zaterdag 29 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van fd.nl

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u00
 

fd.nl

Verbergen Tonen
29/01 00u15  FNV: werkplek na corona ook zaak werknemer Thuiswerken bevalt. Onderzoek onder kantoorpersoneel laat zien dat negen van de tien werknemers in de toekomst meer te zeggen willen hebben over hun werkplek.
28/01 23u15  Het raadsel Biden: impopulair, maar goede kans om Republikeinen te verslaan Het gepolariseerd politieke klimaat heeft de band tussen de populariteit van een zittende president en de kansen bij de volgende verkiezingen doorgesneden.
28/01 22u15  Het angstzweet is terug op de beurs De beurskoersen konden bijna alleen maar omhoog — tot afgelopen week. Het was lang geleden dat beleggers het zo benauwd kregen. Raken saaie, gevestigde bedrijven zoals banken weer in trek?
28/01 22u15  EU en Amerika beloven samen te werken als Rusland gaskraan dichtdraait De Europese Unie en de Verenigde Staten zullen nauw samenwerken om het aanbod van aardgas op peil te houden, mocht Rusland de gastoevoer aan de EU verminderen als het conflict aan de grens met Oekraïne escaleert.
28/01 20u15  Live: Wall Street in de plus, AEX met verlies weekend in Amsterdamse aandelen stonden vrijdag wederom in het rood. Signify was een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel steeg fors na een handelsupdate.
28/01 20u15  Nederland schept gelegenheid voor fraude met Europese subsidies De minister van Landbouw moet onterecht verstrekte subsidies terugstorten naar Brussel. Het argument dat het ontvangende bedrijf failliet is mag een moreel juiste stap niet in de weg staan.
28/01 20u15  Geef de autoloze huishoudens meer financieel voordeel Mensen zonder auto hebben meer te besteden, bewegen meer en houden de stad leefbaarder. Dat zou best wat mogen opleveren, schrijft Onno Dwars. Bijvoorbeeld een lagere hypotheekrente, of een lagere zorgpremie.
28/01 19u15  Ziekenhuis moet eerder stroom krijgen dan datacentrum De komende kabinetsperiode is jaarlijks €200 mln nodig om de problemen met het overvolle stroomnet in Nederland op te lossen, stellen betrokken partijen vrijdag in een gezamenlijke brief.
28/01 19u15  Minister Kaag praat na tegenvallers nog niet over bezuinigen De bijdrage uit het Brusselse herstelfonds valt fors tegen, een arrest rond de vermogensbelasting gaat veel geld kosten en de Tweede Kamer wil geld voor koopkrachtreparatie.
28/01 19u15  Banken jagen kredietverlening op om ECB-miljarden veilig te stellen Er stond voor de duizenden Europese banken die aan het speciale ECB-programma mee doen in totaal ongeveer €11 mrd op het spel.
28/01 19u15  Gazprom broedt op miljardenleningen uit VS en Europa De gasreus heeft geld nodig om in maart een lopende obligatie van $1,3 mrd af te kunnen lossen. Naar verluidt wacht het bedrijf de 'geopolitieke situatie' nog even af.
28/01 19u15  Economische sancties werken goed als dreigement Het dilemma: dreigen met harde, alomvattende sancties kan goed werken. Maar het daadwerkelijk afkoppelen van een land van de wereldeconomie, zorgt juist voor een grotere kans op oorlog.
28/01 19u15  Reacties van lezers De column 'Dirty Terry' van Mathijs Bouman over Terry Smith, grootaandeelhouder bij Unilever, riep deze week veel reacties van lezers op.
28/01 18u15  Live: AEX met verlies weekend in, Signify grootste stijger Amsterdamse aandelen stonden vrijdag wederom in het rood. Signify was een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel steeg fors na een handelsupdate.
28/01 18u15  Onverstoorbaar Apple biedt techsector wat hoop, maar niet meer dan een sprankje De vrees was dat chiptekorten 's werelds meest waardevolle bedrijf miljarden aan omzet zouden kosten. Dat blijkt niet het geval, maar de zorgen over te weinig onderdelen blijven.
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
28/01 18u15  Hoe Unilever door niet te kiezen problemen over zich afriepLevensmiddelenconcern Unilever heeft turbulente weken achter de rug. Experts vinden de oorzaak van de problemen in het gebrek aan harde keuzes in de afgelopen jaren.
28/01 18u15  ACM: diepgaand onderzoek nodig naar fusie tussen Talpa en RTLDe markttoezichthouder trapt op de rem bij fusie van Talpa en RTL. Het kan leiden tot hoge prijzen voor adverteerders, televisieproducenten en consumenten, aldus de martktoezichthouder.
28/01 18u15  Snel een sms'je sturen doet Von der Leyen waarschijnlijk niet meerEen journalist wil inzage in tekstberichten die de Europese Commissievoorzitter uitwisselde met de baas van een farmabedrijf. De Europese Ombudsman vindt dat dit verzoek te lichthartig is afgewezen.
28/01 18u15  Ineens gaat het hard en is de Fed op oorlogspadVoorzitter Jerome Powell klonk nooit eerder zo strijdlustig. Analisten verwachten dit jaar zo'n vier rentestappen, met het risico op meer. Bank of America verwacht er zelfs zeven achter elkaar.
28/01 17u15  Live: S&P 500 richting correctie, AEX op verliesAmsterdamse aandelen staan vrijdag wederom in het rood. Signify is een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel stijgt fors.
28/01 17u15  Het zorgelijke 'mosterd na de maaltijdgevoel' in de Tweede KamerHet kabinet neemt coronabesluiten, de Tweede Kamer kan er pas daarna over debatteren. Dat moet anders, vindt een meerderheid.
28/01 16u15  Live: Wall Street lager, AEX op verliesAmsterdamse aandelen staan vrijdag wederom in het rood. Signify is een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel stijgt fors.
28/01 16u15  Nederlandse economie sterker dan gemiddeldDe statistieken en de verwachtingen wijzen op een veerkrachtige Nederlandse economie, die sterker is dan die van veel omliggende landen.
28/01 16u15  Hogere prijzen voor tweedehands grondstoffen spekken winst RenewiRenewi profiteert wederom van de grotere vraag en hogere prijzen voor secundaire grondstoffen. Het bedrijf verhoogt de verwachting voor het volledige boekjaar.
28/01 16u15  Zweedse staalfabrikant SSAB trekt miljarden uit om al in 2030 vrijwel klimaatneutraal te zijnHet Zweedse SSAB zag vorig jaar af van overname van Tata Steel Nederland, omdat verduurzaming te duur zou zijn. De staalfabrikant tast nu wel diep in de buidel voor vergroening van eigen fabrieken.
28/01 16u15  De miljardensprint van StravaDe populariteit van de sportapp is tijdens de coronapandemie ontploft, net als zijn waarde.
28/01 16u15  Moet Netflix aan advertenties gaan denken?Terwijl het aantal nieuwe gebruikers afvlakt, geeft Netflix steeds meer geld uit aan content. Dat probleem laat zich niet alleen oplossen met hogere abonnementsprijzen.
28/01 15u15  Live: Slechtste beursweek sinds maart 2020 dreigtAmsterdamse aandelen staan vrijdag wederom in het rood. Signify is een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel stijgt fors.
28/01 15u15  'Niemand wil dat Oekraïne bij de Navo en de EU komt'Ruslandkenner Hans Kribbe vindt dat Europa meer realpolitik moet bedrijven
28/01 15u15  Kool is coolTja, kool. Je huis gaat er zo van naar de jaren vijftig stinken. Ook Hilary Akers kon weinig met die weerbarstig ogende rode, witte en groene bollen. Totdat ze er eens echt goed mee aan de slag ging. En nu heeft ze een recept voor een heerlijke salade en zelfs een methode waarmee ze de grootste koolhater overstag werpt.
28/01 14u15  'Ziekenhuis moet eerder stroom krijgen dan datacentrum'De komende kabinetsperiode is jaarlijks €200 mln nodig om de problemen met het overvolle stroomnet in Nederland op te lossen, stellen betrokken partijen vrijdag in een gezamenlijke brief.
28/01 14u15  Live: Duitse economie krimpt meer dan verwacht, AEX breidt verlies uitAmsterdamse aandelen staan vrijdag wederom in het rood. Signify is een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel stijgt fors.
28/01 14u15  Signify verrast met positieve cijfers; koers spuit omhoogHet afgelopen decennium is Signify overgeschakeld op led-technologie en heeft het bedrijf afscheid genomen van de productie van traditionele gloeilampen en armaturen. Eerdere problemen met toeleveranties zijn naar de achtergrond verdreven.
28/01 13u15  'Consumenten willen geen doorlopend krediet, maar een caravan'Financieel belangenbehartiger Rob Goedhart strijdt voor compensatie van woekerrenteklanten. Met succes. Banken hebben al bijna een miljard opzij gezet om honderdduizenden mensen te compenseren. Het verhaal achter de massaschikking.
28/01 13u15  Live: AEX breidt verlies uit, Signify stijgt met 11%Amsterdamse aandelen staan vrijdag wederom in het rood. Signify is een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel stijgt fors.
28/01 13u15  Rituals wil verdubbelen en toch vergroenen. 'Luxe gaat niet altijd samen met duurzaamheid'De omzet van cosmeticaketen Rituals ging vorig jaar door de €1 mrd. De groei moet voortaan samengaan met verantwoord ondernemen. 'Al die dilemma's kunnen niet op het bordje van bedrijven terechtkomen.'
28/01 13u15  Het raadsel Biden: impopulair, maar goede kans om van de Republikeinen te winnenHet gepolariseerd politieke klimaat heeft de band tussen de populariteit van een zittende president en de kansen bij de volgende verkiezingen doorgesneden.
28/01 12u15  Live: Europese beurzen kleuren rood, Signify stijgt met 14%Amsterdamse aandelen staan vrijdag wederom in het rood. Signify is een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel stijgt fors.
28/01 12u15  Jurriaan Pouw nieuwe cfo HemaPouw komt van Jumbo, waar hij eerst financieel directeur, en sinds 2018 e-commerce manager was.
28/01 12u15  UniCredit ziet af van overname Russische Otkritie BankDe op een na grootste bank van Italië waarschuwt tijdens de presentatie van de jaarcijfers voor de economische risico's van een conflict in Oekraïne.
28/01 12u15  Eén op een miljoen rijden in de nucleaire autoGrote kerncentrales zijn duur, maar kleintjes zouden goedkoper kunnen worden, schrijft Carlo van de Weijer. Hebben we er binnenkort een onder de motorkap?
28/01 12u15  Wilders' waardenAnders dan veel Nederlanders is Geert Wilders niet naïef. Nieuwe radicalisering ligt op de loer!
28/01 11u15  Live: SnowWorld vindt toch een vrouw, aandeel plust 2,5%Amsterdamse aandelen staan vrijdag wederom in het rood. Signify is een van de weinige uitzonderingen. Het aandeel stijgt fors.
28/01 11u15  Vlaanderen in de ban van gifschandaal: 'Ze wisten het!'Inwoners van het Vlaamse Zwijndrecht lopen gezondheidsrisico's door de torenhoge pfas-waarden in hun bloed, afkomstig van chemiereus 3M. Toch verzet slechts een kleine groep burgers zich tegen de Amerikaanse multinational. 'Vlamingen zijn heel passieve mensen.'
28/01 11u15  'Ik geef geen cent om de Bijlmer als de Bijlmer uit z’n nek kletst'Als rapper Rudeboy bereikte Patrick Tilon wereldfaam met de Urban Dance Squad. Hij raakte bevriend met Public Enemy en trad toe tot de 'Black Rock Coalition'. Maar met woke heeft hij niets. En dat is zacht uitgedrukt.
28/01 11u15  Nederland heeft baat bij een sterkere EUDertig jaar EMU heeft Nederland voordeel op veel terreinen gebracht. Kabinet-Rutte IV moet koersen op meer EU-integratie, met oog voor eigenheid, schrijft CPB-directeur Pieter Hasekamp.
28/01 10u15  Live: Beurzen openen flink in de min, Signify plust 9%Amsterdamse aandelen beleven vrijdag wederom een slechte opening van de handelsdag. De jaarcijfers van bedrijven helpen de beurzen niet omhoog.
28/01 10u15  Signify rekent op verdere winstgroei in 2022; koers spuit omhoogHet afgelopen decennium is Signify overgeschakeld op led-technologie en heeft het bedrijf afscheid genomen van de productie van traditionele gloeilampen en armaturen.
28/01 09u15  Live: Beurzen openen flink in de minAmsterdamse aandelen beleven vrijdag wederom een slechte opening van de handelsdag. De jaarcijfers van bedrijven helpen de beurzen niet omhoog.
28/01 09u15  SnowWorld benoemt toch een vrouw in de rvcOorspronkelijk was SnowWorld van plan twee nieuwe, mannelijke commissarissen te benoemen en botste daarmee met het wettelijke vrouwenquotum.
28/01 09u15  Een snelle aanval op Oekraïne ligt niet voor handMoskou heeft volgens analisten nog weken nodig om genoeg troepen bij Oekraïne op te bouwen voor een militair offensief.
28/01 09u15  Kritiek op onderzoek The Voice houdt aan ondanks verklaring Van DoorneForensische onderzoekers blijven wantrouwend en noemen advocatenkantoor Van Doorne 'een wolf in schaapskleren'.
28/01 09u15  Producentenvertrouwen daalt, maar ligt nog wel boven gemiddeldeDe producenten waren in januari vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid en de orderportefeuille.
28/01 09u15  Podcast Dagkoers: De dag dat WeTransfer naar de beurs zou gaanHet Amsterdamse techbedrijf trok zich op het laatste moment terug. En de Fed kondigt rente-verhogingen aan.
28/01 08u15  Live: Aandelen Azië omhoog, drukke cijferdag op komstHet cijferseizoen is in volle gang en Aziatische aandelen staan weer eens in de plus. Apple boekte ondanks de chiptekorten hoger dan verwachte kwartaalcijfers.
28/01 08u15  'Rusland heeft al deels zijn zin gekregen'Moskou heeft volgens analisten nog weken nodig om genoeg troepen bij Oekraïne op te bouwen voor een militair offensief.
28/01 08u15  Britse private-equityinvesteerder steekt €105 mln in Gelderse fabrikant van broodtrommels3i investeert in Nederlandse bedrijven en helpt hen met internationale expansie.
28/01 08u15  Action verdiende ook in coronajaar 2021 geld als water, ook voor eigenaar 3iOndanks de coronamaatregelen en winkelsluitingen groeide de omzet van de koopjesketen tot bijna €7 mrd.
28/01 07u15  Apple sluit 2021 beter af dan verwacht ondanks chiptekortApple sloot 2021 af met een recordkwartaal en verkocht 9% meer fysieke producten, ondanks het wereldwijde chiptekort.
28/01 06u15  Het mondkapje is het nieuwe plastic tasje. Hoe maak je ze afbreekbaar?Van de miljarden geproduceerde mondkapjes eindigt 3% als zwerfvuil. Genoeg om een ernstige bedreiging te vormen voor het milieu. Bedrijven zoeken naar manieren om ze afbreekbaar te maken.
28/01 01u15  Hogere inflatieEen loon-prijsspiraal lijkt in het eurogebied nog niet in zicht. Wat betekent dat voor de rente?
27/01 23u15  Nederland krijgt veel minder uit EU-fondsDe economie is nauwelijks gekrompen sinds de coronapandemie. Daarom ontvangt Nederland minder steun dan eerder gedacht.
27/01 22u15  Mislukken beursgang WeTransfer tekenend voor negatief sentimentBestandendienst WeTransfer kon niet naar de beurs, spellenbedrijf Azerion lukte het met de hakken over de sloot. Het beursklimaat is echt moeilijk, zeggen betrokkenen.
27/01 22u15  Rusland kritisch op veiligheidsvoorstel van de VS, ziet ruimte voor gesprekkenPoetin is volgens een woordvoerder niet tevreden met het Amerikaanse antwoord, maar tegelijkertijd zei het Kremlin wel verdere gesprekken te willen voeren.
27/01 20u15  Hoe gaat WeTransfer verder zonder beursgang?WeTransfer moet zijn groeiplannen financieren zonder de €120 mln die het vrijdag hoopte op te halen via het Damrak. 'Mogelijk dat de strategie nu een verkoop wordt.'
27/01 20u15  Nee tegen hogere AOWDe discussie over het miljardenprijskaartje voor een hogere AOW dreigt de verhoging van het minimumloon te gijzelen. Dat moet dit kabinet niet laten gebeuren.
27/01 20u15  Zelfs failliet bedrijf trok op de beurs meer bekijks dan SnowWorldEen van 's lands bekendste minifondsen staat weer in de spotlights, maar niet op een positieve manier. De interesse voor het aandeel Snowworld kelderde in 2021.
27/01 20u15  Opkoopbescherming laat werkende jongeren in de kou staanDe opkoopbescherming die nu in veel steden wordt ingevoerd, zal de mogelijkheden voor werkende jongeren verslechteren, betoogt Gys Ekker.
27/01 18u15  Paul Stoffels: 'Bij Galapagos kom ik dichterbij de actie te staan'De nieuwe topman van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf denkt te weten dat Galapagos nog altijd 'een sterke basis' heeft. 'Daarop kunnen we verder bouwen.'
27/01 18u15  Live: Economie VS veerkrachtiger dan gedacht, beurzen veren opDe Amerikaanse economie blijkt veerkrachtiger dan verwacht: het bbp maakte een sprong van 6,9% in het vierde kwartaal van 2020. Wereldwijd staan de toonaangevende indices in de plus.
27/01 18u15  LTO-voorzitter Van der Tak: zal mij niet meer bemoeien met fraudekwestieZijn bemoeienis met de fraudezaak rond de inmiddels failliete tomatentelersclub FresQ was volgens Van der Tak vanwege 'de beeldvorming' achteraf niet verstandig.
27/01 18u15  Meer mannen in de rvc kan SnowWorld op sanctie komen te staanSnowWorld wil twee nieuwe, mannelijke commissarissen benoemen. Die benoemingen zijn mogelijk in strijd met het vrouwenquotum en kunnen in het uiterste geval leiden tot een rechtsgang.
27/01 18u15  ABN Amro 'hofleverancier' onder de staatsdeelnemingenDe bank bezorgde de Nederlandse Staat het afgelopen decennium steeds hogere dividendinkomsten.
27/01 17u15  Amerikaanse toezichthouder onderzoekt controversiële cryptoleenbedrijvenMogelijk valt het lenen en uitlenen van crypto's onder financiële dienstverlening, waarvoor een vergunning nodig zou zijn. Dat kan grote gevolgen hebben voor de cryptoleenbedrijven.
27/01 17u15  Buy-out UnibailDe Franse miljardair Xavier Niel kocht zich fors in bij winkelfonds Unibail-Rodamco-Westfield. Kan hij de onderneming van de beurs halen?
27/01 17u15  Waarde kledingmerk Kim Kardashian opgelopen tot $3,2 mrdHet bedrijf wil verder innoveren en uit breiden naar het buitenland.
27/01 17u15  Nestlé: KitKat-repen worden duurzamer, maar niet duurderHet Zwitserse voedingsconcern investeert omgerekend €1,25 mrd in verbetering van de leefomstandigheden van West-Afrikaanse leveranciers van cacaobonen.
27/01 17u15  Ketel One uit Schiedam stut resultaten drankengigant DiageoHet afgelopen halfjaar bedroeg de omzet van het grootste drankenconcern ter wereld £8 mrd, omgerekend €9,6 mrd. De omzet kwam daarmee 16% hoger uit in vergelijking met dezelfde periode in 2020.
27/01 17u15  Brussel klaagt bij WTO over Chinese ban op Litouwse productenChinese belemmeringen raken ook andere landen in de Europese vrijhandelszone. China en Litouwen liggen overhoop vanwege banden van het Baltische land met Taiwan.
27/01 17u15  UBS stapt in robotbeleggen met overname Wealthfront.De Zwitserse vermogensbeheerder, die wordt geleid door Ralph Hamers, betaalt $1,4 mrd voor Wealthfront, dat klanten adviseert met algoritmes en zelflerende systemen.
27/01 17u15  Advies: maak coronabeleid voorspelbaar, met meer aandacht voor de 'mens'Ad-hocbeleid kan niet meer, en de nadruk op epidemiologie moet wijken, schrijven de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
27/01 17u15  Waarom laat Accell het aan KKR over om waardeverschil dicht te fietsen?KKR ziet een ‘value-gap’ tussen de koers en de werkelijke waarde van Accell. Welke kansen ziet KKR die beleggers niet zien, en waarom verzilvert Accell die kansen niet zelf, vragen Leen Paape en Leo van de Voort zich af.
27/01 16u15  Activistisch belegger zoekt graag luxe en glamourNelson Peltz bracht in zijn leven vele voedingsmiddelenbedrijven in beweging. Nu werpt hij zich op Unilever. Profiel van een activistisch belegger die zich graag omringt met luxe en glamour.
27/01 16u15  Rusland kritisch op veiligheidsvoorstel van de VS, maar ziet ruimte voor gesprekkenPoetin is volgens een Kremlin-woordvoerder niet tevreden met het Amerikaanse antwoord, maar tegelijkertijd zei het Kremlin wel verdere gesprekken te willen voeren.
27/01 16u15  Jaren van spectaculaire kostendaling voor groene energie voorbijHogere grondstofprijzen maken de aanleg van groene energieprojecten tijdelijk duurder, maar door de grote vraag naar groene energie zal de energietransitie niet vertragen.
27/01 16u15  Ontwortelde Duitsers: de muziek van Wagner en RammsteinZijn er overeenkomsten tussen het werk van de Duitse componist Richard Wagner en dat van metalband Rammstein? Meer dan je op het eerste gezicht denkt.
27/01 16u15  Hoe Peking influencers naar zijn hand zetUit internationaal onderzoek blijkt dat China influencers - al dan niet direct - betaalt om positieve berichten over het land te verspreiden. De YouTubers zelf geven aan uit vrije wil te handelen.
27/01 15u15  Amsterdam roept 'dark stores' van flitsbezorgers een halt toeMet een voorbereidingsbesluit regelt de gemeente Amsterdam dat bedrijven als Gorillas en Getir een jaar lang geen aanvragen voor nieuwe vestigingen kunnen indienen.
27/01 15u15  Live: Amerikaanse economie brandt los, beurzen veren opWeTransfer ziet zich genoodzaakt zijn beursgang voorlopig af te blazen. De Europese aandelenbeurzen laten vooral koersdalingen zien.
27/01 15u15  'De lat om “het gaat goed” te zeggen ligt nu veel lager'Geen college, geen feest en geen reizen kwam voor jongeren bovenop al bestaand gemis: geen huis, geen studiebeurs en geen zekerheid.
27/01 15u15  UBS stapt in robotbeleggen met overname WealthfrontDe Zwitserse vermogensbeheerder, die wordt geleid door Ralph Hamers, betaalt $1,4 mrd voor Wealthfront, dat zijn klanten adviseert met behulp van algoritmes en zelflerende systemen.
27/01 15u15  Donkere economische wolkenAfgelopen jaar was er een scherp herstel van de economie met een lage rente; een ongewone combinatie van positieve factoren. In 2022 zijn dat weleens omgekeerd kunnen zijn.
27/01 15u15  'Een Tesla opladen met een kabel klopt niet'Terwijl hij in Californië een netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s opzet, beseft Christiaan van Nispen (46) dat opladen met een kabel hopeloos ouderwets is. Nu heeft hij met Tiler een tegel ontwikkeld waarmee een elektrische fiets draadloos kan worden opgeladen.
27/01 14u15  Europese Investeringsbank leent €100 mln aan DPG voor digitaliseringHet geld is bestemd voor verdere digitalisering van het mediabedrijf in de concurrentiestrijd met grote Amerikaanse techbedrijven.
27/01 14u15  Malware kan ons in het donker zettenSlimme hackers kunnen het elektriciteitsnet platleggen, waarschuwen deskundigen. Juist de beveiligingsapparatuur blijkt kwetsbaar.
27/01 14u15  OogpijnLang heette het dat de megahubs voor banen zorgen, nu vervuilen ze de omgeving.
27/01 13u15  Pfas in het bloed: deze Nederlandse toxicoloog waarschuwt al jarenHoogleraar Jacob de Boer onderzocht het bloed van omwonenden van een chemische fabriek in Antwerpen. 'We zadelen toekomstige generaties op met gif in het bloed.'
27/01 13u15  Live: Centrale bank Turkije verdubbelt inflatieverwachting, beurzen verliezenWeTransfer ziet zich genoodzaakt zijn beursgang voorlopig af te blazen. De Europese aandelenbeurzen laten vooral koersdalingen zien.
27/01 13u15  De tijd die van het leven resteertFD-Persoonlijk columnist Brenda van Osch schrikt als ze beseft hoeveel jaren ze volgens de statistiek nog leeft.
27/01 12u15  Beursgangen met veel toekomstmuziek zijn uit de gratieHet klimaat voor beursgangen is slecht, zo blijkt uit de vandaag afgeblazen beursintroductie van WeTransfer. Vooral voor bedrijven die klein zijn en grote beloftes doen.
27/01 12u15  Boerenleider helpt frauderende tomatentuindersVoorzitter Sjaak van der Tak van boerenkoepel LTO Nederland springt bij het ministerie en in Europa op de bres voor de van subsidiefraude verdachte tomatenteler Kaaij Brothers. En stuurt een Whatsapp-bericht daarover per ongeluk naar de verkeerde agrariër.
27/01 12u15  ECB waarschuwt Europees bankwezen voor Russische risico’sFrankfurt heeft ​​kredietverstrekkers met aanzienlijke blootstelling aan Rusland opgeroepen om zich voor te bereiden op de gevolgen van internationale sancties tegen dat land.
27/01 12u15  Een werkstuk dat leest als een stuk werkAllesweter Smil stopt zijn boek bomvol getallen, opsommingen en jargon. Dat bevordert de leesbaarheid niet echt. 'Zo zit in de wereld in elkaar' was een interessant boek geweest als er minder ballast in had gezeten.
27/01 12u15  Farmabedrijf J&J probeert resolutie over eerlijke verdeling van vaccins te blokkerenInstitutionele beleggers, waaronder de Nederlandse vermogensbeheerder Achmea, verhogen de druk op farmabedrijven om meer coronavaccins te leveren aan arme landen.
27/01 11u15  China roept op tot de-escalatie rondom OekraïneDe Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi benadrukte in een gesprek met zijn Amerikaanse evenknie Antony Blinken dat de spanningen diplomatiek opgelost dienen te worden.
27/01 10u15  WeTransfer blaast beursgang afHet Amsterdamse bedrijf besluit een dag voor de geplande beursgang toch niet naar het Damrak te gaan. Als reden noemt het de marktomstandigheden.
27/01 10u15  ABN Amro hoeft geen rente op rente te vergoeden in woekerrentezaakGedupeerde klanten krijgen tot duizenden euro's minder uitgekeerd. Uitspraak klachteninstituut Kifid heeft mogelijk gevolgen voor de compensatieregelingen van andere banken.
27/01 10u15  Live: Beurzen weer in het rood, WeTransfer niet naar de beursWeTransfer ziet zich genoodzaakt zijn beursgang voorlopig af te blazen. De Europese aandelenbeurzen laten vooral koersdalingen zien.
27/01 09u15  Live: AEX-index daalt net na openingDe woorden van Fed-voorzitter Powell missen uitwerking niet. Hij kondigde een renteverhoging aan in maart. De Europese aandelenbeurzen laten vooral koersdalingen zien.
27/01 09u15  Samsung voert investeringen in chiptechnologie verder opGoed nieuws voor machinebouwer ASML uit Veldhoven, dat in Samsung een van zijn belangrijke opdrachtgevers heeft.
27/01 09u15  Aantal verkochte boeken groeit in 2021 naar 43 miljoenVoor het eerst werden er vorig jaar meer boeken verkocht via webshops dan in de fysieke winkel. Vooral kinderboeken zitten in de lift met een stijging in de afzet van 8%.
27/01 09u15  Brussel wil digitale plannen kracht bijzetten met speciale 'grondwet'Europese Commissie stelt 'politieke declaratie' voor die burgers helderheid moet verschaffen over hun rechten in het digitale tijdperk, zoals bescherming tegen desinformatie.
27/01 09u15  Design voor mensen in de rouwHoe steun je iemand die in de rouw is? Hoe uit je je verdriet als je zelf een dierbare verloren hebt? Design kan een verrassende bijdrage leveren.
27/01 09u15  Muziek Neil Young niet meer te beluisteren via SpotifyArtiest achter 'Heart of Gold' wil niet langer dat zijn muziek naast misinformatie over corona te vinden is. Spotify ging niet in op zijn verzoek podcasts van Joe Rogan te verwijderen.
27/01 08u15  Live: Lagere koersen in Azië na Fed-boodschap van verkrappingWoorden van Fed-voorzitter Powell missen uitwerking niet. Hij kondigde een renteverhoging aan in maart en wil het monetaire beleid snel verder verkrappen. Markten in Azië koersen flink lager.
27/01 08u15  Tesla verdubbelde vorig jaar bijna de productie en maakte $5,5 mrd winst2021 is volgens Tesla het jaar waarin alle twijfel over elektrische auto's als sneeuw voor de zon verdween. Nieuwe modellen komen er dit jaar niet, aldus ceo Elon Musk.
27/01 08u15  EU begint zaak bij WTO wegens Chinese ban op LitouwenChinese belemmeringen raken ook andere landen in de Europese vrijhandelszone. China en Litouwen liggen overhoop vanwege Litouwens banden met Taiwan.
27/01 08u15  Podcast Dagkoers: De jarenlange ruzie met Brussel waar de Tweede Kamer niets van wistEuropese landbouwsubsidie moet volledig worden terugbetaald wegens fraude. Verder was de dubieuze cryptomunt Xpose Protocol zelfs voor de oplichters geen succes en heeft WeTransfer haast met zijn beursgang.
27/01 07u15  Bijna vier op de tien startende ondernemers zijn vrouwHet aantal vrouwelijke ondernemers is in 2021 verder opgelopen. Steeds meer vrouwen starten bovendien een eigen zaak.
27/01 07u15  Mislukkingen zijn welkomFalen hoort bij ondernemen, maar we zijn veel te bang om onze fouten toe te geven, schrijft Sanne Kanis. Een steuntje in de rug van het management kan helpen.
27/01 01u15  Landbouwminister in de clinch met Brussel over teruggave fraudemiljoenenDoor oplichting en valsheid in geschrifte kregen tomatentelers ten onrechte tientallen miljoenen Europese landbouwsubsidies uitgekeerd. Nederland weigert die terug te geven en de Tweede Kamer weet van niets.
27/01 01u15  Belasting op zondeVan een btw-verlaging op groente en fruit profiteren vooral de rijkere mensen.
27/01 00u15  Hoogste dekkingsgraden in jaren voor pensioenfondsen ABP en PFZWBeleggingswinsten over 2021 leveren pensioenfondsen dit keer ook hogere dekkingsgraden op. ABP staat op hoogste stand in tien jaar, PFZW sinds 2014.
26/01 23u15  Paul Stoffels benoemd tot topman GalapagosDe Belg is een grote naam in de farmaceutische industrie.
26/01 23u15  VS en Navo buigen niet voor de RussenDe VS en de Navo hebben een antwoord op Russische eisen voor verminderde Navo-aanwezigheid in buurlanden afgeleverd. Washington zegt de voorkeur te geven aan diplomatie boven een oorlog in Oekraïne.
26/01 22u15  Fed verwacht in maart de rente te verhogenRenteverhoging in maart lijkt nu een zekerheidje.
26/01 22u15  Kuipers onder vuur over uitbreiding inzet coronatoegangsbewijsZorgminister zou tijdens coronapersconferentie effectiviteit coronapas te rooskleurig hebben voorgesteld.
26/01 21u15  Fed belooft de rente snel te verhogenRenteverhoging in maart lijkt nu een zekerheidje.
26/01 21u15  Live: AEX eindigt in de plus, Fed belooft de rente snel te verhogenDe financiële markten zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. In de AEX zijn Unilever en Ahold de enige dalers.
26/01 20u15  Vertrouw liever op je eigen morele kompasHet Gerechtshof oordeelt dat ondernemers zich niet mogen verschuilen achter hun adviseurs. Het is een waarschuwing voor iedereen die zo min mogelijk belasting wil betalen.
26/01 20u15  Laat ook bij ACM, AFM en DNB het verschoningsrecht extern toetsenDe 'geheimhoudersfunctionaris' van het OM staat terecht ter discussie. Maar ook bij bestuursrechtelijke onderzoeken wordt het verschoningsrecht getoetst door een eigen medewerker. Dat moet anders, stelt advocaat Alvaro Pliego Selie.
26/01 19u15  Live: AEX eindigt in de plus, Wall Street opent hogerDe financiële markten zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. In de AEX zijn Unilever en Ahold de enige dalers.
26/01 19u15  Zorg bij FNV over versoepeling quarantaineregelsVicevoorzitter Kitty Jong vreest dat arbeidsmigranten onder druk zullen worden gezet om op te dagen, ook al hebben ze het recht om in quarantaine te gaan.
26/01 19u15  Makelaar: logistiek vastgoed populairder bij beleggers dan woningenHet geld dat grote vastgoedbeleggers in gebouwen staken, daalde voor het tweede jaar op rij naar €17 mrd, aldus cijfers van CBRE. Het makelaarskantoor verwacht beterschap in 2022.
26/01 19u15  Brussel wil digitale plannen kracht bij zetten met speciale 'grondwet'Europese Commissie stelt 'politieke declaratie' voor die burgers helderheid moet verschaffen over hun rechten in het digitale tijdperk, zoals bescherming tegen desinformatie.
26/01 19u15  Vernieuwing ICT bij Belastingdienst duurt zeker nog vijf jaarOpbrengsten uit btw, inkomstenbelasting en autoheffingen zijn kwetsbaar door verouderde automatiseringssystemen.
26/01 19u15  Olieprijs voor het eerst sinds 2014 door de $90-grensOlie is onder meer duurder geworden door de politieke spanningen vanwege de opbouw van Russische troepen aan de grens van Oekraïne.
26/01 19u15  We hebben snel spelregels nodig voor universitaire samenwerking met ChinaHet is hoog tijd dat de overheid helder op papier zet wat wel en niet mag als het gaat om samenwerken met China, schrijven Ingrid d'Hooghe, Alex Krijger en Henk Schulte Nordholt.
26/01 18u15  Kabinet wil verkoop aandelenbelang ABN Amro hervattenMinister Kaag van Financiën vraagt NLFI om 'opnieuw te kijken naar afbouwstrategie', maar noemt geen termijn.
26/01 18u15  Vandaag is rood!Sinds de schandalen rond The Voice boycotten Nederlandse radiozenders de muziek van Marco Borsato. Dat kost hem €78.000 per jaar en dat is slechts een deel van de financiële schade.
26/01 18u15  E-bikes en klimaat maken van bedaagde fietsenmarkt big businessDe producenten van elektrische fietsen bloeien op onder ideale omstandigheden. Daardoor volgen de investeringen en overnames elkaar snel op.
26/01 18u15  Directeur die een museum op de kaart zetIn tien jaar tijd wist Marianne Splint het Museum Helmond naamsbekendheid te geven buiten de provincie. Nu wordt Splint directeur van de Rotterdamse Kunsthal.
26/01 18u15  'Einde in zicht voor Facebooks controversiële cryptomunt'De organisatie achter cryptomunt diem zou zijn bezittingen willen verkopen. De mogelijke verkoop markeert het einde het project dat centrale banken wereldwijd zenuwachtig maakte.
26/01 17u15  'Financieel is Rusland beter dan ooit voorbereid op oorlog'Als Europa een Russische olie- en gasboycot afkondigt, heeft president Poetin een groot economisch probleem, al zal dat niet acuut opspelen dankzij een goed gespekt staatsfonds.
26/01 17u15  Nederland loopt stuk op Duitse gasterminalVopak en staatsbedrijf Gasunie lopen met hun plannen voor een Duitse lng-terminal telkens vast. Milieuorganisaties eisen dat het plan voorgoed wordt teruggetrokken.
26/01 17u15  Verbolgen ondernemingsraad KLM wil gesprek met staatsagentOverheidscontroleur zou in zijn rapportages zijn boekje te buiten gaan. Extra bezuinigingen voorschrijven zou niet zijn taak zijn.
26/01 17u15  Vernieuwing ICT achter belangrijkste belastingen duurt zeker nog vijf jaarOpbrengsten uit btw, inkomstenbelasting en autoheffingen zijn kwetsbaar door verouderde automatiseringssystemen.
26/01 17u15  Oekraïense oligarchen zijn niet pro-Oekraïens of pro-Russisch, maar vooral pro-zichzelfOekraïense oligarchen zijn een grote machtsfactor in eigen land. Sommigen van hen staan te boek als pro-Russisch. Maar deze superrijken lijken vaak meer zakelijk dan politiek gemotiveerd.
26/01 16u15  Live: AEX dik in de plus, Wall Street opent hogerDe financiële markten zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. In de AEX zijn Unilever en Ahold de enige dalers.
26/01 16u15  Moederbedrijf Makro lanceert onder druk van ontevreden aandeelhouder ambitieuze groeiplannenDuits groothandelsconcern Metro wil in 2030 €15 mrd omzet extra behalen, vooral door meer verkoop aan de horeca.
26/01 16u15  Italiaanse ceo's tegen de zin van Rome toch om tafel met PoetinTraditioneel zijn de economische en politieke banden tussen Italië en Rusland warm. De bekoelde diplomatieke relatie brengt het bedrijfsleven nu in een lastige situatie.
26/01 16u15  Vaccinatiegraad jongvolwassenen loopt ook achter met boosterAnderhalf miljoen volwassenen in Nederland lijken uiteindelijk niet te kiezen voor een prik.
26/01 16u15  Kijk, zo mooi is de aarde. Wees er zuinig opDe Fransman Yann Arthus-Bertrand legde de mooiste stukjes van onze planeet vast. Gaandeweg veranderde hij van fotograaf in activist en pleitbezorger voor het milieu.
26/01 16u15  De metaneusCosmetische ingrepen zijn nu al normaal, maar in het metaversum kunnen we straks eindeloos aan onszelf sleutelen. Wat betekent dit voor ons zelfbeeld?
26/01 15u15  KPN steekt Ziggo de loef af in strijd om Formule 1-abonnementenNu Ziggo zijn uitzendrechten voor de Formule 1-wedstrijden kwijtraakt, moeten abonnees gaan betalen voor het kijken naar Max Verstappen en Lewis Hamilton.
26/01 15u15  'Nieuwe beleggers zorgden voor paniekverkopen'Stijgende rentes en geopolitieke onrust zetten de aandelenbeurzen deze week op scherp. Maar ook de nieuwe 'corona-beleggers' worden aangewezen als reden voor de dalende koersen.
26/01 15u15  De toekomst voorspellen in je slaapTijdens onze slaap gebeurt er in ons brein veel meer dan we denken, blijkt uit onderzoek. We zouden een taal kunnen leren, communiceren met anderen en misschien zelfs wel de toekomst voorspellen.
26/01 14u15  Live: AEX dik in de plus, Wall Street stevent af op hogere openingDe financiële markten zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Europese beurshandel is positief gestart.
26/01 14u15  Chinese aandelenhandel dicht bij 'berenmarkt'Nervositeit op de wereldwijde financiële markten heeft de Chinese aandelenhandel fors geraakt. De belangrijkste index is in één jaar tijd bijna 19% gedaald.
26/01 14u15  KPN en Ziggo proberen elkaar af te troeven in race om nieuwe abonneesNu Ziggo zijn uitzendrechten voor de Formule 1-wedstrijden kwijtraakt, moeten abonnees gaan betalen voor het kijken naar Max Verstappen en Lewis Hamilton.
26/01 14u15  IMF roept El Salvador op te stoppen met bitcoin als betaalmiddelVolgens het Internationaal Monetair Fonds zijn er te veel risico’s verbonden aan de cryptomunt, die recent in een vrije val is beland en ruim de helft van zijn waarde heeft verloren.
26/01 14u15  Gezamenlijke vijandNiets zo goed voor het gemeenschapsgevoel als een gezamenlijke vijand. Kan de Russische dreiging rond Oekraïne de verdeelde Europese staten verenigen?
26/01 14u15  Spoorloos spoorbedrijfEen serie blunders bij het Britse ov-bedrijf Go-Ahead pakken vervelend uit voor bestuurslid Adrian Ewer — en mogelijk ook voor de treinexploitant zelf.
26/01 13u15  Intel hoeft Europese kartelboete van €1,06 mrd niet te betalenVolgens het vonnis van Gerecht van de Europese Unie was de analyse die de Europese Commissie had verricht onvolledig en niet geschikt om tot de kartelboete over te gaan.
26/01 12u15  KPN en Ziggo proberen Formule 1-fans te lokken met kortingenNu Ziggo zijn uitzendrechten voor de Formule 1-wedstrijden kwijtraakt, moeten abonnees gaan betalen voor het kijken naar Max Verstappen en Lewis Hamilton.
26/01 12u15  Hand aan de resetknopAlles moet anders. Er is niets minder dan een reset nodig. Als je niet beter zou weten, zou je bijna denken dat de geesten rijp zijn voor een revolutie.
26/01 11u15  Dubieuze Nederlandse cryptomunt zelfs voor oplichters geen succesDuizenden beleggers verloren geld aan Xpose Protocol, een crypto waar bekende voetballers zich mee bemoeiden. Wat ging er mis? 'Ik zag beelden van Lamborghini's voor me. Maar een dag later was de winst weer weg.'
26/01 11u15  Wat doet een adviseur Diversiteit & Inclusie eigenlijk?De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Oude banen veranderen of verdwijnen, nieuwe banen doen hun intrede. Waar liggen de kansen? Deze keer: Soraya Refos, adviseur Diversiteit & Inclusie bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).
26/01 10u15  Live: AEX dik in de plus, Adyen grootste stijgerDe financiële markten zijn in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Europese beurshandel is positief gestart.
26/01 10u15  Britten kijken uit naar onderzoeksrapport over feestjes Boris JohnsonHet uur der waarheid nadert voor de Britse premier. De uitkomsten van het rapport over lockdownfeestjes kunnen bepalend zijn voor de vraag of Johnson mag aanblijven als premier.
26/01 09u15  Banenverlies bij noodlijdend Brabants ziekenhuis BernhovenIn december kwamen financiële problemen aan het licht bij Bernhoven, dat jarenlang als modelziekenhuis gold. Nu blijken bezuinigingen van €20 mln noodzakelijk.
26/01 08u15  Live: Nervositeit troef op financiële marktenFinanciële markten in afwachting van rentebesluit Federal Reserve. Positieve start Europese beurshandel op til.
26/01 08u15  Podcast Dagkoers: Het armpje drukken tussen KLM en de overheid is in volle gangEr is een strijd gaande over de omvang en duur van de bezuinigingen. Verder zitten lokale politici niet te wachten op distributiecentra en schrapt Unilever 1500 managementbanen.
26/01 08u15  Microsofts cloudsegment jaagt omzetgroei aan, maar minder dan voorheenDe nettowinst groeide in het laatste kwartaal van 2021 met 21% naar $18,8 mrd. De groei van het cloudsegment remt echter af en het aandeel Microsoft zakte nabeurs zo'n 4%.
26/01 08u15  Klimaat voor beursgang WeTransfer verslechtert met de dagTechaandelen krijgen klappen; beleggers staan daardoor niet te springen voor deze nieuwkomer.
26/01 07u15  Rabobank: doorrekening CPB is bangmakerijHet Centraal Planbureau (CPB) slaat de plank mis met de waarschuwing dat de plannen van het kabinet Rutte IV de staatsschuld tot grote hoogte opjagen, stellen economen van Rabobank. Ze noemen deze analyse 'bangmakerij'.
26/01 07u15  CPB: Nederland profiteert als geen ander van de interne marktLagere handelskosten door de Europese Unie leveren Nederland elk jaar een voordeel op ter grootte van 3,1% van het bbp. Door het EU-lidmaatschap ligt de uitvoer van goederen een kwart hoger, die van diensten bijna 20%, zo berekende het CPB.
26/01 01u15  Onderzoek ING: vergrijzing bedreigt partnermodel accountantsKantoren moeten zich aanpassen aan de maatschappelijke ontwikkelingen waarin de klassieke pyramide met partners als eigenaren niet meer past. Jongeren wenden zich massaal af.
26/01 01u15  Dirty TerryEen grote belegger eiste meer kinderarbeid, meer foute palmolie, meer plastic en een sneller opwarmende aarde. Maar niemand werd boos. Niemand sprak hem tegen.
25/01 22u15  Kabinet zoekt 'bewust grenzen op' om zoveel mogelijk te openenNieuwste versoepelingen 'zegen' voor tienduizenden ondernemers en hun personeel, zegt VNO-NCW.
25/01 22u15  Biden dreigt met persoonlijke sancties tegen Poetin bij inval OekraïneJohn Kirby van het Amerikaanse ministerie van defensie onderstreept dat de troepen nog niet worden ingezet. Er zou 'tijd en ruimte' voor diplomatie zijn.
25/01 22u15  Freemium van WeTransfer is nog dreamiumIn 2012 begon WeTransfer met een betaalde dienst Drie jaar later kwam er toch maar een betaalde dienst bij. Toch wel handig, die altijd terugkerende inkomsten.
25/01 20u15  Onzekerheid over belasting op spaargeld duurt nog even voortHoe bepaal je het werkelijk rendement op vermogen en wie krijgt belasting terug? Die vragen moet staatssecretaris Van Rij beantwoorden.
25/01 20u15  Voorlopig blijft WeTransfer nog wel even gratisEen bedrijfsmodel dat ook WeTransfer gebruikt wint nog steeds aan populariteit: 'freemium'. Ondanks de betaalde diensten blijft reclame bij de beurskandidaat de meeste omzet opleveren.
25/01 20u15  In de Oekraïense havenstad Marioepol groeit de spanningDicht bij de Krim en dicht bij de Russische grens. Marioepol ligt op een voor Rusland heel strategische plek. Mocht het tot oorlog komen, dan kan de stad een invasiemacht verwachten. Maar de bevolking toont zich strijdvaardig.
25/01 20u15  Tijd dat het speklapje duurder wordtWachten tot de markt de prijzen van vlees en vleesvervangers gelijk trekt duurt te lang. Zonder overheidsingrijpen komen de klimaatambities in gevaar.
25/01 19u15  Kabinet: ook zonder Rusland gas genoegVoor huishoudens heeft Nederland voorlopig genoeg voorraden, grootverbruikers zullen als het erop aankomt hun verbruik moeten verlagen.
25/01 18u15  Op de beurs zijn banken witte raaf nu rentes oplopenNa de jaarwisseling is de fut er op de financiële markten helemaal uitgeraakt. Maar er is een sector die zich aan de malheur onttrekt: de bancaire.
25/01 18u15  Live: Shell aan kop op nipt hogere AEX, beleggers in de VS blijven nerveusDe AEX-index wint weer terrein, op een volatiele beursdag. Onzekerheid over het rentebeleid bepaalt deze dagen het sentiment op de aandelenmarkten.
25/01 18u15  Ook de laatste gulden lijkt te wankelenCentrale banken van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten staan niet te popelen om de gulden en de florin te vervangen door de dollar. Bedrijven op de eilanden willen wel.
25/01 18u15  Achter de schermen woedt een stevig gevecht tussen KLM en overheidDe directie van KLM botst met de overheidscontroleur over de ingrepen post-corona. Het bedrijf wil de salariskortingen verzachten en minder bezuinigen, de agent houdt de poot stijf.
25/01 18u15  Fiscus baseerde vermoeden van fraude op uiterlijk en nationaliteitOnderzoek van PwC bevestigt dat de Belastingdienst werkte met 'zwarte lijsten'. Mensen die erop stonden zijn om die reden waarschijnlijk afgewezen voor een schuldsanering of betalingsregeling.
25/01 18u15  Fed is op weg naar de eerste renteverhogingDe vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve van woensdag kan een spannende gaan worden. Blijft het bij een hint over een eerste rentestap of staat beleggers meer te wachten?
25/01 18u15  Vraag naar coronatesten gaat door het dakDe maximumcapaciteit van laboratoria aangesloten bij de GGD is deze week bereikt. Commerciële testaanbieders moeten tijdelijk bijspringen.
25/01 17u15  De horeca mobiliseert 'alles wat handjes en voetjes heeft'De roosters komen nauwelijks rond, de voorraden zijn moeilijk aan te vullen. Na een wekenlange lockdown bereidt de horeca zich voor op heropening.
25/01 17u15  Live: Wall Street blijft in de min, AEX weer op winstDe AEX-index wint weer terrein, op een volatiele beursdag. Onzekerheid over het rentebeleid bepaalt deze dagen het sentiment op de aandelenmarkten.
25/01 17u15  Baker Tilly moet schade vergoeden voor 'ontoelaatbaar' fiscaal adviesCliënt dacht met een Cypriotische trust zijn pensioen veilig te stellen, maar kreeg in plaats daarvan de Fiod op zijn dak, met alle schadelijke gevolgen van dien.
25/01 17u15  Airbus begint eigen vrachtmaatschappij met zijn Beluga'sBedrijf gaat met zijn grootste vrachtvliegtuigen ter wereld de concurrentie aan met vliegtuigbouwers als Boeing en Lockheed en met bestaande aanbieders van luchtvrachtvervoer.
25/01 16u15  Live: Wall Street opent in het roodDe AEX-index schommelt tussen winst en verlies, na het forse verlies van maandag. Onzekerheid over het rentebeleid bepaalt deze dagen het sentiment op de aandelenmarkten.
25/01 16u15  Sander van 't Noordende is niet snel te beledigenDe aanstaande ceo van Randstad is niet makkelijk om voor te werken. Wie een compliment verwacht moet niet bij hem zijn. Maar een sneer aan zijn adres vergeet hij ook ter plekke.
25/01 16u15  Adyen verliest aantrekkelijkheid voor beleggerSinds begin november gaat het bergafwaarts met de koers. Niet met kleine stapjes, maar met reuzensprongen. In tweeënhalve maand verloor het aandeel 40%.
25/01 16u15  Onderzoek The Voice hoort niet bij advocaatITV heeft advocatenkantoor Van Doorne ingehuurd voor onderzoek naar de misstanden bij The Voice. Maar zo'n zelfonderzoek mag je niet onafhankelijk noemen, schrijft Marcel Pheijffer.
25/01 16u15  Frisse luchtWat is de belofte om 50% minder kankerverwekkende paks uit te stoten nog waard als die een factor 1000 hoger blijkt te liggen dan gerapporteerd?
25/01 15u15  IMF: corona en inflatie drukken op herstelDe wereldeconomie zal dit jaar langzamer groeien dan eerder verwacht. Minder rooskleurige vooruitzichten voor de Verenigde Staten en China zijn de grootste boosdoener.
25/01 15u15  Centrale bank Moskou grijpt in om roebelcrash te stuitenDe Russische nationale munt leverde stevig in, en tikte korte tijd een koers aan van ₽79,38 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat was net geen historisch dieptepunt.
25/01 15u15  €125 mln voor Nederlandse neussprays tegen griep en coronaBiotechbedrijf Leyden Labs van Jaap Goudsmit haalt uitzonderlijk veel geld op voor 'extra wapen' tegen virussen. Kapitaal is onder meer afkomstig van het voormalige Google Ventures.
25/01 15u15  Volkswagen en Bosch ontwikkelen samen software voor zelfrijdende autoDe Duitse concerns willen de markt sneller laten groeien en maken zo'n duizend specialisten vrij voor het project.
25/01 14u15  CorrectiepraatParticuliere beleggers stonden de gehele coronaperiode vooraan in de kopen-van-de-dip-rij, maar laten het nu afweten.
25/01 13u15  Op beurs zijn banken witte raaf nu rentes oplopenNa de jaarwisseling is de fut er op de financiële markten helemaal uitgeraakt. Maar er is een sector die zich aan de malheur onttrekt: de bancaire.
25/01 13u15  Live: AEX levert winst weer in, PostNL blinkt uit in de MidkapDe AEX-index schommelt tussen winst en verlies, na het forse verlies van maandag. Onzekerheid over het rentebeleid bepaalt deze dagen het sentiment op de aandelenmarkten.
25/01 13u15  ACM neemt twee energiebedrijven op de korrel wegens valse 'groene' claimsOnderneming noemt zich bijvoorbeeld ‘leider op het gebied van duurzaamheid’, maar onduidelijk blijft wat daarmee wordt bedoeld.
25/01 13u15  Kantorenbelegger NSI verwacht lagere winst in 2022Ondanks de coronapandemie en de discussies over thuiswerken boekte NSI afgelopen jaar nog een hogere winst dan verwacht.
25/01 13u15  PostNL rekent op stabiel resultaat in 2022 en gaat aandelen inkopenOver 2021 behaalde PostNL een bedrijfsresultaat dat aan de bovenkant van de verwachting uitkwam. Dit jaar valt dat resultaat echter in absolute cijfers €80 mln lager uit, door het uitblijven van corona-effecten.
25/01 13u15  Podcast Dagkoers: Europa vreest dat Draghi de nieuwe Italiaanse president wordtDe premier van Italië wordt gezien als favoriet bij de presidentsverkiezingen. Verder zijn de werkvloeren nog niet vrij van grensoverschrijdend gedrag en geeft Amsterdam korting op bouwgrond.
25/01 12u15  Snel handelende hedgefondsen halen traditionele financiers van Silicon Valley inBedrijven als Tiger Capital leggen de macht bij ondernemers: investeerders, die van overal en nergens komen, vechten om hen.
25/01 12u15  Banken zijn op beurs witte raaf nu rentes oplopenNa de jaarwisseling is de fut er op de financiële markten helemaal uitgeraakt. Maar er is een sector die zich aan de malheur onttrekt: de bancaire.
25/01 12u15  Een monumentaal pakhuis in het centrum van Den HaagIedere week bespreekt FD Persoonlijk een woning die op zoek is naar een nieuwe eigenaar. ‘Verticaal wonen is best ingewikkeld, maar wel leuk.’
25/01 12u15  OmgelovenVooruitgangsdenken is zo’n beetje het mainstream-geloof van deze tijd.
25/01 11u15  Unilever schrapt 1500 managementbanenHet nieuws volgt op de aankondiging van een nieuwe strategie. Het bedrijf legt voortaan de nadruk op de categorieën gezondheid, beauty en persoonlijke verzorging.
25/01 11u15  Driekwart techindustrie kampt door quarantaine met productieproblemenPersoneelsuitval trekt een zware wissel op de productiecapaciteit van de maakindustrie. Een kwart van de bedrijven had daar al op geanticipeerd door de productiecapaciteit terug te schroeven.
25/01 11u15  Pentagon zet 8500 militairen stand-by voor vertrek naar OekraïneJohn Kirby van het Amerikaanse ministerie van defensie onderstreept dat de troepen nog niet worden ingezet. Er zou 'tijd en ruimte' voor diplomatie zijn.
25/01 11u15  Macro-economen verwachten groot Nederlands sportsucces tijdens WinterspelenAls die voorspelling uitkomt, evenaart de Nederlandse equipe qua aantal gouden medailles de prestatie in het Japanse Sapporro in 1972. Wat betreft het totale aantal medailles wordt het record uit 2014 verbroken.
25/01 11u15  Deze bazen vinden dat ze best wat minder kunnen werkenAls directeur of ondernemer leiden ze een bedrijf. Dat doen ze vier dagen in de week. De invulling van hun vrije dag verschilt. Maar ze zijn het er unaniem over eens dat ze een betere baas zijn doordat ze wekelijks hun tijd één dag aan iets anders besteden.
25/01 11u15  Studiefinanciering: helemaal eerlijk wordt het nooitFD Persoonlijk-columnist Jannie Benedictus vraagt zich af wie de eventuele compensatie voor de ‘pechgeneratie’ straks mag bijschrijven.
25/01 10u15  Live: Damrak toont voorzichtig herstelDe AEX-index opent met een winst van 1%, na het forse verlies van maandag. Onzekerheid over het rentebeleid bepaalt deze dagen het sentiment op de aandelenmarkten.
25/01 10u15  Geplaagde Credit Suisse komt met winstwaarschuwingZwitserse bank neemt verlies en hoopt na reeks schandalen weer met een schone lei te beginnen.
25/01 10u15  PostNL boekt bedrijfsresultaat aan bovenkant verwachting en gaat aandelen inkopenOver 2021 behaalde PostNL een bedrijfsresultaat dat aan de bovenkant van de verwachting uitkwam. Dit jaar valt dat resultaat echter €80 mln lager uit, door het uitblijven van corona-effecten.
25/01 10u15  'Ik heb niet op het toetje gewacht om onze aandelen te verkopen'Terwijl steeds meer investeerders puur passief beleggen op de beurs, gaat de actieve vermogensbeheerder Juno dapper door. Ook al bleven zijn beleggingen in 2021 flink achter in een markt die explosief groeide.
25/01 10u15  Dat leenstelsel was eigenlijk heel eerlijkFD-Persoonlijk columnist Jannie Benedictus vindt het niet zo’n goed idee dat het leenstelsel voor studenten verdwijnt.
25/01 09u15  Live: Voorzichtig herstel op dinsdagochtendOnzekerheid bepaalt deze dagen het sentiment op de aandelenmarkten met sterk fluctuerende beurskoersen tot gevolg. Voor de beursindices in Europa treedt op dinsdag enig herstel in.
25/01 09u15  Pentagon zet 8500 militairen standby voor vertrek naar OekraïneJohn Kirby van het Amerikaanse ministerie van defensie onderstreept dat de troepen nog niet worden ingezet. Er zou 'tijd en ruimte' voor diplomatie zijn.
25/01 09u15  Podcast Dagkoers: Wat er gebeurt als Poetin de gaskraan dichtdraaitDe grote afhankelijkheid van Russisch gas maakt de EU kwetsbaar. Verder legt de Belastingdienst voorlopig geen aanslagen op voor box 3 en beschermen ABN Amro en Bux hun klanten tegen spacs.
25/01 08u15  'Unilever wil duizenden arbeidsplaatsen schrappen'Persbureau Bloomberg zegt dat veel managers moeten vrezen voor baan. Unilever reageert niet op geruchten.
25/01 07u15  Live: Zenuwen gieren over het BeurspleinOnzekerheid bepaalt deze dagen het sentiment op de aandelenmarkten met dalende beurskoersen tot gevolg.
25/01 01u15  'Blijven beleggen in fossiel pakt beter uit voor het klimaat dan alles verkopen'Pensioenfonds PMT gaat zijn tanden meer laten zien. Bedrijven die niet snel genoeg verduurzamen, riskeren alsnog op korte termijn het vertrek van het metaalpensioenfonds.
24/01 20u15  Een schone werkvloerEr gaat nog te veel mis bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Dat is een ernstige zaak die de kern van onze beschaving en moraal raakt. Bestuurders: wees hier alerter op.
24/01 19u15  Live: Beursjaar 2022 begint met correctie voor de AEXHet beursjaar is een paar weken begonnen, of de AEX krijgt al een correctie voor de kiezen. Voor het eerst sinds de dramatische dalingen bij het uitbreken van de coronacrisis.
24/01 19u15  Belasten van vermogens voorlopig onmogelijk door arrestDe huidige vermogensrendementsbelasting is in strijd met het Europees recht, oordeelde de Hoge Raad recentelijk. De computersystemen van de fiscus zijn er nog niet op aangepast.
24/01 19u15  Philips-topman: 'Is deze kwestie een smet op mijn blazoen? Ja'Frans van Houten over de problemen met Philips-apparaten tegen slaapapneu en de sterk gedaalde beurskoers. 'Ja, je kunt snel vallen. Maar we komen over deze perikelen heen.'
24/01 19u15  ACM legt Apple dwangsom op na negeren eis van openstellen App StoreAmerikaans techbedrijf blijft zo vaag over het toelaten van alternatieve betalingsmethodes voor appmakers, dat die er niets mee kunnen.
24/01 19u15  AEX komt na harde daling in correctiefase terechtDe hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs is nu meer dan 10% kwijt sinds het slotrecord in november. Geopolitieke spanningen en aanstaande renteverhogingen zorgen voor nervositeit.
24/01 19u15  Altijd prijs voor Teslin bij AccellMag je juichen als je zelf na een overnamebod een plus boekt van 25,5%, terwijl de rest van de markt fors inlevert?
24/01 18u15  Live: AEX sluit dik in correctiegebiedBeleggers maken zich niet alleen zorgen over wat de Fed woensdag zal zeggen over een renteverhoging, maar ook over het Russische leger aan de grens met Oekraïne.
24/01 18u15  Accell-topman: 'Beurs is korte termijn, KKR gaat voor steun voor de lange termijn'Fietsenmaker Accell wil met KKR als nieuwe eigenaar de groei van de fietsenfabrikant versnellen, zegt ceo Ton Anbeek. 'Door de dynamiek in de fietsensector zijn er veel investeringen nodig.'
24/01 18u15  Nelson Peltz kan zijn Procter-campagne herhalen bij geplaagd UnileverDe problemen van Unilever lijken op die waarmee Procter & Gamble kampte, toen de activistische aandeelhouder daar in 2017 een strijd uitvocht. Beleggers reageren verheugd op zijn komst.
24/01 18u15  Hoop voor de horecaMogen horecabedrijven de deuren weer openen? De sector is hoopvol na twee jaar lang financieel flink te hebben ingeleverd.
24/01 18u15  Oprichters private-equityhuis Apollo vliegen elkaar in de harenVoormalig bestuursvoorzitter Leon Black beweert dat medeoprichter Josh Harris hem uit het bedrijf wilde zetten. Harris spreekt van 'wanhopige en absurde' beschuldigingen.
24/01 17u15  Driekwart van techindustrie kampt met productieproblemen door quarantainePersoneelsuitval trekt een zware wissel op de productiecapaciteit van de maakindustrie. Een kwart van de bedrijven had daar al op geanticipeerd door de productiecapaciteit terug te schroeven.
24/01 17u15  Live: AEX herstelt iets na daling tot onder de 735 puntenBeleggers maken zich niet alleen zorgen over wat de Fed woensdag zal zeggen over een renteverhoging, maar ook over het Russische leger aan de grens met Oekraïne.
24/01 17u15  ACM legt Apple dwangsom op na negeren eis voor openstellen App StoreAmerikaans techbedrijf blijft zo vaag over het toelaten van alternatieve betalingsmethodes voor appmakers, dat die er niets mee kunnen.
24/01 17u15  Investeerder KKR wil fietsenproducent Accell voor €1,56 mrd inlijvenHet moederbedrijf van Batavus, Sparta en Koga krijgt een Amerikaanse eigenaar. Het bedrijf accepteert een bod van €58 per aandeel door een investeringsconsortium onder leiding van KKR.
24/01 17u15  Poetin grijpt voor druk op Oekraïne terug op nationale mythesDe Russische president Vladimir Poetin voert de druk richting buurland Oekraïne op. Hij voert daarbij historische verhalen aan om invloed op Oekraïne te rechtvaardigen.
24/01 17u15  ACM: Haags investeringsbeleid leidt tot valse concurrentieDe overheid is in de fout gegaan na de oprichting van overheidsfonds DVI. De overheid maakte volop promotie voor de nieuwe investeringsmogelijkheid en verstoorde daarmee de markt.
24/01 17u15  T-Mobile verhoogt 'noodgedwongen' tarieven voor abonnees op KPN-netwerkT-Mobile ruziet al tijden openlijk met KPN over de voorwaarden voor gebruik van het KPN-netwerk. Nu zegt T-Mobile noodgedwongen de KPN-tarieven te moeten doorberekenen aan nieuwe abonnees.
24/01 16u15  Wintertrui-woensdagBartjens voorziet een Europese energiecrisis als Rusland Oekraïne binnenvalt en is naarstig op zoek naar een goede naam voor een 'gasloze zondag'.
24/01 16u15  Dringen bij de klimaatpotMisallocatie kan Nederland zich niet veroorloven. Voor de infrastructuur voor hernieuwbare energie, waar nu juist geen marktoplossingen voor zijn, zijn al tientallen miljoenen genoeg nodig.
24/01 16u15  Kunnen zelfrijdende auto’s de techbelegger geruststellen?Dalende koersen, miljardenovernames en het metaversum: big tech zorgt dit jaar voor rumoer. Dinsdag komt Microsoft met cijfers, de rest volgt daarna. Welke thema's spelen in elk geval?
24/01 16u15  JPMorgan op drie na grootste bank in Duitsland na bundeling dochterbedrijvenBank heeft de meeste van zijn activiteiten in de EU samengevoegd tot één enkele entiteit en heeft nu niet langer te maken met de verschillende kapitaal- en liquiditeitsvereisten in de landen waarin hij actief is.
24/01 15u15  Live: AEX krijgt nu officieel correctie voor de kiezenBeleggers maken zich niet alleen zorgen over wat de Fed woensdag zal zeggen over een renteverhoging, maar ook over het Russische leger aan de grens met Oekraïne. Vooral techaandelen worden geraakt.
24/01 15u15  Inflatie grotere kopzorg dan oorlog voor Nederlandse ondernemer in OekraïneOver een mogelijke Russische invasie maken Nederlandse bedrijven zich niet al te veel zorgen. Van vertrek of evacuatie van personeel is vooralsnog weinig te bespeuren.
24/01 15u15  Azerion-oprichters houden elkaar met felle discussies in balansHet game- en advertentiebedrijf krijgt als eerste Turks-Nederlandse onderneming een notering aan het Damrak.
24/01 15u15  Vliegmaatschappijen en luchthavens hekelen Europese klimaatplannenEen groep luchtvaartbedrijven, waaronder Air France-KLM en Schiphol, willen heffingen voor passagiers die overstappen buiten de EU en meer ruimte voor subsidies.
24/01 15u15  Activistische belegger eist ontslag topman van fitnessbedrijf PelotonBlackwells Capital ziet met lede ogen aan hoe de koers van Peloton in het afgelopen jaar met bijna 83% is gedaald.
24/01 15u15  We moeten snel af van de compensatie-economieWat gaan we doen als corona 'onder ons blijft'? Hoe gaan we dan naar een economie met een gezonde dynamiek en meer productiviteit? Dat vraagt om een ander soort beleid, schrijft Sandra Phlippen.
24/01 14u15  Ook rond de Oostzee waart de Russische dreigingActiviteit van Russische oorlogsschepen en paniekzaaiers op TikTok zorgen voor onrust in Zweden.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

7x FNV: werkplek na corona ook zaak werknemer29/01 00u15 - fd.nl: Thuiswerken bevalt. Onderzoek onder kantoorpersoneel laat zien dat negen van de tien werknemers in de toekomst meer te zeggen willen hebben over hun werkplek.
3x Het raadsel Biden: impopulair, maar goede kans om Republikeinen te verslaan28/01 23u15 - fd.nl: Het gepolariseerd politieke klimaat heeft de band tussen de populariteit van een zittende president en de kansen bij de volgende verkiezingen doorgesneden.
1x Vaders23/01 12u15 - fd.nl: Zelfs zijn rug maakt een wat hulpeloze indruk.
1x Prachtverhaal23/01 17u15 - fd.nl: Een goed verhaal moet je nooit doodchecken, maar het duurt nu wel erg lang. Zoals alles in crypto.
1x Na de lockdown24/01 01u15 - fd.nl: Een variant verder, een lockdown later, en alle problemen zijn minstens zo nijpend. Nu begint het zware werk om al die schade weer te repareren.
1x Wintertrui-woensdag24/01 16u15 - fd.nl: Bartjens voorziet een Europese energiecrisis als Rusland Oekraïne binnenvalt en is naarstig op zoek naar een goede naam voor een 'gasloze zondag'.
1x Hoop voor de horeca24/01 18u15 - fd.nl: Mogen horecabedrijven de deuren weer openen? De sector is hoopvol na twee jaar lang financieel flink te hebben ingeleverd.
1x Een schone werkvloer24/01 20u15 - fd.nl: Er gaat nog te veel mis bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Dat is een ernstige zaak die de kern van onze beschaving en moraal raakt. Bestuurders: wees hier alerter op.
1x Omgeloven25/01 12u15 - fd.nl: Vooruitgangsdenken is zo’n beetje het mainstream-geloof van deze tijd.
1x Correctiepraat25/01 14u15 - fd.nl: Particuliere beleggers stonden de gehele coronaperiode vooraan in de kopen-van-de-dip-rij, maar laten het nu afweten.

Statistieken

Artikels:
32914
Gelezen:
3259
Aantal lezers nu:
30


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2022 Naar boven