zaterdag 29 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van NRC.nl: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 5u45
 

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
29/01 01u15  Als gewelddadig extremisme dreigt -en politici in het naoorlogs verzet gaan Deze week: verdacht late keuzes in de VVD over een voormalig terrorist uit eigen kring. Ofwel: alarmerende signalen over gewelddadig rechts-extremisme in hoge politieke kringen – en de bemoeilijkte bestrijding daarvan na deze week.
29/01 01u15  Denen zien corona niet meer als een grote bedreiging Denemarken heft dinsdag alle coronamaatregelen op. Tyra Grove Krause, die er de leiding heeft over de infectieziektebestrijding bij het SSI, gelooft dat het ergste achter de rug is. Waarom kan het in Denemarken wel?
29/01 01u15  ‘Goedkope’ Nederlandse skileraar blijft gevraagd in Oostenrijk Duizenden veelal jonge Nederlanders reizen ’s winters naar de bergen om te werken in de horeca of als skileraar. Gooit corona dit jaar roet in het eten? „Wat een wintersporter zich als allerlaatste af laat nemen, is wintersport.”
29/01 01u15  Alles poëtiseert als Simonart in Venetië is Vincent Bijlo luistert naar een podcast over Venetië, wier schoonheid het geloof in de mensheid doet wederkeren.
29/01 01u15  Oversterfte Wij gaan binnenkort verhuizen en we zetten de nodige overtollige spullen op Marktplaats. Zo ook een Auping bed van meer dan twintig jaar oud. Ik krijg een telefoontje.
29/01 00u15  ‘Ik speel niet graag de eerste viool’ Vioolbouwer Marietta Schwarz woont alleen, en heeft haar werkplaats aan huis. Soms is het druk, soms minder, maar om vijf uur is het werk wel gedaan. Daarna is er tijd voor tv, knutselen of een brief aan de familie.
29/01 00u15  Is de internationale trein echt een redelijk alternatief voor korte vliegreizen? NRC onderzocht aan de hand van vlieggegevens, uitstootcijfers en andere data of de internationale trein een goed alternatief kan zijn voor de korte vlucht vanuit Amsterdam. In veel gevallen: ja. Maar een treinkaartje boeken is behoorlijk omslachtig.
29/01 00u15  ‘Een tekst spreekt je aan, een foto kijkt je aan’ Fotograaf Maarten Laupman maakte een boek met bijna een halve eeuw portretfotografie. Het lijkt een who’s who van voornamelijk de Rotterdamse cultuur-scene.
29/01 00u15  Dakar Rally in Saoedi-Arabië bestaat vooral uit zand, heel veel zand De 44ste editie van de Dakar Rally begon in Jeddah en zal daar op vrijdag 14 januari ook eindigen. De ruim 500 deelnemers zien tijdens de twaalf etappes door Saoedi-Arabië vooral zand, heel veel zand.
29/01 00u15  Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
28/01 22u15  Amsterdam schort inhuur adviseur Halsema op, vergoeding dreigt norm te overschrijden Adviseur Lennart Booij kreeg van de gemeente Amsterdam 10.000 euro per maand (exclusief BTW) voor twintig uur werk per week. Hij moet vertrekken omdat zijn bezoldiging anders de Europese regels overschrijdt.
28/01 22u15  Van het gas af en toch meer betalen voor een warm huis. Hoe kan dat? Warmtenetten spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Maar mensen die via een warmtenet minder gas gebruiken, zien de kosten voor verwarming van hun huis dit jaar ook fors stijgen.
28/01 22u15  De ‘blauwe familie’ KLM ligt al een eeuw aan het infuus Al 25 keer redde de overheid KLM van de ondergang. Een nieuw boek laat zien hoe je óók kan kijken naar ‘de zwaan’: minder romantisch, meer zakelijk.
28/01 22u15  Wat weet ik nu helemaal? Mijn vrouw en ik hebben corona en mogen de deur niet uit. Als medicijn kijken en becommentariëren we een aflevering van Ik vertrek.
28/01 22u15  ‘Uitgeslapen ben ik nooit, maar het is altijd gezellig’ Roos Luiten en Maarten Boers hebben drukke banen én een gezin dat ook aandacht vraagt. Zoon Pieter heeft met zijn beperkingen veel hulp nodig. „Het went, dat is het gekke. Pieter is al vijftien jaar mijn puppykind.”
Laatste update: vandaag om 1u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
28/01 22u15  Bij kritiek op Thuisbezorgd riskeer je al snel je baanÖmür Sönmez is een van de oprichters van Radical Riders, een vakbond voor maaltijdbezorgers. Een kritisch artikel kostte hem zijn baan bij Thuisbezorgd. „Met alleen praten bereikte ik niks.”
28/01 22u15  FansoverschrijdendIn de Ikea werd ik aangesproken door een aardige mevrouw. Of ik daar werkte. „Nog niet, maar nog één golfje corona en ik sta hier stapelbedden in elkaar te schroeven!” Een…
28/01 22u15  Zorgen om fraude bij aanvragen compensatie voor ToeslagenaffaireMedewerkers van onder andere de Belastingdienst en gemeenten hebben meldingen gemaakt van vermoedelijke fraude. De aanvragers hopen onterecht (meer) compensatie te krijgen na de Toeslagenaffaire.
28/01 21u15  Docent Groningse universiteit op non-actief na ophef over onderwijzen complottheorieënStudenten beschuldigden de universitair hoofddocent ervan complottheorieën te verspreiden in zijn lessen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stelt een onafhankelijk onderzoek in.
28/01 21u15  EC: wettelijk ingrijpen bij dreigend chiptekortEurocommissaris Thierry Breton put inspiratie uit Amerikaanse defensiewet om meer leveringszekerheid bij chips te garanderen.
28/01 21u15  Hoe Mark Rutte opkrabbelde na het debat dat hem bijna de kop kostteOp 1 april vorig jaar, net voor Goede Vrijdag, kwam er bijna een eind aan het premierschap van Mark Rutte. Wat gebeurde er in de dagen daarna? „Ik ga ervandoor. Fijne avond nog.”Door onze redacteur Petra de Koning
28/01 21u15  Oekraïense president Zelensky: nog lang geen sprake van oorlog met RuslandVolgens president Zelensky van Oekraïne geven media en de Amerikaanse president Joe Biden de indruk dat er een zware oorlog aanstaande is. Zo ver is het volgens hem nog lang niet, maar escalatie is „niet onmogelijk”.
28/01 21u15  Op zoek naar een 18e-eeuwse dichteres – tot de schrijfster bijna gek wordtEen Ierse schrijfster (en moeder) gaat op onderzoek naar vluchtige stemmen, naar de geesten van voormoeders. In dit bedwelmende boek zijn ze de schimmen die je wereld kunnen verdiepen en bezielen.
28/01 21u15  Hoe kónden zijn ouders hem aan de pedofiele huisvriend toevertrouwen?In een memoir die leest als een podcast, ongedwongen en intiem, pluist Heleen Debruyne de geschiedenis uit van het misbruik van haar vader als kind. Hoe kon dat voortduren?
28/01 21u15  Bij deze goeroes vinden anti-liberalen als Baudet inspiratieIn zijn nieuwe boek schetst Matthew Rose vanuit christelijk perspectief vijf portretten van radicale denkers die gelden als voorlopers van het huidige anti-liberalisme op de rechterflank.
28/01 21u15  Kritiek van de Kamer op een zoekende, tastende en weifelende voorzitter is projectie van de eigen zwakteKritiek op de Kamervoorzitter moet vooral dienen om de aandacht af te leiden van de eigen onmacht, meent Jan Schinkelshoek.
28/01 21u15  Vijftig jaar nadat Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival won, maakt zij een grootscheepse comebackHaar nieuwe album, dat 28 januari verschijnt, heeft een soort retro-popsound. „Blues en soul hebben met fado gemeen dat er verlangen uit spreekt. Verlangen is de essentie van wie wij zijn. Mensen bestaan uit verlangen.”
28/01 20u15  Wat ging er fout bij ziekenhuis Bernhoven, de favoriet van de verzekeraars?Het Brabantse ziekenhuis Bernhoven wist het budget te krimpen, en werd zo het paradepaardje van verzekeraars en het ministerie van VWS. Maar nu moet het meer dan honderd man ontslaan.
28/01 20u15  Het dondert op de beurzen – wat is er aan de hand?Het belooft een beroerde januari te worden op de beurzen. Terwijl de economie floreert bij het wegsterven van de pandemie, hebben beleggers het juist zwaar. Hoe zit dat?
28/01 20u15  Rutte: Sahla mag even geen actief partijlid meer zijnPremier en VVD-leider Mark Rutte vindt dat Soumaya Sahla voorlopig niet als adviseur van zijn partij mag optreden. Ze heeft te laat spijt betuigd voor haar lidmaatschap van de Hofstadgroep, waarvoor ze werd veroordeeld.
28/01 20u15  De ‘85 procent zekerheid’ over wie Anne Frank verraden heeft, is te stellig, zegt de man die de berekening maakteDe ‘85 procent zekerheid’ waarmee een Joodse notaris is aangewezen als verrader van de onderduikers in het Achterhuis, is te stellig gebracht, zegt de man die de berekening maakte. Hoe dan ook is er kritiek op de toepassing van zulke statistiek op complete strafzaken.
28/01 20u15  Ondernemers krijgen nog langer de tijd om belasting te betalenOndernemers die gebruik hebben gemaakt van een regeling om hun belastingbetaling uit te stellen, krijgen daar nog langer de tijd voor. In plaats van 31 januari, hebben ze nu tot 31 maart.
28/01 20u15  Schakelen de Italianen over op kernenergie, ondanks het taboe?In Italië gingen de laatste kerncentrales rond 1990 dicht. De scherpe stijging van de energieprijzen doet de Italianen echter weer twijfelen. De rechtse partij Lega wil een referendum over de ‘taboe-energie’.
28/01 20u15  ‘Soms voelde ik me schuldig als ik met een opnameapparaat naar papa ging. Niet als zoon, maar als podcastmaker’In de podcast ‘Ouder’ onderzoeken de twee vrienden Raf Njotea en Lander Kennis het migratieverhaal van Francis, de Nigeriaanse vader van Raf. Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was?
28/01 19u15  Oud-Kamerlid Bart Snels nieuwe toezichthouder BelastingdienstAls Kamerlid initieerde Bart Snels het parlementaire onderzoek naar de Toeslagenaffaire. Op 1 februari begint hij in zijn nieuwe functie.
28/01 19u15  Spoedadvies Toeslagenaffaire: ‘Rekening houden met unieke situaties, dat zijn we kwijtgeraakt’Problematisch gedrag, afgebroken onderwijs: de Toeslagenaffaire hakt er flink in bij jonge mensen. Ze krijgen geld van de overheid, maar volgens oud-topambtenaar Roel in ’t Veld is een persoonlijke aanpak nodig.
28/01 19u15  Ombudsman van de EU veroordeelt omgang met sms’jes Von der LeyenDe Europese Commissie wordt door de Ombudsman van de EU scherp veroordeeld voor haar gebrek aan transparantie. Onder meer sms’jes tussen voorzitter Von der Leyen en de topman van Pfizer hadden wel degelijk opgeslagen en geopenbaard moeten worden.
28/01 19u15  Nausicaa Marbe: ‘Wat mensen in Nederland niet begrijpen is dat je jezelf in een dictatuur constant verwijten maakt’Toen aan het begin van de coronapandemie producten plots schaars waren, kwamen bijNausicaa Marbe de herinneringen aan haar jeugd in het communistische Roemenië boven. Ze schreef er een indringend boek over.
28/01 19u15  We proeven het eten, het vult onze magen, maar het prikkelt niet. EmotieloosZolang de restaurants dicht waren, combineerden onze recensenten afhaaleten met een uitstapje. Deze week: Hassnae Bouazza haalde een dinerbox van restaurant Le Jardin.
28/01 18u15  Wat voetballers achter de hand zeggen, blijft voor het publiek geheimHet is gemeengoed geworden: voetballers die op het veld met de hand voor de mond spreken zodat voor de buitenwereld niet te ontcijferen is wat ze zeggen. Waar praten spelers over op zulke momenten? En welke rol spelen sociale media bij dit verschijnsel?
28/01 18u15  Spoedadvies: jongeren in Toeslagenaffaire hebben meer nodig dan geldProblematisch gedrag, afgebroken onderwijs: de Toeslagenaffaire hakt er flink in bij jonge mensen. Ze krijgen geld van de overheid, maar volgens oud-topambtenaar Roel in ’t Veld is een persoonlijke aanpak nodig.
28/01 18u15  Brug VS stort in vlak voor bezoek Biden in kader van infrastructuurDe Democratische president gaat honderden miljarden investeren in de Amerikaanse infrastructuur en zou in Pittsburgh onder meer bespreken waarom.
28/01 18u15  Aandacht is de kurk waar Suzanne Schulting op drijftSchaatsster Suzanne Schulting (24) kan op de Spelen in Beijing uitgroeien tot winterkoningin. Intimi noemen haar onverzadigbaar en prikkelbaar. „Als ze verliest gaat ze vloeken en schelden.”
28/01 18u15  Dus waarom zou ik nog vliegen, als een treinreis zo mooi is?Nee, Mariët Meester redt het klimaat niet als ze met de trein naar Spanje rijdt. Maar ze ziet onderweg wel hoe de wereld eruitziet. Een ervaring die je in het vliegtuig niet hebt.
28/01 18u15  Laura Dekker: ‘Mijn zoon laten gaan, dat zou ik moeilijk vinden’‘Zeilmeisje’ Laura Dekker (26) voer als jongste solozeilster rond de wereld. Een decennium later woont ze nog steeds op een boot.
28/01 18u15  Soufiane Touzani, straatvoetballer: ‘Bladgoud eten in Dubai is niet mijn doel’Soufiane Touzani (35), wereldberoemd freestyle-voetballer uit Rotterdam, wil anderen inspireren. „Als de vaders en moeders van de toekomst gelukkiger, gezonder en relaxter worden, kunnen ze meer tijd en liefde besteden aan hún kinderen.”
28/01 18u15  Kartonnen stoelen, tafels en bedden – hoe duurzaam zijn die?Karton wordt steeds vaker gebruikt als materiaal voor stoelen, tafels en bedden. Het is stevig én goedkoop. Maar is het ook duurzamer?
28/01 18u15  Is zoeken naar zin en betekenis niet eigenlijk een zoektocht naar geloof?Voor de westerse mens lijkt religie definitief voorbij. Maar is zoeken naar zin, betekenis en het goede niet eigenlijk een zoektocht naar geloof, vraagt Marjoleine de Vos zich af.
28/01 18u15  Vegetariër, veganist, flexitariërVegetarisme bestaat inmiddels uit hoogst individuele spijswetten. Jannekes vegetariërverzameling begon 25 jaar geleden.
28/01 17u15  Een podium voor apekoolDe BBC moet zo nu en dan mensen aan het woord laten die beweren dat de aarde plat is, verklaarde een van de directeuren van de omroep onlangs in het Britse Hogerhuis.
28/01 17u15  Maarten Keulemans uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans is vrijdag uitgeroepen tot beste Journalist van het Jaar 2021, vanwege zijn „onvermoeibare verslaggeving van de corona-epidemie voor de Volkskrant”.
28/01 17u15  Een diepe buiging voor Gento, Pelé en Wim JansenDe dood van Wim Jansen, een voetballer pur sang en een man met een hart van goud, heeft me nog meer geraakt dan het overlijden van Gento.
28/01 17u15  Verraad Anne Frank: ‘schuldpercentage’ is geen hard bewijs, zegt de man die het berekendeDe ‘85 procent zekerheid’ waarmee een Joodse notaris is aangewezen als Anne Frank-verrader, is te stellig gebracht, zegt de man die de berekening maakte. Hoe dan ook is er kritiek op de toepassing van zulke statistiek op complete strafzaken.
28/01 17u15  Een hellende toren, heilbot en emotieloze risottoZolang de restaurants dicht waren, combineerden onze recensenten afhaaleten met een uitstapje. Deze week: Hassnae Bouazza haalde een dinerbox van restaurant Le Jardin.
28/01 16u15  ACM stelt ‘diepgaand onderzoek’ in naar fusie RTL en TalpaDe Autoriteit Consument en Markt gaat onderzoek doen naar de gevolgen van de fusie tussen RTL en Talpa voor adverteerders.
28/01 16u15  Tienduizenden vissen in Enkhuizen zitten in de valEr zitten zóveel vissen in een korte gracht in Enkhuizen, dat het zuurstofniveau er gevaarlijk is gedaald. Vissers proberen ze naar de haven terug te leiden, maar daar wacht een ander gevaar.
28/01 16u15  Stekelvarkens, kippen en giftige garnalen: wat is Poetins strategie?Het conflict met Rusland is te zien als een spel met rationele deelnemers en een te berekenen uitkomst. Is de huidige crisis een chicken game?
28/01 16u15  Directeur Amsterdamse Rekenkamer kritisch op stadsbestuur en ambtenarijScheidend directeur Jan de Ridder van de Amsterdamse Rekenkamer is kritisch over het stadsbestuur en de ambtenarij. „Geregeld is er voor het antwoord op simpele vragen niet het juiste document te vinden.”
28/01 16u15  Opnieuw dagrecord positieve coronatestsBij het RIVM is tussen donderdag- en vrijdagochtend een recordaantal van 74.085 meldingen van positieve coronatests geregistreerd. Het instituut kampt daarnaast nog steeds met een achterstand.
28/01 16u15  BussumWe gingen naar een woning in Bussum kijken, schrijft Marcel van Roosmalen. De vraagprijs was al aan de hoge kant, als ze gingen overbieden zouden we worden verpulverd. Waarom gingen we eigenlijk?
28/01 15u15  Leiden doet geheimzinnig over fraudepublicatiesDe Universiteit Leiden gaf er geen ruchtbaarheid aan dat vijftien artikelen moeten worden teruggetrokken.
28/01 15u15  Jos B. krijgt in hoger beroep 16 jaar cel voor dood Nicky VerstappenHet gerechtshof in Den Bosch heeft Jos B. vrijdag veroordeeld tot 16 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998.
28/01 15u15  Rook om zijn hoofdDe verhouding muzikant - instrument is precair. Leendert van der Valk onderzoekt hoe dat voelt. Deze week: Arno Bakker heeft drie sousafoons.
28/01 15u15  Commissie: Limburg heeft geen significant afwijkende bestuurscultuurNa integriteitsschandalen liet de provincie Limburg de bestuurscultuur in de afgelopen tien jaar onderzoeken. De commissie vond „geen systematisch patroon van omvangrijke integriteitsschendingen”.
28/01 15u15  Met termen als 'monster' en 'roofdier' parkeer je daders buiten de mensheidWie vrouwen tot de betere soort uitroept, ontkent dat vrouwen ‘round characters’ zijn, inclusief schaduwzijden.
28/01 15u15  De Omgevingswet is een potentieel struikelblok voor minister De JongeMinister De Jonge wil de Omgevingswet snel invoeren. Betrokkenen vrezen een ict-drama, hoge kosten en problemen in de uitvoering.
28/01 14u15  Vrijheid waar de hbs’er over valtWekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkheid op raadsels en onbegrijpelijke verschijnselen. Deze week: astronomie in film en poëzie.
28/01 14u15  Gevoelig gewasLees meer >
28/01 14u15  Koninklijk bezoekAglaia Bouma liet een koningin in haar koelkast overwinteren. In diapauze.
28/01 14u15  Voor het zeldzaamste plantje van Nederland is de redding nabijEr hoeft maar een schaap verkeerd te gaan staan en het is afgelopen met het enige Nederlandse exemplaar van de berggamander. Maar redding is nabij.
28/01 14u15  EU-Ombudsman veroordeelt omgang met sms’jes van Von der LeyenDe Europese Commissie wordt door de Ombudsman van de EU scherp veroordeeld voor haar gebrek aan transparantie. Onder meer sms’jes tussen voorzitter Von der Leyen en de topman van Pfizer hadden wel degelijk opgeslagen en geopenbaard moeten worden.
28/01 14u15  Hoe het avontuur van Ogier de Nederlandse taal binnenwandeldeEen raar geval in Heidelberg: een ridderroman vol dialoog en actie die niemand ooit had gelezen. Het is een Duitse vertaling van een Nederlandse tekst.
28/01 14u15  Lied over Adam en Eva verdeelt TurkijeReligieus Turkije greep een lied van de populaire zangeres Sezen Aksu aan om het seculiere deel van de natie een lesje te leren.
28/01 14u15  Italiaans taboe op kerncentrales ter discussie wegens dure energieIn Italië gingen de laatste kerncentrales rond 1990 dicht. De scherpe stijging van de energieprijzen doet de Italianen echter weer twijfelen. De rechtse partij Lega wil een referendum over de ‘taboe-energie’.
28/01 14u15  Spotify onder vuur om ‘desinformatie’ in podcastsZanger Neil Young biedt zijn muziek niet langer aan via Spotify, als daar podcasts staan met antivaxers. Hij is niet de eerste die klaagt.
28/01 13u15  In ‘herinneringsfilms’ vindt de jonge Cato troostrijke ruimteHet genomineerde Films die nergens draaien is een prettig afwijkend magisch-realistisch avontuur, van een verrassende nieuwe stem in kinderboekenland.
28/01 13u15  Pianobroers Jussen sprankelen in Beethovens pianoconcertenLive muziek! Arthur en Lucas Jussen kunnen eindelijk een vanaf 2020 doorgeschoven Beethovenreeks inhalen. In Alkmaar klonken donderdag zijn eerste twee pianoconcerten. Opvallend is hoe verschillend de broers het orkest benaderen.
28/01 13u15  Sobere Botticelli van de hand voor 41 miljoen euroBotticelli’s sobere Christusportret uit circa 1500 is donderdag voor bijna 41 miljoen euro bij geveild. Spectaculair was ook de opbrengst voor een Egyptisch beeld.
28/01 13u15  Erdogan over poplied Adam en Eva: 'Onze plicht om tongen eruit te rukken van degenen die Adam belasteren'Religieus Turkije greep een lied van de populaire zangeres Sezen Aksu aan om het seculiere deel van de natie een lesje te leren.
28/01 12u15  Behoefte aan meer rust en ruimte? Bouw een geheugenpaleisOp deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: een gids voor een beter geheugen.
28/01 12u15  ‘De verloren jaren zou ik inhalen. Méér: ik werd miljonair’Iedereen heeft verschillende identiteiten. Hoe worden we wie we zijn? Deze week: Bakschik Martirosian (30), die na jaren in een azc een zeer succesvol bedrijf uit de grond stampte.
28/01 12u15  Rusland: VS gebruiken Oekraïne om spanningen verder op te drijvenVolgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken is Oekraïne de geopolitieke speelbal van de VS. Lavrov ontkent dat Rusland een oorlog in Oekraïne wil ontketenen.
28/01 12u15  Tennisser Nadal dicht bij record met finaleplaats Australian OpenDe Spanjaard rekende in de halve finale van de Australian Open in vier sets af met Italiaan Berrettini en kan zondag zijn 21e grandslamtitel winnen. Nog nooit eerder won een man er meer dan twintig.
28/01 12u15  Apple boekt recordomzet, ondanks chiptekortTechreus Apple overtreft verwachtingen van analisten
28/01 12u15  Commerciële teststraten dicht uit onvrede over GGDElf van de zeventien commerciële testlocaties blijven vrijdag dicht omdat de GGD afspraken niet zou nakomen.
28/01 12u15  Erdogan is kwaad om een poplied over Adam en EvaReligieus Turkije greep een lied van de populaire zangeres Sezen Aksu aan om het seculiere deel van de natie een lesje te leren.
28/01 11u15  Het aangetaste geheugen van het publieke debatHoe kunnen Kamerleden leren als ze zelf geen tijd inruimen voor belangrijke lessen, vraagt Beatrice de Graaf zich verbijsterd af.
28/01 11u15  Bij regen zie je soms een regenboog. Bestaat een sneeuwboog ook?Voor een regenboog zijn regendruppels nodig. Kan sneeuw ook iets teweegbrengen?
28/01 11u15  Weerfeitjes en zorgen over klimaatDe Bosatlas van weer en klimaat staat vol grappige en interessante feiten.
28/01 11u15  Theatraal onderzoek naar wat afstand met je doetIn het multidisciplinaire theaterproject ‘Outsideinsideout’ onderzoekt theatergroep DEGASTEN wie je bent in relatie tot de ruimte en mensen om je heen. Wat doet de afstand, die we al bijna twee jaar moeten houden, met ons?
28/01 11u15  Tennisser Nadal dichtbij record met finaleplaats Australian OpenDe Spanjaard rekende in de halve finale van de Australian Open in vier sets af met Italiaan Berrettini en kan zondag zijn 21e grandslamtitel winnen. Nog nooit eerder won een man er meer dan twintig.
28/01 11u15  QR-pas is de nieuwe FyraNet als onze premier mag ik Duitsland niet meer in, schrijft Christiaan Weijts. ,,We zitten in hetzelfde vaccinschuitje – motorblok van Janssen, turbootje van Moderna.'
28/01 11u15  Omwonenden zien maar één oplossing: het azc in Budel moet zo snel mogelijk dichtIn Budel geldt na zes ernstige geweldsincidenten in en rondom het asielzoekerscentrum een noodverordening. Dorpsbewoners zien maar één uitweg: sluiting.
28/01 10u15  Journalisten en burgers moeten meestal te lang wachten op vrijgave overheidsinformatieMinisteries handelen een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in gemiddeld 161 dagen af, terwijl dit eigenlijk in 28 dagen moet zijn gebeurd.
28/01 10u15  De spiegel van Sander SchimmelpenninckSander Schimmelpenninck presenteert het haarscherpe programma Sander en de kloof, over vermogensongelijkheid in Nederland. Tegelijk is de presentator te zien in een reclamespotje voor een vermogensbank.
28/01 10u15  Bedrieglijk optimismeNet als onze premier mag ik Duitsland niet meer in, schrijft Christiaan Weijts. ,,We zitten in hetzelfde vaccinschuitje – motorblok van Janssen, turbootje van Moderna.'
28/01 10u15  Een burn-out of vermoeidheidsklachten: dat maakt een groot verschilEr is verschil tussen een burn-out en burn-outklachten, betogen de auteurs van 'De burn-out bubbel'. Maar in de praktijk wordt dat onderscheid nauwelijks gemaakt.
28/01 09u15  De tien best verkochte boeken van week 4De NRC Boeken top 10 is gebaseerd op de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.
28/01 09u15  Creatief stikstofpuzzelen: vier opmerkelijke manieren waarop overheden stikstofruimte creërenMet legale, maar omstreden oplossingen creëren overheden ruimte om ondanks de stikstofuitspraak van drie jaar terug alsnog te kunnen bouwen. Soms leidt dat juist tot méér uitstoot.
28/01 09u15  Hoe gaat het nu in de zorg? Zeven ziekenhuizen vertellenPatiënten met de Omikronvariant zijn vaak minder ziek, zien de ziekenhuizen. Verzuim onder het personeel is wel een zorg.
28/01 09u15  Seksuele vrijheid? We zijn er nog lang nietHoe kunnen we zinvol over verkrachting en seksueel gemotiveerd geweld spreken als we niet ook positief over seks spreken? Twee radicale feministen zoeken naar antwoorden in hun nieuwe boeken.
28/01 09u15  Nee, er is geen burnout-epidemieEr is verschil tussen een burn-out en burn-outklachten, betogen de auteurs van 'De burn-out bubbel'. Maar in de praktijk wordt dat onderscheid nauwelijks gemaakt.
28/01 09u15  Ruiken mensen hun geliefde op drie kilometer afstand?In het boek van geurwetenschapper Caro Verbeek wordt een kleine geschiedenis van de (grote) neus behandeld. Meer aandacht voor het ruiken zou onze wereld zeker verrijken.
28/01 09u15  Opvallend gemakkelijk wekt Mendoza het verleden tot levenZijn nieuwe roman voert je van Barcelona naar New York en de Baltische landen in een bijzondere periode, die begint in 1968.
28/01 09u15  Tijdens corona werd Johan Goossens de cabaretier die daklozen hielpIn zijn nieuwe verhalenbundel laat Johan Goossens zien dat hij liever niet thuis zit te sippen maar ook naar buiten kan gaan om zijn belevenissen op te schrijven.
28/01 09u15  Nadat haar man vreemdging werd deze verzetsstrijdster een verraadsterJournalist Erik Schaap schreef een intrigerende biografie van Franci Siffels, die vanaf 1943 tientallen verzetsstrijders bij de Duitsers aangaf.
28/01 09u15  Rijneveld dicht virtuoos over hoe het is om geen vanzelfsprekende plek te hebbenIn poëzie vol levenslessen biedt Rijneveld troost – of troost hij vooral zichzelf? Lees de gedichten als zelftoespraak, dan ontroeren ze het meest.
28/01 09u15  Nausicaa Marbe: ‘Onderdrukking ontwikkelt zich snel. Binnen een jaar kun je een land kapotmaken’Toen aan het begin van de coronapandemie producten plots schaars waren, kwamen bijNausicaa Marbe de herinneringen aan haar jeugd in het communistische Roemenië boven. Ze schreef er een indringend boek over.
28/01 07u15  Marokko heropent luchtruim na ruim twee maandenHet land kondigde op 29 november een vliegverbod af om de verspreiding van de Omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan.
28/01 02u15  Alleen vrouwen aan de macht geeft ook gelazerWie vrouwen tot de betere soort uitroept, ontkent dat vrouwen ‘round characters’ zijn, inclusief schaduwzijden.
28/01 02u15  Hollands Glorie moet geen vergane glorie wordenDe opening van Zeesluis IJmuiden is een mooie gelegenheid om het uitgebreider te hebben over de toekomst van het Nederlandse landschap en de economische mainports.
28/01 02u15  Wat je allemaal kunt doen met stikstofrechten van bedrijven die zijn gestoptMet legale, maar omstreden oplossingen creëren overheden ruimte om ondanks de stikstofuitspraak van drie jaar terug alsnog te kunnen bouwen. Soms leidt dat juist tot méér uitstoot.
28/01 02u15  Je leven ‘glans’ geven met verzonnen slachtofferschapNa ‘Bataclan’ waren er Fransen die net deden alsof ze slachtoffer waren. Bas Heijne vraagt zich af wat hen bezielde.
28/01 02u15  Nee, er is geen burnout- epidemieEr is verschil tussen een burn-out en burn-outklachten, betogen de auteurs van De burn-out bubbel. Maar in de praktijk wordt dat onderscheid nauwelijks gemaakt.
28/01 02u15  Tweede Kamer moet zichzelf beter in de hand houdenKritiek op de Kamervoorzitter moet vooral dienen om de aandacht af te leiden van de eigen onmacht, meent Jan Schinkelshoek.
28/01 01u15  Nestlé gaat boeren betalen als ze kinderen naar school sturenNestlé, het grootste voedingsbedrijf ter wereld, lanceert een plan om kinderarbeid en andere misstanden in de cacaoproductie tegen te gaan, door boeren direct te betalen voor…
28/01 01u15  Mondkapje blijft nogHet optimistische coronanieuws van de laatste dagen heeft mij nog niet in de florissante stemming gebracht die je zou mogen verwachten.
28/01 01u15  Hora est!Tijdens een bevalling, die plaatsvindt in het academisch ziekenhuis, maak ik kennis met de aanstaande vader.
28/01 01u15  Wereldkampioene Brand rijdt onbevangen in het veldLucinda Brand verdedigt zaterdag haar wereldtitel veldrijden. De nummer 1 van de wereldranglijst heerst al de hele winter.
28/01 01u15  Ook in derde week van 2022 geen oversterfteIn de derde week van januari 2022 zijn er in Nederland iets minder mensen overleden dan verwacht voor deze tijd van het jaar, meldt het CBS.
28/01 00u15  Bereken meer dan besmettingen — en nog twee ideeën voor een bredere coronastrategieAcademici willen veel meer onderzoekers betrekken bij de bestrijding van corona. „We krijgen nog steeds geen details van hoe de voorspellingen van het RIVM tot stand komen.”
28/01 00u15  Satellietbeelden tonen de schade op TongaOp Tonga ligt een dikke laag van as, nadat er afgelopen weekeinde en tsunami plaatsvond, die werd veroorzaakt door een onderzeese vulkaanuitbarsting.
27/01 23u15  'De handel in stikstofrechten door gemeenten en provincies is schadelijk voor de natuur'Overheden gebruiken de stikstofrechten van gesloten bedrijven voor hun bouwprojecten, terwijl dit vermoedelijk niet mag.
27/01 23u15  Kamer koerst snel af op afschaffen van de bedenktijd voor abortusEen meerderheid van de Tweede Kamer lijkt te kiezen voor afschaffing van de verplichte bedenktijd bij abortus.
27/01 23u15  Wat je allemaal kunt doen met stikstofrechten van bedrijven die zijn gestoptMet legale, maar omstreden oplossingen creëren overheden ruimte om ondanks de stikstofuitspraak van drie jaar terug alsnog te kunnen bouwen. Soms leidt dat juist tot méér uitstoot.
27/01 23u15  Ook de asielzoekers voelen zich na de incidenten niet veilig in BudelIn Budel geldt na zes ernstige geweldsincidenten in en rondom het asielzoekerscentrum een noodverordening. Dorpsbewoners zien maar één uitweg: sluiting.
27/01 23u15  De IC's liggen niet meer overvol, maar ziekenhuizen zijn nog niet zonder zorgenPatiënten met de Omikronvariant zijn vaak minder ziek, zien de ziekenhuizen. Verzuim onder het personeel is wel een zorg.
27/01 22u15  Na een leven in de misdaad is de eis tegen Greg R.: levenslangHij is een van de vijf verdachten die deel zouden uitmaken van een criminele organisatie die gespecialiseerd is in „moord op bestelling”.
27/01 22u15  Padel is niet alleen populair onder Randstedelijke sporters. Ook investeerders springen op de racketsportRacketsport padel lijkt de nieuwe rage in Nederland. Naast hippe sporters trekt het ook investeerders. Door het hele land verschijnen er banen.
27/01 22u15  Qmusic-programma ‘Mattie en Marieke’ wint Gouden RadioRing 2021De radioshow van dj’s Mattie Valk en Marieke Elsinga kreeg de meeste stemmen van het publiek. Annemieke Schollaardt en Bram Krikke wonnen de Zilveren RadioSterren voor beste vrouwelijke en mannelijke presentator.
27/01 22u15  Guur beursklimaat houdt WeTransfer tegen, mogelijk latere poging of andere optiesWeTransfer trekt op het allerlaatste moment de beursgang in. De ambities lijken te hoog gegrepen nu veel techaandelen dalen.
27/01 22u15  Nederland krijgt zo'n 1,3 miljard euro minder steun uit Europees coronaherstelfondsVerder in dit blog: Mensen met lage inkomens krijgen gratis mondkapjes en zelftesten en NS past dienstregeling aan vanwege ziekte en quarantaine medewerkers.
27/01 21u15  Mensen met lage inkomens krijgen gratis mondkapjes en zelftestenVerder in dit blog: NS past dienstregeling aan vanwege ziekte en quarantaine medewerkers en EMA keurt thuisbehandeling met coronapil Pfizer goed.
27/01 19u15  Max Moszkowicz sr. wilde zijn leven lang de allerbeste zijnMax Moszkowicz sr. (95) was de nestor van de Nederlandse strafpleiters. Hij werkte zijn hele leven om het oorlogstrauma uit zijn jeugd te verdringen. Donderdag overleed hij.
27/01 19u15  Landbouwministerie strijdt met Brussel over terugbetaling onterechte subsidiesEen collectief van tomatentelers heeft tussen 2010 en 2012 volgens de Europese Commissie miljoenenfraude gepleegd met EU-subsidies. Brussel eist het bedrag terug.
27/01 19u15  De rrr van ruw, ruig en grof komt overal ter wereld voorIn heel veel talen hebben woorden die iets ruws aanduiden een rollende r. Komt het door de associatie met ruwe ribbels?
27/01 18u15  Hoe de deelscooter strooigoed werdMet hetzelfde gemak wordt de deelscooter achtergelaten op onmogelijke plekken, ziet Lotfi El Hamidi.
27/01 18u15  Spotify verwijdert muziek van Neil Young om controverse over ‘desinformatie’ in podcastsZanger Neil Young biedt zijn muziek niet langer aan via Spotify, als daar podcasts staan met antivaxers. Hij is niet de eerste die klaagt.
27/01 18u15  Van geboorte tot de dood: alles mag op beeld. Geboorte- en uitvaartfotografen over hun werkMet de opmars van geboorte- en uitvaartfotografie lijken taboes rondom bevallingen en de dood te verdwijnen. Durven we kwetsbare momenten met rauwe pijn en verdriet vaker op beeld vast te leggen?
27/01 18u15  Franse musea restitueren nazi-roofkunst aan erfgenamen voormalige eigenarenVijftien door de nazi’s geroofde kunstwerken uit het Louvre, Musée d’Orsay en andere Franse musea zullen aan erfgenamen van de voormalige joodse eigenaren worden gerestitueerd.
27/01 18u15  NS past dienstregeling aan vanwege ziekte en quarantaine medewerkersVerder in dit blog: EMA keurt thuisbehandeling met coronapil Pfizer goed
27/01 17u15  Zeer ernstig hersenletsel vastgesteld bij wielrenster Amy PietersAmy Pieters kwam ruim een maand geleden hard ten val tijdens een training in Spanje. Nu blijkt zij zeer ernstig hersenletsel daar aan overgehouden te hebben.
27/01 17u15  Veel boeken verkocht in 2021, maar weinig literaireIn 2021 zijn meer boeken verkocht dan ooit in de afgelopen tien jaren. De verkoop van literaire fictie daalde verder. Fysieke boekhandels hadden het nog zwaarder dan in het eerste corona-jaar.
27/01 16u15  De knetterende en troostende kattenkunst van Louis WainDe kunst van kattentekenaar Louis Wain, wiens leven net verfilmd is, werd vrijer en experimenteler nadat hij in een inrichting was opgenomen. Te zien op mooie online expositie.
27/01 16u15  OM eist jarenlange celstraffen voor aanslag op advocaat ScholDe in Duitsland woonachtige Nederlandse advocaat Philippe Schol werd in november 2019 beschoten. Hij overleefde de aanslag.
27/01 16u15  Amsterdam verbiedt per direct nieuwe ‘dark stores’De magazijnen van flitsbezorgers als Gorillas staan vaak in drukke woonwijken en zorgen voor overlast. Het Amsterdamse stadsbestuur blokkeert hun komst voor ten minste één jaar.
27/01 16u15  OM eist vier jaar cel tegen moeder van ‘containerbaby’De baby werd in 2014 uit een ondergrondse vuilcontainer gered. Een dader was lange tijd onvindbaar, tot zeven jaar later dna-onderzoek haar moeder aanwees.
27/01 16u15  ‘Door deze podcast heb ik mijn vader leren kennen’In de podcast Ouder onderzoeken de twee vrienden Raf Njotea en Lander Kennis het migratieverhaal van Francis, de Nigeriaanse vader van Raf. Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was?
27/01 16u15  Utrechts Requiem geeft podium aan mensen die moeten knokkenHet ‘Utrechts Requiem’ bezingt de veerkracht van mensen die extra hun best moeten doen in het leven. Ze staan zelf op het podium tussen professionele musici.
27/01 16u15  Schaatsbondscoach Coopmans boos over ‘geroddel en getier’ in video Team ZaanlanderEen week voor het begin van de Winterspelen heeft een videoserie over Team Zaanlander opschudding veroorzaakt binnen de Nederlandse schaatsploeg. Ireen Wüst wordt in de serie bekritiseerd.
27/01 16u15  Biden kan na vertrek hoge rechter nu voor het eerst een zwarte vrouw benoemenVoor het eerst sinds 2010 kan een Democratische president weer een zetel opvullen aan het Hooggerechtshof. Als het aan Biden ligt, wordt het een zwarte vrouw.
27/01 16u15  ‘Je eigen omgeving bestaat uit duizenden werelden’Dit weekend komt het fotoboek uit van de Rotterdamse fotografen Rafaël Philippen (49) en Marijn de Jong (46), die anderhalf jaar samen optrokken om hun wijken beter te leren kennen.
27/01 16u15  EMA keurt thuisbehandeling met coronapil Pfizer goedVerder in dit blog: muziek Neil Young van Spotify, zanger boos om coronadesinformatie.
27/01 16u15  Groene apartheid in de ‘safarihoofdstad’ van Zuid-AfrikaHet verlangen naar ongerepte natuur van Europese toeristen leidt in Zuid-Afrika tot forten in de wildernis: exclusieve wildparken waar de arme zwarte bevolking geen toegang toe heeft. „Het idee hier is: dieren en witte toeristen binnen, zwarte mensen buiten.”
27/01 16u15  Vaak zijn mensen toch te herleiden via hun anonieme belgegevensGegevens over iemands telefoongebruik zijn commercieel interessant. Ook als die anoniem lijken, onthullen ze veel.
27/01 14u15  Kromowidjojo: koele zwemkampioene die straalde bij elke overwinningRanomi Kromowidjojo (31) wist als zwemster te pieken op het juiste moment. Vooral in haar vroege carrière was er op de langebaan veel goud wat er blonk. „Ranomi nam iedereen op sleeptouw.”
27/01 14u15  Koopjeswinkel Action groeit weer net zo hard als voor de pandemieDe groei van budgetketen Action viel in 2020 door coronamaatregelen tegen. Vorig jaar steeg de omzet, ondanks winkelsluitingen, bijna een kwart. En dat voor een bedrijf dat nog altijd nauwelijks online verkoopt.
27/01 13u15  Koopjeswinkel Action groeit weer net zo hard als voor de pandemieDe groei van budgetketen Action viel in 2020 door coronamaatregelen tegen. Vorig jaar steeg de omzet, ondanks winkelsluitingen, bijna een kwart. En dat voor een bedrijf dat nog altijd nauwelijks online verkoopt.
27/01 13u15  Damià Carbonell Nicolau: „De uitdaging is alles met frisse moed opnieuw in te plannen”De lockdown heeft voor velen in de kunstsector grote gevolgen. Hoe vergaat het ze? Aflevering 26: Damià Carbonell Nicolau, hoofd artistieke zaken De Nationale Opera.
27/01 13u15  HaastYes, poëzie!”, riep een club jongens toen ik wilde beginnen met mijn les in een schoolklas. Ik dacht aanvankelijk dat ze me dissten maar ze bleken het te menen.
27/01 12u15  Kremlin: Rusland blijft openstaan voor dialoog over OekraïneHet Kremlin wil de gesprekken met de NAVO over de spanningen rond Oekraïne voortzetten, maar geeft aan dat het „zich niet zal haasten” bij inhoudelijke beoordeling van de schriftelijke reactie op Russische eisen die het Westen woensdag verstuurde.
27/01 12u15  Diederik Hummelinck had een feilloos gevoel voor kwaliteit en grote liefde voor het theaterDiederik Hummelinck (1948-2022), theaterproducent Diederik Hummelinck was medeoprichter van Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Mede dankzij zijn feilloze gevoel voor kwaliteit breken artiesten als Brigitte Kaandorp en Sanne Wallis de Vries door naar de grote zaal.
27/01 12u15  Topzwemster Ranomi Kromowidjojo beëindigt na 16 jaar haar carrièreKromowidjojo is een van de meest succesvolle Nederlandse zwemsters aller tijden. Ze won drie keer olympisch goud tijdens haar carrière, die begon toen ze 15 jaar oud was.
27/01 12u15  ‘Onthulling’ Anne Frank doet pijnHet verhaal dat Anne Frank verraden zou zijn door een Joodse notaris werd in de VS aanvankelijk vaak kritiekloos overgenomen.
27/01 12u15  Een historische actiefilm van los zandHij komt maar niet op gang, ‘prequel’ The King’s Man. Teveel leuke ideetjes leiden tot een onsamenhangende film.
27/01 12u15  Superster Acosta: ‘Ballet kan wonderen doen voor je kind’Al is hij intussen 49, de naam van Carlos Acosta is nog altijd een magneet voor balletliefhebbers. De Cubaan is volgende week op het Holland Dance Festival.
27/01 11u15  Brussel start WTO-zaak tegen China om conflict met LitouwenWat begon als een diplomatiek geschil over de erkenning van Taiwan, is uitgelopen op een handelsconflict.
27/01 11u15  De poorten van het Binnenhof gaan dichtSGP’er Menno de Bruyne leidde al zo’n negentigduizend bezoekers rond in de Tweede Kamer op het Binnenhof. Sinds de verhuizing van de Kamerleden zijn de rondleidingen, 15 euro per persoon, alleen nog buiten.
27/01 11u15  Met het werk voor de gemeenteraad kun je een hele week vullen, weet dit raadslidVergaderen, stukken lezen lezen, mailen en meer: de volle agenda van raadslid Anna van Popering.
27/01 11u15  Neutraliteit na 8 jaar oorlog? Vraag wat Oekraïners zelf willenIs Oekraïne, dat door het Kremlin niet wordt erkend als soevereine staat, écht verscheurd tussen Oost en West? Nee! De burgers kijken sinds 2014 minder naar Rusland en meer naar de Atlantische alliantie.
27/01 10u15  WeTransfer blaast beursgang af vanwege ‘wisselvallige markt’Met de notering hoopte het bedrijf op een waarde van tot 716 miljoen euro. Er zouden voor ongeveer 160 miljoen euro aan aandelen uitgeven worden.
27/01 10u15  Vrouwen in de mannenwereld van het vrachtvervoerDoorspekt met het licht neerbuigende gekwebbel van voice-over Ton Kas, volgt reportageserie 'Meiden die rijden' (PowNed) vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs. Het is jammer dat echte ontmoetingen met de meiden ontbreken.
27/01 10u15  Topzwemster Ranomi Kromowidjojo beëindigt carrièreKromowidjojo is een van de meest succesvolle zwemsters aller tijden. Ze won drie keer Olympisch goud tijdens haar carrière, die begon toen ze 15 jaar oud was.
27/01 10u15  Muziek Neil Young van Spotify, zanger boos om coronadesinformatieYoung vroeg Spotify op 24 januari om zijn gehele catalogus te verwijderen, omdat op het platform podcasts staan die desinformatie over het coronavirus verspreiden.
27/01 10u15  Pensioenverhoging in zicht na rooskleurige cijfers pensioenfondsen, na twaalf jaar stilstandPensioenfondsen doen het weer goed, door stijgende rentes en een goed beursjaar. Zelfs over verhogingen kan weer worden nagedacht. Wel zijn er nog twee grote onzekerheden.
27/01 10u15  Brak de NAVO een oude belofte aan Moskou om niet oostwaarts uit te breiden?De Russische president Vladimir Poetin verzet zich tegen oostelijke uitbreiding van de NAVO. Hij beroept zich op oude afspraken. Heeft hij een punt?
27/01 10u15  Groene apartheid in de ‘safari-hoofdstad’ van Zuid-AfrikaHet verlangen naar ongerepte natuur van Europese toeristen leidt in Zuid-Afrika tot forten in de wildernis: exclusieve wildparken waar de arme zwarte bevolking geen toegang toe heeft. „Het idee hier is: dieren en witte toeristen binnen, zwarte mensen buiten.”
27/01 10u15  Laat Milieudefensie maar op gesprek komen, zeggen de bedrijvenHoe reageren de 29 grote bedrijven die Milieudefensie aanschreef op de brief van de organisatie? De een houdt al rekening met een rechtszaak, de ander heeft de club uitgenodigd voor een gesprek. Een rondgang.
27/01 10u15  Picasso, Fabre, Weinstein, Andeweg, The Voice. Seksueel machtsmisbruik is overalAls er al een oplossing is voor seksueel machtsmisbruik, dan moet het zijn: vrouwen laten zien zoals ze zijn, niet zoals het patriarchaat ze heeft verzonnen. En dat gebeurt gelukkig al, ziet Joyce Roodnat.
27/01 09u15  ‘Katholieken in Nederland veel progressiever dan de kerk’Een ruime meerderheid van de actief gelovigen zegt voorstander te zijn van het homohuwelijk en van hulp bij voltooid leven, blijkt uit onderzoek van I&O.
27/01 09u15  Nabestaanden MH17 kijken voor het eerst een Rus in de ogen: 'Je hoorde dat hij loog'Voor het hof in Straatsburg draait het niet om concrete verdachten, maar meer om de verantwoordelijkheid van Rusland zelf.
27/01 09u15  Nightmare Alley is een remake van de film noir-klassieker, maar dat alleen al zeggen doet de film tekortIn de elegante remake van film noir ‘Nightmare Alley’ staat een kermis in de jaren veertig voor ons verlangen naar illusie.
27/01 09u15  'Hacktivisten' proberen Russen dwars te zittenMet een cyberaanval proberen Wit-Russische activistische hackers de Russische troepenopbouw te saboteren. De impact lijkt tot nu toe gering.
27/01 08u15  Nabestaanden MH17 kijken voor ‘t eerst een Rus in de ogenVoor het hof in Straatsburg draait het niet om concrete verdachten, maar meer om de verantwoordelijkheid van Rusland zelf. „Je hoorde dat ie liegt.”
27/01 08u15  Schatzoeken met straatjongens in TeheranIn de poëtisch-realistische Iraanse avonturenfilm ‘Sun Children’ gaat een groepje straatjongens op zoek naar een schat en redt een school. Onderwijs is de echte rijkdom.
27/01 02u15  Voor de mens begint wederopbouw nu pasHet immateriële effect van de pandemie op het individu mag niet worden verwaarloosd. Welvaart is niet hetzelfde als welzijn.
27/01 02u15  Kabinet zet een stap terug in de pandemie, nu is de burger aan zetDeze situatie vraagt om zelfdiscipline, om sociaal hygiënisch gedrag, om empathie en gedragsaanpassing voor kwetsbaren.
27/01 02u15  Johnson mist in nood zijn vertrouwelingenMet ingehouden adem wordt in Londen gewacht op het rapport over feestjes in Downing Street. Johnson stelt van alles in het werk om zijn politieke leven te redden – zonder zijn vertrouwde politieke adviseurs van weleer.
27/01 02u15  ‘Zonder veranderingen blijft politiek iets voor grijze oude mannetjes’Werkdruk weerhoudt sommigen ervan raadslid te worden of te blijven. Partijen moesten hard zoeken naar kandidaten.
27/01 02u15  Seksisme is al jaren volstrekt normaal in televisiestudio’sHet is naïef te denken dat grensoverschrijdend gedrag zich in de televisiewereld beperkt tot The Voice. De machtsverhoudingen moeten er ingrijpend veranderen, schrijft Sarah Meuleman.
27/01 02u15  Rekenkamer vertelde de pijnlijke waarheid over grutto-subsidiesVolgens een natuurbeheerder gaf de Rekenkamer een verkeerd beeld van de gruttostand. Dat is feitelijk onjuist, repliceert Arno Visser.
27/01 01u15  BedelaarRegelmatig kom ik een verwarde man tegen bij het Amstelstation in Amsterdam. Zijn been in het gips, zijn hand houdt hij smekend op.
27/01 00u15  Na gunstig 2021 komt pensioenverhoging in zichtPensioenfondsen doen het weer goed, door stijgende rentes en een goed beursjaar. Zelfs over verhogingen kan weer worden nagedacht. Wel zijn er nog twee grote onzekerheden.
27/01 00u15  Hoe duurzaam is kernenergie eigenlijk? En kan het veiliger?Atoomenergie is weer onderwerp van gesprek. Waar het Nederlandse kabinet de deur opent voor nieuwe kerncentrales in Nederland, sluit Duitsland dit jaar zijn laatste.
27/01 00u15  Een diep decolleté betekent niet dat je eraan mag voelen, JeroenHoe geef je vrouwen en mannen gelijke rechten op het werk? Japke-d. Bouma maakte een ‘feminisme voor dummies’.
27/01 00u15  Oegandese leerlingen na twee jaar terug naar schoolDe scholen in Oeganda gingen maandag na twee jaar weer open. Daarmee kwam een einde aan de langste schoolsluiting sinds het begin van de coronapandemie.
26/01 23u15  Nabestaanden MH17 zien voor ‘t eerst een Rus in de ogenVoor het hof in Straatsburg draait het niet om concrete verdachten, maar meer om de verantwoordelijkheid van Rusland zelf. „Je hoorde dat ie liegt.”
26/01 23u15  Arbeidsinspectie doet inval bij omstreden uitzendbureau ReyhanEen manager van het bedrijf, dat wordt verdacht van valsheid in geschrifte en verduistering, kwam eerder in opspraak na mishandeling van een Roemeen.
26/01 23u15  ‘Amerikaanse hoge rechter Stephen Breyer legt zijn functie neer’De 83-jarige Breyer gaat met pensioen. Dit geeft president Joe Biden de mogelijkheid om een van zijn verkiezingsbeloften te vervullen: de eerste zwarte vrouw ooit benoemen bij het Hooggerechtshof.
26/01 23u15  Via inkomstenbelasting op de zwarte lijstDe werkwijze van de Belastingsdienst staat weer ter discussie. Bijna 115.000 mensen kregen na hun aangifte een aantekening.
26/01 23u15  Blaudzun: ‘Je moet het leven keihard omarmen’De lockdown bracht bezinning en een nieuwe plaat voor Blaudzun. „Tegen beter weten in positief zijn”, dat wil hij. „Troost bieden in gedeelde eenzaamheid.”
26/01 23u15  Het huishoudboekje van de culturele zzp’erZelfstandigen in de cultuursector hebben het zwaar; het werk valt in de lockdowns grotendeels weg en de coronasteun blijft hangen bij de instellingen. Hoe komen ze rond?
26/01 23u15  ‘Het woord troubadour is voor mij een beetje beladen’Haar nieuwe album, dat 28 januari verschijnt, heeft een soort retro-popsound. „Blues en soul hebben met fado gemeen dat er verlangen uit spreekt. Verlangen is de essentie van wie wij zijn. Mensen bestaan uit verlangen.”
26/01 23u15  Edelachtbare, dit is geen protest, maar een flashmobKunst speelt een belangrijke rol bij de protesten in Kazachstan. Sinds de acties in 2019 is er een beweging in gang gezet van continue offline en online acties, performances en discussies. Wat als protest kan worden gezien, wordt als kunst gepresenteerd.
26/01 23u15  DelGaudio goochelt revolutionair andersHij wil het goochelvak revolutionair vernieuwen, zoals Marcel Duchamp de beeldende kunst. In ‘In & Of Itself’ zet DelGaudio zijn trucs in om de kijker over zichzelf te laten nadenken.
26/01 23u15  Nederlandse koningin heeft hoofdrol in sf-boek over klimaatIn de nieuwe sciencefictionroman van Neil Stephenson wil een Texaanse miljardair de opwarming van de aarde te stoppen met een riskant project. Aarzelend kiest de koningin van Nederland zijn zijde.
26/01 23u15  FKA Twigs: ‘Ik mis het constant in beweging zijn’Op ‘Caprisongs’ maken de duistere klankbrokken van haar eerdere albums plaats voor lichtvoetige liedjes. „Nu we een glimp van hoop voelen, wilde ik een soundtrack voor de toekomst maken.”
26/01 22u15  Incidenten en recente hartproblemen baren voetballers overmatig zorgenVoetballers zijn onnodig verontrust door berichten dat het aantal acute hartproblemen zou zijn toegenomen door Covid-infecties en vaccinaties, zeggen deskundigen.
26/01 22u15  Sjinkie Knegt stond letterlijk in brand, maar gaat ‘gewoon’ naar de SpelenSjinkie Knegt stond begin 2019 letterlijk in brand. Bijna vanaf het begin volgde een tv-ploeg zijn revalidatie. „Schaatsen verleer je niet.”
26/01 22u15  Athene en Istanbul getroffen door hevige sneeuwval en vrieskouAthene en Istanbul zijn deze week getroffen door ongewoon hevige sneeuwval en vrieskou, waardoor honderden mensen vast kwamen te zitten in het verkeer. Op sommige plekken viel meer dan een halve meter sneeuw.
26/01 22u15  Picasso, Fabre, Weinstein, Andeweg, The Voice...Seksueel machtsmisbruik is overal. Als er al een oplossing is, dan moet het zijn: vrouwen laten zien zoals ze zijn, niet zoals het patriarchaat ze heeft verzonnen. En dat gebeurt gelukkig al, ziet Joyce Roodnat.
26/01 22u15  Indonesische blik op de geschiedenis wordt als irrelevant weggezetHet recente debat over de term Bersiap werd een cultuurpolitiek conflict over onze identiteit. Enige historische duiding is op zijn plaats, stelt Remco Raben.
26/01 21u15  NAVO en VS roepen Rusland in geschreven reactie opnieuw op tot de-escalatieDe NAVO en de Verenigde Staten herhalen open te staan voor een dialoog met Rusland. Het terugtrekken van NAVO-troepen uit Oost-Europa en het weigeren van Oekraïne tot de NAVO is echter „onbespreekbaar”.
26/01 21u15  Anonieme telefoongegevens zijn niet zo anoniemGegevens over iemands telefoongebruik zijn commercieel interessant. Ook als die anoniem lijken, onthullen ze veel.
26/01 21u15  Het integriteitsbeleid in Limburg rammelde aan alle kantenHet integriteitsbeleid in Limburg deugde niet de afgelopen jaren, concludeert een enquêtecommissie van de Provinciale Staten, die ook tekort schoot.
26/01 21u15  Bloedbad bij strijd rond gevangenis met IS-leden, ook kindslachtoffersDe overwegend Koerdische strijdgroep SDF zegt de Ghwayran-gevangenis weer onder controle te hebben na hevige gevechten. Onder de dodelijke slachtoffers zouden kinderen zijn.
26/01 21u15  Athene en Istanbul bedolven onder een dik pak sneeuwAthene en Istanbul zijn deze week getroffen door ongewoon hevige sneeuwval en vrieskou, waardoor honderden mensen vast kwamen te zitten in het verkeer. Op sommige plekken viel meer dan een halve meter sneeuw en de autoriteiten hebben gestrande reizigers uit hun auto moeten redden.
26/01 21u15  Licorice Pizza is een meesterlijke, nostalgische romkomGary en Alana zijn voor elkaar gemaakt – maar hij is 15 en zij 25, een fors obstakel in deze rijke, nostalgisch vlinderende romantische komedie ‘Licorice Pizza’.
26/01 20u15  Mooi, die grafiek van Kuipers, maar hij klopte niet helemaalMinister Kuipers van Volksgezondheid toonde op de coronapersconferentie van dinsdag grafieken. Daarvoor krijgt hij lof, maar hij gebruikte wel verouderde gegevens.
26/01 20u15  Vrijspraak staat en Raad ‘harde klap’ voor afstandsmoederDe druk op ongehuwde moeders om hun kind af te staan kwam vooral van hun omgeving, constateerde de rechtbank. De staat is niet aansprakelijk voor hun leed.
26/01 20u15  ‘Docent Groningse universiteit onderwees in complottheorieën’, mag vak niet meer gevenIn zijn colleges zou docent Tjeerd Andringa niet alleen les hebben gegeven over complottheorieën rond vaccinaties, ‘de dominerende positie van Joden’ en de aanslagen van 9/11; maar ook hebben geprobeerd zijn studenten hiervan te overtuigen.
26/01 20u15  Bijna zesduizend werkgevers moeten loonsubsidie terugbetalenEn verder: Het aantal positieve tests is het afgelopen etmaal opnieuw toegenomen, evenals de achterstand bij het RIVM. En volgens Van Dissel geeft de Omikron-variant 40 procent minder kans op ziekenhuisopnames.
26/01 19u15  Bestuurskundige: 'Stop met al dat rekenen in Groningen, ga mensen helpen’Onderzoek naar de aardbevingen in Groningen gaat te veel over veiligheid en te weinig over de mensen. De bestuurskundige ziet een parallel met de coronacrisis.
26/01 19u15  Een huis kopen? Dan misschien beter de leaseauto de deur uitPrivateleasecontracten tellen straks volledig als lening mee. Daardoor kunnen consumenten minder hypotheek krijgen.
26/01 19u15  Hummie van der Tonnekreek, oud-hoofdredacteur Big Brother, overledenVan der Tonnekreek werd bij het grote publiek vooral bekend als hoofdredacteur van het succesvolle televisieprogramma Big Brother, dat zij in 1999 tot een groot succes maakte.
26/01 19u15  Een bedrijf dat niet reageert op Milieudefensie staat moreel al op achterstandMilieudefensie kreeg Shell veroordeeld wegens onvoldoende klimaatambities. Nu vragen ze andere grote vervuilers om ambitieuze plannen. Slim gespeeld, zeggen juristen. Maar bedrijven móéten niks.
26/01 19u15  Laat Milieudefensie maar op gesprek komen, zeggen de bedrijvenHoe reageren de 29 grote bedrijven die Milieudefensie aanschreef op de brief van de organisatie? De een houdt al rekening met een rechtszaak, de ander heeft de club uitgenodigd voor een gesprek. Een rondgang.
26/01 19u15  Een meesterlijke, nostalgische romkomGary en Alana zijn voor elkaar gemaakt – maar hij is 15 en zij 25, een fors obstakel in deze rijke, nostalgisch vlinderende romantische komedie ‘Licorice Pizza’.
26/01 19u15  De kermis als betoverende en gevaarlijke illusieIn de elegante remake van film noir ‘Nightmare Alley’ staat een kermis in de jaren veertig voor ons verlangen naar illusie.
26/01 19u15  Meer meta kan The Matrix nauwelijks wordenIn ‘The Matrix Resurrections’ is niet langer Neo, maar de liefde de verlosser. Helaas zijn de geliefden geen piepkuikens meer.
26/01 19u15  Wie is de opgestapte VVD-adviseur die lid was van de Hofstadgroep?De VVD is in verlegenheid gebracht over adviseur Soumaya Sahla, ooit veroordeeld als lid van de Hofstadgroep.
26/01 18u15  RembrandtpornoPaul Steenhuis keek vreemd op toen hij op een site van het ‘Rembrandt Research Project’ klikte.
26/01 18u15  ‘We gluurden naar Japanse soldaten in het zwembad’De laatste Nederlandse ooggetuigen vertellen Frank Vermeulen over het leven in de kolonie. Deze week: Frank Tromp de Haas (Soekaboemi, 1930).
26/01 17u15  ‘Het is gevaarlijk om te denken dat dit het eindspel is’Eindspel, endemisch virus. Ineens klinkt het alsof einde van de coronapandemie nabij is. Maar is dat wel zo?
26/01 17u15  Met brandend plasma zetten Amerikanen grote stap in onderzoek kernfusieEen experiment met 192 laserstralen is een grote stap in het onderzoek naar kernfusie – maar er is nog een lange weg te gaan.
26/01 17u15  SnowWorld botst met commissarisbenoemingen op nieuw vrouwenquotumSkihallenuitbater SnowWorld wil twee mannen benoemen tot commissaris, terwijl het nog niet aan het sinds dit jaar geldende quotum voor topvrouwen voldoet. En nu?
26/01 17u15  Een kathedraal heeft insecten en klei nodigDe Groene Kathedraal van Marinus Boezem zou een ruïne worden, maar bodemverzorging en bomenaanplant houden het kunstwerk de komende decennia in stand.
26/01 17u15  Soumaya Sahla legt tafelvoorzitterschap VVD-netwerk neer na kritiekDe afgelopen week was er veel kritiek, voornamelijk van de PVV, op VVD-lid Soumaya Sahla, die in 2014 veroordeeld werd voor haar lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep.
26/01 17u15  Hoe kan een eenvoudige Rotterdammer uitgroeien tot kopstuk van de internationale cocaïnemaffia?In het tweede seizoen van Cocaïnekoorts onderzoeken redacteuren Jan Meeus en Elze van Driel hoe Nederland hét Europese distributiecentrum voor cocaïne werd. Hoofdrolspeler is Piet Costa, volgens de politie de opdrachtgever van de martelcontainer in Wouwse Plantage.
26/01 16u15  Britse Reclame Code Commissie berispt havermelkmaker OatlyDe Zweedse havermelkmaker Oatly mag bepaalde reclames in het Verenigd Koninkrijk niet meer uitzenden. Hoewel het sommige claims wetenschappelijk onderbouwt, kunnen andere verkeerd geïnterpreteerd worden.
26/01 16u15  Andries Tunru: ‘Ik leefde van persconferentie naar persconferentie’De lockdown heeft voor velen in de kunstsector grote gevolgen. Hoe vergaat het ze? Aflevering 25: Andries Tunru, cabaretier en improvisatieacteur.
26/01 16u15  Soumaya Sahla legt voorzitterschap VVD-netwerk neer na kritiekDe afgelopen week was er veel kritiek, voornamelijk van de PVV, op VVD-lid Soumaya Sahla, die in 2014 veroordeeld werd voor haar lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep.
26/01 16u15  Ali B legt werkzaamheden neer gedurende onderzoek The VoiceAli B’s management laat weten dat de uitzending van BNNVARA-programma BOOS „veel impact op Ali en zijn gezin” heeft. In afwachting van het onderzoek legt de rapper zijn werk neer.
26/01 16u15  El Salvador wil een cryptolab worden: niet iedereen is zo enthousiast als de presidentEl Salvador voerde vorig jaar de bitcoin in als wettig betaalmiddel. Volgens de president een eerste stap naar een nieuwe economie, maar het Internationaal Monetair Fonds roept nu op: stop er mee.
26/01 15u15  Raad van State keurt gaswinning in en rond Drenthe goedHet plan stelt dat de NAM gas mag winnen uit elf kleine velden in Noord-Nederland. Volgens partijen die bezwaar indienden, worden de risico’s van aardbevingen onderschat.
26/01 15u15  Picasso, Fabre, Weinstein, Andeweg, The Voice, ...Seksueel machtsmisbruik is overal. Als er al een oplossing is, dan moet het zijn: vrouwen laten zien zoals ze zijn, niet zoals het patriarchaat ze heeft verzonnen. En dat gebeurt gelukkig al, ziet Joyce Roodnat.
26/01 15u15  Van Dissel: met omikron 40 procent minder kans op ziekenhuisopnameVerder in dit blog: Ziekteverzuim in de zorg in het laatste kwartaal van 2021 naar recordhoogte. En eerste 50 commerciële testlocaties geopend ter ondersteuning van GGD’s.
26/01 15u15  Wie heeft er eigenlijk echt zin in billen wassen en werken op zondag?De zorgsector kreeg complimenten en applaus, maar de vacatures blijven onvervuld. Emma Bruns ziet hoe waardevol werken in de zorg is, in welke functie dan ook.
26/01 14u15  Enquêtecommissie kraakt integriteitsbeleid provincie LimburgDe Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans wekte de schijn van belangenverstrengeling, concludeert de parlementaire enquêtecommissie van Provinciale Staten. Die schoten zelf ook tekort.
26/01 14u15  Een jaloerse ex-partner en samengestelde gezinnen: herkenbare situaties met een serieuze ondertoon in ‘Bonusfamiljen’De Zweedse serie ‘Bonusfamiljen’ gaat over de bewogen avonturen van gescheiden en samengestelde gezinnen. Het laat zien hoe moeilijk het is om samen te wonen, in welke constellatie dan ook.
26/01 13u15  Taliban zien gesprekken in Oslo als stap naar erkenningWesterse overheden hoopten de Taliban in Oslo tot concessies te bewegen op het gebied van mensenrechten. De Afghaanse machthebbers zagen er vooral een pr-kans in.
26/01 13u15  Dirigent en regisseur George Petrou: ‘Het gaat om de waarde van de reis, niet om de bestemming’De Griek George Petrou dirigeert en regisseert Händels Giulio Cesare bij de Reisopera. „Kunst ontstaat in het hart van de mens die zichzelf bevraagt.”
26/01 13u15  'Tijdens wandelingen nam mijn vader steeds vaker zijn kijker mee in plaats van mijn moeder'Met een gewicht tot zestien kilo is de grote trap een van de zwaarste vliegende vogels ter wereld, volgens de vogelgids. 'Ik stelde me de trap voor als Pino uit Sesamstraat. Stuntelig en sympathiek.'
26/01 13u15  Wat is 3G-beleid nog waard nu Omikron door het land raast?In de heropende samenleving zijn coronatoegangsbewijzen terug, maar zijn die wel opgewassen tegen Omikron?
26/01 13u15  Klaar met corona? Kom werken in de zorgDe zorgsector kreeg complimenten en applaus, maar de vacatures blijven onvervuld. Emma Bruns ziet hoe waardevol werken in de zorg is, in welke functie dan ook.
26/01 12u15  Staat heeft niet onrechtmatig gehandeld in zaak ‘afstandsmoeders’Volgens de rechtbank heeft de Raad voor de Kinderbescherming, die eraan bijdroeg dat tussen 1956 en 1984 kinderen van zeker 13.000 moeders ter adoptie werden afgestaan, geen juridisch verwijtbare fouten gemaakt.
26/01 12u15  Mensenrechtencentrum VU schort alle activiteiten opHet Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC), dat subsidie ontving uit China, geeft voorlopig geen colleges en doet de komende tijd geen onderzoek.
26/01 12u15  Noodverordening op en rondom azc Budel na reeks steekincidentenDe noodverordening geldt tot half februari. Er loopt ook nog een procedure om het gebied aan te merken als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie preventief kan fouilleren.
26/01 12u15  Ziekteverzuim zorg in laatste kwartaal 2021 naar recordhoogte van ruim 8 procentVerder in dit blog: Het aantal mensen dat in 2021 overleed lag 10 procent hoger dan verwacht voor dat jaar en de quarantaineregels voor essentiële werknemers zijn aangepast.
26/01 11u15  Een onovertroffen trapMet een gewicht tot zestien kilo is de grote trap een van de zwaarste vliegende vogels ter wereld, volgens de vogelgids. 'Ik stelde me de trap voor als Pino uit Sesamstraat. Stuntelig en sympathiek.'
26/01 11u15  In 2021 minder nieuwbouwwoningen dan in twee jaar daarvoorHet CBS wijst in een verklaring voor het dalende aantal nieuwbouwwoningen op het iets lagere aantal nieuwbouwvergunningen sinds 2018.
26/01 10u15  ‘Naar bed’ is lievemensentelevisie in optima formaIn Naar bed (VPRO) laten geliefden zich in hun bed interviewen. Tegelijkertijd lagen op maandagavond in het programma Olympische dromen (AvroTros) wintersporters onder de ijselijk dunne lakens van een studiobed.
26/01 10u15  Noodverordening op en rondom asielzoekerscentrum Budel na reeks steekincidentenDe noodverordening geldt tot half februari. Er loopt ook nog een procedure om het gebied aan te merken als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie preventief kan fouilleren.
26/01 10u15  En weer grijpen West-Afrikaanse soldaten de machtDe staatsgreep in Burkina Faso van deze week was de vierde in West-Afrika in een jaar tijd. Analisten vrezen voor een domino-effect. Legerleiders zeggen dat ze wel moeten, omdat het volk ontevreden is.
26/01 10u15  Een martelcontainer, bedoeld voor rivalen. Rechtszaak tegen verdachte begint vandaagPiet Costa hoorde pas nog ruim 17 jaar cel tegen zich eisen. Woensdag begint alweer een nieuwe zaak tegen het cocaïnekopstuk.
1 2 3


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

5x Als gewelddadig extremisme dreigt -en politici in het naoorlogs verzet gaan29/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Deze week: verdacht late keuzes in de VVD over een voormalig terrorist uit eigen kring. Ofwel: alarmerende signalen over gewelddadig rechts-extremisme in hoge politieke kringen – en de bemoeilijkte bestrijding daarvan na deze week.
5x Denen zien corona niet meer als een grote bedreiging29/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Denemarken heft dinsdag alle coronamaatregelen op. Tyra Grove Krause, die er de leiding heeft over de infectieziektebestrijding bij het SSI, gelooft dat het ergste achter de rug is. Waarom kan het in Denemarken wel?
5x ‘Goedkope’ Nederlandse skileraar blijft gevraagd in Oostenrijk29/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Duizenden veelal jonge Nederlanders reizen ’s winters naar de bergen om te werken in de horeca of als skileraar. Gooit corona dit jaar roet in het eten? „Wat een wintersporter zich als allerlaatste af laat nemen, is wintersport.”
5x ‘Een tekst spreekt je aan, een foto kijkt je aan’29/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Fotograaf Maarten Laupman maakte een boek met bijna een halve eeuw portretfotografie. Het lijkt een who’s who van voornamelijk de Rotterdamse cultuur-scene.
5x Dakar Rally in Saoedi-Arabië bestaat vooral uit zand, heel veel zand29/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De 44ste editie van de Dakar Rally begon in Jeddah en zal daar op vrijdag 14 januari ook eindigen. De ruim 500 deelnemers zien tijdens de twaalf etappes door Saoedi-Arabië vooral zand, heel veel zand.
5x Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week29/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
4x Alles poëtiseert als Simonart in Venetië is29/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Vincent Bijlo luistert naar een podcast over Venetië, wier schoonheid het geloof in de mensheid doet wederkeren.
4x Oversterfte29/01 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Wij gaan binnenkort verhuizen en we zetten de nodige overtollige spullen op Marktplaats. Zo ook een Auping bed van meer dan twintig jaar oud. Ik krijg een telefoontje.
4x ‘Ik speel niet graag de eerste viool’29/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Vioolbouwer Marietta Schwarz woont alleen, en heeft haar werkplaats aan huis. Soms is het druk, soms minder, maar om vijf uur is het werk wel gedaan. Daarna is er tijd voor tv, knutselen of een brief aan de familie.
4x Is de internationale trein echt een redelijk alternatief voor korte vliegreizen?29/01 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: NRC onderzocht aan de hand van vlieggegevens, uitstootcijfers en andere data of de internationale trein een goed alternatief kan zijn voor de korte vlucht vanuit Amsterdam. In veel gevallen: ja. Maar een treinkaartje boeken is behoorlijk omslachtig.

Statistieken

Artikels:
33084
Gelezen:
3620
Aantal lezers nu:
26


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2022 Naar boven