vrijdag 18 augustus 2017, week 33


Downloaden voor Windows Phone

Downloaden voor Windows 8

U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u00
 

Eos

Verbergen TonenGazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/08 20u00  Tänak leidt in Rally van Duitsland, Neuville schuift op naar top drie Na afloop van de tweede wedstrijddag in de rally van Duitsland, de 10e van in totaal 13 wedstrijden die meetellen voor het WK rally, staat de Est Ott Tänak (Ford Fiesta WRC) aan de leiding. Tänak heeft 5,7 seconden voorsprong op eerste achtervolger Andreas Mikkelsen (Citroën C3 WRC). Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) is na een moeilijk begin opgeschoven naar de derde plaats.
18/08 20u00  Dief aan de haal met medicijnen longpatiënt: “Pillen, dat steel je toch niet?” Een dief stal donderdag een zak met medicijnen uit de fietstas van Tine Van den Borne. De vrouw onderging in maart een longtransplantatie en heeft die pillen dus echt nodig. “Wat kan die dief ermee doen?”
18/08 20u00  Flor (80), de oudste karatekoning, staat nog wekelijks op de mat Flor Borms is met zijn tachtig lentes het oudste lid van de karateclub Fudoshin Dojo in Kapellen. De Puttenaar elke week nog twee keer op de mat. Hij is ook wekelijks te vinden in het zwembad van Wilrijk, want Flor is ook een gebrevetteerd duiker.
18/08 20u00  Politie neemt extra veiligheidsmaatregelen op Bollekesfeest Na de aanslag van donderdagavond in Barcelona heeft het OCAD beslist om het dreigingsniveau in ons land voorlopig op niveau 3 te houden, het op één na hoogste dreigingsniveau. Voor het Bollekesfeest neemt de politie de nodige veiligheidsmaatregelen die gepaard gaan met dat dreigingsniveau.
18/08 20u00  Een van de donkerste bladzijden uit de Antwerpse geschiedenis: hoe de burgemeester mee op Joden joeg Zelfs na al die tijd is nog zeker niet het laatste woord gezegd over een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de oorlog in Antwerpen: hoe overheid en politie de Duitsers niet alleen niet tegenwerkten in de jacht op Joden, maar hen ook steun verleenden. Rector Herman Van Goethem stelt in zijn nog te verschijnen boek de actieve rol aan de kaak die burgemeester Leo Delwaide en hoofdcommissaris Jozef De Potter speelden.
18/08 19u45  Kalifa Coulibaly nu ook officieel voorgesteld bij Nantes Kalifa Coulibaly vertrekt bij Gent en zet zijn carrière verder bij het Franse Nantes. De boomlange Malinese spits ondertekende er op donderdag een contract voor vijf seizoenen. De spits wordt er ploegmakker van Yassine El Ghanassy, vrijdagavond volgde de officiële voorstelling.
18/08 19u45  Flandria-kiosk nieuw leven ingeblazen als interactief informatiepunt van Het Steen In de oude Flandria-kiosk op het Steenplein opende vrijdag een interactief infopunt over de renovatie van het Steen. Tegen 2020 krijgt het oudste gebouw van Antwerpen een grondige facelift.
18/08 19u45  Dodelijk slachtoffer na steekpartij in Duitsland In Elberfeld, een stadsdeel van het Duitse Wuppertal, heeft vrijdagnamiddag een steekpartij plaatsgevonden. Daarbij viel één dode (31) en raakte één persoon (25) levensgevaarlijk gewond. De dader is op de vlucht.
18/08 19u45  Hoe de burgemeester mee op Joden joeg Zelfs na al die tijd is nog zeker niet het laatste woord gezegd over een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van de oorlog in Antwerpen: hoe overheid en politie de Duitsers niet alleen niet tegenwerkten in de jacht op Joden, maar hen ook steun verleenden. Rector Herman Van Goethem stelt in zijn nog te verschijnen boek de actieve rol aan de kaak die burgemeester Leo Delwaide en hoofdcommissaris Jozef De Potter speelden.
18/08 19u45  Vrachtwagens blijven zich vastrijden in Heistse Grotstraat In de Grotstraat in Heist-op-den-Berg heeft zich vrijdag een vrachtwagen vastgereden. Enkele paaltjes sneuvelden daarbij. Het is niet de eerste keer dat dat probleem zich daar voordoet, zelfs enkele dagen geleden gebeurde er een gelijkaardig incident.
18/08 19u45  “Naast fipronil nog giftige stof aangetroffen in Belgische eieren” Het Duitse blad Der Spiegel schrijft vrijdag dat in België naast fipronil ook amitraz werd aangetroffen. Het gaat om een giftige stof die ook wordt gebruikt om parasieten te bestrijden. Het Belgische Voedselagentschap (FAVV) bevestigt, maar benadrukt dat het gaat om een ongevaarlijke hoeveelheid.
18/08 19u30  LIVE. Lierse tegen Roeselare op zoek naar eerste zege De Proximus League is intussen aan zijn derde speeldag toe en Lierse is nog steeds op zoek naar de eerste zege van het seizoen. Vanavond tegen Roeselare is het al een beetje 'money time' voor de Pallieters. Een makkelijke opgave zal het niet worden, want de West-Vlamingen startten de competitie met een 6 op 6. Volg de wedstrijd hier op de voet vanaf 20u30.
18/08 19u30  De beste plaatsen in ‘t stad om vegetarisch of vegan te eten Vegetariërs en veganisten vinden steeds meer hun gading in Antwerpen, zeker als je ziet hoeveel lunch- en ontbijtzaken er zijn (bijgekomen). Daarom bundelden wij een aantal adressen die zeker een bezoekje of diner waard zijn!10 
18/08 19u30  Voormalige laureate Samantha Stosur zegt af voor US Open door polsblessure Samantha Stosur moet door een slepende blessure aan de pols afzeggen voor de US Open. Dat staat vrijdag te lezen op de website van het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar.11 
18/08 19u15  Voormaloge laureate Samantha Stosur zegt af voor US Open door polsblessure Samantha Stosur moet door een slepende blessure aan de pols afzeggen voor de US Open. Dat staat vrijdag te lezen op de website van het vierde en laatste grandslamtoernooi van het jaar.
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/08 00u00  Kom op tegen Kanker waarschuwt voor nieuwe soort sigaretten Onlangs introduceerde tabaksproducent Philip Morris in verschillende Europese landen de ‘IQOS’, een elektrisch apparaatje waarin tabak wordt opgewarmd, in plaats van verbrand.37 
18/08 00u00  ‘Borstvoeding moet les zijn in lagere school' Om borstvoeding te promoten, zijn nieuwe initiatieven nodig zoals kinderen op school lesgeven over moedermelk en de voordelen daarvan. Dat zegt vroedvrouw Serena Debonnet in Het Nieuwsblad. De lessen dienen als tegengewicht voor wat kinderen op tv en in speelgoedwinkels zien. 'Borstvoeding moet de normaalste zaak ter wereld worden.'28 
17/08 13u15  Borstvoedingswinkels Boobs ’n Burps gesloten De borstvoedingswinkels Boobs ’n Burps in Antwerpen, Gent en Brussel hebben hun deuren gesloten. ‘De harde economische realiteit’, klinkt het bij de mededeling op Facebook. Zaakvoerster Roeline Ham werd in 2012 nog verkozen tot vrouwelijke starter van het jaar.
17/08 00u00  Victoria Beckham kan niet lachen met pizzakorst ‘dunner dan zij’ Een Brits fastfoodrestaurant maakt reclame met een afbeelding van een uitgemergelde Victoria Beckham en beweert dat hun ultradunne pizzakorst nog dunner is dan de modeontwerpster. Beckham onderneemt gerechtelijke stappen.
17/08 00u00  ‘Vrouwen blijven na middernacht beter thuis’ In India delen vrouwen massaal foto’s van zichzelf ’s nachts op pad met de hashtag #aintnocinderella, nadat een mannelijke politicus suggereerde dat vrouwen na middernacht beter thuisblijven als ze niet verkracht of vermoord willen worden.
17/08 00u00  Tegen jezelf praten vermindert stress Praat je soms tegen jezelf, doe het dan in derde persoon. Op die manier kun je stress verminderen. Dat blijkt althans uit een studie van twee universiteit in Michigan in de Verenigde Staten, verschenen in het vakblad Nature.
16/08 16u15  ‘Niet alle mannen willen thuis blijven’ Vaders namen de voorbije jaren veertien keer meer ouderschapsverlof op. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). ‘Een betere financiële compensatie zal nog meer mannen kunnen overtuigen.’
16/08 12u45  ‘Tampons en maandverband moeten gratis zijn’ Terwijl we hier nog steeds wachten op het afschaffen van de tampontaks, willen ze in Schotland nog een stapje verder gaan en vrouwelijke hygiëneproducten gratis aanbieden aan een breed publiek. ‘Niet iedereen kan zich tampons of maandverband veroorloven.’
16/08 11u45  ‘Tampons en maandverband zouden gratis moeten zijn’ Terwijl we hier nog steeds wachten op het afschaffen van de tampontaks, willen ze in Schotland nog een stapje verder gaan en vrouwelijke hygiëneproducten gratis aanbieden aan een breed publiek. ‘Niet iedereen kan zich tampons of maandverband veroorloven.’
16/08 00u00  ‘Slachtoffer van sextortion? Je staat er niet alleen voor’ Steeds meer minderjarigen worden het slachtoffer van seksuele afpersing of ‘sextortion’. Europol lanceert met de steun van de federale overheid een campagne om jongeren te waarschuwen.
16/08 00u00  Zweden wil een rockfestival organiseren met alleen maar vrouwen Nadat bekendgemaakt werd dat het Zweedse muziekfestival Bråvalla het voor bekeken houdt na gevallen van seksueel geweld tegenover vrouwen, worden plannen gesmeed om een festival met alleen maar vrouwen te organiseren ‘tot de mannen zich gedragen’.
16/08 00u00  Broeierig weer maakt u minder behulpzaam Er is warm weer, en dan zijn er de drukkend hete dagen waarop elke beweging een liter zweet lijkt te kosten. Bovendien lijkt het alsof met de ergste zomerhitte niet alleen onze energie, maar ook ons sociaal gedrag mee lijkt te verdampen.
14/08 00u00  Slecht slapen is een voordeel Mensen die aan slapeloosheid lijden, hebben hier wellicht geen boodschap aan, maar ’s nachts wakker liggen was ooit een groot voordeel.
13/08 00u00  Vlees maakt niet per se gelukkiger dan groenten en fruit Vegetariërs vertonen vaker symptomen van depressie dan vleeseters, toont een Britse studie. Maakt vlees gelukkiger dan groenten en fruit? ‘Dat is geen juiste conclusie.’
13/08 00u00  Vakantie is belangrijk tegen burn-out Er wordt vaak gedacht dat Vlaamse werknemers een burn-out krijgen omdat ze te veel werken en te weinig vakantie nemen. Uit onderzoek blijkt dat je vooral je werk moet kunnen loslaten tijdens de vakantie.'Belgen moeten meer preventief aan hun mentale gezondheid werken.'
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/08 14u45  NASA heeft ambitieus plan om aarde te behoeden voor supervulkaan Yellowstone Het is een toeristische trekpleister, bekend om zijn onwaarschijnlijke natuurschoon. Maar diep onder het prachtige Yellowstone National Park in
18/08 14u30  Stap vooruit in behandeling kanker: Antwerpse vorsers ontrafelen mee code van menselijk afweersysteem Bio-informatici van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt dat uniek DNA in bepaalde delen van het afweersysteem volstaat voor het herkennen10 
18/08 14u15  Ambitieus plan van NASA om aarde te behoeden voor supervulkaan Yellowstone Het is een toeristische trekpleister, bekend om het onwaarschijnlijke natuurschoon. Maar diep onder het prachtige Yellowstone National Park loert
17/08 18u00  Geniaal: drones planten 100.000 bomen per dag Drones van de Britse start-up BioCarbon Engineering gaan in september bomen planten in Myanmar. Met drones kan dat volgens de initiatiefnemers
17/08 14u15  Fossielenkerkhof ontdekt voor Belgische kust Het onderzoeksvaartuig RV Simon Stevin heeft de aanwezigheid gemeld van een indrukwekkend fossielenkerkhof in de Noordzee. Dat bevindt zich in de
17/08 13u15  Dus daarom zit er altijd zoveel lucht in je zak chips Je hebt er de hele dag naar uitgekeken: een avondje op de bank in het gezelschap van een smakelijke zak chips. Totdat je vol verwachting de zak
17/08 12u00  Mysterie ontrafeld: zo kwamen eerste dieren op Aarde Recent onderzoek werpt nieuw licht op de oorsprong van de eerste dieren. Daarin spelen reuzengletsjers een hoofdrol. Tijdens de periode van de
16/08 22u30  Studie VUB: robots kunnen nu ook eigen beschadigingen herstellen Net zoals mensen een snee in hun handen, een breuk of een spierscheur zelf verzorgen en herstellen, kunnen robots nu ook zichzelf helen. Dat
16/08 20u15  Amerikanen krijgen volledige eclips te zien, maar dankzij NASA kunnen wij meegenieten Volgende week maandag schuift de maan opnieuw tussen de Aarde en de zon, met een mooie zonsverduistering als gevolg. Helaas krijgen enkel
16/08 12u30  Vier dingen die jij kan doen om het klimaat te redden Zweedse onderzoekers aan de Universiteit van Lund maakten een lijst van vier dingen die je kan doen om je ecologische voetafdruk drastisch te
16/08 09u45  Leer eens Spaans (of iets anders) terwijl je slaapt Je geest krijgt nooit rust, zoveel is wel duidelijk. Want terwijl jij 's nachts de ogen sluit, blijven die radartjes in je hersenen lustig
16/08 09u30  Die mojito op het strand van Barcelona? Eén grote bron van bacteriën en fecaliën Wie al eens in Barcelona naar het strand is geweest, kon er ongetwijfeld niet omheen: de (illegale) verkopers die je voor enkele euro's een
16/08 07u15  Archeologen leggen vroegste geschiedenis van Antwerpen en Brussel bloot met de microscoop Onderzoekers Barbora Wouters (VUB) en Yannick Devos (ULB) hebben elk enkele eeuwen toegevoegd aan het verhaal van de stadsontwikkeling van
15/08 14u00  Bingewatchen vergroot risico op slechte nachtrust Wie in één ruk meerdere afleveringen van een tv-serie bekijkt - een fenomeen dat omschreven wordt als 'bingewatchen' - loopt als gevolg van de
14/08 20u30  Zo schrijft SpaceX vandaag (opnieuw) ruimtevaartgeschiedenis SpaceX heeft vandaag een raket gelanceerd en opnieuw doen landen. Het is de veertiende keer dat het ruimtebedrijf van Elon Musk een raket weer op
Laatste update: vandaag om 14u45
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/08 20u00  Steve Bannon weg als topstrateeg van Trump Dat heeft Trump aan hooggeplaatste functionarissen laten weten, meldt het Witte Huis vrijdag.
18/08 19u30  Grace Mugabe ontloopt vervolging in Zuid-Afrika De Zimbabwaanse presidentsvrouw Grace Mugabe wordt beschuldigd van mishandeling, maar krijgt diplomatieke immuniteit in Zuid-Afrika.11 
18/08 19u15  ‘Trump stuurt Steve Bannon weg als topstrateeg’ Dat heeft Trump aan hooggeplaatste functionarissen laten weten, meldt The New York Times vrijdag.
18/08 18u45  Ajacied Sánchez voor recordbedrag naar Tottenham De transfersom kan oplopen tot 42 miljoen euro en dat is het hoogste bedrag ooit voor een speler uit de eredivisie.
18/08 18u30  Daders mogelijk lid van één terreurcel Twee aanslagen, drie busjes en acht tot twaalf verdachten. Wat is er bekend over de daders en de verdachten van de twee aanslagen in Barcelona en Cambrils?
18/08 18u15  Ook àls de CIA Spanje tipt, kan het nog helemaal fout gaan De Catalaanse politie wist mogelijk al van een aanslagplan op de Ramblas. Mogelijk was de tip niet concreet genoeg – of kwam hij bij de verkeerde terecht.10 
18/08 18u15  Atari naar rechter om Kit Kat-reclame Het spel ‘Breakout’ dat in de Kit Kat-reclame wordt gespeeld is in de jaren ’70 ontwikkeld door Apple-oprichters Steve Wozniak and Steve Jobs.10 
18/08 18u15  Twee doden, meerdere gewonden bij aanval met mes in Finse stad Turku Een man is door de politie opgepakt. Er wordt nog naar potentiële mededaders gezocht.10 
18/08 17u30  ‘Soms verlang je als moeder naar je eigen leven’ De Marokkaanse schijfster Leïla Slimani schreef een boek over de druk op jonge, werkende vrouwen om een perfecte moeder te zijn. De roman won de Prix Goncourt.
18/08 17u15  ‘Heb geen angst’, klinkt het op de Rambla Veel inwoners van Barcelona vrezen dat toeristen zullen worden afgeschrikt. Maar een dag na de aanslag is de situatie bijna weer genormaliseerd. „Mensen wennen aan alles.”
18/08 17u15  Vulkanen in Antarctica kunnen uitbarsten als de ijskap smelt Geologen hebben 91 niet eerder bekende vulkanen gevonden. Een eruptie zou de ijskap van westelijk Antarctica verder kunnen destabiliseren.11 
18/08 16u15  Man steekt mensen neer in Finse stad Turku Meerdere mensen raakten gewond. De dader is door de politie in zijn been geschoten en aangehouden.
18/08 16u15  Erdogan roept Turken op tegen Merkel te stemmen Erdogan ziet Merkel als kwade genius achter de kritiek vanuit de EU op Turkije. Duitsland veroordeelt zijn bemoeienis met de verkiezingen scherp.
18/08 15u45  Gijzelnemer Mediapark wilde zendtijd Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte psychiatrische problemen.
18/08 15u45  Een likje verf voor StarCraft Het twintig jaar oude StarCraft blijft populair. Met StarCraft Remastered probeert ontwikkelaar Blizzard vooral de oude fans blij te maken.
Laatste update: vandaag om 20u00
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
18/08 12u00  Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar. Er zijn in het afgelopen jaar wel stappen gezet door fabrikanten om het suikergehalte te verlagen, maar nog altijd bevatten veel pakjes drinken van 200 milliliter zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.
18/08 00u00  Minder complicaties na weghalen prostaat in specialistische centra Het aantal complicaties na prostaatkankeroperaties is in 6 jaar tijd flink gedaald. Veel minder mannen zijn na de ingreep incontinent of impotent, hebben een vernauwing van de plasbuis-blaasverbinding, wondinfecties, nabloedingen of een langere ziekenhuisopname. De belangrijkste reden is dat steeds meer regioziekenhuizen de ingreep niet langer zelf doen, maar verwijzen naar gespecialiseerde centra. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau MediQuest, schrijft het Algemeen Dagblad.41 
18/08 00u00  NVWA breidt lijst met eicodes uit De NVWA heeft de lijst met eicodes uitgebreid: er zijn 17 codes bijgekomen. Eieren met deze codes hebben mogelijk een fipronilgehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten.42 
17/08 00u00  NVWA waarschuwt: eet eieren met specifieke eicode niet op De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX* niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil is daarin zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.
16/08 14u30  Veel schimmels gevonden bij steekproef in binnenzwembad Bij een wetenschappelijke steekproef zijn bij een zwembad 79 soorten schimmels gevonden. De helft van die schimmels kunnen mensen ziek maken, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de universiteiten van Wageningen, Delft en Utrecht.
16/08 00u00  NVWA controleert ook kippenvlees op fipronil De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekijkt of er ook in kippenvlees fipronil zit. Alleen bedrijven die zowel leghennen als vleeskippen houden, worden daarvoor gecontroleerd. Dat meldde een woordvoerder van de NVWA.
15/08 00u00  'Terugroepen eierproducten onnodig' Voedingsmiddelen waar eieren in zitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil, zoals bijvoorbeeld mayonaise of cake, zijn veilig om te eten. Dat zegt Marian Geluk van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.
14/08 00u00  Erfelijke aanleg bepaalt kans op vaginale verzakking Ongeveer twee op de vijf Nederlandse vrouwen boven de 45 jaar heeft bij gynaecologisch onderzoek een vaginale verzakking (prolaps). Bekende risicofactoren zijn onder meer zwangerschap, bevalling en menopauze. Daarnaast blijkt erfelijke aanleg belangrijk te zijn. Gynaecologe en onderzoekster Sabrina Lince van het Radboudumc toonde in haar promotieonderzoek deze erfelijke aanleg aan en identificeerde 44 nieuwe kandidaatgenen die betrokken zijn bij het ontstaan van vaginale prolaps.
13/08 00u00  Bijna 1 op de 5 jonge kinderen lijdt aan gehoorverlies Bijna één op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Een deel van de kinderen heeft mogelijk permanent gehoorverlies. Bij hen zien onderzoekers een relatie met het veelvuldig hebben van een oorontsteking.
12/08 00u00  Glutenvrije producten vaak ongezonder dan het origineel De glutenvrije varianten van veel producten blijken niet alleen duurder, maar meestal ook een stuk ongezonder dan de normale variant. Dat concludeert de Consumentenbond.
12/08 00u00  9 van de 10 Nederlanders eten dagelijks tussendoortjes Ruim negen op de tien Nederlanders eten dagelijks iets tussen de maaltijden door. Omdat ze trek hebben, of simpelweg uit gewoonte. Vooral jongeren kiezen ongezonde tussendoortjes, zo blijkt uit een marktonderzoek van Multiscope onder 685 repondenten.
11/08 00u00  Veel mutaties in donorregister na aanname wetswijziging Het aantal mensen dat geen toestemming voor orgaandonatie is per 1 maart 2017 gestegen tot 1,71 miljoen, 152.000 meer dan begin 2016. Ook het aantal mensen dat juist wel toestemming geeft voor orgaandonatie steeg in die periode, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Laatste update: vandaag om 12u00

Scientias

Verbergen Tonen
18/08 17u30  Jongeren die e-sigaret gebruiken stappen vaker over op tabak Wanneer een jongere een e-sigaret gebruikt, dan is de kans dat hij binnen twaalf maanden een echte sigaret rookt veel groter dan een adolescent die geen e-sigaret gebruikt. Dit concluderen wetenschappers van de universiteit van Leeds in een paper in Tobacco Control. De onderzoekers vroegen aan 2.836 13 en 14-jarigen van twintig scholen of ze […] Lees het volledige bericht (Jongeren die e-sigaret gebruiken stappen vaker over op tabak) op Scientias.nl.
18/08 15u30  Merkwaardige witte dwerg is mogelijk het restant van een mini-supernova De witte dwergster LP 40-365 reist op hoge snelheid door de Melkweg en heeft een vreemde samenstelling. Onderzoekers beweren dat deze witte dwerg mogelijk het restant is van een supernova-explosie. De witte dwerg bevat geen koolstof, helium en waterstof. Waarschijnlijk is de witte dwerg het overblijfsel van een type Iax-supernova. “Een supernova van het type […] Lees het volledige bericht (Merkwaardige witte dwerg is mogelijk het restant van een mini-supernova) op Scientias.nl.10 
18/08 14u00  Forse aardscheerder schiet op 1 september langs onze planeet De 4,4 kilometer grote planetoïde Florence vliegt over twee weken langs de aarde. De afstand bedraagt op 1 september zeven miljoen kilometer. De afstand tussen de aarde en Florence is dus gelukkig veel groter dan tussen planetoïde 2012 TC4 en de aarde. Planetoïde 2012 TC4 schiet op 12 oktober op zo’n 44.000 kilometer langs de […] Lees het volledige bericht (Forse aardscheerder schiet op 1 september langs onze planeet) op Scientias.nl.
18/08 13u15  Bijzondere kijk op Jupiter Burgerwetenschappers Gerald Eichstädt en Seán Doran hebben data van de Juno-ruimtesonde gebruikt om een fantastische foto van Jupiter te maken. Op deze foto is het noorden links en het zuiden rechts. De Grote Rode Vlek verdwijnt bijna uit beeld, terwijl de zuidelijke wolkenbanden rechts in beeld verschijnen. De foto is gemaakt op 10 juli 2017 […] Lees het volledige bericht (Bijzondere kijk op Jupiter) op Scientias.nl.
18/08 11u30  Oost-Antarctische ijskap is gelukkig zeer stabiel Als de Oost-Antarctische ijskap volledig smelt, dan stijgt de zeespiegel ruim zestig meter. Gelukkig hoeven we ons momenteel nog geen zorgen te maken. Ondanks de huidige klimaatverandering is de ijsplaat stabiel. De Oost-Antarctische ijsplaat is ongeveer tien keer groter dan de West-Antarctische ijsplaat, maar is tevens veel stabieler dan de West-Antarctische ijsplaat. Dit komt omdat […] Lees het volledige bericht (Oost-Antarctische ijskap is gelukkig zeer stabiel) op Scientias.nl.14 
18/08 10u30  Ook bruine dwergen hebben wolkenbanden Op een bruine dwerg kan het weer plotseling omslaan. Wetenschappers beweren dat er binnen een dag hete, dichte wolken kunnen ontstaan die bestaan uit ijzerdruppels en silicaten. Onderzoeker Daniel Apai van de universiteit van Arizona en zijn collega’s hebben gegevens van NASA’s Spitzer-ruimtetelescoop gebruikt om een nieuw model te maken van de atmosfeer van een […] Lees het volledige bericht (Ook bruine dwergen hebben wolkenbanden) op Scientias.nl.10 
18/08 09u30  Meekijken over de schouder van een pinguïn: fantastisch! Wetenschappers hebben minicamera’s vastgebonden aan 26 ezelspinguïns om meer inzicht te krijgen in het gedrag van het dier. De beelden zijn spectaculair. Dankzij de beelden zijn de onderzoekers veel meer te weten gekomen over de zeevogel. Zo laten de ezelspinguïns zichzelf horen als ze de groep bij elkaar willen houden. Dit is een nieuw inzicht, […] Lees het volledige bericht (Meekijken over de schouder van een pinguïn: fantastisch!) op Scientias.nl.
17/08 19u15  Hoe ziet leven eruit als het ontstaat in olie? Op sommige hemellichamen is geen vloeibaar water, maar zijn wel oliën te vinden. Kan daar dan ook leven ontstaan? En als dat kan, hoe ziet dat leven er dan uit? Die vragen gaan Amerikaanse onderzoekers verkennen in een nieuwe studie. Het onderzoek zal zo’n drie jaar duren en teert op een beurs van bijna 600.000 […] Lees het volledige bericht (Hoe ziet leven eruit als het ontstaat in olie?) op Scientias.nl.
17/08 16u45  Oude bomen gaan niet met pensioen Voor het eerst is bewezen dat bomen tot op zeer hoge leeftijd grote hoeveelheden koolstof uit de atmosfeer halen. Duitse onderzoekers bestudeerden 61 bomen die tot drie verschillende soorten behoorden en tussen de 83 en 255 jaar oud waren. Alle bomen groeiden in een onaangetast deel van een Surinaams regenwoud dat in opdracht van de […] Lees het volledige bericht (Oude bomen gaan niet met pensioen) op Scientias.nl.
17/08 14u45  ‘De mens bestaat dankzij de ondergang van de sneeuwbal-aarde’ Onderzoekers ontdekken dat de sneeuwbal-aarde direct betrokken was bij het ontstaan van grotere en complexe levensvormen. Hoe ontstonden de eerste dieren op aarde? Het lijkt een vrij eenvoudige vraag, maar lang konden onderzoekers deze niet goed beantwoorden. Want het is lastig te bepalen welke omstandigheden er honderden miljoenen jaren geleden voor zorgden dat eenvoudige organismen […] Lees het volledige bericht (‘De mens bestaat dankzij de ondergang van de sneeuwbal-aarde’) op Scientias.nl.
17/08 13u15  Eerste private maanlander zet mogelijk pas in 2018 voet op de maan De deadline van de Google Lunar X Prize is – wederom – een beetje opgeschoven: naar maart 2018. Het zou in 2017 enorm spannend worden rond en op de maan. Maar liefst vijf private partijen zouden proberen om vóór 31 december 2017 de maan te bereiken en zo de Google Lunar X Prize (zie kader) […] Lees het volledige bericht (Eerste private maanlander zet mogelijk pas in 2018 voet op de maan) op Scientias.nl.
17/08 11u00  Alleen de gedachte dat je vrouw een gat in de hand heeft, kan al leiden tot relatieproblemen Wanneer een man denkt dat zijn vrouw te veel geld uitgeeft, volgen – ongeacht of dat nu klopt of niet – huwelijksproblemen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het blad Journal of Financial Planning. Ze baseren zich op een onderzoek onder bijna 700 gezinnen. De gezinnen worden al sinds 2007 gevolgd en hebben in de tussenliggende […] Lees het volledige bericht (Alleen de gedachte dat je vrouw een gat in de hand heeft, kan al leiden tot relatieproblemen) op Scientias.nl.
17/08 08u30  Bekijk de Amerikaanse zonsverduistering live via NASA Noord-Amerikanen hebben maandag geluk, want zij krijgen een spectaculaire zonsverduistering te zien. Gelukkig kunnen ook wij een glimp van de verduistering meevangen. NASA gaat de volledige zonsverduistering namen live uitzenden. Maandag om 18:00 uur Nederlandse tijd begint de uitzending op NASA TV. Eerst start de voorbeschouwing vanuit Charleston (South Carolina), maar 19:00 uur gaat het […] Lees het volledige bericht (Bekijk de Amerikaanse zonsverduistering live via NASA) op Scientias.nl.
16/08 19u15  Nieuwe manier ontdekt om zwarte gaten te voeden In kwalsterrenstelsels – die gekenmerkt worden door lange ‘tentakels’ – gebeurt iets bijzonders. De processen die leiden tot het ontstaan van deze ‘kosmische kwallen’ blijken er ook voor te zorgen dat gas het centrale deel van de kwalsterrenstelsels – waar zich een zwart gat bevindt – kan bereiken. Dat schrijven astronomen in het blad Nature. […] Lees het volledige bericht (Nieuwe manier ontdekt om zwarte gaten te voeden) op Scientias.nl.
16/08 18u00  Mars 2020-missie opent de jacht op dode aliens Met opsporingsmethoden ontwikkeld om het oudste leven op aarde te vinden, gaat de marsrover op zoek naar voormalig leven op Mars. Eerdere Marsrovers zochten naar bewijs dat Mars ooit leefbaar kan zijn geweest, maar waren niet in staat om ook daadwerkelijk leven te detecteren. Maar daar komt in 2020 verandering in, als NASA opnieuw een […] Lees het volledige bericht (Mars 2020-missie opent de jacht op dode aliens) op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
18/08 16u00  Menselijke botresten gevonden in gezonken VOC-schip Archeologen hebben voor de kust van Zuid-Engeland botresten gevonden in een Nederlands scheepswrak uit de achttiende eeuw. Ook zijn drie schatkisten met een fortuin aan zilverstaven ontdekt.10 
18/08 15u30  Chimpansees tonen op latere leeftijd minder empathie Apen zijn op jonge leeftijd het vaakst geneigd om affectie te tonen voor soortgenoten door ze te kussen, vlooien of omhelzen. Bij oudere chimpansees komen dit soort uitingen van empathie minder vaak voor.  
17/08 14u45  Resten van unieke reuzenluiaard opgegraven in Mexico Archeologen hebben in Mexico de fossiele resten van een unieke reuzenluiaard opgegraven. 
16/08 19u45  Zeven bloemen uit tijd dinosaurussen ontdekt Amerikaanse wetenschappers hebben in Myanmar zeven gefossiliseerde bloemknoppen uit de tijd van de dinosaurussen ontdekt. 
16/08 09u30  NUcheckt: Is koolzuurhoudend water slecht voor je gebit? NU.nl checkt dagelijks berichten die rondgaan op Facebook op hun betrouwbaarheid. Bewering: Water met koolzuur doen je tanden verrotten en kunnen je dik maken.
15/08 15u45  Duur geprijsde wijn prikkelt beloningscentrum van de hersenen Als mensen duur geprijsde wijn drinken, worden hun hersenen op een speciale manier geprikkeld, zo blijkt uit een nieuwe studie.
15/08 12u15  'Hommelkoningin minder actief door insecticide' Hommelkoninginnen die worden blootgesteld aan bepaalde insecticiden zijn daarna veel minder productief in de voortplanting. Daardoor loopt de hommelpopulatie gevaar.
14/08 17u30  'Alzheimer mogelijk af te remmen met serotonine-behandeling' De ziekte van Alzheimer is mogelijk af te remmen door de verminderde aanmaak van serotonine tegen te gaan bij patiënten. 
14/08 12u45  91 vulkanen ontdekt onder ijs van Antarctica Wetenschappers hebben op Antarctica de grootste vulkanische regio op aarde ontdekt, die onder meer bestaat uit 91 vulkanen waarvan de top onder de ijskap ligt.
12/08 00u00  Prehistorische zeeworm met tientallen stekels op zijn kop ontdekt Wetenschappers hebben in het westen van Canada de fossiele resten ontdekt van een prehistorische zeeworm die zo'n vijftig stekels op zijn kop had staan.
11/08 16u00  Goudvis overleeft onder ijs door melkzuur om te zetten in alcohol Goudvissen kunnen melkzuur omzetten in alcohol en daardoor gedurende langere tijd overleven zonder zuurstof, stellen wetenschappers in een nieuwe studie.  
11/08 13u00  Honderd jaar oude fruitcake in 'uitstekende staat' gevonden Wetenschappers van het Antarctic Heritage Trust hebben op Oost-Antarctica een honderd jaar oude fruitcake gevonden die bij het aantreffen nog in perfecte staat was.
11/08 05u15  Onderzoekers verwijderen virussen uit DNA van 37 varkens Wetenschappers hebben in de Verenigde Staten bij 37 varkens de virussen verwijderd die in hun DNA verborgen zaten.
Laatste update: vandaag om 16u00
Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

47x Zanevska naar kwartfinales op ITF Vancouver, Wickmayer uitgeschakeld18/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Maryna Zanevska (WTA 128) heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinales op het ITF-toernooi in het Canadese Vancouver (hardcourt/100.000 dollar).
43x Starbucks-werknemer opgepakt na diefstal van 21.000 euro18/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een Deurnenaar, werknemer bij Starbucks op de Groenplaats, is gisteren opgepakt. Hij wordt verdacht 21.000 euro gestolen te hebben uit een plofkoffer van de koffiezaak.
42x Cultuurcentrum viert jubileum met stunt: duet op 30 meter hoogte18/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Herentalse cultuurcentrum ’t Schaliken viert de tiende verjaardag met een stunt: een duet tussen beiaard en piano op dertig meter hoogte.
42x NVWA breidt lijst met eicodes uit18/08 00u00 - GezondheidsNet: De NVWA heeft de lijst met eicodes uitgebreid: er zijn 17 codes bijgekomen. Eieren met deze codes hebben mogelijk een fipronilgehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten.
41x Spaanse gemeenschap kijkt vol ongeloof naar terreurdaad: “Een oorlog zonder reden”18/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Ook de Spaanse gemeenschap in Antwerpen keek vol ongeloof naar de beelden van de terreurdaad op de Ramblas. Al klonk de reactie bij Spanjaarden uit het noorden van het land eerder koeltjes. “De Catalanen weigeren zich Spanjaarden te noemen.”
41x Minder complicaties na weghalen prostaat in specialistische centra18/08 00u00 - GezondheidsNet: Het aantal complicaties na prostaatkankeroperaties is in 6 jaar tijd flink gedaald. Veel minder mannen zijn na de ingreep incontinent of impotent, hebben een vernauwing van de plasbuis-blaasverbinding, wondinfecties, nabloedingen of een langere ziekenhuisopname. De belangrijkste reden is dat steeds meer regioziekenhuizen de ingreep niet langer zelf doen, maar verwijzen naar gespecialiseerde centra. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau MediQuest, schrijft het Algemeen Dagblad.
40x “Zo’n aanslag raakt ons telkens weer tot in ons diepste wezen”18/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Sinds vorige zomer in Nice een vrachtwagen op de Promenade des Anglais tientallen mensen dood reed, hadden we het al vier keer meegemaakt: terroristen die met een voertuig dood en vernieling zaaien. Gisteren in Barcelona was het de vijfde keer in een goed jaar tijd. En toch hadden veel mensen de indruk dat het alweer even geleden was dat er een aanslag had plaatsgevonden. In vergelijking met de zomer van 2016 was die van 2017 rustiger. Toeristische trekpleisters bleven gespaard, de festivals konden in alle rust en uitgelatenheid verlopen… En toch is het nog maar van begin juni geleden dat in eenzelfde soort aanslag zeven mensen om het leven kwamen in Londen.
40x Beeldend kunstenaar en muzikant Jef Kersting op 90-jarige leeftijd overleden: “Een icoon”18/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Antwerpen verliest opnieuw een icoon in de kunstscène. Begin deze week is schilder, beeldhouwer, muzikant en kok Jef Kersting, ook bekend als Gregor Kartai, op 90-jarige leeftijd overleden.
39x Decuyper officieel bestuurder af bij Antwerp18/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De nv Royal Antwerp Football Club heeft via het Staatsblad bekendgemaakt dat de samenstelling van het bestuur is gewijzigd. Opvallendste vaststelling is dat Patrick Decuyper - die twee jaar lang het gezicht was van Antwerp - nu officieel bestuurder af is. Al is hij nog wel bij de club betrokken als commercieel directeur en verantwoordelijke voor de jeugdacademie.
39x Westerlo trekt naar BAS in zaak-Moeskroen18/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Westerlo heeft zijn controversiële degradatie uit 1A nog altijd niet verteerd. De Kempense club stapt naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om de sportieve degradatie aan te vechten.

Statistieken

Artikels:
34472
Gelezen:
55530
Aantal lezers nu:
53


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2017 Naar boven