers die CD&V opvroeg bij Nathalie Muylle, de federale minister van Consumentenzaken. Deze advertenties worden verspreid via sociale media zoals Facebook en misbruiken namen en foto's van BV's om mensen te verleiden hun bankgegevens achter te laten.
10/12 13u45  Formatievraag van de dag: moet Bart De Wever al dan niet aan zet komen?De koning heeft vanmorgen opnieuw partijvoorzitters ontvangen om ze te raadplegen over de vorming van een nieuwe federale regering. Het ging om CD&V voorzitter Joachim Coens, N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Vanmiddag zet de koning zijn consultatieronde voort met de andere partijen die in aanmerking komen om mee een nieuwe regering te vormen. Vanmorgen bleek alvast dat er geen eensgezindheid is over wie nu aan zet moet komen.
10/12 13u45  Al meer dan 300 klachten bij Centrum voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen na seksistische uitspraken Jeff HoeyberghsHet Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds gisteren al meer dan 300 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die deed tijdens een lezing een aantal seksistische uitspraken. Ook twee SP.A-parlementsleden dienden een klacht in. 'Dit soort uitspraken mogen wij burgers, wij vrouwen, niet laten passeren. Nooit.'
10/12 13u45  Nieuwssite in Oman toont Journaalbericht van VRT NWS over de sultan (met aangepaste vertaling)In Oman wordt over het verblijf van sultan Qaboos in ons land zo weinig mogelijk bericht. Maar een lokale nieuwssite heeft iets extra aangeboden aan zijn lezers. De site heeft een bericht uit 'Het Journaal' van VRT NWS overgenomen en vertaald naar het Arabisch, weliswaar met een kleine aanpassing.
10/12 13u45  Op campagne in Wimbledon: "Dit zijn de meest verwarrende verkiezingen ooit"Over een paar dagen zijn er in het Verenigd Koninkrijk - alweer - verkiezingen. Die kwamen er nadat ook premier Boris Johnson er niet in geslaagd was zijn brexitakkoord te laten goedkeuren door het parlement. Met een comfortabele meerderheid moet dat wel lukken. Maar zullen de conservatieven daarin slagen? Eerste halte: op campagne in Wimbledon.
10/12 13u45  Marie Fredriksson, de zangeres van de Zweedse popgroep Roxette, is overledenDe Zweedse zangeres Marie Fredriksson is overleden. Ze was vooral bekend van de popgroep Roxette. Ze is 61 jaar geworden. Fredriksson sukkelde al lang met haar gezondheid. In 2002 kreeg ze te horen dat ze een hersentumor had. Na haar revalidatie kwam ze wel terug als zangeres en trad ze ook weer op met Roxette, maar de laatste jaren ging het weer slechter met haar. Volgens haar manager is ze gisterenochtend overleden 'aan de gevolgen van haar vorige ziekte'.
10/12 12u30  Belg stoot gemiddeld 10 ton CO2 uit, maar hoe krijgt u die uitstoot omlaag? Doe zelf de testEen gemiddelde Belg stoot ongeveer 10 ton aan CO2 uit elk jaar. In de ideale wereld is dat heel wat minder (op middellange termijn zou dat best 2 ton worden), maar wat moeten we daarvoor doen? Doe zelf de test en laat uw CO2-afdruk krimpen.
10/12 12u30  5 jongeren knevelen slapende leraar en stelen zijn auto in AnderlechtVijf jongeren hebben afgelopen nacht binnengebroken in een school in Anderlecht, dat bevestigt het parket. Eens ze waren binnengedrongen, hebben ze een leraar die er lag te slapen, vastgebonden en geslagen. Daarna vluchtten de jongeren met zijn auto weg en veroorzaakten ze een ongeval in Sint-Jans-Molenbeek. Er is een onderzoek geopend, maar voorlopig is er niemand opgepakt.
10/12 12u30  Een samenleving waarin alcohol alomtegenwoordig is, voedt het misbruik bij tienersAlcoholmisbruik bij tieners neemt volgens een recente studie van de ziekenfondsen niet af. De Gezinsbond vindt het verkeerd om de verantwoordelijkheid op ouders af te schuiven, zoals minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) volgens hen doet. Integendeel: de ouders hebben nieuwe richtlijnen en handvatten nodig om met dit nieuwe fenomeen om te gaan. Er is ook nood aan een integraal alcoholplan met maatregelen zoals het optrekken van de minimumleeftijd tot 18 jaar.
10/12 12u30  SP.A dient klacht in tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs: "We mogen deze seksistische praat nooit tolereren"SP.A-parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers hebben bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen een klacht ingediend tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die deed tijdens een lezing een aantal seksistische uitspraken. 'Dit soort uitspraken mogen wij burgers, wij vrouwen, niet laten passeren. Nooit', zegt Goeman.
10/12 12u30  "Dichtste buur en meest natuurlijke partner": waarom Europees commissievoorzitter von der Leyen eerst naar Afrika reistLees meer >
10/12 12u30  Nog veel gaten in cameraschild bij start van lage-emissiezone in GentBij de start van de lage-emissiezone (LEZ) in Gent zullen slechts zes camera's de overtreders kunnen registeren. Voor een volledige dekking zijn er 15 nodig. Maar de extra camera's komen er pas in 2021. Er komt wel een mobiele verplaatsbare camera op plaatsen waar sluikverkeer ontstaat.
10/12 12u30  Stad Brussel maakt 300.000 euro vrij voor culturele sector na besparingen Vlaamse regeringHet stadsbestuur van Brussel maakt 300.000 euro extra vrij voor de culturele sector in de hoofdstad. De stad wil zo de Vlaamse cultuurhuizen steunen na de besparingen die de Vlaamse regering eerder had aangekondigd. Het grootste deel van het geld zal verdeeld worden door middel van een projectoproep.
10/12 10u15  Amerikaanse zangeres Taylor Swift verdiende dit jaar het meest in de muziekindustrieDe Amerikaanse zangeres Taylor Swift (29) heeft dit jaar het meest verdiend van alle artiesten in de muziekindustrie. Dat heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes berekend. Zij verdiende in het bijna afgelopen jaar 185 miljoen dollar, omgerekend zo'n 167 miljoen euro. Swift voert de lijst voor de tweede keer in vijf jaar tijd aan.
10/12 10u15  Nederlandse magazines als vtwonen, Donald Duck en Libelle komen in handen van Belgisch DPG MediaDPG Media, het Belgische moederbedrijf van onder meer VTM en Het Laatste Nieuws, neemt de Nederlandse activiteiten van Sanoma over. Dat is de uitgever van enkele bekende magazines als Libelle, vtwonen en Donald Duck en de nieuwssite NU.nl.
10/12 10u15  Kristof Calvo (Groen) over uitspraken Bart De Wever (N-VA): "Als een vrouw ambitie heeft, leidt dat tot veel persoonlijke aanvallen"Groen is niet te spreken over de aanval van Bart De Wever op zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten. De N-VA-voorzitter beschuldigde haar van postjespakkerij, en volgens federaal fractieleider Kristof Calvo speelt hier de 'man-vrouwkwestie'. 'Ik vind dat niet netjes.' Beschuldigt Calvo De Wever daarmee van seksisme? Dat dan weer niet, zegt hij zelf.
10/12 10u15  De Lijn heeft al 600 nieuwe chauffeurs aangeworven, dienstregeling in januari weer normaalDe Lijn heeft het voorbije jaar meer dan 600 nieuwe chauffeurs aangeworven. De vervoersmaatschappij kampte de voorbije maanden met ernstige chauffeurstekorten waardoor ze de dienstregeling op sommige plaatsen moest aanpassen. Maar binnen ruwweg een maand zou de dienstregeling weer normaal moeten zijn.
10/12 09u15  Postbode geflitst aan 91 km per uur in bebouwde kom: politierechter geeft ook Bpost een uitbranderOp 28 juni werd in Roosdaal een postbode met zijn bestelwagen geflitst aan 91 kilometer per uur in de bebouwde kom. De politierechter van Halle gaf hem een boete en een rijverbod, maar ook zijn werkgever Bpost kreeg een uitbrander.
10/12 09u15  30 jaar geleden: "Ronde tafel" opent de deur naar democratie in Oost-Duitsland30 jaar geleden begon in Oost-Duitsland de 'Ronde Tafel', de dialoog tussen het ineenstortende communistische regime en de democratische oppositie. De hervormingsgezinde premier Hans Modrow wou op die manier de DDR redden, zij het in een andere vorm, maar de drang naar de hereniging van Duitsland was te sterk.
10/12 09u15  "Dit is voor mij geen grap meer. Je zou de reacties eens moeten lezen!"Een hometrainer als kerstcadeau? Misschien toch niet zo?n goed idee, nu een reclamespot van het merk Peloton de afgelopen dagen een karrenvracht aan negatieve reacties uitgelokt heeft. In de spot is te zien dat een vrouw een peperduur exemplaar van haar man cadeau krijgt om er dan een jaar lang op te zwoegen, zelfs met tegenzin, om dan te concluderen dat de fitnessoefeningen haar intens veranderd hebben. Seksistisch en vrouwonvriendelijk - en dat zijn nog de vriendelijkste commentaren - waren de reacties op sociale media. Vooral de echtgenoot, een rol van aspirant-acteur Sean Hunter, was kop van Jut. En dat verbeterde zeker niet toen ook het populaire tv-programma 'Saturday night live' afgelopen weekend nog eens de draak met de reclamespot stak.
10/12 09u15  Een banaan van 120.000 dollar: kunst of commercie? "Betekenis en waarde van kunst, dat zijn twee verschillende dingen"De banaan die met plakband aan de muur hing op een kunstbeurs in de Verenigde Staten, en die vervolgens doodleuk opgegeten werd door een andere kunstenaar als vorm van kunst, het doet veel stof opwaaien. Vooral omdat een koper 120.000 dollar (108.000 euro) over had voor de banaan in kwestie. Hoe kan je zoiets begrijpen als kunst, en vooral, waarom betaalt iemand daar zoveel geld voor? 'Dit is een spel waar de kunstenaar aan deelneemt, en wat hij zelf als een nar doorprikt', zegt Philippe Van Cauteren, directeur van het S.M.A.K. in Gent.
10/12 09u15  Chileens militair vrachtvliegtuig met 38 inzittenden vermistEen Chileens militair vrachtvliegtuig met 38 mensen aan boord is verdwenen van de radar. Het toestel was op weg van het zuiden van Chili naar een basis op Antarctica. De Chileense luchtmacht is een reddingsoperatie gestart.
10/12 08u15  Nog 8 mensen vermist na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland, geen hoop meer om overlevenden te vindenIn Nieuw-Zeeland is er geen hoop meer om nog overlevenden terug te vinden na de plotse vulkaanuitbarsting op White Island. De 8 mensen die nog vermist zijn, zijn welllicht overleden. Er zijn intussen 5 lichamen geborgen, maar de autoriteiten gaan dus uit van 13 doden.
10/12 07u00  Waarom zijn vulkanen zo onvoorspelbaar? En waar schuilt het gevaar? 5 vragen en antwoordenDe uitbarsting van de vulkaan op White Island voor de kust van Nieuw-Zeeland heeft tientallen toeristen totaal verrast. Zeker 5 mensen zijn om het leven gekomen. Waarom blijft het erg moeilijk om uitbarstingen te voorspellen en waarom zijn ze zo gevaarlijk? 5 vragen en antwoorden.
10/12 07u00  Seks of geweld in film? Vanaf 8 januari krijgen films in Belgische bioscopen duidelijke pictogrammenLees meer >
10/12 07u00  Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi verdedigt Myanmar tegen genocideklacht bij Internationaal Hof in Den HaagHet is opvallend: voormalig dissidente en nu regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, komt persoonlijk het optreden van haar vroegere vijand -het leger - verdedigen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat onderzoekt of de verdrijving van de Rohingya-minderheid uit Myanmar een volkerenmoord is.
10/12 07u00  Politieke analisten VRT NWS over formatie: "Koning wil boel nu kalmeren na aanvallen van voorbije dagen"Koning Filip roept de partijvoorzitters weer bij zich nu informateur Paul Magnette (PS) heeft gevraagd om van zijn opdracht als informateur te worden ontheven. Zit de federale formatie weer helemaal in het slop? Of mogen we op een of andere manier nog altijd op een doorbraak hopen. Volgens Wetstraatjournalist Johny Vansevenant is het de koning er in de eerste plaats om te doen enige rust te brengen.
10/12 00u00  TerzakeHerbekijk hier 'Terzake' van maandag 9 december.
09/12 23u45  Oppositiepartijen schieten het Vlaamse klimaatplan van de regering-Jambon afDe Vlaamse oppositiepartijen hebben negatief gereageerd op de voorstellen van de Vlaamse regering in het Vlaamse klimaatplan om de CO2-uitstoot tegen 2030 te reduceren met 32,6 procent. Dat is iets minder dan de 35 procent die Europa vraagt. Volgens Groen maakt de regering van Vlaanderen een ecologisch ontwikkelingsland. Vlaams Belang noemt het reduceren van de maximumsnelheid op de Brusselse Ring tot 100 km/u een pestmaatregel. Volgens de SP.A schiet de regering schromelijk tekort.
09/12 23u45  Onderzoek van Amerikaanse FBI naar mogelijke Russische inmenging presidentsverkiezingen was gewettigdLees meer >
09/12 23u45  Medebedenker van "Ice Bucket Challenge" ten voordele van spierziekte ALS overleden op 34-jarige leeftijdDe voormalige Amerikaanse honkballer Pete Frates is op 34-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS. In 2014 bedacht hij samen met de Amerikaanse golfer Chris Kennedy de 'Ice Bucket Challenge' ten voordele van ALS.
09/12 23u45  Bart De Wever from zero to hero: bekijk hier 5 topfragmenten uit "Wissel van de macht" over 20 jaar N-VAIn de vierde aflevering van de Canvas-reeks ?Wissel van de macht? kijkt journalist Marc Van de Looverbosch naar de partijgeschiedenis van de N-VA. De laatste twintig jaar van de partij lezen als het verhaal van een vloedgolf: van interne aardbevingen in de Volksunie en een gezamenlijke stroming met CD&V, tot de machtige golf die de N-VA vanaf 2012 wordt onder voorzitter De Wever. Bekijk hier vijf topfragmenten uit de aflevering.
09/12 21u15  Universiteit Eindhoven maakt einde aan opleiding van 9-jarige student na onenigheid over studietrajectDe in Oostende geboren Laurent Simons (9) is niet langer een student aan de Eindhoven University of Technology. De universiteit maakt in een mededeling bekend dat de samenwerking met de 9-jarige student wordt stopgezet na onenigheid over het studietraject van de jongen.
09/12 20u00  Milieuverenigingen niet onder de indruk van het Vlaamse klimaatplan: "Veel symboolmaatregelen, weinig impact"De noodzakelijke structurele omslag om tot effectieve CO2-reducties te komen, ontbreekt in het Vlaamse energie- en klimaatplan 2030 dat vandaag is voorgesteld. Dat stellen de milieu-organisaties Bond Beter Leefmilieu, WWF, Greenpeace, Natuurpunt en 11.11.11 in een gezamenlijke reactie. De vijf verenigingen die begaan zijn met het milieu en de natuurlijke rijkdommen stellen anderzijds wel vast dat er een duidelijke evolutie is in ambitie in de sectoren landbouw en natuur.
09/12 20u00  Na commotie over auto's van sultan van Oman: maximaal twee voertuigen mogen parkeren op Leuvense Grote MarktDe Leuvense politie heeft maandag met een delegatie van de sultan van Oman, die wordt behandeld in het UZ Leuven, afspraken gemaakt over het aantal auto's dat geparkeerd mag worden op de Grote Markt. Hoewel op die plaats normaal gezien niet geparkeerd mag worden laat Leuven om veiligheidsredenen maximaal twee auto's toe aan de kant van de Eikstraat.
09/12 20u00  Spectaculaire beelden: schip op drift stoot 130 meter hoge kraan om in WaaslandhavenIn het Deurganckdok in de Waaslandhaven is maandagmiddag een schip op drift geraakt en tegen een kraan gebotst. Op beelden van het ongeval is te zien hoe de kraan van 130 meter hoog als een kaartenhuisje in elkaar viel. Bekijk de beelden hierboven.
09/12 18u45  Journalist duwt schrijnende foto onder de neus van Britse premier Boris Johnson, maar die weigert te kijkenLees meer >
09/12 18u45  Kortrijk investeert 1 miljoen per jaar om leegstand winkels aan te pakkenIn Kortrijk staat 12 procent van de winkels leeg, ook in het winkelwandelgebied in het hart van de stad. E-commerce en baanwinkels langs de grote invalswegen deden het centrum en de deelgemeenten pijn, maar de stad wil daar nu iets aan doen met het plan 'Kortrijk handelt' dat per jaar 1 miljoen euro mag kosten: 200.000 euro voor premies en 800.000 euro voor citymarketing en alles wat erbij komt.
09/12 18u45  Zuid-Afrikaanse Zozibini Tunzi is de nieuwe Miss UniverseDe nieuwe Miss Universe komt uit Zuid-Afrika. Het gaat om de 26-jarige Zozibini Tunzi. Ze overtuigde de jury met haar pleidooi om jonge vrouwen meer te leren over leiderschap. De tweede en de derde plaats waren voor Miss Puerto Rico en Miss Mexico.
09/12 18u45  Spectaculaire beelden: schip op drift botst tegen kraan in WaaslandhavenIn het Deurganckdok in de Waaslandhaven is maandagmiddag een schip op drift geraakt en tegen een kraan gebotst. Op beelden van het ongeval is te zien hoe de kraan van 130 meter hoog als een kaartenhuisje in elkaar viel. Bekijk de beelden hierboven.
09/12 18u45  Wat nu met de federale formatie? "Koning wil boel nu kalmeren na aanvallen van voorbije dagen"Koning Filip roept de partijvoorzitters weer bij zich nu informateur Paul Magnette (PS) heeft gevraagd om van zijn opdracht als informateur te worden ontheven. Zit de federale formatie weer helemaal in het slop? Of mogen we op een of andere manier nog altijd op een doorbraak hopen. Volgens Wetstraatjournalist Johny Vansevenant is het de koning er in de eerste plaats om te doen enige rust te brengen.
09/12 17u45  Otis: de eerste baby ter wereld die gedragen is door twee mama'sIn het Verenigd Koninkrijk is een eerste baby geboren die door zijn beide moeders werd gedragen. Baby Otis werd twee maanden geleden geboren, maar het nieuws is nu pas bekendgemaakt. De techniek die gebruikt is heet AneVivo. Het lesbische koppel Jasmine en Donna zeggen zelf dat ze 'enorm blij zijn dat ze dit samen delen en dat dit hun band als gezin alleen maar versterkt heeft'.
09/12 17u45  Leidt een snelheidsbeperking op de Brusselse Ring werkelijk tot minder CO2-uitstoot?De Vlaamse regering wil de maximumsnelheid op de Ring rond Brussel verlagen van 120 naar 100 kilometer per uur. De maatregel komt uit het nieuwe klimaatplan van de Vlaamse regering en is bedoeld om de uitstoot van CO2 te verminderen. Maar hoe doeltreffend is die maatregel?
09/12 17u45  Hoe communautaire tegenstellingen het Belgische klimaatbeleid bemoeilijkenLees meer >
09/12 16u30  Informateur Magnette (PS) vraagt om van opdracht ontheven te worden, koning roept partijvoorzitters weer bij zichLees meer >
09/12 15u30  Nederland wil recreatief gebruik van lachgas verbiedenNederland wil het gebruik van lachgas als drug verbieden. De regering werkt aan een regeling, nadat de drugsbeoordelingscommissie een negatief advies gaf. Lachgas zou nog wel gebruikt mogen worden in slagroomspuiten of als verdovingsmiddel in ziekenhuizen.
09/12 14u15  Alexander De Croo (Open VLD): "Onvoldoende liberale accenten in werk informateur, maar geleverde werk niet weggooien"Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), ook toponderhandelaar voor zijn partij, bindt de nota van informateur Magnette niemand en moet de volgende federale regering 'stabiel en werkbaar' zijn. Hij zei dat aan het begin van het partijbureau van zijn partij. Vanmiddag brengt informateur Magnette bij koning Filip verslag uit van zijn opdracht.
09/12 14u15  Sociaal plan bij Proximus dan toch goedgekeurd: christelijke vakbond gaat alsnog voor "ja"De christelijke vakbond heeft het sociale luik van het transformatieplan bij telecombedrijf Proximus dan toch goedgekeurd. Omdat vorige week de liberale vakbond ook al akkoord gegaan is, is er nu een tweederdemeerderheid. Volgens dat plan zullen er meer dan 1.300 banen verdwijnen.
09/12 14u15  Discussie over auto's voor sultan op Leuvense Grote Markt: "Dit overvalt ons een beetje", zegt burgemeester RidouaniDe komende dagen volgt er overleg tussen de Federale overheidsdiensten van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, de staat Oman en de stad Leuven. Die moeten het verblijf van de sultan van Oman in goede banen leiden. Zo is er discussie ontstaan over geparkeerde auto's op de Leuvense Grote Markt, die in principe autovrij is.
09/12 13u00  Er is al jaren niet meer oprecht geluisterd naar de bezorgdheden in de leraarskamerDe kwaliteit van ons onderwijs gaat erop achteruit. Maar oplossingen voor de huidige malaise in ons onderwijs zijn niet eenvoudig, zegt leerkracht Pieter Van den Bossche. Het vraagt moed om neen te zeggen tegen onderwijskundige hypes en afstompende structuren. Er moet oprecht geluisterd worden naar de besognes in de leraarskamer.
09/12 13u00  Alexander De Croo (Open VLD): "De nota van informateur Paul Magnette bindt niemand"Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), ook toponderhandelaar voor zijn partij, bindt de nota van informateur Magnette niemand en moet de volgende federale regering 'stabiel en werkbaar' zijn. Hij zei dat aan het begin van het partijbureau van zijn partij. Vanmiddag brengt informateur Magnette bij koning Filip verslag uit van zijn opdracht.
09/12 13u00  Beruchte huisjesmelkers uit Leuven aangehoudenDe vader en zoon van een beruchte familie huisjesmelkers zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Leuven. De moeder en nog een andere man werden ook opgepakt, maar zijn intussen vrijgelaten onder voorwaarden. De laatste jaren doken er met de regelmaat van de klok klachten op over slechte huisvesting van studenten en later van illegalen. De kamers werden verhuurd door leden van de beruchte familie. Uit het onderzoek bleek onder andere dat panden die onbewoonbaar of ongeschikt werden verklaard, toch werden doorverhuurd.
09/12 13u00  Telenet wil slimme huishoudtoestellen beter beveiligen, maar waarom is dat nodig?Luidsprekers, wasmachines en zelfs lampen: steeds meer toestellen in jouw huiskamer zijn 'slim' of verbonden met het internet. Maar deze apparaten zijn niet altijd even veilig. Daarom lanceert telecomoperator Telenet een betalende software die jouw internetverbinding moet beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen. 'De producenten van deze toestellen doen niet genoeg om die te beveiligen', zegt professor cryptografie Bart Preneel (KU Leuven).
09/12 13u00  Gemiddelde Belg stoot 10 ton CO2 uit, maar hoe krijgt u die uitstoot omlaag? Doe zelf de testEen gemiddelde Belg stoot ongeveer 10 ton aan CO2 uit elk jaar. In de ideale wereld is dat heel wat minder (op middellange termijn zou dat best 2 ton worden), maar wat moeten we daarvoor doen? Doe zelf de test en laat uw CO2-afdruk krimpen.
09/12 11u45  Gevallen door een put in de weg? Laat je niet zomaar opzijzetten door verzekering die niet wil tussenkomenWie struikelt door een put in de weg, kan de wegbeheerder aansprakelijk stellen, ook al schuift die de verantwoordelijkheid in eerste instantie van zich af. Dat is het oordeel van professor aansprakelijkheidsrecht Thierry Vansweevelt op een heel aantal verhalen die binnenlopen bij 'De inspecteur' op Radio 2.
09/12 11u45  Boris Johnson of Jeremy Corbyn: wie zijn de Britse kandidaat-premiers?Lees meer >
09/12 11u45  Bart De Wever (N-VA): "Stevige Vlaamse tandpasta nodig om rood-groene smaak uit de mond te wassen"N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt fors uit naar de top van Open VLD, die volgens hem omwille van persoonlijk gewin in een paars-groene coalitie wil stappen. Volgens hem zitten we na de informatieopdracht van PS-voorzitter Paul Magnette verder van een oplossing af dan ooit. Vanmiddag brengt Magnette bij de koning verslag uit over zijn opdracht.
09/12 11u45  Vlaamse regering heeft akkoord over klimaatplan: maximumsnelheid op Brusselse Ring daalt naar 100 km per uurDe Vlaamse regering wil de maximumsnelheid op de Brusselse Ring beperken tot honderd kilometer per uur. Dat is een onderdeel van het Vlaamse klimaatplan.
09/12 10u45  Franse openbaar vervoer staakt vijfde dag op rij, 600 km file in en rond ParijsIn Frankrijk wordt voor de vijfde dag op rij gestaakt bij het openbaar vervoer tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. In en rond Parijs leverde dat vanochtend al meer dan 600 kilometer file op.
09/12 10u45  Vlaamse regering heeft akkoord over klimaatplan: maximumsnelheid op Brusselse Ring daalt naar 100De Vlaamse regering wil de maximumsnelheid op de Brusselse Ring beperken tot honderd kilometer per uur. Dat is een onderdeel van het Vlaamse klimaatplan.
09/12 09u45  Gevallen door een put in de weg? Laat je niet zomaar opzij zetten door verzekering die niet wil tussenkomenWie struikelt door een put in de weg, kan de wegbeheerder aansprakelijk stellen, ook al schuift die de verantwoordelijkheid in eerste instantie van zich af. Dat is het oordeel van professor aansprakelijkheidsrecht Thierry Vansweevelt op een heel aantal verhalen die binnenlopen bij 'De inspecteur' op Radio 2.
09/12 09u45  Acteur die bijna 50 jaar "Big bird" (Pino) speelde in Sesamstraat, is overledenCaroll Spinney, de man die bijna 50 jaar letterlijk in de huid kroop van 'Big bird' in de Amerikaanse versie van Sesamstraat, is overleden. Al vanaf het eerste seizoen in 1969 speelde hij de rol van de grote, gele vogel, bij ons bekend als Pino. Pas vorig jaar stopte hij er volledig mee. Spinney is 85 jaar geworden en haalde veel voldoening uit zijn rol: 'Big bird heeft me geholpen om een doel te vinden in mijn leven.'
09/12 09u45  Nieuwe CD&V-voorzitter Joachim Coens wil dat de koning nu Bart De Wever (N-VA) uitstuurtDe nieuwe CD&V-voorzitter Joachim Coens zou het logisch vinden dat de grootste partij van Vlaanderen aan zet komt. Dat zegt hij terwijl de Wetstraat uitkijkt naar het bezoek van informateur Paul Magnette (PS) aan de koning, deze middag.
09/12 09u45  5 doden en meerdere gewonden na vulkaanuitbarsting in Nieuw-ZeelandBij een vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn zeker 5 doden gevallen, ongeveer 20 mensen raakten gewond. Een aantal mensen is nog altijd vermist, hoeveel is voorlopig niet duidelijk. De vulkaan barstte uit op White Island, een onbewoond eiland in het noordoosten van Nieuw-Zeeland dat populair is bij toeristen.
09/12 08u30  Meest vervuilende auto's mogen Gent niet meer binnen vanaf 1 januari 2020: hoe zal het in zijn werk gaan?Drie jaar geleden besliste Gent om op 1 januari 2020 de lage emissiezone (LEZ) in te voeren. Bedoeling is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Vervuilende auto?s veroorzaken uitstoot van roetdeeltjes, die schadelijk zijn voor de gezondheid. De LEZ geldt voor de zone binnen de stadsring. Daar worden alle vervuilende auto?s geweerd. Toch zijn er nog enkele uitzonderingen.
09/12 08u30  Verschillende gewonden bij botsing waterbus in AntwerpenDe Waterbus die vaart tussen de Antwerpse Haven en het Steenplein, is vanmorgen iets voor 6 uur gebotst. Dat gebeurde ter hoogte van Sint-Anneke, aan de wandeldijk op Linkeroever. Daarbij vielen twee zwaargewonden. Veertien mensen werden naar het ziekenhuis gebracht.
09/12 07u15  Amerikaanse "emo rapper" Juice WRLD (21) overledenDe Amerikaanse rapper Juice WRLD (21) is overleden. De muzikant werd onwel op de luchthaven van de Amerikaanse stad Chicago en is later in het ziekenhuis overleden. Een jaar geleden brak hij door toen hij de song 'Lucid dreams' op het internet postte.
09/12 07u15  1 dode en meerdere gewonden na vulkaanuitbarsting in Nieuw-ZeelandBij een vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland is zeker 1 dode gevallen en zijn 20 mensen gewond geraakt. Er zijn ook een aantal mensen vermist, hoeveel is voorlopig niet duidelijk. De vulkaan barstte uit op White Island, een eiland in het noordoosten van Nieuw-Zeeland dat populair is bij toeristen.
09/12 06u15  Hoe Bart De Wever (N-VA) ontsnapte aan de vuist van Jean-Marie Dedecker: bekijk een fragment uit "Wissel van de macht"De figuur van Jean-Marie Dedecker blijft voor onenigheid zorgen binnen de N-VA. Dat blijkt duidelijk uit de vierde aflevering van de Canvasreeks 'Wissel van de macht'. 'Een onbeschofte brulaap' en 'een ijdeltuit' zijn de enige woorden die voormalig parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over heeft voor Dedecker. Bekijk hier een fragment uit de aflevering, die vanavond te zien is op Canvas en VRT NU.
09/12 06u15  KMI waarschuwt voor hevige wind, code geel is van krachtHet Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor hevige wind tot 80 kilometer per uur en vaak stevige buien. Code geel is van kracht, aan de kust geldt die tot 17 uur, elders tot 9 uur. Het noodnummer 1722 is geopend voor schade door storm en wateroverlast. Ook in Nederland waait het sterk. In Friesland is een windmolen omgevallen, mogelijk door de wind.
09/12 06u15  Gewonden en vermisten na vulkaanuitbarsting in Nieuw-ZeelandBij een vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn zeker 20 mensen gewond geraakt. Er zijn ook een aantal mensen vermist, hoeveel is voorlopig niet duidelijk. De vulkaan barstte uit op White Island, een eiland in het noordoosten van Nieuw-Zeeland dat populair is bij toeristen.
09/12 06u15  Duizenden verwaarloosde polyester boten veroorzaken groeiende afvalbergDuizenden oude en verwaarloosde polyester vaartuigen ontsieren onze jachthavens, zeilclubs en binnenwateren. De kosten om een afgedankte boot af te breken, liggen meestal hoger dan de waarde ervan. Vaak worden ze dus gewoon achtergelaten. Ondertussen dringt een recyclageplan voor polyester zich op.
09/12 00u30  Lichtjesstoet in Merksem op Wereldlichtjesdag om overleden kinderen te herdenkenHet was vandaag Wereldlichtjesdag, een dag waarop overal ter wereld om 19 uur kaarsjes zijn aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Ook in Merksem stapten mensen mee in een lichtjesstoet.
09/12 00u00  75 jaar geleden: het verzet ontwapend en politiek uitgeschakeldOp 25 november 1944 vallen in Brussel een zestigtal gewonden bij een grote manifestatie van verzetsstrijders die protesteren tegen hun ontwapening. Het verzet moet niet alleen zijn wapens inleveren, ook politiek is zijn rol bijna helemaal uitgespeeld.
08/12 23u15  Sanna Marin (34) wordt (allicht) de jongste premier ooit van FinlandFinland krijgt wellicht de jongste premier in de geschiedenis van het land. Het wordt Sanna Marin, een vrouw van 34 en tot nog toe de minister van Transport. Ze neemt de fakkel over van Antti Rinne die eerder deze week moest aftreden.
08/12 22u15  KMI waarschuwt voor hevige wind bij ons, windmolen valt om in FrieslandHet Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor hevige wind en kondigt code geel aan. De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het noodnummer 1722 voor schade door storm en wateroverlast. Ook in Nederland waait het sterk. In Friesland is een windmolen omgevallen, mogelijk door de wind.
08/12 21u00  Honderdduizenden betogers herdenken een half jaar van protest tegen China in HongkongIn Hongkong is een grote protestbetoging aan de gang. Morgen is het precies zes maanden geleden dat het protest tegen de Chinese invloed begonnen is. Dat die beweging het zo lang heeft uitgehouden, is erg verrassend.
08/12 21u00  Noordpoolduo voltooit epische ijstocht op het nippertjeTwee ervaren ontdekkingsreizigers uit Noorwegen en Zuid-Afrika hebben hun overtocht over de Noordpool nipt gehaald, dankzij een extra bevoorrading.
08/12 19u45  2.400 mensen vormen ketting in Brussel voor ander klimaatbeleid: "Iedereen zit in winterslaap, maar het is dringend"In het centrum van Brussel hebben ongeveer 2.400 mensen een menselijke ketting gevormd rond het koninklijk paleis en het parlement. Met hun actie willen ze de overheid aanzetten om een ander klimaatbeleid te voeren. De actie werd georganiseerd naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie, die nog tot 13 december plaatsvindt in Madrid.
08/12 18u45  Santa Run lokt duizenden mensen naar Schotse stad GlasgowDuizenden in kerstman uitgedoste mensen hebben deelgenomen aan het loopevenement Santa Run in de Schotse stad Glasgow. Het event werd voor het eerst georganiseerd in 2006. De voorbije jaren is al meer dan 400.000 euro ingezameld voor het goede doel.
08/12 18u45  De vijf boeken die het leven van "Terzake"-presentator Kathleen Cools hebben veranderdWie om 20 uur naar 'Terzake' kijkt op Canvas, heeft 50 procent kans om Kathleen Cools aan het werk te zien. Maar welke boeken leest het anker wanneer de studiolampen zijn gedoofd?
08/12 18u45  2.400 mensen vormen menselijke ketting om een ander klimaatbeleid te eisenIn het centrum van Brussel hebben ongeveer 2.400 mensen een menselijke ketting gevormd rond het koninklijk paleis en het parlement. Met hun actie willen ze de overheid aanzetten om een ander klimaatbeleid te voeren.
08/12 18u45  Rapper Juice WRLD (21) overledenDe Amerikaanse rapper Juice WRLD (21) is overleden. Dat meldt het persagentschap AP op gezag van lokale autoriteiten in Chicago waar hij eerder vandaag onwel werd.
08/12 17u45  VS-president Donald Trump: "Kim Jong-un dreigt alles te verliezen", als Noord-Korea kernarsenaal niet ontmanteltDe toenadering tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreanse communistische leider Kim Jong-un lijkt steeds verder te ontrafelen. Na negatieve commentaren uit Pyongyang waarschuwt Trump Kim ook dat hij zijn kernwapens absoluut moet opgeven. Noord-Korea wijst dat van de hand.
08/12 17u45  Voor het eerst meer dan 1.000 egels opgevangen in opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in MerelbekeIn het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren zijn dit jaar al meer dan 1.000 egels binnengebracht. Dat is een record. Het gaat niet goed met de egels in Vlaandren. De voorbije tien jaar is het aantal egels gehalveerd.
08/12 17u45  KMI waarschuwt voor hevige wind, noodnummer 1722 geactiveerdHet Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor hevige wind en kondigt code geel aan. De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het noodnummer 1722 voor schade door storm en wateroverlast.
08/12 16u30  Natuurfotograaf houdt zijn locaties geheim: ?Instagram kan schadelijk zijn?De Nederlandse internationaal bekende natuurfotograaf Frans Lanting maakt niet altijd meer bekend waar hij zijn foto?s precies maakt, om een toeloop van toeristen te vermijden.
08/12 15u30  Honderduizenden betogers herdenken een half jaar van protest tegen China in HongkongIn Hongkong is een grote protestbetoging aan de gang. Morgen is het precies zes maanden geleden dat het protest tegen de Chinese invloed begonnen is. Dat die beweging het zo lang heeft uitgehouden, is erg verrassend.
08/12 15u30  Paars-geel vs. paars-groen: 5 hoogtepunten uit debat tussen Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in "7e dag"Kamerfractievoorzitters Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo hebben in 'De zevende dag' een opvallend hoffelijk debat gehouden. Hieronder vindt u de vijf opvallendste fragmenten in de discussie over paars-groen versus paars-geel, oftewel een federale regering met de groenen of met de N-VA.
08/12 14u15  Kandidaat-voorzitter Open VLD Vanderjeugd: Weerstand tegen paars-groen zit "heel diep" bij sommige Open VLD'ersDe weerstand tegen het opstarten van onderhandelingen die tot de vorming van een paars-groene coalitie zouden moeten leiden op federaal niveau, zit bij sommige leden van Open VLD 'heel diep'. Dat heeft kandidaat-partijvoorzitter Francesco Vanderjeugd gezegd in 'De zevendag dag'.
08/12 14u15  Paars-groen vs. paars-geel: 5 hoogtepunten uit debat tussen Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in "7e dag"Kamerfractievoorzitters Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo hebben in 'De zevende dag' een opvallend hoffelijk debat gehouden. Hieronder vindt u de vijf opvallendste fragmenten in de discussie over paars-groen versus paars-geel, oftewel een federale regering met de groenen of met de N-VA.
08/12 13u00  Sultan van Oman landt op Brussels Airport met twee (!) Boeings 747 voor medische behandelingLees meer >
08/12 11u45  50.000 mensen sliepen vannacht buiten uit solidariteit met daklozenOver de hele wereld zouden vannacht 50.000 mensen vrijwillig de nacht op straat hebben doorgebracht. De 'World's Big Sleep Out' is bedoeld om solidariteit op gang te brengen met de talrijke daklozen in onze steden.
08/12 10u45  Tienduizenden betogers herdenken een half jaar van protest tegen China in HongkongIn Hongkong is een grote protestbetoging aan de gang. Morgen is het precies zes maanden geleden dat het protest tegen de Chinese invloed begonnen is. Dat die beweging het zo lang heeft uitgehouden, is erg verrassend.
08/12 10u45  Wetstraatwatcher Vansevenant na ontmoeting informateur Magnette (PS) en De Wever (N-VA): "Geen voorbode van paars-geel"Informateur Paul Magnette (PS) heeft gisterenavond een bezoek gebracht aan voorzitter Bart De Wever van de N-VA in Antwerpen. 'Het was niet meer dan een beleefdheidsbezoek', zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Wellicht zal de koning maandag het mandaat van Magnette niet verlengen. Wie er dan aan zet komt als formateur, is nog afwachten. Wordt het een liberaal of zal De Wever paars-geel mogen testen?
08/12 09u45  Politie-achtervolging eindigt met zware crash in RumstLees meer >
08/12 09u45  Wetstraatwatcher Vansevenant na ontmoeting tussen informateur Magnette (PS) en De Wever (N-VA): "Geen voorbode van paars-geel"Informateur Paul Magnette (PS) heeft gisterenavond een bezoek gebracht aan voorzitter Bart De Wever van de N-VA in Antwerpen. 'Het was niet meer dan een beleefdheidsbezoek', zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Wellicht zal de koning maandag het mandaat van Magnette niet verlengen. Wie er dan aan zet komt als formateur, is nog afwachten. Wordt het een liberaal of zal De Wever paars-geel mogen testen?
08/12 08u30  Zware fabrieksbrand in India: dodental loopt op tot boven de 40Bij een grote brand in een fabriek in New Delhi, de hoofdstad van India, zijn tientallen mensen omgekomen. Volgens de autoriteiten zijn minstens 43 dodelijke slachtoffers gevallen.
08/12 08u30  Ondanks tegenslagen komt er uiteindelijk toch "a brand new day"?Lees meer >
08/12 08u30  Belgische en Nederlandse klantengegevens van speelgoedwinkel online te koopDe gegevens van vermoedelijk bijna 10.000 Belgische en Nederlandse klanten die een paar jaar geleden online speelgoed kochten, worden door een hacker te koop aangeboden op het internet. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS. Het gaat om persoonlijke gegevens en bepaalde aankopen van mensen. De overgrote meerderheid van de producten werden gekocht bij een lokale Nederlandse ondernemer via onder meer webwinkel Bol.com. Die hebben meteen een onderzoek geopend naar de ondernemer waar het lek bleek te zitten.
08/12 07u15  Denemarken wil met nieuwe wet tegen 2050 klimaatneutraal wordenDe Deense sociaal-democratische minderheidsregering en zeven andere partijen hebben zich ertoe verbonden het land tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dat doel hebben ze in een wetsvoorstel gegoten.
08/12 07u15  Controversieel kunstwerk van de muur getrokken en opgegetenEen banaan met ducttape tegen de muur gekleefd: dat kunstwerk van Maurizio Cattelan stal de show op de Art Basel-beurs in Miami Beach in de Verenigde Staten. Nog meer, nu een andere kunstenaar naar het werk wandelde, het van de muur trok, de banaan pelde en ze opat. 'Een performance,' zei de man, ''Hungry Artist''.
08/12 07u15  Ninove krijgt 1 miljoen euro van Vlaamse regering om samenlevingsproblemen beter aan te pakkenDe Vlaamse regering maakt 1 miljoen euro vrij voor Ninove, in Oost-Vlaanderen. Dat heeft minister van Samenleven Bart Somers gezegd tijdens een bezoek aan de stad. Ninove gaat daarmee de samenlevingsproblemen beter aanpakken.
08/12 07u15  De vijf boeken die het leven van Kathleen Cools hebben veranderdWie om 20 uur naar 'Terzake' kijkt op Canvas, heeft 50 procent kans om Kathleen Cools aan het werk te zien. Maar welke boeken leest het anker wanneer de studiolampen zijn gedoofd?
08/12 00u15  30 Vlaamse auteurs lezen voor uit werk van gevangen Turkse schrijver: "We moeten Turkije op de vingers tikken"Dertig Vlaamse collega?s van de gevangen Turkse schrijver Ahmet Altan hebben het boek voorgelezen dat hij in zijn cel schreef: 'Ik zal de wereld nooit meer zien'. 'We moeten Turkije op de vingers tikken in plaats van er zaken mee te doen,' vindt schrijversorganisatie PEN Vlaanderen.
08/12 00u15  In bed met de Queen: had de Britse koningin Anne echt een relatie met 2 van haar hofdames?'The favourite' van Yorgos Lanthimos met Oscarwinnaar Olivia Colman in de rol van de Britse koningin Anne, is dit jaar de grote winnaar op de European Film Awards, de belangrijkste Europese filmprijzen. Begin dit jaar nam royaltywatcher Flip Feyten van VRT NWS de film onder de loep in een poging feit en fictie van elkaar te scheiden. Hieronder kunt u zijn analyse van toen opnieuw lezen.
08/12 00u15  Informateur Paul Magnette (PS) spreekt met Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen: "Niet meer dan een beleefdheidsbezoek"Informateur Paul Magnette (PS) heeft vanavond een bezoek gebracht aan voorzitter Bart De Wever van de N-VA in Antwerpen. Ook N-VA-kopstukken Theo Francken en Lorin Parys waren daarbij aanwezig. 'Het was niet meer dan een beleefdheidsbezoek', zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant van VRT NWS.
08/12 00u00  75 jaar geleden: een Joodse bakker, bedenker van de "Antwerpse Handjes", getuigt over de kazerne DossinJos Hakker was niet alleen de uitvinder van de 'Antwerpse Handjes' maar ook de eerste Jood die getuigde over het verzamelkamp Kazerne Dossin in Mechelen. Hij kon ontsnappen uit de trein die hem naar Auschwitz moest brengen en dook onder in het verzet.
08/12 00u00  Koninklijke Schenking kocht dubieuze gronden in de duinen, "Paleis kwam tussenbeide in corruptieonderzoek"De Koninklijke Schenking heeft in 1974 bouwgrond gekocht in de duinen in De Panne. Opvallend, want zulke aankopen doet de Schenking in principe enkel om bestaande eigendommen beter te structureren. Bovendien gaat het om gronden in een verkaveling waarrond enkele jaren later het grootste corruptieschandaal ooit aan onze kust is losgebarsten. In dat dossier zou het Paleis destijds tussenbeide zijn gekomen, getuigen een hoge magistraat op rust en een speurder. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS, De Tijd, Apache en Knack.
07/12 23u00  In bed met de Queen: hoe waarheidsgetrouw is de film "The favourite"?'The favourite' van Yorgos Lanthimos met Oscarwinnaar Olivia Colman in de rol van de Britse koningin Anne, is dit jaar de grote winnaar op de European Film Awards, de belangrijkste Europese filmprijzen. Begin dit jaar nam royaltywatcher Flip Feyten van VRT NWS de film onder de loep in een poging feit en fictie van elkaar te scheiden. Hieronder kunt u zijn analyse van toen opnieuw lezen.
07/12 22u00  Vlaamse auteurs houden voorleesmarathon voor gevangen Turkse schrijver: "We moeten Turkije op de vingers tikken"Dertig Vlaamse collega?s van de gevangen Turkse schrijver Ahmet Altan hebben het boek voorgelezen dat hij in zijn cel schreef: 'Ik zal de wereld nooit meer zien'. 'We moeten Turkije op de vingers tikken in plaats van er zaken mee te doen,' vindt schrijversorganisatie PEN Vlaanderen.
07/12 22u00  Informateur Paul Magnette (PS) is op bezoek bij Bart De Wever (N-VA)Informateur Paul Magnette (PS) is vanavond op bezoek bij voorzitter Bart De Wever van de N-VA in Antwerpen. Dat heeft die laatste laten verstaan op de radiozender JOE en is aan VRT NWS bevestigd.
07/12 20u45  Jongen van 5 bevrijd uit puin van ingestort gebouw in NederlandIn Coevorden, in het oosten van Nederland, is rond 15 uur een grillroom ingestort na een explosie. Een eerste slachtoffer kon vrij snel vanonder het puin worden gehaald. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, over zijn toestand is niets bekend. Maar een jongen van 5 zat urenlang gekneld onder het gebouw. Intussen is hij in 'zorgwekkende toestand' bevrijd.
07/12 19u30  LIVE : Het Journaal met VGTVolg live Het Journaal met Vlaamse Gebarentaal.
07/12 18u15  2,6 meter: Duiven onthult langste straatnaambord van NederlandDuiven in Nederland heeft een bord onthuld met daarop de langste straatnaam van het land: Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort.
07/12 18u15  "Ploegsteert" van Het Zesde Metaal derde jaar op rij op 1 in Belpop 100'Ploegsteert' van Het Zesde Metaal staat voor het derde jaar op rij bovenaan in de Belpop 100. De lijst met de 100 favoriete Belgische pop- en rockliedjes van de Radio 1-luisteraars werd vandaag uitgezonden. 'Ruimtevaarder' van Kommil Foo en 'Mia' van Gorki vervolledigen de top 3.
07/12 17u15  De zussen van de koning: Esmeralda, van pienter kakenestje tot vrijgevochten activist die geen blad voor de mond neemtDeze zomervakantie zet VRT NWS de (legitieme) zussen van de jongste vier koningen der Belgen in de schijnwerper. Het waren en zijn vaak vrouwen in de schaduw, maar toch hebben ze meer dan eens hun stempel op de geschiedenis gedrukt. Vandaag ligt de focus op Marie-Esmeralda, de halfzus van Boudewijn en Albert II.
07/12 17u15  Klimaatopwarming jaagt zuurstof uit de oceanenNiet alleen chemische vervuiling, maar ook de klimaatopwarming leidt tot zuurstofarmoede in grote delen van de oceanen. Dat blijkt uit een rapport dat de International Union for Conservation of Nature (IUCN) op de klimaatconferentie in Madrid heeft voorgesteld. Vooral vissen als tonijn en haaien zijn daarvan het slachtoffer.
07/12 17u15  Beroemde Victoria-watervallen in zuidelijk Afrika zijn zo goed als opgedroogdDoor de uitzonderlijke droogte van de voorbije maanden is het waterpeil in de rivier de Zambezi tussen Zambia en Zimbabwe zo laag dat de iconische watervallen van Victoria op een dorre rotswand lijken. Die watervallen zijn een grote toeristische trekpleister in zuidelijk Afrika en de discussie over klimaatverandering duikt natuurlijk meteen op.
07/12 16u00  Elke dag 6 tieners in ziekenhuis na alcoholmisbruik en "maatregelen worden tegengehouden door bierlobby"Alcoholmisbruik bij tieners is nog steeds een niet te onderschatten probleem. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de ziekenfondsen, door het InterMutualistisch Agentschap. Het aantal tieners tussen de 12 en 17 jaar dat op de spoed terechtkwam na alcoholmisbruik, daalt de voorbije jaren amper. Vorig jaar belandden zo elke dag gemiddeld 6 tieners in het ziekenhuis. Bij de jongste groep is het aantal zelfs licht gestegen. Er zijn maatregelen mogelijk, maar de bierlobby houdt die tegen, zegt het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol.
07/12 15u00  Gratis vaccinatie in Zuid-Oost Limburg moet opmars van mazelen stoppenInwoners van zes gemeenten in Zuid-Oost Limburg kunnen zich vandaag laten inenten tegen mazelen. De actie richt zich naar wie geboren is tussen 1970 en 1985, de generatie die nog niet systematisch gevaccineerd werd. Mazelen zijn wereldwijd aan een opmars bezig, ook in ons land . De vaccinaties vandaag in Limburg zijn vrijwillig en gratis.
07/12 15u00  Konden schilders sterven van het schilderen?Lees meer >
07/12 12u45  Britse kandidaat-premiers Johnson en Corbyn voor het laatst in debat: waarom de keuze tussen de twee verscheurend is'Welke filosofie heeft de armen het meest vooruit geholpen: socialisme of kapitalisme?' Het was slechts een van de hamvragen van het debat van gisteravond waarin de twee kandidaat-premiers Boris Johnson en Jeremy Corbyn voor een laatste keer oog in oog stonden met elkaar, met BBC-moderator Nick Robinson, met het geselecteerde publiek van 100 kritische vragenstellers en met de kiezers. Die beslissen over precies vijf dagen wie de nieuwe premier wordt en vooral, wie het niet wordt.
07/12 11u45  Saudische schutter in Florida koesterde wrok tegen de VS, maar geen band met terreurgroepenDe Saudische militair die gisteren drie mensen heeft doodgeschoten op een marinebasis in de Verenigde Staten, zou blijkbaar boze tweets gepubliceerd hebben voor de schietpartij. De man zou geradicaliseerd zijn, maar er zijn nog geen banden met terreurgroepen ontdekt.
07/12 11u45  Indiase die in brand was gestoken door vermoedelijke verkrachters, overleden aan verwondingenIn India is een 23-jarige vrouw overleden nadat ze in brand was gestoken door een groep mannen, onder wie twee mannen die ze ervan beschuldigde dat ze haar hadden verkracht. De vrouw was onderweg naar de rechtbank die haar verkrachtingszaak zou behandelen. De zaak beroert de gemoederen fel in India.
07/12 11u45  Historicus Thomas Frank over bedrog van de Democraten: "Clinton en Obama vergaten gewone werkmens"Lees meer >
07/12 10u30  Magnette is een man met een plan, maar snel zal blijken in hoeverre het wishful thinking isMet een uitgesproken Belgicistisch discours verdedigt Paul Magnette paars-groen-in-wording. Hij heeft het over de eenheid van het land en over een nationale kieskring. Liberalen zijn niet ongevoelig voor zulke retoriek. De paarse hocuspocus lijkt te werken. Gelukkig stribbelt de basis van Open VLD tegen, stelt professor Bart Maddens.
07/12 10u30  MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez: "Met paars-groen alleen gaan we het niet redden"Georges-Louis Bouchez, de nieuwe MR-voorzitter, vindt dat de zes paars-groene partijen alleen niet volstaan om formatiegesprekken op te starten. Dat zegt hij in een interview met de kranten De Tijd en L?Echo. 'Met alleen de zes paars-groene partijen gaan we het de komende vijf jaar niet redden, want er is geen stabiele meerderheid. Paars-groen beschikt over slechts 76 van de 150 Kamerzetels. Dat is niet genoeg', zegt Bouchez.
07/12 09u30  Elon Musk wint lasterzaak van Britse duiker die hij "pedo" noemdeLees meer >
07/12 09u30  Vanaf nu mag de kerstboom gezet worden: hoe kies je de beste? En hoe hou je hem vers tot Driekoningen?Sinterklaas is gepasseerd en dus mag je nu ook 'officieel' een kerstboom in huis halen. Maar hoe kies je de beste boom uit? En vooral: hoe hou je hem vers tot de komst van Driekoningen? Enkele tips.
07/12 08u30  VS gaat Mexicaanse drugkartels dan toch niet als terroristen aanduidenLees meer >
07/12 08u30  Chileens feministisch protestlied "Een aanrander op je pad" verovert langzaam de wereldEen protestlied dat voor het eerst gezongen werd door een Chileense feministische actiegroep is langzaam op weg om een internationaal anthem tegen seksueel misbruik te worden. De voorbije dagen was het ook in Europese en Amerikaanse steden te horen.
07/12 08u30  "Mijn boodschap voor mijn 3 kinderen: word nooit zoals jullie mama!"Ruig bekkend, zonder scrupules, geen blad voor de mond, recht voor de raap, overgoten met een flinke slok alcohol en een portie vrijblijvende seksuele escapades. Tien jaar geleden keek de goegemeente met grote ogen naar het reilen en zeilen van 8 huisgenoten die aan de kustlijn van de Amerikaanse staat New Jersey vooral de bloemetjes buitenzetten. 'Jersey Shore' werd een immens succes en wordt intussen beschouwd als een van de voorbeelden hoe reality-tv het best kan scoren. Een van de opvallendste figuren in het huis was ongetwijfeld Nicole 'Snooki' Polizzi, klein van gestalte maar groot in alcoholgebruik en nog groter in grof taalgebruik. Intussen is ze een succesvolle zakenvrouw met 3 kinderen.
07/12 08u30  75 jaar geleden: vrijwillig hongeren voor de wetenschapEind 1944 begint een groep jonge mannen in de Verenigde Staten aan een merkwaardig en uniek experiment: in dienst van de wetenschap laten zij zich een half jaar lang vrijwillig uithongeren. Om te weten te komen hoe best om te gaan met slachtoffers van hongersnood.
07/12 08u30  Winterfeesten in Gent of Antwerpen? Dit heeft het weekend voor u in pettoOp verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.
07/12 07u15  VS gaan Mexicaanse drugkartels dan toch niet als terroristen aanduidenLees meer >
07/12 07u15  Chileens feministisch protestlied verovert langzaam de wereldEen protestlied dat voor het eerst gezongen werd door een Chileense feministische actiegroep is langzaam op weg om een internationaal anthem tegen seksueel misbruik te worden. De voorbije dagen was het ook in Europese en Amerikaanse steden te horen.
07/12 07u15  Elke dag 6 tieners in ziekenhuis na alcoholmisbruik: "Cijfer blijft verontrustend hoog"Alcoholmisbruik bij tieners is nog steeds een niet te onderschatten probleem. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de ziekenfondsen, door het InterMutualistisch Agentschap. Het aantal tieners tussen de 12 en 17 jaar dat op de spoed terechtkwam na alcoholmisbruik, daalt de voorbije jaren amper. Vorig jaar belandden zo elke dag gemiddeld 6 tieners in het ziekenhuis. Bij de jongste groep is het aantal zelfs licht gestegen.
07/12 00u00  Koninklijke Schenking laat een deel van haar patrimonium verloederenEen deel van het vastgoed van de Koninklijke Schenking ligt te verloederen en is dringend aan renovatie toe. En wanneer er renovaties gebeuren, dan is dat vaak op kosten van overheden. Dat stellen VRT NWS, Apache, De Tijd en Knack vast.
07/12 00u00  Duizenden deelnemers aan klimaatbetoging in MadridIn Madrid zijn vrijdag duizenden mensen van over de hele wereld op straat gekomen met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ze eisen concrete maatregelen van politici om de klimaatverandering te stoppen. Volgens de autoriteiten waren er 15.000 mensen, Thunberg sprak over een half miljoen.
06/12 22u45  Saudische militair schiet drie mensen dood op Amerikaanse marinebasis in FloridaIn Pensacola in de Amerikaanse staat Florida zijn vier doden gevallen bij een schietpartij op een militaire basis. De dader zou een Saudische militair zijn die in de VS werd opgeleid. Het gaat al om de tweede schietpartij op een marinebasis van de VS op een week tijd.
06/12 22u45  CD&V-voorzitter Coens: "Arco moet niet in het regeerakkoord opgenomen worden"De nieuwe CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat een regeling voor het Arco-dossier niet moet worden opgenomen in een regeerakkoord. Dat heeft hij gezegd in 'De afspraak op vrijdag'.
06/12 21u30  Vlaamse regering blaast persconferentie klimaatplan af, "veel optimisme", maar er is nog wat rekenwerk nodigDe Vlaamse regering heeft vanmiddag haar persconferentie over het klimaatplan van minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) uitgesteld. Naar verluidt is er nog wat rekenwerk nodig. Nochtans dringt de tijd, want voor 31 december moet de federale regering een klimaat- en energieplan indienen bij de Europese Unie.
06/12 21u30  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 6 december.
06/12 20u30  Vakbonden en directie van AB InBEV sluiten principeakkoord over werkzekerheidBij brouwer AB InBev hebben de vakbonden en de directie een principeakkoord bereikt over werkzekerheid. Dat meldt het bedrijf. In de komende weken wordt er verder onderhandeld over de koopkracht.
06/12 20u30  Besparen op het persoonlijk zorgbudget van mensen met een beperking is een aanslag op hun weerbaarheidLees meer >
06/12 20u30  Lichten plaatsen op visnetten redt schildpadden en dolfijnenAls men LED-lichten plaatst op drijvende kieuwnetten, vermindert dat de 'bijvangst' van zeeschildpadden en kleine walvisachtigen - onder meer dolfijnen en bruinvissen - met zo'n 70 procent. Dat blijkt uit een nieuwe studie bij vissers in Peru van onder andere de Britse University of Exeter, in samenwerking met de Peruaanse milieuorganisatie ProDelphinus.
06/12 19u15  Zijn er zwarte verkeerspunten in uw stad of gemeente? Bekijk de kaart en ontdek de lijst met 314 gevaarlijke puntenVanmorgen is bekendgemaakt dat het aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen in het voorbij jaar fors gestegen is van 212 naar 314. Hoe komt dat eigenlijk en waar liggen al die punten dan? VRT NWS heeft een overzichtskaart gemaakt.
06/12 18u00  Door plaatsgebrek speelplaats op dak van school in Gent: "Ze kunnen met de lift naar boven"De lagere school van Sint-Bavo in Gent heeft een speelplaats aangelegd op het dak omdat er geen plaats genoeg meer voor was op de begane grond. De school breidt uit en wil voor alle extra leerlingen voldoende speelruimte.
06/12 18u00  Gehaaide BBC-journalist daagt premier Johnson uit: "Het een half uur opnemen tegen mij is toch niet te veel gevraagd?"Andrew Neil, een boegbeeld van de politieke berichtgeving van de Britse omroep BBC, heeft premier Boris Johnson uitgedaagd voor een tv-interview. Johson heeft al verschillende keren zo'n interview geweigerd. 'De premier van ons land zal het soms moeten opnemen tegen president Trump, president Poetin en president Xi van China, dus dan is het toch niet te veel gevraagd om het een half uurtje op te nemen tegen mij?', wierp Neil Johson toe in een videoboodschap.
06/12 18u00  Zwarte verkeerspunten in kaart: Waar liggen de punten en waarom is er een forse stijging in het aantal?Vanmorgen is bekendgemaakt dat het aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen in het voorbij jaar fors gestegen is van 212 naar 314. Hoe komt dat eigenlijk en waar liggen al die punten dan? VRT NWS heeft een overzichtskaart gemaakt.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

24x Het Journaal Laat13/12 00u00 - VRT NWS: Bekijk hier 'Het Journaal Laat' van donderdag 12 december.
12x Conservatieve partij van Boris Johnson behaalt absolute meerderheid in Verenigd Koninkrijk, blijkt uit eerste exitpolls12/12 23u15 - VRT NWS: De Conservatieve partij van Boris Johnson heeft volgens de stembuspeiling van de Britse openbare omroep BBC een absolute meerderheid in het Britse parlement verworven. Uit de exitpoll blijkt dat de Conservatieven in 368 van de 650 kiesdistricten in het Verenigd Koninkrijk de meerderheid van de stemmen hebben gekregen. Labour strandt volgens de exitpoll op 191 zetels.
12x Studentenvereniging KVHV wordt geschorst na omstreden lezing van Jeff Hoeyberghs12/12 23u15 - VRT NWS: Lees meer >
10x Nieuw-Zeelandse militairen proberen lichamen van slachtoffers te bergen op uitgebarsten vulkaaneiland12/12 22u00 - VRT NWS: In Nieuw-Zeeland zijn 'special forces' van het leger met helikopters geland op White Island, het eiland waar enkele dagen geleden doden zijn gevallen bij de uitbarsting van een vulkaan. De operatie is erg gevaarlijk omdat er elk ogenblik een nieuwe uitbarsting kan volgen.
9x Paul Magnette (PS) over regeringsvorming: "Bart De Wever (N-VA) wou geen informateur worden"12/12 22u00 - VRT NWS: PS-voorzitter Paul Magnette heeft in 'Jeudi en prime' op RTBF gezegd dat Bart De Wever (N-VA) nooit de intentie heeft gehad om informateur voor een nieuwe Belgische regering te worden. 'Bart De Wever wil geen verantwoordelijkheid nemen. Daarom heeft hij de beledigingen en provocaties opgevoerd. Ik betreur dat, omdat de politiek beter verdient', aldus Magnette.
8x Lichaam gevonden in septische put in Berchem12/12 18u15 - VRT NWS: Op een werf in de Boomgaardstraat in Berchem is een lichaam gevonden in een septische put. Volgens het parket bevindt het lichaam zich al in verregaande staat van ontbinding. Het nog niet duidelijk om wie het gaat en wat de doodsoorzaak is.
8x VUB: vitamine D kan chronische ontstekingen bij ouderen afremmen12/12 18u15 - VRT NWS: Oudere mensen lijden vaak aan een chronische laaggradige ontsteking, wat allerlei negatieve gevolgen kan hebben. Uit een studie van een VUB-onderzoeksgroep is nu gebleken dat voedingssupplementen bestaande uit met vitamine D en leucine verrijkte eiwitten ervoor zorgen dat die ontstekingen niet erger worden.
8x Jongen (11) overleden na aanrijding door vrachtwagen in Aalst: Rijbewijs chauffeur ingetrokken12/12 20u45 - VRT NWS: Na het ongeval met een vrachtwagen in Aalst waarbij een jongen van 11 woensdagmorgen om het leven kwam aan de parking van het zetmeelverwerkend Tereos, is het rijbewijs van de vrachtwagenbestuurder ingetrokken. Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval loopt nog, meldt het parket. De stad Aalst heeft voorlopig een parkeerwachter ingeschakeld om vrachtwagens te begeleiden.
8x Wielrenner Oliver Naesen iemand een gelukkige verjaardag laten wensen? Voor 13,5 euro doet hij het (voor een goed doel)12/12 22u00 - VRT NWS: Via de Cameo-app kan je nu ook een aantal bekende Belgische sporters betalen om iemand te verrassen met een persoonlijke videoboodschap. De online dienst is al langer succesvol bij Amerikaanse beroemdheden, die er fors geld mee verdienen. Nu blijkt dat ook bekende Belgen in te huren zijn. Wielrenner Oliver Naesen bijvoorbeeld, die het bedrag dat hij ermee verdient opspaart voor een goed doel.
8x Electrabel moet 2,1 miljard euro extra betalen voor nucleaire provisies12/12 22u00 - VRT NWS: Engie Electrabel moet 2,1 miljard euro extra betalen voor de nucleaire provisies. Dat heeft de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) beslist. In totaal zal de nucleaire spaarpot eind 2019 stijgen tot 13,5 miljard euro. Electrabel gaat een geleend bedrag van 6 miljard euro bovendien tegen 2025 terugbetalen.

Statistieken

Artikels:
28798
Gelezen:
6571
Aantal lezers nu:
21


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven