vrijdag 14 mei 2021, week 19


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u00
 

Trouw

Verbergen Tonen
14/05 08u15  Miljoenen tonnen gerecyclede grond blijven liggen na milieuvervuiling Bodemsaneringen liggen stil, na grote milieuproblemen met gerecyclede grond. Nagenoeg niemand wil deze schoongemaakte grond meer hebben.
14/05 08u15  In Israël en Gaza begint de oorlog steeds opnieuw Het was in de beroemde koosjere broodjeszaak Sal Meyer in Amsterdam dat ik in de jaren tachtig een gesprek had met twee Joodse vrouwen uit Moskou. Hun gezinnen hadden ze thuis moeten laten, daarmee garandeerden de autoriteiten dat deze vrouwen terug zouden keren naar het land dat ze als een gevangenis ervoeren. Refusniks waren ze: Russische Joden die naar Israël wilden emigreren, maar dat niet mochten, en die vervolgd werden vanwege hun verlangen de communistische heilstaat te verlaten. Hun verhaal liet me niet onverschillig en bij het afscheid zei ik ‘Volgend jaar in Jeruzalem’, de aloude wens aan de Pesach-tafel, de bezegeling van het onvervulde verlangen van de diaspora.
14/05 08u15  Meneer Omtzigt, kom naar buiten! Lees meer >
14/05 06u15  Israëlische troepen bestoken doelen in Gazastrook Israël bestookt met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook, meldt het Israëlische leger. Een legerwoordvoerder bevestigde aanvankelijk dat Israëlische troepen de Palestijnse enclave zijn binnengetrokken, maar dat bericht werd later in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen.
14/05 01u15  Miljoenen tonnen gerecyclede grond is niet schoon genoeg en blijft liggen Bodemsaneringen liggen stil, na grote milieuproblemen met gerecyclede grond. Nagenoeg niemand wil deze schoongemaakte grond meer hebben.
13/05 22u15  Een rel, een beledigde dictator en vrolijke liedjes maken het Songfestival virusbestendig (enigszins dan) Er zijn extravagante artiesten en de gebruikelijke vrolijkheid en relletjes, maar toch zal het Songfestival in Rotterdam door corona totaal anders zijn dan anders, verwacht ‘mister Songfestival’ Cornald Maas.
13/05 21u15  ‘We hadden te weinig oog voor de menselijke maat’ Diepe verontschuldigingen maakt UWV-bestuurder Guus van Weelden voor verkeerd handelen in 2019 bij een herbeoordeling van arbeidsongeschikten.
13/05 21u15  Er dreigt een ‘grootschalige oorlog’ als het geweld niet afneemt Al dagen wordt de bevolking van Gaza bestookt met Israëlische luchtaanvallen, en moet de Israëlische bevolking schuilen voor de raketten vanuit Gaza. Een oorlog zoals die van 2014 lijkt steeds dichterbij te komen.
13/05 21u15  ADO Den Haag gaat na logische degradatie op zoek naar ‘resetknop’ Met FC VVV degradeert ADO Den Haag door een 1-4 nederlaag tegen Willem II uit de eredivisie. Een logisch gevolg van jarenlange chaos in en rond de volksclub.
13/05 20u15  "We hadden te weinig oog voor de menselijke maat" Diepe verontschuldigingen maakt UWV-bestuurder Guus van Weelden voor verkeerd handelen in 2019 bij een herbeoordeling van arbeidsongeschikten.
13/05 20u15  Myanmar breidt de jacht op journalisten uit Geholpen door een nieuwe wet maakt de militaire junta in Myanmar het werk van journalisten onmogelijk.
13/05 20u15  Sparta gedijt bij de realistische aanpak van coach Fraser Ongekende weelde voor Sparta, dat na het gelijkspel tegen FC Utrecht op ‘pole position’ staat om het laatste ticket voor de play-offs te grijpen.
13/05 19u15  ‘Telkens als ik het hoor schrik ik weer: Er gaan jaarlijks drieduizend mensen dood aan beroepsziekten’ Nederland profiteert van arbeidsmigranten maar behandelt hen slecht, ziet scheidend inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW. Ook lopen nog te veel mensen gevaar tijdens hun werk. ‘Dat moet anders.’
13/05 19u15  Evenepoel? Nee, de Hongaar Valter is de rozetruidrager België juichte al voor Remco Evenepoel, die de leiderstrui in de Ronde van Italië leek te grijpen. Maar het liep toch anders: een jonge Hongaar bleef hem net voor.
13/05 18u15  Myanmar voert zijn jacht op journalisten op Geholpen door een nieuwe wet maakt de militaire junta in Myanmar het werk van journalisten onmogelijk.
Laatste update: vandaag om 8u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/05 18u15  De roze revolutie toont, mét humor, de lange weg naar erkenningWillem Parel zou roepen: ‘Niet op reageren, Lena!’, maar ik meld toch even dat ik weer de hele week niet heb hoeven uitwijken naar Arte om mooie televisie te zien, in tegenstelling tot die lezer in de brievenrubriek een paar dagen terug. Neem De roze revolutie van ­Michiel van Erp, de VPRO-serie die maandag startte, online al helemaal is te bekijken en ongetwijfeld de geschiedenis ingaat als een belangrijk tv-document.
13/05 18u15  Ook zonder rijke ouders kunnen kinderen nu harp spelen, dankzij de ‘Ikea-harp’De harp is populair onder kinderen, maar blijft door de hoge aanschafprijs vaak buiten bereik. Met de Harp-E, goedkoper én zelf in elkaar te zetten, gaat dat veranderen.
13/05 17u15  De roze revolutie toont, mét humor, de lange weg naar acceptatieWillem Parel zou roepen: ‘Niet op reageren, Lena!’, maar ik meld toch even dat ik weer de hele week niet heb hoeven uitwijken naar Arte om mooie televisie te zien, in tegenstelling tot die lezer in de brievenrubriek een paar dagen terug. Neem De roze revolutie van ­Michiel van Erp, de VPRO-serie die maandag startte, online al helemaal is te bekijken en ongetwijfeld de geschiedenis ingaat als een belangrijk tv-document.
13/05 15u15  Het was iedere keer Baudet zelf die de partijscheuringen inleiddeIedere keer leiden provocaties van Baudet ertoe dat partijleden vertrekken. Donderdag vertrokken de nummers 2, 3 en 4 van de kieslijst.
13/05 15u15  Weer blijft er een Statenzetel leeg in Brabant door afsplitsing Forum voor DemocratieVoormalig Forumlid Hans Smolders splitst zich af van de Tweede Kamerfractie van de partij, maar verlaat daarnaast ook de Provinciale Staten. Forum voor Democratie heeft geen vervanger voor hem, en dus blijft zijn zetel leeg.
13/05 14u15  Tien jaar zon: en dat levert me bijna 1300 euro per jaar opIk had gisteren weer een heel goede reden voor een feestje: om 12.00 uur stroomde er precies tien jaar zonnestroom van mijn dak. Het is meer stroom geworden dan vooraf voorspeld, en isolatiemaatregelen hebben me in die tien jaar ook nog eens flink vrolijk gestemd.
13/05 14u15  Feyenoorder De Mooij stopt ermee: ‘Levens redden als arts is mooier dan een doelpunt maken’Hij is een veelbelovend talent bij Feyenoord, maar Splinter de Mooij (19) gooit het roer radicaal om. Hij stopt met voetbal, gaat geneeskunde studeren en wil arts worden.
13/05 13u15  Waarom het geweld in Israël dit keer anders is dan andersEen geweldsuitbarsting tussen Israël en Hamas als nu was er niet sinds 2014. Maar ook in Israëlische steden breidt de onrust zich uit: de woede van de Arabisch-Israëlische gemeenschap loopt op.
13/05 13u15  Chinese universiteit begint haar eerste Europese campus in HongarijeHet duurt nog even, maar in 2024 opent in Boedapest de eerste Chinese universitaire campus in de Europese Unie zijn deuren. De deal is het zoveelste teken van de groeiende liefde tussen Hongarije en China.
13/05 12u15  Forum voor Democratie erodeert verder onder ‘niet te beteugelen’ BaudetForum voor Democratie valt verder uit elkaar: Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders (de nummers 2, 3 en 4 van de fractie) breken met de partijleider.
13/05 12u15  Vaccins combineren kan leiden tot meer bijwerkingen, blijkt uit Brits onderzoekUit Brits onderzoek blijkt dat het combineren van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca ervoor kan zorgen dat mensen vaker bijwerkingen ervaren. Of dat betekent dat het niet verstandig is vaccins van verschillende fabrikanten door elkaar te gebruiken is volgens experts nog niet te zeggen.
13/05 12u15  Go Ahead promoveert na wonderlijke voetbalavond: ‘Dit is bizar’Feest in Deventer, drama in Doetinchem. Niet De Graafschap, maar Go Ahead Eagles keert terug in de eredivisie.
13/05 11u15  Forum implodeert weer een stukje verder: drie Kamerleden stappen uit de partijForum voor Democratie valt verder uit elkaar: Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders (de nummers 2, 3 en 4 van de fractie) breken met de partijleider.
13/05 11u15  Tom Dumoulin gaat weer verder met wielrennenWielrenner Tom Dumoulin, die in januari nog bekendmaakte voor onbepaalde tijd de fiets aan de kant te zetten, maakt volgende maand al zijn rentree in het peloton, bevestigt zijn ploeg JumboVisma na het nieuws vanochtend van Wielerflits.
13/05 10u15  ‘Tom Dumoulin gaat weer verder met wielrennen’Wielrenner Tom Dumoulin, die in januari nog bekendmaakte voor onbepaalde tijd de fiets aan de kant te zetten, maakt volgende maand al zijn rentree in het peloton, zo meldt Wielerflits.
13/05 10u15  Tesla schrapt bitcoin om klimaatzorgen; cryptomunt duikelt naar benedenDe waarde van de bitcoin heeft een flinke knauw gekregen nadat autofabrikant Tesla mededeelde de digitale munt niet langer als betaalmiddel te accepteren.
13/05 10u15  De kansengelijkheid van Kaag, Ploumen en Rutte is een verkeerd ideaalGelijke kansen klinkt als een mooi ideaal voor de toekomst, maar echt eerlijk wordt de samenleving er niet van, aldus Jurriën Hamer, filosoof, jurist, en auteur van Waarom schurken pech hebben en helden geluk.
13/05 08u15  In Denemarken zijn Rana en zoontje Amir niet langer welkom, dus klopten ze aan in Ter ApelNu gevluchte Syriërs niet meer welkom zijn in Denemarken, zoeken ze hun heil in Nederland, dat Syrië tot nu toe als onveilig bestempelt. Maar of dat zo blijft is onzeker. ‘Dit is uitrookbeleid.’
13/05 07u15  De onrust begint zich te roeren in Netanyahu’s eigen achtertuinEen geweldsuitbarsting tussen Israël en Hamas als nu was er niet sinds 2014. Maar ook in Israëlische steden breidt de onrust zich uit: de woede van de Arabisch-Israëlische gemeenschap loopt op.
13/05 06u15  Wetenschappers onthullen coronamysterie: waarom wordt de een zoveel zieker dan de ander?Het coronavirus maakt de een zwaarder ziek dan de ander. Amsterdamse wetenschappers ontdekten hoe dit ontstaat. “Dit komt weinig voor.”
12/05 22u15  Rutte: ook bibliotheken op 20 mei open, mits ziekenhuiscijfers voldoende dalenDit is het liveblog met coronanieuws van woensdag 12 mei. Het blog van gisteren vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
12/05 22u15  UWV maakt excuses. ‘Wij zijn het aan deze mensen verschuldigd dit goed te maken’Het UWV gaat diep door het stof voor verkeerd handelen bij een groep arbeidsongeschikten in 2019. Er komt een hulpteam. “We zijn geschrokken van de verhalen van de gedupeerden”, zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden.
12/05 21u15  Formatie in de nieuwe stijl wordt een experimentDe kabinetsformatie-nieuwe-stijl kan beginnen. Over ‘wie met wie’ gaat het voorlopig nog niet.
12/05 21u15  Dit zijn de wetenschappers achter ‘de menselijke maat’ van de nieuwe RutteIn Nieuwsuur reflecteerde demissionair Mark Rutte maandag op zijn functioneren als premier en hoe het allemaal anders kan. Rutte liet zich daarvoor adviseren door wetenschappers. Econoom Marcel Canoy en psycholoog Sandra van Dijk bezochten hem vijf keer in het Torentje.
12/05 19u15  Coöperatie Land van Ons geeft jonge boeren een kansElf percelen kocht Land van Ons inmiddels. De coöperatie die ecologische landbouw wil stimuleren koopt nu voor het eerst een complete boerderij.
12/05 18u15  Kamer stemt in met Mariëtte Hamer als nieuwe informateurVolg in dit liveblog het formatiedebat van woensdag 12 mei. De Kamer bespreekt het eindverslag van informateur Tjeenk Willink, de formatie moet een nieuwe fase in gaan.
12/05 17u15  JA21 vreest een links kabinet, ChristenUnie wil dienstbare overheidVolg in dit liveblog het formatiedebat van woensdag 12 mei. De Kamer bespreekt het eindverslag van informateur Tjeenk Willink, de formatie moet een nieuwe fase in gaan.
12/05 16u15  Wetenschappers leggen coronamysterie bloot: waarom wordt de een zoveel zieker dan de ander?Het coronavirus maakt de een zwaarder ziek dan de ander. Amsterdamse wetenschappers ontdekten hoe dit ontstaat. “Dit komt weinig voor.”
12/05 16u15  ABN Amro lijdt verlies door witwasboete en keldert op de beursBeleggers straffen ABN Amro hard af op de beurs, nadat de bank enkele tientallen miljoenen verlies leed dit jaar.
12/05 15u15  De onrust in Israël begint zich te roeren in Netanyahu’s eigen achtertuinEen geweldsuitbarsting tussen Israël en Hamas als nu was er niet sinds 2014. Maar ook in Israëlische steden breidt de onrust zich uit: de woede van de Arabisch-Israëlische gemeenschap loopt op.
12/05 15u15  Baudet moet zich melden bij de Kamervoorzitter: ‘Ik heb naar mijn weten geen corona’Volg in dit liveblog het formatiedebat van woensdag 12 mei. De Kamer bespreekt het eindverslag van informateur Tjeenk Willink, de formatie moet een nieuwe fase in gaan.
12/05 14u15  UWV zet speciaal team in voor hulp aan gedupeerden van herbeoordelingHet UWV gaat diep door het stof voor verkeerd handelen bij een groep arbeidsongeschikten in 2019. Er komt een hulpteam. “We zijn geschrokken van de verhalen van de gedupeerden”, zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden.
12/05 14u15  Rutte houdt netjes slagen om de arm, maar maakt er geen geheim van: hij wil in een volgend kabinetVolg in dit liveblog het formatiedebat van woensdag 12 mei. De Kamer bespreekt het eindverslag van informateur Tjeenk Willink, de formatie moet een nieuwe fase in gaan.
12/05 13u15  Rutte: Het is wel mijn ambitie om bij nieuw kabinet te zijnVolg in dit liveblog het formatiedebat van woensdag 12 mei. De Kamer bespreekt het eindverslag van informateur Tjeenk Willink, de formatie moet een nieuwe fase in gaan.
12/05 12u15  Timmermans legt de lat hoog: in 2050 moet luchtvervuiling praktisch uitgebannen zijnAlleen al luchtvervuiling leidt jaarlijks tot 400.000 vroegtijdige overlijdens in de EU. Dat aantal zou nog dit decennium met meer dan de helft moeten dalen.
12/05 12u15  Rutte: ‘We zullen met mes tussen de tanden onderhandelen over VVD-punten’Volg in dit liveblog het formatiedebat van woensdag 12 mei. De Kamer bespreekt het eindverslag van informateur Tjeenk Willink, de formatie moet een nieuwe fase in gaan.
12/05 12u15  Lange werkdagen, ongevallen en corona; Inspectie SZW krijgt hausse aan klachtenDoor de coronapandemie werd het een ander jaar dan de Inspectie SZW had verwacht, maar onderbetaling, uitbuiting en dodelijke arbeidsongevallen bleven bestaan.
12/05 12u15  Autobranche wil kilometerheffing om klimaatdoelen te halenHet is zo’n plan dat telkens terugkeert in het maatschappelijk debat: een kilometerheffing voor automobilisten. Een brede coalitie pleit nu bij het aanstaande kabinet voor het systeem.
12/05 12u15  ABN Amro leidt verlies door witwasboete en keldert op de beursBeleggers straffen ABN Amro hard af op de beurs, nadat de bank enkele tientallen miljoenen verlies leed dit jaar.
12/05 11u15  Uitzendbureaus moeten discriminatie door opdrachtgevers straks meldenDiscriminatie op de werkvloer is moeilijk te bestrijden. Het kabinet heeft wel plannen, bijvoorbeeld uitzendbureaus verplichten het te melden als een werkgever vraagt ‘geen Turk te sturen’.
12/05 10u15  Lange werkdagen, te weinig loon, ongevallen en corona; Inspectie SZW krijgt hausse aan klachtenDoor de coronapandemie werd het een ander jaar dan de Inspectie SZW had verwacht, maar onderbetaling, uitbuiting en dodelijke arbeidsongevallen bleven bestaan.
12/05 10u15  Deel pensioengeld artsen en paramedici in wapens, tabak en vervuilingKleine pensioenfondsen in de zorg voeren een onduidelijk beleggingsbeleid. Gevolg is dat geld terechtkomt in wapentuig, sigaretten en grote uitstoters van broeikasgassen.
12/05 09u15  Alles wijst erop dat Trump-criticus Liz Cheney uit de Republikeinse partijleiding wordt gezetEx-president Trump bekritiseren is nog altijd taboe in de Republikeinse partij. Het kan je zomaar je functie kosten.
12/05 08u15  Rutte heeft vertrouwen van de Kamer nog lang niet terugPremier Rutte heeft het vertrouwen van de Tweede Kamer nog lang niet terug. Maar de start van de kabinetsformatie is nabij.
12/05 07u15  Rutte's zoek-het-maar-uit-samenleving is niet van de baanHet was misschien niet waar wij ons het meest zorgen om maakten, maar voor het geval dat verzekerde Mark Rutte in zijn interview-tot-de-natie dat hij er ‘veel zin in had’ de leiding weer op zich te nemen.
12/05 07u15  Nu de reportage ‘IK WAS OP URK EN IK LEEF NOG STEEDS’Lees meer >
12/05 04u15  VN-gezant vreest voor oorlog op grote schaal in GazaIsraël en de islamitische beweging Hamas zijn op weg naar een oorlog op grote schaal. Daarvoor heeft de gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Tor Wennesland gewaarschuwd. Hij roept beide partijen op de confrontaties meteen te stoppen. De VN-Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw bijeen voor een spoedvergadering, de tweede in drie dagen, melden diplomatieke bronnen.
12/05 01u15  CDA onder druk: praten over regeren of de route-Omtzigt?Geeft het CDA deze week hom of kuit aan VVD en D66? Willen de christendemocraten meepraten over een nieuw regeerakkoord, of blijven ze aan de zijlijn toekijken?
12/05 01u15  Uitzendbureaus moeten discriminatie door opdrachtgevers voortaan meldenDiscriminatie op de werkvloer is moeilijk te bestrijden. Het kabinet heeft wel plannen, bijvoorbeeld uitzendbureaus verplichten het te melden als een werkgever vraagt ‘geen Turk te sturen’.
11/05 22u15  Kabinet optimistisch over verdere versoepelingenDe ziekenhuizen liggen nog altijd vol, maar het kabinet is veel optimistischer dan enkele weken geleden. Nieuwe versoepelingen hangen in de lucht.
11/05 21u15  Nieuwe versoepelingen: sportscholen en pretparken weer openDit is het liveblog met coronanieuws van dinsdag 11 mei mei. Het blog van gisteren vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
11/05 21u15  Reisbranche hoopt nog ‘op een beetje normale zomer’Met de versoepeling van het reisadvies kunnen Nederlanders zich opmaken voor een vakantie naar het buitenland.
11/05 21u15  Hamas vuurt tientallen raketten af op Tel AvivPalestijnen hebben vanuit de Gazastrook raketten afgevuurd op de Israëlische stad Tel Aviv en omgeving. Volgens de Palestijnse beweging Hamas ging het om zo’n 130 projectielen. Het vliegverkeer op de nationale luchthaven is stilgelegd.
11/05 21u15  Megaverlies voor Hema, maar veel minder schuldenHema leed vorig jaar een enorm verlies, maar telde toch een paar zegeningen.
11/05 20u15  Kabinet kondigt nieuwe versoepelingen aan: sportscholen en pretparken weer openDit is het liveblog met coronanieuws van dinsdag 11 mei mei. Het blog van gisteren vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
11/05 20u15  Een bijsluiter bij de film De Oost? De rechter vindt het niet nodigDe film De Oost mag vertoond worden zonder waarschuwing vooraf dat het gaat om een fictief verhaal.
11/05 20u15  Mariëtte Hamer (PvdA) moet de formatie vlot trekkenHet moet iemand met afstand van de dagelijkse politiek worden, had de vertrekkend informateur Herman Tjeenk Willink gezegd. Een ervaren rot die niet belast is met de huidige perikelen op het Binnenhof. De opvolger van Tjeenk Willink wordt naar alle waarschijnlijkheid Mariëtte Hamer (62).
11/05 19u15  Volg hier live de persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelenDit is het liveblog met coronanieuws van dinsdag 11 mei mei. Het blog van gisteren vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
11/05 19u15  Vrouwen mogen voortaan meespelen in het eerste mannenelftal van amateurclubsMet ingang van het komend seizoen is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om uit te komen in de eerste elftallen bij de mannen, de categorie A. De voetbalbond zegt zo een nieuwe mogelijkheid voor vrouwen te creëren om een bij hun kwaliteit passende plek te vinden.
11/05 18u15  ‘Mariëtte Hamer (PvdA) wordt nieuwe informateur’Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Dat melden verschillende media.
11/05 18u15  Oud-Kamerlid Meindert Leerling (1936-2021) was in een eerder leven journalist en medeoprichter van de EOMeindert Leerling was steil in de leer en stond bekend als een hardwerkende politicus. Voor de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), een voorloper van de ChristenUnie, zat hij tot 1994 dertien jaar in de Tweede Kamer. Zondag is hij in Bergambacht overleden. Hij werd 85.
11/05 18u15  Ook in het tweede kabinet Rutte met de PvdA was men druk met ‘sensibiliseren’Ministerraden van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Na lang aandringen van presentator Mariëlle Tweebeke (‘noemt u nu eens één radicaal idee’), zei demissionair premier Rutte maandagavond bij Nieuwsuur dat hij voortaan in de ministerraad de belangrijkste politieke kwesties wil bespreken.
11/05 17u15  Duitsland en Denemarken krijgen energie-eilanden, maar in Nederland schiet het nog niet opStroomnetbeheerder Tennet wil een energie-eiland in de Noordzee ontwikkelen. Onzekerheden houden de rem erop. De politiek moet eerst zeggen waar, hoe en óf het mag.
11/05 16u15  Jonge VVD’ers hebben nog vertrouwen in Rutte, maar verwachten meer van zijn toekomstplannenMark Rutte probeerde maandagavond bij Nieuwsuur zijn ‘radicale ideeën’ over een nieuwe bestuurscultuur en zijn rol daarin over het voetlicht te brengen. Hoe kijkt de nieuwe generatie jonge VVD’ers terug op het interview en zijn reflectie?
11/05 16u15  Percentage positieve tests gestegen, aantal ziekenhuisopnames blijft dalenDit is het liveblog met coronanieuws van dinsdag 11 mei mei. Het blog van gisteren vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
11/05 16u15  Ook in tweede kabinet Rutte met de PvdA was men druk met ‘sensibiliseren’Ministerraden van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Na lang aandringen van presentator Mariëlle Tweebeke (“noemt u nu eens één radicaal idee”), zei demissionair premier Rutte maandagavond bij Nieuwsuur dat hij voortaan in de ministerraad de belangrijkste politieke kwesties wil bespreken.
11/05 15u15  Aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalenDit is het liveblog met coronanieuws van dinsdag 11 mei mei. Het blog van gisteren vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
11/05 14u15  Lareb: Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteldDit is het liveblog met coronanieuws van dinsdag 11 mei mei. Het blog van gisteren vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
11/05 14u15  Duitse priesters negeren het Vaticaan en zegenen massaal relaties van homostellenDuitse katholieke priesters leggen een verbod van het Vaticaan om homostellen te zegenen naast zich neer.
11/05 14u15  Cv-ketel op waterstof is voor het klimaat een heel slecht ideeNederland heeft een kostbaar gasnet naar alle huizen, maar we moeten van het gas af. Als we straks met waterstof stoken, dat via het gasnet naar de huizen kan, is dat gasnet echter nog heel waardevol, zegt onder meer de gaslobby. Maar waterstof voor je cv is voor het klimaat bijna het slechtste wat je kunt doen.
11/05 13u15  ‘Bescherm de tolken, Afghanistan is niet veilig’De Afghaanse tolken die gewerkt hebben voor de Nederlandse troepen zijn in gevaar, zeggen militairen en veteranen. Nederland is laat begonnen met het in veiligheid brengen van mensen. ‘Ik heb het gevoel dat ik besodemieterd word door het ministerie’.
11/05 13u15  Radicaal idee: help de toeslagenoudersVoor iemand die een nieuwe bestuurscultuur voorstaat en heeft toegezegd dat de beschadigde verhouding met het parlement echt, ja echt, wordt hersteld, is het opmerkelijk dat hij zijn ‘nieuwe ik’ maandagavond presenteerde in Nieuwsuur. En niet pas deze woensdag, in een debat met de Tweede Kamer.
11/05 13u15  Liftmonteurs gaan staken: vakbonden en werkgevers wijzen naar elkaar in metaalsectorWerknemers in de metaal- en elektrosector zijn al vier maanden beurtelings aan het staken; deze week leggen de liftmonteurs het werk neer. De cao-onderhandelingen blijven intussen muurvast zitten.
11/05 12u15  De zorg schreeuwt om personeel, maar het potentieel van statushouders wordt niet benutNederland heeft een schreeuwend tekort in de zorg en vergeet het potentieel van asielmigranten, stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. De overheid moet het roer omgooien.
11/05 12u15  Zijn journalisten de schoothondjes van de politiek?Controleren journalisten de macht nog genoeg, of zijn ze de schoothondjes van de politiek? Volgens informateur Tjeenk Willink maken ze onderdeel uit van de besloten bestuurscultuur die Mark Rutte zegt te willen veranderen.
11/05 10u15  Joris Luyendijk: ‘Iedereen die niet zelf in de Haagse journalistiek werkt, ziet dat deze onderdeel van het probleem is’Controleren journalisten de macht nog genoeg, of zijn ze de schoothondjes van de politiek? Volgens informateur Tjeenk Willink maken ze onderdeel uit van de besloten bestuurscultuur die Mark Rutte zegt te willen veranderen.
11/05 09u15  Scholen en scholieren: open het voorgezet onderwijs na PinksterenMiddelbare scholieren komen per 19 mei niet in aanmerking voor versoepelingen. Scholen en scholieren vinden dat het daar wel tijd voor wordt.
11/05 07u15  Cyberaanval legt oliepijpleiding Amerika plat. Ook in Nederland wordt gevreesd voor hacks bij infrastructuurAmerika is getroffen door de zwaarste cyberaanval in jaren. De brandstofvoorziening in de Oostkust staat op het spel.
11/05 07u15  Gelukkig legt de theoloog het allemaal uitLees meer >
11/05 00u15  ‘Haal Afghaanse tolken snel naar Nederland nu macht Taliban toeneemt’Nederland laat Afghaanse tolken in de steek, zeggen de militaire vakbonden. ‘Mensen moeten zo snel mogelijk met militaire helikopters worden geëvacueerd.’
10/05 23u15  Geen radicale ideeën, maar Rutte omarmt kleine veranderingenIs Mark Rutte erin geslaagd zichzelf te herscheppen? Na het interview bij Nieuwsuur gisteravond moet de conclusie luiden: nog niet echt. De wijzigingen die Rutte voorstelde zijn eerder correcties van politieke gewoontes die langzamerhand uitgroeiden tot politieke problemen.
10/05 23u15  Tot teleurstelling van CNV gaat pensioenwet een jaar later inHet kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan gepland.
10/05 22u15  ‘Dit was mijn eerste ervaring met discriminatie’Slachtoffers van het toeslagenschandaal vertelden maandag aan Tweede Kamerleden dat hun problemen nog verre van opgelost zijn.
10/05 22u15  Jeroen Brouwers wint Libris Literatuurprijs 2021 voor roman over ‘woest kolkend innerlijk leven’Met zijn wervelende roman Cliënt E. Busken, het sluitstuk van zijn carrière, heeft Jeroen Brouwers maandagavond de Libris Literatuurprijs 2021 gewonnen.
10/05 22u15  Vindt Rutte zichzelf opnieuw uit?Mark Rutte hintte er al een paar keer op: hij heeft ‘radicale ideeën’ over hoe het anders moet in Den Haag. Vanavond ontvouwt hij die bij Nieuwsuur. Maar een radicaal andere koers hoeft de kijker/kiezer van de demissionair premier niet te verwachten.
10/05 21u15  De chirurg achter het prullenbakvaccin.nl: ‘Wij ondermijnen helemaal niets’Om overgebleven vaccins niet weg te hoeven gooien is er een nieuwe website gelanceerd. Iedereen boven de achttien kan kijken of er ergens een overschietend vaccin beschikbaar is. Het ministerie is niet te spreken over het initiatief.
10/05 20u15  Tot grote teleurstelling van CNV gaat pensioenwet een jaar later inHet kabinet wil dat de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt per 1 januari 2023 ingaat. Dat is een jaar later dan gepland.
10/05 20u15  Hoe Oost-Jeruzalem in een brandend kruitvat veranderdeHet is onrustig in Oost-Jeruzalem. De afgelopen week zijn er honderden gewonden vallen in confrontaties tussen de Israëlische politie en de Palestijnse bevolking. Wat zit erachter?
10/05 18u15  Drinkwater mogelijk vervuild door boringen voor warmtepompenInspectie Leefomgeving bezorgd over nalatigheid bij aanleg van bodemwarmtesystemen
10/05 18u15  De overval op het gezin van voetballer Zahavi past in een patroonHet gezin van voetballer Eran Zahavi is zondag opgeschrikt door een gewelddadige overval. De laatste maanden hebben er, verspreid door Europa, meer van dit soort brute inbraken bij profvoetballers thuis plaatsgevonden.
10/05 16u15  Drinkwater mogelijk vervuild door boringen voor onder meer warmtepompenInspectie Leefomgeving bezorgd over nalatigheid bij aanleg van bodemwarmtesystemen.
10/05 16u15  Vindt Rutte zichzelf vanavond opnieuw uit?Mark Rutte hintte er al een paar keer op: hij heeft ‘radicale ideeën’ over hoe het anders moet in Den Haag. Vanavond ontvouwt hij die bij Nieuwsuur. Maar een radicaal andere koers hoeft de kijker/kiezer van de demissionair premier niet te verwachten.
10/05 16u15  CO2-opslag onder de Noordzee stapje dichterbij, al zijn de bezwaren nog niet wegHet rijk belooft zo’n 2 miljard euro subsidie aan vier grote bedrijven voor het opslaan van CO2 in een leeg gasveld onder zee. De realisatie van dat project in de Rotterdamse haven is nog geen gelopen race.
10/05 16u15  Steeds meer buizerdaanvallen. Hoe kan dat?Van Emmen tot Aalbeek: opeens vallen buizerds overal in het land nietsvermoedende joggers en wandelaars aan. Hoe komt dat? Onderzoeker Hanneke Sevink van Werkgroep Roofvogels Nederland legt uit.
10/05 15u15  Wat moet je doen als je na maanden nog steeds last hebt van coronaklachten?Veel bedrijfsartsen weten geen raad met long covid, blijkt uit een enquête onder vierhonderd van hen. Wat te doen als je na maanden nog steeds zware coronaklachten hebt?
10/05 15u15  Is Nieuwsuur dan de plek waar Rutte zichzelf vanavond opnieuw uitvindt?Mark Rutte hintte er al een paar keer op: hij heeft ‘radicale ideeën’ over hoe het anders moet in Den Haag. Vanavond ontvouwt hij die bij Nieuwsuur. Maar een radicaal andere koers hoeft de kijker/kiezer van de demissionair premier niet te verwachten.
10/05 15u15  De opslag van CO2 onder de Noordzee is een stapje dichterbij, maar de bezwaren zijn nog niet wegHet rijk belooft zo’n 2 miljard euro subsidie aan vier grote bedrijven voor het opslaan van CO2 in een leeg gasveld onder zee. De realisatie van dat project in de Rotterdamse haven is nog geen gelopen race.
10/05 15u15  Steeds meer buizerdaanvallen in de natuur: ‘Vooral hardlopers of fietsers worden als een bedreiging gezien’Van Emmen tot Aalbeek: opeens vallen buizerds overal in het land nietsvermoedende joggers en wandelaars aan. Hoe komt dat? Onderzoeker Hanneke Sevink van Werkgroep Roofvogels Nederland legt uit.
10/05 14u15  Wat moeten mensen doen die langdurig last hebben van coronaklachten?Veel bedrijfsartsen weten geen raad met long covid, blijkt uit een enquête onder vierhonderd van hen. Wat te doen als je na maanden lang nog steeds zware coronaklachten hebt?
10/05 13u15  ‘Subsidie voor CO2-opslag is belonen van vervuiler’Milieudefensie vindt dat de overheid “de vervuiler beloont” door een miljardensubsidie toe te kennen aan bedrijven in de Rotterdamse haven, waaronder Shell en ExxonMobil, voor het afvangen en opslaan van CO2.
10/05 13u15  Deurwaarders hebben het minder druk. Nu willen ze gaan helpen bij het voorkomen van beslagleggingEr was vorig jaar een stuk minder te doen voor gerechtsdeurwaarders. Daarom willen die het liefst ook betaald gaan worden voor het helpen voorkomen van beslaglegging, in plaats van de beslaglegging zelf.
10/05 13u15  Hoe de Russische persvrijheid steeds verder in het nauw komtMet de parlementsverkiezingen in aantocht, voert het Kremlin de druk op de onafhankelijke pers op.
10/05 13u15  Ooit een clubje fanatieke puristen, nu dé vraagbaak voor het NederlandsRauwkost, lustmoord en kogellager stonden ooit als verboden germanismen op de zwarte lijst van het Genootschap Onze Taal. Deze maand vieren de taalliefhebbers hun 90-jarig jubileum. Ze zijn allang niet meer zo streng. “We leggen nu de taalregels uit, maar we houden de deur open om ervan af te wijken.”
10/05 13u15  Een tekort aan grondstoffen brengt de klimaatdoelen in gevaar. Wat nu?De vraag naar metalen voor elektrische auto’s, windmolens en zonnepanelen zal explosief toenemen als landen zich aan het klimaatakkoord van Parijs willen houden. Het aanbod daarvan schiet ernstig tekort.
10/05 11u15  Na waterstofperoxide moet nu gemodificeerde klei de blauwalg verdrijvenBlauwalg verpest nogal eens het zwemplezier in recreatieplassen. In de Rotterdamse Kralingse Plas mislukte een proef met waterstofperoxide. Nu wil de gemeente een miljoen kilo gemodificeerde klei op de bodem storten.
10/05 10u15  8,5 miljard is uitgetrokken om de leerachterstanden in te halen. Maar hoe weet je welk programma werkt?In het Nationaal Programma Onderwijs presenteert het kabinet deze week een ‘menukaart’ met onderwijsprogramma’s die bewezen effectief zijn in de klas. Er is een ongekend bedrag van 8,5 miljard euro voor vrijgemaakt. Maar kan dat wel: ‘bewezen effectief’ onderwijs?
10/05 10u15  De Russische persvrijheid komt steeds verder in het nauwMet de parlementsverkiezingen in aantocht, voert het Kremlin de druk op de onafhankelijke pers op.
10/05 09u15  Vrouwen Twente geven Ajax het nakijken in titelraceDe vrouwen van FC Twente liggen na de 1-2 in de topper tegen Ajax op koers voor de zesde landstitel, maar ze willen vooral niet te vroeg juichen.
10/05 08u15  Naar ‘Andere Tijden’ gekekenLees meer >
10/05 01u15  De wereld heeft veel meer grondstoffen nodig om de klimaatdoelen te halenDe vraag naar metalen voor elektrische auto’s, windmolens en zonnepanelen zal explosief toenemen als landen zich aan het klimaatakkoord van Parijs willen houden. Het aanbod daarvan schiet ernstig tekort.
10/05 01u15  Bedrijfsartsen worstelen met long covid, stapje voor stapje de conditie opbouwen werkt nietStap voor stap conditie opbouwen, zoals bij veel ziekten en aandoeningen, helpt bij long covid niet. ‘Het gaat de werkgever niets aan welke klacht of ziekte iemand aangeeft om niet te kunnen werken.’
09/05 23u15  Vrouwen Twente slaan belangrijke slag in titelrace, maar waken voor euforieDe vrouwen van FC Twente liggen na de 1-2 in de topper tegen Ajax op koers voor de zesde landstitel, maar ze willen vooral niet te vroeg juichen.
09/05 23u15  Cancel mania: hoe Goed Fout de woke-discussie leuk maaktMet veel plezier heb ik de af­gelopen zes zondagavonden gekeken naar Goed Fout, het programma van Powned over de vraag: wat kan nog wel, wat kan misschien, wat kan niet meer en wat is echt schandalig qua onderwerpen als huidkleurige panty’s, kerststollen, accenten nadoen, blackfaces, geachte dames en heren, standbeelden van zeehelden, praten over vrouwelijke voetbalscheidsrechters of het zoenen van kinderen op de mond? De glijdende schaal in slow motion.
09/05 21u15  Kabinet besluit dinsdag over mogelijke versoepelingenAls het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende daalt, zijn verdere versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk. Het demissionaire kabinet hakt dinsdag een knoop door.
09/05 20u15  De voedselprijzen stijgen naar een gevaarlijk hoog niveauDe internationale voedselprijzen stijgen al een jaar. Onrust in veel landen en natuurlijk de coronacrisis hebben tientallen miljoenen mensen in voedselnood gebracht.
09/05 20u15  Advocaats laatste kunstje bij Feyenoord dreigt volledig te mislukkenIn een naargeestige sfeer verloor Feyenoord kansloos van kersvers kampioen Ajax (0-3). De club ziet de kansen op Europees voetbal slinken.
09/05 20u15  Polonaise tijdens Fieldlab Mud Masters: ‘Dit is het leven’Bij een Fieldlab-proefexperiment in de Haarlemmermeer overheerst het festivalgevoel. ‘We moeten dit proberen.’
09/05 20u15  Nicola Sturgeon geeft het startsein voor een lang gevecht tussen Edinburgh en LondenDe handschoenen zijn uit. Met een stevige pro-onafhankelijkheidscoalitie in het Schotse parlement, opent premier Nicola Sturgeon de dag na de verkiezingen direct de aanval. ‘We hebben recht op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Zo simpel is het.’
09/05 20u15  The Underground Railroad toont de Amerikaanse vluchtroute naar staten zonder slavernijDe serie The Underground Railroad laat de kijker rondtollen tussen historische waarheid en fantasie.
09/05 17u15  ‘Ik was het prinsje, maar zo heb ik mezelf nooit gezien’Paul de Munnik (Dronten, 1970) maakte op de Kleinkunstacademie kennis met Thomas Acda. Ze vormden tot 2014 een populair theaterduo. Op 29 mei treden ze op met gelegenheidsband The Streamers. De Munnik bracht onlangs zelf het album III uit.
09/05 17u15  Het wemelt van de voedselmythes en daar schuilt gevaar inVan chocola krijg je puistjes, van spinazie spierballen en nooit meteen zwemmen na het eten. Voedselwijsheden hebben we met de paplepel meegekregen. Epidemioloog Tim Spector ontkracht een hele serie eetmythes. Een indrukwekkend demasqué, vindt Karin Luiten.
09/05 17u15  BioNTech houdt vast aan patent, maar wil vaccin wel tegen kostprijs aan arme landen verkopenBioNTech wil coronavaccins tegen kostprijs kunnen verkopen aan armere landen. Maar patenten vrijgeven, vindt de Duitse farmaceut geen goed idee.
09/05 17u15  Feyenoord kan de play-offs nauwelijks meer ontlopen na nederlaag tegen kampioen AjaxFeyenoord kan de play-offs om een plaats in de Conference League nauwelijks meer ontlopen. Het elftal van trainer Dick Advocaat verloor het thuisduel met de kersverse kampioen Ajax (0-3).
09/05 17u15  Arjen Robben als een kind zo blij. ‘Ik wilde zó graag op het veld terugkeren’Twee assists, tachtig minuten lang spelplezier. Arjen Robben genoot met volle teugen van de uitwedstrijd tegen FC Emmen.
09/05 15u15  Trouw in het land: Het goede leven, tijdens en na coronaKijk zondag 9 mei om 16.00 uur live mee naar Trouw in het land. U kunt de bijeenkomst meebeleven en live uw vragen aan de aanwezige sprekers voorleggen. Het thema: hoop voor na én tijdens corona.
09/05 14u15  Het wemelt van de voedingsmythes en daar schuilt gevaar inVan chocola krijg je puistjes, van spinazie spierballen en nooit meteen zwemmen na het eten. Voedselwijsheden hebben we met de paplepel meegekregen. Epidemioloog Tim Spector ontkracht een hele serie eetmythes. Een indrukwekkend demasqué, vindt Karin Luiten.
09/05 14u15  Mijn vrouw wil dat ik op Moederdag bij ons gezin ben, in plaats van bij mijn moederEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
09/05 13u15  Onrustig Israël zet zich schrap: morgen wordt een spannende dagNa een gewelddadig treffen tussen politie en Palestijnen in Jeruzalem zaterdag, wacht Israël opnieuw een spannende week.
09/05 13u15  Christa is molenaar én bakt brood: ‘Je hebt echt je zintuigen nodig’De Friese Christa Bruggenkamp (30) is molenaar én bakt brood van haar eigen gemalen meel. Met de Nationale Molendag dit weekend, vertelt ze hoe ze als een van de weinigen deze twee ambachten combineert.
09/05 13u15  Wouter ter Maat heeft geen probleem met zijn rol als tweede diagonaalNa zeges op Kroatië en Zweden zijn de Nederlandse volleyballers dicht bij deelname aan het EK. ‘Deze selectie beschikt over veel potentie’.
09/05 13u15  Met de juiste contacten is een vaccinatie in Kenia zo geregeld“Ik ben gevaccineerd”, vertelt een medewerker van een administratiekantoor glunderend, op bezoek bij mijn huisbaas. Hij is een dertiger die volgens de vaccinatieregels in Kenia nog lang niet in aanmerking komt voor de inenting. Hij voegt er fluisterend aan toe dat het hem het equivalent van 20 euro kostte.
09/05 12u15  Zweden bewapent zich tegen de Russen. ‘Het lijkt net een oorlogsgebied’Zweden is zich tot de tanden toe aan het bewapenen om de nieuwe dreigingen in Europa het hoofd te kunnen bieden.
09/05 12u15  En nu mag de burger zeggen hoe het verder moet met de Europese UnieLange tijd was de Conferentie over de Toekomst van Europa een speeltje van EU-diehards, maar nu is het toch echt de bedoeling dat burgers het hoogste woord gaan voeren over de beoogde hervorming van de EU.
09/05 11u15  Waarom zwangere vrouwen meer kans hebben op ernstige covidBij zwangere vrouwen werkt het immuunsysteem anders. Dat kan een reden zijn voor de hogere kans op ernstige covid.
09/05 11u15  Het lot van twee Republikeinse vrouwen toont de macht van TrumpWoensdag, zo wordt in Washington algemeen verwacht, valt de bijl voor Liz Cheney. De Republikeins fractie in het Huis van Afgevaardigden zal haar dan afzetten als voorzitter. Haar misstap: ze blijft maar zeggen dat ex-president Donald Trump glashard liegt als hij beweert dat hij de presidentsverkiezingen afgelopen november heeft gewonnen. En dat elke Republikeinse politicus die Trump naar de mond praat, meedoet met die leugen.
09/05 11u15  Bedrijven, denk goed na over ethiek bij je dataverwerking. De gevaren zijn grootBedrijven en ICT-leveranciers gaan nog niet altijd ethisch om met hun data. Het is tijd dat dit verandert, zegt hoogleraar Sjaak Brinkkemper.
09/05 10u15  Luis Suárez’ ultieme revanche blijft uitLuis Suárez keerde terug bij zijn oude club FC Barcelona. Een revanche kwam er niet. Al houdt Atlético wel de voorsprong op de Catalanen.
09/05 09u15  Moeder worden tijdens corona: ‘Ook door een raam kun je liefde voelen’Moeder worden in coronatijd, deze vrouwen maakten het mee. Van kraamfeesten of een stoet bewonderaars was geen sprake. ‘Raamvisite is heel memorabel.’
09/05 09u15  President Rutte moet terug in het hokDe verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn al een halve eeuw een strijd om het premierschap. Of dat nou goed of slecht is, het is een politieke realiteit, waaruit echter nog steeds niet de consequenties worden getrokken.
09/05 08u15  Nederland maakt weinig kans op het Songfestival; hoe weten ze dat?Over een dikke week barst in Rotterdam het Eurovisie Songfestival los. Jeangu Macrooy maakt weinig kans, voorspellen de bookmakers. Zij hebben vaak gelijk: slechts één keer eerder wist Nederland lage kansen te keren.
09/05 08u15  Finland heeft al sinds de jaren zeventig een brede brugklas, en dat loontScholieren in Finland blijken zeer hoog te scoren in internationale vergelijkingen. Terwijl ze tot hun vijftiende met alle niveaus in gezamenlijke klassen zitten. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Met peruskoulu – een systeem van uitgebreid basisonderwijs.
09/05 03u15  Schotse nationalisten na winst stap dichter bij onafhankelijkheid, Johnson wil samenwerkenDe Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon hebben een grote zege behaald bij de regionale parlementsverkiezingen. Door de winst is een nieuw referendum over onafhankelijkheid een stap dichterbij gekomen.
09/05 00u15  Bookmakers geven Nederland weinig kans op het SongfestivalOver een dikke week barst in Rotterdam het Eurovisie Songfestival los. Jeangu Macrooy maakt weinig kans, voorspellen de bookmakers. Zij hebben vaak gelijk: slechts één keer eerder wist Nederland lage kansen te keren.
09/05 00u15  Politiebonden overwegen acties rond Feyenoord-Ajax na geweld tegen agentenDe politiebonden hebben hun achterban voorgesteld om zondag tijdens de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax het werk tijdelijk neer te leggen. Ze hebben daarover hun achterban gepeild. Of de werkonderbreking echt doorgaat, wordt zondagmorgen besloten.
08/05 22u15  ‘Rouw en verliefdheid liggen dichter bij elkaar dan je zou denken’Kun je een nieuwe liefdesrelatie beginnen op dezelfde dag dat je partner overlijdt? Robbert Welagen schreef er een indringende psychologische roman over. ‘Rouw en verliefdheid liggen dichter bij elkaar dan je zou denken.’
08/05 21u15  Hoe kan het dat de geschiedenis zo wordt misbruikt?Heeft corona ons beter laten nadenken over wat vrijheid betekent? Je zou het wel verwachten, omdat democratische overheden veel bevoegdheden naar zich toe hebben gehaald, waardoor burgers sinds de Tweede Wereldoorlog niet eerder zo weinig bewegingsvrijheid hadden. Toch zie je in deze tijd van herdenken van de oorlog en vieren van de vrijheid dat het begrip vrijheid in coronatijd een heel andere betekenis heeft gekregen.
08/05 20u15  Het leven na de prik: ‘Wanneer dat spontane weer terugkomt, weet ik niet’Tijdens de vaccinatiecampagne kwamen de oudste mensen als eerste aan de beurt. Na twee prikken voelen zij zich over het algemeen veiliger, maar durven ze zich ook vrijer te bewegen? ‘Het is heel gek, maar ik poets nog steeds elke keer mijn deurklink.’
08/05 20u15  Welke uitgever durft zijn vingers te branden aan de memoires van Donald Trump?Post-presidentiële memoires van Amerikaanse presidenten gaan terug tot Thomas Jefferson maar of we die van Donald Trump ooit zullen lezen valt te bezien. Veel gedoe is er nu al in de Verenigde Staten rond de diverse bookdeals die leden van zijn staf hebben weten te sluiten met Simon & Schuster, de uitgeverij die vorig jaar nog groot succes had met het kritische boek van Trumps nichtje Mary L. Trump.
08/05 20u15  Schotse nationalisten na winst stap dichter bij onafhankelijkheidDe Schotse nationalisten (SNP) van premier Nicola Sturgeon hebben een grote zege behaald bij de regionale parlementsverkiezingen. Door de winst is een nieuw referendum over onafhankelijkheid een stap dichterbij gekomen.
08/05 18u15  Coronademonstratie in Barneveld loopt uit de handDit is het liveblog met coronanieuws van zaterdag 8 mei. Het blog van gisteren, vrijdag 7 mei, vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
08/05 18u15  Vertrekkend 50Plus-voorzitter Jan Nagel roept Liane den Haan op haar zetel terug te geven aan de partijJan Nagel, vertrekkend voorzitter van 50Plus, roept ex-fractievoorzitter Liane den Haan op haar zetel terug te geven. Ook beschuldigt hij haar ervan al voor de verkiezingen bezig te zijn geweest met haar afsplitsing.
08/05 17u15  Door de maffia vermoord, nu zalig verklaard door de kerkPaus Franciscus bepaalde in december vorig jaar al dat Rosario Livatino een martelaar is omdat hij werd vermoord in odium fidei (‘uit haat jegens het geloof’) en dus zaligverklaard kon worden. Dat gebeurt morgen in Agrigento op Sicilië. Een zaligverklaring is een belangrijke stap op weg naar een heiligverklaring.
08/05 16u15  Daling aantal patiënten in ziekenhuis en op ic lijkt ingezetDit is het liveblog met coronanieuws van zaterdag 8 mei. Het blog van gisteren, vrijdag 7 mei, vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
08/05 16u15  Moet ik (26, kerngezond) mijn vaccin weigeren zodat kwetsbaren in arme landen eerder aan de beurt zijn?Zoals iedere Nederlander kan hij zich binnenkort tegen corona laten vaccineren, maar Maarten van Gestel (26) voelt zich er ongemakkelijk bij. Want oude, kwetsbare inwoners van arme landen moeten nog zo lang wachten. Heeft weigeren zin?
08/05 16u15  Vertrekkend 50Plus-voorzitter Jan Nagel roept Liane den Haan haar zetel terug te geven aan de partijJan Nagel, vertrekkend voorzitter van 50Plus, roept ex-fractievoorzitter Liane den Haan op haar zetel terug te geven. Ook beschuldigt hij haar ervan al voor de verkiezingen bezig te zijn geweest met haar afsplitsing.
08/05 16u15  Versoepelen voor gevaccineerden in Europa; Dávid in Hongarije heeft het felbegeerde gouden ticketHoreca, cultuur, zwemmen: in Hongarije mag je met een immuniteitspasje weer van alles doen. In theorie. De praktijk lijkt iets weerbarstiger.
08/05 15u15  Mijn man verwijt mij dat ik de aandacht opeiste tijdens een diner met zijn vriend. Was ik lomp?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
08/05 15u15  Door de maffia vermoord, nu zaligverklaard door de kerkPaus Franciscus bepaalde in december vorig jaar al dat Rosario Livatino een martelaar is omdat hij werd vermoord in odium fidei (‘uit haat jegens het geloof’) en dus zaligverklaard kon worden. Dat gebeurt morgen in Agrigento op Sicilië. Een zaligverklaring is een belangrijke stap op weg naar een heiligverklaring.
08/05 14u15  Zo roofden momfluencers en marketing-kapitalisme het moederhartHet ideaalbeeld van de zorgzame moeder maakt een opmerkelijke comeback door momfluencers als Fajah Lourens en Doutzen Kroes. Het wordt nu zelfs tot politiek wapen gemaakt.
08/05 13u15  Pfizer levert EU komende jaren nog eens 1,8 miljard vaccinsDit is het liveblog met coronanieuws van zaterdag 8 mei. Het blog van gisteren, vrijdag 7 mei, vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
08/05 13u15  Met nieuwe ontploffing neemt de spanning tussen Ajax- en Feyenoordaanhang toeOpnieuw is een café dat een link heeft met voetbalsupporters het doelwit geworden van een ontploffing. Vrijdagavond was het de beurt aan café Vak West, in Amsterdam West. Deze ontploffing past in een serie die te maken lijkt te hebben met oplopende spanningen tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord.
08/05 12u15  Wendy (42) mag niet, Jan Geert (73) mag wel op vakantie. 'Totaal bezopen'Wie geprikt is kan straks op vakantie, wie niet gevaccineerd is komt mogelijk een aantal EU-landen niet in. Is dat eerlijk? Een gevaccineerde en twee ongevaccineerden over het vaccinatiepaspoort.
08/05 12u15  Westervelders boos over proef met duurzame bollenteelt. ‘Er wordt gewoon doorgespoten’Bewoners van het Drentse Westerveld zijn boos. Ze zijn niet betrokken bij een proefproject voor duurzame bollenteelt. Kan niet anders, zegt de gedeputeerde. De situatie is inmiddels zwaar gepolariseerd en het project moet nog beginnen.
08/05 12u15  Koloniaal Nederland was zelf een fascistische bezetterOp zaterdag is het exact 400 jaar geleden dat Jan Pieterszoon Coen 47 Bandanese leiders liet vermoorden, het sluitstuk van een twintigjarige terreurcampagne van de VOC. De recente aandacht voor de genocide op de Banda-eilanden (1621) wist het bestaan van overlevenden uit. Het is tijd dat Nederland deze geschiedvervalsing erkent en de Bandanese diaspora recht doet, meent Marjolein van Pagee, oprichter van de stichting Histori Bersama.
08/05 11u15  Wendy (42) mag niet, Jan Geert (73) mag wel op vakantie. “Totaal bezopen”Wie geprikt is kan straks op vakantie, wie niet gevaccineerd is komt mogelijk een aantal EU-landen niet in. Is dat eerlijk? Een gevaccineerde en twee ongevaccineerden over het vaccinatiepaspoort.
08/05 11u15  De vraag die Ten Hag niet wordt gesteldIn Nederland is een club, Ajax, met overmacht kampioen geworden waarvan de trainer twee van zijn beste spelers grofweg een half seizoen niet opstelde. Dat je hier twee van je beste spelers zo lang niet opstelt en toch met overmacht kampioen wordt, is zo vreemd nog niet: het is Nederland, met zijn kleine competitie. Dat die trainer die spelers zo lang niet opstelde, vind ik wel vreemd.
08/05 10u15  Een betere wereld is soms slechterLees meer >
08/05 08u15  De nieuwe Rutte: radicaal anders, zonder de oude Rutte af te dankenPremier Rutte zoekt een ander soort premierschap. Hij komt met ‘reflectie’ op zijn eigen rol, maar een knieval wordt het niet. Hij blijft trots op zijn eerste drie kabinetten.
08/05 08u15  Meer dan 4.000 coronadoden in India; geen ernstiger ziekteverloop door ibuprofenDit is het liveblog met coronanieuws van zaterdag 8 mei. Het blog van gisteren, vrijdag 7 mei, vindt u hier. Voor een overzicht van onze belangrijkste stukken over de pandemie en actuele statistieken, klikt u hier.
08/05 08u15  Hans Goedkoop is verdrietig, maar begrijpt het welDe NPO stopt met de achttien jaarlijkse afleveringen van Andere Tijden. Loyale fans zijn boos en komen met brieven en petities. Een redding te elfder ure of mosterd na de maaltijd?
08/05 08u15  De verrassende verrechtsing van jongerenNa de Kamerverkiezingen van 17 maart trokken linkse klokkenluiders aan de alarmbel: Nederland is zwaar aan het verrechtsen. Ze doelden op de vorming van een populistisch blok van 28 zetels in de Kamer (PVV, FvD, JA21). De linkse Volkskrant was genuanceerder en rekende uit dat de verschuiving naar rechts maar 3 extra zetels betrof om tot een totaal van 89 zetels te komen. Hoe dan ook, de lichte uitdijing van centrumrechtse-, rechtse- en populistenpartijen in Nederland hoefde niet als een verrassing te komen.
08/05 01u15  De nieuwe Rutte moet overtuigen, zonder de oude totaal af te dankenPremier Rutte zoekt een ander soort premierschap. Hij komt met ‘reflectie’ op zijn eigen rol, maar een knieval wordt het niet. Hij blijft trots op zijn eerste drie kabinetten.
07/05 23u15  Hans Goedkoop is verdrietig, maar begrijpt wel dat Andere Tijden van de buis verdwijntDe NPO stopt met de achttien jaarlijkse afleveringen van Andere Tijden. Loyale fans zijn boos en komen met brieven en petities. Een redding te elfder ure of mosterd na de maaltijd?
07/05 23u15  Wie iets tegen dementie vindt, heeft miljarden voor het opscheppenIn het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 30 april schrijft Mariska van Sprundel over de resultaten van het biochemisch onderzoek naar de oorzaak en een mogelijke genezing van dementie. Daar is tot nog toe niets uit gekomen. Nee, echt helemaal niks. Er gaan wel vele miljoenen naar toe. Naast het wroeten in de moleculen zou je ook moeten onderzoeken hoe je het leven van de alzheimerpatiënt en diens directe omgeving draaglijker kunt maken. Daar gaat nauwelijks geld heen.
07/05 22u15  Rotterdamse ziekenhuizen uiten zorgen over druk rond SongfestivalHier vindt u het coronanieuws van vrijdag 7 mei. Dat van gisteren is hier en de actuele cijfers vindt u hier.
07/05 22u15  Wie iets tegen dementie vindt, heeft de miljarden voor het opscheppenIn het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 30 april schrijft Mariska van Sprundel over de resultaten van het biochemisch onderzoek naar de oorzaak en een mogelijke genezing van dementie. Daar is tot nog toe niets uit gekomen. Nee, echt helemaal niks. Er gaan wel vele miljoenen naar toe. Naast het wroeten in de moleculen zou je ook moeten onderzoeken hoe je het leven van de alzheimerpatiënt en diens directe omgeving draaglijker kunt maken. Daar gaat nauwelijks geld heen.
07/05 20u15  Archeologen vinden oudste graf van Afrika in Keniaanse grotEen graf van tienduizenden jaren oud dat is ontdekt in een grot in Kenia kan licht werpen op begrafenisrituelen.
07/05 19u15  SOS Kinderdorpen noemt misbruikrapport een pijnlijke doorbraakDe onderste steen moet boven, zegt directeur Arian Buurman over geweld tegen kinderen die worden opgevangen in SOS Kinderdorpen.
07/05 19u15  Liechtensteinse prins schiet Arthur, de grootste beer van Roemenië, afWederom raakt een monarch in opspraak vanwege de jacht. Ditmaal gaat het om een prins uit Liechtenstein.
07/05 18u15  60-minners krijgen al een vaccin, terwijl sommige 60-plussers nog wachten. Hoe kan dat?Tienduizenden 60-plussers wachten nog steeds op hun eerste AstraZeneca-prik. Naar verwachting krijgen ze als een van de laatste groepen hun tweede dosis.
07/05 18u15  Labour verliest flink bij lokale verkiezingen in Groot-BrittannïeOok al zijn nog niet alle uitslagen van de Britse gemeenteraadsverkiezingen binnen, duidelijk is dat de Labour-partij een flink verlies moet incasseren.
07/05 17u15  In de stad zijn relatief veel bijen, want daar zijn bloemenIn stedelijk gebied gaat het best goed met de bijen, zo bevestigt de laatste bijentelling. Het buitengebied blijft zorgwekkend. Want: geen bloemen, geen bijen.
07/05 16u15  7575 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt opnieuwHier vindt u het coronanieuws van vrijdag 7 mei. Dat van gisteren is hier en de actuele cijfers vindt u hier.
07/05 15u15  Polderend en modderend stuurt de NPO ‘Andere Tijden’ het verleden inWat zou ik graag aankondigen dat er een schrandere, radicale oplossing is bedacht om ons publieke omroepbestel naar een gouden toekomst te loodsen. Maar aangezien dit – nog – geen land van bloedige revoluties is, zal het in Hilversum nog wel even gaan zoals het gaat. Polderend en modderend blijven voorlopig dertien omroepen via de beeldbuis tot u komen, drie kanalen sterk. Geen andere tijden in zicht.
07/05 14u15  Duits OMT: Geef Janssen-vaccin alleen aan 60-plussers. Britten verhogen leeftijdsgrens AstraZeneca-vaccinHier vindt u het coronanieuws van vrijdag 7 mei. Dat van gisteren is hier en de actuele cijfers vindt u hier.
07/05 14u15  Eindelijk wordt een mondkapje nu volledig in Nederland gemaakt, in een nieuwe Limburgse fabriekIn Limburg is een fabriek geopend die een cruciale filterstof voor medische mondmaskers kan produceren. Daardoor is Nederland niet meer afhankelijk buitenlandse producenten.
07/05 14u15  50Plus-senator Martin van Rooijen: ‘Er was geen contact met Liane den Haan’Met het vertrek van Tweede Kamerlid Liane den Haan, houdt 50Plus alleen een Eerste Kamerfractie over. Hoe gaan fractievoorzitter Martin van Rooijen en zijn collega-senator Martine Baay-Timmerman het verschil maken? ‘In de Eerste Kamer hebben we meer in te brengen.’
07/05 14u15  Universiteiten verwachten meer studenten, en de campussen zullen tot 2027 almaar voller rakenNet als vorig jaar hebben zich aanzienlijk meer studenten aangemeld voor een universitaire studie. Hogescholen lijken daarentegen juist minder eerstejaars te verwelkomen in het aankomend studiejaar.
07/05 14u15  Als een vriend op bezoek is raakt hij alles aan, zelfs de kandelaar: niets is veilig voor hemEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
07/05 13u15  Noodlijdende werkgevers proberen het uitbetalen van vakantiegeld te rekkenWerkgevers die hard zijn geraakt door de coronacrisis kunnen op dit moment het volledige vakantiegeld niet uitbetalen. Links en rechts horen werknemers dat ze het deze maand pas deels krijgen. Of later.
07/05 13u15  Negen ziekenhuizen kunnen niet alle zorg op tijd verlenenHier vindt u het coronanieuws van vrijdag 7 mei. Dat van gisteren is hier en de actuele cijfers vindt u hier.
07/05 13u15  Kans op schade door Chinees ruimteafval is extreem klein, zegt PekingDe kans dat Chinees ruimteafval een dezer dagen schade aanricht als het neerkomt op de aarde is extreem klein. Dit beklemtoonde een regeringswoordvoerder in Peking, kort nadat in de Verenigde Staten was gewaarschuwd dat een uitgerangeerde Chinese raket gevaar oplevert voor bewoonde gebieden en de luchtvaart.
07/05 13u15  Sportverenigingen houden het hoofd boven water. ‘Mensen worden bijna donateur van hun vereniging'Ondanks de stevige beperkingen houden sportverenigingen het hoofd boven water. Maar veel langer moet het niet duren.
07/05 13u15  De Europese top kan live worden bekeken, dus dan weet je: dat wordt spannendPremier Rutte en Angela Merkel laten verstek gaan, maar verder spoedt bijna iedereen zich naar Portugal voor de sociale top.
07/05 12u15  Hoe 20.000 huursoldaten het vredesproces in verscheurd Libië hinderenDe VN roepen de meer dan 20.000 huursoldaten in Libië op te vertrekken. Maar de belangrijkste buitenlandse machten achter de huurlingenoperaties, Turkije en Rusland, zijn gehecht aan hun invloed.
07/05 12u15  Behalve Merkel en Rutte gaat iedereen naar de EU-top in Porto. Dit is wat er besproken wordtPremier Rutte en Angela Merkel laten verstek gaan, maar verder spoedt bijna iedereen zich naar Portugal voor de sociale top.
07/05 10u15  Geen terrasjesweer, maar de diehards aan het water in Friesland zijn niet van suikerIn winterjas trotseren terrasliefhebbers aan de Friese waterkant kou en regen. Het gemis was groot, dus dan maar met het wijntje onder de paraplu. ‘Dit hebben we zo gemist.’
07/05 10u15  Deurwaarder gaat achter honderden misbruikers van coronasteun aanHier vindt u het coronanieuws van vrijdag 7 mei. Dat van gisteren is hier en de actuele cijfers vindt u hier.
07/05 10u15  Het sociale gehalte van de EU staat centraal op de top in PortoPremier Rutte en Angela Merkel laten verstek gaan, maar verder spoedt bijna iedereen zich naar Portugal voor de sociale top.
07/05 09u15  Joe Biden ‘sensibiliseert’ zijn lastpakken net zo goedTerwijl in Nederland de politiek in de modus van beschuldigen bleef hangen, loodste president Biden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan steunpakketten van duizenden miljarden dollars zonder noemenswaardige problemen door het Congres. Ik ben diep onder de indruk van Biden, maar constateer ook dat de Amerikaanse politiek na Trump wel erg saai is geworden. Voor politiek vuurwerk moet je in Nederland zijn, terwijl ook dit land nog volop in de coronacrisis zit en er economisch bovenop moet zien te komen.
07/05 08u15  Het schiet maar niet op met de biologische landbouw, maar aan de boeren ligt dat nietBrussel wil 25 procent biologische landbouw in 2030. Nederland loopt hopeloos achter. Waar zijn de mogelijkheden voor groei?
07/05 00u15  Ook Moderna verdient goed aan zijn coronavaccinsModerna maakte jarenlang nauwelijks omzet en al helemaal geen winst. Nu wel. Dankzij het vaccin tegen het Covid-19-virus.
07/05 00u15  Hartcouveuse maakt meer transplantaties mogelijkEen nieuwe manier om het stilstaande hart van een donor opnieuw te laten kloppen moet levens redden van mensen met hartfalen.
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

6x Miljoenen tonnen gerecyclede grond is niet schoon genoeg en blijft liggen14/05 01u15 - Trouw: Bodemsaneringen liggen stil, na grote milieuproblemen met gerecyclede grond. Nagenoeg niemand wil deze schoongemaakte grond meer hebben.
5x Sparta gedijt bij de realistische aanpak van coach Fraser13/05 20u15 - Trouw: Ongekende weelde voor Sparta, dat na het gelijkspel tegen FC Utrecht op ‘pole position’ staat om het laatste ticket voor de play-offs te grijpen.
5x Myanmar breidt de jacht op journalisten uit13/05 20u15 - Trouw: Geholpen door een nieuwe wet maakt de militaire junta in Myanmar het werk van journalisten onmogelijk.
5x "We hadden te weinig oog voor de menselijke maat"13/05 20u15 - Trouw: Diepe verontschuldigingen maakt UWV-bestuurder Guus van Weelden voor verkeerd handelen in 2019 bij een herbeoordeling van arbeidsongeschikten.
5x ADO Den Haag gaat na logische degradatie op zoek naar ‘resetknop’13/05 21u15 - Trouw: Met FC VVV degradeert ADO Den Haag door een 1-4 nederlaag tegen Willem II uit de eredivisie. Een logisch gevolg van jarenlange chaos in en rond de volksclub.
5x Er dreigt een ‘grootschalige oorlog’ als het geweld niet afneemt13/05 21u15 - Trouw: Al dagen wordt de bevolking van Gaza bestookt met Israëlische luchtaanvallen, en moet de Israëlische bevolking schuilen voor de raketten vanuit Gaza. Een oorlog zoals die van 2014 lijkt steeds dichterbij te komen.
5x ‘We hadden te weinig oog voor de menselijke maat’13/05 21u15 - Trouw: Diepe verontschuldigingen maakt UWV-bestuurder Guus van Weelden voor verkeerd handelen in 2019 bij een herbeoordeling van arbeidsongeschikten.
5x Een rel, een beledigde dictator en vrolijke liedjes maken het Songfestival virusbestendig (enigszins dan)13/05 22u15 - Trouw: Er zijn extravagante artiesten en de gebruikelijke vrolijkheid en relletjes, maar toch zal het Songfestival in Rotterdam door corona totaal anders zijn dan anders, verwacht ‘mister Songfestival’ Cornald Maas.
4x Het was iedere keer Baudet zelf die de partijscheuringen inleidde13/05 15u15 - Trouw: Iedere keer leiden provocaties van Baudet ertoe dat partijleden vertrekken. Donderdag vertrokken de nummers 2, 3 en 4 van de kieslijst.
4x De roze revolutie toont, mét humor, de lange weg naar acceptatie13/05 17u15 - Trouw: Willem Parel zou roepen: ‘Niet op reageren, Lena!’, maar ik meld toch even dat ik weer de hele week niet heb hoeven uitwijken naar Arte om mooie televisie te zien, in tegenstelling tot die lezer in de brievenrubriek een paar dagen terug. Neem De roze revolutie van ­Michiel van Erp, de VPRO-serie die maandag startte, online al helemaal is te bekijken en ongetwijfeld de geschiedenis ingaat als een belangrijk tv-document.

Statistieken

Artikels:
31489
Gelezen:
5746
Aantal lezers nu:
84


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven