zaterdag 30 mei 2020, week 22


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u45
 

De Morgen

Verbergen Tonen
30/05 12u15  Een Belg op de drie kiest voor vakantie in eigen land Uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen op vraag van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir is 41 procent van de Belgen door de lockdown de eigen streek en omgeving meer gaan ontdekken en appreciëren. Ook wil 34 procent in de toekomst vaker met vakantie in eigen land. En 80 procent zegt dat ze drukbevolkte plaatsen liever links laten liggen.
30/05 12u15  ▶ Zo kunt u vanavond de lancering van de historische ruimtevlucht van SpaceX volgen Om 21.22 uur onze tijd vanavond sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. We lijsten alles op wat u moet weten.
30/05 12u15  Afrikaanse katachtige op de loop in Oostende Sinds zaterdagmorgen is een serval ontsnapt uit een woning in Oostende. Hoewel het illegaal is om de Afrikaanse katachtige als huisdier te houden in België, vraagt de eigenares publiek om hulp.
30/05 12u15  Vrees voor tekort aan griepvaccins dit najaar Kunnen alle Belgen die dat wensen zich dit najaar laten vaccineren tegen de griep? Het antwoord is onzeker. De corona-epidemie doet de vraag naar griepvaccins wereldwijd stijgen en dat kan ook in ons land tekorten veroorzaken.
30/05 11u15  Live - Dalende trends in Belgische curves blijven aanhouden Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
30/05 11u15  Europa weer wat hechter en rechtvaardiger maken? Nu kan het lukken Het lijkt een krankzinnig plan: net nu de Europese Unie onder hoog­spanning staat, voorstellen om eigen Europese belastingen te heffen. Toch is het wel degelijk een goed idee. Juist nu. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
30/05 11u15  Coronavirus in België en de wereld: de belangrijkste cijfers en grafieken Het nieuwe coronavirus Covid-19 houdt de wereld in zijn greep. Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten, die we voortdurend bijwerken, zetten een en ander in perspectief.
30/05 10u15  Hoe vaak liegt u? De wetenschap van de onwaarheden Van anderen eisen we dat ze eerlijk zijn. Maar zelf liegen we soms alsof het gedrukt staat. Of vindt u het quarantainebrood van de buren écht lekker? Waarom we liegen, maar ook: waarom we niet váker liegen.
30/05 09u15  Immunoloog Hans-Willem Snoeck: ‘De Belgische experts spelen met vuur’ De dalende cijfers stemmen hoopvol, maar professor immunologie Hans-Willem Snoeck tempert de hoerastemming. ‘Er zijn minstens vier keer zo veel mensen besmet als nu bekend is. Als we die niet vinden, krijgen we de epidemie nooit onder controle.’16 
30/05 09u15  ‘Al die blanke, wat oudere mannen weerspiegelen de samenleving niet’ ‘Als we nu niet aan hetzelfde zeel trekken, loopt het slecht af.’ Egbert Lachaert (42), de nieuwe voorzitter van Open Vld, is er klaar voor. De man uit Merelbeke denkt de liberale partij en het land te kunnen redden. ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way.’
30/05 09u15  ▶ Zo kunt u vanavond de lancering van de Crew Dragon van SpaceX volgen Vanavond sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. We lijsten alles op wat u moet weten.10 
30/05 08u15  Politici kritisch voor Dries Van Langenhove na uithaal naar uiterlijk van jonge vrouw Verschillende politici reageren bijzonder kritisch op Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove, die op Twitter uithaalde naar een jonge vrouw door het te hebben over haar uiterlijk.
30/05 08u15  Protesten tegen politiegeweld over hele VS, hoofdkantoor CNN bestormd Duizenden mensen zijn gisterenavond in verschillende steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan om te demonstreren tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, naar aanleiding van de dood van de 46-jarige zwarte man George Floyd. In Atlanta werd het hoofdkantoor van CNN bestormd. Enkele honderden demonstranten betoogden bij het Witte Huis, dat korte tijd werd gesloten.
30/05 08u15  Coronatesten blijven zorgenkind: huisartsen verlaten nationaal testplatform Breed testen bij huisartsen is cruciaal in deze fase van ‘testing & tracing’, maar er is onvrede over het nationaal testplatform. Huisartsen stappen daarom weer over naar ziekenhuislabo’s. Minister Philippe De Backer verdedigt zijn keuze voor het nationaal test­platform.
30/05 08u15  Merkel weigert uitnodiging Trump voor G7-top in Washington De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor de naderende G7-top geweigerd. Dat meldt nieuwssite Politico.
Laatste update: vandaag om 12u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
30/05 07u15  ‘Dat vaccin is de fetisj van Marc Van Ranst, maar ik zou er mijn hoop niet op zetten’De dalende cijfers stemmen hoopvol, maar professor immunologie Hans-Willem Snoeck tempert de hoerastemming. ‘Er zijn minstens vier keer zo veel mensen besmet als nu bekend is. Als we die niet vinden, krijgen we de epidemie nooit onder controle.’11 
30/05 07u15  Protesten tegen politiegeweld in de VS, hoofdkantoor CNN bestormdDuizenden mensen zijn vrijdag in verschillende steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan om te demonstreren vanwege het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In Atlanta werd het hoofdkantoor van CNN bestormd.
30/05 07u15  Egbert Lachaert (Open Vld): ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way’‘Als we nu niet aan hetzelfde zeel trekken, loopt het slecht af.’ Egbert Lachaert (42), de nieuwe voorzitter van Open Vld, is er klaar voor. De man uit Merelbeke denkt de liberale partij en het land te kunnen redden. ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way.’
30/05 07u15  Live - Familiebezoek over de grens vanaf vandaag weer mogelijkVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
30/05 07u15  Clara Cleymans en vader Jan: ‘Structuur, dat hebben wij nooit gekend’De oudste is 57, professioneel muzikant en orkestleider. De jongste is 31, actrice en onlangs bevallen van haar tweede meisje. Jan en Clara Cleymans, vader en dochter. We laten ze een voor een aan het woord.11 
30/05 07u15  En toen ging de zaak-De Pauw openbaarHet Mechelse parket wil Bart De Pauw laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank voor stalking. Hijzelf lijkt dat met veel vertrouwen tegemoet te zien en stuurt aan op een openbaar proces. En dat komt er ook, met een aantal bekende Vlaamse actrices als burgerlijke partijen.
30/05 07u15  Testresultaten met vertraging en technische problemen: huisartsen verlaten nationaal testplatformBreed testen bij huisartsen is cruciaal in deze fase van ‘testing & tracing’, maar er is onvrede over het nationaal testplatform. Huisartsen stappen daarom weer over naar ziekenhuislabo’s. Minister Philippe De Backer verdedigt zijn keuze voor het nationaal test­platform.
30/05 07u15  Thuis herbegint opnames ‘coronaproof’Vanaf 8 juni worden er weer nieuwe afleveringen van de Eén-soap Thuis ingeblikt. Dat heeft het directiecollege van de VRT beslist, op basis van de geslaagde proefopnames begin mei. Daaruit blijkt dat cast en crew de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad kunnen naleven.
30/05 07u15  Na weer een dode door politiegeweld: ‘Als zwarte Amerikaan ben je nooit, nóóit veilig’Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.
30/05 07u15  Elke leerling in september een ijkingstoets? Koepels zijn alvast voorstanderKrijgt elke leerling begin september een toets voorgeschoteld om de leerachterstand te meten? De onderwijskoepels werken alvast aan een draaiboek voor scholen en leerkrachten. ‘Alleen zo kunnen we leerlingen weer helemaal op weg zetten.’
29/05 22u15  Trump stapt uit WHO: ‘We beëindigen vandaag onze relatie’Amerikaans president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie aangekondigd dat de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stappen. ‘We beëindigen vandaag onze relatie met de WHO’, klonk het.
29/05 22u15  Regisseur Spike Lee: ‘Zwarte mensen worden nog altijd als beesten doodgeschoten’George Floyds dood in Minneapolis zou hem normaal op de barricades krijgen, maar corona houdt Spike Lee thuis.  Zoomen wil hij wel, over zijn nieuwe Netflix-film Da 5 Bloods waarin de door Lee ­gehate Donald Trump een grote rol speelt.
29/05 21u15  Zaak-De Pauw gaat openbaar: slachtoffers en schunnige chats worden voorwerp van procesHet Mechelse parket wil Bart De Pauw laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank voor stalking. Hijzelf lijkt dat met veel vertrouwen tegemoet te zien en stuurt aan op een openbaar proces. En dat komt er ook, met een aantal bekende Vlaamse actrices als burgerlijke partijen.
29/05 21u15  Agent die knie in nek van George Floyd plaatste, is opgepakt voor doodslagDe politieagent die in videobeelden te zien was met zijn knie in de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd, is opgepakt voor doodslag. Dat melden de lokale autoriteiten. De agent, die samen met drie collega’s al ontslagen was, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de ongewapende man.
29/05 20u15  Live - Familiebezoek over de grens vanaf morgen weer mogelijkVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 20u15  Agent die knie in nek van George Floyd plaatste, is opgepaktDe politieagent die in videobeelden te zien was met zijn knie in de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd, is opgepakt. Dat meldt de zender CNN. De agent en drie collega’s die ook bij de arrestatie waren, zijn ontslagen.
29/05 20u15  Vroeger sluiten en 1,5 meter tussen tafels: sector en regering hebben akkoord over heropeningDe horecasector heeft samen met de regering en de experten een akkoord bereikt over de voorwaarden hoe de cafés en restaurants zullen opengaan. Dat schrijft VRT NWS.
29/05 20u15  Goedkope tests op corona-antilichamen voor iedereen beschikbaarIedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aangekondigd.
29/05 20u15  Ons testen en tracen hangt met spuug en paktouw aan elkaarStavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.
29/05 19u15  Live - Vroeger sluiten en 1,5 meter tussen tafels: zo gaat de horeca openVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 19u15  ‘Superkern’ bespreekt morgen nieuwe koopkrachtmaatregelenDe federale regering zal zaterdag op het kernkabinet, waar de tien partijen vertegenwoordigd zijn die de regering-Wilmès steunen, verschillende voorstellen op tafel leggen om de koopkracht van de bevolking te verhogen. Dat meldt premier Sophie Wilmès (MR) in een persbericht.
29/05 19u15  Minstens 2 doden bij reeks ongevallen op E17: snelweg volledig afgeslotenBij een reeks ongevallen op de E17 zijn minstens twee dodelijke slachtoffers gevallen. Dat meldt de brandweer van Sint-Niklaas. De E17 is volledig afgesloten.
29/05 19u15  ▶ TV-ploeg CNN gearresteerd tijdens verslaggeving over rellen MinneapolisDe politie van de staat Minnesota heeft een presentator van nieuwszender CNN, Omar Jimenez, tijdens een uitzending in Minneapolis samen met zijn medewerkers gearresteerd. De tv-ploeg werd opgepakt terwijl die verslag deed van de rellen in de stad, meldt CNN.
29/05 18u15  Live - Sluiten om middernacht en 1,5 meter tussen de tafels: zo gaat horeca openVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 18u15  Beste Conner Rousseau, die vuile woorden van u hebben mij verrastElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
29/05 17u15  Griekenland, Kroatië en Cyprus heropenen grenzen (maar nog niet voor Belgen)Griekenland, Kroatië en Cyprus heropenen binnenkort de grenzen, maar Belgen zijn voorlopig nog niet welkom. Omdat ons land zwaar getroffen werd door het coronavirus blijft het vooralsnog geduldig afwachten.
29/05 17u15  Roger Kesteloot stapt vervroegd op als topman van De LijnRoger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn, zal zijn mandaat niet volledig uitzitten. Hij zet eind dit jaar een stap opzij, zo bevestigt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.
29/05 17u15  Ook Oostende opent ‘megabordeel’: ‘Steden worden de grootste pooier van Vlaanderen’In Oostende start volgend jaar de bouw van een groot bordeel, naar het model van Villa Tinto in Antwerpen. Is raamprostitutie nog wel van deze tijd? ‘Het blijft een grijze zone: in feite worden de steden de grootste pooier van Vlaanderen.’
29/05 17u15  Leven met hoogsensitiviteit: ‘Ik ontplof pas na de bedtijd van mijn zoon’Nogal wat ouders kunnen de overvloed aan prikkels in hun leven soms niet aan. Voor hen is er nu een boek dat eerste hulp biedt bij kort­sluitingen met hun kinderen – die zelf vaak ook hoog­sensitief zijn. ‘Ik sla weleens porseleinen kopjes stuk tegen onze schuur.’
29/05 16u15  ▶ TV-ploeg CNN gearresteerd tijdens live verslaggeving over rellen Minneapolis: ‘Persvrijheid geschonden’De politie van de staat Minnesota heeft een presentator van nieuwszender CNN, Omar Jimenez, tijdens een uitzending in Minneapolis samen met zijn medewerkers gearresteerd. De tv-ploeg werd opgepakt terwijl die verslag deed van de rellen in de stad, meldt CNN.
29/05 16u15  Live - Besmettingsgraad in België gedaald tot 0,73, geen oversterfte meerVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 16u15  Uw geluk kreeg een flinke deuk door de coronacrisisDe coronacrisis heeft het geluk van de Belg een kleine deuk gegeven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek (NN-UGent). Vooral arbeiders, studenten en alleenstaanden tonen zich ongelukkiger door de lockdown.
29/05 16u15  Nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenHet aantal patiënten die met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen liggen, is onder de symbolische kaap van 1.000 patiënten gezakt. Ook de andere cijfers blijven dalen.
29/05 15u15  Correspondent in Minneapolis: ‘De straten zijn van de chaos en de plunderaars’De situatie in Minneapolis loopt uit de hand. Uit woede over de dood van de zwarte inwoner George Floyd door toedoen van een blanke agent, werd donderdagnacht een politiebureau bestormd. Correspondent Michael Persson zag de woede, de brandstichtingen en de plunderingen. ‘Er is brede sympathie voor de betogers’.
29/05 15u15  Vlaamse regering gaat handelaars met financiële problemen 2 maanden huur voorschietenHandelaars die omwille van de coronacrisis in de problemen komen met hun huur, kunnen voortaan aankloppen bij de Vlaamse overheid. Die zal twee maanden huur voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder ook een of twee maanden huur kwijtscheldt.
29/05 15u15  De toekomst van de horeca: ‘Deze crisis is een goede zaak voor ons’U bent de zoutloze kost van uw partner wat beu en snakt naar een avondje op restaurant? Een rondvraag leert dat de horeca er nog niet helemaal klaar voor is. Maar in de crisis liggen ook kansen om de sector heruit te vinden.
29/05 15u15  Live - Nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 15u15  Is raamprostitutie nog van deze tijd? ‘Voor kwetsbare meisjes is de vitrine de enige optie’In Oostende start volgend jaar de bouw van een groot bordeel, naar het model van Villa Tinto in Antwerpen. Is raamprostitutie nog wel van deze tijd? ‘Het blijft een grijze zone: in feite worden de steden de grootste pooier van Vlaanderen.’
29/05 15u15  Van Ranst wil kater Lee onderbrengen in zijn labo, Van Gucht geen voorstanderDe kortgedingrechter oordeelt vandaag over katje Lee, de uit Peru meegesmokkelde kitten van psychologiestudente Selena Ali. Voorafgaand aan de uitspraak liet viroloog Steven Van Gucht, tevens deskundige inzake hondsdolheid, zijn licht schijnen op het Radio 1-programma Nieuwe Feiten. Collega-viroloog Marc Van Ranst stelt voor om de kitten onder te brengen in zijn laboratorium aan de KU Leuven, iets waar Van Gucht geen voorstander van is.
29/05 15u15  Erika Vlieghe: ‘Ons land is door het oog van de naald gekropen’Onweerstaanbare dwang, zegt Erika Vlieghe (48). Daarom is ze voorzitter van de GEES, de groep van experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt. ‘Dit is de moeder van alle crisissen. Wat is het alternatief? Rustig thuis blijven zitten?’ Een gesprek met een leading lady over patiënt zero, de tweede golf en het leven na corona: ‘Massa-evenementen? Podiumkunsten? Ik zie het voorlopig niet gebeuren.’
29/05 15u15  Crisiscentrum waarschuwt voor gevolgen van hete zomer in combinatie met coronavirusTijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de corona-epidemie waarschuwde viroloog Steven Van Gucht voor enkele uitdagingen waar we komende zomer mee te maken zouden kunnen krijgen. ‘De kans is namelijk groot dat we deze zomer meerdere hittegolven te verwerken zullen krijgen’, vertelde hij. ‘Dit kan gevolgen met zich meebrengen voor risicopatiënten voor COVID-19 en zal het werk van bijvoorbeeld gezondheidswerkers bemoeilijken.’
29/05 15u15  Onderwijsexpert Dirk Van Damme: ‘Voorstander van zomerscholen, maar dat zal niet genoeg zijn’Dat binnenkort weer meer kinderen en jongeren naar school kunnen, is volgens Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO, een goede zaak. Ook zomerscholen zijn belangrijk om achterstand weg te werken, zei hij op Radio 1. Maar nog veel belangrijker wordt het begin van volgend schooljaar. ‘Dan moeten we voor elke leerling nagaan waar hij staat.’
29/05 14u15  Parket wil proces tegen Bart De Pauw: ‘Ik ben er klaar voor’Na meer dan tweeëneenhalf jaar onderzoek wegens belaging en elektronische overlast wil het parket van Mechelen televisiemaker Bart De Pauw (52) voor de rechtbank slepen. Dat bevestigen De Pauw en zijn advocaat. ‘Ik ben klaar voor mijn proces’, zegt De Pauw. De raadkamer buigt zich op 8 september over de vraag tot doorverwijzing.
29/05 14u15  Marie Vinck: ‘Empathisch zijn, is belangrijk. ‘Fuck you’ zeggen is dat ook’Actrice en theatermaakster Marie Vinck (37) heeft dolle jaren achter de rug. Met theatercollectief FC Bergman maakte ze vijfsterrenvoorstellingen, met Callboy-acteur Stef Aerts een dot van een dochter. Ziedaar een leven op kruissnelheid, denkt een mens dan. Maar nee, hoor. ‘De rode draad in mijn leven? Existentieel gespartel.’
29/05 14u15  Twitter markeert opnieuw een tweet van Trump, nu als ‘verheerlijking van geweld’De discussie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en het socialemediabedrijf Twitter lijkt niet snel te zullen uitdoven. Integendeel. Nadat de president eerder deze week boos een decreet ondertekende dat sociale media aan banden moet leggen, heeft het bedrijf nu opnieuw een tweet van Trump gemarkeerd, ditmaal als ‘verheerlijking van geweld’.
29/05 14u15  ‘Wat als er straks géén toeristen komen?’: Rimini zoekt wanhopig naar zonaanbiddersItalië krabbelt recht van de verwoestende coronastorm, gisteren vielen er ‘maar’ 70 doden. Nu de zomer eraan komt, hoopt de toeristische sector de schade nog te beperken. In de iconische kustplaats Rimini geloven ze er alvast in. ‘Dit is het grootste en veiligste strand van Europa.’
29/05 13u15  ▶︎ ‘Dit is het virus van de armen’: staan we aan het begin van een lange economische crisis?In de podcastreeks ‘Vragen over het coronavirus’ gaat De Morgen samen met getuigen en experts op zoek naar antwoorden op de vragen die u zich stelt over de coronacrisis. In deze aflevering kijken we naar de economische impact van het virus: hoe zwaar weegt de lockdown op onze bedrijven en werknemers? Doet onze overheid genoeg om de schade te beperken? En staan we, na de bankencrisis, opnieuw aan het begin van een diepe recessie?
29/05 12u15  Live - Coronavirus: nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 12u15  De impact van de coronacrisis op ons geluk: studenten, arbeiders en alleenstaanden lijden het hardstDe coronacrisis heeft het geluk van de Belg een kleine deuk gegeven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek (NN-UGent). Vooral arbeiders, studenten en alleenstaanden tonen zich ongelukkiger door de lockdown.
29/05 12u15  Marie Vinck: ‘Empatisch zijn, is belangrijk. ‘Fuck you’ zeggen is dat ook’Actrice en theatermaakster Marie Vinck (37) heeft dolle jaren achter de rug. Met theatercollectief FC Bergman maakte ze vijfsterrenvoorstellingen, met Callboy-acteur Stef Aerts een dot van een dochter. Ziedaar een leven op kruissnelheid, denkt een mens dan. Maar nee, hoor. ‘De rode draad in mijn leven? Existentieel gespartel.’
29/05 12u15  Viroloog Steven Van Gucht: ‘Hete zomer in combinatie met coronavirus zal uitdagingen met zich meebrengen’Tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de corona-epidemie waarschuwde viroloog Steven Van Gucht voor enkele uitdagingen waar we komende zomer mee te maken zouden kunnen krijgen. ‘De kans is namelijk groot dat we deze zomer meerdere hittegolven te verwerken zullen krijgen’, vertelde hij. ‘Dit kan gevolgen met zich meebrengen voor risicopatiënten voor COVID-19 en zal het werk van bijvoorbeeld gezondheidswerkers bemoeilijken.’
29/05 11u15  ▶︎ Live - Coronavirus: nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 11u15  Hinder op E17 voorbij nadat vrachtwagen met koeien kantelt in GentbruggeDe rijweg op de E17 in Beervelde is terug vrijgegeven nadat een vrachtwagen in de staart van een file was ingereden. Over de toestand van de chauffeur, die door de brandweer bevrijd moest worden, is nog geen zekerheid. Het betreft een 59-jarige man. Dat zegt het parket van Oost-Vlaanderen.
29/05 10u15  ▶︎ Staan we aan het begin van een lange economische crisis?In de podcastreeks ‘Vragen over het coronavirus’ gaat De Morgen samen met getuigen en experts op zoek naar antwoorden op de vragen die u zich stelt over de coronacrisis. In deze aflevering kijken we naar de economische impact van het virus: hoe zwaar weegt de lockdown op onze bedrijven en werknemers? Doet onze overheid genoeg om de schade te beperken? En staan we, na de bankencrisis, opnieuw aan het begin van een diepe recessie?
29/05 10u15  Rimini gelooft nog in ‘la dolce vita’: ‘Dit is het veiligste strand van Europa’Italië krabbelt recht van de verwoestende coronastorm, gisteren vielen er ‘maar’ 70 doden. Nu de zomer eraan komt, hoopt de toeristische sector de schade nog te beperken. In de iconische kustplaats Rimini geloven ze er alvast in. ‘Dit is het grootste en veiligste strand van Europa.’
29/05 10u15  Hinder op E17 na gekantelde vrachtwagen met koeien in Gentbrugge en tweede ongeval in staart van fileOp de E17 in Gentbrugge is in de richting van Kortrijk tijdens de nacht van donderdag op vrijdag kort voor 3 uur een vrachtwagen met koeien ingereden op de werfzone en gekanteld. Er is slechts één rijstrook open en het verkeer staat er muurvast, met al 1 uur file. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt automobilisten om de E17 te vermijden en om te rijden. In de staart van de file gebeurde rond 6.40 uur nog een tweede ongeval.
29/05 09u15  Parket wil proces tegen Bart De PauwNa meer dan tweeëneenhalf jaar onderzoek wegens belaging en elektronische overlast wil het parket van Mechelen televisiemaker Bart De Pauw (52) voor de rechtbank slepen. Dat bevestigen De Pauw en zijn advocaat. ‘Ik ben klaar voor mijn proces’, zegt De Pauw.
29/05 09u15  Nieuwe beelden van arrestatie George Floyd tonen dat er drie agenten op stikkende man zatenEr zijn nieuwe beelden opgedoken van de fatale arrestatie van een zwarte man in de Amerikaanse stad Minneapolis. De 18 seconden durende video is vanuit een ander perspectief opgenomen en toont hoe maar liefst drie politieagenten bovenop de 46-jarige George Floyd zitten, terwijl die smeekt om zijn leven. Een vierde agent kijkt toe. President Donald Trump noemt de demonstranten die de hardhandige arrestatie aanklagen intussen ‘uitschot’.
29/05 08u15  Rellen in Minneapolis, demonstranten steken politiebureau in brandDemonstranten in de Amerikaanse stad Minneapolis hebben een politiebureau in brand gestoken. Zij hadden hekken omver geworpen en ramen gebroken om het politiebureau te kunnen binnendringen. Ook in andere Amerikaanse steden is het onrustig.
29/05 08u15  Harvey Weinstein opnieuw aangeklaagd wegens verkrachtingIn een nieuwe rechtszaak beschuldigen nog eens vier vrouwen oud-filmproducent Harvey Weinstein van aanranding en verkrachting. Een van hen was ten tijde van het vermeende misbruik minderjarig.
29/05 08u15  Urenlange hinder verwacht op E17 na gekantelde vrachtwagen met koeien in GentbruggeOp de E17 in Gentbrugge is in de richting van Kortrijk tijdens de nacht van donderdag op vrijdag kort voor 3 uur een vrachtwagen met koeien ingereden op de werfzone en gekanteld. Er is slechts één rijstrook open en het verkeer staat er muurvast, met al 1 uur file. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt automobilisten om de E17 te vermijden en om te rijden. In de staart van de file gebeurde rond 6.40 uur nog een tweede ongeval.
29/05 08u15  VS poken vuur rond Hongkong nog wat opDe Verenigde Staten hebben China een stevige klap uitgedeeld, met hun beslissing de Hongkongse autonomie niet langer te erkennen. Daar zijn alle China-kenners het over eens. Maar hoe hard die klap zal aankomen in Beijing, hangt af van welke concrete maatregelen president Trump aan de beslissing verbindt. Een ding is zeker: Hongkong zelf wordt als eerste geraakt.
29/05 07u15  Cafés allicht open op 8 juni, tooghangen mag nietAls er de komende dagen geen plotse heropflakkering komt, zal de Nationale Veiligheidsraad volgende week beslissen dat niet alleen de restaurants, maar ook de cafés op 8 juni hun deuren mogen openen. Voor beide is ook een (tijdelijke) btw-verlaging op komst.
29/05 07u15  Erika Vlieghe: ‘We hebben geen Italiaanse toestanden meegemaakt, maar dat danken we niet aan het systeem. Integendeel’Onweerstaanbare dwang, zegt Erika Vlieghe (48). Daarom is ze voorzitter van de GEES, de groep van experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt. ‘Dit is de moeder van alle crisissen. Wat is het alternatief? Rustig thuis blijven zitten?’ Een gesprek met een leading lady over patiënt zero, de tweede golf en het leven na corona: ‘Massa-evenementen? Podiumkunsten? Ik zie het voorlopig niet gebeuren.’
29/05 07u15  Live - Coronavirus: Burgemeester New York overweegt versoepeling maatregelenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 07u15  Het is nog lang niet over de koppen lopen in onze winkelstratenLekker brood, het betere biefstuk, dat gunnen we onszelf. Het versleten paar schoenen vervangen lukt nog net. Maar voor het ontspannende shoppingwerk lijkt het nog iets te vroeg.
29/05 07u15  De boeiende tijd voor therapeuten: ‘Ik blijf me verbazen over de veerkracht van mensen’Er wordt al weken gewaarschuwd voor een pandemie van mentale problemen. Beginnen psychologen daar stilaan iets van te merken? Drie therapeuten vertellen over wat ze in hun praktijkruimte horen, maar ook over wie ze daar sinds de lockdown plots niet meer zien. ‘Voor heel wat mensen is deze periode louterend.’
29/05 07u15  De paradox van de corona-wetenschap: het moet snel gaan, maar dat veroorzaakt net risico’s en verwarringKunnen kinderen nu veilig naar school? Volstaat anderhalve meter afstand en zijn de tests wel betrouwbaar? Snelle kennis is in een pandemie cruciaal. Maar nu worden te veel coronastudies slordig afgeraffeld en te vroeg gepubliceerd. En dan gaan publiek en politiek aan de haal met foute conclusies.
29/05 07u15  Mensenrechteninstituut jaar na oprichting nog niet operationeelEen jaar nadat bij wet een federaal mensenrechteninstituut opgericht werd, bestaat die instelling enkel op papier. Door politiek getalm, de coronacrisis en een tekort aan kandidaten werd nog geen raad van bestuur benoemd.
29/05 07u15  VS poken vuur rond Hongkong nog op, welke maatregelen treft Trump?De Verenigde Staten hebben China een stevige klap uitgedeeld, met hun beslissing de Hongkongse autonomie niet langer te erkennen. Daar zijn alle China-kenners het over eens. Maar hoe hard die klap zal aankomen in Beijing, hangt af van welke concrete maatregelen president Trump aan de beslissing verbindt. Een ding is zeker: Hongkong zelf wordt als eerste geraakt.
28/05 23u15  Onderwijsbonden en directies verbolgen over bijsturing veiligheidsregelsDe vakbonden en verschillende schooldirecties reageren misnoegd op de nieuwe bijsturing van de heropening van het onderwijs. Dat veiligheidsregels plots veranderen, en vooral zonder overleg met de partners, botst op wrevel. ‘Onderwijsmensen zijn geen marionetten.’
28/05 22u15  Trump tackelt techbedrijven met beide voeten vooruitPer decreet wil president Trump techbedrijven als Twitter, Google en Facebook aanpakken. Hun bijzonder lucratieve wettelijke uitzonderingspositie wordt van alle kanten onder vuur genomen. Niet alleen door Trump.
28/05 22u15  Ik ben een zwarte vrouw en een trotse centrumrechtse politica. So what?Assita Kanko is Europarlementslid (N-VA).
28/05 21u15  Oostenrijk betaalt 1.000 euro per maand Covid-19-premie aan artiestenDe regering heeft een hulpfonds van 90 miljoen euro opgezet om de ongeveer 15.000 artiesten te helpen in de tweede helft van dit jaar.
28/05 21u15  Michel Vandenbosch (GAIA) over kater Lee: ‘Euthanasie is disproportioneel’De Antwerpse rechtbank moet stilaan beslissen over het lot van katje Lee, de Peruviaanse straatkat die het FAVV als een potentiële verspreider van rabiës beschouwt. Michel Vandenbosch, die met GAIA betrokken partij is, pleit voor genade in plaats van een spuitje.
28/05 21u15  Erika Vlieghe wil regel rond contact met maximaal vier personen herbekijkenDe groep experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt, wil op de volgende Veiligheidsraad woensdag de regel rond het contact met maximaal vier andere personen herbekijken. Dat heeft voorzitter Erika Vlieghe gezegd aan VRT NWS.
28/05 20u15  Live - Frankrijk gaat bars en restaurants heropenen, vanaf 15 juni mogelijk toeristen welkomVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 20u15  Professor waterbeheer: ‘Vlaanderen heeft maar water in stock voor één à twee dagen’Een taks op zwembaden, een bonus voor regentonnen en een piekuurtarief voor drinkwater. Nu de droogte Vlaanderen in haar greep houdt, regent het voorstellen in de politiek. ‘Maar met 101 maatregelen zullen we er niet komen’, zegt professor Korneel Rabaey.
28/05 20u15  Er was een pandemie nodig om te tonen hoeveel schade een leider met een onfeilbaarheidscomplex kan veroorzakenPaul Krugman is Nobelprijshouder economie en columnist bij The New York Times.
28/05 20u15  ‘Grand Theft Auto’, maar dan in Gent: na acht jaar is het eindelijk (bijna) afOnverdroten werkt Gentenaar Lucas Selfslagh al acht jaar aan een virtuele versie van zijn stad. Ghent Theft Auto, zoals zijn onlinewereld heet, nadert eindelijk zijn voltooiing. Hij wil er, tegen het moment dat de game live gaat, zelfs de Gentse Feesten in virtuele vorm in organiseren.
28/05 19u15  Live - Frankrijk versoepelt verder: bars en restaurants open vanaf 2 juniVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 19u15  Coucke die na twee jaar het voorzitterschap alweer uit handen geeft, is niks minder dan een nederlaagHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
28/05 19u15  Professor waterbeheer: ‘Vlaanderen heeft maar voldoende water voor één à twee dagen’Een taks op zwembaden, een bonus voor regentonnen en een piekuurtarief voor drinkwater. Nu de droogte Vlaanderen in haar greep houdt, regent het voorstellen in de politiek. ‘Maar met 101 maatregelen zullen we er niet komen’, zegt professor Korneel Rabaey.
28/05 18u15  De droomjob van Vandenhaute wordt zijn lastigste opdracht ooit: de krabbenmand Anderlecht op orde krijgenHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
28/05 18u15  Arvesta, de groep boven AVEVE, slachtoffer van cyberaanvalArvesta, de groep boven de land- en tuinbouwwinkels AVEVE, is donderdagochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat bevestigt woordvoerster Stéphanie Deleul. Een klein aantal winkels is gesloten.
28/05 18u15  Militaire botsing tussen India en China dreigt in HimalayaOp het dak van de wereld lopen de spanningen op. India en China ruziën over hun betwiste grens in de Himalaya en hebben duizenden soldaten naar het gebied gestuurd. Waarnemers waarschuwen voor escalatie.
28/05 17u15  Wat u moet weten over uw belastingaangifte: voordelen én veranderingenTwee zekerheden in een mensenleven: sterven en belastingen. En ja, het is weer die tijd van het jaar. Uw belastingbrief moet binnen, en we sommen de voornaamste wijzigingen voor u op.
28/05 17u15  Coronavirus in België: hospitalisaties blijven laag, maar aantal nieuw gemelde besmettingen stijgtDe laatste 24 uur werden 47 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen, en mochten 107 patiënten het ziekenhuis verlaten. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano donderdag.
28/05 16u15  Wissel aan de top van Anderlecht: Wouter Vandenhaute nieuwe voorzitter, Coucke zet stap opzijMarc Coucke zet een stap terug als voorzitter van RSC Anderlecht. Dat heeft paars-wit vandaag bevestigd. Wouter Vandenhaute zal de rol van Coucke aan het hoofd van de Brusselse club overnemen.
28/05 16u15  Crush the curve: deze landen hebben Covid-19 bedwongenBij ons zijn de coronacijfers in dalende lijn, maar hier is de strijd nog niet volledig gestreden. Andere landen in Europa (en daarbuiten) hebben het in China ontstane virus klein gekregen en zijn nagenoeg coronavrij. Ze zijn ook stilaan klaar om opnieuw toeristen te ontvangen. Om welke landen gaat het en hoe zijn ze daarin geslaagd? Een overzicht.
28/05 16u15  Live - Voorzitter expertengroep wil regel rond maximaal contact met vier herbekijkenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 16u15  Daar is de eikenprocessierups weer: Antwerpen verwacht dit jaar nog méér hinderAntwerpse gemeenten krijgen meer ondersteuning om de eikenprocessierups te bestrijden. De vrees bestaat immers dat de hinder dit jaar groter zal zijn dan de voorbije jaren. Er zijn opvallend veel rupsen en die krijgen rond deze tijd brandhaartjes die tot irritatie en andere gezondheidsproblemen kunnen leiden. Wie de beestjes wil bestrijden met plasticstrips, pakt het helemaal verkeerd aan.
28/05 16u15  ▶ Uw favoriete jeansbroek? 8.000 liter waterHoeveel water verbruikt u? Een pak meer dan u denkt. Sommige stiekeme verbruikers hebt u misschien niet eens in de gaten. We leggen het uit in deze video.
28/05 15u15  Staking op til in onderwijs? Vakbond bezorgd over veiligheidHet nationaal bestuur van de Christelijke Onderwijscentrale (COC) komt deze namiddag samen voor een spoedzitting naar aanleiding van de aangekondigde verdere versoepelingen in het onderwijs. “Niemand begrijpt nog wat er gebeurt”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid op school. Op de vraag of dat tot een staking zal leiden, wil hij nog niet ingaan. Ook de liberale en socialistische vakbonden zijn bezorgd.
28/05 15u15  Nieuwe wissel aan de top van Anderlecht? ‘Wouter Vandenhaute nieuwe voorzitter, Coucke zet stap opzij’Alweer wissel van de wacht aan de top bij Anderlecht? Voorzitter Marc Coucke zou op het punt staan een stap opzij te zetten voor Wouter Vandenhaute, die zich samen met Vincent Kompany verder inkoopt in de club. Vandenhaute zou dan de nieuwe voorzitter worden, al lijkt een verkoop van de club momenteel niet aan de orde te zijn, waardoor Coucke eigenaar van de club blijft.
28/05 15u15  Maatregelen opnieuw verscherpt in Zuid-Korea na forse groei coronabesmettingenDe autoriteiten in Zuid-Korea hebben weer melding gemaakt van tientallen nieuwe coronabesmettingen. Het land leek de verspreiding van het virus eerder nog een halt te hebben toegeroepen, maar ziet zich nu toch genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen.
28/05 15u15  Lokale uitbraken in rusthuizen doen aantal besmettingen bijna verdubbelenEr zijn de afgelopen 24 uur 257 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat er weer heel wat meer zijn dan gisteren (137) en de voorbije dagen. De stijging doet zich vooral voor in enkele woon-zorgcentra, zoals in Beveren. In de ziekenhuizen werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, ook een licht hoger cijfer dan gisteren (36). De totale bezetting in de ziekenhuizen daalde wel verder.
28/05 14u15  Staking op til in onderwijs? Vakbond in spoedzitting bijeen: ‘Bezorgd om veiligheid op school’Het nationaal bestuur van de Christelijke Onderwijscentrale (COC) komt deze namiddag samen voor een spoedzitting naar aanleiding van de aangekondigde verdere versoepelingen in het onderwijs. “Niemand begrijpt nog wat er gebeurt”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid op school. Op de vraag of dat tot een staking zal leiden, wil hij nog niet ingaan. Ook de liberale en socialistische vakbonden zijn bezorgd.
28/05 14u15  ‘In crisissituaties is de mens geneigd tot samenwerken. Dat is onze geheime superkracht’Het was een hoofdstuk in De meeste mensen deugen, de bestseller van Rutger Bregman. En nu wordt de geschiedenis van de op een eiland gestrande Tongaanse schooljongens een Hollywood-film.
28/05 14u15  Fijne seks tijdens deze quarantaine: ‘Wachten tot je samen in bed ligt, is het domste wat je kunt doen’Hoe kun je deze semi-quarantaine aangrijpen om méér fijne seks te hebben, in plaats van lusteloos op de bank te hangen in je yogabroek? Een seksuoloog en relatietherapeut delen hun inzichten over seks en verlangen.
28/05 14u15  Voorzitter expertengroep wil regel rond contact met maximaal vier personen herbekijken: ‘Systeem stoot op zijn limiet’De groep experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt, wil op de volgende Veiligheidsraad woensdag de regel rond het contact met maximaal vier andere personen herbekijken. Dat heeft voorzitter Erika Vlieghe gezegd aan VRT NWS.
28/05 14u15  Lokale uitbraken in rusthuizen doen aantal besmettingen bijna verdubbelen: meer dan 250 nieuwe gevallen erbijEr zijn de afgelopen 24 uur 257 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat er weer heel wat meer zijn dan gisteren (137) en de voorbije dagen. De stijging doet zich vooral voor in enkele woon-zorgcentra, zoals in Beveren. In de ziekenhuizen werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, ook een licht hoger cijfer dan gisteren (36). De totale bezetting in de ziekenhuizen daalde wel verder.
28/05 14u15  Spanningen tussen China en Canada lopen op in uitleveringszaak Huawei-topvrouwCanada gaat door met de uitleveringsprocedure van Meng Wanzhou, financiële topvrouw van het Chinese techbedrijf Huawei, aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese rechtbank woensdag besloten. De uitspraak vergroot de spanningen in de toch al ijzige relatie tussen Beijing en Ottawa.
28/05 12u15  ▶︎ Zware rellen en plunderingen na dood van zwarte man in MinneapolisIn de Amerikaanse stad Minneapolis is een protest tegen de dood van een zwarte man, die bij politiegeweld om het leven kwam, zwaar uit de hand gelopen. Volgens lokale media zijn er rellen en plunderingen uitgebroken, waarbij een man is doodgeschoten. Op sociale media circuleren video’s van brandende gebouwen.
28/05 12u15  Voorzichtig optimisme over Belgische cijfers: ‘Maar tot nul zullen ze nog niet snel gaan’36 ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen. Al dagen zitten de cijfers op pre-lockdown-niveau. Effecten van de Moederdag-versoepelingen zouden ondertussen zichtbaar moeten worden, maar blijven uit.
28/05 11u15  Live - Aantal nieuwe besmettingen stijgt weer, maar opnames en overlijdens blijven stabielVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 11u15  Van wijzigingen tot voordelen: wat u beter weet over uw belastingaangifteTwee zekerheden in een mensenleven: sterven en belastingen. En ja, het is weer die tijd van het jaar. Uw belastingbrief moet binnen, en we sommen de voornaamste wijzigingen voor u op.
28/05 11u15  Dit wordt de zonnigste lente ooit: ‘We zullen ons moeten aanpassen aan droogte’Dit wordt de zonnigste lente ooit. Er zijn nu al 670 uren zon geteld. Mogen we stilaan beginnen dromen van een klimaat zoals in het Italiaanse Toscane of het Spaanse Andalusië? De oplossingen die het zuiden van Europa bedacht heeft voor het watertekort, kunnen we dan gewoon overnemen. Of is het toch niet zo simpel?
28/05 11u15  Zware rellen en plunderingen na dood van zwarte man in MinneapolisIn de Amerikaanse stad Minneapolis is een protest tegen de dood van een zwarte man, die bij politiegeweld om het leven kwam, zwaar uit de hand gelopen. Volgens lokale media zijn er rellen en plunderingen uitgebroken, waarbij een man is doodgeschoten. Op sociale media circuleren video’s van brandende gebouwen.
28/05 11u15  Verhoogd brandgevaar in Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen: nu heel Vlaanderen code oranjeHet Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt voor verhoogd brandgevaar in de provincies Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje. In Antwerpen en Limburg staan de risicofases al enige tijd op oranje.
28/05 10u15  ‘Als honderdduizenden kinderen weer naar school kunnen, is mij dat alle kritiek waard’De kogel is eindelijk door de kerk: kleuters mogen vanaf 2 juni weer naar school, de lagereschoolkinderen volgen vanaf 5 juni. Het betekent een nieuwe puzzel voor de scholen, maar het is nu tenminste veilig en doenbaar voor iedereen, zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).
28/05 10u15  ‘De PVDA heeft zich nooit verontschuldigd voor de wantoestanden die ze verdedigde’Louis van Dievel (67) nam leven en werk van gepensioneerd huisarts en ex-politicus Jan Van Duppen (66) als basis voor zijn nieuwe boek De dokter is uw kameraad niet. ‘Het is een portret van een generatie die in de jaren 70 radicaliseerde en blind in het maoïsme geloofde.’
28/05 10u15  Drie zusjes die hun incestueuze vader doodden, verdelen RuslandHuiselijk geweld is een heet hangijzer in het Russische maatschappelijke debat. Eén zaak voedt die discussie als geen ander: die rondom de zusjes Chatsjatoerjan.
28/05 09u15  Ophef in Iran om eermoord op 14-jarig meisjeDe onthoofding van een 14-jarig meisje in Iran door haar eigen vader heeft grote ophef veroorzaakt in Iran. Nadat enkele Iraanse media woensdag over de eermoord berichtten ontstond op sociale media een golf van woede.
28/05 09u15  Slechts vier op de tien ontslagen werknemers krijgen exitgesprekWie ontslagen is, krijgt lang niet altijd een exitgesprek. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging bij 1.020 werknemers door het hr-dienstenbedrijf Acerta.
28/05 08u15  Voorzichtig optimisme over Belgische cijfers: ‘Hopelijk blijven ze dalen, maar tot nul zullen ze nog niet snel gaan’36 ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen. Al dagen zitten de cijfers op pre-lockdown-niveau. Effecten van de Moederdag-versoepelingen zouden ondertussen zichtbaar moeten worden, maar blijven uit.
28/05 08u15  Een 9-jarige met een smartphone? ‘Geen probleem als ouders controleren’Als u denkt dat u een 12-jarige kan plezieren met een smartphone voor zijn lentefeest, dan hebt u het mis. Nieuw onderzoek toont dat de gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse kinderen een eerste eigen toestel krijgen is opgeschoven naar negen jaar. Is dat te vroeg?
28/05 08u15  Steeds meer vragen rond miljoenendeal mondmaskers: ‘Nog nooit meegemaakt’Heeft de obscure Luxemburgse postbusvennootschap Avrox de deal voor 15 miljoen stoffen mondmaskers fair gewonnen? Textielfirma's die hun dossier perfect in orde hadden, blijken door de overheid om onduidelijke redenen overboord gegooid. 'Nooit meegemaakt', zucht één firma. 'Dit moet onderzocht worden', vindt N-VA.
28/05 08u15  Water mogelijk duurder tijdens droogte: ‘Waterprijs stijgt niet, prijs voor verspilling stijgt’Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.
28/05 07u15  Voorzichtig optimisme over Belgische cijfers: ‘Moederdag-effect’ blijft uit36 ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen. Al dagen zitten de cijfers op pre-lockdown-niveau. Effecten van de Moederdag-versoepelingen zouden ondertussen zichtbaar moeten worden, maar blijven uit.
28/05 07u15  Vlaams onderwijstopman in Engeland: ‘Niet experimenteren met de toekomst van onze kinderen’‘We moeten absoluut voorkomen overhaaste beslissingen te nemen omwille van corona.’ Dat zegt Daniel Muijs, internationaal een van Vlaanderens meest vermaarde onderwijswetenschappers.
28/05 07u15  Een 9-jarige met een smartphone is lang geen uitzondering meerAls u denkt dat u een 12-jarige kan plezieren met een smartphone voor zijn lentefeest, dan hebt u het mis. Nieuw onderzoek toont dat de gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse kinderen een eerste eigen toestel krijgen is opgeschoven naar negen jaar. Is dat te vroeg?
28/05 07u15  Weer een zwarte man gedood, weer door een agent, weer is er protestVier politieagenten zijn meteen ontslagen nadat op videobeelden te zien was hoe een van hen met zijn knie een man tegen de grond drukt, die meermaals laat weten dat hij geen adem krijgt. Dat leidde tot protesten in Minneapolis en roept herinneringen op aan eerdere incidenten. ‘Zwart zijn zou in de VS geen doodvonnis mogen betekenen’, sprak de burgemeester.
28/05 07u15  Live - Coronavirus: Meer dan 100.000 sterfgevallen in de VS, Brazilië rondt kaap van 25.000 dodenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 07u15  Waar gaat de Europese Unie 750 miljard euro halen?Een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvoor de Europese Unie zelf schulden aangaat en wellicht ook eigen belastingen zal heffen. Raadsvoorzitter Charles Michel (MR) staat voor de aartsmoeilijke opdracht om de Europese regeringsleiders hiervan te overtuigen.
28/05 07u15  Lufthansa vertraagt Duitse redding, en zet Brussels Airlines mee op het spelDe Duitse moedermaatschappij van Brussels Airlines doet moeilijk over 9 miljard euro steun die maandag werd losgeweekt in haar thuisland. In Zaventem zit de Belgische vliegmaatschappij zo op het tandvlees, dat het niet eens de maand mei haalt zonder vers geld. Als de Wetstraat en Lufthansa allebei niks doen, gaat deze week het licht uit.
28/05 07u15  Water mogelijk duurder tijdens droogteVlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.
27/05 23u15  Historische raketvlucht uitgesteld wegens slecht weer: ‘Safety first’Het had een mijlpaal voor de ruimtevaart moeten zijn: de lancering vanop Cape Canaveral in Florida van de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit door SpaceX. De primeur stond gepland rond 22.30 uur, maar moest uitgesteld worden vanwege de slechte weersomstandigheden. Zaterdag volgt een nieuwe poging.
27/05 23u15  Macron wil e-auto in ruil voor redding RenaultFrankrijk trekt 8 miljard euro uit om de auto-industrie van het land te stutten. Franse automakers moeten volgens Parijs de leiding nemen in emissieloos elektrisch vervoer.
27/05 22u15  Lager onderwijs herstart definitief alle leerjaren op 5 juni, met ‘contactbubbels’ per klasHet kleuteronderwijs herstart zoals gepland op 2 juni, maar voor het lager onderwijs komt de volledige heropstart er pas 3 dagen later, op 5 juni. Dat is het overlegcomité woensdagavond overeengekomen. Belangrijk is dat de regels versoepeld worden. Zo is er geen verplichting meer om voor elke leerling 4 vierkante meter te voorzien.
27/05 22u15  Live - VS overschrijden lugubere grens van 100.000 overlijdensVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 22u15  Van Ranst: ‘Geen inschattingsfout dat terugkeerders Italiaanse skioorden niet geïsoleerd werden’Viroloog Marc Van Ranst is het er niet mee eens dat een inschattingsfout is gemaakt door de Belgische wintersporters die terugkeerden uit de Italiaanse skigebieden na de krokusvakantie niet in quarantaine te plaatsen. Hij reageert zo op de reportage van VRT-programma Pano die vanavond wordt uitgezonden.
27/05 21u15  Er lijkt iets gekanteld te zijn in de Europese UnieBart Eeckhout is hoofdredacteur.
27/05 21u15  België was knooppunt van smokkelroute achter containerdramaBij huiszoekingen in ons land en in Frankrijk zijn 26 mensen opgepakt die deel zouden uitmaken van een omvangrijk smokkelnetwerk. De bende is volgens het federaal parket ook verantwoordelijk voor het vervoer van 39 Vietnamese migranten die in oktober vorig jaar levenloos in een koelcontainer in Engeland werden aangetroffen.
27/05 20u15  Live - Opnieuw meer besmettingen en overlijdens in ItaliëVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 20u15  Eindelijk weer gejoel in de speeltuin: ‘Mijn zoon was in tijden niet zo gelukkig’Een lach, een schreeuw en gehuil: na drie maanden klinken de speeltuinen eindelijk weer als vanouds. Voeg daar misschien nog een zucht van opluchting aan toe. ‘Ik heb mijn zoon in tijden niet zo gelukkig gezien.’
27/05 20u15  ▶ Wat u moet weten over de historische raketvlucht van vanavond (en volg de lancering hier live)Een mijlpaal voor de ruimtevaart straks: als het weer het toelaat vertrekt rond 22.30 uur vanop Cape Canaveral in Florida de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. De primeur staat op naam van het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Elon Musk.
27/05 20u15  Peru weigert kater Lee, euthanasie is nu enige uitweg volgens FAVVDe Peruaanse gezondheidsautoriteiten hebben het verzoek geweigerd om de illegaal geïmporteerde kater Lee, die mogelijk drager is van hondsdolheid, terug te sturen naar het Zuid-Amerikaanse land. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
27/05 20u15  Arrestaties in Brussel zijn gelinkt aan containerdramaBij huiszoekingen in ons land en in Frankrijk zijn 26 mensen opgepakt die deel zouden uitmaken van een omvangrijk smokkelnetwerk. De bende is volgens het federaal parket ook verantwoordelijk voor het vervoer van 39 Vietnamese migranten die in oktober vorig jaar levenloos in een koelcontainer in Engeland werden aangetroffen.
27/05 19u15  ▶ Bekijk hier live de lancering van de allereerste bemande commerciële ruimtevluchtEen mijlpaal voor de ruimtevaart straks: als het weer het toelaat vertrekt rond 22.30 uur vanop Cape Canaveral in Florida de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. De primeur staat op naam van het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Elon Musk. U kunt de voorbereidingen en de lancering hier live volgen.
27/05 19u15  Honderden demonstranten eisen gerechtigheid in Minneapolis na dood zwarte manHonderden demonstranten vroegen gerechtigheid in de straten van de Amerikaanse stad Minneapolis nadat een zwarte man omkwam bij een confrontatie met een blanke politieagent. Demonstranten en beroemdheden trekken zowel op straat als op sociale media van leer met de slagzin #blacklivesmatter.
27/05 18u15  Bert Gabriëls wordt opnieuw jurist: ‘Uiteindelijk is comedy schrijven en juridisch werk behoorlijk gelijkaardig’Bert Gabriëls gaat opnieuw aan de slag als jurist, een beroep dat hij uitoefende voor hij comedian werd. Er moet namelijk brood op de plank nu zijn zaalshows zijn afgelast of uitgesteld, dus gaat hij aan de slag bij het Vlaams Agentschap voor Inburgering en Integratie. Hoe vallen die twee beroepen met elkaar te rijmen? En wat met zijn toekomst in de comedy-sector?
27/05 18u15  Meer dan 6.700 banen op de tocht bij BoeingDe Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wil deze week 6.770 mensen ontslaan. Dat melden Amerikaanse media. Zowel de coronacrisis als de problemen met de Boeing 737 MAX hebben een zware impact op het bedrijf.
27/05 17u15  De studenten uit ‘Iedereen Beroemd’: ‘Politici spelen een smerig spel’Stond het leven van de studenten uit de Iedereen beroemd-rubriek Op kot enkele maanden geleden nog in het teken van fakbars, daten en – al dan niet af en toe – naar de les gaan, dan gaan ze nu gebukt onder een digitale coronakater: zowel hun lessen, hun sociaal leven als hun liefdesleven spelen zich online af. Toch een lichtpuntje aan de einder: ‘Vroeger betaalden sommigen keiveel geld om aan de andere kant van de wereld op bezinning te gaan, nu krijg je het gewoon thuis in de schoot geworpen.’
27/05 17u15  België krijgt voorlopig karig bedrag uit Europees herstelfondsEuropees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen wil een herstelfonds van 750 miljard euro oprichten, waarvan iets meer dan 5 miljard euro naar België zou vloeien. Daarmee krijgt ons land minder dan de meeste andere landen.
27/05 17u15  Veilig op reis in coronatijden: met de bubbel de kampeerwagen inHij is coronavrij en herbergt een gevoel van vrijheid. Op zoek naar de perfecte vakantie overwegen heel wat Belgen om een motorhome te huren of te kopen. Al zijn er ook veel twijfels bij beginnelingen: wat als het toilet vol is?
27/05 17u15  Vakbonden willen mondmaskers verplichten voor klanten in winkelsDe christelijke vakbond ACV Puls wil dat er extra maatregelen komen om het winkelpersoneel te beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Concreet pleit de vakbond voor het verplichten van mondmaskers voor klanten in de winkel. Ze wil hierover snel overleg voeren met sectororganisatie Comeos. Ook de socialistische vakbond BBTK roept alle klanten op een mondmasker te dragen als ze gaan winkelen.
27/05 16u15  De kotstudenten uit ‘Iedereen Beroemd’: ‘Politici spelen een smerig spel’Stond het leven van de studenten uit de Iedereen beroemd-rubriek Op kot enkele maanden geleden nog in het teken van fakbars, daten en – al dan niet af en toe – naar de les gaan, dan gaan ze nu gebukt onder een digitale coronakater: zowel hun lessen, hun sociaal leven als hun liefdesleven spelen zich online af. Toch een lichtpuntje aan de einder: ‘Vroeger betaalden sommigen keiveel geld om aan de andere kant van de wereld op bezinning te gaan, nu krijg je het gewoon thuis in de schoot geworpen.’
27/05 16u15  Trump dreigt sociale media ‘te sluiten’ nadat Twitter zijn tweets in twijfel trektAmerikaans president Donald Trump heeft ermee gedreigd de sociale media ‘te reguleren’ of zelfs ‘te sluiten’ nadat Twitter een factcheck plaatste bij enkele van zijn tweets. Die aankondiging deed de president op Twitter.
27/05 16u15  Minister Demir wil captatieverbod op Vlaams niveau kunnen uitvaardigenVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt dat zij als minister de bevoegdheid moet krijgen om in de strijd tegen de droogte een captactieverbod voor heel Vlaanderen uit te vaardigen. Nu ligt die bevoegdheid bij de provinciegouverneurs. Het is één van de maatregelen die de N-VA-minister vandaag aankondigde in het Vlaams Parlement.
27/05 15u15  Europese Commissie stelt economisch herstelfonds van 750 miljard euro voor‘Dit is het moment van Europa.’ De Europese Commissie wil 750 miljard euro voor een herstelfonds voor zwaar door het coronavirus getroffen lidstaten. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd. Ze brengt de cijfers over het beoogde herstelfonds, dat unaniem door de 27 lidstaten moet worden goedgekeurd, in het Europees Parlement officieel naar buiten.
27/05 15u15  Live - Coronavirus: ‘Onmogelijk om alle leerlingen al tegelijk naar school te halen’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 15u15  Dertien verdachten opgepakt in ons land voor gestikte migranten in koelwagenIn de zaak van de 39 Vietnamese migranten die stierven in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex, zijn ook in België dertien verdachten opgepakt. Dat bevestigt het federaal parket. De mensensmokkelaars zouden gebruik gemaakt hebben van safehouses in Anderlecht.
27/05 15u15  Bijna alle cijfers op groen: minder besmettingen, fikse daling in ziekenhuizen en op intensieve zorgEr zijn de afgelopen 24 uur 137 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat er fors minder zijn dan de vorige dagen. In de ziekenhuizen werden 36 nieuwe patiënten opgenomen, waarmee we nu voor de vijfde dag op rij onder de 50 zitten. Ook de totale bezetting in de ziekenhuizen daalde fors tot 1.128, net als op intensieve zorgen waar nu nog 220 mensen verzorgd worden. Er werden 36 nieuwe overlijdens gemeld (tegenover 23 gisteren).
27/05 15u15  Deze twee beste vrienden zijn klaar voor de eerste bemande commerciële ruimtevluchtAls het weer wat meezit, vertrekt vanavond rond half elf in Cape Canaveral (Florida) de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. Aan boord van die Crew Dragon van SpaceX: Bob & Doug, zoals ze bij de NASA genoemd worden. Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) zijn twee handen op één buik, beste vrienden die elkaars zinnen kunnen afmaken. Allebei zijn ze ervaren ruimtereizigers, getrouwd met een astronaute en vader van één zoontje.
27/05 15u15  Trump dreigt sociale media ‘te sluiten’ nadat Twitter zijn tweets publiekelijk in twijfel trektAmerikaans president Donald Trump heeft ermee gedreigd de sociale media ‘te reguleren’ of zelfs ‘te sluiten’ nadat Twitter een factcheck plaatste bij enkele van zijn tweets. Die aankondiging deed de president op Twitter.
27/05 14u15  Nu de mensenwereld stilstaat, leeft de natuur wereldwijd opMet het tot stilstand komen van de mensenwereld, is de natuur wereldwijd opgeveerd. Onze correspondenten in Libanon, Engeland en Spanje trokken er met gidsen op uit. ‘Een groenling, herken je zijn zang?’
27/05 14u15  Deze twee beste vrienden zitten aan stuur van eerste bemande commerciële ruimtevluchtAls het weer wat meezit, vertrekt vanavond rond half elf in Cape Canaveral (Florida) de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. Aan boord van die Crew Dragon van SpaceX: Bob & Doug, zoals ze bij de NASA genoemd worden. Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) zijn twee handen op één buik, beste vrienden die elkaars zinnen kunnen afmaken. Allebei zijn ze ervaren ruimtereizigers, getrouwd met een astronaute en vader van één zoontje.
27/05 12u15  Live - Cijfers coronavirus blijven laag: 36 nieuwe ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 12u15  ‘Europese Commissie stelt herstelfonds van 750 miljard euro voor’Het herstelfonds waarmee de Europese Commissie de landen, regio’s en sectoren wil helpen die getroffen zijn door de coronacrisis, zal over een capaciteit van 750 miljard euro beschikken. 500 miljard euro zal bestaan uit subsidies die de begunstigden niet rechtstreeks moeten terugbetalen, de overige 250 miljard zouden leningen zijn. Over enkele uren stelt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen haar plannen voor in het Europees Parlement.
27/05 12u15  Meerdere verdachten opgepakt in ons land voor gestikte migranten in koelwagenIn de zaak van de 39 Vietnamese migranten die stierven in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex, zijn ook in België meerdere verdachten opgepakt. Het federaal parket communiceert voorlopig niet over de doorbraak. De mensensmokkelaars zouden gebruik gemaakt hebben van safehouses in Anderlecht.
27/05 12u15  ▶ Billie Eilish brengt kortfilm ‘Not my responsibility’ uitDe populaire Amerikaanse zangeres Billie Eilish (18) heeft vandaag een kortfilm uitgebracht op sociale media met daarin opnieuw een sterke boodschap.
27/05 11u15  Live - Coronavirus: Hoopgevende trend houdt aan: 36 nieuwe ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 11u15  In Duitsland loopt het contactspeuren wél efficiënt, maar wat ontbreekt zijn artsenIn vergelijking met de Belgische perikelen rond het contactonderzoek, hebben ze het in Duitsland goed voor mekaar, lijkt het. De Gesundheitsämter – lokale gezondheidsdiensten – gaan als echte virusdetectives corona te lijf, en met succes. Vrijwilligers helpen met de belrondes – op het hoogtepunt wel 2.000 telefoontjes per dag, alleen in Berlin Mitte. Het enige waar gebrek aan is zijn artsen. Die verdienen meer in een ziekenhuis.
27/05 11u15  Belg Tom Van Dorpe gaat Frans modelabel The Kooples leiden: ‘De carrièreswitch waarvan ik droomde’Frans modelabel The Kooples kroont Belgisch stilist Tom Van Dorpe (36) tot artistiek directeur. Vijftien jaar geleden vertrok hij naar New York en werkte hij onder andere als stilist voor Rihanna.
27/05 10u15  Live - Coronavirus: Sciensano raadt gebruik hydroxychloroquine voor behandeling COVID-19 afVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 10u15  Joodse activisten verhuizen uit Israël: ‘Dat land heeft de strijd tegen het antisemitisme gekaapt’Jarenlang ruilden steeds meer Joden ons land in voor Israël, maar zes jaar na de aanslag op het Joods Museum in Brussel is het tij gekeerd. Meer nog, er is sprake van een omgekeerde beweging. Activisten en academici verlaten het land van premier Netanyahu.
27/05 10u15  Francken: ‘Het zal misschien met dichtgeknepen neus zijn, maar we moeten regering maken’Na N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit ook Kamerlid Theo Francken er vandaag voor om snel een nieuwe regering te vormen met daarin zijn partij en de PS als de twee grootste partijen aan elke kant van de taalgrens. Francken gaf in een interview op Radio 1 aan te beseffen dat N-VA daarbij niet zijn volledige programma zal kunnen realiseren.
27/05 09u15  Waarom Duitsland plots een reuzendraai maaktDrastische gebeurtenissen rechtvaardigen drastische maatregelen, klinkt het in Berlijn. En dus zweren de Duitsers nu plots wel met de tot voor kort zo gehate eurobonds. Vanwaar de ommezwaai?
27/05 09u15  Live - Coronavirus: Wereldwijd meer dan 350.000 dodenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 09u15  Deze twee beste vrienden zitten aan het stuur van de allereerste bemande commerciële ruimtevluchtAls het weer wat meezit, vertrekt vanavond rond half elf in Cape Canaveral (Florida) de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. Aan boord van die Crew Dragon van SpaceX: Bob & Doug, zoals ze bij de NASA genoemd worden. Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) zijn twee handen op één buik, beste vrienden die elkaars zinnen kunnen afmaken. Allebei zijn ze ervaren ruimtereizigers, getrouwd met een astronaute en vader van één zoontje.
27/05 09u15  Mechelen krijgt Hannah Arendt InstituutKrijgt Mechelen een tweede soort Dossin? Christophe Busch, die in november bij de Dossin-kazerne vertrok, opent op een steenworp van het Holocaust-museum een instituut om na te denken over polarisatie. ‘Wij zijn geen concurrenten.’
27/05 08u15  Live - Coronavirus: speeltuinen vanaf vandaag open voor kinderen tot 12 jaarVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 08u15  De vergeten coronapatiënten: ‘Twee weken uitzieken, zeiden ze, maar ik zit al maanden thuis’Coronapatiënten belanden in het ziekenhuis of zweten het virus twee weken thuis uit. Dat zijn de twee categorieën patiënten die we kennen. Al is er ook een derde groep: zij die thuis maanden ziek zitten.
27/05 08u15  ‘Aandeelhouders uitbetalen is vandaag ethisch onverantwoord’‘Behoud van jobs moet centraal staan. Dividenden uitbetalen aan aandeelhouders is vandaag ethisch onverantwoord.’ Zakenbankier Georges Ugeux (75) is scherp voor de Wall Street-bubbel, niet voor het eerst. Een gesprek over de beurs en Karl Marx.
27/05 08u15  Twitter trekt voor het eerst publiekelijk Trumps tweets in twijfelTwitter heeft twee berichten van de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag als ongefundeerd bestempeld. Het is voor het eerst dat het sociale medianetwerk zich bemoeit met de inhoud van tweets van Trump.
27/05 07u15  Nieuwe klap voor contactonderzoek: ‘Databank is illegaal’Na de problemen rond de opstart van het contactonderzoek, duikt een nieuw probleem op. De databank die ervoor gebruikt wordt, is illegaal. Dat is de harde conclusie van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Experts vrezen dat het contactonderzoek zo een fiasco wordt.
27/05 07u15  De vergeten coronapatiënten: ‘Twee weken uitzieken, zeggen ze, maar ik zit al maanden thuis’Coronapatiënten belanden in het ziekenhuis of zweten het virus twee weken thuis uit. Dat zijn de twee categorieën patiënten die we kennen. Al is er ook een derde groep: zij die thuis maanden ziek zitten.
27/05 07u15  Verveeld, bang en gestrest: resultaten van grootschalige enquête bij Vlaamse jeugd zijn verontrustendDe Vlaamse jeugd heeft opvallend veel schrik om zelf ziek te worden, verveelt zich kapot en krijgt stress van het afstandsonderwijs. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van verschillende kinderrechtenorganisaties. De helft van de kinderen en jongeren geeft aan dat er thuis meer ruzie is sinds de lockdown.
27/05 07u15  Vier agenten ontslagen na dood ongewapende zwarte man in Minneapolis, duizenden demonstranten op straatVier agenten in de Amerikaanse stad Minneapolis, in de staat Minnesota, zijn ontslagen nadat een zwarte man die ze maandag arresteerden in het ziekenhuis stierf. Dat heeft een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Jacob Frey bekendgemaakt. Op videobeelden is te zien hoe een agent minutenlang met zijn knie op de nek van de man, George Floyd, zit, hoewel die roept dat hij geen adem krijgt en omstaanders de agent aanmanen zijn knie van hem te halen.
27/05 07u15  Flamboyante Wim Leroy uit ‘Boer zkt Vrouw’ overleden na ongeval met motorEen zwaar verkeersongeval heeft dinsdagavond het leven gekost aan landbouwer Wim Leroy (47) uit Pepingen. Leroy werd in 2005 bekend door zijn deelname aan het tweede seizoen van het VTM-programma ‘Boer zkt Vrouw’.
27/05 07u15  De Lijn slaat coronaput van 35 miljoen: ‘Vlaamse overheid is ons hulp verschuldigd’De Lijn lijdt zwaar onder de coronacrisis. Ze rekent op de Vlaamse regering om een put van 35 miljoen euro te dichten. ‘We hebben onze maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen’, zegt voorzitter Marc Descheemaecker.
26/05 21u15  Weduwnaar eist dat Twitter tweets van Trump met complottheorieën over zijn overleden vrouw verwijdertTwitter staat voor een dilemma: berichten van Trump wissen of niet? De weduwnaar van een vrouw die in 2001 overleed in het kantoor van een toenmalige Conservatieve senator, eist dat Twitter de ‘gal en desinformatie’ verwijdert die de Amerikaanse president Trump de afgelopen dagen over haar dood op Twitter heeft gezet.
26/05 21u15  YouTube verwijdert omstreden klimaatfilm Michael MooreYouTube heeft de omstreden klimaatfilm van Michael Moore van het platform gehaald na een klacht van een Britse fotograaf. In de film zou zonder toestemming een filmfragment van hem zijn gebruikt.
26/05 20u15  Mijlpaal voor ruimtevaart: voor het eerst reizen astronauten naar het ISS met raket van Elon MuskWoensdagavond vertrekken twee astronauten richting ruimtestation ISS. Voor het eerst gebeurt dat met commerciële ruimtevaartuigen. De primeur komt op naam van het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Elon Musk.
26/05 20u15  Hoe de geheimzinnige familie Brenninkmeijer de macht bij Lunch Garden naar zich toe trektBij Lunch Garden moet CEO Annick Van Overstraeten opstappen na tien jaar aan het hoofd van de restaurantketen. De aandeelhouder, de bekende maar discrete familie Brenninkmeijer, trekt de macht weer naar zich toe.
26/05 20u15  Wie door een recensent wordt benaderd, kan alleen nog maar iets verliezenDe gerenommeerde literatuurcriticus Arjan Peters, redacteur boeken bij de Nederlandse krant de Volkskrant, is door de hoofdredactie op non-actief gezet. Peters zou persoonlijk contact hebben gezocht met schrijfsters wier werk hij recenseerde in de krant, bijvoorbeeld door met hen te gaan lunchen. Schrijfster en De Morgen-columniste Lize Spit schreef er een Facebook-post over, die u hierna leest.
26/05 20u15  Europese primeur geeft hoop: coronapatiënt (45) gered door longtransplantatieWeense artsen hebben een succesvolle longtransplantatie uitgevoerd bij een coronapatiënt en dat is een Europese primeur. De transplantatie was voor de 45-jarige Oostenrijkse vrouw quasi de enige kans om de ziekte te overleven. Het nieuws is hoopgevend voor ernstig zieke coronapatiënten.
26/05 20u15  Betaalde de CIA de leren broeken van Scorpions?Het nummer ‘Wind of Change’ van Scorpions was begin jaren 1990 een monsterhit. Een toevalstreffer, of een vooropgezet plan van de CIA? Daarover gaat de podcast Wind of Change.
26/05 20u15  Live - Coronavirus: speeltuinen vanaf morgen open voor kinderen tot 12 jaarVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
26/05 20u15  Ook wie ziek of werkloos wordt voor bevalling krijgt voortaan vijftien weken moederschapsverlofZwangere vrouwen die voor de bevalling moeten stoppen met werken door werkloosheid of ziekte krijgen binnenkort ook recht op vijftien weken moederschapsverlof. De Kamercommissie Sociale Zaken heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd. Het voorstel, dat nog door de plenaire Kamer moet worden goedgekeurd, zal met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 maart.
26/05 20u15  Cabriocabines, reservatiesysteem of zelfregulering? Zo zien de strandplannen van onze kustgemeenten eruitDe Belgische kustgemeenten werken momenteel volop aan hun strandplan om de grote toestroom aan toeristen tijdens deze coronazomer veilig op te vangen. Wie van plan is om in de zomermaanden een of meerdere dagen aan de kust door te brengen, doet er goed aan zich eerst te informeren over de nieuwe regels voor het strandbezoek. Een overzicht van de plannen van onze kustgemeenten:
26/05 20u15  Vietnam zet alles op alles om eerste coronadode te voorkomenVietnam is collectief in de greep van een Engelse piloot die vanwege covid-19 aan de beademing ligt. Het land telt tot nu toe officieel geen coronadode en verbindt daar een groot prestige aan. De Brit moet koste wat het kost gered worden, maar juridische obstakels maken het lastig.
26/05 20u15  Hij twittert met de capslock-toets resoluut ingedrukt, en zijn berichten komen recht uit hart en onderbuikRonald Meeus zet deze week in DM Zapt de blik op oneindig. Vandaag: een mysterieuze twitteraar die de onderbuik een stem geeft.
26/05 17u15  Steven Van Gucht: ‘Virus heeft nog enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden’De cijfers rond het coronavirus in ons land blijven dalen. Betekent dit het einde van de epidemie in ons land? ‘Dit is wellicht het einde van de eerste golf’, zegt viroloog Steven Van Gucht, die er een waarschuwing aan toevoegt: ‘Het virus heeft nog een enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden: 94 procent van de bevolking kan potentieel nog besmet worden.’
26/05 17u15  Moeten we binnenkort verplicht reddingsstroken creëren bij file?De Kamercommissie Mobiliteit heeft met ruime meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd over de invoering van reddingsstroken op autosnelwegen. Bedoeling is dat automobilisten bij file spontaan een brede strook vrijlaten, zodat hulpdiensten snel ter plaatse kunnen komen in geval van bijvoorbeeld een aanrijding. De tekst moet nog groen licht krijgen van de plenaire vergadering.
26/05 17u15  Het corona-rapport van Ursula von der Leyen: ‘Ze wil Europeaan zijn maar denkt nog steeds als een Duitser’De grote Europese crises leken onder controle toen Ursula von der Leyen aantrad. Totdat corona kwam. De nieuwe Commissievoorzitter slaapt sindsdien op een kamertje boven haar kantoor. Ze overlegt, belt, vlogt aan een stuk door. Maar of het genoeg is? ‘Mondmaskers met een EU-logo zouden een groot succes zijn geweest.’
26/05 17u15  ‘10.000 hectare extra bos? Dat is lang niet genoeg’Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lanceert ‘Meer bos voor Vlaanderen’. Dit bosuitbreidingsplan moet zorgen voor 4.000 hectare extra bos tegen 2024 en treft ook de voorbereidingen voor de realisatie van 10.000 hectare extra bos tegen 2030. Niet ambitieus genoeg, vindt professor bosbeheer Bart Muys (KU Leuven).
26/05 16u15  Live - Coronavirus: tien dagen van nationale rouw in SpanjeVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
26/05 16u15  Laagste aantal nieuwe overlijdens door coronavirus sinds 23 maartEr zijn de afgelopen 24 uur 198 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er opnieuw minder dan gisteren (250), al speelt mogelijk nog altijd het effect van het verlengd weekend. In de ziekenhuizen werden 39 nieuwe patiënten opgenomen, tegenover 27 een dag eerder. 23 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. Er werden ook 23 nieuwe overlijdens geregistreerd (tegenover 32 gisteren), dat is het laagste aantal sinds 23 maart.
26/05 15u15  Te veel auto’s? Te weinig water? Hoe ziet de zomer er uit als iedereen thuisblijft?De coronacrisis heeft de klimaatcrisis van het tv-scherm verdrongen, maar op sociale media wordt hardop gedroomd van een wereld met schonere lucht en minder CO2. Maar hoe gaan we ecologischer leven nu de lockdown wordt losgelaten? We wassen verwoed onze handen, mijden het openbaar vervoer als we naar het werk moeten en gaan uit smetvrees voluit voor plastic.
26/05 15u15  Achter de schermen van ‘Top of the Pops’: ‘Drugs en lesbische triootjes zover het oog reikte’Lifestyles of the rich and famous! U en ik kunnen er niet over meepraten, en wie het wél kan, wil het meestal niet. Maar dat is buiten Melanie Blake (42) gerekend: nu is ze schrijfster, maar als sprankelende blondine van 19 werkte ze als productieassistente bij het Britse Top of the Pops (Tien om te zien maal 23).
26/05 15u15  Zuhal Demir (N-VA) wil 4.000 hectare bos tegen 2024, ‘onmeetbaar’ volgens oppositieVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil 4.000 hectare nieuw bos realiseren tegen 2024. Ze trekt er 122 miljoen euro voor uit, maar rekent ook op de burger. De plannen van Demir zijn volgens oppositiepartijen sp.a en Groen echter onmeetbaar omdat ze binnen de foutenmarge van de Bosinventaris vallen.
26/05 14u15  ‘D-Day voor toerisme’ op 15 juni? Steeds meer landen zijn voorstander van heropenen Europese grenzenWordt 15 juni de ‘D-Day’ van het toerisme? Italië dringt aan op een gecoördineerde hervatting van reizen in Europa op die dag. Dat heeft Italiaans minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio gezegd. Verschillende andere landen zijn het idee genegen.
26/05 14u15  Nederlandse premier kon stervende moeder niet bezoeken door eigen coronamaatregelenDe Nederlandse premier Mark Rutte weigerde zijn zieke moeder te bezoeken in de weken voor haar dood omdat hij zich aan de coronamaatregelen wilde houden, zo heeft zijn kabinet gemeld.
26/05 13u15  Paranoia op een Spaans terras: ‘Je drinkt uit een glas dat iemand heeft aangeraakt’Jij wel, jij wel, jij niet: de cafébaas moet kiezen, want niet voor iedereen is er werk. De Spaanse terrassen zijn weer open, eerder dan de scholen. En daar zitten ze nu: werkloos, werkloos, werkloos, tijdelijk ontslagen... En allemaal samen lachen ze, want waarom zit je anders op een Spaans terras?
26/05 12u15  Film Fest Gent gaat door: ‘Met zoveel mogelijk fysieke filmvertoningen’Coronacrisis? Het 47ste Film Fest Gent zal gewoon doorgaan op de voorziene data in oktober, zo meldt de organisatie van het filmfestival. Toch wordt er rekening gehouden met alternatieve vormen, mochten de omstandigheden het eisen.
26/05 12u15  Antilichamen bij 8,4 procent van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizenVan de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen had begin mei 8,4 procent antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).
26/05 12u15  Het bizarre lot van de Antwerpse kunstenaar die een beeldje op de maan heeft liggenEen beeldje van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck belandde in 1971 op de maan. In plaats van beroemd werd hij erom verguisd. Hij vertelt over zijn bizarre lot in de documentaire The Fallen Astronaut.
26/05 12u15  Zuhal Demir (N-VA) wil 4.000 hectare bos tegen 2024Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil 4.000 hectare nieuw bos realiseren tegen 2024. Ze trekt er 122 miljoen euro voor uit, maar rekent ook op de burger. In het Vlaams regeerakkoord wordt 10.000 hectare extra bos tegen 2030 in het vooruitzicht gesteld.
26/05 12u15  ‘Corona splijt het Britse volk langs dezelfde cultuurlijnen als brexit’Dominic Cummings, machtige topadviseur van Boris Johnson, stapt niet op. Zijn trip naar Durham op het Britse platteland tijdens de lockdown was volgens hem in het belang van zijn gezin. We vragen correspondent Patrick van IJzendoorn of de Britten die uitleg accepteren.
26/05 11u15  Live - Laagste aantal nieuwe overlijdens sinds 23 maart in ons landVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
26/05 11u15  Het bizarre lot van de Antwerpse kunstenaar en zijn beeldje op de maan: ‘The Fallen Astronaut’Een beeldje van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck belandde in 1971 op de maan. In plaats van beroemd werd hij erom verguisd. Hij vertelt over zijn bizarre lot in de documentaire The Fallen Astronaut.
26/05 11u15  Avraham Burg: ‘De Shoah is een gevangenis geworden waaruit Israël zich moet bevrijden’Op een zonderling na zal iedereen het er wel over eens zijn hoe verschrikkelijk de Holocaust was. Maar over een belangrijke politieke consequentie ervan, het ontstaan van de staat Israël, bestaan de meest uiteenlopende meningen. Ook onder de afstammelingen van de Joodse slachtoffers van weleer, blijkt uit de Canvas-serie Kinderen van de Holocaust. Avraham Burg, oud-voorzitter van het Israëlische parlement, heeft Israëls relatie met de Shoah jarenlang bestudeerd en houdt er een uitgesproken standpunt op na. ‘De Shoah is een gevangenis geworden waaruit Israël zich moet bevrijden.’
26/05 10u15  U verbruikt veel meer water dan u denktNu we worden aangemaand minder water te verbruiken, is het tijd om naar het grotere plaatje te kijken. Liefst 7.400 liter verbruikt de Belg gemiddeld per dag. Daarvan is slechts 100 liter 'direct water' dat uit de kraan komt.
26/05 10u15  Live - Antilichamen bij 8,4 procent van het Belgische ziekenhuispersoneelVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
26/05 10u15  Inge Vervotte: ‘Ja, er werd buiten de lijntjes gekleurd, en dat kwam de zorg ten goede’Wat er het dringendst aangepakt moet worden op vlak van Welzijn? Volgens Oud-CD&V-minister Inge Vervotte (42), nu voorzitter van zorgnetwerk Emmaüs, moet de overheid vooral géén tijd en energie meer steken in het schrijven van gedetailleerde reglementen. ‘Ik denk dat de zorgsector de afgelopen weken heeft getoond dat ze dat vertrouwen waard is.’
26/05 09u15  De hogere inkomens en vermogens zullen een extra duit in het zakje moeten doenPaul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt tweewekelijks.
26/05 08u15  Analyse van Europese sterftecijfers: België komt er bekaaid vanafNu de eerste coronagolf over Europa is gespoeld, zijn er duidelijke verschillen te zien. In het ene land vielen veel meer doden dan in het andere. België, Spanje en vooral Engeland komen er bekaaid af.
26/05 08u15  Een spaghetti van systeemfouten: contactonderzoek verloopt zorgwekkendEen databank die niet op punt staat, waardoor besmetten ook lang nadat ze zijn genezen nog worden gebeld. Negatieve testen die als positief worden geregistreerd. Huisartsen die hun info fout aanleveren. Patiënten die maar bitter weinig contacten doorgeven. Het contacttracen loopt na twee weken nog lang niet zoals zou moeten. Best zorgwekkend voor dat ons voor een tweede besmettingsgolf moet behoeden.
26/05 08u15  Nu moet horeca schakelen: sector denkt aan herstart naar Nederlands modelDe horeca wil zo snel mogelijk duidelijkheid over hoe de cafés en restaurants weer moeten opengaan en kijkt daarvoor ook naar Nederland. Daar kan een terrasje vanaf maandag. Vandaag pleit de sector ook voor extra steunmaatregelen in het parlement.
26/05 08u15  Gaat België opnieuw IS bombarderen?Stuurt België vanaf oktober opnieuw F-16’s naar het Midden-Oosten? Irak vraagt hulp in de strijd tegen de restanten van IS. Het verzoek wordt morgen besproken in het parlement.
26/05 07u15  Live - Brazilië wordt nieuwe hotspot van de pandemieVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
26/05 07u15  België mikt op corona-app tegen begin juliTegen het begin van de zomervakantie wil ons land dan toch een corona-traceerapp uitrollen, die kan helpen bij het nagaan van de contacten van een coronapatiënt.
26/05 07u15  Corona-uitbraak vastgesteld in slachthuizen over de grensVerschillende slachthuizen in Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn gesloten omdat er uitbraken zijn geweest van het coronavirus bij het personeel. België is daarvan gespaard gebleven omdat de regels voor slachthuizen hier strenger zijn, klinkt het.
26/05 07u15  Hans Van Themsche vraagt vervroegde vrijlating aanHans Van Themsche wil vrijkomen uit de gevangenis, zo meldt Het Laatste Nieuws. Roman Drowart, de vader van peuter Luna (2) die samen met haar Malinese oppas werd vermoord, kreeg dat pas gisteren te horen.
26/05 07u15  Ryanair dreigt 1 op 4 piloten in België te ontslaanLagekostenmaatschappij Ryanair dreigt ermee een kwart van de piloten met thuisbasis in België te ontslaan. Dat zegt pilotenvereniging BeCA.
26/05 06u15  Analyse van sterftecijfers: België, Spanje en Engeland komen er bekaaid afNu de eerste coronagolf over Europa is gespoeld, zijn er duidelijke verschillen te zien. In het ene land vielen veel meer doden dan in het andere. België, Spanje en vooral Engeland komen er bekaaid af.
26/05 06u15  Autosector dreigt af te stevenen op dodelijke crashDe klassieke autosector staat op omvallen. Nissan, Renault, Fiat, zelfs de Duitse bolides, allemaal hebben ze het erg moeilijk. De parallel met de luchtvaart ligt voor de hand: veel tewerkstelling, dus too big to fail. Maar er is ook een arrogant misprijzen voor vraag naar duurzaamheid dat hen nu zuur opbreekt. De redding komt met een prijskaartje.
26/05 06u15  Horeca kijkt naar Nederland voor herstartDe horeca wil zo snel mogelijk duidelijkheid over hoe de cafés en restaurants weer moeten opengaan en kijkt daarvoor ook naar Nederland. Daar kan een terrasje vanaf maandag. Vandaag pleit de sector ook voor extra steunmaatregelen in het parlement.
26/05 06u15  Stuurt België dit najaar opnieuw F-16's naar Midden-Oosten?Stuurt België vanaf oktober opnieuw F-16’s naar het Midden-Oosten? Irak vraagt hulp in de strijd tegen de restanten van IS. Het verzoek wordt morgen besproken in het parlement.
26/05 06u15  ‘Dat er elke dag kinderen sterven in het verkeer, is wel degelijk een keuze’Wie ’s ochtends de deur uitstapt, komt terecht in een wereld vol lijnen, stroken en vakken. Verkeerskundigen hebben die bedacht om ons zo snel mogelijk van A naar B te brengen. Maar het kan anders, stelt Thalia Verkade in Het recht van de snelste.
25/05 21u15  ‘Voor de Vlaamse partijen zouden nieuwe verkiezingen echt een sprong in de dieperik zijn’Exact één jaar na de verkiezingen is een volwaardige regering nog veraf, zegt Dave Sinardet (VUB). Maar de kaarten zijn nog niet uitgespeeld. ‘Door de coronacrisis kunnen ideologische verschillen tijdelijk worden afgekocht.’
25/05 21u15  Live - Coronavirus: WHO stopt proeven van malariamiddel tegen coronavirusVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
25/05 21u15  CEO Lunch Garden moet opstappenBij Lunch Garden moet CEO Annick Van Overstraeten opstappen, na tien jaar aan het hoofd van de restaurantketen. Dat schrijft De Tijd maandag op zijn website en het nieuws wordt aan Belga bevestigd door Van Overstraeten zelf.
25/05 20u15  Eerst lunchen met schrijfsters, dan de recensie: ‘de Volkskrant’ zet boekenrecensent op non-actiefDe gerenommeerde literatuurcriticus Arjan Peters, redacteur boeken bij de Nederlandse krant de Volkskrant, is door de hoofdredactie op non-actief gezet. Dat meldt de concurrerende krant NRC. Peters zou persoonlijk contact zoeken met schrijfsters alvorens hun werk te recenseren.
25/05 20u15  Wie verminkte 117 bomen in De Liereman? ‘Dit gebied is een sluimerend conflict’In natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout zijn 117 bomen vakkundig ‘geringd’ en verminkt met een kettingzaag. Een traag doodvonnis, dat beheerders nu met man en macht proberen te keren. De grote vraag blijft echter: waarom doet iemand zoiets?
25/05 20u15  Heeft Jay-Z het alleenrecht op zijn stem?Als het van rapper Jay-Z afhangt, bootst niemand zijn stem na. Maar dat is net wat het YouTube-kanaal Vocal Synthesis doet: met behulp van deepfake-technologie kan Jay-Z, buiten zijn wil om, een monoloog uit Hamlet rappen. Onschuldig speeltje, of een inbreuk op portretrechten?
25/05 20u15  In opspraak gekomen MSK-directrice Catherine De Zegher op pensioenCatherine De Zegher, de voormalige directrice van het Gentse Museum van Schone Kunsten (MSK) die in opspraak kwam na controverse rond de echtheid van Russische kunst van het echtpaar Toporovski, is begin deze maand op pensioen gegaan. Dat meldt het kabinet van Gents schepen van Personeel Bram Van Braeckevelt (Groen) maandag.
25/05 19u15  Weyts wil versoepeling afstandsregels in klas: ‘4 vierkante meter per leerling is groot struikelblok’De forse versnelling in de heropening van de scholen die de Vlaamse onderwijswereld vrijdag afklopte, stuit op kritiek uit het veld. Vooral de afstandsregels in de klas liggen moeilijk. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) pleit voor een versoepeling.
25/05 19u15  Omstreden adviseur van Boris Johnson wil niet opstappen na ‘lockdownrel’: ‘Ik heb er geen spijt van’Dominic Cummings, strateeg van de Britse Conservatieve Partij en topadviseur van premier Johnson, heeft tekst en uitleg gegeven over de rel rond zijn soepele omgang met de lockdown. Aan opstappen denk hij niet.
25/05 19u15  Eerst lunchen met schrijfsters, dan de beoordeling: ‘de Volkskrant’ zet boekenrecensent op non-actiefDe gerenommeerde literatuurcriticus Arjan Peters, redacteur boeken bij de Nederlandse krant de Volkskrant, is door de hoofdredactie op non-actief gezet. Dat meldt de concurrerende krant NRC. Peters zou persoonlijk contact zoeken met schrijfsters alvorens hun werk te recenseren.
25/05 19u15  Wuhan doet wat niemand mogelijk achtte: op 10 dagen tijd 6,5 miljoen inwoners getest op Covid-19In de Chinese stad Wuhan - waar de coronacrisis in december 2019 als eerste losbarstte – zijn de voorbije tien dagen maar liefst 6.574.093 inwoners getest op Covid-19. Met de grootschalige testcampagne willen de Chinese gezondheidsinstanties voorkomen dat besmette personen zonder symptomen het virus verspreiden.
25/05 17u15  Live - Coronavirus: Blankenberge maakt strandplan bekend: geen reservatie, maximaal 10.000 badgasten en vol is volVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
25/05 17u15  Trump schuift kritische tv-presentator zonder bewijs moord in de schoenenEr zijn veel mensen aan wie president Trump een hekel heeft, maar MSNBC-presentator Joe Scarborough krijgt een wel heel speciale behandeling. Op Twitter suggereert Trump ongefundeerd dat Scarborough ooit een assistente heeft vermoord.
25/05 17u15  Het ‘moordjaar’ van de politie in Rio: over vervolging moeten ze zich geen zorgen makenPolitieagenten schieten in Rio de Janeiro zonder enige terughoudendheid. Zij genieten bescherming van hun bazen en van politici. Over vervolging na illegale schietpartijen hoeven ze zich geen zorgen te maken.
25/05 17u15  ‘White Lines’ verheerlijkt de in MDMA gedrenkte Ibiza-pret niet, maar steekt ook geen belerend vingertje opRonald Meeus zet deze week de blik op oneinding. Vandaag: White Lines op Netflix
25/05 17u15  Franse campings worden coronaproof: ‘We zullen soms politieagent moeten spelen’De Franse regering besluit binnenkort of buitenlandse toeristen deze zomer welkom zijn. De campings zijn er in ieder geval klaar voor. ‘Ontsmetten alleen is niet genoeg, je moet ook tónen dat het ontsmet wordt.’
25/05 16u15  Open Vld-voorzitter Lachaert weigert samenwerking met Vlaams Belang‘Ik zie niet in hoe we, op het vlak van inhoud, met het Vlaams Belang zouden kunnen besturen. Die partij staat erg ver van ons, zowel op ethisch als op sociaal-economisch vlak.’ Dat heeft de nieuwe voorzitter van Open Vld, Egbert Lachaert, maandag gezegd op de Franstalige omroep LN24. ‘Ik zie niet in over welke onderwerpen we zouden kunnen praten.’
25/05 16u15  ‘Elk halfuur door het raam turen, voorkomt stress en burn-outs’Rust voor je brein. Wie wil dat nu niet in deze tijden? Stresscoach Luc Swinnen zag het coronavirus op tijd aankomen en mikte zijn gelijknamige boek perfect getimed in de winkelrekken. Met Swinnens tips en tricks fietst u gezwind door deze angstige of slapeloze periode.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

16x Immunoloog Hans-Willem Snoeck: ‘De Belgische experts spelen met vuur’30/05 09u15 - De Morgen: De dalende cijfers stemmen hoopvol, maar professor immunologie Hans-Willem Snoeck tempert de hoerastemming. ‘Er zijn minstens vier keer zo veel mensen besmet als nu bekend is. Als we die niet vinden, krijgen we de epidemie nooit onder controle.’
11x Clara Cleymans en vader Jan: ‘Structuur, dat hebben wij nooit gekend’30/05 07u15 - De Morgen: De oudste is 57, professioneel muzikant en orkestleider. De jongste is 31, actrice en onlangs bevallen van haar tweede meisje. Jan en Clara Cleymans, vader en dochter. We laten ze een voor een aan het woord.
11x ‘Dat vaccin is de fetisj van Marc Van Ranst, maar ik zou er mijn hoop niet op zetten’30/05 07u15 - De Morgen: De dalende cijfers stemmen hoopvol, maar professor immunologie Hans-Willem Snoeck tempert de hoerastemming. ‘Er zijn minstens vier keer zo veel mensen besmet als nu bekend is. Als we die niet vinden, krijgen we de epidemie nooit onder controle.’
10x ▶ Zo kunt u vanavond de lancering van de Crew Dragon van SpaceX volgen30/05 09u15 - De Morgen: Vanavond sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. We lijsten alles op wat u moet weten.
9x Politici kritisch voor Dries Van Langenhove na uithaal naar uiterlijk van jonge vrouw30/05 08u15 - De Morgen: Verschillende politici reageren bijzonder kritisch op Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove, die op Twitter uithaalde naar een jonge vrouw door het te hebben over haar uiterlijk.
9x ‘Al die blanke, wat oudere mannen weerspiegelen de samenleving niet’30/05 09u15 - De Morgen: ‘Als we nu niet aan hetzelfde zeel trekken, loopt het slecht af.’ Egbert Lachaert (42), de nieuwe voorzitter van Open Vld, is er klaar voor. De man uit Merelbeke denkt de liberale partij en het land te kunnen redden. ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way.’
8x Egbert Lachaert (Open Vld): ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way’30/05 07u15 - De Morgen: ‘Als we nu niet aan hetzelfde zeel trekken, loopt het slecht af.’ Egbert Lachaert (42), de nieuwe voorzitter van Open Vld, is er klaar voor. De man uit Merelbeke denkt de liberale partij en het land te kunnen redden. ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way.’
7x Na weer een dode door politiegeweld: ‘Als zwarte Amerikaan ben je nooit, nóóit veilig’30/05 07u15 - De Morgen: Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.
7x Live - Familiebezoek over de grens vanaf vandaag weer mogelijk30/05 07u15 - De Morgen: Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
7x Protesten tegen politiegeweld in de VS, hoofdkantoor CNN bestormd30/05 07u15 - De Morgen: Duizenden mensen zijn vrijdag in verschillende steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan om te demonstreren vanwege het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In Atlanta werd het hoofdkantoor van CNN bestormd.

Statistieken

Artikels:
25701
Gelezen:
4616
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven