zaterdag 29 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Laatste Nieuws: Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u15
 

Het Laatste Nieuws: Economie

Verbergen Tonen
29/01 04u15  Zal de inflatie nog toenemen? En wat zijn de gevolgen? 7 vragen over de torenhoge inflatie beantwoord Het leven in ons land wordt in een sneltreinvaart duurder. Historisch snel zelfs. De inflatie kwam deze maand uit op liefst 7,59%. Het is geleden van augustus 1983, toen de geldontwaarding 7,90% bedroeg, dat de prijzen nog zo de pan uit swingden. Slecht nieuws voor uw portemonnee, al zijn er ook voordelen aan verbonden. Voor wie schulden heeft, bijvoorbeeld.
29/01 04u15  Armlastig Argentinië en IMF sluiten deal over recordschuld Na meer dan een jaar intensief onderhandelen is er een overeenkomst op hoofdlijnen tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Argentinië over de schuldenlast van het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië heeft een schuld van ruim 44 miljard dollar (bijna 40 miljard euro) bij het fonds. President Alberto Fernández is opgelucht.
28/01 21u15  Voormalige Luminus-verkoper legt uit hoe hij klanten misleidde: “Ik scrolde snel naar beneden, zodat ze cruciale info niet zagen” VTM NIEUWS heeft zo’n 300 meldingen gekregen over de agressieve verkooptechnieken die Luminus hanteert. Eén van die reacties kwam van een verkoper die mensen zo’n contracten aansmeerde in filialen van Mediamarkt. Arne Devriese vertelt voor de camera hoe hij klanten moest misleiden.
28/01 19u15  Lalieux stelt pensioenplan voor aan kernkabinet Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) heeft haar voorstel over de hervorming van de pensioenen aan het kernkabinet voorgesteld. De grote lijnen van haar plannen lekten in september uit in de media, maar tot een bespreking binnen de kern kwam het niet. De premier verdaagde het dossier naar begin dit jaar.
28/01 16u15  Inflatie stijgt naar hoogste niveau in veertig jaar: wat is de oplossing? "We gebruiken het klassieke wapen niet, dat belooft niet veel goeds” In januari werden consumptiegoederen en -diensten 7,59 procent duurder dan vorig jaar. Daarmee is dit de hoogste inflatie in bijna veertig jaar. In 1983 stond de inflatie op 7,90 procent. In december stond het cijfer nog op 5,71 procent. Wat is de oplossing voor dit probleem? Paul D’Hoore sprak erover in het VTM Nieuws.
28/01 12u15  Vorig jaar nog 40.000 woonkredieten minder afgesloten dan in 2019 De markt van de hypothecaire kredieten is in 2021 duidelijk hersteld tegenover 2020, maar met nog 40.000 minder afgesloten woonkredieten zit ze nog niet op het niveau van 2019. Het totale geleende bedrag zit wel weer op precoronaniveau, wat betekent dat de gemiddelde bedragen per krediet stijgen. Dat blijkt vandaag uit jaarcijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).
28/01 12u15  Ons leven werd 7,59% duurder, hoogste inflatie in bijna 40 jaar: "Lokale consumptie is geen geitenwollensokkenverhaal meer” Consumentengoederen en -diensten waren in januari liefst 7,59 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee breken we het historische record uit 1983, toen de inflatie op 7,90 procent stond. Afgelopen december klopte het inflatiecijfer nog af op 5,71 procent. Hoe lang zal het leven nog duurder worden en waar ligt de oplossing? Volgens retailexpert Pierre-Alexandre Billiet moeten we de oplossing letterlijk dicht bij huis zoeken: “Lokale consumptie kan als buffer dienen om de schok op te vangen.”
28/01 12u15  Zonnepanelen mét digitale meter? Dit levert je investering momenteel op Ruim 93.000 eigenaars van zonnepanelen vroegen voor de deadline van 18 januari de retroactieve investeringspremie aan. Die steun valt nu weg. En hoewel de vraag naar zonnepanelen door de stijgende elektriciteitsprijzen weer stijgt, zijn er toch twijfelaars die zich afvragen of het nog interessant is zonnepanelen op je dak te plaatsen. En heb je nog recht op premies? Bouwsite Livios zocht het uit.
28/01 12u15  Gemiddeld ambtenarenpensioen meer dan dubbel zo hoog als in privé. Stijn Baert: “Verlaag gerust mijn pensioen om dat van anderen te verhogen” De pensioendiscussie blijft aanslepen, maar de noodzakelijke hervorming blijft helaas uit. Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), werkexpert binnen ons geldpanel, schreef een opiniestuk over de trage pensioenhervorming en geeft enkele pistes die een uitweg zouden kunnen bieden in het pensioendebat. “Geef koppels de mogelijkheid om pensioenrechten aan elkaar door te geven, zodat ze samen op pensioen kunnen.”
28/01 11u15  Heeft investeren in zonnepanelen anno 2022 nog zin? Dit zijn de premies en aandachtspunten Ruim 93.000 eigenaars van zonnepanelen vroegen voor de deadline van 18 januari de retroactieve investeringspremie aan. Die steun valt nu weg. En hoewel de vraag naar zonnepanelen door de stijgende elektriciteitsprijzen weer stijgt, zijn er toch twijfelaars die zich afvragen of het nog interessant is zonnepanelen op je dak te plaatsen. En heb je nog recht op premies? Bouwsite Livios zocht het uit.
28/01 11u15  Patricia en Pieter ruilden hun auto in voor een elektrische bakfiets: “We kregen er 1.000 euro bovenop én besparen op kosten en brandstof” Wat begon als een grap, is nu een dienst die klanten naar waarde schatten: Fietsen Wildiers neemt je auto over als je er een fiets koopt. Het is niet het enige verkoopsargument dat de fietsenwinkelketen aan de autobranche ontleende. Klant Patricia getuigt, marketing manager Jan Van Rooy licht de voordelen toe. “We denken dat hoe langer hoe meer dure tweede wagens door een fiets zullen worden vervangen. Zeker als fietsleasing ook voor ambtenaren mogelijk wordt.”
28/01 11u15  Zo betaal je als jongere minder voor je autoverzekering De premie voor jonge chauffeurs ligt hoger dan die voor bestuurders met meer rijervaring. Weinig ervaring in het verkeer betekent meer kans op ongevallen. Kan je als 18-jarige een betaalbare autoverzekering vinden? Wat zijn de voorwaarden en zijn er beperkingen? Independer.be zocht het voor je uit.
28/01 10u15  18-jarigen betalen het meest voor hun autoverzekering: zo kan je korting krijgen De premie voor jonge chauffeurs ligt hoger dan die voor bestuurders met meer rijervaring. Weinig ervaring in het verkeer betekent meer kans op ongevallen. Kan je als 18-jarige een betaalbare autoverzekering vinden? Wat zijn de voorwaarden en zijn er beperkingen? Independer.be zocht het voor je uit.
28/01 10u15  Gemiddeld ambtenarenpensioen meer dan dubbel zo hoog dan dat in privé. Stijn Baert: “Verlaag gerust mijn pensioen om dat van anderen te verhogen” De pensioendiscussie blijft aanslepen, maar de noodzakelijke hervorming blijft helaas uit. Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), werkexpert binnen ons geldpanel, schreef een opiniestuk over de trage pensioenhervorming en geeft enkele pistes die een uitweg zouden kunnen bieden in het pensioendebat. “Geef koppels de mogelijkheid om pensioenrechten aan elkaar door te geven, zodat ze samen op pensioen kunnen.”
28/01 09u15  Franse economie met 7 procent gegroeid in 2021 Het bruto binnenlands product (bbp) in Frankrijk is in 2021 met 7 procent gegroeid, het hoogste groeipercentage in 52 jaar, al was er in 2020 een zware terugval met 8 procent van het bbp. Dat blijkt uit een eerste raming van het Franse bureau voor de statistiek Insee.
Laatste update: vandaag om 4u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
28/01 09u15  Toyota blijft 's werelds grootste autobouwer, voor VolkswagenHet Japanse autoconcern Toyota blijft 's werelds grootste autobouwer. Toyota wist in 2021 zijn Duitse rivaal Volkswagen op afstand te houden. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf bekendgemaakt heeft.
28/01 05u15  Deal over energiefactuur laat op zich wachten: eerst energiecheque, dan alsnog btw-verlaging?Komt er vandaag eindelijk een akkoord over de energiefactuur? De federale regering raakt het maar niet eens. Binnen de eigen rangen voeren CD&V en Vooruit de druk op om een btw-verlaging toch door te voeren. “We zijn toch een hervormingsregering?”
27/01 23u15  Ondanks chiptekorten overtreft Apple verkoops- en winstverwachtingen tijdens feestdagenperiodeOndanks de oprukkende omikronvariant en problemen in de bevoorradingsketen is Apple erin geslaagd om verkooprecords te verbreken in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat heeft de technologiegigant te danken aan onder andere een grote vraag naar iPhones in China.
27/01 15u15  Meer huizen komen met een vanafprijs op de markt: “Kopers gaan onder druk al snel een stapje verder”Het wordt stilaan iets minder hectisch op de vastgoedmarkt, maar dat neemt niet weg dat bepaalde woningtypes nog altijd bijzonder in trek zijn en in een wip van eigenaar wisselen. Zulke huizen worden vaak met een vanafprijs gelanceerd om voor een zo hoog mogelijk bedrag te kunnen verkopen, zegt onze woonexpert Björn Cocquyt.
27/01 11u15  “Achter de technologiesneltrein is een sluimerende crash bezig van de zeepbel die meesurft”: onze beursexpert geeft adviesHet stormt op de beurs en dat zou wel eens het moment van de waarheid kunnen worden. Naast de solide technologieaandelen zijn er ook – meer verborgen – hype-aandelen die meesurfen op het succes van die anderen. Die zijn al een tijdje aan het wankelen, en nu volledig ontspoord. “Het is nu het moment om die gammele bootjes te verlaten en wat stevigere schepen te zoeken”, raadt onze geldexpert Geert Noels aan.
27/01 10u15  Europese beurzen openen met verlies: Bel20 start 1 procent in het roodDe Europese beurzen zijn vandaag zoals verwacht met verlies geopend, nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) er woensdag niet in was geslaagd beleggers gerust te stellen over het toekomstige monetaire beleid.
27/01 10u15  “Er is een sluimerende crash bezig van de zeepbel die goed verstopt achter de technologiesneltrein is groot geworden”: onze beursexpert geeft adviesHet stormt op de beurs en dat zou wel eens het moment van de waarheid kunnen worden. Naast de solide technologieaandelen zijn er ook – meer verborgen – hype-aandelen die meesurfen op het succes van die anderen. Die zijn al een tijdje aan het wankelen, en nu volledig ontspoord. “Het is nu het moment om die gammele bootjes te verlaten en wat stevigere schepen te zoeken”, raadt onze geldexpert Geert Noels aan.
27/01 09u15  “Deze correctie verbergt een zeepbelcrash: onze beursexpert geeft advies voor beleggers in de huidige storm op de beursHet stormt op de beurs en dat zou wel eens het moment van de waarheid kunnen worden, zegt onze geldexpert Geert Noels. “Het is niet erg dat jouw boot water binnenkrijgt tijdens een storm. Wat telt is dat hij bewijst dat hij bestand is tegen een storm. Dat is vandaag ook zo: heel wat zeepbelschepen zijn al gezonken, andere zijn nu aan het bewijzen dat ze stormbestendig zijn.”
27/01 09u15  “Helft particuliere autobezitters in België van plan om elektrische of hybride wagen te kopen”Bijna de helft (48 procent) van de particuliere autobezitters in België is van plan om als volgende wagen een elektrische of hybride wagen te kopen. Dat blijkt uit de resultaten van een bevraging van 1.057 Belgen door consultancybureau Deloitte. Vorig jaar was dat nog maar 33 procent van de Belgische consumenten.
27/01 09u15  Auto verkopen voor een goede prijs? Op deze zaken moet je lettenWie een auto verkoopt, moet met heel wat zaken rekening houden. Verkoop je hem best aan de garage of zoek je zelf een koper? Welke documenten breng je best in orde? En hoeveel kost dat? Independer.be legt uit wat je te doen staat.
27/01 09u15  Steeds grotere som geld ligt “te slapen” in ons land: al 575 miljoen euro wacht op eigenaarEr ligt in België een steeds grotere som geld 'te slapen'. Op 1 januari was het bedrag al opgelopen tot 575 miljoen euro, zo blijkt uit gegevens van de FOD Financiën. Het gaat om tegoeden die de rechtmatige eigenaars nog kunnen opeisen, of anders na dertig jaar in de staatskas belanden.
27/01 08u15  Dit verandert op 1 februari: baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBSNieuwe maand, nieuwe regels. Zo mogen vanaf 1 februari federale ambtenaren niet meer na de normale werkuren worden opgebeld door hun baas. Naar jaarlijkse gewoonte past de NMBS ook haar tarieven aan op 1 februari: de woon-werkabonnementen en de schoolabonnementen worden 2,14 procent duurder. Een overzicht van enkele veranderingen.
27/01 07u15  Nieuw op 1 februari: Baas mag ambtenaren na uren niet meer bellen, hogere tarieven bij NMBSNieuwe maand, nieuwe regels. Zo mogen vanaf 1 februari federale ambtenaren niet meer na de normale werkuren worden opgebeld door hun baas. Naar jaarlijkse gewoonte past de NMBS ook haar tarieven aan op 1 februari: de woon-werkabonnementen en de schoolabonnementen worden 2,14 procent duurder. Een overzicht van enkele veranderingen.
27/01 07u15  Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te doen dalenHet federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat verneemt Belga uit goede bron.
27/01 06u15  Hip, Brussels fietsenmerk Cowboy realiseert kapitaalverhoging van 80 miljoen dollarHet Brusselse Cowboy heeft een kapitaalronde van 80 miljoen dollar afgerond. Dat is de grootste tot nu toe in zijn geschiedenis. Daarmee wil de hippe fietsenproducent zich onder meer focussen op de Verenigde Staten. “Over een jaar of twee moet Amerika onze belangrijkste afzetmarkt worden”, zegt CEO Adrien Roose.
27/01 03u15  Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te temperenHet federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat verneemt Belga uit goede bron.
26/01 23u15  Tesla boekt recordwinst in slotkwartaal 2021De maker van elektrische auto’s Tesla heeft het laatste kwartaal van 2021 afgesloten met een recordwinst van 2,3 miljard dollar (omgerekend zo’n 2 miljard euro), omgerekend iets meer dan 2 miljard euro (1,77 miljard euro). De sterke groei is onder meer te danken aan een in gebruik genomen fabriek in China, waar het auto’s voordeliger kan produceren.
26/01 21u15  Amerikaanse centrale bank behoudt laag rentetarief, hint op renteverhoging in maartHet stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, houdt het belangrijkste rentetarief op de uitzonderlijke lage stand tussen 0,0 en 025 procent. Dat heeft de Fed woensdagavond aangekondigd. In het rentebesluit zegt de Fed wel dat het “snel passend” zal zijn om de rente verhogen. Dat is een hint naar een renteverhoging in maart.
26/01 20u15  Vergoede werkloosheid zakt tot laagste niveau in jarenEind december waren er in België 280.364 werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen, zo blijkt uit de jongste cijfers van het RVA. Dat is het laagste aantal in zeker vijf jaar.
26/01 19u15  Verkoop van Press Shop en Relay aan gokbedrijf Golden Palace stuit op kritiek: “Rode loper wordt uitgerold voor kansspelsector”Bpost verkoopt Ubiway Retail, dat onder meer de Press Shops en de Relay-winkels omvat, aan het gokbedrijf Golden Palace. Dat melden de bedrijven in een persbericht. De deal kreeg ook al kritiek van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) die vreest dat Golden Palace de winkels vooral zal gebruiken om kansspelen te verkopen.
26/01 17u15  Bpost verkoopt Press Shop en Relay aan gokbedrijf Golden PalaceBpost verkoopt Ubiway Retail, dat onder meer de Press Shops en de Relay-winkels omvat, aan het gokbedrijf Golden Palace. Dat melden de bedrijven in een persbericht.
26/01 14u15  Energieleveranciers: "Btw-verlaging op 1 februari voor energie is onmogelijk"Een btw-verlaging voor elektriciteit of gas doorvoeren op 1 februari is 'technisch en praktisch' onmogelijk. Daar waarschuwen de energieleveranciers voor. Ze vragen tijd tot 1 april om regeringsmaatregelen te kunnen uitvoeren.
26/01 14u15  “Ook rusthuisbewoners hebben oplossing nodig voor stijgende energieprijzen”Bij de uitwerking van een oplossing voor de stijgende energieprijzen mogen de bewoners van woonzorgcentra of assistentiewoningen niet vergeten worden. Binnen de federale regering wordt daarover momenteel onderhandeld, en daarbij zouden een slimme btw-verlaging en een energiecheque op tafel liggen. Zorgnet-Icuro, VVSG en Vlozo, drie koepelorganisaties binnen de rusthuissector, vragen premier Alexander De Croo in een open brief rekening te houden met hun bewoners. De maatregelen waarvan sprake zouden voor deze groep niet gelden.
26/01 13u15  Tarieven Brupass gaan omhoogDe MIVB, De Lijn, de TEC en de NMBS verhogen vanaf 1 februari de tarieven van sommige van hun gezamenlijke Brupass-tickets en -abonnementen voor openbaar vervoer in en rond de hoofdstad. Dat melden ze in een persbericht.
26/01 13u15  Zal de Federal Reserve nu al rente verhogen? Beleggers verwachten duidelijk signaalDe beurzen kijken wereldwijd uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve straks. Dat wordt pas na sluiting van de Europese markten bekendgemaakt. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de rente nu nog ongewijzigd laten, maar beleggers hopen op meer duidelijkheid over wanneer de Fed de rente dan wel zal verhogen. De Europese beurzen noteerden vanochtend een sterk herstel. De Bel20 steeg met 1,5 procent naar 4.090 punten.
26/01 12u15  Bentley investeert 2,5 miljard pond in Britse productie elektrische autoDe Britse fabrikant van luxevoertuigen Bentley Motors zal zijn eerste volledig elektrische auto in het Verenigd Koninkrijk produceren. Het plan is onderdeel van een investering van 2,5 miljard pond (3 miljard euro) om de overstap te maken van zijn twaalfcilinder verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijvingen.
26/01 12u15  Voor het vijfde jaar op rij minder wanbetalers: bijna 300.000 mensen konden lening niet tijdig aflossen in 2021Het aantal mensen in België dat een lening niet kan aflossen, is ook in 2021 gedaald, voor het vijfde jaar op rij. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank, die nauwkeurig de gegevens van verstrekte kredieten en betaalproblemen in België bijhoudt.
26/01 12u15  Bijna 2.000 euro verschil tussen de goedkoopste en duurste aardgasfactuur van de laatste twee jaar: zo evolueerden de prijzenHet kan verkeren: in de lente van 2020 wezen alle media op de historisch lage energieprijzen als gevolg van de eerste coronalockdown. Nog geen twee jaar later verhit de ongezien hoge stroom- en aardgasfactuur de gemoederen. Mijnenergie.be brengt de wel erg volatiele bewegingen op de energiemarkt in kaart.
26/01 10u15  “Een stijging van de rente kan je beleggingsresultaat schaden”: waar kun je best op letten als je in gemengde fondsen investeert?Beleg je in fondsen? Dan is de kans wel heel groot dat je gemengde fondsen in portefeuille hebt. Banken verkopen die graag aan hun cliënteel en daar is een goede reden voor. Voor de klant zijn zulke fondsen ook interessant, maar ze hebben ook een structureel nadeel, zegt onze geldexpert Pascal Paepen. Hij geeft je meteen ook een beter alternatief voor je beleggingsportefeuille.
26/01 09u15  Vorig jaar meer commerciële voertuigen verkocht in EU dan in 2020In de Europese Unie zijn vorig jaar 1,88 miljoen nieuwe commerciële voertuigen geregistreerd. In vergelijking met 2020, toen de verkopen als gevolg van de coronacrisis fors instortten, gaat het om een stijging met bijna 10 procent. De registraties lagen wel nog steeds zowat een tiende onder het niveau van 2019 (2,1 miljoen). Dat blijkt uit gegevens van de Europese autofederatie ACEA.
26/01 09u15  Is een patrimoniumfonds het instrument om de storm op de beurs te overleven? “Goed rendement en beperkt risico, maar er zijn ook nadelen”Beleg je in fondsen? Dan is de kans wel heel groot dat je gemengde fondsen in portefeuille hebt. Banken verkopen die graag aan hun cliënteel en daar is een goede reden voor. Voor de klant zijn zulke fondsen ook interessant, maar ze hebben ook een structureel nadeel, zegt onze geldexpert Pascal Paepen. Hij geeft je meteen ook een beter alternatief voor je beleggingsportefeuille.
26/01 09u15  Kosten voor pensioensparen lopen hoog op: kan je je geld beter beleggen?Ruim 3,5 miljoen Belgen doen al aan pensioensparen. Toch wordt die vorm van pensioenopbouw ook wel eens ‘een subsidie voor de financiële instellingen’ genoemd, vanwege de verschillende kosten die het fiscale voordeel en je rendement deels afromen. Het alternatief bestaat erin zelf te beleggen, maar wat kies je het best? Spaargids.be maakt je wegwijs.
26/01 09u15  IMF roept El Salvador op te stoppen met bitcoin als betaalmiddelEl Salvador moet een einde maken aan het gebruik van de cryptomunt bitcoin als wettelijk betaalmiddel. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens het IMF zijn er te veel risico's verbonden aan de bitcoin, die recent in een vrije val is beland en sinds een piek in november bijna de helft van zijn waarde heeft verloren.
26/01 08u15  Gokbedrijf Golden Palace dicht bij overname Press Shop en RelayHet gokbedrijf Golden Palace staat dicht bij de overname van de bpost-afdeling Ubiway Retail, die onder meer de Press Shops en de Relay-winkels omvat. De gesprekken zitten in de laatste rechte lijn, zo schrijven de kranten De Tijd en L'Echo.
26/01 08u15  Wall Street-icoon Cathie Wood: “Bitcoin kan tegen 2030 stijgen tot meer dan 1 miljoen dollar”ARK Investment Management, het bedrijf onder leiding van Wall Street-icoon Cathie Wood, voorspelt dat de waarde van bitcoin tegen 2030 kan stijgen tot meer dan 1 miljoen dollar. Het wereldwijde gebruik van de cryptomunt staat volgens een analyse van ARK nog maar in zijn kinderschoenen. En kan dus nog enorm hard groeien.
26/01 06u15  Microsoft overtreft verwachtingen met kwartaalcijfers door toenemende vraag naar producten voor thuiswerkenMicrosoft blijft profiteren van een toenemende vraag naar producten die werknemers nodig hebben om thuis te werken tijdens de coronapandemie. Door de combinatie van werken vanuit huis en werken op kantoor hebben ondernemingen clouddiensten nodig van het softwarebedrijf. Microsoft verdiende ook meer geld met Office-pakketten, met daarin onder meer Excel en Word.
26/01 04u15  Waarom stijgt de rente wel op hypotheken, maar niet op spaarboekjes? Econoom Geert Noels legt uitDe langetermijnrente stijgt, maar wat betekent dit voor u? Hypotheken zijn langetermijnrente, worden huizen dan duurder? En wat betekent een stijging van langetermijnrente voor uw spaarboekje? Econoom Geert Noels geeft uitleg: “De hypothecaire leningen zullen inderdaad stijgen, maar dat is daarom geen slecht nieuws”.
26/01 00u15  Koopjesjagers krijgen Wall Street deze keer niet uit het roodDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met verliezen gesloten. Net als een dag eerder waren de minnen veel groter voordat koopjesjagers zich roerden. Maandag leidde dat nog tot winsten, nu lukte dat niet. Creditcardbedrijf American Express was een opvallende stijger, ook IBM had de wind in de zeilen.
25/01 21u15  Jumbo rondt kaap van twintig vestigingen in VlaanderenSupermarktketen Jumbo neemt vier winkels van Alvo over. Daarmee zal het aantal vestigingen van de Nederlandse retailer in Vlaanderen op 21 komen te liggen.
25/01 19u15  Bel20-index herstelt van opdoffersDe Brusselse beurs is dinsdag deels hersteld van de zware terugvallen van de vorige twee handelsdagen. De Bel20-index veerde 0,91 procent op tot 4.029,86 punten.
25/01 17u15  Modebedrijf Kontoor Brands wil hoofdkwartier verhuizen naar Zwitserland: 113 banen bedreigd in Antwerpen en Sint-NiklaasBij Kontoor Brands in Antwerpen en Sint-Niklaas dreigen ruim honderd banen op de schop te gaan. De directie wil de Europese hoofdzetel van het modebedrijf achter de merken Lee en Wrangler verhuizen naar Zwitserland. Bovendien wil Kontoor een nieuw operationeel model invoeren.
25/01 17u15  “Zie een beurscorrectie als een koopjesperiode, maar koop wel zeer geleidelijk aandelen bij”: Paul d’Hoore geeft advies na bloedrode maandag op de beursEen lichte paniek maakte zich gisteren meester van de beurs. Alle beursindexen doken diep in het rood. Veel aandelen van uitstekende bedrijven verloren méér dan vijf procent. Maar vandaag lijkt het onweer alweer voorbij. De Amerikaanse beurzen kropen maandagavond al uit het dal en sloten nog af met winst. Mogen we opgelucht ademhalen en gewoon weer aandelen bijkopen? Onze geldexpert Paul D’Hoore geeft duiding en advies over wat je als belegger het best doet.
25/01 14u15  Na een bloedrode maandag op de beurs. Paul D’Hoore: “Heb je speculatieve aandelen in je portefeuille? Dan is dit het moment om een beetje te wieden”Een lichte paniek maakte zich gisteren meester van de beurs. Alle beursindexen doken diep in het rood. Veel aandelen van uitstekende bedrijven verloren méér dan vijf procent. Maar vandaag lijkt het onweer alweer voorbij. De Amerikaanse beurzen kropen maandagavond al uit het dal en sloten nog af met winst. Mogen we opgelucht ademhalen en gewoon weer aandelen bijkopen? Onze geldexpert Paul D’Hoore geeft duiding en advies over wat je als belegger het best doet.
25/01 13u15  Premier De Croo over torenhoge energiefacturen: “Verschillende denksporen in uitwerking”De federale regering werkt nog altijd verder aan maatregelen om de energiefactuur te drukken. Dat bevestigde premier Alexander De Croo dinsdag in de Kamer. “De enige reden waarom er nog geen beslissing is genomen, is omdat we alles in detail willen uitwerken.”
25/01 11u15  Na bloedrode maandag tonen beurzen vandaag wat herstelNa de duik van gisteren, tonen de Europese beurzen vandaag wat herstel bij het begin van de handel. De Bel20 in Brussel koerst nipt boven de sluitingskoers van dinsdag.
25/01 10u15  Waarom rente stijgt en wat dat betekent voor uDe langetermijnrente in de eurozone is afgelopen week beginnen te stijgen. Wordt een hypotheek nu duurder? En brengt dat spaargeld éíndelijk iets op?
25/01 10u15  Slechte wifi- en gsm-verbinding in huis? Zo los je het opIsoleren is voordelig voor je energiefactuur, maar voor je wifiverbinding en gsm-signaal is het rampzalig. Zeker in nieuwbouwwoningen ondervinden heel wat mensen problemen om zorgeloos te surfen en bellen. Hoe los je dat op? Mijntelco zocht het uit.
25/01 09u15  Slechte wifi-of gsm-verbinding in huis? Deze oplossingen bieden soelaasIsoleren is voordelig voor je energiefactuur, maar voor je wifiverbinding en gsm-signaal is het rampzalig. Zeker in nieuwbouwwoningen ondervinden heel wat mensen problemen om zorgeloos te surfen en bellen. Hoe los je dat op? Mijntelco zocht het uit.
25/01 09u15  Tot 560 euro per koppel: deze mutualiteiten betalen de hoogste vergoeding wanneer je een baby krijgtDe komst van een baby brengt heel wat verandering teweeg, ook in je portemonnee. Je moet niet alleen een extra mond voeden, maar ook een babyuitzet aanschaffen. Bovendien lopen de kosten van een bevalling vaak hoog op. Verschillende ziekenfondsen voorzien dan ook een financieel duwtje in de rug. Maar waar is de geboortepremie het hoogste? En op welke geschenken kan je precies rekenen? Spaargids.be maakt een overzicht.
25/01 07u15  Wij kochten incognito een wagen bij de tien populairste automerken van het land: dit zijn de enige échte salonconditiesNog tot 31 januari (en mogelijk langer) kan u op soldenjacht in autoland. Zo toeteren de talloze radiospots, billboards en advertenties. Hoewel het Autosalon voor het tweede opeenvolgende jaar is afgelast, vliegen de kortingen in het rond. Maar hoe voordelig zijn die salonacties nu écht? Wij parkeerden twee dagen lang aan de Brusselsesteenweg in Leuven — één van de grootste ‘showrooms’ van het land — en vroegen incognito een offerte bij de tien populairste merken: “Of u bij een andere garage evenveel korting zal krijgen? Ja, maar ik geef u nog een boosterpremie van 250 euro cadeau.”
25/01 05u15  Industrie verbruikte vorig jaar minder gas, gezinnen meerDe Belgische industrie heeft vorig jaar 5 procent minder aardgas verbruikt door de productiebeperkingen wegens de hoge gasprijzen. Gezinnen hebben meer gas verbruikt door het koude weer in het voorjaar. Dat schrijft De Tijd vandaag op basis van cijfers van netbeheerder Fluxys Belgium.
24/01 20u15  VBO: “75 procent bedrijven ondervindt hinder van stijgend aantal coronabesmettingen en ergste moet nog komen”Drie kwart van de bedrijven in België ondervindt de impact van het toenemend aantal coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondvraag van werkgeversorganisatie VBO. Die waarschuwt bovendien “dat het ergste nog moet komen”.
24/01 18u15  Reissector garandeert: houders coronavoucher uiterlijk op 31 januari terugbetaaldAlle coronavouchers - dat zijn de tegoedbonnen voor een geannuleerde reis als gevolg van de coronapandemie - zullen uiterlijk op 31 januari terugbetaald worden. Dat garandeert Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR).
24/01 18u15  Corona legt productie Audi-fabriek in Vorst lam: “Geen gevolgen voor jaarproductie”De fabriek van Audi in Vorst wordt de hele week stilgelegd omdat er te veel coronabesmettingen zijn onder het personeel. Volgende week wordt de productie opnieuw opgestart.
24/01 18u15  Beurzen in Europa kleuren bloedrood: Bel20 sluit voor het eerst sinds 11 mei 2021 onder 4.000 puntenDe beurzen in Europa kleuren bloedrood. Onder meer de Bel20 heeft een verlies geboekt van 3,7 procent en sluit voor het eerst sinds 11 mei 2021 onder 4.000 punten. Aanleiding zijn volgens analisten de geopolitieke spanningen rond Oekraïne en de aankomende vergadering van de Amerikaanse centrale bank. Daar wordt voor het eerst sinds 2018 een intrestverhoging verwacht.
24/01 17u15  Hoever kan de Bitcoin nóg dalen? “Ik volg het nu minuut per minuut op”: crypto-expert en Paul D'hoore geven adviesDe waarde van de Bitcoin staat op het laagste punt in meer dan vijf maanden en hij blijft maar dalen. Sinds het recordniveau van november is de cryptomunt meer dan 40 procent kwijtgespeeld. Maar waarom stijgt en daalt de koers van Bitcoin zo hard? En wat mogen we in de nabije toekomst verwachten? Onze financieel expert Paul D’Hoore en Gwen Busseniers van de Cryptoschool geven uitleg.
24/01 16u15  Vijf rijkste techmiljardairs zijn dit jaar samen al 85 miljard dollar kwijt na zware verkoopgolfElon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Larry Page en Mark Zuckerberg zullen er geen boterham minder om moeten eten, maar hun gezamenlijke vermogen is dit jaar virtueel al met 85 miljard dollar afgenomen. Dat berekende Bloomberg. Het verlies heeft te maken met de verkoopgolf op de beurzen de laatste dagen.
24/01 16u15  Beurzen in Europa kleuren bloedroodDe beurzen in Europa kleuren bloedrood. De Bel20-index in Brussel staat na de middag op een verlies van ruim 2,4 procent. Aanleiding zijn volgens analisten de geopolitieke spanningen rond Oekraïne en de aankomende vergadering van de Amerikaanse centrale bank. Daar wordt voor het eerst sinds 2018 een intrestverhoging verwacht.
24/01 14u15  Zet je maandelijks 100 euro op een spaarrekening? Zo verrassend laag is de opbrengst na tien jaarMet de stijging van de inflatie verliest het geld op je spaarboekje voortdurend aan koopkracht. Toch parkeren veel Belgen hun centen nog altijd op een klassiek spaarboekje. Wat brengt die spaarijver nog op na één, vijf, tien en twintig jaar? En loont het om je toevlucht te zoeken tot alternatieven? Spaargids.be zocht het uit.
24/01 13u15  Op latere leeftijd scheiden: dit betekent het voor je portemonnee en zo krijg je een echtscheidingspensioenZogenaamde ‘grijze echtscheidingen’ zitten in de lift. Mensen die scheiden kunnen vanaf hun eigen pensioenleeftijd aanspraak maken op een supplement: het echtscheidingspensioen. Dat compenseert de periodes waarin je slechts deeltijds of niet hebt gewerkt. Maar welke financiële gevolgen heeft een scheiding op latere leeftijd voor een zestigplusser? Wij zochten het uit, van pensioen tot belastingen.
24/01 10u15  Ignace (54) woont graag in het groene én betaalbare Wallonië: "Vijf jaar geleden tikte ik mijn huis met twee slaapkamers op de kop voor 150.000 euro”Mocht je een gouden hart kunnen verzilveren, dan was Ignace Cloquet een welgesteld man. De afgelopen maanden heeft de taaldocent zich volop ingezet voor de slachtoffers van de waterramp in Wallonië. Helaas weet hij zelf ook hoe het voelt om de eindjes maar net aan elkaar te kunnen knopen. “Door mijn scheiding, mijn medische voorgeschiedenis en mijn vrijgevigheid heb ik amper een financiële buffer opgebouwd”, zegt hij. Voor ons maakt Ignace de rekening op.
24/01 09u15  Pottenbakken is een dure hobby, maar Ignace (54) begint er geld aan over te houden: “Mijn keramiekoven van 4.000 euro is betaald met crowdfunding”Mocht je een gouden hart kunnen verzilveren, dan was Ignace Cloquet een welgesteld man. De afgelopen maanden heeft de taaldocent zich volop ingezet voor de slachtoffers van de waterramp in Wallonië. Helaas weet hij zelf ook hoe het voelt om de eindjes maar net aan elkaar te kunnen knopen. “Door mijn scheiding, mijn medische voorgeschiedenis en mijn vrijgevigheid heb ik amper een financiële buffer opgebouwd”, zegt hij. Voor ons maakt Ignace de rekening op.
24/01 09u15  Belgisch farmabedrijf mag medicijn voor behandeling psoriasis op de markt brengen in JapanUCB mag zijn medicijn voor de behandeling van psoriasis in Japan op de markt brengen. Dat heeft het Belgische farmabedrijf bekendgemaakt.
24/01 09u15  Zet je maandelijks 100 euro op een spaarrekening? Dit is de opbrengst na tien jaarMet de stijging van de inflatie verliest het geld op je spaarboekje voortdurend aan koopkracht. Toch parkeren veel Belgen hun centen nog altijd op een klassiek spaarboekje. Wat brengt die spaarijver nog op na één, vijf, tien en twintig jaar? En loont het om je toevlucht te zoeken tot alternatieven? Spaargids.be zocht het uit.
24/01 09u15  Problemen met slaapapneu-apparaten nemen grote hap uit winst van PhilipsDe problemen die het Nederlandse technologieconcern Philips heeft met zijn slaapapneu-apparaten, hebben een stevige hap uit de winst van het concern genomen. Philips heeft het jaar afgesloten met een winst uit de voortgezette activiteiten van 612 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro. De problemen met de apparaten zadelden het bedrijf op met een kostenpost van 719 miljoen euro, zonder de juridische kosten .
23/01 16u15  Turkse minister verwacht dat inflatie stijgt naar 40 procentDe Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati denkt dat de inflatie of geldontwaarding in het land de komende maanden piekt op zo’n 40 procent. Dat heeft hij gezegd op een bijeenkomst met economen en analisten in Istanbul. Mede door renteverlagingen steeg de inflatie in Turkije al tot ruim 36 procent en dat is het hoogste niveau sinds 2002.
22/01 10u15  Energieminister Van der Straeten wil optreden tegen leveranciers die er de kantjes vanaf lopenTinne Van der Straeten, de federale minister van Energie, wil optreden tegen energieleveranciers die illegaal contracten wijzigen. Dat zegt ze in een interview met onze krant.
22/01 09u15  PROMOJAGERS SUPERTIP. Hier scoor je nog extra korting bovenop solden: “Jas van Scotch & Soda voor 27,99 euro in plaats van 110 euro"Het einde van de solden komt in zicht en dat is voor veel online shops, winkelketens en handelaars het sein om nog wat extra kortingen in de strijd te gooien. Dat weten de leden van Promojagers België als geen ander en in hun Facebookgroep delen ze enkele van de strafste acties die ze al tegenkwamen. Beheerder Gunther Devisch geeft een overzicht.
22/01 09u15  Is de Bitcoin in vrije val? “De komende week en weken zullen beslissend zijn”: crypto-expert en Paul D'hoore geven adviesDe waarde van de Bitcoin staat op het laagste punt in meer dan vijf maanden. Sinds het recordniveau van november is de cryptomunt meer dan 40 procent kwijtgespeeld. Maar waarom stijgt en daalt de koers van Bitcoin zo hard? En wat mogen we in de nabije toekomst verwachten? Onze financieel expert Paul D’Hoore en Gwen Busseniers van de Cryptoschool geven uitleg.
22/01 08u15  Bitcoin staat lager dan ooit, wat mogen we nog verwachten? “De komende week en weken zullen beslissend zijn”De waarde van de Bitcoin staat op het laagste punt in meer dan vijf maanden. Sinds het recordniveau van november is de cryptomunt meer dan 40 procent kwijtgespeeld. Maar waarom stijgt en daalt de koers van Bitcoin zo hard? En wat mogen we in de nabije toekomst verwachten? Onze financieel expert Paul D’Hoore en Gwen Busseniers van de Cryptoschool geven uitleg.
22/01 08u15  Spaarboekjes blijven ondanks lage rendement populair: wat zijn de voordelen?Het spaarboekje blijft voor veel Belgen de favoriete spaaroplossing. De tegoeden op geregelementeerde spaarboekjes zijn het afgelopen jaar met 4,2 miljard euro gestegen naar 274,4 miljard euro, dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Die sterke groei is opvallend omdat spaarboekjes weinig opleveren. Welke voordelen biedt een spaarboekje nog? Spaargids.be legt uit.
22/01 07u15  Gedupeerde oplichting sleept ING België voor strafrechterING België moet voor de correctionele rechtbank verschijnen omdat een van zijn rekeningen zou zijn gebruikt bij een oplichting. Het is de eerste keer dat een gedupeerde de bank daarvoor dagvaardt voor de strafrechter. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

5x Armlastig Argentinië en IMF sluiten deal over recordschuld29/01 04u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: Na meer dan een jaar intensief onderhandelen is er een overeenkomst op hoofdlijnen tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Argentinië over de schuldenlast van het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië heeft een schuld van ruim 44 miljard dollar (bijna 40 miljard euro) bij het fonds. President Alberto Fernández is opgelucht.
5x Zal de inflatie nog toenemen? En wat zijn de gevolgen? 7 vragen over de torenhoge inflatie beantwoord29/01 04u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: Het leven in ons land wordt in een sneltreinvaart duurder. Historisch snel zelfs. De inflatie kwam deze maand uit op liefst 7,59%. Het is geleden van augustus 1983, toen de geldontwaarding 7,90% bedroeg, dat de prijzen nog zo de pan uit swingden. Slecht nieuws voor uw portemonnee, al zijn er ook voordelen aan verbonden. Voor wie schulden heeft, bijvoorbeeld.
0x Gedupeerde oplichting sleept ING België voor strafrechter22/01 07u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: ING België moet voor de correctionele rechtbank verschijnen omdat een van zijn rekeningen zou zijn gebruikt bij een oplichting. Het is de eerste keer dat een gedupeerde de bank daarvoor dagvaardt voor de strafrechter. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
0x Spaarboekjes blijven ondanks lage rendement populair: wat zijn de voordelen?22/01 08u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: Het spaarboekje blijft voor veel Belgen de favoriete spaaroplossing. De tegoeden op geregelementeerde spaarboekjes zijn het afgelopen jaar met 4,2 miljard euro gestegen naar 274,4 miljard euro, dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Die sterke groei is opvallend omdat spaarboekjes weinig opleveren. Welke voordelen biedt een spaarboekje nog? Spaargids.be legt uit.
0x Bitcoin staat lager dan ooit, wat mogen we nog verwachten? “De komende week en weken zullen beslissend zijn”22/01 08u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: De waarde van de Bitcoin staat op het laagste punt in meer dan vijf maanden. Sinds het recordniveau van november is de cryptomunt meer dan 40 procent kwijtgespeeld. Maar waarom stijgt en daalt de koers van Bitcoin zo hard? En wat mogen we in de nabije toekomst verwachten? Onze financieel expert Paul D’Hoore en Gwen Busseniers van de Cryptoschool geven uitleg.
0x Is de Bitcoin in vrije val? “De komende week en weken zullen beslissend zijn”: crypto-expert en Paul D'hoore geven advies22/01 09u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: De waarde van de Bitcoin staat op het laagste punt in meer dan vijf maanden. Sinds het recordniveau van november is de cryptomunt meer dan 40 procent kwijtgespeeld. Maar waarom stijgt en daalt de koers van Bitcoin zo hard? En wat mogen we in de nabije toekomst verwachten? Onze financieel expert Paul D’Hoore en Gwen Busseniers van de Cryptoschool geven uitleg.
0x PROMOJAGERS SUPERTIP. Hier scoor je nog extra korting bovenop solden: “Jas van Scotch & Soda voor 27,99 euro in plaats van 110 euro"22/01 09u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: Het einde van de solden komt in zicht en dat is voor veel online shops, winkelketens en handelaars het sein om nog wat extra kortingen in de strijd te gooien. Dat weten de leden van Promojagers België als geen ander en in hun Facebookgroep delen ze enkele van de strafste acties die ze al tegenkwamen. Beheerder Gunther Devisch geeft een overzicht.
0x Energieminister Van der Straeten wil optreden tegen leveranciers die er de kantjes vanaf lopen22/01 10u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: Tinne Van der Straeten, de federale minister van Energie, wil optreden tegen energieleveranciers die illegaal contracten wijzigen. Dat zegt ze in een interview met onze krant.
0x Turkse minister verwacht dat inflatie stijgt naar 40 procent23/01 16u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: De Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati denkt dat de inflatie of geldontwaarding in het land de komende maanden piekt op zo’n 40 procent. Dat heeft hij gezegd op een bijeenkomst met economen en analisten in Istanbul. Mede door renteverlagingen steeg de inflatie in Turkije al tot ruim 36 procent en dat is het hoogste niveau sinds 2002.
0x Problemen met slaapapneu-apparaten nemen grote hap uit winst van Philips24/01 09u15 - Het Laatste Nieuws: Economie: De problemen die het Nederlandse technologieconcern Philips heeft met zijn slaapapneu-apparaten, hebben een stevige hap uit de winst van het concern genomen. Philips heeft het jaar afgesloten met een winst uit de voortgezette activiteiten van 612 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro. De problemen met de apparaten zadelden het bedrijf op met een kostenpost van 719 miljoen euro, zonder de juridische kosten .

Statistieken

Artikels:
33084
Gelezen:
3620
Aantal lezers nu:
31


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2022 Naar boven