vrijdag 27 november 2020, week 48


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u45
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Liveblog corona | Monument voor coronaslachtoffers onthuld in Heerde Lees meer >
27/11 18u15  Diverse broodproducten Jumbo uit de schappen vanwege stukjes plastic Supermarktketen Jumbo haalt per direct diverse broodproducten uit de schappen omdat er kleine stukjes hard plastic in kunnen zitten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.
27/11 18u15  Liveblog | Oranjevrouwen azen tegen VS op wraak voor verloren WK-finale Lees meer >
27/11 18u15  Humberto Tan gaat weer talkshow presenteren bij RTL Humberto Tan keert terug als talkshowhost bij RTL. De 55-jarige presentator krijgt vanaf volgend jaar een praatprogramma op de zondagavond, zo maakt de zender vrijdag bekend.
27/11 18u15  Baudet uit partijbestuur geschreven, 'verkiezingsdeelname FVD in gevaar' Thierry Baudet staat niet langer ingeschreven als bestuurder van Forum voor Democratie (FVD), meldt de partij vrijdag op Twitter. Het bestuur zou hem hebben uitgeschreven als bestuurslid. De patstelling kan ertoe leiden dat FVD niet kan meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart, aldus Baudet.
27/11 17u15  Video | Rutte over besmettingscijfers: 'Bieden geen comfort' Volgens premier Mark Rutte bieden de besmettingscijfers van de afgelopen dagen omtrent het coronavirus 'geen comfort'. Dat zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad in Den Haag. Ook kon de premier nog geen duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen voor de feestdagen.
27/11 17u15  Minister Bijleveld legt nieuwe Defensie-eenheid die data verzamelde stil Een nieuwe eenheid van de Landmacht die de afgelopen maanden op grote schaal data verzamelde over de Nederlandse samenleving tijdens de coronacrisis, moet daar tijdelijk mee stoppen. Dat laat minister van Defensie Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer weten.
27/11 17u15  Liveblog corona | Drukte in Amsterdam, oproep om weg te blijven Lees meer >
27/11 17u15  Prominente Iraanse atoomwetenschapper omgekomen bij aanslag Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh, die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken.
27/11 17u15  RIVM: Lager opgeleiden voelen coronacrisis het ergst, ook na de pandemie Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen tijdens de huidige uitbraak, maar ook in de toekomst, waarschuwt het RIVM vrijdag.
27/11 17u15  Goed nieuws: Oversterfte neemt af | Oud walvisskelet gevonden in Thailand Door het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, sneeuwt het goede nieuws soms onder. Daarom maken we regelmatig een overzicht van het positieve en vrolijk makende nieuws.
27/11 16u15  Weekendweerbericht: Kans op de eerste officiële vorstdag van dit seizoen Na een bijzonder zachte novembermaand, krijgen we dit weekend voor het eerst met koude lucht te maken. Zaterdag is het grijs, zondag is de kans aanwezig dat de eerste officiële vorstdag van dit seizoen wordt geregistreerd.
27/11 16u15  Toezichthouder NZa: Inhaalslag van ziekenhuiszorg leek in oktober voorbij De inhaalslag van ziekenhuiszorg leek vorige maand voorbij te zijn, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. Door de coronacrisis kwam eerder dit jaar een deel van de zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken stil te liggen, waardoor een inhaalslag nodig was.
27/11 16u15  Podcast | Gaat het te weinig over de radicaal-rechtse denkbeelden van de FVD? In de openbare redactievergadering praten we deze week over de chaos bij Forum voor Democratie. We hebben het over de bijna niet bij te benen veranderingen en hoe NU.nl omgaat met politici die onwaarheden verkondigen.
27/11 15u15  Baudet uit partijbestuur geschreven, 'FVD-deelname aan verkiezingen in gevaar' Thierry Baudet staat niet langer ingeschreven als bestuurder van Forum voor Democratie, meldt de partij via twitter. Volgens het bericht zou Baudet zich vrijdag hebben uitgeschreven wat door Baudet wordt bestreden. Volgens de partijoprichter dreigt de patstelling ertoe te leiden dat Forum niet kan meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
27/11 18u15  ’Burgers slachtoffer kogelregen onderwereld’ Criminelen nemen in toenemende mate woningen en bedrijfspanden onder vuur. Maar liefst vier keer per week wordt ergens in het land een pand beschoten. De beschietingen zijn vrijwel allemaal drugsgerelateerd en zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid bij omwonenden.
27/11 18u15  Wat staat er nog op het spel in Formule 1? Lewis Hamilton mag zich met nog drie races te gaan al wereldkampioen noemen. Toch is er nog genoeg om naar uit te kijken richting de resterende wedstrijden in de woestijn. Voor coureurs en teams valt er nog veel te winnen of te verliezen.
27/11 18u15  ’Ik ben wel een beetje klaar met dat lijden’ VROUW-collega Marjolein jojoot al zo’n veertig jaar. Afzien, aankomen, weer afzien, altijd bezig met (niet) eten. Toen ze eindelijk in haar droomjurk paste, bleek ze longkanker te hebben en was dat gewicht ineens niet meer belangrijk.
27/11 18u15  Drukte in binnensteden door Black Friday: ’Kom niet meer!’ Het is te druk in het winkelgebied in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente roept iedereen op om daar niet meer te komen winkelen. Ook wordt er in de Kalverstraat en de Nieuwendijk eenrichtingsverkeer ingesteld.
27/11 18u15  President Trump dreigt aankomend president Biden De Amerikaanse president Trump zegt dat aanstaand president Biden het Witte Huis alleen kan betreden als hij kan bewijzen dat zijn „belachelijke” 80 miljoen stemmen niet door fraude of illegaal zijn verkregen. Volgens Trump heeft Biden een groot onoplosbaar probleem.
27/11 18u15  Teheran zint op wraak na liquidatie atoombrein Het Midden-Oosten staat op scherp na de liquidatie van het vermeende hoofd van Irans kernwapenprogramma Mohsen Fakhrizadeh, ook wel bekend als de ’Iraanse Dr. Strangelove’. Teheran wijst met de beschuldigende vinger naar Israël, dat in het verleden verantwoordelijk werd gehouden voor een serie moordaanslagen op nucleaire wetenschappers. De liquidatie komt op een precair moment.
27/11 18u15  Hema lijdt nederlaag in asbestzaak Actualiteitenprogramma EenVandaag hoeft een uitzending over mogelijke vervuiling met asbest in make-up van Hema niet te rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam in kort geding beslist in een zaak die de warenhuisketen tegen de actualiteitenshow had aangespannen.
27/11 18u15  Sarina Wiegman ontbreekt tegen Verenigde Staten De Oranje Leeuwinnen moeten het vrijdagavond zonder Sarina Wiegman stellen tijdens het oefenduel met de Verenigde Staten.
27/11 18u15  Slepende soap rond Unilever spannend tot het eind De slepende soap rond Unilever blijft tot het einde spannend. De voedings- en verzorgings-multinational hoopt dit weekend definitief naar Londen te verhuizen. Met het vertrek zet het bedrijf een streep onder 90 jaar Brits-Nederlandse geschiedenis. Alleen de ‘verhuisboete’ van GroenLinks-kamerlid Bart Snels kan op de valreep nog reden zijn voor uitstel. In de podcast Kwestie van Centen nemen Herman Stam, Ertan Basekin en Edwin van der Schoot het complexe bedrijf onder de loep.
27/11 17u15  Bloedende Sydney van Hooijdonk slachtoffer van geknapte douchedeur In de lijst van opmerkelijke redenen voor een afwezigheid kan weer een nieuwe oorzaak worden bijgeschreven.
27/11 17u15  Zo wordt mondkapjesplicht gehandhaafd Vanaf komende dinsdag (1 december) gaat de mondkapjesplicht in. In publieke binnenruimtes is het gebruik van een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Ferd Grapperhaus legt uit hoe de verplichting gehandhaafd gaat worden.
27/11 17u15  Winkels in België 1 december weer open De niet-essentiële winkels in België, zoals kleding- of meubelwinkels en de Hema, mogen per 1 december weer open. Dat heeft het overlegcomité van de federale en regionale regeringen besloten, melden de belangrijkste Belgische media.
27/11 17u15  Brein achter atoombom-plannen Iran geliquideerd Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is gedood bij een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken.
27/11 17u15  Humberto Tan krijgt weer talkshow bij RTL RTL4 gunt Humberto Tan een tweede leven als talkshowhost. Dat heeft de zender vrijdag bekend gemaakt. De presentator wordt collega van Beau van Erven Dorens en Eva Jinek, en zal de zondagavond voor zijn rekening gaan nemen.
27/11 17u15  Video: Flinke crash Alexander Albon tijdens training Bahrein Alexander Albon eiste een hoofdrol op tijdens de tweede training voor de Grand Prix van Bahrein, maar wel een negatieve…
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Gepensioneerden tegen de Staat. Een verslag van de rechtszaak Vrijdag diende een opmerkelijke rechtszaak tegen de Staat, aangespannen door KBO-Brabant en Stichting Pensioenbehoud. De klagers vinden dat de Nederlandse Pensioenwet in strijd is met Europese pensioennormen. Vier vragen over deze zaak die – uniek voor een pensioenzaak – live werd uitgezonden. 1. Wie zijn de partijen in de zaak? De zaak die op vrijdag … Continued The post Gepensioneerden tegen de Staat. Een verslag van de rechtszaak appeared first on EWmagazine.nl.
27/11 18u15  Verhoren toeslagendrama klaar: niemand wist van of deed iets aan ontspoorde aanpak Twee weken lang stond het Haagse Binnenhof in het teken van de verhoren over de toeslagenaffaire. Topambtenaren en politieke hoofdrolspelers moesten zich verantwoorden voor een speciale commissie van de Tweede Kamer. Die wilde weten wie wat wist en wanneer. Na negentien verhoren blijkt een antwoord daarop moeilijk te formuleren. Lees ook: Toeslagenstelsel is absurd, blijkt … Continued The post Verhoren toeslagendrama klaar: niemand wist van of deed iets aan ontspoorde aanpak appeared first on EWmagazine.nl.
27/11 14u15  Verhoren Belastingdienst klaar: niemand wist van of deed iets aan ontspoorde aanpak Twee weken lang stond het Haagse Binnenhof in het teken van de verhoren over de toeslagenaffaire. Topambtenaren en politieke hoofdrolspelers moesten zich verantwoorden voor een speciale commissie van de Tweede Kamer. Die wilde weten wie wat wist en wanneer. Na negentien verhoren blijkt een antwoord daarop moeilijk te formuleren. Lees ook: Toeslagenstelsel is absurd, blijkt … Continued The post Verhoren Belastingdienst klaar: niemand wist van of deed iets aan ontspoorde aanpak appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 20u15  Biden kiest voor ervaring en gematigdheid met eerste keuzes voor kabinet Vlak voor Thanksgiving maakte Joe Biden de eerste leden van zijn kabinetsploeg bekend. Biden kiest voor gematigde Democraten, met wie hij al vaker heeft gewerkt. Een overzicht van die vier meest in het oog springende kandidaten, want de Amerikaanse Senaat moet ze nog wel goedkeuren. 1. Minister van Financiën – Janet Yellen (74) Een unicum: … Continued The post Biden kiest voor ervaring en gematigdheid met eerste keuzes voor kabinet appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 20u15  Obligatiebelegger is van nature een sombermans Economisch herstel is goed nieuws voor aandelenbeleggers. Bezitters van een obligatieportefeuille moeten juist oppassen, schrijft Marijn Jongsma. Marijn Jongsma (1969) is economisch redacteur bij EW. Hij blogt wekelijks over financieel- en macro-economische onderwerpen. Aandelen- en obligatiebeleggers zijn totaal verschillende types, zo luidt het cliché in de financiële wereld. Aandelen en obligaties kunnen beide waardeloos worden, maar als … Continued The post Obligatiebelegger is van nature een sombermans appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 15u16  Trump, Biden en het Buitenlandbeleid van de Verenigde Staten Op buitenlands vlak had Donald Trump enorm veel invloed als president. Welke successen behaalde hij, en welke mislukkingen? En wat moet Joe Biden daar straks mee? Victor Pak en Emile Kossen bespreken het in de Holland-Amerikalijn. Een fijne Thanksgiving! De podcast is te beluisteren op Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en hieronder: The post Trump, Biden en het Buitenlandbeleid van de Verenigde Staten appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 15u16  Geen cent extra naar zelfstandig Suriname Tijdens de viering van 45 jaar Surinaamse onafhankelijkheid op woensdag 25 november hield vicepresident Ronnie Brunswijk zijn hand op bij Nederland. Na tien jaar wanbeleid onder leiding van Desi Bouterse verkeert Suriname in een diepe crisis. Brunswijk en Bouterse zijn in Nederland veroordeeld voor cokehandel en verrijkten zich ten koste van hun land. Suriname moet … Continued The post Geen cent extra naar zelfstandig Suriname appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 14u15  Ook zonder Trump gaat zijn Midden-Oosten-revolutie door Voor de Palestijnen is het een race tegen de klok, schrijft Robbert de Witt. Kunnen ze Joe Biden voor zich winnen en zo ontkomen aan de gevolgen van Trumps doorbraak in de relatie tussen Israël en de Arabieren? Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en … Continued The post Ook zonder Trump gaat zijn Midden-Oosten-revolutie door appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 14u15  Fenomenale wendbaarheid van heupen en gedachten: Diego Armando Maradona Als icoon overtreft hij alle andere voetbaliconen. Hugo Camps neemt afscheid van de man met voetjes als notenbalken: Maradona. Zijn guitige oogjes zijn gedoofd onder het grootste theaterdoek van de wereld. Diego Armando Maradona heeft het aardse verlaten en zit nu waar hij thuishoort: tussen de engelen. Een halve engel was hij ook al in … Continued The post Fenomenale wendbaarheid van heupen en gedachten: Diego Armando Maradona appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 14u15  Crisis FVD: Baudet wil splitsing na beschuldiging van antisemitische uitlatingen De crisis bij Forum voor Democratie verdiept zich verder. Voor de vierde dag op rij gaan kopstukken van de partij ruziënd over straat. Woensdagavond onthulde De Telegraaf een brief van FVD-senator Nicki Pouw-Verweij. Zij schrijft dat Baudet tijdens een partij-etentje vrijdagavond antisemitische uitspraken deed. Partijprominenten Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek waren aanwezig bij het etentje … Continued The post Crisis FVD: Baudet wil splitsing na beschuldiging van antisemitische uitlatingen appeared first on EWmagazine.nl.
26/11 01u15  Chaos compleet bij FVD: bestuur wil aangifte tegen Baudet doen Voor de derde dag op rij wordt er openlijk geruzied binnen Forum voor Democratie. Er woedt een stammenstrijd tussen voorstanders van Thierry Baudet en partijprominenten die willen dat hij de partij definitief verlaat. Ook het bestuur, waar Baudet nog inzit, is verdeeld. Zelfs de sloten op het partijkantoor werden vervangen om Baudet weg te houden. … Continued The post Chaos compleet bij FVD: bestuur wil aangifte tegen Baudet doen appeared first on EWmagazine.nl.
25/11 21u15  Argentijnse voetballegende Diego Maradona overleden De Argentijnse voetballegende Diego Armando Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden na een hartstilstand. De Argentijnse voetbalbond bevestigt berichten daarover van nationale en internationale media. Maradona, die speelde tussen 1976 en 1997, wordt door velen beschouwd als de beste voetballer ooit. Begin deze maand, op 2 november, werd in een ziekenhuis in La Plata opgenomen … Continued The post Argentijnse voetballegende Diego Maradona overleden appeared first on EWmagazine.nl.
25/11 21u15  Zeesluis IJmuiden enige juiste naam voor zeesluis in IJmuiden De naam voor de nieuwe zeesluis – ’s werelds grootste – bij IJmuiden is het praatje van de dag, ook buiten Noord-Holland. Een comité van ambtenaren, bestuurders en buurtbewoners kon kiezen uit 5.000 ingezonden namen en welke pikten ze eruit? ‘Zeesluis IJmuiden’. Die naam lijkt allesbehalve creatief en werkt op veler lachspieren. En toch is … Continued The post Zeesluis IJmuiden enige juiste naam voor zeesluis in IJmuiden appeared first on EWmagazine.nl.
25/11 18u15  De strijd om een plekje binnen de NPO: welke omroepen zijn in de race? zeventien aspirant-omroepen wagen een poging om voorlopige erkenning te krijgen. Voor het einde van het jaar moeten zij minimaal 50.000 leden hebben die minimaal 5,72 euro aan lidmaatschapsgeld betalen. Ook moeten de omroepen een beleidsplan schrijven om aan te tonen dat zij wat toevoegen aan de bestaande programmering. EW schreef eerder al over aspirant-omroep Ongehoord … Continued The post De strijd om een plekje binnen de NPO: welke omroepen zijn in de race? appeared first on EWmagazine.nl.
25/11 18u15  Drie dagen ruzie: chaos compleet bij FVD Voor de derde dag op rij wordt er openlijk geruzied binnen Forum voor Democratie. Er woedt een stammenstrijd tussen voorstanders van Thierry Baudet en partijprominenten die willen dat hij de partij definitief verlaat. Ook het bestuur, waar Baudet nog inzit, is verdeeld. Zelfs de sloten op het partijkantoor werden vervangen om Baudet weg te houden. … Continued The post Drie dagen ruzie: chaos compleet bij FVD appeared first on EWmagazine.nl.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
27/11 16u15  Twee huizen en een half miljoen? Dan ben je 'te rijk' Kun je in het leven ook té rijk zijn? Zoveel geld hebben dat het overdreven is en onnodig is? Dat vroegen onderzoekers aan de Universiteit Utrecht zich af. Het korte antwoord: ja, dat kan.
27/11 15u15  Baudet uitgeschreven bij bestuur FVD: 'Kan niet, absurd' Thierry Baudet beschuldigt het partijbestuur ervan dat hij onterecht is uitgeschreven uit het bestuur. Baudet spreekt van coupplegers en 'een gijzeling van Forum voor Democratie'.
27/11 13u15  4 van de 10 Eerste Kamerleden van Forum splitsen zich af Vier van de tien senatoren van de Eerste Kamer-fractie van Forum voor Democratie splitsen zich af van de partij. Dat zegt Bob van Pareren, een van de vier. Ze vinden dat de partij niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme en antisemitisme.
27/11 10u15  Run op thuissportapparaten, fietstrainers wereldwijd uitverkocht De loopbanden, crosstrainers en roeiapparaten zijn niet aan te slepen. Thuissporten is populair sinds de coronacrisis, om fit te blijven en coronakilo's te voorkomen. Deze trend zorgt voor een gigantische omzetstijging bij bedrijven die deze apparaten verkopen.
27/11 10u15  Mes gaat in openbaar vervoer: 10 procent dienstregeling verdwijnt Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en daarom zal volgend jaar 10 procent van de bestaande dienstregeling verdwijnen. Dat is nodig om financieel overeind te blijven, bevestigt branchevereniging OV-NL na berichtgeving van BNR. 'Trajecten zullen niet verdwijnen, maar klanten zullen op sommige plekken wel langer moeten wachten.'
27/11 10u15  Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Nou pap en Neel… We houden vol' Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder verloor bij de ramp met vlucht MH17, volgt de rechtszaak tegen de verdachten op de voet. Voor RTL Nieuws houdt ze een blog bij. 'Een collega vroeg aan mij hoe ik dit toch in hemelsnaam kon aanhoren.'
27/11 04u15  Mes gaat in het openbaar vervoer: tien procent dienstregeling verdwijnt Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en daarom zal volgend jaar tien procent van de bestaande dienstregeling verdwijnen. Dat is nodig om financieel overeind te blijven, bevestigt branchevereniging OV-NL na berichtgeving van BNR. 'Trajecten zullen niet verdwijnen, maar klanten zullen op sommige plekken wel langer moeten wachten.'
26/11 23u15  Mes gaat in het openbaar vervoer: 10 procent dienstregeling verdwijnt Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en daarom zal volgend jaar 10 procent van de bestaande dienstregeling verdwijnen. Dat is nodig om financieel overeind te blijven, bevestigt branchevereniging OV-NL na berichtgeving van BNR. 'Trajecten zullen niet verdwijnen, maar klanten zullen op sommige plekken wel langer moeten wachten.'
26/11 20u15  Mondkapjesplicht gaat vanaf dinsdag dan toch écht in: boete is 95 euro Negen maanden na de uitbraak van het coronavirus, krijgen we in Nederland een mondkapjesplicht. De Tweede Kamer had tot vandaag de tijd om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet. Wie vanaf dinsdag 1 december geen mondkapje draagt, kan een boete krijgen van 95 euro.
26/11 18u15  SVB-medewerkster verliest baan en WW na 'gluren bij de buren' Een 48-jarige werkneemster van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft 350 keer in een overkoepelend uitkeringssysteem gekeken hoe haar buurtgenoten er financieel bijzaten. Door te 'gluren bij de buren' verloor zij niet alleen haar baan, maar ook haar WW-uitkering.
26/11 17u15  Componist Live is Life: 'Dankzij Maradona scoorden wij een wereldhit' Live is life (na na na na na). Wie kent dit liedje niet? Dankzij Maradona werd het een wereldhit. En daar is de Oostenrijkse band Opus, die het nummer maakte, hem nog steeds dankbaar voor. 'Hij kende onze muziek heel goed, hij kon het meezingen.'
26/11 15u15  Aantal faillissementen blijft nog laag, maar CPB waarschuwt Het aantal faillissementen in Nederland blijft op een laag niveau. Vorige week gingen er 55 bedrijven bankroet, waarmee het totaal aantal dit jaar uitkomt op 2966. Dat zijn er 438 minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Maar het Centraal Planbureau (CBP) waarschuwt dat het volgend jaar uit kan zijn met de pret.
25/11 21u15  Meghans miskraamverhaal biedt troost aan vrouwen: 'Ik kon jaren geen kinderwagen zien' Dat Meghan Markle zo openhartig vertelt over haar miskraam, is niet alleen een uitzonderlijke ontboezeming. Haar verhaal is ook een steun voor vrouwen die zelf te maken kregen met een miskraam. 'Mijn verdriet was zo groot, ik kon het heel lang niet aan om bij iemand op kraamvisite te komen.'
25/11 19u15  Draaiboek voor inzetten proefpersonen corona is af: 'Er zijn altijd risico's' Internist-infectioloog Meta Roestenberg maakt met haar team het draaiboek als ons land straks proefpersonen tegen corona wil inzetten. Gezonde mensen worden dan opzettelijk met het coronavirus besmet. Ouder dan 30? Dan val je af als proefpersoon. En er zijn risico's. Er staat dan wel weer een vergoeding tegenover, maar is dat het waard?
25/11 18u15  Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Nou pap en mam… We houden vol' Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder verloor bij de ramp met vlucht MH17, volgt de rechtszaak tegen de verdachten op de voet. Voor RTL Nieuws houdt ze een blog bij. 'Een collega vroeg aan mij hoe ik dit toch in hemelsnaam kon aanhoren.'
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Moslimorganisatie eist in kort geding rectificatie NCTV De islamitische belangenorganisatie Muslim Rights Watch Nederland spant een kort geding aan tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De groep wil dat de NCTV de omschrijving van de groepering in een recent verschenen dreigingsanalyse rectificeert, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Parool. In de dreigingsanalyse wordt de groep omschreven als een organisatie van 'politiek-salafistische aanjagers' die onverdraagzaam gedachtengoed verspreiden. Muslim Rights Watch weerspreekt dat en zegt op zijn site te staan voor verdraagzaamheid, integratie en participatie in de samenleving. 'Geen inzicht in beweegredenen' De groep heeft een gesprek gehad met de veiligheidswaakhond. 'Hierin heeft de NCTV duidelijk gemaakt dat zij geen inzicht zullen bieden in de beweegredenen en dat zij niet over zullen gaan tot rectificatie', zegt Muslim Rights Watch. Een woordvoerder van de NCTV zegt desgevraagd geen informatie over de inhoud van dit soort gesprekken naar buiten te brengen. Volgens de woordvoerder is dit de eerste keer is dat de NCTV voor de rechter moet verschijnen naar aanleiding van een dreigingsanalyse. Het kort geding staat gepland voor 10 december.
27/11 18u15  Urk bestempeld tot risicogebied, politie gaat preventief fouilleren Op Urk mag de politie vanaf vanavond tot maandagochtend 08.00 uur in verdachte situaties preventief fouilleren. De bebouwde kom van de plaats is bestempeld tot veiligheidsrisicogebied. 'Door preventief fouilleren mogelijk te maken kan de politie beter controleren op vervoer en gebruik van verboden vuurwerk. Dat is belangrijk, want afgelopen zaterdag werd zwaar vuurwerk gebruikt tegen hulpverleners. Dat is onacceptabel', zegt burgemeester Van den Bos tegen Omroep Flevoland. Stevigere maatregelen achter de hand De maatregel geldt in eerste instantie voor dit weekend en wordt daarna geëvalueerd met de politie en het Openbaar Ministerie. 'Als het nodig is, staan ons nog steviger maatregelen ter beschikking', zegt de burgemeester. 'Het gaat om de veiligheid van onze inwoners. Urk wil dit niet. We laten ons niet verrassen.' Aanleiding voor de maatregel zijn de ongeregeldheden van vorig weekend. Jongeren stichtten toen verschillende branden in het dorp. Hulpverleners werden met zwaar vuurwerk bestookt. Burgemeester Van den Bos wil een rustig weekend op Urk, maar benadrukt ook dat de gemeente voorbereid is op nieuwe ongeregeldheden. 'Ik wil onze inwoners op het hart drukken om binnen te blijven als het onrustig is op straat. Dan kan de politie z'n werk doen.' De maat is vol Volgens de burgemeester is ook voor de meeste inwoners de maat vol. Hij wijst erop dat het gaat om een kleine groep raddraaiers. 'De meeste jongeren op Urk gedragen zich keurig. Het is belangrijk dat zij zich niet door de relschoppers op sleeptouw laten nemen.' Van den Bos nodigt jongeren uit om met hem in gesprek te gaan over wat er beter moet op Urk. 'Mijn deur staat open. Kom praten als je zaken anders wilt. Concrete suggesties zijn welkom.'
27/11 18u15  Black Friday-drukte in Amsterdam en Rotterdam, oproep om weg te blijven Winkelend publiek moet niet meer naar de binnenstad van Amsterdam komen. De gemeente zegt dat het te druk is geworden in het centrum. Eerder deed de gemeente Rotterdam al een vergelijkbare oproep, schrijft RTV Rijnmond. Het is vandaag Black Friday, een uit Amerika overgewaaid fenomeen waarbij winkels op de dag na Thanksgiving producten met grote kortingen verkopen. Vooraf werd al gevreesd dat het stunten met prijzen zou leiden tot onverantwoorde drukte in stadscentra. In de Amsterdamse Kalverstraat en op de Nieuwendijk heeft de gemeente eenrichtingsverkeer ingesteld om de drukte zo goed mogelijk het hoofd te bieden. In Rotterdam speelt de drukte vooral rond de Koopgoot, de Lijnbaan en het Binnenwegplein. Bij een winkel op het Binnenwegplein stond vanmiddag een rij van 60 meter. Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET roept in trams en metro's via de speaker op om het centrum te mijden. Woordvoerders van de gemeenten Utrecht en Den Haag zeggen geen aanwijzingen te hebben dat de drukte in die steden uit de hand loopt.
27/11 18u15  Landmacht moet tijdelijk stoppen met verzamelen van data burgers Een nieuwe eenheid van de Landmacht die op grote schaal informatie heeft verzameld over de Nederlandse samenleving tijdens de coronacrisis, moet daarmee stoppen zolang niet duidelijk is of de privacyregels worden gerespecteerd. Dat schrijft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer, die kritisch was over het werk van de landmachtafdeling. De kritiek volgde op een reconstructie van NRC. De krant schreef dat Defensie half maart het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) oprichtte, dat onder meer de verspreiding van desinformatie in kaart moest brengen. Er werd onder meer gekeken naar het gedrag van groepen als Viruswaarheid. De minister kondigde na vragen van de Tweede Kamer aan dat de interne toezichthouder, de Functionaris voor Gegevensbescherming Defensie, gaat kijken of het LIMC zich aan de privacyregels heeft gehouden. Dat onderzoek moet begin volgend jaar klaar zijn. 'In afwachting van de uitkomsten hiervan heb ik besloten om de activiteiten van het LIMC voor wat betreft het verzamelen en analyseren van informatie stil te zetten', schrijft Bijleveld nu.
27/11 18u15  Frans-Pakistaanse imam krijgt achttien maanden cel voor TikTok-haatvideo’s In Frankrijk heeft een imam achttien maanden cel gekregen voor het publiekelijk steunen van terrorisme. De Pakistaanse imam Luqman Haider postte in september drie video's op Tiktok, waarin hij opriep om 'ongelovige Fransen' te doden. Kort daarna stak een Pakistaan twee mensen neer in Parijs. De imam noemde de dader in één van zijn video's daarna 'een dappere man'. Haiders advocaat Xavier Nogueras had op voorhand twijfels bij de aanklacht. 'Om iemand te veroordelen voor het steunen van terrorisme, moet er ook een ideologische verwantschap zijn. Die is er hier niet. Mijn cliënt publiceerde die video's alleen maar om buzz te creëren. Hij wilde meer volgers op TikTok.'' Grenscontroles De rechtszaak komt op het moment dat president Macron een serie maatregelen neemt tegen extremisme en terrorisme. Daarvoor was al een wetsvoorstel in voorbereiding. Maar Macron besloot een en ander te versnellen nadat Frankrijk de afgelopen maanden werd getroffen door drie nieuwe terreuraanslagen. Na de steekpartij door de Pakistaan werd leraar Samuel Paty onthoofd door een Tsjetsjeen en werden in een kerk in Nice drie mensen vermoord door een Tunesiër. Voor Macron was die serie aanslagen mede een reden om zijn pijlen op migratie te richten. 'Een deel van het terrorisme is te verklaren door immigratie'', zei hij in een exclusief gesprek met dagblad Le Figaro. De president heeft de grenscontroles uitgebreid en wil het Verdrag van Schengen herzien, dat het vrije verkeer van mensen regelt binnen een groot deel van de EU. In eigen land richt de Franse regering zich vooral op radicale organisaties, radicale imams en radicale moskeeën. Eerder deze week gaf de Franse Raad van State de regering het groene licht om een moskee te sluiten en een islamitische hulporganisatie te verbieden. De organisatie BarakaCity zou net als imam Luqman Haider op internet 'boodschappen van haat en geweld verspreiden'. De moskee van Pantin, aan de rand van Parijs, werd gesloten omdat die een video publiceerde kort voor de onthoofding van leraar Samuel Paty. In die video geeft de vader van een leerling van Paty kritiek op diens initiatief om in de klas cartoons van Mohammed te laten zien. De rechtse oppositie in Frankrijk vindt de plannen van Macron nog niet ver genoeg gaan. De gematigde rechtse partij Les Républicains pleit ervoor om alle buitenlanders het land uit te zetten die officieel geregistreerd staan als 'extremistisch en potentieel gevaarlijk'. 'Of ze nou legaal of illegaal in Frankrijk zijn'', zegt Constance Le Grip, kamerlid van Les Républicains. 'En we pleiten voor het voorlopig stopzetten van de immigratie. We moeten tijdelijk de komst van álle buitenlanders stil leggen.'' De regering van president Macron legt dezer dagen de laatste hand aan het nieuwe wetsvoorstel om extremisme aan te pakken. De plannen worden op 9 december gepresenteerd in de ministerraad.
27/11 18u15  Iraanse nucleaire wetenschapper geliquideerd, Iran dreigt met vergelding Een prominente Iraanse nucleaire wetenschapper is bij een aanslag op zijn leven omgekomen, hebben de Iraanse autoriteiten bekendgemaakt. Het zou gaan om Mohsen Fakhrizadeh, die wordt gezien als het brein achter het Iraanse nucleaire programma. Iran zegt de aanval te zullen wreken. Er is nog veel onduidelijk over de dood van Fakhrizadeh. 'Op sociale media en in de Iraanse media komen berichten voorbij dat de wetenschapper in zijn auto onder vuur werd genomen op een weg buiten de hoofdstad Teheran', zegt NOS-correspondent Daisy Mohr. In de omgeving zou een explosie zijn gehoord. De geleerde zou vervolgens in het ziekenhuis zijn overleden aan zijn verwondingen. Fakhrizadeh wordt ook wel 'de vader van het Iraanse nucleaire programma' genoemd, zegt Mohr. 'Hij was iemand die wist dat hij een doelwit was. Hij werd beschermd en ging vermoedelijk heel voorzichtig door het leven.' Fakhrizadeh maakte deel uit van de Revolutionaire Garde van Iran. Ook doceerde hij aan de universiteit. Nucleaire wapens De wetenschapper was van groot belang voor de Iraanse machthebbers, aldus Mohr. 'Er wordt gezegd dat hij de leiding had over het nucleaire Hope-programma, in het begin van 2000. 'Israël en het Westen denken dat dat programma tot doel had om nucleaire wapens te maken in Iran. Iran heeft juist altijd gezegd dat het voor vreedzame doeleinden was. Het hoofd van de Iraanse Revolutionaire Garde zegt dat Iran wraak zal nemen op de dood van de wetenschapper, schrijft de BBC. 'Terroristen hebben een belangrijke Iraanse wetenschapper vermoord', schreef de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in een reactie op Twitter. Volgens Zarif zijn er aanwijzingen dat Israël betrokken was bij het geweld. Het is onduidelijk welke dat zijn. Israël heeft niet gereageerd op de aantijging. De aanslag moet worden gezien tegen de achtergrond van de sterk verslechterde relatie tussen de Verenigde Staten en Iran, zegt correspondent Mohr. President Trump besloot in 2018 uit het atoomakkoord met Iran te stappen. 'De toekomstige president Biden heeft laten weten weer toenadering te willen zoeken tot Iran. Maar Israël is daar geen voorstander van.' De aanval maakt het niet makkelijker voor Biden om weer met Iran om de tafel te gaan zitten, denkt Mohr. Tussen 2010 en 2012 werden vier Iraanse nucleaire wetenschappers geliquideerd. Israël zou achter die aanslagen zitten. 'Dat heeft Israël nooit bevestigd of ontkend', zegt Mohr. Ook nu is de aanval niet opgeëist.
27/11 18u15  Bloemen in Wijchen voor man die werd doodgereden, morgen stille tocht Een zee van bloemen en kaarsen in Wijchen voor de man die dinsdag werd doodgereden door een 18-jarige pakketbezorger. Vanmiddag werd bekend dat de verdachte uit Woerden twee weken langer vast blijft zitten. Morgen wordt om 19.00 uur een stille tocht in Wijchen gehouden. Bewoners van de stad rouwen bij de plek waar het is gebeurd: 'Wijchen is aangeslagen, verbijsterd en er is heel veel verdriet', zegt waarnemend burgemeester Marijke van Beek. Ze is geschokt dat er opzet in het spel lijkt te zijn bij de aanrijding. 'En dat voor de ogen van zijn vrouw. Dat is ingeslagen in onze gemeenschap. En als je dan zijn vrouw en kinderen spreekt, dan breekt gewoon je hart. Dat geldt voor ons allemaal.' Verkeersruzie Getuigen van het ongeluk hebben verklaard dat de verdachte dinsdag te snel reed in een woonwijk waar maximaal 30 kilometer per uur is toegestaan. Een 42-jarige inwoner uit die plaats sprak hem daarop aan, waarna de situatie escaleerde, aldus ooggetuigen. De bestuurder van het bestelbusje reed de man vervolgens aan, zei een ooggetuige eerder tegen De Telegraaf. Het slachtoffer belandde op straat. Daarna zou de bestuurder achteruit over hem heen zijn gereden. Hij ging er vervolgens vandoor, maar kon door de politie worden aangehouden. De politie kan dit niet bevestigen en onderzoekt nog met behulp van beelden van ooggetuigen wat er precies is gebeurd. Getuigen kunnen zich melden.
27/11 17u15  Strijd Baudet met Forum-bestuur gaat door, 'coupplegers moeten biezen pakken' Het bestuur van Forum voor Democratie en Thierry Baudet hebben een hoogoplopend conflict nadat het partijbestuur Baudet bij de Kamer van Koophandel heeft uitgeschreven als bestuurslid. Deze stap zou noodzakelijk zijn voor het organiseren van een 'eerlijke en ordentelijke ledenvergadering'. Baudet spreekt over 'coupplegers' die in strijd handelen met de statuten. De uitschrijving is volgens hem 'wederrechtelijk' ofwel onwettig. 'Dit kan juridisch niet en is zoveelste bewijs van de ordinaire wijze waarop deze mensen opereren, laster verspreiden en proberen #FVD over te nemen.' Baudet wil dat de twee overgebleven leden van het bestuur, Rob Rooken en de waarnemend voorzitter Lennart van der Linden opstappen. 'Dit kan niet, ze moeten hun biezen pakken', zei hij zojuist voor het partijbureau. Een woordvoerder van het bestuur zegt dat ze de oprichter van de partij hebben uitgeschreven als bestuurslid, omdat hij zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Het is niet duidelijk om welke afspraken het concreet gaat. De uitschrijving is online gebeurd. Het bestuur wil een algemene ledenvergadering uitschrijven om de leden aan het woord te laten over het vertrek van Baudet. 'Bij een democratische partij hebben leden het laatste woord', stelt het bestuur. Het is nog onbekend wanneer de ledenvergadering wordt georganiseerd. Vanochtend werd duidelijk dat steeds meer Forum voor Democratie-politici uit de partij stappen. Vier van de tien Eerste Kamerleden en steeds meer Statenleden in verschillende provincies, zoals Noord-Holland, Drenthe, Overijssel en Flevoland, hebben hun vertrek bekendgemaakt.
27/11 16u15  Deens parlement eist dat regering geruimde nertsen weer opgraaft Het Deense parlement roept de regering op al geruimde nertsen op te graven en te vernietigen. De twee massagraven waarin ze liggen, zijn mogelijk een gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Als de kadavers beginnen te rotten, komen er grote hoeveelheden fosfor en stikstof vrij. Het ene graf ligt dicht bij een meer, het ander dicht bij een gebied waar drinkwater wordt gewonnen. Een bijkomend probleem is dat de dieren niet goed zijn begraven, zodat kadavers door opstijgende gassen naar de oppervlakte worden geduwd. Minister gevallen De ruiming had de regering van premier Frederiksen al in verlegenheid gebracht. Juristen stelden dat het kabinet bij het besluit om alle 17 miljoen nertsen te ruimen in strijd met de wet heeft gehandeld. De minister van Landbouw moest daarom vorige week het veld ruimen. Premier Frederiksen bood gisteren haar excuses aan na een bezoek aan een geruimde fokkerij. De dieren die daar werden gehouden, waren niet besmet. 'We hebben het levenswerk van twee generatie nertsenfokkers kapotgemaakt', zei ze. 'Dat was heel emotioneel voor hen en... sorry, dat was het voor mij ook', zei ze tranen wegpinkend. Mutaties Deze maand werden in Deense nertsenfokkerijen miljoenen nertsen gedood, omdat er in nertsen op sommige fokkerijen een gemuteerde variant van het coronavirus was ontdekt, die ook op mensen was overgedragen. Vermoedelijk kiest de regering er nu voor om de geruimde dieren weer op te graven en ze te verbranden.
27/11 16u15  'Mijn broeken zitten strakker'; we eten en zitten meer in coronatijd Rokers steken nog eens vaker op en het aantal mensen met overgewicht stijgt. Door de coronacrisis is onze leefstijl en ons gedrag veranderd: mensen zijn ongezonder gaan leven, meldt het RIVM na onderzoek. Ook de mentale gezondheid staat door de coronacrisis onder druk: een derde van de mensen voelt zich somberder, en een derde voelt zich meer gestrest en angstig dan voor de crisis. Bijna 30 procent van de mensen is aangekomen, tegen 16 procent van de ondervraagden die zegt juist te zijn afgevallen. Thuiswerken en maatregelen die het sporten beperken, zijn de voornaamste redenen voor de verandering in het beweeggedrag. Direct na het ingaan van de coronamaatregelen gaf 53 procent van de mensen aan minder te sporten en te bewegen. Daarentegen zegt 13 procent juist meer lichamelijke inspanning op te zoeken. Een op de vier rokers is meer gaan roken, 10 tot 15 procent is aan het minderen sinds de coronapandemie. Lager opgeleide mensen zwaarder getroffen Het RIVM concludeert ook dat de coronacrisis harder toeslaat bij lager opgeleide mensen. Ze hebben vaker chronische ziekten en daardoor een grotere kans op een ernstig ziekteverloop. Daarnaast hebben ze minder mogelijkheden om thuis te werken, en is hun baan vaker onzeker. Dit heeft een grote impact op de mentale gezondheid van deze groep. Bij andere groepen, zoals jongeren en ouderen, staat vooral de mentale gezondheid onder druk. De pandemie verscherpt ook de tegenstellingen tussen generaties. Jongeren voelen zich beperkt in hun vrijheid door de coronamaatregelen, die vooral bedoeld zijn om ouderen te beschermen. In Den Haag mochten senioren vandaag weer voor het eerst sporten, na de versoepeling van de coronamaatregelen: Volgens de Haagse sportcoördinator Edu van Deursen is de conditie van de senioren achteruitgegaan. 'We hebben vanwege de coronamaatregelen vier weken niets kunnen doen, dat merk je wel. Morgen heeft iedereen spierpijn, dat weet ik zeker.' In de wijk Eskamp in Den Haag bewegen bewoners gemiddeld minder dan elders in de stad. 'Mensen hebben het bewegen echt nodig tijdens corona. Ze zijn opgelucht dat ze weer kunnen sporten en elkaar weer kunnen zien', aldus Van Deursen. 'Ik merk dat mijn broeken strakker zitten', zegt een van de sportende senioren in Den Haag. 'Ik merk dat er iets mankeert, dus ik ben blij weer te kunnen sporten.' Een andere oudere is niet aangekomen, 'maar ik ben wel moe, moe van verveling.' Ook leefstijlcoach Cedric Rachmad ziet de gevolgen van de coronamaatregelen terug in het gewicht, de bewegingsvrijheid en mentale gesteldheid van mensen. 'Corona vergroot alles uit. De problemen waren er vaak al, maar worden nu meer zichtbaar.' Cliënten hebben ook veel vragen over het virus, hun gezondheid en oplossingen. 'We zijn gewoontedieren: als je normaal naar je werk fietst en nu thuis werkt dan beweeg je minder. Mensen proberen bijna altijd hun dag in te delen vanuit efficiency en komen dan minder buiten.' Gisteren heeft zich een nieuwe klant gemeld bij Rachmad. Een vrouw van 55 jaar, met overgewicht. 'Ze is sinds corona aangekomen, en heeft moeite om in beweging te komen. Dat doet ze nog maar twee keer per week.' Mensen weten volgens de leefstijlcoach dat overgewicht juist voor corona gevaarlijk kan zijn. 'Ik begeleid ze om bewustzijn te creëren. Daarbij kijken we niet alleen naar voeding en beweging. Ook het waarom is belangrijk.' Toekomst Ook de indirecte effecten van covid-19 zijn groot: de reguliere zorg is (tijdelijk) minder toegankelijk geweest, de leefstijl verandert en coronamaatregelen verschralen het sociale leven, aldus het RIVM. De onderzoekers adviseren op basis van de uitkomsten van de vragenlijsten van het RIVM en de landelijke GGD GHOR, om bij toekomstige coronamaatregelen meer rekening te houden met kwetsbare bevolkingsgroepen zoals lager opgeleide mensen, jongeren, ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Ze willen meer inzetten op preventie en op aandacht voor mentale gezondheid. 'De belangrijkste les die voorkomt uit het onderzoek, is dat de druk op de mentale gezondheid toeneemt, en eenzaamheid en angstgevoelens stijgen. De beste manier om hier iets tegen te doen zijn sociale verbindingen en ontmoetingen', zegt een onderzoeker van het RIVM.
27/11 16u15  In gesprek met de centrale bank, 'Wat zou u doen als u op de stoel zat van Klaas Knot?' Hij moest twee keer kijken toen hij de uitnodiging binnenkreeg, maar het stond er echt: het verzoek aan studentenvakbond LSVB om op gesprek te komen bij de centrale bank. Dat gebeurt niet vaak, vertelt voorzitter Lyle Muns, hij kan zich zelfs niet herinneren dat het ooit gebeurd is. Door heel Europa organiseert de Europese Centrale Bank, via de nationale centrale banken zoals De Nederlandsche Bank, gesprekken met burgers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zoals Muns. Deze week was dat in Nederland. 'Het doel van de sessie is het meenemen van de opvattingen van onze belangrijkste belanghebbenden: wij maken monetair beleid voor de 330 miljoen inwoners van het eurogebied', legt DNB-president Klaas Knot uit. 17 jaar geleden Volgend jaar beslist de centrale bank voor het eerst sinds 2003 of en hoe de strategie achter dat beleid moet worden aangepast. En dit keer wil het de zorgen van burgers en de maatschappij daarin graag direct betrekken. Tot nu toe is de strategie van de ECB gericht op één belangrijk doel: zorgen dat de waarde van de euro stabiel blijft, met een inflatie van op of net onder de 2 procent per jaar. In de praktijk lukt dat echter nauwelijks, ondanks de renteverlagingen en de miljarden die de ECB bijdrukt en in de economie stopt. Ondertussen zijn er wel zorgen over de bijeffecten van dat beleid. Die zorgen willen de centrale banken aanhoren, maar een gesprek daarover blijft ingewikkeld blijkt tijdens de sessie. Huizenprijzen, schuldenbergen en het klimaat 'Wat zou u doen als u op de stoel zat van Klaas Knot?' Wil de gespreksleider weten van de genodigden. 'Wat kan de centrale bank allemaal doen?' is de vraag die hij terugkrijgt. 'Hoe meer geld er bijgedrukt blijft worden door de ECB, hoe langer de woningprijzen zullen blijven stijgen', zegt Ton van de Wolfshaar, uitgenodigd om mee te praten als 'gewone burger'. Verschillende maatschappelijke organisaties wijzen eveneens op de stijgende huizenprijzen. Daarop vraagt de centrale bank om een suggestie voor wat ze daar aan kan doen, en dat blijkt niet eenvoudig. Ook zijn er zorgen over de effecten van het beleid voor toekomstige generaties. 'Op dit moment gaan we heel veel schulden aan tegen een lage rente', zegt Muns als hij namens de studenten aan de beurt is. 'Wat gaat er gebeuren, als de rentes in de toekomst omhoog gaan?' Bedrijven die Europa niet helpen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, omdat ze veel fossiele brandstoffen verbruiken of voor grootschalige ontbossing zorgen, mogen niet geholpen worden door het opkoopprogramma van de ECB, vindt Anna Schoemakers, mededirecteur van Greenpeace. De centrale bank onderzoekt op dit moment hoe ze het klimaatveranderingsprobleem kan meewegen in beleid, antwoordt Isabel Schnabel, directielid van de ECB. Wel oppert ze of het niet ook aan overheden is om aan te pakken, bijvoorbeeld via een CO2-belasting. Draaien aan de knoppen Knot begrijpt de zorgen, zegt hij na afloop van de sessie. Hij zal ze namens Nederland overbrengen aan de ECB. Aan het mandaat, zorgen voor stabiele prijzen, zal de ECB volgend jaar niets veranderen. Dat ligt namelijk vast in EU-verdragen. Toch zijn er wel zaken die de centrale bank kan aanpassen, die we volgens Knot ook in Nederland kunnen merken. 'Door de strategie te herzien, kunnen we kijken of we op een andere manier ons doel kunnen bereiken, met minder neveneffecten', zegt de DNB-president. De klassieke knoppen waaraan de centrale bank in Europa kan draaien zijn de rentetarieven, en de hoeveelheid obligaties die opgekocht worden (hoeveel geld er in de economie gepompt wordt). De ECB zou ook een meer rigoureuze ingreep kunnen doen en het inflatiedoel kunnen aanpassen. Als we niet op of net onder de 2 procent hoeven uit te komen, hoeft de centrale bank minder aan die knoppen te draaien en zijn er in de maatschappij wellicht ook minder klachten over lage rentes en hoge schulden. Meer tijd nemen En dan is er nog een subtielere manier waarop de centrale bank het over een andere boeg kan gooien: ze kan de termijn waarop ze haar inflatiedoel wil halen flexibeler maken. Dat is een optie die bijvoorbeeld Schnabel van de ECB eerder dit jaar zelf al geopperd heeft. Ook dat zou potentieel voor minder bijwerkingen kunnen zorgen. Als er minder haast is om nu de inflatie op te krikken, hoeft er misschien ook minder hard ingegrepen te worden. Wat de gesprekken uiteindelijk veranderen aan het beleid van de centrale bank zal volgend jaar blijken. De ECB is in elk geval van plan om deze sessies met burgers en maatschappelijke organisaties voortaan vaker te houden.
27/11 16u15  Macron 'zeer geschokt' door politiegeweld tegen zwarte man De Franse president Emmanuel Macron is 'zeer geschokt' door de beelden waarop te zien is dat de politie in Parijs een zwarte man mishandelt. Franse media, waaronder tv-zender BFMTV en de kranten Le Monde en Le Parisien, citeren uit een reactie van het Elysée, want Macron heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over de beelden. Een Franse nieuwssite publiceerde gisteren een video van de mishandeling in een muziekstudio in Parijs. Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe drie agenten de man volgen als hij de studio binnengaat en ze hem met een wapenstok slaan. Het geweld ging minutenlang door. Op beelden van een andere camera is te zien dat de agenten daarna naar buiten gaan en een traangasgranaat naar binnen gooien. De Franse nieuwssite Loopsider bracht de beelden als eerste naar buiten: De man zei dat hij racistisch werd bejegend. Hij zou zijn achtervolgd door de agenten, nadat ze hem op straat zagen zonder mondkapje, wat volgens Franse coronaregels verboden is. Het incident vond plaats op 21 november. Vier agenten zijn inmiddels geschorst na het opduiken van de beelden. Zij worden vandaag gehoord door de nationale politie die verantwoordelijk is voor onderzoeken binnen het korps. Het kwartet wordt verdacht van geweldpleging en valsheid in geschrifte. In een interview met de Franse publieke omroep France Info zegt de advocaat van het slachtoffer dat het inmiddels weer wat beter gaat met haar cliënt. Ze weet zeker dat hij nu in de cel had gezeten als bewakingscamera's het geweld niet hadden gefilmd. 'Vanaf het begin werd hij beschuldigd van geweld tegen een overheidsfunctionaris en rebellie', zegt ze. De politie loog volgens haar schaamteloos. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei gisteren tegen France 2 dat als de aantijgingen bevestigd worden, de agenten zullen worden bestraft. Na het opduiken van de beelden ontstond er veel beroering in Frankrijk. Politici en ook prominente Franse sporters getuigden van hun weerzin, onder wie topvoetballers Antoine Griezmann en Kylian Mbappé. Het is het tweede onderzoek naar politiegeweld op videobeelden in een week tijd. Dinsdag gelastte de regering een onderzoek nadat agenten waren gefilmd bij de gewelddadige ontruiming van een migrantenkamp in Parijs. Tegelijk woedt in het land een felle discussie over een recent door het parlement aangenomen wet die Fransen beperkt in het tonen van foto's en beelden van politieoperaties. De wet wordt nog wel getoetst door de Grondwettelijke Raad.
27/11 16u15  Rutte: als je het me nu zou vragen geen versoepelingen met Kerst Als je het hem nú op basis van de huidige cijfers zou vragen, denkt premier Rutte niet dat met de Kerst de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. 'De cijfers zijn nog steeds zorgwekkend en nog niet zo positief als het leek bij de laatste persconferentie', zei hij na de ministerraad. Maar Rutte benadrukte dat er nu nog geen knopen worden doorgehakt en dat het kabinet de komende dagen wil kijken hoe het verder gaat. Een besluit wordt pas genomen op 8 december. De premier onderstreepte nog eens dat 'we het zelf in de hand hebben' of er meer mogelijk is. Op de vraag of het niet onhandig is voor families dat ze niet weten waar ze met Kerst aan toe zijn, antwoordde hij dat we niet de luxe hebben om de normale planning te hanteren: 'We moeten ons houden aan het ritme van de besluitvorming en het is nu niet nodig om te zeggen wat er gebeurt.' Eerder vandaag zei minister De Jonge dat het kabinet het stap voor stap wil bekijken. Het kabinet reageerde op de pessimistische voorspellingen van enkele corona-experts. RIVM-directeur Van Dissel zei gisteravond in Nieuwsuur dat hij somber was over de Kerst. Voorzitter Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en lid van het OMT zei op de radio dat het beter was om Kerst een jaartje over te slaan. Op de laatste coronapersconferentie van premier Rutte en De Jonge klonk nog enig optimisme. Als de besmettingscijfers blijven dalen, kunnen er half december mogelijk eerste, voorzichtige versoepelingen komen, stelde De Jonge toen.
27/11 15u15  Strijd Baudet met Forum-bestuur gaat door, 'KvK-uitschrijving is onwettig' Het bestuur van Forum voor Democratie en Thierry Baudet hebben een hoogoplopend conflict nadat het partijbestuur Baudet bij de Kamer van Koophandel heeft uitgeschreven als bestuurslid. Deze stap zou noodzakelijk zijn voor het organiseren van een 'eerlijke en ordentelijke ledenvergadering'. Baudet spreekt over 'coupplegers' die in strijd handelen met de statuten. De uitschrijving is volgens hem 'wederrechtelijk' ofwel onwettig. 'Dit kan juridisch niet en is zoveelste bewijs van de ordinaire wijze waarop deze mensen opereren, laster verspreiden en proberen #FVD over te nemen.' Een woordvoerder van het bestuur zegt dat ze de oprichter van de partij hebben uitgeschreven als bestuurslid, omdat hij zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Het is niet duidelijk om welke afspraken het concreet gaat. De uitschrijving is online gebeurd. Het bestuur wil een algemene ledenvergadering uitschrijven om de leden aan het woord te laten over het vertrek van Baudet. 'Bij een democratische partij hebben leden het laatste woord', stelt het bestuur. Het is nog onbekend wanneer de ledenvergadering wordt georganiseerd. Vanochtend werd duidelijk dat steeds meer Forum voor Democratie-politici uit de partij stappen. Vier van de tien Eerste Kamerleden en steeds meer Statenleden in verschillende provincies, zoals Noord-Holland, Drenthe, Overijssel en Flevoland, hebben hun vertrek bekendgemaakt.
27/11 15u15  Exacte replica van bijzondere Fluit van Warder gemaakt (en volgend jaar te zien) 'Als een kus uit de 16e eeuw.' Zo voelde het voor Kate Clark toen ze de Fluit van Warder voor het eerst aan haar mond zette. Althans: een kopie ervan. Het origineel is te kwetsbaar en waarschijnlijk ook behoorlijk vals. Maar na nauwkeurig meet- en scanwerk van onder meer de TU Delft is nu een exacte replica gemaakt. Kate Clark is een autoriteit op het gebied van renaissance fluiten en mocht de 'nieuwe' fluit als eerste bespelen bij een presentatie in het Rijksmuseum. 'Als je je lippen plaatst op de plek waar iemand dat 500 jaar geleden ook heeft gedaan, dan is dat een bijzonder intiem moment', zegt ze daarover. De fluit is in alle opzichten bijzonder. Het is sowieso de oudste fluit van Nederland, maar wat hem uniek maakt is dat hij niet uit een museale collectie afkomstig is, maar van de bodem van het Markermeer. In 2018 werd het instrument daar gevonden in het wrak van een scheepje dat daar in de eerste helft van de 16e eeuw moet zijn vergaan. Een bijzondere vondst dus. Maar in de 16e eeuw werden dit soort fluiten overal gebruikt. In veldslagen om de aanval in te luiden, in de kerk om psalmgezang te begeleiden, in de kroeg om schunnige liedjes bij te zingen. Daardoor is het onmogelijk vast te stellen van wie deze fluit is geweest. Wel dat de eigenaar zijn instrument heeft gekoesterd. Met een paar ijzerdraadjes is hij gerepareerd, omdat er een scheur in zat. En hij heeft een stukje papier uit een boek gebruikt om twee delen aan elkaar te klemmen. Een grote verrassing voor de onderzoekers: 'We kunnen niet met zekerheid zeggen uit welk boek dat afkomstig was, maar het meest waarschijnlijk is dat het gedrukt is bij een Duitse of Zwitserse uitgeverij', zegt Hans Huisman van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Of dit dan ook iets zegt over de nationaliteit van de eigenaar van de fluit, is niet duidelijk. De raadsels rond deze fluit maken zijn verhaal alleen maar interessanter. 'Deze fluit kwam als het ware uit het echte leven van toen. Dat is onvergetelijk', zegt Clark. Als ze daarna weer een stukje oorlogsmuziek en een liefdesliedje speelt, kun je je daar alles bij voorstellen. Vanaf 28 februari volgend jaar is de Fluit van Warder te zien in museum Huis van Hilde in Castricum.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Friends, The X-Files, Fresh Prince of 90210? De favoriete series van de 90's verzameld Is het Friends, is het The Fresh Prince of Bel-Air, is het de bekendste postcode van Amerika of is toch The X-Files de favoriete jaren 90-serie van de luisteraars van de podcast Bingewatchers? Vorige week riepen makers Kevin Goes en Charlene Heezen de luisteraar op om een keuze te maken en dat resulteerde in een enorme berg inzendingen.
27/11 18u15  Bij station Amersfoort vermoorde Soester (74) leidde teruggetrokken bestaan in flat: ‘Keurige man, die altijd vriendelijk groette’ De man uit Soest die vorige week vrijdag vermoord werd aangetroffen in zijn auto bij station Amersfoort is de 74-jarige Joop P. Hij leidde sinds het overlijden van zijn vrouw een teruggetrokken bestaan in een flat aan de Wiardi Beckmanstraat.
27/11 18u15  Koeman geteisterd door blessures, maar Busquets is terug Ronald Koeman van FC Barcelona kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Osasuna naar alle waarschijnlijkheid weer beschikken over Sergio Busquets. De middenvelder deed vrijdag mee aan de groepstraining die begon met één minuut stilte ter nagedachtenis aan de woensdag overleden Diego Armando Maradona.
27/11 18u15  Stukjes plastic in broodjes van Jumbo, producten uit schappen Jumbo haalt per direct diverse broodproducten uit de schappen omdat er kleine stukjes hard plastic in kunnen zitten. Als die worden gegeten kan dat 'een veiligheidsrisico' opleveren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
27/11 18u15  NAC-topscorer Van Hooijdonk belandt bij eerste hulp na stoeien met glazen douchewand Dat een ongeluk een klein hoekje zit, heeft Sydney van Hooijdonk vandaag aan het begin van de middag ondervonden. De Bredase topschutter kwam vast te zitten in de douche, liep een aantal snijwonden op, werd naar de eerste hulp gebracht een heeft zich dientengevolge afgemeld voor de wedstrijd tegen TOP Oss.
27/11 18u15  Johnny Depp blijft gezicht van populaire parfumlijn Dior Het merk Dior blijft achter Johnny Depp staan, ondanks de aantijgingen van huiselijk geweld aan het adres van de acteur. Depp is het gezicht van de Sauvage-parfum van Dior. Velen zijn verbaasd dat de reclames hiervoor nog steeds op televisie worden uitgezonden.
27/11 18u15  Van der Sar over Wereldbeker: ‘We speelden niet echt zoals Cruijff zou willen’ Als je Edwin van der Sar naar zijn mooiste herinnering over de wereldbekerfinale van 25 jaar geleden tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio vraagt, dan hoeft hij niet lang na te denken. ,,Dan is dat toch wel die bokaal zelf”, antwoordt hij. ,,Die mooie grote ronde bol op vier stevige pilaren. Iconisch, heel mooi.”
27/11 18u15  Cocaïnesmokkellijn opgerold naar belangrijkste Europese zeehavens: 45 arrestaties, invallen in zes landen Een grootscheepse internationale politieactie tegen een vanuit Brazilië geleid cocaïnesyndicaat heeft geleid tot in totaal 45 arrestaties. Volgens politieorganisatie Europol gaat het om de grootste slag die de internationale cocaïnehandel ooit is toegebracht. Meer dan duizend agenten hebben aan de actie meegedaan.
27/11 18u15  Opmerkelijk incident in Championship bestraft met drie duels schorsing De Engelse voetbalbond FA heeft Preston North End-verdediger Darnell Fisher een schorsing van drie wedstrijden opgelegd vanwege een incident tijdens het duel met Sheffield Wednesday in het Championship. Fisher greep tot twee keer toe in de edele delen van aanvaller Callum Paterson.
27/11 18u15  Aanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper, Teheran wijst naar Israël Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken. In Iran is met woede gereageerd op de moordaanslag. Het land zegt aanwijzingen te hebben dat Israël een rol heeft in de moord.
27/11 18u15  Kater Sjef (3) ingeslapen, nadat het dier waarschijnlijk door vuurwerk zwaargewond raakte Het is het ergste wat dierenambulancemedewerkster Hetty van Oostenbrugge ooit heeft gezien. Vrijdagochtend trof zij kater Sjef (3) zwaargewond aan in de Utrechtse wijk Tuinwijk. ,,Hij was van zijn schouders tot aan zijn kont ontveld.”
27/11 18u15  Drink koffie uit een rode mok en 6 andere tips om meer te genieten van je eten en drankjes Je zintuigen zijn op allerlei manieren te beïnvloeden, ontdekte expert Russell Jones. Je wordt zelfs gelukkiger door jezelf te verwennen met fijne prikkels. Hieronder vind je tips, waardoor je nog meer geniet van lekker eten en drinken.
27/11 18u15  De balans opgemaakt: slachtoffers houden bittere nasmaak want ‘vogels zijn gevlogen’ De verhoren zitten erop. De parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag gaat haar rapport schrijven, dat op 17 december verschijnt. Vier waarnemingen en één ontnuchterende vaststelling dringen zich alvast op.
27/11 18u15  Politie onderschept meer illegaal vuurwerk dan ooit, een derde komt uit Oost-Nederland De hoeveelheid illegaal vuurwerk die de politie heeft onderschept in 2020 bedroeg in week 46 bijna 35.000 kilo. Vorig jaar was dat rond deze tijd nog 25.000 kilo. Zo’n 11.000 kilo is afkomstig uit Oost-Nederland, meldt de politie in dit gebied.
27/11 18u15  Crash Albon en verdwaalde hond: Verstappen tweede achter Hamilton in incidentrijke vrije training Max Verstappen heeft in de tweede vrije training voor de GP van Bahrein een tweede tijd genoteerd. Lewis Hamilton was op softbanden het snelst met 1.28.971. Verstappen volgde, met mediumbanden, op +0.347. Valtteri Bottas werd derde. De tweede vrije training was er eentje met twee rode vlaggen: eerst door een crash van Alexander Albon, kort daarna door een verdwaalde hond.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Door deze ‘beelddetective’ werd een vakartikel van Ronald Plasterk teruggetrokken Deze maand trok wetenschapsblad Science een artikel terug van oud-minister Ronald Plasterk. ‘Beelddetective’ Elisabeth Bik bracht de bal aan het rollen met haar speurwerk naar dubieuze afbeeldingen in vakartikelen. Wat drijft haar? 
27/11 17u15  Corona-impact vijf keer zwaarder dan gewoon griepseizoen De veelgehoorde kritiek dat de coronapandemie niet veel heftiger is dan een zwaar griepseizoen, kan definitief van tafel. Dat blijkt vrijdag uit berekeningen van het RIVM.
27/11 16u15  Corona-impact vijf keer zwaarder dan gewone griep De veelgehoorde kritiek dat de coronapandemie niet veel heftiger is dan een zwaar griepseizoen, kan definitief van tafel. Dat blijkt vrijdag uit berekeningen van het RIVM.
27/11 16u15  Sartre en De Beauvoir zijn weer in trek. Welke boeken zijn de moeite waard? Studies, heruitgaven, nieuwe vertalingen: het existentialisme is weer in trek, en daarmee ook het werk van Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Welke boeken zijn de moeite waard?
27/11 15u15  De ontbinding van Baudets Forum zet in rap tempo door De ontbinding van Forum voor Democratie zet in rap tempo door. Ook vier van de tien Eerste Kamerleden willen niets meer met partijleider Thierry Baudet te maken hebben en beginnen voor zichzelf. In FvD zelf houdt de machtsstrijd binnen het bestuur aan.
27/11 15u15  ‘Trial by media’: hoe het verdacht maken van journalisten iedereen treft Trial by media. Trial by media. Trial by media. Trial by media. Vier keer zei Thierry Baudet het in zijn eerste filmpje van maandag. En toen ook weer eens: ‘Want we wéten dat de media niet te vertrouwen zijn.’
27/11 14u15  Brabantse afdelingen Koninklijke Horeca Nederland: onverstandig om in december open te gaan Terwijl Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al weken pleit voor een spoedige heropening van de cafés en restaurants, manen twee Brabantse afdelingen van de brancheorganisatie juist tot voorzichtigheid. ‘Beter nu even door de zure appel heen bijten dan een derde lockdown’, stelt Bernard Kuenen (62), branchevoorzitter in Den Bosch.
27/11 13u15  Ontkenning, woede, verdriet, nu acceptatie? De ondergang van Trump in 600 tweets Lees meer >
27/11 13u15  Na de dood van haar man geeft Marieke de kunst die zij samen verzamelden weg aan musea Bijna vijftig jaar verzamelden Pieter en Marieke Sanders hedendaagse kunst. Een groot deel van hun collectie gaat als schenking naar vijf musea. Het Centraal Museum toont een selectie. ‘Pieter zei altijd: kunst moet gezien worden, niet in de kelder staan.’
27/11 12u15  De beste deals van Black Friday zijn allang weggekaapt door opkopers met ‘bestelbots’ Black Friday was in Nederland al niet het koopfestijn zoals in de VS waar consumenten elkaar in de winkel onder de voet lopen voor fors afgeprijsde tv’s en smartphones. Maar wat er op Black Friday aan aantrekkelijke koopjes is, loopt kans te worden weggesnaaid door gehaaide handelaren die bots loslaten op webwinkels.
27/11 12u15  Volgestouwd met pakketjes rijdt de bezorger 13 uur op een dag: ‘Een complete ramp’ Black Friday is traditioneel het startschot voor de pakketjeshausse. Bijna even traditioneel woedt in deze periode de discussie over de arbeidsomstandigheden van pakketbezorgers. Waarom zijn misstanden in de branche zo hardnekkig? En is er eigenlijk wel iets verbeterd?
27/11 12u15  ‘We zeggen: dit is de laatste koptelefoon die je koopt. Hij is oneindig repareerbaar’ Lees meer >
27/11 11u15  De hand van God? Engeland is de handsbal van Maradona niet vergeten Na 34 jaar kan nog lang niet iedere Engelsman Diego Maradona vergeven dat hij in 1986 op het WK in Mexico scoorde met de hand. En al helemaal niet dat hij het nooit heeft willen toegeven. Maradona’s dood brengt het trauma tot leven.
27/11 11u15  Deze psycholoog richt een partij op die voor iedereen een ‘mooie dood’ met laatstewilpil wil Bij de Tweede Kamerverkiezingen dingt een partij mee die pleit voor de laatstewilpil voor mensen die vinden dat hun leven ‘voltooid’ is. Met dit middel kunnen mensen zonder tussenkomst van een arts een eind aan hun leven maken. Onder de naam Nieuwe Democratie schreef Wim van Dijk (77) uit Den Bosch zich in met zijn politieke partij, die inmiddels door de kiesraad is geaccepteerd.
27/11 11u15  Voor de pakketbezorger zijn de feestdagen ‘een complete ramp’ Black Friday is traditioneel het startschot voor de pakketjeshausse. Bijna even traditioneel woedt in deze periode de discussie over de arbeidsomstandigheden van pakketbezorgers. Waarom zijn misstanden in de branche zo hardnekkig? En is er eigenlijk wel iets verbeterd?
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Mike Tyson vond zichzelf opnieuw uit en stapt de boksring weer in De man die met twintig jaar de jongste wereldkampioen zwaargewicht werd, keert zaterdag als 54-jarige terug in de ring.
27/11 18u15  Waarom een ton het best rendeert in huis, pensioen of bv Een warboel aan fiscale regels voor vermogensinkomsten leidt tot ‘box-hoppen’. De belasting op kapitaalinkomen in Nederland is al laag, maar voor sommigen is hij veel lager dan voor anderen. Waarom is dat zo en hoe komen we er vanaf?
27/11 18u15  Humberto Tan gaat weer talkshow op late avond presenteren bij RTL In het nieuwe jaar gaat Humberto Tan opnieuw een lateavondtalkshow presenteren bij RTL 4. Het programma gaat Humberto heten en wordt op zondagen uitgezonden.
27/11 18u15  Het vergeten virus De wereld zucht onder Covid-19. Maar vergeet nooit dat andere moordende virus. Voorafgaand aan Wereldaidsdag, op 1 december, herinnert Tom Lanoye zich de ‘Gay Cancer’. Oftewel hiv.
27/11 18u15  Wat is normaal in oorlog? In een oorlog vervaagt ethiek maar al te snel, waarschuwt Niels Roelen. Het wangedrag van Australische militairen in Afghanistan komt akelig dicht bij zijn eigen ervaring daar.
27/11 18u15  Advocaat Gerald Roethof: ‘Als ik iets niet heb, is het twijfel aan mezelf’ In de zaak-Nicky Verstappen vroeg advocaat Gerald Roethof vrijspraak voor Jos B., die 12,5 jaar celstraf kreeg. „We praten over een cliënt die uitdrukkelijk zegt: ik heb het niet gedaan.”
27/11 17u15  Oorlogsmisdaden? Van Australië kunnen we leren In een oorlog vervaagt ethiek maar al te snel, waarschuwt Niels Roelen. Het wangedrag van Australische militairen in Afghanistan komt akelig dicht bij zijn eigen ervaring daar.
27/11 17u15  Lucie Horsch en de Bachvereniging maken een volmaakt reisje naar de Italiaanse barok De Nederlandse Bachvereniging maakt met blokfluitiste Lucie Horsch een rondgang langs 17de-eeuwse muziek uit drie Italiaanse steden. Het resultaat is soms bijna te volmaakt.
27/11 17u15  Defensie legt landmachteenheid die data verzamelde tijdelijk stil Het LIMC werd half maart opgericht en verzamelde data over de pandemie en de verspreiding van desinformatie. Een duidelijk mandaat had de organisatie niet.
27/11 17u15  Ook Baudet ten onder in een tragikomedie van ego en nijd Niet het geflirt met extreem-rechts deed Baudet de das om, maar de coronacrisis, schrijft Bas Heijne.
27/11 17u15  De hele wereld praatte na als Diego een wedstrijd had gespeeld Met zijn onnavolgbare dribbels en zijn fenomenale doelpunten bracht Diego Maradona fans over de hele wereld in vervoering. In Argentinië en in Napels werd hij aanbeden als een god, de voetballer die het volk alle ellende deed vergeten.
27/11 17u15  Politiek wacht zware klus om vertrouwen te herstellen na de toeslagenaffaire Terwijl de ineenstorting van Forum voor Democratie het gesprek op en buiten het Binnenhof domineerde, werkte de Tweede Kamer in betrekkelijke rust door aan een onthullend…
27/11 17u15  Ook voor Ed van der Elsken was het eerst vallen en opstaan Een boek en een tentoonstelling laten zien hoe de fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) van eindeloos onderzoeken en experimenteren zijn werkwijze maakte.
27/11 17u15  Sinds de kinderen baby zijn maken we elk jaar verre reizen met ze Astrid Eskes-Olyslagers (41) en Rob Eskes (45) hebben drie jonge kinderen. Astrid is haar baan verloren en werkt als vrijwilliger tot ze nieuw werk vindt. „Ik wilde meer met mensen doen, en voor de maatschappij.”
27/11 17u15  Iraanse nucleaire topwetenschapper Fakhrizadeh geliquideerd Fakhrizadeh wordt gezien als het brein achter het nucleaire programma van Iran. Minister Zarif spreekt van een terroristische aanslag en vermoedt Israëlische betrokkenheid.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Waarom de 'puinhoop' bij AstraZeneca zo'n slecht nieuws is AstraZeneca en Oxford University wilden met hun resultaten aanhaken bij de optimistische geluiden over de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. In plaats daarvan zorgden zij voor ontnuchtering.
27/11 18u15  Krijgt Hoogovens een Zweedse eigenaar? Het lijkt erop dat Hoogovens zijn vierde buitenlandse avontuur aangaat.
27/11 18u15  EU-landen en vakantiegangers bezorgd om het wintersportseizoen Onder meer Duitsland, Italië en Frankrijk willen het skiseizoen EU-breed stilleggen om oplaaien van de pandemie te voorkomen. Oostenrijk en Zwitserland verzetten zich.
27/11 16u15  Waarom trokken Baudets partijgenoten niet veel eerder een grens? Radicaal rechtse partijen slagen er meestal niet in de ‘bruine dampen’ buiten de deur te houden, zo blijkt uit de geschiedenis. Waarom trokken Baudets partijgenoten niet veel eerder een grens?
27/11 16u15  Het Oxfordvaccin loopt vertraging op, kan AstraZeneca zich deze ‘puinhoop’ wel permitteren? AstraZeneca en Oxford University wilden met hun resultaten aanhaken bij de optimistische geluiden over de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. In plaats daarvan zorgden zij voor ontnuchtering.
27/11 16u15  EU-landen en vakantiegangers bezorgd: valt het wintersportseizoen nog wel te redden? Onder meer Duitsland, Italië en Frankrijk willen het skiseizoen EU-breed stilleggen om oplaaien van de pandemie te voorkomen. Oostenrijk en Zwitserland verzetten zich.
27/11 16u15  Nieuwe drug drijft burgemeesters Achterhoek tot wanhoop: ‘Dit middel brengt ellende teweeg in gezinnen’ De problemen met de nieuwe drug 3-MMC lopen de spuigaten uit, waarschuwden de burgemeesters in de Achterhoek deze week in een brandbrief aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. ‘Het is dweilen met de kraan open.’
27/11 15u15  5790 nieuwe besmettingen geregistreerd, 84 sterfgevallen Dit is het coronaliveblog van vrijdag 27 november. Hier leest u de updates van gisteren, onze belangrijkste artikelen over de pandemie – waaronder actuele cijfers – vindt u hier.
27/11 15u15  Baudet: partijbestuur heeft mij onterecht eruit gezet Thierry Baudet beschuldigt het partijbestuur ervan dat hij onterecht is uitgeschreven uit het bestuur. Zijn mededeling op Twitter kwam bijna tegelijkertijd met de mededeling van het bestuur dat hij is uitgeschreven als bestuurder bij de Kamer van Koophandel.
27/11 15u15  CNV: sjoemelen met ontslagregels kan duizenden euro's schelen Het kan duizenden euro’s schelen als een werkgever onderhands met werknemers het ontslag regelt. Wees daar alert op, waarschuwt vakbond CNV.
27/11 14u15  Op vakantie naar Fucking? Het zit er niet meer in; het Oostenrijkse dorpje doet afstand van de naam Het Oostenrijkse dorpje Fucking, in de omgeving van Salzburg, heet vanaf 1 januari officieel geen Fucking meer. De gemeenteraad van het zo’n 100 inwoners tellende plaatsje heeft officieel besloten de naam te veranderen in Fugging.
27/11 13u15  Deel senaatsfractie FVD splitst zich af, verschillende statenleden stappen op Vier van de tien senatoren van de Eerste Kamer-fractie van Forum voor Democratie splitsen zich af van de partij. Dat zegt Bob van Pareren, een van de vier, vrijdag op Twitter. Ze vinden dat de partij niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme en antisemitisme.
27/11 12u15  Niet bewegen? Het lichaam takelt binnen een paar weken al af Door corona sporten miljoenen mensen substantieel minder dan voorheen. Een op de tien sportende Nederlanders is zelfs helemaal gestopt. Wat betekent dat voor je lichaam?
27/11 12u15  Teleurgesteld in 3,5 jaar minister Schouten Deze week besprak de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, de laatste van deze kabinetsperiode. Dat lijkt mij een goede gelegenheid om terug te kijken. Wat heeft het ministerschap van Carola Schouten opgeleverd?
27/11 10u15  Ze hadden het zo mooi voor elkaar, maar de toeslagenaffaire verpestte alles voor Hamza en Sibel Voor slachtoffers van de Toeslagenaffaire is het moeilijk om naar de parlementaire verhoren te luisteren. Bij Sibel Korkoca zit de pijn simpelweg te diep. ‘Het zijn vreselijke jaren geweest voor ons gezin.’
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Black Friday-drukte in outletwalhalla Halfweg: ‘Ik was er gisteren ook al’ Met anderhalvemeter-coaches en monitoring van het aantal bezoekers wapende het pas geopende outletcentrum in Halfweg zich tegen de Black Friday-drukte. ‘Op dag één en twee staat er al vanaf 10.00 uur een rij.’
27/11 18u15  Zeker zes jongeren overvallen bij Nesciobrug In de afgelopen weken zijn meerdere kinderen en jongeren overvallen in de omgeving van de Nesciobrug, die IJburg met de rest van Oost verbindt. De daders houden de slachtoffers staande voor een praatje, om hen vervolgens te beroven van hun telefoon en andere kostbaarheden.
27/11 18u15  Nieuwe testlocatie coronavirus op Buikslotermeerplein De GGD is gestart met de bouw van een nieuwe coronatestlocatie op het Buikslotermeerplein. Er kunnen straks 3000 testen per dag worden afgenomen.
27/11 17u15  Gemeente: ‘Te druk in de binnenstad op Black Friday’ Volgens de gemeente Amsterdam is het te druk in de binnenstad. Daarom wordt men opgeroepen niet meer naar het centrum te komen.
27/11 17u15  Live | Rutte verwacht geen versoepelingen voor kerst In dit liveblog volgen we het laatste nieuws over het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.
27/11 17u15  Actrice Elle van Rijn wil weten hoe het is iemand anders te zijn Elle van Rijn (53), bekend van onder meer GTST, bewijst zich opnieuw als dubbeltalent. Deze week verschijnt haar historische roman De crèche. ‘Ik was altijd bang om voor dom versleten te worden.’
27/11 17u15  Uitvaartmuseum en De Nieuwe Ooster oneens over café Nu café Roosenburgh op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Oost verbouwd wordt, vreest directeur Guus Sluiter van uitvaartmuseum Tot Zover het voortbestaan van het café én het gehele museum.
27/11 17u15  Celstraf en tbs voor beslechten burenruzie met hockeystick Het slachtoffer, een zwangere vrouw, moest haar pink laten amputeren.
27/11 17u15  In 2030 moeten er tien keer zoveel laadpalen zijn De komende tien jaar moet het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in Amsterdam meer dan vertienvoudigen.
27/11 16u15  Coronacrisis verscherpt verschillen gezondheid hoog- en laagopgeleiden De coronapandemie verscherpt ook in Nederland de gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen, zo blijkt uit een rapportage die het RIVM vrijdag publiceerde. Lager opgeleiden leven al vijf jaar korter dan hoogopgeleiden en zonder koerswijziging zal dat verschil toenemen.
27/11 16u15  Dienstregeling 2021: amper nachtbussen doordeweeks Net als veel andere vervoerders gaat het GVB in zijn nieuwe dienstregeling snijden in het vervoersaanbod. Amsterdammers zullen doordeweeks ’s nachts vaker de fiets of auto moeten pakken, tenzij je in Zuidoost woont.
27/11 16u15  Live | 5790 nieuwe besmettingen, ruim 1000 meer dan gister In dit liveblog volgen we het laatste nieuws over het coronavirus. Download onze app en ontvang een bericht bij de belangrijkste updates.
27/11 16u15  Moslimgroepering eist rectificatie NCTV Een islamitische belangenorganisatie eist in een kort geding dat de NCTV ‘zware beschuldigingen’ inslikt.
27/11 16u15  Het broodje kippendij van Wolf Atelier: een nieuwe favoriet Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van Wolf Atelier.
27/11 15u15  Baudet uitgeschreven uit bestuur, volgens hem onterecht Het straatgevecht over de leiding van Forum voor Democratie is een tweede ronde ingegaan. Volgens Thierry Baudet is hij ‘wederrechtelijk’ uit het bestuur gegooid, waardoor hij zegt dat zijn partij ‘gegijzeld’ wordt en niet mee kan doen aan de verkiezingen. Hij roept op dat twee bestuurders die kritisch op hem zijn, per direct opstappen.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Friends, The X-Files, Fresh Prince of 90210? De favoriete series van de 90's verzameld Is het Friends, is het The Fresh Prince of Bel-Air, is het de bekendste postcode van Amerika of is toch The X-Files de favoriete jaren 90-serie van de luisteraars van de podcast Bingewatchers? Vorige week riepen makers Kevin Goes en Charlene Heezen de luisteraar op om een keuze te maken en dat resulteerde in een enorme berg inzendingen.
27/11 18u15  Mobiliteitsteam moet West-Brabantse ‘coronawerklozen’ weer aan een baan helpen BREDA - Mensen die werkloos raken als gevolg van de coronacrisis zo snel mogelijk weer aan een baan helpen. Vakbonden, werkgeversorganisaties, gemeenten en UWV slaan de handen ineen om dat voor elkaar te krijgen. In West-Brabant start binnenkort een landelijke pilot.
27/11 18u15  LIVE | NAC met Azzagari en Rutten tegen TOP, Riera gepasseerd • NAC staat momenteel vierde, op drie punten van koploper Almere City • Vorig jaar won NAC door een doelpunt in blessuretijd van Andrija Filipovic • Voor Huseyin Dogan is het bezoek aan Oss een weerzien met zijn vorige werkgever
27/11 18u15  Zwaargewonde bij ontploffing in schuur in Breda, waarschijnlijk opzettelijk veroorzaakt met gasflessen BREDA - Een man is vrijdag aan het einde van de middag zwaargewond geraakt door een ontploffing in een schuurtje aan de Roerstraat. Omwonenden hoorden iets voor 17.00 uur dat hij meerdere gasflessen had opengedraaid en dreigde zichzelf wat aan te doen. Na het arriveren van hulpdiensten klonk plotseling een harde knal en ontstond er een steekvlam.
27/11 18u15  Koeman geteisterd door blessures, maar Busquets is terug Ronald Koeman van FC Barcelona kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Osasuna naar alle waarschijnlijkheid weer beschikken over Sergio Busquets. De middenvelder deed vrijdag mee aan de groepstraining die begon met één minuut stilte ter nagedachtenis aan de woensdag overleden Diego Armando Maradona.
27/11 18u15  Stukjes plastic in broodjes van Jumbo, producten uit schappen Jumbo haalt per direct diverse broodproducten uit de schappen omdat er kleine stukjes hard plastic in kunnen zitten. Als die worden gegeten kan dat 'een veiligheidsrisico' opleveren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
27/11 18u15  Belgische winkels mogen weer open, maar klanten mogen maar halfuur binnen zijn ANTWERPEN - Niet-essentiële winkels in België mogen vanaf dinsdag 1 december weer open. Maar echt winkelen zit er voor de Belgen nog niet in. Ze mogen alleen in hun eentje naar binnen en mogen daar maximaal dertig minuten blijven. Ook musea mogen weer open, zo weet HLN. Kappers en andere contactberoepen blijven nog dicht.
27/11 18u15  DAF-truck voor studenten Curio: sleutelen aan de nieuwste techniek BREDA - Studenten van de mbo-opleiding motorvoertuigentechniek van Curio in Breda kunnen sinds deze week sleutelen aan een hypermoderne DAF-truck. Zo kunnen ze in de praktijk leren werken met de nieuwste technieken.
27/11 18u15  Poolse Peugeot na negen maanden afgevoerd: ‘Ik ga hem missen, je gaat je er toch een beetje aan hechten’ BERGEN OP ZOOM - Eindelijk zijn de bewoners van de Lievenshovelaan in Bergen op Zoom verlost van de zilvergrijze Poolse Peugeot 407. Maanden stond de stationwagen onaangeroerd in de straat geparkeerd. Nu er een grote steen door de voorruit is gegooid, is de auto weggetakeld.
27/11 18u15  Johnny Depp blijft gezicht van populaire parfumlijn Dior Het merk Dior blijft achter Johnny Depp staan, ondanks de aantijgingen van huiselijk geweld aan het adres van de acteur. Depp is het gezicht van de Sauvage-parfum van Dior. Velen zijn verbaasd dat de reclames hiervoor nog steeds op televisie worden uitgezonden.
27/11 18u15  Van der Sar over Wereldbeker: ‘We speelden niet echt zoals Cruijff zou willen’ Als je Edwin van der Sar naar zijn mooiste herinnering over de wereldbekerfinale van 25 jaar geleden tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio vraagt, dan hoeft hij niet lang na te denken. ,,Dan is dat toch wel die bokaal zelf”, antwoordt hij. ,,Die mooie grote ronde bol op vier stevige pilaren. Iconisch, heel mooi.”
27/11 18u15  Cocaïnesmokkellijn opgerold naar belangrijkste Europese zeehavens: 45 arrestaties, invallen in zes landen Een grootscheepse internationale politieactie tegen een vanuit Brazilië geleid cocaïnesyndicaat heeft geleid tot in totaal 45 arrestaties. Volgens politieorganisatie Europol gaat het om de grootste slag die de internationale cocaïnehandel ooit is toegebracht. Meer dan duizend agenten hebben aan de actie meegedaan.
27/11 18u15  Opmerkelijk incident in Championship bestraft met drie duels schorsing De Engelse voetbalbond FA heeft Preston North End-verdediger Darnell Fisher een schorsing van drie wedstrijden opgelegd vanwege een incident tijdens het duel met Sheffield Wednesday in het Championship. Fisher greep tot twee keer toe in de edele delen van aanvaller Callum Paterson.
27/11 18u15  Aanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper, Teheran wijst naar Israël Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken. In Iran is met woede gereageerd op de moordaanslag. Het land zegt aanwijzingen te hebben dat Israël een rol heeft in de moord.
27/11 18u15  De balans opgemaakt: slachtoffers houden bittere nasmaak want ‘vogels zijn gevlogen’ De verhoren zitten erop. De parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag gaat haar rapport schrijven, dat op 17 december verschijnt. Vier waarnemingen en één ontnuchterende vaststelling dringen zich alvast op.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Stille tocht in Wijchen voor aangereden Sebastiaan (42) alleen voor familie en genodigden WIJCHEN - Familie, vrienden, Wijchenaren en andere nabestaanden houden zaterdagavond een stille tocht ter nagedachtenis aan de overleden Wijchenaar Sebastiaan (42). Het startpunt is de Campuslaan in Wijchen en gaat naar de buurt De Ververt, waar hij woonde.
27/11 18u15  Marcouch sluit woning in Geitenkamp vanwege illegale vuurwerkhandel: ‘Heeft meer weg van oorlogsmaterieel’ ARNHEM - Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, heeft een woning gesloten in de wijk Geitenkamp vanwege bezit en handel van illegaal vuurwerk.
27/11 18u15  Friends, The X-Files, Fresh Prince of 90210? De favoriete series van de 90's verzameld Is het Friends, is het The Fresh Prince of Bel-Air, is het de bekendste postcode van Amerika of is toch The X-Files de favoriete jaren 90-serie van de luisteraars van de podcast Bingewatchers? Vorige week riepen makers Kevin Goes en Charlene Heezen de luisteraar op om een keuze te maken en dat resulteerde in een enorme berg inzendingen.
27/11 18u15  Restaurant Planken Wambuis gaat dit jaar niet meer open en haalt hard uit: ‘Kerst bestaat dit jaar schijnbaar alleen veilig bij de Efteling en Intratuin’ EDE - Het team van restaurant Planken Wambuis in Ede haalt in een Facebookpost hard uit naar de overheid en de beperkingen die opgelegd zijn voor de horeca. ‘Kerst bestaat dit jaar schijnbaar alleen veilig bij de Efteling en Intratuin, waar er voor de duizenden bezoekers per dag geen gevaar heerst’, schrijft ze in een post.
27/11 18u15  Stukjes plastic in broodjes van Jumbo, producten uit schappen Jumbo haalt per direct diverse broodproducten uit de schappen omdat er kleine stukjes hard plastic in kunnen zitten. Als die worden gegeten kan dat 'een veiligheidsrisico' opleveren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
27/11 18u15  Arnhemse ‘Incasso Cees’ rekende af met Joop P. (74) na ruzie om wietkwekerij ARNHEM/ AMERSFOORT - De bejaarde man die recent in Amersfoort in zijn auto is omgebracht had ruzie met de Arnhemse incassobaas Cees J. over een opgerolde hennepkwekerij. Voor ‘Incasso Cees’ dreigde gevangenisstraf, terwijl de 74-jarige Joop P. uit Soest de dans ontsprong.
27/11 18u15  Johnny Depp blijft gezicht van populaire parfumlijn Dior Het merk Dior blijft achter Johnny Depp staan, ondanks de aantijgingen van huiselijk geweld aan het adres van de acteur. Depp is het gezicht van de Sauvage-parfum van Dior. Velen zijn verbaasd dat de reclames hiervoor nog steeds op televisie worden uitgezonden.
27/11 18u15  Van der Sar over Wereldbeker: ‘We speelden niet echt zoals Cruijff zou willen’ Als je Edwin van der Sar naar zijn mooiste herinnering over de wereldbekerfinale van 25 jaar geleden tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio vraagt, dan hoeft hij niet lang na te denken. ,,Dan is dat toch wel die bokaal zelf”, antwoordt hij. ,,Die mooie grote ronde bol op vier stevige pilaren. Iconisch, heel mooi.”
27/11 18u15  Cocaïnesmokkellijn opgerold naar belangrijkste Europese zeehavens: 45 arrestaties, invallen in zes landen Een grootscheepse internationale politieactie tegen een vanuit Brazilië geleid cocaïnesyndicaat heeft geleid tot in totaal 45 arrestaties. Volgens politieorganisatie Europol gaat het om de grootste slag die de internationale cocaïnehandel ooit is toegebracht. Meer dan duizend agenten hebben aan de actie meegedaan.
27/11 18u15  Aanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper, Teheran wijst naar Israël Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken. In Iran is met woede gereageerd op de moordaanslag. Het land zegt aanwijzingen te hebben dat Israël een rol heeft in de moord.
27/11 18u15  Kater Sjef (3) ingeslapen, nadat het dier waarschijnlijk door vuurwerk zwaargewond raakte Het is het ergste wat dierenambulancemedewerkster Hetty van Oostenbrugge ooit heeft gezien. Vrijdagochtend trof zij kater Sjef (3) zwaargewond aan in de Utrechtse wijk Tuinwijk. ,,Hij was van zijn schouders tot aan zijn kont ontveld.”
27/11 18u15  Drink koffie uit een rode mok en 6 andere tips om meer te genieten van je eten en drankjes Je zintuigen zijn op allerlei manieren te beïnvloeden, ontdekte expert Russell Jones. Je wordt zelfs gelukkiger door jezelf te verwennen met fijne prikkels. Hieronder vind je tips, waardoor je nog meer geniet van lekker eten en drinken.
27/11 18u15  De balans opgemaakt: slachtoffers houden bittere nasmaak want ‘vogels zijn gevlogen’ De verhoren zitten erop. De parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag gaat haar rapport schrijven, dat op 17 december verschijnt. Vier waarnemingen en één ontnuchterende vaststelling dringen zich alvast op.
27/11 18u15  Crash Albon en verdwaalde hond: Verstappen tweede achter Hamilton in incidentrijke vrije training Max Verstappen heeft in de tweede vrije training voor de GP van Bahrein een tweede tijd genoteerd. Lewis Hamilton was op softbanden het snelst met 1.28.971. Verstappen volgde, met mediumbanden, op +0.347. Valtteri Bottas werd derde. De tweede vrije training was er eentje met twee rode vlaggen: eerst door een crash van Alexander Albon, kort daarna door een verdwaalde hond.
27/11 17u15  Veertien Gelderse natuurgebieden onder de loep: ‘Er ligt een deken van gif over ons land’ Een mix van schadelijke bestrijdingsmiddelen ligt verspreid over ons hele land. Deze hebben zeer waarschijnlijk een negatief effect op insecten en daarmee op de rest van de natuur. Dat blijkt uit onderzoek in veertien natuurgebieden in Gelderland.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Unilever trotseert exitheffing met groen licht voor samenvoeging Obligatieleningen zijn alvast in Nederlandse holding gestopt, zodat de volledig Britse multinational kan blijven profiteren van opkoopprogramma's van de ECB.
27/11 18u15  Senatoren en Statenleden weg bij FvD, machtsstrijd in bestuur Bob van Pareren, Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans zeggen partijlidmaatschap op, maar blijven wel lid van de Eerste Kamer.
27/11 17u15  Twee kapiteins bij DSM: 'Het werkt alleen als je 100% op één lijn zit. Niet 99%' Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze geven gezamenlijk leiding aan fijnchemie- en biosciencebedrijf DSM. Heel gebruikelijk is dat niet. Hoe kwamen zij nader tot elkaar?
27/11 17u15  Koehandel met corporatieleningen Woningcorporatie Vestia heeft bijna tien jaar na het derivatendrama weer financiële steun nodig van de sector. Hoeveel moet worden bijgelegd?
27/11 17u15  Met vragen over een vaccin ben je nog geen complotdenker Na de coronacrisis dreigt nu een vaccinatiecrisis, schrijft Jelle van Buuren van Universiteit Leiden.
27/11 17u15  Neem Schiphol op de schop Met het snoeiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is nog veel te weinig gedaan, waarschuwt Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66.
27/11 16u15  Laatste coronanieuws: bijna 5800 nieuwe besmettingen, 1292 meer dan gisteren Britse winkelgroep Arcadia zou op omvallen staan, autobranche toont krachtig herstel, oversterfte tijdens tweede golf houdt aan.
27/11 16u15  Live: Air France-KLM winnaar op groene beurs, goud onderuit In Azië beleven de beurzen een behoorlijke opleving richting het slot. Waar de Nikkei en de Hang Seng op +0,4% bleven hangen wint de CSI 300 1,2%.
27/11 16u15  Heijmans en BAM voegen asfaltcentrales samen in nieuw bedrijf Bouwers verwachten door oprichting van AsfaltNu goedkoper uit te zijn en asfaltproductie duurzamer te kunnen maken.
27/11 16u15  ECB: banken moeten veel opener zijn over klimaatrisico's Banken moeten nog een aanzienlijke inspanning leveren om hun blootstelling aan klimaatverandering te onderbouwen.
27/11 16u15  Gaat brexit de eindejaarsrally verstoren? Na een van de beste maanden ooit voor de aandelenmarkten nemen de spanningen rondom de brexit toe. Betekent dit het einde van de beursrally?
27/11 16u15  We zijn in een Orwelliaans jaar beland Hoe we omgaan met de coronaepidemie vertoont dictatoriale trekjes van willekeur en ongelijkheid, vindt columnist Sanne Kanis. De overheid zou haar beleid moeten baseren op data.
27/11 16u15  Explosieve wijnen Hilary Akers was zich er niet van bewust, maar ze blijkt wijnen van vulkanische bodems opvallend vaak erg lekker te vinden. Want die zijn uitgesproken en wat hartig van smaak. Dit zijn haar favorieten.
27/11 15u15  Laatste coronanieuws: bijna 5800 nieuwe besmettingen, 1300 meer dan gisteren Britse winkelgroep Arcadia zou op omvallen staan, autobranche toont krachtig herstel, oversterfte tijdens tweede golf houdt aan.
27/11 14u15  Transporteur Nedcargo wil verdrievoudigen Zuid-Hollandse bevoorrader van supermarkten zet 'oorlogskas' in voor overnames.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Alle schaatsers testen negatief op virus voor NK sprint HEERENVEEN (ANP) - Een dag voor het begin van de Nederlandse kampioenschappen schaatsen voor sprinters hebben alle deelnemers negatief getest op het coronavirus. Schaatsbond KNSB meldde dat er 164 tests zijn uitgevoerd, ook bij coaches en overige begeleiders. Het bericht Alle schaatsers testen negatief op virus voor NK sprint verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 18u15  Te grote drukte in steden door Black Friday AMSTERDAM (ANP) - In diverse grote steden was het vrijdag te druk door Black Friday. In onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven riepen de gemeenten en veiligheidsregio's op om met het oog op het coronavirus niet meer te komen winkelen. Het bericht Te grote drukte in steden door Black Friday verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 18u15  Verstappen rijdt tweede tijd in tweede training GP Bahrein BAHREIN (ANP) - Max Verstappen heeft de op een na snelste tijd gereden in de tweede vrije training van de Grote Prijs van Bahrein in de Formule 1. De tijd van de Nederlander in zijn Red Bull was 1.29,318. Alleen Lewis Hamilton was sneller, 1.28,971. Het bericht Verstappen rijdt tweede tijd in tweede training GP Bahrein verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  Humberto Tan keert volgend jaar terug op de late avond AMSTERDAM (ANP) - Humberto Tan keert vanaf het nieuwe jaar terug op de late avond. De presentator is vanaf dan elke zondag te zien in het praatprogramma Humberto, maakte RTL vrijdag bekend. De exacte startdatum is nog niet bekendgemaakt. Het bericht Humberto Tan keert volgend jaar terug op de late avond verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  Ook te druk in winkelstraten Amsterdam AMSTERDAM (ANP) - Het is te druk in het winkelgebied in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente roept iedereen op om daar niet meer te komen winkelen. Ook wordt er in de Kalverstraat en de Nieuwendijk eenrichtingsverkeer ingesteld. Het bericht Ook te druk in winkelstraten Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte verlaat gevangenis WILLEMSTAD (ANP) - De voormalige minister-president van Curaçao Gerrit Schotte heeft vrijdagochtend (lokale tijd) de SDKK-gevangenis op het eiland verlaten. Hij werd opgewacht door aanhangers en pers. Schotte had geen politieke boodschap en zei dat hij vooral blij was weer bij zijn familie te kunnen zijn. Tijdens het verblijf heeft hij volgens eigen zeggen veel steun gehad aan zijn geloof in God. Het bericht Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte verlaat gevangenis verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  BNNVARA: Oudejaarsconference is speciaal nationaal evenement HILVERSUM (ANP) - De jaarlijkse Oudejaarsconference is volgens BNNVARA een 'speciaal nationaal evenement'. Om die reden vragen de NPO, BNNVARA, Koninklijk Theater Carré en productiehuis Hekwerk de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland een uitzondering te maken en meer dan dertig man publiek toe te laten bij de opname van de eindejaarsshow van Youp van 't Hek in Carré. Het bericht BNNVARA: Oudejaarsconference is speciaal nationaal evenement verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  Ex-verloofde bezig met juridische stappen tegen Johnny de Mol AMSTERDAM (ANP) - De ex-verloofde van presentator Johnny de Mol, Shima Kaes, zegt in drie landen juridische stappen te ondernemen tegen De Mol. Dat heeft haar juridisch adviseur Karim Aachboun bevestigd. Over de inhoud van deze stappen kan hij nog niets zeggen. 'We willen dit graag zorgvuldig voorbereiden.' Het bericht Ex-verloofde bezig met juridische stappen tegen Johnny de Mol verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  UWV ontvangt 30.000 aanvragen voor derde NOW-steunpakket DEN HAAG (ANP) - Zo'n 30.000 werkgevers hebben de afgelopen twee weken een aanvraag ingediend voor het derde NOW-steunpakket. Daarvan zijn bijna 21.000 aanvragen inmiddels gehonoreerd, meldt uitkeringsinstantie UWV. Die werkgevers hebben samen bijna 380.000 werknemers in dienst. De overige aanvragen zijn nog in behandeling. Het bericht UWV ontvangt 30.000 aanvragen voor derde NOW-steunpakket verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  Nieuwe eenheid Defensie die data verzamelde tijdelijk stilgezet DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe eenheid van de Landmacht die de afgelopen maanden op grote schaal data verzamelde over de Nederlandse samenleving tijdens de coronacrisis, moet daar tijdelijk mee stoppen. Dat laat defensieminister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer weten. Daar werd eerder kritisch gereageerd op het werk van de eenheid. Het bericht Nieuwe eenheid Defensie die data verzamelde tijdelijk stilgezet verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  Basketballers Oranje verslaan Zweden met klein verschil ISTANBUL (ANP) - De Nederlandse basketballers hebben hun derde EK-kwalificatiewedstrijd nipt gewonnen. Oranje was in Istanbul Zweden met 78-76 de baas. Het bericht Basketballers Oranje verslaan Zweden met klein verschil verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 17u15  Rutte: niet optimistisch dat cijfers komende 1,5 week verbeteren DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is 'niet heel optimistisch' dat de coronacijfers de komende anderhalve week gaan verbeteren. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag. 'Het daalt niet zoals je zou willen.' Het bericht Rutte: niet optimistisch dat cijfers komende 1,5 week verbeteren verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 16u15  In de spotlight: Tine de Moor Professor Social Enterprise & Institutions for Collective Action Er is een groeiende interesse bij bedrijven, ondernemingen en de overheid om niet langer te Het bericht In de spotlight: Tine de Moor Professor Social Enterprise & Institutions for Collective Action verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 16u15  Wall Street begint Black Friday met kleine winsten NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn de verkorte sessie op Black Friday met kleine winsten aangevangen. Beleggers lijken het rustig aan te doen na de opmars de laatste dagen veroorzaakt door vaccinhoop. Evengoed is de stemming ook wel wat bedrukt door de vrees voor de economische gevolgen van lockdowns op de korte termijn. De handel is dun omdat veel beleggers ook de dag na Thanksgiving, toen de beurzen dicht bleven, een vrije dag nemen Het bericht Wall Street begint Black Friday met kleine winsten verscheen eerst op Nieuws.nl.
27/11 16u15  Lager opgeleiden voelen coronacrisis het ergst BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen tijdens de huidige uitbraak, maar ook in de toekomst, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zullen de gevolgen voelen. Het bericht Lager opgeleiden voelen coronacrisis het ergst verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Friends, The X-Files, Fresh Prince of 90210? De favoriete series van de 90's verzameld Is het Friends, is het The Fresh Prince of Bel-Air, is het de bekendste postcode van Amerika of is toch The X-Files de favoriete jaren 90-serie van de luisteraars van de podcast Bingewatchers? Vorige week riepen makers Kevin Goes en Charlene Heezen de luisteraar op om een keuze te maken en dat resulteerde in een enorme berg inzendingen.
27/11 18u15  Koeman geteisterd door blessures, maar Busquets is terug Ronald Koeman van FC Barcelona kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Osasuna naar alle waarschijnlijkheid weer beschikken over Sergio Busquets. De middenvelder deed vrijdag mee aan de groepstraining die begon met één minuut stilte ter nagedachtenis aan de woensdag overleden Diego Armando Maradona.
27/11 18u15  Stukjes plastic in broodjes van Jumbo, producten uit schappen Jumbo haalt per direct diverse broodproducten uit de schappen omdat er kleine stukjes hard plastic in kunnen zitten. Als die worden gegeten kan dat 'een veiligheidsrisico' opleveren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
27/11 18u15  ‘Incasso Cees’ rekende eerst af met Joop om wietruzie en vermoordde daarna kunsthandelaar uit Laren De bejaarde man die recent in Amersfoort in zijn auto is omgebracht had ruzie met de Arnhemse incassobaas Cees J. over een opgerolde hennepkwekerij. Voor ‘Incasso Cees’ dreigde gevangenisstraf, terwijl de 74-jarige Joop P. uit Soest de dans ontsprong. Daarna bracht hij een kunsthandelaar uit het Gelderse Laren om het leven.
27/11 18u15  NAC-topscorer Van Hooijdonk belandt bij eerste hulp na stoeien met glazen douchewand Dat een ongeluk een klein hoekje zit, heeft Sydney van Hooijdonk vandaag aan het begin van de middag ondervonden. De Bredase topschutter kwam vast te zitten in de douche, liep een aantal snijwonden op, werd naar de eerste hulp gebracht een heeft zich dientengevolge afgemeld voor de wedstrijd tegen TOP Oss.
27/11 18u15  Johnny Depp blijft gezicht van populaire parfumlijn Dior Het merk Dior blijft achter Johnny Depp staan, ondanks de aantijgingen van huiselijk geweld aan het adres van de acteur. Depp is het gezicht van de Sauvage-parfum van Dior. Velen zijn verbaasd dat de reclames hiervoor nog steeds op televisie worden uitgezonden.
27/11 18u15  Van der Sar over Wereldbeker: ‘We speelden niet echt zoals Cruijff zou willen’ Als je Edwin van der Sar naar zijn mooiste herinnering over de wereldbekerfinale van 25 jaar geleden tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio vraagt, dan hoeft hij niet lang na te denken. ,,Dan is dat toch wel die bokaal zelf”, antwoordt hij. ,,Die mooie grote ronde bol op vier stevige pilaren. Iconisch, heel mooi.”
27/11 18u15  Cocaïnesmokkellijn opgerold naar belangrijkste Europese zeehavens: 45 arrestaties, invallen in zes landen Een grootscheepse internationale politieactie tegen een vanuit Brazilië geleid cocaïnesyndicaat heeft geleid tot in totaal 45 arrestaties. Volgens politieorganisatie Europol gaat het om de grootste slag die de internationale cocaïnehandel ooit is toegebracht. Meer dan duizend agenten hebben aan de actie meegedaan.
27/11 18u15  Opmerkelijk incident in Championship bestraft met drie duels schorsing De Engelse voetbalbond FA heeft Preston North End-verdediger Darnell Fisher een schorsing van drie wedstrijden opgelegd vanwege een incident tijdens het duel met Sheffield Wednesday in het Championship. Fisher greep tot twee keer toe in de edele delen van aanvaller Callum Paterson.
27/11 18u15  Aanslag op prominente Iraanse atoomwetenschapper, Teheran wijst naar Israël Een prominente Iraanse atoomwetenschapper is slachtoffer geworden van een aanslag. Het gaat om Mohsen Fakhrizadeh die wordt gezien als het brein achter de vermeende pogingen van Teheran om een atoombom te maken. In Iran is met woede gereageerd op de moordaanslag. Het land zegt aanwijzingen te hebben dat Israël een rol heeft in de moord.
27/11 18u15  Drink koffie uit een rode mok en 6 andere tips om meer te genieten van je eten en drankjes Je zintuigen zijn op allerlei manieren te beïnvloeden, ontdekte expert Russell Jones. Je wordt zelfs gelukkiger door jezelf te verwennen met fijne prikkels. Hieronder vind je tips, waardoor je nog meer geniet van lekker eten en drinken.
27/11 18u15  De balans opgemaakt: slachtoffers houden bittere nasmaak want ‘vogels zijn gevlogen’ De verhoren zitten erop. De parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag gaat haar rapport schrijven, dat op 17 december verschijnt. Vier waarnemingen en één ontnuchterende vaststelling dringen zich alvast op.
27/11 18u15  Crash Albon en verdwaalde hond: Verstappen tweede achter Hamilton in incidentrijke vrije training Max Verstappen heeft in de tweede vrije training voor de GP van Bahrein een tweede tijd genoteerd. Lewis Hamilton was op softbanden het snelst met 1.28.971. Verstappen volgde, met mediumbanden, op +0.347. Valtteri Bottas werd derde. De tweede vrije training was er eentje met twee rode vlaggen: eerst door een crash van Alexander Albon, kort daarna door een verdwaalde hond.
27/11 17u15  De balans opgemaakt: zelfs ‘met de kennis van nu’ weet commissie nog niet alles De verhoren zitten erop. De parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag gaat haar rapport schrijven, dat op 17 december verschijnt. Vier waarnemingen en één ontnuchterende vaststelling dringen zich alvast op.
27/11 17u15  Zo geniet je maximaal van je kerstboom: laat hem eerst een nacht in de koude gang staan Een kerstboom houdt het doorgaans drie weken vol in je huiskamer. Wie in dit lastige jaar maximaal van zijn kerstboom wil genieten, volgt deze adviezen op van tuinspecialist Romke van de Kaa. Of kiest een van de langer houdbare alternatieven.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Te grote drukte in steden door Black Friday In diverse grote steden was het vrijdag te druk door Black Friday. In onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven riepen de gemeenten en veiligheidsregio’s op om met het oog op het coronavirus niet meer te komen winkelen.
27/11 18u15  Beurzen Europa sluiten op winst, Londen blijft achter De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers leken het rustig aan te doen na de sterke opmars in de afgelopen weken. In Amsterdam was Air France-KLM een opvallende winnaar.
27/11 18u15  Conflict tussen Baudet en partijbestuur zit muurvast Het conflict tussen het partijbestuur van Forum voor Democratie en oprichter Thierry Baudet is verder opgelopen. De twee bestuursleden Lennart van der Linden en Rob Rooken hebben Baudet vrijdag als bestuurder van de vereniging uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vlak daarop beschuldigde Baudet 'de coupplegers' ervan dat dit juridisch niet kan en in strijd is met de statuten. Hij beticht de twee ervan de partij te gijzelen en roept hen vrijdagmiddag op om op te stappen.
27/11 18u15  Monument voor coronaslachtoffers onthuld in Heerde Het Gelderse Heerde heeft een monument voor inwoners van het dorp die door het coronavirus zijn getroffen. Burgemeester Jan Willem Wiggers en commissaris van de Koning John Berends hebben het beeld vrijdag onthuld. Het monument bestaat uit een marmeren zuil met daarin een trap naar boven.
27/11 18u15  Groot deel Belgische drugslabs bestierd vanuit Nederland Een groot deel van de drugslabs in Belgisch Limburg wordt aangestuurd vanuit Nederland. Dat blijkt uit vrijdag verspreide informatie van het Belgische Parket in Hasselt.
27/11 18u15  Jumbo haalt broodproducten uit schappen om stukjes plastic Jumbo haalt per direct diverse broodproducten uit de schappen omdat er kleine stukjes hard plastic in kunnen zitten. Als die worden gegeten kan dat „een veiligheidsrisico” opleveren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
27/11 18u15  Groninger (19) aangehouden na tonen wapens in programma De politie heeft vrijdag een 19-jarige man uit Groningen aangehouden nadat zijn woning was doorzocht op aanwezigheid van wapens. Hij was vorige week samen met een groepje minderjarigen te zien in het televisieprogramma Danny op straat (NTR) waarin ze wapens toonden.
27/11 18u15  Informatief prentenboek om met kinderen te praten over seksualiteit Dit boek moest er altijd nog komen. Bij het geven van lezingen voor ouders over seksuele opvoeding ervoer ik regelmatig een leemte in het aanbod van toegankelijk voorlichtingsboeken voor wat oudere kinderen vanuit christelijk perspectief. En nu is het er en daar ben ik blij mee.
27/11 18u15  Amerika als wijkplaats voor de wereld De Amerikaanse Revolutie (1774-1783) betekende een losmaking van het machtige Britse wereldrijk en luidde de geboorte in van een nieuwe staat.
27/11 18u15  President Trump dreigt aankomend president Biden De Amerikaanse president Trump zegt dat aanstaand president Biden het Witte Huis alleen kan betreden als hij kan bewijzen dat zijn „belachelijke” 80 miljoen stemmen niet door fraude of illegaal zijn verkregen. Volgens Trump heeft Biden een groot onoplosbaar probleem.
27/11 18u15  Column (Christine Stam-van Gent): Bijzondere mensen In het voorwoord van de nieuwe Elisabeth Elliot-biografie (de Nederlandse vertaling komt eraan) beschrijft Joni Eareckson Tada haar eerste ontmoeting met Elisabeth. Joni, na een duikongeval verlamd tot aan haar nek, sprak die dag op een conferentie waar ook Elisabeth spreken zou.
27/11 18u15  Licht op de schaduwkanten van Mohammed In een tijd waarin het afbeelden van Mohammed opnieuw onder vuur ligt, maakte Marcel Hulspas een afbeelding van de profeet van de islam in woorden. Zijn nieuwe, populaire biografie ”Mohammed. Van profeet tot legerleider” deinst er niet voor terug de schaduwkanten van Mohammed te belichten.
27/11 17u15  Topman Slack 460 miljoen dollar rijker door overnamegeruchten De topman van chatdienst Slack, Stewart Butterfield, profiteert van de overnamegeruchten rond zijn bedrijf. Door de interesse van softwarebedrijf Salesforce is het aandelenpakket van de medeoprichter van Slack zo’n 460 miljoen dollar meer waard geworden. Dat meldt persbureau Bloomberg.
27/11 17u15  Internationale politieactie tegen Braziliaans cocaïnesyndicaat Een grootscheepse internationale politieactie tegen een vanuit Brazilië geleid cocaïnesyndicaat heeft geleid tot in totaal 45 arrestaties. Volgens politieorganisatie Europol gaat het om de grootste slag die de internationale cocaïnehandel ooit is toegebracht. Meer dan duizend agenten hebben aan de actie meegedaan. In het kader van de actie verrichtte de Nederlandse politie twee huiszoekingen.
27/11 17u15  Ierland heropent restaurants en eetcafés De door corona gesloten Ierse restaurant en eetcafés (pubs met keuken) mogen vanaf 4 december weer open. Vanaf dinsdag geldt dat al voor de meeste winkels en voor onder meer sportscholen en musea.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Urk wil een rustig weekend, cameratoezicht en veiligheidsrisicogebied In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie heeft de gemeente Urk besloten om de bebouwde kom van Urk vanaf 18.00 uur vrijdagavond 27 november tot en met 8.00 uur maandagmorgen 30 november aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit meldt de gemeente Urk vrijdag.
27/11 18u15  Celstraf voor man die 's nachts 4 vrouwen aanrandde in Woerden Vrijdag heeft de rechtbank Midden-Nederland een 36-jarige man uit Nieuwerbrug aan den Rijn veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. 'De man randde in 2018 vier verschillende vrouwen aan. Alle vier de aanrandingen vonden ’s nachts plaats in Woerden', zo meldt de rechtbank vrijdag.
27/11 18u15  Nederlandse Zwarte Gaten Consortium krijgt 4,9 miljoen voor onderzoek Het Nederlandse Zwarte Gaten Consortium ontvangt een subsidie van 4,9 miljoen euro voor interdisciplinair onderzoek naar zwarte gaten. 'Bij het project, dat gecoördineerd zal worden vanuit de Universiteit Utrecht, zijn diverse UvA-natuurkundigen betrokken', zo heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) bekendgemaakt.
27/11 17u15  Brandweer redt schaap uit droge sloot in Best Vrijdagmiddag werd de brandweer rond 14.50 uur gealarmeerd voor een schaap in nood aan de Kanterseveldenweg in het buitengebied van Best. Voorbijgangers merkten een schaap op die in plaats van in het weiland in een droge sloot langs de weg stond en daar niet meer zelfstandig uit kon.
27/11 17u15  Na twee weken 30.000 aanvragen bij UWV voor derde periode NOW In twee weken tijd zijn bij UWV zo’n 30.000 aanvragen ingediend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dit heeft het UWV vrijdag bekendgemaakt.
27/11 16u15  Biologische verschillen man-vrouw groter dan gedacht In wetenschappelijk onderzoek moet er standaard apart naar mannen en vrouwen worden gekeken. Daarvoor pleit Robin Hartman. In zijn onderzoek aan het UMC Utrecht laat hij zien dat de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen groter zijn dan gedacht.
27/11 15u15  5.790 positieve tests, bijna 1.300 meer dan gisteren In de afgelopen 24 uur zijn tot 10.00 uur vrijdagochtend bij het RIVM 5.790 nieuwe besmettingen door de landelijke GGD's gemeld. Dat zijn er bijna 1.300 meer dan de 4.498 van donderdag, een stijging van bijna 30 procent. Het totaal aantal besmettingen sinds de uitbraak komt daarmee op 508.866. Dit heeft het RIVM vrijdag bekendgemaakt.
27/11 13u15  TikTok Tammo schrijft protest song Free The Bietn De Groningse TikTok Tammo heeft zelf een protest song gemaakt dat Free the Bietn heet. Dit nadat hij zijn eerst lied over suikerbieten offline moest halen.
27/11 12u15  Landelijke vaccinatiegraad voor het eerst sinds 5 jaar licht gestegen De landelijke vaccinatiegraad is voor het eerst in vijf jaar, voor vrijwel alle vaccinaties, gestegen. Bij kinderen die geboren zijn in 2017 is de vaccinatiegraad tegen bof, mazelen en rodehond (BMR bof, mazelen,rodehond ) met 0,7% gestegen tot 93,6%. Ook de landelijke vaccinatiegraad voor de HPV humaan papillomavirus -vaccinatie voor meisjes, geboren in 2005, nam toe met 7,5% tot 53%. Dat blijkt uit de jaarrapportage over het Rijksvaccinatieprogramma.
27/11 12u15  Van Nieuwenhuizen: Samenwerking sleutel tot succes havens De vijf grootste Nederlandse havengebieden gaan meer samenwerken om ook in de toekomst de internationale concurrentie voor te blijven. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in de Havennota die ze vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van Nieuwenhuizen zet de komende jaren in op een geïntegreerd systeem van samenwerkende zeehavens. De havens, waaronder mainport Rotterdam, grijpen met de samenwerking nieuwe uitdagingen aan rond digitalisering, verduurzaming en klimaatverandering om haar mondiale toppositie te behouden.
27/11 12u15  Meisje (15) bedreigd met pistool Een meisje is woensdagmiddag op de Pastoor van Genklaan met een vuurwapen bedreigd. De politie zoekt getuigen.
27/11 12u15  Auto te water na ongeval Tussen Smilde en Bovensmilde is donderdagavond op de N371 een auto te water geraakt na een ongeval. Hiervoor werd groot alarm geslagen bij de hulpdiensten.
27/11 10u15  Meer ruimte voor de fiets door meer en innovatievere fietsenstallingen bij stations De komende jaren gaat bij nog eens zesenveertig stations de schop in de grond voor meer en innovatievere fietsenstallingen. Minder gehannes om een vrij plekje te vinden, en daarmee een makkelijkere aansluiting op de bus of de trein. De fietsenstallingen komen bij stations in heel Nederland die een belangrijke rol als OV-knooppunt vervullen, of op plekken waar veel huizen gebouwd gaan worden. Daarmee gaat Nederland van 500.000 naar 600.000 stallingsplaatsen. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) afgesproken met provincies en vervoerregio’s. Rijk en regio trekken samen een kleine 200 miljoen euro uit voor de extra stallingen. Van Veldhoven draagt 75 miljoen euro klimaatgeld bij, die het kabinet al had gereserveerd in het klimaatakkoord.
27/11 10u15  Autot te water na ongeval Tussen Smilde en Bovensmilde is donderdagavond op de N371 een auto te water geraakt na een ongeval. Hiervoor werd groot alarm geslagen bij de hulpdiensten.
27/11 10u15  Jongen in been gestoken in Schiedam Donderdagavond is er een jongen in zijn been gestoken in de wijk Nieuwland in Schiedam na een ruzie. Meerdere jongens in donkere kleding vluchtten richting Vijfsluizen. De politie roept getuigen op zich te melden.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Arie Slob vindt langere kerstvakantie niet zo’n verstandig idee Onderwijsminister Arie Slob vindt het idee om scholieren langer met kerstvakantie te sturen, niet zo verstandig.
27/11 17u15  Drentse carbidschieter Jan: ‘Lekker hard knallen, maar doe het met ballen’ Drentenaar Jan heeft een groot hart voor carbidschieten. Maar hij houdt datzelfde hart vast voor beginners die straks carbid in plaats van vuurwerk knallen.
27/11 17u15  Blik op de Buis: Waarom The Voice weer leuk is en de Syrische Hanin een status verdient Opeens was het daar vorige week weer: seizoen 11 van The voice of Holland. De start was me een beetje ontgaan.
27/11 16u15  Blik op de Buis: Waarom The Voice weer leuk is en Syrische een status verdient Opeens was het daar vorige week weer: seizoen 11 van The voice of Holland. De start was me een beetje ontgaan.
27/11 15u15  Meerderheid Nederlanders blijft thuis tijdens Black Friday Nederlanders zijn niet erg onder de indruk van het 'koopjesfestijn' Black Friday. Drie kwart van de ondervraagden doet vandaag niet mee.
27/11 14u15  Salade met gegrilde bloemkool, kikkererwten, ei en groene harissa Wie zegt dat salades saai zijn, heeft duidelijk nog nooit van deze maaltijdsalade geproefd....
27/11 14u15  Kat met vreemde eetlust heeft vaatdoekje in maag zitten Bij Dierenkliniek Kalverbos kwam 's nachts een kat binnen die een aparte eetlust bleek te hebben. Er zat een halve vaatdoek zijn de maag.
27/11 14u15  Youp van ’t Hek dient verzoek in: ‘Maak Carré een avondje een kerk’ Youp van 't Hek gaat verzoeken om het Carré een avondje een kerk te maken, zodat er meer dan 30 mensen in mogen bij de oudejaarsconference.
27/11 13u15  Mondkapje dinsdag verplicht, overheid start nog snel een campagne Voor wie het toch nog was ontgaan: het kabinet heeft het mondkapje per 1 december verplicht en dat is dinsdag.
27/11 12u15  Wanhopige man vraagt op straat lukraak voorbijgangers ten huwelijk Een Canadese man deed op straat huwelijksaanzoeken aan allerlei voorbijgangers. De politie kreeg er hoogte van en is niet al te blij.
27/11 12u15  Gulle Limburgers geven 11.000 jassen weg voor daklozen en arme mensen Een actie met jassen voor dak- en thuislozen is in Limburg op een bizar succes uitgelopen. Limburgers trokken 11.000 jassen uit de kast.
27/11 11u15  Patricia Paay tovert Famke Louise-hit Op me Monnie om tot jazzhit Patricia Paay en Famke Louise werden in Ali B Op Volle Toeren gekoppeld. Nederland raakt niet uitgepraat over Paays versie van Op me Monnie.
27/11 10u15  Horeca luidt de noodklok en wil uiterlijk 12 januari open: ‘Liever eerder’ De horeca in ons land luidt de noodklok. „Een fors deel van onze sector staat om omvallen. Uiterlijk 12 januari weer open.'
27/11 10u15  Tuin brandt bijna af nadat man pornoboek in de fik steekt Bij het in brand steken van een pornoboek vloog de achtertuin van een man uit Enschede bijna in brand. Hij moest terechtstaan in de rechtbank
27/11 09u15  Mette Bus heeft de faamnaam van 2020: ‘Hartstikke bijzonder’ Radioduo Coen en Sander gaat jaarlijks op zoek naar de meest bijzondere naam van het jaar. Mette Bus heeft de faamnaam 2020 gewonnen.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

6x Trump boos na mislukte ‘swing’: ‘Hate this f*** hole!’27/11 15u15 - De Telegraaf: Donald Trump is regelmatig op de golfbaan te vinden, zo ook tijdens Thanksgiving. Dit keer loopt het spel alleen niet zoals gehoopt en belandt zijn bal in het water.
6x Syriëganger Angela B. meldt zich bij consulaat in Turkije27/11 09u15 - Nu.nl: De Nederlandse Angela B., die in 2014 naar Syrië vertrok, heeft zich deze week gemeld bij het Nederlandse consulaat in de Turkse stad Istanboel. Dat bevestigen ingewijden vrijdag na berichtgeving van diverse media.
4x Deens parlement eist dat regering geruimde nertsen weer opgraaft27/11 16u15 - NOS.nl: Het Deense parlement roept de regering op al geruimde nertsen op te graven en te vernietigen. De twee massagraven waarin ze liggen, zijn mogelijk een gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Als de kadavers beginnen te rotten, komen er grote hoeveelheden fosfor en stikstof vrij. Het ene graf ligt dicht bij een meer, het ander dicht bij een gebied waar drinkwater wordt gewonnen. Een bijkomend probleem is dat de dieren niet goed zijn begraven, zodat kadavers door opstijgende gassen naar de oppervlakte worden geduwd. Minister gevallen De ruiming had de regering van premier Frederiksen al in verlegenheid gebracht. Juristen stelden dat het kabinet bij het besluit om alle 17 miljoen nertsen te ruimen in strijd met de wet heeft gehandeld. De minister van Landbouw moest daarom vorige week het veld ruimen. Premier Frederiksen bood gisteren haar excuses aan na een bezoek aan een geruimde fokkerij. De dieren die daar werden gehouden, waren niet besmet. 'We hebben het levenswerk van twee generatie nertsenfokkers kapotgemaakt', zei ze. 'Dat was heel emotioneel voor hen en... sorry, dat was het voor mij ook', zei ze tranen wegpinkend. Mutaties Deze maand werden in Deense nertsenfokkerijen miljoenen nertsen gedood, omdat er in nertsen op sommige fokkerijen een gemuteerde variant van het coronavirus was ontdekt, die ook op mensen was overgedragen. Vermoedelijk kiest de regering er nu voor om de geruimde dieren weer op te graven en ze te verbranden.
4x Baudet uit partijbestuur geschreven, 'FVD-deelname aan verkiezingen in gevaar'27/11 15u15 - Nu.nl: Thierry Baudet staat niet langer ingeschreven als bestuurder van Forum voor Democratie, meldt de partij via twitter. Volgens het bericht zou Baudet zich vrijdag hebben uitgeschreven wat door Baudet wordt bestreden. Volgens de partijoprichter dreigt de patstelling ertoe te leiden dat Forum niet kan meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen
4x De ontbinding van Baudets Forum zet in rap tempo door27/11 15u15 - de Volkskrant: De ontbinding van Forum voor Democratie zet in rap tempo door. Ook vier van de tien Eerste Kamerleden willen niets meer met partijleider Thierry Baudet te maken hebben en beginnen voor zichzelf. In FvD zelf houdt de machtsstrijd binnen het bestuur aan.
4x Vertraging dreigt voor coronavaccin: ’Ze hebben er een potje van gemaakt’27/11 12u15 - De Telegraaf: Het was een slechte week voor de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca. Er is onrust ontstaan over de werking van het coronavaccin dat het bedrijf ontwikkelt in samenwerking met de universiteit van Oxford. Er komt waarschijnlijk een nieuw internationaal onderzoek naar het coronavaccin, meldde topman Pascal Soriot donderdagavond. Maar dat kan de zo vurig gewenste goedkeuring en levering maanden vertragen. „Ze hebben er een potje van gemaakt.”
4x Wanhopige man vraagt op straat lukraak voorbijgangers ten huwelijk27/11 12u15 - Metro: Een Canadese man deed op straat huwelijksaanzoeken aan allerlei voorbijgangers. De politie kreeg er hoogte van en is niet al te blij.
4x Dit item over seksspeeltjes kwam helaas net te laat voor Frank en Rogier27/11 12u15 - AD.nl: Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.
4x Deze (snel)wegen, treinstations en trajecten in jouw buurt worden aangepakt27/11 11u15 - Nu.nl: Het kabinet wil de komende jaren honderden miljoenen euro's investeren om de bereikbaarheid binnen Nederland via weg, water en spoor te verbeteren, zo blijkt uit plannen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Dit verandert er bij jou in de buurt.
4x Duizenden jaren oud walvisskelet in zeer goede staat gevonden in Thailand27/11 09u15 - Nu.nl: In Thailand is een zeer goed bewaard walvisskelet gevonden, schrijft BBC News vrijdag. Waarschijnlijk is de vondst tussen de drieduizend en vijfduizend jaar oud.

Statistieken

Artikels:
33568
Gelezen:
9100
Aantal lezers nu:
74


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven