zaterdag 29 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van Elsevier.nl

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u15
 

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
29/01 00u15  Edzo Doeve: ‘Wij staan midden in het leven’ 1. Wat voor jeugd hebt u gehad? ‘Ik ben geboren in Harderwijk en heb een heel mooie jeugd gehad, ofschoon die wel is gemarkeerd door het overlijden van mijn vader toen ik vier was. Door een ongeluk, een drama. Ik ben de jongste, iets te jong om te beseffen wat er was gebeurd. Voor mij was het zoals het was, voor mijn oudere broer en zus was het moeilijker.
28/01 15u15  De tijdelijke woning of ‘flexwoning’ is in opmars De flexwoning is bezig aan een opmars in Nederland. Ook het kabinet ziet heil in huizen die zo van de fabrieksband rollen. Het kabinet wil jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen of ‘flexwoningen’ bouwen om de woningnood tegen te gaan. Het trekt daar de komende tien jaar 100 miljoen euro voor uit. Deze flexwoningen rollen vaak kant-en-klaar van de fabrieksband en hebben het imago van containerwoning van zich afgeschud: als volwaardige en nette woningen variëren ze in grootte van een klein appartement tot een eengezinswoning. Flexbouw is snel en goedkoop, en vaak duurzamer dan traditionele bouw. Een voordeel voor gemeenten bij tijdelijke woningbouw is dat eenvoudig van het bestaande bestemmingsplan kan worden afgeweken, zonder dat minimaal een jaar lang allerlei planologische procedures moeten worden doorlopen. Een voordeel voor bouwers is dat ze – afgezien van de veiligheidseisen – op minder belangrijke punten van het bouwbesluit kunnen afwijken. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is er voldoende ruimte voor flexbouw in Nederland. Op meer dan driehonderd plekken wordt er al mee geëxperimenteerd. Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier Flexwonen is niet nieuw. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kocht het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting achthonderd Oostenrijkse woningen: houten prefab huizen die per trein als een bouwpakket van 17.000 kilo werden geleverd. Als dank stuurde Nederland groenten, zaden en visconserven terug. Voor die tijd waren de huisjes erg innovatief, met dubbel glas en muuriso­latie. De huisjes gingen naar gemeenten die er animo voor hadden – van Emmeloord tot Vlissingen – en werden vaak toegewezen aan ambtenaren, oud-verzetsstrijders en andere prominente inwoners. Enkele honderden woningen zijn nog steeds bewoond, een aantal is inmiddels Rijksmonument.
28/01 14u15  Kritiek op proef met hypotheek voor duurhuurder Duizend huurders in de vrije sector met een huur van 1.000 euro of meer die volgens de huidige leennormen geen hypotheek kunnen krijgen, krijgen er binnen afzienbare tijd toch een via een proef van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG werkt daarvoor samen met Aegon, BLG Wonen, ING, Florius en Vereniging Eigen Huis. Huizenmarktexperts … Continued
28/01 13u15  Kritiek op proef met hypotheek voor dure huurder Duizend huurders in de vrije sector met een huur van 1.000 euro of meer die volgens de huidige leennormen geen hypotheek kunnen krijgen, krijgen er binnen afzienbare tijd toch een via een proef van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG werkt daarvoor samen met Aegon, BLG Wonen, ING, Florius, Vereniging Eigen Huis. Woningmarkt-experts zijn … Continued
27/01 15u15  Bitcoin is een zegen – voor sommige landen dan Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat El Salvador de bitcoin niet meer als wettelijk betaalmiddel gebruikt. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wil, net als China eerder, de munt zelfs in de ban doen. Voor de inwoners van instabiele landen is de bitcoin juist een zegen, schrijft Nicolette van den Hout. Te beginnen met … Continued
26/01 15u15  Pas op voor vermogensbelasting Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een nieuwe vermogensbelasting. En dat terwijl de inkomensongelijkheid in Nederland tot de laagste van de wereld behoort en de vermogensongelijkheid volgens het CBS afneemt. Dat de Tweede Kamer toch voorsorteert op het extra belasten van vermogens, is een slecht idee, schrijft Carla Joosten. Het is onrechtvaardig om zuinige spaarders nog eens extra te pakken. In de politiek wordt gedaan alsof de kloof tussen rijk en arm groter dan ooit is. En daarvoor heeft een grote meerderheid in de Tweede Kamer ook een oplossing: mensen met vermogen aanpakken. Vermogensbelasting als panacee voor ‘vermogensongelijkheid’. De term vermogensongelijkheid is de laatste jaren in opkomst. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde het in het debat over de Regeringsverklaring op 18 januari de roze olifant in de kamer. Lees ook dit coververhaal: Belasten van de rijken is niet de oplossing  Rutte IV trekt 60 miljard euro uit voor vage uitgaven aan klimaat en stikstof. Geen wonder dat velen het Coalitieakkoord als links betitelden. Maar links in de Kamer is nog niet tevreden en richtte bij het debat over de Regeringsverklaring van Rutte IV de pijlen op een ander thema, mamelijk de vermogensongelijkheid. De vraag is of dit thema nog alleen iets van links is. Bijna alle partijen pleiten in hun verkiezingsprogramma’s voor hogere belastingen voor vermogenden. D66 zou hiermee zelfs ruim 15 miljard binnenhalen, maar ook VVD en CDA boekten enkele miljarden belastingverhoging op vermogen in. In Coalitieakkoord bleef niets over van plannen vermogensbelasting In het Coalitieakkoord bleef hiervan – tot woede van oppositioneel links – niets over. De partij van Sigrid Kaag kreeg dat blijkbaar niet geregeld in de kabinetsformatie. SP ijvert voor hogere inkomens- en vermogenstaks Maar intussen neemt de druk toe. Net als na de Algemene Politieke Beschouwingen afgelopen oktober schaarde de Kamer zich op 18 januari bij het debat over de Regeringsverklaring met 135 stemmen voor en 15 tegen achter een motie van de SP die maatregelen vraagt om de vermogensongelijkheid te verkleinen en voor de zomer met maatregelen te komen. Alleen FVD, Groep Van Haga, JA21 en SGP stemden tegen.
26/01 13u15  Inflatiemonster is plots terug. Wat nu? Prijzen stijgen hard, de rente loopt op en de financiële markten zijn in mineur. Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Zestien vragen en antwoorden over de inflatie die onverwacht terug is van weggeweest.
26/01 11u15  Een hyride warmtepomp via de baas De verduurzaming van ‘het huis’ komt maar moeizaam van de grond. Hulp van fiscus en werkgever moet het tij keren. Zo’n 750.000 eigenaren hebben hun huis gefinancierd met een hypotheek van ABN AMRO. Ongeveer eenderde van deze huizen heeft energielabel D, of zelfs nog lager. De bank ziet het liefst dat die huizen de komende jaren van een label A of B zijn voorzien. Maar hoe krijg je huiseigenaren zover dat zij hun huis gaan verduurzamen om aan dat betere energielabel te komen? Verduurzamen kost immers veel geld. Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier Kleine stappen voor beste resultaat ‘Je kunt de grote Urgenda-stap nemen door huizen ineens van het gas te halen,’ zegt Richard Kooloos (48), directeur Duurzaam bankieren bij ABN AMRO. ‘Dat zou het mooiste zijn, maar als je veel mensen mee wilt krijgen, dan lukt dat enkel met kleinere tussenstappen.’ Zo’n 90 procent van de huizen wordt verwarmd met een gasgestookte cv-ketel. Veel betaalbare gasloze alternatieven voor de vertrouwde ketel zijn niet voorhanden. De hybride warmtepomp biedt uitkomst. ‘Die komt naast de cv-ketel te staan, en neemt het grootste deel van het jaar de verwarmingstaken over, door warmte uit de buitenlucht te halen,’ zegt Herbert Silderhuis (68), oprichter van Haasheat.
26/01 00u15  Helmersson weet H&M door de storm heen te loodsen Op 28 januari komt topvrouw Helena Helmersson (48) met de jaarcijfers van H&M Group. Hoe staat de modeketen ervoor? De Zweedse H&M Group, met onder meer de modemerken H&M, COS, Monki en Weekday, voelt de gevolgen van de coronapandemie. Wie de curve van de verkopen volgt, ziet dat de enorme dalen samenhangen met de wereldwijde lockdowns. Maar het bedrijf had ook last van verstoorde toeleveringsketens en een tekort aan materialen. En toen het bedrijf op de site verklaarde geen katoen meer te kopen uit Xinjiang wegens de zorgen over de Oeigoeren, kreeg het een boycot van China op zijn dak – een belangrijke afzetmarkt voor het bedrijf. Gevolg: de omzet tussen december 2020 en mei 2021 was 20 procent lager dan het jaar ervoor.
26/01 00u15  Kleine zorgverzekeraar wint iets van de grote De afgelopen maanden wisselden 1,1 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar. Dat komt neer op 6,5 procent van de polishouders. Andersom gerekend: van de 100 verzekerden die klant waren in 2021, bleven er in 2022 ruim 93 hangen bij hun verze­keraar. Dit hoge aantal bewijst dat ver­zekerden hun zorgverzekeraar hondstrouw zijn.
25/01 16u15  Pijlsnel bouwen om de woningnood tegen te gaan De flexwoning is bezig aan een opmars in Nederland. Ook het kabinet ziet heil in huizen die zo van de fabrieksband rollen. Het kabinet wil jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen of ‘flexwoningen’ bouwen om de woningnood tegen te gaan. Het trekt daar de komende tien jaar 100 miljoen euro voor uit. Deze flexwoningen rollen vaak kant-en-klaar van de fabrieksband en hebben het imago van containerwoning van zich afgeschud: als volwaardige en nette woningen variëren ze in grootte van een klein appartement tot een eengezinswoning. Flexbouw is snel en goedkoop, en vaak duurzamer dan traditionele bouw. Een voordeel voor gemeenten bij tijdelijke woningbouw is dat eenvoudig van het bestaande bestemmingsplan kan worden afgeweken, zonder dat minimaal een jaar lang allerlei planologische procedures moeten worden doorlopen. Een voordeel voor bouwers is dat ze – afgezien van de veiligheidseisen – op minder belangrijke punten van het bouwbesluit kunnen afwijken. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is er voldoende ruimte voor flexbouw in Nederland. Op meer dan driehonderd plekken wordt er al mee geëxperimenteerd. Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier Flexwonen is niet nieuw. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kocht het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting achthonderd Oostenrijkse woningen: houten prefab huizen die per trein als een bouwpakket van 17.000 kilo werden geleverd. Als dank stuurde Nederland groenten, zaden en visconserven terug. Voor die tijd waren de huisjes erg innovatief, met dubbel glas en muuriso­latie. De huisjes gingen naar gemeenten die er animo voor hadden – van Emmeloord tot Vlissingen – en werden vaak toegewezen aan ambtenaren, oud-verzetsstrijders en andere prominente inwoners. Enkele honderden woningen zijn nog steeds bewoond, een aantal is inmiddels Rijksmonument.
25/01 14u15  De miljonair: niet langer een curiosum Steeds meer Nederlanders zijn miljonair. Wat betekent dat?
25/01 09u15  Brievenveteraan gaat energiegigant leiden Resi Becker is per 1 februari nieuwe topvrouw van Essent. Wie is zij? Becker heeft er een carrière van zestien jaar opzitten bij PostNL. In die tijd klom ze bij het voormalige nutsbedrijf op tot de directeur die verantwoordelijk was voor alle postbezorging in Nederland, ofwel 30.000 personeelsleden en acht miljoen poststukken per dag. Maar de post is ook een krimpende markt – de grote groei bij pakketbezorging valt ­onder een andere tak van PostNL.
25/01 00u15  Logisch dat AOW eenmalig niet meestijgt met minimumloon De roep om in navolging van het minimumloon ook de AOW-uitkering eenmalig met 7,5 procent te verhogen, klinkt sympathiek. Toch moet het kabinet deze veel te kostbare stap niet zetten, schrijft Jeroen van Wensen. Het minimumloon, zo blijkt uit het coalitieakkoord, gaat eenmalig met 7,5 procent omhoog. Maar aan de AOW – die van oudsher is gekoppeld aan het minimumloon – gaat die eenmalige stijging deze keer voorbij. Alleen gepensioneerden met een kale AOW, of een AOW met klein aanvullend pensioen, kunnen extra geld tegemoetzien. Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier Beschaafde geldsmijterij Die ontkoppeling zorgt voor veel opgewonden reacties. De roep om ook de AOW met 7,5 procent te verhogen, klinkt alom. Toch worden daarvoor weinig steekhoudende argumenten ingebracht. De afgelopen week vielen drie argumenten te ontwaren. Met op de eerste plaats het geldsmijt-argument: ‘Ik vind het unfair om met miljarden te smijten en tegelijk AOW’ers met een steeds leger wordende portemonnee achter te laten,’ zei bijvoorbeeld PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen tegen de NOS. Haar kritiek op geldsmijterij is terecht (dat zou de PvdA zelf natuurlijk nooit doen), maar minder terecht is het dat Ploumen dat argument gebruikt om dan ook maar met AOW-geld te smijten. Geschiedenis Het tweede argument is van historische aard. In 1980 werd de koppeling tussen loon en AOW ingevoerd, dus waarom die nu verlaten? ‘Dat noem ik onbeschaafd,’ zei FNV-voorzitter Tuur Elzinga in gesprek met zijn eigen vakbond.
25/01 00u15  ‘Ik ben geboren met benzine in mijn bloed’ ‘Ik was nog nooit op een brocante geweest. Maar deze zomer waren we in Frankrijk met vakantie en besloten we er een te bezoeken in Bormes-les-Mimosas. Daar zag ik deze trapauto. Precies zo’n model als wij thuis hebben staan, een Renault Dauphine uit 1959.
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

5x Edzo Doeve: ‘Wij staan midden in het leven’29/01 00u15 - Elsevier.nl: 1. Wat voor jeugd hebt u gehad? ‘Ik ben geboren in Harderwijk en heb een heel mooie jeugd gehad, ofschoon die wel is gemarkeerd door het overlijden van mijn vader toen ik vier was. Door een ongeluk, een drama. Ik ben de jongste, iets te jong om te beseffen wat er was gebeurd. Voor mij was het zoals het was, voor mijn oudere broer en zus was het moeilijker.
0x Fiscus krijgt jubelton maar moeilijk uit zijn systeem24/01 13u15 - Elsevier.nl: Tot 2024 kunnen ouders iets meer dan 100.000 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen. Daarna, zo staat in het Coalitieakkoord, komt er een einde aan de vaak verguisde ‘jubelton’, die sinds 2013 tot het pakket van vrijstellingen in de schenkbelasting behoort.
0x Eric Idema: ‘Ik wil mijn eigen boontjes doppen’25/01 00u15 - Elsevier.nl: 1. Wat voor jeugd hebt u gehad? ‘Ik ben geboren in Nieuw-Weerdinge, een dorp in Drenthe. We woonden naast opa en oma Idema en mijn ouders hadden een fietsen- annex speelgoedwinkel met nog een vestiging in Emmen. We woonden achter de winkel. Mijn moeder had een agrarische achtergrond, die fietsen­winkel was van mijn vaders familie. Ik ben de oudste, ik heb jongere tweelingbroers en een zusje.
0x ‘Ik ben geboren met benzine in mijn bloed’25/01 00u15 - Elsevier.nl: ‘Ik was nog nooit op een brocante geweest. Maar deze zomer waren we in Frankrijk met vakantie en besloten we er een te bezoeken in Bormes-les-Mimosas. Daar zag ik deze trapauto. Precies zo’n model als wij thuis hebben staan, een Renault Dauphine uit 1959.
0x Logisch dat AOW eenmalig niet meestijgt met minimumloon25/01 00u15 - Elsevier.nl: De roep om in navolging van het minimumloon ook de AOW-uitkering eenmalig met 7,5 procent te verhogen, klinkt sympathiek. Toch moet het kabinet deze veel te kostbare stap niet zetten, schrijft Jeroen van Wensen. Het minimumloon, zo blijkt uit het coalitieakkoord, gaat eenmalig met 7,5 procent omhoog. Maar aan de AOW – die van oudsher is gekoppeld aan het minimumloon – gaat die eenmalige stijging deze keer voorbij. Alleen gepensioneerden met een kale AOW, of een AOW met klein aanvullend pensioen, kunnen extra geld tegemoetzien. Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier Beschaafde geldsmijterij Die ontkoppeling zorgt voor veel opgewonden reacties. De roep om ook de AOW met 7,5 procent te verhogen, klinkt alom. Toch worden daarvoor weinig steekhoudende argumenten ingebracht. De afgelopen week vielen drie argumenten te ontwaren. Met op de eerste plaats het geldsmijt-argument: ‘Ik vind het unfair om met miljarden te smijten en tegelijk AOW’ers met een steeds leger wordende portemonnee achter te laten,’ zei bijvoorbeeld PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen tegen de NOS. Haar kritiek op geldsmijterij is terecht (dat zou de PvdA zelf natuurlijk nooit doen), maar minder terecht is het dat Ploumen dat argument gebruikt om dan ook maar met AOW-geld te smijten. Geschiedenis Het tweede argument is van historische aard. In 1980 werd de koppeling tussen loon en AOW ingevoerd, dus waarom die nu verlaten? ‘Dat noem ik onbeschaafd,’ zei FNV-voorzitter Tuur Elzinga in gesprek met zijn eigen vakbond.
0x Brievenveteraan gaat energiegigant leiden25/01 09u15 - Elsevier.nl: Resi Becker is per 1 februari nieuwe topvrouw van Essent. Wie is zij? Becker heeft er een carrière van zestien jaar opzitten bij PostNL. In die tijd klom ze bij het voormalige nutsbedrijf op tot de directeur die verantwoordelijk was voor alle postbezorging in Nederland, ofwel 30.000 personeelsleden en acht miljoen poststukken per dag. Maar de post is ook een krimpende markt – de grote groei bij pakketbezorging valt ­onder een andere tak van PostNL.
0x De miljonair: niet langer een curiosum25/01 14u15 - Elsevier.nl: Steeds meer Nederlanders zijn miljonair. Wat betekent dat?
0x Pijlsnel bouwen om de woningnood tegen te gaan25/01 16u15 - Elsevier.nl: De flexwoning is bezig aan een opmars in Nederland. Ook het kabinet ziet heil in huizen die zo van de fabrieksband rollen. Het kabinet wil jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen of ‘flexwoningen’ bouwen om de woningnood tegen te gaan. Het trekt daar de komende tien jaar 100 miljoen euro voor uit. Deze flexwoningen rollen vaak kant-en-klaar van de fabrieksband en hebben het imago van containerwoning van zich afgeschud: als volwaardige en nette woningen variëren ze in grootte van een klein appartement tot een eengezinswoning. Flexbouw is snel en goedkoop, en vaak duurzamer dan traditionele bouw. Een voordeel voor gemeenten bij tijdelijke woningbouw is dat eenvoudig van het bestaande bestemmingsplan kan worden afgeweken, zonder dat minimaal een jaar lang allerlei planologische procedures moeten worden doorlopen. Een voordeel voor bouwers is dat ze – afgezien van de veiligheidseisen – op minder belangrijke punten van het bouwbesluit kunnen afwijken. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is er voldoende ruimte voor flexbouw in Nederland. Op meer dan driehonderd plekken wordt er al mee geëxperimenteerd. Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier Flexwonen is niet nieuw. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kocht het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting achthonderd Oostenrijkse woningen: houten prefab huizen die per trein als een bouwpakket van 17.000 kilo werden geleverd. Als dank stuurde Nederland groenten, zaden en visconserven terug. Voor die tijd waren de huisjes erg innovatief, met dubbel glas en muuriso­latie. De huisjes gingen naar gemeenten die er animo voor hadden – van Emmeloord tot Vlissingen – en werden vaak toegewezen aan ambtenaren, oud-verzetsstrijders en andere prominente inwoners. Enkele honderden woningen zijn nog steeds bewoond, een aantal is inmiddels Rijksmonument.
0x Kleine zorgverzekeraar wint iets van de grote26/01 00u15 - Elsevier.nl: De afgelopen maanden wisselden 1,1 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar. Dat komt neer op 6,5 procent van de polishouders. Andersom gerekend: van de 100 verzekerden die klant waren in 2021, bleven er in 2022 ruim 93 hangen bij hun verze­keraar. Dit hoge aantal bewijst dat ver­zekerden hun zorgverzekeraar hondstrouw zijn.
0x Helmersson weet H&M door de storm heen te loodsen26/01 00u15 - Elsevier.nl: Op 28 januari komt topvrouw Helena Helmersson (48) met de jaarcijfers van H&M Group. Hoe staat de modeketen ervoor? De Zweedse H&M Group, met onder meer de modemerken H&M, COS, Monki en Weekday, voelt de gevolgen van de coronapandemie. Wie de curve van de verkopen volgt, ziet dat de enorme dalen samenhangen met de wereldwijde lockdowns. Maar het bedrijf had ook last van verstoorde toeleveringsketens en een tekort aan materialen. En toen het bedrijf op de site verklaarde geen katoen meer te kopen uit Xinjiang wegens de zorgen over de Oeigoeren, kreeg het een boycot van China op zijn dak – een belangrijke afzetmarkt voor het bedrijf. Gevolg: de omzet tussen december 2020 en mei 2021 was 20 procent lager dan het jaar ervoor.

Statistieken

Artikels:
32914
Gelezen:
3259
Aantal lezers nu:
19


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2022 Naar boven