zaterdag 26 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u30
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Drie Nederlanders in kopgroep, Dumoulin en Froome in peloton Tom Dumoulin moet zaterdag 40 seconden ten opzichte van rozetruidrager Chris Froome goedmaken als hij zijn eindzege in de Giro d'Italia een vervolg wil geven. In de voorlaatste etappe, de 214 kilometer lange 'koninginnenrit' naar Cervinia, krijgen de renners na een lange aanloop drie zware bergen voor de wielen. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht. Volg hier alles live.
26/05 13u30  Johan Cruijff ArenA komt met warmteprotocol voor optreden Toppers De Johan Cruijff ArenA stelt het warmteprotocol in voor het optreden van de Toppers zaterdagavond, meldt een woordvoerster van de ArenA
26/05 13u15  Verstappen crasht tijdens derde vrije training in Monaco Max Verstappen is zaterdag aan het einde van de derde vrije training voor de Grand Prix van Monaco gecrasht. Hij noteerde eerder wel een razendsnelle rondetijd van 1.11,787.
26/05 13u15  Partijvoorzitter wil dat integriteit hoofdthema binnen VVD wordt In de VVD moet integriteit een hoofdthema worden en de partij moet werken aan haar moreel kompas. Partijvoorzitter Christianne van der Wal zei dat zaterdag tijdens een VVD-congres in Arnhem.
26/05 13u00  Hierom protesteren Fransen in Parijs tegen Macron Emmanuel Macron heeft het nu iets meer dan een jaar voor het zeggen in Frankrijk. De 'jeune président' blijkt een hardliner te zijn als het gaat om zijn economische beleid. Hij wil 120.000 overheidsbanen schrappen en het openbaar vervoer hervormen. Polls laten zien dat de meeste Fransen achter Macrons plannen staan, maar er zijn ook felle protesten, zoals zaterdag in Parijs.
26/05 12u45  Demonstraties in Parijs: Hierom protesteren Fransen tegen Macron Emmanuel Macron heeft het nu iets meer dan een jaar voor het zeggen in Frankrijk. De 'jeune président' blijkt een hardliner te zijn als het gaat om zijn economische beleid. Hij wil 120.000 overheidsbanen schrappen en het openbaar vervoer hervormen. Polls laten zien dat de meeste Fransen achter Macron's plannen staan, maar er zijn ook felle protesten, zoals zaterdag in Parijs.
26/05 12u00  Vier Nederlanders in kopgroep, Dumoulin en Froome in peloton Tom Dumoulin moet zaterdag 40 seconden ten opzichte van rozetruidrager Chris Froome goedmaken als hij zijn eindzege in de Giro d'Italia een vervolg wil geven. In de voorlaatste etappe, de 214 kilometer lange 'koninginnenrit' naar Cervinia, krijgen de renners na een lange aanloop drie zware bergen voor de wielen. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht. Volg hier alles live.
26/05 12u00  Ierse tegenstanders abortus erkennen verlies referendum De tegenstanders van abortus in Ierland hebben hun nederlaag erkend in het referendum over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. Ze deden dat enkele uren nadat het tellen van de stemmen zaterdagochtend was begonnen.
26/05 11u45  Vijf asielzoekers België ontsnappen uit gesloten inrichting door noodweer Vijf asielzoekers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ontsnapt uit een gesloten centrum in België dankzij de gevolgen van noodweer.
26/05 11u30  'Een hond kan zelfs niet voor korte tijd in hete auto blijven' Jaarlijks worden tientallen honden achtergelaten in de auto terwijl het buiten warm is. Dit kan snel, soms zelfs al binnen een half uur, dodelijk zijn voor de dieren. Waarom komen deze incidenten nog relatief vaak voor? 
26/05 11u00  Dumoulin heeft 'wat plannetjes' voor laatste kans op roze in Giro Tom Dumoulin moet zaterdag 40 seconden ten opzichte van rozetruidrager Chris Froome goedmaken als hij zijn eindzege in de Giro d'Italia een vervolg wil geven. In de voorlaatste etappe, de 214 kilometer lange 'koninginnenrit' naar Cervinia, krijgen de renners na een lange aanloop drie zware bergen voor de wielen. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht. Volg hier alles live.
26/05 11u00  'Meeste buschauffeurs geven gehoor aan staking streekvervoer' De meeste buschauffeurs in Utrecht, 't Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant hebben zaterdag gehoor gegeven aan de oproep in staking te gaan. 80 tot 85 procent van de chauffeurs heeft het werk neergelegd en er rijden nauwelijks bussen, aldus een woordvoerder van FNV Streekvervoer.
26/05 10u15  Dumoulin stapt op fiets voor laatste kans op roze trui in Giro Tom Dumoulin moet zaterdag 40 seconden ten opzichte van rozetruidrager Chris Froome goedmaken als hij zijn eindzege in de Giro d'Italia een vervolg wil geven. In de voorlaatste etappe, de 214 kilometer lange 'koninginnenrit' naar Cervinia, krijgen de renners na een lange aanloop drie zware bergen voor de wielen. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht. Volg hier alles live.
26/05 09u45  Advocaat Soerel haalt fel uit naar Holleeder om vermeende bedreiging Nico Meijering, de advocaat van Dino Soerel, heeft fel uitgehaald naar Willem Holleeder. Dinsdag kwam naar buiten dat Holleeder beweerde in 2011 te zijn bedreigd door toenmalig advocaat van Soerel, Bénédicte Ficq.11 
26/05 08u45  Vooruitblik F1: 'Red Bull gaat domineren in Monaco' Met 'trage bochten' en relatief weinig lange rechte stukken lijkt het parcours van de Grand Prix van Monaco de auto's van Red Bull op het lijf geschreven. NU.nl blikt vooruit op de zesde race van dit Formule 1-seizoen.
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
26/05 13u00  ?Brussel probeert wig te drijven tussen Visegrad-landen? Lees meer >
25/05 20u00  Na harde afwijzing Trump toch ?warme woorden? Noord-Korea Lees meer >
25/05 20u00  Ferme kritiek kabinet op royaal opvangplan voor Amsterdamse illegalen Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Immigratie is kritisch over het plan van de nieuwe coalitie in Amsterdam voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het plan gaat niet alleen in tegen het kabinetsbeleid, maar is mogelijk ook in strijd met de wet, meent Harbers. GroenLinks, D66, PvdA en SP presenteerden donderdag hun nieuwe coalitieakkoord. De Amsterdamse … Continued The post Ferme kritiek kabinet op royaal opvangplan voor Amsterdamse illegalen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/05 20u00  MH17: Rutte wacht op president Poetin Na het aansprakelijk stellen van Rusland voor het neerhalen van de MH17 wacht Nederland op een reactie van Rusland. ‘We gaan kijken wat er gebeurt,’ zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van de ministerraad. Rutte wilde vrijdag per se zelf de ministerraad voorzitten die zou beslissen over de volgende stap van de regering in … Continued The post MH17: Rutte wacht op president Poetin appeared first on Elsevierweekblad.nl.
25/05 13u00  Kabinet stelt Rusland aansprakelijk voor aandeel in vliegramp Lees meer >
25/05 13u00  Opnieuw vandalisme tegen FvD: debatcentrum vernield Het debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam is afgelopen nacht vernield en beklad door vandalen. Daar is vanavond een lezing van Forum voor Democratie (FvD) over de Brexit, genaamd de Renaissancelezing. Het vandalisme komt een dag na FvD-Kamervragen over ‘straffeloosheid’ na links-extremistische acties. ‘Geen fascisme’ en ‘Fuck FVD’ zijn in grote roze letters op de … Continued The post Opnieuw vandalisme tegen FvD: debatcentrum vernield appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/05 22u15  Waarom een Nederlandse familie Amerikaanse tuinbouw domineert Het familieverhaal van de Van Wingerdens klinkt als een legende. Met een paar dollar in de portemonnee vertrokken Aart en Cora van Wingerden net na de Tweede Wereldoorlog per boot naar de Verenigde Staten, het beloofde land. Ze bouwden er een waar tuinbouwimperium op. Vandaag de dag zijn er meer dan dertig Van Wingerdens actief … Continued The post Waarom een Nederlandse familie Amerikaanse tuinbouw domineert appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/05 22u15  Zo vergaat het Europese jihadisten die zijn veroordeeld in Irak Er komt steeds meer informatie naar buiten over Europese jihadisten die gevangenzitten in Irak. Woensdag werd bekend dat daar een Nederlandse jihadist vastzit op verdenking van terrorisme. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde niets te weten over Nederlandse terreurverdachten in Irak. Eerste Belg ter dood veroordeeld voor terrorisme In Irak zouden zo?n dertienhonderd buitenlandse vrouwen … Continued The post Zo vergaat het Europese jihadisten die zijn veroordeeld in Irak appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/05 17u45  Grafische hoogstandjes op platenhoezen Lees meer >
24/05 17u45  Memorial Day: de dag dat Amerika stilstaat bij zijn helden Op Memorial Day herdenken Amerikanen de levens van de gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Opmerkelijk is nog altijd de grote onduidelijkheid over het ontstaan van deze traditie. Op maandag 28 mei staat Amerika, letterlijk en figuurlijk, stil bij de soldaten die hun leven hebben gegeven in het Amerikaanse leger. In het hele land plaatsen Amerikanen een kleine … Continued The post Memorial Day: de dag dat Amerika stilstaat bij zijn helden appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/05 17u45  EW?BOEKEN publiceert Boven de partijen Lees meer >
24/05 17u45  Rechtse oppositie fileert akkoord: ?extreem-links bakfietssocialisme? Lees meer >
24/05 17u45  Trump blaast top met Kim Jong-un af na ?vijandigheid? Lees meer >
24/05 15u15  Coalitie presenteert ?kneiterlinks? akkoord: dit zijn de speerpunten Donderdagochtend presenteerden de partijen GroenLinks, PvdA, D66 en SP het nieuwe Amsterdamse coalitieakkoord. Het akkoord, met de titel ?Een nieuwe lente en een nieuw geluid? moet de stad flink verduurzamen en sociale ongelijkheid tegengaan: daarvoor moeten vooral automobilisten, huiseigenaren en werkenden bloeden. ?We moeten echt anders gaan denken over mobiliteit,? zei Rutger Groot Wassink (GroenLinks) … Continued The post Coalitie presenteert ‘kneiterlinks’ akkoord: dit zijn de speerpunten appeared first on Elsevierweekblad.nl.
24/05 15u15  ?Wat schoenen betreft, ben ik een ekster? ?Acht jaar geleden organiseerde ik de eerste bruiloft, naast een vaste baan als facilitair manager. Ik regelde ook de bruiloft van mijn vorige baas. De introductie van de smartphone was een uitkomst. Als het moest, stuurde ik vanaf het toilet op mijn werk een mailtje met mijn BlackBerry. Bereikbaarheid is belangrijk. Nu heb ik een … Continued The post ?Wat schoenen betreft, ben ik een ekster? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vandaag om 13u00
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
25/05 22u30  Door haar papieren kaartenbak heeft deze kapper een stuk minder werk aan de privacywet Twee kappers: de een had één hoop werk om aan de nieuwe privacywetgeving te voldoen, voor de ander verandert er een stuk minder. Het geheim? De een slaat alle klantgegevens op in een papieren kaartenbak. Omdat ze niks digitaal bewaart, hoeft ze minder te veranderen. Zo hoeft ze geen maatregelen tegen hackers te nemen.
25/05 21u30  Door haar papieren kaartenbak ontspringt deze kapper de privacywet Twee kappers: de een had één hoop werk om aan de nieuwe privacywetgeving te voldoen, voor de ander verandert er helemaal niks. Het geheim? De een slaat alle klantgegevens op in een papieren kaartenbak. Omdat ze niks digitaal bewaart, hoeft ze ook niks te veranderen.
25/05 20u30  RTL Sport Update: Spektakel in negentiende etappe van de Giro Giro op zijn kop, Landzaat terug bij Feyenoord, Oyf nieuwe eigenaar Vitesse, Bertens strandt
25/05 19u30  'We zijn blij dat hij niet hoefde te lijden': Ieren moeten voor abortus naar Engeland De baby van het Ierse stel Caroline en Michael had geen nieren, en was dus niet levensvatbaar. Om hun kindje niet te laten lijden, wilde het paar een abortus. Maar Ierland heeft de strengste abortuswetten van Europa, en dus moesten ze uitwijken naar Engeland. Vandaag kunnen de Ieren de strenge wetgeving wegstemmen in een referendum.
25/05 19u00  'Ik voelde de naald in zijn hartje gaan': Ieren moeten voor abortus naar Engeland De baby van het Ierse stel Caroline en Michael had geen nieren, en was dus niet levensvatbaar. Om hun kindje niet te laten lijden, wilde het paar een abortus. Maar Ierland heeft de strengste abortuswetten van Europa, en dus moesten ze uitwijken naar Engeland. Vandaag kunnen de Ieren de strenge wetgeving wegstemmen in een referendum.
25/05 16u30  Rutte: 'Besluit over Rusland is niet lichtvaardig genomen' Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van MH17. Het kabinet hoopt zo af te dwingen dat Rusland mee gaat werken aan het onderzoek.
25/05 15u00  Bellingcat: 'Deze Rus is verantwoordelijk voor neerhalen MH17' Een hooggeplaatste Russische militair was direct betrokken bij de ramp met MH17. Het gaat, volgens onderzoeksplatform Bellingcat, om officier Oleg Ivannikov. Zo kwam Bellingcat tot deze conclusie.
25/05 12u00  Minister Blok: 'We eisen dat Rusland verantwoordelijkheid neemt' Nederland eist dat Rusland volledig meewerkt aan het onderzoek naar de daders van het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. 'Ik betreur dat Rusland dat tot nu toe allerminst heeft gedaan.'
25/05 11u30  Minister Blok: 'We eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt' Nederland eist dat Rusland volledig meewerkt aan het onderzoek naar de daders van het neerhalen van vlucht MH17. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. 'Ik betreur dat Rusland dat tot nu toe allerminst heeft gedaan.'
25/05 10u00  Noord-Korea blaast nucleaire testfaciliteit toch op Het lijkt erop dat Noord-Korea niet wil wijken van het pad van verzoening. Het land heeft een deel van haar nucleaire testfaciliteiten opgeblazen. Ook wil Pyongyang dat er alsnog een top met de VS komt. Al heeft Trump de top van 12 juni nu afgeblazen.
24/05 22u00  Gevaarlijke klus: Chinees bergpad vervangen Met gevaar voor eigen leven vervangen deze mannen de smalle treden van een Chinees bergpad. Ze kunnen zich alleen aan een ketting vasthouden.
24/05 21u00  Laura werd gepest: 'Ik voelde me alleen en machteloos' 'Na schooltijd spraken we af; op school wilden klasgenootjes niet met mij gezien worden.' Jarenlang werd Laura van Niekerk (25) gepest en durfde ze dat niet te zeggen. Uit onderzoek blijkt dat ze niet de enige is. Eén op de drie kinderen vertelt nooit aan hun leraar of ouders dat ze worden getreiterd, geplaagd en uitgesloten.
24/05 19u00  'Praten over pesten is supermoeilijk': dit is waarom Een op de drie kinderen die veel gepest wordt, durft dit aan niemand te vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van vijf universiteiten en het Trimbos Instituut. Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit.
24/05 18u30  Laura (25) werd gepest: 'Ik voelde me alleen en machteloos' 'Na schooltijd spraken we af; op school wilden klasgenootjes niet met mij gezien worden.' Jarenlang werd Laura van Niekerk (25) gepest en durfde ze dat niet te zeggen. Uit onderzoek blijkt dat ze niet de enige is. Eén op de drie kinderen vertelt nooit aan hun leraar of ouders dat ze worden getreiterd, geplaagd en uitgesloten.
24/05 18u30  Jongeren Venezuela vluchten voor armoede en ellende Honderdduizenden jongeren trekken weg uit Venezuela. Het land staat aan de rand van de afgrond. Eten is niet te betalen en werk is er niet. Met pijn in hun hart blijven ouderen alleen achter: 'Er is geen toekomst voor de kinderen. Geen onderwijs, geen gezondheidszorg. Het is triest.'
Laatste update: vrijdag 25 mei 2018, 22u30
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
26/05 13u15  Nog lang niet genoeg handtekeningen voor referendum donorwet De initiatiefnemers voor een referendum over de donorwet hebben tot nu toe 100.000 digitale handtekeningen opgehaald. Om een referendum af te dwingen, zijn er 300.000 handtekeningen nodig, en de actievoerders hebben daar nog drie weken de tijd voor. Zelf spreken ze van een moeilijke opgave. 'Als de trend zo doorzet, wordt het aantal niet gehaald', zeggen de initiatiefnemers. 'Er is eigenlijk een Lubach-factor nodig.' Adverteren en werven Ze verwijzen daarmee naar het satirische tv-programma Zondag Met Lubach, dat in de handtekeningenperiode voor het referendum over de inlichtingenwet uitgebreid mensen opriep om een handtekening te zetten. De drempel werd mede daardoor gehaald. Om een soortgelijk effect te bereiken, willen de initiatiefnemers online en in een aantal kranten advertenties plaatsen. 'Het doel is uitdrukkelijk om op een neutrale wijze mensen bewust te maken van het referendum.' Ook blijft GeenStijl vrijwilligers inzetten op straat. Op de websites donorwetreferendum.nl en hartvoordemocratie.nl kunnen mensen digitaal tekenen en hun gegevens achterlaten.
26/05 13u15  Waarom een Limburger doorslaapt en een Groninger wakker ligt van 3,2 In Limburg is vannacht een aardbeving geweest. Deze had een kracht van 3.2 op de schaal van richter en werd in Zuid-Nederland en België gevoeld. In tegenstelling tot de bevingen in Groningen lijken de Limburgers er niet wakker van te liggen en is er weinig schade. Hoe kan dat? 'Dat heeft allereerst met de diepte te maken waarop de beving plaatsvindt', vertelt Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI. 'Een beving van 3,2 op 3000 meter, zoals in Groningen, voel je als een beving. Een met dezelfde sterkte, maar dan op 17.000 meter diepte, wat in Limburg het geval is, zullen mensen als een trilling ervaren.' De krachtigste beving in Groningen had een magnitude van 3,6, gemeten in het dorp Huizinge in 2012. Tientallen schademeldingen volgden uit de omliggende dorpen. De zwaarste beving in Limburg, en tevens ooit gemeten in Nederland, was in 1992 in Roermond. Die had een kracht van 5,8 aanmerkelijk zwaarder dan in het noorden. Deze werd overigens in heel West-Europa gevoeld en veroorzaakte vooral schade aan oude gebouwen. 'Het grootste verschil tussen Groningen en Limburg is de oorzaak van de bevingen', zegt Evers. 'Die in Groningen worden veroorzaakt door menselijk handelen, namelijk gasboringen. In Limburg is er een natuurlijke oorzaak. Daar zijn breuklijnen in de aardkorst. Spanningen worden in de ondergrond opgebouwd, er volgt een ontlading en die zorgt voor een beving.' Magnitude zegt niks over schade Een beving zo zwaar als die in Roermond zou, hypothetisch gezien, in Groningen een catastrofe kunnen veroorzaken. De geschiedenis leert dat een lichte beving zware schade kan veroorzaken. En dat een zware aardschok juist nauwelijks voor ellende zorgt. De kracht van de beving, weergegeven op de schaal van Richter, zegt dus niet automatisch iets over de gevolgen. De effecten van een aardbeving, op mensen, dieren, gebouwen en de natuur, wordt aangegeven op de schaal van Mercalli. Nu de overheid heeft besloten te stoppen met gasboringen, zullen ook de aardbevingen in het noorden steeds minder worden, verwacht Evers, 'Hiermee neem je op termijn de bron van de bevingen weg, dus met een aantal jaren zal de grond daar weer tot rust komen.' En ook dat is een groot verschil met het zuiden, want 'op de geologische tijdschaal is het te verwachten dat er in Limburg nog tot in de verre toekomst aardschokken zullen zijn'.
26/05 12u30  Vijf asielzoekers ontsnapt uit illegalencentrum België Uit een gesloten asielcentrum in het Belgische Steenokkerzeel, waar mensen vastzitten die wachten op hun uitzetting, zijn vannacht vijf mensen ontsnapt. Een van de ontsnapte asielzoekers wordt gelinkt aan een terroristische groepering, zegt de staatssecretaris Asiel en Migratie Theo Francken tegen VRT. Twee anderen worden in verband gebracht met drugsovertredingen. Het centrum, vlakbij het Brusselse vliegveld, kampte naar eigen zeggen met elektriciteitsproblemen na noodweer en daaropvolgende modderstromen. Volgens Francken hebben de asielzoekers een raam geforceerd en zijn ze daarna over een hek geklommen. De politie is op zoek naar het vijftal: drie Marokkanen, een Rus en een Algerijn. Staatssecretaris Francken stelt een onderzoek in naar de ontsnapping, maar hij benadrukt dat het gaat om een uitzonderlijke situatie. 'Heel Steenokkerzeel stond onder water en we hebben ook grote modderstromen gehad. De schade aan de caricole, het gesloten asielcentrum, is groot. We moeten bekijken of de zaken nog veilig kunnen verlopen, anders moet er worden ontruimd.'
26/05 12u15  Asielzoeker met terroristische link ontsnapt uit illegalencentrum België Uit een gesloten asielcentrum in het Belgische Steenokkerzeel, waar mensen vastzitten die wachten op hun uitzetting, zijn vannacht vijf mensen ontsnapt. Een van de ontsnapte asielzoekers wordt gelinkt aan een terroristische groepering, zegt de staatssecretaris Asiel en Migratie Theo Francken tegen VRT. Twee anderen worden in verband gebracht met drugsovertredingen. Het centrum, vlakbij het Brusselse vliegveld, kampte naar eigen zeggen met elektriciteitsproblemen na noodweer en daaropvolgende modderstromen. Volgens Francken hebben de asielzoekers een raam geforceerd en zijn ze daarna over een hek geklommen. De politie is op zoek naar het vijftal: drie Marokkanen, een Rus en een Algerijn. Staatssecretaris Francken stelt een onderzoek in naar de ontsnapping, maar hij benadrukt dat het gaat om een uitzonderlijke situatie. 'Heel Steenokkerzeel stond onder water en we hebben ook grote modderstromen gehad. De schade aan de caricole, het gesloten asielcentrum, is groot. We moeten bekijken of de zaken nog veilig kunnen verlopen, anders moet er worden ontruimd.'
26/05 12u00  Franse band maakt muziek bungelend boven Chinese berg Goed trompet spelen is niet voor iedereen weggelegd. Trompet spelen en tegelijk koorddansen al helemaal niet. Behalve voor de muzikanten van de Franse band Houle Douce: Die spelen elke noot zuiver terwijl ze op 1400 meter hoogte op koorden balanceren. In China oogstte de band bewondering en waardering voor hun bijzondere optreden boven de kliffen van de Tianmen-berg. Daar brachten ze een ode aan de traditionele Chinese volksliedjes, maar dan wel met een Frans tintje: De muzikanten droegen wel een veiligheidsuitrusting, zodat ze niet te pletter zouden vallen als ze hun evenwicht zouden verliezen. Naast musiceren haalden ze ook kunstjes uit op de touwen. Voor de Franse band was dit het debuut in China. De leden combineren extreme sporten met muziek en spanden al eerder hun lijnen boven hoge flats in Ivoorkust, Azerbeidjan en Marseille, in zeilmasten en hoog boven berggebieden als de Alpen en de Verdon.
26/05 12u00  Busvervoer in verschillende regio's grotendeels plat De meeste bussen in Utrecht, Het Gooi, West-Brabant, Drenthe en Groningen rijden vandaag niet vanwege de staking in het streekvervoer. Volgens vakbond FNV heeft 80 tot 85 procent van de buschauffeurs het werk neergelegd, volgens werkgeversvereniging VWOV is dit 60 tot 65 procent. In West-Brabant rijden helemaal geen bussen, zegt een woordvoerder van de FNV. De buschauffeurs willen minder werkdruk, meer loon en meer plaspauzes. Vorige week waren er al stakingen in Oost-Brabant, Zeeland en op de Veluwe. De estafettestaking gaat door tot half juni. 'Daarna hopen we dat we goede afspraken kunnen maken. Als dat onverhoopt niet het geval is, beraden we ons op verdere acties zoals een landelijke staking.' In januari leek er een akkoord te zijn, maar dat werd afgewezen door de leden van de vakbonden. Begin deze maand werd daarom in het hele land het werk twee dagen neergelegd. De huidige estafettestaking gaat niet helpen om tot een nieuw akkoord te komen, zegt VWOV-voorzitter Fred Kagie. 'De FNV komt steeds weer met nieuwe eisen. Dat brengt een cao niet dichterbij.'
26/05 11u45  Persoon met terroristische link ontsnapt uit illegalencentrum België Uit een gesloten asielcentrum in het Belgische Steenokkerzeel, waar mensen vastzitten die wachten op hun uitzetting, zijn vannacht vijf mensen ontsnapt. Een van de ontsnapte asielzoekers wordt gelinkt aan een terroristische groepering, zegt de staatssecretaris Asiel en Migratie Theo Francken tegen VRT. Twee anderen worden in verband gebracht met drugsovertredingen. Het centrum kampte naar eigen zeggen met elektriciteitsproblemen na noodweer en daaropvolgende modderstromen. Volgens Francken hebben de asielzoekers een raam geforceerd en zijn ze daarna over een hek geklommen. De politie is op zoek naar het vijftal: drie Marokkanen, een Rus en een Algerijn. Staatssecretaris Francken stelt een onderzoek in naar de ontsnapping, maar hij benadrukt dat het gaat om een uitzonderlijke situatie. 'Heel Steenokkerzeel stond onder water en we hebben ook grote modderstromen gehad. De schade aan de caricole, het gesloten asielcentrum, is groot. We moeten bekijken of de zaken nog veilig kunnen verlopen, anders moet er worden ontruimd.'
26/05 11u30  'Geliquideerde elektricien Almere zat achter grootste aanslag Iran' Een Iraanse man die in 2015 werd geliquideerd in Almere, was vrijwel zeker verantwoordelijk voor de grootste aanslag in de geschiedenis van Iran. Dat schrijft Het Parool. Onder de naam Ali Motamed was hij in de jaren 80 in Nederland een nieuw leven begonnen. In werkelijkheid heette hij Mohammad Reza Kolahi Samadi. In Iran was hij bij verstek ter dood veroordeeld. Bij de bomaanslag in 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran kwamen 73 mensen om het leven, onder wie opperrechter ayatollah Behesthi en vier ministers. Politiek vluchteling Samadi was een prominent lid van een sjiitische verzetsbeweging. Na de aanslag kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Volgens de krant meldde hij zich bij de autoriteiten met zijn nieuwe naam en kreeg hij begin jaren negentig een verblijfsvergunning. In Nederland leidde hij sindsdien een rustig leven, bij de Nederlandse politie was hij niet bekend. Ook zijn vrouw wist lange tijd niet wie Ali Motamed werkelijk was, schrijft Het Parool. Zij denkt dat Iran achter zijn liquidatie zit. Bang Haar man werd internationaal gezocht en zijn foto zou onlangs nog zijn getoond in Iraanse media. Hij was de laatste jaren bang om vermoord te worden en wilde niet dat zijn foto op sociale media kwam, zegt zijn weduwe. De liquidatiezaak werd gisteren behandeld in de rechtbank in Lelystad. De twee verdachten uit Amsterdam, Anouar A.B. en Moreo M., waren niet bij de zitting aanwezig, hun advocaten wel. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee ervan dat ze Motamed met een vuurwapen in het hoofd hebben geschoten. De zaak gaat in augustus verder.
26/05 10u15  Zomers weekend: goed insmeren en veel water drinken Het wordt vandaag erg zonnig en warm, mogelijk stijgt het kwik lokaal zelfs tot boven de 30 graden. Vooral in het zuidoosten van het land is daar kans op. Als het ook in De Bilt 30 graden wordt, is de eerste officiële tropische dag van 2018 een feit. Het algemene advies voor vandaag is om je goed in te smeren en veel water te drinken. Vanwege de warmte nemen verschillende evenementen en organisaties extra maatregelen. Zo adviseert de hockeybond de clubs om extra drinkpauzes in te lassen bij de wedstrijden dit weekend. 'Als op een veld een verkoelende bries staat, is een drinkpauze wellicht niet nodig. Maar we raden iedereen gewoon aan geen risico te nemen en bij twijfel een extra drinkpauze in te lassen als de temperatuur boven de 27 graden komt.' Funpop De organisatie van het van het festival Funpop in het Limburgse Horst drukt bezoekers op het hart om zich goed in te smeren en ook voldoende zonnebrand mee te nemen. 'Daarnaast is het handig om een pet of hoed mee te nemen om te voorkomen dat de warmte niet te veel naar jullie hoofden stijgt', schrijft de organisatie op Facebook. Verder is gezorgd voor extra waterpunten. Funpop is een openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke handicap en hun familie, vrienden en bekenden. Ook de organisatie van de Leiden Marathon heeft tips voor deelnemers. Zo wordt geadviseerd om vandaag niet te proberen een recordpoging of goede tijd neer te zetten en om zelfs helemaal niet aan de marathon te beginnen als je je niet optimaal voelt. Verder adviseert de organisatie de deelnemers regelmatig te drinken en rustig te starten. Verkoelende nevel Langs de route zijn extra waterposten geplaatst, waar ook sportdranken worden aangeboden. De brandweer zorgt op sommige plekken voor een verkoelende nevel en na de finish krijg je eerst water en dan pas een medaille. Ook bij een aantal andere sportieve evenementen worden extra waterpunten geplaatst. Voor zover bekend zijn er op dit moment geen evenementen afgezegd. Hooikoorts Hooikoortspatiënten gaan een zware tijd tegemoet. De piek van het graspollenseizoen start dit weekend. Door het warme weer in mei is dat negen dagen eerder dan gebruikelijk. Het droge, zonnige weer zorgt ervoor dat de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk zal stijgen. Ook het aantal pollen in de lucht van de weegbree en zuring nemen toe en kunnen klachten veroorzaken. De piekperiode duurt waarschijnlijk tot eind juni. Ruim twee miljoen mensen zijn gevoelig voor graspollen.
26/05 10u15  Van Fokke & Sukke naar Johan de Witt: 'Eindelijk tijd voor die hobby' 'Johan de Witt was de Barack Obama van zijn tijd', durft Jean-Marc van Tol te stellen. 'De machtigste man van Europa, een talentvolle, briljante geest, die in staat was andere mensen te overtuigen van zijn gelijk. Door de Engelsen werd hij King John genoemd, omdat hij een soort koning, minister-president en minister van Buitenlandse Zaken ineen was. Hij kon bijna niet van zijn troon worden gestoten.' Van Tol heeft een trilogie nodig om uit te leggen hoe De Witt zo machtig kon worden en hoe hij uiteindelijk toch alles verloor. Het eerste deel is nu verschenen: een historische roman van ruim 500 bladzijden over het jaar 1650, een waterscheiding in het leven van De Witt. Getiteld Musch, omdat de toekomstige raadpensionaris op dat moment nog slechts een bijrol speelt in de geschiedenis. 1650 zou een onverwacht keerpunt blijken in het prille bestaan van de Republiek en het leven van De Witt. De Tachtigjarige Oorlog was afgelopen en er ontstonden breuklijnen in het verenigde front van de Nederlanden. De zeven provinciën ruzieden over de toekomst en de Oranjes wedijverden met de regenten om de macht. De plotselinge dood van de 24-jarige stadhouder Willem II zou de balans laten doorslaan naar het Eerste Stadhouderloze Tijdperk (1650-1672), waarin De Witt snel carrière maakte. 'Het overlijden van Willem II is een omwenteling geweest in de geschiedenis van de Republiek', legt Van Tol uit. 'Als hij was blijven leven, was hij waarschijnlijk de eerste koning van Nederland geworden. Hij wilde samen met Frankrijk Spanje aanvallen, en dan was België bij Nederland gekomen. Als die oorlog was gewonnen, wilden ze Cromwell uit Engeland verdrijven om zijn zwager Karel II op de troon te zetten. Als Willem II was blijven leven, dan was hij de grootste prins van Europa geworden.' Zijn overlijden veranderde alles. Zijn zoon werd acht dagen later geboren, dus een daadkrachtig opvolger ontbrak. De regenten die de prins had geschoffeerd (onder wie de vader van Johan de Witt) konden hun macht consolideren en de Oranjes op een zijspoor zetten. 'Het is heel snel gegaan. De Oranjes zagen het niet eens aankomen. Ze dachten in het zadel te zitten en een maand later is alles weg.' Van Tol beschrijft de roerige periode door de ogen van Cornelis Musch, als griffier van de Staten-Generaal en adviseur van Willem II een van de machtigste mannen in het land. 'Wie iets wilde bereiken in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden kon niet om Musch heen', typeert de schrijver hem. En rekestranten konden beter een zak met geld meenemen, want Musch stond bekend om zijn corruptie. 'Het was een soort House of Cards, met Musch als chief whip. Hij wilde de adviseur van de koning worden, zodat hij ongezien alle macht naar zich toe kon trekken.' 'Musch is een fijn figuur, die je mooi kunt spiegelen met wat Johan de Witt niet was. Musch is corrupt, pakt smeergeld aan en probeert mensen op voor hem gunstige plekken te krijgen. De Witt stond bekend als onomkoopbaar. Er zijn van hem juist brieven dat hij een gans of een vat wijn krijgt en dat terugstuurt. Leuk om dat naast elkaar te zetten.' 'Een literair spel' Om dat op feiten gebaseerde verhaal te vertellen gebruikt Van Tol een opvallende hybride vorm: bestaande bronnen uit de 17e eeuw vult hij aan met zijn eigen teksten. 'Het is een literair spel dat ik speel. Bijna alle brieven die erin staan zijn authentiek, ook de berijmde memoires van Jacob Cats zitten er vertaald in. En er komen pamfletten in voor, die kun je nog vinden op veilingen. Maar de dagboeken van graaf Willem Frederik heb ik gereconstrueerd. Die zijn ooit uitgegeven, maar het jaar 1650 ontbreekt. Ik heb aan de hand van die andere dagboeken nieuwe fragmenten gereconstrueerd. Het zijn zijn woorden, alleen dus wel naar mijn verhaal gekneed. En het Gedenkschrift van Cornelis Musch heeft helemaal nooit bestaan, dat heb ik zelf bedacht.' Opvallend genoeg had Van Tol moeite zijn hoofdpersoon De Witt te benaderen, wiens verhaal in traditionele romanvorm wordt verteld. 'Ik hou hem een beetje oppervlakkig. Je komt weinig te weten over zijn emotie, omdat ik dat ook werkelijk niet weet, zelfs niet na al die jaren dat ik met hem bezig ben', erkent Van Tol. 'Hij heeft duizenden brieven geschreven, maar hij blijft altijd heel beleefd, vormelijk, weinig emotie. Johan praat altijd in de u-vorm, zelfs tegen zijn broer of kinderen. Ik vermoed dat hij heel goed doorhad dat zijn brieven werden meegelezen.' 'Een vriend van mij stelde voor om meer in het boek te stoppen: laat hem verliefd worden, of domme studentendingen doen zoals een duel. Dat kun je doen als romanschrijver, maar daarvoor ben ik dan toch iets te veel wetenschapper. Dus heb ik ervoor gekozen hem een beetje blank te laten.' 'Ik veroorloof me enige vrijheid, maar het is altijd mijn bedoeling geweest om een versie van de werkelijkheid neer te zetten die heel dicht bij het echte verhaal komt', redeneert Van Tol. 'Ik wil dat lezers kunnen meedenken met de personages, en zelfs Musch niet meer helemaal als grote schurk kunnen zien. Je probeert de lezer te overtuigen van jouw inzichten. Dat is eigenlijk niet alleen wat romanschrijvers doen, maar ook historici. Iedere generatie schrijft zijn eigen geschiedenis.'
26/05 08u45  Migranten vluchten voor Libische mensensmokkelaars: 15 doden In het noordwesten van Libië zijn zeker vijftien migranten omgekomen toen ze probeerden te vluchten voor mensensmokkelaars, meldt Artsen zonder Grenzen. 25 mensen zijn gewond geraakt, van wie sommigen ernstige schotwonden en breuken hebben. De ontsnapping was woensdag, maar nieuws erover is nu pas naar buiten gekomen. In de stad Bani Walid zaten meer dan honderd vluchtelingen in een illegale gevangenis, die werd gerund door de smokkelaars. Nadat ze waren uitgebroken, ontstond er een gewapende achtervolging. Littekens en brandwonden Een deel wist te ontkomen maar zo'n veertig mensen, onder wie voornamelijk vrouwen, zitten weer vast. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn de ontsnapte gevangenen vooral tieners uit Eritrea, Ethiopië en Somalië die asiel willen aanvragen in Europa. Sommigen van hen waren drie jaar lang onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten door de mensensmokkelaars. Ze hebben littekens, brandwonden en andere verwondingen. Ze zijn inmiddels overgebracht naar detentiecentra in de hoofdstad Tripoli.
26/05 08u15  'Leg zonnepanelen eerst op daken en dan pas op de grond' Op steeds meer plekken worden zonneparken gebouwd, op weilanden, braakliggend terrein of akkerbouwgrond. Voor boeren kunnen de panelen een nieuwe inkomstenbron betekenen. Toch leiden ze tot discussie, omdat tegelijkertijd grote daken van bedrijven of scholen leeg blijven en die daken verder nergens voor kunnen worden gebruikt. 'Als je het bij elkaar optelt, kun je nog voor tientallen gigawatts op dat soort daken plaatsen', zegt Jaap Baarsma van branche-organisatie Holland Solar. De organisatie heeft in kaart gebracht waarom daken vaak leeg blijven. Een reden is dat overheden er te weinig beleid voor hebben gemaakt. 'Ze zouden doelen kunnen stellen voor het percentage panelen op daken', zegt Baarsma. Een andere reden is dat bedrijven hun bedrijfsruimte vaak huren. 'Dan krijg je dat de eigenaar zou moeten investeren, terwijl de voordelen voor de stroomrekening bij de gebruiker terechtkomen. Daar moet je dan ingewikkelde gesprekken over voeren.' Ook op daken van scholen is nog veel meer mogelijk, zegt Roebyem Anders van de Stichting Schooldakrevolutie. Er zijn in Nederland ruim 7500 schooldaken, vaak platte daken. Daar passen gemiddeld zo'n 250 zonnepanelen op. 'Dus in totaal kunnen we daar ongeveer 2 miljoen zonnepanelen op kwijt.' Maar daar zit natuurlijk een prijskaartje aan. Gemiddeld gaat het volgens Anders om een investering van 60.000 euro, die een school in tien jaar tijd terugverdient. Veel scholen hebben dat geld niet op de plank liggen. 'Scholen krijgen wel jaarlijks budgetten voor onderhoud en onderwijsdoelen. Het is heel begrijpelijk dat ze die niet aan investeringen voor duurzaamheid besteden. Vaak is het schoolgebouw ook nog eigendom van de gemeente', zegt Anders. Cruciale boodschap Toch zou het goed zijn als gemeenten hier aandacht aan gaan besteden, vindt ze. Het is een hele logische eerste stap, als je als gemeente wilt verduurzamen. 'Vooral omdat er niet alleen schone stroom wordt opgewekt en je zelf energie bespaart, maar ook omdat je kinderen van jongs af aan een cruciale boodschap meegeeft. Namelijk dat je eigen schone stroom opwekken en een duurzaam leven de normaalste zaak van de wereld is.'
26/05 07u45  Wekdienst 26/5: tropische zaterdag en Nederlanders in finale Champions League Goedemorgen! 50Plus kiest een nieuw hoofdbestuur en Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum staan vanavond in de finale van de Champions League. Het wordt vandaag een zonnige en warme dag met temperaturen tussen 26 en lokaal 30 graden. Er staat een matige oostenwind. Zondag verandert er weinig, wel kunnen er in het zuiden enkele onweersbuien vallen. Na het weekend blijft het warm, maar de kans op flinke onweersbuien neemt dan wel toe. Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? 50Plus kiest een nieuw hoofdbestuur. Bijna het hele bestuur is opgestapt vanwege een conflict over de bestuursstijl van een aantal bestuursleden. De actiegroep Red Onze Polders stopt ermee, na tien jaar strijd om het behoud van de Hedwigepolder. Ze hebben verloren en gaan al hun protestborden en spandoeken symbolisch verbranden. In het najaar wordt de Zeeuwse Hedwigepolder onder water gezet. In Kiev begint om 20.45 uur de eindstrijd van de Champions League. Nederlanders Virgil van Dijk en Georgino Wijnaldum komen uit voor Liverpool en proberen te voorkomen dat Real Madrid zijn derde Champions League-beker op rij pakt. De finale kunt u volgen in het liveblog van NOS Sport en in de app. Het is weer een beslissende dag in de Giro. Het is de voorlaatste etappe, 190 kilometer door de bergen. Tom Dumoulin heeft 40 seconden achterstand op de nieuwe rozetruidrager Chris Froome. Wat heb je gemist? De dood van Anne Faber is 'het gevolg van het falen van de rechtsgang'. Dat schrijft Wim Faber, de vader van de vorig jaar vermoorde Anne Faber in een open brief in de Volkskrant. Het hof zou signalen over een psychische stoornis van de verdachte hebben genegeerd. Ander nieuws uit de nacht: Exitpolls: grote meerderheid Ieren voor versoepeling abortuswet. Volgens de eerste uitslagen willen de meeste Ieren dat de Ierse regering de abortusregels versoepelt. Braziliaanse president stuurt leger om wegblokkades te stoppen. Vrachtwagenchauffeurs hebben alles platgelegd uit boosheid over de hoge dieselprijzen. Regionale ziekenhuizen vrezen voor sluiting afdelingen spoedzorg en IC. Patiënten moeten in de toekomst langer reizen om spoedhulp te krijgen, zeggen ziekenhuizen. En dan nog even dit: Meghan Markle, de nieuwste aanwinst van de Britse royal family, heeft haar eigen koninklijke wapenschild gekregen. In het ontwerp staan allerlei symbolen verwerkt, zoals blauwe en gele strepen voor het zonnige Californië waar Meghan vandaan komt. De zangvogel staat voor Meghan zelf, en de leeuw is prins Harry. Fijne dag!
26/05 07u30  Eigen wapenschild voor Meghan Markle Meghan Markle krijgt een eigen wapenschild, zo heeft Kensington Palace via Twitterbekendgemaakt. Koningin Elizabeth heeft het ontwerp van het wapenschild voor de vrouw van prins Harry goedgekeurd. Zo ziet het eruit: Het schild is ontworpen door Thomas Woodcock en hij heeft er allerlei betekenissen in verwerkt. Zo staat de blauwe achtergrond voor de Stille Oceaan en de twee gele strepen stellen zonnestralen voor. Het blauw met de gele strepen verwijst naar de zonnige staat Californië waar Meghan woonde voordat ze met prins Harry trouwde. De drie veren staan voor communicatie en de kracht van woorden. De linkerkant van het schild symboliseert het Verenigd Koninkrijk, inclusief de leeuw die staat voor haar man prins Harry. De zangvogel aan de rechterkant staat symbool voor Meghan Markle zelf, die voortaan door het leven gaat als de hertogin van Sussex. Volgens ontwerper Thomas Woodcock is Markle blij met het ontwerp. 'Een goed heraldisch ontwerp is bijna altijd eenvoudig. Daarnaast past het goed bij de historische schoonheid van het Britse koninklijke wapen.'
26/05 07u15  Spandoeken gaan in brand, Hedwigepolder komt onder water Mais, aardappelen, uien. Het zijn de gewassen die decennialang het beeld bepaalden van de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder. Dit najaar gaan de achttien boeren die het land bewerken voor de laatste keer oogsten. Want het besluit is definitief, de vruchtbare kleigrond moet plaats maken voor nieuwe natuur. De jongste polder van Zeeuws-Vlaanderen gaat onder water. Dat is het gevolg van een besluit uit 2005: de uitdieping van de Westerschelde, zodat nog grotere schepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken. Omdat door de uitdieping natuur verloren gaat, is compensatie nodig. Nederland en België besluiten de Hedwigepolder onder water te zetten en terug te geven aan de natuur. Rookpluimen Vanmiddag zullen rookpluimen opstijgen uit de zolang betwiste polder. De protestborden en spandoeken die jarenlang de weerstand zichtbaar maakten, gaan dan in rook op. De actiegroep Red Onze Polders stopt ermee en deze verbranding symboliseert dat. Geen vreugdevuur dus, maar overgave. De strijd is gestreden en ze hebben verloren, in oktober gaat de eerste schop in de grond. De polder, amper drie vierkante kilometer groot, ligt langs de Schelde op de grens van Nederland en België. Op die plek mondt de rivier uit in de Westerschelde, een zeearm van de Noordzee. Het is de plek waar zoet en zout water elkaar treffen. Zo'n gebied wordt een estuarium of wel getijdegebied genoemd. Dit soort gebieden zijn tegenwoordig zeldzaam in Nederland. De meeste riviermondingen zijn afgedamd of ingedijkt. Het zijn van nature zeer vruchtbare gebieden, het zoete en zoute water zorgen voor een rijke voedselketen: een kraamkamer voor vissen, rust- en broedgebied voor vogels. Maar tegelijkertijd zijn de gebieden ook aantrekkelijk voor havens en industrie. En die spanning tussen natuur en economische belangen heeft in Zeeuws-Vlaanderen een soap opgeleverd die tien jaar heeft geduurd. Kijk hieronder een korte samenvatting van die soap: De ontpoldering had in 2009 al gerealiseerd moeten zijn, maar dat loopt anders. Want ontpolderen ligt gevoelig bij de Zeeuwen, de eigenaar van de polder verzet zich hevig en de politiek wil er ook niet echt aan. Zeker niet als het CDA in de regering zit, de partij die traditiegetrouw opkomt voor de boeren. Jarenlang getouwtrek tussen Nederland en België, tussen actievoerders en de politiek en tussen de eigenaar en de staat zijn het gevolg. Staatssecretaris Bleker Ondanks de afspraken uit 2005 besluit het kabinet-Balkenende IV in 2009 af te zien van ontpolderen. Het kabinet gaat op zoek naar een andere oplossing voor natuurcompensatie, maar onderzoek wijst uit dat er geen haalbaar alternatief is. Het kabinet besluit dan alsnog voor ontpolderen. Kabinet-Rutte I zet die beslissing in 2011 opnieuw op losse schroeven. Staatssecretaris Bleker komt met een alternatief: in plaats van de Hedwigepolder gaan twee polders bij Vlissingen onder water. De Vlamingen zijn not amused en ook de Europese Commissie kan het alternatieve plan niet waarderen. Bleker wordt teruggefloten en past het plan aan: een derde van de polder gaat toch onder water. Maar de Tweede Kamer stemt tegen. Bleker laat de beslissing dan maar over aan een nieuw kabinet. Dat besluit komt ook. De eigenaar van de polder spant nog verschillende rechtszaken aan tegen de staat, maar in januari 2018 is het definitief als de Hoge Raad bepaalt dat de onteigening kan beginnen. Slachtoffer van de onteigening is Gery de Cloedt. Hij is zijn polder definitief kwijt. Het gebied is familiebezit, in 1932 aangekocht door zijn overgrootvader. Het gebied dankt zijn naam aan de hertogin die het stuk land liet inpolderen aan het begin van de 20ste eeuw. De wegen die er doorheen lopen zijn vernoemd naar haar en haar kinderen, Engelbert, Erik en Lydia. In de polder staat nu nog het witte huis van De Cloedt. Hij woont in Brussel, maar dit is zijn tweede thuis. Volgens De Cloedt wordt zijn polder puur geofferd voor economische belangen en heeft het weinig met natuurcompensatie te maken. 'De Westerschelde slibt dicht, de Antwerpse haven moet dagelijks baggeren om de boel bevaarbaar te houden. Als de dijken verdwijnen en het water vrij kan stromen, kan het slib veel makkelijker weg. Dat scheelt de haven een hoop geld. Maar natuur krijg je zo niet, eerder een modderbak met riet', zegt De Cloedt. Ondanks de uitspraak van de Hoge Raad blijft de eigenaar strijdbaar. Er komt er een klacht over de onteigeningsprocedure bij de Hoge Raad en de kwestie wordt ook bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aanhangig gemaakt. Daarnaast loopt er nog een procedure over de hoogte van de schadeloosstelling. Hij heeft zo'n 15 miljoen euro gehad als voorschot, maar De Cloedt wil meer. Aanbesteding Dat de ontpoldering een feit is, kan hij niet ontkennen. Over minder dan een half jaar beginnen de werkzaamheden. Op dit moment is de provincie nog bezig met de aanbesteding van de klus. Het provinciebestuur was altijd tegen de ontpoldering, maar nu de beslissing definitief is willen ze de ontpoldering wel zelf uitvoeren. Er zal een natuurgebied ontstaan vergelijkbaar met het Verdronken Land van Saeftinghe, dat grenst aan de Hedwigepolder. Een gebied waar tweemaal per dag zout water in- en uitstroomt. Door het wisselende tij ontstaan en schorren en slikken, die de longen van de Schelde gaan vormen. Als alles volgens plan loopt, is het nieuwe natuurgebied in 2022 klaar.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Erland showt gespierde torso en Jan op roze wolk na Toppers Korte updates van de sterren op social media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van BN'ers en celebrity's. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
26/05 13u15  Dit zijn de rijkste Nederlandse sporters, Verstappen 'slechts' elfde Ieder jaar brengt Quote het vermogen van de rijkste Nederlanders in kaart. Ook hebben zij een speciale lijst met sporters. Opvallend: Max Verstappen, toch een wereldster in een miljoenensport, staat 'slechts' op de elfde plaats.
26/05 13u15  Spaanse bankroofveteraan gepakt na negen overvallen binnen een maand De Spaanse politie heeft een 66-jarige man gearresteerd die de afgelopen maand maar liefst negen banken zou hebben beroofd. Hij werd aangehouden in een hotel in Getafe bij Madrid waar hij had overnacht.
26/05 13u15  Razendsnelle Verstappen besluit training met flinke crash Overwerk voor Red Bull Racing richting de kwalificatie. Na een machtig optreden op donderdag domineerden Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo ook de laatste vrije training in Monaco, maar met nog tien minuten te gaan knalde Verstappen tegen de vangrail.
26/05 13u00  Miljardair Richard Branson volgt astronautentraining De Britse miljardair Richard Branson, die aan het hoofd staat van het Virgin-imperium, is zich aan het voorbereiden op een ruimtereis. De 67-jarige ondernemer hoopt dat hij een van de eerste ruimtetoeristen wordt.
26/05 13u00  LIVE: Crash van razendsnelle Verstappen in laatste vrije training Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u45  LIVE: Verstappen razendsnel in laatste vrije training Monaco Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u30  LIVE: Verstappen klokt voorlopig snelste tijd in laatste training Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u15  Uitlaatrondje Valkenswaard loopt verkeerd af: auto raakt hondje en rijdt vervolgens door In Valkenswaard is vrijdagavond een hond aangereden door een auto. Door de klap viel ook het baasje van het dier naar de grond. De automobilist weigerde hulp te verlenen en reed door.
26/05 12u15  Ronald Giphart wil wel een tosti als tatoeage Zou Ronald Giphart ook zo’n compleet doorgeschoten barbecue victim worden? Die zweert bij oud-indiaanse braadpincetten en Mongoolse vleestangen?
26/05 12u15  Wetenschappers bevestigen: iets zoets smaakt beter bij een kop koffie Eet jij bij je eerste koffie van de dag graag iets zoets en heb je ook het gevoel dat die suikerbom dan beter smaakt? Dat blijkt te kloppen.
26/05 12u15  Dit restaurant maakt een kruising tussen Napolitaanse en Amerikaanse pizza Chef-koks Guillaume de Beer en Jaimie van Heije maken elke week een video over adresjes in heel Nederland waar je echt een keer naartoe moet. Deze week bezoeken zij The Fat Pie in Amsterdam waar de pizza's een kruising van Napolitaanse en Amerikaanse pizza's zijn. Ze moeten nog wel eerst even door Lucy gebakken worden. Dat levert dan ook het ultieme comfort food op volgens Guillaume de Beer.
26/05 12u00  LIVE: Domineert Red Bull ook in laatste vrije training Monaco? Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 11u45  Lachman keert na vier jaar terug bij PEC Zwolle PEC Zwolle is dicht bij een hereniging met Darryl Lachman. Voor de 28-jarige centrale verdediger, die transfervrij bij Willem II vertrekt, ligt een meerjarig contract klaar.
26/05 11u45  LIVE: Drietal LottoNL-Jumbo vooraan, wachten op ultieme poging Dumoulin 214 km van Susa naar top van Cervinia Drie zware cols aan het einde van de rit Chris Froome in roze na kunststukje van gisteren Achterstand van Tom Dumoulin is 40 seconden
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
26/05 13u15  Eerste exitpoll: Ieren stemmen voor liberalisering abortuswet De Ieren lijken in meerderheid voorstander van liberalisering van de strenge abortuswetgeving in het overwegend katholieke land. Volgens de eerste exitpoll heeft 68 procent van de kiesgerechtigden vrijdag ja gezegd tegen aanpassing van de wet. Dat was mede te danken aan de hoge opkomst voor dit beladen referendum.
26/05 13u15  Stadsbestuur besloot op basis van foutieve informatie tot Cruijffplein Het Amsterdamse stadsbestuur heeft op basis van foutieve informatie besloten tot de omstreden naamsverandering van het Stadionplein in Johan Cruijffplein. Dat zegt demissionair wethouder en locoburgemeester Eric van der Burg, die uit de school klapt over het collegeoverleg.
26/05 12u45  Vrede: prachtig op papier, maar een bloederige realiteit voor Colombiaanse boeren Dolblij waren ze toen de regering in 2016 een vredesakkoord tekende met de Farc. Maar cocaboeren die het akkoord in praktijk proberen te brengen door de overstap te maken naar legale gewassen, moeten dat met de dood bekopen. Dat is de schaduw die over de presidentsverkiezingen hangt die zondag in Colombia worden gehouden.
26/05 12u45  Rusland heeft elke betrokkenheid bij de aanslag op MH17 ontkend, maar de verdediging wordt dunner Rusland heeft altijd elke betrokkenheid bij de aanslag op MH17 ontkend. Maar de verdedigingslinie wordt dunner en dunner. De beweringen ontleed.
26/05 12u30  Wat het aansprakelijk stellen van Rusland betekent, uitgelegd in anderhalve minuut Lees meer >
26/05 09u45  Mark Rutte voelt zich zelden persoonlijk aangevallen, maar het MH17-dossier is altijd een uitzondering geweest Door het Kremlin formeel aansprakelijk te stellen voor betrokkenheid bij de ramp met vlucht MH17, is het tijdperk van de confrontatie aangebroken. Belangrijkste boodschap: Rusland mag geen illusies koesteren dat deze tragedie in de vergetelheid raakt.11 
25/05 23u45  Dijkhoff wil bijstand verlagen, en alleen verhogen voor wie zich ‘nuttig maakt’ VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff wil de bijstandsuitkering verlagen. Een aanvulling van de bijstandsuitkering tot het huidige niveau is alleen mogelijk voor wie de taal spreekt, een opleiding volgt, solliciteert, of ‘iets nuttigs doet voor de medemens’.
25/05 23u00  Nederland wil Rusland aanklagen: kan dat wel? Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Maar hoe klaag je Rusland aan? Wat doe je met verdachten en waarop is de verdediging van het Kremlin gebaseerd?
25/05 23u00  De verdedigingswal van het Kremlin brokkelt langzaam maar zeker af Rusland heeft altijd elke betrokkenheid bij de aanslag op MH17 ontkend. Maar de verdedigingslinie wordt dunner en dunner. De beweringen ontleed.
25/05 23u00  Onderzoekscollectief Bellingcat heeft een nieuwe hoofddader in beeld. Wie is hij? Onderzoekscollectief Bellingcat heeft een nieuwe hoofddader in beeld. Wie is Oleg Ivannikov?
25/05 22u45  Van boeman naar beschermheer: zorgt succes privacywet voor beter imago? Het imago van Europa is bij veel burgers dat van boeman en ongewenste indringer. Al die Brusselse regels, en voor wat? Maar de nieuwe privacywetgeving kan een trendbreuk blijken: dit kan Europa voor u betekenen.
25/05 22u45  En weer stapt een Kamerlid over naar een gemeente Liesbeth van Tongeren wordt GroenLinks-wethouder in Den Haag.
25/05 21u30  Ruzies zitten in het DNA van ouderenpartij 50Plus Intriges, een knokpartij en een vertrekkende partijvoorzitter die klaagt dat hij ‘geen mes, maar een hele bestekla’ in zijn rug heeft: in de aanloop naar het 50Plus-congres van zaterdag liepen de gemoederen weer ouderwets hoog op bij de ouderenpartij. Waarom is er altijd heibel?
25/05 21u30  Europese ministers van Financiën bereiken akkoord: strengere kapitaaleisen voor Europese banken Europese banken moeten hogere en kwalitatief sterkere kapitaalbuffers aanleggen om te voorkomen dat ze bij een nieuwe financiële crisis alsnog met miljarden euro’s belastinggeld gered moeten worden. Na anderhalf jaar van zware onderhandelingen bereikten de Europese ministers van Financiën vrijdagmiddag een akkoord hierover.
25/05 21u00  Vrede: prachtig op papier, maar een bloederige realiteit Dolblij waren ze toen de regering in 2016 een vredesakkoord tekende met de Farc. Maar cocaboeren die het akkoord in praktijk proberen te brengen door de overstap te maken naar legale gewassen, moeten dat met de dood bekopen. Dat is de schaduw die over de presidentsverkiezingen hangt die zondag in Colombia worden gehouden.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
26/05 12u45  Natuurlijke beving Stramproy veroorzaakt door ondergrondbreuk Anders dan bij de Groningse gasbevingen zijn aardbevingen als in Stramproy ‘natuurlijk’: het kerkdorp ligt vrijwel op de Feldbissbreuk.
26/05 12u15  Aardbeving met kracht van 3,2 gemeten in Limburg De aardbeving vond plaats op zo’n twaalf kilometer diepte en had een natuurlijke oorzaak. Het is nog onduidelijk of er schade is ontstaan.
26/05 12u00  LIVE: Kan Dumoulin nog een gooi doen naar het roze? De rit tussen Susa en Cervinia voert de renners binnen 214 kilometer over drie zware cols. Het zwaartepunt van de etappe ligt in het tweede deel.
26/05 11u45  NRC Haagse Zaken #33: Politieke sprookjes en gemeenteraadsels Lees meer >
26/05 11u45  Tegenstanders Ierse abortuswet geven verlies toe Uit een eerste peiling blijkt dat 68 procent van de Ierse kiezers vrijdag voor afschaffing van het verbod op abortus zou hebben gestemd. De opkomst bij het referendum is volgens waarnemers hoog.
26/05 10u30  Vader Anne Faber: rechtsgang heeft gefaald Die conclusie trekt Wim Faber op basis van eigen onderzoek en juridische documenten.
26/05 10u15  Westerse hulp is een koloniaal relikwie De bestrijding van ebola door ngo’s heeft de afgelopen weken weer eens blootgelegd hoe de Congolese staat chronisch afhankelijk is van het Westen, schrijft Kiza Magendane.
26/05 09u30  Een Hollandse column Bijna achttien jaar schreef Bas Heijne een column voor NRC. Het is tijd voor iets anders, schrijft hij, maar hij gaat zijn wekelijkse plek ongetwijfeld missen. 'Geen schrijver staat zo dicht bij zijn publiek als de columnist.'13 
26/05 09u00  Zij zijn een maatje te klein voor defensie Reservisten, tijdelijke krachten die bijspringen in het leger, kunnen ook getraumatiseerd raken. Op solidariteit van de ‘beroeps’ hoeven ze niet te rekenen. Het verhaal van drie reservisten van de luchtmacht.
26/05 08u45  Aardbeving met kracht 3,2 gemeten in Limburg De aardbeving vond plaats op zo’n twaalf kilometer diepte en had een natuurlijke oorzaak. Het is nog onduidelijk of er schade is ontstaan.
26/05 07u45  Aardbeving met kracht van 3,2 in Limburg gemeten De aardbeving vond plaats op zo’n twaalf kilometer diepte en had een natuurlijke oorzaak. Het is nog onduidelijk of er schade is ontstaan.11 
26/05 07u15  Exitpoll: Ieren stemmen voor liberalisering abortus Uit een eerste peiling blijkt dat 68 procent van de Ierse kiezers vrijdag voor afschaffing van het verbod op abortus zou hebben gestemd. De opkomst bij het referendum is volgens waarnemers hoog.12 
26/05 06u45  Ah, de boze witte mannen De hele maand mei ‘woont’ en werkt Arnon Grunberg in het Stedelijk Museum Amsterdam, met een groep kunstenaars. Hij schrijft daar dagelijks over.
26/05 06u45  Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week Onze fotoredactie selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. (Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten).
26/05 01u00  De groeiende modegevoeligheid van de moderne Haagse besluitvorming Deze week: riskante geopolitiek inzake MH17, vergeten nationale politiek inzake laaggeletterdheid. Ofwel: waarom kent Den Haag zoveel modegevoeligheid?12 
Laatste update: vandaag om 12u45
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Islamexpert en misbruikverdachte Tariq Ramadan is een overschat boegbeeld Islamexpert Tariq Ramadan zit vast voor misbruik. Zijn aanhang blijft hem trouw. Wie is dit icoon van de moslimintegratie?
26/05 13u30  Tane wil de politiek in, downsyndroom of niet In Brugge staat een 18-jarige met downsyndroom op de kieslijst. Formeel mag het. 'Het is aan de kiezer.'
26/05 13u30  Shell luistert niet naar de toekomst Op 12 december 2015 ondertekende de wereld het historische klimaatakkoord van Parijs. Met z'n allen spraken we af dat klimaatopwarming beperkt moet blijven tot ruim onder de 2 graden Celsius om de aarde leefbaar te houden voor deze en toekomstige generaties.
26/05 13u30  Leven met 200 voedselkeuzemomenten per dag De pannen strak om zes uur op tafel is passé. Eten kan de hele dag door, waar en wanneer je maar wilt. Dat geeft veel vrijheid, maar wanneer zitten we nog gezellig met elkaar te tafelen?
26/05 12u30  Een terugblik op de eindeloze zomer tussen de middelbare school en de rest van het leven Voor veel eindexamenkandidaten begint dit weekeinde de eindeloze zomer tussen de middelbare school en de rest van het leven. Vier vriendinnen kijken twintig jaar later terug op die tijd. 'Hebben we in Lorett überhaupt geslapen?'
26/05 12u30  Eindexamenreis naar Renesse? Liever naar een zonnige villa Vandaag begint voor veel leerlingen de eindeloze zomer tussen de eindexamens en hun nieuwe leven. Het einde van hun schooltijd vieren ze allang niet meer in een tentje in Nederland.
26/05 12u30  Asperges (op z'n Spaans) Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor.10 
26/05 12u30  Xiao Yong (14) werkt hard aan zijn cv Chinese leerlingen moesten altijd al presteren. Maar juist nu de overheid probeert de druk wat te verlichten, nemen de ouders het over.10 
26/05 12u15  Politiek landschap, medialandschap, bankenlandschap; denkt u bij landschap nog wel aan een polder? We trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist journalist Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden. Vandaag: landschap.
26/05 11u45  Spaanse oppositie wil premier Rajoy pootje lichten De Spaanse premier Rajoy dreigt een motie van wantrouwen aan zijn broek te krijgen.
26/05 11u45  Werkervaringsplekken: soms doe je ervaring op, soms vul je louter de roostergaten Werkervaringsplekken: voor de één zijn ze een zegen, voor de ander een kwelling. Regels zijn er niet. Verwarring troef.
26/05 11u45  Hoe moet Dumoulin Froome vandaag uit het roze fietsen? Tom Dumoulin krijgt in deze dolle Giro nog één kans om zijn titel te prolongeren. Hoe kan hij in zijn jacht op Froome het beste te werk gaan?
26/05 11u15  Vader Anne Faber: de dood van mijn dochter is het gevolg van falen van de rechtsgang Wim Faber, de vader van de in september vorig jaar vermoorde Anne Faber, vindt dat de dood van zijn dochter voorkomen had kunnen worden en het gevolg is van “falen van de rechtsgang”. Dat zegt hij vandaag in een open brief in de Volkskrant.10 
26/05 11u00  Ik wil er niet over liegen dat ik nog een partner heb Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
26/05 10u45  Zo probeer ik te voorkomen dat mijn kind verslaafd raakt aan zijn mobieltje Voorkomen dat je kind aan zijn mobieltje verslaafd raakt, als ouder moet je het op zijn minst proberen, aldus Aly Jellema.
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
26/05 11u15  'Vrijspraak Reve was doorbraak secularisatie' Reves Ezelsproces is een halve eeuw oud, maar krijgt volgens Ulli d'Oliveira vaak een onjuiste uitleg. De vrijspraak was een signaal van de voortgang van de secularisatie. Het is 50 jaar geleden dat de Hoge Raad oordeelde in het proces dat tegen Gerard Reve was aangespannen. De schrijver zou zich hebben schuldig gemaakt aan het misdrijf van smalende godslastering in twee passages in een paar van z10 
26/05 09u45  Chauffeurs van taxi's op groengas boos op gemeente Op de lucratieve standplaats achter het Centraal Station moeten taxi's op groengas voorrang verlenen aan elektrische taxi's. Onrechtvaardig, vinden chauffeurs die kort geleden flink hebben geïnvesteerd in een taxi op groengas. Sinds begin dit jaar zijn de standplaatsen bij het Centraal Station en op het Leidseplein exclusief voor schone taxi's, elektrisch of op groengas. Met deze maatregel wil het12 
26/05 09u15  Commissie van gemiste kansen Het moest vooral feestelijk blijven, de presentatie van het nieuwe coalitie­akkoord afgelopen donderdag. Over het rommeltje waarop de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester inmiddels is uitgelopen, werd met geen woord gerept. Toch leeft er in de Stopera grote frustratie over de manier waarop het proces tot op heden is verlopen. Niets in het openbaar natuurlijk, want de procedure valt onde15 
26/05 09u00  Actie tegen FvD onvriendelijk maar geweldloos verlopen Het was onvriendelijk en er werd geschreeuwd, maar gewelddadigheden bleven uit tijdens de betoging tegen Forum voor Democratie voor de deur van de Rode Hoed vrijdagavond. Patricia, Forum voor Democratielid van het eerste uur, staat in de rij op de Keizersgracht en ergert zich aan de leuzen van de actievoerders. Ze pikt het niet en stapt op de betogers af, die met enige tientallen zijn opgekomen ti
26/05 08u30  Zielige mensen kijken: ongemak, ongemak Als Maria lacht, dansen haar voeten. Een draadje spuug spant als een feestslinger tussen haar tanden, haar ogen rollen, haar armen zwaaien woest, er klinkt een 'Huuuuuuuu'-geluid. 'Hoe moet ik het cadeautje nou geven?' vraagt mijn jongste, een tikkeltje angstig. Maria is nogal veel.Onlangs hoorde ik dat er gezinsvakanties naar Lesbos worden georganiseerd, zodat papa's, mama's en kroost kunnen kijk
26/05 08u15  Albert Heijn overweegt maaltijdbezorging Albert Heijn lonkt naar de maaltijdbezorging. Het bedrijf denkt erover om in samenwerking met andere partijen actief te worden met warme kant-en-klaarmaaltijden voor thuis. 'We hebben alle ingrediënten in huis plus - via Allerhande - de recepten om er iets van te maken,' zegt AH-topman Wouter Kolk.'Je zou je zo maar kunnen voorstellen dat we dat combineren met partijen die met de bereiding en de b
26/05 08u15  Zielige mensen kijken is ongemakkelijk, je ogen sluiten nog ongemakkelijker Als Maria lacht, dansen haar voeten. Een draadje spuug spant als een feestslinger tussen haar tanden, haar ogen rollen, haar armen zwaaien woest, er klinkt een 'Huuuuuuuu'-geluid. 'Hoe moet ik het cadeautje nou geven?' vraagt mijn jongste, een tikkeltje angstig. Maria is nogal veel.Onlangs hoorde ik dat er gezinsvakanties naar Lesbos worden georganiseerd, zodat papa's, mama's en kroost kunnen kijk
26/05 08u00  Burenruzie tussen sportclubs toont gespletenheid Noord Een burenruzie tussen twee sportclubs laat de gespletenheid zien van Amsterdam-Noord. 'Zij hebben politici en een hoge ambtenaar, wij Ali uit de achterstandswijk.' Een knollenveld was het eerst, vol kuilen. Er viel nauwelijks op te spelen. Inmiddels ligt het er mooi bij, het nieuwe kunstgrasveld bij voetbalclub SV Kadoelen. Een strakke mat, lichtmasten met ledverlichting. Maar het is onmiskenbaar
26/05 07u15  Lachen om een nieuw oud verhaal Ze fietsen alle drie voor me. Door het park waar hij van hield. We komen terug van een avond met vrienden en eten en gesprekken en maar de helft van een gin-tonic, want zo'n moeder mag ik niet zijn van mezelf. Er was een verhaal dat ik nog nooit had gehoord. Een verhaal waar ik om moest lachen van herkenning; ja, zo was ie. Toen het langzaam donker werd, stapten we op de fiets. We namen de lange r12 
26/05 07u15  In Almere geliquideerde 'Ali' achter beruchtste aanslag Iran De elektricien 'Ali Motamed' (56) die volgens justitie op 15 december 2015 door Amsterdammers is geliquideerd in Almere, was in werkelijkheid vrijwel zeker de in Iran ter dood veroordeelde aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij was in Nederland onder een schuilnaam een nieuw leven begonnen.Reza Kolahi Samadi wordt beschouwd als hoofdverantwoordelijke voor de bomaanslag op 28 juni 1981 op h12 
26/05 07u15  Burenruzie tussen twee sportclubs toont gespletenheid Noord Een burenruzie tussen twee sportclubs laat de gespletenheid zien van Amsterdam-Noord. 'Zij hebben politici en een hoge ambtenaar, wij Ali uit de achterstandswijk.' Een knollenveld was het eerst, vol kuilen. Er viel nauwelijks op te spelen. Inmiddels ligt het er mooi bij, het nieuwe kunstgrasveld bij voetbalclub SV Kadoelen. Een strakke mat, lichtmasten met ledverlichting. Maar het is onmiskenbaar12 
26/05 07u15  Wat te doen als Poetin toeslaat? Eén kwestie, twee visies: de Amsterdamse blik en een mondiale kijk op de actualiteit. Deze week: de tweede Koude Oorlog. De tweede Koude Oorlog is begonnen, zegt men. Dat is niet zo best, want aan de eerste Koude Oorlog heb ik nog herinneringen. De KOI, die begon in 1951, wordt voor mij verpersoonlijkt door de figuur van Joop Zwart, ook wel 'de geheimzinnigste man van Nederland' genoemd. In 1991,12 
25/05 23u15  Gewonde bij steekpartij Kijkduinstraat in West Een persoon is vrijdagavond omstreeks 22.15 uur neergestoken in de Kijkduinstraat in Bos en Lommer. De straat is afgezet door de politie. De gewonde is met onbekend letsel naar het ziekenhuis meegenomen. Over de identiteit van het slachtoffer kan de politie niets zeggen. De politie onderzoekt wat er zich heeft afgespeeld. Of er iemand is aangehouden is vooralsnog ook nog onbekend.
25/05 22u45  Wat een toestand, vrouw zijn Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: FHM 500. Ik kom net van de recordpoging langste kopstoot en slenter van de Dam naar het pontje, op weg naar de 500 mooiste vrouwen van Nederland. Onderweg eet ik een satékroketje.Ik heb een goed leven.Voor de deur van The Butcher staat een zwarte legerauto. Het is de Tabac B
25/05 20u00  Boete voor bakker na leveren van taarten aan concurrent Een bakker moet een boete van 250.000 euro betalen aan de eigenaar van de website Taartenwinkel.nl, omdat hij ook taarten verkocht aan diens concurrent. Dat oordeelde de Amsterdamse rechtbank woensdag.Bakkerij Dam had een afspraak met Taartenwinkel om excusief taarten via deze website te verkopen. De bakker mocht 'geen gelijksoortige producten leveren aan derden die online taarten verkopen in Nede
Laatste update: vandaag om 11u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Erland showt gespierde torso en Jan op roze wolk na Toppers Korte updates van de sterren op social media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van BN'ers en celebrity's. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
26/05 13u15  Dit zijn de rijkste Nederlandse sporters, Verstappen 'slechts' elfde Ieder jaar brengt Quote het vermogen van de rijkste Nederlanders in kaart. Ook hebben zij een speciale lijst met sporters. Opvallend: Max Verstappen, toch een wereldster in een miljoenensport, staat 'slechts' op de elfde plaats.
26/05 13u15  Spaanse bankroofveteraan gepakt na negen overvallen binnen een maand De Spaanse politie heeft een 66-jarige man gearresteerd die de afgelopen maand maar liefst negen banken zou hebben beroofd. Hij werd aangehouden in een hotel in Getafe bij Madrid waar hij had overnacht.
26/05 13u15  Razendsnelle Verstappen besluit training met flinke crash Overwerk voor Red Bull Racing richting de kwalificatie. Na een machtig optreden op donderdag domineerden Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo ook de laatste vrije training in Monaco, maar met nog tien minuten te gaan knalde Verstappen tegen de vangrail.
26/05 13u00  Roosendaal tikt Lidl op vingers: 'Praat met omwonenden' ROOSENDAAL - Wethouder Cees Lok vraagt Lidl opnieuw om alsnog met omwonenden in gesprek te gaan over de geplande uitbreiding van de winkel aan de President Kennedylaan.
26/05 13u00  Brabantse wereldzangeres Floor Jansen (37) wordt moe van Nederlandse radio: 'Ik heb daar geen zin meer in' GOIRLE – Ze is veruit de grootste zangeres die Nederland te bieden heeft, maar is vrijwel nooit op de Nederlandse radio te horen. Floor Jansen (37) uit Goirle, de frontvrouw van de wereldberoemde metalband Nightwish, is er ondertussen wel klaar mee. ,,Wanneer zie je mij in De Wereld Draait Door? En wanneer hoor je Nightwish op 3FM? Nooit.”
26/05 13u00  Miljardair Richard Branson volgt astronautentraining De Britse miljardair Richard Branson, die aan het hoofd staat van het Virgin-imperium, is zich aan het voorbereiden op een ruimtereis. De 67-jarige ondernemer hoopt dat hij een van de eerste ruimtetoeristen wordt.
26/05 13u00  LIVE: Crash van razendsnelle Verstappen in laatste vrije training Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u30  LIVE: Verstappen razendsnel in laatste vrije training Monaco Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u15  Exploitant haakt af: doek valt voor stadsspeeltuin in Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - Het is over en uit voor stadsspeeltuin Van Glymes aan de Gertrudisboulevard. Op zondag 19 augustus, de laatste dag van de zomervakantie, gaat de speeltuin definitief op slot. De initiatiefnemer die in beeld was om de speeltuin commercieel te gaan exploiteren, is om financiële redenen afgehaakt.
26/05 12u15  Van den Noort versus Ikililou: welke goalgetter pakt de Zilveren Schoen? Wie wint de Zilveren Schoen: aanvallende middenvelder Robin van den Noort van Be Ready of spits Ibrahim Ikililou van Hoge Vucht? Van den Noort heeft met 44 doelpunten de beste papieren, maar hij is al op vakantie. Ikililou (43 punten) heeft dus morgen nog de kans zijn concurrent voorbij te streven.
26/05 12u00  ‘Dooie boel’ bij busstation in Roosendaal ROOSENDAAL-ETTEN-LEUR - Reizigers lijken goed gewaarschuwd voor de staking van de streekbussen in West-Brabant. Geen rij wachtende mensen op het station in Roosendaal en ook de busterminal bij het Etten-Leurse Winkelhart maakt deze zaterdag een desolate indruk.
26/05 12u00  LIVE: Domineert Red Bull ook in laatste vrije training Monaco? Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 11u45  Lachman keert na vier jaar terug bij PEC Zwolle PEC Zwolle is dicht bij een hereniging met Darryl Lachman. Voor de 28-jarige centrale verdediger, die transfervrij bij Willem II vertrekt, ligt een meerjarig contract klaar.
26/05 11u45  Nieuwe fietsroute: 'Spijt dat we niet eerder naar Bergen op Zoom zijn gekomen' BERGEN OP ZOOM - Ze twijfelden geen moment toen ze de informatie van de ANWB zagen: dat gaan we doen. En daarom stonden Jan en Zus Verhagen zaterdagochtend op het Ravelijn in Bergen op Zoom. Om een van de vijf nieuwe fietsroutes van de ANWB te rijden. Langs de Zuiderwaterlinie!
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Erland showt gespierde torso en Jan op roze wolk na Toppers Korte updates van de sterren op social media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van BN'ers en celebrity's. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
26/05 13u15  Dit zijn de rijkste Nederlandse sporters, Verstappen 'slechts' elfde Ieder jaar brengt Quote het vermogen van de rijkste Nederlanders in kaart. Ook hebben zij een speciale lijst met sporters. Opvallend: Max Verstappen, toch een wereldster in een miljoenensport, staat 'slechts' op de elfde plaats.
26/05 13u15  Speedboot gezonken in de maas bij Cuijk CUIJK - In de Maas bij Katwijk (bij Cuijk) is zaterdagmiddag een speedboot gezonken. Verschillende hulpdiensten, waaronder duikers, zijn bezig de boot uit het water te halen.
26/05 13u15  Spaanse bankroofveteraan gepakt na negen overvallen binnen een maand De Spaanse politie heeft een 66-jarige man gearresteerd die de afgelopen maand maar liefst negen banken zou hebben beroofd. Hij werd aangehouden in een hotel in Getafe bij Madrid waar hij had overnacht.
26/05 13u15  Razendsnelle Verstappen besluit training met flinke crash Overwerk voor Red Bull Racing richting de kwalificatie. Na een machtig optreden op donderdag domineerden Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo ook de laatste vrije training in Monaco, maar met nog tien minuten te gaan knalde Verstappen tegen de vangrail.
26/05 13u00  LIVE: Crash van razendsnelle Verstappen in laatste vrije training Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u45  Miljardair Richard Branson volgt astronautentraining De Britse miljardair Richard Branson, die aan het hoofd staat van het Virgin-imperium, is zich aan het voorbereiden op een ruimtereis. De 67-jarige ondernemer hoopt dat hij een van de eerste ruimtetoeristen wordt.
26/05 12u30  De Wit: Oyf houdt ambities Vitesse aan ARNHEM - Valeri Oyf is de nieuwe eigenaar van Vitesse. De Rus wil van de club een stabiele subtopper met Europees voetbal maken. De toekomst is gewaarborgd, stelt algemeen directeur Joost de Wit.
26/05 12u30  Dode en gewonde bij botsing auto en vrachtwagen in Nijmegen NIJMEGEN - Op de Nieuwe Ubbergseweg bij Nijmegen is zaterdagochtend een dode gevallen bij een verkeersongeluk tussen een auto en een vrachtwagen. De weg werd afgesloten en de auto ligt zwaar in de kreukels.
26/05 12u30  LIVE: Verstappen razendsnel in laatste vrije training Monaco Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u15  Uitlaatrondje Valkenswaard loopt verkeerd af: auto raakt hondje en rijdt vervolgens door In Valkenswaard is vrijdagavond een hond aangereden door een auto. Door de klap viel ook het baasje van het dier naar de grond. De automobilist weigerde hulp te verlenen en reed door.
26/05 12u00  LIVE: Domineert Red Bull ook in laatste vrije training Monaco? Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u00  LIVE: Vier Nederlanders in kopgroep, Dumoulin wil tweede eindzege 214 km van Susa naar top van Cervinia Drie zware cols aan het einde van de rit Chris Froome in roze na kunststukje van gisteren Achterstand van Tom Dumoulin is 40 seconden
26/05 11u45  LIVE: Drietal LottoNL-Jumbo vooraan, wachten op ultieme poging Dumoulin 214 km van Susa naar top van Cervinia Drie zware cols aan het einde van de rit Chris Froome in roze na kunststukje van gisteren Achterstand van Tom Dumoulin is 40 seconden
26/05 11u30  Ierse tegenstanders van abortus erkennen verlies in referendum De tegenstanders van abortus in Ierland hebben hun nederlaag erkend in het referendum over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. Ze deden dat enkele uren nadat het tellen van de stemmen zaterdagochtend was begonnen.
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
26/05 12u00  China's Instagram ontwikkelt zich tot hoofdpijndossier voor beleggers Meitu, een van de prominentste start-ups van China, worstelt met het probleem van veel sociale media: hoe verdien je geld met een gratis app.
26/05 06u00  Genezen 'zieke man' heeft toch weer koorts De Duitse economie draait op volle toeren, de werkloosheid staat op een ongekend laag niveau. Mogen dus alle vlaggen in top? Integendeel, stellen kritische economen. Wie goed kijkt ziet dat de 'motor van Europa' rammelt. 'Binnen een paar jaar komt de crash.'
26/05 06u00  Populisten duwen rendementsjagers uit Italiaanse staatsobligaties Door de wilde plannen van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging staat het risico op een Italiaans vertrek uit euro ook weer op de radar.
26/05 06u00  Op naar de beurs? Een aantal bedrijven blies dit jaar in Amsterdam de beursgang af. Adyen gaat toch. Is het nu wel een goed moment voor een gang naar de beurs?
25/05 23u00  'Facebook en Google negeren nieuwe privacywet volledig' Privacy activist Max Schrems dient klachten in tegen Facebook en Google
25/05 22u45  'WeTransfer mikt op beursgang' Nederlandse start-up op zoek naar kapitaal voor verdere internationale groei.
25/05 22u30  Fragiele Europese politiek drukt op euro en beurzen Penibele situatie in Spanje en Italië zet lokale beurzen flink lager, terwijl ook euro en AEX dalen.
25/05 22u30  Hogere olieproductie eist tol van oliefondsen VS Duurdere dollar drukt de koersen van exporteurs. S&P 500 levert 0,2% in.
25/05 22u15  Einde van Amerikaanse exportban tegen Chinese telecom ZTE in zicht De Amerikaanse regering is tot een akkoord gekomen om het Chinese telecombedrijf ZTE draaiende te houden. Dat rapporteert nieuwsagentschap Reuters op basis van bronnen uit de Trump-administratie.
25/05 22u15  'WeTransfer wil binnen enkele jaren naar de beurs' Nederlandse start-up mikt op verdere internationale groei.
25/05 22u00  Hogere olieproductie weegt op oliefondsen Duurdere dollar drukt de koersen van exporteurs. S&P 500 levert 0,2% in.
25/05 21u30  President van de Amerikaanse Fed hamert op onafhankelijkheid De val van de Turkse lira illustreren het belang van een onafhankelijke centrale bank. Toch is het niet enkel in groeilanden dat het monetair beleid kampt met politieke beïnvloeding.
25/05 21u00  Zoekmachines moeten van Europa betalen voor mini-nieuwsberichten Krantenuitgevers en muziekproducenten krijgen in een voorstel van de Europese Commissie een vergoeding voor inhoud die zoekmachines en filmpjeswebsites tonen
25/05 20u30  Pathologische leugenaar Holmes ging over lijken Oprichter van bloedtestbedrijf Theranos verdient een standbeeld, middenin Silicon Valley. The Mother of Fake Startup News, moet op het koperen plaatje staan.
25/05 17u45  Op dag één van nieuwe privacyregels dreigt al miljardenboete voor Google en Facebook Oostenrijker Max Schrems, advocaat, privacyactivist en luis in de pels van de machtige techbedrijven, heeft op de eerste dag dat de nieuwe Europese privacywet is ingegaan een klacht ingediend tegen Facebook en Google
Laatste update: vandaag om 12u00
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Ricciardo de snelste na crash Verstappen MONTE CARLO (ANP) - Daniel Ricciardo en Max Verstappen hebben de overmacht van Red Bull in de trainingen voor de Grote Prijs van Monaco in de Formule 1 zaterdag bevestigd met de snelste tijden in de derde en laatste vrije training. Ricciardo kwam tot een tijd van 1.11,786, opnieuw een baanrecord. Even daarvoor had Verstappen de oude toptijd al scherper gesteld in 1.11,787. In een poging die tijd nog te verbeteren crashte Verstappen kort voor het verstrijken van de de trainingsessie. Kort daarop kon Ricciardo nog net onder diens tijd duiken. Het bericht Ricciardo de snelste na crash Verstappen verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 13u30  Warmteprotocol voor Toppers AMSTERDAM (ANP) - De Johan Cruijff ArenA stelt het warmteprotocol in voor het optreden van de Toppers zaterdagavond, meldt een woordvoerster van de ArenA Het bericht Warmteprotocol voor Toppers verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 13u30  Rutte: start kabinet niet makkelijk ARNHEM (ANP) - De start van het nieuwe kabinet was ,,niet heel makkelijk''. Regeren met vier partijen is veel complexer dan met twee. Het kost meer tijd en afstemming. Toch heeft Rutte III in de eerste zeven maanden van zijn bestaan een aantal grote onderwerpen tot een goed einde gebracht. Het bericht Rutte: start kabinet niet makkelijk verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 12u30  Opvoeden: de grootste veranderingen gedurende de afgelopen 100 jaar Wat je vroeger als kind op je boterham wilde, deed er niet toe. In de Het bericht Opvoeden: de grootste veranderingen gedurende de afgelopen 100 jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 11u15  VVD-voorzitter: werken aan moreel kompas ARNHEM (ANP) - In de VVD moet integriteit een hoofdthema worden en de partij moet werken aan haar moreel kompas. Partijvoorzitter Christianne van der Wal zei dat zaterdag tijdens een VVD-congres in Arnhem. Het bericht VVD-voorzitter: werken aan moreel kompas verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
26/05 11u15  ‘Streekvervoer in regio’s grotendeels plat’ UTRECHT (ANP) - De meeste buschauffeurs in Utrecht, 't Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant hebben zaterdag gehoor gegeven aan de oproep in staking te gaan. 80 tot 85 procent van de chauffeurs heeft het werk neergelegd en er rijden nauwelijks bussen, aldus een woordvoerder van FNV Streekvervoer. Het bericht ‘Streekvervoer in regio’s grotendeels plat’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 10u30  Dumoulin: ben naar de kloten SUSA (ANP) - Met nog drie loodzware beklimmingen heeft Tom Dumoulin zaterdag nog een kans de Ronde van Italië voor het tweede jaar op rij op zijn naam te schrijven. De Limburger van Sunweb zag vrijdag de Brit Chris Froome op zelden vertoonde wijze een greep naar de macht doen in de Giro en moet een gat van 40 seconden zien goed te maken op de renner van Sky. ,,We gaan het zien. Ik ben naar de kloten, maar ik hoop dat iedereen dat is'', zei Dumoulin voor de start van de voorlaatste etappe, die zondag nog wordt gevolgd door een vlak ritje naar Rome waarin normaal gesproken het klassement niet meer verandert. Het bericht Dumoulin: ben naar de kloten verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 09u30  In de spotlight: forensisch rechercheur Carina van Leeuwen Alleen al in Amsterdam zijn er zevenhonderd niet opgeloste moord- en doodslagzaken. Forensisch rechercheur Carina Het bericht In de spotlight: forensisch rechercheur Carina van Leeuwen verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
26/05 08u45  Cavaliers slepen er zevende duel uit CLEVELAND (ANP) - Cleveland Cavaliers heeft de stand in de best-of-sevenserie met Boston Celtics om een plaats in de finale van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA weer gelijkgetrokken. De verliezend finalist van vorig jaar won in de eigen hal met 109-99, waardoor het nu 3-3 staat. Het beslissende zevende duel is zondag in Boston. Het bericht Cavaliers slepen er zevende duel uit verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 08u45  Vader Anne Faber: gerechtshof heeft gefaald AMSTERDAM (ANP) - De dood van Anne Faber, die in september werd vermoord, had voorkomen kunnen worden en is het gevolg van falen van het gerechtshof en vooral van de voorzitter van het hof. Dat stelt vader Wim Faber in een open brief in de Volkskrant. Faber heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de de rechtszaak tegen verdachte Michael P., die na een rechtszaak in 2010 al was veroordeeld wegens verkrachting van twee meisjes en enkele overvallen. Het bericht Vader Anne Faber: gerechtshof heeft gefaald verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 07u30  ‘Vertrouwen beleggers weer in de lift’ AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse beleggers neemt weer toe. In maart en april werden beleggers nog somberder, maar het vertrouwen over de staat van de economie en de prestaties van beleggingsportefeuilles zorgen nu voor toenemend optimisme, zo meldt ING in zijn maandelijkse beleggersbarometer. Het bericht ‘Vertrouwen beleggers weer in de lift’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
26/05 05u15  Christelijke jongeren bijeen in GelreDome ARNHEM (ANP) - Voor de 44e keer komen zaterdag duizenden jonge mensen bijeen voor de EO-Jongerendag. In het GelreDome in Arnhem kunnen ze getuige zijn van muziek, samenzang en een 'bevlogen' spreker. Het bericht Christelijke jongeren bijeen in GelreDome verscheen eerst op Nieuws.nl.11 
26/05 04u45  Horeca doneert fooien aan goede doelen AMSTERDAM (ANP) - ,,Keep the change, change the world!' Met dat uitgangspunt vindt zaterdag de veertiende Nacht van de Fooi plaats. Personeel van zevenhonderd horecagelegenheden in twaalf steden staat de inhoud van de fooienpot af aan kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten. Het bericht Horeca doneert fooien aan goede doelen verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
26/05 04u45  Opnieuw regionale stakingen streekvervoer UTRECHT (ANP) - Buschauffeurs in Utrecht, 't Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant staken zaterdag. In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafette-acties plaats om een betere cao af te dwingen. In Utrecht staakt Keolis, in Groningen en Drenthe Qbuzz, CTS legt het werk neer in Zuidwest-Drenthe, Connexxion rijdt niet in de regio Gooi- en Vechtstreek en Arriva blijft in de remise in West-Brabant. Het bericht Opnieuw regionale stakingen streekvervoer verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
26/05 04u00  Dumoulin strijdt voor laatste kans in Giro SUSA (ANP) - Als Tom Dumoulin de Ronde van Italië voor de tweede keer op rij op zijn naam wil schrijven, moet het zaterdag gebeuren. De Nederlandse wielrenner van Sunweb begint de laatste bergrit, door de organisatoren aangewezen als de zogenoemde koninginnenrit, met veertig seconden achterstand op klassementsleider Chris Froome. De Brit nam vrijdag met een indrukwekkende solo van 80 kilometer verrassend de leiding over van Simon Yates. Het bericht Dumoulin strijdt voor laatste kans in Giro verscheen eerst op Nieuws.nl.13 
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Erland showt gespierde torso en Jan op roze wolk na Toppers Korte updates van de sterren op social media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van BN'ers en celebrity's. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
26/05 13u15  Dit zijn de rijkste Nederlandse sporters, Verstappen 'slechts' elfde Ieder jaar brengt Quote het vermogen van de rijkste Nederlanders in kaart. Ook hebben zij een speciale lijst met sporters. Opvallend: Max Verstappen, toch een wereldster in een miljoenensport, staat 'slechts' op de elfde plaats.
26/05 13u15  Spaanse bankroofveteraan gepakt na negen overvallen binnen een maand De Spaanse politie heeft een 66-jarige man gearresteerd die de afgelopen maand maar liefst negen banken zou hebben beroofd. Hij werd aangehouden in een hotel in Getafe bij Madrid waar hij had overnacht.
26/05 13u15  Razendsnelle Verstappen besluit training met flinke crash Overwerk voor Red Bull Racing richting de kwalificatie. Na een machtig optreden op donderdag domineerden Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo ook de laatste vrije training in Monaco, maar met nog tien minuten te gaan knalde Verstappen tegen de vangrail.
26/05 13u00  LIVE: Crash van razendsnelle Verstappen in laatste vrije training Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u45  Miljardair Richard Branson volgt astronautentraining De Britse miljardair Richard Branson, die aan het hoofd staat van het Virgin-imperium, is zich aan het voorbereiden op een ruimtereis. De 67-jarige ondernemer hoopt dat hij een van de eerste ruimtetoeristen wordt.
26/05 12u45  Politie heeft 'sterk vermoeden' dat natuurbrand in Vorden is aangestoken De brand die afgelopen donderdagavond een uitgestrekt stuk heide in het buitengebied van Vorden in de as legde, is waarschijnlijk aangestoken. Dat concludeert de politie na onderzoek.
26/05 12u45  Grapje wordt waarheid voor Lachman bij PEC Zwolle: Dit voelt als thuiskomen Darryl Lachman (28) is met PEC Zwolle een tweejarig contract overeengekomen. De verdediger wordt transfervrij overgenomen van Willem II, die zijn grap over een terugkeer daarmee werkelijkheid zag worden.
26/05 12u30  LIVE: Verstappen razendsnel in laatste vrije training Monaco Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 12u15  Uitlaatrondje Valkenswaard loopt verkeerd af: auto raakt hondje en rijdt vervolgens door In Valkenswaard is vrijdagavond een hond aangereden door een auto. Door de klap viel ook het baasje van het dier naar de grond. De automobilist weigerde hulp te verlenen en reed door.
26/05 12u15  Kampioenenmaker Strikwerda terug bij Dynamo: 'Ben nu een voorbeeld van iemand met autisme die wel succesvol is' Kampioenenmaker Redbad Strikwerda (54) is terug bij Dynamo in Apeldoorn. Bij de volleybalclub waar hij als trainer drie keer de landstitel binnenhaalde, een kunstje dat hij bij Landstede in Zwolle herhaalde. Nooit werd hij gevraagd voor Oranje of een buitenlandse club. ,,Ik bemoei me graag overal mee en dat valt niet overal even goed.’’
26/05 12u15  Andries Heidema heeft rol in benoemen van opvolger Deventer burgemeester Andries Heidema wordt vanaf 11 juli commissaris van de Koning (CdK) in Overijssel. Een van zijn eerste taken is het benoemen van de nieuwe burgemeester.
26/05 12u00  LIVE: Domineert Red Bull ook in laatste vrije training Monaco? Derde vrije training Monaco om 12.00 uur Red Bull bovenaan in eerste twee oefensessies Kwalificatie vanmiddag om 15.00
26/05 11u45  Dit agressieve beestje vreet jouw Achterhoekse tuin kaal Met wat gras en een paar beukenbomen hoopte Luke uit Hengelo de tuin van het huis dat zij drie jaar geleden kocht, wat op te fleuren. Maar engerlingen, ook wel de larven van meikevers, maken het leven van haar grasveld zuur. Afgelopen weekend volgde een drastische beslissing over de tuin: alles eruit.
26/05 11u45  Darryl Lachman keert na vier jaar terug bij PEC Zwolle PEC Zwolle is dichtbij een hereniging met Darryl Lachman. Voor de 28-jarige centrale verdediger, die transfervrij bij Willem II vertrekt, ligt een meerjarig contract klaar.
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
26/05 13u30  Leiders Korea’s spreken elkaar opnieuw De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft zaterdag een onverwachte ontmoeting gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Onderwerp van gesprek was de mogelijke ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump volgende maand.
26/05 13u00  Pillen slikken tegen de examenstress Massa’s scholieren slikken pillen om hun examenstress de baas te zijn. Maar is dat wel zo verstandig? Een medicijnexpert: „Rond dit soort middelen hangt veel mist.”
26/05 13u00  Rutte: start kabinet niet makkelijk De start van het nieuwe kabinet was „niet heel makkelijk”. Regeren met vier partijen is veel complexer dan met twee. Het kost meer tijd en afstemming. Toch heeft Rutte III in de eerste zeven maanden van zijn bestaan een aantal grote onderwerpen tot een goed einde gebracht.
26/05 13u00  Reizigers overnachten in Thalys Honderden passagiers van de Thalys hebben de nacht van vrijdag op zaterdag in de trein op een station in het noorden van Parijs doorgebracht. Bij elkaar maakten drie treinen die vanuit Parijs naar Brussel onderweg waren rechtsomkeer omdat ze niet door België konden.
26/05 12u45  Dode en gewonde door verkeersongeval Nijmegen Door een aanrijding tussen een vrachtauto en een personenauto op de Nieuwe Ubbergseweg (N325) in Nijmegen zijn een dode en een gewonde gevallen. Beiden waren inzittenden van de auto.
26/05 12u15  „In elke preek moet Christus centraal staan” Staat Christus of de Drie-eenheid centraal in het Evangelie? Dat lijkt een onbelangrijke vraag, zegt dr. D. A. Carson. „Misschien zeg je na een paar seconden nadenken: „Allebei, op naar de volgende vraag.” Maar dat gaat toch wat te snel.”
26/05 11u30  Ierse tegenstanders abortus erkennen verlies De tegenstanders van abortus in Ierland hebben hun nederlaag erkend in het referendum over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. Ze deden dat enkele uren nadat het tellen van de stemmen zaterdagochtend was begonnen.10 
26/05 11u30  Persoonlijke gegevens veel beter beveiligd Sinds vrijdag is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Wat verandert er allemaal met deze geduchte nieuwe privacywetgeving? En wat moesten organisaties ondernemen om aan de nieuwe regels te voldoen?10 
26/05 11u30  Steviger aanpak bescherming persoonsgegevens is belangrijk Wat stelt privacy anno 2018 nog voor? Door de opkomst van vooral internet en sociale media is er –letterlijk– achter de schermen van mensen die digitaal actief zijn ontzettend veel bekend.10 
26/05 11u00  Asielzoekers België ontsnappen door noodweer Vijf asielzoekers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ontsnapt uit een gesloten centrum in België dankzij de gevolgen van noodweer. Door de hevige regenval kwam het centrum in Steenokkerzeel bij Brussel onder water te staan en viel de elektriciteit uit.12 
26/05 11u00  Doden door busongeval Oeganda Door een ongeval met een bus in Oeganda zijn negentien mensen om het leven gekomen, onder wie drie kinderen. Het voertuig botste eerst op een tractor en knalde daarna op een vrachtwagen geladen met bier, aldus de politie zaterdag.11 
26/05 10u45  VVD-voorzitter: werken aan moreel kompas In de VVD moet integriteit een hoofdthema worden en de partij moet werken aan haar moreel kompas. Partijvoorzitter Christianne van der Wal zei dat zaterdag tijdens een VVD-congres in Arnhem.
26/05 10u45  ’Streekvervoer in regio’s grotendeels plat’ De meeste buschauffeurs in Utrecht, ’t Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant hebben zaterdag gehoor gegeven aan de oproep in staking te gaan. 80 tot 85 procent van de chauffeurs heeft het werk neergelegd en er rijden nauwelijks bussen, aldus een woordvoerder van FNV Streekvervoer.
26/05 10u15  Professor Coffey: Onderzoek naar Rutherford krijgt nieuwe impuls „Het monument van Samuel Rutherford in Anwoth is onlangs gerestaureerd. Dat herstel staat symbool voor het onderzoek naar Rutherford. De studie naar zijn werk heeft een nieuwe impuls gekregen.”
26/05 09u45  Doden Terneuzen niet door misdrijf De twee bewoners van een woning aan de Staringstraat in Terneuzen die vrijdag dood waren aangetroffen, zijn niet door een misdrijf of ongeluk om het leven gekomen. Dat maakte de politie zaterdag bekend. De politie doet verder geen mededelingen over de zaak.11 
Laatste update: vandaag om 13u30
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
26/05 12u45  Lichte aardbeving in Limburg In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg het zuiden van Nederland te maken met een lichte aardbeving.
26/05 12u45  Man (20) verdacht van steken meisje (16) aangehouden Een 16-jarig meisje is vrijdagochtend in Breda vermoedelijk door een 20-jarige man in haar hals gestoken en daarbij gewond geraakt. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.
26/05 12u15  Het wordt zeer warm vandaag, in oosten van Limburg 30 graden Vandaag, zaterdag, wordt het een prachtige dag met veel zon en dunne sluierbewolking.
26/05 11u00  Jongen (23) opgenomen in ziekenhuis na zware mishandeling In de nacht van vrijdag op zaterdag is in Nederhemert een 23-jarige man uit het Brabantse Rijswijk zwaar mishandeld en daarbij ernstig gewond geraakt.
26/05 11u00  Vader vermoorde Anne Faber haalt in open brief uit naar gerechtshof Wim Faber, de vader van de in september vermoorde Anne Faber, vindt dat zijn dochters dood het gevolg is van het 'falen van de rechtsgang'.
26/05 10u45  Vader vermoorde Anne Faber haalt uit naar falende rechtsgang Wim Faber, de vader van de in september vermoorde Anne Faber, vindt dat zijn dochters dood het gevolg is van het 'falen van de rechtsgang'.
26/05 09u45  Lichte aardbeving in zuiden van Nederland In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg het zuiden van Nederland te maken met een lichte aardbeving.10 
25/05 22u00  Pegida niet welkom met barbecue bij moskeeën De gemeenten Utrecht en Gouda geven anti-islambeweging Pegida geen toestemming om voor de deur van de moskee een barbecue met varkensvlees te organiseren. In Rotterdam is er geen verbod.
25/05 20u45  Bestuurder scooter gereanimeerd in Groningen Op de hoek van de Willem Barentzstraat en de Eendrachtskade in Groningen is vrijdagmiddag een gewonde bestuurder van een scooter aangetroffen.
25/05 20u30  OM eist celstraf tegen man die vrouw in Enschede om het leven bracht Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 49-jarige man uit Enschede. De officier van justitie verdenkt de man ervan dat hij vorig jaar in zijn woonplaats een destijds 40-jarige vrouw om het leven heeft gebracht.
25/05 20u30  Camera saunabeelden verstopt in rookmelder De politie heeft in het onderzoek naar naaktbeelden van bezoekers van een sauna in het Gelderse Nederasselt die op internet waren geplaatst, drie personen als verdachten aangemerkt. Dit meldt de politie vrijdag.
25/05 18u30  Drugs in verborgen ruimte Belgische auto aangetroffen In de nacht van donderdag op vrijdag trof de politie rond 02.00 uur op de N397 bij het Brabantse Eersel in een Belgisch voertuig verschillende soorten drugs in een verborgen ruimte aan. Dit meldt de politie vrijdag.
25/05 18u00  'Rusland door Nederland en Australië aansprakelijk gesteld voor aandeel MH17' De ministerraad heeft vrijdag besloten op voorstel van minister Blok van Buitenlandse Zaken dat Nederland en Australië Rusland aansprakelijk stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. 'Rusland is hiervan door beide landen op de hoogte gesteld', zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag weten.
25/05 18u00  Ondermijnende kapperszaken Breda 'geknipt en geschoren' Donderdagmiddag hebben politie, gemeente, Belastingdienst en de Inspectie SZW controles gehouden bij drie kapperszaken in Breda. 'Twee zaken liggen aan de Haagdijk, een aan de Haagweg. Er zijn twee mannen aangehouden', zo heeft de politie bekendgemaakt.
25/05 17u45  Celstraffen tot 6 jaar voor terreurverdachten Vrijdag zijn door het Gerechtshof in Den Haag in zogenoemde Context-zaak 6 verdachten veroordeeld voor met terrorisme samenhangende feiten. Dit heeft het gerechtshof vrijdag bekendgemaakt/
Laatste update: vandaag om 12u45
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
26/05 13u15  Don Diablo produceert nummer ter ere van Avicii Afgelopen maand maakte Avicii een einde aan zijn leven. Velen reageerden geschokt op dit tragische nieuws en ook dj Don Diablo was zeer aangeslagen. De dj maakte vrijdagavond bekend dat hij een nummer ter ere van de overleden dj heeft geproduceerd.
26/05 12u15  Froome geconfronteerd met reuze astma-inhalator  
26/05 12u15  Kit Harrington en Rose Leslie trouwen 23 juni Kit Harrington en Rose Leslie, de twee Game of Thrones-sterren hebben een datum geprikt voor hun huwelijk. Het tweetal trouwt op 23 juni in het Noordoosten van Schotland. Dit meldde de BBC vrijdagavond.
26/05 11u45  Verkrachtingsslachtoffer met de dood bedreigd Sylvia Veld, de vrouw die eind 2016 haar aanrander en dief van haar telefoon opspoorde via de app Find my Phone, wordt nu door hem met de dood bedreigd.
26/05 10u15  Vader Anne Faber: 'dood Anne gevolg van falen hof' De vader van Anne Faber stelt in een open brief aan de Volkskrant dat de dood van zijn dochter voorkomen had kunnen worden, en dat het een gevolg is geweest van het falen van het gerechtshof, en dan vooral de voorzitter van het Hof.
26/05 09u15  Limburg getroffen door aardbeving In het zuiden van het land heeft vrijdagnacht een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving met een kracht van 3,2 had plaats om ongeveer 00.45 uur. Het KNMI heeft laten weten dat het epicentrum lag bij de Limburgse plaats Strampoy, aan de grens met België.13 
26/05 08u45  Wat voor speaker spreekt jou het meeste aan? Voor een echte muziekliefhebber is goed geluid essentieel. Er is tegenwoordig heel veel keuze op het gebied van speakers. Soorten, maten, prijs, kleur. Het loopt enorm uiteen. Metro neemt een paar van de opties met je door. 
25/05 23u15  Nabestaanden MH17 dienen klacht in bij Europees Hof Nadat de Nederlandse regering samen met Australië Rusland aansprakelijk stelde voor de crash van vlucht MH17, hebben nu ook Nederlandse nabestaanden van slachtoffers zich gemeld bij een Amerikaanse advocaat.
25/05 22u15  VS steunt Nederland en Australië bij MH17-onderzoek De Verenigde Staten hebben laten weten het besluit van de Nederlandse regering en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen, te steunen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep het Kremlin eerder al op te stoppen met liegen en opheldering te geven over de rol die het speelde bij het neerhalen van het passagiersvliegtuig.
25/05 21u15  Patricia Paay eist 4,5 ton van GeenStijl Patricia Paay eist maandagmiddag in de rechtbank in Amsterdam een schadevergoeding van 450.000 euro van onder meer GeenStijl voor het publiceren van een seksvideo van haar. Haar advocaat Johan Langelaar zegt dat naast GeenStijl ook de hoofdredacteur van de website en een redacteur gedaagd zijn, evenals de man die het filmpje aanvankelijk op Twitter zette.
25/05 20u15  Stiefbroertje (14) NikkieTutorials overleden Het veertienjarige stiefbroertje van Youtuber Nikkie de Jager, ook wel bekend als NikkieTutorials, is overleden aan de gevolgen van kanker.
25/05 19u15  Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw In Amersfoort heeft zich vrijdagmiddag een bizar incident voorgedaan. Een dertienjarige jongen werd in de Kruidvat betrapt op winkeldiefstal en ging vervolgens volledig door het lint. 
25/05 18u15  Harvey Weinstein op borgtocht vrij Harvey Weinstein kan de behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten. De rechter in New York besloot dat de filmproducent op borgtocht kan worden vrijgelaten.
25/05 17u30  Anouk snapt geen kut van haar eigen vagina Een clitoris is van binnen net zo groot als een piemel. Toen Anouk dat hoorde was ze even van slag. Waarom wist ze dat niet? Ze ging langs bij sexpert Mandy Ronda En die liet aan de hand van een pop-up penis in een kinderboek het probleem zien.
25/05 17u15  Rutte eist medewerking van Rusland in MH17-onderzoek Premier Mark Rutte sprak vrijdag na zijn wekelijks persconferentie zijn verwachting uit dat Rusland volledig zal meewerken aan het onderzoek. Het onderzoek dat moet leidden tot het berechten van de personen, verantwoordelijk voor het neerschieten van MH17.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Trump zegt dat VS productief gesprek heeft gehad met Noord-Korea over top26/05 03u30 - Nu.nl: De Amerikaanse President Donald Trump zegt dat er een productief gesprek heeft plaatsgevonden tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea om de top op 12 juni in Singapore toch door te laten gaan.
20x Spoedhulp en intensive care dreigen te verdwijnen uit het regionale ziekenhuis26/05 03u15 - Trouw: Als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanaf 1 juli actief de nieuwe richtlijnen voor de intensive care gaat controleren, dreigt voor 40 procent van de algemene regionale ziekenhuizen sluiting van deze afdeling. Voor de afdeling spoedeisende hulp zijn de gevolgen nog groter. Van de dertig regionale ziekenhuizen voldoen er 22 niet aan het nieuwe kwaliteitskader spoedzorg.
20x De sauna in Nederasselt moet zo snel mogelijk gesloten worden26/05 00u15 - Gelderlander: De eigenaren van sauna Beauty en Oase in Neder­asselt zijn nu zelf verdacht van het maken en mogelijk verspreiden van naaktbeelden van bezoekers. Een onlangs aangetroffen camera in de massageruimte was daar geïnstalleerd in opdracht van de eigenaren.
19x Braziliaans leger moet staking truckers breken26/05 04u00 - Gelderlander: De Braziliaanse president Michel Temer heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd waarmee hij het leger toestemming geeft om de blokkades van de snelwegen door stakende en protesterende vrachtwagenchauffeurs op te heffen. De acties van de boze truckers wegens de hoge dieselprijzen leggen al dagenlang belangrijke sectoren van de nationale economie plat.
19x Braziliaans leger moet staking truckers breken26/05 04u00 - De Stentor: De Braziliaanse president Michel Temer heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd waarmee hij het leger toestemming geeft om de blokkades van de snelwegen door stakende en protesterende vrachtwagenchauffeurs op te heffen. De acties van de boze truckers wegens de hoge dieselprijzen leggen al dagenlang belangrijke sectoren van de nationale economie plat.
19x Nederland steeds veiliger, maar niet overal26/05 03u15 - Gelderlander: Hoe veilig is het bij u in de buurt? Voor de zeventiende keer laat de Misdaadmeter zien hoe uw gemeente ervoor staat. Woudrichem is het veiligst, Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land.
19x Nederland steeds veiliger, maar niet overal26/05 03u15 - BN/DeStem: Hoe veilig is het bij u in de buurt? Voor de zeventiende keer laat de Misdaadmeter zien hoe uw gemeente ervoor staat. Woudrichem is het veiligst, Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land.
19x Southampton beloont Hughes voor lijfsbehoud met lang contract26/05 00u15 - AD.nl: De Engelse voetbalclub Southampton heeft manager Mark Hughes beloond met een driejarig contract. De 54-jarige trainer uit Wales slaagde erin Southampton in de Premier League te houden.
18x Exitpoll: Grote meerderheid van de Ieren stemt in met versoepelen abortuswet26/05 00u15 - Trouw: De Ieren hebben vrijdagavond voor een versoepeling van de wetgeving over abortus gestemd. Volgens de eerste exitpolls die de Irish Times bekendmaakte stemde een grote meerderheid voor: zo'n 68 procent.
18x Jong Oranje heeft geen kind aan Jong Bolivia26/05 00u00 - Gelderlander: Jong Oranje heeft in de een vriendschappelijke wedstrijd afgerekend met Jong Bolivia. De Oranjespelers onder de 21 versloegen het thuisland met 1-4.

Statistieken

Artikels:
30458
Gelezen:
17682
Aantal lezers nu:
15


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven