zondag 19 januari 2020, week 03


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/01 16u15  EK full contact karate in Deurne: “Een seconde niet opletten en je krijgt een schop tegen je kop” Dit weekend vindt in de Arenahal in Deurne het eerste EK full contact karate plaats. 137 karateka’s uit 25 landen - onder wie zeven Belgen - tekenden in Deurne present.
19/01 16u15  Cercle Brugge-Antwerp gaat de geschiedenisboeken in: snelste penalty ooit in eerste klasse Amper acht seconden waren er verstreken in het duel tussen Cercle Brugge en Antwerp toen de bal op de stip ging, nadat amper drie spelers de bal al hadden aangeraakt. Aurélio Buta liet zich verrassen door de snelle benen van Kylian Hazard en tikte de Bruggeling aan. Ref Boterberg twijfelde niet en floot voor een strafschop. Daarmee gaat hij de geschiedenisboeken in, want het is de snelste penalty ooit op het hoogste niveau.
19/01 16u00  LIVE. De ommekeer is compleet: Antwerp buigt achterstand met man minder om in 1-2 Ook voor Antwerp mag 2020 nu écht beginnen. Bölöni en de zijnen zullen vooral de lijn willen doortrekken, want laat ons vooral niet vergeten dat de Great Old al ongeslagen is sinds begin november. Maken ze korte metten met Cercle Brugge, allerlaatste in de stand, of stuiten ze toch op een verrassing in het Jan Breydelstadion? Volg alle actie hier LIVE vanaf 14u30!
19/01 16u00  NetConnect redt wielerjeugdploeg: “Zonder nieuwe sponsor dreigde onze club te verdwijnen” Niet Remco Evenepoel maar Wout van Aert en Mathieu van der Poel waren met voorsprong de meest geciteerde helden van de jonge rennertjes tijdens de ploegvoorstelling van het nieuw jeugdwielerteam van de firma NetConnect uit Zandhoven. Wielrennen is duidelijk ‘in’ bij kinderen, alleen is er nog een tekort aan meisjes.
19/01 15u45  NetConnect redt wielerjeugdploeg: door mama’s opgestarte club zoekt nog koersgekke meiden Niet Remco Evenepoel maar Wout van Aert en Mathieu van der Poel waren met voorsprong de meest geciteerde helden van de jonge rennertjes tijdens de ploegvoorstelling van het nieuw jeugdwielerteam van de firma NetConnect uit Zandhoven. Wielrennen is duidelijk ‘in’ bij kinderen, alleen is er nog een tekort aan meisjes.10 
19/01 15u45  Voormalig pand van bekende tapijtenzaak op IJzerenleen staat te huur De voormalige winkel van tapijtenzaak Van Caster op de IJzerenleen in Mechelen staat te huur. Tegelijk loopt er ook een aanvraag om het aantal woongelegenheden in het gebouw uit te breiden.
19/01 15u30  LIVE. Tienkoppig Antwerp knokt terug na dramatische start, wat geeft de tweede helft? Ook voor Antwerp mag 2020 nu écht beginnen. Bölöni en de zijnen zullen vooral de lijn willen doortrekken, want laat ons vooral niet vergeten dat de Great Old al ongeslagen is sinds begin november. Maken ze korte metten met Cercle Brugge, allerlaatste in de stand, of stuiten ze toch op een verrassing in het Jan Breydelstadion? Volg alle actie hier LIVE vanaf 14u30!11 
19/01 15u15  Clement (66) vliegt met nagebouwde Boeing 737 de hele wereld rond… in zijn eigen huis Clement Stals (66) heeft in zijn huis in het Limburgse Pelt een cockpit van een Boeing 737 tot in het kleinste detail nagebouwd. In zijn pilotencabine vliegt Clement virtueel de hele wereld rond. “Tien jaar lang heb ik hieraan gewerkt.”11 
19/01 15u00  Bart De Wever en 500 andere dappere ijsberen springen in ijskoude zwemvijver In de ecologische zwemvijver van het Boekenbergpark in het Antwerpse district Deurne hebben zowat 500 dapperen zich zondag in het ijskoude water gewaagd tijdens het jaarlijkse Winterzwemfeest van de Deurnese IJsberen. Onder hen was ook Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.
19/01 15u00  Analisten buigen zich over nieuwe tennisseizoen: “Ze doen het in hun broek voor Kim Clijsters” Met de Australian Open gaat dit weekend de nieuwe tennisjaargang écht van start. Marc De Hous en Sabine Appelmans – als speler, coach en analist samen goed voor tachtig jaar ervaring in het toptennis – beantwoorden vier vragen. “Kim Clijsters toont aan mensen hoe belangrijk het is om je dromen na te jagen.”
19/01 14u45  LIVE. Antwerp knokt terug: penalty binnen en rood, maar Refaelov scoort snel 1-1 Ook voor Antwerp mag 2020 nu écht beginnen. Bölöni en de zijnen zullen vooral de lijn willen doortrekken, want laat ons vooral niet vergeten dat de Great Old al ongeslagen is sinds begin november. Maken ze korte metten met Cercle Brugge, allerlaatste in de stand, of stuiten ze toch op een verrassing in het Jan Breydelstadion? Volg alle actie hier LIVE vanaf 14u30!
19/01 14u30  Thibau Nys boekt zes op zes in de wereldbeker veldrijden bij de junioren Thibau Nys heeft zondag de zesde manche van de Wereldbeker veldrijden bij de junioren op zijn naam geschreven. De kersverse Belgische kampioen haalde het in het Franse Nommay van de Fransman Rémi Lelandais en onze landgenoot Emiel Verstrynge. Met Jetze Van Campenhout (7e) en Ward Huybs (8e) eindigden nog twee landgenoten in de top tien.
19/01 14u30  Annemarie Worst klopt Ceylin del Carmen Alvarado en 41-jarige Katie Compton in de sprint in Nommay Annemarie Worst heeft de Wereldbekercross in Nommay gewonnen. De 24-jarige Nederlandse klopte Ceylin del Carmen Alvarado en Katie Compton in een sprint met drie. Alvarado gaat met een voorsprong van amper vijf punten op Worst richting de slotmanche in Hoogerheide volgende week.11 
19/01 14u30  Armand Marchant moet voor de tweede week op rij opgeven in de slalom Onze landgenoot Armand Marchant heeft zondag niet kunnen finishen in de eerste run van de Wereldbekermanche slalom bij de mannen in het Zwitserse Wengen. De leiding is er voorlopig in handen van de Fransman Clément Noël.10 
19/01 14u15  Storing bij WhatsApp: foto’s en filmpjes doorsturen lukt niet Gebruikers van WhatsApp melden sinds zondagmiddag storingen bij het uploaden van foto’s of filmpjes.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/01 16u00  Facebook noemt Chinese president Mr. Shithole Facebook excuseert zich bij de Chinese president Xi Jinping. Het liep fout toen de socialenetwerksite de naam van de president vanuit het Birmaans vertaalde naar het Engels. Zo werd Xi Jinping ‘Mr. Shithole’. Volgens Facebook ligt een ‘technisch probleem’ aan de oorzaak van de blunder.
19/01 15u30  Paul Magnette houdt piste voorlopige regering nog altijd in het achterhoofd PS-voorzitter Paul Magnette heeft de piste van een voorlopige regering nog niet begraven indien het niet mogelijk is een volwaardige regering te vormen. ‘Het is vanzelfsprekend beter een echte regering te maken, maar als we geen oplossing vinden, zouden we een regering kunnen vormen voor zes maanden of een jaar, om de dringende sociale noden aan te pakken’, verklaarde Magnette zondag op RTL-TVi.11 
19/01 15u00  Nabestaanden MH17 willen vliegverbod boven crisisgebieden Vluchten van passagiersvliegtuigen boven crisisgebieden moeten wereldwijd verboden worden. Dat zeggen nabestaanden van de ramp met de MH17 die in 2014 alle 298 inzittenden, vooral Nederlanders, het leven kostte.
19/01 14u30  Thibau Nys boekt zes op zes in de wereldbeker veldrijden bij de junioren Thibau Nys heeft zondag de zesde manche van de Wereldbeker veldrijden bij de junioren op zijn naam geschreven. De kersverse Belgische kampioen haalde het in het Franse Nommay van de Fransman Rémi Lelandais en onze landgenoot Emiel Verstrynge. Met Jetze Van Campenhout (7e) en Ward Huybs (8e) eindigden nog twee landgenoten in de top tien.
19/01 14u30  Zestig dienstkaarten verdwenen uit politieschool: vrees voor ‘valse agenten’ Zeker zestig dienstkaarten van leerling-agenten van de Oost-Vlaamse politieschool PAULO zijn spoorloos. Volgens een goede bron werden de kaarten in drie zendingen opgestuurd maar verdwenen ze telkens weer in de school. In totaal zestig leerlingen zitten nu zonder dienstkaart. Gevreesd wordt dat mensen met slechte bedoelingen ze gaan gebruiken om zich voor te doen als valse agenten.
19/01 14u30  Annemarie Worst klopt Ceylin del Carmen Alvarado en 41-jarige Katie Compton in de sprint in Nommay Annemarie Worst heeft de Wereldbekercross in Nommay gewonnen. De 24-jarige Nederlandse klopte Ceylin del Carmen Alvarado en Katie Compton in een sprint met drie. Alvarado gaat met een voorsprong van amper vijf punten op Worst richting de slotmanche in Hoogerheide volgende week.10 
19/01 14u30  Armand Marchant moet voor de tweede week op rij opgeven in de slalom Onze landgenoot Armand Marchant heeft zondag niet kunnen finishen in de eerste run van de Wereldbekermanche slalom bij de mannen in het Zwitserse Wengen. De leiding is er voorlopig in handen van de Fransman Clément Noël.
19/01 13u45  Man zwaargewond na slagen op hoofd in Tremelo Een 42-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond geraakt door stomp geweld op het hoofd in Tremelo. De lokale politiezone voert het onderzoek. Getuigen zagen twee mannen wegvluchten.12 
19/01 13u15  Belgische sms’en duiken op in impeachment Trump In de Oekraïne-affaire rond president Trump wordt de naam Anthony de Caluwé genoemd. De man - vermoedelijk een Nederlander - verstuurde vanaf een Belgisch nummer sms’en over het bespioneren van de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne.
19/01 13u00  Conner Rousseau: ‘Veiligheid is een links thema’ SP.A-voorzitter Conner Rousseau eist het thema veiligheid op voor zijn partij. ‘Dat gaan we niet meer van ons bord laten eten.’11 
19/01 13u00  Sanders gaat de mist in met valse beschuldigingen over Joe Biden Hommeles bij de Democraten: Joe Biden beschuldigt Bernie Sanders ervan een 'fake video' te verspreiden over hem. Volgens Sanders stelde Biden in 2018 voor om, net zoals de Republikein Paul Ryan, te besparen in de sociale zekerheid. Maar volgens factcheckers is eigenlijk het tegendeel waar en was Biden net aan het spotten met Ryan. Maar ook Bidens beschuldigingen aan het adres van Sanders zijn niet helemaal correct.11 
19/01 12u00  België verzekert zich dankzij zege tegen Polen van behoud in hoogste afdeling op EK hockey indoor De Indoor Red Lions (FIH 7), de nationale hockeyploeg in zaal, heeft zich zondag op het EK in de Duitse hoofdstad Berlijn met een 7-4 zege tegen Polen (FIH 5) verzekerd van het behoud in de hoogste afdeling. Voor de Belgen scoorden Philippe Simar (9., 12., 33. en 37.), Pilou Maraite (19.) en Gaëtan Dykmans (34. en 39.).12 
19/01 11u45  Pieter Timmers sluit in Peking af met derde plaats op 100 meter vrije slag Pieter Timmers is zondag op de derde plaats geëindigd in de 100 meter vrije slag op de tweede manche van de FINA Champions Swim Series in de Chinese hoofdstad Peking.11 
19/01 11u45  Alison Van Uytvanck en Greet Minnen maandag als eerste Belgen in actie op Australian Open Alison Van Uytvanck (WTA 47) en Greet Minnen (WTA 119) zijn maandag onze eerste landgenotes die in actie komen op de hoofdtabel van het Australian Open.11 
19/01 11u30  REGERINGSBLOG. Vlaams Belang wil nieuwe verkiezingen: 'Geen schrik hebben van de kiezer' Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
Laatste update: vandaag om 16u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/01 12u45  Freya Saeys (Open Vld) vraagt georganiseerde screening prostaatkanker om sterfgevallen te voorkomen Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) wil een georganiseerde screening van prostaatkanker. Prostaatkanker is een ziekte die vaak een fatale...22 
19/01 07u45  Vrij zonnige dag met tussendoor wolken en enkele buien, vanochtend nog kans op gladde wegen Er staan vandaag zonnige perioden op het menu, maar tussendoor ook wolkenvelden waaruit vooral aan zee en in de Ardennen enkele buitjes kunnen...20 
18/01 18u15  “Hoeveel bomen denken jullie tegen te komen in de ruimte?”: camouflagepakken van Amerikaanse Space Force leiden tot hoongelach Het internet maakt zich vrolijk over de uniformen van de Amerikaanse ruimtemacht die in december in het leven werd geroepen. Het gaat om pakken met...
18/01 11u45  Elon Musk wil tegen 2050 een miljoen mensen naar Mars sturen SpaceX-baas Elon Musk wil tegen 2050 een miljoen mensen naar Mars brengen. Daarvoor moet hij de komende tien jaar maar liefst honderd ruimteschepen...
18/01 09u00  EuroMillions, Lotto of toch Win for Life? Wiskundeprof berekent bij welke loterij je meeste kans maakt op winst Winnen met Lotto, EuroMillions, Subito of Win for Life is de droom van velen, dus spelen we massaal. Want hoe onzeker ons bestaan ook is, tweemaal...
17/01 21u45  Angst om mysterieus virus: VS gaan passagiers uit Chinese miljoenenstad Wuhan screenen De Amerikaanse autoriteiten nemen voorzorgsmaatregelen op luchthavens vanwege de mysterieuze virusuitbraak in China. Passagiers uit de Chinese...
17/01 18u15  Kat van bijna 16 kilo moet op dieet nadat dement baasje hem maar bleef eten geven Maak kennis met Bazooka, een lieve kat van 5 jaar oud die zo maar even 15,8 kilo (!) weegt. De stevige brok rosse gezelligheid begint aan een zware...
17/01 16u15  Matilda (3) levend gevonden na overstromingen Australië: “Hondje bleef haar beschermen” Een enorme zoekoperatie met slechts een minieme kans van slagen is wonder boven wonder goed afgelopen. Een 3-jarig meisje dat bij overstromingen in...
17/01 16u00  Vorig jaar drie aardbevingen te voelen in België In 2019 werden er 45 natuurlijke aardbevingen gemeten in en rond België. Eén natuurlijke aardbeving, één geïnduceerde beving en één explosie waren...
17/01 12u15  Na Carrefour halen nu ook andere supermarkten kangoeroevlees uit de rekken Na Carrefour halen nu ook Makro, Cora, Match en Spar kangoeroevlees uit de rekken in België. Dat bericht dierenrechtenorganisatie GAIA vandaag....
16/01 17u30  Wilde dieren profiteren van stilte en heroveren rampgebied Fukushima Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat de kernramp van Fukushima plaatsvond. De gevolgen van de radioactieve besmetting waren zodanig groot...
16/01 15u30  Schattige video toont hoe pups braaf in de rij wachten op nachtkusjes van baasje en dan hilarisch ‘in slaap vallen’ De Filipijnse Karylle Punzalan (18) is een échte puppyfluisteraar. Dat bewijst ze met deze heerlijke video waarin de tiener de opvallende...
16/01 14u30  Miljardenboetes dreigen voor autofabrikanten: “Stop verkoop SUV’s met 400 pk” Miljardenboetes dreigen volgend jaar voor autofabrikanten als ze de nieuwe Europese uitstootnormen niet halen. Industriekenner Michael Schweikl...
16/01 11u45  Aandoenlijk beeld van koala bij dode soortgenoot ontroert de wereld Een fotograaf van het Franse persagentschap AFP heeft in het door bosbranden geteisterde Australië een emotioneel moment in het dierenrijk kunnen...
16/01 11u15  Duitsland betaalt miljarden aan energiebedrijven voor steenkooluitstap De Duitse staat trekt miljarden euro’s uit voor vergoedingen aan uitbaters van kolencentrales die voortijdig moeten sluiten vanwege de omzetting...
Laatste update: vandaag om 12u45
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/01 14u45  Brand bij gevangenis Zutphen lijkt onderdeel ‘georganiseerde uitbraakpoging’ Eerder op de dag werd de omgeving van de gevangens „ruim afgezet” toen een busje in de buurt van de ingang van de gevangenis vlam vatte.
19/01 14u15  Mooi ingetogen theaterbewerking van A. F. Th. van der Heijdens requiemroman ‘Tonio’ Na de film is er nu ook een toneelbewerking van ‘Tonio’, het aangrijpende boek van A. F. Th. van der Heijden over het overlijden van zijn zoon. Porgy Franssen en Jacqueline Blom maken de pijn van de ouders voelbaar.
19/01 14u15  ‘Brand bij gevangenis Zutphen was onderdeel ontsnappingspoging’ Eerder op de dag werd de omgeving van de gevangens „ruim afgezet” toen een busje in de buurt van de ingang van de gevangenis vlam vatte.
19/01 13u45  Kamer eist opheldering over deal Jeroen Pauw met publieke omroep De vier coalitiepartijen willen dat minister Slob een einde maakt aan Hilversumse ‘sjoemelcontructies’. „De beerput moet eindelijk open.”11 
19/01 13u30  Kamer eis opheldering over deal Jeroen Pauw met publieke omroep Latenight-talkshowDe vier coalitiepartijen willen dat minister Slob een einde maakt aan Hilversumse ‘sjoemelcontructies’. „De beerput moet eindelijk open.”11 
19/01 12u45  Andris Nelsons lijkt ideale kandidaat voor chefschap KCO Het Concertgebouworkest speelde dit weekend een bont themaprogramma over Prometheus. Conclusie: het orkest moet Andris Nelsons snel binnenhalen als chef-dirigent.10 
19/01 12u15  ‘Amsterdamse crimineel Khalid J. gearresteerd in Dubai’ Justitie beschuldigt J. volgens de krant van betrokkenheid bij een criminele organisatie.10 
19/01 11u00  Wat een klein land allemaal zelf kan Wat kan een landje als Nederland beginnen tegen grote bedrijven, tegen wereldwijde technologische trends, tegen de globalisering? Nou, veel.
19/01 10u30  73 doden bij aanval militair trainingskamp Jemen De aanval is nog niet opgeëist, maar zou zijn uitgevoerd door Houthi-rebellen met drones en raketten.13 
19/01 08u30  Zeventien nieuwe infecties nieuwe longziekte in China Het totaal aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt nu op 62. Drie nieuwe patiënten zijn er slecht aan toe.12 
19/01 08u15  ‘Zestig doden bij aanval militair trainingskamp Jemen’ De aanval is nog niet opgeëist, maar zou zijn uitgevoerd door Houthi-rebellen met drones en raketten.11 
19/01 00u45  De zwarte doos van Brussel Lees meer >18 
19/01 00u30  Naaz wint met hard werken prijzen én publiek Het Europese muziekfestival Eurosonic in Groningen begon donderdag en vrijdag met gevoelige folk en fado, en energieke moderne muziek van onder meer Naaz en Georgia, die Simplon deed dreunen met beats.19 
19/01 00u30  De verdwenen kinderen Lees meer >19 
19/01 00u15  Metalzangeres Floor Jansen wint Popprijs 2019 Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt op het festival Noorderslag in Groningen. De Popprijs is de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek.26 
Laatste update: vandaag om 14u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
19/01 00u00  Veganistische moeders mogen moedermelk voortaan ook doneren Moeders die veganistisch leven, kunnen vanaf nu hun moedermelk ook doneren aan de Nederlandse Moedermelkbank. Dit was eerder niet mogelijk, omdat hun plantaardige voedingspatroon werd gezien als niet voldoende uitgebalanceerd. Uit onderzoek is het tegendeel gebleken.14 
19/01 00u00  Groenten en fruit vaak vervuild met bestrijdingsmiddelen Op groenten en fruit in Nederlandse winkels zitten restanten van bestrijdingsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dat meldt Trouw dinsdag.15 
19/01 00u00  Helft kankerpatiënten staat niet stil bij keuze ziekenhuis Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet goed nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf zou achteraf voor een ander ziekenhuis hebben gekozen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder bijna 7400 mensen die kanker hebben of hadden.15 
16/01 15u45  Groenten remmen prostaatkanker niet af Mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker kregen een dieet met zeker zeven porties groenten of fruit per dag. Helaas hielp het niet om de kanker te remmen.
16/01 10u45  Veel Nederlanders ziek thuis, griepgolf op komst Het aantal griepgevallen neemt flink toe. Dat melden de peilstations van Nivel Zorgregistraties. Mogelijk stevenen we zelfs op een griepepidemie af.
16/01 00u00  Kennis over gezondheidsrisico's alcohol schiet tekort Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico's van alcohol. Dat is de conclusie uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbos-instituut.
16/01 00u00  Zacht winterweer: nu al last van hooikoorts Heb je last van een dichte neus, veel niezen en denk je dat je verkouden bent? Dat kan natuurlijk, maar het zou ook hooikoorts kunnen zijn. 'De eerste hazelaars staan namelijk al in bloed en de elzenpollen dwarrelen door de lucht.'
16/01 00u00  Klein beetje langer slapen al positief voor je gezondheid Heb jij er ook iedere avond weer moeite mee om op tijd je bed in te gaan? Nog even netflix kijken, je vaatwasser leegruimen... er is altijd wel iets 'belangrijker' dan op tijd naar bed te gaan. Toch kun je beter vroeg naar bed gaan én uit recent onderzoek blijkt dat dat niet eens veel vroeger hoeft te zijn. Zelfs 43 minuten langer slapen heeft al grote effecten.
14/01 00u00  Ziekenhuis begint verslavingspoli voor rokers Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgt als eerste een gespecialiseerde verslavingspoli voor zware rokers. Dat meldt ad.nl maandag.
14/01 00u00  Gratis spiraaltje na abortus vanaf volgend jaar Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen vanaf januari 2020 in aanmerking komen voor een gratis spiraaltje. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag bekend.
13/01 00u00  Medicijn tegen spierziekte SMA vanaf 1 januari vergoed Spinraza, een medicijn dat helpt bij de spierziekte SMA, komt per 1 januari 2020 in het basispakket voor alle patiënten die voor het medicijn in aanmerking komen. Daar heeft minister Bruins afspraken over gemaakt met fabrikant Biogen.
12/01 00u00  Uitbraken norovirus in verschillende zorgcentra In het woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen in Borculo is het zeer besmettelijke norovirus ontdekt. Er zijn zeker tien ouderen besmet geraakt. Ook bij een zorgcentrum in Boekel en in het Zuyderland Medisch Centrum hebben tientallen bewoners, personeelsleden en patiënten last van deze buikgriep.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
19/01 09u15  Van wieg tot graf: zo ziet het leven van een ster eruit Als je ze ziet twinkelen aan de hemel zou je het niet zeggen. Maar al deze sterren worden mede mogelijk gemaakt door catastrofale explosies. En velen ervan komen door zo’n zelfde explosie aan hun einde. Je hebt vast wel eens naar de hemel gestaard en je misschien afgevraagd wat al deze lichtpuntjes die wij sterren […] Het bericht Van wieg tot graf: zo ziet het leven van een ster eruit verscheen eerst op Scientias.nl.10 
18/01 15u00  SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld SpaceX heeft de lancering van de Crew Dragon één dag uitgesteld. Als de test morgen goed gaat, dan staat weinig het bedrijf meer in de weg om astronauten naar het ISS te brengen. Nog dit jaar wil SpaceX – in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA – astronauten van en naar het ISS gaan vervoeren. […] Het bericht SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 16u15  Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg De objecten zien eruit als gas en gedragen zich als sterren. Het is 2005 en de onderzoeksgroep van Andrea Ghez ontdekt een vreemd object in het hart van onze Melkweg dat G1 wordt gedoopt. Zeven jaar later, in 2012, wordt er nog zo’n vreemd object ontdekt: G2. En in 2014 scheert het laatstgenoemde object langs […] Het bericht Opnieuw enkele bizarre objecten ontdekt nabij het zwarte gat in het hart van onze Melkweg verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 13u15  Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd Onderzoek onthult dat vulkaanuitbarstingen niets met de verdwijning van de dino’s te maken hebben. Het was lang een punt van discussie: de oorzaak van het uitsterven van de dinosaurussen – en met hen zo’n 75% van alle soorten op aarde. Want in de periode dat deze massa-extinctie plaatsvond, gebeurden er twee dingen. Een planetoïde van […] Het bericht Het was toch echt de planetoïde die dinosaurussen fataal werd verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 10u45  Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold? Het zou zomaar kunnen nu er recent – na een lange periode van afwezigheid – weer zonnevlekken op onze moederster zijn gespot. De dag voor kerst zagen astronomen twee groepen zonnevlekken op onze moederster. Nu hoor ik je denken: zo bijzonder is dat toch niet? Nou, de astronomen keken er toch even van op. Want […] Het bericht Zijn we onlangs – zonder het te beseffen – een nieuwe zonnecyclus ingerold? verscheen eerst op Scientias.nl.
17/01 08u45  Hoe gaat het Australische landschap eruit zien als extreme bosbranden blijven terugkeren? In een drieluik gaan we in op de allesverwoestende bosbranden die Australië al maanden teisteren. Vandaag gaan we in op de toekomst: wat kunnen we verwachten als bosbranden in Australië frequenter voor gaan komen? “We zijn op het meest kritieke punt in de menselijke geschiedenis aangekomen,” zegt Bob Hill, directeur van het Environment Institute aan […] Het bericht Hoe gaat het Australische landschap eruit zien als extreme bosbranden blijven terugkeren? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 16u15  Genoom van de mysterieuze reuzeninktvis in kaart gebracht Hopelijk kan het ons eindelijk meer vertellen over deze 18 meter lang inktvis waar we tot op heden praktisch niets van weten. Diep in de oceaan leeft de monsterlijk grote Architeuthis (Architeuthis dux); een reuzeninktvis met ogen zo groot als borden en tentakels waarmee hij zelfs op tien meter afstand prooi kan vangen. Het is […] Het bericht Genoom van de mysterieuze reuzeninktvis in kaart gebracht verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 13u15  Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee Nieuw onderzoek onthult dat ze tot wel vier meter diep het water in doken, op zoek naar schelpen. Neanderthalers worden vaak afgeschilderd als domme en lompe holbewoners die met speren op mammoeten jaagden. Maar steeds vaker komen onderzoekers met bewijs dat aantoont dat onze verre neven veel intelligenter en vindingrijker waren dan gedacht. Ook voor […] Het bericht Neanderthalers namen regelmatig een duik in de Middellandse Zee verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 11u15  Onderzoekers genereren opnieuw een embryo van de noordelijke witte neushoorn Daarmee neemt de kans op een succesvolle voortplanting toe. Afgelopen augustus lukte het onderzoekers om eicellen van de laatste twee noordelijke witte neushoorns die in Kenia in het wild rondlopen te oogsten. Een bijzondere prestatie. Zo’n twee weken later kwam het onderzoeksteam wederom met groot nieuws. Dit keer meldde ze met trots dat twee van […] Het bericht Onderzoekers genereren opnieuw een embryo van de noordelijke witte neushoorn verscheen eerst op Scientias.nl.
16/01 08u45  Wilde dieren heroveren het nucleaire rampgebied in Fukushima Cameravallen hebben tersluiks meer dan twintig verschillende diersoorten op beeld vastgelegd. Bijna tien jaar geleden ging het in de kerncentrale in het Japanse Fukushima helemaal mis. Een aardbeving en tsunami zorgden voor grote problemen die de kerncentrale beschadigde. Het resulteerde in een kernramp waarbij veel radioactieve straling vrijkwam. Mensen moesten het gebied onverhoopt verlaten en […] Het bericht Wilde dieren heroveren het nucleaire rampgebied in Fukushima verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 20u15  Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet Observaties suggereren voorzichtig dat Proxima Centauri ook een superaarde herbergt. Dat schrijven onderzoekers in het blad Science Advances. Ze borduren met hun studie verder op een eerder onderzoek, waarin men met behulp van het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) een vreemd signaal oppikte nabij Proxima Centauri. Het ging om een signaal in het spectrum van […] Het bericht Ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat herbergt mogelijk nóg een planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 16u15  Rosetta’s komeet onthult hoe belangrijk ingrediënt voor leven op aarde kan zijn beland Fosfor weet zich vanuit stervormingsgebieden een weg te banen naar kometen, die het goedje vervolgens op planeten kunnen afzetten. Het leven op aarde is gebaseerd op zes belangrijke elementen, waarvan fosfor er één van is. Het is een bestanddeel van ons DNA en van celmembranen. Kort gezegd; fosfor is een essentieel element voor leven zoals […] Het bericht Rosetta’s komeet onthult hoe belangrijk ingrediënt voor leven op aarde kan zijn beland verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 13u15  Microben op ei- en zaadcellen hebben zeggenschap over de voortplanting Het kan zelfs leiden tot het ontstaan van nieuwe diersoorten. De voortplanting lijkt misschien een intiem moment waar slechts twee individuen bij betrokken zijn. Maar niets is minder waar. In, op en rondom ei- en zaadcellen leeft namelijk een hele gemeenschap van allerlei micro-organismen. En die blijken een veel grotere vinger in de pap te […] Het bericht Microben op ei- en zaadcellen hebben zeggenschap over de voortplanting verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 11u15  Voor het eerst een planetoïde ontdekt die zich volledig binnen de baan van Venus beweegt 2020 AV2 zoals het object is genoemd, heeft ook nog eens de kortst bekende omlooptijd onder planetoïden. In ons zonnestelsel bevinden zich honderdduizenden bekende planetoïden die rond de zon cirkelen. Wat dat betreft niets nieuws. maar een onderzoeker heeft nu wel een heel bijzondere object gevonden; voor het eerst is er een planetoïde gevonden die […] Het bericht Voor het eerst een planetoïde ontdekt die zich volledig binnen de baan van Venus beweegt verscheen eerst op Scientias.nl.
15/01 08u45  Dankzij deze methode gaan wetenschappers veel zuurstofrijke planeten vinden En dat kan de zoektocht naar buitenaards leven versnellen. In de zoektocht naar buitenaards leven richten onderzoekers vaak hun pijlen op de aanwezigheid van zuurstof op een planeet. En dat is niet zonder reden. Op aarde zou immers leven zonder zuurstof niet bestaan. De detectie ervan in de atmosfeer van een exoplaneet is echter geen […] Het bericht Dankzij deze methode gaan wetenschappers veel zuurstofrijke planeten vinden verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
19/01 00u00  Papegaaien helpen soortgenoten met deals sluiten voor voedsel Papegaaien blijken soortgenoten te willen helpen door deals te sluiten over voedsel, blijkt uit onderzoek door het Duitse Max Planck Instituut. Biologen schrijven in het vakblad Current Biology dat dit de eerste keer is dat behulpzaamheid wordt gezien bij vogels.17 
19/01 00u00  Ontmoette Columbus echt kannibalen in de Caraïben? Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus beschrijft in zijn verslagen zijn ontmoetingen met bloeddorstige krijgers die zich schuldig maakten aan kannibalisme. Deze verhalen werden veelal weggewuifd als mythes, maar nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Nature laat zien dat Columbus' vertellingen misschien toch een kern van waarheid hadden.17 
19/01 00u00  Overbejaging walrussen droeg bij aan verdwijnen Groenlandse Vikingen Na er eeuwen te hebben geleefd, verdwenen Vikingen in de vijftiende eeuw uit Groenland, mogelijk door de overbejaging van walrussen. Dat schrijven Britse, Ierse en Noorse onderzoekers in het vakblad Quaternary Science Reviews.17 
18/01 20u30  Dry January: waarom een maand zonder alcohol je al veel gezonder kan maken Lekker hoor, een biertje met je vrienden. Maar als je echt gezond wilt leven, is één al te veel. Daar zijn wetenschappers het over eens.
18/01 20u30  Deze wesp dwingt haar stervende prooi om haar larven te beschermen Een nieuw ontdekte wespensoort uit de Amazone blijkt eieren te leggen op spinnen, om vervolgens deze spinnen te dwingen om die eieren te beschermen. Een Finse onderzoeksgroep van de universiteit van Turku beschrijft de soort in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa.
18/01 20u30  Sensor op plantenenergie maakt contact met satellieten Door met planten energie op te wekken en daarmee sensoren aan te drijven, willen Brits-Engelse onderzoekers signalen versturen naar satellieten. Die technologie werd afgelopen week gedemonstreerd bij het filiaal van het Europees Ruimtevaartagentschap ESA in Noordwijk.
18/01 20u30  NUcheckt: Waarom dagelijks theedrinken waarschijnlijk gezond is Volgens meerdere nieuwsberichten leven theedrinkers langer én gezonder. NUcheckt bekeek waarom thee zulke heilzame werkingen krijgt toegedicht.
18/01 00u00  Plantenleven tiert welig op flanken Mount Everest door opwarming aarde Het plantenleven in het gebied rond de Mount Everest in het Himalayagebergte groeit doordat de aarde opwarmt en het ijs zich terugtrekt. Mogelijk heeft dit ook verstrekkende gevolgen voor de watervoorziening van ruim een miljard mensen in Azië, blijkt vrijdag uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
17/01 00u00  Nucleair rampgebied Fukushima veranderd in oord voor wilde dieren Nadat in 2011 een kerncentrale ontplofte in het Japanse Fukushima, is het gebied een oord voor wilde dieren geworden, schrijven Amerikaanse en Japanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Frontiers in Ecology and the Environment.
16/01 20u30  Wetenschappers: Bloedvergiftiging is wereldwijd doodsoorzaak nummer één Bloedvergiftiging blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. Volgens onderzoekers aan de University of Washington is sepsis wereldwijd zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.
16/01 20u15  Wetenschappers: Bloedvergiftiging doodsoorzaak nummer één wereldwijd Bloedvergiftiging blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. Volgens onderzoekers aan de University of Washington is het wereldwijd zelfs doodsoorzaak nummer één.
15/01 14u15  Het is een winter van niks: dit is nodig voor sneeuw en kou We zitten midden in de winter. Genieten van de sneeuw buiten, lekker schaatsen en sleetje rijden? Nee, dat zit er op dit moment niet in. Het is een zachte winter, maar wat moet er gebeuren willen we wél winters weer krijgen?
15/01 12u45  Geen sneeuw of ijs te zien: dit is nodig voor een strenge winter We zitten midden in de winter. Genieten van de sneeuw buiten, lekker schaatsen en sleetje rijden? Nee, dat zit er op dit moment niet in. Het is een zachte winter, maar wat moet er gebeuren willen we wél winters weer krijgen?
15/01 12u30  Het is een winter van niks: dit is nodig voor een strenge winter We zitten midden in de winter. Genieten van de sneeuw buiten, lekker schaatsen en sleetje rijden? Nee, dat zit er op dit moment niet in. Het is een zachte winter, maar wat moet er gebeuren willen we wél winters weer krijgen?
15/01 00u00  NASA ontdekt planeet waarop misschien leven mogelijk is De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op ruim honderd lichtjaren van de aarde een planeet ontdekt waarop misschien leven mogelijk is. Doordat de planeet zich in de zogeheten leefbare zone rondom een ster bevindt, kan er mogelijk water op het oppervlak gevonden worden.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

26x Metalzangeres Floor Jansen wint Popprijs 201919/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt op het festival Noorderslag in Groningen. De Popprijs is de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek.
23x Metalzangeres Floor Jansen wint de Popprijs 201919/01 00u00 - NRC.nl: Wetenschap: Metalzangeres Floor Jansen is de winnaar van de Popprijs 2019, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt op het festival Noorderslag in Groningen.
22x Freya Saeys (Open Vld) vraagt georganiseerde screening prostaatkanker om sterfgevallen te voorkomen19/01 12u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) wil een georganiseerde screening van prostaatkanker. Prostaatkanker is een ziekte die vaak een fatale...
20x Vrij zonnige dag met tussendoor wolken en enkele buien, vanochtend nog kans op gladde wegen19/01 07u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Er staan vandaag zonnige perioden op het menu, maar tussendoor ook wolkenvelden waaruit vooral aan zee en in de Ardennen enkele buitjes kunnen...
19x Naaz wint met hard werken prijzen én publiek19/01 00u30 - NRC.nl: Wetenschap: Het Europese muziekfestival Eurosonic in Groningen begon donderdag en vrijdag met gevoelige folk en fado, en energieke moderne muziek van onder meer Naaz en Georgia, die Simplon deed dreunen met beats.
19x De verdwenen kinderen19/01 00u30 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >
18x De zwarte doos van Brussel19/01 00u45 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >
17x Adil El Arbi & Bilall Fallah: “In Hollywood moet je psycholoog, advocaat, politicus en filmmaker tegelijk zijn”19/01 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Jong, Marokkaans en met een grote bek. Zo zouden we het zelf niet durven te formuleren, maar dat doen Adil El Arbi en Bilall Fallah in onze plaats. Zelfs na hun grote Hollywoodavontuur zijn de wonderboys van Black en Patser nog altijd de joviale eerlijkheid zelve. Ook als het over Bad Boys for Life gaat, een project van 100 miljoen dollar. “Hadden ze alle tijd die ze aan de keuze van die Porsche hebben besteed in het scenario gestoken, dan was de film nóg beter geweest.”
17x Papegaaien helpen soortgenoten met deals sluiten voor voedsel19/01 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Papegaaien blijken soortgenoten te willen helpen door deals te sluiten over voedsel, blijkt uit onderzoek door het Duitse Max Planck Instituut. Biologen schrijven in het vakblad Current Biology dat dit de eerste keer is dat behulpzaamheid wordt gezien bij vogels.
17x Ontmoette Columbus echt kannibalen in de Caraïben?19/01 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus beschrijft in zijn verslagen zijn ontmoetingen met bloeddorstige krijgers die zich schuldig maakten aan kannibalisme. Deze verhalen werden veelal weggewuifd als mythes, maar nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Nature laat zien dat Columbus' vertellingen misschien toch een kern van waarheid hadden.

Statistieken

Artikels:
29397
Gelezen:
25624
Aantal lezers nu:
23


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven