vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
26/04 01u30  Noord-Koreaanse leider Kim: 'Vrede in Korea afhankelijk van houding VS' Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vrede op het Koreaanse schiereiland volledig afhankelijk van de houding van de Verenigde Staten in toekomstige onderhandelingen.
26/04 00u45  Voorzitter Brits Lagerhuis weigert koninklijke uitnodiging voor diner Trump De voorzitter van het Britse Lagerhuis, John Bercow, heeft een uitnodiging van koningin Elizabeth om een staatsbanket met de Amerikaanse president Donald Trump bij te wonen naast zich neergelegd.
25/04 23u30  Krachtige cycloon Kenneth bereikt kust Mozambique vijf weken na Idai Met windsnelheden tot 280 kilometer per uur is de tropische storm Kenneth aan land gegaan in het Afrikaanse Mozambique. Dat meldt de nationale rampendienst van het land. Het zou volgens meteorologen gaan om de krachtigste storm die het land ooit heeft geraakt.
25/04 23u00  Hiddema: 'Otten heeft het nooit met kwade bedoelingen gedaan' Het aanblijven van Henk Otten als bestuurslid van Forum voor Democratie (FVD) wordt nu heel erg moeilijk, vindt Theo Hiddema. Hij reageert daarmee op een opzienbarende donatie uit de partijkas die Otten aan zichzelf deed. 'We hebben dat geprobeerd stil te houden omwille van de reputatie van Otten.
25/04 22u45  PSV meldt zich na eenvoudige zege bij Willem II weer naast Ajax PSV heeft donderdag de aansluiting behouden met koploper Ajax. De op papier lastige uitwedstrijd tegen Willem II werd relatief eenvoudig met 0-3 gewonnen.
25/04 22u15  Reisorganisaties gaan Nederlanders terughalen uit Sri Lanka De reisorganisaties gaan vrijdag al 'hun' Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Daartoe heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder donderdag een aangescherpt reisadvies heeft afgegeven.
25/04 22u00  PSV na rust op comfortabele voorsprong bij Willem II In de Eredivisie wil PSV op bezoek bij Willem II het gat met AJax dichten. De Eindhovenaren zijn om 20.45 uur begonnen. Eerder op de avond boekte ADO Den Haag een 3-1-zege op Excelsior. Volg alles in ons liveblog.
25/04 21u30  PSV op comfortabele voorsprong bij Willem II In de Eredivisie wil PSV op bezoek bij Willem II het gat met AJax dichten. De Eindhovenaren zijn om 20.45 uur begonnen. Eerder op de avond boekte ADO Den Haag een 3-1-zege op Excelsior. Volg alles in ons liveblog.
25/04 21u15  PSV weet nog niet te scoren bij Willem II In de Eredivisie wil PSV op bezoek bij Willem II het gat met AJax dichten. De Eindhovenaren zijn om 20.45 uur begonnen. Eerder op de avond boekte ADO Den Haag een 3-1-zege op Excelsior. Volg alles in ons liveblog.
25/04 21u00  PSV zet titelrace voort bij Willem II In de Eredivisie wil PSV op bezoek bij Willem II het gat met AJax dichten. Eerder op de avond boekte ADO Den Haag een 3-1-zege op Excelsior. Volg alles in ons liveblog.
25/04 20u30  Henk Otten uit partijbestuur Forum voor Democratie na 'karaktermoord' Henk Otten, medeoprichter van Forum voor Democratie (FVD), treedt per direct terug uit het partijbestuur. Hij neemt het onder anderen partijleider Thierry Baudet kwalijk dat er 'karaktermoord is gepleegd', zo liet hij donderdag via Twitter weten.
25/04 20u30  PSV maakt zich op voor cruciale uitwedstrijd tegen Willem II In de Eredivisie staan donderdag de laatste twee duels van de 32e speelronde op het programma. PSV hoopt om 20.45 uur de achterstand op Ajax goed te maken. De Eindhovenaren spelen uit bij Willem II. Eerder op de avond boekte ADO Den Haag een 3-1-zege op en Excelsior. Volg alles in ons liveblog.
25/04 20u15  Politie denkt dat bestuurder met opzet op stadhuis Harderwijk inreed De politie gaat ervan uit dat de bestuurder die donderdagmiddag met een auto tegen het gemeentehuis van Harderwijk aanreed, dat met opzet heeft gedaan, bevestigt een politiewoordvoerder tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving door Omroep Gelderland.
25/04 19u45  Oud-minister van Financiën Johan Witteveen (97) overleden Oud-minister van Financiën Johan Witteveen is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden, zo meldt de Soefi Beweging waaraan hij verbonden was donderdag.
25/04 19u45  Amnesty: Internationale coalitie doodde 1.600 burgers bij offensief Raqqa De door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie heeft volgens Amnesty International bijna zestienhonderd burgers gedood tijdens luchtaanvallen op Raqqa in 2017. Jarenlang fungeerde de Syrische stad als de hoofdstad van het gebied dat in handen van Islamitische Staat was.
Laatste update: vandaag om 1u30
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
25/04 22u45  Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Evert-Jan Henrichs, niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Ondanks het spreekverbod lichtte de raadsman het conflict toe in de talkshow van Eva Jinek.
25/04 22u15  Al 10.000 keer hulp voor dieren van minima Sinds 2016 zijn huisdieren 10.000 keer geholpen met een gratis bezoek aan de dierenarts. Dat gebeurt onder de regeling Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima. Daarmee wordt voorkomen dat mensen door gebrek aan geld niet naar de dierenarts gaan of hun dieren niet laten chippen of onvruchtbaar laten maken.
25/04 22u00  Miljoeneninjectie gemeenten om zorgtekorten te lijf te gaan Om de grote zorgtekorten bij gemeenten te lijf te gaan, stut het kabinet ze met honderden miljoenen. Gemeentebesturen zitten nu nog met de handen in het haar omdat ze veel meer geld aan zaken als jeugdhulp kwijt zijn dan ze ervoor krijgen van het Rijk.
25/04 21u30  Ruzie FvD: 'Dit zijn LPF-achtige toestanden' Het conflict binnen FvD heeft geleid tot het opstappen van Henk Otten als bestuurslid. Hij vindt dat Baudet 'karaktermoord' op hem pleegt.
25/04 21u30  Oud-minister van Financiën Witteveen overleden Oud-minister van Financiën Johan Witteveen (VVD) is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VVD donderdag laten weten.
25/04 21u15  Risico nieuwe aanslagen Sri Lanka: alle Nederlandse toeristen terug Op Sri Lanka is een groot risico op nieuwe aanslagen. Daarvoor waarschuwt Buitenlandse Zaken in een aangepast reisadvies. Het ministerie heeft inmiddels een negatief reisadvies afgekondigd voor Sri Lanka. Alle Nederlandse toeristen worden daarom vanaf vrijdag teruggehaald naar Nederland, op last van het calamiteitenfonds.
25/04 21u00  Ter Apel schrikt van asielbus: 'Je bent hier niet veilig' Wisselende reacties in Ter Apel na de commotie rondom de herrieschoppende asielzoekers op buslijn 73.
25/04 20u45  Henk Otten weg als Forum-bestuurder Henk Otten is opgestapt als bestuurslid van Forum voor Democratie. Daarmee heeft de mede-oprichter van de partij aan het kortste eind getrokken bij de openlijke ruzie met partijleider Thierry Baudet.
25/04 20u30  Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD Penningmeester en bestuurslid Henk Otten van Forum voor Democratie stapt op als bestuurslid. Hij vindt het onthutsend om te zien hoe zijn mede-oprichters karaktermoord op hem plegen.
25/04 20u15  Toyota Camry is onvervalste prijsvechter Wereldwijd is de Toyota Camry nog altijd een van de populairste, zo niet dé populairste grote sedan, maar in West-Europa verdween de auto in 2004 na een aantal tegenvallende jaren van de markt. Na een afwezigheid van 15 jaar is de Camry nu weer terug om de Avensis te vervangen. Van die naar Europese smaak ontwikkelde middenklasser komt geen directe opvolger en dus mag de begin 2017 geïntroduceerde Camry nu ook hier zijn opwachting maken. Dikke zescilinders blijven in Azië en de VS, wij krijgen alleen de Hybrid. Dat is een aandrijflijn die we al kennen uit de Lexus ES 300h en Toyota RAV4 Hybrid.
25/04 20u15  ’Vergelijking Van der Poel met Merckx overdreven’ Het was met Mathieu van der Poel de afgelopen weken genieten voor jong en oud. Ik heb zelfs mensen die de wielersport niet van dichtbij volgen gehoord over hoe geweldig de prestaties van hem zijn, en dan met name die fantastische zege in de Amstel Gold Race.
25/04 20u15  Zeven tips om écht te verdienen op de vrijmarkt Vincent Zwiggelaar is eigenaar van een veilinghuis, Zwiggelaar Auctions in Amsterdam, en zelf een succesvol schatzoeker. Hij raadt aan om vooral te letten op ’kleine floddertjes’. „Je denkt misschien dat bijvoorbeeld een bijbel uit 1880 heel waardevol is, maar daar krijg je maar een paar euro voor. Terwijl een voetbalprogramma van de wedstrijd Nederland-Duitsland uit de jaren dertig zomaar tweehonderd euro kan opbrengen.”
25/04 20u15  ’Risico nieuwe aanslagen Sri lanka’ Op Sri Lanka is een groot risico op nieuwe aanslagen. Daarvoor waarschuwt Buitenlandse Zaken in een aangepast reisadvies. Het ministerie heeft inmiddels een negatief reisadvies afgekondigd voor Sri Lanka.
25/04 20u15  Hiddema: 'Jongens, hou toch op met die onzin!' Forum-kamerlid Theo Hiddema is bang dat alles wat Baudet en Henk Otten de afgelopen tijd hebben opgebouwd de mist ingaat vanwege een 'greep in de kas'.
25/04 20u00  'Risico nieuwe aanslagen Sri lanka' Op Sri Lanka is een groot risico op nieuwe aanslagen. Daarvoor waarschuwt Buitenlandse Zaken in een aangepast reisadvies. Het ministerie heeft inmiddels een negatief reisadvies afgekondigd voor Sri Lanka.
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 22u45
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
25/04 17u15  FVD?er Otten maakte 30.000 euro over aan zichzelf Het partijbestuur van Forum voor Democratie (FVD) heeft Henk Otten, leider van de Eerste Kamerfractie van de partij, verzocht om ‘eervol terug te treden’ als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen. Hij blijkt onlangs 30.000 euro aan zichzelf te hebben overgemaakt, meldt NRC. Otten bevestigt de betaling tegenover het avondblad, … Continued The post FVD’er Otten maakte 30.000 euro over aan zichzelf appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/04 14u45  Machtsstrijd binnen FVD: wie wint? Het partijbestuur van Forum voor Democratie (FVD) heeft Henk Otten, leider van de Eerste Kamerfractie van de partij, verzocht om ‘eervol terug te treden’ als medewerker van de Tweede Kamerfractie en zijn contract op te zeggen. Dat twitterde partijleider Thierry Baudet woensdag. Hij wenst Otten veel succes in zijn rol als ‘beoogd Eerste Kamerlid’. Betekent … Continued The post Machtsstrijd binnen FVD: wie wint? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/04 12u15  ?Declaratie van 124.000 euro aan reiskosten door universiteitsbestuurder is onacceptabel? In politiek Den Haag is verontwaardiging ontstaan over de declaraties van Anton Pijpers, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Afgelopen week werd bekend dat hij in 2018 in totaal voor ruim 124.000 euro aan reiskosten heeft gedeclareerd. Het grootste deel van dat geld is besteed aan een dienstauto met chauffeur, staat … Continued The post ‘Declaratie van 124.000 euro aan reiskosten door universiteitsbestuurder is onacceptabel’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/04 10u00  ?Vrijheid van meningsuiting is heilig, maar er zijn grenzen? De Amerikaanse prediker Steven Anderson (37) wil ‘zieltjes gaan winnen’ in Amsterdam. De voorganger van een Baptistenkerk in de staat Arizona is voorstander van de doodstraf voor homoseksuelen en ontkenner van de Holocaust. Moet hij bij de grens worden geweerd of heeft ook hij recht op vrijheid van meningsuiting? Dit vindt u. In de rubriek … Continued The post ‘Vrijheid van meningsuiting is heilig, maar er zijn grenzen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 19u15  In Delaware zijn ze Nederlandse kolonisten nog niet vergeten Over de Nederlandse rol in New York weet bijna iedereen wel wat. Maar ook in de nabijgelegen staat Delaware waren Nederlanders als eerste. Het plaatsje Lewes in de staat Delaware is trots op zijn historie. In de winkelstraat, dat volstaat met 18e eeuwse Britse huizen, hangen Nederlandse vlaggen en bloeien honderden tulpen. Op de hoek … Continued The post In Delaware zijn ze Nederlandse kolonisten nog niet vergeten appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 19u15  Greenpeace dreigt met rechtszaak. Doelwit: kolenbedrijven Lees meer >
24/04 14u45  Na VVD en FVD ook discussie bij CDA: ?Radicaal politiek midden nodig? In aanloop naar de Europese verkiezingen van volgende maand gaan steeds meer partijen in debat over de te volgen koers. Nadat Forum voor Democratie en de VVD afgelopen weekeinde de discussie openden, is het woensdag de beurt aan het CDA. Partijprominenten pleiten voor een ‘nieuw radicaal politiek midden’. Maar wat is dat eigenlijk? Diverse vooraanstaande … Continued The post Na VVD en FVD ook discussie bij CDA: ‘Radicaal politiek midden nodig’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 14u45  Dag van nationale rouw in Sri Lanka in beeld Twee dagen na de aanslagen die op Eerste Paasdag ruim 350 levens eisten – ook drie Nederlanders kwamen om – was er dinsdag een dag van nationale rouw in Sri Lanka. Fotograaf Friso Wesseling is in de hoofdstad Colombo en legde vast hoe burgers de dag beleefden en het gewone leven weer proberen op te … Continued The post Dag van nationale rouw in Sri Lanka in beeld appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 12u30  ?Bijzonder onderwijs is kwalitatief uitstekend: afschaffing zou absurd zijn? VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stelde artikel 23 afgelopen weekeinde ter discussie. We vroegen u: is afschaffing van het bijzonder onderwijs noodzakelijk om misstanden als op het Cornelius Haga Lyceum tegen te gaan? Of is de vrijheid van onderwijs daarvoor een te groot goed? Lees hier een selectie van de reacties op de Stelling van de Dag. … Continued The post ‘Bijzonder onderwijs is kwalitatief uitstekend: afschaffing zou absurd zijn’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/04 12u30  ?Ga juist in discussie met haatprediker?? Lees meer >
23/04 19u15  Waarom er meer winkelwinnaars dan -verliezers zijn en de V&D moet terugkomen Enig darwinisme is de retail niet vreemd. Wie zijn de winnaars? En wie de verliezers? En wie worden de winnaars van de toekomst? En waarom is het warenhuis niet ten dode opgeschreven? En waarom moet het middensegment terugkomen – van nooit weggeweest? In dit artikel de antwoorden. De retail staat namelijk aan de vooravond van … Continued The post Waarom er meer winkelwinnaars dan -verliezers zijn en de V&D moet terugkomen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
23/04 19u15  Geweld tegen christenen: ook deze kerken werden aangevallen Lees meer >
23/04 14u15  ?Tijd om bijzonder onderwijs af te schaffen? Met de misstanden op het islamitische Cornelius Haga Lyceum is de discussie over het bijzonder onderwijs weer opgelaaid. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stelde afgelopen weekeinde artikel 23, waarin de vrijheid van onderwijs is gewaarborgd, openlijk ter discussie. ‘Als de vrijheid van onderwijs een ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie … Continued The post ‘Tijd om bijzonder onderwijs af te schaffen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
19/04 17u15  Hoe levendig is het Europese christendom nog? Lees meer >
19/04 16u00  Zelfs Democraten geloven niet meer in impeachment Trump Het Mueller-rapport legt stap voor stap uit hoe Trump het onderzoek naar hem probeerde tegen te werken. Het schetst geen fraai beeld. Toch viert hij feest, want politieke gevolgen lijkt het niet te hebben. Twee jaar onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller hebben geleid tot een document van bijna 450 pagina?s, waarin wordt gesteld dat … Continued The post Zelfs Democraten geloven niet meer in impeachment Trump appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 17u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
25/04 19u15  'Koninginnedag inruilen voor Koningsdag was geen goede keuze' Koning Willem-Alexander heeft op zijn verjaardag al jaren pech met het weer. En dit jaar is niet anders. Koningsdag wordt de koudste dag van de week, het gaat regenen en kan ook nog eens stevig waaien. Een paar dagen later - op de voormalige Koninginnedag - wordt het vijf graden warmer, droog en waait het een stuk minder.
25/04 18u45  Chaos in top Forum voor Democratie: 'Teleurstellend voor de partij' Er is gedonder in de top van Forum voor Democratie nu het partijbestuur wil dat medeoprichter Henk Otten zich terugtrekt. FvD'ers door het hele land zien het gedoe vanaf een afstand aan. "Het is vooral teleurstellend voor de partij", zegt een hooggeplaatste FvD'er. "Wat er nu allemaal gebeurt, zie je liever niet." 
25/04 16u15  Groots afscheid van slachtoffers ongeluk A12: 'Het huis is zo leeg' In één klap je verloofde, je twee broertjes en je neef verliezen. Het moet ondraaglijk zijn voor Busra. De vrouw zou dit weekend trouwen, maar een nachtmerrie begon toen haar aanstaande Joey (26), haar broertjes Yunus (16) en Mohammed (21) en haar neef Emre (18) gisteren om het leven kwamen bij een ongeluk op de A12.
25/04 16u00  Groots afscheid van slachtoffers ongeluk A12: 'Ik hou van jullie. Voor altijd' In één klap je verloofde, je twee broertjes en je neef verliezen. Het moet ondraaglijk zijn voor Busra. De vrouw zou dit weekend trouwen, maar een nachtmerrie begon toen haar aanstaande Joey (26), haar broertjes Yunus (16) en Mohammed (21) en haar neef Emre (18) gisteren om het leven kwamen bij een ongeluk op de A12.
25/04 11u15  Kopstuk OM geschorst om geheime liefdesaffaire: schadelijk voor hele organisatie Met hun relatie hebben OM-kopstukken Marc van Nimwegen en Marianne Bloos de integriteitsregels ernstig overschreden en dat is schadelijk geweest voor de gehele organisatie. Dat is de keiharde conclusie van de commissie-Fokkens. Het OM heeft Van Nimwegen gisteren geschorst.
25/04 10u30  Politie beëindigt healingsessie na overlijden 31-jarige deelnemer De politie heeft gisteravond een inval gedaan in een huis in het Brabantse Eersel toen daar een healingsessie aan de gang was. Bij die sessie werd de verboden stof ayahuasca gebruikt. In dezelfde woning nam een Hongaarse man een paar weken geleden ook deel aan de sessie. Hij werd later dood aangetroffen.
25/04 09u00  Uniek: zeldzame neushoorn bevallen na kunstmatige inseminatie Neushoorn Akuti heeft geschiedenis geschreven. Na een zwangerschap van vijftien maanden is ze gisteren bevallen van een babyneushoorn. En dat is al vrij zeldzaam, maar wat het echt uniek maakt is dat Akuti zwanger werd door kunstmatige inseminatie. "Dit is een historisch moment."
25/04 06u15  Gepest op het werk: 'Wat je ook doet, wacht niet te lang met bespreken' 1,2 miljoen Nederlanders hebben te maken met pesten, intimidatie of discriminatie op het werk. Een werknemer van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vroeg hulp aan haar leidinggevende, maar kreeg die niet. Ze staat vandaag tegenover haar werkgever in de rechtbank. Hoe zorg je dat het niet zover komt?
25/04 06u15  Imitatie-burgers als big business: 'Klanten komen ervoor terug' Vleesvervangers lijken meer op 'echt' vlees dan ooit en grote bedrijven investeren graag in dit nepvlees. Het doel: vegetarische vleesalternatieven uit de niche halen.
25/04 06u15  Recordaantal gevallen van mazelen in VS De Verenigde Staten hebben in 2019 een recordaantal gevallen van mazelen genoteerd sinds de ziekte in 2000 door de VS als uitgebannen werd beschouwd. Inmiddels staat de teller op 695 besmettingen.
25/04 06u00  Kamer wil mes zetten in nachtvluchten Schiphol Het aantal nachtvluchten op Schiphol moet omlaag. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Sommige partijen willen zelfs helemaal geen nachtvluchten meer op Schiphol.
25/04 05u45  'Rijkswaterstaat onderzoekt verband fatale botsingen met matrixportaal' Rijkswaterstaat gaat onderzoeken of er een verband is tussen drie fatale ongelukken van afgelopen week. Daarbij kwamen in totaal negen mensen om het leven. In alle drie de gevallen botsten hun auto's tegen een zogeheten 'matrixportaal'.
25/04 05u15  'Kind niet meer 's nachts in cel opsluiten na klein vergrijp' Kinderombudsman Margrite Kalverboer wil dat kinderen voor een klein vergrijp niet meer een nacht in de cel worden gezet. Minderjarigen die zijn opgepakt moeten niet alleen maar worden gezien als verdachte maar vooral ook als kind.
25/04 05u00  Trein ramt omgewaaide boom op spoor bij Ommen Zo'n 70 passagiers zijn gisteravond flink geschrokken toen de trein waarin zij zaten, tegen een omgevallen boom botste.
25/04 02u30  Franse Da Vinci Code-acteur Jean-Pierre Marielle overleden De Franse acteur Jean-Pierre Marielle is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Marielle is onder andere bekend van zijn rol in de Da Vinci Code.
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 19u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
26/04 01u45  Agent in Florida 25 jaar de cel in voor doodschieten zwarte man In de Verenigde Staten is een agent veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor het doodschieten van een onschuldige zwarte man. Het slachtoffer, de 31-jarige Corey Jones, stond in 2015 langs de kant van de afrit van de snelweg in Palm Beach, Florida. Hij was 's avonds laat onderweg naar huis na een optreden als drummer in een band en kreeg autopech. Op een gegeven moment werd aangesproken door een agent in burger, Nouman Raja. Die benaderde hem dusdanig agressief dat Jones dacht dat hij beroofd werd. Jones greep naar zijn wapen. De agent zag dat, pakte zijn dienstwapen en schoot de drummer dood. Geluidsopnames Op het moment dat hij neergeschoten werd, was Jones aan de lijn met de wegsleepdienst, waardoor er geluidsopnames van de schietpartij waren. Na de dood gingen duizenden zwarte Amerikanen de straat op om te demonstreren tegen zinloos geweld. Nouman Raja werd vorige maand al schuldig bevonden. De rechtszaal zat vol met aanhangers van beide mannen en moest extra beveiligd worden. De vader van Jones had de rechter gevraagd om een levenslange gevangenisstraf.
26/04 01u45  Sigaretten vanaf 1 januari 2020 alleen nog in 'saaie' verpakking Wat betreft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid liggen er al over een ruime acht maanden alleen nog maar sigarettenpakjes in de winkel die allemaal dezelfde vorm en neutrale kleur hebben. Deze maatregel is een van de manieren waarop Blokhuis hoopt het roken minder aantrekkelijk te maken. Op de pakjes mag naast de gebruikelijke waarschuwende teksten en foto's alleen nog de naam van de fabrikant staan en informatie over de soort sigaret. De verpakkingsregel gaat ook gelden voor shagverpakkingen, en waarschijnlijk in 2022 voor sigaren en e-sigaretten. Blokhuis heeft zijn voorstellen op internet gepubliceerd. Hij wijst erop dat fabrikanten nu nog met kleuren en beeldmerken aandacht kunnen trekken voor hun product, waardoor de tabak vooral voor jongeren aantrekkelijker wordt. Tien euro voor een pakje De staatssecretaris wil ook dat het rookverbod per 1 juli 2020 wordt uitgebreid. De elektronische sigaret is dan verboden op dezelfde openbare plekken als de gewone sigaret, zoals in de horeca en op de werkvloer. Eerder werd al bekend dat roken volgend jaar per pakje sigaretten van twintig stuks een euro duurder wordt. In 2023 kan dat oplopen tot tien euro per pakje. Blokhuis sloot eerder met maatschappelijke organisaties en bedrijven een Preventieakkoord om Nederlanders gezonder te maken. De antirookplannen zijn een uitwerking van dat akkoord.
26/04 00u15  Deksteen van Drents hunebed gevallen Van hunebed D14 bij het Drentse Eexterhalte is een deksteen gevallen. 'We weten niet zeker hoe dit is gebeurd', zegt Teddy Bezuijen van stichting Het Drentse Landschap tegen RTV Drenthe. Mogelijk komt het door menselijk handelen. 'Het kan wel zijn dat er op het hunebed is geklommen', zegt Bezuijen. De stichting onderzoekt hoe het hunebed gerepareerd kan worden. Het monument is in de jaren negentig gerestaureerd, maar het werd toen door een andere organisatie beheerd. 'We weten niet precies hoe het toen is gerestaureerd en wat er precies is gedaan', vertelt Bezuijen. De stichting doet geen aangifte, al heeft Bezuijen daar wel even over getwijfeld. 'Het is lastig te bewijzen hoe de steen van het hunebed is gekomen. We willen ons eerst richten op de reparatie van het monument.' Waarschuwingsborden Vorig jaar startten Stichting Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum een campagne om het beklimmen van de hunebedden tegen te gaan. Bij de duizenden jaren oude grafkamers zijn speciale waarschuwingsborden geplaatst die ervoor moeten zorgen dat de bezoekers niet gaan klimmen.10 
26/04 00u00  Lid Commissariaat voor de Media geschorst na ophef over roman Minister Slob van Onderwijs en Media heeft een lid van het Commissariaat voor de Media geschorst nadat er ophef was ontstaan over diens roman over de Nederlandse televisiewereld. Afgelopen weekend ontstond er commotie over het boek Dwergwerpen waarvan media-toezichthouder Eric Eljon de co-auteur was. Volgens de omschrijving gaat de roman over 'haat en nijd op de werkvloer, de tomeloze geldingsdrang van omroepbestuurders, het egoïsme van tv-presentatoren'. Collega-toezichthouders Madeleine de Cock Buning en Jan Buné namen er openlijk afstand van. Ze vonden dat de onafhankelijke reputatie van het Commissariaat erdoor in het geding kwam. Vertrouwensbreuk Minister Slob spreekt nu in een brief aan de Tweede Kamer dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen Eljon en de andere leden van het Commissariaat 'door verschillende oorzaken.' Hij onderzoekt of Eljon in in de toekomst met gezag de functie kan blijven uitoefenen en heeft besloten hem te schorsen tot het onderzoek is afgerond. Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op naleving van de Mediawet en wordt geleid door drie commissarissen, die benoemd zijn door de minister. Eljon werd in 2016 aangesteld voor een periode van vijf jaar.
25/04 22u30  Wereldburgers waren nog nooit positiever/negatiever dan nu Heb je gisteren gelachen? Was je boos? Heb je iets nieuws geleerd? Heb je fysiek pijn gehad? Het zijn vragen die opiniepeiler Gallup elk jaar stelt aan tienduizenden wereldburgers. Uit het jaarlijkse rapport van het bedrijf blijkt dat we nooit bozer en negatiever waren dan in 2018 - maar ook nooit blijer en tevredener. Voor de vierde keer sinds Gallup de peiling in 2006 begon kwam de wereldwijde Positieve Ervaring Index gemiddeld uit op 71 voor de ruim 150.000 ondervraagden in meer dan 140 landen. Wereldwijd koploper zijn Paraguay en Panama (85), van de top-10 is slechts één land niet Latijns-Amerikaans, Indonesië op plek zes. Dat er veel Zuid- en Midden-Amerikaanse landen bovenaan eindigden, komt door de levensinstelling van hun bewoners. 'In die cultuur richt men zich vooral op de positieve dingen in het leven', legt het rapport uit. 'De mensen hebben misschien niet het beste leven, maar ze lachen en genieten als niemand anders ter wereld.' Het door oorlog verscheurde Afghanistan geldt als het minst positieve land ter wereld met een indexcijfer van slechts 43. Het land eindigde vorig jaar ook als laatste, en leverde dit keer nog meer punten in. Zo gaf slechts een op de drie ondervraagden aan de dag ervoor gelachen te hebben. De wereldwijde Negatieve Ervaring Index, waarin vragen over onaangename ervaringen worden opgeteld, komt gemiddeld genomen uit op 30, net als het recordjaar 2017. Sinds de eerste peiling twaalf jaar geleden stijgt deze index gestaag. Het land met de meeste negatieve ervaringen is Tsjaad (54), geteisterd door religieus geweld, armoede en voedseltekorten. Een op de zeven vertelde moeite te hebben gehad om aan eten te komen, twee derde gaf aan zich zorgen te maken en evenzoveel zei pijn te lijden. Overigens waren de landen die voorgaande jaren bovenaan de treurlijst stonden, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek, dit jaar niet gepeild, omdat het er te gevaarlijk was. Dat de minst positieve landen niet overeenkomen met de meest negatieve landen komt volgens Gallup doordat er apart naar aangename en vervelende ervaringen wordt gevraagd. 'Stel we kijken naar twee vrouwen, een met en een zonder kind. Welke heeft dan meer stress? Die met kind. Maar als je vraagt wie zijn leven een beter cijfers geeft, dan is dat ook de vrouw met het kind.'
25/04 22u15  Duizenden Johans en Johanna's op bezoek in Arena Meer dan 3000 Johans, Johannessen en Johanna's uit het hele land hebben vandaag een bezoek gebracht aan de Johan Cruijff Arena. Vandaag is de verjaadag van Johan Cruijff en de dag dat het stadion in Amsterdam een jaar zijn naam draagt. Om dat te vieren konden naamgenoten een gratis rondleiding krijgen. Voordat de rondleiding begon, werden de identiteitsbewijzen streng gecontroleerd. schrijft NH Nieuws. Alleen Johans, Johanna's of Johannessen mogen naar binnen, met één gast. Cruijffs naamgenoten kwamen uit het hele land om het stadion te bezoeken: 'Met de naamswijziging van de Arena is Johan Cruijff in naam en beeld overal deel geworden van het stadion', laat de Johan Cruijff Arena weten. 'De Arena is trots zijn naam te mogen dragen.'
25/04 22u15  Centrale Bank Suriname vecht inbeslagname 20 miljoen euro in Nederland aan De Centrale Bank van Suriname (CBvS) vecht een inbeslagname door Nederland aan. Het bedrag van 19,5 miljoen euro werd in april 2018 op Schiphol onderschept en door het Openbaar Ministerie (OM) als 'verdacht' aangemerkt. Sindsdien loopt een onderzoek naar witwassen. De zending was afkomstig van de CBvS en bestond uit geldsommen van verschillende Surinaamse particuliere banken. Het geld zou worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. Sinds de onderschepping is de Surinaamse bancaire wereld ontwricht, omdat er geen contante dollars meer worden ingevoerd. Dat heeft zijn weerslag op de economie in het land. Blunder 'Een onbegrijpelijke blunder en een niet te verklaren actie', zegt advocaat Aldo Verbruggen van het Amsterdamse kantoor Jones Day over de handelwijze van het OM. 'Er zijn in deze zaak geen verdachten en geen aanwijzingen dat er sprake is van zwart geld. Ik ben zelf officier van justitie geweest en schaam me op dit moment voor het Nederlandse OM.' Op een persconferentie in Paramaribo zei president Van Trikt van de CBvS dat de inbeslagname tot grote problemen leidt. 'Suriname krijgt veel contante euro's binnen van toeristen uit Nederland en buurland Frans Guyana. Maar we hebben veel contante dollars nodig, omdat in de hout- en goudhandel met die munt betaald wordt.' 'Nu we geen euro's meer kunnen exporteren en geen Amerikaanse dollars meer binnenkrijgen is de situatie ontstaan dat de eurokoers is gedaald en de dollar nauwelijks meer te krijgen is.' Rantsoeneren Die situatie leidt ertoe dat de euro en de dollar intussen bijna evenveel waard zijn geworden en er een smokkelvan valuta is ontstaan. Het exporteren van goedkope euro's naar het buitenland en ze daar omwisselen voor dollars is een lucratieve bezigheid geworden. Zakenlieden hebben intussen problemen, omdat ze niet aan dollars kunnen komen en dus geen zaken kunnen doen. Volgens de voorzitter van de Surinaamse bankiersvereniging, Eblein Frangie, kunnen de banken daarom niet anders dan de Amerikaanse munt rantsoeneren. 'Er is een wekelijks maximum dat je aan Amerikaanse dollars kunt opnemen, ook al heb je meer geld op je rekening staan,' aldus Frangie. 'Onze klanten zijn boos, maar de banken kunnen niet anders.' Buitenproportioneel Volgens advocaat Verbruggen is de maatregel van het Nederlandse OM buitenproportioneel. 'Ook al zou een deel van het geld inderdaad afkomstig zijn uit illegale praktijken, dan nog is de maatregel om een heel land te ontwrichten zwaar overtrokken. De Surinaamse bancaire wereld is van onbesproken gedrag en staat op geen enkele zwarte lijst. Laat de Nederlandse autoriteiten eerst eens kijken naar de Nederlandse banken. Mag ik wijzen op de recente miljardenboete voor witwassen voor een grote Nederlandse bank waarin de overheid ook nog eens een flink aandeel heeft?' Ook CBvS-president Van Trikt is duidelijk in zijn oordeel over de Nederlandse bemoeienis. 'De Europese Centrale Bank houdt toezicht op geld in Europa, de Surinaamse Centrale Bank doet dat op geld in Suriname.' Raadkamer In Suriname wordt al maandenlang gespeculeerd over wat er aan de inbeslagname ten grondslag ligt. Met name aanhangers van president Bouterse zien het als een politieke actie, waarbij de regering in diskrediet zou worden gebracht door economische chaos te creëeren. Ook wordt gedacht dat het een reactie is op het niet toelaten van een Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. Verbruggen denkt niet dat deze zaak daar iets mee te maken heeft. 'Zeker weten doe je het nooit. Maar wij hebben geen aanwijzingen dat er politieke beweegredenen achter zitten. Ik hou het voorlopig op een onbegrijpelijke stommiteit van het OM.' De advocaat hoopt het bezwaar voor eind mei aan de Raadkamer voor te leggen. 'Ik denk dat we een heel sterke zaak hebben.'
25/04 22u00  Oud-minister van Financiën Johan Witteveen (97) overleden Oud-minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen (VVD) is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Soefi Beweging Nederland, waar Witteveen aan verbonden was. De econoom was minister in het kabinet-Marijnen (1963-1965) en het kabinet-De Jong (1967-1971). Tussendoor zat hij in de Tweede Kamer. Witteveen voerde in 1969 de btw in. 'Een prachtige belasting, heel noodzakelijk en belangrijk', zei hij daar begin dit jaar over in gesprek met de NOS. Tussen 1973 en 1978 was hij topman van het Internationaal Monetair Fonds in Washington. Terug in Nederland was hij commissaris en adviseur bij financiële instellingen. 'Ziel leeft voort' Als aanhanger van het soefisme geloofde hij in een leven na de dood. 'Als je hier sterft, begint er een nieuwe fase', zei hij in een interview met de Volkskrant dat maandag werd gepubliceerd. 'Het lichaam laat je achter, de ziel leeft voort met zijn geheugen en al zijn ervaringen.' Witteveen woonde in Wassenaar en had vier kinderen. Twee van hen leven niet meer. Een had een dodelijke ziekte. En zijn zoon Willem, hoogleraar rechtsgeleerdheid en Eerste Kamerlid voor de PvdA, kwam met zijn vrouw en dochter om bij de ramp met vlucht MH17 in 2014. Witteveens vrouw overleed in 2006.
25/04 22u00  Alle Nederlandse toeristen op Sri Lanka worden teruggevlogen Alle ongeveer 1000 Nederlandse toeristen die nog op vakantie zijn in Sri Lanka worden vanaf morgen teruggevlogen naar huis. Het Calamiteitenfonds bevestigt een bericht in De Telegraaf van die strekking. Directeur Reuver van het Calamiteitenfonds zegt dat reisorganisaties de toeristen vanaf morgen naar Nederland terughalen. De kosten daarvoor komen bij het Calamiteitenfonds terecht. Reisadvies aangepast Omdat de veiligheidssituatie in heel Sri Lanka 'onvoorspelbaar en onzeker' is, adviseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vanavond nog om alleen naar het land te reizen als dit noodzakelijk is. Vanaf morgen worden de Nederlanders gerepatrieerd als gevolg van het aangescherpte reisadvies. Er zijn 'nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is. Ook houdt men rekening met religieuze wraakacties', schrijft het ministerie. Het reisadvies is van geel, waarbij wordt gewaarschuwd voor risico's, veranderd in oranje. Dat betekent dus: alleen reizen als het echt nodig is. Minder doden Bij de aanslagen in Sri Lanka zijn zo'n 100 mensen minder omgekomen dan de autoriteiten eerder meldden. Gisternacht werd nog gezegd dat er 359 dodelijke slachtoffers waren. Dat aantal is nu bijgesteld naar tussen de 250 en 260. Hoeveel het er exact zijn, is volgens de directeur van de gezondheidsdiensten moeilijk te zeggen. 'Er zijn zoveel lichaamsdelen en het is moeilijk om een precies beeld te geven', zegt hij tegen persbureau Reuters. Er liggen nog honderden gewonden in het ziekenhuis. Acht explosies Op Eerste Paasdag werden een serie bomaanslagen gepleegd bij vier hotels en drie kerken. Hierbij vielen honderden doden en gewonden. De kerken waren op dat moment vol vanwege de paasmis. De aanslagen zijn voor zover bekend gepleegd door negen goed opgeleide, islamitische Sri Lankanen. De regering van Sri Lanka zegt dat er aanwijzingen zijn dat de daders banden hadden met IS.
25/04 21u30  'Haatprediker' Anderson wil naar Nederland, maar wie wil hem horen? De Faithful Word Baptist Church van de Amerikaanse 'haatprediker' Steven Anderson bestaat maar uit een paar honderd kerkgangers in Arizona. Maar de controversiële 'pastor', die homoseksuelen wil laten executeren en de Holocaust in twijfel trekt, wil dat veranderen. Hij wil zieltjes gaan winnen met een tournee, ook in Nederland. Maar vindt zijn extreme gedachtegoed hier enige weerklank? Bij een enkeling wel, blijkt uit een filmpje op YouTube dat op het account van Stevenson is gepost. Daar vertelt ene 'brother Nick' over de Soul Winning Mega Marathon waar hij afgelopen zaterdag aan mee zou doen. Om samen met 'brother Cas' in de Starbucks bij het Bijlmer ArenA-station de hele dag te gaan evangeliseren, in het Nederlands en in het Engels. De 'brothers' zijn niet bereikbaar en het account van een Nederlandse fan op Andersons YouTube-kanaal blijkt te zijn verwijderd. Miranda Klaver, antropoloog en theoloog aan de Vrije Universiteit en goed thuis in christelijke groeperingen, had tot deze week nooit van Steven Anderson gehoord. 'Dit soort radicale figuren hebben we wel eerder gezien in de VS, dat is geen nieuw fenomeen. Wat wel echt anders is, is dat deze man door het gebruik van sociale media zijn bereik enorm kan vergroten. In zijn kerkje zitten nog geen 300 mensen, maar online heeft hij duizenden views.' Andersons kerk bevindt zich in een kantoorruimte op een bedrijventerrein in Tempe, een voorstad van Phoenix. Hij kreeg wel enige nationale bekendheid in 2009, toen hij predikte dat hij bad voor de dood van president Obama. Via sociale media bereikt Anderson meer aanhangers dan via zijn kerk. Hij heeft 116.000 volgers op YouTube, zo'n 3700 volgers op Twitter en meer dan 5600 likes op Facebook. 'Dus daarmee vergroot hij zijn bekendheid', zegt Klaver. 'Dit soort mensen leeft van aandacht, en daar draagt al het nieuws over hem aan bij.' Zelfs als hij Nederland niet in komt, kan Anderson dat gebruiken, voorziet Klaver. 'Dat draagt bij aan zijn status als martelaar voor het evangelie.' De baptisten in Nederland zagen de afgelopen dagen met toenemend afgrijzen de berichten voorbijkomen over de komst van de Amerikaan, die zijn geloofsgemeenschap een baptist church noemt. 'Iedereen kan zich baptist noemen', zegt Teun van der Leer, rector van het Baptistenseminarium, de predikantenopleiding van de Nederlandse baptisten. 'Je kunt een bordje met baptist church in je tuin zitten en je hebt een baptistenkerk. Maar die wordt door geen enkele internationale organisatie erkend. Het is heel geïsoleerd.' Van der Leer benadrukt dat de radicale uitspraken van Anderson voor de Nederlandse baptisten volstrekt verwerpelijk zijn. 'De gemeenten bepalen hun eigen beleid, maar iedereen is welkom in onze kerk.' Andersons bewering dat in de Bijbel staat 'dat alle homo's moeten worden geëxecuteerd' slaat nergens op volgens Van der Leer. 'Ik ken de Bijbel behoorlijk goed, maar dát staat er absoluut niet in. En over de Holocaust natuurlijk al helemaal niets.' King James-vertaling Het is onduidelijk welke doelgroep Anderson in Nederland probeert te bereiken. 'Ik kan me niet voorstellen dat zijn aanhang hier groot is', zegt Kees Goedegebuur van de christelijke lhbt-koepel LKP. 'Zelfs voor de meest conservatieve christelijke gemeenschappen in Nederland gaat dit veel te ver. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hem heeft uitgenodigd. Het ligt meer voor de hand dat hij alles zelf regelt en betaalt.' Anderson zelf zei in een interview met de NOS gisteren inderdaad dat hij zelf op het idee was gekomen om naar Nederland te komen toen hij vorig jaar op Aruba enkele Nederlanders ontmoette die hem vroegen om in Amsterdam te komen spreken. Hij wil in Nederland 'zijn luisteraars ontmoeten en hopelijk wat zielen winnen.' Daarbij hanteert de Amerikaan de King James-vertaling van de Bijbel als het onversneden woord van God. Die vertaling uit het begin van de zeventiende eeuw vol archaïsch Engels wordt door sommige conservatieve Amerikanen gezien als de enige ware bijbelvertaling, zegt VU-docent Miranda Klaver. 'Die nemen ze selectief letterlijk. En ik zeg selectief, want er staat ook in: Als je oog je tot zonde verleidt, ruk het uit. En dat heb ik nog nooit iemand zien doen.'
25/04 21u30  Onvrede bij OM: onderzoek naar geheime liefdesrelatie legt meer problemen bloot Heimelijke affaires en gekonkel in de top zijn misschien niet je eerste associaties bij het Openbaar Ministerie. Toch was precies dit aanleiding voor een onafhankelijk onderzoek naar integriteitskwesties binnen het OM. Het belangrijkste onderzoeksonderwerp: de geheime liefdesrelatie tussen twee OM-kopstukken. De resultaten van het onderzoek, die vanmorgen werden gepresenteerd, logen er niet om: volgens de onderzoekscommissie hebben de twee geliefden de integriteitsregels overtreden, onder andere door te liegen over hun relatie. Maar het onderzoek legt meer problemen bloot. Er is binnen het OM bijvoorbeeld onvrede over schimmige benoemingsprocedures en gebrek aan leiderschap. Wat ging er precies vooraf aan dit onderzoek, dat zulke stevige conclusies trekt? En hoe groot is de schade ervan? Een reconstructie. Hoofdrolspelers Het integriteitsonderzoek draaide om één persoon: Marc van Nimwegen, al ongeveer zijn hele leven werkzaam voor het OM. Van 2010 tot 2014 zat hij in het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM. Een rokkenjager, noemde NRC-journalist Marcel Haenen Van Nimwegen gisteravond in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. Hij volgt de zaak al vanaf het begin. 'Als je het OM vergelijkt met een apenrots, was hij degene die het hardst op zijn borst trommelde.' Van Nimwegen had eerder relaties met collega's. Eén daarvan is het belangrijkst: zijn relatie met hoofdofficier van justitie Marianne Bloos. Een groot deel van het integriteitsonderzoek draaide om de vraag wanneer die relatie precies is begonnen. Relatie en roddels Die vraag is relevant, omdat de verhouding tussen Van Nimwegen en Bloos niet altijd gelijkwaardig was. In 2011 benoemde Van Nimwegen Bloos tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket. In die tijd was hij, als lid van de landelijke leiding, haar meerdere. In 2014 stapte Van Nimwegen uit die landelijke leiding. Net als Bloos werd hij hoofdofficier van justitie, alleen dan in Rotterdam. Twee jaar later meldden Van Nimwegen en Bloos bij de toenmalige OM-baas dat ze een relatie hadden. Op dat moment hadden ze een gelijkwaardige functie, en dus was hun relatie niet in strijd met de integriteitsregels van het OM. Maar niet iedereen geloofde dat. Volgens NRC, dat vorig jaar als eerste over de kwestie publiceerde, zongen er binnen het OM al in 2014 roddels en klachten rond over belangenverstrengeling en vriendendiensten. Want als de relatie al eerder was begonnen, wat betekent dat dan bijvoorbeeld voor de benoeming van Bloos tot hoofdofficier van justitie in 2011? Dienstauto's en hotelkamers Marcel Haenen, die de zaak-Van Nimwegen voor NRC al vanaf het begin volgt, beschreef gisteren in het NOS-programma Met het Oog op Morgen hoe Van Nimwegen te werk ging. 'Hij maakte allerlei stiekeme afspraakjes. Zo werden de dienstauto's ingeschakeld, zodat hij en Bloos tegelijk konden afspreken in een Van der Valk-hotel.' In zo'n hotel is hij ook een keer - bij toeval - betrapt door een observatieteam van de politie, aldus Haenen. 'Die kwamen natuurlijk voor iets anders.' Volgens de onderzoekscommissie zijn er 'sterke aanwijzingen' dat er al vanaf 2011 een 'affectieve relatie' bestond tussen Van Nimwegen en Bloos. Zelf hebben ze geruchten hierover altijd ontkend. Ook concluderen de onderzoekers dat de overstap van Van Nimwegen van de landelijke leiding naar Rotterdam, in 2014, met zijn heimelijke relatie met Bloos te maken had. Dat ontkende het OM toen in alle toonaarden. Schadelijk voor OM En daarmee komen we op een andere belangrijke conclusie van de onderzoekscommissie, namelijk dat er veel onvrede is over de bedrijfscultuur van het OM. Ook is de manier waarop mensen in nieuwe functies worden benoemd niet transparant. 'Dat mensen een relatie hebben is niet schokkend', zegt hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen. 'Maar dat daar niet op aangesproken wordt en dat er niet doorgepakt wordt, dat vind ik het meest zorgelijke.' Volgens Jan Watse Fokkens, de voorzitter van de onderzoekscommissie, zijn de conclusies erg schadelijk voor het OM. 'Het is erg dat bij een organisatie die als taak heeft om mensen de maat te nemen, handelingen plaatsvinden die tegen de integriteitsregels indruisen. Op ernstige wijze.' Daar is Van Eijbergen het helemaal mee eens. Hij adviseert overheden en bedrijven waar integriteitskwesties spelen. Hij noemt het een raar fenomeen als juist dit soort organisaties zich niet houden aan integriteitsregels. 'Ik zie dat ook veel bij goede doelen bijvoorbeeld. Maar het feit dat mensen naar buiten toe een integere taak hebben, wil niet zeggen dat het intern ook goed gaat. Kijk maar naar de Nationale Politie. Dat is een van de meest integere politiemachten ter wereld en toch is er intern veel gedoe.' Door het stof Voorzitter Fokkens vindt het kwalijk dat de top onvoldoende maatregelen heeft genomen toen bleek dat Van Nimwegen en Bloos de integriteitsregels hadden overtreden. OM-baas Gerrit van der Burg erkent dat. Hij ging vanmorgen diep door het stof. 'In de organisatie bestond de indruk dat voor hoge functionarissen andere normen golden', zegt Van der Burg. Volgens hem is er bij het OM onvoldoende ruimte om dit soort pijnlijke zaken te bespreken. Er komt een plan om dat te verbeteren. 'En dat wordt een pittig traject', verwacht Van Eijbergen. 'Er wordt vaak gedacht dat het genoeg is om de dader weg te sturen. Maar er moet meer gebeuren. De hele top moet zorgvuldig bekeken worden. Ik hoop dat er ook een soort vervolgonderzoek komt.' Zelf is Van Nimwegen overigens inmiddels geschorst. Hij zal niet terugkeren in zijn functie, maar vecht de schorsing wel aan. Bloos is met buitengewoon verlof, dat is verlengd.
25/04 21u00  Onvrede bij OM: onderzoek naar geheime liefdesrelatie staat voor meer Heimelijke affaires en gekonkel in de top zijn misschien niet je eerste associaties bij het Openbaar Ministerie. Toch was precies dit aanleiding voor een onafhankelijk onderzoek naar integriteitskwesties binnen het OM. Het belangrijkste onderzoeksonderwerp: de geheime liefdesrelatie tussen twee OM-kopstukken. De resultaten van het onderzoek, die vanmorgen werden gepresenteerd, logen er niet om: volgens de onderzoekscommissie hebben de twee geliefden de integriteitsregels overtreden, onder andere door te liegen over hun relatie. Maar het onderzoek legt meer problemen bloot. Er is binnen het OM bijvoorbeeld onvrede over schimmige benoemingsprocedures en gebrek aan leiderschap. Wat ging er precies vooraf aan dit onderzoek, dat zulke stevige conclusies trekt? En hoe groot is de schade ervan? Een reconstructie. Hoofdrolspelers Het integriteitsonderzoek draaide om één persoon: Marc van Nimwegen, al ongeveer zijn hele leven werkzaam voor het OM. Van 2010 tot 2014 zat hij in het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM. Een rokkenjager, noemde NRC-journalist Marcel Haenen Van Nimwegen gisteravond in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. Hij volgt de zaak al vanaf het begin. 'Als je het OM vergelijkt met een apenrots, was hij degene die het hardst op zijn borst trommelde.' Van Nimwegen had regelmatig affaires met collega's. Eén daarvan is het belangrijkst: zijn relatie met hoofdofficier van justitie Marianne Bloos. Een groot deel van het integriteitsonderzoek draaide om de vraag wanneer die relatie precies is begonnen. Relatie en roddels Die vraag is relevant, omdat de verhouding tussen Van Nimwegen en Bloos niet altijd gelijkwaardig was. In 2011 benoemde Van Nimwegen Bloos tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket. In die tijd was hij, als lid van de landelijke leiding, haar meerdere. In 2014 stapte Van Nimwegen uit die landelijke leiding. Net als Bloos werd hij hoofdofficier van justitie, alleen dan in Rotterdam. Twee jaar later meldden Van Nimwegen en Bloos bij de toenmalige OM-baas dat ze een relatie hadden. Op dat moment hadden ze een gelijkwaardige functie, en dus was hun relatie niet in strijd met de integriteitsregels van het OM. Maar niet iedereen geloofde dat. Volgens NRC, dat vorig jaar als eerste over de kwestie publiceerde, zongen er binnen het OM al in 2014 roddels en klachten rond over belangenverstrengeling en vriendendiensten. Want als de relatie al eerder was begonnen, wat betekent dat dan bijvoorbeeld voor de benoeming van Bloos tot hoofdofficier van justitie in 2011? Dienstauto's en hotelkamers Marcel Haenen, die de zaak-Van Nimwegen voor NRC al vanaf het begin volgt, beschreef gisteren in het NOS-programma Met het Oog op Morgen hoe Van Nimwegen te werk ging. 'Hij maakte allerlei stiekeme afspraakjes. Zo werden de dienstauto's ingeschakeld, zodat hij en Bloos tegelijk konden afspreken in een Van der Valk-hotel.' In zo'n hotel is hij ook een keer - bij toeval - betrapt door een observatieteam van de politie, aldus Haenen. 'Die kwamen natuurlijk voor iets anders.' Volgens de onderzoekscommissie zijn er 'sterke aanwijzingen' dat er al vanaf 2011 een 'affectieve relatie' bestond tussen Van Nimwegen en Bloos. Zelf hebben ze geruchten hierover altijd ontkend. Ook concluderen de onderzoekers dat de overstap van Van Nimwegen van de landelijke leiding naar Rotterdam, in 2014, met zijn heimelijke relatie met Bloos te maken had. Dat ontkende het OM toen in alle toonaarden. Schadelijk voor OM En daarmee komen we op een andere belangrijke conclusie van de onderzoekscommissie, namelijk dat er veel onvrede is over de bedrijfscultuur van het OM. Ook is de manier waarop mensen in nieuwe functies worden benoemd niet transparant. 'Dat mensen een relatie hebben is niet schokkend', zegt hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen. 'Maar dat daar niet op aangesproken wordt en dat er niet doorgepakt wordt, dat vind ik het meest zorgelijke.' Volgens Jan Watse Fokkens, de voorzitter van de onderzoekscommissie, zijn de conclusies erg schadelijk voor het OM. 'Het is erg dat bij een organisatie die als taak heeft om mensen de maat te nemen, handelingen plaatsvinden die tegen de integriteitsregels indruisen. Op ernstige wijze.' Daar is Van Eijbergen het helemaal mee eens. Hij adviseert overheden en bedrijven waar integriteitskwesties spelen. Hij noemt het een raar fenomeen als juist dit soort organisaties zich niet houden aan integriteitsregels. 'Ik zie dat ook veel bij goede doelen bijvoorbeeld. Maar het feit dat mensen naar buiten toe een integere taak hebben, wil niet zeggen dat het intern ook goed gaat. Kijk maar naar de Nationale Politie. Dat is een van de meest integere politiemachten ter wereld en toch is er intern veel gedoe.' Door het stof Voorzitter Fokkens vindt het kwalijk dat de top onvoldoende maatregelen heeft genomen toen bleek dat Van Nimwegen en Bloos de integriteitsregels hadden overtreden. OM-baas Gerrit van der Burg erkent dat. Hij ging vanmorgen diep door het stof. 'In de organisatie bestond de indruk dat voor hoge functionarissen andere normen golden', zegt Van der Burg. Volgens hem is er bij het OM onvoldoende ruimte om dit soort pijnlijke zaken te bespreken. Er komt een plan om dat te verbeteren. 'En dat wordt een pittig traject', verwacht Van Eijbergen. 'Er wordt vaak gedacht dat het genoeg is om de dader weg te sturen. Maar er moet meer gebeuren. De hele top moet zorgvuldig bekeken worden. Ik hoop dat er ook een soort vervolgonderzoek komt.' Zelf is Van Nimwegen overigens inmiddels geschorst. Hij zal niet terugkeren in zijn functie, maar vecht de schorsing wel aan. Bloos is met buitengewoon verlof, dat is verlengd.
25/04 21u00  Automobilist rijdt bewust in op stadhuis Harderwijk, is opgepakt Een automobilist is tegen de ingang van het stadhuis van Harderwijk gereden en gevlucht. Later hield de politie de man aan in een huis in Harderwijk. Na het incident, rond 14.40 uur, ging het alarm af en werd het stadhuis uit voorzorg ontruimd. De medewerkers van de gemeente, bezoekers en huurders van het gebouw stonden op een verzamelplek op enkele honderden meters afstand. 'Onze eerste aandacht gaat uit naar hen', zegt burgemeester Van Schaik. Er zijn geen gewonden gevallen. 'Dit had ook heel anders kunnen verlopen.' De politie gaat uit van een bewuste actie, schrijft Omroep Gelderland. 'We zijn geschrokken, dit is heel vervelend voor iedereen', zegt een gemeentewoordvoerder. De politie zette een helikopter in.
25/04 20u45  FvD: Otten deed 'greep in de kas' en moet uit partijbestuur Forum voor Democratie doet een openlijke oproep aan medeoprichter Henk Otten om uit het partijbestuur te stappen. De partij vindt dat Otten 'een greep in de kas' heeft gedaan door zichzelf een bedrag van 30.250 euro uit te keren. Er is sprake van een 'ernstige vertrouwensbreuk', zo staat in een persbericht op de website van de partij. 'Vasthouden aan een plek binnen het bestuur waarin het vertrouwen is opgezegd, is een doodlopende weg.' De afgelopen dagen is het hoog opgelopen conflict tussen partijleider Baudet en zijn voormalige rechterhand steeds openlijker naar buiten gekomen. Zaterdag uitte Otten harde kritiek op de in zijn ogen te rechtse koers van Baudet. De dagen erna moest Otten eerst vertrekken als penningmeester en de dag erop als medewerker in de Tweede Kamer. Tegenover NRC bevestigt Otten de betaling en zegt hij dat het gaat om een 'vergoeding voor bovenmatige uren' die hij heeft gemaakt voor onder meer de fondsenwerving van Forum voor Democratie en voor ledenwerving. Hij noemt de betaling zelf een 'slordige omgang met de interne governance' en heeft het bedrag dan ook meteen terugbetaald zonder erover te discussiëren. Wel vindt hij nog steeds, dat hij er recht op heeft, schrijft de NRC. Otten heeft nog niet gereageerd op vragen van de NOS hierover. Zonder toestemming Penningmeester Otten heeft volgens het partijbestuur niet alleen op zijn eigen rekening geld gestort, maar ook op die van anderen. Volgens de partij is dit zonder medeweten van het partijbestuur gebeurd. Na interne discussie is het bedrag wel teruggestort. Het is 'staand beleid' dat bestuursleden van Forum voor Democratie geen geld ontvangen voor hun werkzaamheden. Bij de partij wordt gesproken over een 'vergrijp'. FvD zegt het te betreuren dat Otten 'in de pers doet alsof er sprake is van een politieke richtingenstrijd binnen de partij, om zo de aandacht af te leiden.' Baudet en Kamerlid Hiddema hebben de afgelopen dagen juist ontkend dat er sprake is van een richtingenstrijd. Hiddema reageerde vanmiddag voor de camera's op het conflict met Otten, waar NRC eind van de middag als eerste over publiceerde. 'We moeten hem laten inzien dat hij de partij in de weg staat.' Baudet was vandaag wegens een voedselvergiftiging niet in de Tweede Kamer. Reputatieschade Hiddema zegt over de betaling van Otten: 'Het is geen fraude en hij heeft het niet met slechte bedoelingen gedaan'. Volgens hem valt de betaling juist niet als 'greep in de kas' te betitelen. Het bestuur had het liever stil gehouden om 'reputatieschade' te voorkomen. Otten is beoogd fractievoorzitter van Forum in de Eerste Kamer. Als hij daarin wordt gekozen zou hij vanaf eind mei de grootste fractie met mogelijk dertien zetels gaan leiden. Op de vraag of Otten nog wel fractievoorzitter kan worden, antwoordt Hiddema dat die zich 'misschien achter de oren krabt hoe hij verder kan functioneren en zich verdienstelijk kan maken voor de partij.' Als Otten zelf vindt dat hij kan functioneren als senator, zal Hiddema niet zeggen dat dat niet mogelijk moet zijn. Otten kan niet gedwongen worden af te zien van zijn zetel in de Eerste Kamer.
25/04 20u30  Henk Otten stapt op als bestuurslid Forum voor Democratie Henk Otten stapt per direct op als bestuurslid van Forum voor Democratie. De beoogde fractievoorzitter voor de Eerste Kamer laat dat op Twitter weten. 'Onthutsend om te zien hoe mijn mede-oprichters Baudet en Rooken karaktermoord op mij plegen' schrijft Otten. 'In het partijbelang treed ik per direct terug als bestuurslid van Forum voor Democratie. Ik zal op het juiste moment uitgebreid ingaan op de gehele gang van zaken', aldus Otten. Het bestuur deed eerder vanmiddag een openlijke oproep aan Otten om uit het partijbestuur te stappen. De partij vindt dat Otten 'een greep uit de kas' heeft gedaan door zichzelf een bedrag van 30.250 euro uit te keren, waardoor een 'ernstige vertrouwensbreuk' is ontstaan. 'Vasthouden aan een plek binnen het bestuur waarin het vertrouwen is opgezegd, is een doodlopende weg.' zo staat in een persbericht op de website van de partij. De afgelopen dagen kwam het conflict tussen partijleider Baudet en zijn voormalige rechterhand steeds openlijker naar buiten. Zaterdag uitte Otten harde kritiek op de in zijn ogen te rechtse koers van Baudet. De dagen erna moest Otten eerst vertrekken als penningmeester en de dag erop als medewerker in de Tweede Kamer. Tegenover NRC bevestigt Otten de betaling en zegt hij dat het gaat om een 'vergoeding voor bovenmatige uren' die hij heeft gemaakt voor onder meer de fondsenwerving van Forum voor Democratie en voor ledenwerving. Hij noemt de betaling zelf een 'slordige omgang met de interne governance' en heeft het bedrag dan ook meteen terugbetaald zonder erover te discussiëren.
Laatste update: vandaag om 1u45
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
26/04 01u45  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtbuks In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtbuks. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u30  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtgeweer In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtgeweer. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u15  Honderden Nederlandse toeristen in Sri Lanka worden teruggevlogen Honderden Nederlandse toeristen die momenteel nog op vakantie zijn in Sri Lanka worden terug naar huis gehaald. Dat heeft het Calamiteitenfonds bekend gemaakt.
26/04 01u00  Boot zinkt voor kust Venezuela, zeker 25 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 25 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn negen mensen gered, zo melden de autoriteiten. Het kleine vaartuig was onderweg naar Trinidad.
26/04 00u45  Boot zinkt voor kust Venezuela, 21 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 21 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn vier mensen gered. De boot was onderweg naar Trinidad.10 
26/04 00u30  Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’ Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.13 
26/04 00u30  Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.11 
25/04 23u30  Stuntploeg Getafe houdt in eigen huis Real Madrid van scoren Real Madrid is er vlak buiten de Spaanse hoofdstad niet in geslaagd om van Getafe te winnen. De stuntploeg van La Liga hield de grootmacht op 0-0 en staat daardoor weer in poleposition als het gaat om het laatste Champions League-ticket.
25/04 23u15  Familie van vermoorde Daniël (9): ‘wij werden afgeperst’ Alles wijst erop dat de moord op het Palestijnse jongetje Daniël (9) het gevolg is van een afpersingszaak. De jongen woonde in een Belgisch asielzoekerscentrum en verdween maandagavond. De dag voordat het jongetje dood werd gevonden, kreeg de tante van Daniël een sms: ,,100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug’’. Er zijn vijf verdachten aangehouden.
25/04 23u15  Google for Jobs komt eraan: vijf tips om jouw vacaturetekst op te laten vallen Naar verwachting begint Google binnenkort ook in Nederland met een vacaturefunctie, Google for Jobs. Maar hoe zorg je dat jouw vacaturetekst opvalt in de massa? Arbeidsmarktcommunicatie-expert Nicol Adema van VoorTekst geeft op De Ondernemer alvast vijf tips.
25/04 23u15  Jarige Van Gerwen komt goed weg na hoogstaande partij tegen Wade Michael van Gerwen heeft zijn dertigste verjaardag geen kleur kunnen geven met een overwinning in de Premier League. In Birmingham hielden Wade en de drievoudig verdedigend kampioen elkaar in een hoogstaande partij in evenwicht: 7-7. Mighty Mike staat wel nog altijd bovenaan in de rangschikking.
25/04 22u45  Atalanta Bergamo voor vierde keer in clubhistorie naar finale Coppa Italia Atalanta Bergamo heeft zich voor de vierde keer in de clubhistorie geplaatst voor de finale van de Coppa Italia. De ploeg van Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens staat op woensdag 15 mei in Stadio Olimpico in Rome tegenover Lazio.
25/04 22u45  Villarreal zet in Baskenland grote stap richting handhaving Villarreal heeft in het Baskenland een belangrijke stap gezet richting handhaving in La Liga. De Gele Onderzeeër zag de concurrentie in de degradatiestrijd punten pakken en dus was de late zege bij Real Sociedad meer dan welkom: 0-1.
25/04 22u30  10 tips om niet getild te worden met je gehuurde vakantieauto Het aantal klachten van mensen die opgelicht zijn bij het huren van een auto in het buitenland blijft stijgen, meldt de Consumentenbond. Tien tips om te voorkomen dat de huurauto in de meivakantie een nog grotere kostenpost wordt.
25/04 22u15  Reisbureaus halen honderden Nederlandse toeristen terug uit Sri Lanka Honderden Nederlandse toeristen die momenteel nog op vakantie zijn in Sri Lanka worden terug naar huis gehaald. Dat heeft het Calamiteitenfonds bekend gemaakt.
Laatste update: vandaag om 1u45
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
26/04 00u15  ‘Ik heb huilende mensen tegenover me gehad. Hun organisatie is besmeurd’ Bijna een jaar lang dook Jan Watse Fokkens in de ‘verziekte’ verhoudingen bij het Openbaar Ministerie. Hij sprak met 120 medewerkers. Donderdag publiceerde hij zijn harde eindconclusies. ‘Nee, leuk was de klus niet.’11 
25/04 23u45  Macron wil de school sluiten waar hij en de Franse elite tot leiders zijn gekneed Vlak voor de televisieuitzending van Macrons toespraak met maatregelen om de gele-hesjescrisis te bezweren, vloog de Notre-Dame in brand. Donderdagavond richt president Macron zich alsnog tot het volk. Zijn belangrijkste bod: het sluiten van de elitaire bestuursschool École Nationale d’Administration. ‘Symboolpolitiek’, vinden tegenstanders.
25/04 23u30  Saadia Ait-Taleb vecht haar strafontslag aan: ‘Mij is afgepakt waar ik goed in was: samenleving dienen’ De Amsterdamse voormalige antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling, maar vecht haar strafontslag aan. ‘Het is een groot trauma voor mij, ik weet niet of ik hier ooit overheen zal komen.’
25/04 23u30  Nieuwe toezichthouder floot AIVD geregeld terug sinds invoering ‘sleepwet’ Een ‘bulkhack’ van miljoenen mensen en het opvragen van gegevens van een buitenlandse journalist. Twee plannen van de Nederlandse inlichtingendiensten waar de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) afgelopen jaar een stokje voor stak, volgens het eerste jaarverslag van de kersverse toezichthouder.
25/04 23u30  ‘Bordenchaos’, ‘extra obstakels’: leiden matrixborden te veel af? En nog drie vragen Na drie ongelukken met negen dodelijke slachtoffers in amper drie dagen tijd heeft Rijkswaterstaat een onderzoek aangekondigd naar de zogenoemde matrixportalen langs de weg.
25/04 23u30  Kreeg Otten een dolk in de rug? Hiddema: ‘Ja, maar van wie? Ik zou het niet weten’ Henk Otten heeft zijn functie als penningmeester in het bestuur van Forum voor Democratie neergelegd, nadat bekend was geworden dat hij 30 duizend euro naar zichzelf had overgemaakt. Is hij wel geschikt om namens Forum de Eerste Kamer in te gaan? Tweede Kamerlid Theo Hiddema: ‘Hij heeft als senator nog geen misstap begaan, hij is nog niet eens beëdigd.’
25/04 22u00  Tot zijn dood een politieke bemoeial Als minister van Financiën voerde Johan Witteveen de btw in en daarna was hij directeur van het IMF. Maar als prominent soefist was hij er ook van overtuigd dat er naast de materiële wereld een spirituele wereld bestaat waarin een veel dieper geluk is te vinden.
25/04 21u45  Tot zijn dood bleef oud-minister een politieke bemoeial die graag zijn ongezouten mening gaf Als minister van Financiën voerde Johan Witteveen de btw in en daarna was hij directeur van het IMF. Maar als prominent soefist was hij er ook van overtuigd dat er naast de materiële wereld een spirituele wereld bestaat waarin een veel dieper geluk is te vinden.
25/04 20u00  Joe Biden wil Trump verslaan en stelt zich kandidaat voor Witte Huis In een politieke carrière die vier decennia omspant, probeerde Joe Biden al twee keer president te worden. Hij faalde jammerlijk: niet populair genoeg. Toch gooide Biden (76) zich donderdag voor de derde keer in de Democratische race. Dit keer als de populairste kandidaat: want hij staat nu te boek als de enige Democraat die president Trump kan verslaan.
25/04 17u45  Forum voor Democratie begint vergiftigd aan meireces Goedemiddag,
25/04 17u00  Sri Lanka roept moslims op af te zien van vrijdaggebed uit vrees voor vergelding De Sri Lankaanse politie heeft moskeeën in het land opgeroepen om vrijdag af te zien van het wekelijkse gebed. De autoriteiten vrezen dat moslims doelwit worden van vergeldingsaanvallen voor de zeven zelfmoordaanslagen op kerken en toeristenhotels afgelopen zondag, waarbij islamitische extremisten 359 mensen vermoordden.
25/04 15u30  Hoe een ogenschijnlijk simpele arrestatie uitmondde in een ongekende vechtpartij Een vechtpartij tussen omstanders en politie eerder deze maand in Utrecht leidt tot debat. Het Openbaar Ministerie wil de verdachte omstanders hard aanpakken. Anderen vinden dat de politie te hard heeft teruggeslagen.
25/04 15u15  Biden, Sanders en Buttigieg: Deze kandidaten willen het opnemen tegen Trump Donald Trump is over de helft van zijn eerste termijn heen. Langzaam dienen de Democraten zich aan die hem van een tweede termijn in 2020 willen afhouden. In februari 2020 beginnen de voorverkiezingen. Van Elizabeth Warren tot Tulsi Gabbard: op deze pagina zet de Volkskrant de Democratische presidentskandidaten op een rij.
25/04 14u30  Kinderombudsman: nog steeds te veel minderjarigen in de cel Het gaat te vaak mis bij het aanhouden en vastzetten van minderjarigen, schrijft Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een rapport dat donderdag verschijnt. Ze pleit voor betere regelgeving en ‘kindvriendelijke’ cellen.
25/04 13u30  Machtsstrijd bij FvD nadert kookpunt Thierry Baudet heeft via Twitter de medeoprichter van Forum voor Democratie, Henk Otten, de wacht aangezegd als medewerker. De machtsstrijd binnen de jonge partij, die bij de laatste verkiezingen als grootste van Nederland uit de bus kwam, nadert een kookpunt.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
26/04 00u30  Moddergevecht tussen looplegendes Olympisch kampioenen Mo Farah en Haile Gebrselassie hebben een conflict over vermeende diefstal en de betaling van een hotelrekening.12 
26/04 00u30  Eredivisie naar climax na simpele zege PSV PSV wint eenvoudig bij Willem II en kan zich opmaken voor het slot van de titelstrijd met Ajax: nog twee speelronden te gaan.
25/04 23u45  Flexibele schooltijden? Minister zegt nee Minister Slob is opeens gestopt met een experiment met flexibele schooltijden. Betrokkenen spreken van „een stap terug in de tijd”.
25/04 23u15  Opmars zonne-energie vooral dankzij bedrijven Zonne-energie groeit, vooral door bedrijven. In het noorden en oosten is de toename zo fors dat het elektriciteitsnet knelt.
25/04 23u00  PSV verslaat Willem II met 0-3 PSV heeft nu weer evenveel punten als Ajax. De Amsterdamse club heeft echter een veel beter doelsaldo.
25/04 23u00  Hij renoveerde de badkamer, tot het slachtoffer alleen thuis was Een tbs’er begint een eigen klusbedrijf in zijn proeftijd. Zo komt hij terecht bij zijn slachtoffer. „Ze wilde overmeesterd worden.”
25/04 22u30  Macron: mijn optreden moet menselijker worden Op de eerste grote persconferentie tijdens zijn presidentschap, kondigde de Franse president dat hij doorgaat met hervormen. Maar hij verandert wel ‘zijn methode’, als handreiking aan de gele hesjes.
25/04 22u15  ‘Ik word ieder ochtend wakker met het OM-gevoel’ topman van het OM De OM-chef had al ‘zeepkistsessies’ met personeel over de crisis. „Ik doe dit omdat ik gerechtigheid nastreef voor slachtoffers en nabestaanden en omdat ik boeven wil vangen.”
25/04 22u00  Afrikaans virus drijft prijzen varkensvlees op Varkensvlees wordt duurder door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China. De inkoopprijs steeg al met 40 procent. Gunstig voor de Nederlandse varkensboer, maar de ziekte kan ook in Europa toeslaan.
25/04 22u00  Zonder goede motivatie kan AIVD geen ‘bulkhack’ doen De nieuwe toezichthouder op de inlichtingendiensten kan taps en hacks vooraf afkeuren. Diensten vinden het extra toezicht lastig.
25/04 22u00  De eerste officiële ontmoeting van president Poetin en leider Kim Kim Jong-un arriveerde woensdag in zijn gepantserde en gepoetste regeringstrein. Donderdag ontmoetten de twee leiders elkaar op een campus van de universiteit van Vladivostok, op het eilandje Roesski. Denuclearisering van het Koreaanse schiereiland stond bovenaan de agenda. Na zijn laatste, weinig vruchtbare ontmoeting met de Amerikaanse president Trump, zoekt Kim nu steun bij zijn Russische buur Poetin.
25/04 21u45  ‘IS-rekruten staan mogelijk te trappelen’ Een te harde reactie op de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka zal slechts meer terreur uitlokken, zegt expert Iain Overton.
25/04 20u30  Mislukken fusie vergroot druk op Duitse banken Het afketsen van de fusie van Deutsche Bank en Commerzbank betekent dat beide banken op zoek moeten naar alternatieven. Een internationale partner wordt daarbij niet uitgesloten.
25/04 20u15  ‘In onze moderne wereld wordt werken er niet leuker op’ Bruce Daisley van Twitter schreef een boek over het vergroten van je werkplezier. „Steeds druk bezig zijn, is niet hetzelfde als veel gedaan krijgen.”
25/04 20u15  Parlement Kiev wil dat ambtenaren alleen Oekraïens spreken Een overweldigende meerderheid van de Verchovna Rada stemde voor nieuwe wetgeving. Volgens Rusland discrimineert het Russischtalige Oekraïeners.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
26/04 00u30  Minister Slob schorst lid Commissariaat voor de Media na ophef over roman Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.11 
25/04 23u00  Op hoop van zegen houdt Van Bommel vast aan zijn koers Ongewijzigd is de rolverdeling in het laatste stadium van de titelstrijd, niet noemenswaardig gewijzigd zijn de cijfers. Ajax is de soepel spelende koploper, de favoriet daarom nu, PSV haakt in een dorre stijl nog altijd aan: gelijk in aantal punten, één doelpunt ingelopen, na de 0-3 zege bij Willem II.
25/04 22u45  Scheuring dreigt in Forum voor Democratie na opstappen Henk Otten Henk Otten rept van ‘karaktermoord’ nadat hij uit het bestuur van Forum voor Democratie is gestapt. Ottens besluit is de voorlopige climax van een turbulente week voor de jonge partij.
25/04 22u30  Macron belooft in ‘gele-hesjes-speech’ eliteschool te sluiten en hoopt daarmee op nieuw elan President Macron beloofde donderdagavond de Fransen meer koopkracht, maar hij noemt het onvermijdelijk dat zij langer moeten werken.
25/04 22u30  Tweede Kamer wil minder strenge milieueisen voor genetisch gemodificeerde medicatie D66 en VVD vinden dat medicatie moet worden uitgezonderd van strenge milieueisen. Dat kan levens redden.
25/04 22u30  Sri Lanka vreest nieuwe aanslagen, reisbureaus halen toeristen terug Reisorganisaties gaan vrijdag al ‘hun’ Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Daartoe heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder donderdag een aangescherpt reisadvies heeft afgegeven.
25/04 22u15  Een justitiedrama in negen bedrijven Twee hoofdofficieren die stelselmatig niet de waarheid spreken en een gebrek aan ‘ethisch leiderschap’. Het langverwachte rapport naar de liefdesaffaire in de top van het Openbaar Ministerie laat geen spaan heel van de twee hoofdpersonen en hekelt ook de organisatiecultuur en de leiding. Wat is er precies gebeurd volgens de onderzoekers? Een justitiedrama in negen bedrijven.
25/04 22u00  Reddingsschip Sea Watch 3 krijgt geen uitstel en blijft voorlopig aan de ketting Het reddingsschip Sea Watch 3 krijgt geen overgangstermijn om aan nieuwe veiligheidsregels te voldoen.
25/04 22u00  ‘De woonwijken in Tripoli veranderen in slagvelden’ De humanitaire situatie bij de Libische hoofdstad Tripoli, waar al weken wordt gevochten, is in die periode dramatisch verslechterd. Daarvoor waarschuwt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).
25/04 21u45  Oud-minister Johan Witteveen (97) overleden Oud-politicus en hoogleraar economie Johan Witteveen is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het bestuur van de Soefi Beweging Nederland, waaraan Witteveen verbonden was, gisteren bekend.
25/04 21u30  Kim geeft Poetin een zwaard en krijgt een sabel retour Kim en Poetin spraken tijdens hun topontmoeting achter gesloten deuren. Na afloop toonden beide leiders zich dik tevreden.
25/04 21u00  Sri Lanka vreest nieuwe aanslagen, reisadvies aangepast Nederland heeft zojuist het reisadvies voor Sri Lanka aangepast naar niveau ‘oranje’. Dat betekent dat het ministerie van buitenlandse zaken het afraadt naar het land af te reizen, als het niet strikt noodzakelijk is.
25/04 20u45  We lezen, kijken en en luisteren acht-en-een-half uur per dag Nederlanders besteden net iets meer tijd aan slapen en uitrusten dan aan allerlei media: acht uur en 23 minuten per dag besteden we aan luisteren, kijken en lezen.
25/04 20u30  Henk Otten stapt uit bestuur Forum voor Democratie na beschuldiging ‘kasgreep’ Henk Otten deed als penningmeester van Forum voor Democratie een betaling aan zichzelf zonder toestemming van de rest van het partijbestuur. Otten geeft nu gehoor aan de oproep van de partij om uit het bestuur te stappen, werd zojuist bekend.
25/04 20u15  Henk Otten was de zakenman die Thierry Baudet grootmaakte Als ‘Henk de Tank’ hield zakenman Henk Otten alle macht bij de partijtop, waar hij zelf tot voor kort de leidende figuur was. Nu roept de partij hem op af te treden als bestuurslid. Wie is hij precies?
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
25/04 23u00  PSV houdt titelstrijd tot einde toe spannend PSV heeft de voorlaatste uitwedstrijd van dit seizoen eenvoudig gewonnen. Bekerfinalist Willem II had donderdag in eigen stadion weinig in te brengen tegen de regerend kampioen: 0-3. De Eindhovenaren staan daardoor in punten weer op gelijke hoogte met Ajax, dat dinsdag Vitesse met 4-2 aan de kant zette.De eredivisie ligt nu ruim twee weken stil. Zondag 12 mei neemt Ajax het in Amsterdam op tegen F
25/04 22u45  Reisbureaus halen honderden Nederlanders terug uit Sri Lanka Honderden Nederlandse toeristen die momenteel nog op vakantie zijn in Sri Lanka worden terug naar huis gehaald. Dat heeft het Calamiteitenfonds bekendgemaakt. De reisorganisaties gaan vrijdag al 'hun' Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Die beslissing volgde op het besluit van het coördinerende Calamiteitenfonds, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder een aangescherpt
25/04 22u30  'Inspraak over locatie 24 uursopvang was een farce' Joan van der heijden vraagt zich in deze lezersbrief af of ze volgende keer misschien FvD moet stemmen. 'Ze gaan voor de makkelijkste weg, berijden hun stokpaardjes, doen net alsof je nog iets in te brengen hebt, maar zijn allang weer met iets anders bezig.' Op 25 maart was de voorlichtingsavond in Buitenveldert waar de buurt werd geïnformeerd over het voornemen de brandweerkazerne aan de Van Leij
25/04 22u30  Reisbureaus halen honderden Nederlandse toeristen terug uit Sri Lanka Honderden Nederlandse toeristen die momenteel nog op vakantie zijn in Sri Lanka worden terug naar huis gehaald. Dat heeft het Calamiteitenfonds bekend gemaakt. De reisorganisaties gaan vrijdag al 'hun' Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Die beslissing volgde op het besluit van het coördinerende Calamiteitenfonds, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder een aangescherp
25/04 22u00  'Dodental Sri Lanka 100 lager dan gemeld' Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka op zondag is ongeveer 100 minder dan de 359 die oorspronkelijk werden opgegeven. Dat zegt een hoge Sri Lankaanse functionaris. 'Het kunnen er 250 of 260 zijn. Ik kan het niet precies zeggen. Er zijn zo veel lichaamsdelen en het is moeilijk om een exact cijfer te geven,' aldus Anil Jasinghe, de directeur-generaal van de gezondheidsdiensten in Sri Lanka.Ond
25/04 21u45  Al 10.000 keer hulp voor dieren van minima Sinds 2016 zijn huisdieren al 10.000 keer geholpen met een gratis bezoek aan de dierenarts. Dat gebeurt onder de regeling Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima. Daarmee wordt voorkomen dat mensen door gebrek aan geld niet naar de dierenarts gaan of hun dieren niet laten chippen of onvruchtbaar laten maken.Wethouder Laurens Ivens heeft donderdag de 10.000ste waardebon uitgedeeld aan een huisdier en zij
25/04 21u15  'Het bestelverkeer neemt te veel ruimte in' Walther Ploos reageert in deze lezersbrief op het voorstel van MKB Amsterdam voor een bezorgtaks. 'De bestelauto's die de pakjes bezorgen, zouden leiden tot een verkeersinfarct. Dat moet minder. Is die bezorgtaks een goed plan?' MKB Amsterdam pleitte in Het ­Parool voor een bezorgtaks voor consumenten die af en toe een pakje thuis krijgen. Dat gebeurt in een Amsterdams huishouden een keer per week
25/04 21u00  Ook veiligheid van elektrische bakfiets onder de loep Er komt een onderzoek naar personenvervoer in elektrische bakfietsen. De Tweede Kamer wil weten of dat wel veilig is. Kinderdagverblijven schakelden massaal over op deze bakfiets om kinderen te verplaatsen nadat de Stint vorig jaar oktober niet meer de weg op mocht. Het onderzoek moet uitwijzen of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor de elektrische bakfiets en soortgelijke voertuigen. E
25/04 21u00  Reisadvies Sri Lanka aangepast Reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka. Dat is het nieuwe reisadvies voor Sri Lanka dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gegeven. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement.De veiligheidssituatie in het hele land is momenteel onvoorspelbaar en onzeker, aldus het advies.Eerder donderdag
25/04 20u45  Vondst handgranaat bejaardenhuis Zuidwende vals alarm Het bejaardentehuis Zuidwende aan de De Boelelaan in Zuid is donderdagmiddag zeker een half uur afgesloten door de politie nadat er bij de ingang een handgranaat zou zijn gevonden. Vals alarm, bleek later. De bezorger van maaltijden voor de bewoners van Zuidwende dacht dat hij rond 15.00 uur bij de ingang van het complex een handgranaat zag liggen en belde de politie. 'Er kwamen weet ik niet hoeve
25/04 20u45  Henk Otten stapt uit bestuur na 'karaktermoord' Het is crisis in de top van Forum voor Democratie. Henk Otten stapt per direct op als bestuurslid na heibel over de partijkoers en zijn 'greep uit de kas'. Otten spreekt van 'karaktermoord' door Baudet. 'Het is onthutsend om te zien hoe partijgenoten karaktermoord plegen.' Het vertrek van Otten is de voorlopige climax in een steeds verder escalerend conflict tussen partijprominenten Thierry Baudet
25/04 20u30  Johan Witteveen (1921-2019): de man die Nederland de btw gaf Hij mocht net geen 100 worden, zoals zijn politieke tijdgenoot premier Piet de Jong wel gegeven was. Maar als voormalig minister van Financiën, IMF-voorzitter en voorman van de Nederlandse soefi-beweging kon VVD'er Johan Witteveen terugkijken op een rijk leven. Witteveen was een kundig en internationaal gewaardeerd econoom en de vader van de btw en de onroerendgoedbelasting, later omgedoopt tot oz
25/04 20u30  Oud-minister Johan Witteveen overleden Oud-minister van financiën Johan Witteveen (97) is dinsdag overleden. Dat meldt de Nederlandse Soefi Beweging op zijn website. VVD'er Hendrikus Johannes (Johan) Witteveen was een Nederlandse econoom en minister van Financiën in twee Nederlandse kabinetten, eerst in de jaren zestig en daarna nog een keer in de jaren zeventig. Van 1973-1978 was hij ook voorzitter van het Internationaal Monetair Fond
25/04 20u00  ASMI straalt op rood Damrak De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met verlies gesloten. Chiptoeleverancier ASMI was op het Damrak de grote blikvanger na een verhoging van zijn omzetprognose. Financieel dienstverlener Intertrust ging juist in de uitverkoop na een handelsupdate. Ook elders in Europa sloten de belangrijkste beursgraadmeters op de drukke kwartaalcijferdag in het rood. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,
25/04 19u30  Verdachte van moord op Leta doet halve bekentenis Ahmed P. (21) is 'betrokken bij het overlijden' van de Amsterdammer Roderick Leta (29). Toedracht is een uit de hand gelopen ruzie, zo verklaarde P. tijdens de eerste zitting over de fatale steekpartij. Dankzij die halve bekentenis hoeft P. tot z'n opluchting niet naar het Pieter Baan Centrum. Hij gaf zijn advocaat Alexander Admiraal een hand en wenste de drie rechters 'nog een fijne dag'. Vervolg
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 23u00
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
26/04 01u45  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtbuks In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtbuks. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u15  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtgeweer In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtgeweer. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u00  Boot zinkt voor kust Venezuela, zeker 25 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 25 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn negen mensen gered, zo melden de autoriteiten. Het kleine vaartuig was onderweg naar Trinidad.
26/04 00u45  Boot zinkt voor kust Venezuela, 21 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 21 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn vier mensen gered. De boot was onderweg naar Trinidad.
26/04 00u30  Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’ Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.12 
26/04 00u30  Dankerlui: Ik persoonlijk dacht niet aan de bekerfinale Damil Dankerlui begon de thuiswedstrijd van Willem II tegen PSV (0-3) als linksback en eindigde het duel als rechtsbuiten. ,,Ik heb vaker op meerdere posities gespeeld in één wedstrijd. Bijvoorbeeld ook in de halve finale van de beker tegen AZ.”11 
26/04 00u30  Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.14 
26/04 00u15  Naamswijziging Kringloop 't Klappeijke naar Creatief Klappeij brengt verandering OOSTERHOUT - Aan de slag met zpagetti garen, dot painting, gutsen met zachte houtsoorten; Alexandra Veltman, ambulant- en groepsleidster van Prospects@Work barst van de ideeën om de omschakeling van Kringloop 't Klappeijke naar het nieuwe concept Creatief Klappeij vorm te geven.11 
26/04 00u15  Van Bommel zit in zijn maag met 17 dagen rust: ‘Dit gebeurt nergens anders’ Voor PSV breekt na de 0-3-zege op Willem II een periode aan van lang wachten. Pas op 12 mei moeten de Eindhovenaren weer aan de bak, voor een uitwedstrijd tegen AZ. Allemaal het gevolg van het verschuiven van de voorlaatste speelronde, omdat Ajax anders in de knel zou komen met de dubbele confrontatie tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League.12 
26/04 00u00  Gewonde bij botsing met twee auto's in Hoeven HOEVEN - Een auto en een busje zijn donderdagavond op elkaar gebotst op de kruising Oude Antwerpsepostbaan en de Sint Bernardusstraat in Hoeven. Een persoon is daarbij gewond geraakt.12 
25/04 23u45  PSV duimt voor per brancard afgevoerde Lozano Trainer Mark van Bommel van PSV hoopt vrijdag uitsluitsel te krijgen over de ernst van de blessure van Hirving Lozano. De aanvaller viel in de slotfase van de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) uit met een knieblessure. Lozano ging met een brancard het veld af. ,,Ik kan er nu nog niets over zeggen', zei Van Bommel. ,,Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt.”
25/04 23u30  PSV duimt voor met brancard afgevoerde Lozano Trainer Mark van Bommel van PSV hoopt vrijdag uitsluitsel te krijgen over de ernst van de blessure van Hirving Lozano. De aanvaller viel in de slotfase van de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) uit met een knieblessure. Lozano ging met een brancard het veld af. ,,Ik kan er nu nog niets over zeggen', zei Van Bommel. ,,Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt.”
25/04 23u30  Stuntploeg Getafe houdt in eigen huis Real Madrid van scoren Real Madrid is er vlak buiten de Spaanse hoofdstad niet in geslaagd om van Getafe te winnen. De stuntploeg van La Liga hield de grootmacht op 0-0 en staat daardoor weer in poleposition als het gaat om het laatste Champions League-ticket.
25/04 23u30  De Jong wil doelpunt van Sadilek op zijn naam: ‘Ik raakte hem echt’ Luuk de Jong hoort op 28 en niet op 27 doelpunten te staan in de eredivisie. De tweede treffer in de uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) kwam op naam van Michal Sadilek, maar De Jong raakte de bal naar eigen zeggen lichtjes met zijn hoofd.
25/04 23u15  Familie van vermoorde Daniël (9): ‘wij werden afgeperst’ Alles wijst erop dat de moord op het Palestijnse jongetje Daniël (9) het gevolg is van een afpersingszaak. De jongen woonde in een Belgisch asielzoekerscentrum en verdween maandagavond. De dag voordat het jongetje dood werd gevonden, kreeg de tante van Daniël een sms: ,,100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug’’. Er zijn vijf verdachten aangehouden.
Laatste update: vandaag om 1u45
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
26/04 01u45  Poetin gaat tegenbezoek brengen aan Kim Jong-un in Noord-Korea De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd voor een tegenbezoek aan zijn land. Poetin zou dat aanbod onmiddellijk hebben aanvaard, zo zegt het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA.
26/04 01u45  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtbuks In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtbuks. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u15  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtgeweer In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtgeweer. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u00  Boot zinkt voor kust Venezuela, zeker 25 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 25 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn negen mensen gered, zo melden de autoriteiten. Het kleine vaartuig was onderweg naar Trinidad.
26/04 00u45  Boot zinkt voor kust Venezuela, 21 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 21 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn vier mensen gered. De boot was onderweg naar Trinidad.
26/04 00u30  Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’ Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.11 
26/04 00u30  Dankerlui: Ik persoonlijk dacht niet aan de bekerfinale Damil Dankerlui begon de thuiswedstrijd van Willem II tegen PSV (0-3) als linksback en eindigde het duel als rechtsbuiten. ,,Ik heb vaker op meerdere posities gespeeld in één wedstrijd. Bijvoorbeeld ook in de halve finale van de beker tegen AZ.”14 
26/04 00u30  Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.11 
26/04 00u15  Van Bommel zit in zijn maag met 17 dagen rust: ‘Dit gebeurt nergens anders’ Voor PSV breekt na de 0-3-zege op Willem II een periode aan van lang wachten. Pas op 12 mei moeten de Eindhovenaren weer aan de bak, voor een uitwedstrijd tegen AZ. Allemaal het gevolg van het verschuiven van de voorlaatste speelronde, omdat Ajax anders in de knel zou komen met de dubbele confrontatie tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League.13 
25/04 23u45  PSV duimt voor per brancard afgevoerde Lozano Trainer Mark van Bommel van PSV hoopt vrijdag uitsluitsel te krijgen over de ernst van de blessure van Hirving Lozano. De aanvaller viel in de slotfase van de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) uit met een knieblessure. Lozano ging met een brancard het veld af. ,,Ik kan er nu nog niets over zeggen', zei Van Bommel. ,,Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt.”
25/04 23u30  PSV duimt voor met brancard afgevoerde Lozano Trainer Mark van Bommel van PSV hoopt vrijdag uitsluitsel te krijgen over de ernst van de blessure van Hirving Lozano. De aanvaller viel in de slotfase van de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) uit met een knieblessure. Lozano ging met een brancard het veld af. ,,Ik kan er nu nog niets over zeggen', zei Van Bommel. ,,Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt.”
25/04 23u30  Cd's, dvd's en gedrukte boeken zijn niet meer van deze tijd Nu veel muziek, films en boeken digitaal worden aangeboden, twijfelen veel mensen wat ze nog met hun cd’s, dvd’s en gedrukte boeken moeten doen. Er zijn mensen die trouw blijven aan de traditionele mediadragers, anderen stappen helemaal over op digitale diensten als Spotify (muziek), Netflix (films en series) en Kobo (boeken).
25/04 23u30  De Jong wil doelpunt van Sadilek op zijn naam: ‘Ik raakte hem echt’ Luuk de Jong hoort op 28 en niet op 27 doelpunten te staan in de eredivisie. De tweede treffer in de uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) kwam op naam van Michal Sadilek, maar De Jong raakte de bal naar eigen zeggen lichtjes met zijn hoofd.
25/04 23u15  Familie van vermoorde Daniël (9): ‘wij werden afgeperst’ Alles wijst erop dat de moord op het Palestijnse jongetje Daniël (9) het gevolg is van een afpersingszaak. De jongen woonde in een Belgisch asielzoekerscentrum en verdween maandagavond. De dag voordat het jongetje dood werd gevonden, kreeg de tante van Daniël een sms: ,,100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug’’. Er zijn vijf verdachten aangehouden.
25/04 23u15  Herrie van brommers jaagt Achterbergse Alie haar dorp uit: ‘Traditie is niet van deze tijd’ ACHTERBERG - Het is traditie in Achterberg op Koningsdag, in alle vroegte rondjes rijden met brommers zonder knalpijpen. Niet iedereen is er blij mee.
Laatste update: vandaag om 1u45
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
25/04 22u15  3M grote verliezer op vlakke beurs 3M (MMM) publiceert tegenvallende resultaten
25/04 22u00  Henk Otten weg als bestuurslid Forum voor Democratie na 'karaktermoord' door Baudet Mede-oprichter en bestuurslid Otten stapt op na 'greep in partijkas'.
25/04 21u15  Uiteindelijk doet Musk wat beleggers van hem willen Maanden stond Tesla-baas Elon Musk niet open voor het ophalen van nieuw geld, maar na slechte cijfers lijken beleggers toch hun zin te krijgen.
25/04 20u30  'Eurofiel' D66 wekt irritatie in coalitie met kritiek op 'halsstarrige' Hoekstra Fractieleider Rob Jetten vindt dat CDA-minister Nederlandse belang schaadt door te vaak nee te zeggen in Brussel.
25/04 19u45  Het Groene Consortium heeft te weinig geld om Eneco te kopen Samenwerkingsverband van groene clubs overlegt nog met Citigroup
25/04 19u30  Het Groene Consortium dreigt Eneco mis te lopen Samenwerkingsverband van groene clubs heeft onvoldoende financiële middelen
25/04 18u15  Droom van Duitse bankenkampioen valt in duigen Banken stellen dat de voordelen niet opwegen tegen extra risico's, integratiekosten en benodigd extra bufferkapitaal. De kritiek op minister Scholz, de drijvende politieke kracht achter de fusie, is groot in Duitsland.
25/04 18u00  De Goudse aast op Vivat-portefeuilles 'die van de kar vallen' De Goudse wil een rol spelen in het verkoopproces van verzekeraar Vivat, het voormalige Reaal, zegt het bestuur in gesprek over de jaarcijfers.
25/04 18u00  ASMI uitblinker op grauwe beurs Intertrust presteert in lijn met verwachtingen maar de beurskoers krijgt toch een tik.
25/04 17u45  Johan Witteveen overleden: briljant econoom die zich liet inspireren door het soefisme De dinsdag overleden Johan Witteveen (1921 - 2019) was hoogleraar, tweemaal minister van Financiën en de hoogste baas van het IMF.
25/04 17u45  EU-commissaris Margrethe Vestager: 'Ik ben geen federalist' Deense toppolitica wil kiezers inspireren om deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Aan de opvolging van Jean-Claude Juncker als Commissievoorzitter denkt ze voorlopig niet.
25/04 17u30  Briljant econoom die zich liet inspireren door het soefisme De dinsdag overleden Johan Witteveen (1921 - 2019) was hoogleraar, tweemaal minister van Financiën en de hoogste baas van het IMF.
25/04 17u30  Intertrust heeft het lastig in Nederland en Luxemb... eh, we bedoelen West-Europa Als bedrijven stoppen met het apart rapporteren van de prestaties van bedrijfsonderdelen, dan weten beleggers: het is opletten geblazen.
25/04 17u00  DNB roept op tot meer samenwerking banken op witwasdossier Toezichthouder wil wetswijziging om poortwachtersfunctie van banken te versterken.
25/04 17u00  Moederbedrijf van Roto Smeets doekt zichzelf op Faillissement van Roto Smeets staat niet op zichzelf.
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 22u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
26/04 01u15  Aantal zonneparken verdrievoudigd DEN HAAG (ANP) - De hoeveelheid energie die bedrijven en woningen opwekken via zonnepanelen is vorig jaar flink toegenomen vergeleken met 2017. De toename was bij bedrijven (71 procent) veel groter dan bij woningen (37 procent) en is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral toe te schrijven aan de aanleg van zonneparken. Waren dat er in 2017 nog 22, vorig jaar telde Nederland 65 zonneparken. Het bericht Aantal zonneparken verdrievoudigd verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/04 00u30  Meer uitgaven naar eerste levensbehoeften DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer geld kwijt aan de eerste levensbehoeften, zoals eten, kleding en huisvesting. Door relatief sterk gestegen huren gaat vooral aan die laatste categorie een groter deel van alle uitgaven op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bericht Meer uitgaven naar eerste levensbehoeften verscheen eerst op Nieuws.nl.13 
26/04 00u15  Zevende beving deze maand in Groningen TEN POST (ANP) - Bij het Groningse dorp Ten Post heeft zich donderdagavond een lichte aardbeving voorgedaan. Die had een kracht van 1.8 en lag op een diepte van 3 kilometer. Het bericht Zevende beving deze maand in Groningen verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
25/04 23u30  Van Gerwen speelt gelijk in Premier League BIRMINGHAM (ANP) - Darter Michael van Gerwen blijft de Premier League aanvoeren. De regerend wereldkampioen moest op zijn dertigste verjaardag wel toestaan dat James Wade een punt tegen hem pakte: 7-7. Het bericht Van Gerwen speelt gelijk in Premier League verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 23u15  Intel waarschuwt voor zwak kwartaal SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Intel verwacht dat de opbrengsten in het lopende tweede kwartaal onder de verwachtingen van de markt zullen uitkomen. Verder zet de chipgigant ook het mes in zijn eerder uitgesproken omzetprognose voor heel het jaar, zo bleek donderdag uit een handelsbericht. Het aandeel Intel kelderde in de Amerikaanse nabeurshandel fors. Het bericht Intel waarschuwt voor zwak kwartaal verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 23u00  ‘Uber wil 8 tot 10 miljard ophalen op beurs’ SAN FRANCISCO (ANP) - Uber Technologies wil zijn aandelen bij zijn aanstaande beursgang voor tussen de 44 dollar en 50 dollar per stuk aan de man brengen. Daarmee zou het bedrijf 8 tot 10 miljard dollar ophalen bij zijn beursdebuut, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het bericht ‘Uber wil 8 tot 10 miljard ophalen op beurs’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 22u45  Nederlanders teruggehaald uit Sri Lanka ROTTERDAM (ANP) - Reisorganisaties gaan vrijdag al 'hun' Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Daartoe heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder donderdag een aangescherpt reisadvies heeft afgegeven. Het gaat volgens het fonds om tussen de driehonderd en vierhonderd mensen die hebben geboekt bij een reisbureau. Het bericht Nederlanders teruggehaald uit Sri Lanka verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 22u15  Golfer Luiten gedeeld dertigste in Marokko RABAT (ANP) - Golfer Joost Luiten moet zijn draai nog vinden op de Trophee Hassan II in Rabat. Hij begint vrijdag als gedeeld nummer dertig aan de tweede ronde. Het bericht Golfer Luiten gedeeld dertigste in Marokko verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 21u15  Henk Otten per direct uit partijbestuur FVD DEN HAAG (ANP) - Henk Otten stapt per direct uit het partijbestuur van Forum voor Democratie. Hij doet dat ,,in het partijbelang'', meldt hij op Twitter. Otten spreekt van ,,karaktermoord'' door zijn mede-oprichters Thierry Baudet en Rob Rooken. Het bericht Henk Otten per direct uit partijbestuur FVD verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 21u00  Cilic nog niet op dreef op gravel BOEDAPEST (ANP) - Tennisser Marin Cilic heeft op gravel nog geen indruk kunnen maken. Voor de tweede week op rij ging hij bij zijn eerste optreden meteen onderuit. In Boedapest was na een bye in de eerste ronde de Uruguayaan Pablo Cuevas in de tweede ronde te sterk voor de Kroaat. Cuevas versloeg de nummer 1 van de plaatsingslijst in drie sets: 5-7 7-6 (6) 7-6 (3). Het bericht Cilic nog niet op dreef op gravel verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 21u00  Oud-minister van Financiën Witteveen overleden DEN HAAG (ANP) - Oud-minister van Financiën Johan Witteveen (VVD) is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VVD donderdag laten weten. Het bericht Oud-minister van Financiën Witteveen overleden verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 20u30  Strijd bij Forum voor Democratie escaleert DEN HAAG (ANP) - De interne strijd bij Forum voor Democratie (FVD) is verder op scherp komen te staan. Het partijbestuur wil af van Henk Otten, mede-oprichter en tweede man achter partijleider Thierry Baudet, nu bekend is geworden dat die als penningmeester zonder overleg een bedrag van ruim 30.000 euro naar zichzelf heeft overgemaakt. Het bericht Strijd bij Forum voor Democratie escaleert verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 19u45  Negen gewonden door aanrijding in Eindhoven EINDHOVEN (ANP) - Door een ernstig verkeersongeval in Eindhoven zijn donderdagavond negen mensen gewond geraakt. Vier van hen raakten zwaargewond. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, maakte de politie bekend. Het bericht Negen gewonden door aanrijding in Eindhoven verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 19u45  Reisadvies Sri Lanka aangepast DEN HAAG (ANP) - Reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka. Dat is het nieuwe reisadvies voor Sri Lanka dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gegeven. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement. Het bericht Reisadvies Sri Lanka aangepast verscheen eerst op Nieuws.nl.
25/04 19u15  Forum roept Otten op af te treden DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) roept bestuurslid Henk Otten op af te treden. Volgens de partij is de positie van haar medeoprichter onhoudbaar na een greep uit de kas. Het bericht Forum roept Otten op af te treden verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 1u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
26/04 01u45  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtbuks In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtbuks. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u15  Tien kinderen op schoolplein in VS beschoten met luchtgeweer In de Amerikaanse staat Georgia zijn tien leerlingen van een basisschool in DeKalb County gewond geraakt bij een incident met een luchtgeweer. Niemand is er ernstig aan toe, maar negen slachtoffers werden wel overgebracht naar het ziekenhuis. Dat melden de lokale autoriteiten.
26/04 01u00  Boot zinkt voor kust Venezuela, zeker 25 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 25 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn negen mensen gered, zo melden de autoriteiten. Het kleine vaartuig was onderweg naar Trinidad.
26/04 00u45  Boot zinkt voor kust Venezuela, 21 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 21 vermisten, nadat donderdag op ruwe zee een boot met Venezolanen was omgeslagen. Tot dusver zijn vier mensen gered, zo melden de autoriteiten. Het kleine vaartuig was onderweg naar Trinidad.
26/04 00u30  Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’ Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.13 
26/04 00u30  Dankerlui: Ik persoonlijk dacht niet aan de bekerfinale Damil Dankerlui begon de thuiswedstrijd van Willem II tegen PSV (0-3) als linksback en eindigde het duel als rechtsbuiten. ,,Ik heb vaker op meerdere posities gespeeld in één wedstrijd. Bijvoorbeeld ook in de halve finale van de beker tegen AZ.”11 
26/04 00u30  Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.14 
26/04 00u15  Van Bommel zit in zijn maag met 17 dagen rust: ‘Dit gebeurt nergens anders’ Voor PSV breekt na de 0-3-zege op Willem II een periode aan van lang wachten. Pas op 12 mei moeten de Eindhovenaren weer aan de bak, voor een uitwedstrijd tegen AZ. Allemaal het gevolg van het verschuiven van de voorlaatste speelronde, omdat Ajax anders in de knel zou komen met de dubbele confrontatie tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League.11 
25/04 23u45  PSV duimt voor per brancard afgevoerde Lozano Trainer Mark van Bommel van PSV hoopt vrijdag uitsluitsel te krijgen over de ernst van de blessure van Hirving Lozano. De aanvaller viel in de slotfase van de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) uit met een knieblessure. Lozano ging met een brancard het veld af. ,,Ik kan er nu nog niets over zeggen', zei Van Bommel. ,,Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt.”
25/04 23u30  PSV duimt voor met brancard afgevoerde Lozano Trainer Mark van Bommel van PSV hoopt vrijdag uitsluitsel te krijgen over de ernst van de blessure van Hirving Lozano. De aanvaller viel in de slotfase van de gewonnen uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) uit met een knieblessure. Lozano ging met een brancard het veld af. ,,Ik kan er nu nog niets over zeggen', zei Van Bommel. ,,Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt.”
25/04 23u30  Stuntploeg Getafe houdt in eigen huis Real Madrid van scoren Real Madrid is er vlak buiten de Spaanse hoofdstad niet in geslaagd om van Getafe te winnen. De stuntploeg van La Liga hield de grootmacht op 0-0 en staat daardoor weer in poleposition als het gaat om het laatste Champions League-ticket.
25/04 23u30  De Jong wil doelpunt van Sadilek op zijn naam: ‘Ik raakte hem echt’ Luuk de Jong hoort op 28 en niet op 27 doelpunten te staan in de eredivisie. De tweede treffer in de uitwedstrijd tegen Willem II (0-3) kwam op naam van Michal Sadilek, maar De Jong raakte de bal naar eigen zeggen lichtjes met zijn hoofd.
25/04 23u15  Familie van vermoorde Daniël (9): ‘wij werden afgeperst’ Alles wijst erop dat de moord op het Palestijnse jongetje Daniël (9) het gevolg is van een afpersingszaak. De jongen woonde in een Belgisch asielzoekerscentrum en verdween maandagavond. De dag voordat het jongetje dood werd gevonden, kreeg de tante van Daniël een sms: ,,100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug’’. Er zijn vijf verdachten aangehouden.
25/04 23u15  Jarige Van Gerwen komt goed weg na hoogstaande partij tegen Wade Michael van Gerwen heeft zijn dertigste verjaardag geen kleur kunnen geven met een overwinning in de Premier League. In Birmingham hielden Wade en de drievoudig verdedigend kampioen elkaar in een hoogstaande partij in evenwicht: 7-7. Mighty Mike staat wel nog altijd bovenaan in de rangschikking.
25/04 22u45  Atalanta Bergamo voor vierde keer in clubhistorie naar finale Coppa Italia Atalanta Bergamo heeft zich voor de vierde keer in de clubhistorie geplaatst voor de finale van de Coppa Italia. De ploeg van Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens staat op woensdag 15 mei in Stadio Olimpico in Rome tegenover Lazio.
Laatste update: vandaag om 1u45
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
26/04 01u45  Kim: VS moeten zich flexibeler opstellen De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft na zijn top met de Russische president Poetin gezegd dat de vrede op het Koreaanse schiereiland volledig afhangt van de toekomstige houding van de Verenigde Staten. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdag (lokale tijd).
26/04 01u00  Noodtoestand in Canada door overstromingen De burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa, Jim Watson, heeft de noodtoestand afgeroepen, omdat door extreme regenval het water snel stijgt.
26/04 00u30  Boot zinkt voor kust Venezuela, 21 vermisten De kustwacht van Trinidad en Tobago is op zoek naar zeker 21 vermisten, nadat in ruwe zee een boot met Venezolanen donderdag was omgeslagen. Tot dusver zijn vier mensen gered. De boot was onderweg naar Trinidad.10 
26/04 00u15  Meer uitgaven naar eerste levensbehoeften Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer geld kwijt aan de eerste levensbehoeften, zoals eten, kleding en huisvesting. Door relatief sterk gestegen huren gaat vooral aan die laatste categorie een groter deel van alle uitgaven op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
26/04 00u15  Aantal zonneparken verdrievoudigd De hoeveelheid energie die bedrijven en woningen opwekken via zonnepanelen is vorig jaar flink toegenomen vergeleken met 2017. De toename was bij bedrijven (71 procent) veel groter dan bij woningen (37 procent) en is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral toe te schrijven aan de aanleg van zonneparken. Waren dat er in 2017 nog 22, vorig jaar telde Nederland 65 zonneparken.10 
25/04 23u15  Cycloon Kenneth bereikt kust Mozambique Met windsnelheden tot 280 kilometer per uur is de tropische storm Kenneth aan land gegaan in het Afrikaanse Mozambique. Dat meldt de nationale rampendienst van het land. Naar schatting 680.000 mensen worden bedreigd door de harde wind en enorme hoeveelheden regen die naar verwachting voor verwoestingen en overstromingen zorgen. Ongeveer 30.000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd.
25/04 22u45  Unicef haalde vorig jaar 68 miljoen euro op Unicef Nederland heeft vorig jaar dankzij donateurs, bedrijven en overheden ruim 68 miljoen euro opgehaald. Daarvan is onder meer noodvoedsel gegeven aan kinderen in Jemen, onderwijs gerealiseerd voor Syrische kinderen en zijn kinderen op Sulawesi herenigd met hun familie na een tsunami. Dat staat in het jaarverslag van de organisatie.
25/04 22u45  Intel waarschuwt voor zwak kwartaal Intel verwacht dat de opbrengsten in het lopende tweede kwartaal onder de verwachtingen van de markt zullen uitkomen. Verder zet de chipgigant ook het mes in zijn eerder uitgesproken omzetprognose voor heel het jaar, zo bleek donderdag uit een handelsbericht. Het aandeel Intel kelderde in de Amerikaanse nabeurshandel fors.
25/04 22u45  „Uber wil 8 tot 10 miljard ophalen op beurs” Uber Technologies wil zijn aandelen bij zijn aanstaande beursgang voor tussen de 44 dollar en 50 dollar per stuk aan de man brengen. Daarmee zou het bedrijf 8 tot 10 miljard dollar ophalen bij zijn beursdebuut, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
25/04 22u45  Zevende beving deze maand in Groningen Bij het Groningse dorp Ten Post heeft zich donderdagavond een lichte aardbeving voorgedaan. Die had een kracht van 1.8 en lag op een diepte van 3 kilometer.
25/04 22u30  Webgigant Amazon verdubbelt winst De Amerikaanse webwinkelgigant Amazon heeft zijn winst in het eerste kwartaal ruimschoots verdubbeld. Het resultaat pakte bovendien een stuk hoger uit dan kenners in doorsnee hadden voorzien.
25/04 22u30  ‘Like’ voor Facebook op verdeeld Wall Street De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag verdeeld gesloten. De technologiesector deed het onder aanvoering van Facebook en Microsoft goed. Post-It-fabrikant 3M sleurde daarentegen de toonaangevende Dow-Jonesindex omlaag. Beleggers in New York verwerkten verder nog een flinke reeks resultaten van andere grote ondernemingen, zoals Tesla en UPS.
25/04 22u30  PThU benoemt twee hoogleraren De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft donderdag ingestemd met de benoeming van twee hoogleraren aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU): dr. Thijs Tromp en prof. dr. Theo Boer.
25/04 22u15  Nederlanders teruggehaald uit Sri Lanka De reisorganisaties gaan vrijdag al ’hun’ Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Daartoe heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder donderdag een aangescherpt reisadvies heeft afgegeven. Het gaat volgens het fonds om tussen de 300 en 400 mensen die hebben geboekt bij een reisbureau.
25/04 22u00  Macron belooft eliteschool ENA te sluiten De Franse president Emmanuel Macron heeft besloten de eliteschool Ecole Nationale d’Administration (ENA) te sluiten. Hij doet dit omdat de opleiding volgens hem het symbool is geworden van de maatschappelijke ongelijkheid in Frankrijk, waar de gele hesjes de afgelopen maanden tegen demonstreerden.
Laatste update: vandaag om 1u45
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
26/04 00u00  Henk Otten (FvD) stapt op als bestuurslid, Hiddema: 'Jongens, hou toch op met die onzin!' Theo Hiddema laat aan de media weten dat hij zijn best gaat doen om Baudet en Otten nog normaal samen te laten werken. 'Misschien kan ik rust brengen in de tent'
25/04 23u45  Oud-minister van Financiën Johan Witteveen (97) overleden Oud-minister van Financiën en IMF-topman Johan Witteveen (VVD) is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden.
25/04 23u30  'Oude' LandRover Defender opnieuw in productie in Polen In Engeland is LandRover gestopt met de fabricage van de bekende robuuste Defender, maar in Polen ziet men een markt door juist het oude model opnieuw leven in te blazen.
25/04 22u30  10.000 keer hulp voor dieren van Amsterdamse minima Met de regeling Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima (ADAM) zijn huisdieren sinds 2016 al 10.000 keer geholpen met een gratis bezoek aan de dierenarts voor een consult, een chip of sterilisatie.
25/04 22u00  Sri Lanka stelt dodental aanslag drastisch bij, Nederlandse toeristen worden morgen naar huis gevlogen Een hoge Sri Lankaanse functionaris heeft laten weten dat het dodental van de aanslagen in Sri Lanka afgelopen zondag behoorlijk kan worden bijgesteld.
25/04 21u45  Otten (FvD) stapt op als bestuurslid, Hiddema: 'Jongens, hou toch op met die onzin!' Theo Hiddema laat aan de media weten dat hij zijn best gaat doen om Baudet en Otten nog normaal samen te laten werken. 'Misschien kan ik rust brengen in de tent'
25/04 20u45  Hiddema van FvD: 'Jongens, hou toch op met die onzin!' Theo Hiddema laat aan de media weten dat hij zijn best gaat doen om Baudet en Otten nog normaal samen te laten werken. 'Misschien kan ik rust brengen in de tent'
25/04 20u30  Negen gewonden en grote ravage bij ernstig ongeval Eindhoven Bij een aanrijding op de kruising Anthonie van Leeuwenhoeklaan en Marconilaan zijn negen gewonden gevallen.
25/04 19u45  Hiddema van FvD: 'vertrouwensbreuk' met Henk Otten vanwege betalingen aan zichzelf Het partijbestuur van Forum voor Democratie (FvD) wil Henk Otten weg hebben uit het bestuur, omdat Otten een betaling aan zichzelf gedaan heeft.
25/04 17u30  Belangstellingsregistratie van gemeenten voor deelname aan het wietexperiment Gemeenten kunnen sinds deze week hun interesse voor deelname aan het wietexperiment kenbaar maken. De minister voor Medische Zorg & Sport en de minister van Justitie & Veiligheid hebben alle burgemeesters hierover eerder al geïnformeerd.
25/04 17u30  Zeven rijbewijzen ingevorderd na illegale straatrace De politie heeft woensdagavond 24 april in Amsterdam van zeven bestuurders het rijbewijs ingevorderd. Zij namen deel aan een illegale straatrace op de Siciliëweg en de Australiëhavenweg.
25/04 17u00  Inbreker sluit zich op in garage Afgelopen nacht is een 32-jarige man uit Vlissingen aangehouden in de Nieuwe Burg. Hij wordt verdacht van een poging inbraak.
25/04 16u15  De behoefte aan stabiele en faire grondstofprijzen en de rol voor speculanten Een stabiele economie heeft behoefte aan stabiele prijzen, zeker wanneer het op noodzakelijke grondstoffen aankomt. Commodities Futures en Optiemarkten helpen in een complexe economie om de prijzen te stabiliseren door het risico te verleggen van de producenten naar de speculanten. Ze creëren zo ook liquiditeit voor die markten. Het handelen via Commodities Futures en Optiemarkten in grondstoffen geeft ons zicht op de verschillende effecten die hier aanwezig zijn, van de kostenverhogende druk tot het weer maar ook belangrijke gebeurtenissen in de wereld.
25/04 16u00  Auto rijdt tegen gevel van stadhuis; Vermoedelijke bestuurder aangehouden Tegen de gevel van het stadhuis in Harderwijk is donderdagmiddag een automobilist aangereden. Het is nog niet duidelijk of het om een bewuste actie gaat of een ongeval.
25/04 15u30  Opnieuw aanhoudingen in overvalszaken KFC Almere In het onderzoek naar de overvallen op de KFC in Almere Buiten zijn er twee jongens aangehouden. Op woensdag 24 april is een 17-jarige jongen en een 16-jarige jongen uit Almere ingerekend. Eerder werd al een 17-jarige jongen uit Almere aangehouden in Purmerend.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
26/04 00u00  PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen. 
25/04 23u00  Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.
25/04 20u30  BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag. 
25/04 20u30  UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'. 
25/04 19u15  FvD wil dat Henk Otten vertrekt na 'greep uit kas' Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'. 
25/04 17u15  Diggy Dex: Teksten maken is vooral veel zweten Taalkunstenaars wordt een nieuwe traditie van gebundelde Nederlandse songteksten. Succesrapper Diggy Dex trapte af.
25/04 16u45  Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land.
25/04 14u45  Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht De negenjarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.
25/04 14u00  Zeldzame neushoorn geboren in Miami In Maimi is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.
25/04 13u30  Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd Het aantal asielzoekers dat van Nederland een asiel heeft gekregen, is in het voorbija jaar gehalve. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.
25/04 13u15  AIVD en MIVD kregen regelmatig onterecht toestemming De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben het afgelopen jaar voor ongeveer een op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.
25/04 12u30  Hoofdofficier geschorst vanwege verzwegen affaire De top van het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen geschorst. Aanleiding daarvoor is het rapport van de commissie-Fokkens, die onder meer de verzwegen liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en collega-hoofdofficier Marianne Bloos heeft onderzocht.
25/04 11u00  Kim en Poetin laten weinig los na eerste ontmoeting De Russische president Vladimir Poetin en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. De mannen spraken elkaar donderdag bijna twee uur op een eiland bij de Russische stad Vladivostok, veel langer dan verwacht.
25/04 10u45  RIVM wil handen ineen slaan tegen microplastics Iedereen kan bijdragen aan de strijd tegen microplastics, de piepkleine stukjes plastic die met name heel veel in synthetische en gemixte kleding zitten en zo vooral door wasbeurten in het milieu terecht komen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het stelt verschillende maatregelen voor.
25/04 10u30  Zanger Paul Sinha zit vol zin De levenslust en zin spat gewoon van zanger Paul Sinha af. Zijn nieuwe single Bloemen is nét uit en zou zomaar een dikke zomerhit zou kunnen worden.  
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Dankerlui: Ik persoonlijk dacht niet aan de bekerfinale26/04 00u30 - Gelderlander: Damil Dankerlui begon de thuiswedstrijd van Willem II tegen PSV (0-3) als linksback en eindigde het duel als rechtsbuiten. ,,Ik heb vaker op meerdere posities gespeeld in één wedstrijd. Bijvoorbeeld ook in de halve finale van de beker tegen AZ.”
14x Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman26/04 00u30 - BN/DeStem: Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.
14x Commissaris mediawaakhond geschorst wegens ‘vertrouwensbreuk’ na publicatie roman26/04 00u30 - De Stentor: Minister Arie Slob (Media) heeft een lid van het Commissariaat voor de Media voorlopig geschorst, nu er een onderzoek naar hem is ingesteld. Eric Eljon kwam in opspraak doordat hij heeft meegewerkt aan een roman over de Nederlandse televisiewereld. De andere twee commissarissen hebben afstand genomen van dat boek. Sindsdien zouden de spanningen zijn opgelopen.
13x Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’26/04 00u30 - De Stentor: Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.
13x Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’26/04 00u30 - AD.nl: Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.
13x Meer uitgaven naar eerste levensbehoeften26/04 00u30 - Nieuws.nl: DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer geld kwijt aan de eerste levensbehoeften, zoals eten, kleding en huisvesting. Door relatief sterk gestegen huren gaat vooral aan die laatste categorie een groter deel van alle uitgaven op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bericht Meer uitgaven naar eerste levensbehoeften verscheen eerst op Nieuws.nl.
13x Van Bommel zit in zijn maag met 17 dagen rust: ‘Dit gebeurt nergens anders’26/04 00u15 - Gelderlander: Voor PSV breekt na de 0-3-zege op Willem II een periode aan van lang wachten. Pas op 12 mei moeten de Eindhovenaren weer aan de bak, voor een uitwedstrijd tegen AZ. Allemaal het gevolg van het verschuiven van de voorlaatste speelronde, omdat Ajax anders in de knel zou komen met de dubbele confrontatie tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League.
12x Malen over contractverlenging bij PSV: ‘Komt wel goed’26/04 00u30 - BN/DeStem: Man van de wedstrijd in het duel tussen Willem II en PSV (0-3) was zonder twijfel Donyell Malen. De spits scoorde op fraaie wijze en is al een tijd in gesprek met PSV over een nieuw en langjarig contract.
12x Moddergevecht tussen looplegendes26/04 00u30 - NRC Handelsblad: Olympisch kampioenen Mo Farah en Haile Gebrselassie hebben een conflict over vermeende diefstal en de betaling van een hotelrekening.
12x Van Bommel zit in zijn maag met 17 dagen rust: ‘Dit gebeurt nergens anders’26/04 00u15 - BN/DeStem: Voor PSV breekt na de 0-3-zege op Willem II een periode aan van lang wachten. Pas op 12 mei moeten de Eindhovenaren weer aan de bak, voor een uitwedstrijd tegen AZ. Allemaal het gevolg van het verschuiven van de voorlaatste speelronde, omdat Ajax anders in de knel zou komen met de dubbele confrontatie tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League.

Statistieken

Artikels:
28094
Gelezen:
2131
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven