vrijdag 17 september 2021, week 37


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
17/09 18u15  Kabinet geeft gehoor aan wens Tweede Kamer en schrapt coronapas op terrassen Het bezoeken van een terras is vanaf 25 september toch mogelijk zonder een coronatoegangsbewijs. Het demissionaire kabinet volgt daarmee de wens van de Tweede Kamer.
17/09 18u15  Man aangehouden voor wapenbezit bij onderzoek naar dragen nazikleding Urk Bij het onderzoek naar het dragen van naziuniformen op Urk is een negentienjarige man uit het plaatsje aangehouden voor verboden wapenbezit. Een groep jongeren protesteerde op die wijze tegen de coronamaatregelen.
17/09 17u15  Waarom de impopulaire partij van Poetin toch de verkiezingen gaat winnen Van vrijdag tot en met zondag gaan de Russen naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De kritiek op president Vladimir Poetin en diens partij Verenigd Rusland is in tijden niet zo groot geweest. De oppositie is echter, mede door tegenwerking van de regering, te zwak en verdeeld om een serieuze bedreiging te vormen.
17/09 17u15  Belgische nachtclubs weer open met coronapas, mondkapjesplicht versoepeld Nachtclubs in België mogen na een sluiting van anderhalf jaar op 1 oktober weer open, heeft het Overlegcomité van de zes regeringen vrijdag beslist. Alleen mensen die een geldig coronabewijs kunnen tonen, mogen naar binnen. Vanaf 1 oktober vervalt ook de plicht om in horecagelegenheden en winkels een mondkapje te dragen.
17/09 17u15  Dit is er al uitgelekt over de kabinetsplannen van Prinsjesdag Ook dit jaar is er alweer veel op straat komen te liggen over de plannen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag presenteert. NU.nl zet de belangrijkste zaken op een rijtje.
17/09 16u15  Weekendweerbericht: Laatste zomerweekend verloopt rustig en vrijwel droog Het laatste weekend van de astronomische zomer verloopt rustig en bijna overal droog, laat Weerplaza weten. De zon zal zich vooral in de middaguren laten zien.
17/09 16u15  Kroongetuige Nabil B. wordt alsnog gehoord in zaak Derk Wiersum Kroongetuige Nabil B. zal alsnog worden gehoord in de zaak rond de moord op Derk Wiersum. B. zou voorafgaand aan Wiersums dood ruzie met zijn raadsman hebben gehad en de verdediging wilde hem daar vragen over stellen. Dit verhoor vond uiteindelijk niet plaats vanwege de medische problemen waar B. mee kampte, maar de situatie is inmiddels veranderd.
17/09 16u15  Lees of luister | Waarom is er zoveel gedoe rondom Tata Steel? Aan de kust bij IJmuiden staat een enorme staalfabriek van Tata Steel. Maar er is al lange tijd veel gedoe over het bedrijf. Wat is er aan de hand?
17/09 16u15  Noa Lang en keeper Mark Flekken debuteren in voorselectie Nederlands elftal Bondscoach Louis van Gaal heeft aanvaller Noa Lang en keeper Mark Flekken vrijdag opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende WK-kwalificatieduels tegen Letland en Gibraltar. De twee zijn voor het eerst officieel in beeld bij Oranje.
17/09 16u15  Video | Bijleveld legt uit waarom ze aftreedt als minister van Defensie Ook demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt op vanwege de motie van afkeuring tegen haar. Een Kamermeerderheid steunde de motie donderdag, maar Bijleveld besloot in eerste instantie te blijven.
17/09 15u15  Demissionair minister Bijleveld stapt toch op in navolging van Kaag Ook demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld stapt op vanwege de motie van afkeuring tegen haar. Een Kamermeerderheid steunde de motie donderdag, maar Bijleveld besloot in eerste instantie nog aan te blijven.
17/09 15u15  Nederlanders gaan er in 2022 financieel amper op voor- of achteruit Nederlanders gaan er volgend jaar niet of nauwelijks op voor- of achteruit. Dat blijkt uit de prinsjesdagstukken waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen. De grootste verschillen zijn er bij de alleenverdieners, die er volgens de berekeningen gemiddeld 0,2 procent op achteruitgaan.
17/09 15u15  Noa Lang en keeper Flekken debuteren in voorselectie Nederlands elftal Bondscoach Louis van Gaal heeft aanvaller Noa Lang en keeper Mark Flekken vrijdag opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende WK-kwalificatieduels tegen Letland en Gibraltar. De twee zijn voor het eerst officieel in beeld bij Oranje.
17/09 15u15  Onrust binnen CDA over positie van Bijleveld, partijtop houdt crisisoverleg Kopstukken van het CDA hebben waarschijnlijk op het ministerie van Defensie overlegd over de rol van demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie), zo melden ingewijden vrijdag. Na het vertrek van demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is de positie van Bijleveld in het geding: zij kreeg net als Kaag een motie van afkeuring van de Tweede Kamer.
17/09 14u15  Twee doden en gewonden bij steekincident in Almelo, man schiet met kruisboog In het Overijsselse Almelo zijn vrijdag twee mensen om het leven gekomen bij een steekincident, een ander raakte gewond. Een eveneens gewond geraakte verdachte is aangehouden, meldt de politie.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
17/09 18u15  ’Toch dagelijkse show voor VI-mannen’ Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp krijgen alsnog een dagelijkse talkshow op SBS6. Dat melden ingewijden aan De Telegraaf. Als alles rondkomt, zal hun nieuwe programma vanaf januari op de buis zijn.
17/09 18u15  Advocatenvereniging beroofd door baron De vereniging van advocaten en juristen die zich bezighouden met distributie-, franchise- en agentuurrecht (DFA) is de afgelopen jaren beroofd door haar eigen penningmeester. Hij plunderde de kas en vervalste daarvoor een accountantsverklaring.
17/09 18u15  Urker (19) aangehouden bij onderzoek naar dragen nazi-uniformen De politie heeft een 19-jarige man uit Urk aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Dat gebeurde bij het onderzoek naar de foto’s die vorig weekend op internet waren verschenen van jongeren gekleed in nazi-uniformen op straat in Urk, aldus de politie.
17/09 18u15  Bauke Mollema na snoeiharde klapper: ’Het lijkt oké’ Bauke Mollema laat na een heftige val tijdens de tijdrit van de Ronde van Luxemburg weten dat er aan hem niets kapot lijkt.
17/09 18u15  Emotionele Ruud Vormer wilde aanvoerdersband inleveren Het kwam voor Ruud Vormer als een harde klap dat hij in het Champions League-treffen met Paris Saint-Germain (1-1) niet aan de aftrap begon en zelfs de hele wedstrijd op de bank bleef zitten. De Nederlandse middenvelder van Club Brugge was zo teleurgesteld dat hij er zelfs over na heeft gedacht om zijn aanvoerdersband in te leveren.
17/09 18u15  Boze neushoorns, olifant met een pesthekel aan herten; genoeg incidenten in Wildlands Emmen De rampzalig verlopen eerste ’date’ van het nieuwe neushoornmannetje Limpopo met de neushoorndames van Wildlands Adventure Zoo in Emmen was donderdag groot nieuws. Neushoorn Elena raakte in paniek door de kennismaking met Limpopo op de savanne en stierf in een ondiepe waterpoel. Het is sinds de opening van Wildlands in 2016 niet het eerste incident in het dierenpark.
17/09 18u15  Student stapt naar rechter voor bijstandsuitkering Als je geen recht meer hebt op studiefinanciering, kun je dan een beroep doen op de bijstand? Een student vond van wel. Tegenover de rechtbank in Arnhem verklaarde hij dat werken naast zijn studie niet mogelijk was.
17/09 18u15  Douane vindt ruim 4000 kilo coke in container met hout De douane heeft 4022 kilo cocaïne onderschept die verstopt zat in een partij hout in een container in de haven van Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drugs een straatwaarde van ruim 301 miljoen euro.
17/09 17u16  Koopkracht ondanks impuls volgend jaar rond nullijn De koopkracht van Nederlanders zal, door de bank genomen, volgend jaar er nauwelijks op vooruit gaan. Het kabinet trekt nog 200 miljoen uit om de plaatjes op te plussen. Maar door een beperkte loongroei en harder stijgende consumentenprijzen, blijft er onderaan de streep weinig over in de beurs.
17/09 17u16  Twee doden bij kruisboog-incident, getuigen krijgen professionele hulp In het Overijsselse Almelo zijn twee personen overleden bij een steekincident, een derde persoon is gewond geraakt. De politie heeft een verdachte aangehouden, die eveneens gewond is geraakt. De politie heeft vanwege het incident ook geschoten. De situatie is er inmiddels onder controle, meldt de politie.
17/09 17u16  Ineke (42) eet al 24 jaar lang ketogeen: ‘Ik schrapte alle suikers’ In onze nieuwe rubriek ’Zo (on)gezond leef ik’ zijn we nieuwsgierig naar de leefstijl van VROUW-lezeressen. Vind jij het belangrijk om gezond te leven? Ben jij veel aan het sporten om in shape te blijven? Of geef je er juist geen klap om hoe je eruitziet en wil je bovenal gelukkig zijn? Of heb je dé tip voor een gulden middenweg? Deze week Ineke van Oudheusden (42). Zij volgt al 24 jaar een ketogeen dieet.
17/09 17u16  Video: snoeiharde valpartij Bauke Mollema Bauke Mollema is in de tijdrit van de Ronde van Luxemburg (van Dudelange naar Dudelange) op weinig zachtzinnige wijze tegen het asfalt geklapt.
17/09 17u16  Leider Caloh Wagoh over ’moordchats’: ’Materiaal voor documentaire’ Hij praatte wel, maar eigenlijk zei hij weinig. De hoofdverdachte in het mega-strafproces Eris, Delano ’Keylow’ R., beloofde de rechtbank vrijdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp om vragen te beantwoorden in de zaak die gaat om vijf liquidaties en een serie moordplannen.
17/09 17u16  100 miljoen euro verlies voor Manchester United Manchester United heeft het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met juni, afgesloten met een verlies van 92,2 miljoen pond, omgerekend ruim 100 miljoen euro.
17/09 17u16  Belgische nachtclubs mogen open, met coronapas De nachtclubs in België mogen na anderhalf jaar weer open, heeft het Overlegcomité van de zes regeringen beslist. Bezoekers mogen vanaf 1 oktober dansen en elkaar vasthouden en hoeven geen mondkapje te dragen, maar de clubs zijn alleen toegankelijk voor wie een Covid-veilig-bewijs zoals een coronacertificaat kan tonen.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
17/09 18u15  Noodhulp aan Afghanistan plaatst Westen voor een dilemma Een grote humanitaire crisis dreigt in Afghanistan, zeggen de Verenigde Naties. Geld uit het Westen moet miljoenen Afghanen helpen in de strijd tegen honger en armoede. Maar valt het hulpgeld niet in verkeerde handen nu de Taliban de macht hebben? 1.Wat voor hulp is er voor Afghanistan? Ruim een miljard euro aan humanitaire hulp en … Continued The post Noodhulp aan Afghanistan plaatst Westen voor een dilemma appeared first on EWmagazine.nl.
17/09 16u15  In het land der gekwetsten is de populist koning Tweede Kamerleden vervallen in gekwetstheid en emoties wanneer zij te maken krijgen met een hun onwelgevallige mening. Het debat gaat dan niet meer over de inhoud, maar is een wedstrijd geworden wie het meest gekwetst is. Dat is een parlement onwaardig, schrijft jurist en voormalig Tweede Kamer-beleidsmedewerker Fabian van Hal voor EW Podium. Holocaustvergelijkingen zijn … Continued The post In het land der gekwetsten is de populist koning appeared first on EWmagazine.nl.
17/09 13u15  Wat zijn de gevolgen van het aftreden van Sigrid Kaag? Met het opstappen van Sigrid Kaag is het demissionaire kabinet-Rutte III nog verder uitgedund. Bewindslieden reageerden vrijdagochtend, voorafgaand aan de ministerraad aangeslagen. Dit weekeinde gaat de formatie verder in Hilversum. Onder leiding van Johan Remkes gaan Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) een weg zoeken uit een politiek moeras. Het opstappen … Continued The post Wat zijn de gevolgen van het aftreden van Sigrid Kaag? appeared first on EWmagazine.nl.
17/09 10u15  Onder Trump daalde armoede naar laagste punt ooit De coronapandemie leek tot enorme economische schade te leiden in de Verenigde Staten, maar uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal Amerikanen dat in armoede leeft, lager is dan ooit. Dat is vooral te danken aan de enorme financiële steunpakketten van toenmalig president Donald Trump. Het Amerikaanse Census Bureau publiceerde dinsdag langverwachte inkomenscijfers, met daarin … Continued The post Onder Trump daalde armoede naar laagste punt ooit appeared first on EWmagazine.nl.
16/09 21u15  Minister Kaag stapt op om Afghaanse evacuatie Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) stapt op na een aangenomen motie van afkeuring over haar handelen in het Afghanistan-dossier. Kaag gaat wel door als fractievoorzitter van D66 en blijft deelnemen aan de formatie. Er is volgens Kaag ‘intens en intensief’ gedebatteerd over de evacuaties uit Afghanistan. Ze zei achter de inzet van de … Continued The post Minister Kaag stapt op om Afghaanse evacuatie appeared first on EWmagazine.nl.
16/09 18u15  Veiligheidsalliantie AUKUS moet regionale Chinese agressie inperken Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gaan hecht samenwerken in hun strijd tegen China. Australië krijgt zelfs nucleair aangedreven onderzeeërs als deel van de nieuwe AUKUS-alliantie. Het verbond wekt de toorn van China, terwijl de Europese Unie opnieuw is genegeerd en ook de Fransen in alle staten zijn. Vier vragen over het nieuwe … Continued The post Veiligheidsalliantie AUKUS moet regionale Chinese agressie inperken appeared first on EWmagazine.nl.
16/09 17u15  Burgerlijke ongehoorzaamheid: horecaondernemers hebben geen zin in naleving regels Vanaf 25 september is een coronapas verplicht in de horeca, in de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden. In ruil daarvoor wordt de anderhalve meterregel afgeschaft. Maar steeds meer politici, bestuurders en ondernemers geven aan dat zij niet in de nieuwe regels willen meegaan. Volgens de nieuwe regels is de coronapas nodig bij een bezoek … Continued The post Burgerlijke ongehoorzaamheid: horecaondernemers hebben geen zin in naleving regels appeared first on EWmagazine.nl.
16/09 13u15  Kras voor Kaag na Afghanistan-debat Kras voor Kaag. De minister van Buitenlandse Zaken kreeg er in het debat over de evacuatie van Afghanen stevig van langs. Deemoedig gaf Sigrid Kaag (D66) toe dat ze – op basis van ‘verkeerde aannames’ – de chaotische toestand in Afghanistan verkeerd had ingeschat. De PvdA, gesteund door vrijwel de gehele oppositie, diende een motie … Continued The post Kras voor Kaag na Afghanistan-debat appeared first on EWmagazine.nl.
16/09 12u15  Grens tussen patriottisme en landverraad is soms zeer dun Trumps ongehoorzame ondergeschikten waren net als de Turkse coupplegers overtuigd van de juistheid van hun insubordinatie. Maar, vraagt Robbert de Witt zich af, leggen zij zelf niet de bijl aan de wortels van rechtsstaat en democratie? Er loopt soms een heel dunne grens tussen handelen uit vaderlandsliefde en landverraad. Neem generaal Mark Milley, Chairman of … Continued The post Grens tussen patriottisme en landverraad is soms zeer dun appeared first on EWmagazine.nl.
16/09 11u15  Amerikaanse generaal illustreert dunne grens tussen vaderlandsliefde en landverraad Trumps ongehoorzame ondergeschikten waren net als de Turkse coupplegers overtuigd van de juistheid van hun insubordinatie. Maar, vraagt Robbert de Witt zich af, leggen zij zelf niet de bijl aan de wortels van rechtsstaat en democratie? Er loopt soms een heel dunne grens tussen handelen uit vaderlandsliefde en landverraad. Neem generaal Mark Milley, Chairman of … Continued The post Amerikaanse generaal illustreert dunne grens tussen vaderlandsliefde en landverraad appeared first on EWmagazine.nl.
15/09 17u15  Britten gaan migranten naar Europese vasteland sturen De Britse kustwacht is begonnen met het trainen van medewerkers om boten met migranten op zee ‘terug te duwen’ naar de Franse kust. Op het Europese vasteland gaat het al niet veel beter. Maandag 13 september concludeerde de Europese Rekenkamer nog dat het Europese migratiebeleid hopeloos faalt. 1. Wat gaan de Britten doen? De Britse … Continued The post Britten gaan migranten naar Europese vasteland sturen appeared first on EWmagazine.nl.
15/09 15u15  Een schattige vorm van kleinburgerlijke beschaving bij het CDA De gewone leden van het CDA willen vooral áárdig zijn, merkt Constanteyn Roelofs tijdens het partijcongres. Dat staat in groot contrast met het naar rechts hangende cynisme in de (partij)top. In tegenstelling tot wat ik eerder aan u trouwe lezers had beloofd, was ik door omstandigheden afgelopen zaterdag niet fysiek aanwezig bij het ingelaste CDA-congres … Continued The post Een schattige vorm van kleinburgerlijke beschaving bij het CDA appeared first on EWmagazine.nl.
15/09 15u15  Peter van Koppen over Villamoord: ‘Hoge Raad kan niet om novum heen’ Dat de Hoge Raad het rammelende onderzoek naar de Arnhemse Villamoord heropent, is onontkoombaar. Openbaar Ministerie en politie ondersteunen een tweede herzieningsverzoek van de advocaat na ontlastend bewijs in een documentaireserie over de zaak. In EW spreekt rechtspsycholoog Peter van Koppen van ‘een novum’ – een nieuw feit. De Arnhemse Villamoord lijkt een ongekend rechterlijke … Continued The post Peter van Koppen over Villamoord: ‘Hoge Raad kan niet om novum heen’ appeared first on EWmagazine.nl.
15/09 12u15  Grote vragen over rol Kaag en Bijleveld in Afghanistan-debat Hoe boos is de Tweede Kamer over de moeizaam verlopen evacuatie uit Afghanistan? Dat moet woensdagmiddag 15 september blijken als de Kamer, na uitstel, erover debatteert. Ten minste 459 Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning zijn daar achter gebleven, onder wie 22 tolken. Lees ook: Lessen uit Kabul: Kamerleden moeten bij zichzelf te rade gaan … Continued The post Grote vragen over rol Kaag en Bijleveld in Afghanistan-debat appeared first on EWmagazine.nl.
15/09 11u15  Nieuwe verkiezingen? Doe niet zo mal Vorige week werd in Den Haag weer gesproken over nieuwe verkiezingen als de enige oplossing voor de vastgelopen formatie. Een ridicuul idee. De werkweigering van politici is niet het probleem van de kiezer, schrijft Victor Pak. Lees ook: Hakken uit het zand in de kabinetsformatie Het was ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers die zich uitgerekend na een … Continued The post Nieuwe verkiezingen? Doe niet zo mal appeared first on EWmagazine.nl.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
14/09 19u15  Jongeren vanwege klimaatcrisis angstig voor toekomst: 'Ik voel mij machteloos' Uit een wereldwijd onderzoek blijkt dat de meeste 16- tot 25-jarigen zich zorgen maken over de toekomst vanwege de klimaatcrisis. Fadi (26), Cecile (25) en Tess (19) doen dat ook, maar ieder op hun eigen manier. 'Soms denk ik wel na over hoe handig het is om een huis te kopen op een plek die in principe over vijftig jaar onder water ligt.'
14/09 16u15  Vastgoedbaas CTP koopt aandelen met 1,3 miljoen euro verlies terug Is oprichter en topman Remon Vos van vastgoedconcern CTP in de war? Bij de beursgang van zijn bedrijf in maart verkocht hij aandelen voor 14 euro. Afgelopen weken kocht hij ruim 300.000 stukken terug, voor aanzienlijk hogere prijzen. Hij verloor daarmee 1,3 miljoen euro, maar zal er geen nacht minder om hebben geslapen.
14/09 16u15  Ziekenhuisopnames, -bezetting en besmettingen: alle coronacijfers dalen Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen week licht gedaald. Bij het RIVM zijn 15.976 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Ook zijn er de afgelopen week minder mensen in het ziekenhuis opgenomen.
14/09 13u15  Einde aan 1,5-metertijdperk: hoe snel wennen we eraan? Ongemak in de supermarkt, in de lift op werk of bij coronaproof verjaardagsfeesten: achttien maanden lang moesten we gehoor geven aan anderhalve meter afstand. Vanaf 25 september niet meer, want dan verdwijnt de coronamaatregel in de prullenbak. Maar kunnen we nog wel wennen aan een samenleving zonder?
14/09 12u15  Zorginstelling moet onterecht ontslagen zwangere vrouw 40.000 euro betalen De Rotterdamse zorginstelling Antes moet een medewerkster 40.000 euro betalen, omdat zij als gevolg van haar zwangerschap aan de dijk werd gezet. En dat mocht niet.
14/09 10u15  Warmer dan 50 graden? Dat gebeurt vaker, vaker, en vaker Het kan geen verrassing meer zijn: het wordt warmer en warmer op onze planeet. Zelfs de 50 graden wordt nu steeds vaker gepasseerd. Dat gebeurde sinds 2010 zelfs twee keer zo vaak als in de periode 1980-2009.
14/09 10u15  Bedrijf wil uitgestorven wolharige mammoet weer tot leven wekken Amerikaanse wetenschappers hebben 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) opgehaald om de wolharige mammoet weer tot leven te wekken. Althans, het doel is om een soort hybride van de olifant en de mammoet te creëren die zou kunnen overleven in extreme kou.
14/09 10u15  Kleuter ontvoerd die kabelbaandrama overleefde, Italië doet onderzoek Eitan, de 6-jarige jongen die als enige het Italiaanse kabelbaandrama overleefde, is door zijn opa ontvoerd naar Israël. Hij nam de kleuter mee toen hij op bezoek was bij de zus van Eitans vader, die onlangs de voogdij kreeg over de jongen. De Italiaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart.
14/09 10u15  Rabobank: huizenprijzen stijgen nog sneller dan verwacht Het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt dit en volgend jaar nog sneller toe dan eerder gedacht, verwachten economen van Rabobank. De prijs van een gemiddeld huis stijgt daardoor in twee jaar met 90.000 euro. Dat leidt tot 300 euro hogere bruto maandlasten.
14/09 10u15  'Isolatie huizen gaat te traag en is voor velen onbetaalbaar' De isolatie van woningen in Nederland gaat veel te langzaam en is nu voor veel mensen onbetaalbaar. Als het op de huidige manier doorgaat duurt het tot het jaar 2100 voor alle huizen goed zijn geïsoleerd. Dat concluderen de politieke partijen ChristenUnie, CDA en GroenLinks uit eigen berekeningen.
10/09 21u15  Miljardenclaim tegen banken vanwege te veel betaalde rente ING, Rabobank en ABN Amro moeten 4,2 miljard tot 16,7 miljard euro terugbetalen aan consumenten omdat die tientallen jaren te veel aan variabele rente hebben betaald. Doen ze dat niet vrijwillig, dan volgt een rechtszaak.
10/09 16u15  Verhuurderheffing afschaffen goed idee? Vijf vragen en antwoorden Het is een term die je dezer dagen vaak voorbij hoort komen: de verhuurderheffing. Maar wat voor heffing is dat eigenlijk en waarom willen zo veel mensen er het liefst zo snel mogelijk vanaf? Vijf vragen én antwoorden.
10/09 16u15  Je huis schilderen? Je bent nu door hogere verfprijzen duurder uit Als je je huis binnen of buiten een likje verf wilt geven, dan betaal je daar meer voor dan eerder dit jaar of vorig jaar. Het is voor verfproducenten duurder geworden om verf te maken als gevolg van de gestegen grondstoffenprijzen.
10/09 16u15  Voetballers in ziekenhuis na blikseminslag: 'Zag overal vonkjes op mijn lichaam' De schrik zit er nog goed in bij tientallen spelers van twee voetbalclubs in Enschede. Zij waren gisteren aan het trainen toen de bliksem insloeg in een lichtmast op het veld. Er klonk een enorme knal, waarna grote paniek ontstond. 'Het is bijna niet te omschrijven wat er gebeurde. Er was een donder en een flits tegelijk, ik zag alleen maar wit om me heen.'
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 19u15

NOS.nl

Verbergen Tonen
17/09 18u15  'Bijleveld werd totaal verrast door aftreden Kaag' Defensieminister Bijleveld is gisteren totaal overvallen door het aftreden van D66-leider Kaag als minister van Buitenlandse Zaken. In het kabinet wist vooraf alleen demissionair premier Rutte dat Kaag ging aftreden als minister van Buitenlandse Zaken. Dat melden direct betrokkenen aan de NOS. Rutte wist ook maar een uur voordat Kaag haar verklaring aflegde in de Tweede Kamer dat zij zou opstappen. Bijleveld wist van niets. Bij het CDA is de verontwaardiging daarover groot. Het leidde ertoe dat defensieminister Bijleveld, in het openbaar en met alle ogen op haar gericht, dit nieuws van haar collega moest horen. Bijleveld kon op dat moment niets doen. Vandaag ontstond de indruk dat Bijleveld onder druk van de CDA-partijtop alsnog is afgetreden. Dat spreken bronnen bij het CDA tegen. Het 'trage' besluit van Bijleveld heeft alles te maken met de actie van Kaag gisteren. 'Het begint allemaal met een afspraak', zegt politiek verslaggever Ron Fresen. In de voorbereiding voor het debat hadden de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en D66 afgesproken elkaar te steunen in het zware debat. 'Ze zouden het onafhankelijke onderzoek naar de chaotisch verlopen evacuaties uit Afghanistan afwachten en wachten met politieke conclusies.' Maar het debat verliep niet goed voor het kabinet. ChristenUnie-Kamerlid Ceder vond dat het kabinet ondanks duidelijke waarschuwingen van de Kamer veel te weinig heeft gedaan om de mensen die in Afghanistan voor Nederland hebben gewerkt in veiligheid te brengen. 'De urgentie die de Kamer wel voelde, blijkt door de verantwoordelijke bewindspersonen heel lang, te lang, niet voldoende te zijn gevoeld', zei hij. Hij vertelde in een uitgebreide persverklaring en in gesprekken met de pers waarom zijn fractie voor de twee moties van afkeuring zou stemmen. De kans dat de moties van afkeuring tegen Kaag en Bijleveld een meerderheid zouden gaan halen was ineens levensgroot. Ron Fresen: 'Bij het CDA had men de indruk dat de andere drie regeringspartijen zich zouden houden aan de afspraak om elkaar te steunen. Maar Kaag begon toen serieus aan aftreden te denken.' Voor Bijleveld lag dit heel anders. Vlak na de aankondiging van de ChristenUnie, en nog ruim voor de stemmingen in de Tweede Kamer, liet minister Bijleveld weten dat zij hoe dan ook zou blijven als minister. In een schriftelijke mededeling voegde ze daar aan toe: 'Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn.' In D66-kring werd deze verklaring met verbazing gelezen. Nog voordat alle kritische Tweede Kamerfracties zich hadden uitgesproken over Afghanistan, trok een minister al de conclusie dat ze kon blijven. Kaag voelde zich overvallen en besloot haar afwegingen en uiteindelijke besluit zo lang mogelijk stil te houden. Politiek verslaggever Ron Fresen: 'Je kunt zeggen dat de collegialiteit tussen Kaag en Bijleveld gisteren ver te zoeken was. Maar vanuit Kaag gezien was zij bang dat het nieuws over haar aftreden voortijdig zou uitlekken. En Rutte kon als personeelschef het uitdrukkelijke verzoek van Kaag om haar vertrek een uurtje geheim te houden niet negeren.' 'Bronnen zeggen ook: het kan voor het CDA dan ook niet echt een verrassing geweest zijn dat Kaag in dit geval haar conclusies trok', zegt Fresen. In april deed Kaag immers de veelbesproken uitspraak over Rutte, die niet opstapte na een motie van afkeuring. Kaag zei toen: 'Ik zou niet doorgaan. Maar ik ben een ander mens.' Voor Kaag betekende een aangenomen motie van afkeuring dat zij in dat geval niet verder kon. Toch beschouwt het CDA het nog steeds als een verrassing en een breuk van de afspraak.
17/09 18u15  Enorme cocaïnevangst in Rotterdamse haven: 4022 kilo, straatwaarde 301 miljoen In de Rotterdamse haven heeft de douane vannacht een enorme hoeveelheid cocaïne gevonden. Het gaat om 4022 kilo met een straatwaarde van meer dan 301 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie. Het is de grootste cocaïnevangst in de Rotterdamse haven van de afgelopen jaren, bevestigt een woordvoerder. De cocaïne werd gevonden in een container uit Suriname, die gevuld was met hout. De container was bestemd voor een bedrijf in Polen. 'Deze enorme vondst is heel uitzonderlijk', zegt de woordvoerder. 'Maar we onderscheppen de laatste tijd wel vaker grote cocaïnepartijen van meer dan 1000 kilo.' In de haven van Vlissingen werd eerder dit jaar een cocaïnevondst van meer dan 5000 kilo gedaan. In 2005 werd ook 4600 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven gevonden. 'De vondst van vannacht staat sowieso in de top-3 grootste vondsten ooit', zegt de woordvoerder. Uithalers Het OM zei gisteren al dat er grote zorgen zijn over het toenemende aantal 'uithalers' in de Rotterdamse haven. Dat zijn vaak jonge criminelen die het haventerrein op gaan om drugs uit zeecontainers te halen. Dit jaar zijn er al 325 aanhoudingen verricht, een stuk meer dan de 281 aanhoudingen in heel 2020. 'Of het toenemende aantal uithalers te maken heeft met de steeds groter wordende drugsvondsten, is onduidelijk. Daar kan ik niks over zeggen', zegt de woordvoerder. 'Maar ik kan me wel voorstellen dat het lastig is om 4000 kilo cocaïne in je eentje te tillen.' De cocaïne werd zo in de container gevonden:
17/09 18u15  Zorgen over vol elektriciteitsnet: netbeheerder en werkgevers willen actie Op steeds meer plekken in Nederland is er geen ruimte meer op het elektriciteitsnet. Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich zorgen en pleit voor onconventionele en creatieve oplossingen. Netbeheerder Liander, de grootste van Nederland, mist regie vanuit de overheid. De vraag naar elektriciteit is groot en wordt de komende jaren alleen maar groter. Van woningen tot bedrijven, auto's en datacenters; de groei neemt alleen maar toe. 'Er is wel genoeg capaciteit voor woningbouw, maar het kan zijn dat die er niet is voor bijvoorbeeld een supermarkt of een school', zegt Liander-woordvoerder Peter Hofland. Laadpalen en een biodieselgenerator In de regio Amsterdam kwamen er deze week nieuwe knelpunten bij. Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam, ziet bijvoorbeeld dat een distributiecentrum in de de stad moeite heeft om aan laadpalen te komen, zodat het met elektrische busjes kan gaan rijden. Een multifunctioneel centrum met onder meer een basisschool en een bibliotheek in het dorpje Rutten, in de Noordoostpolder, draait al maanden op een biodieselgenerator omdat er geen plek op het stroomnet is. Netbeheerder Liander kampt met capaciteitsproblemen in onder meer Noord-Holland en de Noordoostpolder: VNO-NCW heeft grote zorgen over de capaciteitstekorten. Samen met MKB Nederland pleit het voor een zogeheten fast lane. Die moet vergunningsverlening proces over het aanleggen van nieuwe energie-infrastructuur versnellen. Volgens de koepels zijn er nu onconventionele middelen nodig. 'De afgelopen tijd stond de economie in de pauzestand', zegt Drenth van MKB Amsterdam. 'Nu zien we dus dat er echt een schaarstevraagstuk ontstaat.' Volgens hem kan er niet langer worden gewerkt volgens het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt': 'Niemand zit te wachten op die discussie, maar ik denk wel dat die nodig is.' Gevolgen klimaatakkoord De toenemende vraag van elektriciteit wordt bovendien versterk door het klimaatakkoord, zegt Liander-woordvoerder Hofland. 'Woningen en bedrijven stappen over van aardgas op alternatieven - waarvan een groot deel elektrisch wordt. Daarnaast worden auto's steeds vaker elektrisch en zijn we met z'n allen de hele dag online. Ook vragen datacenters veel.' Dat leidt volgens Hofland onderaan de streep tot een gigantische klus. 'Er moeten tienduizenden transformatorhuisjes bij komen, honderd grotere stations en duizenden kilometers extra kabel.' Netbeheerders hebben eerder dit jaar extra ruimte hebben gekregen; ze mogen nu ook de reservecapaciteit benutten. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Volgens Liander is er hulp nodig vanuit de politiek. 'Denk aan voldoende technici, ruimte om nieuwe infrastructuur te bouwen en aangepaste wet- en regelgeving', zegt Hofland. 'Daarvoor ligt een taak op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau.' Onvoldoende regie De werkgeversorganisaties bevestigen deze vraag, ook zij missen regie. Dit onderwerp zou volgens hen bovenaan de politieke agenda van het nieuwe kabinet moeten komen. Netbeheer Nederland, de vereniging van de netbeheerders, stuurde eerder dit jaar al een brief naar de formatietafel waarin het onder meer ook vraagt om meer regie vanuit de overheid en de aanpassing van wet- en regelgeving. Het ministerie van Economische Zaken erkent het probleem en zegt dat het de komende tijd helaas vaker zal gaan voorkomen. Volgens het ministerie is dit een belangrijk onderwerp in de formatie, met andere woorden: een nieuw kabinet zal er besluiten over moeten nemen.
17/09 18u15  Creditcard van twee klanten zichtbaar voor andere ING-gebruikers Klanten van ING kunnen momenteel niet bij hun creditcardoverzicht in de app en Mijn ING. De bank heeft het creditcardoverzicht uitgeschakeld omdat een deel van de klanten de creditcard van iemand anders te zien kreeg. ING-klanten die hun creditcardoverzicht proberen te bekijken krijgen de melding: 'Sorry, je kunt je Creditcards nu niet bekijken. Probeer het later opnieuw.' Creditcard van twee personen zichtbaar In eerste instantie ging het om de creditcard van één specifieke klant die zichtbaar was voor anderen. Daarna werd ook de creditcard van een tweede klant zichtbaar. De oorzaak is niet bekend. Het ging om de naam en de eerste en laatste vier cijfers van de creditcardnummers, laat een woordvoerder weten. 'We vinden het heel vervelend dat dit gebeurt', zegt de woordvoerder. Volgens haar konden andere mensen niets met deze gegevens of creditcard doen. Je kon volgens haar ook niet klikken op de creditcard in de app. De bank heeft contact met de twee klanten wiens creditcard zichtbaar werden. Oorzaak onduidelijk Volgens de woordvoerder ging het om een klein deel van de klanten bij wie de creditcards zichtbaar werden. Een schatting van het aantal kan de woordvoerder nog niet geven. In totaal heeft ING 8 miljoen particuliere klanten. Een moeder van wie de dochter plotseling het creditcardnummer in de app had staan, vertelt aan de NOS dat ze gebeld heeft met de bank en het verzoek kreeg om die kaart niet te gebruiken. Wat de oorzaak is is volgens de bank nog niet duidelijk, en de bank weet ook niet wanneer het opgelost is.
17/09 17u15  Eerste proces corona-uitbraak Ischgl van start, staat ontkent schuld Oostenrijk vindt niet dat de staat verantwoordelijk is voor de grote corona-uitbraak vorig jaar in Ischgl. De autoriteiten verklaarden zo goed mogelijk te hebben gehandeld op basis van de informatie die toen beschikbaar was. De zaak draait om een 72-jarige Oostenrijker die het coronavirus opliep in het skioord in Tirol en daaraan overleed. Zijn weduwe en zoon eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de overheid vanwege nalatigheid. 'Het gaat om gerechtigheid', zei zoon Ulrich Schopf vandaag bij het proces in Wenen. 'Als we een schadevergoeding krijgen, zullen we die aan het goede doel geven.' Fout op fout Uit een vorig jaar oktober verschenen rapport van onafhankelijke experts, die in opdracht van het Tiroolse deelstaatparlement 53 betrokkenen ondervroegen, bleek dat de lokale, regionale en landelijke autoriteiten fout op fout maakten. Hierdoor kon het coronavirus zich verspreiden onder de wintersporters in het Paznauntal en later de rest van Europa. 'Duizenden mensen konden het gebied ongehinderd verlaten en duizenden anderen kwamen er aan zonder een idee te hebben van het gevaar dat ze liepen', zei de advocaat van de familie Schopf bij de rechtbank. De 72-jarige man zou het coronavirus hebben opgelopen in de bus bij het haastige vertrek uit Ischgl op 13 maart, nadat premier Kurz tot een 'onmiddellijke quarantaine' van de regio had opgeroepen. Toen was al dagen duidelijk dat het virus er rondging. 'Men wist al dat er corona was voordat mijn vader aankwam in Ischgl', zei Ulrich Schopf. 'Ze hadden het toerisme een week eerder stil moeten leggen.' De advocaat van de staat ontkende dat er eerder maatregelen konden worden genomen. Er was geen betrouwbare informatie over een virusuitbraak en zo'n 'rigoureus besluit als een inreisverbod nemen louter op basis van geruchten zou onwettig zijn geweest'. Dit is de eerste van een reeks van vijftien rechtszaken over de corona-uitbraak in Ischgl. Ook zijn er duizenden mensen uit tientallen landen, onder wie honderden Nederlanders, die een massaclaim voorbereiden. Over die procedure wordt meer duidelijk na deze eerste serie rechtszaken.
17/09 17u15  Kabinet volgt wens Kamer: geen coronapas nodig op terras Het kabinet kan ermee leven om op terrassen toch geen coronatoegangsbewijs verplicht te stellen. De Kamer ging er gisteren mee akkoord dat mensen vanaf volgende week zaterdag een 'coronapas' moeten tonen voor ze bijvoorbeeld een café, restaurant, theater of bioscoop willen bezoeken. Het kabinet wilde de pas ook verplicht stellen voor het terras buiten, maar dat ging een Kamermeerderheid te ver. Demissionair minister De Jonge zei vandaag na het kabinetsberaad dat hij de afweging van de Kamer snapt en ook 'wat dat praktisch aan voordelen kan opleveren voor horecaondernemers. Die keuze gaan we gewoon volgen.' De details van de regeling moeten nog worden uitgewerkt en over de manier waarop het kabinet de coronapas gaat handhaven, komt nog overleg met burgemeesters. Verschillende burgemeesters en ook horecaondernemers vragen zich af hoe ze met de pas moeten omgaan of zeggen dat ze alleen bij excessen optreden. Minister Grapperhaus voegde eraan toe dat gemeenten extra mensen krijgen 'die ze de horeca kunnen aanbieden voor controle. Dan kan een beveiliger een toegangsbewijs scannen en dan kan de ober gewoon de bestelling opnemen.'
17/09 17u15  Theo Bovens reageert op commotie na benoeming tot waarnemend burgemeester Enschede Theo Bovens (CDA) heeft gereageerd op commotie die is ontstaan na zijn benoeming als waarnemend burgemeester van Enschede. Volgens hem gaat het niet over zijn persoon, maar alleen over de gevolgde procedure. 'Ik heb uitdrukkelijk het signaal gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het niet over mijn kwaliteiten gaat. Dat is voor mij voldoende', zegt hij tegen 1Limburg. Gisteren meldde NRC dat de benoeming van Bovens heeft geleid tot een conflict tussen demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de commissaris van de koning in Overijssel, Andries Heidema. Volgens het ministerie was er geen sprake van een conflict, maar is de minister niet tijdig genoeg ingelicht. Dat is zeker gebruikelijk als de benoeming van een bewindspersoon bestuurlijk gevoelig zou kunnen liggen. Bovendien kreeg de minister een appje, en is het niet telefonisch besproken. Ollongren en Heidema zeiden daar nog over in gesprek te gaan. Integriteitskwesties De tijdelijke benoeming van Bovens zou mogelijk gevoelig liggen door recente politieke gebeurtenissen in Limburg. Bovens was daar tot begin april dit jaar gouverneur. Hij stapte op na aanhoudende integriteitskwesties, in navolging van de rest van het college van Gedeputeerde Staten. Oud-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA) werd ervan beschuldigd provinciaal subsidiegeld te hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen. Bovens en de rest van het college ontkenden daarvan op de hoogte te zijn geweest, maar stapten toch op. Er lopen meerdere onderzoeken naar de kwestie, onder meer in opdracht van de provincie en de lokale tak van het CDA. 1 oktober Huidig burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) neemt op 1 oktober afscheid van Enschede. Hij gaat aan de slag bij de Raad van State. Bovens is op zoek naar een woning in de gemeente. 'Heen en weer pendelen is geen optie.' Enschede zoekt nog een nieuwe burgemeester, die in februari 2022 moet beginnen. Zestien mensen hebben gesolliciteerd op de functie.
17/09 17u15  Cel voor man die stiefzoon (12) drogeerde en liet misbruiken Een 40-jarige man uit Boven-Leeuwen moet twintig maanden de cel in voor het drogeren, ontvoeren en laten misbruiken van zijn stiefzoon, oktober vorig jaar. De stiefvader deed dat omdat hij via WhatsApp werd bedreigd door iemand die claimde een geest of medium te zijn. De 30-jarige man uit Wijchen die achter die opdrachten zat kreeg van de rechtbank vier jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege aanranding van de minderjarige jongen. De zaak diende vandaag in de rechtbank van Arnhem. De stiefvader zei dat als hij de opdrachten van 'het medium' zou negeren, zijn dochter iets zou worden aangedaan. Daarom nam hij zijn stiefzoon mee naar een leegstaand pand in Wijchen, liet hem de drug ghb drinken, bond hem vast en legde een doek over zijn hoofd. Vervolgens zei de man dat hij even weg zou gaan en dat de jongen in de kamer moest blijven voor de veiligheid van zijn halfzusje. Daarna werd de 12-jarige jongen aangerand door de 30-jarige man. 'Psychische overmacht' De advocaat van de stiefvader pleitte nog voor vrijspraak omdat er sprake zou zijn van psychische overmacht. Daar ging de rechter niet in mee. Die stelde dat de man nog genoeg vrijheid had om zelf beslissingen te nemen. In de strafbepaling werd vooral rekening gehouden met de ingrijpende gevolgen voor het destijds 12-jarige slachtoffer. De straffen voor de mannen vallen wel lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen de stiefvader was dertig maanden cel geëist. De rechter legde een kortere celstraf op omdat er geen bewijs is dat de stiefvader meedeed aan de aanranding. Het OM eiste vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 30-jarige man. Die straf viel een jaar lager uit omdat hij lijdt onder psychische stoornissen. Caravans gestolen Het drogeren van zijn stiefzoon was niet de enige opdracht die de 40-jarige kreeg. Hij moest ook zijn eigen huis in Boven-Leeuwen in brand steken, waar hij ook gehoor aan gaf. Daarnaast stal hij zes caravans uit een caravanstalling. De straffen die de rechtbank oplegde zijn deels ook voor deze incidenten. Het minderjarige slachtoffer krijgt een schadevergoeding van zo'n 10.000 euro van de beide mannen. Ook twee eigenaren van de caravans krijgen een bedrag.
17/09 16u15  Creditcard van één klant zichtbaar voor andere ING-gebruikers Een deel van de klanten van ING ziet opeens de creditcard van iemand anders in de ING-app. Het gaat bij al deze mensen om de creditcard van dezelfde persoon, bevestigt ING na vragen van de NOS. Het gaat om één naam en de eerste en laatste vier cijfers van dat creditcardnummer, laat een woordvoerder weten. 'We vinden het onwijs vervelend dat dit gebeurt', zegt de woordvoerder. Volgens haar kunnen andere mensen niets met deze gegevens of creditcard doen. Je kunt volgens haar ook niet klikken op de creditcard in de app. Een moeder van wie dochter plotseling het creditcardnummer in de app had staan, vertelt aan de NOS dat ze gebeld heeft met de bank en het verzoek kreeg om die kaart niet te gebruiken. Oorzaak onduidelijk De bank heeft contact met de klant wiens creditcard zichtbaar is. Wat de oorzaak is is volgens de bank nog niet duidelijk, en de bank weet ook niet wanneer het opgelost is. Of het om een klein deel van de klanten, of een merendeel van de klanten gaat weet de bank ook niet. 'Het gebeurt in ieder geval niet bij iedereen', zegt de woordvoerder.
17/09 16u15  Man (42) aangehouden voor aanranding van meisjes in Hoorn Een 42-jarige man uit Hoorn is vorige week aangehouden voor de aanranding van minderjarige meisjes. De man werd op heterdaad betrapt, heeft de politie vandaag bekendgemaakt. In het centrum van de stad zijn begin september zeker vier jonge meisjes onzedelijk betast volgens de politie. Zij deden aangifte. De aanrandingen gebeurden steeds aan het einde van de middag, in verschillende winkelstraten in Hoorn. De man werd op 8 september aangehouden. Die dag betastte hij een jong meisje. Ze slaakte een gil, waar haar vader - een Amsterdamse agent - op afkwam. De vader kon de verdachte vlak daarna aanhouden op basis van de omschrijving die zijn dochter gaf. Hij droeg de man over aan zijn collega's in Hoorn. De verdachte zit nog vast.
17/09 16u15  Na Kaag (D66) treedt ook minister Bijleveld (CDA) af: ik sta werk defensie in de weg Demissionair minister van Defensie Bijleveld (CDA) treedt toch af na de motie van afkeuring tegen haar. Ze is na minister van Buitenlandse Zaken Kaag de tweede bewindspersoon die vertrekt vanwege de moeizame evacuaties uit Afghanistan. 'Ik wil niet verhelen dat ik verbaasd was over de gevolgen van het Kamerdebat', zei Bijleveld in een toelichting op haar besluit. 'Ik wilde doorgaan met de taak waar ik voor sta, de mannen en vrouwen in de frontlinie, en de tolken die nog in Afghanistan zijn. Maar mijn aanblijven is onderwerp van discussie, dus ik kan niet meer op een goede manier mijn werk doen.' Bijleveld wilde na haar verklaring liever geen vragen van de pers beantwoorden: Demissionair premier Rutte vindt het spijtig dat Bijleveld geen deel meer uitmaakt van het kabinet. 'Zij was als een vis in het water op het ministerie van Defensie en graag gezien door de militairen.' Rutte prees haar ervaring in het openbaar bestuur. 'Maar ze let ook op het team, op andere mensen. Het is een warme vrouw.' CDA-leider Hoekstra: 'Bijleveld voelt een grote verantwoordelijkheid voor defensie en de evacuaties uit Afghanistan, maar ze wil dat werk ook weer niet in de weg staan.' Ze vertelde Hoekstra dat dit voor haar de enige weg was en dat zij haar besluit zelfstandig heeft genomen, zegt hij. Hij heeft begrip voor haar besluit. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal haar taken waarnemen tot het CDA een nieuwe defensieminister heeft gevonden. Crisisberaad CDA Gisteren zei Bijleveld, nog voordat er over de moties werd gestemd, dat zij hoe dan ook zou aanblijven. Zij liet in een verklaring weten: 'Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn.' Toen mede door steun van regeringspartij ChristenUnie de motie van afkeuring een meerderheid in de Kamer kreeg, ontstond er binnen het CDA onrust en verbijstering over de keuze van de minister. Daarna heeft waarschijnlijk een crisisberaad van de partijtop plaatsgevonden: ministers Grapperhaus en Bijleveld werden vanmorgen niet bij de ministerraad gesignaleerd en partijleider en minister van Financiën Hoekstra verliet enige tijd de vergadering. D66-leider Kaag stapte gisteren na de stemmingen meteen op als minister van Buitenlandse Zaken. Ook zij kreeg een motie van afkeuring van de Kamer voor de chaotische evacuatieoperatie, waar Kaag eerstverantwoordelijk minister voor was. 'De minister moet gaan als het beleid wordt afgekeurd', zei ze over haar besluit op te stappen. Voor Kaag wordt een vervanger gezocht in VVD-kringen. Tot die tijd neemt demissionair minister De Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de taken waar. Over een vervanger voor Bijleveld is nog niets bekend.
17/09 15u15  ProRail na spoorstoring: tweede backup werkte wel, maar was niet stabiel De storing bij ProRail waardoor gisteren het treinverkeer in heel Nederland urenlang stillag, werd vermoedelijk veroorzaakt door problemen met een telefonieserver in Rotterdam. Dat blijkt volgens ProRail uit het eerste onderzoek naar de tweede landelijke spoorstoring in korte tijd. De back-up van de Rotterdamse server deed het niet, waarop werd overgeschakeld naar een tweede back-up, in Amsterdam. Die werkte wél, maar het telefoniesysteem was niet meteen stabiel. Daarop besloot ProRail om het treinverkeer stil te leggen. Door de instabiliteit van het telefoniesysteem was het niet zeker dat de treindienstleiders van ProRail in geval van een calamiteit de machinisten in de treinen konden bereiken. 'Hierdoor vonden we het niet verantwoord om nog langer door te rijden', stelt het bedrijf. Onderste steen boven Het was de tweede keer dit jaar dat problemen met het telefoniesysteem ertoe leidden dat nergens in Nederland treinen konden rijden. De eerste landelijke storing was op 31 mei. Toen functioneerde geen enkele (back-up)server meer en duurde het veel langer voordat het treinverkeer weer op gang kon komen. ProRail beloofde toen beterschap. Het bedrijf zegt vandaag de ontstane hinder voor reizigers en vervoerders te betreuren. 'We willen de onderste steen boven halen en doen uitgebreid onderzoek naar de precieze oorzaak van de storing en hoe we met de gevolgen daarvan zijn omgegaan.' Dat is ook de wens die NS-directeur Marjan Rintel vanochtend uitsprak op NPO Radio 1. 'Ik mag hopen dat ze het hele systeem van voor tot achter gaan doorlichten.' De topvrouw erkende heel chagrijnig te zijn door de storing. 'Twee keer is echt te veel. Hier hebben reizigers ontzettend veel last van.'
17/09 15u15  76 jaar na de oorlog lopen opnieuw vrouwen van Westerbork naar Groningen Vanuit Kamp Westerbork zijn vanmorgen 115 vrouwen te voet vertrokken naar de stad Groningen. 76 jaar eerder maakten 116 vrouwen gedwongen door de Duitse bezetter dezelfde tocht. Zij waren bang dat ze aan het einde van de tocht zouden worden gefusilleerd. Eén van de vrouwen die destijds meeliepen was Willempje Burger-Boeve. Vandaag lopen haar drie kleindochters mee. Burger-Boeve werd in december 1944 opgepakt door de Duitsers. Haar man, een verzetsstrijder, zat ondergedoken. 'Door haar op te pakken, hoopten ze tot hem te komen', zegt een van de kleindochters tegen RTV Noord. Vanuit haar woonplaats Garderen werd ze naar Westerbork gebracht. Daar kreeg ze, net als de andere opgepakte vrouwen, een blauwe overall aan. Die waren eerder door Joden gedragen. Achterop stond in het rood een nummer. Willempje Burger-Boeve kreeg nummer 61. Vandaag dragen alle lopers het nummer van een van de vrouwen die in 1945 meeliepen. Er zou nog iemand meelopen om de 116 vol te maken, maar die kon toch niet. 'Eén van ons zal het nummer 61 van onze oma krijgen. De anderen krijgen het nummer van iemand anders. We hopen ook wat over die vrouwen te horen te krijgen', zeiden de kleindochters voorafgaand aan de tocht. Vrouwen in het verzet Doel van de wandeling is het 'redelijk onbekende' verhaal van de vrouwen van toen te vertellen, zegt Anna van der Molen van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. 'Alle 116 vrouwen zaten in het verzet of hadden er iets mee te maken', zegt Van der Molen. 'De Canadezen waren bijna in zicht, en de Duitsers wilden het kamp leeg hebben.' Ze besloten de vrouwen daarom onder begeleiding naar Groningen te laten gaan. De tocht naar Groningen begon op 11 april 1945 en duurde twee dagen. De vrouwen en de bewakers liepen in de nacht om minder op te vallen. Overdag sliepen ze in boerderijen van NSB'ers. 'Er zaten ook oudere en zwangere vrouwen tussen. Ze waren sowieso ernstig verzwakt', zegt Van der Molen. Bij Assen werd behoorlijk geschoten, en dat maakte diepe indruk. De eerste stop was in Loon. 'Ik heb begrepen dat we bij een van die boerderijen gaan kijken. Heel bijzonder, daarmee worden onze indrukken natuurlijk nóg meer aangekleed', zei een van de kleindochters van Burger-Boeve voor de tocht. De kleindochters hebben hun oma er nooit over horen vertellen. 'Ze heeft er tot haar 91ste mee geleefd. Het enige wat we via onze moeder hoorden, was dat ze in Westerbork had gezeten in de oorlog en dat ze aan het einde een verschrikkelijk eind moest lopen.' In de nacht van 13 op 14 april kwamen de vrouwen aan op een boerderij tussen Visvliet en Grijpskerk. De commandant van de Duitsers besefte toen dat het konvooi was ingesloten door de geallieerden. De vrouwen waren bang dat ze alsnog geëxecuteerd zouden worden, maar dat gebeurde niet. De Duitsers namen de benen en de verzetsstrijders werden bevrijd. De vrouwen die vandaag wandelen, lopen de tocht in één keer. Ze komen naar verwachting rond 19.00 uur aan in Groningen bij het voormalig huis van bewaring. Dan hebben ze 40 kilometer gelopen. De tocht zou eigenlijk vorig jaar zijn, maar ging toen vanwege corona niet door. Van der Molen: 'Onderweg komen ze van alles tegen. Theater, optredens, verhalenvertellers. Alles zal in het teken staan van die 116 vrouwen van toen.'
17/09 15u15  Na Kaag (D66) treedt ook defensieminister Bijleveld (CDA) af, na crisisberaad partijtop Demissionair minister van Defensie Bijleveld (CDA) treedt toch af na de motie van afkeuring tegen haar. Ze is na minister van Buitenlandse Zaken Kaag de tweede bewindspersoon die vertrekt vanwege de moeizame evacuaties uit Afghanistan. Minister Bijleveld geeft rond 15.15 uur een statement over haar besluit. Dat is te volgen via het NOS Journaal op NPO 1 en via NOS.nl. Binnen het CDA ontstond onrust en verbijstering toen Bijleveld gisteren aanbleef. Daarna heeft waarschijnlijk een crisisberaad van de partijtop plaatsgevonden: ministers Grapperhaus en Bijleveld werden vanmorgen niet bij de ministerraad gesignaleerd en partijleider en minister van Financiën Hoekstra verliet enige tijd de vergadering. Tolken in Afghanistan Gisteren zei Bijleveld, nog voordat er over de moties werd gestemd, dat zij hoe dan ook zou aanblijven. Zij liet in een verklaring weten: 'Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn.' Mede door steun van regeringspartij ChristenUnie kreeg de motie een meerderheid. D66-leider Kaag stapte gisteren na de stemmingen meteen op als minister van Buitenlandse Zaken. Ook zij kreeg een motie van afkeuring van de Kamer voor de chaotische evacuatieoperatie, waar Kaag eerstverantwoordelijk minister voor was. 'De minister moet gaan als het beleid wordt afgekeurd', zei ze over haar besluit op te stappen. Voor Kaag wordt een vervanger gezocht in VVD-kringen. Tot die tijd neemt demissionair minister De Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de taken waar. Over een vervanger voor Bijleveld is nog niets bekend.
17/09 15u15  Prinsjesdag: strijd om miljarden voor afschaffing dividendbelasting barst weer los De 1,9 miljard euro die ooit besteed zou worden aan het afschaffen van de dividendbelasting gaat definitief niet naar het bedrijfsleven, blijkt uit de stukken voor Prinsjesdag. Het geld dat het kabinet zo veel hoofdpijn bezorgde, wordt ingezet als smeermiddel in de formatie. In de Miljoenennota staat dat er 860 miljoen per jaar gaat naar de aanpak van criminaliteit, naar sociale advocatuur, verbetering van koopkracht van alleenverdieners en naar defensie. Het miljard euro dat overblijft wordt gereserveerd voor de formerende partijen. De VVD mag bepalen waar daar naartoe gaat. 'Om die miljard euro staat een hek', zegt een betrokkene. De partijen aan de formatietafel mogen er dan een bestemming voor vinden, hebben de coalitiepartijen in aanloop naar Prinsjesdag afgesproken volgens bronnen. Strijd barst los Er zullen tijdens de Algemene Beschouwingen partijen zijn in de Tweede Kamer die niet willen dat het geld nu op de plank blijft liggen. De strijd om de miljarden voor de dividendtaks, waar al zo veel discussie over is geweest, barst daarmee de komende week weer los. Zo willen GroenLinks en PvdA bijvoorbeeld dat er geld gebruikt wordt om de koopkracht voor iedereen te verbeteren en de salarissen van leraren en zorgmedewerkers te verhogen. Het wordt dus spannend of het geld echt gereserveerd blijft voor de formerende partijen. Want zeker partijen die denken dat ze weinig invloed zullen hebben op de formatietafel, willen liever direct hun wensenlijstje verzilveren. De coalitiepartijen denken dat het hek om dit geld kan blijven staan, omdat er door financiële meevallers, in de begroting genoeg ruimte is om andere investeringen te doen. Gesneuveld De felle politieke discussie over dit geld begon met de start van het huidige kabinet. De VVD wilde de dividendbelasting afschaffen en wist daar in de formatie destijds dit bedrag voor te regelen. Na veel druk sneuvelde deze tegemoetkoming aan bedrijven, maar de VVD stond erop dat het bedrag wel op een andere manier naar bedrijven zou gaan. Het alternatief werd de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Stilzwijgend sneuvelde ook de BIK omdat de Europese Commissie het als staatssteun ziet. Ook daarna moest het geld toch zijn weg naar bedrijven vinden, zo was de eis van vooral de VVD. Alle werkgevers krijgen sinds augustus een korting op hun loonkosten. Maar ook deze korting (AWf-premie genoemd) wordt verder afgebouwd. Dat het demissionair kabinet nu toch heeft besloten om die 2 miljard euro per jaar niet vrij te maken voor bedrijven heeft te maken met de steunpakketten. Zij zouden via die weg al genoeg geld hebben gekregen.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
14/09 22u15  Johnny de Mol: ‘Mijn vader had een hard hoofd in mijn talkshow’ Johnny de Mol heeft vanavond in zijn talkshow HLF8 openhartig verteld over de bemoeienis van zijn vader John de Mol bij de totstandkoming van het programma. Hij speelde met Frits Barend het ja/nee-spel en antwoordde op de vraag: ‘Had u zonder uw vader ook een talkshow gepresenteerd?’ onomwonden ‘nee’.
14/09 22u15  Zeges voor Femke Bol en Nadine Visser op Zwitsers atletiekgala Atlete Femke Bol heeft ook haar laatste 400 meter van het seizoen gewonnen. De 21-jarige winnares van olympisch brons was met 54,01 de snelste bij de atletiekwedstrijd Galà dei Castelli in het Zwitserse Bellinzona. Bol klopte trainingspartner Lea Sprunger uit Zwitserland die finishte in 54,43.
14/09 22u15  Als nazi verklede jongeren gooiden rookbom in kroeg op Urk De mannen die Urk opschrikten in ‘nazi-kledij’ staken zaterdagavond een rookbom af in dansclub ’t Steertje. Eigenaresse Nathalie Korf is het spuugzat en geeft zo’n 25 jongeren een caféverbod. Als klap op de vuurpijl wordt er voor komend weekend door onbekenden een ‘Ku Klux Klan Party’ aangekondigd in de club. ,,Dit zijn geen grappen.”
14/09 22u15  Slot verwondert zich over conclusie dat Feyenoord punten laat liggen in Israël: ‘Dit is een oké-resultaat’ Een wedstrijd in Haifa waarin Feyenoord lang de regie had, leverde een puntje op. Of is het juist een zeer waardevol punt dat straks weleens doorslaggevend kan zijn in groep E?
14/09 22u15  Nieuwe wending in overnamesoap ADO: Hagenaar Rothengatter belooft nu vijf miljoen over te maken ADO Den Haag verwacht voor de derde keer in ruim een halfjaar tijd miljoenen van Cosinus Group Capital Partners. Hagenaar Anthony Rothengatter heeft beloofd 5 miljoen euro over te maken. Dat kan hem weer koopkandidaat nummer 1 maken.
14/09 22u15  Donald Trump Jr. lokte fans naar boksevenement met vragen over Area 51 en UFO's Donald Trump Jr. probeerde door informatie vrij te geven mensen te verleiden af te stemmen op het boksevenement van zijn vader afgelopen weekend. De informatie zou onder meer buitenaards leven en UFO’s bevatten.
14/09 22u15  Achtergronddanseres van R. Kelly getuigt op proces: ‘Hij bevredigde Aaliyah oraal toen ze amper 13 jaar was’ Eén van de voormalige achtergronddanseressen van R. Kelly (54) heeft zich uitgesproken op het proces tegen de Amerikaanse zanger. De vrouw in kwestie zegt dat ze gezien heeft hoe Kelly de minderjarige Aaliyah misbruikte. Daarnaast beweert ze dat hij ook haar misbruikt heeft.
14/09 22u15  Grapperhaus: Toch vergoeding voor Julio Poch Het kabinet keert toch een vergoeding uit aan de voormalige piloot Julio Poch, die ruim acht jaar onterecht vastzat in Argentinië. Het gaat om 200 euro per dag.
14/09 22u15  Van der Poel in selectie voor WK in Vlaanderen, maar definitieve beslissing volgt maandag Mathieu van der Poel zit bij de Nederlandse selectie voor het WK wielrennen, maar komende maandag zal pas een definitieve beslissing worden genomen over zijn deelname in Vlaanderen. De wegrace bij de mannen gaat op zondag 26 september over 267 kilometer van Antwerpen naar Leuven.
14/09 22u15  Kabinet zoekt houvast in ‘tussenfase’: Wel versoepeling, maar geen gejubel meer Versoepelingen: ja. Feeststemming: nee. Het kabinet knoopt de coronariemen wat losser, maar met reserves. En een einddatum van de restricties verdwijnt langzaam uit zicht.
14/09 22u15  LIVE | Barcelona worstelt tegen Bayern, maar mag blijven hopen Met Luuk en Frenkie de Jong en Memphis Depay in de basis is FC Barcelona om 21.00 begonnen aan de Champions League-kraker tegen Bayern München. In Camp Nou is Michael Oliver uit Engeland de scheidsrechter. Volg het duel in ons liveblog!
14/09 22u15  Afgang: sterrenensemble Manchester United onderuit bij Young Boys na flater Lingard in 95ste minuut Manchester United is de poulefase van de Champions League begonnen met een pijnlijke nederlaag. De ploeg van Ole Gunnar Solskjaer ging in het Stade de Suisse in Bern met 2-1 onderuit bij de Zwitserse kampioen BSC Young Boys.
14/09 21u15  Ten Hag onaangenaam verrast door situatie rond Klaassen: ‘We moeten er mee dealen’ Maarten Stekelenburg keert tegen Sporting CP terug in het doel van Ajax. De ervaren keeper is volledig hersteld van een liesblessure. Dat geldt niet voor Davy Klaassen, die de volgende speler is die vanuit de interlandbreak in de lappenmand van Ajax beland.
14/09 21u15  LIVE | Snelle gele kaart Bayern na overtreding op Frenkie de Jong Met Luuk en Frenkie de Jong en Memphis Depay in de basis is FC Barcelona om 21.00 begonnen aan de Champions League-kraker tegen Bayern München. In Camp Nou is Michael Oliver uit Engeland de scheidsrechter. Volg het duel in ons liveblog!
14/09 21u15  Print die QR-code gewoon uit, zegt Hugo tegen digibeet-Nederland. Tuurlijk joh, doen ze effe! Nee nee, wees maar niet bang, ik ga het niet óók over de coronapas met QR-code hebben, want werkelijk iedereen kletst er al dagenlang over en ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kan het woord dus niet meer hóren.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
14/09 22u15  Chinese vastgoedgigant staat op omvallen: is dit het begin van een ongekende crash in China? De Chinese vastgoedfirma Evergrande staat op omvallen. Beleggers zien hun winsten verdampen. Chinezen die hun geld in nog niet opgeleverde koopwoningen hebben gestoken, liggen wakker van de zorgen. Is dit het begin van een ongekende crash van de Chinese economie?
14/09 22u15  ‘Abel’ is 35 jaar. Hoe kijken de acteurs en makers terug op de iconische film van Alex van Warmerdam? Alex van Warmerdams filmdebuut Abel ging 35 jaar geleden in première. Het was een volstrekt vernieuwende film in de Nederlandse cinema. De Volkskrant spreekt betrokkenen van destijds, van actrice Annet Malherbe tot zijn broers Vincent en Marc. Hoe was het om met de eigengereide regisseur te werken?
14/09 21u15  Chinese vastgoedgigant staat op omvallen: is dit het begin van een ongekende economische crash? De Chinese vastgoedfirma Evergrande staat op omvallen. Beleggers zien hun winsten verdampen. Chinezen die hun geld in nog niet opgeleverde koopwoningen hebben gestoken, liggen wakker van de zorgen. Is dit het begin van een ongekende crash van de Chinese economie?
14/09 21u15  Kabinet overweegt coronapas ook voor zorgpersoneel in te voeren Het kabinet gaat onderzoeken of werkgevers in de zorg een coronatoegangsbewijs mogen vragen aan hun personeel. Dat zou betekenen dat werknemers pas aan de slag kunnen als ze gevaccineerd zijn, recent hersteld van corona of zich iedere dag laten testen.
14/09 20u15  Gemeenten krijgen geld voor handhaving coronabewijzen • Coronarestricties op scholen worden losgelaten Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
14/09 20u15  Gevaccineerd voor de klas, maar alsnog besmet: ‘Hier had ik geen rekening mee gehouden’ Test een kind op de basisschool positief, dan hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis. Dat heeft het kabinet dinsdag besloten. Goed nieuws voor de leerlingen, maar minder voor de leerkrachten die vrezen zelf besmet te raken. ‘Ik voel me kwetsbaar.’
14/09 19u15  Rutte: het virus zal het dagelijks leven blijven beïnvloeden Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
14/09 19u15  Grote wegenbouwprojecten vertraagd door verkeerde stikstofberekeningen Grote wegenbouwprojecten lopen verdere vertraging op nu het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opnieuw moet berekenen hoeveel schade neerslag van stikstofhoudende stoffen aan de natuur toebrengt. Onder meer voor de verlenging van de A15 bij Arnhem en de verbreding van de A27 bij Utrecht heeft het ministerie een verkeerde rekenmethode gehanteerd.
14/09 19u15  In memoriam: de anderhalvemeter-samenleving (15 maart 2020 - 25 september 2021) Nog ruim een week en dan draagt Nederland de meest opmerkelijke volksgezondheidsmaatregel sinds mensenheugenis ten grave: de 1,5 meter afstand. Hoeveel ziektegevallen heeft al dat afstand houden eigenlijk gescheeld? Een terugblik.
14/09 18u15  Afscheid van de anderhalvemeter-samenleving (15 maart 2020 - 25 september 2021) Nog ruim een week en dan draagt Nederland de meest opmerkelijke volksgezondheidsmaatregel sinds mensenheugenis ten grave: de 1,5 meter afstand. Hoeveel ziektegevallen heeft al dat afstand houden eigenlijk gescheeld? Een terugblik.
14/09 17u15  Advocaat Inez Weski wraakt de rechtbank om ‘partijdigheid’ Vandaag wordt het liquidatieproces Marengo hervat. Het is de eerste zitting na de moordaanslag op Peter R. de Vries, adviseur en vertrouwensman van kroongetuige Nabil B. Verslaggever Wil Thijssen volgt de zitting vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
14/09 17u15  Gooi het nachtleven open: jongeren zijn een stuk veiliger in clubs dan op huisfeestjes Wie denkt dat jongeren zich om middernacht naar huis laten dirigeren na kroegbezoek, is naïef. Dan begint het leven pas. Waar is dat feestje? Bij Pieter is een feestje! Hebben Rutte en De Jonge wel eens aan nagedacht hoe gevaarlijk dat is?
14/09 17u15  Terug naar het (thuis)kantoor. Alle tips voor een frisse start op een rij De zomervakantie is voor de eerste regio alweer ten einde. Voor velen is het tijd om terug aan het werk te gaan. Met deze tips kun je er weer even tegenaan.
14/09 16u15  Kamerleden moeten hun zetel opgeven om staatssecretaris te worden in demissionair kabinet Kamerleden kunnen niet zomaar minister of staatssecretaris worden in een demissionair kabinet. Zij moeten hun Kamerzetel dan opgeven. Dit heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten door een motie van SP-Kamerlid Renske Leijten aan te nemen.
14/09 16u15  Besmettingen dalen, maar toename bij kinderen • Clubs tot middernacht open Volg via dit liveblog het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
17/09 18u15  Vijf scenario’s voor de toekomst van corona: het ‘oude normaal’ lijkt uit zicht Welke maatregelen blijven ook in de winter en daarna nodig? In vier van de vijf scenario’s blijft het virus ons bezighouden.
17/09 18u15  Prijs van een ton CO2 kan het klimaat maken - of breken Het is misschien wel de belangrijkste prijs ter wereld: die van CO2. Om het klimaat te redden, zijn hogere CO2-prijzen nodig: voor bedrijven, én voor burgers. Maar politici vrezen de kiezer. En dreigt er straks een klimaathandelsoorlog?
17/09 18u15  Sport is het meest ideale antivirus Tijdens de coronacrisis bleek eens te meer hoe belangrijk sport is voor de mens. Clarence Seedorf wil dat sport meer voorrang krijgt in de maatschappij.
17/09 18u15  Diede de Groot wint alle grote toernooien en vindt een plek tussen de wereldsterren Diede de Groot won dit seizoen alle vier grandslamtoernooien én paralympisch goud. „Alle aandacht voor het rolstoeltennis gaat naar de Spelen, de rest van het jaar valt het heel erg tegen.”
17/09 18u15  Strafrechtelijk onderzoek OM tegen reformatorische school Gomarus om discriminatie De onderwijsinspectie had aangifte gedaan tegen de Gomarus. Die draait om een notitie waarin staat dat de school ouders informeert als sprake is van „een homoseksuele relatie met een andere leerling”.
17/09 18u15  Schrijfster Simone Atangana Bekono: ‘Woede kan heel destructief zijn, én heel productief’ Confrontaties, de debuutroman van Simone Atangana Bekono, werd deze week uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2021. „Ik wist niet of ik het wel wilde, mijn stem zo verheffen.”
17/09 18u15  Oud schaakkampioene klaagt Netflix aan vanwege fout in The Queen’s Gambit In een aflevering van de serie wordt Nona Gaprindasjvili een „vrouwelijke kampioene” genoemd, die „nog nooit tegen een man geschaakt heeft”. Dat klopt niet, zegt ze.
17/09 18u15  ‘Ik ben blij als de mensen eens wat anders lezen dan de nieuwste Amerikaanse schrijver’ Maandag wordt aan publicist Margot Dijkgraaf de Gouden Ganzenveer uitgereikt voor haar ‘grote betekenis voor het geschreven woord in de Nederlandse taal’. „Ik ben de veervrouw tussen Frankrijk en Nederland.”
17/09 18u15  Bij Gardiner wervelt een warme KCO-knuffel je tegemoet Met dirigent Sir John Eliot Gardiner wil het Concertgebouworkest Brahms’ vier symfonieën herontdekken in het licht van zijn andere werk. Koorwerk voorafgaand aan zijn Eerste bewijst: goed idee.
17/09 18u15  Kabinet ziet af van verplichting coronapas op terrassen En verder: Momenteel liggen er 566 mensen vanwege Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen.
17/09 17u15  ‘Woede kan heel destructief zijn, én heel productief’ Confrontaties, de debuutroman van Simone Atangana Bekono, werd deze week uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2021. „Ik wist niet of ik het wel wilde, mijn stem zo verheffen.”
17/09 17u15  Kaag kan de formatie nu naar zich toetrekken Een ‘moreel herrezen’ Kaag is voor D66 nu een belangrijke troef. Voor de VVD zijn nieuwe verkiezingen nu minder aantrekkelijk.
17/09 17u15  Oud schaakkampioene klaagt Netflix aan vanwege fout in The Queen’s Gambit In een aflevering van de serie wordt Nona Gaprindasjvili een „vrouwelijke kampioene” genoemd, die „nog nooit tegen een man geschaakt heeft”. Dat klopt niet, zegt ze.
17/09 17u15  Het vóélde deze week niet alsof de maatregelen versoepeld werden De coronapas leidde deze week tot veel protest. Het is symptomatisch voor het wantrouwen jegens Den Haag.
17/09 17u15  ‘Rondkomen van kleding maken lukte niet’ Cynthia Balai (53) werkt als coördinerend passagiersassistent op Schiphol. Daarnaast ontwerpt en maakt ze kleding. „Ik draai vroege diensten, zodat ik ’s middags tijd overhoud om te naaien.”
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
14/09 22u15  De anderhalve meter wordt geschrapt, maar van een jubelstemming is geen sprake Het kabinet worstelt zich naar de uitgang van de coronapandemie. Niet eerder lag de steun voor het beleid zo laag.
14/09 22u15  In Xi Jinpings nieuwe plannen gaan socialisme en paranoia hand in hand Een stortvloed aan nieuwe regels moet van China weer een socialistisch land maken. De staat neemt de leiding in Xi’s campagne tegen ongelijkheid.
14/09 22u15  Premier Haïti verdacht van betrokkenheid bij moord president De openbaar aanklager van Haïti ziet premier Ariel Henry als een verdachte van betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse.
14/09 21u15  Ministerie van Justitie afgesloten wegens demonstratie Hier houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws. Een overzicht van de veranderingen die in de persconferentie van 14 september zijn aangekondigd leest u hier.
14/09 20u15  Dit verandert per 25 september: de besluiten op een rij De coronamaatregelen worden per 25 september versoepeld, maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Hieronder alle veranderingen op een rij.
14/09 20u15  Zorgwerkgevers mogen vaccinatiestatus werknemers vastleggen Hier houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws. Een overzicht van de veranderingen die in de persconferentie van 14 september zijn aangekondigd leest u hier.
14/09 19u15  Rutte: anderhalve meter vervalt, coronatests blijven gratis Hier houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws. De belangrijkste verhalen en actuele cijfers vindt u hier, en met de Trouw-reiswijzer heeft u altijd de laatste informatie over reizen naar het buitenland op een rij.
14/09 19u15  Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar debacle in Afghanistan afdwingen Er wacht bewindslieden woensdag een pittig debat over de rampzalig verlopen evacuatie uit Afghanistan. Tweede Kamerleden willen in ieder geval een onafhankelijk onderzoek naar de operatie.
14/09 19u15  Parsons aan de slag bij Oranjeleeuwinnen: ‘Ik moet ze ervan overtuigen dat er méér is’ De Nederlandse voetbalvrouwen hebben voor het eerst een buitenlandse coach. De Brit Mark Parsons, die deze week is begonnen, moet Oranje naar het WK van 2023 gidsen.
14/09 19u15  Johnny de Mol is klaar voor ‘talk’ en ‘show’, maar talkshow is een moeilijker vak Maandag schonk ik mijn geduld aan Johnny de Mol met zijn nieuwe talkshow HLF8 op SBS6. Ik werd op de proef gesteld – tjonge, wat is het tempo laag in dat tafelgesprek.
14/09 18u15  Hoe zinvol is de coronapas? ‘Zo houden we de verspreiding in toom’ De vaccins beschermen niet tegen overdracht van het virus. De coronapas schiet daarom zijn doel voorbij, vinden tegenstanders. Deskundigen zien dat anders: ‘Typisch Nederlands om daar heel exegetisch over te discussiëren’.
14/09 18u15  Wopke Hoekstra speelt verstoppertje en wordt er steeds beter in Niet iedereen beheerst de kunst van de zelfkritiek. Het maakt je kwetsbaar, zeker in een zaal met vijftienhonderd paar ogen op je gericht. Wopke Hoekstra deed wel een voorzichtige poging, zaterdag op het partijcongres, maar de handrem zat er duidelijk op.
14/09 17u15  ‘Wrang als vrouwen moeten kiezen tussen groenten of tampons’ Bijna één op de tien vrouwen en meisjes heeft weleens te weinig geld voor maandverband of tampons. Gemeenten zouden daarom werk moeten maken van plekken waar hygiëneproducten gratis beschikbaar zijn, vindt een alliantie van maatschappelijke organisaties.
14/09 17u15  Paaltjes, gevaarlijke kruisingen, sinkholes: fietspaden zitten vol gevaren, vertellen de lezers Het wordt de fietser in Nederland niet gemakkelijk gemaakt, blijkt uit ervaringen van lezers.
14/09 16u15  Kamer dwingt onafhankelijk onderzoek naar debacle in Afghanistan af Er wacht bewindslieden woensdag een pittig debat over de rampzalig verlopen evacuatie uit Afghanistan. Tweede Kamerleden willen in ieder geval een onafhankelijk onderzoek naar de operatie.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
14/09 22u15  Amsterdamse hotels moedeloos: te weinig gasten, te veel hotels Amsterdamse hotels zijn somber over het herstel uit de coronacrisis. De kamerprijzen zijn gekelderd, verliezen stapelen zich op en door reisbeperkingen blijven gasten weg. En dan stopt de overheidssteun ook nog eens.
14/09 22u15  Is het toeval dat Daley zijn zwakste wedstrijd in tijden speelde? Lang geleden, kort na 1980, besloot mijn vader (die ik tot dan toe slechts had gekend met een verzorgde, donkere baard-snorcombinatie) zijn gezichtsbeharing weg te scheren. Hij kwam naar beneden met een triomfantelijk blotebillen­gezicht, als verrassing. Mijn moeder moest keihard lachen, ikzelf van schrik keihard huilen.
14/09 22u15  ‘Glue wordt het ADE van design’ De vierdaagse designroute Glue, die donderdag van start gaat, laat zien hoeveel ontwerpcreativiteit aanwezig is in Amsterdam. De opzet is een gemeenschap te bouwen van geestverwanten.
14/09 20u15  De rem kan er nog niet helemaal af: dit zijn de nieuwe maatregelen Het kabinet zet dinsdag de een-na-laatste stap van het versoepelingsplan. Op 25 september eindigt de 1,5-metersamenleving, maar voor deelname aan veel zaken in het openbare leven is straks een coronatoegangsbewijs nodig.
14/09 20u15  Weiger je anderen te beschermen? Dan ook niet naar de kroeg De voorgestelde coronapas schept een tweedeling ­tussen wie wel en wie niet is gevaccineerd, beweren critici. Dat is niet waar: een negatieve test volstaat, evenals een bewijs dat je antilichamen draagt en al een infectie hebt doorgemaakt. Ook zonder vaccin kun je dus gerust café in, café uit. Wel even een testje doen, en dat is gratis.
14/09 20u15  ‘Verwerp dit voorstel voor andere boetebedragen bij toeristische verhuur’ Woensdag wordt in de gemeenteraad het voorstel van b. en w. besproken de boetebedragen voor het schenden van de toeristische verhuurregels te wijzigen. Lezer Paul Goes vindt dat de raad het voorstel moet verwerpen.
14/09 20u15  Fatima over Eden: ‘Ik heb liever dat hij legoot in plaats van gamet’ Fatima is Marokkaans, haar man is Nederlands en Indisch. Eden viert daarom alle feestdagen, van Kerstmis tot Suikerfeest. Samen zijn ze al in achttien landen geweest. ‘We zijn rijk en gezond.’
14/09 19u15  Live | Rutte: ‘25 september einde aan 1,5-meterregel’ Volg in ons liveblog het laatste nieuws rond het coronavirus. Download onze app om van de belangrijkste updates een melding te ontvangen.
14/09 19u15  Marengoproces vliegt meteen weer uit de bocht De eerste zittingsdag van het Marengoproces na de moord op Peter R. de Vries verliep weer chaotisch. In de middag deden advocaten ‘een wrakingsverzoek’: ze willen de rechtbank laten wegsturen. Dat is al de derde keer in de behandeling van de megazaak.
14/09 19u15  Ajacieden op weg naar Lissabon: ‘Zo'n tripje blijft magisch’ Na twee jaar leegte in de Europese uitvakken is het voor Ajacieden eindelijk weer zover: woensdag zijn ze in Lissabon weer welkom op de tribune voor het duel met Sporting. ‘Samen met andere Ajacieden op pad. Je kent ze niet, maar je staat er met een gemeenschappelijk doel. Mooier kan niet.’
14/09 18u15  Marengoproces vliegt meteen weer uit de bocht: nieuwe wraking rechtbank De eerste zittingsdag van het Marengoproces na de moord op Peter R. de Vries verliep weer chaotisch. In de middag deden advocaten ‘een wrakingsverzoek’: ze willen de rechtbank laten wegsturen. Dat is al de derde keer in de behandeling van de megazaak.
14/09 18u15  Beurzen voor Amsterdamsch Studenten Corps ingetrokken De Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam hebben besloten met onmiddellijke ingang alle aan het Amsterdamsch Studenten Corps toegekende bestuursbeurzen in te trekken voor ten minste dit collegejaar. ASC/AVSV mag dit collegejaar ook geen leden werven of de vereniging promoten.
14/09 17u15  Hoe de middag- en avondkrant uit Nederland verdween Nu ook Het Parool een ochtendkrant wordt, blijven er nog maar weinig middag- en avondkranten over. Stijgende distributiekosten en veranderende nieuwsconsumptie maken de ochtend een logischer verschijnmoment. ‘Bezorging is echt een molensteen.’
14/09 17u15  Kantoorwalhalla Zuidas: plots een probleemgebied Van kantorenwalhalla tot crisisgebied. Nu ABN Amro en de advocaten van De Brauw verkassen, moet ruim honderdduizend vierkante meter kantoorvloer aan de Zuidas nieuwe huurders worden gezocht.
14/09 17u15  Er zijn altijd mensen die andere mensen niet met rust kunnen laten Op de brug voor de Muiderpoort zat een schilder.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
14/09 22u15  Johnny de Mol: ‘Mijn vader had een hard hoofd in mijn talkshow’ Johnny de Mol heeft vanavond in zijn talkshow HLF8 openhartig verteld over de bemoeienis van zijn vader John de Mol bij de totstandkoming van het programma. Hij speelde met Frits Barend het ja/nee-spel en antwoordde op de vraag: ‘Had u zonder uw vader ook een talkshow gepresenteerd?’ onomwonden ‘nee’.
14/09 22u15  Zeges voor Femke Bol en Nadine Visser op Zwitsers atletiekgala Atlete Femke Bol heeft ook haar laatste 400 meter van het seizoen gewonnen. De 21-jarige winnares van olympisch brons was met 54,01 de snelste bij de atletiekwedstrijd Galà dei Castelli in het Zwitserse Bellinzona. Bol klopte trainingspartner Lea Sprunger uit Zwitserland die finishte in 54,43.
14/09 22u15  Hollywood voorgesteld als een open inrichting in Brand New Cherry Flavor In onze Playlist maken we je wegwijs in het actuele aanbod van on demand-films, series, albums en podcasts. Wat moet je gezien of geluisterd hebben en waarom? Vandaag de horrorserie Brand New Cherry Flavor.
14/09 22u15  Als nazi verklede jongeren gooiden rookbom in kroeg op Urk De mannen die Urk opschrikten in ‘nazi-kledij’ staken zaterdagavond een rookbom af in dansclub ’t Steertje. Eigenaresse Nathalie Korf is het spuugzat en geeft zo’n 25 jongeren een caféverbod. Als klap op de vuurpijl wordt er voor komend weekend door onbekenden een ‘Ku Klux Klan Party’ aangekondigd in de club. ,,Dit zijn geen grappen.”
14/09 22u15  Slot verwondert zich over conclusie dat Feyenoord punten laat liggen in Israël: ‘Dit is een oké-resultaat’ Een wedstrijd in Haifa waarin Feyenoord lang de regie had, leverde een puntje op. Of is het juist een zeer waardevol punt dat straks weleens doorslaggevend kan zijn in groep E?
14/09 22u15  Achtergronddanseres van R. Kelly getuigt op proces: ‘Hij bevredigde Aaliyah oraal toen ze amper 13 jaar was’ Eén van de voormalige achtergronddanseressen van R. Kelly (54) heeft zich uitgesproken op het proces tegen de Amerikaanse zanger. De vrouw in kwestie zegt dat ze gezien heeft hoe Kelly de minderjarige Aaliyah misbruikte. Daarnaast beweert ze dat hij ook haar misbruikt heeft.
14/09 22u15  Grapperhaus: Toch vergoeding voor Julio Poch Het kabinet keert toch een vergoeding uit aan de voormalige piloot Julio Poch, die ruim acht jaar onterecht vastzat in Argentinië. Het gaat om 200 euro per dag.
14/09 22u15  Van der Poel in selectie voor WK in Vlaanderen, maar definitieve beslissing volgt maandag Mathieu van der Poel zit bij de Nederlandse selectie voor het WK wielrennen, maar komende maandag zal pas een definitieve beslissing worden genomen over zijn deelname in Vlaanderen. De wegrace bij de mannen gaat op zondag 26 september over 267 kilometer van Antwerpen naar Leuven.
14/09 22u15  Kabinet zoekt houvast in ‘tussenfase’: Wel versoepeling, maar geen gejubel meer Versoepelingen: ja. Feeststemming: nee. Het kabinet knoopt de coronariemen wat losser, maar met reserves. En een einddatum van de restricties verdwijnt langzaam uit zicht.
14/09 22u15  LIVE | Onmachtig Barcelona ziet Bayern via Lewandowski voorsprong verdubbelen Met Luuk en Frenkie de Jong en Memphis Depay in de basis is FC Barcelona om 21.00 begonnen aan de Champions League-kraker tegen Bayern München. In Camp Nou is Michael Oliver uit Engeland de scheidsrechter. Volg het duel in ons liveblog!
14/09 22u15  Nieuwsoverzicht | Versoepelingen én nieuwe coronamaatregelen - ‘Geldhond’ vindt 270.000 euro Het kabinet zette dinsdag de een-na-laatste stap van het versoepelingsplan. 25 september eindigt de 1,5 metersamenleving, maar op veel locaties is straks een coronatoegangsbewijs nodig. In de cultuursector klinkt kritiek op de nieuwe maatregelen. Verder vond de politie in Breda tonnen contant geld dankzij een hond en raakte in Tilburg een jonge vrouw gewond bij een steekpartij. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag.
14/09 21u15  Ten Hag onaangenaam verrast door situatie rond Klaassen: ‘We moeten er mee dealen’ Maarten Stekelenburg keert tegen Sporting CP terug in het doel van Ajax. De ervaren keeper is volledig hersteld van een liesblessure. Dat geldt niet voor Davy Klaassen, die de volgende speler is die vanuit de interlandbreak in de lappenmand van Ajax beland.
14/09 21u15  LIVE | Snelle gele kaart Bayern na overtreding op Frenkie de Jong Met Luuk en Frenkie de Jong en Memphis Depay in de basis is FC Barcelona om 21.00 begonnen aan de Champions League-kraker tegen Bayern München. In Camp Nou is Michael Oliver uit Engeland de scheidsrechter. Volg het duel in ons liveblog!
14/09 21u15  Print die QR-code gewoon uit, zegt Hugo tegen digibeet-Nederland. Tuurlijk joh, doen ze effe! Nee nee, wees maar niet bang, ik ga het niet óók over de coronapas met QR-code hebben, want werkelijk iedereen kletst er al dagenlang over en ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kan het woord dus niet meer hóren.
14/09 21u15  Apple onthult de iPhone 13 en 13 Pro, een gloednieuwe iPad mini en de Apple Watch 7 Techreus Apple heeft een reeks nieuwe producten aangekondigd, waaronder de iPhone 13 en 13 Pro. Daarnaast heeft de iPad mini voor het eerst in jaren een compleet nieuw ontwerp gekregen.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
14/09 22u15  Johnny de Mol: ‘Mijn vader had een hard hoofd in mijn talkshow’ Johnny de Mol heeft vanavond in zijn talkshow HLF8 openhartig verteld over de bemoeienis van zijn vader John de Mol bij de totstandkoming van het programma. Hij speelde met Frits Barend het ja/nee-spel en antwoordde op de vraag: ‘Had u zonder uw vader ook een talkshow gepresenteerd?’ onomwonden ‘nee’.
14/09 22u15  Hollywood voorgesteld als een open inrichting in Brand New Cherry Flavor In onze Playlist maken we je wegwijs in het actuele aanbod van on demand-films, series, albums en podcasts. Wat moet je gezien of geluisterd hebben en waarom? Vandaag de horrorserie Brand New Cherry Flavor.
14/09 22u15  Als nazi verklede jongeren gooiden rookbom in kroeg op Urk De mannen die Urk opschrikten in ‘nazi-kledij’ staken zaterdagavond een rookbom af in dansclub ’t Steertje. Eigenaresse Nathalie Korf is het spuugzat en geeft zo’n 25 jongeren een caféverbod. Als klap op de vuurpijl wordt er voor komend weekend door onbekenden een ‘Ku Klux Klan Party’ aangekondigd in de club. ,,Dit zijn geen grappen.”
14/09 22u15  Slot verwondert zich over conclusie dat Feyenoord punten laat liggen in Israël: ‘Dit is een oké-resultaat’ Een wedstrijd in Haifa waarin Feyenoord lang de regie had, leverde een puntje op. Of is het juist een zeer waardevol punt dat straks weleens doorslaggevend kan zijn in groep E?
14/09 22u15  Ook emotioneel tintje aan bezoek koning en koningin aan Deventer: ‘Ze straalde ’s middags nog’ Dat de Oranjes wel wat met snelle auto’s hebben, bleek dinsdagmorgen in Deventer. Willem-Alexander en Máxima namen een kijkje bij Bella Macchina, de bijzondere garage met Italiaanse sportwagens en klassieke auto’s. In het Havenkwartier, het startpunt van het koninklijke werkbezoek aan Salland. Voor ondernemer Jan Nijland was de Oranje-tour ook emotioneel; eindelijk kon z’n ernstig zieke vrouw Laura weer in de zaak zijn. ,,Het is een superdag geworden.”
14/09 22u15  Achtergronddanseres van R. Kelly getuigt op proces: ‘Hij bevredigde Aaliyah oraal toen ze amper 13 jaar was’ Eén van de voormalige achtergronddanseressen van R. Kelly (54) heeft zich uitgesproken op het proces tegen de Amerikaanse zanger. De vrouw in kwestie zegt dat ze gezien heeft hoe Kelly de minderjarige Aaliyah misbruikte. Daarnaast beweert ze dat hij ook haar misbruikt heeft.
14/09 22u15  Grapperhaus: Toch vergoeding voor Julio Poch Het kabinet keert toch een vergoeding uit aan de voormalige piloot Julio Poch, die ruim acht jaar onterecht vastzat in Argentinië. Het gaat om 200 euro per dag.
14/09 22u15  Van der Poel in selectie voor WK in Vlaanderen, maar definitieve beslissing volgt maandag Mathieu van der Poel zit bij de Nederlandse selectie voor het WK wielrennen, maar komende maandag zal pas een definitieve beslissing worden genomen over zijn deelname in Vlaanderen. De wegrace bij de mannen gaat op zondag 26 september over 267 kilometer van Antwerpen naar Leuven.
14/09 22u15  Medewerker Jumbo (21) wil beelden van gewapende overval niet zien: ‘Als dader krijg je eerder hulp, zo voelt het’ ARNHEM – Een 20-jarige medewerker van de Jumbo aan het Elderveldplein in Arnhem is op een donderdagavond in maart aan het afsluiten. Het ene moment is hij in het magazijn nog met zijn collega’s lol aan het maken, het andere moment kijkt hij in de loop van een geweer.
14/09 22u15  LIVE | Onmachtig Barcelona ziet Bayern via Lewandowski voorsprong verdubbelen Met Luuk en Frenkie de Jong en Memphis Depay in de basis is FC Barcelona om 21.00 begonnen aan de Champions League-kraker tegen Bayern München. In Camp Nou is Michael Oliver uit Engeland de scheidsrechter. Volg het duel in ons liveblog!
14/09 22u15  Afgang: sterrenensemble Manchester United onderuit bij Young Boys na flater Lingard in 95ste minuut Manchester United is de poulefase van de Champions League begonnen met een pijnlijke nederlaag. De ploeg van Ole Gunnar Solskjaer ging in het Stade de Suisse in Bern met 2-1 onderuit bij de Zwitserse kampioen BSC Young Boys.
14/09 22u15  Bij de prikbus van de GGD is het woord dwang niet ver weg: ‘Ik heb geen tijd voor testen elke keer’ BENEDEN-LEEUWEN - Bij de prikbus van de GGD hebben dinsdag 136 inwoners van het Land van Maas en Waal zich laten vaccineren. Om verschillende redenen, vrijheid is er een van.
14/09 21u15  Ten Hag onaangenaam verrast door situatie rond Klaassen: ‘We moeten er mee dealen’ Maarten Stekelenburg keert tegen Sporting CP terug in het doel van Ajax. De ervaren keeper is volledig hersteld van een liesblessure. Dat geldt niet voor Davy Klaassen, die de volgende speler is die vanuit de interlandbreak in de lappenmand van Ajax beland.
14/09 21u15  LIVE | Snelle gele kaart Bayern na overtreding op Frenkie de Jong Met Luuk en Frenkie de Jong en Memphis Depay in de basis is FC Barcelona om 21.00 begonnen aan de Champions League-kraker tegen Bayern München. In Camp Nou is Michael Oliver uit Engeland de scheidsrechter. Volg het duel in ons liveblog!
14/09 21u15  Print die QR-code gewoon uit, zegt Hugo tegen digibeet-Nederland. Tuurlijk joh, doen ze effe! Nee nee, wees maar niet bang, ik ga het niet óók over de coronapas met QR-code hebben, want werkelijk iedereen kletst er al dagenlang over en ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kan het woord dus niet meer hóren.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
17/09 18u15  Live: Inflatiezorgen en optie-expiratie houden AEX onder de 800 punten 's Morgens was het nog spannend, en leek het er even op dat de AEX voor het eerst in de geschiedenis boven de 800 punten zou sluiten.
17/09 18u15  Israël-standpunt Ben & Jerry's heeft gevolgen voor aandeel Unilever Na Arizona doet ook New Jersey het aandeel Unilever in de ban, omdat het eigenzinnige ijsmerk Ben & Jerry's niet langer in de bezette gebieden van Israël verkocht wil worden.
17/09 18u15  Minister Blok: 'Klimaat voor grote bedrijven is onguur aan het worden' Aan de vooravond van zijn laatste Prinsjesdag ziet demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok een zorgwekkende 'culturele verandering' in Nederland. De rol van zijn eigen VVD hierin maakt hij klein.
17/09 18u15  Almaar stijgende koersen bezorgen beleggers een luxeprobleem De records op de beurzen leveren bij sommige beleggers hoogtevrees op. Wat is daartegen te doen?
17/09 18u15  We moeten wennen aan Sigrid Kaag Sigrid Kaag breekt met veel verwachtingspatronen van hoe een ‘goede vrouw’ zich dient te gedragen, schrijft politicoloog Julia Wouters.
17/09 17u15  Meer faillissementen? Goed voor de economie! Het kabinet stopt 1 oktober met de noodsteun. Gaan bedrijven nu alsnog failliet? Voor de economie zou dat niet slecht zijn. Zo komt personeel vrij waar andere ondernemingen om zitten te springen.
17/09 17u15  The roaring twenties De nieuwe eigenaar van ID&T rekent op gouden tijden als de markt weer open gaat.
17/09 17u15  Meer vacatures vervullen lukt alleen met goede, (bijna) gratis kinderopvang Is de kinderopvang goed geregeld, dan willen mensen die meer willen werken dat zo 9 à 10 uur per week extra gaan doen, schrijft Emma Lok van WOMEN Inc.
17/09 17u15  Laat zonnepanelen in de woestijn de energie voor Tata’s waterstof gaan leveren Er moet een omvattend plan komen voor totale vraag naar waterstof en de toekomstige vraag naar stroom die hiervoor nodig is, schrijft emeritus hoogleraar political science Gerd Junne.
17/09 16u15  Chinese centrale bank steekt miljarden in financiële systeem De autoriteiten proberen er iets van de marktnervositeit mee weg te nemen die is ontstaan door de problemen bij Evergrande, de op een na grootste vastgoedontwikkelaar van China.
17/09 16u15  'Het klimaat voor grote bedrijven is onguur aan het worden' Aan de vooravond van zijn laatste Prinsjesdag ziet demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok een zorgwekkende 'culturele verandering' in Nederland. De rol van zijn eigen VVD hierin maakt hij klein.
17/09 16u15  Wat een portret! Achtentachtig topstukken uit de National Portrait Gallery in Londen gaan als reizende tentoonstelling de wereld rond. Na Seoel zijn ze nu in Leeuwarden te zien.
17/09 16u15  Wie lacht het laatst: mens of microbe? Die vraag dringt zich steeds meer op nu infectieziekten oprukken als een stille pandemie en antibiotica de wapenwedloop met ziekteverwekkers altijd een stap achter lijken. Juist kleinere innovatieve bedrijven maken nu een vuist.
17/09 15u15  CDA-minister Bijleveld stapt op na crisisberaad partijtop Binnen het CDA was grote onrust ontstaan over de positie van demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld. Dat bevestigen diverse partijleden.
17/09 15u15  Vicepresident ECB: 'Ik begrijp heel goed dat veel mensen klagen over de lage rentestand' Elke zes weken hopen spaarders op de persconferentie van de ECB te horen dat de rente snel omhoog gaat. Maar dat is nog wel een tijdje ijdele hoop, laat Luis de Guindos verstaan.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen

De Stentor

Verbergen Tonen
14/09 22u15  Johnny de Mol: ‘Mijn vader had een hard hoofd in mijn talkshow’ Johnny de Mol heeft vanavond in zijn talkshow HLF8 openhartig verteld over de bemoeienis van zijn vader John de Mol bij de totstandkoming van het programma. Hij speelde met Frits Barend het ja/nee-spel en antwoordde op de vraag: ‘Had u zonder uw vader ook een talkshow gepresenteerd?’ onomwonden ‘nee’.
14/09 22u15  Zeges voor Femke Bol en Nadine Visser op Zwitsers atletiekgala Atlete Femke Bol heeft ook haar laatste 400 meter van het seizoen gewonnen. De 21-jarige winnares van olympisch brons was met 54,01 de snelste bij de atletiekwedstrijd Galà dei Castelli in het Zwitserse Bellinzona. Bol klopte trainingspartner Lea Sprunger uit Zwitserland die finishte in 54,43.
14/09 22u15  Hollywood voorgesteld als een open inrichting in Brand New Cherry Flavor In onze Playlist maken we je wegwijs in het actuele aanbod van on demand-films, series, albums en podcasts. Wat moet je gezien of geluisterd hebben en waarom? Vandaag de horrorserie Brand New Cherry Flavor.
14/09 22u15  Slot verwondert zich over conclusie dat Feyenoord punten laat liggen in Israël: ‘Dit is een oké-resultaat’ Een wedstrijd in Haifa waarin Feyenoord lang de regie had, leverde een puntje op. Of is het juist een zeer waardevol punt dat straks weleens doorslaggevend kan zijn in groep E?
14/09 22u15  Achtergronddanseres van R. Kelly getuigt op proces: ‘Hij bevredigde Aaliyah oraal toen ze amper 13 jaar was’ Eén van de voormalige achtergronddanseressen van R. Kelly (54) heeft zich uitgesproken op het proces tegen de Amerikaanse zanger. De vrouw in kwestie zegt dat ze gezien heeft hoe Kelly de minderjarige Aaliyah misbruikte. Daarnaast beweert ze dat hij ook haar misbruikt heeft.
14/09 22u15  Grapperhaus: Toch vergoeding voor Julio Poch Het kabinet keert toch een vergoeding uit aan de voormalige piloot Julio Poch, die ruim acht jaar onterecht vastzat in Argentinië. Het gaat om 200 euro per dag.
14/09 22u15  Van der Poel in selectie voor WK in Vlaanderen, maar definitieve beslissing volgt maandag Mathieu van der Poel zit bij de Nederlandse selectie voor het WK wielrennen, maar komende maandag zal pas een definitieve beslissing worden genomen over zijn deelname in Vlaanderen. De wegrace bij de mannen gaat op zondag 26 september over 267 kilometer van Antwerpen naar Leuven.
14/09 22u15  Kabinet zoekt houvast in ‘tussenfase’: Wel versoepeling, maar geen gejubel meer Versoepelingen: ja. Feeststemming: nee. Het kabinet knoopt de coronariemen wat losser, maar met reserves. En een einddatum van de restricties verdwijnt langzaam uit zicht.
14/09 22u15  Medewerker Jumbo (21) wil beelden van gewapende overval niet zien: ‘Als dader krijg je eerder hulp, zo voelt het’ ARNHEM – Een 20-jarige medewerker van de Jumbo aan het Elderveldplein in Arnhem is op een donderdagavond in maart aan het afsluiten. Het ene moment is hij in het magazijn nog met zijn collega’s lol aan het maken, het andere moment kijkt hij in de loop van een geweer.
14/09 21u15  Ten Hag onaangenaam verrast door situatie rond Klaassen: ‘We moeten er mee dealen’ Maarten Stekelenburg keert tegen Sporting CP terug in het doel van Ajax. De ervaren keeper is volledig hersteld van een liesblessure. Dat geldt niet voor Davy Klaassen, die de volgende speler is die vanuit de interlandbreak in de lappenmand van Ajax beland.
14/09 21u15  Print die QR-code gewoon uit, zegt Hugo tegen digibeet-Nederland. Tuurlijk joh, doen ze effe! Nee nee, wees maar niet bang, ik ga het niet óók over de coronapas met QR-code hebben, want werkelijk iedereen kletst er al dagenlang over en ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kan het woord dus niet meer hóren.
14/09 21u15  Wie helpt boer Marijn van 750.000 kilo uien af: ‘De prijzen zijn schandalig laag’ Wie voordelig uien wil inslaan, kan ze zaterdag rapen in Sint Kruis. Omdat de marktprijzen voor plantuien bedroevend laag zijn, verkoopt teler Marijn Uitdewilligen ze liever voor een schijntje aan consumenten. Direct vanaf het land. ,,Ze mogen weg voor 25 cent per kilo. Dat is een kwart van de supermarktprijs. Zo heeft de raper een voordeeltje en verdien ik er ook nog iets aan.”
14/09 21u15  Apple onthult de iPhone 13 en 13 Pro, een gloednieuwe iPad mini en de Apple Watch 7 Techreus Apple heeft een reeks nieuwe producten aangekondigd, waaronder de iPhone 13 en 13 Pro. Daarnaast heeft de iPad mini voor het eerst in jaren een compleet nieuw ontwerp gekregen.
14/09 21u15  Als nazi verklede jongeren gooiden rookbom in kroeg op Urk De mannen die Urk opschrikten in ‘nazi-kledij’ staken zaterdagavond een rookbom af in dansclub ’t Steertje. Eigenaresse Nathalie Korf is het spuugzat en geeft zo’n 25 jongeren een caféverbod. Als klap op de vuurpijl wordt er voor komend weekend door onbekenden een ‘Ku Klux Klan Party’ aangekondigd in de club. ,,Dit zijn geen grappen.”
14/09 21u15  In deze monumentale boerderij heeft de tijd stilgestaan, nu moet hij plaatsmaken voor de N279 Hij is niet te missen als je het Brabantse plaatsje Keldonk in rijdt: de monumentale boerderij op de hoek van de Morgenstraat. Tot verdriet van eigenaar Jos van den Bosch moet hij plat, om plek te maken voor de rijksweg N279.
Laatste update: dinsdag 14 september 2021, 22u15
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
17/09 18u15  OM onderzoekt scholen Gomarus wegens discriminatie om geaardheid Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld de Gomarus Scholengemeenschap, met vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel, omdat leerlingen er gediscrimineerd zouden worden wegens hun seksuele geaardheid. De Inspectie van het Onderwijs had aangifte gedaan.
17/09 18u15  Verkopers honderden cryptotelefoons opgepakt De politie heeft een 44-jarige man uit Kaatsheuvel en een 24-jarige vrouw uit Rosmalen aangehouden op verdenking van het verkopen van honderden cryptotelefoons. Zij zouden deze telefoons voor versleutelde communicatie onder criminelen in omloop gebracht gedurende de tijd dat de geheime chatdienst EncroChat actief was, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.
17/09 18u15  Staalconcern ArcelorMittal voelt prijsdaling ijzererts op beurs Staalconcern ArcelorMittal was vrijdag de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel flink lager vanwege een forse prijsdaling van ijzererts. De Europese beurzen gingen verder over een breed front omlaag. De zorgen over een mogelijke vertraging van het economische herstel door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus hielden de markten in de greep.
17/09 18u15  WHO-chef Tedros lijkt op weg naar herbenoeming De chef van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, lijkt zonder tegenkandidaat op te kunnen gaan voor een tweede termijn. De Ethiopiër wordt volgens bronnen echter niet gesteund door de regering van zijn land vanwege spanningen over het militaire conflict in de opstandige Ethiopische regio Tigray, waar hij vandaan komt.
17/09 18u15  Staten: Onderzoekraad voor Veiligheid moet watersnood evalueren De Limburgse Staten willen dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de watersnood in Limburg van afgelopen juni gaat evalueren. Dat verzoek hebben de Statenfracties vrijdag unaniem neergelegd bij waarnemend gouverneur Johan Remkes.
17/09 18u15  Kabinet geeft gehoor aan Kamer: geen coronapassen op terras Een terrasje bezoeken kan straks zonder coronapas. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week voor het gebruik van toegangspassen in onder meer de horeca, maar vond het controleren ervan op terrassen te ver gaan. Het kabinet gaat daarmee nu akkoord.
17/09 18u15  Prinsjesdagstukken: burger merkt weinig van meevallend herstel Het economisch herstel na de coronacrisis zet volgend jaar nog iets sterker door dan eerder werd gedacht. Maar de meeste mensen merken daar weinig tot niets van in hun portemonnee, ondanks de lastenverlichting die het demissionaire kabinet doorvoert. Dat valt op te maken uit de uitgelekte doorrekening van de plannen voor Prinsjesdag.
17/09 18u15  Plaatsen nieuwe glasbescherming in kamer Anne Frank deels gelukt Het plaatsen van nieuwe glazen beschermingsplaten voor de plaatjes die Anne Frank tijdens de onderduik in het Achterhuis op de wanden van haar kamer had geplakt, is niet helemaal volgens plan verlopen. Eén wand in Annes oude slaapkamer bleek niet helemaal recht te zijn, ondanks een versteviging die een timmerman had aangebracht. Daarom kon aan die wand de vitrine nog niet worden geplaatst, „omdat een rechte vitrine nu eenmaal een rechte achtergrond nodig heeft”, zegt Teresien da Silva, hoofd collecties van de Anne Frank Stichting.
17/09 18u15  Donorledematen drie keer langer te bewaren met nieuwe techniek Met een nieuwe techniek kunnen donorledematen drie keer zo lang worden bewaard als nu mogelijk is, concludeert plastisch chirurg in opleiding Anne Sophie Kruit van het Radboudumc in Nijmegen in haar promotieonderzoek. Als artsen de ledematen direct na het verwijderen aansluiten op een speciale mini-hart-longmachine blijven ze minstens achttien uur houdbaar. Met de gebruikelijke bewaarmethode - op ijs - zijn ze maar zes uur te gebruiken.
17/09 18u15  Jongeren demonstreren op Prinsjesdag bij Tweede Kamer Meerdere jongerenorganisaties demonstreren komende dinsdag, op Prinsjesdag, bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer. Ze willen dat het leenstelsel wordt afgeschaft en dat er een nieuw stelsel komt om studenten financieel te helpen bij hun studie.
17/09 18u15  Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt Het wrakingsverzoek in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is afgewezen omdat „een rechterlijke (tussen)beslissing als zodanig nooit grond kan vormen voor wraking”. Inez Weski, advocaat van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi, had de rechtbank dinsdag gewraakt nadat deze besliste dat ze niet tijdens de zitting een presentatie mocht houden over appjes van de kroongetuige. Ze vreesde daarop dat de rechters vooringenomen waren en wraakte de rechtbank.
17/09 18u15  Europarlementariërs verdenken Gazprom van opjagen energierekening De torenhoge energieprijzen zijn minstens voor een deel boze opzet van het Russische gasbedrijf Gazprom, denkt een groep Europarlementariërs. De Europese Commissie moet onderzoeken of Gazprom de gasprijs moedwillig opdrijft, vinden ze.
17/09 18u15  Druk? Efficiënter werken is niet per se de oplossing Vrijdagavond: even geen vergaderingen meer, en tijd om de benen op tafel te leggen. Maar wie na 5 dagen voldaan terugkijkt, heeft misschien helemaal geen reden om tevreden te zijn.
17/09 17u16  Creditcardgegevens van één klant van ING zichtbaar voor anderen De creditcardgegevens van één klant van ING zijn zichtbaar voor andere gebruikers van de app van de bank of tijdens het internetbankieren. Het gaat om de voorletters en achternaam van één specifiek persoon plus de eerste en laatste vier cijfers van diens creditcard. Dat bevestigt ING na eerdere berichtgeving van de NOS. De bank benadrukt dat anderen geen betalingen of iets dergelijks kunnen doen met de gegevens.
17/09 17u16  Amerikanen vinden het ongunstige tijd om grote aankopen te doen Amerikanen vinden het momenteel de ongunstigste periode om grote aankopen te doen in decennia, zo komt naar voren uit nieuwe cijfers van de Universiteit van Michigan. Volgens de maandelijkse peiling van de universiteit is het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten begin deze maand over de gehele linie wel licht toegenomen. Maar het sentiment blijft dicht bij het laagste niveau in bijna tien jaar.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
17/09 17u15  GGD: Tot op heden geen uitbraken onder F1-toeschouwers GP Zandvoort De GP van Zandvoort heeft niet geleid tot een corona-uitbraak onder de bezoekers van het F1 race-evenement dat vandaag precies twee weken geleden werd gehouden. Dit meldt de GGD Kennemerland vrijdag.
17/09 17u15  Drie bestuurders zorginstellingen aangehouden in zorgfraudeonderzoek Deze week heeft de sociale recherche van de gemeente Den Haag drie bestuurders van twee zorginstellingen met vestigingen in Den Haag, Delft en Rotterdam aangehouden. 'Dat gebeurde in een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Den Haag naar fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Tevens is een woning annex zorgboerderij in Berkenwoude doorzocht', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.
17/09 16u15  Ook demissionair Defensieminister Bijleveld treedt alsnog af Demissionair Defensieminister Ank Bijleveld heeft vrijdag in een persoonlijke verklaring aangekondigd ook af te treden. Bijleveld maakte het aftreden vandaag bekend, nadat donderdag demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag al haar aftreden in de Tweede Kamer had bekendmaakt naar aanleiding van de moeizame evacuatie van mensen uit Afghanistan.
17/09 13u15  Twee doden en twee gewonden bij incident in Almelo Bij een steekincident in Almelo zijn vrijdagochtend twee personen om het leven gekomen en zijn twee personen gewond geraakt. Volgens de politie is de verdachte één van de gewonden.
17/09 12u15  Ministerie Buitenlandse Zaken ondergebracht bij Tom de Bruijn De minister van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag 17 september de koning verzocht haar per direct ontslag te verlenen als minister van Buitenlandse Zaken. De koning heeft dit ontslag, op voordracht van de minister-president, verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk.
17/09 12u15  Vordering KHN over coronamaatregelen nachtclubs en discotheken afgewezen De voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank heeft de vordering van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de coronamaatregelen voor nachtclubs en discotheken afgewezen. KHN eist dat bij de versoepelingen van 25 september 2021 nachtclubs en discotheken open kunnen onder dezelfde voorwaarden als de overige horeca, evenementen, theaters, bioscopen en concertzalen. Deze eis wordt afgewezen.
17/09 12u15  Meer oog voor werkdruk kan patiëntveiligheid verder verbeteren Knelpunten in de personele bezetting in de zorg worden vaak in direct verband gebracht met verminderde patiëntveiligheid. Daarbij draait het niet alleen om het aantal ‘handen aan het bed’. Uit recent onderzoek van het Nivel blijkt dat ook kwalitatieve aspecten van de personele bezetting van groot belang zijn. Het verlagen van de werkdruk en verbeteren van de werkomgeving komen naar voren als kansen voor het verder verbeteren van de patiëntveiligheid.
17/09 12u15  Woning beschoten in Amsterdam Een woning aan de Dirk Sonoystraat in Amsterdam is in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 september 2021 beschoten.
17/09 10u15  Deelname aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker was 50% in 2020 In 2020 deed 50% van de uitgenodigde vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit de Monitor die is verschenen. In de drie voorgaande jaren was dat gemiddeld nog 57%. In totaal zijn 296.487 personen gescreend. Bij 3.413 deelnemers werd een voorstadium van baarmoederhalskanker gevonden.
17/09 10u15  Nederlanders korter, maar nog steeds lang Nederlandse mannen van 19 jaar zijn in 2020 volgens eigen opgave gemiddeld 182,9 cm lang, 19-jarige vrouwen meten 169,3 cm. In de loop van de vorige eeuw zijn we steeds langer geworden, maar sinds 1980 is de groei er uit. De mannen geboren in 2001 werden gemiddeld 1 cm kleiner dan de generatie uit 1980, vrouwen gemiddeld 1,4 cm. Dit blijkt uit nieuw onderzoek op basis van cijfers uit de gezondheidsenquêtes van het CBS, de GGD’en en het RIVM.
17/09 10u15  Geen gewonden bij schietincident na achtervolging in Maastricht Rond 23.00 uur donderdagavond kreeg de politie meerdere meldingen van een schietincident bij een achtervolging in de buurt van het Sterreplein in Maastricht. De gealarmeerde agenten reden op de Boschstraat beide auto’s klem. Alle inzittenden zijn overgebracht naar het politiebureau en twee personen zijn aangehouden. Bij het incident raakte niemand gewond.
17/09 10u15  Europarlement wil ruimhartige toelating Afghanen in nood Het Europees Parlement wil dat Afghanen die in humanitaire nood zijn eenvoudiger naar de Europese Unie kunnen komen. Er moeten speciale visa komen voor vrouwen die bescherming zoeken en andere Afghanen die gevaar lopen. Ter plaatse moet de EU wel met de Taliban contact hebben, maar zonder die te erkennen. Verder moet de Unie zorgen voor humanitaire corridors en voor vluchtelingenhulp in de buurlanden. Afghanen die al hier zijn mogen onder geen enkel beding teruggestuurd worden.
16/09 21u15  Kaag stapt na motie van afkeuring op als minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag heeft donderdagavond in de Tweede Kamer haar ontslag als minister van Buitenlandse Zaken aangekondigd.
16/09 18u15  GGD Twente mag met prikbus op kermis Hengelo staan GGD Twente mag dit weekend een ‘prikbus’ neerzetten bij de kermis in het centrum van Hengelo (O). Dat heeft de kortgedingrechter donderdag na een spoedzitting bepaald.
16/09 18u15  Celstraf voor man die Pieter Omtzigt bedreigde Een 27-jarige man uit Limburg is donderdag door het gerechtshof Den Haag in hoger beroep veroordeeld voor bedreiging van het Tweede Kamerlid Omtzigt op 20 augustus 2020 op het Plein in Den Haag. De man moet 2 maanden de cel in.
Laatste update: vandaag om 17u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
17/09 18u15  Deze (winter)sport is zeer goed voor je mentale gesteldheid Sporten is goed voor je mentale gezondheid. Skiën al helemaal, blijkt uit onderzoek. Skiërs hebben namelijk minder kans op een angststoornis.
17/09 18u15  Week van de mobiliteit: 5x alternatief voor het kopen van een auto In de week van de mobiliteit draait het om elkaar bewust maken van duurzaam vervoer. Metro geeft 5 alternatieven voor het kopen van een auto.
17/09 15u15  Ank Bijleveld (Defensie) stapt alsnog op na motie van afkeuring Ook Ank Bijleveld (Defensie) stapt op na de aangenomen motie van afkeuring vanwege Afghanistan. Gisteren stapte Sigrid Kaag al op.
17/09 15u15  Vijftig kinderen ontvoerd door ouder: ‘Je wordt ontvoerd door degene die het meest van je houdt’ Tijdens de afgelopen zomervakantie zijn er vijftig kinderen door een ouder ontvoerd. Dat meldt Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).
17/09 15u15  Ruim 90 besmettingen tijdens Formule 1: ‘Geen grote uitbraken’, volgens GGD De GGD concludeert dat tijdens de Formule 1 in Zandvoort ruim 90 besmettingen plaats vonden. Toeschouwers ondergingen vooraf een coronatest.
17/09 14u15  88 besmettingen tijdens Formule 1: ‘Geen grote uitbraken’, volgens GGD De GGD concludeert dat tijdens de Formule 1 in Zandvoort 88 besmettingen plaats vonden. Toeschouwers ondergingen vooraf een coronatest.
17/09 13u15  Incident met kruisboog in Almelo, twee doden, ook verdachte gewond Er heeft vandaag een incident met een kruisboog plaatsgevonden in Almelo. Daarbij zijn twee doden gevallen, de verdachte raakte ook gewond.
17/09 13u15  Topmodel krijgt bakken kritiek op naakte Instagram-foto met haar blote baby Topmodel Elsa Hosk kreeg veel kritiek op een foto op Instagram. Daarop zijn zij en haar blote baby te zien. En dat kan niet, vinden sommigen.
17/09 12u15  Nederlanders blijven het langst, maar krimpen wel: dit is hoe het komt Nederlanders worden steeds kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Gelukkig kunnen we in het buitenland blijven pronken met onze lengte.
17/09 12u15  Pieter Omtzigt kwetsbaar bij Nieuwsuur-interview na burn-out: ‘Ik ben moe’ Pieter Omtzigt gaf een kwetsbaar interview bij Nieuwsuur. Hij vertelt over de naweeën van zijn burn-out er terugkeer in de politiek.
17/09 11u15  André Hazes heeft burn-out na roerige periode: ‘Heeft grote impact gehad’ André Hazes kampt na een bewogen jaar met een burn-out en doet het voorlopig rustig aan. Dat heeft zijn management bekendgemaakt.
17/09 10u15  Van knuffelbeer naar Rolex: ruilhandel om van 60.000 euro studieschuld af te komen Oud-student Max Koedijk gebruikt ruilhandel om zijn studieschuld af te lossen, vertelt hij bij Op1. Hij begon met een knuffelbeer en kreeg o.a. een Rolex.
17/09 10u15  Zorg loopt leeg door werkdruk: ‘Zorgmedewerkers zijn op’ De zorg loopt leeg door hoge werkdruk. Twee op de vijf zorgmedewerkers zag collega's vertrekken, één op de vijf twijfelt zelf.
17/09 09u15  Rutte: ‘Ik heb Kaag gevraagd om aan te blijven als minister’ Sigrid Kaag stapte gisteren op als minister van Buitenlandse Zaken. Voordat ze dat deed, vroeg Rutte haar aan te blijven.
17/09 08u15  Tweede Kamer wil uitzondering: geen coronapas op het terras Als het aan de Tweede Kamer ligt, hoef je je coronapas niet te laten zien als je een terras bezoekt. De kans op besmetting is daar kleiner.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

22x Het ’roerige privéleven’ van André Hazes: waar trekt hij zelf de grens?17/09 16u15 - De Telegraaf: Voor de tweede keer in relatief korte tijd is André Hazes (27) getroffen door een burn-out. Volgens zijn manager hebben ’het gemis aan optredens, de onzekerheid die de coronapandemie met zich heeft meegebracht en de ontwikkelingen in zijn privéleven’ ervoor gezorgd dat de volkszanger is opgebrand. En met name over dat roerige privéleven kan inmiddels een boek worden geschreven.
18x Aftreden Kaag voor velen donderslag bij heldere hemel: hoe nu verder met formatie?17/09 00u15 - De Telegraaf: Politiek Den Haag trilt na van het aftreden van Sigrid Kaag als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. Het vertrek van Kaag kwam voor velen, ook D66’ers, als donderslag bij heldere hemel. Ze blijft wel gewoon aan het hoofd staan van haar partij, en moet dit weekend alweer aan de slag met formatiegesprekken. Hoe ze die ingaat na haar vertrek als minister, moet gaan blijken.
16x GGD: meer jongvolwassenen halen toch maar een coronaprik17/09 12u15 - De Telegraaf: Vooral mensen van 18 tot en met 35 jaar oud hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit geldt ook voor de gemaakte afspraken voor een eerste prik.
15x Onderzoek: Nederlander die geen nieuw huis vindt, gaat oude verbouwen17/09 10u15 - De Telegraaf: Het zijn gouden tijden voor aannemers. Bijna de helft van de woningbezitters heeft plannen voor een verbouwing. Bij velen is dat alleen omdat verhuizen bij de huidige prijzen geen optie is. Dat blijkt uit onderzoek van geldverstrekker Munt Hypotheken.
15x Initiatiefnemer ziet Holocaust Namenmonument eindelijk onthuld: ’Achter elke naam zit een mens’17/09 09u15 - De Telegraaf: Jacques Grishaver (79) is niet meer de man van vijftien jaar geleden. De voorzitter van het Auschwitz Comité kreeg suikerziekte en merkt dat namen onthouden lastiger wordt. Berustend: „Krijg je als je bijna tachtig bent.” Met corona leefde hij als kluizenaar, bang dat hij het Holocaust Namenmonument in Amsterdam niet zou meemaken. Maar de imposante plek om 102.185 vermoorde Joden, Roma en Sinti te herdenken is er. Zondag zal Jacques spreken. Met de koning als toeschouwer.
14x Voormalig F1-kampioen: ’Lewis Hamilton maakt normaal deze fouten niet, alleen bij Max Verstappen’16/09 15u15 - De Telegraaf: Jacques Villeneuve, wereldkampioen Formule 1 in 1997, kiest duidelijk voor ’het kamp-Verstappen’. Hij vindt dat de coureur van Red Bull na de GP van Italië alleen gestraft wordt, omdat hij bij zijn actie bovenop de Mercedes van Lewis Hamilton geëindigd is.
13x Bouwers: woningmarkt lijkt steeds meer op piramidespel17/09 12u15 - De Telegraaf: Door de almaar stijgende huizenprijzen begint de woningmarkt steeds meer op een piramidespel te lijken. Daar waarschuwt de branchevereniging van woningbouwers voor. Ook zijn koophuizen nu voorbehouden aan rijken, terwijl lagere inkomens alleen nog kunnen huren. „Het eigen huis is nu een vliegwiel voor ongelijkheid”, meent voorzitter Piet Adema van WoningbouwersNL.
13x Bezoekers Theo Maassen laten zich niet afschrikken: ’Als Bernhard een feestje mag hebben, waarom wij dan niet?’16/09 23u15 - De Telegraaf: Al ruim voor de deuren van Theater De Liefde in Haarlem open gaan, staat een indrukwekkend aantal journalisten paraat om de gang van zaken nauwgezet te volgen. Straks speelt Theo Maassen voor een uitverkochte zaal. Dat mag officieel niet, maar het gebeurt toch.
13x Mathieu van der Poel imponeert bij terugkeer na rugproblemen en wint Antwerp Port Epic12/09 19u15 - De Telegraaf: Mathieu van der Poel heeft bij zijn rentree op de weg direct toegeslagen. De coureur van Alpecin-Fenix won de Antwerp Port Epic, nadat hij in de finale afrekende met Taco van der Hoorn.
12x PSV kan Real Sociedad niet van zich af schudden16/09 23u15 - De Telegraaf: PSV heeft een punt overgehouden aan het eerste Europa League-duel met Real Sociedad. In Eindhoven eindigde het enerverende treffen in 2-2.

Statistieken

Artikels:
28461
Gelezen:
14987
Aantal lezers nu:
72


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven