vrijdag 13 december 2019, week 50


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
13/12 05u15  Engvall ondergaat echo KV Mechelen moet het zondag tegen Club Brugge mogelijk opnieuw zonder Gustav Engvall doen. De Zweedse aanvaller kampt met last aan de adductoren en bleef gisteren voor de tweede dag op rij aan de kant op training. Vandaag wordt er een echo genomen om te kijken wat er aan de hand is. Beter nieuws kwam er van Thibaut Peyre en Dante Vanzeir. Zij trainden allebei opnieuw voluit mee met de groep.
13/12 05u15  Geen enkele Franstalige partij wil nog met N-VA Ook de twee nieuwe informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez zetten koers richting paars-groen. Ze hebben ook geen andere keus meer: geen enkele Franstalige partij gelooft nog in een regering met N-VA. Ook de MR niet, klonk het gisteren bij de Franstalige liberalen. En PS-voorzitter Paul Magnette maakte de informateurs al duidelijk dat hij niet met N-VA in zee wil.
13/12 05u15  Alle 18 vrijgesproken verdachten van diamantroof op Zaventem moeten weer voor de rechter Een nieuwe plotse wending in de zaak van de spectaculaire diamantroof van 2013 op het tarmac van Zaventem. Het Brusselse parket-generaal sleept alle achttien verdachten die vorig jaar waren vrijgesproken door de correctionele rechtbank opnieuw voor de rechter. Dat bevestigen meerdere gerechtelijke bronnen. Woensdag begint hun proces. Alleen Fransman Marc Bertoldi, het vermeende brein achter de miljoenenroof, ontspringt de dans.
13/12 05u15  Hoe verging het andere ‘wonderkinderen’? Het 9-jarig ‘wonderkind’ Laurent Simons stopte deze week met zijn studie Electrical Engineering aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Zijn ouders wilden dat Laurent voor zijn 10de verjaardag op 26 december zijn bachelordiploma zou halen. Hij trekt nu waarschijnlijk naar een topuniversiteit in de Verenigde Staten. Hoe is het andere studenten vergaan die de voorbije jaren de krant haalden omdat ze vroeger dan normaal een universitaire studie begonnen?
13/12 05u15  STANDPUNT. Trump, Greta en de koeien best vermakelijk allemaal Het zijn gekke tijden. Gisteren in het nieuws: een opstootje op Twitter tussen een Zweeds meisje van 16 en de president van de Verenigde Staten, 73. Donald Trump keurt af dat Greta Thunberg tot Persoon van het Jaar is verkozen door Time Magazine en hij laat dat in geheel eigen stijl weten. “Zo belachelijk. Greta moet aan haar probleem van woedebeheersing werken en dan naar een goeie ouderwetse film gaan met een vriend. Chill, Greta, chill!”
13/12 05u15  Klachten over betalen met 1 en 2 eurocent: ondanks afronden, moeten handelaars muntjes blijven aanvaarden De Economische Inspectie kreeg sinds 1 december al zestien klachten binnen over het weigeren van 1 en 2 eurocenten. Ook bij Carrefour Express aan het station van Berchem bijvoorbeeld mogen klanten niet meer met de muntjes betalen. Dat is nochtans niet wettelijk, want die kleinste muntjes blijven een legaal betaalmiddel.
13/12 05u15  “Ik roep iedereen op deze hartverwarmende actie te steunen” In april verwacht Nathalie Meskens haar eerste kindje. Als ambassadrice van de Geelse vzw Cunina opent de populaire presentatrice in verschillende babywinkels een symbolische geboortelijst voor kansarme kinderen in Nepal. Van elke euro die voor een fopspeen, een luier of een flesje wordt betaald, gaat 92 eurocent naar Cunina.
13/12 05u15  60 procent van spoedartsen krijgt burn-out: “In het veld zijn we kanonnenvlees zonder kogelwerende vest” Volgens een onderzoek van Geels urgentiearts dr. Francis Somville zijn er steeds meer spoedartsen die te maken krijgen met burn-outs als gevolg van de risico’s tijdens interventies. Het aantal steeg sinds 2013 van 53% naar 61% van de ondervraagde spoedartsen. Dokter Somville pleit voor betere opvang en ondersteuning van dokters die traumatische ervaringen meemaken. “Jonge, enthousiaste medewerkers lopen vaak in de val om vóór de politie te arriveren en dan is het soms al te laat.”
13/12 05u15  VDAB beloont privé-investeerders die langdurig zieken aan de slag krijgen VDAB schakelt privé-investeerders in om duizend langdurig zieken in Vlaanderen weer aan de slag te krijgen. Die aanpak levert vandaag al succes op in Antwerpen, waar Piet Colruyt en het bedrijf BeCode kwetsbare jongeren aan een job helpen.
13/12 05u15  Discobaar A Moeder trekt naar de Lotto Arena: “We maken er een gigantisch volksfeest van” Discobaar A Moeder heeft groot nieuws. Op vrijdag 6 maart draaien ‘de Ras’ en ‘de Schele’ plaatjes in de Lotto Arena. “We moeten er geen Tomorrowland van maken. Toch zullen we ons best moeten doen”, klinkt het bij het populaire Antwerpse dj-duo.
13/12 05u15  ‘Vandaag over een jaar’-deelnemer revalideert na harttransplantatie: “Ik ben nog lang niet de oude” Donderdag vertelde Koen Ryssaert (47) uit Mortsel in het Eén-programma Vandaag over een jaar aan Cath Luyten vanuit zijn ziekbed over zijn harttransplantatie. Drie maanden later revalideert hij nog steeds. “Fulltime werken is onmogelijk.”
13/12 05u15  Ze overleefde het bombardement van Mortsel, maar die dag stierven haar emoties Woensdag is Fernande Vloeberghs begraven in de kerk van de Heilige Familie in Edegem. Ze werd 87 en was als kunsthandelaar gekend in de hoogste kringen van het land. Maar heel haar lange leven leed ze onder die vermaledijde aprildag in 1943, toen ze op school door een stom toeval het Amerikaanse bombardement overleefde dat haar zus en meer dan honderd andere kinderen doodde.
13/12 05u15  Mbokani sluit nieuw buitenlands avontuur niet uit: “Als er een niet te weigeren bod komt, gaan we praten” Relaxed, bijzonder goedlachs, openhartig: het was weer een tijdje wachten op een interview met Dieumerci Mbokani, maar het was het waard. De 34-jarige topschutter van Antwerp praat over zijn blakende vorm, zijn leeftijd en lichaam, zijn zoontjes, zijn band met D’Onofrio en Lamkel Zé, Anderlecht en – sorry, effe slikken voor de supporters – een eventueel vertrek in januari.
13/12 05u15  Nacer Chadli heeft geen spijt van keuze voor Anderlecht: “Zelfs in Play-off 2 zou ik gemotiveerd zijn” When things turn out badly, call Chadli. Als Nacer Chadli (30) met een camionette zou rijden, kan deze slogan op de zijkant prijken. Anderlecht zit in de penarie, maar wellicht recupereert het straks zijn topscorer. Chadli behoedde het piepjonge paars-wit met zeven goals en vier assists al vaak voor nog meer onheil en wil dat zondag ook doen tegen zijn jeugdclub Standard. “Ik wil wel eens zien waar dit jong team over twee à drie jaar staat. Het potentieel is enorm.”
13/12 05u15  Na ongeval in Aalst waarbij kind werd doodgereden: districtsbestuur Borgerhout vraagt uitbreiding venstertijden voor vrachtwagens Naar aanleiding van het dodelijke ongeval met een vrachtwagen in Aalst woensdag, waarbij een 11-jarige jongen om het leven kwam, vraagt het districtsbestuur van Borgerhout om het vrachtwagenverbod bij het begin en het einde van de schooluren uit te breiden naar alle Antwerpse woonstraten.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
13/12 05u30  Jeremy Corbyn stapt voorlopig niet op als partijleider Jeremy Corbyn zal Labour niet meer leiden in een volgende verkiezingscampagne. Hij stapt voorlopig echter niet op als partijleider.
13/12 05u30  LIVE. Winst van de Conservatieven veroorzaakt 'aardverschuiving'  De vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk blijken een cruciaal moment in het politieke drama van de Brexit. De Conservatieven van premier Boris Johnson stevenen af op een ruime meerderheid.
13/12 05u15  LIVE. Kritiek op Corbyn zwelt aan De vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk blijken een cruciaal moment in het politieke drama van de Brexit. De Conservatieven van premier Boris Johnson stevenen af op een ruime meerderheid.
13/12 04u30  Cegeka slaat toe via KPN Het IT-dienstenbedrijf Cegeka, waarvan Gimv minderheidsaandeelhouder is, krijgt er 1.000 medewerkers in Nederland bij door de aankoop van de adviestak van het telecombedrijf KPN.12 
13/12 03u15  Een blik achter de muren van het paleis: dit doet de koning tijdens de formatie Het is een klassiek beeld, tijdens de formatie: die koning die de hand schudt van de partijvoorzitters, en met hen in het paleis verdwijnt. Maar wat gebeurt er daarna in het paleis?14 
13/12 02u45  Kritiek op Corbyn zwelt aan De kritiek op Labour-leider Jeremy Corbyn zwelt aan nu duidelijk wordt dat de partij op een pijnlijke verkiezingsnederlaag afstevent. Verschillende Labour-kandidaten en -parlementsleden uiten hun ergernis.16 
13/12 02u30  Michel heeft steun voor klimaatwet beet, maar Polen doet niet mee De Europese staatshoofden en regeringsleiders engageren zich ertoe de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Polen vraagt echter meer tijd om zich voluit te engageren.12 
13/12 02u00  Algerijnse kiezers uiten ongenoegen met historisch lage kiesopkomst Bij de presidentsverkiezingen donderdag in Algerije is 41,14 procent van de bevolking gaan stemmen. Het gaat om de laagste opkomst ooit bij pluralistische verkiezingen in het land, meldt de kiesautoriteit Anie.12 
13/12 01u00  Brexit Party van Nigel Farage haalt wellicht geen zetels De Brexit Party van Nigel Farage haalt - als we de exitpolls mogen geloven - geen enkele zetel in het Britse Lagerhuis.10 
13/12 00u45  'Trump ondertekent handelsdeal met China' De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.17 
13/12 00u15  Politie Nieuw-Zeeland vindt zes lichamen van slachtoffers vulkaanuitbarsting De politie van Nieuw-Zeeland is erin geslaagd om de lichamen van zes vermisten terug te vinden op White Island. De slachtoffers kwamen om bij een vulkaanuitbarsting op het eiland. De ordediensten konden nu pas optreden, omdat de vulkaan nog actief is en het daardoor te gevaarlijk was om het eiland te betreden.12 
13/12 00u00  AA Gent wil het positieve onthouden na wisselvallige match en “historische campagne”, Oleksandriya berust in nederlaag AA Gent-coach Jess Thorup zakte met gemengde gevoelens af naar de persbabbel na afloop van de laatste groepswedstrijd in de Europa League. Gent won na een degelijke eerste helft, maar een zeer zwakke tweede helft, met 2-1 van Oleksandriya.10 
13/12 00u00  LIVE. Johnson reageert: 'Beste democratie ter wereld' De vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk blijken een cruciaal moment in het politieke drama van de Brexit. De Conservatieven van premier Boris Johnson stevenen af op een ruime meerderheid.11 
12/12 23u45  Vredeslaureate mag Kazerne Dossin niet in Op het laatste nippertje moest de uitreiking van de Pax Christi-vredesprijs wegblijven uit Kazerne Dossin. Laureate Brigitte Herremans ligt ‘gevoelig bij een deel van de joodse gemeenschap’.
12/12 23u30  Johnson veegt Labour weg Volgens de exitpolls haalt de Conservatieve Partij een werkbare meerderheid in het Lagerhuis: 368 van de 650 zetels. De Brexit kan eindelijk doorgaan.
Laatste update: vandaag om 5u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/12 19u30  Muggen overwinteren in uw slaapkamer: “Ze blijven stilaan het hele jaar rond aanwezig” Bent u afgelopen nacht gebeten door een mug? Dat kan, ook al is het jaar bijna om. Het zou zelfs kunnen dat de beestjes het tot na de feesten...
12/12 18u45  Muggen vliegen zelfs in december nog vrolijk rond: “Ze blijven stilaan het hele jaar rond aanwezig” Bent u afgelopen nacht gebeten door een mug? Dat kan, ook al is het jaar bijna om. Het zou zelfs kunnen dat de beestjes het tot na de feesten...
12/12 15u00  Bosbranden pompten dit jaar 6.375 megaton CO2 de atmosfeer in Tijdens de eerste 11 maanden van dit jaar is wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden vrijgekomen in de atmosfeer. Dat blijkt uit...
12/12 12u15  Vlaanderen maakt middelen vrij voor ruim 600 extra elektrische laadpunten De Vlaamse overheid trekt voor meer dan 840.000 euro subsidies uit voor twaalf projecten die zorgen voor de vergroening van bedrijfsvoertuigen en...
12/12 11u45  Deze 44.000 jaar oude grotschildering is oudste door mensen gemaakte afbeelding Een 44.000 jaar oude grotschildering op het Indonesische eiland Sulawesi is voor zover bekend de oudste illustratie die ooit door mensen is...
12/12 11u00  44.000 jaar oud jachttafereel is oudste door mensen gemaakte afbeelding Een 44.000 jaar oude grotschildering op het Indonesische eiland Sulawesi is voor zover bekend de oudste illustratie die ooit door mensen is...
12/12 10u30  44.000 jaar oud jachttafereel is oudste grotschildering ooit Een 44.000 jaar oude grotschildering op het Indonesische eiland Sulawesi is voor zover bekend de oudste illustratie die ooit door mensen is...
12/12 09u15  Toekomstig vulkanologe Lillani ontsnapt aan uitbarsting op White Island en verleent mee eerste hulp: “Ik verstijfde toen ik de zwaargewonden zag” Een toekomstig vulkanologe die vijf minuten voor de vulkaanuitbarsting het White Island verliet en inscheepte op een excursieschip, heeft met eigen...
12/12 06u30  Europees klimaatcommissaris niet onder de indruk van Vlaams klimaatplan “Alle lidstaten van de Europese Unie hebben de klimaatdoelstellingen van Parijs onderschreven en moeten nationale plannen maken om die...
11/12 22u30  Drie Europese landen doneren 279 miljoen euro voor bescherming Colombiaans Amazonewoud Noorwegen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zullen de komende vijf jaar samen zo’n 329 miljoen euro op tafel leggen om Colombia te helpen in de...
11/12 22u15  Europees klimaatcommissaris niet onder de indruk van Vlaams klimaatplan. “Niet het aantal luchtkastelen telt”, reageert Demir “Alle lidstaten van de Europese Unie hebben de klimaatdoelstellingen van Parijs onderschreven en moeten nationale plannen maken om die...
11/12 21u30  Iemand in Las Vegas zet duiven cowboyhoedjes op Las Vegas heeft er een vreemde attractie bij. In de Amerikaanse stad lopen sinds kort twee duiven met minuscule cowboyhoedjes op.
11/12 21u00  Europese Commissie stelt strategie voor klimaatneutraal Europa voor In het Europees Parlement onthult Commissievoorzitter Ursula von der Leyen deze namiddag haar strategie om van het Europese continent tegen 2050...
11/12 21u00  Twee slachtoffers bezweken in ziekenhuis: dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland loopt op tot acht Het dodental na de vulkaanuitbarsting op White Island, een eiland dat voor de kust ligt van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, is gestegen tot...
11/12 17u45  Europees Parlement reageert enthousiast op klimaatplan: “Maar hoe zullen die maatregelen gefinancierd worden?” Het Europees Parlement reageert enthousiast op de Green Deal die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in het halfrond voorgesteld...
Laatste update: donderdag 12 december 2019, 19u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
13/12 04u45  Corbyn zal zich terugtrekken als partijleider voor de volgende verkiezingen Donderdag vonden verkiezingen plaats in het Verenigd Koninkrijk, de derde in vijf jaar tijd. Het ziet ernaar uit dat Boris Johnson een enorme winst heeft geboekt.
13/12 04u00  Waarom Ajax het niet redt Lees meer >11 
13/12 04u00  Niet goed Lees meer >11 
13/12 04u00  Zijn optimistisch over Brexit Lees meer >11 
13/12 03u45  Monsterzege maakt Johnson machtig binnen eigen partij Over de Brexit-koers bestaat geen twijfel meer als de exitpoll bewaarheid blijkt. Maar is Johnson ook andere kwesties de baas, zoals een mogelijk nieuw Schots referendum voor onafhankelijkheid?11 
13/12 03u15  Nog steeds geen unanimiteit over Europees klimaatdoel De EU schaarde zich donderdagnacht bijna voltallig achter het doel in 2050 CO2-neutraal te zijn. Maar dat Polen zich blijft verzetten belooft voor de Europese groene ambities weinig goeds.13 
13/12 01u15  Nieuw in Goede Tijden Slechte Tijden: minder glamour én hond Dolly GTST hoopt volgend jaar zijn dertigste verjaardag te vieren. De soap op RTL 4 heeft last van dalende kijkcijfers, dus gaat de tv-serie op de schop.14 
13/12 01u15  Hongerwinter Wat krijgt een boer voor een kipfilet van 2 euro? 6 cent. Broccoli? Hetzelfde verhaal. Aardappelen? Eén tiende van de supermarktprijs.15 
13/12 01u15  ‘Actievoeren is een andere wereld, het is mijn tweede familie’ Greenpeace protesteert dit weekend tegen ‘de grote vervuiler’ Schiphol. De luchthaven moet met een klimaatplan komen.20 
13/12 01u15  Gaat de politieke verloedering van Engeland gewoon door? De Britse Lagerhuisverkiezingen zullen geen einde maken aan de enorme verdeeldheid die er in het land is ontstaan, vermoedt Hubert Smeets.20 
13/12 01u15  Is Nederlandse plan mededingingsregels in Europa noodzaak, of symboolpolitiek? Het Europese mededingingsbeleid is toe aan vernieuwing: maar hoe? Parijs en Berlijn willen een soepeler model, Nederland juist strenger. Door onze redacteur Joris Kooiman14 
13/12 01u15  Brussel wil bij handelsconflicten zelf sneller sancties opleggen De EU wil voortaan meer een eigen koers gaan varen bij handelsconflicten, nu de arbitrage via de Wereldhandelsorganisatie grotendeels stil is komen te liggen.14 
13/12 01u15  Floris’ heldendaad zou nu landverraad zijn Afgelopen zomer keek ik met mijn tienjarige zoontje naar de tv-serie Floris. Geweldige televisie uit 1969, door regisseur Paul Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman; de jonge…14 
13/12 01u15  Nieuw-Zeelandse militairen bergen lichamen vulkaaneiland Met behulp van helikopters zijn er zes lichamen geborgen, terwijl er nog acht mensen vermist waren. Het risico op een nieuwe uitbarsting is groot.15 
13/12 00u15  Opbrengst wegenbelasting komend jaar 147 miljoen euro hoger dan 2019 De opbrengsten van de wegenbelasting neemt komend jaar toe, onder meer door de invoering van de fijnstoftoeslag.18 
Laatste update: vandaag om 4u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
13/12 00u00  Gratis spiraaltje na abortus vanaf volgend jaar Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen vanaf januari 2020 in aanmerking komen voor een gratis spiraaltje. Dat maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag bekend.14 
13/12 00u00  Nederlanders steeds langer en dikker Nederlandse mannen en vrouwen worden steeds langer, maar ook zwaarder. Vooral vrouwen zijn sinds 1981 in verhouding tot hun lengte sneller zwaarder geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).13 
12/12 12u00  Medicijn tegen spierziekte SMA vanaf 1 januari vergoed Spinraza, een medicijn dat helpt bij de spierziekte SMA, komt per 1 januari 2020 in het basispakket voor alle patiënten die voor het medicijn in aanmerking komen. Daar heeft minister Bruins afspraken over gemaakt met fabrikant Biogen.
11/12 12u00  Uitbraken norovirus in verschillende zorgcentra In het woonzorgcentrum Careaz J.W. Andriessen in Borculo is het zeer besmettelijke norovirus ontdekt. Er zijn zeker tien ouderen besmet geraakt. Ook bij een zorgcentrum in Boekel en in het Zuyderland Medisch Centrum hebben tientallen bewoners, personeelsleden en patiënten last van deze buikgriep.
11/12 00u00  Vier van de vijf jongeren bewegen te weinig Het merendeel van de jongeren wereldwijd beweegt zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
10/12 16u45  Veganistische moeders mogen moedermelk voortaan ook doneren Moeders die veganistisch leven, kunnen vanaf nu hun moedermelk ook doneren aan de Nederlandse Moedermelkbank. Dit was eerder niet mogelijk, omdat hun plantaardige voedingspatroon werd gezien als niet voldoende uitgebalanceerd. Uit onderzoek is het tegendeel gebleken.
10/12 14u45  Groenten en fruit vaak vervuild met bestrijdingsmiddelen Op groenten en fruit in Nederlandse winkels zitten restanten van bestrijdingsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Dat meldt Trouw dinsdag.
10/12 13u45  Helft kankerpatiënten staat niet stil bij keuze ziekenhuis Iets meer dan de helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet goed nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf zou achteraf voor een ander ziekenhuis hebben gekozen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder bijna 7400 mensen die kanker hebben of hadden.
07/12 00u00  Klein beetje langer slapen al positief voor je gezondheid Heb jij er ook iedere avond weer moeite mee om op tijd je bed in te gaan? Nog even netflix kijken, je vaatwasser leegruimen... er is altijd wel iets 'belangrijker' dan op tijd naar bed te gaan. Toch kun je beter vroeg naar bed gaan én uit recent onderzoek blijkt dat dat niet eens veel vroeger hoeft te zijn. Zelfs 43 minuten langer slapen heeft al grote effecten.
07/12 00u00  Ziekenhuizen slaan handen ineen voor onderzoek naar alvleesklierkanker Nederlandse ziekenhuizen gaan grootschalig onderzoek doen naar alvleesklierkanker. Met het ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’ willen zij wetenschappelijk onderzoek versnellen, de beste behandeling beschikbaar maken voor iedereen en werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Dit maakt de Maag Lever Darmstichting vandaag, op Wereld Alvleesklierkanker Dag, bekend.
07/12 00u00  Online oefentherapie helpt tegen duizeligheid Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.
06/12 00u00  Nutri-Score wordt nieuwe voedselkeuzelogo in Nederland Het voedingslogo Nutri-Score wordt ook in Nederland ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) donderdag bekendgemaakt.
06/12 00u00  Veel overstappers zorgverzekering verwacht Naar verwachting zullen meer mensen dan vorig jaar van zorgverzekering wisselen. Mogelijk komt er zelfs een nieuw overstaprecord. De belangrijkste reden is de halvering van de maximale korting op collectieve verzekeringen van tien naar vijf procent.
06/12 00u00  Zorgpremie 2020 soms iets omlaag De zorgpremies voor 2020 druppelen binnen en dat betekent in sommige gevallen goed nieuws: bij onder meer CZ en VGZ gaan de premies iets omlaag.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
12/12 17u00  200 miljoen jaar oud spoor ontdekt achtergelaten door een wandelende steen Het bijzondere spoor is nu pas opgemerkt op een in 1896 aangetroffen fossiel. Zo’n 120 jaar geleden werd er in Connecticut een prachtige zandstenen plaat aangetroffen. Op de plaat pronken de goedbewaarde voetafdrukken van een voorouder van de Brontosaurus, een dinosaurussoort die tijdens het vroege Jura – zo’n 200 miljoen jaar geleden – in de […] Het bericht 200 miljoen jaar oud spoor ontdekt achtergelaten door een wandelende steen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 13u15  Mensen konden zich 44.000 jaar geleden al een voorstelling maken van het bovennatuurlijke Dat blijkt na ontdekking van de oudste door mensen gemaakte rotstekeningen. Archeologen hebben in de kalkstenen grot Leang Bulu’ Sipong 4 op het eiland Sulawesi in Indonesië de oudste door mensen gemaakte rotsschildering aangetroffen. De schildering blijkt na onderzoek minstens 44.000 jaar oud te zijn. Maar misschien is dat wat afgebeeld is wel nog meer […] Het bericht Mensen konden zich 44.000 jaar geleden al een voorstelling maken van het bovennatuurlijke verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 11u15  Verrassend weinig water ontdekt op negentien exoplaneten De exoplaneten zijn gehuld in een door waterdamp gedomineerde atmosfeer, maar de concentraties liggen veel lager dan verwacht. Astronomen hebben in een nieuwe studie de atmosfeer van negentien exoplaneten – planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden – onderzocht om zo meer te weten te komen over hun chemische en thermische eigenschappen. De bevindingen zijn […] Het bericht Verrassend weinig water ontdekt op negentien exoplaneten verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 08u45  Andes-gletsjers verliezen hun glinstering door roet van de Amazonebranden Hierdoor reflecteert het ijs minder zonlicht waardoor de gletsjers sneller smelten. De bosbranden in de Amazone waren de laatste tijd groot in het nieuws. Het vuur sloeg wild om zich heen waarbij alleen al in Brazilië zo’n 13,1 miljoen hectare in vlammen opging. Maar ook verder van het regenwoud af worden de consequenties van de […] Het bericht Andes-gletsjers verliezen hun glinstering door roet van de Amazonebranden verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 16u45  Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika Sinds 2007 is de methaan-concentratie in de atmosfeer gestaag toegenomen. En nu blijkt een groot deel ervan afkomstig uit een en hetzelfde gebied. Methaan is naast koolstofdioxide en lachgas één van de belangrijkste broeikasgassen dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Als broeikasgas is het zelfs 28 keer zo sterk als CO2. De hoeveelheid […] Het bericht Een derde van de recente wereldwijde toename van methaan komt uit tropisch Afrika verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 13u15  Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht De interessante studie werpt niet alleen licht op de geschiedenis van de aarde, maar ook op hoe andere zuurstofrijke planeten kunnen ontstaan. Toen de aarde net was gevormd, herbergde het noch in de atmosfeer, noch in de oceanen zuurstof. Daar kwam echter 2,4 miljard jaar geleden plotseling verandering in tijdens de eerste zogenoemde ‘zuurstofrevolutie’. De […] Het bericht Zuurstofrijke planeten komen misschien wel veel vaker voor dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 11u15  De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden De vijfduizend jaar oude gletsjers kunnen binnen een decennium al verdwenen zijn. “De gletsjers bovenop een berg in de buurt van Puncak Jaya, op de westelijke helft van het eiland Nieuw-Guinea, smelten al jaren,” vertelt onderzoeker Lonnie Thompson. Maar de laatste jaren ging het wel heel hard, aangespoord door een sterke El Niño die in […] Het bericht De volgende El Niño kan de laatste gletsjers in Indonesië en Papoea fataal worden verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 08u45  Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten Het micro-organisme kan belangrijke informatie onthullen over hoe het leven op aarde ooit is ontstaan. Je zou zeggen dat aardse microben het beste gedijen op aardse mineralen. Maar in een nieuwe studie gepubliceerd in Scientific Reports hebben onderzoekers opvallend genoeg het tegendeel bewezen. Het micro-organisme Metallosphaera sedula blijkt namelijk een wat vreemde trek te hebben […] Het bericht Bijzondere oerbacterie gevonden die smult van op aarde neergestorte meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 17u15  Groenland is sinds 1992 zo’n 3,8 biljoen ton ijs kwijtgeraakt De huidige trends kunnen tegen het einde van de eeuw zeker 400 miljoen mensen slachtoffer maken van overstromingen. Onderzoekers komen wederom met verontrustend nieuws over de Groenlandse ijskap. Een internationaal team van wetenschappers heeft in een nieuwe studie het meest complete beeld geschetst van de hoeveelheid ijs dat in de afgelopen decennia op Groenland is […] Het bericht Groenland is sinds 1992 zo’n 3,8 biljoen ton ijs kwijtgeraakt verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 13u15  In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving Als de orka-oma’s niet meer vruchtbaar zijn, hebben ze hun handen vrij om zich op de kleinkinderen te storten. De meeste dieren sterven rond de tijd dat ze niet langer vruchtbaar zijn. Maar mensen vormen daar een uitzondering op. Nadat vrouwen in de overgang zijn gekomen, kunnen ze nog tientallen jaren voortleven. Ook orka’s en […] Het bericht In de overgang gekomen oma’s spelen een belangrijke rol binnen de orka-samenleving verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 11u15  Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen In 2025 zal de ClearSpace-1 die momenteel in opdracht van ESA wordt gebouwd, een rond de aarde gedumpte rakettrap opruimen. Naar schatting cirkelen er honderden tonnen afval rond de aarde. Denk aan kapotte satellieten, maar ook aan brokstukken van satellieten die met elkaar in botsing zijn gekomen. Het betekent dat het een drukke boel rond […] Het bericht Europese ruimtevaartorganisatie gaat als eerste daadwerkelijk haar ruimteafval opruimen verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 08u45  Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen De extreme omstandigheden op de zuidpool van onze planeet gaan het brein niet in de koude kleren zitten. Op Antarctica bevindt zich het Neumayer-Station III, een door de Duitsers gerund onderzoekstation waar het leven – zeker tijdens de winter – allesbehalve eenvoudig is. De temperaturen kunnen er tot -50 dalen en het is maanden op […] Het bericht Langdurige missie naar Antarctica doet specifiek hersengebied krimpen verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 17u15  Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit De bijzondere strepen hadden net zo goed op de noordpool kunnen ontstaan. Dat is één van de conclusies die wetenschappers trekken in het blad Nature Astronomy. In hun onderzoekspaper beschrijven de wetenschappers hoe Enceladus aan zijn tijgerstrepen komt, waarom ze alleen op de zuidpool te vinden zijn, waarom ze zo netjes evenredig over het oppervlak […] Het bericht Het blijkt puur toeval te zijn dat de zuidpool van Enceladus ‘tijgerstrepen’ bezit verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 14u15  Reuzenschildpadden blijken een uitzonderlijk geheugen te hebben Als je ze vandaag een trucje leert, zullen ze zich dat negen jaar later waarschijnlijk nog herinneren. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers in het blad Animal Cognition. Ze baseren zich op experimenten met Seychellen- en Galapagosreuzenschildpadden, woonachtig in dierentuinen in Oostenrijk en Zwitserland. Sociaal leren De onderzoekers begonnen hun experimenten met een stukje training; […] Het bericht Reuzenschildpadden blijken een uitzonderlijk geheugen te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
09/12 10u30  We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd Onderzoek onthult dat het het Montreal Protocol – in het leven geroepen om de ozonlaag te redden – ook de opwarming van de aarde afremt. En nog aanzienlijk ook; al met al blijkt het Montreal Protocol een grotere impact te hebben op het klimaat dan het bekende Verdrag van Kyoto, dat specifiek ontworpen was om […] Het bericht We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: donderdag 12 december 2019, 17u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
11/12 19u15  Oudste door mensen gemaakte afbeelding gevonden in Indonesië Een vermoedelijk 43.900 jaar oude rotsschildering in Indonesië is volgens Australische archeologen voor zover bekend de oudste illustratie die ooit door mensen is gemaakt. De onderzoekers beschrijven de vondst op het eiland Sulawesi in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
11/12 00u00  NASA vindt neergestorte Indiase maanlander dankzij hobbyist De Indiase Vikram-maanlander, die begin september neerstortte tijdens de landingspoging, is teruggevonden. NASA vond de lander met hulp van een 33-jarige hobbyist uit India.
08/12 00u00  Astronaut bestuurt vanuit ISS robot in Katwijk De Italiaanse astronaut Luca Parmitano bestuurde afgelopen week een robot in Katwijk vanuit het Internationale Ruimtestation ISS. De rit van deze robot, een Europees wagentje genaamd Analog-1, was de eerste grote proef van een robot die handmatig werd bestuurd vanuit de ruimte.
08/12 00u00  Rijmen tijdens Sint goed voor taalontwikkeling kind Goed kunnen dichten is niet alleen handig met Sinterklaas, het heeft ook positieve effecten op de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die rijm gemakkelijk herkennen, hebben bijvoorbeeld een betere leesvaardigheid dan kinderen die hier meer moeite mee hebben. Ongeacht intelligentie en taalachtergrond.
08/12 00u00  Prehistorische springstaarten vlogen mee op de rug van insecten Zestien miljoen jaar geleden vlogen springstaarten mee op de rug van vliegende termieten. Dat blijkt uit fossielen in barnsteen, die Amerikaanse en Franse onderzoekers beschrijven in het wetenschappelijke vakblad BMC Evolutionary Biology.
08/12 00u00  Files vermijden? Denk vooral niet dat je het beter weet dan je navigatie Je hoeft niet elke ochtend in de file aan te sluiten. Dankzij slimme techniek kom je sneller op je bestemming aan. Tenminste, als je niet te eigenwijs bent.
07/12 17u15  Waar komt de afterdinnerdip vandaan? Vervelend, dat vaste inkakmoment na de lunch. Waar komt die dip vandaan? En valt hij te voorkomen?
07/12 16u00  Vissen creëren 'per ongeluk' nieuwe soorten door foute partnerkeuze Vrouwelijke vissen kiezen ervoor om voort te planten met vissen van andere soorten, bijvoorbeeld omdat ze de beoogde partner niet goed kunnen zien of omdat de kleuring van die vis aantrekkelijk is. Hierdoor kunnen langzamerhand nieuwe soorten ontstaan, schrijven biologen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zambia, Zweden en Zwitserland in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
07/12 16u00  Romeinen haalden hout uit Frankrijk voor bouwwerken in Rome De Romeinen importeerden hout uit het noordoosten van Frankrijk om gebouwen in de hoofdstad van hun rijk te kunnen realiseren. Dat schrijven Britse, Duitse, Italiaanse, Tsjechische en Zwitserse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE op basis van de houten resten van een Romeins portiek dat in Rome is opgegraven.
07/12 16u00  Reuzenplaneet verdampt in baan om stervende ster Voor het eerst hebben astronomen een reuzenplaneet ontdekt die in een baan draait om een ster die vermoedelijk in zijn laatste levensfase zit. Terwijl het in die baan zit, verdampt het hemellichaam, schrijven Britse, Chileense en Duitse astronomen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Laatste update: woensdag 11 december 2019, 19u15Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x ‘Actievoeren is een andere wereld, het is mijn tweede familie’13/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Greenpeace protesteert dit weekend tegen ‘de grote vervuiler’ Schiphol. De luchthaven moet met een klimaatplan komen.
20x Gaat de politieke verloedering van Engeland gewoon door?13/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Britse Lagerhuisverkiezingen zullen geen einde maken aan de enorme verdeeldheid die er in het land is ontstaan, vermoedt Hubert Smeets.
18x Opbrengst wegenbelasting komend jaar 147 miljoen euro hoger dan 201913/12 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De opbrengsten van de wegenbelasting neemt komend jaar toe, onder meer door de invoering van de fijnstoftoeslag.
17x Buschauffeur Marc (54) getuigt nadat hij man kon reanimeren: “Tweede keer dat ik iemand zijn leven red”13/12 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Buschauffeur Marc Mys (54) uit Kieldrecht heeft woensdagavond het leven gered van een man die in elkaar was gezakt in het station van Sint-Niklaas. Hij slaagde erin om het slachtoffer te reanimeren. “De tweede keer dat ik een leven red”, getuigt hij.
17x 'Trump ondertekent handelsdeal met China'13/12 00u45 - De Standaard: Wetenschap: De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
16x Kritiek op Corbyn zwelt aan13/12 02u45 - De Standaard: Wetenschap: De kritiek op Labour-leider Jeremy Corbyn zwelt aan nu duidelijk wordt dat de partij op een pijnlijke verkiezingsnederlaag afstevent. Verschillende Labour-kandidaten en -parlementsleden uiten hun ergernis.
15x Hongerwinter13/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Wat krijgt een boer voor een kipfilet van 2 euro? 6 cent. Broccoli? Hetzelfde verhaal. Aardappelen? Eén tiende van de supermarktprijs.
15x Nieuw-Zeelandse militairen bergen lichamen vulkaaneiland13/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Met behulp van helikopters zijn er zes lichamen geborgen, terwijl er nog acht mensen vermist waren. Het risico op een nieuwe uitbarsting is groot.
14x Een blik achter de muren van het paleis: dit doet de koning tijdens de formatie13/12 03u15 - De Standaard: Wetenschap: Het is een klassiek beeld, tijdens de formatie: die koning die de hand schudt van de partijvoorzitters, en met hen in het paleis verdwijnt. Maar wat gebeurt er daarna in het paleis?
14x Nieuw in Goede Tijden Slechte Tijden: minder glamour én hond Dolly13/12 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: GTST hoopt volgend jaar zijn dertigste verjaardag te vieren. De soap op RTL 4 heeft last van dalende kijkcijfers, dus gaat de tv-serie op de schop.

Statistieken

Artikels:
28798
Gelezen:
6571
Aantal lezers nu:
21


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven