maandag 30 maart 2020, week 14


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

VRT NWS

Verbergen Tonen
25/03 01u15  26 februari tot 3 maart 1945: Amerikanen stoten door naar de Rijn In deze reeks geven we elke week een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden rukken op naar de Rijn aan het hele westelijke front tussen Luxemburg en het zuiden van Nederland. In Den Haag vallen meer dan 500 doden bij een geallieerd bombardement. En op de Filipijnen hebben de Amerikanen Manilla en Corregidor nu helemaal in handen.
25/03 01u15  75 jaar geleden: discussie barst los over economische collaboratie, moet die hard of mild aangepakt worden? Na de bevrijding barst in ons land een felle discussie los over de aanpak van bedrijven die met Duitse bezetter hebben samengewerkt, moet men ze hard aanpakken of niet. Voor topmagistraat Walter-Jean Ganshof van der Meersch is de strenge vervolging van de economische collaboratie een prioriteit. Machtige financieel-economische groepen gaan hiertegen in het verzet, en ze kunnen rekenen op de steun van politici, die vooral een snel economisch herstel wilden.
25/03 01u15  4 tot 10 maart 1945: Amerikanen krijgen Rijnbrug in handen, dodelijkste bombardement uit de geschiedenis In deze reeks geven we elke week een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de geallieerden in het westen op steeds meer plaatsen de Rijn bereiken en in Remagen zelfs een brug over de rivier veroveren, loopt het Rode Leger de Oost-Duitse provincie Pommeren onder de voet. En de Japanse hoofdstad ondergaat het meest verwoestende bombardement ooit.
25/03 01u15  75 jaar geleden: de loge "Liberté Chérie", een licht in de duisternis en gruwel van Nacht und Nebel Enkele Belgische vrijmetselaars richtten in het Duitse concentratiekamp van Esterwegen, niet ver van de grens met Nederland, een loge op, een uniek gebeuren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar twee van de leden overleefden de oorlog.
25/03 01u15  Clichés ontkracht: nieuw samen­gestelde gezinnen hebben niet méér problemen dan klassieke: "Gaat soms zelfs beter" Nieuw samengestelde gezinnen doen het over het algemeen even goed als klassieke gezinnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams Departement Welzijn. Het onderzoek peilde onder meer naar taakverdelingen thuis en de sfeer binnen het gezin. De nieuw samengestelde gezinnen gaven op die vlakken niet meer problemen aan dan klassieke gezinnen. Soms hebben ze wel iets meer bezorgdheden, zoals bij de opvoeding van de kinderen.
25/03 01u15  Stijn en Sarah zijn nieuw samengesteld gezin: "Mijn stiefkind vroeg toen ik zwanger was: ga je jouw kind liever zien?" Nieuw samengestelde gezinnen: ze hebben hun bezorgdheden, maar vaak wérkt het wel. Dat blijkt uit nieuw Vlaams onderzoek. Zo ook bij Stijn en Sarah. Tussen hen werd het snel serieus. Stijn had al twee dochters, maar het werd meteen duidelijk dat Sarah ook kinderen wilde. Ze spraken al op de eerste dates over hoe ze dat hele gezin dan gingen regelen: als gezin en als juridisch koppel. Stijn en Sarah vertellen hoe ze hun leven als nieuw samengesteld gezin ervaren, experts geven het kader.
25/03 01u15  Esther woont samen met vrienden: "Als ik hoor dat mensen 700 euro huur betalen schrik ik wel, wij zitten rond 250 euro" Het grote huis in Antwerpen staat al 10 jaar bekend als een woning waar jonge mensen onder één dak wonen, een soort kothuis voor oudere jongeren. Woningdelen heet het ook, zoals in de bekende tv-serie 'Friends'. Esther woont hier nu met vijf anderen. 'Het is een intensief leven', lacht Esther, 'héél gezellig.' Voor de zes is dat heerlijk. Maar volgens onze deskundigen blijkt de regelgeving toch niet aangepast aan deze woonvorm. Gerechtsdeurwaarders waarschuwen ook om voorzichtig te zijn.
25/03 01u15  22 mensen delen ruimtes, rechten, plichten én hun leven in cohousing: "Wij houden het al 30 jaar uit met elkaar" Ze zijn met 22, de bewoners van de oude 19e-eeuwse Haringrokerij in Antwerpen. Dertig jaar geleden kochten ze de oude, deels geklasseerde site met zes jonge families van hetzelfde 'gedacht'. 'Samen dingen doen en delen om zo meer tijd te creëren voor jezelf en voor anderen, dat was het motto', zegt bewoner Frederik. Dat vat het hele basisidee van 'cohousing' samen: wonen op een plek met een gelijkgezinde groep, waar je ruimtes, rechten, plichten en liefst een goed leven deelt. Het beleid wil deze woonvorm promoten, maar een specifiek wettelijk kader bestaat nog niet.
25/03 01u15  Christophe leeft alleen (en over 50 jaar zullen veel meer mensen dat doen): "Zeker prettig, maar veel duurder" Over 50 jaar zal bijna de helft van de Belgische gezinnen uit één persoon bestaan. Dat is een sterke stijging. Ook Christophe behoort tot die categorie. 'Alleen leven heeft zijn voordelen', lacht hij. 'Wij hoeven geen verantwoording af te leggen. Maar het is wel een veel duurder leven.' Hoe sterk stijgt het aantal alleenstaanden? Is het leven echt duurder? En is alleenstaand zijn taboe? Christophe vertelt vanuit zijn eigen leven, onze deskundigen leggen uit waar de pijnpunten zitten.
25/03 01u15  Len heeft samen met Hans en Lucas een polyamoreuze relatie: "Ik wil kinderen, idealiter van beide partners één"  Len, Hans en Lucas hebben al een tijd een relatie met drie. Len met Hans, Len met Lucas, en omgekeerd natuurlijk. Maar Lucas niet met Hans. Ze noemen hun relatie stabiel en maken duidelijke afspraken. Maar volgens de wet is een polyamoreuze relatie niet mogelijk. 'We willen graag met drie een gezin vormen', zegt Hans. Maar de vraag is of dat ooit zal kunnen. Len, Hans en Lucas vertellen over hun leven, experts reageren op clichés.
25/03 01u15  Amerika kiest: van de eerste voorverkiezing tot de stembusgang op 3 november, een tijdslijn De verkiezingskoorts in de VS stijgt. Op 3 november 2020 kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De Republikein Donald Trump is kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar wie wordt zijn uitdager? De Democraten moeten hun kandidaat nog kiezen in een hele reeks voorverkiezingen. De staat Iowa bijt de spits af, gevolgd door een pak andere afspraken, met Super Tuesday als belangrijkste. Een tijdslijn.
25/03 01u15  De dag in de voorverkiezingen waar iedereen naar uitkijkt: wat maakt Super Tuesday zo super? Elke vier jaar is dit de dag tijdens de voorverkiezingen waar iedereen naar uitkijkt. De dinsdag waarop in het meeste aantal staten tegelijk gestemd wordt. Er staan dit jaar 14 staten op het programma van Super Tuesday, aangevuld met Amerikaans Samoa en Democraten die in het buitenland wonen. Voor veel kandidaten een 'maak of kraak'-moment.
25/03 01u15  Exit Elizabeth Warren als presidents­kandidate, Björn Soenens: "Kiest ze nu voor Bernie Sanders of voor Joe Biden?"  Twee dagen na 'Super Tuesday' stopt ook Elizabeth Warren haar kandidatuur voor het presidentschap in de Verenigde Staten. Dat melden Amerikaanse media waaronder CNN en The New York Times, en Warren heeft nu ook zelf gecommuniceerd. Warren deed het in de voorbije voorverkiezingen erg slecht. 'De grote vraag is nu of ze zich vierkant achter Bernie Sanders zal scharen of toch voor Joe Biden kiest', analyseert Amerikacorrespondent Björn Soenens.
25/03 01u15  Podcast: Wat na de verrijzenis van Joe Biden op Super Tuesday? Het was een Super Tuesday voor de geschiedenisboeken afgelopen dinsdag. De opzienbarende terugkeer van Joe Biden bij de Democraten. De reality check voor Bernie Sanders. En het einde van de race voor miljardair Michael Bloomberg en voormalig koploper Elizabeth Warren. Hoe is dit gebeurd? En hoe gaat het verder vanaf hier? Thomas De Graeve bespreekt het met Amerikacorrespondent Björn Soenens in deze extra aflevering van Björn in the USA.
25/03 01u15  Senator Kamala Harris steunt haar vroegere rivaal Joe Biden voor de presidentsnominatie In de Verenigde Staten schaart voormalig presidentskandidate Kamala Harris zich nu achter gewezen vicepresident Joe Biden. Dat kan een belangrijke opsteker zijn voor Biden. De bekende zwarte dominee Jesse Jackson steunt dan weer Bernie Sanders.
Laatste update: woensdag 25 maart 2020, 1u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
25/03 01u15  Deelauto's, deelfietsen en laadpalen bij stations: Vlaams minister Crevits investeert in 9 nieuwe mobipuntenVlaams minister voor Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) gaat ruim 4 miljoen euro extra investeren in 9 nieuwe zogenoemde mobipunten. Dat zijn herkenbare plekken, vaak bij een station, waar onder meer deelauto's, deelfietsen en elektrische laadpalen beschikbaar zijn voor pendelaars. Vlaanderen wil zo méér mensen aanmoedigen om gebruik te maken van duurzaam en openbaar vervoer.
25/03 01u15  Oproep brandweer: blijf best thuis als je je droogkast aanzetDe brandweer is gisteren moeten uitrukken voor een brandende droogkast in Hekelgem bij Affligem. De eigenaar was gelukkig thuis en kon erger voorkomen. Maar de brandweer doet daarom nog eens een belangrijke oproep.
25/03 01u15  Minister Beke beantwoordt vragen "Zevende dag"-kijkers: "Met middelen die ik heb zoveel mogelijk mensen helpen"Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft vanochtend in 'De zevende dag' concrete vragen van kijkers over zijn welzijnsbeleid beantwoord. De minister heeft er ook de belofte gemaakt dat alle ingezonden vragen door zijn kabinet beantwoord zullen worden.
25/03 01u15  Te snel in zone 30 of 50? Binnenkort ook GAS-boete mogelijkWie betrapt wordt op te snel rijden in een zone 30 of 50, zal in de toekomst ook een GAS-boete krijgen. Steden en gemeenten krijgen de bevoegdheid om die uit te schrijven voor lichte overtredingen. Dat zijn Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers overeengekomen. Op die manier willen ze de verkeersveiligheid rond de scholen en in de bebouwde kom verhogen. De overtredingen moeten wel worden vastgesteld door een automatische camera.
25/03 01u15  Twee presidenten leggen de eed af in Afghanistan met raketvuur op de achtergrondIn Afghanistan hebben zowel zittend president Ashraf Ghani als zijn rivaal Abdullah Abdullah de eed afgelegd als president van het land. Dat gebeurde met inkomend raketvuur op de achtergrond. De machtsstrijd tussen beiden komt daarmee naar een hoogtepunt. De VS en de VN lijken Ghani te erkennen.
25/03 01u15  Verhaal van Spotify in boek gegoten: zo werkt het achter de schermen van de muziekstreamingdienstHet zwart-groene logo, u klikt het per dag misschien enkele keren aan op uw smartphone, maar over het bedrijf Spotify en zijn manier van aanpak is veel minder geweten omdat er een sterke zwijgcultuur heerst. Het boek 'Spotify. Hoe een kleine start-up een miljardenindustrie voor altijd veranderde' van twee Zweedse onderzoeksjournalisten brengt daar verandering in.
25/03 01u15  Sociale media kunnen meer doen om tijdslijn van tieners veilig te houden, maar zij zijn niet alleen verantwoordelijk'Pano' toonde gisteren hoe jonge mensen in een gesloten netwerk praten over zelfverminking. Instagram en andere sociale media hebben richtlijnen voor dat soort beelden. Maar moeten de technologiebedrijven niet meer doen om hun apps veilig te houden? Want op Instagram - en zeker TikTok - kom je zo in contact met schokkende beelden.
25/03 01u15  Gaat Elon Musk mijn brein besturen?Elon Musk kennen we als de visionaire ondernemer die de mens elektrisch wil doen rijden (in een Tesla) en naar Mars wil sturen (via zijn ruimtetransportbedrijf SpaceX). Maar de droom van Musk gaat verder: hij wil onze hersenen koppelen aan de computer, met als ultieme doel ons slimmer en beter te maken. Musk is trouwens niet de enige die het lichaam van de mens met artificiële intelligentie wil verbeteren. In deze YouTube-video vertellen we u waar onderzoekers zoal mee bezig zijn.
25/03 01u15  Royals op zondag: de "corona-editie" met of zonder handschoenen, de (misplaatste) niesbui en de plotse vrije dagIedereen moet waakzaam zijn met het nieuwe coronavirus, ook royals in binnen- en buitenland ontsnappen er niet aan. Ze komen met bijzonder veel mensen in contact. Hoe gaan zij om met Covid-19? Voorzichtig, met humor of nemen ze het zekere voor het onzekere?
25/03 01u15  De vijf boeken die het leven van rector Herman Van Goethem hebben veranderdMorgen start de eerste ronde van de rectorverkiezingen aan de Antwerpse universiteit. Herman Van Goethem wil zijn termijn als rector verlengen, en er is geen tegenkandidaat. Dat betekent niet dat hij op z'n lauweren kan rusten, want hij moet wel nog herverkozen geraken. Vrije tijd is schaars, maar een rustig moment brengt de rector het liefste door met 'de béste boeken'. Welke zijn dat dan?
25/03 01u15  Bouwplannen? Renoveren? Bekijk hier of u wel alle premies gebruikt waar u recht op heeft Wie geregeld met zijn neus boven de bouwplannen hangt, weet dat het overzicht vaak zoek is in het spinnenweb van alle mogelijke bouw-, sloop- en renovatiepremies. VRT NWS dook in alle opties, en biedt een handig overzicht. Des te nuttiger als u vandaag of morgen nog het laatste weekend van Batibouw meepikt.
25/03 01u15  Slachtoffer verkrachting in open brief: "Ik ben boos en machteloos. En dat voor zijn 2 minuten plezier en zijn kick" 'Ik ween in de traphal omdat ik niet alleen durf te gaan slapen', met die woorden wil Isabelle -een schuilnaam- in haar open brief het taboe rond verkrachting doorbreken. Vorig jaar werd ze verkracht en sindsdien heeft ze een heel verwerkingsproces doorstaan. Toch vindt ze het belangrijk om haar verhaal te delen. Iets wat Wies De Graeve, directeur van Amnesty International, beaamt: 'Slachtoffers blijven nu te vaak in de kou staan.'
25/03 01u15  Van de Bijbel tot het coronavirus: quarantaine en afzondering als middel tegen ziektenDe beslissing van de Italiaanse regering om een groot deel van het noorden van het land af te zonderen van de rest van Italië, is erg drastisch, maar het zijn dan ook erg uitzonderlijke omstandigheden. Het woord 'quarantaine' is overigens Italiaans en dateert uit de middeleeuwen.
25/03 01u15  Internationale Vrouwendag: Hoe de hashtag #VraieFemmeAfricaine Afrikaanse mannen in hun hemd zetHet is Internationale Vrouwendag en ook in Afrika gaat die dag niet onopgemerkt voorbij. Sinds een paar weken krijgt een opmerkelijke campagne op sociale media veel weerklank. De hashtag #VraieFemmeAfricaine hekelt stereotypes over Afrikaanse vrouwen en gaat viraal.
25/03 01u15  Waarom wij in België twee keer per jaar Vrouwendag vierenVandaag, op 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Over heel de wereld staat de vrouw dan centraal. Maar waar komt die feestdag nu vandaan? En waarom vieren wij in België op 11 november nog eens vrouwendag? Bekijk het in de video hierboven.
25/03 01u15  Vrouwendag 2020: hoe versnellen we de ontwikkeling van al dat vrouwelijk potentieel?Sinds 1911 is het Internationale Vrouwendag op 8 maart. Dit jaar staat de dag in het teken van #EachforEqual: individueel én collectief bouwen aan een gendergelijke wereld. Ook de Vlaamse overheid streeft naar een gendergelijke werkvloer waar diverse vrouwen zichzelf kunnen zijn en hun talenten erkend worden. Elke Jeurissen beschrijft enkele concrete stappen om dit te bereiken.
25/03 01u15  53 Nobelprijswinnaressen, 1 Gouden Palm en 5 topchefs: gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen is nog ver wegOf het nu om politiek, economie, sport of entertainment gaat: ook in 2020 bestaat er in geen enkel land ter wereld volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Er is verbetering in zicht ja, maar het onevenwicht wordt slechts met mondjesmaat weggewerkt. Dat toont de UN Women -de afdeling Vrouwen van de Verenigde Naties- aan de hand van enkele opvallende grafieken. We pikken er enkele uit.
25/03 01u15  Vrouwen én mannen leven langer in landen met meer gendergelijkheidIn landen waar de gendergelijkheid groot is, waar mannen en vrouwen meer gelijkwaardig behandeld worden, ligt de levensverwachting hoger voor vrouwen en voor mannen dan in landen waar de ongelijkheid groot is. Het aantal vrouwen dat in het kraambed sterft, ligt in dergelijke, meer gelijke landen dan weer beduidend lager.
25/03 01u15  Meer dan 6.000 mensen komen in Brussel op straat voor meer vrouwenrechtenDuizenden mensen trotseren vanmiddag de regen voor een mars voor internationale vrouwendag. Volgens de politie zijn er 6.300 deelnemers.
25/03 01u15  Nooit meer snurken dankzij chip in de tong?In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zijn de eerste operaties gebeurd om slaapapneu en snurken tegen te gaan via een chip in de tong. 'Bij elke ademhaling tijdens de slaap krijgt de tong een impuls om niet achteruit te vallen', zegt professor Olivier Vanderveken op Radio 2 Antwerpen.
25/03 01u15  Duitsland wil samen met andere Europese landen kinderen weghalen uit Griekse kampenDe Duitse regering wil samen met andere 'vrijwillige' Europese landen 1.000 tot maximum 1.500 vluchtelingenkinderen weghalen die vastzitten op de Griekse eilanden. De aankondiging komt er enkele uren voor de Turkse president Erdogan de situatie aan de Turks-Griekse grens komt bespreken met de Europese leiders in Brussel.
25/03 01u15  Week van de Lentekriebels: praten met je kind over seks, hoe doe je dat?Hoe praat je met je kind over seks? Naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels wil Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, dit jaar de aandacht vestigen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa?s). Ook ouders spelen een belangrijke rol in de seksuele vorming van hun kinderen, maar hoe pak je zoiets het best aan? En wanneer begin je ermee? Seksuologe Kaat Bollen geeft tips.
25/03 01u15  Elisabeth Moss (The Handmaid's Tale) schittert in horrorfilm "The Invisible Man"We kennen de actrice Elisabeth Moss vooral van haar glansrol in de reeks The Handmaid's Tale. Nu speelt ze de hoofdrol in de nieuwe griezelfilm 'The Invisible Man'. En volgens onze filmkenner Ward Verrijcken is griezelen maar een deel van het spektakel. De film is artistiek zeer goed gemaakt, en hij gaat ook echt ergens over. 'Een huwelijk van een uitdagend dramatische rol en een heel enge, entertainende film', zijn Moss' eigen woorden. Ward Verrijcken had een interview met haar over de rol die ze naar eigen zeggen al heel lang wilde vertolken.
25/03 01u15  Van sportwagen naar kruiwagen: Nigeriaanse broertjes maken eigen versie van peperdure hiphop-clip "The Box"Hoe maak je een dure blingbling-videoclip na zonder dat je zelf over die dure blingbling beschikt? Vier broertjes uit Nigeria zijn erin geslaagd een eigen versie te maken van 'The Box', de oorwurm van de Amerikaanse rapsensatie Roddy Ricch, en komen bijzonder creatief uit de hoek. Binnen de kortste keren pikte de rapper zelf de herwerkte clip op. Sindsdien gaan de broertjes viraal op sociale media: 'We willen laten zien dat je ook zonder veel geld mooie en creatieve dingen kunt maken.'
25/03 01u15  "De zevende dag"Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 8 maart.
25/03 01u15  TerzakeHerbekijk hier 'Terzake' van vrijdag 6 maart.
25/03 01u15  De marktHerbekijk hier 'De markt' van zaterdag 7 maart.
25/03 01u15  Vranckx: De keuze van JoséeNomade Tijs Synaeve leest in de krant een artikel over het overlijden van Dave Bald Eagle. Chief van een Lakota-Indianenstam in South Dakota, die in België was om een reeks voorstellingen te geven op Expo '58. Het is daar dat hij zijn vrouw, de Belgische Josée Kesteman leerde kennen. Josée woont nog steeds in South Dakota. Tijs besluit z'n job als ambtenaar op te geven en hij reist naar South Dakota om de bijzondere vrouw te ontmoeten.
25/03 01u15  Tiental klachten bij Instituut Gelijkheid Vrouwen en Mannen na #metoo-uitspraak strafpleiter Sven MaryHet Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft een tiental klachten binnengekregen na de ophefmakende uitspraak van strafpleiter Sven Mary afgelopen weekend in Het Laatste Nieuws. De advocaat zei dat hij geen vrouwelijke advocaten meer aanneemt, sinds een #metoo-incident met een vrouwelijke stagiaire. Op die uitspraak kwamen heel wat reacties. De Orde van Vlaamse Balies wijst naar de Brusselse stafhouder om eventueel op te treden, maar noemt de kwestie nogal vaag.
25/03 01u15  Proces rond neergehaald vliegtuig MH17 gaat van start in Nederland: vijf vragen en antwoordenIn Nederland gaat vandaag het proces rond het neergehaalde vliegtuig MH17 van start. Het vliegtuig werd in 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, vooral Nederlanders, maar ook 6 Belgen. Wat staat er op het spel in dit proces? VRT NWS zet vijf vragen en antwoorden op een rij.
25/03 01u15  De federale formatie, de zaak-Delphine Boël en het Nederlands van Elio Di Rupo: Arjen Lubach haalt België door de mangelIn Nederland heeft het satirische programma 'Zondag met Lubach' met gastheer Arjen Lubach een uitzending aan België gewijd. Daarin steekt hij de draak met de aanslepende federale formatie, maar ook met het Nederlands van oud-premier Elio Di Rupo (PS), de flater van oud-premier Yves Leterme (CD&V) die ooit de Marseillaise in plaats van de Brabançonne zong en de vele regeringen in ons land. Tegelijk draagt hij een opmerkelijke oplossing voor alle problemen aan. Bekijk het resultaat in bovenstaande video.
25/03 01u15  Uit het archief: geweerschoten op betogers in Voeren, 40 jaar geledenIn het voorjaar van 1980 hielden het TAK (Taal Aktie Komitee) en de Volksunie elk weekend een 'mars' in de omgeving van Voeren, een Vlaamse faciliteitengemeente met een Franstalige meerderheid, in de provincie Limburg. De reacties van de Voerenaars bleven niet uit.
25/03 01u15  Scholieren geboren in december zijn volgens studie minder gelukkig en minder gezond dan klasgenoten die vroeger verjarenScholieren die later op het jaar geboren zijn, zijn minder gelukkig en hebben vaker overgewicht dan hun klasgenoten die in het begin van het jaar verjaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent waar Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen over berichten. Ze doen het ook aanzienlijk slechter op school en worden ook vaker gepest. Die scholieren moeten beter begeleid worden, zegt professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) die het onderzoek mee voerde aan VRT NWS.
25/03 01u15  Het Journaal 1Herbekijk Het Journaal 1 van maandag 9 maart.
25/03 01u15  Het weerBekijk het weerbericht van maandag 9 maart om 13.30 uur. De weersverwachting in tekst en beeld.
25/03 01u15  Wat als mijn buurman in quarantaine zit, en kan ik het virus doorgeven zonder ziek te zijn? Alle corona-vragen gebundeldAlle vragen en antwoorden over het coronavirus tot nu toe hebben we voor u gebundeld in een nieuwe tool, een groot coronavragenboek. U kunt eenvoudigweg klikken op een vraag om het antwoord te weten te komen, in tekst of wat uitgebreider in video. Voor de antwoorden raadpleegden we infectiologe Erika Vlieghe van het UZA, viroloog Marc Van Ranst van KU Leuven en Steven Van Gucht, viroloog bij het gezondheidsinstituut Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus.
25/03 01u15  Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus? Viroloog Marc Van Ranst legt uit wat werkt en wat nietNu het nieuwe coronavirus in ons land is, dringt de vraag zich op: wat kan je zelf doen om je te beschermen tegen het coronavirus? Welke maatregelen zijn effectief? Viroloog Marc Van Ranst zet op een rijtje wat er werkt, en helpt de fabeltjes de wereld uit.
25/03 01u15  De overheid moet nu ingrijpen om de economische schade van het coronavirus tegen te gaanEconoom Bart Van Craeynest stelt dat de uitbraak van het coronavirus zonder tussenkomst van de overheid voor belangrijke economische schade zal zorgen. Overheden in Europa moeten dan ook nu ingrijpen. De juiste beleidsrecepten kunnen vermijden dat de tijdelijke schok die het virus veroorzaakt zich vertaalt in een aanslepende economische crisis.
25/03 01u15  Waarom zijn er zoveel meer coronabesmettingen in Italië dan in andere Europese landen?Het nieuwe coronavirus houdt lelijk huis in Italië. Er zijn al 148 doden geteld en meer dan 3.800 mensen zijn besmet. Vandaag heeft het land de meeste besmettingen van Europa, maar hoe komt het nu dat net Italië zoveel besmettingen te verwerken kreeg? 'Degene die het virus binnenbracht in Italië, is nog niet gevonden', stelt VRT NWS-journalist Steven Decraene.
25/03 01u15  Waarom het coronavirus op geen slechter moment kon komen voor de Italiaanse economieHet nieuwe coronavirus heeft in Europa (voorlopig) vooral Italië getroffen, na Duitsland en Frankrijk de derde economie van de Europese Unie en de eurozone. Probleem is dat Italië ook voor het virus toesloeg, economisch al zwaar ziek was en dat kan nu enkel nog erger worden. Een recessie lijkt zo goed als zeker, maar Europa lijkt begrip te hebben voor de financiële problemen van Italië.
25/03 01u15  "Eén persoon per gezin naar de winkel en wachten tot we binnen mogen": Belgen in quarantaine in Italië getuigenDe nieuwe en drastische quarantainemaatregelen die de Italiaanse regering in het noorden van het land heeft ingevoerd om het coronavirus in te dijken, hebben ook grote gevolgen voor Belgen die in de streek wonen en werken. Wij vroegen enkelen onder hen hoe de nieuwe situatie hun dagelijkse leven beïnvloedt. Lees en bekijk hun getuigenissen hieronder.
25/03 01u15  Waarom doodde de mannetjeszwaan zijn partner? De tragische dood van de zwaan uit Brugge roept vragen op. Het vrouwtje was twee weken geleden speciaal van Brugge naar Hoeilaart gebracht omdat het mannetje al jaren eenzaam op zijn vijver in Hoeilaart leefde. Gisteren zag een ooggetuige hoe het mannetje het vrouwtje voortdurend onder water duwde waardoor ze verdronk. Wat liep er mis?
25/03 01u15  Leerling schrijft brief met excuses aan prins Harry: "Ik wilde niet nog meer herrie"'Ik hoop dat je het niet erg vond dat ik je vrouw geknuffeld heb. Ik was immers erg overweldigd en gechoqueerd om haar in onze school te zien.' De 16-jarige leerling Aker Okoye dacht na zijn ontmoeting met Meghan Markle in het kader van de Internationale Vrouwendag toch iets te ver te zijn gegaan door haar te knuffelen en haar een kus op de wang te geven. En dus schreef hij een verontschuldigend briefje aan prins Harry, echtgenoot van Markle. In het praatprogramma 'Good Morning Britain' gaf de jongeman deze ochtend meer uitleg, nadat foto?s en beelden van zijn ontmoeting met de ex-'Suits'-actrice viraal gegaan zijn.
25/03 01u15  Bill Clinton over affaire met Monica Lewinsky: "Manier om met druk, ontgoocheling en angst om te gaan"Zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky was voor Bill Clinton een manier om met 'de druk, ontgoocheling en angst van het leven om te gaan'. Dat zegt de voormalige Amerikaanse president in 'Hillary', een documentaire over zijn echtgenote die enkele dagen geleden verscheen. Zowel hij als zijn vrouw komt - elk apart - aan het woord over de gebeurtenissen in de jaren 90. 'Het is geen verdediging. Wel een verklaring. Ik voel me verschrikkelijk dat Monica Lewinsky's leven hierdoor getekend is', zegt een emotionele Bill Clinton.
25/03 01u15  Acteur Max von Sydow (90) overleden, bekend van "Het zevende zegel", maar ook "Game of thrones"De Zweeds-Franse acteur Max Von Sydow (90) is overleden. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met de legendarische Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Al speelde hij ook mee in Amerikaanse films en series. Recent bijvoorbeeld nog in 'Game of thrones' en 'Star Wars: the force awakens'.
25/03 01u15  CD&V houdt het been stijf: "N-VA moet kans krijgen volwaardig te participeren"De partijtop van CD&V blijft erbij dat een nieuwe federale regering best ook aan Vlaamse zijde een meerderheid heeft. Bij de aanvang van het partijbureau vanmorgen zeiden veel partijkopstukken dat ze ook geloven dat de meeste leden dat standpunt delen. CD&V heeft de voorbije dagen haar partijleden en -militanten online bevraagd: 63 procent geeft aan een Vlaamse meerderheid noodzakelijk te vinden. Conclusie: CD&V wil dat de N-VA in de federale regeringsboot kan stappen.
25/03 01u15  5 redenen om wat vaker offline te gaan: waarom je je smartphone af en toe beter aan de kant laat Een sterker lichaam, een beter brein, minder stress: we willen het allemaal, maar hoe pak je dat aan? Er zijn duizenden wetenschappelijke studies over dingen die goed zijn voor lichaam en geest... maar hoe krijg je die ooit gelezen? Om je op weg te helpen, zetten we elke maandag één activiteit in de kijker: 5 wetenschappelijk onderbouwde redenen om iets vaker (of minder vaak) te doen. Vandaag: waarom het een goed idee is om wat vaker offline te gaan.
25/03 01u15  Reis geannuleerd door coronavirus? Annulatieverzekering betaalt niet terugKan jouw reis niet doorgaan vanwege het coronavirus? Dan hoef je niet te veel te rekenen op je annulatieverzekering: in de meeste gevallen zal je van je verzekeraar je geld niet terugkrijgen. Je touroperator, de vliegtuigmaatschappij of het hotel kunnen eventueel wél tussenbeide komen. 'De inspecteur' van Radio 2 zet enkele vragen en antwoorden op een rijtje.
25/03 01u15  "Nooit geziene" daling van de olieprijzen en bloedbad op de beurzen: hoe komt dat? Staan we aan de vooravond van een nieuwe wereldwijde recessie? Het kàn, nu de olieprijzen kelderen door een prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. Tel daar nog de dreiging van het coronavirus bij, en je krijgt het bloedbad op de Aziatische en Europese beurzen van deze ochtend.
25/03 01u15  39 nieuwe corona-besmettingen in ons land, na Azië en Europa openen ook beurzen in VS met forse verliezenWereldwijd zijn al meer dan 110.000 besmettingen geteld met het nieuwe coronavirus. In Europa is Italië het zwaarste getroffen. Er zijn al 366 mensen gestorven door het virus. De Italiaanse regering neemt drastische maatregelen om een verdere verspreiding tegen te gaan. In navolging van de Aziatische en Europese beurzen, gaan ook de Amerikaanse beurzen fors in het rood. Volg al het nieuws hieronder.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

7x Exit Elizabeth Warren als presidents­kandidate, Björn Soenens: "Kiest ze nu voor Bernie Sanders of voor Joe Biden?" 25/03 01u15 - VRT NWS: Twee dagen na 'Super Tuesday' stopt ook Elizabeth Warren haar kandidatuur voor het presidentschap in de Verenigde Staten. Dat melden Amerikaanse media waaronder CNN en The New York Times, en Warren heeft nu ook zelf gecommuniceerd. Warren deed het in de voorbije voorverkiezingen erg slecht. 'De grote vraag is nu of ze zich vierkant achter Bernie Sanders zal scharen of toch voor Joe Biden kiest', analyseert Amerikacorrespondent Björn Soenens.
6x Senator Kamala Harris steunt haar vroegere rivaal Joe Biden voor de presidentsnominatie25/03 01u15 - VRT NWS: In de Verenigde Staten schaart voormalig presidentskandidate Kamala Harris zich nu achter gewezen vicepresident Joe Biden. Dat kan een belangrijke opsteker zijn voor Biden. De bekende zwarte dominee Jesse Jackson steunt dan weer Bernie Sanders.
6x Podcast: Wat na de verrijzenis van Joe Biden op Super Tuesday?25/03 01u15 - VRT NWS: Het was een Super Tuesday voor de geschiedenisboeken afgelopen dinsdag. De opzienbarende terugkeer van Joe Biden bij de Democraten. De reality check voor Bernie Sanders. En het einde van de race voor miljardair Michael Bloomberg en voormalig koploper Elizabeth Warren. Hoe is dit gebeurd? En hoe gaat het verder vanaf hier? Thomas De Graeve bespreekt het met Amerikacorrespondent Björn Soenens in deze extra aflevering van Björn in the USA.
6x De dag in de voorverkiezingen waar iedereen naar uitkijkt: wat maakt Super Tuesday zo super?25/03 01u15 - VRT NWS: Elke vier jaar is dit de dag tijdens de voorverkiezingen waar iedereen naar uitkijkt. De dinsdag waarop in het meeste aantal staten tegelijk gestemd wordt. Er staan dit jaar 14 staten op het programma van Super Tuesday, aangevuld met Amerikaans Samoa en Democraten die in het buitenland wonen. Voor veel kandidaten een 'maak of kraak'-moment.
5x 75 jaar geleden: de loge "Liberté Chérie", een licht in de duisternis en gruwel van Nacht und Nebel25/03 01u15 - VRT NWS: Enkele Belgische vrijmetselaars richtten in het Duitse concentratiekamp van Esterwegen, niet ver van de grens met Nederland, een loge op, een uniek gebeuren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar twee van de leden overleefden de oorlog.
4x Amerika kiest: van de eerste voorverkiezing tot de stembusgang op 3 november, een tijdslijn25/03 01u15 - VRT NWS: De verkiezingskoorts in de VS stijgt. Op 3 november 2020 kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De Republikein Donald Trump is kandidaat om zichzelf op te volgen. Maar wie wordt zijn uitdager? De Democraten moeten hun kandidaat nog kiezen in een hele reeks voorverkiezingen. De staat Iowa bijt de spits af, gevolgd door een pak andere afspraken, met Super Tuesday als belangrijkste. Een tijdslijn.
3x Len heeft samen met Hans en Lucas een polyamoreuze relatie: "Ik wil kinderen, idealiter van beide partners één" 25/03 01u15 - VRT NWS: Len, Hans en Lucas hebben al een tijd een relatie met drie. Len met Hans, Len met Lucas, en omgekeerd natuurlijk. Maar Lucas niet met Hans. Ze noemen hun relatie stabiel en maken duidelijke afspraken. Maar volgens de wet is een polyamoreuze relatie niet mogelijk. 'We willen graag met drie een gezin vormen', zegt Hans. Maar de vraag is of dat ooit zal kunnen. Len, Hans en Lucas vertellen over hun leven, experts reageren op clichés.
3x Christophe leeft alleen (en over 50 jaar zullen veel meer mensen dat doen): "Zeker prettig, maar veel duurder"25/03 01u15 - VRT NWS: Over 50 jaar zal bijna de helft van de Belgische gezinnen uit één persoon bestaan. Dat is een sterke stijging. Ook Christophe behoort tot die categorie. 'Alleen leven heeft zijn voordelen', lacht hij. 'Wij hoeven geen verantwoording af te leggen. Maar het is wel een veel duurder leven.' Hoe sterk stijgt het aantal alleenstaanden? Is het leven echt duurder? En is alleenstaand zijn taboe? Christophe vertelt vanuit zijn eigen leven, onze deskundigen leggen uit waar de pijnpunten zitten.
3x Esther woont samen met vrienden: "Als ik hoor dat mensen 700 euro huur betalen schrik ik wel, wij zitten rond 250 euro"25/03 01u15 - VRT NWS: Het grote huis in Antwerpen staat al 10 jaar bekend als een woning waar jonge mensen onder één dak wonen, een soort kothuis voor oudere jongeren. Woningdelen heet het ook, zoals in de bekende tv-serie 'Friends'. Esther woont hier nu met vijf anderen. 'Het is een intensief leven', lacht Esther, 'héél gezellig.' Voor de zes is dat heerlijk. Maar volgens onze deskundigen blijkt de regelgeving toch niet aangepast aan deze woonvorm. Gerechtsdeurwaarders waarschuwen ook om voorzichtig te zijn.
3x Stijn en Sarah zijn nieuw samengesteld gezin: "Mijn stiefkind vroeg toen ik zwanger was: ga je jouw kind liever zien?"25/03 01u15 - VRT NWS: Nieuw samengestelde gezinnen: ze hebben hun bezorgdheden, maar vaak wérkt het wel. Dat blijkt uit nieuw Vlaams onderzoek. Zo ook bij Stijn en Sarah. Tussen hen werd het snel serieus. Stijn had al twee dochters, maar het werd meteen duidelijk dat Sarah ook kinderen wilde. Ze spraken al op de eerste dates over hoe ze dat hele gezin dan gingen regelen: als gezin en als juridisch koppel. Stijn en Sarah vertellen hoe ze hun leven als nieuw samengesteld gezin ervaren, experts geven het kader.

Statistieken

Artikels:
1862
Gelezen:
1931
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven