vrijdag 17 september 2021, week 37


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
17/09 17u15  Waarom de impopulaire partij van Poetin toch de verkiezingen gaat winnen Van vrijdag tot en met zondag gaan de Russen naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De kritiek op president Vladimir Poetin en diens partij Verenigd Rusland is in tijden niet zo groot geweest. De oppositie is echter, mede door tegenwerking van de regering, te zwak en verdeeld om een serieuze bedreiging te vormen.
17/09 17u15  Belgische nachtclubs weer open met coronapas, mondkapjesplicht versoepeld Nachtclubs in België mogen na een sluiting van anderhalf jaar op 1 oktober weer open, heeft het Overlegcomité van de zes regeringen vrijdag beslist. Alleen mensen die een geldig coronabewijs kunnen tonen, mogen naar binnen. Vanaf 1 oktober vervalt ook de plicht om in horecagelegenheden en winkels een mondkapje te dragen.
17/09 17u15  Dit is er al uitgelekt over de kabinetsplannen van Prinsjesdag Ook dit jaar is er alweer veel op straat komen te liggen over de plannen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag presenteert. NU.nl zet de belangrijkste zaken op een rijtje.
17/09 16u15  Weekendweerbericht: Laatste zomerweekend verloopt rustig en vrijwel droog Het laatste weekend van de astronomische zomer verloopt rustig en bijna overal droog, laat Weerplaza weten. De zon zal zich vooral in de middaguren laten zien.
17/09 16u15  Kroongetuige Nabil B. wordt alsnog gehoord in zaak Derk Wiersum Kroongetuige Nabil B. zal alsnog worden gehoord in de zaak rond de moord op Derk Wiersum. B. zou voorafgaand aan Wiersums dood ruzie met zijn raadsman hebben gehad en de verdediging wilde hem daar vragen over stellen. Dit verhoor vond uiteindelijk niet plaats vanwege de medische problemen waar B. mee kampte, maar de situatie is inmiddels veranderd.
17/09 16u15  Lees of luister | Waarom is er zoveel gedoe rondom Tata Steel? Aan de kust bij IJmuiden staat een enorme staalfabriek van Tata Steel. Maar er is al lange tijd veel gedoe over het bedrijf. Wat is er aan de hand?
17/09 16u15  Noa Lang en keeper Mark Flekken debuteren in voorselectie Nederlands elftal Bondscoach Louis van Gaal heeft aanvaller Noa Lang en keeper Mark Flekken vrijdag opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende WK-kwalificatieduels tegen Letland en Gibraltar. De twee zijn voor het eerst officieel in beeld bij Oranje.
17/09 16u15  Video | Bijleveld legt uit waarom ze aftreedt als minister van Defensie Ook demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt op vanwege de motie van afkeuring tegen haar. Een Kamermeerderheid steunde de motie donderdag, maar Bijleveld besloot in eerste instantie te blijven.
17/09 15u15  Demissionair minister Bijleveld stapt toch op in navolging van Kaag Ook demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt op vanwege de motie van afkeuring tegen haar. Een Kamermeerderheid steunde de motie donderdag, maar Bijleveld besloot in eerste instantie nog aan te blijven.
17/09 15u15  Nederlanders gaan er in 2022 financieel amper op voor- of achteruit Nederlanders gaan er volgend jaar niet of nauwelijks op voor- of achteruit. Dat blijkt uit de prinsjesdagstukken waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen. De grootste verschillen zijn er bij de alleenverdieners, die er volgens de berekeningen gemiddeld 0,2 procent op achteruitgaan.
17/09 15u15  Noa Lang en keeper Flekken debuteren in voorselectie Nederlands elftal Bondscoach Louis van Gaal heeft aanvaller Noa Lang en keeper Mark Flekken vrijdag opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende WK-kwalificatieduels tegen Letland en Gibraltar. De twee zijn voor het eerst officieel in beeld bij Oranje.
17/09 15u15  Onrust binnen CDA over positie van Bijleveld, partijtop houdt crisisoverleg Kopstukken van het CDA hebben waarschijnlijk op het ministerie van Defensie overlegd over de rol van demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie), zo melden ingewijden vrijdag. Na het vertrek van demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is de positie van Bijleveld in het geding: zij kreeg net als Kaag een motie van afkeuring van de Tweede Kamer.
17/09 14u15  Twee doden en gewonden bij steekincident in Almelo, man schiet met kruisboog In het Overijsselse Almelo zijn vrijdag twee mensen om het leven gekomen bij een steekincident, een ander raakte gewond. Een eveneens gewond geraakte verdachte is aangehouden, meldt de politie.
17/09 14u15  Video | Man richt kruisboog vanaf balkon op omstanders in Almelo Een fotograaf filmde vrijdag in Almelo een man die met een kruisboog vanaf zijn balkon schoot. Het incident volgde op een steekpartij waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen.
17/09 14u15  André Hazes houdt komende tijd rust wegens burn-outklachten André Hazes houdt de komende tijd rust vanwege emotionele burn-outklachten, zo laat zijn management vrijdag weten. De zanger heeft tijd nodig om weer op krachten te komen.
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/09 13u15  Grand Prix Zandvoort leidde voor zover bekend niet tot grote corona-uitbraakDe Formule 1 in Zandvoort heeft tot nu toe niet tot een uitbraak van COVID-19 onder de toeschouwers geleid, laat een woordvoerder van de GGD Kennemerland vrijdag weten. 88 mensen zijn inmiddels positief getest op het coronavirus. Zij waren besmet of zijn besmet geraakt tijdens hun bezoek aan de Grand Prix van Nederland. Het gaat om 0,045 procent van de bezoekers.
17/09 13u15  Twee doden en gewonde bij steekincident in Almelo, man schiet met kruisboogIn het Overijsselse Almelo zijn vrijdag twee mensen om het leven gekomen bij een steekincident, een ander raakte gewond. Een eveneens gewond geraakte verdachte is aangehouden, meldt de politie.
17/09 12u15  Grand Prix Zandvoort heeft voor zover bekend niet tot grote corona-uitbraak geleidDe Formule 1 in Zandvoort heeft tot nu toe niet tot een uitbraak van COVID-19 onder de toeschouwers geleid, laat een woordvoerder van de GGD Kennemerland vrijdag weten. 88 mensen zijn inmiddels positief getest op het coronavirus. Zij waren besmet of zijn besmet geraakt tijdens hun bezoek aan de Grand Prix van Nederland. Het gaat om 0,045 procent van de bezoekers.
17/09 12u15  Demissionair minister Tom de Bruijn neemt tijdelijk taken over van Sigrid KaagNu D66-leider Sigrid Kaag haar taken als demissionair minister van Buitenlandse Zaken heeft neergelegd, neemt demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) haar werk tijdelijk over. Dat maakt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag bekend.
17/09 12u15  Vooral jonge volwassenen laten zich na aankondiging coronapas vaccinerenVooral mensen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen COVID-19. Die leeftijdsgroep was bovendien verantwoordelijk voor bijna de helft van de gemaakte afspraken voor een eerste prik.
17/09 11u15  Video | Taliban slopen historische vesting voor bouw islamitische schoolDe Taliban hebben donderdag met behulp van bulldozers een vesting in de Afghaanse provincie Helmand vernield. De vesting in de plaats Girishk moet volgens een omwonende plaatsmaken voor een religieuze school.
17/09 11u15  Grootste boom ter wereld ingepakt met aluminiumfolie tegen bosbrandDe grootste boom ter wereld, een sequoia met een hoogte van 83 meter, is ingepakt met aluminiumfolie om hem te beschermen tegen bosbranden in de Amerikaanse staat Californië. De branden in het westen van de Verenigde Staten hebben een nationaal park bereikt en bedreigen daar ruim tweeduizend bijzondere bomen.
17/09 11u15  Gouden tijden voor huizenbouwers, maar sector vraagt toch om ingrijpenDe woningmarkt splijt de samenleving en die ongelijkheid is op termijn slecht voor huizenbouwers. Met die stelling vraagt branchevereniging WoningBouwersNL een nieuw kabinet in te grijpen door de fiscale voordelen van woningeigenaren af te pakken, zodat de huizenprijzen niet nog verder uit de bocht vliegen. 'Dit leidt tot onrust en op termijn stokt de doorstroming', zegt voorzitter Piet Adema in een interview met NU.nl.
17/09 11u15  Google en Apple zwichten voor Rusland en verwijderen verkiezingsapp NavalnyGoogle en Apple hebben een verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexei Navalny verwijderd uit hun appwinkels, zo heeft het team van de politicus vrijdag bekendgemaakt. De VS zou zich volgens de bedrijven niet mogen bemoeien met binnenlandse aangelegenheden in Rusland.
17/09 10u15  Huishoudens zien energierekening in rap tempo hoger wordenNederlanders zijn flink meer geld kwijt aan hun energierekening. Vergelijkingssite Pricewise heeft uitgezocht dat een gemiddeld huishouden de energierekening in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro zag stijgen. Ten opzichte van vorig jaar was de stijging zelfs meer dan 500 euro.
17/09 10u15  Dit is het verschil tussen een motie van afkeuring en een motie van wantrouwenDonderdagavond stapte demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) op nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had aangenomen vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Wat is het verschil tussen een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen?
17/09 10u15  Kom ik ook met mijn gele vaccinatieboekje de kroeg in?Vanaf 25 september moet iedereen die onder meer naar een café of restaurant wil een coronatoegangsbewijs laten zien. Voor gevaccineerden die de CoronaCheck-app niet kunnen of willen gebruiken lijkt het gele vaccinatieboekje een goed alternatief. Maar dat is na de invoering van de coronapas nog steeds niet geldig als vaccinatiebewijs, zegt het ministerie van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl.
17/09 09u15  Japanse flessenpost bereikt na 37 jaar Hawaïaans strandEen negenjarig meisje heeft in juni op een strand in de Amerikaanse staat Hawaï een fles met een briefje gevonden die 37 jaar eerder vanuit Japan was verstuurd.
17/09 08u15  Microsoft zet stap naar wachtwoordloze toekomst, maar einde is nog niet in zichtMicrosoft maakt het mogelijk voor gebruikers om in te loggen op hun account zonder gebruik te maken van een wachtwoord. Maar het einde van het wachtwoord is nog niet in zicht en alternatieven leveren mogelijk ook gedoe op.
17/09 07u15  Podcast | Omtzigt licht plannen toe: 'Hij zal geen anti-CDA-Kamerlid worden'Dit wordt het nieuws: Pieter Omtzigt verduidelijkt zijn politieke plannen in De Balie, de speciale inbox voor Afghanen die naar Nederland willen gaat dicht en de rechter doet uitspraak in een kort geding over de openingstijden van de nachthoreca.
17/09 06u15  Podcast | Omtzigt licht politieke plannen toe | Uitspraak over nachthorecaDit wordt het nieuws: Pieter Omtzigt verduidelijkt zijn politieke plannen in De Balie, de speciale inbox voor Afghanen die naar Nederland willen gaat dicht en de rechter doet uitspraak in kort geding over openingstijden nachthoreca.
17/09 06u15  Treinen NS rijden vrijdag weer volgens dienstregeling na telefoonstoringDe treinen van de NS zullen vrijdag weer volgens normale dienstregeling rijden, meldt de vervoerder vrijdagochtend op Twitter. Wel luidt het advies aan reizigers om de app en de website voor vertrek in de gaten te houden.
17/09 06u15  Vijftig kinderen door ouder ontvoerd tijdens deze zomervakantieTijdens de afgelopen zomervakantie zijn er vijftig kinderen door een ouder ontvoerd. 37 van hen werden vanuit Nederland naar het buitenland meegenomen, 13 vanuit het buitenland naar Nederland, zegt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) vrijdag.
17/09 06u15  Kaag stopt als minister van Buitenlandse Zaken na evacuatiechaos AfghanistanSigrid Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Dat deed ze vlak nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had aangenomen.
17/09 06u15  Weerbericht: Mist in de ochtend, overdag vaker zon met soms een buiIn de vroege ochtend is er mist, waar het verkeer mogelijk hinder van kan ondervinden.
17/09 04u15  Recordaantal positieve tests in Suriname, maar geen nieuwe maatregelenDe deltavariant van het coronavirus heeft Suriname nog steeds stevig in haar greep. Net als dinsdag werd er ook donderdag weer een recordaantal van ruim zeshonderd besmettingen gemeld.
17/09 01u15  Na jarenlange groeispurt worden Nederlanders gemiddeld weer kleinerDe gemiddelde Nederlander wordt steeds kleiner. Vrouwen geboren in 2001 zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers uit eigen gezondheidsenquêtes en die van de GGD's en het RIVM. Voor mannen is dat verschil 1 centimeter.
17/09 01u15  Kamer stemt in met coronatoegangsbewijs, uitzondering voor terrassenDe Tweede Kamer heeft donderdagavond ingestemd met het plan van het kabinet om een verplicht coronatoegangsbewijs in te voeren bij onder meer horeca, festivals, concerten en sportwedstrijden. Voor bezoekers van terrassen wordt een uitzondering gemaakt, zij hoeven straks geen QR-code te tonen.
17/09 01u15  Tweede Kamer wil alsnog onderzoek naar vermeende rol Oranjes in zaak-PochDe Tweede Kamer wil alsnog een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke beïnvloeding vanuit het koninklijk huis in de strafzaak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch. Een motie van D66, SP en PvdA die het demissionaire kabinet daartoe oproept, haalde donderdagavond een meerderheid.
17/09 00u15  PSV opent Europa League met spectaculair gelijkspel tegen Real SociedadPSV is dinsdag met een gelijkspel begonnen aan de groepsfase van de Europa League. Na een spectaculaire wedstrijd eindigde de ontmoeting met de Spaanse nummer vier Real Sociedad in 2-2.
17/09 00u15  Video | Wat verandert er voor de formatie nu Kaag is opgestapt als minister?Sigrid Kaag is donderdagavond opgestapt als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Ze gaat in de Tweede Kamer door als fractievoorzitter van D66, maar wat verandert er daardoor in de formatie?
17/09 00u15  Liveblog | Reacties na gelijke spelen PSV en AZ in Europa (gesloten)Lees meer >
16/09 23u15  Gemeente legt theater dwangsom op na optreden Theo Maassen voor volle zaalDe gemeente Haarlem heeft theater De Liefde een dwangsom van 2.500 euro opgelegd omdat het theater donderdag een voorstelling van Theo Maassen organiseerde voor een volle zaal. Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters maximaal twee derde van de zaal vullen met bezoekers.
16/09 23u15  PSV opent groepsfase Europa League met spectaculair gelijkspel tegen SociedadPSV is dinsdag met een gelijkspel begonnen aan de groepsfase van de Europa League. Na een spectaculaire wedstrijd eindigde de ontmoeting met de Spaanse nummer vier Real Sociedad in 2-2.
16/09 23u15  Liveblog | Reacties na gelijke spelen PSV en AZ in EuropaLees meer >
16/09 22u15  Liveblog | Gakpo zet PSV kort na rust naast Sociedad in EL, AZ leidtLees meer >
16/09 22u15  Video | Kaag emotioneel na aftreden: 'Waardevol ambt dat ik zal missen'Sigrid Kaag reageerde bij vlagen emotioneel op vragen van de pers na haar aftreden als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Ze stapte op vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Dat deed ze vlak nadat er een motie van afkeuring was aangenomen door de Kamer.
16/09 21u15  Minister Bijleveld blijft: 'Ik maak een andere persoonlijke afweging dan Kaag'Demissionair defensieminister Ank Bijleveld respecteert het besluit van haar collega Sigrid Kaag om te stoppen als minister van Buitenlandse Zaken. Maar zelf heeft ze 'een andere persoonlijke afweging gemaakt', zei de CDA-minister nadat de Tweede Kamer ook een motie van afkeuring tegen haar had aangenomen.
16/09 21u15  Liveblog | PSV begonnen aan topper tegen Real Sociedad in Europa LeagueLees meer >
16/09 21u15  Video | Kaag legt uit waarom ze opstapt als minister van Buitenlandse ZakenSigrid Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Dat deed ze vlak nadat er een motie van afkeuring was aangenomen door de Kamer.
16/09 20u15  Kaag stapt op als minister van Buitenlandse Zaken na evacuatiechaos AfghanistanSigrid Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Dat deed ze vlak nadat er een motie van afkeuring was aangenomen door de Kamer.
16/09 20u15  Treinverkeer NS blijft rest van de avond ontregeld na telefoonstoringDoor een telefoonstoring bij de verkeersleidingsposten reden er donderdagavond kortstondig geen treinen in Nederland, zo meldde de NS op de eigen pagina. Rond 19.00 uur was de storing verholpen, maar het treinverkeer blijft de rest van de avond ontregeld.
16/09 19u15  Telefoonstoring verholpen, NS verwacht rond 19.00 uur weer rijdende treinenDoor een telefoonstoring bij de verkeersleidingsposten reden er donderdagavond kortstondig geen treinen in Nederland, zo meldde de NS op zijn eigen pagina. Inmiddels is de storing verholpen, het treinverkeer wordt rond 19.00 uur weer opgestart.
16/09 19u15  Kamermeerderheid wil dat coronatoegangsbewijs op terras straks niet nodig isEen meerderheid van de Tweede Kamer wil dat horecagasten straks geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen als ze buiten op een terras willen zitten. Dat blijkt donderdag bij een coronadebat over de afgelopen dinsdag aangekondigde maatregelen. Later op de avond volgt een officiële stemronde over de motie van onder meer het CDA en de PvdA.
16/09 19u15  Voorarrest van drie verdachten in Mallorca-zaak niet verlengdHet voorarrest van de achttienjarige Hilversummer L.O. in de zaak rond de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca is niet verlengd. Volgens de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland zijn er op dit moment 'onvoldoende ernstige bezwaren' om hem langer vast te houden. Ook twee andere plaatsgenoten van achttien en negentien jaar komen weer vrij.
16/09 19u15  ChristenUnie steunt moties van afkeuring tegen Kaag en BijleveldCoalitiepartij ChristenUnie stemt voor de moties van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) vanwege hun rol in de evacuatie uit Afghanistan. Daarmee lijken die te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De stemming is donderdagavond.
16/09 18u15  Voorarrest van zesde verdachte in Mallorca-zaak niet verlengdHet voorarrest van de achttienjarige Hilversummer L.O. in de zaak rond de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca is niet verlengd. Volgens de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland zijn er op dit moment 'onvoldoende ernstige bezwaren' om hem langer vast te houden.
16/09 18u15  Treinverkeer in heel Nederland grotendeels plat door telefoonstoring verkeersleidingDoor een telefoonstoring bij de verkeersleidingsposten rijdt er donderdagavond vrijwel geen treinverkeer in Nederland, zo meldt de NS op haar eigen pagina.
16/09 18u15  Tata's duurzame plannen lossen problemen van omwonenden niet meteen opMet de keuze voor waterstof neemt Tata Steel de juiste afslag, zegt professor Ad van Wijk van de TU Delft tegen NU.nl. Maar de winst voor de volksgezondheid en het milieu hangen sterk af van het tempo waarin een schonere fabriek wordt gebouwd. 'Het gaat er niet om wanneer waterstof begint, maar wanneer steenkool stopt. Met de gisteren gepresenteerde plannen dreigen we in de IJmond de komende twintig jaar nog steenkool te verstoken.'
16/09 18u15  Gevaccineerde die positief test blijft groen vinkje krijgen, België komt wel in actieVolledig gevaccineerde mensen die met het coronavirus besmet blijken, blijven een geldige coronapas houden in CoronaCheck. Het ministerie van Volksgezondheid gaat dit probleem ook niet oplossen nu de coronapas per 25 september een belangrijkere rol krijgt. België kondigde donderdag aan hetzelfde mankement in zijn eigen app wel te gaan verhelpen.
16/09 18u15  Neushoorn dierentuin Emmen schrikt van nieuw mannetje, glijdt uit en verdrinktEen vrouwtjesneushoorn is donderdag overleden in dierentuin Wildlands in Emmen. Ze schrok zo van een nieuwe mannetjesneushoorn dat ze uitgleed, in een waterpoel belandde en verdronk.
16/09 18u15  Voor het eerst sinds juli minder dan zeshonderd coronapatiënten in ziekenhuizenIn de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 580 coronapatiënten. Het is voor het eerst sinds bijna acht weken dat er minder dan zeshonderd mensen met COVID-19 opgenomen zijn, blijkt uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
16/09 17u15  Aké draagt zijn eerste CL-doelpunt op aan tijdens wedstrijd overleden vaderNathan Aké heeft woensdag een zeer emotionele avond beleefd. De Nederlandse verdediger van Manchester City maakte in de thuiswedstrijd tegen RB Leipzig (6-3) zijn eerste Champions League-doelpunt. Kort daarna overleed zijn vader.
16/09 17u15  Losgeld betalen aan hackers niet slim, maar soms noodzakelijkGevoelige gegevens van studenten en docenten van ROC Mondriaan in Den Haag zijn onlangs gelekt. Dat gebeurde nadat de onderwijsinstelling in overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had geweigerd een onbekend losgeldbedrag aan hackers te betalen. Soms betalen bedrijven juist wel. Een expert legt aan NU.nl uit hoe deze keuzes tot stand kunnen komen.
16/09 17u15  Livestream | Tweede Kamer debatteert over coronamaatregelenDe Tweede Kamer debatteert donderdag over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Volg het debat hier live.
16/09 16u15  ChristenUnie steunt moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld, mogelijk KamermeerderheidCoalitiepartij ChristenUnie stemt voor de moties van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) vanwege hun rol in het evacuatiebeleid. Daarmee lijken die te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De stemming is donderdagavond.
16/09 16u15  Voor het eerst sinds juli minder dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizenIn de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 580 coronapatiënten. Het is voor het eerst sinds bijna acht weken dat er minder dan zeshonderd mensen met COVID-19 opgenomen zijn, blijkt uit de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
16/09 16u15  Door kinderen ontdekt skelet blijkt na 15 jaar onbekende prehistorische pinguïnEen pinguïnfossiel dat in 2006 werd ontdekt door een groep Nieuw-Zeelandse kinderen op excursie, is volgens onderzoekers afkomstig van een nog niet eerder ontdekte prehistorische reuzenpinguïn.
16/09 15u15  Door kinderen ontdekt fossiel blijkt na 15 jaar van prehistorische pinguïnEen pinguïnfossiel dat in 2006 werd ontdekt door een groep Nieuw-Zeelandse kinderen op excursie, is volgens onderzoekers afkomstig van een nog niet eerder ontdekte prehistorische reuzenpinguïn.
16/09 15u15  Amateurclubs zien controle bij kantine niet zitten: '500 mensen willen koffie'De nieuwe coronamaatregelen zorgen bij verenigingen in de amateursport voor praktische en principiële bezwaren. Vanaf zaterdag 25 september moeten alle sporters van dertien jaar en ouder hun CoronaCheck-app laten zien als ze de kantine van hun vereniging willen betreden. Diverse clubs uit het amateurvoetbal laten weten daar niet aan te kunnen en willen beginnen.
16/09 15u15  Mensen melden zich nog steeds vaker dan normaal ziek op werk door coronaHet gemiddelde ziekteverzuim in Nederland lag in augustus iets hoger dan normaal. Met 3,9 procent was dat lager dan in juli, maar hoger dan bijvoorbeeld de 3,5 procent van augustus 2019. 'Het coronavirus is hier voor een groot deel debet aan.'
16/09 14u15  Speciaal onderwijs vreest groei lerarentekort door 'oneerlijk' verdeeld coronageldVerschillende scholen in het speciaal onderwijs vrezen voor een nog groter lerarentekort, omdat het geld uit het coronaherstelplan voor extra salarissen voor leraren met de uitdagendste leerlingen in hun ogen oneerlijk wordt verdeeld. Dat komt volgens deze scholen doordat er alleen wordt gekeken naar de afkomst van kinderen.
16/09 14u15  Drogisterijen kampen met tekort aan antiwormpillenNederlandse drogisterijen kampen met een tekort aan antiwormpillen. Volgens drogisterijketen Etos is de grondstof voor het medicijn niet leverbaar, meldt RTL Nieuws donderdag.
16/09 13u15  Speciaal onderwijs moet door 'oneerlijk' verdeeld geld om docenten vechtenVerschillende scholen in het speciaal onderwijs vrezen voor een nog groter lerarentekort, omdat het geld uit het coronaherstelplan voor extra salarissen voor leraren met de uitdagendste leerlingen in hun ogen oneerlijk wordt verdeeld. Dat komt volgens deze scholen doordat er alleen wordt gekeken naar de afkomst van kinderen.
16/09 13u15  Drogisterijen kampen met terkort aan antiwormpillenNederlandse drogisterijen kampen met een tekort aan antiwormpillen. Volgens drogisterijketen Etos is de grondstof voor het medicijn niet leverbaar, meldt RTL Nieuws donderdag.
16/09 13u15  Drieduizend Franse zorgmedewerkers geschorst na negeren vaccinatieplichtOngeveer drieduizend zorgmedewerkers in Frankrijk zijn geschorst, omdat ze niet tegen COVID-19 zijn ingeënt. De vaccinatieplicht voor het personeel van onder meer ziekenhuizen en verzorgingstehuizen ging woensdag in. Vanaf dat moment moesten werkgevers de regel handhaven. Zorgmedewerkers moeten sindsdien minstens één coronaprik hebben gehad.
16/09 13u15  Utrecht zet ex-criminelen in om jongeren uit drugshandel te houdenUtrecht gaat met ex-criminelen werken om te voorkomen dat jongeren in het drugsmilieu stappen. Dit is een onderdeel van een uitgebreid plan om de drugscriminaliteit in de stad te bestrijden.
16/09 12u15  Speciaal onderwijs vreest groter lerarentekort door 'oneerlijk' verdeeld coronageldVerschillende scholen in het speciaal onderwijs vrezen voor een nog groter lerarentekort, omdat het geld uit het coronaherstelplan voor extra salarissen voor leraren met de uitdagendste leerlingen in hun ogen oneerlijk wordt verdeeld. Dat komt volgens deze scholen doordat er alleen wordt gekeken naar de afkomst van kinderen.
16/09 12u15  Slechts een derde van mondmaskers in ziekenhuizen was veiligSlechts een derde van de mondkapjes die in Nederlandse ziekenhuizen werden gebruikt was veilig, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft. Sommige mondkapjes beschermden zelfs niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes. De universiteit heeft de betrokken ziekenhuizen al tijdens het onderzoek op de hoogte gebracht, meldt ze aan NU.nl. Die konden direct besluiten de bewuste mondmaskers niet meer te gebruiken.
16/09 12u15  Lhbtiq+-leerling vaker gepest door leraren dan heteroseksuele klasgenootLhbtiq+-jongeren worden op school vaker dan heteroseksuele jongeren gepest door leerkrachten en ander schoolpersoneel. Dat komt naar voren in nieuw onderzoek van jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.
16/09 12u15  Utrecht gaat ex-criminelen inzetten om jongeren uit drugshandel te houdenUtrecht gaat met ex-criminelen werken om te voorkomen dat jongeren in het drugsmilieu stappen. Dit is een onderdeel van een uitgebreid plan om de drugscriminaliteit in de stad te bestrijden.
16/09 12u15  Video | Hoe de Conference League Nederland twee CL-tickets kan opleverenDe komst van de Conference League biedt Nederland dit seizoen in theorie extra veel kans op een goede positie op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Hoe dat zit, leggen wij uit in deze video.
16/09 11u15  Bedreiger van Kamerlid Omtzigt krijgt in hoger beroep vier maanden celDe 27-jarige Danny V. uit Heerlen is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk, voor het bedreigen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vorige zomer.
16/09 10u15  Bill Gates pompt miljoenen in Nederlandse websuper PicnicDe Nederlandse online supermarkt Picnic haalt 600 miljoen euro op om uit te breiden in onder meer Duitsland en Frankrijk. De financieringsronde wordt geleid door het investeringsfonds van Microsoft-oprichter Bill Gates, meldt Picnic donderdag.
16/09 09u15  Utrechtse aanpak drugscriminaliteit richt zich op jeugd met crimineel randjeUtrecht tuigt een intensief en jarenlang programma tegen drugscriminaliteit in de stad op. De gemeente wil tieners begeleiden naar een andere toekomst dan een leven in de onderwereld, laat burgemeester Sharon Dijksma weten in een brief aan de gemeenteraad.
16/09 08u15  Mediaoverzicht: 'Meedogenloze Haller bezorgde Sporting epische nachtmerrie'Binnen- en buitenlandse media zijn donderdag lovend over Ajax en vooral over Sébastien Haller na de overwinning op Sporting CP in de Champions League. Haller leidde zijn ploeg met liefst vier goals naar een bijzondere 1-5-zege.
16/09 08u15  Friese politie schiet bestuurder dood die op agenten inreedDe politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een man doodgeschoten nadat die op agenten was ingereden in het Friese Boelenslaan, vlak bij Drachten. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie.
16/09 06u15  Controle coronapas kan getroffen bedrijven meer dan 10.000 euro extra kostenDe verplichte controle van de coronabewijzen van onder anderen horecabezoekers en concertgangers brengt voor de bedrijven in die sectoren heel wat extra werk en kosten met zich mee. Volgens schattingen van de brancheverenigingen lopen de extra kosten op tot ruim 10.000 euro als de maatregel blijft gelden tot 1 november, zoals het kabinet gepland heeft.
16/09 06u15  Podcast | 'Illegaal' optreden Theo Maassen | Uitspraak bedreiging OmtzigtDit wordt het nieuws: Uitspraak in hoger beroep na bedreiging van Pieter Omtzigt, Theo Maassen wil tegen de coronaregels in optreden in vol theater en Nederlandse clubs in actie in Conference League en Europa League.
16/09 06u15  Unicef heeft meer geld nodig voor verspreiden COVAX-vaccins in arme landenUNICEF heeft meer geld nodig om met behulp van vaccinatieprogramma COVAX coronavaccins in armere landen te kunnen verspreiden. Ook wil de organisatie de komende tijd meer voorlichting geven over vaccinatie tegen COVID-19. Dat vertelt Sabine de Jong, coördinator internationale programma's bij UNICEF Nederland en in die hoedanigheid betrokken bij COVAX, in gesprek met NU.nl.
16/09 06u15  Voor het eerst raket met alleen ruimtetoeristen in baan om aarde gebrachtEen ruimtevaartuig van SpaceX met vier toeristen aan boord is in de nacht van woensdag op donderdag om 2.02 uur (Nederlandse tijd) volgens planning gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Het is voor het eerst dat een raket met alleen burgers aan boord naar de ruimte vertrokken is.
16/09 06u15  Politie schiet bestuurder die op agenten inreed in Fries Boelenslaan doodDe politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een man doodgeschoten nadat die op agenten was ingereden in het Friese Boelenslaan, vlak bij Drachten. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie.
16/09 06u15  Het is Jom Kipoer: wat vieren joden dan eigenlijk?Woensdag en donderdag is het Jom Kipoer, maar lang niet iedereen weet de betekenis van deze joodse feestdag. Dit zijn de drie meest gestelde vragen op een rij.
16/09 06u15  Weerbericht: Wisselend bewolkt met kans op regen in het noordenHet is wisselend bewolkt en in de ochtend kan met name in het noordoosten zo nu en dan regen vallen.
16/09 03u15  Oppositie haalt hard uit naar Kaag en Bijleveld vanwege evacuatiebeleidOppositiepartijen zijn niet te spreken over het handelen van demissionair ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) bij de evacuatie van mensen uit Afghanistan. De aanwezige oppositiepartijen ondertekenden in de nacht van woensdag op donderdag een motie van afkeuring van de PvdA tijdens een debat.
16/09 03u15  Politie schiet bestuurder dood die op agenten inreed in Friese BoelenslaanEen automobilist die in de nacht van woensdag op donderdag op agenten was ingereden in het Friese Boelenslaan, is door de politie doodgeschoten.
16/09 02u15  China boos over pact tussen Australië, VS en VK: 'Koude Oorlog-mentaliteit'China verwijt de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk een 'Koude Oorlog-mentaliteit' te hebben in reactie op het veiligheidspact AUKUS dat de drie landen woensdag aankondigden.
16/09 02u15  Video | Terugblik Ajax: 'Vier goals Haller knapper dan record Van Basten'Sébastien Haller maakte woensdagavond vier goals tegen Sporting CP in de Champions League en evenaarde daarmee een bijzonder record van Marco van Basten. Haller en Van Basten maakten allebei vier doelpunten bij hun debuut in het miljoenenbal. Toch is de prestatie van de huidige spits van Ajax iets specialer te noemen.
16/09 01u15  Jaap van Zweden vertrekt als dirigent van New York PhilharmonicDe Nederlandse topdirigent Jaap van Zweden verlaat na afloop van het seizoen 2023-2024 het New York Philharmonic. In een interview met The New York Times vertelt Van Zweden, die in 2018 aantrad als chef-dirigent, dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat hij andere prioriteiten stelt in het leven.
16/09 00u15  Liveblog CL | Lees hier alles over sensationele zege Ajax in Lissabon (gesloten)Lees meer >
15/09 23u15  Ajax beleeft droomstart in CL door ruime zege op Sporting en vier goals HallerAjax is woensdag met indrukwekkende cijfers begonnen aan het nieuwe Champions League-avontuur. De Amsterdammers wonnen, mede door vier goals van Sébastien Haller, op bezoek bij Sporting CP met 1-5.
15/09 23u15  Kaag erkent fouten in evacuatiebeleid: 'Gehandeld met verkeerde aannames'Tijdens de chaotisch verlopen evacuatie van mensen uit Afghanistan naar Nederland ging er veel fout, erkende demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) woensdagavond tijdens het Kamerdebat daarover. 'Een bittere constatering', concludeerde de bewindsvrouw.
15/09 23u15  Liveblog CL | Reacties na sensationele zege Ajax in LissabonLees meer >
15/09 23u15  Video | Bekijk hier alle goals van Ajax in het spectaculaire CL-duel met SportingAjax kende woensdagavond een droomstart in de groepsfase van de Champions League. Dankzij vier goals van uitblinker Sébastien Haller werd een eclatante 1-5-uitzege geboekt op Sporting CP. Bekijk hier alle goals van de Amsterdammers in het spectaculaire CL-duel.
15/09 22u15  Liveblog CL | Ajax leidt mede door hattrick Haller met 1-4 bij SportingLees meer >
15/09 21u15  Kaag erkent fouten kabinet in evacuatiebeleid: 'Gehandeld met verkeerde aannames'Tijdens de chaotisch verlopen evacuatie van mensen uit Afghanistan naar Nederland ging er veel fout, erkende demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) woensdagavond tijdens het Kamerdebat. 'Een bittere constatering', concludeerde de bewindsvrouw.
15/09 21u15  Franse boer krijgt 10.000 euro van tv-zender die hem in ondergoed filmdeEen Franse boer die in 2015 in zijn onderbroek werd gefilmd door televisiezender France Télévisions, krijgt 10.000 euro van de omroep. De rechter heeft bepaald dat de televisiezender de man niet op zijn eigen terrein had mogen filmen.
15/09 21u15  Liveblog CL | Ajax razendsnel op 0-2-voorsprong bij Sporting door goals HallerLees meer >
15/09 21u15  RIVM: Bezetting ic kan door versoepelingen weer oplopen, maar veel onzekerDe versoepelingen van de coronamaatregelen leiden waarschijnlijk in de loop van het najaar tot een aanzienlijk hogere bezetting op de intensive cares. Hoe hoog die piek zal zijn en wanneer die bereikt zal worden, is nog zeer onzeker, maar de druk op de intensive cares zal oplopen. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
15/09 21u15  Biden houdt vertrouwen in generaal die onder Trump heimelijk met China beldeDe Amerikaanse president Joe Biden heeft nog steeds 'alle vertrouwen' in legerleider Mark Milley. Met die mededeling reageerde het Witte Huis op berichten dat de topmilitair onder Bidens voorganger Donald Trump twee keer heimelijk belde met zijn evenknie in China. Hij wilde naar verluidt een gewapend conflict voorkomen.
15/09 20u15  Amsterdam gaat alleen bij excessen handhaven op naleving coronapasDe gemeente Amsterdam gaat niet actief handhaven op het gebruik van het coronatoegangsbewijs in de horeca. Burgemeester Femke Halsema liet woensdagmiddag in de gemeenteraad weten dat de gemeente alleen gaat ingrijpen bij excessen.
15/09 20u15  Liveblog CL | Malen en Dortmund op 0-2, Ajax met Pasveer tegen SportingLees meer >
15/09 19u15  Tweede Kamer neemt extra voorzorgsmaatregelen tegen demonstrantenBij het tijdelijke gebouw waarin de Tweede Kamer gehuisvest is in Den Haag zijn 'zichtbare en onzichtbare' voorzorgsmaatregelen getroffen voor toekomstige demonstraties. Dat meldt Jaap van Rhijn, directeur huisvesting van de Tweede Kamer.
15/09 19u15  Liveblog CL | Malen en Dortmund op 0-1, Ajax mist mogelijk toch StekelenburgLees meer >
15/09 18u15  YouTube hoeft verwijderde video van Baudet niet terug te zetten van rechterGoogle hoeft een verwijderde video van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet niet op YouTube terug te plaatsen. Dat heeft de rechter in Amsterdam woensdag in een kort geding bepaald.
15/09 18u15  Video | Omtzigt terug in Kamer: 'Probeer iets rustiger aan te doen'Pieter Omtzigt keerde woensdag als onafhankelijk Kamerlid onder de naam Groep Omtzigt terug in de Tweede Kamer. Omtzigt vertelt in gesprek met de parlementaire pers dat hij het 'iets rustiger aan wil doen' dan hij deed voordat hij uitviel.
15/09 17u15  Opvallende stijging in vaccinatieafspraken, mogelijk vanwege coronapasKoepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft de afgelopen dagen een flinke stijging geregistreerd van het aantal gemaakte vaccinatieafspraken. Mogelijk komt dat door de aankondiging van de bredere inzet van de coronapas.
15/09 17u15  Evenementenbranche daagt overheid voor de rechter om coronamaatregelenDe evenementenbranche heeft naar aanleiding van de in de coronapersconferentie van dinsdagavond aangekondigde beperkingen voor de sector besloten de overheid voor de rechter te dagen. Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO gaan gerechtelijke stappen ondernemen.
15/09 17u15  Kunnen buitenlanders met de verplichte coronapas ook naar het café of theater?Iedereen vanaf dertien jaar die vanaf 25 september in Nederland onder meer een café of restaurant, theater, concert of sportwedstrijd wil bezoeken, moet een coronapas laten zien. De eis geldt ook voor expats, toeristen, grenswerkers en andere buitenlandse bezoekers. Wie uit een ander EU-land komt en is ingeënt zal weinig obstakels ervaren. In andere gevallen zal het praktisch iets lastiger worden.
15/09 16u15  Een van gezochte getuigen fatale mishandeling Mallorca meldt zich bij politieEen van de gezochte getuigen van de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca heeft zich woensdag bij de politie gemeld. Het gaat om een van vier mensen naar wie de recherche specifiek op zoek was, aldus de politie.
15/09 16u15  Zo ging het kabinet om met de noodoproepen van de ambassade in KaboelTussen de Nederlandse ambassade in Kaboel en het ministerie van Buitenlandse Zaken is de afgelopen maanden intensief overleg geweest over de vraag hoeveel lokale ambassademedewerkers naar Nederland konden worden geëvacueerd. In deze tijdlijn een weergave van wat er sinds maart 2020 is gebeurd. In de Tweede Kamer vindt op dit moment een debat plaats over de evacuaties uit Afghanistan.
15/09 16u15  Ministerie stopt met regionale coronarisiconiveaus, komt met landelijk systeemDe overheid stelt geen risiconiveaus voor elke veiligheidsregio meer vast. In plaats daarvan komt er een landelijk waarschuwingssysteem. Dat moet op 25 september worden ingevoerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
15/09 16u15  Redactieblog | Handen af van onze journalisten, wij doen gewoon ons werkAls journalist kun je tegenwoordig tijdens je werk bespuugd, uitgescholden en geïntimideerd worden. Eerder deze week kreeg de redactie van NU.nl daar tijdens een anticoronademonstratie ook mee te maken. Dat mogen we niet normaal vinden, schrijft hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.
15/09 16u15  Remkes en leiders van VVD, CDA en D66 overleggen dit weekend op landgoedInformateur Johan Remkes ontmoet dit weekeinde de partijleiders van VVD, D66 en CDA op landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum. Ze gaan daar verder praten over de vorming van een kabinet, maakte Remkes woensdag bekend. Hij noemt het een 'informele bijeenkomst'.
15/09 16u15  Waddenzee dreigt te verdrinken: maakt boren naar gas dit erger?Moet er nou wel of niet naar gas worden geboord onder de Waddenzee? Over die vraag wordt woensdag in de Tweede Kamer gedebatteerd. De NAM wil een nieuw gasveld aanboren vanuit het Friese dorp Ternaard. Dit gasveld ligt deels onder het natuurgebied, waar geen natuurschade mag optreden. Probleem is dat het moeilijk is om die schade te monitoren.
15/09 15u15  Boabond ziet geen enkele manier om nog dit jaar aan extra boa's te komenDe vakbond BOA ACP ziet geen mogelijkheden om nog voor het eind van dit jaar met creatieve oplossingen meer goed opgeleide boa's de straat op te sturen, zegt voorzitter Richard Gerrits tegen NU.nl. De vakbond wil juist af van bijvoorbeeld versnelde opleidingen naast de drie jaar durende mbo-opleiding.
15/09 15u15  Wrakingsverzoek Ridouan T. in Marengo-proces afgewezen, zaak gaat verderDe wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam heeft woensdag het wrakingsverzoek van advocaat Inez Weski in het Marengo-proces afgewezen.
15/09 15u15  Marechaussee onderschept 56 kilo goud in een weekDe marechaussee heeft deze maand ongeveer 56 kilo goud met een waarde van ruim 2 miljoen euro in beslag genomen. Bij meerdere aanhoudingen is ook 150.000 euro aan contanten ingenomen. In totaal zijn vier mensen aangehouden op verdenking van witwassen, meldt de marechaussee woensdag.
15/09 15u15  Video | Peruanen verven woningen in kleurenpatroon voor beter imagoEen wijk in de Peruaanse hoofdstad Lima wordt in alle kleuren van de regenboog geverfd. Uiteindelijk zou de wijk eruit moeten zien als een variant op het Chakanas-patroon van de oude Andes-beschavingen. Kunstenaars willen op die manier het gevaarlijke imago van de wijk San Cristobal af.
15/09 15u15  AEX bereikt voor het eerst een stand van meer dan 800 puntenDe AEX-index kwam woensdag voor het eerst boven de 800 punten uit. Op zijn hoogste punt stond de index op een record van 800,21 punten. De stijging van de Amsterdamse beursindex was woensdag vooral te danken aan speciaalchemiebedrijf DSM.
15/09 14u15  Tata Steel zet vol in op waterstof om staalproductie te vergroenenStaalproducent Tata Steel kiest voor waterstof om zijn fabricageproces te verduurzamen, zo maakt het bedrijf woensdag bekend. Het besluit heeft de goedkeuring gekregen van de raad van commissarissen en van het moederbedrijf uit India.
15/09 14u15  Wat is het wraken van een rechter eigenlijk?De wrakingskamer heeft woensdag een wrakingsverzoek van advocaat Inez Weski, die Ridouan T. verdedigt in het Marengo-proces, afgewezen. Maar wat is het wraken van een rechter eigenlijk? En wat gebeurt er zodra een partij de rechtbank wraakt?
15/09 14u15  Wrakingsverzoek Ridouan T. afgewezen in Marengo-proces, zaak gaat verderDe wrakingskamer van de rechtbank Amsterdam heeft woensdag het wrakingsverzoek van advocaat Inez Weski in het Marengo-proces afgewezen.
15/09 14u15  Boa's gaan coronapas niet zelf controleren, maar wel of de horeca dat doetBoa's gaan vanaf zaterdag 25 september gewoon handhaven of horecaondernemers en andere uitbaters controleren op de coronapas bij hun bezoekers. Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP tegen NU.nl. Het gaat de boa's echter een stap te ver om zelf te controleren of bezoekers over een coronapas beschikken.
15/09 13u15  Uit gevangenis ontsnapte Australiër meldt zich na dertig jaar op politiebureauEen man die dertig jaar geleden uit een gevangenis in de Australische deelstaat New South Wales ontsnapte, heeft zich zondag op het politiebureau gemeld. Hij zou dakloos zijn geraakt door de coronacrisis, meldt ABC News.
15/09 13u15  Irritatie Kamer om slechte informatie evacuatie Afghanistan, debat uitgesteldNog voordat het debat over de situatie in Afghanistan feitelijk is begonnen, kraakt de Tweede Kamer al de opstelling van het kabinet vanwege de gebrekkige informatievoorziening. Antwoorden op belangrijke vragen werden pas dinsdagavond laat gestuurd, 24 uur later dan was beloofd. Daarbij bleek de informatie onvolledig, zo werd duidelijk uit een artikel in de Volkskrant van woensdagochtend.
15/09 13u15  Ajax wil aanhaken bij Europese top: 'We voelen dat we er klaar voor zijn'Voor Ajax zijn er woensdagavond geen excuses meer als de club de Champions League begint met een uitwedstrijd tegen Sporting CP. Na drie jaar willen de Amsterdammers weer eens overwinteren op het hoogste niveau.
15/09 13u15  Video | Britse kustwacht oefent om migrantenboten terug te sturenDe Britse kustwacht is maandag begonnen met trainingen om migranten op zee 'terug te duwen'.Op beelden is te zien hoe de jetski's worden gebruikt om de rubberboot te omsingelen.De zogenoemde 'pushbacks' zijn onderdeel van de nieuwe plannen van het land om strenger op te treden tegen migranten.
15/09 12u15  Boa’s gaan coronapas niet zelf controleren, maar wel of de horeca dat doetBoa's gaan vanaf zaterdag 25 september handhaven of horecaondernemers en andere uitbaters controleren op de coronapas bij hun bezoekers. Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP tegen NU.nl. Het gaat de boa's echter een stap te ver om zelf te controleren of bezoekers over een coronapas beschikken.
15/09 12u15  Waarom je 's nachts wel naar een concert mag, maar niet mag dansenMet de nieuwe coronaregels mogen mensen na middernacht nog wel bij een concert of buitenevenement aanwezig zijn, maar in de club moeten bezoekers om klokslag 0.00 uur hun jassen pakken en naar huis. Demissionair premier Mark Rutte legde dinsdagavond op een coronapersconferentie uit waarom.
15/09 12u15  Journalisten zijn volgens vakbond het doelwit tijdens coronademonstratiesDe dreigende situatie die tijdens en na de coronapersconferentie van dinsdagavond ontstond, is volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) onacceptabel. 'Het is kwalijk en alarmerend dat journalisten als doelwit worden gezien', zegt algemeen secretaris Thomas Bruning woensdag desgevraagd tegen NU.nl.
15/09 12u15  Livestream | Tweede Kamer debatteert over evacuaties uit AfghanistanDe Tweede Kamer voert woensdag een debat met demissionair minister-president Mark Rutte en drie andere demissionaire bewindspersonen. In dit debat staan de evacuaties van tolken en andere mensen uit Afghanistan centraal.
15/09 11u15  Zo'n vijftig vluchtelingen uit Afghanistan vertrekken via Pakistan naar NederlandBijna vijftig mensen uit Afghanistan komen woensdag aan in Nederland. Het gaat om een groep die naar Pakistan is gevlucht en daar ruim een week heeft gewacht op de doorreis, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
15/09 11u15  AEX voor het eerst boven de grens van 800 puntenDe AEX-index kwam woensdag voor het eerst boven de 800 punten uit. Op zijn hoogste punt stond de index op een record van 800,21 punten. De stijging van de Amsterdamse beursindex was woensdag vooral te danken aan speciaalchemiebedrijf DSM.
15/09 11u15  Twee verdachten opgepakt in Mallorca-zaak, politie krijgt zeventien tipsDe politie heeft woensdagochtend twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar het geweld op Mallorca waarbij de 27-jarige Carlo Heuvelman om het leven kwam. De uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond, waarin aandacht aan de zaak werd besteed, heeft vooralsnog zeventien tips opgeleverd. Ook heeft iemand beeldmateriaal aangeleverd, aldus de politie.
15/09 11u15  Vakbond: Journalisten zijn doelwit tijdens coronademonstratiesDe dreigende situatie die tijdens en na de coronapersconferentie van dinsdagavond ontstond, is volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) onacceptabel. 'Het is kwalijk en alarmerend dat journalisten als doelwit worden gezien.' Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning desgevraagd tegen NU.nl.
15/09 10u15  Kabinet en OMT kiezen met loslaten 1,5 meter voor 'het risicovolste scenario'Het afschaffen van de anderhalvemeterregel is volgens het Outbreak Management Team (OMT) een risicovol kabinetsbesluit, dat tot een 'aanzienlijke opleving van het virus in de komende winter' kan leiden. Toch had deze keuze ook voor het OMT de voorkeur boven twee door het deskundigenteam voorgestelde scenario's.
15/09 10u15  Politie krijgt zes tips over fatale mishandeling op Mallorca na oproep vaderDe Opsporing Verzocht-uitzending van dinsdagavond waarin aandacht aan de fatale mishandeling op Mallorca werd besteed, heeft vooralsnog zes tips via de tiplijn opgeleverd. Ook heeft iemand met beeldmateriaal zich gemeld, laat een politiewoordvoerder weten.
15/09 10u15  Coronapas volgens OMT nodig omdat vaccinatiegraad lager dan 95 procent isHet Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de corona-epidemie, streeft naar een vaccinatiegraad van 95 procent. De vaccinatiegraad blijft echter hangen rond 86 procent, zei arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten dinsdagavond in Nieuwsuur. Daarom zijn volgens het OMT-lid versoepelingen van de coronamaatregelen alleen mogelijk met een extra controle via de coronapas.
15/09 09u15  KNMI waarschuwde voor dichte mist in westen en midden van het landHet KNMI had voor het midden en westen van het land code geel uitgegeven wegens dichte mist. Het zicht was soms minder dan 50 meter, waarschuwde ook Rijkswaterstaat.
15/09 08u15  Ambassade in Kaboel vroeg kabinet maandenlang tevergeefs naar evacuatieplanMaandenlang vroeg de Nederlandse ambassade in Kaboel aan het kabinet om voorbereidingen te treffen voor een eventuele evacuatie van ambassadepersoneel uit Afghanistan. Toch duurde het tot twee dagen voor de val van de Afghaanse hoofdstad voordat het kabinet met een plan kwam. Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van e-mailverkeer tussen de ambassade en het kabinet.
15/09 08u15  Noord-Korea vuurt weer raketten af, China en Zuid-Korea uiten bezorgdheidNoord-Korea heeft woensdagochtend (lokale tijd) opnieuw twee ballistische raketten afgevuurd, meldt Zuid-Korea. Juist op die dag spraken ministers van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea en China met elkaar in Seoel uit bezorgdheid over de recente rakettests van Noord-Korea.
15/09 08u15  KNMI waarschuwt voor dichte mist in westen en midden van het landHet KNMI heeft voor het midden en westen van het land code geel uitgegeven wegens dichte mist. Het zicht is soms minder dan 50 meter, waarschuwt ook Rijkswaterstaat.
15/09 07u15  CoronaCheck-app is ongeveer tien miljoen keer gedownloadDe CoronaCheck-app is tot nu toe zo'n ongeveer tien miljoen keer gedownload. Ook zijn er tot nu toe ongeveer 28 miljoen QR-codes mee aangemaakt, meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
15/09 06u15  Thuiswerkadvies begint steeds meer te knellen bij werkgeversHet demissionaire kabinet besloot dinsdag om het thuiswerkadvies wat te versoepelen. Een stap in de goede richting, vindt Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN. Bedrijven merken namelijk steeds vaker dat 'thuiswerken niet alleen voordelen, maar ook nadelen heeft'.
15/09 06u15  Podcast | Kamer debatteert over Afghanistan | Ajax in Champions LeagueDit wordt het nieuws: Debat over Afghanistan in de Tweede Kamer, Ajax in actie op de Champions League en Kroondomein Het Loo gaat na woensdag weer voor drie maanden dicht.
15/09 06u15  Omtzigt keert terug in de Kamer, wat is hij van plan?Pieter Omtzigt, de meest besproken politicus sinds de verkiezingen, keert woensdag na maanden ziek thuis te hebben gezeten terug in het parlement als onafhankelijk Kamerlid onder de naam Groep Omtzigt. Wat is er ook alweer gebeurd? En wat zijn zijn plannen?
15/09 06u15  Hoogste generaal VS belde met China uit angst dat Trump oorlog zou startenDe Amerikaanse generaal Mark Milley, de hoogste militair in de VS, zou twee keer in het geheim hebben gebeld met zijn Chinese tegenhanger omdat hij bezorgd was dat toenmalig president Donald Trump een oorlog met China zou ontketenen, meldt The Washington Post.
15/09 05u15  Weerbericht: Bewolkt met af en toe zon, lokaal ook een bui mogelijkHet is in de ochtend bewolkt en op veel plaatsen nevelig. Ook kan er op sommige plekken mist ontstaan.
15/09 04u15  Premier Haïti ontslaat aanklager die hem linkt aan moord op presidentDe openbaar aanklager van Haïti ziet premier Ariel Henry als een verdachte van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse. De douane heeft het bevel gekregen Henry het land niet uit te laten. Kort nadat het nieuws naar buiten kwam werd diezelfde openbaar aanklager ontslagen door Henry.
15/09 04u15  Apple toont iPhone 13 Pro's met nieuwe camera's en snellere schermenApple heeft dinsdagavond tijdens een online evenement nieuwe iPhones, Apple Watches en iPads gepresenteerd. De iPhones lijken op hun voorgangers, maar hebben een snellere ververssnelheid voor de schermen en nieuwe cameralenzen. De Watch Series 7 heeft een groter scherm dankzij dunnere randen. Hetzelfde geldt voor de iPad mini.
15/09 01u15  22 tolken en hun gezinnen volgens kabinet achtergebleven in AfghanistanIn Afghanistan zijn 'waarschijnlijk' 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt, schrijft het kabinet dinsdagavond aan de Tweede Kamer. Met een deel van deze tolken is nog contact.
15/09 01u15  Premier Haïti verdachte van moord op president en ontslaat aanklagerDe openbaar aanklager van Haïti ziet premier Ariel Henry als een verdachte van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse. De douane heeft het bevel gekregen Henry het land niet uit te laten. Kort nadat het nieuws naar buiten kwam werd diezelfde openbaar aanklager ontslagen door Henry.
15/09 00u15  Premier Haïti verdacht van betrokkenheid bij moord op president MoïseDe openbaar aanklager van Haïti ziet premier Ariel Henry als een verdachte van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse. De douane heeft het bevel gekregen Henry het land niet uit te laten. De premier en zijn ministerie hebben nog niet gereageerd. Moïse werd op 7 juli doodgeschoten bij een aanval op zijn woning.
15/09 00u15  Video | Analyse: 'Rumoerige sfeer was intimiderend voor journalisten'Dinsdagavond mochten politici en journalisten het ministerie van Justitie niet verlaten door demonstranten bij de deuren van het gebouw. NU.nl had verslaggevers zowel binnen als buiten het ministerie staan. Zij vertellen in deze video waarom de sfeer in Den Haag intimiderend aanvoelde.
14/09 23u15  Vakbond: Boa's niet verantwoordelijk voor controleren coronapasRichard Gerrits, de voorzitter van vakbond BOA ACP, zegt in een reactie op de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat het controleren van coronatoegangsbewijzen in de horeca niet de taak is van boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). Volgens hem ligt die verantwoordelijkheid bij ondernemers zelf.
14/09 23u15  Barcelona bij debuut Luuk de Jong kansloos tegen Bayern in Champions LeagueFC Barcelona heeft dinsdag bij het debuut van Luuk de Jong kansloos verloren van Bayern München in de groepsfase van de Champions League. De Duitse topclub won met 0-3 van de ploeg van trainer Ronald Koeman.
14/09 23u15  Dit zijn de antwoorden op jullie vragen over de coronapas en versoepelingenVanaf 25 september heb je op veel plekken het coronatoegangsbewijs nodig. Wij vroegen jullie om via ons reactieplatform NUjij vragen in te sturen die jullie hebben over de coronapas en het einde van de anderhalvemetersamenleving. Hier zijn de vragen en onze antwoorden.
14/09 22u15  Ministerie tijdelijk afgesloten wegens protest, mensen mogen pand weer verlatenHonderden demonstranten hebben zich dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verzameld op de Turfmarkt in Den Haag. Het ministerie van Justitie, waar de persconferentie plaatsvond, werd tijdelijk afgesloten en aanwezige politici, journalisten en medewerkers mochten het pand niet verlaten vanwege de rumoerige sfeer buiten.
14/09 22u15  Video | Betogers houden lawaaiprotest in Den Haag tijdens persconferentieHonderden demonstranten hebben zich dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie van het demissionaire kabinet verzameld op de Turfmarkt in Den Haag. Het ministerie van Justitie, waar de persconferentie plaatsvond, werd tijdelijk afgesloten. De demonstranten scandeerden leuzen, sloegen op pannen en staken vuurwerk af.
14/09 22u15  Liveblog CL | Lewandowski zet Bayern op 0-2-voorsprong tegen zwak BarçaLees meer >
14/09 22u15  Overheid gaat overstag en geeft ex-piloot Julio Poch toch vergoedingJulio Poch krijgt van de overheid een schadevergoeding voor de acht jaar die hij onterecht heeft vastgezeten in een Argentijnse cel. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zegde dat dinsdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.
14/09 22u15  Apple toont iPhone 13 Pro's met nieuwe camera's en een snellere schermenApple heeft dinsdagavond tijdens een online evenement nieuwe iPhones, Apple Watches en iPads gepresenteerd. De iPhones lijken op hun voorgangers, maar hebben een snellere ververssnelheid voor de schermen en nieuwe cameralenzen. De Watch Series 7 heeft een groter scherm dankzij dunnere randen. Hetzelfde geldt voor de iPad mini.
14/09 22u15  Geen 1,5 meter afstand, wel coronapas: een overzicht van alle veranderingenHet demissionaire kabinet heeft dinsdagavond weer een wijziging van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo hoeft er onderling geen afstand meer gehouden te worden, maar moet iedereen die bijvoorbeeld een kroeg bezoekt een coronapas bij zich hebben. Een overzicht van alle veranderingen.
14/09 22u15  Gemeenten krijgen extra geld voor toezicht op controle coronapasGemeenten krijgen extra geld om toezichthouders aan te nemen die toezien op de controle van coronatoegangsbewijzen. Dat meldde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie.
14/09 21u15  Ministerie van Justitie afgesloten wegens protestHonderden demonstranten hebben zich dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verzameld op de Turfmarkt in Den Haag. Het ministerie van Justitie, waar de persconferentie plaatsvond, is afgesloten en aanwezige politici, journalisten en medewerkers mogen het pand niet verlaten vanwege de rumoerige sfeer buiten.
14/09 21u15  Liveblog CL | Nederlands getint Barça begonnen aan topduel met BayernLees meer >
14/09 21u15  Video | Rutte doet geen belofte over einde coronapas: 'Durf het niet te zeggen'Vanaf 25 september hoeft er onderling geen afstand meer worden gehouden, maar is een coronatoegangsbewijs wel verplicht in de horeca, in de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden. Demissionair premier Mark Rutte durft nog niet te zeggen tot wanneer het coronatoegangsbewijs nodig zal zijn.
14/09 21u15  Gemeenten krijgen extra geld voor toezicht op handhaving coronapasGemeenten krijgen extra geld om toezichthouders aan te nemen die controleren op het handhaven van coronatoegangsbewijzen. Dat meldde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie.
14/09 20u15  Geen 1,5 meter afstand, wel een coronapas: een overzicht van alle veranderingenHet demissionaire kabinet heeft dinsdagavond weer een wijziging van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo hoeft er onderling geen afstand meer gehouden te worden, maar moet iedereen die bijvoorbeeld een kroeg bezoekt een coronapas bij zich hebben. Een overzicht van alle veranderingen.
14/09 20u15  Liveblog corona | Lees hier wat Rutte en De Jonge vertellen op de coronapersconferentieLees meer >
14/09 20u15  KNVB verheugd met terugkeer volle stadions: 'Volop licht aan einde tunnel'De KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie reageren verheugd op het kabinetsbesluit om vanaf 25 september weer uitverkochte stadions toe te staan bij wedstrijden in het betaalde voetbal. Dan mag voor het eerst in anderhalf jaar de capaciteit van de stadions weer volledig worden benut.
14/09 20u15  Zo krijg je een coronapas via de CoronaCheck-appMet de CoronaCheck-app kun je aantonen dat je gevaccineerd bent tegen of hersteld bent van COVID-19. Ook kan de app dienen als bewijs van een negatieve testuitslag. Dit is nodig in de horeca en bij festivals, evenementen, het theater, de bioscoop, concertzalen en sportwedstrijden. De coronapas is daar per 25 september verplicht. Hoe werkt de app?
14/09 20u15  Mensen met zeer ernstige afweerstoornis kunnen derde coronaprik krijgenMensen met een zeer ernstige afweerstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond tijdens de persconferentie. Het demissionaire kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad.
14/09 20u15  Gemeenten krijgen extra geld voor controle van coronatoegangsbewijzenGemeenten krijgen extra geld om coronatoegangsbewijzen te controleren, meldde demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie.
14/09 20u15  Liveblog CL | Young Boys maakt gelijk, Luuk de Jong in de basis bij BarcaLees meer >
14/09 19u15  Liveblog corona | Kabinet stelt geld beschikbaar voor extra toezichthoudersLees meer >
14/09 19u15  Livestream | Bekijk hier de coronapersconferentie van Rutte en De JongeDemissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geven dinsdag een persconferentie waarin ze Nederland bijpraten over het coronavirus en de nieuwe maatregelen. Kijk hier live mee.
14/09 19u15  Liveblog CL | Cristiano Ronaldo zet Manchester United op voorsprongLees meer >
14/09 19u15  Stel je vragen over de coronapas en het einde van de anderhalvemeterregelDemissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben dinsdagavond bevestigd dat de coronapas in de horeca en de culturele sector verplicht wordt vanaf 25 september. Daarbij verdwijnt de anderhalvemeterregel. Stel op reactieplatform NUjij jouw vraag over wat op de persconferentie is besproken.
14/09 19u15  Politie arresteert 31 Greenpeace-activisten op en rond Tweede KamergebouwDe politie heeft dinsdagochtend 31 Greenpeace-activisten aangehouden die actie voerden op en voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Alle mensen die aangehouden zijn, zijn gehoord en daarna weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) zal de zaken later beoordelen, meldt een politiewoordvoerder.
14/09 19u15  Feyenoord speelt gelijk tegen Maccabi Haifa bij primeur in Conference LeagueFeyenoord heeft dinsdag geen zege geboekt in de eerste speelronde ooit van het hoofdtoernooi van de Conference League. De Rotterdammers speelden in Israël doelpuntloos gelijk tegen Maccabi Haifa.
14/09 18u15  Uitsluiting dreigt voor miljoenen mensen voor wie digitale coronapas te moeilijk isHet regelen van een coronapas is nog te moeilijk voor mensen die niet goed met een computer, printer of smartphone overweg kunnen. Dat zeggen zorgkenniscentrum Pharos en ouderenbond ANBO in gesprek met NU.nl. Daardoor dreigen miljoenen mensen niet goed mee te kunnen doen in de maatschappij waarin de coronapas naar verwachting per 25 september een belangrijke rol speelt.
14/09 18u15  Liveblog ECL | Feyenoord stevent af op gelijkspel in HaifaLees meer >
14/09 18u15  Zo kom je aan een papieren coronabewijsWie vanaf 25 september een horecazaak, bioscoop of evenement wil bezoeken, moet een coronapas laten zien. Het demissionaire kabinet maakt dat waarschijnlijk dinsdagavond bekend in een persconferentie. Je kunt de pas ook zonder computer, smartphone of CoronaCheck-app krijgen. Zo gaat dat in zijn werk.
14/09 18u15  Nekklem bij aanhouding van verdachte in VS in meeste gevallen verbodenHet toepassen van een nekklem, waarbij agenten met hun elleboog de keel van een verdachte dichtknijpen, is voor agenten van de FBI en andere nationale wetshandhavers in de Verenigde Staten voortaan verboden. De enige uitzondering op deze nieuwe maatregel is wanneer een agent gelooft dat een verdachte hem of iemand anders dreigt te doden of ernstig te verwonden.
14/09 18u15  Man uit Lelystad volgt vluchtende parkiet en komt vast te zitten op dakEen man uit Lelystad heeft vastgezeten op het dak van zijn woning doordat hij zijn parkiet wilde vangen. Eenmaal aangekomen op het hoogste punt van het dak durfde hij er niet meer vanaf en belde hij de brandweer.
14/09 18u15  Advocaat van Ridouan T. wraakt rechtbank in Marengo-procesInez Weski, de advocaat van Ridouan T., heeft de rechtbank in het Marengo-proces dinsdag gewraakt. Volgens de advocaat wordt zij belet om verzoeken in te dienen en dat wekt de schijn van partijdigheid.
14/09 17u15  Advocaat Ridouan T. wraakt rechtbank in Marengo-procesDe advocaat van Ridouan T., Inez Weksi, heeft de rechtbank in het Marengo-proces dinsdag gewraakt. Volgens de advocaat wordt zij belet om verzoeken te doen en dat wekt de schijn van partijdigheid.
14/09 17u15  Liveblog ECL | Feyenoord en Haifa krijgen kansen in open eerste helftLees meer >
14/09 17u15  Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar evacuaties in Afghanistan afdwingenDe Tweede Kamer wil woensdag een onafhankelijk onderzoek naar de evacuatie van Nederlanders, tolken, ambassadepersoneel en andere Afghanen uit Afghanistan afdwingen. Dat bevestigt CDA-Kamerlid Derk Boswijk dinsdag na eerdere berichtgeving van Trouw.
14/09 17u15  Meer kinderen testen positief, maar risico voor samenleving blijft beperktHet aantal positieve coronatests onder kinderen in de basisschoolleeftijd neemt de laatste weken fors toe, maar doordat kinderen minder last hebben van een besmetting en anderen ook minder snel besmetten, is dat niet risicovol voor de samenleving als geheel. Dat zegt RIVM-topvrouw Aura Timen dinsdag in gesprek met NU.nl.
14/09 17u15  Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september tot middernacht openDiscotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open. Dat bevestigen Haagse bronnen dinsdag na berichtgeving van de NOS. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de rest van de horeca en dus hebben bezoekers een coronatoegangsbewijs nodig.
14/09 17u15  Politie gaat meewerken aan herzieningsverzoek Arnhemse villamoordDe politie-eenheid Oost-Nederland zal haar volledige medewerking verlenen aan het verzoek om het onderzoek naar de Arnhemse villamoord in 1998 te herzien. Dat verzoek werd eind augustus ingediend bij de Hoge Raad en volgens de politie is dit de 'juiste stap'.
14/09 16u15  Wederom minder nieuwe positieve coronatests en ziekenhuisopnamesHet aantal mensen dat positief op het coronavirus is getest, is in de afgelopen week iets gedaald ten opzichte van de voorgaande week. Ook het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is beland, is afgenomen, blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM.
14/09 16u15  Feyenoord met Senesi en Aursnes tegen Maccabi, Toornstra in voorhoedeFeyenoord begint dinsdag in de Conference League-wedstrijd tegen Maccabi Haifa met Fredrik Aursnes op het middenveld en Jens Toornstra als aanvaller. Marcos Senesi is weer fit en start ook in de basis.
14/09 16u15  Gevoelige data ROC Mondriaan na ransomwareaanval op darkweb gepubliceerdHackers hebben gegevens die drie weken geleden tijdens een hack op onderwijsinstelling ROC Mondriaan in Den Haag zijn buitgemaakt op het darkweb geplaatst. De gegevens bevatten gevoelige informatie, zoals klachtenafhandelingen en persoonsgegevens van docenten en studenten. Een woordvoerder van ROC Mondriaan bevestigt tegenover NU.nl dat er sprake was van een ransomwareaanval.
14/09 15u15  Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september weer open tot middernachtDiscotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig.
14/09 15u15  Niet meer hele klas naar huis als leerling positief op coronavirus testNiet langer hoeft de hele schoolklas naar huis als een van de leerlingen met het coronavirus besmet is, laten Haagse bronnen dinsdag weten na berichtgeving van RTL Nieuws. Het demissionaire kabinet volgt daarmee het advies van het OMT.
14/09 15u15  Aantal positieve coronatests wederom gedaald, ook minder ziekenhuisopnamesHet aantal mensen dat afgelopen week positief is getest op het coronavirus is iets gedaald ten opzichte van een week eerder. Ook het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis belandde nam afgelopen week af, blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM.
14/09 15u15  CDA woest om afpakken boerenvergunningen: 'Grens gaan wij niet over'Het CDA is niet te spreken over een nieuw stikstofadvies waarin het intrekken van vergunningen van boeren als optie is onderzocht. 'Dit is een principiële grens die wij niet overgaan', zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk tegen NU.nl. D66 is niet verbaasd. 'Wij hebben altijd gezegd dat er meer nodig is', zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.
14/09 15u15  Bijna 300 aanmeldingen voor aanleggen archief tot slaaf gemaakten in SurinameEen project van de Radboud Universiteit om de bevolking van Suriname tussen 1830 en 1950 in kaart te brengen, is dinsdag van start gegaan. Tweehonderd mensen hebben zich van tevoren aangemeld als vrijwilliger. Sinds de lancering van de bijbehorende website hebben zich nog eens tachtig vrijwilligers gemeld, zegt initiatiefnemer Coen van Galen van de universiteit tegen NU.nl.
14/09 14u15  Niet meer hele klas naar huis als basisschoolleerling positief test op coronaNiet meer de hele schoolklas hoeft naar huis bij besmetting van een leerling, laten Haagse bronnen weten na berichtgeving van RTL Nieuws. Het demissionaire kabinet volgt daarmee het advies van het OMT.
14/09 14u15  Celstraffen voor GGD'ers die gegevens uit coronadossiers deeldenTwee mannen zijn dinsdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot celstraffen en een werkstraf vanwege het stelen van persoonsgegevens uit coronadossiers. De GGD-gegevens zijn te koop aangeboden via de app Telegram.
14/09 14u15  CDA woest over stikstofadvies: 'Gebeurt niet zolang wij aan de knoppen zitten'Het CDA is niet te spreken over een nieuw stikstofadvies waarin het intrekken van vergunningen van boeren als optie is onderzocht. 'Dit is een principiële grens die wij niet overgaan', zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk tegen NU.nl. D66 is niet verbaasd. 'Wij hebben altijd gezegd dat er meer nodig is', zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.
14/09 14u15  Amsterdams corps verliest bestuursbeurzen na incidenten tijdens ontgroeningenAlle bestuursbeurzen voor de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. voor het komende jaar worden per direct ingetrokken. De Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben het bestuur van het corps dinsdag in een brief op de hoogte gesteld.
14/09 14u15  Bronnen bevestigen 'moreel appel' De Jonge op MOJO: geen dansfeestenDemissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft maandag een 'moreel appel' op MOJO gedaan om op korte termijn geen dancefeesten te organiseren. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NU.nl.
14/09 14u15  Gezondheidsraad adviseert derde prik voor mensen met zware afweerstoornisDe Gezondheidsraad adviseert het demissionaire kabinet om mensen met een ernstige afweerstoornis een derde coronaprik te geven.
14/09 14u15  KLM houdt niet-gevaccineerde crewleden uit landen met vaccinatieplichtDe Nederlandse vliegmaatschappij KLM wil werknemers niet verplichten om zich te laten vaccineren, maar gaat stewards die niet gevaccineerd zijn niet inzetten op vluchten naar landen waar een vaccinatieplicht geldt. Dat kondigt het bedrijf dinsdag aan.
14/09 14u15  Video | Noord-Korea test nieuwe kruisraketten: 'Serieuze technologie'Noord-Korea heeft afgelopen weekend succesvolle tests met een nieuwe kruisraket uitgevoerd. De Verenigde Staten noemen de tests een bedreiging voor buurlanden. Waarom is Noord-Korea weer nieuwe raketten aan het testen?
14/09 13u15  Haagse bronnen bevestigen 'moreel appel' De Jonge op Mojo: geen dansfeestenDemissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft maandag een 'moreel appel' op Mojo gedaan om op korte termijn geen dansfeesten te organiseren. Dat bevestigen Haagse bronnen aan NU.nl.
14/09 13u15  Video | Waarom Noord-Korea tests uitvoert met nieuwe kruisrakettenNoord-Korea heeft afgelopen weekend succesvolle tests met een nieuwe kruisraket uitgevoerd. De Verenigde Staten noemen de tests een bedreiging voor buurlanden. Waarom is Noord-Korea weer nieuwe raketten aan het testen?
14/09 13u15  Brandweer heeft grote bosbrand in Zuid-Spanje na week onder controleEen grote bosbrand in het zuiden van Spanje rond de plaats Estepona is na zeven dagen onder controle. In totaal moesten circa 2.600 mensen hun huis verlaten vanwege het vuur. Een brandweerman kwam om het leven.
14/09 13u15  Twee Chinese miljoenensteden testen alle inwoners na corona-uitbraakDe Chinese miljoenensteden Xiamen en Putian zijn begonnen met het testen van alle inwoners vanwege een nieuwe corona-uitbraak. Ook zijn er andere maatregelen getroffen om besmettingen te voorkomen, waaronder de sluiting van scholen. Xiamen telt zo'n 4,5 miljoen inwoners en Putian 3,2 miljoen.
14/09 12u15  Gezondheidsraad adviseert kabinet derde coronaprik voor kwetsbare groepenDe Gezondheidsraad adviseert het demissionaire kabinet om mensen met een ernstige afweerstoornis een derde coronaprik te geven.
14/09 12u15  Meer drugsdumpingen in eerste helft 2021, maar mogelijk kleinere hoeveelhedenHet aantal dumpingen van drugsafval is in de eerste helft van dit jaar 64 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt de politie. De stijging is het grootst in de provincies Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg.
14/09 12u15  VUmc schort ivf-behandelingen op na blunder met geïnfecteerde embryo'sHet Amsterdamse VUmc heeft bij zestien vrouwen een embryo teruggeplaatst dat besmet is met Sphingomonas koreensis, een bacterie die een hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Alle ivf-gerelateerde behandelingen van het ziekenhuis zijn daarom de komende één of twee weken opgeschort, meldt AT5 dinsdag.
14/09 12u15  Advocaat van Nabil B.: 'Marengo is meest verziekte, vergiftigde proces ooit'De advocaat van kroongetuige Nabil B. heeft dinsdag bij de opening van de zitting in het Marengo-proces laten weten dat de dood van Peter R. de Vries een verwoestende invloed op het verdedigingsteam heeft gehad. Persoonlijk zou Onno de Jong liever niet meer aan deze rechtszaak willen meedoen, maar 'we moeten voort'.
14/09 11u15  Ook in Zuid-Nederland tientallen basisschoolklassen thuis in quarantaineIn het zuiden van Nederland zitten na de eerste schoolweek alweer tientallen klassen thuis in quarantaine, blijkt uit een rondgang van het ANP.
14/09 11u15  Deze versoepelingen worden vanavond (waarschijnlijk) bekendgemaaktHet demissionaire kabinet houdt dinsdagavond weer een coronapersconferentie. Naar verwachting worden daarin enkele versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Een overzicht van wat we kunnen verwachten.
14/09 10u15  Inspectie onderzoekt zes vluchten wegens slechte controle coronabewijsDe Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een onderzoek begonnen naar zes vluchten waarop luchtvaartmaatschappijen niet of onvoldoende hebben gecontroleerd of passagiers in het bezit waren van een coronabewijs. Eén vliegmaatschappij heeft hiervoor al een waarschuwing gekregen, meldt de ILT dinsdag.
14/09 10u15  Van dodenvluchten vrijgesproken piloot Poch start bodemprocedure tegen StaatDe voormalig Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch krijgt definitief geen genoegdoening van de Nederlandse Staat voor de acht jaar dat hij in voorarrest zat op verdenking van het uitvoeren van 'dodenvluchten' voor het Argentijnse regime. Daarom start zijn advocaat Geert-Jan Knoops een bodemprocedure tegen de Staat, meldt de NOS dinsdag.
14/09 10u15  Greenpeace beklimt tijdelijk pand Tweede Kamer om natuurschade stikstofActivisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. Ze vragen met hun actie aandacht voor de natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof.
14/09 10u15  Aantal dagen warmer dan 50 graden sinds 1980 wereldwijd bijna verdubbeldHet aantal dagen per jaar dat het ergens op aarde 50 graden Celsius of warmer werd, is sinds de jaren tachtig bijna verdubbeld, meldt de BBC op basis van eigen onderzoek. De extreem hoge temperaturen worden bovendien op steeds meer plekken op aarde bereikt.
14/09 09u15  Kinderopvang staakt wegens werkdruk, maar lang niet alle ouders merken datBij ruim 660 kinderopvanglocaties in heel Nederland leggen medewerkers dinsdag hun werk neer. Ze staken omdat ze betere afspraken over de werkdrukverlaging in de sector willen. Vakbond FNV verwacht dat minimaal vierduizend kinderopvangmedewerkers het werk neerleggen.
14/09 08u15  Rode Kruis haalt in maand tijd 1,7 miljoen op voor slachtoffers aardbeving HaïtiPrecies een maand na de aardbeving op Haïti heeft het Rode Kruis tot nu toe ruim 1,7 miljoen euro opgehaald voor hulpverlening aan het land. Met het geld bekostigt de hulporganisatie onder andere waterzuiveringsinstallaties.
14/09 08u15  Rechter Curaçao staat huwelijk voor stellen van gelijk geslacht weer toeDe rechter op Curaçao heeft maandag bepaald dat er juridisch 'geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren'. Zeker zolang er geen alternatief is voor homostellen, zoals een geregistreerd partnerschap, gaat het om 'ongeoorloofde discriminatie'. Het is volgens de rechter nu aan de wetgever om maatregelen te treffen.
14/09 08u15  Video | Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht isVanaf 25 september wordt het verplicht om in de horeca of in de culturele sector de QR-code van de CoronaCheck-app te laten zien. In hoeverre is dit een (indirecte) vaccinatieplicht en wat zegt de wet over deze maatregel?
14/09 07u15  Antwoorden op jullie vragen over coronavaccinatieIets meer dan 77 procent van de volwassen Nederlanders is inmiddels volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Toch hadden lezers van ons reactieplatform NUjij nog genoeg uiteenlopende vragen over de coronavaccinaties, zo bleek toen NU.nl hier vorige week naar vroeg. In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde en prangende vragen.
14/09 07u15  Video | Waarom de verplichte coronapas volgens de wet geen vaccinatieplicht isVanaf 25 september wordt het verplicht om in de horeca of in de culturele sector de QR-code van de CoronaCheck-app te laten zien. In hoeverre is dit een (indirecte) vaccinatieplicht en wat zegt de wet over deze maatregel?
14/09 06u15  Podcast | Marengo-proces gaat verder | Persconferentie over coronapasDit wordt het nieuws: Marengo-proces hervat in De Bunker, een coronapersconferentie met daarin een rol voor de CoronaCheck-app en de Champions League start met een topper: Barcelona tegen Bayern München.
14/09 06u15  Weerbericht: Zon schijnt geregeld, in namiddag kans op buien in het zuidenRegionaal kunnen dinsdag op sommige plekken mistbanken ontstaan. Elders zijn er opklaringen.
14/09 05u15  Twintig auto's beschadigd door meerdere branden in EdeIn Ede zijn in de nacht van maandag op dinsdag twintig auto's beschadigd door meerdere branden. De branden woedden volgens de brandweer op zes verschillende plekken in de Gelderse gemeente.
14/09 04u15  Rechter op Curaçao ziet geen reden voor verbod op homohuwelijkDe rechter op Curaçao heeft maandag bepaald dat er juridisch 'geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren'. Zeker zolang er geen alternatief is voor homostellen, zoals een geregistreerd partnerschap, gaat het volgens de rechter om 'ongeoorloofde discriminatie'. Het is volgens de rechter nu aan de wetgever om maatregelen te treffen.
14/09 04u15  Conservatieve Noorse regering treedt af na verkiezingsnederlaagDe conservatieve Noorse regering van premier Erna Solberg stopt na acht jaar na het verliezen van de parlementsverkiezingen. Die werden maandagavond gewonnen door de sociaaldemocratische oppositiepartij van Jonas Gahr Støre.
14/09 01u15  MOJO: De Jonge vroeg ons om geen dansevenementen meer te organiserenDemissionair minister Hugo de Jonge heeft concertorganisator MOJO maandag gevraagd om geen dansevenementen te organiseren met het oog op de komende versoepelingen, waarbij mogelijk evenementen zonder vaste zitplaatsen weer toegestaan met 75 procent zaalcapaciteit. 'Eigenlijk werd verzocht het dansen te verbieden', aldus MOJO-directeur Ruben Brouwer in Op1.
14/09 00u15  Ook de huisarts draagt nu bij aan het hoge ziekteverzuim in de zorgIn het tweede kwartaal van dit jaar is het ziekteverzuim in de zorgsector verder gestegen naar 6,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In tegenstelling tot eerdere kwartalen ligt het verzuim nu in alle deelsectoren van de zorg hoger dan het landelijk gemiddelde, ook onder huisartsen en medewerkers van gezondheidscentra.
14/09 00u15  Algerijnse judoka die weigerde tegen Israëliër uit te komen tien jaar geschorstDe Algerijnse judoka Fethi Nourine is maandag door de internationale judofederatie voor tien jaar geschorst. Hij trok zich op de Olympische Spelen in Tokio tijdens het toernooi terug, omdat hij in de tweede ronde mogelijk tegen een Israëliër moest uitkomen.
13/09 22u15  Video | Wetenschappers maken koeien zindelijk in strijd tegen stikstofprobleemDuitse diergedragswetenschappers zijn erin geslaagd om elf Holstein-Friesian-kalveren zindelijk te maken. De koeien werd geleerd te urineren op de gewenste plek door ze te belonen met een zoete lekkernij. Uit vervolgonderzoek moet nog blijken of de koeien ook zindelijk blijven.
13/09 21u15  Deze versoepelingen worden dinsdag (waarschijnlijk) bekendgemaaktHet demissionaire kabinet houdt dinsdagavond weer een coronapersconferentie. Naar verwachting worden daarin enkele versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Een overzicht van wat we kunnen verwachten.
13/09 21u15  Gemeente Urk keurt 'coronaprotest' jongeren in nazikleding 'volledig' afDe gemeente Urk heeft maandag met afschuw gereageerd op beelden van jongeren die zaterdagavond in nazikleding door het dorp liepen.
13/09 21u15  Jullie vragen over Ridouan T.-proces beantwoord: 'Nederland straft relatief zwaar'Dinsdag wordt het Marengo-proces hervat. Naast hoofdverdachte Ridouan T. staan ook zestien andere verdachten terecht voor betrokkenheid bij verschillende moorden, pogingen daartoe of de voorbereiding daarop. Onze rechtbankverslaggever Joris Peters zat een uur lang klaar om al jullie vragen beantwoorden over de zaak en over zijn werk.
13/09 20u15  Evenementensector boos om mogelijke versoepeling: 'Geen duurzame oplossing'De evenementensector is niet blij met het nieuws dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden misschien weer mogelijk worden. Volgens ingewijden wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit.
13/09 19u15  Evenementensector boos over mogelijke versoepeling: 'Geen duurzame oplossing'De evenementensector is niet blij met het nieuws dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden misschien weer mogelijk worden. Volgens ingewijden wordt gedacht aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit.
13/09 18u15  Gezondheidsraad komt dinsdag met advies aan kabinet over extra coronaprikDe Gezondheidsraad presenteert dinsdag het langverwachte advies over een eventuele extra coronavaccinatie voor Nederlanders. Voor het kabinet weegt het advies van de onafhankelijke raad altijd zwaar mee in de besluitvorming.
13/09 18u15  Jullie vragen over Ridouan T.-proces beantwoord: 'Nederland straft relatief hoog'Dinsdag wordt het Marengo-proces hervat. Naast hoofdverdachte Ridouan T. staan ook zestien andere verdachten terecht voor betrokkenheid bij verschillende moorden, pogingen daartoe of de voorbereiding daarop. Onze rechtbankverslaggever Joris Peters zat een uur lang klaar om al jullie vragen beantwoorden over de zaak en over zijn werk.
13/09 18u15  Nederland buigt zich nog over derde prik, hoe pakken onze buurlanden het aan?Het Nederlandse demissionaire kabinet krijgt dinsdag het advies van de Gezondheidsraad over het al dan niet aanbieden van een derde coronaprik. In de meeste landen om ons heen is al een beslissing genomen omtrent het aanbieden van een extra dosis. Hoe staat het ervoor?
13/09 17u15  Prikken in moskeeën geeft bescheiden groep mensen het extra zetjeNa moskeeën in Rotterdam en Amsterdam was afgelopen zondag ook een deel van de Ulu Camii Moskee in Utrecht omgebouwd tot vaccinatielocatie. Het aantal prikken is met enkele tientallen tot 150 per weekend bescheiden, maar GGD's en moskeeën willen ermee doorgaan.
13/09 16u15  Lingo-presentator François Boulangé op 67-jarige leeftijd overledenFrançois Boulangé is overleden aan de gevolgen van kanker, bevestigen NOS en RTL Boulevard. De voormalig presentator van Lingo werd 67 jaar oud.
13/09 15u15  Zelftest bespaart kind met chronische darmziekte ziekenhuisbezoekenKinderen met chronische darmziekten kunnen met een thuistest en een bijbehorende app zelf meten hoe (on)gezond hun poep is. Daardoor hoeven ze minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.
13/09 15u15  Mannen achter vergismoord op dj schuldig aan plannen aanslag op topcrimineelDe rechtbank in Amsterdam heeft maandag celstraffen tot zeven jaar opgelegd voor het voorbereiden van een moord op topcrimineel Naoufal F. in 2015. Dezelfde personen zijn eerder schuldig bevonden aan of worden verdacht van betrokkenheid bij de vergismoord op Djordy Latumahina in Amsterdam.
13/09 15u15  Derde verdachte opgepakt in zaak bedreiging Alblasserdam en vergisontvoeringDe politie heeft opnieuw een verdachte aangehouden in het onderzoek naar bedreigingen in Alblasserdam en de zogenoemde 'vergisontvoering' in Cruquius, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Daarmee zitten drie verdachten rondom de zaak vast.
13/09 15u15  Negen personen met ademhalingsproblemen gered uit container RotterdamHulpdiensten hebben negen personen uit een container met boomstammen gehaald aan de Europaweg in Rotterdam, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). De mensen in de container hadden last van ademhalingsproblemen. Ze hebben volgens Rijnmond zelf de hulpdiensten gebeld.
13/09 15u15  Vragenuurtje NUjij | Wat wil jij weten over het proces tegen Ridouan T.?Dinsdag wordt het Marengo-proces hervat in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp. Naast hoofdverdachte Ridouan T. staan ook zestien andere verdachten terecht voor betrokkenheid bij verschillende moorden, pogingen daartoe of de voorbereiding daarop. Onze rechtbankverslaggever Joris Peters zal de zaak op de voet volgen, maar eerst zal hij een uur lang al jullie vragen beantwoorden over de zaak en over zijn werk.
13/09 14u15  Negen verstekelingen met ademhalingsproblemen gered uit container RotterdamHulpdiensten hebben negen verstekelingen uit een container gehaald aan de Europaweg in Rotterdam, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). De mensen in de container hadden last van ademhalingsproblemen.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

8x Grand Prix Zandvoort heeft voor zover bekend niet tot grote corona-uitbraak geleid17/09 12u15 - Nu.nl: De Formule 1 in Zandvoort heeft tot nu toe niet tot een uitbraak van COVID-19 onder de toeschouwers geleid, laat een woordvoerder van de GGD Kennemerland vrijdag weten. 88 mensen zijn inmiddels positief getest op het coronavirus. Zij waren besmet of zijn besmet geraakt tijdens hun bezoek aan de Grand Prix van Nederland. Het gaat om 0,045 procent van de bezoekers.
7x Tweede Kamer wil alsnog onderzoek naar vermeende rol Oranjes in zaak-Poch17/09 01u15 - Nu.nl: De Tweede Kamer wil alsnog een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke beïnvloeding vanuit het koninklijk huis in de strafzaak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch. Een motie van D66, SP en PvdA die het demissionaire kabinet daartoe oproept, haalde donderdagavond een meerderheid.
6x Na jarenlange groeispurt worden Nederlanders gemiddeld weer kleiner17/09 01u15 - Nu.nl: De gemiddelde Nederlander wordt steeds kleiner. Vrouwen geboren in 2001 zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers uit eigen gezondheidsenquêtes en die van de GGD's en het RIVM. Voor mannen is dat verschil 1 centimeter.
6x Kaag stopt als minister van Buitenlandse Zaken na evacuatiechaos Afghanistan17/09 06u15 - Nu.nl: Sigrid Kaag stapt op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan. Dat deed ze vlak nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had aangenomen.
6x Kom ik ook met mijn gele vaccinatieboekje de kroeg in?17/09 10u15 - Nu.nl: Vanaf 25 september moet iedereen die onder meer naar een café of restaurant wil een coronatoegangsbewijs laten zien. Voor gevaccineerden die de CoronaCheck-app niet kunnen of willen gebruiken lijkt het gele vaccinatieboekje een goed alternatief. Maar dat is na de invoering van de coronapas nog steeds niet geldig als vaccinatiebewijs, zegt het ministerie van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl.
6x Gouden tijden voor huizenbouwers, maar sector vraagt toch om ingrijpen17/09 11u15 - Nu.nl: De woningmarkt splijt de samenleving en die ongelijkheid is op termijn slecht voor huizenbouwers. Met die stelling vraagt branchevereniging WoningBouwersNL een nieuw kabinet in te grijpen door de fiscale voordelen van woningeigenaren af te pakken, zodat de huizenprijzen niet nog verder uit de bocht vliegen. 'Dit leidt tot onrust en op termijn stokt de doorstroming', zegt voorzitter Piet Adema in een interview met NU.nl.
6x Grootste boom ter wereld ingepakt met aluminiumfolie tegen bosbrand17/09 11u15 - Nu.nl: De grootste boom ter wereld, een sequoia met een hoogte van 83 meter, is ingepakt met aluminiumfolie om hem te beschermen tegen bosbranden in de Amerikaanse staat Californië. De branden in het westen van de Verenigde Staten hebben een nationaal park bereikt en bedreigen daar ruim tweeduizend bijzondere bomen.
6x Twee doden en gewonde bij steekincident in Almelo, man schiet met kruisboog17/09 13u15 - Nu.nl: In het Overijsselse Almelo zijn vrijdag twee mensen om het leven gekomen bij een steekincident, een ander raakte gewond. Een eveneens gewond geraakte verdachte is aangehouden, meldt de politie.
6x André Hazes houdt komende tijd rust wegens burn-outklachten17/09 14u15 - Nu.nl: André Hazes houdt de komende tijd rust vanwege emotionele burn-outklachten, zo laat zijn management vrijdag weten. De zanger heeft tijd nodig om weer op krachten te komen.
6x Twee doden en gewonden bij steekincident in Almelo, man schiet met kruisboog17/09 14u15 - Nu.nl: In het Overijsselse Almelo zijn vrijdag twee mensen om het leven gekomen bij een steekincident, een ander raakte gewond. Een eveneens gewond geraakte verdachte is aangehouden, meldt de politie.

Statistieken

Artikels:
28226
Gelezen:
14040
Aantal lezers nu:
55


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven