zaterdag 29 januari 2022, week 04


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
29/01 00u15  Jip van den Toorn Lees meer >
28/01 22u15  Van iemand die zo veel macht heeft als Kuipers mag worden verwacht dat hij zijn feiten op orde heeft ‘Vandaag las ik de berichtgeving over minister Kuipers. Ik werd er verdrietig van’, schreef een lezer deze week. ‘Op deze manier komt het vertrouwen van burgers in de politiek nooit terug.’
28/01 21u15  Partygate is uitgemond in een soap: ‘De grote vraag is: heeft Johnson tegen het parlement gelogen?’ Te midden van intriges en strijdige belangen probeert de Britse premier Boris Johnson koste wat het kost zijn hachje te redden. Correspondent Patrick van IJzendoorn schept helderheid in de soap van Downing Street.
28/01 21u15  Ruben Block (Triggerfinger) houdt van bananenplanten, citroen en Dries Van Noten Triggerfinger-frontman Ruben Block heeft eindelijk het soloalbum gemaakt waar hij al jaren over fantaseerde. In muziekcentrum Trix in Antwerpen vertelt hij wat hij wél leuk vindt aan de winter, waarom citroen zijn favoriete ingrediënt is en hoe hij een tropisch vakantieplekje creëerde aan huis.
28/01 21u15  De beste programma’s en films op televisie getipt door de Volkskrant-redactie Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.
28/01 20u15  Rechters geven signaal aan kabinet: ontduiken van stikstofregels moet afgelopen zijn Het kabinet zoekt graag geitenpaadjes om de veestapel niet substantieel te hoeven inkrimpen, maar het juridische net begint zich te sluiten. Rechterlijke uitspraken beperken de overheid steeds verder in haar mogelijkheden om de afgesproken stikstofreductie te realiseren.
28/01 20u15  Forum heeft de jacht op uw baarmoeder geopend Er gebeuren rare dingen als het woord ‘beraadtermijn’ valt. Prompt beginnen mensen dan over airfryers, staafmixers, stofzuigers, pannensets, strijkijzers, koffiezetapparaten en keukenmachines – de hele inboedel van de Blokker, zeg maar.
28/01 19u15  Rutte verwijt zichzelf dat hij zich niet genoeg had verdiept in zaak-Soumaya Sahla Premier Mark Rutte (VVD) verwijt zichzelf dat hij zich niet al eerder in de kwestie-Soumaya Sahla heeft verdiept. Dan zou hij hebben geweten dat zij nooit spijt had betuigd voor haar verleden als lid van de terroristische Hofstadgroep.
28/01 19u15  Universiteit Groningen stelt ‘complotdocent’ toch op non-actief De Rijksuniversiteit Groningen laat de docent die ervan beticht wordt studenten in zijn colleges complottheorieën voor te schotelen voorlopig geen les meer geven. Dat heeft de universiteit vrijdag bekendgemaakt.
28/01 19u15  Dit zijn de beste verhalen uit het Volkskrant Magazine van deze week Lees meer >
28/01 18u15  Karel Doorman was geen zeeheld, preventief protesteren tegen oorlog en meer brieven van lezers De lezersbrieven van zaterdag 29 januari
28/01 17u15  Dagrecord van 74 duizend gemelde besmettingen, maar achterstand nog niet ingehaald Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
28/01 17u15  Uitgeroepen tot Journalist van het Jaar: ‘Wetenschap heeft op grote lijnen gelijk gehad over corona’ Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist van de Volkskrant, is door vaktijdschrift Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar voor zijn coronaverslaggeving. Hoe gaat hij te werk, en is hij wel kritisch genoeg op wetenschappers?
28/01 17u15  Van mislukkeling tot Luuk de Gol. Hoe een Achterhoeker zich staande houdt bij Barcelona En toen stond Luuk de Jong plots in de spits bij Barcelona. Had hij nooit kunnen dromen. En de socios ook niet. Barcelona onwaardig, klonk het. Maar De Jong rechtte zijn rug, toonde zich in alles een professional en heet nu Luuk de Gol.
28/01 16u15  Tienduizenden vissen gered van verstikkingsdood in Enkhuizer gracht Lees meer >
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
28/01 16u15  Matthew McConaughey over zijn boek, zijn Oscar en het weigeren van 14,5 miljoen dollar voor 2 maanden werkRomkomacteur, Oscarwinnaar, bestsellerauteur. Matthew McConaughey weet zichzelf keer op keer opnieuw uit te vinden. Een groot deel van 2021 stond hij in de bestsellerlijst van The New York Times met zijn memoires Greenlights, zoals hij zelf zegt ‘het meest waarachtige beeld dat het publiek tot nu toe van mij heeft gezien’.
28/01 15u15  Jos B. in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar voor ontvoeren, misbruiken en doden Nicky VerstappenDe 59-jarige Jos B. uit Simpelveld is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar celstraf voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998, plus het in bezit hebben van kinderporno.
28/01 15u15  De titel deed het ergste vrezen, maar Mystiek lichaam bleek een ironisch meesterwerkNu die corona op zijn eind lijkt te lopen (afkloppen) dacht ik weer eens terug aan de vorige enge ziekte aids. Boven mijn hoofd ging een lampje branden in de vorm van het broeierige, gekwelde hoofd van Frans Kellendonk. Arme Franciscus Gerardus Petrus , hij heeft de 40 niet eens gehaald, want in de jaren tachtig was aids nog een doodvonnis; zelfs, of juist, voor katholieke jongens.
28/01 14u15  China zit eigen critici wereldwijd op de hielen. Ook de jonge Wang, sinds hij een kritische tweet verstuurdeDe jonge dissidenten Wang en Wu hebben asiel aangevraagd in Nederland na een panische tocht over de wereld die illustreert dat China ook de meest onbetekenende Twitter-critici het leven zuur maakt, tot ver over de grens.
28/01 14u15  ‘In haar dagboeken is Hella Haasse een emotionele, soms labiele vrouw’Aleid Truijens werkte zeven jaar aan de biografie van schrijver Hella S. Haasse (1918-2011), de grote eenling tussen Hermans, Mulisch en Reve.
28/01 13u15  Geheimhouden vaccin-sms’jes door Von der Leyen is wanbeheer, oordeelt EU-ombudsmanVoorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen schendt de EU-regels voor openheid door haar weigering sms’jes openbaar te maken die ze verstuurde naar de topman van vaccinproducent Pfizer. EU-ombudsman Emily O’Reilly beticht Von der Leyen van ‘wanbeheer’ in een vanmorgen gepubliceerd rapport.
28/01 12u15  Tot eenderde van de ‘coronapatiënten’ in ziekenhuis heeft andere kwaalDe ziekenhuizen houden vanaf deze week bij hoeveel patiënten mét, en hoeveel dóór corona in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens de eerste aanwijzingen ligt misschien nu al een op de drie patiënten die geregistreerd staan als covidpatiënten in het ziekenhuis om een andere reden.
28/01 12u15  Eindelijk weer lekker op vakantie? Dit zijn de risico's‘Hoera, ik heb corona’, luidt het ietwat bevreemdende bericht in een wintersport-appgroep. De geplande reis is pas over twee weken, dus ‘corrie’ is volgens de besmette persoon ‘precies op tijd langsgekomen om geen roet in het eten te gooien van de reisplannen’. Nu veel landen weer zijn bijgekleurd van rood naar geel of oranje, is een positieve test vlak voor vertrek het grootste obstakel.
28/01 12u15  Nog beter dan een pannekoek: een gelamineerde pannekoek, zoals deze vlokkige ChineseEen cong you bing (葱油饼: ‘bosui-olie-pannekoek’) is een Chinese appetizer of lunchgerecht, onweerstaanbaar vlokkig, hartig, chewy en knapperig. Receptenschrijver en kookboekenmaker Emma de Thouars at ze in Taiwan en is sindsdien verslaafd.
28/01 11u15  De ‘vergislockdown’: een reconstructie van de lockdown die te veel van het goede was (of leek?)De ‘vergislockdown’, worden de afgelopen zes weken al genoemd. De sluiting van culturele instellingen, winkels en horeca die niet per se had gehoeven. Is dat terecht? Welke krachten zorgden ervoor dat Nederland, als enige land in Europa, in december ineens in lockdown ging? Een reconstructie.
28/01 10u15  De ‘vergislockdown’: een reconstructie van de lockdown die te veel van het goed was (of leek?)De ‘vergislockdown’, worden de afgelopen zes weken al genoemd. De sluiting van culturele instellingen, winkels en horeca die niet per se had gehoeven. Is dat terecht? Welke krachten zorgden ervoor dat Nederland, als enige land in Europa, in december ineens in lockdown ging? Een reconstructie.
28/01 10u15  Blad Linda kreeg al in 2020 signalen van grensoverschrijdend gedrag door Ali BMaandblad Linda, onderdeel van mediabedrijf Talpa, heeft in juni 2020 concrete signalen gekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door The Voice of Holland-coach Ali B. Het blad sprak twee vrouwen die zeiden slachtoffer te zijn van de artiest, onder wie een oud-Voice-deelnemer die door hem zou zijn verkracht. De getuigenissen leidden niet tot publicatie.
28/01 10u15  Homoseksualiteit en damesondergoed: eerste Arabische Netflixfilm gaat Egypte veel te verEen man die als homoseksueel uit de kast komt, en een vrouw die aan tafel stiekem haar ondergoed uittrekt. Het gebeurt in Perfect Strangers, de eerste Arabische film die speciaal voor Netflix is gemaakt. In Egypte heeft dat tot zo veel ophef geleid, dat een parlementariër Netflix nu maar helemaal te verbieden.
28/01 10u15  Ruslandkenner Angela Stent: ‘Wat zullen ze aan het genieten zijn, daar in het Kremlin’De Amerikanen hebben van de Koude Oorlog geleerd dat je de Russen de tijd moet geven te kalmeren. Angela Stent (75) volgt Rusland al veertig jaar en weet dat die tactiek al meerdere keren heeft gewerkt. Maar of het ook werkt bij Poetin is de vraag: hij heeft ineens veel recht te zetten.
28/01 10u15  Wordt de reddingsboei van de staat een molensteen om de nek van KLM?De staatsagent bij KLM, Jeroen Kremers, schopt in zijn jongste verslag tegen tal van heilige huisjes aan over de uitwerking van de coronasteun aan het bedrijf. De KLM-gelederen morren over de pottenkijker, maar die handelt met Haagse rugdekking.
28/01 09u15  Deze burgemeester past zich niet meer aan als mannen haar lastigvallenHanne van Aart, bij haar benoeming in Loon op Zand vier jaar geleden de jongste burgemeester van Nederland, is nu 37 jaar oud. Ze maakt er sinds de uitzending van Boos geen geheim van zelf ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben. Natuurlijk kun je langskomen, zegt ze aan de telefoon: tijd dat het John de Mol-denken stopt, ‘ook bij gemeenten’.
28/01 09u15  IJsberen nemen hun intrek in de verlaten dorpen van TsjoekotkaLees meer >
28/01 08u15  Wat weet u over de nieuwe quarantaineregels, Oekraïne, Boris Johnson en de Efteling?Lees meer >
28/01 08u15  De werklessen van Will Koopman: ‘Zeg ook ja op dingen die je nog niet kunt’Succesvolle creatievelingen vertellen hoe ze geïnspireerd raken en productief blijven. In de achtste aflevering spreken we met regisseur Will Koopman: ‘Ook van dingen die niet goed gaan, leer je.’
28/01 05u15  Rechter verklaart gedoogbeleid voor illegale stikstofuitstoot onwettigHet huidige gedoogbeleid voor bedrijven die zonder natuurvergunning stikstof uitstoten, staat op gespannen voet met de wet. Dit blijkt uit vonnissen die de rechtbank in Zwolle maandag uitsprak in vier gelijksoortige rechtszaken. De overheid moet naast het ondernemersbelang ook het natuurbelang meewegen.
28/01 05u15  De ‘vergislockdown’: hoe Nederland als enige land in Europa in lockdown gingDe ‘vergislockdown’, worden de afgelopen zes weken al genoemd. De sluiting van culturele instellingen, winkels en horeca die niet per se had gehoeven. Is dat terecht? Welke krachten zorgden ervoor dat Nederland, als enige land in Europa, in december ineens in lockdown ging? Een reconstructie.
27/01 23u15  Slachtoffer van de grootste misdaden en verdediger van de zwaarste criminelenMax Moszkowicz gaf als een van de eerste strafrechtadvocaten het vak glans. Op beminnelijke toon en met zijn zachte ‘g’ introduceerde de Auschwitz-overlever ‘drama’ in de rechtszaal. Donderdag overleed hij op 95-jarige leeftijd.
27/01 22u15  Minister De Jonge komt met plannen om op hol geslagen huizenmarkt in het gareel te krijgenMinister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting zint op stevige maatregelen om de op hol geslagen woningmarkt in het gareel te krijgen. Hij wil de komende jaren ‘een regierol’ nemen om meer betaalbare huizen te realiseren. ‘Veel te lang is gedacht dat de markt tot een oplossing zou komen.’
27/01 21u15  Renteverhogingen in de VS hebben hun weerslag in de hele wereldDe Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse koepel van centrale banken, gaat vanaf maart in hoog tempo de rente verhogen. Dat heeft voorzitter Jerome Powell woensdagavond laten weten. Powells toon was agressiever dan verwacht, waardoor beleggers schrokken. De stap van de Fed wordt gevoeld in de rest van de wereld. Enkele redenen waarom.
27/01 21u15  ‘Ik kan de emoties van het publiek gidsen door mijn antennekes uit te steken’In België kent iedereen Bruno Vanden Broecke, een van de grootste Vlaamse acteurs van het moment. Ook Nederland kan niet meer om hem heen: met maar liefst drie voorstellingen staat hij hier binnenkort in het theater. Een acteur die niet lijkt te acteren? ‘Dat vind ik het mooiste compliment.’
27/01 21u15  Echt gebeurd, zei Reve al, is geen excuusWat mij rond dickpicgate bezighield, nadat ik me met mijn beide vuisten voor mijn kop had getimmerd ‘het gaat om de slachtoffers, oen, de slachtoffers’, was de zwagerband. ‘Echt iets voor jou’, zegt Jet, ‘om daaraan te denken.’ Volgens haar gaan al mijn trilogieën over ‘de schoonfamilie’.
27/01 20u15  ‘Aan een pandemie kun je niets veranderen, wel aan hoe je de tijd invult als er zo veel wegvalt’Hoe blijf je mentaal overeind in tijden van tegenslag, een zoveelste lockdown bijvoorbeeld? Omdat dingen vaak anders lopen dan je wilt, kun je volgens communicatieadviseur Rob Voorwinden beter kijken naar wat er wél goed gaat.
27/01 19u15  Angst op de beurs, maar niet bij particuliere beleggers: ‘Op de lange termijn is dit een klein dipje’Een jaar geleden stapten ze massaal in, de particuliere beleggers. Beloond met hoge rendementen leek de aandelenmarkt de ideale plek voor hun spaargeld. Maar de afgelopen weken waren er vooral dieprode cijfers te zien op de beurs. Is dit het moment waarop de particulieren weer uitstappen?
27/01 19u15  Als zelfs belasting op vermogen niet meer lukt, wordt het echt tijd voor een nieuw stelselZolang het kabinet zich niet waagt aan een fundamenteel nieuw belastingstelsel, stapelen de ongelukken zich op.
27/01 19u15  Dit zijn de beste stukken uit onze boekenbijlageLees meer >
27/01 19u15  In The Puppet Master staart het kwaad je recht in het gezicht ★★★★☆De misdaden van ‘undercover-agent’ Robert Hendy-Freegard zijn ronduit verbijsterend.
27/01 18u15  Rusland heeft zijn ‘antwoorden op schrift’ van de VS en de Navo. Wat wordt Poetins volgende zet?De Verenigde Staten en de Navo hebben hun ‘antwoorden op schrift’ gegeven op de Russische voorstellen van december. Rusland ziet nu dat daarin zijn belangrijkste eisen niet zijn ingewilligd, maar erkent dat er ruimte is om verder te praten. De keuzes voor de volgende stap liggen nu in Moskou.
27/01 18u15  Koningin van het levenslied droeg haar fans op handen en deed alles om hen kippenvel te bezorgenMet Kerst werden de goede wensen met dozen tegelijk bezorgd bij Stella Bos, de koningin van het levenslied. Haar fans kregen allemaal antwoord, vaak met een gedicht erbij. Of een foto. Voor bellers zong ze een lied door de telefoon, voor een enkeling breide ze een trui. ‘Ze droeg haar fans op handen’, zegt haar zoon Peter Tuinsma.
27/01 17u15  Bijna 70 duizend positieve GGD-tests per dag, meldingen RIVM blijven achterlopenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
27/01 17u15  Coutureweek in Parijs: na twee jaar digitaal presenteren eindelijk weer echte showsOp de Parijse coutureweek 2022 is sprake van twee werelden: oude meesters en nieuwe helden. Al zijn er wel degelijk bruggetjes te ontdekken tussen het analoge modeverleden en het digitale heden. Een verslag van de shows.
27/01 17u15  Het vogelgriepvirus waart rond en nee, dat stopt niet bij het pluimveeHet gevaar van een nieuwe pandemie als gevolg van het vogelgriepvirus is beangstigend groot en vraagt om vaccinatie van dieren nu en om langetermijnmaatregelen voor de pluimveesector.
27/01 16u15  De nieuwe adviseur van premier Rutte: ‘Orde, structuur, daar gaat Maarten lekker op’De premier is hetzelfde gebleven, zijn entourage niet. Een onbekende 33-jarige jurist is de nieuwe politiek adviseur van Mark Rutte. Een belangrijke positie. Wie is de nieuwe ‘mini-premier’, Maarten Michon Bello?
27/01 15u15  Pfizerpil voor coronabehandeling (voorwaardelijk) toegelaten op Europese marktHet Europees Geneesmiddelenbureau EMA geeft voorwaardelijk groen licht voor inzet van de coronapil van Pfizer. Dit medicijn blokkeert een enzym van het coronavirus waardoor het zich minder goed kan vermenigvuldigen in het lichaam.
27/01 15u15  Opnames verpleegafdeling stijgen verder, laagste niveau ic-bezetting sinds oktoberVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
27/01 14u15  Tweede Kamer debatteert over abortus: ‘Ik kan iedereen aanraden te luisteren. Het gaat over de visies op het leven’De Tweede Kamer buigt zich donderdagavond over het D66-initiatiefwetsvoorstel om de vijf dagen verplichte bedenktijd voorafgaande aan een abortus af te schaffen. Een Kamermeerderheid lijkt het voorstel te steunen. We bellen met politiek verslaggever Gijs Herderscheê.
27/01 14u15  Zwemscholen dreigen met rechtszaken om QR-codes • Duitse hulplijn naasten complotdenkers slaat aanVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
27/01 14u15  Op weg naar de Spelen gooit schaatscoach Jillert Anema de knuppel in het hoenderhokDe Nederlandse olympische ploeg was woensdag nog niet opgestegen van Schiphol of was er al onmin in het langebaansegment van de equipe. Hoofdpersoon in het gedoe: Jillert Anema, de schaatscoach van de olympische titelfavorieten Irene Schouten en Jorrit Bergsma.
27/01 14u15  ‘Dat er 150 duizend mensen naar Brommer op zee kijken, vind ik eigenlijk heel veel. Drie grote stadions vol!’Wat zijn dit voor vragen? Zeven dilemma’s voor presentator Ruth Joos, naar aanleiding van het tweede seizoen van boekenprogramma Brommer op zee van de VPRO.
27/01 13u15  ‘Telkens als ik gezien word als deel van een hoeveelheid, voel ik me minachtend aangesproken’Lees meer >
27/01 12u15  Kromowidjojo (31) per direct met pensioen: alles eruitgehaald wat erin zat, tijd voor wat andersRanomi Kromowidjojo (31) zet per direct een punt achter haar zwemcarrière. De drievoudig olympisch kampioen wil werken aan haar maatschappelijke loopbaan.
27/01 11u15  President Mattarella (80) snakt naar rust, maar Italië hoopt dat hij blijftHet Italiaanse parlement gaat vandaag de vierde dag in van de verkiezing van een nieuw staatshoofd. Opnieuw komt de naam van zittend president Sergio Mattarella veelvuldig bovendrijven, terwijl hij zelf zo graag afscheid neemt.
27/01 11u15  Undercoveragent Patrick en verdachte Ad zijn dikke vrienden. Tot Ad een moord bekentLees meer >
27/01 10u15  Geen schijn van kans tegen Macron: waarom links Frankrijk de kiezer kwijt isDonderdag beginnen in Frankrijk de linkse voorverkiezingen, bedoeld om een gezamenlijke kandidaat te nomineren voor de presidentsverkiezingen in april. Maar de belangrijkste linkse uitdagers boycotten die voorverkiezing en geen van hen maakt een schijn van kans tegen president Macron. Hoe is links zo gemarginaliseerd geraakt?
27/01 09u15  Overheid liet tevergeefs een eigen vergaderplatform bouwen, kosten: bijna 900 duizend euroHet ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tevergeefs geprobeerd een eigen systeem voor videovergaderen te ontwikkelen. Vanwege tijdsdruk werd er geen aanbesteding gedaan en werd de opdracht gegund aan een stichting van een eigen ambtenaar. Het mislukte experiment kostte bijna 900 duizend euro.
27/01 09u15  Is er na #MeToo dan niets veranderd op de werkvloer? ‘Veel bazen zijn zoals John de Mol’De reactie van Talpa-directeur John de Mol op de misstanden in zijn bedrijf is volgens arbeidsrechtdeskundigen tekenend voor hoe werkgevers omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nog altijd ontbreekt het aan duidelijk beleid en onafhankelijke vertrouwenspersonen. ‘Veel werkgevers zijn zoals De Mol.’
27/01 09u15  Elke vorm van toegeven aan Moskou in de Oekraïne-crisis lijkt te worden opgevat als hoogverraad, dat helpt nietHet eisenpakket van Poetin is waanzinnig. Maar elke vorm van toegeven aan Moskou in de Oekraïne-crisis lijkt nu te worden opgevat als hoogverraad, en dat helpt niet.
27/01 09u15  Om nu heel hard te roepen ‘dit is racisme’ vond de staatssecretaris te ver gaanDe mensen die het overkwam, zagen het zelf als eerste toen ze medeslachtoffers ontmoetten: de grote meerderheid van hen was niet wit. Er waren ze verschrikkelijke dingen overkomen, de Belastingdienst had soms op hun voordeur een sticker geplakt waarop stond dat er beslag was gelegd op hun huis, anderen hadden hun auto moeten inleveren, hun salaris, hun kinderen soms. Ze begrepen maar half wat er aan de hand was, of voor eentiende maar, zo zou veel later blijken toen het gebeurde officieel tot schandaal was uitgeroepen en toeslagenaffaire was gaan heten.
27/01 08u15  Is er na #MeToo dan niets veranderd op de werkvloer? ‘Veel werkgevers zijn zoals John de Mol’De reactie van Talpa-directeur John de Mol op de misstanden in zijn bedrijf is volgens arbeidsrechtdeskundigen tekenend voor hoe werkgevers omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nog altijd ontbreekt het aan duidelijk beleid en onafhankelijke vertrouwenspersonen. ‘Veel werkgevers zijn zoals De Mol.’
27/01 08u15  Minister Kuipers overdrijft huidig nut van inzet coronapasDe coronapas voorkomt op dit moment weinig besmettingen, zeggen onderzoekers en deskundigen. Toch, vindt minister Kuipers, is het te vroeg om hem af te schaffen. In zijn verdediging van de pas gebruikte hij dinsdag cijfers die niet bij de huidige situatie passen.
27/01 07u15  Kwetsbare Nederlanders bang om ziek te worden nu corona meer ruimte krijgt: ‘Ik heb veel te verliezen’Door te versoepelen terwijl het aantal besmettingen stijgt, doet het kabinet ‘iets heel spannends’, erkent premier Rutte. Vooral kwetsbare Nederlanders zijn bang om ziek te worden nu het virus meer ruimte krijgt. ‘Er is geen makkelijke oplossing voor de groep waar ik toe behoor.’
27/01 05u15  Is er na #MeToo dan niets veranderd op de werkvloer? ‘Veel bazen zijn als John de Mol’De reactie van Talpa-directeur John de Mol op de misstanden in zijn bedrijf is volgens arbeidsrechtdeskundigen tekenend voor hoe werkgevers omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nog altijd ontbreekt het aan duidelijk beleid en onafhankelijke vertrouwenspersonen. ‘Veel werkgevers zijn zoals De Mol.’
26/01 22u15  Kwetsbare Nederlanders bang om ziek te worden nu corona meer ruimte krijgt: ‘Ik leef volgens mijn eigen regels’Door te versoepelen terwijl het aantal besmettingen stijgt, doet het kabinet ‘iets heel spannends’, erkent premier Rutte. Vooral kwetsbare Nederlanders zijn bang om ziek te worden nu het virus meer ruimte krijgt. ‘Er is geen makkelijke oplossing voor de groep waar ik toe behoor.’
26/01 22u15  Washington en NAVO niet akkoord met veiligheidseisen RuslandOndanks een reeks nieuwe militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne, weigeren de Verenigde Staten en de Navo mee te gaan in de door Rusland gestelde veiligheidseisen. Net als de VS stuurde de Navo donderdagavond een schriftelijk antwoord naar Moskou waarin staat dat de Russische eisen onbespreekbaar zijn.
26/01 21u15  Bij regisseur Paul Thomas Anderson is ‘de Valley’ een plek waar alles kan gebeurenMet zijn brede straten met gezinshuizen kan San Fernando Valley, vlak boven Los Angeles, doorgaan voor zo’n beetje elke verstedelijkte Amerikaanse omgeving. Maar in de films van regisseur Paul Thomas Anderson ligt in de wat non-descripte ‘Valley’ juist op iedere straathoek een sterk verhaal voor het oprapen.
26/01 19u15  IMF roept El Salvador op te stoppen met bitcoin, en kan zijn president geen grotere dienst bewijzenHet Midden-Amerikaanse El Salvador moet de bitcoin schrappen als wettig betaalmiddel. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds maandag in een aanbeveling. De internationale geldschieter had de Salvadoraanse president Nayib Bukele op geen enkele manier méér kunnen aanmoedigen om vooral door te gaan met de cryptomunt. Twee dagen eerder kocht het land nog 410 bitcoins ter waarde van zo’n 13,5 miljoen euro.
26/01 18u15  Minister Kuipers overdrijft huidig nut van inzet coronatoegangsbewijsDe coronapas voorkomt op dit moment weinig besmettingen, zeggen onderzoekers en deskundigen. Toch, vindt minister Kuipers, is het te vroeg om hem af te schaffen. In zijn verdediging van de pas gebruikte hij dinsdag cijfers die niet bij de huidige situatie passen.
26/01 18u15  Roddelkoningin en Big Brother-hoofdredacteur die wilde weten ‘wat mensen níét willen vertellen’Hoofdredacteur van roddelbladen en van de reality-soap Big Brother Hummie van der Tonnekreek kon het belang van de roddeljournalistiek uitstekend verwoorden. ‘Wij proberen de wereld kleiner te maken.’ 19 januari overleed ze op 76-jarige leeftijd.
26/01 16u15  RIVM loopt 10 duizend besmettingen per dag achter, toch toename van 55 procent op weekbasisVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
26/01 15u15  Boven het WK in Qatar zweeft de geest van de doden, maar de arbeiders zijn liever daar dan thuisIn Qatar verrijzen prachtige stadions, maar die steken schril af tegen berichten over beroerde arbeidsomstandigheden, lage lonen en vele doden op de werkplaats. Onder druk van de internationale publiciteit zijn er inmiddels verbeteringen doorgevoerd. Volkskrant-sportverslaggever Willem Vissers ging op onderzoek uit.
26/01 15u15  Soumaya Sahla verlost VVD van netelige kwestie en stopt als tafelvoorzitter justitienetwerkNa kritiek van rechtse oppositiepartijen onder leiding van de PVV, stopt voormalig Hofstadgroep-lid Soumaya Sahla als tafelvoorzitter van het justitienetwerk van de VVD. Dat meldt ze in een gezamenlijke verklaring met waarnemend partijvoorzitter Onno Hoes.
26/01 15u15  ‘Kuipers koos voor overdrijving en stuntelde daardoor met cijfers: zonde’Het land gaat weer open, ondanks de hoge besmettingscijfers. Wat betekenen de versoepelingen voor de opnamecijfers? We bellen met datajournalist Xander van Uffelen.
26/01 15u15  Stellen die in Naar bed vertellen over hun relatie: eenvoudig idee, simpel uitgewerkt, werkt topRobin was arts, hij wilde voor Artsen zonder Grenzen gaan werken. Toen zijn vriend Axe in een romantische bui een bloemetje voor hem liet afleveren bij het ziekenhuis waar Robin werkte, kreeg Axe te horen dat er ooit wel eens iemand met die naam stage had gelopen, maar dat was intussen al lang geleden.
26/01 14u15  De geest van de dode bouwvakkers zweeft boven het WK in QatarIn Qatar verrijzen prachtige stadions, maar die steken schril af tegen berichten over beroerde arbeidsomstandigheden, lage lonen en vele doden op de werkplaats. Onder druk van de internationale publiciteit zijn er inmiddels verbeteringen doorgevoerd. Volkskrant-sportverslaggever Willem Vissers ging op onderzoek uit.
26/01 14u15  Onderzoek: geen belangenverstrengeling Koopmans, wekte wel de schijn ervanDe Limburgse oud-gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) heeft zich niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Wel is zijn ‘politieke sensitiviteit’ tekortgeschoten doordat hij als provinciebestuurder drie jaar lang commissaris van een baggerbedrijf is gebleven. Daardoor ontstond de schijn van belangenverstrengeling.
26/01 14u15  Ondanks goede vondsten is The Matrix Resurrections eerder recycle-beurt dan wederopstanding ★★★☆☆Gelukkig vallen er genoeg fraaie details uit te pluizen, zoals de cijferreeksen die als groene dampdruppels over een spiegel glijden.
26/01 13u15  Van Dissel: kans op ziekenhuisopname met omikron is 40 procent lagerVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
26/01 13u15  Harde klap voor afstandsmoeders: rechter stelt Staat niet aansprakelijk voor leedDe Raad voor de Kinderbescherming heeft geen juridisch verwijtbare fouten gemaakt tegenover afstandsmoeders in de jaren 1956-1984. Dat oordeelde de rechtbank vandaag in een zaak die gedupeerde Trudy Scheele-Gertsen en belangengroep Clara Wichmann hadden aangespannen tegen de staat.
26/01 13u15  Schepen zo groot als flatgebouwen drijven vanaf vandaag door de nieuwe Zeesluis IJmuidenLees meer >
26/01 13u15  Geschiedenisles: make-uptrends van koningin Elizabeth I via Boy George naar Nikkie de JagerVroeger was het dragen van ‘plamuur’ bijna een schande, maar dankzij beautyinfluencers als Nikkie de Jager is een more is more-make-upstroming gangbaar geworden. Wat de nieuwe make-uptrend zal worden weten we nog niet, maar een blik op de geschiedenis laat zien dat we wat we mooi vinden altijd aan verandering onderhevig is.
26/01 12u15  Ook in Licorice Pizza tracht regisseur Anderson weer iets van de Amerikaanse ziel bloot te leggen ★★★★☆Hoofdrolspelers Alana Haim en Cooper Hoffman, beiden debutant, acteren innemend en vrij van maniertjes.
26/01 11u15  Staat niet aansprakelijk voor leed van afstandsmoeders, ‘schuld ligt niet bij Kinderbescherming’De Raad van de Kinderbescherming heeft geen juridisch verwijtbare fouten gemaakt tegenover afstandsmoeders in de jaren 1956-1984. Dat oordeelde de rechtbank vandaag in een zaak die afstandsmoeder Trudy Scheele-Gertsen en belangengroep Clara Wichmann hadden aangespannen tegen de Staat.
26/01 11u15  Wordt Van Rij met als grafschrift ‘Box 3’ bijgezet op het kerkhof van Rutte IV?‘Ook ik ben slachtoffer van de oneerlijke gang van zaken bij de belastingaanslag over de rente. In 2015 betaalde ik over mijn rente-inkomsten van 334 euro maar liefst 1.921 euro belastingen’, zo schrijft een lezer. ‘Is er een kans dat ik daar iets van terug zie?’
26/01 10u15  De drugsindustrie piekte in pandemiejaar 2021; syndicaten opereren als ‘geoliede multinationals’Lees meer >
26/01 10u15  Grafiek van minister Kuipers was te gunstig over het effect van de boosterprikDe grafiek die minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dinsdagavond liet zien om het gunstige effect van boostervaccinatie op ziekenhuisopnamen te tonen, geeft geen eerlijk beeld. Hij vergeleek de huidige boostervaccinatiegraad met een periode waarin dat cijfer veel lager lag.
26/01 09u15  ‘De Jehova’s getuigen hebben mijn jeugd afgepakt’Hoe ziet het leven van lhbti’ers er vandaag de dag uit? Haroon Ali interviewt wekelijks iemand over seksualiteit, genderidentiteit, hokjes en alles wat daarbuiten valt.
26/01 09u15  ‘Na deze lockdown zitten we ­allemaal op ons tandvlees, juist dan heeft een mens muziek en theater nodig’De horeca- en cultuursector mogen vanaf woensdag weer open tot 22.00 uur, en ook evenementen en sportwedstrijden zijn onder voorwaarden weer toegestaan. Hoe hangt de vlag erbij bij de makers en organisatoren?
26/01 08u15  Horeca, cultuursector en sport mogen weer open: ‘Als de deur op een kier staat, glippen we er doorheen’De horeca- en cultuursector mogen vanaf woensdag weer open tot 22.00 uur, en ook evenementen en sportwedstrijden zijn onder voorwaarden weer toegestaan. Hoe hangt de vlag erbij bij de makers en organisatoren?
26/01 07u15  De horeca opent, maar waar is het personeel? ‘Zelfs mijn dochter koos voor de teststraat’De horeca bereidt zich voor op de heropening. Eén probleem: veel personeel is ‘overgelopen’ naar de GGD, waar ze veel meer kunnen verdienen. Zo ook bij restaurant WiQui in Zwijndrecht: ‘Zelfs mijn eigen dochter koos ervoor om in zo’n teststraat te gaan staan.’
26/01 06u15  Het recht op internet en offline zijn: Brussel komt met ‘grondwet’ voor het digitale tijdperk‘We the digital People of the European Union’ is nog net niet de openingszin, maar de digitale grondwet die de Europese Commissie woensdag presenteert, barst verder van de ronkende taal over waarden en principes voor het digitale tijdperk. De ‘grondwet’ moet een e-baken worden voor burgers, bedrijven en politici in de hele wereld.
26/01 06u15  Heeft het bij zulke duizelingwekkende besmettingscijfers wel zin om te testen?Nu de samenleving verder opengaat, is de kans groot dat het aantal besmettingen verder stijgt. En dat terwijl de GGD’s de testvraag al nauwelijks aankunnen. Wordt het tijd om te stoppen met het massaal testen?
25/01 23u15  Kabinet versoepelt met hoge besmettingscijfers: ‘We nemen een risico’‘We doen vandaag iets heel spannends’, zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Ook al breekt het aantal coronabesmettingen elke dag records, Nederland gaat toch grotendeels van het slot. Dat gaat alleen goed als iedereen zich aan de maatregelen houdt, waarschuwt het kabinet. ‘We nemen gewoon een risico.’
25/01 22u15  De VS hebben 8.500 militairen klaarstaan, ook andere Navo-landen staan gereed. Hoe reageert Rusland?8.500 Amerikaanse militairen staan paraat voor uitzending naar Europa. Ook Nederland en andere Navo-bondgenoten zetten ‘extra’ eenheden of materieel klaar. Wat zegt dit over het dreigende militaire conflict tussen Rusland en Oekraïne?
25/01 21u15  De horeca mag open, maar waar is het personeel? ‘Zelfs mijn dochter koos voor de teststraat’De horeca bereidt zich voor op de heropening. Eén probleem: veel personeel is ‘overgelopen’ naar de GGD, waar ze veel meer kunnen verdienen. Zo ook bij restaurant WiQui in Zwijndrecht: ‘Zelfs mijn eigen dochter koos ervoor om in zo’n teststraat te gaan staan.’
25/01 21u15  Unilevers kwelgeest Nelson Peltz zag iemand 53 hotdogs eten en wist: hier liggen kansenMet de 79-jarige Nelson Peltz heeft Unilever geen gewone ‘activistische’ aandeelhouder in huis gehaald. Het liefst neemt de nummer 1.931 op de wereldranglijst der rijken zelf verantwoordelijkheid, met een plaats aan de bestuurstafel van de ondergewaardeerde bedrijven die hij op de korrel neemt.
25/01 21u15  Hoe een legertje ‘verlichtingsmanagers’ Amsterdam ‘s nachts doet stralenWe staan er niet dagelijks bij stil maar zouden dat, vooral ’s nachts, wel moeten doen: erop letten hoe straten en grachten, gebouwen en monumenten worden verlicht. Daar komt maar weinig toeval aan te pas. Een legertje verlichtingsmanagers en -ontwerpers doet Amsterdam oplichten in de duisternis.
25/01 20u15  Rutte: ‘Versoepelingen kunnen leiden tot duizenden mensen in ziekenhuizen’Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
25/01 19u15  Rutte: ‘Cultuur, horeca en evenementen: Nederland heeft jullie gemist’Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
25/01 19u15  Rafael Nadal blijft in Melbourne miraculeus in de race voor grandslamrecordIn het najaar van 2021 vreesde Rafael Nadal nog voor zijn carrière, nu staat de 35-jarige Spanjaard doodleuk in de halve finale van de Open Australian. En gloort opeens toch weer die 21ste grandslamtitel.
25/01 18u15  Fiscus keek voor frauderisico’s ‘met enige regelmaat’ naar nationaliteit en uiterlijkDe fiscus keek ‘met enige regelmaat’ naar nationaliteit en uiterlijke kenmerken om een inschatting te maken van risico op fraude van hun aangifte. Ook burgers die aangifte van inkomstenbelasting deden konden op die manier op de omstreden fraudelijst van de Belastingdienst belanden.
25/01 17u15  ‘Als Poetin echt Kiev wil innemen, wordt het een verschrikkelijke oorlog’De dreiging van een Russische invasie van Oekraïne neemt niet af. Terwijl de VS en Europa Moskou blijven waarschuwen voor een inval, wordt volop gespeculeerd wanneer president Poetin zal toeslaan. Of bluft hij? Bellen met voormalig correspondent in Rusland Bert Lanting.
25/01 17u15  Achter de bomen en de rietpluimen ligt een man in een tent, zonder naam maar niet onbekendSchrijver Joris van Casteren is coördinator bij het begeleiden van eenzame uitvaarten in Amsterdam. Onregelmatig schrijft hij over zijn wederwaardigheden bij dat werk.
25/01 16u15  Waarom is mijn stoffen mondkapje ineens niet meer goed genoeg?Daar liggen ze dan, op een hoopje in een hoek van de keuken. De een met gele bloempjes, de ander met stippen, die van mijn tienerdochter effen zwart. Maar helaas. Sinds anderhalve week mogen stoffen mondkapjes niet meer. Ineens blijken we ‘medische mondmaskers’ te moeten dragen, van die blauwe wegwerpmaskers van de tandarts, zo werd tussen de regels door duidelijk op de eerste persconferentie met Ernst Kuipers.
25/01 16u15  Steeds meer Hongkongers willen privévlucht voor huisdier na ruiming ‘coronahamsters’Vermogende huisdierbezitters in Hongkong proberen hun dieren het land uit te krijgen op privé-vluchten, uit angst voor onverwachte ruimingsacties, zoals onlangs het afmaken van ruim duizend hamsters die positief op corona testten. Dat melden in internationaal huisdierenvervoer gespecialiseerde bedrijven aan CNN en de Britse krant The Financial Times.
25/01 16u15  Wim Jansen (1946-2022) was als stille kracht onmisbaar in de topelftallen van de jaren zeventigWim Jansen was de onmisbare schakel op het middenveld van een topteam. De dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden ras-Feyenoorder is een van de groten in de historie van het Nederlands voetbal.
25/01 15u15  1 op de 50 Nederlanders testte deze week positief • ‘Denemarken gaat alle maatregelen schrappen’Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
25/01 15u15  Misschien ben ik naïef, maar als Soumaya Sahla ons had willen opblazen, had ze dat denk ik allang gedaanTussen 2007 en 2015 heb ik in het radioprogramma Oba Live van Theodor Holman een wekelijkse rubriek verzorgd, die Ketter & Geest heette. ‘Berichten die voor goddelozen van belang zijn’, sprak een sombere basstem bij de aankondiging. Elke week knipte ik de kranten en speurde ik het internet af, op zoek naar alles wat het raadselachtige fenomeen van de religie ons te bieden heeft. Van kindermisbruik tot de Klaagmuur, van vaccinatieweigeraars op Urk tot de sjeik die de doodstraf wenste voor Mickey Mouse – alles en iedereen kwam langs, soms tot droefenis en soms tot hilariteit van de luisteraars.
25/01 15u15  Buitenlandse media over sancties tegen Rusland: ‘Rusland heeft het voordeel op het slagveld in Oekraïne’Rusland wel of niet uitsluiten van het internationale betalingssysteem Swift? En hoe effectief zijn mogelijke sancties? ‘Rusland heeft het voordeel op het slagveld in Oekraïne, het Westen heeft enorme macht over de Russische economie.’
25/01 13u15  Inspectie: agenten die undercover werken dupe van vriendjespolitiek en onderlinge strijdNederlandse undercoveragenten werken op een ‘giftige en manipulatieve’ politieafdeling. Er is sprake van vriendjespolitiek en onderlinge strijd. Uit angst voor represailles durven medewerkers knelpunten en dilemma’s niet aan te kaarten. Bovendien is er weinig oog voor het welzijn van het personeel. Zo worden functionerings- en beoordelingsgesprekken nauwelijks gevoerd.
25/01 13u15  Boris Johnson nog meer in het nauw na nieuwe onthulling in ‘Partygate’, politie stelt onderzoek inDe Londense politie opent een onderzoek naar alle borrels en recepties die tijdens de lockdowns op Downing Street 10 hebben plaatsgevonden. Dat heeft hoofdcommissaris Cressida Dick dinsdag bekendgemaakt. De steun voor premier Boris Johnson brokkelt met het uur verder af.
25/01 12u15  Biden: Amerika en Europa zijn eensgezind over straffen Rusland, 8.500 soldaten uit de VS paraatDe VS en Europa voeren de druk op de Russische president Vladimir Poetin op om Oekraïne niet binnen te vallen. De VS gaan 8.500 soldaten in staat van paraatheid brengen die snel naar Europese landen kunnen worden gestuurd. Ook benadrukte president Joe Biden na overleg met Europese leiders ‘volledig eensgezind’ zijn over het straffen van Rusland.
25/01 12u15  Ik ben toch ‘van het gas af’, waarom betaal ik dan opeens zoveel meer voor het warmtenet?Ongeveer 500 duizend Nederlandse huishoudens betalen vanaf deze maand fors meer voor de warmte die zij via een warmtenet afnemen. De reden voor die stijging is de hoge gasprijs. Veel klanten zijn daar boos over. Want hun woningen zijn toch juist ‘van het gas af’? Zij vermoeden dat warmtebedrijven hun monopolie misbruiken.
25/01 11u15  Primera-winkelier een jaar na de plundering: ‘Blij dat ik weer gewoon winkeltje kan spelen’Precies een jaar geleden werd de winkel van Maaike en Guido Neuféglise geplunderd tijdens de onrust over het instellen van de avondklok. Maaike werd het ‘nationale symbool van de verschrikkingen’. Hoe gaat het nu met haar en hoe kijkt zij terug op de rellen?
25/01 09u15  Hoe kan het Westen Rusland economisch pijn doen? Dit zijn de optiesDe EU waarschuwt Rusland voor ‘enorme consequenties’, de VS voor ‘economische gevolgen die Poetin nog nooit van zijn leven heeft gezien’. Terwijl Rusland het leger samenbrengt bij de Oekraïense grens, debatteert het Westen over economische en financiële sancties. Welke opties hebben westerse landen?
25/01 09u15  ‘De angst voor besmetting is onder de sporters ontzettend groot’Woensdag vertrekt de olympische ploeg naar Beijing. Sportredacteur Erik van Lakerveld vliegt er zondag achteraan en blikt alvast, vanuit zijn zelfgekozen isolatie, vooruit.
25/01 09u15  Het is onbegrijpelijk dat er nog geen jongerenrevolutie is uitgebrokenEen paar jaar geleden wierp ik op deze plek de theorette op dat de vergrijzing vreemde dingen doet met de mentaliteit in het land. Niet zelf bedacht, maar ooit gehoord van Jan Latten, gepensioneerd demograaf: dingen die horen bij jong en onderzoekend zijn – risico’s nemen, lawaai maken, experimenteren, in het diepe plonzen zonder bandjes, het vreemde en nieuwe gulzig omarmen – zou plaatsmaken voor de preoccupaties van de ouder wordende mens – bangig gericht zijn op conserveren wat je hebt, klagen over vermeende gevaren.
25/01 08u15  ‘Angst voor besmetting is onder de sporters ontzettend groot’Woensdag vertrekt de olympische ploeg naar Beijing. Sportredacteur Erik van Lakerveld vliegt er zondag achteraan en blikt alvast, vanuit zijn zelfgekozen isolatie, vooruit.
25/01 08u15  Jongeren op weg helpen kan vaak belachelijk eenvoudigerJohan Middelkamp, directeur van Sallandse Wegenbouw in Haarle (135 man personeel, omzet een kleine 20 miljoen per jaar), liet een glossy over zijn bedrijf maken vol hoerawoorden als ‘vitaliteit’ en ‘duurzaamheid’, maar het leukst is toch de laatste pagina, getiteld STOM door de ogen van Johan.
25/01 05u15  Merendeel vandalen ‘avondklokrellen’ hoeft forse schade niet te vergoedenHet merendeel van de vandalen die vernielingen aanrichtten of winkels plunderden tijdens de rellen die volgden na het invoeren van de avondklok een jaar geleden, hoeven geen schadevergoeding te betalen. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd.
25/01 05u15  Alweer corona?! De herbesmetting is allang niet meer uniek: ‘Ik dacht eerst: dit kan gewoon niet’Sinds de omikronvariant dominant is, schieten de herbesmettingen omhoog. Van alle mensen die bij de GGD positief testen op corona, heeft meer dan een op de tien het virus al eerder gehad. Beschermt een eerdere infectie dan toch minder dan gehoopt?
24/01 23u15  Oerhollandse fietsen in handen van Amerikaanse ‘sprinkhaaninvesteerders’De elektrische fiets is wereldwijd aan een onstuitbare opmars bezig. Omdat Nederlandse fietsenmakers een sterke positie hebben op die markt, is fabrikant Accell, van onder meer Batavus, in Amerikaanse handen gekomen.
24/01 22u15  Ferme taal vanuit het Kremlin: kans op militair conflict met Oekraïne ‘groter dan ooit’Het Kremlin heeft maandag de spanning met Oekraïne enorm opgevoerd met de beschuldiging dat Kiev een grote hoeveelheid militairen samentrekt in het oosten van het land. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemde de kans dat Kiev een militair conflict begint ‘groter dan ooit’.
24/01 22u15  Ahoy-directeur Jolanda Jansen: ‘Er is in deze sector al veel kapotgemaakt’Naast de heropening van de horeca en de cultuursector wil het kabinet ook evenementen onder voorwaarden weer toelaten. Voor Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy, gaat die stap niet ver genoeg. ‘Het geduld is op, mentaal en financieel gaat het niet meer. Er is in deze sector al veel kapotgemaakt.’
24/01 22u15  Je lichaam reinigen met een detox: is dat gezond?Ontgiften, ontslakken, detoxen: er zijn allerlei termen in omloop voor een reinigingskuur van het lichaam. Zo’n kuur verdrijft aangekoekte prut uit de darmen en opgehoopte gifstoffen, zo luidt de belofte. Is het echt gezond?
24/01 21u15  OMT-advies: geen quarantaine voor kinderen zonder klachten, tieners moeten zelftestenHet OMT adviseert een soepeler quarantainebeleid in het onderwijs. Kinderen tot en met 12 jaar die in de buurt zijn geweest van een met corona besmet persoon hoeven niet langer binnen te blijven als zij geen klachten hebben. Een zelftest wordt geadviseerd.
24/01 21u15  Laboratoria kunnen vraag naar testen niet bijhouden: GGD roept hulp commerciëlen inWie deze week een afspraak wil maken voor een coronatest bij de GGD kan vaak niet meteen terecht. Dit komt doordat de laboratoria die de tests verwerken aan hun maximale analysecapaciteit zitten: 150 duizend PCR-testen per dag.
24/01 21u15  Van voormalig lid van de Hofstadgroep naar adviseur voor de VVD. Wie is Soumaya Sahla?Sinds 2011 is VVD-coryfee Frits Bolkestein haar mentor en sinds 2017 is zij zelf actief in de partij. Toch is de aanwezigheid van Soumaya Sahla volgens de VVD nu opeens ‘een dilemma’.
24/01 20u15  Hoe een onjuist verhaal van de pandemie dominant werd – en waarom het kabinet dit moet rechtzettenAls de laatste twee jaar ons iets geleerd hebben, dan is het dat we zelf veel invloed hebben op de verspreiding van en bescherming tegen het virus. Alleen dat narratief biedt hoop en houvast voor de toekomst.
24/01 20u15  Tips voor IFFR: De puberende Shabu gidst ons al trommelend door de PeperklipOp het International Film Festival Rotterdam staat ook Rotterdam zelf in de schijnwerpers, tijdens het programma-onderdeel RTM.
24/01 19u15  Streng regime voor olympiërs in aanloop naar de Spelen: ‘Het is erg stressvol’Buiten raast omikron en binnen zitten olympiërs te wachten tot ze mogen vertrekken naar Olympische Spelen in Beijing. Het grootste deel van de Nederlandse equipe vertrekt woensdag en telt de uren af. Wie voor vertrek positief op corona test, kan de Spelen wel vergeten.
24/01 18u15  Ondanks sterk oplopende besmettingsaantallen gaat het land weer wat verder van het slotHet kabinet koerst af op een gedeeltelijke heropening van de horeca en de cultuur. Theaters, restaurants en cafés mogen onder voorwaarden vanaf woensdag weer open tot 22.00 uur. Ook is publiek bij sportwedstrijden weer toegestaan, al mogen de tribunes in de stadions nog niet vol. Afstand houden blijft de norm.
24/01 18u15  Voor de ‘godmother van de seksuologie’ was de emancipatie in de slaapkamer nog lang niet afZaterdag overleed de gelauwerde seksuoloog Ellen Laan op 59-jarige leeftijd. Haar wetenschappelijke werk stond altijd in het teken van haar maatschappelijke missie: meer gelijkheid tussen de lakens.
24/01 18u15  Technologie alleen is niet genoeg om de planeet te reddenDit zijn de lezersbrieven van dinsdag 25 januari.
24/01 17u15  Verdere versoepeling: horeca, cultuur en evenementen weer open tot 22.00uVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
24/01 17u15  Sam Richardson, de nerdy mr. Nice guy met een groot komisch talentHij brak door als de naïeve assistent in Veep en sindsdien duikt Sam Richardson (37) steeds vaker op in films en series. In de nieuwe serie The Afterparty laat hij zien dat hij een van de leukste comedy-acteurs van het moment is.
24/01 17u15  Deze kroniek van Zuid-Koreaans vrouwenactivisme in de jaren negentig is zeker geen ver-van-je-bedshowIn haar documentaire Modern Korea – The Age of Beasts blikt filmmaker Jaeun Jeong terug op een periode die cruciaal bleek voor de vrouwenrechten in Zuid-Korea. De strijd van de Koreaanse vrouwen is herkenbaar (en nog lang niet klaar).
24/01 16u15  Besmettingscijfers stijgen verder, opnieuw 65 duizend positieve testen gemeldVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
24/01 16u15  Schoon, veilig, rustig: die Almeerse brievenschrijver had niets te veel gezegdIn mijn mailbox trof ik een lezersbrief. ‘U schrijft de hele tijd zo neerbuigend over Almere’ stond erin. ‘Daar moet u mee ophouden. Het is heerlijk wonen in Almere. Schoon, dichtbij, veilig, rustig, en van alle gemakken voorzien.’
24/01 15u15  Belastingdienst zet heffing illegale ‘spaartaks’ stop, bereidt teruggaafoperatie voorDe Belastingdienst stopt voorlopig met het verzenden van aanslagen aan Nederlanders die inkomen hebben uit beleggingen en/of spaargeld. De overheid moet een deel van de geïnde belasting waarschijnlijk terugstorten. Dit kan de schatkist miljarden euro’s kosten.
24/01 14u15  Belastingdienst stopt voorlopig met heffing illegale ‘spaartaks’ en bereidt teruggaafoperatie voorDe Belastingdienst stopt voorlopig met het verzenden van aanslagen aan Nederlanders die inkomen hebben uit beleggingen en/of spaargeld. Dit in reactie op het arrest van de Hoge Raad van eind december. Staatssecretaris Van Rij spreekt van ‘grote budgettaire consequenties’.
24/01 14u15  Kremlin: kans op uitbreken conflict met Oekraïne ‘groter dan ooit’Het Kremlin heeft maandag de spanning met Oekraïne enorm opgevoerd met de beschuldiging dat Kiev een grote hoeveelheid militairen samentrekt in het oosten van het land. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov noemde de kans dat Kiev een militair conflict begint ‘groter dan ooit’.
24/01 14u15  Die toestanden bij The Voice ken ik al jaren, dus organisaties: léér ervanVoorbij de maatschappelijke verontwaardiging over The Voice, is het belangrijk dat integriteit bij organisaties voortdurend op de agenda staat. Een handvat als voorzet.
24/01 14u15  Een uitstekende poging de commerciële italodisco­muziek uit de jaren ‘80 een betere naam te bezorgenDiehardfans, muziekdeskundigen en de muzikanten zelf maken duidelijk waarom italodisco in de jaren tachtig hét geluid van de zomer was.
24/01 13u15  Veiligheidsberaad opnieuw bijeen • Onderzoek Israël: vierde prik zorgt voor twee keer zo goede beschermingVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
24/01 13u15  Het kan dagen duren en het stemmen gaat via de ‘slabak’: Italië kiest een nieuwe presidentMaandag begint het Italiaanse parlement aan de onvoorspelbare verkiezing van een nieuw staatshoofd. Grote kanshebber is de huidige premier Mario Draghi, maar zijn verhuizing naar het presidentieel paleis zou Italië voor een politiek dilemma plaatsen.
24/01 13u15  Een uitstekende poging de commerciële italodiscomuziek uit de jaren tachtig een betere naam te bezorgenDiehardfans, muziekdeskundigen en de muzikanten zelf maken duidelijk waarom italodisco in de jaren tachtig hét geluid van de zomer was.
24/01 12u15  Een groteske vakman die samenwerkte met de allergrootste popidolenHij stond bekend om zijn gebeeldhouwde ontwerpen met brede schouders en een smalle taille en werkte met wereldberoemde artiesten als David Bowie en Lady Gaga. Zondag overleed de excentrieke Franse modeontwerper Thierry Mugler. Hij werd 73 jaar.
24/01 11u15  VS halen gezinnen van diplomaten weg uit Oekraïne, EU nietDe Europese Unie ziet voorlopig geen reden de gezinnen van haar diplomaten uit Oekraïne terug te roepen, zoals de Verenigde Staten hebben gedaan. Dat heeft Josep Borell, de buitenlandcoördinator van de EU, maandag laten weten.
24/01 11u15  Het jochie keek me aan en zei: ‘Papa en mama waren boos. Ik zag overal bloed bij mama’Politiemensen over de gebeurtenissen na een specifieke melding die hun kijk op het vak ingrijpend hebben veranderd. Deze week: intake- en servicemedewerker Angelique Baselier, die pleit voor nazorg voor de politiemensen die aangiften opnemen.
24/01 11u15  De 100-jarige Henk Blok: ‘Een dag niet bewegen is een verspilde dag. Ik ga nog dagelijks een blokje om’Henk Blok is evenals de Volkskrant 100 jaar. Hoe kijkt de voormalige sportdocent en trainer van het Olympisch herenvolleybalteam terug op de jaren die achter hem liggen. En wat vindt hij van het huidige tijdsgewricht?
24/01 10u15  Prijzen stijgen en het aanbod krimpt: bekijk hier hoe de huizenmarkt zich ontwikkelt in uw regioLees meer >
24/01 09u15  Wie mag straks nog een kinderhart opereren? Een strijd tussen ziekenhuizen om expertise en aanzienZiekenhuizen dreigen met een rechtszaak, de Kinderombudsman spreekt van schending van kinderrechten. Reden: slechts twee ziekenhuizen mogen in de toekomst nog kinderhartchirurgie uitvoeren, tegen vier nu. Het is een strijd om expertise en aanzien. En een voorbode van grote veranderingen die nog komen.
24/01 09u15  Vandaag verschijnt een nieuw brievenboek van Reve: ‘Ik mag hopen dat mensen de ironie zien die daarin zit’De Vlaamse uitgever Sam De Graeve publiceert Zeer Fijne Boy, de verzamelde brieven van Gerard Reve aan Jef Rademakers.
24/01 09u15  Vorige week bleek maar weer eens hoe ontzettend primitief en sneu de Succesvolle Man isHoewel de door BOOS vakkundig blootgelegde misstanden rondom The Voice of Holland een groot publiek verdienden, gaf de massahysterie van vorige week mij een vieze nasmaak. De allesverzengende sensatiezucht en het zwart-witdenken rondom dit soort gebeurtenissen zijn ronduit giftig. Wie voorzichtig iets mompelt over het strafrecht, is deel van het probleem, wie geen obligaat plaatje op Instagram deelt, is verdacht, en wie weigert met een hoop tamtam zijn deugdzaamheid te verkopen, zal zelf wel wat te verbergen hebben.
24/01 08u15  20,4 procent erbij in een jaar: nog niet eerder stegen de huizenprijzen zo hardWie vorige maand een huis verkocht kreeg gemiddeld ruim 20 procent meer dan verkopers een jaar geleden. De huizenprijzen stijgen verder en het aanbod krimpt.
24/01 08u15  Hoe deden Bangura, Doekhi en Koopmeiners het deze week?Lees meer >
24/01 05u15  Van Nieuwenhuizen wilde aanblijven als minister na aanvaarden baan als lobbyist, Rutte stemde toeCora van Nieuwenhuizen was vast van plan om door te gaan als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, ook al had ze in de zomer al een baan aanvaard in de lobbysector. Premier Mark Rutte keurde het aanblijven van zijn partijgenoot goed, maar bedacht zich op het allerlaatste moment.
24/01 05u15  Huizenprijzen stijgen gestaag: in december 20,4 procent hoger dan een jaar geledenWie vorige maand een huis verkocht kreeg gemiddeld ruim 20 procent meer dan verkopers een jaar geleden. De huizenprijzen stijgen verder en het aanbod krimpt.
23/01 23u15  Taliban en het Westen zoeken voorzichtig toenadering om humanitaire crisis te bedwingenNoodgedwongen kruipen de Taliban en het Westen naar elkaar toe. Deze week praat een delegatie van de beweging in Oslo met officiële vertegenwoordigers van de VS, de Europese Unie en Europese regeringen. Het is voor het eerst dat in Europa met de nieuwe Afghaanse machthebbers wordt gesproken, en niet eerder was de agenda zo breed: de humanitaire crisis, vrouwenrechten en het vormen van een ‘inclusieve regering’.
23/01 21u15  Voormalige pubeigenaar heeft met onderzoek naar de lockdownfeestjes het lot van Johnson in handenGaat Sue Gray Boris Johnson redden of geeft ze hem het laatste zetje? De Britse topambtenaar die de feestjes op Downing Street onderzoekt, heeft een solide reputatie als crisismanager en ‘hoofd ethische zaken’ binnen de regering.
23/01 21u15  Oproep aan Olympiërs: vraag aandacht voor Oeigoeren middels een speciaal handgebaarEen open, half gebogen hand, uitgestoken alsof die de volle maan wil grijpen. Met dat gebaar kunnen topsporters op de Olympische Winterspelen in Beijing hun solidariteit betuigen met slachtoffers van de mensenrechtenschendingen in China. Chinese Oeigoeren in de diaspora en andere activisten roepen daartoe op met de campagne Score4Rights2022.
23/01 21u15  Op zijn 59ste hoorde Eric van Neure dat hij alzheimer had. Tot aan zijn dood liet hij zien dat dat óók mooi wasAlzheimer mag dan een vreselijke ziekte zijn, die diagnose hoeft niet de ondergang te betekenen: dat was de boodschap waarmee Eric van Neure de buitenwereld opzocht.
23/01 20u15  Openen The Voice-beerput leidt tot een vloedgolf van nieuwe klachten over seksueel wangedragNa het opengaan van de beerput bij The Voice of Holland worden meldpunten voor seksueel geweld overspoeld door telefoontjes met nieuwe aanklachten. Veel vrouwen realiseren zich: ik ben niet de enige, en het ligt niet aan mij. ‘Ik denk dat iedere zangeres weleens iets heeft meegemaakt.’
23/01 20u15  Politie beëindigt rellen in Brussel • WHO: Europa nadert mogelijk einde pandemieVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
23/01 20u15  Van dubbelzout tot schoolkrijt: de Nederlander eet 2 kilo drop per jaar. Maar wat is het?Drop smaakt naar drop en in Nederland wordt er jaarlijks een absurde hoeveelheid van gegeten. Maar wat ís het eigenlijk? ’s Lands favoriete snoep kent honderden gedaanten en twee gemene delers: het is gemaakt met zoethout en het roept sterke reacties op.
23/01 20u15  Bryan Brobbey: een naam alsof hij was voorbestemd voor het spitsendomZoals Berend Boudewijn een schitterende naam was voor een quizmaster die veel prijzen weggaf, Björn Borg paste bij een tennisser met gevoel voor mode en Brigitte Bardot de schoonheid bleek die haar naam suggereerde, hoort Brian Brobbey bij het type snelle spits.
23/01 19u15  Het wordt het jaar van de vrouw in de popmuziek, blijkt op NoorderslagWat was er veel te genieten op de digitale versie van het Groningse festival. Er wordt volop frisse, spannende, opwindende, oorstrelende en oorverdovende pop wordt gemaakt.
23/01 18u15  Politie beëindigt demonstratie Brussel door rellen • 65 duizend positieve testenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
23/01 18u15  De fossiele dromen van Suriname (en Bolsonaro) botsen met de klimaatdoelenDe Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro was eind vorige week in Suriname en Guyana voor een bliksembezoek. De drie buurlanden willen gezamenlijk hun grote olie- en gasvoorraden gaan ontginnen, maar dat is in strijd met het VN-klimaatakkoord van Parijs.
23/01 17u15  Rellen bij demonstratie in Brussel • 65 duizend positieve testen, RIVM kan meldingen niet verwerkenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
23/01 17u15  Ajax neemt koppositie over via omstreden treffer van MazraouiPas als PSV het zelf aangemeten korset afwerpt na de onvermijdelijke achterstand, ontbrandt de topper tegen Ajax enigszins. Ajax neemt nochtans de koppositie over na de zege (1-2) in Eindhoven, met nu twee punten voorsprong op PSV.
23/01 17u15  De virologisch-medische bril waarmee de regering naar de pandemie kijkt, is aan vervanging toeEen kleine greep uit de bredere en diepere schade van de pandemie die zich niet in besmettings- of sterftecijfers laat uitdrukken: personen met een verstandelijke beperking die geen adequate zorg krijgen, ouderen die zo geïsoleerd zijn dat ze dement raken, studenten op de universiteit en leerlingen op school die slechter onderwijs krijgen zonder enig uitzicht op compensatie, ouderen voor wie de enige lichtpuntjes in de week komen te vervallen en zich ‘te veel’ beginnen te voelen, alle misgelopen gesprekjes op de wandelgangen van het werk die ons relativeringsvermogen op peil hielden, de financiële nood van individuen en organisaties die hun werk kwijtraken of hun zaak zien verdampen, operaties die uitgesteld worden, big tech die zich steeds steviger vastbijt in al ons publieke en privé doen en laten, de onvoorwaardelijke steun aan KLM, de verdampende cultuursector, het volstrekt normaal worden van het feit dat je geen nieuwe mensen meer ontmoet in de koffiezaak of het café, critici en twijfelaars die zich steeds meer als wappies benaderd voelen, een rijksvaccinatieprogramma dat op steeds wankelere fundamenten komt te staan, de groeiende afname van vertrouwen in de politiek en ons algehele democratische bestel. Zoals gezegd, een kleine greep. Vul vooral aan.
23/01 16u15  65 duizend positieve testen, RIVM kan meldingen niet meer verwerkenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
23/01 15u15  Stagnatie opnamecijfers verpleegafdelingen, wel snelle afname nieuwe ic-patiëntenVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
23/01 14u15  Wie controleert de doe-het-zelfburgemeesters?Een grote groep burgemeesters luidde de noodklok over het coronabeleid in de praktijk, sommigen proberen hun eigen weg te vinden tussen de regels door. Eens te meer blijkt hoe ondemocratisch hun ambt is. Hun politieke rol vereist dat ze worden gekozen.
23/01 13u15  Amsterdam rekent af met heldenverheerlijking: korte podcasts geven uitleg bij koloniale straatnamenMet audiofragmenten benadrukt Amsterdam de duistere zijde van de ontdekkingsreizigers, koopmannen en admiralen waarnaar straten zijn vernoemd. Zoals Joost van Trappen Banckert die 250 levende gevangen aan zijn romp spijkerde om de vijand schrik aan te jagen.
23/01 13u15  Sophie Hermans ‘ongemakkelijk’ over rol ex-lid Hofstadgroep in VVDVVD-fractievoorzitter Sophie Hermans voelt zich ‘ongemakkelijk’ bij de rol die Soumaya Sahla speelt binnen haar partij. Zij is eerder veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.
23/01 13u15  Deze plekken in zijn Brussel mag u volgens Rutger Hoedemaekers niet missenWaar moet je wezen? Wat moet je zien en waarom? Producer en componist Rutger Hoedemaekers gidst ons buiten de gebaande paden in Brussel, waar hij sinds de eerste lockdown woont.
23/01 13u15  Eerherstel voor de Weimarrepubliek ★★★★☆Volgens de gangbare opvatting was de Weimarrepubliek een schakel in de keten van rampzalige gebeurtenissen die wel móesten culmineren in de Shoah. Patrick Dassen maakt overtuigend duidelijk dat het democratisch experiment zeer wel had kunnen slagen. Sterker: het ís alsnog geslaagd – als Duitse Bondsrepubliek.
23/01 11u15  Beijing slaat vlak voor Winterspelen massaal aan het testen uit vrees voor omikrongolfVolg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
23/01 11u15  De tijd van de dominante blik van witte, gestudeerde mannen is voorbijIn de tijd van W.F. Hermans was de blik van één type mensen – die van witte gestudeerde mannen – dominant. Dat is aan het veranderen.
23/01 10u15  De tijd van hautaine polemiek is voorbij, betoogt Marjan SlobIn de tijd van W.F. Hermans was de blik van één type mensen – die van witte gestudeerde mannen – dominant. Dat is aan het veranderen.
23/01 10u15  Kijk naar dit originele schilderij, en je ziet toch niet wat er ooit wasVeel van wat wij doen, voelen en vrezen, houdt kunstenaars al eeuwen bezig. Wieteke van Zeil verbindt kunstdetails aan de actualiteit. Deze week: kleur.
23/01 09u15  Klaas bleek naast ALS, ook dementie te hebben. Dat laatste besloot zijn vrouw hem niet te vertellenKlaas Kooijman bleek niet alleen ALS, maar ook een vorm van dementie te hebben. Dat laatste besloot zijn vrouw hem niet te vertellen, om hem niet nóg meer te belasten.
23/01 08u15  De virologisch-medische bril waarmee onze regering naar de pandemie kijkt, is aan vervanging toeEen kleine greep uit de bredere en diepere schade van de pandemie die zich niet in besmettings- of sterftecijfers laat uitdrukken: personen met een verstandelijke beperking die geen adequate zorg krijgen, ouderen die zo geïsoleerd zijn dat ze dement raken, studenten op de universiteit en leerlingen op school die slechter onderwijs krijgen zonder enig uitzicht op compensatie, ouderen voor wie de enige lichtpuntjes in de week komen te vervallen en zich ‘te veel’ beginnen te voelen, alle misgelopen gesprekjes op de wandelgangen van het werk die ons relativeringsvermogen op peil hielden, de financiële nood van individuen en organisaties die hun werk kwijtraken of hun zaak zien verdampen, operaties die uitgesteld worden, big tech die zich steeds steviger vastbijt in al ons publieke en privé doen en laten, de onvoorwaardelijke steun aan KLM, de verdampende cultuursector, het volstrekt normaal worden van het feit dat je geen nieuwe mensen meer ontmoet in de koffiezaak of het café, critici en twijfelaars die zich steeds meer als wappies benaderd voelen, een rijksvaccinatieprogramma dat op steeds wankelere fundamenten komt te staan, de groeiende afname van vertrouwen in de politiek en ons algehele democratische bestel. Zoals gezegd, een kleine greep. Vul vooral aan.
23/01 07u15  Last van een winterdip? Weet dan: de lente dient zich alweer aanWie last heeft van een winterdip, zal denken dat het voorjaar nog ver weg is. Toch dient de lente zich steeds vroeger aan. Kijk, daar fladdert de dagpauwoog al.
23/01 07u15  ‘Ik voelde aan alles dat dit té pijnlijk voor hem was’Klaas Kooijman bleek niet alleen ALS, maar ook een vorm van dementie te hebben. Dat laatste besloot zijn vrouw hem niet te vertellen, om hem niet nóg meer te belasten.
22/01 23u15  Laat het kabbelen: deze succesvolle componist gaat af op zijn intuïtieHij is de koning van de rustig voortkabbelende muziek, scoort miljoenen streams op Spotify en vloog tot voor kort de hele wereld over voor optredens. Maar in kringen van de klassieke muziek halen ze hun neus op voor de successen van de Italiaanse meester Ludovico Einaudi. Dit is wat hem inspireert.
22/01 23u15  Wanneer racen we op zwevende motoren zoals in Star Wars?Lees meer >
22/01 22u15  Advocaat: Heracles wist allang dat Vloet veel te hard reed en veel te veel had gedronkenHeracles Almelo wist al weken dat speler Rai Vloet veel te hard reed en te veel had gedronken tijdens het auto-ongeluk waarbij een jongetje van 4 jaar overleed. Vloets advocaat zegt de club daarover te hebben ingelicht. Dat gaat lijnrecht in tegen de verklaring van de clubleiding, die stelt niet op de hoogte te zijn geweest en van Vloet af wil.
22/01 19u15  Nederland blijft positief verrassen op EK Handbal: ‘We kunnen een aardig spelletje neerzetten’Het EK handbal draait, vooral vanwege corona, uit op een uitputtingsslag voor de Nederlandse handballers. Maar ook tegen Montenegro werd zaterdag weer gewonnen. Kay Smits en Dani Baijens hadden een moeilijke tijd bij hun clubs in Duitsland, maar zijn nu juist de topscorers van de verrassing van het EK.
22/01 18u15  Deze fabriek moet het Groningse gas doen vergeten (maar dat duurt nog even)De nieuwe stikstofinstallatie van Gasunie bij Zuidbroek is de troef bij het definitief dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Dat de oplevering met drie maanden is vertraagd, is daarom een fikse tegenvaller. Wat ging er mis? ‘We kregen de ene na de andere lockdown voor onze kiezen.’
22/01 18u15  IS laat zien nog niet verslagen te zijn: tientallen doden bij aanval op Syrische gevangenisIS-strijders en Koerdische militairen zijn in heftige gevechten verwikkeld rond een gevangenis in de stad Hasaka in het noordoosten van Syrië. Daar zitten duizenden IS-verdachten vast, waaronder een aantal kopstukken.
22/01 18u15  Waarom zit de laadkabel van elektrische auto’s niet op een haspel, zoals bij stofzuigers?In de kofferbak van onze hybride huurauto slingert een laadkabel rond, nog vies van de modder. Ineens schiet me weer de vraag te binnen die ik van een lezer kreeg: waarom zit de laadkabel van elektrische auto’s eigenlijk niet op een haspel, zoals bij stofzuigers? De huidige kabels slingeren los in de achter- of voorbak, die moet je pakken, inpluggen en dan ligt-ie op de vaak natte en/of vieze grond. En na afloop alles weer in omgekeerde richting. Met een haspel kun je gewoon de kabel uittrekken richting oplaadpunt.
22/01 18u15  De jubileumbundel van Adriaan van Dis is een feest der herkenning ★★★★☆In zijn jubileumbundel Vijf vrolijke verhalen laat Adriaan van Dis zien hoezeer zijn werk eenheid en samenhang vertoont, zowel in onderwerpen als in vorm en stijl. Dat hij de waarheid verdraait, blijkt noodzakelijk.
22/01 15u15  OMT adviseert om de samenleving tot 20.00 uur te heropenenHet Outbreak Management Team (OMT) heeft vandaag geadviseerd om de samenleving tot 20.00 uur te heropenen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van NRC.
22/01 14u15  Wat doe ik met mijn date die altijd op zijn telefoon zit?Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.
22/01 13u15  ‘OMT adviseert opnieuw avondlockdown, alles open tot 20.00 uur’Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
22/01 12u15  ‘Waarom hackt de politie ransomwarebendes niet helemaal de tering?’Inge Bryan heeft als hoofd van beveiligingsbedrijf Fox-IT één doel: de samenleving beschermen tegen digitaal gevaar. Naar de buitenwereld toe heeft ze daarom geduld en vriendelijkheid op een lager pitje gezet – uit publiek belang.
22/01 12u15  De proefdiervrije toekomst krijgt al gestalte in het lab, met minibreinen en organen-op-een-chipWetenschappers in het hele land werken hard aan manieren om minder proefdieren te gebruiken. Hoe weet je dan of een medicijn of voedingstof veilig is? De laatste stand van zaken in het lab, zoals het orgaan-op-een-chip.
22/01 10u15  Iedereen voelt de pijn van inflatie, maar de consument nog het meestDe wereldwijde inflatie veroorzaakt prijsstijgingen, maar volgens de supermarkten Albert Heijn en Jumbo en bezorgservice Picnic doen leveranciers als Nestlé nog een extra schepje op de al verrekende kosten. En dat merkt de consument meteen.
22/01 10u15  Nergens was plek voor de ouderen in Beekbergen, daarom wonen ze nu op een vakantieparkDe ouderen van verzorgingshuis De Vier Dorpen in Beekbergen wonen sinds een aantal maanden op een vakantiepark. Het oude pand moest hoognodig gerenoveerd worden. Acute woningnood, voortgaande vergrijzing en schrijnende personeelstekorten doen het ergste vrezen: hebben ouderen in de toekomst nog wel adequate verzorging en een dak boven hun hoofd?
22/01 10u15  Houellebecq slaagt erin de werkelijkheid geheel te omarmen ★★★★★Anéantir – vernietigen – is de bedrieglijke titel van de meest liefdevolle en geestelijke ruimte scheppende roman die Michel Houellebecq ooit heeft geschreven.
22/01 09u15  Uit het dicteerapparaat van John de Mol: ‘Misschien zeggen dat je Jeroen wel op z’n bek had willen slaan. Wow!’De Betrouwbare Mannetjes vonden het dicteerapparaat
22/01 08u15  Slechts één man bepaalt of er oorlog uitbreekt in Europa. Wat gebeurt er in het brein van oud-spion Poetin?Slechts één man bepaalt of er oorlog uitbreekt in Europa. Sancties lijken de Russische president niet te deren, terwijl hij het Westen in de tang houdt met zijn troepenmacht. Wat gebeurt er in het brein van oud-spion Poetin?
22/01 08u15  Hoe werd marktkoopman Michel Reijinga de drijvende kracht achter de Museumplein-protesten?Michel Reijinga is de drijvende kracht achter de Museumplein-protesten tegen het coronabeleid. Met regelmaat krijgt hij tienduizenden mensen op de been. Hoe kon deze voormalige marktkoopman en ondernemer zo invloedrijk worden? Wat bracht hem tot zijn verzet? En waarom willen veel van zijn vroegere contacten hem niet meer kennen?
22/01 08u15  Is het dan eindelijk tijd voor een grafrede voor de hoge hak?Eerst werd de hoge hak zijlings ingehaald door de sneaker, toen in de hoek gekwakt door de coronacrisis: hoge hakken hebben het zwaar, misschien wel net zo zwaar als hun fans, die grote en kleine blessures overhadden voor hun hogehakkenliefde. Is het dan eindelijk tijd voor een grafrede voor de hak?
22/01 08u15  Het dicteerapparaat van John de MolDe Betrouwbare Mannetjes vonden het dicteerapparaat
22/01 07u15  Deze voetballende filosoof is een populair Kamerlid voor GroenLinks: ze spreekt de taal van gewone mensenVanaf haar studietijd komt Lisa Westerveld op voor anderen. Als Kamerlid weten mensen haar vooral te vinden als het om de jeugdzorg gaat. Ze woont bewust in Nijmegen en niet in Den Haag en leest liever lokale kranten dan de Volkskrant: ‘Ik zit in de Kamer om namens mensen te spreken. Zo zie ik mezelf ook, als volksvertegenwoordiger, in plaats van politicus.’
22/01 07u15  Het land dat de welvaartsstaat uitvond, kijkt weg van z’n daklozenAls een burcht staat hoog in onduidelijk gebied een roodblauwe halfopen schuiltent, uitkijkend op twee spoorlijnen en een snelweg, met een tweepersoonsmatras erin van het merk Polydaun. Voorlangs een sloot als een slotgracht, de geheime toegangsweg is een met braamstruiken overwoekerd modderpad. Eromheen is het land schitterend georganiseerd.
22/01 05u15  Wat wordt de volgende zet van Vladimir Poetin?Slechts één man bepaalt of er oorlog uitbreekt in Europa. Sancties lijken de Russische president niet te deren, terwijl hij het Westen in de tang houdt met zijn troepenmacht. Wat gebeurt er in het brein van oud-spion Poetin?
22/01 05u15  Een rouwdouwer met veel nieuwe vrienden bij radicaal rechts: dit is de man achter het Museumplein-protestMichel Reijinga is de drijvende kracht achter de Museumplein-protesten tegen het coronabeleid. Met regelmaat krijgt hij tienduizenden mensen op de been. Hoe kon deze voormalige marktkoopman en ondernemer zo invloedrijk worden? Wat bracht hem tot zijn verzet? En waarom willen veel van zijn vroegere contacten hem niet meer kennen?
1


Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

4x Jip van den Toorn29/01 00u15 - de Volkskrant: Lees meer >
2x Van iemand die zo veel macht heeft als Kuipers mag worden verwacht dat hij zijn feiten op orde heeft28/01 22u15 - de Volkskrant: ‘Vandaag las ik de berichtgeving over minister Kuipers. Ik werd er verdrietig van’, schreef een lezer deze week. ‘Op deze manier komt het vertrouwen van burgers in de politiek nooit terug.’
1x Van mislukkeling tot Luuk de Gol. Hoe een Achterhoeker zich staande houdt bij Barcelona28/01 17u15 - de Volkskrant: En toen stond Luuk de Jong plots in de spits bij Barcelona. Had hij nooit kunnen dromen. En de socios ook niet. Barcelona onwaardig, klonk het. Maar De Jong rechtte zijn rug, toonde zich in alles een professional en heet nu Luuk de Gol.
1x Uitgeroepen tot Journalist van het Jaar: ‘Wetenschap heeft op grote lijnen gelijk gehad over corona’28/01 17u15 - de Volkskrant: Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist van de Volkskrant, is door vaktijdschrift Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar voor zijn coronaverslaggeving. Hoe gaat hij te werk, en is hij wel kritisch genoeg op wetenschappers?
1x Dagrecord van 74 duizend gemelde besmettingen, maar achterstand nog niet ingehaald28/01 17u15 - de Volkskrant: Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
1x Karel Doorman was geen zeeheld, preventief protesteren tegen oorlog en meer brieven van lezers28/01 18u15 - de Volkskrant: De lezersbrieven van zaterdag 29 januari
1x Forum heeft de jacht op uw baarmoeder geopend28/01 20u15 - de Volkskrant: Er gebeuren rare dingen als het woord ‘beraadtermijn’ valt. Prompt beginnen mensen dan over airfryers, staafmixers, stofzuigers, pannensets, strijkijzers, koffiezetapparaten en keukenmachines – de hele inboedel van de Blokker, zeg maar.
1x Rechters geven signaal aan kabinet: ontduiken van stikstofregels moet afgelopen zijn28/01 20u15 - de Volkskrant: Het kabinet zoekt graag geitenpaadjes om de veestapel niet substantieel te hoeven inkrimpen, maar het juridische net begint zich te sluiten. Rechterlijke uitspraken beperken de overheid steeds verder in haar mogelijkheden om de afgesproken stikstofreductie te realiseren.
1x De beste programma’s en films op televisie getipt door de Volkskrant-redactie28/01 21u15 - de Volkskrant: Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.
1x Partygate is uitgemond in een soap: ‘De grote vraag is: heeft Johnson tegen het parlement gelogen?’28/01 21u15 - de Volkskrant: Te midden van intriges en strijdige belangen probeert de Britse premier Boris Johnson koste wat het kost zijn hachje te redden. Correspondent Patrick van IJzendoorn schept helderheid in de soap van Downing Street.

Statistieken

Artikels:
32914
Gelezen:
3259
Aantal lezers nu:
28


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2022 Naar boven