woensdag 1 april 2020, week 14


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen


De Telegraaf

Verbergen Tonen

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
01/04 00u15  Rutte komt met lockdown, maar wel een ?intelligente? Premier Mark Rutte noemt het ‘een intelligente lockdown’ of ‘een gerichte lockdown’, maar de verschillen met de door Thierry Baudet en Geert Wilders gewenste totale lockdown worden nu kleiner. Op hun persconferentie maandagavond kondigden premier Rutte en de direct bij de coronacrisis betrokken ministers strenge maatregelen aan om de verdere verspreiding van het virus te … Continued The post Rutte komt met lockdown, maar wel een ‘intelligente’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
01/04 00u15  Wat houden de nieuwe regels nu eigenlijk in? Het kabinet kondigde maandag nieuwe maatregelen af in de strijd tegen het coronavirus. Premier Mark Rutte noemde het een ‘intelligente lockdown’. Maar wat zijn de regels nu eigenlijk precies? Alle evenementen – ongeacht de grootte – zijn tot 1 juni verboden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden uitzonderingen, later komt hierover meer informatie. Lees ook de … Continued The post Wat houden de nieuwe regels nu eigenlijk in? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
01/04 00u15  Vier keer positief nieuws in coronatijd Doemverhalen zijn er genoeg over de coronacrisis en dus snakt Nederland zo nu en dan naar een goed bericht. Elsevier Weekblad zet vier hoopvolle nieuwtjes op een rij. Einde lockdown Wuhan in zicht De lockdown in Wuhan wordt op woensdag 8 april opgeheven. Dat betekent dat inwoners van de Chinese miljoenenstad weer mogen reizen, maar … Continued The post Vier keer positief nieuws in coronatijd appeared first on Elsevierweekblad.nl.
01/04 00u15  Gedetineerden maken mondkapjes tegen corona Gevangenen helpen mee in de strijd tegen corona door mondkapjes te maken. Intussen zijn ze bang dat het virus ook achter de tralies opduikt, zo vertelt een gedetineerde aan Gerlof Leistra. Een paar dagen geleden kreeg ik op een ochtend een telefoontje uit Norgerhaven, een gevangenis in Drenthe. De Antilliaanse pooier Lindomar ?Lino? Plantein (43) … Continued The post Gedetineerden maken mondkapjes tegen corona appeared first on Elsevierweekblad.nl.
31/03 00u15  Alle vragen en antwoorden over het coronavirus Hoe dodelijk is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoelang overleeft het buiten het lichaam? En wanneer stopt een pandemie? Redacteur zorg en gezondheid Marieke ten Katen beantwoordt in dit blog veelgestelde vragen over het coronavirus. In december werd een nieuw virus ontdekt in China. In eerste instantie kreeg het de naam 2019-nCoV, waarbij 2019 … Continued The post Alle vragen en antwoorden over het coronavirus appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/03 20u15  Feiten en cijfers: hoe staat Nederland ervoor in strijd tegen corona? Kamerleden zijn woensdagmorgen bijgepraat door het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Hoe staan we er als Nederland voor? Wat zijn de laatste cijfers? Het coronavirus heeft inmiddels 356 levens geëist in Nederland. Dat zijn 80 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. Het Rijksinstituut … Continued The post Feiten en cijfers: hoe staat Nederland ervoor in strijd tegen corona? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/03 20u15  De taal van corona: gebarentaal Constanteyn Roelofs vraagt zich af: wat valt er nog te zeggen over de pandemie? En vooral: hoe? In wat voor bewoordingen? Als woorden tekortschieten, hebben we in elk geval de gebarentaal. Dankzij tolk Irma Sluis kan heel Nederland het leren. Bij het zien van de slagvelden op de intensive cares, de overvolle mortuaria en de … Continued The post De taal van corona: gebarentaal appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/03 15u15  ?Dit zie je bij een gewone longontsteking niet? Maarten Sulzer (59) werkt als longarts in het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Elsevier Weekblad volgt hem de komende weken tijdens de coronacrisis. Wat speelt zich af in het ziekenhuis? En wat betekent dat voor het werk van een longarts? ‘Het ziekenhuis heeft inmiddels een aparte ingang voor coronapatiënten. En een sluis waar de ambulance binnenkomt. … Continued The post ‘Dit zie je bij een gewone longontsteking niet’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/03 13u15  Relativerende stemmen over corona Terwijl Nederland verder op slot gaat, klinken relativerende geluiden over de langetermijneffecten van de corona-epidemie. Verscheidene deskundigen kijken inmiddels met iets meer optimisme naar de cijfers. De laatste dagen duiken in internationale media geluiden op van mensen die proberen deze pandemie in een breder perspectief te plaatsen en voorzichtig de vraag opwerpen hoeveel we bereid … Continued The post Relativerende stemmen over corona appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/03 13u15  Coronacrisis levert veel ellende op, maar niet uitsluitend Ondanks alle levens die de coronacrisis eist, het verdriet in de ziekenhuizen, faillissementen en kleiner leed zoals de afgelaste sportevenementen, is niet álles ellende, schrijft Philip van Tijn in een extra blog. Turnster Sanne Wevers die binnenshuis verder traint op de balk, musici die Beethoven spelen op hun balkons; het zijn kleine dingen die hem … Continued The post Coronacrisis levert veel ellende op, maar niet uitsluitend appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/03 13u15  Wat zijn de schooldiploma?s van 2020 waard? Voor het eerst sinds 1945 zijn de centraal examens voor gymnasium, vwo, havo en vmbo afgelast. De cijfers voor het eindexamen worden dit jaar volledig gebaseerd op de schoolexamens die de middelbare scholen zelf samenstellen. Het is een hard gelag voor de eindexamenleerlingen van lichting 2020, want er zal altijd twijfel bestaan over de waarde … Continued The post Wat zijn de schooldiploma’s van 2020 waard? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vandaag om 0u15

RTL.nl

Verbergen Tonen
31/03 22u15  Waarom moet de hoogste piek op de ic nog komen, terwijl we nu al zoveel doen? Ruim vier weken geleden kondigde premier Rutte aan dat er in Nederland geen handen meer geschud mogen worden. In de weken daarna werden de maatregelen flink opgeschroefd. Toch wordt verwacht dat de hoogste piek op de intensive care nog moet komen. Daarom stellen veel lezers ons de vraag: waarom blijft het aantal ic-opnames stijgen, terwijl we nu al zo veel doen?
31/03 22u15  Geen chemo of immuuntherapie door corona: 'Die onzekerheid is heel zwaar' Een groot deel van de normale zorg wordt door de corona-uitbraak uitgesteld. Kankerpatiënten Veroniek krijgt nu geen immuuntherapie en Patricia heeft al weken zware rugklachten, maar kan nergens terecht. "Ik heb gehuild van de pijn, maar geen arts kan me nu helpen."
31/03 20u15  Aantal coronatests komende weken verviervoudigd Het aantal coronatests wordt de komende weken verviervoudigd. In eerste instantie moet zorgpersoneel vaker worden getest, maar uiteindelijk moeten die tests ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg.
31/03 19u15  Kabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een speciale persconferentie. Premier Rutte: "Ik hoop dat iedereen in Nederland dit begrijpt."
31/03 17u15  Corona-update: thuiswerken rampzalig en Ikea maakt mondkapjes Omdat al het coronanieuws bijhouden haast niet te doen is, zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren overzichtelijk op een rij.
31/03 17u15  Coronaregeling: 90 procent loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie Ondernemers zitten er al dagen met smart op te wachten: meer duidelijkheid over de NOW, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Behoud van Werkgelegenheid. Minister Wouter Koolmees heeft zojuist de details van de regeling bekendgemaakt. Wij zetten ze hier op een rijtje.
31/03 16u15  Man in Etten-Leur opgepakt die werd gezocht na dood van oma, moeder en kinderen In Etten-Leur is de man opgepakt die gezocht werd vanwege de dood van een oma, moeder en twee jonge kinderen van 2 en 6 jaar in Etten-Leur. De politie was met man en macht op zoek naar de man, omdat hij mogelijk betrokken zou zijn bij de dood van de vier familieleden.
31/03 15u15  Evenementensector ziet miljarden aan omzet verdampen door corona Ondernemers in de Nederlandse evenementenbranche zien bijna de helft van hun verwachte omzet van 7,4 miljard euro dit jaar verdwijnen. Ook wordt er gevreesd dat zo'n 50.000 banen zullen verdwijnen.
31/03 14u15  Toch geen 15.000 euro boete voor onjuist LinkedIn-profiel Een commercieel directeur die na vertrek bij zijn werkgever zijn LinkedIn-profiel niet goed aanpaste, hoeft geen boete van 15.000 euro te betalen. Volgens de rechter trok de werkgever deze boete ten onrechte af van de ontslagvergoeding.
31/03 13u15  Lelystad Airport pas in 2021 open, door coronavirus voorlopig geen overloopluchthaven nodig Lelystad Airport gaat voorlopig niet open. De opening is met zeker een jaar uitgesteld naar 2021. Het uitstellen van de opening heeft alles te maken met het nieuwe coronavirus.
31/03 11u15  Italianen vragen Duitse steun in ruzie om coronahulp: 'Nederland is niet solidair' Een groep prominente Italianen haalt in een open brief uit naar Nederland, dat volgens hen 'niet ethisch en niet solidair' is. Tegelijkertijd vragen ze aan hun 'lieve Duitse vrienden' om de juiste beslissing te nemen. Met de brief in een Duitse krant proberen de Italianen druk uit te oefenen op de Duitsers, die vooralsnog gelijk optrekken met Nederland.
31/03 11u15  Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie Ondernemers zitten er al dagen met smart op te wachten: meer duidelijkheid over de NOW, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Behoud van Werkgelegenheid. Minister Wouter Koolmees heeft zojuist de details van de regeling bekendgemaakt. Wij zetten ze hier op een rijtje.
31/03 11u15  De vier fases van 'Nederland tegen corona' Lees meer >
31/03 09u15  Olieprijs daalt naar laagste punt sinds 2002; tanken al vanaf 1,35 Door de fors lagere vraag en de aangekondigde productieverhoging door Saoedi-Arabië was de prijs van een vat olie sinds begin 2002 niet zo laag als nu. Als consument zie je dat terug aan de pomp: op verschillende plekken kun je nu tanken op of rond de 1,40 euro voor een liter euro 95. Soms zelfs 1,35 euro.
30/03 22u15  Alexandra ziet Spanje nog verder op slot gaan: 'Je ziet veel meer politie' Na Italië is Spanje het land met de meeste coronadoden. Het afgelopen etmaal steeg het dodental met 812 tot 7340. De regering heeft daarom besloten de al strenge maatregelen nog verder aan te scherpen. Zo ziet de Nederlandse Alexandra fors meer politie op straat.
Laatste update: dinsdag 31 maart 2020, 22u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
30/03 09u15  Meldpunt voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermende middelen Er is een meldpunt geopend voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen. Het initiatief komt van NU'91, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. Vanuit het hele land komen signalen binnen bij NU'91 dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het coronavirus. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen. De resultaten moeten vervolgens inzichtelijk maken waar de problemen precies zitten. Door het coronavirus is de vraag naar beschermende middelen groot. Zorgprofessionals maken zich zorgen over hun eigen gezondheid, die van hun patiënten en die van hun familie. Dat blijkt uit de vele verhalen die de afgelopen weken zijn binnengekomen bij de beroepsvereniging. Onveilige mondkapjes Zaterdag ontving Nederland nog van China een zending mondmaskers, maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport keurde die af. De kwaliteit van de 600.000 maskers was volgens het ministerie onvoldoende. De mondkapjes waren al verdeeld over ziekenhuizen; het ministerie kan daarom niet garanderen dat de mondkapjes niet gebruikt zijn door artsen. Minister Van Rijn heeft gisteren gesproken met de Chinese ambassadeur Xu Hong over de levering van de ondeugdelijke mondkapjes. Van Rijn benadrukt dat Nederland en China blijven samenwerken en ambassadeur Xu sprak de hoop uit dat het incident de goede samenwerking tussen de twee landen in de strijd tegen het virus niet zal beïnvloeden. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd. Er zijn niet alleen weinig mondmaskers, ook dreigt in Nederland een tekort aan beademingsapparatuur. De vragenlijst van NU'91 kan tot 2 april anoniem ingevuld worden door zorgmedewerkers. De organisatie gaat de resultaten voorleggen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een overleg dat donderdag plaatsvindt.
30/03 07u15  Wekdienst 30/3: Madrid rouwt en oordeel over terugkeer Moszkowicz als advocaat Goedemorgen! In Madrid is een periode van officiële rouw begonnen. En Bram Moszkowicz hoort of hij mag terugkeren als advocaat; hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen sinds 2013. Het weer: verspreid over het land buien, in de middag klaart het op en pas in de avond wordt het overal droog. Het wordt een graad of 8. Morgen blijft het zonnig. Vandaag op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? In Madrid is een periode van officiële rouw begonnen. In de stad zijn meer dan 3000 mensen om het leven gekomen door het coronavirus. De vlaggen hangen er halfstok en op het middaguur is dagelijks een minuut stilte. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Het Hongaarse parlement stemt zeer waarschijnlijk over een wetsvoorstel dat de regering in staat stelt per decreet te regeren. Als de wet wordt aangenomen, krijgt de regering de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd te regeren zonder toezicht. Bram Moszkowicz hoort of hij mag terugkeren als advocaat; hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen sinds 2013. De Orde van Advocaten wil niet dat hij terug komt, maar Moszkowicz ging in beroep. Wat heb je gemist? De Nederlandse overheid bestelde twee weken geleden extra beademingsapparaten bij Philips, vertelde topman Frans van Houten in het tv-programma Op1. De voorraad van het bedrijf was op dat moment al aan andere landen verkocht. De topman ging niet in op de vraag of de bestelling aan de late kant was. Volgens Van Houten heeft de hele wereld 'niet scherp genoeg naar China gekeken en gedacht dat het wel mee zou vallen'. Philips heeft zaterdag 100 beademingsapparaten geleverd aan de Nederlandse overheid. In totaal zijn er 1000 besteld. Het bedrijf probeert de productie flink op te schroeven om die zo snel mogelijk te leveren. Philips-topman Van Houten vertelt dat hij en zijn medewerkers er slapeloze nachten van hebben: Ander nieuws uit de nacht: Cruiseschip Zaandam zoekt bestemming: de directeur van rederij Holland Amerika Lijn zegt dat er hard wordt gewerkt om een bestemming te vinden voor het cruiseschip Zaandam. Dat schip ligt voor de kust van Panama. Meerdere mensen aan boord zijn besmet met het coronavirus. Aantal nieuwe besmettingen in China blijft dalen: de autoriteiten zeggen dat in 24 uur tijd bij 31 mensen is vastgesteld dat ze het longvirus hebben. Een dag eerder waren er nog 45 nieuwe patiënten. Er zijn vier mensen overleden, allen in de provincie Hubei waar de virusuitbraak begon. Trump: 'Maatregelen VS tot eind april van kracht, piek dodental over twee weken': eerder dacht president Trump nog dat het land met Pasen weer normaal zou functioneren. Nu verwacht hij dat de VS rond 1 juni op weg is naar herstel. En dan nog even dit: De Belgische zender VTM laat elke dag een drone vliegen om te laten zien dat niemand er alleen voor staat. Zodra bekend is waar de drone gaat vliegen, gaat iedereen aan de slag om elkaar vanuit huis een hart onder de riem te steken. Dat ziet er zo uit: Fijne dag!
30/03 07u15  Trump: maatregelen tot eind april van kracht, piek dodental over twee weken De Amerikaanse president Trump heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus tot 30 april verlengd. Eerder dacht hij dat het land met Pasen (12 april) weer normaal zou kunnen functioneren. 'De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn. Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen', zei Trump tijdens een persconferentie. Hij verwacht dat de VS tegen 1 juni weer aan het herstellen is. De coronacrisis heeft de bloeiende Amerikaanse economie in puin gelegd. In een week tijd verloren ruim drie miljoen Amerikanen hun baan. Dinsdag volgt een 'belangrijke aankondiging' over de plannen en strategie van de regering voor de komende tijd. In de VS wordt nu geadviseerd om thuis te werken en groepen groter dan tien te vermijden. Ouderen wordt verzocht om volledig thuis te blijven. 2,2 miljoen Een paar dagen geleden zei Trump nog dat hij met zijn experts ging overleggen over wanneer de beperkingen versoepeld konden worden. Nu zei hij: 'Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald.' De president denkt dat er zonder maatregelen 2,2 miljoen mensen zouden kunnen overlijden aan het coronavirus. In de VS zijn 139.000 mensen besmet. Dat het is het hoogste aantal wereldwijd. 2400 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Trump verwacht dat het dodental de komende tijd nog flink oploopt. 'Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan.'
30/03 03u15  Trump: 'Maatregelen VS tot eind april van kracht, piek dodental over twee weken' De Amerikaanse president Trump heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus tot 30 april verlengd. Eerder dacht hij dat het land met Pasen (12 april) weer normaal zou kunnen functioneren. 'De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn. Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen', zei Trump tijdens een persconferentie. Hij verwacht dat de VS tegen 1 juni weer aan het herstellen is. De coronacrisis heeft de bloeiende Amerikaanse economie in puin gelegd. In een week tijd verloren ruim drie miljoen Amerikanen hun baan. Dinsdag volgt een 'belangrijke aankondiging' over de plannen en strategie van de regering voor de komende tijd. In de VS wordt nu geadviseerd om thuis te werken en groepen groter dan 10 te vermijden. Ouderen wordt verzocht om volledig thuis te blijven. 2,2 miljoen Een paar dagen geleden zei Trump nog dat hij met zijn experts ging overleggen over wanneer de beperkingen versoepeld konden worden. Nu zei hij: 'Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald.' De president denkt dat er zonder maatregelen 2,2 miljoen mensen zouden kunnen overlijden aan het coronavirus. In de VS zijn 139.000 mensen besmet. Dat het is het hoogste aantal wereldwijd. 2400 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Trump verwacht dat het dodental de komende tijd nog flink oploopt. 'Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan.'
30/03 03u15  Philips-topman: 'Nederland bestelde beademingsapparaten twee weken geleden' Nederland trok twee weken geleden aan de bel bij Philips voor beademingsapparaten, vertelde Philips-topman Frans van Houten in televisieprogramma Op1. Hij ging niet in op de vraag of dat aan de late kant was. 'Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen.' In China zijn begin dit jaar veel beademingsapparaten geleverd. Daarna volgde een grote vraag uit Italië. 'En toen was de voorraad op.' De Nederlandse overheid heeft bestellingen voor beademingsapparaten bij verschillende bedrijven uitstaan. Zaterdag heeft Philips er 100 geleverd. In totaal zijn er 1000 bij het bedrijf besteld. 'De anderen komen zo snel mogelijk. Dat hangt af van hoe snel we kunnen produceren.' Het bedrijf probeert de productie nu flink op te schroeven. 'Normaal zouden we daar een jaar over doen. Nu proberen dat in weken te doen.' Meer plaatsen op IC Beademingsapparaten zijn van cruciaal belang bij de uitbreiding van het aantal intensivecarebedden in Nederland. Coronapatiënten die daar belanden moeten soms wekenlang beademd worden. Er moeten nu nodig meer plaatsen op de intensive care gecreëerd worden. 'In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care', zei Jacco Wallinga van het RIVM gisteren. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is gisteren al bereikt. Philips is bij de productie afhankelijk van andere factoren. De onderdelen in een beademingsapparaat moeten uit verschillende landen komen. Uiteindelijk vindt de productie in de Verenigde Staten plaats. Vorige week werd bekend dat Philips vreesde dat de Amerikanen beademingsapparatuur van het bedrijf gaan opeisen. De Amerikaanse president Trump haalde toen een wet uit 1950 van stal die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act. 'Ik ben in gesprek met regeringsleiders om uit te leggen waarom ze de grenzen open moeten houden, want als er op dit moment een land de grenzen dichtgooit doen anderen dat ook.' Van Houten geeft aan dat de enorme vraag om levensreddende apparatuur hem zwaar weegt. 'Daar krijg je slapeloze nachten van. Niet alleen ik, maar ook de medewerkers die dit produceren. Die voelen dit persoonlijk. De mensen die dit uitleveren weten dat er levens van afhangen. Dat is echt heel belangrijk.'
30/03 01u15  Philips topman: 'Nederland bestelde beademingsapparaten twee weken geleden' Nederland trok twee weken geleden aan de bel bij Philips voor beademingsapparaten, vertelde Philips-topman Frans van Houten in televisieprogramma Op1. Hij ging niet in op de vraag of dat aan de late kant was. 'Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen.' In China zijn begin dit jaar veel beademingsapparaten geleverd. Daarna volgde een grote vraag uit Italië. 'En toen was de voorraad op.' De Nederlandse overheid heeft bestellingen voor beademingsapparaten bij verschillende bedrijven uitstaan. Zaterdag heeft Philips er 100 geleverd. In totaal zijn er 1000 bij het bedrijf besteld. 'De anderen komen zo snel mogelijk. Dat hangt af van hoe snel we kunnen produceren.' Het bedrijf probeert de productie nu flink op te schroeven. 'Normaal zouden we daar een jaar over doen. Nu proberen dat in weken te doen.' Meer plaatsen op IC Beademingsapparaten zijn van cruciaal belang bij de uitbreiding van het aantal intensivecarebedden in Nederland. Coronapatiënten die daar belanden moeten soms wekenlang beademd worden. Er moeten nu nodig meer plaatsen op de intensive care gecreëerd worden. 'In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care', zei Jacco Wallinga van het RIVM gisteren. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is gisteren al bereikt. Philips is bij de productie afhankelijk van andere factoren. De onderdelen in een beademingsapparaat moeten uit verschillende landen komen. Uiteindelijk vindt de productie in de Verenigde Staten plaats. Vorige week werd bekend dat Philips vreesde dat de Amerikanen beademingsapparatuur van het bedrijf gaan opeisen. De Amerikaanse president Trump haalde toen een wet uit 1950 van stal gehaald die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act. 'Ik ben in gesprek met regeringsleiders om uit te leggen waarom ze de grenzen open moeten houden, want als er op dit moment een land de grenzen dichtgooit doen anderen dat ook.' Van Houten geeft aan dat de enorme vraag om levensreddende apparatuur hem zwaar weegt. 'Daar krijg je slapeloze nachten van. Niet alleen ik, maar ook de medewerkers die dit produceren. Die voelen dit persoonlijk. De mensen die dit uitleveren weten dat er levens van afhangen. Dat is echt heel belangrijk.'
29/03 22u15  Coronanieuws 29 maart: zorgen om IC-capaciteit en rouw in Madrid Wat was er vandaag in het nieuws rond het coronavirus? Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. 'De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit.' Die boodschap brengt het RIVM vandaag. Vorige week was de verwachting dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. Dat het er meer zijn komt volgens het RIVM doordat patiënten langer op de IC liggen dan verwacht. Volgens de laatste cijfers liggen er 975 coronapatiënten op de IC. Gisteren waren dat er 900. Die cijfers lopen ongeveer een dag achter dus het werkelijke aantal zal hoger liggen. Het kabinet besluit dinsdag of de coronamaatregelen worden verlengd. Als het aan de burgemeester van Den Bosch ligt, mogen die tot zeker 1 mei duren. Jack Mikkers deed die oproep in het actualiteitenprogramma 1Vandaag. De burgemeester is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. In Brabant ziet het RIVM nu een positieve ontwikkeling. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is daar veel lager dan een paar dagen geleden, waardoor het erop lijkt dat de piek daar geweest is. Daar staat tegenover dat de bedden in Zuid-Holland heel snel gevuld worden. Om straks voor alle patiënten nog genoeg medicijnen te hebben, zijn ziekenhuisapothekers druk bezig met de productie van bepaalde slaapmiddelen en met het verkrijgen van de grondstoffen daarvoor. Er is nu een voorraad voor twee tot drie weken, zonder die slaapmiddelen kunnen patiënten niet beademd worden. Twee Nederlandse coronapatiënten zijn overgeplaatst van het Isala Ziekenhuis in Zwolle naar een ziekenhuis in het Duitse Münster. Ze zijn overgeplaatst omdat het ziekenhuis voor de komende dagen een piek verwacht en alvast ruimte op de IC wilde vrijmaken. IC-opnamen Italië dalen, Madrid rouwt Het aantal IC-opnamen in Italië is flink gedaald, meldden de autoriteiten. De groei van die opnamen is afgevlakt en voor de tweede achtereenvolgende dag zijn er minder nieuwe sterfgevallen. Tot nu toe kwamen er in Italië 10.799 mensen om het leven door het coronavirus. In Duitsland maakte een deelstaatminister een einde aan zijn leven. Mogelijk was dat vanwege de coronacrisis, zo bleek vandaag. De minister van Financiën in Hessen maakte zich volgens zijn premier grote zorgen over de coronacrisis en de enorme verwachtingen van de bevolking over financiële hulp. Een massale volksverhuizing in India doet vrezen voor een coronauitbraak. In het land is een lockdown van kracht en veel arbeidsmigranten willen terug naar huis. Zij moeten te voet vaak honderden kilometers afleggen. Uit heel India komen berichten dat terugkeerders uit steden niet meer welkom zijn in hun dorpen, uit angst voor corona. De situatie in Spanje is nog weinig verbeterd. Daar overleden de afgelopen dag 838 mensen aan de gevolgen van het virus, het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak. 'Zo gruwelijk dat je ze niet meer kunt bevatten', vertelt correspondent Rop Zoutberg. De stad Madrid heeft een periode van officiële rouw afgekondigd. Die begint morgen. In Zweden mag iedereen nog naar buiten. Hoewel daar 3700 mensen besmet zijn met corona, heeft het land nauwelijks beperkende maatregelen ingevoerd. De scholen zijn open en de terrassen gevuld. Daarmee is Zweden een buitenbeentje in Europa. Tegemoetkoming en op zoek naar afleiding Ook ondernemers in de non-foodsector kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid. Zij kunnen wel openblijven, maar hebben veel minder klanten omdat mensen thuis blijven of anderhalve meter afstand moeten houden. Vrijdag werd een overzicht van sectoren voor wie de regeling is bestemd, gepubliceerd. Eigenaren van onder meer kledingwinkels, sportzaken en woonwarenhuizen stonden daar niet op en waren daar boos over. Veel Nederlanders snakken naar een beetje afleiding, nu alle café's dicht zijn neemt de online variant van de pubquiz een vlucht. Mensen kunnen dan vanuit huis via een livestream meedoen om even niet aan corona te denken. In België zit de afleiding in de lucht. Daar laat de zender VTM elke dag een drone op om te laten zien dat niemand er alleen voor staat. Zodra bekend is waar de drone gaat vliegen, gaat iedereen aan de slag om elkaar vanuit huis een hart onder de riem te steken:
29/03 22u15  Pubquiz heeft in coronatijd geen café nodig om door te gaan De 'gewone' pubquiz was al populair en nu alle café's dicht zijn neemt de online variant ook een vlucht. Nederlanders zoeken massaal naar digitale afleiding, zien organisatoren van online pubquizzen. 'Het overtreft iedere verwachting', zegt de bedenker van de Upbeatles-pubquizzen Jochem Geerdink, die zelf noodgedwongen thuiszit. 'Wij dachten: als we met 100 mensen zo'n live-quiz spelen, hartstikke leuk! Maar bij de eerste quiz anderhalve week geleden hadden we al meteen 1200 teams in de app. Toen dachten we wel: wat gebeurt hier?' Voordat het coronavirus uitbrak en alle horeca dichtging, maakte en presenteerde Geerdink zo'n drie tot vier pubquizzen per week. Stilzitten zag hij niet zitten, dus bedacht hij een online pubquiz: een presentatie via een livestream op YouTube en vraag/antwoord in een aparte app. 'Je merkt dat mensen smachten naar wat vertier', zegt Geerdink. 'Bijna iedereen zit thuis, overdag misschien met kinderen. Die mensen willen 's avonds wel even pubquizzen met verstand op nul.' Vermaak Dat ziet ook Marc van Liere van het Tilburgse bedrijf Livewall. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zogenoemde voting apps, die bijvoorbeeld worden ingezet bij televisieprogramma's of in stadions. Een pubquiz hadden ze nog niet eerder gedaan. 'We hadden bij de eerste keer gerekend op 50 of 60 mensen, een beetje onze vriendenclub', zegt Van Liere. 'Maar toen deden er ineens 1000 mensen mee en dachten we: dit is niet normaal.' Ook de tweede editie een week later bleek een groot succes. 'Op het hoogtepunt waren 2000 mensen de quiz aan het spelen, dat was wel heel erg leuk.' Bij beide bedrijven is meedoen aan de online quiz gratis. Vermaak staat voorop. 'Ik heb wel echt spanning nodig', zegt Jochem Geerdink. 'Ik ben gewend om bijna iedere dag een quiz te maken. Dat is nu een beetje weggevallen en dan raak je al snel in die put van verveling. Dus ook voor ons is dit een hele mooie uitkomst.' Normaal gesproken haalt Geerdink zijn inkomsten uit de pubquizzen die hij organiseert in de horecagelegenheden. Omdat hij die inkomsten nu mist, zette hij een crowdfundingsactie op. 'We gaven er niet al te veel ruchtbaarheid aan', zegt Geerdink. 'Maar we dachten: als we de komende periode gewoon een paar duizend euro kunnen ophalen om onze vaste lasten kunnen betalen, dan is het helemaal prima.' Andere bestemming Maar al gauw liep dat uit de hand. 'Binnen een week hadden we 6000 euro', zegt Jochem Geerdink. 'Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, maar we houden er ook wel rekening mee dat dit niet zo gaat blijven. Mensen blijven niet na iedere quiz betalen en dat is ook prima.' Mocht dat wel het geval zijn, dan heeft Geerdink voor het geld ook een andere bestemming voor ogen. 'Als het echt gênant wordt qua wat we ophalen, dan gaan we kijken of we dat geld misschien kunnen geven aan mensen die het ook goed kunnen gebruiken. De Voedselbank bijvoorbeeld of 'onze' horecazaken waar we normaal gesproken een quiz doen.' Ook Livewall heeft geen winstoogmerk en wil mensen vooral een leuke avond bezorgen. 'We willen een beetje goodwill tonen in deze tijd', zegt Van Liere. Ondanks het succes is het bedrijf niet van plan dit wekenlang voort te zetten. 'We doen het nu goed en zetten het stevig neer, maar het vraagt ook wel heel veel energie op zo'n zaterdag.' Wel heeft het bedrijf één belangrijk doel voor ogen. 'Volgende week willen we de Nederland-editie gaan doen', zegt Van Liere. 'De grootste pubquiz van Nederland. Ik ben benieuwd met hoeveel Nederlanders we de quiz kunnen doen.' Jochem Geerdink gaat wel door zolang de horeca gesloten blijft. 'Daarna gaan we sowieso terug naar de kroegjes. Normaal gesproken zit je met 50 tot 200 man in een kroeg en bedenk je vooraf een aantal vragen waarvan je weet dat er reactie op komt vanuit de zaal. Dat mensen allemaal lachen of 'boe' roepen. Dat aspect mis ik nu wel heel erg.'
29/03 21u15  'Tunahan Kuzu moest weg om relatie met medewerkster Denk' Partijleider Tunahan Kuzu van Denk, die vorige week onverwachts zijn vertrek uit de politiek aankondigde, deed dat omdat hij wordt achtervolgd door een inmiddels beëindigde relatie met een medewerkster van zijn partij, meldt HP/De Tijd. Dat blad beschikt over een schriftelijke verklaring van de vrouw, waarin ze vermeldt dat na afloop van de verhouding een incident plaatsvond waarbij de gehuwde Kuzu zich 'grensoverschrijdend' heeft gedragen. De vrouw informeerde de huidige partijleider Farid Azarkan over het voorval. Die zou zich geschokt hebben getoond en haar hebben gezegd dat hij over de consequenties wilde nadenken, maar vervolgens niets meer hebben laten horen. Daarop nam de vrouw Kamervoorzitter Arib in vertrouwen, die haar adviseerde om aangifte te doen. Daartoe was zij niet bereid, blijkt uit een e-mail van Arib die ook in bezit is van HP/De Tijd. Een woordvoerder van Arib bevestigt dat dat gesprek heeft plaatsgevonden, maar wil niet op de zaak ingaan. WhatsApp-gesprek Vervolgens besluit de vrouw om de kwestie te laten rusten, omdat ze opziet tegen de gevolgen die openbaarmaking kan hebben voor haar leven. Ze vindt elders een baan, maar enkele weken geleden zocht partijvoorzitter Öztürk contact met haar. Hij bleek van plan om Kuzu met de affaire te confronteren, samen met de oud-CDA'er Ayhan Tonca, die vorig jaar lijsttrekker was voor Denk bij de Europese Verkiezingen. De vrouw wilde hier niet aan meewerken en blijkens een WhatsApp-gesprek heeft zij Öztürk dat ook duidelijk gemaakt, maar die reageerde niet op haar berichten en heeft Kuzu toch gesproken, zegt zij. Enkele dagen later maakte die zijn vertrek bekend. Denk wil tegenover de NOS geen commentaar geven en verwijst naar de reactie van Kuzu in HP/De Tijd.
29/03 21u15  Online pubquiz populair in coronatijd: 'Mensen smachten naar vertier' De 'gewone' pubquiz was al populair en nu alle café's dicht zijn neemt de online variant ook een vlucht. Nederlanders zoeken massaal naar digitale afleiding, zien organisatoren van online pubquizzen. 'Het overtreft iedere verwachting', zegt de bedenker van de Upbeatles-pubquizzen Jochem Geerdink, die zelf noodgedwongen thuiszit. 'Wij dachten: als we met 100 mensen zo'n live-quiz spelen, hartstikke leuk! Maar bij de eerste quiz anderhalve week geleden hadden we al meteen 1200 teams in de app. Toen dachten we wel: wat gebeurt hier?' Voordat het coronavirus uitbrak en alle horeca dichtging, maakte en presenteerde Geerdink zo'n drie tot vier pubquizzen per week. Stilzitten zag hij niet zitten, dus bedacht hij een online pubquiz: een presentatie via een livestream op YouTube en vraag/antwoord in een aparte app. 'Je merkt dat mensen smachten naar wat vertier', zegt Geerdink. 'Bijna iedereen zit thuis, overdag misschien met kinderen. Die mensen willen 's avonds wel even pubquizzen met verstand op nul.' Vermaak Dat ziet ook Marc van Liere van het Tilburgse bedrijf Livewall. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zogenoemde voting apps, die bijvoorbeeld worden ingezet bij televisieprogramma's of in stadions. Een pubquiz hadden ze nog niet eerder gedaan. 'We hadden bij de eerste keer gerekend op 50 of 60 mensen, een beetje onze vriendenclub', zegt Van Liere. 'Maar toen deden er ineens 1000 mensen mee en dachten we: dit is niet normaal.' Ook de tweede editie een week later bleek een groot succes. 'Op het hoogtepunt waren 2000 mensen de quiz aan het spelen, dat was wel heel erg leuk.' Bij beide bedrijven is meedoen aan de online quiz gratis. Vermaak staat voorop. 'Ik heb wel echt spanning nodig', zegt Geerdink van Upbeatles. 'Ik ben gewend om bijna iedere dag een quiz te maken. Dat is nu een beetje weggevallen en dan raak je al snel in die put van verveling. Dus ook voor ons is dit een hele mooie uitkomst.' Normaal gesproken haalt Geerdink zijn inkomsten uit de pubquizzen die hij organiseert in de horecagelegenheden. Omdat hij die inkomsten nu mist, zette hij een crowdfundingsactie op. 'We gaven er niet al te veel ruchtbaarheid aan', zegt Geerdink. 'Maar we dachten: als we de komende periode gewoon een paar duizend euro kunnen ophalen om onze vaste lasten kunnen betalen, dan is het helemaal prima.' Andere bestemming Maar al gauw liep dat uit de hand. 'Binnen een week hadden we 6000 euro', zegt Geerdink. 'Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, maar we houden er ook wel rekening mee dat dit niet zo gaat blijven. Mensen blijven niet na iedere quiz betalen en dat is ook prima.' Mocht dat wel het geval zijn, dan heeft Geerdink voor het geld ook een andere bestemming voor ogen. 'Als het echt gênant wordt qua wat we ophalen, dan gaan we kijken of we dat geld misschien kunnen geven aan mensen die het ook goed kunnen gebruiken. De Voedselbank bijvoorbeeld of 'onze' horecazaken waar we normaal gesproken een quiz doen.' Ook Livewall heeft geen winstoogmerk en wil mensen vooral een leuke avond bezorgen. 'We willen een beetje goodwill tonen in deze tijd', zegt Van Liere. Ondanks het succes is Livewall niet van plan dit wekenlang voort te zetten. 'We doen het nu goed en zetten het stevig neer, maar het vraagt ook wel heel veel energie op zo'n zaterdag.' Wel heeft het bedrijf één belangrijk doel voor ogen. 'Volgende week willen we de Nederland-editie gaan doen', zegt Van Liere. 'De grootste pubquiz van Nederland. Ik ben benieuwd met hoeveel Nederlanders we de quiz kunnen doen.' Geerdink van Upbeatles gaat wel door zolang de horeca gesloten blijft. 'Daarna gaan we sowieso terug naar de kroegjes. Normaal gesproken zit je met 50 tot 200 man in een kroeg en bedenk je vooraf een aantal vragen waarvan je weet dat er reactie op komt vanuit de zaal. Dat mensen allemaal lachen of 'boe' roepen. Dat aspect mis ik nu wel heel erg.'
29/03 21u15  Online kerkdiensten: een kaars bij je beeldscherm en selfies op lege stoelen Lege kerkbanken en koorleden die op 1,5 meter afstand samen zingen. In Ede vertaalt een doventolk de diensten, ook de liedteksten. En in Leiden staan kerkbanken vol met selfies. Deze zondag is voor veel gelovigen anders dan gebruikelijk. Alleen kleinschalige diensten tot 30 personen mogen doorgaan als er 1,5 meter afstand wordt bewaard. De Rooms-Katholieke Kerk heeft daarom alle parochies opgeroepen om alleen nog online vieringen te houden. De Protestantse Kerk heeft hetzelfde dringende advies gegeven en ook Gereformeerde Kerken moeten zich houden aan het verbod. Zo zit er toch publiek in de kerk: Maar wie beslist wie welkom is? 'Dat is niet te doen', weet Nikolaas Sintobin, een Vlaamse jezuïet die in Amsterdam werkt. Ook de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem worstelt hiermee. Op de website staat: 'Het is voor ons ondoenlijk om een eerlijke selectie te maken wat betreft gemeenteleden. Daarom hebben we besloten om alleen een aantal kerkenraadsleden naar de kerk te laten gaan.' Sintobin is opgelucht dat in zijn kerk in Amsterdam is besloten om vieringen helemaal zonder kerkgangers te organiseren. 'Bij de communie was het lastig, daar heb je toch interactie. Het is dan onmogelijk om de richtlijnen te volgen.' Al signaleert hij wel een behoefte: 'Mensen voelen zich eenzaam vandaag, voor hun eigen scherm.' Sintobin is ook als internetpastor actief. Door het coronavirus is Facebook volgens hem in één grote liturgische ruimte veranderd. Soms stuntelig, vaak een genot, vindt hij: 'Er zijn geen vaste recepten voor, het is trial and error. We gaan het samen ontdekken.' Sintobin geeft in een blog daarom tips om aan online kerkdiensten te wennen: De koek en koffie mogen overigens wel na afloop van de viering. 'Als je voor een scherm zit, is je concentratie snel verdwenen', weet Sintobin. Ook hardop meebidden helpt: 'Hierdoor neem je deel, in plaats van dat je consumeert.' De creativiteit die wordt aangewakkerd onder gelovigen doet de internetpastor goed. In Leiden heeft een predikant vandaag zijn gemeenschap opgeroepen om selfies in te sturen, die nu uitgeprint op de kerkbanken staan. Het idee van de foto's komt uit Italië, waar een pastoor er mee begon. De internetpastor ziet de toename van online activiteiten van gelovigen als een kans. De goede week voor Pasen komt eraan en hij benadrukt dat deze verhalen allemaal over eenzaamheid gaan: 'Het is een moeilijke tijd, maar ook een kans op spirituele groei.'
29/03 20u15  Wennen aan online kerkdiensten: 'zet een kaars bij je beeldscherm' Lege kerkbanken en koorleden die op 1,5 meter afstand samen zingen. In Ede vertaalt een doventolk de diensten, ook de liedteksten. En in Leiden staan kerkbanken vol met selfies. Deze zondag is voor veel gelovigen anders dan gebruikelijk. Alleen kleinschalige diensten tot 30 personen mogen doorgaan als er 1,5 meter afstand wordt bewaard. De Rooms-Katholieke Kerk heeft daarom alle parochies opgeroepen om alleen nog online vieringen te houden. De Protestantse Kerk heeft hetzelfde dringende advies gegeven en ook Gereformeerde Kerken moeten zich houden aan het verbod. Zo zit er toch publiek in de kerk: Maar wie beslist wie welkom is? 'Dat is niet te doen', weet Nikolaas Sintobin, een Vlaamse jezuïet die in Amsterdam werkt. Ook de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem worstelt hiermee. Op de website staat: 'Het is voor ons ondoenlijk om een eerlijke selectie te maken wat betreft gemeenteleden. Daarom hebben we besloten om alleen een aantal kerkenraadsleden naar de kerk te laten gaan.' Sintobin is opgelucht dat in zijn kerk in Amsterdam is besloten om vieringen helemaal zonder kerkgangers te organiseren. 'Bij de communie was het lastig, daar heb je toch interactie. Het is dan onmogelijk om de richtlijnen te volgen.' Al signaleert hij wel een behoefte: 'Mensen voelen zich eenzaam vandaag, voor hun eigen scherm.' Sintobin is ook als internetpastor actief. Door het coronavirus is Facebook volgens hem in één grote liturgische ruimte veranderd. Soms stuntelig, vaak een genot, vindt hij: 'Er zijn geen vaste recepten voor, het is trial and error. We gaan het samen ontdekken.' Sintobin geeft in een blog daarom tips om aan online kerkdiensten te wennen: De koek en koffie mogen overigens wel na afloop van de viering. 'Als je voor een scherm zit, is je concentratie snel verdwenen', weet Sintobin. Ook hardop meebidden helpt: 'Hierdoor neem je deel, in plaats van dat je consumeert.' De creativiteit die wordt aangewakkerd onder gelovigen doet de internetpastor goed. In Leiden heeft een predikant vandaag zijn gemeenschap opgeroepen om selfies in te sturen, die nu uitgeprint op de kerkbanken staan. Het idee van de foto's komt uit Italië, waar een pastoor er mee begon. De internetpastor ziet de toename van online activiteiten van gelovigen als een kans. De goede week voor Pasen komt eraan en hij benadrukt dat deze verhalen allemaal over eenzaamheid gaan: 'Het is een moeilijke tijd, maar ook een kans op spirituele groei.'
29/03 20u15  RIVM somberder dan vorige week: zorgen om IC-capaciteit, wel positief over Brabant Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. 'De meest positieve scenario's van vorige week komen niet uit', zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM. 'In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week', aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is vandaag al bereikt. Dat het aantal hoger ligt komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de IC blijven liggen. Rekende het RIVM vorige week nog met 10 dagen, inmiddels gaat men uit van 23 dagen. Hierdoor liggen er veel meer mensen tegelijkertijd op de IC. Ook is de stijging de afgelopen dagen sneller gegaan dan gedacht. Nieuwe maatregelen 'Het enige wat je nu kan doen is de capaciteit verhogen. De patiënten die over twee weken op de intensive care liggen zijn nu al besmet. Nieuwe maatregelen nemen heeft voor deze mensen geen effect meer', denkt Wallinga. 2500 intensivecarepatiënten met het coronavirus is voor Nederlandse ziekenhuizen te veel, stelde Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care eerder deze week al. 'Ik denk niet dat het zit in het kopen van meer apparaten. Ik denk dat de Nederlandse gezondheidszorg het dan gewoon niet aankan', zei Gommers in de Tweede Kamer, toen hem gevraagd werd naar een scenario met 2500 of 3000 coronapatiënten. Op dit moment is er op de IC's ongeveer plaats voor 1100 coronapatienten. Goed nieuws Toch is er ook goed nieuws: de verwachte 'afvlakking' heeft plaatsgevonden. Wallinga baseert zich in zijn analyse vooral op het aantal ziekenhuisopnames. Maar bij ziekenhuisopnames duurt het even voordat het effect in de cijfers zichtbaar is. Mensen raken besmet, worden ziek, bellen de huisarts en gaan dan pas naar het ziekenhuis. Daardoor kan Wallinga nu pas zien wat de effecten zijn van de maatregelen die twee weken geleden zijn genomen. De analyse van het RIVM gaat daardoor nu ongeveer terug naar 16 maart. 'Op 16 maart zien we het reproductiegetal onder de 1 komen', constateert Wallinga. Daarmee bedoelt hij dat een besmet persoon vanaf die datum gemiddeld nog maar één ander persoon besmet. Eerder was dat nog bijna twee. Wel is die daling wat later gekomen dan hij had voorspeld. 'De groeisnelheid wordt minder, maar is nog wel hoger dan we dachten', aldus de modelleur. Verontrustend Het gunstigste voorteken is de ontwikkeling in Noord-Brabant. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is daar veel lager dan een paar dagen geleden, waardoor het erop lijkt dat de piek daar geweest is. 'Daar zijn de maatregelen het eerst ingevoerd. Dus als je mij nu vraagt, waar baseer je het optimisme op, dan is dat het beeld van Noord-Brabant.' Daar tegenover staat dat de groei van het aantal ziekenhuisopnames in Zuid-Holland snel gaat. 'Dat is het meest verontrustend. Echt iets om in de gaten te houden.'
29/03 19u15  Vrees voor coronauitbraak India door massale volksverhuizing Heel India is sinds deze week in lockdown. Hoewel premier Narendra Modi alle 1,3 miljard Indiërs heeft opgeroepen te blijven waar ze zijn, heeft het besluit juist een volksverhuizing in gang gezet. Naar schatting 120 miljoen arbeidsmigranten willen terug naar hun dorpen, nu ze geen werk meer hebben bij de fabrieken, bouwplaatsen en huishoudens in de grote steden. En omdat er geen bussen en treinen meer rijden, lopen ze, soms wel honderden kilometers. 'Wat moeten we dan doen, wat moeten we eten?' Vraagt Sunita, die met haar zoontje van twee in de armen net begonnen is met lopen. Haar man draagt een kleine rugtas. Het gezin is vlakbij de grens van Delhi en heeft nog ruim 600 kilometer te gaan naar hun dorp in de deelstaat Madya Pradesh. 'Ik werkte op een bouwplaats, maar die ligt al de hele week stil. We krijgen sinds vijf dagen niets uitbetaald. In het dorp hebben we een huis, en eten.' Ook fabrieksarbeider Shiv Singh is onderweg. Hij 'logeerde' net als veel collega's in de fabriek, en werd met het sluiten van het bedrijf vorige week op straat gezet. Het kostte hem zes uur om de grens tussen Delhi en de deelstaat Uttar Pradesh, waar hij woont, te bereiken. Zijn dorp is nog 200 kilometer verder naar het oosten. 'Ik heb geen geld, geen onderdak. Terug naar huis lopen is de enige optie.' Het zijn vooral mannen die langs de kant van de weg lopen. Vaak zijn zij het die in de steden geld verdienen om naar hun gezinnen in de dorpen te sturen. Om zoveel mogelijk te sparen van hun daglonen, van 3 tot 7 euro, wonen ze vaak in kleine gedeelde kamers, of zelfs op straat. Nu dragen ze dragen nauwelijks bagage, enkel lichte rugzakjes met een extra set kleding of een enkele maaltijd. Of ze het gaan redden is de vraag. De deelstaat Uttar Pradesh gaat bussen inzetten voor migranten die al onderweg zijn. Maar uit heel India komen berichten dat mensen uit steden niet meer welkom zijn in de dorpen, uit angst voor corona. Ondanks de lockdown is er in India een volksverhuizing in gang: Ook proberen de autoriteiten te voorkomen dat de arbeiders de grens oversteken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle deelstaten opgeroepen de arbeiders van voedsel en onderdak te voorzien, zodat ze niet weg hoeven. 'Het laatste dat de overheid wil is dat het virus zich over het platteland verspreidt', zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant Indian Express. De overheid van Delhi opent door de stad verspreid ruim 500 voedseldistributiecentra, waar daklozen en gestrande arbeiders drie keer per dag kunnen eten. Ook worden er extra opvangplekken voor de nacht geopend. Maar tot nu toe kan drukte bij opvang en voedseldistributie niet worden voorkomen, waardoor voldoende afstand houden onmogelijk is. Negentig mensen in twintig stapelbedden In een zaaltje boven een school staan zo'n twintig stapelbedden. 'Hier slapen negentig vrouwen en kinderen', zegt de toezichthouder van de lokale overheid, Rajesh Gautam. 'Plek voor een meter afstand tussen de bedden en matrassen hebben we niet. Maar we kunnen deze arme mensen ook niet naar buiten sturen. Dan krijgen ze de politie op hun dak, want buiten mogen ze ook niet zijn.' Rajkumari zit bovenop een van de stapelbedden. Haar man slaapt buiten, in een tent met vijftig andere mannen. Het stel arriveerde ze vorige week in Delhi op zoek naar werk. Maar op de dag dat ze aankwamen stopten de treinen met rijden, en twee dagen later werd de landelijke lockdown aangekondigd. 'We konden niet werken, en wisten ook niet waar we heen moesten. We hebben vier dagen op straat rondgezworven, voordat we deze opvangplek vonden. Hier krijgen we drie maaltijden per dag. Maar de onzekerheid maakt me gek. Hoe lang gaat dit nog duren? Het zou goed zijn als de overheid een bus regelt voor mensen als wij. Zodat we terug naar onze familie kunnen.' Niet traceerbare besmettingen In India zijn tot nu toe 1024 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn 27 mensen overleden. Volgens de regering zijn nog steeds alle gevallen traceerbaar. Mensen met corona zijn volgens de regering in gebieden geweest met veel besmettingen of hebben contact gehad met een andere patiënt. De lockdown moet voorkomen dat India een volgende fase ingaat, van exponentiële groei van niet traceerbare besmettingen. Dat zou het zorgsysteem niet aankunnen. Veel experts twijfelen aan de officiële cijfers, omdat zeer beperkt wordt getest.
29/03 19u15  Harde wind veroorzaakt schade op meerdere plekken in het land De harde wind die over het land trok heeft op meerdere plekken schade veroorzaakt. Door omgevallen bomen op de A15 is de verbindingsweg met de A16 afgesloten, meldt Rijnmond. Er kwamen tientallen meldingen binnen bij de veiligheidsregio. Zo kwam in Rotterdam-Lombardijen een glazen pui van een flat naar beneden. Voor zover bekend raakte er niemand gewond. In Sittard rukten brandweerlieden vanochtend uit voor een loshangend verkeerslicht. Het apparaat zat alleen nog aan een stroomkabel vast en dreigde op de weg te vallen. Die werd door de politie korte tijd afgezet om het euvel te verhelpen, schrijft 1Limburg. In Wilnis waaide een boom om die op een geparkeerde auto belandde. Er raakte niemand gewond. Bewoners belden de brandweer, die de boom met behulp van een zaag verwijderde, meldt RTV Utrecht. In Woudenberg greep de brandweer in toen een dakkapel van een huis dreigde weg te waaien. Verder kwamen er meldingen uit De Bilt over losse zonnepanelen op een flat.
Laatste update: maandag 30 maart 2020, 9u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen

de Volkskrant

Verbergen Tonen

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
01/04 02u15  â€˜En anders is er altijd nog de voedselbon hè’ De Groningse voedselbank zorgt voor eten voor de armste gezinnen. Nog wel.
01/04 02u15  Het komt goed... misschien ‘Vieze lucht voor alle Rotterdammers’, viel niet zolang geleden te lezen op ludieke posters die op de ramen in de havenstad werden opgehangen.
01/04 02u15  Okidoki fleurt voor ’t raam de kinderen op Covid-19 beïnvloedt het dagelijks leven. In Zutphen kan Florien (6) toch een beetje haar verjaardag vieren.
01/04 02u15  Wie nog energie heeft, is boos op Nederland Als Europa een oud continent is, dan is Italië de oudste dame in het rusthuis. Meer dan de helft van het verleden van de wereld bevindt zich op Italiaanse bodem.
01/04 02u15  Stop met religieus gezwets over ‘Moeder Aarde’ Het is van alle tijden: in rampspoed een waarschuwend vingertje zien. Vroeger was het God die ons via een ramp iets duidelijk wilde maken.
01/04 02u15  VS verwacht honderdduizenden doden door coronavirus Experts waarschuwen dat het aantal in de miljoenen kan lopen als Amerikanen zich niet aan de richtlijnen houden.
31/03 23u15  â€˜Soms schiet het door mijn hoofd dat we het niet gaan redden’ Het kabinet heeft besloten de crisismaatregelen nog minstens vier weken in stand te houden. Wat houden ze in en hoe reageren Nederlanders erop?
31/03 23u15  Beleggersvereniging VEB roept bedrijven op dit jaar geen bonussen te betalen Beleggersvereniging VEB wil dat bestuurders in 2020 geen variabele beloningen ontvangen. „De top moet het goede voorbeeld geven.”
31/03 23u15  Socioloog: dit kan de burger niet nog drie maanden volhouden Nederlanders reageren braaf op de crisismaatregelen, zien twee wetenschappers.
31/03 23u15  Niet Europa maar China lijkt de redder in nood. Hoe kan dat? Nu Europese landen hulp nodig hebben treden de Chinezen op als grote vriend en slaan zo een slag in de propagandastrijd.
31/03 23u15  Het openbare leven blijft nog platliggen Het kabinet verlengt de maatregelen die tot 6 april zouden gelden tot en met 28 april. Wat zijn de vier belangrijkste vraagstukken waarmee rekening is gehouden?
31/03 23u15  Volg hier het belangrijkste coronanieuws Tot over bekend zijn in Nederland 1.039 overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De beperkende maatregelen die tot en met 6 april golden zijn dinsdag verlengd tot en met 28 april. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.
31/03 22u15  De urnen in Wuhan wijzen op meer doden dan China officieel bekendmaakte Hoe betrouwbaar zijn de cijfers die China over de epidemie naar buiten brengt? Foto’s van grote stapels urnen roepen vragen op.
31/03 22u15  Coronablog 1 april Tot over bekend zijn in Nederland 1.039 overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De beperkende maatregelen die tot en met 6 april golden zijn dinsdag verlengd tot en met 28 april. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.
31/03 22u15  Nederland wijkt af van experts WHO We vertrouwen op de experts, zegt het kabinet. Maar de Nederlandse crisisaanpak wijkt sterk af van het advies van de WHO.
Laatste update: vandaag om 2u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen

Het Parool

Verbergen Tonen

BN/DeStem

Verbergen Tonen

Gelderlander

Verbergen Tonen

fd.nl

Verbergen Tonen
01/04 00u15  Brussel heeft weinig directe middelen tegen Orbáns 'machtsgreep' De Hongaarse premier Orbán kan zijn land vanwege de coronacrisis per decreet regeren. Critici roepen de Europese Unie op tot ingrijpen, maar dat is volgens analisten niet eenvoudig.
31/03 22u15  Coronavirus dwingt kabinet sociale leven langer op slot te zetten Het kabinet bereidde het land dinsdagavond voor op een nog langere periode van sociale onthouding, juist in een tijd dat normaal gesproken het buitenleven van start gaat.
31/03 22u15  Live: Slechtste eerste kwartaal ooit voor de Dow Jones Vandaag voorzichtige winsten op het Damrak, de indices op Wall Street sloten lager. In de oliemarkt is sprake van extreme contango: levering op korte termijn is veel goedkoper dan die op lange termijn.
31/03 22u15  MKB-voorzitter Jacco Vonhof: 'Solidariteit moet van twee kanten komen' De MKB-voorzitter doet een oproep aan banken, beleggers, kabinet en vakbonden om kleinere bedrijven in deze zware tijden te ontzien.
31/03 22u15  FNV ziet nu al drie tot vijf keer zoveel WW-aanvragen Op basis van eigen contacten met bedrijven en leden schat FNV dat het gaat om 75.000 tot 100.000 mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, drie tot vijf keer zo veel als normaal.
31/03 21u15  Live: Amerikaanse beurzen duiken weer in het rood, AEX sluit 1,6% hoger Vandaag voorzichtige winsten op het Damrak, de indices op Wall Street staan weer lager. In de oliemarkt is sprake van extreme contango: levering op korte termijn is veel goedkoper dan die op lange termijn.
31/03 21u15  'Dit is het fietsseizoen, normaal lopen we hier te highfiven op de gang' In de nieuwe, dagelijkse serie 'Coronakronieken' een portret van mensen en de impact van corona op hun professionele en persoonlijke leven. Vandaag Huub Lamers, die de productie bij fietsenfabrikant Gazelle moest stopzetten, maar deze week samen met de vakhandel een grootschalige verkoopcampagne gaat beginnen via internet.
31/03 20u15  Laatste coronanieuws: maatregelen verlengd t/m 28 april, 175 patiënten overleden De beperkte capaciteit op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen laat geen andere mogelijkheid toe, aldus premier Mark Rutte.
31/03 20u15  Dividend BAM en aandeleninkoop TomTom geschrapt door coronacrisis Verfconcern AkzoNobel laat als gevolg van het virus zijn winstverwachting varen.
31/03 20u15  Luchtvaartbranche verwacht 70% minder vluchten in tweede kwartaal IATA rekent voor dat luchtvaartmaatschappijen in het tweede kwartaal tezamen $39 mrd verlies lijden.
31/03 19u15  Live: Amerikaanse beurzen duiken weer in het rood, de AEX sluit 1,6% hoger Nog steeds voorzichtige winsten op het Damrak, de indices op Wall Street staan weer lager. In de oliemarkt is sprake van extreme contango: levering op korte termijn is veel goedkoper dan die op lange termijn.
31/03 19u15  Laatste coronanieuws: 175 patiënten overleden, pakket maatregelen verlengd tot 28 april Het RIVM meldt 175 nieuwe Nederlandse doden en 722 nieuwe ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur. De maximale capaciteit aan ic-bedden in Nederland is bereikt.
31/03 19u15  MKB-voorzitter Jacco Vonhof: 'Solidariteit moet van twee kanten komen.' De MKB-voorzitter doet een oproep aan banken, beleggers, kabinet en vakbonden om kleinere bedrijven in deze zware tijden te ontzien.
31/03 19u15  Transavia houdt vast aan plan ondanks uitstel Lelystad Budgetmaatschappij is niet verrast door besluit luchtvaartminister, maar hoopte wel op opening nieuwe luchthaven in april 2021.
31/03 18u15  Live: Amerikaanse beurzen komen ochtenddip te boven, de AEX sluit 1,6% hoger Nog steeds voorzichtige winsten op het Damrak, de indices op Wall Street staan ook hoger. In de oliemarkt is sprake van extreme contango: levering op korte termijn is veel goedkoper dan die op lange termijn.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen

De Stentor

Verbergen Tonen

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
01/04 02u15  Conte: Vriendschap met het Nederlandse volk blijft intact De Italiaanse premier Giuseppe Conte spreekt tegen dat er sprake is van woede vanuit zijn land richting de Nederlandse overheid. „De vriendschap met het Nederlandse volk blijft intact”, stelt de premier in een interview met De Telegraaf.
01/04 01u15  Baas Holland America Line vreest voor meer doden Zaandam De baas van de Holland America Line (HAL) vreest dat het dodental aan boord van het cruiseschip Zaandam door het coronavirus gaat oplopen als het schip niet mag aanmeren in Florida. Dat schrijft Orlando Ashford in een lokale krant in de Amerikaanse staat.
01/04 01u15  Nog 30 dagen sociaal afstand houden in VS De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat er nog zeker 30 dagen sociaal afstand gehouden moet worden vanwege het coronavirus in de Verenigde Staten. De komende twee weken worden erg zwaar, volgens de president.
01/04 00u15  CBS: voor vijfde jaar op rij meer bestelauto’s Het aantal bestelauto’s in Nederland steeg in 2019 voor het vijfde jaar op rij. In totaal reden er begin dit jaar zo’n 940.000 bestelauto’s rond, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
01/04 00u15  â€˜Bedrijven moeten dit jaar geen bonussen aan top betalen’ Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd in een interview met NRC.
31/03 23u15  Coronavirus bedreigt Amerikaans vliegdekschip De commandant van het Amerikaanse nucleaire vliegdekschip Theodore Roosevelt heeft het Pentagon in een noodkreet laten weten dat het coronavirus zich ongecontroleerd door zijn schip verspreidt en vraagt onmiddellijke hulp om zijn bemanning in quarantaine te plaatsen.
31/03 23u15  â€˜Mensen stellen vakantieplannen voor zomer uit’ Bijna zes op de tien Nederlanders heeft hun vakantieplannen voor de zomer uitgesteld. Dat heeft toeristenbureau NBTC bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Volgens een onderzoek van het bureau twijfelt bijna de helft of zij dit jaar op vakantie gaan, gezien de maatregelen in sommige landen vanwege het coronavirus.
31/03 23u15  â€˜Xerox staakt overnamejacht op HP vanwege coronacrisis’ Kopieermachinefabrikant Xerox staakt zijn overnamejacht op computer- en printermaker HP Inc. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de zakenkrant ondermijnt de coronacrisis de financiële situatie van Xerox dusdanig dat de stekker getrokken moet worden uit de megadeal.
31/03 23u15  Pessimisme over viruspandemie domineert op Wall Street De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met verliezen gesloten. Wall Street kende een grillige sessie, waarin beleggers zich zorgen blijven maken over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. De financiële markten bogen zich daarnaast over meevallende cijfers over de Chinese industrie die onverwacht groei liet zien.
31/03 23u15  Viertal aangehouden na incident in Rotterdam De politie heeft vier verdachten aangehouden langs snelweg A13. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een incident op de Carnisselaan in Rotterdam-Zuid. Daar raakte een man gewond toen hij werd aangevallen met een machete.
31/03 23u15  â€˜Problemen dreigen voor kinderopvang door meivakantie’ De kinderopvang dreigt in de problemen te komen nu de scholen tot en met de meivakantie dicht blijven en de kinderopvang na 28 april weer open zou kunnen gaan. Dat stelt de brancheorganisatie kinderopvang. „De maatregelen van het kabinet geven onvoldoende duidelijkheid over de situatie in de meivakantie. Als de kinderopvang na 28 april opengaat terwijl de scholen in de meivakantie gesloten zijn, wordt de kinderopvang overvraagd. Zij zou dan moeten voorzien in reguliere opvang, vakantieopvang en noodopvang”, aldus de organisatie.
31/03 22u15  â€˜Onenigheid bij oliekartel OPEC over noodzaak noodoverleg’ Oliekartel OPEC is er dinsdag niet in geslaagd om een datum vast te stellen voor noodonderhandelingen, die een einde kunnen maken aan de prijzenoorlog op de oliemarkt. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat onder meer Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Nigeria hebben gezegd dat ze geen behoefte hebben aan extra overleg. Het idee om snel met elkaar te gaan praten kwam onder meer van Algerije.
31/03 22u15  Buma/Stemra komt artiesten tegemoet om coronacrisis Buma/Stemra komt artiesten, componisten, tekstschrijvers en uitgevers tegemoet die vanwege de coronacrisis geen inkomsten meer hebben. De auteursrechtenorganisatie keert vervroegd een aantal betalingen uit.
31/03 22u15  â€˜Gezondheid en veiligheid kinderen staan voorop’ De scholen gaan de komende weken verder met alle initiatieven om kinderen zo goed mogelijk thuis onderwijs te laten volgen. „We willen de kinderen zo snel mogelijk weer in de klas hebben, maar dan moet het wel veilig zijn. Het kabinet heeft goede redenen om de maatregelen tot en met 28 april te verlengen. We staan daarom achter het besluit. Het is nu ook fijn dat we één datum hebben en weten dat we de komende weken zo verder moeten. Het vraagt veel van de scholen, kinderen en ouders maar we weten nu wel waar we aan toen zijn”, aldus Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs .
31/03 22u15  Slowakije bevestigt eerste coronadode Slowakije registreerde dinsdag zijn eerste dode als gevolg van het coronavirus, volgens gegevens van het Nationale Gezondheidscentrum.
Laatste update: vandaag om 2u15
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
31/03 23u15  Alternatief voor Eurovision: Europe Shine a Light Na de annulering van het Eurovisie Songfestival 2020 kondigen de EBU (European Broadcasting Union) en omroepen NPO/NOS/AVROTROS met trots Eurovision: Europe Shine a Light aan: deze unieke en eenmalige uitzending, wordt op zaterdag 16 mei om 21:00 uur uitgezonden, live vanuit Nederland.
31/03 23u15  Coronatests voor al het zorgpersoneel na verviervoudigen testcapaciteit De testcapaciteit voor COVID-19 tests wordt de komende weken sterk uitgebreid. Half april is het daardoor mogelijk om 17.500 tests per dag uit te voeren. Momenteel worden er dagelijks ruim 4000 tests uitgevoerd. 'De grotere capaciteit leidt tot een ruimer testbeleid. Zorgmedewerkers en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis kunnen voortaan ook worden getest', zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dinsdagavond
31/03 20u15  Kabinet verlengt coronamaatregelen met 4 weken Het kabinet heeft de noodmaatregelen vanwege de uitbraak van het coronavirus met 4 weken verlengd. Dit hebben premier Rutte en minister de Jonge dinsdagavond om 19.00 uur in een speciale persconferentie bekendgemaakt.
31/03 19u15  Huilend aan tafel na dagje werken bij Kruidvat door lastige klanten Mijn dochter zat vanavond huilend aan tafel tijdens het avondeten. Ze kwam thuis van haar bijbaantje bij het Kruidvat waar ze vandaag achter de kassa heeft gewerkt. Bij de vraag hoe de dag was verlopen, barstte ze in tranen uit.
31/03 19u15  Flinke straffen voor ‘coronahoesters’ De politierechter in Den Haag heeft vandaag celstraffen tot drie maanden opgelegd aan drie zogeheten ‘coronahoesters’. De drie werden vorige week en afgelopen weekend bij verschillende gelegenheden door de politie aangehouden. Daarbij hoestten zij agenten en anderen in het gezicht waarbij ze ‘corona’ riepen.
31/03 18u15  Koningin Máxima bezoekt vrijwilligers Rode Kruis Nederland Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag in het Gelderse Loenen een werkbezoek gebracht aan vrijwilligers van het Rode Kruis. 'Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19)', zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis dinsdagmiddag weten.
31/03 17u15  Vader (33) omgebrachte gezin Etten-Leur bij Trivium aangehouden Dinsdagmiddag heeft de politie de 33-jarige man uit Etten-Leur aangehouden die gezocht werd vanwege het aantreffen van vier overleden familieleden zaterdag in een woning aan de Dasseburcht in Etten-Leur. Dit meldt de politie dinsdagmiddag.
31/03 17u15  FNV: Noodregeling moet ook voor zelfstandig taxichauffeurs gelden De speciale noodregeling van het kabinet voor zelfstandigen moet ook gaan gelden voor zelfstandig taxichauffeurs en taxiondernemers. Daartoe roept de FNV dinsdag op.
31/03 17u15  Politie schrijft 250 boetes uit voor overtreden coronamaatregelen Tussen donderdag 26 en zondag 29 maart heeft de politie ruim 250 mensen bekeurd, omdat zij de ‘coronamaatregelen’ overtraden. De politie kreeg, vermoedelijk als gevolg van de maatregelen, opnieuw week minder incidenten te verwerken', zo meldt de politie dinsdag.
31/03 16u15  Overheid lanceert Corona.steffie.nl voor laaggeletterden Vandaag is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. 'De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden', zo meldt het ministerie van VWS dinsdag.
31/03 16u15  Coronacrisis: Opening Lelystad Airport met een jaar uitgesteld De coronacrisis werkt ook door op de oorspronkelijke plannen voor de Nederlandse luchtvaart. 'De openstelling van Lelystad Airport wordt daarom met een jaar uitgesteld', zo heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag bekendgemaakt.
31/03 15u15  RIVM-update: Hoogste sterftecijfer in etmaal van 175 Dinsdag zijn er ten opzichte van maandag 722 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld en zijn er 175 personen als overleden gemeld. Dit is het hoogste sterftecijfer in een etmaal sinds het begin van de uitbraak met het coronavirus.
31/03 12u15  Ouderlijk gezag van vader van naar India ontvoerd Insiya blijft beëindigd Het ouderlijk gezag van de vader van een in september 2016 vanuit Amsterdam naar India ontvoerd meisje Insiya blijft beëindigd. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag beslist in een hoger beroep dat door de vader was ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Ook de rechtbank had het gezag van de vader al beëindigd, op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Die beslissing blijft in stand. Dat betekent dat alleen de moeder nog ouderlijk gezag over het meisje heeft.
31/03 12u15  Man tegen wil vastgehouden in taxi De politie in Groningen is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van maandag op dinsdag een filmpje op internet is verschenen waarin te zien is dat een man tegen zijn wil wordt vastgehouden.
31/03 11u15  Amfetaminelab in zeecontainer in loods aangetroffen Naar aanleiding van een melding over rookontwikkeling bij een loods aan de Leukerstraat in Weert heeft de politie in de nacht van maandag op dinsdag een in werking zijnde amfetaminelab aangetroffen. Het lab was ingericht in een zeecontainer die zich in de loods bevond.
Laatste update: dinsdag 31 maart 2020, 23u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
31/03 23u15  NS verlengt speciale basisdienstregeling De NS verlengt de speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. Dat maakt het bedrijf bekend nadat dinsdagavond duidelijk werd dat de geldende maatregelen tegen het coronavirus verlengt worden. 
31/03 22u15  Maatregelen nog tot en met 28 april van kracht De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven in ieder geval nog tot dinsdag 28 april van kracht.
31/03 21u15  Amateurvoetballers komen dit seizoen niet meer in actie De amateurvoetballers komen dit seizoen niet meer in actie. Dat heeft de KNVB besloten na het besluit van het kabinet om de geldende maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus te verlengen.
31/03 19u15  Maatregelen nog tot 28 april van kracht De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven in ieder geval nog tot dinsdag 28 april van kracht.
31/03 19u15  5x positief nieuws: Nederlanders teruggehaald, het coronalied en meer Het positieve nieuws van dinsdag 31 maart. Honderden Nederlanders teruggehaald uit het buitenland, modemerken produceren massaal mondkapjes, het coronalied en meer.
31/03 19u15  Nederland komt met alternatieve show voor songfestival De European Broadcasting Union (EBU) komt op 16 mei met een overkoepelend alternatief voor het Eurovisiesongfestival. In samenwerking met de NPO, NOS en AVROTROS wordt live vanuit Nederland voor alle 41 landen het programma Eurovision: Europe Shine A Light gemaakt.
31/03 18u15  101-jarige coronapatiënte ontslagen uit ziekenhuis: 'Kranige dame' Een 101-jarige dame die het coronavirus opliep, is vandaag ontslagen uit het IJsseland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. „Het is een kranige dame”, zegt de longarts.
31/03 18u15  Studie kiezen is moeilijk in tijden van corona: 'Het is echt een zorg' Middelbare scholieren kunnen dit jaar niet alleen geen eindexamen doen, ook het maken van hun studiekeuze wordt bemoeilijkt door het coronavirus. Universiteiten zijn dicht of druk, open dagen gaan niet door, en meelopen met studenten is ook niet meer mogelijk. Gelukkig zijn er ook creatieve oplossingen.
31/03 17u15  Dinsdag hoogste stijging dodental sinds begin uitbraak, wat zegt dat? De toename van het officiële Nederlandse dodental door het coronavirus was dinsdag het hoogst sinds het virus zijn intrede deed in ons land. Er zijn 175 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, waarmee het totale aantal doden boven de duizend uitkomt.
31/03 17u15  Hoekstra: 'Nederland was te weinig empathisch naar Zuid-Europa' Nederland liet vorige week te weinig empathie zien aan andere Europese landen. Het kabinet is er „onvoldoende in geslaagd' aan te geven waar het wel toe bereid was in Europees verband.
31/03 16u15  Man die werd gezocht na gezinsmoord Etten-Leur is opgepakt De 33-jarige Onur K. is opgepakt. Dat meldt de politie dinsdag.
31/03 16u15  Beschuit met muisjes in Safaripark Beekse Bergen: chimpansee geboren In Safaripark Beekse Bergen wordt vandaag beschuit met muisjes gegeten, want er is een chimpansee geboren. Om precies te zijn beschuit met blauwe muisjes want „het is waarschijnlijk een jongetje”, zegt zijn verzorger Kris Jansen.
31/03 16u15  Zo tover je jouw slaapkamer om tot een fijne werkplek Als je thuis kunt werken tijdens deze gekke tijden, is dat alleen maar fijn. Maar hoe doe je dat als je niet de luxe van een eigen werkkamer hebt? Wij hebben een aantal tips voor je verzameld waarmee je een leuke, productieve werkplek in de slaapkamer creëert.
31/03 15u15  Saoedische man 'FDA' wordt platgebeld: 'Trump heeft je nodig' Van een man in Saoedi-Arabië stond de telefoon de voorbije dagen roodgloeiend. De man werd continu gebeld en dat allemaal door een tweet van Donald Trump.
31/03 15u15  Waarom hebben Italië en Nederland ruzie? Italiaanse politici zijn woedend op Nederland. Ze vinden dat onze regering zich onsolidair opstelt in tijden van crisis, vanwege ons verzet tegen de middelen die de EU wil inzetten om zwaar getroffen landen te helpen. Vijf vragen over de kwestie.
Laatste update: dinsdag 31 maart 2020, 23u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

2x Het land staat stil, maar de fabriek gaat stug door26/03 20u15 - NRC Handelsblad: Dagelijks gaan duizenden Nederlanders naar het werk om in bedrijfshallen dingen te máken. Zolang het geen autofabriek is, tenminste. En zolang het personeel zelf niet ziek is.
1x Socioloog: dit kan de burger niet nog drie maanden volhouden31/03 23u15 - NRC Handelsblad: Nederlanders reageren braaf op de crisismaatregelen, zien twee wetenschappers.
1x Niet Europa maar China lijkt de redder in nood. Hoe kan dat?31/03 23u15 - NRC Handelsblad: Nu Europese landen hulp nodig hebben treden de Chinezen op als grote vriend en slaan zo een slag in de propagandastrijd.
1x Save the Children: kwetsbare kinderen verder in de knel31/03 22u15 - Reformatisch Dagblad: Kinderen uit arme gezinnen en vluchtelingenkinderen die in asielzoekerscentra verblijven komen steeds meer in de knel door de coronacrisis. Dat zegt hulporganisatie Save the Children, die sprak met kinderen en begeleiders. „We maken ons zorgen over kwetsbare kinderen in Nederland, vooral nu de scholen en kinderopvang tot en met in ieder geval 28 april gesloten blijven”, meldt de organisatie.
1x Waarom moet de hoogste piek op de ic nog komen, terwijl we nu al zoveel doen?31/03 22u15 - RTL.nl: Ruim vier weken geleden kondigde premier Rutte aan dat er in Nederland geen handen meer geschud mogen worden. In de weken daarna werden de maatregelen flink opgeschroefd. Toch wordt verwacht dat de hoogste piek op de intensive care nog moet komen. Daarom stellen veel lezers ons de vraag: waarom blijft het aantal ic-opnames stijgen, terwijl we nu al zo veel doen?
1x Geen chemo of immuuntherapie door corona: 'Die onzekerheid is heel zwaar'31/03 22u15 - RTL.nl: Een groot deel van de normale zorg wordt door de corona-uitbraak uitgesteld. Kankerpatiënten Veroniek krijgt nu geen immuuntherapie en Patricia heeft al weken zware rugklachten, maar kan nergens terecht. "Ik heb gehuild van de pijn, maar geen arts kan me nu helpen."
1x De urnen in Wuhan wijzen op meer doden dan China officieel bekendmaakte31/03 22u15 - NRC Handelsblad: Hoe betrouwbaar zijn de cijfers die China over de epidemie naar buiten brengt? Foto’s van grote stapels urnen roepen vragen op.
1x NS verlengt speciale basisdienstregeling tot en met 28 april31/03 21u15 - Reformatisch Dagblad: De NS verlengt de speciale basisdienstregeling tot en met 28 april. Het spoorbedrijf besloot op 21 maart minder treinen in te zetten omdat mensen door de maatregelen vanwege het coronavirus veel minder de trein pakken. Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen toch de trein blijven gebruiken. Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo.
1x Corona-update: thuiswerken rampzalig en Ikea maakt mondkapjes31/03 17u15 - RTL.nl: Omdat al het coronanieuws bijhouden haast niet te doen is, zetten we de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren overzichtelijk op een rij.
1x Man in Etten-Leur opgepakt die werd gezocht na dood van oma, moeder en kinderen31/03 16u15 - RTL.nl: In Etten-Leur is de man opgepakt die gezocht werd vanwege de dood van een oma, moeder en twee jonge kinderen van 2 en 6 jaar in Etten-Leur. De politie was met man en macht op zoek naar de man, omdat hij mogelijk betrokken zou zijn bij de dood van de vier familieleden.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven