zaterdag 15 augustus 2020, week 33


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u00
 

Trouw

Verbergen Tonen
15/08 01u15  Eén op de tien Nederlanders gelooft in coronacomplot Wordt met een toekomstig vaccin een chip in mensen geïmplanteerd? Dat is goed mogelijk, denkt een deel van de Nederlanders.
15/08 01u15  De Haagse eensgezindheid keert voorlopig niet meer terug Rutte III heeft een zware week achter de rug met een ingetrokken quarantaineplan en ophef over weglopende Kamerleden. Van rustiger tijden zal voorlopig geen sprake zijn.
14/08 23u15  Bayern geeft Barcelona een historisch pak rammel: 2-8 Wat vooraf golf als één van de fraaiste affiches in het uitgestelde eindtoernooi van de Champions League liep uit op een lijdensweg voor FC Barcelona. Bayern München plaatsten zich met een zelden vertoonde score in Europees verband: 2-8.
14/08 22u15  De vrijlating van demonstranten zal zeker niet genoeg zijn Protesten en stakingen brengen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko in het nauw. Door de vrijlating van gevangen demonstranten lijkt hij een gebaar te willen maken, maar oppositie-voorvrouw Sviatlana Tichanovskaja roept op tot nationaal protest. De EU zet intussen sancties klaar.
14/08 22u15  Honderden jongeren Terschelling getest op corona: geen nieuwe besmettingen gevonden Op de tweede testdag op Terschelling is er niemand positief gevonden. Honderden jongeren lieten zich de afgelopen dagen testen na een uitbraak op jongerencamping Appelhof op het eiland.
14/08 20u15  Honderden jongeren Terschelling getest op corona, maar niet iedereen wacht op uitslag Ook vrijdag lieten honderden jongeren zich testen op een speciale testlocatie op het eiland Terschelling. Sommigen wachtten hun uitslag niet af en namen vrijdagochtend de boot naar huis.
14/08 20u15  De vrijlating van demonstranten is zeker niet genoeg Protesten en stakingen brengen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko in het nauw. Door de vrijlating van gevangen demonstranten lijkt hij een gebaar te willen maken, maar oppositie-voorvrouw Sviatlana Tichanovskaja roept op tot nationaal protest. De EU zet intussen sancties klaar.
14/08 19u15  Mondkapjesplicht op school in Assen: zullen andere scholen volgen? Een school in Assen stelt maandag mondkapjes vanaf de vierde klas verplicht. Meer scholen overwegen mondkapjes, maar een plicht gaat wel ver.
14/08 18u15  Waarom Fortnite het opneemt tegen 'monopolist' Apple De makers van Fortnite willen Apple’s monopolie doorbreken. iPhone- en iPad-apps moeten momenteel via Apple’s App Store worden verkocht, en moeten daarbij 30 procent van hun omzet afstaan.
14/08 18u15  De Palestijnen voelen zich verraden, maar de deal tussen Israël en de Emiraten zat er aan te komen De Palestijnen voelen zich in de steek gelaten door de Verenigde Arabische Emiraten, nu de Golfstaat diplomatieke banden aanknoopt met Israël. Maar een deal tussen Israël en de VAE zat er al heel lang aan te komen. En mogelijk volgen er meer.
14/08 18u15  De overmacht van Jumbo-Visma noopt tot harde keuzes Het koersverloop in de Dauphiné vereiste vrijdag een harde keuze bij Jumbo-Visma. Om controle te houden moesten Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk knechten voor Primoz Roglic.
14/08 17u15  Percentage positieve testen neemt toe, maar is landelijk nog aan de veilige kant De grootste stijging van het aantal Nederlanders dat positief test is er deze week uit.
14/08 17u15  Deze fan van de Oranje Leeuwinnen spaart nog ever verder voor ‘Tokio 2021’ Door corona blijven veel mensen in eigen land, maar we zitten niet bij de pakken neer. Trouw vraagt: hoe brengt u deze onvergetelijke zomer door? Vandaag Peter Houwer, die aan zijn supporterscarrière werkt.
14/08 16u15  Economie krijgt enorme ram, ook vooruitzichten ‘inktzwart’ De Nederlandse economie beleeft in juli en augustus een lichte omslag. Maar de coronacrisis hakt er diep in en is nog niet voorbij.
14/08 16u15  Fortnite opent frontale aanval op Apple De makers van Fortnite willen Apple’s monopolie doorbreken. iPhone- en iPad-apps moeten momenteel via Apple’s App Store worden verkocht, en moeten daarbij 30 procent van hun omzet afstaan.
Laatste update: vandaag om 1u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/08 16u15  Ik wil de luiers van mijn vriends kleinkind niet verschonenEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
14/08 15u15  Niod-onderzoekers worden uitgemaakt voor NSB’er en racist. ‘Dit gaat over de grens’Het debat over het onderzoek naar geweld in Indonesië tijdens de dekolonisatie overschrijdt grenzen, waarschuwt het Niod. Onderzoekers worden voor landverraders uitgemaakt.
14/08 15u15  Goed nieuws: de banken hebben genoeg vet op de botten voor een ‘zwaar’ scenarioIn de financiële crisis van 2008 waren banken het probleem, nu willen zij onderdeel van de oplossing zijn. Dat kan, maar dan moet de crisis niet té zwaar worden.
14/08 14u15  Zo sudderen varkens in het veetransportVentilatoren en een overkapping moeten de duizenden varkens die in veewagens wachten op de slacht beschermen tegen de hitte. Dat lukt maar ten dele. Een team van Eyes on Animals gaat onaangekondigd op controle bij de grootste slachterij van Nederland, en Trouw gaat mee.
14/08 14u15  Hoe zorg je dat mensen bij het buffet vega kiezen?Koopgedrag kun je beïnvloeden door je waar op een bepaalde manier uit te stallen. En voor het welzijn van de aarde moeten we minder vlees eten. Dus: leg vega en gezond voor in de schappen en vet en vlees achteraan. Simpel. Maar werkt het ook?
14/08 13u15  Ondanks de recessie gaan niet meer, maar juist mínder bedrijven failliet. Hoe kan dat?Sinds in maart de coronapandemie uitbrak worden de cijfers over faillissementen gevreesd, maar elke maand vallen ze weer mee. Er gaan nauwelijks bedrijven over de kop. Hoe kan dat?
14/08 13u15  Op partijleiders die de coronacrisis aangrijpen om zichzelf te profileren zit niemand te wachtenHet was geen fraai beeld dat bleef hangen na het debat waarin de Tweede Kamer midden in het reces het kabinet ter verantwoording riep over de coronamaatregelen. Er was alle reden om de regering naar de Kamer te roepen. Want het aantal besmettingen nam weer fors toe en het kabinet leek daar een weinig coherent antwoord op te hebben.
14/08 13u15  Zowel Apple als Google zetten populair spel Fortnite uit App StoreNa Apple heeft ook Google het populaire spel Fortnite uit zijn appstore verwijderd. Dat gebeurde nadat Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Daar konden spelers muntjes kopen voor in het spel, waarbij ze minder betaalden dan via de officiële methodes die Apple en Google voorschrijven. De beide techreuzen vragen namelijk 30 procent van iedere transactie.
14/08 13u15  In de ‘Quiz met ballen’ overbrugt Frank Evenblij het euvel van elke quizZe straalt, ze is gevat en presenteert als een professional: ­musicalster Romy Monteiro die Whitney Houston speelde in ‘The Bodyguard’. Een muziekspel als ‘De Hit Kwis’ (AvroTros) past haar prima. Aan haar ligt het niet dat de quiz maar 371 duizend kijkers trekt op het populaire ‘De Wereld Draait Door’-tijdstip op NPO1.
14/08 12u15  Grootste economische krimp ooit door corona. ‘Dit is ongekend’De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. Het bruto binnenlands product daalde in die periode met 8,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een dergelijke krimp is volgens het statistiekbureau niet eerder gemeten.
14/08 11u15  Coronacrisis raakt economie hard: grootste krimp ooitDe Nederlandse economie is in het tweede kwartaal hard getroffen door de coronacrisis. Het bruto binnenlands product daalde in die periode met 8,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een dergelijke krimp is volgens het statistiekbureau niet eerder gemeten.
14/08 09u15  De politiek van onderlinge valstrikkenEen half jaar geleden, toen we nog niet wisten dat wij in een ‘eerste golf’ zaten, hoorde je weleens bezorgde geluiden over een al te grote eensgezindheid, maar erg hard klonken die niet. Er was nauwelijks debat, de premier heerste als een goede vader over het nationale gezin, en dat gezin voegde zich gehoorzaam, ook als vader weleens wat streng was. Hij deed dat voor onze bestwil en won altijd deskundig advies in voordat hij het mes zette in onze vrijheden. De volksvertegenwoordiging toonde vooral begrip en zo kwamen we, al was het kantje boord, met een intelligente lockdown die rare maanden door.
14/08 08u15  De politiek van de onderlinge valstrikkenEen half jaar geleden, toen we nog niet wisten dat wij in een ‘eerste golf’ zaten, hoorde je weleens bezorgde geluiden over een al te grote eensgezindheid, maar erg hard klonken die niet. Er was nauwelijks debat, de premier heerste als een goede vader over het nationale gezin, en dat gezin voegde zich gehoorzaam, ook als vader weleens wat streng was. Hij deed dat voor onze bestwil en won altijd deskundig advies in voordat hij het mes zette in onze vrijheden. De volksvertegenwoordiging toonde vooral begrip en zo kwamen we, al was het kantje boord, met een intelligente lockdown die rare maanden door.
14/08 01u15  Olympisch Stadion verwijdert beeld dat ‘Hitlergroet’ brengtNee, de bronzen sporter brengt niet de Hitlergroet, maar er is wel een link met fascisme. Dus gaat het olympische beeld van zijn sokkel.
14/08 01u15  Het tekort aan ic’ers is de achilleshiel bij een tweede golfDe vraag lijkt inmiddels niet meer óf er een tweede coronagolf komt, maar wanneer. Belangrijker nog is de vraag of ziekenhuizen klaar zijn voor een nieuwe hausse aan Covid-19-patiënten.
14/08 00u15  Corona kost de arbeidsmarkt ruim 300.000 banenDe coronacrisis kostte de arbeidsmarkt in april, mei en juni ruim 300.000 banen. Die daling doet twee jaar aan banengroei in één klap teniet.
13/08 23u15  Een historisch Trump-akkoord, net vóór de verkiezingenDe Verenigde Arabische Emiraten en Israël halen de banden aan. Een historische stap, al zijn niet alle partijen in de regio er blij mee.
13/08 23u15  Nog een extra coronageval op Terschelling, na eerdere besmettingen bij de AppelhofOngeveer 200 jongeren zijn donderdagochtend naar een speciale testlocatie op het eiland Terschelling gegaan om te kijken of ze besmet zijn geraakt met het coronavirus.
13/08 22u15  De eigengereide burgemeester maakt het kabinet kwetsbaarDe burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen alsnog een quarantaineplicht. Het is niet voor het eerst dat zij sneller en verder willen gaan dan het kabinet.
13/08 22u15  Trump prijst republikeinse kandidaat die complottheorieën ondersteuntQAnon-complotdenker Marjorie Taylor Greene is na haar winst in de voorverkiezing officieel de Republikeinse kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden in het veertiende kiesdistrict van Georgia. Omdat het gaat om een zeer conservatief district is daarmee is het vrijwel zeker dat ze namens de partij plaats zal nemen in het congres. Tot grote vreugde van president Trump, die Greene woensdag op Twitter prees en haar een “echte winnaar” noemde.
13/08 20u15  Nieuwe wet zedenmisdrijven gekraakt: Veel te vaagHet wetsvoorstel van het kabinet rond zedenmisdrijven is veel te vaag. Vooral onduidelijk is waar de ondergrens ligt van welk gedrag strafbaar wordt, schrijft de Raad voor de rechtspraak in een zeer kritisch advies aan het kabinet. Daardoor dreigt de rechter als ‘kop van jut’ te dienen: die moet over alle grensgevallen gaan bepalen. Dat zal bij zo’n maatschappelijk gevoelig onderwerp als zedendelicten voor veel onbegrip zorgen, verwachten rechters.
13/08 20u15  Minister Patel: ‘desnoods oorlogsschepen’ tegen migrantenNu de weersomstandigheden gunstig zijn komen in het Verenigd Koninkrijk migranten aan per boot. Tot grote ergernis van de minister van binnenlandse zaken, Priti Patel.
13/08 20u15  Op het voetbalveld komen christen en moslim tot elkaar – tot het fluitsignaalSport verbroedert. Maar lukt dat ook nog na oorlog en deportatie?
13/08 19u15  De sprinkhanenplaag is gedeeltelijk onder controle, voorlopig danDe Verenigde Naties boeken successen in de oorlog tegen de sprinkhanenplaag die in delen van de wereld woedt. Maar een nieuwe insectengolf is onvermijdelijk.
13/08 19u15  Mysterieuze nieuwe uitbraak leidt tot onzekerheid in ‘coronavrij’ Nieuw-ZeelandEen nieuwe corona-uitbraak leidt tot vertwijfeling onder Nieuw-Zeelanders omdat hun land juist lof kreeg voor de eliminatie van het virus.
13/08 18u15  Hoe houden we dit water vast?Nederland is goed in water wegwerken en tegenhouden, niet in vasthouden. Toch is gedegen waterbeheer hard nodig nu de droogte weer toeslaat.
13/08 18u15  De pijn van gebroken dromen redt de tv-armoedeJe wordt er wee van: al die herkauwprogramma’s of kwisjes. De tv-armoede lijkt deze coronazomer erger dan ooit. Geef je daar een avond met wat vrienden in de ondergaande zon voor op?
13/08 16u15  Hoe bereidt een school zich voor op een ‘coronaproof’ heropening?Het Over-Y College in coronabrandhaard Amsterdam-Noord heropent maandag de deuren. Het vernuftige ventilatiesysteem in het gebouw moet zorgen van ouders wegnemen.
13/08 16u15  Minister De Jonge kreeg de wind van voren om ‘paniekerige’ planHet plan voor een verplichte quarantaine moet worden uitgesteld. Het kabinet werd hard teruggefloten.
13/08 15u15  Rabobank zet zich schrap voor gevolgen corona, maar kan best een stootje hebbenRabobank kan wel een stootje hebben, zegt topman Wiebe Draijer over de impact van het coronavirus. Een tweede golf zit echter nog niet in het scenario waar de bank mee rekent.
13/08 15u15  Wat David met Naema deedIk kijk naar de David van Michelangelo in het museum Galleria dell’Accademia in Florence, Italië. De David is de gelijknamige Bijbelse figuur door Michelangelo gemaakt tussen 1501 en 1504 in Florence. Al jaren heb ik Florence en zijn kunstschatten willen bezoeken. Telkens als ik ’s zomers in Italië was, vermeed ik deze historische stad wegens de mensenmassa. Dit jaar valt het mee met de drukte in Italië. Er zijn minder toeristen wegens de Covid-situatie. Maar dat betekent niet dat het niet druk is bij de David van Michelangelo. Genoeg mensen die de sculptuur willen bewonderen. De mensen kijken en ik kijk. En ik kijk en ik kijk. En ik ben er stil van zoals ik dat zelden ben van een kunstobject.
13/08 14u15  Opleiding geneeskunde AMC ‘onstudeerbaar’Studenten van het Amsterdamse ziekenhuis AMC slaan alarm omdat de wachttijd voor het starten met de masteropleiding geneeskunde de pan uit rijst. Die kan volgens hen tot twee jaar oplopen.
13/08 14u15  Het is druk bij de sneltestlocatie op TerschellingOngeveer 200 jongeren zijn donderdagochtend naar een speciale testlocatie op het eiland Terschelling gegaan om te kijken of ze besmet zijn geraakt met het coronavirus.
13/08 13u15  De Reddingsbrigade wil veel meer noodvlaggen langs de strandenAls het aan de reddingsbrigade ligt, komen er langs de hele Hollandse kust, om de 500 tot 1000 meter, vlaggenmasten te staan. Met vlaggen in diverse kleuren kan dan worden aangegeven of het veilig is om de zee in te gaan of niet.
13/08 12u15  Influencers zijn nog dommer dan vogelsVogels zijn wijzer dan sommige mensen. Die conclusie nestelde zich tussen mijn oren nadat ik op internet een boeiende aflevering van ‘De kennis van nu’ had teruggekeken over zwermgedrag.
13/08 12u15  Zo populair zijn binnenlandse vakanties nu: ‘Vanaf mei tot midden oktober zit alles volgeboekt’De vraag naar particuliere vakantiehuizen in Overijssel, Friesland en Gelderland is met tientallen procenten gestegen, blijkt uit cijfers van verhuursite Airbnb. Sommige verblijven zijn tot ver in het najaar volgeboekt. Zo ook de Ladies Loft van Agaath Zuurbier.
13/08 10u15  Eerste zwemwedstrijd in het nieuwe normaal: ‘Eindelijk weer eens voor ‘het echie’ zwemmen’Voor de Nederlandse zwemtop was de eerste wedstrijd in maanden er eentje om vooral weer wat wedstrijdgevoel op te doen. Er viel zowaar een nationaal record te noteren.
13/08 10u15  Wit-Rusland is wakker geworden: ‘Het systeem draait enkel op brute kracht’Het straatprotest in Minsk zwelt aan, maar de oppositie is nauwelijks georganiseerd. De staat lijkt alleen nog te leunen op grof politie-geweld.
13/08 09u15  Hoe Loekasjenko is gegijzeld door zijn eigen systeemDat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko de protesten in eigen land hardhandig neerslaat, ligt afgaand op zijn verleden in de lijn der verwachting. Het past in de regeerstijl die hij al ruim een kwart eeuw hanteert.
13/08 08u15  Kan het erger? Ja, kijk maar naar EngelandAls je wil weten of het ook erger kan, kun je vaak naar Engeland kijken. Dat geldt voor van alles en nog wat: voor de groeiende kloof tussen arm en rijk, voor het tekort aan verpleegkundigen, voor de groei van het populisme.
13/08 00u15  Opnieuw zitten er meer mensen achter de tralies in NederlandHet aantal mensen dat vastzit achter tralies is in 2019 opnieuw gegroeid, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Het aandeel personen met een vervangende hechtenis of dwangmaatregel als tbs nam de afgelopen jaren juist af.
13/08 00u15  Een minuut voor tijd spat de droom van Atalanta Bergamo alsnog uiteenParis Saint-Germain houdt in de slotminuten het bescheiden Atalanta Bergamo alsnog uit de halve finale van het Euro­pees hoofdtoernooi: 2-1.
12/08 23u15  Minister De Jonge kreeg de wind van voren om ‘paniekerig’ planHet plan voor een verplichte quarantaine moet worden uitgesteld. Het kabinet werd hard teruggefloten.
12/08 22u15  Trump wil Harris afschilderen als ongeschikt, maar weet nog niet hoeAanhangers van Trump lijken nog niet goed te weten hoe ze Harris moeten aanpakken. Ze noemen haar ‘tegen de politie’, maar ook een ‘veel te strenge aanklager’.
12/08 22u15  Wit-Rusland is wakker geworden. ‘Het systeem draait enkel op de brute kracht van de politie’Het straatprotest in Minsk zwelt aan, maar de oppositie is nauwelijks georganiseerd. De staat lijkt alleen nog te leunen op grof politie-geweld.
12/08 22u15  Minister De Jonge denkt nog even na over verplichte quarantaineMinister Hugo de Jonge wil langer de tijd nemen om na te denken over een quarantaineverplichting voor mensen die contact hebben gehad met een met corona besmet persoon. Hij wil onder meer eerst advies inwinnen bij het Outbreak Management Team (OMT) over de noodzaak van de maatregel. En dan wil hij er ‘over enkele weken’ ook nog over in debat met de Tweede Kamer.
12/08 21u15  Na de moord op ‘Chuchu’ (19) is de maat vol in ScheveningenVeel Scheveningers zijn de incidenten beu, nadat maandag een 19-jarige jongen werd doodgestoken op de pier.
12/08 21u15  Airbnb doet een gooi naar de beurs om verder te groeienHoewel de coronacrisis het internetbedrijf in het hart heeft getroffen denkt verhuurplatform Airbnb nog volop te kunnen groeien. “Ze willen hét adres zijn voor alles wat reserveerbaar is voor op reis.”
12/08 21u15  Facebook verbiedt Blackface: ‘Ergerlijk dat we opnieuw Amerikaanse normen door de strot krijgen’Stereotyperende kenmerken mogen niet meer op Facebook en Instagram en dus zullen plaatjes van Zwarte Piet in de toekomst worden verwijderd. Dringt het platform hiermee de Amerikaanse waarden op?
12/08 19u15  In Duitsland is de quarantaine al verplicht. ‘Er zijn wel mensen die protesteren, maar dat is een minderheid’Wie in Duitsland de quarantaineplicht aan zijn laars lapt, riskeert een boete van 25.000 euro. En volgens de autoriteiten werkt dat. ‘De meeste mensen hier houden zich aan de regels.’
12/08 19u15  Minister De Jonge denkt nog even na over de quarantaineverplichtingMinister Hugo de Jonge wil langer de tijd nemen om na te denken over een quarantaineverplichting voor mensen die contact hebben gehad met een met corona besmet persoon. Hij wil onder meer eerst advies inwinnen bij het Outbreak Management Team (OMT) over de noodzaak van de maatregel. En dan wil hij er ‘over enkele weken’ ook nog over in debat met de Tweede Kamer.
12/08 19u15  In Nederland valt de schade voor ABN Amro wel meeEen paar grote klanten bezorgen ABN Amro grote verliezen. Maar in Nederland valt de coronaschade voor de bank wel mee.
12/08 18u15  De laatste test voor de Tour: ‘Als je van wielrennen houdt, dan draag je een mondkapje’In het Critérium du Dauphiné vindt voor de organisatie van de Tour de laatste test plaats: is het mogelijk coronavrij te wielrennen? In de eerste etappe woensdag, gewonnen door de Belg Wout van Aert, leek het erop dat de drukte te beheersen was.
12/08 17u15  Verplichte quarantaine, hoe ziet dat eruit?Vanaf volgende week is quarantaine niet meer vrijwillig maar verplicht. Hoe zit dat precies? Vier vragen.
12/08 17u15  De Britten hebben nu de zwaarst getroffen economie van alle Europese landen van formaatDe economie van het Verenigd Koninkrijk verliest een vijfde van zijn omvang. Zo’n grote krimp maten Britse statistici nog nooit.
12/08 16u15  'Het is schadelijk dat Facebook eenzijdig bepaalt wat we wel en niet mogen vinden'Stereotyperende kenmerken mogen niet meer op Facebook en Instagram en dus zullen plaatjes van Zwarte Piet in de toekomst worden verwijderd. Dringt het platform hiermee de Amerikaanse waarden op?
12/08 14u15  De Kamer voelt weinig voor verplichte quarantaineNiet alleen de oppositie, maar ook regeringspartijen tonen zich weinig enthousiast voor de plannen van minister De Jonge om iedereen die uit contactonderzoek naar voren komt als mogelijk besmet verplicht te laten testen.
12/08 14u15  ‘Zomerpromenade’ is niet ámusant, het is bríljantEen van de weinige vermakelijke programma’s op het ogenblik is ‘Zomerpromenade’. Op het eerste gezicht lijkt het een satire op talkshows, maar als je beter kijkt, zet het in feite het hele medium televisie in zijn hemd. Iets wat Wim T. Schippers in het verleden deed bij de VPRO is nu terug bij de NTR.
12/08 12u15  Waarom wordt er in de sloppenwijk haast niemand ziek?Onderzoekers en hulpverleners in India blijven zich verbazen over de vraag waarom er in de vele dichtbevolkte sloppenwijken in het land zo weinig zieken en doden door corona zijn. Mogelijk komt het door de verhoogde immuniteit die de bewoners hebben.
12/08 12u15  Zo gênant zie je de ruzies in Den Haag zeldenAchteraf is het allemaal begonnen in het Torentje, op een winterdag in december. Henk Otten, afgesplitst Eerste Kamerlid van Forum voor Democratie, kreeg een uitnodiging. Of hij met de premier kwam praten, op de plek waar doorgaans regeringsleiders worden uitgenodigd? Een fotograaf maakte een mooi portret. De gezichten stonden gewichtig.
12/08 12u15  Kan de maaltijdbox de klant ook na corona vasthouden?Maaltijdboxbezorgers als HelloFresh draaien op volle toeren in coronatijd. De kunst is nu om de klanten vast te houden.
12/08 11u15  Wie durft nog? ‘Na de demonstraties komen ze ons halen’Twee dagen na de presidentsverkiezingen is het symbool van de Wit-Russische oppositie, Svetlana Tichanovskaja, haar land ontvlucht. Minsk blijft in chaos achter.
12/08 11u15  Overtreden apps die contactlijsten doorverkopen de Europese wetgeving?De manier waarop het Amerikaanse bedrijf Simpler Apps privénummers vergaart doet denken aan Cambridge Analytica. Kan de privacywet mensen hiertegen beschermen?
12/08 10u15  De bijstand gaat euro voor euro omlaag; de Landelijke Cliëntenraad waarschuwt voor armoedeEr wordt al jaren gekort op de bijstand. Nu er een crisis heerst zal de armoede daardoor toenemen, vreest de Landelijke Cliëntenraad.
12/08 08u15  Meer dan een kleuraccent voor presidentskandidaat BidenMet de keuze voor Kamala Harris moet Joe Biden in november de presidentsverkiezingen winnen van Donald Trump. Hij lijkt zo belangrijke groepen en vleugels van de Democratische partij tegemoet te komen. Harris is hoe dan ook in staat het roer van Biden over te nemen.
12/08 08u15  Als de waarheid ons lief is, steunen we de Wit-RussenNooit is de onderdrukking in een totalitaire staat wreder dan wanneer die staat de burger dwingt zichzelf te onderdrukken, dat wil zeggen: zichzelf te verloochenen. En als dat in het openbaar gebeurt, is het helemaal verschrikkelijk.
12/08 06u15  Running mate Kamala Harris is meer dan een kleuraccent voor presidentskandidaat BidenAls Joe Biden vandaag Kamala Harris aan het land voorstelt als zijn running mate, zal hij hopen dat veel Amerikanen iets van zichzelf in haar zien.
12/08 01u15  Gratis apps blijken bron van privé-data: ‘Dit mag zeker niet volgens de AVG’Techbedrijf Lusha verkoopt contactinfo afkomstig van gratis smartphone-apps. Deze apps kunnen niet alleen gegevens van de app-gebruikers doorverkopen, maar ook die van hun contactpersonen.
12/08 01u15  Faillissementen afvalbedrijven kostten samenleving miljoenenFaillissementen in de afvalbranche kostten de samenleving afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s.
11/08 23u15  Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate voor verkiezingenDe Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft Kamala Harris, een senator uit Californië aangewezen als running mate. Hij hoopt dat zij de komende vicepresident van de Verenigde Staten wordt. Biden, voormalig vicepresident onder Obama, maakte zijn besluit een week voor de Democratische conventie bekend. Dan wordt hij officieel benoemd tot presidentskandidaat.
11/08 21u15  Facebook tolereert Zwarte Piet niet langerAfbeeldingen van Zwarte Piet staan voortaan op dezelfde lijst als blote vrouwenborsten en ander naakt. Het zijn uitingen die Facebook niet tolereert. Het bedrijf noemt Sinterklaas ‘een feest voor iedereen’ en vindt het onacceptabel dat mensen zich gediscrimineerd en onveilig voelen door bepaalde berichten. Het verbod op Zwarte Piet geldt ook op Instragram, wat eveneens van Facebook is.
11/08 21u15  Hoe de moord op Bas van Wijk in Amsterdam politiek werdHoewel veel feiten nog ontbreken, is de verontwaardiging groot over de dood van Bas van Wijk. De moord wordt aangegrepen voor een demonstratie om tegenwicht te bieden tegen eerdere Black Lives Matter-protesten.
11/08 20u15  België dichtbij forse beperkingen voor middelbare scholen, in Zweden zwaaien de deuren openDe scholen beginnen in België weer op 1 september, terwijl een nieuwe ‘code oranje’ dreigt. Dat betekent voor middelbare scholieren: een week in de klas, daarna een week thuis. Scholieren in Denemarken worden onderworpen aan een trits regels, terwijl die er in Zweden nauwelijks zijn.
11/08 19u15  Hoe kan het de GGD's nu al over de schoenen lopen?De Tweede Kamer komt woensdag terug van zomerreces vanwege zorgen over het coronavirus. Minister Hugo de Jonge moet zich verdedigen: hoe kan het de GGD’s nu al over de schoenen lopen?
11/08 18u15  Weinig animo voor oefenvoetbal: ‘Supporters verlangen wel naar het voetbal, maar niet onder deze omstandigheden’Voetbalsupporters lopen na een lange coronapauze niet warm voor oefenduels. De verkoop van het beperkte aantal kaarten verloopt stroef. Oorzaak? Het ‘gedoe’.
11/08 17u15  Poetin neemt Loekasjenko in een liefdesgreepDe Russische president Vladimir Poetin was er maandag snel bij om zijn Wit-Russische collega Aleksandr Loekasjenko geluk te wensen met diens riante overwinning in de presidentsverkiezingen van zondag. De leiders van China en Kazachstan waren hem net voor.
11/08 17u15  De mensheid stevent af op een ‘informatiecatastrofe’Als we zo doorgaan met de productie van digitale informatie, telt de aarde over 150 jaar evenveel bits als atomen. De mensheid zet in zo’n hoog tempo harde materie (grondstoffen, energie) om in virtuele materie, dat zij afstevent op een ‘informatiecatastrofe’.
11/08 17u15  De school moet open, koste wat het kostHet recht op onderwijs weegt inmiddels zwaarder dan het beperken van gezondheidsrisico's. Maar wordt de leraar ook beschermd?
11/08 17u15  Jonge en oude ‘piraten’ verzamelen afval op strand ScheveningenPlastic op het strand, dat kan je ook op ludieke wijze verzamelen, zo leert een project op Scheveningen.
11/08 15u15  Elektronisch patiëntendossier is een obstakel voor goede zorg, zeggen psychiatersPsychiaters trekken er zelden over aan de bel, maar bij langdurige behandelingen blijkt het elektronisch patiëntendossier een obstakel voor goede zorg. Eerdere suïcidepogingen en bijwerkingen van medicatie? Het is nauwelijks terug te vinden.
11/08 15u15  Weinig animo voor oefenvoetbal: ‘Liever met voetenbadje in de tuin dan met mondkapje in stadion’Voetbalsupporters lopen na een lange coronapauze niet warm voor oefenduels. De verkoop van het beperkte aantal kaarten verloopt stroef. Oorzaak? Het ‘gedoe’.
11/08 15u15  ‘Hoe gaan we om met de kwetsbaarste mensen?’Lisa-Marie Komp is de advocaat in twee spraakmakende zaken waarin de overheid aansprakelijk wordt gesteld voor adopties die nooit hadden mogen plaatsvinden. “De macht van staten over het leven van mensen is iets waar we altijd waakzaam op moeten zijn.”
11/08 15u15  Waar eindigt de Chinese machtsuitbreiding?Het heeft iets wrangs: terwijl Nederland zich druk maakt over de vraag of het verplichten van mondkapjes grondwettelijk is toegestaan, is China bezig de westerse wereld te vervangen als de dominante factor in de wereld. Waar eindigt de Chinese machtsuitbreiding? En welke lessen vallen er uit de zorgelijke ontwikkelingen te leren?
11/08 13u15  Nu een Koude Oorlog met China dreigt, coördineren de VS het verzet in het spionagenetwerk ‘Five Eyes’Om China in te dammen zet Washington in op een bredere rol voor het spionagenetwerk Five Eyes. Volgens Peking worden de alliantieleden ‘gemanipuleerd als schaakstukken’.
11/08 12u15  De gevaarlijke zee weerhoudt strandgangers niet. Een rode vlag? ‘Waar dan?’Zondag verdronken twee zwemmers in de zee bij Den Haag. De meeste strandgangers zijn inmiddels op hun hoede, al let niet iedereen even goed op. ‘Ze kunnen beter omroepen dat het water gevaarlijk is.’
11/08 12u15  Zo beleeft Sara (18) de studentenfeestweek KEI in GroningenEven leek het erop dat de introductieweken voor studenten helemaal niet konden doorgaan. Maar maandag ging de Groningse KEI-week in uitgeklede vorm dan toch van start. Op pad met een ‘KEI-loper’.
11/08 11u15  QAnon-complotdenkers nestelen zich in de Republikeinse partijIn Georgia kan een aanhanger van de samenzweringstheorie QAnon dinsdag een bijna zeker Republikeins ticket naar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden winnen. De Republikeinen liften mee op de populariteit van QAnon.
11/08 10u15  ‘Een zichzelf respecterende stad moet altijd een tippelzone hebben’Door het hele land verdwijnt de straatprostitutie. Groningen sloot de tippelzone vorig jaar, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de jaren ervoor. Komend jaar moet ook de zone in Utrecht eraan geloven. Oud-wijkagent Jan Schoenmaker vreest voor een opjaagbeleid.
11/08 10u15  Akkoord tussen NS en bonden nog ver uit zichtHet coronavirus heeft de Nederlandse Spoorwegen zo zwaar getroffen dat een deal sluiten met de vakbonden over loon en werkgelegenheid extra moeilijk is geworden.
11/08 09u15  De Nederlandse aanpak van plastic vervuiling is teleurstellend mager, zeggen boze milieuorganisatiesDe Nederlandse aanpak van plastic vervuiling is teleurstellend mager, schrijven enkele milieuorganisaties in een boze brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
11/08 08u15  Kwetsbaren laten hun stem horen: Ik ben Freek, hartpatiënt en #GeenDorHoutMet de hashtag #GeenDorHout spreken mensen met een broze gezondheid zich uit via Twitter. Wij zijn het beschermen waard, is hun boodschap. Hoeveel invloed heeft zo’n online beweging?
11/08 08u15  Een minieme kans om Van Oldenbarnevelt te vindenZelf ben ik opgegroeid in Delft, waar Willem van Oranje werd vermoord. In het plaatselijk museum zit in een muur het gat waar de kogel was beland. Fascinerend.
11/08 01u15  Milieuorganisaties boos over gebrek aan ambitie. ‘Nederland doet niets’De Nederlandse aanpak van plastic vervuiling is teleurstellend mager, schrijven enkele milieuorganisaties in een boze brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven.
10/08 23u15  ‘We moeten blijven protesteren tot er iets verandert’Ondanks hard optreden van de politie en dreigementen van president Loekasjenko gaan de protesten tegen de verkiezingsuitslag in Wit-Rusland door.
10/08 23u15  Iets Anders - Johan van ZantenLees meer >
10/08 21u15  Vier manieren om met de gevaren van de meedogenloze zee om te gaanIn mei werd opstuwend zeeschuim vijf kitesurfers fataal. Vorige week verdronk een man door een mui, nadat hij drie kinderen in nood had willen helpen. Afgelopen weekend kwamen opnieuw vier mensen aan de Nederlandse kust om het leven. Wat kunnen we doen om gevaren van de meedogenloze zee tegen te gaan? Vier opties.
10/08 21u15  Regering Libanon valt na verwoestende explosie en aanhoudende protestenDe Libanese regering zal haar ontslag indienen. Verscheidene ministers stapten onder druk van de protesten al eerder op.
10/08 20u15  ‘Ik weiger geen gasten als ze geen gegevens achterlaten’Voor horecabedrijven zijn de aangescherpte registratieregels voor klanten die het kabinet vorige week aankondigde, prima werkbaar.
10/08 20u15  Zelden klonk een onheilspellende boodschap zo geruststellendEen vermaard viroloog en epidemioloog uitnodigen in coronatijd, dat schept een bepaalde verwachting voor zo’n avond ‘Zomergasten’. Zeker als je weet dat Harvard-topwetenschapper Jaap Goudsmit (69) werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19 en er dus bovenop zit. Maar het programma bleef trouw aan zichzelf en maakte zoveel meer van de avond dan een alles-over-coronacollege.
10/08 19u15  Publiek is weer welkom in rechtszalen, maar ‘vol is vol’Publiek is weer welkom bij rechtszaken. Wel moet iedereen zich van tevoren aanmelden en is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Zo willen rechtbanken en gerechtshoven voorkomen dat het in de gebouwen zo druk wordt dat anderhalve meter afstand houden onmogelijk wordt.
10/08 19u15  Registratie geen probleem voor horeca. ‘Maar ik weiger geen gasten als ze geen gegevens achterlaten’Voor horecabedrijven zijn de aangescherpte registratieregels voor klanten die het kabinet vorige week aankondigde, prima werkbaar.
10/08 18u15  EU beraadt zich op sancties. ‘Geweld is geen antwoord’‘EU-president’ Charles Michel: ‘Geweld is niet het antwoord’. Tegen Wit-Rusland zijn al sinds 2004 EU-sancties van kracht. De vraag is of die nu worden uitgebreid.
10/08 18u15  Scholen maken zich meer zorgen, maar willen volgende week wel openVoorzitter van de onderwijsorganisatie VO-raad Paul Rosenmöller vindt dat iedereen op en rondom de scholen met de corona-onzekerheden moet leren leven.
10/08 18u15  Zingen en zoenen: Nederlandse jongeren vieren als vanouds feest in ChersoDe politie op Kreta heeft afgelopen weekend een paar nachtclubs gesloten in het vakantieoord Chersonissos, waar ook deze zomer veel Nederlandse jongeren zijn neergestreken.
10/08 18u15  Zo makkelijk kom je aan een verborgen privénummerLusha verkoopt privénummers via LinkedIn. De dienst blijkt heel gebruiksvriendelijk, maar kan ook worden misbruikt.
10/08 16u15  Scholen maken zich meer zorgen, maar willen volgende week sowieso openVoorzitter van de onderwijsorganisatie VO-raad Paul Rosenmöller vindt dat iedereen rondom de scholen met de onzekerheid moeten leren leven
10/08 15u15  Unilever verhuist niet als spoedwet GroenLinks het haaltNadat eerder de voorgenomen verhuizing van Unilever naar Nederland niet doorging, dreigt nu ook het vertrek naar het Verenigd Koninkrijk te verzanden. Een wetsvoorstel van GroenLinks zou het bedrijf 11 miljard euro gaan kosten.
10/08 15u15  Dumoulin heeft nog ups en downs, maar zit ‘echt lekker in zijn vel’Tom Dumoulin had het goed gehad in de Tour de l’Ain, zijn eerste koers in 420 dagen. Hij reed met de besten mee omhoog, ook al is hij onzekerder dan voorheen.
10/08 14u15  Zelden klonk een onheilspellende boodschap van een viroloog zo geruststellendEen vermaard viroloog en epidemioloog uitnodigen in coronatijd, dat schept een bepaalde verwachting voor zo’n avond ‘Zomergasten’. Zeker als je weet dat Harvard-topwetenschapper Jaap Goudsmit (69) werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19 en er dus bovenop zit. Maar het programma bleef trouw aan zichzelf en maakte zoveel meer van de avond dan een alles-over-coronacollege.
10/08 13u15  Wat doet de EU met de stembusfraude van ‘Europa’s laatste dictator’?Tegen Wit-Rusland zijn al sinds 2004 EU-sancties van kracht. De vraag is of die worden uitgebreid, nu er opzichtige stembusfraude is gepleegd door president Loekasjenko.
10/08 13u15  Zomergast Jaap Goudsmit: leren van pijnlijke fouten kan dus wélEen vermaard viroloog en epidemioloog uitnodigen in coronatijd, dat schept een bepaalde verwachting voor zo’n avond ‘Zomergasten’. Zeker als je weet dat Harvard-topwetenschapper Jaap Goudsmit (69) werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19 en er dus bovenop zit. Maar het programma bleef trouw aan zichzelf en maakte zoveel meer van de avond dan een alles-over-coronacollege.
10/08 12u15  Schattige zwijntjes voeren op de Veluwe? Dat wordt hun doodNu het extra druk is op de Veluwe, groeit ook een zorgelijk fenomeen: toeristen die wilde zwijnen lokken met voer. Een campagne moet hun duidelijk maken dat dit de dood van het dier kan betekenen, door een auto of de kogel.
10/08 11u15  Masker af, zingen, zoenen: Nederlandse jongeren vieren als vanouds feest in ChersoDe politie op Kreta heeft afgelopen weekend een paar nachtclubs gesloten in het vakantieoord Chersonissos, waar ook deze zomer veel Nederlandse jongeren zijn neergestreken.
10/08 10u15  Ecoloog waarschuwt: geef die schattige wilde zwijntjes op de Veluwe geen etenNu het extra druk is op de Veluwe, groeit ook een zorgelijk fenomeen: toeristen die wilde zwijnen lokken met voer. Een campagne moet hun duidelijk maken dat dit de dood van het dier kan betekenen, door een auto of de kogel.
10/08 10u15  Interview Dylan alsjeblieft niet terug het trauma inMet een knoop in mijn buik keek ik naar het interview met Dylan Groenewegen. Huilend vertelt hij over de afschuwelijke crash die hij veroorzaakte in de Ronde van Polen, waarbij zijn collega-sprinter Fabio Jakobsen zo hard viel dat hij zijn hele gezicht en borst verbrijzelde. Het levensgevaar waarin Fabio aanvankelijk verkeerde is geweken. De shock bij Dylan nog niet. Zelden zag ik zo’n gebroken wielrenner op tv.
10/08 09u15  Felle protesten tegen president Loekasjenko in Wit-RuslandOp diverse plekken in Wit-Rusland is het zondagavond tot botsingen gekomen tussen de politie en demonstranten. Getuigen beschrijven chaotische taferelen in de hoofdstad Minsk, met schreeuwende demonstranten, toeterende auto’s en loeiende sirenes. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zeker 120 mensen gearresteerd, zijn tientallen mensen gewond geraakt en is er een dode gevallen.
10/08 09u15  Verkiezingen in Wit-Rusland: ‘De cijfers worden gewoon verzonnen’Alexander Loekasjenko is volgens de officiële uitslagen de grote winnaar van de Wit-Russische presidentsverkiezing. Volgens de kiescommissie kreeg hij in de verkiezingen van zondag 80 procent van de stemmen. Aan deze mededeling ging een gespannen stembusgang vooraf. Stemmen mocht, maar verder was Minsk in lockdown.
10/08 09u15  Podiumkunsten in de provincie krijgen geen centJe kunt veel zeggen over de provincie, of hoe heet dat, het platteland, de regio, maar zingen kunnen ze er niet. Zet ze op een podium en alle zeggingskracht sijpelt weg, geef ze een microfoon en alle oorspronkelijkheid verstomt. Geen wonder dat het Fonds Podiumkunsten bij de toekenning van de meerjarige subsidies alle kaarten op Amsterdam heeft gezet: de hoofdstad is de zetel van de creativiteit, daar worden de mensen achter de piano geboren, met zulke dingen moet je rekening houden.
10/08 08u15  Zit u op LinkedIn? Dan gooit Lusha uw privénummer mogelijk op straatVan kunstenaars tot kabinetsleden en van influencers tot onbekenden: online dienst Lusha deelt contactinfo ván iedereen, mét iedereen.
10/08 01u15  Privénummers van LinkedIn-gebruikers te koopOnlinedienst Lusha onthult tegen betaling privénummers, zonder toestemming van de betrokkenen en mogelijk in strijd met de wet.
09/08 22u15  Loekasjenko aan kop na gespannen verkiezingsdag. ‘De cijfers worden gewoon verzonnen’Alexander Loekasjenko is volgens de eerste exitpoll van zondagavond de grote winnaar van de Wit-Russische presidentsverkiezing. Aan deze mededeling ging een gespannen stembusgang vooraf. Stemmen mocht, maar verder was Minsk in lockdown.
09/08 21u15  De eerste echte test voor het voetbal in coronatijd is geslaagdDrieduizend mensen met mondkapjes zaten zondag in de Kuip bij Feyenoord-Sparta (3-0). De eerste echte test voor het voetbal in coronatijd slaagde.
09/08 20u15  Ecologische ramp dreigt voor Mauritius door lekkend schipHulp is van verschillende kanten onderweg naar Mauritius waar de ‘ecologische noodtoestand’ is uitgeroepen omdat een grote hoeveelheid olie uit een tanker in zee is gelekt.
09/08 20u15  Exitpoll: Loekasjenko wint met 79,9 procent verkiezingenVolgens de officiële exitpoll heeft Alexander Loekasjenko de Wit-Russische presidentsverkiezing gewonnen, zoals verwacht.
09/08 20u15  Spaanse ex-koning Juan Carlos gespot in Abu DhabiDe Spaanse ex- koning Juan Carlos zou volgens verschillende Spaanse media zijn toevlucht hebben gezocht in de Verenigde Arabische Emiraten.
09/08 18u15  Juichverbod, mondkapjes op: de eerste echte test voor het voetbal in coronatijd is geslaagdDrieduizend mensen met mondkapjes zaten zondag in de Kuip bij Feyenoord-Sparta (3-0). De eerste echte test voor het voetbal in coronatijd slaagde.
09/08 15u15  ‘Zonder mondkapjes gaat Nederland rond 26 november weer op slot’Met meer dan professionele belangstelling keek Theo Vos donderdag naar de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. De hoogleraar gezondheidsinformatie verhuist eind augustus van Seattle, aan de Amerikaanse westkust, naar Baarn. Ook van daaruit blijft hij een van de leiders van het team aan de Universiteit van Washington dat het toekomstige verloop van de coronapandemie in de wereld doorrekent. Telkens weer is daarbij de gunstigste prognose voor landen die doen wat Nederland nalaat: mondkapjes verplicht stellen.
09/08 15u15  Eerste Libanese minister stapt op: ‘Verandering blijft uit het zicht’In de nasleep van de enorme explosie in de haven van Libanon van vorige week is zondag de minister van Informatie opgestapt. Minister Samad bood het Libanese volk, dat woedend is op zijn politici, haar excuses aan.
09/08 14u15  Peking heeft Europa harder nodig dan Brussel in de gaten heeftDe afgelopen tijd zijn veel Europeanen uit Shanghai vertrokken, nu China zich van zijn minst gastvrije kant laat zien. Kan het land wel zonder de buitenlanders?
09/08 14u15  Moet ik mijn tatoeages bedekken op het werk?Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
09/08 14u15  Eerste Libanese minister stapt op na bloedige protesten: 'Treed af of hang'In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft de oproerpolitie traangasgranaten afgevuurd op een groep demonstranten die door barricades wilden breken. Ze wilden oprukken naar het parlementsgebouw in het stadscentrum.
09/08 14u15  Die baard boven de pannen in 'BinnensteBuiten' kan ik niet aanzienVanaf morgen eindelijk vakantie en wat doe je dan zo’n laatste dag? De koelkast leegmaken, kijken wat er nog op de plank ligt. Kortom, restjesdag. Met een paar televisiezaken waarover ik al eerder had willen schrijven, maar waarvan het niet is gekomen.
09/08 13u15  Toegangswegen naar Scheveningen en Kijkduin afgesloten wegens drukte door hittegolfNederland beleeft de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901. Om 10.10 uur zondagochtend bereikte het kwik in De Bilt een temperatuur van 25,4 graden, zo meldt Weeronline. Dat leidt tot drukte en problemen.
09/08 13u15  De schrijver in Naima El Bezaz (1974-2020) was meedogenloosNaima El Bezaz debuteerde een jaar eerder dan ik en dat maakte een groot verschil. We werden midden jaren negentig neergezet als allochtone auteurs, maar Naima el Bezaz onttrok zich eigenzinnig aan dat etiket. Bij onze eerste ontmoeting was het eerste wat Naima deed me adviezen geven om van het schrijverschap een succesvolle broodwinning te maken. Ze was wat ze daarna zou blijven: warm, stimulerend, gevat. Ze kon toen ook al een wat verdwaalde indruk maken, alsof deze wereld niet de hare was. Naima in Wonderland.
09/08 12u15  Hittegolf is een feit: temperatuur om 10.00 uur al boven 25 gradenNederland beleeft de 29e hittegolf sinds het begin van de weermetingen door het KNMI in 1901. Om 10.10 uur zondagochtend bereikte het kwik in De Bilt een temperatuur van 25,4 graden, zo meldt Weeronline.
09/08 11u15  Woede onder bevolking Beiroet: ‘Treed af of hang’In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft de oproerpolitie traangasgranaten afgevuurd op een groep demonstranten die door barricades wilden breken. Ze wilden oprukken naar het parlementsgebouw in het stadscentrum.
09/08 11u15  Oppositie Wit-Rusland vreest repressie: ‘Loekasjenko staat politiek zwak, maar hij kan wel doden’De Wit-Russische hoofdstad Minsk schippert tussen hoop en angst. Zondag zijn er presidentsverkiezingen in het land waar Aleksandr Loekasjenko al ruim een kwarteeuw regeert. Hij staat politiek zwak, dus houdt de oppositie rekening met harde repressie om aan de macht te blijven.
09/08 11u15  Hopelijk zijn er de volgende keer minder zaken die afleiden van de muziekPop Akwasi Sankofa Tournee ★★★☆☆
09/08 10u15  Woede in de Libanese hoofdstad laait op: ‘Onze regering deed dit’In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft de oproerpolitie traangasgranaten afgevuurd op een groep demonstranten die door barricades wilden breken. Ze wilden oprukken naar het parlementsgebouw in het stadscentrum.
09/08 09u15  Het voelt alsof God me met zijn wijsvinger nawijstVoor iemand die zegt een teruggetrokken leven te leiden van gebed, bezinning en studie, is emeritus paus Benedictus XVI veel in het nieuws. Behoorlijk veel. Zeker de laatste jaren. Is het niet vanwege zijn mening over misbruik en het celibaat, dan wel vanwege een door de media uitgebreid gecoverd privébezoek aan zijn zieke broer in Duitsland.
09/08 09u15  Deze lama zorgt voor ontspanning in oververhit PortlandCaesar de lama is de mascotte van de protesten in Portland. Hij brengt de gemoederen tot bedaren.
09/08 09u15  Politie vuurt traangas af op demonstranten BeiroetIn de Libanese hoofdstad Beiroet heeft de oproerpolitie traangasgranaten afgevuurd op een groep demonstranten die door barricades wilden breken. Ze wilden oprukken naar het parlementsgebouw in het stadscentrum.
08/08 21u15  ‘Als de kraan steeds verder open wordt gezet, is geen enkele dweil groot genoeg’Wegens een gebrek aan mankracht lukt het GGD's niet meer om alle bronnen en contacten van coronapatiënten te traceren. “Plots hebben we geen overschot, maar een tekort aan mensen', stelt GGD-voorman Sjaak de Gouw.
08/08 20u15  Demonstranten bij abortusklinieken: ‘Zo’n twee à drie keer per week werkt het’Demonstranten mogen vrouwen bij abortusklinieken niet langer lastigvallen. Maar ze geven niet op. ‘Nee, wij gaan gewoon voor de waarheid.’
08/08 15u15  Trump gaat verliezen, zegt Allan Lichtman. En hij kan het weten.In november 2016 kreeg Allan Lichtman een vriendelijk briefje van Donald Trump. “Gefeliciteerd, professor, goed gezien!”
08/08 14u15  Aan hun haren door de turnhal gesleept: hoe is die turncultuur ontstaan?Tientallen turnsters komen naar buiten met verhalen over mishandeling en intimidatie. Hoe heeft het zover kunnen komen? Een reconstructie.
08/08 14u15  Deze mensen blijven vrouwen bij abortusklinieken confronteren: ‘Zo’n twee à drie keer per week werkt het’Demonstranten mogen vrouwen bij abortusklinieken niet langer lastigvallen. Maar ze geven niet op. ‘Nee, wij gaan gewoon voor de waarheid.’
08/08 12u15  Burgers op Curaçao kwijnen weg in armoede: ‘Uitblijven coronasteun is voor ons fataal’Een akkoord voor financiële steun aan de Caribische eilanden is er nog niet. Ondertussen kwijnen burgers op Curaçao weg in armoede. Ombudsman Keursly Concincion geeft een inkijkje.
08/08 12u15  Mijn vriend spoelt mijn zelfgebakken brood weg met slokken theeEtiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.
08/08 11u15  Hoe het pop-upzwembad Nederland verovertHet opzetzwembad is een hit deze zomer. Mensen ontvluchten de zomerhitte in watertjes in eigen tuin en op het balkon. ‘Dit is vakantie.’
08/08 10u15  Volgens onderzoek moeten scholen de lucht elke 4 minuten verversen, maar dat lukt amperVolgens klimaatinstallateur Harry Vaatstra moet de lucht in een gezonde klas iedere acht minuten ververst worden; als je rekening houdt met aerosolen, mogelijk nog vaker.
08/08 10u15  Een halfslachtige anderhalvemeter- samenleving is zinloosVersoepelen of de anderhalve meter handhaven, het kabinet moet daarover de knoop doorhakken. Want velen negeren de coronamaatregelen en ondermijnen zo de effectiviteit voor anderen die wel hun vrijheid beperken, stelt epidemioloog Sander Borgsteede.
08/08 10u15  De introductieweek maakt een indruk die je nooit meer vergeetHet gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.
08/08 08u15  Het Overijsselse Daarlerveen is net GroningenHad je het ze tien jaar geleden gevraagd, dan hadden de bewoners van Daarlerveen gezegd: “Groningen? Hier lijkt niets op Groningen.” Nu zeggen ze almaar: “Het is hier net Groningen”.
08/08 01u15  Net als de scholen weer openen, duiken studies op over besmette kinderenNu de datum nadert dat scholen opengaan, ontstaat twijfel. Wat zeggen de nieuwe onderzoeken over besmettingen onder kinderen?
08/08 00u15  De zwervende laatste jaren van de grootvader van Juan CarlosGemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 1931 beslechtten het lot van de Spaanse koning Alfonso XIII, de grootvader van de deze week naar elders vertrokken emeritus vorst Juan Carlos. Vertegenwoordigers van republikeinse partijen hadden de monarchisten overtuigend verslagen.
08/08 00u15  Heb je Rutte wel nodig als je Xander van der Wulp hebt?Als hij daar zo rustig staat te praten, veelvuldig de verbindende wij-vorm gebruikend, dan denk ik starend: wat doet onze premier dat toch goed. Zo komen we de storm door, in ’t scheepje onder Ruttes hoede. Uiteindelijk wordt die trance natuurlijk wel weer verbroken, en komen andere gedachten op gang.
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

4x Eén op de tien Nederlanders gelooft in coronacomplot15/08 01u15 - Trouw: Wordt met een toekomstig vaccin een chip in mensen geïmplanteerd? Dat is goed mogelijk, denkt een deel van de Nederlanders.
2x De Haagse eensgezindheid keert voorlopig niet meer terug15/08 01u15 - Trouw: Rutte III heeft een zware week achter de rug met een ingetrokken quarantaineplan en ophef over weglopende Kamerleden. Van rustiger tijden zal voorlopig geen sprake zijn.
0x Heb je Rutte wel nodig als je Xander van der Wulp hebt?08/08 00u15 - Trouw: Als hij daar zo rustig staat te praten, veelvuldig de verbindende wij-vorm gebruikend, dan denk ik starend: wat doet onze premier dat toch goed. Zo komen we de storm door, in ’t scheepje onder Ruttes hoede. Uiteindelijk wordt die trance natuurlijk wel weer verbroken, en komen andere gedachten op gang.
0x De zwervende laatste jaren van de grootvader van Juan Carlos08/08 00u15 - Trouw: Gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 1931 beslechtten het lot van de Spaanse koning Alfonso XIII, de grootvader van de deze week naar elders vertrokken emeritus vorst Juan Carlos. Vertegenwoordigers van republikeinse partijen hadden de monarchisten overtuigend verslagen.
0x Net als de scholen weer openen, duiken studies op over besmette kinderen08/08 01u15 - Trouw: Nu de datum nadert dat scholen opengaan, ontstaat twijfel. Wat zeggen de nieuwe onderzoeken over besmettingen onder kinderen?
0x Het Overijsselse Daarlerveen is net Groningen08/08 08u15 - Trouw: Had je het ze tien jaar geleden gevraagd, dan hadden de bewoners van Daarlerveen gezegd: “Groningen? Hier lijkt niets op Groningen.” Nu zeggen ze almaar: “Het is hier net Groningen”.
0x De introductieweek maakt een indruk die je nooit meer vergeet08/08 10u15 - Trouw: Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.
0x Een halfslachtige anderhalvemeter- samenleving is zinloos08/08 10u15 - Trouw: Versoepelen of de anderhalve meter handhaven, het kabinet moet daarover de knoop doorhakken. Want velen negeren de coronamaatregelen en ondermijnen zo de effectiviteit voor anderen die wel hun vrijheid beperken, stelt epidemioloog Sander Borgsteede.
0x Volgens onderzoek moeten scholen de lucht elke 4 minuten verversen, maar dat lukt amper08/08 10u15 - Trouw: Volgens klimaatinstallateur Harry Vaatstra moet de lucht in een gezonde klas iedere acht minuten ververst worden; als je rekening houdt met aerosolen, mogelijk nog vaker.
0x Hoe het pop-upzwembad Nederland verovert08/08 11u15 - Trouw: Het opzetzwembad is een hit deze zomer. Mensen ontvluchten de zomerhitte in watertjes in eigen tuin en op het balkon. ‘Dit is vakantie.’

Statistieken

Artikels:
25418
Gelezen:
801
Aantal lezers nu:
33


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven