vrijdag 17 september 2021, week 37


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u00
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
17/09 18u15  OM onderzoekt scholen Gomarus wegens discriminatie om geaardheid Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld de Gomarus Scholengemeenschap, met vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel, omdat leerlingen er gediscrimineerd zouden worden wegens hun seksuele geaardheid. De Inspectie van het Onderwijs had aangifte gedaan.
17/09 18u15  Verkopers honderden cryptotelefoons opgepakt De politie heeft een 44-jarige man uit Kaatsheuvel en een 24-jarige vrouw uit Rosmalen aangehouden op verdenking van het verkopen van honderden cryptotelefoons. Zij zouden deze telefoons voor versleutelde communicatie onder criminelen in omloop gebracht gedurende de tijd dat de geheime chatdienst EncroChat actief was, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.
17/09 18u15  Staalconcern ArcelorMittal voelt prijsdaling ijzererts op beurs Staalconcern ArcelorMittal was vrijdag de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel flink lager vanwege een forse prijsdaling van ijzererts. De Europese beurzen gingen verder over een breed front omlaag. De zorgen over een mogelijke vertraging van het economische herstel door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus hielden de markten in de greep.
17/09 18u15  WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming De chef van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lijkt zonder tegenkandidaat op te kunnen gaan voor een tweede termijn. De Ethiopiër wordt volgens bronnen echter niet gesteund door de regering van zijn land vanwege spanningen over het militaire conflict in de opstandige Ethiopische regio Tigray, waar hij vandaan komt.
17/09 18u15  Staten: Onderzoekraad voor Veiligheid moet watersnood evalueren De Limburgse Staten willen dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de watersnood in Limburg van afgelopen juni gaat evalueren. Dat verzoek hebben de Statenfracties vrijdag unaniem neergelegd bij waarnemend gouverneur Johan Remkes.
17/09 18u15  Kabinet geeft gehoor aan Kamer: geen coronapassen op terras Een terrasje bezoeken kan straks zonder coronapas. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week voor het gebruik van toegangspassen in onder meer de horeca, maar vond het controleren ervan op terrassen te ver gaan. Het kabinet gaat daarmee nu akkoord.
17/09 18u15  Prinsjesdagstukken: burger merkt weinig van meevallend herstel Het economisch herstel na de coronacrisis zet volgend jaar nog iets sterker door dan eerder werd gedacht. Maar de meeste mensen merken daar weinig tot niets van in hun portemonnee, ondanks de lastenverlichting die het demissionaire kabinet doorvoert. Dat valt op te maken uit de uitgelekte doorrekening van de plannen voor Prinsjesdag.
17/09 18u15  Plaatsen nieuwe glasbescherming in kamer Anne Frank deels gelukt Het plaatsen van nieuwe glazen beschermingsplaten voor de plaatjes die Anne Frank tijdens de onderduik in het Achterhuis op de wanden van haar kamer had geplakt, is niet helemaal volgens plan verlopen. Eén wand in Annes oude slaapkamer bleek niet helemaal recht te zijn, ondanks een versteviging die een timmerman had aangebracht. Daarom kon aan die wand de vitrine nog niet worden geplaatst, „omdat een rechte vitrine nu eenmaal een rechte achtergrond nodig heeft”, zegt Teresien da Silva, hoofd collecties van de Anne Frank Stichting.
17/09 18u15  Donorledematen drie keer langer te bewaren met nieuwe techniek Met een nieuwe techniek kunnen donorledematen drie keer zo lang worden bewaard als nu mogelijk is, concludeert plastisch chirurg in opleiding Anne Sophie Kruit van het Radboudumc in Nijmegen in haar promotieonderzoek. Als artsen de ledematen direct na het verwijderen aansluiten op een speciale mini-hart-longmachine blijven ze minstens achttien uur houdbaar. Met de gebruikelijke bewaarmethode - op ijs - zijn ze maar zes uur te gebruiken.
17/09 18u15  Jongeren demonstreren op Prinsjesdag bij Tweede Kamer Meerdere jongerenorganisaties demonstreren komende dinsdag, op Prinsjesdag, bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer. Ze willen dat het leenstelsel wordt afgeschaft en dat er een nieuw stelsel komt om studenten financieel te helpen bij hun studie.
17/09 18u15  Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt Het wrakingsverzoek in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is afgewezen omdat „een rechterlijke (tussen)beslissing als zodanig nooit grond kan vormen voor wraking”. Inez Weski, advocaat van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi, had de rechtbank dinsdag gewraakt nadat deze besliste dat ze niet tijdens de zitting een presentatie mocht houden over appjes van de kroongetuige. Ze vreesde daarop dat de rechters vooringenomen waren en wraakte de rechtbank.
17/09 18u15  Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening De torenhoge energieprijzen zijn minstens voor een deel boze opzet van het Russische gasbedrijf Gazprom, denkt een groep Europarlementariërs. De Europese Commissie moet onderzoeken of Gazprom de gasprijs moedwillig opdrijft, vinden ze.
17/09 18u15  Druk? Efficiënter werken is niet per se de oplossing Vrijdagavond: even geen vergaderingen meer, en tijd om de benen op tafel te leggen. Maar wie na 5 dagen voldaan terugkijkt, heeft misschien helemaal geen reden om tevreden te zijn.
17/09 17u16  Creditcardgegevens van één klant van ING zichtbaar voor anderen De creditcardgegevens van één klant van ING zijn zichtbaar voor andere gebruikers van de app van de bank of tijdens het internetbankieren. Het gaat om de voorletters en achternaam van één specifiek persoon plus de eerste en laatste vier cijfers van diens creditcard. Dat bevestigt ING na eerdere berichtgeving van de NOS. De bank benadrukt dat anderen geen betalingen of iets dergelijks kunnen doen met de gegevens.
17/09 17u16  Amerikanen vinden het ongunstige tijd om grote aankopen te doen Amerikanen vinden het momenteel de ongunstigste periode om grote aankopen te doen in decennia, zo komt naar voren uit nieuwe cijfers van de Universiteit van Michigan. Volgens de maandelijkse peiling van de universiteit is het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten begin deze maand over de gehele linie wel licht toegenomen. Maar het sentiment blijft dicht bij het laagste niveau in bijna tien jaar.
Laatste update: vandaag om 18u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/09 17u16  Natuurkundige Jake Hebert is sceptisch over de komende klimaatrampHoe komt het dat mensen die in de Bijbel geloven vaak sceptisch staan ten opzichte van klimaatalarmisme? Volgens dr. Jake Hebert heeft dat alles te maken met het wereldbeeld van mensen: geloven ze in miljoenen jaren of niet.
17/09 17u16  29 mensen Nederlandse evacuatielijst van Kabul naar DohaHet ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat 29 mensen die op de Nederlandse evacuatielijst staan in een vliegtuig zitten dat onderweg is van de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Doha in Qatar.
17/09 17u16  Ds. Mijnders in Barendrecht ter aarde besteldDe rouwdienst vond plaats in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Barendrecht. Ds. J. W. Verweij leidde de rouwdienst waarbij hij sprak over Psalm 91: „Ik zal hem met langheid der dagen verzadigen, en Ik zal hem mijn heil doen zien.”
17/09 17u16  Belgen hoeven niet meer in café of winkel mondkapje opHoreca- en winkelbezoekers evenals het personeel hoeven in België vanaf 1 oktober geen mondkapje meer te dragen, heeft het Overlegcomité besloten. Alleen in het openbaar vervoer, op stations en vliegvelden, in zorginstellingen en ook bij niet-medische contactberoepen als de kapper blijft landelijk de mondkapjesplicht die al veertien maanden geldt vooralsnog in stand.
17/09 17u16  Douane vindt ruim 4000 kilo coke in container met houtDe douane heeft 4022 kilo cocaïne onderschept die verstopt zat in een partij hout in een container in de haven van Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drugs een straatwaarde van ruim 301 miljoen euro.
17/09 17u16  Nieuw verschenen: debuut-cd orgelduo Bart Jacobs en Reitze SmitsBart Jacobs en Reitze Smits vormen het orgelduo 422play. Samen maakten ze een eerste cd in de kathedraal van Brussel.
17/09 17u16  Veiligheidsraad verlengt VN-missie AfghanistanDe missie van de Verenigde Naties in Afghanistan is met zes maanden verlengd. De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben dat unaniem besloten.
17/09 17u16  Onderzoeksbureau verlaagt verwachting voor autoproductie forsAutofabrikanten kunnen dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk veel minder auto’s in elkaar zetten dan eerder gedacht. Onderzoeksbureau IHS Markit heeft zijn verwachtingen voor de autoproductie voor dit jaar en voor 2022 flink verlaagd. Oorzaak is het wereldwijde chiptekort, waar de sector al tijden mee te kampen heeft. Veel autofabrikanten hebben de productie al tijdelijk stil moeten leggen.
17/09 17u16  PLUS roept soeppakket terug: selderij staat niet op etiketSupermarktketen PLUS roept een verspakket voor soep terug omdat het bouillonblokje in het pakket selderij bevat terwijl dat niet op het etiket staat. Mensen met een selderij-allergie wordt gevraagd het pakket niet te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor het product.
17/09 17u16  CIO: Zoek als kerk bij versoepeling coronaregels niet de grenzen opKerken moeten bij de versoepeling van de coronamaatregelen „niet de grenzen van mogelijkheden” opzoeken.
17/09 17u16  Geloven vraagt om gehoorzaamheidHet kan niet zo zijn dat kerkgangers na een Bijbellezing of een preek zeggen: „Nou, dat was goed om te horen”, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Geloven vraagt om luisteren en om gehoorzaamheid.
17/09 17u16  Wat huisartsen in Biblebelt opvalt tijdens prikcampagneIn regio’s met een orthodox-christelijke signatuur is vanouds minder animo voor inentingen dan elders in Nederland. Veranderde de vaccinatiebereidheid in de gereformeerde gezindte tijdens de coronapandemie? En welke argumenten voeren bezwaarden aan? Het Reformatorisch Dagblad sprak daarover met diverse huisartsen in de Biblebelt.
17/09 16u15  Reproductiegetal naar laagste niveau in bijna een maandHet reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is in de afgelopen dagen gedaald naar het laagste niveau in bijna een maand tijd. Dat wijst erop dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Dat past ook bij het langzaamaan dalende aantal positieve tests.
17/09 16u15  Aartjan Struijk gaat als servicemonteur om met mensen en machines„Na mijn schooljaren was ik lange tijd vrachtwagenchauffeur. Dat betekende veel nachten van huis. Een vrij bestaan, ik toerde door heel Europa. Een mooie baan. Maar op zeker moment heb ik ervoor gekozen meer bij mijn gezin te zijn. In 2011 trad ik bij ISO Group in Gameren in dienst als servicemonteur. Het bedrijf maakt machines voor de tuinbouw en levert die wereldwijd. Robots bijvoorbeeld om in de kassen stekjes of bollen in de grond te zetten of planten te sorteren.”
17/09 16u15  Concert van de week: Holland Baroque speelt Bachs orgelwerken in orkestarrangementBarokgezelschap Holland Baroque tourt de komende twee weken door Nederland met een speciaal programma. In ”Bachs Königin” zijn namelijk orgelwerken van Bach te horen – maar dan in een bewerking voor orkest.
17/09 16u15  Kamer gaf oud-minister Bijleveld al vaker een tik op de vingersEen aangenomen motie van afkeuring werd defensieminister Ank Bijleveld een dag later alsnog fataal. Donderdag zei ze nog aan te willen blijven, maar vrijdag kwam haar besluit om toch op te stappen, naar verluidt na druk vanuit de CDA-top. In totaal werden tegen Bijleveld drie moties van wantrouwen en drie moties van afkeuring ingediend.
17/09 16u15  Rutte noemt vertrek Bijleveld „bijzonder spijtig”Demissionair premier Mark Rutte vindt het „bijzonder spijtig” dat Ank Bijleveld aftreedt als minister van Defensie. Hij zegt haar keuze tegelijkertijd wel te respecteren.
17/09 16u15  Stilte heeft een eigen stem beste buitenlandse boek voor jongerenHet boek Stilte heeft een eigen stem is verkozen tot Beste Boek voor jongeren 2021 in de categorie ‘vertaald’. Het boek is geschreven door de Amerikaanse auteur Ruta Sepetys en vertaald door Aleid van Eekelen-Benders. Met deze bekendmaking werd vrijdagmiddag het startschot gegeven voor de Boekenweek van Jongeren, die duurt tot 26 september.
17/09 16u15  Bijna 2200 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt opnieuwBijna 2200 mensen zijn in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week vrijdag. Daardoor daalt het weekgemiddelde naar het laagste niveau sinds begin juli. Het aantal meldingen van sterfgevallen loopt wel flink op.
17/09 16u15  Burgemeester: hulp voor mensen die incident Almelo zagenMensen die vrijdag getuige waren van het incident in Almelo waardoor twee mensen omkwamen en twee mensen gewond raakten, krijgen professionele hulp. Burgemeester van Almelo Arjen Gerritsen zei dat vrijdagmiddag voor de microfoon van RTV Oost.
17/09 16u15  Hoekstra: besluit Bijleveld enorm jammer, maar wel te respecterenHet besluit van Ank Bijleveld om op te stappen, noemt CDA-leider Wopke Hoekstra „enorm jammer, maar wel te respecteren”. Hij ontkent dat er vanuit de CDA-top druk is uitgeoefend om op te stappen. „Zij is zelf tot de conclusie gekomen dat dit de enige weg was.”
17/09 16u15  Coronapas: disproportioneel of route naar open samenleving? | RDactueel #2In RDactueel gaat Francina langs bij Tom de Nooijer (SGP Oldebroek) en Thera de Haan (adviseur in de zorg). Thera pleit voor meer testen, zodat de 1,5 meter afgeschaft kan worden en de samenleving verder open gaat. Tom vindt de invoering van een coronapas te ver gaan.
17/09 16u15  Belgische boeren kondigen wolvenprotest aan met ‘brandende wolf’Belgische boeren willen met een fakkeltocht protesteren tegen de rooftochten van wolven in de Limburgse grensstreek. Ze kondigen het protest aan met een afbeelding van een wolf die in brand lijkt te staan. De burgemeester heeft begrip voor de onvrede en laat hen in principe begaan.
17/09 16u15  Bijleveld: kan door ontstane discussie taak niet meer vervullenAnk Bijleveld vindt dat ze niet langer kon aanblijven als minister van Defensie omdat ze door de discussie die is ontstaan over haar positie haar werk niet meer kan doen, zo zegt ze vrijdag in een persverklaring. De CDA-bewindsvrouw kondigde haar vertrek vrijdagmiddag aan op het ministerie van Defensie. In de uren daarvoor werd binnen de partij en op het Binnenhof al duidelijk dat ze zou vertrekken.
17/09 16u15  Engeland krijgt nieuw reisbeleid vanwege hoge vaccinatiegraadDe Britse regering gaat het reisbeleid voor reizigers van en naar Engeland „versimpelen” vanwege het grote aantal mensen dat er is gevaccineerd. De maatregelen moeten voor lagere kosten zorgen, meldt Transportminister Grant Shapps. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. De details worden later op vrijdag bekendgemaakt.
17/09 16u15  Ank Bijleveld treedt terug als minister van DefensieAnk Bijleveld treedt terug als demissionair minister van Defensie. Ze vindt dat ze niet langer kan aanblijven als minister van Defensie omdat ze door de discussie die is ontstaan over haar positie haar werk niet meer kan doen, zo zegt ze vrijdag in een persverklaring.
17/09 16u15  VN: jaarlijks bijna 2 miljoen werkgerelateerde doden in wereldWereldwijd gaan jaarlijks bijna 2 miljoen mensen dood door werkgerelateerde ziektes en ongelukken. Dat schrijven de Verenigde Naties in een rapport. Vooral ziektes door zeer lange werktijden zijn een belangrijke doodsoorzaak, aldus de onderzoekers.
17/09 16u15  VN-gezant van verdreven Afghaanse regering wil zetel houdenDe VN-ambassadeur van de verdreven regering van Afghanistan houdt vast aan zijn zetel bij de Verenigde Naties. Het is nog onduidelijk of de nieuwe machtshebbers in zijn thuisland, de extremistische Taliban, een eigen gezant naar voren schuiven.
17/09 16u15  Minister Bijleveld geeft statement op DefensieDemissionair defensieminister Ank Bijleveld geeft vrijdagmiddag een statement op haar ministerie. Dit gebeurt nadat haar partijtop crisisoverleg heeft gevoerd. Diverse media melden dat Bijleveld zal opstappen wegens de motie van afkeuring die de Kamer donderdag aannam en al leidde tot het vertrek van minister Kaag van Buitenlandse Zaken.
17/09 16u15  Europarlementariërs: Stel nú EU-gezant geloofsvrijheid aanVoorzitter Manfred Weber van de EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, heeft bij Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangedrongen op de aanstelling van een nieuwe EU-gezant geloofsvrijheid.
17/09 16u15  ProRail: storing op spoor ontstond in telefonieserver RotterdamDe telefoonstoring op het spoor van donderdag aan het begin van de avond lijkt te zijn ontstaan in de telefonieservers van ProRail in Rotterdam. Dat blijkt volgens de spoorbeheerder uit een eerste voorlopig onderzoek.
17/09 16u15  Pact tussen VS, VK en Australië verhit wereldwijd de gemoederenDe Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië verrasten woensdag vriend en vijand met de aankondiging van een belangrijk militair pact. Peking reageerde getergd, Brussel hoogst verbaasd.
17/09 16u15  Duitse commandant evacuatie Kabul krijgt hoogste onderscheidingBrigadegeneraal Jens Arlt, de commandant van de Duitse evacuatiemissie uit Kabul, heeft de hoogste Duitse onderscheiding ontvangen. President Frank-Walter Steinmeier gaf hem de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland en zei dat de militair „het beste van de Bundeswehr” representeert.
17/09 16u15  Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnetWerkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat er snel „onconventionele en creatieve” oplossingen moeten komen voor de problemen bij het aansluiten van bedrijven en woningen op het elektriciteitsnet. Netbeheerders als Liander en Enexis hebben gewaarschuwd dat de sector met grote uitdagingen te kampen heeft door de energietransitie en dat de grenzen van de capaciteit in bepaalde regio’s in zicht komen.
17/09 16u15  Vrouw in Heerlen door misdrijf om het leven gebrachtDe vrouw die op woensdagochtend 8 september in een flatwoning in Heerlen dood werd gevonden, blijkt door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Volgens de politie is de 56-jarige vrouw al op 2 of 3 september in haar woning aan de Laurierstraat om het leven gebracht.
17/09 16u15  Honderden varkens omgekomen door brand in stal in MantingeHonderden varkens zijn vrijdag omgekomen door een brand in een stal in de Drentse plaats Mantinge. Om hoeveel dieren het precies gaat is niet duidelijk, maar eerder sprak de Veiligheidsregio Drenthe op Twitter over driehonderd varkens in die stal.
17/09 14u15  Klimaatsteun aan arme landen maar mondjesmaat toegenomenRijke landen hebben de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt bij het verhogen van de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferde dat welvarende landen daar in 2019 ruim 79 miljard dollar voor uittrokken, 2 procent meer dan in het voorgaande jaar.
17/09 14u15  Oostenrijkse staat ontkent schuld in eerste corona-proces IschglDe Oostenrijkse staat ontkent schuld in het eerste proces omtrent de grote corona-uitbraak vorig jaar in Ischgl. De zaak draait om een 72-jarige man die het coronavirus opliep in de wintersportplaats en vervolgens aan de gevolgen kwam te overlijden.
17/09 14u15  Cambridge en Oxford voeren ranglijst universiteiten niet meer aanDe Britse universiteiten van Oxford en Cambridge staan voor het eerst niet op de eerste plaats in een ranglijst van Britse universiteiten. De Good University Guide van de krant The Times zet dit jaar de Schotse universiteit van St. Andrews bovenaan, de oudste universiteit van Schotland.
17/09 14u15  Ecoboer gaat door met illegale verkoop van alternatief ‘medicijn’ tegen coronaMatthijs de Haan, eigenaar van Ecoboerderij De Haan uit Ingen, wil doorgaan met het verkopen van het geneesmiddel ivermectine.
17/09 14u15  Langdurigste afname van Britse winkelverkopen in 25 jaarDe winkelverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in augustus onverwacht voor de vierde maand op rij gedaald. Dat is de langste opeenvolgende krimp sinds de metingen 25 jaar geleden begonnen. Onder meer in supermarkten en warenhuizen kochten consumenten minder, nu er weer meer naar restaurants en evenementen kon worden gegaan. Alleen aan kleding en benzine gaven Britten meer uit door vakantiereizen en de terugkeer naar kantoor.
17/09 14u15  Crisisoverleg CDA-top op Defensie om rol BijleveldBij het CDA is onrust ontstaan na het aftreden van minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken.
17/09 13u15  Brand in varkensstal Mantinge, vuur bedreigt honderden varkensHonderden varkens worden bedreigd door een brand op een bedrijf in de Drentse plaats Mantinge. Volgens de Veiligheidsregio Drenthe op Twitter woedt de brand in een stal met driehonderd varkens en is het te onveilig voor de brandweer om die brandende stal te betreden. Een naastgelegen stal met daarin eveneens honderden varkens, wordt ook bedreigd door het vuur.
17/09 13u15  Hoofdverdachte liquidatieproces weigert ‘moordchats’ te duidenDe hoofdverdachte in het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh, Delano ‘Keylow’ R., heeft vrijdag volhard in zijn ontkenning dat hij heeft deelgenomen aan tal van chatgesprekken waarin onomwonden over huurmoorden wordt gesproken. Tijdens een zitting in het proces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp beriep R. zich veelvuldig op „bronbescherming”, waartoe hij als documentairemaker - volgens R. zijn beroep - verplicht zou zijn.
17/09 13u15  Twee doden bij steekincident Almelo, verdachte gewondBij het steekincident vrijdag in het Overijsselse Almelo zijn twee mensen om het leven gekomen.
17/09 12u15  AEX geeft 800-puntengrens weer prijs, Just Eat Takeaway aan kopDe Amsterdamse AEX-index leverde vrijdag een eerdere winst in en zakte weer onder de 800-puntengrens, ondanks een sterke koerswinst van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. De hoofdindex bereikte woensdag en donderdag ook al deze historische puntengrens, maar wist die nog niet vast te houden. De zorgen over een mogelijke vertraging van het economische herstel door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus hielden de markten in de greep.
17/09 12u15  Matthäus Passion Naarden bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoedDe jaarlijkse uitvoering van Bachs ”Matthäus Passion” in de Grote Kerk van Naarden is deze week bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland (IIEN).
17/09 12u15  Kaag weg? Niets is minder waarHet aftreden van Sigrid Kaag als buitenlandminister betekent allerminst dat de D66-politica van het Haagse toneel verdwenen is.
17/09 12u15  Verzekeraar hoeft oud-commissarissen Imtech niet te vergoedenOud-commissarissen van het failliete beursfonds Imtech kunnen fluiten naar een vergoeding voor juridische bijstand. Aansprakelijkheidsverzekeraar CNA hoeft geen dekking te verlenen voor advocaat- en onderzoekskosten, zo werd in hoger beroep beslist door het gerechtshof Amsterdam.
17/09 12u15  Minister De Bruijn (D66) neemt plek Kaag op BuZa tijdelijk overDemissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn neemt tijdelijk de leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken op zich.
17/09 12u15  DHL verhoogt prijzen pakketbezorging met bijna 5 procentDHL Express verhoogt zijn prijzen voor het bezorgen van pakketten volgend jaar met gemiddeld 4,9 procent. De prijsverhoging heeft volgens het bedrijf meerdere oorzaken. Aan de ene kant kampt de onderneming met gestegen kosten. Anderzijds heeft DHL ook geld nodig om de groei bij te kunnen benen.
17/09 12u15  Aftreden van Kaag juiste beslissingZe zal door het leven gaan als ”aangeschoten wild”. Die uitdrukking is afkomstig van wijlen SGP-voorman Van Rossum en geeft treffend de positie aan van Kaag.
17/09 12u15  Acht jaar cel en tbs voor doodsteken vrouw in MaasautozaakVoor het doodsteken van de 38-jarige Irina Adler is Fabian E. (39) vrijdag veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. „Hij heeft haar op gruwelijke wijze om het leven gebracht”, oordeelde de rechtbank in Rotterdam.
17/09 12u15  D66-bewindslieden ‘getergd’ en ‘verdrietig’ na vertrek KaagMinisters en staatssecretarissen van D66 maakten vrijdag een aangeslagen indruk na het vertrek van hun partijleider Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken. Op de vraag wat de gang van zaken doet met de verhoudingen met coalitiepartner ChristenUnie, die donderdag de motie van afkeuring tegen Kaag steunde, reageerden de meesten nog terughoudend.
17/09 12u15  ChristenUnie-bewindslieden: Kaag had niet hoeven af te tredenDe ChristenUnie heeft met de steun voor de motie van afkeuring richting Kaag niet het vertrouwen in haar opgezegd en haar ook niet direct naar huis gestuurd. Volgens demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), beiden van de ChristenUnie, heeft Kaag haar eigen conclusies verbonden aan de motie en had ze niet hoeven aftreden als minister van Buitenlandse Zaken.
17/09 12u15  GGiN: Blij met opheffen beperking, maar waakzaamheid blijft nodigDe Gereformeerde Gemeenten in Nederland noemen het „verblijdend” dat de anderhalvemeterregel per 25 september verdwijnt.
17/09 12u15  Inflatie eurozone bevestigd op 3 procent in augustusDe inflatie in de eurozone is in augustus uitgekomen op 3 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds eind 2011. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van definitieve cijfers. In juli kwam de inflatie nog uit op 2,2 procent. Een hoge inflatie ondermijnt de koopkracht van consumenten.
17/09 12u15  Vrije Duitse evangelische kerken zien ledental dalenDe vrije kerken in Duitsland die aangesloten zijn bij de Bund Evangelisch-Freikirchlicher Gemeinden (BEFG) hebben vorig jaar 2510 leden verloren.
17/09 12u15  Rechtbank wil gesprek over onrust over wraking in Marengo-procesDe rechtbank Amsterdam heeft de advocaten en officieren van justitie in het liquidatieproces Marengo uitgenodigd voor een gesprek, naar aanleiding van de onrust die is ontstaan over de beslissing van de wrakingskamer. Die wees woensdag een verzoek tot wraking af, zonder een zitting te beleggen om partijen te horen.
17/09 12u15  De Jonge: vertrek Kaag niet bevorderlijk voor sfeer in kabinetDe gang van zaken rond het aftreden van D66-leider Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en de stroeve formatie zijn „niet per se bevorderlijk” voor de sfeer in het kabinet.
17/09 12u15  Rechter: horeca moet om middernacht gewoon deuren sluitenHet Nederlandse nachtleven blijft na middernacht gewoon gesloten. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat.
17/09 12u15  Pricewise: Energierekening stijgt in rap tempo​Nederlanders zijn steeds meer geld kwijt aan hun energierekening. Dat bleek vrijdag uit cijfers van Pricewise.
17/09 12u15  Nieuw corruptieproces tegen ex-leider Myanmar start in oktoberTegen de afgezette regeringsleider van Myanmar start in oktober een nieuw proces vanwege vier aanklachten van corruptie. Aung San Suu Kyi, die al terechtstaat voor andere beschuldigingen, kan bij een veroordeling per aanklacht een maximale celstraf van vijftien jaar opgelegd krijgen.
17/09 12u15  Bont en levende krabben en kreeften verboden op Amsterdamse marktOp markten in Amsterdam is het vanaf 2022 niet meer toegestaan om bont en levende krabben en kreeften te verkopen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Vanaf maandag kan er nog bezwaar gemaakt worden tegen de maatregel.
17/09 12u15  Chinese astronauten weer geland na langste Chinese ruimteverblijfDrie Chinese astronauten, ook wel taikonauten genoemd, zijn terug op aarde na een ruimtemissie van negentig dagen. Het is de langste Chinese ruimtemissie tot nu toe. De capsule landde vrijdag rond 07.30 uur (Nederlandse tijd) in de Gobi-woestijn. Alle bemanningsleden maken het goed. Het drietal verbleef maandenlang aan boord van het Chinese Tiangong-station, dat eerder dit jaar in de ruimte werd gebracht.
17/09 12u15  Interpolis: meer ongelukken door toenemende verkeersdrukteNederlanders verwachten de komende tijd weer vaker de weg op te gaan dan eerder tijdens de coronapandemie. Ook denkt een groot deel weer meer in de file te zullen staan. Verzekeraar Interpolis waarschuwt voor meer drukte op de weg en ongelukken.
17/09 12u15  Schietpartij tijdens achtervolging Maastricht: 5 aanhoudingenDe politie heeft alle vijf betrokkenen bij de schietpartij donderdagavond in Maastricht aangehouden. Het gaat om vijf mannen uit Maastricht van 21 (tweemaal), 26, 30 en 32 jaar. Zij worden volgens een woordvoerder van de politie allen verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij tussen inzittenden van twee auto’s donderdagavond. Niemand raakte daarbij gewond.
17/09 12u15  WSJ: hoofdpiloot tijdens ontwikkeling 737 MAX wordt aangeklaagdDe hoofdpiloot van vliegtuigbouwer Boeing tijdens de ontwikkeling van de 737 MAX wordt aangeklaagd. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de bronnen wordt de piloot verdacht van het verkeerd informeren van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) over veiligheidskwesties die te maken hebben met de twee dodelijke crashes van de 737 MAX.
17/09 12u15  „CGK zijn uit elkaar gegroeid en spreken elkaars taal niet meer”De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zijn uit elkaar gegroeid. „Men spreekt elkaars taal niet meer.”
17/09 12u15  Nobelprijswinnaar Paul Romer kritisch op IMF-topvrouwNobelprijswinnaar en voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank Paul Romer is kritisch op topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij wordt ervan beschuldigd dat ze vroeger als topbestuurder van de Wereldbank druk heeft uitgeoefend op personeel om de positie van China in een economische ranglijst van landen beter te doen voorkomen.
17/09 12u15  Aanhouding bij steekincident Almelo, situatie onder controleIn het Overijsselse Almelo is een persoon aangehouden door een arrestatieteam, nadat de politie ter plaatse was gekomen vanwege een steekincident. De politie heeft vanwege het incident ook geschoten. De situatie is er inmiddels onder controle, meldt de politie. De Stentor bericht dat er een slachtoffer zou zijn dat vermoedelijk overleden is, maar een politiewoordvoerder kon daar nog niets over zeggen.
17/09 12u15  Veertien christenen omgebracht in Nigeria, waaronder voorgangerDe Nigeriaanse voorganger ds. Silas Yakubu Ali is zaterdag vlakbij het dorp waar hij woont gedood.
17/09 12u15  Noodverordening tijdens onthulling Namenmonument in AmsterdamTijdens de onthulling van het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam aanstaande zondag is een noodverordening van kracht.
17/09 12u15  AEX opent boven 800 punten, ArcelorMittal grootste dalerDe Amsterdamse AEX-index opende vrijdag boven de 800 punten en ging over een breed front omhoog. De hoofdindex tikte eerder al deze historische puntengrens aan, maar wist die nog niet vast te houden. Staalconcern ArcelorMittal kampte met een daling van de prijzen van ijzererts en was een schaarse verliezer bij de hoofdbedrijven op het Damrak.
17/09 12u15  Pleidooi transformatie Bijbels Beraad M/V verdient steunHet zou eerlijk zijn te erkennen dat ook na geslachtsaanpassende medische zorg niet alle problemen opgelost zijn voor transgenders.
17/09 12u15  Google en Apple halen verkiezingsapp Navalni uit appstoresGoogle en Apple hebben de verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexej Navalni uit hun appstores verwijderd op de dag dat de Russische verkiezingen beginnen. De techbedrijven liggen al enige tijd in de clinch met de Russische media- en internetwaakhond Roskomnadzor, die dreigde met een boete als de app niet weggehaald zou worden. Rusland beschuldigde Amerikaanse techbedrijven van bemoeienis met de Russische verkiezingen.
17/09 12u15  Verdachte van geweld in regio Alblasserdam op vrije voetenEen 24-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van geweldsincidenten in Alblasserdam, komt weer op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft besloten dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten. Een 43-jarige vrouw uit Rotterdam blijft negentig dagen in voorarrest.
17/09 12u15  Nieuw Bijbelstudiemateriaal over IsraëlKerken en scholen die op zoek zijn naar interactief Bijbelstudiemateriaal over Israël kunnen vanaf deze week terecht op de website gezegendmetisrael.nl.
17/09 12u15  Tientallen Koreaanse cryptobeurzen moeten activiteiten stakenMeer dan zestig cryptobeurzen in Zuid-Korea moeten hun klanten vrijdag laten weten dat de handel op de platforms gedeeltelijk of in zijn geheel wordt opgeschort. Dat is een week voordat een nieuwe verordening in werking treedt.
17/09 12u15  Franse miljoenenboete persbureau Bloomberg om nep persberichtFinancieel persbureau Bloomberg moet in Frankrijk een miljoenenboete betalen na berichtgeving over het Franse bouwbedrijf Vinci op basis van een nep persbericht, waardoor het aandeel Vinci kelderde op de beurs. Een Franse rechtbank heeft een eerdere boete van 5 miljoen euro wel verlaagd naar 3 miljoen euro. Volgens de rechtbank hadden de journalisten van Bloomberg moeten weten dat het om bedrog ging.
17/09 12u15  Renault schrapt nog eens 2000 banen in FrankrijkDe Franse autoproducent Renault schrapt nog eens 2000 banen in Frankrijk. Het bedrijf is in gesprek met vakbonden over het ontslaan van 1600 technische medewerkers en 400 werknemers in ondersteunende functies tussen 2022 en 2024.
17/09 12u15  „Vrouwen lijden meer onder de coronacrisis dan mannen”De welvaart van mannen is er dit jaar mede door een betere werk-privébalans op vooruit gegaan, maar dat was voor vrouwen niet het geval.
17/09 12u15  Aandacht voor Europese inflatie op DamrakOp de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. De inflatie neemt de afgelopen maanden flink toe door de heropening van de economie. De Europese Centrale Bank (ECB) liet vorige week al weten dat de inflatie dit jaar boven het gewenste niveau van 2 procent zal uitkomen, maar in de komende jaren weer zal afnemen.
17/09 12u15  Containervervoerders en chipbedrijven stuwen Japanse beursDe aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een kleine winst gesloten. Vooral de Japanse zeetransportbedrijven deden het prima door de hoop op een sterk economisch herstel van de coronacrisis en een verhoging van de winstverwachting door de Deense concurrent A.P. Møller-Maersk, de grootste containervervoerder ter wereld. Ook de chipbedrijven werden opgepikt na de verliesbeurt een dag eerder. Een onverwachte stijging van de Amerikaanse winkelverkopen in augustus zorgde daarbij voor optimisme over de kracht van de grootste economie ter wereld.
17/09 12u15  Tesla-baas Elon Musk prijst Chinese autofabrikantenChinese automakers zijn de meest concurrerende in de wereld. Dat vindt althans Tesla-baas Elon Musk, die sprak op een onlineforum in China. Musk ging daarbij ook in op de beveiliging van gegevens en benadrukte het „grote potentieel” van de Chinese markt voor elektrische auto’s.
17/09 12u15  Twee verdachten aangeklaagd voor moord Noord-Ierse journalistTwee verdachten zijn in Noord-Ierland aangeklaagd voor de moord op de journalist Lyra McKee, meldt de politie. Het slachtoffer werd in 2019 doodgeschoten toen ze verslag deed van rellen in Londonderry, ook wel bekend als Derry.
17/09 12u15  Christenvervolging gezien door de lens van een fotograafHij hoopt dat zijn foto’s van vervolgde christenen harten raken. De reizen die Cees van der Wal maakte, lieten hém in ieder geval niet meer los.
17/09 12u15  Ik weet het niet
Ezechiël 37:3b
17/09 12u15  Dode gevonden in brandgang Vlissingen, politie vermoedt misdrijfIn een brandgang tussen een aantal woningen in Vlissingen is vrijdagochtend een dode man gevonden. Hij is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen, meldt de politie.
17/09 12u15  Wakker Dier trekt Meatlovers terug uit LiegebeestverkiezingDierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier trekt vleesmerk Meatlovers terug uit de Liegebeestverkiezing. Volgens de organisatie stopt het merk met misleiding over het welzijn van kalfjes.
17/09 12u15  FNV: meer werken niet oplossing voor krappe arbeidsmarktOm de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen is meer werken niet de oplossing. Dat stelt vakbond FNV na onderzoek. In plaats van meer werken zou er ingezet moeten worden op het aantrekkelijker maken van werk.
17/09 12u15  Meerderheid Kamer akkoord met coronapasHet is demissionair zorgminister De Jonge (CDA) gelukt genoeg partijen achter zich te verzamelen voor zijn voorstel om het coronatoegangsbewijs breder in te zetten.
17/09 07u15  CBS: Nederlanders worden kleinerDe Nederlandse bevolking wordt kleiner. Vrouwen geboren in 2001 zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers uit eigen gezondheidsenquêtes en die van de GGD’en en het RIVM. Voor mannen is dat verschil 1 centimeter.
17/09 07u15  Kamer maakt weg vrij voor invoeren coronapasHet is demissionair zorgminister De Jonge (CDA) gelukt genoeg partijen achter zich te verzamelen voor zijn voorstel om het coronatoegangsbewijs breder in te zetten.
17/09 07u15  Deel Australië versoepelt regels voor terugkerende gevaccineerdenDe Australische deelstaat New South Wales, waar ook miljoenenstad Sydney deel van uitmaakt, versoepelt de regels voor terugkerende reizigers die gevaccineerd zijn. Sinds het begin van de coronapandemie moet iedereen die naar Australië reist twee weken in hotelquarantaine, maar de deelstaat gaat nu experimenteren met zeven dagen thuisquarantaine voor volledig gevaccineerden.
17/09 07u15  FNV na peiling: zorgsector loopt leeg, medewerkers zijn opMensen die in de zorg werken, lopen op hun tandvlees, zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. Bijna twee op de vijf zorgmedewerkers hebben in de afgelopen anderhalf jaar collega’s zien vertrekken. En een op de vijf mensen overweegt zelf om de zorg te verlaten. Dat constateert de vakbond na een onderzoek onder 12.218 leden. De FNV voert de rondvraag elke twee jaar uit. De nieuwste versie is de eerste sinds het uitbreken van de coronapandemie.
17/09 07u15  Flessenpost uit Japan na 37 jaar aangespoeld in HawaïEen 9-jarig meisje heeft in juni op het strand in Hawaï een fles met een briefje gevonden dat 37 jaar eerder vanuit Japan was verstuurd door een middelbare school om onderzoek te doen naar zeestromingen. De afstand tussen Hawaï en de Japanse kust is zo’n 6000 kilometer.
17/09 07u15  NS: treinen rijden weer volgens dienstregelingDe treinen van de NS rijden vrijdag weer volgens normale dienstregeling. De dienstregeling is goed opgestart, meldt een woordvoerder van de vervoerder.
17/09 07u15  Utrecht vraagt Rijk om herziening tracébesluit A27Provincie en gemeente Utrecht verzoeken het Rijk om het tracébesluit A27 bij Amelisweerd te herzien. De provincie en de gemeente willen met Den Haag om tafel, omdat zij betere en minder risicovolle alternatieven zien voor verbreding. Verdere vertraging met betrekking tot de plannen voor de drukke snelweg kan hiermee worden voorkomen, denken zij.
17/09 07u15  ‘Tevreden’ bemanning SpaceX-raket brengt dag in ruimte doorDe bemanning van de SpaceX-raket die donderdag succesvol in een baan rond de aarde is gebracht, maakt het goed. Miljardair Elon Musk, topman van het bedrijf achter de ruimtereis SpaceX, meldde op Twitter dat de vier bemanningsleden „gezond” en „tevreden” zijn. „Alles gaat goed”, aldus Musk.
17/09 07u15  Pricewise: energierekening wordt in rap tempo hogerNederlanders zijn flink meer geld kwijt aan hun energierekening. Vergelijkingssite Pricewise heeft uitgezocht dat een gemiddeld huishouden de energierekening in de eerste helft van dit jaar al met 360 euro zag stijgen. Ten opzichte van vorig jaar was de stijging zelfs meer dan 500 euro.
17/09 07u15  Republikeins Congreslid dat stemde voor impeachment Trump stoptAnthony Gonzalez, een Republikeins Congreslid dat in januari stemde voor impeachment van Donald Trump en de voormalige president een „kanker voor het land” noemde, stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. Hij stopt volgend jaar met zijn baan in de Amerikaanse politiek om „meer tijd met zijn familie door te brengen” maar laat ook doorschemeren dat hij zich niet meer thuis voelt in de Republikeinse Partij.
17/09 07u15  Kamer vindt coronapas op terras onnodigAls het aan de Tweede Kamer ligt, hoeven mensen geen coronatoegangsbewijs te laten zien als ze op het terras zitten.
17/09 04u15  Vijftig kinderen ontvoerd door ouder tijdens zomervakantieTijdens de afgelopen zomervakantie zijn er vijftig kinderen door een ouder ontvoerd. 37 van hen werden vanuit Nederland naar het buitenland meegenomen, 13 vanuit het buitenland naar Nederland, zegt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) vrijdag.
17/09 04u15  Recordaantal besmettingen Suriname maar geen nieuwe maatregelenDe Delta-variant van het coronavirus heeft Suriname nog steeds stevig in haar greep. Net als dinsdag werd er ook donderdag weer een recordaantal van ruim zeshonderd besmettingen gemeld. Opvallend is dat de regering ondanks de stijging geen nieuwe maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wel wordt de overheidscommunicatie over het belang van vaccinatie opgevoerd, bleek donderdag tijdens de wekelijkse coronapersconferentie.
17/09 04u15  Grootste boom ter wereld ingepakt ter bescherming bosbrandDe grootste boom ter wereld, een zogeheten sequoia met een hoogte van 83 meter, is ingepakt met aluminiumfolie in de hoop zo weerstand te bieden aan de bosbranden in Californië. De bosbranden in het westen van de Verenigde Staten hebben een nationaal park bereikt en brengen daar ruim 2000 bijzondere bomen in gevaar.
17/09 04u15  FNV deelt onderzoek naar zorgen van mensen die in zorg werkenWat vinden zorgmedewerkers van hun werkdruk en hun arbeidsomstandigheden? Houden ze het werk nog vol? Vakbond FNV Zorg & Welzijn heeft dat tijdens de zomer gevraagd aan meer dan 12.000 medewerkers. De uitkomsten worden vrijdag naar buiten gebracht.
17/09 04u15  Eerste rechtszaak om corona-debacle in wintersportoord IschglIn Oostenrijk begint vrijdag een eerste rechtszaak die samenhangt met de grote corona-uitbraak van vorig jaar in Ischgl, een wintersportplaats. De nabestaanden van een overleden coronapatiënt eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de landelijke overheid. Die verwijten ze nalatigheid.
17/09 04u15  Russen mogen naar de stembus voor parlementaire verkiezingenRuim 100 miljoen Russen kunnen tot en met zondag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Alle 450 zetels in de Doema zijn verkiesbaar. Zondag is de officiële verkiezingsdag, maar door de coronapandemie mogen kiezers al twee dagen eerder stemmen.
17/09 02u15  Wereldleiders hoeven bij VN toch geen vaccinatiebewijs te tonenPresidenten, premiers en diplomaten die volgende week aanwezig willen zijn bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York hoeven toch geen vaccinatiebewijs te tonen. Eerder zei voorzitter Abdulla Shahid nog dat hij de strenge coronaregels van de lokale autoriteiten opvolgt en een vaccinatiebewijs eist, maar daar is hij na kritiek van onder meer Rusland op teruggekomen.
17/09 02u15  Kamer vindt coronatoegangsbewijs op het terras niet nodigAls het aan de Tweede Kamer ligt, hoeven mensen geen coronatoegangsbewijs te laten zien als ze op het terras zitten. Het kabinet wil dat vanaf 25 september voor de hele horeca verplichten, zowel binnen als buiten, maar dat vindt het parlement niet nodig. Buiten is de kans op een coronabesmetting namelijk kleiner, zo is de redenering.
17/09 02u15  Britse uitvinder computer Clive Sinclair (81) overledenDe Britse uitvinder Clive Sinclair is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Londen, na een jarenlange strijd tegen kanker. Sinclair was een van de grondleggers van betaalbare computers. Hij werd onder meer bekend met baanbrekende uitvindingen zoals een elektronische rekenmachine in de jaren 70 en verschillende personal computers (pc’s) in de jaren 80.
17/09 02u15  Kamer wil 600 miljoen euro extra voor zorgsalarissenDe Tweede Kamer wil dat het kabinet volgend jaar 600 miljoen euro extra vrijmaakt voor salarissen voor zorgpersoneel. Het geld daarvoor moet opgehaald worden door een verhoging van de vennootschapsbelasting. Het is „een concrete eerste stap” om zorgpersoneel te ondersteunen, zo vindt het parlement.
17/09 02u15  Piri respecteert Kaags vertrek, maar vond dat niet noodzakelijkPvdA-Tweede Kamerlid Kati Piri, die met haar moties van afkeuring het vertrek van demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken in gang zette, zegt „veel respect” te hebben voor de keuze van de D66-leider. Wat haar zelf betreft was het niet nodig dat Kaag opstapte. „Als ik gevonden had dat ze moest opstappen, had ik een ander soort motie ingediend”, zei Piri na de laatste stemmingen in de Kamer.
17/09 02u15  Twee arrestaties na schietpartij tijdens achtervolging MaastrichtDe politie heeft donderdagavond in Maastricht twee mannen aangehouden na een achtervolging waarbij ook geschoten zou zijn. De politie reed twee auto’s klem die met hoge snelheid achter elkaar reden. Volgens de politie is er tijdens deze achtervolging vermoedelijk geschoten. De achterste auto heeft de voorste meermaals geramd. Niemand raakte gewond.
17/09 02u15  Media: Rutte biedt Britse premier defensiesamenwerking met EU aanDemissionair premier Mark Rutte gaat de Britse premier Boris Johnson vrijdag tijdens zijn bezoek aan Downing Street een defensie- en veiligheidssamenwerking met de Europese Unie aanbieden, meldt een diplomatieke bron volgens persbureau Reuters aan de Britse krant The Times.
17/09 02u15  Kamer: alsnog onderzoek naar vermeende rol Oranjes in zaak-PochDe Tweede Kamer wil alsnog een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke beïnvloeding vanuit het koninklijk huis in de strafzaak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch. Een motie van D66, SP en PvdA die het demissionaire kabinet daartoe oproept, haalde een meerderheid. Poch zat acht jaar lang vast in Argentinië op verdenking van medewerking aan dodenvluchten in de jaren tachtig, waarbij tegenstanders van het dictatoriale regime boven zee uit vliegtuigen werden gegooid.
17/09 02u15  Omtzigt pleit voor een extraparlementair kabinetDe beste manier om uit de huidige formatieperikelen te komen is de instelling van een extraparlementair kabinet. Dat zei het bij het CDA opgestapte Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in een interview met Nieuwsuur. Daarvoor moet wat Omtzigt betreft een aantal mensen van buiten worden aangetrokken om de problemen aan te pakken. „Want dat gebeurt op dit moment niet.”
17/09 02u15  Rwandees in Frankrijk aangeklaagd voor genocideDe Franse justitie heeft een bejaarde tot Fransman genaturaliseerde Rwandees aangeklaagd in verband met de genocide in zijn land in 1994. De 72-jarige Isaak Kamali, die al vele jaren op de Franse radar stond, wordt ook beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid.
17/09 02u15  Tweede Kamer wil strengere uitstootnormen voor Tata SteelDe Tweede Kamer vindt de milieunormen waar Tata Steel aan moet voldoen niet streng genoeg. Een meerderheid steunt een oproep van GroenLinks aan het demissionaire kabinet om maximaal de ruimte te benutten die Europese regelgeving biedt om de uitstoot van schadelijke stoffen verder aan banden te leggen.
16/09 23u15  Testament prins Philip wordt niet openbaar gemaaktHet testament van de in april overleden prins Philip blijft geheim, heeft het Britse Hooggerechtshof donderdag besloten. Volgens Britse media wil het hof daarmee de „waardigheid” van zijn echtgenote koningin Elizabeth waarborgen.
16/09 23u15  Maker vleesvervangers Beyond Meat bij verliezers op Wall StreetMaker van vleesvervangers Beyond Meat hoorde donderdag bij de verliezers op de Amerikaanse beurzen. Beleggers zetten het aandeel lager na een afwaardering door zakenbank Piper Sandler. Verder was sprake van een weinig enerverende beursdag. De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten geen grote koersbewegingen zien. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar cijfers over de uitkeringsaanvragen en winkelverkopen in de Verenigde Staten.
16/09 23u15  Akkoord academische ziekenhuizen en NU’91 over nieuwe caoDe Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen, hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De cao omvat onder meer voor de middengroepen (met name verpleegkundigen) een structurele loonsverhoging van 3,5 procent per 1 augustus 2022, een eenmalig uitkering van 3,5 procent over 2021 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag.
16/09 22u15  Frank Masmeijer weer vastgezet in Belgische gevangenisOud-presentator Frank Masmeijer zit sinds afgelopen maandag weer vast in de Belgische gevangenis. Een woordvoerder van het parket Oost-Vlaanderen heeft een bericht hierover van Shownieuws bevestigd.
16/09 22u15  Topvrouw IMF onder vuur om kwestie uit haar tijd bij WereldbankTopvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt ervan beschuldigd dat ze vroeger druk heeft uitgeoefend om de positie van China in een ranglijst van landen beter te doen voorkomen. Het gaat om een voorval uit de tijd dat ze nog topbestuurder was bij de Wereldbank. De aantijgingen komen van een advocatenkantoor dat onderzoek deed in opdracht van de Wereldbank.
16/09 22u15  Respect en begrip in Kamer voor aftreden KaagVerschillende partijen hebben hun begrip en respect uitgesproken voor het besluit van Sigrid Kaag om af te treden als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Dat deed zij nadat een motie van afkeuring werd aangenomen vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan.
16/09 22u15  China doet aanvraag om aan te sluiten bij vrijhandelsakkoordChina wil toetreden tot handelsblok CPTPP, een vrijhandelsakkoord dat zich richt op landen rond de Stille Oceaan. Minister van Handel Wang Wentao heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij zijn Nieuw-Zeelandse collega Damien O’Connor, heeft de Chinese overheid laten weten.
16/09 21u15  Jurist: Horeca met afstandsregel en zonder coronacheck niet strafbaarOndernemers die in hun horecazaak blijven vasthouden aan de anderhalve meter afstand en geen coronacheck doen, zijn niet strafbaar. Dat zegt mr. drs. Kim Tjoa, mede-bestuurslid van het platform Keuze Vrij Bij mij.
16/09 21u15  Bijleveld: ik maak een andere persoonlijke afweging dan KaagDemissionair defensieminister Ank Bijleveld respecteert het besluit van haar collega Sigrid Kaag om te stoppen als minister van Buitenlandse Zaken. Maar zelf heeft ze „een andere persoonlijke afweging gemaakt”, zei de CDA-minister nadat de Tweede Kamer ook een motie van afkeuring tegen haar had aangenomen. Ze vindt het „heel jammer” dat Kaag vertrekt.
16/09 21u15  Reisbureauketen D-reizen begint eigen touroperatorD-reizen komt met een eigen touroperator, genaamd D-Holidays. De eerder dit jaar failliet verklaarde en later doorgestarte reisbureauketen was in het verleden puur agent van andere reisorganisaties zoals TUI, Neckermann en Oad. Maar vanaf volgende week heeft D-reizen ook reizen van het nieuwe huismerk in het aanbod.
16/09 21u15  Rutte: Kaag nog gevraagd aan te blijven als ministerMark Rutte heeft geprobeerd Sigrid Kaag te behouden voor het kabinet. Dat zei de demissionair premier na een stemming in de Tweede Kamer die voor Kaag aanleiding was om terug te treden als minister van Buitenlandse Zaken. Kaag weigerde op haar besluit terug te komen, aldus Rutte. „Ik kan daar alleen maar met respect kennis van nemen.”
16/09 21u15  Parijs klaagt over Trump-achtig optreden VS rond veiligheidspactFrankrijk heeft donderdag woedend gereageerd op de presentatie van het nieuwe veiligheidspact AUKUS. De Franse minister van Buitenlandse Zaken sprak over een „dolk in de rug” en zei dat de werkwijze van de Amerikaanse regering hem deed denken aan de manier waarop de vorige president Donald Trump opereerde.
16/09 21u15  Facebook verwijdert accounts tegenstanders Duits coronabeleidFacebook heeft een serie accounts verwijderd van mensen rond de Duitse beweging ‘Querdenken’ die zich tegen het coronabeleid in Duitsland keert. Het Amerikaanse socialemediabedrijf kondigde aan harder op te treden tegen gebruikers die het platform of de maatschappij schade kunnen toebrengen. De accounts van Querdenken zelf blijven in stand.
16/09 21u15  Amerikaanse politici onderzoeken misleidende info oliebedrijvenDemocraten in het Amerikaanse congres onderzoeken Shell en andere olie- en gasconcerns. Ze willen uitzoeken of ze het grote publiek misleid hebben als het gaat om de rol van fossiele brandstoffen bij de opwarming van de aarde.
16/09 21u15  President Macron onthult ingepakte Arc de TriomphePresident Emmanuel Macron heeft donderdag in Parijs een met zilverblauw glanzende stof ingepakte Arc de Triomphe onthuld. De vorig jaar overleden kunstenaar Christo (84) heeft het ontwerp gemaakt voor het inpakken van de 50 meter hoge triomfboog aan de kop van de Champs-Élysées.
16/09 21u15  Faeröer gaan dolfijnenjacht herzien na ophef over megavangstEilandengroep Faeröer gaat de traditionele dolfijnenjacht nog eens bekijken. Met die toezegging reageert de regering op de verontwaardiging die deze week ontstond over de dood van ruim 1400 van de dieren. Die waren door jagers een fjord ingejaagd en gedood.
16/09 21u15  Treinverkeer rest van de donderdagavond ontregeld na storingHet treinverkeer zal de rest van de donderdagavond ontregeld zijn nadat er eerder op de dag een storing was geweest, meldt de NS. De telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van de spoorwegen is verholpen, maar het treinverkeer in Nederland werd door de storing bijna volledig stilgelegd en is sinds 19.00 uur weer beperkt opgestart.
16/09 21u15  Sigrid Kaag treedt terug als minister van Buitenlandse ZakenSigrid Kaag treedt terug als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Ze deed dat nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had aangenomen vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. Kaag gaat wel door als fractievoorzitter van D66 en wil in die hoedanigheid ook de formatiegesprekken voortzetten, zei ze vlak nadat ze haar aftreden in de plenaire zaal bekendgemaakt had.
16/09 21u15  Geldgebrek brengt niet-acute zorg in Curaçao in gevaarVolgens de Curaçaose minister van Volksgezondheid, Dorothy Pietersz-Janga, kent het eiland een groot financieel probleem in de gezondheidszorg. Als er niets gebeurt, kan het CMC-ziekenhuis binnenkort geen electieve, ofwel niet-acute, zorg meer leveren tot het einde van het jaar.
16/09 21u15  Archeologe Guetta: Baseer geloof op Bijbel en niet op stenenArcheologe Jennifer Guetta-Peersmann is ervan overtuigd dat het geloof van christenen gebaseerd moet zijn op het Woord van God en niet op archeologische vondsten. Over haar ervaringen met geestelijke machten en haar weg tot geloof in de Heere Jezus vertelt ze in het boek ”Lichtinslag”.
16/09 21u15  Minister Kaag treedt af, Bijleveld blijft aanEen meerderheid in de Tweede Kamer heeft een motie van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) gesteund. Minister Kaag zei daarop af te treden. Ze gaat wel door als fractievoorzitter van D66.
16/09 19u15  Vakbonden kondigen stakingen aan bij de NSDe vakbonden bereiden stakingen voor bij Nederlandse Spoorwegen (NS). In eerste instantie zullen de acties alleen de internationale treinen naar Brussel raken en de service op de stations, zeggen ze. Als de spoorvervoerder dan nog niet op de eisen van FNV en VVMC ingaat dan willen de bonden ook stakingen opzetten bij de rest van het NS-personeel en dat van hogesnelheidstrein Thalys.
16/09 19u15  Telefoniestoring verholpen, treinverkeer snel weer opgestartDe telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van de spoorwegen is verholpen. De NS verwacht rond 19.00 uur het treinverkeer weer op te starten.
16/09 19u15  Baas kan zich behoorlijk verslikken in gratis gezonde lunch voor personeelGezondheid van mijn werknemers staat voorop. Onze onderneming verstrekt daarom gezonde lunches, groente en fruit aan de werknemers. Kan dit binnen de loonbelasting onbelast worden verstrekt?
16/09 19u15  Coronapas wordt verplicht voor alle Italiaanse werknemersVoor alle werknemers in Italië wordt een coronapas verplicht. De regering in Rome ging donderdag akkoord met zo’n verplichte digitale of papieren pas op de werkplek die toont of iemand is gevaccineerd, negatief getest of recent genezen van Covid-19.
16/09 19u15  Nog twee verdachten van openlijke geweldpleging Mallorca vrijNog twee verdachten die zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging op Mallorca, zijn donderdag vrijgelaten. De 18 en 19-jarige mannen, beiden uit Hilversum, werden woensdagochtend opgepakt. Ze blijven nog wel verdachte in de zaak, meldt het Openbaar Ministerie Midden-Nederland.
16/09 19u15  Klimaatactivisten eisen dat Laschet gaat praten met hongerstakersKlimaatactivisten hebben de Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet uitgejouwd in Bremen. Dat gebeurde toen de partijgenoot van Angela Merkel campagne voerde in de noordelijke stad. Betogers schreeuwden volgens plaatselijke media onder meer „leugenaar” en „weg met Laschet”.
16/09 19u15  Treinverkeer in hele land plat door telefoonstoringHet treinverkeer in heel Nederland ligt plat door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten, meldt de NS. Er is geen communicatie met de verkeersleiding op verschillende stations. Vanwege de veiligheid is er daarom voor gekozen al het treinverkeer stil te leggen, aldus het Twitteraccount NS_online.
16/09 19u15  Iran: het land waar kerkgroei niet te stuiten isEen sterfhuisconstructie. Dat hadden de ayatollahs van de Islamitische Republiek Iran in het hoofd toen ze de kleine, traditionele Iraanse kerkgemeenschappen ook na de revolutie van 1979 toestonden. De Armeens-Apostolische Kerk bijvoorbeeld, de grootste van deze erkende christelijke gemeenschappen in Iran, staat niet bepaald bekend om haar harde groei. Laat ze met rust, dan komt er vanzelf een einde aan – dat was de gedachte.
16/09 19u15  Weerwoord (ds. Zondag): Verruimd coronabeleid in de kerk?Afgelopen dinsdagavond was het een feit: het coronabeleid gaat een nieuwe fase in. Wat doen de kerken?
16/09 19u15  Rutte vindt door de Kamer gewenste terrasuitzondering onpraktischEen uitzondering voor bijvoorbeeld terrassen zou het moeilijker maken om coronatoegangsbewijzen handhaafbaar te maken. Daarom ziet het kabinet weinig in zo’n uitzondering, zei premier Mark Rutte donderdag in debat met de Kamer. Maar een meerderheid van het parlement wil zo’n uitzondering wel.
16/09 19u15  Scholt Energy schrapt plan voor beursgang in AmsterdamEnergieleverancier Scholt Energy gaat toch niet naar de Amsterdamse beurs. De onderneming uit Valkenswaard ziet ervan af omdat de omvang van de beoogde beursgang door de drukte op de financiële markten te klein zou zijn voor potentiële investeerders. Deze situatie had het bedrijf bij de aankondiging van zijn beursplannen eind vorige maand nog anders ingeschat.
16/09 19u15  Storing treinverkeer verholpenHet treinverkeer in Nederland lag donderdagavond grotendeels plat door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten. Dat heeft de NS gemeld. Er was geen communicatie met de verkeersleiding op verschillende stations, aldus NS op Twitter. Vanwege de veiligheid is er daarom voor gekozen het treinverkeer stil te leggen.
16/09 19u15  Brussel brengt nieuwe pandemiebestrijder in stellingEen nieuwe EU-instantie met een miljard euro per jaar moet de EU gaan wapenen tegen de volgende pandemie. Het nieuwe HERA moet helpen om bijvoorbeeld virussen die op de loer liggen sneller op te merken en daarvoor te waarschuwen. En voorkomen dat de EU opnieuw verlegen raakt om mondkapjes, medicijnen of vaccins, zegt de Europese Commissie.
16/09 19u15  Douane vindt cocaïne in lading vis op SchipholDe douane op Schiphol heeft ruim 200 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading vis. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd, schrijft de douane op Twitter.
16/09 19u15  Tweede Kamer voor moties van afkeuring, geen hoofdelijke stemmingDe Tweede Kamer steunt de twee moties van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) vanwege chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. De krappe meerderheid werd duidelijk toen coalitiepartij ChristenUnie donderdagmiddag aankondigde om voor te stemmen, samen met de hele oppositie.
16/09 19u15  Hoofdindex Amsterdamse beurs sluit toch weer onder de 800 puntenDe AEX-index op de Amsterdamse beurs is donderdag weer onder de 800 punten gesloten, ondanks dat de Europese beurzen over een breed front omhooggingen. De stemming op de aandelenmarkten was er net niet naar om de index voor het eerst ooit boven de 800 punten te laten sluiten. Beleggers trokken zich op aan de positieve stemming op Wall Street van een dag eerder, waar de inflatiezorgen afnamen.
16/09 19u15  Journalist en schrijver Jan Hof overledenJournalist en schrijver van verzetsboeken Jan Hof is donderdag in zijn woonplaats Assen op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie liet weten dat hij is overleden na een beroerte en een longontsteking.
16/09 19u15  Voorarrest drie Mallorca-verdachten niet verlengdHet voorarrest van drie verdachten in de Mallorca-zaak is niet verlengd. De 18-jarige Hilversummer L.O. die op 31 augustus als zesde verdachte is opgepakt, en de 18 en 19-jarige verdachten van openlijk geweld die woensdagochtend werden opgepakt, zijn donderdag vrijgelaten.
16/09 19u15  Containervervoerder Maersk verhoogt winstverwachting opnieuwA.P. Møller-Maersk heeft zijn winstverwachting voor de rest van het jaar opnieuw verhoogd. De grootste containervervoerder ter wereld profiteert van de fors opgelopen internationale transportprijzen. Maersk kan momenteel hoge bedragen rekenen voor het verschepen van containers.
16/09 19u15  Neushoorn verdronken in Wildlands Emmen na introductie mannetjeVrouwtjesneushoorn Elena in dierentuin Wildlands in Emmen is donderdag overleden na de introductie van een mannetjesneushoorn. Elena schrok zo van nieuwe neushoornman Limpopo dat ze later in een ondiepe waterpoel uitgleed en verdronk. De gebeurtenis heeft veel indruk gemaakt op de dierenverzorgers, laat het dierenpark weten.
16/09 19u15  World Economic Forum volgend jaar weer in DavosHet World Economic Forum (WEF) wordt in januari 2022 weer in het Zwitserse Davos gehouden. Dat heeft de organisatie achter de internationale topbijeenkomst aangekondigd. De top ging dit jaar niet door vanwege de aanhoudende coronapandemie. De bijeenkomst zal zich onder meer richten op het gebruik van de nieuwste technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en robotica en op inclusiviteit op het werk.
16/09 19u15  Twee mannen vast voor opruiing en bedreigen van Jaap van DisselEen 56-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 74-jarige man uit Dordrecht zitten vast voor opruiing en bedreiging van Jaap van Dissel van het RIVM en coronaminister Hugo de Jonge. De rechtbank in Den Haag heeft donderdag hun voorarrest met veertien dagen verlengd.
16/09 19u15  Statenfracties: debat over mogelijk verzwijgen informatie RemkesZes Limburgse Statenfracties willen een spoeddebat over de manier waarop waarnemend gouverneur Johan Remkes de Staten heeft bijgepraat over een provinciale bijdrage voor de verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht. De fracties reageren daarmee op een bericht in dagblad De Limburger van donderdag. Daarin wordt gesteld dat Remkes verzweeg dat het vorige college van Gedeputeerde Staten geen geld in de verhuizing van DSM wilde steken.
16/09 19u15  Iran keurt Nederlands Janssen-vaccin goedIran heeft het coronavaccin goedgekeurd van het Nederlandse Janssen. Dat zei het hoofd van de Iraanse medicijnwaakhond IFDA, die donderdag ook bekendmaakte dat het Russische ‘Spoetnik Light’ in gebruik kan worden genomen.
16/09 19u15  Máxima hoort positieve verhalen bij VriendendienstenKoningin Máxima denkt dat het in Deventer alleen maar mooi weer is. „Het is weer zonnig”, zei de koningin donderdagmiddag bij aankomst voor een werkbezoek aan Appeltje van Oranje-winnaar stichting Vriendendiensten. Het was immers al de tweede keer deze week dat ze de IJsselstad bezocht. Dinsdag was Máxima er samen met Willem-Alexander voor een streekbezoek aan Salland.
16/09 19u15  Jongvolwassene verlangt naar contact en geborgenheidTalloze jongvolwassenen lijken weinig grond onder de voeten te ervaren en worden, naar het zich doet voorkomen, op zichzelf teruggeworpen. Laten we hen nabij zijn, naar hen luisteren en wijzen op de Levensbron.
16/09 19u15  Meer jongeren kregen vorig jaar antidepressivaZo’n 51.000 jongeren tussen de 6 en 24 jaar kregen vorig jaar een antidepressivum voorgeschreven, 4 procent meer dan in 2019. Dat is een sterkere groei dan het jaar ervoor (2,6 procent) en 2018 (0,1 procent), meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het vaktijdschrift Pharmaceutisch Weekblad.
16/09 19u15  Met catechisanten de kruisweg langsKerkelijk centrum Open Hof in Rotterdam-Ommoord hangt veertien moderne staties op die samen de kruisweg van Jezus vormen. Voor het eerst neemt een protestantse kerk hier een rooms-katholieke gewoonte over, aldus ds. Wim in ’t Hout.
16/09 19u15  Wall Street vlak na cijfers uitkeringen en winkelverkopen VSDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag zonder grote koersbewegingen geopend, na de koerswinsten van een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar cijfers over de uitkeringsaanvragen en winkelverkopen in de Verenigde Staten. Die gegevens kunnen meer inzage geven in de staat van de Amerikaanse economie en de impact van de Delta-variant van het coronavirus op het economisch herstel van de crisis.
16/09 19u15  ChristenUnie steunt moties van afkeuring tegen Kaag en BijleveldCoalitiepartij ChristenUnie stemt voor moties van afkeuring tegen de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie). Daarmee lijken die te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De stemming is donderdagavond na afloop van het coronadebat.
16/09 19u15  Nieuwe voorstudie ontdekt van Vincent van GoghOnderzoek heeft aangetoond dat een nieuw werk kan worden toegeschreven aan Vincent van Gogh (1853-1890). Het gaat om een voorstudie voor de tekening Worn Out die de kunstschilder maakte in 1882. De tekening, die volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend is dan het uiteindelijke werk, is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.
16/09 19u15  NVWA neemt in Urk 26 ton ondermaatse schol in beslagDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij de visafslag in Urk ruim 26.500 kilo ondermaatse schol in beslag genomen.
16/09 19u15  Stevige gesprekken over luchthaventarieven SchipholHet vaststellen van de nieuwe haventarieven op Schiphol zorgt voor frictie tussen de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen. Schiphol ziet zich genoodzaakt de tarieven te verhogen om het gat in de begroting te dichten die de coronacrisis veroorzaakte. De maatschappijen noemen het onacceptabel dat de luchthavenuitbater de rekening voor de coronacrisis naar de maatschappijen doorschuift. Het Financieele Dagblad berichtte eerder over de kwestie.
16/09 19u15  Koningin Máxima leert bij over nationale supercomputerKoningin Máxima heeft donderdag in Amsterdam de nationale supercomputer Snellius geopend. De vorstin leerde tijdens de openingsbijeenkomst van alles over de supercomputer die wetenschappelijk onderzoek in Nederland tien keer zoveel rekenkracht biedt als zijn voorganger.
16/09 19u15  EU betreurt dat VS, VK en Australië nieuwe alliantie verzwegenDe Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben de Europese Unie niet verteld dat ze werkten aan een nieuwe militaire alliantie. Dat „betreuren we”, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. „Er is toch een flinke tijd aan gewerkt, neem ik aan.”
16/09 15u15  Boek over prinses Amalia verschijnt maandagHet boek dat oud-PvdA-Kamerlid Peter Rehwinkel over prinses Amalia heeft geschreven verschijnt maandag. Dat heeft uitgeverij Prometheus donderdag bekendgemaakt.
16/09 15u15  Minder dan 600 coronapatiënten in de ziekenhuizenIn de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 580 coronapatiënten, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst sinds 26 juli dat er minder dan 600 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet houden.
16/09 15u15  Amerikaanse consument kocht meer in augustusAmerikaanse consumenten hebben in augustus meer gekocht dan een maand eerder, meldt het Amerikaanse ministerie van Handel. Economen hadden juist gerekend op een afname, mede vanwege de uitbraak van de Delta-variant van het coronavirus. De vraag naar nieuwe auto’s nam af, maar van veel andere producten werd juist meer verkocht.
16/09 15u15  Arbodiensten zien afname van ziekteverzuim in augustusHet ziekteverzuim is in augustus gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Er was sprake van een vakantie-effect, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. „Mensen rustten uit, laadden zich op en meldden zich minder ziek”, schrijven ze in een toelichting. Toch blijft het verzuimpercentage door de coronapandemie hoger dan normaal.
16/09 15u15  Tienduizenden Afghanen nog gestrand op legerbases in VSTienduizenden Afghanen wachten na de chaotische vlucht uit hun thuisland nog op Amerikaanse legerbases tot ze ergens worden ondergebracht. Dat wordt vertraagd door de medische- en veiligheidsonderzoeken die vluchtelingen moeten ondergaan, schrijft The New York Times.
16/09 15u15  Zuid-Limburgse suikerbieten per boot naar fabriekLimburgse suikerbieten worden voortaan over het water naar de suikerfabriek in het Brabantse Dinteloord vervoerd. Suikerproducent Cosun Beet, voorheen Suiker Unie, wil de komende maanden 270.000 ton suikerbieten op die manier vervoeren. De acht binnenvaartschepen die heen en weer gaan varen vervangen 15.000 ritten met vrachtwagens. Dat scheelt een vijfde aan CO2-uitstoot.
16/09 15u15  Kamer voelt voor uitzondering toegangsbewijs op terrassenEen Kamermeerderheid heeft bezwaren tegen verplichte coronatoegangsbewijzen op terrassen. Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA vroegen zich tijdens een debat over corona af of er geen uitzondering moet worden gemaakt op de brede inzet van toegangsbewijzen. Ook de PvdA is tegen.
16/09 15u15  Bloomberg: China pakt miners cryptomunten harder aanChina voert de strijd tegen het ‘minen’ van cryptomunten zoals bitcoins verder op. Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg zijn in meerdere provincies verscherpte inspecties uitgevoerd naar mensen die zich bezighouden met de productie van digitale munten. Vooral het hoge energieverbruik door het minen is een bron van zorg voor de Chinese autoriteiten, zeker nu het winterseizoen eraan komt. Een groot deel van de computers in de wereld die bezig zijn met minen staat in China.
16/09 15u15  Limburgse politie valt vijf woningen binnen om kinderpornoDe politie heeft de afgelopen twee weken invallen gedaan in vijf woningen in Limburg op zoek naar kinderporno. Daarbij namen de agenten onder meer telefoons, usb-sticks en laptops in beslag. Vooralsnog is niemand aangehouden, maar dat kan nog komen, aldus de politie.
16/09 15u15  EU niet ingelicht over veiligheidspact VS, VK en AustraliëDe Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben de Europese Unie niet verteld dat ze werkten aan een nieuwe militaire alliantie. De Europese Commissie heeft de drie landen om uitleg gevraagd over het veiligheidspact, dat ze woensdag sloten, en gaat met de EU-landen overleggen over de gevolgen.
16/09 14u15  Franchisenemers Eye Wish eisen geld van eigenaar voor afsplitsingDe franchisenemers van optiekketen Eye Wish eisen via de rechter een waarborg van 35,5 miljoen euro van een dochter van optiekbedrijf GrandVision. Dat bevestigt de advocaat van de franchisenemers na eerdere berichtgeving van De Telegraaf. Alle franchisers worden samen met een deel van de rest van de keten afgesplitst van GrandVision. Als de franchisers geen zekerheid krijgen bij de afsplitsing, willen ze dat die niet doorgaat.
16/09 14u15  Onvrede over versoberde metrodienstregeling RETDe Rotterdamse vervoerswethouder Judith Bokhove noemt het onacceptabel dat het ov-bedrijf RET de metrolijn A sinds deze week tijdelijk heeft geschrapt. Het vervoersbedrijf rijdt met een versoberde dienstregeling omdat het niet over voldoende metrostellen beschikt.
16/09 14u15  Pouw-Verweij wijst Baudet terecht: vaccins zijn geen gentherapieDe mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals die van Moderna en Pfizer, zijn niet experimenteel en zijn geen gentherapie. Dat zei Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij (JA21) donderdag tegen FVD-leider Thierry Baudet, die zich eerder in het coronadebat uitsprak tegen de inzet van coronavaccins.
16/09 14u15  Aanklagers: Volkswagen-topman wist al langer van gesjoemelVoormalig topman van Volkswagen Martin Winterkorn wist al enige tijd voor het dieselschandaal bij de autoproducent publiek werd van de manipulaties met emissietesten. Dat stellen aanklagers in het proces tegen oud-bestuurders en ex-ingenieurs van Volkswagen dat donderdag begon. De vier worden onder meer verdacht van medeplichtigheid aan fraude en bedrog.
16/09 14u15  Man aangehouden voor gevonden lichaam bij ziekenhuis AlmeloEr is een verdachte aangehouden in de zaak van de dode die woensdag werd gevonden bij het ziekenhuis in Almelo. Het lichaam lag in een auto op de parkeerplaats. De verdachte is een 43-jarige man die woensdag is aangehouden. Waarvan hij wordt verdacht heeft de politie niet bekendgemaakt. Het slachtoffer is een 56-jarige vrouw, zij komt net als de verdachte uit Almelo.
16/09 14u15  Plaatselijk kerknieuws: Opening kerk Nunspeet, doorstart Sionskerk Epe en jubileum Johanneskerk LarenDe hervormde gemeente van bijzonder aard Sionskerk te Epe heeft een doorstart gemaakt, dat meldt De Waarheidsvriend, orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) deze week.
16/09 14u15  Geneticus: Binnen tien jaar mammoetkudde op Siberische toendraTopgeneticus George Church van Harvard University (VS) verwacht binnen tien jaar duizenden levende mammoeten te hebben teruggebracht naar Siberië. De start-up Colossal maakte dinsdag bekend de financiering daarvoor rond te hebben.
16/09 14u15  OM wil snel wetswijziging voor aanpakken ‘uithalers’ havengebiedHet Openbaar Ministerie roept de Eerste Kamer op met spoed een wetswijziging te behandelen die meer armslag geeft om zogeheten uithalers aan te pakken in de Rotterdamse haven. Volgens het OM is er een forse stijging van het aantal aanhoudingen en drukt de „golf aan uithalers” zwaar op de capaciteit, ook bij de politie.
16/09 14u15  Vier verdachten vast om verijdelde aanval op Duitse synagogeDe Duitse politie heeft waarschijnlijk een aanval op een synagoge in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen voorkomen, meldt een regionale minister. De autoriteiten hebben vier verdachten aangehouden, onder wie een jongen van zestien jaar.
16/09 13u15  Moordverdachte: onschuldige man kreeg 30 jaar celDe 31-jarige Sergio K., die dertig jaar cel kreeg voor zijn rol bij het doodschieten van Sven Prins in Brunssum, was helemaal niet aanwezig bij de gewelddadige schietpartij. Dat zei de man die levenslang kreeg, omdat hij de schutter zou zijn geweest, donderdag onder ede tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch.
16/09 13u15  Wilders kraakt VVD om steun voor coronatoegangsbewijzenDe VVD en PVV zijn aan het begin van het coronadebat gebotst over de coronatoegangsbewijzen, die vanaf 25 september nodig zijn om bijvoorbeeld naar de horeca te gaan. De liberalen steunen deze maatregel die het demissionaire kabinet deze week aankondigde, maar PVV-leider Geert Wilders vindt dat hier sprake is „van 100 procent drang en ook indirecte dwang”.
16/09 13u15  Lek in coronapas België: groen vinkje voor besmette gevaccineerdeBelgen die ondanks een volledige vaccinatie besmet zijn geraakt met het coronavirus, kunnen toch hun coronabewijs gebruiken. De app wordt zo snel mogelijk aangepast om dat in het vervolg te voorkomen.
16/09 13u15  Waterwegen Utrecht blijken ideaal voor bouwverkeerDe grachten en singel in de binnenstad van Utrecht blijken een ideale aan- en afvoerroute voor bouwmaterialen. De eerste aannemer is begonnen om sloopafval, materieel en bouwmaterialen via het water in elektrische boten te vervoeren. Wethouder Eelco Eerenberg (milieu en emissieloos vervoer) juicht het initiatief toe. „Wij kijken hoe we meer van dit soort initiatieven in Utrecht mogelijk kunnen maken. Hoe meer schoner vervoer over water, hoe beter.”
16/09 13u15  Bonden stellen gemeenten ultimatum over caoFNV Overheid, CNV Overheid en CMHF stellen de gemeenten een ultimatum over een nieuwe cao. De vakbonden willen dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onder meer instemt met een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 januari 2021. Ook willen ze een netto eenmalige uitkering van 200 euro voor alle gemeenteambtenaren die in contact met burgers zijn geweest. Als de eisen op 11 oktober niet zijn ingewilligd, volgen er acties, zo staat in een brief die de bonden hebben gestuurd.
16/09 13u15  Familiedagen afgeblazen om coronabeleidDe Familiedagen in Gorinchem gaan komende herfstvakantie niet door. Reden is het nieuwe toegangsbeleid voor evenementen, dat het kabinet dinsdag heeft bekendgemaakt.
16/09 13u15  Kunstmestbedrijf sluit Britse fabrieken vanwege hoge gasprijsKunstmestproducent CF Industries sluit twee fabrieken in Groot-Brittannië tijdelijk vanwege de hoge gasprijs in Europa. Het is na tal van waarschuwingen van bedrijven een van de eerste signalen dat de hoge gasprijs het economische herstel kan hinderen. De prijs voor gas is dit jaar al meer dan verdrievoudigd en dan is het winterseizoen nog niet eens begonnen.
16/09 13u15  In 2020 minder deelname aan onderzoek baarmoederhalskankerIets minder dan de helft van de mensen die vorig jaar werden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker nam eraan deel. Dat percentage ligt lager dan in de drie voorgaande jaren, toen gemiddeld 57 procent van de mensen inging op de uitnodiging, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
16/09 13u15  Door politie doodgeschoten man (28) kwam uit AchtkarspelenDe automobilist die in de nacht van woensdag op donderdag is neergeschoten door de politie in het Friese dorp Boelenslaan nadat hij op agenten was ingereden, was een 28-jarige man uit de gemeente Achtkarspelen. De man raakte ernstig gewond en is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.
16/09 13u15  Wachtlijsten voor aansluiting warmtepompen en laadpalen lopen opDe wachtlijsten voor het plaatsen van een laadpaal of een warmtepomp zullen de komende tijd verder oplopen. Dat is althans de verwachting van netbeheerders als Liander en Enexis. De grote vraag in combinatie met een gebrek aan capaciteit op het net, ook voor het terugleveren van stroom, en een tekort aan personeel zal voor steeds meer problemen gaan zorgen.
16/09 13u15  Ilja Leonard Pfeijffer schrijft Boekenweekgeschenk 2022Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk van 2020. Marieke Lukas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema ”Eerste liefde”. Dat heeft de CPNB donderdag bekendgemaakt.
16/09 13u15  Fietser overleden door ongeval met bestelbus in AmmerzodenEen 73-jarige fietser is donderdag overleden door een ongeval met een bestelbus aan de Onderwaard in het Gelderse Ammerzoden. Pogingen van hulpdiensten het slachtoffer te reanimeren waren vergeefs.
16/09 12u15  Duitse politie voorkwam waarschijnlijk aanval op synagogeDe Duitse politie heeft waarschijnlijk een aanval op een synagoge in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen voorkomen, meldt een regionale minister. In het onderzoek zouden vier verdachten zijn aangehouden, onder wie een jongen van zestien jaar.
16/09 12u15  Beurzen over breed front omhoog, AEX tikt 800 punten weer aanDe Europese beurzen gingen donderdag over een breed front omhoog. Beleggers trokken zich op aan de positieve stemming op Wall Street, waar de inflatiezorgen afnamen. Op het Damrak tikte de AEX-index weer even de 800 punten aan. Woensdag wist de hoofdindex al kortstondig boven deze puntengrens uit te stijgen. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten en de Amerikaanse winkelverkopen, die later op de dag bekend worden gemaakt.
16/09 12u15  Urgenda en jongerenclubs: OMT voor klimaataanpak nodigNederland moet een speciaal instituut oprichten om de klimaatcrisis tegen te gaan. Dat stellen duurzaamheidsorganisatie Urgenda en twaalf jongerenorganisaties voor. De ‘Nederlandse Klimaatmissie’, zoals ze het noemen, moet een soort Outbreak Management Team (OMT) worden, dat de overheid structureel gaat adviseren over de aanpak, maar dan met meer bevoegdheden. Kennis en kunde moeten samenkomen in het instituut, waar overheid, bedrijfsleven en wetenschap in zouden moeten samenwerken. Een snelle verduurzaming van de economie is het doel.
16/09 12u15  Platte oesters aangetroffen in Rotterdamse havenIn de Rotterdamse haven zijn veel platte oesters aangetroffen. Volgens onderzoekers van Bureau Waardenburg, Wageningen Marine Research en Sas Consultancy is de vondst in het westelijke havengebied heel bijzonder.
16/09 12u15  Zelfstandig ondernemers willen rol in de SERDe belangenorganisatie voor zelfstandig ondernemers wil een directe vertegenwoordiger in de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), waarbij 100.000 mensen zijn aangesloten, verdienen zelfstandigen een „duidelijke en onafhankelijke stem” aan deze maatschappelijke overlegtafel, schrijft voorzitter van VZN Cristel van de Ven in een toelichting.
16/09 12u15  Goederenexport eurozone blijft toenemen door herstel crisisDe goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is ook in juli verder toegenomen dankzij het sterke herstel van de wereldeconomie van de coronacrisis. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat nam de export met ruim 11 procent toe tot een waarde van 206 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder.
16/09 12u15  Pfeijffer schrijft Boekenweekgeschenk, thema is ‘eerste liefde’Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld zijn de auteurs van de Boekenweek 2022. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek laten weten. Pfeijffer neemt het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening, Rijneveld schrijft het Boekenweekessay. Thema van deze 87e editie van de Boekenweek is ‘eerste liefde’.
16/09 12u15  Kabinet op pijnbank om AfghanistanIn de aanloop naar het debat over de evacuatie uit Afghanistan stegen de frustratie en spanning. De verantwoordelijke bewindspersonen lijken na een lang debat echter verder te kunnen.
16/09 12u15  Delftse onderzoekers: miljoenen medische mondkapjes zorg onveiligMiljoenen medische mondmaskers die vorig jaar bestemd waren voor zorgmedewerkers in ziekenhuizen voldoen niet aan de veiligheidseisen, concludeert de TU Delft na onderzoek. Ze beschermen niet of nauwelijks tegen virusdeeltjes en het keurmerk komt vaak niet overeen met de werkelijke kwaliteit.
16/09 12u15  Telefoontje generaal VS naar China was zo gek nog nietNee, de Verenigde Staten zijn niet van plan een oorlog tegen China te beginnen. De zaak kan een beetje instabiel lijken, maar het gaat écht goed met ons. En ja, democratie kan soms een beetje slordig overkomen.
16/09 12u15  Ook christelijke partijen kritisch in AfghanistandebatIn het debat over de situatie in Afghanistan stelde de Tweede Kamer zich woensdagavond en -nacht –het debat duurde tot 2.45 uur– uiterst kritisch op. Ook de christelijke partijen hadden tal van vragen. Een bloemlezing uit hun inbreng.
16/09 12u15  Prijsvechter Ryanair wil komende vijf jaar met 50 procent groeienDe Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar groeidoelstellingen naar boven bijgesteld. De prijsvechter wil de komende vijf jaar met 50 procent groeien, maakte het bedrijf bekend voorafgaand aan zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De oude doelstelling was 33 procent. Ryanair hoopt uit te breiden op Europese luchthavens en gaten op te vullen die andere maatschappijen door de coronacrisis hebben achtergelaten. De luchtvaartsector herstelt zich nadat die hard werd getroffen door de pandemie.
16/09 12u15  RIVM houdt rekening met piek op intensive caresDe versoepelingen van de coronamaatregelen leiden waarschijnlijk in de loop van het najaar tot een aanzienlijk hogere bezetting op de intensive cares. Dat heeft RIVM-directeur Van Dissel woensdag gezegd in de Tweede Kamer.
16/09 12u15  Onbeduidend Qatar speelt grote diplomatieke rolHet lijkt een onbeduidend land, maar niets is minder waar. Qatar speelt een belangrijke rol in de contacten met de Afghaanse taliban. En ook elders laat het Golfstaatje zijn invloed gelden.
16/09 12u15  Voetganger (63) overleden na aanrijding in BredaEen 63-jarige man uit Rucphen (Noord-Brabant) is donderdagochtend overleden nadat hij in Breda werd aangereden door een auto. De bestuurder van de auto, een 24-jarige man uit Breda, is aangehouden, meldt de politie.
16/09 12u15  Bijbelse principes over geloof en homoseksualiteit„Wat betreft de praktische kanten van het leven van homoseksueel georiënteerde christenen beschikken we niet over een geschiedenis van duizenden jaren pastorale adviezen voor het leven in een cultuur als de onze. (...) We hebben echter wél een levende, liefhebbende God. We hebben Zijn Woord en Zijn Geest. Hij kan en wil ons graag leiden.”
16/09 12u15  Shell gaat grote fabriek voor biobrandstoffen bouwen in PernisOlie- en gasbedrijf Shell gaat een grote fabriek voor biobrandstoffen bouwen op het terrein van zijn raffinaderij in Pernis. De fabriek in de Rotterdamse haven gaat 820.000 ton biobrandstoffen per jaar produceren, zoals duurzame vliegtuigbrandstof en biodiesel. Hoeveel Shell in de fabriek investeert, maakte het concern niet bekend.
16/09 12u15  3000 Franse zorgmedewerkers geschorst na negeren vaccinatieplichtIn Frankrijk zijn ongeveer 3000 zorgmedewerkers geschorst omdat ze niet met een coronavaccin zijn ingeënt. De vaccinatieplicht voor het personeel in onder meer ziekenhuizen en verzorgingstehuizen ging woensdag in, vanaf dat moment moesten werkgevers de regel handhaven. Zorgmedewerkers moeten minstens één prik hebben gehad.
16/09 12u15  Deutsche Bahn sluit deal met machinisten na reeks stakingenDeutsche Bahn heeft een akkoord gesloten met de machinistenvakbond GDL in een slepend conflict over loon. De afgelopen tijd hebben treinmachinisten het werk meermaals stilgelegd waardoor er grote verstoringen op het Duitse spoor en bij internationale treinen waren. Nieuwe stakingen zouden nu van de baan zijn.
16/09 12u15  ING: Schade aan schatkist beperkter dan in andere eurolandenVolgens de bank werd de schade vooral beperkt door de minder sterke economische krimp in Nederland vergeleken met andere landen. Ook bleef de Nederlandse economie sterker door de minder strikte lockdowns in ons land vergeleken met andere eurolanden, zegt ING.
16/09 12u15  Vader MH17-slachtoffer: beide zoons zouden zelfde vlucht nemenOp vlucht MH17 was geen plaats meer, daarom vloog Martijn via Parijs naar Kuala Lumpur. Zijn broer Stefan zat wel op de vlucht die vanuit Amsterdam vertrok. Het toestel werd op 14 juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Vader Ad van Nielen vertelde donderdag in de rechtbank op Schiphol wat de vliegramp voor hem betekende.
16/09 12u15  Blok onderzoekt subsidies uit Brussel voor Tata Steel„Ik heb in het debat vorige week toegezegd te willen onderzoeken of er ondersteuning van deze route mogelijk is via nationale of internationale subsidieregelingen”, aldus Blok. De minister noemt de beslissing van Tata Steel om over te stappen op DRI-technologie, waarmee ijzer en staal wordt gemaakt op basis van aardgas of waterstof, uitgevoerd in combinatie met één of meer elektrische ovens, een belangrijke stap voorwaarts. Het bedrijf maakte zijn besluit woensdag bekend. Blok gaat ook kijken naar de randvoorwaarden, zoals de juiste vergunningen, zodat het plan zo snel mogelijk uitgevoerd kan worden.
16/09 12u15  Halsema: Amsterdam gaat niet actief handhaven in horecaVoor toegang tot horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden moeten mensen binnenkort kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of recent negatief getest zijn of een coronabesmetting hebben doorgemaakt.
16/09 11u15  President Indonesië moet zorgen voor schonere lucht in JakartaEen Indonesische rechtbank heeft president Joko Widodo veroordeeld tot het beter waarborgen van schone lucht in de hoofdstad Jakarta. Widodo, de gouverneur van Jakarta en de ministers van Volksgezondheid en Milieuzaken hebben volgens de rechter het recht op schone lucht verwaarloosd.
16/09 11u15  Koningin heeft kleine breuk in haar rechterhandKoningin Máxima heeft deze zomer haar rechterhand verwond en daar een kleine breuk aan overgehouden. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag desgevraagd weten omdat de koningin bij de opening van de nationale supercomputer Snellius in Amsterdam is gespot met een gespalkte hand.
16/09 11u15  Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouwHet demissionaire kabinet maakt volgend jaar nog eens 1 miljard euro vrij om sneller woningen te kunnen bouwen. De eenmalige extra investering wordt volgende week op Prinsjesdag aangekondigd, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS.
16/09 11u15  EU-parlement wil versneld afschaffen dierproevenHet Europees Parlement wil sneller af van laboratoriumproeven met dieren. In een resolutie vragen de parlementariërs aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, een actieplan te maken om sneller over te gaan op onderzoek zonder gebruik van dieren. Ze willen dat uiteindelijk dierproeven helemaal worden afgeschaft.
16/09 11u15  Meer dan 1 miljard Chinezen volledig ingeënt tegen Covid-19China heeft meer dan 1 miljard inwoners volledig ingeënt tegen Covid-19. Het gaat om ruim 70 procent van de bevolking. Er zijn in totaal 2,16 miljard coronaprikken gezet, ruim een derde van alle prikken wereldwijd.
16/09 11u15  Von der Leyen prijst Europese aanpak pandemieIn deze ‘troonrede’ blikte de Commissievoorzitter terug op de door de coronacrisis beheerste afgelopen maanden en het antwoord van de EU daarop. Ook sprak ze over de uitdagingen en plannen voor het komende jaar.
16/09 11u15  Protesten in El Salvador tegen bitcoin als wettig betalingsmiddelDuizenden mensen zijn de straat opgegaan in de hoofdstad van El Salvador om te protesteren tegen de invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel in het Latijns-Amerikaanse land. El Salvador is het eerste land ter wereld dat de cryptomunt als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd naast de Amerikaanse dollar, maar veel inwoners zijn bezorgd over de grote waardeschommelingen van de bitcoin.
16/09 11u15  Minderheid Nederlanders voor beperkingen ongevaccineerdenEen minderheid van de Nederlanders wil de bewegingsvrijheid van ongevaccineerde mensen beperken op bijvoorbeeld school, werk of in de horeca. 40 tot 45 procent steunt beperkingen voor ongevaccineerden, zoals bijvoorbeeld het zelf moeten betalen voor toegangstesten, stellen onderzoekers van Populytics. Dat polste in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de steun voor het coronabeleid. Zo’n 25 tot 35 procent van de ondervraagden is tegen een beperking van de bewegingsvrijheid en de rest twijfelt.
16/09 11u15  Werkgroep OGGiN: Heel de gemeente kan weer naar de kerk, maar blijf alertTegelijk roepen de OGGiN op voorzichtig en waakzaam te zijn als de nieuwe regels van het kabinet ingaan. „Het hanteren van toegangsbewijzen is niet aan de orde.” Wel is het belangrijk bij klachten thuis te blijven, luidt het advies.
16/09 11u15  Stichting Bill Gates leidt investering van 600 miljoen in PicnicDe stichting van Microsoft-medeoprichter Bill Gates en zijn ex-vrouw Melinda investeert miljoenen euro’s in de Nederlandse onlinesupermarkt Picnic. Volgens Picnic werd bij een nieuwe investeringsronde die werd geleid door de Bill & Melinda Gates Foundation Trust in totaal 600 miljoen euro opgehaald om zo de groei te versnellen. Daaraan deden ook bestaande investeerders mee.
16/09 11u15  Zorgorganisaties sceptisch over nut registreren vaccinatiestatusZorgorganisaties zien weinig in het voornemen van het kabinet om de registratie van de vaccinatiestatus van werknemers in de zorg toe te staan. „Het gaat niet helpen om de laatste paar procent werknemers in de zorg te overtuigen”, stelt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.
16/09 11u15  Expositie over rijke geschiedenis in abdij Mont Saint-MichelIn de abdij van het getijdeneiland Mont Saint-Michel start zaterdag een expositie met meer dan 200 gouden en zilveren objecten die de rijke geschiedenis van het gebied rond Het Kanaal tonen.
16/09 10u15  CGK: geen 1,5 meter afstand meer tijdens kerkdienstenDinsdag werd bekend dat de maatregel om 1,5 meter afstand te houden vanaf 25 september niet meer nodig is. „Als de overheid de regelgeving rond de anderhalvemetermaatregel loslaat, dan is die ruimte er ook voor de kerken. Van die ruimte mogen we dankbaar gebruik maken. Zeker aan het begin van het nieuwe seizoen is dat bijzonder fijn.”
16/09 10u15  ING bouwt kredietverlening aan olie- en gassector sneller afING Groep wil zijn kredietverlening aan bedrijven in de fossiele industrie sneller afbouwen dan eerder gepland. De financiële instelling wil zijn CO2-voetafdruk op tijd verkleinen om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen. Daarnaast belooft ING meer geld te zullen steken in de sector schone energie.
16/09 10u15  Ds. P. D. van den Boogaard bevestigd als predikant van hhg PoederoijenIn de middagdienst ging ds. L. W. Ch. Ruijgrok uit Waarder voor. Deze preekte over 1 Petrus 5 vers 2a. Het thema was ”Ambtsdrager in Zijn opdracht”.
16/09 10u15  Toch gevangenisstraf voor bedreiging Pieter OmtzigtDe 27-jarige Danny V. uit Heerlen moet toch de gevangenis in voor het bedreigen van het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vorig jaar zomer. In hoger beroep is V. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.
16/09 10u15  Laurens van der Tang: Vrede en waarheid volgens Jeremiah BurroughsIn de eerste aflevering van seizoen 3 is Laurens van der Tang te gast. Hij schreef een inleiding op een boek van Jeremiah Burroughs (1599-1646).
16/09 10u15  GM: Bolt-rijders moeten auto 15 meter van ander voertuig parkerenEigenaren van de elektrische auto Chevrolet Bolt doen er verstandig aan hun auto op veilige afstand van andere voertuigen te parkeren. Volgens het Amerikaanse General Motors (GM), dat de auto’s produceert, wordt daarmee het risico minder dat door het spontaan in de brand vliegen van de Bolt ook andere auto’s beschadigd raken. Dit heeft GM aan meerdere bezitters van de Bolt laten weten.
16/09 10u15  Amerikaanse voorgangers durven zich niet uit te spreken voor vaccinatieVeruit de meeste kerken in de Verenigde Staten geven aan geen principiële bezwaren te hebben tegen vaccinatie. Maar gezondsheidsexperts vinden dat veel voorgangers „de moed niet hebben” om hun gemeenteleden aan te sporen om een prik te gaan halen.
16/09 09u15  Zonneautomaker Lightyear haalt weer miljoenen opDe Helmondse start-up Lightyear, die werkt aan de ontwikkeling van elektrische auto’s met geïntegreerde zonnepanelen, heeft opnieuw miljoenen aan investeringen opgehaald. Onder meer uitvaartcoöperatie DELA en investeerder Joop van Caldenborgh steken geld in het bedrijf. De teller staat volgens Lightyear daarmee dit jaar op 93 miljoen euro aan investeringen.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

6x Kamer vindt coronatoegangsbewijs op het terras niet nodig17/09 02u15 - Reformatisch Dagblad: Als het aan de Tweede Kamer ligt, hoeven mensen geen coronatoegangsbewijs te laten zien als ze op het terras zitten. Het kabinet wil dat vanaf 25 september voor de hele horeca verplichten, zowel binnen als buiten, maar dat vindt het parlement niet nodig. Buiten is de kans op een coronabesmetting namelijk kleiner, zo is de redenering.
5x Matthäus Passion Naarden bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed17/09 12u15 - Reformatisch Dagblad: De jaarlijkse uitvoering van Bachs ”Matthäus Passion” in de Grote Kerk van Naarden is deze week bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland (IIEN).
5x Minister De Bruijn (D66) neemt plek Kaag op BuZa tijdelijk over17/09 12u15 - Reformatisch Dagblad: Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn neemt tijdelijk de leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken op zich.
5x Grootste boom ter wereld ingepakt ter bescherming bosbrand17/09 04u15 - Reformatisch Dagblad: De grootste boom ter wereld, een zogeheten sequoia met een hoogte van 83 meter, is ingepakt met aluminiumfolie in de hoop zo weerstand te bieden aan de bosbranden in Californië. De bosbranden in het westen van de Verenigde Staten hebben een nationaal park bereikt en brengen daar ruim 2000 bijzondere bomen in gevaar.
5x Wereldleiders hoeven bij VN toch geen vaccinatiebewijs te tonen17/09 02u15 - Reformatisch Dagblad: Presidenten, premiers en diplomaten die volgende week aanwezig willen zijn bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York hoeven toch geen vaccinatiebewijs te tonen. Eerder zei voorzitter Abdulla Shahid nog dat hij de strenge coronaregels van de lokale autoriteiten opvolgt en een vaccinatiebewijs eist, maar daar is hij na kritiek van onder meer Rusland op teruggekomen.
5x Piri respecteert Kaags vertrek, maar vond dat niet noodzakelijk17/09 02u15 - Reformatisch Dagblad: PvdA-Tweede Kamerlid Kati Piri, die met haar moties van afkeuring het vertrek van demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken in gang zette, zegt „veel respect” te hebben voor de keuze van de D66-leider. Wat haar zelf betreft was het niet nodig dat Kaag opstapte. „Als ik gevonden had dat ze moest opstappen, had ik een ander soort motie ingediend”, zei Piri na de laatste stemmingen in de Kamer.
4x Klimaatsteun aan arme landen maar mondjesmaat toegenomen17/09 14u15 - Reformatisch Dagblad: Rijke landen hebben de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt bij het verhogen van de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferde dat welvarende landen daar in 2019 ruim 79 miljard dollar voor uittrokken, 2 procent meer dan in het voorgaande jaar.
4x Oostenrijkse staat ontkent schuld in eerste corona-proces Ischgl17/09 14u15 - Reformatisch Dagblad: De Oostenrijkse staat ontkent schuld in het eerste proces omtrent de grote corona-uitbraak vorig jaar in Ischgl. De zaak draait om een 72-jarige man die het coronavirus opliep in de wintersportplaats en vervolgens aan de gevolgen kwam te overlijden.
4x Cambridge en Oxford voeren ranglijst universiteiten niet meer aan17/09 14u15 - Reformatisch Dagblad: De Britse universiteiten van Oxford en Cambridge staan voor het eerst niet op de eerste plaats in een ranglijst van Britse universiteiten. De Good University Guide van de krant The Times zet dit jaar de Schotse universiteit van St. Andrews bovenaan, de oudste universiteit van Schotland.
4x Ecoboer gaat door met illegale verkoop van alternatief ‘medicijn’ tegen corona17/09 14u15 - Reformatisch Dagblad: Matthijs de Haan, eigenaar van Ecoboerderij De Haan uit Ingen, wil doorgaan met het verkopen van het geneesmiddel ivermectine.

Statistieken

Artikels:
28461
Gelezen:
14987
Aantal lezers nu:
77


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven