vrijdag 14 mei 2021, week 19


U bent nu hier: Meer nieuws van Elsevier.nl

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u00
 

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
13/05 12u15  Wereldeconomie heeft honger door chiptekort VDL Nedcar moest tijdelijk het werk stilleggen, Apple-baas Tim Cook vreest een vertraagde levering van iPhones. Een samenloop van de coronacrisis en productieproblemen zorgt voor een groot tekort aan computerchips, essentieel voor veel sectoren in de wereldeconomie. Is er een oplossing in zicht voor de tekorten? Vier vragen en antwoorden over chips. 1. Waarom zijn … Continued The post Wereldeconomie heeft honger door chiptekort appeared first on EWmagazine.nl.
13/05 10u15  Van Haga, Smolders en Ephraim weg bij Forum voor Democratie De drie Kamerleden Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim stappen op bij Forum voor Democratie en nemen hun zetel mee. Volgens het drietal is ‘er een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt’. ‘In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over … Continued The post Van Haga, Smolders en Ephraim weg bij Forum voor Democratie appeared first on EWmagazine.nl.
13/05 09u15  Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen Voor de zoveelste keer  is het oorlog tussen Hamas en Israël, en het tellen van slachtoffers aan beide zijden is begonnen. De partij die bij de ander de meeste mensen heeft gedood, wordt steevast gezien als de slechterik, schrijft Robbert de Witt. En dat is natuurlijk altijd weer Israël. Wat moet je anders, als de … Continued The post Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen appeared first on EWmagazine.nl.
13/05 09u15  Binnenkort met vakantie? Houd hiermee rekening Het kabinet komt vakantiegangers tegemoet. Vanaf zaterdag 15 mei zal er voor landen een afzonderlijk reisadvies worden gegeven en worden niet-noodzakelijke reizen weer mogelijk. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is ‘voorzichtig optimistisch’ over de zomervakantie. Kunnen Nederlanders weer ongestoord op reis? Met welke regels moet rekening worden gehouden? Het ministerie van Buitenlandse … Continued The post Binnenkort met vakantie? Houd hiermee rekening appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 17u15  Komt door nieuw plan rekeningrijden op de formatietafel? Een bonte coalitie heeft een nieuw plan om de autobelastingen te hervormen. De RAI Vereniging, Bovag, ANWB, Natuur & Milieu en de leasemaatschappijen van de VNA  pleiten eufemistisch voor ‘betalen naar gebruik’: rekeningrijden dus. Wat staat er in het plan en hoe kansrijk is het op de formatietafel? 1. Wat stellen de organisaties voor? Het … Continued The post Komt door nieuw plan rekeningrijden op de formatietafel? appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 14u15  AIVD is niet transparant genoeg in zijn jaarverslag Eind april verscheen het jaarverslag van de AIVD over 2020. De grootste dreiging voor Nederland komt volgens de AIVD van het jihadisme. Daarnaast is er een serieuze waarschuwing voor ‘anti-overheidsactivisme en -extremisme’, al dan niet gevoed door rechts-extremisme. Criminoloog Bart Collard analyseert het AIVD-jaarverslag in een artikel voor EW Podium. Het publiceren van het jaarverslag … Continued The post AIVD is niet transparant genoeg in zijn jaarverslag appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 13u15  Is er plek voor zelftest in de testsamenleving? De Tweede Kamer stemde dinsdag in met de wet die het testen voor toegang tot bijvoorbeeld een bioscoop of theater mogelijk moet maken, maar er waren veel wijzigingen voor nodig. Zo stelt een van de amendementen dat ook zelftests voldoende zijn voor toegang. Hoe valt dat te controleren? Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) … Continued The post Is er plek voor zelftest in de testsamenleving? appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 13u15  Gestrand tussen wal en schip op de woningmarkt Zoals veel millennials is Constanteyn Roelofs gestrand tussen wal en schip: de boot gemist voor een goedkoop huis en dusdanig hoge woonlasten (en studieschuld) dat sparen voor een eigen inleg maar nauwelijks lukt. Een uitzichtloze situatie. Constanteyn Roelofs Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij. Het is weer zover: … Continued The post Gestrand tussen wal en schip op de woningmarkt appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 12u15  Weer informateur van PvdA-huize: Hamer, grande dame van de polder Opnieuw treedt een kabinetsinformateur aan van PvdA-huize. Na Herman Tjeenk Willink zal vandaag na een Kamerdebat hoogstwaarschijnlijk Mariëtte Hamer (62) worden benoemd. De voorzitter van de SER is een PvdA’er van de taaie soort. Eric Vrijsen over het geduld, het zorgzame karakter en de gehuurde limousine van Hamer. Plus haar zestig rode rozen voor Mark … Continued The post Weer informateur van PvdA-huize: Hamer, grande dame van de polder appeared first on EWmagazine.nl.
12/05 11u15  Versoepelingen gaan door, met rare kronkels De versoepelingen van volgende week gaan door, vooral voor buitenactiviteiten. Maar ook ‘stap 2’ gaat gepaard met vreemde uitzonderingen en kleine lettertjes, schrijft Bram Hahn. Bij het aantal besmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen is een stevige  daling ingezet, dus kan het kabinet met vertrouwen stap 2 van het openingsplan aankondigen, zij het met … Continued The post Versoepelingen gaan door, met rare kronkels appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 19u15  Opnieuw onrust in het Midden-Oosten, wat is er aan de hand? Het is al dagen onrustig in het Midden-Oosten. Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook dinsdag zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker 25 mensen om het leven gekomen. Die luchtaanvallen volgen op raketten van terreurroep Hamas. Hierbij vielen aan Israëlische kant twee doden. Wat is er aan de hand? 1 Wat is de situatie nu? Terreurgroep … Continued The post Opnieuw onrust in het Midden-Oosten, wat is er aan de hand? appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 16u15  VVD-fractieleider Mark Rutte buigt, maar niet heel diep Mark Ruttes ‘radicale ideeën’ voor een andere politieke cultuur behelzen een extra klachteninstantie voor burgers, langduriger kabinetsvergaderingen, ruimte in de coalitie om politieke verschillen te laten zien, en polderen ná een Kamerdebat in plaats van ervoor. VVD-leider Rutte maakte dat gisteren bekend in het tv-programma Nieuwsuur. Eric Vrijsen analyseert de knieval. Rutte betuigde nogmaals spijt … Continued The post VVD-fractieleider Mark Rutte buigt, maar niet heel diep appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 11u15  Mourad Fakirou (27): ‘Doe alles met oprechte intentie’ Wie inspireren je? ‘Mijn ouders. Zij legden voor mij, mijn broertje en zusje het fundament om succesvol te zijn. Ik leef nog steeds volgens de waarden die zij mij bijbrachten. Zoals: doe alles met oprechte intentie.’ Belangrijkste gebeurtenis? Mourad Fakirou (27) is senior consultant Business Assurance bij KPMG. Hij adviseert bedrijven over de valkuilen van … Continued The post Mourad Fakirou (27): ‘Doe alles met oprechte intentie’ appeared first on EWmagazine.nl.
11/05 11u15  ‘Woke’ of marxist? Karel van het Reve biedt genezing Essayist Karel van het Reve zou deze maand honderd jaar zijn geworden. Zijn boek Het geloof der kameraden (1969) is dankzij de revival van totalitair-linkse ideeën opnieuw actueel, schrijft Roelof Bouwman. Vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd veel gesproken over de ‘Grote Drie’ van het Nederlandse cabaret. Bedoeld werden … Continued The post ‘Woke’ of marxist? Karel van het Reve biedt genezing appeared first on EWmagazine.nl.
10/05 16u15  Wat moet anders aan de Haagse bestuurscultuur? De Haagse politiek moet anders. Hoe gaat die dan nu? Wat is de methode waarvan opeens heel Den Haag – zelfs de man die deze methode sublimeerde, namelijk demissionair premier Mark Rutte (VVD) – vanaf willen? Een van de eerste zaken die vermoedelijk sneuvelen, is het maandagse topberaad van de coalitie. Vanavond 10 mei komt … Continued The post Wat moet anders aan de Haagse bestuurscultuur? appeared first on EWmagazine.nl.
Laatste update: donderdag 13 mei 2021, 12u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/05 15u15  Pas op met blind vertrouwen in referendumIn Nederland dreigt een politieke en bestuurlijke crisis. Dat dingen anders moeten, is evident. Maar complexe problemen vereisen complexe oplossingen. Dus laten we ons niet blindstaren op simpele ingrepen zoals het referendum, schrijft politicologiestudent Carmen van Alebeek in een artikel voor EW Podium. Het dualisme is stuk. Dat veronderstellen Dennis de Witte en Fabian van … Continued The post Pas op met blind vertrouwen in referendum appeared first on EWmagazine.nl.
10/05 13u15  Versoepelingen in aantocht: dit kunnen we verwachtenDinsdag 11 mei geven premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) opnieuw een persconferentie over het coronabeleid. Blijven de coronacijfers dalen, dan wil het kabinet per 18 mei verder versoepelen. Zondag in het Catshuis is nog geen besluit genomen over deze ‘stap 2’ in het  heropeningsplan. Ingewijden meldden aan De … Continued The post Versoepelingen in aantocht: dit kunnen we verwachten appeared first on EWmagazine.nl.
10/05 12u15  In de Kuip is geld niet het probleem, onverschilligheid welDe Klassieker die geen klassieker wou worden, is geëindigd in een deceptie voor Feyenoord. Op geen enkel moment gaven de Rotterdammers de indruk dat ze in dezelfde divisie als Ajax speelden, schrijft Hugo Camps. Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante … Continued The post In de Kuip is geld niet het probleem, onverschilligheid wel appeared first on EWmagazine.nl.
10/05 12u15  Joe Biden neemt afscheid van Reaganomics met groei ‘van onderaf’De Amerikaanse president Biden wil de belastingen voor welgestelden en bedrijven verhogen. Hij neemt daarmee afscheid van een stimuleringsbeleid dat in de Verenigde Staten jarenlang is omarmd, schrijft Marijn Jongsma. Marijn Jongsma (1969) is economisch redacteur bij EW. Hij blogt wekelijks over financieel- en macro-economische onderwerpen. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden oogstte er applaus mee in het … Continued The post Joe Biden neemt afscheid van Reaganomics met groei ‘van onderaf’ appeared first on EWmagazine.nl.
10/05 11u15  Waarom het belangrijk is dat de EU Duitsland onder controle houdtMoet de Europese Unie zich harder opstellen tegen China? Veel landen willen dat, maar juist Duitsland, het machtigste land van Europa, aarzelt. Wat zegt dat over de Duitse geopolitieke reflexen? We bespreken het met Jelte Wiersma, onze correspondent in Brussel. Ook hebben we het opnieuw over het coronaherstelfonds, dat volgens de Europese Commissie een forse … Continued The post Waarom het belangrijk is dat de EU Duitsland onder controle houdt appeared first on EWmagazine.nl.
09/05 15u15  De lichaamstaal van Van Huffelen: breek me de bek niet openStaatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) praat met meel in de mond als het gaat over de Toeslagenaffaire, schrijft Philip van Tijn. Hij doet een poging om uit de brokstukken informatie die ze verstrekt, de feiten te destilleren. Onlangs las ik een waarschuwing. Als iemand een artikel of betoog begint met een zin als deze: ‘Het … Continued The post De lichaamstaal van Van Huffelen: breek me de bek niet open appeared first on EWmagazine.nl.
08/05 13u15  In Centraal-Aziatische Fergana Vallei is weinig nodig om de bom te doen barstenOoit was de Fergana Vallei hét centrum van de Centraal-Aziatische zijdeproductie en later van de katoenproductie. Een regio vol etnische spanningen en betwiste grenzen tussen Kirgizië en Tadzjikistan. Na een eerder bezoek aan het Kirgizische deel van de vallei, is Teun Toonen nu op Oezbeeks grondgebied. Hij plaatst het huidige grensconflict in een historisch perspectief. … Continued The post In Centraal-Aziatische Fergana Vallei is weinig nodig om de bom te doen barsten appeared first on EWmagazine.nl.
08/05 13u15  De dappere strijd van Liz CheneyIs de Republikeinse partij de partij van bange lafaards? Daar lijkt het op nu Congreslid Liz Cheney vecht voor het behoud van haar invloedrijke positie in de partij. Die wordt bedreigd omdat ze niet meegaat in de leugens die oud-president Donald Trump verspreidt over de verkiezingen. Een schande, schrijft Victor Pak. Victor Pak (1995) is redacteur … Continued The post De dappere strijd van Liz Cheney appeared first on EWmagazine.nl.
08/05 10u15  Geachte Shula Rijxman: waarom moeten we gissen naar verjongingsstrategie NPO?Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de scheidende omroepbaas Shula Rijxman: waarom moeten we gissen naar uw verjongingsstrategie voor de NPO? De NPO meldde deze week nu echt werk te gaan maken van uw opvolging. Onno Aerden Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd … Continued The post Geachte Shula Rijxman: waarom moeten we gissen naar verjongingsstrategie NPO? appeared first on EWmagazine.nl.
07/05 17u15  Waarom Apple zich moet verantwoorden voor zijn App StoreDeze week begon de spraakmakende rechtszaak van videospellenontwikkelaar Epic Games tegen Apple. De Amerikaanse techgigant heeft met zijn downloadwinkel voor apps een monopoliepositie en wordt beschuldigd van machtsmisbruik. Ook de Europese Unie vindt dat Apple zijn positie misbruikt en de concurrentie tegenwerkt. Kan de macht van Apple worden gebroken? 1.Waarvan wordt Apple precies beschuldigd? Epic … Continued The post Waarom Apple zich moet verantwoorden voor zijn App Store appeared first on EWmagazine.nl.
07/05 16u15  Halfgeleider-OPEC krijgt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieënEen kartel van halfgeleiders producerende landen is nodig om de ontwikkeling en economische groei van China af te remmen, schrijft strateeg Paul Verhagen voor EW Podium. Maar China in zijn technologische achilleshiel treffen zal niet alleen consequenties hebben voor de mensen daar, reageert China-deskundige Fred Sengers in een ingezonden opinie.  China is inmiddels de tweede … Continued The post Halfgeleider-OPEC krijgt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieën appeared first on EWmagazine.nl.
07/05 14u15  Wat staat op de progressieve wensenlijst van pitbull PelosiHet lijkt Joe Biden voor de wind te gaan als president, maar er kunnen zomaar eens moeilijkere tijden aan komen. Emile Kossen bespreekt met Victor Pak de lange progressieve wensenlijst van de Democratische partij, de rol van Nancy Pelosi én wat het allemaal betekent voor Joe Biden. Amerikanist Koen Petersen staat stil bij de Republikeinse … Continued The post Wat staat op de progressieve wensenlijst van pitbull Pelosi appeared first on EWmagazine.nl.
07/05 14u15  Hoe moslims mij minder naïef maakten over de islamZoals altijd begin mei, is ook deze week weer veel gepraat over vrijheid en tolerantie. In een artikel voor EW Podium onderzoekt kunstenaar Johannes Hogenbrink hoe zijn eigen ideeën over vrijheid en tolerantie zijn veranderd. Van de moord op regisseur/columnist Theo van Gogh tot de hetze vandaag de dag tegen schrijfster Lale Gül: zijn ervaringen … Continued The post Hoe moslims mij minder naïef maakten over de islam appeared first on EWmagazine.nl.
07/05 10u15  Een sociale EU: opdat we allemaal even arm wordenDe 27 EU-regeringsleiders komen vrijdag 7 en zaterdag 8 mei bijeen in de Portugese havenstad Porto. Op de agenda staat een zogenoemd ‘sociaal Europa’. De Europese Commissie heeft al grote ambities geformuleerd, maar die zijn een slag in de lucht en zelfs gevaarlijk, schrijft Jelte Wiersma. De Europese Unie (EU) moest in 2010 de meest … Continued The post Een sociale EU: opdat we allemaal even arm worden appeared first on EWmagazine.nl.
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

4x Binnenkort met vakantie? Houd hiermee rekening13/05 09u15 - Elsevier.nl: Het kabinet komt vakantiegangers tegemoet. Vanaf zaterdag 15 mei zal er voor landen een afzonderlijk reisadvies worden gegeven en worden niet-noodzakelijke reizen weer mogelijk. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) is ‘voorzichtig optimistisch’ over de zomervakantie. Kunnen Nederlanders weer ongestoord op reis? Met welke regels moet rekening worden gehouden? Het ministerie van Buitenlandse … Continued The post Binnenkort met vakantie? Houd hiermee rekening appeared first on EWmagazine.nl.
4x Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen13/05 09u15 - Elsevier.nl: Voor de zoveelste keer  is het oorlog tussen Hamas en Israël, en het tellen van slachtoffers aan beide zijden is begonnen. De partij die bij de ander de meeste mensen heeft gedood, wordt steevast gezien als de slechterik, schrijft Robbert de Witt. En dat is natuurlijk altijd weer Israël. Wat moet je anders, als de … Continued The post Gaza-conflict: waarom het veel sterkere Israël nooit kan winnen appeared first on EWmagazine.nl.
4x Van Haga, Smolders en Ephraim weg bij Forum voor Democratie13/05 10u15 - Elsevier.nl: De drie Kamerleden Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim stappen op bij Forum voor Democratie en nemen hun zetel mee. Volgens het drietal is ‘er een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt’. ‘In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over … Continued The post Van Haga, Smolders en Ephraim weg bij Forum voor Democratie appeared first on EWmagazine.nl.
4x Wereldeconomie heeft honger door chiptekort13/05 12u15 - Elsevier.nl: VDL Nedcar moest tijdelijk het werk stilleggen, Apple-baas Tim Cook vreest een vertraagde levering van iPhones. Een samenloop van de coronacrisis en productieproblemen zorgt voor een groot tekort aan computerchips, essentieel voor veel sectoren in de wereldeconomie. Is er een oplossing in zicht voor de tekorten? Vier vragen en antwoorden over chips. 1. Waarom zijn … Continued The post Wereldeconomie heeft honger door chiptekort appeared first on EWmagazine.nl.
1x Versoepelingen gaan door, met rare kronkels12/05 11u15 - Elsevier.nl: De versoepelingen van volgende week gaan door, vooral voor buitenactiviteiten. Maar ook ‘stap 2’ gaat gepaard met vreemde uitzonderingen en kleine lettertjes, schrijft Bram Hahn. Bij het aantal besmettingen en de bezetting in de ziekenhuizen is een stevige  daling ingezet, dus kan het kabinet met vertrouwen stap 2 van het openingsplan aankondigen, zij het met … Continued The post Versoepelingen gaan door, met rare kronkels appeared first on EWmagazine.nl.
0x Een sociale EU: opdat we allemaal even arm worden07/05 10u15 - Elsevier.nl: De 27 EU-regeringsleiders komen vrijdag 7 en zaterdag 8 mei bijeen in de Portugese havenstad Porto. Op de agenda staat een zogenoemd ‘sociaal Europa’. De Europese Commissie heeft al grote ambities geformuleerd, maar die zijn een slag in de lucht en zelfs gevaarlijk, schrijft Jelte Wiersma. De Europese Unie (EU) moest in 2010 de meest … Continued The post Een sociale EU: opdat we allemaal even arm worden appeared first on EWmagazine.nl.
0x Hoe moslims mij minder naïef maakten over de islam07/05 14u15 - Elsevier.nl: Zoals altijd begin mei, is ook deze week weer veel gepraat over vrijheid en tolerantie. In een artikel voor EW Podium onderzoekt kunstenaar Johannes Hogenbrink hoe zijn eigen ideeën over vrijheid en tolerantie zijn veranderd. Van de moord op regisseur/columnist Theo van Gogh tot de hetze vandaag de dag tegen schrijfster Lale Gül: zijn ervaringen … Continued The post Hoe moslims mij minder naïef maakten over de islam appeared first on EWmagazine.nl.
0x Wat staat op de progressieve wensenlijst van pitbull Pelosi07/05 14u15 - Elsevier.nl: Het lijkt Joe Biden voor de wind te gaan als president, maar er kunnen zomaar eens moeilijkere tijden aan komen. Emile Kossen bespreekt met Victor Pak de lange progressieve wensenlijst van de Democratische partij, de rol van Nancy Pelosi én wat het allemaal betekent voor Joe Biden. Amerikanist Koen Petersen staat stil bij de Republikeinse … Continued The post Wat staat op de progressieve wensenlijst van pitbull Pelosi appeared first on EWmagazine.nl.
0x Halfgeleider-OPEC krijgt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieën07/05 16u15 - Elsevier.nl: Een kartel van halfgeleiders producerende landen is nodig om de ontwikkeling en economische groei van China af te remmen, schrijft strateeg Paul Verhagen voor EW Podium. Maar China in zijn technologische achilleshiel treffen zal niet alleen consequenties hebben voor de mensen daar, reageert China-deskundige Fred Sengers in een ingezonden opinie.  China is inmiddels de tweede … Continued The post Halfgeleider-OPEC krijgt niet alleen China, maar hele wereldeconomie op de knieën appeared first on EWmagazine.nl.
0x Waarom Apple zich moet verantwoorden voor zijn App Store07/05 17u15 - Elsevier.nl: Deze week begon de spraakmakende rechtszaak van videospellenontwikkelaar Epic Games tegen Apple. De Amerikaanse techgigant heeft met zijn downloadwinkel voor apps een monopoliepositie en wordt beschuldigd van machtsmisbruik. Ook de Europese Unie vindt dat Apple zijn positie misbruikt en de concurrentie tegenwerkt. Kan de macht van Apple worden gebroken? 1.Waarvan wordt Apple precies beschuldigd? Epic … Continued The post Waarom Apple zich moet verantwoorden voor zijn App Store appeared first on EWmagazine.nl.

Statistieken

Artikels:
31336
Gelezen:
5126
Aantal lezers nu:
82


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven