zaterdag 23 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 11u30
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Kardinaal: 'Rapporten kindermisbruik door priesters vernietigd' Een hooggeplaatste kardinaal zegt zaterdag dat rapporten over priesters die beschuldigd werden van kindermisbruik, soms nooit opgesteld werden. In andere gevallen zouden de documenten zelfs bewust zijn vernietigd door de top van de kerk.
23/02 11u30  Eerste files op wegen richting wintersportgebieden Op de routes richting skigebieden ontstaan zaterdagochtend de eerste files, laat de ANWB weten. Zo loopt het vast op de Fernpass tussen Duitsland en Oostenrijk en is daar sprake van een vertraging van ruim een uur.
23/02 11u30  'Slachtoffer woningoverval Drenthe gemarteld met boormachine' Een 38-jarige man die op 10 februari werd overvallen in zijn woning in het Drentse Drouwenerveen, werd door zijn drie belagers gemarteld met een boormachine. De overvallers deden zich voor als politieagenten.
23/02 11u15  'Slachtoffer woningoverval Drenthe door belagers gemarteld met boormachine' Een 38-jarige man die op 10 februari werd overvallen in zijn woning in het Drentse Drouwenerveen, werd door zijn drie belagers gemarteld met een boormachine. De overvallers deden zich voor als politieagenten.
23/02 11u00  Eerste passagier vliegt ruimte in met Virgin Galactic Het ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic nam vrijdag voor het eerst een passagier mee de ruimte in. Het ging om een testpassagier, die toekomstige betalende passagiers moet gaan trainen. Eind 2019 zullen de eerste commerciële vluchten uitgevoerd gaan worden. Een ticket kost ongeveer 220.000 euro.
23/02 09u45  Ongeveer miljoen huizen dreigen te verzakken door droge zomer Huiseigenaren van ongeveer een miljoen huizen moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. De droge zomer van vorig jaar heeft geleid tot laag grondwater en dat heeft de funderingsproblemen vergroot. Directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door tv-programma De Monitor.
23/02 09u45  Nederlander beste docent en uitgestorven schildpad leeft nog Door het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we elke week een overzicht van positief nieuws.
23/02 09u15  Nigeriaanse president Buhari brengt stem uit in verlate verkiezing De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft zaterdag zijn stem uitgebracht in de presidentsverkiezingen die eigenlijk een week eerder zouden zijn. De stembusgang werd toen op het laatste moment een week uitgesteld omdat er problemen met de organisatie zouden zijn geweest.
23/02 09u00  Nigeriaanse president brengt stem uit in verlate verkiezing De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft zijn stem uitgebracht in de presidentsverkiezingen die eigenlijk een week eerder zouden zijn. De stembusgang werd een week geleden op het laatste moment een week uitgesteld, omdat er problemen met de organisatie zouden zijn geweest.
23/02 08u45  Voor seksueel misbruik aangeklaagde R. Kelly meldt zich bij politie Chicago R. Kelly heeft zich volgens Variety vrijdagavond bij een politiebureau in Chicago gemeld. De planning is dat de Amerikaanse r&b-artiest zaterdag verhoord zal worden.10 
23/02 08u45  Diplomaat Kelly Craft door Trump genomineerd als VN-ambassadeur De Amerikaanse president Donald Trump heeft diplomaat Kelly Knight Craft voorgedragen als nieuwe ambassadeur voor de Verenigde Naties, zo heeft hij vrijdag via Twitter bekendgemaakt.
23/02 08u30  'Meer meldingen over verzakkende woningen als gevolg van droge zomer' Door de extreem droge zomer van 2018 worden fors meer meldingen van verzakkende woningen gedaan, zegt het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in het televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV. KCAF stelt dat een miljoen huizen van voor 1970 risico lopen. Vanuit 83 gemeenten komen meldingen over serieuze verzakkingen.10 
23/02 08u15  Venezolaanse interim-president schendt reisverbod, Maduro riskeert weer sancties De Venezolaanse interim-president Juan Guaidó verscheen vrijdag bij een benefietconcert voor Venezolanen in buurland Colombia. Het doel van dit concert was om 100 miljoen dollar (zo'n 88 miljoen euro) op te halen voor humanitaire hulp aan de inwoners van Venezuela.10 
23/02 08u15  Kenniscentrum: Meer meldingen over verzakkende woningen door droge zomer Door de extreem droge zomer van 2018 worden fors meer meldingen van verzakkende woningen gedaan, zegt het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in het televisieprogramma De Monitor van KRO-NCRV. KCAF stelt dat een miljoen huizen van voor 1970 risico lopen. Vanuit 83 gemeenten komen meldingen over serieuze verzakkingen.12 
23/02 08u00  Venezolaanse interim-president schendt reisverbod, Maduro riskeert nieuwe sancties De Venezolaanse interim-president Juan Guaidó verscheen vrijdag bij een benefietconcert voor Venezolanen in buurland Colombia. Het doel van dit concert was om 100 miljoen dollar (zo'n 88 miljoen euro) op te halen voor humanitaire hulp aan de inwoners van Venezuela.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Gezellig: dampen op je trouwfoto Opvallende trend: poseren voor je trouwfoto terwijl je staat te dampen, of ‘vapen’. Ja, het gebeurt: stelletjes vieren hun speciale dag steeds vaker met een ‘vape wedding picture’.
23/02 11u15  Auto in tweeën gesplitst na ongeluk In Valthe in de provincie Drenthe is vrijdagnacht een auto in twee stukken gesplitst na een eenzijdig ongeval. De 22-jarige bestuurder is afgevoerd naar het ziekenhuis, de politie onderzoekt het ongeluk.
23/02 11u15  Kloof tussen rode lampen en designpandjes splijt de Wallen Deining op de Wallen. ’Sluit alle peeskamertjes’, roepen linkse partijen. ’Haal raamprostitutie terug naar de stegen’, pareert Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal, boos over de ’stigmatisering’ van de wijk. Vanuit het gapend gat tussen de strijdende kampen meldt socioloog Laurens Buijs: het wordt hoog tijd om weer gezamenlijk trots te zijn op ’s lands bekendste rosse buurt. „Politici misbruiken de prostituees.”
23/02 10u15  Vechtmachine VS stopte Duits geweld in Ardennen Hitlers laatste massale offensief aan het westelijk front werd een grote mislukking. Maar de overwinning in de Slag om de Ardennen, dit jaar 75 jaar geleden, kregen de geallieerden allesbehalve cadeau. De Belgische en Luxemburgse Ardennen maken zich op voor een historisch herdenkingsjaar, zeker gezien het feit dat er nog maar een handjevol veteranen in leven is.
23/02 10u15  ‘Feyenoord is nauwelijks bezig met PSV’ Een topper tussen PSV en Feyenoord en een nu al beladen duel tussen ADO Den Haag en Ajax. Dit Eredivisieweekend belooft spektakel op te leveren. Valentijn Driessen blikt vooruit in Kick-Off.
23/02 09u45  ‘NPO is broeinest van geldverspilling’ In De Kwestie: kunnen we zonder publieke omroep?10 
23/02 09u45  Vader Theo van Gogh overleden Johan van Gogh, de vader van de vermoorde cineast Theo van Gogh, is donderdag overleden. Zijn familie heeft dat zaterdag bekendgemaakt in een overlijdensadvertentie in NRC. Hij was 96 jaar.
23/02 09u30  2,2 miljoen kijkers voor finale The Voice Voor de finale van het negende seizoen van The Voice of Holland hebben vrijdagavond 2,2 miljoen mensen hun tv aangezet. Zij zagen hoe Dennis de liveshow won en er met het felbegeerde beeldje vandoor ging.
23/02 09u00  Syrische geleerde en moslim: ’Waarom verdedigt Europa zich niet tegen islamisering?’ Bassam Tibi is niets minder dan een levend monument. Zonder de Syrische geleerde, die op z’n 18e vanuit Damascus de wereld introk, zou de islamologie – de kennis over de (cultuur van de) islam – niet bestaan. Tibi, die meer dan vijftig boeken schreef, is een gelovige moslim, die ongemakkelijke vragen stelt. „Waarom verdedigen de Europeanen zich niet tegen de islamisering? Jullie zijn sukkels.”
23/02 08u15  Extreem geweld met boor bij ‘bitcoinroof’ In Drenthe is de politie al bijna twee weken bezig met een groot onderzoek naar een woningoverval. Verslaggever Mick van Wely vertelt over het extreme geweld dat daarbij werd gebruikt.13 
23/02 08u15  Paspoort-fraude met lookalikes in opkomst Paspoorten zijn tegenwoordig zo moeilijk na te maken, dat mensensmokkelaars liever mensen zo vermommen, dat ze op de personen op echte identiteitsbewijzen lijken. Marechaussees op Schiphol plukken elke dag wel een man of tien uit de rij die deze truc lijken toe te passen. In gesprek met een van deze marechaussees, blijkt hun speurwerk opvallend ouderwets te gebeuren.12 
23/02 08u15  Hightech gezichtsherkenning duurt te lang Het herkennen van gezichten blijkt in de praktijk vooral handmatig mensenwerk te zijn. Dat viel op bij het bezoek aan de Koninklijke Marechaussee. Geen hightech, geen geavanceerde computersystemen. Op de vraag waarom, kwam het ontnuchterende antwoord: ’Als al gebruik gemaakt wordt van gezichtsherkenningssoftware van de politie, duurt het gemiddeld anderhalve week voordat de resultaten terug zijn in de Koningin Máxima-kazerne bij Schiphol.’ Het is CSI, maar dan heel traag.12 
23/02 07u45  ANWB verwacht zwarte zaterdag in Franse Alpen Vakantiegangers die zaterdag vertrekken naar de skigebieden in de Franse Alpen, moeten rekening houden met lange files.11 
23/02 07u00  ’Miljoen huizen dreigen te verzakken’ Door de extreem droge zomer dreigen voor een miljoen huizen funderingsproblemen. Het regent meldingen van verzakkingen, zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in tv-programma De Monitor (KRO-NCRV).10 
23/02 07u00  Politie gebruikt skibox-camera als wapen tegen appende automobilist Wie dacht dat alleen wintersporters met een skibox op het dak rijden heeft het mis. De politie Midden-Nederland rijdt ook met een aantal onopvallende wagens met deze koffers rond. Niet om lange latten in te vervoeren, maar om met een ingebouwde camera in auto’s te gluren om te zien of de bestuurder op zijn telefoon kijkt.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
22/02 21u45  Energienota: Rutte baalt van de verwarring Lees meer >
22/02 16u45  ?Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee?? Een verdachte die een afspraak maakt met het Openbaar Ministerie over zijn straf: dat wordt binnenkort mogelijk in Nederland als het aan OM-topman Gerrit van der Burg ligt. De Volkskrant bericht over dit plan van het Openbaar Ministerie. Uitgangspunt is dat de verdachte en het Openbaar Ministerie samen tot een concept-uitspraak komen met daarin ook … Continued The post ‘Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee…’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/02 16u45  Hoe klimaatfanatici ?vliegschaamte? proberen aan te wakkeren Lees meer >
22/02 14u15  ?Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee om procedures te versnellen? Een verdachte die een afspraak maakt met het Openbaar Ministerie over zijn straf: dat wordt binnenkort mogelijk in Nederland als het aan OM-topman Gerrit van der Burg ligt. De Volkskrant bericht over dit plan van het Openbaar Ministerie. Uitgangspunt is dat de verdachte en het Openbaar Ministerie samen tot een concept-uitspraak komen met daarin ook … Continued The post ‘Handjeklap OM en criminelen over strafmaat is goed idee om procedures te versnellen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/02 14u15  De Spanjestrijders van toen versus de IS-beulen van nu We hadden de terugkeer van de IS-strijders met Nederlandse nationaliteit kunnen zien aankomen, schrijft Philip van Tijn. Maar we hebben ons er onvoldoende op voorbereid. Van 1936-1939 woedde de Spaanse Burgeroorlog. Generaal Francisco Franco, een ultrarechtse ijzervreter, wilde de democratische regering van de Republiek omverwerpen en een dictatuur vestigen die ‘de orde in Spanje’ zou … Continued The post De Spanjestrijders van toen versus de IS-beulen van nu appeared first on Elsevierweekblad.nl.
22/02 12u00  Scapino Ballet biedt ontsnapping aan dagelijkse hectiek Lees meer >
22/02 09u30  ?Weigeren hand te schudden is een bewuste belediging? Een lid van de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag weigert om mannelijke collega?s de hand te schudden. Het levert ergernis op in Den Haag. Wij vroegen u of je als volksvertegenwoordiger gewoon een hand moet schudden. Hierbij enkele reacties. In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die … Continued The post ‘Weigeren hand te schudden is een bewuste belediging’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/02 22u00  Veiling koninklijke Rubens leidt tot Commissie Pechtold De veiling van een tekening van Rubens uit de collectie van prinses Christina krijgt een staartje. De tekening leverde ruim 6 miljoen euro op bij Sotheby’s in New York. Oud-D66-voorman Alexander Pechtold is gevraagd te onderzoeken of er in de toekomst een stokje voor dergelijke verkopen kan worden gestoken. Wat gaat Alexander Pechtold doen? Minister … Continued The post Veiling koninklijke Rubens leidt tot Commissie Pechtold appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/02 15u15  ?Volksvertegenwoordiger? Dan gewoon een handje geven?? Lees meer >
21/02 15u15  Het PBL, hoe geloofwaardig is dat eigenlijk? Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ligt onder vuur na kritiek vanuit de Tweede Kamer. Die volgt op schimmigheid rond rekenmodellen en een blunder bij het berekenen van de energierekening. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt meldde woensdag dat het rekenmodel voor elektrische auto’s niet controleerbaar is. In antwoorden op Kamervragen over de voorspelling van de verkoop van … Continued The post Het PBL, hoe geloofwaardig is dat eigenlijk? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
21/02 13u00  ?Volksvertegenwoordiger? Dan gewoon een handje geven ?? Lees meer >
21/02 10u45  ?Russisch gas boycotten? Dan eerst een ?offer we cannot refuse? VS!? Lees meer >
20/02 20u15  Macron belooft harde maatregelen na week vol antisemitisme De Franse president Emmanuel Macron kondigt harde maatregelen aan na een week van opgelaaid antisemitisme, waartegen duizenden Fransen in de hoofdstad Parijs en andere steden demonstreerden. De afgelopen week is in Duitsland, Engeland en ook in Nederland het debat over Jodenhaat weer opgelaaid. Frankrijk: filosoof uitgescholden, Joodse graven beklad Beelden van een demonstratie van de … Continued The post Macron belooft harde maatregelen na week vol antisemitisme appeared first on Elsevierweekblad.nl.
20/02 16u45  ?Nederland moet afzien van Russisch gas? De Tweede Kamer debatteert vanavond over de Amerikaanse oproep om Russisch gas te boycotten. In december opperde Pete Hoekstra, ambassadeur in Nederland namens het Witte Huis, dat Nederland om geopolitieke redenen geen gebruik moet maken van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2, die momenteel wordt aangelegd. Hoekstra herhaalt zijn pleidooi vandaag in gesprek met het … Continued The post ‘Nederland moet afzien van Russisch gas’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
20/02 12u00  ?Ik moet de leraar nog zien die over de Armeense genocide gaat vertellen? Lees meer >
Laatste update: vrijdag 22 februari 2019, 21u45
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
23/02 09u45  Staatssecretaris gaat volledig elektrisch rijden: 'Chauffeur heeft nog wat stress' Een primeur voor het kabinet. Stientje van Veldhoven is overstag gegaan en krijgt als eerste staatssecretaris een volledig elektrische dienstauto. "Ik vind het fantastisch om elektrisch te rijden en mijn chauffeur ook. Al had hij in het begin best een beetje stress",
22/02 21u00  Volkswagen boekte in 2018 recordwinst van 12 miljard euro Volkswagen heeft in 2018 een winst van ruim 12 miljard euro geboekt, dat meldt het autoconcern. Dit is zes procent meer dan het jaar ervoor.
22/02 19u30  Komt er een forse schadeclaim voor Nike? Sportmerk Nike kan mogelijk een flinke schadeclaim verwachten nadat de Amerikaanse college-basketballer Zion Williamson een knieblessure opliep bij een basketbalwedstrijd van Duke University tegen hun aartsrivaal North Carolina. Op het moment dat hij zijn voet neerzette om te draaien, viel zijn linkerschoen uit elkaar.
22/02 18u45  Gert-Jan Segers in actie voor uitgebluste jongeren: 'Ik hoor thuis heftige verhalen' Dat er veel uitgebluste jongeren zijn, moet ook de politiek zich aanrekenen. Dat vindt CU-leider Gert-Jan Segers. Daarom komt hij in actie voor de millennials. "Thuis aan de keukentafel hoor ik de heftigste verhalen van mijn drie dochters. Ik zie voor mijn eigen ogen een overbelaste generatie opgroeien."
22/02 16u45  Premier baalt van blunder energienota, maar gaat niets compenseren Premier Rutte 'baalt' van de verwarring die is ontstaan over geschatte hoogte van de energierekening. Ten onrechte hield het kabinet vol dat die niet zo sterk zou stijgen. "Het is fout gegaan", zegt Rutte. Maar hij wil vooralsnog niets van compensatie weten.
22/02 16u15  Bouwvakkers denken hond van ijs te redden: 'Bleek een wolf' Drie bouwvakkers in Estland waren aan het werk toen ze gisteren opeens een hond hulpeloos in een ijskoude rivier zagen zwemmen. Ze kwamen in actie om de hond te redden, althans, ze dachten dat het een hond was.
22/02 16u00  Bouwvakkers denken hond van ijs te redden: 'Het bleek een wolf te zijn' Drie bouwvakkers in Estland waren aan het werk toen ze gisteren opeens een hond hulpeloos in een ijskoude rivier zagen zwemmen. Ze kwamen in actie om de hond te redden, althans, ze dachten dat het een hond was.
22/02 15u15  Chauffeur verliest zijn complete lading: weg vol met 11 kuub beton Een betontrommel is vanmiddag van een wagen afgebroken. Hierdoor is de lading uit de trommel gestroomd en ligt de Geldropseweg in Eindhoven bezaaid met het goedje. "We hebben nog nooit zoiets meegemaakt."
22/02 13u45  Betonwagen verliest zijn complete lading: weg vol met 11 kuub cement Een cementtrommel is vanmiddag van een betonwagen afgebroken. Hierdoor is de lading uit de trommel gestroomd en ligt de Geldropseweg in Eindhoven bezaaid met cement. "We hebben nog nooit zoiets meegemaakt."
22/02 13u30  ADO-fans houden huis in Amsterdam, Dokwerker beklad In Amsterdam hebben ADO-aanhangers diverse plekken beklad met geel-groene verf, waaronder het standbeeld De Dokwerker. ADO Den Haag speelt zondag tegen Ajax.
22/02 12u45  Vervelende week voor Wiebes: na blunder energierekening nu fout bij KNMI Een vervelende week voor minister Eric Wiebes. Na de verkeerde voorspelling over de stijgende energierekening, moet hij zich vandaag verantwoorden over foute KNMI-metingen van de Groningse aardbevingen. "Heel vervelend", erkent Wiebes. "Dit zorgt mogelijk voor nieuwe onzekerheid onder bewoners."
22/02 12u00  Politie onderzoekt onwelwording Nederlands meisje (6) skilift De Franse politie onderzoekt hoe een Nederlands meisje (6) gisteren buiten bewustzijn is geraakt in een skilift in het Franse Châtel. In eerste instantie ging de politie ervan uit dat het kind bekneld zat tussen de veiligheidsstang en een deel van het frame. Na het bestuderen van beeldmateriaal blijkt dat dit niet is vast te stellen.
22/02 11u00  Te veel druk voor millennials? 'Niet zeuren, maar aan de slag' Ze moeten presteren, ze moeten leuke dingen doen en ze moeten gelukkig zijn. Millennials ervaren veel druk. Maar hebben ze het echt zo zwaar? Of kunnen ze gewoon weinig hebben? “Ze moeten niet zeuren, maar aan de slag”, zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie.
22/02 10u30  20 jaar cel geëist in hoger beroep tegen Mark de J. voor moord Everink Tegen voormalig tenniscoach Mark de J. is voor het doden van zakenman Koen Everink in een hoger beroep twintig jaar cel geëist. Everink werd in maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven.
22/02 09u45  Verpleger vervolgd voor vier 'insulinemoorden', hij kon ongehinderd zijn gang gaan Bij alle zorginstellingen waar de zogenoemde 'insulinemoorden' zijn gepleegd, waren tekortkomingen. Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het Openbaar Ministerie verdenkt Rahiied A. ervan dat hij elf patiënten insuline heeft toegediend, van wie er vier om het leven kwamen.
Laatste update: vandaag om 9u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Rokende vrouw bedreigt treinconducteur met mes De politie heeft vannacht een 33-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden. Zij wordt ervan verdacht een conducteur in de trein te hebben bedreigd met een mes. Hij had haar aangesproken omdat ze rookte. De vrouw zat rond 01.30 uur vannacht in de trein van Dordrecht naar Roosendaal, meldt Omroep Brabant. De conducteur zag dat ze rookte, liep naar haar toe en vroeg om een vervoersbewijs. In plaats van dat ze dat liet zien, stond de vrouw op. Ze duwde de conducteur en zijn collega aan de kant en liep naar een andere coupé. Toen de NS-mensen daar aankwamen, stond de vrouw met een mes in haar handen. Dat hield ze dreigend voor het gezicht van de conducteur. Het lukte de conducteur en zijn collega om de vrouw te overmeesteren. Op station Roosendaal droegen ze haar over aan de politie. Die bleek haar te kennen vanwege verward gedrag. Ze is aangehouden.
23/02 11u15  Anti-Oscars uitgereikt: meeste Razzies voor Holmes & Watson De Sherlock Holmes-parodie Holmes & Watson is de grote 'winnaar' geworden bij de uitreiking van de Golden Raspberry Awards, beter bekend als de Razzies. Deze prijzen voor de slechtste films van het jaar worden traditiegetrouw verdeeld vlak voor de Oscars. De belangrijkste filmprijzen van Hollywood worden morgen uitgereikt. Holmes & Watson, met het komische succesduo Will Ferrell en John C. Reilly, werd na verschijning in de bioscoop al door de Amerikaanse filmpers de grond in geschreven. De film won de Gouden Framboos voor slechtste film, slechtste regie, slechtste mannelijke bijrol (Reilly) en slechtste namaak. Ook de Amerikaanse president Donald Trump kreeg twee beeldjes. Voor zijn rol in de documentaires Fahrenheit 11/9 en Death of a Nation werd hij uitgeroepen tot slechtste acteur. De organisatie riepen hem en 'zijn zichzelf in stand houdende kleinzieligheid' ook uit tot slechte filmkoppel. Trumps adviseur en woordvoerder Kellyanne Conway kreeg de prijs voor slechtste vrouwelijke bijrol. Voor Melissa McCarthy was het een avond met twee gezichten. Ze kreeg de prijs voor slechtste actrice voor haar rol in de vunzige Muppet-film The Happytime Murders. Maar ze won ook in de categorie voor veelvuldig genomineerde Razzie-sterren die zichzelf met een onverwacht goede rol revancheerden. Dat was voor de film Can You Ever Forgive Me?, waarin ze een aan lager wal geraakte schrijfster speelt die literaire brieven vervalst. Daarmee verdiende ze een Oscarnominatie. Zo werden de prijswinnaars bekendgemaakt:
23/02 11u15  Spanjaard (26) vermoordt zijn moeder en eet haar op, samen met zijn hond In Madrid is een man van 26 opgepakt die wordt verdacht van moord en kannibalisme. Volgens de politie heeft de Spanjaard toegegeven dat hij zijn moeder heeft gedood en haar in kleine stukjes heeft gesneden. Die at hij op en voerde hij aan zijn hond. In de koelkast en het appartement van de man vond de politie plastic bakjes met daarin resten van de moeder. Een van de agenten die het huis doorzochten was zo geschokt, dat hij kokhalzend naar buiten rende voor wat frisse lucht. De Spaanse politie zette een video van de opgepakte man op Twitter: De zaak kwam aan het rollen nadat een vriend van de moeder naar de politie was gestapt. Hij had Maria Soledad Gómez (66) al een maand niet gezien, terwijl ze een vrouw van vaste patronen was. Elke dag kocht ze haar krantje en dronk ze wat in een tapasbar in de buurt. De vriend kon niet geloven dat ze was vertrokken zonder iets te zeggen. De politie belde aan bij het huis van Gómez. Zoon Alberto maakte een nerveuze indruk en omdat hij onduidelijke verklaringen gaf voor de afwezigheid van zijn moeder, deed de politie huiszoeking. Daarbij doken de gevulde tupperwarebakjes op en gaf de zoon het kannibalisme toe. Hotelschool In de buurt en bij de politie was bekend dat de zoon zijn moeder herhaaldelijk had mishandeld. De vrouw had daarvan zeker twaalf keer melding gemaakt bij de politie. Haar man, een meubelmaker, overleed vijftien jaar geleden. De zoon studeerde aan een hotelschool in Madrid en stond bekend als een zwijgzame eenling. Bij het uitlaten van zijn hond droeg hij altijd een integraalhelm. Hij wordt vandaag voorgeleid aan een onderzoeksrechter.
23/02 10u45  Nigeria nu echt naar de stembus, maar voor jongeren weinig te kiezen Nigeria kiest vandaag een nieuwe president. Vorige week werden de verkiezingen nog uitgesteld, enkele uren voordat de stembureaus open zouden gaan. Die kiescommissie kon de kwaliteit van de stembusgang niet garanderen. Vanochtend gingen de stembureaus alsnog open en inmiddels staan er op veel plekken rijen met kiezers. De vrees is wel dat de opkomst lager wordt dan dat hij vorige week zou zijn. 'Mensen moeten terugreizen naar hun kiesdistrict en daar moeten ze geld aan uitgeven', vertelt correspondent Bram Vermeulen. 'Vorige week hoorden ze vijf uur van te voren dat de verkiezingen helemaal niet doorgingen. Veel kiezers hebben hun geld nu dus uitgegeven en kunnen zich de reis een tweede keer gewoonweg niet veroorloven.' Explosies De verkiezingen verlopen tot nu toe relatief rustig. Wel zijn in enkele steden geweerschoten gehoord. In de stad Maiduguri werden ook explosies gehoord, maar volgens de politie was dat vanwege 'veiligheidsredenen' en ging het niet om een aanval. Maiduguri ligt in een grbied waar Boko Haram aanwezig is. De terreurgroep heeft mensen gewaarschuwd om niet te gaan stemmen. Ondanks de 73 namen op de kieslijst, lijken de presidentsverkiezingen vooral een strijd te worden tussen twee kandidaten: zittend president Muhammadu Buhari (76) en oppositieleider en Atiku Abubakar (72). Buhari kwam in 2015 aan de macht. Vermeulen: 'Hij was dé kandidaat die weer discipline zou terugbrengen naar Nigeria. Hij zou een einde maken aan de corruptie, aan de verspilling van al die ambtenaren en regeringsleiders. Dat heeft hij ook echt wel geprobeerd, maar het economische tij zat hem tegen.' Buhari werd uiteindelijk ziek en was lange tijd afwezig. 'Een groot deel van zijn ambtstermijn heeft hij doorgebracht in een ziekenhuis in Londen. Daar hebben veel mensen naar gekeken met de gedachte van 'wat is dit nou weer?'.' Toen Buhari terugkeerde, ontstond zelfs het gerucht dat hij een kloon was en niet de echte president. De keuze voor zijn rivaal Abubakar is volgens Vermeulen voor veel Nigerianen ook lastig. 'Dat is een miljardair die al eens vice-president is geweest. Hij voert nu campagne met de slogan let's make Nigeria work again, maar zijn naam wordt in verband gebracht met allerlei corruptieschandalen, dus ja, wie wil je kiezen?' Dure campagnes Voor veel jonge stemmers is het een onmogelijke keuze. Meer dan de helft van de kiezers is onder de 32. Zij voelen zich volgens Vermeulen niet vertegenwoordigd. 'Er doen wel jongere mensen mee aan de verkiezingen, maar die hebben het geld niet om campagne te voeren.' Dat een verkiezingscampagne in Nigeria een dure grap is, heeft Vermeulen met eigen ogen gezien. 'Buhari kwam campagne voeren in Lagos en daar werd kip uitgedeeld aan iedereen die naar het stadion kwam om naar hem te luisteren. Toen de kip op was, liep het stadion weer leeg.' 'Ook zijn er voorbeelden van kandidaten die bij de gouverneursverkiezingen gewoon geld uit het raam van hun auto gooiden naar de mensen op straat', vertelt Vermeulen. 'Je moet dus hele volle zakken hebben om campagne te voeren in het land met 190 miljoen inwoners en dat hebben de jongeren simpelweg niet.'
23/02 10u30  Minderjarige asielzoekers te lang in detentiecentra, erkent Harbers Alleenstaande minderjarige asielzoekers worden in afwachting van hun uitzetting te lang vastgehouden in detentiecentra. Staatssecretaris Harbers van Asiel meldt aan de Tweede Kamer dat deze minderjarigen in 2018 gemiddeld gemiddeld 21 dagen vastzaten. Daarmee wordt de geldende termijn met 7 dagen overschreden. Volgens Harbers wordt geprobeerd de gevangenschap van minderjarigen zo kort mogelijk te houden, maar staat daar tegenover dat het vertrek zeer zorgvuldig georganiseerd moet worden. De staatssecretaris geeft daarbij als voorbeeld het regelen van goede opvang in het land waar de minderjarige naartoe wordt uitgezet. Het grootste deel van de alleenstaande minderjarige asielzoekers zit vast in de Gesloten Gezinsvoorziening (GGV) in Zeist. In 2018 wachtten tientallen minderjarigen op uitzetting. De GGV is volgens het kabinet een kindvriendelijke instelling, zonder celbeleving. Vreemdelingenbewaring Het aantal meerderjarige asielzoekers dat wacht op uitzetting is veel groter. In 2017 zaten ruim 3000 asielzoekers om die reden in vreemdelingenbewaring (over 2018 zijn nog niet alle cijfers beschikbaar). Habers schrijft dat deze vorm van gevangenschap een uiterste middel is dat alleen wordt ingezet als uitzetting snel mogelijk is. Er zijn ook 'minder dwingende' maatregelen te nemen om asielzoekers te laten vertrekken. Het gaat dan om detentiecentra waar meer vrijheid geldt of hulp bij terugkeer in combinatie met een meldplicht. Desondanks schrijft de staatssecretaris aan de Kamer dat deze maatregelen vooralsnog niet tot veel succes hebben geleid. 'Vreemdelingenbewaring levert relatief en absoluut meer aantoonbaar vertrek op', aldus Harbers. Vorig jaar concludeerde Amnesty International dat asielzoekers die moeten worden uitgezet, te lang opgesloten zitten in detentiecentra. Ook is het regime er onnodig streng, schreef de organisatie.
23/02 10u15  Hoe de crisis in Venezuela ook de fruitmarkt van Curaçao treft De nieuwe rol die Curaçao van Nederland toebedeeld heeft gekregen in het conflict tussen de VS en Venezuela, voelt voor veel inwoners van het eiland onwennig aan. Het trotse gevoel van de een om een hub voor humanitaire hulp te zijn, staat in schril contrast tot de angst van de ander. Angst om meegezogen te worden in een militair conflict. Als reactie op de beschikbaarheid van Curaçao om hulpgoederen op te slaan voor transport naar Venezuela, heeft Maduro een grensblokkade ingesteld. Dat was één van de gevolgen waar Curaçao al bang voor was. Vorig jaar ging de grens ook even dicht, toen Maduro de export van goud naar Aruba en Curaçao wilde tegengaan. Daardoor verdween de drijvende Venezolaanse fruitmarkt. De beschikbaarheid van groente en fruit, dat al honderd jaar wordt gebracht vanuit Venezuela, leed er niet echt onder, de prijzen wel. Een scenario dat nu weer dreigt. Morele plicht De man of vrouw in de straat vindt door de bank genomen dat hulp geven een morele plicht is, maar dat Curaçao te klein is om de lasten van de wereld te dragen. 'We hebben zelf veel armoede', wordt gezegd en: 'Laat Amerika en Nederland hulp geven zonder Curaçao daarbij te betrekken'. Of zoals een Curaçaose man bij de drijvende Venezolaanse fruitmarkt zegt: 'Ik koop hier altijd fruit, zo help ik'. Correspondent Dick Drayer nam een kijkje op de drijvende fruitmarkt, dé ontmoetingsplek van Curaçaoënaars en Venezolanen, en peilde hun mening: Door de crisis in Venezuela zijn op Curaçao ook de inkomsten uit toerisme en de olie-industrie enorm afgenomen. Sinds een jaar wordt op elke tanker met Venezolaanse olie die de haven van Willemstad binnenvaart beslag gelegd. De eigenaar van al die olie is het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA, dat geen rooie cent meer heeft. De raffinaderij van PdVSA ligt al bijna een jaar plat. Toerisme uit Venezuela is niet meer mogelijk, vanwege de hyperinflatie, waardoor de gewone man niet meer aan dollars kan komen. Curaçao onderkende dit probleem al vroeg en verlegde de toeristische marketingactiviteiten naar de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. De Venezolaanse toerist is meer dan welkom, maar niet meer nodig. Vluchtelingen Venezolanen komen, nadat Maduro het stokje overnam van de nog immer aanbeden Hugo Chavez, niet meer als toerist, maar als vluchteling of migrant. 15.000 zijn er nu, schat Curaçao en dat op een bevolking van 160.000 inwoners. Zo'n 4000 Venezolanen wonen hier al jaren, maar de rest is nieuw en illegaal. Het is een probleem dat Curaçao vooral aan zichzelf te wijten heeft omdat het geen beleid heeft ontwikkeld om de instroom van mensen te reguleren. Voeg daarbij het repressieve uitzetbeleid en de meeste Venezolanen kiezen ervoor om ongezien binnen te komen. Maduro halsstarrig De sluiting van de grenzen met Venezuela heeft op de vluchtelingenproblematiek wel onmiddellijk effect. Niet voor de instroom, want voor mensen die vluchten is een grens niet van belang. Maar wel voor het uitzetbeleid. De overheid kan niemand meer terugsturen en heeft slecht beperkte capaciteit om illegale Venezolanen op te sluiten in afwachting van hun uitzetting. De barakken van de gevangenis in Koraal Specht lopen daarom snel vol. Vandaag is de grote dag van Guaidó, de zelfverklaarde president van Venezuela. Hij wil met een grote humanitaire actie vanuit Brazilië, Colombia en Curaçao laten zien dat de wereld achter hem staat. Vooralsnog heeft dat vooral geleid tot een nog halsstarriger houding van zijn rivaal Maduro. De kans dat de zittende president de grenzen weer opengooit is daarom klein. Curaçao zit daarom nog even in de spotlights van de wereldpolitiek én moet opnieuw afscheid nemen van haar geliefde Venezolaanse fruitmarkt.
23/02 09u45  'Overvallers martelden man Drenthe met boormachine' Een inwoner van het Drentse Drouwenerveen is bij een overval eerder deze maand gemarteld met een boormachine, schrijft het Dagblad van het Noorden. Er zou in zijn buik en zijn knieën zijn geboord. De politie wil niet inhoudelijk reageren op het martelverhaal, omdat het mogelijk om daderinformatie gaat, zegt de krant. De overval op een woonboerderij was op de avond van zondag 10 februari. Twee dagen later besteedde Opsporing Verzocht er aandacht aan. Daarin werd gezegd dat de overvallers met z'n drieën waren. Ze spraken Nederlands met mogelijk een Noord-Afrikaans accent en waren ongeveer 1.70 meter lang. Ze hadden zich verkleed als leden van een arrestatieteam, compleet met kogelwerende vesten, vuurwapens en bivakmutsen. Nadat ze de voordeur hadden geforceerd, werd de bewoner een uur lang zwaar mishandeld. Zijn 4-jarige dochtertje was daar getuige van. Het zwaargewonde slachtoffer is nog diezelfde avond naar het ziekenhuis gebracht. Op het moment van uitzending van Opsporing Verzocht was hij weer aanspreekbaar. Voor het dochtertje was opvang geregeld. Over het motief van de overvallers is niets bekendgemaakt. Voor zover bekend hebben ze niets uit de woning meegenomen. Het Dagblad van het Noorden schrijft dat het 38-jarige slachtoffer mogelijk veel geld heeft verdiend met de handel in cryptomunten. Hij zou ook een huis in Italië hebben. Volgens buren stonden er geregeld auto's met Poolse en Bulgaarse kentekens bij het huis. In Opsporing Verzocht werden getuigen gezocht die die avond een Audi A6 in de buurt van de woning hadden gezien. Volgens de krant hebben zich na die uitzending vijftien getuigen gemeld.
23/02 09u30  Marokko's mysterie: waar is de vrouw van de koning? Het wordt wel een van de grootste mysteries in Marokko genoemd: de verdwijning van de vrouw van koning Mohammed VI. Al bijna twee jaar is prinses Lalla Salma niet meer gezien. Sinds eind 2017 verschijnt ze niet meer bij openbare gelegenheden. Dit weekend komen de Britse prins Harry en hertogin Meghan op bezoek in Marokko, ook zij zullen vrijwel zeker de prinses niet te zien krijgen. Waar is zij toch gebleven? Lalla Salma, de eerste vrouw van een koning die in de publiciteit verscheen Even terug naar 1999. Koning Mohammed leerde de vrijgevochten Lalla Salma kennen op een feest. Zijn keuze voor het burgermeisje dat werkte als ict'er was verrassend, maar werd toegejuicht. Tot dan toe mocht de vrouw van een Marokkaanse koning niet in het openbaar verschijnen, zelfs foto's waren ongebruikelijk. Mohammed VI brak met die traditie. De prinses werd ook geregeld alleen gezien bij ceremoniële verplichtingen, zoals de inhuldiging van Willem-Alexander, of voor haar werk voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Salma, die nu 40 is, is erg geliefd bij het Marokkaanse volk. Ze ging gekleed in elegante Franse couture, droeg haar enorme bos rode krullen met trots en maakte indruk met een toespraak voor de VN over vrouwenrechten. In 2014 werd ze verkozen tot 'meest inspirerende vrouw in de Arabische wereld'. Salma verdwijnt Fast forward naar oktober 2017: het laatste moment dat Salma in het openbaar werd gezien. Daarna is ze compleet uit de spotlights verdwenen. Juist omdat zij de eerste vrouw van de koning was die ooit in het openbaar verscheen, is het extra opvallend dat ze dat nu niet meer doet. De Marokkaanse media zwijgen angstvallig, maar dat geldt niet voor Spaanse collega's. Vorig jaar schreven zij al dat de koning en zijn prinses gescheiden zijn. Dat bericht kwam een week nadat de koning een hartoperatie had ondergaan in Parijs. Prinses Salma was opmerkelijk genoeg afwezig terwijl de rest van de familie aan zijn bed stond. Het Marokkaanse koningshuis geeft zelf geen enkel commentaar: niets wordt bevestigd, niets ontkend. Scheiden is toegestaan in Marokko en koning Mohammed VI maakte zelf in 1999 per wet een einde aan gedwongen huwelijken en huwelijken met meerdere vrouwen. Maar scheiden voor iemand met zo'n voorbeeldfunctie blijft ongebruikelijk. Erover praten is taboe, zegt correspondent Willemijn de Koning. 'Toen de vraag over zijn scheiding gesteld werd aan een woordvoerder voelde men zich echt in verlegenheid gebracht.' Staatsbezoeken zonder Salma Begin deze maand was prinses Salma niet aanwezig bij een staatsbezoek van de Spaanse koning Filipe en koningin Letizia. En dat viel op: bij eerdere bezoekjes leidde Salma Letizia rond in Marokko en leken ze het heel goed met elkaar te kunnen vinden. En dus kwam de geruchtenmolen over haar mysterieuze 'verdwijning' weer op gang. Haar schoonzus, prinses Lalla Meryem, vervulde de rol van first lady bij dit staatsbezoek. Harry en Meghan zullen haar waarschijnlijk ook te zien krijgen dit weekend. Toch werden er in de Marokkaanse media weer geen vragen gesteld over Salma 's afwezigheid. Of dat dit weekend, met het bezoek van Harry en Meghan, wel wordt gedaan is nog maar de vraag. Waarom weten we niets? Over Lalla Salma en de koning wordt ondertussen volop gespeculeerd: een scheiding is dus een mogelijkheid en het gerucht gaat ook dat Salma een villa heeft gekocht op het Griekse eiland Kea. Onthullen wat er echt speelt, is geen doen, vertelt De Koning. 'Geen enkele Marokkaanse bron zegt er iets over. In Marokko wordt over de hele kwestie gezwegen.' Daarbij speelt de de houding van de vorige koning nog een grote rol, legt de correspondent uit. 'De vorige koning was een enorme dictator waar je niets over kon zeggen als je je leven zeker wilde zijn. Die angst speelt nog steeds mee, zowel bij mensen als bij de media. Dat is ergens gek, want de huidige koning is over het algemeen erg geliefd. Maar juist daarom praten mensen weer niet over bepaalde dingen die ze dan maar gewoon accepteren, zoals het uit de openbaarheid verdwijnen van zijn vrouw.'
23/02 09u00  Provincies onvoldoende transparant over klimaatbeleid Het is onvoldoende transparant wat provincies de afgelopen jaren hebben gedaan op het gebied van klimaat en energie. Ook verschilt het sterk per provincie wat de ambities zijn, komt naar voren uit een gezamenlijk onderzoek van de vijf provinciale Rekenkamers. Klimaat en energie spelen een hoofdrol in de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die op 20 maart gehouden worden. Bij de uitvoering van klimaatbeleid krijgen provincies een steeds grotere taak. Bovendien zal het steeds verdergaande klimaatbeleid een grote impact hebben op het landschap. In het rapport doen de Rekenkamers aanbevelingen voor de rol die Provinciale Staten spelen bij de overgang naar andere energiebronnen. Ondoorzichtig Volgens Nellie Verbugt van de Zuidelijke Rekenkamer toont het onderzoek aan dat de verschillen tussen provincies zo groot zijn dat moeilijk te bepalen is wat ze gezamenlijk bereiken. 'Het is ondoorzichtig doordat elke provincie op dit moment zijn eigen terminologie gebruikt, zijn eigen definities hanteert en ook een andere wijze van verantwoording afleggen heeft.' Daar komt bij dat provincies verschillende doelen en tussendoelen hebben gesteld. Dit maakt het moeilijk om te bepalen of de gestelde doelen wel bereikt zullen worden. Vanwege het gebrek aan transparantie is ook niet goed te beoordelen waaraan de provincies hun geld voor klimaatbeleid uitgeven. Gegevens over de 'energietransitie' zijn niet te vergelijken, stelt het rapport. 'Er gaat in de energietransitie heel veel geld om. Geld dat we op een nuttige manier willen besteden aan de energieomslag. Dan is het belangrijk dat goed kan worden uitgelegd aan de burger hoe dat geld besteed wordt', zegt Verbugt. Dit moet in de toekomst beter, vindt ze. Doelen niet gehaald De provincies erkennen dat er de afgelopen jaren het een en ander is misgegaan. Ook zijn er volgens de laatste cijfers naar verwachting maar twee provincies die de doelen voor windenergie halen: Noord-Holland en Groningen. Dit zijn cijfers van vorig voorjaar, die over een paar maanden geactualiseerd worden. Het Interprovinciaal Overleg IPO wijst er op dat provincies wel aan de verplichting hebben voldaan om locaties voor windparken aan te wijzen. Daarna is het de bedoeling dat ze samenwerken met mensen of bedrijven voor het bouwen van molens op zo'n locatie. Want provincies doen dat niet zelf. Maar in die fase lopen provincies tegen allerlei knelpunten aan, vertelt gedeputeerde Jop Fackeldey van Flevoland. Hij is voorzitter van de commissie waarin de gedeputeerden energie van alle provincies zitten. 'Radarverstoringen, vogeltrek, hoogtes, beperkingen die met de luchtvaart samenhangen. Die moet je allemaal in kaart brengen. Dat zijn dingen waar we van tevoren nooit over nagedacht hadden. Want Nederland lijkt wel heel ruim, maar dan zie je dat Nederland redelijk vol is', zegt Fackeldey. De kritiek van de rekenkamers vindt Fackeldey terecht, maar inmiddels wel achterhaald. 'Want in het voorlopige Klimaatakkoord staat de Regionale Energie Strategie (zie kader hieronder) aangekondigd. Daar staat ook in dat we met één maat gaan meten, dat we ook moeten zorgen dat alles optelbaar is, en daarmee voldoen we aan wat de Rekenkamer aangeeft.' De belangrijkste les die de provincies volgens Fackeldey de afgelopen jaren hebben geleerd, is dat nooit meer van bovenaf plannen erdoor gedrukt moeten worden. 'Wat niet werkt, is als je dat van bovenaf uitstort en zegt: zoek het verder maar uit.' Het is van het grootste belang om vanaf het prille begin de bevolking erbij te betrekken, zegt hij. 'Van onderaf opbouwen, draagvlak creëren, dat is een belangrijke voorwaarde om windenergie te kunnen laten slagen. Het sleutelwoord is participatie.'
23/02 08u00  Politie zoekt met camera in skibox naar appende chauffeurs De politie Midden-Nederland heeft een nieuwe manier gevonden om appende en sms'ende automobilisten te betrappen. Op onopvallende politieauto's zijn skiboxen met een camera gemonteerd. Daarmee kan de politie beter zien of een bestuurder met zijn mobieltje bezig is. Er zijn al vele honderden bonnen uitgeschreven, schrijft De Telegraaf. 'Aan het rijgedrag kunnen we vaak al zien dat een automobilist wordt afgeleid, maar via de camerabeelden kunnen we nu ook zien waardoor', zegt een medewerker van de politie Midden-Nederland in de krant. 'Vaak is dat inderdaad een smartphone die net buiten het zicht wordt bediend.' Hij verwacht dat andere korpsen de methode overnemen. Op het gebruik van een smartphone achter het stuur staat een boete van 240 euro. Vorig jaar zette de Regionale Eenheid Oost-Nederland een touringcar in bij het opsporen van appende autobestuurders. Die methode is vooral handig bij het zoeken naar appende vrachtwagenchauffeurs.10 
23/02 07u45  Wekdienst 23/2: Venezolanen demonstreren in Amsterdam en WK sprint Goedemorgen! In Amsterdam gaan Venezolanen vanmiddag de straat op tegen president Maduro. In Nigeria zijn presidents- en parlementsverkiezingen. En bij de NOS is er vandaag weer veel sport te zien. Op veel plaatsen is het zonnig, al komt in het noordoosten en oosten wel wat sluierbewolking voor. Het wordt zacht met 11 tot 13 graden. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? In Amsterdam demonstreren Venezolanen tegen president Maduro en voor het toelaten van humanitaire hulp. Later vandaag leggen we uit op NOS.nl waarom de fruitmarkt van Curaçao slachtoffer is van de Venezolaanse crisis. In Nigeria zijn presidents- en parlementsverkiezingen. Vorige week werden die op het laatste moment afgeblazen vanwege logistieke en operationele redenen. Er is ook veel sport vandaag. In de eredivisie worden vier duels gespeeld en in Heerenveen wordt de WK sprint gehouden. In Thialf komen onder anderen Kai Verbij, Kjeld Nuis en Jutta Leerdam op het ijs namens Nederland. Kijk hier waar wanneer het te volgen is. Wat heb je gemist? Ruim een miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken. Dat zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek in het tv-programma De Monitor. De problemen zouden zijn ontstaan door de extreem lage grondwaterstand van afgelopen zomer. Vooral huizen die zijn gebouwd op een stalen fundering hebben last van verzakking. Het gaat om huizen in minstens 83 gemeenten in het hele land, maar volgens het kenniscentrum worden de funderingsproblemen in maar tien gemeenten aangepakt. De kosten voor herstel kunnen al snel oplopen tot 100.000 euro per woning. Ander nieuws uit de nacht: Venezuela: grens met Colombia gedeeltelijk gesloten: het is de bedoeling dat vandaag tonnen aan humanitaire hulp uit vooral de VS vanuit Brazilië en Colombia het land in worden gebracht. Of dat nog doorgaat, is onbekend. Rechter: eigenaar waterpark VS niet schuldig aan onthoofding jongen: de man werd aangeklaagd na de dood van een 10-jarige jongen in 2016, die werd onthoofd toen hij van één van de waterglijbanen afging. R. Kelly aangehouden voor seksueel misbruiken minderjarige meisjes: de Amerikaanse zanger heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago. Hij is aangehouden voor tien gevallen van seksueel misbruik van vier mensen, van wie er zeker drie ten tijde van het misbruik nog minderjarig waren. En dan nog even dit: De Amerikaanse commerciële ruimtevaartmaatschappij Virgin Galactic heeft voor het eerst met een passagier de ruimte bereikt. Het toestel SpaceShipTwo VSS Unity bereikte gisteravond (Nederlandse tijd) een hoogte van 89,9 kilometer, dat volgens de normen van de Amerikaanse luchtmacht de ruimte is. Aan boord van de VSS Unity zaten twee piloten en Beth Moses, het hoofd van de astronautenopleiding van Virgin. Zij wilde met haar vlucht ervaren hoe het is om mee te vliegen als passagier van het ruimteschip. Een van de piloten was achteraf jaloers op zijn passagier. 'In de luchtvaart is een gezegde dat de piloten de beste stoel hebben. Maar ik ben daar vandaag niet zo zeker van', zei hij. Hele fijne dag!
23/02 07u45  '70 procent huurbemiddelaars rekent illegale bemiddelingskosten' Veel huurders betalen nog steeds onterecht bemiddelingskosten voor een nieuwe woning. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt dat 70 procent van de huurbemiddelingsbedrijven kosten rekent aan toekomstige huurders. En dat mag niet. De Hoge Raad oordeelde in 2015 dat bemiddelaars niet twee partijen tegelijk mogen dienen. Dat gebeurt wel als die bedrijven behalve 'makelaarsgeld' van de verhuurder ook kosten innen van de nieuwe huurder. 'En of je het nou courtage, administratiekosten, sleutelgeld of bemiddelingskosten noemt, het mag gewoon niet,' zegt een ACM-woordvoerder. Slim Volgens de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders, zijn de bedragen die extra betaald moeten worden wel lager sinds de uitspraak van de Hoge Raad. Zo vragen de huurbemiddelaars nu bijvoorbeeld enkele honderden euro's in plaats van een hele maand huur. Dat maakt de drempel hoger om naar de rechter te stappen, zegt de Woonbond. 'Ga ik echt voor 200 euro procederen? Dat vragen veel mensen zich af', zegt directeur Paulus Jansen. De ACM roept als toezichthouder consumenten op om een klacht bij de ACM in te dienen. Wanneer de autoriteit meerdere meldingen ontvangen over dezelfde huurbemiddelaar, dan kunnen die worden aangepakt. Maar die bedrijven aanpakken is lastig, volgens Jansen. 'Dat is alsof je de rijksrecherche loslaat op kruimeldieven.' Vaak zijn het namelijk geen grote makelaarskantoren maar kleine bedrijfjes die regelmatig van naam veranderen. Geld terug Merlijn Sula uit Groningen is een van de gedupeerden. Zij betaalde in totaal 1059 euro aan bemiddelingskosten. Sula zocht een aantal jaar geleden vanuit Londen met haar gezin een woning in Groningen. Bij het tekenen van het contract kregen ze opeens een rekening waar naast borg ook nog 'bemiddelingskosten' en 'administratiekosten' stonden. Merlijn was verbaasd, maar betaalde wel. 'Het is natuurlijk veel geld, maar ik dacht; zo gaat het blijkbaar in Nederland', zegt ze. Toch bleef het al die tijd in haar achterhoofd zitten. Onlangs ondernam ze uiteindelijk stappen. Via een studenteninitiatief dat mensen helpt bij dit soort zaken heeft ze afgelopen zomer uiteindelijk haar geld teruggekregen. 'Met rente!', zegt Merlijn lachend.
23/02 06u45  R. Kelly aangehouden voor seksueel misbruiken minderjarige meisjes Zanger R. Kelly heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago. Hij is aangehouden voor tien gevallen van seksueel misbruik van vier mensen, van wie er zeker drie ten tijde van het misbruik nog minderjarig waren. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 1998 en 2010. Later vandaag wordt de zanger voorgeleid. Er hangt een celstraf van drie tot zeven jaar boven zijn hoofd. Het nieuws komt een paar weken na de uitzending van de documentaire Surviving R. Kelly naar buiten. Daarin beschuldigen meerdere vrouwen Robert Kelly, zoals de artiest echt heet, van seksueel misbruik en van seks met minderjarigen. Over dat seksuele misbruik gingen al jaren geruchten rond. Eerder werd Kelly al gearresteerd vanwege het bezit van kinderporno. En ook stond hij al terecht omdat hij seks had gehad met minderjarige meisjes. De 52-jarige zanger van nummers als I Believe I Can Fly heeft altijd ontkend. Hij werd nooit eerder veroordeeld. In het verleden kreeg de campagne #MuteRKelly op sociale media veel bijval. In de campagne werd gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. Ook heeft Sony Music afstand van de artiest genomen. Het platenlabel zette Kelly aan de kant en wilde niet meer met hem samenwerken. Optreden in Amsterdam Het is de vraag of Kelly's tournee door Europa nu nog doorgaat. Op 20 april zou hij optreden in The Box in Amsterdam. Dat geplande concert veroorzaakte online veel ophef. Er werd een petitie gestart tegen het optreden, maar die werd een paar dagen later weer offline gehaald.
23/02 06u15  R. Kelly gearresteerd voor seksueel misbruiken minderjarige meisjes Zanger R. Kelly heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago. Hij is opgepakt voor tien gevallen van seksueel misbruik bij vier mensen, van wie er zeker drie ten tijde van het misbruik nog minderjarig waren. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 1998 en 2010. Later vandaag wordt de zanger voorgeleid. Er hangt een celstraf van 3 tot 7 jaar boven zijn hoofd. Het nieuws komt een paar weken na de uitzending van de documentaire Surviving R. Kelly naar buiten. Daarin beschuldigen meerdere vrouwen Robert Kelly, zoals de artiest echt heet, van seksueel misbruik en van seks met minderjarigen. Over dat seksuele misbruik gingen al jaren geruchten rond. Eerder werd Kelly al gearresteerd vanwege het bezit van kinderporno. En ook stond hij al terecht omdat hij seks had gehad met minderjarige meisjes. De 52-jarige zanger van nummers als I Believe I Can Fly heeft altijd ontkend. Hij werd nooit eerder veroordeeld. In het verleden kreeg de campagne #MuteRKelly op social media veel bijval. In de campagne werd gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. Ook nam Sony Music eerder al afstand van de artiest. Het platenlabel zette Kelly aan de kant en wilde niet meer met hem samenwerken. Optreden in Amsterdam Het is de vraag of Kelly's tournee door Europa nu nog doorgaat. Op 20 april zou hij optreden in The Box in Amsterdam. Dat geplande concert veroorzaakte online veel ophef. Er werd een petitie gestart tegen het optreden, maar die werd een paar dagen later weer offline gehaald.11 
23/02 05u15  Venezuela: grens met Colombia gedeeltelijk gesloten De regering van Venezuela heeft de grens met Colombia gedeeltelijk gesloten. De sluiting komt een paar uur voordat humanitaire hulp afkomstig uit onder meer de Verenigde Staten naar Venezuela gebracht moet worden, zoals zelfbenoemd interim-president Guaidó graag wil. Vicepresident Rodriguez van Venezuela stelt op Twitter dat er 'serieuze en illegale bedreigingen' zijn tegen de 'vrede en soevereiniteit' van Venezuela, afkomstig uit Colombia. Eergisteren sloot Colombia al de grens met Brazilië. Medische goederen Het is de bedoeling dat vandaag tonnen aan humanitaire hulp afkomstig uit vooral de VS vanuit Brazilië en Colombia binnen worden gebracht in Venezuela. De regering-Trump meldde gisteren dat het zo'n 200.000 kilo aan humanitaire hulp richting de Colombiaans-Venezolaanse grens heeft gestuurd. Het gaat onder meer om een maand voedsel voor 2000 mensen en medische goederen. Venezuela kampt met een crisis en grote voedseltekorten. De VS erkent, net als tientallen andere landen, Guaidó als president van Venezuela en eist het vertrek van zittend president Maduro. Rusland en China steunen Maduro. Maduro wil echter niet dat de Amerikaanse hulp het land binnenkomt. Volgens Maduro heeft Venezuela de hulp helemaal niet nodig. Guaidó kwam gisteren onverwachts op bezoek bij een benefietconcert op de grens tussen Colombia en Venezuela, dat bedoeld is om geld voor Venezuela op te halen. Guaidó heeft echter een reisverbod: het hooggerechtshof in dat land verbood het Guaidó vorige maand nog om het land te verlaten. Volgens de krant El Nacional werd Guaidó met een helikopter de grens overgevlogen. Hij ontmoette daar de Colombiaanse president Ivan Duque bij het benefietconcert 'Venezuela Aid Live', een initiatief van de Britse miljardair Richard Branson. Bij het concert waren duizenden aanwezigen. Guaidó werd door zijn aanhangers met luid gejuich begroet.12 
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Eerste files richting skigebieden vanwege ‘zwarte zaterdag’ Op de routes richting skigebieden ontstaan zaterdagochtend de eerste files, laat de ANWB weten. Zo loopt het vast op de Fernpass tussen Duitsland en Oostenrijk en is daar sprake van een vertraging van ruim een uur.
23/02 11u30  Wendy van Dijk zwaait af met minst bekeken Voice-finale ooit Presentatrice Wendy van Dijk heeft afscheid genomen van The voice of Holland met de minst bekeken finale van de RTL-talentenjacht ooit. Ruim 2,2 miljoen mensen zagen gisteravond hoe de naar SBS6-vertrekkende Van Dijk haar maatje Martijn Krabbé vasthield terwijl ze met een brok in haar keel afscheid nam van het programma dat ze negen seizoenen lang presenteerde.
23/02 11u15  Gakpo kijkt uit naar Feyenoord: ‘Dé wedstrijd van mijn jeugd was die 10-0’ Het gevoel van PSV – Feyenoord kent hij al zijn hele leven. Cody Gakpo (19) komt uit Eindhoven, begon in de F’jes bij PSV en is nu een van de ‘eigen’ talenten die doorbreken in het eerste. Een kennismakingsinterview.
23/02 11u00  Loterijbaas dirigeerde geld naar Feyenoord De bedenker en hoogste baas van de Postcode Loterij, Boudewijn Poelmann, heeft via een constructie 20 miljoen euro goededoelengeld naar Feyenoord gedirigeerd. Dat meldt Follow the Money (FTM) na eigen onderzoek. Poelmann is mede-eigenaar van Feyenoord. Volgens FTM is dergelijke belangenverstrengeling verboden.
23/02 11u00  Meldpunt bezorgservice kranten niet bereikbaar Wegens een technische storing is de bezorgservice van de Persgroep momenteel telefonisch niet bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
23/02 10u45  Scheuren en barsten; Friese boerderij keldert sinds hete zomer achteruit De scheuren zitten in de muur, boven is al een kier van vier centimeter tussen het voorhuis en het middelste deel van de boerderij en de kozijnen barsten uit elkaar. De familie Dekker uit het Friese Spanga ziet haar woning sinds de warme zomer in rap tempo achteruit kelderen. ‘Oeh, dit is wel heel zorgelijk.’10 
23/02 10u45  Schmidt wordt zesde in vloerfinale Turner Casimir Schmidt is bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne als zesde geëindigd in de finale op vloer. De Noord-Hollander kwam in de eindstrijd tot een score van 13,833. Het goud in de Australische stad was voor de Filipijn Carlos Edriel Yulo: 14,566.10 
23/02 10u30  Alarm over hackersaanval op structuur van het internet Een internationale non-profitorganisatie die een reeks taken met betrekking tot het internet uitvoert, ICANN, heeft gewaarschuwd voor een tot dusver ongekende aanval op de ‘infrastructuur van het internet'. Bij de hackersaanval wordt geprobeerd namen of registratiegegevens te vervangen door adressen die hackers invullen.
23/02 10u15  MotoGP na twintig jaar terug naar Indonesië De top van de motorsport keert na meer dan twintig jaar terug in Indonesië. In 2021 zal op het eiland Lombok een wedstrijd uit de MotoGP-reeks worden gehouden.
23/02 10u15  Worden Engelse koplampen bij apk afgekeurd? Ik heb een geïmporteerde, rechtsgestuurde MG TF uit 2004. Hij heeft Engelse koplampen waarin je, door het verzetten van een palletje, het lichtbeeld kunt veranderen van Brits naar Europees. Je krijgt dan een vlak lichtbeeld, waarmee hij al vier jaar op rij is goedgekeurd bij de apk. Nu hoorde ik dat Engelse koplampen volgens de nieuwste apk-regels niet meer mogen. Klopt dat? -Ben Verweij
23/02 10u15  Wat Eten We Vandaag: Mosselpan met pangrattato Pangrattato is een goedkoop alternatief voor Parmezaan en wordt daarom ook wel armeluis Parmezaan genoemd. Toch verdient dit broodkruimelmengsel meer respect, want het is een lekkere methode om extra smaak aan je gerecht te geven. Probeer het vanavond daarom bij deze heerlijke mosselpan.
23/02 10u00  Schmidt wordt zesde plek in vloerfinale Turner Casimir Schmidt is bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne als zesde geëindigd in de finale op vloer. De Noord-Hollander kwam in de eindstrijd tot een score van 13,833. Het goud in de Australische stad was voor de Filipijn Carlos Edriel Yulo: 14,566.
23/02 10u00  Timmer geniet van vrije tijd: ‘Goed om even niet helemaal stabiel te zijn’ Marianne Timmer (44) werd vijftien jaar geleden de eerste Nederlandse wereldkampioene sprint. Dit weekeinde volgt ze het toernooi in Heerenveen op gepaste afstand. ,,Uit mijn comfortzone, dat is goed.”
23/02 09u45  Oklahoma City Thunder pas na verlenging langs Utah Jazz Paul George was met 45 punten de topschutter bij Oklahoma City Thunder, dat tegen Utah Jazz de extra tijd nodig had om de 38ste zege van het seizoen binnen te halen. Zijn belangrijkste score, een floater, viel in de allerlaatste seconde van de tweede verlenging en zorgde voor de 148-147-eindstand in Oklahoma.
23/02 09u15  Rentree Del Potro strandt in kwartfinale De Argentijn Juan Martin del Potro is er niet in geslaagd de halve finales te bereikten op het Delray Beach Open. Mackenzie McDonald versloeg de nummer één van de plaatsingslijst. De 23-jarige Amerikaan won in drie sets: 6-4 3-6 7-6 (5).
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
23/02 10u00  IJssalonhouder had niet mogen slaan, maar krijgt geen straf: een bijzondere vorm van noodweer Nee, de maandenlang gepeste ijssalonhouder Gilly Emanuels had niet mogen slaan toen dat mandarijntje tegen haar nek vloog. Maar ze krijgt geen straf, is het oordeel van de rechtbank in Utrecht. Die heeft daar een bijzondere term voor: putatief noodweerexces.
23/02 09u15  Eerste ‘testpassagier’ van Virgin Galactic bereikt de ruimte Virgin Galactic, het ruimtetoerismebedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, heeft voor het eerst met een passagier aan boord de ruimte bereikt. Het SpaceShipTwo-ruimteschip VSS Unity bereikte vrijdag een hoogte van 89,9 kilometer en dat is volgens de normen van de Amerikaanse luchtmacht officieel de ruimte.
23/02 04u45  R. Kelly gearresteerd na aanklachten seksueel misbruik Zanger R. Kelly is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Dat heeft de politie van de Amerikaanse stad bekendgemaakt.13 
23/02 04u00  Guaidó tart Maduro en reist naar concert in Colombia De Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten.16 
23/02 03u45  Guaidó daagt Maduro uit en reist naar concert in Colombia De Venezolaanse oppositieleider en interim-president Juan Guaidó heeft vrijdag het verbod van het Hooggerechtshof naast zich neergelegd om het land te verlaten en is afgereisd naar de Colombiaanse kant van de grens. Daar was een concert aan de gang om geld in te zamelen voor de noodlijdende bevolking van Venezuela en humanitaire hulp in het land toe te laten.
23/02 00u00  Deze brug wordt het middelpunt in de strijd om humanitaire hulp In Cúcuta, aan de grens tussen Colombia en Venezuela, vormen burgers een cordon voor voedselkonvooien die zaterdag de oversteek moeten maken. Er is muziek, er wordt gedanst, maar angst voor oorlog is er ook.12 
22/02 23u45  Niet politici, maar planbureaus krijgen de schuld van de hogere energierekening De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.
22/02 23u30  ‘Ik word opgepakt als ik in China kom. Ze zullen me dwingen voor hen te spioneren’ Na de arrestatie van de Huawei-topvrouw zijn de spanningen tussen China en Canada flink opgelopen. In Vancouver is een grote Chinese gemeenschap, waar de invloed van Beijing op allerlei manieren voelbaar is.
22/02 23u30  Waarom de kritiek op planbureaus propaganda is De energierekening valt hoger uit, en dus werd het planbureau dat de cijfers leverde bekritiseerd. Politici en lobbyisten trekken rapporten van planbureaus snel in twijfel. Niet omdat ze onbetrouwbaar zijn, maar omdat ze onwenselijk zijn, analyseert Yvonne Hofs.
22/02 23u30  Deze generaal is dé uitdager van Israëlische premier Netanyahu Generaal Benny Gantz bindt de politieke strijd aan met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
22/02 23u30  ‘Nederland is de hemel voor vrouwen. In Syrië ben je er voor het plezier van de man’ Syrische vrouwen emanciperen in Nederland. Ze maken keuzes die voorheen ondenkbaar waren. Ook over hun huwelijk.
22/02 21u45  Timmermans geïntimideerd door Hongaren met camera’s Europees commissaris Frans Timmermans is steeds vaker de kop van jut voor autoritair geregeerde EU-landen die de rechtsstaat ondermijnen. Deze week kondigde een Roemeense rechter aan Timmermans en zijn Tsjechische collega Vera Jourová te vervolgen. Afgelopen weekend werd Timmermans onophoudelijk gevolgd en gefilmd door drie onbekende mannen tijdens een bezoek aan Hongarije.
22/02 21u30  Nederlandse aanpak corruptie schiet (nog steeds) te kort - hoe komt dat? Nederland heeft te weinig regels en richtlijnen om corruptie in onder meer de politiek te voorkomen. Dat stelt het Europese anti-corruptieorgaan Greco in een rapport, met daarin ook een waslijst aan te nemen maatregelen. Vijf vragen over de Nederlandse aanpak van corruptie.
22/02 21u30  This person does not exist: doodeng of kunstmatige intelligentie op z’n best? De een noemt het doodeng, de ander kunstmatige intelligentie op zijn best. Hoe dan ook is de site Thispersondoesnotexist even fascinerend als verslavend.
22/02 21u30  Wat te doen met Nederlandse Syriëgangers in vluchtelingenkampen en gevangenissen? De Amerikaanse president Donald Trump gooide deze week olie op het vuur in de discussie over buitenlandse IS-strijders. Het wordt tijd dat westerse landen hun Syriëgangers terugnemen en gaan berechten, stelt hij. Is dat zo onredelijk?
Laatste update: vandaag om 10u00
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
23/02 11u15  ChristenUnie: vluchten Lelystad Airport via IJsselmeer Kamerlid Eppo Bruins hoopt dat de overlast voor omwonenden door deze alternatieve route minimaal zal zijn. Wel heeft verkeer naar Schiphol hier voorrang.
23/02 11u15  Gedeeld ministerie ruim 560.000 euro kwijt aan huisvesting De ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat delen een gebouw, maar omdat niet alle ambtenaren daar in passen wordt voor tonnen aan externe vergaderruimtes gehuurd.
23/02 10u15  ‘Gedeeld ministerie jaagt het Rijk op de kosten’ De ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat delen een gebouw, maar omdat niet alle ambtenaren daar in passen wordt voor tonnen aan externe vergaderruimtes gehuurd.
23/02 10u15  Flitskapitaal Boetes zijn in Nederland voor iedereen gelijk, maar daarmee nog niet eerlijk, want de rijke en de arme overtreder worden niet proportioneel belast.
23/02 10u15  Weerzien Lees meer >
23/02 10u15  Fokke & Sukke Lees meer >
23/02 09u15  De ongemakkelijke ‘feitentwist’ van Thierry Baudet Thierry Baudet presenteert zich graag als een voorvechter van de feiten. Maar wetenschappers, journalisten en politici trekken zijn voorstelling van zaken in twijfel.
23/02 09u15  Help, ik ben een digibeet! Steeds meer bedrijven en overheden doen bijna alles digitaal. Dat dupeert de naar schatting één miljoen mensen die niet (goed) met de computer om kunnen gaan. Wie probeert te helpen, is al snel in overtreding.
23/02 06u15  Guaidó weet verrassend grens over te steken naar benefietconcert Na het groots opgezette Venezuela Aid Live wil Guaidó tegen de zin van president Maduro humanitaire noodhulp in Venezuela krijgen. Er wordt gevreesd voor geweld.12 
23/02 05u45  R. Kelly geeft zichzelf aan na aanklacht seksueel misbruik Kelly moet zaterdag in de rechtbank verschijnen. Hij kan een straf van drie tot zeven jaar krijgen.11 
23/02 02u45  Een ‘hele goede morgen’? Liever zegt Buma: we worden bedrogen, mensen Deze week: een geslaagde spinoorlog van het CDA.Ofwel: hoe Buma het klimaatakkoord steeds verder weet te ondermijnen.18 
23/02 02u45  Rukker & Tucker Zullen de bisschoppen en kardinalen in Rome met natte kwijlmonden babbelen over dat heerlijke, opwindende kindermisbruik en liedjes van Michael Jackson draaien?15 
23/02 02u45  De lokroep van het cijfer is onweerstaanbaar Ook deze week bleek weer dat debatten in Den Haag meer om cijfers dan om ideeën draaien. Nederland is hierin uniek.17 
23/02 02u30  Een mamadag, ik moet er niet aan denken Ik wil op een doordeweekse dag niet de grote Dinosaurus-atlas doornemen. Ik wil het Internet uitlezen over glycogeen synthase kinase 3β in het endometrium.20 
23/02 02u30  ‘Mensen hebben de online revolutie onderschat’ De Amerikaanse historica en Washington Post-columnist Anne Applebaum is gespecialiseerd in desinformatie en de bestrijding daarvan. „We moeten kijken naar het elimineren van anonimiteit op internet.”12 
Laatste update: vandaag om 11u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Een dagje boodschappen verzamelen bij Picnic: ‘Het is een misverstand dat je snel moet werken’ Na klachten over de werkomstandigheden bij online supermarkt Picnic beloofde het bedrijf beterschap. Hoe staat het er nu voor? Trouw werkte een dagje mee in het distributiecentrum in Utrecht.
23/02 11u15  Die Roomse misbruiktop zou de coming-out moeten zijn van een homofoob instituut Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
23/02 11u15  Sneeuwklokjesmania: ‘Een bijzonder sneeuwklokje kost wel 100 euro per bol’ Texel is meer dan schapen en strand, in februari en maart ziet het er wit van de sneeuwklokjes. Galantofiel Nieteke Roeper verzorgt dan excursies naar het sneeuwklokjeseiland.
23/02 11u15  Nederland trekt veel geld uit voor de ggz, maar dat geld wordt niet effectief ingezet Het zwaartepunt in de ggz moet weer op vakmanschap komen te liggen. Het gaat immers om goede patiëntenzorg, aldus Adriaan Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGZ Friesland.
23/02 10u45  Mag mijn chef mijn Hello Kitty-broodtrommel verbieden? Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
23/02 10u45  ‘Je kunt Holocaustoverlevenden toch niet afschepen met een fooi en SS’ers ruim vergoeden’ Nog steeds krijgen Nederlanders die bij de Waffen-SS zaten, een uitkering uit Duitsland. Veel hoger dan wat Holocaustoverlevende Albert de Leeuw (82) ontvangt. “Het Europees Parlement moet dat rechttrekken.”11 
23/02 10u45  Hoe het gewest Fryslân zich tussen de grote topploegen heeft genesteld Sanneke de Neeling stond begin dit jaar voor een moeilijke keuze. Ging ze voor het ontwerpen van protheses of voor het verder onderzoeken van de menselijke darmhabitat? Het waren twee minors van haar studie die ze eigenlijk allebei leuk vond.11 
23/02 10u15  De vraag bij de Arabisch-Europese top in Egypte is: wie heeft wie het meeste nodig? Voor het eerst komen Arabische Liga en Europese Unie bij elkaar. Het thema? Migratie. De vraag is: wie heeft wie het meeste nodig?
23/02 10u00  Een centrale rol voor de eurogroep, dat zou Europa goed doen Met de brexit en verkiezingen in zicht, is 2019 een cruciaal jaar voor de EU. Deel 6, slot van een serie: Ben Bot, oud-topdiplomaat in Brussel, oud-minister van buitenlandse zaken namens het CDA, over een Europa met de eurogroep als kern en beide benen op de grond.
23/02 10u00  Nu Van Hanegem het zei, wist ik dat ik niet gek was: vorm bestaat niet Willem van Hanegem werd 75 jaar en studiogasten kregen de vraag welke actie hen het meest was bijgebleven, welke ze zouden uitkiezen om te laten zien. Dat viel nog niet mee, merkte je aan de reacties van aarzeling, de soms gekunstelde keuzes.
23/02 09u45  Laten we Willem van Hanegem eren door naar voetbal te kijken zoals hij, naar wat goed is voor de ploeg Willem van Hanegem werd 75 jaar en studiogasten kregen de vraag welke actie hen het meest was bijgebleven, welke ze zouden uitkiezen om te laten zien. Dat viel nog niet mee, merkte je aan de reacties van aarzeling, de soms gekunstelde keuzes.
23/02 09u15  De samenleving verandert: wie kan er nog mee de toekomst in? Er is sprake van een nieuw soort ongelijkheid, schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in zijn deze week verschenen boek ‘Veenbrand’. ‘Er wordt heel veel tegelijkertijd van ons verwacht. Daardoor ontstaat een scheidslijn: wie kan daar wel en wie kan daar niet mee omgaan?’
23/02 09u00  Laat KLM zijn gang maar gaan Als KLM in het nieuws komt, is het al snel een nationale zaak. Zo ook de afgelopen weken, toen KLM-personeel actievoerde bij het hoofdkantoor in Amstelveen en handtekeningen inzamelde om de topman te steunen.
23/02 08u45  Rond de dood kun je soms naar hartelust lachen Nadat ik die fantastische column van Wim Boevink over zijn reis door zijn plasbuis (beterschap Wim!) had gelezen, sloeg ik toch aan het twijfelen.10 
23/02 05u15  R. Kelly gearresteerd voor seksueel misbruik De Amerikaanse artiest R. Kelly (52) is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Hij wordt aangeklaagd voor tien gevallen van seksueel misbruik.20 
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
23/02 11u15  Waarom liet het beste raadslid van de stad zich zo gaan? Bijna iedereen in de raadszaal voelde een steek van ongemak, toen Partij voor de Dieren-raadslid Johnas van Lammeren zijn collega ­Sylvana Simons (Bij1) toebeet dat zij nederig moest gaan zitten. Hij zei het tijdens een emotioneel debat over de dood van een geesteszieke man door politiekogels, waarin Simons het ­optreden van de politie in twijfel trok. Tegen ieder ander raadslid zou de opmerking a
23/02 10u30  Geldboete voor eters ronselen in de Warmoesstraat Een restaurant in de Warmoesstraat in het centrum moet 2500 euro boete betalen voor het ronselen van klanten op straat. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door de eigenaar naar aanleiding van de boete van de gemeente. Het zogenoemde proppen is verboden op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. De rechtbank vindt dat de gemeente voldoende bewijzen heeft verzameld
23/02 10u15  Vitamine C tekort: ziekten uit de 16de eeuw bestaan nog De meest uitgevoerde operatie bij kinderen in Groot-Brittannië is het trekken van alle ­tanden en kiezen wegens onbehandelbaar tandbederf. Voor veel families in de Engelse samenleving zijn een tandenborstel en tandpasta financieel geen prioriteit en tandheelkundige zorg voor kinderen bestaat nauwelijks. Ik zie in mijn spreek­kamer een flink aantal patiënten met ziektes die veroorzaakt worden door
23/02 09u45  Komen er genderneutrale wc's in het Westerpark? De eerste genderneutrale wc in de openbare ruimte komt mogelijk in het Westerpark. Volgende week spreekt de stadsdeelcommissie in West over een voorstel van D66 om het park deze sanitaire primeur te geven.De komst van een genderneutrale wc in de buitenlucht kan volgens D66 duidelijk maken dat iedereen welkom is in het Westerpark. De toiletten moeten voor zowel mannen als vrouwen makkelijk te gebru10 
23/02 09u30  Mogelijk genderneutrale wc in het Westerpark De eerste genderneutrale wc in de openbare ruimte komt mogelijk in het Westerpark. Volgende week spreekt de stadsdeelcommissie in West over een voorstel van D66 om het park deze sanitaire primeur te geven.De komst van een genderneutrale wc in de buitenlucht kan volgens D66 duidelijk maken dat iedereen welkom is in het Westerpark.Ook kan met de voorziening het wildplassen worden tegengegaan. Amster
23/02 08u15  ANWB verwacht zwarte zaterdag in Franse Alpen Vakantiegangers die zaterdag vertrekken naar de skigebieden in de Franse Alpen, moeten rekening houden met lange files. De ANWB waarschuwt voor een 'zwarte zaterdag' in Frankrijk met extreme verkeersdrukte en uren oponthoud voor automobilisten. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zal er veel verkeer zijn naar skigebieden.In het midden en zuiden van het land begon dit weekeinde de voorjaars11 
23/02 08u15  Orgasmerend struint ze door de stad 'Oh my god, these are straws! Straws!' In Stach, een hippemensenwinkel met hippemensen-lekkeredingen in de categorie suikervrije rumbonenpopcorn, glutenloos bananenbrood en rauwe cacaoballen, staat een Engelse toeriste in de kassarij. Het kind heeft een extreem kort rokje aan en op haar snuit zijn donkere strepen aangebracht. Laatst leerde ik van een visagiste dat dat shapen heet. Je maakt je gezi12 
23/02 08u15  CU-kamerlid Eppo Bruins: 'Schiphol is niet heilig' Schiphol mag niet langer de boventoon voeren in het luchtruim. De ChristenUnie wil de vliegroutes naar Lelystad Airport over het IJsselmeer laten lopen. Ook als dan het verkeer naar Schiphol in het gedrang komt. 'Het heilige huisje Schiphol is niet heilig,' zegt Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChistenUnie. 'Minimale overlast voor omwonenden is heilig.' De ChristenUnie wil de vliegroutes naar Le12 
23/02 07u15  Van der Burg neemt na 32 jaar afscheid van stadspolitiek Op 15 maart 1987 werd Eric van der Burg gekozen in de deelraad van Zuidoost, 32 jaar later neemt hij afscheid van de stadspolitiek. Hij wil voortaan compromissen smeden in de Eerste Kamer. Deelraad, gemeenteraad, daarna acht jaar wethouder. Na de dood van Eberhard van der Laan was Eric van der Burg zelfs een paar weken waarnemend burgemeester, het mooiste wat hij ooit mocht doen. Nu stopt hij.Van11 
23/02 07u15  Lilian is AOC niet Onlangs bestempelde SP-voorzitter Ron Meyer - op Twitter - Lilian Marijnissen als de Nederlandse Alexandria Ocasio-Cortez (AOC). Erg om gelachen. Lilian, die Trump als president 'verfrissend' noemt, vergelijken met hét progressieve powerhouse van Amerika. Ik moet bij de SP sowieso altijd denken aan de tijd dat ik bij restaurant The Starferry in het Muziekgebouw aan 't IJ werkte. Als daar een SP-co11 
23/02 07u15  Van der Burg: 'Amsterdam scheldt te snel op Den Haag' Amsterdam moet minder kritiek uiten op de landelijke politiek, vindt Eric van der Burg, fractievoorzitter van de VVD, die vandaag zijn vertrek aankondigt. 'Hoe kun je verwachten dat mensen je helpen als je hen voortdurend verrot scheldt?' De hoofdstad snijdt zich in de vingers, zegt Van der Burg in een afscheidsinterview. 'De gemeenteraad geeft elke twee tot drie vergaderingen een wethouder de opd11 
23/02 07u15  Dierloos en hoogwaardig snacken bij Deer Mama (7,5) Laat u niet te veel afleiden door de rozesprinklekanonnade van het interieur. Deer Mama is een van de beste snackbars van de stad, en nog veganistisch ook. Omdat ik in de jaren tachtig tiener was, groeide ik op in de overtuiging dat ik niet van dansen hield (op schoolfeesten draaiden ze Paradise by the Dashboardlight) en dat spijkerbroeken niet sexy waren (de meisjes droegen Edwinjeans met wortelp12 
23/02 06u15  Christenunie wil eind aan beschermde status Schiphol Coalitiepartij Christenunie legt een bom onder de politieke afspraak om Schiphol altijd vrij baan te geven. De christelijke partij wil dat vliegtuigen vanaf Lelystad Airport straks niet over de Veluwe opstijgen, maar boven het IJsselmeer. Daardoor kan het vliegverkeer naar Schiphol, dat pal over Flevoland loopt, in het gedrang komen omdat 'IJsselmeerroute' kruist met een belangrijke route naar de16 
22/02 23u15  Dennis wint The Voice of Holland Jazz-zanger Dennis van Aarssen heeft het negende seizoen van The voice of Holland gewonnen. De winnaar, afkomstig uit het team van Waylon, krijgt een platencontract plus een bedrag van 50.000 euro en mag een videoclip opnemen in Zuid-Afrika.Als eerste van de finalisten viel Menno Aben af op basis van stemmen van de kijkers. Daarna mochten de drie overgebleven finalisten hun singles presenteren die
22/02 22u30  Joods Congres wil straffen tegen bekladders Het Joods Wereldcongres (WJC) roept ADO Den Haag op strafmaatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de antisemitische bekladdingen in Amsterdam in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tegen Ajax. In een verklaring stelt het WJC dat de Haagse club overduidelijk moet aangeven dat de bekladdingen niet worden getolereerd.'Dat deze verachtelijke daad waarschijnlijk het werk is van
Laatste update: vandaag om 11u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Eerste files richting skigebieden vanwege ‘zwarte zaterdag’ Op de routes richting skigebieden ontstaan zaterdagochtend de eerste files, laat de ANWB weten. Zo loopt het vast op de Fernpass tussen Duitsland en Oostenrijk en is daar sprake van een vertraging van ruim een uur.
23/02 11u30  Wendy van Dijk zwaait af met minst bekeken Voice-finale ooit Presentatrice Wendy van Dijk heeft afscheid genomen van The voice of Holland met de minst bekeken finale van de RTL-talentenjacht ooit. Ruim 2,2 miljoen mensen zagen gisteravond hoe de naar SBS6-vertrekkende Van Dijk haar maatje Martijn Krabbé vasthield terwijl ze met een brok in haar keel afscheid nam van het programma dat ze negen seizoenen lang presenteerde.
23/02 11u15  Gakpo kijkt uit naar Feyenoord: ‘Dé wedstrijd van mijn jeugd was die 10-0’ Het gevoel van PSV – Feyenoord kent hij al zijn hele leven. Cody Gakpo (19) komt uit Eindhoven, begon in de F’jes bij PSV en is nu een van de ‘eigen’ talenten die doorbreken in het eerste. Een kennismakingsinterview.
23/02 11u15  Meldpunt bezorgservice kranten niet bereikbaar Wegens een technische storing is de bezorgservice van de Persgroep momenteel telefonisch niet bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
23/02 11u15  Het Zorgenkind leeft niet erg bij MaMi Etten-Leur Hoe gul kun je zijn. Deze gedachte bekroop me deze week na ontvangst van een bericht van de Stichting MaMi Etten-Leur, die de pers zoals dat heet tamelijk ronkend uitnodigde voor de overhandiging van een cheque aan Stichting Het Zorgenkind.
23/02 11u15  Jonge bierdrinker in Bredase kroeg krijgt vanaf nu direct een prent van 90 euro BREDA - Minderjarigen die in een Bredase kroeg alcohol drinken krijgen vanaf vandaag direct een boete van 90 euro. Horeca en politie leggen daarmee de verantwoordelijkheid voor overtreding op de horecawet niet langer meer volledig bij de ondernemers, maar meer bij de jongeren zelf.
23/02 11u15  'Kruis' door seizoen Tholense Boys: ‘Je verpietert aan de zijlijn’ De as van Tholense Boys ligt eruit. Reden: kapotte kruisbanden. Het trio Dave den Boef en Auke en Laurens Bovenberg verbijt zich aan de kant.
23/02 11u00  Loterijbaas dirigeerde geld naar Feyenoord De bedenker en hoogste baas van de Postcode Loterij, Boudewijn Poelmann, heeft via een constructie 20 miljoen euro goededoelengeld naar Feyenoord gedirigeerd. Dat meldt Follow the Money (FTM) na eigen onderzoek. Poelmann is mede-eigenaar van Feyenoord. Volgens FTM is dergelijke belangenverstrengeling verboden.
23/02 11u00  Omwonenden van vrouw (49) uit Breda zijn herrie in late uurtjes kotsbeu en lichten politie in BREDA - Op je trompet blazen. Het is een zaligmakend idee, maar niet als je dat diep in de nacht in een flatwoning doet. Een verwarde vrouw in Breda was daar zaterdagnacht verantwoordelijk voor. De ochtend daarna lichtte de politie de 49-jarige vrouw van haar bed.
23/02 10u45  Scheuren en barsten; Friese boerderij keldert sinds hete zomer achteruit De scheuren zitten in de muur, boven is al een kier van vier centimeter tussen het voorhuis en het middelste deel van de boerderij en de kozijnen barsten uit elkaar. De familie Dekker uit het Friese Spanga ziet haar woning sinds de warme zomer in rap tempo achteruit kelderen. ‘Oeh, dit is wel heel zorgelijk.’12 
23/02 10u45  Christian Bale is Satan, maar ook een familieman Dankzij zijn sublieme vertolking van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney is Christian Bale de grote favoriet bij de Oscars. Voor deze rol zette Bale (de beste acteur die ooit Batman speelde) zelfs zijn gezondheid op het spel. Niet voor het eerst trouwens.11 
23/02 10u45  Schmidt wordt zesde in vloerfinale Turner Casimir Schmidt is bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne als zesde geëindigd in de finale op vloer. De Noord-Hollander kwam in de eindstrijd tot een score van 13,833. Het goud in de Australische stad was voor de Filipijn Carlos Edriel Yulo: 14,566.10 
23/02 10u30  Rotterdamse (33) misdraagt zich en bedreigt conducteur met mes in Roosendaal BERGEN OP ZOOM - Nachtdienst in de trein: het is voor sommige conducteurs een angstbeeld. Zo ook zaterdagnacht, toen een Rotterdamse vrouw een mes trok en die vlak voor het gezicht van een conducteur hield.
23/02 10u30  Gevaar bij ongeval op pompstation Zegge viel mee door gebruik noodknop ZEGGE - Mede omdat de pomphouder vrijdagavond adequaat ingreep bij de aanrijding op tankstation Hoezaar langs de A58 bij Zegge, kon het gevaar beperkt blijven.
23/02 10u30  Alarm over hackersaanval op structuur van het internet Een internationale non-profitorganisatie die een reeks taken met betrekking tot het internet uitvoert, ICANN, heeft gewaarschuwd voor een tot dusver ongekende aanval op de ‘infrastructuur van het internet'. Bij de hackersaanval wordt geprobeerd namen of registratiegegevens te vervangen door adressen die hackers invullen.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Wendy van Dijk zwaait af met minst bekeken Voice-finale ooit Presentatrice Wendy van Dijk heeft afscheid genomen van The voice of Holland met de minst bekeken finale van de RTL-talentenjacht ooit. Ruim 2,2 miljoen mensen zagen gisteravond hoe de naar SBS6-vertrekkende Van Dijk haar maatje Martijn Krabbé vasthield terwijl ze met een brok in haar keel afscheid nam van het programma dat ze negen seizoenen lang presenteerde.
23/02 11u15  Gakpo kijkt uit naar Feyenoord: ‘Dé wedstrijd van mijn jeugd was die 10-0’ Het gevoel van PSV – Feyenoord kent hij al zijn hele leven. Cody Gakpo (19) komt uit Eindhoven, begon in de F’jes bij PSV en is nu een van de ‘eigen’ talenten die doorbreken in het eerste. Een kennismakingsinterview.
23/02 11u15  Man (26) uit Waardenburg aangehouden voor inladen spullen uit andermans schuur GELDERMALSEN - Een 26-jarige man uit Wardenburg is vrijdag aangehouden en meegenomen naar het politiebureau omdat hij aan de Scheldestraat in Geldermalsen spullen uit een schuur in een kruiwagen stond te laden. Dat werd gezien door een buurvrouw van de eigenaren van de schuur, die de man niet herkende.
23/02 11u00  Loterijbaas dirigeerde geld naar Feyenoord De bedenker en hoogste baas van de Postcode Loterij, Boudewijn Poelmann, heeft via een constructie 20 miljoen euro goededoelengeld naar Feyenoord gedirigeerd. Dat meldt Follow the Money (FTM) na eigen onderzoek. Poelmann is mede-eigenaar van Feyenoord. Volgens FTM is dergelijke belangenverstrengeling verboden.
23/02 10u45  Bezorgservice niet bereikbaar door storing Wegens een technische storing is de bezorgservice van de Persgroep momenteel telefonisch niet bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.11 
23/02 10u45  Scheuren en barsten; Friese boerderij keldert sinds hete zomer achteruit De scheuren zitten in de muur, boven is al een kier van vier centimeter tussen het voorhuis en het middelste deel van de boerderij en de kozijnen barsten uit elkaar. De familie Dekker uit het Friese Spanga ziet haar woning sinds de warme zomer in rap tempo achteruit kelderen. ‘Oeh, dit is wel heel zorgelijk.’10 
23/02 10u45  Christian Bale is Satan, maar ook een familieman Dankzij zijn sublieme vertolking van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney is Christian Bale de grote favoriet bij de Oscars. Voor deze rol zette Bale (de beste acteur die ooit Batman speelde) zelfs zijn gezondheid op het spel. Niet voor het eerst trouwens.10 
23/02 10u30  Onderzoek naar overlijden in Isala: ,,Ze kwamen pas in actie toen de krant had gebeld…” Had Jan Jaap Hulst (46) uit Elburg nog kunnen leven als ze bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle beter hadden opgelet? Ja,zegt zijn neef. Nee, concludeert het ziekenhuis na een intern onderzoek. Toch past Isala het protocol aan waarbij verpleegkundigen standaard bij het begin van elke dienst langsgaan bij patiënten.12 
23/02 10u30  Waalbrug is ‘proeftuin’ voor verwijderen van giftig chroom-6 NIJMEGEN - De Waalbrug in Nijmegen wordt een ‘proeftuin’ voor het veilig verwijderen van de giftige verf chroom-6. Het is het eerste object met het kankerverwekkende goedje dat Rijkswaterstaat aanpakt. De brug wordt een voorbeeld van de aanpak van andere bruggen waar chroom-6 op zit, zoals de John Frostbrug in Arnhem en de Nederrijnbrug over de A50 bij Heteren.12 
23/02 10u30  Alarm over hackersaanval op structuur van het internet Een internationale non-profitorganisatie die een reeks taken met betrekking tot het internet uitvoert, ICANN, heeft gewaarschuwd voor een tot dusver ongekende aanval op de ‘infrastructuur van het internet'. Bij de hackersaanval wordt geprobeerd namen of registratiegegevens te vervangen door adressen die hackers invullen.11 
23/02 10u30  Hierom ontgassen schepen en de bemanning loopt het grootste risico Makkelijk en goedkoop, dat is volgens ingewijden de reden dat tankschepen nog varend ontgast worden. Met deze methode bespaar je duizenden euro’s, zegt de schipper die nu aan de bel trekt over deze praktijken. ,,Je hoeft dan niet apart naar een ontgasinstallatie te varen. En je hoeft niet te betalen voor het officieel ontgassen. Tel uit je winst.’’12 
23/02 10u30  ‘Project Rembrandt’ stuwt Nijmeegse Fleur omhoog NIJMEGEN - Geen wedstrijd om de beste te willen zijn, wel een geweldige stimulans om het beste in jezelf als amateurschilder naar boven te halen. Zo kijkt Fleur de Blieck naar haar deelname aan Project Rembrandt. De 25-jarige Nijmeegse zit inmiddels bij de laatste zeven van dit NTR-televisieprogramma, dat wekelijks op zondagavond door meer dan een miljoen mensen wordt bekeken.
23/02 10u00  Werkloos? D’ran dankzij Laborijn! Deze week kwam een onderzoek van de Rooie Vrouwen – die bestaan dus nog! – naar buiten. Zij hadden een meldpunt ingesteld voor klachten over de praktijken van Laborijn, de sociale diensten van Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek schuilgaan. ‘Laborijn’, het woord had alle alarmbellen al moeten laten rinkelen. Sociale diensten die ten prooi vallen aan de fantasienaampjesmaffia – het kan alleen maar slecht aflopen.
23/02 09u30  Gelukkig voor Lozano is de echte winter voorbij De winter in Nederland is niet de favoriete periode van Hirving Lozano. Dat hij een mindere periode achter de rug heeft, zag PSV-trainer Mark van Bommel ook. Hij wisselde Lozano tegen Heerenveen en FC Utrecht.
23/02 09u15  Provinciaal ontgasverbod is een wassen neus Het leek zo veelbelovend: vooruitlopend op een landelijk verbod op varend ontgassen, kwam Gelderland met eigen regels. Maar in de praktijk blijkt deze maatregel een papieren tijger. Schippers houden zich er niet aan en controle is er nauwelijks.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
23/02 10u45  'Ik gun de samenleving meer dialoog en minder debat' Kim Putters staat hoog, heel hoog op lijsten als 'invloedrijke Nederlanders' en 'bestuurlijke elite'. Wat moet je doen om die positie te bemachtigen? Dit is de werkweek van de directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau.
23/02 09u15  ‘De stakingen hebben VDL tien tot vijftien miljoen gekost’ VDL-topman laakt trage tempo van de cao-onderhandelaars. Zijn bedrijven waren maandenlang het mikpunt van veel stakingsacties.
23/02 06u00  Nederland kan blaffen naar China, maar niet bijten De Chinese economische spionage loopt de spuigaten uit. Den Haag spreekt ferme taal, maar doorpakken blijkt nauwelijks mogelijk. 'Schreeuwen wij hier te hard, dan gaat onze kop eraf.'10 
23/02 06u00  'Koning van de memes' ziet hobby uitgroeien tot internethit 9Gag werd in enkele jaren tijd een van 's werelds grootste bedrijfsaccounts.10 
23/02 06u00  Coalitie is meester in wegtrekken van draagvlak onder eigen beleid De politiek staart zich nog altijd blind op koopkrachtplaatjes en ramingen van planbureaus. Dat dit ook verkeerd kan aflopen, bewees deze week het geblunder met de energiekosten. De coalitie ondergraaft door deze miskleun het draagvlak in de samenleving voor haar eigen klimaatbeleid
23/02 06u00  Een politicus die tegelijkertijd schatrijk werd als zakenman Atiku Abubakar is zaterdag de belangrijkste uitdager van zittend president Muhammadu Burai bij de verkiezingen in Nigeria.10 
23/02 06u00  KLM-pagode op de schoorsteenmantel Sommige dingen moet je nooit willen veranderen.10 
23/02 06u00  Heeft Trump een punt? Volgens de Amerikaanse president Donald Trump mogen beleggers hem dankbaar zijn. De vraag is of dat klopt. 'De kater volgt later.'
22/02 22u15  Kraft Heinz verliest kwart waarde, Wall Street slaat weg omhoog in Wall Street sluit laatste handelsdag van de week overtuigend hoger.
22/02 21u00  VDL Groep boekt recordresultaat dankzij economische groei in Europa Industrieel conglomeraat uit Eindhoven ziet orderportefeuille met meer dan 60% stijgen.
22/02 20u45  Invloed Nederlanders in buitenland op Eerste Kamer Brief van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer over aanpassing stemproces
22/02 20u30  Belgische winkels Intertoys-concern overgenomen door Maxi Toys Bart Smit Speelgoedpaleizen, de Belgische dochteronderneming van Intertoys, overgenomen door een ander voormalig onderdeel van het Blokker-concern.
22/02 20u30  Ceo Tim Sloan van Wells Fargo ligt onder vuur van Democraten Wegwezen, vindt Democraat Elizabeth Warren. Blijf, vindt de raad van bestuur van Wells Fargo. Ook omdat de opvolgers voor voorzitter Tim Sloan niet in de rij staan.
22/02 20u30  Kraft Heinz verliest kwart van zijn waarde, Wall Street slaat weg omhoog in Wall Street koerst halverwege de handelsdag overtuigend hoger.
22/02 20u15  Het vechthuwelijk van Air France-KLM Een herbenoeming, een commissariaat en een nieuw topteam in de holding doen Air France-KLM schudden op zijn grondvesten. Wat is dat toch tussen Fransen en Nederlanders?
Laatste update: vandaag om 10u45
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
23/02 11u15  Eerste files richting skigebieden DEN HAAG (ANP) - Op de routes richting skigebieden ontstaan zaterdagochtend de eerste files, laat de ANWB weten. Zo loopt het vast op de Fernpass tussen Duitsland en Oostenrijk en is daar sprake van een vertraging van ruim een uur. Het bericht Eerste files richting skigebieden verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 11u00  Infocentrum wijst ‘oorlogstoeristen’ de weg NIJMEGEN (ANP) - De stroom 'oorlogstoeristen', mensen die de Nederlandse slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog willen bezoeken, neemt sinds het begin van deze eeuw snel toe. Zowel het Airborne Museum in Oosterbeek als het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek telt elk jaar meer bezoekers. Om al die binnen- en buitenlanders de weg te wijzen, is zaterdag in Nijmegen vlak bij de Waalbrug het Infocentrum WOII geopend. Arnhem had al zo'n centrum bij de Rijnbrug. Het bericht Infocentrum wijst ‘oorlogstoeristen’ de weg verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 10u30  Lombok krijgt race uit MotoGP MELBOURNE (ANP) - De top van de motorsport keert na meer dan twintig jaar terug in Indonesië. In 2021 zal op het eiland Lombok een wedstrijd uit de MotoGP-reeks worden gehouden. Rechtenhouder Dorna meldde een overeenkomst te hebben gesloten met de door de staat gerunde Indonesia Tourism Development Corporation (ITDC) om Lombok op de kalender op te nemen. In hetzelfde jaar zal op het eiland ook een race om het WK Superbike worden gehouden. Het bericht Lombok krijgt race uit MotoGP verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 09u45  Schmidt zesde in wereldbekerfinale op vloer MELBOURNE (ANP) - Turner Casimir Schmidt is bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne als zesde geëindigd in de finale op vloer. De Noord-Hollander kwam in de eindstrijd tot een score van 13,833. Het goud in de Australische stad was voor de Filipijn Carlos Edriel Yulo: 14,566. Het bericht Schmidt zesde in wereldbekerfinale op vloer verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 09u30  George helpt Thunder langs Jazz in extra tijd OKLAHOMA (ANP) - Paul George was met 45 punten de topschutter bij Oklahoma City Thunder, dat tegen Utah Jazz de extra tijd nodig had om de 38e zege van het seizoen binnen te halen. Zijn belangrijkste score, een floater, viel in de allerlaatste seconde van de tweede verlenging en zorgde voor de 148-147-eindstand in Oklahoma. Het bericht George helpt Thunder langs Jazz in extra tijd verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 09u30  McDonald verrast Del Potro in Delray Beach DELRAY BEACH (ANP) - De Argentijnse tennisser Juan Martin del Potro is er niet in geslaagd de halve finales te bereikten op het Delray Beach Open. Mackenzie McDonald versloeg de nummer één van de plaatsingslijst. De 23-jarige Amerikaan won in drie sets: 6-4 3-6 7-6 (5). Het bericht McDonald verrast Del Potro in Delray Beach verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 09u30  1 miljoen huizen dreigen te verzakken NIEUWEGEIN (ANP) - Huiseigenaren van ongeveer een miljoen huizen moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. De droge zomer van vorig jaar heeft geleid tot laag grondwater en dat heeft de funderingsproblemen vergroot. Directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door tv-programma De Monitor. Het bericht 1 miljoen huizen dreigen te verzakken verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 09u15  Luiten rukt op in Mexico-Stad MEXICO-STAD (ANP) - Golfer Joost Luiten nadert de top tien bij het sterk bezette WGC-Mexico Championship. De Bleiswijker kwam in de tweede ronde tot een score van 67,4 onder par. Dat bracht hem op de gedeelde dertiende plaats met een totaal van 138 slagen. De Amerikaan Dustin Johnson nam na een ronde van eveneens 67 de leiding over van de Noord-Ier Rory McIlroy. Johnson heeft na twee dagen op de baan van Chapultepec 131 slagen achter zijn naam. McIlroy volgt met 133, net als de Amerikaan Matt Kuchar. Het bericht Luiten rukt op in Mexico-Stad verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 09u00  Skeletonster Bos opnieuw buiten top tien CALGARY (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos is er niet in geslaagd bij de eerste tien te eindigen bij een wereldbekerwedstrijd in Calgary. De Edese kwam na twee runs uit op de dertiende plaats. Nadat ze het seizoen was begonnen met twee negende plaatsen, kwam ze dit kalenderjaar slechts één keer tot een toptiennotering, half januari in Sankt Moritz. Op de wereldbekerstand bezet ze de twaalfde plaats. Het bericht Skeletonster Bos opnieuw buiten top tien verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 09u00  Ultieme orgasmegids bevordert het orgasme van de vrouw Het is volgens Laura Hiddinga van platform LotteLust om te huilen. Slechts 35 procent van Het bericht Ultieme orgasmegids bevordert het orgasme van de vrouw verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 08u15  ‘Eerste plus beleggersvertrouwen in maanden’ AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers is voor het eerst in ruim een halfjaar weer aan het toenemen. Volgens de maandelijkse beleggersbarometer van ING zien beleggers het allemaal weer wat zonniger in, na de terugval van het vertrouwen door onder meer de onrust op de beurzen in de tweede helft van vorig jaar. Het bericht ‘Eerste plus beleggersvertrouwen in maanden’ verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
23/02 08u15  2,2 miljoen kijkers voor finale The Voice HILVERSUM (ANP) - De finale van het negende seizoen van The Voice of Holland is vrijdagavond bekeken door 2,2 miljoen mensen. Zij zagen hoe jazz-zanger Dennis van Aarssen de liveshow won en er met het felbegeerde beeldje vandoor ging. Het bericht 2,2 miljoen kijkers voor finale The Voice verscheen eerst op Nieuws.nl.12 
23/02 07u45  ‘1 miljoen huizen dreigen te verzakken’ HILVERSUM (ANP) - In Nederland dreigen 1 miljoen huizen te verzakken, zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) tegen tv-programma De Monitor. De droge zomer van vorig jaar heeft geleid tot erg laag grondwater en dat heeft ervoor gezorgd dat het funderingsprobleem fors is toegenomen. Het bericht ‘1 miljoen huizen dreigen te verzakken’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 07u30  Koolmees: werknemer bloedt voor AOW op 66 jaar DEN HAAG (ANP) - Een bevriezing van de AOW-leeftijd op 66 jaar heeft grote financiële gevolgen voor de pensioenfondsen. Om dat te kunnen betalen moet de pensioenpremie fors omhoog, ten koste van de loonruimte van werknemers. Het bericht Koolmees: werknemer bloedt voor AOW op 66 jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.
23/02 07u30  Overtreders betrapt met camera in skibox UTRECHT (ANP) - De politie Midden-Nederland zet sinds kort onopvallende auto’s in met skiboxen en fietsdragers op het dak waarin camera’s verstopt zijn die overtredingen van weggebruikers vastleggen. Dat zegt politiewoordvoerder Raymond Veldhuizen van het Team Bijzondere Verkeerstaken in De Telegraaf. Het bericht Overtreders betrapt met camera in skibox verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 11u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Eerste files richting skigebieden vanwege ‘zwarte zaterdag’ Op de routes richting skigebieden ontstaan zaterdagochtend de eerste files, laat de ANWB weten. Zo loopt het vast op de Fernpass tussen Duitsland en Oostenrijk en is daar sprake van een vertraging van ruim een uur.
23/02 11u30  Wendy van Dijk zwaait af met minst bekeken Voice-finale ooit Presentatrice Wendy van Dijk heeft afscheid genomen van The voice of Holland met de minst bekeken finale van de RTL-talentenjacht ooit. Ruim 2,2 miljoen mensen zagen gisteravond hoe de naar SBS6-vertrekkende Van Dijk haar maatje Martijn Krabbé vasthield terwijl ze met een brok in haar keel afscheid nam van het programma dat ze negen seizoenen lang presenteerde.
23/02 11u15  Gakpo kijkt uit naar Feyenoord: ‘Dé wedstrijd van mijn jeugd was die 10-0’ Het gevoel van PSV – Feyenoord kent hij al zijn hele leven. Cody Gakpo (19) komt uit Eindhoven, begon in de F’jes bij PSV en is nu een van de ‘eigen’ talenten die doorbreken in het eerste. Een kennismakingsinterview.
23/02 11u15  Dit zijn de 3 lessen die we kunnen leren van de ‘pornorel’ op school in Lochem Een leerling van het Staring College filmde twee weken geleden een docent die in de klas naar porno keek en daarbij was vergeten dat de beamer aangesloten was op zijn computer. Het leidde tot veel commotie en discussie in het land. Maar welke lessen kunnen betrokken partijen hiervan leren?
23/02 11u15  Denk jij aan het milieu bij het volladen van je online winkelmandje? Steeds vaker kopen we steeds meer spullen online. We openen de pakketjes, proberen of passen de inhoud en sturen soms meer dan de helft weer terug. Alleen: webshops kunnen de spullen vervolgens vaak niet meer verkopen en dat is een probleem.
23/02 11u15  Knus bij Bistro De Rode Kater in Deventer Bistro de Rode Kater in Deventer is niet heel groot, maar mede door de split-level-indeling en de gemoedelijke bediening wel heel knus. Het voelt een beetje alsof je bij iemand thuis gaat eten. Daar hoeft ook niet alles perfect te zijn.
23/02 11u15  Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’ Of hij er nog wel zin in heeft, vragen we coffeeshophouder Roy Lensink (42). Hij haalt zijn schouders op. ,,Ja hoor, nu wel weer.’’ De weg naar de opening van de vijfde Zwolse coffeeshop De Pijp was een lange, met bovendien veel hobbels. En dan te bedenken dat Wezeper Lensink al jarenlang met dit idee rondloopt. In Assendorp werd hem de deur gewezen en ook een ander pand ging op het laatste moment niet door. ,,Het was een lange strijd.’’
23/02 11u15  Barry (18) opent oorlogsmuseum in schuurtje in Apeldoorn Als kind speelde hij oorlogje en droomt van een carrière in het leger. Nu bouwt Barry Orie (18) zijn eigen oorlogsmuseum in Apeldoorn. Nu nog klein, in het schuurtje van zijn woongroep. Maar hij heeft volwassen plannen. ‘’Ik heb nooit kind kunnen zijn.‘’
23/02 11u00  Loterijbaas dirigeerde geld naar Feyenoord De bedenker en hoogste baas van de Postcode Loterij, Boudewijn Poelmann, heeft via een constructie 20 miljoen euro goededoelengeld naar Feyenoord gedirigeerd. Dat meldt Follow the Money (FTM) na eigen onderzoek. Poelmann is mede-eigenaar van Feyenoord. Volgens FTM is dergelijke belangenverstrengeling verboden.
23/02 11u00  Meldpunt bezorgservice kranten niet bereikbaar Wegens een technische storing is de bezorgservice van de Persgroep momenteel telefonisch niet bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.
23/02 10u45  Scheuren en barsten; Friese boerderij keldert sinds hete zomer achteruit De scheuren zitten in de muur, boven is al een kier van vier centimeter tussen het voorhuis en het middelste deel van de boerderij en de kozijnen barsten uit elkaar. De familie Dekker uit het Friese Spanga ziet haar woning sinds de warme zomer in rap tempo achteruit kelderen. ‘Oeh, dit is wel heel zorgelijk.’11 
23/02 10u45  Christian Bale is Satan, maar ook een familieman Dankzij zijn sublieme vertolking van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney is Christian Bale de grote favoriet bij de Oscars. Voor deze rol zette Bale (de beste acteur die ooit Batman speelde) zelfs zijn gezondheid op het spel. Niet voor het eerst trouwens.10 
23/02 10u45  Schmidt wordt zesde in vloerfinale Turner Casimir Schmidt is bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne als zesde geëindigd in de finale op vloer. De Noord-Hollander kwam in de eindstrijd tot een score van 13,833. Het goud in de Australische stad was voor de Filipijn Carlos Edriel Yulo: 14,566.10 
23/02 10u30  Alarm over hackersaanval op structuur van het internet Een internationale non-profitorganisatie die een reeks taken met betrekking tot het internet uitvoert, ICANN, heeft gewaarschuwd voor een tot dusver ongekende aanval op de ‘infrastructuur van het internet'. Bij de hackersaanval wordt geprobeerd namen of registratiegegevens te vervangen door adressen die hackers invullen.
23/02 10u15  MotoGP na twintig jaar terug naar Indonesië De top van de motorsport keert na meer dan twintig jaar terug in Indonesië. In 2021 zal op het eiland Lombok een wedstrijd uit de MotoGP-reeks worden gehouden.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Actiegroep wil nieuwe gemeente Vijfheerenlanden niet volbouwen De actiegroep Hogeheerenlanden wil in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden aandacht blijven vragen voor de burgers uit de voormalige gemeenten Zederik en Leerdam, voorheen Zuid-Holland. Bang als ze zijn om de band met de Alblasserwaard te verliezen.
23/02 11u15  Heimwee naar sparen zonder risico De banken vervullen een onmisbare rol in onze samenleving. Iedereen houdt op z’n minst een betaalrekening bij hen aan. Maar sinds de financiële crisis is het publiek uiterst kritisch. Er klinken pleidooien voor een alternatief. Moeten we terug naar de ouderwetse spaarbank, en dan in een moderne uitvoering?
23/02 11u15  Onderlinge verdeeldheid speelt vijanden van Israël in de kaart De leiders van twee belangrijke Israëlische oppositiepartijen hebben besloten de krachten te bundelen en in de verkiezingen, die op 9 april gehouden worden, samen op te trekken tegen premier Netanyahu. Oud-generaal Benny Gantz (Veerkracht voor Israël) en Yair Lapid (Er is Toekomst) hebben donderdag bekendgemaakt dat ze een gezamenlijke lijst gaan vormen (Blauw en Wit), een naam die verwijst naar de kleuren van de Israëlische vlag.
23/02 11u15  Eerste files richting skigebieden Op de routes richting skigebieden ontstaan zaterdagochtend de eerste files, laat de ANWB weten. Zo loopt het vast op de Fernpass tussen Duitsland en Oostenrijk en is daar sprake van een vertraging van ruim een uur.
23/02 10u45  Infocentrum wijst ‘oorlogstoeristen’ de weg De stroom ‘oorlogstoeristen’, mensen die de Nederlandse slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog willen bezoeken, neemt sinds het begin van deze eeuw snel toe. Zowel het Airborne Museum in Oosterbeek als het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek telt elk jaar meer bezoekers. Om al die binnen- en buitenlanders de weg te wijzen, is zaterdag in Nijmegen vlak bij de Waalbrug het Infocentrum WOII geopend. Arnhem had al zo’n centrum bij de Rijnbrug.
23/02 10u45  Belg in Limburg verongelukt met motor Een 49-jarige man uit het Belgische Hamont is vrijdagavond om het leven gekomen als gevolg van een motorongeluk. Dat gebeurde in de buurt van het Limburgse dorp Nederweert, op de kruising Hoogbosweg en Heugterbroekdijk.
23/02 10u45  Kerkverlating: wat blijvers met afhakers moeten De cijfers liegen er niet om. Elk jaar verlaten 100.000 Nederlanders de kerk, oftewel 276 per dag. Wat doet de kerk hiertegen? En wat is precies de verantwoordelijkheid van een kerkenraad die jongeren ziet vertrekken?
23/02 10u15  Internetcoördinator slaat alarm over aanval Een internationale non-profitorganisatie die een reeks taken met betrekking tot het internet uitvoert, ICANN, heeft gewaarschuwd voor een tot dusver ongekende aanval op de „infrastructuur van het internet”. Bij de hackersaanval wordt geprobeerd namen of registratiegegevens te vervangen door adressen die hackers invullen. Dit heeft de in Californië gevestigde Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) laten weten na een spoedzitting van de ICANN-top.
23/02 10u15  App neemt twijfels over voeding tijdens zwangerschap weg Mag je als zwangere vrouw brie eten? En hoe zit het met tiramisu? Voor vrouwen die twijfelen over wat ze wel en niet kunnen eten tijdens de zwangerschap is er voortaan de speciale app ZwangerHap.
23/02 10u00  Pulskordebat leert: politiek is behalve ratio ook emotie Je kunt erover klagen –en onterecht is dat niet–, maar je zult het toch moeten accepteren: politiek is behalve ratio ook gevoel, soms voorál gevoel. Dat leert het debat over de pulskorvisserij.
23/02 09u30  Guaidó suggereert dat militairen hem helpen De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó Márquez is opgedoken in de Colombiaanse grensstad Cúcuta. Hij zei tegen zijn aanhang dat hij steun van het leger geniet. Guaidó mag officieel het land niet verlaten, maar hij zei bij een muziekuitvoering aan de grens dat hij donderdag de hoofdstad Caracas had verlaten en na een tocht van dertig uur in Cúcuta was aangekomen. Hij is naar eigen zeggen dankzij hulp van militairen in Venezuela tal van controleposten gepasseerd en is de Venezolaans-Colombiaanse grens overgestoken. Hij zei niet waar hij de grens passeerde.
23/02 09u00  Een derde minder ambtsgebeden in raad Ruim een derde van de gemeenten waar in 2014 een gebed in de raadszaal klonk, hebben deze in de afgelopen vijf jaar afgeschaft. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Reformatorisch Dagblad.
23/02 09u00  Ambtsgebed vóór hamerslag populair „Ik open de vergadering!” Die woorden klinken in steeds meer raadszalen ná het uitspreken van een ambtsgebed.
23/02 09u00  Ds. M. Aangeenbrug (PKN) 40 jaar predikant Ds. M. Aangeenbrug, emeritus predikant in de Protestantse Kerk in Nederland, staat zondag veertig jaar in het ambt.
23/02 09u00  President Nigeria stemt in ‘late’ verkiezing De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft zijn stem uitgebracht in de presidentsverkiezingen die eigenlijk een week eerder zouden zijn. De stembusgang werd een week geleden op het laatste moment een week uitgesteld, omdat er problemen met de organisatie zouden zijn geweest. Het West-Afrikaanse land heeft bijna 190 miljoen inwoners en de circa 84 miljoen stemgerechtigden kunnen in 120.000 stembureaus terecht.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
23/02 11u30  Een miljoen huizen dreigt te verzakken door droogte In Nederland dreigen één miljoen huizen te verzakken. Dit zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in ons onderzoek Verzakte huizen. De huizen die nu al verzakt zijn staan in minstens 83 verschillende gemeenten.
23/02 11u15  Dodelijk ongeval met motor vermoedelijk eenzijdig Het ongeval in Nederweert waarbij vrijdagavond een 49-jarige man uit het Belgische Hamont om het leven kwam is vermoedelijk eenzijdig.
23/02 09u45  Arbeidsdeelname terug op niveau 2008 In 2018 was de nettoarbeidsparticipatie bijna 68 procent, vrijwel net zo hoog als het hoogste jaarcijfer vóór het uitbreken van de crisis in 2008. Het verschil in arbeidsparticipatie tussen personen met een Nederlandse achtergrond en niet-westerse migratieachtergrond is tijdens de crisis groter geworden, maar is nu weer bijna gelijk aan tien jaar geleden. Dit meldt het CBS.
23/02 09u45  Skibox met camera’s moeten overtreders vastleggen De politie Midden-Nederland heeft een nieuw middel om appende en bellende automobilisten te betrappen en op camera vast te leggen.
23/02 09u30  Vechtersbazen opgepakt nadat stoeipartij ontspoort Wat op het eerste zicht een stoeipartij tussen twee bekenden leek ontaarde uiteindelijk in een vechtpartij. Agenten hielden in Bergen op Zoom de twee mannen en een derde betrokkenen aan voor het verstoren van de openbare orde.
23/02 09u30  Slachtoffer aanrijding Renswoude overleden De 76-jarige voetgangster die zondag 10 februari rond 19:50 uur werd aangereden op de Dorpsstraat in Renswoude, is zaterdag overleden. De veroorzaker van deze aanrijding is nog steeds onbekend.
22/02 22u00  Bestuurder gewond na rammen benzinepomp Bij een ongeval bij een tankstation op de A58 bij Zegge is vrijdagavond een bestuurder gewond geraakt.
22/02 21u45  Verontruste buurtbewoner waarschuwt hulpdiensten na vermeend gaslek Vrijdagavond werd de brandweer rond 19.30 uur gealarmeerd voor een gaslek aan de Van Helmontstraat in Schijndel. Uit een gele buis welke nabij een boom die boven het maaiveld uit kwam werd een hoeveelheid gas waargenomen.
22/02 20u00  Amsterdam beklad met geel en groene verf Verschillende panden en het monument van De Dokwerker zijn in de nacht van donderdag op vrijdag met groen-gele verf beklad. Het vermoeden bestaat dat ADO-supporters dit hebben gedaan. Zij spelen a.s. zondag tegen AJAX.
22/02 19u45  Kabinet neemt maatregelen voor beter betaalbare huurmarkt Bij woningcorporaties wordt de gemiddelde huurprijsstijging beperkt tot de inflatie en wordt de toewijzingsgrens van de sociale huur afhankelijk van de samenstelling van het huishouden. Het rijk ondersteunt verder de invoering van een systeem waarbij lagere energielasten de kosten van verduurzaming in de huurprijs meer dan compenseren. In de vrije huursector komen er maatregelen om woningen in schaarsteregio’s waar dat nodig is zoveel mogelijk te behouden voor het middenhuursegment. Voor hoge inkomens in de sociale huursector worden stappen gezet voor een beter passende huur. Dat staat in een Kamerbrief van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
22/02 19u30  Vereenvoudiging regelgeving Wajong De regelgeving voor jonggehandicapten met een Wajong-uitkering wordt vereenvoudigd en samengevoegd. Hierdoor worden zij meer gestimuleerd om mee te doen aan de samenleving en is voor hen (meer) werken lonend. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
22/02 19u30  Gevangenisstraffen tot 9 jaar voor leden Satudarah Geleen De leider van het chapter Geleen van Satudarah is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie en onder meer een aantal afpersingen. Volgens de rechtbank vormde hij samen met 5 anderen binnen het chapter Geleen een samenwerkingsverband gericht op het plegen van misdrijven, zoals mishandelingen, afpersingen, vrijheidsberoving en drugscriminaliteit. De 5 verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 2,5 tot 7 jaar. Tot slot zijn aan 4 andere verdachten celstraffen van 20 maanden opgelegd voor hun aandeel in een afpersing met wederrechtelijke vrijheidsberoving.
22/02 18u00  Vrijspraak man uit Sittard voor belediging president Erdogan De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een 64-jarige man uit Sittard vrijgesproken van belediging van de Turkse president Erdogan. Dit meldt de rechtbank vrijdag.
22/02 17u45  Vrouw (24) omgekomen bij ernstig ongeval op A2 bij Best Vrijdagochtend is bij een ernstig verkeersongeval op de A2 bij Best een 24-jarige vrouw uit Eindhoven om het leven gekomen. Dit meldt de politie vrijdag.
22/02 17u30  In Vinkeveense plas gevluchte Fransman had grote som geld bij zich De politie heeft vrijdagochtend in Vinkeveen een Fransman aangehouden die met een grote som geld bij zich vluchtte voor de politie en het water in sprong. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.
Laatste update: vandaag om 11u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
23/02 11u15  Nederlands model (20) getroffen door hartstilstand Treurig nieuws vanuit het Oostenrijkse Westendorf: daar is topmodel Lotte van der Zee (20) getroffen door een hartstilstand. Het model, dat in 2017 nog de internationale Miss Teenager Universe-wedstrijd won, wordt in een kunstmatige coma gehouden.
23/02 10u30  Let op: 1 miljoen huizen dreigen te verzakken Slecht nieuws voor bijna een miljoen huiseigenaren: zij moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. Dit heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar, die voor veel funderingsproblemen hebben gezorgd. 
23/02 09u45  R. Kelly geeft zichzelf aan bij de politie De Amerikaanse artiest R. Kelly heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago, zo meldt CNN. Direct nadat hij zich had gemeld bij het politiebureau werd hij in de boeien geslagen. 
23/02 09u00  Dit is de nieuwe (winterse) tactiek van de politie Heb je een bon op de deurmat gekregen en geen enkel idee wanneer je dan geflitst zou moeten zijn? Dan zou je zomaar betrapt kunnen zijn door een skibox of fietsdrager, waar de politie Midden-Nederland sinds kort camera's in verstopt.
22/02 23u30  Dennis van Aarssen wint de finale van The Voice De Dennis van Aarssen mag zichzelf na vrijdagavond de winnaar van het negende seizoen van The Voice of Holland. Van Aarssen zat in het team van Waylon en was in tijdens de finale de andere drie finalisten de baas.
22/02 23u00  Laatste boodschap van overleden roker: "Stop nu!" De 66-jarige Amerikaan Geoffrey Turner kwam vorige week om het leven als gevolg van longkanker. In zijn eigen overlijdensbericht dat werd gepubliceerd in de Albany Times heeft de verstokte roker die decennialang verslaafd was een dringende boodschap voor iedereen die rookt. 
22/02 22u00  Waarom hebben zebra's strepen? Als bescherming! Lange tijd was de opvallende gestreepte vacht van zebra's een groot mysterie voor biologen. Echt subtiel lopen de paardachtigen er niet bij op de Afrikaanse savanne, door hun opvallende kleuren kunnen roofdieren ze zien van grote afstand.
22/02 19u15  Directeur CBR stapt op na curatele ministerie Het rommelt binnen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), vrijdagmiddag is bekend geworden dat de algemeen directeur Petra Delsing haar ontslag heeft aangeboden. Ze zal zich niet beschikbaar stellen voor een tweede termijn. 
22/02 17u30  Nieuwe videoclips om het weekend mee in te gaan Er zijn nieuwe videoclips uitgekomen van Khalid, Martin Garrix, Kygo, Jason Derulo en DI-RECT! Welke video vind jij het tofst? Stem hieronder op jouw Fresh Video van de week. Donderdag maken we de winnaar hier bekend bij Music City.
22/02 17u30  Uit ijskoud water geredde 'hond' blijkt wolf te zijn Een groep damwerkers uit Estland zag woensdag een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen. 
22/02 17u00  Uit ijskoud water geredde hond blijkt wolf te zijn Een groep damwerkers uit Estland zag woensdag een dier vechten voor zijn leven in een ijskoude rivier. Ze dachten dat er een hond in het water was gevallen en besloten direct in actie te komen. 
22/02 16u45  Zware straffen voor leden Satudarah Ook al hebben ze niet de straf gekregen die het Openbaar Ministerie had geëist, de leden van motorclub Satudarah in Geleen verdwijnen toch jarenlang achter de tralies. De president van het chapter, de 42-jarige Stephan P., gaat negen jaar de gevangenis in voor het leiding geven aan een criminele organisatie en een aantal afpersingen. Justitie eiste dertien jaar tegen hem.
22/02 16u15  Nu al gigantisch snotteren door pollen Mensen met hooikoorts hadden het waarschijnlijk al gemerkt: je ogen prikken, je neus loopt en Donald Trump stopt nog eerder met zijn spray-tan dan jij stopt met niezen. Dat kan kloppen, want er zitten namelijk nu al mega veel pollen in de lucht in vergelijking met voorgaande jaren.
22/02 16u15  7 absurde wetten: Verbod op Poolse aardappels en stoepkrijt Op een paar honderd meter van een strand niet meer in je badkleding mogen rondlopen. Niet staan op geld. En stoepkrijten dat is ook niet overal toegestaan. Metro duikt deze week in een paar van de raarste wetten die er in de boeken terug te vinden zijn. 
22/02 15u30  750 leerlingen op straat na sluiten Hogeschool De Europe Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam sluit aanstaande dinsdag definitief de deuren. Daardoor staan 750 leerlingen van de Islamitische school ineens op straat. Wat er met hen gebeurt na dinsdag is niet bekend, ze krijgen in ieder geval geen les meer op hun oude school.
Laatste update: vandaag om 11u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x R. Kelly gearresteerd voor seksueel misbruik23/02 05u15 - Trouw: De Amerikaanse artiest R. Kelly (52) is vrijdagavond gearresteerd toen hij zich meldde op het hoofdbureau van politie in Chicago. Hij wordt aangeklaagd voor tien gevallen van seksueel misbruik.
20x Venezolaans leger schiet bij grens op eigen bevolking: twee doden23/02 02u30 - Gelderlander: Nabij de grens tussen Venezuela en Brazilië zijn vrijdag twee doden gevallen toen Venezolaanse militairen het vuur openden op de lokale bevolking die probeerde te voorkomen dat regeringstroepen de grens sloten.
20x Een mamadag, ik moet er niet aan denken23/02 02u30 - NRC Handelsblad: Ik wil op een doordeweekse dag niet de grote Dinosaurus-atlas doornemen. Ik wil het Internet uitlezen over glycogeen synthase kinase 3β in het endometrium.
18x Horrorkoppel VS schuldig aan mishandeling twaalf kinderen23/02 05u01 - BN/DeStem: David en Louise Turpin, die vorig jaar gearresteerd werden nadat aan het licht kwam dat ze twaalf van hun dertien kinderen jarenlang mishandelden en uithongerden, hebben vrijdag schuldig gepleit aan foltering en misbruik. Het duo gaat voor minstens 25 jaar de cel in.
18x R. Kelly meldt zichzelf op politiebureau Chicago23/02 04u30 - Nu.nl: R. Kelly heeft zichzelf vrijdagavond gemeld bij een politiebureau in Chicago. Dat meldt Variety. De planning is dat hij op zaterdag verhoord zal worden.
18x Een ‘hele goede morgen’? Liever zegt Buma: we worden bedrogen, mensen23/02 02u45 - NRC Handelsblad: Deze week: een geslaagde spinoorlog van het CDA.Ofwel: hoe Buma het klimaatakkoord steeds verder weet te ondermijnen.
18x Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week23/02 02u30 - NRC Handelsblad: De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Let op: de selectie bevat mogelijk beelden die lezers schokkend vinden.
17x Het zijn de extremen die de toon op sociale media bepalen23/02 06u15 - BN/DeStem: Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
17x Kloppen alarmberichten wel? Deze 'vuile’ diesels blijken geen schadelijke NOx uit te stoten23/02 05u15 - De Stentor: Nemen regeringen en gezondheidsorganisaties ten onrechte ‘vuile’ dieselauto’s op de korrel? Tests wijzen uit dat sommige modellen van BMW, Mercedes en Opel tussen de nul en één gram NOx per kilometer uitstoten.
17x Kloppen alarmberichten wel? Deze 'vuile’ diesels blijken geen schadelijke NOx uit te stoten23/02 05u15 - AD.nl: Nemen regeringen en gezondheidsorganisaties ten onrechte ‘vuile’ dieselauto’s op de korrel? Tests wijzen uit dat sommige modellen van BMW, Mercedes en Opel tussen de nul en één gram NOx per kilometer uitstoten.

Statistieken

Artikels:
31482
Gelezen:
18419
Aantal lezers nu:
39


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven