zaterdag 30 mei 2020, week 22


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Nieuwsblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u15
 

Het Nieuwsblad

Verbergen Tonen
30/05 13u15  Zoon van prinses Astrid test positief op coronavirus na feestje in Spanje Prins Joachim, de jongste zoon van prinses Astrid, heeft donderdag positief getest op het coronavirus. Het koningshuis bevestigt aan onze redactie dat de prins donderdag aanwezig was op een feestje in de Spaanse stad Cordoba. Volgens de krant ‘El Confidencial’ waren daarbij 27 personen aanwezig, wat een inbreuk op de Spaanse coronamaatregelen zou inhouden.
30/05 13u15  Arda en Amber uit ‘Temptation island’ zijn samen Lees meer >
30/05 13u15  Een potentiële ‘virusbom’? Honderden toeschouwers aanwezig bij voetbalmatch die eindigt met… veldbestorming Straffe beelden uit Frankrijk. In de buurt van Strasbourg moest de politie ingrijpen toen bleek dat er zo’n vierhonderd toeschouwers aanwezig waren bij een illegale voetbalwedstrijd. De autoriteiten bij onze Zuiderburen konden er absoluut niet mee lachen.
30/05 12u15  Kwart Vlamingen boos op mensen die zonder mondmasker winkelen: “Oppassen dat spanningen niet uit de hand lopen” Een kwart van de Vlamingen vindt het problematisch dat mensen in de supermarkt geen mondmasker dragen, zo wijst een bevraging van onze krant uit. Daaruit blijkt ook dat het mondmasker tot tweespalt leidt onder de bevolking, met vurige voor- en tegenstanders.
30/05 12u15  LIVE. Volg hier al het nieuws over het coronavirus in België en het buitenland Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog. Ook de persconferentie van het Crisiscentrum over het coronavirus in België - op vrijdag om 11 uur - kan je hier bekijken.
30/05 12u15  Ex-woordvoerder Emmanuel André haalt zwaar uit naar coronabeleid: “Experts hebben het risico niet gezien. Niet willen of niet kunnen? Ik weet het niet” Emmanuel André, de viroloog die een tijdlang de Franstalige woordvoerder van het crisiscentrum was, heeft zware kritiek geuit op het overheidsbeleid in de strijd tegen het coronavirus. “De Risk Assessment Group heeft het risico niet gezien. Was het niet willen of niet kunnen? Ik weet het niet”, zegt André bij VRT NWS.
30/05 12u15  President Trump stapt uit Wereldgezondheidsorganisatie Hij had er al eerder mee gedreigd maar vrijdagavond heeft de Amerikaanse president Trump op een persconferentie aangekondigd dat hij effectief uit de Wereldgezondheidsorganisatie stapt. In een adem deelde Trump ook mee dat de VS de speciale handelsstatus van Hongkong in te trekken.
30/05 11u15  Protest in Verenigde Staten loopt uit de hand: betoger doodgeschoten door onbekende, hoofdkwartier van CNN bestormd, Witte Huis tijdelijk in lockdown Na verscheidene nachten van gewelddadige protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de burgemeester er een avondklok uitgevaardigd. Toch duurt het protest voort, in de hele Verenigde Staten. In Kentucky werden betogers beschoten, in Atlanta werd het hoofdkwartier van CNN bestormd, en ook aan het Witte Huis in Washington werd vrijdagavond betoogd.
30/05 10u15  Dit zijn de 100 beste zomerwijnen van 2020, en je vindt ze allemaal in de supermarkt Wegens coronaperikelen een dikke maand later dan gewoonlijk: de 100 Beste Zomerwijnen editie 2020. Maar wel de meest complete ooit. Omdat alle zomerwijnen, zowel nieuwe referenties als de meest recente jaargangen, vandaag op het schap staan. Bij ons geen oude wijn in nieuwe zakken, geen oude jaargangen, maar wel kraakvers zomerplezier. Oordeel zelf: wit en rosé zijn quasi uitsluitend van 2019 en ook in rood al flink wat 2019 in onze selectie. Zoals altijd vatten wij voor u de belangrijkste trends samen, maar één steekt er torenhoog bovenuit: 2019 is het jaar van de rosé!
30/05 09u15  Valerie De Booser na de breuk met Koen Wauters: “We hebben elkaar godzijdank de duvel niet aangedaan” Valerie De Booser (40) en Koen Wauters (52) maakten begin dit jaar na zeventien jaar een einde aan hun huwelijk. Een breuk die gelukkig geen diepe wonden heeft geslagen, zegt ze daarover in Het Laatste Nieuws. “Ik kan niet zeggen dat het een droomscenario is – dat is uit elkaar gaan nooit – maar het is wel een goede scheiding.”17 
30/05 08u15  Protest in Verenigde Staten loopt uit de hand: betogers beschoten, hoofdkwartier van CNN bestormd, Witte Huis tijdelijk in lockdown Na verscheidene nachten van gewelddadige protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de burgemeester er een avondklok uitgevaardigd. Toch duurt het protest voort, in de hele Verenigde Staten. In Kentucky werden betogers beschoten, in Atlanta werd het hoofdkwartier van CNN bestormd, en ook aan het Witte Huis in Washington werd vrijdagavond betoogd.10 
30/05 08u15  Een lang weekend om van te smullen: zon, zon en nog eens zon We krijgen zaterdag nog altijd veel zon en droog weer. In de namiddag ontwikkelen er zich enkele stapelwolken in het oosten van het land. Het is warm met maxima van 20 graden in de Hoge Ardennen, rond 22 graden aan de kust en tot 24 à 26 graden in de meeste andere streken. De wind waait overwegend matig uit oost tot noordoost. Na de middag steekt er aan de kust opnieuw een vrij krachtige zeebries op uit noord tot noordoost, zegt het KMI.
30/05 03u15  Sanne geeft bijstand aan zorgverleners in rusthuizen: “Het ergste was het schuldgevoel. Het idee dat ze zelf het virus hadden verspreid” Ze stond pal in de coronastorm terwijl die door de rusthuizen raasde. Sanne Kaelen (32) werd uitgestuurd door Artsen Zonder Grenzen, dat zelfs in eigen land in actie schoot omdat de situatie in de woon-zorgcentra zo prangend was én blijft. “Ik had nooit gedacht dat ik in ons land zoveel lijden en machteloosheid zou zien”
30/05 03u15  Opvallend veel berichten over geopende enveloppen: Bpost opent onderzoek Een vrouw die rouwt om haar overleden dochter vond een vijftal opengescheurde enveloppen met steunkaartjes in haar brievenbus. In het Oost-Vlaamse Oosterzele een gelijkaardige ontdekking en daar was ook het verjaardagscentje van de oma voor haar kleindochter gestolen. Ook uit Lokeren bereikten gelijkaardige berichten onze redactie. Bpost neemt de zaak ernstig en is een onderzoek gestart.13 
30/05 03u15  Jules (10) zijn mama heeft kanker, maar dankzij les in de weide kan ook hij weer naar school Jules mocht vrijdag weer naar de klas... in een weide. Zijn school stelt alles in het werk opdat er voldoende afstand kan zijn tussen Jules en zijn klasgenootjes. Zijn mama vecht tegen kanker, en dus moet de jongen extra voorzichtig zijn. En ‘schaduwtikkertje’ spelen, in plaats van gewoon tikkertje.
Laatste update: vandaag om 13u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
30/05 03u15  Met of zonder mondmasker naar de winkel? Daarom laten zij het hunne op (of thuis)Omdat ze het vergeten zijn, of omdat het een vals veiligheidsgevoel geeft. Daarom dragen deze klanten van Delhaize in Kortrijk geen mondmasker. En waarom doen anderen het wel?
30/05 03u15  Alle pikante sms’en in de openbaarheid, wat noch actrices noch ’stalker’ Bart De Pauw ooit wildenEen échte publieke knieval van Bart De Pauw is er ondanks verschillende bemiddelingspogingen achter de schermen nooit gekomen. Nu het gerecht haar onderzoek klaar heeft en naar de rechtbank wil, is de televisiemaker naar eigen zeggen opgelucht dat er na 2,5 jaar “in het vagevuur” alsnog een openbaar proces komt. Ook de vrouwen die van hem flirterige sms’en ontvingen en altijd uit de schijnwerpers wilden blijven, zien “de openbare terechtzitting” plots met vertrouwen tegemoet.10 
30/05 03u15  Dopingjagers nemen Tour 2017 in vizier: UCI laat stalen hertesten op product dat toen nog niet opspoorbaar wasWie kent er Operatie Aderlass nog? Het onderzoek naar een bloeddopingnetwerk rond een Duitse dokter dat naast langlaufers ook enkele (ex-)renners een schorsing opleverde, maar een stille dood leek te sterven. Tot nu. Op basis van getuigenissen uit het onderzoek is de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) bezig met het hertesten van stalen uit 2016 en 2017 op een dopingproduct dat toen nog niet opspoorbaar was. Vooral de Tour van 2017 is het mikpunt.
30/05 03u15  Farmareus gaat coronavaccin maken van Belgische onderzoeker: “Hopelijk tegen 2021 in gebruik”De Belg Luk Vandenberghe staat op de eerste rij in de race om een coronavaccin. Hij werkt aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard aan een vaccin dat deze zomer al kan worden getest op mensen. En dat met dank aan een deal met Avexis, een dochter van farmareus Novartis. Zij zullen het testvaccin gratis produceren.10 
30/05 03u15  Dimitri Vegas en Like Mike nemen Beyoncé onder handenEind juni brengt het dj-duo Dimitri Vegas en Like Mike hun nieuwe zomersingle uit. Die release had wat voeten in de aarde: de broers wilden de vocals uit een nummer van Beyoncé gebruiken, maar die wijst doorgaans alle aanvragen in die richting af. “Maar enkele dagen geleden kregen we ineens een bericht: het mag. Dat is heel uitzonderlijk”, vertelde Dimitri in de vlog van het MNM-programma De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow.
30/05 03u15  Op de koffie bij het gewezen gastgezin van Remco Evenepoel in Nederland: “Een zoetekauw vanjewelste. Voor ijscrème mag je hem letterlijk wakker maken”Hij werkt in de brouwerij van La Trappe, maar lust geen bier. Zij runt een kledingzaak. Hun hobby: voetbal. Bart en Debby Smetsers uit het Nederlandse Best zijn al 25 jaar abonnee van voetbalclub PSV. Maar tegenwoordig zijn ze ook wielerfanaten, want van 2012 tot en met 2014 waren ze de gastouders van een jong, mondig en getalenteerd voetballertje uit België: Remco Evenepoel. “Hij kon in geen enkel gezelschapsspelletje tegen zijn verlies. Maar verder? Een lieverd van de bovenste plank.”
30/05 03u15  En als we nu eens terugkeren naar één minister van Volksgezondheid?Geen bevoegdheid die meer versnipperd is tussen het federale niveau en de verschillende deelstaten dan Volksgezondheid. De ziekenhuizen wordt nationaal aangestuurd, de rusthuizen regionaal. De thuisverpleging federaal, de thuiszorg Vlaams. De psychiatrische instellingen Vlaams, tenzij ze in ziekenhuizen gevestigd zijn. Wie er niet in thuis is, verdwaalt in het kluwen van bevoegdheden. Door de coronacrisis heeft iedereen het plots weer over meer centralisatie in de gezondheidszorg. Maar in welke richting: meer federaal, of net minder? “Er is sowieso meer integratie nodig.”
30/05 03u15  NRJ legt oor te luisteren bij twintigersVanaf maandag gaat radiopresentatrice Emma Salden (23) op NRJ het nieuwe 20 in 2020 presenteren. Ze legt haar oor te luisteren bij al wie 20 werd of wordt dit jaar. Wat zijn de thema’s, groot en klein, in de levens van zij die geboren werden in 2000? Waar zitten ze mee, waar dromen ze van en wat is hun muzieksmaak?
30/05 03u15  Klacht voor pesterijen tegen grote baas Special Units van de politieHet arbeidsauditoraat in Brussel onderzoekt een klacht van pesterijen gericht tegen hoofdcommissaris Roland Pacolet, de directeur van de speciale eenheden bij de federale politie. De zaak is ingediend door een lid van het elitekorps en andere personeelsleden zouden zich bij de klacht aangesloten hebben als benadeelde persoon, tegen Pacolet dus. “Het onderzoek loopt volop”, klinkt het bij de arbeidsauditoraat in Brussel.
30/05 03u15  Wanneer komt Joe Biden echt uit zijn kot? Rivaal van Trump worstelt met de schaduw van coronaHoe zou het nog zijn met de Democratische presidentskandidaat Joe Biden? Terwijl zijn tegenstander Donald Trump dagelijks in de schijnwerpers staat, verbergt hij zich als een kluizenaar in zijn huis in Wilmington, Delaware. Hij voert letterlijk campagne vanuit zijn kelder. Corona kon voor de ex-vicepresident op geen slechter moment gekomen zijn. Hoewel hij leidt in de peilingen, vormt corona een serieus struikelblok op weg naar het Witte Huis. Hoe de verkiezingen tijdens de Spaanse griep verliepen, zal hem allerminst geruststellen.
30/05 03u15  Dove tiener met hersenverlamming probeert juwelier te overvallen met pistool tussen zijn tenenIn Brazilië werd een negentienjarige man gearresteerd toen hij een juwelier wilde overvallen met een speelgoedpistool tussen zijn tenen. De jongeman lijdt aan een hersenverlamming, is doof en kan niet praten, dus had hij een briefje bij met zijn eisen: “Handen thuis, veroorzaak geen opschudding.” Hij werd verhoord door de politie toen zijn poging faalde, maar is nadien vrijgelaten. De bizarre overval wordt nog onderzocht.
30/05 03u15  Remco Evenepoel snelt Sven Nys voorbij op training: “Hij zag er redelijk sterk uit”Het is nog even wachten op de eerste koers, en dus vullen de heren renners hun dagen met trainingsrondjes. En dan kom je al wel eens iemand tegen. Voormalig wereldkampioen veldrijden Sven Nys werd tijdens een rondje fietsen namelijk voorbijgesneld door niemand minder dan Remco Evenepoel. De Europees kampioen tijdrijden ging wel even in de remmen om mee op de foto te gaan. Altijd tijd voor fans, die Evenepoel
30/05 03u15  Ook hun geduld kent grenzen: nog altijd 3.000 Belgen in buitenland gestrand door coronaDrieduizend landgenoten verspreid over de wereld hopen dezer dagen het verlossende bericht te krijgen dat ze naar huis kunnen terugkeren. Ze zitten vast in het land, de stad of zelfs de camping waar ze verblijven. Elk hebben ze hun eigen verhaal, elk gaan ze anders om met een lockdown in den vreemde. “België lijkt verder te liggen dan ooit. Ik weet nu wat heimwee is.”
30/05 03u15  Geruchten rond Michel Preud’homme zwellen aan: blijft hij coach van Standard?Hakt Michel Preud’homme dit pinksterweekend de knoop door over zijn toekomst als trainer van Standard? Het was de bedoeling dat er tegen 1 juni duidelijkheid zou komen, maar mogelijk duurt het toch langer. De geruchten dat Preud’homme ermee ophoudt en alleen doorgaat als technisch directeur/ondervoorzitter zwellen aan.
30/05 03u15  Elisabet uit ‘De mol’ heeft eerste single klaar: “Met een cocktail zou ik er zelf op dansen”Dat spoedarts Elisabet Haesevoets (34) een stukje kan zingen, bewees ze al tijdens haar deelname aan ‘De mol’. Nu heeft ze met ‘All it takes’ ook een eerste single klaar. “Ik leid het leven dat ik wil. Als mensen mij niet kunnen hebben, is dat maar zo.”
29/05 22u15  Zo verliep het weerzien van de koppels op ‘Temptation island’: “Dit is echt vuil”Het vuur mocht nog eens aan de lont, in dit seizoen van ‘Temptation island’: wantrouwen piekte, beledigingen gingen vlot over en weer en er werd aardig naast de pot gepist. Tot vrijdagavond, het moment waarop de koppels elkaar voor het eerst terugzagen. “Weet je hoe belachelijk je me hebt gemaakt? Je hebt me compleet gebroken.”
29/05 21u15  Aangrijpende brief van Vlaamse na dood van George Floyd: “Normaal schrijf ik niet, maar ik ben verdrietig. En boos”Een bijzonder aangrijpende brief van Klara-journaliste Isa Tubbax is al meer dan tweeduizend keer gedeeld op Facebook. Na de dood van George Floyd in Minneapolis schreef ze hoe zij de voorbije 7 jaar al te vaak geconfronteerd is met racisme tegenover haar vriend uit Ghana.
29/05 20u15  Agent opgepakt die zwarte man in Minneapolis doodde bij arrestatieAgent Derek Chauvin (44), die in de Amerikaanse stad Minneapolis een zwarte man doodde bij een arrestatie, is opgepakt. Dat melden de autoriteiten van de staat Minnesota
29/05 20u15  MIVB-medewerker dreigt met jachtgeweer en zegt dat hij het zal meebrengen naar zijn werkOpschudding bij het personeel van de MIVB, de Brusselse vervoersmaatschappij. Een werknemers poseert op sociale media met een jachtgeweer en zegt dat hij zijn wapen zal meebrengen naar het werk. “Ik ga ermee beginnen op het werk. En niet alleen voor klanten...”, dreigt hij.
29/05 19u15  Twee doden bij serie van zware ongevallen op de E17: autotransport in lichterlaaieBij een reeks ongevallen op de E17 zijn minstens twee dodelijke slachtoffers gevallen. Dat meldt de brandweer van Sint-Niklaas. In Haasdonk is een vrachtwagen met elektrische auto’s betrokken, de chauffeur kwam om het leven en het voertuig is aan het uitbranden. De brandweer is massaal aanwezig.
29/05 19u15  Bejaard koppel klopte nog op verwarmingsbuizen om hulp te vragen, maar buren dachten dat het werkmannen warenEen 84-jarige man en zijn twee jaar jongere vrouw verkeerden al dagen in nood. Om alarm te slaan sloegen ze op de verwarmingsbuizen van hun flat, maar buren dachten dat het werkmannen waren en negeerden het signaal. Het echtpaar is een eenzame dood gestorven.
29/05 19u15  Meer dan 40.000 reizigers van Thomas Cook terugbetaald door Garantiefonds ReizenMeer dan 40.000 reizigers die getroffen werden door het faillissement van touroperator Thomas Cook (met ook het merk Neckermann) eind september vorig jaar, zijn terugbetaald. “Ongeveer 94 procent van de schadeclaims is verwerkt”, zegt het Garantiefonds Reizen vrijdag.
29/05 18u15  Hete zomer met hittegolven op komst, en dat terwijl Covid-19 nog in het land is: “We zullen ons gedrag moeten aanpassen”Het belooft een hete zomer te worden, en in combinatie met het nog woekerende coronavirus moeten we daar extra waakzaam voor zijn. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de wekelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. Hij voorziet namelijk een hoop nieuwe risicosituaties als we niet opletten.
29/05 18u15  Regering legt nieuw pakket steunmaatregelen voor aan tien partijen: van btw-verlaging tot horecacheques en eenmalige premiesHet kernkabinet heeft vrijdag de contouren vastgelegd van een derde luik aan maatregelen die werknemers, zelfstandigen en bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis moeten helpen. Naast de uitbreiding van onder meer tijdelijke werkloosheid, overbruggingsrecht of corona-ouderschapsverlof gaat het om nieuwe maatregelen, zoals een lagere bedrijfsvoorheffing. Er komen ook sectorgerichte voorstellen, zoals een BTW-verlaging voor de horeca
29/05 18u15  Drie zware ongevallen op de E17: autotransport in lichterlaaieHet Vlaams Verkeerscentrum meldt vrijdagmiddag een reeks ongevallen op de E17 van Gent naar Antwerpen. In Haasdonk zijn drie vrachtwagens gebotst, waardoor er een felle brand is ontstaan. Ook in Kruibeke en Sint-Niklaas deden zich zware ongevallen voor.
29/05 18u15  Moeder en drie kinderen ontsnappen aan brand met hulp van de buren: “Zoontje hand gegeven en van dak geleid”Het heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar gebrand in een woning op de Leuvensesteenweg in Sint-Stevens-Woluwe. De bewoners, een moeder en drie kinderen, raakten gelukkig tijdig naar buiten. Mét hulp van de buren. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis ter controle. Het pand is onbewoonbaar.
29/05 18u15  Rechter beslist op 5 juni over lot van katje Lee, minister Weyts stelt drie nieuwe quarantaineplaatsen voorDe Antwerpse kortgedingsrechter oordeelt op 5 juni of de beslissing van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat het katje Lee een spuitje moet krijgen wettig is of niet.
29/05 17u15  Komt Bart De Pauw nu zeker voor de rechtbank en wat betekent dat voor hem? En voor zijn slachtoffers?Het parket vraagt de doorverwijzing van de zaak Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank. De tv-maker wordt er door meerdere vrouwen van beschuldigd seksuele avances te hebben gemaakt. Of het ook werkelijk tot een proces komt, moet nog worden beslist. Maar wat zou dat betekenen voor hem? Welke straf riskeert hij? En als hij vrijgesproken wordt, zou hij dan in de tegenaanval kunnen gaan?
29/05 17u15  Roger Kesteloot stopt als topman van De LijnRoger Kesteloot stopt eind dit jaar als topman van De Lijn, zo bevestigt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij aan onze redactie.
29/05 17u15  OVERZICHT. Welke competities zijn stopgezet, waar wordt er opnieuw gevoetbald? Zo is de situatie in EuropaNa de Premier League ging ook de Serie A overstag: in Italië wordt er op 20 juni opnieuw gevoetbald. In de Bundesliga zijn ze al een tijdje bezig, terwijl men in de Ligue 1 en de Eredivisie tot een volledige stopzetting overging. Een overzicht de situatie in de Europese voetbalcompetities.
29/05 17u15  Ref uit Champions League-duels van Club Brugge en Genk zit in de cel wegens drugs- en wapenbezitDe Sloveense scheidsrechter Slavko Vincic is tijdens een operatie tegen een criminele bende opgepakt door de Bosnische politie. De man leidde dit seizoen matchen in de Champions League van zowel Club Brugge (0-0 thuis tegen Galatasaray) als KRC Genk (1-4 tegen Liverpool).
29/05 17u15  Straf speelschema Premier League is ook goed nieuws voor Belgische fans: Play Sports gaat resterende 92 wedstrijden uitzendenTot voor kort had de Belgische voetbalfan enkel de Duitse Bundesliga om zich aan op te warmen, maar dat verandert vanaf midden juni, als de Serie A en de Premier League ook weer beginnen. Vooral de Engelse hoogste klasse zal er een straf speelschema op nahouden, met 92 wedstrijden in 39 dagen tijd en een maximale spreiding van de wedstrijden. De Belgische voetbalfan mag al beginnen kwijlen, want rechtenhouder Telenet is van plan alle wedstrijden uit te zenden.
29/05 16u15  Kunnen cafés en restaurants weer open op 8 juni? Wie moet de beslissing nemen en waarvan zal ze afhangen?Hoe hard we er ook naar uitkijken, het is nog niet zeker dat we op maandag 8 juni voor het eerst in bijna 3 maanden weer op café en op restaurant kunnen. De horeca is vragende partij, maar een beslissing is er nog niet wegens onenigheid binnen de politiek. Erika Vlieghe, hoofd van de expertengroep rond de exitstrategie, benadrukt dat het geen eenvoudige beslissing is. Want zelfs als de horeca weer open mag, zal een cafébezoek er nog niet hetzelfde uitzien als voor de crisis.
29/05 16u15  We beleven de droogste maand mei in 187 jaar: hoe komt dat, hoe gevaarlijk is het en gaan we nu zonder water vallen?We beleven de droogste maand mei in 187 jaar. Er is slecht 5,4 liter neerslag gevallen, wat peanuts is in vergelijking met de 66,5 liter die in een normale mei-maand valt. Maar hoe komt dat? Hoe gevaarlijk is het voor onze natuurgebieden en bossen? En dreigen we nu zonder water te vallen?
29/05 16u15  Bejaarden kloppen op verwarmingsbuizen om hulp te vragen maar buren dachten dat het werkmannen warenEen 84-jarige man en zijn twee jaar jongere vrouw verkeerden al dagen in nood. Om alarm te slaan sloegen ze op de verwarmingsbuizen van hun flat, maar buren dachten dat het werkmannen waren en negeerden het signaal. Het echtpaar is een eenzame dood gestorven.
29/05 16u15  Zonnen of aperitieven je tuin: met deze bikini’s waan je je in het paradijsReizen naar het buitenland zit er voorlopig nog niet in maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen zonnen in onze eigen tuin of op het balkon. Deze bikini’s kunnen je dan wel niet ontvoeren naar een paradijselijk eiland maar ze geven je wel een goed gevoel: om te zonnen, om te aperitieven met je bubbel of om te ravotten.
29/05 16u15  Rechter beslist op 5 juni over lot van katje LeeDe Antwerpse kortgedingsrechter oordeelt op 5 juni of de beslissing van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat het katje Lee een spuitje moet krijgen wettig is of niet.
29/05 14u15  Opnames nieuwe ‘Thuis’-afleveringen starten op 8 juni: “Scenario’s zijn coronaproof”Vanaf maandag 8 juni kunnen de makers van ‘Thuis’ weer starten met opnames van nieuwe afleveringen. Dat heeft het directiecollege van de VRT beslist. De proefopnames begin mei bleken succesvol en zowel cast als crew kunnen de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad naleven, luidt het. Ook de scenario’s zijn “coronaproof” gemaakt.
29/05 14u15  Jongens laten dodelijke spin bijten in de hoop Spiderman te wordenDrie jongens (8, 10 en 12 jaar oud) uit Chayanta, Bolivia hebben zich eerder deze maand laten bijten door een spin in de hoop Spiderman te worden.
29/05 14u15  Politie Minneapolis arresteert CNN-journalist en zijn ploeg tijdens uitzendingDe politie in Minneapolis heeft een presentator van nieuwszender CNN, Omar Jimenez, tijdens een uitzending samen met zijn medewerkers gearresteerd. De tv-ploeg is aangehouden terwijl die verslag deed van de rellen in de stad, meldde CNN.
29/05 14u15  Proximus rolt 5G enkel verder uit in VlaanderenProximus heeft zijn 5G-netwerk, of toch de “light”-versie daarvan, verder uitgebreid. Opvallend: de operator voegt enkel nog gebieden in Vlaanderen toe. In Wallonië staat de uitrol “on hold” na protest van verschillende lokale besturen.
29/05 14u15  Vrouw (22) deelt selfie op sociale media, maar ziet pas een half uur later wat haar vriend in de achtergrond doetNietsvermoedend poseerde ze voor de spiegel, maar de foto die een Britse vrouw van zichzelf nam heeft haar vooral veel spot opgeleverd. Op de achtergrond is iets te zien waar ze niet al te fier op was.
29/05 13u15  Enkele vluchten van Brussels Airlines nu al volgeboektOpvallend nieuws van het in nood verkerende Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij hervat vanaf 15 juni de activiteiten met zo’n 18 vluchten en voor enkele van die vluchten kun je al geen kaartjes meer kopen wegens uitverkocht. De vliegtuigen vertrekken niet op verminderde capaciteit voor social distance: “Het mond- en neusmasker is wél verplicht”, klinkt het.
29/05 13u15  Kinderen ontroostbaar nadat arbeiders hun zelfgebouwde kamp voor hun ogen vernietigen: “Ze hadden er maanden aan gewerkt”“Lomp”, een ander woord hebben Kelly De Noyette en Sara De Paepe niet voor de manier waarop het kamp van hun zonen in het Gentbos in Merelbeke woensdagochtend werd afgebroken door arbeiders van de provincie Oost-Vlaanderen. “Ze hadden er maanden aan gewerkt en deden niemand kwaad.”
29/05 13u15  Wie nu nog met winterbanden rijdt, vervangt die best zo snel mogelijk: "Remafstand tot 16 meter langer”Veel particulieren rijden nog altijd rond met hun winterbanden, merken sectororganisaties Traxio en Federtyre op. Ze roepen vrijdag op deze zo snel mogelijk door zomerbanden te laten vervangen. Ze wijzen erop dat winterbanden sneller slijten, maar ook minder presteren bij temperaturen boven de 7 graden, en zeker bij zomerse temperaturen. De remafstand kan met winterbanden tot wel 16 meter langer worden, waarschuwen ze.
29/05 13u15  Het parket wil Bart De Pauw voor de rechter: hoe zat die zaak weer?Het parket van Mechelen wil televisiemaker Bart De Pauw voor de rechter brengen voor belaging en elektronische overlast. Daarmee beweegt iets in de zaak waarvan de bom al meer dan 2,5 jaar geleden ontplofte dankzij een videoboodschap van De Pauw zelf. Het werd de eerste grote uiting van de #MeToo-campagne in ons land. Maar wat gebeurde er daarna? Een overzicht:
29/05 13u15  Onbekende schiet kater vol hagelbolletjes: “We hebben alles gedaan om Rossekop te redden”Een gezin in de Beemdstraat in Meeuwen vond maandag zijn kater, de achtjarige Rossekop, aangeschoten terug in hun tuin. Het beest was doorzeefd met hagel, maar leefde nog. “Er is geschoten met loden bolletjes, een veertigtal bolletjes zijn te zien op de röntgenfoto. Dat lijkt dus niet meer per ongeluk”, zegt dierenarts Shana Pinxten.
29/05 13u15  Renault wil 2 miljard euro besparen en schrapt 15.000 banenRenault heeft in een mededeling bevestigd dat het circa 15.000 banen wil afbouwen, waarvan 4.600 in Frankrijk. De Franse autobouwer wil op drie jaar tijd meer dan 2 miljard euro besparen.
29/05 13u15  Sean Dhondt lanceert eerste solonummer over donkere periode die beter eindigde dan hij voor mogelijk hield: “Ik wou mijn verhaal vertellen”Begin dit jaar, toen dat nog mocht, trok Sean Dhondt (36) enkele dagen naar Schotland voor een schrijfkamp. Hij keerde terug met een zak nieuwe nummers, waarvan hij het eerste vandaag uitbrengt. In Snoop herbeleeft hij de reis naar zijn vrouw Allison.
29/05 13u15  Prestigieuze Rubens-tentoonstelling kan niet starten: materiaal zit vast... in WuhanNa uitstel door de coronacrisis moet de tentoonstelling Iedereen Rubens rond het wereldvermaarde schilderij in de Aalsterse Sint-Martinuskerk openen in september. Maar voorlopig ontbreekt de noodzakelijke apparatuur: de projectoren zitten vast in het Chinese Wuhan.
29/05 12u15  De oorlog tussen Trump en Twitter: tweet van president verborgen voor “verheerlijken van geweld”Twitter heeft een tweet van Trump verborgen omdat die “geweld verheerlijkt”. Het bericht verwijst naar de rellen in Minneapolis en zegt dat “wanneer het plunderen begint, het schieten begint”. De tweet kan nog wel bekeken worden door iedereen die wil.
29/05 12u15  Hoe zou het nog zijn met Nena van ‘99 Luftballons’: “In mijn tuin ligt een kindergraf”Eind maart haalde één niet-coronabericht de voorpagina’s van de Duitse pers: de zestigste verjaardag van zangeres Nena. ‘Vom kleinen Mädchen zur dreifachen Großmutter’, titelde de site mittelbayerische.de. 37 jaar na haar monsterhit 99 Luftballons heeft Nena vier kinderen en drie kleinkinderen. Ze zingt nog, zit in jury’s van ‘The voice’ en startte een alternatieve school. Maar over alles hangt een zware schaduw. In een verjaardagsinterview vertelde Nena over het kindergraf in haar tuin.
29/05 12u15  YouTuber adopteerde autistisch jongetje uit China, verdiende jaren goed geld met zijn video’s, maar geeft hem nu weer op voor adoptieMyka Stauffer, een Amerikaanse mommy-blogger en YouTuber, en haar echtgenoot krijgen karrenvrachten kritiek over zich heen omdat ze hun adoptiezoon opnieuw afgestaan hebben. Het Chinese jongetje in kwestie heeft een autismespectrumstoornis en naar eigen zeggen kon het ouderpaar hem niet de gepaste zorg bieden. Tot daar de eerste controverse. Vooral door haar woordkeuze krijgt ze de wind van voren. Zo heeft ze het over ‘herplaatsen’ en ‘forever home’. Termen die in Amerikaans Engels veelal gebruikt worden als het over huisdieren gaat.
29/05 12u15  Onderwijsexpert Dirk Van Damme: “Voorstander van zomerscholen, maar dat alleen zal niet genoeg zijn”De verdere opening van de scholen is een heel goeie zaak, vindt Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de Oeso. “Maar september wordt héél belangrijk, dan moeten we voor elke leerling nagaan waar hij staat”, zei Van Damme vrijdagochtend op Radio 1.
29/05 12u15  Voetbal vanuit de auto: Tsjechische supporters schuiven netjes aan voor drive-inNet als in de rest van Europa zijn ook in Tsjechië geen fans toegelaten in de stadions. Topclub Viktoria Plzen had een spitsvondige oplossing in petto. De club installeerde een gigantisch scherm aan het stadion, waardoor de fans de wedstrijd vanuit de auto konden volgen.
29/05 12u15  Oprit-dj mag buurt niet meer opfleuren met muziek: “Iedereen geniet, maar één buurman klaagt”Om de lockdown wat draaglijker te maken, speelde Peter Jacobs op zaterdagavond gedurende twee uur muziek op zijn oprit in de Swat Engelenstraat. Speelde, want hoewel de buurt het initiatief erg apprecieert, mag het niet meer.
29/05 11u15  President Donald Trump dreigt met geweld tegen demonstranten en plunderaars: “Na de plunderingen start het schieten”De Amerikaanse president Donald Trump heeft na de rellen in de stad Minneapolis met consequenties gedreigd.
29/05 11u15  Gucci ontwerpt outfits voor populair videospelIn tijden van corona moeten ook de internationale modehuizen creatief omgaan met de situatie. Zo ontwierp het Italiaanse modehuis Gucci speciaal enkele nieuwe creaties voor het populaire videospel ‘Tennis Clash’.
29/05 10u15  Parket wil Bart De Pauw voor correctionele rechtbank: “Ik ben klaar voor mijn proces”Het Mechels parket vraagt de doorverwijzing van de zaak Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank. Dat meldt de advocaat van Bart De Pauw. De tv-maker zal zich niet verzetten tegen de doorverwijzing. De VRT zette in 2017 de samenwerking met De Pauw (52) stop na klachten van grensoverschrijdend gedrag.
29/05 10u15  Code rood in Antwerpse en Limburgse natuurgebieden door extreme droogteDe risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen, zo meldt Natuur en Bos vrijdagochtend. De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar.
29/05 10u15  “Harry en Meghan geteisterd door overvliegende drones”Ook in Los Angeles lijken prins Harry en zijn vrouw Meghan nog niet te kunnen genieten van privacy. De hertog en hertogin van Sussex hebben volgens verschillende Amerikaanse media last van overvliegende drones en ze hebben de politie ingeschakeld.
29/05 10u15  Moet KV Oostende op zoek naar een nieuwe stadionnaam? Kustploeg dagvaardt sponsor VersluysKV Oostende speelt straks wellicht niet meer in de Versluys Arena. De club twist met sponsor en bouwheer Bart Versluys over de laatste betalingsschijf. Versluys moet KVO nog 400.000 euro voor dit seizoen, maar de termijn is verstreken. Daarom stuurt de kustclub nu een dagvaarding naar een deurwaarder om het geld op te eisen.
29/05 10u15  Christian (51) kan nog altijd niet naar zijn tweede verblijf: “Het onze heeft veel meer aandacht nodig dan een appartement aan zee”Ze waren de afgelopen weken niet uit het nieuws weg te slaan: de zogenaamde ‘tweedeverblijvers’. Sinds kort mogen ze opnieuw naar hun appartement aan de Belgische kust. “Maar waarom mogen wij dan onze zeilboot aan de Nederlandse Oosterschelde niet opzoeken?”, vraagt Christian De Schryver uit Waasmunster zich af.
29/05 09u15  Boeing bouwt opnieuw omstreden 737 MAX: het paradepaardje, tot 346 mensen stierven door een softwarefoutVliegtuigbouwer Boeing is in de Amerikaanse staat Washington opnieuw begonnen met de productie van de Boeing 737 MAX. Het vliegtuig was het best verkopende van Boeing, totdat twee toestellen kort na elkaar crashten door een softwarefout. 346 mensen kwamen daarbij om.
29/05 09u15  Thibaut Courtois en Eden Hazard hadden een codewoord voor Real Madrid in de Chelsea-kleedkamer: “Leuk om erover te speculeren”Thibaut Courtois (28) kwam in 2018 naar Real Madrid, Eden Hazard (29) volgde een jaar later. De Rode Duivels droomden al veel eerder van een overstap naar de Spaanse hoofdstad. Tijdens hun gezamenlijke vier jaar bij Chelsea ging een transfer naar Koninklijke al over de lippen, al hadden onze landgenoten hier wel een codewoord voor verzonnen.
29/05 08u15  “Het belooft opnieuw een zeer lastige ochtendspits te worden”: na dodelijk ongeval alweer twee zware incidenten aan werf E17In de staart van de file aan het ongeval op de E17 in Gentbrugge richting Kortrijk is vrijdagochtend omstreeks 06.40 uur een tweede ongeval gebeurd in Beervelde. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Daarbij zijn zeker twee vrachtwagens betrokken en is er sprake van gewonden. De hulpdiensten zijn ter plaatse. Door dat tweede ongeval is ook in Beervelde nog maar 1 rijstrook vrij op de snelweg. Eerder deze week was er ook al een dodelijk ongeval op die plaats.
29/05 08u15  Protesten in VS lopen opnieuw uit de hand: massa steekt politiebureau in brandDe protesten in de Amerikaanse stad Minnesota zijn afgelopen nacht opnieuw uit de hand gelopen. De boze massa stak er een politiebureau in brand. Het is al de derde nacht op een rij dat er geprotesteerd wordt, dit naar aanleiding van het politiegeweld op een zwarte man, George Floyd.
29/05 08u15  Ook Matthias Schoenaerts zit thuis tijdens coronacrisis en dus grijpt hij terug naar zijn oude liefde. Het resultaat is indrukwekkendOok Matthias Schoenaerts zit noodgedwongen thuis tijdens deze coronacrisis. Nu zijn acteerwerk even on hold staat, grijpt de internationaal gevierde acteur uit Antwerpen terug naar zijn oude liefde: street art. Een maand geleden pakte hij nog uit met een knappe mural in de Brederodestraat. Nu pronkt er al een nieuw werk in de Lange Lozanastraat.
29/05 07u15  Hoe deed commentator Wesley Sonck het eigenlijk zelf in de container? En wie zat er dan naast Pedro?In de compilatie-aflevering van De container cup op Vier was het donderdagavond eindelijk aan commentator Wesley Sonck om zich te wagen aan de zeven compacte proeven die hij zelf vijf weken lang van analyses had voorzien. En de 41-jarige ex-spits van de Genk, Ajax, Mönchengladbach en Club Brugge deed het uitstekend. Met een toptijd van 10 minuten en 50 seconden zou Sonck zelfs bij de topsporters op een zestiende plaats hebben gestaan. Tussen Dylan Borlée en Thomas Briels. Voor de gelegenheid werd de plaats van Sonck in de commentaarcabine naast Pedro Elias ingenomen door Frank Raes.
29/05 05u15  Nieuwe aanklachten verkrachting tegen Harvey WeinsteinIn een nieuwe rechtszaak beschuldigen nog eens vier vrouwen oud-filmproducent Harvey Weinstein van aanranding en verkrachting. Een van hen was ten tijde van het vermeende misbruik minderjarig.
29/05 05u15  Politie ging over de schreef bij arrestaties gele hesjesDe politie is bij arrestaties tijdens de betogingen van de gele hesjes in Brussel in 2018 en 2019 over de schreef gegaan. Dat blijkt uit een rapport van Comité P, meldt De Tijd.
29/05 05u15  Tesla-topman Elon Musk krijgt miljoenenbonusTesla-topman Elon Musk heeft begin mei een miljoenenbonus gekregen. Toen werd aan de voorwaarde voldaan om de eerste tranche van een enorm bonusplan uit te betalen, bevestigt de maker van elektrische auto’s in een bij de toezichthouder ingediend document. Tesla had een omzet van 20 miljard dollar en was langdurig meer dan 100 miljard dollar waard op de beurs.
29/05 03u15  Kleuterjuffen zetten zich schrap voor de heropening van hun klasjes: “Gaan de kinderen mij nog wel kennen?”Juffen en meesters hebben nog enkele dagen om de kleuterklas coronaproof te maken, want vanaf 2 juni mogen zij weer de deuren openen. Voor velen lijkt het op een eerste schooldag, maar dan toch met een bittere nasmaak. “Gaan mijn kleuters me nog kennen?”
29/05 03u15  In Wetteren rijdt sinds kort COVID-19 rond: “Dan weten chauffeurs dat ze anderhalve meter afstand moeten houden”Hij wil dat iedereen anderhalve afstand van zijn wagen houdt. En dus rijdt F.M. (36) sinds kort met de gepersonaliseerde nummerplaat “COVID-19” rond. “Ik wist dat er negatieve reacties zouden komen. Maar dit is goed bedoeld.”
29/05 03u15  Anderlecht verbaast met voorzitterswissel, maar opvallendste rol is voor Vincent KompanyEen zoveelste paleisrevolutie bij Anderlecht. Marc Coucke doet een stap opzij als voorzitter en wordt opgevolgd door Wouter Vandenhaute. Maar nog opvallender is het financiële engagement van Vincent Kompany (34). Vince blijft ook na 2022. Dat kan moeilijk anders, want na speler en manager wordt Kompany nu ook investeerder. Dat is een unieke positie in het voetbal en die zet moet Anderlecht redden.Jürgen Geril
29/05 03u15  Werknemers komen tijdelijk voor de klas: ‘duale lesgevers’ moeten helpen om lerarentekort te counterenVanaf volgend schooljaar wordt het mogelijk voor werknemers uit de privé om tijdelijk voor de klas te staan. De Vlaamse regering buigt zich vandaag over dat ‘duaal lesgeven’, dat start met een proefproject. De bedoeling? Het lerarentekort counteren en de wisselwerking met het bedrijfsleven bevorderen. “Weyts zou beter werk maken van een omvattend plan voor het lerarentekort”, zeggen de bonden.
29/05 03u15  91 jaar, corona overwonnen en nu debuteert Jacqueline in BozarIn haar 91ste levensjaar krijgt de Brusselse kunstenares Jacqueline Mesmaeker haar eerste grote tentoonstelling in kunstencentrum Bozar. Op zich al hoogst uitzonderlijk, maar in volle voorbereiding voor die expo belandde ze ook nog in het ziekenhuis met corona. Toch twijfelde ze nooit of ze de opening wel zou halen. “Op mijn laptop hielp ik de expo mee voorbereiden.”
29/05 03u15  “Ouders van het jaar” vrijgesproken voor mishandeling van eigen pleegkinderenZe werden in een populair tijdschrift ooit uitgeroepen tot ouders van het jaar, later werden ze door hun eigen pleegkinderen beschuldigd van jarenlange mishandeling. Nu heeft de rechter Muriel Vandevoorde en Marijn Vergauwen vrijgesproken. De ingekaderde foto van hun negenkoppige gelukkige gezin, die hebben ze maar van de muur gehaald.
29/05 03u15  Ze lieten zich met luxewagens naar de plaats van hun inbraak brengen: fastfoodkrakers vandaag voor de rechterMet tientallen zijn ze, de fastfoodrestaurants die vorig jaar, verspreid over het ganse land, een bende drieste inbrekers over de vloer hebben gekregen. Driest, maar goed voorbereid. Om geen argwaan te wekken, trokken de daders op verkenning in gehuurde luxewagens. En de limo’s gingen hen ook geregeld weer ophalen eens ze hun slag geslagen hadden. Tot die inbraak te veel, in juni 2019. Vandaag verschijnen zij in Brussel voor de rechter.
29/05 03u15  Vincent Van Quickenborne: “PS moet beseffen dat ze tegenover partij met hernieuwd zelfvertrouwen staat”De herschikking aan de top van Open VLD is begonnen. Vincent Van Quickenborne, de grootste criticus van de vorige voorzitter Gwendolyn Rutten, is verkozen tot Kamerfractieleider. Hij begint combattief aan zijn nieuwe functie. “We gaan onze principes niet inruilen voor posten.”
29/05 03u15  Wouter Vandenhaute flirt al twee decennia met overstap naar de voetbalwereld, werd intussen de grootste man in de koers, nu is hij eindelijk de baas bij AnderlechtHet grote publiek leerde Wouter Vandenhaute (58) kennen als presentator van het Huis van wantrouwen, of als grote baas van wielerorganisatie Flanders Classics. Maar eigenlijk is voetbal altijd de eerste liefde van de nieuwe voorzitter van Anderlecht geweest. 22 jaar geleden al zei hij dat hij ooit Anderlecht wilde leiden. Doorheen de jaren zijn de flirts met de voetbalwereld en paars-wit in het bijzonder nooit ver weg geweest.
29/05 03u15  De Belg betaalt sneller zijn verkeersboeteDe Belgische chauffeurs lijken minder tegen te stribbelen wanneer ze een flitsboete in de bus krijgen. In 2019 kregen 4,44 miljoen Belgen een verkeersboete in de brievenbus, en slechts 7% wilde die niet onmiddellijk betalen.
29/05 03u15  Winkeliers verkopen nog altijd sigaretten aan minderjarigenAan jongeren onder de 18 jaar mogen sinds 1 november 2019 geen tabaksproducten meer verkocht worden. Maar één op de twintig gecontroleerde winkeliers doet dat nog steeds, zo blijkt uit cijfers van de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid. Overtreders riskeren een boete van zo'n 500 euro.
29/05 03u15  Verkoop van airco’s schiet omhoog: zijn ze hun geld waard en welk type kies je het best?Even de airco aanzetten als het buiten snikheet is, het zorgt meteen voor de nodige verfrissing . Maar zo’n toestel aankopen, is en blijft een investering. Is een airco zijn geld wel waard en welk toestel moet je kiezen? Jo De Knibber, docent thermodynamica aan de HoGent, en consumentenorganisatie Test-Aankoop helpen je op weg.
29/05 03u15  Vrouw deelt trucje van mama om taart aan te snijden en het internet reageert dolenthousiast: “Je moeder leeft in 2050!”Taarten zijn overheerlijk, maar kunnen vervelend zijn om aan te snijden terwijl hongerige monden wachten op een stukje. Daar heeft deze vrouw iets op gevonden: een keukentang. Haar dochter deelde het trucje om telkens perfecte, driehoekige stukken taart te krijgen op TikTok, waar het filmpje al miljoenen keren werd bekeken. Ook de dolenthousiaste reacties bleven niet uit: “Je moeder leeft in 2050”, “dit verandert alles” en “dit probeer ik vandaag nog”, zijn slechts enkele voorbeelden van de duizenden opmerkingen.
29/05 03u15  Nieuwe beelden tonen hoe rakettest Virgin Orbit fout gingAfgelopen maandag voerde Virgin Orbit, de grootste concurrent van SpaceX van Elon Musk, voor het eerst een volledige test uit van zijn LauncherOne. Die raket wordt gelanceerd vanaf een Boeing 747 die werd aangepast voor het experiment. In nieuwe beelden die opgedoken zijn, is te zien hoe de test wordt afgebroken. “Een onregelmatigheid tijdens de eerste fase van de vlucht”, klinkt het bij Virgin Orbit. “Onze ingenieurs analyseren de grote hoeveelheid aan data die we hebben verzameld om de oorzaak te achterhalen.”
29/05 03u15  Politiegeweld tegen zwarten lokt opnieuw zwaar protest uitDe Verenigde Staten zijn – alweer – in de ban van politiegeweld tegen zwarte burgers. Deze week stierf in Minneapolis een man toen agenten hem tegen de grond werkten. Het leidt tot rellen en plunderingen in de stad. En het protest dijt uit.
29/05 03u15  Money time, voor Europa én Charles Michel: krijgt ex-premier 27 landen achter relanceplan van 750 miljard?Het is niet alleen money time voor Europa – letterlijk én figuurlijk – maar ook voor Charles Michel. De Europese president moet nog voor de zomer de 27 EU-lidstaten door een mijnenveld van tegengestelde belangen naar een akkoord loodsen over het relanceplan van Ursula von der Leyen. “Het is nu zijn moment van de waarheid”, zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven).
29/05 03u15  Helft buitenlandse bedrijven bezorgd om politieke instabiliteitVan de buitenlandse bedrijven die in ons land een vestiging hebben, maakt bijna de helft zich zorgen over de politieke instabiliteit in het land. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van de Belgische attractiviteit van consultancybedrijf EY.
29/05 03u15  “Iemand moet de gestelde lichamen van de Pro League duidelijk maken dat ze niet boven de wet staan”Consensus, volgens de heer Van Dale ‘overeenstemming van gevoelens’, ‘algemene gelijkheid van opvatting’. Het hoogst haalbare wanneer in discussies of onderhandelingen de standpunten in se onverenigbaar zijn. Een uitkomst waar alle of zo veel mogelijk partijen zich finaal wel mee kunnen verzoenen, zodat de deal breed gedragen overeind blijft en iedereen voort kan. Zoals de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League op 15 mei. Vierentachtig procent van de stemmen, mijnheer! Een ‘breed gedragen’ voorstel waarbij de leden van de vergadering na weken van gekibbel ‘de maturiteit hebben getoond om knopen door te hakken’. Woorden van Peter Croonen, onder meer voorzitter van de Pro League, die het echt de beste oplossing voor ons voetbal vindt.
29/05 03u15  MONEYTIME. Hoe Peter Sagan jaarlijks 1,25 miljoen euro aan belastingen bespaart door in Monaco te wonenDe Slovaakse ex-wereldkampioen Peter Sagan is met een jaarloon van vijf miljoen euro de grootverdiener in het peloton. Van de tien best verdienende renners wonen er liefst vijf in Monaco. Volgens henzelf heeft dat vooral met de omgeving te maken, maar het fiscale klimaat zit er toch ook voor veel tussen. Onze wekelijkse rubriek Moneytime legt uit waarom.
29/05 03u15  Nog eens ‘Down the road’: deelnemers vertellen in extra aflevering over reis die hun leven veranderdeDown the road is weldra even terug. Vlaanderen leefde afgelopen voorjaar intens mee met de zes jonge mensen met down die de reis van hun leven maakten. Tot anderhalf miljoen Vlamingen zagen hoe Dieter Coppens (42) en reisbegeleidster Saar Pelgrims (31) op tocht gingen met Gitte (27), Sophie (19), Brenda (26), Jaimie (27), Peter (32) en Stijn (28).
29/05 02u15  Trump ondertekent decreet dat rechtsbescherming sociale media inperktDe Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waardoor de rechtsbescherming van sociale media over materiaal op hun sites wordt ingeperkt. Daarmee beschermt hij naar eigen zeggen “de vrijheid van meningsuiting tegen een van de grootste gevaren in de geschiedenis van de Verenigde Staten”.
28/05 22u15  Oudste man ter wereld Bob Weighton (112) overledenDe oudste man ter wereld, de Brit Bob Weighton, is donderdag op 112-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn familie maakte dat bekend, aldus de Britse krant The Guardian. Weighton, die thuis in de plaats Alton in het graafschap Hampshire stierf, werd in februari oudste man ter wereld toen de Japanner Chitetsu Watanabe op 112-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies.
28/05 20u15  Tatyana Beloy bevallen van eerste zoontjeCoronacrisis of niet, Tatyana Beloy (35) maakte de voorbije maanden enkele mooie herinneringen. Vorige maand trouwde ze met haar vriend Konrad Widelski (39) en afgelopen zondag beviel ze van haar zoontje Wolfgang.
28/05 18u15  Gepensioneerd koppel rijdt 150 kilometer naar kerkhof en botst dan met gemeentewerkerEen tocht van 300 kilometer om het kerkhof van Ingelmunster te bezoeken liep donderdag faliekant af voor een ouder koppel uit Ravels. In Oostrozebeke reden ze bij een manoeuvre een gemeentewerker aan, waarna hun auto in een voortuin belandde.
28/05 18u15  Groen wil “moment van nationale rouw en samenhorigheid” op 21 juliDe partij Groen stelt voor om op 21 juli, de nationale feestdag, een “moment van nationale rouw en samenhorigheid” te organiseren. Dat zegt partijvoorzitter Meyrem Almaci. Zij pleit ervoor om op de nationale feestdag de overledenen van de coronacrisis te eren en hun namen voor te lezen.
28/05 18u15  Luikse baron krijgt 4 jaar cel voor luxeleventje op kosten van ruim 200 investeerdersVier jaar cel en meteen achter de tralies. Geen pardon dus voor de Luikse “baron” Bauduin Van Aerssen Beyeren, al is hij 71 jaar. Dat hij meer dan 200 investeerders uit België en Nederland kon overtuigen om hem tientallen miljoenen euro’s toe te vertrouwen met als enige doel zichzelf en zijn medeplichtige(n) aan een liederlijk leven te helpen, kan voor de Tongerse rechtbank niet door de beugel.
28/05 17u15  Nieuwe paleisrevolutie bij Anderlecht: Marc Coucke zet stap opzij, Wouter Vandenhaute vervangt hemEr zijn weer verschillende verschuivingen op til achter de schermen bij Anderlecht. Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany gaan investeren in de club, en Vandenhaute wordt zelfs de nieuwe voorzitter. Eigenaar Marc Coucke zet zo een stapje terug, maar blijft wel degelijk aan boord. De club wordt dus niet verkocht.
28/05 17u15  AVEVE getroffen door cyberaanval: “Klein aantal winkels gesloten”Arvesta, de groep boven de land- en tuinbouwwinkels AVEVE, is donderdagochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat meldt woordvoerster Stephanie Deleul. Een klein aantal winkels is gesloten.
28/05 17u15  Bedrogen Elke blikt voor het eerst terug op ‘Temptation island’: “Ik heb diep gezeten”De pluim mag voor dit seizoen van ‘Temptation island’ op de hoed van Elke Castro (23). Terwijl ze moest toekijken hoe ‘haar’ Arda (26) haar bedroog, hield ze zich waardig en sterk. “Ineens was ik alles kwijt: mijn lief, mijn beste vriend, de plek waar ik woonde. Maar ik wou niet instorten, voor mijn vrienden en familie.”
28/05 17u15  Jager vrijgesproken voor doodschieten hond: “Hij was aan het autorijden op moment van fatale schot”Jager René H. (61) uit Bierbeek is vrijgesproken voor het doodschieten van hond Mak, een prijsbeest, vijf jaar geleden in het Meerdaalwoud in Leuven. Het Brusselse hof van beroep meent dat er gerede twijfel is en dat de jager met zijn auto aan het rijden was op het moment van de fatale schoten. De eigenaar van de hond is ontgoocheld. “Voor mij staat het vast dat iemand van het groepje jagers waartoe de verdachte behoorde, Mak heeft omgelegd.”
28/05 17u15  Dina Tersago aangeslagen door overlijden van boer Wim: “Hij was niet alleen te jong, dit was ook veel te plots”Dina Tersago reageert aangeslagen op het overlijden van ‘boer Wim’. Gisteren raakte bekend dat Wim Leroy (47), bekend van het programma Boer zkt. vrouw, om het leven kwam na een ongelukkig inhaalmanoeuvre in Bellingen. “Ik ben hier erg van geschrokken”, zegt presentatrice Dina Tersago aan Het Laatste Nieuws.
28/05 16u15  Reconstructie van de plotse omwenteling bij Anderlecht: zo kregen Vandenhaute, Lefevere en Van Eetvelt het voor het zeggen bij de BrusselaarsTwee jaar geleden waren ze nog concurrenten in de strijd om de overname van Anderlecht. Vandaag vormen Marc Coucke (54) en Wouter Vandenhaute (57) samen met de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt (53) het trio dat de voetbalclub weer aan de top moet krijgen. Met ook wielerbaas Patrick Lefevere (65), die zal zetelen in de raad van bestuur. De nieuwe zet van voorzitter Coucke vindt duidelijk zijn oorsprong in het wielrennen.
28/05 16u15  Erika Vlieghe is niet opgezet met voortvarende communicatie van Ben Weyts: “Ik begrijp de kritiek van de onderwijsdirecties”Directies en leerkrachten mogen voor de derde keer hun klassen herinrichten: in tegenstelling tot wat vrijdag werd aangekondigd, moeten klasgenoten onderling toch geen afstand bewaren. “Blijkbaar waren er vorige week andere virologische inzichten dan vandaag”, zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) daarover. Maar Erika Vlieghe schiet terug: “Wat de minister beslist, is voor zijn rekening.”
28/05 16u15  Daar zijn de patissiers van de Queen weer: zo maak je ‘Victoria sponge cake’“Om de Royal garden parties te vieren, delen de koninklijke patissiers graag dit recept met jullie”, staat te lezen op het officiële Instagramaccount van de Britse koningin Elizabeth II. Tijdens die zomerse tuinfeesten worden normaal gezien 27.000 kopjes thee, meer dan 20.000 sandwiches en 20.000 stukken taart geserveerd, maar tijdens de lockdown moedigen de koninklijke chefs ons aan zelf aan het bakken te slaan.
28/05 15u15  Nieuwe paleisrevolutie bij Anderlecht: Wouter Vandenhaute vervangt Marc Coucke als voorzitterEr zijn weer verschillende verschuivingen op til achter de schermen bij Anderlecht. Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany gaan investeren in de club, en Vandenhaute wordt zelfs de nieuwe voorzitter. Eigenaar Marc Coucke zet zo een stapje terug, maar blijft wel degelijk aan boord. De club wordt dus niet verkocht.
28/05 14u15  Vakbonden reageren boos: “Veiligheid van leerkrachten op het spel gezet”De onderwijsbonden zijn niet te spreken over de plotse versoepeling van de veiligheidsmaatregelen in de scholen. “De veiligheid van de leerkrachten wordt op het spel gezet”, zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. Haar collega bij de Christelijke Onderwijscentrale COC zegt dat chaos dreigt. “De beslissingen veranderen om de haverklap. Niemand begrijpt het nog”, zegt Koen Van Kerkhoven. De bonden beraden zich over mogelijke acties.
28/05 14u15  RECENSIE. ‘Moving out’, een spel dat ‘Temptation island’ naar de kroon steekt als ultieme relatietest **“Je hebt niks te verliezen, behalve al je spullen.” Zo begint de introductie van ‘Moving out’. Daar hadden ze beter nog “en je relatie” aan toegevoegd. Want voor je het weet, mag een van de twee echt zijn koffers pakken door dit spel.
28/05 14u15  Maak het niet moeilijk in zand en werp op je eigen manier: zo begin je aan petanqueOp zoek naar een activiteit om een mooie zomeravond in je eigen bubbel leuker te maken? Dan kun je een spelletje petanque spelen. Reinold Borré, voorzitter van de Petanque Federatie Vlaanderen, geeft tips voor een ontspannend partijtje jeu de boules - dat meteen ook een Frans vakantiesfeertje schept.
28/05 13u15  Lady in red: koningin Mathilde stemt mondmasker af op outfitDe Belgische koningin Mathilde draagt in het openbaar een mondmasker en stemde het deze keer volledig af op haar outfit. Zo kwam ze tevoorschijn in een oranjerood ensemble met bijpassend masker in exact dezelfde tint.
28/05 13u15  Politiecamera maakt opvallend beeld: picknickers installeren zich aan beide kanten van grensblokkadeDe politiezone Kempen Noord-Oost heeft een opmerkelijke foto gepost op Facebook. Op het beeld is te zien hoe mensen aan de grensovergang met Nederland in Poppel (Ravels) een picknick organiseren. “Dit mag niet, maar we gaan de betrokkenen niet actief opsporen”, zegt korpschef Katrien Goffings.
28/05 13u15  Nicole (62) heeft volgens dokters niet lang meer te leven en toch ervaart ze crisis als verrijking: “Zonder corona was ik er niet meer geweest”“Je hebt nog een half jaar te leven.” Dat kreeg kankerpatiënte Nicole Martens (62) uit Eeklo in januari te horen. De vele plannen die ze had, werden onherroepelijk doorkruist door de coronacrisis. “Maar toch ervaar ik de jongste maanden als een verrijking.”
28/05 13u15  Van vluchteling tot vedette: wie is Alphonso Davies, de verrassende uitblinker van Bayern München?Met alle ogen gericht op de Bundesliga leert de hele wereld Alphonso Davies kennen. De 19-jarige Canadese linksback van Bayern München was de verrassende man van de match tegen Dortmund en oogst lof langs alle kanten. Na de topprestatie, nu zijn verhaal.
28/05 13u15  Nu al puffen in huis en de echte zomer moet nog beginnen: dan maar een airco installeren of is zonnewering toch beter?Met temperaturen tot 25 graden en onafgebroken periodes van zon stijgt de temperatuur niet alleen op ons terras of balkon. Ook in de woonkamer is het puffen geblazen, om van de slaapkamer nog maar te zwijgen. Brengt een dure airco dan soelaas of investeer je beter in zonnewering? Met deze tips hou je niet alleen het hoofd koel.
28/05 13u15  TikTok is nieuwste jachtterrein voor influencers: “Bij een challenge gebruiken ze snoep van een bepaald merk, of ze prijzen speelgoed aan”Hoewel Instagram nog steeds dé plek is waar influencers zich verzamelen, wint nu ook TikTok aan terrein. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arteveldehogeschool. En dat is opvallend, want dat vrij nieuwe medium richt zich op een veel jonger doelpubliek. “Zo zie je bijvoorbeeld een challenge met snoepjes of speelgoed, dat dan wordt aangeprezen”, zegt onderzoeker Jeroen Naudts.
28/05 13u15  Oversterfte is het grootst in Groot-Brittannië, België derdeIn Groot-Brittannië zijn sinds de start van de coronacrisis 60.000 mensen meer overleden dan gemiddeld de voorbije vijf jaar. Die oversterfte in Groot-Brittannië is bovendien het hoogst van de 19 landen waarnaar de Financial Times (FT) onderzoek verrichte, blijkt donderdag. België staat in dat klassement van de FT op de derde plaats.
28/05 12u15  Natuur en Bos waarschuwt voor verhoogd brandgevaar in Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen.De risicofase voor natuurbranden in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant wordt vandaag opgetrokken van geel naar oranje. Dat meldt het agentschap Natuur en Bos. het is de voorbije dagen erg droog geweest en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen en geen neerslag verwacht. 'Een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar”, klinkt het.
28/05 12u15  Tiental klachten tegen Amerikaanse agent die knie op nek van zwarte man zette: “Nooit iets mee gedaan”Tegen de agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis zijn knie op de nek van een gearresteerde man drukte, zoals op videobeelden te zien is, werden de voorbije jaren een tiental klachten ingediend over zijn optreden. Die klachten bleven zonder gevolg, schrijft NBC News. Terwijl de agent zijn knie op de ongewapende zwarte Amerikaan drukt, zegt het slachtoffer, dat korte tijd later in het ziekenhuis overleed, nog dat hij niet kan ademen. De agent, Derek Chauvin, en drie anderen zijn intussen de laan uitgestuurd, nadat de beelden op sociaalnetwerksites waren beginnen circuleren.
28/05 12u15  De valkuilen van de vereenvoudigde belastingaangifte: hier kan je het best op lettenWie zijn voorstel tot vereenvoudigde belastingaangifte in de bus krijgt, is maar beter op zijn hoede. In bijna een op de twee gevallen lopen we belastingvoordelen mis, staat vandaag te lezen in deze krant. Maar waar loopt het nu het vaakst mis? En waar moet je bij het nakijken van je aangifte zeker op letten om geen geld door je vingers te laten glippen?
28/05 12u15  TikTok is nieuwste jachtterrein voor influencers: “Bij een challenge gebruiken ze snoep van een bepaald merk, of prijzen speelgoed aan”Hoewel Instagram nog steeds dé plek is waar influencers zich verzamelen, wint nu ook TikTok aan terrein. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arteveldehogeschool. En dat is opvallend, want dat vrij nieuwe medium richt zich op een veel jonger doelpubliek. “Zo zie je bijvoorbeeld een challenge met snoepjes of speelgoed, dat dan wordt aangeprezen”, zegt onderzoeker Jeroen Naudts.
28/05 12u15  Dierenbeulen die drie jaar geleden hond vergiftigden mogelijk gevatDrie jaar geleden stierf in Deurle de hond Trix door vergiftiging met het illegale product aldicarb. Haar baasjes lieten het er niet bij en startten een jarenlange zoektocht in samenwerking met Natuurinspectie. De mogelijke daders werden gevonden en staan dinsdag oog in oog met de rechter.
28/05 12u15  Ryan Reynolds moet het alweer ontgelden: Blake Lively reageert op hilarische fotoRyan Reynolds wordt wel vaker het slachtoffer van de liefdevolle plagerijtjes van Blake Lively. Nu ontdekte de actrice een gefotoshopte foto van haar echtgenoot op een satirisch Instagramaccount, waar ze met veel plezier op reageerde.
28/05 12u15  ‘Smalste huisje van Brugge’ kost half miljoen euro (maar schijn bedriegt)In de Dweersstraat staat het huis met allicht de smalste voorgevel van Brugge te koop: het is nog geen anderhalve meter breed.
28/05 12u15  Drukke dag bij AA Gent: Wim De Decker wordt nieuwe T2, Vadis Odjidja verlengt contractVerrassende wending in het verhaal Wim De Decker. Kort nadat bekend raakte dat de ex-assistent van Laszlo Bölöni bij Antwerp geen toekomst meer had en vertrok, gaat hij aan de slag bij KAA Gent. Hij zal er de technische staf versterken als assistent van Jess Thorup. En er was nog meer goed nieuws te rapen in de Ghelamco Arena. Zo raakte ook bekend dat aanvoerder Vadis Odjidja zijn krabbel heeft gezet onder een nieuwe contract tot 2023.
28/05 12u15  Schip verliest veertig containers vol medische spullen: mondmaskers spoelen aan op de strandenHet vrachtschip ‘APL England’ heeft zondag voor de kust van het Australische Sydney ongeveer veertig containers verloren toen het de controle kwijtraakte op de ruige zee. De containers zaten vol medische spullen, zoals mondmaskers. Die spoelen nu aan op de stranden rondom Sydney, waar inwoners helpen om alles op te ruimen.
28/05 12u15  Zalando wil merken die onvoldoende duurzaam zijn werenAlle merken die op Zalando te koop worden aangeboden, zullen binnenkort informatie over hun productieketen bekend moeten maken. Bedrijven die niet voldoen aan de ethische eisen, die gemeten worden aan de hand van een nieuw meetinstrument, zullen in 2023 van het platform geweerd worden.
28/05 12u15  Bingoal – Wallonie Bruxelles van Jelle Vanendert is opnieuw en route: “Het is vooral veel echter en toffer”De kop is eraf. Bingoal-Wallonie Bruxelles van Jelle Vanendert startte gisteren als eerste wegploeg opnieuw met de groepstrainingen. “In vier verschillende plaatsen van het land, naargelang de regio waar ze wonen”, zegt ploegmanager Christophe Brandt. “Het was leuk. Iedereen was blij dat ze samen konden trainen.”
28/05 11u15  Komt er straks een ‘flitspaal’ op de waterkraan? “Factuur mag niet zomaar stijgen, maar verspilling wordt wél duurder”Uw waterfactuur zal er straks allicht niet meer hetzelfde uitzien. Want Vlaanderen overweegt de prijzen te hervormen, meer gefocust op verbruik en periodes van droogte. “Maar in totaal zal het niet duurder worden”, zegt Carl Heyrman, directeur van Aqua Flanders.
28/05 11u15  Paul-José Mpoku en Junior Edmilson reageren na ‘illegale’ voetbalwedstrijd: “De schepen sprak ons aan als een fan”Opschudding in Visé woensdagavond. De politie legde er en voetbalwedstrijd stil die indruiste tegen de lockdown-maatregelen. Onder de zestig aanwezigen: ex-Standardspelers Paul-José Mpoku en Junior Edmilson (ex-Standard), en huidige Standardspelers Mehdi Carcela en Samuel Bastien. Mpoku en Edmilson betwisten de feiten niet, maar halen uit naar Julien Woolf, schepen in Visé en de man die zaak in gang stak.
28/05 11u15  PODCAST BEESTENKLAP. De Kat: ziet die ons eigenlijk wel graag?Honden zullen altijd blaffen en vogels zullen altijd zingen, maar wat willen ze ons eigenlijk vertellen? In de podcastreeks Beestenklap duiken we in de wereld van de pratende dieren. Aflevering 1: de kat. Die jankt en kweelt, maar intussen eigenlijk complete wartaal uitslaat. “Miauwen? Daar communiceert een kat niet mee.”
28/05 11u15  Pakistaan vraagt duif terug aan Indiase premier: “Mijn vogel is géén spion”Een Pakistaanse plattelandsbewoner heeft de Indiase premier Narendra Modi met klem gevraagd om zijn duif terug te geven. Het dier wordt vastgehouden in India op verdenking van spionage.
28/05 10u15  Waarom de coach van Van der Poel niet verbaasd is over straffe zege in Container Cup: “Mathieu zal altijd strijdend ten onder gaan”Bij zijn werkgever Alpecin-Fenix waren ze niet verbaasd dat Mathieu van der Poel simpelweg iedereen verpulverde in de Container Cup. “Niet meer”, verduidelijkt Kristof De Kegel. “Al van bij de eerste testen wist ik wat een ongelofelijk talent hij is, wat voor grote motor hij heeft”, zegt deze bewegingswetenschapper.
28/05 09u15  Tweede verblijf aan zee blijft populair: verkoop piekt na lockdownZe waren een tijdlang niet welkom aan de kust door de lockdown, maar de liefde tussen mensen die dromen van een tweede verblijf en de kust is duidelijk niet bekoeld. “Sinds kort piekt de verkoop”, zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie Fednot. En zo’n stekje aan zee, dat mag wat kosten.
28/05 09u15  Zo gaan West-Vlamingen binnenkort naar de kerk: ‘hosties vangen’ en mondmaskers dragenNaar de kerk gaan wordt binnenkort helemaal anders. Er zal slechts een beperkt aantal mensen vieringen mogen bijwonen, er zal geen koor zingen en bij de communie zullen kerkgangers hun hostie moeten ‘vangen’. Dat blijkt uit een nieuwe handleiding van het bisdom van Brugge.
28/05 09u15  Mona (10) verloor haar huis in hevige brand, nu bakt haar klasgenootje Kobe (10) koekjes om haar te helpenIn de nacht van 17 op 18 mei zorgde een kortsluiting in een huis aan het Stationsplein in Willebroek voor een uitslaande brand. Mona Broothaers (10), haar mama Lieve en haar broer Oscar (15) bleven gelukkig ongedeerd, maar zijn wel alles kwijt. Daarom besloot Kobe, klasgenoot en beste vriend van Mona, het gezin te hulp te schieten.
28/05 09u15  Water wordt mogelijk duurder gemaakt tijdens droogte: “Wie veel verbruikt zal meerprijs moeten betalen”Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken. De bedoeling is via variabele tarieven mensen aan te moedigen zuiniger met kraanwater om te springen, ­zeker in tijden van droogte zoals nu. Dat staat donderdag in De Tijd.
28/05 09u15  ‘Coronatoeristen’ tonen zich meteen van hun slechtste kant: meer afval in de duinenEr ligt opvallend meer afval in de duinen aan de kust. Dat stellen Natuurpunt en de Proper Strandlopers vast. Ze wijzen op een nieuwe trend: coronatoerisme in de duinen, wellicht om controles op het strand te vermijden.
28/05 09u15  Protesten tegen dood zwarte man in Minneapolis ontsporen: 1 dode en plunderingenDe protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis rond de dood van een zwarte man, lopen uit de hand. Winkels worden geplunderd en daarbij zou intussen ook één dode gevallen zijn. Onder andere een filiaal van AutoZone werd in brand gestoken.
28/05 09u15  Vooral ongevallen met elektrische steps in Brussel: elke week belandt gebruiker er in ziekenhuisGemiddeld een keer per week belandt een gebruiker van een elektrische step in het ziekenhuis in Brussel. Van alle gebruikers die op de spoeddiensten terechtkwamen, droeg geen enkele een helm. Dat blijkt uit een studie van verkeersinstituut Vias in samenwerking met de spoeddiensten van verschillende ziekenhuizen.
28/05 07u15  Historische lancering van de eerste bemande commerciële ruimtevlucht uitgesteld door slecht weerHet moest een historische dag worden: de lancering van de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht. SpaceX van Elon Musk en Nasa hadden er de handen voor in elkaar geslagen, maar het weer strooide roet in het eten. De lancering werd uitgesteld naar zaterdag 30 mei.
28/05 07u15  Boeing start productie van omstreden 737 MAX weer opVliegtuigbouwer Boeing is in de Amerikaanse staat Washington opnieuw begonnen met de productie van de Boeing 737 MAX. Het gaat volgens Boeing nog niet om massaproductie, maar om kleine aantallen. Het is wel de bedoeling om de productie in de loop van het jaar verder op te voeren.
28/05 06u15  Van moord verdachte student gevat na dagenlange klopjacht in VSDe 23-jarige student Peter Manfredonia, die verdacht wordt van twee moorden en een ontvoering, is na een klopjacht van zes dagen opgepakt in Maryland.
28/05 05u15  Trump gaat donderdag decreet over sociale media ondertekenenDe Amerikaanse president Donald Trump gaat donderdag een decreet over sociale media ondertekenen. Dat heeft zijn woordvoerder Kayleigh McEnany woensdag gezegd. Over de precieze inhoud van het decreet bestaat nog geen duidelijkheid. Maar de aankondiging komt er kort nadat Trump hard had uitgehaald naar Twitter, wegens het plaatsen van een factcheck bij een van zijn berichten.
28/05 05u15  Water wordt mogelijk duurder gemaakt tijdens droogteVlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken. De bedoeling is via variabele tarieven mensen aan te moedigen zuiniger met kraanwater om te springen, ­zeker in tijden van droogte zoals nu. Dat staat donderdag in De Tijd.
28/05 03u15  Bedrijven en woon-zorgcentra vragen negatieve coronatest als toegangspas: “We willen geen brandende schuren binnenhalen”Verschillende bedrijven en woon-zorgcentra geven mensen alleen toegang als ze een attest kunnen voorleggen dat bewijst dat ze onlangs negatief hebben getest op het coronavirus. “We willen geen brandende schuren binnenhalen”, klinkt het. Maar veel artsen weigeren om die tests af te nemen, omdat het ingaat tegen de richtlijnen van de overheid. Met een patstelling tot gevolg.
28/05 03u15  Al meer dan 100.000 Belgen hebben pakketreis geannuleerd en voucher aanvaardAl meer dan 100.000 Belgen hebben van hun reisorganisator een voucher aanvaard ter compensatie van hun geannuleerde pakketreis. Al die vouchers zijn goed voor een kleine 175 miljoen euro. Ondertussen blijft minister Nathalie Muylle (CD&V) over de terugbetaling van de reizen haar middelvinger opsteken naar Europa.
28/05 03u15  Dit is de eindbalans van De container cup: alle statistieken en reacties van de winnaars per proefDe container cup, de spectaculaire zevenkamp in een zeecontainer op Vier die Vlaanderen vijf weken in de ban hield, heeft woensdagavond zijn laatste geheimen prijs gegeven. Veldrijder Mathieu van der Poel was oppermachtig bij de mannen, sprintster Hanne Claes stak de overwinning op zak bij de vrouwen. We zetten alle statistieken per discipline voor u op een rijtje en laten de winnaars aan het woord.
28/05 03u15  Tekort aan leerkrachten dreigt nog groter te worden: leraar voelt zich niet meer gewaardeerdSlechts een kwart van de leraren in het middelbaar gelooft dat zijn job gewaardeerd wordt in de maatschappij. Vijf jaar geleden lag dat nog twintig procent hoger. Een pijnlijke evolutie die het al nijpende lerarentekort nog meer op scherp stelt. “Dit kan ertoe leiden dat minder jongeren voor de job kiezen én dat leraren vervroegd uitvallen”, zegt professor Filip Van Droogenbroeck (VUB).
28/05 03u15  Winkelkar blijft duurder dan voor coronacrisis, zelfs in de goedkoopste supermarktSupermarktketens mogen dan wel opnieuw promotie voeren, als consument betalen we aan de kassa toch nog altijd meer dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop. Opvallend daarbij is dat vooral Colruyt nog altijd ruim 5 procent duurder is dan voor de lockdown, zo blijkt uit het onderzoek. Colruyt zelf betwist dat en benadrukt dat ze ook in coronatijden de laagste prijzen garanderen.
28/05 03u15  Opgepast: “Wie zijn vereenvoudigde belastingaangifte niet checkt, loopt grote kans dat hij geld misloopt”Wie zijn voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte (VVA) dit jaar niet goed controleert, loopt in bijna een op de twee gevallen belastingvoordelen mis. Dat is de conclusie van een steekproef van ACV Nationaal. En dat terwijl er al een onderzoek loopt naar de fiscus na klachten over te weinig transparantie en te veel fouten.
28/05 03u15  Kinderen krijgen gemiddeld op 9 jaar hun eigen smartphone, maar wanneer is jong ‘te jong’?Negen jaar en al een smartphone. Voor veel ouders lijkt het misschien vroeg, maar toch is dat de gemiddelde leeftijd waarop we onze kinderen een eigen toestel geven. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
28/05 03u15  Trainer van Mathieu van der Poel is niet verbaasd over straffe prestatie in Container Cup: “Hij zal altijd strijdend ten onder gaan”Bij zijn werkgever Alpecin-Fenix waren ze niet verbaasd dat Mathieu van der Poel simpelweg iedereen verpulverde in de Container Cup. “Niet meer”, verduidelijkt Kristof De Kegel. “Al van bij de eerste testen wist ik wat een ongelofelijk talent hij is, wat voor grote motor hij heeft”, zegt deze bewegingswetenschapper.
28/05 03u15  ‘Wijkbatterij’ moet voorkomen dat de koffiezet sneuvelt, want stroomnet raakt overbelast door warmtepompen en elektrische wagenBewoners van de Ophemstraat in Oud-Heverlee leven zo energiebewust dat ze daar zelf een beetje het slachtoffer van werden. Door de vele elektrische wagens en warmtepompen in de straat, raakte het netwerk soms overbelast en sneuvelden elektrische toestellen. Een wijkbatterij bleek de oplossing. Het is de eerste in ons land, maar wellicht niet de laatste.
28/05 03u15  Antwerpse vrouw (65) doodgestoken door partner in Spaanse badplaatsDe Antwerpse Annick C. (65) is woensdag met geweld om het leven gebracht door haar 72-jarige partner. Dat gebeurde in de Spaanse gemeente L’Escala, aan de Costa Brava, waar ze al jaren woonde. De man beroofde zich daarna ook zelf van het leven.
28/05 03u15  Johny Voners twee maanden na overlijden opnieuw op tv in ‘Ge hadt erbij moeten zijn’Twee maanden geleden overleed acteur Johny Voners,voor altijd Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Vanavond kunnen we hem nog eens zien in een gastrol in ‘Ge hadt erbij moeten zijn’, een van zijn laatste wapenfeiten op televisie.
28/05 03u15  Europa haalt de geldbeugel open: 750 miljard euro om coronacrisis te bedwingen, maar wie gaat dat betalen?De Europese Commissie gaat met 750 miljard euro de strijd aan tegen de gevolgen van de coronacrisis. Als het plan uiteindelijk de eindmeet haalt, zal Europa zich zeer solidair tonen met de meest getroffen landen zoal Spanje en Italië, want een groot stuk van het manna moet niet worden terugbetaald. En ook opvallend: de EU gaat het bedrag vooral met eigen belastingen betalen.
28/05 03u15  Dringend trainers gezocht: over twee weken starten eerste trainingen, maar zes van de huidige 1A-teams hebben nog een coach nodigOver een goeie twee weken wordt er in eerste klasse weer getraind. Maar wie leidt die trainingen? “Nogal wiedes, de trainer natuurlijk”, horen we u denken. Maar wie is dat dan? Niet minder dan vijf van de zestien 1A-clubs speuren momenteel nog de markt af, in het ongewisse over wie straks voor hun spelers zal staan. En dan is er nog STVV...
28/05 03u15  ‘The voice kids’ komt terug met live publiek én televotingDoor corona lag ook ‘The voice kids’ stil. De laatste afleveringen moesten nog ingeblikt worden toen de lockdown van kracht ging. VTM heeft alvast een alternatief stemsysteem bedacht om een winnaar aan te duiden.
28/05 03u15  De Vlaming die zich vrijwillig met corona laat besmetten: “Hoe sneller immuun, hoe beter”99,99 procent van de bevolking loopt liefst zo hard en ver mogelijk weg van het coronavirus. De Oostendse advocaat Arent Lievens (51) doet net het omgekeerde. Hij is de eerste Vlaming die zich vrijwillig heeft opgegeven om het virus te laten inspuiten. “Als ik zo kan helpen om een vaccin sneller te ontwikkelen, dan werk ik daar graag aan mee. Vroeger gingen mensen toch ook naar de oorlog om anderen te beschermen.”
28/05 03u15  Met Van Echelpoel naar Kroatië in ‘De Columbus’: “Er is een vriendschap gegroeid”Wim Lybaert wacht vanavond een heuse blind date. Hij kende zijn gelegenheidspassagier Tijs Vanneste – alias Jef Van Echelpoel – totaal niet. Samen trekken ze vanuit Slovenië naar de Kroatische eilanden. “Voor mij was die trip vijf dagen vakantie”, zegt Vanneste. “Dat neem ik veel te weinig. Onze tocht was een les in verplicht onthaasten. Ik ben iemand die heel goed niks kan doen. Maar ik doe dat amper.”
28/05 03u15  Na weken telefoontap brengen dubieuze onderbroeken en sportschoenen nieuwe Blokker-baas voor rechterDirk Jan Bron, de nieuwe eigenaar van Blokker België, moest zich woensdag in Nederland verantwoorden voor vermeende belastingfraude, verduistering en oplichting. Ook zijn zoon staat terecht. De omstreden zakenman – die in de Belgische Blokker-winkels vandaag met een grote uitverkoop start – noemt de aantijgingen “onzin”.
28/05 03u15  Grootste talent dat we nooit zagen: Charly Musonda jr. geeft zichzelf 20 procent kans om te voetballen na kruisbandblessureHet grootste talent dat België ooit zal hebben gezien. Niet wij, maar jeugdvoetbalkenner Johan Boskamp riep het zo’n tien jaar geleden uit. Het ging over Charly Musonda jr. Tien jaar later kan je na een resem blessures, verkeerde keuzes en ongezonde koppigheid maar één ding vaststellen: de inmiddels 23-jarige wonderknaap is het grootste talent dat we nooit hebben gezien. En of we hem ooit nog gaan zien? Twintig procent kans, zegt hij zelf.
28/05 03u15  Jani Kazaltzis deelt zijn leefwereld op nieuw videoplatform ‘JANI’Jani Kazaltzis start op 1 juli met JANI, een nieuw online videoplatform. Dat doet hij bij SBS, het huis boven zenders Vier, Vijf en Zes, waar hij nu al aan boord is als tv-gezicht. “Dat merk vertrekt van Jani als persoon en zijn leefwereld. Alles draait om lifestyle in de brede zin van het woord: van fashion en beauty tot celebs en dating”, klinkt het. En uiteraard zal er ook ruimte zijn voor stylingadvies.
28/05 03u15  Zie jij door de aubergines het bos niet meer? Jonas Van Geel helpt je emoji’s te ontcijferenIn een wereld vol emoji’s en Whatsapp-afkortingen, gaat Jonas Van Geel (35) na of ons taalgevoel niet begint te sputteren. Dat doet hij in de nieuwe panelquiz ‘Veel tamtam’, die dit najaar op VTM te zien zal zijn. “We zijn ooit begonnen met rooksignalen en rotstekeningen, de cirkel is rond.”
28/05 00u15  Coronacrisis of niet: politie betrapt enkele (ex-)Standard-spelers tijdens ‘clandestiene’ voetbalmatchAgenten van de politiezone Basse-Meuse hebben woensdag een voetbalwedstrijd moeten stilleggen in Visé. Zo’n bijeenkomst organiseren is voorlopig nog niet toegestaan in coronatijden.
27/05 21u15  Hij kan écht alles: oppermachtige Mathieu van der Poel wint De container cup, ook record voor Van AertMathieu van der Poel kwam, zag en overwon. Tijdens de laatste aflevering van De container cup degradeerde de enige Nederlandse deelnemer de crème de la crème van de Belgische sportwereld tot figuranten. Lopen, roeien, golfen, schieten… Van der Poel kan nu ook officieel alles. Gelukkig is de koers nog van ons, met dank aan Wout van Aert.
27/05 20u15  100.000 doden in VS: een macaber record, maar ook een zware onderschattingDe VS heeft er een macaber record bij: de dodentol van het coronavirus heeft de 100.000 overschreden. Daarmee is het land, net als met het aantal besmettingen, wereldwijd koploper. In de steden zijn vooral de arme wijken getroffen, waar het merendeel van de bevolking zwart is. Maar nu hotspots als New York aan de beterhand lijken, duikt het virus nu ook op in rurale gebieden.
27/05 20u15  Peru weigert kat Lee: “Euthanasie is de enige optie”De Peruaanse gezondheidsautoriteiten hebben het verzoek geweigerd om de illegaal geïmporteerde kat Lee, die mogelijk drager is van rabiës (hondsdolheid), terug te sturen naar het Zuid-Amerikaanse land. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdagavond. Euthanasie is de enige overblijvende optie, aldus nog het FAVV.
27/05 19u15  Belgische bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp vindt plaats op 1 augustus, promotiefinale een dag laterHet kabinet van Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen) bevestigt dat de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge op zaterdag 1 augustus zal plaatsvinden. Ook de veiligheidsdiensten hebben hun fiat gegeven. Het exacte tijdstip van de wedstrijd moet nog bepaald worden, maar dat zal rond 20-21u00 zijn. De wedstrijd wordt zonder publiek gespeeld, net zoals de promotiefinale tussen OHL en Beerschot een dag later.
27/05 19u15  Belgisch amateurvoetbal hoopt te starten in eerste weekend van september: “Liefst niet met gesloten kantines of zonder publiek”Voetbal Vlaanderen hoopt het seizoen 2020-2021 in de tweede en derde amateurklasse én de provinciale reeksen te kunnen opstarten in het weekend van 5 en 6 september. Die richtdatum werd woensdag bevestigd door voorzitter Marc Van Craen. “Al blijft het wachten op richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.”
27/05 18u15  Welkom op de meest comfortabele ruimtevlucht ooit: vanavond sturen astronauten hun raket met een tablet naar de ruimteZit het weer mee, dan vertrekt woensdagavond om 22.33 uur Belgische tijd de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht vanop de Amerikaanse basis Cape Canaveral richting het internationaal ruimtestation ISS. Zo’n 25 minuten later vliegt de Dragon Crew-capsule boven ons land. Het is meteen ook de eerste comfortabele ruimtevlucht, waarbij de astronauten in leren stoelen mogen plaatsnemen en het controlepaneel mogen bedienen als één grote tablet.
27/05 18u15  Belgische bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp vindt plaats op 1 augustus: Stad Brussel zet licht op groenHet kabinet van Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen) bevestigt dat de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge op zaterdag 1 augustus zal plaatsvinden. Het exacte tijdstip van de wedstrijd moet nog bepaald worden en de veiligheidsdiensten moeten het plan nog goedkeuren. De wedstrijd wordt zonder publiek gespeeld.
27/05 18u15  Miljardair Roland Duchâtelet is terug en trekt ten strijde tegen de Pro League: “Ik erger mij al lang aan de Belgische voetbalwereld”Waasland-Beveren, Antwerp, Virton en… Roland Duchâtelet. De belangen van de eerste drie partijen om klacht in te dienen tegen de Pro League zijn zonneklaar. Maar dan is er Duchâtelet, de miljardair die sinds de verkoop van STVV drie jaar geleden helemaal uit het voetbal is en eigenlijk niets meer te winnen of te verliezen heeft bij de manier waarop het Belgische clubvoetbal geleid wordt. Toch stapt hij al voor de vierde keer naar de Belgische Mededingingsautoriteit tegen de Pro League. “Na het uitbreken van operatie Propere Handen dacht ik al dat er eindelijk verandering zou komen, maar het is vreselijk om te zien hoe sommigen het gewoon laten mislukken.”
27/05 18u15  Twee bosbranden op één dag tijd in Zoniënwoud: “Slecht gedoofde barbecue”In het Zoniënwoud zijn woensdag twee bosbranden uitgebroken. Dat meldt de Brusselse brandweer. Vanmorgen brak er brand uit nabij de Tumuliweg. Later op dag brak het vuur uit in de omgeving van de Nisardstraat. De brandweer kwam ter plaatse met twee bluswagens en twee tankwagens en heeft de brand onder controle.
27/05 18u15  Tegen kanker vechtende echtgenote van Radja Nainggolan imponeert met gespierd lichaam: “F*ck kanker!”Claudia Nainggolan heeft nog maar eens bewezen dat ze een sterke vrouw is. De echtgenote van Radja Nainggolan vecht tegen kanker, maar laat haar hoofd niet hangen. Integendeel, Lai kweekte de voorbije maanden een gespierd lichaam.
27/05 18u15  Koningin Máxima draagt H&M-jurk van 50 euroDe Nederlandse koningin Máxima laat zich vaak in betaalbare mode zien, maar een jurk van H&M was nog niet eerder aan bod gekomen. Tot nu. Dinsdag koos ze tijdens een digitale toestpraak voor een knielang, aardekleurig exemplaar met pofmouwen van de Zweedse keten.
27/05 17u15  Slachtoffers Epstein zwijgen niet langer in nieuwe Netflix-reeks: “Hij had een orgie eiland”Terwijl de overgebleven hoofdrolspelers in het misbruikschandaal rond Jeffrey Epstein zich hullen in stilzwijgen, doen de slachtoffers dat niet. In de nieuwe vierdelige Netflix-documentaire ‘Filthy rich’ zijn geluidsopnames te horen van de schrijnende verklaringen die meisjes aan de politie deden over de misdaden van de miljardair.
27/05 17u15  Michel Van den Brande heeft zo zijn eigen oplossing voor de heropstart van de horeca: “Een terrastoren uit stellingen”De stellingbouwer annex BV Michel Van den Brande heeft naar eigen zeggen een oplossing bedacht opdat de horeca straks weer een vliegende start kan nemen. “Het idee is eigenlijk even simpel als geniaal”, zegt hij in een persbericht. “Je plaatst een stelling voor de geven of op de parking van je restaurant en je kan je terrascapaciteit verdubbelen.”
27/05 17u15  Miljardair Roland Duchâtelet, al drie jaar weg uit het voetbal, trekt ten strijde tegen de Pro League: “Ik erger mij al lang aan de Belgische voetbalwereld”Waasland-Beveren, Antwerp, Virton en… Roland Duchâtelet. De belangen van de eerste drie partijen om klacht in te dienen tegen de Pro League zijn zonneklaar. Maar dan is er Duchâtelet, de miljardair die sinds de verkoop van STVV drie jaar geleden helemaal uit het voetbal is en eigenlijk niets meer te winnen of te verliezen heeft bij de manier waarop het Belgische clubvoetbal geleid wordt. Toch stapt hij al voor de vierde keer naar de Belgische Mededingingsautoriteit tegen de Pro League. “Na het uitbreken van operatie Propere Handen dacht ik al dat er eindelijk verandering zou komen, maar het is vreselijk om te zien hoe sommigen het gewoon laten mislukken.”
27/05 17u15  Regels uitvaardigen is makkelijker dan ze naleven: ook politici zondigen in coronatijdenRegels uitvaardigen is vaak makkelijker dan ze zelf naleven. Niet alleen Dominic Cummings, de raadgever van de Britse premier Boris Johnson, maar ook enkele politieke leiders hebben het er moeilijk mee. Vooral bij terrasjes en picknicks wordt er gezondigd.
27/05 16u15  De natuur snakt naar water, maar waarom wil het maar niet regenen?Waarom is het nu al wekenlang kurkdroog? De natuur zou zo’n deugd hebben van wat water, maar we zullen geduld moeten hebben. Want het is allemaal de schuld van de straalstroom, tien kilometers hoog in de lucht. Als die gaat kronkelen, blijft het simpelweg droog. “Als zich dat jaar na jaar herhaalt, kun je het toeschrijven aan de opwarming.”
27/05 16u15  “Vergeleken met Nederlanders zijn Antwerpse drugsjongens lieve sukkels”: journalist Teun Voeten schrijft boek“Drugscriminelen stappen echt niet over op de productie van biologische wijn omdat je cocaïne of xtc legaliseert. Ze zullen alleen maar gevaarlijkere drugs proberen te maken.” De Nederlandse oorlogsjournalist en antropoloog Teun Voeten deed bijna twee jaar onderzoek naar de Antwerpse drugswereld. Zijn bevindingen schreef hij neer in het boek Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse syndicaten.
27/05 16u15  Wie herkent verdachten van gewelddadige diefstal?De politie is op zoek naar twee daders die vorig jaar in juni een jongeman bewusteloos sloegen en zijn gsm stalen in de Wijzemanstraat. In het VTM-opsporingsprogramma Faroek doet de politie een oproep naar getuigen die twee mogelijke verdachten hebben gezien, of de aanval zagen gebeuren.
27/05 15u15  Doorbraak in Belgisch onderzoek naar 39 Vietnamese doden in vrachtwagen: dertien verdachten opgepakt in het BrusselseIn het Belgische luik van de zaak van de 39 Vietnamese migranten die stierven in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex, zijn dinsdagochtend dertien verdachten opgepakt in verschillenden Brusselse gemeenten. Dat bevestigt het federaal parket. Het gaat om elf Vietnamezen en twee Marokkanen. Het zou gaan om een bende mensensmokkelaars en ze zouden gebruikgemaakt hebben van safehouses in Anderlecht.
27/05 14u15  De lente van Stimul: terug naar 1977, toen de hele Belgische wielertop betrapt werd op hetzelfde momentAlsof Aster Nzeyimana vanavond in het journaal zal melden dat Van Avermaet, Lampaert, Naesen, Gilbert en Evenepoel allemaal positief zijn bevonden. In 1977 gebeurt het. Het product heet Stimul. En het lijstje betrapten oogt bepaald indrukwekkend: Freddy Maertens, Walter Planckaert, Michel Pollentier, Willy Teirlinck en, jawel, zelfs Hij, Eddy Merckx. Terug naar de lente van ’77, toen we nog net even anders aankeken tegen doping.
27/05 14u15  Belgische vrouw doodgestoken door partner in SpanjeEen man heeft woensdag zijn Belgische partner neergestoken en gedood in de Spaanse gemeente L’Escala in de provincie Gerona. Dat melden verschillende Spaanse kranten. De man beroofde zichzelf vervolgens van het leven.
27/05 14u15  Delhaize waar ooit Bende van Nijvel binnenviel, gaat tegen de grond: “Hiermee verdwijnt een deel van de geschiedenis”De sloop van de Delhaize-winkel in Aalst is begonnen. Het achterste deel van de winkel op de parking ligt al tegen de grond, enkel het stuk aan de Parklaan staat nog overeind.
27/05 14u15  Vechtscheiding loopt volledig uit de hand: “Hij schoor hun dochtertje helemaal kaal, puur om zijn ex nog eens extra te pesten”De correctionele rechtbank van Turnhout boog zich dinsdag over een ver uit de hand gelopen vechtscheiding. Na jarenlange bedreigingen, belagingen en klachten langs beide kanten zou een man uit Retie zijn dochtertje van toen vier jaar volledig kaal geschoren hebben om zijn vrouw te pesten. De man blijft alles ontkennen, en spreekt van een complot.
27/05 14u15  Social distance onmogelijk op een voetbalveld? ‘Winkelwagenvoetbal’ lost het makkelijk opIn de supermarkt werd het systeem al met succes ingevoerd: iedereen neemt een winkelwagentje om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. De Duitse vloggers van Team Rabenfront namen de proef op de som en waagden zich aan een experimentele match. Veilig is het zeker, maar doe ons toch maar een potje Bundesliga-voetbal.
27/05 13u15  Ouders van Ingrid (26) doen bijna 30 jaar na mysterieuze moord laatste oproep: “Niet weten wie of waarom, dat is vreselijk”Op 16 maart 2021 zal het 30 jaar geleden zijn dat in Knokke-Heist de 26-jarige Ingrid Caeckaert met 62 messteken vermoord werd. Voor de zaak verjaart, doen de ouders van de eeuwige twintiger nog een laatste poging om de waarheid te kennen. “Niet weten wie het gedaan heeft en waarom, dat is vreselijk”, zeggen Marie-Josephe (79) en Georges (84).
27/05 13u15  Eén dode en één zwaargewonde bij ongeval op E17: “Franse chauffeur reed met volle snelheid in op file”Bij een ongeval op de E17 ter hoogte van Destelbergen is woensdagochtend één dodelijk slachtoffer gevallen, een ander slachtoffer is zwaargewond. Het ongeval met vier vrachtwagens vond plaats in de staart van een file na een eerder incident. Een Franse chauffeur reed er “met volle snelheid” in op drie stilstaande vrachtwagens, aldus het parket van Oost-Vlaanderen.
27/05 13u15  Nieuw onderzoek: “In Antwerpen gaat niemand drugs dealen omdat hij geen brood kan kopen”Antwerpse drugscriminelen komen niet in het wereldje terecht door armoede of sociale uitsluiting, maar vanwege de aantrekkingskracht van snel geld en factoren als groepsdruk. Dat zegt auteur Teun Voeten in een boek over het drugsprobleem in Antwerpen. De Nederlandse antropoloog onderzocht in opdracht van de stad de verschillende actoren in de drugswereld.
27/05 13u15  Weinig toerisme door corona? Japan gaat mensen betalen om naar het land te reizenJapan zal de reis van buitenlandse toeristen die na de coronacrisis naar het land van de rijzende zon willen komen voor de helft terugbetalen. Met dat plan wil het land het toerisme na de pandemie aanzwengelen.
27/05 13u15  Is Marc Coucke écht rijker geworden tijdens coronacrisis? Gert Verhulst vroeg het hem op de man afEerder deze week schreef onze krant dat Marc Coucke rijker was geworden tijdens deze coronacrisis. Gert Verhulst wilde er het fijne van weten en vroeg hem op de man af of dat ook effectief het geval is.
27/05 13u15  Ging de ruzie tussen Kate en Meghan over... kousen?Al jaren speculeren royaltywatchers over de oorzaak van de ruzie tussen Kate Middleton en Meghan Markle. Volgens het Britse blad Tatler ontstond het dispuut door kousen. De hertoginnen zouden het niet eens geraakt zijn of de bruidsmeisjes op het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle al dan niet panty's moesten dragen.
27/05 13u15  Eerst een handvol missers op rij, maar dan vol erop: is Mathieu van der Poel ook een golden boy in het golfen?Enkel wielerfenomenen Mathieu van der Poel en Wout van Aert kunnen Greg Van Avermaet de zege nog afsnoepen in De container cup. De Nederlander leek zijn kansen op de eindzege te vergooien in het golfen, maar dan raakte hij toch op toerental met zijn golfclub. Ontdek hier waarom hij er zelfs zijn schoenen voor uitdeed.
27/05 13u15  Zelfgemaakte chocopasta waar je blij van wordt (en je kinderen ook)Dat boterhammetje met een dikke laag choco uit je ontbijtroutine schrappen? Het is misschien het eerste waar je aan denkt als je beslist om gezonder te gaan eten. Het goede nieuws: het hoeft niet. aIn plaats van die zoetigheid te verbannen, kun je het ook gewoon anders – lees: beter – aanpakken. Met deze chocopasta op basis van gezonde vetten bijvoorbeeld.
27/05 13u15  Delhaize waar Bende van Nijvel bloedbad aanrichtte, gaat tegen de grond: “Hiermee verdwijnt een deel van de geschiedenis”De sloop van de Delhaize-winkel in Aalst is begonnen. Het achterste deel van de winkel op de parking ligt al tegen de grond, enkel het stuk aan de Parklaan staat nog overeind.
27/05 13u15  Vechtscheiding loopt volledig uit de hand: “Hij schoor hun dochtertje helemaal kaal, alleen om ex nog eens extra te pesten”De correctionele rechtbank van Turnhout boog zich dinsdag over een ver uit de hand gelopen vechtscheiding. Na jarenlange bedreigingen, belagingen en klachten langs beide kanten zou een man uit Retie zijn dochtertje van toen vier jaar volledig kaal geschoren hebben om zijn vrouw te pesten. De man blijft alles ontkennen, en spreekt van een complot.
27/05 13u15  Mama deelt ingenieus trucje voor baby’s die tandjes beginnen te krijgenHet krijgen van tandjes is niet leuk voor kindjes, maar ook voor de ouders is het allesbehalve een pretje. Daarom ging TikTokker Mommy Academy op zoek naar een oplossing om de pijn bij baby’s wat te verlichten.
27/05 13u15  Bol.com ontkent misbruik van gegevens van Vlaamse winkels om eigen voorraad beter te kunnen verkopenDe Nederlandse webwinkel bol.com ontkent dat het gegevens van lokale winkeliers zou gebruiken om zijn eigen voorraad beter te kunnen verkopen. Het Vlaamse Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) had dat dinsdag gesuggereerd, en waarschuwde Vlaamse winkels dan ook dat het niet zonder gevaar is om met bol.com in zee te gaan.
27/05 12u15  Leeg voetbalstadion, en toch gejuich op tv als er werd gescoordHet stadion was leeg, maar toch waren er juichende supporters te horen bij de match dinsdag tussen Borussia Dortmund en Bayern München. Toch voor wie de match volgde via Eleven Sports, waar een klankband werd ingezet om de sfeer in het voetbalstadion na te bootsen. “We horen van velen dat ze het een meerwaarde vonden en nemen die evaluatie mee naar de Jupiler Pro League”, klinkt het bij Eleven Sports.
27/05 12u15  Automobilist rijdt twee ziekenhuisbezoekers aan op parking en pleegt vluchtmisdrijfAan het AZ Jan Portaels in Vilvoorde zijn deze ochtend iets na 10 uur twee bezoekers door een roekeloze bestuurder aangereden op de parking. De dader pleegde vluchtmisdrijf en werd even later tijdens een interventie opgepakt door de politie van de zone VIMA (Vilvoorde Machelen).
27/05 11u15  Niemand begrijpt waarom een vandaal 113 eiken te lijf ging, behalve ‘De Zwarte Specht’: “Dit toont hoe diep de frustraties zitten”Waarom ging iemand 113 eiken in natuurgebied De Liereman met een kettingzaag te lijf? Het lijkt een mysterie: niemand begrijpt waarom je het oudste natuurgebied van Vlaanderen zo hard zou willen treffen. Behalve misschien de leden van ‘De Zwarte Specht’, een protestgroep die al acht jaar vecht tegen de hertekening van datzelfde natuurgebied. “Dit toont hoe diep de frustraties hier nog altijd zitten.”
27/05 11u15  Hoe zou het nog zijn met… Ricardo ‘Rici’ Tubbs uit ‘Miami vice’? De eerste zwarte die ooit in Vlaamse meisjeskamers hingIn de jaren tachtig was Philip Michael Thomas (70) de eerste zwarte ster die aan de slaapkamermuur van Vlaamse meisjes hing. Het was hij of Don Johnson, die andere beau uit de tv-serie Miami vice. Met zijn tulband en lang grijze baard is Thomas vandaag verre van een posterboy. Wat hij tegenwoordig uitsteekt? Opvoeden allicht: Thomas heeft elf kinderen, bij vijf vrouwen.
27/05 11u15  Francken: “Het zal niet met veel zin zijn als we in regering stappen, maar meerderheid aan beide zijden taalgrens is cruciaal”Theo Francken (N-VA) hamert er nog eens op dat er een regering moet komen met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens. “We moeten vooral de economische strijd winnen.” Over mogelijke herfederaliseringen was hij opvallend voorzichtig.
27/05 11u15  Chrissy Teigen laat implantaten verwijderen: “Mijn borsten zullen voortaan enkel uit vet bestaan”Chrissy Teigen (34), ex-badpakkenmodel, presentatrice en vrouw van John Legend, heeft op Instagram bekendgemaakt dat ze haar borstimplantaten binnenkort zal laten verwijderen. Dat deed ze zoals altijd met een pak humor.
27/05 11u15  1 kind op 3 is bang om ziek te worden, maar vooral armoede door coronacrisis dreigt duizenden te treffenOngeveer één op de drie ­kinderen en jongeren heeft schrik om besmet te geraken met Covid-19. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van drie kinderrechtenorganisaties bij 44.000 kinderen ­tussen 8 en 17 jaar. Opvallend, want de kans dat kinderen ­ernstig ziek worden door het coronavirus is heel klein. Twee op de drie kinderen zijn ook bang dat familie of vrienden besmet raken.
27/05 11u15  Binnenkort zullen we ook prosecco rosé mogen drinkenRoze champagne en cava waren er al, maar op roze prosecco bleef het wachten. Dat kwam omdat prosecco niet rosé mocht zijn, maar daar komt nu verandering in.
27/05 11u15  Eric (66) mag na 58 dagen intensieve zorgen verlaten: “Ze hebben me mijn leven teruggegeven”In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder heeft Covid-19-patiënt Eric Bosmans (66) na 58 dagen de afdeling intensieve zorgen mogen verlaten. Hij lag liefst 52 dagen in coma en er wacht hem nog een lange revalidatieperiode.
27/05 10u15  België unicum in Europa: Mehdi Bayat enige die bondsvoorzitter en clubleider isMehdi Bayat is een uitzondering in het Europese topvoetbal. Hij is de enige bij de beste 20 landen in Europa die de functie van bondsvoorzitter met die van clubleider combineert.
27/05 10u15  Dieven roven opnieuw zwanennest leeg: “Dit treft elke Bruggeling, stop hiermee”Dieven hebben een nest zwaneneieren gestolen langs de Gulden Vlieslaan in Brugge. Ze namen vier eieren mee. Volgens schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem geen uitzondering.
27/05 10u15  Bert Gabriëls keert door corona terug naar zijn eerste passie: “Driekwart van mijn tijd werk ik als jurist”Nu het coronavirus hen van hun publiek weghoudt, zoeken Vlaamse artiesten naar andere manieren om zich staande te houden. Comedian Bert Gabriëls (47) keerde terug naar zijn eerste passie en is momenteel opnieuw aan de slag als jurist. “Zoals een echte student heb ik een cursus gekocht en die netjes geblokt.”
27/05 09u15  Eén dode en één zwaargewonde bij ongeval met vier vrachtwagens op E17Bij een ongeval op de E17 ter hoogte van Destelbergen is woensdagochtend één dodelijk slachtoffer gevallen, een ander slachtoffer is zwaargewond. Het ongeval met vier vrachtwagens vond plaats in de staart van een file na een eerder incident, waardoor de ochtendspits in en rond Gent bijzonder moeizaam verloopt. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum, dat aanraadt de omgeving met de wagen te vermijden.
27/05 09u15  Petitie voor Lee van ‘Katman’ krijgt steun uit Argentinië, Canada en Verenigde Staten: nu al meer dan 62.000 handtekeningenDe petitie die werd opgestart door Geraardsbergenaar Raf Van Duyse als steun voor het katje Lee en baasje Selena Ali is intussen door 62.000 mensen ondertekend. Vrijdag komt de zaak voor in de Antwerpse rechtbank, Van Duyse volgt het vanop de eerste rij.
27/05 08u15  Nieuwe beelden tonen dat zwarte man zich niét verzette tegen arrestatie voor overlijdenVier agenten uit de Amerikaanse stad Minneapolis die maandagavond betrokken waren bij de arrestatie waarbij een zwarte man overleed, zijn ontslagen. De zaak beroert de gemoederen in de Verenigde Staten, nadat videobeelden opdoken waarop te zien is hoe één van de agenten met zijn knie op de nek van de man drukt. De politie van Minneapolis verdedigde zich voor die praktijk door te beweren dat George Floyd zich verzette tegen zijn arrestatie, maar uit nieuwe beelden blijkt ook dat niet te kloppen.
27/05 08u15  Hebben Wout van Aert en Mathieu van der Poel elkaar gemist? We onderwierpen hen vlak voor De container cup aan een kort kruisverhoorMathieu van der Poel en Wout van Aert zijn de laatste twee deelnemers aan De container cup die leider Greg Van Avermaet van de zege kunnen houden. De twee sterren van het veldrijden en wegwielrennen wagen zich vanavond om 20u als laatste topatleten aan de compacte zevenkamp van Vier. Een duel om van te snoepen. Vlak voor ze in de container stapten, onderwierpen we de twee toppers nog aan een kort kruisverhoor.
27/05 08u15  Al 9 jaar pizzaterreur in de Kempen: “Soms leveren hier tien koeriers, terwijl ik niks heb besteld”Een vrouw uit Herenthout wordt al negen jaar gestalkt met pizzaleveringen. Sinds enkele jaren staan pizzakoeriers ook ongevraagd voor de deur van haar vrienden. De vrouw wil zelf anoniem blijven, maar Jean Van Landeghem uit Turnhout, een van de slachtoffers, getuigt.
27/05 08u15  Kim Clijsters kan in juli eerste toernooi voor (beperkt) publiek spelenKim Clijsters kan de World Team Tennis voor een (beperkt) publiek spelen. Dinsdag maakte de organisatie bekend dat de 45e editie van het toernooi voor gemengde teams van 12 juli tot 2 augustus in The Greenbrier Resort in White Sulphur Springs (West Virginia) plaats zal vinden. Het wordt het eerste grote tennistoernooi na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.
27/05 06u15  Open VLD-parlementslid waarschuwt lokale winkels voor samenwerking met Bol.comHet is voor Vlaamse lokale winkels niet zonder gevaar om in zee te gaan met de Nederlandse webwinkel Bol.com. Daarvoor waarschuwt Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) woensdag. “Door zijn machtige positie kan Bol.com verkoopdata van Vlaamse winkels misbruiken in zijn eigen voordeel.”
27/05 04u15  Vier politieagenten ontslagen na overlijden zwarte man bij hardhandige arrestatie in VSIn de Amerikaanse stad Minneapolis, in de staat Minnesota, zijn vier politieagenten de laan uitgestuurd die maandagavond betrokken waren bij een arrestatie die een zwarte man het leven heeft gekost. Op videobeelden is te zien hoe een van de agenten met zijn knie op de nek van de gearresteerde man drukte.
27/05 03u15  Bloedrode cijfers door coronavirus: “De regering moet ziekenhuizen redden zoals ze Brussels Airlines wil redden”De coronacrisis zal de ziekenhuizen dit jaar diep in de rode cijfers duwen. En van de 91 Belgische ziekenhuizen boekten er vorig jaar al 29 verlies. Als de overheid niet bijspringt om de miljardenfactuur te betalen, dreigen er faillissementen. “De regering moet de ziekenhuizen redden zoals ze Brussels Airlines wil redden”, zegt Margot Cloet (Zorgnet-Icuro).
27/05 03u15  Twitter plaatst voor het eerst factcheck bij tweets van Donald Trump, president kwaad om “verkiezingsbeïnvloeding”De microblogsite Twitter heeft dinsdag een factcheck geplaatst bij tweets van Donald Trump. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president op zijn favoriete sociaalnetwerksite wordt teruggefloten voor het verspreiden van misleidende informatie. Trump beschuldigt Twitter er nu van zich te mengen in de presidentsverkiezingen.
27/05 03u15  Chinese ambassadeur stuurt boze brief naar Theo Francken die onafhankelijk onderzoek naar coronavirus eistN-VA-kopstuk Theo Francken heeft een heel boze brief gekregen van de Chinese ambassadeur in Brussel Cao Zhongming. Die is niet opgezet met het internationaal onafhankelijk onderzoek dat Theo Francken eist om de herkomst van corona te achterhalen en waarbij China een gebrek aan transparantie wordt verweten.
27/05 03u15  “Stop met die dubbele pet. Zijn die 19 andere landen uit de Europese top 20 dan echt verkeerd?”Antwerp bindt de kat de bel aan. Het zet de aanval in op Mehdi Bayat (41), die als bondsvoorzitter en directeur bij Charleroi een dubbele pet draagt. Een kans voor open doel. Die dubbele pet moet weg. Of heeft ons land als enige gelijk en zijn de andere 19 landen uit de top 20 van de Europese ranking oenen?
27/05 03u15  Ouders van vermoorde Jonas (23) oog in oog met dader: “Onze zoon stond op lijst met vijftiental namen”In de maanden vóór de moord op Jonas Vlayen (23) probeerde Michiel K. (25) al heel concreet om op dezelfde manier iemand anders om het leven te brengen. Dat zeggen de ouders van de vermoorde twintiger, die zich niet langer verzetten tegen een internering. Het parket vervolgt de dader voor drie andere moordpogingen, maar volgens de ouders had hij zeker tien tot vijftien mensen in zijn schriftje geschreven. “Hij heeft veertien pagina’s volgeschreven met namen. En dan is hij beginnen schiften.”
27/05 03u15  Dít is pas social distancing: school verspreidt leerlingen over vijf locaties in gemeenteBubbels moet je uit elkaar houden. In basisschool De Leertrommel in Opwijk nemen ze die afstand heel serieus en zijn de leerlingen uitgewaaierd over de hele gemeente. Zelfs de voetbalkantine doet dienst als klaslokaal. “Dit is stukken veiliger”, zegt de directrice.
27/05 03u15  “Hij liet honden levend verbranden en filmde alles”: beroemdheden noemden hem “een engel op aarde”, maar beroemde dierenactivist zou nu zelf sinistere beul zijnActrices en artiesten van wereldfaam liepen met hem weg. Maar de gevierde dierenactivist Marc Ching, die miljoenen ophaalde met beelden van levend verbrande honden, kan wel eens een sinistere dierenbeul zijn in een nimmer aflatende zucht naar geld.
27/05 03u15  Politie betrapt op barbecuefeestje bij bewaken van de grensDrie inspecteurs van de federale politie die de Belgisch-Nederlandse grens in Wuustwezel moesten bewaken, zijn zondag betrapt toen ze tijdens hun dienst aan het barbecueën waren. Alle drie hadden ze stevig gedronken. “Onaanvaardbaar”, zegt de federale politie.
27/05 03u15  Het opmerkelijke verhaal van de gevallen Vlaamse kunstenaar met een werk op de maanHet moest het hoogtepunt van zijn carrière worden en hem even beroemd maken als Picasso. Maar de grootste verwezenlijking uit het leven van de Antwerpse kunstenaar Paul Van Hoeydonck (94) draaide uit op een nachtmerrie. Dankzij de nieuwe documentaire The fallen astronaut wordt hij nu in ere hersteld. “Ik begrijp er nog altijd niets van.”
27/05 03u15  ‘Pano’ checkt in bij ‘Hotel Corona’: “Het leek alsof het virus vanuit ons hotel België binnenkwam”Krokusvakantie 2020: onbezorgd genoten duizenden Vlamingen van hun skivakantie in het Noorden van Italië. Eens terug thuis, kwam de ongerustheid. ‘Pano’ reconstrueert nu die eerste cruciale weken van de start van de epidemie in ons land.
27/05 03u15  File op autosnelweg? Vorm dan een “reddingsstrook”Wie straks op de autosnelweg in de file staat, zal spontaan meer aan de kant moeten rijden. Op die manier moeten hulpdiensten in geval van nood een reddingsstrook krijgen en kunnen ze altijd makkelijk door. De bevoegde Kamercommissie heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd.
27/05 03u15  ‘Thuis’-actrice Daphne Paelinck en partner moeten theater sluiten door corona: “Nooit iemand nodig gehad, dat doet ons de das om”De Proefkonijnen, het Antwerpse theater van Thuis-actrice Daphne Paelinck (31) en haar partner Randall Van Duytekom (32), is één van de eerste slachtoffers in de cultuursector door de coronacrisis. De huur voor het pand aan de Frankrijklei is opgezegd. Paelinck slaakte eerder al een noodkreet. Omdat De Proefkonijnen een vzw is, konden ze geen aanspraak maken op de hinderpremie of andere steunmaatregelen van de overheid. Andere theaters lenen een pand van de stad, maar dat was hier ook niet het geval. Ook kregen ze geen subsidies.
27/05 03u15  “Iedereen is gezond jaloers op Naesen”: 74 andere Belgische profrenners wachten nog op nieuw contract voor 2021Oliver Naesen en Tom Van Asbroeck verlengden de voorbije week hun contract bij hun huidige werkgevers. 74 andere Belgische profrenners hebben nog geen contract voor 2021, onder wie ook enkele toppers. De nervositeit begint.
27/05 03u15  ‘Blind gekocht’ moet verder zonder Dina TersagoBlind gekocht komt terug in 2021, maar wel zonder Dina Tersago (41). De presentatrice heeft voor de komende maanden zoveel werk op de planning staan bij VTM dat ze de samenwerking met Vier stopzet. Het filmpje waarin ze koppels oproept zich in te schrijven voor het derde seizoen van Blind gekocht was haar laatste wapenfeit.
27/05 03u15  Einde van een tijdperk: Wim De Decker neemt afscheid van AntwerpAls Ivan Leko morgenvroeg op de Bosuil wordt voorgesteld als nieuwe coach van Antwerp, zal er één opvallende afwezige zijn: Wim De Decker. Na zeven jaar trouwe dienst verlaat de ex-assistent van Laszlo Bölöni zijn geliefde club. Hij wil zelf niet reageren.
27/05 03u15  ‘Radio gaga’ komt naar u toe: Joris Hessels en Dominique Van Malder fleuren de zomer op met bonte avondenDrie seizoenen lang ontroerden ze de kijkers met intieme, eerlijke gesprekken in Radio gaga. Maar Joris Hessels en Dominique Van Malder zijn ook niet vies van een stevige portie zotternij. Deze zomer halen ze hun mobiele radiostudio opnieuw van stal voor enkele bonte avonden langs Vlaamse appartementsblokken.
27/05 03u15  Kinderen die bedplassen, slapen rustelozerZo’n zes procent van de kinderen tussen 6 en 12 jaar plast nog geregeld in bed. En die kinderen slapen blijkbaar minder efficiënt. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het UZ Leuven.
27/05 03u15  Martien Meiland als voicemail? Dat is dan 115 euroWil je een hysterische Martien Meiland (58) op je telefoon als voicemail? Dat kan, mits een stevige financiële vergoeding. De actie is een initiatief van de website VakantieVeilingen. De kasteelheer met de flapperende handjes zal in totaal tien keer een voicemail inspreken.
27/05 03u15  Stanley Ho (98), de berooide smokkelaar die uitgroeide tot de koning van het grootste gokimperium ter wereldHij begon zijn carrière als berooide smokkelaar met een dollar in zijn zakken, maar gokkoning Stanley Ho stierf op 98-jarige leeftijd als een multimiljardair. Veertig jaar lang had hij de touwtjes in handen van het grootste gokimperium ter wereld: Macau. Het familiefortuin wordt geschat op 17 miljard Amerikaanse dollar, een slordige 15,5 miljard euro.
27/05 03u15  BV’s die de oceaan over zeilen al in juli integraal te bekijkenHet nieuwe Vier-programma Over de oceaan is vanaf 6 juli al integraal op Telenet te zien. In de realityreeks zeilen zes Bekende Vlamingen de Atlantische Oceaan over.
26/05 23u15  Onze man keek naar de Duitse topper met én zonder fangeluid: “Bayern komt winnen in het hol van de leeuw en de fans zingen gewoon door”Dortmund-Bayern München was de eerste wedstrijd die in ons land te bekijken viel met optionele vooraf opgenomen geluidsopnames. Een handigheidje van Eleven Sports om de lege stadions toch niet zo leeg te laten lijken. Onze man probeerde beide opties uit en voelde in een onbewaakt moment zelfs een terugkeer naar de normaliteit.
26/05 22u15  Boer Wim uit ‘Boer zkt Vrouw’ komt om het leven bij ongeval met motorBij een zwaar ongeval in Bellingen ter hoogte van het kruispunt met de Steenweg op Bellingen en de Kattenholstraat is dinsdagavond een motorrijder om het leven gekomen. Het slachtoffer Wim Leroy (48) is de zoon van Pepingense schepen Greta Cochez.
26/05 22u15  Wat een beer! Matthias Casse breekt met gemak het record op de benchpress van maatje Dirk Van Tichelt in De container cupJudoka Matthias Casse (23) wou koste wat het kost beter doen in De container cup dan zijn twaalf jaar oudere sparringpartner Dirk Van Tichelt (35), maar strandde uiteindelijk op tien seconden. De nummer één op de wereldranglijst -81 kg verbeterde wel ruimschoots het record van Van Tichelt aan de benchpress.
26/05 22u15  Econoom Paul De Grauwe: “De hoogste inkomens hebben het goed, belast die extra”Iemand zal moeten betalen voor het geld dat de overheid zal uitgeven om de coronacrisis het hoofd te bieden. En als het van econoom Paul De Grauwe van de London School of Economics afhangt, zullen het de hoogste inkomens in ons land zijn van wie wat extra verwacht wordt. Dat zei hij dinsdagavond in Terzake.
26/05 22u15  Prinsheerlijk doelpunt van Joshua Kimmich volstaat voor Bayern München om zeven punten uit te lopen op Borussia DortmundIs de titelstrijd in Duitsland beslist? Bayern München won de topper tegen Borussia Dortmund met het kleinste verschil: 0-1. Een geniale ingeving van Joshua Kimmich volstond voor de volle buit. Tot overmaat van ramp zagen de Borussen prijsschutter Erling Haaland geblesseerd uitvallen.
26/05 20u15  Een economische ravage en veel nieuwe gezichten: zo is het politieke speelveld veranderd sinds we naar de stembus trokkenDag op dag een jaar geleden trokken we naar de stembus. Op een volwaardige regering is het nog altijd wachten. Maar dat betekent niet dat het speelveld er nog exact hetzelfde bij ligt. Alleen al de afgelopen maanden zette corona het hele politieke bestel op zijn kop. Een pak partijvoorzitters is ingeruild tegen een nieuw exemplaar. Afwachten of zij wel slagen.
26/05 20u15  Onrustwekkende verdwijning in Antwerpen: twee minderjarige meisjes vermist, politie zoekt getuigenDe Antwerpse politie is op zoek naar twee minderjarige meisjes (13 en 12) die sinds maandagnamiddag vermist zijn. Aya Talhi en Aya El Ouakili werden het laatst gezien in de omgeving van premetrostation Plantin.
26/05 20u15  IJverige tachtiger ligt uren in dakgoot tot buurman hem opmerktDe brandweer van Sint-Niklaas en Waasmunster moesten vandaag uitrukken voor een niet alledaagse interventie. Een man lag bewusteloos in zijn dakgoot.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

17x Valerie De Booser na de breuk met Koen Wauters: “We hebben elkaar godzijdank de duvel niet aangedaan”30/05 09u15 - Het Nieuwsblad: Valerie De Booser (40) en Koen Wauters (52) maakten begin dit jaar na zeventien jaar een einde aan hun huwelijk. Een breuk die gelukkig geen diepe wonden heeft geslagen, zegt ze daarover in Het Laatste Nieuws. “Ik kan niet zeggen dat het een droomscenario is – dat is uit elkaar gaan nooit – maar het is wel een goede scheiding.”
13x Opvallend veel berichten over geopende enveloppen: Bpost opent onderzoek30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: Een vrouw die rouwt om haar overleden dochter vond een vijftal opengescheurde enveloppen met steunkaartjes in haar brievenbus. In het Oost-Vlaamse Oosterzele een gelijkaardige ontdekking en daar was ook het verjaardagscentje van de oma voor haar kleindochter gestolen. Ook uit Lokeren bereikten gelijkaardige berichten onze redactie. Bpost neemt de zaak ernstig en is een onderzoek gestart.
10x Farmareus gaat coronavaccin maken van Belgische onderzoeker: “Hopelijk tegen 2021 in gebruik”30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: De Belg Luk Vandenberghe staat op de eerste rij in de race om een coronavaccin. Hij werkt aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard aan een vaccin dat deze zomer al kan worden getest op mensen. En dat met dank aan een deal met Avexis, een dochter van farmareus Novartis. Zij zullen het testvaccin gratis produceren.
10x Alle pikante sms’en in de openbaarheid, wat noch actrices noch ’stalker’ Bart De Pauw ooit wilden30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: Een échte publieke knieval van Bart De Pauw is er ondanks verschillende bemiddelingspogingen achter de schermen nooit gekomen. Nu het gerecht haar onderzoek klaar heeft en naar de rechtbank wil, is de televisiemaker naar eigen zeggen opgelucht dat er na 2,5 jaar “in het vagevuur” alsnog een openbaar proces komt. Ook de vrouwen die van hem flirterige sms’en ontvingen en altijd uit de schijnwerpers wilden blijven, zien “de openbare terechtzitting” plots met vertrouwen tegemoet.
10x Protest in Verenigde Staten loopt uit de hand: betogers beschoten, hoofdkwartier van CNN bestormd, Witte Huis tijdelijk in lockdown30/05 08u15 - Het Nieuwsblad: Na verscheidene nachten van gewelddadige protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de burgemeester er een avondklok uitgevaardigd. Toch duurt het protest voort, in de hele Verenigde Staten. In Kentucky werden betogers beschoten, in Atlanta werd het hoofdkwartier van CNN bestormd, en ook aan het Witte Huis in Washington werd vrijdagavond betoogd.
9x Met of zonder mondmasker naar de winkel? Daarom laten zij het hunne op (of thuis)30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: Omdat ze het vergeten zijn, of omdat het een vals veiligheidsgevoel geeft. Daarom dragen deze klanten van Delhaize in Kortrijk geen mondmasker. En waarom doen anderen het wel?
9x Jules (10) zijn mama heeft kanker, maar dankzij les in de weide kan ook hij weer naar school30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: Jules mocht vrijdag weer naar de klas... in een weide. Zijn school stelt alles in het werk opdat er voldoende afstand kan zijn tussen Jules en zijn klasgenootjes. Zijn mama vecht tegen kanker, en dus moet de jongen extra voorzichtig zijn. En ‘schaduwtikkertje’ spelen, in plaats van gewoon tikkertje.
9x Sanne geeft bijstand aan zorgverleners in rusthuizen: “Het ergste was het schuldgevoel. Het idee dat ze zelf het virus hadden verspreid”30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: Ze stond pal in de coronastorm terwijl die door de rusthuizen raasde. Sanne Kaelen (32) werd uitgestuurd door Artsen Zonder Grenzen, dat zelfs in eigen land in actie schoot omdat de situatie in de woon-zorgcentra zo prangend was én blijft. “Ik had nooit gedacht dat ik in ons land zoveel lijden en machteloosheid zou zien”
8x Remco Evenepoel snelt Sven Nys voorbij op training: “Hij zag er redelijk sterk uit”30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: Het is nog even wachten op de eerste koers, en dus vullen de heren renners hun dagen met trainingsrondjes. En dan kom je al wel eens iemand tegen. Voormalig wereldkampioen veldrijden Sven Nys werd tijdens een rondje fietsen namelijk voorbijgesneld door niemand minder dan Remco Evenepoel. De Europees kampioen tijdrijden ging wel even in de remmen om mee op de foto te gaan. Altijd tijd voor fans, die Evenepoel
8x Op de koffie bij het gewezen gastgezin van Remco Evenepoel in Nederland: “Een zoetekauw vanjewelste. Voor ijscrème mag je hem letterlijk wakker maken”30/05 03u15 - Het Nieuwsblad: Hij werkt in de brouwerij van La Trappe, maar lust geen bier. Zij runt een kledingzaak. Hun hobby: voetbal. Bart en Debby Smetsers uit het Nederlandse Best zijn al 25 jaar abonnee van voetbalclub PSV. Maar tegenwoordig zijn ze ook wielerfanaten, want van 2012 tot en met 2014 waren ze de gastouders van een jong, mondig en getalenteerd voetballertje uit België: Remco Evenepoel. “Hij kon in geen enkel gezelschapsspelletje tegen zijn verlies. Maar verder? Een lieverd van de bovenste plank.”

Statistieken

Artikels:
25827
Gelezen:
5360
Aantal lezers nu:
66


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven