donderdag 16 augustus 2018, week 33


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
16/08 03u15  Zohra Othman voelt zich verraden door PVDA De beslissing van Zohra Othman om met actieve politiek te stoppen, is een gevolg van een intern conflict binnen haar advocatenbureau Progress Lawyers Network. Zij zou haar partij PVDA vooral verwijten niet te zijn tussengekomen.
16/08 03u15  Dit jaar al 94 producten teruggeroepen: “En toch was ons voedsel nog nooit zo veilig” Het Federaal Voedselagentschap heeft dit jaar al 94 keer een product uit de rekken laten nemen omdat er een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat cijfer lag nog nooit zo hoog. “Het geeft je als consument een onbehaaglijk gevoel”, zeg professor Voeding en Gezondheid Theo Niewold (KU Leuven). “Maar toch: het is een teken dat er veel meer gecontroleerd wordt. Ons eten was nog nooit zo veilig.”
16/08 03u15  30 Vlaamse bruggen worden opgevolgd, “maar ramp zoals in Genua is in ons land zo goed als ondenkbaar” Een dertigtal bruggen in Vlaanderen wordt vaker dan gemiddeld gecontroleerd, zodat ze zeker op tijd gecontroleerd of vervangen kunnen worden. Dat is zo’n 1% van alle bruggen. Professor bouwkunde Guido De Roeck acht een soortgelijke ramp in ons land dan ook ondenkbaar.
16/08 03u15  Roger (74) reed op brug van Pulle toen die in 1966 instortte: “Zo’n ramp verandert je leven” “Natuurlijk denk ik daar nu aan terug”, zegt Roger Van den Bergh (74) uit Vorselaar. Als 22-jarige stortte hij met zijn wagen naar beneden toen de brug van Pulle instortte. Drie dagen lag hij in coma. Het was een ijkpunt in zijn leven.
16/08 03u15  YouTube-fenomeen Dylan Haegens stelt eigen film voor in Kinepolis Antwerpen Als de naam Dylan Haegens u niets zegt, vraag dan even na bij zoon- of dochterlief. Zij kunnen u vertellen dat de blonde twintiger razendpopulair is op YouTube, dat hij door meer dan een miljoen kijkers gevolgd wordt en nu ook een bioscoopfilm heeft, die in Kinepoliszalen over heel Vlaanderen wordt vertoond. De première, gisteren in Antwerpen, lokte een dampende horde jongeren. “100.000 kijkers voor mijn film zou te gek zijn, man.”
16/08 03u15  Yogalerares uit Zoersel is oudste deelnemer aan nieuw seizoen ‘Expeditie Robinson’ Over een tweetal weken start Expeditie Robinson op Vier, maar de deelnemers hebben de beproeving al achter de rug. Een van hen is yoga- en danslerares Annick Buyens (47) uit Zoersel.
16/08 03u15  Vicky’s Chickies en fans supporteren voor Antwerpse held Campenaerts tijdens doorkomst BinckBank Tour Ook al is Antwerpen steeds vaker het toneel van wielerwedstrijden, er zijn weinig gelegenheden om onze lokale superheld Victor Campenaerts in eigen stad aan het werk te zien. Dus zette zijn fanclub een standje aan de finish van de BinckBank Tour.
16/08 03u15  Cast dansvoorstelling: “We gaan er alles aan doen om Kendrick Lamar te ontmoeten” Ontmoet de cast van een dansvoorstelling over rapmuziek zaterdag op Pukkelpop Kendrick Lamar? Het moet de bekroning worden van een project dat past in de voorbereiding van het stuk dat in februari 2019 opent in HetPaleis aan het Antwerpse Theaterplein.
16/08 03u15  Sylla: “Ik wil het beste voor KV, maar moet ook aan mijn toekomst denken” Hét transferdossier van deze zomer bij KV Mechelen: Yacouba Sylla. Vertrekt hij of vertrekt hij niet? De 27-jarige Malinees speelde al in de Engelse Premier League, de Franse Ligue 1, Griekenland en Turkije. De Proximus League stond niet op zijn planning. Er wachten KV én Sylla nog twee spannende weken voor de transfermarkt (tijdelijk) sluit.
16/08 03u15  Politie ontdekt drugslabo In de Beeksestraat in Meer (Hoogstraten) heeft de lokale politie Noorderkempen bij een interventie dinsdagochtend een drugslabo aangetroffen. Daarbij zijn ook enkele personen gearresteerd.
16/08 03u15  “Ze hadden het beeld misschien nodig om Hemelvaart te vieren” Het kapelletje op het pleintje naast de parochiezaal in Zondereigen (Baarle-Hertog) heeft geen Mariabeeld meer. Jef Mertens, beheerder van de parochiezaal, merkte dinsdag op dat het deurtje openstond. Zo werd het een Hemelvaartsdag zonder Onze-Lieve-Vrouw.
16/08 03u15  Oldtimers palmen Grote Markt in In Mechelen vond gisteren, woensdag, de vijftiende editie plaats van de Maneblusser Classic. Meer dan honderd oldtimers, waarvan sommigen bijna een eeuw oud, namen deel aan de rally. Op de Grote Markt vergaapten de voorbijgangers zich aan enkele opmerkelijke modellen uit vervlogen tijden.
16/08 03u15  Buurtbewoner slaakt noodkreet om vijvers en beken op te waarderen Geboren en getogen Bomenaar Piet Callaert, die al meer dan zestig jaar aan het park van Boom woont, slaakt een noodkreet. “Het is hier veeleer het bos dan het park van Boom. De vijvers en waterlopen zijn dichtgeslibd. Opwaarderingswerken dringen zich op,” zegt hij.
16/08 03u15  Poes moedert over kittens en kuikens Ook poezen moederen graag. Zelfs voor deze wezenkuikentjes uit Essen. De eieren werden onder een warme lamp uitgebroed. Toen ze uit het ei kwamen, was er geen kip in de buurt. Gelukkig was er wel deze Simba. Haar moedergevoel zorgt ervoor dat ze naast haar eigen kroost ook nog plaats heeft voor deze donzige kuikentjes.
16/08 03u15  “Stoppen? Ik kan nog goed uit de voeten” “Gelukkig dat ik van niks wist. Anders had ik wakker gelegen”, reageert Germaine Zagers. Al 56 jaar lang staat ze achter de toog van haar café Schilde-Bergen. Voor haar 85ste verjaardag organiseerden haar kinderen een verrassingsfeest.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
16/08 03u30  ING vs. BNP Paribas De Europese banken zitten door Turkije weer helemaal in het verdomhoekje. Enkele in België belangrijke banken lijden volop mee.
16/08 00u00  D-day voor De Bruyne en Manchester City: Rode Duivel weet vandaag hoe lang hij out is met knieblessure Kevin De Bruyne heeft gisteren op training een knieblessure opgelopen. Hoe erg de schade is, is nog onduidelijk. Gevreesd wordt dat de middenvelder van Manchester City een tijdje aan de kant staat. Vandaag moet er uitsluitsel komen over hoe lang De Bruyne out is. “Het is een identieke blessure als in”, bevestigt zijn zaakwaarnemer Patrick De Koster. Toen stond De Bruyne tweeënhalve maand aan de kant.
16/08 00u00  Diablo BLVD: 'Dit is onze laatste festivalshow ooit' 'They will be met with fire and fury, like the world has never seen.' Ook een manier om je publiek te begroeten, natuurlijk: Diablo BLVD jaagde vooraf een streepje Trump door de speakers.10 
16/08 00u00  Zanevska, Bonaventure en Wickmayer plaatsen zich voor achtste finales op ITF Vancouver Maryna Zanevska (WTA 161) heeft zich woensdag geplaatst voor de tweede ronde (achtste finales) van het ITF-toernooi in het Canadese Vancouver (hard/100.000 dollar).11 
15/08 23u45  Real Madrid gaat kopje-onder in verlengingen: Atlético pakt Europese Supercup na zinderende wedstrijd Real Madrid is er niet in geslaagd om zijn eerste officiële wedstrijd onder kersvers coach Julen Lopetegui te winnen. In de strijd om de Europese Supercup moest het in het Estse Tallinn de duimen leggen voor stadsrivaal Atlético. Nochtans leek Real in de reguliere speeltijd op weg naar de zege, na een strafschopdoelpunt van Sergio Ramos, maar Diego Costa zorgde alsnog voor verlengingen. Daarin haalden Saul Niguez en Koke de trekker over: 2-4. In doel bij Real Madrid stond Keylor Navas, Thibaut Courtois zat nog niet in de selectie.
15/08 23u15  Zanevska en Bonaventure en Wickmayer plaatsen zich voor achtste finales op ITF Vancouver Maryna Zanevska (WTA 161) heeft zich woensdag geplaatst voor de tweede ronde (achtste finales) van het ITF-toernooi in het Canadese Vancouver (hard/100.000 dollar).
15/08 22u30  IN BEELD. Geblesseerde De Bruyne woont op krukken filmevenement van Manchester City bij Kevin De Bruyne staat mogelijk een tijdje aan de kant. De middenvelder van Manchester City blesseerde zich woensdag op training aan de rechterknie. De ernst moet donderdag duidelijk worden, maar gevreesd wordt dat De Bruyne een maand of twee aan de kant zal staan. Woensdagavond tekende hij wel present op de première van de documentaire die werd gedraaid over The Citizens. Op krukken weliswaar, een verontrustend beeld.
15/08 22u15  David Goffin in drie sets naar achtste finales op ATP-toernooi Cincinnati David Goffin (ATP 11) heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van het Masters 1.000-toernooi van Cincinnati (hard/5.669.360 dollar).
15/08 22u15  Yellow Tigers spelen zwak IJsland in de vernieling en openen EK-kwalificatie met winst De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg is woensdagavond in de Lange Munte in Kortrijk zijn kwalificatiecampagne voor het EK van 2019 gestart met een klinkende zege. De Yellow Tigers klopten een zwak IJsland met 3-0 (25-4, 25-8 en 25-10).
15/08 22u15  Trump trekt veiligheidsmachtiging voormalig CIA-directeur in De Amerikaanse president Donald Trump heeft de veiligheidsmachtiging van voormalig CIA-topman John Brennan ingetrokken.
15/08 22u00  Ook ‘gevaarlijke bruggen’ in Duitsland en Frankrijk In Frankrijk kennen honderden bruggen zo’n slechte staat van onderhoud, dat instortingsgevaar dreigt. De Franse regering heeft daarom een grootschalig renovatieplan voorgesteld. Ook in Duitsland vertonen heel wat bruggen mankementen.
15/08 21u30  Maryna Zanevska en Ysaline Bonaventure plaatsen zich voor achtste finales op ITF Vancouver Maryna Zanevska (WTA 161) heeft zich woensdag geplaatst voor de tweede ronde (achtste finales) van het ITF-toernooi in het Canadese Vancouver (hard/100.000 dollar).
15/08 21u15  Woensdag oftewel de extra festivaldag van Pukkelpop Woensdag is op Pukkelpop normaal gereserveerd voor de massa festivalgangers die een plekje voor hun tent willen vinden op een van de campings. Verder kan je dan al uitgebreid de buren leren kennen en al wat pintjes of watertjes consumeren. Maar dit jaar leek de organisatie teveel artiesten geboekt te hebben voor 3 dagen en opende de wei een dag vroeger. Vanaf 19u tot in de eerste uurtjes van donderdag spelen er op 4 podia een 19 (vooral Belgische) artiesten om iedereen al in de mood te krijgen. De Pukkelpoppers hebben er ook duidelijk zin in, zoals onze man op de wei kon vastleggen.
15/08 21u00  Zwangere verkoopster na bijna zes uur bevrijd uit dienstlift In de C&A op de Korenmarkt in Gent heeft een zeven maanden zwangere verkoopster maandagavond urenlang vastgezeten in de dienstlift van de winkel. De vrouw stelt het goed, maar de winkelketen is een onderzoek gestart naar het incident.
15/08 21u00  Qatar belooft 15 miljard dollar investeringen in Turkije De emir van Qatar, Tamin ben Hamad Al-Thani, heeft tijdens een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyipp Erdogan beloofd dat zijn land voor 15 miljard dollar aan rechtstreekse investeringen zal doen in Turkije. Dat meldt het Turkse presidentschap in een mededeling.
Laatste update: vandaag om 3u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
15/08 21u15  Is dit de oudste kaas ter wereld? Extreem overjarige kaas gevonden in 3.300 jaar oude Egyptische graftombe Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag...
15/08 21u00  Extreem overjarige kaas gevonden in 3.300 jaar oude Egyptische graftombe Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag...
15/08 20u00  Na plastic tasje en rietje ligt in VS nu de ballon onder vuur Plastic tasjes zijn al een tijdje niet meer gratis en supermarkt Lidl stopt volgend jaar zelfs helemaal met de verkoop van plastic...
15/08 11u30  2.000 bezoekers zakken af naar zoo om verjaardag van panda te vieren Ongeveer 2.000 bezoekers uit heel China zakten af naar de ‘Forest Zoo’ in het noordoosten van het land, voor de twaalfde verjaardag van reuzepanda...
15/08 01u45  "Schakel me alsjeblief niet uit!": experiment toont dat mensen met robot meeleven Een experiment om na te gaan hoe mensen op robots reageren wanneer die zich als mensen gedragen heeft getoond dat mensen aarzelen of zelfs naar een...
15/08 00u00  Katie probeerde uit leven te stappen toen ze 18 was. Ze krijgt 4 jaar later tweede kans met historische gezichtstransplantatie Een Amerikaanse die vier jaar geleden probeerde om uit het leven te stappen en dat overleefde, heeft een nieuwe kans gekregen. Katie Stubblefield...
14/08 23u45  Waarom vrouwen meer last hebben van migraineaanvallen Migraine is geen gewone hoofdpijn, het is een extreem pijnlijke en stekende pijn in het hoofd die vaak gepaard gaat met misselijkheid, gevoeligheid...
14/08 21u30  New York verft 550 vierkante kilometer daken wit om de hitte te bestrijden. Werkt dat ook? De stad New York heeft de afgelopen 9 jaar meer dan 550 vierkante kilometer daken wit geverfd. Dat moet de temperaturen in de gebouwen verlagen en...
14/08 20u30  Ook een dinosaurus moet soms in bad, maar begin daar maar eens aan Als het van het bestuur van het natuurkundemuseum in New York afhangt, moeten ook dinosaurussen zich al eens wassen. Het daar tentoongestelde...
14/08 18u15  De Alpen schuiven elk jaar een klein beetje op naar het noorden De Alpen driften naar het noorden. Gemiddeld beweegt het gebergte zich jaarlijks een halve millimeter noordwaarts en wordt het rond de 1,8...
14/08 18u00  Burkinees meisje overleeft malaria dankzij radiobericht Marieta was nog maar net een jaar oud toen ze erg hoge koorts kreeg en onwel werd. Dat is niet uitzonderlijk in Burkina Faso. Zo sterven er 8,8...
14/08 13u45  Man met papegaai op schouder zit vast in modder: brandweer moet uitrukken voor erg ongewone redding In het Amerikaanse Belleville (Illinois) schoot de brandweer gisteren in actie voor een bijzondere redding: een man zat tot aan zijn middel vast in...
14/08 11u30  Hoe onze Nutella de apen bedreigt: palmolie-industrie wil verder uitbreiden in Afrika, maar wetenschappers waarschuwen voor negatieve gevolgen Apensoorten die nu al als ‘bedreigd’ worden bestempeld, zullen het nog moeilijker krijgen als de palmolie-industrie de productie zal uitbreiden in...
14/08 06u30  Grijs en zwaarbewolkt met enkele buien, daarna droog Vanochtend is het eerst grijs met plaatselijk mist in de Ardennen en nadien wordt het vaak zwaarbewolkt met nog enkele buien, vooral dan in het...
13/08 16u15  Waarom het glas van pessimisten altijd halfleeg is Op een druilerige dag als deze vinden sommigen het een tikkeltje moeilijker om te glimlachen. Anderen beschouwen het als een deugd voor de dorre...
Laatste update: woensdag 15 augustus 2018, 21u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
16/08 03u30  Eerst invaller, nu de hele praktijk Steeds minder huisartsen hebben een eigen praktijk. Derk Runhaar koos er wel voor, in een dorp met veel families en ouderen.
16/08 03u30  Corbyn worstelt met antisemitisme Juist op het moment dat de Britse oppositie het tij leek mee te hebben, verstrikt partijleider Corbyn zich in een rel over antisemitisme.
16/08 03u30  Dit zijn de beste tips voor op kantoor Hoe overleef je kantoor? NRC-columnist Japke-d. Bouma schreef het handboek ‘Werken doe je maar thuis’ en geeft alvast 11 tips.
16/08 03u30  Een rijke Chinees wil een chateau bij Bordeaux Franse wijnhuizen zijn zeer in trek bij Chinese miljonairs, die een romantisch huis zoeken, of prestige, of snelle winst. Fransen vrezen de verkwanseling van het nationale erfgoed.
16/08 03u15  Nederlandse OM staakt strafrechtelijk onderzoek naar Julio Poch Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft besloten een strafrechtelijk onderzoek wegens misdrijven tegen de menselijkheid tegen voormalig Transavia-piloot Julio Poch definitief te staken.
16/08 03u15  Lege kerkjes hebben ons iets te zeggen Wat zoekt een ongelovige in al die kerkjes op het Franse en Italiaanse platteland? Het heeft te maken met schoonheid natuurlijk, maar het is meer dan dat.
16/08 03u15  ‘We vragen ons af of we hier nog wel moeten blijven’ In Ethiopië heeft zich een politieke omwenteling voltrokken. Nederlandse tuinders, die alle medewerking kregen van het oude bewind, zijn daardoor in het nauw geraakt.
16/08 03u00  Promoveren op een studentenbeurs De Groningse universiteit doet een proef met student-promovendi. Hun salaris is lager dan collega's in dienst, maar het werk is niet anders.
16/08 00u15  Fit For Free gaat van de ene durfinvesteerder naar de andere De strategie voor het sportschoolconcern blijft hetzelfde: groeien ten koste van de kleintjes.
15/08 23u45  Vechtmarkt fitnesscentra Fit For Free gaat van de ene durfinvesteerder naar de andere. De strategie blijft hetzelfde: groeien ten koste van de kleintjes.
15/08 23u30  1987: Madonna trad op in de Kuip en ik was erbij 31 jaar geleden trad ze voor het eerst op in Nederland. Redacteur Amanda Kuyper was erbij en reconstrueerde het concert.
15/08 23u00  Qatar schiet Turkije te hulp met investeringen Er zijn nog geen aanwijzingen dat het conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten snel voorbij zal zijn.
15/08 23u00  Eén tui die breekt en het is voorbij De Morandibrug in Genua was een tuibrug, met slechts één kabel aan elke zijde van de pylonen. Dat maakte de brug kwetsbaar.
15/08 22u45  Ook in Pennsylvania dekte de kerk misbruik toe Meer dan duizend kinderen in de Amerikaanse staat werden misbruikt door katholieke priesters, zo bleek dinsdag. De kerk verborg bewust de waarheid.
15/08 22u30  ‘Beurswaakhond stuurt dagvaarding naar Tesla over tweet Musk’ Toezichthouder SEC zou een formeel onderzoek zijn begonnen omdat Musk mogelijk de beursregels overtrad, meldt Fox Business op basis van ingewijden.
Laatste update: vandaag om 3u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
16/08 00u00  Kans op complicaties bij zwangerschap na maagverkleining Vrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kan op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan in het ergste geval leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven aan het AD.12 
16/08 00u00  Medische trend: Whatsapp als nieuwe wachtkamer De wachtkamers zijn tegenwoordig zo vol, dat mensen zich steeds meer richten met vragen tot medische Whatsapp-diensten van zorgverzekeraars. Dit jaar kwamen er al ruim 14.000 vragen via Whatsapp binnen, een stijging van maar liefst 84 procent ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit onderzoek van Medicinfo.10 
15/08 10u45  Nederlanders bewegen twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan In geen enkel land van de Europese Unie wordt zoveel bewogen als in Nederland. Wekelijks fietst, wandelt, tuiniert of zwemt maar liefst 80 procent van de Nederlanders, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie, meldt Trouw.
15/08 09u45  UV-straling van de zon breekt record De hoeveelheid schadelijke UV-straling afkomstig van de zon is hoger dan ooit tevoren. In juli was de totale hoeveelheid schadelijke UV-straling 25 procent hoger dan de gemiddelde maandsom in juli. Dit blijkt uit analyse van de zonkrachtmetingen van het RIVM.
14/08 12u45  Leven in Amsterdam staat gelijk aan 9 sigarettenpakjes per jaar Wonen in Amsterdam is even slecht voor je gezondheid als het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar. Het autoverkeer is de belangrijkste bron van vervuiling. Dit blijkt uit onderzoek van de in Brussel gevestigde organisatie Transport & Environment.
14/08 00u00  Jaarlijks tientallen doden door negeren oproep uitstrijkje Jaarlijks overlijden tientallen vrouwen in Nederland omdat ze niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
13/08 15u30  Menzis vergoedt depressiebehandeling op basis van resultaat Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat. Er wordt niet langer gekeken naar het aantal behandelingen. Dat zegt een woordvoerder van Menzis na berichtgeving hierover door de Volkskrant.
12/08 00u00  Albert Heijn roept beenham terug Supermarktketen Albert Heijn roept de vers voorverpakte beenham terug. In het product is de listeriabacterie aangetroffen.
11/08 00u00  Werkdruk verpleegkundigen in zomer nog erger dan normaal De werkdruk van verpleegkundigen en verzorgenden in de vakantieperiode wordt dit jaar zwaarder ervaren dan vorig jaar. Dit blijkt uit een peiling van de organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN.
10/08 00u00  Doorbraak: nieuw preventief medicijn tegen migraine Het nieuwe migraine-medicijn Aimovig is door de Europese Commissie goedgekeurd. Hoogleraar neurologie Michel Ferrari spreekt van een 'doorbraak' voor migraine-patiënten. Ferrari is een van de toponderzoekers naar migraine in Nederland.
09/08 13u45  Aantal donorregistraties gestegen tot 6,3 miljoen Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat zich heeft laten registreren in het donorregister is in 2018 toegenomen tot ruim 6,3 miljoen. Het aantal personen dat geen toestemming tot orgaandonatie geeft, is gestegen tot 1,9 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
09/08 00u00  RIVM waarschuwt voor smog Grote delen van Nederland krijgen tot en met vrijdag te maken met smog. Vanmiddag is de luchtkwaliteit in het midden en oosten van het land slecht, waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
15/08 20u45  Robots zetten kinderen vrij gemakkelijk op het verkeerde been Kunnen robots een negatieve invloed hebben op onze kinderen? Nieuw onderzoek suggereert van wel. Wat als een robot tegen je zegt wat je moet doen, zou je dan luisteren? Uit een nieuwe studie blijkt dat volwassenen zich niet zoveel aantrekken van de mening van een robot. Echter blijkt dat kinderen veel gevoeliger zijn voor wat […] Het bericht Robots zetten kinderen vrij gemakkelijk op het verkeerde been verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 19u30  IJzer en titanium ontdekt in de atmosfeer van gloeiendhete planeet De planeet is warmer dan de meeste sterren! Onderzoekers deden deze ontdekking nadat ze de exoplaneet KELT-9b onder de loep namen terwijl hij voor zijn moederster langs bewoog. Kelt-9b is een ultra-hete Jupiter. Dit zijn planeten die buiten ons zonnestelsel vertoeven. Ze staan heel dicht bij hun moederster in de buurt, waardoor ze heel erg […] Het bericht IJzer en titanium ontdekt in de atmosfeer van gloeiendhete planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 15u45  Zuidelijke Oceaan blijkt ’s winters veel CO2 uit te ademen Verrassend, aangezien men dacht dat deze juist veel CO2 absorbeerde. Een nieuwe studie met drijvende drones (!) heeft ons eindelijk meer informatie kunnen verschaffen over de strenge winters in Antarctica. De dobberende drones verzamelde gegevens over de hoeveelheid kooldioxide in het water. En de resultaten laten zien dat de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica aanzienlijk meer […] Het bericht Zuidelijke Oceaan blijkt ’s winters veel CO2 uit te ademen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 13u15  Zuidelijke Oceaan blijkt ’s winters veel koolstof uit te ademen Verrassend, aangezien men dacht dat deze juist veel koolstof absorbeerde. Een nieuwe studie met drijvende drones (!) heeft ons eindelijk meer informatie kunnen verschaffen over de strenge winters in Antarctica. De dobberende drones verzamelde gegevens over de hoeveelheid kooldioxide in het water. En de resultaten laten zien dat de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica aanzienlijk meer […] Het bericht Zuidelijke Oceaan blijkt ’s winters veel koolstof uit te ademen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 10u45  Oudste gesteenten op aarde zijn ontstaan tijdens planetoïde-inslag De 4 miljard jaar oude gesteenten hebben een andere samenstelling dan gebruikelijk. De oude gesteenten maken deel uit van de Acasta Gneiss, en gesteente-eenheid uit het noordwesten van Canada. Samenstelling Omdat het vier miljard jaar oude gesteente een andere samenstelling heeft dan andere gesteenten die meer typerend zijn voor de oude continentale korst, suggereert nieuw […] Het bericht Oudste gesteenten op aarde zijn ontstaan tijdens planetoïde-inslag verscheen eerst op Scientias.nl.
15/08 08u45  Mierenzuur ontdekt in protoplanetaire schijf Lang voor planeten ontstaan, kunnen dus al complexe organische moleculen gevormd worden. Onderzoekers hebben in een nieuwe studie mierenzuur gevonden in een protoplanetaire schijf. Het mierenzuur werd gevonden rond de jonge, zonachtige ster TW Hydra. Een interessante ontdekking, want hierdoor leren we meer over de specifieke omstandigheden die nodig zijn voor het ontstaan van leven. […] Het bericht Mierenzuur ontdekt in protoplanetaire schijf verscheen eerst op Scientias.nl.
14/08 18u45  ‘Zombie-gen’ kan mogelijk verklaren waarom olifanten zelden kanker krijgen Olifanten blijken een ‘dood’ gen weer in gebruik te hebben genomen en zich zo tegen kanker te beschermen. “Olifanten krijgen veel minder vaak kanker dan je op basis van hun omvang zou verwachten, dus wij willen graag de genetische basis voor deze kankerresistentie begrijpen,” stelt onderzoeker Vincent Lynch. “Wij ontdekten dat olifanten en hun familieleden […] Het bericht ‘Zombie-gen’ kan mogelijk verklaren waarom olifanten zelden kanker krijgen verscheen eerst op Scientias.nl.
14/08 17u15  Uitzonderlijke hitte houdt tot 2022 aan Wetenschappers voorspellen dat de periode 2018-2022 ongebruikelijk warm zal zijn. Het lijkt erop dat we een nieuw record gaan vestigen: 2018 kan weleens het warmste jaar worden dat we ooit hebben gemeten. Maar of dat record lang zal staan? Het lijkt twijfelachtig nu onderzoekers in het blad Nature Communications voorspellen dat 2018 het eerste jaar […] Het bericht Uitzonderlijke hitte houdt tot 2022 aan verscheen eerst op Scientias.nl.
14/08 15u45  De dood trekt in een golfbeweging door onze cellen heen En heeft daarbij een snelheid van zo’n 30 micrometer per minuut. Voortdurend gaan er in ons lichaam cellen dood middels apoptose, oftewel een geprogrammeerde celdood. Elke cel beschikt over de mechanismen voor apoptose en ze kunnen bijvoorbeeld in gang worden gezet als een cel beschadigd is geraakt of overbodig is geworden. Golfbeweging Een nieuw onderzoek […] Het bericht De dood trekt in een golfbeweging door onze cellen heen verscheen eerst op Scientias.nl.
14/08 14u30  Wiskundigen ontdekken hoe je ongekookte spaghetti in twee stukken kunt breken En lossen zo een decennia-oud mysterie op. Wie wel eens geprobeerd heeft om ongekookte spaghettislierten in tweeën te breken, zal het zijn opgevallen dat dat vrijwel onmogelijk is. Vrijwel altijd ontstaan er namelijk drie of meer stukken. In 2005 ontdekten Franse natuurkundigen hoe dat komt. Experimenten wezen uit dat wanneer je de uiteinden van een […] Het bericht Wiskundigen ontdekken hoe je ongekookte spaghetti in twee stukken kunt breken verscheen eerst op Scientias.nl.
14/08 11u00  Pterosaurus met 112(!) tanden ontdekt in de VS Voor dit vliegende reptiel zou je een blokje om zijn gegaan. Wetenschappers ontdekten de pterosaurus in het noordoosten van Utah en hebben deze de naam Caelestiventus hanseni gegeven. De pterosaurus leefde zo’n 200 miljoen jaar geleden en behoort tot de oudste pterosaurussen die tot op heden zijn ontdekt. Woestijn Wat de soort extra bijzonder maakt, […] Het bericht Pterosaurus met 112(!) tanden ontdekt in de VS verscheen eerst op Scientias.nl.
14/08 09u30  Prachtig mini-zeepaardje ontdekt in Japan Het zeepaardje is nauwelijks 1,5 centimeter groot. Onderzoekers ontdekten het piepkleine zeepaardje in een rif voor de kust van het eiland Hachijōjima (Japan). Ze hebben het zeepaardje de naam Hippocampus japapigu gegeven. Het zeepaardje behoort tot de pygmee-zeepaardjes. Over deze kleine zeepaardjes is tot op heden vrij weinig bekend: de meeste soorten kennen we dankzij […] Het bericht Prachtig mini-zeepaardje ontdekt in Japan verscheen eerst op Scientias.nl.
13/08 18u30  Nieuwe telescoop kan ‘mini-manen’ rond de aarde opsporen We hebben tot op heden één mini-maan ontdekt, maar er zijn er waarschijnlijk nog veel meer. Met de term ‘mini-maan’ verwijzen astronomen naar kleine planetoïden (1 tot 2 meter groot) die zich tijdelijk in een baan rond de aarde nestelen. Het is met de huidige technologie vrijwel onmogelijk om deze mini-manen op te sporen en […] Het bericht Nieuwe telescoop kan ‘mini-manen’ rond de aarde opsporen verscheen eerst op Scientias.nl.
13/08 15u15  Rouwende orka laat overleden jong na 17 dagen los De orka heeft het jong zeker 17 dagen lang continu aan het oppervlak geduwd en meegevoerd. De orka werd vorige week wereldnieuws nadat duidelijk werd dat ze haar jong – dat kort na de geboorte overleed – weigerde los te laten. Steeds weer duwde ze het zinkende lichaam van haar jong naar het oppervlak en […] Het bericht Rouwende orka laat overleden jong na 17 dagen los verscheen eerst op Scientias.nl.
13/08 13u30  Nieuwe aanwijzing dat bewoners van Paaseiland mogelijk prima met elkaar overweg konden Stenen gereedschappen suggereren dat ze informatie deelden en nauw samenwerkten. Ongeveer 900 jaar geleden arriveerden de eerste mensen op Rapa Nui, oftewel Paaseiland. Ze vestigden zich op het eiland en de populatie groeide gestaag, waardoor er uiteindelijk duizenden mensen op Paaseiland woonden. Ze vormden een complexe samenleving en richtten de inmiddels wereldberoemde, immense beelden op. […] Het bericht Nieuwe aanwijzing dat bewoners van Paaseiland mogelijk prima met elkaar overweg konden verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: woensdag 15 augustus 2018, 20u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
16/08 00u00  Drie grote zonnevlammen legden radiocontact in september uren stil Drie grote zonnevlammen hebben tussen 4 en 10 september vorig jaar al het radiocontact op de helft van de wereld stilgelegd. Dit gebeurde tijdens het orkaanseizoen toen de hulpverlening na onder meer Irma op gang kwam.11 
16/08 00u00  Planeet Mars staat dinsdagavond dichtste bij aarde sinds 2003 De planeet Mars staat dinsdagavond en aan het begin van woensdagochtend het dichtste bij de aarde sinds 2003. De planeet is dan met het blote oog te zien.13 
12/08 23u00  Hoogtepunt meteorenzwerm minder zichtbaar vanwege bewolking Het hoogtepunt van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden is in de nacht van zondag op maandag minder goed te zien vanwege de bewolking in Nederland.
12/08 09u45  NASA lanceert ruimtesonde Parker naar de zon Ruimtevaartorganisatie NASA is zondagochtend een ruimtesonde richting de zon gelanceerd. Om 9.31 uur (Nederlandse tijd) is een Delta IV Heavy-raket met de sonde aan boord opgestegen vanaf Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.
12/08 00u00  Komende periode veel vallende sterren te zien De komende periode trekt de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden voorbij. De meeste sterren zijn in nacht van 12 op 13 augustus te zien.
11/08 11u45  NASA stelt lancering ruimtesonde richting zon uit tot zondag Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Parker-ruimtesonde richting de zon zaterdagochtend uitgesteld tot zondag.
11/08 11u15  Ruimtesonde Parker gaat richting zon, maar waarom? Na een eerder uitgestelde lancering op zaterdag, moet nu zondag de lancering van een NASA-ruimtesonde naar de zon plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de Parker Solar Probe dwars door de zonneatmosfeer, de zogeheten corona, gaat vliegen. Niet eerder is een ruimtevaartuig zo dicht bij de zon gekomen. Wat is het doel van de lancering?
11/08 11u00  NASA stelt lancering van ruimtesonde richting zon uit Ruimtevaartorganisatie NASA heeft zaterdagochtend de lancering van de Parker-ruimtesonde richting de zon uitgesteld tot zondag. 
10/08 21u15  Ruimtesonde Parker gaat zaterdag richting zon, maar waarom? Zaterdag lanceert ruimtevaartorganisatie NASA een ruimtesonde naar de zon. Het is de bedoeling dat de Parker Solar Probe dwars door de zonneatmosfeer, de zogeheten corona, gaat vliegen. Niet eerder is een ruimtevaartuig zo dicht bij de zon gekomen. Wat is het doel van de lancering?
10/08 21u00  Ruimtesonde Parker gaat zaterdag richting de zon, maar waarom? Zaterdag lanceert ruimtevaartorganisatie NASA een ruimtesonde naar de zon. Het is de bedoeling dat de Parker Solar Probe dwars door de zonneatmosfeer, de zogeheten corona, gaat vliegen. Niet eerder is een ruimtevaartuig zo dicht bij de zon gekomen. Wat is het doel van de lancering?
10/08 16u15  Nederlander ontvangt EU-beurs voor zoektocht naar neutrino's Onderzoeker Krijn de Vries van de Vrije Universiteit Brussel gaat met steun van de EU een nieuwe radartechnologie ontwikkelen om zogeheten neutrino's te kunnen observeren. De Nederlander De Vries heeft 1,4 miljoen euro ontvangen waarmee hij de komende vijf jaar met een onderzoeksgroep aan de slag gaat.
10/08 00u00  Vier ruimtesondes voor navigatienetwerk Galileo gelanceerd Woensdag zijn vier nieuwe satellieten voor het Europese navigatienetwerk Galileo gelanceerd. Eén raket met de sondes steeg op vanuit Frans-Guyana.
10/08 00u00  Archeologen ontdekken resten van oudste bibliotheek in Duitsland Bij opgravingen in Keulen hebben archeologen de fundamenten ontdekt van aantoonbaar de oudste bibliotheek in Duitsland. Het bouwwerk dateert uit de tweede eeuw.
09/08 00u00  'Plastic produceert broeikasgassen bij blootstelling aan zonlicht' Plastic voorwerpen produceren broeikasgassen bij blootstelling aan zonlicht, stellen onderzoekers woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. 
09/08 00u00  Zien of verdachte liegt volgens onderzoekers niet mogelijk Als een verdachte tijdens zijn verhoor stottert, wegkijkt en friemelt, hoeft dat niet te betekenen dat de persoon liegt. Zien of iemand niet de waarheid vertelt, is namelijk onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Planeet Mars staat dinsdagavond dichtste bij aarde sinds 200316/08 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De planeet Mars staat dinsdagavond en aan het begin van woensdagochtend het dichtste bij de aarde sinds 2003. De planeet is dan met het blote oog te zien.
12x Bach ontmoet hiphop op Barokfeestje Festival Royal16/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het cultureel stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert slaat ook toe buiten de museummuren. Festival Royal is daarvan een goed voorbeeld. Op 31 augustus start op het De Coninckplein een uitbundig feest.
12x Kans op complicaties bij zwangerschap na maagverkleining16/08 00u00 - GezondheidsNet: Vrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kan op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan in het ergste geval leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven aan het AD.
11x “Geen polariserend beleid nodig in onze stad”16/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Herentalse sp.a zet de verjonging door. De afgelopen jaren verschenen er twee nieuwe, jonge schepenen op het toneel en met Jan Bertels (49) een jongere burgemeester, in opvolging van Jan Peeters. Op de kieslijst staan er vier twintiger binnen de eerste tien. Jan Bertels belooft de Herentalsenaren een ‘realistisch en duurzaam beleid’ mocht hij burgemeester blijven.
11x “Het is hier altijd twee graden warmer dan elders in de Kempen”16/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De oogst is nog niet binnen, maar de Kempense wijnboer Jan Willekens (48) van domein Ten Kapittelberg in Herselt is hoopvol dat 2018 een topjaar wordt voor de Belgische wijnen: dankzij de zachte winter en de extreem droge en hete zomer.
11x 13.000 euro voor zeven wijkprojecten16/08 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Zeven buurten uit Edegem krijgen dit jaar een wijkbudget toebedeeld van het gemeentebestuur. In totaal gaat het om 13.000 euro.
11x Zanevska, Bonaventure en Wickmayer plaatsen zich voor achtste finales op ITF Vancouver16/08 00u00 - De Standaard: Wetenschap: Maryna Zanevska (WTA 161) heeft zich woensdag geplaatst voor de tweede ronde (achtste finales) van het ITF-toernooi in het Canadese Vancouver (hard/100.000 dollar).
11x Drie grote zonnevlammen legden radiocontact in september uren stil16/08 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Drie grote zonnevlammen hebben tussen 4 en 10 september vorig jaar al het radiocontact op de helft van de wereld stilgelegd. Dit gebeurde tijdens het orkaanseizoen toen de hulpverlening na onder meer Irma op gang kwam.
10x Zangeres Mieke laadt haar lichaam en geest op tussen wijnranken in haar eigen dorp16/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Als zangeres Mieke bij haar in de buurt een fietstocht maakt, rijdt ze dwars door het decor van haar eigen videoclips. “Bijna al mijn clips zijn opgenomen in en rond Herselt”, zegt ze. “Waarom zou ik het ver gaan zoeken als er hier bij mij thuis zo veel mooie plekjes te vinden zijn?”
10x Weeramateur Niels: “Onze weerfoto’s gingen viraal tot in Japan”16/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Weeramateur Niels Spaenjers (22) heeft een crowdfunding opgezet om zijn weerstation uit te breiden. ‘Weerstation Zoersel & Omstreken’ heeft op Facebook al 5.500 volgers. Via die nieuwe investeringen kan hij nog exactere waarnemingen doen.

Statistieken

Artikels:
28824
Gelezen:
4802
Aantal lezers nu:
19


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven