zaterdag 24 augustus 2019, week 34


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Trump verhoogt aangekondigde importheffingen op Chinese goederen De Verenigde Staten stellen hogere importheffingen in voor goederen uit China, meldt president Donald Trump vrijdagavond. De aankondiging volgt na het Chinese besluit om de invoertarieven op Amerikaanse goederen te verhogen.
23/08 22u00  Capelse vakantieganger neemt per ongeluk tarantula mee uit Colombia Een inwoner van Capelle aan den IJssel heeft per ongeluk een tarantula meegenomen uit Colombia. De persoon in kwestie was op vakantie geweest in het Zuid-Amerikaanse land, meldt de dierenbescherming vrijdag.
23/08 21u15  Hoger beroep tegen vrijgeven dossier in zaak kinderopvangtoeslag Het ministerie van Financiën gaat in hoger beroep tegen de vonnis van de Rotterdamse rechtbank over een zaak in de kinderopvangtoeslagaffaire, meldt staatssecretaris Menno Snel vrijdag. Het gaat hierbij om het vrijgeven van het onderzoeksdossier van de vrouw die de Belastingdienst aanklaagde vanwege de onterechte stopzetting van haar toeslag.
23/08 19u45  Hockeysters bereiken EK-finale dankzij monsterzege op Engeland De Nederlandse hockeysters hebben zich vrijdag overtuigend voor de finale van het EK geplaatst. In de halve eindstrijd in Antwerpen werd Engeland met liefst 8-0 opzij gezet.
23/08 19u15  Nog niet eerder ontdekte Zika-uitbraak op Cuba uit 2017 onthuld Wetenschappers onthulden donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Cell een uitbraak van het Zika-virus in 2017 op Cuba die tot dan toe nog onbekend was. De uitbraak vond plaats een jaar nadat het virus in omliggende landen voorkwam.
23/08 18u30  Demonstranten vormen 40 kilometer lange keten door Hongkong Duizenden demonstranten vormden vrijdag een menselijke keten. Ze sloegen de handen ineen in het kader van een protest. Al maandenlang voeren Hongkongers actie tegen een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt.
23/08 18u00  Demonstranten vormen 40 kilometer lange ketting door Hongkong Duizenden demonstranten vormden vrijdag een menselijke ketting. Ze sloegen de handen ineen in het kader van een protest. Al maandenlang voeren Hongkongers actie tegen een wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakt.
23/08 18u00  NUcheckt: Feiten en onwaarheden over de branden in de Amazone De bosbranden in de Amazone houden de gemoederen flink bezig. Via sociale media vragen duizenden mensen om aandacht voor de branden in het grootste regenwoud ter wereld en regeringsleiders zijn bezorgd. Maar in alle aandacht voor dit onderwerp zijn er ook misverstanden ontstaan, zo weten we helemaal niet zeker of er dit jaar een recordaantal bosbranden is. Wat klopt er van de berichten over het Amazoneregenwoud?
23/08 17u15  Wie neemt het in 2021 op tegen Mark Rutte? In deze aflevering van de Week van NU bespreekt NU.nl-redactiechef Lindsay Mossink het nieuws met de redactie.
23/08 17u00  Politieke partijen nu al intern bezig met volgende verkiezingen In deze aflevering van de Week van NU bespreekt NU.nl-redactiechef Lindsay Mossink het nieuws met de redactie.
23/08 16u45  'Rutte is de beste premier die de PvdA nooit gehad heeft' In deze aflevering van de Week van NU bespreekt NU.nl-redactiechef Lindsay Mossink het nieuws met de redactie.
23/08 16u00  Baudet verliest opnieuw FVD'er aan fractie van Henk Otten Er is opnieuw iemand van Forum voor Democratie (FVD) naar Henk Otten overgestapt. Cornelis van den Berg werd voor de partij van Thierry Baudet gekozen als Statenlid in Flevoland, maar kan zich niet meer vinden in de koers, meldt het AD vrijdag.
23/08 16u00  Braziliaanse bosbranden zetten EU-handelsdeal op scherp Frankrijk en Ierland zetten een handelsdeal in als drukmiddel op Brazilië en de grootschalige bosbranden in het Amazonegebied. Als de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn beleid niet snel aanpast, trekken de Franse president Emmanuel Macron en de Ierse premier Leo Varadkar hun steun voor de EU-Mercosur-deal in.
23/08 15u45  Hartstichting tegen gebruik preventiepil voor hartziekten in Nederland Vijftien jaar onderzoek naar de zogeheten polypil heeft aangetoond dat dit medicijn werkt. Deze combinatiepil met aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers kan preventief worden geslikt om de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verkleinen. Toch is de Hartstichting er geen voorstander van als ouderen in Nederland de pil gaan slikken.
23/08 15u30  Baudet verliest opnieuw FVD-Statenlid aan fractie van Henk Otten Er is opnieuw iemand van Forum voor Democratie (FVD) naar Henk Otten overgestapt. Cornelis van den Berg werd voor de partij van Thierry Baudet gekozen als Statenlid in Flevoland, maar kan zich niet meer vinden in de koers, meldt het AD vrijdag.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Kind stuurt burgemeester brief na doodrijden poes De burgemeester van Emmen heeft deze week een bijzondere, maar evenwel verdrietige brief gekregen. De veelzeggende tekening is afkomstig van een kind dat zijn poes is verloren.
23/08 21u30  Moeder Joling weigert verjaardagscadeau Gerard Joling brengt voor de 90ste verjaardag van zijn moeder een wel heel uniek cadeautje mee, maar of ze hier nu zo blij mee is...
23/08 20u45  Capellenaar schrikt wakker van meegereisde vogelspin: ’Nachtmerrie’ Een grote vogelspin, de zogeheten tarantula, is recent opgedoken in Zuid-Holland. Het beest was vanuit Colombia meegereisd naar Capelle aan den IJssel.
23/08 20u45  'Deelnemers vielen als dominostenen flauw' Tijdens de perspresentatie van Expeditie Robinson komen de gekste verhalen van deelnemers voorbij.
23/08 20u00  NVWA waarschuwt voor botervervanger van Jumbo Naturli’ Foods haalt het product ’Naturli’ Biologisch Smeerbare’ uit de Jumbo-supermarkten.
23/08 19u30  Oudemirdum vecht voor doorstart geliefd pretpark Friesland is een geliefd pretpark armer, nu Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum dit weekend de deuren sluit. Het is een begrip in Gaasterland en erbuiten: verschillende generaties hebben hier herinneringen liggen. Verdrietige bezoekers willen een doorstart: „We moeten er alles aan doen om het park te behouden.”
23/08 19u30  Rutte vertelt grappige anekdote over Johnson Als Mark Rutte zich uitlaat over Boris Johnson kan hij een glimlach niet onderdrukken.
23/08 19u30  Nationaal hitteplan veetransport van kracht Vanwege de verwachte hoge temperaturen is vanaf zaterdag het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen van kracht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De maatregel duurt tot en met dinsdag.
23/08 19u15  Stadswandelingen in Amsterdam aan banden Rondleidingen in de Amsterdamse binnenstad moeten per 1 april volgend jaar aan veel strengere regels voldoen. Zo stelt het hoofdstedelijke college van burgemeester en wethouders.
23/08 19u15  Nieuw soort bij gespot in Nederland In Nederland is een nieuwe bijensoort waargenomen, meldt Nature Today vrijdag. Het gaat om de Anthidium septemspinosum, die de zwartpootwolbij wordt genoemd. In totaal leven er nu 361 soorten bijen in Nederland.
23/08 18u45  Insuline-spuiter kwam net op tijd bij zinnen De 53-jarige Fokje S. uit Franeker hoeft niet de cel in voor het inspuiten van insuline bij haar ex-vriend. Die overleefde doordat de vrouw bij zinnen kwam voordat de daad fataal afliep. Ze belde nog net op tijd 112.
23/08 18u15  Massale leegloop koningshuis: royals onder vuur Gedoe en chaos aan het Luxemburgse hof. Al jaren vertrekken er af en aan personeelsleden. Koningshuisdeskundige Pieter Klein Beernink vindt de rol van hertogin Maria Teresa hierin opvallend.
23/08 18u00  Pegida demonstreert voor stadhuis Eindhoven Anti-islambeweging Pegida gaat zondag voor het stadhuis in Eindhoven demonstreren. De gemeente heeft daarvoor een vergunning afgegeven. Tot nog toe weigerde Pegida voor het gemeentehuis actie te voeren, omdat de beweging bij de Al Fourqaan-moskee in de Brabantse lichtstad wil demonstreren. Maar daarvoor geeft de gemeente geen vergunning.
23/08 18u00  Auw: geslachtsblessure voor Kees Tol Een snelle update vanuit showbizzland: de laatste nieuwtjes en de meest besproken foto’s en filmpjes van de sterren.
23/08 17u45  Oproep: ga jij weleens met je ouders of kinderen naar festivals? Het is voor sommige jongeren de absolute nachtmerrie: samen met je ouders op stap. Anderen vinden dit juist gezellig.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
23/08 20u15  Amazonebranden: Bolsonaro woest op Macron De druk op de Braziliaanse regering om iets te doen aan de bosbranden in het Amazonegebied is uitgelopen op een hoogoplopende internationale ruzie. Vier politieke ontwikkelingen over de branden. Bolsonaro woedend op Macron ‘Ons huis staat in brand. Letterlijk,’ twitterde de Franse president Emmanuel Macron donderdag. De longen – die 20 procent van de zuurstof … Continued The post Amazonebranden: Bolsonaro woest op Macron appeared first on Elsevierweekblad.nl.
23/08 20u15  Zorgeloos koerst Rutte richting Prinsjesdag Nog ontspanner dan hij toch al is, is premier Mark Rutte (VVD) op weg naar Prinsjesdag. Zorgen glijden van hem af al waakt hij ervoor gemakzuchtig te klinken, bleek na de ministerraad. Ja, de verdubbeling van het aantal daklozen vond Rutte ?een zorgelijke trend?. Maar hij wekte niet de indruk zichzelf ook maar iets te … Continued The post Zorgeloos koerst Rutte richting Prinsjesdag appeared first on Elsevierweekblad.nl.
23/08 16u00  Zo wil kabinet koopkracht en woningmarkt aanpakken Lees meer >
23/08 13u45  ?Beschamend dat in een land als Nederland daklozenaantal verdubbelt? Lees meer >
23/08 11u15  ?Typerend dat we als ongelovig land toch dominee willen uithangen? Lees meer >
22/08 16u45  Historisch gezien is koop Groenland helemaal niet uniek Lees meer >
22/08 15u30  Miljardenfonds voor economische impuls, maar hoe zit het met belastingdruk? Om een eventuele economische recessie voor te zijn, wil het kabinet volgens De Telegraaf een ‘miljardenfonds’ van tot wel 50 miljard euro optuigen. Hoewel nog veel onzeker is, lijkt het erop dat infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek een flinke impuls gaan krijgen. Maar het blijft onzeker of de koopkracht, die wordt afgeremd door hoge belastingdruk en … Continued The post Miljardenfonds voor economische impuls, maar hoe zit het met belastingdruk? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/08 11u00  ?Via mijn portemonnee heeft overheid nu invloed op mijn koken? De elektrische kookplaat is bezig aan een opmars ten koste van de gaskookplaat. Dat komt mede omdat nieuwbouwwijken gasloos moeten worden opgeleverd. We vroegen onze lezers: moet de overheid zich wel bemoeien met de manier waarop burgers koken? De meesten die reageerden op de Stelling vinden van niet. In de rubriek Reacties op de stelling … Continued The post ‘Via mijn portemonnee heeft overheid nu invloed op mijn koken’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/08 14u01  Uit de lucht: de grootste zonneparken van het land Zonneparken vullen in hoog tempo het Nederlandse landschap, vooral buiten de randstad. In 2017 waren er nog maar 22 zogeheten ‘veldopstellingen’ van zonnepanelen, in 2018 waren dat er al 65. Halverwege dit jaar, in mei, stond de teller alweer op een kleine 120. En dat zijn dan alleen nog maar de gerealiseerde – honderden, vaak … Continued The post Uit de lucht: de grootste zonneparken van het land appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/08 14u01  Schietspellen voor gevangenen: weer misstanden in ?terreurgevangenis? De terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught is opnieuw in opspraak gekomen omdat gevangenen er gewelddadige schietspellen mochten spelen. Het is niet de eerste keer dit jaar dat misstanden naar buiten komen over de afdeling waar gevangenen met extremistisch gedachtegoed vastzitten. Zo konden zij de Dodenherdenking verstoren en radicale ‘jihadlectuur’ lezen. Gedetineerden op de terroristenafdeling … Continued The post Schietspellen voor gevangenen: weer misstanden in ‘terreurgevangenis’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/08 12u45  ?Overheid moet zich niet bemoeien met hoe ik kook? Lees meer >
21/08 09u16  ?Wat wil je doen? Een fregat naar Turkije sturen? Geen shoarma meer eten?? De Turkse politie heeft zeker 418 mensen opgepakt die banden zouden hebben met de Koerdische terreurbeweging PKK. Moet Blok er iets van zeggen, of is het een interne aangelegenheid waar hij zich beter buiten kan houden? We vroegen het onze lezers. Zo werd er gereageerd op de Stelling. In de rubriek Reacties op de stelling … Continued The post ‘Wat wil je doen? Een fregat naar Turkije sturen? Geen shoarma meer eten?’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
20/08 18u45  Nederlanders slapen steeds slechter: het mysterie slaap ontrafeld Lees meer >
20/08 18u45  Iran waarschuwt Amerika: blijf van tanker af De Verenigde Staten hebben Griekenland gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van het bieden van een haven aan een Iraanse supertanker. Iran heeft op zijn beurt de Amerikanen gewaarschuwd het schip niet aan te raken. Vier vragen en antwoorden over de kwestie. Om wat voor tanker gaat het? Het gaat om de Grace 1, een olietanker … Continued The post Iran waarschuwt Amerika: blijf van tanker af appeared first on Elsevierweekblad.nl.
20/08 15u01  Woede in Amsterdam: krakers We Are Here zetten ondernemer eigen pand uit De krakende illegalen van We Are Here hebben zich er niet populairder op gemaakt in Amsterdam. Maandag zette de groep uitgeprocedeerde asielzoekers een ondernemer uit zijn eigen bedrijfspand. Hij moet mogelijk zes weken wachten op ontruiming. In de hoofdstad is de woede groot, onder meer bij VVD en FVD, die raadsvragen stellen over het ‘GroenLinks-beleid’. … Continued The post Woede in Amsterdam: krakers We Are Here zetten ondernemer eigen pand uit appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 20u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
23/08 16u30  Eén pil tegen hart- en vaatziekten? 'Nogal grof geschut' Laat gezonde 50-plussers dagelijks een combinatiepil slikken, waarmee hart- en vaatziekten worden teruggebracht. Volgens een 15-jarig onderzoek naar zo'n polypil is die aanpak een goed idee. Uit de studie blijkt dat het aantal hart- en vaatziekten daarmee met een derde tot de helft afneemt.
23/08 16u30  Fysiotherapie voor veel mensen niet te betalen: 'Zorg staat onder druk' Voor een aanzienlijk deel van de vier miljoen mensen die gebruikmaken van fysiotherapie, is die zorg onbetaalbaar. "De betaalbaarheid en toegankelijkheid van deze zorg komt steeds meer onder druk te staan."
23/08 15u00  Tientallen vermisten na brand op Indonesische veerboot Tientallen mensen zijn vermist na een brand op een Indonesische veerboot voor de kust van het eiland Java. Aan boord waren in totaal 277 passagiers, veruit de meesten konden worden gered.
23/08 12u45  Henry's huis al vijf keer geramd door auto's: 'Ze racen hier als gekken' Voor Henry Ubachs was het geen verrassing dat er gisteren een auto tegen zijn huis was geknald. Het is inmiddels de vijfde keer dat een automobilist zijn woning in Zeeuws-Vlaanderen ramde. "We willen dat het hier gewoon veilig wordt."
23/08 10u45  Waarschuwing voor nep-pastoors: oplichters belazeren kerkgangers De bisdommen Den Bosch en Breda waarschuwen voor nep-pastoors. Internetcriminelen hebben misbruik gemaakt van de identiteit van twee pastoors, om zo geld los te peuteren bij leden van de kerkelijke gemeenschap.
23/08 07u30  Anke (79) werd aangereden en voor dood achtergelaten: 'Hij verdient een zware straf' De 79-jarige Anke werd in april landelijk nieuws door een gruwelijk ongeluk in Breda. Ze werd aangereden en voor dood achtergelaten. Vandaag doet Anke voor het eerst haar verhaal. "Ik hoef de man die me dit heeft aangedaan niet te zien. Ik gun hem een flinke straf."
23/08 06u15  Trage Duitsers zorgen voor nieuwe miljoenenstrop Betuwelijn Het schiet maar niet op met de aanleg van de laatste schakel van 's Nederlands belangrijkste goederenspoor. In Duitsland is vertraging bij het afbouwen van het laatste stuk van de Betuwelijn. En dat kost de belastingbetaler de komende jaren nog eens tientallen miljoenen euro's, blijkt uit een analyse van RTL Z. "Het is een hele pijnlijke situatie, dat het zo traag gaat."
22/08 22u15  Brand bij Leger des Heils in Beekbergen: twee mensen zoek De brandweer is in het Gelderse Beekbergen op zoek naar twee mensen nadat een gebouw van het Leger des Heils in brand heeft gestaan. De twee worden vermist, maar het is onduidelijk of ze zich nog in het pand bevinden.
22/08 21u00  Bloemencorso Zundert op tv's hele wereld te zien: 'Geweldig dat wij zijn gekozen' Het bloemencorso in Zundert is dankzij elektronicabedrijf Samsung binnenkort over de hele wereld te zijn. Samsung gaat de beelden van de bloemen uit Zundert namelijk gebruiken om over de hele wereld meer tv's te verkopen. En daar zijn ze in Zundert maar wat trots op.
22/08 20u45  Man (30) geplet in lift van duur appartement New York Bij een liftongeval in New York is een man om het leven gekomen. Het slachtoffer van 30 jaar wilde uit de bewegende lift stappen, maar dat ging gruwelijk mis.
22/08 16u30  'Volkswagen-ceo wil belang in Tesla kopen' Volkswagen-ceo Herbert Diess zou interesse hebben om een belang te kopen in Tesla, de Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s. Daarmee zou Diess toegang willen krijgen tot Tesla-technologie. 
22/08 16u00  Overleden nijlpaard Hasana blijkt heel bijzonder: zowel mannetje als vrouwtje In WILDLANDS in Emmen is een bijzonder nijlpaard overleden. De 11-jarige Hasana bleek tweeslachtig te zijn: het dier had alle kenmerken van een vrouwtje, maar van binnen had het dier ook kenmerken van een mannetje.
22/08 15u00  Half jaar cel voor man die met drank en drugs op studente (21) doodreed Een 37-jarige man uit Zeist die op 9 maart een Ierse studente doodreed in Utrecht, is veroordeeld tot een half jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij reed de 21-jarige vrouw dood op de Biltsestraatweg. Hij was onder invloed van drank en drugs en reed na het ongeluk door. Hij meldde zich pas een dag later bij de politie.
22/08 14u45  Netflix, Disney en Apple kunnen nog niet tippen aan tv-abonnement Apple, Disney, Netflix: ze willen allemaal winnen van het ouderwetse tv-abonnement. Die strijd om onze kijktijd wordt nu nog gewonnen door kabel-tv. Maar als de streamingdiensten het trucje van tv kopiëren, komt het moment om de kabel door te knippen dichterbij. 
22/08 10u15  Parlementslid Nieuw-Zeeland neemt baby mee naar het werk, voorzitter past even op De voorzitter van het parlement in Nieuw-Zeeland kreeg er gisteren wel een hele bijzondere taak bij. Een parlementslid nam zijn baby mee naar het Huis van Afgevaardigden, maar toen hij in debat moest en de baby ook wat moest eten, schoot de voorzitter te hulp.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 16u30
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
23/08 22u30  Trump wil dat bedrijven China verlaten, beurzen kleuren rood Amerikaanse bedrijven moeten hun productie in China terughalen naar de VS. Dat zegt president Trump in een serie berichten op Twitter. De tweets van Trump zijn een reactie op importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten die China vandaag aankondigde. De Chinezen gaan de import van onder meer sojabonen, olie en auto's uit de VS extra belasten. De escalatie vandaag van de handelsoorlog tussen de VS en China deed de beurs van Wall Street niet veel goeds. De belangrijkste graadmeter, de Dow Jones, sloot vanavond op een verlies van 730 punten (2,8 procent). De Amerikaanse Kamer van Koophandel ziet niets in de oproep van Trump om China te verlaten. 'Hoewel we de frustratie van de president delen, geloven we dat voortdurende, constructieve betrokkenheid de juiste weg is', zei vicevoorzitter Brilliant. Extra heffingen vanuit China Bij soja en olie gaat het om een extra heffing van 5 procent. In het geval van de auto's wordt een eerder geschrapte importheffing van 25 procent opnieuw ingevoerd. Voor sommige auto's komt er nog eens 10 procent bovenop, wat het totaal op 50 procent zou brengen. De berichten van vandaag zijn een volgende bevestiging dat de vrees voor een alsmaar verder escalerende handelsoorlog terecht is. De Dow Jones sloot dus fors in het rood en ook de AEX sloot 0,9 procent lager. Ondanks de zorgen op de financiële markten, en de economische groei die op steeds meer plekken flink vertraagt, maakt Trumps economisch adviseur Peter Navarro zich weinig zorgen. De Chinese bekendmaking heeft 'absoluut geen impact' op economische groei, zegt hij tegen FOX News. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell, ziet meer risico's. In een toespraak zei hij 'aanzienlijke risico's' voor de Amerikaanse economie te zien. Trump vroeg zich na de toespraak van Powell op Twitter af wie de 'grotere vijand' was: de Chinese president Xi of Powell. Wereldhandel neemt af De hogere kosten en toegenomen onzekerheid hebben gevolgen voor de omvang van de handel. De wereldhandel is voor het derde kwartaal op rij afgenomen, meldde het Centraal Planbureau vandaag. Vooral de maand juni was zwak, met een afname van 1,4 procent ten opzichte van mei.
23/08 22u15  EU dankt Malta voor toelaten migranten Ocean Viking De Europese Unie is Malta dankbaar voor het toelaten van het migrantenschip Ocean Viking. Daardoor konden vanmiddag de 356 opvarenden na twee weken op zee het schip verlaten. 'We zijn Malta dankbaar voor de solidariteit en Europese aanpak', twitterde de Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor migratie, Dimitris Avramopoulos. Ook Artsen zonder Grenzen, samen met hulporganisatie SOS Méditerranée eigenaar van het schip dat vaart onder Noorse vlag, dankte Malta. De organisatie vroeg zich alleen wel af waarom het zo lang moest duren. 'Deze mensen zijn weggevlucht van verschrikkelijke omstandigheden', aldus Jay Berger, die namens de hulporganisatie aan boord was. 'Het is jammer dat we onze boodschap keer op keer moeten herhalen bij Europese leiders.' In onderstaande tweet is te zien hoe de migranten overstappen op boten van de Maltese kustwacht: De Maltese premier benadrukt op Twitter wel dat het toelaten van het schip een eenmalige actie is. Het land stond het schip pas toe af te meren nadat zes Europese landen hadden toegezegd de migranten op te nemen. 150 migranten gaan naar Frankrijk. De andere opvarenden wordt verdeeld over Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië. Voordat het schip richting Malta voer, was het al door Italië geweigerd. Dat land stond het deze week wel toe dat migranten van het schip Open Arms van boord gingen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat gebeurde nadat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini in eigen land steeds meer onder druk was komen te staan vanwege zijn harde lijn ten opzichte van migranten. Volgens Salvini fungeren schepen van hulporganisaties als veerdienst voor mensensmokkelaars. Hulporganisaties als die achter Open Arms en de Ocean Viking zeggen dat zij migranten redden die anders zouden verdrinken.
23/08 21u15  Tunesische presidentskandidaat Karoui opgepakt voor witwassen De Tunesische presidentskandidaat Nabil Karoui is opgepakt op verdenking van belastingontduiking en witwassen. Dat meldt zijn partij Qalb Tounes. Karoui werd aangehouden toen hij in zijn auto aankwam in de hoofdstad Tunis. Ongeveer vijftien politiewagens blokkeerden Karoui's auto. 'Gewapende agenten in burger vroegen hem vervolgens om mee te gaan en zeiden dat ze de opdracht hadden gekregen hem te stoppen', zegt een vooraanstaand partijlid tegen persbureau AFP. Tunesië gaat op 15 september naar de stembus. Afgelopen maand overleed de vorige president van Tunesië, Essebsi, op 92-jarige leeftijd. Hij won na de Arabische Lente de verkiezingen en werd daarmee in 2014 de eerste democratisch verkozen president van het land. Goede kans op presidentschap De 56-jarige mediamagnaat Karoui is een van de belangrijkste kandidaten om Essebsi op te volgen. In de opiniepeilingen haalt hij ruim 30 procent van de stemmen. In totaal zijn er 26 kandidaten, onder wie ook oud-premier Chahed en voormalig president Marzouki. Die laatste werd na de omverwerping van de dictatuur van Ben Ali (1987-2011) aangewezen als president. Hij legde het drie jaar later bij verkiezingen af tegen Essebsi. Sinds de revolutie is er in Tunesië op politiek vlak veel veranderd, maar de armoede is er nog altijd groot. Duizenden Tunesiërs, vooral hoogopgeleide, hebben het land verlaten om elders een beter bestaan op te bouwen. Vorig jaar braken nog protesten uit nadat een jonge journalist zichzelf in brand had gestoken uit onvrede over de situatie.
23/08 20u30  Gemeente Terneuzen vraagt inwoners om onkruid te wieden op straat De gemeente Terneuzen wil dat inwoners op straat onkruid uit de grond gaan trekken. Tot een paar jaar geleden bestreed de gemeente het onkruid met gif, maar dat mag niet meer. Volgens de gemeente staat er nu te veel onkruid om zelf volledig te kunnen weghalen. 'Wij roepen op tot begrip dat wij het alleen niet meer aankunnen', aldus wethouder Jurgen Vervaet tegen Omroep Zeeland. Volgens hem was het 'ouderwets gebruikelijk' dat iedereen de stoep voor zijn eigen huis bijhield. 'Nu wijzen mensen al snel naar de gemeente als het gaat om onkruid in bijvoorbeeld brandgangen. Dat is echt geen openbare ruimte waar de gemeente komt.' Negatief Het is maar de vraag of veel inwoners van Terneuzen aan het verzoek gehoor gaan geven. Onder de oproep op de Facebookpagina van de gemeente zijn honderden reacties geplaatst. De meeste daarvan zijn van mensen die er niet op zitten te wachten. Toch houdt de wethouder hoop. 'Als iedereen af en toe eens een handje bij zou steken, dan zou dat ideaal zijn.'
23/08 20u15  Verplaatsing aftrap vastelaovend naar MECC: 'We gaan het zo leuk mogelijk maken' In Maastricht wordt teleurgesteld gereageerd op het verplaatsen van het populaire carnavalsevenement 11devande11de van het Vrijthof naar congrescentrum MECC. Vooral het feit dat het evenement dan niet meer in de buitenlucht is, zit veel mensen dwars. 'De echte Maastrichtse vastelaovend wordt volgens mij buiten gevierd. Van Onze Lieve Vrouweplein naar Vrijthof was een promotie. Van Vrijthof naar MECC is geen degradatie maar een vrije val..... Heel jammer dit', schrijft iemand op Twitter. 'Het wordt nooit meer zoals het was' en 'historische vergissing van Mestreech', zijn enkele andere reacties. Zwerven door de binnenstad Volgens organisator Rob Knubben van de Sjeng Kraft Kompenei was de verplaatsing nodig omdat het evenement uit zijn jasje is gegroeid. 'We zijn al vier jaar bezig om mensen te weren omdat het Vrijthof te vol was. Daarom is besloten de stap te maken naar het MECC', zegt hij tegen L1. Knubben zegt dat er ieder jaar meer bezoekers zijn. Afgelopen jaar kwamen 14.000 mensen naar het Vrijthof, terwijl er op het plein maar plaats was voor 10.000 feestvierders. Mensen die niet meer werden toegelaten, gingen door de binnenstad zwerven, vertelt Knubben, en dat vonden winkeliers niet prettig. Horeca Horeca-ondernemers rond het Vrijthof staan een beetje dubbel tegenover de verplaatsing. Aan de ene kant was het natuurlijk goed verdienen aan alle feestgangers, maar aan de andere kant was het ook ieder jaar weer een immense klus. 'Vanwege de veiligheidsvoorschriften moest alles opgeruimd: parasols, meubilair, tussenschotten en dat allemaal voor een dag. Het kon niet anders meer', zegt Kammie Jongen van de Vereniging Vrijthofondernemers. Omdat ook de Belgen op 11 november een feestdag hebben, kwamen ze vroeger massaal naar Maastricht om geld uit te geven in winkels en horeca. Maar door de grote drukte kwamen ze niet meer. Jongen hoopt dat de Belgen weer terugkomen nu het feest wordt verplaatst. Organisator Knubben realiseert zich dat bezoekers in een andere sfeer terechtkomen, maar daar wordt volgens hem hard aan gewerkt. 'We gaan ontzettend ons best doen om het zo leuk mogelijk te maken. We kunnen groter uitpakken, met podium, licht en het eten'.
23/08 20u00  Verplaatsing vastelaovend naar MECC: 'We gaan het zo leuk mogelijk maken' In Maastricht wordt teleurgesteld gereageerd op het verplaatsen van het populaire carnavalsevenement 11devande11de van het Vrijthof naar congrescentrum MECC. Vooral het feit dat het evenement dan niet meer in de buitenlucht is, zit veel mensen dwars. 'De echte Maastrichtse vastelaovend wordt volgens mij buiten gevierd. Van Onze Lieve Vrouweplein naar Vrijthof was een promotie. Van Vrijthof naar MECC is geen degradatie maar een vrije val..... Heel jammer dit', schrijft iemand op Twitter. 'Het wordt nooit meer zoals het was' en 'historische vergissing van Mestreech', zijn enkele andere reacties. Zwerven door de binnenstad Volgens organisator Rob Knubben van de Sjeng Kraft Kompenei was de verplaatsing nodig omdat het evenement uit zijn jasje is gegroeid. 'We zijn al vier jaar bezig om mensen te weren omdat het Vrijthof te vol was. Daarom is besloten de stap te maken naar het MECC', zegt hij tegen L1. Knubben zegt dat er ieder jaar meer bezoekers zijn. Afgelopen jaar kwamen 14.000 mensen naar het Vrijthof, terwijl er op het plein maar plaats was voor 10.000 feestvierders. Mensen die niet meer werden toegelaten, gingen door de binnenstad zwerven, vertelt Knubben, en dat vonden winkeliers niet prettig. Horeca Horeca-ondernemers rond het Vrijthof staan een beetje dubbel tegenover de verplaatsing. Aan de ene kant was het natuurlijk goed verdienen aan alle feestgangers, maar aan de andere kant was het ook ieder jaar weer een immense klus. 'Vanwege de veiligheidsvoorschriften moest alles opgeruimd: parasols, meubilair, tussenschotten en dat allemaal voor een dag. Het kon niet anders meer', zegt Kammie Jongen van de Vereniging Vrijthofondernemers. Omdat ook de Belgen op 11 november een feestdag hebben, kwamen ze vroeger massaal naar Maastricht om geld uit te geven in winkels en horeca. Maar door de grote drukte kwamen ze niet meer. Jongen hoopt dat de Belgen weer terugkomen nu het feest wordt verplaatst. Organisator Knubben realiseert zich dat bezoekers in een andere sfeer terechtkomen, maar daar wordt volgens hem hard aan gewerkt. 'We gaan ontzettend ons best doen om het zo leuk mogelijk te maken. We kunnen groter uitpakken, met podium, licht en het eten'.
23/08 19u15  Frankrijk start onderzoek naar Epstein De Franse justitie is een verkennend onderzoek gestart naar Jeffrey Epstein. De hoofdaanklager in Parijs kijkt of de Amerikaanse zakenman mogelijk misdaden heeft gepleegd op Frans grondgebied en tegen Franse minderjarige meisjes. De aanklager is zijn onderzoek gestart op basis van 'elementen' die zijn kantoor heeft ontvangen en na overleg met Amerikaanse autoriteiten. Epstein werd begin juli in de VS gearresteerd vanwege beschuldigingen van grootschalig misbruik van minderjarige meisjes. Hij was toen met zijn privéjet net geland vanuit Parijs, waar hij een luxe appartement bezat. Enkele weken later pleegde Epstein zelfmoord in de gevangenis in New York waar hij in voorarrest zat. Franse contacten In Frankrijk werd al langer opgeroepen tot een onderzoek naar misdragingen van de zakenman. Hij zou voor zijn misbruiknetwerk gebruik hebben gemaakt van contacten in Frankrijk. Een van de vrouwen die Epstein beschuldigden, Virginia Roberts Giuffre, zei bijvoorbeeld dat de multimiljonair voor zijn verjaardag een keer drie 12-jarige Franse meisjes liet overkomen naar de VS om hen vervolgens te misbruiken. De Amerikaanse minister Barr van Justitie zei eerder al dat met de dood van Epstein de zaak niet afgesloten werd. Het vizier van de onderzoekers zou zich nu richten op mogelijke medeplichtigen.
23/08 19u15  Stadiondirecteur FC Utrecht na nieuwe inspectie: 'Kust is veilig' Het dak van Stadion Galgenwaard van FC Utrecht is veilig, zegt de stadiondirecteur. Vandaag en gisteren zijn de overkappingen boven de vier tribunes extra gecontroleerd. 'Daarbij zijn geen kapotte verbindingen of gescheurde lassen geconstateerd', zegt directeur Jan Spelt tegen RTV Utrecht. 'De kust is veilig.' Het dak van het stadion in Utrecht is jaren geleden gerenoveerd door het bedrijf dat ook het AFAS-stadion in Alkmaar heeft gebouwd. Twee weken geleden stortte in Alkmaar de overkapping boven een van de tribunes in. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam dat door ondeugdelijke lasverbindingen. Die waren er niet alleen bij het ingestorte deel, maar op meerdere plekken. De gemeente Alkmaar liet het stadion daarom per direct sluiten. Meteen na het incident in Alkmaar is de Galgenwaard ook al nagelopen. Ook toen werd niets vreemds ontdekt. Nadat de oorzaak was ontdekt, is er nog een uitgebreide controle uitgevoerd. Nu alles veilig blijkt te zijn, gaat de eredivisiewedstrijd FC Utrecht tegen VVV-Venlo zondag gewoon door.
23/08 19u00  Trump wil dat Amerikaanse bedrijven China verlaten Amerikaanse bedrijven moeten hun productie in China terughalen naar de VS. Dat zegt president Trump in een serie berichten op Twitter. Naast deze oproep, die hij 'een geweldige kans' noemt, wil de president dat postbezorgers leveringen van fentanyl uit China en andere landen opsporen en tegenhouden. Fentanyl is een verslavende pijnstiller die in de VS veel wordt gebruikt. Volgens Trump kost het middel jaarlijks honderdduizend Amerikanen het leven. De Chinese president Xi Jinping heeft eerder beloofd handelaren aan te pakken. De tweets zijn een reactie op importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten, die China vandaag aankondigde. De Chinezen gaan de import van onder meer sojabonen, olie en auto's uit de VS extra belasten. Bij soja en olie gaat het om een extra heffing van 5 procent. In het geval van de auto's wordt een eerder geschrapte importheffing van 25 procent opnieuw ingevoerd. Voor sommige auto's komt er nog eens 10 procent bovenop, wat het totaal op 50 procent zou brengen. De berichten van vandaag zijn een volgende bevestiging dat de vrees voor een alsmaar verder escalerende handelsoorlog terecht is. Belangrijke Amerikaanse beursgraadmeters staan tot ruim twee procent in het rood. De AEX sloot 0,9 procent lager. Ondanks de zorgen op de financiële markten, en de economische groei die op steeds meer plekken flink vertraagt, maakt Trumps economisch adviseur Peter Navarro zich weinig zorgen. De Chinese bekendmaking heeft 'absoluut geen impact' op economische groei, zegt hij tegen FOX News. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell, ziet meer risico's. In een toespraak zei hij 'aanzienlijke risico's' voor de Amerikaanse economie te zien. Wereldhandel neemt af De hogere kosten en toegenomen onzekerheid hebben gevolgen voor de omvang van de handel. De wereldhandel is voor het derde kwartaal op rij afgenomen, meldde het Centraal Planbureau vandaag. Vooral de maand juni was zwak, met een afname van 1,4 procent ten opzichte van mei.
23/08 18u30  Zoektocht naar 200 kinderen die mogelijk zijn misbruikt door Franse chirurg In Frankrijk hebben meerdere vrouwen zich bij de politie gemeld in verband met een zoektocht naar slachtoffers van een groot misbruikschandaal. Begin deze week kwam naar buiten dat een Franse oud-chirurg mogelijk meer dan 200 kinderen heeft misbruikt. Mogelijk gaat het om de grootste misbruikzaak ooit in Frankrijk. De 68-jarige Joel Le Scouarnec zit sinds 2017 vast op verdenking van vier gevallen van kindermisbruik. Bij het politieonderzoek werden onder de vloer van zijn woning dagboeken van de afgelopen dertig jaar aangetroffen. In de aantekeningen, soms voorzien van tekeningen, beschreef hij uitvoerig hoe hij zijn slachtoffers had misbruikt. Dat deed hij bijvoorbeeld nadat hij hen had geopereerd. De zaak kwam aan het rollen toen een buurmeisje van de arts haar vader vertelde dat Le Scouarnec zijn geslachtsdeel had laten zien. Onderzoek wees uit dat het meisje seksueel was misbruikt. Toen hij vervolgens in verband werd gebracht met het misbruik van drie andere kinderen, werd hij opgepakt. Jaren geleden, in 2005, zat hij al eens vier maanden in de cel voor het bezit van kinderporno. 'Walgelijk' In de woning van de arts trof de politie kinderporno, seksspeeltjes en -poppen aan. Ook werden dus dagboeken gevonden, met de namen van 200 tot 250 kinderen. De politie probeert die namen nu te verbinden aan de namen van patiënten in alle ziekenhuizen waar Le Scouarnec ooit heeft gewerkt. Alle mannen en vrouwen die uit dat onderzoek komen, worden gehoord. Sinds het verhaal begin deze week naar buiten kwam, heeft een onbekend aantal vrouwen zich gemeld bij de politie en Franse media. Er is ook aangifte gedaan tegen de arts. Een advocaat die een aantal vrouwen bijstaat, zegt tegen Franse media dat de dagboekpassages 'walgelijk' zijn. 'Het is onbegrijpelijk om te lezen hoe een kind tot een lustobject verwordt in zijn ogen', zegt ze. De oud-chirurg ontkent het misbruik van de eerste vier kinderen niet. Over de dagboeken met gedetailleerde beschrijvingen van verkrachtingen zegt hij dat het alleen gaat om zieke fantasieën die hij had over kinderen.
23/08 18u15  Nederland haalt voor miljarden uit Brazilië, ook uit Amazonegebied Milieuorganisaties en politici roepen op tot een boycot van Braziliaanse producten. Op die manier willen ze Brazilië dwingen op te treden tegen de aangestoken bosbranden in het Amazone-gebied. De vraag is: hoeveel producten importeert Nederland uit het gebied en heeft zo'n boycot wel zin? De laatste dagen is veel te doen over het grote aantal natuurbranden in Brazilië. Die branden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in het land, waar steeds meer gebieden worden ontbost om er landbouw te kunnen bedrijven. Nederland haalt met name veel landbouwproducten uit Brazilië, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de Rotterdamse haven kwam vorig jaar voor 3,7 miljard euro aan zulke goederen het land in, merendeels veevoer, vlees, oliehoudende zaden en groente en fruit. En een deel van die producten komt zeer waarschijnlijk uit het Amazone-gebied. 'Aan de randen van de Amazone rukken de intensieve veehouderij en sojateelt op', vertelt Kees Koonings. Hij is hoogleraar Brazilië-studies aan de Universiteit van Amsterdam. Boeren branden daar stukken regenwoud weg om ruimte te creëren voor hun gewassen en vee. 'Wij zijn een belangrijke importeur van soja uit Brazilië.' Het belangrijkste deel van die soja is veevoer, bestemd voor bijvoorbeeld de varkenshouderij in Nederland. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor 761 miljoen euro aan veevoer in. Daarmee was dit de grootste handelsstroom vanuit Brazilië naar Nederland. Om het regenwoud te beschermen, vinden milieuclubs dat Nederlandse bedrijven hun gebruik van Braziliaanse soja moeten matigen. Het Wereldnatuurfonds noemt een boycot op 'foute soja' zelfs een mogelijkheid. Greenpeace legt de bal bij de Nederlandse overheid: 'Grote bedrijven blijven helaas betrokken bij natuurverwoesting voor sojavoer. Daarom is het tijd voor een wet die bedrijven verplicht alleen nog producten te maken waarvoor geen bos is verdwenen.' Honderden miljoenen aan vlees Een andere grote handelsstroom is vlees. In totaal kwam er vorig jaar voor 367 miljoen euro aan Braziliaans vlees het land in. Een groot deel daarvan was rundvlees. 'De veeteelt in Brazilië bestaat vooral uit runderen en kippen', zegt Koonings. 'Kippen hebben we in Nederland genoeg. Dus we voeren vooral rundvlees in.' Ook dit Braziliaanse rundvlees is fout in de ogen van sommige milieuorganisaties. Het Amerikaanse Rainforest Action Netwerk roept consumenten op om minder Braziliaans vlees te kopen om het regenwoud te redden. De uiterst rechtse president Bolsonaro van Brazilië wordt bekritiseerd omdat hij de Amazone wil gebruiken voor de land- en mijnbouw, terwijl de natuur- en milieuorganisaties wijzen op de nadelige gevolgen voor het regenwoud. Die kritiek klinkt nu ook vanuit de politiek. Als Brazilië niets doet, trekt de Franse president Emmanuel Macron zijn steun in voor een handelsakkoord tussen de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Ierland overweegt dit ook. In Nederland is GroenLinks een petitie gestart om de regering te dwingen het verdrag niet te ondertekenen met oog op het regenwoud. Finland wil zelfs een EU-ban op Braziliaans rundvlees. De ophef verwondert Koonings. 'Er zijn altijd veel bosbranden in dit seizoen, volgens mij dit jaar niet meer dan andere jaren.' Hij noemt het een dubieuze aanname dat de bosbranden te wijten zijn aan beleid van Bolsonaro. 'Het is niet dat de staat daar massaal het regenwoud aan het afbranden is. Boeren staken ook bos in brand onder linkse regeringen.' Een boycot lijkt Koonings dan ook overtrokken. 'Een verdrag waar dertig jaar over is onderhandeld nu van tafel vegen, lijkt me ook niets oplossen. Het is beter om binnen de kaders van het verdrag verandering af te dwingen.' Hij vermoedt dan ook dat de dreiging met economische druk vooral voor de bühne is. Meer ruimte voor ondernemen in Amazone De Braziliaanse regering ziet zelf ook een economische oplossing om de lokale ondernemers te weerhouden brand te stichten. In plaats van ze in de portemonnee te raken met boycots, zouden ze juist meer ruimte moeten krijgen om het gebied commercieel te ontwikkelen. 'De wet is de laatste tien of twintig jaar te strikt geweest voor het ontwikkelen voor het Amazone-gebied. Daarom gaan mensen over op illegale activiteiten', zei de Braziliaanse minister van milieu in een interview met de Financial Times. 'We willen laten zien dat, als investeringen komen en we die verdelen over de mensen in het gebied, ze het regenwoud zullen behouden.'
23/08 18u15  Politie: Nederlanders, Belgen en Duitsers waren uit op knokpartij in Enschede Hooligans uit Nederland, België en Duitsland waren gisteren van plan om in Enschede op de vuist te gaan rond de Europa League-wedstrijd tussen AZ en Royal Antwerp FC. Dat zegt de politie. Er waren de dagen voor het duel signalen binnengekomen dat supportersgroepen uit waren op een confrontatie. Een noodbevel van burgemeester Van Veldhuizen zorgde ervoor dat er geen Belgische supporters welkom waren. Volgens de politie droeg dat besluit bij aan het uitblijven van grote incidenten bij de wedstrijd, die vanwege het ingestorte dak in het AZ-stadion in Enschede werd gespeeld. De openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion kon onvoldoende gewaarborgd blijven, zei Van Veldhuizen toen hij het noodbevel bekendmaakte. Daarop kwam een storm van kritiek uit België. Via sociale media werd bijvoorbeeld opgeroepen om het gemeentehuis te bellen en te mailen. Verzwaarde handschoenen Gisteren werden negentien mensen aangehouden in verband met het noodbevel. Onder hen waren achttien Belgen. De meeste arrestanten hadden verzoeken om de gemeente Enschede te verlaten genegeerd. De politie vond bij vijf mannen verzwaarde handschoenen en iemand had een honkbalknuppel bij zich. Ze zijn inmiddels weer vrijgelaten en hebben een boete gekregen van 200 euro. Een politiewoordvoerder zegt tegen RTV Oost dat ook supporters van FC Twente zich 'spottend' en 'zoekend' gedroegen in het centrum van Enschede en dat een aantal keren een escalatie in de kiem is gesmoord. Hoewel de situatie in en rond de stad gespannen was, snapt de politie wel dat de burgemeester niet de hele wedstrijd heeft verboden. 'Het makkelijkste was als we hadden gezegd: 'Donderdagavond hier een wedstrijd? Nee, dat kan niet. Dan hebben we al twee evenementen, laat maar zitten'', aldus de woordvoerder. 'Maar dan was de wedstrijd misschien wel niet doorgegaan en had AZ geen kans op de volgende ronde van de Europa League gehad.'
23/08 18u00  Miljardair en Republikeinse suikeroom David Koch (79) overleden De Amerikaanse miljardair en filantroop David Koch is overleden. Hij was een van de rijkste personen in de Verenigde Staten en speelde als geldschieter een grote rol in de Amerikaanse politiek. Koch was 79 jaar. Als eigenaar van de multinational Koch Industries verdiende hij veel geld, onder meer in de aardolie-industrie en met de verkoop van consumentenproducten. Dat geld stak hij samen met zijn broer Charles in een verstrekkend politiek netwerk, dat door critici 'Kochtopus' werd gedoopt. In de politiek David Koch streed als rasechte libertariër voor een minimale overheid en tegen belastingen. In zijn jongere jaren was hij actief voor de Libertarische Partij: zo was hij in 1980 de running mate van presidentskandidaat Ed Clark. Die haalde echter maar 1 procent de stemmen. Daarna richtte de miljardair zich samen met zijn broer Charles op de Republikeinse partij. Hij steunde Republikeinse kandidaten financieel en richtte de organisatie Americans for Prosperity op in 2004. Die lobbygroep werd bijzonder invloedrijk in de nasleep van de bankencrisis doordat de gebroeders Koch de conservatieve Tea Party-beweging steunden. Hoeveel geld de Koch-broers precies hebben geschonken aan politieke doelen is onduidelijk. Volgens The Washington Post gaan schattingen uit van honderden miljoenen dollars. Koch als filantroop David Koch werd in 1940 geboren in de stad Wichita in Kansas. Hij groeide op met zijn tweelingbroer Bill en zijn oudere broers Frederick en Charles. Hun vader, Fred Koch, was een succesvol ondernemer in de aardolie-industrie. David studeerde net als zijn vader chemische technologie en ging in 1970 voor het familiebedrijf werken. Lange tijd woonde hij in New York, waar hij een vaak geziene gast was op feesten, totdat hij in 1991 een 'levensveranderende gebeurtenis' meemaakte. Hij zat in een vliegtuig dat in botsing kwam met een ander toestel op de luchthaven van Los Angeles. Er brak brand uit en David wist ternauwernood te ontsnappen, in tegenstelling tot 33 andere passagiers die om het leven kwamen. Later beschreef hij de gebeurtenis als 'spiritueel'. De ervaring inspireerde hem om zich in te zetten voor goede doelen. Hij doneerde bijvoorbeeld miljoenen aan kankeronderzoek - hij leed zelf aan prostaatkanker - en steunde het National Museum of Natural History in Washington. Geen steun aan Trump Ondanks hun jarenlange steun voor de Republikeinse partij besloten de Koch-broers in 2016 Trump niet te steunen. Ze konden zich niet vinden in zijn protectionistische economische beleid. Desondanks drukten ze naar verluidt wel hun stempel op Trumps regering: ze zouden nauwe banden hebben met onder anderen vice-president Mike Pence en minister Pompeo van Buitenlandse Zaken. In 2018 trok Koch zich terug uit het familiebedrijf vanwege gezondheidsproblemen. Hij laat een miljardenerfenis en drie kinderen na.
23/08 17u30  7 centimeter korter: lange kinderen laten groeischijf kapotmaken Steeds meer (extreem) lange kinderen laten zich opereren om hun groei af te remmen. Een operatie op het juiste moment kan ertoe leiden dat jongens gemiddeld 7 centimeter minder lang worden dan verwacht, voor meisjes is dat bijna 6 centimeter. Bij groeischijfremming, zoals de operatie heet, wordt de groeischijf in de knie beschadigd. Dezelfde ingreep kan ook bij de groeischijf in de voet gedaan worden. Daardoor wordt de groei van de botten in de lengte afgeremd. De operatie is mogelijk voor jongens met een verwachte lengte boven de 2.05 meter en voor meisjes die 1.85 meter of langer worden. Het is volgens chirurgen een relatief kleine ingreep. De nabehandeling is kort en patiënten ervaren over het algemeen weinig pijn. Yannick (13) was als kleuter al bijna langer dan de juf. Hij laat zich binnenkort opereren, zodat hij 2.08 meter wordt in plaats van 2.15 meter: De toename van het aantal operaties komt niet doordat kinderen steeds langer worden. In Nederland is de lengtegroei van de bevolking juist gestopt. De operatie is populair omdat de traditionele behandeling, met hormonen als groeiremmers, niet meer wordt toegepast. Wetenschappelijke studies uit 2004, 2010 en 2012 wezen uit dat meisjes van de hormoonbehandeling onvruchtbaar kunnen worden. In het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven is het aantal operaties sinds 2015 vervijfvoudigd. Maar lange kinderen hoeven natuurlijk niet te kiezen voor een behandeling, zegt kinderorthopedisch chirurg Arnold Besselaar. 'Medisch is er geen noodzaak. Je wordt erg lang, maar dat is niet schadelijk voor je gezondheid. Praktisch en sociaal ligt het anders. We hebben het over jongens die ver over de 2 meter worden en meisjes die over de 1.90 meter worden. Ook in ons land zijn dat lengtes die problemen geven.' Zo zijn lange mensen vaak aangewezen op speciaalzaken voor kleding en meubels. Ook beroepskeuzes worden beperkt: wie heel lang is, kan bijvoorbeeld geen piloot of motoragent worden.
23/08 17u30  Huawei blijft kalm onder Amerikaanse sancties: 'Zijn eraan gewend geraakt' Ja, het Chinese techbedrijf Huawei heeft last van de Amerikaanse sancties. Maar de schade is minder erg dan verwacht en daarnaast heeft het bedrijf inmiddels leren leven met het slepende handelsconflict tussen de VS en China. Dat zei Huawei-topman Eric Xu op vragen van onder meer de NOS tijdens een persconferentie op de reusachtige campus van Huawei in de stad Shenzhen. Daar presenteerde het bedrijf de nieuwste chip: de Ascend 910. Zwarte lijst Maandag werd duidelijk dat nog eens 46 aan Huawei gelieerde bedrijven op een zwarte lijst komen te staan van het Amerikaanse ministerie van Handel. Amerikaanse bedrijven mogen niet langer zakendoen met de bedrijven in kwestie. Huawei is ook verwikkeld in een conflict met de VS als het gaat om de aanleg van 5G. Eerder maakte NOS op 3 daar deze uitlegvideo over: Wel werd de ingangsdatum van de Amerikaanse maatregelen uitgesteld met 90 dagen, naar 19 november. Dat uitstel was voornamelijk bedoeld om telecomproviders op het Amerikaanse platteland te helpen. Zij werken met apparatuur van Huawei en krijgen zo meer tijd de samenwerking verder af te bouwen. 'Dus dit uitstel heeft geen impact op de manier waarop we hiermee omgaan', zei topman Xu vandaag. 'We zijn stukje bij beetje gewend geraakt om te leven en werken met de restricties. En we denken niet dat het aannemelijk is dat we respijt krijgen', zo antwoordde Xu op de vraag of er noodplannen op de plank liggen als het bedrijf geen toegang meer heeft tot Amerikaanse technologie. Nu snel onderdelen en technologie verzamelen, wil hij daarom ook niet doen. 'Want als je weet dat je voorbereid moet zijn, heeft de aanschaf van een beetje extra voorraad niet zo veel zin', zei hij lachend. Zo kondigde Huawei eerder deze maand al een eigen besturingssysteem aan, HarmonyOS, als het vanwege de handelsban geen gebruik meer mag maken van het Amerikaanse Android. 'Zijn al lang en breed voorbereid' Bronnen binnen het bedrijf stelden eerder nog dat het Huawei zo'n twee jaar zou kosten om op zoek te gaan naar nieuwe toeleveranciers, mocht Amerika inderdaad alle banden met het bedrijf doorsnijden. 'Maar de medewerkers van Huawei zijn al lang en breed voorbereid op deze situatie', zei Xu. 'Dat betekent dat er geen impact zal zijn op de toekomst van ons bedrijf.' Verder lijkt de schade door de sancties mee te vallen, zei Xu. Huawei-oprichter Ren Zhengfei schatte enkele maanden geleden die schade nog op 30 miljard dollar aan omzet in twee jaar tijd, oftewel zo'n 15 miljard per jaar. Volgens Xu komt de misgelopen omzet dit jaar mogelijk uit op zo'n 10 miljard. 'Dus het lijkt iets minder te worden.'
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 22u30
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Geen US Open voor Vondrousova Marketa Vondrousova heeft zich afgemeld voor de US Open. De 20-jarige Tsjechische, dit jaar finaliste op Roland Garros, heeft nog altijd teveel last van een polsblessure. Vondrousova nam na Wimbledon rust om haar pols te laten herstellen, maar tijdens de voorbereidingen in New York keerde de pijn al snel weer terug.
23/08 23u45  Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u30  Amerikaan zat bijna drie maanden onschuldig vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u15  Griekspoor geeft plek op US Open weg Tallon Griekspoor had een plek in het hoofdtoernooi van de US Open voor het grijpen, tot de zenuwen ineens toesloegen. De 23-jarige Haarlemmer won in de beslissende kwalificatieronde tegen de Argentijn Marco Trungelliti de eerste set met 6-3 en stond in de tweede met 3-0 voor, maar gaf de partij daarna volledig uit handen.
23/08 23u15  Van deurbel tot vibrator: maak je hele huis slim Vroeger was niet alles beter, of in elk geval niet smart. Een slimme thermostaat is al in heel wat huizen te vinden, maar er kan meer van analoog naar digitaal. Tech-redacteur Christian Born opent zijn huis voor ons en laat zijn slimme speeltjes zien.
23/08 23u00  Emotioneel afscheid Lozano van PSV: ‘Onze harten doen pijn’ De transfer van Hirving Lozano is afgerond en hij vervolgt bij Napoli zijn toekomst. In een afscheidsbericht dat hij via Instagram verspreidde, sprak de 24-jarige Mexicaan vol respect en waardering over PSV en Eindhoven.
23/08 23u00  Moraes en El Ghazi leiden promovendus Villa naar eerste zege Aston Villa heeft zijn eerste overwinning binnen in de Premier League. De promovendus won na twee nederlagen in de derde competitiewedstrijd van Everton (2-0). De Braziliaan Wesley Moraes en invaller Anwar El Ghazi maakten de goals.
23/08 22u45  Dolend Anderlecht in diepe crisis na nieuwe nederlaag Anderlecht blijft verbazen. En niet in positieve zin. De flink gerestaureerde formatie rond Vincent Kompany, met onder anderen de Nederlandse talenten Philippe Sandler en Michel Vlap, de Franse voormalige topspeler Samir Nasri en de Belgisch international Nacer Chadli ging vanavond weer onderuit. Nu bij Racing Genk (1-0). Na vijf duels wacht de ‘tobclub’ uit Brussel nog altijd op zijn eerste zege.
23/08 22u30  Miljardair Kylie Jenner (22) is shopverslaafd: ‘Ik heb een probleem’ Kylie Jenner heeft haar creditcard weer flink laten wapperen. De 22-jarige realityster en ondernemer deelde op Instagram filmpjes van haar recente oogst en haar gigantische schoenenkast. ,,Ik heb een probleem”, schreef het zusje van Kim Kardashian erbij.
23/08 22u30  Borussia Dortmund ontsnapt bij FC Köln Borussia Dortmund heeft ook de tweede competitiewedstrijd van dit seizoen in winst omgezet. De ploeg van trainer Lucien Favre keek bij 1. FC Köln lang tegen een achterstand aan, maar trok het duel in de laatste 20 minuten naar zich toe: 1-3. Dortmund, dat de competitie vorige week begon met een 5-1-zege op FC Augsburg, gaat met zes punten aan kop in de Bundesliga.
23/08 22u30  Dubbel verlies Anderlecht: nederlaag bij Genk, flinke blessure Kompany Anderlecht blijft verbazen. En niet in positieve zin. De flink gerestaureerde formatie rond Vincent Kompany, met onder anderen de Nederlandse talenten Philippe Sandler en Michel Vlap, de Franse voormalige topspeler Samir Nasri en de Belgisch international Nacer Chadli ging vanavond weer onderuit. Nu bij Racing Genk (1-0). Na vijf duels wacht de ‘tobclub’ uit Brussel nog altijd op zijn eerste zege.
23/08 22u30  Hockeysters treffen Duitsland in EK-finale De Nederlandse hockeysters nemen het zondag in de finale van het EK op tegen Duitsland. De Duitse vrouwen versloegen Spanje in de halve finale met 3-2. Nike Lorenz maakte in de laatste minuut uit een strafcorner het winnende doelpunt. Oranje had eerder op de dag in Antwerpen al met maar liefst 8-0 gewonnen van Engeland.
23/08 22u15  Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’ De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
23/08 22u00  Luuk de Jong weer belangrijk bij nieuwe koploper Sevilla Zonder een doelpunt te maken was Luuk de Jong toch weer belangrijk bij Sevilla. In stadion Nuevo Los Cármenes van Granada won de ploeg van de Nederlandse spits het Andalusische onderonsje (0-1). De Jong was betrokken bij de enige goal. Zijn inzet werd niet afdoende gekeerd door Granada-doelman Rui Silva, waarna Jordán vlak na de rust de rebound voor zich opeiste.
23/08 22u00  NAC en De Graafschap blijven zonder puntenverlies NAC en De Graafschap blijven maar winnen in de Keuken Kampioen Divisie. De Bredase club moest tot het uiterste gaan om Cambuur (1-0) te verslaan. De Graafschap had minder moeite met FC Volendam: 3-0.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Explosie in Zuid-Limburgse woning mogelijk veroorzaakt door politiegranaat De explosie donderdagavond in een woning in het Zuid-Limburgse Hoensbroek is mogelijk veroorzaakt door een flitsgranaat van het binnenvallende arrestatieteam van de politie. Door de ontploffing raakte de bewoner zwaargewond. Hij is met ernstige brandwonden in het ziekenhuis in Aken opgenomen.
23/08 23u00  Populisten zullen weer de macht grijpen in Italië, het is alleen nog de vraag welke De gevallen eerste populistische regering van West-Europa wordt binnenkort waarschijnlijk opgevolgd door de tweede populistische regering van West-Europa. De vraag is alleen: welke populisten komen er in Italië aan de macht?
23/08 23u00  Hoe kansrijk zijn de oproepen om Brazilië te dwingen in te grijpen bij bosbranden in de Amazone? Van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo tot de Franse president Emmanuel Macron: met hashtags als #AmazonFires en #PrayforAmazonia maakten twitteraars de tienduizenden bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied trending topic. Hoe kansrijk zijn hun oproepen om Brazilië te dwingen om in te grijpen?
23/08 21u15  Stiltegebied in de drukke randstad: ‘Jeetjemineetje, dat dit er mag zijn’ Per toeval hoorde Josje Duijndam dat de provincie Zuid-Holland 10 hectare land in de Bieslandse polder te koop aanbood. Ze wist meteen wat ze er wilde: een stiltegebied. Alleen, hoe maak je van stilte een verdienmodel?
23/08 21u15  De G7 stuurt de wereld niet meer, ze wordt erdoor verscheurd Zaterdag komen in het Franse Biarritz de leiders van de zeven belangrijkste economische grootmachten bijeen voor hun jaarlijkse onderonsje. De G7 was ooit het vergezicht van een wereldregering, maar in de veranderde wereld van nu heeft ze grote moeite relevant te blijven.
23/08 21u15  Ursula von der Leyen, de eerste vrouw die de Europese Commissie gaat leiden, keek goed naar The Sound of Music Olaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Ursula von der Leyen, de eerste vrouw die de Europese Commissie gaat leiden, keek goed naar The Sound of Music.
23/08 21u15  ‘Bij Labour heerst sfeer van verdachtmakingen tegen Joden’ – hoe kan dat? Met Jeremy Corbyn aan het hoofd van het Britse Labour neemt de haat tegen Joden schrikbarende vormen aan, ziet historicus Dave Rich. Hoe is dat mogelijk?
23/08 21u00  Nieuwe zorgwet BIG II is nu al morsdood, maar wantrouwen heerst nog steeds Grote weerstand betekent het voortijdige einde voor de wet die onderscheid had moeten maken tussen diverse soorten en niveaus verpleegkundigen. Het vertrouwen in minister én de eigen beroepsvereniging is ver heen.
23/08 21u00  NYT in opspraak door antisemitische en racistische tweets van politieke journalisten Een dag nadat The New York Times president Trump heeft beschuldigd van antisemitisme, is de krant zelf in opspraak geraakt door anti-Joodse tweets van een politiek redacteur. Congresleden en Joodse organisaties eisen het hoofd van journalist Tom Wright-Piersanti ,die in oude tweets iedereen ‘Gelukkig Joodjaar’ wenste.
23/08 20u15  Gouden decennium van de Duitsers lijkt voorbij – is de achterstand nog in te halen? Het gouden decennium van de Duitse economie lijkt ten einde. Te weinig innovatie, te weinig investeringen, zeggen de experts. Is de achterstand nog in te halen?
23/08 20u15  Kabinet belooft opnieuw meer koopkracht. Valt het deze keer niet tegen? Het is sinds het einde van de economische crisis een traditie: al een paar weken voor Prinsjesdag lekt uit dat iedereen er in koopkracht op vooruitgaat. De uiteindelijk resultaten vielen de afgelopen jaren vaak tegen.
23/08 20u15  Amerikaanse politieke geldschieter en miljardair David Koch (79) overleden De Amerikaanse miljardair David Koch, een van de rijkste mannen ter wereld, is op 79-jarige leeftijd overleden. Koch was met zijn eveneens steenrijke broer Charles een zeer belangrijke politieke geldschieter in de VS. De Koch-broers steunden vooral conservatieve politici.
23/08 18u30  Brandpunt+: Nederlandse onderneming betrokken bij frauduleuze bitcoinadvertenties Er gaat veel geld om in de steeds weer opduikende nepadvertenties waarin BN’ers opgeven van hun bitcoinsuccessen. Ze worden gefaciliteerd door een internationaal netwerk van schimmige bedrijfjes, waaronder eentje uit Utrecht.
23/08 18u30  Reisverbod staf consulaat Canada in Hongkong na arrestatie Brit Een medewerker van het Britse consulaat in Hongkong wordt al twee weken vastgehouden in China. De actie lijkt een waarschuwing aan westerse landen zich niet te bemoeien met de protesten in Hongkong. Als reactie op de arrestatie heeft het Canadese consulaat in Hongkong zijn lokale werknemers verboden nog langer naar het Chinese vasteland af te reizen.
23/08 17u45  Bisdommen: oplichters doen zich online voor als pastoor om geld af te troggelen Na banken en andere instellingen is nu ook de kerk het doelwit geworden van internetcriminelen. Brabantse bisdommen waarschuwen voor phishingmails waarmee wordt geprobeerd geld af te troggelen van parochianen.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
23/08 23u15  Weer een fonds voor Nederland Minister Hoekstra wil tientallen miljarden investeren in de economie. Is dat een goed plan of niet?
23/08 23u15  Bondgenoten schofferen, autocraten paaien Hoe moeten ‘vrienden’ omgaan met de altijd onberekenbare Trump? Eerst die G7-top maar eens zonder ruzie doorkomen.
23/08 22u45  ‘Treurig dat wij ons nu gedragen als de ergste kartelpartij’, appten ze bij FVD Deze week: notities, appjes en andere berichten over de partijruzies van deze zomer. Ofwel: als zelfs politici amper nog begrijpen wat democratie van ze vergt.
23/08 22u30  Arrestatie Tunesische presidentskandidaat om witwasverdenkingen Nabil Karoui is een van de voornaamste kandidaten in de race om het Tunesische presidentschap. Hij wordt verdacht van witwaspraktijken en belastingontduiking.
23/08 22u15  Zelfs geen bed meer in de nachtopvang De verdubbeling van het aantal daklozen wijten hulpverleners aan de huizenmarkt, strenger uitkeringsbeleid en bezuinigingen in de ggz. Het gevolg: de nachtopvang zit vol en moet dagelijks mensen weigeren. Ook zijn er meer incidenten en agressie.
23/08 21u45  Opnieuw banenverlies bij autofabrikant VDL Nedcar Volgens VDL is het afhankelijk van de krimpende markt hoeveel personeelsleden hun baan verliezen. De Limburger meldt dat het om zeshonderd banen gaat.
23/08 21u15  Miljardair David Koch dirigeerde de Republikeinen verder naar rechts Als conservatieve geldschieter was David Koch samen met zijn broer Charles een fundamentele kracht achter de olielobby en de Tea Party.
23/08 21u00  Novak Djokovic: de miskenning van een exceptioneel, onbuigzaam talent Een zoektocht naar het imagoprobleem van de beste tennisser van dit decennium, aan de vooravond van de US Open. „Omdat hij Servisch is, wordt hij automatisch gezien als een bad guy.”
23/08 20u30  Hockeysters met ruime zege naar finale EK In Antwerpen versloeg Nederland Engeland met 8-0. Zondag spelen ze in de finale tegen Duitsland of Spanje.
23/08 20u15  Afscheid van de aandeelhouder als maat aller dingen Het idee dat alleen een winstgevend bedrijf kon investeren in de samenleving, was verleidelijk. Maar het aandeelhouderskapitalisme trok de verhoudingen helemaal scheef. Tijd voor iets anders.
23/08 20u00  Blijft Hongkong een veilige zakelijke haven? Hongkong was lang een logische vestigingsplek voor westerse bedrijven. Maar door de politieke onrust rijzen er twijfels over het ondernemingsklimaat in de ‘speciale administratieve regio’ van China.
23/08 20u00  Ook FVD-Statenlid Van den Berg stapt over naar nieuwe partij Otten Cornelis van den Berg stapt over van FVD naar de nieuwe partij van de geroyeerde Henk Otten. Hij volgt hiermee Eerste Kamerleden Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries.
23/08 19u45  Republikeinse geldschieter David Koch overleden David doneerde samen met zijn broer Charles veel geld aan Republikeinse politici. Vorig jaar trad hij wegens gezondheidsproblemen al terug uit de openbaarheid.
23/08 19u15  Wachten op de heli terwijl Siberië fikt Rusland kampt met de grootste bosbranden sinds mensenheugenis. De vliegende blusdienst ontbreekt het aan materieel. „We hebben alles te gronde gericht.”
23/08 19u00  China: nieuwe importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen De twee landen bestoken elkaar al maanden met importtarieven. President Trump wil dat Amerikaanse bedrijven stoppen met het produceren van goederen in China.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen

Het Parool

Verbergen Tonen
23/08 22u15  Jong Ajax verslaat FC Dordrecht in doelpuntrijk duel Dominant voetballen én winnen, dat is dit seizoen de missie van Jong Ajax. Tot dusver slaagden de talenten daar nog niet in. De Amsterdamse beloften hadden in de eerste twee wedstrijden het meeste balbezit van de Keuken Kampioen Divisie (68 procent). Door slordig verdedigen en individuele fouten leverde dat echter pas één punt op. Uit bij TOP Oss werd verloren (2-1), tegen NEC kwam de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag niet verder dan een gelijkspel. Jong Ajax stevende lang op een overwinning af, maar in de 94e minuut kwamen de Nijmegenaren door een goal van Josef Kvida alsnog langszij: 3-3.
23/08 21u45  In beeld: Uitmarkt trapt cultureel seizoen af De Uitmarkt is vrijdag begonnen. Theatermakers, musici, dansers, cabaretiers, schrijvers en tentoonstellingsmakers laten het weekend het publiek kennismaken met alles wat er de komende tijd in ons land te zien en te horen zal zijn.
23/08 20u15  Waarom de G7 voor iedereen ongelegen komt Voor het 45ste jaar op rij komen vanaf zaterdag zeven van de machtigste spelers op het wereldtoneel samen. Maar eigenlijk zit geen van de leden van de G7 écht te wachten op dit weekendje Biarritz.
23/08 20u15  Hockeysters met royale zege naar finale EK De Nederlandse hockeysters kunnen zondag in Antwerpen hun Europese titel prolongeren. De ploeg van bondscoach Alyson Annan bereikte de finale met een klinkende zege op Engeland: 8-0.
23/08 20u00  Trump: bedrijven VS moeten China verlaten Amerikaanse bedrijven moeten op zoek naar alternatieven voor productie in China. Die opdracht krijgt het bedrijfsleven van de Amerikaanse president Donald Trump in een reeks berichten op Twitter.
23/08 18u45  Is kappen echt het beste voor de bomen op de Rozengracht? De gemeente wil vrijwel alle bomen op de Rozengracht kappen. Buurt en deskundigen snappen niets van de plotselinge kapdrift. ‘Dit is kiezen voor de makkelijke weg, ze probéren deze bomen niet eens te behouden.’
23/08 17u30  Rutte: kans klein dat Johnson met oplossing komt voor backstop Premier Mark Rutte wacht af met welk alternatief de Britse premier Boris Johnson komt voor de Noord-Ierse grenskwestie, maar hij heeft er niet heel veel vertrouwen in dat de ‘vrolijke Johnson’ een oplossing zal vinden voor de zogenoemde backstop.
23/08 15u15  Laura Maaskant (1994-2019) stak haar kop niet in het zand Laura Maaskant (1994-2019) had een missie: mensen inspireren om hen in het nu te laten leven. Op haar vijftiende werd bij haar een tumor ontdekt. Vorige week donderdag, tien jaar later, overleed ze. ‘Ze heeft geleefd alsof ze tachtig is geworden.’
23/08 14u45  Weer stapt FvD’er over van Baudet naar Otten Opnieuw stapt een volksvertegenwoordiger van Forum voor Democratie over naar Henk Otten, de bij FvD vertrokken politicus die nu een eigen partij wil oprichten. Het gaat om Cornelis van den Berg die voor FvD in de Provinciale Staten zit in de provincie Flevoland.
23/08 14u30  Ariana Grande-fans wachten in de zon voor de Ziggo Dome Ariana Grande treedt vrijdag, zaterdag én zondag op in een uitverkochte Ziggo Dome. De fans kunnen vrijdag haast niet wachten. Voornamelijk jongeren, afkomstig uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Italië zitten, liggen en staan al sinds de de vroege uurtjes massaal voor de deur van de concerthal in Zuidoost. De deuren gaan pas om 18.30 uur open. Gelukkig schijnt de zon.
23/08 14u30  Advocaten ‘Sous’ en ‘Freaks’ willen vrijspraak Waar justitie overvloedig bewijs ziet en 15 en 25 jaar celstraf wil voor de mislukte moordaanslagen van Zakaria ‘Freaks’ Z. (25) en Aberrahmane ‘Sous’ el B. (25), vroegen hun advocaten vrijdag vrijspraak.
23/08 13u30  Nog even en de Titanic is niet meer Voor het eerst in vijftien jaar zijn er nieuwe beelden gemaakt van de in 1912 gezonken Titanic. En die beloven niet veel goeds.
23/08 13u30  Rusland wil VN-raad bijeen om Amerikaanse rakettesten Rusland wil de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeenroepen nadat de Verenigde Staten twee ­middellangeafstandsraketten heeft getest. De VN heeft het verzoek in overweging genomen.
23/08 12u30  Wel twee masters, maar geen baan Vroeger kwam ik vaker in het café dan tegenwoordig. Maar gisteren was ik er weer eens geruime tijd.
23/08 12u15  Duur, klein en hoge erfpacht: nieuwbouw minder in trek Ze zijn te duur, vaak klein en de erfpacht is te hoog: nieuwbouwhuizen raken uit de gratie. Hoge bouwkosten en de eis dat huizen gasloos zijn, hakken erin. ‘Op een gegeven moment houdt het op.’
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 22u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u30  Figuranten gezocht voor Slag om de Schelde VLISSINGEN - Voor de film Slag om de Schelde, die dit najaar grotendeels in Zeeland wordt opgenomen, wordt gezocht naar figuranten. Mensen van alle leeftijden zijn welkom, maar er wordt speciaal uitgekeken naar echte militairen en jongens tussen de 15 en 20 jaar oud die een soldaat kunnen spelen.
23/08 23u30  Amerikaan zat bijna drie maanden onschuldig vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u15  Van deurbel tot vibrator: maak je hele huis slim Vroeger was niet alles beter, of in elk geval niet smart. Een slimme thermostaat is al in heel wat huizen te vinden, maar er kan meer van analoog naar digitaal. Tech-redacteur Christian Born opent zijn huis voor ons en laat zijn slimme speeltjes zien.
23/08 23u00  Emotioneel afscheid Lozano van PSV: ‘Onze harten doen pijn’ De transfer van Hirving Lozano is afgerond en hij vervolgt bij Napoli zijn toekomst. In een afscheidsbericht dat hij via Instagram verspreidde, sprak de 24-jarige Mexicaan vol respect en waardering over PSV en Eindhoven.
23/08 23u00  Moraes en El Ghazi leiden promovendus Villa naar eerste zege Aston Villa heeft zijn eerste overwinning binnen in de Premier League. De promovendus won na twee nederlagen in de derde competitiewedstrijd van Everton (2-0). De Braziliaan Wesley Moraes en invaller Anwar El Ghazi maakten de goals.
23/08 22u45  Dolend Anderlecht in diepe crisis na nieuwe nederlaag Anderlecht blijft verbazen. En niet in positieve zin. De flink gerestaureerde formatie rond Vincent Kompany, met onder anderen de Nederlandse talenten Philippe Sandler en Michel Vlap, de Franse voormalige topspeler Samir Nasri en de Belgisch international Nacer Chadli ging vanavond weer onderuit. Nu bij Racing Genk (1-0). Na vijf duels wacht de ‘tobclub’ uit Brussel nog altijd op zijn eerste zege.
23/08 22u30  Miljardair Kylie Jenner (22) is shopverslaafd: ‘Ik heb een probleem’ Kylie Jenner heeft haar creditcard weer flink laten wapperen. De 22-jarige realityster en ondernemer deelde op Instagram filmpjes van haar recente oogst en haar gigantische schoenenkast. ,,Ik heb een probleem”, schreef het zusje van Kim Kardashian erbij.
23/08 22u30  Borussia Dortmund ontsnapt bij FC Köln Borussia Dortmund heeft ook de tweede competitiewedstrijd van dit seizoen in winst omgezet. De ploeg van trainer Lucien Favre keek bij 1. FC Köln lang tegen een achterstand aan, maar trok het duel in de laatste 20 minuten naar zich toe: 1-3. Dortmund, dat de competitie vorige week begon met een 5-1-zege op FC Augsburg, gaat met zes punten aan kop in de Bundesliga.
23/08 22u30  Anderlecht in diepe crisis na nieuwe nederlaag Anderlecht blijft verbazen. En niet in positieve zin. De flink gerestaureerde formatie rond Vincent Kompany, met onder anderen de Nederlandse talenten Philippe Sandler en Michel Vlap, de Franse voormalige topspeler Samir Nasri en de Belgisch international Nacer Chadli ging vanavond weer onderuit. Nu bij Racing Genk (1-0). Na vijf duels wacht de ‘tobclub’ uit Brussel nog altijd op zijn eerste zege.
23/08 22u30  Hockeysters treffen Duitsland in EK-finale De Nederlandse hockeysters nemen het zondag in de finale van het EK op tegen Duitsland. De Duitse vrouwen versloegen Spanje in de halve finale met 3-2. Nike Lorenz maakte in de laatste minuut uit een strafcorner het winnende doelpunt. Oranje had eerder op de dag in Antwerpen al met maar liefst 8-0 gewonnen van Engeland.
23/08 22u15  Moeder vermoorde Romy (14) wil hogere straffen: ‘Verschrikkelijk wat in Breda is gebeurd’ De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
23/08 22u00  Luuk de Jong weer belangrijk bij nieuwe koploper Sevilla Zonder een doelpunt te maken was Luuk de Jong toch weer belangrijk bij Sevilla. In stadion Nuevo Los Cármenes van Granada won de ploeg van de Nederlandse spits het Andalusische onderonsje (0-1). De Jong was betrokken bij de enige goal. Zijn inzet werd niet afdoende gekeerd door Granada-doelman Rui Silva, waarna Jordán vlak na de rust de rebound voor zich opeiste.
23/08 22u00  NAC en De Graafschap blijven zonder puntenverlies NAC en De Graafschap blijven maar winnen in de Keuken Kampioen Divisie. De Bredase club moest tot het uiterste gaan om Cambuur (1-0) te verslaan. De Graafschap had minder moeite met FC Volendam: 3-0.
23/08 21u45  Noorse voetballer (16) verandert zijn naam officieel in Lionel Messi Je hebt de Iraanse Messi, een lookalike van de Argentijnse stervoetballer. En als er ergens een toptalent opduikt, wordt hij ook wel de Nigeriaanse Messi of de Colombiaanse Messi genoemd. Nu is er ook een Noorse Messi. Maar dan letterlijk. De 16-jarige Daniel Are Knutsen gaat voortaan officieel door het leven als Lionel Messi.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u30  Gezien de klimaatdoelstellingen is het waanzin dat in Nederland per plaats verschillende subsidies gelden Het loskoppelen van de regenpijp van het riool wordt steeds populairder. Vooral in Nijmegen gebeurt het vaak, mede door een subsidie in die gemeente. Of een inwoner een tegemoetkoming kan krijgen voor het afkoppelen hangt van de woonplaats af.
23/08 23u30  Amerikaan zat bijna drie maanden onschuldig vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u15  Afkoppelen regenpijp steeds populairder: aantal aanvragen in vier jaar tijd verdubbeld NIJMEGEN - Huizen loskoppelen van regenwater is in trek. Vooral in Nijmegen laten steeds meer bewoners hemelwater niet langer het riool in lopen, maar in een ton of de tuin. Het kostte Manfred Hendrix geen cent.
23/08 23u00  Emotioneel afscheid Lozano van PSV: ‘Onze harten doen pijn’ De transfer van Hirving Lozano is afgerond en hij vervolgt bij Napoli zijn toekomst. In een afscheidsbericht dat hij via Instagram verspreidde, sprak de 24-jarige Mexicaan vol respect en waardering over PSV en Eindhoven.
23/08 23u00  Transfer beklonken: El Jebli van De Graafschap naar Al-Faisaly DOETINCHEM - Youssef El Jebli heeft zijn gewenste transfer te pakken. De aanvallende middenvelder verruilt De Graafschap per direct voor Al-Faisaly, een club op het hoogste niveau van Saudi-Arabië.
23/08 22u45  Ede heeft primeur: zeldzame bij voor het eerst gespot in Nederland In Ede is op 30 juli tijdens veldwerk een zeldzame zwartpootwolbij aangetroffen, zo meldt Nature Today. Het gaat om een wilde bij die tot voor kort niet in Nederland voorkwam.
23/08 22u45  Auto belandt op de kop bij knooppunt Velperbroek ARNHEM – Op het knooppunt Velperbroek heeft vrijdagavond een ongeval plaatsgevonden. Een auto kwam daarbij op zijn dak tot stilstand.
23/08 22u30  Miljardair Kylie Jenner (22) is shopverslaafd: ‘Ik heb een probleem’ Kylie Jenner heeft haar creditcard weer flink laten wapperen. De 22-jarige realityster en ondernemer deelde op Instagram filmpjes van haar recente oogst en haar gigantische schoenenkast. ,,Ik heb een probleem”, schreef het zusje van Kim Kardashian erbij.
23/08 22u30  NEC recht de schouders in Kerkrade en pakt tegen Roda JC eerste zege KERKRADE - Met een enorme zucht van opluchting stapten de selectie van NEC vrijdagavond laat in de bus naar Nijmegen. In de bagageruimte zaten de eerste drie winstpunten van het seizoen, opgehaald in Kerkrade waar NEC Roda JC met 2-1 versloeg.
23/08 22u15  Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’ De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
23/08 22u00  NAC en De Graafschap blijven zonder puntenverlies NAC en De Graafschap blijven maar winnen in de Keuken Kampioen Divisie. De Bredase club moest tot het uiterste gaan om Cambuur (1-0) te verslaan. De Graafschap had minder moeite met FC Volendam: 3-0.
23/08 22u00  De Graafschap beleeft beste seizoenstart ooit door ruime zege op Volendam DOETINCHEM - De Graafschap is bezig aan zijn beste seizoenstart in de clubgeschiedenis. De Doetinchemse eerstedivisionist is na de zege van vrijdagavond op FC Volendam (3-0) met negen punten uit drie duels medekoploper.
23/08 22u00  NEC met hangen en wurgen bij Roda JC naar eerste zege van het seizoen KERKRADE - NEC heeft de eerste zege van het seizoen binnen. De Nijmegenaren wonnen vrijdagavond met 1-2 in Kerkrade van Roda JC. De Limburgers hielpen NEC in het zadel.
23/08 21u46  Arnhemse veelpleger in therapie na diefstallen in Nijmeegse supermarkt NIJMEGEN / ZUTPHEN - Het komt niet zo vaak voor dat een meervoudige strafkamer van de rechtbank direct na de inhoudelijke behandeling van een zaak uitspraak doet. In de zaak tegen een 47-jarige Arnhemmer gebeurde dat donderdag wel.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
23/08 22u15  Amerikaanse beurzen fors lager na Chinese tegenmaatregelen Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq verliezen tot 3% nadat China nieuwe heffingen aankondigt op Amerikaanse producten ter waarde van $75 mrd.
23/08 21u45  VDL Groep schrapt minimaal zeshonderd banen bij Nedcar Eindhovense industrieonderneming heeft last van zwakke automarkt.
23/08 20u00  Groeiende druk op Brazilië om ontbossing tegen te gaan Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kaarten de Braziliaanse bosbranden aan tijdens G7-top in Franse Biarritz.
23/08 18u15  Geëngageerde polder-Marokkaan moet ADO Den Haag rust én geld bezorgen Mohammed Hamdi is benoemd tot algemeen directeur van ADO Den Haag. In die functie streeft hij naar bestuurlijke rust en financiële gezondheid.
23/08 18u00  ASR wint op een door de handelsoorlog gedomineerde beursdag Beleggers keken uit naar de speech van Powell, maar het liep allemaal anders
23/08 16u30  AEX hoger na speech Powell Nieuwe Chinese heffingen maakten de speech die Fed-voorzitter Powell vandaag in Jackson Hole houdt nog pikanter.
23/08 16u30  VMware floreert als oliemannetje voor de cloud VMware heeft het afgelopen jaar Microsoft binnengehaald. Xbox is onderdeel van Microsoft. Gamers spelen op het Xbox podium op de eerste dag van de Gamescom 2019.
23/08 16u15  Wall Street lager na Chinese maatregelen Beleggers wachten op de toespraak van Fed-voorzitter Powell in Jackson Hole
23/08 16u00  Baudets Forum raakt opnieuw politicus kwijt aan fractie-Otten Statenlid Cornelis van den Berg zegt per direct zijn lidmaatschap op en maakt de overstap naar de nieuwe partij van Henk Otten.
23/08 16u00  AEX hoger in afwachting van speech Powell Nieuwe Chinese heffingen maken de speech die Fed-voorzitter Powell vandaag om 16.00 uur in Jackson Hole houdt nog pikanter.
23/08 15u15  Nederland gidsland Jarenlang was Nederland uitermate trots op zijn rol als gidsland. In veel was Nederland een voorloper, meenden de Nederlanders. Nu is er iets geks aan de hand. Niemand heeft het nog over Nederland als gidsland, terwijl ons land juist in deze tijd een voorbeeld is, vindt journalist Simon Kuper.
23/08 15u15  Stroomstoring op Schiphol. En zij was eindverantwoordelijke Birgit Otto heeft een van de verantwoordelijkste banen van Nederland. Als operationeel directeur Schiphol draagt ze zorg voor alles wat daar gebeurt, van al die stromen passagiers deze zomer tot de brandweer en de beveiliging.
23/08 15u15  Beurzen omlaag door oplaaien handelsoorlog Nieuwe Chinese maatregelen in de handelsoorlog met de VS zetten de beurzen vrijdag lager.
23/08 15u00  Beurs omlaag door oplaaien handelsoorlog Beleggers wachten op toespraak Fed-voorzitter, die vanmiddag mogelijk hints geeft over het rentebeleid. Op de Amsterdamse beurs worden de cijfers van ASR goed ontvangen.
23/08 14u00  Indices hoger in aanloop naar toespraak Powell Beleggers wachten op toespraak Fed-voorzitter, die vanmiddag mogelijk hints geeft over het rentebeleid. Op de Amsterdamse beurs worden de cijfers van ASR goed ontvangen.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 22u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
24/08 00u00  Trump verhoogt heffingen op Chinese goederen WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump voert nogmaals tariefsverhogingen door voor geïmporteerde goederen uit China. Hij doet dat uit woede op de door China aangekondigde importheffingen, die volgens hem politiek zijn gemotiveerd. Het bericht Trump verhoogt heffingen op Chinese goederen verscheen eerst op Nieuws.nl.
24/08 00u00  Geen US Open voor Vondrousova NEW YORK (ANP) - Tennisster Marketa Vondrousova heeft zich afgemeld voor de US Open. De 20-jarige Tsjechische, dit jaar finaliste op Roland Garros, heeft nog altijd teveel last van een polsblessure. Vondrousova nam na Wimbledon rust om haar pols te laten herstellen, maar tijdens de voorbereidingen in New York keerde de pijn al snel weer terug. Het bericht Geen US Open voor Vondrousova verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 23u15  Griekspoor verspeelt plek op US Open NEW YORK (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor had een plek in het hoofdtoernooi van de US Open voor het grijpen, tot de zenuwen ineens toesloegen. De 23-jarige Haarlemmer won in de beslissende kwalificatieronde tegen de Argentijn Marco Trungelliti de eerste set met 6-3 en stond in de tweede met 3-0 voor, maar gaf de partij daarna volledig uit handen. Het bericht Griekspoor verspeelt plek op US Open verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 22u30  Hockeysters tegen Duitsland in finale EK ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse hockeysters nemen het zondag in de finale van het EK op tegen Duitsland. De Duitse vrouwen versloegen Spanje in de halve finale met 3-2. Nike Lorenz maakte in de laatste minuut uit een strafcorner het winnende doelpunt. Oranje had eerder op de dag in Antwerpen al met maar liefst 8-0 gewonnen van Engeland. Het bericht Hockeysters tegen Duitsland in finale EK verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 22u30  ‘Maak einde aan dominante positie dollar’ JACKSON HOLE (ANP/BLOOMBERG) - In het wereldwijde financiële systeem zou niet de dollar dominant moeten zijn maar een soort cryptomunt, vergelijkbaar met de libra van Facebook. Met dat idee kwam het hoofd van de Bank of England, Mark Carney, in een toespraak op het jaarlijks symposium voor centralebankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Het bericht ‘Maak einde aan dominante positie dollar’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 21u45  Piek en Tabeling uitgeschakeld in kwartfinale BASEL (ANP) - Selena Piek en Robin Tabeling hebben op het WK badminton hun verrassende zegereeks in het gemengd dubbelspel niet kunnen voortzetten. In de kwartfinale was het als vierde geplaatste Thaise duo Dechapol Puavaranukroh/Sapsiree Taerattanachai veel te sterk: 21-11 21-7. Het bericht Piek en Tabeling uitgeschakeld in kwartfinale verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 21u15  Annan ziet Oranje groeien op EK ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben met twee klinkende zeges de twijfels over hun vorm weggenomen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan begon het EK in Antwerpen met twee remises, maar boekte daarna een monsterzege op Rusland (14-0) en was in de halve finales ook met maar liefst 8-0 te sterk voor Engeland. 'We zijn hartstikke hongerig', zei Annan bij de NOS. 'We willen heel graag een olympisch ticket en dit is het bewijs daarvan.' Het bericht Annan ziet Oranje groeien op EK verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 21u15  Osaka herstelt snel in aanloop naar US Open NEW YORK (ANP) - Tennisster Naomi Osaka is klaar om haar titel te verdedigen op de US Open, hoewel ze in de aanloop naar het grandslamtoernooi nog een knieblessure opliep. 'Gelukkig herstel ik altijd snel', zei de Japanse nummer 1 van de wereld tijdens de mediadag in het Louis Armstrong-stadion. 'Het ziet er goed uit.' Het bericht Osaka herstelt snel in aanloop naar US Open verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 20u45  Hogenkamp plaatst zich weer voor US Open NEW YORK (ANP) - Richèl Hogenkamp gaat voor de derde keer in haar tennisloopbaan meedoen aan het hoofdtoernooi van de US Open. In de laatste ronde van de kwalificaties versloeg de 27-jarige Nederlandse de Russische Varvara Gratsjeva: 6-4 7-6 (6). Het bericht Hogenkamp plaatst zich weer voor US Open verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 20u30  Amerikaans bedrijfsleven verwerpt oproep Trump WASHINGTON (ANP/RTR) - De uitlatingen van president Donald Trump over China zijn bij het Amerikaanse bedrijfsleven in het verkeerde keelgat geschoten. De ondernemersorganisatie US Chamber of Commerce verwierp de opmerking van de president dat Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek kunnen gaan naar alternatieven voor productie in China. Het bericht Amerikaans bedrijfsleven verwerpt oproep Trump verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 19u45  Hockeysters met royale zege naar finale EK ANTWERPEN (ANP) - De Nederlandse hockeysters kunnen zondag in Antwerpen hun Europese titel prolongeren. De ploeg van bondscoach Alyson Annan bereikte de finale met een klinkende zege op Engeland: 8-0. Bij het EK van twee jaar geleden in Amsterdam won Oranje in de halve finale ook van de Engelse vrouwen, maar toen was het veel spannender (1-0). Het bericht Hockeysters met royale zege naar finale EK verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 19u45  Volleybalsters starten EK met zege op Roemenië BOEDAPEST (ANP) - De Nederlandse volleybalsters hebben de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap eenvoudig gewonnen. In Boedapest moest Roemenië in drie sets buigen voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison: 25-21 25-18 25-9. Het bericht Volleybalsters starten EK met zege op Roemenië verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 19u15  In de spotlight: Anja Rijlaarsdam van Motiv ICT Security Een aantal jaar geleden is Anja Rijlaarsdam de security wereld binnengestapt om er nooit meer Het bericht In de spotlight: Anja Rijlaarsdam van Motiv ICT Security verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 19u00  Vos soleert naar ritzege in Noorwegen AKSIM (ANP) - Wielrenster Marianne Vos heeft de tweede etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De 32-jarige Brabantse sprong op het laatste klimmetje op zo'n 6 kilometer van de streep weg uit de voorste groep en soleerde naar de winst in Aksim. Vos bleef het sprintende peloton net voor op het laatste rechte stuk naar de finish, dat ook nog iets omhoog liep. Het bericht Vos soleert naar ritzege in Noorwegen verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/08 19u00  Nieuw soort bij gespot in Nederland DEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuwe bijensoort waargenomen, meldt Nature Today vrijdag. Het gaat om de Anthidium septemspinosum, die de zwartpootwolbij wordt genoemd. In totaal leven er nu 361 soorten bijen in Nederland. Het bericht Nieuw soort bij gespot in Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Geen US Open voor Vondrousova Marketa Vondrousova heeft zich afgemeld voor de US Open. De 20-jarige Tsjechische, dit jaar finaliste op Roland Garros, heeft nog altijd teveel last van een polsblessure. Vondrousova nam na Wimbledon rust om haar pols te laten herstellen, maar tijdens de voorbereidingen in New York keerde de pijn al snel weer terug.
23/08 23u45  Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u30  Amerikaan zat bijna drie maanden onschuldig vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
23/08 23u15  Griekspoor geeft plek op US Open weg Tallon Griekspoor had een plek in het hoofdtoernooi van de US Open voor het grijpen, tot de zenuwen ineens toesloegen. De 23-jarige Haarlemmer won in de beslissende kwalificatieronde tegen de Argentijn Marco Trungelliti de eerste set met 6-3 en stond in de tweede met 3-0 voor, maar gaf de partij daarna volledig uit handen.
23/08 23u15  Van deurbel tot vibrator: maak je hele huis slim Vroeger was niet alles beter, of in elk geval niet smart. Een slimme thermostaat is al in heel wat huizen te vinden, maar er kan meer van analoog naar digitaal. Tech-redacteur Christian Born opent zijn huis voor ons en laat zijn slimme speeltjes zien.
23/08 23u00  Emotioneel afscheid Lozano van PSV: ‘Onze harten doen pijn’ De transfer van Hirving Lozano is afgerond en hij vervolgt bij Napoli zijn toekomst. In een afscheidsbericht dat hij via Instagram verspreidde, sprak de 24-jarige Mexicaan vol respect en waardering over PSV en Eindhoven.
23/08 23u00  Moraes en El Ghazi leiden promovendus Villa naar eerste zege Aston Villa heeft zijn eerste overwinning binnen in de Premier League. De promovendus won na twee nederlagen in de derde competitiewedstrijd van Everton (2-0). De Braziliaan Wesley Moraes en invaller Anwar El Ghazi maakten de goals.
23/08 22u45  Auto via vangrail de sloot in langs snelweg A28 bij Ermelo De vangrail kon ze niet stoppen, maar ze kwamen met de schrik vrij. De auto van een tweetal weggebruikers raakte vrijdagavond van de weg bij Ermelo.
23/08 22u45  Dolend Anderlecht in diepe crisis na nieuwe nederlaag Anderlecht blijft verbazen. En niet in positieve zin. De flink gerestaureerde formatie rond Vincent Kompany, met onder anderen de Nederlandse talenten Philippe Sandler en Michel Vlap, de Franse voormalige topspeler Samir Nasri en de Belgisch international Nacer Chadli ging vanavond weer onderuit. Nu bij Racing Genk (1-0). Na vijf duels wacht de ‘tobclub’ uit Brussel nog altijd op zijn eerste zege.
23/08 22u30  Miljardair Kylie Jenner (22) is shopverslaafd: ‘Ik heb een probleem’ Kylie Jenner heeft haar creditcard weer flink laten wapperen. De 22-jarige realityster en ondernemer deelde op Instagram filmpjes van haar recente oogst en haar gigantische schoenenkast. ,,Ik heb een probleem”, schreef het zusje van Kim Kardashian erbij.
23/08 22u30  Borussia Dortmund ontsnapt bij FC Köln Borussia Dortmund heeft ook de tweede competitiewedstrijd van dit seizoen in winst omgezet. De ploeg van trainer Lucien Favre keek bij 1. FC Köln lang tegen een achterstand aan, maar trok het duel in de laatste 20 minuten naar zich toe: 1-3. Dortmund, dat de competitie vorige week begon met een 5-1-zege op FC Augsburg, gaat met zes punten aan kop in de Bundesliga.
23/08 22u30  Dubbel verlies Anderlecht: nederlaag bij Genk, flinke blessure Kompany Anderlecht blijft verbazen. En niet in positieve zin. De flink gerestaureerde formatie rond Vincent Kompany, met onder anderen de Nederlandse talenten Philippe Sandler en Michel Vlap, de Franse voormalige topspeler Samir Nasri en de Belgisch international Nacer Chadli ging vanavond weer onderuit. Nu bij Racing Genk (1-0). Na vijf duels wacht de ‘tobclub’ uit Brussel nog altijd op zijn eerste zege.
23/08 22u30  Hockeysters treffen Duitsland in EK-finale De Nederlandse hockeysters nemen het zondag in de finale van het EK op tegen Duitsland. De Duitse vrouwen versloegen Spanje in de halve finale met 3-2. Nike Lorenz maakte in de laatste minuut uit een strafcorner het winnende doelpunt. Oranje had eerder op de dag in Antwerpen al met maar liefst 8-0 gewonnen van Engeland.
23/08 22u15  Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’ De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
23/08 22u15  Luuk de Jong weer belangrijk bij nieuwe koploper Sevilla Zonder een doelpunt te maken was Luuk de Jong toch weer belangrijk bij Sevilla. In stadion Nuevo Los Cármenes van Granada won de ploeg van de Nederlandse spits het Andalusische onderonsje (0-1). De Jong was betrokken bij de enige goal. Zijn inzet werd niet afdoende gekeerd door Granada-doelman Rui Silva, waarna Jordán vlak na de rust de rebound voor zich opeiste.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/08 23u45  Trump verhoogt heffingen op Chinese goederen De Amerikaanse president Donald Trump voert nogmaals tariefsverhogingen door voor geïmporteerde goederen uit China. Hij doet dat uit woede op de door China aangekondigde importheffingen, die volgens hem politiek zijn gemotiveerd.
23/08 23u15  Arrestaties en gewonden rond G7-top Bij botsingen tussen betogers en ordetroepen in de plaats Urrugne in het zuidwesten van Frankrijk zijn zeventien personen aangehouden. Het geweld houdt verband met de top van de G7 die vanaf zaterdag plaatsheeft in badplaats Biarritz. Vier agenten raakten licht gewond. Kort na 22.00 uur was de rust weergekeerd, aldus de politie.
23/08 22u15  ‘Maak einde aan dominante positie dollar’ In het wereldwijde financiële systeem zou niet de dollar dominant moeten zijn maar een soort cryptomunt, vergelijkbaar met de libra van Facebook. Met dat idee kwam het hoofd van de Bank of England, Mark Carney, in een toespraak op het jaarlijks symposium voor centralebankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.
23/08 22u15  Weer Statenlid van FVD naar partij van Otten Forum voor Democratie verliest opnieuw een volksvertegenwoordiger aan Henk Otten, de ex-FVD’er die een eigen partij wil oprichten.
23/08 22u00  Fiscus in beroep in zaak kinderopvangtoeslag De Belastingdienst gaat in hoger beroep in een zaak die was aangespannen tegen de dienst in de kinderopvangtoeslagaffaire. De rechter bepaalde dat het hele onderzoeksdossier moet worden vrijgegeven aan de vrouw die de zaak aanspande. De fiscus maakt hier bezwaar tegen omdat het dossier ook persoonsgegevens van andere mensen bevat.
23/08 21u30  Rutte wacht voorstel Johnson over Noord-Ierse grenskwestie af Premier Rutte wacht rustig af met welk alternatief zijn Britse collega Johnson komt voor de Noord-Ierse grenskwestie.
23/08 21u00  „Besloten schouw in zaak Jos B. is censuur” De pers mag dinsdag niet aanwezig zijn bij de schouw op de Brunsummerheide in de zaak tegen Jos B., verdachte van de moord op Nicky Verstappen. Volgens de advocaat van meerdere media is er sprake van censuur.
23/08 21u00  Nagalm is uitdaging voor geluidstechnicus „De kerkganger moet ontspannen kunnen luisteren naar de preek.” Daarom zoeken de geluidsspecialisten van Schaapsound altijd naar „de beste oplossing voor de spraakverstaanbaarheid.” Dat is een uitdaging, vooral in een galmrijke ruimte.
23/08 20u45  Engelse kerken doelwit looddieven De dertiende-eeuwse Sint-Pieterskerk in het Zuid-Engelse Stourton Caundle is onlangs voor de tweede keer beroofd van haar loden dakbedekking. Looddiefstal is een veelvoorkomend probleem bij historische kerken in Engeland.
23/08 20u45  Duurste Zeeuwse knooppunt bijna klaar Het grootste en hoogstgelegen verkeersknooppunt van Zeeland is bijna af. Vanaf 30 september om vijf uur ’s morgens rijden de eerste auto’s over knooppunt Drie Klauwen bij de Westerscheldetunnel.
23/08 20u45  Tientallen christenen in Eritrea opgepakt In de Eritrese hoofdstad Asmara zijn zondag minstens tachtig christenen opgepakt. Ze worden vastgehouden in een politiebureau.
23/08 20u45  Snel in beroep in zaak kinderopvangtoeslag Het ministerie van Financiën gaat in hoger beroep in een zaak die was aangespannen tegen de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire. De rechter bepaalde dat het hele onderzoeksdossier moet worden vrijgegeven aan de vrouw die de zaak aanspande. Financiën maakt hier bezwaar tegen omdat het dossier ook persoonsgegevens van andere mensen bevat.
23/08 20u30  Amerikaans bedrijfsleven verwerpt oproep Trump De uitlatingen van president Donald Trump over China zijn bij het Amerikaanse bedrijfsleven in het verkeerde keelgat geschoten. De ondernemersorganisatie US Chamber of Commerce verwierp de opmerking van de president dat Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek kunnen gaan naar alternatieven voor productie in China.
23/08 20u16  Merkel: geen druk op Brazilië via handelsdeal De Europese Unie moet de handelsovereenkomst met de Mercosur-landen gewoon ratificeren, vindt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het dreigement van de Franse president Emmanuel Macron het akkoord te blokkeren als Brazilië niet harder optreedt tegen de bosbranden in eigen land, helpt niet het Amazonegebied te beschermen, aldus een woordvoerder van de Duitse regering.
23/08 20u01  NVWA waarschuwt voor botervervanger van Jumbo Naturli’ Foods haalt het product ‘Naturli’ Biologisch Smeerbare’ uit de Jumbo-supermarkten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt vrijdag dat het product wei-proteïne bevat terwijl het allergeen koemelk niet op de verpakking staat vermeld. Het gaat om de producten met houdbaarheidsdata tussen 30 augustus en 27 november 2019.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 23u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
23/08 20u00  Groei pakkettenmarkt opnieuw compensatie voor krimp postmarkt In 2018 zijn er opnieuw meer pakketten en minder brieven en kaarten verstuurd dan een jaar geleden. Samen groeiden deze markten wel: met de bezorging van pakketten en brievenbuspost werd ruim €3,5 miljard omzet gegenereerd. Dat staat in de Post- en Pakkettenmonitor 2018 die de ACM vrijdag publiceerde.
23/08 19u30  Auto in de sloot Kriekelaar Gemonde Een auto is vrijdag aan het einde van de middag in de sloot gereden op de kruising van de Krielelaar met De Schoonberg in het buitengebied van Gemonde.
23/08 18u15  Man vervolgd door OM voor uploaden naaktbeelden sauna Nederasselt Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland vervolgt een 40-jarige man uit Drachten, die ervan verdacht wordt dat hij naaktbeelden uit een sauna in Nederasselt heeft geüpload op een pornografische website. Dit heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.
23/08 17u45  Gemeente Almere moet Nederlands-Somalisch gezin opvangen Een dakloos gezin uit Groot-Brittannië moet per direct onderdak krijgen van de gemeente Almere. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdag beslist in een spoedprocedure.
23/08 16u00  Douane onderschept bijna 3000 kilo cocaïne Rotterdamse Haven Afgelopen dinsdag heeft de Douane tijdens een controle op de Maasvlakte een partij cocaïne aangetroffen. Iets later, in de nacht van dinsdag op woensdag, was het weer raak, de Douane vond toen nog een container met drugs. 'De bijna 3000 kilo aan cocaïne uit beide containers zijn inmiddels vernietigd', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.
23/08 15u45  Grapperhaus: 'positieve grondhouding Thaise autoriteiten zeer bemoedigend' Vrijdag heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Bangkok gesproken met de Thaise premier generaal Prayut Chan-o-cha en de Thaise minister van Justitie Somsak Thepsutin. 'Het gesprek is gegaan over de samenwerking tussen Thailand en Nederland op meerdere terreinen, zoals handel, technologie, landbouw en rechtshulp', zo meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag.
23/08 15u30  Vrouw neergestoken in ziekenhuis, man aangehouden Vrijdagmiddag heeft de politie in Gouda om 14.20 uur een 47-jarige man uit Haastrecht aangehouden na een steekincident in het Groen Hart ziekenhuis aan de Bleulandweg. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.
23/08 15u00  Je huis verduurzamen met een beperkt budget: 3 tips In 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Hierin is het doel gesteld in 2030 ten opzichte van 1990 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten. Om dit te realiseren wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het vervoer in Nederland, en naar hoe we wonen. Het verduurzamen van woningen is een veelbesproken onderwerp. Vaak geven mensen aan dit niet te kunnen, omdat ze er geen geld voor hebben. Is dat bij jou ook het geval? Hieronder geven we drie tips om toch een huis te verduurzamen met een beperkt budget.
23/08 14u45  Vrouw aangehouden na steken man in Geleen De politie heeft vrijdagmiddag in Geleen een 34-jarige vrouw uit Geleen aangehouden op de Einighauserweg. 'De vrouw zou rond 12.30 uur een 37-jarige man uit Geleen hebben gestoken. De man raakte hierdoor licht gewond. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor behandeling', zo laat de politie vrijdagmiddag weten.
23/08 12u30  OM eist forse straffen voor mislukte liquidaties en voorbereiden liquidatie Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen twee Amsterdammers forse straffen geëist voor hun vermeend aandeel in poging(en) liquidatie en het voorbereiden van een liquidatie. 'Het OM heeft de rechtbank gevraagd de 25-jarige el B. tot 25 jaar te veroordelen en zijn leeftijdgenoot Z. tot 15 jaar', zo heeft het OM laten weten.
23/08 12u15  Zeventien 'geldezels' gearresteerd na WhatsAppfraude De politie heeft de afgelopen week in en rond Apeldoorn in totaal zeventien personen aangehouden voor WhatsAppfraude. 'De zeventien worden ervan verdacht dat ze hun bankrekening ter beschikking hebben gesteld en zo hebben meegewerkt aan de fraude. Het gaat om zogenoemde geldezels’, zo meldt de politie vrijdag.
23/08 12u15  Beginnend bestuurster ramt gevels Turkeijeweg in Waterlandkerkje Om ongeveer 00.45 uur in de nacht van woensdag op donderdag reed een 23-jarige vrouw uit die plaats over de Turkeijeweg. In een bocht raakte zij de macht over het stuur kwijt, reed de weg af en crashte tegen de gevels van twee woningen.
23/08 12u00  Brand in pand Leger des Heils Beekbergen In een pand van het Leger des Heils in de Dorpsstraat van het Gelderse Beekbergen is donderdagavond brand uitgebroken.
23/08 11u45  Vanaf zaterdag hitteplan weer uit de kast De komende dagen wordt het weer erg warm in Nederland met temperaturen die weer richting of zelfs over de 30 graden gaan. 'Daarom activeert het RIVM vanaf zaterdag 24 augustus 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland', zo laat het RIVM vrijdag weten. Dat is deze zomer dan al voor de tweede keer want precies een maand geleden werd het hitteplan op 23 juli ook al geactiveerd.
23/08 10u30  Explosie woning na inval AT bij verwarde man Bij een explosie in een woning in Hoensbroek zijn donderdagavond tegen middernacht de bewoner en een lid van het Arrestatieteam (AT) van de politie gewond geraakt. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 20u00
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
23/08 22u30  Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi Fan zijn we allemaal wel geweest. Of het nou Justin Bieber, Star Wars of paarden was. Toch heb je fans, en je hebt f a n s. De 16-jarige Daniel Are Knutsen uit Noorwegen is zo erg fan van zijn idool Lionel Messi dat hij besloten heeft zijn naam te veranderen naar... precies: Lionel Messi. 
23/08 21u45  Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie Duizenden euro's besteedde de 27-jarige Fiona Melbul aan haar geweldige Instagram-vakantie, om er maar een beetje bij te kunnen horen. Ze wilde haar vrienden jaloers maken met een fantastische vakantie. Alleen had ze daar helemaal geen geld voor. Nu heeft ze zo'n 12.000 euro aan schuld en woont ze weer bij haar ouders. 
23/08 20u45  Restaurant gesloopt nadat eigenaar toeristen aanviel Albanië zit als vakantiebestemming in de lift en het land wil zich dan ook positief profileren naar de buitenwereld. Wie het toerismevriendelijke imago van het land besmeurt, kan keiharde sancties verwachten. Dat ondervond een restauranteigenaar die Spaanse toeristen lastig viel.
23/08 19u00  Wachtende Ariana-fans mogen eindelijk Ziggo Dome in Het geduld van de trouwe Arianators wordt dan eindelijk beloond. Al sinds vrijdagochtend bivakkeren tientallen fans voor de deur van de Ziggo Dome, om vooraan te kunnen staan bij het optreden van Ariana Grande.
23/08 18u15  Amazonebranden: 'We moeten hier iets aan doen' Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. „Het is echt verschrikkelijk wat daar gebeurt', zegt minister-president Mark Rutte. „Het is niet ongebruikelijk dat er branden zijn maar op deze schaal en zo vroeg in het seizoen, dat is buitengewoon schokkend.'
23/08 18u00  Amazonebranden: 'We moeten iets doen' Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. „Het is echt verschrikkelijk wat daar gebeurt', zegt minister-president Mark Rutte. „Het is niet ongebruikelijk dat er branden zijn maar op deze schaal en zo vroeg in het seizoen, dat is buitengewoon schokkend.'
23/08 17u00  Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Dat schrijft RTL Nieuws. Kno-artsen maken zich grote zorgen, want zij zien de gehoorproblemen met jongeren toenemen.
23/08 15u30  Ook Rijkswaterstaat start zaterdag hitteprotocol Na het RIVM neemt ook Rijkswaterstaat maatregelen vanwege de verwachte hitte. Vanaf zaterdagochtend 10.00 uur geldt het zogenoemde hitteprotocol, tot 20.00 uur 's avonds. Dat protocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan, direct geholpen worden door een berger. 
23/08 15u00  8-jarige Duitse jongen gaat weer joyriden Voor de tweede keer in twee dagen is een Duits jongetje van 8 jaar oud gaan joyriden. In de nacht van dinsdag op woensdag pikte hij de auto van zijn moeder voor een tocht over de snelweg bij Soest, in Noord-Rijnland-Westfalen. Twee nachten later toerde hij met behoorlijke snelheid door de binnenstad van Dortmund.
23/08 14u00  'Dakloze jongere heeft vanaf moment 0 pech' In net aan tien jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland meer dan verdubbeld. Het aantal jonge daklozen - 18- tot 30-jarigen - is zelfs verdriedubbeld. Ongeveer 12,6 duizend jongeren zwerven rond op straat, zonder veilige thuisbasis om naartoe te gaan. Volgens Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren Nederland is dat een zeer ernstige zaak, maar is er, door middel van een actieplan, ook sprake van een inhaalslag.
23/08 14u00  Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, maar toch lijkt er een kans te zijn dat de diersoort niet uitsterft. Keniaanse dierenartsen en wetenschappers zijn dankzij ingewikkelde voorplantingstechnieken een stap dichterbij de redding van de dieren gekomen. 
23/08 13u30  'Topsporters poetsen meer, hebben slechtere tanden' Topsporters hebben een slechter gebit dan gewone mensen, terwijl ze grondiger hun tanden poetsen. De reden: sporters nemen veel meer sportdranken, energierepen en gelletjes. Daar zitten zo veel suikers en zuren in, dat ze tanden beschadigen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de University College in Londen.
23/08 13u15  Noorwegen stopt onderzoek naar vermiste Nederlander De Noorse politie heeft het onderzoek naar Arjen Kamphuis afgesloten. De Amsterdammer raakte vorig jaar augustus vermist tijdens een trip in Noorwegen. Er kwam een grote zoekactie op gang, maar tot zover heeft die niet tot resultaten geleid. 
23/08 13u00  Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend Vanaf zondag 1 september kun je weer genieten van een nieuw seizoen van Expeditie Robinson, waar zo'n twintig BN'ers met elkaar de strijd aangaan op de Filipijnen. Er waren al heel wat deelnemers bekend gemaakt, maar nu weten we ook eindelijk wie de laatste twee zijn! Binnenkort kun je ook Roy Donders (stylist, mede bekend van zijn trainingspakken) en Berdien Stenberg (fluitiste) volgen op het tropische eiland, waar ze ingewikkelde opdrachten moeten voltooien.
23/08 11u45  Het wordt heet! Zaterdag hitteplan heel Nederland De komende dagen lopen de temperaturen naar verwachting weer flink op. Het RIVM stelt daarom zaterdag weer het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte.
Laatste update: vrijdag 23 augustus 2019, 22u30
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Trump verhoogt heffingen op Chinese goederen24/08 00u00 - Nieuws.nl: WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump voert nogmaals tariefsverhogingen door voor geïmporteerde goederen uit China. Hij doet dat uit woede op de door China aangekondigde importheffingen, die volgens hem politiek zijn gemotiveerd. Het bericht Trump verhoogt heffingen op Chinese goederen verscheen eerst op Nieuws.nl.
0x Geen US Open voor Vondrousova24/08 00u00 - Nieuws.nl: NEW YORK (ANP) - Tennisster Marketa Vondrousova heeft zich afgemeld voor de US Open. De 20-jarige Tsjechische, dit jaar finaliste op Roland Garros, heeft nog altijd teveel last van een polsblessure. Vondrousova nam na Wimbledon rust om haar pols te laten herstellen, maar tijdens de voorbereidingen in New York keerde de pijn al snel weer terug. Het bericht Geen US Open voor Vondrousova verscheen eerst op Nieuws.nl.
0x Trump verhoogt heffingen op Chinese goederen23/08 23u45 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse president Donald Trump voert nogmaals tariefsverhogingen door voor geïmporteerde goederen uit China. Hij doet dat uit woede op de door China aangekondigde importheffingen, die volgens hem politiek zijn gemotiveerd.
0x Kind stuurt burgemeester brief na doodrijden poes23/08 23u45 - De Telegraaf: De burgemeester van Emmen heeft deze week een bijzondere, maar evenwel verdrietige brief gekregen. De veelzeggende tekening is afkomstig van een kind dat zijn poes is verloren.
0x Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth23/08 23u45 - Gelderlander: Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
0x Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth23/08 23u45 - BN/DeStem: Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
0x Trump verhoogt aangekondigde importheffingen op Chinese goederen23/08 23u45 - Nu.nl: De Verenigde Staten stellen hogere importheffingen in voor goederen uit China, meldt president Donald Trump vrijdagavond. De aankondiging volgt na het Chinese besluit om de invoertarieven op Amerikaanse goederen te verhogen.
0x Geen US Open voor Vondrousova23/08 23u45 - De Stentor: Marketa Vondrousova heeft zich afgemeld voor de US Open. De 20-jarige Tsjechische, dit jaar finaliste op Roland Garros, heeft nog altijd teveel last van een polsblessure. Vondrousova nam na Wimbledon rust om haar pols te laten herstellen, maar tijdens de voorbereidingen in New York keerde de pijn al snel weer terug.
0x Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth23/08 23u45 - De Stentor: Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.
0x Geen US Open voor Vondrousova23/08 23u45 - AD.nl: Marketa Vondrousova heeft zich afgemeld voor de US Open. De 20-jarige Tsjechische, dit jaar finaliste op Roland Garros, heeft nog altijd teveel last van een polsblessure. Vondrousova nam na Wimbledon rust om haar pols te laten herstellen, maar tijdens de voorbereidingen in New York keerde de pijn al snel weer terug.

Statistieken

Artikels:
27873
Gelezen:
1
Aantal lezers nu:
27


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven