vrijdag 17 september 2021, week 37


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
14/09 22u15  Chinese vastgoedgigant staat op omvallen: is dit het begin van een ongekende crash in China? De Chinese vastgoedfirma Evergrande staat op omvallen. Beleggers zien hun winsten verdampen. Chinezen die hun geld in nog niet opgeleverde koopwoningen hebben gestoken, liggen wakker van de zorgen. Is dit het begin van een ongekende crash van de Chinese economie?
14/09 22u15  ‘Abel’ is 35 jaar. Hoe kijken de acteurs en makers terug op de iconische film van Alex van Warmerdam? Alex van Warmerdams filmdebuut Abel ging 35 jaar geleden in première. Het was een volstrekt vernieuwende film in de Nederlandse cinema. De Volkskrant spreekt betrokkenen van destijds, van actrice Annet Malherbe tot zijn broers Vincent en Marc. Hoe was het om met de eigengereide regisseur te werken?
14/09 21u15  Chinese vastgoedgigant staat op omvallen: is dit het begin van een ongekende economische crash? De Chinese vastgoedfirma Evergrande staat op omvallen. Beleggers zien hun winsten verdampen. Chinezen die hun geld in nog niet opgeleverde koopwoningen hebben gestoken, liggen wakker van de zorgen. Is dit het begin van een ongekende crash van de Chinese economie?
14/09 21u15  Kabinet overweegt coronapas ook voor zorgpersoneel in te voeren Het kabinet gaat onderzoeken of werkgevers in de zorg een coronatoegangsbewijs mogen vragen aan hun personeel. Dat zou betekenen dat werknemers pas aan de slag kunnen als ze gevaccineerd zijn, recent hersteld van corona of zich iedere dag laten testen.
14/09 20u15  Gemeenten krijgen geld voor handhaving coronabewijzen • Coronarestricties op scholen worden losgelaten Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
14/09 20u15  Gevaccineerd voor de klas, maar alsnog besmet: ‘Hier had ik geen rekening mee gehouden’ Test een kind op de basisschool positief, dan hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis. Dat heeft het kabinet dinsdag besloten. Goed nieuws voor de leerlingen, maar minder voor de leerkrachten die vrezen zelf besmet te raken. ‘Ik voel me kwetsbaar.’
14/09 19u15  Rutte: het virus zal het dagelijks leven blijven beïnvloeden Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
14/09 19u15  Grote wegenbouwprojecten vertraagd door verkeerde stikstofberekeningen Grote wegenbouwprojecten lopen verdere vertraging op nu het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opnieuw moet berekenen hoeveel schade neerslag van stikstofhoudende stoffen aan de natuur toebrengt. Onder meer voor de verlenging van de A15 bij Arnhem en de verbreding van de A27 bij Utrecht heeft het ministerie een verkeerde rekenmethode gehanteerd.
14/09 19u15  In memoriam: de anderhalvemeter-samenleving (15 maart 2020 - 25 september 2021) Nog ruim een week en dan draagt Nederland de meest opmerkelijke volksgezondheidsmaatregel sinds mensenheugenis ten grave: de 1,5 meter afstand. Hoeveel ziektegevallen heeft al dat afstand houden eigenlijk gescheeld? Een terugblik.
14/09 18u15  Afscheid van de anderhalvemeter-samenleving (15 maart 2020 - 25 september 2021) Nog ruim een week en dan draagt Nederland de meest opmerkelijke volksgezondheidsmaatregel sinds mensenheugenis ten grave: de 1,5 meter afstand. Hoeveel ziektegevallen heeft al dat afstand houden eigenlijk gescheeld? Een terugblik.
14/09 17u15  Advocaat Inez Weski wraakt de rechtbank om ‘partijdigheid’ Vandaag wordt het liquidatieproces Marengo hervat. Het is de eerste zitting na de moordaanslag op Peter R. de Vries, adviseur en vertrouwensman van kroongetuige Nabil B. Verslaggever Wil Thijssen volgt de zitting vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
14/09 17u15  Gooi het nachtleven open: jongeren zijn een stuk veiliger in clubs dan op huisfeestjes Wie denkt dat jongeren zich om middernacht naar huis laten dirigeren na kroegbezoek, is naïef. Dan begint het leven pas. Waar is dat feestje? Bij Pieter is een feestje! Hebben Rutte en De Jonge wel eens aan nagedacht hoe gevaarlijk dat is?
14/09 17u15  Terug naar het (thuis)kantoor. Alle tips voor een frisse start op een rij De zomervakantie is voor de eerste regio alweer ten einde. Voor velen is het tijd om terug aan het werk te gaan. Met deze tips kun je er weer even tegenaan.
14/09 16u15  Kamerleden moeten hun zetel opgeven om staatssecretaris te worden in demissionair kabinet Kamerleden kunnen niet zomaar minister of staatssecretaris worden in een demissionair kabinet. Zij moeten hun Kamerzetel dan opgeven. Dit heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten door een motie van SP-Kamerlid Renske Leijten aan te nemen.
14/09 16u15  Besmettingen dalen, maar toename bij kinderen • Clubs tot middernacht open Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/09 16u15  Psychonauts 2 is gekkenwerk met een bijsluiter en dat is helemaal de bedoeling ★★★★☆Na zestien jaar is er een vervolg op de cultgame Psychonauts. De Amerikaanse studio Double Fine laat gamers opnieuw afdwalen in het menselijk brein – een hilarische reis door het ongerijmde.
14/09 15u15  Amsterdamsch Studenten Corps is alle beurzen kwijt na ontgroeningsgeweldHet Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.-A.V.S.V) raakt alle bestuursbeurzen voor komend collegejaar kwijt. Ook mogen zij hun vereniging niet meer promoten binnen Amsterdamse hogeronderwijsinstellingen.
14/09 15u15  Niet langer hele klas naar huis bij besmetting • Veiligheidsberaad wil geen nachtsluiting horecaVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
14/09 15u15  De avondkrant verdwijnt: na Het Parool stopt ook NRC met middageditie in AmsterdamHet Parool, dat zich op Amsterdam en omstreken richt, wordt vanaf 3 januari een ochtendblad. Het is niet de enige krant die dit besluit neemt: NRC Handelsblad stopt begin 2022 met de middageditie in een flink deel van het land. NRC-lezers krijgen daar voortaan de ochtendeditie.
14/09 15u15  Apple dicht beveiligingslek en heeft urgente updates voor iPhones, iPadsEigenaren van een Apple-apparaat blijken kwetsbaar te zijn geweest bij het gebruik van de berichtenapp iMessage. Kwaadwillenden konden totale controle krijgen door een speciaal geprepareerd pdf-bestand te sturen. Erop klikken was niet eens nodig.
14/09 14u15  Amsterdamsch Studentencorps is alle beurzen kwijt na ontgroeningsgeweldHet Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.-A.V.S.V) raakt alle beurzen voor komend collegejaar kwijt. Ook mogen zij hun vereniging niet meer promoten binnen Amsterdamse hogeronderwijsinstellingen.
14/09 14u15  Italianen moeten al langer met een toegangsbewijs het restaurant in, hoe gaat dat daar?Wie hier na 25 september een restaurant, bioscoop of theater in wil, moet een vaccinatie-, herstel- of testbewijs tonen. In Italië geldt dit al langer. Onze correspondent in Rome, Rosa van Gool, vertelt hoe dit uitpakte.
14/09 13u15  Easyjet verliest in hoger beroep gevecht tegen ‘te hoge en oneerlijke’ tarieven SchipholSchiphol heeft niet onzorgvuldig gehandeld bij het vaststellen van de tarieven en voorwaarden die sinds april 2019 gelden voor gebruikers van de luchthaven. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een beroepszaak die was aangespannen door Easyjet.
14/09 12u15  Gezondheidsraad: geen massale derde prik nodig in Nederland, wellicht ‘op den duur’ bijprikrondeNederland hoeft de komende maanden niet massaal opnieuw naar de prikstraat voor een extra vaccin tegen corona. Alleen voor mensen met een ernstige afweerstoornis is een versterkende ‘boosterdosis’ zinvol.
14/09 12u15  Het Parool gaat verder als ochtendkrant ‘om journalistieke en praktische redenen’Het Parool wordt vanaf 3 januari een ochtendkrant. Dat is dinsdagmiddag om 12 uur bekendgemaakt door de hoofdredactie van de krant, die zich met name richt op Amsterdam en omstreken.
14/09 12u15  Een huis in Beijing is goud waard, behalve als er een vloek op rust (zoals bij dit appartement)Qingcheng Park nr. 14-3-202 in Beijing is een onheilshuis. Elke Chinees weet wat dat is. En in een land waar het hebben van een eigen koopwoning zomaar je levenspad bepaalt, moet je onheilshuizen mijden als de pest. Maar wat nou als je toch in zo’n huis woont?
14/09 12u15  Vandaag start de eerste Champions League na de mislukte revolutieMemphis bij Barcelona, Ronaldo bij Manchester United, Messi in Parijs. Het is wel even wennen. Dinsdag begint de Champions League.
14/09 11u15  Liquidatieproces hervat zonder Peter R. de Vries, advocaat spreekt van ‘meest vergiftigde proces ooit’Vandaag wordt het liquidatieproces Marengo hervat. Het is de eerste zitting na de moordaanslag op Peter R. de Vries, adviseur en vertrouwensman van kroongetuige Nabil B. Verslaggever Wil Thijssen volgt de zitting vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
14/09 11u15  Forse stijging van drugsdumpingen in Nederland, geen eenduidige oorzaakHet aantal dumpingen van drugsafval is in de eerste helft van dit jaar fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Productielocaties van synthetische drugs werden juist minder vaak aangetroffen, blijkt uit cijfers van ERISSP, een Europese meldprogramma.
14/09 11u15  Veel te lang geloofden jongeren in het sprookje dat wie hard werkt, wordt beloondHet gaf een oud, vertrouwd gevoel. Niet per se nostalgisch, want zo’n leuke tijd was het nou ook weer niet. De teksten op de spandoeken, afgelopen zondag in Amsterdam, waren deels dezelfde als in 1980: ‘Wonen Is Een Recht’ en ‘Huizen zijn voor mensen, niet voor beleggers’. Ook nu hadden de betogers, vijftienduizend volgens de gemeente, het gemunt op de huisjesmelkers, die ‘een functie elders’ moesten zoeken. Een grapjas zeulde de tekst ‘geen woning geen koning’ mee. Het gehate hoofd van een man met een rare bril kwam vaak voorbij. ‘Dit prinsje wil ook wonen’ liet een betoger met zelfspot weten.
14/09 11u15  Hoe gaan we elkaar na anderhalf jaar afstand begroeten? Een hand, een boks, drie zoenen?De anderhalvemeterregel staat op verdwijnen. Gaan bekenden dan weer handenschudden als begroeting? Krijgt een vriend een omhelzing en tante op haar verjaardag als vanouds drie zoenen? ‘Nou, ieder nadeel heeft z’n voordeel.’
14/09 11u15  In Oeganda moeten leraren door covid nu de kost verdienen als kleisteker of timmermanAl anderhalf jaar zijn de scholen in Oeganda gesloten vanwege covid. Een catastrofe voor de leerlingen, maar ook de leraren lijden in stilte. Zij bakken nu bakstenen, timmeren grafkisten of zijn een brommertaxi begonnen om aan inkomen te komen. ‘We geven onze leerlingen het goede voorbeeld: werk hard en geef niet op.’
14/09 10u15  Persconferentie op komst: De Jonge zoekt dit keer doelbewust de confrontatieHet demissionair kabinet maakt zich op voor een storm van protest tegen het corona-toegangsbewijs. De woede van een deel van het land is ingecalculeerd. Evenals de verwachting dat een veel groter deel blij zal zijn met wat er wél weer kan.
14/09 10u15  DSM gooit het roer om: materialentak in etalage, verder met voeding en gezondheidSpeciaalchemiebedrijf DSM gooit het roer om en gaat zich volledig op voeding en gezondheid richten. De Limburgse multinational zet zijn materialentak, waar vorig jaar ruim 1,5 miljard euro in om ging, in de etalage.
14/09 10u15  Keert de omhelzing terug, na anderhalf jaar op anderhalve meter afstand?De anderhalvemeterregel staat op verdwijnen. Gaan bekenden dan weer handenschudden als begroeting? Krijgt een vriend een omhelzing en tante op haar verjaardag als vanouds drie zoenen? ‘Nou, ieder nadeel heeft z’n voordeel.’
14/09 10u15  Curaçao moet homohuwelijk toestaan van de rechter: ‘Verbod is ongrondwettelijk’Curaçao moet met wetgeving komen die het homohuwelijk mogelijk maakt. Dat heeft de rechter in Willemstad maandag beslist in een zaak die was aangespannen door een lesbisch koppel op het Caribische eiland. Volgens de rechter handelt Curaçao met een verbod in strijd met zijn eigen grondwettelijk gelijkheidsbeginsel.
14/09 10u15  Hoe kon de NPO de plank zó misslaan met de spelshow Showcolade?Over het amusementsprogramma waarin elk decorstuk van chocola kon zijn is het laatste (spottende) woord nog altijd niet gezegd.
14/09 10u15  Nu zijn wij, twee kerngezonde vijftigers, tot paria van de samenleving verklaardDe lezersbrieven van dinsdag 14 september.
14/09 10u15  Een huis in Beijing is goud waard, behalve als er een vloek op rust (zoals bij dit appartement)Qingcheng Park nr. 14-3-202 in Beijing is een onheilshuis. Elke Chinees weet wat dat is. En in een land waar het hebben van een eigen koopwoning zomaar je levenspad bepaalt, moet je onheilshuizen mijden als de pest. Maar wat nou als je toch in zo’n huis woont?
14/09 10u15  François Boulangé was hét gezicht van de populaire spelshow LingoFrançois Boulangé kwam ‘per ongeluk’ op de lijst met screentestkandidaten terecht. Hij bleek een natuurtalent: ‘François was volkomen zichzelf op tv: een aimabele, bevlogen spelletjesman.’ Afgelopen weekend overleed Boulangé op 67-jarige leeftijd aan kanker.
11/09 09u15  Afghaans activist Dorakhshan: ‘We zullen andere wegen vinden om onze stem te laten horen’Het Taliban-regime in Afghanistan heeft zijn gematigde masker laten vallen. Een voorlopige regering van hardliners verbood deze week direct alle protesten tegen het regime, waarbij vrouwen vaak in de voorhoede liepen. Maar wij geven niet op, zegt activist Dorakhshan vanuit Kabul.
11/09 09u15  9/11 maakte een einde aan de illusie dat het Westen zijn model aan de rest van de wereld kon opleggenLees meer >
11/09 09u15  Al eeuwen houdt de ontgroening zichzelf in standHet studentencorps is ooit in het leven geroepen om een eind te maken aan excessen tijdens de ontgroening. Een onmogelijke opdracht, blijkt weer uit de ‘onacceptabele gedragingen’ tijdens de recente ontgroening in Amsterdam. Mensen willen zich graag onderwerpen aan de grillen van een ‘gulzig instituut’ als het corps.
11/09 09u15  Mogen wij een bijna nieuwe keuken om esthetische redenen vervangen?Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.
11/09 08u15  Pensioen? Gerrie van der Klei, de grande dame van de musical, is nog lang niet uitgespeeldZolang ze rechtop kan staan, zal Gerrie van der Klei het toneel opgaan. De ongekroonde koningin van de Nederlandse musical vecht met haar werk tegen de vergankelijkheid. ‘Ik, een diva? Ik voel me gezegend dat ik erbij mag zijn, dat ze me willen hebben.’
11/09 05u15  Coronavaccins werken ook bij patiënt met auto-immuunziekteVerreweg de meeste patiënten met een auto-immuunziekte maken na twee coronavaccinaties net zoveel beschermende antistoffen aan als gezonde mensen, ook als ze medicijnen slikken om hun afweer te onderdrukken.
11/09 05u15  Pas na de val van Kabul kan de wereld na 11 september echt beginnenLees meer >
11/09 00u15  Prins Andrew gedagvaard door vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruikPrins Andrew is vrijdag gedagvaard door Virginia Giuffre, de vrouw die hem ervan beschuldigt haar seksueel te hebben misbruikt toen zij 17 was. Volgens het juridische team van de Australisch-Amerikaanse zijn de nodige papieren twee weken geleden in ontvangst genomen door agenten die Royal Lodge bewaken, het hoofdverblijf van de prins in Windsor.
10/09 22u15  Zwevende kiezers over de formatie: ‘Links wil mensen helpen, maar ze vergeten hun eigen land’De formatie schiet niet op. Weer een nieuwe informateur moet eraan te pas komen. Wat denken de kiezers die de Volkskrant tijdens de verkiezingen volgde van de hoofdrolspelers, Mark Rutte en Sigrid Kaag? En zouden ze nu anders stemmen?
10/09 21u15  De 1,5-metersamenleving gaat verdwijnen, maar de coronapas gaat juist een grotere rol spelenDe anderhalvemetersamenleving gaat verdwijnen. Maar de coronapas gaat juist een grotere rol spelen. En dat gaat het kabinet kritiek opleveren. Dus er is al een tegemoetkoming in de maak: testen blijft voorlopig gratis.
10/09 21u15  Deense hoogleraar politiek: ‘Discussies over het invoeren van een vaccinatieplicht heb je hier niet’In Denemarken is de coronacrisis voorbij. Vrijdag liet het land de laatst overgebleven beperkende maatregelen varen. Het geheim? Volgens de Deense hoogleraar Michael Bang Petersen wordt het land beloond voor het vertrouwen in de overheid.
10/09 21u15  De zwevende kiezer over de formatie: de schuld van Rutte of Kaag? ‘Zij heeft toch ook een flink eisenpakket?’De formatie schiet niet op. Weer een nieuwe informateur moet eraan te pas komen. Wat denken de kiezers die de Volkskrant tijdens de verkiezingen volgde van de hoofdrolspelers, Mark Rutte en Sigrid Kaag? En zouden ze nu anders stemmen?
10/09 21u15  Laat de internationale gemeenschap lessen trekken uit de oorlog tegen terrorismePrecies twintig jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door een gruwelijke aanslag op het World Trade Center in New York – hét symbool van het westerse kapitalisme. Bijna drieduizend mensen verloren bij de aanslag het leven, voor de overlevenden en nabestaanden resteert een levenslang trauma. Na jaren van relatieve rust had zich op 9/11 een nieuwe vijand van het Westen ­geopenbaard: het islamitisch extremisme.
10/09 20u15  ‘Ic’s kunnen niet uitbreiden naar 1.700 bedden’ • De Jonge: ook dit najaar mogelijk nog maatregelenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/09 20u15  De cynische eindbalans: wie won de oorlogen na 9/11? De militaire industrieLees meer >
10/09 20u15  Duitse autoliefhebbers voelen zich beknot: ‘Ik wil zelf bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef’Duitsland, het land waar autorijden nauw verbonden is met het begrip vrijheid, probeert af te stemmen op de frequentie van de toekomst. Waarin de rol van de verbrandingsmotor zal worden gemarginaliseerd en er misschien überhaupt minder autoverkeer is. Maar op de maatschappelijke kabel is nog ruis.
10/09 19u15  Er gaapt een kloof tussen wat het CDA met zichzelf afspreekt, en het politieke handelenHet CDA hoopt zaterdag in Den Bosch een van de zwaarste jaren uit de partijgeschiedenis achter zich te laten. Het partijbestuur wil liefst vooruit kijken, maar nog niet alle leden hebben het vertrek van Pieter Omtzigt al verwerkt.
10/09 19u15  Pijn versus enthousiasme over Formule 1 in ZandvoortHoe groot moet ik Max Verstappen op de voorpagina zetten, luidde zondagmiddag de vraag van de chef die ’s avonds de krant in elkaar zet. Over de volle breedte wellicht? Uiteindelijk overheerst toch het enthousiasme.
10/09 18u15  Genoeg geëvalueerd, het CDA-bestuur wil nu lessen trekkenHet CDA hoopt zaterdag in Den Bosch een van de zwaarste jaren uit de partijgeschiedenis achter zich te laten. Het partijbestuur wil liefst vooruit kijken, maar nog niet alle leden hebben het vertrek van Pieter Omtzigt al verwerkt.
10/09 17u15  Hoeveel prikken nog voordat ook Nederland alle coronamaatregelen kan loslaten?Denemarken (74 procent volledig gevaccineerd) heeft alle coronamaatregelen opgeheven. Hoeveel prikken nog voordat ook Nederland (63 procent gevaccineerd) zo ver is?
10/09 17u15  Een eeuw geleden kon je nog pure poëzie putten uit het versturen van een dood beestVan een lezeres op leeftijd kreeg ik een honderd jaar oud boek met de wonderlijke titel Geerling’s briefsteller. Verzameling van brieven over de meest uiteenlopende onderwerpen, tevens vraagbaak voor iedereen.
10/09 17u15  Kaag ging vol in de aanval op Rutte. Waar is ze mee bezig? We hebben geen ideeLees meer >
10/09 16u15  OMT onderzoekt of nachthoreca eerder open kan • Minder dan 10 procent van testen positiefVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/09 16u15  Woningen zijn er wel, maar beleggers slaan hun slagDe cijfers bij het nieuws van vrijdag: De woningmarkt is zwaar overspannen, maar het aanbod wordt niet veel kleiner. Vooral beleggers slaan hun slag. Starters die dan maar gaan huren, betalen steeds meer.
10/09 16u15  Lezersbrieven: Laaggeletterdheid aanpakken? Begin dan bij onze spellingDe lezersbrieven van zaterdag 11 september.
10/09 15u15  Aantal nieuwe patiënten daalt licht • De Jonge ziet ‘grote nadelen’ bij afschaffen mondkapjesplicht ovVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/09 15u15  Denemarken ziet corona niet meer als bedreiging en laat alle maatregelen vallen, hoe kan dat?Denemarken ziet corona niet meer als bedreiging en laat alle beperkende maatregelen vallen. Hoe dat kan? Vaccins, is het simpele antwoord.
10/09 14u15  Met een grotendeels gevaccineerde bevolking durft Denemarken weer terug naar 2019Denemarken ziet corona niet meer als bedreiging en laat alle beperkende maatregelen vallen. Hoe dat kan? Vaccins, is het simpele antwoord.
10/09 14u15  Primeur in Nederlands vrouwenvoetbal: eerste betaalde transfer, tussen Feyenoord en AjaxHet bedrag is bescheiden, maar de symbolische waarde is groot: voor het eerst in het Nederlandse vrouwenvoetbal heeft een club een transfersom betaald aan een andere Nederlandse club. En dan gaat het ook nog om de twee klassieke grootmachten in het voetbal: Feyenoord en Ajax.
10/09 14u15  Het vertrek van de troepen uit Afghanistan is níét het einde van een ­tijdperk, zegt journalist Spencer AckermanHet vertrek van de troepen uit Afghanistan is níét het einde van een ­tijdperk, zegt de Amerikaanse journalist Spencer Ackerman. Het geloof van Amerikanen in de eigen uitzonderlijkheid en hun angst voor ‘de ander’ zullen na twintig jaar niet zomaar verdwijnen.
10/09 14u15  Zo maakte Maria Kraakman van een overweldigende, ziedende woordenstroom een echte theaterervaringZe werd verliefd op de zwarte humor van de aan een rolstoel gekluisterde hoofdpersoon uit Cliënt E. Busken. Maar hoe maak je aangrijpend theater van een ziedende monoloog? Maria Kraakman over haar regieconcept.
10/09 13u15  Afschaffen mondkapjesplicht ov heeft ‘grote nadelen’, aldus De JongeVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/09 12u15  Vaccinontwikkelaar BioNTech wil kinderen vanaf vijf jaar tegen corona inentenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/09 12u15  De Amerikanen zijn weg uit Afghanistan, maar de War on Terror gaat door, zegt journalist Spencer AckermanHet vertrek van de troepen uit Afghanistan is níét het einde van een ­tijdperk, zegt de Amerikaanse journalist Spencer Ackerman. Het geloof van Amerikanen in de eigen uitzonderlijkheid en hun angst voor ‘de ander’ zullen na twintig jaar niet zomaar verdwijnen.
10/09 12u15  De nummer 1 en 2 in de bestsellerlijst van The New York Times zijn geschreven door een NederlanderAan 9/11 zijn prachtige boeken gewijd. Eerst verschenen de fotoboeken, want de aanslagen van 11 september 2001 grossierden in spectaculaire beelden die toeschouwers de woorden uit de monden sloegen. Niet eerder was een dergelijke gebeurtenis wereldwijd op zo veel schermen live te volgen. Maar al snel kwamen de woorden terug en vulden ze lange rijen boeken waarin de terreurdaden werden gereconstrueerd, geduid, vervloekt en verdedigd. Of ontkend – complotdenkers bestonden toen ook al. Tot slot kwam de fictie, want als de tijd zijn werk heeft gedaan, blijven verhalen de beste manier om de geschiedenis te begrijpen. Vallende man van Don DeLillo; Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer; Laat de aarde draaien van Colum McCann.
10/09 12u15  Hoe goed Djokovic ook speelt, de populariteitspoll wint hij nooit en helemaal niet in New YorkNovak Djokovic kan zondag geschiedenis schrijven door na Melbourne, Parijs en Londen in 2021 ook de US Open in New York te winnen in 2021. Een Grand Slam. Uniek. Toch wil het publiek de tennisser maar niet in de armen sluiten.
10/09 11u15  Opvangcentra worstelen met nieuwkomers: zo’n wasbeer of nijlgans laat je toch niet inslapen?Nijlganzen, wasberen, waterschildpadden en andere ‘invasieve exoten’ in Nederland mogen niet zomaar verzorgd worden als ze hulp nodig hebben. Ze daarna weer vrijlaten, is zelfs verboden. Opvangcentra worstelen met die regels, want de optie die de overheid aanreikt, is: laten inslapen die dieren.
10/09 11u15  Zebulon Simentov, ‘de laatste Jood in Afghanistan’, heeft het land verlatenNaar eigen zeggen was hij nog ‘de enige Jood in Afghanistan’. Maar deze week verliet ook Zebulon Simentov, die in een vervallen synagoge in Kabul woonde, het land. Hij vertrok per bus naar buurland Tadzjikistan.
10/09 10u15  Wat Santokhi deed na zijn aantreden als president noemen wij in Suriname vriendjespolitiekDe Surinaamse president Santokhi bezoekt Nederland en houdt vandaag de Anton de Kom-lezing. Hij grossiert in loze beloften en onhaalbare oproepen, zoals aan Nederlandse boeren.
10/09 09u15  Zebulon Simentov, de laatst overgebleven Jood van Afghanistan, heeft het land verlatenDe voor zover bekend laatst overgebleven Jood heeft Afghanistan verlaten. Zebulon Simentov, die in een vervallen synagoge in Kabul woonde, is deze week per bus vertrokken naar buurland Tadzjikistan, samen met 29 van zijn buren.
10/09 09u15  Hopelijk ziet de politiek hoe de verziekte huizenmarkt de maatschappij ontwrichtDe verziekte woningmarkt is maatschappelijk ontwrichtend, hopelijk gaan politici dat beseffen.
10/09 08u15  Bolsonaro diep door het stof in plotwending: ‘Aanval op rechtspraak was nooit mijn bedoeling’Twee dagen nadat hij ten overstaan van tienduizenden mensen dreigementen uitte richting het hooggerechtshof, gaat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in een brief diep door het stof.
10/09 08u15  Wat weet u over Kaag en Rutte, de bitcoin, ontgroeningsgeweld en het Woonprotest?Lees meer >
10/09 08u15  Studenten bouwen ‘rijdend huis op zonne-energie’: de groenste camper ter wereld‘En, beetje zon gehad?’ Die na de vakantie zo vaak gestelde vraag krijgt nieuwe betekenis dankzij studenten van de TU Eindhoven. Zij onthullen vrijdag hun zelf ontwikkelde, volledig elektrische camper.
10/09 05u15  Vaccintwijfel kon ontstaan door late start publiekscampagne, blijkt uit onderzoekDe Nederlandse overheid is te laat begonnen met het bereiken en overtuigen van potentiële vaccinatietwijfelaars en -weigeraars. Omdat niet direct geprobeerd is om kwetsbare groepen te bereiken, hebben spookverhalen en complottheorieën zich dieper genesteld.
10/09 05u15  Ministerie vindt minder vlees eten te omstreden voor campagne over klimaatbewustzijnHet ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een oproep om minder vlees te eten geschrapt uit een campagne die burgers ertoe moet bewegen meer klimaatbewust te leven. Dat gebeurde in ruggenspraak met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens de ministeries ligt het onderwerp minder vlees eten te ‘politiek gevoelig’.
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

1x De cynische eindbalans: wie won de oorlogen na 9/11? De militaire industrie10/09 20u15 - de Volkskrant: Lees meer >
1x Chinese vastgoedgigant staat op omvallen: is dit het begin van een ongekende crash in China?14/09 22u15 - de Volkskrant: De Chinese vastgoedfirma Evergrande staat op omvallen. Beleggers zien hun winsten verdampen. Chinezen die hun geld in nog niet opgeleverde koopwoningen hebben gestoken, liggen wakker van de zorgen. Is dit het begin van een ongekende crash van de Chinese economie?
0x Ministerie vindt minder vlees eten te omstreden voor campagne over klimaatbewustzijn10/09 05u15 - de Volkskrant: Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een oproep om minder vlees te eten geschrapt uit een campagne die burgers ertoe moet bewegen meer klimaatbewust te leven. Dat gebeurde in ruggenspraak met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens de ministeries ligt het onderwerp minder vlees eten te ‘politiek gevoelig’.
0x Vaccintwijfel kon ontstaan door late start publiekscampagne, blijkt uit onderzoek10/09 05u15 - de Volkskrant: De Nederlandse overheid is te laat begonnen met het bereiken en overtuigen van potentiële vaccinatietwijfelaars en -weigeraars. Omdat niet direct geprobeerd is om kwetsbare groepen te bereiken, hebben spookverhalen en complottheorieën zich dieper genesteld.
0x Studenten bouwen ‘rijdend huis op zonne-energie’: de groenste camper ter wereld10/09 08u15 - de Volkskrant: ‘En, beetje zon gehad?’ Die na de vakantie zo vaak gestelde vraag krijgt nieuwe betekenis dankzij studenten van de TU Eindhoven. Zij onthullen vrijdag hun zelf ontwikkelde, volledig elektrische camper.
0x Wat weet u over Kaag en Rutte, de bitcoin, ontgroeningsgeweld en het Woonprotest?10/09 08u15 - de Volkskrant: Lees meer >
0x Bolsonaro diep door het stof in plotwending: ‘Aanval op rechtspraak was nooit mijn bedoeling’10/09 08u15 - de Volkskrant: Twee dagen nadat hij ten overstaan van tienduizenden mensen dreigementen uitte richting het hooggerechtshof, gaat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in een brief diep door het stof.
0x Hopelijk ziet de politiek hoe de verziekte huizenmarkt de maatschappij ontwricht10/09 09u15 - de Volkskrant: De verziekte woningmarkt is maatschappelijk ontwrichtend, hopelijk gaan politici dat beseffen.
0x Zebulon Simentov, de laatst overgebleven Jood van Afghanistan, heeft het land verlaten10/09 09u15 - de Volkskrant: De voor zover bekend laatst overgebleven Jood heeft Afghanistan verlaten. Zebulon Simentov, die in een vervallen synagoge in Kabul woonde, is deze week per bus vertrokken naar buurland Tadzjikistan, samen met 29 van zijn buren.
0x Wat Santokhi deed na zijn aantreden als president noemen wij in Suriname vriendjespolitiek10/09 10u15 - de Volkskrant: De Surinaamse president Santokhi bezoekt Nederland en houdt vandaag de Anton de Kom-lezing. Hij grossiert in loze beloften en onhaalbare oproepen, zoals aan Nederlandse boeren.

Statistieken

Artikels:
28226
Gelezen:
14040
Aantal lezers nu:
61


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven