vrijdag 14 mei 2021, week 19


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u15
 

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
14/05 00u15  'Verdubbeling van het aantal harttransplantaties dankzij nieuwe techniek' Artsen van het Erasmus MC, UMC Utrecht en UMC Groningen hebben de eerste DCD-hartdonatie-procedures in Nederland uitgevoerd. Het stilstaande hart van een overleden donor wordt buiten het lichaam in een machine geplaatst waar het weer gaat kloppen na toevoer van zuurstof en bloed. Vervolgens wordt het hart getransplanteerd. De verwachting is dat dankzij deze nieuwe techniek het jaarlijks aantal harttransplantaties zal verdubbelen.
14/05 00u15  Ouderen groter risico op artrose bij gebruik bloedverdunners die vitamine K remmen Ouderen die bepaalde bloedverdunners slikken hebben een groter risico op slijtage aan de gewrichten. Artsen zouden met hun patiënten moeten bekijken of ze kunnen overstappen op andere bloedverdunners, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.
14/05 00u15  Groente en fruit: afspoelen of juist niet? Groente en fruit eten is het hele jaar door gezond. Een lekkere maaltijdsalade op tafel! Maar moet je ze wassen voordat je ze rauw opeet? En hoe zit het met zakjes voorgesneden sla of andijvie?
13/05 00u15  Studie: dit is het beste tijdstip voor seks Er is een bepaald tijdstip dat het meest ideaal is om seks te hebben, concludeert wetenschapper dr. Paul Kelley van Oxford University. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de innerlijke klok van twintigers, dertigers en veertigers.
13/05 00u15  Teken bijten bij kinderen vaker in hoofd en nek Tekenbeten bij kinderen blijken veel vaker op het hoofd en in de nek voor te komen dan tot nu toe werd gedacht. Bij volwassenen komen ze vooral voor op de benen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de universiteit van Wageningen, meldt Nature Today maandag.
08/05 00u15  Helft van vrouwen met overgangsklachten zoekt geen hulp Bijna de helft van de vrouwen zoekt geen hulp wanneer zij overgangsklachten hebben. Doen zij dat wel, dan is dat in driekwart van de gevallen pas nadat ze maandenlang last hadden van opvliegers, slapeloosheid, hartkloppingen en gewrichtsklachten.
08/05 00u15  'Wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood door corona' Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderszins weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting. Ook is de kans op een ernstiger ziekteverloop groter.
08/05 00u15  Helft Nederlandse vrouwen weet bloeddruk niet Het monitoren van onze gezondheid wordt steeds gewoner, maar toch blijft het meten van bloeddruk achter. 94 procent van vrouwelijk Nederland weet dat een hoge bloeddruk het risico op hartfalen, een beroerte of hartinfarct verhoogt. Toch geeft meer dan de helft van de vrouwen tussen de 40 en 59 jaar aan nooit hun bloeddruk te meten.
07/05 00u15  Slecht slapen verhoogt risico op dementie bij vijftigers Wie op middelbare leeftijd langdurig kort slaapt, heeft zo’n 30 procent meer kans om later dementie te ontwikkelen, blijkt uit onderzoek.
07/05 00u15  Eerste game voor vrouwen in de overgang Vrouwen van 40 tot 60 jaar die last hebben van overgangsklachten kunnen vanaf maandag 19 april met een game werken aan een gezondere leefstijl. Cardioloog Janneke Wittekoek, gespecialiseerd in het vrouwenhart, heeft de game bedacht.
Laatste update: vandaag om 0u15


Scientias

Verbergen Tonen
14/05 09u15  Gebied rond Angkor Wat herbergde ooit tot wel 900.000 mensen Met behulp van laserpulsen werpen onderzoekers een heel nieuw licht op wat ooit een bruisende stad moet zijn geweest. De afgelopen decennia zijn we dankzij archeologisch onderzoek al veel meer te weten gekomen over wat onderzoekers ook wel ‘The Greater Angkor Region’ noemen. “Een archeologische vindplaats nabij het hedendaagse Siem Reap in Cambodja,” zo vertelt […] Het bericht Gebied rond Angkor Wat herbergde ooit tot wel 900.000 mensen verscheen eerst op Scientias.nl.
13/05 10u15  We gehoorzamen robots beter na een tedere aanraking Onderzoek laat zien dat we schijnbaar graag aangeraakt willen worden door robots. Sterker nog, we zijn daarna zelfs eerder geneigd hun adviezen op te volgen. Wat de huidige coronacrisis onomstotelijk laat zien is dat we sociale dieren zijn die behoefte hebben aan intimiteit. We raken elkaar graag eventjes aan en sluiten elkaar het liefst in […] Het bericht We gehoorzamen robots beter na een tedere aanraking verscheen eerst op Scientias.nl.
12/05 18u15  Sinds 1960 heeft bijna een derde van het wereldwijde landoppervlak een andere functie gekregen Nieuw onderzoek laat onmiskenbaar onze stempel op de planeet zien. Je kunt er eigenlijk niet omheen. Door ons toedoen is de planeet de afgelopen eeuwen ingrijpend veranderd. Met name in de 21e eeuw hebben we de aarde duidelijk naar onze eigen hand gezet. In een nieuwe studie besloten onderzoekers in kaart te brengen hoeveel van […] Het bericht Sinds 1960 heeft bijna een derde van het wereldwijde landoppervlak een andere functie gekregen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/05 13u15  Zo zag je Jupiter nog nooit! Gasreus schittert op drie verschillende golflengtes van licht De beelden geven ons een prachtige rondleiding door de onstuimige atmosfeer van Jupiter. Ga je mee? Wetenschappers hebben verbluffende nieuwe beelden vrijgegeven van planeet Jupiter. Op de foto’s schittert de gasreus op drie verschillende golflengtes van licht, wat ons een uniek inkijkje geeft in de onstuimige atmosfeer van de grootste planeet uit ons zonnestelsel. Ga […] Het bericht Zo zag je Jupiter nog nooit! Gasreus schittert op drie verschillende golflengtes van licht verscheen eerst op Scientias.nl.
12/05 11u15  Wetenschappers laten vogels stotteren – en hopen zo menselijke stotteraars te kunnen helpen Er bestaan opmerkelijke parallellen tussen de hersenmechanismen voor vogelzang en menselijke spraak. En dat is hoopgevend. Spraakproblemen zoals stotteren plagen miljoenen mensen wereldwijd. In Nederland stotteren er ongeveer 170.000 mensen. De oorzaak van stotteren is lang een mysterie geweest, maar langzaamaan beginnen wetenschappers de achterliggende redenen te ontrafelen. En wel op een heel bijzondere manier: […] Het bericht Wetenschappers laten vogels stotteren – en hopen zo menselijke stotteraars te kunnen helpen verscheen eerst op Scientias.nl.
12/05 09u15  Risico op overstromingen in de Aziatische bergen kan de komende decennia verdrievoudigen Als gletsjers blijven smelten, neemt het water in de aangrenzende gletsjermeren toe. En dat kan leiden tot allesverwoestende overstromingen tot honderden kilometers stroomafwaarts. De hoge bergketens van Azië worden ook wel de ‘derde pool’ van de aarde genoemd. En dat is ook niet zo gek. Na de Noord- en de Zuidpool zijn er in de […] Het bericht Risico op overstromingen in de Aziatische bergen kan de komende decennia verdrievoudigen verscheen eerst op Scientias.nl.
11/05 21u15  Ernstig zieke COVID-patiënten wacht in de toekomst een betere behandeling Dat verwachten Amsterdamse onderzoekers, nu ze ontdekt hebben waarom sommige patiënten na een infectie met het coronavirus ernstig ziek worden. Sommige mensen merken het niet eens wanneer ze het coronavirus SARS-CoV-2 oplopen. Anderen krijgen milde klachten. En een klein deel van de coronapatiënten wordt zo ernstig ziek dat een IC-opname noodzakelijk is. Voor die laatstgenoemde […] Het bericht Ernstig zieke COVID-patiënten wacht in de toekomst een betere behandeling verscheen eerst op Scientias.nl.
11/05 19u15  Recent ontdekte nova is nu ook met het blote oog te zien De in maart ontdekte klassieken nova is te vinden in het sterrenbeeld Cassiopeia. Amateur-astronoom Yuji Nakamura ontdekte een paar maanden geleden iets nieuws aan de nachthemel. In het sterrenbeeld Cassiopeia trof hij een ster aan die er eerder niet was. Hij waarschuwde astronomen van het National Astronomical Observatory van Japan (NAOJ) en die haastten zich […] Het bericht Recent ontdekte nova is nu ook met het blote oog te zien verscheen eerst op Scientias.nl.
11/05 18u15  Actieve vulkanen op Mars? Dat zou zomaar kunnen! De ontdekking van een relatief verse vulkanische afzetting biedt daarvoor het voorzichtige bewijs. We weten dat Mars miljoenen jaren lang geteisterd werd door vulkaanuitbarstingen. Het bewijs daarvoor vinden we op veel plekken op het Martiaanse oppervlak. Vooraanstaande wetenschappers veronderstelden dat deze vulkanische activiteit echter al lang geleden gestopt is. Of toch niet? Want de vondst […] Het bericht Actieve vulkanen op Mars? Dat zou zomaar kunnen! verscheen eerst op Scientias.nl.
11/05 14u15  In de strijd tegen klimaatverandering richten onderzoekers hun pijlen nu op methaan Het doel is om nog dit decennium de methaanuitstoot met 45 procent te verminderen. Wie aan broeikasgassen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan koolstofdioxide. Maar na CO2 is methaan het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Zo is methaan verantwoordelijk voor ongeveer dertig procent van de hedendaagse stijgende temperaturen. In de strijd […] Het bericht In de strijd tegen klimaatverandering richten onderzoekers hun pijlen nu op methaan verscheen eerst op Scientias.nl.
11/05 11u15  De missie zit erop: Ruimtesonde OSIRIS-REX verlaat planetoïde Bennu voorgoed De sonde zet nu koers naar de aarde om hier een waardevolle capsule met oppervlaktemateriaal van Bennu af te leveren. Na bijna vijf jaar in de ruimte vertoeft te hebben, keert NASA’s ruimtesonde OSIRIS-REX mét een kostbaar vrachtje terug naar huis. De afgelopen jaren heeft de sonde zich om planetoïde Bennu bekommerd en de ruimtesteen […] Het bericht De missie zit erop: Ruimtesonde OSIRIS-REX verlaat planetoïde Bennu voorgoed verscheen eerst op Scientias.nl.
11/05 09u15  Ook haaien gebruiken het aardmagnetisch veld om hun weg op zee te vinden Het verklaart hoe sommige haaien tienduizenden kilometers kunnen afleggen zonder van hun koers af te dwalen. Zeeschildpadden staan erom bekend het aardmagnetisch veld van de aarde te kunnen voelen. Dit gebruiken ze vervolgens als een gps om te navigeren op de open oceaan. Op die manier vinden ze hun weg naar de afgelegen stranden waar […] Het bericht Ook haaien gebruiken het aardmagnetisch veld om hun weg op zee te vinden verscheen eerst op Scientias.nl.
10/05 18u15  Primeur: Methanol-ijs ontdekt in warme protoplanetaire schijf Het methanol kan daar echter niet zijn ontstaan. En dus moet het op een andere manier op die plek terecht zijn gekomen. Onderzoekers hebben in het warme gedeelte van een planeetvormende schijf methanol-ijs ontdekt. Dat schrijven ze in een het vakblad Nature Astronomy. Het is een bijzondere ontdekking. Want het is voor het eerst dat […] Het bericht Primeur: Methanol-ijs ontdekt in warme protoplanetaire schijf verscheen eerst op Scientias.nl.
10/05 13u15  Migrerend zangvogeltje blijkt overdag 3000 meter hoger te vliegen dan ‘s nachts Mogelijk voorkomt het vogeltje zo oververhitting. De grote karekiet is een bijzonder zangvogeltje. Niet alleen is dit beestje in staat om 34 opeenvolgende uren te vliegen zonder op een takje neer te strijken, hij kan ook naar immense hoogtes klimmen. Zo hebben onderzoekers ‘m op wel 6300 meter boven de grond gespot. Waarom? In een […] Het bericht Migrerend zangvogeltje blijkt overdag 3000 meter hoger te vliegen dan ‘s nachts verscheen eerst op Scientias.nl.
10/05 11u15  Brokstukken van Chinese raket vallen in Indische Oceaan En daarmee loopt dit verhaal met een sisser af. Het puin van de Chinese Lange Mars 5B-raket is zondagochtend vroeg in de Indische oceaan geplonsd. Dat laten de Chinese staatsmedia weten. Volgens China is de overgrote meerderheid van de raket opgebrand in de atmosfeer en zijn de restanten in zee neergekomen. Het verhaal loopt hiermee […] Het bericht Brokstukken van Chinese raket vallen in Indische Oceaan verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
14/05 00u15  Astronaut eerste maanlanding Michael Collins (90) overleden De Amerikaanse NASA-astronaut Michael Collins is woensdag op negentigjarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Collins bleef in juli 1969 alleen achter in de door hem bestuurde commandomodule van Apollo 11, terwijl Neil Armstrong en Buzz Aldrin afdaalden naar het maanoppervlak.
12/05 00u15  Steeds meer bekend over hoe goed coronavaccins verspreiding tegengaan Coronavaccins voorkomen niet alleen dat je ziek wordt door het coronavirus, er is ook steeds meer bewijs dat coronavaccins goed zijn in het voorkomen dat je het virus nog kan verspreiden. Hoe goed ze exact hierin zijn, is nog niet helemaal duidelijk.
11/05 00u15  NASA laat SpaceX lander bouwen voor eerste maanmissie sinds jaren zeventig SpaceX mag voor NASA een maanlander gaan bouwen die voor het eerst sinds het Apolloprogramma in de jaren zestig weer mensen naar de maan moet brengen. Met de opdracht is een bedrag van 2,9 miljard dollar (2,4 miljard euro) gemoeid, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag.
11/05 00u15  Astronomen brengen voor het eerst magnetische velden zwart gat in beeld Astronomen hebben voor het eerst de magnetische velden rond een zwart gat in beeld gebracht. Het gaat om hetzelfde zwarte gat waarvan wetenschappers twee jaar geleden de allereerste foto presenteerden.
10/05 00u15  Er zouden bijna 2,5 miljard tyrannosaurus rexen op aarde geleefd hebben Over een tijdspanne van enkele miljoenen jaren leefden er naar schatting zo'n 2,5 miljard ty­ran­no­sau­rus rexen op aarde, blijkt donderdag uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
10/05 00u15  Oudste stukje Nederlandse aarde blijkt zo'n 420 miljoen jaar oud Nederland blijkt over veel oudere stukken aarde te beschikken dan werd gedacht, meldt onderzoeksorganisatie TNO donderdag. 330 miljoen jaar oud gesteente in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg werd tot dusver bestempeld als het 'oudste stukje Nederland', maar in het Zeeuwse Kortgene is gesteente opgedoken dat zo'n 420 miljoen jaar oud is.
09/05 00u15  Dit is er bekend over de kans dat je twee keer besmet raakt met corona Als je besmet bent geweest met het coronavirus, heeft je immuunsysteem hoogstwaarschijnlijk bescherming tegen dit virus opgebouwd. Hierdoor is de kans kleiner dat je nog eens ziek wordt. Hoeveel kleiner is die kans?
09/05 00u15  Speciaal behandeladvies voor patiënt met mogelijke AstraZeneca-bijwerking Nederlandse artsen hebben zondagavond een advies gekregen over wat ze kunnen doen wanneer iemand na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin een zeer zeldzame vorm van trombose ontwikkelt. Dit advies is opgesteld door de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).
07/05 19u15  Op hol geslagen Chinese raket stort waarschijnlijk dit weekend neer op aarde De Chinese raket die al ruim een week ongecontroleerd door de ruimte vliegt, stort waarschijnlijk dit weekend neer op aarde. Waar en wanneer dit precies gaat gebeuren, is nog altijd onduidelijk, maar de Verenigde Staten denken mogelijk al ergens op zaterdag. De kans is volgens de VS reëel dat brokstukken op bewoonde gebieden neerkomen, maar China acht de kans extreem klein dat ruimteafval schade op land aanricht.
07/05 00u15  Dit weten we over het verschil tussen de vaccins van Janssen en AstraZeneca De vaccins van AstraZeneca en Janssen zorgen volgens het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in hele zeldzame gevallen voor ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. Hoe vaak komt deze bijwerking voor? En hoe zit dit bij Moderna en Pfizer?
Laatste update: vandaag om 0u15

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/05 10u15  FNV bepleit groen plan voor Tata om banen in staalindustrie te behouden FNV presenteert vrijdag een verduurzamingsplan waarmee het „9.000 directe” en „30.000 banen bij toeleveranciers” bij staalfabriek Tata Steel zegt te kunnen behouden en milieuoverlast van de fabriek vermindert.
14/05 10u15  Inspectie start onderzoek naar huisarts die patiënten niet wil vaccineren Verder in dit blog: gevaccineerde Amerikanen hoeven geen mondkapjes meer te dragen en in India zijn in het afgelopen etmaal nog eens vierduizend coronadoden gevallen.
14/05 10u15  Lenteherfst „Vanmiddag dacht ik heel even dat het terug was”, zei de neef (15). Met ‘het’ bedoelt hij de somberte, iets waar hij in de loop der jaren zo bang voor is geworden dat hij het maar niet meer bij naam noemt.
14/05 10u15  Israëlische mobilisatie aan grens Gaza, zeker 119 Palestijnse doden bij beschietingen Voor de vierde nacht op rij hebben het Israëlische leger en militante Palestijnen aanvallen op elkaar uitgevoerd. Het confict laait op.
14/05 09u15  Sylvia Plath: het tragische leven van een briljant schrijfster Ze was verlaten door haar grote liefde, kreeg elektroshocktherapie en kampte met een afgunstige moeder. Waarom legde Sylvia Plath op haar dertigste haar hoofd in de gasoven?
14/05 09u15  De Islamitische begraafplaats in Almere loopt in een onvoorzien hoog tempo vol De Hindoestaans-islamitische begraafplaats in Almere was begin 2020 halfleeg. Toen ging Marokko op slot. Families konden hun doden niet meer repatriëren. Het grote begraven in Almere begon.
14/05 09u15  Daria van den Bercken: Piano Biënnale is een feest van álle pianomuziek Corona verhinderde niet dat Daria van den Bercken een nieuw festival begon. Ze hoopt op nieuw publiek. „Er is een zeker missiegevoel.”
14/05 08u15  FNV lanceert groen plan voor Tata om banen in staalindustrie te behouden FNV lanceert vrijdag een verduurzamingsplan waarmee het „9.000 directe” en „30.000 banen bij toeleveranciers” bij staalfabriek Tata Steel zegt te kunnen behouden en milieuoverlast van de fabriek vermindert.
14/05 08u15  Gevaccineerde Amerikanen hoeven geen mondkapjes meer te dragen, 4.000 coronadoden India In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.
14/05 08u15  'Israëlische grondtroepen ingezet bij Gazastrook' Na vier dagen van luchtaanvallen zegt het Israëlische leger voor het eerst grondtroepen in te zetten om doelen in de Gazastrook aan te vallen.
14/05 06u15  Klauterwouden Bij het laatste seizoen van de coronapersconferenties ben ik afgehaakt. Ik kijk voortaan alleen de samenvatting op Rijksoverheid.nl. Dat voelt een beetje als het checken van je staatsloten.
14/05 06u15  Volgt er op de oplopende strijd een oorlog? Israël maakt zich op voor een grondoffensief in de Gazastrook. Dat wil niet zeggen dat het er komt.
14/05 06u15  ‘Moeder aller wetten’ geeft inheemse volken Chili een stem Chilenen kiezen dit weekend vertegenwoordigers die de nieuwe grondwet gaan schrijven. Inheemse volkeren zijn verzekerd van een plaats aan tafel en hopen op erkenning.
14/05 06u15  De moeder (33) en zoon (30) die omkwamen tijdens het klimmen Aangezien mijn wandelvakantie in de Italiaanse Alpen door de corona-pandemie niet doorging, zocht ik mijn toevlucht bij een bergboek. In mijn jonge jaren las ik graag over de avonturen van stoere bergbeklimmers.
14/05 06u15  Spinoza: vrijdenker of fascist? Dat Spinoza geen moderne liberaal was, staat buiten kijf. Maar hem verbinden met het fascisme, is wel heel bizar.
Laatste update: vandaag om 10u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/05 10u15  Meer dan 350.000 Japanners ondertekenen petitie tégen Olympische Spelen Meer dan 350.000 Japanners hebben een petitie ondertekend waarin gevraagd wordt de Olympische Spelen van komende zomer in de hoofdstad Japan te annuleren. De petitie werd door initiatiefnemer Kenji Utsunomiya overhandigd aan Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio.
14/05 10u15  Bemanning van containerschip in quarantaine nadat acht leden positief testten Aan boord van het containerschip MSC Kayla hebben verschillende bemanningsleden positief getest op Covid-19. “Deze mensen worden aan land in quarantaine geplaatst”, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.
14/05 10u15  Televisiezender ESPN betaalt recordbedrag voor Amerikaanse uitzendrechten Spaanse voetbalcompetitie Sportzender ESPN heeft een recordbedrag van 1,4 miljard dollar voor de acht volgende seizoenen betaald voor de uitzendrechten van La Liga in de Verenigde Staten. Dat maakte de zender zelf bekend. Nooit eerder betaalde een Amerikaanse sportzender meer geld voor de uitzendrechten van een buitenlandse voetbalcompetitie.
14/05 10u15  “Communicatiefout” over grondoorlog, luchtaanvallen gaan door in Gaza Het Israëlische leger is de Gazastrook gisteravond toch niet binnengetrokken. Door een “communicatiefout” werd dat eerst wel zo gemeld, maar later bleek dat de grondtroepen de Gazastrook bestoken van buiten het gebied. Intussen gaan de luchtaanvallen door: zo heeft het Israëlische leger in de nacht van donderdag op vrijdag 160 “luchtvaarttuigen” ingezet in Gaza. Het doelwit was een tunnelystseem van Hamas in het kustgebied.
14/05 10u15  Golfer Thomas Pieters op achtervolgen aangewezen in Texas Thomas Pieters is donderdag met een openingsronde van 70 slagen niet verder geraakt dan een gedeelde 96ste plaats in de AT&T Byron Nelson (PGA Tour/8,1 miljoen dollar), die doorgaat op de TPC Craig Ranch-golfbaan in het Amerikaanse McKinney (Texas).
14/05 10u15  KFC opent dinsdag aan de kathedraal Over een paar dagen kunnen liefhebbers van snelle kipgerechten hun hartje ophalen in hartje Antwerpen. In de schaduw van de kathedraal opent dinsdag 18 mei de allereerste KFC-vestiging van Antwerpen.
14/05 10u15  DISCUSSIE. Politie zet harder in op ‘hufters’ in het verkeer: een goede zaak? In de strijd tegen roekeloos en asociaal rijgedrag gaat de Antwerpse politie steeds vaker over tot inbeslagname van voertuigen. In de eerst vier maanden van dit jaar raakten al zestien zogenaamde ‘hufters’ hun voertuig kwijt. Een aanpak die kritiek uitlokte, maar wat vind jij? Terecht, of te streng?
14/05 10u15  Aansluiting Ring met E19 richting Brussel opnieuw afgesloten na ongeval Ter hoogte van het knooppunt Antwerpen-Zuid is de aansluiting van de Ring richting Gent naar de E19 vrijdagochtend afgesloten door een ongeval met een vrachtwagen. De metalen constructies die de vrachtwagen vervoerde gingen in de bocht aan het schuiven en belandden op de weg en tegen de vangrail.
14/05 10u15  San Antonio Spurs moeten barrages spelen in NBA na nederlaag in New York San Antonio Spurs is zeker van een stek in de barrages in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie NBA na de 102-98 nederlaag van donderdag op bezoek bij New York Knicks.
14/05 09u15  Dhenia Covens, als eredame naar Miss Universe: “Overal mooie herinneringen in Antwerpen” Dhenia Covens (27) uit Vremde (Boechout) dingt morgen op 16 mei mee naar het felbegeerde kroontje van Miss Universe. Omdat de huidige Miss België wegens de coronapandemie liever verstek liet gaan, mocht Dhenia als tweede eredame van Miss België 2018 in haar plaats naar Florida afreizen. Maar eerst ging ze nog met citta op stap in ’t Stad, de plek waar ze lang heeft gewoond. “Van de Zoo tot mijn school in Wilrijk: overal zijn er mooie herinneringen.”
14/05 09u15  Zeshonderd mensen tekenen bezwaar aan tegen nieuwbouw Rietveld De nv Ipon nv uit Temse maakt plannen voor de bouw van negentien gezinswoningen en een appartementsgebouw met tien flats in de verkaveling Schuurblok. Dat project valt bij de buurtbewoners niet in de smaak. Zeshonderd mensen tekenden bezwaar aan tegen het project.
14/05 08u15  “Communicatieprobleem”: Israëlische grondtroepen vallen Gaza toch niet binnen Het Israëlische leger is de Gazastrook gisteravond toch niet binnengevallen. Dat meldde een woordvoerder van het Israëlische leger vannacht. Diezelfde woordvoerder had eerder op de avond nog bevestigd dat er wel een Israëlische grondoperatie in de Gazastrook werd opgezet. Volgens het Israëlische leger was er een “intern communicatieprobleem”. Ondertussen gaan de luchtaanvallen wel voort.
14/05 07u15  Release ‘Friends’-reünie eindelijk bekend, eerste trailer licht tipje van sluier op Het is gebeurd. De releasedatum van de langverwachte Friends-reünie is bekend. Op 27 mei keren Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer op HBOMax terug naar de sitcom die hen wereldberoemd maakte. Na precies 15 jaar en 9 maanden komt de cast dus opnieuw samen. En “Jen” kondigde het nieuws met gepaste trots aan op Instagram: “It’s official!”
14/05 07u15  “Communicatiefout”: Israëlische grondtroepen vallen Gaza toch niet binnen Israëlische grondtroepen vallen vrijdag de Gazastrook aan, in een militaire operatie die aan de gang is tegen de islamistische groepering Hamas, die de Gazastrook controleert. Dat meldt het Israëlische leger vrijdag.
14/05 07u15  Minder dan 2.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen Er liggen nog 1.921 Covid-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 647 op de intensieve zorg. Dat is een daling met respectievelijk 20 en 13 procent, blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Laatste update: vandaag om 10u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/05 10u15  Israëlische troepen vallen tunnels in Gaza aan, vrees voor grondaanval Israëlische soldaten zijn vrijdag begonnen met de Gazastrook onder vuur te nemen vanuit Israël, dat meldt het Israëlische leger zelf. De aanval valt in het kader van de militaire operatie tegen de islamistische groepering Hamas dat de regio controleert. Ook het tunnelnetwerk van Hamas werd aangevallen.
14/05 09u15  Mondmaskers mogen (voor gevaccineerden) af in VS: ‘Een mijlpaal’ Wie volledig gevaccineerd is in de Verenigde Staten, op dit ogenblik zo’n 35 procent van de inwoners, moet geen mondmasker meer dragen of afstand houden. ‘Als je volledig gevaccineerd bent, kan je de dingen beginnen doen die je niet meer deed door de pandemie.’
14/05 09u15  Coronablog | Meer dan een derde van de Franstaligen wil zich niet laten vaccineren Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
14/05 08u15  Releasedatum ‘Friends’-reünie eindelijk bekend, eerste trailer licht tipje van sluier op Het is gebeurd. De releasedatum van de langverwachte Friends-reünie is bekend. Op 27 mei keren Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer op HBOMax terug naar de sitcom die hen wereldberoemd maakte. Na precies 15 jaar en 9 maanden komt de cast dus opnieuw samen. Aniston kondigde het nieuws met gepaste trots aan op Instagram: “It’s official!”
14/05 07u15  Minder dan 2.000 covid-patiënten in de ziekenhuizen Er liggen 1.921 covid-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie er 647 op intensieve zorg. Dat is een daling met respectievelijk 20 en 13 procent, blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Alle indicatoren gaan in dalende lijn.
14/05 06u15  Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van schenden vredesakkoord: ‘Grondgebied komen opeisen’ De waarnemend premier van Armenië, Nikol Pasjinian, heeft buurland en aartsvijand Azerbeidzjan ervan beschuldigd de zuidelijke grens te zijn overgestoken om grondgebied op te eisen. Het is de recentste escalatie tussen de twee landen, die eind vorig jaar een korte maar hevig oorlog met elkaar uitvochten om de regio Nagorno-Karabach.
14/05 06u15  Schilderij Picasso geveild voor 85 miljoen euro Een schilderij van de Spaanse schilder Pablo Picasso is donderdag bij veilinghuis Christie’s in New York onder de hamer gegaan voor 103,4 miljoen dollar (85 miljoen euro).
14/05 03u15  Lego: populair bij kind en crimineel In Frankrijk zijn er afgelopen maand verschillende arrestaties geweest van leden van een internationale dievenbende. Hun prooi? Lego bouwsets. Wat maakt Lego t zo aantrekkelijk voor kinderen, ouderen en criminelen?
14/05 03u15  Zware aardbeving in noordoosten van Japan In het noordoosten van Japan heeft vrijdag een aardbeving met een magnitude van 6,0 plaatsgevonden.
14/05 03u15  Release ‘Friends’-reünie eindelijk bekend, eerste trailer licht tipje van sluier op Het is gebeurd. De releasedatum van de langverwachte Friends-reünie is bekend. Op 27 mei keren Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer op HBOMax terug naar de sitcom die hen wereldberoemd maakte. Na precies 15 jaar en 9 maanden komt de cast dus opnieuw samen. Aniston kondigde het nieuws met gepaste trots aan op Instagram: “It’s official!”
14/05 02u15  Israëlische troepen vallen Gaza aan, raketten afgevuurd vanuit Libanon Israëlische soldaten zijn vrijdag begonnen met de Gazastrook onder vuur te nemen vanuit Israël, dat meldt het Israëlische leger zelf. De aanval valt in het kader van de militaire operatie tegen de islamistische groepering Hamas dat de regio controleert. Vanuit Libanon werden drie raketten afgevuurd op Israël, maar die vielen in zee.
13/05 22u15  Coronablog | Gevaccineerde Amerikanen hoeven geen mondmasker meer te dragen Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
13/05 22u15  Raketten afgevuurd vanuit Libanon, Israël valt compound van geheime dienst van Hamas aan Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben een gebouwencomplex van de inlichtingendienst van Hamas beschoten, dat meldt het Israëlische leger zelf. Vanuit Libanon werden drie raketten afgevuurd op Israël, maar die vielen in zee.
13/05 22u15  Discussie over prioritair vaccineren stopgezet: leerkrachten niet prioritair, Rode Duivels misschien wel De discussie over prioritaire groepen wordt definitief stopgezet. Alleen over de Rode Duivels wordt nog gepraat.
13/05 21u15  Status quo in Champions’ play-offs: ook Antwerp en Club Brugge houden elkaar in evenwicht Antwerp - Club Brugge was een draak van een wedstrijd, die als logische uitslag dan ook 0-0 had. Beide ploegen schoten pas wakker in de tweede helft, al was de opflakkering van korte duur. Zowel Antwerp als Club Brugge blonken uit in onzuiverheden en schieten niks op met het gelijkspel. Club Brugge kan ten vroegste volgende week donderdag op het veld van Anderlecht kampioen worden.
Laatste update: vandaag om 10u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
14/05 10u15  Britse studie: tweede Pfizer-vaccin heeft groter effect na twaalf weken in plaats van na drie weken De tweede dosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech slechts na twaalf weken geven in plaats van na drie weken heeft een groter effect op de aanmaak van antlichamen dan wanneer de tweede prik al na drie weken volgt. Dat besluit een Britse studie naar de effecten van de tweede spuit.
14/05 06u15  Nieuwe ‘spraakzame’ dinosaurussoort ontdekt in Mexico Paleontologen hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt na de vondst van een 73 miljoen jaar oud fossiel in Noord-Mexico. Dat heeft het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote herbivoor die door middel van geluid kon communiceren.
13/05 21u15  Tegen 2030 zijn we in Vlaanderen met bijna 7 miljoen De bevolking in het Vlaams Gewest zal tussen 2020 en 2030 met 4 procent toenemen tot 6,90 miljoen inwoners. Tussen 2010 en 2020 lag de groei nog op meer dan 6 procent. Dat blijkt uit de Vlaamse gemeentelijke demografische vooruitzichten die Statistiek Vlaanderen om de drie jaar publiceert. De verwachte geringere groei van de bevolking is het gevolg van een val in de migratiecijfers, een aanhoudend laag vruchtbaarheidscijfer en recente oversterfte ten gevolge van de coronacrisis.
13/05 18u15  Nieuw-Zeeland gaat egels uitroeien Egels mogen dan stekels hebben, ze hebben dankzij kinderboeken ook een hoge aaibaarheidsfactor. De autoriteiten in Nieuw-Zeeland beginnen deze zomer toch een campagne om ze op bepaalde plekken in het land radicaal te elimineren, net als ratten.
13/05 15u15  Rusland zal Japanse miljardair naar ISS sturen als ruimtetoerist Rusland zal in december de Japanse miljardair Yusaku Maezawa met zijn assistent Yozo Hirano naar het Internationaal Ruimtestation ISS lanceren. Dat heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos vandaag meegedeeld. Zij zijn de eerstvolgende ruimtetoeristen van Space Adventures, een bedrijf gespecialiseerd in ruimtetoerisme.
12/05 16u15  Geeuwen koelt het brein af: hoe langer de geeuw, hoe groter het brein Een omvangrijke studie heeft uitgewezen dat gewervelden met grotere breinen en meer neuronen langer geeuwen. Volgens de theorie zou dat komen doordat geeuwen het brein afkoelt. Hoe groter het brein, hoe langer de geeuw dus moet duren.
12/05 14u15  Monsterachtige diepzeevis met lampje uit ‘Finding Nemo’ spoelt aan op strand Op een strand in Californië is vorige week een diepzeehengelvis aangespoeld, ook gekend als een zwarte duivel. Opvallend, want de soort leeft - zoals de naam doet vermoeden - diep in de zee en wordt zelden gespot. Waar u haar - want het is zéker een vrouwtje - wel van kunt kennen? Uw tv. In de animatiefilm ‘Finding Nemo’ jaagt het schrikwekkende monster met het lampje en de reuzentanden visjes Dory en Marlin de stuipen op het lijf in de duisternis.
12/05 13u15  Blikseminslag op snelweg in Florida zorgt voor loslatend wegdek: auto doorboord Twee inzittenden van een Ford F150 zijn in de Verenigde Staten aan de dood ontsnapt toen een stuk wegdek omhoog kwam nadat het werd getroffen door de bliksem en recht in de rijdende auto werd geslingerd. De voor- en achterruit van de wagen werden compleet vernield door de klap.
12/05 13u15  Terrasje doen? Hou rekening met plaatselijke buien Deze namiddag wisselen opklaringen en wolken elkaar af. Het blijft wisselvallig met plaatselijke buien. De maxima schommelen van 13 graden in de Hoge Venen tot 16 à 18 graden in Laag­- en Midden­-België. Er waait een zwakke tot matige wind, zo meldt het KMI.
12/05 12u15  Zelden in het echt geziene “monsterachtige” diepzeevis spoelt aan op een strand in Californië Op een strand in Californië is vorige week een heel opvallende vis aangespoeld, een vis die normaal diep in de zee leeft en gekend staat als één van de minst gespotte soorten van alle diepzeevissen. U herkent het nog niet? Dit is een diepzeehengelvis of zwarte zeeduivel, of ook het schrikwekkende monster dat in de populaire Disney/Pixar-animatiefilm ‘Finding Nemo’ visjes Dory en Marlin in de duisternis van het diepe water de stuipen op het lijf joeg. Met zijn ‘lamp’, een hengelachtig lichtgevend orgaan bengelend voor zijn kop, lokt deze duivel zijn prooien. Of nee, haar prooien.
12/05 12u15  90% steden bedreigd door klimaatverandering, 1 op de 4 heeft geen budget om zich te beschermen Een onderzoek in 800 steden wereldwijd toont dat 90% van de steden ernstige gevolgen van de klimaatverandering zal ondervinden. Maar tegelijk heeft bijna de helft van de steden nog geen plannen om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. De belangrijkste reden: te weinig centen.
12/05 11u15  90% van steden bedreigd door klimaatverandering, 1 op de 4 heeft geen budget om zich te beschermen Een onderzoek in 800 steden wereldwijd toont dat 90% van de steden ernstige gevolgen van klimaatverandering gaat ondervinden. 43% heeft geen plan om zich aan te passen. 1 op de 4 steden zegt dat er geen plan is omdat ze er gewoon geen budget voor hebben.
12/05 07u15  Wisselvallige dag met buien, tot 17 graden De dag start met brede opklaringen en daarbij is het droog. Plaatselijk hangt er nevel. Vooral na de middag wordt het wisselvallig met opklaringen, bewolkte perioden en enkele buien die minder intens zijn dan gisteren. De maxima schommelen tussen 12 en 17 graden, meldt het KMI.
11/05 16u15  Voyager 1 hoort 'gebrom' buiten ons zonnestelsel Voyager 1 vliegt momenteel door het “interstellaire medium” buiten de invloed van onze zon. Daar stelt hij een soort constant gebrom vast, het geluid van het universum buiten ons zonnestelsel.
11/05 15u15  Amerikaanse asteroïdeverkenner op weg naar huis De Amerikaanse asteroïdeverkenner OSIRIS-REx is op weg naar huis, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA meegedeeld. De sonde heeft maandag de baan van haar doelwit, de planetoïde Bennu, verlaten. De landing op Aarde is gepland voor september 2023. Dat gebeurt via valschermen in de staat Utah.
Laatste update: vandaag om 10u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

7x Release ‘Friends’-reünie eindelijk bekend, eerste trailer licht tipje van sluier op14/05 03u15 - De Standaard: Wetenschap: Het is gebeurd. De releasedatum van de langverwachte Friends-reünie is bekend. Op 27 mei keren Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer op HBOMax terug naar de sitcom die hen wereldberoemd maakte. Na precies 15 jaar en 9 maanden komt de cast dus opnieuw samen. Aniston kondigde het nieuws met gepaste trots aan op Instagram: “It’s official!”
7x Poetins eenzaamheid dient zijn geschiedenismisbruik14/05 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Moederziel alleen vierde president Poetin de overwinning op Duitsland. Maar dat kwam hem volgens Hubert Smeets niet slecht uit.
7x Herpes14/05 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Mijn vader loopt doelgericht naar de servicebalie van het tuincentrum. „Dag mevrouw, heeft u herpes?” Zonder te blikken of blozen antwoordt de dame: „Nee meneer, ik heb geen…
7x NRC Cultuur Streamagenda14/05 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: NRC verzamelt wekelijks de beste cultuur die je thuis kunt beleven.Deze week onder meer wonderboy Klaus Mäkelä en werk van Introdans. Laatst bijgewerkt op 12 mei.
6x STANDPUNT. Haat is de grote winnaar in het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen14/05 04u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De grootste verliezers van het opnieuw oplaaiende conflict tussen Palestijnen en Israëliërs zijn de vaders, moeders, zonen en dochters die alweer geliefden zijn kwijtgespeeld. De grote winnaar van dit conflict is de haat.
6x Antwerpse politie voert strijd op tegen ‘hufters’ en neemt vaker voertuigen van roekeloze chauffeurs in beslag14/05 04u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: In de strijd tegen roekeloos en asociaal rijgedrag gaat de Antwerpse politie steeds vaker over tot inbeslagname van voertuigen. In de eerst vier maanden van dit jaar raakten al zestien zogenaamde ‘hufters’ hun voertuig kwijt. Dat is bijna evenveel als het totaal van 2020. De situaties waarmee de Antwerpse politieagenten worden geconfronteerd, zijn hallucinant. “We moeten weleens de achtervolging staken, voor onze eigen veiligheid.”
6x Lego: populair bij kind en crimineel14/05 03u15 - De Standaard: Wetenschap: In Frankrijk zijn er afgelopen maand verschillende arrestaties geweest van leden van een internationale dievenbende. Hun prooi? Lego bouwsets. Wat maakt Lego t zo aantrekkelijk voor kinderen, ouderen en criminelen?
6x Brussel verliest zaak Amazon, maar wint van Engie14/05 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Amazon en Luxemburg krijgen gelijk van de rechter: de fiscale naheffing van 250 miljoen door de Europese Commissie vervalt.
6x Het hele land zit intussen overspannen op de bank14/05 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Pieter Omtzigt mag dan thuiszitten, zijn ideeën doen de ronde. Hij beschrijft in zijn boek een bestuursstijl waarin het schipperen overheerst: „We proberen de volgende golf te…
6x 'Israëlische grondtroepen ingezet in Gazastrook'14/05 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Na vier dagen van luchtaanvallen zegt het Israëlische leger voor het eerst grondtroepen in te zetten om doelen in de Gazastrook aan te vallen.

Statistieken

Artikels:
31919
Gelezen:
7853
Aantal lezers nu:
73


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven