maandag 21 september 2020, week 39


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u45
 

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
21/09 00u15  'Coronacrisis maakt overheid alert op bewegingsarmoede’ Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder zegt in de podcast Gezond Gesprek dat de verschillende ministeries gaan samenwerken om bewegingsarmoede aan te pakken. Directe aanleiding is de coronapandemie, die het nut van een gezonde leefstijl duidelijker dan ooit laat zien.
21/09 00u15  Oudere van nu loopt minder risico op dementie Het risico dat een 70-jarige dement wordt, is nu 13 procent kleiner dan tien jaar geleden. Dit komt door betere gezondheidszorg en leefstijlfactoren, blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam en de Harvard School of Public Health.
19/09 00u15  Opnieuw mogelijk vervuilde medicijnen Er zijn mogelijk partijen van het diabetesmedicijn metformine in omloop, die teveel van de kankerverwekkende nitrosamine NDMA bevatten. Dat melden dagblad NRC en televisieprogramma Zembla.
19/09 00u15  Amerikanen ontwikkelen snelle, minder invasieve coronatest Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe coronatest ontwikkeld. De nieuwe manier van testen is niet alleen minder invasief, maar de uitslag is ook een stuk sneller bekend. Een simpel wattenstaafje doet binnenkort het werk en je hebt de uitslag binnen drie uur.
18/09 12u15  Zorgpersoneel en leraren vanaf maandag met voorrang getest Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf aanstaande maandag, 21 september, met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat ze 's avonds de testuitslag nog krijgen.
18/09 00u15  Meerderheid heeft psychische klachten door coronacrisis De coronacrisis heeft bij 60 procent van de Nederlanders gezorgd voor verergerde psychische problemen. Door gebrek aan sociale contacten, spontaniteit en zekerheid is voor hen het leven minder leuk geworden. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag.
18/09 00u15  Eerste herbesmettingen corona in Nederland en België Er is bij een patiënt in Hongkong die hersteld was van een besmetting met het coronavirus, opnieuw een infectie met het virus vastgesteld, meldden onderzoekers van de Universiteit van Hongkong gisteren. Ook in Nederland en België zijn enkele gevallen bekend van herbesmettingen, meldt NOS.
17/09 16u15  Meerderheid coronapatiënten heeft langdurige klachten Veel mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus vertonen maanden na de infectie nog restverschijnselen. Volgens onderzoek van European Respiratory Society is er dan ook alle reden om uit te gaan van het bestaan van een ‘post-COVID-19-syndroom’.
15/09 16u15  Leefstijl van kinderen is verslechterd door coronamaatregelen De coronamaatregelen hebben een negatieve invloed gehad op de leefstijl van kinderen de afgelopen maanden. Dat blijkt uit onderzoek van kinderartsen aan het Maastricht UMC+, in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen.
14/09 15u15  Meer plasmadonoren nodig voor coronamedicijn Bloedbank Sanquin heeft meer plasmadonoren nodig die besmet zijn geweest met het coronavirus voor de productie van een coronamedicijn. De hoeveelheid antistoffen in dat plasma loopt sneller terug dan gehoopt, meldt het Algemeen Dagblad.
14/09 00u15  Bloedbank Sanquin werkt aan coronageneesmiddel Sanquin start met de productie van een geneesmiddel dat mogelijk al vrij snel kan worden ingezet om kwetsbare mensen te beschermen tegen een corona-infectie, meldt het Algemeen Dagblad.
Laatste update: vandaag om 0u15


Scientias

Verbergen Tonen

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 00u15  80 jaar na vondst grotten van Lascaux: 'Zelfs Picasso onder de indruk' De prehistorische grottekeningen in de Franse grotten van Lascaux werden afgelopen week precies tachtig jaar geleden ontdekt. De afbeeldingen die mensen in de prehistorie achterlieten waren bijzondere vondsten en zelfs de beroemde schilder Pablo Picasso zou onder de indruk zijn geweest van de werken. Wat kunnen we leren van de grot van Lascaux?
20/09 00u15  Waarom planetoïde Bennu constant aan het afbrokkelen is De planetoïde 101955, beter bekend als Bennu, stoot regelmatig stukjes steen af en astronomen snapten een lange tijd niet waarom. Nu blijkt dat Bennu constant wordt gezandstraald door miniplanetoïden en mogelijk daardoor regelmatig afbrokkelt. Dat meldt het Amerikaanse South West Research Institute.
19/09 22u15  Misofonie: Sommige mensen worden woest bij het horen van bepaalde geluiden Heb je extreem veel last van bepaalde geluiden? Dat heet misofonie. Sinds enkele jaren is het een officiële aandoening. De Nederlandse psychiater Nienke Vulink won voor haar onderzoek naar misofonie op 17 september de Ig Nobelprijs, voor onderzoek dat je eerst laat het lachen en dan aan het nadenken zet.
19/09 22u15  Verre planeet overleeft het sterven van 'zijn' ster Astronomen hebben voor het eerst een planeet ontdekt die mogelijk het 'overlijden' van een ster heeft overleefd. De planeet is ongeveer zo groot als de planeet Jupiter, maar draait om een witte dwerg, die slechts 40 procent groter is dan de aarde.
19/09 22u15  Genetisch onderzoek bewijst: niet alle Vikingen waren blonde Scandinaviërs De Vikingen waren welbekende veroveraars en plunderaars die vanuit Denemarken, Zweden en Noorwegen de wereld over voeren. De algemene consensus onder historici was dat zij dan ook allemaal Scandinaviërs waren met overwegend blond haar, maar het grootste genetische onderzoek op de historische Noormannen ooit laat zien dat dit lang niet altijd het geval was.
19/09 22u15  Waarom plaatjes ook duidelijk moeten zijn voor communicatie Alle goede communicatie is geworteld in één principe: optimaal relevant zijn voor de doelgroep. Dat geldt zowel voor teksten als voor visuele communicatie. Maar ook al zegt een plaatje meer dan duizend woorden, we begrijpen niet zomaar ieder plaatje.
19/09 14u15  Video | Nu Venus mogelijk levensvatbaar is, begint de race naar de planeet Nu er in de atmosfeer van de planeet Venus de zeldzame stof fosfine is gevonden, kan dat erop wijzen dat er daar leven te vinden is. Maar omdat we voor de rest niets zeker weten zit er maar één ding op, op naar Venus.
19/09 00u15  De jacht op een coronavaccin: zo verloopt vaccinonderzoek Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn we pas tegen het coronavirus beschermd als er een vaccin is. NU.nl kijkt in een miniserie naar het coronavaccin dat nu wordt ontwikkeld. In deze eerste aflevering: hoe verloopt het onderzoek naar een vaccin?
15/09 06u15  Mogelijk leven in atmosfeer Venus: hoe vind je buitenaards leven? Wetenschappers maakten maandag bekend dat er chemicaliën in de atmosfeer van Venus zijn gevonden die erop wijzen dat de planeet leven zou kunnen ondersteunen. 'Ik zou zelf niet meteen aan Venus denken als plek van leven', vertelt astrobioloog Floris van der Tak, werkzaam bij ruimteonderzoeksinstituut SRON, in gesprek met NU.nl. 'Maar het lijkt me niet onmogelijk.' Hoe vinden we dat buitenaards leven?
14/09 18u15  Atmosfeer van Venus zou mogelijk buitenaards leven kunnen ondersteunen In de atmosfeer van de planeet Venus is een zeldzame stof, fosfine, gevonden dat op aarde alleen bekend is in de uitstoot van fabrieken of van micro-organismen. Dit zou erop kunnen wijzen dat er leven te vinden is in de atmosfeer van de op een na binnenste planeet van ons zonnestelsel, meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) maandag.
14/09 08u15  Voor het eerst overledene begraven in 'levende doodskist' Voor het eerst is er iemand in een 'levende doodskist' begraven. Een overledene werd zaterdag in Den Haag begraven in een kist gemaakt van plantenwortels en paddenstoelen, die ervoor zorgen dat een stoffelijk overschot snel wordt gecomposteerd. Dit is de eerste keer in de wereld dat iemand op deze manier 'terug wordt gegeven' aan de natuur.
Laatste update: zondag 20 september 2020, 0u15

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/09 02u15  Gedeeltelijke overname TikTok krijgt Trumps fiat Donald Trump geeft zijn ‘zegen’ aan een gedeeltelijke overname van de Chinese app TikTok. Het is niet de deal die hij voor ogen had.
21/09 02u15  Aan de beurstijden wordt (nog) niet getornd Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurzen. Deze keer: een kortere handelsdag.
21/09 02u15  ‘Met één juicer begonnen en nu een saplab’ Joël Goudsmit (35) uit Amsterdam verliet zijn snelle leven in de uitgaanswereld om een eigen sapbedrijf te beginnen. „Voor mij was het altijd: de mooiste auto, het mooiste horloge.”
21/09 01u15  Veel armere Madrilenen zijn boos: waarom gaat hun wijk wél op slot? In de Madrileense volkswijk Vallecas hebben ze het ook door: de nieuwe lokale lockdowns treffen vooral de armeren.
21/09 01u15  Áltijd in het nieuws, en nu zo zwijgzaam. Waar zit MbS? De Saoedische kroonprins laat zich zomaar overvleugelen door zijn Emiraatse collega. Zit hij zijn wonden te likken, vraagt Carolien Roelants zich af.
21/09 01u15  Toerist vreest dat geel opeens oranje wordt De lappendeken van nationale reisbeperkingen staat herstel in de weg, zegt de reisbranche. De sector smeekt om meer coördinatie van Europese adviezen.
21/09 01u15  Nu niet samen dansen, oké. Nooit meer dansen? No way Tahrim Ramdjan maakt zich zorgen over de toekomst van het nachtleven.
21/09 01u15  ‘Gun mij uw huis, please’ Op zoek naar hun droomhuis proberen kopers een gunfactor te creëren met persoonlijke berichtjes.
21/09 00u15  ‘Niet iedereen hoeft zero waste te leven’ Martine Haitjema-Bauhuis (37) en Gert Haitjema (47) leven zoveel mogelijk zonder afval. Ze eten veganistisch en kopen de kindercadeaus tweedehands. „We krijgen geen negatieve reacties. Hooguit verbazing: eet je nog wel?”
21/09 00u15  Van ‘Verandering’ tot ‘Strijders van het Licht’ - soundtrack van een Wit-Russische protestzomer Veel middelen hebben de demonstranten in Wit-Rusland niet om zich tegen het regime te keren. Liedjes spelen een belangrijke rol. Een kleine playlist.
21/09 00u15  ‘Ik liep dertig jaar achter, die tijd moest ik inhalen’ Frank Tromp de Haas (90) ziet zijn jeugddroom eindelijk uitkomen: hij is kunstenaar, heeft een boek, en een tentoonstelling op Art Eindhoven. „Het werk moest de wereld in.”
21/09 00u15  Wees zo gelukkig als Sisyphus, en nog acht tips om aan jezelf te werken Deze herfst is hét moment voor zelfonderzoek, vindt Gijsbert van Es. Wat kan anders, beter? Want laten we elkaar vooral niet de put in praten.
20/09 23u15  Wit-Russen trotseren politie en protesteren opnieuw, ruim 100 arrestaties Hackers hebben de privégegevens van meer dan tweeduizend politieagenten gelekt in protest tegen de arrestaties van vreedzame demonstranten.
20/09 22u15  BeNeLiga, de redding of toch een utopie? Om tegenwicht te bieden aan de grote competities, onderzoeken Nederland en België of zij één sterke gezamenlijke liga kunnen beginnen. Maar niemand wil vooralsnog het gezicht zijn van de BeNeLiga. Donderdag 24 september staat een topoverleg met de UEFA gepland.
20/09 22u15  Pogacar heeft het rijk alleen Na weken van rijden in formatie was de Tour teruggebracht tot één aanvaller en één verdediger.
Laatste update: vandaag om 2u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/09 01u15  REACTIES. Leko: “Ons voetbal in het eerste uur was veel te passief” Na Antwerp-Eupen zag Ivan Leko een match met twee gezichten van zijn ploeg. “We kwamen uit drie goeie duels – Gent, Charleroi en STVV - en hadden een goeie trainingsweek achter de rug. Daarom begonnen we met hoge verwachtingen aan dit duel. We wisten echter dat dit een sterker Eupen is dan de voorgaande jaren. Maar in onze eerste zestig minuten speelden we louter op balbezit, veel te statisch, en waren we niet in staat om onze acties te benutten. Daarbovenop stonden we op bepaalde momenten te slapen.”
21/09 00u15  Vreugde bij 89-jarige grootvader van Sam Bennett: “Come on, Sammy!” Sam Bennett heeft met zijn ritzege op de Champs Elysées een stukje geschiedenis geschreven door in de groene trui te vieren op de legendarische Parijse keitjes. Hij maakte er zijn grootvader zielsgelukkig mee.
21/09 00u15  Leko na Antwerp-Eupen: “Ons voetbal in het eerste uur was veel te passief” Na Antwerp-Eupen zag Ivan Leko een match met twee gezichten van zijn ploeg. “We kwamen uit drie goeie duels – Gent, Charleroi en STVV - en hadden een goeie trainingsweek achter de rug. Daarom begonnen we met hoge verwachtingen aan dit duel. We wisten echter dat dit een sterker Eupen is dan de voorgaande jaren. Maar in onze eerste zestig minuten speelden we louter op balbezit, veel te statisch, en waren we niet in staat om onze acties te benutten. Daarbovenop stonden we op bepaalde momenten te slapen.”
20/09 23u15  ONS OORDEEL. Pius opent zijn rekening, ook een buis bij Antwerp De rood-witte supporters hebben zich bij hun terugkeer op de Bosuil niet verveeld. Een pover Antwerp kwam wel 0-2 achter tegen Eupen, maar herpakte zich en geraakte nog op 2-2 via (tweemaal) de kop van Pius. In de slotfase werd de winning goal van youngster Nsimba nog terecht afgekeurd wegens buitenspel. Hier zijn onze spelersbeoordelingen van de Great Old.
20/09 23u15  Antwerp sleept punt uit de brand tegen Eupen na zwakke eerste helft, met dank aan Pius Junior Pius wachtte tot het juiste moment om zijn eerste goal(s) voor Antwerp te maken. Zijn ploeg stevende af op een derde nederlaag, maar de Portugese verdediger zette de scheve situatie na rust enigszins recht. Al schiet de Great Old met een punt weinig op, aangezien alle andere topclubs wél wonnen.
20/09 23u15  Politie onderzoekt schietincident op Linkeroever In de Vlaamshoofdlaan op Linkeroever heeft zondagavond een schietincident plaatsgevonden. Allicht werd een auto onder vuur genomen met een alarmpistool.
20/09 23u15  Bemiddeling van Wilmès haalt niets uit: Vivaldi-partijen zonder akkoord uit elkaar Premier Sophie Wilmès (MR) zat zondagavond mee de partijvoorzitters mee aan de onderhandelingstafel over de vorming van een Vivaldi-coalitie. Haar voorzitter, Georges-Louis Bouchez, heeft de andere onderhandelaars danig op de zenuwen gewerkt dat Wilmès werd opgeroepen. Om halftien zondagavond zijn de onderhandelingen gestaakt.
20/09 23u15  Brechtse wielerwereld rouwt om Frank Trapphagen (38), die werd doodgereden door bestuurder onder invloed Na een ongeval op vrijdagavond liet Frank Trapphagen (38) het leven. Zeker in Brechtse wielermiddens wordt hij gemist. “Enkele uren voordien hadden we nog een babbeltje gedaan. Onwezenlijk dat hij er niet meer is”, vertelt Jos Antonissen van wielerclub Koninklijke Hoop op d' Overwinning.
20/09 22u15  Brechtse wielerwereld rouwt om Frank Trapphagen (38), die vrijdag werd doodgereden door bestuurder onder invloed Na een smartelijk ongeval op vrijdagavond liet Frank Trapphagen (38) het leven. Zeker in Brechtse wielermiddens wordt hij gemist. “Enkele uren voordien hadden we nog een babbeltje gedaan. Onwezenlijk dat hij er niet meer is”, vertelt Jos Antonissen van wielerclub Koninklijke Hoop op d' Overwinning.
20/09 22u15  LIVE. De ommekeer is ingezet: Pius geeft Antwerp weer hoop met 1-2 Welkom terug op de Bosuil! Voor de thuismatch van vanavond tegen KAS Eupen mogen 4.000 Antwerpfans hun terugkeer maken, onder meer op de iconische tribune 2. Zien zij hun ploeg ook opnieuw winnen? Volg alles hier LIVE!
20/09 22u15  Imaginair en Rijmrock sluiten weekend in stijl af Nadat twee weken geleden Jan Hautekiet en Patrick Riguelle zomerbar Imaginair al hadden bezocht, was het zondag de beurt aan Frank Vander Linden, boegbeeld van De Mens.
20/09 22u15  Brandweer rukt uit voor terrasbrand op het Kiel In de Jef Lambeauxstraat op het Kiel is zondagavond brand ontstaan op een terras. Niemand raakte gewond en het vuur was snel geblust.
20/09 22u15  REACTIES. “Samengevat: niet efficiënt genoeg in de twee backlijnen” Na een half uurtje tegen Oostende startte Gustav Engvall tegen Racing Genk voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. Een blitzstart werd het voor de Zweed, want al na zes minuten zette hij zijn debuterende landgenoot Kerim Mrabti met een leep doorsteekballetje op weg naar de openingstreffer voor KV Mechelen.
20/09 21u15  Wout van Aert (6e) kan zich niet tonen op Champs-Élysées: “Maar tijdrit gaf me vertrouwen voor WK” Geen derde ritzege voor Wout van Aert in deze Tour de France. De Belg van Jumbo-Visma mocht vol zijn kans gaan, maar spurtte na een verstoorde sprintvoorbereiding naar de zesde plek. Lang treurde de Kempenaar daar niet om, zijn blik is al gericht op het WK van volgende week in Imola. “Maar eerst twee dagen rusten.”
20/09 21u15  REACTIES. Matchwinnaar Allach na zege met Lierse K.: “Niet te hoog van de toren blazen” Met een rake knal in het dak van het doel trapte Ayyoub Allach Lierse halfweg de tweede helft naar zijn tweede thuiszege dit seizoen. Voor de middenvelder al de derde treffer in deze competitie.

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 23u15  Antwerp sleept punt uit de brand tegen Eupen na zwakke eerste helft, met dank aan Pius Junior Pius wachtte tot het juiste moment om zijn eerste goal(s) voor Antwerp te maken. Zijn ploeg stevende af op een derde nederlaag, maar de Nigeriaanse verdediger zette de scheve situatie na rust enigszins recht. Al schiet de Great Old met een punt weinig op, aangezien alle andere topclubs wél wonnen.
20/09 22u15  Formatieblog. Onderhandelingen afgelopen, maandagmiddag wordt voortgewerkt Volg hier de laatste ontwikkelingen over de federale regeringsvorming.
20/09 21u15  Banken blijven duizenden miljarden verdacht geld rondsturen, ook in België Banken blijven duizenden miljarden aan mogelijk criminele opbrengsten, smeergeld en ander ‘vuil geld’ verwerken. Dat blijkt uit geheime Amerikaanse documenten die het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) kon onderzoeken.
20/09 21u15  ‘Mooie en incidentvrije Autoloze Zondag’ De Autoloze Zondag in Brussel was voor vele fietsers, wandelaars, skaters en andere zachtemobiliteitsgebruikers een aangename ontspanning in tijden van corona. De straten liepen gezellig vol en er werden geen noemenswaardige incidenten genoteerd. Het aantal medische interventies lag lager dan bij de editie van vorig jaar.
20/09 21u15  Genk recht de rug na droomstart voor KV Mechelen en wint eerste match na ontslag Wolf Het Zweedse duo Engvall-Mrabti zette Malinwa al na zes minuten in een hot seat, maar na drie dodelijke voorzetten en twee rozen van Genk-spits Onuachu bleef het alweer gedesillusioneerd achter. KV Mechelen liet zo de kans liggen om zichzelf na de 4 op 15 en het nieuws van de arrestatie van sterke man Dieter Penninckx een hart onder de riem te steken.
20/09 20u15  Trump wil snel opvolger Ginsburg, twee Republikeinse senators zijn tegen Amerikaans president Donald Trump wil ‘zeer snel’ een opvolger voor de overleden rechter Ruth Bader Ginsburg bij het Hooggerechtshof voorstellen. ‘Het zal waarschijnlijk een vrouw zijn’, zei Trump zaterdag. Intussen hebben al twee Republikeinse senatoren gezegd dat de Senaat pas na de presidentsverkiezingen van 3 november zou mogen stemmen over de opvolging. Dat maakt de meerderheid in de Senaat wel heel nipt.
20/09 20u15  Groene Sam Bennett wint op de Champs-Elysées Sam Bennett won de slotetappe in de Tour, met start in Mantes-la-Jolie en aankomst in Parijs. De Ier versloeg in de groene trui in een massaspurt op de Champs-Elysées Mads Pedersen en Peter Sagan. De Sloveen Tadej Pogacar is eindwinnaar.
20/09 19u15  Extinction Rebellion bekladt koninklijk paleis ‘En wat is uw plan?’ Activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion vragen het aan de koning.
20/09 19u15  Archeologen graven nog eens veertien sarcofagen van 2.500 jaar oud op In Egypte hebben archeologen in totaal 27 sarcofagen opgegraven die meer dan 2.500 jaar geleden begraven werden. Iets meer dan een week geleden werden er al dertien gevonden, nu nog eens veertien. Het zou gaan om één van de grootste ontdekkingen in honderd jaar.
20/09 18u15  Lierse blijft op dreef in 1B met zege tegen Club NXT Lierse Kempenzonen blijft het goed doen in haar debuutseizoen in 1B. Zondag werd op de vierde speeldag in eigen huis met 2-1 gewonnen van Club NXT, de beloftenploeg van Club Brugge. Lierse telt na vier wedstrijden zeven punten en is daarmee, naast Lommel, tweede in de tussenstand. Koploper Union telt één puntje meer. Club NXT blijft laatste met twee punten.
20/09 18u15  Gerben Thijssen wordt tweede in Gooikse Pijl en is blij er opnieuw te staan na zware val in Zesdaagse: “Ik heb diep gezeten” Gerben Thijssen maakte zijn rentree in de Druivenkoers van Overijse na een zeer zware val tijdens de openingsavond van de Zesdaagse van Gent vorig jaar. Daarna volgden de Brussels Cycling Classic, de Heistse Pijl, de Antwerp Port Epic en zondag de Gooikse Pijl. In de Gooikse Pijl sleepte Thijssen een mooie tweede plaats uit de brand nadat het er lange tijd naar uitzag dat zijn kopman Philippe Gilbert zou gaan sprinten voor de zege.
20/09 18u15  Jeugdig Standard maakt het zichzelf nog lastig, maar is maatje te groot voor KV Kortrijk en springt naar tweede plek Standard eist de tweede plaats in de competitie weer op na een 2-1-overwinning tegen KV Kortrijk. Een verdiende zege, al hadden de Rouches de match eerder moeten beslissen en kwamen ze op het einde nog goed weg bij een strafschopfase.
20/09 18u15  Hackers ‘ontmaskeren’ duizend agenten in Wit-Rusland ‘Als jullie onze mannen vermoorden en onze vrouwen in elkaar slaan, verwacht dan niet dat jullie je achter bivakmutsen kunnen blijven verstoppen. Hier zijn de eerste 1.000 bullebakken van Loekasjenko.’ Met die boodschap heeft Nexta de namen en geboortedata van 1.000 leden van de oproerpolitie in Wit-Rusland gelekt.
20/09 18u15  PSV haalt met Eran Zahavi nieuwe spits binnen: “Ik heb een geweldige tijd gehad in China” PSV heeft Eran Zahavi binnen. De Israëlische spits komt transfervrij over van de Chinese club Guangzhou R&F en hij ondertekent in Eindhoven een contract voor twee jaar. “Eran is een echte goalgetter met een geweldig ‘trackrecord’ en voegt ervaring aan onze jonge selectie toe”, zegt technisch manager John de Jong zondag.
20/09 18u15  Opgejaagd hert vlucht de stad in om aan jagers te ontsnappen Achternagezeten door jagers met een meute honden, heeft een hert zichzelf in veiligheid gebracht door zaterdagmiddag in Compiègne, in de Franse Oise, de stad in de vluchten. Bewoners vonden het uitgeputte dier nabij een school en verwittigden een dierenarts. Na enkele uren vluchtte het gerecupereerde dier het bos weer in.
Laatste update: zondag 20 september 2020, 23u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 14u15  Derde slachtoffer gevonden na doortocht orkaan Ianos in Griekenland Orkaan Ianos heeft een derde dodelijk slachtoffer geist in Griekenland. De brandweer ontdekte zondagochtend het lichaam van een 62-jarige man in...
20/09 13u15  Hert vlucht naar de stad om te ontsnappen aan jagers Opmerkelijke beelden uit Frankrijk. Daar vluchtte gisteren een opgejaagd hert weg uit het bos om te ontsnappen aan jagers. Totaal uitgeput trok het...
20/09 12u15  Hert vlucht vanuit bos naar de stad om te ontsnappen aan jagers Opmerkelijke beelden uit Frankrijk. Daar vluchtte gisteren een opgejaagd hert weg uit het bos om te ontsnappen aan jagers. Totaal uitgeput trok het...
20/09 07u15  INTERVIEW. Gezondheidseconoom Philippe Beutels: “Mijn collega-wetenschappers denken beter twee keer na voor ze een open brief publiceren” Dat wetenschappers onderling discussiren is goed, maar laat hen dat doen op een congres. Gezondheidseconoom Philippe Beutels (UAntwerpen) heeft...
19/09 22u15  NASA deelt verbluffende foto van Jupiter Wetenschappers zijn in de wolken over een foto die ruimtelescoop Hubble vorige maand heeft genomen van Jupiter. NASA liet het kiekje van de...
19/09 08u15  Weet wat je eet: met zalmkwekerij in Oostende worden problemen in Noorse ‘fishfarms’ ontweken Een Noors bedrijf heeft plannen om in Oostende een zalmkwekerij te bouwen. Niet toevallig is Noorwegen ht zalmland bij uitstek — ook uw wekelijkse...
19/09 07u15  Belgische psychiater wint Ig Nobelprijs voor onderzoek naar ‘klankhaat’: “Het begon met vrouw die met tv smeet omdat iemand durfde te niezen” Extreme walging of zelfs moordneigingen als je hoort slurpen, niezen... Dat is misofonie. De Belgische psychiater Damiaan Denys (54) kreeg een Ig...
19/09 07u15  Het is eens iets anders: realityreeks beloont winnaar met reisje naar het ISS Een Brits productiehuis heeft een programmavoorstel uitgewerkt voor een realityreeks waarin er over de hele wereld gezocht wordt naar een...
18/09 23u15  Realityreeks beloont winnaar met reisje naar het ISS Een Brits productiehuis heeft een programmavoorstel uitgewerkt voor een realityreeks waarin er over de hele wereld gezocht wordt naar een...
18/09 19u15  Europese Commissie wil 8 miljard euro investeren in supercomputers De Europese Commissie wil de komende jaren 8 miljard euro pompen in supercomputers. De investering moet Europa in staat stellen om 'een leidende...
18/09 18u15  Maximaal 20 stukken afval per 100 meter is de nieuwe norm voor Europese stranden Maximaal 20 stukken afval per 100 meter kuststrook. Dat is de streefwaarde die experts van de lidstaten hebben afgesproken om de Europese stranden...
18/09 14u15  Word jij agressief als je partner smakt, slurpt of zelfs maar ademt? Belg sleept alternatieve Nobelprijs in de wacht voor onderzoek naar ‘mysofonie’ En van de hoogtepunten van het wetenschapsjaar is toch wel de uitreiking van de Ig Nobelprijzen. Alternatieve Nobelprijzen voor onderzoeken die je...
18/09 13u15  Chinese klokkenluidster die beweert dat coronavirus in lab is ontstaan, werkte voor Steve Bannon toen die nog adviseur was van Trump Maandag publiceerde de Chinese viroloog Li-Meng Yan een paper (zonder peer-reviews) waarin ze naar eigen zeggen bewijst dat het coronavirus in een...
18/09 12u15  Belg sleept een Ig Nobelprijs in de wacht En van de hoogtepunten van het wetenschapsjaar is toch wel de uitreiking van de Ig Nobelprijzen. Alternatieve Nobelprijzen voor onderzoeken die je...
18/09 06u15  "Een dure prik, maar hij redt wél kinderlevens" Belgische baby's worden standaard gevaccineerd tegen een meningokokkeninfectie type C. Maar het vaccin tegen het meest voorkomende type B is niet...
Laatste update: zondag 20 september 2020, 14u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

3x Alleen ezels gooien afval weg20/09 17u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een eerder klein, maar gemotiveerde groepje trok langs de antitankgracht en vond genoeg zwerfvuil om vijf afvalzakken te vullen. Het vijftal kreeg het gezelschap en de effectieve steun van Luka, een Tervuerense herder en van Otje. Het ezeltje sleurde de gevulde zakken tot de verzamelplek. Baasje Luc Konings zakte speciaal vanuit Antwerpen naar de poldergemeente af om te helpen en dat deed ook Guido Van Noten. Kijkend naar Otje, gaf Tom nog de oneliner mee “Alleen ezels gooien afval weg.”
2x Veel armere Madrilenen zijn boos: waarom gaat hun wijk wél op slot?21/09 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: In de Madrileense volkswijk Vallecas hebben ze het ook door: de nieuwe lokale lockdowns treffen vooral de armeren.
2x Áltijd in het nieuws, en nu zo zwijgzaam. Waar zit MbS?21/09 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Saoedische kroonprins laat zich zomaar overvleugelen door zijn Emiraatse collega. Zit hij zijn wonden te likken, vraagt Carolien Roelants zich af.
2x Toerist vreest dat geel opeens oranje wordt21/09 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: De lappendeken van nationale reisbeperkingen staat herstel in de weg, zegt de reisbranche. De sector smeekt om meer coördinatie van Europese adviezen.
2x Nu niet samen dansen, oké. Nooit meer dansen? No way21/09 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Tahrim Ramdjan maakt zich zorgen over de toekomst van het nachtleven.
2x ‘Gun mij uw huis, please’21/09 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Op zoek naar hun droomhuis proberen kopers een gunfactor te creëren met persoonlijke berichtjes.
2x REACTIES. Leko: “Ons voetbal in het eerste uur was veel te passief”21/09 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Na Antwerp-Eupen zag Ivan Leko een match met twee gezichten van zijn ploeg. “We kwamen uit drie goeie duels – Gent, Charleroi en STVV - en hadden een goeie trainingsweek achter de rug. Daarom begonnen we met hoge verwachtingen aan dit duel. We wisten echter dat dit een sterker Eupen is dan de voorgaande jaren. Maar in onze eerste zestig minuten speelden we louter op balbezit, veel te statisch, en waren we niet in staat om onze acties te benutten. Daarbovenop stonden we op bepaalde momenten te slapen.”
2x ‘Niet iedereen hoeft zero waste te leven’21/09 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Martine Haitjema-Bauhuis (37) en Gert Haitjema (47) leven zoveel mogelijk zonder afval. Ze eten veganistisch en kopen de kindercadeaus tweedehands. „We krijgen geen negatieve reacties. Hooguit verbazing: eet je nog wel?”
2x Van ‘Verandering’ tot ‘Strijders van het Licht’ - soundtrack van een Wit-Russische protestzomer21/09 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Veel middelen hebben de demonstranten in Wit-Rusland niet om zich tegen het regime te keren. Liedjes spelen een belangrijke rol. Een kleine playlist.
2x ‘Ik liep dertig jaar achter, die tijd moest ik inhalen’21/09 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Frank Tromp de Haas (90) ziet zijn jeugddroom eindelijk uitkomen: hij is kunstenaar, heeft een boek, en een tentoonstelling op Art Eindhoven. „Het werk moest de wereld in.”

Statistieken

Artikels:
27040
Gelezen:
573
Aantal lezers nu:
38


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven