maandag 21 september 2020, week 39


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u00
 

De Standaard

Verbergen Tonen
20/09 22u15  Formatieblog. Onderhandelingen afgelopen, maandagmiddag wordt voortgewerkt Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
20/09 21u15  ‘Mooie en incidentvrije Autoloze Zondag’ De Autoloze Zondag in Brussel was voor vele fietsers, wandelaars, skaters en andere zachtemobiliteitsgebruikers een aangename ontspanning in tijden van corona. De straten liepen gezellig vol en er werden geen noemenswaardige incidenten genoteerd. Het aantal medische interventies lag lager dan bij de editie van vorig jaar.
20/09 20u15  Trump wil snel opvolger Ginsburg, twee Republikeinse senators zijn tegen Amerikaans president Donald Trump wil ‘zeer snel’ een opvolger voor de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg bij het Hooggerechtshof voorstellen. ‘Het zal waarschijnlijk een vrouw zijn’, zei Trump zaterdag. Intussen hebben al twee Republikeinse senatoren gezegd dat de Senaat pas na de presidentsverkiezingen van 3 november zou mogen stemmen over de opvolging. Dat maakt de meerderheid in de Senaat wel heel nipt.
20/09 19u15  Archeologen graven nog eens veertien sarcofagen van 2.500 jaar oud op In Egypte hebben archeologen in totaal 27 sarcofagen opgegraven die meer dan 2.500 jaar geleden begraven werden. Iets meer dan een week geleden werden er al dertien gevonden, nu nog eens veertien. Het zou gaan om één van de grootste ontdekkingen in honderd jaar.
20/09 19u15  Extinction Rebellion bekladt koninklijk paleis ‘En wat is uw plan?’ Activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion vragen het aan de koning.
20/09 18u15  Hackers ‘ontmaskeren’ duizend agenten in Wit-Rusland ‘Als jullie onze mannen vermoorden en onze vrouwen in elkaar slaan, verwacht dan niet dat jullie je achter bivakmutsen kunnen blijven verstoppen. Hier zijn de eerste 1.000 bullebakken van Loekasjenko.’ Met die boodschap heeft Nexta de namen en geboortedata van 1.000 leden van de oproerpolitie in Wit-Rusland gelekt.
20/09 18u15  Opgejaagd hert vlucht de stad in om aan jagers te ontsnappen Achternagezeten door jagers met een meute honden, heeft een hert zichzelf in veiligheid gebracht door zaterdagmiddag in Compiègne, in de Franse Oise, de stad in de vluchten. Bewoners vonden het uitgeputte dier nabij een school en verwittigden een dierenarts. Na enkele uren vluchtte het gerecupereerde dier het bos weer in.
20/09 18u15  Trump en Biden reageren op de dood van Ginsburg: ‘Ze was een fantastische vrouw’ Opperrechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg is op 87-jarige leeftijd overleden aan pancreaskanker. De vrouw was een voorvechtster van gelijkheid tussen man en vrouw én geen grote fan van president Trump. Hij kreeg het nieuws te horen van een journalist die hem stond op te wachten op de luchthaven: ‘Ze was een geweldige vrouw, ik vind het erg om dit te horen.’
20/09 18u15  Bouchez blokkeert Vivaldi-overleg De vergadering met de zeven Vivaldi-voorzitters is opgeschort. Vanuit verschillende partijen wordt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez met de vinger gewezen. ‘Hij blokkeert op alles.’
20/09 18u15  Vermiste Ilias teruggevonden in Wallonië, oom opgepakt voor ontvoering De 12-jarige Ilias, die sinds donderdag vermist was, is levend en wel teruggevonden. Dat is bevestigd door het parket. De jongen was in het gezelschap van zijn oom, die is opgepakt op verdenking van ontvoering van een minderjarige.
20/09 17u15  Formatieblog. Vivaldi-overleg ligt stil Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
20/09 16u15  Rechter blokkeert Amerikaans verbod op Wechat in appstores Het Amerikaanse verbod op het aanbieden van Wechat in appstores in de Verenigde Staten is door een rechter geblokkeerd.
20/09 15u15  Van Ranst: ‘De bubbel van vijf is verbrand’ ‘Er is zoveel anti-reclame voor die regel gemaakt, dat de bubbel van vijf verbrand is.’ Ook viroloog Marc Van Ranst hint op een nieuwe maatregel ter vervanging van de contactbubbel. Al zal die misschien niet veel meer inhouden dan een naamsverandering.
20/09 15u15  Vermiste Ilias is terecht, oom opgepakt voor ontvoering De 12-jarige Ilias, die sinds donderdag vermist was, is levend en wel teruggevonden. Dat is bevestigd door het parket. De jongen was in het gezelschap van zijn oom, die is opgepakt op verdenking van ontvoering van een minderjarige.
20/09 15u15  LIVEBLOG. Illegale raveparty in Desteldonkse maïs Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
Laatste update: zondag 20 september 2020, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/09 14u15  Vermiste Ilias is terechtDe 12-jarige Ilias, die sinds donderdag vermist was, is levend en wel teruggevonden. Dat is bevestigd door het parket. De jongen was in het gezelschap van zijn oom. Over de precieze omstandigheden ontbreken de details nog.
20/09 13u15  Eén van ’s werelds grootste ecosystemen lijkt te verdwijnen, volgens Bolsonaro is er geen vuiltje aan de luchtDe Pantanal in Brazilië, het grootste draslandgebied ter wereld, valt al wekenlang te prooi aan de vlammen. Net zoals grote broer het Amazonewoud, is de Pantanal een van de grootste ecosystemen ter wereld, met duizenden verschillende dier- en plantensoorten. Door de vlammenzee dreigt dat ecosysteem nu te verdwijnen. Volgens Braziliaans president Bolsonaro is er echter niets aan de hand en kan de wereld nog wat leren van Brazilië op vlak van klimaatbeleid.
20/09 12u15  Te Gek!? lanceert nieuw nummer om drank- en drugproblemen bespreekbaar te makenTe Gek!?, de organisatie die ernstige psychische problemen bespreekbaar wilt maken, start op 1 oktober een nieuwe jaarcampagne. ‘Te Gek!? Roes(t)’ moet drank-, drug- en gokproblemen in Vlaanderen bespreekbaar maken. Tijs Vanneste, beter bekend als Van Echelpoel, en Mr. Paul van Triggerfinger boksten een nieuw campagnelied in elkaar: ‘Het Gevaar’. U kunt hier in primeur de videoclip van het nummer bekijken.
20/09 12u15  De Roover en Dewael nog altijd op ramkoersDe plooien tussen Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en N-VA-fractieleider Peter De Roover zijn allesbehalve gladgestreken. Een debat tussenbeide in De Zevende Dag zat er niet in. Ze gingen niet samen aan tafel zitten, maar spraken in de VRT-studio apart – na elkaar- over het incident in de Kamer afgelopen donderdag.
20/09 12u15  Iedere twee uur één ongeval met vluchtmisdrijfBij 12 procent van de verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft slaat de dader op de vlucht. Vorig jaar gebeurde er minstens elke twee uur een ongeval waarbij de dader de vlucht nam. Dat blijkt uit de cijfers van Vias Institute, het Belgisch kenniscentrum dat de verkeersveiligheid.
20/09 11u15  Filmpje van bruiloftsgasten die alle coronaregels breken aan gemeentehuis zet kwaad bloedEen filmpje van een feestende menigte zet kwaad bloed in Dilbeek. Dat net op de dag dat het gemeentebestuur extra maatregelen aankondigde omdat het besmettingscijfer in snel tempo stijgt.
20/09 11u15  Formatieblog. Onderhandelaars werken in alle discretie naarstig verderVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
20/09 11u15  Man neergestoken bij burenruzie in BlankenbergeVrijdagavond is in Blankenberge een man van 64 neergestoken tijdens een burenruzie. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Het slachtoffer kreeg een messteek ter hoogte van de schouder. De omstandigheden van de steekpartij worden nog onderzocht.
20/09 11u15  LIVEBLOG. Boetes tot 10.000 pond voor overtreden Britse quarantaineregelsVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/09 10u15  Thaise demonstranten verklaren de ‘overwinning’ na historisch protestweekendIn de Thaise hoofdstad Bangkok heeft zaterdag de grootste antiregeringsmanifestatie in jaren plaatsgevonden. Tienduizenden betogers eisen in een open brief het aftreden van de regering en hervormingen van de almachtige monarchie.
20/09 09u15  Trump wil ‘volgende week’ opvolger voordragen voor Ruth Bader Ginsburg ‘en het zal een vrouw zijn’De Amerikaanse president Donald Trump wil ‘zeer snel’ een opvolger voor de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg bij het Hooggerechtshof voorstellen. ‘Het zal waarschijnlijk een vrouw zijn’, zei Trump zaterdag. Intussen heeft een eerste Republikeinse senator gezegd dat de Senaat pas na de presidentsverkiezingen van 3 november zou mogen stemmen over de opvolging.
20/09 08u15  Downloadverbod TikTok in VS uitgesteld tot 27 septemberHet Amerikaanse verbod op het downloaden van TikTok wordt uitgesteld tot 27 september. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel meegedeeld ‘na de recente positieve ontwikkelingen’. De populaire Chinese video-app stelt een samenwerking met Oracle en Walmart voor om tegemoet te komen aan de veiligheidsbekommernissen van de Amerikaanse regering.
20/09 08u15  Duits schip Alan Kurdi redt meer dan honderd migranten uit zeeHet reddingsschip Alan Kurdi heeft zaterdag meer dan honderd migranten gered toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken om Europa te bereiken. Dat meldt de Duitse humanitaire organisatie Sea-Eye.
20/09 07u15  Kaap van 100.000 besmettingen overschreden in BelgiëBelgië heeft de kaap van 100.000 besmettingen met het coronavirus overschreden. Dat blijkt zondagochtend uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
20/09 07u15  Het Belgische leger loopt leeg: groeiend aantal militairen vertrekkenSteeds meer ervaren militairen tussen 30 en 40 jaar vertrekken uit het leger ‘omdat ze de miserie binnen Defensie beu zijn’. Dat klaagt vakbondsvoorzitter Yves Huwaert (ACMP) aan in De Zondag.
20/09 06u15  LIVEBLOG. Kaap van 100.000 besmettingen overschreden in BelgiëVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/09 23u15  Gifpakje bestemd voor Witte Huis onderscheptDe Amerikaanse politiediensten hebben een naar het Witte Huis verstuurd pakje onderschept dat het – potentieel dodelijke – gif ricine bevatte.
19/09 23u15  Emotionele oproep van familie vermiste Ilias (12): ‘Kom naar huis. We zijn niet boos’Al drie dagen is er geen enkel spoor van Ilias Chahdi (12) uit Mortsel. ‘Ilias, als je vrij bent: kom dan alsjeblieft naar huis’, smeken zijn ouders en zijn zus hem nu, in een publieke oproep. Ze hopen dat de jongen van huis is weggelopen, en dat er geen kwaad opzet in het spel is. Ook de politie gaat er nog van uit dat de jongen in goede gezondheid is.
19/09 22u15  LIVEBLOG. Ook Denemarken worstelt met nieuwe coronagolfVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/09 19u15  Landcodes aangepast: reizen binnen Europa is bijna onmogelijkWie op reis wil binnen Europa kan nog maar in acht ‘groene’ landen terecht. En dan nog niet eens overal. Enkel in het Liechtenstein, een dwergstaat in het midden van Europa, kan u nog min of meer ongestoord rondlopen. In Frankrijk is nog maar één departement, Creuse, een groene zone.
19/09 17u15  Zoektocht naar Ilias Chahdi: politie vraagt eigenaars van bewakingscamera’s om beelden na te kijkenDe speurders die nu al twee dagen op zoek zijn naar de vermiste tiener Ilias Chahdi (12) uit Mortsel, vragen dat eigenaars van bewakingscamera’s op de beelden nagaan of de jongen door hen gefilmd is. Ze hopen zo op een aanknopingspunt. Vrijwilligers zoeken vandaag buiten Antwerpen naar de jongen, onder meer aan de Kust en in de Ardennen.
19/09 16u15  Enorme druk op Republikeinse senatoren om nu in de pas te lopenDe Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell zal alles op alles zetten om snel de vijftig Republikeinse senatoren te vinden die Trumps opvolger voor de gestorven opperrechter Ruth Bader Ginsburg willen goedkeuren. Haar dood biedt de Republikeinse meerderheid in de Senaat een unieke kans: een derde, conservatieve opperrechter aanstellen zou allicht voor decennia de conservatieve meerderheid in het machtige Supreme Court garanderen. Tegelijk geeft dat Trump een conservatieve nalatenschap van formaat.
19/09 16u15  LIVEBLOG. Zorg en Gezondheid steekt tandje bij in contactopsporingVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/09 15u15  Protest in Hongkong inspireert duizenden Thaise jongerenIn de Thaise hoofdstad Bangkok zijn duizenden studenten de straat op gegaan om te demonstreren tegen de conservatieve regering. Volgens de politie zijn er zeker 5.000 betogers op de been.
19/09 15u15  Navalni kan weer stappen, maar ‘herstel zal nog lang duren’De Russische dissident Alexej Navalny heeft een foto gepubliceerd van zichzelf op een trap in het Charite-ziekenhuis in Berlijn, waar hij wordt behandeld voor ernstige vergiftiging. In een bericht op Instagram bedankte de 44-jarige opposant de ‘briljante doktoren’ van het ziekenhuis.
19/09 14u15  Meeste migranten uit Moria verplaatst naar ander kamp op LesbosOp het Griekse eiland Lesbos is naar schatting driekwart van de 12.000 migranten uit het afgebrande kamp Moria overgebracht naar het nieuwe opvangkamp.
19/09 14u15  Coens wil op CD&V-platform dialoog aangaan met kiezersCD&V-voorzitter Joachim Coens wil binnenkort met een digitaal participatieplatform rechtstreeks in dialoog treden met de kiezer. Ook niet-leden worden op die manier betrokken bij de keuzes die CD&V maakt.
19/09 13u15  Orkaan Ianos kost twee mensen het leven in GriekenlandDe Mediterraanse orkaan Ianos heeft twee doden geëist in Griekenland. Een derde persoon is nog vermist. De zogeheten ‘medicane’ trof vrijdag de Ionische eilanden voor de Griekse kust, zoals Corfu, Kefalonia en Zakynthos, en trok zaterdagnacht verder over het Griekse vasteland.
19/09 13u15  Gestolen collectie uiterst zeldzame boeken teruggevonden onder Roemeense garageVrijdag maakte de Roemeense politie bekend dat ze een grote collectie boeken hebben teruggevonden onder een dikke laag cement in een garage. Zo’n 237 boeken zaten samen verpakt in grote zakken. De buit blijkt niet zomaar een buit te zijn: de boeken zijn uiterst zeldzaam. Zo zitten er eerste edities van de boeken van Isaac Newton of Galileo Galileï tussen. In 2017 werd de collectie uit een Londens magazijn gestolen.
19/09 13u15  De Block: ‘Verschillende scenario’s over versoepeling bubbel van vijf’De Veiligheidsraad zal komende woensdag bespreken of het mogelijk is om het bestaande systeem van ‘de bubbel van vijf’ te versoepelen. Maar daar zal dan wel tegenover moeten staan dat andere maatregelen verstrengd worden. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een gesprek met De Ochtend.
19/09 13u15  12-jarige Ilias blijft spoorloos: ‘Hij kan overal zijn’De politie heeft zaterdagmiddag nog steeds geen enkel aanknopingspunt na de verdwijning van de 12-jarige Ilias Chahdi. Een zoekactie door de politie komt er voorlopig niet. ‘Hij kan overal zijn.’ Ruim tweehonderd sympathisanten gingen vrijdag samen op zoek in Wilrijk, maar dat leverde niets op.
19/09 13u15  LIVEBLOG. Emmanuel André: ‘Evolutie bij ouderen is onrustwekkend’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/09 12u15  Trump en Biden reageren op de dood van Ginsburg: “Ze was een fantastische vrouw”Opperrechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg is op 87-jarige leeftijd overleden aan pancreaskanker. De vrouw was een voorvechtster van gelijkheid tussen man en vrouw én geen grote fan van president Trump. Hij kreeg het nieuws te horen van een journalist die hem stond op te wachten op de luchthaven: “Ze was een geweldige vrouw, ik vind het erg om dit te horen.”
19/09 12u15  12-jarige Ilias blijft spoorloos: ‘Het is niets voor hem om zomaar te vertrekken’Ruim tweehonderd sympathisanten waren vrijdag in Wilrijk samengekomen om een groot deel van Antwerpen uit te kammen in de hoop een spoor te vinden van de 12-jarige Ilias Chahdi. De jongen werd daar donderdag het laatst gezien toen hij voorbij een tankstation fietste. Sindsdien ontbreekt elk spoor, nadat ook een zoektocht vrijdagavond laat niets opleverde.
19/09 11u15  Deel van gevangenispersoneel legt dinsdag werk neerDe socialistische vakbond ACOD (CGSP) heeft opgeroepen tot een 48 urenstaking in de gevangenissen in heel het land vanaf dinsdagochtend om 6 uur. De vakbond gaat over tot actie omdat een akkoord uitblijft over de versoepeling van de bezoekregels. De christelijke en liberale vakbond volgen de stakingsoproep niet.
19/09 11u15  Antwerpse haven pakt drugssmokkel aan met digitale sleutel voor containersIn de Antwerpse haven wordt vanaf volgend jaar een digitaal systeem gebruikt om containers te begeleiden vanaf het schip tot het moment dat ze op een vrachtwagen worden gezet. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook een wapen in de strijd tegen drugssmokkel via de haven. ‘Hiermee gaan we die niet stoppen, maar het wordt wel een stuk moeilijker gemaakt’, zegt Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA).
19/09 10u15  Zonnig laatste zomerweekendHet weekend begint eerst zonnig, maar geleidelijk komen er meer wolkenvelden vanuit Frankrijk. In de loop van de namiddag is er vooral langs de grens met Frankrijk kans op een lokale bui, eventueel met een donderslag. Het blijft warm voor de tijd van het jaar met maxima tussen 22 graden in de Hoge Venen en 27 of 28 graden in het centrum van het land, zo meldt het KMI.
19/09 10u15  Chauffeur dodelijk ongeval Brecht was onder invloedOp de Biest in Brecht is vrijdagavond een 38-jarige man overleden nadat hij was aangereden door een personenwagen. De dader had te veel gedronken en amfetamines genomen.
19/09 09u15  LIVEBLOG. De Block: ‘Verschillende scenario’s over versoepeling bubbel van vijf’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/09 08u15  Overlijden Ginsburg opent strijd om heerschappij in Amerikaanse HooggerechtshofRuth Bader Ginsburg, een progressieve rechter uit het Amerikaanse Hooggerechtshof, is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Met de discussie over haar opvolging staat veel op het spel. De Republikeinen willen die zo snel mogelijk regelen, de Democratische presidentskandidaat Joe Biden vindt dat het een zaak is voor de volgende president.
19/09 08u15  Hoe opperrechter Ruth Bader Ginsburg een progressief icoon werdRuth Bader Ginsburg, de rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof die volgens de Democraten te allen koste in leven moest blijven tot na het presidentschap van Donald Trump, is vrijdag overleden. Haar niet-aflatende strijd tegen ongelijkheid leverde haar een haast iconische status op
19/09 07u15  Aantal nieuwe besmettingen klimt over grens van 1.000 besmettingen per dagHet gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag steeg tussen 9 en 15 september naar 1.071,1 per dag. Dat is 77 procent meer dan een week eerder.
18/09 22u15  Wereldwijd 30 miljoen besmettingen: deze Europese gebieden en steden kleuren roodDe kans dat we dit jaar nog veel zullen kunnen reizen wordt met de dag kleiner. Het aantal besmettingen stijgt weer overal en veel Europese landen en steden verstrengen de coronamaatregelen opnieuw. Zo zit zelfs een lang weekendje Amsterdam er niet meer in zonder quarantaine achteraf. En ook Frankrijk wordt hoe langer hoe meer te mijden.
18/09 22u15  200 mensen zoeken naar vermiste jongen in MortselIn het Antwerpse Mortsel is donderdag een 12-jarige jongen als vermist opgegeven. De politie heeft voorlopig geen aanwijzingen van kwaad opzet, maar houdt rekening met alle scenario’s. Familie en vrienden organiseerden vrijdagavond een zoekactie in de wijde omgeving.
18/09 22u15  LIVEBLOG. Meer dan 13.000 besmettingen op één dag in Frankrijk, minister besmetVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/09 21u15  LIVEBLOG. In deel van Madrid enkel essentiële verplaatsingenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/09 20u15  Nederland zet zes regio’s in ‘risiconiveau 2’: cafés toe om middernachtDe Nederlandse regering plaatst zes regio’s onder verhoogd risiconiveau 2. Het gaat om Amsterdam Amstelland, Rotterdam Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. ‘Corona wordt voor velen een ver-van-mijn-bedshow’, waarschuwde premier Mark Rutte.
18/09 20u15  Clash tussen corona-experts zet regering onder drukDe afscheidnemende regering zal zelf knopen moeten door­hakken, nu de experts botsen over de strategie.
18/09 19u15  Op een week tijd zes extra dossiers over wraakpornoDe afgelopen week hebben zes slachtoffers van wraakporno aangeklopt bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM). Dat is een opvallende stijging, want tussen juli en september waren er in totaal een twintigtal dossiers. ‘Het lijkt erop dat het verhaal van de BV’s de deur voor mensen op een kier heeft gezet, en dat is belangrijk.’
18/09 18u15  Amal Clooney neemt ontslag uit protest tegen Brexit-plannenMensenrechtenadvocate Amal Clooney heeft haar ontslag aangeboden als speciale media-ambassadeur voor Groot-Brittannië. Reden is het wetsvoorstel Interne Markt van de Britse regering, dat ingaat tegen het scheidingsakkoord met de EU. ‘Betreurenswaardig’, zegt Clooney.
18/09 18u15  Rector UGent: ‘Er rust op jullie schouders een grote verantwoordelijkheid, beste studenten’UGent-rector Rik Van de Walle heeft vrijdag een bijzonder academiejaar onder strenge coronamaatregelen geopend. ‘Ik spreek bij deze mijn vertrouwen uit in jullie’, zei hij in zijn rectorale rede.
18/09 17u15  Inwoners in de buurt van L.A. ontwaken in ‘Marslandschap’De aanhoudende bosbranden in het westen van de Verenigde Staten hebben het ‘Angeles National Forest’ bereikt, een enorm bosgebied ten noorden van Los Angeles. Inwoners trekken massaal weg uit het gebied nadat de lucht volledig oranje kleurde.
18/09 17u15  Familie start zoekactie naar vermiste jongen in MortselIn het Antwerpse Mortsel is donderdag een 12-jarige jongen als vermist opgegeven. De politie heeft voorlopig geen aanwijzingen van kwaad opzet, maar houdt rekening met alle scenario’s. Familie en vrienden organiseren vrijdagavond een zoekactie in de wijde omgeving.
18/09 16u15  Bergbeklimmer maakt adembenemende beelden op top van de MatterhornDe Britse Tim Howell toont hoe het is om op de top van de Matterhornberg op de grens van Italië en Zwitserland te staan. Hij filmde hoe hij op balanceerde op een smalle richel op duizenden meter hoogte. Bekijk de spannende beelden in de video hierboven.
18/09 16u15  ‘2026 voor elektrische bedrijfswagens is niet onhaalbaar’Leasingbedrijven bereiden zich voor op een snelle omslag naar emissievrije, elektrische bedrijfswagens.
18/09 15u15  Nederlandse minister Grapperhaus toch nog beboet voor corona-overtredingDe Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft.
18/09 15u15  Voor en na: satellietbeelden tonen impact na orkaan SallyDe Amerikaanse staat Alabama en het noordwesten van Florida kregen afgelopen dagen te kampen met de orkaan Sally. De orkaan van categorie 2 veroorzaakte zware overstromingen langs de kustlijn. Deze voor- en nabeelden tonen het gevolg van de storm.
18/09 15u15  VS verbieden downloaden van TikTok en WeChatDe Chinese apps TikTok en WeChat mogen vanaf zondag niet meer worden aangeboden in Amerikaanse appstores. Volgens de Amerikaanse overheid verzamelen de apps te veel gegevens over gebruikers die ze delen met de Chinese overheid.
18/09 14u15  LIVEBLOG. Koen Wauters positief getest op coronaVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/09 13u15  Honderden mensen poseren naakt in LondenIn Londen in het Verenigd Koninkrijk hebben meer dan 200 mensen naakt geposeerd voor de lens van beeldend kunstenaar Spencer Tunick. De Amerikaanse fotograaf is bekend voor zijn indrukwekkende installaties met duizenden naakte mensen. Bekijk het in de video hierboven.
18/09 13u15  Vlaamse canon moet klaar zijn tegen oktober 2022Een onafhankelijke commissie onder leiding van historicus Emmanuel Gerard (KU Leuven) moet tegen oktober 2022 een Vlaamse canon uitwerken. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
18/09 13u15  Ook Deinze bereid om vluchtelingen uit Moria op te nemenDe vluchtelingen die vanuit het afgebrande kamp in het Griekse Moria naar ons land worden overgebracht, zijn welkom in Deinze. ‘Indien nodig kunnen deze mensen in onze stad terecht’, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) in Het Laatste Nieuws. Gent en Brugge toonden zich al langer bereid een oplossing te zoeken.
18/09 13u15  Een eerste blik op meldingsapp 'CoronAlert'‘Samen krijgen we het coronavirus klein. Bescherm uzelf en ons allemaal.’ Zo verwelkomt CoronAlert, de Belgische coronameldingsapp die vandaag de testfase ingaat, zijn gebruikers. De app is beschikbaar in de drie landstalen én in het Engels. Dankzij CoronAlert ‘kunnen we de infectieketens sneller doorbreken’.
18/09 13u15  Het coronavirus in België in cijfers en grafiekenHoeveel dodelijke slachtoffers heeft het coronavirus al gemaakt? Hoe zit het met de 'tweede golf'? En hoeveel besmettingen zijn er in uw gemeente? Volg hier het infografisch overzicht met de laatste coronacijfers uit België.
18/09 12u15  ‘Medicane’ Ianos teistert Griekenland, ruwe zee laat boten zinkenDe mediterraanse orkaan Ianos is aan land gekomen in Griekenland. De zogeheten ‘medicane’ treft momenteel de Ionische eilanden voor de Griekse kust, zoals Corfu, Kefalonia en Zakynthos.
18/09 12u15  Een eerste blik op meldingsapp Coronalert‘Samen krijgen we het coronavirus klein. Bescherm uzelf en ons allemaal.’ Zo verwelkomt Coronalert, de Belgische coronameldingsapp die vandaag de testfase ingaat, zijn gebruikers. De app is beschikbaar in de drie landstalen én in het Engels. Dankzij Coronalert, meldt de Nederlandstalige versie, ‘kunnen we de infectieketens sneller doorbreken’.
18/09 12u15  Twaalfjarige jongen vermist in MortselIn het Antwerpse Mortsel is donderdag een 12-jarige jongen als vermist opgegeven. De politie heeft het over een onrustwekkende verdwijning.
18/09 12u15  Aantal Belgen dat immuun is voor coronavirus stijgt niet meerSlechts 5 tot 8 procent van de Belgen heeft al antistoffen tegen het coronavirus opgebouwd. Daarmee is een vorm van groepsimmuniteit nog heel veraf. Sinds eind april is het aantal mensen met deze antistoffen vrij stabiel.
18/09 12u15  Van Gucht: ‘Belangrijker dan ooit dat we virus nu vertragen’Viroloog Steven Van Gucht riep op de persconferentie van het Crisiscentrum op tot voorzichtigheid nu het aantal bevestigde besmettingen sterk blijft stijgen. Groepsimmuniteit tegen het virus is volgens hem nog ver verwijderd.
18/09 12u15  LIVEBLOG. Problemen bij lancering corona-app voor AndroidgebruikersVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/09 12u15  Poolse regering in crisis over dierenrechtenDe Poolse regering raakt het niet eens over een wetsvoorstel dat pelsdierenfokkerijen en circusdieren wil verbieden, en het ritueel slachten beperken. Het voorstel van de rechts conservatieve regeringspartij PiS krijgt steun van linkse partijen, terwijl de andere regeringspartijen tegen zijn.
18/09 11u15  Tesla-bestuurder slaapt achter stuur zelfrijdende autoEen Canadese man (20) zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden omdat hij leek te slapen achter het stuur van zijn Tesla. De wagen stond in autopiloot-modus en reed op het moment van de feiten zo’n 150 km/u.
18/09 11u15  ‘Medicane’ Ianos teistert Griekenland, botenDe mediterraanse orkaan Ianos is aan land gekomen in Griekenland. De zogeheten ‘medicane’ treft momenteel de Ionische eilanden voor de Griekse kust, zoals Corfu, Kefalonia en Zakynthos.
18/09 11u15  Oostende geeft geen toestemming voor ‘mars voor democratie’De stad Oostende is niet van plan de ‘mars voor democratie’ op 27 september te laten doorgaan. Dat meldt de stad nadat er op sociale media opgeroepen werd om er een nieuwe betoging te voeren. Er wordt gevraagd om een alternatieve actie te bedenken die wel coronaproof is.
18/09 11u15  LIVE. Moeten we ons zorgen maken? Crisiscentrum geeft persconferentie over coronacijfersHet aantal geregistreerde nieuwe besmettingen blijft sterk stijgen. Ook het aantal ziekenhuisopnames per dag stijgt, zij het langzamer. Tegelijk stagneert het sterftecijfer. Om 11 uur geeft het Nationaal Crisiscentrum meer uitleg bij de coronacijfers op een persconferentie. U kan die hierboven live volgen.
18/09 11u15  Brussel heeft nu meer positieve coronatests per dag dan tijdens eerste golfIn het Brusselse Gewest zijn de voorbije dagen meer positieve coronatests afgelegd dan tijdens de eerste besmettingsgolf in maart en april. Maandag alleen al is er sprake van 331 nieuwe gevallen.
18/09 10u15  Mokkend gaat Israël voor de tweede keer in lockdownIsraëliërs slaan aan het hamsteren aan de vooravond van de tweede lockdown van drie weken wegens corona, vlak voor de belangrijkste joodse feestdagen van het jaar. Er is veel kritiek. ‘Dit is een politieke beslissing.’
18/09 10u15  Mediterraanse orkaan Ianos aan land in GriekenlandDe mediterraanse orkaan Ianos is aan land gekomen in Griekenland. De zogeheten ‘medicane’ treft momenteel de Ionische eilanden voor de Griekse kust, zoals Corfu, Kefalonia en Zakynthos.
18/09 10u15  12-jarig meisje omgekomen bij ongeval met vrachtwagen in ZwevegemEen 12-jarig meisje is omgekomen bij een ongeval met een vrachtwagen in Zwevegem. Dat meldt de VRT. Ze werd aangereden op haar fiets.
18/09 09u15  Duitse verdachte moord Madeleine McCann zou Duitse medeplichtige hebben gehadDe Duitser die ervan wordt verdacht de Britse peuter Madeleine McCann te hebben ontvoerd en vermoord in Portugal zo’n 13 jaar geleden, zou een Duitse medeplichtige hebben gehad. Volgens Britse media zal het Portugese televisieprogramma Sexta As 9 dit vrijdag uit de doeken doen.
18/09 08u15  Trump kondigt commissie voor patriottisch onderwijs aanTe midden het debat over racisme en discriminatie in de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse president Donald Trump een commissie opgericht die patriottisch onderwijs moet bevorderen.
18/09 08u15  Zonnige nazomer blijft durenVandaag blijft het droog en wordt het zonnig en vrij warm, zo bericht het KMI. De maxima schommelen tussen 21 graden in de Hoge Venen en 26 graden in het uiterste zuiden van het land en langs de grens met Frankrijk. In het centrum wordt het zo’n 23 à 24 graden.
18/09 08u15  Schendt de corona-app mijn privacy? En veertien andere vragenNa maanden van verwachtingen en aankondigingen, is de Belgische corona-app ‘CoronAlert’ een belangrijke fase ingegaan: een test met tienduizend gebruikers. De laatste rechte lijn naar een officiële lancering is ingeslagen. Dit moet u weten over de app.
18/09 08u15  Aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt fors, naar 978 per dagHet aantal nieuwe besmettingen blijft sterk stijgen. Ook het aantal ziekenhuisopnames per dag stijgt, zij het langzamer. Tegelijk stagneert het sterftecijfer.
18/09 08u15  Wallonië maakt rijbewijs gratis voor werkzoekendenDe Waalse regering heeft het licht op groen gezet voor een ‘passeport drive’, het gratis rijbewijs voor werkzoekenden, zo bericht La Dernière Heure vrijdag. De regering maakt 8 miljoen euro vrij, om de ongeveer 4.000 werkzoekenden toe te laten om kosteloos hun rijbewijs te behalen.
18/09 08u15  Tweede Belgische naaktstrand komt in MiddelkerkeMiddelkerke wil volgende zomer in een naaktstrand voorzien. Het gaat om de strook strand in Lombardsijde, die grenst aan Nieuwpoort en afgeschermd wordt door de militaire site.
18/09 08u15  LIVEBLOG. Covid-app begint test met 10.000 gebruikersVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
18/09 07u15  Boliviaanse interim-president trekt kandidatuur voor verkiezingen inIn Bolivia heeft interim-president Jeanine Anez donderdag gezegd dat ze niet zal opkomen bij de presidentsverkiezingen die gepland zijn voor 18 oktober. Ze doet naar eigen zeggen afstand van haar kandidatuur om te voorkomen dat het linkse kamp zou winnen.
18/09 07u15  Test Aankoop: ‘Enkel in VS en Duitsland grote som neergeteld om consumenten te vergoeden’Op de vijfde verjaardag van het sjoemelsoftwareschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen wacht de meerderheid van de betrokken voertuigeigenaars nog steeds op compensatie voor de geleden schade. Dat meldt consumentenorganisatie Test Aankoop vrijdag.
18/09 07u15  Aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt forsHet aantal nieuwe besmettingen blijft sterk stijgen. Ook het aantal ziekenhuisopnames per dag stijgt, zij het langzamer. Tegelijk stagneert het sterftecijfer.
17/09 23u15  LIVEBLOG. Cafés in westen van Nederland moeten vroeger sluitenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
17/09 22u15  In het parlement tekent Vivaldi en haar oppositie zich al afDe eerste Kamerzitting van het politieke jaar bracht meteen een voorafspiegeling van hoe oppositie en meerderheid zich kunnen profileren, mocht een Vivaldiregering het licht zien.
17/09 20u15  Man sterft na val van kathedraal DoornikEen man werd woensdag dood aangetroffen aan de voet van de kathedraal van Doornik. Volgens het parket van Doornik gaat het om een ongeluk.
17/09 20u15  LIVEBLOG. Brussel neemt geen strengere maatregelenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
17/09 19u15  Regering-Wilmès krijgt verlenging: Vivaldi-partijen willen regeringsverklaring op 1 oktoberHet aanblijven van de regering-Wilmès is het onderwerp van een tumultueuze eerste bijeenkomst van de Kamer. De Vivaldi-partijen schoven met een eenvoudige motie een regeringsverklaring op 1 oktober naar voren.
17/09 18u15  ‘Novitsjok gevonden op waterfles in hotelkamer Navalni’De Russische opposant Aleksej Navalni is volgens zijn team mogelijk al in een hotel in de Siberische stad Tomsk vergiftigd. Op een lege waterfles zijn sporen van novitsjok gevonden, klinkt het.
17/09 18u15  LIVE. Vivaldi-partijen willen regeringsverklaring op 1 oktoberHet aanblijven van de regering-Wilmès is het onderwerp van een tumultueuze eerste bijeenkomst van de Kamer. Vlaams Belang zit klaar om een motie van wantrouwen in te dienen, maar de Vivaldi-partijen counteren met een eenvoudige motie, waarin gevraagd wordt om op 1 oktober een regeringsverklaring af te leggen.
17/09 17u15  LIVE. Oppositie klaar om motie van wantrouwen in te dienen tegen regering-WilmèsHet aanblijven van de regering-Wilmès is het onderwerp van een tumultueuze eerste bijeenkomst van de Kamer. N-VA-kamerlid Peter De Roover bracht de zaak al bij het overlopen van de agenda ter discussie, wat tot een aanvaring met Kamervoorzitter Patrick Dewael leidde. Vlaams Belang zit klaar om een motie van wantrouwen in te dienen.
17/09 17u15  LIVEBLOG. Molenbeek sluit twee middelbare scholen na besmetting onder leraarsVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
17/09 16u15  Ex-model Amy Dorris beschuldigt Trump van aanranding: ‘Zijn handen waren overal’Ex-model Amy Dorris (48) beschuldigt de Amerikaanse president Donald Trump van seksuele aanranding. Dat gebeurde volgens haar op de US Open in 1997.
17/09 16u15  Inheemse betogers halen standbeeld neer van conquistador in ColombiaIn Colombia hebben betogers van de inheemse stam Misak een standbeeld van de Spaanse con­quis­ta­dor Sebastián de Belalcázar van de sokkel getrokken in de stad Popayán. Ze eisen erkenning van de grond.
17/09 16u15  Trump spreekt topviroloog tegen over timing vaccin: ‘Hij was in de war’Amerikaans president Donald Trump houdt vol dat er tegen oktober dit jaar een vaccin tegen corona komt. Nochtans zei topviroloog Robert Redfield in het Amerikaanse Congres dat het brede publiek pas in 2021 een vaccin mag verwachten. Trump reageerde kordaat op die uitspraak: ‘Redfield was in de war.’
17/09 16u15  Dit staat er in de onderhandelingsnota van VivaldiDe Standaard kreeg de preformateursnota te zien die een Vivaldicoalitie moet smeden. Een werkstuk van 96 pagina’s dat alvast niet ontbreekt aan ambitie. Een regeerakkoord is de nota van Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) nog lang niet, maar de contouren zijn wel al duidelijk. We overlopen de belangrijkste beleidsdomeinen waar de onderhandelaars van de 7 Vivaldipartijen mee aan de slag gaan.
17/09 16u15  FOD Financiën waarschuwt voor frauduleuze mails: ‘Niet reageren’De overheidsdienst Financiën waarschuwt voor frauduleuze e-mails, waarin oplichters informatie vragen in ruil voor een fictieve compensatie voor de energie- en waterfactuur.
17/09 16u15  LIVE. Oppositie beukt al bij start kamerzitting in op verlenging voor regering-WilmèsHet aanblijven van de regering-Wilmès is bij aanvang van het vragenuurtje sneller dan verwacht ter sprake gekomen. N-VA-kamerlid Peter De Roover bracht de zaak al bij het overlopen van de agenda ter discussie, wat tot een aanvaring met Kamervoorzitter Patrick Dewael leidde.
17/09 15u15  LIVE. Verlenging voor de regering-Wilmès al bij start kamerzitting onder vuurHet aanblijven van de regering-Wilmès is bij aanvang van het vragenuurtje sneller dan verwacht ter sprake gekomen. N-VA-kamerlid Peter De Roover bracht de zaak al bij het overlopen van de agenda ter discussie, wat tot een aanvaring met Kamervoorzitter Patrick Dewael leidde.
17/09 15u15  Nieuw academiejaar, terug naar het leven op kot: mogen studenten daar zomaar een nieuwe bubbel maken?Deze en volgende week keren studenten terug naar hun tweede thuis: het kot. Universiteiten en hogescholen hebben intussen laten weten hoe ze terug naar de les kunnen. Maar wat met feestjes op kot of gewoon bezoek van enkele vrienden? Mogen studenten zomaar een nieuwe contactbubbel maken? Viroloog Marc Van Ranst roept studenten op om minder vaak terug te keren naar huis.
17/09 15u15  Staatshervorming en ethische dossiers: Vivaldi komt CD&V grotendeels tegemoetVorige week kwam er flink wat stennis van voorzitter Joachim Coens, nadat mondelinge afspraken over ethische dossiers niet volledig in teksten waren omgezet.
17/09 15u15  Klimaat en energie: kernuitstap blijft open vraagstukOp het vlak van energie en klimaat liggen de belangrijkste vraagstukken nog open, de kernuitstap in de eerste plaats.
17/09 15u15  Buitenlandse Zaken en Defensie: uitgesproken pro-Europese koersDe federale regering wil een uitgesproken pro-Europese koers varen, waarbij ze zich zal verzetten tegen internationale nationalistische tendensen. De regering is voor internationale handel, en voor een Brexit-akkoord, al zullen daar sociale en milieustandaarden aan gekoppeld worden.
17/09 15u15  Fiscaal en financieel: billijke bijdrage van de allersterkste schoudersAlles in de nota met een budgettaire impact is nog te onderhandelen en staat in de prefomatienota dus nog tussen haakjes. De financiële tabel is voor een groot stuk de alfa en omega van het regeerakkoord, maar wordt pas op het einde van de rit afgeklopt.
17/09 15u15  Asiel en migratie: Vivaldi bouwt op internationale verdragenVan een versoepeling van het bestaande migratiebeleid is geen sprake. Wel schrijft het zich uitdrukkelijk in internationale verdragen in.
17/09 15u15  Arbeid: praktijktesten als wapen voor sociale inspectie?De Vivaldipartijen mikken op een tewerkstellingsgraad van 80 procent tegen 2030. Daarbij wordt volop naar de sociale partners gekeken om samen dat doel te bereiken. Zo zal onderzocht worden hoe werknemers gemotiveerd kunnen worden om makkelijker naar een andere regio of sector te kijken om aan de slag te gaan. Niet overal is de vraag even groot.
17/09 15u15  Politieke vernieuwing: Vivaldi opent de deur naar burgerdemocratieHet geloof in de politiek verdient een opkikker. Een grotere betrokkenheid van burgers in het besluitvormingsproces moet helpen.
17/09 15u15  Gezondheid en pensioenen: pensioenleeftijd blijft vastgeklikt op 67De preformateursnota begint met gezondheidszorg en de bestrijding van de coronapandemie, dat kan ook bijna niet anders. Het bestrijden van coronamoeheid, inzetten op preventie en de aanpak van een mogelijke volgende pandemie zijn de grote lijnen. Daarvoor wordt gewerkt aan betere communicatie en aan manieren om het openbare leven en de economie toch aan de gang te houden. Een commissaris moet het beleid van de federale overheid en de deelstaten stroomlijnen.
17/09 15u15  Mobiliteit: NMBS nog tien jaar meester van het spoorVivaldi wil inzetten op ‘zachte en collectieve mobiliteit’. Meteen worden extra investeringen in spoorwegmaatschappijen NMBS en Infrabel in het vooruitzicht gesteld, al ontbreekt voorlopig een bedrag.
17/09 15u15  Veiligheid: oprichting federale drugspolitie op tafelZoals preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) reeds aankondigde, komen er extra investeringen in de veiligheids- en inlichtingendiensten en justitie.
17/09 14u15  Politicus citeert gedicht van Elsschot, maar wordt gecorrigeerd door partijvoorzitterGert-Jan Segers heeft in de Tweede Kamer in Den Haag een betoog gehouden tegen individualisme in de coronacrisis. De voorzitter van de ChristenUnie koos daarbij om Willem Elsschot te citeren. Maar Segers werd snel door de leider van PvdA Lodewijk Asscher op de ware context van het citaat gewezen, en dat zorgde voor een komisch moment.
17/09 14u15  LIVE. Volg de discussie over de verlenging voor de regering-WilmèsIn de Kamer komt vanmiddag het aanblijven van de regering-Wilmès ter sprake. De Vivaldi-partijen staan klaar om een motie van wantrouwen af te blokken.
17/09 13u15  Feeststemming in Tsjechië omgeslagen nu tweede coronagolf harder aankomt dan eersteMet meer dan 2.000 nieuwe bevestigde coronabesmettingen in één dag vestigt Tsjechië een triest record. Terwijl de Europese golf van april grotendeels aan het land voorbijging, wordt het ditmaal zwaarder getroffen. De feeststemming van begin deze zomer lijkt weg, nu de epidemie er meer dan in andere landen fors aan kracht wint.
17/09 13u15  Duitse politieagenten geschorst na verheerlijken nazigedachtegoedIn Duitsland werden 29 politieagenten van Noordrijn-Westfalen geschorst, omdat ze extreemrechtse boodschappen deelden. Het is, na de opschorting van een elite-eenheid en de ‘kebabmoorden’, opnieuw een schandaal binnen de Duitse ordediensten.
17/09 13u15  Aalst carnaval gaat toch door, maar wel in juniAalst carnaval 2021 zal dan toch doorgaan. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zegt dat het carnaval zal plaatsvinden in juni, op voorwaarde dat er een vaccin is.
17/09 12u15  Duitsland schorst politieagenten die extreemrechtse beelden delenIn Duitsland werden 29 politieagenten van Noordrijn-Westfalen geschorst omdat ze extreemrechtse boodschappen naar elkaar doorstuurden.
17/09 12u15  Gentse reageert met humoristische video op reactie over haar huidskleur‘Wow, gij kunt goed Vlaams. Hoe komt dat?’ Toen Gloria Boateng (31), Gentenaar met een kleurtje, die vraag onlangs weer eens gesteld kreeg, reageerde ze met een komisch Tiktok-filmpje. ‘Humor is de beste remedie tegen alles’, vertelde ze aan Het Nieuwsblad.
17/09 12u15  Opnieuw piek in vervuiling rond UmicoreIn de wijk rond de Umicore-fabriek in Hoboken zijn aan het begin van de zomer opnieuw erg hoge hoeveelheden zware metalen opgetekend. Het gaat om de op een na hoogste meetresultaten van de voorbije drie jaar. Dat schrijft De Morgen donderdag.
17/09 12u15  Doek valt over Mini-Europa: eind dit jaar gaat park definitief dichtMini-Europa sluit op 31 december dit jaar definitief de deuren. Dat meldt de directie in een persbericht. ‘De reden hiervoor is het uitblijven van een akkoord over een vierde verlenging van het contract met Brussels Expo’, klinkt het.
17/09 11u15  Zieke proefpersoon waarschijnlijk niet gelinkt aan vaccin AstraZenecaDe medische problemen die werden opgemerkt tijdens de vaccinstudie van farmabedrijf AstraZenica en Oxford University, werden naar alle waarschijnlijkheid niet veroorzaakt door het vaccin. Dat blijkt uit een document dat de universiteit online heeft geplaatst.
17/09 11u15  Storm Sally houdt lelijk huis in de VSIn de Amerikaanse staat Alabama en in het noordwesten van Florida lijden de inwoners onder ‘rampzalige overstromingen’. Die zijn het werk van de storm Sally. Volgens de website poweroutage.com zaten woensdag in beide staten meer dan 550.000 huishoudens zonder stroom.
17/09 11u15  Wit-Rusland klaagt oppositieleider Maria Kalesnikava aan voor ondermijning van de nationale veiligheidWit-Rusland heeft oppositieleider Maria Kalesnikava officieel beschuldigd van ‘het aanzetten tot het ondermijnen van de nationale veiligheid’, zei de onderzoekscommissie woensdag in een verklaring.
17/09 11u15  CD&V-voorzitter Coens: ‘De Crem vertolkt bezorgdheden, maar we onderhandelen verder’CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft rustig onder de scherpe uitlatingen van zijn minister Pieter De Crem over Vivaldi. ‘Zijn boodschap is dat we verder scherp moeten onderhandelen.’
17/09 11u15  Grote storing bij Telenet: enkele ziekenhuizen, politie van Antwerpen en bedrijven tijdlang telefonisch niet bereikbaarHet Universitair Ziekenhuis van Gent, een campus van de UZ Leuven en de ziekenhuizen van ZNA waren donderdagvoormiddag een tijdlang telefonisch niet bereikbaar. ‘De oorzaak is een probleem bij onze provider Telenet’, klink het bij UZ Gent. Telenet bevestigt dat, maar omstreeks 10 uur was de storing van de baan. Ook de Blauwe Lijn van de Antwerpse politie en de Antwerpse brandweer waren een tijdlang onbeschikbaar.
17/09 11u15  Formatieblog. De Roover: De Wever moet ‘met stofzuiger door partij gaan’Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
17/09 10u15  Politieoperatie bezig om vluchtelingen op Lesbos naar nieuw kamp te brengenOp het Griekse eiland Lesbos is donderdagmorgen een politieoperatie begonnen. Die moet de duizenden migranten die op straat leven na de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria naar een nieuw noodkamp te brengen.
17/09 10u15  Grote storing bij Telenet: enkele ziekenhuizen, politie van Antwerpen en bedrijven momenteel telefonisch niet bereikbaarDoor een storing bij Telenet zijn onder meer enkele grote ziekenhuizen donderdagochtend telefonisch niet bereikbaar. ‘Bij een upgrade van het systeem is in de nacht van woensdag op donderdag een technisch probleem gerezen’, zegt Isabelle Geeraerts, woordvoerster van Telenet.
17/09 09u15  Stakingsaanzegging bij De LijnDe vakbonden bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend. Ze eisen onder meer werkzekerheid
17/09 08u15  Zonovergoten dag met aangename temperaturenEr is donderdagochtend kans op lokale lage wolkenvelden. Daarna wordt het overal zonnig met maxima van 19 of 20 graden aan zee, 22 graden in het centrum tot plaatselijk 25 graden in Belgisch Lotharingen. Er waait een matige en aan de kust soms een vrij krachtige noordoostenwind, zegt het KMI.
17/09 08u15  LIVEBLOG. Meer dan 160.000 mensen vroegen het corona-ouderschapsverlof aanVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
17/09 07u15  Bolivia roept nationale noodtoestand uit wegens bosbrandenIn Bolivia heeft interim-president Jeanine Áñez de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege de bosbranden die vooral de regio Chiquitania, in het oosten van het land, teisteren.
17/09 07u15  Overstromingen en stroomuitvallen door de storm SallyIn de Amerikaanse staat Alabama en in het noordwesten van Florida hebben de inwoners momenteel af te rekenen met ‘rampzalige overstromingen’. Die zijn het werk van de storm Sally, die gepaard gaat met hevige regenval. Volgens de website poweroutage.com zaten woensdag in beide staten alles samen meer dan 550.000 huishoudens zonder stroom.
17/09 07u15  Segers (SP.A) hekelt ‘ontransparante en onwettige’ samenwerking VRT en StreamzVlaams parlementslid Katia Segers (SP.A) vindt het akkoord tussen de VRT en Streamz ontransparant en onwettig. Ze maakt gewag van ‘een duidelijke overtreding naar de letter en de geest van het mediadecreet’.
17/09 07u15  Aantal nieuwe besmettingen per dag overschrijdt kaap van 800De coronacijfers blijven voor de periode tussen 7 en 13 september stijgen. Ook het sterftecijfer stijgt verder, al lijkt dat te stagneren.
17/09 07u15  LIVEBLOG. Zuid-Afrika heropent grenzen vanaf volgende maandVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
17/09 07u15  Kamer beslist over verlenging voor WilmèsDe discussie over het voortbestaan van de regering-Wilmès krijgt vandaag haar beslag. Na een groot spektakel, want alle politieke partijen komen tussen, maar met een voorspelbare uitkomst.
17/09 06u15  ‘Deal tussen Oracle en TikTok niet voldoende voor VS’De deal die softwarebedrijf Oracle overeen is gekomen met het Chinese bedrijf ByteDance rond socialemedia-app TikTok is niet voldoende om de zorgen bij de Amerikaanse regering rond die app weg te nemen.
17/09 06u15  Door VN erkende Libische premier wil tegen eind oktober aftredenIn Libië heeft premier Fayez al-Sarraj, leider van de door de VN erkende regering in Tripoli, aangekondigd dat hij van plan is om tegen eind oktober af te treden. ‘Ik verklaar dat het mijn oprechte voornemen is om de macht uiterlijk in oktober over te dragen’, aldus al-Serraj in een televisietoespraak. Zijn beslissing komt er na dagenlange protesten.
17/09 04u15  Vier jaar geleden stemden zij op Trump. Zijn ze dat opnieuw van plan?Op 3 november kiezen de Amerikanen een president. Een uitgelezen moment om eens in het hoofd te kruipen van vier Republikeinse kiezers.
16/09 23u15  Zeker 66 jongeren besmet na verblijf in Algarve, Portugal onderzoekt besmettingshaardZeker 66 jongeren zijn besmet geraakt met het coronavirus na een verblijf in Alburfeira, in de Algarve in Portugal. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat cijfer loopt waarschijnlijk nog op, want er worden nog contacten opgespoord.
16/09 23u15  A12 richting Antwerpen nog niet volledig opengesteld na oliespoorOp de A12 richting Antwerpen wordt woensdagavond ter hoogte van Londerzeel één rijstrook, de linkerrijstrook, opengesteld voor het verkeer. De twee andere rijstroken zijn nog te glad en moeten nogmaals schoongemaakt worden.
16/09 22u15  ‘Land van oranje’ kleurt rood na forse stijging van coronacijfersVerschillende regio’s in Nederland krijgen code rood. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn voortaan verboden terrein.
16/09 21u15  4.300 leerlingen in quarantaine, 638 besmettingenDe eerste twee weken van het nieuwe schooljaar registreerden de CLB’s 638 besmettingen bij de 1,2 miljoen leerlingen in het Vlaamse basis- en secundair onderwijs. ‘Bemoedigende cijfers’, zegt biostatisticus Geert Molenberghs.
16/09 21u15  Ongerustheid na nieuwe beelden van spelende wolven: waar is het vierde welpje?Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft woensdag nieuwe beelden vrijgegeven van de spelende wolvenwelpjes in ons land. Intussen zijn ze flink gegroeid. Maar deze keer waren ze maar met drie.
16/09 20u15  Provincieraad stemt Lode Vereeck weg als nieuwe bestuurder UHasseltIn de Limburgse provincieraad hebben alle partijen, op Vlaams Belang na, de voordracht van Lode Vereeck als bestuurder van de UHasselt weggestemd. Vlaams Belang spreekt van een ‘karaktermoord’.
16/09 19u15  Tot zes jaar cel op eerste ‘granaatproces’: clanoorlog ‘ondergraaft samenleving’Op het eerste ‘granaatproces’ in Antwerpen werden aanslagen in het drugsmilieu bestraft met celstraffen tot zes jaar. ‘Dit had levensbedreigende catastrofes kunnen aanrichten.’
16/09 19u15  Formatieblog. Voorzitters Vivaldi-partijen testen tweede keer negatiefVolg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
16/09 18u15  Joe Biden probeert stemmen te winnen met ‘Despacito’Joe Biden was dinsdag in de stad Kissimmee om de latino’s in de Amerikaanse staat Florida voor zich te winnen. De democratische presidentskandidaat begon zijn toespraak met het bekende nummer ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee. Hoe dat verliep ziet u in de video hierboven.
16/09 18u15  Nieuwe beelden van spelende wolvenwelpenHet Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft woensdag nieuwe beelden vrijgegeven van de spelende wolvenwelpjes in ons land. Al zijn dat ondertussen toch wel stevige wolven geworden.
16/09 18u15  Miguel Angel Lopez wint op de Col de la Loze, Roglic pakt 17 seconden op PogacarDe Colombiaan Miguel Angel Lopez won de zeventiende rit in de Tour, een zware bergrit in de Alpen met aankomst op de steile Col de la Loze. Primoz Roglic werd tweede en vergrootte zijn voorsprong in de stand op Tadej Pogacar, die derde werd.
16/09 18u15  België wil ‘100 tot 150 extra asielzoekers’ van Griekenland overnemenBelgië is bereid om nog eens 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers op te vangen van het Griekse eiland Lesbos. Dat meldt minister Maggie De Block in een persbericht na overleg met de Griekse autoriteiten.
16/09 18u15  LIVEBLOG. Ook Amsterdam en Wenen worden vanaf vrijdag rode zoneVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
16/09 17u15  Von der Leyen hekelt Joodse karikaturen op Aalst CarnavalIn haar eerste State of the Union heeft Ursula von der Leyen een sneer gegeven naar Aalst Carnaval. ‘Waar is de essentie van menselijkheid?’ vraagt de voorzitster van de Europese Commissie zich af, ‘wanneer antisemitische karikaturen door onze straten paraderen met carnaval?’
16/09 17u15  Zeker 66 jongeren besmet na verblijf in PortugalZeker 66 jongeren zijn besmet geraakt met het coronavirus na een verblijf in Alburfeira, in de Algarve in Portugal. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat cijfer loopt waarschijnlijk nog op, want er worden nog contacten opgespoord.
16/09 17u15  Dit zijn de coronacijfers twee weken na opening scholenDe scholen zijn nu twee weken open, en uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blijkt dat slechts een klein percentage van de leerlingen en leerkrachten een positieve coronatest heeft afgelegd. De meeste positieve gevallen komen voor in de provincie Antwerpen.
16/09 17u15  Koen Geens ondervraagd in Kamer over zaak-Chovanec: ‘Parket meende dat politietop op de hoogte was’Het parket van Charleroi heeft de hiërarchie van de federale politie niet specifiek ingelicht over het politieoptreden tegen Jozef Chovanec in een cel op de luchthaven van Charleroi. Omdat de baas van de luchthavenpolitie zelf die avond de officier van wacht was, ging het parket ervan uit dat de hiërarchie op de hoogte was, herhaalde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woensdag in de Kamercommissie Justitie.
16/09 16u15  KU Leuven start op in code geelDe KU Leuven start de onderwijsactiviteiten dit academiejaar op in code geel. De UGent, UAntwerpen en UHasselt beslisten eerder om in code oranje op te starten. Ook de VUB schakelt na één week naar code oranje. Enkel op de campus in Diepenbeek zal code oranje gelden.
16/09 16u15  A12 richting Antwerpen dicht in Londerzeel na slippartij over olieDe A12 richting Antwerpen is woensdag omstreeks 13.45 uur volledig afgesloten in Londerzeel. Daar zijn een vrachtwagen en een auto geslipt over olie op het wegdek, zo meldt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.
16/09 15u15  Na brandstichting: Melania Trump krijgt nieuw standbeeldDinsdag werd een nieuw standbeeld van de Amerikaanse first lady Melania Trump onthuld in haar geboortestad Sevnica in Slovenië. Het eerste standbeeld, dat uit de stam van een levende lindeboom zou zijn gesneden, werd in juli in brand gestoken. Het nieuwe beeld is volledig uit brons gemaakt.
16/09 15u15  Nederlandse kroonprinses ontvangt straks 1,6 miljoen euro per jaarWanneer de Nederlandse kroonprinses Catharina-Amalia volgend jaar achttien kaarsjes uitblaast, heeft ze recht op een jaarlijkse uitkering van ruim 1,6 miljoen euro. Dat berichten Nederlandse media op basis van de begroting van de koning.
16/09 15u15  ‘Er is geen doofpot in de zaak-Chovanec. Het dossier is nooit begraven’Van een doofpotoperatie in de zaak-Chovanec nooit sprake geweest. Dat heeft Johan Delmulle, de procureur-generaal van Brussel, vanochtend in de commissie Justitie van het parlement in naam van het College van procureurs-generaal gezegd. ‘Alle richtlijnen zijn gevolgd.’
16/09 15u15  LIVE. Koen Geens ondervraagd in Kamer over zaak-ChovanecIn de Kamercommissie Justitie vindt vandaag een hoorzitting plaats over de dood van Jozef Chovanec. Hij overleed in een politiecel op de luchthaven van Charleroi begin 2018. Na het College van Procureurs-Generaal vanochtend geeft ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanmiddag meer uitleg. U kunt de zitting hierboven live volgen.
16/09 14u15  Rook bosbranden Verenigde Staten bereikt EuropaDe rook die de grote natuurbranden in het westen van de VS veroorzaken, heeft ook Europa bereikt. Wetenschappers van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie, hebben dat met satellietbeelden waargenomen.
16/09 14u15  LIVEBLOG. Aantal besmettingen van West-Vlaamse jongeren na verblijf in Portugal loopt op tot 77Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
16/09 13u15  LIVEBLOG. Al 67 West-Vlaamse jongeren besmet na verblijf in PortugalVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
16/09 13u15  OPROEP. Grootouders, kleinkinderen en corona: hoe zit het nu?In het begin van de pandemie werd grootouders sterk afgeraden om contact te hebben met hun kleinkinderen. Hoe loopt dat vandaag? Hoe gaat u als grootouder vandaag om met uw kleinkind(eren)? Hoe denkt u als ouder over het contact tussen uw ouders en uw kinderen?
16/09 12u15  Barbados wil af van de QueenBarbados heeft aangekondigd dat het de Britse koningin wil vervangen door een Barbadaans staatshoofd. ‘De tijd is gekomen om ons koloniale verleden volledig achter ons te laten’, klinkt het. Het Caribische eiland hoopt tegen november 2021 een republiek te zijn.
16/09 12u15  Von der Leyen kondigt actieplan tegen racisme aanDe beelden uit Moria maken volgens Ursula von der Leyen op een pijnlijke manier duidelijk dat de 27 EU-landen het snel eens moeten worden over een nieuw migratiebeleid.
16/09 12u15  Holocaust-overlever Henri Kichka krijgt straat in VorstDe Brusselse gemeente Vorst gaat een straat vernoemen naar Henri Kichka, zo heeft de gemeenteraad dinsdagavond beslist. Kichka was een overlevende van de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed in april dit jaar op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus.
16/09 12u15  R-waarde per provincie: alle provincies blijven boven 1, West-Vlaanderen koploperIn alle Belgische provincies en ook in Brussel ligt de r-waarde opnieuw 1. Dat betekent dat een besmet persoon daar gemiddeld meer dan 1 persoon besmet. West-Vlaanderen is met 1,493 de koploper en ligt daarmee ook boven het nationaal gemiddelde van 1,346.
16/09 12u15  Steven Van Gucht: ‘We moeten de bestaande basisregels consistent blijven toepassen’Zowel het aantal besmettingen, als het aantal ziekenhuisopnames én sterfgevallen ten gevolge van covid-19 stijgt opnieuw in ons land. ‘Als we niets doen, zitten we over twee weken aan 1600 besmettingen per dag’, zegt viroloog Steven Van Gucht in de persconferentie.
16/09 11u15  Boeren zetten duizenden eenden in op rijstveldenRijstboeren in Thailand zetten een unieke werkkracht in op hun velden. Ze laten er duizenden eenden op los om de rijstvelden te helpen onderhouden. Dat levert bovenstaande opmerkelijke beelden op.
16/09 11u15  LIVE. Crisiscentrum geeft meer uitleg bij stijging coronacijfersZowel het aantal besmettingen, als het aantal ziekenhuisopnames én sterfgevallen ten gevolge van covid-19 stijgt opnieuw in ons land. Dat laatste getal stijgt evenwel het minst snel. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.
16/09 11u15  LIVE. Procureur-generaal geeft uitleg in Kamer over zaak-ChovanecIn de Kamercommissie Justitie vindt vandaag een hoorzitting plaats met het college van procureurs-generaal over de dood van Jozef Chovanec, in een politiecel op de luchthaven van Charleroi begin 2018. U kan de zitting hierboven live volgen.
16/09 11u15  ‘Google-woordvoerder’ bij ‘De ideale wereld’: ‘Stan Van Samang zou beter een dwangsom betalen aan ons’Stan Van Samang heeft deurwaarders naar Google en Facebook gestuurd om zijn gelekte naaktbeelden offline te halen. Stan zelf was niet bereikbaar voor commentaar, maar gelukkig wilde de woordvoerder van Google wel praten met ‘De ideale wereld’.
16/09 10u15  LIVE. Ursula von der Leyen geeft eerste State of the UnionCommissievoorzitter Ursula von der Leyen stelt vandaag haar toekomstplannen voor in het Europees Parlement. U kunt haar toespraak, gevolgd door een debat in het parlement, hierboven integraal live volgen.
16/09 10u15  De Block ontkent dat regering afwezig is: ‘Probleem los je niet op in de studio’Zowel donderdag 10 als vrijdag 11 september werden er meer dan 1.000 besmettingen in ons land geregistreerd. De regering wordt verweten niet in te grijpen en afwezig te zijn. Op Radio 1 ontkende minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat stellig woensdagochtend. Ook zei ze dat er geen strengere maatregelen komen, maar riep ze wel iedereen op ze te respecteren.
16/09 10u15  E17 in Beervelde richting Gent afgesloten na ernstig ongeval met vrachtwagensDe snelweg E17 is in Beervelde woensdagochtend volledig afgesloten in de richting van Gent, na een ernstig ongeval met twee vrachtwagens en een auto. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.
16/09 09u15  UGent, UAntwerpen en UHasselt starten op in code oranjeDe onderwijsactiviteiten aan de Gentse, Antwerpse en Hasseltse universiteit starten dit academiejaar niet op in code geel, maar wel in code oranje. De wijziging houdt onder meer in dat de capaciteit in de aula’s daalt van een op de twee naar een op de vijf.
16/09 08u15  UGent en UAntwerpen starten op in code oranjeDe onderwijsactiviteiten aan de Gentse en Antwerpse universiteit starten dit academiejaar niet op in code geel, maar wel in code oranje. Ook aan de UHasselt was dat de facto al het geval. De wijziging houdt onder meer in dat de capaciteit in de aula’s daalt van een op de twee naar een op de vijf.
16/09 08u15  Holocaust-overlevende Henri Kichka krijgt straat in VorstDe Brusselse gemeente Vorst gaat een straat vernoemen naar Henri Kichka, zo heeft de gemeenteraad dinsdagavond beslist. Kichka was een overlevende van de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog, hij overleed in april dit jaar op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus.
16/09 08u15  Bijna helft van de jongeren piekert over geldVier op de tien van de Belgische jongvolwassenen ligt soms wakker van zijn financiële situatie. Het gebrek aan financiële kennis gaat samen met een lage mate aan financiële betrokkenheid, blijkt uit onderzoek van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.
16/09 08u15  LIVEBLOG. HoGent start uitrol van eigen contacttracing voor 15.000 studentenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
16/09 07u15  Mededingingsautoriteit VS bereidt zaak tegen Facebook voorDe Amerikaanse mededingingsautoriteit bereidt een zaak voor tegen techgigant en socialemediabedrijf Facebook, aldus een ingewijde. De Federal Trade Commission (FTC) zou Facebook al een jaar in de smiezen hebben.
16/09 07u15  ByteDance maakt van TikTok Amerikaans bedrijfHet Chinese bedrijf ByteDance wil zijn socialemedia-app TikTok onderbrengen in een losstaand bedrijf dat in de Verenigde Staten wordt gevestigd. Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle krijgt een minderheidsbelang in die nieuwe onderneming, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.
16/09 07u15  Besmettingen klimmen naar 779 per dagZowel het aantal besmettingen, als het aantal ziekenhuisopnames én sterfgevallen ten gevolge van covid-19 stijgt opnieuw in ons land. Dat laatste getal stijgt evenwel het minst snel.
16/09 07u15  Belgische IS-vrouw duikt op in TurkijeDe Vilvoordse Noura Firoud (24) is in Turkije opgedoken met drie kinderen. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Ze trok als 17-jarige naar Syrië, trouwde er met een Belgische jihadist en sloot zich aan bij IS. Het is nu wachten op haar overbrenging.
15/09 23u15  Amerikaanse stad betaalt recordbedrag aan nabestaanden doodgeschoten Breonna TaylorDe familie van de 26-jarige zwarte Breonna Taylor, die in maart door de politie werd doodgeschoten in haar huis in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky, kan rekenen op een forse schadevergoeding van Louisville. De stad schikt de civiele zaak schikt voor een recordbedrag van 12 miljoen dollar (ruim 10 miljoen euro). Daarnaast zijn ook hervormingen van het politiekorps beloofd.
15/09 22u15  Brand nabij vluchtelingenkamp op Griekse eiland SamosOp het Griekse eiland Samos is dinsdagavond nabij het plaatselijke vluchtelingenkamp brand uitgebroken. Op het kamp zelf brandt het niet.
15/09 22u15  Trump claimt vrede door Arabieren te verdelenBij een ceremonie in het Witte Huis hebben de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein ‘vrede gesloten’ met Israël, al waren ze er niet mee in oorlog. Grote verliezer zijn alweer de Palestijnen.
15/09 22u15  Honderd bekende Belgen vragen onderhandelaars om burgerdienst te promotenHonderd bekende Belgen vragen de onderhandelaars van de nieuwe federale regering om op grote schaal een burgerdienst in te voeren. De bestaande vrijwillige ‘samenlevingsdienst’ heeft volgens hen meer budget en een wettelijk kader nodig.
15/09 22u15  Arts die euthanasie Tine Nys uitvoerde opnieuw voor rechterEr komt een nieuw proces in de zaak-Tine Nys. De arts die de euthanasie in 2010 uitvoerde, moet zich voor een burgerlijke rechtbank verantwoorden. ‘Het zal gaan over de kern van de zaak’, zegt de advocaat van de familie.
15/09 21u15  Reizigers uit oranje zones mogen zelf kiezen of ze groen of rood wordenEen nieuw invulformulier moet de onduidelijkheid rond het testen van oranje reizigers wegnemen. Terugkeerders zullen zelf moeten aangeven welke activiteiten ze in een oranje zone hebben uitgevoerd, waarop ze geclassificeerd worden als oranje-groen, of oranje-rood.
15/09 21u15  LIVEBLOG. Spanje rondt kaap van 600.000 besmettingen en 30.000 sterfgevallenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
15/09 20u15  Paleis verspreidt eerste beelden van prinses-soldaat ElisabethPrinses Elisabeth (18), die eind augustus begon aan haar legeropleiding, is meteen op een maand durend kamp vertrokken naar Elsenborn in de Oostkantons. Halverwege deze ‘stage’ heeft het Koninklijk Paleis de eerste beelden van prinses-soldaat Elisabeth vrijgegeven.
15/09 19u15  LIVEBLOG. Corona-app vanaf vrijdag beschikbaar voor 10.000 testpersonenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
15/09 18u15  Poolse premier heeft ‘schaamteloos’ wet overtreden, oordeelt rechtbankDe Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft op ‘schaamteloze’ wijze de wet overtreden toen hij het Poolse postbedrijf opdracht gaf om met het oog op de presidentsverkiezingen in het land een stemming per brief voor te bereiden. Hij was daar niet voor bevoegd, heeft een rechter in Warschau dinsdag geoordeeld.
15/09 18u15  Nederlandse koning waarschuwt voor zware economische terugslag: ‘Ongekend in vredestijd’Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag veroorzaakt door de coronacrisis. ‘Alle recente cijfers zijn ongezien in vredestijd’, zei koning Willem-Alexander dinsdag in zijn traditionele troonrede op ‘Prinsjesdag’, de opening van het parlementaire jaar bij onze noorderburen. Die verliep omwille van het coronavirus wel heel anders dan normaal.
15/09 18u15  Zestien besmettingen op één afdeling Gents rusthuisIn woon-zorgcentrum Domino zijn op één afdeling dertien bewoners en drie personeelsleden besmet met het coronavirus. De hele afdeling is in lockdown. ‘Drie maanden lang hielden we corona hier buiten. Nu is er plots een spectaculaire uitbraak.’
15/09 17u15  Navalni vanuit ziekenhuis: ‘Ik kan weer zelfstandig ademen’De Russische opposant Aleksej Navalni laat weten dat hij aan de beterhand is. ‘Gisteren had ik geen hulp meer nodig om te ademen’, laat hij via instagram weten. De bijgaande foto toont ook aan dat hij van de beademing af is.
15/09 17u15  Matthieu Bonne zwemt als eerste hele Belgische kustlijn afMatthieu Bonne (26) uit Bredene heeft als eerste de volledige Belgische kustlijn afgezwommen. De kanaalzwemmer, bekend van het Eén-programma Kamp Waes, was uiteindelijk ongeveer 23 uur onderweg voor zijn tocht van 67 kilometer.
15/09 17u15  Drie leden van Siciliaanse maffia gearresteerd in Maasmechelen, Luik en La LouvièreDe federale gerechtelijke politie van Luik heeft dinsdagochtend gelijktijdig drie huiszoekingen uitgevoerd in Maasmechelen, Luik en La Louvière, waar in elke woning telkens een arrestatie werd verricht.
15/09 17u15  Wilmès roept bevolking op tot discipline: ‘Neem stijgende coronacijfers serieus’Premier Sophie Wilmès waarschuwt in een videoboodschap voor de stijgende coronacijfers. ‘Ze zijn zorgwekkend en moeten serieus genomen worden.’ Midden volgende week staat een Nationale Veiligheidsraad gepland, zegt ze.
15/09 17u15  Huisarts over nieuw euthanasieproces: ‘Overtuigd dat ik opnieuw gelijk krijg’De euthanasiezaak over Tine Nys wordt opnieuw geopend voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Oost-Vlaanderen. Huisarts Joris Van Hove moet zich daar opnieuw verantwoorden voor zijn rol als uitvoerend arts. Hij zegt in een reactie dat hij niets verkeerd heeft gedaan.
15/09 16u15  ‘Ik wou dat onze ministers ook wakker lagen over de onzekerheid van hun toekomst’Gelijke kansen, mentaal welzijn of het klimaat. Uit het nieuwe rapport van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat jongeren wakker liggen van deze onderwerpen. ‘We moeten de auto minder gebruiken, maar een treinticket wordt elk jaar duurder. Dat is hypocriet’, zegt Basma Boutachali (20).
15/09 16u15  België gaat alvast 12 minderjarige vluchtelingen uit Moria opvangenOns land is alvast bereid twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het vernielde opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het zal met dat voorstel naar de Europese collega’s trekken. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).
15/09 16u15  LIVEBLOG. Graspop- en Werchter-festivalgangers kunnen ticket behouden, of vanaf 2022 terugbetaling vragenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
15/09 15u15  Griekse politie pakt vijf verdachten van brand in Moria opIn Griekenland hebben de veiligheidsdiensten vijf vermoedelijke brandstichters opgepakt die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de brand in het vluchtelingenkamp Moria, op het eiland Lesbos, van vorige week.
15/09 15u15  Warmste septemberdag sinds het begin van de metingenIn Ukkel is dinsdag rond 14 uur al een temperatuur gemeten van 33,1 graden. Daarmee is het nu al de warmste septemberdag sinds het begin van de metingen. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. Maandag werd het dagrecord ook al verbroken.
15/09 15u15  Euthanasieproces krijgt vervolg voor huisartsDe euthanasiezaak over Tine Nys wordt opnieuw geopend voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Oost-Vlaanderen. Huisarts Joris Van Hove moet zich daar opnieuw verantwoorden voor zijn rol als uitvoerend arts.
15/09 15u15  ‘We draaien noodgedwongen om de hete brij’Ondanks de noeste arbeid van de sherpa’s staan de regeringsonderhandelingen nog altijd op hetzelfde punt als toen Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) preformateurs werden.
15/09 15u15  Minister Duitstalige Gemeenschap trekt zich terug uit politiek: ‘De toon over corona wordt te rauw’Harald Mollers, de minister van Onderwijs in de Duitstalige Gemeenschap, heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd. Dat meldt de krant Grenz-Echo.
15/09 14u15  OPROEP: Geen erasmus, niet op kot of een andere opleiding?Studenten staan aan de start van een vreemd academiejaar. De lessen gaan vaker digitaal door, fuiven en cantussen worden geschrapt. Maar we vermoeden dat corona een nog grotere impact heeft op de plannen van studenten.
15/09 13u15  De wraak van de orka’s: zwaardwalvissen vallen motorboten aan nabij GibraltarIn de straat van Gibraltar vallen groepen orka’s motorboten aan. Niemand weet wat te denken van dat ongewoon agressieve gedrag.
15/09 13u15  België gaat 12 minderjarige vluchtelingen opvangen na brand in MoriaOns land is bereid twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het vernielde opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het zal met dat voorstel naar de Europese collega’s trekken. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).
15/09 12u15  Platgebrand stadje in Oregon kleurt felroodApocalyptische beelden uit de VS: de straten van Talent, een stadje in de staat Oregon, zijn bedekt door een dikke laag felrode materie na het blussen van de bosbranden. Een half miljoen mensen in Oregon moesten evacueren. Sinds begin augustus is aan de Amerikaanse westkust meer dan 1,6 miljoen hectare verschroeid en zijn vijfendertig mensen omgekomen.
15/09 12u15  Elk op hun manier: Trump en gouverneur geven verklaring voor historische bosbrandenDonald Trump bracht maandag een bezoek aan de door bosbranden geteisterde staat Californië. Net als Democratisch gouverneur Gavin Newsom erkent de president de extreme omvang van de bosbranden, maar over de oorzaak van de branden zitten beide heren niet helemaal op dezelfde golflengte. In bovenstaande video zetten we hun verklaringen naast elkaar.
15/09 12u15  OPROEP: Geen erasmus, niet op kot een andere opleiding?Studenten staan aan de start van een vreemd academiejaar. De lessen gaan vaker digitaal door, fuiven en cantussen worden geschrapt. Maar we vermoeden dat corona een nog grotere impact heeft op de plannen van studenten.
15/09 12u15  Minister Duitstalige Gemeenschap trekt zich terug uit politiek: ‘Limiet bereikt’Harald Mollers, de minister van Onderwijs in de Duitstalige Gemeenschap, heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd. Dat meldt de krant Grenz-Echo.
15/09 12u15  R-waarde per provincie: alle provincies boven 1, Oost-Vlaanderen koploperIn alle Belgische provincies en ook in Brussel ligt de r-waarde opnieuw 1. Dat betekent dat een besmet persoon daar gemiddeld meer dan 1 persoon besmet. Oost-Vlaanderen is met 1,543 de koploper en ligt daarmee ook boven het nationaal gemiddelde van 1,405.
15/09 11u15  Huisartsen slaan alarm door plotse toevloed patiënten: ‘Dit houden we maximaal nog twee weken vol’De huisartsen slaan alarm, want ze worden overstelpt met patiënten. De massa gewone patiënten, snotterende kinderen en vooral de begeleiding van alle patiënten die getest moeten worden op Covid-19 brengen hen nu al in de problemen. En dan moet de lange winter nog komen. ‘Dit houden we geen twee weken meer vol: het systeem staat op kapseizen.’
15/09 10u15  Brazilië roept noodtoestand uit voor bosbranden in PantanalDe Braziliaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de staat Mato Grosso do Sul vanwege de bosbranden in Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld.
15/09 10u15  Oud-president Brazilië weer aangeklaagd wegens witwassenLuiz Inacio Lula da Silva, de voormalige president van Brazilië, wordt opnieuw aangeklaagd vanwege het witwassen van geld. De nieuwe aanklacht maakt volgens de aanklagers onderdeel uit van een onderzoek naar het grootste corruptieschandaal van Zuid-Amerika.
15/09 08u15  Zeven mensen veroordeeld in VietnamIn Vietnam zijn zeven mensen veroordeeld voor hun rol in de mensensmokkel die geleid heeft tot de dood van 39 Vietnamese migranten in een koelwagen in Engeland vorig jaar.
15/09 08u15  Zonnig met temperaturen tot 34 gradenDinsdag wordt het opnieuw zonnig met in de loop van de dag mogelijk enkele zeldzame wolkenvelden. De maxima schommelen tussen 28 of 29 graden in de Hoge Venen, 29 of 30 graden aan zee en plaatselijk 33 of 34 graden in het centrum van het land. De wind waait meestal zwak uit zuid tot zuidzuidwest, zegt het KMI.
15/09 08u15  LIVEBLOG. 233.000 mensen net terug uit oranje en rode zoneVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
15/09 07u15  ‘Navalni wil terug naar Rusland om missie voort te zetten’De Russische oppositieleider Aleksej Navalni wil ondanks zijn recente vergiftiging terug naar Rusland om zijn politieke missie voort te zetten. De herstellende Kremlin-criticus heeft dinsdag gesproken met een Duitse openbaar aanklager, stelt een Duitse veiligheidsbron. Dat schrijft The New York Times.
15/09 07u15  Presidentsverkiezingen Ivoorkust: controversiële kandidatuur Ouattara aanvaard, die van Gbagbo afgewezenDe Constitutionele Raad in Ivoorkust heeft maandag de kandidatuur aanvaard van president Alassane Ouattara voor een controversiële derde termijn voor het presidentschap. Diezelfde raad verwierp de kandidatuur van gewezen president Laurent Gbagbo en die van ex-rebellenleider en premier Guillaume Soro voor de presidentsverkiezingen van 31 oktober in het land.
15/09 07u15  Brits parlement keurt omstreden brexitwet goedDe Britse parlementsleden gaven maandagavond hun goedkeuring aan het controversiële wetsvoorstel van Boris Johnson waardoor hij, in strijd met het internationaal recht, bepaalde bepalingen van de vorig jaar ondertekende Brexit-deal kan terugdraaien.
15/09 07u15  Aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt tot gemiddeld 746 per dagHet aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land blijft stijgen. Afgelopen vrijdag was er sprake van meer dan 1.000 besmettingen op 1 dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
15/09 06u15  Trump roept noodtoestand uit in Louisiana wegens orkaan SallyDe Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand afgekondigd voor de staat Louisiana vanwege de naderende orkaan Sally. Dat maakt de weg vrij voor federale hulp aan de zuidelijke staat. Rampendienst FEMA heeft een officier benoemd om de noodmaatregelen en hersteloperaties in getroffen gebieden te coördineren.
15/09 06u15  LIVEBLOG. UGent vraagt betere duiding en maximale toegang coronadata in open briefVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
14/09 23u15  Trump over bosbranden: ‘Geen klimaatopwarming, het wordt koeler’Bij zijn bezoek aan Sacramento, de hoofdstad van Californië, heeft de Amerikaanse president aangedrongen op beter bosbeheer. De staat wordt geteisterd door bosbranden en goed bosbeheer is volgens de president de oplossing. De klimaatopwarming heeft er niets mee te maken, ‘want het zal koeler beginnen worden’, klonk het nog.
14/09 21u15  Antwerpen start met plaatsen vingerafdrukken op identiteitskaartDe stad Antwerpen is maandag begonnen met het nemen van vingerafdrukken van iedereen die een nieuwe elektronische identiteitskaart (e-ID) aanvraagt. Antwerpen is een van de eerste grote steden in Vlaanderen die mee in het Europese traject terzake stapt.
14/09 20u15  Johnson vraagt Lagerhuis om steun voor omstreden brexitwetOndanks felle bezwaren van Conservatieve partijgenoten en de EU staat de Britse premier Boris Johnson vierkant achter het omstreden wetsvoorstel dat in strijd is met het verdrag dat de uittreding uit de EU regelt. Hij riep parlementariërs in het Lagerhuis maandag op zich achter de wet te scharen.
14/09 19u15  Harvey Weinstein moet onderscheiding terugsturen naar Britse QueenHarvey Weinstein moet deze week het lintje, dat hij in 2004 kreeg uit naam van koningin Elizabeth, weer inleveren, schrijft The Daily Mail. Eerder dit jaar werd de voormalige filmproducent door een Amerikaanse rechtbank tot 23 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verkrachting.
14/09 19u15  Voorzitter Europees Parlement over zaak-Chovanec: ‘Waarheid moet aan het licht komen’De voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, heeft maandag de plenaire vergadering in Brussel geopend met een verwijzing naar de zaak-Chovanec. ‘De waarheid moet aan het licht komen’, klonk het bij Sassoli.
14/09 19u15  Kwik klimt tot 31,3 graden: nooit eerder viel tropische dag zo laat op het jaarHet dagrecord voor de warmste 14 september ooit gemeten is deze namiddag in Ukkel verbroken. Het kwik klom er boven de 30 graden. Nooit eerder werd een tropische dag zo laat op het jaar opgetekend.
14/09 18u15  Astronomen ontdekken ‘mogelijk teken van leven’ op VenusDe aarde is mogelijk niet de enige planeet in ons zonnestelsel waar leven voorkomt. Hoog in de dampkring van de planeet Venus hebben wetenschappers sterke aanwijzingen voor leven gevonden. Het gaat mogelijk om microbes, minieme organismen die misschien door de lucht van Venus zweven, al blijven de onderzoekers ook zoeken naar andere verklaringen.
14/09 18u15  Stan Van Samang zet deurwaarders in om naaktfoto’s offline te halenDe advocaten van zanger Stan Van Samang hebben deurwaarders gestuurd naar de internetbedrijven Google en Facebook en naar de satirische website ‘t Scheldt. Zij moeten ervoor te zorgen dat die de gelekte naaktbeelden van de zanger offline halen.
14/09 18u15  LIVEBLOG. Huisartsen bezorgd: ‘Hoe gaan we alle geteste mensen kunnen begeleiden?’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
14/09 17u15  Trump overtreedt coronamaatregelen bij indoor massabijeenkomstVoor het eerst in drie maanden tijd heeft Donald Trump een indoor verkiezingsbijeenkomst gehouden. In een fabriekspand in Henderson, in de staat Nevada, kwamen duizenden supporters van de president samen. Van het respecteren van de coronamaatregelen was nauwelijks sprake, dat blijkt ook uit bovenstaande beelden.
14/09 17u15  Loekasjenko krijgt lening van 1,5 miljard dollar van PoetinDe Russische president Vladimir Poetin heeft Wit-Rusland een lening toegezegd van 1,5 miljard dollar. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt na een onderhoud met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko in de Russische badplaats Sotsji. Hij zei er ook van overtuigd te zijn dat Loekasjenko de crisis in Wit-Rusland zal oplossen.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

1x Formatieblog. Onderhandelingen afgelopen, maandagmiddag wordt voortgewerkt20/09 22u15 - De Standaard: Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
1x Trump wil snel opvolger Ginsburg, twee Republikeinse senators zijn tegen20/09 20u15 - De Standaard: Amerikaans president Donald Trump wil ‘zeer snel’ een opvolger voor de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg bij het Hooggerechtshof voorstellen. ‘Het zal waarschijnlijk een vrouw zijn’, zei Trump zaterdag. Intussen hebben al twee Republikeinse senatoren gezegd dat de Senaat pas na de presidentsverkiezingen van 3 november zou mogen stemmen over de opvolging. Dat maakt de meerderheid in de Senaat wel heel nipt.
1x Hackers ‘ontmaskeren’ duizend agenten in Wit-Rusland20/09 18u15 - De Standaard: ‘Als jullie onze mannen vermoorden en onze vrouwen in elkaar slaan, verwacht dan niet dat jullie je achter bivakmutsen kunnen blijven verstoppen. Hier zijn de eerste 1.000 bullebakken van Loekasjenko.’ Met die boodschap heeft Nexta de namen en geboortedata van 1.000 leden van de oproerpolitie in Wit-Rusland gelekt.
1x Van Ranst: ‘De bubbel van vijf is verbrand’20/09 15u15 - De Standaard: ‘Er is zoveel anti-reclame voor die regel gemaakt, dat de bubbel van vijf verbrand is.’ Ook viroloog Marc Van Ranst hint op een nieuwe maatregel ter vervanging van de contactbubbel. Al zal die misschien niet veel meer inhouden dan een naamsverandering.
0x ‘Mooie en incidentvrije Autoloze Zondag’20/09 21u15 - De Standaard: De Autoloze Zondag in Brussel was voor vele fietsers, wandelaars, skaters en andere zachtemobiliteitsgebruikers een aangename ontspanning in tijden van corona. De straten liepen gezellig vol en er werden geen noemenswaardige incidenten genoteerd. Het aantal medische interventies lag lager dan bij de editie van vorig jaar.
0x Archeologen graven nog eens veertien sarcofagen van 2.500 jaar oud op20/09 19u15 - De Standaard: In Egypte hebben archeologen in totaal 27 sarcofagen opgegraven die meer dan 2.500 jaar geleden begraven werden. Iets meer dan een week geleden werden er al dertien gevonden, nu nog eens veertien. Het zou gaan om één van de grootste ontdekkingen in honderd jaar.
0x Extinction Rebellion bekladt koninklijk paleis20/09 19u15 - De Standaard: ‘En wat is uw plan?’ Activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion vragen het aan de koning.
0x Opgejaagd hert vlucht de stad in om aan jagers te ontsnappen20/09 18u15 - De Standaard: Achternagezeten door jagers met een meute honden, heeft een hert zichzelf in veiligheid gebracht door zaterdagmiddag in Compiègne, in de Franse Oise, de stad in de vluchten. Bewoners vonden het uitgeputte dier nabij een school en verwittigden een dierenarts. Na enkele uren vluchtte het gerecupereerde dier het bos weer in.
0x Trump en Biden reageren op de dood van Ginsburg: ‘Ze was een fantastische vrouw’20/09 18u15 - De Standaard: Opperrechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg is op 87-jarige leeftijd overleden aan pancreaskanker. De vrouw was een voorvechtster van gelijkheid tussen man en vrouw én geen grote fan van president Trump. Hij kreeg het nieuws te horen van een journalist die hem stond op te wachten op de luchthaven: ‘Ze was een geweldige vrouw, ik vind het erg om dit te horen.’
0x Bouchez blokkeert Vivaldi-overleg20/09 18u15 - De Standaard: De vergadering met de zeven Vivaldi-voorzitters is opgeschort. Vanuit verschillende partijen wordt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez met de vinger gewezen. ‘Hij blokkeert op alles.’

Statistieken

Artikels:
27027
Gelezen:
354
Aantal lezers nu:
36


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven