vrijdag 27 november 2020, week 48


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u00
 

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
27/11 00u15  Middel tocilizumab effectief tegen Covid-19 Ernstig zieke Covid-19-patiënten die behandeld worden met het middel tocilizumab hebben bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte dan patiënten die het middel niet krijgen. Dat zijn de eerste bevindingen van de deelstudie van het REMAP-CAP-onderzoek uitgevoerd in meer dan 260 ziekenhuizen wereldwijd, meldt het UMC Utrecht donderdag.
27/11 00u15  Borstkankerpatiënt onthoudt meer als arts empathie toont Patiënten die ongeneeslijke borstkanker hebben, onthouden meer informatie over hun behandeling als hun arts meer empathie toont in het gesprek.
26/11 00u15  Studie: mondwater 'veelbelovend' in strijd tegen corona Volgens onderzoekers van de Universiteit van Cardiff is mondwater 'veelbelovend' in de strijd tegen het coronavirus. Bij experimenten in het laboratorium doodde de mondspoeling het virus binnen 30 seconden. Een klinische studie is nog wel noodzakelijk om dit effect te bevestigen.
26/11 00u15  Nederlanders slapen lang genoeg, maar niet goed Nederlanders blijken flink wat uren te slapen, maar niet goed. Dat blijkt uit een van de grootste studie ooit gedaan naar slaapgedrag. Dat meldt het Erasmus MC in Rotterdam.
26/11 00u15  COPD-patiënt loopt risico bij uitstel van zorg door coronapandemie De coronacrisis zet de COPD-zorg onder grote druk. Dat blijkt uit de resultaten van een online enquête onder 1500 COPD-patiënten die het coronavirus niet hebben gehad. Het merendeel van de afspraken in de reguliere COPD-zorg wordt noodgedwongen door de coronacrisis vaker afgezegd of verplaatst. Dit kan in de toekomst leiden tot meer complicaties. Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht is het van belang dat de chronische zorg toegankelijk blijft.
26/11 00u15  'Bijna helft hoortoesteldragers ervaart problemen door corona' 43 procent van de Nederlanders met een hoortoestel ervaart problemen door de coronamaatregelen in combinatie met hun gehoorverlies. Door onder andere mondkapjes, plexiglasschermen en de 1,5-meterregel heeft deze groep moeite om anderen goed te verstaan.
25/11 00u15  Zes besmettingen met westnijlvirus gemeld in Nederland In oktober werd in Utrecht de eerste menselijke besmetting met het westnijlvirus in Nederland vastgesteld. In dezelfde regio werden tussen 30 oktober en 5 november nog vijf meldingen van besmetting gedaan, meldt NRC.
24/11 12u15  Studie: veganisten hebben meer kans op botbreuken Veganisten lopen een groter risico op botbreuken dan vleeseters en vegetariërs, blijkt uit het wetenschappelijke artikel van de Oxford Universiteit dat maandag werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift BMC.
24/11 00u15  Coronavirus veroorzaakt schade aan ademspier bij ernstig zieken Coronapatiënten hebben vaak last van benauwdheid en zuurstoftekort. Dit komt doordat het coronavirus het middenrif, de belangrijkste ademspier, beschadigt. Dat blijkt uit een studie van Amsterdam UMC, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
24/11 00u15  'Coronavirus was al sinds september 2019 in Italië' Het coronavirus waarde al veel eerder in Europa rond dan oorspronkelijk werd gedacht. Het zou al sinds september vorig jaar circuleren in Italië, blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie van Italiaanse onderzoekers.
Laatste update: vandaag om 0u15


Scientias

Verbergen Tonen
27/11 16u15  Dolfijnen verlagen hun hartslag om duikersziekte te voorkomen In drie seconden van 100 naar 30 slagen per minuut. Dat hebben Spaanse onderzoekers ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Frontiers in Physiology en kunnen verklaren waarom dolfijnen normaliter geen last hebben van duikersziekte. Experiment De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten met drie dolfijnen die in gevangenschap leven. Ze leerden […] Het bericht Dolfijnen verlagen hun hartslag om duikersziekte te voorkomen verscheen eerst op Scientias.nl.
27/11 13u15  Aarde blijkt dichter bij zwart gat in de buurt te zijn dan gedacht Wetenschappers stellen de afstand tot het zwarte gat in het hart van ons zonnestelsel bij, van 27.700 lichtjaar naar 25.800 lichtjaar. De nieuwe afstandsmeting is gelukkig niet te verklaren doordat onze planeet op het zwarte gat afstormt, maar het resultaat van nieuwe observaties. En die wijzen dus uit dat de afstand tot het hart van […] Het bericht Aarde blijkt dichter bij zwart gat in de buurt te zijn dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
27/11 11u15  Niet alleen hagedissen, maar ook alligators kunnen een nieuwe staart laten groeien Wetenschappers geloofden hun ogen niet… Dat hagedissen een nieuwe staart kunnen laten groeien, is al lang bekend. De kleine reptielen kunnen na verlies van hun oude staart binnen enkele weken een nieuwe genereren. Maar dat ook grote reptielen, zoals alligators dat konden, had niemand verwacht. En toch is dat wat onderzoekers nu ontdekt hebben. “We […] Het bericht Niet alleen hagedissen, maar ook alligators kunnen een nieuwe staart laten groeien verscheen eerst op Scientias.nl.
27/11 09u15  Goed nieuws: sommige delen van het Amazoneregenwoud blijken toch opgewassen tegen klimaatverandering Veel tropische bossen vallen ten prooi aan de opwarming van de aarde. Maar de Amazone blijkt weerbarstiger dan gedacht. Klimaatverandering is aan de orde van de dag. Zo merken we dat het tegenwoordig steeds warmer en droger wordt. En naar verwachting zet die trend in de toekomst onverminderd door. Dit kan vervolgens op veel plekken […] Het bericht Goed nieuws: sommige delen van het Amazoneregenwoud blijken toch opgewassen tegen klimaatverandering verscheen eerst op Scientias.nl.
26/11 19u15  Deze kleine wesp blijkt een serieuze bedreiging voor vliegtuigen te zijn De wespen bouwen graag hun nesten in de openingen van instrumenten die worden gebruikt om de snelheid van vliegtuigen te meten. En dat is een groter probleem dan gedacht. In Australië hebben ze last van een nogal vervelende wesp. Het gaat om de zogenoemde ‘sleutelgatwesp’, ofwel de Pachodynerus nasidens. De wespen bouwen graag hun nesten […] Het bericht Deze kleine wesp blijkt een serieuze bedreiging voor vliegtuigen te zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
26/11 15u15  Voor het eerst ‘spookachtige’ CNO-neutrino’s ontdekt op aarde De ‘spookachtige’ neutrino’s die door onze zon worden gegenereerd, waren lang ongrijpbaar. Onze zon is een hemellichaam waar we nog steeds veel over blijven leren. Dat blijkt wel uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het prestigieuze vakblad Nature. Wetenschappers hebben namelijk bewijs geleverd voor het optreden van de zogenaamde CNO-cyclus in onze zon. Hoe? Door […] Het bericht Voor het eerst ‘spookachtige’ CNO-neutrino’s ontdekt op aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
26/11 13u15  Mensen opzettelijk besmetten met corona? Prima, zolang aan deze eisen wordt voldaan Ook in Leiden spelen ze inmiddels met de gedachte om mensen opzettelijk met het coronavirus te besmetten. Maar dat gaat zomaar niet.. Gisteren werd bekend dat onderzoekers van het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) voorzichtig voorbereidingen treffen voor een zogenoemde ‘human challenge trial‘. Hierbij zullen mensen opzettelijk aan SARS-CoV-2 worden blootgesteld om meer over het […] Het bericht Mensen opzettelijk besmetten met corona? Prima, zolang aan deze eisen wordt voldaan verscheen eerst op Scientias.nl.
26/11 11u15  Atmosfeer van de jonge aarde leek verrassend veel op die van het hedendaagse Venus En dus is het best bijzonder dat er niet op Venus, maar wel op onze planeet leven ontstond. Vier en een half miljard jaar geleden zou de aarde moeilijk te herkennen zijn geweest. In plaats van bossen, bergen en oceanen, was het oppervlak van onze planeet volledig bedekt met gloeiend heet magma. Tot zover de […] Het bericht Atmosfeer van de jonge aarde leek verrassend veel op die van het hedendaagse Venus verscheen eerst op Scientias.nl.
26/11 09u15  Hoe beleven kinderen de coronacrisis? Wetenschappers zamelen kindertekeningen in om dat te achterhalen! Honderden tekeningen om duidelijk te maken hoe kinderen deze uitzonderlijke tijd ervaren. Dat de coronacrisis een enorme impact heeft op volwassenen, is inmiddels wel duidelijk. Zo maken volwassenen melding van gevoelens van eenzaamheid, angst, onzekerheid en zelfs depressie. Minder duidelijk is hoe kinderen deze bijzondere tijd beleven. Maar een nieuw onderzoek – uitgevoerd door wetenschappers […] Het bericht Hoe beleven kinderen de coronacrisis? Wetenschappers zamelen kindertekeningen in om dat te achterhalen! verscheen eerst op Scientias.nl.
25/11 19u15  Astronomen breken zich het hoofd over een tot voor kort prima verklaarbare explosie in de ruimte De explosie – die in 1670 door een monnik werd waargenomen – is in een paar jaar tijd heel mysterieus geworden. Het is 1670 en de Franse monnik Anthelme Voituret staart naar de hemel. Plotseling ziet hij in het sterrenbeeld Vosje een ster opvlammen. In de maanden die volgen, blijft de helderheid van de ster […] Het bericht Astronomen breken zich het hoofd over een tot voor kort prima verklaarbare explosie in de ruimte verscheen eerst op Scientias.nl.
25/11 14u15  Toen de megalodon nog een megalodonnetje was, ging ‘ie naar de crèche Onderzoekers hebben overtuigend bewijs gevonden dat jonge megalodons in groepen werden grootgebracht. Vandaag de dag zijn er nogal wat haaiensoorten die hun jongen onderbrengen in een soort crèches (ook wel nurseries of kweekkamers genoemd). Het zijn gebieden waar de kleine haaitjes tamelijk onbezorgd en onbedreigd groter kunnen groeien, alvorens de wijde wereld in te trekken. […] Het bericht Toen de megalodon nog een megalodonnetje was, ging ‘ie naar de crèche verscheen eerst op Scientias.nl.
25/11 11u15  Wetenschappers waarschuwen voor conflicten op de maan De interesse voor grondstoffen op de maan groeit. Maar er is één probleem: zo heel veel grondstoffen zijn er niet. En dus lijkt het – in afwezigheid van internationale afspraken over wie wat krijgt – een kwestie van tijd voor er grote conflicten op de maan ontstaan. Dat stellen onderzoekers in het blad Philosophical Transactions […] Het bericht Wetenschappers waarschuwen voor conflicten op de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
25/11 09u15  Nagenoeg uitgeroeide Antarctische blauwe vinvis keert na vijftig jaar terug naar plaats delict Na volledig rond het sub-Antarctische eiland Zuid-Georgië te zijn weggevaagd, nemen de aantallen er nu weer gestaag toe. Vijftig jaar geleden ging het er rond het nagenoeg onbewoonde eiland Zuid-Georgië, gelegen in de Zuidelijke Atlantische Oceaan, hard aan toe. Door een intensieve jacht op de blauwe vinvis, werd het grootste dier ter wereld volledig uit […] Het bericht Nagenoeg uitgeroeide Antarctische blauwe vinvis keert na vijftig jaar terug naar plaats delict verscheen eerst op Scientias.nl.
24/11 19u15  Wetenschap onthult waar de volgende pandemie hoogstwaarschijnlijk het levenslicht ziet En met name sterk geglobaliseerde steden in Azië en Afrika lopen het grootste risico. Onlangs luidden wetenschappers de noodklok en waarschuwden ons dat we – zonder ingrijpende maatregelen – afstevenen op een heus ‘tijdperk van pandemieën’. Dit betekent dat pandemieën vaker zullen opduiken, zich sneller zullen verspreiden, meer schade toebrengen aan de wereldeconomie en meer […] Het bericht Wetenschap onthult waar de volgende pandemie hoogstwaarschijnlijk het levenslicht ziet verscheen eerst op Scientias.nl.
24/11 16u15  Natuurbranden zijn door ons toedoen radicaal veranderd – en dat kan duizenden soorten de kop gaan kosten Op plaatsen waar je zelden of nooit natuurbranden zag, duiken ze op. En op plaatsen waar je ze verwacht, blijven ze uit. De laatste tijd hebben we een aantal grote en ongekend felle natuurbranden meegemaakt. Denk aan de allesverwoestende bosbranden in Australië, in het Braziliaans Amazone-regenwoud en in het noordpoolgebied. In een nieuwe studie hebben […] Het bericht Natuurbranden zijn door ons toedoen radicaal veranderd – en dat kan duizenden soorten de kop gaan kosten verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
27/11 14u15  Lezersvragen: Hoe werken de RNA-vaccins van Pfizer, Moderna en CureVac? Van de coronavaccins waar Nederland via de Europese Commissie contracten voor heeft gesloten, is de helft een zogeheten RNA-vaccin. Wat weten we over deze nieuwe techniek en de bijwerkingen?
27/11 09u15  Duizenden jaren oud walvisskelet in zeer goede staat gevonden in Thailand In Thailand is een zeer goed bewaard walvisskelet gevonden, schrijft BBC News vrijdag. Waarschijnlijk is de vondst tussen de drieduizend en vijfduizend jaar oud.
27/11 00u15  Iconische radiotelescoop Arecibo in Puerto Rico is niet meer te repareren De radiotelescoop van de sterrenwacht in de Puerto Ricaanse stad Arecibo is onherstelbaar beschadigd, zo meldt de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) donderdag. De iconische constructie uit 1963 met een diameter van 305 meter is in de laatste jaren getroffen door zware stormen. Twee kabelbreuken die dit jaar zijn ontstaan, hebben de radiotelescoop de das omgedaan.
26/11 10u15  Lezersvragen: Heeft vaccinatie nog nut als je al COVID-19 hebt gehad? Vermoedelijk hebben bijna een miljoen Nederlanders antistoffen in het bloed na besmet te zijn geweest met het coronavirus. Toch lijkt het in de toekomst ook voor deze groep nuttig om een vaccin te halen.
25/11 18u15  Paleontologen bevestigen eerste vondst dinosaurusfossielen uit Ierland ooit In Noord-Ierland hebben paleontologen voor het eerst resten van dinosaurussen gevonden, melden Ierse en Engelse paleontologen. Het gaat om twee botten, elk van een ander dier, die zijn gevonden op het Noord-Ierse schiereiland Islandmagee. De fossielen zijn ongeveer 200 miljoen jaar oud, uit de jura.
25/11 00u15  Coronavaccins Pfizer en Moderna veelbelovend, dit betekenen de resultaten Vaccinontwikkelaars Pfizer en Moderna hebben de eerste gegevens over de werkzaamheid van hun coronavaccins bekendgemaakt. De resultaten zijn veelbelovend, maar we weten bijvoorbeeld nog niet hoelang het vaccin werkt. Dit is wat we nu wel weten.
25/11 00u15  Eigen 'operationele' astronautenvlucht SpaceX aangekomen bij ISS De eerste succesvolle 'operationele' vlucht van de bemande Crew Dragon-capsule van ruimtevaartbedrijf Space X is dinsdag rond 5.15 uur (Nederlandse tijd) aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS.
22/11 00u15  Hoe John Rackham de Caraïben onveilig maakte in gouden eeuw voor piraterij Kapitein John Rackham was in de achttiende eeuw een beruchte piraat in de Caraïben, middenin de 'gouden eeuw voor de piraterij'. Tegelijkertijd met onder meer 'Zwartbaard' maakte Rackham de zee onveilig, maar erg succesvol was hij niet. Op woensdag 18 november is het driehonderd jaar geleden dat Rackhams piratenleven ten einde kwam.
21/11 20u15  Twee samensmeltende sterren veroorzaken gigantische blauwe gaswolk Astronomen namen zestien jaar geleden een opvallende gaswolk waar met daar middenin een ster. Nu blijkt dat die ster een andere ster opslokte, om vervolgens de gaswolk uit te stoten. Dat schrijft een team van Amerikaanse astronomen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
21/11 20u15  Oer-Amerikanen haalden water tijdens droogte uit ijs in diepe lavagrotten De prehistorische bewoners van de huidige Amerikaanse staat New Mexico moesten tijdens periodes van droogte diep onder de grond water halen. Amerikaanse archeologen schrijven in het vakblad Scientific Reports dat de oermensen in lavagrotten ijs smolten met vuren, om het resulterende water op te vangen en mee te nemen om te drinken.
21/11 20u15  Pientere praat: dit is er waar van bekende ideeën over intelligentie Over intelligentie gaan een aantal fabels rond. Quest zette vier foutieve beweringen over intelligentie op een rij.
21/11 19u15  Nieuwe satelliet die nauwkeurig zeespiegel monitort gelanceerd Europa en de Verenigde Staten hebben zaterdag een nieuwe satelliet gelanceerd die moet gaan meten waar en hoe de zeespiegel stijgt. De sonde is nauwkeuriger dan zijn voorgangers.
21/11 18u15  'Zeer goed bewaarde' lichamen gevonden van overleden inwoners Pompeï Archeologen hebben in Pompeï uitzonderlijk goed bewaarde overblijfselen van een rijke man en een vermoedelijke slaaf van hem blootgelegd. De ontdekking werd gedaan bij de opgraving van een grote villa in Civita Giuliana aan de rand van Pompeï, niet ver van de Italiaanse stad Napels.
20/11 20u15  Dit gaat bepalen hoeveel coronavaccins we straks nodig hebben Het kabinet heeft vrijdag het advies van de Gezondheidsraad over wie als eerste een toekomstig coronavaccin moeten krijgen overgenomen. Hoeveel vaccins Nederland in totaal nodig gaat hebben voordat de maatregelen opgeheven kunnen worden, is nog niet bekend. Dit zijn de belangrijkste factoren die dit gaan bepalen.
Laatste update: vandaag om 14u15

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Mike Tyson vond zichzelf opnieuw uit en stapt de boksring weer in De man die met twintig jaar de jongste wereldkampioen zwaargewicht werd, keert zaterdag als 54-jarige terug in de ring.
27/11 18u15  Waarom een ton het best rendeert in huis, pensioen of bv Een warboel aan fiscale regels voor vermogensinkomsten leidt tot ‘box-hoppen’. De belasting op kapitaalinkomen in Nederland is al laag, maar voor sommigen is hij veel lager dan voor anderen. Waarom is dat zo en hoe komen we er vanaf?
27/11 18u15  Humberto Tan gaat weer talkshow op late avond presenteren bij RTL In het nieuwe jaar gaat Humberto Tan opnieuw een lateavondtalkshow presenteren bij RTL 4. Het programma gaat Humberto heten en wordt op zondagen uitgezonden.
27/11 18u15  Het vergeten virus De wereld zucht onder Covid-19. Maar vergeet nooit dat andere moordende virus. Voorafgaand aan Wereldaidsdag, op 1 december, herinnert Tom Lanoye zich de ‘Gay Cancer’. Oftewel hiv.
27/11 18u15  Wat is normaal in oorlog? In een oorlog vervaagt ethiek maar al te snel, waarschuwt Niels Roelen. Het wangedrag van Australische militairen in Afghanistan komt akelig dicht bij zijn eigen ervaring daar.
27/11 18u15  Advocaat Gerald Roethof: ‘Als ik iets niet heb, is het twijfel aan mezelf’ In de zaak-Nicky Verstappen vroeg advocaat Gerald Roethof vrijspraak voor Jos B., die 12,5 jaar celstraf kreeg. „We praten over een cliënt die uitdrukkelijk zegt: ik heb het niet gedaan.”
27/11 17u15  Oorlogsmisdaden? Van Australië kunnen we leren In een oorlog vervaagt ethiek maar al te snel, waarschuwt Niels Roelen. Het wangedrag van Australische militairen in Afghanistan komt akelig dicht bij zijn eigen ervaring daar.
27/11 17u15  Lucie Horsch en de Bachvereniging maken een volmaakt reisje naar de Italiaanse barok De Nederlandse Bachvereniging maakt met blokfluitiste Lucie Horsch een rondgang langs 17de-eeuwse muziek uit drie Italiaanse steden. Het resultaat is soms bijna te volmaakt.
27/11 17u15  Defensie legt landmachteenheid die data verzamelde tijdelijk stil Het LIMC werd half maart opgericht en verzamelde data over de pandemie en de verspreiding van desinformatie. Een duidelijk mandaat had de organisatie niet.
27/11 17u15  Ook Baudet ten onder in een tragikomedie van ego en nijd Niet het geflirt met extreem-rechts deed Baudet de das om, maar de coronacrisis, schrijft Bas Heijne.
27/11 17u15  De hele wereld praatte na als Diego een wedstrijd had gespeeld Met zijn onnavolgbare dribbels en zijn fenomenale doelpunten bracht Diego Maradona fans over de hele wereld in vervoering. In Argentinië en in Napels werd hij aanbeden als een god, de voetballer die het volk alle ellende deed vergeten.
27/11 17u15  Politiek wacht zware klus om vertrouwen te herstellen na de toeslagenaffaire Terwijl de ineenstorting van Forum voor Democratie het gesprek op en buiten het Binnenhof domineerde, werkte de Tweede Kamer in betrekkelijke rust door aan een onthullend…
27/11 17u15  Ook voor Ed van der Elsken was het eerst vallen en opstaan Een boek en een tentoonstelling laten zien hoe de fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) van eindeloos onderzoeken en experimenteren zijn werkwijze maakte.
27/11 17u15  Sinds de kinderen baby zijn maken we elk jaar verre reizen met ze Astrid Eskes-Olyslagers (41) en Rob Eskes (45) hebben drie jonge kinderen. Astrid is haar baan verloren en werkt als vrijwilliger tot ze nieuw werk vindt. „Ik wilde meer met mensen doen, en voor de maatschappij.”
27/11 17u15  Iraanse nucleaire topwetenschapper Fakhrizadeh geliquideerd Fakhrizadeh wordt gezien als het brein achter het nucleaire programma van Iran. Minister Zarif spreekt van een terroristische aanslag en vermoedt Israëlische betrokkenheid.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Hoofdverdachte helikopterkaping Deurne blijft in de cel, enkelband voor mededader In het onderzoek naar de helikopterkaping in Deurne eind september heeft de Antwerpse raadkamer vrijdag de aanhouding van twee van de drie betrokkenen bevestigd. Hoofdverdachte Mike G. (24) en Yenthe P. (18) blijven in de cel. Dennis L. (22) mag met een enkelband naar huis.
27/11 18u15  Radiopresentatrice Michèle Cuvelier leest voor aan tweede leerjaar De leerlingen van basisschool De Ham in Mechelen kregen vrijdag een verhaaltje voorgelezen door niemand minder dan Studio Brussel-presentatrice Michèle Cuvelier. Omdat de radiostem door de coronamaatregelen niet naar de klas kon komen, werd het verhaal over een missverkiezing voor kerstbomen via een videoverbinding voorgelezen.
27/11 18u15  Vanwaar komen al die muggen zo laat in het jaar? Misschien zag jij ook al ergens een mug in een hoekje van het plafond zitten. Of hoorde je ze nog zoemen tijdens een anders zo rustige novembernacht. Een achtergrondgeluid dat je vooral met juli en augustus associeert. Wat doen ze hier toch, in deze tijd van het jaar? En waarom heeft het volgens experts zo weinig zin hen dood te slaan?
27/11 18u15  Waterloostraat Berchem zet postbode in de bloemetjes Het zijn geen evidente tijden voor onze postbodes. En dat beseffen ze in de Waterloostraat maar al te goed. “Onze postbode, Ahmed, is fantastisch”, vinden ze daar. En om dat duidelijk te maken, hing de straat massaal dankberichtjes, tekeningen en slogans uit.
27/11 18u15  Belgian Lions zo goed als zeker van EK 2022 na demonstratie tegen topland Tsjechië Met een verbluffende zege in de derde EK-kwalificatiewedstrijd in poule C tegen Tsjechië, nummer 9 van de wereld, openden de Belgian Lions de poort van het EK 2022. Als zondag gastland Litouwen (nummer 8 ) wordt geklopt, is het EK een feit. Ook bij twee nederlagen van Denemarken (vanavond en zondag) zijn de Lions voor een vijfde keer op rij geplaatst voor een EK.
27/11 18u15  Op straat overleden vrouw mogelijk aangereden aan bakkerij De lokale politie Neteland is op zoek naar de bestuurster van een kleine rode personenwagen. Die heeft woensdagvoormiddag mogelijk de 84-jarige fietsster Suzanne V. lichtjes aangereden. Het slachtoffer zette haar weg te voet verder, maar zakte even later vlak bij haar woning in elkaar en stierf ter plaatse.
27/11 18u15  De Wever over lockdownfeesten: “Groep die volhardt in de boosheid” De Antwerpse politie moest gisteravond in de joodse buurt, de Belgiëlei, een feest voor liefst 120 personen stilleggen. Dinsdagavond moest de politie ook al een bar mitswa en een huwelijksfeest stilleggen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaat contact opnemen met de joodse gemeenschap omdat dit echt niet door de beugel kan.
27/11 18u15  Militairen weg uit straatbeeld: Antwerps burgemeester Bart De Wever niet te spreken De militairen verdwijnen uiterlijk tegen september 2021 uit het straatbeeld als het dreigingsniveau niet verandert. Ook uit de Joodse wijk in Antwerpen. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. Burgemeester De Wever (N-VA) is niet te spreken over die keuze.
27/11 18u15  Antwerps Tropisch Instituut: “Nieuwe pandemie? De vraag is niet óf, maar wannéér” Hoe nauwgezet de wetenschap virussen ook opvolgt en uitbraken probeert te voorspellen, er duiken altijd onbekende boosdoeners als SARS-CoV-2 op. “En zoals de mens nu wereldwijd te keer gaat, wordt het alleen nog erger.”
27/11 18u15  KLJ Putte spijst kas met kerstverkoop Jeugdvereniging KLJ Putte spijst haar kas met een kerstverkoop. “Deze periode valt voor iedereen zwaar, ook voor onze KLJ”, klinkt het. “Onder meer voor de heraanleg van onze koer en om onze activiteiten veilig te blijven organiseren, zijn er centen nodig.”
27/11 18u15  Autotechnieken aan de keukentafel: Thomas More levert praktijkboxen aan huis De opleiding autotechnologie van Thomas More Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver toont zich van zijn meest creatieve kant. Om de studenten toch bepaalde vaardigheden te laten inoefenen, bezorgden de docenten een praktijkbox bij hen thuis. Ze konden meteen aan de slag met een cilinderkop, een carburator en een stroomverdeler.
27/11 18u15  Aantal drugsvangsten met derde gestegen (en dat is onder meer te danken aan oplettende burgers) Het aantal drugsvangsten en opgerolde cannabisplantages is vorig jaar opmerkelijk gestegen in de politiezone Waasland-Noord. Dat komt vooral door grootschalige onderscheppingen in het havengebied, maar ook door een toegenomen meldingsbereidheid van burgers.
27/11 17u15  Vlaamse administratie verzet zich tegen sportparking Zandhoven De geplande afbraak van ‘huisje Valckx’ voor de aanleg van een parking aan de Voetbalstraat in Zandhoven kan voorlopig niet starten. Het departement Omgeving, de administratie van de Vlaamse overheid, heeft bezwaar ingediend omdat de parking deels in agrarisch gebied ligt.
27/11 17u15  Echtpaar dat Flor (64) op terras liet slapen krijgt zwaardere celstraf in beroep Het Antwerpse hof van beroep heeft een Macedonisch echtpaar zwaarder bestraft voor de financiële uitbuiting en mensonterende behandeling van de 64-jarige Flor V. uit Deurne. Ze hadden in eerste aanleg vijf jaar cel gekregen, in beroep werd dat zeven jaar.
27/11 17u15  Inter boekte vorig seizoen 102,4 miljoen verlies door het coronavirus Inter Milan heeft een verlies van 102,4 miljoen euro geleden tijdens de periode 2019/2020 als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft de club van Romelu Lukaku vrijdag gemeld.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
27/11 18u15  Strategisch document toont waarom versoepelen met kerst zo delicaat is De riem lossen vóór de feestdagen zal waarschijnlijk niet kunnen, zo blijkt uit de ‘beheersstrategie’ die coronacommissaris Pedro Facon uitgewerkt heeft. Er wordt gepleit voor ‘grote omzichtigheid’.
27/11 18u15  Live | Volg hier om 19 uur de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen Het Overlegcomité heeft beslist dat niet-essentiële winkels weer open mogen vanaf 1 december. Hoe brengen we de kerstperiode door? En wat is er nog beslist? Volg hierboven de persconferentie vanaf 19 uur.
27/11 18u15  Militairen verdwijnen tegen september 2021 uit het straatbeeld Bij ongewijzigd dreigingsniveau verdwijnen alle militairen tegen uiterlijk 1 september volgend jaar uit het straatbeeld. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. De militairen zullen dan bijna zes jaar lang bijzondere bewakingsopdrachten hebben uitgevoerd.
27/11 17u15  Drie weken geleden was België ‘koploper’ in Europa, hoe doen we het nu? Begin november was ons land nog de coronakoploper in Europa. Sindsdien zijn de cijfers in ons land al flink gezakt. Hoe staan we er intussen voor in vergelijking met onze buren?
27/11 17u15  Inter boekte vorig seizoen 102,4 miljoen verlies door het coronavirus Inter Milan heeft een verlies van 102,4 miljoen euro geleden tijdens de periode 2019/2020 als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft de club van Romelu Lukaku vrijdag gemeld.
27/11 17u15  Hooggeplaatste Iraanse atoomfysicus gedood bij aanslag Een hooggeplaatste Iraanse atoomfysicus, Mohsen Fakhrizadeh, is het doelwit geworden van een aanslag en is daarbij bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt het Iraanse ministerie van Defensie.
27/11 17u15  Hoe lang blijft de ‘Chinese muur’ tussen N-VA en Vlaams Belang nog overeind? De Vlaamse oppositie tegen de regering-De Croo komt van twee partijen: N-VA en Vlaams Belang. Hoe verhouden beide partijen zich tegenover elkaar?
27/11 17u15  Coronablog | Overlegcomité: winkels mogen vanaf 1 december opnieuw open onder strikte voorwaarden Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/11 17u15  Vakbondsactie tegen aantasting stakingsrecht De socialistische vakbond ABVV organiseert op 1 december werkonderbrekingen in bedrijven overal in België om het stakingsrecht te verdedigen. Op 10 december volgen nog eens symbolische acties.
27/11 16u15  ‘De Joodse gemeenschap kent de regels, dát is het probleem niet’ Gisteren werd een feest van orthodoxe Joden stilgelegd door de Antwerpse politie. Het was al het derde lockdownfeest deze week in de Joodse wijk.
27/11 16u15  Politie massaal aanwezig om protest voor Adil te beteugelen In Anderlecht vindt een protestactie plaats voor Adil C., de 19-jarige jongen die op 10 april door een politiewagen werd aangereden en stierf. De politie is massaal aanwezig, staat klaar met waterkanonnen en arresteerde verschillende betogers. Enkele jongeren gooiden met flessen en staken vuurwerk af richting de politie.
27/11 15u15  In de VS heeft Black Friday zijn beste tijd gehad Terwijl de hype in Europa elk jaar groter wordt, is Black Friday in zijn geboorteland juist op de terugweg.
27/11 15u15  Real Madrid-verdediger Dani Carvajal ligt alweer in de lappenmand Real Madrid zal het even moeten stellen zonder Dani Carvajal. De rechtsachter is out met een spierblessure in het bovenbeen. Dat heeft het team van Eden Hazard en Thibaut Courtois vrijdag gemeld.
27/11 15u15  Ererector UAntwerpen Alain Verschoren overleden Alain Verschoren is donderdagnacht onverwacht overleden in Tenerife. Dat meldt de Universiteit Antwerpen. Verschoren was 66 jaar oud. Hij was rector van de UAntwerpen voor twee opeenvolgende mandaten tussen 2008 en 2016.
27/11 14u15  ‘Een zeldzame vondst’: duizenden jaren oud walvisskelet gevonden in Thailand In Thailand is het bijna perfecte skelet gevonden van een walvis. Het skelet is zo’n drieduizend tot vijfduizend jaar oud.
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
27/11 12u15  Kunstmaan van de Verenigde Arabische Emiraten arriveert in februari op Mars Het toekomstbeeld ziet er rooskleurig uit voor de Emirates Mars Mission (EMM). De Marsmissie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zal wellicht op 9 februari 2021 aankomen op de rode planeet. Precies zoals men gepland had.
27/11 12u15  “De wind speelt een cruciale rol”: onze wetenschapsexpert over waarom het deze tijd van het jaar zo vaak mistig is Als de herfst en winter in het land zijn, mogen we ons niet alleen verwachten aan kortere dagen, dalende maxima en spectaculaire kleuren in het bos, maar ook aan meer mist in de ochtend. Hoe komt dat? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters licht het weerfenomeen toe.
27/11 11u15  Waarom start de dag vaak zo mistig in de herfst? Onze wetenschapsexpert legt uit Als de herfst en winter in het land zijn, mogen we ons niet alleen verwachten aan kortere dagen, dalende maxima en spectaculaire kleuren in het bos, maar ook aan meer mist in de ochtend. Hoe komt dat? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters licht het weerfenomeen toe.
26/11 22u15  Duitsland verbiedt plastic tassen in supermarkten vanaf 2022 Duitsland zal supermarkten vanaf 2022 verbieden bij de kassa plastic tassen uit te delen aan klanten. Het Duitse parlement stemde daar vandaag mee in. De overgangsperiode wordt wel nog verlengd van zes naar twaalf maanden.
26/11 22u15  Hiv lijkt verslagen: “Besmet en toch kreeg ik veilig een kind. Op natuurlijke wijze” De diagnose van aids is allang geen doodsvonnis meer en intussen is de wetenschap zodanig geëvolueerd dat onbeschermd vrijen met een seropositieve partner geen risico meer inhoudt. Op voorwaarde dat die nauwgezet zijn medicatie neemt. Kenny (39) raakte twintig jaar geleden besmet. Hij is nu getrouwd met Heidi (42) en samen kregen ze zes jaar geleden een zoontje Sehn. Die werd verwerkt op natuurlijke wijze.
26/11 20u15  Doseerfout van farmabedrijf AstraZeneca doet steeds meer vragen rijzen bij experts, viroloog Van Gucht maakt zich weinig zorgen Het Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en Oxford University deelden onlangs de doeltreffendheid van hun kandidaat-vaccin. Het verdict? 70 procent. Dat is minder dan de 95 procent van Pfizer en Moderna, maar dat hoeft volgens virologen geen probleem te zijn. Toch rijzen er steeds meer vragen over de verzamelde data en resultaten van AstraZeneca. “Het is een hoofdbreker op vele vlakken”, aldus John Moore, immunoloog bij de Amerikaanse instelling Weill Cornell Medicine.
26/11 18u15  Australisch koppel homopinguïns krijgt tweede stiefkuiken Love is in the air in het Sea Life Aquarium in de Australische stad Melbourne. Daar heeft het homoseksuele pinguïnkoppel Sphen en Magic immers voor de tweede keer met succes een ei uitgebroed. De twee ezelspinguïns haalden twee jaar geleden ook al het nieuws toen ze hun eerste kuiken ter wereld brachten. Deze herfst werden ze dus voor de tweede keer ouders.
26/11 17u15  Vogelgriep: Natuurpunt roept op om voorzichtig te zijn met voederen van tuinvogels Natuurpunt roept op om voorzichtig te zijn met het voederen van tuinvogels, om de verspreiding van het vogelgriepvirus te beperken. 'Gebruik je gezond verstand: als je pluimvee hebt, vermijd dan om grote aantallen vogels te lokken', vertelt vogelexpert Gerald Driessens. Vandaag/donderdag werden in een pluimveebedrijf in Menen nog verschillende besmettingen vastgesteld met het virus.
26/11 16u15  Contract voor eerste opruimactie in de ruimte getekend Het Europese Ruimtevaartbureau ESA heeft met de Zwitserse start-up ClearSpace een contract van 86 miljoen euro getekend voor een eerste opruimactie in de ruimte. Dat is donderdag bekendgemaakt.
26/11 15u16  Primeur voor Ierland: fossielen blijken 40 jaar na toevallige vondst afkomstig te zijn van dinosauriërs Nooit eerder zijn er beenderen van dinosauriërs opgedoken op het Ierse eiland. Een leraar zorgde eigenlijk in de jaren 80 van vorige eeuw al voor de primeur, maar pas nu blijkt zijn vondst van twee bijzondere fossielen op een Noord-Iers strand wel degelijk echt historisch te zijn.
26/11 15u16  Vlaming leeft gemiddeld 14 maanden minder lang gezond door fijn stof Door de impact van fijn stof gingen in 2018 in het Vlaams Gewest 148 gezonde levensjaren verloren per 10.000 inwoners. Dat betekent dat de gemiddelde Vlaming 14 maanden minder lang gezond blijft door blootstelling aan fijn stof, zo blijkt donderdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
26/11 13u15  Doseerfout van farmabedrijf AstraZeneca doet steeds meer vragen rijzen bij experts Het Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en Oxford University deelden onlangs de doeltreffendheid van hun kandidaat-vaccin. Het verdict? 70 procent. Dat is minder dan de 95 procent van Pfizer en Moderna, maar dat hoeft volgens virologen geen probleem te zijn. Toch rijzen er steeds meer vragen over de verzamelde data en resultaten van AstraZeneca. “Het is een hoofdbreker op vele vlakken”, aldus John Moore, immunoloog bij de Amerikaanse instelling Weill Cornell Medicine.
26/11 11u15  “Mijlpaal”: overgrote meerderheid van hiv-positieve Belgen draagt virus niet langer over via seks De overgrote meerderheid van de Belgen met hiv is niet langer besmettelijk. Dat blijkt uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek die Sensoa, Sciensano en het Tropisch Instituut donderdag voorstellen. Voorwaarde is wel dat de hiv-positieve persoon de medicatie nauwgezet neemt. Alleen dan blijft de hoeveelheid virus in het bloed zo laag dat de persoon in kwestie niet langer besmettelijk is. Een van de gevolgen van dit nieuws is dat koppels met een hiv-positieve partner gewoon zwanger kunnen worden. Sensoa heeft het over een 'mijlpaal in de strijd tegen hiv'.
25/11 15u15  Nieuwe teststrategie: nu ook snel- en speekseltesten naast gewone PCR-testen 'PCR-testen blijven de gouden standaard in het testbeleid, omdat zij het meest betrouwbaar zijn, maar dankzij nieuwe wetenschappelijke technieken kunnen we ook met nieuwe technieken aan de slag gaan.' Dat heeft coronacommissaris Pedro Facon verklaard op de persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum.
25/11 03u15  Bijna honderd dode grienden aangespoeld op Chatham Eilanden Bijna honderd grienden zijn omgekomen bij een massale stranding bij de Chatham Eilanden, een afgelegen archipel die deel uitmaakt van Nieuw-Zeeland. De stranding vond volgens natuurbeschermingsorganisatie DOC afgelopen weekend al plaats.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

3x Aarde blijkt dichter bij zwart gat in de buurt te zijn dan gedacht27/11 13u15 - Scientias: Wetenschappers stellen de afstand tot het zwarte gat in het hart van ons zonnestelsel bij, van 27.700 lichtjaar naar 25.800 lichtjaar. De nieuwe afstandsmeting is gelukkig niet te verklaren doordat onze planeet op het zwarte gat afstormt, maar het resultaat van nieuwe observaties. En die wijzen dus uit dat de afstand tot het hart van […] Het bericht Aarde blijkt dichter bij zwart gat in de buurt te zijn dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
3x “De wind speelt een cruciale rol”: onze wetenschapsexpert over waarom het deze tijd van het jaar zo vaak mistig is27/11 12u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Als de herfst en winter in het land zijn, mogen we ons niet alleen verwachten aan kortere dagen, dalende maxima en spectaculaire kleuren in het bos, maar ook aan meer mist in de ochtend. Hoe komt dat? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters licht het weerfenomeen toe.
3x Iconische radiotelescoop Arecibo in Puerto Rico is niet meer te repareren27/11 00u15 - Nu.nl Wetenschap: De radiotelescoop van de sterrenwacht in de Puerto Ricaanse stad Arecibo is onherstelbaar beschadigd, zo meldt de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) donderdag. De iconische constructie uit 1963 met een diameter van 305 meter is in de laatste jaren getroffen door zware stormen. Twee kabelbreuken die dit jaar zijn ontstaan, hebben de radiotelescoop de das omgedaan.
2x Waarom een ton het best rendeert in huis, pensioen of bv27/11 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een warboel aan fiscale regels voor vermogensinkomsten leidt tot ‘box-hoppen’. De belasting op kapitaalinkomen in Nederland is al laag, maar voor sommigen is hij veel lager dan voor anderen. Waarom is dat zo en hoe komen we er vanaf?
2x Gigantische Pluis27/11 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: Voor Carolina Trujillo was Maradona de belichaming van de Zuid-Amerikaanse droom: voetballer zijn, de wereld veroveren, je mensen helpen met geld en – onvermeld – uitgebuit worden en bij tijd en wijle je neus vol stoppen
2x ‘Ik moest met andere ogen kijken’27/11 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: Hoe kijken NRC-fotografen naar Nederland? Melissa Fenijn fotografeerde haar opa en oma. „Hoe doe je dat, zo lang samen zijn?”
2x Oudste Nederlandse dwarsfluit speelt ‘als kus uit de zestiende eeuw’27/11 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: In een gezonken zeilschip in het Markermeer is de oudste dwarsfluit van Nederland gevonden. Mogelijk was het instrument van een huurling.
2x Beethovens ‘Grosse Fuge’: voor altijd muziek van nu27/11 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het kunstaanbod is schraal in coronatijd. Waarvan kun je, ook nu, nog wel genieten? NRC -recensenten gidsen je langs werken die afleiding bieden: tijdloos en coronaproof. Aflevering 8. Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet nr. 13, opus 130
2x Eerste kunsttoeristen bereiken geheimzinnige monoliet in Utah27/11 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: Nu de coördinaten bekend zijn van de onlangs ontdekte monoliet in de woestijn van Utah, hebben de eerste kunsttoeristen de sculptuur bereikt.
2x Een almachtige leider kan een partij groot maken én te gronde richten27/11 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: Een politieke partij heeft geïnstitutionaliseerde checks and balances nodig om met interne conflicten om te gaan, schrijft Gerrit Voerman naar aanleiding van de crisis bij FVD.

Statistieken

Artikels:
33568
Gelezen:
9100
Aantal lezers nu:
75


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven