vrijdag 14 mei 2021, week 19


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
14/05 08u15  Huisarts weigert te prikken met coronavaccin, twee patiënten dienen klacht in De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) doet onderzoek naar een huisarts in Heemstede die weigert zijn patiënten te vaccineren. Twee patiënten dienden een klacht tegen hem in. De huisarts verwees ze niet door naar een collega-arts voor een vaccinatie, wat verplicht is. Tientallen van zijn patiënten zijn inmiddels bij hem vertrokken.
14/05 07u15  The Wrong Stuff: het gevecht om de raketbasis van Elon Musk in Texas Als het aan toekomstondernemer Elon Musk ligt wordt Boca Chica, een dorpje in Texas, het nieuwe Cape Canaveral. Van hier moeten raketten naar maan en Mars vertrekken om van de mens een ‘multiplanetaire soort’ te maken. Iedereen moet voor die droom wijken. Maar tien bewoners houden stand.
14/05 05u15  Patiënt op odyssee voor coronavaccinatie na weigering huisarts De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) doet onderzoek naar een huisarts in Heemstede die weigert zijn patiënten te vaccineren. Twee patiënten dienden een klacht tegen hem in. De huisarts verwees ze niet door naar een collega-arts voor een vaccinatie, wat verplicht is. Tientallen van zijn patiënten zijn inmiddels bij hem vertrokken.
14/05 05u15  Groen plan voor Tata Steel moet staalindustrie voor Nederland behouden (en 40 duizend banen) Vakbond FNV wil op korte termijn zowel een kooksfabriek als een van de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden sluiten en vervangen door een groenere productiewijze van ijzer en staal. Met dit plan, dat vrijdag is gepresenteerd, doet de bond een uiterste poging de staalindustrie en 40 duizend banen voor Nederland te behouden, én een einde te maken aan de milieuoverlast van het bedrijf.
14/05 03u15  Israëlische troepen vallen doelen in Gazastrook aan Verdere escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israël met grondtroepen en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook bestookt. Een bericht van het Israëlische leger dat troepen het gebied waren binnengetrokken, werd in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Al dagenlang worden van weerszijden bombardementen uitgevoerd, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
14/05 02u15  Israël bestookt doelen in Gazastrook Verdere escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israël met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook bestookt. Een bericht van het Israëlische leger dat troepen het gebied waren binnengetrokken, werd in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Al dagenlang worden van weerszijden bombardementen uitgevoerd, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
14/05 00u15  Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan Verder escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israëlische grondtroepen doelen in de Gazastrook hebben aangevallen. De actie volgt op dagenlange bombardementen aan weerszijden, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
14/05 00u15  Rijen bij huisarts na melding restvaccins, website neemt maatregelen Na de eerste melding van PrullenbakVaccin stonden honderd mensen voor een huisarts in Gouda. Veel te veel, erkent de organisatie, die maatregelen neemt.
13/05 23u15  Spanning tussen Israëliërs en Palestijnen loopt op: grondoffensief in Gaza dreigt Na dagenlange bombardementen, met tot nu toe meer dan honderd Palestijnse en zeven Israëlische doden, roept Israël duizenden reservisten op ter voorbereiding op een grondoffensief in Gaza. Hamas blijft intussen raketten afschieten. In de straten van Israël gaan Joden en Arabieren elkaar te lijf. Hoe kon het zo uit de hand lopen?
13/05 23u15  Tweeduizend migranten arriveren op Lampedusa, maar op het eiland is niemand onder de indruk Op het eiland kwamen afgelopen weekend meer dan 2.000 mensen aan met boten vanuit Libië en Tunesië. Rechtse politici spreken van ‘een invasie’ en roepen om een militaire blokkade, maar op Lampedusa zelf is niemand van de aankomsten onder de indruk. ‘We zien het alleen op het journaal.’
13/05 23u15  De man achter de extreem vrolijke liedjes van K3 neemt na 22 albums afscheid De Belgische liedschrijver had een brede klantenkring in de Belgische en Nederlandse tv-wereld. Vorige week kondigde hij zijn vertrek aan als vaste componist voor het trio K3.
13/05 22u15  Israël ook met raketten beschoten vanuit Libanon Ook Libanon mengt zich in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Donderdagavond zijn drie raketten vanuit Zuid-Libanon afgevuurd op Israël. Dat bevestigt het Israëlische leger.
13/05 22u15  Miguel Wiels, componist van K3, neemt na 248 vrolijke liedjes afscheid (ook van het ‘broebeltaaltje’) De Belgische liedschrijver had een brede klantenkring in de Belgische en Nederlandse tv-wereld. Vorige week kondigde hij zijn vertrek aan als vaste componist voor het trio K3.
13/05 21u15  Amerikaans RIVM: gevaccineerden kunnen coronaregels loslaten In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 21u15  Rus probeerde politieke partij Splinter te financieren Een Rus heeft voor de verkiezingen geprobeerd de politieke partij Splinter te financieren met een gift van 250.000 euro. Daarmee lijkt voor het eerst een Russische beïnvloedingscampagne te zijn blootgelegd. Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor ondermijning door het Kremlin.
Laatste update: vandaag om 8u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
13/05 20u15  Conflict Israël leidt tot antisemitische acties in Duitse stedenIn Duitsland zijn de afgelopen dagen duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de Israëlische bombardementen op Gaza. Daarbij kwam het ook tot antisemitische spreekkoren en vandalisme. In verschillende deelstaten worden joodse gebouwen en instellingen extra goed bewaakt.
13/05 20u15  Een terugblik op de kunst van Marinus Boezem (87), die het heelal ‘signeerde’ en polders tentoonsteldeLees meer >
13/05 20u15  Yvonne Halink (1959-2021) was zangeres in een postpunkband en beslechtte ruzies over taal‘Het niet nemen van een coronavaccinatie door zorgmedewerkers kan leiden tot het niet kunnen voorkomen van het besmetten van cliënten.’ Dit vond ze een gedrocht van een zin, vanwege de dubbele ontkenning, naamwoordstijl en voorzetselconstructies. Zij herschreef het zo: ‘Als zorgmedewerkers geen vaccinatie nemen, is er kans dat ze cliënten besmetten.’ Als je een zin twee keer moet lezen om de boodschap te begrijpen, is er iets goed mis met de formulering, was haar credo.
13/05 20u15  Daags na de capitulatie in 1940 ademde de Volkskrant vooral doffe berustingOp 9 mei 1940 wilde het neutrale Nederland nog van geen wijken weten. De in Nederland geboren Hendrik van Loon bood zijn ruim bemeten huis op Long Island, New York, aan als toevluchtsoord voor de koninklijke familie. Dit aanbod werd ‘op hoffelijke maar besliste wijze’ afgewezen door prinses Juliana, deelde de Volkskrant op de voorpagina mee. Als geboortige Nederlander en gediplomeerd historicus zou hij moeten weten ‘dat vijf eeuwen lang het Huis van Oranje voor geen enkel gevaar op de vlucht is geslagen’, schreef de prinses, mede namens haar echtgenoot.
13/05 19u15  Nieuwe werknemers Amazon krijgen vaccinatiebonus • Hemelvaartsdrukte lijkt mee te vallen dit jaarIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 19u15  Van Haga, Smolders en Ephraim stappen uit FvD om provocaties Baudet, 5-meiposter was de druppelNog geen twee maanden na de verkiezingen kampt Forum voor Democratie voor de derde maal met een scheuring in de partij. De Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders scheiden zich af van de rest van de FvD-fractie.
13/05 19u15  Ultralopers doen aanval op recordtijd Pieterpad (498 kilometer), met of zonder opblaaskanoNu officiële wedstrijden zijn weggevallen blijkt het 498 kilometer lange Pieterpad een geliefd wedstrijdparcours geworden voor ultralopers.
13/05 19u15  Film De Oost gaat kort door de bocht en stigmatiseert Molukse KNIL-militairenIn de nieuwe oorlogsfilm De Oost ontbreken de nieuwe verhalen van Molukkers en Indonesiërs in het geheel. En die zijn juist hard nodig om de complexiteit en pijn van een paar honderd jaar kolonialisme te doorgronden. Dat schrijft fotojournalist Geronimo Matulessy.
13/05 18u15  Ondernemers betalen een prijs voor extra coronasteun: korting op de vorige subsidieNoodlijdende ondernemers die een tegemoetkoming krijgen voor hun de vaste lasten worden daardoor gekort op hun loonsubsidie. Het ministerie wilde daarmee dubbele subsidiëring voorkomen.
13/05 18u15  De serie The Investigation, over de Deense onderzeebootmoord, zet het misdaadgenre op zijn kopIn gesprek met de Volkskrant verklaren de makers waarom alle clichés van het genre de deur uit moesten.
13/05 18u15  Moet Nederland gaan consumeren of consuminderen?De afgelopen veertien maanden heeft Nederland zich suf gespaard. Het wordt nu tijd het slapende geld te verbrassen. Na de crisis van 2008 wachtte Rutte nog vijf jaar voordat hij het volk opriep weer auto’s en kleding te kopen en vaker naar de kapper te gaan in de hoop de economie weer aan de praat te krijgen. Nu moet dat sneller.
13/05 17u15  Aantal besmettingen daalt – hoeveelheid tests nog sneller • Weer record aantal prikken gezetIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 16u15  Aantal besmettingen daalt, maar hoeveelheid tests nog sneller • Ziekenhuisbezetting loopt terugIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 16u15  De rijkste 1 procent van Nederland bezit 452 miljard. Kunnen zij niet meer weggeven?Nu de coronacrisis de ongelijkheid verder verdiept, is het nodig dat Nederlandse rijken openlijk zeggen dat ze een deel van hun vermogen aan goede doelen geven, stelt Frank Aalderinks, hoofd filantropie van ABN Amro Mees Pierson. ‘Dit is dé kans voor rijken om iets te betekenen voor de samenleving.’
13/05 15u15  Provocaties Baudet verscheuren Forum: Van Haga, Smolders en Ephraim wegForum voor Democratie verliest drie van zijn acht Kamerzetels: Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim beginnen een eigen fractie. Met de afsplitsing kent de Tweede Kamer nu achttien verschillende partijen.
13/05 15u15  De rijkste 1 procent van Nederland bezit 425 miljard. Kunnen zij niet meer weggeven?Nu de coronacrisis de ongelijkheid verder verdiept, is het nodig dat Nederlandse rijken openlijk zeggen dat ze een deel van hun vermogen aan goede doelen geven, stelt Frank Aalderinks, hoofd filantropie van ABN Amro Mees Pierson. ‘Dit is dé kans voor rijken om iets te betekenen voor de samenleving.’
13/05 15u15  Stel je voor dat eens per jaar iedereen ter wereld met een willekeurige ander van lichaam en leven ruiltThomas van der Meer, mijn favoriete invalcolumnist van de Volkskrant, schreef vorige week over de merkwaardige plannen van zijn kennis Jochem: ‘Zo lijkt het hem een goed idee om een stel kinderen te laten opvoeden door robots, afgezonderd van de samenleving. Op hun 18de verjaardag krijgen die kinderen een overzicht van alle politieke ideologieën. Omdat ze niet zijn beïnvloed door de verhalen van mensen, kunnen ze op basis van louter rationele afwegingen een keuze maken. Zo komen we eindelijk te weten welke ideologie de juiste is, volgens Jochem.’ Uit de column blijkt Jochem een aanhanger van Forum voor Democratie. Zou hij verwachten dat in dit robotexperiment de kinderen uiteindelijk voor een rechts-nationalistische ideologie kiezen?
13/05 14u15  De rijkste procent van Nederland bezit 425 miljard. Kunnen zij niet meer weggeven?Nu de coronacrisis de ongelijkheid verder verdiept, is het nodig dat Nederlandse rijken openlijk zeggen dat ze een deel van hun vermogen aan goede doelen geven, stelt Frank Aalderinks, hoofd filantropie van ABN Amro Mees Pierson. ‘Dit is dé kans voor rijken om iets te betekenen voor de samenleving.’
13/05 14u15  Achter de schermen bij het Songfestival: ‘Als we het flikken, is het historisch’Een gigantisch festival organiseren in een pandemie, het leek een haast onmogelijke opgave. Maar na een jaar uitstel zal het Songfestival volgende week toch écht van start gaan in Rotterdam. V volgde de organisatie achter de schermen.
13/05 13u15  Van Haga, Smolders en Ephraim stappen uit FvD vanwege provocaties Baudet, 5 mei-poster was de druppelForum voor Democratie verliest drie van zijn acht Kamerzetels: Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim beginnen een eigen fractie. Met de afsplitsing kent de Tweede Kamer nu achttien verschillende partijen.
13/05 13u15  Haagse cultuurverandering is gedoemd tot mislukken, want partijen zijn zelf een sta-in-de-wegDe enige oplossing voor een andere bestuurscultuur is dat we terugkeren naar een stelsel met (partij)onafhankelijke volksvertegenwoordigers, betoogt bestuurskundige Jos Verveen.
13/05 12u15  Luchtaanvallen overstemmen Suikerfeest in Gaza, Hamas bestookt Israël met rakettenGeen mooie kleren, lekkernijen en gezellig familiebezoek vandaag voor de inwoners van Gaza. De start van de viering van Eid-al-Fitr (Suikerfeest), het einde van de heilige vastenmaand, werd donderdagmorgen vroeg overstemd door nieuwe Israëlische luchtaanvallen. Het dodental in Gaza is inmiddels opgelopen tot 69, waaronder 16 kinderen zijn te betreuren.
13/05 12u15  Melinda en Bill kent de wereld wel, maar waar blijven de gulle Nederlandse gevers?Nu de coronacrisis de ongelijkheid verder verdiept, is het nodig dat Nederlandse rijken openlijk zeggen dat ze een deel van hun vermogen aan goede doelen geven, stelt Frank Aalderinks, hoofd filantropie van ABN Amro Mees Pierson. ‘Dit is dé kans voor rijken om iets te betekenen voor de samenleving.’
13/05 11u15  Van Haga, Smolders en Ephraim stappen uit FvD en beginnen eigen fractieForum voor Democratie verliest drie van zijn acht Kamerzetels: Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim beginnen een eigen fractie. Met de afsplitsing kent de Tweede Kamer nu achttien verschillende partijen.
13/05 11u15  Israëlische president waarschuwt voor burgeroorlog, ‘stop de waanzin’De president van Israël waarschuwt voor een burgeroorlog tussen de Joodse en de Arabische bevolking in zijn land. Volgens Israël heeft Hamas ongeveer 1.500 raketten op Israël afgeschoten vanaf de Gazastrook in de afgelopen drie dagen. In de nacht van woensdag op donderdag is ook voor het eerst een raket op het noorden van Israël afgevuurd.
13/05 11u15  De tv-bewerking van Citizen K. is nóg beter dan het al bijna perfecte origineel ★★★★★De lenige performer Sadettin Kirmiziyüz is het hypnotiserende middelpunt van de voorstelling.
13/05 11u15  Hoe meer u rijdt, hoe meer u betaalt: zelfs de autolobby is nu voor de kilometerheffingBelangenverenigingen uit de autobranche, waaronder de ANWB en de Bovag, pleiten samen met milieuorganisatie Natuur & Milieu voor een kilometerheffing op basis van CO2-uitstoot. Ze hopen dat een nieuw kabinet met hun voorstel aan de slag gaat.
13/05 10u15  Israëlische president waarschuwt voor burgeroorlog, roept zijn volk op ‘de waanzin te stoppen’De president van Israël waarschuwt voor een burgeroorlog tussen de Joodse en de Arabische bevolking in zijn land. Volgens Israël heeft Hamas ongeveer 1.500 raketten op Israël afgeschoten vanaf de Gazastrook in de afgelopen drie dagen. In de nacht van woensdag op donderdag is ook voor het eerst een raket op het noorden van Israël afgevuurd.
13/05 09u15  Met het gezin op vakantie naar het buitenland? Dan kan je zo honderden euro's kwijt zijn aan coronatestsNu de zomer dichterbij komt fantaseert menig huishouden weer over een tripje naar de zon. Als het aan de overheid ligt, blijft het niet langer bij dromen. Het negatieve reisadvies dat tot zaterdag geldt, wordt niet verlengd. Dat betekent dat Nederlanders binnenkort weer op vakantie kunnen. Tenminste, als zij een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag bij zich hebben. Maar wie gaat dat betalen?
13/05 09u15  ‘Tom Dumoulin keert in juni terug in het wielerpeleton’Tom Dumoulin keert in juni terug als profwielrenner op het hoogste niveau. Dat meldt wielrenwebsite WielerFlits donderdagochtend op basis van diverse bronnen. De voormalig Giro-winnaar zal in de Ronde van Zwitserland zijn comeback maken en zich vervolgens richten op de Olympische tijdrit.
13/05 09u15  ME grijpt in na onrust bij stadion De GraafschapNa het mislopen van de promotie van De Graafschap is het nog enige tijd onrustig geweest bij stadion de Vijverberg. Fans gooiden met zwaar knalvuurwerk en bleven na de wedstrijd tegen Helmond Sport hangen bij het stadion. De ME heeft opgetreden. Ook zijn er in de buurt van het stadion vernielingen aangericht.
13/05 09u15  ‘Niet alleen het vertrouwen in Willem-Alexander is gedaald, óók in Máxima’Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag geeft koningin Máxima op 17 mei haar eerste solo-interview, aan Matthijs van Nieuwkerk. Wat kunnen we verwachten? We belden Koningshuisverslaggever Remco Meijer.
13/05 08u15  ‘Coronacrisis tastte ook cyberveiligheid aan’ • Kabinet wil patiënten spreiden bij 'inhaalzorg’In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 06u15  Kabinet wil patiënten spreiden bij 'inhaalzorg’ • Hevige coronagolf op Curaçao voorbijIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 02u15  Kabinet wil patiënten spreiden bij 'inhaalzorg’ • Biden roept ouders op hun kinderen te laten vaccinerenIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 01u15  Biden roept ouders op hun kinderen te laten vaccinerenIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
13/05 00u15  Uitzinnige fans Go Ahead Eagles houden zich na promotie niet meer aan coronaregelsIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 23u15  De formatie gaat verder: waarschijnlijk met Rutte, maar eerst vooral op de inhoudDe formatie gaat door en wie wil meedoen mag aansluiten. Woensdag wees de Kamer Mariëtte Hamer (PvdA) aan als informateur die de verloren tijd in moet halen en snel in kaart moet brengen welke partijen op de inhoud verder willen praten. Wat staat haar te wachten?
12/05 23u15  De Jonge maakt zich zorgen over levering Janssen-vaccins • Ook bibliotheken openIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 22u15  Ook bibliotheken kunnen volgende week open • ‘Finale Champions League verplaatst naar Porto’In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 21u15  Groot deel Kamer wil bibliotheken eerder openen • ‘Finale Champions League verplaatst naar Porto’In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 21u15  Geld lenen kost weer geld: goed nieuws voor pensioenfondsen, slecht nieuws voor huizenkopersNa twee renteloze jaren moet de Nederlandse overheid weer betalen om geld te lenen. Woensdagmiddag brak de toonaangevende rente op staatsleningen met een looptijd van 10 jaar door de nulgrens heen. Wie zijn de winnaars en de verliezers van die stijging?
12/05 20u15  Moslims beleefden de ramadan dit jaar vooral online: ‘foto’s van eten en geweld in Palestina’Donderdag vieren Moslims over de hele wereld het Suikerfeest, einde van de ramadan. Drie Nederlanders blikken terug op de tweede keer vasten in coronatijd.
12/05 19u15  In Duitsland leidt prikjaloezie tot vaccinvoordringers en agressieDuizenden Duitsers dringen voor om een coronavaccin te bemachtigen. Soms worden ze agressief. Deze prikjaloezie is mogelijk een onbedoeld gevolg van het Duitse beleid, waarbij een vaccin een vrijheidspas is.
12/05 18u15  Waar komt al dat geweld in Israël en Gaza vandaan?Israël en de Gazastrook worden op dit moment geteisterd door het ergste geweld in jaren. Het dodental loopt op, terwijl bemiddelingspogingen van buitenaf vooralsnog geen succes lijken te hebben. Acht vragen over de vele factoren – sommigen al tientallen jaren oud, anderen nieuw – die aan deze escalatie hebben bijgedragen.
12/05 18u15  Ik schrijf zo de biografie van Ivan Lendl op, in één rukZoals sportliefhebbers zich herinneren, gingen mijn meisje en ik afgelopen oktober tennisrackets kopen. Bij de Perry in Assen, waar we op vakantie waren. Helaas hadden ze alleen twee schepnetten. Terug van onze reis vervoegden we ons bij de Perry in Amsterdam, waar de keuze juist overdadig was, hele muren vol, Djokovic liep er rond met een mandje, Serena liep er rond met een mandje.
12/05 17u15  Trump-kritische Republikein Liz Cheney uit fractietop gebonjourdDe Republikeinse fractie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdagochtend Liz Cheney uit de fractieleiding gezet. Cheney is een van de weinigen in de partij die hardop durft te zeggen dat Donald Trump de presidentsverkiezingen heeft verloren, en dat de leugen dat hij wél gewonnen zou hebben, de democratie ondermijnt.
12/05 17u15  ‘Ook op Lampedusa zelf sluiten mensen de ogen voor de migranten’Het aantal migranten dat per boot op het kleine Italiaanse eiland Lampedusa arriveert, neemt dit jaar weer toe. Sinds 1 januari maakten ruim elfduizend mensen de oversteek vanuit Noord-Afrika, bijna drie keer meer dan vorig jaar. Afgelopen weekend bereikten ruim tweeduizend mensen de kust van het eiland, na een levensgevaarlijke overtocht in gammele boten. Volkskrant-correspondent Rosa van Gool is ter plaatse.
12/05 16u15  Mark Rutte lijkt uit de gevarenzone, alle seinen op groen voor nieuw premierschapMark Rutte kan opgelucht adem halen. De premier wiens politieke leven anderhalve maand geleden nog aan een zijden draadje hing, lijkt vergeven te worden door een groot deel van de Kamer. Een meerderheid wil door met de kabinetsformatie en is geenszins van plan om nog langer door te blijven praten over Ruttes geloofwaardigheid.
12/05 16u15  Het is nog onzeker in hoeverre het aantal besmettingen daadwerkelijk afneemtIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 16u15  Wat houdt kilometerheffing nog tegen, nu de autobranche er ook voor pleit?Belangenverenigingen uit de autobranche, waaronder de ANWB en de Bovag, pleiten samen met milieuorganisatie Natuur & Milieu voor een kilometerheffing op basis van CO2-uitstoot. Ze hopen dat een nieuw kabinet met hun voorstel aan de slag gaat.
12/05 16u15  ‘In de huidige afrekencultuur is het verklaarbaar dat mensen voorzichtig worden’De Tweede Kamer praat woensdag over de alom gewenste ‘nieuwe politieke cultuur’. Ook ambtenaren willen verandering, weet topambtenaar Mark Frequin. Hij nam de ministeries onder de loep, sprak met zo'n 200 betrokkenen. ‘In de huidige afrekencultuur is het verklaarbaar dat mensen voorzichtig worden.’
12/05 15u15  Ziekenhuisopnamen nemen verder af: daling voldoet bijna aan voorwaarden versoepelingenIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 15u15  De Denen zijn terug bij het oude normaal. Wat is hun geheim?Terwijl Nederland nog worstelt met wat wel en niet mag (en met hoeveel mensen precies en op welke afstand) is het leven in Denemarken weer bijna als vanouds. Er wordt gefeest zonder mondkapjes. Mooier nog, met omhelzingen. Het Deense verhaal.
12/05 15u15  Seizoen 4 van The Handmaid’s Tale is grimmiger dan ooit ★★★★☆In dit fascinerende vierde seizoen wordt alles nóg weer net wat erger dan je had kunnen denken. De fantastische hoofdrolspeler Elizabeth Moss regisseert voor het eerst ook zelf een aantal afleveringen.
12/05 14u15  Spanje rekent dit jaar op 45 miljoen toeristen • Experts: wereld faalde bij aanpak coronacrisisIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 14u15  Van Dijk zet streep door EK: ‘Voelt in fysiek opzicht als de juiste beslissing’Hoewel bondscoach Frank de Boer deze week nog hoop koesterde om de aanvoerder te kunnen selecteren, gaf Virgil van Dijk woensdag uitsluitsel. Hij gaat niet naar het EK, om zijn herstel aan een geopereerde knieband in alle rust te kunnen voltooien.
12/05 14u15  ‘Kun je laten zien hoe historische horror echt was? Nee, maar je kunt wreedheden erkennen’De dramaserie The Underground Railroad volgt de helletocht van een jonge vrouw die aan de plantages is ontsnapt. Toch is slavernij volgens regisseur Barry Jenkins niet de kern van het verhaal.
12/05 13u15  ‘Magische grens’ van 20 procent minder opnames al bereikt, aldus KuipersIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
12/05 13u15  CIDI: Kamerleden maken zich schuldig aan aanmoediging van Palestijns geweldHet jongste conflict tussen Israël en de Palestijnen dwingt Nederland om beide partijen aan te spreken op een vreedzame oplossing, betoogt Hanna Luden.
12/05 12u15  De Hummer, de ultieme HIER-BEN-IK-auto voor de nouveau riche, is terug. Nu elektrischEen rijdende voetbalkantine, werd hij wel genoemd. Rapper Tupac had er eentje, evenals de voetballers David Beckham en Wesley Sneijder. En Emile Ratelband natuurlijk. De Hummer was de ultieme HIER BEN IK-auto voor de nouveau riche. De financiële crisis van 2008 werd hem fataal, gecombineerd met stijgende brandstofprijzen en toenemende aandacht voor het klimaat.
12/05 11u15  Brussel voorziet ruime economische groei: ‘Schaduw van covid-19 trekt weg’De economische groei in de eurolanden loopt dit én volgend jaar op naar ruim vier procent. Daarmee zit de bedrijvigheid in de lidstaten eind 2022 weer op het pre-coronapeil, zo blijkt uit de economische voorjaarsramingen die de Europese Commissie vanmorgen presenteerde.
12/05 11u15  Ultraconservatief, maar niet loyaal genoeg aan Trump: positie Congreslid Liz Cheney wankeltVeel conservatiever dan Liz Cheney komen ze niet, de conservatieven van Amerika. De 54-jarige volksvertegenwoordiger uit Wyoming zegt al jaren dingen die de hardste kern van de Republikeinse partij vormen – en toch is haar positie, als nummer drie van de fractie in het Huis van Afgevaardigden, nu aan het wankelen.
12/05 10u15  Zorgen over lagere vaccinatiebereidheid onder migranten en laaggeletterdenNa een groep huisartsen maakt nu ook het Outbreak Management Team zich zorgen over de lagere vaccinatiebereidheid onder personen met een migratieachtergrond en laaggeletterden. Besteed extra aandacht aan gerichte communicatie bij deze doelgroepen, is nu ook hun opdracht aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
12/05 10u15  Rutte belooft openheid, maar zijn ministerie weigert appjes en sms’jes openbaar te makenHet ministerie van Algemene Zaken weigert al ruim een jaar appjes en sms’jes van demissionair minister-president Mark Rutte openbaar te maken. Ook sinds de aankondiging van Rutte uit januari 2021 om meer openheid na te streven zijn de gegevens nog niet vrijgegeven.
12/05 10u15  Naar het buitenland voor je plezier mag weer, maar wie wil Nederlandse vakantieganger hebben?Vanaf 15 mei verandert het negatieve reisadvies in een apart reisadvies per land. Landen waar de vaccinatiegraad stijgt en het aantal besmettingen laag blijft, zijn dan veilig genoeg om naartoe te reizen. Maar zijn Nederlanders daar welkom?
12/05 09u15  Heeft Hamas zijn hand overspeeld bij spanningen in Jeruzalem?Als de spanning in Jeruzalem oploopt, ziet Hamas een kans om zich op te werpen als de beschermer van de Al Aqsa-moskee. De beweging ging ervan uit dat Israël, net als de vorige keren, niet al te hard terug zou slaan. De vraag is of Hamas deze keer zijn hand heeft overspeeld.
12/05 09u15  Neem Mark Rutte tegen zichzelf in bescherming, verlos hem, hij is de weg kwijtMark Rutte zat maandagavond bij Nieuwsuur. De verwachting was dat hij daar een paar ‘radicale ideeën’ op tafel zou gooien over macht en tegenmacht, dualisme en een nieuwe bestuurscultuur – kortom, over alle magische toverspreuken die ze elkaar sinds een paar weken op het Binnenhof bij het passeren toeroepen. Maar er werd meer verwacht. Informateur Tjeenk Willink had gezegd dat ‘een andere invulling van het minister-presidentschap’ ­nodig was, en nu zou Rutte daarop gaan reflecteren.
12/05 09u15  Zelfs als klimaatambities worden aanscherpt, is er genoeg geld beschikbaar om de doelen te halenZelfs als een volgend kabinet de klimaatambities aanscherpt, is er genoeg geld beschikbaar om de doelen te halen. Volgens onderzoeksbureau CE Delft ligt er jaarlijks tussen de 6,1 en bijna 7,8 miljard euro op de plank om ‘een tandje erbij’ te bekostigen.
12/05 09u15  Ultraconservatieve Republikein Liz Cheney gelooft niet in Trumps Grote Leugen en wordt afgeserveerdVeel conservatiever dan Liz Cheney komen ze niet, de conservatieven van Amerika. De 54-jarige volksvertegenwoordiger uit Wyoming zegt al jaren dingen die de hardste kern van de Republikeinse partij vormen – en toch is haar positie, als nummer drie van de fractie in het Huis van Afgevaardigden, nu aan het wankelen.
12/05 08u15  Brussel wil einde aan alle vervuiling in 2050: ‘Tijd om vrede te sluiten met onze planeet’Het aantal doden door luchtverontreiniging in Europa (400 duizend per jaar) moet in 2030 minstens zijn gehalveerd. De Europese Commissie wil dat in 2050 de vervuiling van lucht, water en grond volledig is gestopt.
12/05 08u15  Amerikaanse wapenlobby NRA lijdt gevoelige nederlaag in rechtszaakDe National Rifle Association (NRA), de machtige Amerikaanse wapenlobby, heeft dinsdag een gevoelige nederlaag geleden in een rechtszaak in New York. Een rechtbank weigerde akkoord te gaan met een juridische truc waarmee de NRA onder een aanklacht van de New Yorkse justitie probeerde uit te komen.
12/05 07u15  Netanyahu: Israël zal aanvallen op Gaza opvoeren, vreest ‘oorlog op grote schaal’De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat Israël zijn aanvallen op de Gazastrook zal opvoeren. In een toespraak via de Israëlische televisie verzekerde hij dat Hamas en Islamitische Jihad een ‘hoge prijs’ zullen betalen voor hun raketaanvallen op Israël. De VN-gezant voor het Midden-Oosten vreest voor een ‘oorlog op grote schaal’ tussen Israël en Hamas.
12/05 06u15  Netanyahu: Israël zal aanvallen op Gaza opvoeren, VN-gezant vreest ‘oorlog op grote schaal’De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat Israël zijn aanvallen op de Gazastrook zal opvoeren. In een toespraak via de Israëlische televisie verzekerde hij dat Hamas en Islamitische Jihad een ‘hoge prijs’ zullen betalen voor hun raketaanvallen op Israël. De VN-gezant voor het Midden-Oosten vreest voor een ‘oorlog op grote schaal’ tussen Israël en Hamas.
12/05 06u15  Scheidslijn tussen binnen en buiten wordt voor pretparken, musea en dierentuinen puzzelenDe harde scheidslijn die het kabinet trekt tussen binnen en buiten wordt zeker merkbaar voor de bezoekers van de dierentuinen en pretparken, die vanaf 19 mei weer open mogen. Over de kop in de Python in de Efteling mag dus wel, maar een rondje in de Droomvlucht niet, zoals premier Rutte het dinsdagavond zei.
12/05 05u15  Rutte belooft openheid van zaken, maar zijn ministerie weigert appjes en sms’jes openbaar te makenHet ministerie van Algemene Zaken weigert al ruim een jaar appjes en sms’jes van demissionair minister-president Mark Rutte openbaar te maken. Ook sinds de aankondiging van Rutte uit januari 2021 om meer openheid na te streven zijn de gegevens nog niet vrijgegeven.
12/05 05u15  Scheidslijn tussen binnen en buiten wordt voor pretparken, musea en dierentuinen even puzzelenDe harde scheidslijn die het kabinet trekt tussen binnen en buiten wordt zeker merkbaar voor de bezoekers van de dierentuinen en pretparken, die vanaf 19 mei weer open mogen. Over de kop in de Python in de Efteling mag dus wel, maar een rondje in de Droomvlucht niet, zoals premier Rutte het dinsdagavond zei.
12/05 00u15  Amsterdam UMC ontrafelt coronamysterie: waarom de ene patiënt zieker wordt dan de anderAmsterdamse wetenschappers hebben een coronaraadsel ontcijferd waarover artsen zich wereldwijd het hoofd breken: hoe kan het dat de situatie van sommige covidpatiënten na een dag of tien acuut verslechtert?
11/05 23u15  Harde scheidslijn tussen binnen en buiten wordt voor pretparken, musea en dierentuinen even puzzelenDe harde scheidslijn die het kabinet trekt tussen binnen en buiten wordt zeker merkbaar voor de bezoekers van de dierentuinen en pretparken, die vanaf 19 mei weer open mogen. Over de kop in de Python in de Efteling mag dus wel, maar een rondje in de Droomvlucht niet, zoals premier Rutte het dinsdagavond zei.
11/05 22u15  Op het Binnenhof is de geloofwaardigheid van Rutte geen halszaak meerRuim een maand na het formatiedebat dat demissionair premier Mark Rutte ternauwernood overleefde, is een Kamermeerderheid niet meer bezig met de geloofwaardigheid van de VVD-leider. Potentiële regeringspartners kijken verder: als de VVD de premier wil leveren, moet ze daarvoor een forse prijs betalen.
11/05 22u15  Het fascinerende The Line duikt in de gesloten wereld van de Navy Seals ★★★★☆De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: The Line gaat over de grens tussen wat wél en niet kan in een oorlog.
11/05 21u15  Het kabinet durft de tweede stap van versoepelingen nog niet helemaal aanDe voortekenen zijn goed, maar het kabinet durft de tweede stap van de versoepelingen, gepland voor volgende week, nog niet met pen in de agenda te zetten. De grilligheid van het virus vraagt maximale flexibiliteit van het kabinet – en van de samenleving.
11/05 20u15  De grilligheid van het virus vraagt maximale flexibiliteit van kabinet en samenlevingDe voortekenen zijn goed, maar het kabinet durft de tweede stap van de versoepelingen nog niet met permanente marker voor volgende week in de agenda te zetten. De grilligheid van het virus vraagt maximale flexibiliteit van het kabinet-en van de samenleving.
11/05 20u15  Mariëtte Hamer kan uitersten bij elkaar brengen. En dat is op dit moment hard nodigBij de Sociaal-Economische Raad (SER) is ‘alles begint met begrip voor de ander’ haar motto geworden, zoals het clubblad van ondernemerslobby VNO-NCW vorig jaar optekende. Dat motto zal Mariëtte Hamer (62) de komende tijd als informateur hard nodig hebben nu de persoonlijke verhoudingen op het Binnenhof zo verzuurd zijn.
11/05 19u15  Nieuwe versoepelingen verwacht: volg hier live de persconferentieIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
11/05 19u15  Mariëtte Hamer moet de kabinetsformatie in goede banen gaan leidenMariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), wordt woensdag zo goed als zeker door de Tweede Kamer benoemd als de nieuwe informateur. De oud-fractievoorzitter van de PvdA krijgt de taak om de vorming van een nieuw kabinet in goede banen te gaan leiden.
11/05 19u15  Geld lenen gaat weer geld kosten. Wie zijn de winnaars en verliezers van de stijgende rente?Na twee renteloze jaren staat de Nederlandse overheid op het punt weer te moeten betalen om geld te lenen. Wie zijn de winnaars en de verliezers van de stijgende rente?
11/05 19u15  Oud Chinees gedicht online doet beurskoersen van ict-bedrijven overal dalenDe oprichter en ceo van Meituan, China’s een na grootste platformbedrijf, zette een duizendjarig gedicht even online. Door de strekking ervan werd dit als een slecht voorteken gezien. Niet alleen voor dit techbedrijf, maar ook voor de hele ict-sector. Wereldwijd daalden de koersen in deze branche.
11/05 18u15  SER-voorzitter Mariëtte Hamer wordt nieuwe informateurMariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag zo goed als zeker voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer.
11/05 18u15  Amsterdam UMC kraakt coronamysterie: waarom de ene patiënt zieker wordt dan de anderAmsterdamse wetenschappers hebben een coronaraadsel ontcijferd waarover artsen zich wereldwijd het hoofd breken: hoe kan het dat de situatie van sommige covid-patiënten na een dag of tien acuut verslechtert?
11/05 18u15  Waarom het (g)een goed idee is kinderen te vaccinerenEen coronaprik voor kinderen komt steeds dichterbij. In de VS kunnen kinderen vanaf 12 het Pfizervaccin krijgen, en onderzoek naar nog jongere kinderen is onderweg. Maar is een kindervaccin tegen corona wel zo’n goed idee? Of is het helemaal niet nodig?
11/05 18u15  De Oost: een nietsontziende verbeelding van een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis ★★★★☆Regisseur Jim Taihuttu en zijn vaste cameraman Lennart Verstegen hanteren de beeldtaal van de betere Vietnamfilm.
11/05 17u15  Daling opnamen nog niet naar wens RIVM • Tweede Kamer neemt wet toegangsbewijzen aanIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
11/05 17u15  Nederlandse militairen: ‘Onze Afghaanse tolken lopen gevaar. Haal ze nú naar Nederland’Tolken en hun gezinnen dreigen achter te blijven omdat Nederland bureaucratische procedures hanteert, terwijl geweld in Afghanistan toeneemt. Veteranen horen angstige verhalen van gezinnen.
11/05 16u15  Nederlandse wetenschappers kraken coronamysterie: waarom de ene patiënt zieker wordt dan de anderAmsterdamse wetenschappers hebben een coronaraadsel ontcijferd waarover artsen zich wereldwijd het hoofd breken: hoe kan het dat de situatie van sommige covid-patiënten na een dag of tien acuut verslechtert?
11/05 16u15  Minder ziekenhuisopnamen, maar daling nog niet naar wens RIVMIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
11/05 16u15  Burgerraad in Duitsland gaat adviseren over klimaat: revolutionair of elitair?In Duitsland adviseren burgers over het klimaat. Revolutionair, of wordt besluitvorming enkel verplaatst naar ongekozen en niet-verantwoordelijke gremia? Het Duitsland-panel van de Volkskrant licht toe.
11/05 16u15  De Skoda Enyaq IV: weer een goede reden om elektrisch te gaan rijdenDe Enyaq is het eerste model van Skoda dat direct als elektrische auto is ontworpen. Dat vertaalt zich in ruimte, stabiel weggedrag en comfort. Eigenaren van gezinsauto’s op fossiele brandstof doen zichzelf tekort als ze zich nu niet bekeren tot elektrisch.
11/05 15u15  Dalende trend zet door: vooral op ic minder nieuwe patiëntenIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
11/05 15u15  Moet Frank de Boer Arjen Robben wel of niet meenemen naar het EK?Een fitte Arjen Robben had zondag een groot aandeel in de ruime overwinning van zijn club FC Groningen op Emmen. De oud-international zei na afloop beschikbaar te zijn voor het Nederlands elftal. Moet bondscoach Frank de Boer daar gehoor aan geven?
11/05 14u15  EU eist dat AstraZeneca vaccinlevering vóór juli ruim verdubbeltIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
11/05 14u15  Student die Russische agenten de wet voorlas veroordeeld tot twee jaar vrijheidsbeperkingEen Moskouse rechtbank heeft de Russische student Olga Misik veroordeeld tot 2 jaar en 2 maanden vrijheidsbeperking. Misik werd wereldwijd bekend toen ze op haar 17de tijdens een oppositiedemonstratie de grondwet voorlas aan agenten van de Russische oproerpolitie.
11/05 14u15  Sloopkogel met liefde voor cijfers: NBA-ster Westbrook verbreekt record aan ‘triple-doubles’Russell Westbrook (Washington Wizards) heeft vannacht een oeroud record verbroken in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetie. Westbrook liet voor de 181ste keer in zijn carrière een triple-double noteren: een wedstrijd waarin een speler in de dubbele getallen in zowel punten, assists als rebounds scoort.
11/05 13u15  China dreigt twee jonge computerprogrammeurs met celstraf voor publiceren coronadocumentenMeer dan een jaar na hun arrestatie stonden twee jonge Chinese computerprogrammeurs die gecensureerde artikelen en sociale media-berichten over het coronavirus archiveerden, dinsdag voor de rechter. Volgens hun ouders was de zitting van anderhalf uur een ‘show.’
11/05 13u15  De wens even uit de realiteit weg te zijn, verbindt zeemeerminnen uit vele landenLees meer >
11/05 13u15  In Amsterdam-Zuidoost is de harp zó populair, dat er een speciale miniharp werd ontwikkeldBij Het Leerorkest in Amsterdam-Zuidoost willen verrassend veel kinderen harp spelen. Zó veel, dat met hulp van harpist Remy van Kesteren een speciale miniharp werd ontwikkeld.
11/05 12u15  ‘De grote vraag is: gaat Hoekstra ingrijpen? Wat hij ook doet, hij zal de kwaaie pier zijn’Op televisie reflecteerde Rutte maandagavond op zijn eigen premierschap. Hij erkende ‘fouten’ te hebben gemaakt en wil een andere omgang met de Kamer. Hoe gaat het formatieproces na deze cruciale stap verder? We bellen met politiek verslaggever Natalie Righton.
11/05 12u15  Schietpartij op school in Russische stad Kazan: zeker zeven leerlingen gedoodBij een aanval op een school in de Russische stad Kazan zijn dinsdag zeven leerlingen en een leraar gedood. Dit hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Eerder meldden diverse Russische staatsmedia dat er elf doden waren gevallen.
11/05 12u15  De kracht van karaoke: ‘Als ik de microfoon in mijn handen heb, voel ik me machtig’Lees meer >
11/05 11u15  Schietpartij op school in Russische stad Kazan: zeker elf doden, onder wie veel leerlingenBij een aanval op een school in de Russische stad Kazan zijn dinsdag elf doden gevallen, de meeste daarvan zijn leerlingen. Dit melden diverse Russische staatsmedia.
11/05 11u15  Suriname vraagt Nederland om hulp bij vaccineren, maar wacht op antwoordIn Suriname is door de covidpandemie de gezondheidszorg in enorme problemen gekomen. Het land heeft Nederland om hulp gevraagd bij het vaccineren, maar heeft op dat verzoek na twee weken nog altijd geen antwoord.
11/05 11u15  ‘Heeft u dat nou ook: een groeiende ergernis als u Rutte langer dan twee minuten aanhoort?’Lezers reageren op de plannen die VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte in Nieuwsuur ontvouwde om de bestuurscultuur te veranderen.
11/05 11u15  Tom Cruise maakt statement tegen organisatie Golden Globes en stuurt zijn prijzen terugFloortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.
11/05 10u15  Israël voert opnieuw luchtaanvallen uit op Gaza, ruim 200 raketten afgevuurd door PalestijnenDe Israëlische luchtmacht heeft dinsdag opnieuw een serie luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza als vergelding voor de Palestijnse raketaanval een dag eerder op Jeruzalem. Ook Hamas en andere militante groepen vuurden weer raketten af op Israël.
11/05 10u15  Acteur Tom Cruise maakt statement tegen organisatie Golden Globes en stuurt zijn prijzen terugAlsof je ex alle kadootjes die je hem of haar ooit hebt gegeven liefdeloos in een doos heeft geflikkerd en heeft achtergelaten op je stoep. Zo moet het hebben gevoeld bij de Hollywood Foreign Press Association toen ze het pakketje van Tom Cruise openden. Inhoud: zijn Golden Globes voor Jerry Maguire, Born on the Fourth of July en Magnolia. De acteur hoeft ze niet meer.
11/05 09u15  In Syrië was Rami bijna cardioloog, hier was dat lastig: ‘Ik dacht: die witte jas heb ik zo weer aan’Statushouders kunnen een rol spelen in het oplossen van het personeelstekort in de zorg als er niet zoveel hindernissen zouden zijn. Waarom moet de erkenning van buitenlandse diploma’s vier jaar duren? In Duitsland is het in vier maanden gepiept.
11/05 09u15  Lager cholesterol, gezonde darmflora en grotere weerstand: havermout helptHavermout is populair. Maar is het nu gezonder dan andere volkoren producten?
11/05 08u15  De verwachtingen waren hooggespannen, maar Ruttes ‘radicale ideeën’ waren nergens te bekennenMark Rutte erkent dat hij tijdens zijn tienjarige premierschap ‘fouten’ heeft gemaakt en wil in een eventueel volgend kabinet een andere omgang met de Kamer. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat hij niet opeens ‘allerlei dingen anders gaat doen’ en spreekt zijn trots uit over wat hij in tien jaar bereikt heeft.
11/05 08u15  Wie zich wil laten inenten met een vaccin dat anders verloren gaat, moet naar deze website toeWie zich wil laten inenten met een vaccin dat anders verloren gaat, kan zich vanaf maandag wenden tot een nieuwe website: prullenbakvaccin.nl. De initiatiefnemers willen verspilling van vaccins tegengaan. Het ministerie is minder blij met het idee.
11/05 08u15  Is dít dan het bewijs dat het coronavirus uit het lab komt?Opmerkelijke bekentenis van viroloog en Nobelprijswinnaar David Baltimore: toen hij de genetische details van het coronavirus eens goed bekeek, zei hij tegen zijn vrouw dat hij het zaakje niet vertrouwde. In een moleculair hobbeltje aan de uitsteeksels van het virus herkende hij ‘een onmiskenbaar spoor’ dat het virus helemaal niet uit de natuur komt – maar uit een laboratorium, zo noteerde boulevardkrant The New York Post.
11/05 07u15  Nieuwe website voor ‘prullenbakvaccins’ moet prikverspilling tegengaanWie zich wil laten inenten met een vaccin dat anders verloren gaat, kan zich vanaf maandag wenden tot een nieuwe website: prullenbakvaccin.nl. De initiatiefnemers willen verspilling van vaccins tegengaan. Het ministerie is minder blij met het idee.
11/05 05u15  Europese ministers: als het Verdrag van Istanbul sneuvelt, is dat een aanval op de veiligheid van vrouwenHet Verdrag van Istanbul over geweld tegen vrouwen vindt niet langer weerklank in het Turkije van president Recep Erdogan. Maar ook binnen de EU groeit de weerstand. Een grote groep Europese ministers maakt zich zorgen.
10/05 23u15  Rutte erkent fouten, maar gaat niet opeens alles anders doenMark Rutte erkent dat hij tijdens zijn tienjarige premierschap ‘fouten’ heeft gemaakt en wil in een eventueel volgend kabinet een andere omgang met de Kamer. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat hij niet opeens ‘allerlei dingen anders gaat doen’ en spreekt zijn trots uit over wat hij in tien jaar bereikt heeft.
10/05 22u15  Libris Prijs naar Jeroen Brouwers, jury ‘kon en wilde’ niet om 81-jarige schrijver heenOp zijn 81ste wint Jeroen Brouwers hem dan toch nog: de Libris Literatuur Prijs. Met zijn roman Cliënt E. Busken, over een dag van de hoofdpersoon in het bejaardentehuis, ‘kon en wilde’ de jury niet om hem heen. ‘Het is fenomenaal, wild, ongeremd: het is de ultieme beheersing van ongeremdheid.’
10/05 22u15  Matchfixer komt zelden voor de rechter want bewijzen is moeilijkDe Nederlandse politie doet onderzoek naar ‘spotfixing’, waarbij de Spartaan Tom Beugelsdijk betrokken zou zijn. Zal dit onderzoek naar matchfixing nu wel tot een rechtszaak leiden?
10/05 22u15  Hopelijk kan Biden Israël weerhouden van verdere onnodige provocatiesGezond verstand gevraagd en de wil tot conflictvermijding bij het Israëlisch-Palestijns conflict.
10/05 22u15  Is matchfixing even ongrijpbaar als misbruik van voorkennis?Op 26 augustus 1996 belt de politie ’s morgens om half zes aan bij de eigenaren van restaurant Blanje Bleu in Bentveld, een gehucht tussen Haarlem en Zandvoort. Ze worden opgepakt vanwege misbruik van voorwetenschap. Een hele reeks van arrestaties volgt van allerlei mensen die daar wel eens kwamen eten, onder wie een bestuurder van Bols Wessanen, het toenmalige drank- en voedingsmiddelenbedrijf. De eigenaren en gasten hebben allemaal putopties van dat bedrijf – opties waarmee gegokt werd op een mogelijke koersdaling – gekocht, een dag voordat het bedrijf teleurstellende winstcijfers bekendmaakt.
10/05 21u15  De overheid moet menselijker. De casus van ‘Marisol’ laat zien hoe complex dat kan wordenWaarom duurt het toch zo lang om compensatie te regelen voor de ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire? De Tweede Kamer ging maandagavond met ouders in gesprek. Zij vertellen over gedupeerde Marisol. De details uit haar casus maken direct duidelijk waar de dilemma’s van de ‘menselijke’ overheid zullen liggen.
10/05 21u15  Waar in Zuid-Europa ben je als toerist welkom (en onder welke voorwaarden)?Na maanden van lockdowns zijn de eerste toeristen in zuidelijke landen weer welkom. Bezoekers zullen wel in veel gevallen een gezondheidsbewijs moeten laten zien.
10/05 21u15  Beveiliging van de steenrijke en pronkende voetballer is een groeimarktDe brute roof in het huis van PSV-spits Eran Zahavi schokte Nederland. Vooral in Engeland zijn maatregelen genomen om de trend te breken. Van gespecialiseerde honden tot schuilkelders.
10/05 21u15  De beste remedie tegen de gameverslaving van je kind? Meespelen!De grootste opvoedkundige opgave? Hun kinderen losweken van het tv-, computer- of mobieltjesscherm, vindt het gros van de ouders volgens een recente peiling. Dat hoeft niet, zeggen experts.
10/05 20u15  Als daling aantal opnamen is ingezet, zal die aanhouden, verwacht het OMTPas als de daling van het aantal nieuwe opnamen van coronapatiënten in het ziekenhuis duidelijk is ingezet, vindt het Outbreak Management Team (OMT) het acceptabel om de teugels verder te laten vieren. Hoe zeker is deze daling?
10/05 20u15  Niet de voor- of achternaam, maar het tussenvoegsel van Paul van Doren prijkte op miljoenen schoenenZijn voornaam werd niet bekend, zijn achternaam evenmin, maar het tussenvoegsel, dát werd een hit. Het prijkt al 55 jaar op de schoenen van miljoenen. Vans heten ze. De oprichter van het merk, Paul Van Doren, overleed afgelopen week.
10/05 19u15  Als daling aantal opnamen eenmaal is ingezet, zal die aanhouden, verwacht OMTPas als de daling van het aantal nieuwe opnamen van coronapatiënten in het ziekenhuis duidelijk is ingezet, vindt het Outbreak Management Team (OMT) het acceptabel om de teugels verder te laten vieren. Hoe zeker is deze daling?
10/05 19u15  De beste remedie tegen de gamesverslaving van je kind? Meegamen!De grootste opvoedkundige opgave? Hun kinderen losweken van het tv-, computer- of mobieltjesscherm, vindt het gros van de ouders volgens een recente peiling. Dat hoeft niet, zeggen experts.
10/05 19u15  Han Hoogerbrugge werd beroemd met zijn Flash-kunst. Nu bestaat de software niet meerDe Rotterdamse kunstenaar, illustrator en schilder is ‘slachtoffer’ geworden van de ‘Flashpocalyps’.
10/05 18u15  Rutte wil zich vanavond bij Nieuwsuur presenteren als een leider die pal staat voor transparantie en dualismePremier Mark Rutte wil zich vanavond bij Nieuwsuur presenteren als een leider die voortaan pal staat voor transparantie en dualisme. Tegenstanders zijn sceptisch, maar de VVD-leider wist zich al vaker te transformeren.
10/05 18u15  Hamas vuurt raketten af op Jeruzalem na dag vol geweld tussen politie en PalestijnenDe militante Palestijnse beweging Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een raketaanval maandag vanuit Gaza op Jeruzalem. In de stad waren diverse explosies te horen. Volgens Hamas was de raketaanval een vergelding voor het geweld van de politie tegen Palestijnse demonstranten.
10/05 18u15  Dierenliefhebbers moeten eigenlijk geen huisdier nemenEigenlijk zou het van dierenliefde getuigen geen hond, kat, vogel of konijn meer te nemen, betoogt Mirjam Janssen.
10/05 18u15  De nieuwe Google Nest Hub wil uw slaapgedrag verbeteren – maar dat kost wel watIn de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week: de tweede generatie Google Nest Hub.
10/05 17u15  Tientallen mogelijke coronaslachtoffers spoelen aan in India • Kuipers positief over trend ziekenhuizenIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/05 16u15  Kabinet besluit volgende week over versoepelingen per 19 mei • Besmettingscijfers stabielIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/05 16u15  Turkije zit in een lockdown, maar die geldt niet voor toeristen – vreemd is dat welTurkije zit in een lockdown, maar die geldt niet voor toeristen. Zo hoopt de regering het land te behoeden voor een tweede rampzomer. Maar vreemd is het wel.
10/05 16u15  Pensioenhervorming loopt vertraging op: gevolgen voor zowel ouderen als werkendenHet grote project van het kabinet Rutte III, de hervorming van het pensioenstelsel, loopt vertraging op. Het was de bedoeling dat pensioenfondsen op 1 januari naar het nieuwe systeem konden overstappen. Dat lukt niet omdat de wetgeving die dat regelt, vertraging oploopt.
10/05 16u15  In het moderne activisme is de theorie dus belangrijker dan de praktijkHoewel maatschappelijke spanningen toenemen, speelt sociale strijd zich de laatste tijd vooral af in theorie. Voor hoger loon gaat niemand de straat nog op, maar de pleidooien voor ‘eerlijkheid’, ‘inclusiviteit’ en ‘veiligheid’ vliegen je intussen om de oren. Mits niet verwezenlijkt, is socialisme een businessmodel geworden, zoals Rutger Bregman, revolutionair en bestsellerauteur te Houten, illustreert.
10/05 15u15  Toeristen mogen alles tijdens lockdown, Turken zelf maar weinigTurkije zit in een lockdown, maar die geldt niet voor toeristen. Zo hoopt de regering het land te behoeden voor een tweede rampzomer. Maar vreemd is het wel.
10/05 15u15  Terug van weggeweest op tv: reclamedier Loeki de LeeuwReclamedier Loeki de Leeuw keert vaker terug op de Nederlandse televisie. Ter ere van het Eurovisie Songfestival begint maandagavond de eerste officiële reeks van nieuwe Loeki-filmpjes. Ook daarna blijft Loeki de reclameblokken opleuken.
10/05 15u15  In Amsterdam-Zuidoost spelen de kinderen op een nieuwe elektronische miniharpBij Het Leerorkest in Amsterdam-Zuidoost willen verrassend veel kinderen harp spelen. Zó veel, dat met hulp van harpist Remy van Kesteren een speciale miniharp werd ontwikkeld.
10/05 15u15  Arbeidsmigranten worden hier net zo uitgebuit als in ItaliëVoor het programma Pointer was uw Huispopulist onlangs op reportage in de gemeente Westland. Het is een wonderlijke omgeving. Het landschap staat volgeplempt met oerlelijke kassen met daarvoor fantasievilla’s waar nog nooit een schoonheidscommissie naar heeft gekeken. Iedereen heeft zijn eigen Southfork Ranch gebouwd, met sierhekken, oprijlanen en als het even kan ook nog een ophaalbrug. Enorme huizen vaak, maar wel dicht op de droomvilla’s van de buren geplakt. En dan dus die gigantische glazen lichtbakken erachter waar begonia’s, asters of orchideeën voor de hele wereld worden verbouwd. Honderdduizenden van die plantjes gaan er doorheen. Er wordt dus goud geld verdiend. Door de tuinders. Dat is ook te zien aan de peperdure auto’s die je bij die kassen voor de deur ziet staan. Op zich prima. Als mensen hard werken en hun zuurverdiende geld willen omzetten in blinkende bolides, dan moeten ze dat helemaal zelf weten. Daarom zegt uw Huispopulist ook: Laat Frans Duijts met rust! Zoek maar op, als u als geborneerde lezer van deze krant niet weet waarover ik het heb.
10/05 14u15  Vaccinatiebaas Jaap van Delden wordt vervangen. Op eigen verzoek, aldus RIVMDe hoofdverantwoordelijke voor het vaccinatieprogramma bij het RIVM wordt vervangen. Jaap van Delden (42), de huidige programmadirecteur voor de coronavaccinaties, wordt per 15 juni opgevolgd door Marcel van Raaij. Het RIVM spreekt zelf nadrukkelijk niet van vervangen, maar van het overdragen van taken, op eigen verzoek.
10/05 14u15  ‘Ik ga er geen afgezaagde glittershow van maken’: Diek ontwierp dik driehonderd (!) songfestivalkostuumsDiek Pothoven (27), Head of Styling van het Eurovisie Songfestival, moest dik driehonderd kostuums maken, regelen of bedenken voor hét muzikale en visuele spektakel van het jaar. Daarbij leerde hij véél.
10/05 13u15  Afghanistan-veteraan Anton loopt 2.600 kilometer door Australië – op blote voetenAfghanistan-veteraan Anton Nootenboom belandde in een zwart gat, totdat hij de helende werking van blootvoets wandelen ontdekte. Afgelopen weekend begon hij een recordpoging: 2.600 kilometer door Australië om aandacht te vragen voor mentale problemen onder mannen.
10/05 12u15  RIVM vervangt directeur coronavaccinaties • ‘Coronagrens’ op top van Mount EverestIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/05 12u15  Zweden een socialistische heilstaat? Nergens groeit de kloof tussen arm en rijk zo hardZweden werd lang gezien als socialistische heilstaat, met progressieve belastingheffing en universele welvaart. Maar in geen enkel Westers land groeit de ongelijkheid sneller. Na twee decennia van neoliberalisme lopen er flinke kloven door het ooit zo gelijke Zweedse landschap.
10/05 12u15  Een boer spuit gif naast een ecologische woonwijk, en wat er daarna gebeurde zal je verbazenDe meest ecologische woonwijk van het land, alles erop en eraan, ligt pal naast een akker waar de loonwerker z’n chemicaliën spuit. Dat werd ruzie uiteraard, maar interessanter is wat er daarna gebeurde.
10/05 12u15  Wat Chantal, Edsilia, Nikkie en vele anderen straks aanhebben op het songfestival, heeft híj bedachtDiek Pothoven (27), Head of Styling van het Eurovisie Songfestival, moest dik driehonderd kostuums maken, regelen of bedenken voor hét muzikale en visuele spektakel van het jaar. Daarbij leerde hij véél.
10/05 11u15  Live: Rechtbank wijst eis Viruswaarheid af • Indiase variant waart rond in BelgiëIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/05 10u15  Onderzoekers Fieldlabs: ‘Evenementen kunnen veilig worden georganiseerd’In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
10/05 10u15  No shit: bij de eerste veganistische boer van Nederland komt geen kilo dierlijke mest op het landIn andere landen waren ze er al, in Nederland is-ie er nu ook: de veganistische boer. Op boerderij Zonnegoed van Joost van Strien in de Noordoostpolder komt geen kilo dierlijke mest binnen. De voorbode van een nieuwe beweging?
10/05 09u15  Deze tot voor kort uitgestorven gewaande aap is voor het eerst gefilmdVoor het eerst is de uiterst zeldzame Bouviers rode franjeaap gefilmd, door WWF-natuurbeheerder Jaap van der Waarde. ‘Na een aantal pogingen zagen we eindelijk een groep van vijf apen.’ Hij hoopt dat wetenschappers de soort, waarover zeer weinig bekend is, willen onderzoeken.
10/05 09u15  Nee, je eigen vermogen managen is geen werkHet zal ongetwijfeld aan mijn zoekgeschiedenis liggen, maar wanneer ik YouTube openklik krijg ik steevast filmpjes van zogenaamde ‘finfluencers’ te zien. Deze financiële influencers zijn lieden die de kijker ongevraagd financieel advies geven en de suggestie wekken dat je een sukkel bent wanneer je niet in vastgoed, aandelen of cryptocurrencies zit. Dit alles om klantjes voor hun eigen cursussen en adviespraktijk te werven, uiteraard.
10/05 09u15  Boek gekocht? Dan komt het bijna zeker hiervandaanBijna elk boek dat in Nederland wordt verkocht komt uit Culemborg. Daar ligt een stapel van 40 miljoen boeken bij het 150-jarig CB. En wat er niet meer ligt, wordt in veel gevallen ter plekke bijgedrukt.
10/05 09u15  In Enschede is Ayfer Koç meer dan de partner van Omtzigt, maar helemaal onomstreden is ze nietLandelijk is ze vooral bekend als de vrouw van, steun en toeverlaat voor CDA-prominent Pieter Omtzigt. De laatste tijd is ze ook de enige persoon die het contact onderhoudt tussen de buitenwereld en Omtzigt, sinds die zich heeft teruggetrokken om bij te komen van zijn vermoeienissen.
10/05 08u15  Ze dachten dat deze zeer zeldzame aap was uitgestorven, maar na 40 jaar is hij weer gezienVoor het eerst is de uiterst zeldzame Bouviers rode franjeaap gefilmd, door WWF-natuurbeheerder Jaap van der Waarde. ‘Na een aantal pogingen zagen we eindelijk een groep van vijf apen.’ Hij hoopt dat wetenschappers de soort, waarover zeer weinig bekend is, willen onderzoeken.
10/05 08u15  Nee, je je eigen vermogen managen is geen werkHet zal ongetwijfeld aan mijn zoekgeschiedenis liggen, maar wanneer ik YouTube openklik krijg ik steevast filmpjes van zogenaamde ‘finfluencers’ te zien. Deze financiële influencers zijn lieden die de kijker ongevraagd financieel advies geven en de suggestie wekken dat je een sukkel bent wanneer je niet in vastgoed, aandelen of cryptocurrencies zit. Dit alles om klantjes voor hun eigen cursussen en adviespraktijk te werven, uiteraard.
10/05 08u15  In Culemborg staat een berg van 40 miljoen boeken. Het CB zorgt dat die bij u terechtkomenBijna elk boek dat in Nederland wordt verkocht komt uit Culemborg. Daar ligt een stapel van 40 miljoen boeken bij het 150-jarig CB. En wat er niet meer ligt, wordt in veel gevallen ter plekke bijgedrukt.
10/05 00u15  Mark Rutte moet zichzelf radicaal heruitvinden anders kan hij zijn gedroomde vierde kabinet wel vergetenMet ‘radicale ideeën’ hoopt VVD-leider Mark Rutte de komende week het verloren vertrouwen van de Tweede Kamer terug te winnen. Het vervolg van de kabinetsformatie hangt ervan af.
10/05 00u15  Zeer zeldzame aap voor het eerst gefilmd in Congo, door Nederlandse natuurbeheerderVoor het eerst is de uiterst zeldzame Bouviers rode franjeaap gefilmd, door WWF-natuurbeheerder Jaap van der Waarde. ‘Na een aantal pogingen zagen we eindelijk een groep van vijf apen.’ Hij hoopt dat wetenschappers de soort, waarover zeer weinig bekend is, willen onderzoeken.
10/05 00u15  Deze boze moeder wil maar één ding: ‘Het hoofd van president Duque’De Colombiaanse beroepspolitici ontbreekt het ondanks de lange lockdown aan niets, maar ze durven wel een ‘boodschappentaks’ in te voeren. Die politici zijn losgezongen van het volk, en dat volk is boos. Het richtte barricades op en voert nu een bijna geweldloze oorlog.
10/05 00u15  Simone Atangana Bekono is genomineerd voor de Libris: ‘Mijn roman is geen les voor de witte mens’Ze dacht in de schaduw te debuteren, maar met haar roman Confrontaties maakt Simone Atangana Bekono (29) kans op de Libris Literatuurprijs. ‘Gesprekken over kleur zijn vaak op het randje van onintelligent.’
09/05 22u15  Zolang Pieter Omtzigt zwijgt, houdt hij het CDA (en de formatie) in gijzelingDe onderhandelaars kunnen in de Stadhouderskamer praten wat ze willen, maar zolang er uit Enschede geen nieuws komt, zit de formatie op slot. En Pieter Omtzigt is degene die de sleutel in handen heeft.
09/05 22u15  Niets zo schrijnend als de overdracht van een kind tussen twee pas gescheiden oudersDe jonge moeder stond in de deuropening te wachten, met meer bagage dan de vader had verwacht. Hij was te voet gekomen. Aftastend keken ze elkaar aan. ‘Lieverd… hoe?’, probeerde hij voorzichtig, wijzend op de vier volle tassen met spulletjes die hij maar al te goed kende: knuffel, drinkbeker, dekentje, boekjes, veel roze plastic. ‘Ik weet het allemaal ook niet’, antwoordde zij, niet onvriendelijk, wel peilloos verdrietig.
09/05 22u15  Woning van PSV-spits Eran Zahavi overvallen tijdens wedstrijd, ‘vrouw vastgebonden en mishandeld’De Amsterdamse woning van PSV-speler Eran Zahavi is zondagmiddag overvallen terwijl de spits in Tilburg was voor de wedstrijd tegen Willem II. Bij de overval in de wijk Buitenveldert zou de vrouw van Zahavi in het bijzijn van haar jonge kinderen zijn vastgebonden en mishandeld, bevestigden buurtbewoners tegen Het Parool en AT5.
09/05 21u15  Wereldwijde sterfte daalt voor het eerst in weken • Nederland voert vaccinatiesnelheid opIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
09/05 21u15  Deze boze moeder wil maar één ding: ‘Het hoofd van president Duque.’De Colombiaanse beroepspolitici ontbreekt het ondanks de lange lockdown aan niets, maar ze durven wel een ‘boodschappentaks’ in te voeren. Die politici zijn losgezongen van het volk, en dat volk is boos. Het richtte barricades op en voert nu een bijna geweldloze oorlog.
09/05 21u15  Door de politiek is belastingontwijking genormaliseerd: wat de superrijken mogen, mag ik ookHet zal ongetwijfeld aan mijn zoekgeschiedenis liggen, maar wanneer ik YouTube openklik krijg ik steevast filmpjes van zogenaamde ‘finfluencers’ te zien. Deze financiële influencers zijn lieden die de kijker ongevraagd financieel advies geven en de suggestie wekken dat je een sukkel bent wanneer je niet in vastgoed, aandelen of cryptocurrencies zit. Dit alles om klantjes voor hun eigen cursussen en adviespraktijk te werven, uiteraard.
09/05 20u15  Geen besluit tijdens Catshuisberaad over verdere versoepelingenOndanks een duidelijke daling in het aantal ic-opnamen, heeft het demissionaire kabinet in het zondagse Catshuisberaad nog geen besluit genomen of er verdere versoepelingen van de coronamaatregelen komen.
09/05 20u15  Zolang Pieter Omtzigt zwijgt, houdt hij het CDA in gijzelingDe onderhandelaars kunnen in de Stadhouderskamer praten wat ze willen, maar zolang er uit Enschede geen nieuws komt, zit de formatie op slot. En Pieter Omtzigt is degene die de sleutel in handen heeft.
09/05 20u15  ‘We begonnen het normaal te vinden dat leerlingen zich misdroegen’Leerkrachten, docenten en hoogleraren over de leerling die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: voormalig vso-leerkracht Ronald Heidanus (41) over Willem, bij wie hij alleen zag wat niet goed ging.
09/05 20u15  Het geweld in Jeruzalem komt voort uit de uiterst beladen vraag: van wie is deze grond?Na een gewelddadig weekeinde in Jeruzalem, waarbij honderden Palestijnen gewond zijn geraakt, heeft het Israëlische hooggerechtshof een zitting uitgesteld die nog meer olie op het vuur dreigde te gooien. Het gaat om een zaak waarbij vier Palestijnse gezinnen (in totaal tientallen mensen) uit hun huizen kunnen worden gezet.
09/05 20u15  De examenstunt, dat grenzeloos ritueel gedrag van ouders en leerlingen, moet stoppenZeker in deze coronatijd is er niets lolligs aan het gerel door leerlingen in hun examenjaar; hun witte middenklasse-ouders lachen erom en laten de docenten met de brokken zitten, verwijt leraar Ton van Haperen hen.
09/05 20u15  De Van Rossems geven hun oordeel over Assen: ‘Precies wat ik dacht’‘O, ik wist niet dat hier ook daklozen waren’, merkt architectuurhistoricus Vincent van Rossem op, terwijl hij met broer Maarten (alom bekend historicus) en zus Sis (kunsthistoricus) de nieuwbouw van station Assen aan een kritische inspectie onderwerpt. De dakloze in kwestie, een man met een winkelkarrenvracht tassen en spullen, sjokt uit beeld. Jammer, denk je, dat de Van Rossems niet de moeite nemen om hem aan te spreken. Had vast een leuke conversatie opgeleverd.
09/05 16u15  De wasbeer rukt voorzichtig op. In Duitsland zijn er al 1,5 miljoen. Wat te doen?De vondst van twee wasberen onlangs in Vught onderstreept de langzame opmars van het dier in Nederland. De omgang met het dier vormt daarmee ook ‘een generale repetitie’ voor de komst van andere exoten.
09/05 15u15  Duidelijke daling ic- en ziekenhuisopnamen • EU bestelt geen vaccins meer bij AstraZenecaIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
09/05 15u15  De rellen in Israël draaien om de vraag: van wie is de grond in Oost-Jeruzalem?Bij nieuwe gevechten in Jeruzalem tussen de Israëlische politie en Palestijnen zijn zaterdag zeker 100 Palestijnen gewond geraakt, terwijl tegelijkertijd 90.000 gelovigen naar de Al Aqsa-moskee zijn gekomen om te bidden op de heiligste nacht van de ramadan.
09/05 15u15  ‘Ik ontmoet wel vaker oud-leerlingen’, zei mijn muziekdocentAls puber had Mandy maar voor één iemand oog: Meneer Boers van muziekles. Een huwelijk later kwam ze opnieuw met hem in contact via Facebook.
09/05 14u15  Live: Overleg in Catshuis over mogelijke versoepelingenIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
09/05 14u15  Waar blijven al onze echte ervaringen zolang politici ver genoeg gaan staan om alles ‘genuanceerd’ te zien?Politici en bestuurders proberen de bevolking het liefst te bereiken via de media, zo gaat beeldvorming boven echt, persoonlijk contact met burgers. Funest, vindt gastcolumnist Julia Wouters.
09/05 12u15  Voorgenomen politiestaking tijdens Feyenoord-Ajax afgeblazen, kabinet wil weer over cao onderhandelenDe politiebonden zien af van een staking tijdens de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax van vanmiddag, net nu er grote spanningen zijn tussen supporters. Het demissionaire kabinet heeft toegezegd de cao-onderhandelingen weer voort te zetten.
09/05 12u15  Fonteinen van gesmolten steen: op IJsland zien we werk in uitvoering door de planeetLees meer >
09/05 11u15  Politiebonden zinnen op staking tijdens Feyenoord-Ajax, Rotterdam probeert dit te voorkomenDe politiebonden dreigen met een staking tijdens de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax van vanmiddag, net nu er grote spanningen zijn tussen supporters. De gemeente Rotterdam probeert de staking bij de rechter te voorkomen.
09/05 11u15  Waar blijven al onze echte ervaringen zolang politici ver genoeg weg gaan staan om alles ‘genuanceerd’ te zien?Politici en bestuurders proberen de bevolking het liefst te bereiken via de media, zo gaat beeldvorming boven echt, persoonlijk contact met burgers. Funest, vindt gastcolumnist Julia Wouters.
09/05 11u15  ‘Ik kan begrijpen dat mensen denken: wat is dat voor een verwaand figuur? Ik straal afstandelijkheid uit’Michael van Praag is bestuurder af. Zijn laatste functie, lid van het hoofdbestuur van de Uefa, legde hij vorige maand neer. Komende week komt zijn biografie uit. ‘Corona heeft me socialer gemaakt.’
09/05 10u15  Einde aan noodtoestand Spanje, regionale aanpak nu van krachtIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
09/05 09u15  Ook voor deze drie vrouwen zonder eigen kinderen is het MoederdagMoederdag (niet vergeten: 9 mei) is voor moeders. Maar eigenlijk voor iedere vrouw die zich moeder vóélt. Want er zijn genoeg moeders zonder eigen kinderen. Zoals deze drie.
09/05 09u15  ‘Tot drie weken voor zijn dood zijn we ieder weekend weggeweest met vrienden’De dood kunnen we niet ontlopen. Afscheid ­nemen van het leven kan op veel ­manieren. Hoe je het doet, maakt nogal wat uit. In deze serie spreekt ­Barbara van Beukering ­nabestaanden over het stervensproces van hun dierbaren.
09/05 09u15  Fonteinen van gesmolten steen: op IJsland zien we werk in uitvoering van de planeetLees meer >
09/05 07u15  Doet u mij alstublieft een meisje: is geslachtskeuze een eerste stap naar designerbaby’s?Sommige mensen met een kinderwens hebben een sterke voorkeur voor een zoon of dochter. In Nederland kunnen zij niet terecht, in het buitenland soms wel. ‘Geslachtskeuze zal steeds normaler worden.’
09/05 05u15  Brusselse jongeren vieren einde lockdown, politie zet waterkanon inIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
09/05 00u15  Nee, de stoep is geen deelscooterstallingNiet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen ­kunnen, nee móéten verzetten. Deze week het leed dat deelscootertjes heet.
08/05 23u15  FNV sleept Wibra voor de rechter om voornemen werknemers onbetaald uren in te laten halenIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
08/05 23u15  Vijfendertig jaar .nl-websites: hoe beheer je het Nederlandse deel van het internettelefoonboek?Het is 35 jaar geleden dat de eerste website eindigend op .nl verscheen. Het .nl-domein heeft sindsdien nog nooit platgelegen. Hoe beheer je het Nederlandse hoekje van het internet?
08/05 21u15  Een biertje of geld voor een vaccinatie: moet Nederland hier ook mee beginnen?Nu het vaccinatietempo in de Verenigde Staten afneemt, krijgen Amerikanen vaccinlokkertjes in het vooruitzicht gesteld. Een bon voor een biertje, of zelfs 100 dollar. Moeten we in Nederland ook beloningen gaan uitdelen?
08/05 20u15  Een drankje voor een prik, of een cheque van 100 euro: moet Nederland hier ook mee beginnen?Nu het vaccinatietempo in de Verenigde Staten afneemt, krijgen Amerikanen vaccinlokkertjes in het vooruitzicht gesteld. Een bon voor een biertje, of zelfs 100 dollar. Moeten we in Nederland ook beloningen gaan uitdelen?
08/05 20u15  Nee, de stoep is geen deelscootertjesstallingNiet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen ­kunnen, nee móéten verzetten. Deze week het leed dat deelscootertjes heet.
08/05 20u15  Regisseur Luca Guadagnino is een terugvechter: ‘Ik voel me aangetrokken tot vurige persoonlijkheden’De Italiaanse filmmaker Luca Guadagnino is verliefd op Jeff Bridges, hóúdt van Milaan (nee, maar echt) en hoopt nooit meer te hoeven kijken naar Twentynine Palms.
08/05 19u15  EU geeft geen gehoor aan oproep Biden om patenten op vaccins vrij te gevenDe EU geeft vooralsnog geen gehoor aan de oproep van de Verenigde Staten om patenten op coronavaccins op te schorten. Als Washington echt wil dat armere landen meer vaccindoses krijgen, moet het volgens de EU zijn exportverbod op vaccins opheffen.
08/05 19u15  Na enkele minuten moet de troonopvolger van Zulu-koning Goodwill al vluchten voor zijn familieLuttele minuten nadat prins Misuzulu Zulu in het testament van zijn overleden moeder werd aangewezen als troonopvolger van de Zuid-Afrikaanse Zulu-koning Goodwill Zwelithini, brak er chaos uit. De prins moest door zijn zwaar bewapende beveiligers worden afgevoerd.
08/05 17u15  Returnal is een meedogenloze Groundhog Day in ruimtepak ★★★★☆Er zijn games die zo goed zijn dat ze in hun eentje de aanschaf rechtvaardigen van een spelcomputer van 400 à 500 euro. Returnal komt in de buurt van die status, maar is domweg te moeilijk.
08/05 17u15  Roxane van Iperen maakte een ingewikkelde pirouette om te tonen dat ‘we’ nog altijd wegkijkenGerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, neemt dit jaar afscheid. In interviews vertelde zij dat de opdracht voor het comité is de herinnering aan de oorlog levend te houden. Herdenken gaat over nu, de oorlog blijft het referentiekader. En ‘5 mei blijft een dag van nationaal zelfonderzoek’. Hét moment daarvoor is de voordracht in de Nieuwe Kerk op 4 mei. Schrijver Roxane van Iperen kweet zich ditmaal van die taak.
08/05 15u15  Steeds minder covid-patiënten in het ziekenhuis, ook ic-bezetting neemt afIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
08/05 15u15  Een asielhond adopteren lijkt een goede daad, maar het houdt een pervers systeem in standDe vraag naar honden is fors toegenomen nu we zoveel thuiszitten. Een asielhond adopteren lijkt een goede daad, maar het houdt een pervers systeem in stand, leert Jarl van der Ploeg in Servië.
08/05 14u15  Zes deelnemers testreis Gran Canaria positief • Pfizer levert EU nog eens 1,8 miljard coronavaccinsIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
08/05 14u15  Sannes geliefde uit Kiribati kan niet terug: ‘Niemand helpt ons, maar ook niemand maakt ons wat’Fotograaf Sanne Zurné is blij als haar geliefde Taubu begin maart 2020 voor drie weken naar Nederland komt vanuit Kiribati. Net op tijd voor de lockdown. Maar die blijdschap slaat om in schrik als Taubu zijn land niet meer in mag wegens corona.
08/05 14u15  Afscheid nemen blijft een lastige kunst, ook in de politiek – en is dat wellicht steeds meer gewordenDe bundel Slotakkoord inventariseert drie manieren waarop politici de politiek verlaten – van abrupt tragisch tot weltevreden.
08/05 13u15  Roxane van Iperen maakte een ingewikkelde pirouette om te bewijzen dat ‘we’ nog altijd liever wegkijkenGerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, neemt dit jaar afscheid. In interviews vertelde zij dat de opdracht voor het comité is de herinnering aan de oorlog levend te houden. Herdenken gaat over nu, de oorlog blijft het referentiekader. En ‘5 mei blijft een dag van nationaal zelfonderzoek’. Hét moment daarvoor is de voordracht in de Nieuwe Kerk op 4 mei. Schrijver Roxane van Iperen kweet zich ditmaal van die taak.
08/05 13u15  Die extra zintuigen komen de Dagestaanse taxichauffeurs goed van pasAls de Lada Largus op volle toeren een bergdorp met loslopende koeien binnenstuift, verplaatst chauffeur Gamzat zijn blik naar de passagiers op de achterbank. ‘Ik heb 22 neven bij de politie’, buldert hij door de jengelende Dagestaanse discohit uit de cd-speler. ‘Dus ik rij zoals ik wil.’
08/05 13u15  Ontwerper Jólan kan uren naar deze sluizen blijven kijken: ‘Het helpt om te relativeren’Een flink binnenvaartschip wordt acht meter opgetild in de sluis van Eefde. Ontwerper van machines en systemen Jólan van der Wiel verwondert zich graag over dit vernuftig staaltje techniek.
08/05 12u15  Pfizer levert EU komende jaren nog eens 1,8 miljard coronavaccinsIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
08/05 12u15  De puzzel long covid wordt langzaam opgelost, en voor veel patiënten gloort er wat hoopLees meer >
08/05 11u15  Binnen het Britse Labour is een stammenstrijd uitgebroken na desastreuze verkiezingsresultatenBinnen de Britse Labour Partij is het opnieuw hommeles na desastreuze verkiezingsresultaten. Bij regionale verkiezingen werd de partij in de oude industriesteden weggevaagd door Boris Johnsons Conservatieven, terwijl een tweede termijn voor Sadiq Khan als Labour-burgemeester van Londen allerminst zeker is. Alleen in Wales hield Labour stand. De positie van oppositieleider Keir Starmer wordt nu ter discussie gesteld.
08/05 11u15  Dat Thierry Baudet zo lang salonfähig bleef, getuigt van weinig historisch besefIk wilde graag weten hoe de holocaust heeft kunnen gebeuren, om herhaling te helpen voorkomen. Zo zei ik het in het voorstelrondje als eerstejaars geschiedenis.
08/05 11u15  Willem van Hanegem ging op Molenvliet 76 in het weelderige meubilair lekker onderuitFeyenoord - Ajax zondag. Ajax staat 24 punten voor, supporters van Feyenoord moeten met het ergste rekening houden. Ik denk terug aan een wandeling die we vorig jaar maakten in Rotterdam-Zuid, zoekend naar sporen van Feyenoord. Ze waren er in overvloed, vooral in Lombardijen, een hardcore Feyenoord-wijk.
08/05 10u15  Labour verder in verval nu Engeland Conservatief kiest (maar de Schotten duidelijk niet)Binnen de Britse Labour Partij is het opnieuw hommeles na desastreuze verkiezingsresultaten. Bij regionale verkiezingen werd de partij in de oude industriesteden weggevaagd door Boris Johnsons Conservatieven, terwijl een tweede termijn voor Sadiq Khan als Labour-burgemeester van Londen allerminst zeker is. Alleen in Wales hield Labour stand. De positie van oppositieleider Keir Starmer wordt nu ter discussie gesteld.
08/05 10u15  Journalisten aangevallen bij stadion De Graafschap na mislopen promotieAanhangers van voetbalclub De Graafschap hebben, kort na middernacht, bij het stadion van de eerstedivisieclub in Doetinchem een persfotograaf mishandeld en andere journalisten belaagd.
08/05 10u15  Soms zou je verlangen dat ook in Nederland vrouwen van Femen hun milde shock-and-awe zouden uitvoerenOp de dag dat Nederland de doden van de Tweede Wereldoorlog herdacht, boekte de Spaanse extreem-rechtse partij Vox bij regioverkiezingen in Madrid een klinkende overwinning. 9 procent behaalde Vox, dat zich keert tegen klimaatmaatregelen, coronamaatregelen en immigratie. Met haar vakbond Solidaridad voor werkgevers én werknemers lonkt de partij opzichtig met het politieke erfgoed van fascistisch dictator Franco.
08/05 09u15  Het mysterie long covid wordt langzaam ontrafeld, en voor veel patiënten gloort er wat hoopLees meer >
08/05 09u15  Sabbatical of niet, als Tom Dumoulin wil, kan hij starten op olympische tijdritZaterdag begint de Ronde van Italië. Tom Dumoulin is de enige Nederlander die de etappekoers ooit won. Dit seizoen staat hij in de pauzestand. Toch wacht hem een belangrijk keuze. Hij kan nog altijd deelnemen aan de olympische tijdrit.
08/05 08u15  Het mysterie long covid wordt langzaam ontrafeld, en voor veel patinten gloort er wat hoopLees meer >
08/05 08u15  Het is weekend en schrijver Marion Pauw moedert op twee continentenDe week zit er weer op en auteur Marion Pauw (47) zit in Nederland op hete kolen.
08/05 07u15  Avondklok in België voorbij • ‘46 miljoen mensen vallen buiten vaccinatieprogramma’s’In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
08/05 07u15  Sander van de Pavert: ‘Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat wij de wereld gaan redden’Filmpjesknutselaar Sander van de Pavert van Lucky TV houdt al twintig jaar van rolletjes spelen en een beetje ontregelen. Maar hij is íéts volwassener geworden – vindt hij althans zelf.
08/05 05u15  Live: België opent terrassen, avondklok voorbij • ‘Minstens 46 miljoen mensen vallen buiten vaccinatieprogramma’s’In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
08/05 00u15  Live: ‘Minstens 46 miljoen mensen vallen buiten alle vaccinatieprogramma's’In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
07/05 23u15  Ze willen naar de VS, maar ook onder president Biden is lang niet iedereen welkomEen humaner migratiebeleid, beloofde de nieuwe Amerikaanse president Biden. Dat werd in het zuiden gehoord. Honderdduizenden trokken naar de VS, vaak tevergeefs. Kinderen die alleen reizen, mogen wel blijven. ‘Als Bryan in de politieauto wegrijdt, zwaait hij nog even naar zijn opa. Misschien hebben ze elkaar voor het laatst gezien.’
07/05 23u15  Live: Rotterdamse ziekenhuizen bezorgd over extra zorg rond SongfestivalIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
07/05 22u15  Hoe kijken de Kanaaleilanders terug op ‘de slag om Jersey’?Ruzies tussen de Fransen en de Britten zijn er al langer. Maar de Brexit heeft de situatie op scherp gezet, net in een periode dat er aan beide kanten van het Kanaal regionale verkiezingen zijn. Hoe gevaarlijk is dit gevalletje ‘kanonneerbootdiplomatie’?
07/05 21u15  400 bedrijven pleegden fraude met coronasteun, had het kabinet niet meer kunnen doen?Zeker 400 bedrijven hebben vrijdag bezoek gehad van een deurwaarder omdat zij fraude zouden hebben gepleegd met de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Had het kabinet meer moeten doen om misbruik te voorkomen?
07/05 21u15  Urgenda stapt opnieuw naar rechter als kabinet klimaatdoelen niet aanscherptAls het kabinet niet snel laat weten hoe het dit jaar de zelf opgelegde klimaatdoelen gaat halen, stapt Urgenda opnieuw naar de rechter. Daarvoor waarschuwt directeur Marjan Minnesma. ‘Het moment dat we een dwangsom gaan eisen komt naderbij.’
07/05 21u15  Nederland kan koploper van de groene industrie worden. Dan moet Rutte wel naar haar luisterenMarjan Minnesma wil Rutte graag vertellen over concrete oplossingen die de industrie vergroenen. Het is tijd dat het kabinet laat zien dat het over daadkracht beschikt. ‘Klimaat moet net als corona prioriteit krijgen.’
07/05 21u15  Mijn vriendin neemt geen initiatief tot seks. Wat zou u doen?Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: Waarom neemt mijn vriendin geen initiatief tot seks?
07/05 21u15  Jan Nagel vertrekt uit de politiek, zegt hij. Tot zeer binnenkort, meneer Nagel!Jan Nagel kun je gerust rekenen tot de grootste politieke innovatoren van zijn tijd. Jan Nagel is, zeg maar, de Elon Musk van de politiek. Dankzij een uitstekende neus voor wat er borrelt in ‘s lands onderbuik, gecombineerd met een superieur afgestelde antenne voor ijdeltuiten die volgaarne een van zijn vele lijsten willen trekken, heeft hij ons in de loop der jaren een bonte verzameling nieuwe politieke ideeën en unieke figuren bezorgd.
07/05 20u15  WHO keurt Chinees coronavaccin versneld goed • Reproductiegetal daalt verderIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
07/05 19u15  Daar is ’ie dan: de langverwachte fraude met coronasteunZeker 400 bedrijven hebben vrijdag bezoek gehad van een deurwaarder omdat zij fraude zouden hebben gepleegd met de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Had het kabinet meer moeten doen om misbruik te voorkomen?
07/05 19u15  De strijd om de Ever Given: ‘Als het schip was gezonken, hadden we nu wel geld gekregen’De Ever Given werd eind maart losgetrokken uit het Suezkanaal, maar het containerschip ligt nog altijd vast. Een Egyptische schadeclaim van bijna een miljard dollar hoopt de Japanse eigenaar deels te verhalen op bedrijven met vracht op het schip. Betalen zij om het van de ketting te krijgen?
07/05 17u15  Grote onzekerheid over verdere coronaversoepelingen, zondag CatshuisoverlegHet is zeer onzeker of het demissionair kabinet doorgaat met het volgende pakket aan versoepelingen van de coronamaatregelen. Zondag komt het coronakernteam samen op het Catshuis om een besluit te nemen of stap 2 van het openingsplan gezet kan worden, terwijl een significante daling van de ziekenhuisopnames en aantal positieve testen nog niet te zien is.
07/05 17u15  Een hond adopteren is vaak niet zo’n goede daad als het lijktDe vraag naar honden is fors toegenomen nu we zoveel thuiszitten. Een asielhond adopteren lijkt een goede daad, maar het houdt een pervers systeem in stand, leert Jarl van der Ploeg in Servië.
07/05 17u15  Over Baudet, patenten, Andere Tijden, spoken word, Billie Eilish en jappenkampenDe ingezonden lezersbrieven van zaterdag 8 mei
07/05 16u15  Aantal gemelde coronabesmettingen daalt, maar langzamer dan vorige weekIn dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
07/05 16u15  Als de Superboeren van De Graafschap promoveren, krijgen de supporters ‘een feestmomentje’Als De Graafschap vrijdagavond wint en naar de eredivisie promoveert, zal de club wegens de coronamaatregelen geen huldiging faciliteren. ‘Maar misschien zullen we, net als Ajax, toch even de spelers naar de supporters laten gaan.’
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

7x Israëlische grondtroepen vallen doelen in Gazastrook aan14/05 00u15 - de Volkskrant: Verder escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israëlische grondtroepen doelen in de Gazastrook hebben aangevallen. De actie volgt op dagenlange bombardementen aan weerszijden, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
6x Rijen bij huisarts na melding restvaccins, website neemt maatregelen14/05 00u15 - de Volkskrant: Na de eerste melding van PrullenbakVaccin stonden honderd mensen voor een huisarts in Gouda. Veel te veel, erkent de organisatie, die maatregelen neemt.
6x Israël bestookt doelen in Gazastrook14/05 02u15 - de Volkskrant: Verdere escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israël met artillerie en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook bestookt. Een bericht van het Israëlische leger dat troepen het gebied waren binnengetrokken, werd in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Al dagenlang worden van weerszijden bombardementen uitgevoerd, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
6x Israëlische troepen vallen doelen in Gazastrook aan14/05 03u15 - de Volkskrant: Verdere escalatie dreigt in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, nu Israël met grondtroepen en luchtaanvallen doelen in de Gazastrook bestookt. Een bericht van het Israëlische leger dat troepen het gebied waren binnengetrokken, werd in de nacht van donderdag op vrijdag herroepen. Al dagenlang worden van weerszijden bombardementen uitgevoerd, waarbij tot nog toe meer dan honderd doden vielen.
5x Daags na de capitulatie in 1940 ademde de Volkskrant vooral doffe berusting13/05 20u15 - de Volkskrant: Op 9 mei 1940 wilde het neutrale Nederland nog van geen wijken weten. De in Nederland geboren Hendrik van Loon bood zijn ruim bemeten huis op Long Island, New York, aan als toevluchtsoord voor de koninklijke familie. Dit aanbod werd ‘op hoffelijke maar besliste wijze’ afgewezen door prinses Juliana, deelde de Volkskrant op de voorpagina mee. Als geboortige Nederlander en gediplomeerd historicus zou hij moeten weten ‘dat vijf eeuwen lang het Huis van Oranje voor geen enkel gevaar op de vlucht is geslagen’, schreef de prinses, mede namens haar echtgenoot.
5x Yvonne Halink (1959-2021) was zangeres in een postpunkband en beslechtte ruzies over taal13/05 20u15 - de Volkskrant: ‘Het niet nemen van een coronavaccinatie door zorgmedewerkers kan leiden tot het niet kunnen voorkomen van het besmetten van cliënten.’ Dit vond ze een gedrocht van een zin, vanwege de dubbele ontkenning, naamwoordstijl en voorzetselconstructies. Zij herschreef het zo: ‘Als zorgmedewerkers geen vaccinatie nemen, is er kans dat ze cliënten besmetten.’ Als je een zin twee keer moet lezen om de boodschap te begrijpen, is er iets goed mis met de formulering, was haar credo.
5x Een terugblik op de kunst van Marinus Boezem (87), die het heelal ‘signeerde’ en polders tentoonstelde13/05 20u15 - de Volkskrant: Lees meer >
5x Conflict Israël leidt tot antisemitische acties in Duitse steden13/05 20u15 - de Volkskrant: In Duitsland zijn de afgelopen dagen duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de Israëlische bombardementen op Gaza. Daarbij kwam het ook tot antisemitische spreekkoren en vandalisme. In verschillende deelstaten worden joodse gebouwen en instellingen extra goed bewaakt.
5x Rus probeerde politieke partij Splinter te financieren13/05 21u15 - de Volkskrant: Een Rus heeft voor de verkiezingen geprobeerd de politieke partij Splinter te financieren met een gift van 250.000 euro. Daarmee lijkt voor het eerst een Russische beïnvloedingscampagne te zijn blootgelegd. Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor ondermijning door het Kremlin.
5x Amerikaans RIVM: gevaccineerden kunnen coronaregels loslaten13/05 21u15 - de Volkskrant: In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.

Statistieken

Artikels:
31489
Gelezen:
5746
Aantal lezers nu:
71


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven