woensdag 1 april 2020, week 14


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
31/03 23u15  Bewoners serviceflats niet te spreken over lockdown: “Ik zit hier precies in de gevangenis” De lockdown van de serviceflats in Antwerpen is mensonterend. Dat zeggen bewoners en hun familieleden. Er geldt een strikt toegangsverbod in de serviceflatcomplexen van het Antwerpse Zorgbedrijf, ook mantelzorgers mogen niet meer binnen. Ouderen die slecht te been zijn, zitten daardoor al twee weken vast op hun flatje zonder enig contact. En wie wel nog buiten kan, mag dat niet meer. Sommigen noemen hun flat nu zelfs een gevangenis.
31/03 23u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel smaken” Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van Frituur ’t Zuid in Antwerpen zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘Hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 22u15  Residenten serviceflats niet te spreken over lockdown: “Ik zit hier precies in de gevangenis” De lockdown van de serviceflats in Antwerpen is mensonterend. Dat zeggen bewoners en hun familieleden. Er geldt een strikt toegangsverbod in de serviceflatcomplexen van het Antwerpse Zorgbedrijf, ook mantelzorgers mogen niet meer binnen. Ouderen die slecht te been zijn, zitten daardoor al twee weken vast op hun flatje zonder enig contact. En wie wel nog buiten kan, mag dat niet meer. Sommigen noemen hun flat nu zelfs een gevangenis.
31/03 22u15  Gemeente wil in dialoog met alle getroffen ondernemers De gemeente Malle gaat op korte termijn geen 500 euro steun geven aan ondernemingen die de deuren moeten sluiten door de coronacrisis zoals sommige andere gemeenten dat doen, maar gelooft meer in duurzame oplossingen op lange termijn. “Lokale bedrijfsbelastingen hebben wij al een hele tijd niet meer”, zegt bevoegd schepen Dries Van Dyck (DBM). “In ons huidig meerjarenplan staan al verschillende acties om ons ondernemersklimaat nog te verbeteren. Zo zal de lokale detailhandel verder ondersteund worden via het project ‘Ik koop in Malle’. Onze eerste focus is nu de communicatie en dialoog met al de verschillende soorten getroffen ondernemers, van kapper over freelancer of tot groot bedrijf van onze bedrijvenzone. Wij roepen iedereen op om zich te registreren via www.malle.be/bedrijven. We lanceerden al een oproep op onze website naar voorstellen voor ondersteunende maatregelen via www.malle.be/coronanieuws-voor-ondernemers. 2020 is in Malle het Jaar van de Zorg, en we hebben in het schepencollege van afgelopen maandag beslist om 2021 uit te roepen tot het Jaar van de Lokale Ondernemer.”
31/03 22u15  Containerparken weer open, maar niet in Antwerpen: “De recyclageparken komen naar de bewoners” Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclageparken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldienst aan huis aan.
31/03 22u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel smaken’” Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van Frituur ’t Zuid in Antwerpen zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘Hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 22u15  KV Mechelen licht optie Bouzian wel, Corryn niet KV Mechelen hakt knopen door voor volgend seizoen. Van de twee spelers met een optie in hun aflopende contract wordt alleen die van Sofiane Bouzian gelicht. De 19-jarige Brusselaar blijft ook volgend seizoen de derde doelman bij KV.
31/03 21u15  Originele bedanking voor hulpverleners in Massenhoven Sommigen hangen een wit laken, aan andere huizen wappert een witte vlag met rood hart, maar deze bewoners in de Korenbloemstraat in Massenhoven kwamen wel erg creatief uit de hoek om het zorgpersoneel te bedanken. Ze plaatsten twee poppen met kleding voor verpleegkundigen, inclusief duikbril. Zelfs de bloempot van de viooltjes kreeg een aangepast jasje. En niet te vergeten: de beer voor de berenzoektocht.
31/03 21u15  Minstens één nieuwe wolf opgedoken in de Kempen Volgens het meldpunt Welkomwolf.be is er minstens één nieuwe wolf op pad in de Antwerpse Kempen. Zo dook er dinsdagmorgen een wolf op in een betoncentrale aan het Albertkanaal in Herentals. Ook in Mol werden sporen gevonden die mogelijk van een wolf zijn.
31/03 21u15  Containerparken weer open, maar niet in Antwerpen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclageparken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldienst aan huis aan.
31/03 21u15  Horecazaak Bread Garden verdeelt 300 kilogram frieten aan mensen in problemen De voorbije dagen hebben heel wat Nijlenaars in financiële moeilijkheden een voedingspakket gekregen. Bij horecazaak Bread Garden konden ze namelijk honderden kilo’s eten op de kop tikken na een schenking van een leverancier. Onder andere honderden kilo’s frieten kwamen terecht bij mensen die het in deze moeilijke tijden het hardste nodig hebben.
31/03 21u15  OPROEP. Ben jij genezen van het coronavirus na opname in het ziekenhuis? Elke dag verlaten heel wat mensen het ziekenhuis nadat ze genezen zijn verklaard van het coronavirus. Opvallend was een filmpje op Facebook van het AZ Herentals waar de eerste genezen patiënt zelfs een lintje mocht doorknippen.
31/03 21u15  Serviceflats letterlijk op slot: Zorgbedrijf scherpt strenge maatregelen verder aan Het Zorgbedrijf gaat nog een fikse stap verder in de strikte maatregelen voor zijn assistentiewoningen. Op plaatsen waar het Zorgbedrijf niet met zekerheid kan zeggen dat bewoners te allen tijde in hun woning blijven, werden de sloten van de gemeenschappelijke buitendeuren vervangen of de codes van de toegangsbadges gewijzigd. Op sommige plaatsen zijn ook de belletjes van de assistentiewoningen zelf uitgeschakeld.
31/03 21u15  Mohammed van Frituur ’t Zuid: “Ook daar in het ziekenhuis zal een lekker frietje wel eens smaken’” Frieten voor corona. In een paar uur gooide Mohammed Chabari van frituur ’t Zuid zijn bijdrage bovenop de enorme hoop steunbetuigingen voor verzorgingspersoneel. “Het begon met mijn vader, die me op het hart drukte dat ik ook iets moest doen. Omdat ik geen tijd heb om mondmaskers te maken als ik hier achter mijn frietketel sta, dacht ik ‘hé, die hardwerkende mensen in het ziekenhuis zullen toch ook wel eens zin hebben in frietjes?’”
31/03 20u15  Clamotte Rock afgeblazen: festival slaat terug met derde dag De organisatie van Clamotte Rock heeft er iets langer over nagedacht dan andere festivalorganisatoren, maar de conclusie is dezelfde: het evenement wordt geschrapt. “Hoewel we geloven dat muziek een machtig medicijn is, primeert de gezondheid van onze bezoekers, crewleden, artiesten en leveranciers”, zegt Sander Ooms.
Laatste update: dinsdag 31 maart 2020, 23u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
31/03 23u15  Waarnemingen van ‘minstens één nieuwe wolf’ in Antwerpse Kempen Het meldpunt ‘Welkom Wolf’ heeft de voorbije dagen verschillende waarnemingen van een wolf ontvangen vanuit de Antwerpse Kempen. Eén van de meldingen gaat met zekerheid om een wolf, stelt de vzw achter het meldpunt, voor de andere is er meer onderzoek nodig.
31/03 22u15  LIVEBLOG. Covid-19 heeft wereldwijd al meer dan 40.000 levens geëist - Ook 13-jarige Britse jongen overleden Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 22u15  ‘Koste wat het kost doden vermijden zou onverantwoord zijn’ Om een catastrofe en angstpsychose te vermijden, was het verdedigbaar om bij de coronamaatregelen geen afweging te maken. Dat verandert stilaan, nu we beter kunnen voorspellen, zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans.
31/03 21u15  Iedereen met mondmasker op straat? ‘Geen goed idee’, volgens Van Ranst Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze, zou graag zien dat iedereen op straat een mondmasker draagt. Viroloog Marc Van Ranst vindt dat geen goed idee.
31/03 21u15  ‘Koste wat het kost doden vermijden zou onverantwoord zijn’ Om een catastrofe en angstpsychose te vermijden, was het verdedigbaar om bij de coronamaatregelen geen afweging te maken. Dat verandert stilaan, nu we beter kunnen voorspellen, zegt gezondheidseconoom Lieven Annemans.
31/03 21u15  LIVEBLOG. Ook forse stijging dodentol in Frankrijk, nog geen verbetering in Italië Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 20u15  Nederland verlengt coronamaatregelen tot en met 28 april De Nederlandse regering heeft beslist alle maatregelen ter indijking van de coronapandemie tot en met 28 april te verlengen, zo heeft premier Mark Rutte dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt. Aanvankelijk zouden de maatregelen tot 6 april gelden. Het aantal bedden op de afdeling intensieve zorgt wordt fors verhoogd.
31/03 20u15  Nieuwe kleurplaten om in uw kot in te kleuren #colora De coronacrisis dwingt ons om 'in ons kot te blijven'. Maar wat doe je nog wanneer je bureau opgeruimd is, de woonkamer een poetsbeurt heeft gekregen en je alle korte wandelroutes in de buurt hebt verkend? 'De Standaard' brengt dagelijks een kleurplaat, van de hand van Debora Lauwers, om de verveling van het thuisblijven tegen te gaan.
31/03 19u15  Nog steeds geen verbetering in Italië: opnieuw 837 doden Italië telt nu al bijna 12.500 coronadoden, nadat er de afgelopen 24 uur opnieuw 837 overlijdens zijn gerapporteerd. Bij het aantal besmettingen lijkt het plateau wel in zicht te zijn.
31/03 19u15  Antwerpen houdt zijn recyclageparken dicht Ook al mogen ze van minister Zuhal Demir weer openen, de stad Antwerpen houdt zijn recyclageparken liever dicht. De stad neemt wel andere maatregelen om de inwoners te helpen van hun afval af te geraken.
31/03 19u15  LIVEBLOG. Kwart meer doden in New York, nog geen verbetering in Italië Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/03 19u15  Grote onrust in psychiatrie na mislopen bestelling mondmaskers Grote onrust in de psychiatrie en bij voorzieningen voor mensen met een handicap die vaak niet begrijpen wat ‘social distancing’ is. ‘De overheid heeft totaal geen aandacht voor onze doelgroepen. We moeten zonder enige vorm van bescherming in besmette afdelingen binnen.’
31/03 19u15  Nederlandse economen roepen premier Rutte op het matje: 'Wees ruimhartiger' In een manifest roepen meer dan zestig Nederlandse economen hun regering op de ‘onverantwoorde’ koers in de Europese aanpak van de coronacrisis te wijzigen.
31/03 18u15  FIA komt met noodmaatregelen en past F1-reglement aan De FIA heeft vandaag bekendgemaakt dat er een akkoord is bereikt om verschillende noodmaatregelen in te voeren alsook een aanpassing van het F1-reglement te doen.
31/03 18u15  Vincent Kompany wil zelf bijpassen voor Anderlecht-spelers die geen loon inleveren Anderlecht heeft met de spelers nog steeds geen akkoord over het inleveren van het maandloon van april. Het grote discussiepunt is dat de spelers ook een twaalfde van hun tekengeld moeten afstaan voor dit seizoen. Als compromis stelt Vincent Kompany voor dat hij het verschil uit eigen zak zal betalen bij diegene die daarom niet willen tekenen.
Laatste update: dinsdag 31 maart 2020, 23u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
31/03 15u15  Hartklachten verlagen overlevingskansen coronavirus drastisch Steeds vaker zijn er berichtgevingen over coronapatiënten met klachten aan het hart in plaats van de longen, met vaak droevige uitkomsten. Zoals...
31/03 15u15  Waarom een tiener toch sterft aan corona en een 89-jarige het virus overleeft Een 12-jarig meisje uit Gent overleed gisteren aan het coronavirus. Ondertussen overleven sommige tachtigers en zelfs enkele negentigers het virus...
31/03 11u15  Is anderhalve meter afstand voldoende? Vaccinoloog schept duidelijkheid: “We gaan niet iedereen met smetvrees opzadelen” Wie een coronabesmetting wil vermijden, dient afstand te bewaren, anderhalve meter om precies te zijn. Wetenschappers en beleidsmakers blijven er...
31/03 10u15  Dinsdag is coronastudiedag: “Invullen blijft belangrijk, ook als je de vorige weken al meedeed” Voor de derde week op rij roept de Universiteit Antwerpen alle Belgen op om de bevraging in te vullen. Van 10 tot 22 uur staat de enquête opnieuw...
31/03 09u15  Dit doet Covid-19 met uw longen: een stand van zaken In iets meer dan drie maanden tijd is Covid-19 van een ver-van-ons-bedvirus geëvolueerd tot een nationale gezondheidscrisis. Maar wat weten onze...
30/03 20u15  VUB-ingenieurs hebben prototype beademingstoestel klaar en zoeken financiële steun voor verdere tests De ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel, die een goede week geleden aankondigden dat ze werken aan een prototype van een eenvoudig...
30/03 20u15  Farmareus Johnson & Johnson hoopt eerste coronavaccin begin 2021 op de markt te brengen: “Wij zijn voorzichtig optimistisch” Eindelijk is er een sprankeltje hoop in deze corona-crisis. Farmareus Johnson & Johnson (J&J) zegt dat het begin volgend jaar al een vaccin klaar...
30/03 17u15  OPINIE. “Ouderen moeten nu massaal getest worden, wacht niet nog langer” Jo Robrechts, CEO van woonzorgcomplex Triamant, werd afgelopen weekend geconfronteerd met het ergste: in het woonzorggedeelte van één van zijn...
30/03 17u15  Nieuw collectief platform om de evolutie van coronapandemie in kaart te brengen Een groep medische experts, wetenschappers en big data-specialisten lanceert ‘covid19stop’, een collectief en anoniem platform om de evolutie van...
30/03 16u15  “Ouderen moeten nu massaal getest worden, wacht niet nog langer” Jo Robrechts, CEO van Triamant leefbuurten met duizend medewerkers en bewoners, veelal ouderen, werd afgelopen weekend geconfronteerd met het...
30/03 16u15  Bent u een scherm-, natuur- of salonsporter? Onderzoekers willen weten of u nu meer of net minder sport Sporten we nu, in deze coronatijden, meer dan vroeger, omdat we toch niets anders om handen hebben? Of doen we helemaal niks, omdat voetballen en...
30/03 15u15  Walvissen botsen vaker met grote schepen door opwarming oceanen De oceanen lijken uitgestrekt genoeg om walvissen en grote schepen niet met elkaar te laten botsen. Toch gebeurt dat vandaag vaker dan vroeger....
30/03 14u15  Farmareus Johnson & Johnson hoopt eerste coronavaccin begin 2021 op de markt te brengen Johnson & Johnson, de Amerikaanse farmareus, zegt dat het in september wil beginnen testen met vaccins tegen het coronavirus. Begin 2021 zou het...
30/03 13u15  Hoe verzorg je jezelf thuis wanneer je milde symptomen hebt? Philippe Devos, intensivist en zelf coronapatiënt, geeft raad Veruit de meeste Covid-19-patiënten hebben milde symptomen en zieken thuis in quarantaine uit. Maar wat moet je doen als je koorts hebt? Wat met...
30/03 13u15  Nieuwe satellietbeelden brengen afname van lucht- én lichtvervuiling in kaart De luchtverontreiniging in Europa en China is sterk afgenomen dankzij de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vooral in...
Laatste update: dinsdag 31 maart 2020, 15u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
01/04 02u15  ‘En anders is er altijd nog de voedselbon hè’ De Groningse voedselbank zorgt voor eten voor de armste gezinnen. Nog wel.
01/04 02u15  Het komt goed... misschien ‘Vieze lucht voor alle Rotterdammers’, viel niet zolang geleden te lezen op ludieke posters die op de ramen in de havenstad werden opgehangen.
01/04 02u15  Okidoki fleurt voor ’t raam de kinderen op Covid-19 beïnvloedt het dagelijks leven. In Zutphen kan Florien (6) toch een beetje haar verjaardag vieren.
01/04 02u15  Wie nog energie heeft, is boos op Nederland Als Europa een oud continent is, dan is Italië de oudste dame in het rusthuis. Meer dan de helft van het verleden van de wereld bevindt zich op Italiaanse bodem.
01/04 02u15  Stop met religieus gezwets over ‘Moeder Aarde’ Het is van alle tijden: in rampspoed een waarschuwend vingertje zien. Vroeger was het God die ons via een ramp iets duidelijk wilde maken.
01/04 02u15  VS verwacht honderdduizenden doden door coronavirus Experts waarschuwen dat het aantal in de miljoenen kan lopen als Amerikanen zich niet aan de richtlijnen houden.
31/03 23u15  ‘Soms schiet het door mijn hoofd dat we het niet gaan redden’ Het kabinet heeft besloten de crisismaatregelen nog minstens vier weken in stand te houden. Wat houden ze in en hoe reageren Nederlanders erop?
31/03 23u15  Beleggersvereniging VEB roept bedrijven op dit jaar geen bonussen te betalen Beleggersvereniging VEB wil dat bestuurders in 2020 geen variabele beloningen ontvangen. „De top moet het goede voorbeeld geven.”
31/03 23u15  Socioloog: dit kan de burger niet nog drie maanden volhouden Nederlanders reageren braaf op de crisismaatregelen, zien twee wetenschappers.
31/03 23u15  Niet Europa maar China lijkt de redder in nood. Hoe kan dat? Nu Europese landen hulp nodig hebben treden de Chinezen op als grote vriend en slaan zo een slag in de propagandastrijd.
31/03 23u15  Het openbare leven blijft nog platliggen Het kabinet verlengt de maatregelen die tot 6 april zouden gelden tot en met 28 april. Wat zijn de vier belangrijkste vraagstukken waarmee rekening is gehouden?
31/03 23u15  Volg hier het belangrijkste coronanieuws Tot over bekend zijn in Nederland 1.039 overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De beperkende maatregelen die tot en met 6 april golden zijn dinsdag verlengd tot en met 28 april. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.
31/03 22u15  De urnen in Wuhan wijzen op meer doden dan China officieel bekendmaakte Hoe betrouwbaar zijn de cijfers die China over de epidemie naar buiten brengt? Foto’s van grote stapels urnen roepen vragen op.
31/03 22u15  Coronablog 1 april Tot over bekend zijn in Nederland 1.039 overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De beperkende maatregelen die tot en met 6 april golden zijn dinsdag verlengd tot en met 28 april. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.
31/03 22u15  Nederland wijkt af van experts WHO We vertrouwen op de experts, zegt het kabinet. Maar de Nederlandse crisisaanpak wijkt sterk af van het advies van de WHO.
Laatste update: vandaag om 2u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
01/04 00u15  Diarree relatief veelvoorkomend symptoom COVID-19 Relatief veel COVID-19 patiënten presenteren zich ook met diarree als hoofdklacht. Dat schrijft darmgezondheid.nl dinsdag.
01/04 00u15  Veelgestelde vragen over wandelen na uitbraak corona Hieronder vind je een overzicht van een veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op wandelen. Waar moet je zoal op letten?
31/03 16u15  Zieke coronapatiënten krijgen antistoffen van genezen mensen In een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus (COVID-19) krijgen zieke patiënten in het Erasmus MC deze week al plasma met antistoffen toegediend, meldt Rijnmond.
31/03 11u15  Veel zorgen en stress om coronacrisis Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, voelen zich minder vrolijk en hebben een korter lontje. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
31/03 00u15  Nieuwe coronamaatregelen: quarantaineregel aangescherpt Premier Rutte en minister Grapperhaus kondigden vanavond in een persconferentie verscherpte maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo krijgen burgemeesters meer bevoegdheden om te kunnen optreden tegen mensen die ondanks alle richtlijnen samenscholen (van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand houden, met uitzondering van mensen die een huishouden vormen).Ook wordt de quarantaineregel aangescherpt.
30/03 14u15  80 procent coronapatiënten op ic heeft overgewicht 80 procent van alle Nederlandse coronapatiënten die op de intensive care liggen heeft overgewicht. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vrijdag in tv-programma Jinek.
30/03 00u15  RIVM: Mensen met corona moeten voorzichtig zijn in contact met huisdieren Het advies van het RIVM voor mensen die besmet zijn met Covid-19 en in thuisisolatie zitten, is om zoveel mogelijk het contact met hun huisdieren te vermijden.
28/03 01u15  Griepepidemie lijkt teruggekeerd De griepepidemie is weer terug. Begin maart was gezegd dat deze ten einde was, maar volgens de nieuwste cijfers van het Nationaal Influenza Centrum (NIC) meldden zich vorige week 115 patiënten per 10.000 inwoners bij de huisarts met griepverschijnselen.
27/03 01u15  Bloedbanken onderzoeken met bloedtest immuniteit coronavirus Onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken gaan met een nieuwe bloedtest een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het nieuwe coronavirus. Het doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte COVID-19 opbouwt, meldt het AD.
26/03 17u15  Hergebruik mondmaskers door desinfectie met UV-licht Desinfectie met UV-licht maakt het mogelijk om mondmaskers opnieuw te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in een Haarlems laboratorium. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen gaan eind deze week al met dit systeem aan de slag.
25/03 01u15  Hooikoortsklachten lijken op symptomen COVID-19 Door het mooie weer de komende dagen kunnen al pollen van es en berk in de lucht komen. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hooikoortsklachten krijgen. Dit kan voor onrust zorgen, doordat een deel van de klachten lijken op COVID-19 (de ziekte die het coronavirus veroorzaakt), schrijft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maandag.
Laatste update: vandaag om 0u15

Scientias

Verbergen Tonen
31/03 19u15  Virussen zijn in zee allesbehalve onaantastbaar Nieuw onderzoek wijst uit dat virussen in zeewater nogal eens op het menu staan van onder meer sponzen en krabben. Op dit moment hebben we onze handen vol aan het coronavirus dat zich in razend tempo over de wereld verspreidt. Omdat nog niemand immuun is voor dit specifieke virus, lijkt deze zolang er nog geen […] Het bericht Virussen zijn in zee allesbehalve onaantastbaar verscheen eerst op Scientias.nl.
31/03 16u15  Nieuwe bloedtest kan meer dan 50 soorten kanker opsporen En vaak nog ruim voor mensen symptomen krijgen. Onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die nauwkeurig meer dan vijftig soorten kanker weet op te sporen. Bovendien kunnen artsen dankzij de bloedtest inzichtelijk krijgen waar de tumor zich in het lichaam van de patiënt bevindt. En dat vaak ruim voordat de eerste ziekteverschijnselen op het toneel […] Het bericht Nieuwe bloedtest kan meer dan 50 soorten kanker opsporen verscheen eerst op Scientias.nl.
31/03 13u15  Bij veel coronapatiënten is het virus nog lang niet weg als de symptomen verdwijnen Patiënten kunnen het virus tot wel acht dagen nadat hun symptomen verdwenen zijn, nog op anderen overdragen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers in het blad American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Ze baseren zich op een kleinschalig onderzoek, uitgevoerd onder 16 coronapatiënten die tussen 28 januari en 9 februari in een Chinees ziekenhuis werden opgenomen. […] Het bericht Bij veel coronapatiënten is het virus nog lang niet weg als de symptomen verdwijnen verscheen eerst op Scientias.nl.
31/03 11u15  Deze helikopter vliegt binnenkort op Mars rond (als ‘ie van de grond komt) De helikopter ondergaat momenteel zijn laatste tests en vliegt later dit jaar, samen met Marsrover Perseverance, naar Mars. NASA is van plan om dit jaar nog een marsrover naar Mars te sturen. Deze marslander die onlangs tot Perseverance is gedoopt, zal worden vergezeld door een heuse helikopter. Een primeur. Want deze Mars-helikopter zal het eerste […] Het bericht Deze helikopter vliegt binnenkort op Mars rond (als ‘ie van de grond komt) verscheen eerst op Scientias.nl.
31/03 09u15  Onderzoekers laten zien waarom de tijd niet terug te draaien valt “Het niet kunnen terugdraaien van de tijd is niet alleen maar een statisch argument, het zit verborgen in de basiswetten van de natuur.” Aan het woord is Simon Portegies Zwart, astronoom aan de universiteit Leiden. Samen met zijn collega’s heeft hij zich ontfermd over een groot mysterie in de natuurkunde. De meeste basiswetten in de […] Het bericht Onderzoekers laten zien waarom de tijd niet terug te draaien valt verscheen eerst op Scientias.nl.
30/03 19u15  Ruimtevaartuig waarmee NASA in 2024 naar de maan gaat, slaagt voor essentiële test Het Orion-vaartuig heeft wederom een beproeving met succes doorstaan, waardoor de eindstreep steeds dichterbij komt. Nadat de bouw van de Orion-capsule vorig jaar werd afgerond, stond er nog een belangrijke test op het programma: de zogenaamde ruimte-omgevingsproef. Tijdens deze essentiële test werd gecontroleerd of Orion wel écht bestand is tegen de weerbarstige omstandigheden diep in […] Het bericht Ruimtevaartuig waarmee NASA in 2024 naar de maan gaat, slaagt voor essentiële test verscheen eerst op Scientias.nl.
30/03 16u15  Eén van de laatste raptors ontdekt in Nieuw-Mexico Het kleine, lichtgebouwde roofdier beschikte over een unieke staart én veren. Onderzoekers hebben een nieuwe gevederde dinosaurus ontdekt. Het gaat over één van de laatste raptors die zo’n 67 miljoen jaar geleden over de vlaktes van Nieuw-Mexico struinde. De ontdekking beschreven in het vakblad Scientific Reports, is erg bijzonder. Want volgens de onderzoekers draagt de […] Het bericht Eén van de laatste raptors ontdekt in Nieuw-Mexico verscheen eerst op Scientias.nl.
30/03 13u15  ‘Coronavirus had 40 miljoen levens geëist als we niet hadden ingegrepen’ De maatregelen die veel landen hebben genomen om het virus te bestrijden, zijn ingrijpend. Maar ook noodzakelijk. Tot die conclusie komen wetenschappers in een speciaal rapport over de impact die het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 en de maatregelen die we in de strijd tegen het virus nemen, hebben. Scenario’s In het rapport lopen de onderzoekers meerdere […] Het bericht ‘Coronavirus had 40 miljoen levens geëist als we niet hadden ingegrepen’ verscheen eerst op Scientias.nl.
30/03 11u15  Toekomstige maanbasis zal mogelijk gedeeltelijk bestaan uit… plas van astronauten Onderzoekers hebben ontdekt dat een stofje in urine bijzonder goed als weekmaker kan dienen. Grote wereldwijde ruimtevaartorganisaties spelen al een tijdje met het ambitieuze idee om onze maan te koloniseren. Het plan luidt om in de loop van de komende decennia een heuse maanbasis te bouwen. De grote vraag is natuurlijk hoe we alle bouwmaterialen […] Het bericht Toekomstige maanbasis zal mogelijk gedeeltelijk bestaan uit… plas van astronauten verscheen eerst op Scientias.nl.
30/03 09u15  Wat houden coronapatiënten over aan hun ontmoeting met het virus? Blijvende longschade ligt op de loer. Maar hoe ziet die eruit? En wat merk je ervan? Een grootschalig onderzoek moet duidelijkheid verschaffen. Bij het Longfonds staat de telefoon roodgloeiend. Mensen met longziekten maken zich duidelijk zorgen. Sommigen denken – onterecht overigens – dat ze een verhoogd risico lopen om ziek te worden. Anderen maken zich […] Het bericht Wat houden coronapatiënten over aan hun ontmoeting met het virus? verscheen eerst op Scientias.nl.
29/03 10u15  Inbrekers en zakkenrollers mokken, maar de coronacrisis biedt crimineel ook nieuwe kansen We zitten veilig thuis, infecties buiten de deur en ruim voorzien van toiletpapier. Van criminaliteit hebben we weinig last in deze tijden. Denken we. Want schijn bedriegt. De politie kwam deze week met voorzichtige cijfers. Het aantal fietsendiefstallen daalde stevig tot bijna de helft. Hetzelfde geldt voor verkeersongevallen. Daarentegen steeg het aantal meldingen van overlast […] Het bericht Inbrekers en zakkenrollers mokken, maar de coronacrisis biedt crimineel ook nieuwe kansen verscheen eerst op Scientias.nl.
28/03 10u15  Wubbo Ockels: de astronaut die herhaaldelijk door het oog van de naald kroop In 1985 schreef hij als astronaut geschiedenis. Maar dat was allesbehalve vanzelfsprekend. Vandaag zou Wubbo Ockels 74 jaar zijn geworden. Reden voor Google om de eerste Nederlandse astronaut te gedenken met een Google Doodle. Astronaut Ockels werd in 1946 geboren in Almelo. Na een studie wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, ging hij aan […] Het bericht Wubbo Ockels: de astronaut die herhaaldelijk door het oog van de naald kroop verscheen eerst op Scientias.nl.
28/03 09u15  Door corona een andere samenleving in: voortaan een buiginkje in plaats van drie zoenen? We schilderen hartjes voor de verpleging, hebben de ochtendfiles opgelost en de klapzoen afgezworen. Een nieuw tijdperk is aangebroken. “Dat zou je bijna wel gaan zeggen”, aldus professor sociale psychologie en organisatiepsychologie Mark van Vugt van de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Maar er is wel wat meer aan de hand. In tijden van nood, zoals […] Het bericht Door corona een andere samenleving in: voortaan een buiginkje in plaats van drie zoenen? verscheen eerst op Scientias.nl.
27/03 20u15  De komeet ATLAS is binnenkort mogelijk met het blote oog te bewonderen! De komeet C/2019 Y4 (ATLAS) kan de komende maanden wel eens voor spektakel gaan zorgen. De komeet werd eind vorig jaar ontdekt en stevent momenteel af op onze zon. Hoewel je dan mag verwachten dat de helderheid van de komeet toeneemt, gaat het bij C/2019 Y4 wel vrij hard op het moment. De helderheid neemt […] Het bericht De komeet ATLAS is binnenkort mogelijk met het blote oog te bewonderen! verscheen eerst op Scientias.nl.
27/03 13u15  Neanderthalers waren ook op het water geduchte jagers Ze aten echt niet alleen maar mammoeten; een visje of een schaaldier ging er ook wel in. Wanneer je Neanderthalers afgebeeld ziet, is dat vaak op het land. En vaak als vleeseters, die joegen op machtige mammoeten en andere grote, wandelende delicatessen. Maar lang niet alle Neanderthalers leefden zo, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. […] Het bericht Neanderthalers waren ook op het water geduchte jagers verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: dinsdag 31 maart 2020, 19u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen TonenZoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

2x Diarree relatief veelvoorkomend symptoom COVID-1901/04 00u15 - GezondheidsNet: Relatief veel COVID-19 patiënten presenteren zich ook met diarree als hoofdklacht. Dat schrijft darmgezondheid.nl dinsdag.
2x Veelgestelde vragen over wandelen na uitbraak corona01/04 00u15 - GezondheidsNet: Hieronder vind je een overzicht van een veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op wandelen. Waar moet je zoal op letten?
2x ‘Soms schiet het door mijn hoofd dat we het niet gaan redden’31/03 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het kabinet heeft besloten de crisismaatregelen nog minstens vier weken in stand te houden. Wat houden ze in en hoe reageren Nederlanders erop?
2x Tokio 2021: ervaringen van deze crisistijd zullen sporters tekenen27/03 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Olympische Spelen met een jaar uitgesteld. Over de impact op de topsporter. „Ik heb een droom, maar ik wil niet dat het een nachtmerrie wordt.”
1x ‘En anders is er altijd nog de voedselbon hè’01/04 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Groningse voedselbank zorgt voor eten voor de armste gezinnen. Nog wel.
1x Het komt goed... misschien01/04 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: ‘Vieze lucht voor alle Rotterdammers’, viel niet zolang geleden te lezen op ludieke posters die op de ramen in de havenstad werden opgehangen.
1x Okidoki fleurt voor ’t raam de kinderen op01/04 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Covid-19 beïnvloedt het dagelijks leven. In Zutphen kan Florien (6) toch een beetje haar verjaardag vieren.
1x Wie nog energie heeft, is boos op Nederland01/04 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Als Europa een oud continent is, dan is Italië de oudste dame in het rusthuis. Meer dan de helft van het verleden van de wereld bevindt zich op Italiaanse bodem.
1x Stop met religieus gezwets over ‘Moeder Aarde’01/04 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het is van alle tijden: in rampspoed een waarschuwend vingertje zien. Vroeger was het God die ons via een ramp iets duidelijk wilde maken.
1x VS verwacht honderdduizenden doden door coronavirus01/04 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Experts waarschuwen dat het aantal in de miljoenen kan lopen als Amerikanen zich niet aan de richtlijnen houden.

Statistieken

Artikels:
15977
Gelezen:
6059
Aantal lezers nu:
1


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven