woensdag 4 augustus 2021, week 31


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u45
 

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
04/08 00u15  Bescherming tegen deltavariant pas bereikt na twee prikken Mensen hebben twee prikken met de coronavaccins van AstraZeneca of Pfizer nodig om beschermd te zijn tegen de besmettelijke deltavariant van het coronavirus, maar ook dan is de afweer zwakker dan bij andere varianten, blijkt uit Frans onderzoek. Gevaccineerden die pas één prik hebben gehad zouden nauwelijks zijn beschermd.
03/08 14u15  Rust en thuiswerken in coronatijd goed voor borstvoeding Van de vrouwen die in coronatijd een kind kreeg, is 89 procent gestart met borstvoeden. Zo’n 14 procent van die vrouwen denkt dat ze door corona langer borstvoeding hebben gegeven. Goede ondersteuning, meer rust en thuiswerken lijken daarbij een rol te hebben gespeeld. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum.
03/08 11u15  Eén op de drie Nederlanders stelde bezoek opticien uit wegens coronapandemie Ruim 30 procent van de Nederlanders die de afgelopen jaar niet naar de opticien of optometrist zijn geweest, hebben hun bezoek uitgesteld vanwege de coronapandemie. En dat terwijl 32 procent van hen wel oogklachten had.
03/08 00u15  UMC Utrecht start onderzoek naar mogelijk coronamedicijn Het UMC Utrecht werkt aan een mogelijk medicijn tegen corona. Op 5 juli start het ziekenhuis met een klinische 'fase 2'-studie naar een nieuw kandidaat-geneesmiddel bij volwassenen met een coronabesmetting. Het middel moet het herstel van corona versnellen en noodzaak tot (spoedeisende) ziekenhuiszorg voorkomen.
01/08 00u15  Bijna de helft van alle covidpatiënten verlaat ziekenhuis met complicaties Bijna de helft van alle covidpatiënten verlaat het ziekenhuis met een of meer complicaties. Ook jonge patiënten, voorheen gezonde jongeren, die niet op de intensive care hebben gelegen, kunnen kampen met onder meer nierproblemen, hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
31/07 00u15  'Ga met blijvend opgezette enkels altijd naar de huisarts' Aanhoudend opgezette voeten en enkels kunnen wijzen op ernstige hartproblemen, toch nemen mensen deze klacht vaak niet serieus en gaat slechts een op de drie Nederlanders naar de huisarts met deze klacht, meldt de Hartstichting.
31/07 00u15  4,6 miljoen meer potentiële donoren sinds invoering donorwet Een jaar na de invoering van de Donorwet staan bijna 11 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder met een actieve keuze geregistreerd in het Donorregister. Als de percentages 'ja' (34 procent) en 'geen bezwaar' (25 procent) bij elkaar worden opgeteld, zijn er door de nieuwe wet nu ruim 4,6 miljoen meer potentiële donoren. Een derde geeft geen toestemming voor orgaandonatie.
31/07 00u15  'Te weinig aandacht voor sekseverschillen in onderzoeken naar COVID-19' Hoewel COVID-19 zich verschillend uit bij mannen en vrouwen, maakt de grote meerderheid van de huidige klinische studies van SARS-CoV-2 en COVID-19 geen melding van geslacht. Sterker nog, slechts een fractie, 4 procent, is expliciet van plan om sekseverschillen in hun onderzoeken mee te nemen, concludeert een nieuwe analyse van bijna 4.500 studies.
30/07 00u15  Helft mensen met diabetes 2 kent gezondheidsrisico’s niet Mensen met diabetes type 2 blijken zelf weinig kennis te hebben van hun aandoening, 48 procent is onbekend met het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en meer dan driekwart weet niet dat cholesterol en bloeddruk hierin een rol spelen. De helft van de mensen met diabetes type 2 geeft aan dat de huisarts hen laat of zelfs helemaal niet over de risico’s vertelt of dit kunnen zij zich niet herinneren. Dit blijkt uit onderzoek van Diabetesvereniging Nederland.
30/07 00u15  Huisartsenposten luiden noodklok: “Bel alleen bij spoed en kom niet langs zonder afspraak” Huisartsenposten hebben het ongekend druk. Bij de telefooncentrale staan patiënten soms tot een uur in de wacht met klachten die eigenlijk geen spoed zijn. De huisartsenposten zijn bang dat echte spoedgevallen in de knel komen.
29/07 15u15  Nieuw middel voor coronapatiënten die zelf geen antistoffen aanmaken In het Erasmus MC in Rotterdam zijn onlangs de eerste coronapatiënten behandeld met speciale antilichamen. Zij maken zelf onvoldoende antistoffen aan, bijvoorbeeld doordat ze afweeronderdrukkende medicatie gebruiken na een transplantatie. Het ziekenhuis spreekt zelf van een doorbraak.
29/07 00u15  Nederlanders willen minder vlees: 4 op de 10 eet bewust minder Ongeveer vier op de tien Nederlanders, 38 procent om precies te zijn, geeft aan de laatste jaren bewust minder vlees te eten. Dat meldt het Voedingscentrum op basis van een onderzoek uitgevoerd onder meer dan duizend Nederlanders van achttien tot tachtig jaar.
Laatste update: vandaag om 0u15


Scientias

Verbergen Tonen
03/08 18u15  Onbemande testvlucht van Boeings Starliner opnieuw uitgesteld Zojuist maakte Boeing bekend dat de vlucht die voor vanavond gepland stond, niet doorgaat. Het is niet de eerste keer dat de onbemande testvlucht naar het internationale ruimtestation wordt uitgesteld. Eigenlijk had Boeings Starliner vorige week al de lucht in moeten gaan. Een ongelukje met de Russische Nauka-module bij het ISS gooide toen echter roet […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
03/08 16u15  Nederlandse onderzoekers ontrafelen het uiengenoom Een hele klus, want de bekende tranentrekker heeft een genoom dat vijf keer groter is dan dat van ons! Grote kans dat er ergens in je voorraadkast wel eentje rondslingert: een ui. Het is één van de meest geproduceerde groenten ter wereld die in tal van gerechten een rol speelt. Je zou dan ook denken […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
03/08 13u15  Komende week vindt een dubbele scheervlucht langs Venus plaats Twee ruimtevaartuigen scheren bijna tegelijkertijd langs het ongastvrije zusje van de aarde. En dat biedt kansen! Terwijl veel Europeanen – gewapend met testbewijzen en vaccinatieboekjes – vakantie vieren, worden er bij de Europese ruimtevaartorganisatie juist overuren gemaakt. ESA maakt zich namelijk op voor een unieke dubbele scheervlucht langs Venus! Solar Orbiter en BepiColombo De Solar […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
03/08 11u15  Deze rode vlekken zijn niet het werk van Moeder Natuur, maar van Neanderthalers Nieuw onderzoek bevestigt dat het om Neanderthaler-kunst gaat. In 2018 zorgden onderzoekers voor behoorlijk wat opschudding door te concluderen dat enkele in Spaanse grotten aangetroffen rotstekeningen zeker 64.000 jaar oud waren. Het betekende dat de rotstekeningen onmogelijk door moderne mensen konden zijn gemaakt, want die arriveerden pas een slordige 20.000 jaar later in Europa. “De […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
03/08 09u15  Ruimtevaartuig Starliner vertrekt vandaag naar het ISS – en dit is wat je moet weten Tijdens de herkansing moet Boeings paradepaardje niet alleen het ISS heelhuids weten te bereiken, ook staan er enkele andere belangrijke doelen op het programma. Het is alweer meer dan een halfjaar geleden dat de door Boeing gebouwde Starliner met goede moed naar het internationale ruimtestation vertrok. De lancering van het onbemande ruimtevaartuig verliep op rolletjes, […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
02/08 19u15  Langere dagen maakten de aarde mogelijk leefbaar Oerbacteriën kregen meer tijd om zuurstof te produceren, waardoor de wereldwijde zuurstofconcentratie gestaag toenam. Wetenschappers veronderstellen dat wij ons bestaan aan minuscule micro-organismen te danken hebben. Vrijwel al het zuurstof op aarde is namelijk geproduceerd door middel van fotosynthese dat uitgevonden is door kleine organismen; de cyanobacteriën. Wetenschappers hebben in een nieuwe studie deze bijzondere […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
02/08 15u15  Brutale mezen stelen haren van levende zoogdieren Ze landen voorzichtig op een nietsvermoedend zoogdier om vervolgens stiekem wat plukjes haar uit de vacht te trekken. Veel vogels gebruiken haar of pels als lekker zacht en warm nestmateriaal. Wetenschappers gingen er van uit dat deze vogels echter alleen haar van karkassen of dode zoogdieren gebruikten, of haar dat ze toevallig ergens onderweg hadden […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
02/08 12u15  Aantal reuzenpanda’s neemt toe, maar kans op uitsterven blijft onverminderd groot Panda’s woonachtig in afgelegen gebieden hebben moeite een partner te vinden. En dat maakt deze geïsoleerde populaties bijzonder kwetsbaar. De afgelopen tijd leek het steeds beter met de reuzenpanda te gaan. De aantallen nemen gestaag toe, waardoor de IUCN het dier niet meer als ‘bedreigd’ maar als ‘kwetsbaar’ te boek heeft staan. Toch is de […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
02/08 09u15  Mogelijk de oudste sporen van dierlijk leven ontdekt Het gaat om een fossiele zeespons, ontdekt in 890 miljoen jaar oud gesteente. En dat kan betekenen dat sponzen maar liefst 350 miljoen jaar eerder leefden dan gedacht. Wetenschappers vermoeden dat de zeespons weleens het allereerste dier op aarde kan zijn geweest. Maar wannéér ontstonden ze? Het is een vraag die menig wetenschapper bezighoudt. Nu […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
01/08 11u16  Burgerwetenschappers gezocht: zoek uit hoe schoon het plasje, slootje of beekje in jouw buurt is! De waterkwaliteit van kleine wateren wordt nauwelijks gemonitord. En dat terwijl de kwaliteit ervan heel belangrijk is voor de biodiversiteit. Terwijl waterschappen de waterkwaliteit van grote wateren – zoals rivieren en meren – nauwlettend in de gaten houden, worden de kleine wateren niet of nauwelijks bemonsterd. Er is dus nog niet veel bekend over hoe […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
30/07 19u15  Terugdringen van onze uitstoot redt niet alleen het klimaat, maar ook levens Als we nu iets aan onze emissies doen, kan dat zo’n 74 miljoen levens besparen. We weten dat klimaatverandering levens kost. Maar hoeveel precies? En hoeveel levens blijven er gespaard als we wél onze CO2-uitstoot terugdringen? Het zijn prangende vragen, die lastig te beantwoorden zijn. Toch heeft een onderzoeker zich op deze vragen gestort en […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
30/07 16u15  Mysterieuze radarsignalen boven de zuidpool van Mars ‘niet het resultaat van water, maar van klei’ En daarmee lijkt de zaak te zijn afgedaan. Jarenlang hebben wetenschappers gedebatteerd over wat er zich onder de zuidelijke poolkap van planeet Mars schuilhoudt, nadat er mysterieuze heldere radarsignalen werden ontdekt. Deze signalen werden aanvankelijk aan vloeibaar water toegeschreven; een spannende theorie. Maar ook één die niet door iedereen werd aanvaard. Onlangs nog trok een […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
30/07 12u15  Russische module geeft ISS een duw – testvlucht van Boeings Starliner uitgesteld Na een ongelukje met de stuwraketten raakte het ISS kort uit balans. NASA durft het dan ook nog niet aan om ruimtevaartuig Starliner te lanceren. Vandaag had het moeten gebeuren: de lancering van Boeings Starliner. Na de ‘mislukte’ vorige testvlucht, zou het ruimtevaartuig zich in de herkansing moeten bewijzen. De testvlucht is echter nu onverhoopt […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
30/07 09u15  Traditioneel Japans gerecht mogelijk onverwacht wapen in de strijd tegen corona Een extract gemaakt van nattō blijkt het vermogen van het coronavirus om cellen te infecteren, te remmen. Nattō is een kleverig en sterk ruikend traditioneel gerecht uit de Japanse keuken dat gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Japanners zweren er al jaar en dag bij; het zou zelfs bijdragen aan een lang en gezond leven. Maar […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
29/07 19u15  Aarde kan weer leefbaar worden als de zon dood is Ongenadige sterrenwinden zullen het leven op onze planeet vernietigen. Toch gloort er hoop op planeten rond witte dwergsterren. Astronomen denken dat onze zon nog zo’n vijf miljard jaar te leven heeft. Daarna is de zon door de brandstof heen en zal sterven. De vraag is wat er dan met het leven op aarde gebeurt; zullen […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
Laatste update: dinsdag 3 augustus 2021, 18u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
04/08 00u15  Enorme vis die al sinds prehistorie bestaat kan 100 worden en is 5 jaar zwanger De coelacanth, een enorme vis die al sinds de prehistorie in wateren van de wereld zwemt, kan honderd jaar worden. Een zwangerschap bij de prehistorische vis kan liefst vijf jaar duren, schrijft persbureau AP donderdagavond op basis van een nieuwe studie.
04/08 00u15  Botten van mogelijk onbekende mensensoort ontdekt in Israël Onderzoekers in Israël hebben botten gevonden van een onbekende mensensoort, blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie in Science. De wetenschappers spreken over een buitengewone ontdekking van groot wetenschappelijk belang.
04/08 00u15  Video | NASA gewaarschuwd: zo verovert China de ruimte Nog geen achttien jaar na de lancering van het eerste bemande Chinese ruimtevaartuig, is het land een van de grootmachten in de ruimte. En China heeft grootse plannen voor de ruimtevaart de komende jaren.
04/08 00u15  China lanceert succesvol drie taikonauten naar eigen ruimtestation China heeft in de nacht van woensdag op donderdag succesvol drie taikonauten naar het eigen ruimtestation Tiangong gelanceerd. Volgens plan steeg het ruimtevaartuig Shenzhou 12 om 3.22 uur (Nederlandse tijd) op vanaf lanceerbasis Jiuquan in het noorden van China.
03/08 16u15  Onderzoek bevestigt dat neanderthalers kunst konden maken Onderzoekers hebben na drie jaar onderzoek geconcludeerd dat 64.000 jaar oude rotstekeningen in Spaanse grotten door neanderthalers zijn gemaakt. Ze bevestigen hiermee de hypothese dat de uitgestorven mensensoort in staat was om kunst te maken.
03/08 00u15  Op hol geslagen Chinese raket stort waarschijnlijk dit weekend neer op aarde De Chinese raket die al ruim een week ongecontroleerd door de ruimte vliegt, stort waarschijnlijk dit weekend neer op aarde. Waar en wanneer dit precies gaat gebeuren, is nog altijd onduidelijk, maar de Verenigde Staten denken mogelijk al ergens op zaterdag. De kans is volgens de VS reëel dat brokstukken op bewoonde gebieden neerkomen, maar China acht de kans extreem klein dat ruimteafval schade op land aanricht.
03/08 00u15  Dit weten we over het verschil tussen de vaccins van Janssen en AstraZeneca De vaccins van AstraZeneca en Janssen zorgen volgens het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in hele zeldzame gevallen voor ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. Hoe vaak komt deze bijwerking voor? En hoe zit dit bij Moderna en Pfizer?
02/08 00u15  De risico's van langdurige covid: dit weten we nu Een flink deel van de mensen die ziek worden van het coronavirus heeft hier maanden later nog last van. Maar hoe deze klachten precies ontstaan en hoeveel mensen dusdanig veel klachten hebben dat ze niet naar hun werk kunnen, weten we nog niet.
02/08 00u15  Simpel uitgelegd: Waarom ufomeldingen geen buitenaards leven betekenen De Amerikaanse regering maakte vrijdag bekend dat er sinds 2004 in totaal 143 zogenoemde ufo's zijn gezien. Dat betekent echter nog niet dat er (bijvoorbeeld) marsmannetjes zijn gespot. NU.nl legt op Wereld UFO Dag het verschil uit tussen de woorden die gebruikt worden om rondvliegende mysteries te beschrijven.
02/08 00u15  NUcheckt: 'Rookvrij roken' lijkt minder ongezond, maar veel is nog onzeker NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat elektronische sigaretten en verhitte tabaksproducten minder schadelijk zijn dan tabakssigaretten. Dat lijkt te kloppen, maar ook deze producten zijn schadelijk.
02/08 00u15  Wetenschappers wereldwijd steunen aangeklaagde Nederlandse klokkenluider Honderden wetenschappers van over de hele wereld zijn in de bres gesprongen voor de Nederlandse klokkenluider Elisabeth Bik. De 55-jarige Utrechtse microbioloog is in Frankrijk aangeklaagd nadat zij een beroepsgenoot had gewezen op fouten in zijn onderzoek.
02/08 00u15  Zoogdieren in nood kunnen 'ademen' via de anus, mensen misschien ook Zoogdieren kunnen in noodgevallen zuurstof via de anus opnemen. Dat concluderen Japanse wetenschappers in een vrijdag gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Med. De resultaten bieden kansen voor een potentiële nieuwe beademingstechniek voor menselijke patiënten, aldus de onderzoekers.
02/08 00u15  Astronaut eerste maanlanding Michael Collins (90) overleden De Amerikaanse NASA-astronaut Michael Collins is woensdag op negentigjarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Collins bleef in juli 1969 alleen achter in de door hem bestuurde commandomodule van Apollo 11, terwijl Neil Armstrong en Buzz Aldrin afdaalden naar het maanoppervlak.
01/08 00u15  Bijna helft van coronapatiënten in ziekenhuis heeft complicaties Coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden, krijgen vaak last van bijkomende medische problemen als nierproblemen en hartritmestoornissen. Dat blijkt uit een groot Brits onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
01/08 00u15  Mogelijk grootste waargenomen komeet ooit raast op ons zonnestelsel af Wetenschappers hebben een enorme komeet ontdekt die momenteel op ons zonnestelsel afstormt. Het object is ongeveer duizend keer zo groot als de gemiddelde komeet en is misschien wel het grootste exemplaar dat astronomen ooit hebben gezien.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
04/08 02u15  Rabobank compenseert klanten die te hoge rente betaalden Rabobank is van plan om de klanten die een te hoge rente hebben betaald over hun doorlopende kredieten financieel te compenseren.
04/08 02u15  Sunweb hoeft Corendon niet over te nemen Sunweb trok zich terug uit een koopovereenkomst, omdat Corendon niet aan alle voorwaarden zou hebben voldaan.
04/08 02u15  Reclame-uitgaven op sociale media in Europa komen dit jaar naar schatting op 23 miljard euro Dit jaar zal in Europa meer dan 23 miljard euro worden uitgegeven aan advertenties op sociale media.
04/08 02u15  Een goede locatie wordt een extra personage Welke onderdelen maken een serie goed? Deze zomer ontleden we wekelijks de televisieserie. Van de eerste seconde tot de allerlaatste scène. Deze week: Locatie
04/08 02u15  Eendenveren en paardenschedels ‘Ga je het redden, vroeg de vader van het kind bezorgd.‘ Deel 5: De Hydra van Lerna.
04/08 02u15  De drie categorieën In 2021 is het vragen naar iemands geslacht een potentieel mijnenveld geworden. De oude tweedeling man en vrouw voldoet niet meer, en ook overheden en bedrijven moeten met de…
04/08 00u15  In een wereld zonder thuis zoekt Baudet nu een toevluchtsoord Baudet lijkt sinds de coronacrisis geradicaliseerd. De hoop de elite te vervangen lijkt vervlogen. Hij wil nu de wereld ontvluchten.
04/08 00u15  Spoor van vernieling door bosbranden in Californië Verwoestende bosbranden teisteren sinds halverwege juli het noorden van Califonië. Meer dan 5.000 brandweerlieden proberen het zogeheten 'Dixie-vuur' te blussen.
04/08 00u15  Leven er wel mensen in deze spookachtige metropolen? De beelden van woontorens, concertzalen, parkeergarages en kantoorcomplexen die fotograaf Frank van der Salm de afgelopen 25 jaar maakte, ogen vaak spookachtig verlaten.
04/08 00u15  ‘Soms probeer ik te betalen met mijn kunstwerken’ Marin Hondebrink (36) uit Utrecht combineert haar werk als beeldend kunstenaar met een ‘broodbaan’ als toiletjuffrouw.
03/08 23u15  Kentekencamera's scanden ook gezichten van automobilisten Politiecamera’s langs de Nederlandse autowegen hebben de afgelopen vijf jaar automobilisten en bijrijders gefotografeerd, terwijl de wettelijke basis hiervoor ontbrak.
03/08 23u15  Britse marine waarschuwt voor mogelijke scheepskaping in Golf van Oman Verschillende media melden op basis van anonieme bronnen dat een schip is gekaapt nabij de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse autoriteiten doen onderzoek.
03/08 23u15  Aanklager: gouverneur van New York Cuomo schuldig aan seksueel wangedrag Het OM bevestigt in een rapport dat de gouverneur van New York stelselmatig vrouwen lastig heeft gevallen op de werkvloer.
03/08 23u15  Topman gamebedrijf Activision Blizzard weg na aantijgingen van onveilige werkomgeving De staat Californië heeft Activision Blizzard vorige maand aangeklaagd wegens „intimidatie en discriminatie van vrouwen”. Brack zou hier onvoldoende aan hebben gedaan.
03/08 23u15  ‘Minari’ herschrijft de Amerikaanse droom Migratie is een rode draad in de filmgeschiedenis van de Verenigde Staten. Met ‘Minari’ brandt regisseur Lee Isaac Chung de Amerikaanse droom af tot op de grond.
Laatste update: vandaag om 2u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
04/08 01u15  Schelle vult ‘voetbalveld’ met eetbaar groen Schelle is een van de vier pioniersgemeenten die het plattelandsproject Voedsel+Dorp van de provincie Antwerpen uitrollen. Samen met de inwoners wordt op zoek gegaan naar mogelijkheden voor eetbaar groen. Dat kan in allerlei vormen zijn zoals een voedselbos, een boomgaard, volkstuintjes, een pluktuin of een combinatie ervan.
03/08 22u15  Moedig Genk krijgt nog maar eens lesje in efficiëntie tegen Shakhtar Donetsk KRC Genk zal volgende week in Kiev met een stunt van formaat moeten uitpakken, wil het verder mogen dromen van een vierde deelname aan de Champions League. De verdienstelijke vicekampioen kreeg ondanks een goal van Onuachu thuis een lesje in efficiëntie van een opportunistisch Shakhtar Donetsk: 1-2.
03/08 22u15  Rob Guns (CD&V) is nieuwe schepen van Onderwijs Rob Guns (CD&V) is voortaan schepen van Onderwijs in Kasterlee in plaats van zijn partijgenoot Walter Van Baelen. Het schepencollege van Kasterlee heeft maandag deze verschuiving zelf goedgekeurd.
03/08 22u15  Bosbranden Turkije en Italië lang niet allemaal gevolg van klimaatverandering: groot deel werd aangestoken Branden van ongeziene grootte woekeren door de Turkse, Italiaanse en Griekse bossen. Vooral Turkije is hard getroffen, met al minstens 8 doden tot gevolg. Het lijkt wel de vloek van moeder natuur. Of niet, nu blijkt dat extremistische groeperingen, pyromanen en projectontwikkelaars achter de bosbranden zitten in Turkije en Italië.
03/08 21u15  Noodweer tast ook de Belgische wijnranken aan: tot 30 procent van oogst kan verloren gaan De overvloedige regen van de voorbije weken is slecht voor de Belgische wijnbouw. Valse meeldauw, een schimmel die woekert bij langdurig vochtig weer, tast de wijnranken aan: zo zouden de wijnbouwers maar liefst 30 procent van hun opbrengst kunnen verliezen, meldt VRT dinsdag.
03/08 21u15  Hij overleefde als enige de crash van de kabelbaan in Italië, maar nu breekt een familieruzie los over het lot van Eitan Eitan overleefde als enige toen een kabelbaan nabij Lago Maggiore het begaf. Hij verloor zijn ouders, grootouders en een broer. Nu is er ruzie in de familie om wie Eitan mag adopteren.
03/08 21u15  Reese Witherspoon verkoopt productiehuis voor bijna 1 miljard dollar Actrice maar ook zakenvrouw Reese Witherspoon verkoopt haar productiehuis Hello Sunshine voor 900 miljoen dollar. Het productiehuis - dat onder andere Big Little Lies en The Morning Show maakte - wordt opgekocht door een nieuw productiehuis dat nog een naam moet krijgen. Het nieuwe huis wil de hofleverancier worden voor streamingdiensten zoals Netflix en Amazon.
03/08 21u15  Fluvius breekt beton op om Mechelse site in te richten als park Tegen 2030 moet de site van netbeheerder Fluvius in Mechelen-Noord er helemaal anders uitzien, zodat ze beter aansluit bij de toekomstige stadswijk Keerdok. Blikvanger is een parkomgeving met verschillende bomen, bloem- en kruidenrijk gras en een zogenaamde wadi, die ook toegankelijk is voor wandelaars en fietsers. Beton ruimt daardoor letterlijk plaats voor groen.
03/08 21u15  Opvallend weerfenomeen gespot in noorden van provincie: getuigen kunnen ‘funnel’ fotograferen Het Weerstation van Zoersel heeft dinsdagavond, rond 19.40u, verschillende meldingen gekregen van een zogenaamde ‘funnel’, wat kan uitgroeien tot een windhoos. Het weer is momenteel erg onstabiel waardoor felle buien zich makkelijk kunnen vormen en deze fenomenen laat ontstaan. Gelukkig heeft de funnel de grond niet geraakt en geen schade berokkend. Het levert wel mooie foto’s op.
03/08 20u15  Antwerpenaar (49) riskeert twaalf jaar cel voor seksueel misbruik van zijn vier kinderen Het openbaar ministerie heeft twaalf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling gevorderd voor een 49-jarige vader uit Antwerpen die vier van zijn vijf kinderen seksueel misbruikt zou hebben. De man ontkent dat echter met klem. De 38-jarige moeder staat mee terecht voor schuldig verzuim. Zij zou al twee jaar voor de aangifte op de hoogte zijn geweest. Voor haar werd zes maanden cel geëist.
03/08 20u15  Ruim vijfhonderd KLJ’ers trotseren buien op sportfeest Het was er het weer niet echt naar, maar KLJ Essen-Hoek organiseerde dit weekend een heus sportfeest. Ze hadden groen licht gekregen van de gemeente en dus werd er gesport. Ruim 550 KLJ’ers lieten de buien niet aan hun hart komen.
03/08 20u15  Tot veertig maanden cel geëist voor afpersing in drugsmilieu Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot veertig maanden gevorderd voor drie jonge kerels die vervolgd worden voor vrijheidsberoving, afpersing en diefstal. Ze hadden een man meegenomen in hun wagen, hem geslagen met een brandblusapparaat en 50.000 euro van hem geëist. Het ging om een afrekening binnen het drugsmilieu.
03/08 20u15  Antwerpse Turken op vakantie tussen rookwolken en assen: “De solidariteit hier is indrukwekkend” Dan heb je na een ellendig coronajaar een weekje aan de Turkse Riviera geboekt en dan wordt de regio geteisterd door de zwaarste branden in jaren. De familie Sener uit Antwerpen probeert het niet al te veel aan zijn hart te laten komen. “We hopen nog een weekje te genieten, maar het doet pijn te zien hoeveel er is verwoest”, zegt Hayrettin Sener (41) uit Antwerpen.
03/08 20u15  Nieuw plan voor aanpak geluidsoverlast aan recyclagepark Rupelmonde De gemeente Kruibeke maakt werk van een nieuw plan voor het recyclagepark van Ibogem in Rupelmonde. Buurtbewoners klagen al een tijdje over geluidsoverlast. Dat komt omdat het gratis gedeelte van het recyclagepark erg dicht tegen de huizen aanligt. De gemeente gaat dat gedeelte nu een andere plaats geven, om dan op de huidige locatie een parking aan te leggen. Dat moet de gemoederen in de buurt bedaren.
03/08 20u15  Anderlecht huurt Joshua Zirkzee van Bayern München, maar bekomt geen aankoopoptie Het is nu ook officieel: Anderlecht huurt de Nederlandse aanvaller Joshua Zirkzee (20) dit seizoen van Bayern München. Paars-wit bedong evenwel geen aankoopoptie bij de Duitse recordkampioen.

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
03/08 22u15  Genk gaat na rust kopje onder tegen Shakhtar Donetsk Racing Genk heeft dinsdag zijn heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League met 1-2 verloren van Shakhtar Donetsk. De Limburgers kwamen net voor rust op voorsprong dankzij een goal van Paul Onuachu, maar na rust keerden Tete en invaller Alan Patrick de situatie nog helemaal om. De terugwedstrijd in Oekraïne is volgende week dinsdag.
03/08 22u15  Blog Olympische Spelen | Australische atleten vernielen kamers en veroorzaken problemen op vliegtuig Volg hier het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Tokio (23 juli - 8 augustus).
03/08 21u15  Nafi Thiam jaagt op uniek olympisch goud Nafi Thiam start als top­favoriete in de zevenkamp en kan haar olympische titel verlengen. Dat zou een unicum zijn voor ons land.
03/08 20u15  Iran ontkent betrokkenheid bij dodelijke drone-aanval op tanker De olietanker Mercer Street die donderdag is aangevallen met een drone, wat twee mensenlevens kostte, is aangemeerd bij Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat blijkt uit informatie op de website MarineTraffic.
03/08 19u15  Peter Sagan trekt naar TotalEnergies De nieuwe ploeg van Peter Sagan is bekend. De drievoudige wereldkampioen ondertekende dinsdag een contract voor twee seizoenen bij Franse ProTeam TotalEnergies. Die overgang hing al een tijdje in de lucht. Vorige week raakte al bekend dat Sagan zijn huidige team BORA-hansgrohe zou gaan verlaten.
03/08 19u15  Simone Biles na bronzen medaille: ‘We zijn niet alleen entertainment, we zijn ook gewoon mensen’ Simone Biles heeft dinsdag tijdens de finale op de balk een bronzen medaille behaald op de Olympische Spelen. De Amerikaanse turnster stapte eerder nog uit de wedstrijd door mentale problemen, maar kwam dus toch opnieuw in actie.
03/08 18u15  Verschillende vrouwen seksueel geïntimideerd door New Yorks gouverneur Cuomo De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, de Democraat Andrew Cuomo, heeft ‘verschillende vrouwen, onder wie voormalige en huidige ambtenaren, seksueel geïntimideerd’. Dat is het besluit van een door justitie besteld onafhankelijk onderzoek, zo heeft de plaatselijke minister van Justitie, Letitia James, dinsdag aangekondigd.
03/08 18u15  Coronablog | Pierre Van Damme: ‘In september naar eigen verantwoordelijkheid voor het dragen van mondmasker’ Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
03/08 17u15  Oproep | De Standaard Weekblad zoekt verhalen over schuld en schuldgevoel Voor een interviewreeks in De Standaard Weekblad zijn we op zoek naar verhalen over schuld en schuldgevoel. Over het knagende gevoel van iets dat je niet meer kunt terugdraaien, de fout waarvan je nog steeds wakker ligt, de excuses die je nog moet maken.Heb je ooit iemand gepest? Heb je je kind of gezin in de steek gelaten of het gevoel als ouder gefaald te hebben? Ben je betrokken geweest bij huiselijk geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag? Of herken je je op een andere manier in deze thematiek? Als je je verhaal met ons wil delen, kan dat op r.vanees@nrc.nl, in alle discretie.
03/08 17u15  Republikeinen kritisch over groot verjaardagsfeest Obama De Amerikaanse oud-president Barack Obama krijgt kritiek omdat hij zijn zestigste verjaardag groots wil vieren. De Democraat nodigt honderden gasten uit in zijn buitenverblijf op het eiland Martha’s Vineyard, schrijft The Wall Street Journal. Dat ligt gevoelig omdat er in de Verenigde Staten grote zorgen zijn over de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Er worden daarom steeds meer coronamaatregelen aangescherpt.
03/08 17u15  Taakstraf voor Nederlander die inreed op journalist Een man uit het Nederlandse Urk is door de rechter tot een taakstraf van 80 uur veroordeeld voor het opzettelijk aanrijden van een journalist. De feiten deden zich voor toen de journalist een reportage aan het maken was over het overtreden van de coronamaatregelen in de streng gelovige vissersgemeente Urk.
03/08 17u15  Hoe fans wereldwijd elk op hun eigen manier de Spelen kleur geven De Olympische Spelen gaan dit jaar in Tokio zonder publiek door, maar dat wil niet zeggen dat de deelnemende atleten het zonder enthousiaste supporters moeten doen. Van over de hele wereld duiken al twee weken lang beelden op van bijzondere supporters, uitzinnige familieleden, maar ook van riskante protestacties. Kijk in bovenstaande compilatievideo mee.
03/08 17u15  Gevluchte sprintster getuigt: ‘Werd bedreigd met straffen in Wit-Rusland’ De Wit-Russische sprintster Kristsina Tsimanovskaja werd door haar delegatie gedwongen vroegtijdig een punt te zetten achter de Olympische Spelen, omdat ze kritiek had geuit op haar opstelling bij de 4x400m, een discipline waarvoor ze nog nooit had getraind. Ondertussen kreeg ze asiel in Polen. ‘Ik zou graag mijn sportcarrière verderzetten, maar mijn veiligheid is nu prioriteit’, zegt ze.
03/08 17u15  Coronablog | New York verplicht volledige vaccinatie voor indooractiviteiten Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
03/08 16u15  Blog Olympische Spelen | Armand Duplantis heerst in het polsstokspringen Volg hier het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Tokio (23 juli - 8 augustus).
Laatste update: dinsdag 3 augustus 2021, 22u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
03/08 18u15  Uitstel voor testvlucht naar ISS van Boeings ruimtevaartuig Starliner De lancering van een nieuw ruimtevaartuig, de door vliegtuigbouwer Boeing ontwikkelde ‘Starliner’, is dinsdag niet doorgegaan. Het vaartuig had moeten opstijgen voor een onbemande vlucht naar het ruimtestation ISS. Een paar uur voor vertrek, terwijl de raket klaarstond op het lanceerplatform, besloot de vluchtleiding echter om de lancering uit te stellen. Boeing Space gaf op Twitter geen uitleg voor dat uitstel, maar door de weersomstandigheden was er maar 50 procent kans dat de vlucht zou kunnen doorgaan.
03/08 17u15  Branden in Turkije houden aan, Duits koppel omgekomen bij vluchtpoging Delen van Zuid-Europa en Turkije worden nog steeds geteisterd door extreme hitte en natuurbranden. Turkse media berichten dat een Duits-Turks koppel dat om het leven kwam probeerde te vluchten voor het vuur. De lichamen van de man en de vrouw zijn aangetroffen bij hun woning in Manavgat, in de onder toeristen populaire provincie Antalya. De Duitse autoriteiten hebben hun dood nog niet bevestigd.
03/08 16u15  Rood pigment in Spaanse grot blijkt aangebracht door Neanderthalers, ruim 60.000 jaar geleden Neanderthalers werden lange tijd gezien als onnozel, maar volgens een gisteren gepubliceerde studie brachten ze meer dan 60.000 jaar geleden rood okerpigment aan op stalagmieten in een Spaanse grot in Malaga.
03/08 11u15  Herkansing voor Boeings paradepaardje: na mislukte testvlucht vertrekt Starliner vandaag opnieuw richting ISS Na een mislukte lanceerpoging afgelopen vrijdag staat het ruimtevaartuig Starliner van Boeing opnieuw klaar om te vertrekken. Het gaat om een tweede testvlucht nadat Boeings paradepaardje eind 2019 al eens richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) werd gelanceerd. Omdat het toestel toen niet in de geplande baan terechtkwam moest het weer huiswaarts keren. Dit keer moet de Starliner wél bij de eindmeet geraken.
03/08 08u15  Een ballon doen ontploffen met enkel een appelsien? Influencer Gerben Tuerlinckx toont je hoe het moet Onze wetenschapsexpert Martijn Peters stelde voor de HLN Summer Challenges enkele leuke wetenschappelijke experimenten op waarmee hij influencer Gerben Tuerlinckx en jong Vlaanderen uitdaagt om ze uit te voeren. Wat de challenge voor vandaag is? Gerben zal een ballon doen ontploffen met enkel een appelsien. Of het hem is gelukt, zie je in deze video.
03/08 03u15  Oxfam: klimaatneutraal worden via herbebossing is rampzalig voor landbouwgrond Overheden en bedrijven zetten in hun klimaatplannen te veel in op het beplanten van enorme oppervlaktes met bomen, in plaats van te mikken op een reductie van fossiele brandstoffen en te investeren in hernieuwbare energie. Dit gaat ten koste van landbouwgrond en dreigt dus de voedselprijzen de hoogte in te jagen. Dat stelt de ngo Oxfam in het vandaag gepubliceerde rapport 'Tightening The Net'.
02/08 21u15  Gestrande orka overleeft nadat mensen urenlang water over dier heen gieten Een orka die gestrand was voor de kust van de Amerikaanse staat Alaska, heeft het overleefd met dank aan enkele alerte zeelieden. Zes uur lang werd water over het dier heen gegoten, tot het tij weer genoeg gestegen was dat het op eigen houtje weg kon zwemmen.
02/08 16u15  Einde van verzengende hitte nog niet in zicht in Griekenland, vandaag op sommige plekken 45 graden: “Ergste hittegolf in ruim 30 jaar” De hittegolf die momenteel Griekenland in de ban houdt, is de ergste in ruim dertig jaar. Dat zegt premier Kyriakos Mitsotakis. Maandag werd het in sommige delen van het land 45 graden. Naar verwachting zal de hittegolf deze week zeker nog aanhouden. De bosbranden in het land zijn daardoor moeilijk onder controle te krijgen.
02/08 12u15  Overstromingen China: dodentol loopt op tot meer dan 300 Bij de overstromingen van de afgelopen weken in Centraal-China zijn tot nu toe 302 doden geteld. Nog vijftig mensen zijn vermist, melden de lokale autoriteiten maandag. In een vorige balans was nog sprake van een honderdtal doden. Daarmee is het dodental van de ramp bijna verdriedubbeld.
02/08 08u15  Franse zoo verwelkomt twee babypanda’s In de dierentuin van Beauval in Frankrijk zijn twee babypanda’s geboren. Dat meldt de Franse zoo vandaag in een persmededeling. De tweeling verkeert in goede gezondheid.
01/08 16u15  Etna uitgebarsten tijdens bosbranden op Sicilië De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië, dat momenteel wordt geteisterd door bosbranden, is uitgebarsten. De uitbarsting startte zaterdagavond en hield aan tot zondagnacht, meldt het Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) in Catania.
01/08 13u15  Opnieuw code geel voor stevige onweersbuien, ook eerste week van augustus geen zomerweer in zicht Het KMI verwacht vandaag lokaal opnieuw stevige regen- en onweersbuien. In de loop van de dag verplaatsen de buien, met plaatselijk onweer, zich vanuit het westen landinwaarts. Op meerdere plaatsen kan er daarbij op korte tijd 10 tot 20 l/m² neerslag vallen, lokaal mogelijk meer bij opeenvolgende buien. Het kwakkelweer houdt ook de komende dagen aan.
01/08 11u16  Opnieuw stevige onweersbuien verwacht in ons land: KMI kondigt code geel af, nummer 1722 actief Het KMI verwacht vandaag lokaal opnieuw stevige regen- en onweersbuien. In het uiterste westen en noordwesten kunnen die al sinds de ochtend voorkomen, terwijl het elders nog droog blijft met lage wolken of lokale opklaringen. In de loop van de dag verplaatsen de buien, met plaatselijk onweer, zich landinwaarts. Op meerdere plaatsen kan er daarbij op korte tijd 10 tot 20 l/m² neerslag vallen, lokaal mogelijk meer bij opeenvolgende buien.
01/08 07u15  Opnieuw stevige onweersbuien verwacht in ons land: code geel vanaf de ochtend, nummer 1722 actief Zondagochtend verwachten we in het uiterste westen en noordwesten al snel buien, maar is het elders nog droog met lage wolken of lokale opklaringen. In de loop van de dag verplaatsen de buien, met plaatselijk onweer, zich landinwaarts. Op meerdere plaatsen kan er daarbij op korte tijd 10 tot 20 l/m² neerslag vallen, lokaal mogelijk meer bij opeenvolgende buien.
01/08 06u15  Code geel: stevige onweersbuien trekken vandaag over ons land Zondagochtend verwachten we in het uiterste westen en noordwesten al snel buien, maar is het elders nog droog met lage wolken of lokale opklaringen. In de loop van de dag verplaatsen de buien, met plaatselijk onweer, zich landinwaarts. Op meerdere plaatsen kan er daarbij op korte tijd 10 tot 20 l/m² neerslag vallen, lokaal mogelijk meer bij opeenvolgende buien.
Laatste update: dinsdag 3 augustus 2021, 18u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

5x Zoals verwacht: Sam Bennett verlaat zijn “droomploeg” en keert terug bij Bora03/08 13u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Bora-Hansgrohe heeft dinsdag de terugkeer van de Ierse sprinter Sam Bennett wereldkundig gemaakt. De groene trui van de Ronde van Frankrijk in 2020 komt over van Deceuninck-Quick Step.
3x Schelle vult ‘voetbalveld’ met eetbaar groen04/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Schelle is een van de vier pioniersgemeenten die het plattelandsproject Voedsel+Dorp van de provincie Antwerpen uitrollen. Samen met de inwoners wordt op zoek gegaan naar mogelijkheden voor eetbaar groen. Dat kan in allerlei vormen zijn zoals een voedselbos, een boomgaard, volkstuintjes, een pluktuin of een combinatie ervan.
3x In een wereld zonder thuis zoekt Baudet nu een toevluchtsoord04/08 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Baudet lijkt sinds de coronacrisis geradicaliseerd. De hoop de elite te vervangen lijkt vervlogen. Hij wil nu de wereld ontvluchten.
3x Spoor van vernieling door bosbranden in Californië04/08 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Verwoestende bosbranden teisteren sinds halverwege juli het noorden van Califonië. Meer dan 5.000 brandweerlieden proberen het zogeheten 'Dixie-vuur' te blussen.
3x Leven er wel mensen in deze spookachtige metropolen?04/08 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De beelden van woontorens, concertzalen, parkeergarages en kantoorcomplexen die fotograaf Frank van der Salm de afgelopen 25 jaar maakte, ogen vaak spookachtig verlaten.
3x ‘Soms probeer ik te betalen met mijn kunstwerken’04/08 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Marin Hondebrink (36) uit Utrecht combineert haar werk als beeldend kunstenaar met een ‘broodbaan’ als toiletjuffrouw.
3x Bescherming tegen deltavariant pas bereikt na twee prikken04/08 00u15 - GezondheidsNet: Mensen hebben twee prikken met de coronavaccins van AstraZeneca of Pfizer nodig om beschermd te zijn tegen de besmettelijke deltavariant van het coronavirus, maar ook dan is de afweer zwakker dan bij andere varianten, blijkt uit Frans onderzoek. Gevaccineerden die pas één prik hebben gehad zouden nauwelijks zijn beschermd.
3x Enorme vis die al sinds prehistorie bestaat kan 100 worden en is 5 jaar zwanger04/08 00u15 - Nu.nl Wetenschap: De coelacanth, een enorme vis die al sinds de prehistorie in wateren van de wereld zwemt, kan honderd jaar worden. Een zwangerschap bij de prehistorische vis kan liefst vijf jaar duren, schrijft persbureau AP donderdagavond op basis van een nieuwe studie.
3x Botten van mogelijk onbekende mensensoort ontdekt in Israël04/08 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers in Israël hebben botten gevonden van een onbekende mensensoort, blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie in Science. De wetenschappers spreken over een buitengewone ontdekking van groot wetenschappelijk belang.
3x China lanceert succesvol drie taikonauten naar eigen ruimtestation04/08 00u15 - Nu.nl Wetenschap: China heeft in de nacht van woensdag op donderdag succesvol drie taikonauten naar het eigen ruimtestation Tiangong gelanceerd. Volgens plan steeg het ruimtevaartuig Shenzhou 12 om 3.22 uur (Nederlandse tijd) op vanaf lanceerbasis Jiuquan in het noorden van China.

Statistieken

Artikels:
32989
Gelezen:
1958
Aantal lezers nu:
39


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2021 Naar boven