zaterdag 19 oktober 2019, week 42


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 21u30  LIVE. Beerschot zet punt achter slordige eerste helft met penaltygoal Holzhauser: 2-1 Onwaarschijnlijk maar waar: Beerschot ontvangt vanavond titelkandidaat Virton op het Kiel. De Luxemburgse promovendus stormt tegen alle verwachtingen in door de Proximus League, komt bij een nieuwe driepunter weer aan de leiding en is zo zelfs topkandidaat voor de eerste periodetitel. In de eerste ontmoeting werden de Mannekes nog overklast met een duidelijke 3-0. Kunnen ze nu wel punten pakken? Volg alle actie hier LIVE vanaf 20u30!
19/10 21u00  LIVE. Van held naar antiheld: Virton komt dankzij doelpuntenmaker Brogno alweer op 1-1 Onwaarschijnlijk maar waar: Beerschot ontvangt vanavond titelkandidaat Virton op het Kiel. De Luxemburgse promovendus stormt tegen alle verwachtingen in door de Proximus League, komt bij een nieuwe driepunter weer aan de leiding en is zo zelfs topkandidaat voor de eerste periodetitel. In de eerste ontmoeting werden de Mannekes nog overklast met een duidelijke 3-0. Kunnen ze nu wel punten pakken? Volg alle actie hier LIVE vanaf 20u30!
19/10 21u00  Lotto Arena maakt zich op voor droomfinale van European Open tussen Murray en Wawrinka Andy Murray heeft zich zaterdag in de Lotto Arena geplaatst voor de finale van de European Open na een driesetter tegen de Franse toernooirevelatie Ugo Humbert. Murray treft zondag in de finale Stan Wawrinka die zaterdag komaf maakte met de Italiaanse revelatie Jannik Sinner.
19/10 20u45  Woedende Felice Mazzu toont live op tv foto op gsm waaruit fout van VAR moet blijken Genk voelt zicht bekocht. De Limburgers gingen met 1-0 onderuit op het veld van Standard, maar claimen dat de bal in de actie vooraf buiten was. Moeilijk te zien op de beelden, oordeelde ook de VAR. Het doelpunt werd gevalideerd, tot woede van Genk en trainer Mazzu. Die stond nadien de pers te woord en fulmineerde zijn onvrede. Om zijn woorden kracht bij te zetten, pakte hij plots zijn telefoon om een screenshot te tonen van de bewuste fase, waarop het leer over de lijn lijkt te zijn. “Ik snap het niet.”
19/10 20u30  Standard klopt Genk met kleinste verschil, met dank aan heerlijke knal van Bastien Standard blijft in het spoor van Club Brugge na een felbevochten 1-0-zege tegen Genk. In een aangename eerste helft liet Genk na om zijn overwicht om te zetten in doelpunten, Bodart en Gavory hielden respectievelijk Samatta en Heynen van een goal. Na de rust bood Standard meer weerwerk, maar veel kansen leverde dat niet op. In het slot van de match deed Samuel Bastien dan plots het stadion ontploffen met een heerlijke knal vanop de rand van de zestien. Genk probeerde nog met een slotoffensief, maar trekt met een nederlaag op zak huiswaarts.10 
19/10 20u15  Vader heeft creatieve, maar bedenkelijke manier om melktand van zijn dochter uit te trekken Wat als je dochter schrik heeft om haar loszittende melktand uit te trekken? Daar heeft de Zwitser Thimo Arnold een creatieve oplossing voor. De rijinstructeur bond simpelweg de melktand van zijn tienjarige dochter Selina met een koord vast aan zijn wagen. Even vooruit rijden was voldoende om haar uit de nood te helpen. Al is niet iedereen blij met de speciale werkwijze.
19/10 20u00  LIVE. Kan Beerschot revelatie Virton een halt toeroepen? Onwaarschijnlijk maar waar: Beerschot ontvangt vanavond titelkandidaat Virton op het Kiel. De Luxemburgse promovendus stormt tegen alle verwachtingen in door de Proximus League, komt bij een nieuwe driepunter weer aan de leiding en is zo zelfs topkandidaat voor de eerste periodetitel. In de eerste ontmoeting werden de Mannekes nog overklast met een duidelijke 3-0. Kunnen ze nu wel punten pakken? Volg alle actie hier LIVE vanaf 20u30!10 
19/10 19u45  Bezoek dit weekend in Antwerpen een van de grootste zeilschepen ter wereld De driemaster Fragata ARA Libertad ligt sinds zaterdag aangemeerd aan de Plantinkaai in Antwerpen. Het opleidingsschip van de Argentijnse marine kan door het publiek bezocht worden op zaterdag- en zondagnamiddag.10 
19/10 19u30  Ook N-VA betreurt beslissing afgelasting theaterstuk Spinnenmetenknippen Ook voor oppositiepartij N-VA is de beslissing van het college over de afgelasting van het theaterstuk Spinnemetenknippen op het Rijmenamse kerkhof zaterdag onbegrijpelijk.11 
19/10 19u30  Antwerpse Open Vld heeft nieuw voorzittersduo: “Dromen van verdubbeling 5,6%” Carim Bouzian (35) en Bavo De Mol (29) zullen als duo het voorzitterschap van Open Vld Stad Antwerpen uitoefenen. Zaterdag haalden ze op een partijbijeenkomst 91% van de stemmen. Er was geen andere kandidaat.11 
19/10 19u00  Turken en Koerden beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand Turkije en de Koerdische troepen beschuldigen elkaar ervan de gemaakte afspraken over een wapenstilstand in Noord-Syrië niet te respecteren. In de laatste 36 uur hebben de Koerden veertien aanvallen uitgevoerd, zeggen de Turken. De Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen dan weer dat de Turken de veilige doorgang voor de evacuatie van burgers en gewonden uit de Syrische grensplaats Ras al-Ain niet toelaten.
19/10 18u45  Zesde editie van Antwerp Academy Art Book Fair: “Dit is een soort supermarkt voor liefhebbers van kunstboeken” Dit weekend kunnen kunstminners in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten hun hart ophalen tijdens de zesde editie van de Antwerp Academy Art Book Fair. Ongeveer 120 standhouders uit binnen- en buitenland bieden er hun waren aan, gaande van kunstboeken over grafiek en reclameaffiches tot zeldzame hebbedingetjes.11 
19/10 18u15  Parlement dwingt premier Johnson om nieuw brexit-uitstel te vragen aan EU, maar hij weigert Het Britse parlement heeft zaterdag besloten om nog niet te stemmen over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Daardoor zou premier Boris Johnson gedwongen worden om aan zijn Europese ambtgenoten nieuw uitstel voor de Brexit te verzoeken. Dat weigert hij echter.
19/10 18u00  Ruim honderd jaar oude spoorwegbrug vervangen door nieuw dek van 600 ton Tot voor kort reden er in Muizen (Mechelen) nog dagelijks treinen over een stalen spoorwegbrug uit 1906. Het brugdek over de Leuvensesteenweg (N26) is zaterdag samen met nog een ander vervangen door een nieuw. Voor de werkzaamheden is de weg dit weekend aan ZOO Planckendael gedeeltelijk afgesloten.12 
19/10 17u46  Meyrem Almaci komende vijf jaar opnieuw Groen-voorzitter: “We zijn een ongelofelijke partij” Meyrem Almaci (43) blijft de komende vijf jaar de voorzitter van Groen. Ze haalde 53,2 procent van de stemmen op het ledencongres dat zaterdag plaatsvond in Brussel. Er waren wel twee stemrondes nodig. Vlaams fractieleider Björn Rzoska (46) was haar voornaamste tegenstander.11 
Laatste update: vandaag om 21u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 21u30  Ploegen stappen van het veld na racisme in Engels bekerduel Het duel tussen de Engelse zevendeklasser Haringey Borough en vijfdeklasser Yeovil Town in de voorrondes van de FA Cup is zaterdag stopgezet nadat de Kameroense doelman Valery Douglas Pajetat van Haringey slachtoffer werd van racisme.
19/10 21u15  Paul Magnette wordt voorzitter PS Paul Magnette is verkozen tot voorzitter van de Parti Socialiste. Hij werd zaterdag verkozen met 95,4 procent van de stemmen.
19/10 21u00  Elysée: ‘Bijkomend uitstel Brexit is in niemands belang’ De Britse parlementsleden zouden vandaag in principe stemmen over het Brexit-akkoord dat Johnson donderdag met Europa sloot. Dat is echter niet doorgegaan. Een meerderheid stemde in met een amendement dat bepaalt dat eerst andere wetgeving, die het Brexitakkoord van Johnson met de EU verder zou omkaderen, moet worden uitgewerkt. Desondanks blijft Johnson ervan overtuigd dat hij de Brexit op 31 oktober zal voltooid hebben.
19/10 20u45  ‘Dat applaus gehoord? Dat is niet het applaus van een verdeelde partij’ Meyrem Almaci volgt zichzelf op als voorzitter van Groen. Ze haalt het nipt van Björn Rzoska met 53,2 procent van de stemmen. ‘Ik verwacht van de voorzitter nu een verbindend initiatief’, reageert parlementslid Wouter De Vriendt op de uitslag.
19/10 20u45  Macron: 'Bijkomend uitstel is in niemands belang' De Britse parlementsleden zouden vandaag in principe stemmen over het Brexit-akkoord dat Johnson donderdag met Europa sloot. Dat is echter niet doorgegaan. Een meerderheid stemde in met een amendement dat bepaalt dat eerst andere wetgeving, die het Brexitakkoord van Johnson met de EU verder zou omkaderen, moet worden uitgewerkt. Desondanks blijft Johnson ervan overtuigd dat hij de Brexit op 31 oktober zal voltooid hebben.
19/10 20u15  Standard klopt Genk met kleinste verschil Standard blijft in het spoor van Club Brugge na een felbevochten 1-0-zege tegen Genk. De eerste helft was voor Genk, dat vergat de kansen af te werken. In de tweede helft kwam Standard meer opzetten en in het slot besliste Samuel Bastien de wedstrijd met een knal vanop de rand van de zestien.
19/10 20u00  Ahmed Laaouej verkozen tot voorzitter van Brusselse PS Kamerfractieleider en burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej is zaterdag verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Brusselse PS-federatie. Hij kreeg 52,5 procent van de stemmen.
19/10 19u45  Ahmed Laaouej verkozen tot voorzitter van Brusselse PS-federatie (2) Kamerfractieleider en burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej is zaterdag verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Brusselse PS-federatie. Hij kreeg 52,5 procent van de stemmen.
19/10 19u00  Lokale PS-voorzitter: ‘Aangevallen omdat ik homo ben’ François Yserentant, voorzitter van de PS-afdeling van Olne, is vrijdag in Luik naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van homofoob geweld. De man trok zaterdag naar de politie om klacht in te dienen.
19/10 18u30  Regionale PS-voorzitter: ‘Aangevallen omdat ik homo ben’ François Yserentant, voorzitter van de PS-afdeling van Olne, is vrijdag in Luik naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van homofoob geweld. De man trok zaterdag naar de politie om klacht in te dienen.10 
19/10 17u30  Almaci blijft voorzitter bij Groen Er waren twee stemrondes voor nodig, maar Meyrem Almaci kreeg dan toch het vertrouwen van de Groen-leden om voort te doen als voorzitter. Ze haalde het met 53,2 procent van uitdager Björn Rzoska.13 
19/10 17u15  Anastasia Pavlyuchenkova vervoegt Belinda Bencic in finale van WTA-toernooi Moskou De Russin Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 40) heeft zich zaterdag als tweede geplaatst voor de finale van de VTB Kremlin Cup in Moskou (840.130 dollar). Ze klopte de Tsjechische Karolina Muchova (WTA 35) met 6-4, 6-7 (6/8) en 6-1.12 
19/10 17u15  Tweede stemronde nodig bij voorzittersverkiezingen Groen Noch Meyrem Almaci, noch uitdager Björn Rzoska heeft bij de voorzittersverkiezingen van Groen in de eerste stemronde een absolute meerderheid kunnen behalen.13 
19/10 17u15  Johnson weigert om uitstel te vragen voor Brexit: 'Ik ga niet opnieuw met de EU onderhandelen' Het Britse parlement heeft zaterdag besloten om nog niet te stemmen over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Daardoor zou premier Boris Johnson gedwongen worden om aan zijn Europese ambtgenoten nieuw uitstel voor de Brexit te verzoeken. Dat weigert hij echter.12 
19/10 17u00  Johnson weigert om uitstel te vragen voor Brexit Het Britse parlement heeft zaterdag besloten om nog niet te stemmen over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Daardoor zou premier Boris Johnson gedwongen worden om aan zijn Europese ambtgenoten nieuw uitstel voor de Brexit te verzoeken. Dat weigert hij echter.
Laatste update: vandaag om 21u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/10 21u30  Kinderwagen met baby waait in Nieuwe Maas in Rotterdam Een bizar incident in Rotterdam vandaag: door een rukwind belandde een kinderwagen mét baby in het water van de Nieuwe Maas, de rivier waaraan de...
18/10 16u15  Hoe maak je online shoppen milieuvriendelijker? Online shopping blijft aan een fenomenaal tempo groeien, maar daarmee neemt ook de impact op het milieu en het klimaat snel toe. Dat schrijven...
18/10 16u01  Geen dier en ook geen plant maar wel 720 geslachten en helende krachten: dierentuin in Parijs stelt ‘de blob’ tentoon Zoo de Paris, een dierentuin in Parijs, heeft een wel heel bijzonder organisme uitgestald voor het publiek. Het heeft een gele kleur, eet zonder...
18/10 15u45  Zo maak je online shoppen milieuvriendelijker Online shopping blijft aan een fenomenaal tempo groeien, maar daarmee neemt ook de impact op het milieu en het klimaat snel toe. Dat schrijven...
18/10 14u15  En ze zijn vertrokken! Eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen ooit Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen. De Amerikaanse astronauten Christina Koch en Jessica...
18/10 11u30  Intense buien zorgen voor wateroverlast: overheid activeert noodnummer 1722 Momenteel trekken hevige buien over ons land. Die kunnen volgens het KMI lokaal vergezeld zijn van onweer, vooral aan zee. Het regenweer zorgt in...
18/10 11u16  Intense buien en onweer: overheid activeert noodnummer 1722 Momenteel trekken hevige buien over ons land. Die kunnen volgens het KMI lokaal vergezeld zijn van onweer, vooral aan zee. In Anderlecht is er...
18/10 08u45  Intense buien en onweer verwacht: overheid activeert noodnummer 1722 Er worden vandaag hevige buien en onweer verwacht. Het KMI heeft voor de voormiddag code geel afgekondigd en de FOD Binnenlandse Zaken heeft het...
18/10 07u30  Grijs weekend met regen op komst: “Zondag wordt alles kletsnat” Aan de kust zijn vanochtend al buien mogelijk, die zich nadien verder landinwaarts begeven. Lokaal kunnen de buien intens zijn en vergezeld van een...
18/10 07u15  Grijs weekend met regen op komst Aan de kust zijn vanochtend al buien mogelijk, die zich nadien verder landinwaarts begeven. Lokaal kunnen de buien intens zijn en vergezeld van een...
18/10 06u30  Verhuizen naar platteland geeft niet altijd gezondere lucht Wie overweegt naar het platteland te verhuizen op zoek naar schone lucht, denkt beter twee keer na. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van...
17/10 18u15  Neanderthalers waren al 200.000 jaar eerder dan gedacht in zuiden van Europa Wetenschappers hebben ontdekt dat de neanderthaler al bijna 200.000 jaar eerder dan gedacht zijn opwachting maakte in het Egeïsche bassin. Dat is...
17/10 16u15  “Bomcycloon”: zware storm boven het noordoosten van de Verenigde Staten Delen van de oostkust van de Verenigde Staten hebben te maken gehad met een zware storm. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen en...
17/10 16u15  Sneller dan een jachtluipaard en Usain Bolt: deze zilvermier is de allersnelste ter wereld Wetenschappers hebben ontdekt dat de zilvermier, die officieel cataglyphis bombycina heet, de allersnelste mierensoort ter wereld is. De lopen 85,5...
17/10 15u15  Deze turbomier loopt 100 meter per seconde of tien keer harder dan sprintkampioen Usain Bolt Wetenschappers hebben ontdekt dat een mier die voorkomt in de snikhete Sahara-woestijn de allersnelste mierensoort ter wereld is. De zilverkleurige...
Laatste update: vrijdag 18 oktober 2019, 21u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 21u30  De Waalse politicoloog die de Parti Socialiste moet redden Paul Magnette, de burgemeester van Charleroi, is zaterdagavond gekozen als de opvolger van Elio Di Rupo als voorzitter van de Belgische Parti Socialiste. Ook geldt hij als mogelijke premierskandidaat.
19/10 20u45  Ajax wint moeizaam van RKC, Heerenveen bezorgt AZ nederlaag Ajax heeft met 2-1 gewonnen en behoudt daarmee de koppositie in de eredivisie. Later op de avond speelt PSV nog tegen FC Utrecht.
19/10 19u00  Hoe nu verder? Nog veel onduidelijkheid over vervolg in Brexit-dossier Het Lagerhuis dwong Boris Johnson zojuist om voor de zekerheid uitstel aan te vragen bij de EU, om zo alle mogelijke sluiproutes naar een No Deal op 31 oktober uit te sluiten.
19/10 18u45  Het Lagerhuis ontneemt Johnson voorlopig zijn ultieme Brexit-victorie Als het aan premier Johnson had gelegen was zaterdag 19 oktober zijn Brexit-victorie geworden. Het Lagerhuis stak daar uiteindelijk een stokje voor. Of het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaat, is daarom nog altijd onduidelijk.10 
19/10 16u30  Turkije: tientallen IS’ers opnieuw opgepakt De IS-strijders waren eerder deze week ontsnapt uit een kamp in Syrië. De Turken en de Koerden beschuldigen elkaar ervan de wapenstilstand hebben gebroken.
19/10 16u00  Lagerhuis dwingt Johnson tot uitstel van Brexit-stemming Het Lagerhuis nam zaterdag een belangrijk amendement aan waardoor er vandaag niet over het Brexit-akkoord gestemd kan worden.
19/10 15u00  Theresa May: stem voor deze deal Bij hoge uitzondering komt het Britse parlement zaterdag bijeen om het over de Brexit-deal te hebben. Of het eindigt in een stemming hangt af van een kansrijk amendement. Volg de ontwikkelingen hier.10 
19/10 14u30  Testpiloot Boeing worstelde al met beveiligingssysteem 737 MAX Het problematische beveiligingssysteem MCAS gedroeg zich al tijdens het testen vreemd, concludeerden piloten. Stukken hierover leidden tot onrust rond Boeing.10 
19/10 14u15  130 bezoekers belaagd met pepperspray bij concert Martin Garrix De bezoekers melden zich bij de EHBO met klachten van pepperspray. Ook is een aantal van hen beroofd.
19/10 11u45  Stamtafel Tijdens een etentje in het Duitse Darmstadt zit Tommy Wieringa tegenover een rechter die al na één bier de voordelen van etnische profile ring uiteenzet.12 
19/10 11u00  Lagerhuisstemming over de deal van Boris Johnson nog niet helemaal zeker Bij hoge uitzondering komt het Britse parlement zaterdag bijeen om het over de Brexit-deal te hebben. Of het eindigt in een stemming hangt af van een kansrijk amendement. Volg de ontwikkelingen hier.11 
19/10 11u00  Praktisch Lees meer >12 
19/10 11u00  Fokke & Sukke Lees meer >13 
19/10 10u45  In het theehuis in Rotterdam steunen ze Erdogans optreden Erdogan verjaagt terroristen, zeggen Turkse Nederlanders. „Tegen Koerden hebben we niets.”10 
19/10 10u00  De veehouder Siegfried Woldhek tekent elk weekend in NRC een man of vrouw in het nieuws11 
Laatste update: vandaag om 21u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Minister presenteert aanpak zware pijnstillers Minister Bruins van Medische zorg en sport komt met nieuwe maatregelen om het gebruik van zware pijnstillers terug te dringen. De regels voor het voorschrijven van deze medicijnen worden aangescherpt.17 
19/10 00u00  Nederlanders weten weinig over lepra Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders vrij weinig over lepra weten. Zo weet een kwart niet dat lepra een bacteriële infectie is en denkt ruim 55 procent onterecht dat je besmet kunt raken met lepra als je op vakantie bent in het buitenland.17 
18/10 00u00  Nederlander te moe om gezonder te leven Nederlanders vinden ontstpanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de meest genoemde redenen voor onvoldoende beweging en ontspanning. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, voorheen TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
18/10 00u00  Multivitamines voor 50-plussers vaak slecht gedoseerd Multivitamines voor 50-plussers zijn vaak niet goed afgestemd op de doelgroep. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek.
16/10 00u00  Roken vergroot kans op psychiatrische aandoening Roken lijkt de kans op het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen te verhogen. Dit concludeert arts-onderzoeker Jentien Vermeulen van het UMC Amsterdam.
15/10 14u45  Verband verstoord dag-nachtritme en slagaderverkalking ontdekt Verstoring van het dag-nachtritme leidt bij muizen tot een toename van slagaderverkalking, een voorloper van hart- en vaatziekten. Dat hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum ontdekt.
15/10 00u00  Longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland, nu het aantal gebruikers met klachten is gestegen van drie naar acht. Dat meldt ad.nl.
13/10 00u00  HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook voor jongens Jongens worden vanaf 2021 ook tegen HPV gevaccineerd. Ook gaat de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen van twaalf naar negen jaar. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid besloten.
12/10 00u00  'Maagzuurremmers mogelijk vervuild met kankerverwekkende stof' De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat op zeer korte termijn maagzuurremmers terugroepen omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten. Het gaat om maagzuurremmers met de stof ranitidine. Dat meldt RTL Nieuws.
12/10 00u00  Drie doden en een miskraam door listeriabesmetting vleeswaren De afgelopen twee jaar zijn drie mensen om het leven gekomen en heeft een vrouw een miskraam gekregen door een listeriabesmetting in vleeswaren. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
19/10 09u15  Aliens bespioneren ons mogelijk vanaf quasi-satellieten Als aliens ons hebben opgemerkt en net zo nieuwsgierig zijn als wij, lijkt het niet ondenkbaar dat ze ons vanaf ruimtestenen nabij de aarde begluren. Met dat idee komt de Amerikaanse wetenschapper James Benford op de proppen. In een paper – verschenen in het blad The Astronomical Journal – pleit hij er dan ook voor […] Het bericht Aliens bespioneren ons mogelijk vanaf quasi-satellieten verscheen eerst op Scientias.nl.12 
18/10 15u30  Witte dwergster ondergaat ‘autopsie’ en suggereert opnieuw dat de aarde verre van uniek is De samenstelling van de planeten of planetoïden die door witte dwergsterren zijn verorberd, doen verdacht veel denken aan die van onze planeet. Als wetenschappers vast willen stellen uit welke elementen andere hemellichamen in ons zonnestelsel zijn opgebouwd, kunnen ze er een ruimtesonde of lander op afsturen. En soms hebben ze het geluk dat brokstukken (meteorieten) […] Het bericht Witte dwergster ondergaat ‘autopsie’ en suggereert opnieuw dat de aarde verre van uniek is verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 13u15  Er lekt nog altijd radioactief chloor van kernproeven uit de Antarctische ijskap Het radioactief isotoop chloor-36 werd in de jaren vijftig en zestig op de ijskap afgezet. En blijkt er heel verrassend nog steeds te huizen. In de jaren vijftig en zestig voerden de Verenigde Staten meerdere kernproeven uit in de Stille Oceaan. Hierbij ontstonden grote concentraties chloor-36: een radioactief isotoop van chloor. Deze isotopen belandden in […] Het bericht Er lekt nog altijd radioactief chloor van kernproeven uit de Antarctische ijskap verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 10u30  Geleedpotigen deden de polonaise 480 miljoen jaar geleden al Een nieuw onderzoek suggereert dat dieren 480 miljoen jaar geleden(!) al groepsgedrag vertoonden. Zoals feestgangers hun handen op de schouders van een collega-feestganger leggen en zich vervolgens al hupsend een weg banen, vormden geleedpotigen 480 miljoen jaar geleden een keurig rijtje en legden hun stekels tegen die van de soortgenoot voor en achter hen aan. […] Het bericht Geleedpotigen deden de polonaise 480 miljoen jaar geleden al verscheen eerst op Scientias.nl.
18/10 08u45  Lavastroom op Venus getuigt heel verrassend niet van een warm en nat verleden Maak kennis met Ovda Fluctus: een lavastroom die niet uit graniet, maar uit basalt bestaat. Vandaag de dag is het op Venus overduidelijk niet goed toeven. Zo stijgt de oppervlaktetemperatuur boven de 465 graden Celsius uit. Maar er zijn verschillende aanwijzingen gevonden dat dat in het verleden anders was. Sterker nog: aangenomen wordt dat Venus […] Het bericht Lavastroom op Venus getuigt heel verrassend niet van een warm en nat verleden verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 16u45  Onderzoekers krijgen haarscherp inkijkje in de geboorte van babyplaneten Dit onthult de manier waarop planeten hun atmosfeer verwerven. Rond de jonge ster HD 163296 cirkelen drie zogenoemde ‘protoplaneten’. Dit zijn zulke jonge planeten, dat ze zelfs nog niet helemaal af zijn. De ster staat op zo’n 330 lichtjaar van de aarde en is nog maar vier miljoen jaar oud (ter vergelijking: onze zon gaat […] Het bericht Onderzoekers krijgen haarscherp inkijkje in de geboorte van babyplaneten verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 13u15  Mensachtigen leefden tienduizenden jaren eerder dan gedacht op Grieks eiland Waarschijnlijk trokken ze te voet (!) vanuit Afrika naar het Griekse eiland Naxos. Al enige tijd is duidelijk dat de bakermat van de mensheid in Afrika ligt. Vanuit daar trokken vroege mensachtigen naar Europa en veroverden vervolgens de rest van de wereld. Tot voor kort werden eilanden in studies naar migratieroutes van vroege mensachtigen buiten […] Het bericht Mensachtigen leefden tienduizenden jaren eerder dan gedacht op Grieks eiland verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 11u45  Ruimtetelescoop Hubble levert de scherpste foto tot nu toe van komeet 2I / Borisov Het plaatje onthult een coma van stof rond de ongeziene kern. Al een maand lang is de astronomische wereld in de ban van een interstellaire komeet die op dit moment door ons zonnestelsel raast. 2I/Borisov – vernoemd naar de amateurastronoom die de interstellaire bezoeker als eerste opmerkte – is ondertussen al door menig telescoop in […] Het bericht Ruimtetelescoop Hubble levert de scherpste foto tot nu toe van komeet 2I / Borisov verscheen eerst op Scientias.nl.
17/10 08u45  Hoe staat het met de vernietigende bosbranden in de Amazone? Hoewel we er minder over horen, woeden de branden nog volop. Sigrid Deters praat ons bij over de situatie nu. Enkele weken geleden was het wereldnieuws: de Amazone stond in lichterlaaie. Een enorme vuurzee strekte zich uit over het grootste regenwoud op aarde. Ondertussen zijn we een paar weken verder. Maar hoe ziet de situatie […] Het bericht Hoe staat het met de vernietigende bosbranden in de Amazone? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 18u15  Mummies onthullen dat hartziekten geen modern verschijnsel zijn Zelfs duizenden jaren geleden vocht de mensheid al tegen een hoog cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte: het is een verschijnsel waar menig persoon tegenwoordig mee te maken krijgt. Door een hoog cholesterol kunnen de bloedvaten vernauwen. En dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Maar wie denkt dat dit een modern kwaaltje is, heeft het […] Het bericht Mummies onthullen dat hartziekten geen modern verschijnsel zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 16u15  De hamerboor van marslander InSight doet ’t weer! Dankzij een vernuftige oplossing is het onderzoekers nu toch gelukt om ‘de mol’ weer aan de praat te krijgen. Opluchting heerst bij het team dat zich over marslander InSight ontfermt. Onderzoekers hebben namelijk beelden van een werkende hamerboor! Een mooie prestatie. Want dit instrument bleek de afgelopen paar maanden alles behalve naar behoren te werken. […] Het bericht De hamerboor van marslander InSight doet ’t weer! verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 13u15  NASA onthult het ruimtepak dat de eerste vrouw op de maan zal dragen Het pak komt je misschien bekend voor, maar is op veel vlakken sterk verbeterd. Vijftig jaar nadat de eerste mens voet op de maan zette, worden de plannen om onze natuurlijke satelliet wederom een bezoekje te brengen steeds concreter. NASA is van plan om al in 2024 Amerikaanse astronauten – waaronder de eerste vrouw – […] Het bericht NASA onthult het ruimtepak dat de eerste vrouw op de maan zal dragen verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 11u15  Onbekende gele pigmenten ontdekt in de overblijfselen van een oud Egyptisch paleis Onderzoekers hadden geen idee dat deze pigmenten in de klassieke oudheid gebruikt werden. Tegenwoordig zijn er nog best wat restanten van oude Egyptische beelden en tempels te bewonderen. Maar deze eens zo fraaie en imposante artefacten hebben door de tand des tijds enigszins hun glorie verloren. Onderzoekers denken namelijk dat Egyptische beelden en gebouwen aanvankelijk […] Het bericht Onbekende gele pigmenten ontdekt in de overblijfselen van een oud Egyptisch paleis verscheen eerst op Scientias.nl.
16/10 08u45  Rook van e-sigaret veroorzaakt longkanker bij muizen Opnieuw is een onderzoek verschenen dat aantoont dat de e-sigaret allesbehalve veilig is. Amerikaanse onderzoekers verzamelden 60 muizen en stelden ze gedurende 54 weken bloot aan rook van e-sigaretten. Bij 40 muizen bevatte die rook nicotine. Bij de overige 20 muizen niet. maar liefst 9 van de 40 muizen (oftewel 22,5 procent) die aan e-sigarettenrook […] Het bericht Rook van e-sigaret veroorzaakt longkanker bij muizen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/10 15u30  Sluiproute van SS’ers ontdekt bij kamp Amersfoort De SS’ers gebruikten een tunnel om zich vanuit het gevangenenkamp snel naar het SS-deel van het kamp te begeven. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het terrein met de appelplaats en barakken waarin de gevangen waren gehuisvest – door hoog prikkeldraad en wachttorens – gescheiden van de barakken waarin de SS’ers vertoefden. In hun […] Het bericht Sluiproute van SS’ers ontdekt bij kamp Amersfoort verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Eerste ruimtewandelaar Alexei Leonov (85) overleden Alexei Leonov, de eerste persoon die ooit een ruimtewandeling heeft gemaakt, is overleden, meldt persbureau AFP vrijdag. De Russische kosmonaut is 85 jaar geworden.21 
18/10 18u15  Waarom laten we ons niet door feiten overtuigen? Dat ligt aan ons brein Het stikstofdebat, criminaliteitscijfers, klimaatverandering of die speler van Ajax die wel of geen rode kaart had moeten krijgen; mensen denken vooral in hun eigen straatje en staan nauwelijks open voor informatie die in strijd is met hun standpunt. Ze trekken zelfs wetenschappelijk onderbouwde feiten in twijfel om hun eigen gelijk te halen of te houden. Hoe menselijk is dit fenomeen?
18/10 12u00  Voor het eerst maakt vrouwelijk duo ruimtewandeling bij ISS NASA-astronauten Christina Koch en Jessica Meir stappen vrijdag samen uit het internationale ruimtestation ISS voor de eerste ruimtewandeling door alleen vrouwelijke astronauten. De historische wandeling had al in maart moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege een probleem met de ruimtepakken.
18/10 11u45  Amerikaanse astronauten maken alsnog eerste vrouwelijke ruimtewandeling NASA-astronauten Christina Koch en Jessica Meir stappen vrijdag samen uit het internationale ruimtestation ISS voor de eerste ruimtewandeling door alleen vrouwelijke astronauten. De historische wandeling had al in maart moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege een probleem met de ruimtepakken.
17/10 10u45  NASA onthult nieuwe ruimtepakken voor volgende maanlanding NASA heeft woensdag twee nieuwe ruimtepakken voor de geplande maanmissie in 2024 onthuld. Het zijn de eerste nieuwe ontwerpen in veertig jaar tijd.
17/10 00u00  Wetenschappers implanteren liedjes in brein van vogels Onderzoekers hebben vogels nieuwe liedjes weten te leren door bepaalde neuronen in hun hersenen te activeren met lichtflitsen, blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Science.
17/10 00u00  Nobelprijs Scheikunde voor ontwikkelaars oplaadbare lithium-batterijen De Nobelprijs voor de Scheikunde 2019 gaat naar de ontwikkelaars van lithium-ionbatterijen, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. Volgens het Nobelcomité hebben die oplaadbare batterijen voor een 'revolutie in ons leven' gezorgd.
16/10 20u45  Egyptische archeologen ontdekken twintig antieke sarcofagen Archeologen hebben meer dan twintig antieke sarcofagen ontdekt, meldt BBC News op basis van een verklaring van het Egyptische Ministerie van de Oudheid.
16/10 19u15  Egyptische archeologen ontdekken twintig antieke graftombes Archeologen hebben meer dan twintig antieke graftombes ontdekt, meldt de BBC op basis van het Egyptische Ministerie van de Oudheid.
15/10 00u00  Wetenschappers: Saturnus nu de planeet met de meeste manen Amerikaanse onderzoekers hebben maandag bekendgemaakt dat Saturnus met een aantal van 82 de planeet is met de meeste manen. Hiermee breekt de planeet het ruim twintig jaar oude record van 'buurman' Jupiter, dat er 79 heeft.
15/10 00u00  Nobelprijs Geneeskunde voor nieuw onderzoek naar cellen en zuurstof De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semenza. De twee Amerikanen en de Brit deden onderzoek naar hoe cellen zich aanpassen aan de beschikbare hoeveelheid zuurstof.
14/10 12u30  Exoplaneet gaat mogelijk Nijntje, Nachtwacht of Brandaris heten Een planeet ver in het heelal gaat mogelijk Nijntje, Nachtwacht of Brandaris heten. Vanaf maandag mogen Nederlanders uit in totaal vijf setjes van namen kiezen hoe exoplaneet HAT-P-6 b en zijn ster HAT-P-6 gaan heten.
13/10 00u00  De 'Space Race' die wordt gestreden door drie miljardairs CEO Elon Musk van ruimtevaartbedrijf SpaceX presenteerde afgelopen week het ruimtevaartuig Starship dat honderd mensen naar de maan of Mars moet brengen. Musk is niet de enige miljardair met grootse plannen voor de ruimtevaart en is met Amazon-topman Jeff Bezos en Virgin Group-oprichter Richard Branson verwikkeld in een nieuwe 'Space Race'. Hoe ziet deze ruimtewedloop van miljardairs eruit?
12/10 19u45  Je afreageren op een boksbal: Raak je zo je agressie kwijt? Als je flink boos bent, kun je de behoefte hebben om ergens tegenaan te trappen. Of om een boksbal een paar flinke meppen te verkopen. Kikker je ervan op als je je afreageert?
12/10 19u45  Laatste wolharige mammoet stierf uit op eiland in Noordelijke IJszee De laatste wolharige mammoeten leefden op een eiland in de Noordelijke IJszee, waar ze ongeveer vierduizend jaar geleden uitstierven. Duitse, Finse en Russische wetenschappers beschrijven het uitsterven in het wetenschappelijke tijdschrift Quaternary Science Reviews.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Niet alleen boeren lijden door het chaotische stikstofbeleid; tijd voor het algemeen belang19/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Na afloop van het stikstofdebat in de Tweede Kamer, donderdagnacht, waren veel deelnemers teleurgesteld over de resultaten.
21x Eerste ruimtewandelaar Alexei Leonov (85) overleden19/10 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Alexei Leonov, de eerste persoon die ooit een ruimtewandeling heeft gemaakt, is overleden, meldt persbureau AFP vrijdag. De Russische kosmonaut is 85 jaar geworden.
20x Antwerpse regisseur debuteert met spektakelfilm ‘Torpedo’: “Iedereen zei: ge zijt zot”19/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Geen hond die geloofde dat het script van regisseur Sven Huybrechts ooit het doek zou halen. Te groots, te duur, te on-Vlaams ook. Welke nuchtere ziel laat nu een meer dan vijftig meter lange duikboot namaken? Tot in detail, om het ding dan nog eens te laten onderlopen ook? Maar kijk: na tien jaar zwalpen tussen hoop en ontgoocheling landt Torpedo, de eerste Vlaamse duikbootfilm, op 23 oktober in de cinemazalen. “Er zijn ergere jobs om te doen.”
19x Be Rave serveert dubbele portie techno in Club Vaag en De Shop19/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Hou het in de gaten: Be Rave is aan een opmars bezig. Het technoconcept werd amper een jaar geleden in het leven geroepen door Antwerpenaar Tom Van Rompuy, maar heeft ondertussen al ettelijke edities achter de rug. Dit weekend geeft Be Rave er zelfs een dubbele lap op, in De Shop en in Club Vaag.
18x STANDPUNT. Alleen ego’s kunnen fusie tussen Antwerpen en Zeebrugge nekken19/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De havens van Antwerpen en Zeebrugge starten formele gesprekken over een fusie tussen de twee economische slagaders van Vlaanderen. Deze simpele mededeling, die vrijdag in een simultaan verstuurde persmededeling werd bekendgemaakt, betekent het begin van een lange en ongetwijfeld moeizame onderhandelingsslag tussen de beide havens. Niet langer geleden dan augustus werd de fusiegedachte, die al een aantal jaren sluimert, nog van tafel geveegd. Vooral in West-Vlaanderen.
18x Lady Gaga dondert van podium nadat fan zangeres oppakt en met haar wil dansen19/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Dat was serieus schrikken voor de fans van Lady Gaga in Las Vegas. Tijdens haar optreden donderdag in Park Theater kwam ze plots pijnlijk ten val. Een man die net voordien op het podium mocht klimmen, besloot haar op te pakken en met de wereldster te dansen… tot hij samen met de zangeres van het podium donderde.
18x Als een vuile Haagse oorlog tussen politici en topambtenaren escaleert19/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze week: een ambtelijke afrekening met een politicus op het grootste Haagse ministerie.Ofwel: hoe een conflict tussen topambtenaren en kabinetsleden uit de hand loopt.
18x De macht van de dwingende agrarische minderheid19/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: De propagandamachine van de rijke, gesubsidieerde agro-industrie draaide de afgelopen twee weken op volle toeren.
18x Het nieuwe taalboek van NRC is klaar (nu alleen nog de puntjes op de i)19/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een kleine stap voor Caïro, maar een grote voor Kairo. De 9,5 miljoen inwoners (20 miljoen of meer voor de hele metropool) zullen er niet om malen.
18x Digitaal doe-het-zelf recht: elders kan het19/10 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Wat hebben rechtspraak en monarchie gemeen? Als je er opnieuw mee kon beginnen, deed je alles anders.

Statistieken

Artikels:
29646
Gelezen:
33179
Aantal lezers nu:
49


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven