donderdag 28 oktober 2021, week 43


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 14u00
 

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
27/10 00u15  Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstig beloop van COVID-19 Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstiger beloop van de ziekte wanneer ze het coronavirus oplopen. Dat stelt maag-, darm- en leverarts dr. Lennard Gilissen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
27/10 00u15  Waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen Ben je een vrouw en heb je het altijd sneller koud dan de meeste mannen in je omgeving? Israëlische wetenschappers denken nu ontdekt te hebben waarom dat zo is. Volgens de onderzoekers komt het door de evolutie.
26/10 11u15  Onderzoek: mensen met diabetes overlijden eerder Mensen met diabetes overlijden gemiddeld eerder dan mensen zonder de ziekte, meldt het Diabetes Fonds op basis van een recente studie door onderzoeksinstituut Nivel en het RIVM. Het is de eerste keer dat is gemeten hoeveel diabetici in Nederland overlijden.
26/10 00u15  Zwangeren vaker op ic door deltavariant Artsen waarschuwden er in augustus al voor dat zwangere vrouwen ernstiger ziek worden door corona. Uit cijfers van de afgelopen maanden blijkt het nu ook. Dat meldt dagblad Trouw maandag, dat landelijke cijfers heeft ingezien.
25/10 00u15  Nieuw apparaat vermindert RLS-klachten Een nieuw apparaatje - de Relegs genoemd - reduceert klachten door het Restless legs syndrome bij 70 procent van de patiënten. Het apparaat is ontwikkeld door Casper van Waveren Hogervorst, een arts die zelf last heeft van rusteloze benen.
24/10 00u15  Duizenden meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccin Bijwerkingencentrum Lareb heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens Lareb is het nog niet duidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin. De meldingen worden momenteel onderzocht.
23/10 00u15  Een op de vijf Nederlanders vermijdt huisarts door schaamte 3,3 miljoen Nederlanders stellen uit schaamte voor een gezondheidsklacht weleens een huisartsenbezoek uit. Voor ruim een derde van hen (37 procent) duurt dit uitstel een half jaar of langer. Daarnaast zorgde de coronacrisis ervoor dat minder mensen (16 procent) naar de huisarts gingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van gezondheids- en hygiënebedrijf Essity.
22/10 00u15  Advies Gezondheidsraad: ook griepprik voor zwangeren Bied zwangere vrouwen voortaan ook de griepprik aan, adviseert de Gezondheidsraad maandag aan het kabinet. Op die manier zijn pasgeboren baby's beschermd tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.
21/10 00u15  Fors meer donorregistraties dan vorig jaar Driekwart van de Nederlanders ouder dan 18 jaar heeft een keuze doorgegeven in het Donorregister. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, waarschijnlijk door de invoering van de nieuwe donorwet. 4,8 miljoen Nederlanders gaven expliciet toestemming voor orgaandonatie na overlijden, meldt RTL Nieuws.
21/10 00u15  Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg. Hoe jonger de gebruiker, hoe groter de kans dat het verkeerd wordt weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek van GSK.
Laatste update: woensdag 27 oktober 2021, 0u15


Scientias

Verbergen Tonen
Laatste update: donderdag 21 oktober 2021, 13u15

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
28/10 00u15  Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie Marion Koopmans ontvangt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. De viroloog krijgt de prijs maandag tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.
28/10 00u15  Bijna helft van coronapatiënten in ziekenhuis heeft complicaties Coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgen vaak last van bijkomende medische problemen als nierproblemen en hartritmestoornissen. Dat blijkt uit een groot Brits onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
28/10 00u15  Mogelijk grootste waargenomen komeet ooit raast op ons zonnestelsel af Wetenschappers hebben een enorme komeet ontdekt die momenteel op ons zonnestelsel afstormt. Het object is ongeveer duizend keer zo groot als de gemiddelde komeet en is misschien wel het grootste exemplaar dat astronomen ooit hebben gezien.
28/10 00u15  'Uitgestorven' inheemse muis Australië blijkt na een eeuw nog te bestaan De Goulds muis, waarvan wetenschappers ruim 150 jaar lang dachten dat die was uitgestorven, blijkt nog in groten getale voor te komen op een klein eiland voor de kust van West-Australië. Dat melden wetenschappers dinsdag, schrijft The Guardian.
27/10 00u15  De maan was korter geleden vulkanisch actief dan werd aangenomen De maan was recenter vulkanisch actief dan voorheen werd gedacht, zeggen Chinese onderzoekers die een jaar lang vulkanisch gesteente van de maan hebben bestudeerd. De uitkomsten zijn in drie artikelen in het wetenschapstijdschrift Nature gepubliceerd.
27/10 00u15  Vroegste gebruik van tabak ontdekt in stookplaats van 12.300 jaar oud Wetenschappers hebben het voor zover bekend vroegste gebruik van tabak ontdekt. Ze vonden het bewijs hiervoor in de Amerikaanse staat Utah.
27/10 00u15  Astronomen 'zien' voor het eerst hoe zwart gat een neutronenster opslokt Wetenschappers hebben voor het eerst waargenomen hoe een zwart gat een neutronenster opslokt. De botsing tussen de twee kosmische zwaargewichten heeft tot grote opwinding bij astronomen geleid.
26/10 00u15  Europese ruimtesonde BepiColombo vliegt voor het eerst langs Mercurius De Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst de planeet Mercurius gepasseerd, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op Twitter.
26/10 00u15  Door kinderen ontdekt skelet blijkt na 15 jaar onbekende prehistorische pinguïn Een pinguïnfossiel dat in 2006 werd ontdekt door een groep Nieuw-Zeelandse kinderen op excursie, is volgens onderzoekers afkomstig van een nog niet eerder ontdekte prehistorische reuzenpinguïn.
25/10 00u15  Jupiter komende weken extra groot en helder aan de hemel Jupiter is de komende tijd extra goed zichtbaar, meldt Weerplaza zaterdag. Aanstaande vrijdag staat de grootste planeet van ons zonnestelsel op één lijn met de aarde en de zon. Doordat ze dan ook relatief dicht bij elkaar staan, lijkt Jupiter 'extra groot en helder'.
25/10 00u15  Dit weten we over het effect van windmolengeluid op de gezondheid Het is volgens het RIVM aannemelijk dat sommige mensen door windturbinegeluid slechter slapen. Hoe komt dit, en wat is er verder bekend over de gezondheidseffecten van windmolengeluid?
24/10 00u15  Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter Voor het eerst gaat er een ruimtesonde naar de miljoenen rotsen die in de buurt van de planeet Jupiter vliegen. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. De lancering van de Amerikaanse sonde Lucy staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.
24/10 00u15  Wetenschappers denken het oudste dierenfossiel ooit te hebben gevonden Wetenschappers hebben mogelijk een 890 miljoen jaar oud fossiel van een zeespons gevonden in Canada. Als de vondst echt een fossiel blijkt te zijn, dan is dit het alleroudste dierenfossiel dat ooit gevonden is. Wetenschapper Elizabeth Turner van de Canadese Laurentian University beschrijft haar vondst in het vakblad Nature.
23/10 00u15  Video | Wetenschappers maken koeien zindelijk in strijd tegen stikstofprobleem Duitse diergedragswetenschappers zijn erin geslaagd om elf Holstein-Friesian-kalveren zindelijk te maken. De koeien werd geleerd te urineren op de gewenste plek door ze te belonen met een zoete lekkernij. Uit vervolgonderzoek moet nog blijken of de koeien ook zindelijk blijven.
23/10 00u15  Wetenschappers ontdekken bij toeval noordelijkste eiland ter wereld Wetenschappers hebben voor de kust van Groenland een klein eilandje gevonden dat vermoedelijk het noordelijkste stukje land ter wereld is, schrijft The Guardian zaterdag. Dat gebeurde per toeval: de wetenschappers waren eigenlijk op Groenland om bepaalde monsters voor onderzoeken te verzamelen.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
28/10 13u15  Massaal elektrische kachels inslaan? De belangrijkste vragen over de gascrisis Vanwaar die hoge gasprijzen? Welke rol speelt Groningen? En hoe zit het met de energietransitie? Erik van der Walle beantwoordt de belangrijkste vragen over de gascrisis.
28/10 13u15  Nederland kleurt volledig rood op Europese coronakaart De kleurcode rood geeft het op een na hoogste risiconiveau voor reizigers weer en staat gelijk aan gemiddeld 200 tot 499 besmettingen per 100.000 inwoners.
28/10 13u15  De opmars van designerdrug Poes: ‘Toen ging de hele groep het gebruiken’ Designerdrug 3-MMC staat vanaf vandaag op Lijst II van de Opiumwet, meldt de Rijksoverheid. Daarmee is het strafbaar om de drug te produceren, verhandelen of bezitten.
28/10 12u15  Windmolenverzet begon met een barbecue en eindigde met doodsbedreigingen In Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën laat regisseur Kees Vlaanderen zien hoe de komst van windmolens in de Drents-Groningse regio van doodgewone burgers felle tegenstanders van de overheid maakte.
28/10 12u15  Klimaatdoelen raken uit zicht, zegt de Raad van State Het Nederlandse klimaatbeleid is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving niet effectief genoeg. De Raad van State de gepubliceerde berekeningen „verontrustend”.
28/10 12u15  Oneerlijk De neef van Ellen Deckwitz wint het eerste sporttoernooi waaraan hij meedoet. Toch is hij sip. „Ik heb alleen maar gewonnen omdat er niemand beter was dan ik.”
28/10 12u15  Het kleine Abu Dhabi koestert grote ambities op het wereldtoneel De Verenigde Arabische Emiraten voeren een assertief buitenlands beleid. Een hoofddoel: overal Moslimbroederschap afstoppen
28/10 12u15  De coronacrisis heeft in Cali een revolutionair elan ontketend Colombia was dit jaar maanden in de greep van massale, bloedig neergeslagen betogingen tegen de hardvochtige aanpak van de pandemie. Dakloze jeugd in verzetshaard Cali ving voor de boze middenklasse de klappen op.
28/10 12u15  Met 'ice' verdienen criminelen geld als water Het verbaast de politie niets dat in Nederland steeds vaker laboratoria voor de productie van crystal meth worden gevonden. „Met meth kan veel meer geld worden verdiend dan met xtc. De winsten zijn gigántisch.”
28/10 11u15  ABN Amro gaat kosten witwascontroles doorberekenen aan coffeeshops Coffeeshophouders betalen nu nog iedere maand ongeveer tien euro voor een betaalpakket bij ABN Amro. Per 1 januari gaan de maandelijkse kosten omhoog naar 110 euro.
28/10 11u15  Frankrijk houdt Britse vissersboot vast, Britten reageren furieus Frankrijk heeft twee Britse boten beboet en één daarvan uit het water gehaald. Volgens de Fransen schonden de boten de visrechten.
28/10 11u15  PBL: terugdringen broeikasgassen gaat niet snel genoeg Het Nederlandse klimaatbeleid is volgens het Planbureau voor de Leefomgeving niet effectief genoeg. „De doelen raken uit zicht”, zegt de Raad van State.
28/10 11u15  Het sprookje van Circus Herman Renz werd uitgeblazen, maar niet door een olifant Van Circus Herman Renz rest nu alleen nog een oude kar in een schuur. De geschiedenis van het fameuze circus, woensdag in Andere tijden (NTR-VPRO), zou niet hebben misstaan in een serie met heftige plotwendingen.
28/10 11u15  Boer Dijkstra moet duizenden kippen vergassen vanwege de vogelgriep. ‘Och, daar gaan ze’ Bij een kippenboer in Zeewolde werd maandag vogelgriep vastgesteld. Voor de tweede keer dit jaar is er ophokplicht voor pluimvee.
28/10 11u15  Maxim Emelyanychev: ‘Ik neem de rol aan die de muziek van me vraagt’ Hij begon als wonderkind, baarde opzien als briljant fortepianist en is nu een gezocht dirigent, bekend om energie, brede blik en eigenzinnigheid. Deze week dirigeert de Rus Maxim Emelyanytchev (33) voor het eerst het Concertgebouworkest.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
28/10 13u15  Kunstwerken fleuren de Herentalsebaan op Kunstenaar Maarten Schaubroeck heeft twee parkings op de Herentalsebaan in Deurne onder handen genomen. Met stalen kunstwerken en muurschilderingen zet hij de winkelstraat extra in de kijker. De handelaars pakken tegelijkertijd uit met een wedstrijd met een prijzenpot van in totaal 2500 euro.
28/10 13u15  Marathonloper Bashir Abdi beloont topjaar met Nationale Trofee voor Sportverdienste Bashir Abdi heeft donderdag in het stadhuis van Brussel de 93e Nationale Trofee voor Sportverdienste, een prijs die een atleet slechts eenmaal kan winnen in zijn carrière, mogen ontvangen. De 32-jarige Belg van Somalische afkomst schitterde dit jaar met een bronzen medaille op de marathon op de Olympische Spelen.
28/10 13u15  LIVE. Gemeente Zwijndrecht stelt 3M in gebreke en vraagt Vlaamse steun na opzienbarend PFOS-onderzoek Het gemeentebestuur van Zwijndrecht stelt chemiebedrijf 3M in gebreke in het kader van de PFOS-vervuiling. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie. Zwijndrecht vraagt ook aan de Vlaamse overheid om enerzijds alle inwoners van de gemeente de kans te geven een bloedonderzoek te ondergaan en anderzijds een financiële compensatie te voorzien voor de kosten die de gemeente moet maken om de PFOS-crisis te doorstaan. Volg hier live de persconferentie.
28/10 13u15  Waarom te veel slaap slecht is voor je gezondheid Een barslecht, kort nachtje achter de rug? Troost je, want te veel slaap is niet goed voor je gezondheid. Vooral ouderen zouden er nadelen van ondervinden. Dat bewijst een nieuw wetenschappelijk onderzoek aan de Washington University School of Medicine.
28/10 13u15  Geen verhoogde PFAS-waarden in de omgeving van schooltje gevonden: “Enkel de brandweerkazerne moet worden gesaneerd” Het stadsbestuur kreeg de definitieve resultaten van de onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS in en rond de brandweerkazerne. Die resultaten zijn gunstig. Enkel de site van de kazerne zelf moet worden gesaneerd.
28/10 13u15  Unizo bedankt klanten en handelaars met Winkelhierlied ‘Goeiedag, dankuwel en tot ziens’ Unizo heeft donderdag het Winkelhierlied ‘Goeiedag, dankuwel en tot ziens’ voorgesteld in Mol. Het lied van Ronny Mosuse bedankt niet alleen klanten en handelaars, maar benadrukt ook het belang van lokaal shoppen.
28/10 13u15  Brussel en Wallonië donkerrood op Europese coronakaart: ook steeds meer andere landen kleuren rood De stijgende coronacijfers hebben zijn weerslag op de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (ECDC). Steeds meer landen kleuren oranje of rood. In ons land zijn Brussel en Wallonië zelfs donkerrood geworden. Het enige groen valt nog te bespeuren in regio’s in Italië en Spanje.
28/10 13u15  Geert Molenberghs stelt zich vragen bij nieuwe maatregelen op school: “Als we niets doen, is straks 90 procent van de leerlingen besmet” Terwijl de quarantaineregels op school versoepelen, moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar straks weer een mondmasker dragen op school. Volgens de ene zijn de maatregelen te streng, volgens de andere te laks. “Met deze nieuwe regel maken we onszelf iets wijs.”
28/10 13u15  Zaakvoerder van Movie Fanatic deelt griezeltips: “Horror marcheert, maar er zit ook rommel tussen” Halloween. Sommigen trekken er hun beste griezelkostuum voor aan, anderen beleven het liever op de zetel met een goeie horrorfilm en wat chips of popcorn. Filmfanaat Johan Lemmens van filmspeciaalzaak Movie Fanatic uit Putte mag je bij die tweede categorie rekenen. “Er worden nog fantastische horrorfilms gemaakt, maar er zit ook veel rommel bij”, waarschuwt hij. Daarom laten we ons begeleiden door de kenner.
28/10 13u15  Prijzen swingen de pan uit: inflatie gestegen tot hoogste peil sinds 2008 De inflatie is in oktober gestegen tot 4,16 procent. Dat meldt de FOD Economie. Het gaat om het hoogste niveau sinds oktober 2008, toen de inflatie 4,72 procent bedroeg.
28/10 13u15  Marineau wordt nieuwe hotspot voor vis op Antwerpse Zuid: Het Pakhuis krijgt totale makeover De horecagroep van Wim Van der Borght heeft grote plannen met Het Pakhuis aan de Vlaamsekaai, ook bekend als brouwerij van ‘Den Bangelijke’. De makeover die in volle gang is, vormt het hele gebouw om tot een belevingsplek voor visliefhebbers, van seafood tot zoetwatervis. Ook een winkel hoort bij het totaalconcept. Tom Van Groeningen stapt mee in het project Marineau, en komt deels over van de Brasschaatse feestzaal De Groene Jager.
28/10 13u15  22 straten krijgen trajectcontrole in Bonheiden: dit zijn ze allemaal Vanaf juni volgend jaar worden de trajectcontroles in Bonheiden gaandeweg geïnstalleerd. Naast de bestaande trajectcontrole in de Doornlaarstraat kijkt u in deze straten best uit de doppen.
28/10 13u15  Dankeditie voor de zorg van ‘Night of the Proms’ uitgesteld… door corona Een maand na de aankondiging moet de ‘Dankeditie voor de zorg’ van Night of the Proms alweer uitgesteld worden. “De huidige situatie met stijgende coronacijfers laat hen niet toe om zorgeloos van deze concerten te genieten”, klinkt. Dat terwijl het net de bedoeling was om de Vlaamse zorgverleners en vrijwilligers te bedanken voor hun inzet tijdens de pandemie.
28/10 13u15  Lingeriezaken zamelen beha’s in voor het goede doel 92 Vlaamse lingeriezaken nemen in november deel aan ‘vrouwen ondersteunen vrouwen’, een inzamelactie van beha’s voor het goede doel. De oude, nog draagbare beha’s krijgen een tweede leven via Wereldmissiehulp, die ze schenkt aan vrouwen die zich geen kwaliteitsvolle beha kunnen veroorloven.
28/10 13u15  Yannis Van de Velde start bij zijn nieuwe ploeg met drie zeges op rij: “Ik voel me al goed thuis in Turnhout” T&T Turnhout van coach Kevin Comyn boekte afgelopen weekend een knappe zege bij Zottegem en zit zo aan drie overwinningen op rij. Vanavond al wacht voor de Turnhoutenaars opnieuw een moeilijke verplaatsing naar Asse-Ternat, een match die enkele weken geleden werd uitgesteld wegens coronabesmettingen bij de tegenstrever.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
28/10 12u15  Joe Biden ziet ook betaald ouderschapsverlof verdwijnen uit zijn plannen Senator Joe Manchin is erop gebrand om betaald ouderschapsverlof te torpederen uit Joe Bidens ambitieuze binnenlandse programma. Het is de laatste episode in wekenlang getouwtrek tussen de Democraten en twee senatoren uit hun eigen rangen.
28/10 12u15  Supporter die onwel werd tijdens voetbalmatch Lierse-OH Leuven is overleden De Lierse-supporter die woensdagavond tijdens het bekerduel op de tribunes van het Lisp onwel werd, is overleden. Dat maakte Lierse donderdag bekend op Twitter. De man, een trouwe supporter van de Pallieters, werd 86 jaar.
28/10 12u15  IS-beul Hicham Chaib krijgt levenslang en verliest Belgische nationaliteit Het Antwerpse hof van assisen heeft Hicham Chaib donderdag na een uur beraadslaging bij verstek veroordeeld tot de levenslange opsluiting voor een terroristische moord in Syrië. Het voormalige kopstuk van Sharia4Belgium wordt ook vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank en verliest zijn Belgische nationaliteit.
28/10 12u15  Eetbare Guernica op chocolade-expo in Parijs De eerste dag van de 26ste editie van de Parijse chocoladebeurs Salon du Chocolat trok heel wat belangstelling. Een chocolade-replica van Guernica, het iconische schilderij van Pablo Picasso, is er vandaag te bezichtigen en moet de gastronomische fierheid van het Baskenland onderstrepen. Er vond ook een modeshow plaats waarin de modellen kleren droegen met van chocolade gemaakte accenten. De beurs loopt nog tot 1 november.
28/10 12u15  ‘Meghan Markle slachtoffer van gecoördineerde haatcampagne op Twitter’ De hertogin van Sussex, Meghan Markle, is het slachtoffer geworden van een doelbewuste haat- en desinformatiecampagne op Twitter. Dat concludeert een rapport van Bot Sentinel, dat de 83 accounts identificeerde die achter het merendeel van de beledigende tweets aan het adres van Meghan en haar man Harry zitten.
28/10 11u15  En plots speelden twee top-ceo’s een rondje ‘wie heeft de grootste’ Tijdens het debat van De Grote Shift woensdag begon Jacques Beuckelaers, de ceo van TotalEnergies Belgium, over de krakers die hij gebruikt in zijn bedrijf. Al snel betrok hij de ceo van BASF Antwerpen in het gesprek. ‘Ik heb twee krakers’. ‘Die van ons is groter’, zo klonk het. Wat doet een kraker? Het zet nafta of vloeibaar aardgas om in basisbouwstenen, die het begin zijn van vele chemische waardeketens. Bekijk de ludieke discussie hierboven.
28/10 11u15  VS eisen opnieuw uitlevering, maar Julian Assange mag straf in Australië uitzitten De Verenigde Staten hebben in beroep opnieuw de uitlevering gevraagd van Julian Assange, nadat een Britse rechter eerder had geoordeeld dat de mentale toestand van de Wikileaks-oprichter zo’n uitlevering niet toelaat. Assange mag zijn straf van de Amerikanen in vaderland Australië uitzitten.
28/10 11u15  Auto met jong gezin belandt op dak na val van openstaande brug In Leuven beleefde een gezin de schrik van hun leven toen ze met hun auto zich op een brug begaven die plots openging om een boot door te laten. De auto viel van de brug en kwam terecht op zijn dak op de gesloten slagbomen. De brandweer bevrijdden een man, een vrouw en een kindje van anderhalf uit de auto. Ze zijn lichtgewond. Het incident wordt verder onderzocht.
28/10 10u15  Coronablog | Weyts: ‘Al meer CO2-meters in scholen dan in horeca’ Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/10 10u15  Frankrijk voert dreigementen op in visserijdispuut, Brits schip in beslag genomen Als Groot-Brittannië voor volgende week dinsdag niet met een oplossing komt voor de vergunningen aan Franse vissers, dreigt Frankrijk ermee Britse vissers de toegang tot havens te ontzeggen. De Britse regering noemt de dreigementen onwettelijk.
28/10 09u15  Coronablog | Weyts: ‘Al meer met CO2-meters in scholen dan in horeca’ Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/10 09u15  Agoria: ‘Bedrijven moeten coronapas voor werknemers kunnen verplichten’ Bedrijven moeten de mogelijkheid krijgen om de coronapas te verplichten voor werknemers op de werkvloer. Dat vindt althans technologiefederatie Agoria. ‘Wie pertinent weigert, moet zonder loon terug naar huis gestuurd kunnen worden’, zegt ceo Bart Steukers. Het voorstel krijgt bijval van Unizo.
28/10 09u15  Frankrijk voert dreigementen op in visserijdispuut, Britse boten beboet Als Groot-Brittannië voor volgende week dinsdag niet met een oplossing komt voor de vergunningen aan Franse vissers, dreigt Frankrijk er onder andere mee Britse vissers de toegang tot havens te ontzeggen. Twee Britse boten werden al beboet, de Britse regering noemt de dreigementen onwettelijk.
28/10 08u15  Knokke-Heist wil af van jongeren die feestvilla’s huren in woonwijken Knokke-Heist wil af van de overlast door jongeren die via Airbnb voor exuberante prijzen villa’s afhuren in rustige woonwijken, om er dan een week lang te feesten.
28/10 08u15  Coronablog | Agoria: ‘Bedrijven moeten coronapas kunnen verplichten’ Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
Laatste update: vandaag om 12u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
28/10 13u15  Primeur: DNA van legendarische leider Sitting Bull bewijst dat Amerikaan van 73 zijn achterkleinzoon is Voor het eerst is DNA van een al lang overleden historische figuur gebruikt om een familieband te bewijzen met een persoon die vandaag leeft. Daarvoor werd een nieuwe DNA-onderzoeksmethode toegepast op een haarlok van indianenleider Sitting Bull. Het leverde Ernie LaPointe (73) uit South Dakota eindelijk het ultieme bewijs dat hij wel degelijk de achterkleinzoon is van het legendarische opperhoofd van de Hunkpapa Lakota Sioux in de Verenigde Staten.
28/10 11u15  Honderden dode schildpadden aangetroffen op Mexicaans strand Op het strand van Morro Ayuta in Mexico zijn de voorbije dagen zowat 300 dode zeeschildpadden aangetroffen. Dat meldt de onderzoeksinstantie van het Mexicaanse ministerie van Milieu.
28/10 10u15  Nieuwe studie heeft ontdekt waarom sommige witte haaien mensen aanvallen Onderzoekers van de Macquarie University in Australië hebben ontdekt waarom sommige witte haaien mensen aanvallen. In veel van de gevallen zouden de roofdieren zwemmers of peddelende surfers verwarren met hun normale prooi - zeehonden en zeeleeuwen - omdat die er voor jonge haaien van onderuit bijna identiek uitzien.
28/10 07u15  Veel zon en tot 18 graden: ook weekend wordt zacht Het wordt vandaag een zonnige en droge dag, met temperaturen die tot 18 graden kunnen klimmen. Ook de komende dagen blijft het erg zacht.
27/10 23u15  ArcelorMittal wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn, Engie tegen 2045 Staalfabrikant ArcelorMittal wil tegen 2050 volledig CO2-neutraal zijn, Engie Electrabel stelt 2045 als doel. Dat hebben CEO’s Geert Van Poelvoorde en Thierry Saegeman gezegd tijdens het klimaatdebat ‘De Grote Shift’ van de krant ‘De Standaard’.
27/10 22u15  Nucleaire topman: “Te veel obstakels om nog voor kernenergie te gaan” Er zijn op dit moment te veel obstakels om opnieuw voor kernenergie te kiezen. Dat zei Thierry Saegeman, de voormalige directeur nucleair en huidige CEO van Engie Electrabel, tijdens het klimaatdebat van de krant ‘De Standaard’. Geen enkele van de vier gesprekpartners tijdens het debat pleitte resoluut voor kernenergie.
27/10 17u15  Morgen vergadering van de waarheid voor 3M: “Als er geen duidelijkheid komt, wordt productie stilgelegd” Donderdag is er een hoorzitting met 3M. Als het chemiebedrijf daar geen klare wijn schenkt over zijn uitstoot, dan zal minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) de productie van het bedrijf laten stilleggen. Dat heeft ze woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Haar collega van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil intussen nagaan of een breder bloedonderzoek mogelijk is en hoe 3M kan opdraaien voor de kosten van dat onderzoek.
27/10 15u15  Merck gaat recept coronapil delen met arme landen Het Amerikaanse farmabedrijf Merck heeft aangekondigd dat het een licentieovereenkomst heeft afgesloten waardoor zijn coronapil molnupiravir rechtenvrij geproduceerd en goedkoop verkocht zal kunnen worden in 105 ontwikkelingslanden.
27/10 14u15  Zeespiegel stijgt alsmaar sneller: “Als het zo doorgaat, dan zal Vlaanderen ooit verdwijnen” Het Nederlandse Weerinstituut KNMI waarschuwt dat de zeespiegel met 1 of 2 meter zal stijgen tegen 2070. Dat komt door de opwarming van het klimaat. De snelle stijging is een wereldwijd fenomeen dat ook bij ons kenbare gevolgen zal hebben. Zo zouden de lage gebieden van ons land weleens onder water kunnen komen te liggen.
27/10 12u15  Greenpeace wil verbod op vluchten als trein er raakt op minder dan 6 uur Voor maar liefst een derde van de drukste vluchten in Europa bestaat er een alternatief traject per trein met een reistijd van minder dan zes uur. Die vluchten verbieden zou een besparing van 3,5 miljoen ton CO2 opleveren. Dat blijkt uit een studie van milieuorganisatie Greenpeace, die oproept om onze manier van reizen radicaal om te gooien.
27/10 06u15  Bent u binnenkort ook aan de beurt voor een derde prik? De 7 meest prangende vragen over het boostervaccin voor u beantwoord Komt er een derde boostervaccin voor iedereen? Daar buigen de verschillende ministers van Volksgezondheid in dit land zich morgen over. In totaal kregen 515.049 Belgen al een boosterprik. Krijgen we binnenkort allemaal een derde prik? En zijn de centra daar klaar voor? Werkt uw Covid Safe Ticket dan nog wel? Experten beantwoorden voor u de meest actuele vragen.
26/10 18u15  Mysterie ontrafeld van radiosignaal dat van nabijgelegen ster leek te komen Wetenschappers zijn erin geslaagd om te achterhalen wie of wat er achter een mysterieus radiosignaal zat dat twee jaar geleden werd opgepikt en van een nabijgelegen ster leek te komen. Astronomen die onderzoek doen naar buitenaards leven, hoopten op een opzienbarende ontdekking. Het blijkt echter om vals alarm te gaan.
26/10 16u15  VN waarschuwt voor start klimaattop: “Temperatuur op aarde stijgt met 2,7 graden” De inzet van landen voor de klimaattop in Glasgow is onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Daarvoor waarschuwt het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) net voor de start van de top in het ‘Emissions Gap Report 2021’. “Met de huidige klimaatbeloften stijgt de temperatuur nog deze eeuw ten minste 2,7 graden.”
26/10 16u15  Azië beleefde warmste jaar ooit gemeten in 2020 Vorig jaar was het warmste jaar ooit gemeten in Azië, met een gemiddelde temperatuur die 1,39 graden Celsius boven het gemiddelde van 1981-2010 lag. Zo werd eind juni 2020 in Verchojansk, in het noordoosten van Siberië, 38 graden Celsius gemeten, voorlopig de hoogste temperatuur ooit geregistreerd ten noorden van de poolcirkel. Dat melden de Verenigde Naties enkele dagen voor de klimaattop COP26.
26/10 15u15  Onnodige foto's en mails bijhouden creëert even grote ecologische voetafdruk als luchtvaartindustrie volgens nieuw rapport Het onnodig bijhouden van miljoenen foto's, filmpjes, berichtjes en mails op servers over de hele wereld creëert een ecologische voetafdruk die even groot is als die van de luchtvaartindustrie. Dat staat te lezen in een nieuw rapport dat werd uitgevoerd in opdracht van het Institution of Engineering and Technology (IET).
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

13x Elke tien minuten opname in ziekenhuis: deze cijfers liggen aan basis van nieuwe coronamaatregelen28/10 07u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: We zijn massaal gevaccineerd, en toch zijn de regels weer verstrengd. De reden? “Niemand kan om de cijfers heen”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie. De ministers hadden een rapport op tafel liggen met wel erg steile lijnen op de grafieken. Cijfers die een jaar geleden tot “een absolute catastrofe in de ziekenhuizen” zouden hebben geleid. “Omdat 8,5 miljoen mensen zich hebben laten vaccineren, is dat niet het geval.”
6x Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week28/10 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Noord-Korea zijn wapenarsenaal tentoonstelde, kan Amsterdam los op ADE, trad de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz af en werden in Noorwegen vijf mensen vermoord met pijl-en-boog.
5x Vier op de tien hulpverleners worden fysiek bedreigd: “Iemand dreigde ermee in mijn hals te bijten”28/10 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: 40% van de hulpverleners is minstens één keer bedreigd met een mes of een ander scherp voorwerp. En 65% is het slachtoffer geweest van verbaal geweld. “Ik ben nog maar pas ambulancier en overweeg nu al om ermee te stoppen”, zegt Antwerpenaar Kevin.
5x Ronald Koeman ontslagen als trainer bij FC Barcelona28/10 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Na een veelbewogen periode komt er een einde aan het avontuur van Ronald Koeman bij FC Barcelona.
5x Trajectcontroles in maar liefst 22 (!) straten en zone 30 in centrum moeten Bonheiden verkeersveilig maken28/10 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Bonheidense gemeenteraad keurde woensdag het nieuwe mobiliteitsplan goed. Het introduceert meteen een unicum: via een privaat-publieke samenwerking (PPS) worden in een ruk 22 straten voorzien van een trajectcontrole. De gemeente staat alleen in voor de kost van een sanctionerend ambtenaar en de elektriciteitskosten.
5x Bevolkingsgroei Nederland nadert niveau van voor pandemie28/10 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Uit cijfers van het CBS blijkt dat de bevolkingsgroei in Nederland in het derde kwartaal bijna op hetzelfde niveau zat als voor de pandemie. Dat komt vooral door immigratie.
5x Polen probeert migranten aan de grens te weren28/10 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Duizenden vluchtelingen uit onder meer Afghanistan en Irak hebben de afgelopen weken geprobeerd via Wit-Rusland de grens met Polen over te steken om zo de Europese Unie binnen te komen. Polen treedt hard op tegen de migranten.
5x Door klimaatverandering stijgt het alcoholpercentage in wijn28/10 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Klimaatverandering heeft een steeds grotere impact op de wijnproductie. Een van de gevolgen: het alcoholpercentage in de wijn stijgt.
5x Afkicken op last van de Taliban28/10 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Afghanistan kent ongeveer een miljoen drugsverslaafden. Zij zijn de Taliban een doorn in het oog, omdat drugs, net als alcohol, ten strengste verboden zijn onder het nieuwe regime.
5x Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie28/10 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Marion Koopmans ontvangt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. De viroloog krijgt de prijs maandag tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.

Statistieken

Artikels:
35258
Gelezen:
12474
Aantal lezers nu:
65


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven