zondag 5 juli 2020, week 27


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u45
 

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
04/07 00u15  Tientallen dwarslaesies na gebruik van lachgas Tenminste 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN). Dat meldt RTL Nieuws donderdag.
04/07 00u15  Erasmus MC onderzoekt effect van coronavirus op hart en longen Het Erasmus MC onderzoekt welke effecten het coronavirus op hart en longen heeft. Bij mensen die hersteld zijn van het virus, is vaak restschade te zien en blijven de longen aangetast.
04/07 00u15  Zorgpersoneel krijgt coronabonus van 1000 euro Zorgmedewerkers krijgen dit najaar een eenmalige belastingvrije bonus van 1000 euro vanwege hun inspanningen tijdens de coronacrisis. 'Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien', aldus minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport.
03/07 16u15  NVWA waarschuwt voor SARM’s De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van SARM’s op de Nederlandse markt. Deze middelen zijn verboden, maar desondanks te koop via internet. Ze zijn populair in het fitness- en bodybuildingcircuit.
03/07 00u15  Eerste coronamedicijn remdesivir goedgekeurd Remdesivir is als eerste medicijn tegen COVID-19 onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Hierdoor mag deze virusremmer, zodra de Europese Commissie dit advies overneemt, binnen de EU voorgeschreven worden aan coronapatiënten die er ernstig aan toe zijn. Dit maakt het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) vandaag bekend.
03/07 00u15  'Hart- en vaatpatiënten: doe extra voorzichtig tijdens warmte' Voor hart- en vaatpatiënten is warmte risicovol en zorgt het voor extra uitdagingen, omdat het lichaam harder moet werken om af te koelen, waarschuwt de Hartstichting.
02/07 15u15  RIVM volgt ontwikkeling Chinees varkensvirus Het RIVM houdt het relatief nieuwe varkensvirus dat ontdekt is door Chinese wetenschappers nauwlettend in de gaten. Op dit moment ziet het instituut echter nog geen reden om in Nederland maatregelen te nemen, meldt RTL Nieuws.
02/07 00u15  'Kwart handgels bij openbare gelegenheden voldoet niet als virusremmer' De handgel bij ingangen van openbare gelegenheden voldoet lang niet altijd als virusremmer. Een kwart van hen bevat onvoldoende alcohol om te ontsmetten. Ook gebruiken veel mensen de gel verkeerd, stellen deskundigen in het AD.
02/07 00u15  Hitteplan van kracht in 7 provincies In zeven provincies is het Nationaal Hitteplan van kracht. Het RIVM waarschuwt voor de hitte en de risico's die dat met zich mee kan brengen, zeker voor groepen kwetsbare mensen zoals ouderen, baby's, chronisch zieken en mensen met overgewicht.
30/06 17u15  Let op met trainen: 'Overbelasting ligt op de loer' Vanaf 1 juli mogen de sportscholen weer hun deuren openen. Krachtsporters doen er alleen wel verstandig aan hun trainingen voorzichtig te hervatten om blessures te voorkomen. Daarvoor waarschuwt Willem-Paul Wiertz, specialist topsport van het Kenniscentrum Sport & Bewegen in Ede in de Telegraaf.
30/06 00u15  Corona-tracker op smartphone zorgt voor onrust Apple en Google hebben zonder aankondiging instellingen toegevoegd aan hun besturingssystemen die het mogelijk maken om blootstelling aan mensen met COVID-19 te monitoren. Dit zorgt voor onrust op sociale media onder mensen die zich zorgen maken om hun privacy, melden Radar en Nieuwsblad.be.
30/06 00u15  Aantal tekenbeten neemt weer toe Uit landelijk onderzoek van het RIVM blijkt dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met zo'n 30 procent is toegenomen. In juni en juli piekt het aantal meldingen van tekenbeten op tekenradar.nl.
29/06 12u15  Kant-en-klare satésaus bevat te veel suiker en zout De meeste kant-en-klare satésauzen bevatten veel suiker. Dat constateert de Consumentenbond die zeventien verschillende producten vergeleek. Tien van de sauzen krijgen een onvoldoende voor suiker, vier bevatten te veel zout.
Laatste update: zaterdag 4 juli 2020, 0u15


Scientias

Verbergen Tonen

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
05/07 00u15  Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal? Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
05/07 00u15  Pinguïns op Antarctica eten beter als er minder ijs op het water drijft Pinguïns die op de Zuidpool leven, blijken te profiteren als er minder ijs op het water dobbert. In periodes met minder ijs bij Antarctica lijken de vogels beter te kunnen eten. Dat schrijven Japanse wetenschappers in het vakblad Science Advances.
05/07 00u15  De strijd tussen de wiskundige constanten: pi versus tau Elk jaar vieren wiskundigen op 14 maart Pi-dag met taart (Engels: pie) en pizza. Maar vandaag is de dag van pi’s concurrent: tau. Tau is de constante 6,28 en daarom valt zijn feestdag op de 28e van de 6e maand, zondag dus.
04/07 20u15  Jaloezie is vervelend, maar wel nuttig Jaloezie een stomme emotie? Leuk is het niet, maar jaloers zijn kan ons wel motiveren om beter ons best te doen.
04/07 20u15  Voor het eerst 'gezonken' woonplek van prehistorische Aboriginals ontdekt Australische archeologen hebben voor het eerst onder water sporen van een woonplaats van prehistorische Aboriginals ontdekt. Onder water werden honderden stenen gereedschappen gevonden, schrijven de wetenschappers in het vakblad PLOS ONE.
04/07 20u15  Om een verre ster zweeft de kern van een dode of onontwikkelde planeet Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt rondom een ster die op 730 lichtjaar van de aarde te vinden is. Van de planeet bestaat alleen een kern, die even groot is als de buitenste planeet in ons zonnestelsel, Neptunus. Mogelijk gaat het om de eerste ontdekking van een 'naakte' gasplaneetkern in het universum, schrijven Britse wetenschappers in het vakblad Nature.
04/07 20u15  Risico prostaatkanker vijf keer lager bij transvrouwen Prostaatkanker is een veelvoorkomende ziekte bij mannen op oudere leeftijd. De groei van de tumor wordt gestimuleerd door het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Transvrouwen (mensen geboren als man, die zich identificeren als vrouw) kunnen hormoonbehandeling en operaties ondergaan om het lichaam aan te passen naar het ervaren geslacht. Deze hormoonbehandeling kan het risico op prostaatkanker verlagen, schrijft onder meer arts-onderzoeker Iris de Nie van het Amsterdam UMC in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM). De Nie legt haar bevindingen uit.
03/07 14u15  Hoe oud is een hond nou echt in 'mensenjaren'? Als mensen willen uitrekenen hoe oud een hond 'nou echt' is, dan vermenigvuldigen ze vaak de leeftijd van hun viervoeter met zeven. Maar dat klopt niet, schrijven wetenschappers in het vakblad Cell Systems (pdf). Zij onderzochten het DNA van labradors en kwamen tot een nieuwe vergelijking van mensen- en hondenjaren.
01/07 17u15  Enorm zwart gat blijkt 'hongerig', eet elke dag ster zo groot als zon Australische astronomen hebben ontdekt dat een gigantisch 'hongerig' zwart gat in een ver sterrenstelsel elke dag een ster zo groot als onze zon 'eet'. Het is daarmee het snelst groeiende zwarte gat in het universum.
30/06 13u15  Waarom afstand houden de kans op een coronavirusbesmetting verkleint Zowel premier Mark Rutte als RIVM-baas Jaap van Dissel zei in de Tweede Kamer dat de medische literatuur helder is over het nut van 1,5 meter afstand houden: het helpt besmetting met het coronavirus te voorkomen. Maar wat is er voor medische literatuur?
30/06 00u15  NUcheckt: Mogelijk verband tussen bloedgroep en ernstig verloop COVID-19 NUcheckt beoordeelt berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat je bloedgroep invloed heeft op de kans dat je ernstige klachten krijgt bij COVID-19.
28/06 00u15  NASA wil missie naar grootste maan van Neptunus, achterin het zonnestelsel De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil een onbemande sonde sturen naar Triton, de grootste maan van Neptunus. Dat maakte de organisatie afgelopen week bekend. De missie moet in oktober 2025 vertrekken. Neptunus is de achtste en buitenste planeet in het zonnestelsel en de vlucht naar Triton duurt ongeveer dertien jaar.
28/06 00u15  Komkommerkunde: dit wist je nog niet over de lange, groene vrucht De komkommers die je normaal gesproken eet, zijn nog lang niet rijp. En behalve als saladegarnering komen de waterige vruchten prima van pas als kattenverschrikker. Zes komkommercuriosa op een rij.
28/06 00u15  Fossiel in Canada gevonden van insect dat tegenwoordig in Australië leeft Paleontologen hebben het 50 miljoen jaar oude fossiel van een insect gevonden, waarvan de nog bestaande soorten alleen nog in Australië leven. Dat schrijven een Canadese en een Russische onderzoeker in het vakblad The Canadian Entomologist. Het is niet bekend hoe en waarom de soort verhuisd zou zijn van Canada naar Australië.
Laatste update: vandaag om 0u15

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
05/07 20u15  Lees en kijk over je schouder Wekelijks schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: de bundel Als het bloedt van Stephen King, waar enorm van valt te genieten.
05/07 19u15  Hoe bleven coureurs scherp genoeg om de snelste racewagens ter wereld te besturen? Na zeven stille maanden stapten de coureurs weer in een F1-auto. Ze hielden zich scherp in karts en met racesimulatoren in huis.
05/07 18u15  Haagse raad wil opheldering over samenwerking met salafistische moskee Om zicht te houden op radicaliserende moslims werkte Den Haag nauw samen met de Quba-moskee. Gemeenteraadspartijen stellen vragen.
05/07 18u15  'NVWA deed te weinig met waarschuwingen veiligheid slachthuizen' En verder: Voor de tweede keer in twee dagen is in Spanje een plaatselijke lockdown afgekondigd vanwege lokale uitbraken van het coronavirus.
05/07 18u15  Schrijver Ewoud Kieft: ‘Er zal een opstand komen tegen ons idee van vooruitgang’ In Ewoud Kiefts 'De Onvolmaakten' heeft de hoofdpersoon een psycholoog die hem 24/7 via zijn oortje kan toespreken: robot Gena – stem der redelijkheid. Die toekomst dient zich al aan, zegt Kieft.
05/07 18u15  Zuid-Afrika gaat weer open – ook al lopen de besmettingen op Zuid-Afrikanen zien hoe het coronavirus om zich heen grijpt, maar de regering voelt zich genoodzaakt de economie te laten draaien. Leraren en artsen maken zich zorgen.
05/07 18u15  Corona-app werkt vooral bij veel testen op het virus Duizend inwoners van de regio Twente zullen vanaf woensdag de Nederlandse corona-app testen. Of de app de epidemie indamt, blijkt pas bij landelijke invoering.
05/07 18u15  VS betalen prijs voor te snelle opening In brandhaard New York is het virus geluwd, maar elders in de VS slaat het hard toe. Veel staten gingen in mei te snel van het slot.
05/07 18u15  Covid-19-medicijn ook in Europa goedgekeurd Remdesivir werd al ingezet tegen Covid-19, maar het was in Europa nog niet geregistreerd als geneesmiddel.
05/07 18u15  Duitse corona-app populair, maar meldt nog amper besmettingen In Nederland laat een ‘corona-app’ nog op zich wachten. In Frankrijk en Duitsland hebben ze zo’n waarschuwingsapp al een tijdje. De ervaringen zijn wisselend.
05/07 18u15  Komt het nu goed in het verpleeghuis? Familieleden pikten niet meer dat ze hun naasten in verpleeghuizen niet mochten bezoeken. Mensenrechten werden geschonden, zegt de advocaat. Komt nu alles goed?
05/07 17u15  Stadse natuur eist hoofdrol op tijdens Julidans x WhyNot Julidans x WhyNot: Off Venue brengt hedendaagse dans en het publiek naar ongebruikelijke plekken in Amsterdam. Het levert een vrolijk festivalgevoel op.
05/07 17u15  ‘Wat staan er veel woorden in de corona-app’ Op 15 juli wil minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) de knoop doorhakken over de veelbesproken corona-app. Het personeel van sociale werkplaats De Ster mocht de app alvast proberen.
05/07 17u15  Het alledaagse wordt bijzonder op ‘coronaproof’ kunstbeurs Unfair In de Westergas in Amsterdam organiseert Unfair een coronabestendige kunstbeurs: een ‘tijdelijk museum’ dat ruim twee maanden open blijft.
05/07 17u15  Nida wil in Tweede Kamer: ‘In de Koran vinden wij de oplossing voor alle crises' Een „progressief kosmopolitische emancipatiebeweging”. Dat is Nida volgens partijleider Nourdin el Ouali. De islamitisch geïnspireerde partij gaat meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
05/07 20u15  Edegemse kinderen krijgen doe-boek voor de vakantie Bij alle Edegemse kinderen van 6 tot 12 jaar valt tegen het begin van de zomervakantie een blijf-in-je-buurtboek in de brievenbus. Het boek moet de kinderen ideeën geven om in de eigen buurt te spelen en te ravotten.
05/07 20u15  Nieuw DOE-boek vervangt dagactiviteiten jeugddienst Vandaag valt bij heel wat Brechtse kinderen een DOE-boek in de bus. Hierin staan heel wat leuke opdrachtjes die de kinderen alleen of met vriendjes kunnen uitvoeren tijdens deze zomervakantie.
05/07 20u15  Twee nieuwe kunstwerken in Antwerpen-Noord: eerbetoon aan Panamarenko en Avicii Schuin tegenover het vroegere atelier van Panamarenko in de Biekorfstraat siert een graffitikunstwerk van Yvon Tordoir de muur boven de dagbladwinkel. Het is een eerbetoon aan Panamarenko, die eind vorig jaar overleed. Ook het Sint-Jansplein kreeg er een kunstwerk bij. Werner Mannaers transformeerde frituur Skyline in een Avicii-paviljoen, als eerbetoon aan de in 2018 overleden dj.
05/07 20u15  Oude rijkswachtkazerne moet wijken voor nieuwbouwproject met wijkkantoor De hoek van de Duffelsesteenweg met de Koningin Astridlaan moet er binnenkort totaal anders uitzien. De politiezone Hekla wil de oude rijkswachtkazerne omvormen tot nieuwbouwproject met wijkkantoor.
05/07 20u15  Buurmeisje start actie om door brand getroffen gezin te helpen Dat nog heel wat mensen het hart op de juiste plaats hebben, ondervinden momenteel Patrick Janssens en Anita Van de Velde. De steun die ze krijgen nadat een uitslaande brand hun huis onbewoonbaar heeft gemaakt, is overweldigend.
05/07 20u15  Gasfles vat vuur, bewoner naar ziekenhuis In een woning in de Kanonstraat in Mechelen heeft zondag in de vooravond een gasfles vuur gevat. Dat gebeurde toen de bewoner een gaskacheltje wilde aanzetten.
05/07 20u15  Huiselijke sfeer in eethuisje ‘Bij ons ma’ Tafelen in de woonkamer en eten uit de pot van mama, dat zijn de pijlers waarop het nieuwe eethuisje van Freddy en Patsy aan de Bredabaan in Gooreind, dat zaterdag opende, is gebouwd.
05/07 19u15  Kermispret met handvol kramen De kermis in Zondereigen (Baarle-Hertog) is met zijn handvol kramen een van de kleinste in de Kempen. Ondanks de korte voorbereidingstijd stelde het gemeentebestuur toch alles in het werk om de kermis, met inachtname van de nodige coronamaatregelen, te laten plaatsvinden. Ook maandag en dinsdag wordt er nog kermis gevierd in Zondereigen.
05/07 19u15  Weduwe en kinderen Tony Cabana openen Briljant: “Blij dat we een zaak in ons eigen dorp konden opstarten” Nijlen krijgt er met Briljant een mooie horecazaak bij. De groep rond Gioia en Ishia Opgenhaffen, dochters van de legendarische Tony Cabana, vormden het pand van de vroegere taverne Stefs om tot een brasserie voor een ruim publiek. “Het was een unieke kans om deze zaak over te nemen”, klinkt het.
05/07 19u15  Kunstroute in Rupel moet mensen uit hun kot halen Rupelse kunst aan het raam. Onder die naam toont iedereen die dat wil uit de Rupelstreek haar of zijn kunsten, achter het raam. Het gaat om schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken en alles wat kunstig is. Zo’n 40 mensen nemen deel en geïnteresseerden en passanten kunnen er een kijkje nemen aan de ramen.
05/07 19u15  Groen-Lier&Ko wil zomerstraten en straatfeesten: “Laat ons durven te vertrouwen op de organisatoren” Oppositiepartij Groen-Lier&Ko stelde op de gemeenteraadszitting in Lier voor om volop in te zetten op speelstraten en straatfeesten. Vooral met speelstraten heeft burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) geen probleem.
05/07 19u15  Eerste kermis na lockdown is meteen voltreffer, mondmaskers verplicht op wervelende attractie Lambada De kermis in Lille, een van de eerste kermissen in de Kempen na de lockdown, was zondag al meteen een schot in de roos. Zowel bij de foorkramers als bij de bezoekers van de kermis waren er alleen maar blije gezichten te zien. De coronamaatregelen, zoals genoeg afstand houden en handen ontsmetten, nam iedereen er met plezier bij.
05/07 19u15  Groen vraagt gezondheidscommissaris voor Umicore Groen wil dat er een onafhankelijke gezondheidscommissaris komt voor Umicore Hoboken. “De Vlaamse overheid moet een onafhankelijke specialist een duidelijk mandaat geven. Deze specialist moet toegang krijgen tot alle info van het bedrijf, analyses kunnen maken en op korte termijn oplossingen aanreiken”, zegt gemeente- en provincieraadslid Ilse Van Dienderen.
05/07 19u15  Muurschilderij voor Panamarenko Op een muur in de Biekorfstraat in Antwerpen prijkt voortaan een muurschildering. Het is werk van graffiti-kunstenaar Yvon Tordoir als saluut aan de Antwerpse kunstenaar Panamarenko. Die zou dit jaar volop in de schijnwerpers staan voor z’n 80ste verjaardag maar hij overleed half december vorig jaar. Panamarenko’s weduwe is blij met de hommage.
05/07 19u15  Ook na het coronavirus blijft Deceuninck - Quick-Step winnen: Sénéchal wint GP Vermarc De eerste profkoers na corona, de GP Vermarc in Rotselaar, bleek meteen een spektakelkoers. Maar meteen werd ook de goede orde hersteld: Deceuninck - Quick-Step vierde dankzij de Franse hardrijder Florian Sénéchal. Oscar Riesebeek werd tweede, Victor Campenaerts derde.
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
05/07 20u15  Exitpolls duiden op zege centrumrechts in Kroatië De conservatieve partij van premier Andrej Plenkovic, HDZ, lijkt de meeste zetels binnen te halen bij de Kroatische parlementsverkiezingen. Maar geen enkel blok haalt een absolute meerderheid. Dat meldt de nationale televisie op basis van exitpolls.
05/07 18u15  LIVE CORONA. Aantal nieuwe besmettingen stijgt in enkele Italiaanse regio’s Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
05/07 18u15  Fransman Sénéchal pakt zege in eerste Belgische profkoers na corona-onderbreking Florian Sénéchal (Deceuninck - Quick Step) heeft zondag de GP Vermarc in Rotselaar, de eerste nationale wielerwedstrijd na de verplichte coronapauze, op zijn naam geschreven. De 26-jarige Fransman zette enkele kilometers voor de finish een solo op en bleef de Nederlander Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) en Victor Campenaerts (NTT) met enkele tellen voor.
05/07 18u15  Bottas zegeviert in openingsrace F1-seizoen Valtteri Bottas (Mercedes) heeft zondag op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg de laattijdige opener van het nieuwe Formule 1-seizoen op zijn naam geschreven. De Fin hield de Monegask Charles Leclerc (Ferrari) en Brit Lando Norris (McLaren) achter zich. Lewis Hamilton (Mercedes) eindigde als vierde.
05/07 18u15  Geen verdachte aangehouden na dodelijke schietpartij in Vorst Bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst is in de nacht van zaterdag op zondag een jongeman van 23 jaar om het leven gekomen. Het parket heeft een onderzoek geopend naar (poging tot) moord, er is voorlopig geen verdachte aangehouden.
05/07 17u15  Crisisvergadering over Belgen die uit Spanje terugkeren Wat moet er gebeuren met Belgen die terugkeren uit een regio die wordt getroffen door het coronavirus? Daarover vindt zondagnamiddag een crisisvergadering van de Risk Management Group plaats. Zaterdag kondigde een regio op 150 kilometer van Barcelona opnieuw een lockdown af, nadat het aantal besmettingen er stevig steeg. Zondag volgde nog een dorp, in Galicië.
05/07 17u15  Tweede Spaans gebied in quarantaine In het Spaanse Galicië is een gemeente met zo’n 70.000 inwoners vandaag in quarantaine geplaatst na een lokale uitbraak van het coronavirus. Het is voor Spanje de tweede lokale lockdown in twee dagen.
05/07 16u15  Tweede Spaans dorp in quarantaine In het Spaanse Galicië is een gemeente met zo’n 70.000 inwoners vandaag in quarantaine geplaatst na een lokale uitbraak van het coronavirus. Het is voor Spanje de tweede lokale lockdown in twee dagen.
05/07 16u15  Betogers eisen recht op hoofddoek in onderwijs Op de Brusselse Kunstberg is zonet een manifestatie begonnen onder de noemer #HijabisFightBack. De aanwezigen eisen het recht om een hoofddoek te dragen in het onderwijs.
05/07 15u15  Red Bull dient opnieuw protest in tegen Mercedes, twee uur voor start GP Oostenrijk Minder dan twee uur voor de start van de Grote Prijs Formule 1 van Oostenrijk heeft Red Bull opnieuw protest ingediend tegen Mercedes. De Oostenrijkse renstal vraagt om de beslissing te herzien Lewis Hamilton niet te sanctioneren nadat hij tijdens de kwalificaties in Spielberg onvoldoende vaart minderde terwijl de gele vlag uithing.
05/07 15u15  Londense politie in shock na ontaarde ‘Super Saturday’ De Londense pubs zijn weer open en dat zal de Britse hoofdstad geweten hebben. Duizenden mensen verzamelden op ‘Super Saturday’ in de straten om (zich laveloos) te drinken, van social distancing was tijdens de liederlijke taferelen geen sprake, stelde de politie vast. In Soho moesten enkele pubs vroegtijdig sluiten.
05/07 14u15  Duikers ontdekken prehistorische okermijn in Mexico Duikers van het archeologenteam van Cindaq hebben een prehistorische okermijn in Mexico ontdekt. De grot werd terugvonden in uitstekende staat. Ze maakt deel uit van een ingewikkeld labyrint van grotten, waar voordien al bewijs werd gevonden van menselijke aanwezigheid. Ze schatten dat de gigantische grot al in gebruik was rond 12.000 v.Chr.
05/07 14u15  Beschimpers Pierre Kompany zijn Congo uitgezet Drie Belgen die in Congo waren opgepakt omdat ze zich racistisch zouden hebben uitgelaten jegens Pierre Kompany, zijn het land uitgezet.
05/07 14u15  Vermist meisje uit Heverlee is terecht Kiara Poot, het 14-jarige meisje uit Heverlee dat sinds zaterdag vermist was, is veilig en wel teruggevonden. Dat meldt Child Focus op Twitter.
05/07 13u15  Luchthaven van Taiwan belooft ‘complete luchthavenervaring’: alles kan, behalve één ding Inwoners van Taiwan die hun reishonger willen stillen zonder effectief naar het buitenland te moeten, kunnen vanaf nu geholpen worden.
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
05/07 18u15  Céline (36) verbrandt binnen de minuut bij minste straaltje zon: “Kindjes vragen mij of ik een marsmannetje ben. Volwassenen lachen mij uit” Bij het minste straaltje zon verbrandt ze binnen de minuut, zelfs het licht van haar laptop doet soms pijn aan haar handen en met vrienden...
05/07 17u15  Céline (36) verbrandt binnen de minuut bij minste straaltje zon: “Kindjes vragen mij of ik een marsmannetje ben. Volwassenen stoten elkaar aan en lachen mij uit” Bij het minste straaltje zon verbrandt ze binnen de minuut, zelfs het licht van haar laptop doet soms pijn aan haar handen en met vrienden...
05/07 11u15  Overstromingen in Japan: al zeker 18 doden, nog 17 vermisten Het aantal slachtoffers en vermisten na de zware overstromingen in Japan blijft oplopen. Volgens een nieuwe balans van de hulpdiensten zijn er...
05/07 00u15  Wetenschappers luiden de alarmbel: “WHO negeert besmetting via aerosolen, nochtans zijn we 100 procent zeker” Meer dan tweehonderd wetenschappers stellen zich vragen bij het officile standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de oorzaken van...
04/07 17u15  Dit trieste lot staat het heelal de komende miljarden jaren te wachten Astronomen kunnen nauwkeuriger dan ooit voorspellen hoe de toekomst van het heelal eruitziet. De Volkskrant maakte een tijdlijn van onze kosmos...
04/07 16u15  Belgische apotheken kampen met problematisch tekort aan geneesmiddelen Dit jaar zijn er in vergelijking met vorig jaar 520 extra verpakkingen van geneesmiddelen niet meer beschikbaar. Volgens cijfers die VTM NIEUWS kon...
04/07 13u15  KELT-9b: de planeet waar elke 9 uur een nieuw seizoen aanbreekt Terwijl wij enkele maanden lang van de winter, lente, zomer of herfst kunnen genieten, breekt op planeet KELT-9b ongeveer elke negen uur een nieuw...
03/07 21u15  Extreme dierenmishandeling: geketende aapjes moeten tot 1.000 kokosnoten plukken per dag Een aantal Thaise supermarkten heeft kokoswater en -olie uit hun gamma gehaald nadat het nieuws bekend raakte dat deze producten worden vervaardigd...
03/07 15u15  Studie: “Temperatuurcontrole op luchthavens onvoldoende om verspreiding epidemie te gaan” Uit een Taiwanees onderzoek blijkt dat alleen temperatuurcontrole op luchthavens onvoldoende is om coronagevallen te herkennen. In het kader van...
03/07 13u15  Bepaalde chemotherapie mogelijk minder doeltreffend bij vrouwen met overgewicht Borstkankerpatinten met overgewicht of obesitas hebben mogelijk minder baat bij een behandeling met docetaxel, een veelgebruikte vorm van...
03/07 13u15  Overwegend droog en tot 23 graden vandaag, eind volgende week stijgen de temperaturen Het wordt vrijdagnamiddag droog met zon en wolken. De maxima variren van 18 tot 23 graden en aan zee wordt het winderig. Dat meldt het KMI. Dit...
03/07 12u15  Coronalockdown doet tot drie keer meer mensen slecht slapen (maar goede slapers en thuiswerkers profiteerden van extra slaap) De strenge lockdownmaatregelen in de strijd tegen COVID-19 hadden een grote impact op ons dagelijks leven. Maar wat deed de verplichte...
03/07 11u15  Kan dit algoritme corona-uitbraken 3 weken op voorhand voorspellen? Een internationaal team van wetenschappers heeft de opzet voor een algoritme ontworpen waarmee corona-uitbraken drie weken op voorhand voorspeld...
03/07 11u15  Tesla gaat helpen bij ontwikkeling coronavaccin Duits bedrijf CureVac De fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat apparatuur maken om te helpen bij de productie van een experimenteel vaccin tegen het coronavirus...
03/07 11u15  VS kopen voorraad remdesivir op, een voorproefje van de strijd De VS kochten de wereldwijde voorraad van het coronamedicijn remdesivir op. “Moet je je voorstellen wat er gebeurt als er straks een vaccin is.”
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >Zoeken


Weer & Verkeer


Meest gelezen

4x Vrouw van Herbert Flack overleden na val in Spanje05/07 10u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Fabienne Arras, de echtgenote van acteur Herbert Flack, is onverwacht overleden. Ze kwam donderdag om het leven door een ongelukkige val tijdens een vakantie in Spanje, zo laat de entourage van de acteur zondag weten.
4x Hoe ontcijfer je een boodschap in een onbekende taal?05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Stel, je vindt een oud kleitablet met vreemde tekens die niemand meer kan lezen. Hoe ontcijfer je dan wat er staat?
4x De strijd tussen de wiskundige constanten: pi versus tau05/07 00u15 - Nu.nl Wetenschap: Elk jaar vieren wiskundigen op 14 maart Pi-dag met taart (Engels: pie) en pizza. Maar vandaag is de dag van pi’s concurrent: tau. Tau is de constante 6,28 en daarom valt zijn feestdag op de 28e van de 6e maand, zondag dus.
3x Thom Karremans 25 jaar na Srebrenica: ‘Als commandant moet je lef hebben’05/07 11u15 - NRC.nl: Wetenschap: Bataljonscommandant Thom Karremans geldt nog altijd als het ‘boegbeeld’ van de val van de moslimenclave Srebrenica, 25 jaar geleden. „Die missie is hopeloos mislukt.”
3x Piek van coronavirus legt een sluier over Jacksonville05/07 08u15 - NRC.nl: Wetenschap: Florida is van het paradepaardje van de corona-sceptici veranderd in de nationale corona-koploper. Op Onafhankelijkheidsdag komt het feest niet echt op gang.
3x Donald Trump claimt ‘overwinning’ op coronavirus05/07 08u15 - De Standaard: Wetenschap: Hoewel het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Verenigde Staten nog altijd blijft stijgen, claimt de Amerikaanse president Donald Trump toch dat het virus is overwonnen. Dat zei hij zaterdagavond naar aanleiding van de festiviteiten van Independence Day.
3x Thom Karremans: ‘Als commandant moet je lef hebben’05/07 07u15 - NRC.nl: Wetenschap: Bataljonscommandant Thom Karremans geldt nog altijd als het ‘boegbeeld’ van de val van de moslimenclave Srebrenica, 25 jaar geleden. „Die missie is hopeloos mislukt.”
3x Wetenschappers luiden de alarmbel: “WHO negeert besmetting via aerosolen, nochtans zijn we 100 procent zeker”05/07 00u15 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Meer dan tweehonderd wetenschappers stellen zich vragen bij het officile standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de oorzaken van...
2x Haagse raad wil opheldering over samenwerking met salafistische moskee05/07 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: Om zicht te houden op radicaliserende moslims werkte Den Haag nauw samen met de Quba-moskee. Gemeenteraadspartijen stellen vragen.
2x 'NVWA deed te weinig met waarschuwingen veiligheid slachthuizen'05/07 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: En verder: Voor de tweede keer in twee dagen is in Spanje een plaatselijke lockdown afgekondigd vanwege lokale uitbraken van het coronavirus.

Statistieken

Artikels:
28404
Gelezen:
8754
Aantal lezers nu:
69


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.nl © 2005-2020 Naar boven