vrijdag 14 mei 2021, week 19


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
14/05 07u15  'Spraakzame' dinosaurus ontdekt aan de hand van in Mexico gevonden fossiel Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt door de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico, heeft het Mexicaanse instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
14/05 07u15  Liveblog corona | Opnieuw vierduizend doden door COVID-19 in India Lees meer >
14/05 06u15  Podcast | Uitspraak zaak Hero Brinkman | De Boer komt met voorselectie EK Deze ochtend in de Dit wordt het nieuws-podcast aandacht voor de uitspraak in de strafzaak tegen Hero Brinkman. Netflix brengt de film Ferry uit en bondscoach Frank de Boer maakt de voorselectie voor het EK deze zomer bekend.
14/05 06u15  Weerbericht: Code geel vanwege dichte mist, rest van de dag regenachtig In het zuiden van het land geldt code geel vanwege dichte mist. In het begin van de ochtend klaart het op. In het noorden kan het in de ochtend regenen. In de loop van de dag neemt ook in het zuiden de kans op regen toe, mogelijk met onweer.
14/05 06u15  Fossiel van spraakzame dinosaurus ontdekt in Mexico Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico, heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
14/05 06u15  Liveblog corona | Denemarken versoepelt regels voor toeristen Lees meer >
14/05 04u15  Liveblog corona | Denemarken versoepelt coronaregels voor toeristen Lees meer >
14/05 03u15  Schilderij van Picasso voor 85 miljoen euro verkocht op veiling in New York Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie's.
14/05 02u15  Israëlische grondtroepen zijn Gazastrook toch niet binnengevallen Het Israëlische leger meldde donderdagavond een grondoffensief te zijn begonnen in de Gazastrook. Een legerwoordvoerder bevestigde het nieuws, maar twee uur later weersprak diezelfde woordvoerder het nieuws. Er zou sprake zijn geweest van een 'intern communicatieprobleem'. Het betrekken van grondtroepen bij de aanval op Gaza vanaf de grens, is wel een significante ontwikkeling van het geweld van de afgelopen dagen.
14/05 02u15  Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van schenden vredesakkoord De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pasjinian, heeft buurland en aartsvijand Azerbeidzjan ervan beschuldigd de zuidelijke grens te zijn overgestoken om grondgebied op te eisen. Het is de recentste escalatie tussen de twee landen, die eind vorig jaar een korte maar bloedige oorlog met elkaar uitvochten om de regio Nagorno-Karabach.
14/05 01u15  VN-Veiligheidsraad zondag bijeen vanwege conflict Israël en Palestijnen De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te vergaderen over het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens diplomatieke bronnen staat de bijeenkomst gepland om 14.00 uur.
14/05 01u15  Airbnb profiteert van opheffing coronamaatregelen in verschillende landen Vakantieverhuurplatform Airbnb heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van het opheffen van coronabeperkingen in verschillende landen, waaronder thuisland de Verenigde Staten. Het bedrijf noteerde voor 10,3 miljard dollar aan boekingen, ruim de helft meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar toen de coronacrisis begon en de reiswereld vrijwel tot stilstand kwam.
14/05 00u15  Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan Het Israëlische leger is donderdagavond met luchtsteun een grondoffensief begonnen in de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische leger op Twitter. Een legerwoordvoerder bevestigde het nieuws. Hoeveel grondtroepen precies de Gazastrook zijn binnengevallen is niet duidelijk. Eerder op de dag werden duizenden reservisten gemobiliseerd en verzamelden Israëlische grondtroepen zich bij de grens.
13/05 23u15  Rusland wil VS aftroeven in eerste speelfilm gemaakt in de ruimte Rusland stuurt een actrice en een regisseur naar de ruimte om daar een film te maken. De filmploeg vertrekt volgens ruimtevaartorganisatie Roskosmos in het najaar naar het internationale ruimtestation (ISS). De populaire actrice Yulia Peresild en regisseur Klim Shipenko moeten de komende maanden eerst een astronautentraining ondergaan.
13/05 22u15  Ingeënte Amerikanen hoeven mondkapje grotendeels niet meer te dragen Amerikanen die volledig zijn ingeënt tegen COVID-19 hoeven, uitzonderingen daargelaten, geen mondkapje meer te dragen of 1,5 meter afstand te bewaren tot anderen. Dat maakte de directeur van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) donderdag bekend.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Stelling: Opschieten met nieuwe pensioenstelsel Eerder deze week maakte minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken bekend dat de invoering van de nieuwe pensioenwet is uitgesteld. Een akkoord ligt er al, maar de nieuwe wet is nog niet gemaakt. Intussen dreigen kortingen en wéér geen indexatie. Moet het nieuwe stelsel er snel komen, of niet?
14/05 07u15  De passie is terug bij Tom Dumoulin Tom Dumoulin zal na zijn beslissing om terug te keren in het wielrennen voorgedragen worden aan NOC*NSF om mee te gaan naar de Olympische Spelen. Dat zegt bondscoach Koos Moerenhout, die uiteindelijk bepaalt welke vier mannelijke renners er mee gaan naar Tokio. „Ik heb met Tom gesproken over zijn ambities. Ik heb vertrouwen in zijn mogelijkheden en weet dat hij iemand is die de lat hoog legt voor zichzelf.”
14/05 07u15  Wat doen nieuwkomers met Nederlandse identiteit? ’Het is tijd voor een nieuw verhaal over Nederland’ Lees meer >
14/05 07u15  Nieuwe ’spraakzame’ dinosaurussoort ontdekt in Mexico Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico, heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
14/05 07u15  Van Gogh, Mondriaan en Picasso verkocht in New York Bij veilinghuis Christie’s in New York is een werk van Vincent van Gogh en een van Piet Mondriaan verkocht.
14/05 07u15  Jos Verstappen maakt balans op: ’Het is nog niet goed genoeg’ Max Verstappen en Red Bull Racing moeten toch weer in de achtervolging. Zoveel is wel duidelijk na de vierde Formule 1-race van dit seizoen, in Barcelona. Vader Jos Verstappen maakt de balans op. Ook hij maakt zich zorgen.
14/05 06u15  Nederland wil portemonnee trekken voor uitgaan en reizen Na ruim een jaar coronamalaise, staan Nederlanders in de startblokken om flink geld uit te geven aan gezelligheid en vakanties. Inmiddels is het huis goed opgeruimd en hebben mensen nieuwe hobby’s ontwikkeld, blijkt uit een enquête van verzekeraar Aegon.
14/05 06u15  Uitslag stelling: ’Auto blijft een melkkoe’ De kosten van autorijden moeten eerlijker worden verdeeld, vinden veel respondenten op de Stelling van de Dag. Dat rekeningrijden op de agenda van de formatie staat is niet nieuw. Dat Natuur & Milieu zich heeft aangesloten bij de autolobby, is dat wel.
14/05 06u15  Expert stelt coronaprik ook voor bij kinderen: ’Vaccineer iedereen bij kwetsbaar gezinslid’ Steeds meer landen gaan over tot het vaccineren van kinderen tussen de 12 en 16 jaar of denken er over na. Wat gaat Nederland doen? Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is onder andere voorstander van het inregelen van de ’cocooning-strategie’.
14/05 06u15  Nieuw avontuur voor Patricia Paay: ’Ik ga het helemaal anders doen’ Reuring is er in het leven van Patricia Paay (72) eigenlijk altijd wel geweest. Dat krijg je als je flamboyant en succesvol bent. Inmiddels is het al jaren rustig rond de diva, maar dat wil niet zeggen dat ze op haar ’oude dag’ niets meer om handen heeft. Sterker nog, ze zit nog vol plannen en heeft in het afgelopen coronajaar een compleet nieuw project uit de grond gestampt.
14/05 01u15  Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van schenden vredesdeal De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pasjinian, heeft buurland en aartsvijand Azerbeidzjan ervan beschuldigd de zuidelijke grens te zijn overgestoken om grondgebied op te eisen. Het is de recentste escalatie tussen de twee landen, die eind vorig jaar een korte maar bloedige oorlog met elkaar uitvochten om de regio Nagorno-Karabach.
14/05 01u15  VN-Veiligheidsraad zondag bijeen vanwege geweld Gaza De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag bijeen om te vergaderen over het opgelaaide conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens diplomatieke bronnen staat de bijeenkomst gepland om 14.00 uur.
14/05 01u15  28-jarige vrouw wil meer volgers op Instagram, doet zich voor als scholier en begint flyeractie op middelbare school Een 28-jarige vrouw uit Amerika is opgepakt omdat ze verkleed als tiener volgers voor haar social media account probeerde te werven op een lokale middelbare school.
14/05 00u15  Israëlische strijdkrachten voeren aanvallen op Gazastrook op Israëlische strijdkrachten hebben hun aanvallen op de Gazastrook opgevoerd. Naast de luchtmacht doet nu ook de landmacht mee aan de beschietingen.
14/05 00u15  AS Monaco voorkomt bekerstunt van GFA Rumilly Vallières In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
13/05 12u15  Wereldeconomie heeft honger door chiptekort VDL Nedcar moest tijdelijk het werk stilleggen, Apple-baas Tim Cook vreest een vertraagde levering van iPhones. Een samenloop van de coronacrisis en productieproblemen zorgt voor een groot tekort aan computerchips, essentieel voor veel sectoren in de wereldeconomie. Is er een oplossing in zicht voor de tekorten? Vier vragen en antwoorden over chips. 1. Waarom zijn … Continued The post Wereldeconomie heeft honger door chiptekort appeared first on EWmagazine.nl.
13/05 10u15  Van Haga, Smolders en Ephraim weg bij Forum voor Democratie De drie Kamerleden Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim stappen op bij Forum voor Democratie en nemen hun zetel mee. Volgens het drietal is ‘er een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt’. ‘In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over … Continued The post Van Haga, Smolders en Ephraim weg bij Forum voor Democratie appeared first on EWmagazine.nl.
13/05 09u15  Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen Voor de zoveelste keer  is het oorlog tussen Hamas en Israël, en het tellen van slachtoffers aan beide zijden is begonnen. De partij die bij de ander de meeste mensen heeft gedood, wordt steevast gezien als de slechterik, schrijft Robbert de Witt. En dat is natuurlijk altijd weer Israël. Wat moet je anders, als de … Continued The post Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen appeared first on EWmagazine.nl.
13/05 09u15  Binnenkort met vakantie? Houd hiermee rekening Het kabinet komt vakantiegangers tegemoet. Vanaf zaterdag 15 mei zal er voor landen een afzonderlijk reisadvies worden gegeven en worden niet-noodzakelijke reizen weer mogelijk. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is ‘voorzichtig optimistisch’ over de zomervakantie. Kunnen Nederlanders weer ongestoord op reis? Met welke regels moet rekening worden gehouden? Het ministerie van Buitenlandse … Continued The post Binnenkort met vakantie? Houd hiermee rekening appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 17u15  Komt door nieuw plan rekeningrijden op de formatietafel? Een bonte coalitie heeft een nieuw plan om de autobelastingen te hervormen. De RAI Vereniging, Bovag, ANWB, Natuur & Milieu en de leasemaatschappijen van de VNA  pleiten eufemistisch voor ‘betalen naar gebruik’: rekeningrijden dus. Wat staat er in het plan en hoe kansrijk is het op de formatietafel? 1. Wat stellen de organisaties voor? Het … Continued The post Komt door nieuw plan rekeningrijden op de formatietafel? appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 14u15  AIVD is niet transparant genoeg in zijn jaarverslag Eind april verscheen het jaarverslag van de AIVD over 2020. De grootste dreiging voor Nederland komt volgens de AIVD van het jihadisme. Daarnaast is er een serieuze waarschuwing voor ‘anti-overheidsactivisme en -extremisme’, al dan niet gevoed door rechts-extremisme. Criminoloog Bart Collard analyseert het AIVD-jaarverslag in een artikel voor EW Podium. Het publiceren van het jaarverslag … Continued The post AIVD is niet transparant genoeg in zijn jaarverslag appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 13u15  Is er plek voor zelftest in de testsamenleving? De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de wet die het testen voor toegang tot bijvoorbeeld een bioscoop of theater mogelijk moet maken, maar er waren veel wijzigingen voor nodig. Zo stelt een van de amendementen dat ook zelftests voldoende zijn voor toegang. Hoe valt dat te controleren? Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) … Continued The post Is er plek voor zelftest in de testsamenleving? appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 13u15  Gestrand tussen wal en schip op de woningmarkt Zoals veel millennials is Constanteyn Roelofs gestrand tussen wal en schip: de boot gemist voor een goedkoop huis en dusdanig hoge woonlasten (en studieschuld) dat sparen voor een eigen inleg maar nauwelijks lukt. Een uitzichtloze situatie. Constanteyn Roelofs Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij. Het is weer zover: … Continued The post Gestrand tussen wal en schip op de woningmarkt appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 12u15  Weer informateur van PvdA-huize: Hamer, grande dame van de polder Opnieuw treedt een kabinetsinformateur aan van PvdA-huize. Na Herman Tjeenk Willink zal vandaag na een Kamerdebat hoogstwaarschijnlijk Mariëtte Hamer (62) worden benoemd. De voorzitter van de SER is een PvdA’er van de taaie soort. Eric Vrijsen over het geduld, het zorgzame karakter en de gehuurde limousine van Hamer. Plus haar zestig rode rozen voor Mark … Continued The post Weer informateur van PvdA-huize: Hamer, grande dame van de polder appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 11u15  Versoepelingen gaan door, met rare kronkels De versoepelingen van volgende week gaan door, vooral voor buitenactiviteiten. Maar ook ‘stap 2’ gaat gepaard met vreemde uitzonderingen en kleine lettertjes, schrijft Bram Hahn. Bij het aantal besmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen is een stevige  daling ingezet, dus kan het kabinet met vertrouwen stap 2 van het openingsplan aankondigen, zij het met … Continued The post Versoepelingen gaan door, met rare kronkels appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 19u15  Opnieuw onrust in het Midden-Oosten, wat is er aan de hand? Het is al dagen onrustig in het Midden-Oosten. Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook dinsdag zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 25 mensen om het leven gekomen. Die luchtaanvallen volgen op raketten van terreurroep Hamas. Hierbij vielen aan Israëlische kant twee doden. Wat is er aan de hand? 1 Wat is de situatie nu? Terreurgroep … Continued The post Opnieuw onrust in het Midden-Oosten, wat is er aan de hand? appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 16u15  VVD-fractieleider Mark Rutte buigt, maar niet heel diep Mark Ruttes ‘radicale ideeën’ voor een andere politieke cultuur behelzen een extra klachteninstantie voor burgers, langduriger kabinetsvergaderingen, ruimte in de coalitie om politieke verschillen te laten zien, en polderen ná een Kamerdebat in plaats van ervoor. VVD-leider Rutte maakte dat gisteren bekend in het tv-programma Nieuwsuur. Eric Vrijsen analyseert de knieval. Rutte betuigde nogmaals spijt … Continued The post VVD-fractieleider Mark Rutte buigt, maar niet heel diep appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 11u15  Mourad Fakirou (27): ‘Doe alles met oprechte intentie’ Wie inspireren je? ‘Mijn ouders. Zij legden voor mij, mijn broertje en zusje het fundament om succesvol te zijn. Ik leef nog steeds volgens de waarden die zij mij bijbrachten. Zoals: doe alles met oprechte intentie.’ Belangrijkste gebeurtenis? Mourad Fakirou (27) is senior consultant Business Assurance bij KPMG. Hij adviseert bedrijven over de valkuilen van … Continued The post Mourad Fakirou (27): ‘Doe alles met oprechte intentie’ appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 11u15  ‘Woke’ of marxist? Karel van het Reve biedt genezing Essayist Karel van het Reve zou deze maand honderd jaar zijn geworden. Zijn boek Het geloof der kameraden (1969) is dankzij de revival van totalitair-linkse ideeën opnieuw actueel, schrijft Roelof Bouwman. Vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd veel gesproken over de ‘Grote Drie’ van het Nederlandse cabaret. Bedoeld werden … Continued The post ‘Woke’ of marxist? Karel van het Reve biedt genezing appeared first on EWmagazine.nl.
10/05 16u15  Wat moet anders aan de Haagse bestuurscultuur? De Haagse politiek moet anders. Hoe gaat die dan nu? Wat is de methode waarvan opeens heel Den Haag – zelfs de man die deze methode sublimeerde, namelijk demissionair premier Mark Rutte (VVD) – vanaf willen? Een van de eerste zaken die vermoedelijk sneuvelen, is het maandagse topberaad van de coalitie. Vanavond 10 mei komt … Continued The post Wat moet anders aan de Haagse bestuurscultuur? appeared first on EWmagazine.nl.
Laatste update: donderdag 13 mei 2021, 12u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen

NOS.nl

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Wekdienst 14/5: Uitspraak tegen oud-PVV'er Brinkman • Bombardement Rotterdam herdacht Goedemorgen! De rechter doet uitspraak in de strafzaak tegen oud-Tweede Kamerlid Hero Brinkman. En in Rotterdam wordt op Plein 1940 het bombardement op de stad herdacht. Eerst het weer: de zon schijnt van tijd tot tijd. Het zuiden en midden van het land krijgen te maken met enkele buien, met kans op hagel of onweer. Het wordt een graad of 16. Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist? Het Israëlische leger en militante Palestijnen hebben vannacht opnieuw over en weer aanvallen uitgevoerd. Bij raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook is zeker één zwaargewonde gevallen. Vijf raketten kwamen neer op de stad Ashkelon, niet ver van Gaza. Een daarvan raakte een wooncomplex. De raketaanvallen volgden op aanvallen van Israël. Het Israëlische leger bestookte gisteravond en vannacht doelen in de Gazastrook vanuit de lucht en met artillerie. Gisteravond laat meldde persbureau AFP dat Israëlische grondtroepen Gaza waren binnengetrokken. Bron daarvoor was een woordvoerder van het Israëlische leger. Diezelfde woordvoerder ontkende in de loop van de nacht dat er een grondoperatie aan de gang was. Volgens het leger was er een 'intern communicatieprobleem'. Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit: Rusland stuurt later dit jaar een actrice en een regisseur naar het ISS. De actrice Joelia Peresild (36) en regisseur Klim Sjipenko (37) gaan meewerken aan de eerste echte film die in de ruimte wordt opgenomen. Moskou zoekt naar manieren om zijn ruimtevaartprogramma een boost te geven. Met de film lijkt het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos de VS de loef af te willen steken. NASA bevestigde vorig jaar dat het samenwerking had gezocht met acteur Tom Cruise om een film te maken in het internationale ruimtestation. Fijne vrijdag!
14/05 06u15  FNV: versnel verduurzaming Tata Steel IJmuiden Verduurzamingsplannen die Tata Steel IJmuiden voor de langere termijn heeft, moeten naar voren gehaald worden. Daarvoor pleit de vakbond FNV Metaal, waar ongeveer de helft van de medewerkers in IJmuiden bij is aangesloten. De Centrale Ondernemingsraad (COR) steunt het voorstel. Het project kan volgens de bond betaald worden met subsidiegeld dat er mogelijk komt voor het afvangen en onder de Noordzee opslaan van CO2 (CCS). FNV-bestuurder Roel Berghuis wil die stap overslaan. De subsidie kan volgens hem beter direct worden ingezet voor verduurzaming van de installaties. 'We denken niet dat de overheid twee keer miljarden gaat uitgeven.' De oproep van de bond komt op een cruciaal moment in de ruim honderdjarige geschiedenis van de voormalige Koninklijke Hoogovens. De staalfabriek is qua zowel milieu- als klimaateisen niet toekomstbestendig. Voor de grote investeringen die nodig zijn om daar verandering in te brengen, wordt niet op de huidige eigenaar gerekend. Bekend is dat het Indiase Tata de fabriek in IJmuiden wil verkopen. Stroef Die verkoop verloopt stroef. Veelzeggend was de reden waarom de tot nog toe enige geïnteresseerde partij afhaakte. 'We kunnen Tata Steel IJmuiden niet in lijn brengen met onze duurzaamheidsdoelstellingen', zei de hoogste baas van het Zweedse SSAB daarover. Bovendien is geld verdienen met staal vanwege de grote concurrentie al jarenlang moeilijk, al gaan de prijzen de laatste maanden omhoog. Tegelijkertijd ondermijnt de rap stijgende CO2-prijs het verdienmodel weer. Tata Steel IJmuiden is goed voor 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Tegen die achtergrond wil Tata Steel 40 procent minder CO2 uitstoten in 2030, met name door het in lege gasvelden onder de Noordzee te stoppen. In de jaren daarna wil het staalbedrijf overstappen op installaties waarin groene elektriciteit en waterstof de functie van kolen overnemen. In 2050 moet de CO2-uitstoot dan netto nul zijn. Het ministerie van Economische Zaken steunt deze aanpak, bleek eind maart uit een Kamerbrief. Vier bedrijven in Rotterdam krijgen ook al subsidie voor CCS, wat staat voor carbon capture and storage. Maar volgens FNV-bestuurder Berghuis is eerst inzetten op CCS geen oplossing voor de acuutste bedreiging van Tata Steel. 'CO2 afvangen en opslaan brengt de uitstoot terug, maar de overlast in de omgeving blijft.' Vaker ziek Vorige maand bevestigde RIVM-onderzoek vermoedens die er al langer waren. Omwonenden hebben vaker last van acute gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid dan mensen elders in Nederland. Ook komen hartklachten, diabetes en longkanker vaker voor. Het ligt voor de hand dat dit door de staalfabriek komt, al is een verband nog niet wetenschappelijk aangetoond. Onlangs kondigde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) aan om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de uitstoot van onder meer fijnstof voor omwonenden. Daarnaast loopt er een rechtszaak van omwonenden tegen het staalbedrijf. 'De dreiging is zeer reëel, werknemers maken zich grote zorgen', zegt Berghuis. 'De OVV gaat er met de botte bijl in. De kans is groot dat die zegt: deze fabriek is aan het einde van zijn bestaan. Die moet nu dicht.' Tata Steel zegde eerder toe 300 miljoen euro te investeren om de overlast voor de omgeving te beperken. Het dilemma tussen trotse werkgever en grote vervuiler uitgelegd door NOS op 3: In een reactie schrijft Tata Steel Nederland dat met CO2 afvangen en opslaan de klimaatdoelstellingen van 2030 gehaald kunnen worden. 'Tegelijkertijd staan we altijd open om andere mogelijkheden te onderzoeken, zoals de waterstofroute waar ook FNV aan denkt.' Het staalbedrijf steunt het plan van de bond om een onafhankelijk onderzoeksbureau de verschillende opties te laten doorrekenen. Scherpe keuzes 'De diverse doelstellingen die goed zijn voor alle betrokkenen vragen om scherpe keuzes', ziet ook Tata Steel. 'En omdat dit zo is, moeten die keuzes ook gefundeerd worden gemaakt.' De drie criteria die het staalbedrijf daarbij aanhoudt zijn de klimaatdoelen, technische haalbaarheid en betaalbaarheid. Een complicerende factor is nog dat er tot zeker 2030 bij lange na niet voldoende groene elektriciteit en waterstof voorhanden is. Nieuwe installaties zouden daarom een poos met gas moeten overbruggen, stelt de vakbond voor. Dat is wel duurder en kan daarom ten koste van de concurrentiepositie gaan.
14/05 04u15  Rusland stuurt filmploeg en Japanse miljardair naar ISS Rusland heeft bekendgemaakt later dit jaar een actrice en een regisseur naar het ISS te gaan sturen. De twee gaan meewerken aan de eerste echte film die in de ruimte wordt opgenomen. Moskou zoekt naar manieren om zijn ruimtevaartprogramma een boost te geven. Met de film lijkt het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos de VS de loef af te willen steken. NASA bevestigde vorig jaar dat het samenwerking had gezocht met acteur Tom Cruise om een film te maken in het internationale ruimtestation. Een Russische staatscommissie heeft de kandidaten geselecteerd voor de film met de titel Uitdaging. De gekozen actrice is de 36-jarige Joelia Peresild, die in tientallen Russische films en series heeft gespeeld. De regisseur is de Klim Sjipenko (37), die onder meer een film maakte over de redding van een Russisch ruimtestation in de jaren 80. Ook tv-kanaal Channel One Russia is bij het filmproject betrokken. De twee zullen vanaf komende maand een kosmonautentraining volgen. De lancering van het Sojoez-ruimteschip waarmee ze naar het ISS vliegen staat gepland op 5 oktober. De vlucht met Cruise aan boord moet overigens eveneens in oktober plaatsvinden. De Amerikaanse acteur gaat niet naar het ruimtestation met een Sojoez, maar met de crew Dragon van SpaceX. Miljardair Roskosmos maakte verder bekend dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa (45) in december waarschijnlijk een vlucht naar het ISS zal maken. Maezawa wil over enkele jaren ook een vlucht rond de maan maken in het Starship dat door ruimtevaartbedrijf SpaceX wordt ontwikkeld. 'Ik ben benieuwd hoe het is om te leven in de ruimte, dus daar wil ik achterkomen', liet Maezawa weten. Hij wil zijn ervaringen op een YouTube-kanaal gaan delen. Daarvoor gaat ook een productieassistent mee. Tot nu hebben acht ruimtetoeristen een zelfbetaalde trip naar het ISS gemaakt. Maezawa is de eerste uit Japan. Hoeveel hij betaalt, is niet bekend. In het verleden betaalden ruimtetoeristen tussen 20 en 35 miljoen dollar voor een plek in de Sojoez.
14/05 04u15  Opnieuw aanvallen over en weer tussen Israël en Gaza Het Israëlische leger en militante Palestijnen hebben over en weer opnieuw aanvallen uitgevoerd. Bij raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook is vannacht zeker één zwaargewonde gevallen. Vijf raketten kwamen neer op de stad Ashkelon, niet ver van Gaza. Een daarvan raakte een wooncomplex. Een 60-jarige man raakte ernstig gewond door rondvliegend puin. Een man van 90 raakte lichtgewond toen hij onderweg naar de schuilkelder op het hoofd werd geraakt. De twee werden naar het ziekenhuis gebracht. Grondtroepen De raketaanvallen volgden op aanvallen van Israël. Het Israëlische leger bestookte gisteravond en vannacht doelen in de Gazastrook vanuit de lucht en met artillerie. Eerder meldde persbureau AFP dat er ook grondtroepen het gebied waren binnengetrokken, maar een woordvoerder van het Israëlische leger ontkende dat later weer. Diezelfde woordvoerder had donderdagavond laat juist bevestigd dat er sprake was van een Israëlische grondoperatie in de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger is er sprake geweest van een 'intern communicatieprobleem'. Israëlische troepen hebben zich verzameld bij de grens en duizenden reservisten zijn gemobiliseerd. Een legerwoordvoerder zei eerder dat het Israëlische leger zich voorbereidt op 'verschillende scenario's' en dat een grondoffensief daar een van is. Palestijnse families zijn hun huizen in het noorden van de Gazastrook en het oosten van Gaza-Stad ontvlucht. Een groep van 200 mensen zou naar een school zijn gevlucht die is gebouwd is door de Verenigde Naties. Volgens Israël zijn vanuit de Gazastrook de afgelopen dagen meer dan 1750 projectielen op Israël afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer. Raketten vanuit Libanon Donderdagavond belandden drie projectielen die vanuit Libanon op Israël zijn afgevuurd, in zee. Het is niet duidelijk welke groepering ze heeft afgeschoten. In meerdere steden in Israël en op de Westelijke Jordaanoever zijn Arabische en Joodse Israëliërs opnieuw met elkaar slaags geraakt. De Israëlische premier Netanyahu noemde dat woensdag onacceptabel. 'Niets rechtvaardigt het lynchen van Arabieren door Joden of het lynchen van Joden door Arabieren.' Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er in Gaza 109 doden zijn gevallen, onder wie 27 kinderen en jongeren. Het Israëlische leger meldt 7 dode Israëliërs. Volgens diplomaten zal het opgelaaide geweld zondag in de VN Veiligheidsraad worden besproken.
14/05 02u15  Leger Israël: niet met grondtroepen Gaza binnengetrokken Israël valt opnieuw doelen aan in de Gazastrook met luchtaanvallen en artillerie. Eerder meldde persbureau AFP dat er ook grondtroepen het gebied waren binnengetrokken, maar een woordvoerder van het Israëlische leger ontkent dat nu. Diezelfde woordvoerder had donderdagavond laat juist nog bevestigd dat er sprake was van een Israëlische grondoperatie in de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger is er sprake geweest van een 'intern communicatieprobleem'. Donderdagavond bestookten Israëlische tanks en artillerie doelen in de Gazastrook. Israëlische troepen hebben zich verzameld bij de grens en duizenden reservisten zijn gemobiliseerd. Een legerwoordvoerder zei eerder dat het Israëlische leger zich voorbereidt op 'verschillende scenario's' en dat een grondoffensief daar een van is. Palestijnse families zijn hun huizen in het noorden van de Gazastrook en het oosten van Gaza-Stad ontvlucht. Een groep van 200 mensen zou naar een school zijn gevlucht die is gebouwd is door de Verenigde Naties. Volgens Israël zijn vanuit de Gazastrook de afgelopen dagen 1750 projectielen op Israël afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer. Israëlische tanks en artillerie vuurden eerder vandaag al vanuit Israël op doelen in de Gazastrook. Een aanval met grondtroepen in Gaza is opnieuw een escalatie van de gevechtshandelingen. De afgelopen dagen waren het vooral Israëlische vliegtuigen die gebouwen aanvielen. Na de Israëlische lucht- en artillerieaanvallen volgden raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Volgens Israëlische media kwamen ze onder meer neer in de stad Ashkelon. Raketten vanuit Libanon Donderdagavond belandden drie projectielen die vanuit Libanon op Israël zijn afgevuurd, in zee. Het is niet duidelijk welke groepering ze heeft afgeschoten. In meerdere steden in Israël en op de Westelijke Jordaanoever zijn Arabische en Joodse Israëliërs opnieuw met elkaar slaags geraakt. De Israëlische premier Netanyahu noemde dat woensdag onacceptabel. 'Niets rechtvaardigt het lynchen van Arabieren door Joden of het lynchen van Joden door Arabieren.' Palestijnse bronnen melden 109 doden sinds het geweld maandag begon in Gaza. Het Israëlische leger meldt 7 dode Israëliërs. Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er in Gaza 103 doden zijn gevallen.
14/05 01u15  Persbureau: Israëlische grondtroepen actief in Gaza Israëlische grondtroepen zijn actief in de Gazastrook, melden het Franse persbureau AFP en de New York Times op basis van een Israëlische legerwoordvoerder. Andere bronnen hebben dat nog niet bevestigd. Grondtroepen hebben met luchtsteun de aanval ingezet, meldt het leger zelf op Twitter. Eerder vanavond bestookten Israëlische tanks en artillerie al doelen in de Gazastrook. Volgens correspondent Ties Brock is er nog veel onduidelijk. 'Wel is duidelijk dat grondtroepen de Gazastrook aanvallen, maar het is nog niet duidelijk of ze het gebied ook echt zijn binnengetrokken. Dat zegt een persbureau wel, maar dat werd ook weer tegengesproken door Israëlische media. Dus of dit het begin is van een grondoorlog is nog niet duidelijk.' Ontvlucht Eerder vandaag werd wel gemeld dat Israëlische troepen zich hebben verzameld bij de grens en dat duizenden reservisten zijn gemobiliseerd. Persbureau Reuters meldt dat bewoners in het noorden van Gaza nog geen Israëlische troepen in de enclave hebben gezien. Palestijnse families zijn hun huizen in het noorden van de Gazastrook en het oosten van Gaza-Stad ontvlucht. Een groep van 200 mensen zou naar een school zijn gevlucht die is gebouwd is door de Verenigde Naties. Volgens Israël zijn vanuit de Gazastrook de afgelopen dagen 1750 projectielen op Israël afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer. Israëlische tanks en artillerie vuurden eerder vandaag al vanuit Israël op doelen in de Gazastrook. Een aanval met grondtroepen in Gaza is opnieuw een escalatie van de gevechtshandelingen. De afgelopen dagen waren het vooral Israëlische vliegtuigen die gebouwen aanvielen. Na de Israëlische lucht- en artillerieaanvallen volgden raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Raketten vanuit Libanon Donderdagavond belandden drie projectielen die vanuit Libanon op Israël zijn afgevuurd, in zee. Het is niet duidelijk welke groepering ze heeft afgeschoten. Palestijnse bronnen melden 109 doden sinds het geweld maandag begon in Gaza. Het Israëlische leger meldt 7 dode Israëliërs. Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er in Gaza 103 doden zijn gevallen.
14/05 00u15  Persbureau: Israël valt Gaza binnen met grondtroepen Israëlische grondtroepen zijn de Gazastrook binnengetrokken, meldt het Franse persbureau AFP op basis van een Israëlische legerwoordvoerder. Andere bronnen hebben dat nog niet bevestigd. Grondtroepen hebben met luchtsteun de aanval ingezet, meldt het leger zelf op Twitter. Eerder vanavond bestookten Israëlische tanks en artillerie al doelen in de Gazastrook. Of het Israëlische leger met grote troepenaantallen de Gazastrook is binnengetrokken, is nog niet duidelijk. Wel werd eerder al gemeld dat Israëlische troepen zich hebben verzameld bij de grens en dat duizenden reservisten zijn gemobiliseerd. Palestijnse families zijn hun huizen in het noorden van de Gazastrook en het oosten van Gaza-Stad ontvlucht. Een groep van 200 mensen zou naar een school zijn gevlucht die is gebouwd is door de Verenigde Naties. Volgens Israël zijn vanuit de Gazastrook de afgelopen dagen 1750 projectielen op Israël afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer.
13/05 22u15  Israël bestookt doelen Gaza met tanks en artillerie, raketten afgevuurd vanuit Libanon Israëlische tanks en artillerie vuren vanuit Israël op doelen in de Gazastrook, zeggen journalisten van persbureau AP en de zender Al Jazeera. Dat is een escalatie van de gevechtshandelingen: de afgelopen dagen waren het vooral Israëlische vliegtuigen die gebouwen aanvielen. Volgens bronnen van AP en Al Jazeera vluchten Palestijnse families uit hun huis in het noorden van de Gazastrook en het oosten van Gaza-Stad. Een groep van 200 mensen zou naar een school zijn gevlucht die is gebouwd is door de Verenigde Naties. Eerder vanavond werden drie projectielen vanuit Libanon op Israël afgevuurd. Volgens Israël belandden ze in zee en hebben ze geen schade aangericht. Het is niet duidelijk wie ze heeft afgeschoten. 9000 reservisten De Israëlische minister van Defensie heeft de mobilisatie van 9000 extra reservisten goedgekeurd vanwege de gevechten met Hamas. Legerwoordvoerder Hidai Zilberman meldt dat de troepen zich gaan verzamelen aan de grens met Gaza, waar Hamas aan de macht is, en noemt een grondoffensief als een van de opties van de strijdkrachten. Ook zijn de verloven van alle gevechtseenheden geannuleerd. Het ministerie noemt de mobilisatie 'uitzonderlijk'. 1750 projectielen Ook vanuit Gaza worden nog steeds raketten afgevuurd op doelen in Israël. Volgens het Israëlische leger heeft Hamas in enkele dagen tijd 1750 projectielen afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer. Bij luchtaanvallen van het Israëlische leger op Gaza zijn onder meer een bank en andere belangrijke gebouwen geraakt. Hamas meldt dat dertien strijders zijn gedood, maar volgens het Israëlische leger zijn er Hamas-commandanten gedood. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn sinds het begin van de Israëlische luchtaanvallen in totaal zeker 103 mensen zijn gedood, onder wie 27 kinderen. In Israël zijn volgens het leger zeker zeven mensen om het leven gekomen, schrijft persbureau AP. De Verenigde Staten hebben bezwaar gemaakt tegen een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om morgen te praten over het toenemende geweld. Het verzoek van China, Noorwegen en Tunesië is contraproductief, stelt een Amerikaanse diplomaat. 'Onacceptabel' In meerdere steden in Israël en op de Westelijke Jordaanoever zijn Arabische en Joodse Israëliërs met elkaar slaags geraakt. De Israëlische premier Netanyahu noemt dat onacceptabel. 'Niets rechtvaardigt het lynchen van Arabieren door Joden of het lynchen van Joden door Arabieren.' Het geweld in die steden is aan het escaleren, ziet NOS-correspondent Ties Brock. Onder meer in Tel Aviv werd al gevochten en nu gaan Joodse en Arabische Israëliërs ook in andere plaatsen de strijd met elkaar aan. Dat is volgens hem een nieuwe stap in het conflict. 'Het einde lijkt nog niet in zicht.' Vanuit de internationale gemeenschap zijn er initiatieven, bijvoorbeeld van de Verenigde Staten en Egypte, om de partijen bij elkaar te brengen en toe te werken naar een bestand. Maar dat lijkt nog weinig op te leveren, zegt Brock. Ook de Franse president Macron is bezorgd over het geweld. Hij heeft opgeroepen tot een nieuw begin van de onderhandelingen tussen de twee partijen. Meerdere vliegmaatschappijen, waaronder KLM, hebben besloten om tijdelijk niet op Israël te vliegen.
13/05 21u15  Israël mobiliseert 9000 reservisten, raketten afgevuurd vanuit Libanon De Israëlische minister van Defensie heeft de mobilisatie van 9000 extra reservisten goedgekeurd vanwege de gevechten met Hamas. Een legerwoordvoerder meldt dat de troepen zich verzamelen aan de grens met Gaza, waar Hamas aan de macht is, en waarschuwt voor een grondoffensief. Ook zijn de verloven van alle gevechtseenheden geannuleerd. Het ministerie noemt de mobilisatie 'uitzonderlijk'. Vanuit Libanon zijn vanavond projectielen afgevuurd richting het noorden van Israël, meldt het Israëlische leger. Het zou gaan om drie raketten, die in zee zijn terechtgekomen en geen schade hebben aangericht. 1750 projectielen Ook vanuit Gaza worden nog steeds raketten afgevuurd op doelen in Israël. Volgens het Israëlische leger heeft Hamas in enkele dagen tijd 1750 projectielen afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer. Bij luchtaanvallen van het Israëlische leger op Gaza zijn onder meer een bank en andere belangrijke gebouwen geraakt. Hamas meldt dat dertien strijders zijn gedood, maar volgens het Israëlische leger zijn meer Hamas-commandanten uitgeschakeld. Persbureau Reuters meldt op gezag van de minister van Volksgezondheid van Gaza dat sinds het begin van de Israëlische luchtaanvallen in totaal zeker 87 mensen zijn gedood, onder wie achttien kinderen. In Israël zijn volgens het leger zeker zeven mensen om het leven gekomen, schrijft persbureau AP. De Verenigde Staten hebben bezwaar gemaakt tegen een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om morgen te praten over het toenemende geweld. Het verzoek van China, Noorwegen en Tunesië is contraproductief, stelt een Amerikaanse diplomaat. 'Onacceptabel' In meerdere steden in Israël en op de Westelijke Jordaanoever zijn Arabische en Joodse Israëliërs met elkaar slaags geraakt. De Israëlische premier Netanyahu noemt dat onacceptabel. 'Niets rechtvaardigt het lynchen van Arabieren door Joden of het lynchen van Joden door Arabieren.' Het geweld in die steden is aan het escaleren, ziet NOS-correspondent Ties Brock. Onder meer in Tel Aviv hebben de botsingen er stevig ingehakt en dat Joodse en Arabische Israëliërs nu ook in andere plaatsen de strijd met elkaar aangaan, is volgens hem een nieuwe stap in het conflict. 'Het einde lijkt nog niet in zicht.' Vanuit de internationale gemeenschap zijn er initiatieven, bijvoorbeeld van de Verenigde Staten en Egypte, om de partijen bij elkaar te brengen en toe te werken naar een bestand. Maar dat lijkt nog weinig op te leveren, zegt Ties Brock. Ook de Franse president Macron is bezorgd over het geweld. Hij heeft opgeroepen tot een nieuw begin van de onderhandelingen tussen de twee partijen. Meerdere vliegmaatschappijen, waaronder KLM, hebben besloten om tijdelijk niet op Israël te vliegen.
13/05 20u15  Uitvinder van lijm op post-it-briefje overleden De Amerikaanse uitvinder van de lijm op de beroemde post-it-blaadjes is overleden. Spencer Silver stierf afgelopen weekend in zijn huis in de stad St. Paul. Hij was 80 jaar. Silver werkte in 1968 in een bedrijfslaboratorium van het bedrijf 3M toen hij de bewuste lijmformule ontdekte. Daarmee konden briefjes gemakkelijk op oppervlakken worden bevestigd, verwijderd en weer opnieuw geplakt zonder lijmresten achter te laten. Zes jaar later kwam zijn collega Art Fry op het idee om de lijm ook in de praktijk te gebruiken. Hij vond het bloedirritant dat de bladwijzer altijd uit zijn liederenboek viel als hij zong in de kerk. Door de lijm op de bladwijzer aan te brengen, bleef die zitten en kon hij die ook op andere bladzijdes plakken zonder het boek te beschadigen. Het idee voor de post-it-briefjes volgde snel. Het duurde nog tot 1977 voordat het memoblokje op de markt werd gebracht, toen nog onder de naam Press 'n Peel. Het ging pas echt lopen toen de naam werd veranderd in Post-it Note. Het is nog altijd een van de best verkopende artikelen van fabrikant 3M. Ook in Nederland zijn de post-it-briefjes nog altijd mateloos populair op kantoren. In 2016 was het zelfs een rage om met de briefjes boodschappen of tekeningen op de ramen te maken. Onbekend is of Silver door zijn uitvinding veel geld heeft verdiend. Wel heeft hij in totaal meer dan 35 patenten op zijn naam staan waarmee hij geld heeft verdiend. Silver ging in 1996 met pensioen als bedrijfswetenschapper. Gedurende zijn carrière won hij diverse prijzen, waaronder de American Chemical Society Award voor Creatieve Uitvindingen.
13/05 20u15  Ruim 80 aanhoudingen bij ADO-stadion, priklocatie dicht Bij het stadion van ADO Den Haag zijn ruim tachtig voetbalsupporters opgepakt rond de wedstrijd tegen Willem II. De arrestanten weigerden gehoor te geven aan bevelen om het gebied te verlaten, meldt de politie. Burgemeester Van Zanen had een noodbevel afgegeven om fans weg te houden bij het cruciale degradatieduel. Toch liepen meerdere groepen ADO-aanhangers naar het stadion om hun club te steunen. Toen agenten de supporters tegenhielden, werd de sfeer volgens de politie grimmig. Politie te paard werd bekogeld met vuurwerk en brandende fakkels. Op twee locaties werden aanhoudingen verricht. Daarna keerde de rust terug. Tegen de arrestanten wordt proces-verbaal opgemaakt. Priklocatie dicht Vanwege de onrust werd de priklocatie bij het ADO-stadion om 13.00 uur gesloten. De GGD deed dat uit voorzorg. Alle geplande vaccinaties zijn verzet naar een locatie in Rijswijk. De GGD zegt alle betrokkenen te hebben ingelicht.
13/05 19u15  'Oliepijplijnbedrijf Colonial betaalde toch miljoenen aan hackers' Het Amerikaanse oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline heeft zo'n 4 miljoen euro betaald aan internetcriminelen om weer toegang te krijgen tot platgelegde computersystemen. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. In tegenstelling tot wat Colonial eerder beweerde, zou het bedrijf enkele uren na de hack al miljoenen in cryptomunten hebben betaald aan de daders. Colonial werd een week geleden gehackt door DarkSide, een hackersorganisatie uit Oost-Europa. Door het stilvallen van de toevoer ontstonden in het gebied waar de leiding loopt tekorten aan de pomp. In verschillende Amerikaanse staten kwam de helft van de pompstations zonder brandstof te zitten. Op andere plaatsen ontstonden lange rijen, mede doordat automobilisten brandstof gingen hamsteren. Back-ups De hack bij Colonial was de meest ontwrichtende digitale aanval ooit op de Amerikaanse energie-infrastructuur. Hoewel de hackers er niet in slaagden de pijpleiding over te nemen, haalde het bedrijf uit voorzorg het hele systeem offline terwijl er gezocht werd naar een oplossing. Nu blijkt volgens Bloomberg dat de cybercriminelen na betaling een programma beschikbaar hebben gesteld dat het bedrijf weer toegang moest geven tot het computernetwerk. Dat programma zou alleen zo traag zijn geweest, dat Colonial ook de eigen back-ups gebruikte om het systeem te herstellen. Het bedrijf zelf had gezegd niet van plan te zijn losgeld te betalen. Maar een van Bloombergs bronnen zegt dat de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte waren van de betaling. De FBI had ontraden om over de brug te komen, omdat het andere hackers zou kunnen aanmoedigen hetzelfde te doen. Niet de eerste hack Grote hacks zoals die van Colonial zijn niet nieuw. Volgens een rapport van een Amerikaans veiligheidsinstituut van vorige maand werd vorig jaar omgerekend ongeveer 300 miljoen euro aan losgeld betaald. Dat is volgens Bloomberg ruim 300 procent meer zijn dan een jaar eerder. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Anne Neuberger erkende deze week dat ondernemingen vaak geen andere keuze hebben dan betalen. 'Bedrijven belanden vaak in een moeilijke positie als hun gegevens worden versleuteld. Zeker als ze geen back-ups hebben en hun gegevens niet kunnen herstellen.'
13/05 18u15  Grote zoektocht in Frans bos naar verdachte van dubbele moord In een bos in de Franse streek Cevennen is een grootschalige zoekactie gaande naar een man die wordt verdacht van het plegen van twee moorden. Zo'n 300 gendarmes zoeken naar de man, die na het neerschieten van twee collega's het bos in zou zijn gevlucht. Autoriteiten verdenken Valentin Marcone (29) van het doodschieten van zijn baas en een collega, dinsdag in een houtzagerij in het dorp Les Plantiers. Er was een geschil over het werkrooster, schrijven Franse media. Op Twitter verspreidde de politie een foto van Marcone. Hij heeft mogelijk twee vuurwapens bij zich. Marcone is nu ruim 48 uur op de vlucht. Hij wordt door de autoriteiten omschreven als een 'paranoïde type'. Volgens de krant Le Parisien is de man een sportschutter en een jager en kan hij daarom wapens bij zich hebben. Honderden gendarmes uit omliggende plaatsen doorzoeken het bos. Ze krijgen hulp van eenheden van de antiterrorisme-eenheid, acht helikopters en speurhonden. Na de schietpartij dinsdagochtend werden bewoners opgeroepen om hun kinderen van school te halen en binnen te blijven. Vier gezinnen uit Les Plantiers zijn geëvacueerd, schrijft France TV.
13/05 18u15  Palestijnse Nederlanders vieren Suikerfeest met dubbel gevoel vanwege Gaza Islamitische Palestijnse Nederlanders vieren vandaag het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan, met een dubbel gevoel vanwege het geweld over en weer tussen Israël en de Palestijnen. 'Normaal is het feestelijk. Nu heeft het een meer dan droevig randje', zegt Omar El Khader uit Noord-Limburg. 'De zoete vreugdekoekjes hebben dit jaar een zeer bittere nasmaak.' El Khader is met zijn gezin onderweg naar zijn moeder in Rotterdam, nadat ze bij zijn schoonfamilie waren geweest. Hij heeft niet overwogen om het einde van de ramadan dit jaar niet te vieren, maar hij heeft er wel moeite mee. 'Je wilt vreugde delen met familie en met vrienden die je belt. De lach en de traan gaan samen op zo'n dag als vandaag.' Met afschuw ziet El Khader de beelden uit Gaza. 'Het doet heel veel pijn om te zien hoe huizen aan flarden worden geschoten en mensen midden in de nacht op straat komen te staan. Ik ben in Nederland geboren en in alle vrijheid opgegroeid. Dan is het heel moeilijk om te zien dat mensen die vrijheid al hun hele leven lang niet kennen.' Familie of vrienden in getroffen gebied heeft hij niet. 'Maar iedereen die daar woont en slachtoffer is, raakt mij.' Taghreed Elkhodary uit Amsterdam heeft wel familieleden in Gaza wonen. Haar zus woonde met haar gezin in een flatgebouw, maar dat hebben ze uit voorzorg verlaten. 'Het is zó eng. Ze zijn nu allemaal bij mijn moeder. Ze kunnen het huis niet verlaten en eten aardappels, rijst en wat ze nog in de vriezer hebben liggen. De elektriciteit is afgesloten.' Zelf heeft ze na een maand vasten voor het eerst weer cappuccino gedronken op een terras en vanochtend at ze met haar dochter en zoon stroopwafels. Ook gingen ze naar een speelgoedwinkel en een interieurwinkel, waar ze cadeautjes voor elkaar uitzochten. Ze wil er toch iets leuks van maken voor haar kinderen. Bij de Gaza-oorlog in 2014 verloor haar zus haar appartement, vertelt Elkhodary. Nu is ze bang haar huidige woning kwijt te raken, net als haar neef, die naar zijn moeder is vetrokken. 'Iedereen in hoge gebouwen denkt: Mijn God, ik wil niet de volgende zijn.' Het gebouw waar haar sportschool in zat, is verwoest en het gebouw waar ze als verslaggever voor The New York Times heeft gewerkt ook. Steeds als Elkhodary, die tien jaar in Nederland woont, beelden ziet van gebouwen waar raketten inslaan, moet ze huilen. 'Het zijn mensen uit de middenklasse, ze hebben zo hard geïnvesteerd.'
13/05 18u15  Druk, maar ook gewoon gezellig op zonnige Hemelvaartsdag Nederland is er massaal op uit getrokken, deze zonnige Hemelvaartsdag. Maar dat leidde vrijwel nergens tot te grote drukte of problemen. Wel waren er voor zover bekend twee plekken waar de gemeente ingreep. In de loop van de middag riep Eindhoven op om niet meer naar de binnenstad te komen omdat het er 'erg druk' was, meldt Omroep Brabant. Ook in de bossen bij Lage Vuursche was het te druk. 'Kies dus een andere plek om te recreëren', liet de gemeente Baarn weten aan RTV Utrecht. Het overheersende beeld is dat het vooral gezellig was. In de winkelstraten hoefde je niet over de hoofden te lopen. Het Amsterdamse Vondelpark (en alle andere stadsparken) bleven gewoon open. Groningen De druktekaart van de gemeente Groningen veranderde voortdurend van kleur, maar rood (te druk) was niet vaak te zien. De wachttijd voor het terras bij een café op de Grote Markt liep vanmiddag op tot drie kwartier. In de Herestraat, de belangrijkste winkelstraat van Groningen, was het beeld niet anders. 'We moeten af en toe ingrijpen als bij bepaalde populaire winkels de rijen te lang worden', zei een woordvoerder tegen RTV Noord. 'Maar verder is het gewoon gezellig.' Ook op de wegen van en naar het strand bleef het ondanks het zonnige weer rustig. De ANWB meldde een paar heel korte files in Zeeland.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Vanavond op tv: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Sportlab Sedoc Omdat we sinds corona kampioen bankhangen zijn, lees je dagelijks wat er te zien is op tv. Hieronder de kijktips voor vrijdag 14 mei.
14/05 07u15  Martin Garrix maakt EK-nummer met U2-leden: ‘Bono veranderde elk woord van mijn tekst’ Brutalen hebben de halve wereld, en zo kreeg Martin Garrix een onwaarschijnlijke samenwerking voor zijn themanummer van het Europees kampioenschap voetbal 2020 voor elkaar. We Are The People (We’ve Been Waiting For) maakte hij in het diepste geheim samen met Bono en The Edge van U2. ,,Twee legendes aan boord.”
14/05 07u15  Diëtiste over 8 soorten honger: ‘Veel eetmomenten hebben weinig te maken met echte honger’ Geen buikgevoel is zo bedrieglijk als honger. Want het komt in alle vormen en maten: van alcoholhonger tot harthonger. Het is dus goed om te weten wat er precies knaagt in je maag, als je om tien uur ’s ochtends naar chocolade wil grijpen omdat je buik bromt. Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je acht verschillende hongers van elkaar onderscheidt.
14/05 06u15  Lees hier de volledige Woonspecial van 2021 Vrijdag 14 mei 2021 is de Woonspecial te lezen in het AD en de regionale kranten. Lees de bijlage hieronder ook online.
14/05 06u15  Lenny Kuhr te gast in de laatste Songfestival Aftelshow Zangeres Lenny Kuhr (71) is vandaag te gast in de tweede aflevering van de Songfestival Aftelshow, die vanaf 16.00 uur op deze site te zien is. Ook bellen we met Patrick Huisman, die de delegatie uit Israël begeleidt.
14/05 06u15  Nieuwe ‘spraakzame’ dinosaurus ontdekt in Mexico Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico, heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
14/05 05u15  Daarom zitten er zwarte puntjes langs de randen van je autoruit Heb je je wel eens afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet voor de show, maar vervullen een aantal belangrijke functies.
14/05 05u15  Japanse regio Fukushima opnieuw opgeschrikt door aardbeving De noordoostelijke Japanse prefectuur Fukushima is vrijdagochtend (plaatselijke tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,0. Er zijn nog geen berichten over schade of eventuele gewonden. Zo’n tien jaar geleden ontstond in het gebied een kernramp na een zeebeving en een daaropvolgende tsunami.
14/05 04u15  Schilderij Picasso in New York geveild voor 85 miljoen euro Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie’s.
14/05 03u15  Mariëtte Hamer moet in drie weken formatie vlot trekken: ‘Een pittige klus’ De formatie lijkt nu echt te kunnen beginnen. Een aantal partijen lijkt zich over hun weerzin tegen VVD-leider Mark Rutte heen te willen zetten.
14/05 03u15  Israëlische troepen bestoken doelen in Gazastrook, raketten afgeschoten vanuit Libanon Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Donderdagavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten. Zondag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te vergaderen over het conflict.
14/05 02u15  Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van schenden vredesdeal De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pasjinian, heeft buurland en aartsvijand Azerbeidzjan ervan beschuldigd de zuidelijke grens te zijn overgestoken om grondgebied op te eisen. Het is de meest recente escalatie tussen de twee landen, die eind vorig jaar een korte maar bloedige oorlog met elkaar uitvochten om de regio Nagorno-Karabach.
14/05 02u15  Israël bestookt doelen in Gazastrook, raketten afgeschoten vanuit Libanon Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Donderdagavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten. Zondag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te vergaderen over het conflict.
14/05 00u15  Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan, raketten afgeschoten vanuit Libanon Israëlische tanks en artillerie vuren vanuit Israël op doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger op Twitter. De afgelopen dagen viel Israël vooral met vliegtuigen gebouwen aan. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Eerder vanavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten.
13/05 23u15  Haaland en Sancho bezorgen Borussia Dortmund winst in Duitse bekerfinale tegen RB Leipzig Borussia Dortmund heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie de DFB-Pokal gewonnen. In de Duitse bekerfinale werd RB Leipzig met 4-1 verslagen in het Olympiastadion in Berlijn. De jonge aanvallers Jadon Sancho en Erling Haaland scoorden allebei twee keer voor het team van de 38-jarige interim-trainer Edin Terzic, die zijn ploeg in de laatste twee speelrondes ook nog naar de Champions League moet zien te loodsen.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
14/05 07u15  The Wrong Stuff: het gevecht om de raketbasis van Elon Musk in Texas Als het aan toekomstondernemer Elon Musk ligt wordt Boca Chica, een dorpje in Texas, het nieuwe Cape Canaveral. Van hier moeten raketten naar maan en Mars vertrekken om van de mens een ‘multiplanetaire soort’ te maken. Iedereen moet voor die droom wijken. Maar tien bewoners houden stand.
14/05 05u15  Patiënt op odyssee voor coronavaccinatie na weigering huisarts De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) doet onderzoek naar een huisarts in Heemstede die weigert zijn patiënten te vaccineren. Twee patiënten dienden een klacht tegen hem in. De huisarts verwees ze niet door naar een collega-arts voor een vaccinatie, wat verplicht is. Tientallen van zijn patiënten zijn inmiddels bij hem vertrokken.
14/05 05u15  Groen plan voor Tata Steel moet staalindustrie voor Nederland behouden (en 40 duizend banen) Vakbond FNV wil op korte termijn zowel een kooksfabriek als een van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden sluiten en vervangen door een groenere productiewijze van ijzer en staal. Met dit plan, dat vrijdag is gepresenteerd, doet de bond een uiterste poging de staalindustrie en 40 duizend banen voor Nederland te behouden, én een einde te maken aan de milieuoverlast van het bedrijf.
14/05 03u15  Israëlische troepen vallen doelen in Gazastrook aan Verdere escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israël met grondtroepen en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook bestookt. Een bericht van het Israëlische leger dat troepen het gebied waren binnengetrokken, werd in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Al dagenlang worden van weerszijden bombardementen uitgevoerd, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
14/05 02u15  Israël bestookt doelen in Gazastrook Verdere escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israël met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook bestookt. Een bericht van het Israëlische leger dat troepen het gebied waren binnengetrokken, werd in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Al dagenlang worden van weerszijden bombardementen uitgevoerd, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
14/05 00u15  Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan Verder escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israëlische grondtroepen doelen in de Gazastrook hebben aangevallen. De actie volgt op dagenlange bombardementen aan weerszijden, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
14/05 00u15  Rijen bij huisarts na melding restvaccins, website neemt maatregelen Na de eerste melding van PrullenbakVaccin stonden honderd mensen voor een huisarts in Gouda. Veel te veel, erkent de organisatie, die maatregelen neemt.
13/05 23u15  Spanning tussen Israëliërs en Palestijnen loopt op: grondoffensief in Gaza dreigt Na dagenlange bombardementen, met tot nu toe meer dan honderd Palestijnse en zeven Israëlische doden, roept Israël duizenden reservisten op ter voorbereiding op een grondoffensief in Gaza. Hamas blijft intussen raketten afschieten. In de straten van Israël gaan Joden en Arabieren elkaar te lijf. Hoe kon het zo uit de hand lopen?
13/05 23u15  Tweeduizend migranten arriveren op Lampedusa, maar op het eiland is niemand onder de indruk Op het eiland kwamen afgelopen weekend meer dan 2.000 mensen aan met boten vanuit Libië en Tunesië. Rechtse politici spreken van ‘een invasie’ en roepen om een militaire blokkade, maar op Lampedusa zelf is niemand van de aankomsten onder de indruk. ‘We zien het alleen op het journaal.’
13/05 23u15  De man achter de extreem vrolijke liedjes van K3 neemt na 22 albums afscheid De Belgische liedschrijver had een brede klantenkring in de Belgische en Nederlandse tv-wereld. Vorige week kondigde hij zijn vertrek aan als vaste componist voor het trio K3.
13/05 22u15  Israël ook met raketten beschoten vanuit Libanon Ook Libanon mengt zich in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Donderdagavond zijn drie raketten vanuit Zuid-Libanon afgevuurd op Israël. Dat bevestigt het Israëlische leger.
13/05 22u15  Miguel Wiels, componist van K3, neemt na 248 vrolijke liedjes afscheid (ook van het ‘broebeltaaltje’) De Belgische liedschrijver had een brede klantenkring in de Belgische en Nederlandse tv-wereld. Vorige week kondigde hij zijn vertrek aan als vaste componist voor het trio K3.
13/05 21u15  Amerikaans RIVM: gevaccineerden kunnen coronaregels loslaten In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 21u15  Rus probeerde politieke partij Splinter te financieren Een Rus heeft voor de verkiezingen geprobeerd de politieke partij Splinter te financieren met een gift van 250.000 euro. Daarmee lijkt voor het eerst een Russische beïnvloedingscampagne te zijn blootgelegd. Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor ondermijning door het Kremlin.
13/05 20u15  Conflict Israël leidt tot antisemitische acties in Duitse steden In Duitsland zijn de afgelopen dagen duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de Israëlische bombardementen op Gaza. Daarbij kwam het ook tot antisemitische spreekkoren en vandalisme. In verschillende deelstaten worden joodse gebouwen en instellingen extra goed bewaakt.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
14/05 06u15  Klauterwouden Bij het laatste seizoen van de coronapersconferenties ben ik afgehaakt. Ik kijk voortaan alleen de samenvatting op Rijksoverheid.nl. Dat voelt een beetje als het checken van je staatsloten.
14/05 06u15  Volgt er op de oplopende strijd een oorlog? Israël maakt zich op voor een grondoffensief in de Gazastrook. Dat wil niet zeggen dat het er komt.
14/05 06u15  ‘Moeder aller wetten’ geeft inheemse volken Chili een stem Chilenen kiezen dit weekend vertegenwoordigers die de nieuwe grondwet gaan schrijven. Inheemse volkeren zijn verzekerd van een plaats aan tafel en hopen op erkenning.
14/05 06u15  De moeder (33) en zoon (30) die omkwamen tijdens het klimmen Aangezien mijn wandelvakantie in de Italiaanse Alpen door de corona-pandemie niet doorging, zocht ik mijn toevlucht bij een bergboek. In mijn jonge jaren las ik graag over de avonturen van stoere bergbeklimmers.
14/05 06u15  Spinoza: vrijdenker of fascist? Dat Spinoza geen moderne liberaal was, staat buiten kijf. Maar hem verbinden met het fascisme, is wel heel bizar.
14/05 06u15  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief over Boeken Iedere vrijdag versturen we een nieuwsbrief met daarin het laatste boekennieuws, onze recensies, de interessantste artikelen en interviews.
14/05 02u15  Poetins eenzaamheid dient zijn geschiedenismisbruik Moederziel alleen vierde president Poetin de overwinning op Duitsland. Maar dat kwam hem volgens Hubert Smeets niet slecht uit.
14/05 02u15  Brussel verliest zaak Amazon, maar wint van Engie Amazon en Luxemburg krijgen gelijk van de rechter: de fiscale naheffing van 250 miljoen door de Europese Commissie vervalt.
14/05 02u15  Het hele land zit intussen overspannen op de bank Pieter Omtzigt mag dan thuiszitten, zijn ideeën doen de ronde. Hij beschrijft in zijn boek een bestuursstijl waarin het schipperen overheerst: „We proberen de volgende golf te…
14/05 02u15  Herpes Mijn vader loopt doelgericht naar de servicebalie van het tuincentrum. „Dag mevrouw, heeft u herpes?” Zonder te blikken of blozen antwoordt de dame: „Nee meneer, ik heb geen…
14/05 02u15  'Israëlische grondtroepen ingezet in Gazastrook' Na vier dagen van luchtaanvallen zegt het Israëlische leger voor het eerst grondtroepen in te zetten om doelen in de Gazastrook aan te vallen.
14/05 01u15  Israëlische grondtroepen ingezet in Gazastrook Na vier dagen van luchtaanvallen zet het Israëlische leger voor het eerst grondtroepen in om doelen in de Gazastrook aan te vallen.
14/05 00u15  ‘Als ik voor mensen kook, laat ik weten dat ik om hen geef’ Net als zijn moeder uit Mounir Toub zijn liefde door te koken. Met zijn kookboek ‘Snel Arabisch’ heb je de smaak van het Midden-Oosten binnen een half uur op tafel.
14/05 00u15  Zingend richting het songfestival ‘Ieder hart zingt een lied, onvolledig, tot een ander hart terugfluistert”, schreef Plato. Voor Peter de Bruidegom is dat lied ‘My Way’, van Frank Sinatra. Hij is een van de vijftig Rotterdamse zangers wiens foto de komende dagen door heel Rotterdam – ‘van Hoek van Holland tot Alexanderpolder’ – het straatbeeld siert.
14/05 00u15  Hagelslag komt uit de boom Het begint met een zaadje, het eindigt met schimmels. Joël Broekaert en Marieke van Ditshuizen laten in hun boek zien hoeveel laagjes planten hebben.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
14/05 06u15  Israëlische troepen bestoken doelen in Gazastrook Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen.
14/05 01u15  Miljoenen tonnen gerecyclede grond is niet schoon genoeg en blijft liggen Bodemsaneringen liggen stil, na grote milieuproblemen met gerecyclede grond. Nagenoeg niemand wil deze schoongemaakte grond meer hebben.
13/05 22u15  Een rel, een beledigde dictator en vrolijke liedjes maken het Songfestival virusbestendig (enigszins dan) Er zijn extravagante artiesten en de gebruikelijke vrolijkheid en relletjes, maar toch zal het Songfestival in Rotterdam door corona totaal anders zijn dan anders, verwacht ‘mister Songfestival’ Cornald Maas.
13/05 21u15  ‘We hadden te weinig oog voor de menselijke maat’ Diepe verontschuldigingen maakt UWV-bestuurder Guus van Weelden voor verkeerd handelen in 2019 bij een herbeoordeling van arbeidsongeschikten.
13/05 21u15  Er dreigt een ‘grootschalige oorlog’ als het geweld niet afneemt Al dagen wordt de bevolking van Gaza bestookt met Israëlische luchtaanvallen, en moet de Israëlische bevolking schuilen voor de raketten vanuit Gaza. Een oorlog zoals die van 2014 lijkt steeds dichterbij te komen.
13/05 21u15  ADO Den Haag gaat na logische degradatie op zoek naar ‘resetknop’ Met FC VVV degradeert ADO Den Haag door een 1-4 nederlaag tegen Willem II uit de eredivisie. Een logisch gevolg van jarenlange chaos in en rond de volksclub.
13/05 20u15  "We hadden te weinig oog voor de menselijke maat" Diepe verontschuldigingen maakt UWV-bestuurder Guus van Weelden voor verkeerd handelen in 2019 bij een herbeoordeling van arbeidsongeschikten.
13/05 20u15  Myanmar breidt de jacht op journalisten uit Geholpen door een nieuwe wet maakt de militaire junta in Myanmar het werk van journalisten onmogelijk.
13/05 20u15  Sparta gedijt bij de realistische aanpak van coach Fraser Ongekende weelde voor Sparta, dat na het gelijkspel tegen FC Utrecht op ‘pole position’ staat om het laatste ticket voor de play-offs te grijpen.
13/05 19u15  ‘Telkens als ik het hoor schrik ik weer: Er gaan jaarlijks drieduizend mensen dood aan beroepsziekten’ Nederland profiteert van arbeidsmigranten maar behandelt hen slecht, ziet scheidend inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW. Ook lopen nog te veel mensen gevaar tijdens hun werk. ‘Dat moet anders.’
13/05 19u15  Evenepoel? Nee, de Hongaar Valter is de rozetruidrager België juichte al voor Remco Evenepoel, die de leiderstrui in de Ronde van Italië leek te grijpen. Maar het liep toch anders: een jonge Hongaar bleef hem net voor.
13/05 18u15  Myanmar voert zijn jacht op journalisten op Geholpen door een nieuwe wet maakt de militaire junta in Myanmar het werk van journalisten onmogelijk.
13/05 18u15  De roze revolutie toont, mét humor, de lange weg naar erkenning Willem Parel zou roepen: ‘Niet op reageren, Lena!’, maar ik meld toch even dat ik weer de hele week niet heb hoeven uitwijken naar Arte om mooie televisie te zien, in tegenstelling tot die lezer in de brievenrubriek een paar dagen terug. Neem De roze revolutie van ­Michiel van Erp, de VPRO-serie die maandag startte, online al helemaal is te bekijken en ongetwijfeld de geschiedenis ingaat als een belangrijk tv-document.
13/05 18u15  Ook zonder rijke ouders kunnen kinderen nu harp spelen, dankzij de ‘Ikea-harp’ De harp is populair onder kinderen, maar blijft door de hoge aanschafprijs vaak buiten bereik. Met de Harp-E, goedkoper én zelf in elkaar te zetten, gaat dat veranderen.
13/05 17u15  De roze revolutie toont, mét humor, de lange weg naar acceptatie Willem Parel zou roepen: ‘Niet op reageren, Lena!’, maar ik meld toch even dat ik weer de hele week niet heb hoeven uitwijken naar Arte om mooie televisie te zien, in tegenstelling tot die lezer in de brievenrubriek een paar dagen terug. Neem De roze revolutie van ­Michiel van Erp, de VPRO-serie die maandag startte, online al helemaal is te bekijken en ongetwijfeld de geschiedenis ingaat als een belangrijk tv-document.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
13/05 23u15  Ajax bij vlagen uitstekend tegen VVV In Het Rapport geeft Het Parool alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax - VVV (3-1)?
13/05 22u15  Jeangu Macrooy kiest voor hommage aan Surinaamse roots Jeangu Macrooy kiest op het Songfestivalpodium voor een hommage aan zijn geboorteland Suriname. Ondanks Macrooys passievolle eerste repetitie, reageerden de bookmakers uiterst lauw op de onthulling van de act bij Birth of a New Age.
13/05 21u15  Jeangu Macrooy kiest op Songfestivalpodium voor hommage aan Surinaamse roots Jeangu Macrooy kiest op het Songfestivalpodium voor een hommage aan zijn geboorteland Suriname. Ondanks Macrooys passievolle eerste repetitie, reageerden de bookmakers uiterst lauw op de onthulling van de act bij Birth of a New Age.
13/05 21u15  Na megaklus kunnen vliegtuigen eindelijk weer op de Polderbaan landen Bijna vier maanden had Schiphol nodig voor het vervangen van de Polderbaan.
13/05 19u15  Hamid, al 30 jaar steunpilaar in de Transvaalbuurt De Transvaalbuurt verandert in rap tempo van ruige volksbuurt naar een latte macchiato-wijkje. Dat wil niet zeggen dat het alle bewoners voor de wind gaat. Voor jongeren met problemen is er Hamid, hij is al tientallen jaren een steunpilaar in de wijk.
13/05 18u15  Morgen gaan we naar Rimini – Inge Wenzel achterna Hartjes heeft afgezegd.
13/05 17u15  Ajax bij vlagen uitstekend tegen VVV, maar in de eindfase tandeloos In Het Rapport geeft Het Parool alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax - VVV (3-1)?
13/05 16u15  VVV doet wat terug, maar lijkt degradatie niet te kunnen ontlopen Ajax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
13/05 16u15  Van moderne dans voor 60-plussers tot een matrozentraining Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Ontwikkel groene vingers of luister naar een gesprek over opgroeien in een orthodox gezin.
13/05 16u15  Regisseur De Oost: ‘Natuurlijk ga je niets bij elkaar fantaseren’ In een oorlog bestaat dé waarheid niet, weet regisseur Jim Taihuttu (39). Zijn film De Oost heeft een gevoelig onderwerp: Nederlandse militairen worden in 1946 uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië.
13/05 15u15  Rensch schiet Ajax op voorsprong na hakje Klaassen Ajax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
13/05 14u15  Ajax met Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp tegen VVV Ajax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
13/05 13u15  OMT-lid: ‘Sterren staan gunstig, Amsterdam uitzondering’ Terwijl de landelijke besmettingscijfers vorige week daalden, stegen ze in de regio Amsterdam met 17 procent. Eerder in de pandemie bleek de hoofdstad een voorloper voor ontwikkelingen in de rest van Nederland, maar een ‘incident’ als Koningsdag en de toenemende vaccinatiegraad maken de voorspelling van landelijke trends moeilijk, zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong (Amsterdam UMC).
13/05 13u15  Baudet beleeft een déjà vu: weer valt Forum uiteen Wéér ligt Baudets politieke kindje Forum voor Democratie aan diggelen: drie van de acht fractieleden scheiden zich af. De partij die Baudet na de totale implosie van vorig jaar herbouwde met ‘vertrouwelingen’ en ‘ware strijders’, verkruimelt andermaal in zijn handen.
13/05 13u15  Decadent, maar flitsbezorgers ook zegen voor de stad Boodschapje nodig? Binnen 10 minuten staat de flitskoerier aan de voordeur. Het lijkt de ultieme verwennerij, maar experts zien in deze dienst van Gorillas een vernieuwing die ondernemerschap en werkgelegenheid binnen de stad houdt.
Laatste update: donderdag 13 mei 2021, 23u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Play-offs laatste houvast NAC na rommelig seizoen De vijfde plaats van NAC in de eindrangschikking van de eerste divisie is buitengewoon teleurstellend. Parallel aan het voetbal van dit seizoen. Toch heeft NAC het materiaal om een succes te maken van de nacompetitie.
14/05 07u15  Vanavond op tv: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Sportlab Sedoc Omdat we sinds corona kampioen bankhangen zijn, lees je dagelijks wat er te zien is op tv. Hieronder de kijktips voor vrijdag 14 mei.
14/05 07u15  Martin Garrix maakt EK-nummer met U2-leden: ‘Bono veranderde elk woord van mijn tekst’ Brutalen hebben de halve wereld, en zo kreeg Martin Garrix een onwaarschijnlijke samenwerking voor zijn themanummer van het Europees kampioenschap voetbal 2020 voor elkaar. We Are The People (We’ve Been Waiting For) maakte hij in het diepste geheim samen met Bono en The Edge van U2. ,,Twee legendes aan boord.”
14/05 07u15  Fietsendragers en trekhaken zijn niet aan te slepen: ‘De impact van corona is groot’ OUD-GASTEL - Nog even vlug een fietsendrager kopen en een trekhaak onder de auto laten monteren? Vergeet het maar: de fietsendrager is in de winkels bijna even zeldzaam als lekker weer in de meivakantie. En in de garages moet rekening worden gehouden met wachttijden die tot wel drie weken kunnen oplopen.
14/05 07u15  Diëtiste over 8 soorten honger: ‘Veel eetmomenten hebben weinig te maken met echte honger’ Geen buikgevoel is zo bedrieglijk als honger. Want het komt in alle vormen en maten: van alcoholhonger tot harthonger. Het is dus goed om te weten wat er precies knaagt in je maag, als je om tien uur ’s ochtends naar chocolade wil grijpen omdat je buik bromt. Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je acht verschillende hongers van elkaar onderscheidt.
14/05 07u15  Stopt leegloop Forum in Brabant na vertrek Smolders of jaagt Baudet er nog meer weg? DEN BOSCH - Forum voor Democratie bestormde na de verkiezingswinst in 2019 het Brabantse provinciehuis met negen statenleden. Dik twee jaar later zijn ze, na het vertrek van Hans Smolders, nog maar met vier over. De grote vraag: blijft het hierbij?
14/05 07u15  Ondanks coronacrisis toch meer horecazaken: Brabant ziet horeca komen en gaan, Tilburg telt meeste nieuwe zaken Het aantal eet- en drinkgelegenheden is vorig jaar ondanks de coronacrisis licht gestegen. Eind december waren er in Nederland zo’n 43.000 restaurants, cafés, afhaalzaken, lunchrooms en ijssalons. Een jaar eerder waren dit er nog 42.700. In verschillende Brabantse steden, zoals Tilburg, Loon op Zand, Asten en Baarle-Nassau, steeg het aantal horecazaken flink.
14/05 06u15  Lees hier de volledige Woonspecial van 2021 Vrijdag 14 mei 2021 is de Woonspecial te lezen in het AD en de regionale kranten. Lees de bijlage hieronder ook online.
14/05 06u15  Politie wil meer patserboten van criminelen afpakken: tips gevraagd DINTELOORD - De politie wil dure boten van criminelen afpakken en roept daarbij de hulp in van het publiek. Bij de jachthavens in Dintelmond en op het Veerse Meer krijgen vaarrecreanten en andere mensen in de omgeving dit weekeinde de oproep verdachte pleziervaartuigen te melden. Dat gebeurt via hun smartphone, tablet of laptop.
14/05 06u15  Lenny Kuhr te gast in de laatste Songfestival Aftelshow Zangeres Lenny Kuhr (71) is vandaag te gast in de tweede aflevering van de Songfestival Aftelshow, die vanaf 16.00 uur op deze site te zien is. Ook bellen we met Patrick Huisman, die de delegatie uit Israël begeleidt.
14/05 06u15  Nieuwe ‘spraakzame’ dinosaurus ontdekt in Mexico Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico, heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
14/05 05u15  Daarom zitten er zwarte puntjes langs de randen van je autoruit Heb je je wel eens afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet voor de show, maar vervullen een aantal belangrijke functies.
14/05 05u15  Japanse regio Fukushima opnieuw opgeschrikt door aardbeving De noordoostelijke Japanse prefectuur Fukushima is vrijdagochtend (plaatselijke tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,0. Er zijn nog geen berichten over schade of eventuele gewonden. Zo’n tien jaar geleden ontstond in het gebied een kernramp na een zeebeving en een daaropvolgende tsunami.
14/05 04u15  Schilderij Picasso in New York geveild voor 85 miljoen euro Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie’s.
14/05 03u15  Mariëtte Hamer moet in drie weken formatie vlot trekken: ‘Een pittige klus’ De formatie lijkt nu echt te kunnen beginnen. Een aantal partijen lijkt zich over hun weerzin tegen VVD-leider Mark Rutte heen te willen zetten.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Privacystrijder over Arnhemse afvalpas: ‘In milliseconde kunnen gegevens gelekt zijn’ DEN HAAG/ARNHEM - De elektronische afvalpas waarmee Arnhemmers hun afvalcontainers kunnen openmaken, deugt nog steeds niet. Dat zei privacyvoorvechter Michiel Jonker deze week via een videoscherm bij de Raad van State in Den Haag. Hij wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens de gemeente Arnhem weer een dwangsom oplegt.
14/05 07u15  Hij greep de duwstang en duwde mee naar de top van de heuvel. Ik zweette, hijgde en was opgelucht We waren in een dierentuin op een tropisch eiland. Bij veertig graden duwde ik de rolstoel met Job erin tegen een berg op. De helling was te steil. Ik voelde dat het fout ging. Mijn handen zaten om de duwstang geklemd en ik zette me schrap om te voorkomen dat die zware stoel achterwaarts over me heen zou rollen.
14/05 07u15  Je moet er niet aan denken wat er fout hád kunnen gaan: defect paaltje hindert ambulance op weg naar patiënt CUIJK - Je had er niet aan moeten denken. Dat de patiënt, waarvoor de gestrande ambulance was uitgerukt, was overleden. Omdat de ziekenwagen stuitte op een elektronisch paaltje in de Grotestraat in Cuijk, dat weigerde in de grond te zakken door haperende techniek.
14/05 07u15  Arnhemse SP en PvdA kritisch over komst Uber: ‘Ze concurreren keihard met de huidige markt’ ARNHEM - De komst van taxidienst Uber naar Arnhem en Nijmegen brengt veel teweeg. Vooral veel van de huidige taxichauffeurs zijn niet blij met de concurrentie die Uber brengt in hun regio. Wat vindt de Arnhemse politiek?
14/05 07u15  Vanavond op tv: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Sportlab Sedoc Omdat we sinds corona kampioen bankhangen zijn, lees je dagelijks wat er te zien is op tv. Hieronder de kijktips voor vrijdag 14 mei.
14/05 07u15  Martin Garrix maakt EK-nummer met U2-leden: ‘Bono veranderde elk woord van mijn tekst’ Brutalen hebben de halve wereld, en zo kreeg Martin Garrix een onwaarschijnlijke samenwerking voor zijn themanummer van het Europees kampioenschap voetbal 2020 voor elkaar. We Are The People (We’ve Been Waiting For) maakte hij in het diepste geheim samen met Bono en The Edge van U2. ,,Twee legendes aan boord.”
14/05 07u15  Diëtiste over 8 soorten honger: ‘Veel eetmomenten hebben weinig te maken met echte honger’ Geen buikgevoel is zo bedrieglijk als honger. Want het komt in alle vormen en maten: van alcoholhonger tot harthonger. Het is dus goed om te weten wat er precies knaagt in je maag, als je om tien uur ’s ochtends naar chocolade wil grijpen omdat je buik bromt. Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je acht verschillende hongers van elkaar onderscheidt.
14/05 07u15  Brand in schuurtje Dinxperlo DINXPERLO - In een vrijstaand schuurtje aan de Keminksweide in Dinxperlo heeft in het begin van de nacht van donderdag op vrijdag brand gewoed.
14/05 07u15  Brabander zegt vaker ja tegen orgaandonatie dan anderen EINDHOVEN - De meeste Brabanders staan een stuk positiever tegenover orgaandonatie dan inwoners van Zeeland, Utrecht en Noord- en Zuid-Holland. Steden als Eindhoven en Helmond, waar meer mensen uit andere culturen wonen, vormen een uitzondering.
14/05 07u15  Daarom zitten er zwarte puntjes langs de randen van je autoruit Heb je je wel eens afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet voor de show, maar vervullen een aantal belangrijke functies.
14/05 06u15  Lees hier de volledige Woonspecial van 2021 Vrijdag 14 mei 2021 is de Woonspecial te lezen in het AD en de regionale kranten. Lees de bijlage hieronder ook online.
14/05 06u15  Lenny Kuhr te gast in de laatste Songfestival Aftelshow Zangeres Lenny Kuhr (71) is vandaag te gast in de tweede aflevering van de Songfestival Aftelshow, die vanaf 16.00 uur op deze site te zien is. Ook bellen we met Patrick Huisman, die de delegatie uit Israël begeleidt.
14/05 06u15  Nieuwe ‘spraakzame’ dinosaurus ontdekt in Mexico Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico, heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
14/05 05u15  Japanse regio Fukushima opnieuw opgeschrikt door aardbeving De noordoostelijke Japanse prefectuur Fukushima is vrijdagochtend (plaatselijke tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,0. Er zijn nog geen berichten over schade of eventuele gewonden. Zo’n tien jaar geleden ontstond in het gebied een kernramp na een zeebeving en een daaropvolgende tsunami.
14/05 04u15  Schilderij Picasso in New York geveild voor 85 miljoen euro Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie’s.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
14/05 06u15  Adviesraad kabinet: 'Nederland verliest controle op beveiliging internet' Nederland is te afhankelijk van buitenlandse technologie. Om te voorkomen dat Nederland controle verliest, moet hard worden ingegrepen, stelt de Cyber Security Raad.
13/05 22u15  Live: Amerikaanse beurzen veren op ondanks inflatievrees De AEX-index is richting het einde van de middag hard op weg om zijn ochtendverlies van 2% in te lopen. De hoofdgraadmeter staat op een min van 0,54%.
13/05 21u15  Amazon geeft nieuwe werknemers vaccinatiebonus Webwinkel wil nog eens 75.000 nieuwe werknemers in Noord-Amerika aantrekken om harde groei in goede banen te leiden.
13/05 21u15  'Colonial Pipeline betaalde vorige week tóch bijna $5 mln aan hackers' Grootste pijpleiding van de Verenigde Staten wilde zich zo snel mogelijk einde maken aan hackeraanval via gijzelsoftware. Maar de hackers gaven een zeer trage decryptiecode.
13/05 21u15  Konterman en Van der Meer Mohr onderzoeken rol DNB bij ondergang Conservatrix Kabinet benoemt commissie die onafhankelijk onderzoek moet doen naar de rol van Financiën en DNB bij de het faillissement van de levensverzekeraar
13/05 21u15  Grote brand verwoest papierloods Friese afvalverwerker Omrin Loods in Leeuwarden vrijwel volledig afgebrand.
13/05 20u15  Affaires tonen aan: advocaten vertrouwen te veel op hun confrères NautaDutilh wordt verdacht van betrokkenheid bij witwassen. Bij Pels Rijcken verduisterde de topman €10 mln. Advocaten weten alles van wetten en regels, maar hoe goed hebben ze hun eigen huis op orde?
13/05 20u15  Hemelvaart Hemelvaartsdag was wisselvallig, maar er was genoeg zon om de terrassen vol te doen stromen. Een kijkje op de Vismarkt in Groningen.
13/05 19u15  Trump-critica Liz Cheney ruimt het veld uit de top van de Republikeinse partij Sancties tegen Cheney na haar weigering mee te gaan in het verhaal van de 'gestolen'verkiezingen van de voormalige president.
13/05 19u15  Affaires tonen aan: advocaten vertrouwen te veel op hun amici NautaDutilh wordt verdacht van betrokkenheid bij witwassen. Bij Pels Rijcken verduisterde de topman €10 mln. Advocaten weten alles van wetten en regels, maar hoe goed hebben ze hun eigen huis op orde?
13/05 19u15  'Colonial Pipeline betaalde bijna $5 mln aan hackers' Grootste pijpleiding van de Verenigde Staten wilde zich zo snel mogelijk einde maken aan hackeraanval via gijzelsoftware. Maar de hackers gaven een zeer trage decryptiecode.
13/05 19u15  Israëlische troepen verzamelen zich aan de grens van de Gaza-strook Oplaaiend conflct tussen Hamas en Israël verder verscherpt; opnieuw een onrustige nacht met beschietingen.
13/05 19u15  Beursplein 5 herpakt zich lichtjes na inflatieschrik Verenigde Staten De Amsterdamse graadmeter sluit de dag af op 694,22 punten.
13/05 19u15  Overheid moet alternatieven voor Apple en Google bieden Apps van de overheid zijn alleen beschikbaar voor klanten van Google en Apple. En dat is een slechte zaak. 'De overheid zou open standaarden moeten steunen.'
13/05 18u15  Alibaba ziet omzet flink groeien, maar boete drukt winst Het techbedrijf wist afgelopen boekjaar een flinke omzetstijging te behalen. Ook telde het concern voor het eerst 1 miljard actieve gebruikers.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Van Gogh en Mondriaan verkocht in New York NEW YORK (ANP) - Bij veilinghuis Christie's in New York is een werk van Vincent van Gogh en een van Piet Mondriaan verkocht. Het bericht Van Gogh en Mondriaan verkocht in New York verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/05 07u15  FNV: Tata moet af van kolen en produceren op waterstof UTRECHT (ANP) - Staalproducent Tata Steel moet binnen vijf jaar af van de productie op steenkool. De hoogovens en een groot deel van de andere installaties kunnen ook draaien op groene stroom en aardgas, waarbij de CO2-uitstoot wordt afgevangen en opgeslagen. Op iets langere termijn kan Tata Steel overstappen op waterstof als brandstof voor zijn installaties, vindt vakbond FNV. Die presenteert vrijdag een plan voor de vergroening van het staalbedrijf. Het bericht FNV: Tata moet af van kolen en produceren op waterstof verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/05 07u15  Chauffeurs gaan opnieuw staken voor meer loon UTRECHT (ANP) - Vrachtwagenchauffeurs gaan vrijdag opnieuw staken voor een betere cao. De acties van vakbonden FNV en CNV vinden plaats in Nieuwegein bij XPO Logistics en in Geldermalsen bij een distributiecentrum van Albert Heijn. Aan de staking kunnen echter ook chauffeurs van andere bedrijven meedoen. Het bericht Chauffeurs gaan opnieuw staken voor meer loon verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/05 04u15  De Boer maakt voorlopige selectie van Oranje voor EK bekend ZEIST (ANP) - Frank de Boer maakt waarschijnlijk rond het middaguur zijn voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK bekend. De uitverkoren internationals hebben nog tot 28 mei de tijd om de bondscoach te overtuigen. Dan wordt duidelijk hoe de definitieve selectie van 26 spelers van Oranje voor de Europese eindronde eruit ziet. Het bericht De Boer maakt voorlopige selectie van Oranje voor EK bekend verscheen eerst op Nieuws.nl.
14/05 00u15  Disney trekt meer abonnees naar streamingdienst BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Entertainmentconcern Disney heeft het aantal abonnees van zijn streamingdienst Disney+ verder opgevoerd in de eerste drie maanden van dit jaar. De gemiddelde prijs die kijkers betaalden voor de dienst daalde echter. Dat kwam voor een groot deel door de lancering van Disney+ Hotstar in India en Indonesië in het afgelopen jaar. Kijkers van die dienst betalen beduidend minder dan in westerse landen. Het bericht Disney trekt meer abonnees naar streamingdienst verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 23u15  Fed neemt renteangst weg, Wall Street hard omhoog NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikaanse beleggers lijken donderdag van hun angst voor een snelle rentestijging af te zijn geholpen. Federal Reserve-bestuurder Christopher Waller was de derde centralebankier die de hoge inflatie in de Verenigde Staten als een tijdelijk verschijnsel verklaarde. De hoge prijsstijgingen hebben namelijk deels te maken met schaarste aan bepaalde producten door de herstart van de economie na de coronacrisis. Het bericht Fed neemt renteangst weg, Wall Street hard omhoog verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 23u15  Schoonspringster Van Duijn grijpt naast medailles op EK BOEDAPEST (ANP) - Schoonspringster Celine van Duijn is bij de EK in Boedapest als zesde geëindigd in de finale op de toren. De 28-jarige Van Duijn kwam in de finale na vijf sprongen van 10 meter hoogte tot een totaal van 299,80 punten en bleef daarmee ver verwijderd van de medailles. Het bericht Schoonspringster Van Duijn grijpt naast medailles op EK verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 22u15  Het beste was eraf bij Mollema na lange achtervolging in Giro ASCOLI PICENO (ANP) - Wielrenner Bauke Mollema was teleurgesteld dat zijn aanval in de zesde etappe van de Ronde van Italië niet tot succes had geleid. 'Ik kwam best ver, maar de klassementsrenners pakten me terug met nog 2,5 kilometer te gaan. Gino Mäder was de sterkste op de slotklim', zei hij over de Zwitserse medevluchter die de etappezege pakte. De Nederlander van Trek-Segafredo kwam uiteindelijk op 2 minuten van Mäder binnen. Het bericht Het beste was eraf bij Mollema na lange achtervolging in Giro verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 22u15  Jumbo-Visma zegt klassementsplannen met Bennett in Giro vaarwel ASCOLI PICENO (ANP) - Wielerploeg Jumbo-Visma neemt afscheid van de klassementsambities met George Bennett in de Ronde van Italië nadat de Nieuw-Zeelander in de zesde etappe op ruime achterstand van de concurrenten finishte. Bennett kwam binnen als 42e, op 7 minuten van ritwinnaar Gino Mäder uit Zwitserland. 'We zullen voor het restant van deze Giro andere plannen moeten gaan maken', zei ploegleider Addy Engels. Het bericht Jumbo-Visma zegt klassementsplannen met Bennett in Giro vaarwel verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 21u15  Jeangu Macrooy ziet verbeterpunten na eerste repetitie ROTTERDAM (ANP) - Jeangu Macrooy is tevreden met zijn eerste repetitie op het Eurovisie Songfestival. De zanger vindt echter dat het nog beter kan, zei hij donderdag na afloop tijdens een persconferentie in Rotterdam Ahoy. Het bericht Jeangu Macrooy ziet verbeterpunten na eerste repetitie verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 21u15  Hockeysters Den Bosch zege verwijderd van landstitel AMSTERDAM (ANP) - De hockeysters van Den Bosch zijn nog maar één zege verwijderd van de landstitel. De ploeg van trainer Raoul Ehren won bij Amsterdam het eerste duel van de finale van de play-offs met 1-0. Het bericht Hockeysters Den Bosch zege verwijderd van landstitel verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 21u15  Cryptobeurs Binance onderzocht vanwege witwassen WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Cryptobeurs Binance wordt in de Verenigde Staten onderzocht door Justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking. Het bericht Cryptobeurs Binance onderzocht vanwege witwassen verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 20u15  Van Vleuten wint Spaanse eendagskoers in Navarra LEKUNBERRI (ANP) - Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft de wielerkoers Emakumeen Nafarroako Klasikoa in Spanje op haar naam geschreven. De 38-jarige renster van Movistar kwam na 128 kilometer tussen Zudaire en Lekunberri met een minieme voorsprong op landgenote Demi Vollering over de streep. De Italiaanse Elissa Longo Borghini werd derde. Het bericht Van Vleuten wint Spaanse eendagskoers in Navarra verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 20u15  Tachtig arrestaties rond degradatieduel ADO-Willem II DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij het Cars Jeans Stadion in Den Haag ruim 80 aanhoudingen verricht rond de wedstrijd ADO Den Haag-Willem II. Het gaat volgens de politie vooral om mensen die bij herhaling geen gehoor gaven aan de oproep om weg te gaan bij het stadion. Het bericht Tachtig arrestaties rond degradatieduel ADO-Willem II verscheen eerst op Nieuws.nl.
13/05 19u15  Olielevering via pijplijn VS weer hersteld WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De olieleveringen via een belangrijke pijplijn in de Verenigde Staten zijn weer op het normale niveau. Colonial Pipeline herstartte de oliepijplijn woensdagmiddag Amerikaanse tijd voorzichtig. De lijn, die goed is voor bijna de helft van alle leveringen van olie, diesel en kerosine naar de Amerikaanse oostkust, lag bijna een week stil nadat hackers Colonial met gijzelingssoftware hadden aangevallen. Het bericht Olielevering via pijplijn VS weer hersteld verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Deventenaren over promotie: ‘Huwelijk en geboorte kinderen vergeet ik nooit meer, maar deze staat in mijn top 3' Deventer beleefde met de promotie van GA Eagles een wonderlijke Hemelvaart. In de nacht van woensdag op donderdag barstte een spontaan volksfeest los op de Brink en de dag daarna zinderde het voelbaar in de stad. Rood-gele shirtjes in de stad en trots: eredivisie! Vier supporters, bekend en minder blikken terug hoe zij deze avond beleefden én vooruit naar de eredivisie.
14/05 07u15  Vanavond op tv: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Sportlab Sedoc Omdat we sinds corona kampioen bankhangen zijn, lees je dagelijks wat er te zien is op tv. Hieronder de kijktips voor vrijdag 14 mei.
14/05 07u15  Martin Garrix maakt EK-nummer met U2-leden: ‘Bono veranderde elk woord van mijn tekst’ Brutalen hebben de halve wereld, en zo kreeg Martin Garrix een onwaarschijnlijke samenwerking voor zijn themanummer van het Europees kampioenschap voetbal 2020 voor elkaar. We Are The People (We’ve Been Waiting For) maakte hij in het diepste geheim samen met Bono en The Edge van U2. ,,Twee legendes aan boord.”
14/05 07u15  Diëtiste over 8 soorten honger: ‘Veel eetmomenten hebben weinig te maken met echte honger’ Geen buikgevoel is zo bedrieglijk als honger. Want het komt in alle vormen en maten: van alcoholhonger tot harthonger. Het is dus goed om te weten wat er precies knaagt in je maag, als je om tien uur ’s ochtends naar chocolade wil grijpen omdat je buik bromt. Diëtiste Sanne Mouha legt uit hoe je acht verschillende hongers van elkaar onderscheidt.
14/05 07u15  Tientallen agenten vegen Wellekade in Deventer schoon: twee aanhoudingen voor gooien flessen richting politie Tientallen agenten hebben vannacht op de Wellekade in Deventer moeten ingrijpen, waar ruim tweehonderd mensen genoten van de zomers warme avond. De bezoekers van de kade hielden zich niet aan de coronamaatregelen.
14/05 07u15  Dolfinarium gaat nog niet open; Apenheul en Julianatoren in de startblokken: ‘We zijn vol goede moed’ De Apeldoornse parken Apenheul en Julianatoren gaan volgende week open, maar het Dolfinarium in Harderwijk wacht nog even. Dat opent de deuren pas als de binnen-attracties weer toegankelijk zijn. ,,Die zijn voor de totaalbeleving van het Dolfinarium heel belangrijk”, zegt manager Alex Tiebot. ,,We hopen op 9 juni te kunnen heropenen.’’
14/05 06u15  Lees hier de volledige Woonspecial van 2021 Vrijdag 14 mei 2021 is de Woonspecial te lezen in het AD en de regionale kranten. Lees de bijlage hieronder ook online.
14/05 06u15  Lenny Kuhr te gast in de laatste Songfestival Aftelshow Zangeres Lenny Kuhr (71) is vandaag te gast in de tweede aflevering van de Songfestival Aftelshow, die vanaf 16.00 uur op deze site te zien is. Ook bellen we met Patrick Huisman, die de delegatie uit Israël begeleidt.
14/05 06u15  Nieuwe ‘spraakzame’ dinosaurus ontdekt in Mexico Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico, heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
14/05 06u15  Felle autobrand in Zwolle: derde keer op dezelfde plek, eerdere brand had link met drugsoorlog Een felle autobrand heeft vannacht in Zwolle twee auto's verwoest. De brand brak rond middernacht uit aan de Staatssecretarislaan in Zwolle-Zuid en is vermoedelijk aangestoken. Op dezelfde parkeerplaats raakten bij twee eerdere autobranden zes auto's beschadigd. Het is in Zwolle de vierde autobrand in een ruime week.
14/05 05u15  Daarom zitten er zwarte puntjes langs de randen van je autoruit Heb je je wel eens afgevraagd waar die kleine, zwarte puntjes langs de randen van je autoruiten voor zijn? Ze zitten er niet voor de show, maar vervullen een aantal belangrijke functies.
14/05 05u15  Japanse regio Fukushima opnieuw opgeschrikt door aardbeving De noordoostelijke Japanse prefectuur Fukushima is vrijdagochtend (plaatselijke tijd) opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,0. Er zijn nog geen berichten over schade of eventuele gewonden. Zo’n tien jaar geleden ontstond in het gebied een kernramp na een zeebeving en een daaropvolgende tsunami.
14/05 04u15  Schilderij Picasso in New York geveild voor 85 miljoen euro Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie’s.
14/05 03u15  Mariëtte Hamer moet in drie weken formatie vlot trekken: ‘Een pittige klus’ De formatie lijkt nu echt te kunnen beginnen. Een aantal partijen lijkt zich over hun weerzin tegen VVD-leider Mark Rutte heen te willen zetten.
14/05 03u15  Israëlische troepen bestoken doelen in Gazastrook, raketten afgeschoten vanuit Libanon Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Donderdagavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten. Zondag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te vergaderen over het conflict.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
14/05 00u15  BlikopNieuws.nl biedt nu gegarandeerde plaatsing van uw persberichten Omdat wij steeds meer verzoeken krijgen om persberichten op www.blikopnieuws.nl te plaatsen is het voor iedereen vanaf nu mogelijk om van te voren één of meerdere plaatsingen in te kopen door middel van een zogenaamde strippenkaart waarbij geldt: één strip is één gegarandeerde plaatsing van uw persbericht op www.blikopnieuws.nl.
13/05 22u15  Maastricht UMC+ gebruikt nieuwe manier opleiden in acute zorg In het Maastricht UMC+ zijn de eerste verpleegkundigen in Nederland afgestudeerd van de vernieuwde Basis Acute Zorg (BAZ). 'Dit traject vloeit voort uit de landelijke herinrichting verpleegkundige vervolgopleidingen die door corona een stevige impuls heeft gekregen', zo heeft het MaastrichtUMC+ laten weten.
13/05 21u15  Aanhoudingen bij voetbalstadion van ADO Den Haag Rondom het voetbalstadion van ADO Den Haag gold donderdagmiddag 13 mei een noodbevel dat was afgekondigd door de burgemeester Jan van Zanen. 'De politie hield in de omgeving ruim 80 personen aan, die meerdere keren geen gehoor gaven aan de vorderingen om het gebied waar het noodbevel gold te verlaten en voor dreigende wanordelijkheden', zo meldt de politie donderdag.
13/05 20u15  Studenten willen fysiek onderwijs Studenten hebben donderdag aandacht gevraagd dat zij weer fysiek onderwijs willen. Door een studentenkamer na te bootsen op de Grote Markt wilde zij laten zien wat zij de afgelopen tijd hebben gezien.
13/05 20u15  Slapende man met drugs in trein aangehouden Een 24-jarige Rotterdammer is afgelopen nacht omstreeks 01.10 uur op het Station aangehouden ter zake de Opiumwet. Hij had zeven gripzakjes met crack en nog een zakje met wit poeder bij zich. Tijdens het transport en in het cellencomplex was hij erg recalcitrant. Hij beledigde de agenten en spuugde in hun richting.
13/05 18u15  6088 nieuwe besmettingen met corona Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 6088 nieuwe besmettingen met corona vastgesteld. Dit zijn er 294 minder dan woensdag.
13/05 17u15  Dode bij ongeval in Wijchen In het Gelderse Wijchen is donderdagmiddag een motorrijder om het leven gekomen bij een aanrijding.
13/05 17u15  Gewonden bij schietincidenten in Brabant In Noord-Brabant zijn donderdagmiddag twee personen gewond geraakt bij schietincidenten. De beide incidenten staan niet in verband met elkaar.
13/05 16u15  Militairen Afghanistan waarschijnlijk in juli thuis Naar alle waarschijnlijkheid zijn de militairen die in Afghanistan zijn voor de NAVO-missie Resolute Support uiterlijk in juli terug in Nederland. De afbouw van de internationale missie startte op 1 mei en is volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO binnen enkele maanden afgerond.
13/05 16u15  Twee gewonden bij bedrijfsongeval in Boxtel Twee werknemers van een bedrijf aan de Korenmolen in Boxtel zijn donderdagmiddag gewond geraak.
13/05 16u15  Motorrijdster gewond na val Een motorrijder is donderdagmiddag ten val gekomen ter hoogte van de kruising Cornelis Houtmanstraat met de Phileas Foggstraat in Emmen.
13/05 16u15  UWV zet speciaal team in voor hulp aan gedupeerden herbeoordelingsacties UWV zet een speciaal team in om hulp te bieden aan een specifieke groep mensen die in de problemen is geraakt door onzorgvuldig handelen van UWV. Het gaat in ieder geval om 175 gedupeerden die zich tot nu toe hebben gemeld bij het zogeheten Meldpunt Herstelactie, maar mogelijk worden dat er meer. ‘We voelen ons verantwoordelijk voor deze mensen’, zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden. ‘Ze zijn in deze situatie beland door besluiten waarvan we nu concluderen dat we het anders hadden moeten doen. We zetten daarom alles op alles om voor deze mensen een adequate oplossing te vinden en bieden daarbij maatwerk.’
13/05 16u15  Lichaam pasgeboren baby gevonden (update) In een park in het Brabantse Wernhout is woensdag aan het einde van de middag het lichaam van een baby gevonden. Dit maakte de politie bekend.
13/05 15u15  Ouders uit Groningen starten een inzameling 5-jarige zoon 'Boris lijdt aan een ernstige motorische handicap en is in zijn dagelijks leven volledig afhankelijk van anderen', is een van de eerste zinnen die te lezen zijn in de inzameling die de ouders van de 5-jarige jongen op het GoFundMe-platform lanceerden. Het veranderen van deze keiharde realiteit was de reden waarom deze ouders besloten hebben om hulp te vragen: 'We staan voor een zeer spannende en ingrijpende periode, maar ook zeer hoopvol'.
13/05 15u15  Studentenprotest op Grote Markt Om aandacht de vragen voor het tekort aan studentenkamers en de hoge prijzen daarvan, hebben studenten Hemelvaartsdag aangegrepen om hier tegen te protesteren.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
14/05 07u15  Na Undercover de speelfilm Ferry: ‘Zelf heb ik nog nooit iemand geslagen’ Voor de Netflix-film Ferry kropen Frank Lammers en Elise Schaap weer in de rol van Ferry en Daniëlle. Dit keer om te vertellen hoe het begon.
13/05 22u15  Niet iedereen blij met ‘Instagram voor kinderen’-plan van Mark Zuckerberg Facebook-topman Mark Zuckerberg bedacht een kindvriendelijke variant van Instagram: 'Instagram Kids'. Hij vindt klaarblijkelijk dat kinderen niet vroeg genoeg kunnen beginnen met social media. Maar niet iedereen is enthousiast. 44 Amerikaanse staten maken bezwaar.
13/05 21u15  Rus die geld bood aan politieke partij Splinter was met iets dubieus bezig Een Russische infiltrant betrokken bij een Nederlandse politieke partij. Het klinkt bijna als een spionagefilm, maar het gebeurt toch echt. Afgelopen verkiezingen bood een Rus de politieke partij Splinter een grote som geld aan. Hij bleek echter een dubbele agenda te hebben. Die in verband staat met een beïnvloedingscampagne van Rusland.
13/05 20u15  Ruim een kwart van de volwassenen in EU-landen wil geen coronavaccin Meer dan een kwart van de volwassenen in de Europese Unie staat niet te springen om een coronavaccin. Zij zullen een prik weigeren als deze hen wordt aangeboden.
13/05 18u15  Homofoob Kameroen veroordeelt transgendervrouwen tot vijf jaar cel Transgendervrouwen Shakiro en Patricia zitten in Kameroen vast voor 'poging tot homoseksualiteit'. Hun veroordeling staat op vijf jaar celstraf. Shakiro is een bekend social media figuur en de arrestatie leidt tot veel protest vanuit de LHBT+-community.
13/05 17u15  Niet iedereen blij met ‘Instagram voor kinderen’-plan van Mark Zuckenberg Facebook-topman Mark Zuckenberg bedacht een kindvriendelijke variant van Instagram: 'Instagram Kids'. Hij vindt klaarblijkelijk dat kinderen niet vroeg genoeg kunnen beginnen met social media. Maar niet iedereen is enthousiast. 44 Amerikaanse staten maken bezwaar.
13/05 15u15  Van Haga: ‘Ik wil geen taboes doorbreken, zoals Baudet’ Wybren van Haga en twee andere FVD-Kamerleden splitsten zich vandaag af van de partij. Maar Van Haga zegt dat hij en Baudet geen ruzie hebben.
13/05 14u15  Bijzonder: het noorderlicht was vannacht te zien in Nederland Je zal het noorderlicht niet snel zien, zeker niet als je in Nederland bent. Afgelopen nacht was dat anders en verscheen het gekleurde licht aan de hemel.
13/05 13u15  Nachtelijk volksfeest in Deventer, rellen in Doetinchem na mislopen promotie Vannacht ontstond er in Deventer een volksfeest nadat duidelijk werd dat de Go Ahead Eagles promoveren naar de eredivisie. De ME moest ingrijpen.
13/05 11u15  Weer gerommel bij Forum voor Democratie: Van Haga, Smolders en Ephraim verlaten partij Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim verlaten Forum voor Democratie. Het drietal gaat zelf een nieuwe fractie oprichten.
13/05 11u15  Sylvana Simons onthult waarom ze corona-debat vroegtijdig verliet Sylvana Simons kan op veel lof rekenen voor haar inbreng in het coronadebat van gisteren. Maar ze verliet de Kamer wel vroegtijdig, en legt nu uit waarom.
13/05 10u15  ‘Speciale kunstje’ van informateur Tjeenk Willink in nieuwe LuckyTV bij Beau Bij Beau werd gisteravond ook weer de nieuwe LuckyTV uitgezonden. Die gaat over het 'speciale kunstje' van informateur Herman Tjeenk Willink.
13/05 09u15  We boeken massaal vakanties, maar ‘nuance mist’, zegt ombudsvrouw bij Op1 Er komt een ander reisadvies aan en we boeken massaal vakanties. Dat is volgens MAX ombudsvrouw Jeanine Janssen, die aanschoof bij Op1, niet altijd slim.
13/05 07u15  Dit zijn de 5 favoriete podcasts van… Mayoni Oosterhoff Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat...
12/05 22u15  LEGO lanceert enorme Friends-bouwset vol iconische details Er bestond al een LEGO-bouwset van de legendarische sitcom Friends, maar die kun je vergeten. Of beter gezegd: je kunt er een bouwwerk aan toevoegen.
Laatste update: vandaag om 7u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

8x Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van schenden vredesakkoord14/05 02u15 - Nu.nl: De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pasjinian, heeft buurland en aartsvijand Azerbeidzjan ervan beschuldigd de zuidelijke grens te zijn overgestoken om grondgebied op te eisen. Het is de recentste escalatie tussen de twee landen, die eind vorig jaar een korte maar bloedige oorlog met elkaar uitvochten om de regio Nagorno-Karabach.
8x Hagelslag komt uit de boom14/05 00u15 - NRC Handelsblad: Het begint met een zaadje, het eindigt met schimmels. Joël Broekaert en Marieke van Ditshuizen laten in hun boek zien hoeveel laagjes planten hebben.
7x Schilderij Picasso in New York geveild voor 85 miljoen euro14/05 04u15 - Gelderlander: Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie’s.
7x Israëlische troepen bestoken doelen in Gazastrook, raketten afgeschoten vanuit Libanon14/05 03u15 - Gelderlander: Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Donderdagavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten. Zondag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te vergaderen over het conflict.
7x Israël bestookt doelen in Gazastrook, raketten afgeschoten vanuit Libanon14/05 02u15 - Gelderlander: Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Donderdagavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten. Zondag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te vergaderen over het conflict.
7x Israël bestookt doelen in Gazastrook, raketten afgeschoten vanuit Libanon14/05 02u15 - AD.nl: Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Donderdagavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten. Zondag komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te vergaderen over het conflict.
7x Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan, raketten afgeschoten vanuit Libanon14/05 00u15 - Gelderlander: Israëlische tanks en artillerie vuren vanuit Israël op doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger op Twitter. De afgelopen dagen viel Israël vooral met vliegtuigen gebouwen aan. Volgens televisiezender Al Jazeera vluchten Palestijnse gezinnen uit hun huis in het noorden van de Gazastrook. Eerder vanavond werd Israël ook vanuit buurland Libanon onder vuur genomen met raketten.
7x NRC Cultuur Streamagenda14/05 00u15 - NRC Handelsblad: NRC verzamelt wekelijks de beste cultuur die je thuis kunt beleven.Deze week onder meer wonderboy Klaus Mäkelä en werk van Introdans. Laatst bijgewerkt op 12 mei.
7x Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan14/05 00u15 - de Volkskrant: Verder escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israëlische grondtroepen doelen in de Gazastrook hebben aangevallen. De actie volgt op dagenlange bombardementen aan weerszijden, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
7x Volvo overweegt beursgang13/05 21u15 - NRC Handelsblad: Drie jaar geleden was de automaker, eigendom van het Chinese Geely, al dichtbij een beursgang. Nu spreekt men van een ‘logische volgende stap’.

Statistieken

Artikels:
31336
Gelezen:
5126
Aantal lezers nu:
72


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven