vrijdag 18 augustus 2017, week 33


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
18/08 19u30  Chef-strateeg Steve Bannon verlaat Witte Huis Steve Bannon is niet langer de politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Witte Huis maakte vrijdag het aftreden bekend.10 
18/08 19u00  'Bestuurder busje aanslag Barcelona onder gedode terroristen Cambrils' Spaanse media melden dat de vermoedelijke bestuurder van het busje waarmee de aanslag in Barcelona is gepleegd, een van de gedode terroristen in Cambrils is. Het gaat om de 18-jarige Marokkaan, Moussa Oukabir. 
18/08 19u00  'Chef-strateeg Steve Bannon verlaat Witte Huis' Chef-strateeg Steve Bannon moet het Witte Huis verlaten. Eerder werd Bannon al uit de Nationale Veiligheidsraad gezet.
18/08 18u45  Formatie kan nog weken duren Het is volgens VVD-leider Mark Rutte niet te zeggen hoe lang de formatie tussen de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog gaat duren. 'Het is onwaarschijnlijk complex', zei Rutte vrijdag na afloop van de onderhandelingen.
18/08 18u30  Video: Finse politie zet deel plein in Turku af na mesaanval In Finland zijn vrijdag zeker twee personen om het leven gekomen in het centrum van de stad Turku. Een man begon daar met een mes willekeurig op mensen in te steken.
18/08 18u30  Twee doden en acht gewonden bij steekincident in Finse stad Turku In Finland zijn vrijdag zeker twee personen om het leven gekomen in het centrum van de stad Turku nadat een man met een mes willekeurig op mensen begon in te steken. Ten minste zes mensen raakten gewond.  
18/08 18u15  Eén dode en acht gewonden bij steekincident in Finse stad Turku In Finland is vrijdag zeker één persoon om het leven gekomen in het centrum van de stad Turku nadat een man met een mes willekeurig op mensen begon in te steken. Acht mensen raakten gewond.  
18/08 17u15  Meerdere mensen neergestoken in Finland, één verdachte aangehouden In Finland zijn vrijdag meerdere mensen verwond in het centrum van de stad Turku door zeker één persoon met een mes. Een verdachte is door de politie in zijn been geschoten en aangehouden.  12 
18/08 16u30  Verdachten van aanslagen Spanje van Marokkaanse en Spaanse komaf De Spaanse politie heeft vrijdag gezegd dat een groep van acht tot elf personen verantwoordelijk is voor de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils. Vijf terroristen zijn gedood en nog eens vier verdachten zijn opgepakt. De vier verdachten zijn van Marokkaanse en Spaanse komaf. 
18/08 16u30  Meerdere mensen neergestoken in Finland, verdachte aangehouden De politie in Finland heeft een man in zijn been geschoten en aangehouden nadat hij meerdere mensen heeft verwond met een mes in de stad Turku. Er zijn verschillende gewonden gevallen.
18/08 16u15  Verdacht blijft langer vastzitten voor ontucht kinderopvang in De Bilt De man die verdacht wordt van ontucht op een buitenschoolse opvang (bso) Partou in De Bilt blijft veertien dagen langer vastzitten.
18/08 16u00  Gijzelnemer in 3FM-gebouw wilde zendtijd afdwingen De 33-jarige man die donderdag een vrouw gijzelde op het Mediapark, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) verklaard dat hij zendtijd wilde afdwingen.11 
18/08 15u45  Politie: Aanslagen Spanje gepleegd door groep van rond de tien man De Spaanse politie zegt dat een groep van acht tot elf personen verantwoordelijk is voor de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils.
18/08 15u45  Tbs'er spoorloos na ontsnapping uit Nijmeegse kliniek De politie is op zoek naar een 50-jarige tbs'er die donderdagavond wist te onstappen uit de Pompekliniek in Nijmegen. Dat is vrijdag bevestigd door het ministerie van Veiligheid en Justitie na vragen van het ANP.
18/08 15u30  Politie: Aanslagen Spanje gepleegd door groep tieners De Spaanse politie zegt dat een groep van acht tot elf tieners verantwoordelijk is voor de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils.10 
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van Nu.nl >De Telegraaf

Verbergen Tonen
18/08 19u30  Dodelijke jacht op illegalen Curacao Een razende politieachtervolging heeft deze ochtend op Curacao het leven gekost aan twee, vermoedelijk net illegaal gearriveerde, Venezolaanse immigranten.11 
18/08 18u00  Minder koeien werkt Het verkleinen van de veestapel werpt zijn vruchten af. De vervuilende stof die in mest zit, wordt veel minder aangetroffen waardoor Nederland nu al onder de Brusselse norm uitkomt. Het kabinet waarschuwt wel dat de buit nog niet binnen is: boeren moeten deze lijn voortzetten, anders dreigt opnieuw een noodgedwongen vermindering van het aantal koeien.
18/08 18u00  'Barcelona is hard getroffen' De reisbranche krijgt een stevige tik. De Ramblas is een toeristische trekpleister vol stalletjes en winkels. Ook Nederlandse ondernemers vrezen voor de gevolgen. DFT's Yteke de Jong vertelt.
18/08 17u15  Extra waakzaamheid op Albert Cuyp Bij de Amsterdamse ondernemers zit de schrik er na de aanslagen goed in. De Ramblas is net als de markt een toeristische trekpleister stalletjes en winkels. Ze vrezen voor de gevolgen. DFT's Yteke de Jong vertelt.12 
18/08 17u15  Onrust bij D66 over formatie Binnen D66 is onrust ontstaan over de toekomst van het meervoudig ouderschap. In een nog te verschijnen brief in het bezit van deze krant trekken bezorgde partijleden aan de bel. Ze willen dat Alexander Pechtold een andere koers gaat varen in zijn onderhandelingen met VVD, CDA en CU.11 
18/08 17u15  Zo bespaar je als student Het studentenleven is duur. Collegegeld, studieboeken, biertjes, het loopt gauw op. DFT's Lorraine Marlisa heeft een aantal handige tips.11 
18/08 16u45  Vrouw gedood met kokend water Een 44-jarige bewoonster van zorginstelling Landrijt in Eindhoven is overleden nadat ze een dag eerder door een medebewoner was overgoten met kokend water. De vrouw stierf maandag, bevestigde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie een bericht hierover van het Eindhovens Dagblad.
18/08 16u45  Huis-bv helpt ouders en kind Het zal je als ouder maar gebeuren: een kind gaat studeren, maar kan in de grote stad geen woonruimte vinden, en op de spaarrekening, zonder noemenswaardige rente, staat een leuk bedrag stof te vangen.
18/08 16u30  Grou pakt titel skûtsjesilen Het skûtsje van Grou met schipper Douwe Visser heeft vandaag het SKS-kampioenschap skûtsjesilen gewonnen. Visser werd vierde bij de slotwedstrijd op de Snitser Mar. Hij wist concurrent Heerenveen achter zich te houden. Dat skûtsje met debuterend schipper Sytze Brouwer werd bij de startlijn naast de lijn gedrukt en moest terugvaren om alsnog te starten. Brouwer eindigde uiteindelijk knap genoeg toch nog als vierde. Pieter Meeter van Akkrum won de dagwedstrijd.
18/08 16u30  Verdachte ontucht blijft vast De man die verdacht wordt van ontucht op een buitenschoolse opvang (bso) in De Bilt blijft veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris besloten. De 27-jarige man werkte als pedagogisch medewerker bij Partou Kinderopvang.
18/08 16u00  koopwoning;hypotheek;schenken;bv;familie;investeren;sparen;beleggen;wonen Het zal je als ouder maar gebeuren: een kind gaat studeren, maar kan in de grote stad geen woonruimte vinden, en op de spaarrekening, zonder noemenswaardige rente, staat een leuk bedrag stof te vangen.10 
18/08 16u00  Botresten in wrak VOC-schip Archeologen hebben voor de kust van Zuid-Engeland botresten gevonden in een Nederlands scheepswrak uit de achttiende eeuw. Ook zijn drie schatkisten met een fortuin aan zilverstaven ontdekt.11 
18/08 16u00  Busje zakt in sinkhole Aan de Van Speijklaan in Helmond is vrijdagmiddag een bestelbus in een sinkhole weggezakt.10 
18/08 15u30  Gijzelnemer wilde zendtijd De 33-jarige man die donderdag een vrouw gijzelde op het Mediapark, heeft volgens het Openbaar Ministerie verklaard dat hij zendtijd wilde afdwingen. De man heeft psychiatrische problemen. Het beeld is nu dat hij de zendtijd wilde gebruiken om boodschappen mee te delen die verband houden met zijn wanen.10 
18/08 15u30  Tbs'er ontsnapt uit kliniek Uit de Pompekliniek in Nijmegen is donderdagavond een 50-jarige tbs'er ontsnapt. Dat is vrijdag bevestigd door het ministerie van Veiligheid en Justitie na vragen van het ANP.10 
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
18/08 18u45  Dit weten we over de terroristencel achter aanslag in Barcelona en Cambrils De Spaanse politie zoekt nog steeds naar vier verdachten van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Ze maken deel uit van een terroristencel, waarvan vier verdachten reeds zijn aangehouden. Onder de voortvluchtigen is ook hoofdverdachte Moussa Oukabir. Oukabir (18) reed donderdag met een bestelbusje in op een menigte op de Ramblas in Barcelona. Aanslagen met … Continued The post Dit weten we over de terroristencel achter aanslag in Barcelona en Cambrils appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 18u45  Twee doden na steekpartij Finland: politie schiet dader neer De Finse politie heeft een man aangehouden die mensen heeft neergestoken in de stad Turku. Nadat de man in zijn been was geschoten, arresteerde de politie hem. Dat bevestigt de Finse politie, die aan het publiek vraagt om uit het gebied weg te blijven. Op sociale media wordt een video verspreid waarin een man ‘Allahu … Continued The post Twee doden na steekpartij Finland: politie schiet dader neer appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 17u30  Politie schiet man neer die mensen neerstak in Finland De Finse politie heeft een man aangehouden die mensen heeft neergestoken in de stad Turku. Nadat de man in zijn been was geschoten, arresteerde de politie hem. Dat bevestigt de Finse politie, die aan het publiek vraagt om uit het gebied weg te blijven. Ooggetuigen stellen op sociale media dat een slachtoffer is overleden, maar … Continued The post Politie schiet man neer die mensen neerstak in Finland appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 17u30  Aanslagen met huurauto’s: wat kunnen verhuurbedrijven doen? Het waarschuwingssysteem tussen autoverhuurbedrijven en de politie voorziet niet in het melden van mogelijke terroristen. Door privacybescherming weten de verhuurbedrijven niet of een klant voorkomt op de risico-lijst van de inlichtingendiensten. Evenmin hebben de autoverhuurders een preventieve uitwisseling van persoonsgegevens met de autoriteiten, zoals luchtvaartondernemingen dat wel hebben. Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils … Continued The post Aanslagen met huurauto’s: wat kunnen verhuurbedrijven doen? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 17u30  AIV: staak Nederlands verzet tegen groeiende macht Brussel De macht van de Europese Monetaire Unie (EMU) moet worden vergroot om de eurozone crisisbestendiger te maken. Het beoogde nieuwe kabinet en de Tweede Kamer moeten hun verzet tegen de groeiende macht van Brussel staken. Met dat advies komt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) vrijdag. De raad, een belangrijk adviseur van de regering over buitenlands … Continued The post AIV: staak Nederlands verzet tegen groeiende macht Brussel appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 17u30  Spaanse politie jaagt op terreurcel: hoofdverdachte voortvluchtig Daags na de aanslag op de Ramblas in Barcelona is de dader nog voortvluchtig. Er zijn vooralsnog vier arrestaties verricht, maar de hoofdverdachte is nog voortvluchtig. De politie zoekt een 17-jarige jongen, genaamd Moussa Oukabir. De jongen reed met een bestelbusje in op een menigte op de Ramblas, daarbij vielen 14 doden. Volgens de Spaanse … Continued The post Spaanse politie jaagt op terreurcel: hoofdverdachte voortvluchtig appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 14u45  Oud-topambtenaar Demmink niet vervolgd Het Openbaar Ministerie mag stoppen met de vervolging van voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink. Het OM zei dat er ‘geen redelijk vermoeden’ bestaat dat Demmink zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Het gerechtshof in Arnhem ging mee in die waarneming van het OM. In eerste instantie had het hof juist de … Continued The post Oud-topambtenaar Demmink niet vervolgd appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 14u45  Dijsselbloem: ‘Nooit gedreigd uit kabinet te stappen om lerarensalarissen’ Het conflict over de lerarensalarissen tussen PvdA-leider Lodewijk Asscher en de VVD wordt door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet als een groot probleem gezien. In juni dreigde Asscher uit het kabinet te stappen als de VVD de eis van een verhoogd lerarensalaris niet zou honoreren. Dijsselbloem is laconieker. ‘Daar komen we wel uit.’ Volgens de … Continued The post Dijsselbloem: ‘Nooit gedreigd uit kabinet te stappen om lerarensalarissen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 14u45  Klopjacht van politie op 18-jarige chauffeur aanslag Daags na de aanslag op de Ramblas in Barcelona is de dader nog voortvluchtig. De politie zoekt een 18-jarige jongen, genaamd Moussa Oukabir. De jongen reed met een bestelbusje in op een menigte in de Ramblas, daarbij vielen 14 doden. De jacht is geopend. Volgens de Spaanse krant El Pais is de klopjacht gericht op … Continued The post Klopjacht van politie op 18-jarige chauffeur aanslag appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 14u00  Politie zoekt 18-jarige jongen: ‘Binnen enkele uren resultaat’ Daags na de aanslag op de Ramblas in Barcelona is de dader nog voortvluchtig. De politie zoekt een 18-jarige jongen, genaamd Moussa Oukabir. De jongen reed met een bestelbusje in op een menigte in de Ramblas, daarbij vielen 14 doden. De jacht is geopend. Volgens de Spaanse krant El Pais is de klopjacht gericht op … Continued The post Politie zoekt 18-jarige jongen: ‘Binnen enkele uren resultaat’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 14u00  Record Rutte II: 1.750 dagen aan de macht Records in de politiek zijn belangrijk voor de geschiedenisboekjes. Mark Rutte (VVD) werd in 2010 net niet de jongste premier ooit. Zijn eerste kabinet kwam iets te laat voor de toen 43-jarige Rutte. Ruud Lubbers (CDA) was 43 jaar en 6 maanden toen hij in 1982 aantrad, Rutte in 2010 43 jaar en 8 maanden. … Continued The post Record Rutte II: 1.750 dagen aan de macht appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 14u00  Stop de oorlog tegen Amerikaanse standbeelden Er is weer een oorlog gaande tussen de Verenigde Staten en de Confederatie. Er wordt nu al gesproken van een beeldenstorm. Generaal Robert E. Lee is van zijn sokkel gehaald, na een demonstratie door neonazi’s waarbij een burger om het leven kwam. Generaal Lee (1807-1870) was de bevelhebber van de zuidelijke Amerikaanse staten die de … Continued The post Stop de oorlog tegen Amerikaanse standbeelden appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/08 10u30  Zo wil Rutte III migratiestroom stuiten De migratiestroom moet worden gestuit door middel van ontwikkelingshulp. Dat vinden de formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Landen die niet meewerken aan het terugdringen van migratie, krijgen geen geld meer. Dat heeft De Telegraaf  begrepen van ‘ingewijden’. Ontwikkelingshulp moet de oorzaak van economische migratie wegnemen, vinden de formerende partijen. Ook willen ze de … Continued The post Zo wil Rutte III migratiestroom stuiten appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
18/08 09u45  Twee aanslagen op toeristisch hart Spanje: wat we weten Kort nadat een busje gisteravond inreed op honderden toeristen op de Ramblas in Barcelona, is opnieuw een aanslag gepleegd. Terroristen reden in de nacht van donderdag op vrijdag in de  Spaanse badplaats Cambrils opnieuw in op passanten. De terroristen reden rond twee uur ’s nachts in op meerdere mensen in de Spaanse badplaats. Ze reden … Continued The post Twee aanslagen op toeristisch hart Spanje: wat we weten appeared first on Elsevierweekblad.nl.15 
17/08 22u15  Islamitische Staat claimt aanslag Barcelona Een bestelwagen is donderdag ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het altijd drukke toeristencentrum in Barcelona. Er zijn zeker 13 doden en 80 gewonden gevallen. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag donderdagavond opgeëist. Opzettelijke aanslag De politie spreekt van een ‘enorme crash’ en bevestigt dat de man opzettelijk op de mensenmassa is ingereden. … Continued The post Islamitische Staat claimt aanslag Barcelona appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
18/08 19u00  In beeld: steekpartij Finland De politie in de Finse stad Turku heeft een man neergeschoten die met een mes op voorbijgangers instak. Er zijn zeker twee doden gevallen en meerdere gewonden.
18/08 14u00  'Wij zijn niet bang': Spanje staat stil bij aanslagen Duizenden mensen applaudiseren minutenlang en zingen 'Wij zijn niet bang'. Op verschillende plaatsen in Spanje is een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de aanslagen van donderdag en vrijdag. Daarbij kwamen 14 mensen om het leven, ruim honderd raakten gewond.
18/08 13u30  'Je ziet de emotie bij mensen': verslaggever Jaap van Deurzen is in Barcelona Op de Ramblas komen mensen samen om stil te staan bij de aanslag van gisteren. Verslaggever Jaap van Deurzen is op de Ramblas in Barcelona. Hij vertelt wat hij ziet.
18/08 13u30  'We dachten: we zijn er geweest': Nederlandse Rihuel was bij aanslag Barcelona Hij was lekker aan het winkelen met zijn vriendin toen er mensen begonnen te gillen. 'Iedereen rende. Wij begonnen ook te rennen. We waren helemaal in paniek.'
18/08 13u00  Een regenboog is geen boog, maar een cirkel Met al die regen en soms zon lijkt de zomer al wel herfst. En daar hoort af en toe een prachtige regenboog bij. Maar hoe ontstaat een regenboog? En hoe zit het eigenlijk met die pot goud aan het einde?
18/08 12u00  Overzicht: zo verliepen de aanslagen in Spanje Zeker 13 doden en meer dan honderd gewonden. Spanje is opgeschrikt door twee aanslagen, in Barcelona en kustplaats Cambrils.
18/08 08u30  Winkels Ramblas weer open na aanslag 'Het lijkt alsof het gewone leven weer start.' Verslaggever Jaap van Deurzen is in Barcelona op de plek waar gisteren 13 mensen om het leven kwamen door een aanslag. 'Er mogen nog geen auto's het gebied in maar het is weer druk op straat.'14 
18/08 08u00  Politie schiet vijf terroristen dood in Cambrils In Cambrils, zo'n 100 kilometer van Barcelona, heeft de politie vijf vermoedelijke terroristen doodgeschoten. Volgens Spaanse media reden de vijf met een auto op voetgangers in. Ze zouden ook bomgordels hebben gedragen.10 
17/08 23u00  Reactie Rutte aanslag Barcelona: 'Verschrikkelijk' 'Een zwarte dag in Barcelona', laat premier Mark Rutte in een reactie op de aanslag in de Spaanse stad weten. 'Afschuwelijke beelden vanaf de Ramblas in Barcelona na een laffe aanslag tegen onschuldige mensen.'
17/08 22u30  Ooggetuige Barcelona: 'Niemand wist wat hij moest doen' 'Mensen vluchten restaurants in, er was veel paniek', vertelt een ooggetuige van de aanslag in Barcelona.
17/08 21u30  Zorgen over populaire zwemlessen voor baby's Het is een grote angst van elke ouder: je baby of peuter valt in het water en verdrinkt. In Amerika is daarom overlevingszwemmen voor baby's bedacht. Baby's vanaf 6 maanden oud leren wat ze moeten doen als ze in het water belanden. Maar in Groot-Brittannië waarschuwen zwemorganisaties voor dit babyzwemmen.
17/08 18u30  Eerste beelden paniek in Barcelona Een bestelwagen is in het centrum van Barcelona ingereden op voetgangers. Veel mensen filmden de paniek die daarna ontstond. De politie is massaal aanwezig. Of het gaat om een ongeluk of een aanslag is nog niet duidelijk. Volg hier alle ontwikkelingen in ons liveblog.
17/08 14u00  Gevluchte Noord-Koreaan stuurt 'vredesbommen' de grens over Grote ballonnen vol met documenten en usb-sticks vliegen over de grens van Zuid- en Noord-Korea. Lee Min Bo vluchtte uit Noord-Korea, en probeert sindsdien zijn oud-landgenoten te overtuigen dat het regime niet deugt. Ook al moet hij daardoor nu met beveiliging over straat.
17/08 13u30  Gevluchte Noord-Koreaan stuurt verboden ballonnen de grens over Grote ballonnen vol met documenten en usb-sticks vliegen over de grens van Zuid- en Noord-Korea. Lee Min Bo vluchtte uit Noord-Korea, en probeert sindsdien zijn oud-landgenoten te overtuigen dat het regime niet deugt. Ook al moet hij daardoor nu met beveiliging over straat.
17/08 13u00  Hoeveel macht heeft Obama over president Trump? - #TrumpUpdate 29 Bush hield nadat Obama het Witte Huis betrad zijn mond. Maar Obama spreekt zich wél uit over het beleid van zijn opvolger. En Trump laat zich keer op keer op de kast jagen door de vorige president.
Laatste update: vandaag om 19u00
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
18/08 20u00  Botresten, munten en nog veel meer gevonden in VOC-wrak De Rooswijk Archeologen hebben in een scheepswrak voor de Zuid-Engelse kust botresten van de bemanning gevonden. Het gaat om het Nederlandse VOC-schip De Rooswijk, dat in de achttiende eeuw verging. Er zijn plannen om dna af te nemen om nabestaanden van de slachtoffers op te sporen. De Rooswijk was in 1740 onderweg naar Batavia, het huidige Jakarta. Door het slechte weer verging het schip met 250 opvarenden voor de kust van Kent. Ruim tien jaar geleden werd het wrak ontdekt en sindsdien doorzoeken archeologen het schip regelmatig. Bergingsoperatie Deze zomer loopt een grote bergingsoperatie waarbij Britse en Nederlandse duikers, archeologen en conservators samenwerken om alle geheimen van het schip en haar lading te ontsluieren. In een loods in de haven van Ramsgate, een kustplaats op het meest zuidoostelijke puntje van Engeland, verzamelen ze alle vondsten van het schip. Zilveren munten, ijzeren messen, kisten, glazen flessen, houten onderdelen van het schip: alles leggen de onderzoekers in grote bakken kraanwater. De objecten worden niet direct aan de lucht blootgesteld, omdat ze eerst moeten ontzouten. 'Kijk bijvoorbeeld naar die glazen uienflessen', zegt projectleider Martijn Manders. 'Het zout dat erin zit, wil eruit en dat vormt kristallen. Daardoor barst dat glas uit elkaar. Dat wil je niet.' Manders vist ook een glazen fles uit de bak met water, met de kurk er nog in. 'Hier zit waarschijnlijk nog wijn in', zegt hij glunderend. 'We kunnen nu zelfs te weten komen wat voor wijn mensen toen dronken.' Gatenkaas Het scheepswrak ligt op 20 tot 25 meter diepte en ruim tien kilometer buiten de kust. Het werd bij toeval ontdekt door een duiker. Vindplaatsen van scheepswrakken worden meestal beschermd en zo veel mogelijk intact gelaten. Voor De Rooswijk geldt dat niet, omdat het schip wordt bedreigd door erosie. Ook knaagden paalwormen al zo veel gaten in het hout van het schip, dat De Rooswijk een gatenkaas wordt genoemd. Daarop besloot de Nederlandse regering 2 miljoen euro vrij te maken om deze zomer zoveel mogelijk uit het schip naar boven te halen. Slavernij Demissionair minister van Onderwijs en Cultuur Bussemaker hoopt dat het onderzoek veel kan vertellen over de VOC-geschiedenis en inzicht geeft in het slavernijverleden en de koloniale overheersing. 'De slavernij is niet iets dat ver weg is. Dat raakt ons eigenlijk op een of andere manier allemaal als onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Dus ik hecht er zeer aan dat dat ook verteld wordt. En wie weet wat De Rooswijk ons daarover leert', zegt Bussemaker tijdens haar bezoek aan Ramsgate. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed noemt De Rooswijk een wrak van onschatbare historische waarde. 'Een schip is een tijdscapsule die op een bepaald moment is gezonken', zegt Manders. 'Alles wat we vinden was op dat moment in de geschiedenis in gebruik. Dat is heel bijzonder. Daardoor kunnen we heel veel over die tijd te weten komen. Wat aten de mensen, hoe waren ze gekleed. Dat zit allemaal bij elkaar. 250 man die bij elkaar leefden. Dat is een schat aan informatie.' Het onderzoek naar de inhoud van het wrak is over een paar jaar klaar. Alles wat er wordt gevonden, is Nederlands eigendom en zal in de toekomst waarschijnlijk in musea te zien zijn.
18/08 19u30  Trumps topadviseur Steve Bannon weg uit Witte Huis President Trumps topadviseur Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders heeft gezegd dat in gezamenlijk overleg is besloten dat het vandaag Bannons laatste werkdag in het Witte Huis is. Dat heeft de topadviseur volgens Sanders afgesproken met de recent aangestelde stafchef John Kelly. In Amerikaanse media werd al langer gespeculeerd over Bannons ontslag. Toen Trump dinsdag tijdens een persconferentie naar de toekomst van zijn adviseur werd gevraagd zei hij: 'We zullen zien wat er met meneer Bannon gebeurt.' Bannon lag onder meer onder vuur vanwege conflicten met andere stafmedewerkers van de president, onder wie de voormalig stafchef Reince Priebus en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Ook werd hem verweten veel te lekken naar de media. The New York Times berichtte vanavond dat Bannon al op 7 augustus zijn ontslag had ingediend en dat dat begin deze week bekend werd gemaakt. Het werd uitgesteld door de gebeurtenissen in Charlottesville en de nasleep daarvan. De rechtse Bannon werd half augustus vorig jaar Trumps campagneleider. Daarvoor was hij onder meer de topman van de site Breitbart, naar Bannons eigen zeggen een platform voor alt-right. Na de verkiezingsoverwinning van Trump werd hij de belangrijkste strategisch adviseur van de president.
18/08 19u15  'Trumps topadviseur Steve Bannon weg uit Witte Huis' President Trump heeft besloten om zijn topadviseur Steve Bannon te ontslaan. Dat melden Amerikaanse media. The New York Times schrijft dat Trump tegen naaste medewerkers heeft gezegd dat hij van plan is om Bannon de deur te wijzen. In Amerikaanse media werd al langer gespeculeerd over Bannons ontslag. Toen Trump dinsdag tijdens een persconferentie naar de toekomst van zijn topadviseur in het Witte Huis werd gevraagd zei hij: 'We zullen zien wat er met meneer Bannon gebeurt.' Conflicten Bannon lag onder meer onder vuur vanwege conflicten met andere stafmedewerkers van de president, onder wie schoonzoon Jared Kushner. Ook werd hem verweten veel te lekken naar de media. Volgens The New York Times heeft Bannon al op 7 augustus zijn ontslag ingediend, en zou dat begin deze week bekend worden gemaakt. Dat werd uitgesteld door de gebeurtenissen in Charlottesville en de nasleep daarvan. Het is niet duidelijk wanneer Bannon van zijn post wordt ontheven. De rechtse Bannon werd half augustus vorig jaar Trumps campagneleider. Daarvoor was hij onder meer de topman van de site Breitbart, naar Bannons eigen zeggen een platform voor alt-right. Na de verkiezingsoverwinning van Trump werd hij de belangrijkste strategisch adviseur van de president.
18/08 19u00  'Aanslagpleger Barcelona doodgeschoten in Cambrils' De tiener die gisteren een bloedbad aanrichtte op de Ramblas in Barcelona is dood. Dat schrijven Spaanse media op basis van bronnen binnen de politie. Hij zou een van de vijf terroristen zijn die later op de avond in Cambrils werden doodgeschoten. Het zou gaan om de 17- of 18-jarige Moussa Oukabir. Hij bestuurde volgens Spaanse media het busje waarmee hij dertien mensen doodreed in Barcelona. Na zijn daad sloeg hij op de vlucht. Later op de avond reed een auto in op het uitgaanspubliek in Cambrils, dat op zo'n 100 kilometer van Barcelona ligt. Daarna staken de vijf terroristen die in de auto zaten in op voorbijgangers. Eén Spaanse politieagent schoot ze allemaal dood. In Cambrils is één van de slachtoffers overleden. Zes mensen raakten gewond. De broer van Moussa Oukabir is gisteravond al gearresteerd. Met zijn paspoort werd het busje gehuurd waarmee de aanslag werd gepleegd. Hij zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort is gestolen.
18/08 18u45  Twee mensen doodgestoken bij aanslag in Finse stad Turku In de Finse stad Turku zijn zeker twee mensen doodgestoken met een mes. Volgens de autoriteiten zijn er zes gewonden. De politie meldt dat de vermoedelijke dader is gearresteerd. De man is in zijn been geschoten. Over zijn motief is nog niets bekend. De politie is op zoek naar andere verdachten. Er zijn onder meer controles in het openbaar vervoer. De aanslag was op een marktplein in de binnenstad van Turku, in het zuidwesten van Finland. Een getuige zei tegen de Finse omroep Yle dat ze een jonge vrouw hoorde gillen op het plein. Daarna zag ze een man die met een mes zwaaide. Omstanders vluchtten daarop een café in. De vermoedelijke aanvaller is in de buurt van het plein neergeschoten. De politie heeft een oproep gedaan om weg te blijven uit het hele centrum van Turku. Getuigenoproep De politie heeft een telefoonnummer geopend waarop getuigen van de aanval zich kunnen melden. De beveiliging op treinstations en het vliegveld van Helsinki is aangescherpt.
18/08 18u30  Twee doden na steekpartij in Finse stad Turku In de Finse stad Turku zijn zeker twee mensen doodgestoken met een mes. Volgens de autoriteiten zijn er zes gewonden. Over het motief van de aanval is nog niets bekend. De politie meldt dat de vermoedelijke dader is gearresteerd. De man is in zijn been geschoten. De politie is op zoek naar andere verdachten. Er zijn onder meer controles in het openbaar vervoer. De aanval was op een marktplein in de binnenstad van Turku, in het zuidwesten van Finland. Een getuige zei tegen de Finse omroep Yle dat ze een jonge vrouw hoorde gillen op het plein. Daarna zag ze een man die met een mes zwaaide. Omstanders vluchtten daarop een café in. De vermoedelijke aanvaller is in de buurt van het plein neergeschoten. De politie heeft een oproep gedaan om weg te blijven uit het hele centrum van Turku. Getuigenoproep De politie heeft een telefoonnummer geopend waarop getuigen van de steekpartij zich kunnen melden en meldt dat de beveiliging op treinstations en het vliegveld van Helsinki is aangescherpt.
18/08 18u15  Nederland lijkt fosfaatdoelstelling makkelijk te halen Nederland lijkt de door de EU opgelegde fosfaatdoelstelling voor dit jaar makkelijk te halen. Dat komt vooral door een forse daling van het aantal melkkoeien. Minder koeien betekent minder koeienpoep waar fosfaat in zit. In de eerste helft van dit jaar hebben melkveehouders al 8,3 miljoen kilo minder fosfaat geproduceerd dan in de eerste helft van 2016, schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Kamer. De doelstelling voor het hele jaar is een reductie van 8,2 miljoen kilo. Tenzij boeren in de tweede helft van het jaar opeens veel meer fosfaat gaan produceren, hebben ze de doelstelling van het zogeheten fosfaatreductieplan dus gehaald. Regeling en ander voer Het aantal melkkoeien groeide jarenlang, maar dat is nu veranderd. Begin dit jaar waren er nog zo'n 1,8 miljoen. Eind juni waren dat er ruim 160.000 minder. Dat komt door een regeling voor melkveehouders om met hun bedrijf te stoppen, ook mogen ze mogen niet zomaar uitbreiden. Koeien krijgen daarnaast ander voer, waardoor er minder fosfaat in de poep zit. Nederlandse boeren mogen van de EU meer koeienmest uitrijden dan eigenlijk is toegestaan volgens richtlijnen. Maar om die uitzonderingspositie te behouden moeten ze dit jaar wel onder het Europese fostaatplafond uitkomen. Vorig jaar gingen ze daar nog overheen. Te veel fosfaat in de bodem kan slecht zijn voor het milieu. Rechtszaken Uitspraken van de rechter in twee zaken kunnen nog roet in het eten gooien. Bedrijven die net hadden uitgebreid, waren het niet eens met nieuwe regels waardoor ze veel koeien meteen weer weg moeten doen. De rechter gaf ze gelijk. Daarna spanden ook andere bedrijven een zaak aan. Ze vonden ook dat ze in het nauw kwamen door de regels. Ook die kregen gelijk. De overheid is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraken. Staatssecretaris Van Dam waarschuwt voor de mogelijke gevolgen. 'Als individuele melkveebedrijven als gevolg van de procedures ervoor kiezen in de laatste maanden van het jaar weer uit te breiden, heeft dat consequenties voor de gehele sector.' In heel 2016 werd 177 miljoen kilo fosfaat geproduceerd.
18/08 18u00  Dode en gewonden na steekpartij in Finse stad Turku In de Finse stad Turku zijn meerdere mensen neergestoken met een mes. Volgens een ziekenhuis in de stad zijn daarbij zeker een dode en acht gewonden gevallen. Over het motief van de aanval is nog niets bekend. De politie meldt dat de vermoedelijke dader is gearresteerd. De man is in zijn been geschoten. De politie is op zoek naar andere verdachten. De aanval was op een marktplein in de binnenstad van Turku, in het zuidwesten van Finland. Een getuige zegt tegen de Finse omroep Yle dat ze een jonge vrouw hoorde gillen op het plein. Daarna zag ze een man die met een mes zwaaide. Omstanders vluchtten daarop een café in. De vermoedelijke aanvaller is in de buurt van het plein neergeschoten. De politie heeft een oproep gedaan om weg te blijven uit het hele centrum van Turku. Getuigenoproep De politie geeft later vanavond een persconferentie. Ook is er een telefoonnummer geopend waarop getuigen van de steekpartij zich kunnen melden. De Finse politie meldt dat de beveiliging op treinstations en het vliegveld van Helsinki is aangescherpt.
18/08 17u30  Kern terreurcel Barcelona kwam uit Ripoll; vierde verdachte opgepakt De Spaanse politie heeft op een persconferentie gezegd dat een cel van tussen de acht en elf mensen achter de terroristische aanslagen in Catalonië zit. De verdachten zijn bijna allemaal afkomstig uit Ripoll. Dat ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan. Een van de verdachten is volgens Spaanse media Moussa Oukabir, op wie de politie nu een klopjacht houdt. De man van Marokkaanse afkomst zou de chauffeur zijn van het busje dat dood en verderf zaaide op de Ramblas in Barcelona. De Spaanse krant El Mundo meldt dat hij een paar jaar geleden al radicale berichten op sociale media plaatste, waarin hij het had over het 'doden van de ongelovigen'. Vierde verdachte Zijn broer, de 28-jarige Driss Oukabir, werd gisteren in de stad Ripoll in Girona opgepakt. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam, maar zelf zegt hij dat zijn paspoort was gestolen. Van de jongere Moussa, die 17 of 18 jaar oud zou zijn, ontbreekt ieder spoor. De vier verdachten die in verband met de aanslagen zijn opgepakt, zijn tussen de 21 en 34 jaar oud. Geen van hen kwam voor op een terrorismelijst. Drie verdachten zijn Marokkanen, de vierde komt uit de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Gasflessen De politie zei op de persconferentie ook dat de leden van de terroristische cel van plan waren aanslagen te plegen met busjes, gevuld met gasflessen. Hun plan viel in duigen toen in Alcanar, ten zuiden van Barcelona, een huis ontplofte waar de gasflessen stonden opgeslagen. Die ontploffing deed de terroristen besluiten hun plannen te wijzigen, en busjes als moordwapens in te zetten in Barcelona en Cambrils. Bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona kwamen dertien mensen om. Bij de aanslag in Cambrils, zo'n honderd kilometer zuidelijker, raakten acht mensen gewond, van wie er één later in een ziekenhuis overleed. De vijf terroristen, die met een auto inreden op het uitgaande publiek in de kustplaats Cambrils, werden door de politie doodgeschoten. Er zijn 130 gewonden uit 34 landen. Zolang de familie van de slachtoffers nog niet is ingelicht, doen de autoriteiten geen verdere mededelingen over de slachtoffers. Bekend was wel al dat drie Nederlanders gewond zijn geraakt in Barcelona. Ze zijn alle drie geopereerd. Kritiek op stadsbestuur Na de aanslag in Barcelona klinkt kritiek op het stadsbestuur, omdat de Ramblas, de belangrijkste promenade van de stad, niet beter beveiligd was gezien bijvoorbeeld de aanslag met de vrachtauto in Nice. Spaanse media melden dat het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de politietop het stadsbestuur van Barcelona al maanden geleden op het gevaar van een aanslag op de Ramblas hebben gewezen. Het advies om bijvoorbeeld betonnen blokkades op te werpen, is niet opgevolgd. In plaats daarvan koos het stadsbestuur ervoor om de politiepatrouilles te intensiveren.
18/08 16u45  Meerdere mensen op straat neergestoken in Finse stad Turku In de Finse stad Turku zijn meerdere mensen neergestoken met een mes. De politie meldt dat de vermoedelijke aanvaller is gearresteerd. De man is in zijn been geschoten. De politie is op zoek naar meerdere andere verdachten. Volgens Finse media is bij de aanval mogelijk een dode gevallen. De aanval was op het marktplein Puutori in de binnenstad van Turku, in het zuidwesten van Finland. De politie heeft een oproep gedaan om weg te blijven uit het gebied. Getuigenoproep De politie geeft rond 18.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie. Ook is er een telefoonnummer geopend waarop getuigen van de aanval zich kunnen melden. De Finse politie meldt dat de beveiliging op treinstations en het vliegveld van Helsinki is aangescherpt. Op Twitter gaat een video rond waarop de aanval te zien zou zijn. In het filmpje is 'allahu akbar' te horen.
18/08 16u15  Meerdere mensen neergestoken in Finse stad Turku In de Finse stad Turku zijn meerdere mensen neergestoken met een mes. De politie meldt dat de vermoedelijke aanvaller is gearresteerd. De man zou in zijn been zijn geschoten. De aanval was in het centrum van de stad Turku, in het zuidwesten van Finland. De politie roept omstanders op om weg te blijven uit het gebied van de aanval.
18/08 16u15  De terreurslachtoffers in Spanje: ouders en kinderen Steeds meer namen worden bekend van de veertien dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Het is duidelijk dat de terreurdaden een aantal gezinnen hard heeft getroffen. Zeker drie Spanjaarden kwamen om, allemaal familie van elkaar. Francisco López Rodríguez (60) liep samen met zijn vrouw, haar zoon en nicht op het verkeerde moment over de Ramblas in Barcelona. Volgens de Spaanse krant El País overleefde alleen de echtgenote de aanval met het busje. Ze raakte wel zwaargewond. De onderstaande foto's zou de groep vlak voor de aanslag hebben gemaakt. De 44-jarige Elke Vanbockrijck uit Tongeren is de Belgische vrouw die in de drukke winkelstraat om het leven kwam. Ze was samen met haar man en twee kinderen op vakantie, schrijven Vlaamse media. Het drietal overleefde de aanval, maar het is onbekend of ze gewond zijn. Tenminste twee Italianen werd de aanslag fataal. Volgens de krant La Repubblica is een van hen Bruno Gulotta (35). Ook hij was in Spanje op vakantie, samen met zijn vrouw, hun dochter van 7 maanden en zoon van 5 jaar. Gulotta zou een levend schild hebben gevormd om zijn gezin te beschermen. Volgens de Spaanse hulpdiensten zijn er 130 gewonden, met 34 nationaliteiten. Daar zitten ook drie Nederlanders bij. Het gaat volgens RTV Oost om een gezin uit Ommen. De 16-jarige dochter ligt met twee gebroken benen in het ziekenhuis. Het is onduidelijk wat voor verwondingen de ouders hebben. Er is ook een aantal vermisten. Wanhopige familieleden zetten foto's van hun dierbaren online in de hoop dat iemand kan zeggen waar ze zijn. Zoals bij de 7-jarige Julian Cadman. De familie van de in Australië wonende jongen is dringend naar hem op zoek. Hij was op pad met zijn moeder toen de aanslag plaatsvond. Zij raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. De familie weet niet waar Julian is gebleven. Een oom heeft een foto van de jongen gedeeld op Facebook. Het is onduidelijk hoeveel personen er verder vermist zijn. Volgens de Spaanse autoriteiten zit een groep van acht tot elf personen achter de aanslag. De verdachten zijn allemaal afkomstig uit Ripoll. Het plaatsje ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona.
18/08 16u15  Tbs'er ontsnapt uit Pompekliniek in Nijmegen Uit de Pompekliniek in Nijmegen is gisteravond een tbs'er ontsnapt. Hoe hij heeft kunnen ontsnappen, weet het ministerie van Veiligheid en Justitie niet. Er wordt actief naar de 50-jarige Rotterdammer gezocht, zegt een woordvoerder. De man is veroordeeld voor afpersing en diefstal met geweld. Hij pleegde tussen 2009 en 2011 een reeks overvallen op textiel- en drogisterijzaken. Die overvallen waren onder andere in Wolvega en Stiens in Friesland. De Rotterdammer wordt volgens het ministerie niet gezien als vuurwapengevaarlijk.
18/08 16u00  OM: gijzelnemer Mediapark is verwarde man die zendtijd wilde Het Openbaar Ministerie bevestigt het beeld dat de man die gisteren een vrouw gijzelde op het Mediapark in Hilversum verward was. De man heeft psychiatrische problemen en handelde alleen. De 33-jarige man uit Den Haag heeft verklaard dat hij zendtijd wilde. Het OM denkt dat hij zo zijn waanideeën wilde uiten. Gisteren zei een getuige al dat de gijzelnemer 'wilde spreken met iemand van CNN'. 3FM De man gijzelde gisterochtend om 08.00 uur een vrouw op een parkeerplaats op het Mediapark en ging vervolgens met haar het gebouw van de Nederlandse Publieke Omroep in. Hij is nooit in het beveiligde gedeelte van het gebouw geweest, waar bijvoorbeeld de studio's van 3FM zijn gevestigd. Een onderhandelaar en een arrestatieteam maakten anderhalf uur later een eind aan de gijzeling. Het onderzoek naar hem gaat verder. Intussen blijft hij vastzitten.
18/08 15u45  Terroristische cel Barcelona kwam uit Ripoll; vierde verdachte opgepakt De Spaanse politie heeft op een persconferentie gezegd dat een cel van tussen de acht en elf mensen achter de terroristische aanslagen in Catalonië zit. De verdachten zijn allemaal afkomstig uit Ripoll. Dat ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona, tegen de Pyreneeën aan. Een van hen is volgens Spaanse media Moussa Oukabir, op wie de politie nu een klopjacht houdt. De man van Marokkaanse afkomst zou de chauffeur zijn van het busje dat dood en verderf zaaide op de Ramblas in Barcelona. De Spaanse krant El Mundo meldt dat hij een paar jaar geleden al radicale berichten op sociale media plaatste, waarin hij het had over het 'doden van de ongelovigen'. Vierde verdachte Zijn broer, de 28-jarige Driss Oukabir, werd gisteren in de stad Ripoll in Girona opgepakt. Het busje dat bij de aanslag werd gebruikt stond op zijn naam, maar zelf zegt hij dat zijn paspoort was gestolen. Van de jongere Moussa, die 17 of 18 jaar oud zou zijn, ontbreekt ieder spoor. Er zijn al drie verdachten opgepakt in verband met de aanslagen. De politie meldde aan het begin van de middag dat er een vierde verdachte is opgepakt. Het is niet duidelijk of er een connectie is met Oukabir. Gasflessen De politie zei op de persconferentie ook dat de leden van de terroristische cel van plan waren aanslagen te plegen met busjes, gevuld met gasflessen. Hun plan viel in duigen toen in Alcanar, ten zuiden van Barcelona, een huis ontplofte waar de gasflessen stonden opgeslagen. Die ontploffing deed de terroristen besluiten hun plannen te wijzigen, en busjes als moordwapens in te zetten in Barcelona en Cambrills. Bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona kwamen dertien mensen om. Bij de aanslag in Cambrills, zo'n honderd kilometer zuidelijker, raakten acht mensen gewond, van wie er één later in een ziekenhuis overleed. De vijf terroristen, die met een auto inreden op het uitgaande publiek in de kustplaats Cambrils, werden door de politie doodgeschoten. Er zijn 130 gewonden uit 34 landen. Zolang de familie van de slachtoffers nog niet is ingelicht, doen de autoriteiten geen verdere mededelingen over de slachtoffers. Bekend was wel al dat drie Nederlanders gewond zijn geraakt in Barcelona. Ze zijn alle drie geopereerd. Kritiek op stadsbestuur Na de aanslag in Barcelona klinkt kritiek op het stadsbestuur, omdat de Ramblas, de belangrijkste promenade van de stad, niet beter beveiligd was gezien bijvoorbeeld de aanslag met de vrachtauto in Nice. Spaanse media melden dat het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken en de politietop het stadsbestuur van Barcelona al maanden geleden op het gevaar van een aanslag op de Ramblas hebben gewezen. Het advies om bijvoorbeeld betonnen blokkades op te werpen, is niet opgevolgd. In plaats daarvan koos het stadsbestuur ervoor om de politiepatrouilles te intensiveren.
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
18/08 20u00  Sneijder opgenomen in wedstrijdselectie Nice Wesley Sneijder kan morgenavond debuteren voor zijn nieuwe Franse club OGC Nice. Trainer Lucien Favre heeft de recordinternational van het Nederlands elftal opgenomen in zijn selectie voor de thuiswedstrijd in de Ligue 1 tegen Guingamp. 
18/08 19u30  Idols-Nina zegt spotlights gedag: Het gaat niet om mij, maar om God Voormalig Idols-winnares Nina den Hartog (19) zegt de spotlights gedag. De zangeres verruilt podia voor kerken en religieuze bijeenkomsten waar ze christelijke muziek gaat vertolken. De Bergambachtse is weg bij haar platenmaatschappij en zamelt geld in om naar bijbelschool te gaan. ,,Vanaf nu gaat het geen moment meer om mij, maar om God.’’
18/08 19u15  Oud-winnares Stosur zet streep door US Open De organisatie van de US Open heeft  weer een oud-winnaar uit het deelnemersveld moeten schrappen. De Australische tennisster Samantha Stosur, in 2011 de beste in New York, is niet op tijd fit voor het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Stosur kampt al een tijdje met een polsblessure.
18/08 19u15  Levensgevaarlijke slang terroriseert LEGO-bouwwerk van jongetje Een Australische moeder uit de stad Gold Coast kreeg de schrik van haar leven toen ze tussen het LEGO-bouwwerk van haar zoontje een meterslange slang zag zitten. De Gold Coast and Brisbane slangenvanger Tony Harrison kwam haar te hulp en plaatste een filmpje van de vangactie op Facebook.
18/08 19u15  Hogenkamp naar laatste vier in Leipzig Tennisster Richel Hogenkamp heeft de halve finales bereikt van het ITF-toernooi in Leipzig. De nummer één van de plaatsingslijst stond ook in de kwartfinale tegen de Duitse Lea Gasparovic, die met een wildcard was toegelaten, geen set af: 6-2 6-3. Hogenkamp heeft nog altijd geen set verloren op het Duitse gravel.
18/08 19u15  'Trump ontslaat Steve Bannon' President Trump heeft besloten Steve Bannon, een van zijn belangrijkste adviseurs in het Witte Huis, de deur te wijzen. Twee medewerkers van het Witte Huis hebben dit laten weten aan de New York Times. 
18/08 19u15  Feyenoord heeft Sam Larsson bijna binnen Feyenoord denkt op zeer korte termijn Sam Larsson te contracteren. De 24-jarige Zweed, die bij Heerenveen deze maand niet meer in actie komt omdat hij de club wil verlaten, moet in de Kuip de extra gewenste buitenspeler worden.
18/08 19u15  Stampvol Lowlands zwicht ondanks 'lekke' hoofdtent niet voor de regen De poncho is niet te missen, net als de kleurrijke regenlaars. Maar de eerste dag van Lowlands is tot nu bij lange na niet in het water gevallen. En dat gaat naar alle waarschijnlijkheid ook niet gebeuren. Een klein buitje kan werkelijk niks negatiefs inbrengen op het strak uitverkochte festival in Biddinghuizen. Het overduidelijke hoogtepunt deze eerste dag: de Jamaicaanse cultheld Sean Paul. 
18/08 19u00  Feyenoord maakt werk van transfer Larsson Feyenoord denkt op zeer korte termijn Sam Larsson te contracteren. De 24-jarige Zweed, die bij Heerenveen deze maand niet meer in actie komt omdat hij de club wil verlaten, moet in de Kuip de extra gewenste buitenspeler worden.
18/08 19u00  Alleen keeper ontbreekt in gezamenlijk elftal van Ajax en Spurs Met de transfer van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur is een heel aardig elftal samen te stellen uit spelers die voor zowel Ajax als Spurs heeft gespeeld. Alleen een capabele doelman ontbreekt nog.
18/08 18u45  Stampvol Lowlands zwicht ondanks 'lekke' hoofdtent niet onder de regen De poncho is niet te missen, net als de kleurrijke regenlaars. Maar de eerste dag van Lowlands is tot nu bij lange na niet in het water gevallen. En dat gaat naar alle waarschijnlijkheid ook niet gebeuren. Een klein buitje kan werkelijk niks negatiefs inbrengen op het strak uitverkochte festival in Biddinghuizen. Het overduidelijke hoogtepunt deze eerste dag: de Jamaicaanse cultheld Sean Paul. 
18/08 18u30  Van Dijk verliest leiderstrui in Noorwegen Jolien d'Hoore heeft de leiderstrui in de Ronde van Noorwegen overgenomen van Ellen van Dijk. De Belgische won de eerste etappe van de rittenkoers in een sprint bergop. 
18/08 18u30  Sánchez maakt officieel recordtransfer naar Tottenham Hotspur Davinson Sánchez maakt definitief de overstap van Ajax naar Tottenham Hotspur. Er is 40 miljoen euro gemoeid met de transfer. Dat bedrag kan nog oplopen tot 42 miljoen euro.
18/08 18u30  Tv-presentator Bruce Forsyth (89) overleden Tv-presentator Bruce Forsyth is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie bekend. 
18/08 18u30  Groene Harters laten zich niet uit het veld slaan door regen op Lowlands De poncho is niet te missen, net als de kleurrijke regenlaars. Maar de eerste dag van Lowlands is tot nu bij lange na niet in het water gevallen. En dat gaat naar alle waarschijnlijkheid ook niet gebeuren. Een klein buitje kan werkelijk niks negatiefs inbrengen op het strak uitverkochte festival in Biddinghuizen. Het overduidelijke hoogtepunt deze eerste dag: de Jamaicaanse cultheld Sean Paul. 
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
18/08 20u00  Van Indiase supermarkt tot Japanse kapper: Amstelveen heeft het allemaal Het wordt druk in Amstelveen. Zeker nu de Japanse bank MUFG overweegt enkele honderden werknemers in Nederland te plaatsen. En dan heb je de Brexit nog. Wat trekt al die expats toch naar deze voor buitenlanders onbekende plaats? Toen Inyong werd geheadhunt door een grote Nederlandse reissite, tikte hij op een onlineforum voor Zuid-Koreaanse expats de zoekterm 'Nederland' in en kwam terecht bij het
18/08 20u00  Wat te doen met omstreden standbeelden? Betwiste standbeelden, ze staan in de VS, Zuid-Afrika, Oost-Europa en Nederland. Wat te doen? 'Doe niet krampachtig over sloop' of 'behoud ze als een splinter in je oog die pijn doet'. Zou Nelson Mandela het standbeeld van generaal Robert E. Lee in Charlottesville slopen of laten staan? De eerste zwarte president van Zuid-Afrika was fel gekant tegen het neerhalen van omstreden monumenten. Mandela
18/08 19u45  Een huurder mocht alleen op 'westerse wijze' koken. Maar wat betekent dat? Een Iraakse expat deed op social media haar beklag omdat een huurbemiddelaar (Executive Home Rentals) haar alleen een woning liet bezichtigen als ze kon beloven dat ze op 'westerse wijze' zou koken. Dit leidde afgelopen week tot een rel op Facebook. De huurbemiddelaar schreef in een mail dat de woning niet geschikt was 'voor huurders die houden van urenlang koken met veel kruiden'. Ik heb de huurb
18/08 19u45  De vreugdeloze formatie: niemand kijkt uit naar 'een lekker potje regeren' Rutte II breekt maandag het record van langstzittende naoorlogse regering, maar de beoogde opvolgers trekken er vooral lessen in voorzichtigheid uit. Niemand wil de nieuwe Diederik Samsom worden. De voorbode van een flets kabinet? Ze bellen nog wekelijks, premier Mark Rutte en zijn verbannen bondgenoot Diederik Samsom. De afgelopen week spraken ze met een gevoel van genoegdoening over de spectacul
18/08 19u30  Witte Huis bevestigt vertrek Trumps topadviseur Steve Bannon Steve Bannon, de strateeg die Trump in 2016 hielp om de verkiezingen te winnen, vertrekt. Dit heeft het Witte Huis vrijdag bevestigd. Het is nog onduidelijk of de invloedrijke adviseur is ontslagen of vrijwillig is opgestapt. Het Witte Huis zei in een verklaring dat chef-staf John Kelly van het Witte Huis met Bannon was overeengekomen 'dat vandaag de laatste dag van Steve was.' Trump zou al maande
18/08 19u15  Amerikaanse media: Trump heeft besloten dat Bannon vertrekt President Donald Trump heeft volgens belangrijke medewerkers besloten om zijn omstreden topadviseur Steve Bannon, de strateeg die Trump in 2016 hielp om de verkiezingen te winnen, te laten gaan. De invloedrijke adviseur lag onder vuur en was al tijdelijk 'verbannen' binnen het Witte Huis. Dit melden onder meer The New York Times, AP en NBC News. Trump zou al maanden overwegen de nationalistische B
18/08 19u00  Man steekt mensen neer op markt in Finland: twee doden In Finland heeft een man vrijdagmiddag op straat zeker negen mensen neergestoken, van wie er twee om het leven zijn gekomen. De politie heeft de dader neergeschoten. Hij is geraakt in zijn dij en wordt nu behandeld in het ziekenhuis. Er zijn zeven slachtoffers in het ziekenhuis, van wie er drie op de intensive care liggen. De politie gelooft dat de dader alleen werkte, maar over zijn identiteit is
18/08 19u00  Live: El Païs: aanslagpleger Barcelona onder terroristen die gedood werden in Cambrils Na de dodelijke aanslag gisteren in Barcelona is Spanje vannacht opnieuw opgeschrikt door geweld. De politie heeft vijf vermoedelijke terroristen gedood die in de badplaats Cambrils met hun auto zeven mensen hadden overreden. De bestuurder van het busje die op de Ramblas 14 mensen doodreed en 130 gewonden veroorzaakte, is nog op de vlucht. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.
18/08 18u30  Man steekt acht mensen neer op markt in Finland: twee doden In Finland heeft een man vrijdagmiddag op straat acht mensen neergestoken, waarvan er twee om het leven zijn gekomen. De politie heeft de dader neergeschoten. Hij is gewond aan zijn been en wordt nu behandeld in het ziekenhuis.  De zes andere slachtoffers zijn in het ziekenhuis en volgens het Finse persbureau STT worden zij geopereerd. Over de identiteit van de dader is niets bekend. De politie me
18/08 18u30  Live: Terroristen Spanje planden 'grotere aanslag', winkeliers Amsterdam bezorgd Na de dodelijke aanslag gisteren in Barcelona is Spanje vannacht opnieuw opgeschrikt door geweld. De politie heeft vijf vermoedelijke terroristen gedood die in de badplaats Cambrils met hun auto zeven mensen hadden overreden. De bestuurder van het busje die op de Ramblas 14 mensen doodreed en 130 gewonden veroorzaakte, is nog op de vlucht. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.
18/08 18u15  D66-leden protesteren in open brief tegen bevriezing meerouderschap Het oproer kraait in D66. Tientallen partijleden tekenen bij voorbaat protest aan tegen de optie dat het nieuwe kabinet pas op de plaats maakt met het invoeren van meervoudig ouderschap. 'Velen hebben op jullie gestemd om onze vrijheden te vergroten, niet te laten inperken door een kleine minderheid', schrijven de D66'ers aan hun partijleider Pechtold en aan VVD-voorman Rutte in een open brief die
18/08 18u00  Man steekt mensen neer op markt in Finland, zeker één dode De Finse politie heeft vrijdag een man neergeschoten die met een mes op voorbijgangers instak in de stad Turku. Eén van hen is hierbij om het leven gekomen en er liggen nog acht anderen in het ziekenhuis. De dader is gewond aan zijn been en gearresteerd.  De politie meldt op Twitter dat agenten op zoek zijn naar mogelijke andere daders. Om die reden wordt het publiek gevraagd het centrum van de st
18/08 17u45  Live: Terroristen planden 'grotere aanslag', kritiek op koning Felipe Na de dodelijke aanslag gisteren in Barcelona is Spanje vannacht opnieuw opgeschrikt door geweld. De politie heeft vijf vermoedelijke terroristen gedood die in de badplaats Cambrils met hun auto zeven mensen hadden overreden. De bestuurder van het busje die op de Ramblas 14 mensen doodreed en 130 gewonden veroorzaakte, is nog op de vlucht. Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.
18/08 17u30  Volkskrantgeluid - Waarom politiek en het redden van mensenlevens niet hand in hand gaan In deze aflevering belt Jonathan van het Reve met correspondent Jarl van der Ploeg die meevoer met een NGO die vluchtelingen redt op de Middellandse zee. Deze reddingsboten liggen onder vuur: tegenstanders vinden ze een verlengstuk van mensensmokkelaars. Hoe verandert het perspectief van een journalist aan boord van zo'n schip? Je hoort het in de nieuwste aflevering van Het Volkskrantgeluid.Doet o
18/08 16u45  Man steekt omstanders neer in Finse stad Turku De Finse politie heeft vrijdag in Turku een man neergeschoten die met een mes op voorbijgangers instak. Daarbij vielen verscheidene gewonden. De dader is gewond en gearresteerd. De politie meldt op Twitter dat agenten op zoek zijn naar mogelijke andere daders. Om die reden wordt het publiek gevraagd het centrum van de stad te mijden. Op een foto op Twitter is te zien hoe een lichaam op straat is a
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
18/08 20u00  Steve Bannon weg als topstrateeg van Trump Dat heeft Trump aan hooggeplaatste functionarissen laten weten, meldt het Witte Huis vrijdag. Bannon werd eerder al uit de Nationale Veiligheidsraad gezet.
18/08 19u30  Grace Mugabe ontloopt vervolging in Zuid-Afrika De Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe wordt beschuldigd van mishandeling, maar krijgt diplomatieke immuniteit in Zuid-Afrika.
18/08 19u30  ‘Trump stuurt Steve Bannon weg als topstrateeg’ Dat heeft Trump aan hooggeplaatste functionarissen laten weten, meldt The New York Times vrijdag.
18/08 19u15  ‘Trump stuurt Bannon weg als topstrateeg’ De kans bestaat dat Witte Huis-strateeg Steve Bannon nog enige tijd aanblijft.
18/08 18u45  Ajacied Sánchez voor recordbedrag naar Tottenham De transfersom kan oplopen tot 42 miljoen euro en dat is het hoogste bedrag ooit voor een speler uit de eredivisie.
18/08 18u30  Daders mogelijk lid van één terreurcel Twee aanslagen, drie busjes en acht tot twaalf verdachten. Wat is er bekend over de daders en de verdachten van de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils?
18/08 18u15  Ook àls de CIA Spanje tipt, kan het nog helemaal fout gaan De Catalaanse politie wist mogelijk al van een aanslagplan op de Ramblas. Mogelijk was de tip niet concreet genoeg – of kwam hij bij de verkeerde terecht.
18/08 18u15  Atari naar rechter om Kit Kat-reclame Het spel ‘Breakout’ dat in de Kit Kat-reclame wordt gespeeld is in de jaren ’70 ontwikkeld door Apple-oprichters Steve Wozniak and Steve Jobs.
18/08 18u15  Twee doden, meerdere gewonden bij aanval met mes in Finse stad Turku Een man is door de politie opgepakt. Er wordt nog naar potentiële mededaders gezocht.
18/08 17u30  ‘Soms verlang je als moeder naar je eigen leven’ De Marokkaanse schijfster Leïla Slimani schreef een boek over de druk op jonge, werkende vrouwen om een perfecte moeder te zijn. De roman won de Prix Goncourt.
18/08 17u15  ‘Heb geen angst’, klinkt het op de Rambla Veel inwoners van Barcelona vrezen dat toeristen zullen worden afgeschrikt. Maar een dag na de aanslag is de situatie bijna weer genormaliseerd. „Mensen wennen aan alles.”10 
18/08 17u15  Vulkanen in Antarctica kunnen uitbarsten als de ijskap smelt Geologen hebben 91 niet eerder bekende vulkanen gevonden. Een eruptie zou de ijskap van westelijk Antarctica verder kunnen destabiliseren.11 
18/08 16u30  Man steekt mensen neer in Finse stad Turku Meerdere mensen raakten gewond. De dader is door de politie in zijn been geschoten en aangehouden.
18/08 16u15  Erdogan roept Turken op tegen Merkel te stemmen Erdogan ziet Merkel als kwade genius achter de kritiek vanuit de EU op Turkije. Duitsland veroordeelt zijn bemoeienis met de verkiezingen scherp.
18/08 15u45  Gijzelnemer Mediapark wilde zendtijd Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte psychiatrische problemen.
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
18/08 19u30  Steve Bannon is niet langer de strateeg van Trump Steve Bannon is niet langer de politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. De New York Times maakte vrijdag het aftreden bekend. Het is nog onduidelijk of Bannon zelf is opgestapt of dat hij is ontslagen. Volgens de krant heeft Bannon al op 7 augustus zijn ontslag ingediend, maar Bannon zelf ontkent dit.
18/08 18u45  Revanchegevoel is één van de drijfveren van Carlien Dirkse van den Heuvel Carlien Dirkse van den Heuvel dronk onlangs een kop koffie met Ellen Hoog, die vorig seizoen stopte als hockeyster. Het gesprek ging onder meer over de Olympische Spelen in Rio, waar de Nederlandse hockeysters de finale verloren van Groot-Brittannië. 'Kun je inmiddels leven met olympisch zilver?' vroeg Hoog aan Dirkse van den Heuvel. Ze moest er even over nadenken. 'Ellen vertelde dat ze het een plekje had gegeven, omdat ze wel moest nu ze gestopt was. Ze zei: ik kan geen revanche meer nemen. Jullie wel.'
18/08 18u45  Man steekt mensen op straat neer in Finse stad Turku, twee doden In de Finse stad Turku zijn twee doden gevallen en zijn minstens acht mensen gewond geraakt toen een man met een mes op ze instak. De politie meldt dat de vermoedelijke aanvaller is gearresteerd. Hij is in zijn been geschoten.
18/08 18u00  In 1939 maakte de politiek zich ook al zorgen over de slechte kennis van het Wilhelmus Paul van der Steen bekijkt wekelijks het nieuws door een historische bril.
18/08 17u30  Man steekt mensen op straat neer in Finse stad Turku In de Finse stad Turku zijn meerdere mensen gewond geraakt toen een man met een mes op ze instak. De politie meldt dat de vermoedelijke aanvaller is gearresteerd. Hij is in zijn been geschoten.
18/08 17u00  Waarom de ronkende Mustang V8 in Nederland onverkoopbaar is De groene subsidies op zuinige auto’s zijn zo goed als verdwenen. Toch worden de autokopers nog altijd naar kleinere modellen gedreven. Door de aankoopbelasting BPM.
18/08 16u15  Erdogan adviseert: Stem niet op Merkel De Turkse president Erdogan heeft zijn landgenoten in Duitsland een stemadvies gegeven: stem bij de Duitse verkiezingen niet op de CDU van bondskanselier Merkel. Ook een stem op de SPD van Martin Schulz en Die Grünen kan niet de goedkeuring van Erdogan wegdragen. Hij noemt de drie partijen ‘vijanden van Turkije’.
18/08 16u15  De tweeverdienersnorm is knellend Als jonge vader las Jan-Willem Kosten vol belangstelling het artikel ‘Recordaantal voltijds werkende vrouwen’. Niet in het minst omdat hij ook met het vraagstuk van het combineren van werk en kind bezig is. 
18/08 15u30  Gijzelnemer Mediapark wilde zendtijd afdwingen De 33-jarige man die donderdag een vrouw gijzelde op het Mediapark, heeft volgens het Openbaar Ministerie verklaard dat hij zendtijd wilde afdwingen.
18/08 15u30  Meer vraag naar duurzamer veevoer Veevoederbedrijf ForFarmers verandert de samenstelling van het voer, waardoor er minder fosfaat in de mest achterblijft.
18/08 15u15  OM mag seksdossier tegen oud-topambtenaar Demmink sluiten Het Openbaar Ministerie kan het strafdossier tegen Joris Demmink, de voormalige topambtenaar op het ministerie van justitie, ter zijde leggen. Het hof in Arnhem heeft een verzoek van het OM af te mogen zien van vervolging voor verkrachting van twee minderjarige jongens ingewilligd. 11 
18/08 15u00  Lowlands is naast festival ook laboratorium Bezoekers van Lowlands, het festival in Biddinghuizen dat vandaag begint, dienen opnieuw als proefkonijnen voor wetenschappers. Levert dat, behalve veel pret in een tent, nog wat op?
18/08 14u30  Straks zijn we geen fietsland meer Het verkeersexamen is niet meer vanzelfsprekend en steeds minder kinderen leren fietsen. Adviseur duurzame mobiliteit Hugo van der Steenhoven trekt aan de bel.11 
18/08 14u15  Leer kinderen goed en veilig fietsen Het verkeersexamen is niet meer vanzelfsprekend en steeds minder kinderen leren fietsen. Adviseur duurzame mobiliteit Hugo van der Steenhoven trekt aan de bel.
18/08 14u00  Irak heeft het volgende IS-bolwerk in het vizier: Tal Afar De omsingeling van de stad is een feit. Hoeveel burgers in Tal Afar vastzitten is niet duidelijk.
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
18/08 20u00  De leukste plekjes in Nieuw-West, voor een herhaalbezoek Volgens Amsterdam Marketing is Nieuw-West 'nog niet klaar voor herhaalbezoekers'. Maar Nieuw-West biedt zoveel leuks dat je het nooit in een keer kán doen. Je zal dus wel terug moeten komen. Toen Amsterdam Marketing aangaf dat Nieuw-West 'nog niet klaar was voor herhaalbezoek', naar aanleiding van een ingezonden brief, bracht dat nogal wat reacties teweeg. Bewoners van Nieuw-West vonden dat het st
18/08 19u45  Rechter: 13.500 euro boete na illegale Airbnb-verhuur is terecht De eigenaar van een woning in de Bloemstraat in de Jordaan moet terecht 13.500 euro aan de gemeente betalen, bepaalde de Amsterdamse rechtbank donderdag. De man hield de woning aan als tweede woning, nadat hij en zijn gezin uit Amsterdam waren verhuisd en verhuurde de woning illegaal via Airbnb aan toeristen.De gemeente staat wel toe dat een woning aan toeristen wordt verhuurd, maar daar zijn voor
18/08 19u30  Onrust bij D66 over regenbooggezinnen Een aantal D66-leden is boos op de top van de partij. Ze eisen dat een nieuw kabinet het snel mogelijk maakt dat een kind meer dan twee ouders kan hebben. Tijdens de formatiebesprekingen voor een nieuw kabinet hebben D66 en VVD in een voorlopig akkoord met CDA en ChristenUnie nou juist afgesproken dat voorlopig niet te regelen. Eerst zou er onderzoek moeten worden gedaan naar de juridische consequ
18/08 19u15  Aanslagpleger Moussa Oukabir gedood Een bestelwagen is donderdagavond 17 augustus ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het drukke toeristencentrum in Barcelona. Dertien mensen kwamen om. Donderdagnacht werd nog een aanslag met een auto op voetgangers gepleegd, in de plaats Cambrils. Daardoor overleed een veertiende persoon.
18/08 19u15  COA mag tijdelijk asielzoekerscentrum in Nieuw-West bouwen Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mag aan de Willinklaan in Nieuw-West een tijdelijke opvang bouwen voor 704 asielzoekers. Dat heeft de voorzieningenrechter woensdag bepaald. Een buurtbewoner wilde dat de bouw werd stilgelegd. Anders dan de buurtbewoner, vindt de rechter dat de gemeente wel voldoende heeft gemotiveerd waarom een bouwvergunning is verleend voor een nieuw asielzoekerscen
18/08 19u00  Ajax bevestigt recordtransfer Sánchez naar Tottenham Hotspur Ajax en Tottenham Hotspur FC hebben overeenstemming bereikt over de transfer van Davinson Sánchez naar de Engelse club voor minstens 40 miljoen euro. Tottenham Hotspur betaalt 40 miljoen euro voor de 21-jarige verdediger, maar het bedrag kan oplopen tot 42 miljoen euro, laat Ajax weten in een persbericht. Daarmee is Sánchez in één klap de duurste speler die de eredivisie heeft verlaten. Ajax nam d
18/08 18u45  Ajax bevestigt recordtransfer Sánchez naar Tottenham Ajax en Tottenham Hotspur FC hebben overeenstemming bereikt over de transfer van Davinson Sánchez naar de Engelse club voor minstens 40 miljoen euro. Tottenham Hotspur betaalt 40 miljoen euro voor de 21-jarige verdediger, maar het bedrag kan oplopen tot 42 miljoen euro, laat Ajax weten in een persbericht. Daarmee is Sánchez in één klap de duurste speler die de eredivisie heeft verlaten. Ajax nam d
18/08 18u30  Zakkenrollers stelen horloge van agent tijdens Gaypride Zakkenrollers Bilal O. (18) en Mohamed H. (18) gingen tijdens de Gaypride zó professioneel te werk dat ze erin slaagden een horloge van iemands pols te stelen. Niet van zomaar iemand: het slachtoffer was lid van het zakkenrollersteam van de politie. De Algerijnse asielzoekers, woonachtig in azc's in Ter Apel en Almere, kwamen tijdens de Gaypride vermoedelijk speciaal naar Amsterdam om mensen te be
18/08 18u15  Slechte dag voor toerismesector op beurzen Bedrijven gerelateerd aan toerisme en de reisbranche hadden vrijdag een moeilijke dag op de beurs na de terreuraanslagen in Spanje. Het algemene sentiment bij beleggers was ook negatief. Op het Damrak moesten tankopslagbedrijf Vopak en autobedrijf Stern het ontgelden na tegenvallende resultaten. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 519,64 punten.De MidKap daalde 0,7 procent t11 
18/08 17u45  Woning in Zuidoost gesloten om hennepkwekerij Vanwege de vondst van een hennepkwekerij is een woning aan de Hofgeest in Amsterdam Zuidoost vrijdag dichtgetimmerd. Dat meldt de gemeente.De politie trof drie kweekruimten aan in de woning met in totaal 396 hennepplanten en 21 assimilatielampen. Daarnaast werd door de netbeheerder geconstateerd dat er illegaal stroom was afgetapt. Op grond van de Opiumwet is daarom het pand gesloten. Volgens de g
18/08 17u30  Landelijk minder moorden, maar niet in Amsterdam Landelijk werden vorig jaar relatief minder moorden gepleegd dan in 2015, maar in Amsterdam waren dat er juist meer. In 2016 werden 24 mensen vermoord in Amsterdam, terwijl dat er een jaar eerder dertien waren. Negentien mannen en vijf vrouwen kwamen om door moord en doodslag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het CBS gebruikte voor de cijfers gegevens die door
18/08 15u45  Gijzelnemer Mediapark wilde zendtijd afdwingen De 33-jarige man die donderdag een vrouw gijzelde op het Mediapark, heeft volgens het Openbaar Ministerie verklaard dat hij zendtijd wilde afdwingen. De man heeft psychiatrische problemen. Het beeld is nu dat hij de zendtijd wilde gebruiken om boodschappen mee te delen die verband houden met zijn wanen. De man komt uit Den Haag.De man bedreigde de vrouw buiten op de parkeerplaats met een mes en dw
18/08 15u45  Van der Laan leeft namens Amsterdam mee met Barcelona Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een brief geschreven naar zijn ambtsgenoot in Barcelona, Ada Colau, om de Spaanse stad namens Amsterdam medeleven te betuigen. 'Amsterdam is geschokt over de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils, gistermiddag en vannacht. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden, en naar de burgers van Barcelona en Cambrils', zo luidt de
18/08 15u45  Centraal Station vrijdag en zaterdag in Spaanse kleuren Een bestelwagen is donderdagavond 17 augustus ingereden op een mensenmenigte op de Ramblas, het drukke toeristencentrum in Barcelona. Dertien mensen kwamen om. Donderdagnacht werd nog een aanslag met een auto op voetgangers gepleegd, in de plaats Cambrils. Daardoor overleed een veertiende persoon.
18/08 15u30  Van der Laan betuigt namens Amsterdam medeleven aan Barcelona Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een brief geschreven naar zijn ambtsgenoot in Barcelona, Ada Colau, om de Spaanse stad namens Amsterdam medeleven te betuigen. 'Amsterdam is geschokt over de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils, gistermiddag en vannacht. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden, en naar de burgers van Barcelona en Cambrils', zo luidt de
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen

Gelderlander

Verbergen Tonen

fd.nl

Verbergen Tonen
18/08 19u30  'Trump stuurt nationalist Steve Bannon weg' Chief of staff John Kelly maakt schoon schip.
18/08 19u30  'Nieuwbouw van RIVM start binnenkort' De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het RIVM kan binnenkort van start na jaren vertraging. De bouwers en de overheid zijn dichtbij een akkoord over de meerkosten.
18/08 19u00  Trump stuurt nationalist Steve Bannon weg Trump kwam steeds meer tegenover adviseur Bannon te staan
18/08 18u45  Meerdere mensen neergestoken in het Finse Turku Steekpartij in Zuid-West Finland eist een leven, verdachte opgepakt.
18/08 18u30  Erdogan roept Turken in Duitsland op om niet op Merkel te stemmen Recente kritiek van 'vijanden van Turkije' schiet Turkse president in het verkeerde keelgat.
18/08 18u30  Heineken treft schikking met ex-werknemers in Congo 168 ex-werknemers van Heineken-dochter Bralima in Congo krijgen schadevergoeding. Hoeveel is onbekend.
18/08 18u00  Rampzalige dag voor Foot Locker op opkrabbelend Wall Street Futures duiden op vlakke opening.
18/08 17u45  Investeringsmaatschappijen betalen € 5,4 mrd voor Duitse farmaceut Overnamestrijd nam maanden in beslag.
18/08 17u00  'Bouwers stellen nieuwbouw van RIVM uit' Zolang er geen overeenstemming is over meerkosten van project, gaan bouwers volgens vakblad Cobouw niet van start.
18/08 16u00  Rampzalige opening voor Foot Locker op rood Wall Street Futures duiden op vlakke opening.
18/08 15u45  Lenovo na bijna twee jaar weer fors in de rode cijfers Chinese computerfabrikant lijdt een verlies van $72 mln, bedrijf in verkoop pc's van troon gestoten door HP.
18/08 15u15  Koopkracht 2018 te scheef voor PvdA Kou lijkt uit de lucht over PvdA-dreigement om Rutte II nog op te blazen over lerarensalarissen, maar koopkrachtbeeld nog probleem
18/08 15u15  Kippenboeren hebben ook schuld aan eiercrisis, zegt minister Schippers De kippenboeren die met Chickfriend in zee zijn gegaan, hadden beter moeten opletten. Dan was de eiercrisis anders gelopen, zegt minister Schippers.
18/08 14u45  ‘Nederland moet verzet tegen sterker Brussel laten varen’ Nederland kan volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken niet meer heen om eurobonds voor het gezamenlijk aangaan van schuld
18/08 14u30  Wall Street stabiliseert waarschijnlijk na slechte donderdag Futures duiden op vlakke opening.
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
18/08 19u45  Kleine winsten op voorzichtig Wall Street NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten stond vrijdagmiddag op lichte winst, een dag nadat een aanslag in Barcelona en aanhoudende onrust rond het team van president Donald Trump voor flinke koersverliezen hadden gezorgd. Sportschoenenverkoper Foot Locker maakte op de beurs een flinke smak na tegenvallende kwartaalcijfers. Het bericht Kleine winsten op voorzichtig Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 19u30  Blessure houdt oud-winnares Stosur van US Open NEW YORK (ANP) - De organisatie van de US Open heeft vrijdag weer een oud-winnaar uit het deelnemersveld moeten schrappen. De Australische tennisster Samantha Stosur, in 2011 de beste in New York, is niet op tijd fit voor het laatste grandslamtoernooi van het jaar. Stosur kampt al een tijdje met een polsblessure. Het bericht Blessure houdt oud-winnares Stosur van US Open verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 19u15  Hogenkamp naar laatste vier in Leipzig LEIPZIG (ANP) - Tennisster Richel Hogenkamp heeft de halve finales bereikt van het ITF-toernooi in Leipzig. De nummer één van de plaatsingslijst stond ook in de kwartfinale tegen de Duitse Lea Gasparovic, die met een wildcard was toegelaten, geen set af: 6-2 6-3. Hogenkamp heeft nog altijd geen set verloren op het Duitse gravel. Het bericht Hogenkamp naar laatste vier in Leipzig verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 18u45  Mestoverschot weer onder controle DEN HAAG (ANP) - Nederlandse melkkoeien produceren niet langer meer mest dan de Europese Unie toestaat. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) aan de Tweede Kamer. Doordat Nederland dit jaar binnen de regels blijft, behoudt het waarschijnlijk de soepele regeling die de EU Nederlandse boeren al jaren gunt. Het bericht Mestoverschot weer onder controle verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 18u45  Entertainer Bruce Forsyth (89) overleden LONDEN (ANP) - De Britse entertainer Sir Bruce Forsyth is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Zijn manager Ian Wilson heeft dat bekendgemaakt. Volgens de BBC kampte de voormalig presentator van Strictly Come Dancing al enige tijd met een afnemende gezondheid. Eerder dit jaar lag hij in het ziekenhuis met een ernstige infectie. Het bericht Entertainer Bruce Forsyth (89) overleden verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 18u00  Slechte dag voor toerismesector op beurzen AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven gerelateerd aan toerisme en de reisbranche hadden vrijdag een moeilijke dag op de beurs na de terreuraanslagen in Spanje. Het algemene sentiment bij beleggers was ook negatief. Op het Damrak moesten tankopslagbedrijf Vopak en autobedrijf Stern het ontgelden na tegenvallende resultaten. Het bericht Slechte dag voor toerismesector op beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 17u45  Rutte: het is onwaarschijnlijk complex DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte kan niet zeggen hoeveel weken het nog kost om een tot een akkoord over de kabinetsformatie te komen. ,,Omdat het onwaarschijnlijk complex is'', zei Rutte na afloop van de laatste ronde onderhandelingen tussen zijn partij, CDA, D66 en ChristenUnie van deze week. Het bericht Rutte: het is onwaarschijnlijk complex verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 17u45  Heineken schikt met oud-werknemers Congo BUKAVU (ANP) - Heineken heeft geschikt met een groep oud-werknemers van dochteronderneming Bralima in de Democratische Republiek Congo. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die de oud-werknemers bijstond, maakte dat bekend. De 168 werknemers hadden de Nederlandse bierbrouwer in oktober 2015 beschuldigd van het schenden van de mensenrechten. De inhoud van de schikking is niet bekendgemaakt. Het bericht Heineken schikt met oud-werknemers Congo verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 17u15  Vrouw in instelling gedood met kokend water EINDHOVEN (ANP) - Een 44-jarige bewoonster van zorginstelling Landrijt in Eindhoven is overleden nadat ze door een medebewoner was overgoten met kokend water. Het incident vond zondag plaats en de vrouw stierf maandag, zo bevestigde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) een bericht hierover van het Eindhovens Dagblad. Het bericht Vrouw in instelling gedood met kokend water verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 17u15  De Jongh blijft ploegleider van Mollema NIMES (ANP) - Steven de Jongh zal ook de komende twee seizoenen als ploegleider verbonden blijven aan de wielerstal van Trek-Segafredo. ,,Ik heb een aanbieding voor 2018 en 2019 gekregen, die alleen nog ondertekend moet worden. Dat gebeurt binnenkort. Ik heb het prima naar mijn zin bij dit team. Voor de toekomst zie ik genoeg sportieve mogelijkheden’’, zegt de Nederlander die afgelopen winter samen met Alberto Contador overkwam van de toen opgeheven ploeg Tinkoff. Het bericht De Jongh blijft ploegleider van Mollema verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 17u15  Contador start om Vuelta te winnen NIMES (ANP) - Steven de Jongh houdt tot de laatste pedaaltrap van Alberto Contador vertrouwen in de kunsten van de Spaanse aanvaller. ,,Ik zie hem zeker als een kandidaat voor het podium in de Vuelta’’, zei de Noord-Hollandse ploegleider van Trek-Segafredo vrijdag, daags voordat de 72e Ronde van Spanje van start gaat in het Franse Nîmes. Het bericht Contador start om Vuelta te winnen verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 16u30  Nederland geeft half miljoen voor Sierra Leone DEN HAAG (ANP) - Nederland trekt 580.000 euro uit voor de slachtoffers van de modderstroom in Sierra Leone. Het Rode Kruis kan met dat geld familieleden herenigen die elkaar zijn kwijtgeraakt, waterleidingen herstellen en andere bijstand verlenen. Het bericht Nederland geeft half miljoen voor Sierra Leone verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 16u30  Martin van Quick-Step naar UAE Team Emirates BRUSSEL (ANP) - Daniel Martin verkast naar wielerploeg UAE Team Emirates. De Ierse wielrenner speelde een opvallende rol tijdens de Tour de France dit jaar. Hij brak twee ruggenwervels bij de zware val van Richie Porte maar eindigde toch nog als zesde in Parijs. Na twee jaar in dienst van de Belgische ploeg Quick-Step kiest de dertigjarige Ier voor een nieuw avontuur. Het bericht Martin van Quick-Step naar UAE Team Emirates verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 16u30  Verdachte ontucht kinderopvang blijft vast DE BILT (ANP) - De man die verdacht wordt van ontucht op een buitenschoolse opvang (bso) in De Bilt blijft veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris besloten. De 27-jarige man werkte als pedagogisch medewerker bij Partou Kinderopvang. Het bericht Verdachte ontucht kinderopvang blijft vast verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/08 16u15  Foot Locker onderuit op Wall Street NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag licht lager geopend, een dag nadat een aanslag in Barcelona en aanhoudende onrust rond het team van president Donald Trump voor flinke koersverliezen hadden gezorgd. Sportschoenenverkoper Foot Locker maakte op de beurs een flinke smak na tegenvallende kwartaalcijfers. Het bericht Foot Locker onderuit op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
18/08 19u15  Dode man Enschede: nog maar één verdachte Alleen een 23-jarige man uit Hengelo wordt nog verdacht van betrokkenheid bij de dood van een man in Enschede. Die werd woensdagavond in een huis aan de Kremersmaten dood gevonden. De drie daar aanwezige mannen zijn toen aangehouden.
18/08 19u15  „Steve Bannon niet langer strateeg van Trump” Steve Bannon is niet langer de politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. De New York Times maakte vrijdag het aftreden bekend. Het is nog onduidelijk of Bannon zelf is opgestapt of dat hij is ontslagen. Volgens de krant heeft Bannon al op 7 augustus zijn ontslag ingediend, maar Bannon zelf ontkende dit vrijdag.
18/08 19u15  Terreur-expert Van Ginkel: Spaanse politie zeer geroutineerd Weer rijdt een busje in op een menigte. Weer zaaien IS-terroristen dood en verderf. Weer klinkt de vraag: Hoe dit te voorkomen? Terrorisme-expert dr. Bibi van Ginkel, verbonden aan instituut Clingendael, reageert.
18/08 19u00  Spanje in rouw De dag na de aanslagen in Spanje is er meer duidelijk geworden over de aanslagen en over de daders. Een groep van acht tot elf mensen is verantwoordelijk voor de twee aanslagen, in Barcelona en Cambrils. Vier zijn er aangehouden en de politie in Cambrils heeft er vijf doodschoten. De 14 doden en 130 gewonden komen uit 34 landen. Het land is in rouw, maar duizenden mensen gingen her en der de straat op om te laten zien dat het leven doorgaat.
18/08 18u30  Ds. C. Vogelaar veertig jaar predikant Ds. C. Vogelaar, predikant van de Gereformeerde Gemeenten, staat in zijn negende gemeente. Drie gemeenten diende hij in Nederland, zes in de Verenigde Staten en Canada. „Nog steeds ben ik bezig de les te leren: „Gij weet o God hoe ’k zwerven moet op aard’.””
18/08 18u00  Mestoverschot weer onder controle Nederlandse melkkoeien produceren niet langer meer mest dan de Europese Unie toestaat. Nederland blijft dit jaar binnen de regels en behoudt daardoor de soepele regeling die de EU Nederlandse boeren al jaren gunt, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) aan de Tweede Kamer.
18/08 18u00  Slechte dag voor toerismesector op beurzen Bedrijven gerelateerd aan toerisme en de reisbranche hadden vrijdag een moeilijke dag op de beurs na de terreuraanslagen in Spanje. Het algemene sentiment bij beleggers was ook negatief. Op het Damrak moesten tankopslagbedrijf Vopak en autobedrijf Stern het ontgelden na tegenvallende resultaten.
18/08 17u45  De boekbinder geeft samenhang Een jaargang van een tijdschrift, zelfgeschreven gedichten en verhalen, de tekeningen van de kinderen of een oud boek dat helemaal uit elkaar ligt, Inge van den Thillart maakt er (weer) één geheel van. „Iets onsamenhangends bind ik bij elkaar”, zegt ze. „Samenhang geven, dat doet een boekbinder.”
18/08 17u45  Psalmen laten zien wat er in het hart leeft Wie herinnert zich het eerste psalmvers dat hij moest leren op de basisschool? Voor mij was dat, inmiddels ruim 25 jaar geleden, Psalm 6:9. Ik ben het nooit meer vergeten.
18/08 17u30  Heineken schikt met oud-werknemers Congo Heineken heeft geschikt met een groep oud-werknemers van dochteronderneming Bralima in de Democratische Republiek Congo. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die de oud-werknemers bijstond, maakte dat bekend. De 168 werknemers hadden de Nederlandse bierbrouwer in oktober 2015 beschuldigd van het schenden van de mensenrechten. De inhoud van de schikking is niet bekendgemaakt.
18/08 17u30  Kadavers weg: ergste stank Erichem voorbij De ergste stank in Erichem is voorbij. De kadavers van zo’n 20.000 varkens in een uitgebrande stal zijn nagenoeg allemaal opgeruimd, laat een woordvoerder van de provincie weten. De stank is nog niet helemaal verdwenen, doordat ook aanwezig voer is gaan bederven.
18/08 17u00  Slachtoffers aanslagen komen uit 34 landen De doden en gewonden van de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils komen uit 34 verschillende landen, melden de Spaanse hulpdiensten. Bij de aanslagen vielen in totaal 14 doden en 130 gewonden
18/08 16u45  Vrouw in instelling gedood met kokend water Een 44-jarige bewoonster van zorginstelling Landrijt in Eindhoven is overleden nadat ze een dag eerder door een medebewoner was overgoten met kokend water. De vrouw stierf maandag, bevestigde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie een bericht hierover van het Eindhovens Dagblad.
18/08 16u30  MAF-studenten oefenen met eerste vliegsimulator bushpiloten in Nederland Donkere wolken hangen boven de bergtoppen. Een flinke regenbui belemmert het zicht van de piloot. De helling voor hem is te steil voor het toestel om overheen te vliegen. Wat nu?
18/08 16u30  Nederland geeft half miljoen voor Sierra Leone Nederland trekt 580.000 euro uit voor de slachtoffers van de modderstroom in Sierra Leone. Het Rode Kruis kan met dat geld familieleden herenigen die elkaar zijn kwijtgeraakt, waterleidingen herstellen en andere bijstand verlenen.
Laatste update: vandaag om 19u15
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
18/08 19u30  Sánchez voor 40 miljoen van Ajax naar Tottenham Hotspur FC Ajax en Tottenham Hotspur FC hebben overeenstemming bereikt over de transfer van Davinson Sánchez Mina naar de Engelse club.
18/08 19u15  Man die vrouw gijzelde op Mediapark wilde zendtijd De 33-jarige man die donderdagochtend vroeg een vrouw gijzelde op het Mediapark, heeft verklaard dat hij zendtijd wilde afdwingen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.
18/08 18u30  1,5 miljoen euro voor onderzoek protonentherapie Het UMCG en MAASTRO Clinic hebben ruim 1,5 miljoen euro subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Hiermee gaan zij samen HollandPTC in Delft, met alle andere universitair medische centra, het NKI/Antonie van Leeuwenhoek en het Prinses Máxima Centrum (PMC) een onderzoekinfrastructuur opzetten voor protonentherapie (ProTRAIT).
18/08 18u15  Verdachte ontucht kinderopvang De Bilt blijft langer vastzitten De 27-jarige man die verdacht wordt van ontucht op een buitenschoolse opvang in De Bilt blijft 14 dagen langer vastzitten.
18/08 18u00  Tbs'er ontsnapt uit Pompekliniek Nijmegen In Nijmegen is donderdagavond een tbs'er ontsnapt uit de Pompekliniek.
18/08 17u15  Ook tieners onder terreurgroep Spanje De Spaanse politie heeft vrijdag bekendgemaakt dat een groep van acht tot elf terroristen verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona Cambrils.
18/08 17u00  Voormalig topambtenaar Justitie Joris Demmink niet vervolgd voor seksueel misbruik Het Openbaar Ministerie (OM) mag stoppen met de vervolging van voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink.
18/08 16u30  Voormalig topambtenaar Joris Demmink niet vervolgd voor seksueel misbruik Het Openbaar Ministerie (OM) mag stoppen met de vervolging van voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink.
18/08 16u15  Politie vindt gezochte man in reiskoffer De politie van Zoetermeer die donderdag een gesignaleerde verdachte wilde aanhouden, moest dit keer iets langer zoeken dan anders.
18/08 14u30  Identiteit slachtoffer schietincident Bosscherweg in Maastricht vastgesteld De identiteit van het slachtoffer van het schietincident van afgelopen woensdagavond in een pand aan de Bosscherweg in Maastricht, is vandaag formeel vastgesteld.
18/08 14u15  'Acht personen bereidden aanslag voor, aantal doden nu op 14' Het voorbereiden van de aanslag in Barcelona zou gedaan zijn door een groep van acht terroristen.
18/08 14u15  Jongen (18) rijdt woning binnen, twee gewonden Een 18-jarige automobilist is in de nacht van donderdag op vrijdag na het negeren van een stopteken van de politie op de vlucht geslagen en een woning in aan de 1e Brandenburgerweg in Bilthoven binnegereden. 'De man bleek onder invloed van alcohol en softdrugs en werd aangehouden', meldt de politie vrijdag.
18/08 13u45  Mannen en vermist meisje aangehouden na achtervolging gestolen auto Donderdagavond heeft de politie een gestolen auto achtervolgd, waarin ook een vermist minderjarig meisje zou zitten.
18/08 13u30  Vijf verdachten mogen nu toch aan België worden overgeleverd Vijf verdachten mogen worden overgeleverd aan België. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam vrijdag bepaald.
18/08 13u15  Eerste zitting zaak dood Romy achter gesloten deuren Vrijdagochtend was de pro formazitting in het onderzoek naar de dood van Romy uit Hoevelaken. 'Een 14-jarige jongen uit Ede wordt verdacht van seksueel misbruik en moord danwel doodslag', zo meldt de rechtbank Midden-Nederland vrijdag.
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
18/08 20u00  Maradona schiet Bavaria-reclame in Philips Stadion Diego Armando Maradona liep deze week vrolijk rond in Nederland en dat hebben we geweten. Bierfabrikant Bavaria maakte van de gelegenheid gebruik om de gepensioneerde stervoetballer te strikken voor een reclame. De commercial is opgenomen in het Philips Stadion, waar de Argentijn dinsdag ook de voetbalwedstrijd tussen PSV en AZ (3-2) bijwoonde als aandachtig toeschouwer. In de bierreclame verschijnt Maradona zelf op de grasmat. Marco van Basten Bavaria maakt duidelijk slim gebruik van haar oude commercial. Het lijkt namelijk verdacht veel op deze reclame met in de hoofdrol Marco van Basten in San Siro. Het voornaamste verschil - behalve de acteur en de locatie - is dat er op de achtergrond Life is Life van Opus klinkt in plaats van operamuziek. Dit is ook weer een twist naar het eigen verleden, want het gebruikt Life Is Life al eens.     De link tussen Maradona en de megahit van Opus is ook niet moeilijk. Overbekend (en niet alleen in Nederland) is namelijk de warming-up van Maradona in het shirt van SSC Napoli op bezoek bij Bayern München. Achteloos houdt de sterspeler hoog, terwijl de muziek van Opus eronder is gezet.   Combineer de factoren. Laat Maradona even een paar flesjes Bavaria kapotschieten. Vervolgens moet hij nog een keer poseren met een biertje en een flesje en klaar, je hebt een reclame.   Niet alleen Bavaria zocht Maradona deze weken op. Metro-journalist Jeroen Haverkort bood hem vorige week een heuse HEMA-worst aan. Verder werd hij met een shirtje zwaaiend gespot tijdens PSV - AZ.    
18/08 19u15  Sánchez naar Spurs: duurste Eredivisie-transfer ooit Het hing al een dikke week in de lucht, maar nu is het dan toch echt officieel. Davinson Sánchez verruilt Ajax voor Tottenham Hotspur. De Londense club betaalt veertig miljoen euro en dat bedrag kan nog met twee miljoen euro oplopen, zo onthullen de Amsterdammers - tegen hun gewoonte in - zelf. Het enige wat nog de overstap in de weg kan zitten is de medische keuring. Deze zal met iets meer aandacht dan normaal gevolgd worden, aangezien de Colombiaanse verdediger de voorbije weken ook met knieklachten kampte. Maar normaliter zal het geen belemmering vormen. Duurder dan Depay en Chivu De transfer van Memphis Depay van PSV naar Manchester United in 2015 is hierdoor niet langer de duurste uit de Eredivisie-historie, hij werd destijds verkocht voor 35 miljoen euro. Het record van duurste Eredivisie-verdediger is al helemaal aan gort door deze overstap. Dat was tot deze week namelijk Christian Chivu voor 18 miljoen van Ajax naar AS Roma in 2003. Bekijk ook: Start nieuw seizoen steeds dramatischer voor Ajax Sánchez speelde pas een seizoen bij Ajax, maar maakte wel enorme indruk. Met name tijdens de succesvolle Europa League-campagne van de Amsterdammers viel hij vaak op door sterk en onverbiddelijk spel. Hij kwam tot 46 officiële wedstrijden en scoorde daarin zes keer. Niet slecht voor een centrale verdediger. Hij werd bovendien uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Niet van harte Ajax-directeur Marc Overmars laat weten dat de club Sánchez niet van harte laat gaan. „Lang leek het er op dat we er niet uit zouden komen. Eigenlijk wilden wij hem helemaal niet laten gaan, dat speelde ook mee. Toen we op dit enorme bedrag uitkwamen en duidelijk was dat Davinson zou vertrekken, heb ik met mijn collega’s binnen de clubleiding overlegd over de komende weken. Wij hebben gezamenlijk besloten dat voor ons de transferperiode, wat betreft uitgaande transfers, nu gesloten is. Wij laten niemand meer gaan.”    
18/08 19u00  Man steekt mensen neer in Turku, twee doden De Finse politie heeft vrijdag in Turku een verdachte man neergeschoten die met een mes op voorbijgangers instak. Inmiddels is er bekend gemaakt dat er twee doden zijn als gevolg van de steekpartij. Daarnaast zouden er nog zes gewonden zijn.  De vermoedelijke dader werd in zijn been geschoten en aangehouden. De politie onderzoekt nog of er andere verdachten zijn. Puutori-marktplein De aanval vond plaats vlak bij het Puutori-marktplein. De politie heeft het publiek gevraagd het centrum van de stad te mijden.  Een filmpje dat op Twitter werd geplaatst, laat mensen in paniek zien, rennend over straat. De kreten die je in het filmpje hoort betekenen in het Fins: ‘Kijk uit!’      Direct na de aanslag heeft Finland de beveiliging op het vliegveld van Helsinki verhoogd. Ook bij treinstations zijn extra maatregelen genomen.    
18/08 19u00  Vie: Aboutaleb had 1e verkrachting moeten melden Burgemeester Aboutaleb had meteen moeten laten weten dat er sprake was van aanrandingen en verkrachtingen van jonge vrouwen die volgens meldingen plaatsvonden nadat zij een bezoek aan Club Vie gebracht hadden. Dat zegt de eigenaar van de club, Tony Carbonaro. „Hij heeft daar tot anderhalf jaar na de eerste melding mee gewacht. Dat was nergens voor nodig. Al die tijd wist ik van niks.”  Donderdag diende in de Rotterdamse rechtbank het kort geding van Club Vie tegen de gemeente vanwege de sluiting van drie maanden. Daardoor loopt Carbonaro naar eigen zeggen zeker 550.000 euro omzet mis en lijdt hij 150.000 euro verlies omdat hij de vaste kosten zoals huur van het pand onder de Willemsbrug en 45 man personeel wel gewoon moet doorbetalen. Seksueel misbruik Volgens Aboutaleb moet de club dicht omdat vrouwelijke bezoekers van Club Vie risico lopen om aangerand of verkracht te worden. De daders zouden volgens de gemeentelijke rapportage die ten grondslag ligt aan de sluiting verdovende middelen in de drankjes van bezoeksters doen, hen daarna naar buiten lokken om hen daar seksueel te misbruiken en in een aantal gevallen met de auto naar woningen brengen waar ze hen verkrachtten. De rapportage van de gemeente is gebaseerd op in totaal elf meldingen van slachtoffers bij de politie. De eerste melding vond al plaats in januari 2016. Daarin schrijft het slachtoffer dat ze een bezoek gebracht heeft aan Club Vie en dat ze daarna verkracht is in het trappenhuis van een flatgebouw. Meer informatie staat er niet bij. Ook de exacte datum ontbreekt. In februari 2016 ontvangt de politie weer een melding, maar nu van een ander slachtoffer. Daarin staat dat een jonge vrouw op de openbare weg verkracht is en dat de rits van haar broek open staat en dat zij een verwarde indruk maakt. Later blijkt dat de vrouw tegen de politie zegt dat er niks gebeurd is en dat zij te veel gedronken heeft. Filmpje In mei 2016 doet een filmpje de ronde via Whatsapp dat in bezit is van Metro. Daarop is te zien dat een man seks heeft met een jonge vrouw. De man heeft zijn broek op zijn enkels. De vrouw maakt kreungeluiden en ligt slap op haar rug op de stoep van het Haringvliet. Deze straat ligt op een paar honderd meter afstand van Club Vie, uit het zicht van de camera’s die rondom de club hangen. Het filmpje is opgenomen door omstanders. Volgens Carbonaro was de toon van de personen die het filmpje toen appten dat het asociaal was om in het openbaar seks te hebben. Naar aanleiding van dit filmpje heeft Carbonaro wel direct na het incident een gesprek met de politie gehad. „Ze kwamen om camerabeelden vragen. Die hebben we gegeven. Daarop is te zien dat de vrouw de club verlaat met mannen die zij zegt te kennen. Ook is te zien dat onze portier dat bij haar checkt en dat zij haar armen om de man heen slaat met wie zij vertrekt. Wie zijn wij dan om haar dat te verbieden?” Lees ook: Club Vie: We hebben er alles aan gedaan Volgens Carbonaro meldt de rapportage van de gemeente dit incident en staat daarin dat het gaat om verkrachting mogelijk door meer personen waarbij het slachtoffer vermoedelijk gedrogeerd is. Pas in april 2017 waarschuwt de politie burgemeester Aboutaleb dat er sprake is van een reeks zedendelicten die verband hebben met bezoekers van Club Vie. „Dat is ook de reden dat de burgemeester niet eerder heeft ingegrepen”, aldus de woordvoerder van de gemeente. „Omdat de politie hem niet eerder ingelicht heeft.” Daarna volgden gesprekken van ambtenaren van de directie Veiligheid van de gemeente en van de politie met de eigenaar van Club Vie. Hem wordt medegedeeld dat er op dat moment sinds 2016 sprake is van een reeks van acht incidenten. Het gaat daarbij om aanranding, verkrachting, beneveling door overmatig alcoholgebruik - al dan niet genuttigd in de club - en mogelijke drogering van de slachtoffers via verdovende middelen in drankjes. Dat laatste zou plaats gevonden moeten hebben in Club Vie. De rapportage meldt niet dat daar enig bewijs van is. De zedendelicten vinden geen enkele keer plaats in Club Vie. De politie laat ook weten dat geen enkel slachtoffer aangifte gedaan heeft tegen de club zelf. De politie wil niet zeggen of de slachtoffers van de inmiddels elf binnengekomen meldingen van seksueel geweld - de laatste op 23 juli - formeel aangifte gedaan hebben bij de politie. Een bron binnen de politie meldt dat de zedendelicten waarvan bezoekers van Club Vie melding gemaakt hebben langer bekend zijn bij de politie.  „De dienst Opsporing had ze op de plank gelegd.” Een woordvoerder van de politie zegt dat ze „niet gelooft in de bron”. Kort geding De rechter besluit dinsdag 22 augustus of Club Vie weer open mag of voorlopig gesloten blijft. Bestuurslid Marco Bunk van Koninklijke Horeca Nederland vindt net als Carbonaro dat Aboutaleb veel eerder werk had moeten maken van de meldingen bij de politie van aanranding en verkrachting tijdens het uitgaan in Rotterdam. „De samenleving verruwt, ook de manier van met elkaar omgaan tijdens het uitgaan. Dat is al heel lang aan de gang. De hele stad heeft ermee te maken. Al die bezuinigingen op de politie maken het er niet beter op. Er lopen steeds minder agenten rond. Daar kan je de ondernemer van een succesvolle, bekende club als Vie niet op afrekenen. Zeker niet als je bedenkt hoeveel maatregelen hij al genomen heeft om bezoeksters te beschermen.”
18/08 18u15  #4: Zij is het mooiste meisje van het (ei)land Het is the day after Mallorca Open Air en dat betekent dat Daan, Marijke, Sjon, Roy, Carmell en Janell met een flinke kater aan het werk moeten. Op het strand van Mallorca doen de mannen een brakke poging om een paar meiden naar Club NL te krijgen, om vervolgens troost te zoeken bij het allermooiste meisje van Mallorca.  Bekijk de nieuwste aflevering van 'Mallorca is van ons' hier!   VOLGENDE AFLEVERING >>> Vrijdag 25 augustus om 19.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl! <<< VORIGE AFLEVERING Lees ook: #3: Wat er gebeurt als proppers helemaal losgaan OVER MALLORCA IS VAN ONS De hoofdrolspelers. De heren vlnr: Roy, Sjon en Daan. De dames vlnr: Janell, Marijke en Carmell. Daan, Marijke, Sjon, Roy, Carmell en Janell werken de hele zomer in Club NL op Mallorca. Telegraaf VNDG en Metro volgden ze tijdens het proppen, bij optredens van artiesten als Dyna en Biggi, en geven een kijkje in de wereld van het managen van een van de grootste clubs van Mallorca. Want is het eigenlijk alleen maar zon, zee, strand en seks? Of is het vooral kéihard werken? Lees ook: Mallorca is van ons! (1): barman Roy Lees ook: Mallorca is van ons! (2): propper Janell Lees ook: Mallorca is van ons! (3): propper Sjon Lees ook: Mallorca is van ons! (4): propper Carmell Lees ook: Mallorca is van ons! (5): propper Daan Lees ook: Mallorca is van ons! (6, slot): barvrouw Marijke Lees ook: Nieuwe realityserie bij Metro: Mallorca is van ons!
18/08 18u15  Erdogan geeft Duitse Turken stemadvies In Duitsland vinden op 24 september parlementsverkiezingen plaats. Angela Merkel gaat dan voor haar vierde termijn als bondskanselier. In het land worden veel campagnes gevoerd, maar ook vanuit het buitenland komt er stemadvies. Onder anderen Reccip Erdogan heeft zich uitgesproken. Geen Merkel De Turkse president spreekt vooral over partijen waar je niet op mag stemmen. Dat zijn de christendemocratische CDU van bondskanselier Merkel, de sociaaldemocratische SPD en Die Grünen.  Vrijdag na het traditionele gebed verklaarde Erdogan tegenover de media: „Maak niet de fout om voor hen te stemmen. Het zijn allemaal vijanden van Turkije. Dat is een erezaak voor al mijn burgers die in Duitsland wonen.” Lees ook: Nederlander vast in Turkije om beledigen Erdogan Er zijn momenteel ongeveer drie miljoen Turken woonachtig in Duitsland, van wie naar schatting een op de drie stemgerechtigd is. Met een miljoen stemmen kunnen zij dus een grote invloed uitoefenen op de uitslag. In Duitsland zijn namelijk 631 zetels te verdelen. Op een stemgerechtige bevolking van 62 miljoen mensen verdelen de Duitsers met een Turkse achtergrond dus waarschijnlijk tien zetels. Gespannen Dat Erdogan dit doet, was te verwachten gezien de gespannen verhoudingen tussen Duitsland en Turkije. Turkije arresteerde in het voorbije jaren diverse Duitse journalisten en een mensenrechtenactivist.
18/08 18u00  Wat wordt jouw hoogtepunt op Lowlands 2017? Lowlands 2017 is begonnen en Metro's Bart van der Putten en Mario Wisse zijn, net als de 55.000 andere festivalgangers, het hele weekend in Biddinghuizen. Daar valt op dat de sfeer er op de eerste middag al meteen héél goed in zit.    Lees ook: Twitter: 'Lowlands gezond doorkomen? Doe normaal'  
18/08 17u15  ‘Aboutaleb had na 1e verkrachting moeten ingrijpen’ Burgemeester Aboutaleb had meteen moeten laten weten dat er sprake was van aanrandingen en verkrachtingen van jonge vrouwen die volgens meldingen plaatsvonden nadat zij een bezoek aan Club Vie gebracht hadden. Dat zegt de eigenaar van de club, Tony Carbonaro. „Hij heeft daar tot anderhalf jaar na de eerste melding mee gewacht. Dat was nergens voor nodig. Al die tijd wist ik van niks.”  Donderdag diende in de Rotterdamse rechtbank het kort geding van Club Vie tegen de gemeente vanwege de sluiting van drie maanden. Daardoor loopt Carbonaro naar eigen zeggen zeker 550.000 euro omzet mis en lijdt hij 150.000 euro verlies omdat hij de vaste kosten zoals huur van het pand onder de Willemsbrug en 45 man personeel wel gewoon moet doorbetalen. Seksueel misbruik Volgens Aboutaleb moet de club dicht omdat vrouwelijke bezoekers van Club Vie risico lopen om aangerand of verkracht te worden. De daders zouden volgens de gemeentelijke rapportage die ten grondslag ligt aan de sluiting verdovende middelen in de drankjes van bezoeksters doen, hen daarna naar buiten lokken om hen daar seksueel te misbruiken en in een aantal gevallen met de auto naar woningen brengen waar ze hen verkrachtten. De rapportage van de gemeente is gebaseerd op in totaal elf meldingen van slachtoffers bij de politie. De eerste melding vond al plaats in januari 2016. Daarin schrijft het slachtoffer dat ze een bezoek gebracht heeft aan Club Vie en dat ze daarna verkracht is in het trappenhuis van een flatgebouw. Meer informatie staat er niet bij. Ook de exacte datum ontbreekt. In februari 2016 ontvangt de politie weer een melding, maar nu van een ander slachtoffer. Daarin staat dat een jonge vrouw op de openbare weg verkracht is en dat de rits van haar broek open staat en dat zij een verwarde indruk maakt. Later blijkt dat de vrouw tegen de politie zegt dat er niks gebeurd is en dat zij te veel gedronken heeft. Filmpje In mei 2016 doet een filmpje de ronde via Whatsapp dat in bezit is van Metro. Daarop is te zien dat een man seks heeft met een jonge vrouw. De man heeft zijn broek op zijn enkels. De vrouw maakt kreungeluiden en ligt slap op haar rug op de stoep van het Haringvliet. Deze straat ligt op een paar honderd meter afstand van Club Vie, uit het zicht van de camera’s die rondom de club hangen. Het filmpje is opgenomen door omstanders. Volgens Carbonaro was de toon van de personen die het filmpje toen appten dat het asociaal was om in het openbaar seks te hebben. Naar aanleiding van dit filmpje heeft Carbonaro wel direct na het incident een gesprek met de politie gehad. „Ze kwamen om camerabeelden vragen. Die hebben we gegeven. Daarop is te zien dat de vrouw de club verlaat met mannen die zij zegt te kennen. Ook is te zien dat onze portier dat bij haar checkt en dat zij haar armen om de man heen slaat met wie zij vertrekt. Wie zijn wij dan om haar dat te verbieden?” Lees ook: Club Vie: We hebben er alles aan gedaan Volgens Carbonaro meldt de rapportage van de gemeente dit incident en staat daarin dat het gaat om verkrachting mogelijk door meer personen waarbij het slachtoffer vermoedelijk gedrogeerd is. Pas in april 2017 waarschuwt de politie burgemeester Aboutaleb dat er sprake is van een reeks zedendelicten die verband hebben met bezoekers van Club Vie. „Dat is ook de reden dat de burgemeester niet eerder heeft ingegrepen”, aldus de woordvoerder van de gemeente. „Omdat de politie hem niet eerder ingelicht heeft.” Daarna volgden gesprekken van ambtenaren van de directie Veiligheid van de gemeente en van de politie met de eigenaar van Club Vie. Hem wordt medegedeeld dat er op dat moment sinds 2016 sprake is van een reeks van acht incidenten. Het gaat daarbij om aanranding, verkrachting, beneveling door overmatig alcoholgebruik - al dan niet genuttigd in de club - en mogelijke drogering van de slachtoffers via verdovende middelen in drankjes. Dat laatste zou plaats gevonden moeten hebben in Club Vie. De rapportage meldt niet dat daar enig bewijs van is. De zedendelicten vinden geen enkele keer plaats in Club Vie. De politie laat ook weten dat geen enkel slachtoffer aangifte gedaan heeft tegen de club zelf. De politie wil niet zeggen of de slachtoffers van de inmiddels elf binnengekomen meldingen van seksueel geweld - de laatste op 23 juli - formeel aangifte gedaan hebben bij de politie. Een bron binnen de politie meldt dat de zedendelicten waarvan bezoekers van Club Vie melding gemaakt hebben langer bekend zijn bij de politie.  „De dienst Opsporing had ze op de plank gelegd.” Een woordvoerder van de politie zegt dat ze „niet gelooft in de bron”. Kort geding De rechter besluit dinsdag 22 augustus of Club Vie weer open mag of voorlopig gesloten blijft. Bestuurslid Marco Bunk van Koninklijke Horeca Nederland vindt net als Carbonaro dat Aboutaleb veel eerder werk had moeten maken van de meldingen bij de politie van aanranding en verkrachting tijdens het uitgaan in Rotterdam. „De samenleving verruwt, ook de manier van met elkaar omgaan tijdens het uitgaan. Dat is al heel lang aan de gang. De hele stad heeft ermee te maken. Al die bezuinigingen op de politie maken het er niet beter op. Er lopen steeds minder agenten rond. Daar kan je de ondernemer van een succesvolle, bekende club als Vie niet op afrekenen. Zeker niet als je bedenkt hoeveel maatregelen hij al genomen heeft om bezoeksters te beschermen.”10 
18/08 17u00  Zo was de aanslag in Barcelona eigenlijk gepland Barcelona likt haar wonden een dag na de aanslag op de Ramblas. Veertien doden en meer dan honderd gewonden, waarvan er nog zeventien vechten voor hun leven. Het zijn harde, kille en nare cijfers. Echter was het vermoedelijk allemaal nog veel erger geweest, als het oorspronkelijke plan van de daders niet in de soep was gelopen. Ontploffing Alcanar Een ontploffing afgelopen woensdag in het plaatsje Alcanar cirkelde donderdagavond al vrij snel rond als een gebeurtenis, die in verband zou staan met de aanslag in Barcelona. De gerucht is inmiddels door de politie bevestigd. Bekijk ook: Groep uit Alcanar pleegde aanslag Barcelona De aanslagplegers waren daar namelijk bezig met hun explosieven en gasflessen die ze wilden inzetten tijdens de aanslag met het busje. Het voorbereiden van de materialen verliep alleen niet voorzichtig genoeg, waardoor er een enorme explosie ontstond en een van de medeplichtigen van de aanslag om het leven kwam, hoogstwaarschijnlijk de bommenmaker zelf. De andere aanwezige in het huis werd zwaar gewond naar het ziekenhuis afgevoerd. ANP Ook het huren van de vervoersmiddelen om de aanslag mee te plegen, ging niet zoals gewenst. Met de gestolen identiteitspapieren van Marokkaan Driss Oubakir (de broer van de nog voortvluchtige Moussa Oubakir) wilden ze drie vrachtwagens huren. Omdat ze geen juist rijbewijs hadden, werd hen dit geweigerd. Daarop besloten drie busjes te huren. Verspreid ingezet Met een van die drie busjes pleegden ze de aanslag op de Ramblas. Een ander werd later leeg teruggevonden. De derde is vooralsnog spoorloos. Vermoed dat deze gebruikt is rondom de mislukte terreuractie in Cambrils.
18/08 16u45  'Aboutaleb had na 1e verkrachting moeten ingrijpen' Burgemeester Aboutaleb had meteen moeten laten weten dat er sprake was van aanrandingen en verkrachtingen van jonge vrouwen die volgens meldingen bij plaats vonden nadat zij een bezoek aan Club Vie gebracht hadden. Dat zegt de eigenaar van de club, Tony Carbonaro. „Hij heeft daar tot anderhalf jaar na de eerste melding mee gewacht. Dat was nergens voor nodig. Al die tijd wist ik van niks.” Gisteren diende in de Rotterdamse rechtbank het kort geding van Club Vie tegen de gemeente vanwege de sluiting van drie maanden. Daardoor loopt Carbonaro naar eigen zeggen zeker 550.000 euro omzet mis en lijdt hij 150.000 euro verlies omdat hij de vaste kosten zoals huur van het pand onder de Willemsbrug en 45 man personeel wel gewoon moet doorbetalen. Seksueel misbruik Volgens Aboutaleb moet de club dicht omdat vrouwelijke bezoekers van Club Vie risico lopen om aangerand of verkracht te worden. De daders zouden volgens de gemeentelijke rapportage die ten grondslag ligt aan de sluiting verdovende middelen in de drankjes van bezoeksters doen, hen daarna naar buiten lokken om hen daar seksueel te misbruiken en in een aantal gevallen met de auto naar woningen brengen alwaar ze hen verkrachtten. De rapportage van de gemeente is gebaseerd op in totaal elf meldingen van slachtoffers bij de politie. De eerste melding vond al plaats in januari 2016. Daarin schrijft het slachtoffer dat ze een bezoek gebracht heeft aan Club Vie en dat ze daarna verkracht is in het trappenhuis van een flatgebouw. Meer informatie staat er niet bij. Ook de exacte datum ontbreekt. In februari 2016 ontvangt de politie weer een melding, maar nu van een ander slachtoffer. Daarin staat dat een jonge vrouw op de openbare weg verkracht is en dat de rits van haar broek open staat en dat zij een verwarde indruk maakt. Later blijkt dat de vrouw tegen de politie zegt dat er niks gebeurd is en dat zij teveel gedronken heeft. Filmpje In mei 2016 doet een filmpje de ronde via Whatsapp dat in bezit is van Metro. Daarop is te zien dat een man seks heeft met een jonge vrouw. De man heeft zijn broek op zijn enkels. De vrouw maakt kreungeluiden en ligt slap op haar rug op de stoep van het Haringvliet. Deze straat ligt op een paar honderd meter afstand van Club Vie, uit het zicht van de camera’s die rondom de club hangen. Het filmpje is opgenomen door omstanders. Volgens Carbonaro was de toon van de personen die het filmpje toen appten dat het asociaal was om in het openbaar seks te hebben. Naar aanleiding van dit filmpje heeft Carbonaro wel direct na het incident een gesprek met de politie gehad. „Ze kwamen om camerabeelden vragen. Die hebben we gegeven. Daarop is te zien dat de vrouw de club verlaat met mannen die zij zegt te kennen. Ook is te zien dat onze portier dat bij haar checkt en dat zij haar armen om de man heen slaat met wie zij vertrekt. Wie zijn wij dan om haar dat te verbieden?” Lees ook: Club Vie: We hebben er alles aan gedaan Volgens Carbonaro meldt de rapportage van de gemeente dit incident en staat daarin dat het gaat om verkrachting mogelijk door meer personen waarbij het slachtoffer vermoedelijk gedrogeerd is. Pas in april 2017 waarschuwt de politie burgemeester Aboutaleb dat er sprake is van een reeks zedendelicten die verband hebben met bezoekers van Club Vie. „Dat is ook de reden dat de burgemeester niet eerder heeft ingegrepen”, aldus de woordvoerder van de gemeente. „Omdat de politie hem niet eerder ingelicht heeft.” Daarna volgden gesprekken van ambtenaren van de directie Veiligheid van de gemeente en van de politie met de eigenaar van Club Vie. Hem wordt medegedeeld dat er op dat moment sinds 2016 sprake is van een reeks van acht incidenten.  Het gaat daarbij om aanranding, verkrachting, beneveling door overmatig alcohol gebruik - al dan niet genuttigd in de club - en mogelijke drogering van de slachtoffers via verdovende middelen in drankjes. Dat laatste zou plaats gevonden moeten hebben in Club Vie. De rapportage meldt niet dat daar enig bewijs van is. De zedendelicten vinden geen enkele keer plaats in Club Vie. De politie laat ook weten dat geen enkel slachtoffer aangifte gedaan heeft tegen de club zelf. De politie wil niet zeggen of de slachtoffers van de inmiddels elf binnengekomen meldingen van seksueel geweld - waarvan de laatste op 23 juli - formeel aangifte gedaan hebben bij de politie. Een bron binnen de politie meldt dat de zedendelicten waarvan bezoekers van Club Vie melding gemaakt hebben langer bekend zijn bij de politie.  „De dienst Opsporing had ze op de plank gelegd.” Een woordvoerder van de politie zegt dat ze „niet gelooft in de bron”. Kort geding De rechter besluit dinsdag 22 augustus of Club Vie weer open mag of voorlopig gesloten blijft. Bestuurslid Marco Bunk van Koninklijke Horeca Nederland vindt net als Carbonaro dat Aboutaleb veel eerder werk had moeten maken van de meldingen bij de politie van aanranding en verkrachting tijdens het uitgaan in Rotterdam. „De samenleving verruwt, ook de manier van met elkaar omgaan tijdens het uitgaan. Dat is al heel lang aan de gang. De hele stad heeft er mee te maken. Al die bezuinigingen op de politie maken het er niet beter op. Er lopen steeds minder agenten rond. Daar kan je de ondernemer van een succesvolle, bekende club als Vie niet op afrekenen. Zeker niet als je bedenkt hoeveel maatregelen hij al genomen heeft om bezoeksters te beschermen.”
18/08 16u30  Man steekt mensen neer in het Finse Turku De Finse politie heeft vrijdag in Turku een man neergeschoten die met een mes op voorbijgangers instak. Er vielen verscheidene gewonden. De dader is gearresteerd. De politie heeft het publiek gevraagd het centrum van de stad te mijden.  Op een filmpje dat op twitter is verschenen zou de dader te horen zijn die Allahu Akbar schreeuwt.   Later meer...
18/08 16u30  Groep uit Alcanar pleegde aanslag Barcelona Een groep van acht tot elf mensen is verantwoordelijk voor de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils, zo meldt de Spaanse politie vrijdag. Vier verdachten zijn aangehouden en vijf leden zijn in de nacht van donderdag op vrijdag door de politie in Cambrils doodgeschoten. De politie maakte bekend dat de aangehouden leden van de bende tussen 21 en 34 jaar oud zijn. Drie komen uit Marokko en één uit Spanje. De bende zou vanuit de plaats Alcanar, ten zuiden van Barcelona de aanslagen hebben voorbereid. Dat is ook de plaats waar eerder deze week een explosie in een huis werd gehoord. De woning in Alcanar waar de groep explosieven zou hebben gemaakt en waar er woensdag een explosie plaatsvond. Op de vlucht Een van de verdachten zou de Marokkaanse Moussa Oukabir zijn. De politie is volgens de Spaanse media met man en macht naar de 18-jarige op zoek. Hij wordt ervan verdacht de chauffeur te zijn van het busje dat donderdag over de Ramblas zigzagde. Bij die terreurdaad, die is opgeëist door IS, vielen volgens de laatste berichten dertien doden en meer dan honderd gewonden. Hij zou na de aanslag zijn uitgestapt en zijn gevlucht.    Sindsdien ontbreekt van Moussa ieder spoor. Zijn broer, de 28-jarige Driss Oukabir, werd donderdag wel opgepakt. Het busje dat bij de aanslag op de Ramblas werd gebruikt, stond op zijn naam. Lees ook: Cafébaas Barcelona: Pissed off, maar je moet verder  
18/08 16u15  Misdaadromanschrijver opgepakt voor cold cases De Chinese schrijver Liu Yongbiao is in China opgepakt vanwege een viervoudige moord in 1995. Door vorderingen in de zogenaamde cold cases kon de Chinees aangehouden worden aangehouden. Opmerkelijk, aangezien hij te boek staat als een schrijver van misdaadromans. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat Yongbiao al die tijd over zijn eigen moorden schreef. Guilty Secret In 2010 bracht Yongbiao het boek The Guilty Secret uit. Anno 2017 lijkt het erop dat hij al die tijd zelf een 'guilty secret' bij zich droeg. Overigens verhulde hij weinig van de realiteit in zijn verhalen, want zijn volgende roman zou naar verluidt The Beautiful Writer who Killed gaan heten. Iets dat hij zeven jaar terug al aankondigde, maar hij realiseerde het project nooit. Volgens de Chinese nieuwssite Sixth Tone zei Yongbiao toen de politie hem kwam arresteren: „Ik heb al die tijd gewacht om jullie dit te mogen vertellen.' De politie vermoedt dat Yongbiao samen met een handlanger op 29 november 1995 incheckte in een klein hotel in de oostelijk gelegen stad Huzhou met een duidelijk doel: de gasten beroven.  Uitgelicht: Rotterdamse schrijver signeert boek met eigen bloed Het ging allemaal goed voor het duo, totdat een van hun beoogde slachtoffers zich niet zomaar wilde overgeven en er een gevecht ontstond. Hierbij werd het slachtoffer doodgeslagen. Toen een stel op leeftijd en hun destijds dertienjarige kleinzoon bij toeval binnenliepen, zagen Yongbiao en zijn compagnon geen andere mogelijkheid hun ook van het leven te beroven. Geen link De zaak werd een cold case omdat de onderzoekers geen link konden vinden tussen de slachtoffers en de daders. Uiteindelijk zouden nieuwe getuigenverklaringen en dna-technologie geleid hebben naar Yongbiao. Misschien dat hij achter tralies weer de pen kan oppakken en toch nog het nieuwe boek met een oud verhaal The Beautiful Writer who Killed schrijft. 
18/08 16u15  Aanslagplegers Spanje is groep uit Alcanar Een groep van acht tot elf mensen is verantwoordelijk voor de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils, zo meldt de Spaanse politie vrijdag. Vier van hen zijn aangehouden en vijf leden zijn in de nacht van donderdag op vrijdag door de politie in Cambrils doodgeschoten. De politie maakte bekend dat de aangehouden leden van de bende tussen 21 en 34 jaar oud zijn. Drie komen uit Marokko en één uit Spanje. De bende zou vanuit de plaats Alcanar, ten zuiden van Barcelona de aanslagen hebben voorbereid. Dat is ook de plaats waar eerder deze week een explosie in een huis werd gehoord. De woning in Alcanar waar de groep explosieven zou hebben gemaakt en waar er woensdag een explosie plaatsvond. Op de vlucht Een van de verdachten zou de Marokkaanse Moussa Oukabir. De politie zou volgens de Spaanse media met man en macht naar de 18-jarige op zoek zijn. Hij wordt ervan verdacht de chauffeur te zijn van het busje dat donderdag over de Ramblas zigzagde. Bij die terreurdaad, die is opgeëist door IS, vielen volgens de laatste berichten dertien doden en meer dan honderd gewonden. Hij zou na de aanslag zijn uitgestapt en zijn gevlucht.    Sindsdien ontbreekt van Moussa ieder spoor. Zijn broer, de 28-jarige Driss Oukabir, werd donderdag wel opgepakt. Het busje dat bij de aanslag op de Ramblas werd gebruikt, stond op zijn naam. Lees ook: Cafébaas Barcelona: Pissed off, maar je moet verder  
18/08 15u30  Opa zoekt in Barcelona vermiste kleinzoon (7) „Mijn kleinzoon, Julian Alessandro Cadman is vermist. Deel en like dit alsjeblieft.” Dit bericht plaatste Australiër Tony Cadman vrijdagochtend op Facebook.    Cadmans schoondochter en kleinzoon van 7 waren in Barcelona voor een bruiloft. Zij bevonden zich nabij Ramblas op het moment dat de aanslag gepleegd werd. Jom ligt in het ziekenhuis. Haar toestand is serieus, doch stabiel. Julian kan echter nergens gevonden worden. Verwarring Onder de Facebookpost van Tony Cadman verschijnen wisselende berichten, die voor verwarring zorgen. Mensen die zeggen dat Julian gevonden is en dan weer mensen die dit fel tegenspreken. Vooralsnog lijkt het erop dat het jongetje nog niet gevonden is. Lees ook: Brit overleeft aanslagen Manchester en Barcelona Zijn vader Andrew zou volgens Australische media naar Spanje zijn afgereisd om zijn vrouw te zien en zijn zoon te zoeken. 
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van Metro >
Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

41x Protestactie AFA gemoedelijk verlopen18/08 00u00 - Reformatisch Dagblad: De demonstratie van de Antifascistische Actie (AFA) in het centrum van Amsterdam is donderdagavond goed verlopen. De organisatie spreekt zelf over 600 deelnemers, de politie houdt het op 250 demonstranten. Volgens de politie was het contact met de antifascisten goed, ging het er gemoedelijk aan toe en zijn geen arrestaties verricht. Met spandoeken en vlaggen liepen de mensen door de stad.
38x Live - 13 doden bij aanslag op Ramblas in Barcelona, 100 gewonden, dader voortvluchtig18/08 00u45 - de Volkskrant: Een busje is donderdagmiddag op de Ramblas in het centrum van Barcelona op voetgangers ingereden. Volgens de Catalaanse politie zijn er dertien doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Twee personen zijn aangehouden in verband met de aanslag, de dader is nog voortvluchtig. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
38x Muguruza door oog van de naald in Cincinnati18/08 00u15 - AD.nl: Garbiñe Muguruza is donderdag op het nippertje ontsnapt aan uitschakeling op het WTA-toernooi van Cincinnati. De Spaanse overleefde in haar partij tegen Madison Keys drie matchpoints.
38x Dader terreuraanslag Barcelona nog voortvluchtig18/08 00u15 - NOS.nl: De politie in Catalonië is nog steeds op zoek naar de dader van de terreuraanslag in Barcelona van vanmiddag, waarbij zeker dertien mensen om het leven kwamen en zo'n honderd mensen gewond raakten. Op een persconferentie zei de politie vanavond dat geen van de twee verdachten die zijn opgepakt het busje heeft bestuurd waarmee de aanslag is gepleegd. Een man die vanmiddag door de politie werd doodgeschoten toen hij inreed op agenten bij een politiecontrole werd aanvankelijk ook als verdachte aangemerkt, maar de politie zegt nu dat nog niet vaststaat of hij in verband gebracht kan worden met de aanslag. Paspoort gestolen Een van de opgepakte mannen zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Driss Oukabir meldde zichzelf bij de politie toen hij zag dat er een foto van hem was verspreid. Oukabir zegt dat zijn paspoort is gestolen. Hij zegt dat hij tijdens de aanslag in zijn woonplaats Ripoll was, zo'n 100 kilometer van Barcelona. Dat meldt de burgemeester van Ripoll tegen de Spaanse krant La Vanguardia. Broer Volgens Spaanse media is de man die vanmiddag door de politie werd doodgeschoten een jongere broer van Oukabir. Het zou gaan om Moussa Oukabir (18). Het busje dat is gebruikt bij de aanslag was gehuurd op naam van Driss Oukabir. Op zijn naam zou ook een tweede busje zijn gehuurd, dat werd gebruikt als vluchtauto. De politie heeft die wagen teruggevonden in het plaatsje Vic. Dat ligt tussen Barcelona en Ripoll. Ramblas Vanmiddag reed een bestelbusje in op voetgangers op de Ramblas, een drukke winkelstraat in het centrum van Barcelona. Daarbij kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten er tachtig mensen gewond. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Explosie De explosie in een huis in Catalonië van gisteravond, waarbij een dode is gevallen, houdt volgens de politie verband met de aanslag van vandaag. Waardoor de explosie is veroorzaakt, heeft de politie niet bekendgemaakt. Wie de dode is en wat zijn betrokkenheid bij de aanslag was, is niet duidelijk.
37x Zeker 13 doden bij terroristische aanslag met busje in Barcelona; premier spreekt van jihadisme18/08 01u15 - de Volkskrant: Een busje is donderdagavond met volle vaart ingereden op voetgangers op de Ramblas, in het hart van de Spaanse stad Barcelona. Hierbij zijn zeker 13 mensen om het leven gekomen en ruim 100 anderen gewond geraakt, onder wie drie Nederlanders. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. De Spaanse premier Romano Rajoy sprak even na middernacht in e
36x Live - 13 doden bij aanslag op Ramblas in Barcelona, dader voortvluchtig18/08 01u15 - de Volkskrant: Een busje is donderdagmiddag op de Ramblas in het centrum van Barcelona op voetgangers ingereden. Volgens de Catalaanse politie zijn er dertien doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Twee personen zijn aangehouden in verband met de aanslag, de dader is nog voortvluchtig. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
35x Plots zijn Nederlandse modebladen ook divers18/08 05u15 - NRC Handelsblad: Twee modetijdschriften staan deze maand in het teken van diversiteit – in navolging van een internationale trend. Een uitzondering of de nieuwe werkelijkheid?
35x Vier terroristen 'met bomgordels' gedood in Spaanse kustplaats18/08 03u30 - NOS.nl: In de Spaanse kustplaats Cambrils, ruim 100 kilometer ten zuiden van Barcelona, is een antiterreuroperatie van de politie afgerond. Daarbij zijn volgens de Catalaanse politie vier terroristen gedood die 'bezig waren met een terroristische aanval'. Hierbij zijn zes burgers en een agent gewond geraakt, melden Catalaanse hulpdiensten. Een vijfde terrorist is gewond geraakt en gearresteerd. De situatie is nu onder controle, zegt de politie op Twitter. Volgens correspondent Edwin Winkels zouden de terroristen bomgordels hebben gedragen. De politie onderzoekt dat op dit moment. De terroristen zijn gedood door de politie toen ze wilden inrijden op mensen die over de promenade van het kustplaatsje liepen. Cambrils is een populaire plek in de buurt van Salou. Er is veel politie op de been en bewoners mogen hun huis niet verlaten. Het is niet duidelijk of er een verband is met de terreuraanslag van donderdag in Barcelona. Daarbij reed een busje in op voetgangers op de Ramblas. De dader is nog steeds voortvluchtig. Bij de terreuraanslag in Barcelona kwamen zeker dertien mensen om het leven en raakten honderd mensen gewond. Drie Nederlanders raakten gewond; zij zijn buiten levensgevaar. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.
35x Tracks van de week (33): Death From Above, Stefflon Don & French Montana, Avicii18/08 02u15 - de Volkskrant: Tracks van de week De drie liedjes die u deze week volgens Robert van Gijssel moet hebben gehoord. Death From Above - Never Swim Alone Het bas-plus-drumduo uit Canada scheurt net zo lekker als Royal Blood, maar dan toch net wat dwarser. Zo ook in het hard rockende en welgemeende zomeradvies Never Swim Alone. Stefflon Don & French Montana - Hurtin' MeDe Engelse Stefflon Don groeide op in Amsterdam,
35x 13 doden en ruim 100 gewonden in Barcelona18/08 01u15 - Reformatisch Dagblad: De chauffeur van het bestelbusje waarmee dertien mensen werden gedood bij de aanslag op de Rambla in Barcelona is nog altijd niet gepakt. Zo bleek bij de persconferentie van de autoriteiten. Er zijn tot nu toe twee mensen gearresteerd door de Catalaanse politie. Het gaat om een Marokkaan en om een Spanjaard, die afkomstig is uit de Noord-Afrikaanse enclave Melilla.

Statistieken

Artikels:
34472
Gelezen:
55530
Aantal lezers nu:
51


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven