zaterdag 29 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u15
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
28/01 16u15  De winnaar en verliezer van de week: kassa voor Signify, kras voor Van der Tak Mede dankzij de glastuinbouw is het wederom een winnend weekje voor Signify-topman Eric Rondolat. Een maand geleden schitterde hij al in deze rubriek wegens de overname van het Amerikaanse bedrijf Fluence, hofleverancier van lichtsystemen voor de Amerikaanse cannabisteelt. Nu staat Rondolat in de spotlight dankzij stralende jaarcijfers. De voormalige lichtdivisie van Philips heeft problemen met de toelevering inmiddels onder controle en ook de gestegen materiaalkosten hebben het bedrijf niet kunnen deren. De omzet steeg vorig jaar met 3,8 procent naar bijna 7 miljard euro en het bedrijf maakte een winst van 407 miljoen euro, ruim eenvijfde meer dan vorig jaar.
28/01 13u15  Rechter VS zet streep door verkoop olievelden vanwege gevolgen voor klimaat Een Amerikaanse federale rechter heeft de verkoop van olie- en gasvelden in de Golf van Mexico eind vorig jaar door de regering van president Biden donderdag ongeldig verklaard. Door te vertrouwen op een ‘ernstig gebrekkige analyse over de gevolgen voor het klimaat’ heeft de overheid federale wetten geschonden, stelt de rechter.
28/01 10u15  Renteverhogingen in de VS hebben hun weerslag in de hele wereld De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse koepel van centrale banken, gaat vanaf maart in hoog tempo de rente verhogen. Dat heeft voorzitter Jerome Powell woensdagavond laten weten. Powells toon was agressiever dan verwacht, waardoor beleggers schrokken. De stap van de Fed wordt gevoeld in de rest van de wereld. Enkele redenen waarom.
28/01 09u15  Slechts 15,4 procent van de Nederlandse economie is duurzaam, transparantie gaat achteruit Het Nederlandse bedrijfsleven is nog niet zo heel hard op weg naar een duurzame toekomst. Volgens de Nieuwe Economie Index (NEx) van MVO Nederland is 15,4 procent van de economie duurzaam te noemen, een lichte stijging van slechts 1,3 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. Op sommige gebieden, zoals transparantie en ketenverantwoording, gaat het bedrijfsleven zelfs achteruit, blijkt uit een door SEO opgesteld rapport dat vandaag verschijnt.
28/01 09u15  Zal de benzineprijs nog een keer over de kop gaan? Op 21 april 2020, toen zelfs de pandemiegoeroes Ab Osterhaus en Diederik Gommers dachten dat corona voor het begin van de zomervakantie uitgewoed zou zijn, werd de vraag opgeworpen of aan de Route du Soleil of de Links-Rheinische gratis zou kunnen worden getankt.
28/01 09u15  Wordt de reddingsboei van de staat een molensteen om de nek van KLM? De staatsagent bij KLM, Jeroen Kremers, schopt in zijn jongste verslag tegen tal van heilige huisjes aan over de uitwerking van de coronasteun aan het bedrijf. De KLM-gelederen morren over de pottenkijker, maar die handelt met Haagse rugdekking.
28/01 09u15  Pensioenfondsen kunnen weer dromen over verhoging. En dat is wel even geleden Veel Nederlanders met een pensioen kunnen voor het eerst in lange tijd hopen op een verhoging van hun aanvulling op de AOW. Door een succesvol beursjaar en – vooral – de stijgende rente nadert de dekkingsgraad van de vijf grootste fondsen de grens waarop verhoging in zicht komt.
28/01 09u15  Amsterdam neemt als eerste maatregelen tegen oprukkende flitsbezorgers Amsterdam neemt als eerste gemeente maatregelen tegen de snelgroeiende markt van flitsbezorgers. Het stadsbestuur verbiedt per direct de opening van nieuwe ‘dark stores’ van de diensten om overlast tegen te gaan. Volgen andere gemeenten het Amsterdamse voorbeeld?
28/01 09u15  Angst op de beurs, maar niet bij particuliere beleggers: ‘Op de lange termijn is dit een klein dipje’ Een jaar geleden stapten ze massaal in, de particuliere beleggers. Beloond met hoge rendementen leek de aandelenmarkt de ideale plek voor hun spaargeld. Maar de afgelopen weken waren er vooral dieprode cijfers te zien op de beurs. Is dit het moment waarop de particulieren weer uitstappen?
27/01 17u15  WeTransfer stelt beursgang op laatste moment uit wegens dalende aandelenkoersen Techbedrijf WeTransfer stelt de aangekondigde beursgang van vrijdag uit. Volgens het bedrijf zijn de marktomstandigheden op de aandelenbeurzen op dit moment niet gunstig. Door zorgen bij beleggers over een sterk stijgende rente in de Verenigde Staten daalden met name techaandelen de laatste week in waarde.
27/01 17u15  Europese Unie stapt naar WTO om economische druk China op Litouwen De Europese Unie stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om China tot de orde te roepen wegens de economische pesterijen van Litouwen.
26/01 23u15  Snowworld onder vuur om benoemingen die botsen met het nieuwe vrouwenquotum Het zwaarbevochten wettelijke vrouwenquotum leidt al in de eerste maand van zijn bestaan tot problemen. Het beursgenoteerde bedrijf Snowworld ligt onder vuur om de beoogde benoeming van twee mannelijke commissarissen.
26/01 23u15  Is Unilever van de regen in de drup beland? Het leek een leuk idee om de aandeelhouders te paaien. Unilever verhuisde het hoofdkantoor naar Londen omdat Groot-Brittannië, in tegenstelling tot Nederland, geen dividendbelasting kent. Maar hiermee heeft het zich ook uitgeleverd aan de Angelsaksische aasgieren die boven de City vliegen als meeuwen boven een vuilnisbelt. Zij maken nu zoveel stennis binnen Unilever, dat de voedings- en verzorgingsgigant aan de rand van een afgrond staat.
26/01 08u15  IMF somberder over wereldeconomie, met name groei VS en China blijft achter De omikronvariant eist zijn tol van de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiprognoses voor dit jaar verlaagd. Ging het IMF in oktober nog uit van 4,9 procent groei in 2022, nu is dat teruggebracht tot 4,4 procent.
26/01 08u15  Unilevers kwelgeest Nelson Peltz zag iemand 53 hotdogs eten en wist: hier liggen kansen Met de 79-jarige Nelson Peltz heeft Unilever geen gewone ‘activistische’ aandeelhouder in huis gehaald. Het liefst neemt de nummer 1.931 op de wereldranglijst der rijken zelf verantwoordelijkheid, met een plaats aan de bestuurstafel van de ondergewaardeerde bedrijven die hij op de korrel neemt.
Laatste update: vrijdag 28 januari 2022, 16u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
26/01 08u15  Bouw nieuwe woningen in 2021 iets teruggezaktVorig jaar is de productie van nieuwbouwwoningen iets gedaald ten opzichte van 2020. Toch lijkt het erop dat de doelstelling van het vorige kabinet is gehaald.
26/01 08u15  Baker Tilly moet schadevergoeding betalen vanwege advies om belasting te ontduikenAdvieskantoor Baker Tilly moet een schadevergoeding betalen aan een Haagse behangondernemer vanwege een fiscale constructie die hij kreeg geadviseerd om via Cyprus belasting te ontduiken. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald.
25/01 23u15  Wordt Van Rij met als grafschrift ‘Box 3’ bijgezet op het kerkhof van Rutte IV?‘Ook ik ben slachtoffer van de oneerlijke gang van zaken bij de belastingaanslag over de rente. In 2015 betaalde ik over mijn rente-inkomsten van 334 euro maar liefst 1.921 euro belastingen’, zo schrijft een lezer. ‘Is er een kans dat ik daar iets van terug zie?’
25/01 18u15  Unilever schrapt 1.500 managementbanen, is het genoeg om de onrust te bezweren?Unilever gaat reorganiseren. Dat heeft de verzorgingsmiddelen- en voedingsmultinational dinsdag gemeld in een korte verklaring. De ingreep moet de organisatie versimpelen en slagvaardiger maken. Aandeelhouders zijn al langer ontevreden over de koers van het inmiddels geheel Britse bedrijf.
24/01 23u15  Ahoy-directeur Jolanda Jansen: ‘Er is in deze sector al veel kapotgemaakt’Naast de heropening van de horeca en de cultuursector wil het kabinet ook evenementen onder voorwaarden weer toelaten. Voor Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy, gaat die stap niet ver genoeg. ‘Het geduld is op, mentaal en financieel gaat het niet meer. Er is in deze sector al veel kapotgemaakt.’
24/01 23u15  Raakt Rutte verstrikt in een gascrisis?Misschien wordt het in Nederland net als in 1974. Of zoals in Libanon nu. Gasloze uren, gas op de bon, gordijnen eerder dicht, thermostaat op maximaal 17 graden. Toen was er een oliecrisis, nu dreigt een gascrisis. Of eigenlijk is die er al. Maar die zal zich helemaal doen voelen als er direct geen gas meer komt uit Rusland.
24/01 22u15  Beurskoersen kelderen naar niveau van 2021, uit angst voor hogere rente, Oekraïne en de restDe rente begint weer te stijgen, op de arbeidsmarkt dreigt krapte, Oost-Europa vereert in onzekerheid, en de logistiek kan het herstel van de wereldhandel niet bijhouden. Angst regeert de beurzen, dus dalen de koersen.
24/01 19u15  Toezichthouder ACM gaat bij Apple boete van 5 miljoen euro per week onder dwang innenApple heeft niet voldaan aan de eisen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om meerdere betalingsmethoden toe te laten voor datingapps.
24/01 19u15  Kwestie slaapapneu-apparaten kost Philips flink deel van de winstDe problemen die Philips heeft met zijn slaapapneu-apparaten hebben een stevige hap uit de winst van het zorgtechnologieconcern genomen. Philips sloot het jaar af met een winst uit voortgezette activiteiten van 612 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro.
24/01 18u15  Batavus en Sparta ingelijfd door investeerders, die inhaken op explosieve groei van e-bikesDe Nederlandse fietsenproducent Accell, moederbedrijf van onder meer Batavus en Sparta en naar eigen zeggen Europees marktleider in e-bikes, wordt overgenomen door een groep investeerders. In totaal leggen zij bijna 1,6 miljard euro neer voor het bedrijf.
24/01 16u15  20,4 procent erbij in een jaar: nog niet eerder stegen de huizenprijzen zo hardWie vorige maand een huis verkocht kreeg gemiddeld ruim 20 procent meer dan verkopers een jaar geleden. De huizenprijzen stijgen verder en het aanbod krimpt.
23/01 22u15  Bij Hubs dient de 3D-printer alleen nog maar voor leuke plastic dingetjesAls je spullen dicht bij de koper maakt, en op aanvraag, hoef je er niet mee over de hele wereld te slepen. Hubs begon als bedrijf dat 3D-printerwerk regelde, maar het overleefde de hype door prototypes en kleine series onderdelen te laten maken met traditionele machines.
22/01 10u15  Nederlandse boeren breken opnieuw exportrecordOndanks de grote maatschappelijke druk om minder intensief te boeren, heeft de agrarische sector in Nederland vorig jaar wederom een exportrecord gebroken. Dankzij een groeiende productie en wereldwijde prijsstijging van veel agrarische producten, is de de totale export met bijna 10 procent gestegen.
22/01 09u15  Deze fabriek moet het Groningse gas doen vergeten (maar dat duurt nog even)De nieuwe stikstofinstallatie van Gasunie bij Zuidbroek is de troef bij het definitief dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Dat de oplevering met drie maanden is vertraagd, is daarom een fikse tegenvaller. Wat ging er mis? ‘We kregen de ene na de andere lockdown voor onze kiezen.’
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

0x Deze fabriek moet het Groningse gas doen vergeten (maar dat duurt nog even)22/01 09u15 - Volkskrant Economie: De nieuwe stikstofinstallatie van Gasunie bij Zuidbroek is de troef bij het definitief dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Dat de oplevering met drie maanden is vertraagd, is daarom een fikse tegenvaller. Wat ging er mis? ‘We kregen de ene na de andere lockdown voor onze kiezen.’
0x Nederlandse boeren breken opnieuw exportrecord22/01 10u15 - Volkskrant Economie: Ondanks de grote maatschappelijke druk om minder intensief te boeren, heeft de agrarische sector in Nederland vorig jaar wederom een exportrecord gebroken. Dankzij een groeiende productie en wereldwijde prijsstijging van veel agrarische producten, is de de totale export met bijna 10 procent gestegen.
0x Bij Hubs dient de 3D-printer alleen nog maar voor leuke plastic dingetjes23/01 22u15 - Volkskrant Economie: Als je spullen dicht bij de koper maakt, en op aanvraag, hoef je er niet mee over de hele wereld te slepen. Hubs begon als bedrijf dat 3D-printerwerk regelde, maar het overleefde de hype door prototypes en kleine series onderdelen te laten maken met traditionele machines.
0x 20,4 procent erbij in een jaar: nog niet eerder stegen de huizenprijzen zo hard24/01 16u15 - Volkskrant Economie: Wie vorige maand een huis verkocht kreeg gemiddeld ruim 20 procent meer dan verkopers een jaar geleden. De huizenprijzen stijgen verder en het aanbod krimpt.
0x Batavus en Sparta ingelijfd door investeerders, die inhaken op explosieve groei van e-bikes24/01 18u15 - Volkskrant Economie: De Nederlandse fietsenproducent Accell, moederbedrijf van onder meer Batavus en Sparta en naar eigen zeggen Europees marktleider in e-bikes, wordt overgenomen door een groep investeerders. In totaal leggen zij bijna 1,6 miljard euro neer voor het bedrijf.
0x Kwestie slaapapneu-apparaten kost Philips flink deel van de winst24/01 19u15 - Volkskrant Economie: De problemen die Philips heeft met zijn slaapapneu-apparaten hebben een stevige hap uit de winst van het zorgtechnologieconcern genomen. Philips sloot het jaar af met een winst uit voortgezette activiteiten van 612 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro.
0x Toezichthouder ACM gaat bij Apple boete van 5 miljoen euro per week onder dwang innen24/01 19u15 - Volkskrant Economie: Apple heeft niet voldaan aan de eisen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om meerdere betalingsmethoden toe te laten voor datingapps.
0x Beurskoersen kelderen naar niveau van 2021, uit angst voor hogere rente, Oekraïne en de rest24/01 22u15 - Volkskrant Economie: De rente begint weer te stijgen, op de arbeidsmarkt dreigt krapte, Oost-Europa vereert in onzekerheid, en de logistiek kan het herstel van de wereldhandel niet bijhouden. Angst regeert de beurzen, dus dalen de koersen.
0x Raakt Rutte verstrikt in een gascrisis?24/01 23u15 - Volkskrant Economie: Misschien wordt het in Nederland net als in 1974. Of zoals in Libanon nu. Gasloze uren, gas op de bon, gordijnen eerder dicht, thermostaat op maximaal 17 graden. Toen was er een oliecrisis, nu dreigt een gascrisis. Of eigenlijk is die er al. Maar die zal zich helemaal doen voelen als er direct geen gas meer komt uit Rusland.
0x Ahoy-directeur Jolanda Jansen: ‘Er is in deze sector al veel kapotgemaakt’24/01 23u15 - Volkskrant Economie: Naast de heropening van de horeca en de cultuursector wil het kabinet ook evenementen onder voorwaarden weer toelaten. Voor Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy, gaat die stap niet ver genoeg. ‘Het geduld is op, mentaal en financieel gaat het niet meer. Er is in deze sector al veel kapotgemaakt.’

Statistieken

Artikels:
33084
Gelezen:
3620
Aantal lezers nu:
32


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2022 Naar boven