dinsdag 27 oktober 2020, week 44


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u15
 

De Morgen

Verbergen Tonen
26/10 22u15  Live - Geert Meyfroidt: ‘We zullen nog grotere inspanning moeten leveren dan in het voorjaar’ In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 22u15  Verlengde herfstvakantie bezorgt ouders kopzorgen: ‘Opvang en werk combineren? Dat wordt kunst- en vliegwerk’ De herfstvakantie wordt met twee dagen verlengd, terwijl virologen ouders afraden om hun kinderen naar de grootouders te brengen. De Vlaamse regering wil kinderopvang voorzien, maar alleen voor ouders die geen alternatief hebben. ‘Het wordt kunst- en vliegwerk om alles te combineren.’
26/10 22u15  Huisarts slaakt noodkreet: ‘Wij zijn ook mensen, en volledig uitgeblust’ Catherine Politis voelt zich ‘doodmoe’ en ‘coronaziek’. De huisarts uit Heusden-Zolder trekt in de Artsenkrant aan de alarmbel. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar de overheid die te veel taken naar de huisarts blijft doorschuiven. ‘We zijn oktober en er is gewoon niéts veranderd. Op zeven maanden tijd staat er niets op punt’, schrijft ze.
26/10 21u15  Uitgeverij Clavis verkoopt geen kinderboeken meer met karikaturen van Zwarte Piet: ‘Het was tijd’ De Limburgse uitgeverij van kinderboeken Clavis zal niet langer boeken verkopen met een karikaturale voorstelling van Zwarte Piet. De uitgeverij vernietigde ook 7.000 boeken die nog niet verkocht werden. Philippe Werck, oprichter van Clavis: ‘Wanneer je zo’n beslissing neemt, moet je consequent durven zijn.’
26/10 21u15  Hackers lekken tienduizenden vertrouwelijke psychotherapieverslagen in Finland De vertrouwelijke documenten van tienduizenden Finnen die in therapie zijn of waren, zijn gehackt. Een deel ervan is ook online gelekt, wat tot grote ongerustheid leidt bij de patiënten. Dat meldt The Guardian.
26/10 20u15  Velen willen het en Tanja Dexters doet het: hoe betrouwbaar zijn corona-zelftests? Op sociale media toont tv-gezicht Tanja Dexters hoe ze zichzelf getest heeft op Covid-19. Een bevraging bij apothekers leert dat bij meer dan een op de vijf de afgelopen week iemand om zo’n zelftest vroeg. Maar op dit moment blijkt het nog vooral ‘commerciële flou artistique die aanleunt bij desinformatie’.
26/10 19u15  Live - Leuvense secundaire scholen schakelen over op deeltijds afstandsonderwijs In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 19u15  Bouchez waarschuwt: ‘Maatregelen naleven of nieuwe lockdown, moeilijke situatie zal allicht tot de zomer duren’ ‘Ofwel leven we met zijn allen de maatregelen tegen het coronavirus na, ofwel komt er een nieuwe lockdown.’ Dat laat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vandaag optekenen. En hij gooit er meteen een bijkomende waarschuwing tegenaan. ‘Het zal niet simpel zijn om daarna snel te beslissen om die noodtoestand weer op te heffen.’
26/10 19u15  Brussels Airlines-moeder Lufthansa haalt buikriem aan: tot 30.000 jobs bedreigd De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet nog dieper snijden in haar kosten om het coronavirus het hoofd te bieden. Tot 30.000 van de 130.000 jobs bij de groep zijn bedreigd. De impact bij dochterbedrijf Brussels Airlines lijkt vooralsnog beperkt.
26/10 18u15  Waarom verwachten we van vrouwen dat ze uitleg geven bij seksueel overschrijdend gedrag van hun man? Het interview dat Ines De Vos, echtgenote van Bart De Pauw, vorige week in Het Laatste Nieuws gaf, laat menige lezeres beduusd achter. Waarom wordt er steeds van vrouwen verwacht dat ze het seksueel overschrijdend gedrag van hun man becommentariëren? Het is een strijd die ze in geen enkel opzicht kunnen winnen, schrijft Katrin Swartenbroux.
26/10 18u15  Die eenzame Netflix-knop toont dat tv-fabrikanten niet meer kunnen volgen Ronald Meeus zet de blik op oneindig. Vandaag over de extra knoppen op de afstandsbediening.
26/10 18u15  ▶ Bekijk hier: NASA ontdekt water op de maan De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst water ontdekt op de maan. Dat heeft de NASA net bekendgemaakt op een persconferentie. Volg de verdere uitleg via de livestream.
26/10 18u15  Vanaf januari 2021 strengere sancties bij ontbreken van rookmelder in woning Wie geen rookmelder(s) in zijn woning heeft, riskeert vanaf 2021 dat zijn woning ongeschikt verklaard wordt. “Vooral voor huurders en verhuurders kan dit verregaande gevolgen hebben”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V).
26/10 17u15  Het is nu zeker: er is water op de maan Het is nu écht zeker. Op de maan komt water voor in de vorm van de klassieke H2O-moleculen die op aarde onder meer onze rivieren en oceanen bevolken.
26/10 17u15  Live - Coronavirus. Bouchez: ‘Maatregelen naleven of nieuwe lockdown’ In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Laatste update: maandag 26 oktober 2020, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
26/10 17u15  Wanneer moet je je laten testen? Wanneer moet je in quarantaine? FOD Volksgezondheid geeft duidelijk overzichtDe nieuwe teststrategie en stijgende coronacijfers doen bij heel wat mensen vragen rijzen. Wanneer is een test nu juist verplicht en wanneer moet je in quarantaine? De FOD Volksgezondheid wil de onduidelijkheid de wereld uit helpen en giet alle antwoorden in een overzichtelijk diagram.
26/10 17u15  ▶ Bekijk hier: NASA doet ‘opwindende nieuwe ontdekking’ over de MaanDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA presenteert een ‘opwindende ontdekking over de maan’. Details zijn niet bekendgemaakt, maar mogelijk gaat het over water op de maan. De persconferentie begint om 17 uur. Volg het hier op de voet.
26/10 16u15  Live - Coronavirus. België vroeg Nederland om coronapatiënten op te nemenIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 16u15  15 jaar jagen op het duivelskoppel: hoe de Belgische politie Hilde Van Acker tóch te pakken kreegRuim twintig jaar heeft Martin Van Steenbrugge aan het hoofd gestaan van het Fugitive Active Search Team (FAST), dat wereldwijd op voortvluchtige criminelen jaagt. De zwaarste kluif heeft hij gehad aan het dossier van Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote, het Duivelskoppel dat tot levenslang is veroordeeld voor de moord op een Britse zakenman in 1996. Hoe de twee toch geklist konden worden en in een Belgische cel op een nieuw proces wachten, vertelt hij in Most Wanted, zijn terugblik op zijn speurderscarrière: ‘Ivoorkust is een corrupt land waar een stapel dollars wonderen kan verrichten.’
26/10 16u15  Australië boos op Qatar: vrouwen krijgen inwendig onderzoek op luchthavenAustralië heeft bij de autoriteiten van Qatar zijn beklag gedaan nadat een groep vrouwen op de luchthaven van Doha werd gedwongen een inwendig onderzoek te ondergaan. Er was een pasgeboren baby gevonden op het toilet, en personeel van Hamad International Airport hoopte op deze manier de moeder van de baby te identificeren.
26/10 16u15  Vaarwel cash, hallo QR-code: Chinees bedrijf Ant Group kent allicht grootste beursgang ooitVan boodschappen via de energierekening tot een vliegticket: de Chinezen betalen bijna alles met hun mobiele telefoon door een QR-code te scannen. Het bedrijf dat deze betaalrevolutie in gang heeft gezet, Ant Group, is zo groot geworden dat de staat er een bedreiging in ziet. Het bedrijf trekt op 5 november naar de beurs in Hongkong, wat een wereldwijd record van 34,5 miljard dollar (zo’n 29,2 miljard euro) zou moeten opleveren.
26/10 16u15  ‘Moslims in Europa behandeld zoals Joden voor de oorlog’: Erdogan roept op tot Turkse boycot van Franse productenDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een Turkse boycot van Franse producten. Erdogan geeft als aanleiding het vijandige standpunt van de Fransen ten opzichte van moslims. Dat meldt persagentschap AFP.
26/10 16u15  Zelfs corona krijgt Madrilenen niet vroeger aan tafelZelfs nu het aantal ziekenhuisopnamen blijft oplopen, blijkt het onmogelijk om Spanjaarden voor acht uur aan het diner te krijgen. Het bestuur in Madrid ging overstag: de bars en restaurants zijn weer open tot middernacht.
26/10 16u15  Jambon: morgen extra Vlaamse ministerraad om eventueel bijkomende maatregelen te nemenDe Vlaamse regering organiseert dinsdagavond een extra ministerraad om te beslissen over eventuele bijkomende coronamaatregelen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon maandag aan Belga laten weten.
26/10 15u15  Live - Herman Goossens: ‘Nieuwe teststrategie in scholen is absolute noodzaak’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 15u15  Topmagistraat Sabbe krijgt schorsing van zes maanden met uitstel voor expliciete berichten en foto aan ondergeschikteJohan Sabbe (60), de procureur des Konings van Oost-Vlaanderen is zes maanden, waarvan drie maanden met uitstel, geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de Gentse tuchtrechtbank vandaag beslist. Zijn vroegere vrouwelijke chauffeur had klacht ingediend tegen hem.
26/10 15u15  Ant Group, dat de Chinezen leerde om niet meer met cash te betalen, tekent allicht voor grootste beursgang ooitVan boodschappen via de energierekening tot een vliegticket: de Chinezen betalen bijna alles met hun mobiele telefoon door een QR-code te scannen. Het bedrijf dat deze betaalrevolutie in gang heeft gezet, Ant Group, is zo groot geworden dat de staat er een bedreiging in ziet. Het bedrijf trekt op 5 november naar de beurs in Hongkong, wat een wereldwijd record van 34,5 miljard dollar (zo’n 29,2 miljard euro) zou moeten opleveren.
26/10 14u15  President Erdogan roept op tot Turkse boycot van Franse productenDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een Turkse boycot van Franse producten. Erdogan geeft als aanleiding het vijandige standpunt van de Fransen ten opzichte van moslims. Dat meldt persagentschap AFP.
26/10 14u15  Met deze 30 boeken komt u het najaar doorPopelt u ook om deze lange herfst- en winterdagen al lezend door te brengen, nu de volgende lockdown meer dan zachtjes aan onze deur klopt? De Morgen selecteerde dertig opvallende boeken uit het najaarsaanbod, grasduinend door diverse genres.
26/10 13u15  ▶︎ Volg live: Amerikaanse Senaat stemt over benoeming Amy Coney Barrett als rechter aan HooggerechtshofDe Amerikaanse Senaat stemt straks over de benoeming van Amy Coney Barrett als negende lid van het Hooggerechtshof. Na goedkeuring is Barrett de opvolger van de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg.
26/10 13u15  Viroloog Steven Van Gucht aan werkgevers: ‘Laat medewerkers thuiswerken als dit kan’Viroloog Steven Van Gucht zei het deze ochtend al, en herhaalde het tijdens de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum: we moeten met z’n allen zoveel mogelijk thuisblijven de komende dagen. Van Gucht richtte zich tijdens de persconferentie dan ook naar werkgevers en zaakvoerders, met een oproep om hun personeel waar dat kan zoveel mogelijk te laten telewerken.
26/10 13u15  GOOSE viert tien jaar ‘Synrise’ in acht dimensiesGOOSE viert het tienjarige bestaan van ‘Synrise’ met een immersieve 8D-versie van die hymne. Dankzij dat vernuftige hoogstandje herleeft de virtuele dansvloer zelfs op een mistroostige maandag. Schuren tegen anderen blijft weliswaar verboden, luisteren onder de hoofdtelefoon warm aanbevolen.
26/10 12u15  Vlaamse regering komt morgenavond samen om te beslissen over bijkomende coronamaatregelenIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 11u15  Live - Coronavirus: volg hier de persconferentie van het crisiscentrum met viroloog Steven Van GuchtIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 11u15  Academici vechten avondklok aan: ‘Onze grondwet laat dat nergens toe’Een jurist en een wetenschapsfilosofe trekken naar de Raad van State om de avondklok in ons land aan te vechten. Niet omdat ze niet geloven in het coronavirus of uit financieel belang, maar omdat ze zich grote zorgen maken over het respect voor onze grondwet. ‘Dit is heel gevaarlijk. Grondrechten die je prijsgeeft, krijg je zelden nog terug.’
26/10 11u15  Gouverneur overlegt met West-Vlaamse burgemeesters over verstrenging maatregelen: ‘Tijd om op tafel te kloppen’Gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) houdt vanmiddag een online vergadering met de West-Vlaamse burgemeesters. Op tafel ligt een verstrenging van de coronamaatregelen in de provincie.
26/10 11u15  Vicevoorzitter Duits parlement sterft bij tv-opnameDe vicevoorzitter van de Duitse Bondsdag, Thomas Oppermann, is onverwachts overleden op 66-jarige leeftijd. Tijdens filmopnamen met de openbare omroep ZDF was hij ingestort en naar een ziekenhuis gebracht.
26/10 10u15  Live - Coronavirus: Elio Di Rupo sluit bijkomende maatregelen in Wallonië niet uitIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 10u15  Viroloog Steven Van Gucht: ‘Hou generaties gescheiden, schakel grootouders niet in voor opvang kleinkinderen’Viroloog Steven Van Gucht vindt de verlenging van de herfstvakantie een goede maatregel om de piekende coronacijfers tegen te gaan. Tegelijkertijd waarschuwt hij om grootouders vooral niet in te schakelen voor de opvang van hun kleinkinderen. ‘Er circuleert nu heel veel virus, Vlaanderen loopt (qua besmettingen) maar tien dagen achter op Wallonië’, zo verklaarde hij op De ochtend.
26/10 10u15  Op insectensafari met Lieven Scheire en Peter Berx: ‘Vlinders zijn de K3 van de insectenwereld’Insecten hebben een imagoprobleem. Het zijn enge beesten die kriebelen, steken of je moestuin doen verpieteren. Met hun pas verschenen insectenboek willen Lieven Scheire en Peter Berx daar verandering in brengen. ‘Game of Thrones stelt niets voor in vergelijking met wat er zich in je tuin afspeelt.’
26/10 09u15  Viroloog Marc Van Ranst: ‘Jambon ontkent het zonlicht’Minister-president Jan Jambon (N-VA) mag het dan wel ontkennen, volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) staat ook het Vlaams coronahuis in brand. Na de uitslaande brand in Wallonië en Brussel, woedt ook in Vlaanderen de epidemie in alle hevigheid, meent de viroloog. Een afwachtende houding is niet langer een optie. ‘Als Jambon zegt dat het huis nog niet in brand staat, ontkent hij het zonlicht.’
26/10 09u15  Agente die Hitlergroet bracht bij Jozef Chovanec, praat voor het eerst: ‘Ik wilde een grapje maken’De 25-jarige politievrouw die de Hitlergroet bracht tijdens een interventie op de luchthaven van Charleroi waarbij de 38-jarige Jozef Chovanec zwaargewond raakte en uiteindelijk overleed, bedoelde naar eigen zeggen ‘niets’ met het gebaar. Dat vertelt ze in een interview aan De Standaard. ‘Ik wilde een grapje maken. Twee seconden later besefte ik dat ik in de fout was gegaan’, luidt haar verklaring.
26/10 08u15  De versoepelbrigade heeft een nieuwe lockdown juist dichterbij gebrachtMaarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent.
26/10 08u15  ‘Als we niet opletten, gaan we knock-out’Het gaat slecht met onze economie, nog slechter dan elders in Europa. Ook productiebedrijven zien werkkrachten uitvallen door het woekerende virus. ‘We moeten er vooral voor zorgen dat we niet in een volledige lockdown terechtkomen.’
26/10 07u15  Herfstvakantie verlengd tot en met 11 november: ‘Dit laat ons toe even de resetknop in te drukken’Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verlengt de herfstvakantie tot 11 november. Hij gaat niet zo ver als in Franstalig België, waar het middelbaar onderwijs vanaf woensdag overschakelt op afstandsonderwijs.
26/10 07u15  Lieven Annemans is een academisch dwaallichtMaarten Boudry is wetenschapsfilosoof aan de UGent.
26/10 07u15  Live - Coronavirus: dagelijks bijna 12.500 nieuwe besmettingen, meer dan 4.800 mensen in ziekenhuisIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/10 07u15  Minderheden kunnen straks beslissen wie de meerderheid haalt in de VSWe maken deze week de staat van de Verenigde Staten op. Wat vertellen de cijfers over de Amerikaanse bevolking na vier jaar Trump? Vandaag deel 1: de grootste minderheden. Latino-Amerikanen zagen onder president Donald Trump een muur verschijnen op de grens met Mexico. De zwarte gemeenschap in de VS wordt onevenredig hard getroffen door ongeoorloofd politiegeweld en Covid-19. Wel daalde hun armoede en begon Trump in hen te investeren. Maakt hun stem straks het verschil?
26/10 07u15  Belgische economie krimpt sneller dan Europees gemiddelde: ‘Als we niet opletten, gaan we knock-out’Het gaat slecht met onze economie, nog slechter dan elders in Europa. Ook productiebedrijven zien werkkrachten uitvallen door het woekerende virus. ‘We moeten er vooral voor zorgen dat we niet in een volledige lockdown terechtkomen.’
25/10 22u15  Scholen twee dagen langer dicht: ‘Dit laat ons toe even de resetknop in te drukken voor het virus’Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verlengt de herfstvakantie tot 11 november. Hij gaat niet zo ver als in Franstalig België, waar het middelbaar onderwijs vanaf woensdag overschakelt op afstandsonderwijs.
25/10 22u15  Mahdi onderzoekt zaak van Syrische ‘oorlogsmisdadiger’Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) onderzoekt de zaak van de Syriër die in 2016 via gezinshereniging naar ons land kwam en die beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden. Onder meer de Staatsveiligheid wordt geconsulteerd.
25/10 21u15  Erika Vlieghe vreest dat zorgsysteem kan omvallen: ‘Nood aan drastische maatregelen in Vlaanderen’Professor Erika Vlieghe vindt dat er ook in Vlaanderen snel drastische coronamaatregelen moeten worden genomen. ‘In deze fase van de epidemie hebben we nood aan heel drastische, radicale en eenvoudige maatregelen om het virus geleidelijk weer onder controle te krijgen.’ Als dat niet snel gebeurt, vreest Vlieghe dat ons zorgsysteem kan kapseizen, zegt de infectiologe vandaag aan de VRT.
25/10 20u15  Ook als meest besmette hoofdstad van Europa blijft Brussel de plek van de achterpoortjesHoe groeide Brussel uit tot de Europese hoofdstad met het hoogste aantal besmettingen? Een zaterdagnacht in de straatjes rond de Grote Markt levert een overdaad aan verklaringen op. In deze stad is er altijd wel iemand die weet hoe wat niet mag ‘en stoemelings’ toch kan.
25/10 20u15  Herfstvakantie verlengd tot en met 11 november. ‘Goed idee’, zegt Marc Van RanstDe herfstvakantie voor het onderwijs in Vlaanderen wordt dan toch verlengd tot en met 11 november. Dat bevestigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De scholen gaan opnieuw open op donderdag 12 november. Marc Van Ranst reageert in VTM NIEUWS. ‘Dat is een verstandige maatregel’, zegt de viroloog.
25/10 20u15  Het grootste popevenement van dit rampjaar: Billie Eilish verbluft in livestreamconcert ★★★★★Door corona heeft het livestreamconcert een enorme vaart genomen. De show van Billie Eilish, waarnaar verlangend werd uitgekeken, is aangrijpend en verbluffend.
25/10 20u15  Nieuwe Delhaize-‘superkaart’ niet zo voordelig als ze lijkt: ‘Pas goedkoper dan Colruyt vanaf 500 euro per maand’Bij haar lancering begin deze maand leek de SuperPlus-kaart van Delhaize een splinterbom te worden in de prijzenoorlog tussen de supermarkten. Daarbij dreigden zelfs de laagste prijzen van Colruyt te sneuvelen. Goed nieuws voor u als consument? Zo’n vaart loopt het niet, blijkt uit onze vergelijkende test. Kortingsexpert Gunther Devisch geeft uitleg.
25/10 20u15  Vijf studenten krijgen 1.250 euro coronaboete, omdat ze samen broodje eten: ‘Geldklopperij’Vijf studenten hebben onlangs een boete van samen 1.250 euro gekregen, omdat ze op de Grote Markt in Kortrijk samen een broodje aan het eten waren op een bankje. Ze gingen licht in de fout, omdat een coronamaatregel stelt dat enkel een samenscholing van maximaal vier mensen mag. ‘Dit gaat niet meer over preventie of over de strijd tegen corona, dit is pure geldklopperij’, stelt een ouder.
25/10 19u15  Live - Coronavirus: herfstvakantie verlengd tot en met 11 novemberIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/10 19u15  Patiënten stromen binnen, personeel stroomt buiten: in de ziekenhuizen komt het water tot de lippenDoor het snel stijgende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen worden vanaf maandag in het hele land meer bedden ingezet. Intussen slaat Covid-19 ook meer en meer toe onder het personeel. ‘We hebben volk tekort. Daarom vragen we dat ook het personeel dat Covid-19 heeft maar vrij is van symptomen komt werken.’
25/10 19u15  Man (53) graait in kar van neuzekesverkoper: 3.000 euro cuberdons voor de vuilbakEen 53-jarige man heeft vanochtend een slag willen slaan op de Groentenmarkt in Gent. Hij graaide in de kar vol cuberdons, gaf vervolgens de verkoper een duw en vluchtte weg. De politie kon hem iets verderop inrekenen.
25/10 18u15  Live - Coronavirus. Steven Van Gucht: ‘Blijf thuis, de komende dagen worden doorslaggevend’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/10 18u15  Dyab Abou Jahjah: ‘Ik ben drie keer getrouwd, maar het hoeft maar één keer juist te zitten, en dat is nu het geval’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Drieëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: auteur Dyab Abou Jahjah (49). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
25/10 18u15  Incident op olietanker op KanaalDe Britse politie heeft bevestigd dat ze vanmiddag bezig is met een incident aan boord van een olietanker op het Kanaal voor de kust van Isle of Wight, zo heeft het Britse persbureau PA (Press Association) gemeld. In sommige onbevestigde berichten is sprake van een poging tot kaping.
25/10 17u15  Dyab Abou Jahjah: ‘Veel mensen zeggen me: ‘Als je had gezwegen, was je al lang minister.’ Ja, fuck it!’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Drieëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: auteur Dyab Abou Jahjah (49). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
25/10 17u15  Incident op olietanker op Kanaal: mogelijke poging tot kapingDe Britse politie heeft bevestigd dat ze vanmiddag bezig is met een incident aan boord van een olietanker op het Kanaal voor de kust van Isle of Wight, zo heeft het Britse persbureau PA (Press Association) gemeld. In sommige onbevestigde berichten is sprake van een poging tot kaping.
25/10 17u15  Geachte Vlaamse politici, de geschiedenis zal niet mals zijn voor jullie gefaalde coronabeleidHans-Willem Snoeck is professor microbiologie en immunologie aan Columbia University in New York.
25/10 17u15  ‘We hadden geen idee dat je een kameleon als huisdier kon hebben, maar een maand later was de Patrick er. Patje’Een op de vier Belgische huishoudens heeft een hond of een kat, een record. Volgens psychologen zorgen huisdieren in coronatijden voor afleiding en doen ze ons minder eenzaam voelen. Vier kersverse baasjes getuigen. ‘Twee homo’s met een verwende divakat. So what?’
25/10 16u15  Jan Decleir: ‘Natuurlijk was ik bang toen de coronacrisis losbarstte. En dat ben ik nog steeds’Volgens de Zweedse film- en toneelregisseur Ingmar Bergman zijn er twee soorten acteurs: de ene komt op, de andere gaat af. En dan is er nog Jan Decleir: de acteur die blijft. Al vijf decennia weet het Antwerpse natuurtalent wereldwijd te imponeren met zijn acteerkunst, waarover hij zelf bijzonder bescheiden blijft – twéé van zijn films zijn met een Oscar bekroond. Dezer dagen kunt u Decleir aan het werk zien in Landru, het theaterconcert waarin hij gestalte geeft aan de Franse seriemoordenaar Henri-Désiré Landru.
25/10 15u15  Live - Coronavirus: Spaanse regering roept sanitaire noodtoestand uitIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/10 15u15  Nieuwe trend op TikTok: niet ‘gepakt’ worden tijdens avondklok. Van Ranst: ‘Asociaal’Dat sommigen bewust de avondklok aan hun laars lappen, bewijzen beelden van een nieuwe uitdaging die circuleert op de razend populaire video-app TikTok. Het doel van de uitdaging? Tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends door de straten dolen zonder daarbij ‘gepakt te worden' door de politie. ‘Daar is maar één woord voor’, aldus viroloog Marc Van Ranst. ‘Asociaal.’
25/10 12u15  Live - Geen extra Vlaamse maatregelen: ‘Laten we effecten van de vorige afwachten’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/10 12u15  Waarom deze coronagolf (niet) verschilt van de eerste‘Als we niet opletten, zijn we er slechter aan toe dan tijdens de eerste golf’, meent biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KULeuven). Zover staan we echter nog niet. Wat zeggen de voorspellingen?
25/10 12u15  Macron pikt Erdogans beledigingen niet langer: Franse ambassadeur teruggeroepenFrankrijk heeft zaterdag zijn ambassadeur in Turkije teruggeroepen voor ‘overleg’, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een toespraak had gezegd dat de Franse president Emmanuel Macron ‘psychiatrische behandeling’ nodig heeft. ‘De uitspraken van president Erdogan zijn onaanvaardbaar’, aldus Macrons woordvoerder. ‘Belediging is geen manier van doen.’
25/10 11u15  Europese grensbewaking stuurt asielzoekers illegaal terug in de zeeDe Europese grensbewakingsorganisatie Frontex is medeplichtig aan het illegaal terugsturen van asielzoekers in de Egeïsche Zee om te voorkomen dat ze in Griekenland asiel aanvragen.
25/10 11u15  Meester in gracieus oud worden: Springsteen is met ‘Letter to You’ twintig albums jongDe jeugdige baldadigheid is er niet meer, maar met Letter to You zingt Bruce Springsteen over hoe je met gratie oud kan worden. Mark Coenen belijdt zijn liefde voor Springsteen en de E Street Band.
25/10 11u15  Een nieuw huisdier doet de coronazorgen vergeten: ‘Wat als ik iemand leer kennen, zal die Max zien zitten?’Een op de vier Belgische huishoudens heeft een hond of een kat, een record. Volgens psychologen zorgen huisdieren in coronatijden voor afleiding en doen ze ons minder eenzaam voelen. Vier kersverse baasjes getuigen. ‘Twee homo’s met een verwende divakat. So what?’
25/10 11u15  De belangrijkste cijfers en kaarten: het coronavirus in uw gemeente en provincieHet aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is torenhoog. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal gevallen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand omtrent Covid-19 in ons land op.
25/10 10u15  Nederland telt 100.000 nieuwe gevallen in twee wekenHet duurde bijna zeven maanden voordat de 100.000e Nederlander positief testte op het coronavirus. Het duurde iets meer dan drie weken om dat te verdubbelen. Minder dan twee weken later wordt de volgende mijlpaal al bereikt.
25/10 10u15  Bekende vlogger (22) uit Hasselt al sinds vrijdagnamiddag vermistDe politie is op zoek naar Kacper Przybylski. De 22-jarige Hasselaar verliet vrijdag rond 16 uur zijn ouderlijke woning aan de Windmolenstraat. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. De man is een bekende vlogger, gekend onder de naam Kastiop: op zijn YouTube-pagina post hij regelmatig gamingvideo’s.
25/10 09u15  In één dag bijna 600 hospitalisaties in ons land: vrijdag 74 overlijdensGisteren zijn 590 Belgen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is het tweede hoogste aantal sinds het begin van de epidemie. Tussen 15 tot 21 oktober waren er dagelijks gemiddeld 11.891 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging met 50 procent tegenover de zeven dagen ervoor.
25/10 09u15  ‘Vermorzel de teef’: een jaar in het spoor van Greta ThunbergDe documentaire I Am Greta, waarin klimaatactiviste Greta Thunberg (17) een jaar lang wordt gevolgd, schetst een portret van iemand die liever niet zelf in de schijnwerpers staat. Wij spraken met de ­makers. ‘Ze heeft net als de dalai lama een charisma dat ik niet kan uitleggen.’
25/10 09u15  ‘De liefde gleed weg. Intiem waren we nauwelijks nog, alleen af en toe op zondagochtend’Karel (64) was een leven lang getrouwd met een mooie, leuke en warme vrouw. Met de jaren verwelkte haar aantrekkingskracht, en dat speelde hem lang parten, ook na haar dood. Alleen zijn, ervaart hij vandaag als een hemelse zegen.
25/10 09u15  Opnames ‘De Mol’ succesvol afgerond: nieuw seizoen komend voorjaar op tvFans van ‘De Mol’ kunnen alvast beginnen aftellen. In het voorjaar zal het nieuwe seizoen te zien zijn op VIER nadat de opnames succesvol afgerond zijn. Dat vertelt presentator Gilles De Coster (39) in De Zondag.
25/10 09u15  Heidi Larson gaat voorop in de strijd tegen vaccintwijfelaars: ‘Feiten alleen volstaan niet’Ook als het vaccin er is, is de coronastrijd niet gestreden. Want dan is het zaak om zo veel mogelijk twijfelaars te overtuigen zich te laten inenten. Heidi Larson (63) van het Vaccine Confidence Project - en getrouwd met de bekende Belgische viroloog Peter Piot - weet perfect hoe je dat doet. ‘Mensen geven niet om wat je weet, tenzij ze weten dat je om hen geeft.’
25/10 09u15  Intensivist Geert Meyfroidt: ‘Tegen begin november zitten we aan maximum in ziekenhuizen’In VTM Nieuws licht Geert Meyfroidt de nijpende situatie in de Vlaamse ziekenhuizen toe.’De ziekenhuizen hebben het aantal patiënten onder controle, maar de gewone zorg is al stilgelegd. Wat er nu op ons afkomt, is minstens even erg als tijdens de tweede golf. Een paar dagen geleden kwam er dagelijks een klein ziekenhuis aan patiënten bij, nu is dat een middelgroot ziekenhuis.’
25/10 08u15  Ziekenhuis in Mol voert opnamestop in na coronabesmettingen op gewone afdelingenHet Heilig Hartziekenhuis in Mol heeft een opnamestop ingevoerd. Behalve voor pediatrie en materniteit gebeuren er tijdelijk geen dringende opnames. Ziekenwagens worden afgeleid naar andere ziekenhuizen. De beslissing komt er nadat op verscheidene afdelingen patiënten met een coronabesmetting zijn geweest.
25/10 08u15  Live - Opnieuw recordcijfers in VS: gisteren 89.000 infectiesIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/10 08u15  Intensivist Geert Meyfroidt: ‘Tegen begin november zitten we aan maximumcapaciteit ziekenhuizen’In VTM Nieuws licht Geert Meyfroidt de nijpende situatie in de Vlaamse ziekenhuizen toe.’De ziekenhuizen hebben het aantal patiënten onder controle, maar de gewone zorg is al stilgelegd. Wat er nu op ons afkomt, is minstens even erg als tijdens de tweede golf. Een paar dagen geleden kwam er dagelijks een klein ziekenhuis aan patiënten bij, nu is dat een middelgroot ziekenhuis.’
25/10 08u15  Een huisdier doet de coronazorgen vergeten: ‘Ik kan mijn kameleon nu al niet meer missen’Een op de vier Belgische huishoudens heeft een hond of een kat, een record. Volgens psychologen zorgen huisdieren in coronatijden voor afleiding en doen ze ons minder eenzaam voelen. Vier kersverse baasjes getuigen. ‘Twee homo’s met een verwende divakat. So what?’
25/10 08u15  Oproepen tot boycot Franse producten in moslimlanden na toespraak MacronIn verscheidene landen van het Midden-Oosten is opgeroepen Franse producten te boycotten, nadat de Franse president Emmanuel Macron had verzekerd dat hij geen afstand zou nemen van de karikaturen van de profeet Mohammed, die verboden zijn in de islam.
25/10 08u15  Petra De Sutter (Groen): ‘Het zal raar klinken, maar ik schat Dries Van Langenhove heel hoog in’Gynaecologe. Nerd. Vicepremier voor Groen. Celliste. Verdoken hyperkineet. Al die labels kun je op Petra De Sutter (57) plakken, maar voor velen is ze vooral dat ene: transgender. Dat vervult haar met gemengde gevoelens. ‘Van Peru tot Nepal sta ik in de kranten, overal woedt nu een debat over transseksualiteit. Ík ben daar klaar mee: de situatie is opgelost, ik denk er al vijftien jaar niet meer aan.’ Toch gaat ze het onderwerp niet uit de weg, omdat er nog een oerwoud aan vooroordelen moet worden gekapt.
25/10 08u15  Dick Swaab en Ard Schenk over hoe gezond oud te worden: ‘Rust roest, dat geldt ook voor je brein’Schaatskampioen Ard Schenk (76) en hersenwetenschapper Dick Swaab (75), beiden wereldberoemd in Nederland, kunnen door corona niet verder met hun theaterlezingen over het fitte brein. Daarom delen ze hier hun tips en tricks.
25/10 07u15  In één dag bijna 600 hospitalisaties in België: vrijdag 74 overlijdensGisteren zijn 590 Belgen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is het tweede hoogste aantal sinds het begin van de epidemie. Tussen 15 tot 21 oktober waren er dagelijks gemiddeld 11.891 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging met 50 procent tegenover de zeven dagen ervoor.
25/10 07u15  Gehaat en verafgood: een jaar in het spoor van Greta ThunbergDe documentaire I Am Greta, waarin klimaatactiviste Greta Thunberg (17) een jaar lang wordt gevolgd, schetst een portret van iemand die liever niet zelf in de schijnwerpers staat. Wij spraken met de ­makers. ‘Ze heeft net als de dalai lama een charisma dat ik niet kan uitleggen.’
25/10 07u15  ‘Soms denk ik: zouden we gescheiden zijn als ze niet was gestorven? Maar nee. Er zijn zo veel soorten liefde’Karel (64) was een leven lang getrouwd met een mooie, leuke en warme vrouw. Met de jaren verwelkte haar aantrekkingskracht, en dat speelde hem lang parten, ook na haar dood. Alleen zijn, ervaart hij vandaag als een hemelse zegen.
25/10 07u15  Heidi Larson gaat voorop in de strijd tegen vaccintwijfelaars: ‘Als we nu mensen niet winnen, wordt het een puinhoop’Ook als het vaccin er is, is de coronastrijd niet gestreden. Want dan is het zaak om zo veel mogelijk twijfelaars te overtuigen zich te laten inenten. Heidi Larson (63) van het Vaccine Confidence Project - en getrouwd met de bekende Belgische viroloog Peter Piot - weet perfect hoe je dat doet. ‘Mensen geven niet om wat je weet, tenzij ze weten dat je om hen geeft.’
24/10 22u15  Vannacht draaien we de klok een uurtje terug. Voor de allerlaatste keer?U kunt vannacht een uurtje langer slapen, want ons land schakelt weer over op het winteruur. Om 3 uur draaien we de klok een uurtje terug.
24/10 20u15  Live - Geert Meyfroidt: ‘Tegen begin november zitten we aan maximumcapaciteit in ziekenhuizen’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/10 20u15  Overzicht: dit zijn de nieuwe Brussele coronamaatregelenHet Brussels Gewest voert de strijd tegen het coronavirus sterk op. Alle sport- en cultuurinfrastructuur gaat tot 19 november op slot, de avondklok wordt uitgebreid van 22u tot 6u, en de algemene mondmaskerplicht wordt heringevoerd in het hele gewest.
24/10 19u15  Een kleiner brein en toch even slim: het ‘biologisch unicum’ van vrouwenWat is er aan de hand met vrouwenhersenen? Ze zijn kleiner dan die van mannen en tellen minder hersencellen. ‘Maar onder meer omdat ze harder werken, kunnen onze hersenen evenveel als die van mannen’, zo legt de Nederlandse psychiater Iris Sommer uit in Het vrouwenbrein.
24/10 19u15  Man die zich urenlang in Gents appartement verschanste blijkt uiteindelijk ongewapendAan het Koning Nobelplein in Gent was rond de middag een grote politie-actie gaande. In één van de gebouwen had een man zich verschanst. Hij zou een vuurwapen hebben en ermee gedreigd hebben agenten te beschieten indien ze te dichtbij kwamen. De speciale eenheden van de politie hebben de man ondertussen overmeesterd. Bij een huiszoeking werd uiteindelijk geen wapen gevonden.
24/10 18u15  Erdogans militaire avonturen brengen NAVO in snel groeiende verlegenheidBinnen de NAVO groeien de zorgen over de militaire avonturen en ambities van de Turkse president Erdogan. Het bondgenootschap slikt het, want een Turkije dat geen NAVO-lid meer is, is voorlopig een nog groter schrikbeeld.
24/10 18u15  Gentse hebbedingwinkel Piet Moodshop strijkt neer in AntwerpenNieuwe adressen op de radar. Deze week: Piet Moodshop in Antwerpen.
24/10 17u15  Live - Donald Trump brengt zijn stem uit 10 dagen voor de verkiezingen: ‘Ik heb gestemd op een kerel met de naam Trump’De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In deze verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
24/10 17u15  Van samba tot ballet: met deze 10 apps dans je je op vrolijke wijze fitCorona zit onze hobby’s behoorlijk in de weg. Teamsport is er amper nog bij en in de fitness is het zoeken naar een virusveilig plekje. Maar bewegen kan ook thuis. Tafels en stoelen aan de kant en voeten van de vloer. Van samba tot ballet: met deze 10 apps dans je je op vrolijke wijze fit.
24/10 16u15  Petra De Sutter: ‘Het zal raar klinken, maar ik schat Dries Van Langenhove heel hoog in. Alleen vertelt hij zaken die totáál niet kloppen’Gynaecologe. Nerd. Vicepremier voor Groen. Celliste. Verdoken hyperkineet. Al die labels kun je op Petra De Sutter (57) plakken, maar voor velen is ze vooral dat ene: transgender. Dat vervult haar met gemengde gevoelens. ‘Van Peru tot Nepal sta ik in de kranten, overal woedt nu een debat over transseksualiteit. Ík ben daar klaar mee: de situatie is opgelost, ik denk er al vijftien jaar niet meer aan.’ Toch gaat ze het onderwerp niet uit de weg, omdat er nog een oerwoud aan vooroordelen moet worden gekapt.
24/10 15u15  Live - Nieuwe maatregelen in Brussel: alle sport en cultuur op slot en strengere avondklokIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/10 15u15  Vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen reageren: ‘Verbaasd dat hij er opnieuw voor kiest om zijn pleidooi via de media te voeren’De vrouwen die zich burgerlijke partij stelden in de zaak tegen Bart De Pauw (52) zijn verontrust dat de televisiemaker de aandacht van de media blijft zoeken. Dat zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in een mededeling.
24/10 15u15  Petra De Sutter: ‘Als kind bad ik elke avond tot God dat ik de dag nadien wakker zou worden als een meisje’Gynaecologe. Nerd. Vicepremier voor Groen. Celliste. Verdoken hyperkineet. Al die labels kun je op Petra De Sutter (57) plakken, maar voor velen is ze vooral dat ene: transgender. Dat vervult haar met gemengde gevoelens. ‘Van Peru tot Nepal sta ik in de kranten, overal woedt nu een debat over transseksualiteit. Ík ben daar klaar mee: de situatie is opgelost, ik denk er al vijftien jaar niet meer aan.’ Toch gaat ze het onderwerp niet uit de weg, omdat er nog een oerwoud aan vooroordelen moet worden gekapt.
24/10 15u15  Politie overmeestert mogelijk gewapende man die zich urenlang in Gents appartement verschansteAan het Koning Nobelplein in Gent was rond de middag een grote politie-actie gaande. In één van de gebouwen had een man zich sinds ongeveer 11 uur verschanst. Hij zou een vuurwapen hebben en ermee gedreigd hebben agenten te beschieten indien ze te dichtbij kwamen. De speciale eenheden van de politie hebben de man ondertussen overmeesterd.
24/10 13u15  Live - Overleg in Brussel over nieuwe coronamaatregelenIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/10 13u15  Mannen over hun wijkende haarlijn: ‘Naar de kapper ga ik niet meer. De tijdwinst is fantastisch’Eén man op de twee, jonger dan 35, krijgt te maken met haarverlies. In de meeste gevallen een natuurlijk proces, maar waarom blijft het dan toch zo’n gevoelig thema? ‘Het voelde alsof een stuk van mijn mannelijkheid verdween.’
24/10 13u15  Man verschanst zich in Gents appartement en is mogelijk gewapend: politie massaal ter plaatseIn Gent is de politie massaal ter plaatse aan het Koning Nobelplein, waar een mogelijk gewapende man de deur van een appartement heeft ingetrapt. Dat werd vernomen bij het parket Oost-Vlaanderen.
24/10 12u15  Mannen openhartig over hun wijkende haarlijn: ‘Ik zag mijn hoofd blinken in het tl-licht’Eén man op de twee, jonger dan 35, krijgt te maken met haarverlies. In de meeste gevallen een natuurlijk proces, maar waarom blijft het dan toch zo’n gevoelig thema? ‘Het voelde alsof een stuk van mijn mannelijkheid verdween.’
24/10 12u15  Nasa-sonde verliest deeltjes van asteroïde in de ruimteDe Nasa-sonde OSIRIS-REx, die er eerder deze week in slaagde om zeer grote hoeveelheden deeltjes van de asteroïde Bennu te verzamelen, verliest nu kostbare stukjes daarvan in de ruimte. Dat meldt de Amerikaanse organisatie Nasa, die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.
24/10 11u15  Afwachtend, passief, wegkijkend: zo laat de respons van de Brusselse regering zich samenvattenBijna overal in Europa schieten de coronacijfers de hoogte in. Op weinig plekken ziet het er zo beroerd uit als in Brussel en Wallonië. Dat zegt iets over Europa, maar zeker ook over Brussel. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
24/10 10u15  Hoe Brussel de coronahoofdstad van Europa werdBijna overal in Europa schieten de coronacijfers de hoogte in. Op weinig plekken ziet het er zo beroerd uit als in Brussel en Wallonië. Dat zegt iets over Europa, maar zeker ook over Brussel. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
24/10 10u15  Geen tranen, maar daden: Franse regering opent klopjacht op het islamismeMet de moord op leerkracht Samuel Paty werd de Franse Republiek opnieuw in het hart getroffen door het gewelddadig islamisme. Er lijkt iets geknapt. De tijd van kaarsjes branden en bloemen leggen is voorbij, is nu het dominante sentiment. President Macron beloofde ‘onmiddellijke, concrete acties’.
24/10 09u15  Neurochirurg: ‘Ik ben moedeloos. Met lede ogen zie ik de evolutie naar een nieuwe lockdown aan’Mania De Praeter is neurochirurg in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
24/10 09u15  Overzicht: Wallonië kondigt strengere maatregelen afWallonië krijgt een strengere avondklok dan de rest van het land. Dat heeft de Waalse regering aangekondigd tijdens een persconferentie. De avondklok gaat in Franstalig België al in om 22 uur en duurt tot 6 uur ‘s ochtends. Di Rupo kondigde nog meer verstrengingen aan. De maatregelen gaan morgen in en gelden tot 19 november.
24/10 09u15  Kritiek op nieuw Europees landbouwbeleid: ‘Het ondermijnt Green Deal’‘De Europese landbouw wordt niet groener, zoals de Green Deal voorziet.’ Zo luidt de kritiek op de nieuwe landbouwstrategie. Die kent tweederde van de miljarden aan subsidies aan landbouwers toe, evenwel zonder ‘vergroeningsvoorwaarden’.
24/10 08u15  Syrische ‘oorlogsmisdadiger’ blijkt al jaren als erkend vluchteling in België te wonenIn ons land woont al jaren een erkende vluchteling die volgens informatie van De Morgen de leider was van een terreur zaaiende Syrische militie. Landgenoten van hem vrezen ook hier voor hun veiligheid. ‘België moet hem berechten of uitwijzen.’
24/10 08u15  Cijfers blijven onrustwekkend stijgen: gisteren 585 opnames, dinsdag 15.400 infectiesAfgelopen dinsdag is bij 15.432 mensen in ons land het coronavirus vastgesteld, waarmee het gemiddeld aantal besmettingen fors verder door blijft stijgen en nu boven de 11.000 uitkomt. Ook in de ziekenhuizen blijft het de slechte kant op gaan, met gisteren 585 nieuwe opnames in een dag tijd. Het is van de piek in de eerste golf begin april geleden dat dat er nog zo veel waren.
24/10 08u15  Het werkend vaccin kan komende weken zomaar aangekondigd worden: dit zijn de 9 kanshebbersErgens de komende weken zou het zomaar eens zo ver kunnen zijn: de bekendmaking van ’s werelds eerste, echte vaccinresultaten, getest op een échte bevolking waar het virus rondgaat. De kanshebbers op een rij.
24/10 08u15  Vlaamse leraars over de meest heikele thema’s: ‘Leerlingen mogen best boos of gekwetst zijn’Net als de vermoorde Franse leraar Samuel Paty praten leraars in Vlaanderen ook over blas­femie en vrije meningsuiting. Maar hoe doen ze dat, in een diverse klas? ‘Het lukt niet als je zegt: baf, hier zijn onze superieure waarden.’
24/10 07u15  Wat doet de Syrische ‘oorlogsmisdadiger’ Hossin A. in België?In ons land woont al jaren een erkende vluchteling die volgens informatie van De Morgen de leider was van een terreur zaaiende Syrische militie. Landgenoten van hem vrezen ook hier voor hun veiligheid. ‘België moet hem berechten of uitwijzen.’
24/10 07u15  Elio Di Rupo kondigt strengere avondklok af voor WalloniëWallonië krijgt een strengere avondklok dan de rest van het land. Dat heeft de Waalse regering aangekondigd tijdens een persconferentie. De avondklok gaat in Franstalig België al in om 22 uur en duurt tot 6 uur ‘s ochtends. Di Rupo kondigde nog meer verstrengingen aan. De maatregelen gaan morgen in en gelden tot 19 november.
24/10 07u15  Live - Macron: ‘We leven zeker tot volgende zomer met dit virus’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/10 07u15  ‘Ik wil het goedmaken met Bart De Wever’: MR-voorzitter Georges-Louis BouchezNa zijn capriolen tijdens de regeringsvorming en in zijn partij is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (34) dan toch tot inkeer gekomen. Corona is niet het moment voor politiek gekibbel. ‘Ik heb al zoveel slagen geïncasseerd dat ik niets meer te verliezen heb.’
24/10 07u15  Al bijna 140.000 coronaboetes uitgeschreven, maar niet alles wordt even hard bestraftSinds het begin van de lockdown in maart heeft de politie al bijna 140.000 coronaboetes uitgeschreven, vooral vanwege samenscholingen, niet-essentiële verplaatsingen en mondmaskerovertredingen. ‘We kunnen niet aanvaarden dat mensen anderen in gevaar brengen.’
24/10 07u15  Dieter en Staf Coppens: ‘Plots stond er een everzwijn te briesen naast ons hutje’De oudste is 42 en trok voor het Eén-­programma Down the Road naar Finland. De jongste van 39 is een paar weken geleden naar Zweden verhuisd en ruilt de tv-wereld in voor een bestaan als camping­uitbater. Dieter en Staf Coppens, neven.
24/10 07u15  VS: ‘Russische hackers braken twee keer in op overheidscomputers’Russische hackers zouden er zeker twee keer in geslaagd zijn om in te breken in computers van diverse Amerikaanse staten en lokale overheden. Volgens de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn sinds september tientallen overheidsorganen het doelwit geweest van cyberaanvallen.
24/10 07u15  Imec en UZ Leuven werken aan snelle test op basis van uitgeademde luchtHet Leuvense technologische onderzoekscentrum Imec en het UZ Leuven ontwikkelen een snelle coronatest die werkt op basis van uitgeademde lucht. De test moet binnen vijf minuten uitsluitsel geven of iemand besmettelijk is.
23/10 22u15  Franstaligen gaan voor strenger regime, ook Vlaamse experts niet gerust: ‘Binnen 2 weken kan het te laat zijn’Nog geen halve dag nadat het Overlegcomité verstrengde maatregelen aankondigde, voor het hele land, deed Wallonië er nog een schepje bovenop. Ook in Vlaanderen rijst bij experts en gezondheidsprofessionals de vraag: moeten we niet nog meer doen?
23/10 21u15  Transgender-docu ‘Petite fille’ wint Grand Prix op Film Fest GentDe officiële competitie van Film Fest Gent kent een verrassende winnaar: het Franse Petite fille, een documentaire over een zevenjarige transgender, gaat aan de haal met de Grand Prix. Het Slovaakse Koude Oorlog-drama Servants wint de Georges Delerue-prijs voor Beste Muziek en Sound Design.
23/10 21u15  Zijn de nieuwe maatregelen streng genoeg? ‘Binnen 2 weken kan het te laat zijn’De verstrengde maatregelen van het Overlegcomité, dat het beheer van de coronacrisis in handen heeft, worden niet op applaus onthaald. Experts en zorgprofessionals zijn weliswaar tevreden dat er extra maatregelen genomen worden, maar vrezen dat die nog lang niet ver genoeg gaan. ‘Het plafond van de epidemie is nog lang niet bereikt.’
23/10 20u15  Scholen onder druk door uitvallende leerkrachten: ‘Het hele systeem staat op kraken’Het onderwijs openhouden is een prioriteit van de regering, maar de druk op de scholen en ook crèches neemt almaar toe. Leerkrachten en begeleiders vallen uit en vervanging vinden is verre van evident. Negentien scholen hebben de deuren al moeten sluiten.
23/10 19u15  Live - Wallonië gaat strenger: avondklok van 22 uur tot 6 uurIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 19u15  Noodhospitaal in Luik, extra ambulances en helikopters: Defensie gaat ziekenhuizen ontlastenDefensie gaat meehelpen in de strijd tegen het coronavirus. Er komt onder meer een noodhospitaal in Luik, en er zullen ook extra ambulances worden ingezet. Dat meldt de VRT.
23/10 19u15  N-VA schuift ‘huisideoloog’ Joren Vermeersch aan de kant: ‘Er is maar één ideoloog in de partij’N-VA heeft haar ‘huisideoloog’ Joren Vermeersch op een zijspoor geplaatst. Door het aangekondigde vertrek van Jean-Marie Dedecker belandt hij echter straks gewoon in het parlement. Intussen is hij aan de slag bij oud-staatssecretaris Theo Francken.
23/10 18u15  Live - Defensie moet ziekenhuizen ontlasten met noodhospitaal, ambulances en helikoptersIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 18u15  Frank Vandenbroucke: ‘Elke dag sluiten we ziekenhuis voor andere zorg dan Covid-19’De verschillende overheden vragen de ziekenhuizen tegen 2 november het aantal bedden voor coronapatiënten te verhogen en niet-dringende operaties die planbaar zijn, gedurende vier weken uit te stellen. Dringende operaties en vitale behandelingen blijven doorgaan. ‘Wij sluiten elke dag omzeggens een ziekenhuis voor andere zorg dan Covid’, verwees minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) naar het stijgende aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten.
23/10 18u15  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi: ‘Ik wil meer inzetten op vrijwillige terugkeer’Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi licht in een interview met Humo enkele tipjes van de sluier over zijn visie op migratie en het beleid dat hij wil voeren. De 32-jarige coming man van CD&V maakt een prioriteit van een beter terugkeerbeleid, kortere asielprocedures en meer gesloten centra, maar hij zal géén gezinnen met kinderen meer opsluiten.
23/10 18u15  Brexiteers zien zon opkomen: Verenigd Koninkrijk sluit eerste handelsakkoord na brexitMet de Europese Unie wil het niet vlotten, maar de Britten zijn er inmiddels wel in geslaagd om een vrijhandelsakkoord met Japan te sluiten. De Britse minister van Internationale Handel Liz Truss tekende de deal vrijdag met haar Japanse collega van Buitenlandse Zaken, Motegi Toshimitsu. Het is het eerste grote akkoord voor de Britten sinds de brexit.
23/10 18u15  Wat u nog niet wist over Elizabeth II: ‘De queen ziet haar paarden liever dan haar functie’Typisch voorbeeld van Britse plattelandsadel noemt Harry De Paepe de Britse koningin in Sausage: praktisch aangelegd en zuinig. Maar wat na haar dood? En wat zit er in ­godsnaam in die eeuwige handtas?
23/10 17u15  Beste Lieven Annemans, u bent de clown tussen de acrobaten en trapezistenElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
23/10 17u15  ‘Zondag met Lubach’ gaat nog een seizoen door, met dank aan coronaGoed nieuws voor fans van Zondag met Lubach. Er komt volgend voorjaar dan toch nog één extra seizoen van het populaire VPRO-programma. Dat laat de redactie weten.
23/10 17u15  Harry De Paepe schrijft boek over Elizabeth II: ‘De queen ziet haar paarden liever dan haar functie’Typisch voorbeeld van Britse plattelandsadel noemt Harry De Paepe de Britse koningin in Sausage: praktisch aangelegd en zuinig. Maar wat na haar dood? En wat zit er in ­godsnaam in die eeuwige handtas?
23/10 16u15  Vlaanderen koopt 4 miljoen covid-sneltests voor zorg, scholen en bedrijvenVlaanderen gaat 4 miljoen sneltesten aankopen. Ze zouden hier binnen 2 tot 3 weken moeten zijn en zouden ingezet worden in bedrijven, zorgsector en scholen. Dat meldt minister Wouter Beke aan Het Laatste Nieuws.
23/10 16u15  Don Trump jr. staat klaar, voor het presidentschap in 2024Mocht Donald Trump straks ­herverkozen worden tot president van de Verenigde ­Staten, dan staat zijn opvolger nu al paraat om over vier jaar de macht over te nemen. Don Trump jr. (42) doet immers qua ­moddergooien, volksmennerij en ­gekonkelfoes niet onder voor zijn vader.
23/10 16u15  CEO Sportpaleis Group over Jambons ‘triomfalisme’: ‘Nu vertellen dat cultuur kan doorgaan: dat is onzin’Cultuurevenementen mogen blijven doorgaan, maar met een maximum van 200 aanwezigen en mits aan gezondheidsvoorwaarden kan worden voldaan. Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpaleis Group, is niet te spreken over de enthousiaste toon waarop Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tevens bevoegd voor Cultuur, dat nieuws vanmorgen bekendmaakte.
23/10 16u15  De belangrijkste cijfers en kaarten: hoe evolueert het aantal besmettingen in uw gemeente?Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is torenhoog. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal gevallen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand omtrent Covid-19 in ons land op.
23/10 16u15  ‘Eveline’ gebruikte ook foto's van Gentse onderwijzeresG.R., de jongeman die via catfishing naaktfoto's van verschillende BV's bemachtigde, gebruikte voor zijn praktijken foto's van een Gentse onderwijzeres. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard en het nieuws wordt door gerechtelijke bronnen bevestigd.
23/10 15u15  Zijn de nieuwe maatregelen streng genoeg? ‘Het is een gok, een sprong in het onbekende’De verstrengde maatregelen van het Overlegcomité, dat het beheer van de coronacrisis in handen heeft, worden niet op applaus onthaald. Experts en zorgprofessionals zijn weliswaar tevreden dat er extra maatregelen genomen worden, maar vrezen dat die nog lang niet ver genoeg gaan. ‘Het plafond van de epidemie is nog lang niet bereikt.’
23/10 15u15  Deze nieuwe maatregelen gaan vandaag in: beperkingen voor sport, onderwijs en vrije tijdDe coronacijfers in ons land blijven dramatisch. Daarom komt het Overlegcomité met een reeks verstrengingen van de huidige coronamaatregelen. We lijsten ze hieronder voor u op.
23/10 15u15  ▶ ‘Je bent een verklaring schuldig’: de belangrijkste momenten van het debat tussen Trump en BidenEen wereld van verschil met het eerste debat was het. Tijdens het tweede en meteen ook laatste debat tussen de Donald Trump en Joe Biden hielden zowel de Republikeinse president als zijn Democratische uitdager het beschaafd en behoorlijk inhoudelijk.
23/10 14u15  Live - Vandenbroucke: ‘In een storm is barometer niet erg nuttig’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 14u15  Kinderrechtencommissaris: ‘Wij zijn opgelucht dat men in deze crisis aan de jongeren denkt’Geen afgesloten speelpleinen, scholen die open blijven, eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs die naar de les kunnen blijven gaan. Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is opgelucht dat er zoveel als mogelijk rekening gehouden wordt met de noden van jongeren.
23/10 14u15  Vleesindustrie vangt bot: Europa verbiedt benamingen als ‘veggieburger’ nietVeggieworsten, sojaburgers en kaasalternatieven mogen van het Europees Parlement op het menu blijven staan.
23/10 13u15  Houden de superrijken Donald Trump in het Witte Huis?Niet alleen de achtergebleven witte arbeiders hielpen in 2016 Donald Trump aan zijn presidentschap, maar ook veel Amerikaanse superrijken stemden op hem. Zij zien nog eens vier jaar Trump wel zitten. Vraag maar rond in het ultrachique hotel The Greenbrier in West-Virginia.
23/10 12u15  Hoe het coronavirus zich razendsnel kon verspreiden in Luik: ‘Ik vrees het ergste’Files om 04.30 uur aan testcentra, met corona besmet ziekenhuispersoneel dat móét gaan werken en cijfers die records breken: in Luik verspreidt het coronavirus zich razendsnel. ‘Het was allemaal niet zo erg, werd ons gezegd.’
23/10 12u15  ▶ Live - Van Gucht: ‘Wallonië en Brussel hebben meeste besmettingen per inwoner in heel Europa’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 12u15  ‘Eveline’ gebruikte ook foto's van Gentse onderwijzeres: ‘Ze is groter slachtoffer dan die BV’s’G.R., de jongeman die via catfishing naaktfoto's van verschillende BV's bemachtigde, gebruikte voor zijn praktijken foto's van een Gentse onderwijzeres. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard en het nieuws wordt door gerechtelijke bronnen bevestigd.
23/10 12u15  Mogelijk de allerlaatste keer: dit weekend schakelen we over op wintertijdIn de nacht van zaterdag op zondag goochelen we in België opnieuw met de tijd. Om 3 uur 's nachts wordt de klok een uur teruggedraaid. Het wordt mogelijk wel de laatste keer dat we een uurtje langer mogen slapen.
23/10 12u15  ‘Dat doorgedreven rechtvaardigheidsgevoel hebben we van thuis uit meegekregen’De een maakte jarenlang jacht op criminelen, de ander verdedigt ze. Toch stonden Martin en Walter Van Steenbrugge nooit lijnrecht tegenover elkaar. Maar: ‘Had Martin buiten de lijntjes gekleurd als politieman dan was ik niet meer bij hem op de koffie gekomen.’ Gesprek met twee broers, verbonden door een doorgedreven rechtsvaardigheidsgevoel en liefde voor het voetbal.
23/10 11u15  ▶ Live - Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum over de evolutie van het coronavirusIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 11u15  En toen liep het in Luik plotseling heel erg uit de handFiles om 04.30 uur aan testcentra, met corona besmet ziekenhuispersoneel dat móét gaan werken en cijfers die records breken: in Luik verspreidt het coronavirus zich razendsnel. ‘Het was allemaal niet zo erg, werd ons gezegd.’
23/10 11u15  Premier De Croo roept op tot solidariteit: ‘Worden moeilijke weken, misschien maanden’Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft op de persconferentie na het Overlegcomité vanmorgen iedereen opgeroepen tot solidariteit. ‘Bel eens iemand op van wie u weet dat hij of zij het moeilijk heeft, doe eens boodschappen voor een ander: het zijn de kleine dingen die laten zien dat we een ploeg zijn van 11 miljoen Belgen.’
23/10 11u15  Studie: ‘Oxfordvaccin werkt prima en zorgt voor sterke immuniteit’Het Oxfordvaccin werkt prima en zorgt voor een sterke immuniteit. Dat blijkt uit de resultaten van een studie van de universiteit van Bristol.
23/10 10u15  Live - Strengere maatregelen voor sport, cultuur en jeugd: ‘Er is nationale solidariteit nodig’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 10u15  Beperkingen voor sport, onderwijs en vrije tijd: deze nieuwe maatregelen gaan vandaag al inDe coronacijfers in ons land blijven dramatisch. Daarom komt het Overlegcomité met een reeks verstrengingen van de huidige coronamaatregelen. We lijsten ze hieronder voor u op.
23/10 10u15  Jean-Marie Dedecker stopt als parlementslid: ‘Het is een nutteloze stiel geworden’Jean-Marie Dedecker stopt als parlementslid. Dat kondigt hij aan in De Krant van West-Vlaanderen. De burgemeester van Middelkerke wil de fakkel doorgeven aan zijn poulain Joren Vermeersch, die eerste opvolger was op de West-Vlaamse N-VA-Kamerlijst.
23/10 10u15  Brutus brengt liveplaat uit: ‘Als je tien keer het Sportpaleis uitverkoopt, dan kun je congé pakken’Met Live in Ghent herinnert Brutus zijn fans eraan hoe intens hun optredens wel niet zijn. Zelfs nadat het coronavirus een Amerikaanse tournee en een show met Foo Fighters deed annuleren, weigert de band stil te zitten. ‘Tegen december moeten we tien nieuwe nummers hebben. Anders is 2020 een jaar voor niks geweest.’
23/10 09u15  Live - Overlegcomité maakt om 9 uur nieuwe maatregelen bekend: volg de persconferentie hier liveIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 09u15  Geert Molenberghs: ‘In Waalse ziekenhuizen dreigt toestand erger te worden dan tijdens eerste golf’Als de huidige maatregelen de stijging in de coronacijfers onvoldoende kunnen ombuigen, moeten we nog een stap verder gaan, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) in De Ochtend op Radio 1. Molenberghs ziet dat de druk op ziekenhuizen sterk toeneemt. Vooral in Wallonië wordt de situatie prangend, maar ook in Vlaanderen gaat het richting nieuwe piek.
23/10 09u15  ‘Helft van woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties’In Vlaanderen heeft zowat 40 tot 50 procent van de eigenaars niet het financiële vermogen om zijn woning energetisch te renoveren. Dat blijkt uit een studie van professor milieu-economie Johan Albrecht (UGent) naar de financiële barrières voor renovaties, op vraag van technologiefederatie Agoria.
23/10 08u15  Bijna 500 opnames gisteren, gemiddeld aantal nieuwe besmettingen stijgt naar meer dan 10.000 per dagAfgelopen maandag is bij 12.730 mensen in ons land het coronavirus vastgesteld, waarmee het gemiddeld aantal besmettingen verder door blijft stijgen en nu voor het eerst boven de 10.000 uitkomt.
23/10 08u15  Voorlopig geen lockdown, maar wel verscherpte maatregelen op komstOndanks de druk van wetenschappelijke experts en vooral Franstalige politici komt er voorlopig geen nieuwe lockdown. ‘We moeten niet continu veranderen van strategie’, aldus premier Alexander De Croo.
23/10 08u15  ▶ ‘Je bent het Amerikaanse volk een verklaring schuldig’: de sleutelmomenten uit het debat tussen Trump en BidenHet tweede en laatste debat tussen de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en president Donald Trump in de stad Nashville verliep een stuk kalmer dan de eerst ontmoeting. Hoewel de kandidaten het nog steeds vrijwel overal over oneens zijn, was er een stuk minder sprake van persoonlijke beledigingen en werd vooral veel gesproken over beleid, of het gebrek daaraan.
23/10 08u15  Waarom onze testcapaciteit écht gecrasht is: ‘Terwijl de curve steeg, sloot de overheid testlabs’Sinds deze week kunnen mensen zonder symptomen zich niet meer laten testen en in woon-zorgcentra kan niet meer preventief gescreend worden. We varen met nog slechts één oog door de storm. De testcapaciteit zou gecrasht zijn omdat er te veel Belgen besmet zijn. Maar klopt dat wel?
23/10 08u15  Intensivist Geert Meyfroidt: ‘Elke dag komt er een ziekenhuis aan patiënten bij’Hoe ernstig de toestand in onze ziekenhuizen precies is door het stijgende aantal coronapatiënten, heeft intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Gasthuisberg in Leuven gisteravond mooi verwoord in Terzake op Canvas. ‘Elke dag komt er een ziekenhuis aan patiënten bij’, zei hij.
23/10 08u15  Coronavirus in België in cijfers en kaart: hoe evolueert het aantal besmettingen in uw gemeente?Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is torenhoog. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal gevallen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand omtrent Covid-19 in ons land op.
23/10 08u15  Steden en gemeenten krijgen handleiding hoe ze koloniale standbeelden en straatnamen moeten aanpakkenWat doen we met koloniale standbeelden of straatnamen? Om steden en gemeenten te helpen antwoorden op die netelige vraag liet Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) een handleiding opstellen.
23/10 07u15  Gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen stijgt naar meer dan 10.000, maandag piek van meer dan 12.500Afgelopen maandag is bij 12.730 mensen in ons land het coronavirus vastgesteld, waarmee het gemiddeld aantal besmettingen verder door blijft stijgen en nu voor het eerst boven de 10.000 uitkomt.
23/10 07u15  Verscherpte maatregelen op komst voor sport, cultuur en events, voorlopig geen lockdownOndanks de druk van wetenschappelijke experts en vooral Franstalige politici komt er voorlopig geen nieuwe lockdown. ‘We moeten niet continu veranderen van strategie’, aldus premier Alexander De Croo.
23/10 07u15  ▶ Beschaafd debat tussen Trump en Biden: ‘We kunnen dit land niet stilleggen’Het tweede en laatste debat tussen de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en president Donald Trump in de stad Nashville verliep een stuk kalmer dan de eerst ontmoeting. Hoewel de kandidaten het nog steeds vrijwel overal over oneens zijn, was er een stuk minder sprake van persoonlijke beledigingen en werd vooral veel gesproken over beleid, of het gebrek daaraan.
23/10 07u15  Live - Overlegcomité houdt om 9 uur persconferentieIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
23/10 07u15  Vlot herstel of langdurig ziek? ‘Covid krijgen is als lotje trekken’Sommige ex-coronapatiënten kampen maanden na hun besmetting nog steeds met zware ongemakken. Een pas opgerichte vereniging wil hen een luisterend oor bieden. Over de langetermijneffecten van een besmetting is nog maar heel weinig geweten.
23/10 07u15  ‘Ergens zal ik opgelucht zijn als we moeten cancelen’: jeugdbewegingen kijken aan tegen een barre winterNet op de Dag van de Jeugdbeweging zitten er voor hen extra maatregelen aan te komen. Het belooft een extra koude winter te worden, nu buitenspelen wellicht de standaard wordt. Drie leiders over sport en spel in bubbels.
23/10 07u15  ‘Ik ben niet uit op een clash met Vlaanderen’Lachend noemt Zakia Khattabi (Ecolo) zichzelf klimaatminister én diplomaat. Na de saga rond haar niet-benoeming als rechter aan het Grondwettelijk Hof wil ze verzoenen. ‘Ik ben gebruikt als de rode lap voor de stier.’
23/10 07u15  Live - Amerikaanse verkiezingen: CNN-kijkers geven Biden voordeel na debatDe Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In deze verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
22/10 23u15  ▶ Livestream: bekijk het laatste debat tussen Donald Trump en Joe BidenPresident Donald Trump en uitdager Joe Biden treffen elkaar deze nacht voor het laatste debat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bekijk hier de livestream van dat debat.
22/10 22u15  Vanavond al Overlegcomité: verstrengingen voor cultuur en sport, coronabarometer wellicht weer uitgesteldHet Overlegcomité komt vanavond al (digitaal) samen, en niet pas morgen, zoals eerder afgesproken. Of er vanavond al beslissingen worden afgeklopt, is niet zeker. Verwacht wordt dat er op korte termijn verstrengingen komen van de maatregelen voor de sport- en de evenementensector. Premier De Croo (Open Vld) pleit niet voor een nieuwe lockdown. Allicht wordt de lancering van de coronabarometer nog een keer uitgesteld.
22/10 22u15  Internationale pandemie-expert: ‘Met softe lockdown blijven we voor altijd in vagevuur van corona hangen’Een korte lockdown met drastische maatregelen die resulteert in nul gevallen. Daarvoor pleit de gerenommeerde Amerikaanse fysicus Yaneer Bar-Yam, die gespecialiseerd is in epidemieën en volledig achter de nieuwe lockdown in Ierland staat. Daarmee volgt hij dezelfde lijn als viroloog Marc Van Ranst in ons land.
22/10 22u15  DJ Jef Eagl na zijn noodkreet over zelfdodingen in de eventsector: ‘Had dat bericht liever nooit gepost’Zijn aangrijpende Instagrampost over de vele zelfdodingen in zijn kennissenkring in deze barre coronatijden heeft ondertussen al ruim 40.000 likes. ‘Dubbel gevoel’, zegt Jef Willem (29), alias dj Jef Eagl, een dag nadat zijn noodkreet viraal ging. ‘Blij en dankbaar dat mentaal welzijn nu een gespreksonderwerp is, maar ik had dat bericht liever nooit gepost. Vrolijk word ik er alleszins niet van.’
22/10 22u15  Becker belaagd door schuldeisers: waar zijn je Wimbledonbekers?Oud-tennisser Boris Becker heeft voor een rechtbank in Londen ontkend dat hij bij zijn faillissement in 2017 miljoenen aan inkomsten niet heeft opgegeven, inclusief een paar mooie trofeeën.
22/10 21u15  Deze verstrengingen liggen op tafel van het OverlegcomitéGeen scoutsovernachtingen, geen popcorn in de bioscoop en nog maximaal één nauw contact in het rusthuis. Deze verstrengingen liggen vanavond en morgen op tafel van het – digitale – Overlegcomité.
22/10 21u15  Overlegcomité zit vervroegd bijeenHet Overlegcomité zit sinds vanavond om 20 uur, en dus niet pas morgen, zoals eerder afgesproken. De vergadering vindt via videoconferentie plaats.
22/10 21u15  Twee klachten tegen gepeste jongen in PuursDe jongen die het slachtoffer werd van een zwaar pestincident in Puurs, dat tot extreemrechtse manifestaties leidde, wordt nu zelf beschuldigd van strafbare feiten. Een ouder diende begin deze week een klacht in bij de lokale politie, een tweede volgt vrijdag. De politie onderzoekt de zaak.
22/10 21u15  ‘Sluit Iraanse ambassades in EU, het zijn terreurcentra’Ja, Iran zal zich willen wreken met een nieuwe poging tot aanslag. En nee, dat mag ons niet tegenhouden. De burgerlijke partijen hebben een gespierde boodschap in de aanloop van het proces tegen de Iraniërs die een aanslag beraamden en in ons land op het nippertje werden tegengehouden.
22/10 21u15  ‘Onze toekomst ziet eruit als één grote shitshow’Een generatie van Instagram-verslaafde actievoerders die niet vies zijn van een glas alcohol of virtuele seks, maar wel kampen met complexen over hun lichaam: zo hebben we de jongeren van 2020 leren kennen. Maar hoe kijken ze naar jobs en centen? Aan het woord: Anuna De Wever (19) is nog steeds de Vlaamse Jeanne d’Arc van het klimaat, Willem Ardui (23) staat straks weer op het podium met zijn hiphopband blackwave., en Alexandra Smarandescu (23) springt als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad in de bres voor al wie zijn leeftijd nog meeheeft.
22/10 20u15  Live - Ziekenhuizen naar fase 2a: niet-dringende ingrepen vanaf maandag uitgesteldIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
22/10 20u15  De meest kenmerkende leugens uit het levensverhaal van Donald TrumpDonald J. Trump werd rijk geboren, vergaarde nog meer rijkdom, werd beroemd en schopte het tot het Witte Huis. Maar nooit is zijn verhaal hem mooi genoeg. Vannacht is het laatste debat tussen Trump en Biden voor de presidentsverkiezingen op 3 november.
22/10 19u15  Ziekenhuizen naar fase 2a: niet-dringende ingrepen vanaf maandag uitgesteldDe ziekenhuizen moeten overgaan naar fase 2a. Tegen 2 november moeten ze 60 procent van de capaciteit op intensieve zorgen voorbehouden voor COVID-19. Dat valt te lezen in een brief van het Comité Hospital & Transport Surge Capacity aan de ziekenhuizen en bevestigt infectiologe Erika Vlieghe. De reguliere zorg wordt afgebouwd.
22/10 19u15  Overlegcomité komt vanaf 20u vervroegd bijeenHet Overlegcomité komt vanavond om 20 uur al bijeen, en niet pas morgen, zoals eerder afgesproken. Dat bevestigen meerdere regeringsbronnen. De vergadering zal via videoconferentie plaatsvinden.
22/10 18u15  Deze verstrengingen liggen straks en morgen op tafel van het OverlegcomitéGeen scoutsovernachtingen, geen popcorn in de bioscoop en nog maximaal één nauw contact in het rusthuis. Deze verstrengingen liggen vanavond en morgen op tafel van het – digitale – Overlegcomité.
22/10 18u15  Getuigenis ‘Epstein-handlanger’ Ghislaine Maxwell openbaar gemaaktGhislaine Maxwell (58) heeft in 2016 verklaard dat haar vriend Jeffrey Epstein zich in haar bijzijn nooit schuldig heeft gemaakt aan wangedrag tegenover minderjarigen. Dat staat in een juridisch document dat tegen de zin van Maxwell openbaar is gemaakt.
22/10 17u15  Welke verstrengingen mogen we straks verwachten?Geen scoutsovernachtingen, geen popcorn in de bioscoop en nog maximaal één nauw contact in het rusthuis. Deze verstrengingen liggen vanavond en morgen op tafel van het – digitale – Overlegcomité.
22/10 17u15  ▶ Live - ‘We moeten niet continu van strategie veranderen’: volg het Kamerdebat over de coronamaatregelenDe coronacijfers in ons land blijven stijgen. Steeds meer experts vinden dat de huidige maatregelen niet volstaan, en dringen aan op een nieuwe lockdown. De Kamer debatteert vanmiddag over de aanpak van de coronacrisis. Volg het debat via onze livestream.
22/10 17u15  ‘Er zijn geen grenzen meer aan wat we doen. Mentale rust is er niet meer bij’Een generatie van Instagram-verslaafde actievoerders die niet vies zijn van een glas alcohol of virtuele seks, maar wel kampen met complexen over hun lichaam: zo hebben we de jongeren van 2020 leren kennen. Maar hoe kijken ze naar jobs en centen? Aan het woord: Anuna De Wever (19) is nog steeds de Vlaamse Jeanne d’Arc van het klimaat, Willem Ardui (23) staat straks weer op het podium met zijn hiphopband blackwave., en Alexandra Smarandescu (23) springt als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad in de bres voor al wie zijn leeftijd nog meeheeft.
22/10 17u15  Mentaal welzijn daalt richting niveau lockdownMensen in alle sectoren en alle provincies zitten de laatste twee weken minder goed in hun vel. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen. Vooral bij deelnemers die werkzaam zijn in het onderwijs en de gezondheidszorg gaat het mentale welbevinden de verkeerde kant uit.
22/10 16u15  Overlegcomité komt vanavond om 20 uur al vervroegd bijeenIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
22/10 16u15  ‘Doorgestoken kaart!’: Trump lanceert preventieve aanval vóór zijn debat met Biden vannachtVannacht gaan Donald Trump en zijn rivaal Joe Biden voor het laatst met elkaar in debat. Met half gesloten microfoons, zodat het weer geen inhoudsloze woordenstrijd wordt. Vraag is vooral wat Trump dan in mars heeft – en of bijgeloof hem al bij voorbaat tot verliezer maakt.
22/10 16u15  Helpt vitamine D tegen corona?Het zou een simpel en goedkoop middel tegen corona kunnen zijn. Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen een tekort aan vitamine D en covid-19. Moeten we maar alvast beginnen met supplementen slikken? Antwoord op vijf vragen.
22/10 16u15  ‘Château Planckaert’ is doorn in het oog van de bouwsector: ‘Ze spelen met levens’‘Dit zijn geen aannemers, dit zijn klungels.’ Kijkcijferhit of niet: de Confederatie Bouw is niet te spreken over het VRT-programma Château Planckaert. De bekende familie zondigt zowat tegen alle veiligheidsregels in de bouw.
22/10 16u15  Marc Noppen reageert op ophef rond verkoudheid en test negatief: ‘Nooit gedacht dat dit wereldnieuws zou zijn’Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, heeft voor het eerst gereageerd op zijn beruchte passage van gisteren in ‘De Afspraak’. Noppen vertoonde symptomen van het coronavirus en dat leverde hem veel verbijsterde reacties op. De professor noemde het zijn ‘jaarlijkse verkoudheid’ en weerlegt de kritiek op Twitter. ‘Ik ben al 4 keer getest geweest en dat was altijd negatief’, klinkt het. Ook vanochtend testte Noppen negatief.
22/10 16u15  Democraten boycotten stemming: weg vrij voor benoeming Amy Coney Barrett aan HooggerechtshofIn de Verenigde Staten heeft de Senaatscommissie voor Justitie donderdag unaniem de voordracht door president Donald Trump van Amy Coney Barrett als rechter bij het Hooggerechtshof goedgekeurd, zo hebben Amerikaanse televisiezenders gemeld. De Democraten boycotten de stemming.
22/10 15u15  ‘Doorgestoken kaart!’: Trump lanceert preventieve aanval voorzijn debat met Biden vannachtVannacht gaan Donald Trump en zijn rivaal Joe Biden voor het laatst met elkaar in debat. Met half gesloten microfoons, zodat het weer geen inhoudsloze woordenstrijd wordt. Vraag is vooral wat Trump dan in mars heeft – en of bijgeloof hem al bij voorbaat tot verliezer maakt.
22/10 15u15  Live - Mentaal welbevinden daalt richting niveau lockdownIn België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
22/10 15u15  Ex-premier Wilmès opgenomen op intensieve zorg na coronabesmetting: ‘Toestand is geruststellend’Vicepremier Sophie Wilmès (MR) ligt op intensieve zorg nadat ze besmet geraakte met het coronavirus. Dat bevestigt haar woordvoerder aan verschillende media. De toestand van de MR-politica is stabiel en ze is bij bewustzijn.
22/10 15u15  ▶ Live - Volg het Kamerdebat over de coronamaatregelenDe coronacijfers in ons land blijven stijgen. Steeds meer experts vinden dat de huidige maatregelen niet volstaan, en dringen aan op een nieuwe lockdown. De Kamer debatteert vanmiddag over de aanpak van de coronacrisis. Volg het debat via onze livestream.
22/10 15u15  Marc Van Ranst wint carrièreprijs voor wetenschapscommunicatieMarc Van Ranst heeft de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie 2020 gewonnen. Daarmee belonen de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Jonge Academie de hoogleraar virologie aan de KU Leuven voor zijn heldere en brede communicatie over zijn vakgebied, ook in zeer uitdagende omstandigheden.
22/10 14u15  Vannacht het laatste debat: heeft Trump iets anders in zijn mars dan lawaai?Vannacht gaan Donald Trump en zijn rivaal Joe Biden voor het laatst met elkaar in debat. Met half gesloten microfoons, zodat het weer geen inhoudsloze woordenstrijd wordt. Vraag is vooral wat Trump dan in mars heeft – en of bijgeloof hem al bij voorbaat tot verliezer maakt.
22/10 14u15  ‘Château Planckaert’ is doorn in het oog van de bouwsector: ‘Dit zijn klungels’‘Dit zijn geen aannemers, dit zijn klungels.’ Kijkcijferhit of niet: de Confederatie Bouw is niet te spreken over het VRT-programma Château Planckaert. De bekende familie zondigt zowat tegen alle veiligheidsregels in de bouw.
22/10 14u15  Het requiem voor een natte lul: deze songs van de jaren 2000 blijven ons het meeste bijDe millenniumbug bleek een grote sof, maar het eerste decennium van deze eeuw stelde muzikaal niet teleur. Studio Brussel wakkerde de nostalgie van vier van onze muziekkenners aan met hun themaweek over de jaren nul. Welk nummer uit die periode werpt hen meteen terug in de tijd?
22/10 13u15  Live - Ex-premier Wilmès op intensieve zorg met Covid-19: ‘Stabiel en bij bewustzijn’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
22/10 13u15  Luikse ziekenhuisbezetting hoger dan bij eerste golf: dit zijn de belangrijkste cijfers en kaartenHet aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is torenhoog. Deze tabellen en kaart tonen hoe het aantal gevallen in uw provincie en gemeente evolueert. Ook volgen we de algemene toestand omtrent Covid-19 in ons land op.
22/10 12u15  ‘Mijn vriendin doet alsof ik een superverspreider ben’: door corona liggen conflicten overal op de loerDe een houdt zich rigoureus aan drie nauwe contacten, de ander organiseert feestjes alsof corona niet bestaat. De epidemie leidt niet enkel tot vervelende maatregelen, maar ook tot ruzie. ‘Mijn vriendin doet alsof ik een superverspreider ben.’
22/10 12u15  ‘Het hele probleem zou snel opgelost zijn als iedereen zich elke ochtend bij de koffie zou kunnen testen’Tien maanden zijn verstreken sinds het virus voor het eerst zijn stekelige kop opstak, en het lijkt alsof we terug bij af zijn. Net nu we dachten dat de pandemie zachtjes aan het uitdoven was, laait ze in heel Europa in alle hevigheid weer op. Ziekenhuizen stromen vol, huisartsen worden overrompeld en alle curven, krommen en grafieken lijken op hol geslagen. Wordt het een eenzame kerst? We vroegen het aan viroloog Steven Van Gucht.
22/10 12u15  7 patiënten van ‘onvoorzichtige’ huisarts uit Kruisem positief getest op coronaZeven patiënten die tot hoogrisicocontacten behoorden van een huisarts in Ouwegem zijn met het coronavirus besmet. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Er waren 95 mensen getest.
22/10 11u15  Live - Ex-premier Sophie Wilmès op intensieve zorg met Covid-19In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
22/10 11u15  ‘Een knuffel, dat was de druppel’: door corona liggen conflicten met familie en vrienden voortdurend op de loerDe een houdt zich rigoureus aan drie nauwe contacten, de ander organiseert feestjes alsof corona niet bestaat. De epidemie leidt niet enkel tot vervelende maatregelen, maar ook tot ruzie. ‘Mijn vriendin doet alsof ik een superverspreider ben.’
22/10 11u15  Wordt het een eenzame kerst? Viroloog Steven Van Gucht: ‘Geef cadeaus, maar geen kussen of knuffels’Tien maanden zijn verstreken sinds het virus voor het eerst zijn stekelige kop opstak, en het lijkt alsof we terug bij af zijn. Net nu we dachten dat de pandemie zachtjes aan het uitdoven was, laait ze in heel Europa in alle hevigheid weer op. Ziekenhuizen stromen vol, huisartsen worden overrompeld en alle curven, krommen en grafieken lijken op hol geslagen. Wordt het een eenzame kerst? We vroegen het aan viroloog Steven Van Gucht.
22/10 11u15  Verzorgers rusthuis in Puurs schuldig aan onterende behandeling bejaarden na delen van naaktbeeldenDe correctionele rechtbank van Mechelen heeft vijf voormalige verzorgers van een rusthuis in Puurs schuldig bevonden aan voyeurisme, verspreiding van naaktfoto’s en onterende behandeling. Samen met twee andere verzorgsters waren ze lid van een besloten messengergroep waarin compromitterende beelden van bewoners werden gedeeld.
22/10 11u15  De jaren nul: deze songs bleven ons het meest bijDe millenniumbug bleek een grote sof, maar het eerste decennium van deze eeuw stelde muzikaal niet teleur. Studio Brussel wakkerde de nostalgie van vier van onze muziekkenners aan met hun themaweek over de jaren nul. Welk nummer uit die periode werpt hen meteen terug in de tijd?
22/10 10u15  Waarom een aanslag op een leraar in Frankrijk nog harder aankomt dan eldersDe onthoofding van Samuel Paty door een fundamentalist heeft de idealen van de Franse Republiek in het hart geraakt. Tijdens een herdenking kende president Macron de leraar postuum de hoogste Franse onderscheiding toe. Het onderstreept de centrale rol die scholen hebben in de Franse samenleving.
22/10 08u15  Experts sturen aan op een nieuwe lockdown, maar de politiek volgt (nog) nietZijn de huidige maatregelen genoeg om de opmars van het virus te stuiten? Met een nieuw overlegcomité in aantocht, willen sommige virologen de remmen volledig dichtgooien. ‘De bevolking verwacht krachtdadige maatregelen.’
22/10 08u15  Wanneer naar de dokter, wanneer blijf je beter thuis? Covid-19 leert dat we er niets van begrijpenDe ene vindt het doodnormaal om met covidklachten in een volle wachtzaal te zitten. De andere durft er ondanks allerlei ongemakken al maanden niet meer naartoe. Deze pandemie maakt pijnlijk duidelijk hoe slecht het met onze gezondheidsvaardigheden gesteld is.
22/10 08u15  Live - Epidemioloog Pierre Van Damme: ‘Lockdown zeker op tafel leggen morgen’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
22/10 08u15  En toen werd de paus homovriendelijk. Of toch niet?Paus Franciscus pleit in een documentaire voor het geregistreerd partnerschap voor homoseksuele koppels. De 83-jarige kerkvorst liet zich zelden zo expliciet uit over homorechten. Al is het misschien ook belangrijk te noteren wat hij niet zegt.
22/10 08u15  Na de oproep van dj Jef Eagl, stelt ook Tele-Onthaal: ‘Onze veer raakt uitgerekt’Een oproep van dj Jef Eagl op Instagram om meer aandacht te besteden aan mentale gezondheid ging in een mum van tijd viraal. Bij Tele-Onthaal houden ze het hart vast voor de donkere dagen die nog komen. ‘Onze veer raakt uitgerekt’, merkt coördinator Jennifer Pots.
22/10 08u15  Macron over islamitisch extremisme: ‘We zullen cartoons nooit opgeven’Frankrijk zal cartoons nooit opgeven. Dat heeft president Emmanuel Macron gezegd tijdens een hommage aan leraar Samuel Paty (47). Die had in een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten van de profeet Mohammed getoond en werd daar vrijdag voor onthoofd tijdens een terreuraanval in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine.
22/10 08u15  ▶ Obama valt zijn opvolger aan bij verkiezingsrally: ‘Trump gaat ons niet beschermen’Gewezen president Barack Obama heeft voor het eerst een verkiezingsbijeenkomst gehouden om de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te steunen. Obama haalde daarbij hard uit naar huidig president Donald Trump, die volgens Obama niet bereid is om zich in te spannen voor het presidentiële ambt.
22/10 07u15  3.200 Belgen met Covid-19 in het ziekenhuis: gisteren 421 opnamesEr liggen nu al meer dan 3.000 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Per dag worden gemiddeld meer dan 300 mensen opgenomen in het ziekenhuis.
22/10 07u15  Obama valt zijn opvolger aan bij verkiezingsrally: ‘Trump gaat ons niet beschermen’Gewezen president Barack Obama heeft voor het eerst een verkiezingsbijeenkomst gehouden om de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te steunen. Obama haalde daarbij hard uit naar huidig president Donald Trump, die volgens Obama niet bereid is om zich in te spannen voor het presidentiële ambt.
22/10 07u15  Na de oproep van dj Jef Eagl, stelt ook Tele-Onthaal: ‘De impact van deze crisis weegt steeds zwaarder’Een oproep van dj Jef Eagl op Instagram om meer aandacht te besteden aan mentale gezondheid ging in een mum van tijd viraal. Bij Tele-Onthaal houden ze het hart vast voor de donkere dagen die nog komen. ‘Onze veer raakt uitgerekt’, merkt coördinator Jennifer Pots.
22/10 07u15  Is de paus echt homovriendelijk geworden?Paus Franciscus pleit in een documentaire voor het geregistreerd partnerschap voor homoseksuele koppels. De 83-jarige kerkvorst liet zich zelden zo expliciet uit over homorechten. Al is het misschien ook belangrijk te noteren wat hij niet zegt.
22/10 07u15  Frankrijk overweegt noodtoestand tot februariDe Franse regering wil de noodtoestand die half oktober voor de tweede keer dit jaar werd uitgeroepen door de pandemie van het coronavirus, verlengen tot half februari. Franse media meldden dat de regering aan een wetsvoorstel werkt hiervoor. Het voorstel impliceert ook de mogelijkheid om noodmaatregelen te treffen tot 1 april, na het verlopen van de noodtoestand.
22/10 07u15  Moeten we vegan worst binnenkort ‘vegetarische vinger’ gaan noemen?Moeten we vegaworst binnenkort ‘vegetarische vinger’ gaan noemen? Het Europees Parlement stemt deze week over een hervorming van het Europese landbouwbeleid. Eén klein onderdeeltje van dat gigantische miljardenpakket zorgt voor hevige controverse: mogen vegetarische producten en vleesvervangers nog wel worst of hamburger genoemd worden?
22/10 07u15  Belgische staat dan toch niet verplicht kinderen IS-strijders te repatriërenDe Belgische staat is dan toch niet verplicht om tien kinderen van IS-strijders, noch hun ouders naar België te halen. Ook moet de staat geen dwangsommen betalen. Het beroep van de ouders van de IS-kinderen daartoe is verworpen.
22/10 07u15  Nieuw testdorp opent aan Heizel: Brusselse testcapaciteit stijgt tot 50.000 per weekMet de opening van een nieuw testdorp op de parking van Paleis 12 aan de Heizel en de verhoogde capaciteit bij een van de andere drie testdorpen, verhoogt het Brussels gewest de PCR-testcapaciteit van 35.000 per week begin oktober naar 50.000 nu. Dat meldt de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron.
22/10 07u15  Bezorgdheid om verkouden Marc Noppen (UZ Brussel) in ‘De Afspraak’Opvallend moment in De Afspraak. Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis in Brussel, kwam er toelichting geven bij de toestand in zijn ziekenhuis, maar deed dat hoestend en verkouden. Kijkend Vlaanderen reageerde verbaasd, maar dat is volgens presentator Bart Schols evenwel niet nodig.
22/10 06u15  Werkweken van 90 uur: overwerkte assistenten in ziekenhuizen slaan alarmDe vereniging van Vlaamse specialisten in opleiding trekt aan de alarmbel. Ze merkt dat heel wat assistenten in ziekenhuizen dreigen uit te vallen door de vaak onmenselijke werkritmes van soms 90 uur per week.
22/10 06u15  Wanneer moet je naar de dokter, wanneer blijf je beter thuis? Die kennis ontbreekt te vaakDe ene vindt het doodnormaal om met covidklachten in een volle wachtzaal te zitten. De andere durft er ondanks allerlei ongemakken al maanden niet meer naartoe. Deze pandemie maakt pijnlijk duidelijk hoe slecht het met onze gezondheidsvaardigheden gesteld is.
21/10 23u15  Monet-parodie van Banksy geveild voor meer dan 8 miljoen euroHet werk ‘Show me the Monet’ van de Britse kunstenaar Banksy, een parodie op een bekend schilderij van de Franse schilder Claude Monet, is woensdag in Londen geveild voor 7,6 miljoen pond (8,5 miljoen euro). Dat heeft het veilinghuis Sotheby’s bekendgemaakt.
21/10 22u15  ‘Ik ben nog niet getest, maar het is geen covid’: verkouden Marc Noppen (UZ Brussel) in ‘De Afspraak’Opvallend moment in De Afspraak vanavond. Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis in Brussel, kwam er toelichting geven bij de toestand in zijn ziekenhuis nu er steeds meer covid-patiënten worden opgenomen en op IC belanden. Maar hij deed dat, naar hij zelf ook toegaf, verkouden. Wat in deze dagen bezwaarlijk een goed idee kan worden genoemd.
21/10 22u15  Luiks ziekenhuis smeekt om hulp: ‘Vrees dat artsen zullen moeten kiezen wie blijft leven en wie niet’In het CHC-ziekenhuis in Luik is het momenteel dweilen met de kraan open. De afdeling intensieve zorgen ligt er al helemaal vol. Het hospitaal verzorgt momenteel 24 coronapatiënten: acht van hen zijn geïntubeerd. Morgen wordt er overgeschakeld naar fase 2A: dan komen er extra bedden bij.
21/10 21u15  ‘We moeten dieper gaan dan vorige keer’: experts sturen aan op lockdown, politiek volgt (nog) nietZijn de huidige maatregelen genoeg om de opmars van het virus te stuiten? Met een nieuw overlegcomité in aantocht, willen sommige virologen de remmen volledig dichtgooien. ‘De bevolking verwacht krachtdadige maatregelen.’
21/10 21u15  Live - Supermarkten roepen klanten op: ‘Kom alleen winkelen’In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
21/10 21u15  Shakhtar Donetsk stunt tegen Real Madrid in Champions League: 2-3en verrassing van formaat. Real Madrid verloor zijn openingsmatch in de Champions League met 2-3 van Shakhtar Donetsk. Halfweg had Thibaut Courtois zich al driemaal mogen omdraaien. Modric en Vinícius brachten hoop, maar verder kwam Real niet: de gelijkmaker van Valverde werd in de slotminuten afgekeurd wegens buitenspel.
21/10 20u15  ‘We moeten dieper gaan dan vorige keer’: virologen sturen aan op lockdown, politiek volgt (nog) nietZijn de huidige maatregelen genoeg om de opmars van het virus te stuiten? Met een nieuw overlegcomité in aantocht, willen sommige virologen de remmen volledig dichtgooien. ‘De bevolking verwacht krachtdadige maatregelen.’
21/10 20u15  Tijdelijk werklozen moeten bijspringen in woon-zorgcentra: ‘Dit had veel eerder gekund’Tijdelijk werklozen zullen het dreigend personeelstekort moeten helpen opvangen in de woon-zorgcentra. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt in het Vlaams Parlement. ‘Too little, too late’, vindt de oppositie.
21/10 20u15  Vrouwen over masturbatie: ‘Ik heb geleerd om niet te stoppen na het eerste orgasme’Sinds covid-19 het openbare leven lamlegde, masturberen we met z’n allen meer. De boomende verkoop van seksspeeltjes en de groeiende streamingcijfers van porno dienen de ultieme soloslim: in ons nieuwe normaal van thuiswerk, sociale bubbels en de anderhalve meter biedt masturbatie coronaproof plezier én de beste zelfzorg. Soloseks helpt immers tegen stress, is goed voor het immuunsysteem én bevordert de nachtrust. Driekwart van de vrouwen kent de geneugten van zelfbevrediging, maar voor de meesten blijft het taboe.
21/10 19u15  Vleesindustrie wil de ‘burger’ uit veggieburger. ‘Pijnlijk dat een Europees Parlement zich hiermee onledig houdt’Moeten we vegaworst binnenkort ‘vegetarische vinger’ gaan noemen? Het Europees Parlement stemt deze week over een hervorming van het Europese landbouwbeleid. Eén klein onderdeeltje van dat gigantische miljardenpakket zorgt voor hevige controverse: mogen vegetarische producten en vleesvervangers nog wel worst of hamburger genoemd worden?
21/10 19u15  Hoge generaal VS in Europa uit functie gezet om gebruik racistisch scheldwoordEen hoge Amerikaanse generaal die gestationeerd was in Europa is ontheven uit zijn functie vanwege het gebruik van een racistisch scheldwoord. Naar aanleiding van rapmuziek die opstond tijdens een training in Duitsland, zou Neary gevraagd hebben aan een groep mariniers wat ze ervan zouden vinden als hij het ‘n-woord’ zou gebruiken.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

4x Live - Geert Meyfroidt: ‘We zullen nog grotere inspanning moeten leveren dan in het voorjaar’26/10 22u15 - De Morgen: In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
3x Velen willen het en Tanja Dexters doet het: hoe betrouwbaar zijn corona-zelftests?26/10 20u15 - De Morgen: Op sociale media toont tv-gezicht Tanja Dexters hoe ze zichzelf getest heeft op Covid-19. Een bevraging bij apothekers leert dat bij meer dan een op de vijf de afgelopen week iemand om zo’n zelftest vroeg. Maar op dit moment blijkt het nog vooral ‘commerciële flou artistique die aanleunt bij desinformatie’.
3x Uitgeverij Clavis verkoopt geen kinderboeken meer met karikaturen van Zwarte Piet: ‘Het was tijd’26/10 21u15 - De Morgen: De Limburgse uitgeverij van kinderboeken Clavis zal niet langer boeken verkopen met een karikaturale voorstelling van Zwarte Piet. De uitgeverij vernietigde ook 7.000 boeken die nog niet verkocht werden. Philippe Werck, oprichter van Clavis: ‘Wanneer je zo’n beslissing neemt, moet je consequent durven zijn.’
2x Live - Coronavirus. Bouchez: ‘Maatregelen naleven of nieuwe lockdown’26/10 17u15 - De Morgen: In België en de wereld worden verregaande maatregelen genomen om het coronavirus verder in te dijken. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
2x Het is nu zeker: er is water op de maan26/10 17u15 - De Morgen: Het is nu écht zeker. Op de maan komt water voor in de vorm van de klassieke H2O-moleculen die op aarde onder meer onze rivieren en oceanen bevolken.
2x Vanaf januari 2021 strengere sancties bij ontbreken van rookmelder in woning26/10 18u15 - De Morgen: Wie geen rookmelder(s) in zijn woning heeft, riskeert vanaf 2021 dat zijn woning ongeschikt verklaard wordt. “Vooral voor huurders en verhuurders kan dit verregaande gevolgen hebben”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V).
2x ▶ Bekijk hier: NASA ontdekt water op de maan26/10 18u15 - De Morgen: De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst water ontdekt op de maan. Dat heeft de NASA net bekendgemaakt op een persconferentie. Volg de verdere uitleg via de livestream.
2x Die eenzame Netflix-knop toont dat tv-fabrikanten niet meer kunnen volgen26/10 18u15 - De Morgen: Ronald Meeus zet de blik op oneindig. Vandaag over de extra knoppen op de afstandsbediening.
2x Waarom verwachten we van vrouwen dat ze uitleg geven bij seksueel overschrijdend gedrag van hun man?26/10 18u15 - De Morgen: Het interview dat Ines De Vos, echtgenote van Bart De Pauw, vorige week in Het Laatste Nieuws gaf, laat menige lezeres beduusd achter. Waarom wordt er steeds van vrouwen verwacht dat ze het seksueel overschrijdend gedrag van hun man becommentariëren? Het is een strijd die ze in geen enkel opzicht kunnen winnen, schrijft Katrin Swartenbroux.
2x Brussels Airlines-moeder Lufthansa haalt buikriem aan: tot 30.000 jobs bedreigd26/10 19u15 - De Morgen: De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet nog dieper snijden in haar kosten om het coronavirus het hoofd te bieden. Tot 30.000 van de 130.000 jobs bij de groep zijn bedreigd. De impact bij dochterbedrijf Brussels Airlines lijkt vooralsnog beperkt.

Statistieken

Artikels:
27142
Gelezen:
1361
Aantal lezers nu:
38


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven