vrijdag 14 mei 2021, week 19


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Parool

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u45
 

Het Parool

Verbergen Tonen
14/05 09u15  Live | Wetenschappers willen meer aandacht voor ventilatie Volg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download de app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
14/05 09u15  NPO-bazen: ‘We weten heel precies waar we mee bezig zijn’ Wat is er aan de hand bij de publieke omroep? Populaire programma’s als Radar, Andere Tijden en Opsporing Verzocht verdwijnen of worden ingekort. Tegelijkertijd floppen nieuwe amusementshows. NPO-bazen Frans Klein en Gijs van Beuzekom geven uitleg. ‘Er is lef nodig voor vernieuwing’.
14/05 09u15  Mariëtte Hamer moet in drie weken formatie vlot trekken De formatie lijkt nu echt te kunnen beginnen. Een aantal partijen lijkt zich over hun weerzin tegen VVD-leider Mark Rutte heen te willen zetten.
14/05 08u15  Mariëtte Hamer moet in drie weken formatie vlot trekken: ‘Een pittige klus’ De formatie lijkt nu echt te kunnen beginnen. Een aantal partijen lijkt zich over hun weerzin tegen VVD-leider Mark Rutte heen te willen zetten.
14/05 08u15  De dochters Meiland klussen gillend voor jonge ouders, zonder wijn Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Petit Chateau.
14/05 08u15  In Finland zitten scholieren van alle niveaus in dezelfde klas Scholieren in Finland scoren internationaal torenhoog, terwijl ze tot hun vijftiende met alle niveaus door elkaar in de klas zitten. Het geheim zit hem in peruskoulu: een basisonderwijssysteem dat individuele verschillen respecteert.
14/05 08u15  Schilderijen van Picasso, van Gogh en Mondriaan geveild in New York Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie’s. Tijdens de veiling werden ook werken van Vincent van Gogh en Piet Mondriaan verkocht.
13/05 23u15  Ajax bij vlagen uitstekend tegen VVV In Het Rapport geeft Het Parool alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax - VVV (3-1)?
13/05 22u15  Jeangu Macrooy kiest voor hommage aan Surinaamse roots Jeangu Macrooy kiest op het Songfestivalpodium voor een hommage aan zijn geboorteland Suriname. Ondanks Macrooys passievolle eerste repetitie, reageerden de bookmakers uiterst lauw op de onthulling van de act bij Birth of a New Age.
13/05 21u15  Jeangu Macrooy kiest op Songfestivalpodium voor hommage aan Surinaamse roots Jeangu Macrooy kiest op het Songfestivalpodium voor een hommage aan zijn geboorteland Suriname. Ondanks Macrooys passievolle eerste repetitie, reageerden de bookmakers uiterst lauw op de onthulling van de act bij Birth of a New Age.
13/05 21u15  Na megaklus kunnen vliegtuigen eindelijk weer op de Polderbaan landen Bijna vier maanden had Schiphol nodig voor het vervangen van de Polderbaan.
13/05 19u15  Hamid, al 30 jaar steunpilaar in de Transvaalbuurt De Transvaalbuurt verandert in rap tempo van ruige volksbuurt naar een latte macchiato-wijkje. Dat wil niet zeggen dat het alle bewoners voor de wind gaat. Voor jongeren met problemen is er Hamid, hij is al tientallen jaren een steunpilaar in de wijk.
13/05 18u15  Morgen gaan we naar Rimini – Inge Wenzel achterna Hartjes heeft afgezegd.
13/05 17u15  Ajax bij vlagen uitstekend tegen VVV, maar in de eindfase tandeloos In Het Rapport geeft Het Parool alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax - VVV (3-1)?
13/05 16u15  VVV doet wat terug, maar lijkt degradatie niet te kunnen ontlopen Ajax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/05 16u15  Van moderne dans voor 60-plussers tot een matrozentrainingNog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Ontwikkel groene vingers of luister naar een gesprek over opgroeien in een orthodox gezin.
13/05 16u15  Regisseur De Oost: ‘Natuurlijk ga je niets bij elkaar fantaseren’In een oorlog bestaat dé waarheid niet, weet regisseur Jim Taihuttu (39). Zijn film De Oost heeft een gevoelig onderwerp: Nederlandse militairen worden in 1946 uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië.
13/05 15u15  Rensch schiet Ajax op voorsprong na hakje KlaassenAjax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
13/05 14u15  Ajax met Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp tegen VVVAjax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
13/05 13u15  OMT-lid: ‘Sterren staan gunstig, Amsterdam uitzondering’Terwijl de landelijke besmettingscijfers vorige week daalden, stegen ze in de regio Amsterdam met 17 procent. Eerder in de pandemie bleek de hoofdstad een voorloper voor ontwikkelingen in de rest van Nederland, maar een ‘incident’ als Koningsdag en de toenemende vaccinatiegraad maken de voorspelling van landelijke trends moeilijk, zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong (Amsterdam UMC).
13/05 13u15  Baudet beleeft een déjà vu: weer valt Forum uiteenWéér ligt Baudets politieke kindje Forum voor Democratie aan diggelen: drie van de acht fractieleden scheiden zich af. De partij die Baudet na de totale implosie van vorig jaar herbouwde met ‘vertrouwelingen’ en ‘ware strijders’, verkruimelt andermaal in zijn handen.
13/05 13u15  Decadent, maar flitsbezorgers ook zegen voor de stadBoodschapje nodig? Binnen 10 minuten staat de flitskoerier aan de voordeur. Het lijkt de ultieme verwennerij, maar experts zien in deze dienst van Gorillas een vernieuwing die ondernemerschap en werkgelegenheid binnen de stad houdt.
13/05 13u15  De ziel was eruit, maar de motor komt weer op gang in de TolhuistuinVan ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Tijmen Vermaas (61) van de Tolhuistuin besloot lunchpakketten te maken voor mensen in armoede.
13/05 12u15  Baudet beleeft déjà vu: weer valt ‘zijn’ Forum uiteenWéér ligt Baudets politieke kindje Forum voor Democratie aan diggelen: drie van de acht fractieleden scheiden zich af. De partij die Baudet na de totale implosie van vorig jaar herbouwde met ‘vertrouwelingen’ en ‘ware strijders’, verkruimelt andermaal in zijn handen.
13/05 12u15  Waarom wil Mark Rutte steeds die duivel zijn?Gisteren weer eens gekeken naar een politieke vertoning in de Tweede Kamer die steeds meer begon te lijken op een satanisch ritueel. De duivel die uitgebannen diende te worden heette wederom Mark Rutte.
13/05 11u15  Forum scheurt in tweeën: drie Kamerleden splitsen zich af van fractieForum voor Democratie scheurt in tweeën: de Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim scheiden zich af van de fractie.
13/05 11u15  Decadent, maar flitsbezorgers zijn ook zegen voor de stadBoodschapje nodig? Binnen 10 minuten staat de flitskoerier aan de voordeur. Het lijkt de ultieme verwennerij, maar experts zien in deze dienst van Gorillas een vernieuwing die ondernemerschap en werkgelegenheid binnen de stad houdt.
13/05 11u15  ‘Waarom zouden we geen punt kunnen halen in de Arena?’Een wekelijkse vooruitblik op de competitiewedstrijd van Ajax: donderdag, thuis tegen VVV, aftrap half drie. ‘Dit is de moeilijkste periode in mijn carrière.’
13/05 11u15  Antonucci beter dan Frenkie? Ik moet erom lachenSportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl.
13/05 09u15  Wereld Cocktail Dag: drink eens wat anders dan zoveelste gin-tonicHet is donderdag Wereld Cocktail Dag. Een tip van Laura Brady (25), beste Nederlandse bartender van 2021: houd het simpel.
13/05 08u15  Decadent, maar flitsbezorgers zijn ook een zegen voor AmsterdamBoodschapje nodig? Binnen 10 minuten staat de flitskoerier aan de voordeur. Het lijkt de ultieme verwennerij, maar experts zien in deze dienst van Gorillas een vernieuwing die ondernemerschap en werkgelegenheid binnen de stad houdt.
13/05 08u15  Architect Hagenbeek drukte zijn stempel op de NieuwmarktbuurtHet intrigerende watergordijn op het Zuiderhofkerkplein komt van zijn tekentafel, onder veel meer. Architect Hans Hagenbeek gaf kleur aan de Nieuwmarktbuurt.
12/05 23u15  Ellen DeGeneres stopt na negentien seizoenen met haar talkshowEllen DeGeneres zal volgend jaar na negentien seizoenen stoppen met haar talkshow Ellen. In een interview met The Hollywood Reporter geeft DeGeneres aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.
12/05 22u15  Live | Rutte: bibliotheken mogen op 20 mei openVolg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download de app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
12/05 22u15  ‘Misschien is Hugo de Jonge toch niet dom?’‘Natuurlijk is het hartstikke fijn dat we weer op het terras mogen zitten en ook weer naar winkels mogen die vallen in de categorie ‘niet-essen­tieel’. Maar musea, bioscopen, theaters en ­literaire podia blijven gesloten zoals ze dat al bijna een halfjaar zijn. Dat doet je afvragen waar de kunst staat,’ stelde Leon Caren van cultureel platform We Are Public afgelopen zaterdag in deze krant. ‘Welke prioriteit heeft kunst als het zelfs niet onder ‘niet-essentieel’ valt?’
12/05 21u15  Luchtvaart: nieuw reisbeleid kabinet is ‘lekke luchtballon’‘Een lekke luchtballon zonder mandje eronder’. Dat vindt de luchtvaartsector van de dinsdag aangekondigde versoepeling van de reisbeperkingen.
12/05 18u15  Kunstsector reageert op minister De Jonge: ‘Wat een minachting’De kunstsector reageert verontwaardigd op de persconferentie van dinsdag, toen demissionair coronaminister Hugo de Jonge stelde dat Nederland wel ‘een dagje zonder’ theaters en musea kan. ‘We worden gediscrimineerd.’
12/05 18u15  Nieuwe Rutte overtuigt niet, maar hij leidt toch weer de formatiedansAlle kritiek op zijn ‘radicale ideeën’ voor vernieuwing ten spijt, VVD-leider Mark Rutte zit toch weer aan het stuur in de formatie. Zijn potentiële partners zijn misschien niet onder de indruk, hem aan de kant zetten doen ze ook niet.
12/05 18u15  Besmettingen Amsterdam met 17 procent gestegenHet aantal mensen in Amsterdam-Amstelland dat positief is getest op het coronavirus, is in de week van 3 tot en met 9 mei met 17 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. De landelijke besmettingscijfers daalden afgelopen week juist met bijna 10 procent.
12/05 18u15  Liedjes over het Amsterdam van nu, de jarige hoofdstadIk had ook eens mazzel en was van het ene op het andere moment de gelukkige eigenaar van een exemplaar van Ik zing van Amsterdam, de grammofoonplaat die in 1975 werd uitgebracht ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de hoofdstad. ‘Het stereo effect wordt slechts verkregen bij gebruik van stereo afspeelapparatuur,’ staat achterop de hoes vermeld, een mededeling die indertijd bij de kopers als een granaat moet zijn ingeslagen.
12/05 17u15  Hoongelach om werk David Hockney campagne LondenVoor een nieuwe citymarketingcampagne heeft Londen de wereldberoemde kunstenaar David Hockney weten te strikken. Een onverdeeld succes is het niet: Hockney’s bijdrage werkt bij veel mensen op de lachspieren.
12/05 15u15  Déjà vu: de Weteringschans in 1964 en in 2021Amsterdam is altijd in beweging. We gaan terug naar een plek van toen. Deze week: Weteringschans.
12/05 14u15  Live | Kaag: streep onder discussie over Rutte, nu vaart maken in formatieDe Tweede Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Die zegt kansen te zien voor een kabinet dat opnieuw onder leiding staat van VVD-leider Mark Rutte. Maar Ruttes geloofwaardigheid blijft een gevoelig punt.
12/05 14u15  ‘Bijstand stoppen van psychiatrisch patiënten, wie bedenkt dat?’Als je gedwongen wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, kan de bijstand meteen gestopt worden. Dit staat in de Participatiewet – een wet die hetzelfde werkt als bij detentie. Is hier door de politiek wel over nagedacht, vragen Amsterdamse psychiaters zich af.
12/05 14u15  ‘Onpraktische’ versoepeling voor amateurvoetbal: ‘Waardeloos’Seniorenteams in het amateurvoetbal mogen weer gezamenlijk trainen. Doordat de anderhalvemeterregel boven de 27 jaar blijft, voelt het voor de clubs nauwelijks als versoepeling. ‘Het seizoen is nu definitief voorbij.’
12/05 14u15  ‘Theodor we moeten leuke dingen doen, naar Frankrijk gaan’Hij en ik zaten op een terras.
12/05 13u15  Besmettingen Amsterdam met 17 procent gestegen, ondanks landelijke dalingHet aantal mensen in Amsterdam-Amstelland dat positief is getest op het coronavirus, is in de week van 3 tot en met 9 mei met 17 procent gestegen ten opzichte van de week ervoor. De landelijke besmettingscijfers daalden afgelopen week juist met bijna 10 procent.
12/05 13u15  Live | Partijen boos over manier van aanwijzen Hamer als informateurDe Tweede Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Die zegt kansen te zien voor een kabinet dat opnieuw onder leiding staat van VVD-leider Mark Rutte. Maar Ruttes geloofwaardigheid blijft een gevoelig punt.
12/05 13u15  Bajesdorp, broedplaats met ex-krakers: ‘Buzz die de wijk nodig heeft’Voor de nieuwe broedplaats Bajesdorp, op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes, werken de ex-krakers met gemeente en de ontwikkelaar van het Bajeskwartier samen.
12/05 13u15  Kaarthouders Ajax krijgen stukje kampioensschaalAlle seizoenkaarthouders van Ajax krijgen een stukje van de kampioensschaal thuisgestuurd. De club heeft de schaal laten omsmelten en daar 42.390 kleine sterren van gemaakt. Zo krijgen fans een ‘stukje Ajax’ in bezit, 0,06 gram om precies te zijn.
12/05 11u15  Nieuwe cultuur: is Rutte de Superman die hij wil zijn?Mark Rutte speelt hoog spel: in Nieuwsuur deed hij ‘radicale’ voorstellen voor een nieuwe politieke cultuur. Vandaag moet in de Kamer blijken of dat voldoende grond biedt voor een nieuwe coalitie onder zijn leiding.
12/05 11u15  De Jonge was nog niet uitgepraat of het liep al storm op reissitesDe reisbranche ziet direct drukte nu het kabinet heeft aangekondigd dat buitenlandse vakanties naar landen met code geel vanaf zaterdag weer zijn toegestaan. Terwijl minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn advies nog stond uit te leggen, schoten de bezoekersaantallen op de reissites omhoog.
12/05 11u15  Heerlijke dialogen en Frank Lammers is helemaal xtc-FerryDie stuurse kop, dat moddervette Brabantse accent: xtc-producent Ferry, gespeeld door Frank Lammers, is bekend uit de serie Undercover. Netflixfilm Ferry gaat terug naar Brabant en terug in de tijd.
12/05 11u15  Mark Rutte heeft zijn critici behendig doodgeknuffeldIn een typisch staaltje Ruttiaanse logica zei de man die had beloofd in Nieuws­uur over zijn radicale ideeën over tegenmacht te komen praten, dat hij het liever niet te veel over zijn radicale ideeën wilde hebben, want die gingen meer over de toekomst en hij wilde het juist hebben over het verleden. We waren terecht­gekomen in een lied van Bløf. In ons hoofd hoorden wij de gitaren en de raspende stem van ­Paskal Jakobsen: ‘Ik schuw de toekomst, maar niet in het heden. Het moet radicaal anders, maar nu eerst het verleden.’ Mariëlle Tweebeeke bood Mark Rutte meermaals de kans om zijn innerlijke revolutie te concretiseren, maar na vier minuten geratel zagen we ook bij haar het licht uitgaan.
12/05 10u15  Niet alleen Huys had College Tour gemist: tranen bij Ilse DeLangeHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: College Tour.
12/05 09u15  Amsterdam maakt schulden om zorg en jeugdhulp op peil te houdenAmsterdammers hebben meer zorg en jeugdhulpverlening nodig, maar het kabinet weigert de extra kosten te betalen. Om dreigende wachttijden voor zorg en hulp tegen te gaan, steekt de gemeente zich in de schulden.
12/05 09u15  Dinand Woesthoff gaat solo: ‘Mijn kids zetten Kane thuis weleens op’Voormalig Kanefrontman Dinand Woesthoff (48) brengt vrijdag zijn eerste soloalbum uit. Ging het bij Kane om groot, groter, grootst, dit keer heeft de zanger geen enkele verwachting. ‘Mijn ego verlangt geen rocksterrengedrag meer.’
12/05 09u15  Hermitage haalt bijna miljoen euro aan giften binnenMuseum Hermitage Amsterdam heeft het doel van bijna 1 miljoen euro gehaald met de inzamelingsactie om de coronacrisis het hoofd te bieden. Een gift van 60.000 euro van de Stichting Vrienden van de Hermitage gaf de doorslag.
12/05 08u15  OMT: versoepel met mate, anders komt zomer in gevaarHet Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt in zijn nieuwste advies aan het kabinet dat te snelle versoepelingen een negatief effect kunnen hebben op de komende zomer.
12/05 08u15  Dit zijn de versoepelingenNaast een reeks aan versoepelingen vanaf 19 mei – binnensporten, pretparken open, teamsporten mag weer – schetst het kabinet ook wat perspectief voor reizen naar het buitenland. Zo gloort er een hoop op buitenlandse zomervakanties aan de horizon. Tegelijkertijd geldt: garanties tot de grens.
12/05 01u15  Deze versoepelingen zijn dinsdagavond bekendgemaaktNaast een reeks aan versoepelingen vanaf 19 mei – binnensporten, pretparken open, teamsporten mag weer – schetst het kabinet ook wat perspectief voor reizen naar het buitenland. Zo gloort er een hoop op buitenlandse zomervakanties aan de horizon. Tegelijkertijd geldt: garanties tot de grens.
11/05 21u15  Deze versoepelingen zijn vanavond bekendgemaaktNaast een reeks aan versoepelingen vanaf 19 mei – binnensporten, pretparken open, teamsporten mag weer – schetst het kabinet ook wat perspectief voor reizen naar het buitenland. Zo gloort er een hoop op buitenlandse zomervakanties aan de horizon. Tegelijkertijd geldt: garanties tot de grens.
11/05 21u15  Eindexamen in coronatijd: iedereen evenveel kansen?Na een ongewoon schooljaar gaan volgende week de centrale eindexamens van start. Leerlingen mogen een cijfer wegstrepen en krijgen een extra herkansing. Maar is het genoeg om te kunnen slagen?
11/05 21u15  Davy Klaassen lacht het laatstTwitter heeft een geheugen als een olifant en dat kan soms grappig uitpakken. Neem de dit weekend opgerakelde tweet van PSV-supporter Dennis, die op 6 oktober 2020 het nieuws bejubelde dat Weltmeister Mario Götze bij PSV had getekend.
11/05 20u15  Live | Vanaf 15 mei reisadvies. ‘Vakantie kan, maar niet zorgeloos’Volg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download de app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
11/05 20u15  ‘De Floriade wordt steeds duidelijker een parade van floppen’Het geld voor de Floriade in Almere verdwijnt in een bodemloze put, en de inwoners worden telkens opnieuw vergeten.
11/05 19u15  Live | Rutte: ‘We zijn op weg naar een mooie zomer’Volg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download de app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
11/05 19u15  Amsterdam UMC ontdekt mogelijk covidbehandelingOnderzoekers van het Amsterdam UMC zijn een kansrijk medicijn voor de behandeling van Covid-19 op het spoor. Het gaat om het bestaande middel fostamatinib, dat het door corona op hol geslagen immuunsysteem van patiënten nog beter zou kunnen kalmeren dan de medicatie die nu gebruikt wordt.
11/05 19u15  Wéér voor de rechter: ‘Moet m’n wietjes toch ergens stashen’Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf geëist tegen de Amsterdamse coffeeshophouder Henry Dekker. In 2018 nam de politie bij hem thuis de handelsvoorraad wiet voor zijn vijf coffeeshops in beslag.
11/05 19u15  Homomonument ook symbool van bevrijding die dat niet wasNet als André van Duin ga ik voor Dodenherdenking liever naar het Homomonument dan naar het monument op de Dam. Toen Van Duin afgelopen dinsdag wel op de Dam aanwezig was, en daar een ontroerende speech hield, sprak hij met liefde over het Homomonument: “Dat wij in Nederland sinds 1987, als eerste in de wereld, zo’n monument hebben, tekent onze vrijheid: de vrijheid dat iedereen hier zichzelf mag zijn, zonder dat iemand anders daar wat van zegt.”
11/05 18u15  Wanneer ben ik aan de beurt? En nog vier vragen over vaccinsVolgens het kabinet kan bijna iedereen die dat wil begin juli een eerste inenting met een coronavaccin hebben gehad. Of dat gaat lukken is de vraag, maar volgens het huidige prikschema kan het. Welke groep is nu aan de beurt?
11/05 18u15  Prijswinnend fotograaf Kraaijeveld doet het zonder PhotoshopMet zijn foto voor BBQ Feast on Fire won Remko Kraaijeveld (51) een internationale Pink Lady Food Photographer of the Year-award. ‘Het eten en die afterparty: het moest echt zijn.’
11/05 17u15  ‘Straatintimidatie is een mannenprobleem, daar mag je jongens op aanspreken’De schuld bij straatintimidatie ­publiekelijk bij het slachtoffer leggen is grotendeels taboe geworden, zegt socioloog Mischa Dekker. Maar hoe pak je dit probleem dan wel aan? Dat blijkt nog vaak een worsteling.
11/05 16u15  Amsterdam UMC ontdekt mogelijk (nog betere) covidbehandelingDe overlijdenskans van patiënten met ernstige Covid-19 is in een jaar met 40 tot 50 procent afgenomen, zegt klinisch epidemioloog Frits Rosendaal (LUMC). Dat komt vooral door de verbeterde behandeling met bestaande medicatie, maar onderzoekers van Amsterdam UMC ontdekten nog een kansrijk medicijn.
11/05 15u15  Dalen ziekenhuiscijfers voldoende voor versoepelingen?Het gaat in de ziekenhuizen langzaam maar zeker beter: het aantal bedden waarop een coronapatiënt ligt, daalt sinds anderhalve week gestaag en ook de instroom neemt af. Aan de OMT-norm voor versoepelingen is echter nog niet voldaan.
11/05 15u15  De opmars van de culinaire wandeling: de leukste per stadsdeelVan kreeften proeven op de grachten tot dansen en snacken op een tot silent disco omgetoverd terras: 9 behapbare culinaire wandelingen in de stad.
11/05 15u15  Kan ik die ketchup nog eten? Het verschil tussen THT en TGTWe geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: de houdbaarheidsdatum.
11/05 14u15  ‘Welke pilgebruiker wil extra risico op trombose als dat vermijdbaar is?’Risico op trombose is er ook met de anticonceptiepil. Oud-huisarts Dick Bijl stelt dat het tijd wordt dat fabrikanten en autoriteiten eerlijk zijn over de risico’s.
11/05 14u15  Sloterplas, de ‘Sunshine state’ van AmsterdamGoede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork houden van de stad en haar verhalen. Elke week wandelen ze volgens een ander thema, zo pik je ook nog eens wat op. Deze keer staat de Sloterplas centraal met zijn vele waterpartijen, groene oevers en recreatiezones.
11/05 14u15  2-jarig kind gewond door verdwaalde kogel bij KraaiennestDe minderjarige die maandagavond gewond raakte bij een schietpartij bij metrostation Kraaiennest in Zuidoost blijkt twee jaar oud te zijn. Het kind werd geraakt door een verdwaalde kogel. De buurt is het (wapen)geweld zat en organiseert zaterdag een demonstratie.
11/05 13u15  Hoekstra: bonus Air France-KLM ‘niet verdedigbaar’Nederland stemt eind deze maand tegen de miljoenenbeloning van topman Benjamin Smith van Air France-KLM. Het kabinet vindt dat er in crisistijd geen plaats is voor prestatiebonussen.
11/05 13u15  Tien kinderen en leraar doodgeschoten in Russische schoolZeker elf personen zijn omgekomen bij een schietpartij op een school in Rusland. Het gaat volgens het Russische persbureau TASS om één leraar, negen leerlingen en een nog niet geïdentificeerde persoon. Er zijn bovendien 32 gewonden gevallen.
11/05 12u15  Deze versoepelingen worden vanavond bekendgemaaktNaar het terras van ’s ochtends vroeg tot acht uur ’s avonds, binnen en buiten sporten en pretparken, dierentuinen en speeltuinen open. Het kabinet waagt de sprong naar de tweede fase van het versoepelingsplan als de ziekenhuisbezetting blijft dalen. De verruimingen gaan dan vanaf volgende week in.
11/05 12u15  Oorlog op uitbreken tussen Hamas en IsraëlHet luchtalarm loeide in Jeruzalem, Hamasdoelen zijn bestookt: de spanning tussen de Palestijnen en de Israëli is omgeslagen in een militair conflict. Escalatie dreigt.
11/05 12u15  Brief van Mark aan Pieter: ‘Ik snap je, ik begrijp je’Brief van Mark aan Pieter ­Omtzigt.
11/05 12u15  Met vijf verdedigers kan Oranje ver komen op het EKMet nog een maand te gaan tot het EK voetbal op vrijdag 11 juni in Rome aftrapt met Turkije en Italië is moeilijk te zeggen hoe het Nederlands elftal ervoor staat.
11/05 12u15  Vaccineren met Spoetnik of niet? Verwarring in EuropaOf het Russische Spoetnik V-vaccin nu werkt of niet (waarschijnlijk wel); een ander doel heeft het al wel bereikt. Het imago van Rusland is opgekrikt én het zaait verwarring en tweedracht in Europa. De ‘vaccindiplomatie’ van president Poetin lijkt te werken.
11/05 11u15  Drama na val van drie hoog in West: ‘Mijn huisgenoot is dood’Op de Admiraal de Ruijterweg in West viel dinsdagochtend vroeg een man uit het raam van een woning op de derde verdieping. Hij overleed ter plekke. Twee personen die in de woning waren zijn aangehouden.
11/05 11u15  Partijvoorzitter moet Omtzigt aan boord houdenInterim-partijvoorzitter Marnix van Rij van het CDA heeft een complexe opdracht: Pieter Omtzigt aan boord houden. Een eerste gesprek leidde vooralsnog niet tot een doorbraak.
11/05 11u15  Wéér handel in beslag genomen: klaar met gedoogbeleidCoffeeshophouder Henry Dekker verloor zijn voorraad bij een politie-inval. Tijdens de behandeling van zijn strafzaak houdt hij een pleidooi voor een beter beleid. ‘Ik ben het zat’.
11/05 10u15  ‘In mijn tijd had je geen sportschool, Arie’Gisterenmiddag reisde ik weer eens af naar het beeld van Manke Nelis en sprak daar bijna vier uur lang met de Echte Amsterdammer. Een samenvatting.
11/05 10u15  Rachid van Slagerij Kaddour: ‘Mensen willen uitdagend vlees’Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: tijdens de lockdown zijn mensen spannender gaan koken, merkt Rachid Kaddour (43) van Slagerij Kaddour.
11/05 09u15  Op zoek naar de mens Máxima komt Dionne Stax weinig te wetenHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Dionne dichtbij: Máxima.
11/05 09u15  Kwart miljoen mensen sneller uitgenodigd om lege prikstratenEr ploffen deze week 250.000 vaccinatie-uitnodigingen extra in de bus, omdat de prikstraten te leeg zijn en er te weinig afspraken zijn ingepland. In totaal ontvangen een miljoen mensen met een kwetsbare gezondheid deze week een uitnodiging voor een coronaprik.
11/05 09u15  Klein meisje gewond bij schietincident KraaiennestBij een schietincident in de buurt van metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost is maandagavond een klein meisje gewond geraakt. Het minderjarige slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.
11/05 08u15  Op tv probeert Rutte formatie vlot te trekkenVia een tv-optreden bij Nieuwsuur heeft VVD-leider Mark Rutte maandagavond een poging gedaan de formatie op de rails te houden, mede door een hand in eigen boezem te steken. In een poging het wantrouwen weg te nemen, erkende Rutte dat ‘zaken anders moeten’.
11/05 07u15  Coffeeshopeigenaar klaar met gedoogbeleid: wéér voorraad kwijtCoffeeshophouder Henry Dekker verloor zijn voorraad bij een politie-inval. Tijdens de behandeling van zijn strafzaak houdt hij een pleidooi voor een beter beleid. ‘Ik ben het zat’.
10/05 23u15  Rutte probeert de formatie vlot te trekken: ‘Er zijn dingen niet goed gegaan’Via een tv-optreden bij Nieuwsuur deed VVD-leider Mark Rutte maandagavond een poging de formatie op de rails te houden, mede door een hand in eigen boezem te steken. In een poging het wantrouwen weg te nemen, erkende Rutte dat ‘zaken anders moeten’.
10/05 23u15  Jeroen Brouwers wint Libris LiteratuurprijsOpvallend veel jonge schrijvers maakten kans op de Libris Literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Maar maandagavond bleek Jeroen Brouwers (81) de winnaar met zijn roman Cliënt E. Busken over de woest kolkende denkstroom van een bejaarde man. ‘Brouwers zuigt je mee in een verslavend tekstcircus.’
10/05 22u15  Libris Literatuurprijs voor ‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen BrouwersOpvallend veel jonge schrijvers maakten kans op de Libris Literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Maar maandagavond bleek Jeroen Brouwers (81) de winnaar met zijn roman Cliënt E. Busken over de woest kolkende denkstroom van een bejaarde man. ‘Brouwers zuigt je mee in een verslavend tekstcircus.’
10/05 21u15  Kabinet besluit pas op 17 mei over versoepelingenOf dierentuinen, sportscholen en pretparken inderdaad 18 mei open kunnen, maakt het kabinet pas komende maandag definitief bekend. Het voornemen om ‘stap 2’ van het openingsplan te zetten is er wel nu de piek van de ziekenhuisopnames voorbij lijkt, maar betrokkenen willen eerst zien of de daling werkelijk doorzet.
10/05 21u15  Maartje Wortel: ‘Voor mijn gevoel had ik nergens meer houvast’Vijf jaar lang wandelden schrijvers Maartje Wortel en Niña Weijers dagelijks eindeloze rondjes door het Oosterpark. Toen daar plotseling een einde aan kwam, werd Wortel ineens flink met zichzelf geconfronteerd. ‘Ik klamp me aan allerlei dingen en mensen vast.’
10/05 21u15  Wat kunnen we volgend seizoen verwachten van Ajax’ concurrenten?Een erehaag voor de landskampioen kwam er niet, maar Ajax kreeg wel twee eigen goals van Feyenoord cadeau, om daarna uit te lopen naar kinderlijk eenvoudige zege (0-3). Reden genoeg voor Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, om de vraag op te werpen hoe de gedoodverfde concurrenten van Ajax er eigenlijk voor staan.
10/05 19u15  ‘Post op zondag?’ Zahavi’s overvaller was verkleed als bezorgerBij de overval op de woning van PSV-voetballer Eran Zahavi deed een van de criminelen zich voor als postbezorger. Dat gebeurt de afgelopen tijd vaker.
10/05 18u15  ‘Het is onmogelijk alles uit de Indiase keuken in één leven te proeven’Paulami Joshi (35) schreef een boek over de rijke keukens van India. In Amsterdam wordt het aanbod Indiaas steeds ruimer. ‘Het is onmogelijk om alles in één leven te proeven.’
10/05 17u15  Kabinet besluit pas op 17 mei over eventuele versoepelingenOf dierentuinen, sportscholen en pretparken inderdaad 18 mei open kunnen, maakt het kabinet pas komende maandag definitief bekend. Het voornemen om ‘stap 2’ van het openingsplan te zetten is er wel nu de piek van de ziekenhuisopnames voorbij lijkt, maar betrokkenen willen eerst zien of de daling werkelijk doorzet.
10/05 17u15  Plaskrul Oudezijds gekraakt als slaapplek: ‘Dan ben je wanhopig’Een dakloze lijkt zijn intrek te hebben genomen in een urinoir op de Oudezijds Achterburgwal. ‘Je moet wel heel wanhopig zijn als je daarin wil slapen.’
10/05 17u15  Maaike Ouboter: ‘Als ik verdriet uitwis, wis ik ook alle liefde uit’Ook in de eerste single van haar nieuwe – nog titelloze – album schuwt Maaike Ouboter verdriet en andere emoties niet. Nu ze accepteert dat ze daar het beste over schrijft, heeft ze ook weer lol in muziek maken.
10/05 16u15  Ook de droom stierf aan de voet van de NesciobrugHet was druk op het Waterkeringpad.
10/05 15u15  Kabinet besluit maandag 17 mei over versoepelingenVolg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download de app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
10/05 15u15  Onderzoeker: ‘Koranlessen zijn een hoofdpijndossier’Moskeeën worstelen met koranlessen en de hogere kwaliteitseisen die ouders stellen, zegt onderzoeker Ahmed Hamdi. ‘Ouders hebben zelf vaak teleurstellende of ronduit slechte herinneringen aan hun koranlessen.’
10/05 15u15  ‘Thuiszorg nodig? Er zijn nog vijfhonderd wachtenden voor u’In Amsterdam staan vijfhonderd mensen op de wachtlijst voor huishoudelijke hulp. Tjitske Kuiper en Efraïm Hart van de ChristenUnie vragen zich af waarom de gemeente haar inwoners niet helpt.
10/05 14u15  Als voetballer van huis is, slaan overvallers steeds vaker toeDe gewapende overval op het gezin van voetballer Eran Zahavi terwijl hij zelf niet thuis was, is geen incident. Goedbetaalde profs trekken met hun rijkdom vaker de aandacht van criminelen.
10/05 14u15  Hemelvaartweekend wordt droog, maar koudTijdens het hemelvaartweekend, komend weekend, blijft het naar alle waarschijnlijkheid droog. Wel is het voor half mei gemiddeld twee graden kouder dan normaal. ‘Dat komt door de koude lucht uit Scandinavië.’
10/05 13u15  De een herstelt fluitend van corona, de ander houdt maanden lastDe meeste patiënten herstellen goed van Covid-19, maar een kleine groep ligt langdurig in de kreukels. Op de post-covidpoli van Amsterdam UMC blijft het virus de artsen verbazen. ‘Hoe het precies zit, weten we niet.’
10/05 13u15  Vrouw (67) mishandeld en beroofd van ‘enkele tienduizenden euro’s’ in CentrumHet slachtoffer had online een afspraak gemaakt met de verdachte voor ‘een transactie’.
10/05 13u15  Ga maar Pieter Omtzigt. ’t Is tijd om te vertrekkenDe Omtzigtmars
10/05 13u15  Op zoek naar de ideale vervolgstap voor TagliaficoIn de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Met deze keer aandacht voor de mogelijke volgende clubs voor Nicolás Tagliafico. Welke Europese topclubs zitten om een goede linksback verlegen?
10/05 13u15  Jakhals, wasbeer, wolf: welke nieuwkomer is de volgende?Een akkerbouwer in het Groningse Uithuizermeeden heeft als eerste in Nederland bewegende beelden kunnen maken van een goudjakhals. Het dier is bezig aan een opmars hier, net als de wolf. Bij deze nieuwkomers blijft het niet, zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging.
10/05 12u15  Is onafhankelijk Schotland weer een stap dichterbij?De Schotse premier Nicola Sturgeon eist direct na de verkiezingen een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Makkelijk zal dat niet gaan.
10/05 12u15  Mijn onwaarschijnlijke vriendschap met Tino MartinWat betekent vrijheid voor jou? Deze vraag werd me de afgelopen weken tientallen keren gesteld. Wat mij betreft altíjd een relevante kwestie, maar rondom Bevrijdingsdag lijkt iedereen zich erin te verdiepen. Af en toe antwoordde ik iets obligaats: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend,” zei ik dan. Of: “Het is het kostbaarste dat we hebben.”
10/05 11u15  Gemor bij GroenLinks en PvdA over eventuele kabinetsdeelnamePvdA en GroenLinks houden de deur open naar kabinetsdeelname met de VVD van Mark Rutte. Maar in de achterban van de linkse partijen klinkt nu al gemor: ‘Rutte staat voor de verkeerde cultuur.’
10/05 11u15  Vurig bidden dat de filmmaker genezen zou worden, maar het wonder bleef uitHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Mari staat op.
10/05 11u15  Thunberg kritisch over biomassacentrale in DiemenDe Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg is kritisch op de plannen voor een biomassacentrale in Diemen. De centrale zou volgens haar juist zorgen voor méér CO2-uitstoot, niet minder.
10/05 10u15  Sceptisch gaat Mari op zoek naar genezing in de hoopindustrieHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Mari staat op.
10/05 09u15  Het gaat er nog om spannen in de laatste week van de eredivisieDe kampioenen in de eredivisie en eerste divisie zijn bekend, maar er wachten deze week nog tal van wedstrijden op leven en dood.
10/05 09u15  Vrouw PSV-speler Zahavi vastgebonden tijdens overvalHet huis van PSV-speler Eran Zahavi in Buitenveldert is zondagmiddag overvallen, bevestigen buurtbewoners. Bij de overval is de vrouw van Zahavi volgens verschillende buurtbewoners vastgebonden en mishandeld, naar verluidt in het bijzijn van haar drie kinderen. De politie wil dit niet bevestigen.
10/05 09u15  Studeren in een hotelkamer, leidt dat niet af?Amsterdam Mentaal Gezond biedt HvA-studenten een alternatief voor thuis studeren in The Student Hotel. Jesse Mijnen (21) heeft geboekt.
10/05 08u15  Privéleraar en langer naar school vanwege achterstand door coronaScholen krijgen een waslijst aan middelen om de leerachterstanden door corona weg te werken. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) geeft ze de mogelijkheid om het schooljaar te verlengen, de lesdagen langer te maken of zelfs privéleraren in te zetten.
10/05 08u15  ‘Leerlingen presteren beter als ze lekker in hun vel zitten’Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen van minister Arie Slob vanaf komend schooljaar extra geld om leerachterstanden weg te werken, maar ook om het psychisch welzijn van leerlingen te verbeteren.
10/05 08u15  Landstitel lijkt ver weg voor Ajax vrouwenDe voetbalsters van Ajax lijken na een 2-1 nederlaag tegen FC Twente het landskampioenschap te kunnen vergeten. De hockeysters van Amsterdam gaan opnieuw met Den Bosch strijden om de landstitel en de honkballers van Amsterdam Pirates winnen na een 6-1 achterstand met 13-10 van HCAW. Dat en meer in het wekelijkse rondje langs de velden.
09/05 22u15  ‘Waarom zou je tegen jongeren optreden?’Waarom zou je ervoor kiezen om actief tégen jongeren op te treden? Dat je zelf een prima jeugd had en nu de tijd goed doorkomt, betekent niet dat iedere jongere jouw privileges heeft, schrijft Lin An Phoa in deze ingezonden brief.
09/05 21u15  Nadia Bouras: ‘Speciaal naar de Kinkerstraat voor Turkse pizza’Nadia Bouras (39) is historicus aan de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in migratie en integratie van Marokkanen in Nederland. Ze is gek op vegetarische Turkse pizza van Demirel en ziet de grachten graag autovrij.
09/05 21u15  Geboren in Jordaan, nu al 35 jaar in woonwagen: ‘In een huis wil ik niet meer’Onlangs verscheen het boek Tussen Andreasplein en Zwarte Pad, met verhalen over het leven in Amsterdam Nieuw-West. Dit is de verkorte bijdrage van journalist Patrick van den Hanenberg die zelf in het stadsdeel woont.
09/05 20u15  Vrouw PSV-speler Zahavi vastgebonden tijdens overval in BuitenveldertHet huis van PSV-speler Eran Zahavi in Buitenveldert is zondagmiddag overvallen, bevestigen buurtbewoners. Bij de overval is de vrouw van Zahavi volgens verschillende buurtbewoners vastgebonden en mishandeld, naar verluidt in het bijzijn van haar drie kinderen. De politie wil dit niet bevestigen.
09/05 20u15  De coronacrisis doet niemands schoolcarrière goedDichte scholen, geen eindexamen, een gebrek aan stages en buitenlandervaring: de pandemie schaadt (school)carrières. Lang niet alles kan worden ingehaald.
09/05 20u15  ‘De slechtste maand ooit’ voor persvrijheid en mensenrechten in Rusland‘Eerst haalden ze de activisten, toen haalden ze de journalisten en nu halen ze de advocaten,’ schreef Moscow Times-columnist Andrej Kolesnikov in een verwijzing naar het beroemde gedicht van de Duitse verzetsstrijder Martin Niemöller.
09/05 20u15  De epidemie waar je niemand over hoortNu we al meer dan een jaar in de ban zijn van de epidemie met het coronavirus, zouden we bijna vergeten dat er nog andere epidemieën zijn die heel veel gezondheidsschade veroorzaken. Eén van die epidemieën veroorzaakt wereldwijd een golf aan eerstehulpbezoeken en ziekenhuisopnames. Jaarlijks overkomt dit ruim 30 procent van de 65-plussers en bij vijf op de honderd ouderen veroorzaakt het ernstige gezondheidsschade. Het is zelfs elk jaar oorzaak van overlijden bij honderden Nederlanders.
09/05 17u15  De Klassieker mondde uit in een vreugdeloze wandelwedstrijdHet Parool geeft alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Feyenoord-Ajax (0-3)?
09/05 17u15  ‘Elke vereniging verdient een eigen Chef Sportklimaat’Bijna twee miljoen kinderen sporten wekelijks in verenigingsverband. Thijs Wagenaar ziet zowel de negatieve als de positieve invloed van trainers en doet een oproep tot structurele verbetering.
09/05 16u15  Live | Feyenoord maakt tweede eigen goal, beide ploegen met tien manAjax speelt zondag uit tegen Feyenoord, aftrap half drie. Even leek het erop of de Klassieker in de Rotterdamse Kuip vanwege een mogelijke politiestaking niet door zou gaan, maar die staking is van de baan.
09/05 16u15  Ze was er niet bij toen het in haar klas helemaal misgingUitzonderlijke tijden in het onderwijs. Jocelyn Vreugdenhil volgt leerkrachten van basisscholen in Amsterdam. Deze week: groep 1, IJburg.
09/05 16u15  Amsterdam is vies en vunzig: de afdeling Schoon is nooit klaarAmsterdam is vies en vunzig – tot de stadsreiniging alles komt opruimen. Maar kort daarna puilen de bakken alweer uit. Een dagje mee met een trotse voorman. ‘De burger moet tevreden zijn.’
09/05 15u15  Live | Eigen doelpunt Senesi brengt Ajax op voorsprongAjax speelt zondag uit tegen Feyenoord, aftrap half drie. Even leek het erop of de Klassieker in de Rotterdamse Kuip vanwege een mogelijke politiestaking niet door zou gaan, maar die staking is van de baan.
09/05 15u15  Ik zou wel iets tegen de vis willen zeggen, iets luchtigsIk sta in de keuken. Het is de tijd van het jaar dat de zon en ik een wedstrijdje doen, wie de eerste is die tevoorschijn komt, wie het vroegst is. Vandaag was ik het nog, maar ik zie, ondanks de regen, ondanks het dikke pak wolken dat het licht nog even tegenhoudt, dat het morgen zomaar afgelopen kan zijn, dat ik me morgen misschien wel gewonnen geef.
09/05 15u15  Van Notting Hill naar ruig Schots eiland. Tamsin Calidas schreef eroverAls dertiger verruilde Tamsin Calidas het Londense Notting Hill voor een klein eiland in de Schotse Hebriden. In Ik ben een eiland schrijft ze over uitsluiting, overlevingsdrang en de helende kracht van de natuur.
09/05 13u15  Voorzitter politievakbond: staking zondag van de baan, Klassieker gaat doorDe aangekondigde staking van de politie tijdens Feyenoord - Ajax zondag in de Kuip is van de baan. Het kabinet heeft toegezegd de cao-onderhandelingen weer voort te zetten en daarmee is er geen reden meer voor een staking, zegt de voorzitter van politievakbond ACP. De Klassieker kan doorgaan.
09/05 13u15  Thuisfront: militairen die maar niet kunnen aarden tussen ‘kutburgers’Weer naar huis is het slot van elke militaire missie, maar zo eenvoudig blijkt terugkeer niet in tv-serie Thuisfront, gemaakt naar ervaringen in Uruzgan.
09/05 12u15  Voorzitter politievakbond: staking zondagmiddag van de baan, wedstrijd gaat doorDe aangekondigde staking van de politie tijdens Feyenoord - Ajax zondag in de Kuip is van de baan. Het kabinet heeft toegezegd de cao-onderhandelingen weer voort te zetten en daarmee is er geen reden meer voor een staking, zegt de voorzitter van politievakbond ACP. De Klassieker kan doorgaan.
09/05 12u15  IJburg wil weten hoe schadelijk modieuze houtkachels zijnHoutkachels en open haarden blijken een grote bron van luchtvervuiling. Nieuw onderzoek op IJburg moet uitwijzen of de gezondheid van omwonenden daaronder lijdt.
09/05 12u15  Ruzie over telefoon: de bandensporen staan nog in haar buikNa een ruzie over een gekochte telefoon werd een 24-jarige vrouw in april meerdere keren overreden in Amsterdam-Noord. Hoe oplichting via Marktplaats uitmondde in een drama.
09/05 12u15  Waarom is de Zeeuwse bolus nog geen nationale trots?Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: waar blijft de Zeeuwse bolus?
09/05 09u15  Deze sporters kozen de kant van bezetter: ‘Hoe kun je zo diep zinken?’Wat hebben atleet Tinus Osendarp, Oranjedoelman Gejus van der Meulen en wielrenner Cor Wals met elkaar gemeen? Ze waren allemaal topsporters die tijdens de Tweede Wereld Oorlog de kant van de Duitsers kozen. Paul van de Water schreef een boek over hen: Langs de lijn, over sporters die de kant van de bezetter kozen.
09/05 08u15  Overreden na ruzie over een neptelefoon: nog steeds bandensporen in haar buikNa een ruzie over een gekochte telefoon werd een 24-jarige vrouw in april meerdere keren overreden in Amsterdam-Noord. Hoe oplichting via Marktplaats uitmondde in een drama.
09/05 08u15  Komen er speciale krachten los bij Feyenoord?Ajax heeft niets meer om voor te voetballen, maar na de blamage tegen ADO moet Feyenoord zondag in De Klassieker met een antwoord komen. ‘We moeten winnen, hoe maakt niet meer uit.’
09/05 08u15  Joan Lommen stopt als hoofdredacteur Donald Duck: ‘Mijn droombaan’Hoofdredacteur Joan Lommen neemt afscheid van haar grote liefde: de Donald Duck. Ze maakte het blad diverser en inclusiever. Indiaan Hiawatha verdween en Katrien Duck werd een onafhankelijker vrouw. ‘Ze loopt niet meer de hele dag met een schort om, maar heeft gewoon een baan.’
09/05 07u15  Overreden na ruzie over neptelefoon: nu nog bandensporen in haar buikNa een ruzie over een gekochte telefoon werd een 24-jarige vrouw in april meerdere keren overreden in Amsterdam-Noord. Hoe oplichting via Marktplaats uitmondde in een drama.
09/05 07u15  Zo laat je aardbeien volledig tot hun recht komenSamuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op aardbeien (voor moeder).
09/05 07u15  Ze stond altijd op het juiste ­moment op de juiste plekOf ik zelf een make-upartist ­kende, vroeg de productie­assistente me. En meteen zag ik haar voor me, de vrouw die me laatst bij een andere productie zo hartelijk onder ­handen had genomen. Ze had mijn gezicht ­opgemaakt, uiteraard. Ze lakte ook mijn nagels en deed mijn haar, ook dat is niet zo bijzonder, maar ze kwam gelijk met een oplossing voor de eigenwijze krullen die anders in mijn nek groeien dan voor op mijn hoofd. Ze draaide er handig een paar speldjes in, pakte er een föhn bij en ­voilà, een perfecte krul. Ze had nog veel meer tips en terwijl we wachtten, liet ik me er mee vollopen en kreeg hoop dat ik toch nog eens een dame zou kunnen worden.
08/05 22u15  Sterre Konijn is naturel, jazzy en kwetsbaarSterre Konijn wilde klassiek zingen zoals Renée Fleming en Maria Callas en jazz als Ella Fitzgerald, maar ‘later daagde het dat je ook alles als jezelf kunt zingen’. Nu is er een, haar wondermooie debuut.
08/05 20u15  Had meneer Sanders dit maar kunnen lezenWat jammer, dacht ik bij het lezen van de histo­rische roman Willem die Madoc maakte, wat jammer dat meneer Sanders dit niet meer kan lezen. Willem die Madoc maakte, de titel is door schrijver Nico Dros ontleend aan de woorden ‘Willem die Madocke maeckete’ waarmee de verder ­anonieme auteur van Van den Vos Reynaerde zich bekend maakte in de beginregel van het dierenepos. In zijn raamvertelling geeft Dros het woord aan de Vlaamse mediëvist Willem
08/05 19u15  De Roze Revolutie: hoe de LBHTQ-strijd vorm kreegHet homomonument was nog niet bedacht, seks met een 21-minner van hetzelfde geslacht kon celstraf betekenen. Het moeizame pad naar acceptatie is onderwerp van een serie met een persoonlijk tintje.
08/05 18u15  ‘Amsterdam, heb het lef om op straat parkeren te verbieden’Parkeerplekken verdwijnen, maar volgens Derk Loorbach en Fenna Plaisier mag er nog wel een schepje bovenop. ‘Vier Vondelparken aan ruimte kan er vrijkomen.’
08/05 18u15  Vuurwerkbom bij café West: ‘Wij zijn geen hooligancafé’Bij Ajaxcafé Vak West aan de Balboastraat in Amsterdam-West ontplofte vrijdagavond zwaar vuurwerk. De explosie lijkt het gevolg van oplopende spanningen tussen de harde kernen van Ajax en Feyenoord aan de vooravond van de Klassieker van zondagmiddag.
08/05 18u15  Ze willen naar familie van wie ze door de oorlog zijn gescheidenHet gezin Hamcho wil graag, wanneer het kan, familie opzoeken in Turkije, van wie ze door de oorlog in Syrië zijn gescheiden. Hun auto is echter kapot. Een bijdrage voor een nieuwe is zeer welkom. Kosten: 700 euro.
08/05 17u15  Lachgaskoning Deniz: opportunist met oog voor mazen in de wetTwee jaar nadat ‘lachgaskoning’ Deniz Üresin (27) met zijn ballonnen opdook op het Leidseplein, verbiedt Amsterdam het middel. Hij is nu zelf antilachgas en op zoek naar een nieuw imago. Portret van een opportunist met een scherp oog voor mazen in de wet.
08/05 17u15  ‘Ca. 584.000 sigaretten gerookt... En ik ben... Nog niet dood!’Zijn vrouw was ruim tien jaar geleden overleden. Na haar dood had hij bijna nergens zin meer in. Het leven had voor hem geen betekenis meer. Zijn toestand verergerde nadat hij een herseninfarct had gekregen en veel van zijn mobiliteit verloor.
08/05 16u15  Het alternatief voor kledingruilfeestjes: het truitje uit de tasKledingruilfeestjes kunnen nu niet. Een alternatief is bedacht in Noord: een ‘ketting’ met doorgeeftassen vol tweedehands jurken en broeken. Er gaan nu ook mannentassen, tienertassen en zwangerentassen rond.
08/05 16u15  Kunst in coronatijd: wat mag wel en wat niet?Wel naar de bouwmarkt, niet naar het museum. De onevenwichtige coronaversoepelingen zeggen veel over de lage prioriteit die kunst heeft. Het Museum voor niet-essentiële kunst stelt dit aan de kaak.
08/05 15u15  Hoe long covid doorettert: ‘Gaat dit wel over, vraag ik me af’Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met hun brein als concentratiestoornissen en het onthouden van dingen. Ook houdt een aanzienlijk deel van de patiënten last van hoofdpijn.
08/05 14u15  Vuurwerkbom bij café West: ‘Wij zijn een Ajax-café, geen hooligancafé’Bij Ajax-café Vak West aan de Balboastraat in Amsterdam West ontplofte vrijdagavond zwaar vuurwerk. De explosie lijkt het gevolg van oplopende spanningen tussen de harde kernen van Ajax en Feyenoord aan de vooravond van de Klassieker van zondagmiddag.
08/05 14u15  Danny Ghosen: ‘Ik kom toch echt in gevaarlijke situaties terecht’Danny Ghosen (1978) is tv-journalist. Voor de VPRO maakt hij het programma Danny’s Wereld, waarvan donderdag de laatste aflevering van dit seizoen is te zien. Eerder werkte hij voor Powned en de EO.
08/05 14u15  Dick Advocaat verdient beter dan lopende band vol pek en verenIk heb helemaal niks met dat 010- en 020-gedoe. Ook omdat ik niet beter weet dan dat er altijd veel synergie tussen Feyenoorders en Ajacieden is geweest. Voorbeelden zat. Zoals op maandag 18 november 1991, de dag na de 2-0 overwinning op Ajax, toen de Rotterdamse spelers op het Leidseplein de bloemetjes kwamen buitenzetten.
08/05 13u15  Vuurwerkbom bij Vak West: ‘Wij zijn een Ajax-café, geen hooligancafé’Bij Ajax-café Vak West aan de Balboastraat in Amsterdam West ontplofte vrijdagavond zwaar vuurwerk. De explosie lijkt het gevolg van oplopende spanningen tussen de harde kernen van Ajax en Feyenoord aan de vooravond van de Klassieker van zondagmiddag.
08/05 13u15  Moskee uit roman Gül: ‘Geschetste beeld herkennen we niet‘Afgaande op Lale Güls autobiografische roman Ik ga leven gebeurden in de Mevlanamoskee dingen die het daglicht niet verdragen. Burgemeester Femke Halsema ziet geen aanleiding voor een gesprek of onderzoek, tot onbegrip van politici.
08/05 12u15  Schrijf ik over mensen van kleur, dan over doodongelukkige mensen van kleurVrouw – ook met hondje – wilde mij wel even ergens over spreken.
08/05 11u15  Zinderend weekeinde voert spanning op in Primera DivisiónVier speeldagen voor het einde is in de Spaanse Liga nog niet zeker wie kampioen wordt. Het ‘superweekeinde’ met FC Barcelona-Atlético Madrid en Real Madrid-Sevilla voert de spanning op.
08/05 11u15  Als ik over mensen van kleur zou schrijven dan schrijf ik over doodongelukkige mensen van kleurVrouw – ook met hondje – wilde mij wel even ergens over spreken.
08/05 10u15  Halsema blokkeert heropening hotel in Zuid, tegen advies inDe eigenaresse (79) vecht al bijna twee jaar voor heropening van hotel Parkview in Amsterdam-Zuid, dat na twee aanslagen was gesloten. Burgemeester Halsema blokkeert dat vanwege de angst in de buurt. Tegen het advies van haar ambtenaren in, blijkt nu.
08/05 09u15  Dit is de moskee uit Lale Güls roman: ‘Geschetste beeld herkennen we niet‘Afgaande op Lale Güls autobiografische roman Ik ga leven gebeurden in de Mevlanamoskee dingen die het daglicht niet verdragen. Burgemeester Femke Halsema ziet geen aanleiding voor een gesprek of onderzoek, tot onbegrip van politici.
08/05 08u15  Wanneer zijn we van de maatregelen af? Kenners voorspellenHet demissionaire kabinet mikt erop dat in juli de meeste coronamaatregelen worden opgeheven. Is dat haalbaar? Kenners voorspellen: wel uiteten, nog niet juichen in volle stadions.
08/05 08u15  Snap het niet: fel tegen coronabeperkingen en tegen vaccinatiesNee, ik heb bijzonder weinig zin om brandstof te geven aan het leger activisten dat blijft roepen dat we hier te maken hebben met een onschuldig griepje en kwaadaardige Illuminati. Woedend word ik van degenen die hun strijd tegen het coronabeleid vergelijken met het verzet uit de oorlogsjaren.
08/05 08u15  Duitsers vallen voor groen charisma van Annalena BaerbockDe Duitse media zijn dol op haar en ze staat hoog in de peilingen. Wordt Annalena Baerbock de volgende bondskanselier?
07/05 22u15  Kom op, nog één hapje! Hoe breng je liefde voor eten over op kinderen?Voordat hij vader werd, dacht culinair journalist Gilles van der Loo: mijn kinderen gaan later álles eten. Niet dus. Het compromis werd: alles proeven. Ook in twee nieuwe kinderboeken gaat het over smaak.
07/05 21u15  Halsema blokkeert heropening Hotel in Zuid, tegen adviezen inDe eigenaresse (79) vecht al bijna twee jaar voor heropening van hotel Parkview in Amsterdam-Zuid, dat na twee aanslagen was gesloten. Burgemeester Halsema blokkeert dat vanwege de angst in de buurt. Tegen het advies van haar ambtenaren in, blijkt nu.
07/05 21u15  ‘Tendentieuze apartheidskritiek brengt Palestijnen nergens’Israël vergelijken met het apartheidsregime dat Zuid-Afrika ooit had, is misplaatst, stelt Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël.
07/05 19u15  Eigenaren bioscopen en restaurants zien negatief testbewijs niet zittenMensen die een negatieve coronatest laten zien mogen vanaf eind deze maand of begin juni weer een restaurant of bioscoop bezoeken. Daarmee heeft een meerderheid in de Tweede Kamer donderdag ingestemd. Wat vinden Amsterdamse restaurants en bioscopen van dit plan?
07/05 19u15  Patent coronavaccin was heilig, nu niet meer: hoe komt dat?Maandenlang werd er onderhandeld over het opheffen van de patenten op coronavaccins. Een van de grootste tegenstanders, de Verenigde Staten, ging deze week plotseling overstag. Hoe zit dat precies?
07/05 19u15  Geen woord over het onschuldige slachtoffer in de ijskoude berichtjesZelden voelde ik de gevoelstemperatuur zó omslaan als maandag in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol. Van ijzingwekkend kil in de ochtend tot warm, en ook wat benauwend, in de middag.
07/05 19u15  Historici: ‘Schrappen Andere Tijden is dramatische beslissing’Een groep van zeventien prominente historici heeft een open brief gestuurd naar de NPO, waarin zij oproepen om de beslissing te heroverwegen om geschiedenisprogramma Andere Tijden te schrappen. Ze spreken van ‘een dramatische beslissing’.
07/05 18u15  Megaproces Himalaya: reeks conflicten waarin zóveel bloed vloeideIn de grote liquidatiezaak Himalaya behandelde de rechtbank twee dagen lang de dossiers over de ‘criminele organisatie’ die fanatiek liquidaties beraamde. Moord werd gezien als simpel klusje, blijkt eens te meer uit onderschepte berichten.
07/05 18u15  Michael van Praag: ‘Ik ben dol op supporters, dat is mijn wereld’Voetballen heeft Michael van Praag (73) nooit gekund; het ‘spelletje’ vindt hij niet eens bijster interessant. Hij bestuurde en scheidsrechterde. De ex-voorzitter van Ajax zwaaide onlangs af bij de Uefa. En nu is er een biografie. ‘Waarom zou ik haat hebben tegen Feyenoord?’
07/05 18u15  Ten Hag over erehaag Feyenoord: kampioen moet je feliciterenTrainer Erik ten Hag zou het mooi vinden als de spelers van Feyenoord zondag een erehaag vormen als zijn Ajax het veld op komt in De Kuip. ‘De kampioen moet je feliciteren,’ zei hij vrijdag tijdens een persconferentie voor de Klassieker.
07/05 18u15  Afas Live wordt vierde vaccinatielocatie in AmsterdamConcertzaal Afas Live in Zuidoost wordt de vierde vaccinatielocatie in de stad. Eerder opende de GGD al vaccinatielocaties in de RAI, Sportcentrum Caland in Nieuw-West en in de NDSM Loods in Noord.
07/05 18u15  Overleden man aangetroffen bij MuntpleinIn het water van het Singel bij het Muntplein is het lichaam van een man aangetroffen. De politie is ter plaatse en doet nader onderzoek.
07/05 17u15  Hooikoortsseizoen in aantocht: eerste gras komt tot bloeiKomende week komt het eerste gras tot bloei en dat betekent slecht nieuws voor mensen met hooikoorts, meldt Wageningen University. Voor de ongeveer 2 miljoen Nederlanders die allergisch zijn voor graspollen neemt de kans op klachten komende week toe.
07/05 17u15  Stond daar een politieman die naar verdachte types speurt?Ik ken een paar mensen die op CS zijn gerold. Wel een tijd geleden, toen de grote hal nog bruiste, met de AKO meteen links en dat grote vertrektijdenbord en rondslingerende servetjes en koffiebekers en heel veel kriskras door elkaar lopende reizigers.
07/05 17u15  Cesar Zuiderwijk: ‘Golden Earring is niet belangrijk meer’Cesar Zuiderwijk was een halve eeuw drummer in de Golden Earring. Nu de band door de ziekte van gitarist George Kooymans is gestopt, blikt hij terug.
07/05 16u15  Oud-studenten EuroCollege eisen studiegeld terugAmsterdamse oud-studenten nemen juridische stappen tegen het EuroCollege en eisen hun studiegeld terug vanwege valse beloftes. Het EuroCollege ontkent de aantijgingen en noemt de aanklacht onderdeel van een lastercampagne.
07/05 16u15  Indonesische keuken van Restaurant DS van de School: genietenCulinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: De School.
07/05 16u15  Kort geding om disclaimer bij film De OostDe rechtbank in Amsterdam buigt zich dinsdag over een kort geding dat is aangespannen door de Federatie Indische Nederlanders (FIN) tegen de makers van de veelbesproken film De Oost. De FIN wil dat de disclaimer het fictieve karakter van de film beter benadrukt.
07/05 16u15  Kaag stuurde geen Kamerbrief over fraude na advies ambtenarenHet gaat om de Amsterdamse stichting achter reddingswerkers van de Witte Helmen in Syrië.
07/05 15u15  De Klassieker: krijgt Advocaat een waardig afscheid?Een wekelijkse vooruitblik op de competitiewedstrijd van Ajax: zondag, uit tegen Feyenoord, aftrap half drie. ‘Vriendschappelijk voetbal bestaat voor mij niet.’
07/05 14u15  Zet in de politiek twee babyboomers bij elkaar en de ruzie knaltTijdens een anderhalve seconde durend zwak moment in mijn bestaan heb ik, lijdend aan een depressie wegens verkiezingswanhoop, weleens overwogen om, uit protest, op 50Plus te stemmen.
07/05 14u15  Klokjeskoning Lijfering: ‘Een horloge is waardevast’Horlogehandelaar Jasper Lijfering figureert in een driedelige documentaire op Videoland. Daarin profileert de 28-jarige klokjeskoning zich als een Amsterdamse branieschopper die lak heeft aan etiquette.
07/05 14u15  ‘Niemand wil grote windmolens in Zuidoost’In Zuidoost zouden twee enorme windturbines moeten komen van 150 meter hoog, schrijft Mark Bakker, net zo hoog als de Rembrandttoren. ‘Volgens de gemeente zou hier draagvlak voor zijn. Dat is zeer zeker niet het geval, om meer dan één reden.’
07/05 13u15  Baas B is terug, zónder Lange Frans: ‘Ik voelde me overal best alleen’Bart Zeilstra (39) was de helft van hiphopduo Lange Frans & Baas B. In 2009 gingen ze met ruzie uit elkaar. Na een moeilijke periode en een poging tot een reünie brengt hij nu zijn eerste soloalbum uit. ‘Ik ben er weer.’
07/05 12u15  Ook de ziekenhuizen in Amsterdam staan klaar om mee te prikkenOok de ziekenhuizen in de Amsterdamse regio bereiden zich voor om mee te helpen bij het inenten tegen corona. Hun hulp is nodig als het aantal geleverde vaccins inderdaad massaal toeneemt. ‘De logistiek staat al.’
07/05 12u15  Andere Tijden, het zoveelste NPO-programma dat sneuveltHet bekroonde geschiedenisprogramma Andere Tijden verdwijnt. Het is het zoveelste programma op de NPO dat sneuvelt of waarvan het voortbestaan wordt bedreigd.
07/05 11u15  Een verademing, die gewone jongeren van Extinction RebellionHan Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: We are f*cked en Pak de macht.
07/05 11u15  The Handmaid’s Tale 4 wordt er niet gezelliger opSuccesserie The Handmaid’s Tale begint in het vierde seizoen slijtageverschijnselen te vertonen. En met het originele boek van Margaret Atwood heeft het weinig meer te maken.
07/05 10u15  Gestolen kunst op Amsterdamse veilingsite ontdektEen nieuwe app van Interpol om gestolen kunst en antiek op te sporen, heeft de politie in Nederland meteen kunnen testen. Dankzij de app ontdekte de kunstpolitie twee schilderijen die als gestolen stonden gesignaleerd. Ze werden aangeboden op een Amsterdamse veilingsite.
07/05 10u15  Voor eeuwig gevangen in mijn dwanghoofdVlak na de herdenking van onze doden en het vieren van onze vrijheid zat ik in de trein, op weg naar Amsterdam. Eersteklasstiltecoupé, omdat ik niet van mensen houd. Nou ja, wel van mensen, maar niet van hun verhalen. Nou ja, wel van verhalen, maar niet in een trein.
07/05 10u15  ‘Ouders Sammy Seewald dienen klacht in tegen politiechef’De ouders van de Duitse Sammy Seewald, die afgelopen zomer door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten, hebben een officiële klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw.
07/05 09u15  Doe-het-zelf Diva’s komt een heel eind met oude lapjes stofVan ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Ineke Arzbach (58) van naaischool Doe-het-zelf Diva’s maakte tijdens de lockdown kleding van restjes stof.
07/05 08u15  Aantal Amsterdamse bierbrouwerijen groeit doorHet aantal bierbrouwerijen in Amsterdam blijft gestaag groeien. Volgens Jitze Vellenga van branchevereniging Craft is van een verzadiging van de markt nog geen sprake, maar kleine brouwerijen komen wel in de moeilijkheden door corona.
07/05 08u15  Met gratis test naar bios: ‘Versneld onze vrijheden terug’Vanaf eind deze maand of begin juni kunnen Nederlanders met een negatieve coronatest op zak naar een restaurant of bioscoop. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat akkoord met deze toegangstesten, als ze voorlopig maar gratis blijven.
07/05 08u15  Ineens stond deze illustrator in The New YorkerBoris Lyppens (26) werkt bij juwelier en familiezaak Lyppens, en als kunstdocent. Leuk, maar het liefst tekent hij. En toen kreeg hij die eervolle illustratieopdracht uit New York.
07/05 07u15  Jakobsen over Groenewegen: ‘Geen sorry gezegd’Fabio Jakobsen is onaangenaam verrast door de opmerkingen van Dylan Groenewegen over het gesprek dat beide renners onlangs hebben gehad. ‘Dylan heeft geen excuses naar mij gemaakt,’ zegt Jakobsen op Twitter.
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

5x Na megaklus kunnen vliegtuigen eindelijk weer op de Polderbaan landen13/05 21u15 - Het Parool: Bijna vier maanden had Schiphol nodig voor het vervangen van de Polderbaan.
5x Jeangu Macrooy kiest op Songfestivalpodium voor hommage aan Surinaamse roots13/05 21u15 - Het Parool: Jeangu Macrooy kiest op het Songfestivalpodium voor een hommage aan zijn geboorteland Suriname. Ondanks Macrooys passievolle eerste repetitie, reageerden de bookmakers uiterst lauw op de onthulling van de act bij Birth of a New Age.
5x Jeangu Macrooy kiest voor hommage aan Surinaamse roots13/05 22u15 - Het Parool: Jeangu Macrooy kiest op het Songfestivalpodium voor een hommage aan zijn geboorteland Suriname. Ondanks Macrooys passievolle eerste repetitie, reageerden de bookmakers uiterst lauw op de onthulling van de act bij Birth of a New Age.
5x Ajax bij vlagen uitstekend tegen VVV13/05 23u15 - Het Parool: In Het Rapport geeft Het Parool alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax - VVV (3-1)?
4x Decadent, maar flitsbezorgers ook zegen voor de stad13/05 13u15 - Het Parool: Boodschapje nodig? Binnen 10 minuten staat de flitskoerier aan de voordeur. Het lijkt de ultieme verwennerij, maar experts zien in deze dienst van Gorillas een vernieuwing die ondernemerschap en werkgelegenheid binnen de stad houdt.
4x Baudet beleeft een déjà vu: weer valt Forum uiteen13/05 13u15 - Het Parool: Wéér ligt Baudets politieke kindje Forum voor Democratie aan diggelen: drie van de acht fractieleden scheiden zich af. De partij die Baudet na de totale implosie van vorig jaar herbouwde met ‘vertrouwelingen’ en ‘ware strijders’, verkruimelt andermaal in zijn handen.
4x OMT-lid: ‘Sterren staan gunstig, Amsterdam uitzondering’13/05 13u15 - Het Parool: Terwijl de landelijke besmettingscijfers vorige week daalden, stegen ze in de regio Amsterdam met 17 procent. Eerder in de pandemie bleek de hoofdstad een voorloper voor ontwikkelingen in de rest van Nederland, maar een ‘incident’ als Koningsdag en de toenemende vaccinatiegraad maken de voorspelling van landelijke trends moeilijk, zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong (Amsterdam UMC).
4x Ajax met Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp tegen VVV13/05 14u15 - Het Parool: Ajax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
4x Rensch schiet Ajax op voorsprong na hakje Klaassen13/05 15u15 - Het Parool: Ajax speelt donderdagmiddag om 14.30 de voorlaatste competitiewedstrijd tegen VVV Venlo. Trainer Erik ten Hag geeft Idrissi, Kudus en Ekkelenkamp de kans om het te laten zien in de laatste thuiswedstrijd.
4x Regisseur De Oost: ‘Natuurlijk ga je niets bij elkaar fantaseren’13/05 16u15 - Het Parool: In een oorlog bestaat dé waarheid niet, weet regisseur Jim Taihuttu (39). Zijn film De Oost heeft een gevoelig onderwerp: Nederlandse militairen worden in 1946 uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië.

Statistieken

Artikels:
31673
Gelezen:
6425
Aantal lezers nu:
96


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven