vrijdag 26 april 2019, week 17


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 01u15  DCA neemt 18 werknemers van failliete Frans Willems over Toen bouwbedrijf Frans Willems uit Weelde (Ravels) in januari failliet ging en vijftig werknemers ontslagen werden, kregen achttien van hen meteen een nieuwe job aangeboden. Zij werken nu voor DCA in Beerse, en dat juichen ze zelf alleen maar toe. “We zijn erop vooruitgegaan.”
26/04 01u15  Tom Boonen geeft Fiets! duw in de rug Niet burgemeester Ivo Wynants (N-VA), maar levende wielerlegende Tom Boonen komt vanavond de fietsenzaak Fiets! herlanceren. Hij zorgde zelf mee voor de restyling van de zaak.
26/04 01u15  Dancehappening Replay viert tiende verjaardag met een stevige best of-editie Voor zijn tiende editie heeft het Herentals Replay Festival een dijk van een affiche uitgedokterd met toppers die er de voorbije jaren al (meermaals) bij waren. Ook de belangstelling voor het Afterwork Festival vanavond groeit alleen maar.
26/04 01u15  Verloederde huisjes maken plaats voor leefappartementen In het centrum van Zoerle-Parwijs wordt binnenkort een nieuw woonproject opgestart. “Project Patersbos zal aan twaalf gezinnen een thuis bieden in deze deelgemeente van Westerlo”, zegt ontwikkelaar Pieter Engelen.
26/04 01u15  ’t Antwoord in de Otterstraat is vernieuwd met hulp van vele giften en inzet van tientallen vrijwilligers Na een grondige renovatie die grotendeels door vrijwilligers en met giften is uitgevoerd, gooit ’t Antwoord de deuren opnieuw open. Al doet de vereniging in de Turnhoutse Otterstraat dat eigenlijk elke dag al, voor een groeiend aantal mensen in armoede.
26/04 01u15  “Timmermans noemde de Heilig Hartkerk een onvoltooide symfonie” Visit Lier en de gidsenvereniging Argus tekenden een nieuwe geleide wandeling uit. ‘Buiten de stadspoorten’ vertelt het verhaal over de groei van de stad. Deelnemers bezoeken onder meer de Heilig Hartkerk, die voor toeristen normaal gesloten blijft.
26/04 01u15  Leer Duits, Chinees, Spaans en Italiaans in de muziekschool Het Intergemeentelijk Taal- en Kunstatelier Zuidrand (Itaka) bestaat vijf jaar en dat wordt op woensdag 1 mei gevierd. De opvolger van het Edegems Taalatelier (ETA) heeft zijn draai ondertussen gevonden en denkt aan uitbreiden.
26/04 00u15  “Mijn betovergrootvader was scheepsbouwer, mijn kinderen hebben geen interesse” Het thema van de Erfgoeddag is ‘Hoe maakt u het?’. Voor ambachtelijke vakmannen en -vrouwen is het de uitgelezen kans om te laten zien hoe u messen slijpt, boten restaureert of instrumenten bouwt. Kennis die vaak maar enkelingen bezitten en die verloren dreigt te gaan.
26/04 00u15  Chiro-oprichter Do Heylen overleden In zijn woning in Westerlo is op paasmaandag Do Heylen in familiekring ingeslapen. De man werd 86 jaar oud.10 
25/04 23u45  PSV en Ajax blijven in nek-aan-nekrace richting landstitel: zal doelsaldo beslissing brengen? PSV heeft donderdagavond de voorlaatste uitwedstrijd van dit seizoen eenvoudig gewonnen. Bekerfinalist Willem II had in eigen stadion weinig in te brengen tegen de regerend kampioen: 0-3. PSV staat nu met tachtig punten weer naast Ajax, dat wel een veel beter doelsaldo heeft: +81 tegen +71.
25/04 23u30  Atalanta van Castagne plaatst zich ten koste van Fiorentina en Mirallas voor Italiaanse bekerfinale Atalanta heeft zich donderdagavond als tweede geplaatst voor de finale van de Coppa Italia.
25/04 22u45  Panini lanceert voor het eerst stickeralbum over de Tour de France Voor de eerste keer verschijnt er bij Panini, bekend van de voetbalplaatjes, een stickeralbum gewijd aan de Ronde van Frankrijk. Dat meldden Tourorganisator ASO en Panini donderdag. Twee pagina’s zullen volledig gewijd zijn aan Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden zijn eerste eindzege vierde in La Grande Boucle.
25/04 22u15  Inwoners kunnen hun laat paasei kwijt op participatiemarkt De Zandhovenaar wil dat de gemeente de komende zes jaar vooral investeert in een betere mobiliteit en veilige fietspaden. Dat bleek op de eerste ideeënmarkt die de gemeente organiseerde voor alle inwoners in het gemeentehuis.
25/04 22u15  Windstil houdt infoavond in Zoersel rond windturbines Burgerplatform Windstil, opgericht naar aanleiding van de mogelijke komst van vier windturbines in en rond het industrieterrein van Malle en het voetbalveld van Zoersel, houdt op 30 april om 20u een eigen infozitting met experten in de Kapel aan de Handelslei 167 in Zoersel.
25/04 22u00  Bijenkorf wordt dijenkorf Veel levenslust straalt het middenpleintje van De Bijenkorf, de kubusvormige schreeuwlelijk naast de Antwerpse Politietoren, niet meer uit. Maar daar wil en zal Eliza Kama verandering in brengen. Volgende maand opent ze er haar Burlesque Bar. Adieu onkruid en losliggende stenen. Welkom boa’s en op- en neergaande benen.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
25/04 23u45  PSV en Ajax blijven in nek-aan-nekrace richting landstitel: zal doelsaldo beslissing brengen? PSV heeft donderdagavond de voorlaatste uitwedstrijd van dit seizoen eenvoudig gewonnen. Bekerfinalist Willem II had in eigen stadion weinig in te brengen tegen de regerend kampioen: 0-3. PSV staat nu met tachtig punten weer naast Ajax, dat wel een veel beter doelsaldo heeft: +81 tegen +71.
25/04 23u30  Atalanta van Castagne plaatst zich ten koste van Fiorentina en Mirallas voor Italiaanse bekerfinale Atalanta heeft zich donderdagavond als tweede geplaatst voor de finale van de Coppa Italia.
25/04 22u30  Franse eliteschool gaat op de schop ‘Ik denk dat de Ecole Nationale d’Administration (ENA) afgeschaft moet worden.’ Met deze zin bezegelde Emmanuel Macron in zijn tv-toespraak het lot van de eliteschool die Charles de Gaulle in 1945 oprichtte.
25/04 22u30  Dierendokters 24/7: wat een hondenstiel Wormendiarree, chihuahuahartjes, en paardensperma. Dierendokters 24/7 deed ons verdacht veel denken aan een tentoonstelling van Jan Fabre.
25/04 22u15  Verbod op verkoop van tabak aan minderjarigen, ook tabaksproducent tevreden De Kamer heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van tabak onder de 18 jaar verbiedt. Nu ligt de leeftijdsgrens op 16 jaar. Niet alleen het Vlaams Instituut Gezond Leven maar ook tabaksgigant British Americcan Tobacco reageert tevreden.
25/04 21u15  Dikke pech voor Van Der Plaetsen: stroompanne verbrodt sterke tienkamp en WK-limiet De tienkamp op het Zuid-Afrikaans atletiekkampioenschap in Germiston is donderdag stopgezet na drie onderdelen door een stroompanne. Thomas Van Der Plaetsen had er na drie proeven een ruime voorsprong van 135 punten op het schema voor de limiet voor het WK (8.200 punten) van later dit jaar in Doha.
25/04 21u15  De Block blijft gekant tegen sigarettenverbod minderjarigen: ‘Maar moet democratie respecteren’ Nadat in de Kamer een wetsvoorstel werd goedgekeurd dat de verkoop van tabak onder de 18 jaar verbiedt, blijft bevoegd minister De Block erbij dat zo’n verbod een slecht idee is. ‘Het is niet de taak van de overheid om mensen te vertellen hoe ze moeten leven.’
25/04 21u15  Otten stapt uit partijbestuur na 'karaktermoord' door Baudet Henk Otten heeft gehoor gegeven aan de oproep van partijleider Thierry Baudet om een stap terug te zetten. Otten verlaat het bestuur van de rechtspopulistische partij Forum voor Democratie (FVD). Eerder meldde NRC dat onvrede over een betaling van Otten aan zichzelf aan de basis zou liggen van het geschil.
25/04 21u00  Emma Meesseman viert met Ekaterinenburg vierde titel op rij in Rusland Emma Meesseman heeft donderdagavond met haar team Ekaterinenburg voor het vierde jaar op rij de landstitel veroverd in Rusland.
25/04 20u45  Zidane zet Thibaut Courtois alweer op de bank bij Real Madrid Thibaut Courtois komt voorlopig niet aan spelen toe bij Real Madrid. Onze nationale nummer één moet donderdagavond in de moeilijke uitwedstrijd bij Getafe opnieuw toekijken vanop de bank. Coach Zinédine Zidane koos alweer voor Keylor Navas in het Madrileense doel.
25/04 20u15  Waarom we zo bezorgd zijn om Britney Spears ‘Dit loopt uit de hand. Mijn familie krijgt doodsbedreigingen.’ Britney Spears voelde zich genoodzaakt te reageren op #FreeBritney, de complottheorie die beweert dat Spears tegen haar wil opgenomen zou zijn.
25/04 20u15  Manifestatie tegen de komst van ijsberen naar Pairi Daiza Op 16 juni gaan actievoerders manifesteren aan de ingang Pairi Daiza tegen de komst van ijsberen naar het dierenpark. Het initiatief gaat uit van verschillende dierenrechtenorganisaties
25/04 20u00  David Goffin krijgt wildcard voor ATP Estoril David Goffin (ATP 22) neemt volgende week deel aan het graveltoernooi in het Portugese Estoril (586.140 euro). Hij kreeg van de organisatie een wildcard.
25/04 20u00  Belgische tennisspeler maand geschorst voor weddenschappen De Tennis Integrity Unit, een organisatie die strijdt tegen corruptie in het tennis, heeft de 22-jarige Belg Benjamin D’Hoe voor een maand geschorst wegens het plaatsen van weddenschappen op tenniswedstrijden. Hij moet ook een boete van 500 dollar (450 euro) betalen.
25/04 19u30  Macron paait gele hesjes met minder belastingen en meer pensioenen In zijn toespraak na het Nationaal Debat heeft Frans president Emmanuel Macron verschillende beloftes gedaan aan de beweging van de gele hesjes. ‘Hun oorspronkelijke eisen waren terecht’, aldus Macron.
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 23u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
25/04 23u30  Cycloon Kenneth bereikt kust van Mozambique, vrees voor verwoestingen en overstromingen Met windsnelheden tot 280 kilometer per uur is de tropische storm Kenneth aan land gegaan in het Afrikaanse Mozambique. Dat meldt de nationale...
25/04 21u30  Een kartonnen bord met kleurrijke print: meer is er niet nodig om slim detectiesysteem te misleiden Door een kartonnen bord met daarop een kleurrijke print voor het lichaam te houden, kan een persoon zich onzichtbaar maken voor een intelligent...
25/04 18u45  Dan toch manifestatie tegen komst van ijsberen naar Pairi Daiza Op 16 juni gaan actievoerders manifesteren aan de ingang van Pairi Daiza tegen de komst van ijsberen naar het dierenpark in Brugelette...
25/04 18u30  Vrouw die puppy’s dumpte bij afval geklist, in haar huis worden nog eens 38 verwaarloosde honden gevonden De beelden van een bewakingscamera zijn om van te huiveren: een vrouw die stopt bij enkele afvalcontainers en vervolgens doodleuk een zak vol...
25/04 18u15  Vrouw die puppy’s dumpte bij afval geklist, in haar woning ontdekt dierenbescherming 38 verwaarloosde honden De beelden van een bewakingscamera zijn om van te huiveren: een vrouw die stopt bij enkele afvalcontainers en vervolgens doodleuk een zak vol...
25/04 14u45  EMMA geneest je nog voor je ziek bent Geen zoveelste app en ook geen publiciteitsstunt. EMMA Health is en online screeningsplatform, ondersteund door een uitgebreid team artsen....
25/04 14u30  Eindelijk bewijs van legendarisch bloedbad in Alaska door uit de hand gelopen dartpartij Archeologen hebben in Alaska een massagraf blootgelegd dat 350 jaar geleden gegraven werd, daarin vonden ze de lijken van 28 Eskimo’s die volgens...
25/04 13u30  Duizenden kuikens van kolonie pinguïns op Antarctica verdronken nadat zee-ijs barst De afgelopen drie jaar trok een kolonie van keizerspinguïns weg uit een van de grootste broedgebieden op Antarctica nadat een platform zee-ijs...
25/04 12u45  En dan valt plots een enorme kudde schapen de tuin binnen In de Amerikaanse stad Lincoln, in de staat Californië, zet het stadsbestuur elk jaar duizenden schapen in om de vegetatie van open weilanden kort...
25/04 12u15  Ontmoet OSCaR, de kleine ruimtestofzuiger die 6 miljoen kilogram afval uit de ruimte moet verwijderen Ontmoet OSCaR: een klein ruimtevaartuig van zo’n dertig centimeter lang en tien centimeter breed. OSCaR is een zogenaamde CubeSat of nanosatelliet,...
25/04 12u15  E-sigaret bevat vaak sporen van microben en schimmels Populaire elektronische sigaretten bevatten vaak sporen van schadelijke bacteriën en schimmels. Dat blijkt uit een analyse van populaire...
25/04 10u15  Al meer dan 13.000 klachten tegen Bayer in VS voor kankerrisico onkruidverdelgers Het aantal klachten tegen het Duitse concern Bayer voor de mogelijke kankerrisico's van onkruidverdelgers met glyfosaat, is verder gestegen. Op 11...
25/04 09u15  Energiecoalitie pleit voor snelle stop stookolieketels in woningen Negentig procent van de gezinnen in Vlaanderen verwarmt de woning met stookolie of aardgas. Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moeten...
25/04 08u00  Wereldwijd is twaalf miljoen hectare bossen verdwenen In 2018 is wereldwijd twaalf miljoen hectare aan tropisch bos verloren gegaan. Vooral verontrustend is het verlies van 3,6 miljoen hectare primair...
25/04 06u30  Gedaan met het mooie weer: regen, rukwinden en kans op lokaal onweer Vandaag neemt de bewolking toe vanuit het zuiden en krijgen we perioden met regen en buien. Plaatselijk is een onweer niet uitgesloten. De maxima...
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 23u30
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 00u30  Moddergevecht tussen looplegendes Olympisch kampioenen Mo Farah en Haile Gebrselassie hebben een conflict over vermeende diefstal en de betaling van een hotelrekening.
26/04 00u30  Eredivisie naar climax na simpele zege PSV PSV wint eenvoudig bij Willem II en kan zich opmaken voor het slot van de titelstrijd met Ajax: nog twee speelronden te gaan.11 
25/04 23u45  Flexibele schooltijden? Minister zegt nee Minister Slob is opeens gestopt met een experiment met flexibele schooltijden. Betrokkenen spreken van „een stap terug in de tijd”.
25/04 23u15  Opmars zonne-energie vooral dankzij bedrijven Zonne-energie groeit, vooral door bedrijven. In het noorden en oosten is de toename zo fors dat het elektriciteitsnet knelt.
25/04 23u00  PSV verslaat Willem II met 0-3 PSV heeft nu weer evenveel punten als Ajax. De Amsterdamse club heeft echter een veel beter doelsaldo.
25/04 23u00  Hij renoveerde de badkamer, tot het slachtoffer alleen thuis was Een tbs’er begint een eigen klusbedrijf in zijn proeftijd. Zo komt hij terecht bij zijn slachtoffer. „Ze wilde overmeesterd worden.”
25/04 22u30  Macron: mijn optreden moet menselijker worden Op de eerste grote persconferentie tijdens zijn presidentschap, kondigde de Franse president dat hij doorgaat met hervormen. Maar hij verandert wel ‘zijn methode’, als handreiking aan de gele hesjes.
25/04 22u15  ‘Ik word ieder ochtend wakker met het OM-gevoel’ topman van het OM De OM-chef had al ‘zeepkistsessies’ met personeel over de crisis. „Ik doe dit omdat ik gerechtigheid nastreef voor slachtoffers en nabestaanden en omdat ik boeven wil vangen.”
25/04 22u00  Afrikaans virus drijft prijzen varkensvlees op Varkensvlees wordt duurder door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China. De inkoopprijs steeg al met 40 procent. Gunstig voor de Nederlandse varkensboer, maar de ziekte kan ook in Europa toeslaan.
25/04 22u00  Zonder goede motivatie kan AIVD geen ‘bulkhack’ doen De nieuwe toezichthouder op de inlichtingendiensten kan taps en hacks vooraf afkeuren. Diensten vinden het extra toezicht lastig.
25/04 22u00  De eerste officiële ontmoeting van president Poetin en leider Kim Kim Jong-un arriveerde woensdag in zijn gepantserde en gepoetste regeringstrein. Donderdag ontmoetten de twee leiders elkaar op een campus van de universiteit van Vladivostok, op het eilandje Roesski. Denuclearisering van het Koreaanse schiereiland stond bovenaan de agenda. Na zijn laatste, weinig vruchtbare ontmoeting met de Amerikaanse president Trump, zoekt Kim nu steun bij zijn Russische buur Poetin.
25/04 21u30  ‘IS-rekruten staan mogelijk te trappelen’ Een te harde reactie op de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka zal slechts meer terreur uitlokken, zegt expert Iain Overton.
25/04 20u30  Mislukken fusie vergroot druk op Duitse banken Het afketsen van de fusie van Deutsche Bank en Commerzbank betekent dat beide banken op zoek moeten naar alternatieven. Een internationale partner wordt daarbij niet uitgesloten.
25/04 20u30  ‘In onze moderne wereld wordt werken er niet leuker op’ Bruce Daisley van Twitter schreef een boek over het vergroten van je werkplezier. „Steeds druk bezig zijn, is niet hetzelfde als veel gedaan krijgen.”
25/04 20u15  Parlement Kiev wil dat ambtenaren alleen Oekraïens spreken Een overweldigende meerderheid van de Verchovna Rada stemde voor nieuwe wetgeving. Volgens Rusland discrimineert het Russischtalige Oekraïeners.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
26/04 00u00  RIVM waarschuwt voor zonlicht paasweekend Dit paasweekend wordt het mooi weer. 'Geniet maar verbrand niet', waarschuwt daarom Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De niet aan de zon gewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken, meldt het instituut.13 
25/04 00u00  Ernstige vrieswonden en littekens door gebruik lachgas Het gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot ernstige vrieswonden en levenslange littekens. Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam zien de afgelopen weken een stijging van het aantal personen met verwondingen die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. Om die reden slaan ze nu alarm.
25/04 00u00  Consumentenbond pleit voor invoering Nutri-Score De Consumentenbond pleit voor invoering van de Nutri-Score in Nederland. Om te laten zien dat dit voedselkeuzelogo werkt, heeft de bond 50 tussendoortjes van dit logo voorzien. Het maakt de keuze voor een gezonde keuze veel makkelijker.
24/04 10u00  RIVM scherpt vaccinatieadvies mazelen aan voor reizigers Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vakantiegangers om hun baby's vervroegd in te laten enten als ze naar landen reizen waar mazelen zijn uitgebroken. Daarnaast heeft het instituut een lijst van risicovolle landen uitgebreid.
24/04 00u00  Wetenschappers printen 3D-hart met menselijk weefsel Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv hebben voor het eerst een miniatuur 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten, meldt persbureau AFP.
23/04 00u00  Meeste vrouwen herkennen signalen van borstkanker niet Veel vrouwen weten niet goed hoe ze signalen van borstkanker kunnen herkennen. Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis blijkt dat 70 procent van de vrouwen niet op de hoogte is van het feit dat het belangrijker is om regelmatig naar je borsten te kijken dan te voelen.
23/04 00u00  Helft ziekenhuiszorg niet bewezen effectief Van de helft van alle behandelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Dat stelt onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant.
20/04 00u00  Psychische problemen bij jongeren: erover praten is een taboe Praten over psychische problemen is voor veel jongeren een taboe. Uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO 3FM, blijkt dat 55 procent van de jonge mensen die het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten het als een taboe ervaren om erover te praten.
20/04 00u00  Hooikoortspiek verwacht vanwege droog weer Mensen met een berkenpollenallergie moeten deze maand houden met klachten. De komende periode blijft het namelijk overwegend droog. Dat betekent dat de hoeveelheid pollen in de lucht de komende week toeneemt.
19/04 00u00  Hooikoortsseizoen is vroeg begonnen Hooikoortspatiënten zijn dit jaar relatief vroeg met het aanschaffen van medicijnen voor hun pollenallergie. De eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie lag al in februari en begin maand maart. Dit is een maand eerder dan in voorgaande jaren. Dat meldt het CBS.
19/04 00u00  Steeds meer jongeren met overgewicht Steeds meer kinderen en jongeren zijn te zwaar. Van jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar was bijna een kwart te zwaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek naar aanleiding van nieuwe cijfers in de jeugdmonitor.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
25/04 19u15  Het universum dijt zo’n 9 procent sneller uit dan verwacht De discrepantie kan haast geen toeval meer zijn. Ons universum is in de afgelopen miljarden jaren behoorlijk gegroeid. Ook op dit moment dijt het heelal uit. Onderzoekers hebben in een studie nieuwe berekeningen gemaakt in de hoop te achterhalen hoe snel het universum precies uitdijt. En opmerkelijk genoeg kwamen de onderzoekers erachter dat het heelal […] Het bericht Het universum dijt zo’n 9 procent sneller uit dan verwacht verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 17u15  Goed nieuws: aantal soepschildpadden rond Hawaïaanse eilanden neemt toe Maatregelen die deze zeeschildpad moeten beschermen lijken te werken. De soepschildpad verkeert al enige tijd in zwaar weer. En zijn naam verraad waarom. Zo wordt er op het beestje gejaagd zowel om het vlees, de eieren, de huid en zijn schild. Daarnaast helpen mensen ook zijn leefgebied – koraalriffen – de vernieling in. Om de […] Het bericht Goed nieuws: aantal soepschildpadden rond Hawaïaanse eilanden neemt toe verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 15u15  Bizarre krab ontdekt in 95 miljoen jaar oud fossiel Het nieuwe fossiel daagt ons begrip van evolutie uit. Een monster uit de Griekse mythologie met een leeuwenkop, een geitenlichaam en een slangenstaart. Daar deed het de onderzoekers aan denken toen ze een nieuw – en bizar – soort krab opgraven. “Toen we beter keken ontdekten we dat het fossiel ogen had van een larve, […] Het bericht Bizarre krab ontdekt in 95 miljoen jaar oud fossiel verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 13u15  Rendieren doen zich door klimaatverandering te goed aan zeewier Het toont aan dat de dieren zich kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. In het hoge noorden, op zo’n 79 graden noorderbreedte, leeft het spitsbergenrendier. Deze rendieren krijgen elke dag te maken met extreme kou. Gelukkig is hun lichaam daar volledig op aangepast. Zo zijn ze dik en rond, waardoor ze de kou makkelijker kunnen verdragen. […] Het bericht Rendieren doen zich door klimaatverandering te goed aan zeewier verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 10u45  Primeur: onderzoekers meten het langzaamste radioactieve verval ooit De halfwaardetijd voor het effect is een nieuw wereldrecord: 18 miljard biljoen jaar. In het ondergrondse Gran Sasso laboratorium zijn onderzoekers bezig met een bijzonder experiment. Diep onder de berg staat namelijk een vat met een paar ton pure xenon, in de hoop dat donkere materie-deeltjes op de atoomkernen van dat xenon botsen. Op die […] Het bericht Primeur: onderzoekers meten het langzaamste radioactieve verval ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
25/04 08u45  Deze satelliet gaat korte metten maken met ruimteafval De ‘ruimteprullenbak’ zal stukje voor stukje het rondslingerende puin opvangen. Onderzoekers werken op dit moment aan een kleine satelliet die de belangrijke taak toebedeeld heeft gekregen om het rondslingerende ruimteafval op te ruimen. De onderzoekers hebben de CubeSat tot ‘OSCar’ gedoopt, vernoemd naar het moppermonster uit Sesamstraat dat een vuilnisbak als onderkomen heeft. Ruimteafval Een […] Het bericht Deze satelliet gaat korte metten maken met ruimteafval verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 20u30  Nieuw bewijs dat mensen veel eerder dan gedacht het Amazonegebied bewoonden Dit waren geen typische jagers-verzamelaars, maar ze experimenteerden al met landbouw. In het zuidwesten van het Amazonegebied leefden in Llanos de Moxos ongeveer 2500 jaar geleden al complexe samenlevingen. Maar deze mensen waren niet de eersten die het gebied bevolkten. Een nieuwe studie duwt de eerste nederzettingen in het Amazonegebied verder op de tijdlijn terug. […] Het bericht Nieuw bewijs dat mensen veel eerder dan gedacht het Amazonegebied bewoonden verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 17u15  Wetenschappers ontwikkelen pacemaker aangedreven door het kloppende hart Het apparaat wekt stroom op uit hartslagen. Huidige pacemakers en implanteerbare medische apparaten worden vaak aangedreven door batterijen. Maar dat werkt niet altijd optimaal. Zo zijn deze batterij vaak groot en gaan niet zo lang mee. Amerikaanse en Chinese onderzoekers besloten het over een andere boeg te gooien. En ze ontwikkelden een pacemaker die elektriciteit […] Het bericht Wetenschappers ontwikkelen pacemaker aangedreven door het kloppende hart verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 15u15  Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven Heb je een blije levenspartner? Dan leef jij langer! Uit onderzoek bleek al eens dat het hebben van een gelukkige echtgenoot tot een langer huwelijk leidt. Maar dat is niet het enige. Nu blijkt namelijk dat een blije levenspartner ook je eigen leven kan verlengen. Koppels In de studie volgden de onderzoekers 4400 koppels in […] Het bericht Het hebben van een gelukkige echtgenoot leidt tot een langer leven verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 13u15  Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld minder grijze stof – die informatie verwerkt – in hun hersenen. Met behulp van geavanceerde MRI-technologie is het onderzoekers gelukt om de gevolgen van overgewicht op de hersenen in kaart te brengen. En ze kwamen tot een nieuwe ontdekking. Zo blijkt dat een toename van lichaamsvet de vorm en structuur […] Het bericht Veel lichaamsvet kan de vorm en structuur van het brein veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 10u45  Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe Ook de stretcher waarop de mummies naar hun laatste rustplaats werden vervoerd is teruggevonden. In de zuidelijke plaats Aswan in Egypte hebben archeologen een goed bewaarde tombe uit het zand opgegraven. “Het graf dateert uit de late Romeins-Griekse periode en behoort tot een persoon genaamd Tjt,” zei Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad […] Het bericht Onderzoekers stuiten op tientallen mummies in Egyptische tombe verscheen eerst op Scientias.nl.
24/04 08u45  Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’ Het is waarschijnlijk de eerste gedetecteerde beving afkomstig uit het binnenste van de rode planeet. Marslander Insight vertoeft al enige tijd op Mars. Daar onderzoekt de marslander hoe de planeet precies in elkaar steekt en hoe deze door de tijd heen geëvolueerd is. Insight richt zich daarbij voornamelijk op het binnenste van de rode planeet. […] Het bericht Marslander Insight meet voor het eerst een mogelijke ‘marsbeving’ verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 19u15  Hoe worden de sterren in het prachtige kosmische ‘kwalsterrenstelsel’ gevormd? In het sterrenstelsel zouden geen sterren meer geboren moeten worden, maar dit gebeurt toch. Kan de James Web telescoop het antwoord achterhalen? Als je naar het sterrenstelsel ESO 137-001 kijkt, snap je waarom het ook wel het ‘kwalsterrenstelsel’ wordt genoemd. Blauwe linten van jonge sterren bungelen als kosmische tentakels in een gasstroom naar beneden. Echter […] Het bericht Hoe worden de sterren in het prachtige kosmische ‘kwalsterrenstelsel’ gevormd? verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 17u15  Zoveel eten als je wilt en niet aankomen? Stap over op een mediterraan dieet! Dit eetpatroon is vele malen gezonder dan ons westerse dieet. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Want is het echt mogelijk om zoveel te eten als je wilt zonder een grammetje aan te komen? Amerikaans onderzoek suggereert van wel. Als je je maar strikt houdt aan een mediterraan dieet. In de studie vergeleken […] Het bericht Zoveel eten als je wilt en niet aankomen? Stap over op een mediterraan dieet! verscheen eerst op Scientias.nl.
23/04 15u15  Klimaatverandering maakt arme landen nog armer en rijke landen rijker Het BBP van de grootste vervuilers is met 10 procent gegroeid, terwijl de landen met de minste CO2-uitstoot hun BBP met 25 procent zagen afnemen. Onderzoekers van de Stanford University hebben aangetoond dat het broeikaseffect de economische ongelijkheid de afgelopen vijftig jaar behoorlijk heeft vergoot. De mondiale temperatuur is sinds de jaren zestig steeds hoger […] Het bericht Klimaatverandering maakt arme landen nog armer en rijke landen rijker verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: donderdag 25 april 2019, 19u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
26/04 00u00  Een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt in Kenia In Kenia is een van de grootste vleesetende zoogdieren die ooit op aarde rondliepen ontdekt. De Simbakubwa kutokaafrika was een kruising tussen een leeuw en tijger, woog zo'n 1.500 kilo en was in staat dieren ter grootte van een olifant of nijlpaard te doden.11 
26/04 00u00  RIVM: Uitstoot schadelijke PAK's sinds 1990 met twee derde afgenomen De uitstoot van schadelijke PAK's, stoffen die vrijkomen als er organisch materiaal wordt verbrand, is de afgelopen dertig jaar met twee derde afgenomen. Dat meldt het RIVM woensdag.12 
25/04 00u00  Amerikaanse wetenschappers herstellen varkenshersens vier uur na slacht Amerikaanse wetenschappers hebben bepaalde verbindingen in de hersens van varkens en een aantal dode hersencellen, vier uur nadat de dieren waren geslacht, gedeeltelijk hersteld.
24/04 14u15  Archeologen vinden tientallen mummies in Egyptische grafkelder Een team van Egyptische en Italiaanse archeologen hebben in de Egyptische plaats Aswan een grafkelder blootgelegd met daarin tientallen mummies. Dat heeft het Egyptische ministerie van Antiquiteiten bekendgemaakt.
23/04 23u00  NASA's InSight deed mogelijk eerste waarneming van beving op Mars InSight, de Marslander van NASA, heeft op 6 april voor het eerst een beving gedetecteerd op de rode planeet. De Franse ruimtevaartorganisatie CNES heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De waarneming is echter wel te klein om verder onderzoek mogelijk te maken.
23/04 10u00  Vrachtschip uit Tweede Wereldoorlog gevonden voor Australische kust Maritieme archeologen hebben voor de Australische kust het wrak ontdekt van een vrachtschip dat zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
23/04 00u00  Wetenschappers printen voor het eerst 3D-hart van menselijk weefsel Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv zijn er voor het eerst in geslaagd om een miniatuur 3D-hart te printen dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten. Het hart heeft de grootte van dat van een konijn.
21/04 00u00  Kan Nederland een extreme zeespiegelstijging technisch opvangen? De zeespiegel gaat stijgen. Het water zou in 2100 al 3 meter hoger kunnen staan dan nu, blijkt uit serieuze scenario's van serieuze wetenschappers, waarin alles ongunstig uitpakt. Kunnen we ons lage landje met technisch vernuft beschermen tegen zo'n grote stijging van de zeespiegel?
20/04 23u15  Rivierdolfijnen in Brazilië kunnen breed repertoire aan geluiden maken Biologen hebben ontdekt dat de Inia araguaiaensis, een mysterieuze rivierdolfijn die leeft in de Araguaiarivier in Brazilië, honderden verschillende geluiden kan maken om te communiceren.
20/04 23u15  NUcheckt: Onduidelijk hoeveel insecten doodgaan door windmolens NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'In Nederland gaat door windmolens jaarlijks 115.000 kilo aan insecten dood.'
20/04 23u15  Dit kun je het beste doen tegen rug- en nekpijn Zeker twee miljoen Nederlanders hebben rug- en nekklachten. Wat moeten we daaraan doen? 'Keurig rechtop zitten heeft geen zin.'
20/04 23u15  Onderzoekers stellen miljoenen kleine aardbevingen in Californië vast Amerikaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat er in de afgelopen tien jaar miljoenen 'verborgen' aardbevingen hebben plaatsgevonden in Zuid-Californië. Hierdoor is het totaal aantal geregistreerde aardbevingen in de regio vertienvoudigd.
20/04 00u00  Falcon Heavy-raket van SpaceX maakt eerste commerciële vlucht De Falcon Heavy-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is in de nacht van donderdag op vrijdag succesvol gelanceerd voor een eerste commerciële klus.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x RIVM waarschuwt voor zonlicht paasweekend26/04 00u00 - GezondheidsNet: Dit paasweekend wordt het mooi weer. 'Geniet maar verbrand niet', waarschuwt daarom Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De niet aan de zon gewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken, meldt het instituut.
12x RIVM: Uitstoot schadelijke PAK's sinds 1990 met twee derde afgenomen26/04 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De uitstoot van schadelijke PAK's, stoffen die vrijkomen als er organisch materiaal wordt verbrand, is de afgelopen dertig jaar met twee derde afgenomen. Dat meldt het RIVM woensdag.
11x Eredivisie naar climax na simpele zege PSV26/04 00u30 - NRC.nl: Wetenschap: PSV wint eenvoudig bij Willem II en kan zich opmaken voor het slot van de titelstrijd met Ajax: nog twee speelronden te gaan.
11x Een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt in Kenia26/04 00u00 - Nu.nl Wetenschap: In Kenia is een van de grootste vleesetende zoogdieren die ooit op aarde rondliepen ontdekt. De Simbakubwa kutokaafrika was een kruising tussen een leeuw en tijger, woog zo'n 1.500 kilo en was in staat dieren ter grootte van een olifant of nijlpaard te doden.
10x Chiro-oprichter Do Heylen overleden26/04 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: In zijn woning in Westerlo is op paasmaandag Do Heylen in familiekring ingeslapen. De man werd 86 jaar oud.
9x “Mijn betovergrootvader was scheepsbouwer, mijn kinderen hebben geen interesse”26/04 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het thema van de Erfgoeddag is ‘Hoe maakt u het?’. Voor ambachtelijke vakmannen en -vrouwen is het de uitgelezen kans om te laten zien hoe u messen slijpt, boten restaureert of instrumenten bouwt. Kennis die vaak maar enkelingen bezitten en die verloren dreigt te gaan.
8x Moddergevecht tussen looplegendes26/04 00u30 - NRC.nl: Wetenschap: Olympisch kampioenen Mo Farah en Haile Gebrselassie hebben een conflict over vermeende diefstal en de betaling van een hotelrekening.
5x Tom Boonen geeft Fiets! duw in de rug26/04 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Niet burgemeester Ivo Wynants (N-VA), maar levende wielerlegende Tom Boonen komt vanavond de fietsenzaak Fiets! herlanceren. Hij zorgde zelf mee voor de restyling van de zaak.
5x “Timmermans noemde de Heilig Hartkerk een onvoltooide symfonie”26/04 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Visit Lier en de gidsenvereniging Argus tekenden een nieuwe geleide wandeling uit. ‘Buiten de stadspoorten’ vertelt het verhaal over de groei van de stad. Deelnemers bezoeken onder meer de Heilig Hartkerk, die voor toeristen normaal gesloten blijft.
5x Flexibele schooltijden? Minister zegt nee25/04 23u45 - NRC.nl: Wetenschap: Minister Slob is opeens gestopt met een experiment met flexibele schooltijden. Betrokkenen spreken van „een stap terug in de tijd”.

Statistieken

Artikels:
28094
Gelezen:
2131
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven